Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Καβάλας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Κλέαρχος Μαρουσάκης: «Μετά τον καύσωνα κάτι έντονο θα συμβεί»

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, με ανάρτηση του στα social media εξηγεί τι εστί καύσωνας, ενώ με ένα διάγραμμα δίνει διευκρινίσεις ως προς την εξέλιξη του καιρού το προσεχές διάστημα.

 

Συγκεκριμένα αναφέρει:

 

Η ΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ "ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ"

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται το ισχυρό κύμα ζέστης που τουλάχιστον για τα μεγάλα αστικά κέντρα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και σαν καύσωνας.

 

Αλήθεια, τι εννοούμε όταν χρησιμοποιούμε τον όρο "καύσωνας"?

 

Με την απλή λογική, η χρήση του όρου αυτού είναι συνάρτηση των επιπέδων θερμοκρασιακής άνεσης σε ότι αφορά τον ανθρώπινο οργανισμό.

 

Έτσι λοιπόν ο αρχικός προσδιορισμός αφορούσε θερμοκρασίες άνω των 37° σε ότι αφορά τη χώρα μας όπου από εκεί και πάνω αρχίζει ο ανθρώπινος οργανισμός και δυσκολεύεται.

 

Η έντονη αστικοποίηση που εμφανίζουν πολλές περιοχές τα τελευταία αρκετά χρόνια ανέβασαν το όριο αυτό στους 39°.

 

Τα τελευταία χρόνια προσδιορίσαμε ακόμη καλύτερα τον όρο "καύσωνας" χρησιμοποιώντας τους κατά κάποιους γνωστούς δείκτες δυσφορίας όπου λαμβάνεται υπόψη και η σχετική υγρασία και μέσω πινάκων  καταλήγουμε στα συμπεράσματά μας που αφορούν βέβαια το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού.

 

Ας επανέλθουμε όμως στην εξέλιξη των καιρικών συνθηκών μιας και όλοι πλέον έχουμε καταλάβει ότι βρισκόμαστε σε συνθήκες αφόρητης ζέστης, μα το ερώτημα των περισσοτέρων πλέον είναι πόση διάρκεια θα έχει αυτή.

 

Ο επιστήμονας έχει στις μέρες μας τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να δώσει απαντήσεις με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας.

 

Ένα από αυτά τα εργαλεία είναι ένα διάγραμμα που μας δείχνει την πορεία της θερμοκρεασίας ψηλά στην ατμόσφαιρα και το οποίο διάγραμμα προσωπικά μου αρέσει να το αποκαλώ το διάγραμμα της αλήθειας.

Το γιατί το αποκαλώ έτσι δεν είναι και δύσκολο να το καταλάβει κανείς.

 

Όπως θα δείτε στο διάγραμμα που ακολουθεί υπάρχουν καμπύλες διαφορετικών χρωμάτων αλλά και μια πιο παχιά καμπύλη μαύρου χρώματος.

 

Κάθε μία από τις καμπύλες αυτές αντιστοιχούν σε ένα προγνωστικό σενάριο η δε μαύρη παχιά στο μέσο σενάριο ή στο μέσο δρόμο αλλιώς.

 

Όταν οι καμπύλες των άλλων χρωμάτων, είναι κοντά στη μαύρη, τότε λέμε με καλή βεβαιότητα η τάση του καιρού θα συγκλίνει προς τα εκεί.

 

Όταν όμως απομακρύνονται τότε κρατάμε "μικρό καλάθι" σε ερωτήσεις του κόσμου σχετικά με τον καιρό των επόμενων ημερών.

 

Στο συγκεκριμένο διάγραμμα που αναφέρεται στην Αθήνα έχουμε βάλει και τα όρια με τις γκρι γραμμές σχετικά με τον καύσωνα, την πολλή ζέστη ή την πιο ήπια ζέστη.

 

Παρατηρούμε λοιπόν ότι από τις 14 του μήνα ημέρα Παρασκευή, ο υδράργυρος παίρνει την κατηφόρα και μάλιστα με γρήγορο ρυθμό. Αυτό σημαίνει ότι κάτι έντονο θα συμβεί.

 

Πράγματι λοιπόν μια πιο ψυχρή αέρια μάζα θα συγκρουστεί με την πολύ πιο θερμή και θα δημιουργήσει έντονους ανέμους που θα απομακρύνουν την πολύ θερμή αέρια μάζα.

 

Μετά μάλιστα και το Σάββατο θα πάμε σε ήπια ζέστη κι έτσι δείχνει να κρατά μέχρι και τα μέσα της νέας εβδομάδας.

 

ΚΙΝΔΥΝΟΙ

 

1. Η απότωμη υποχώρηση του υδραργύρου θα οδηγήσει σε έντονους ανέμους και άρα σε συνδυασμό με την πολύ ξηρή ατμόσφαιρα και επιφάνεια ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς.

 

2. Η σύγκρουση της πολύ θερμής αέριας μάζας με την ψυχρότερη που ακολουθεί θα δημιουργήσει έντονη αστάθεια και άρα επικίνδυνες καταιγίδες με έμφαση τα βόρεια τμήματα.

 

Καλό υπόλοιπο ημέρας σε όλες και όλους!

Δημοσιεύθηκε στις 12 June 2024 | 11:49 am


Καβάλα: τον μαχαίρωσε για προσωπικές διαφορές και εξαφανίστηκε – ο δράστης αναζητείται

Στο νοσοκομείο Καβάλας νοσηλεύεται από το απόγευμα της Τρίτης 11 Ιουνίου ένας άνδρας που τραυματίστηκε από γνωστό του με μαχαίρι.

 

Το περιστατικό συνέβη γύρω στις 7:30 το απόγευμα της Τρίτης όταν το θύμα βρισκόταν στο σπίτι του με τον δράστη στην περιοχή του Τιμίου Σταυρού.

 

Σύμφωνα με την αστυνομία ο δράστης έβγαλε μαχαίρι και τραυμάτισε το θύμα στα πλευρά έπειτα από καυγά λόγω προσωπικών διαφορών.

 

Ο άνδρας νοσηλεύεται εκτός κινδύνου, ενώ ο δράστης αναζητείται από την ασφάλεια Καβάλας.

Δημοσιεύθηκε στις 12 June 2024 | 11:05 am


Ιατρικοί Σύλλογοι ΑΜΘ: Επιτακτική ανάγκη η ίδρυση και ΜΕΘ Παίδων στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Επιτακτική ανάγκη η ίδρυση και λειτουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Παίδων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

 

Με αφορμή την πρόθεση της εταιρείας Gastrade να προχωρήσει στη δωρεά υλικοτεχνικού εξοπλισμού για τη λειτουργία μίας ΜΕΘ Παίδων στο ΠΓΝΑ, οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Περιφέρειας ΑΜΘ, τονίζουμε την επιτακτική ανάγκη για εξειδικευμένες ιατρικές υποδομές για παιδιατρικούς ασθενείς στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης,  λαμβάνοντας υπόψιν και:

 

  • την κατά την γνώμη μας επαρκώς τεκμηριωμένη άποψη των εξειδικευμένων ιατρών της περιοχής μας

 

  • των δυσάρεστων εμπειριών σε διακομιδές,  που βιώσαμε στο πρόσφατο παρελθόν

 

  • του αιτήματος  πολιτών και φορέων της Περιφέρειας ΑΜΘ, σχετικά με τη δημιουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων στο ΠΓΝΑ

 

  • την αρνητική  απάντηση του Υπουργού Υγείας κ. Γεωργιάδη σε κοινοβουλευτική επερώτηση 23 βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης με θέμα «Η απουσία ΜΕΘ Παίδων, ιατρικού προσωπικού και υποδομών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στοιχίζει σε ανθρώπινες ζωές και σε απίστευτη ταλαιπωρία πολιτών που ασθενούν»

 

Η ίδρυση της μεθόριο παίδων στην Αλεξανδρούπολη, θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας της υγειονομικής φροντίδας στην περιοχή και θα αποσυμφορήσει τις ΜΕΘ παίδων σε άλλες μεγάλες πόλεις, εξασφαλίζοντας άμεση και κατάλληλη φροντίδα για τους παιδιατρικούς ασθενείς της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και των νησιών του βορείου Αιγαίου. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο πληθυσμός των παιδιών και εφήβων, με βάση την πιο πρόσφατη εθνική απογραφή του 2021, του Βορείου  Αιγαίου και της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, υπερβαίνει τον αντίστοιχο πληθυσμό της Θεσσαλίας, στην οποία το υπουργείο Υγείας δέχθηκε το 2022 να ιδρύσει ΜΕΘ Παίδων 6 κλινών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, αξιοποιώντας αντίστοιχη  δωρεά.

 

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το επιστημονικό προσωπικό της παιδιατρικής κλινικής, του αναισθησιολογικού τμήματος και της ΜΕΘ  του ΠΓΝΑ, έχει δώσει  σκληρούς αγώνες για τη σταθεροποίηση και διακομιδή βαρέως πασχόντων παιδιατρικών ασθενών στη ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκρατείου Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, στο οποίο σε φάση έξαρσης των αναπνευστικών λοιμώξεων η διαθεσιμότητα της ΜΕΘ είναι οριακή.

 

Είναι ουσιώδες να αναφερθεί επίσης, ότι η ίδρυση μίας τέτοιας μονάδας, θα υποστηρίξει με καθοριστικό τρόπο την ανάπτυξη Παιδιατρικών Χειρουργικών ειδικοτήτων, που τώρα δεν είναι σε θέση να ολοκληρώσουν δύσκολα παιδιατρικά χειρουργεία που χρήζουν μετεγχειρητικής υποστήριξης σε ΜΕΘ Παίδων.

 

Δεν πρέπει να παραλειφθεί ότι πέρα από τα ιατρικά οφέλη, υπάρχουν επίσης γεωπολιτικοί και εθνικοί λόγοι, που καθιστούν αναγκαία τη λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας στην εθνικά ευαίσθητη περιοχή μας.

 

Προσδοκώντας, ότι η αξία της ανθρώπινης ζωής θα αναγνωριστεί και θα επικρατήσει έναντι των όποιων επιφυλάξεων σχετικά με το οικονομικό κόστος της λειτουργίας αυτής της μονάδας, αναμένουμε την καθολική στήριξη των φορέων της περιοχής και την αποδοχή του αιτήματος από το Υπουργείο Υγείας. 

(δελτίο Τύπου Ιατρικών Συλλόγων ΑΜΘ)

Δημοσιεύθηκε στις 12 June 2024 | 10:46 am


Θερινές εκπτώσεις: Πότε ξεκινούν - Μέχρι πότε θα διαρκέσουν

Τη Δευτέρα 8 Ιουλίου, ξεκινούν οι θερινές εκπτώσεις οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι το Σάββατο 31 Αυγούστου

 

Κάθε χρόνο οι θερινές εκπτώσεις αρχίζουν τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου.

 

Σύμφωνα με τη νομοθεσία τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν την πρώτη Κυριακή, κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων.

 

Αυτό σημαίνει ότι την Κυριακή, 14 Ιουλίου 2024, τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά.

 

Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές στις θερινές εκπτώσεις 2024

 

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) παρέχει οδηγίες προς τις Ομοσπονδίες και τους Εμπορικούς Συλλόγους σε όλη τη χώρα, ώστε να ενημερώνουν τα μέλη τους για τις υποχρεώσεις του νόμου αναφορικά με τις θερινές εκπτώσεις.

 

Πιο συγκεκριμένα, κατά την περίοδο των καλοκαιρινών εκπτώσεων οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα ακόλουθα:

 

  1. Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά εκτίθενται.

 

  1. Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης ανήκει στη διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης. Εάν αναγραφεί ποσοστό, πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. «50% έκπτωση»).

 

 

  1. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών, διότι τα προβλεπόμενα πρόστιμα είναι βαρύτατα. Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά.

 

Δημοσιεύθηκε στις 12 June 2024 | 10:09 am


Στο European Club Championships Taekwondo 2024 η Σοφία Λαζάρου από την Καβάλα

Στο European Club Championships Taekwondo 2024, που θα πραγματοποιηθεί στα Τίρανα της Αλβανίας θα συμμετέχει η αθλήτρια του ΑΣ Ταεκβοντό Καβάλας, Λαζάρου Σοφία.

 

Αναλυτικά, ο σύλλογος σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

 

Με μεγάλη χαρά σας ανακοινώνουμε την συμμετοχή της Λαζάρου Σοφίας και του προπονητή της, Παλτόγλου Χάρη, στο European Club Championships Taekwondo 2024, που θα πραγματοποιηθεί στα Τίρανα της Αλβανίας από τις 13 έως τις 16 Ιουνίου 2024.

 

Πρόκειται για ένα κορυφαίο πρωτάθλημα, στο οποίο θα συμμετάσχουν 1237 αθλητές από όλη την Ευρώπη, με στόχο την πρόκριση για το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Παίδων,Κορασίδων.

 

Η Λαζάρου Σοφία, με την καθοδήγηση του έμπειρου προπονητή της, θα αγωνιστεί για μια σημαντική διάκριση σε αυτόν τον διεθνή θεσμό.

 

Ευχόμαστε καλή επιτυχία στη Σοφία και στον προπονητή της, καθώς η συμμετοχή τους σε τέτοιου είδους διοργανώσεις αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη και την αναγνώριση τους στο άθλημα του Ταεκβοντό αλλά και τής πόλης μας.

Δημοσιεύθηκε στις 12 June 2024 | 9:28 am


Ασπίδα Πολυστύλου: “Ο Γιώργος Αποστολακάκης επιστρέφει για να ηγηθεί στην προσπάθεια ανόδου”

Ο ποδοσφαιριστής Γιώργος Αποστολακάκης επιστρέφει στην ομάδα τη χωριού του, την Ασπίδα Πολυστύλου, μετά από γεμάτη σεζόν με τον Μακεδονικό Αγιάσματος στην Α’ ΕΠΣ Καβάλας.

 

Η Ασπίδα τονίζει πως ο Αποστολακάκης επέστρεψε στο Πολύστυλο για να ηγηθεί στην προσπάθεια ανόδου που θα κάνει η ομάδα, από τη Β’ ΕΠΣΚ στην Α’ ΕΠΣΚ.

 

Η ανακοίνωση της ομάδας αναφέρει τα εξής:

“Το 2015 έβλεπε την ομάδα του χωριού του να παλεύει για την σωτηρία της.

 

9 χρόνια μετά αφήνει την Α’ κατηγορία και επιστρέφει σε αυτή με σκοπό να διεκδικήσει την άνοδο.

 

Ο Γιώργος Αποστολακάκης γύρισε πιο έμπειρος, πιο μαχητής από ποτέ!

 

Μετά από μια γεμάτη χρόνια στο Α’ τοπικό κάνοντας πρωταθλητισμό, ήρθε να ηγηθεί στην προσπάθεια ανόδου της Ασπίς Πολυστύλου.

 

Γιώργο είναι τιμή μας να σε έχουμε στην ομάδα μας.  Θα είμαστε όλοι δίπλα σου.

 

Σε ευχαριστούμε & σου ευχόμαστε καλή χρονιά με επιτυχίες, χωρίς τραυματισμούς.”

 

Δημοσιεύθηκε στις 11 June 2024 | 10:38 pm


Ανατολή ηλίου στην Καλαμίτσα τον Ιούνιο του 1968…

γράφει ο

Κώστας Παπακοσμάς

 

Ανατολή ηλίου στην Καλαμίτσα τον Ιούνιο του 1968. Το εύρος της ακτής είναι μεγάλο ενώ οι παραδοσιακές ταβέρνες καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο τμήμα δίπλα στον δρόμο, το ξενοδοχείο Lucy δεν έχει κατασκευαστεί ακόμα ενώ διακρίνονται τα διώροφα σπίτια στην Κηπούπολη. 

 

Η φωτογραφία είναι από Άγγλους φοιτητές που έμεναν στον Μπάτη και ταξίδευαν οδικώς από το Εδιμβούργο προς την Ινδία..

 

Δημοσιεύθηκε στις 11 June 2024 | 9:58 pm


Αναγέννηση Λιμεναρίων: Μεταγραφική “βόμβα” με Παπαστεφάνου

Η Αναγέννηση Λιμεναρίων ανακοίνωση την απόκτηση του έμπειρου επιθετικού, Οδυσσέα Παπαστεφάνου.

 

Ο Παπαστεφάνου πέρσι αγωνιζόταν σε μία από τις καλύτερες ομάδες της Α’ ΕΠΣΚ, τον Μακεδονικό Αγιάσματος.

 

Η ανακοίνωση της Αναγέννησης αναφέρει τα εξής:

“Επιστροφή Παπαστεφάνου!! Ο έμπειρος επιθετικός έρχεται να βοηθήσει την ομάδα μας να πετύχει τους στόχους που έχει βάλει!! Καλωσόρισες Οδυσσέα.”

 

Δημοσιεύθηκε στις 11 June 2024 | 9:10 pm


Καβάλα: Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω των εργασιών για δίκτυο φυσικού αερίου - Δείτε τις οδούς

Λόγω της εκτέλεσης εργασιών εγκατάστασης δικτύου φυσικού στην Καβάλα από την ανάδοχο εταιρεία, θα γίνουν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της οδού Ναυπλίου, από τη συμβολή της με την οδό Εγνατίας έως τη συμβολή της με την οδό 7ης Μεραρχίας, οι οποίες θα εφαρμοστούν κατά τις ημερομηνίες 12 & 13 & 14 Ιουνίου 2024, μόνο κατά τις ώρες εργασίας (07:00-17:00) και περιλαμβάνουν απαγόρευση στάσης, στάθμευσης και κυκλοφορίας οχημάτων, εξαιτίας της στένωσης της οδού.

 

Πηγή: Δήμος Καβάλας

 

Δημοσιεύθηκε στις 11 June 2024 | 8:36 pm


Ο Βύρωνας Καβάλας δημιουργεί ομάδα Β’ που θα αγωνιστεί στην Β’ ΕΠΣΚ

Ο Βύρωνας Καβάλας και επίσημα ενημέρωσε πως θα δημιουργήσει μία δεύτερη ομάδα για να αγωνίζονται εκεί τα παιδιά των ακαδημιών του.

 

Η νέα ομάδα θα αγωνιστεί στη Β’ ΕΠΣ Καβάλας.

 

Η ανακοίνωση του συλλόγου αναφέρει τα εξής:

“Και εγένετο Βύρωνας Β’!

 

Το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η οικογένεια του Βύρωνα μεγαλώνει, οδήγησε τη διοίκηση του σωματείου μας στη σύσταση μιας νέας ομάδας που από την σεζόν 2024-25 θα αγωνίζεται στο δεύτερο τη τάξει πρωτάθλημα της ΕΠΣ Καβάλας.

 

Ο Βύρωνας Β’ είναι ένα όνειρο που πραγματοποιήθηκε μετά από δουλειά και αφοσίωση. 

 

Θα απορροφήσει τους δεκάδες αθλητές μας που βγαίνουν από την Ακαδημία μας ενώ θα τους δίνεται και η δυνατότητα να ενταχθούν και στη μεγάλη ομάδα. 

 

Υπεύθυνος για τον Βύρωνα Β’ είναι το μέλος του ΔΣ Αντώνης Τραγαντζόπουλος.

 

Δηλώνουμε χαρούμενοι και έτοιμοι να οδηγήσουμε το Βύρωνα Καβάλας σε μια εποχή ανάπτυξης και συνεχούς εξέλιξης.”

 

Δημοσιεύθηκε στις 11 June 2024 | 8:01 pm


Νομός Καβάλας - Ειδήσεις και Νέα

Γιώργος Αποστολακάκης - Kavala News

Γιώργος Αποστολακάκης  Kavala News

Δημοσιεύθηκε στις 11 June 2024 | 11:43 pm


Ντέιβιντ Ίνγκραμ - Kavala News

Ντέιβιντ Ίνγκραμ  Kavala News

Δημοσιεύθηκε στις 11 June 2024 | 6:27 pm


Δείτε αγγελίες στο Νομό Καβάλας