Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Καβάλας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Πεδιάδα πολιτισμού Φίλιπποι - Δράμα - Αμφίπολη: φιλοξενία δημοσιογράφων για να γίνει γνωστή η περιοχή

Ολοκληρώθηκε η δημοσιογραφική αποστολή που διοργανώθηκε από τις Αναπτυξιακές Εταιρείες Καβάλας, Δράμας και Σερρών, κατά το διάστημα 24-26 Μαΐου 2024.

 

Η αποστολή αυτή, χρηματοδοτούμενη από το έργο διατοπικής συνεργασίας «Πάρκο Φιλίππων» του Υπομέτρου 19.3 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 το οποίο συντονίζει η Αναπτυξιακή Καβάλας Α.Ε., είχε ως στόχο την προβολή και προώθηση της εν θέματι περιοχής καθώς και των επιτευγμάτων του προγράμματος LEADER σε ένα ευρύτερο κοινό στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

 

Στην αποστολή συμμετείχαν επιφανείς δημοσιογράφοι από έγκριτα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, και συγκεκριμένα οι Χριστίνα Τσατσαράγκου (News247), Τίνα Μανδηλαρά (Πρώτο Θέμα), Δέσποινα Σαββοπούλου (Ελεύθερος Τύπος), Ζωή Λιάκα (Τα Νέα), Γιώργος Σταυρακίδης (Παράλλαξη), Ελένη Θεοδωρίδου (Μακεδονία), Μάρη Τιγκαράκη (Monopoli.gr) και Πωλίνα Παρασκευοπούλου (Αθηνόραμα).

 

Κατά την πρώτη ημέρα της αποστολής, το Σάββατο 25 Μαΐου 2024, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τον Αρχαιολογικό Χώρο και το Μουσείο Αμφίπολης, όπου έτυχαν θερμής υποδοχής από το Δήμαρχο Αμφίπολης κο Στέργιο Φραστανλή και εμπεριστατωμένης ξενάγησης από την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, Δρ. Δημητρία Μαλαμίδου.

 

Ακολούθησε επίσκεψη στον εμβληματικό Τύμβο Καστά, όπου οι δημοσιογράφοι ενημερώθηκαν για το σημαντικό έργο της αναστήλωσης του μνημείου από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Η πρώτη ημέρα έκλεισε με επίσκεψη στο Σπήλαιο Αλιστράτης, παρουσία του Δημάρχου Νέας Ζίχνης κου Παντελή Μπόζη.

 

Η δεύτερη ημέρα, Κυριακή 26 Μαΐου 2024, περιελάμβανε επίσκεψη στο Μουσείο Τραίνων του Συλλόγου «Ήφαιστος» στη Δράμα, προσφέροντας μια μοναδική ματιά στην ιστορία των σιδηροδρόμων της περιοχής. Ακολούθως, οι δημοσιογράφοι επισκέφθηκαν το καταξιωμένο οινοποιείο «Βιβλία Χώρα» στον Νομό Καβάλας, όπου είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε οινογνωσία.

 

Η ημέρα κορυφώθηκε με επίσκεψη στον Αρχαιολογικό Χώρο των Φιλίππων (Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO), όπου οι δημοσιογράφοι ξεναγήθηκαν από την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας, κα Σταυρούλα Δαδάκη. Το απόγευμα, οι συμμετέχοντες έτυχαν θερμής υποδοχής από τον Δήμαρχο Νέστου, κο Σάββα Μιχαηλίδη, ο οποίος τους παρέθεσε γεύμα στην περιοχή.

 

Την αποστολή συνόδευσαν ο Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Καβάλας Α.Ε. και Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου κος Μιχάλης Σκορδάς, ο Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Δράμας κος Μανόλης Χατζόπουλος και στελέχη των τριών Αναπτυξιακών Εταιρειών.

 

Συνολικά, οι δημοσιογράφοι διένυσαν περίπου 500 χιλιόμετρα σε όλη την πεδιάδα, ανακαλύπτοντας τα πλούσια πολιτιστικά και φυσικά πλεονεκτήματα της περιοχής.

 

Η «Πεδιάδα Πολιτισμού (Φίλιπποι – Δράμα – Αμφίπολη)» περιλαμβάνει την τενάγεια και παρατενάγεια περιοχή της πεδιάδας των Φιλίππων, εντός των αυτοδιοικητικών ορίων των Δήμων Καβάλας, Δράμας, Παγγαίου, Δοξάτου, Προσοτσάνης, Παρανεστίου (Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης), Αμφίπολης και Νέας Ζίχνης (Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας).

 

Η περιοχή αυτή ξεχωρίζει για τα πλούσια οικοσυστήματα και τους πολιτιστικούς της πόρους, με κυριότερους τον Αρχαιολογικό Χώρο των Φιλίππων (Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO) και τον Αρχαιολογικό Χώρο της Αμφίπολης. Κάθε περιοχή διαθέτει κοινά πολιτισμικά, παραγωγικά και κοινωνικοοικονομικά στοιχεία.

 

Αυτά τα στοιχεία, στο πλαίσιο μιας ενιαίας αναπτυξιακής προσέγγισης, μπορούν να συμβάλουν στην αξιοποίηση των ενδογενών συγκριτικών πλεονεκτημάτων, βελτιώνοντας την ελκυστικότητα και την ανταγωνιστικότητα της περιοχής.

 

Αναπτυξιακές Εταιρείες Καβάλας, Δράμας και Σερρών

(δελτίο Τύπου)

Δημοσιεύθηκε στις 31 May 2024 | 2:40 pm


Ξεκινάει σήμερα το Food Truck Festival στις Κρηνίδες

Η μέρα του Food Truck Festival έφτασε!

 

Ξεκινάει σήμερα, Παρασκευή 31/5 στις 17:00 με Dj Panagiotis Maxairidis στα Decks ενώ στις 18:30 οι αγαπημένοι FASARIOSO θα ξεσηκώσουν τα πλήθη!

 

Aμέσως μετά συνεχίζουν οι ανεπανάληπτοι Ano Kato

 

Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις πιο υπέροχες - λαχταριστές γεύσεις των Food Track Van μας!

 

Διοργάνωση: Εμπορικός Σύλλογος Φιλίππων

 

Με την υποστήριξη: Σωματείο street foods in Greece & Food Truck Festival

Δημοσιεύθηκε στις 31 May 2024 | 1:53 pm


Γυμνάσιο Πρίνου: Οι μαθητές αποτύπωσαν την ιστορία της Θάσου στον ξύλινο φράχτη του σχολείου

Μία όμορφη εικαστική παρέμβαση ολοκληρώθηκε στον αύλειο χρόνο του Γυμνασίου Πρίνου τον Μάιο του 2024.

 

Την ιδέα συνέλαβε και σχεδίασε ο εικαστικός Δημήτρης Λαπούσης και οι μαθητές του Γυμνασίου Πρίνου υλοποίησαν και ολοκλήρωσαν το έργο υπό την καθοδήγησή του.

 

Το έργο αναπαριστά την ιστορία της Θάσου στον ξύλινο φράχτη του αύλειου χώρου του Γυμνασίου Πρίνου και αποτελείται από 8 ενότητες.

 

Κοιτώντας το σύνολο του έργου από αριστερά προς δεξιά, αντικρίζουμε μία μακρινή απεικόνιση του νησιού και μέσα στο νερό τα πρώτα πλάσματα, τα ψάρια.

 

Προχωρώντας προς τα δεξιά, απεικονίζονται οι πρώτοι πολιτισμοί, ο μύθος της αρπαγής της Ευρώπης και στη συνέχεια ο κούρος του αρχαιολογικού μουσείου του Λιμένα.

 

Προχωράμε ιστορικά στον Μέγα Αλέξανδρο και στη σύγχρονη εποχή με την καλλιέργεια της ελιάς, τη μελισσοκομία, την κτηνοτροφία, την αλιεία που αποτελούν τις κύριες ασχολίες των κατοίκων και τον εγχώριο πλούτο του νησιού.

 

Τέλος συναντάμε το Καλογερικό, χαρακτηριστικό παράδειγμα της θασίτικης αρχιτεκτονικής και σημαντικό αξιοθέατο του νησιού.

 

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον εικαστικό κ. Λαπούση για την πολύτιμη ανιδιοτελή προσφορά του, καθώς και τη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Θάσου για τη χορηγία σε χρώματα και υλικά.

 

θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές και τις μαθήτριες οι οποίοι ακούραστα και με μεράκι αφιέρωσαν ώρες δουλειάς προκειμένου να πετύχουν αυτό το εικαστικό αποτέλεσμα συμβάλλοντας στην ποιοτική και αισθητική αναβάθμιση του χώρου του σχολείου.

 

αναφέρει το σχολείο.

(δελτίο Τύπου)

Δημοσιεύθηκε στις 31 May 2024 | 12:41 pm


Στη Θάσο με κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας ο ΥΜΑΘ Στάθης Κωνσταντινίδης

Το Σάββατο 01 Ιουνίου 2024 ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, θα επισκεφθεί τη Θάσο, με κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας, ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

 

Στο κλιμάκιο μετέχουν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της ΝΔ για τις προσεχείς ευρωεκλογές και Βουλευτής Καβάλας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, Βουλευτές και τοπικά κομματικά στελέχη.

 

Το πρόγραμμα της επίσκεψης είναι το εξής:

 

11.10: Επίσκεψη στο Λιμεναρχείο Θάσου

 

11.30: Επίσκεψη στο Αστυνομικό Τμήμα Θάσου

 

12.00: Επίσκεψη στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θάσου

 

12.30: Επίσκεψη στην αγορά της Θάσου

 

13.00: Επίσκεψη στο Πυροσβεστικό κλιμάκιο Θάσου

 

13.30: Συνάντηση με τη Δημοτική Αρχή Θάσου

 

16.30: Επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας Θάσου

 

16.50: Επίσκεψη στον Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Θάσου

 

17.30: Επίσκεψη στα Λιμενάρια Θάσου

(δελτίο Τύπου)

Δημοσιεύθηκε στις 31 May 2024 | 12:32 pm


Γυμνάσιο Νέας Περάμου: Αφιέρωσαν την «Προσευχή» της Χ. Αλεξίου στα παιδιά όλου του κόσμου – ΒΙΝΤΕΟ

Μια διασκευή του τραγουδιού «Προσευχή» της Χαρούλας Αλεξίου δημιούργησαν οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους μαθητές του Γυμνασίου Νέας Περάμου, υπό τη διδασκαλία της Μαρίας Σγουρίδου.

 

Συγκεκριμένα, το σχολείο αναφέρει:

 

αφιερώνουμε την «Προσευχή» της Χ. Αλεξίου στα παιδιά όλου του κόσμου, διότι:

 

«Κάθε πρωί, με το ίδιο τραγούδι

και κάτω απ την ίδια υπόσχεση αγάπης

 όλα μαζί τα παιδιά

είναι η Υδρόγειος που προσεύχεται»

 

Ν. Βρεττάκος

 

Δημοσιεύθηκε στις 31 May 2024 | 11:10 am


«Όσο μπαίνουμε στο καλοκαίρι, τα προβλήματα βγαίνουν στην επιφάνεια»

Όσο μπαίνουμε στο καλοκαίρι αρχίζουν να βγαίνουν τα προβλήματα στην επιφάνεια.

 

υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση Θάσου, αναφερόμενη πιο συγκεκριμένα στον οικισμό των Κοινύρων, εκεί που μεγάλο μέρος δικτύου με πλαστικές σωληνώσεις βρίσκονται στην επιφάνεια. 

 

Αναλυτικά, η Λαϊκή Συσπείρωση Θάσου, αναφέρει:

 

Στον κρίσιμο τομέα της ύδρευσης τελευταία φάνηκε σε όλο της το μεγαλείο η αδυναμία που έχει το δίκτυο σε ολόκληρο το νησί.

 

Ιδιαίτερα έντονο είναι το πρόβλημα ύδρευσης και στον οικισμό των Κοινύρων του κοινοτικού διαμερίσματος Θεολόγου.

 

Εκεί μεγάλο μέρος του δικτύου με πλαστικές σωληνώσεις εξακολουθούν να βρίσκονται στην επιφάνεια, όπως είχαμε επισημάνει και παλαιότερα με ερώτημά μας προς τον δήμαρχο.

 

Επιπλέον η έλλειψη συντήρησης του δικτύου (πουρί, πολλαπλά by bus ) οξύνουν το πρόβλημα της υδροδότησης και φέρνουν σε αδιέξοδο τους κατοίκους και τις μικρές επιχειρήσεις κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

Η έλλειψη χρηματοδοτήσεων, οι ντιρεκτίβες της ευρωπαϊκής ένωσης που αναγάγουν τη λειτουργικότητα της χρήσης του νερού και των δικτύων ύδρευσης, στη λογική κόστους οφέλους.

 

Η πολιτική της εμπορευματοποίησης του νερού με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΥΑΘ, που ακολουθεί και στηρίζει η δημοτική αρχή, η έλλειψη προσωπικού και κονδυλίων οδηγεί στη επιδείνωση των προβλημάτων του δικτύου και στην αύξηση των δαπανών ύδρευσης σε κάθε λαϊκό νοικοκυριό.

 

Τα όποια εισοδήματα αναμένουν απ' την τουριστική σεζόν οι εργαζόμενοι και οι  αυτοαπασχολούμενοι της περιοχής θα ροκανιστούν μέσα σε αυτή την κατάσταση και σε συνδυασμό με τον ανταγωνισμό των τουριστικών μονάδων.

 

Καλούμε όλους τους κατοίκους της περιοχής σε συλλογικές αγωνιστικές παρεμβάσεις , δρόμος που αποτελεί τη μόνη ελπίδα για την επίλυση των προβλημάτων.

 

Καλούμε  όλους τους κατοίκους σε διεκδίκηση των απαραίτητων ενεργειών από τον Δήμο για την λύση του προβλήματος ύδρευσης των Κοινύρων.

(δελτίο Τύπου)

Δημοσιεύθηκε στις 31 May 2024 | 10:31 am


Σ.Α.Ε. Καβάλας: Αυτές είναι οι ειδικότητες του παράλληλου μηχανογραφικού για το 2024 – 2025

Τις ειδικότητες παράλληλου μηχανογραφικού για το 20242025 ανακοίνωσε η Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.) (πρώην ΙΕΚ) Καβάλας

 

Αναλυτικά οι ειδικότητες:

 

1. Τεχνικός μαγειρικής τέχνης - αρχιμάγειρας (chef)

2. Στέλεχος μονάδων φιλοξενίας

3. Βοηθός φαρμακείου

4. Βοηθός εργοθεραπείας

5. Ειδικός θρησκευτικού τουρισμού και προσκυνηματικών περιηγήσεων

6. Τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής (πολυμέσα/ web designer-developer/ video games)

7. Τεχνικός μηχανοτρονικής οχημάτων

8. Προπονητής κλασικού αθλητισμού

9. Τέχνη φωτογραφίας

10. Υποκριτική τέχνη

Δημοσιεύθηκε στις 31 May 2024 | 9:33 am


Καβάλα: Παρουσιάστηκε η ιστορία της εισβολής των Τούρκων στην Κύπρο το 1974 - Φωτογραφίες

Οι εκδηλώσεις για τα “Ελευθέρια 2024” της Καβάλας, συνεχίστηκαν την Τετάρτη (29/05), με την παρουσίαση του χρονικού της εισβολής των Τούρκων στην Κύπρο από τον καθηγητή του ΔΠΘ και του Πανεπιστημίου Κύπρου, Λυκούργο Μαγκαφά, στη Μεγάλη Λέσχη.

 

Σχετική ανακοίνωση του Δήμου αναφέρει τα εξής:

“Με την παρουσίαση του χρονικού της εισβολής των Τούρκων στην Κύπρο από τον καθηγητή του ΔΠΘ και του Πανεπιστημίου Κύπρου, Λυκούργο Μαγκαφά, στον ισόγειο χώρο της Μεγάλης Λέσχης, συνεχίστηκαν την Τετάρτη 29 Μαΐου, οι εκδηλώσεις του Δήμου Καβάλας, στο πλαίσιο των Ελευθερίων 2024. 

 

Ο κ. Μαγκαφάς έκανε μία αναδρομή σε όσα συνέβησαν από την αρχή του περασμένου αιώνα μέχρι το καλοκαίρι του '74, καθώς και στα πρακτικά που κατατέθηκαν τόσο στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, όσο και στην Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου, για την τραγωδία της μεγαλονήσου.

 

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2024" - ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31 ΜΑΙΟΥ 2024

 

  • 19:00 Μεγάλη Λέσχη: Συνάντηση αδελφοποιημένων πόλεων Καβάλας - Νυρεμβέργης 
  • 20:00: Δημοτικός Κήπος: Εκδήλωση για τα 25 χρόνια της Αδελφοποίησης”

Πηγή: Δήμος Καβάλας

Δημοσιεύθηκε στις 30 May 2024 | 10:55 pm


H Ξάνθη στις πιο βιώσιμες μικρές πόλεις του κόσμου

Ανάμεσα στις πιο βιώσιμες μικρές πόλεις του κόσμου, βρίσκεται η Ξάνθη, σύμφωνα με μία νέα έρευνα της Compare the Market AU.

 

Η έρευνα έβγαλε τη λίστα μετά την έρευνα, με βάση επτά παράγοντες, όπως ο αριθμός των εστιατορίων, οι επιλογές διασκέδασης, το ποσοστό ανεργίας, ο αριθμός των βροχερών ημερών, η βαθμολογία του δείκτη υγείας, η βαθμολογία ασφάλειας και το συνολικό κόστος των αγαθών.

 

Η Ξάνθη είναι μία από τις δύο ελληνικές πόλεις της λίστας και βρίσκεται στη 44η θέση.

 

Τα Ιωάννινα είναι η άλλη ελληνική πόλη της λίστας και μάλιστα βρίσκεται στη 22η θέση της κατάταξης με ανεργία στο 11% και οι μέρες βροχόπτωσης να έχουν υπολογιστεί στις 125 ετησίως.

 

Σημαντικός παράγοντας της έρευνας ήταν και η τηλεργασία, που επιτρέπει στους ανθρώπους να μετακομίσουν σε πόλεις με πιο αργούς ρυθμούς ζωής που ταιριάζουν καλύτερα στον τρόπο ζωής τους.

 

Η Ξάνθη φαίνεται πως είναι μία πόλη που συνδυάζει την καλή ποιότητα ζωής, αλλά και τους πιο αργούς ρυθμούς ζωής, κάτι που την κάνει να βρίσκεται στη λίστα.

 

Η Πάφος της Κύπρου (5.495) κατέλαβε την πρώτη θέση, ακολουθούμενη από το Arrecife της Ισπανίας (4.717) και το Trapani της Ιταλίας (4.622).

 

Το Grande Praire του Καναδά (4.295) ήταν η πρώτη μη ευρωπαϊκή πόλη που μπήκε στον κατάλογο και κατέλαβε την 9η θέση.

 

Η πρώτη δεκάδα

 

Δημοσιεύθηκε στις 30 May 2024 | 10:17 pm


Η πρώτη έκθεση ζωγραφικής του 15ου Νηπιαγωγείου Καβάλας - Φωτογραφίες

Την Πέμπτη (30/05), πραγματοποιήθηκε στον ιστορικό χώρο του Χαλίλ Μπέη (Παλιά Μουσική), η πρώτη έκθεση ζωγραφικής του 15ου Νηπιαγωγείου Καβάλας με θέμα: «Το δάσος πηγή ζωής». 

 

Νήπια και γονείς συμμετείχαν σε δραστηριότητες και εργαστήρια στον προαύλιο χώρο και στη συνέχεια περιηγήθηκαν στην έκθεση. 

 

Την έκθεση του νηπιαγωγείου τίμησαν με την παρουσία τους η σύμβουλος εκπαίδευσης, Γρηγοριάδου Θάλεια, και ο δασάρχης, Άλκης Τσιτσώνης. 

 

Το σχολείο ευχαριστεί την αργυροχρυσοχόο, Καλίνα Μπιζιάνα, για το εργαστήριο που πραγματοποίησε μαζί με τα παιδιά και τους γονείς.

 

Δημοσιεύθηκε στις 30 May 2024 | 9:48 pm


Νομός Καβάλας - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στο Νομό Καβάλας