Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Αχαϊας   >   Καλαβρυτα    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

ΔΑΦΝΗ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ: "KALOS IRTATE E' DAFNI" από τους μαθητές του Λυκείου, ή αλλιώς "Όταν τα συναισθήματα παίρνουν ζωή!"



Πρόοδος, δράση, μουσική, γνώση, νέοι ορίζοντες και ελπίδα στην Δάφνη Καλαβρύτων με τους μαθητές του Γενικού Λυκείου της άγονης γραμμής των Καλαβρύτων να παρουσιάζουν την καταληκτική εκδήλωση των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας που υλοποιήθηκαν τη φετινή χρονιά KALOS IRTATE E' DAFNI.
Οι μαθητές και καθηγητές που συμμετείχαν στα προγράμματα έμαθαν για την κατωιταλιώτικη διάλεκτο των ελληνόφωνων χωριών της Νότιας Ιταλίας, μελέτησαν τον πολιτισμό και τις παραδόσεις, την ιστορική σύνδεση με την Ελλάδα και είναι σήμερα Παρασκευή 17 Μαΐου 2024, παρουσίασαν στην γραφική πετρόκτιστη πλατεία της Δάφνης μία φρέσκια οπτική των περιοχών Σαλέντο και Καλαβρίας μέσω διαφορετικών μορφών τέχνης. Μεταξύ άλλων, διοργανώθηκε βιωματικό εργαστήρι παραδοσιακών χορών της Κάτω Ιταλίας, παρουσιάστηκε σχετική ταινία μικρού μήκους και έργα των μαθητών 
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη δωρεάν συναυλία του μουσικού συγκροτήματος ENCARDIA και ήταν υπο την αιγίδα του Δήμου Καλαβρύτων. 
Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Παπαδόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Παΐων κ. Ροδόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Βαρβιτσιώτης, η δημοτική σύμβουλος κ. Μπαλασοπούλου και κ. Παπουτσή, πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, εκπρόσωποι Συλλόγων κασι φορέων. 
Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές, στην Διευθύντρια Ιωάννα Τσουμάνη και στους καθηγητές του απομακρυσμένου αλλά ζωντανού και δραστήριου σχολείου των Καλαβρύτων.

Δημοσιεύθηκε στις 17 May 2024 | 9:33 pm


Δελτίο Καιρού

Ο καιρός αύριο Σάββατο 18 Μαΐου αναμένεται να είναι αποπνικτικός στις περισσότερες περιοχές της χώρας σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ.
Η αφρικανική σκόνη θα κάνει πάλι την εμφάνισή της καθώς και οι λασποβροχές ενώ θα έχουμε και μικρή άνοδο της θερμοκρασίας, με αποτέλεσμα ο καιρός να είναι αφόρητος για τις ευπαθείς ομάδες.
Αρχικά γενικά αίθριος καιρός στα βόρεια, βαθμιαία όμως θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις που από το μεσημέρι στα νότια θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή καταιγίδες κυρίως στην Πελοπόννησο και την δυτική Στερεά.
Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι συγκεντρώσεις της αφρικανικής σκόνης θα διατηρηθούν αυξημένες κυρίως στη δυτική και τη νότια χώρα.
Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς, στο Ιόνιο θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και στο Αιγαίο βόρειοι βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα βόρεια. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 27 με 31 βαθμούς, στη νησιωτική χώρα τους 24 με 27 και τοπικά στην Κρήτη τους 31 βαθμούς Κελσίου.
ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές στα νότια, με τοπικές βροχές ή πιθανούς όμβρους από το μεσημέρι.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Από το απόγευμα οι άνεμοι στα νότια θα στραφούν σε βορειοανατολικούς με την ιδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 31 βαθμούς Κελσίου.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που από το μεσημέρι θα πυκνώσουν, με τοπικές βροχές κυρίως στην Πελοπόννησο.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Δημοσιεύθηκε στις 17 May 2024 | 8:44 pm


Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση: «Παίζετε με τη φωτιά»



Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε τη Δύση για το ότι παίζει με τη φωτιά με το να επιτρέπει στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί δυτικούς πυραύλους και όπλα, για να πλήττει τη Ρωσία, και ότι η Μόσχα δεν θα αφήσει μια τέτοια δράση αναπάντητη.
Το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «βλέπει το χέρι» των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας πίσω από την πρόσφατη έξαρση των επιθέσεων και κατηγορεί την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο για την κλιμάκωση της σύγκρουσης, δίνοντας την άδεια στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και βαρύ οπλισμό, με τα οποία την έχουν προμηθεύσει, εναντίον ρωσικών στόχων.
«Για ακόμα μια φορά θα θέλαμε να προειδοποιήσουμε απερίφραστα την Ουάσιγκτον, το Λονδίνο, τις Βρυξέλλες και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως και το Κίεβο, που είναι υπό τον έλεγχό τους, ότι παίζουν με τη φωτιά. Η Ρωσία δεν θα αφήσει τέτοιες παραβιάσεις στο έδαφος της αναπάντητες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Πηγή: ΑΠΕ

Δημοσιεύθηκε στις 17 May 2024 | 8:36 pm


Υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης ερευνητικών έργων στο «Ερευνώ – Καινοτομώ»



Υπεγράφη από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση, η Πρόσκληση Υποβολής Αιτήσεων Χρηματοδότησης ερευνητικών έργων στην ενιαία Δράση Έρευνας & Καινοτομίας «Ερευνώ – Καινοτομώ» του Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα (ΕΣΠΑ 2021- 2127).
Το πρόγραμμα προωθεί τη σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων προς διεθνείς αγορές. Το «Ερευνώ- Καινοτομώ» αποτελεί Πράξη Στρατηγικής Σημασίας του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα», με προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ.
Η δράση εστιάζει στην παροχή κινήτρων για ιδιωτικές επενδύσεις στην έρευνα, στην τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την οικονομική ανάπτυξη βασισμένη στη γνώση και τη βιώσιμη εξειδίκευση. Επίσης, στοχεύει στην ενσωμάτωση της νέας γνώσης και της καινοτομίας στα υπάρχοντα αλλά και σε νέα προϊόντα, υπηρεσίες, παραγωγικά συστήματα και αλυσίδες αξίας, στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και την ενδυνάμωση του εξαγωγικού προφίλ στο πλαίσιο του διεθνούς ανταγωνισμού, την απασχόληση επιστημονικού δυναμικού υψηλών προσόντων και εξειδίκευσης (Brain Gain) και τη σύνδεση του ακαδημαϊκού με τον παραγωγικό τομέα.
Αιτήσεις χρηματοδότησης στη Δράση μπορούν να υποβάλλουν μεμονωμένες ΜμΕ, ομάδες επιχειρήσεων ή και συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς οργανισμούς.
Τα σχέδια που κατατίθενται θα πρέπει να εντάσσονται σε μια από τις τέσσερις κατηγορίες παρεμβάσεων:
  • Έρευνα και Ανάπτυξη από Επιχειρήσεις
  • Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς
  • Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων
  • Σφραγίδα Αριστείας (Seal of Excellence) για επιχειρήσεις,
και να αφορούν στους 8 τομείς της Εθνικής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης 2021- 2027 (ΕΣΕΕ).
Η Δράση θα υλοποιηθεί από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων στους τομείς Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας του υπουργείου Ανάπτυξης και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωση μέσω του Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα.
Ως ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ), για όλες τις Παρεμβάσεις της Δράσης, ορίζεται η Πέμπτη 6/6/2024 και ώρα 12:00.

Δημοσιεύθηκε στις 17 May 2024 | 10:42 am


Δυτική Ελλάδα: Επτά συλλήψεις και συνολικά δεκατρείς νέες δικογραφίες για ενδοοικογενειακή βία



Από τους αστυνομικούς Υπηρεσιών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αχαΐας, Ακαρνανίας, Ηλείας και Αιτωλίας συνελήφθησαν επτά άτομα και σχηματίσθηκαν συνολικά δεκατρείς νέες δικογραφίες για υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας στη Δυτική Ελλάδα.
Ειδικότερα
Α) Στην Πάτρα
1. Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός άνδρα, τον οποίο κατήγγειλε η σύντροφός του, για ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη.
2. Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός άνδρα, τον οποίο κατήγγειλε ο πατέρας του, αναφέροντας ότι τον χτύπησε με γροθιά στο κεφάλι και τον κλώτσησε, με αποτέλεσμα να του προκαλέσει σωματικές βλάβες.
3. Συνελήφθη, προχθές το βράδυ, ένας άνδρας, τον οποίο κατήγγειλε ο γιός του, αναφέροντας ότι αποπειράθηκε να τον χτυπήσει στο πρόσωπο.
Β) Στη Δυτική Αχαΐα
4. Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός άνδρα, τον οποίο κατήγγειλε η αδερφή του, αναφέροντας ότι την χτύπησε με γροθιά στο πρόσωπό, με αποτέλεσμα να της προκληθούν σωματικές βλάβες.
5. Συνελήφθη, ένας άνδρας, τον οποίο κατήγγειλε η σύζυγός του, για εξύβριση, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και ενδοοικογενειακή βία.
6. Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός άνδρα, τον οποίο κατήγγειλε η μητέρα του, αναφέροντας ότι την εξύβρισε και την χτύπησε στο πρόσωπό.
Γ) Στο Αγρίνιο
7. Συνελήφθη, χθες το βράδυ, ένας άνδρας, τον οποίο κατήγγειλε η σύζυγός του για πρόκληση σωματικών βλαβών.
Δ) Σε περιοχή της Αμφιλοχίας
8. Συνελήφθη, προχθές το βράδυ, μια γυναίκα, την οποία κατήγγειλε ο πρώην σύντροφός της, για ενδοοικογενειακή βία και εξύβριση.
Ε) Σε περιοχή του Ακτίου Βόνιτσας
9. Συνελήφθη, προχθές το μεσημέρι, ένας άνδρας, τον οποίο κατήγγειλαν η μητέρα και τα αδέρφια του, αναφέροντας ότι τους απείλησε για τις ζωές τους κρατώντας ένα σίδερο και ένα σκεπάρνι.
10. Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος μιας γυναίκας, την οποία κατήγγειλε ο εν διαστάσει σύζυγός της, αναφέροντας ότι τον χτύπησε στο κεφάλι με το κοντάρι ηλεκτρικής σκούπας, ενώ τον εξύβρισε και τον απείλησε λεκτικά για την ζωή του, κρατώντας μαχαίρι.
ΣΤ) Στον Πύργο
11. Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, ένας άνδρας, τον οποίο κατήγγειλε η μητέρα του αναφέροντας ότι την απείλησε και τις προκάλεσε σωματικές βλάβες χτυπώντας την με γροθιές στο κεφάλι. Η καταγγέλουσα μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου για την παροχή των πρώτων βοηθειών.
Ζ) Στη Ναύπακτο
12. Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός άνδρα, τον οποίο κατήγγειλε η σύζυγός του για ενδοοικογενειακή απειλή.
Η) Σε περιοχή του Ξηρομέρου
13. Συνελήφθη, προχθές το βράδυ, ένας άνδρας, τον οποίο κατήγγειλε η γιαγιά του, για ενδοοικογενειακή βία, εξύβριση και απειλή.

Δημοσιεύθηκε στις 17 May 2024 | 10:42 am


Πρόσληψη Οδηγού στον Συνεταιρισμό Καλαβρύτων



Ο Συνεταιρισμός Καλαβρύτων επιθυμεί να προσλάβει ΟΔΗΓΟ. Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι για οποιαδήποτε πληροφορία να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 2692023013, ή να υποβάλλουν μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά το βιογραφικό τους σημείωμα είτε αυτοπροσώπως, είτε ηλεκτρονικά στο email: [email protected]
Προφίλ υποψηφίου – Βασικά απαιτούμενα προσόντα:
• Να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης πρόσληψης ως ικανοί ή να έχουν απαλλαγεί νόμιμα από αυτές, όχι όμως για λόγους υγείας.
• Να μην έχουν καταδικασθεί τελεσίδικα για τέλεση σοβαρού αδικήματος ή να μην έχουν στερηθεί οποτεδήποτε των πολιτικών δικαιωμάτων τους.
• Επιθυμητή προϋπηρεσία σε ανάλογη θέση.
• Δίπλωμα Γ’ κατηγορίας.
• Κάρτα ηλεκτρονικού ταχογράφου σε ισχύ.
• Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας Π.Ε.Ι.
• Συνέπεια, επαγγελματισμός και εργατικότητα.

Δημοσιεύθηκε στις 17 May 2024 | 9:59 am


ΑΓΡΑΜΠΕΛΑ: Συγκινητικές στιγμές από την επίσκεψη απογόνων των διασωθέντων Αμερικανών πιλότων που έπεσαν στον Ερύμανθο το 1944



Mία ξεχωριστή ημέρα στα Αγράμπελα και στην Ιερά Μονή Πορετσού την Τετάρτη 15 Μαΐου, όπου Αμερικανοί απόγονοι διασωθέντων στρατιωτών από τον αεροπορικό όλεθρο του 1944 επισκέφθηκαν την περιοχή και τέλεσαν μνημόσυνο στην μνήμη των θυμάτων.
Οι κάτοικοι του χωριού Αγράμπελα, ο τοπικός σύλλογος και κόσμος από την ευρύτερη περιοχή απέδωσαν για πρώτη φορά μετά από 80 χρόνια την οφειλόμενη τιμή σε αμερικανούς στρατιώτες που έπεσαν στο βουνό, έπειτα από τραγικό αεροπορικό δυστύχημα που έγινε στις 11/01/1944. Η οικογένεια ενός αμερικανού διασωθέντα στρατιώτη (Monte Ogens), σε ένα συναισθηματικά φορτισμένο κλίμα ευχαρίστησε τους δικούς μας προγόνους για τη φροντίδα και την αγάπη που επέδειξαν προς τον πατέρα τους.
Την δέηση τέλεσε ο Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Γερμανός, ενώ τους υποδέχθηκε ο Πρόεδρος τους Συλλόγου Αγραμπέλων κ. Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, παρουσία εκπροσώπων της Δημοτικής αρχής.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε σχετικά:  "Με την καθοδήγηση του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου Αγραμπέλων "Ο Άγιος Δημήτριος" τους υποδείχθηκε το σημείο του ατυχήματος, το σημείο που βρέθηκε ο πατέρας τους, κομμάτια των αεροσκαφών που ακόμα κείτονται στην περιοχή, ενώ τελέστηκε και επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη Ηλείας στο σημείο που έχουν ταφεί όσοι βρέθηκαν νεκροί από την πτώση. Η συγκίνηση αυτών των ανθρώπων - και μαζί και η δική μας - απερίγραπτη. Αντάλλαξαν πληροφορίες για το δυστύχημα με τους ντόπιους και συμπλήρωσαν οι μεν τα κενά των δε στο παζλ αυτής της τραγικής ιστορίας. Ευλογημένοι αυτοί που μπόρεσαν μετά από 80 χρόνια να βρεθούν στο μέρος για το οποίο είχαν τόσα ακούσει από τον πατέρα τους, ευλογημένοι και εμείς που μπορέσαμε να δούμε αυτές τις ανθρώπινες ιστορίες να ξετυλίγονται μπροστά μας. Να είναι καλά!"

Δημοσιεύθηκε στις 17 May 2024 | 9:54 am


Ευρωεκλογές 2024: Τι δείχνουν οι τελευταίες 4 δημοσκοπήσεις

Τέσσερις δημοσκοπήσεις είδαν το φως της δημοσιότητας μόλις 25 ημέρες πριν στηθούν οι κάλπες των ευρωεκλογών, στις 9 Ιουνίου, και ενώ οι προεκλογικές καμπάνιες των κομμάτων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Πιάνει τον στόχο της η Νέα Δημοκρατία
Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων αυτών δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία να πιάνει τον στόχο που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του. Το κυβερνών κόμμα δείχνει να διατηρεί τα κεκτημένα των προηγούμενων ευρωεκλογών. Στο εύρος των ποσοστών που της δίνουν οι εταιρείες δεν πέφτει κάτω από το 30%, ενώ φτάνει μέχρι και το 36,5% με τη μέση τιμή να βρίσκεται κοντά στον στόχο.
Συγκεκριμένα, στην Alco καταγράφεται από 30,5% έως 34,5%, στην Pulse από 30,1% έως 36,5% και στην Marc από 31,1% έως 36,5%. Σύμφωνα με το β’ μέρος της έρευνας της MRB, που δημοσιεύτηκε σήμερα, Πέμπτη, προηγείται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες εκτός από εκείνη μεταξύ 17 και 34 ετών.

Κάτω από τον πήχη ο ΣΥΡΙΖΑ
Για τον Στέφανο Κασσελάκη, οι εταιρείες δημοσκοπήσεων εμφανίζονται λιγότερο αισιόδοξες. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει ως στόχο το ποσοστό των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, που έφτανε στο 17,8%. Οι μέσες τιμές των εκτιμήσεων του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται, όμως, αρκετά πιο χαμηλά από αυτό.
Έτσι, στην Pulse ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται να «πιάνει» από 13,7% έως 18,3%, στη MARC από 13,2% έως 17,2% και στην Alco από 14,5% έως 17,5%. Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι μόνο μια έρευνα και μόνο στο ανώτατο όριο της εκτίμησής της περνά τον πήχη που έχει θέσει η Κουμουνδούρου.
Τα ευχάριστα νέα για τον ΣΥΡΙΖΑ έρχονται από τη δημοσκόπηση της MRB, η οποία δείχνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προηγείται στην ηλικιακή ομάδα 17 έως 34 ετών. Εμφανίζεται να καταγράφει 19,2%, με το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση με 14,7%, τη Νέα Δημοκρατία στην τρίτη με 14,5% και την Ελληνική Λύση στο 5,2%.
Η Marc έρχεται να προσγειώσει κάπως την αισιοδοξία για το συγκεκριμένο εύρημα, καθώς καταγράφει ότι οι νέοι είναι οι λιγότερο σίγουροι γι’ αυτό που δηλώνουν πως έχουν αποφασίσει να ψηφίσουν.

Το ΠΑΣΟΚ
Τέλος, το ΠΑΣΟΚ δείχνει να παγιώνεται στην 3η θέση. Σε καμία από τις δημοσκοπήσεις δεν «απειλεί» τη δεύτερη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μοιάζει «κολλημένο» στα ποσοστά των βουλευτικών εκλογών.
Ούτε όμως ο πρόεδρός του, Νίκος Ανδρουλάκης, δείχνει να καταγράφει κάποια ιδιαίτερη δυναμική. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ βρίσκεται μπροστά από τον Στέφανο Κασσελάκη στη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών, στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό υπολείπεται του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις έρευνες.

Σωστή η απαγόρευση των Σπαρτιατών – Πού κατευθύνονται οι ψηφοφόροι τους
Αποτελέσματα παράγει η απαγόρευση καθόδου των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές. Κατ’ αρχάς το 59% θεωρεί την απόφαση σωστή, ενώ το 21% λανθασμένη. Το 20% των ερωτηθέντων, σύμφωνα με την έρευνα της Alco, απαντά: Δεν ξέρω/Δεν απαντώ.
Οι ψηφοφόροι, που δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν εκ νέου Σπαρτιάτες, δείχνουν να μοιράζονται μεταξύ Ελληνικής Λύσης και Φωνής Λογικής, που παίρνουν από 23%, σύμφωνα με την έρευνα της MARC.
Με δεδομένο αυτό, η Φωνή Λογικής καταγράφει τα μεγαλύτερά της ποσοστά. Η Marc εκτιμά πως θα βρεθεί μεταξύ 1,9% και 3,7%, η Alco από 1,9 έως 2,1% και η Pulse από 1,4% έως 3,4%. Από την άλλη, η Ελληνική Λύση δείχνει να έχει «καπαρώσει» την 4η θέση, στην οποία τη δείχνουν και οι 4 δημοσκοπήσεις. Σε εκείνη της MRB, μάλιστα, εμφανίζεται δεύτερο κόμμα στις ηλικίες από 35 έως 54 ετών.

Πόσα κόμματα θα εκλέξουν ευρωβουλευτή
Φαίνεται πως θα δοθεί «μάχη» μεταξύ των μικρότερων κομμάτων για το ποιο θα καταφέρει να περάσει τον πήχη του 3% και να μπει στην β’ κατανομή των εδρών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εταιρειών, τα κόμματα που θα εκλέξουν Ευρωβουλευτή μπορεί να είναι από 6 μέχρι και 9.
Συγκεκριμένα, η Alco δείχνει 6 κόμματα πάνω από το 3%, ενώ τόσο η Marc όσο και η Pulse δείχνουν 9 κόμματα να περνούν τον πήχη.
Οι εκτιμήσεις ψήφου των τεσσάρων δημοσκοπήσεων
Στην εκτίμηση ψήφου της έρευνας της MRB, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 32,3%. Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 16% και το ΠΑΣΟΚ στην τρίτη θέση με 14%. Η Ελληνική Λύση «ακουμπά» το διψήφιο ποσοστό, φτάνοντας στο 9,9%. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 8%, ενώ σημαντικά έχει αυξηθεί το ποσοστό της Νέας Αριστεράς, που είναι στο 3,8%. Η Πλεύση Ελευθερίας δείχνει να είναι το τελευταίο κόμμα που εξασφαλίζει εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή με 3,4%. Η Νίκη βρίσκεται στο 2,9%, η Φωνή Λογικής στο 2,8%, οι Δημοκράτες στο 2,4% και το ΜέΡΑ25 στο 2,2%.

Στην εκτίμηση ψήφου της έρευνας της MARC το εύρος των ποσοστών των κομμάτων και η μεσαία τιμή τους έχει ως εξής:
Νέα Δημοκρατία από 31,1% έως 36,5% με μέση τιμή 33,8%
ΣΥΡΙΖΑ από 13,2% έως 17,2% με μέση τιμή 15,2%
ΠΑΣΟΚ από 10,3% έως 14,1% με μέση τιμή 12,2%
Ελληνική Λύση από 6,7% έως 9,9% με μέση τιμή 8,3%
ΚΚΕ από 6,5% έως 9,5% με μέση τιμή 8%
Πλεύση Ελευθερίας από 3,3% έως 5,7% με μέση τιμή 4,5%
Νίκη από 2,2% έως 4,2% με μέση τιμή 3,2%
ΜέΡΑ25 από 2% έως 4%, με μέση τιμή 3%
Νέα Αριστερά από 2% έως 4% με μέση τιμή 3%
Φωνή Λογικής από 1,9% έως 3,7% με μέση τιμή 2,8%
Δημοκράτες από 1,6% έως 3,4% με μέση τιμή 2,5%

Το εύρος των ποσοστών των κομμάτων στην εκτίμηση ψήφου της έρευνας της Alco διαμορφώνεται ως εξής:
Νέα Δημοκρατία από 30,5% έως 34,5%
ΣΥΡΙΖΑ από 14,5% έως 17,5%
ΠΑΣΟΚ από 11,5 έως 14,5%
Ελληνική Λύση από 9% έως 11%
ΚΚΕ από 8% έως 10%
Νίκη από 2,5% έως 4,5%
Πλεύση Ελευθερίας από 2,3% έως 4,3%
Νέα Αριστερά από 2,2% έως 3,7%
ΜέΡΑ25 από 1,5% έως 3,5%
Δημοκράτες από 1,8% έως 3,3%
Φωνή Λογικής από 1,7% έως 3,2%

Τέλος, στην εκτίμηση ψήφου της Pulse, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 33%, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 16%, το ΠΑΣΟΚ με 12,5%, η Ελληνική Λύση με 9%, το ΚΚΕ με 8%, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας από 3,5%, το ΜέΡΑ25 στο 3%, η Φωνή Λογικής στο 2,4%, οι Δημοκράτες στο 2,1% και οι Πατριώτες στο 1,2%.

Δημοσιεύθηκε στις 17 May 2024 | 6:30 am


Αφρικανική σκόνη: Τι πρέπει να προσέξετε – Συστάσεις από την Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας έχει τονίσει πως ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα.
Η αφρικανική σκόνη περιέχει μεταφερόμενα σωματίδια, τα οποία δύναται να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μείγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό και κυρίως για το αναπνευστικό σύστημα.
Τις ώρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης, τόσο οι άσκοπες μετακινήσεις όσο και η εξωτερική άθληση θα πρέπει να αποφεύγονται, ενώ συνιστάται η παραμονή σε καλά αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους.
Σε εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων, όπως για παράδειγμα δυσκολία στην αναπνοή, έντονος και ερεθιστικός βήχας με πιθανή απόχρεμψη, θωρακικός πόνος, επίμονο φτέρνισμα, δακρύρροια και βράγχος φωνής, τα άτομα θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια και συμβουλή.
Ισχυρή σύσταση για τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα, εφόσον εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με παρόξυνση ή επιδείνωση της σταθερής πορείας της νόσου, να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον θεράποντα ιατρό τους, προς πιθανή τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγής τους και λήψη συμπληρωματικής ιατρικής φροντίδας.

Δημοσιεύθηκε στις 17 May 2024 | 6:30 am


Χριστίνα Αλεξοπούλου: Η Οδική Ασφάλεια στηρίζεται σε τρεις άξονες: Παιδεία, Αστυνόμευση, Υποδομές



Η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της, σήμερα στο Λασίθι, παρευρέθηκε στην εκδήλωση απονομής βραβείων του Διαγωνισμού Ζωγραφικής: «Η Οδική Ασφάλεια μέσα από τα μάτια των μαθητών» και απένειμε βραβεία στους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Αγίου Νικολάου, οι οποίοι διακρίθηκαν στην κατηγορία τους. Το βραβείο για κάθε κατηγορία ήταν ένα ποδήλατο και ένα κράνος.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής από την Τροχαία Αγ. Νικολάου Λασιθίου, τον Δήμο Αγ. Νικολάου, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λασιθίου και την Ένωση Εκπαιδευτών Υποψηφίων Οδηγών Αυτοκινήτων & Μοτοσικλετιστών Νομού Λασιθίου.
Στην ομιλία της, η κα Αλεξοπούλου ανέδειξε την ουσιώδη συνεισφορά της παιδείας, της αστυνόμευσης και των υποδομών ως βασικών πυλώνων για την εδραίωση της Οδικής Ασφάλειας. Επεσήμανε τον ρόλο των γονέων, των δασκάλων και της κοινωνίας στη εκπαίδευση των παιδιών από πρώιμη ηλικία, όσον αφορά στη σωστή συμπεριφορά στον δρόμο.
Η Υφυπουργός εστίασε στην ευαισθητοποίηση των νεαρών χρηστών της οδού, υπογραμμίζοντας την ευθύνη των κηδεμόνων να καθοδηγήσουν τα παιδιά σε ασφαλείς συνήθειες και παρότρυνε όλους τους παρευρισκόμενους να υιοθετήσουν την έννοια της Οδικής Ασφάλειας ως αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς τους.
Η ομιλία της Υφυπουργού:
«Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση στο Μαθητικό Διαγωνισμό Ζωγραφικής για την Οδική Ασφάλεια. Θέλω να συγχαρώ την Τροχαία Αγ. Νικολάου Λασιθίου, το Δήμο Αγ. Νικολάου, την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λασιθίου και την Ένωση Εκπαιδευτών Υποψηφίων Οδηγών Αυτοκινήτων & Μοτοσικλετιστών Νομού Λασιθίου γι’ αυτή την πρωτοβουλία. Όπως ίσως γνωρίζετε, η Οδική Ασφάλεια στηρίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες: Παιδεία, Αστυνόμευση, Υποδομές. Πυλώνες σημαντικοί για την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος κατάγεται από την Κρήτη και θέτει ως πρώτη προτεραιότητα, την περαιτέρω βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στη χώρα μας.
Ως μητέρα μιας μαθήτριας Δημοτικού αντιλαμβάνομαι καθημερινά πως τα παιδιά μας τα διδάσκουμε εμπράκτως. Είτε ως γονείς, είτε ως δάσκαλοι, είτε ως κοινωνικό σύνολο. Προφανώς όταν φορώ τη ζώνη ή το κράνος μου, σέβομαι τα όρια ταχύτητας, τους άλλους χρήστες της Οδού, τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και συμπεριφέρομαι ευγενικά, τότε πιθανότατα το παιδί μου θα αναπαράγει αυτό το πρότυπο συμπεριφοράς, στο δρόμο. Στα παιδιά μέχρι περίπου την ηλικία των 16 ετών αναπτύσσονται ακόμη τα αισθητήρια όργανα, τα οποία φτάνουν σε πλήρη λειτουργία κοντά στη φάση της ενηλικίωσης. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, να κατανοούμε ως κηδεμόνες πως τα παιδιά μας είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι χρήστες της οδού καθώς τόσο η αντίληψη όσο και η παιδεία τους, αναπτύσσονται και εξελίσσονται ακόμη.
Ως αρμόδια υπουργός για την Οδική Ασφάλεια αντιλαμβάνομαι ότι μπορούμε να πετύχουμε πολλά και με τον αντίστροφο τρόπο. Τα σωστά εκπαιδευμένα παιδιά δύνανται να δώσουν το καλό παράδειγμα στους γονείς τους, δέχεστε υποθέτω πως η δύναμη της συνήθειας και η πίεση της καθημερινότητας, μας οδηγούν ενίοτε, σε μηχανικές ενέργειες. Μετά από πολλά χρόνια αλλάζουμε τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Θέλω ν’ αναφερθώ στην θέσπιση της Αντικοινωνικής Οδικής Συμπεριφοράς που προβλέπει αυστηρές ποινές για όσους κινούνται στη ΛΕΑ, σταθμεύουν σε ράμπα ΑΜΕΑ ή παρεμποδίζουν τα ΜΜΜ.
Πρωτοβουλίες όπως ο διαγωνισμός ζωγραφικής «Η Οδική Ασφάλεια μέσα από τα μάτια των μαθητών» αποτελούν πρόκριμα για τα παιδιά που συμμετέχουν αλλά και τις οικογένειές τους. Θέλω να σας παρακαλέσω να μεταδώσετε το μήνυμα της Οδικής Ασφάλειας που τόσο σωστά αποτυπώσατε στα έργα σας, στο περιβάλλον σας, στους φίλους και στους συγγενείς σας, συμβάλλοντας έτσι στη διάδοση καλών πρακτικών. Κλείνοντας και όσον αφορά στην γενικότερη κουλτούρα ασφάλειας που όλοι πρέπει να αναπτύξουμε περαιτέρω, θέλω να επισημάνω τα εξής: Τα παιδιά μας πρέπει να φορούν κράνος όταν κινούνται με ταχύτητα. Είτε πρόκειται για ποδήλατο, είτε πρόκειται για πατίνι, είτε πρόκειται για ρόλερ, είτε για ιππασία, το ειδικό για την περίσταση κράνος είναι απαραίτητο για την προστασία τους. Σας ευχαριστώ και πάλι για την πρόσκληση και την τιμή να παρευρίσκομαι εδώ».


Δημοσιεύθηκε στις 17 May 2024 | 5:30 am


Μη αποδοχή ορίου ανοχής σε φυτοφάρμακο σε εισαγόμενο ρύζι



Με πρωτοβουλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη και στο πλαίσιο των δράσεών του για την ενίσχυση της εξωστρέφειας του αγροτικού τομέα, γίνεται προσπάθεια να σταματήσουν οι ευνοϊκές εισαγωγές ασιατικού ρυζιού που περιέχουν τη δραστική ουσία τρικυκλαζόλη. Έτσι μπαίνει τέλος στις ολέθριες συνέπειες για τους Έλληνες αγρότες από τον αθέμιτο ανταγωνισμό εισαγόμενων προϊόντων από τρίτες χώρες που δεν πληρούν τις ίδιες προϋποθέσεις παραγωγής με την ΕΕ .
Η τρικυκλαζόλη είναι ένα απαγορευμένο μυκητοκτόνο στην Ε.Ε. από το 2016, αλλά χρησιμοποιείται ευρέως από χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας που εξάγουν ρύζι στην Ευρώπη (άνω του 86 % των εισαγωγών το 2022).
Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για την αύξηση του ανώτατου ορίου καταλοίπων (MRL) για την τρικυκλαζόλη στο εισαγόμενο ρύζι. Η αλλαγή αυτή θα επέφερε πολύ σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στους Έλληνες και Ευρωπαίους παραγωγούς ρυζιού, οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε σημαντικό ανταγωνιστικό μειονέκτημα έναντι των παραγωγών τρίτων χωρών.
Ο Έλληνας υπουργός υποστηριζόμενος από την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία και στο πλαίσιο των δράσεων του στο EUMED 9, κατόρθωσε να δημιουργήσει «ειδική πλειοψηφία» και έτσι να αναγκάσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πάρει πίσω τον καταστροφικό κανονισμό.
Όπως είπε ο Έλληνας Υπουργός, η οποιαδήποτε αυξημένη ανοχή αυτού του φυτοφαρμάκου αποκλειστικά για εισαγόμενο ρύζι θα έδειχνε ασυνέπεια των πολιτικών της ΕΕ απέναντι στον στόχο για μείωση της παρουσίας φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα και κυρίως θα παραβίαζε την αρχή της αμοιβαιότητας των κανόνων σχετικά με τη χρήση φυτοφαρμάκων.
Η Ελλάδα είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ρυζιού της Ευρώπης (αντιπροσωπεύει το 30% της παραγωγής της ΕΕ) με πολλές καλλιεργούμενες ποικιλίες και τύπους ρυζιού που ενισχύουν τον ρόλο της αναφορικά με τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Παράλληλα μέσω της αξιοποίησης συγκεκριμένου τύπου εδαφών συμβάλλει στη διατήρηση σημαντικών υγροτόπων της Χώρας.

Δημοσιεύθηκε στις 17 May 2024 | 4:00 am


Θλίψη και οργή στην Πάτρα για τον θάνατο 57χρονης κομμώτριας



Θλίψη και οργή επικρατεί στην Πάτρα για τον θάνατο 57χρονης hair stylist, έπειτα από μια εγχείριση ρουτίνας, της οποίας οι επιπλοκές επιβάρυναν την υγεία της, αν δεν απέβησαν και μοιραίες.
Η κόρη της 57χρονης πήρε θέση για την ανείπωτη τραγωδία και τόνισε στην ιστοσελίδα flamis.gr: «Πήγαμε με τη μητέρα μου σε κέντρο στη Γλυφάδα για αφαίρεση λιπώματος. Δεν έγινε κανένας προεγχειρητικός έλεγχος και άμεσα ξεκίνησε η διαδικασία. Η επέμβαση έγινε στις 12 το μεσημέρι. Μετά από λίγο πήγαμε σπίτι και ο γιατρός μας διαβεβαίωσε ότι όλα πήγαν καλά. Λίγο αργότερα, όμως, η μητέρα μου άρχισε να πονά και να έχει ναυτίες, όμως έφαγε και κοιμήθηκε περίπου δύο ώρες. Το βράδυ ένιωσε πόνους στα πόδια και λίγο αργότερα, ενώ κοιμόμασταν, ήρθε και με ξύπνησε. Ζαλιζόταν και την πονούσε έντονα το κεφάλι. Προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον γιατρό, αλλά δεν τα κατάφερα».
Η κόρη, που έζησε φρικτές σκηνές δίπλα στη μάνα της, συμπλήρωσε: «Την πήγα στο Ιπποκράτειο. Μας είπαν ότι οι εξετάσεις ήταν καθαρές, όμως η μαμά μου ζαλιζόταν. Ξαναπήγαμε σπίτι. Στο ασανσέρ στην κυριολεξία λιποθύμησε πάνω μου. Τη συνεφέρω και στη συνέχεια την ξαναπάω σε Νοσοκομείο. Αυτή τη φορά σε ιδιωτικό, στο οποίο, όπως έμαθα, χειρουργούσε ο γιατρός της Γλυφάδας. Της έκαναν τρίπλεξ, εξετάσεις αίματος… Ήταν σε άσχημη κατάσταση και μας έδωσαν εξιτήριο. Με το που γυρίσαμε σπίτι άρχισε να έχει και έντονο πόνο στο στομάχι. Τα πόδια της έβγαζαν φουσκάλες. Δεν μπορούσε να μιλήσει η μαμά μου. Πήρα την Αστυνομία. Με περιπολικό τη μεταφέραμε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας. Οι γιατροί έπεσαν πάνω, κατά πάνω. Μάλιστα, τη διασωλήνωσαν, όμως δεν τα κατάφερε. Μας ενημέρωσαν ότι η μαμά έφυγε».

Δημοσιεύθηκε στις 16 May 2024 | 9:17 pm


Προκαλεί ο Μιτσκόσκι - Θα αποκαλώ τη χώρα μου Μακεδονία



Στη γραμμή της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας κινείται ο πρόεδρος του VMRO και, όπως όλα δείχνουν, νέος πρωθυπουργός της χώρας Χριστιάν Μιτσκόσκι, αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ΜΙΑ, ο Μιτσκόσκι, σε προκλητικό τόνο ανέφερε πως «εάν η Ελλάδα θεωρεί πως παραβιάζουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, υπάρχει το Διεθνές Δικαστήριο». Ο ίδιος τόνισε πως «θα αποκαλεί τη χώρα του όπως θέλει».
«Αναμένω συνάντηση με τον Μητσοτάκη»
Ο ίδιος έκανε λόγο για… απειλές και εμπόδια από την Ελλάδα, αν και όπως ισχυρίστηκε επιθυμεί «σχέσεις καλής γειτονίας και φιλίας με την Ελλάδα», ενώ ανέφερε πως «αναμένει σύντομα συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό».
«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να απαντήσουμε στην πολιτική τους δύναμη με μετονομασία αυτοκινητοδρόμων και αεροδρομίων ή με την κατασκευή μνημείων. Δεν περιμένω οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να βασίζονται στην πολιτική δύναμη, περιμένω να έχουμε άριστες σχέσεις γειτονίας, εκτιμώ ότι το VMRO-DPMNE και η Νέα Δημοκρατία έχουν τη δική τους θέση σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών, γιατί σε κανέναν από εμάς δεν αρέσει»
Ο ίδιος επανέλαβε να χρησιμοποιεί τη λέξη «Μακεδονία»: «Σε αντίθεση με εκεί, η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μέρος των μακεδονικών θεσμών, του μακεδονικού Συντάγματος και των νόμων. Έχουμε πει πολλές φορές στο παρελθόν ότι αυτό είναι μια πραγματικότητα.».
«Χρησιμοποιώ αυτή την ευκαιρία προς τους φίλους μας από την Ελλάδα - ας σταματήσουμε τις απειλές, τα εμπόδια και την επιστροφή στο παρελθόν, ας κοιτάξουμε το μέλλον. Αυτά είναι έγγραφα που αποτελούν μέρος του νόμου (σ.σ. η Συμφωνία των Πρεσπών). Αν θεωρούν ότι έχουμε παραβιάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, υπάρχει το Διεθνές Δικαστήριο, μπορούν να ξεκινήσουν μια διαδικασία. Δεν θα ήθελα να συμβεί κάτι τέτοιο. Καλώ σε σχέσεις καλής γειτονίας και φιλίας».

Δημοσιεύθηκε στις 16 May 2024 | 9:09 pm


ΓΕΛ Δάφνης: Εκδήλωση Προγράμματος Αγωγής Υγείας - KALOS IRTATE E' DAFNI - Δωρεάν συναυλία του μουσικού συγκροτήματος ENCARDIA



Tο ΓΕΛ Δάφνης σας προσκαλεί με χαρά στην καταληκτική εκδήλωση των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας που υλοποιήθηκαν τη φετινή χρονιά KALOS IRTATE E' DAFNI.
Οι μαθητές και καθηγητές που συμμετείχαν στα προγράμματα έμαθαν για την κατωιταλιώτικη διάλεκτο των ελληνόφωνων χωριών της Νότιας Ιταλίας, μελέτησαν τον πολιτισμό και τις παραδόσεις, την ιστορική σύνδεση με την Ελλάδα και είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν την Παρασκευή 17/5 στην πλατεία της Δάφνης μία φρέσκια οπτική των περιοχών Σαλέντο και Καλαβρίας μέσω διαφορετικών μορφών τέχνης.
Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με τη δωρεάν συναυλία του μουσικού συγκροτήματος ENCARDIA.
Όλη η εκδήλωση θα είναι προσβάσιμη σε κωφούς/ βαρηκόους με διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.
Ελπίζουμε να τιμήσετε με την παρουσία σας την εκδήλωση.
ΥΓ. Θα υπάρξει λεωφορείο από την Πάτρα Παρασκευή μεσημέρι για την Δάφνη το οποίο θα επιστρέψει με τη λήξη της εκδήλωσης το βράδυ. Δηλώσεις μέχρι 15/5 10.00.
Με εκτίμηση,
Ιωάννα Τσουμάνη
Διευθύντρια ΓΕΛ ΔΑΦΝΗΣ

Δημοσιεύθηκε στις 16 May 2024 | 9:04 pm


Ανοιχτή συζήτηση στα Καλάβρυτα για την «Βιώσιμη ανάπτυξη στην ορεινή Αχαΐα»



«Βιώσιμη ανάπτυξη στην ορεινή Αχαΐα, προκλήσεις και ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις» είναι το θέμα της ανοιχτής συζήτησης που διοργανώνουν από κοινού, την προσεχή Τετάρτη 22 Μάϊου, στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαβρύτων ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός της εφημερίδας «Πελοπόννησος», η εφημερίδα «Ώρα των Καλαβρύτων» και η ενημερωτική ιστοσελίδα «kalavrytanews.com».
Οι εργασίες της ανοιχτής συζήτησης θα ξεκινήσουν στις 6 το απόγευμα. Το δε πρόγραμμα των εργασιών περιλαμβάνει τοποθετήσεις εκπροσώπων αρχών και φορέων της περιοχής ενώ μεταξύ των ομιλητών θα είναι ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, ο εκδότης της εφημερίδας «Πελοπόννησος» Θεόδωρος Λουλούδης, ενώ τον συντονισμό της ενδιαφέρουσας συζήτησης θα αναλάβει ο διευθυντής της εφημερίδας «Ώρα Καλαβρύτων» και του «kalavrytanews.com» Νίκος Κυριαζής.
Στόχος της συζήτησης είναι ν’ αναδειχθούν όλα τα στοιχεία που συνθέτουν την αναπτυξιακή ταυτότητα και δυναμική της ορεινής Αχαΐας, μ’ έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη, στη στήριξη του επιχειρείν και στις προκλήσεις και ευκαιρίες που μπορούν να δημιουργήσουν ένα καλύτερο οικονομικό και παραγωγικό περιβάλλον.
Μεταξύ των άλλων, η συζήτηση θα εστιάσει στο Χιονοδρομικό Κέντρο ως σημαντικού πυλώνα τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής Καλαβρύτων, στο ισχυρό Συνεταιριστικό Κίνημα της περιοχής που με άξονα τον Συνεταιρισμό Καλαβρύτων αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της παραγωγής και απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα αλλά και σε προοπτικές που μπορούν μακροπρόθεσμα να ενισχύουν ακόμη περισσότερο το αναπτυξιακό εκτόπισμα όλης της περιοχής.
Όπως, μεταξύ άλλων, οικολογικά βιώσιμες πρακτικές και η σύνδεση τους με την επιχειρηματικότητα (εναλλακτικές μορφές ενέργειας, αειφόρος ανάπτυξη), παραδείγματα βιώσιμης ανάπτυξης σε μια περιοχή με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά και βαριά ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά (Σπήλαια Λιμνών, Αγία Λαύρα, Μέγα Σπήλαιο) κ.α.
«Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να συζητήσουμε σε βάθος όλες εκείνες τις παραμέτρους που μπορούν να προσδώσουν μεγαλύτερη ώθηση ανάπτυξης στην ορεινή Αχαΐα. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην οικονομική ανάπτυξη ή μόνο στους παραγωγικούς τομείς αλλά αναφέρομαι και στην κοινωνική ευημερία, στην πολιτιστική ανάπτυξη και φυσικά στην αειφορία ως πρωταγωνιστικό και κυρίαρχο γνώμονα κάθε πολιτικής μας που σχετίζεται, εμμέσως ή αμέσως με το περιβάλλον», αναφέρει σε δήλωση του ο εκδότης της εφημερίδας «Πελοπόννησος» Θεόδωρος Λουλούδης.

Δημοσιεύθηκε στις 16 May 2024 | 7:33 pm


Συνάντηση ΕΘΕΑΣ-ΟΠΕΚΕΠΕ για τα θέματα πληρωμών 2023 – Άμεσο άνοιγμα των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2024



Συνάντηση με τον Προέδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Κυριάκο Μπαμπασίδη πραγματοποίησε το Προεδρείο της ΕΘΕΑΣ, το πρωί της Πέμπτης (16/05) με «φόντο» το άμεσο άνοιγμα των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2024 και τα προβλήματα που εντοπίστηκαν από τις πρόσφατες πληρωμές του Οργανισμού για το έτος 2023. Από πλευράς της ΕΘΕΑΣ έδωσαν το παρών ο Πρόεδρος, κ. Παύλος Σατολιάς, ο Αντιπρόεδρος, κ. Χρήστος Γιαννακάκης, η Ταμίας, κα. Διαμάντω Κρητικού και ο Γενικός Διευθυντής, κ. Μόσχος Κορασίδης.
Στην έναρξη της συζήτησης, η ΕΘΕΑΣ τόνισε την αδήριτη ανάγκη για την έναρξη της υποβολής των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2024 από τα ΚΥΔ των Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων φορέων το συντομότερο δυνατόν μέσα στην επόμενη εβδομάδα (από Δευτέρα 20 Μαΐου), καθώς εξαντλείται ο χρόνος ορθής και έγκαιρης υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ, ενώ ταυτόχρονα εντοπίζονται προβλήματα και σε άλλες δραστηριότητες αγροτών εξαιτίας αυτής της καθυστέρησης υποβολής των δηλώσεων. Επιπλέον, η ΕΘΕΑΣ όπως έχει επισημάνει στο παρελθόν – και επί προηγούμενων ηγεσιών- είναι απαραίτητο να υπάρξουν απλοποιήσεις στην αίτηση και να απλουστευθούν πολλά δικαιολογητικά, που απαιτούνται, διευκολύνοντας έτσι το έργο των αγροτών. Η ανωτέρω ανάγκη είναι απόρροια των προβλημάτων και των δυσκολιών, που προέκυψαν για το 2023, με τον Πρόεδρο της ΕΘΕΑΣ να τονίζει πως δεν πρέπει να επιτραπούν ξανά οι καταχρηστικές χρεώσεις από συμβούλους και ΚΥΔ. Πρέπει να δοθούν σαφείς οδηγίες για τα Οικολογικά Σχήματα του 2024, ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια φαινόμενα.
Ενδεικτικά, αναφέρθηκε ότι πρέπει να ακολουθηθεί η ανάλογη μηχανογραφική υποστήριξη, όπως υπάρχει για την ΑΑΔΕ, όπου οι φορολογικές δηλώσεις πολλών φορολογούμενων έχουν προσυμπληρωθεί, επειδή δεν έχουν μεταβολές και να μπορούν να υποβληθούν άμεσα από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους χωρίς κόστος. Ανάλογα όπως εξηγήθηκε από την ΕΘΕΑΣ, υπάρχει σημαντικός αριθμός από τους 660.000 δικαιούχους ενισχύσεων, που οι δηλώσεις τους ΟΣΔΕ δεν παρουσιάζουν μεταβολές και θα πρέπει να υποβάλλονται χωρίς κόστος για τους αγρότες. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ μπορεί να κάνει αυτήν την αξιολόγηση και να επισημάνει αυτές τις δηλώσεις, ώστε με απλοποιημένο τρόπο οι ενδιαφερόμενοι να τις υποβάλουν κατά το ανάλογο της ΑΑΔΕ. Επίσης, ζητήθηκε να μειωθούν τα έγγραφα που ζητώνται, γιατί δεν υπάρχει λόγος, αφού πολλά πλέον δικαιολογητικά βρίσκονται ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ ή το Κτηματολόγιο ή τα Μητρώα. Όλα αυτά τα μέτρα απλοποίησης πρέπει να ενσωματωθούν στη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ, ώστε να μειωθεί τόσο ο χρόνος για την υποβολή, που σπαταλούν οι αγρότες, όσο και το κόστος υποβολής τους που το 2023 αποτέλεσε παράγοντα αδικαιολόγητης μείωσης του εισοδήματος των αγροτών. Η ΕΘΕΑΣ θα επανέλθει με επί πλέον προτάσεις απλοποίησης, όπως έχει ζητηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Επιπλέον, εκτενής αναφορά έγινε στις πρόσφατες πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ πριν το Πάσχα και στα διαφορετικής έκτασης προβλήματα, που ανέκυψαν στις πληρωμές συνδεμένων φυτικής και ζωικής παραγωγής, στα Οικολογικά Σχήματα, στην εφαρμογή των Αιρεσιμοτήτων στον ορισμό του ενεργού αγρότη κλπ. Μάλιστα δε, τονίστηκε πως θα πρέπει να διευθετηθούν οι διορθώσεις και οι ενστάσεις με τέτοιο τρόπο, ώστε η όλη διαδικασία για τις πληρωμές, που εκκρεμεί να μην επιβαρύνει και άλλο τους παραγωγούς. Με βάση αυτή την αναφορά, το Προεδρείο της ΕΘΕΑΣ ζήτησε να ενημερωθεί ποιες ενέργειες και πρωτοβουλίες μπορεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ να αναλάβει, ως φορέας ελέγχου της λειτουργίας των ΚΥΔ, για να πατάξει τις αδικαιολόγητες επί πλέον χρεώσεις από ΚΥΔ και Συμβούλους για τα οικολογικά σχήματα 2023.
Στη συνέχεια, το Προεδρείο της ΕΘΕΑΣ στάθηκε στην επικοινωνία, που οφείλει ο ΟΠΕΚΕΠΕ να «χτίσει» και να διατηρήσει με τους αγρότες, καθώς αφενός υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες, οι οποίες εμμένουν και συνεχίζουν να δυσχεραίνουν το έργο των παραγωγών και αφετέρου δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση, με αποτέλεσμα τη σύγχυση. Στο πλαίσιο της επαρκούς ενημέρωσης, από πλευράς της ΕΘΕΑΣ ζητήθηκε να θεσμοθετηθεί ομάδα διαβούλευσης μεταξύ ΟΠΕΚΕΠΕ και της Οργάνωσής μας, ώστε να υπάρχει ενδελεχής συζήτηση και επεξεργασία των ζητημάτων που «τρέχουν» και να αποφεύγονται κατά το δυνατόν τα προβλήματα.
Κλείνοντας, ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρθηκε στην προσπάθεια του Οργανισμού για τη βελτίωση της λειτουργίας του, για καλύτερη εξυπηρέτηση των αγροτών και την ανταπόκριση στις κοινοτικές απαιτήσεις. Για τα θέματα που η ΕΘΕΑΣ έθεσε, σημείωσε ότι σύντομα θα ανοίξει η αίτηση ΟΣΔΕ 2024 για τα ΚΥΔ, μετά από κάποιες εσωτερικές διαδικασίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ για τα θέματα πληρωμών, συμφωνήθηκε να γίνει νέα τεχνική σύσκεψη με την ΕΘΕΑΣ την επόμενη Τρίτη (21/05), πριν εκδοθούν οι οδηγίες διορθώσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να ληφθούν κατά το δυνατόν υπόψη τα θέματα που έχουν κοινοποιήσει οι συνεταιρισμοί στην ΕΘΕΑΣ.

Δημοσιεύθηκε στις 16 May 2024 | 7:28 pm


Η εισήγηση του Αντιδημάρχου Τάκη Βαρβιτσιώτη στην Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης



Την 15η Μαΐου 2024, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου των Καλαβρύτων η συνεδρίαση της Επιτροπής για την Τουριστική Ανάπτυξη, υπό την προεδρία του αρμόδιου αντιδημάρχου, κ. Τάκη Βαρβιτσιώτη.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, συζητήθηκαν οι γενικοί άξονες και οι στρατηγικές που θα ακολουθήσει η επιτροπή στην πορεία των εργασιών της ενώ συμφωνήθηκε και η κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για την περαιτέρω προώθηση της τουριστικής ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων που θα τεθούν προς συζήτηση στην συνεδρίαση του Ιουνίου. Κάθε μέλος της επιτροπής παρουσίασε τις απόψεις και θέσεις του, με στόχο την βελτίωση του κοινού στόχου να προωθηθεί η τουριστική κίνηση στην περιοχή των Καλαβρύτων.
Ο Αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Βαρβιτσιώτης στην εισήγησή του ανέφερε: 
Αγαπητά μέλη της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Καλαβρύτων,
Θα ήθελα να παρουσιάσω μια σειρά προτάσεων που πιστεύω πως μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας των Καλαβρύτων. Αυτή η ανάπτυξη αποτελεί καίριο παράγοντα για την οικονομική ευημερία και την προβολή του τόπου μας ως έναν εμβληματικό και ανερχόμενο τουριστικό προορισμό.
Η περιοχή μας, σε όλο τον Δήμο των Καλαβρύτων, αποτελεί έναν εξαιρετικό προορισμό για τον τουρισμό, με την ποικιλία της φύσης της, τον πολιτιστικό πλούτο και τις παραδόσεις της.
Παρακάτω παρουσιάζονται ενδεικτικά κάποιοι άξονες επί των οποίων μπορούν αν εξειδικευτούν προτάσεις για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής:
I. Ανάδειξη των Φυσικών Ιδιαίτερης Ομορφιάς τοπίων και Μνημείων της Φύσης: Τα Καλάβρυτα προσφέρουν μοναδικά τοπία, όπως το φαράγγι του Βουραϊκού και οι καταρράκτες της Βλασίας, οι Πηγές του Αροάνιου και του Λάδωνα, τα Οροπέδια των Λουσών, ο Ξερόκαμπος, ο Χελμός και τα ορεινά βοσκοτόπια.
II. Εξειδικευμένες Αθλητικές Δραστηριότητες: Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν δραστηριότητες όπως πεζοπορία, ορεινή ποδηλασία, ιππασία, rafting, canyoning και σκι. Η ανάπτυξη υποδομών και εγκαταστάσεων για αυτές τις δραστηριότητες θα ενισχύσει τον φυσιολατρικό αθλητικό τουρισμό.
III. Ιδιαίτερη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η περιοχή μας έχει μια πλούσια ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά, συμπεριλαμβανομένων μοναστηριών και μνημείων. Οργάνωση εκδηλώσεων και εκθέσεων για την προβολή αυτής της κληρονομιάς μπορεί να αποδειχθεί ιδιαιτέρως αποτελεσματική.
IV. Ξεχωριστή Γαστρονομία: Η τοπική γαστρονομία είναι μοναδική και αξίζει να προωθηθεί. Η δημιουργία γαστρονομικών διαδρομών και γευστικών εκδηλώσεων θα προσελκύσει τους λάτρεις της καλής διατροφής.
V. Ιδανικό μέρος για Αγροτουρισμό: Η προώθηση του αγροτουρισμού μπορεί να προσφέρει στους επισκέπτες μια ευκαιρία να εξοικειωθούν με την αγροτική ζωή και τις τοπικές παραδόσεις.
VI. Αειφορικός Τουρισμός: Η ανάπτυξη τουριστικών εγκαταστάσεων που σέβονται το περιβάλλον και χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα προωθήσει έναν βιώσιμο τουρισμό προσαρμοσμένο στις σύγχρονες απαιτήσεις και ευαισθησίες.
VII. Εκπαιδευτικά Προγράμματα: Η διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για σχολικές εκδρομές μπορεί να ενθαρρύνει την επίσκεψη νέων και να τους εκπαιδεύσει για τη σημασία της διατήρησης της φύσης και του πολιτισμού.
VIII. Σύγχρονη ματιά στην Προώθηση μέσω των Κοινωνικών Δικτύων: Η χρήση των κοινωνικών μέσων και των ψηφιακών πλατφορμών για την προώθηση της περιοχής μπορεί να επιτρέψει στους επισκέπτες να ανακαλύψουν τις ομορφιές και τις δραστηριότητες που προσφέρονται.
Η συνδυασμένη εφαρμογή αυτών των ιδεών και προτάσεων θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην αειφορική και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη των Καλαβρύτων, ενισχύοντας τον τοπικό πολιτισμό και την οικονομία.
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΚΑΠΟΙΩΝ ΙΔΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΞΟΝΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΊΝΑΙ :
1. Ετήσια Έκθεση Αγροτουρισμού και Οικολογικού Τουρισμού: Προτείνω την οργάνωση και δημιουργία τριημέρης ετήσιας έκθεσης στον προαύλιο χώρο του δημοτικού σχολείου Λουσών με θέμα «Ετήσια Έκθεση Αγροτουρισμού και Οικολογικού Τουρισμού Ορεινών Περιοχών», όπου θα προωθούνται επίσης τοπικοί παραγωγοί και προϊόντα αποκλειστικά της περιοχής, σε συνδυασμό με μουσικές εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες.
2. Δημιουργία Φορέα Διαχείρισης και Ανάδειξης του Φαραγγιού του Βουραϊκού και των άλλων Μνημείων της Φύσης: Προτείνεται τελευταία έντονα η δημιουργία ενός ειδικού φορέα που θα αναλαμβάνει τη διαχείριση και την προώθηση του φαραγγιού του Βουραϊκού ως τουριστικού αξιοθέατου.
Ο φορέας θα μπορεί να αναλάβει
α. Την αξιοποίηση του Οδοντωτού σιδηροδρόμου
β. την ανάπτυξη μονοπατιών, παρατηρητηρίων και πληροφοριακών σημείων για τους επισκέπτες.
γ. Την ανάδειξη στο κλήμα Παυσανία
δ. Την ανάδειξη στις πηγές του Λάδωνα, Ερυμάνθου και Αροάνειου
ε. Την ανάδειξη των δραστηριοτήτων Ναυταθλητιμού στο Λάδωνα
στ. Την ανάπτυξη αναρριχητικού τουρισμού στο πεδίο του Μεγάλου Σπηλαίου
3. Συνεργασία με το Χιονοδρομικό Κέντρο: Προτείνω την ενίσχυση της συνεργασίας των επιχειρήσεων και του Επιμελητήριου, με το χιονοδρομικό κέντρο με σκοπό την ανάπτυξη συνδυαστικών προγραμμάτων και δραστηριοτήτων που θα προσελκύσουν τουρίστες καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, όπως το Φεστιβάλ του Χελμού και άλλα που μπορεί να γίνουν.
4. Προώθηση του Αγροτουρισμού και των Τοπικών Προϊόντων: Η προώθηση των αγροτικών εμπειριών, όπως η συμμετοχή σε εργασίες αγροκτηματικής ζωής και η επίσκεψη σε τοπικές φάρμες και αμπελώνες, μπορεί να προσελκύσει τουρίστες που αναζητούν αυθεντικές εμπειρίες, εκμεταλλευόμενοι ταυτόχρονα τα σύγχρονα μέσα και τα κοινωνικά δίκτυα. Πρέπει να δημιουργήσουμε πακέτα με ποιότητα και ελκυστικότητα σε συνεργασία με παραγωγούς και επιχειρήσεις εστίασης και διαμονής της περιοχής μας.
5. Δημιουργία Ψηφιακής Πλατφόρμας για Τουριστική Ανάδειξη: Η πλατφόρμα Discover Kalavrita έχει ήδη σημαντική επιτυχία. Πρέπει να εξελιχθεί σε περσότερο ανοιχτή προσβασιμότητα και αλληλεπίδραση. Η δημιουργία ψηφιακών μονοπατιών π.χ. με ενημέρωση για τα ειδικά σημεία ενδιαφέροντος και πληροφοριακών σημείων μπορεί να ενθαρρύνει τον τουρισμό της φύσης μέσω των κοινωνικών μέσων και των ψηφιακών πλατφορμών.
6. Προώθηση Τοπικών Εκδηλώσεων: Εστιάζοντας στην ανάδειξη των τοπικών ιστορικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, μπορούμε να δημιουργήσουμε ευρύτερο ενδιαφέρον και ανταπόκριση. Με την ανάδειξη και ενίσχυση των ετήσιων πανηγυριών π.χ. σε χωριά και κομβικά σημεία αναφοράς του Δήμου μας.
7. Ανάδειξη Φυσικών Ομορφιών και Ιστορικής Κληρονομιάς: Επικέντρωση στην ανάδειξη των φυσικών ομορφιών και του πολιτιστικού πλούτου, συμπεριλαμβανομένων των μνημείων του παρελθόντος. Στήριξη διοργάνωσης θεματικών συνεδρίων για ιστορικές περιόδους και ανάδειξη των αντίστοιχων μνημείων και της ιστορικότητας τους.
8. Προώθηση Εναλλακτικών Τουριστικών Δραστηριοτήτων: Ανάπτυξη και προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο φυσιολατρικός και ο αστρονομικός τουρισμός (αξιοποίηση ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΥ), εκμεταλλευόμενοι τα επιστημονικά και πολιτιστικά κεφάλαια και υποδομές της περιοχής.
9. Ανάπτυξη Υποδομών για Πεζοπορία και Ορεινό Ποδηλατικό Τουρισμό: Επιπλέον ανάδειξη μονοπατιών πεζοπορίας και διαδρομών ορεινού ποδηλάτου για να ενισχυθεί η φυσική δραστηριότητα και να προσελκύουν λάτρεις της περιπέτειας.
10. Ανάπτυξη Γαστρονομικού Τουρισμού: Προώθηση της τοπικής γαστρονομίας μέσω γαστρονομικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων με ανάδειξη των τοπικών επώνυμων προϊόντων π.χ. φέτας σε συνεργασία με συνεταιρισμό και επαγγελματίες. Μπορεί ετσινα ενισχύσει την κουλτούρα της περιοχής και να προσελκύσει φίλους της γαστρονομίας.
11. Προώθηση του Οικολογικού Τουρισμού και της Βιώσιμης Ανάπτυξης: Ανάπτυξη οικολογικών δραστηριοτήτων που μπορεί να προσελκύουν τουρίστες που ενδιαφέρονται για τη διατήρηση της φύσης και την αειφορία.
12. Εκπαιδευτικά Προγράμματα: Οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για σχολικές εκδρομές που μπορεί να ενισχύσουν την εκπαιδευτική εμπειρία των μαθητών και να προωθήσουν την εκπαιδευτική τουριστική ανάπτυξη.
Τα όσα ανέφερα αποτελούν έναυσμα για τη συζήτηση και όχι πρόγραμμα.
Αυτές οι προτάσεις προορίζονται να στηρίξουν την τουριστική ανάπτυξη των περιοχών όλου του Δήμου Καλαβρύτων, με βάση τη βιωσιμότητα και την ανάδειξη της διαφοροποίησης των τουριστικών προϊόντων και εμπειριών, προσελκύοντας διαφορετικά είδη ταξιδιωτών και προσφέροντας μια πλούσια και ποικίλη εμπειρία για τουρισμό 12 μήνες το χρόνο.
Ελπίζω ότι αυτές οι ιδέες θα συνεισφέρουν στη συζήτηση και τη λήψη αποφάσεων για το μέλλον του τουρισμού στην περιοχή μας.

Δημοσιεύθηκε στις 16 May 2024 | 7:06 pm


Νέο κύμα αφρικανικής σκόνης



Νέο κύμα αφρικανικής σκόνης σαρώνει από σήμερα τη χώρα καθώς η παρουσία χαμηλών πιέσεων στη δυτική Μεσόγειο σε συνδυασμό με υψηλότερες τιμές ατμοσφαιρικής πίεσης πάνω από την περιοχή μας θα ευνοήσει τη μεταφορά θερμών αέριων μαζών από την με αποτέλεσμα τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τη μεταφορά σημαντικής ποσότητας σαχαριανής σκόνης.
Σύμφωνα με το μοντέλο πρόγνωσης συγκέντρωσης σκόνης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, για την Παρασκευή 17/05 αναμένονται αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης κοντά στο έδαφος στα δυτικά και νότια τμήματα της χώρας μας, ενώ στα κεντρικά και βόρεια τμήματα οι υψηλότερες συγκεντρώσεις θα εντοπίζονται σε μεγαλύτερα υψόμετρα.
Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται οι εκτιμώμενες συγκεντρώσεις σκόνης κοντά στο έδαφος για τις βραδινές ώρες της Παρασκευής 17/05 στο σύνολο της χώρας, ενώ τα ενσωματωμένα διαγράμματα απεικονίζουν τις συγκεντρώσεις σκόνης καθ’ ύψος σε τρεις επιλεγμένες πόλεις (Αθήνα, Καλαμάτα, Ηράκλειο).


Τι πρέπει να προσέξετε – Συστάσεις από την Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας
Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας έχει τονίσει πως, ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα.
Η αφρικανική σκόνη περιέχει μεταφερόμενα σωματίδια τα οποία δύναται να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μείγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό και κυρίως για το αναπνευστικό σύστημα.
Τις ώρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης, τόσο οι άσκοπες μετακινήσεις όσο και η εξωτερική άθληση θα πρέπει να αποφεύγονται, ενώ συνιστάται η παραμονή σε καλά αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους.
Σε εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων, όπως για παράδειγμα δυσκολία στην αναπνοή, έντονος και ερεθιστικός βήχας με πιθανή απόχρεμψη, θωρακικός πόνος, επίμονο φτέρνισμα, δακρύρροια και βράγχος φωνής, τα άτομα θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια και συμβουλή.
Ισχυρή σύσταση για τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα, εφόσον εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με παρόξυνση ή επιδείνωση της σταθερής πορείας της νόσου, να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον θεράποντα ιατρό τους, προς πιθανή τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγής τους και λήψη συμπληρωματικής ιατρικής φροντίδας.

Δημοσιεύθηκε στις 16 May 2024 | 7:06 pm


Στο MEGA ο τελικός του Conference League



Η πρόκριση μιας ελληνικής ομάδας σε τελικό διασυλλογικής διοργάνωσης της UEFA δεν είναι δα και το πλέον σύνηθες γεγονός στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της Γηραιάς Ηπείρου, αντίθετα.
Ο Ολυμπιακός, ωστόσο, τα κατάφερε και στις 29 Μαΐου θα αντιμετωπίσει στη Νέα Φιλαδέλφεια, στο γήπεδο της OPAP Arena, την Φιορεντίνα για να διεκδικήσει τον πρώτο ελληνικό ευρωπαϊκό τίτλο στην Ιστορία (Conference League ), σε επίπεδο ανδρικής ομάδας βεβαίως, καθώς είχε προηγηθεί ο θρίαμβος των νεαρών «ερυθρόλευκων» στο UEFA Youth League, πριν από μερικές εβδομάδες.
Σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος και ιδιοκτήτης της πειραϊκής ΠΑΕ, Βαγγέλης Μαρινάκης, με προσωπικές ενέργειες κατάφερε ώστε ο τελικός του UEFA Europa Conference League να μεταδοθεί, εκτός της συνδρομητικής πλατφόρμας που έχει τα τηλεοπτικά δικαιώματα, σε ελεύθερο κανάλι εθνικής εμβέλειας και συγκεκριμένα στο MEGA, ώστε να μπορέσουν όλοι οι Έλληνες φίλαθλοι να παρακολουθήσουν και να απολαύσουν τον ιστορικό τελικό.

ΑΜΠΕ

Δημοσιεύθηκε στις 16 May 2024 | 6:51 pm


Στο Μόναχο και στην «IFAT 2024» ο Δήμαρχος Καλαβρύτων



Στο Μόναχο για την «IFAT 2024», τη μεγαλύτερη παγκοσμίως έκθεση στις νέες Τεχνολογίες Περιβάλλοντος, βρίσκεται από χθες Τρίτη 14 Μαΐου ο δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος σε αποστολή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) μαζί με άλλους δημάρχους της Αχαΐας και αυτοδιοικητικούς απ όλη τη χώρα.
Σκοπός της επίσκεψης είναι η δικτύωση και πολύπλευρη ενημέρωση σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις και τις τελευταίες καινοτομίες στις τεχνολογίες βιώσιμης διαχείρισης περιβάλλοντος και φυσικών πηγών πλούτου.
Οι αυτοδιοικητικοί επισκέφθηκαν την Τετάρτη στην έκθεση, ενώ είχαν επαφές με εταιρείες που ειδικεύονται σε έργα και δράσεις με οικολογικό και φιλοπεριβαλλοντικό αποτύπωμα (επεξεργασία υδάτινων πόρων και λυμάτων, συστήματα αποχέτευσης, αποκομιδή απορριμμάτων και ανακύκλωση, παραγωγή ενέργειας από επεξεργασία απορριμμάτων, έλεγχος ατμοσφαιρικής ρύπανσης, γεωθερμία). Η αποστολή θα επιστρέψει σήμερα στην Αθήνα.
Η «IFAT 2024» λαμβάνει χώρα στο Εκθεσιακό Κέντρο του Μονάχου και φιλοξενεί κάθε χρόνο πάνω από 3.400 εκθέτες.

Δημοσιεύθηκε στις 16 May 2024 | 2:32 pm


ΑΧΑΪΑ: 836.411 ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των αστικών ΚΤΕΛ



Το ποσό των 836.411 ευρώ θα διατεθεί για τον εκσυγχρονισμό υποδομών αλλά και για την εγκατάσταση λεωφορείων δημόσιας χρήσης αστικών ΚΤΕΛ στον Νομό Αχαΐας, σύμφωνα με σχετική απόφαση που υπεγράφη από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα και την Υφυπουργό, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου.
Ειδικότερα, όπως προβλέπει η απόφαση, το ποσό των 290.400,00 ευρώ θα διατεθεί για την ανέγερση κτηρίου γραφειακών και βοηθητικών χώρων της εταιρίας «Αστικό ΚΤΕΛ Πατρών Α.Ε.» με λιπαντήριο, πλυντήριο και υπαίθριο χώρο πρατηρίου υγρών καυσίμων ιδιωτικής χρήσης.
Παράλληλα, 546.011,00 ευρώ θα καταβληθούν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αντικατάσταση Λεωφορείων Δημόσιας Χρήσης στον Νομό Αχαΐας.
Η χρηματοδότηση πραγματοποιείται μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Δημοσιεύθηκε στις 16 May 2024 | 2:23 pm


«Φωτιά» η έκθεση των εμπειρογνωμόνων που όρισαν οι συγγενείς των θυμάτων για την τραγωδία στα Τέμπη

«Φωτιά» είναι η έκθεση των τεχνικών εμπειρογνωμόνων που όρισαν οι συγγενείς των θυμάτων για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, πρόκειται για μία έκθεση 75 σελίδων στην οποία οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες καταθέτουν 30 νέα στοιχεία για τη φονική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου του 2023, όταν 57 συμπολίτες μας, στην πλειοψηφία τους νεαρά άτομα, έχασαν τη ζωή τους.
Στην έκθεση καταγράφεται ότι πριν τη σύγκρουση υπήρξε εκτροχιασμός.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση, ο μηχανοδηγός της εμπορικής αμαξοστοιχίας είδε το επιβατικό τρένο μέσα από το τούνελ και σε μια απέλπιδα κίνηση προσπάθησε να εκτροχιάσει τον συρμό προς τα αριστερά πατώντας απότομα φρένο, ώστε να αποφύγει τη μεγάλη ισχύ της μετωπικής σύγκρουσης.
Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, δεν υπήρχε σύγκρουση των δύο μηχανών των τρένων, κάτι που αποδεικνύεται από την στρέβλωση των γραμμών ανόδου, εξού και σταμάτησε το καταγραφικό νωρίτερα.
Από το απότομο φρενάρισμα έφυγαν λαμαρίνες που δεν είχαν δεθεί καλά στα βαγόνια της εμπορικής αμαξοστοιχίας με αποτέλεσμα να εμβολίσουν, σε πολλά σημεία, το επιβατικό τρένο, γεγονός που επιβάρυνε τις συνέπειες του δυστυχήματος.
Το πιο σοκαριστικό όλων στοιχείο, πάντως, είναι ότι 16 άτομα εκ των 57 κάηκαν εξαιτίας της φωτιάς που ξέσπασε μετά τη σύγκρουση.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, αποδεικνύεται η μεταφορά 12 – 15 τόνων εύφλεκτων διαλυτών που μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία και σε αυτούς οφείλεται η μεγάλη έκρηξη.

Δημοσιεύθηκε στις 16 May 2024 | 2:20 pm


Πέθανε παιδί 3,5 ετών από παρβοϊό



Ένα παιδί ηλικίας 3,5 ετών κατέληξε στη Θεσσαλονίκη με οξεία μυοκαρδίτιδα έπειτα από λοίμωξη με παρβοϊό (Parvovirus B 19), πριν από περίπου δύο μήνες.
Την ίδια ώρα, συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές καθώς σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ στον παιδικό σταθμό όπου φοιτούσε το παιδί έχουν εντοπιστεί 11 κρούσματα.
O παρβοϊός, ο ιός του λοιμώδους ερυθήματος (γνωστού επίσης και ως πέμπτη νόσος), παρουσιάζει πανευρωπαϊκή έξαρση αυτήν την εποχή και εμφανίζει εξάνθημα στα δύο μάγουλα, ως χαρακτηριστικό πρώιμο σύμπτωμα.
Είναι πολύ επικίνδυνος για τις εγκύους και τα μωρά με επιβαρυμένο ανοσοποιητικό σύστημα

Δημοσιεύθηκε στις 16 May 2024 | 2:13 pm


Σημαιοστολισμός για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου



Από το Υπουργείο Εσωτερικών ορίστηκαν κατά τις φετινές εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που θα πραγματοποιηθούν την 19η Μαΐου 2024, τα ακόλουθα:
Γενικό σημαιοστολισμό σε όλη την επικράτεια, από την ογδόη πρωινή ώρα μέχρι τη δύση του ηλίου της 19ης Μαΐου 2024 και
Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του δημοσίου, των Ο.Τ.Α., καθώς και των
καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών, κατά τις βραδινές ώρες της 19ης Μαΐου 2024
μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης, λαμβάνοντας μέριμνα για την εξοικονόμηση ενέργειας στο πλαίσιο και της αρ. ΥΠΕΝ/ΔΕΠΕΑ/68315/502/01.07.2022 (ΦΕΚ 3424 B΄) K.Y.A., όπως ισχύει.

Δημοσιεύθηκε στις 16 May 2024 | 2:07 pm


...Ρόδο μου, ρόδο, αμάραντο - ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΓΛΥΚΟΥ - Ένας θησαυρός της Καλαβρυτινής φύσης


Ένας θησαυρός της Καλαβρυτινής φύσης η ξεχωριστή Καλαβρυτινή ποικιλία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αρωματικού φυτού

ΡΟΔΟΖΑΧΑΡΗ
Η θεϊκή (λόγω Αφροδίτης) απόλαυση η πολύ γλυκιά ιστορία των Καλαβρύτων και η ιστορική αναδρομή της στους αιώνες

γράφει ο Φίλιππος Σαρδελιάνος
Τα χαρακτηριστικά του αρωματικού φυτού
Ξεχωριστή θέση στον μακρύ κατάλογο των αρωματικών φυτών που ευδοκιμούν στα βουνά της Καλαβρυτινής φύσης κατέχει μια ιδιαίτερη η ποικιλία τριανταφυλλιά γλυκού.
Η γνήσια Καλαβρυτινή ποικιλία αυτής της τριανταφυλλιάς είναι εκείνη που τα ροδοπέταλά της κρατάνε (μένουν) πάνω στο φυτό μόνο για μία ημέρα, από τη στιγμή που θα ανοίξουν πλήρως. Την επόμενη ημέρα χάνουν το απαλό ροζ χρώμα τους, το ροδέλαιο, το λεπτό τους άρωμα και αρχίζουν να πέφτουν. Είναι τα τριαντάφυλλα της μιας ημέρας.
Τα τριαντάφυλλά της είναι πραγματικά τριαντάφυλλα και όχι εκατοντάφυλλα όπως λανθασμένα έχει κατά καιρούς γραφτεί. Αν μετρήσεις δηλαδή τα ροδοπέταλα της Καλαβρυτινής ποικιλίας τριανταφυλλιάς γλυκού είναι περίπου, μέχρι, τριάντα, ποτέ περισσότερα. Είναι μια ενδιάμεση ποικιλία μεταξύ αγριοτριανταφυλλιάς και ήμερης. Τα χαρακτηριστικά της πλησιάζουν περισσότερο στην Rosa Damascena (Ρόζα η Δαμασκηνή) από τις λεγόμενες Βιομηχανικές τριανταφυλλιές που κυκλοφορούν στην αγορά και δεν έχει καμμιά σχέση με την Chapeau De Napoleon η οποία λόγω του πιο έντονου ροζ χρώματος και των περισσότερων πετάλων χρησιμοποιείται ευρέως στη ζαχαροπλαστική και αρωματοποιία, που σε καμμιά περίπτωση δεν έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Καλαβρυτινής ποικιλίας με αποτέλεσμα τα παραγόμενα από αυτή προϊόντα να ενισχύονται σε χρώμα και άρωμα από αρωματικές και χρωστικές πρόσθετες ουσίες.
Η Καλαβρυτινή τριανταφυλλιά γλυκού ανθίζει πάντα τον μήνα Μάϊο, γύρω στου Αγίου Κωνσταντίνου, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μάϊου (φέτος προς το τέλος Μαΐου) και ποτέ τον Απρίλιο όπως, πάλι λάθος έχει γραφτεί. Από αυτό το λόγο το ονομάζουμε Μαγιάτικο τριαντάφυλλο. Προτιμάει τα υψόμετρα από 650 μ. μέχρι 750 μ. όπως αυτό των Καλαβρύτων, και σε αυτό το υψόμετρο αποδίδει τα μέγιστα σε ποσότητα και ποιότητα.
Είναι πολυετές φυτό. Οι βιβλιογραφίες λένε πως υπάρχει 25 χρόνια. Η εμπειρία μου όμως λέει πως είναι αιωνόβια. Δεν χάνεται ποτέ. Ρόδο Αμάραντο. Αρκεί να μην το πνίγουν άλλα φυτά και δέντρα. Αλλά και έτσι πάλι βρίσκει χώρο και τρόπο να βλαστήσει. Αρκεί να είναι σε μέρος προσήλιο και χώμα ελαφρύ. Ανανεώνεται κάθε χρόνο με νέους βλαστούς, φυντάνια, που ξεπετάγονται δίπλα στη ρίζα των παλιών. Κάθε φυτό αναπτύσσει πολλούς βλαστούς από το έδαφος που δίνουν διακλαδιζόμενοι πολλά ρόδα 300-600 από τον τρίτο χρόνο και μετά. Μετά τον δεύτερο χρόνο αναπτύσσουν βαθύ και δυνατό ριζικό σύστημα και δεν έχουν άμεση ανάγκη ποτίσματος. Αντέχει στους πάγους του χειμώνα και στην ξηρασία ελάχιστα επηρεάζεται από έντομα ενώ τα φοβερά αγκάθια του το προστατεύουν από τα ζώα. Τα φρέσκα ροδοπέταλά του, όχι οι σπόροι, είναι από τα ασφαλέστερα βότανα, αρκεί να μην είναι ψεκασμένα.

Οι ιστορικές του καταβολές
Στην αρχαιότητα το τριαντάφυλλο, ιδιαίτερα αυτή η ελαφριά ροζ, αρωματική ποικιλία του, οριζόταν σαν σύμβολο της νεότητας και της ομορφιάς. Δεν μπορούσε έτσι να μην ταυτιστεί με τη Θεά Αφροδίτη αφού μαζί της άλλωστε εξήλθε από τους αφρούς, αρχικά λευκό. Όταν όμως η θεά έτρεξε να σώσει τον εραστή της Άδωνι από τα χέρια του πρώην Άρη πάτησε ξυπόλυτη στα αγκάθια και το αίμα της έβαψε ροζ ή κόκκινα τα ρόδα, αργότερα η επιστήμη τους έδωσε και άλλα διάφορα χρώματα.
Και εδώ στην επαρχία μας στην Ψωφίδα είχαμε το ναό της Ερυκίνης Αφροδίτης. Δεν είναι τυχαίο που πριν 25 χρόνια δίπλα στα αρχαία ερείπια βρήκα, σε υπό κατεδάφιση κατοικία, ρίζες τριανταφυλλιές γλυκού, που διατηρούνται μέχρι σήμερα.
Η τριανταφυλλιά γλυκού στην αρχαιότητα εκτός από σύμβολο ομορφιάς και νιότης είχε κερδίσει και τους λάτρεις του υγιεινού τρόπου ζωής. Προϊόντα με τριαντάφυλλο καταγράφονται και το 570 μ.χ. όπως το ροδόμηλο, ένα γλύκισμα με ρόδα και κυδώνια. Ροδώνες πολλών στρεμμάτων δεν είναι διαπιστωμένο ότι υπήρξαν στα Καλάβρυτα ανά τους αιώνες. Σπιτικές καλλιέργειες τριαντάφυλλων γλυκού σίγουρα υπήρχαν. Τριανταφυλλιές γλυκού σε δικό μου κτήμα κοντά την Καλαβρυτινή (πηγή) υπάρχουν, υπήρχαν, πριν την κατοχή, πάνω από 100 χρόνια, δίπλα στο βαθύ πετρόχτιστο πηγάδι που το νερό του έβγαινε με το σύστημα των κυκλικών κουβάδων.
Περιηγητής όμως που πέρασε από τα Καλάβρυτα, τον 15 αιώνα, γράφει μεταξύ άλλων πως στο σπίτι που φιλοξενήθηκε (Καντακουζηνού) εκτός από τη μεγάλη βιβλιοθήκη που θαύμασε με έργα αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων (Ξενοφώντας-Ηρόδοτος κλπ) εντυπωσιάστηκε και από το γλυκό κουταλιού τριαντάφυλλο που του προσφέρθηκε και προσθέτει: «…τα μεγαλύτερα αρχοντόσπιτα των Καλαβρύτων φτιάχνουν αυτή τη ροδοζάχαρη…». Η μαρτυρία αυτή φανερώνει, είναι απόδειξη, πως η τριανταφυλλιά γλυκού υπήρχε 500 χρόνια πριν και πως δεν έχει έρθει τον 20ο αιώνα από κάποια άλλη περιοχή, Βουλγαρία, Μικρά Ασία, ή όπου αλλού υπάρχουν καλλιέργειες παρόμοιων ποικιλιών.
Οι ασήμαντες αυτές τριανταφυλλιές του γλυκού, άντεξαν όταν οι Γερμανοί τον Δεκέμβρη του 1943 εκτέλεσαν τους άνδρες και κατέστρεψαν τα Καλάβρυτα, και άνθισαν πρώτες το Μάϊο του 1944 στις ερειπωμένες αυλές, σημάδια ελπίδας και αναγέννησης της πόλης. Και η ροδοζάχαρη μαζί με το αγριοβύσσινο, το αγριόσυκο, το καρυδάκι το κυδώνι και το σταφύλι αποτέλεσαν τα πρώτα παιδικά μας γλυκίσματα. Η ζάχαρη βέβαια ήταν δυσεύρετη και η θειά μου, η Βασιλική, αδερφή του πατέρα μου, την εξοικονομούσε ανταλλάσσοντας μεγάλες ποσότητες τριαντάφυλλων γλυκού που καλλιεργούσε με ζάχαρη, στον Ερμείδη. Πολλές οικογένειες μετά κατοχικά καλλιεργούσαν αυτή την ποικιλία τριανταφυλλιάς που ερχόταν από παλιά, και δεν την είχαν αγοράσει από κανέναν και εξοικονομούσαν λίγα χρήματα ή ζάχαρη. Σήμερα ακόμα στις αυλές αυτών των σπιτιών, ιδιαίτερα της στέγασης, υπάρχουν αυτές οι τριανταφυλλιές γλυκού.

-Ροδοζάχαρη- Η θεϊκή (λόγω Αφροδίτης) απόλαυση
Με χρώμα ρόδινο και ευωδιά που συγκλονίζει την όσφρηση και τη γεύση η ροδοζάχαρη ήταν ένα από τα γλυκά κουταλιού των παιδικών μας χρόνων. Γεμάτος ο τόπος τριανταφυλλιές γλυκού και άγριες βυσσινιές. Μοσχοβολούσαν οι γειτονιές, τον Μάϊο από μακριά καταλάβαινες πως οι νοικοκυρές «διάλεγαν» τα τριαντάφυλλα.
Έχει τα μυστικά της η ροδοζάχαρη που περνάνε από τις μανάδες, και τις θειάδες μας από γενιά σε γενιά.
· Τα ροδοπέταλα πρέπει να μαζευτούν πρωί πρωί πριν προφτάσει να τα δει ο ήλιος- γιατί επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα και ποσότητα του ροδέλαιου, με την έκκριση του οποίου προστατεύονται από την ακτινοβολία του. Ιδανική συνθήκη συγκομιδής των τριαντάφυλλων είναι η συννεφιά.
· Συνήθως η αναλογία ροδοπέταλων και ζάχαρης είναι ένα προς έξι. Ένα κιλό τριαντάφυλλα έξι κιλά ζάχαρη. Για να μην πάρει όμως το γλυκό μεγάλη ποσότητα ζάχαρης υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος διαλέγματος και καθαρίσματος των πετάλων όπως και την αφαίρεση ενός πετάλου που ξεχωρίζει από τα άλλα.
· Τα τριαντάφυλλα μαζεύονται όταν έχουν ανοίξει τα ροδοπέταλά τους τόσο ώστε να φαίνονται οι κίτρινοι στήμονες που πρέπει να αφαιρεθούν
· Για να πετύχει το ανοιχτό ροζ χρώμα του τριαντάφυλλου χωρίς προσθήκη χρωστικών ουσιών, παρά μόνο με χυμό λεμονιού, ακολουθείται επίσης συγκεκριμένος τρόπος βρασίματος.
· Όταν οι τριανταφυλλιές είναι λίγες, τα ροδοπέταλα αφαιρούνται κάθε ημέρα, πλένονται σε τρυπητό σκεύος, φυλάσσονται σφραγισμένα στο ψυγείο, χωρίς να στεγνώσουν για αρκετές ημέρες μέχρι να συγκεντρωθεί η απαραίτητη ποσότητα για γλυκό. Κάποιοι τα αναμιγνύουν με ζάχαρη την ίδια μέρα δημιουργώντας έτσι μια πάστα που υποστηρίζουν ότι έτσι δεν θα χαλάσουν. Αυτός είναι ο εμπορικός τρόπος.
Αυτά, δηλαδή, ο τρόπος συλλογής, αφαίρεσης, καθαρισμού των ροδοπέταλων η αναλογία της ζάχαρης, η επιτυχία του χρώματος, η ήπια γεύση, χωρίς ξεζούμισμα, αλλά και ο τρόπος φύτευσης, κλαδέματος του αρωματικού φυτού είναι η συνταγή επιτυχίας της ροδοζάχαρης, που σωστά παρασκευασμένη θεραπεύει δυσπεψία και δυσκοιλιότητα, προκαλεί ευεξία και αναζωογόνηση των κυττάρων.


Ροδοζάχαρη- το γλυκό- κέρασμα-των Μοναστηριών
Πολλά Μοναστήρια στην Πελοπόννησο και ιδιαίτερα στην περιοχή μας καλλιεργούσαν τριανταφυλλιές γλυκού. Αγία Λαύρα και Μέγα Σπήλαιο μετακατοχικά, όταν είχαν αρκετούς μοναχούς πρόσφεραν ροδοζάχαρη στους επισκέπτες-προσκυνητές σαν καλωσόρισμα στο αρχονταρίκι τους. Αυτή όμως που ιδιαίτερα φημιζόταν για την ποιότητα και την ποσότητα παραγωγής ροδοζάχαρης ήταν η Μονή Ταξιαρχών, αποτελούσε και κυρία πηγή εσόδων της αφού οι ροδώνες της εκτείνονταν σε 20-25 στρέμματα, πράγμα το οποίο εξακολουθεί και σήμερα με πιο εκσυγχρονισμένη μορφή. Επίσης την παράδοση του κεράσματος ροδοζάχαρης στους επισκέπτες τηρεί μέχρι σήμερα και η Μονή Αγίου Γεωργίου Φενεού. Στην κατανάλωση ροδοζάχαρης απέδιδαν τα παλιότερα χρόνια τη μακροζωία των μοναχών.

Η Ροδοζάχαρη στη λαϊκή παράδοση
Τη ροδοζάχαρη, το γλυκό τριαντάφυλλο, με τη μοναδική γεύση, που νομίζονταν γιατρικό στην επαρχία μας, γιαυτό το πήγαιναν στην επίσκεψη σε κάθε άρρωστο, το έχει αποθανατίσει ο σπουδαίος Καλαβρυτινός Λαογράφος, Τάκης Γιαννακόπουλος γράφοντας μεταξύ άλλων:
«ωστόσο, οι παλιότερες νοικοκυρές πρόσεχαν τα σημάδια που άφηνε η όψη του γλυκού στο κατέβασμα της κατσαρόλας. Το πολύ σκούραιμα λόγου χάρη και ράγισμα φανέρωνε άσκημη και κακορίζικη χρονιά, αντίθετα χαρούμενη και πετυχημένη χρονιά φανέρωνε το πετυχημένο τριανταφυλλί χρώμα»
Το γλυκό αυτό ο λαός το έχει αποθανατίσει και στα δημοτικά μας τραγούδια, που μιλάνε για τις γερόντισσες που πήγαν και μάζεψαν τα τριαντάφυλλα σκορπισμένα απ΄το αναφτερούγισμα κάποιας πέρδικας και μ΄ αυτά έφτιαξαν γλυκό.
Πίστευαν πως το τριαντάφυλλο γλυκού διώχνει τη ζάλη, την κακοκεφιά τα βάσανα και τονώνει τον μεταβολισμό. Γιαυτό και ο Ανακρέων γράφει: «Το Ρόδον το καλλίφυλλον κροταφισιν αρμόσαντες». Ρόδινη ζωή.


-Ροδέλαιο- ο ευωδιαστός «χρυσός» το φαρμακευτικό και μυρεψικό
Τα αρωματικά ροδοπέταλα της τριανταφυλλιάς γλυκού είναι η βάση για μια σειρά βρώσιμων αλλά και φαρμακευτικών και αρωματικών παρασκευασμάτων, μεγάλης οικονομικής αξίας και ανοδικής ζήτησης.
Για να παραχθεί ένα καλό ροδέλαιο απαιτούνται 4000 κιλά ρόδων . Ονομάζεται ρευστός χρυσός γιατί η τιμή του είναι τρείς φορές μεγαλύτερη από τον αληθινό χρυσό. Κυρίως τέσσερες χώρες στον κόσμο παράγουν ροδέλαιο, Τουρκία -Βουλγαρία, Μαρόκο-Περσία και η ζήτησή του αυξάνεται συνεχώς. Η τιμή του ανάλογα την ποιότητα κυμαίνεται από 7-15 χιλ. ευρώ το κιλό. Είναι ένα πολύπλοκο έλαιο καθώς περιέχει 500 ενεργά συστατικά. Χρησιμοποιείται σαν πρώτη ύλη για ακριβά αρώματα και οπωσδήποτε στην παρασκευή φαρμάκων. Γράφω αυτά για να αντιληφθούμε την αξία της ασήμαντης τριανταφυλλιάς γλυκού της οποίας η αυθεντική Καλαβρυτινή ποικιλία ξεπερνάει σε ποιότητα, και τους ροδώνες του Κάρλοβο της Βουλγαρίας.
Η περιοχή του Κάρλοβο (Κλεισούρα-Κάρλοβο-Μπάνυα-Κάλοφερ στο κέντρο περίπου της Βουλγαρίας είναι η περιοχή με τους μεγαλύτερους ροδώνες και βασική προμηθευτής ροδέλαιου και μιας σειράς προϊόντων με τριαντάφυλλο, της ποικιλίας Rosa Damascena. Πραγματοποιείται ετήσιο φεστιβάλ ρόδων κάθε χρόνο αρχές Ιουνίου με τεράστιο τουριστικό και εμπορικό ενδιαφέρον. Και στο τέλος των εκδηλώσεων εκλέγεται η Βασίλισσα.
Τα τελευταία 10-15 χρόνια προσπάθειες για την οργάνωση ροδώνων στην Ελλάδα έγιναν με επιτυχία από αγρότες της περιοχής Βοϊου Κοζάνης. Είναι μια πρόταση στο νεοσύστατο Γυναικείο Αγροτικό Συνεταιρισμό (που αναλώνεται σε καταστατικά και αναλύσεις εδαφών) να δει το θέμα της καλλιέργειας της Καλαβρυτινής ποικιλίας τριανταφυλλιάς γλυκού.


-Ροδόνερο-το μαγικό
Ροδόσταγμα-Ροδόσταμο (διάλυμα ροδέλαιου σε νερό ) ροδοστάλακτος αυγή-ροδόεσσα-σε πότισα Ροδόσταμο
Το ροδόνερο παράγεται με διαφορά στον τρόπο απόσταξης και στην αναλογία νερού και ροδοπέταλων ή είναι το υπόλοιπο της απόσταξης μετά τη λήψη ποσότητας ροδέλαιου. Η διπλή απόσταξη από φρεσκοκομμένα ρόδα αποδίδει μοναδικό ροδόνερο, πιο αρωματικό που είναι περιζήτητο στην αρωματοποιία στην βιομηχανία καλλυντικών στην αρτοζαχαροπλαστική δίνοντας στα παραγόμενα προϊόντα ιδιαίτερο άρωμα και γεύση. Απογειώνει τις αισθήσεις.

-Λικέρ Τριαντάφυλλο- το σαγηνευτικό ηδύποτο
Με τα εκχυλίσματα των ροδοπέταλων της τριανταφυλλιάς γλυκού δημιουργούνται ένα πλήθος παρασκευασμάτων από μαρμελάδες μέχρι αρτοπαρασκευάσματα και γλυκά κουταλιού. Πάνω απ΄όλα όμως παρασκευάζεται το Λικέρ Τριαντάφυλλο.
Μιλώντας για Λικέρ εμείς στα Καλάβρυτα θυμόμαστε το «Εργοστάσιο Ποτοποιϊας» του Λεωνίδα Αθ. Ροδόπουλου που στις δεκαετίες 60-70-80 εκτός από τα αναψυκτικά (πορτοκαλάδες-λεμονάδες- ούζο κλπ) παρασκεύαζε και τα περίφημα για την εποχή Λικέρ (Κουαντρώ-Μπανάνα-Πίπερμαν κλπ) με κορωνίδα βέβαια το Λικέρ Τριαντάφυλλο, το οποίο οι νοικοκυρές όλων των σπιτιών στα Καλάβρυτα έσπευδαν να το προμηθευτούν χύμα με τα καλαίσθητα κρυστάλλινα περίτεχνα μπουκάλια τους και αποτελούσε κύριο κέρασμα του σπιτιού.

Θα κλείσω το αφιέρωμα στην αμάραντη Καλαβρυτινή ποικιλία της Τριανταφυλλιάς Γλυκού με τρείς χαρακτηριστικές αναφορές που δείχνουν πόσο ψηλά στη συνείδησή του την έχει τοποθετήσει ο λαός μας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
· Στη Χριστιανική θρησκεία η προσφώνηση «Ρόδον το Αμάραντο» αναφέρεται στη Θεοτόκο.
· Στις καθημερινές σχέσεις χρησιμοποιείται η φράση «Ρόδου παρελθόν μηκέτι ζήτει πάλιν» (το ρόδο που μαράθηκε μη το ξαναζητήσεις) λέγεται σε όσους μετανιώνουν για κάτι αλλά και η φράση: «ρόδα μ΄είρηκας» (μου μίλησες γλυκά) του Αριστοφάνη.
· Και τέλος ο Τήϊος Λυρικός ποιητής (από την Τέω της Ιωνίας- 6ος π.χ αιώνας) έχει τους ακόλουθους στίχους.
«Τι δ΄ άνευ ρόδου γένοιτο αν;
Πολυανθέων ερώτων
Αφροδίσιον τ΄ άθυρμα»

Δημοσιεύθηκε στις 16 May 2024 | 1:43 pm


Καλαβρυτα - Ειδήσεις και Νέα

Με... χιούμορ - ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS

Με... χιούμορ  ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS

Δημοσιεύθηκε στις 14 May 2024 | 7:00 am


Το Άγιο Φως στα Καλάβρυτα - ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS

Το Άγιο Φως στα Καλάβρυτα  ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2024 | 10:00 am


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Καλαβρυτα