Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Αχαϊας   >   Καλαβρυτα    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

ΑΧΑΪΑ: Σύλληψη για κλοπή κατ΄ εξακολούθησηΣυνελήφθη, προχθές το βράδυ, στην Πάτρα, από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Πατρών, ένας αλλοδαπός άνδρας διότι είχε αφαιρέσει από δύο σταθμευμένα αυτοκίνητα μια τσάντα που περιείχε το χρηματικό ποσό των 100 ευρώ, τραπεζικές κάρτες και ένα κινητό τηλέφωνο. Ο δράστης χρησιμοποιώντας μια από τις κλεμμένες τραπεζικές κάρτες πραγματοποίησε συναλλαγές ύψους 119 ευρώ σε περίπτερα στην Πάτρα.

Δημοσιεύθηκε στις 28 July 2021 | 11:38 am


Μεγάλη πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Δροσιά ΤριταίαςΠυρκαγιά ξέσπασε πριν από λίγο στην Δροσιά Τριαταίας σε δασική περιοχή. Στο σημείο σπεύδουν μεγάλες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και εναέρια μέσα.

Δημοσιεύθηκε στις 28 July 2021 | 11:33 am


«Ζωοκτονία εξ αμελείας» στο Λειβάρτζι!!!Το καλοκαίρι ήλθε και οι «Ταξιδευτές της Πρόζας» υπόσχονται πολύ κέφι και γέλιο με την κωμωδία «Ζωοκτονία εξ αμελείας», του γνωστού Καλαβρυτινού- Λειβαρτζινού πνευματικού δημιουργού, του συγγραφέα-λογοτέχνη-λαογράφου Νίκου Παπακωνσταντόπουλου!
Οι με μεγάλη εμπειρία και αγάπη στην τέχνη της υποκριτικής γνωστοί σε όλους μας «Ταξιδευτές», θα περιοδεύσουν κι εφέτος την πόλη και χωριά των Καλαβρύτων και καλούμαστε να ανταποκριθούμε!
Τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΝΕWS και ΩΡΑ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ, πάντα υποστηρικτές και αρωγοί των πολιτιστικών εκδηλώσεων, θα δημοσιεύουν τις παραστάσεις των «Ταξιδευτών τη Πρόζας» για το καλοκαίρι-Φθινόπωρο 2021. Μαζί δημοσιεύουν και μια κοινή έκκληση ευαισθησίας της θεατρικής ομάδας και του συγγραφέα:
Κοινή έκκληση του συγγραφέα του θεατρικού έργου «Ζωοκτονία εξ αμελείας» Νίκου Παπακωνσταντόπουλου
και της θεατρικής ομάδας «Ταξιδευτές της Πρόζας»
προς τους κατοίκους της πόλης και των χωριών του Δήμου Καλαβρύτων:

Πατριώτες και φίλοι,
Είναι μεγάλη ευλογία που έχουμε στον τόπο μας οι Καλαβρυτινοί το «Καλλιμανοπούλειο Διακονικό Κέντρο-Γηροκομείο Καλαβρύτων». Η θεατρική ομάδα «Ταξιδευτές της Πρόζας» δεν υπηρετεί μόνο τον πολιτισμό, αλλά και την προσφορά αγάπης στο συνάνθρωπο. Με την ευκαιρία αυτή, κάνουμε έκκληση προς όλους: Να στηρίξουμε το Διακονικό Κέντρο-Γηροκομείο σε είδη πρώτης ανάγκης, που αυτά είναι τρόφιμα μακράς διαρκείας (π.χ. ζυμαρικά, γάλα εβαπορέ, όσπρια, λάδι, τοματοπολτός κλπ) και υγειονομικό υλικό (π.χ. βαμβάκι, φύλλα χαρτοβάμβακου, πάνες ακράτειας και υποσέντονα μιας χρήσεως, υγρά μαντηλάκια καθαρισμού ενηλίκων, είδη ατομικής υγιεινής και καθαριότητας κλπ).
Ως γνωστόν, η είσοδος στις θεατρικές παραστάσεις των «Ταξιδευτών της Πρόζας» είναι ελεύθερη. Αντί για «εισιτήριο», λοιπόν, ας κρατάμε στα χέρια μας όλοι οι Καλαβρυτινοί σε κάθε χωριό και στην πόλη των Καλαβρύτων που θα περιοδεύσουν, λίγα από αυτά τα είδη πρώτης ανάγκης για το Γηροκομείο. Άνθρωποι δικοί μας, γείτονές μας, φίλοι μας, συγχωριανοί μας, συγγενείς μας βρίσκουν καταφύγιο, αξιοπρεπή διαβίωση και ανθρώπινη φροντίδα εκεί, από προσωπικό πρόθυμο, εξειδικευμένο και με υψηλό αίσθημα ευθύνης και ευαισθησίας.
Θερμή παράκληση: Όχι προσφορά χρημάτων, γιατί αυτή είναι η αρχή της θεατρικής ομάδας. Μόνο σε είδος. Αν κάποιος επιθυμεί να προσφέρει χρήματα, να το κάνει απευθείας στη Διεύθυνση του Διακονικού Κέντρου-Γηροκομείου.
Η έκκλησή μας απευθύνεται και στις τοπικές Δημοτικές-Κοινοτικές Αρχές των χωριών μας, σε Φορείς, Συλλόγους και Ενορίες προς τρεις κατευθύνσεις: Πρώτον: να συμβάλλουν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου. Δεύτερον: να συγκροτήσουν επιτροπές για τη συγκέντρωση των ειδών αυτών, που θ’ ανακουφίσουν συνανθρώπους μας και θα συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργιά του Ιδρύματος. Τρίτον: Να φροντίσουν σε συνεργασία με το στο Διακονικό Κέντρο-Γηροκομείο για την παράδοση των ειδών αυτών.
Και μην ξεχνάμε, αγαπητοί φίλοι και πατριώτες: Η τήρηση των μέτρων για την πανδημία, όπως αυτά ορίζονται από τις Υγειονομικές Αρχές και την Πολιτεία, είναι ευθύνη και καθήκον όλων μας.

Η πρώτη παράσταση θα δοθεί το απόγευμα της 1ης Αυγούστου ημέρα Κυριακή στο, Λειβάρτζι Καλαβρύτων.
Καλεσμένοι από τους Λειβαρτζινούς συλλόγους Αθηνών και Πατρών, με αρωγό στην μεταφορά τους ομάδας τους τον δήμο Καλαβρύτων ..
Σε ανακοίνωσή τους οι «Ταξιδευτές» τονίζουν:
«Τα Ευχαριστώ μας στο Δήμο Καλαβρύτων, στον κ. Λεωνίδα Βασιλόπουλο και σε όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους του τόπου μας που θα δώσουμε παραστάσεις. Η ομάδα είναι στην διάθεση όλων των συλλόγων..
Οι παραστάσεις μας, θα είναι όπως πάντα με ελεύθερη είσοδο..
Φέτος θα ζητήσουμε μαζί με τον συγγραφέα μας από όλους τους φίλους μας να στηρίξουμε το γηροκομείο Καλαβρύτων με τρόφιμα ....Ξεκινάμεεεεεε!...
Σε περίπτωση αλλαγής την ημερομηνίες της παράστασης, θα υπάρξει σχετική ενημέρωση από τα ηλεκτρονικά/διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης.

Όλη η συντακτική ομάδα του ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΝΕWS και της ΩΡΑΣ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ, ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή του συγγραφέα του θεατρικού έργου και της θεατρικής ομάδας και καλούμε σε συστράτευση για τον ανθρωπιστικό και ιερό αυτό σκοπό!

Δημοσιεύθηκε στις 28 July 2021 | 11:21 am


Καλάβρυτα - Ένα άγνωστο και ξεχασμένο γεφύρι 500 ετών


γράφει ο Δημήτρης Σταθακόπουλος
Είναι το γεφύρι του Ιωάννη Τσερνοτά, ιδρυτή του χωριού Τσορωτά, πού ήταν Σπαχής (χριστιανός ιππότης στον οθωμανικό στρατό) που έζησε 1470/80 - 1535 και ήταν σύμβουλος του σουλτάνου Σελήμ Α'. Ο γιός του Νικόλαος ομοίως ήταν Σπαχής του Μοριά και ο εγγονός του Ιωάννης Τσερνοτάμπεης πήρε μέρος στην επανάσταση του 1571 μετά την ναυμαχία της Ναυπάκτου η οποία προδόθηκε. Οι στασιαστές εξελεπίσθησαν (γδάρθηκαν ζωντανοί ) στη μονή Ταξιαρχών Αιγιαλείας. Το γεφύρι ήταν στον Λάδωνα στο ύψος του 111 - Σκοτάνη. Μετά άλλαξε η κοίτη του Λάδωνα και το γεφύρι έμεινε μέχρι σήμερα ξερο-γέφυρο...
Διαβάστε ακόμα: Ο Γεώργιος ή Ιωάννης Τσερνοτάς ή Τσερνωτάς

Δημήτρης Σταθακόπουλος

Δρ. κοινωνιολογίας της ιστορίας, Παντείου πανεπιστημίου Διπλωματούχου Βυζαντινής μουσικής - μουσικολόγου Μέλους του international society for ethnomusicology Bloomington Indiana Univ. Δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω Μέλους του Δ.Σ του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Μέλους της Ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δικηγόρων CCBE


Δημοσιεύθηκε στις 28 July 2021 | 11:18 am


Με πλήρη εμβολιασμό ή διπλό rapid test οι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές«Μοντέλο Κύπρου» σκέφτεται να υιοθετήσει η Ελληνική Κυβέρνηση σε ότι αφορά τη διεξαγωγή των ομαδικών αθλημάτων για την αγωνιστική περίοδο 2021-2022.
Συγκεκριμένα οι αθλητές (επαγγελματίες και ερασιτέχνες) θα πρέπει ή να είναι εμβολιασμένοι ή να κάνουν 2 φορές την εβδομάδα rapid test. Το συγκεκριμένο ισχύει ήδη στην Κύπρο και η κυβέρνηση βλέποντας ότι οι εμβολιασμοί έχουν «κολλήσει», σκέφτεται να επιβάλει και αυτό το μέτρο.
Ήδη οι φίλαθλοι θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι (και να έχουν περάσει 2 εβδομάδες μετά τη 2η δόση), ενώ το ίδιο θα ισχύει και για τους υπαλλήλους των αθλητικών σωματείων.
Σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται μέσα στις επόμενες ημέρες

Δημοσιεύθηκε στις 28 July 2021 | 10:51 am


Ρυθμίσεις οφειλών σε 36 άτοκες ή 72 χαμηλότοκες δόσειςΣε 36 άτοκες ή 72 χαμηλότοκες δόσεις μπορούν να ρυθμιστούν οι οφειλές λόγω της πανδημίας, ενώ επεκτείνεται και τον Αύγουστο η έκπτωση φόρου 3% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου εισοδήματος.
Η τροπολογία για τη νέα ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών της πανδημίας κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ περιλαμβάνει σειρά άλλων διατάξεων φορολογικού χαρακτήρα. Με την τροπολογία, μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις, από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022.

Ειδικότερα η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τα ακόλουθα:
- Θεσπίζεται η δυνατότητα υπαγωγής σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής 36 άτοκων ή 72 χαμηλότοκων (με επιτόκιο 2,5%) μηνιαίων δόσεων, οφειλών βεβαιωμένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) και τα Ελεγκτικά Κέντρα, οι οποίες δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης και έχουν βεβαιωθεί κατά το διάστημα από 01.03.2020 έως 31.07.2021. Πρόκειται για τις οφειλές πληττόμενων επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων.
​-Στις 36 ή 72 δόσεις εντάσσονται [αντί σε έως και είκοσι τέσσερις μηνιαίες δόσεις που ισχύει σήμερα] και οι οφειλές για τις οποίες έχει χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής.
- Δεν υπάγεται στη ρύθμιση ο φόρος εισοδήματος φορολογικού έτους 2020.
- Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης ορίζεται σε 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους (συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων) έως 1.000 ευρώ και σε 50 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους άνω των 1.000 ευρώ.
- Η ρύθμιση θα χάνεται με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπόλοιπου των οφειλών, εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλλει δύο συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών.
- Οφειλέτες με οφειλές βεβαιωμένες στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) και τα Ελεγκτικά Κέντρα και δόσεις ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής, για τις οποίες έχουν χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής, δύνανται να επανενταχθούν στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για την υπολειπόμενη οφειλή και για τον εναπομείναντα αριθμό δόσεων της ρύθμισης κατόπιν αίτησής τους. Η επανένταξη του οφειλέτη στη ρύθμιση συντελείται με την καταβολή της δόσης του μηνός Αυγούστου 2021, η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα Σεπτεμβρίου 2021 μαζί με τη δόση του μηνός Σεπτεμβρίου 2021. Η καταληκτική ημερομηνία της αναβιώσασας ρύθμισης επεκτείνεται κατά το πλήθος των δόσεων που ήταν ανεξόφλητες την ημέρα της αναβίωσης.
-Επανακαθορίζονται, ειδικά για το έτος 2021, οι προθεσμίες καταβολής των προβλεπόμενων μηνιαίων δόσεων για τον ΕΝΦΙΑ. Ο φόρος θα καταβληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις. Συγκεκριμένα, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2021 και η τελευταία μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2022.
- Διευρύνονται οι εκκλησιαστικοί φορείς που απαλλάσσονται από την καταβολή ΕΝ.Φ.Ι.Α. με χορήγηση απαλλαγής και για τα ακίνητα που ανήκουν στην Ιερά Μονή του Θεοβαδίστου Όρους Σινά.
- Παρατείνεται η δυνατότητα του υποκείμενου στον φόρο κατασκευαστή οικοδομών προς πώληση, να υποβάλει αίτηση υπαγωγής στο καθεστώς αναστολής του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) για την παράδοση ακινήτων. Ορίζεται ότι η αίτηση θα υποβάλλεται μέχρι τις 31.12.2021 για τις άδειες με χρόνο έκδοσης έως και 30.6.2021, ενώ για άδειες που εκδίδονται από την 1.7.2021 και εφεξής, εφαρμόζεται εξάμηνη προθεσμία από την έκδοση της άδειας.
- Ορίζεται η υπαγωγή των απινιδωτών σε υπερμειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. έξι τοις εκατό (6%) του Κώδικα Φ.Π.Α., έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022.
- Προβλέπεται η υπαγωγή των εισιτηρίων αθλητικών αγώνων σε μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. δεκατρία τοις εκατό (13%) του Κώδικα Φ.Π.Α., για το χρονικό διάστημα από 1ηΣεπτεμβρίου 2020 έως και τις 30 Ιουνίου 2022.
- Παρέχεται, στο συνολικό ποσό του φόρου για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2020 και των λοιπών συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών, έκπτωση 3%, εφόσον ο οφειλόμενος φόρος καταβληθεί εφάπαξ μέχρι και την 27η Αυγούστου 2021, αντί μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου, όπως ισχύει σήμερα. ​​​​​ ​​​
-Συμπληρώνονται οι διατάξεις αναφορικά με τους εφαρμοζόμενους συντελεστές τέλους ταξινόμησης για τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα, κατά τα ειδικώς οριζόμενα και αναλόγως της εκπεμπόμενης μάζας διοξειδίου του άνθρακα.
-Σε ό,τι αφορά τη «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας», προβλέπεται η αναστολή των προθεσμιών για την υποβολή πρότασης εκ μέρους των πιστωτών κατά τον μήνα Αύγουστο. Παράλληλα, αποσαφηνίζεται ότι στην αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων της περιουσίας του οφειλέτη δεν συνυπολογίζεται το διάστημα απο 1 έως 31 Αυγούστου, εφόσον αναστέλλονται οι προθεσμίες για την υποβολή πρότασης ρύθμισης.

Δημοσιεύθηκε στις 28 July 2021 | 8:50 am


Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αχαΐα - ΗλείαΠολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) στις  Π.Ε. Αχαΐας και Ηλείας προβλέπει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για σήμερα Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021, όπως αποτυπώνεται στον επισυναπτόμενο ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, ενώ και σήμερα Τρίτη εξακολουθεί να υφίσταται πού υψηλός κίνδυνος κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), στις ίδιες περιοχές.
Κατά τις ημέρες υψηλού κινδύνου ή κατάστασης συναγερμού (κατηγορία 4 και 5 του ημερήσιου χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς) απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων και η παραμονή εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές τις νυκτερινές ώρες και συγκεκριμένα από 21.00 μέχρι 06.00, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης δασικών πυρκαγιών.
Η προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων, αφορά τις εξής περιοχές της ΠΕ Αχαΐας:

ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ
Σταχτόλακκα - Κάτω Λουσοί
Στρογγυλή Λάκκα - Εικόνισμα (μέσα στο Αισθητικό Δάσος Καλαβρύτων)
Λαδοπόταμος - Κρύα Βρύση - Σούβαρδο - Στόλο
Αγία Λαύρα - Βερβερίκη (μέσα στο Αισθητικό Δάσος Καλαβρύτων)
Σούβαρδο - Κρύα Βρύση (Δάσος Ελάτης)
Χαλίκι - Νησί Προφτέσι - Κυνηγού Διάσελο (Δάσος Ελάτης)
Από Άρμπουνα - Έλατος - Αράχωβα (Δάσος Ελάτης)
Βλασία - Γεράκι (Δάσος Ελάτης)
Προφήτης Ηλίας - Σαϊτά (Λυκούρια - Δάσος Ελάτης)
Προφήτης Ηλίας - Κιάφα (Λυκούρια - Δάσος Ελάτης)
Καστανοδάσος Κέρτεζης
Κέρτεζη - Αγία Σωτήρα - Μάκωβα (Δάσος Ελάτης)
Κέρτεζη - Αγία Σωτήρα - Κλούκοβα (Δάσος Ελάτης)
Σφήνες - Κερασοβίκος (Ελατοδάσος Κούτελης-Μανεσίου)
Νάσια - Σουληνάρι (Δρυοδάσος)

ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
Δάσος Στροφυλιάς από θέσεις: α) Δένδρο, β) Γεφυράκι, γ) Αγριλίτσα προς Κουνουπέλι
Δάσος Κομποβουνίου α) Από Κώμη και άνω, β) Από Μιτόπολη και άνω
Φιλοκάλι - Μαρίτσα - Άγιο Νικόλαο Σπάτων (Δάσος Μόβρης)
Πευκοδάσος Καλλιθέας σε θέσεις: α) Από Γήπεδο και άνω, β) Από Δεξαμενή και άνω
Πευκοδάσος Κεφαλοβρύσου Κρήνης. (Δασικό οδικό δίκτυο και αντιπυρικές ζώνες)
Από Άγιο Κων/νο προς Ιερά Μονή Ομπλού (Κρήνη)
Δασικοί δρόμοι Πευκοδάσους πέριξ των οικισμών Κυπαρισσίου και Αγίου Δημητρίου, αριστερά και δεξιά του ασφάλτινου δρόμου Κριθαράκια - Αλεποχωρίου
Δάσος Καρκαλός Άνω Καστριτσίου σε θέσεις Μοχλός-Χάραδρος-Πασχαλιάνοι-Αγ. Παρασκευή-Γεφύρι Σώφαινας-Μοχλός.
Ιππικός Όμιλος Πλατανιού έως Ανω Καστρίτσι.
Πόρτες, άνωθεν του χωριού από διασταύρωση προς Κεφαλόβρυσο.
Από Οικισμό Σαρκουνά Ζήριας μέχρι Πυροφυλάκιο Προφήτης Ηλίας θέση Αετολίθι
Χρούτσα - Μενελού - Πυροφυλάκιο Προφήτης Ηλίας (Ζήρια)
Χρούτσα - Λυκοχωρός - Πυροφυλάκιο Προφήτης Ηλίας (Ζήρια)
Παναγοπούλα (από Ν.Ε.Ο. Πατρών-Αθηνών) - Ανω Ζήρια
Τσαπουρνιά - Λάπατα (Δάσος Ελάτης)
Δρέπανο - Άγιος Γεώργιος - Ανεμοδούρι (Καϊμακά)

ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ ΑΙΓΙΟΥ
Δερβένι - Μαραθιάς - Φαράγγι Βουραϊκού
α) Φαράγγι Βουραϊκού – Κάστρο, β) Κάστρο-Τράπεζα, γ) Κάστρο-Καθολικό
Ι.Μ. Αγίας Τριάδας Ακράτας - Ποροβίτσα
Λίμνη Τσιβλού - Άνω Ποταμιά - Πέντε δένδρα - Ψαμιακό νερό
Δασικός δρόμος προς δεξαμενή Δασαρχείου Αιγίου (από Αιγές)
Χωριό Μοναστήρι - Αγροτοδασικός δρόμος Εκκλησία Αναλήψεως
Άνω Ποταμιά - Κρύα Βρύση (Σούβαρδο)
Ζαρούχλα - Περιθώρι (Δάσος Ελάτης & Μαύρης Πεύκης)
Σόλος (Γκόλφως Βρύση) - Ριζανά - Κρυονέρι - Ζαρούχλα (Δάσος Ελάτης & Μαύρης Πεύκης)
Ζαρούχλα - Άγιος Νικόλαος (Δάσος Ελάτης & Μαύρης Πεύκης)
Καλόγριας Λάκκα - Κούτσουρα (περιοχή Κουνινά)
Καλόγριας Λάκκα - Βρύση Κερασούλας (περιοχή τ.κ. Παρασκευής)
Άγιοι Απόστολοι Πτέρης - Πέντε Βρύσες Μελισσιών
Ι.Μ. Ταξιαρχών - Χριστιανική Ένωση (Κατασκηνώσεις)
Στην ΠΕ Ηλείας οι απαγορεύσεις ισχύουν στις παρακάτω περιοχές:
στις δασικές περιοχές του ορεινού όγκου του όρου Φολόης, Λαμπείας, Μίνθης και Λάπιθα, όπως επίσης:
στο δάσος Στροφυλιάς-Κουνουπελίου
στο δάσος Στροφυλιάς Ζαχάρως
στο δάσος Κατάκολου έως δάσος Σκαφιδιάς
στο δάσος Δρούβα Αρχ. Ολυμπίας
στο δάσος Θινών
στο δάσος Επιταλίου - Αλφειούσας - Φράγμα Αλφειού
στο δάσος Ράχες - Ανεμοχώρι - Καλλίκωμο
στο δάσος Σμίλα, και Στρέφι (Δρόμος ΤΟΕΒ από Καρούτες – Στρέφι)
στο δάσος Πλουτοχωρίου.
στο δάσος Κρεστένων - Δάσος Σεφερλή - Κ.Σαμικού - Κρουνοί
στο δάσος Καλυβάκια - Μπάμπες - Σκιλλουντία - Γρύλος
στο δάσος Νέδα - Φιγαλεία
στο δάσος Θολό
στο δάσος Μιράκα - Βασιλάκι - Νεμούτα - Φολόη - όρια Ν. Ηλείας
στο δάσος Τ/Κ Κάστρου - Τ/Κ Κυλλήνης και Λουτρών Κυλλήνης (εγκαταστάσεις GRECOTEL)
στις δασικές περιοχές των ποταμών Νέδα, Αλφειού, Πηνειού και Ερυμάνθου
Επίσης, οι πολίτες πρέπει να αποφεύγουν εργασίες και ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένου τσιγάρου, καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, χρήση μηχανημάτων που μπορούν να προκαλέσουν σπινθήρα, χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά.. Ιδιαίτερα συνιστάται η προσοχή στους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους για την αποφυγή ενεργειών πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια οφειλόμενη σε εργασίες στην ύπαιθρο.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την αντιπυρική περίοδο απαγορεύεται η χρήση πυρός στην ύπαιθρο για διαφόρους λόγους καθώς και η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών χωρίς απαιτούμενη άδεια από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Σε έγγραφο της προς τις συναρμόδιες υπηρεσίες, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αναφέρει σχετικά:
«Σας αποστέλλουμε τον ημερήσιο χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς της Γ.Γ.Π.Π. για ενημέρωση σας και τις δικές σας ενέργειες σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον επιχειρησιακό σχεδιασμό σας».
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει αναρτήσει στο site της (www.pde.gov.gr) όλες τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθούν οι πολίτες για την προστασία τους από πυρκαγιά, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης του κινδύνου.
Σε περίπτωση που αντιληφθείτε πυρκαγιά, παρακαλείστε να ειδοποιήσετε άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον Πανευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.


Δημοσιεύθηκε στις 28 July 2021 | 8:44 am


Τα Πρωτοσέλιδα των Εφημερίδων

Διαβάστε στο kalavrytanews.com τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Δημοσιεύθηκε στις 28 July 2021 | 8:33 am


ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: Παραλίγο να... αρπάξουμε φωτιά στο κέντρο της πόλης (ΦΩΤΟ)


Πυρκαγιά σε κάδους απορριμμάτων σημειώθηκε πριν από λίγο στα Καλάβρυτα, μπροστά από το παλιό "7η τέχνη". Χάρις στην έγκαιρη επέμβαση της πυροσβεστικής η φωτιά έσβησε χωρίς να επεκταθεί στα παρακείμενα κτίρια στο κέντρο της πόλης των Καλαβρύτων.
Στο σημείο οι κάδοι απορριμμάτων είναι σε... παράταξη και η ανάφλεξή τους παραλίγο να προκαλέσει μεγαλύτερο κακό...


Δημοσιεύθηκε στις 27 July 2021 | 9:59 pm


Στις φυλακές της Τρίπολης ο Πέτρος ΦιλιππίδηςΡαγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του Πέτρου Φιλιππίδη, με τον γνωστό ηθοποιό να κρίνεται προφυλακιστέος μετά την άσκηση δίωξης εις βάρος του για έναν βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού.
Ο ηθοποιός κλήθηκε σε απολογία από την 15η τακτική ανακρίτρια που διενεργεί την έρευνα, απολογήθηκε για το βαρύ κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει, αρνήθηκε το σύνολο των κατηγοριών, αλλά οι υπερασπιστικοί ισχυρισμοί του δεν έπεισαν ανακρίτρια και εισαγγελέα οι οποίες με την απόφασή τους του έδειξαν το δρόμο για τη φυλακή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πέτρος Φιλιππίδης θα οδηγηθεί τις επόμενες ώρες στο κατάστημα κράτησης Τρίπολης, με τη μεταγωγή του να γίνεται πιθανότατα αύριο, Τετάρτη.
Σημειώνεται πως στο εν λόγω κατάστημα κράτησης εκτίει την ποινή του ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Λιγνάδης.
Στη φυλακή Τρίπολης, όπως και σε αυτή των Γρεβενών, κρατούνται άτομα που έχουν κατηγορηθεί ή καταδικασθεί για σεξουαλικά εγκλήματα, προκειμένου να μην υπάρχουν κυρίως προβλήματα ασφαλείας από επιθέσεις άλλων κρατουμένων, λόγω της απαξίας των αδικημάτων.
Στο πλαίσιο της αναμόρφωσης της σωφρονιστικής πολιτικής, η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, προχώρησε στον διαχωρισμό των φυλακών, ανάλογα με τα εγκλήματα που διαπράττονται. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας έγινε τον Ιανουάριο του 2021.
από: tovima.gr

Δημοσιεύθηκε στις 27 July 2021 | 8:53 pm


ΜΑΝΕΣΙ: Η εορτή της Αγίας ΠαρασκευήςΓράφει ο Τρύφωνας Μαντάς

Σε κλίμα κατάνυξης, στο πανέμορφο γραφικό εκκλησάκι της, το οποίο βρίσκεται λίγο έξω από τον οικισμό, οι κάτοικοι του Μανεσίου γιόρτασαν, την Δευτέρα 26 Ιουλίου, την Αγία Παρασκευή. Παρά το εργάσιμο της ημέρας, αρκετοί Μανεσιώτες και μη, παραβρέθηκαν στη δοξολογία, που τέλεσε ο σεβάσμιος ιερέας του χωριού μας, πάτερ Γεώργιος ο πρεσβύτερος.

Ακολουθήθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, όπως χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων κ.α. ενώ αναγνώσθηκε και σχετική εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας μας, στην οποία τονίσθηκε η ανάγκη της υπεύθυνης τήρησης των μέτρων και της εφαρμογής της εμβολιαστικής καμπάνιας, προς αντιμετώπιση της πανδημίας, από όλους μας.  

Μετά τη λήξη της Θείας λειτουργίας, προσφέρθηκε άρτος  από την Ειρήνη Αντωνοπούλου και αναψυκτικά προσφορά του Νικολάου Αθαν. Κυριαζή. Κατόπιν, στο καφενείο «το Αλώνι», προσφέρθηκαν επίσης καφές αλλά και πατροπαράδοτο γεύμα, με βραστή προβατίνα, για το πανηγυρικό της ημέρας από τον πρόεδρο των χωριών μας  Ιωάννη Κουτρουμάνη.  Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Καλαβρύτων κ. Καούρης  και κ. Ζησιμόπουλος. Σε κλίμα σύμπνοιας, μόνιμοι κάτοικοι και ετεροδημότες, συζήτησαν και μοιράστηκαν εντυπώσεις, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά.

«Προσπαθούμε να κρατάμε ζωντανές τις παραδόσεις, φροντίζοντας κι ανακαινίζοντας τα γραφικά εκκλησάκια του χωριού μας, στο μέτρο του δυνατού, ώστε να είναι προσβάσιμα για να τελούνται οι Θείες λειτουργίες. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, ως τοπική Αρχή, με τη συμμετοχή και την συνεισφορά όλων μας, ώστε να διατηρήσουμε τον θρησκευτικό και παραδοσιακό χαρακτήρα του τόπου μας», τόνισε ο πρόεδρος της κοινότητας  Ιωάννης Κουτρουμάνης. Δημοσιεύθηκε στις 27 July 2021 | 8:17 pm


Μυθικό Σπήλαιο Λιμνών Καστριών - O ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΜΑΝΤΗ ΜΕΛΑΜΟΔΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΙΤΙΔΕΣΚΕΝΤΡΟ  ΜΥΘΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ  ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ «ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ» ΚΑΣΤΡΙΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ!!! 

Γράφει ο Γεώργιος Γκλαβάς
Με την ευκαιρία έναρξης, από χθες  26 Ιουλίου 2021, για δεύτερη χρονιά, των μαθημάτων  του «ΘΕΡΙΝΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΥΘΟΥ», παραθέτουμε εδώ τον υπέροχο μύθο το Ιατρομάντη  Μελάμποδα με τις Προιτίδες, που σχετίζεται με το μυθικό Σπήλαιο!!!
Ο αρχαίος περιηγητής και ιστορικός Παυσανίας, στο βιβλίο του ″Τα Αρκαδικά″, (VII. 18 7 – 8), αναφέρει:
«… Υπέρ δε την Νώνακριν όρη τε καλούμενα Αροάνια και σπήλαιον εστίν εν αυτοίς. Ες τούτο αναφυγείν το σπήλαιον τας θυγατέρας του Προίτου μανείσας λέγουσιν, ας ο Μελάμπους θυσίαις τε απορρήτοις και καθαρμοίς κατήγαγεν ες χωρίον καλούμενον Λουσούς … και ηκέσατο της μανίας εν Αρτέμιδος ιερώ. Και απ’ εκείνου την Άρτεμιν ταύτην Ημερασίαν καλούσιν οι Κλειτόριοι…» - Μετάφραση: (Πάνω από τη Νώνακρη υψώνονται τα λεγόμενα Αροάνια Όρη (Χελμός), όπου υπάρχει σπηλιά, στην οποία λένε πως ανέβηκαν και βρήκαν καταφύγιο οι θυγατέρες του Προίτου, όταν τρελάθηκαν. Με μυστήριες θυσίες και καθαρμούς, ο Μελάμπους τις έφερε σε μία θέση που λέγεται Λουσοί και θεράπευσε την τρέλα τους μέσα στο Ιερό της Άρτεμης. Και από τότε οι κάτοικοι του Κλείτορα ονομάζουν την Άρτεμη «Ημερασία»).
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν αρκετοί αρχαίοι συγγραφείς όπως ο Ησίοδος, ο Απολόδωρος, ο Αθηναίος, ο Διόδωρος, ο Στράβων, ο Βακχυλίδης, αλλά και ο ίδιος ο Όμηρος, κ. ά., ο Προίτος, μεγαλοπρεπής βασιλιάς της Τίρυνθας (πόλης της Αργολίδος), από τη  γυναίκα του Άντεια ή Στενοβοία απόκτησε  τρία πανέμορφα κορίτσια, τη Λυσίππη, την Ιφινόη και την Ιφιάνασσα.  Ο ξακουστός βασιλιάς τους έδωσε ανατροφή και μόρφωση, σύμφωνα με τις ιερές παραδόσεις της φυλής του. Τα κορίτσια ήταν υπερήφανα για την καταγωγή τους, τα πλούτη τους την ομορφιά τους και για το αρχοντικό παλάτι τους. Ο ιεροφάντης των ανακτόρων τους δίδαξε την αρχαία θρησκεία του Ινάχου και των Δαναών με επικεφαλής την ωραία θεά Ήρα. Όταν έφτασαν στην ηλικία της εφηβείας, προσβλήθηκαν από παράδοξη ασθένεια, δαιμονικής τρέλας  (μανία). Με βάση τις επικρατέστερες εκδοχές που υπάρχουν, αυτό το έπαθαν είτε γιατί καυχήθηκαν πως ήταν ωραιότερες από τη θεά 'Ηρα και περιγελούσαν τα αγάλματά της, είτε γιατί περιφρονούσαν τις γιορτές του Διονύσου και απέφευγαν τους άντρες.  Η Ήρα και η Αφροδίτη, δεν συγχώρησαν την αλαζονεία τους και την ασέβειά τους προς το Διόνυσο και τους σάλεψαν τα λογικά.  Η τρέλα τους τις έκανε να πιστεύουν πως ήταν δαμάλες και περιπλανιόνταν αλλόφρονες, ανά την Πελοπόννησο, μεταδίδοντας μανία παιδοκτονίας στις γυναίκες της Αργολίδας. «Επλανώντο ανά την Αργείαν πάσαν, αύθις δε και την Αρκαδίαν διελθούσαι, μετ’ ακοσμίας απάσης, δια της ερήμου ετρόχαζον», (Απολλόδωρος). Η οργή του Διονύσου, που παράκουσαν την προσταγή του, τις κατεδίωκε παντού. Οι μάντεις των ανακτόρων της Τύρινθας στάθηκαν ανίκανοι να γιατρέψουν την τρέλα των ωραίων παρθένων. Ο Προίτος κάλεσε τότε, σε μεγάλη σύσκεψη, τους επιτελείς και τους συμβούλους  του και από κοινού αποφάσισαν να καλέσουν από την Πύλο τον μεγάλο και ξακουστό, σε όλη την Ελλάδα, ιατρομάντη Μελάμποδα. Ο Μελάμπους,  γιός  του Αμιθάονος και της Ειδομένης ήταν Έλληνας  μάντης,  γενάρχης ολόκληρου του μαντικού γένους, που διέσωσε την Διονυσιακή θρησκεία. Θεωρείται ο πρώτος γιατρός  της ανθρωπότητας, αρχαιότερος από τον Ασκληπιό. «Mάντης ων, και την δια φαρμάκων και καθαρμών θεραπείαν  πρώτος ευρηκώς», αναφέρει ο Απολόδωρος. Επειδή η μητέρα του, όταν γεννήθηκε, τον άφησε σε τόπο σύδενδρο, ο ήλιος του έκαψε τα πόδια, ώστε έγιναν μελανά, εξ’ ου και το όνομά του (Μελαν+πους = Μελάμπους).  Σπούδασε στην Αίγυπτο και έγινε διαπρεπής γιατρός και εμπνευσμένος μάγος ή μάντης κατά τους αρχαίους συγγραφείς. Για το πώς απέκτησε τις εξαιρετικές μαγικές του ικανότητες ο μύθος, αναφέρει: «Ο  Μελάμπους, όταν κατοικούσε στα κτήματα του πατέρα του, στην Πύλο, έσωσε κάποια μικρά φιδάκια από βέβαιο θάνατο και τα περιποιήθηκε ώσπου να μεγαλώσουν. Και τα φιδάκια, που ο Μελάμπους ευεργέτησε, σύρθηκαν ως τους ώμους του, την ώρα που εκείνος κοιμόταν και με τις γλώσσες τους καθάρισαν την ακοή του. Ο Μελάμπους ξύπνησε τρομαγμένος, αλλά με έκπληξή του ανακάλυψε ότι, μπορούσε να καταλαβαίνει τις φωνές των πουλιών και των άλλων πλασμάτων. Και από τότε αντλώντας πληροφορίες από την ανεξάντλητη αυτή πηγή προέλεγε στους ανθρώπους τα μέλλοντα. Το δώρο της πρόγνωσης το πήρε από τη γη και τα φίδια που είναι χθόνια στοιχεία». Ο Μελάμπους θεωρείται Απόστολος της λατρείας του Διονύσου. Είχε τη δύναμη  να επιδρά επί των θεών εξευμενίζοντάς τους με απόρρητες τελετές και θυσίες.    Κατά την άσκηση του λειτουργήματός του εξισορρόπησε με επιτυχία την Θεουργική ιατρική και την επιστημονική ιατρική, με μεγαλύτερη κλίση προς τη δεύτερη.
 Οι πλούσιες διαγνωστικές και θεραπευτικές γνώσεις και μέθοδοι του Μελάμποδα αποτελούν την πρώτη βάση και την απαρχή της ψυχολογίας, της ψυχιατρικής και της ψυχανάλυσης.
Η φήμη αυτή του Μελάμποδα, έκανε τον Προίτο να στείλει εκλεκτή πρεσβεία στην Πύλο, για να ζητήσει από αυτόν να θεραπεύσει τις Προιτίδες.
Ο Μελάμπους, ο οποίος για τις υπηρεσίες του απαιτούσε υπέρογκες αμοιβές, ζήτησε προκαταβολικώς, από τον Προίτο, ως αμοιβή για τη θεραπεία των θυγατέρων του, το ένα τρίτο του βασιλείου του. Ο Προίτος θεώρησε την απαίτηση αυτή του Μελάμποδα υπερβολική και εκβιαστική και δεν δέχτηκε. Το κακό όμως μεγάλωσε, οι Προιτίδες μάνισαν περισσότερο και παρέσυραν ομαδικώς πλήθος γυναικών, οι οποίες, τράπηκαν προς τα βουνά της Αργολίδος, της Αρκαδίας και όλης της Πελοποννήσου, σχίζοντας τις ίδιες τις σάρκες τους και να κατασπαράζοντας τα βρέφη τους.
Ο Προίτος τότε, μετακάλεσε εκ νέου τον Μελάμποδα, ο οποίος όμως  διπλασίασε τις απαιτήσεις του. Επειδή η συμφορά μεγάλωνε  προς το χειρότερο, ο Προίτος, αναγκαστικά, δέχτηκε τελικά τους όρους του Μελάμποδα. Θα του έδινε δηλαδή, τα δύο τρίτα του βασιλείου του, αν γιάτρευε τις θυγατέρες του και τις άλλες γυναίκες.
Έτσι ο Μελάμπους, μαζί με τον αδελφό του Βία, επιστράτευσαν τους ωραιότερους και  πιο γενναίους   νέους του Άργους και όρμησαν  στα βουνά, όπου «ετρόχαζον»μανιασμένες οι Προιτίδες, ακολουθούμενες από πλήθος αλλοπαρμένων γυναικών. Ο Μελάμπους τις ακολουθούσε με αλαλαγμούς και ξέφρενους χορούς, από βουνό σε βουνό, από χαράδρα σε χαράδρα, μέχρι που τις κατέβασαν στη Σικυώνα, κοντά  στο Κιάτο. Φαίνεται ότι εκεί, ο Μελάμπους, με τις ψυχοθεραπευτικές μεθόδους του, θεράπευσε τις περισσότερες γυναίκες. Η μεγαλύτερη Προιτίδα, η Ιφινόη «μετήλλαξεν»  (πέθανε), από τις κακουχίες και την ταλαιπωρία.
Ο καθαρμός όμως των δύο άλλων Προιτίδων δεν τελείωσε στη Σικυώνα. Η Λυσίπη και η Ιφιάνασσα τράπηκαν πάλι προς τα βουνά. Πέρασαν τη Στυμφαλία λίμνη, ανέβηκαν στο Φενεό ( Ηρόδ. VI, 74) και μπαίνοντας στην Αρκαδία έφτασαν στη Νώνακρι και στα νερά της Στύγας. Ο Μελάμπους τις ακολουθούσε «κατά πόδας».

Όταν ανέβηκαν στα Αροάνια όρη, χώθηκαν σε ένα βαθύ σπήλαιο για να κρυφτούν. Εκεί τελικά τις περικύκλωσε και τις  συνέλαβε ο Μελάμπους. Ο Μελάμπους μπήκε στο σπήλαιο μόνος του ή με τον αδελφό του Βία, αφού έξω ασφαλώς θα  τοποθέτησε φρουρούς. Αποκαμωμένες, οι Προιτίδες, κατατσακισμένες και με πληγές ματωμένες,  κατατρόμαξαν και παρέλυσαν μπροστά στη θέα του δυνατού άνδρα με τα αστραφτερά σαν του Απόλωνα μάτια. «Μη τρομάζετε», τους είπε κοιτάζοντάς τες κατάματα. «Πάρτε λίγο πιοτό. Σας το χαρίζει ο νέος θεός, ο Διόνυσος. Είναι παιδί του Δία και της Σεμέλης. Πιστέψατέ τον. Θέλει το καλό σας. Δροσίστε τα φρυγμένα σας χείλη».
Αμίλητες οι δύο Προιτίδες, μπροστά στη γοητεία του Μελάμποδα, έπιναν από τα χέρια του το γλυκό πιοτό, ενώ τον κοίταζαν κατάματα. Έτσι αφού ήπιαν και ξεκούρασαν λίγο με το κρασί τα μέλη τους, κάπως ημερότερες και με τον ελλέβορο ( φυτοφάρμακο), που ασφαλώς είχε αναμίξει ο Μελάμπους στο πιοτό εκείνο, τον άκουγαν με εμπιστοσύνη. Τους εξήγησε τους ιερούς σκοπούς που επιδιώκει η λατρεία του. Τις έπεισε τελικά ότι ο Διόνυσος είναι θεσμοφόρος, αντίθετα  απ’ ότι πίστευε ο πατέρας τους Προίτος και επιδιώκει την εξημέρωση των ηθών, με την ελεύθερη άσκηση  των ψυχικών και σωματικών  αναγκών, που οδηγεί στην εξύψωση του πνεύματος και την καλλιέργεια των γραμμάτων και των τεχνών.  Οι Προιτίδες στο άκουσμα των λόγων του μάντη στέναξαν ανακουφιστικά και ρώτησαν: Τι λέει όμως ο πατέρας; - O μεγάλος  βασιλιάς Προίτος - τους είπε – παραδέχεται τώρα το Διόνυσο και μ’ έστειλε επίτηδες να το αναγγείλω και σε Σας και μάλιστα αν θέλετε να παντρευτούμε και να γίνετε και σεις βασίλισσες. Εγώ θα πάρω εσένα Ιφιάνασσα και ο αδελφός μου Βίας τη Λυσίπη. Αυτή την εντολή έχω από τον πατέρα σας. Η Ιφιάνασσα και η Λυσίπη μαγεμένες από τη γοητεία των παράξενων λόγων και από τον ενθουσιασμό και την παυσίπονη γαλήνη του πιοτού, δέχτηκαν να ακολουθήσουν το Μελάμποδα, ο οποίος «… θυσίαις τε απορρήτοις και καθαρμοίς κατήγαγεν ες χωρίον καλούμενον Λουσούς … και ηκέσατο της μανίας εν Αρτέμιδος ιερώ…».Αφού λοιπόν, μέσα στο σπήλαιο,  τελέστηκε το μυστήριο της μύησης, με γέλια και χαρές  κατέβηκαν στους Λουσούς, όλοι μαζί και μέσα στο ιερό της Αρτέμιδος θεραπεύτηκαν τελικά οι Προιτίδες. Γιαυτό και οι περίοικοι από τότε, επειδή εκεί ημέρεψαν από την άγρια νόσο τους, την Αρτέμιδα εκείνη καλούσαν Ημερασίαν. Κατόπιν ο Μελάμπους μαζί με τις ημερωμένες πλέον Προιτίδες ξεκίνησε για το άντρο των Ανιγρίδων νυμφών. Εκεί στα κρουσταλένια νερά της αθάνατης πηγής του Ανίγρου πλύθηκαν, καθαρίστηκαν και λούστηκαν.

Η ταύτιση του σπηλαίου «Των Λιμνών» Καστριών, με αυτό που αναφέρει ο Παυσανίας, γίνεται από τον J. Frazer στο βιβλίο του "Σχόλια εις τα Αρκαδικά" (σελ. 257).  Επικυρώνεται δε και από το σύγχρονο θρύλο, που λέει ότι μέσα στο σπήλαιο αυτό είχαν κλειστεί κάποτε επτά κοπέλες που δεν ήθελαν να βγουν, επειδή είχαν πάθει ανθρωποφοβία (Γ. Λάμπρου 1994,131). Ο Aδαμάντιος Σάμψων, Καθηγητής σήμερα  Αρχαιολογίας  στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που ενήργησε συστηματικές ανασκαφές στο Σπήλαιο κατά την περίοδο 1992 -94, με φροντίδες  του γράφοντος, στο πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του, με τίτλο: «ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ ΣΤΑ ΚΑΣΤΡΙΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ - Μία προϊστορική θέση στην ορεινή Πελοπόννησο», αναφέρει : «Στη ΜΕ ΙΙΙ – Υστεροελλαδική Ι χρονολογούνται οι σκελετοί επτά και πλέον ατόμων που βρέθηκαν…Η ανεύρεση νεαρών κοριτσιών στο σπήλαιο των Λιμνών, ανάμεσα στα οστά 13 ατόμων ταιριάζει με τον ομαδικό χαρακτήρα του μύθου του Μελάμποδα…»
Ο Ν. Παπαχατζής (Εκδοτική Αθηνών Α.Ε. 1980 - "Αχαϊκά και Αρκαδικά') διευκρινίζει:  «Η σπηλιά των Προιτίδων ταυτίζεται με τη λεγόμενη των Καστριών, μεταξύ των χωριών Καστριά και Λουσικό».


Ο Frazer αναφέρει επίσης ότι στην ίδια περιοχή υπάρχουν και δύο άλλα σπήλαια και ότι στο ένα από  αυτά βρήκε καταφύγιο, κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, ο πληθυσμός ενός χωριού της περιοχής.
Στους κατοίκους της περιοχής είναι γνωστά και άλλα μικρότερα σπηλαιοβάραθρα, μεταξύ των οποίων σπουδαιότερα είναι η «Καλιακουδότρυπα» , που βρίσκεται στην περιφέρεια Λουσών και κοντά στον οικισμό Λουσικού ή Χαμάκου και του «Πουλιού η τρύπα»,  που βρίσκεται στην περιφέρεια Καστριών, λίγο ψηλότερα από το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου.
Τα παραπάνω σπηλαιοβάραθρα, τα οποία έχουν εξερευνηθεί από Έλληνες (μέλη της Ελληνικής. Σπηλαιολογικής. Εταιρείας) και ξένους σπηλαιολόγους, αν και παρουσιάζουν αξιόλογο διάκοσμο και σημαντικό σπηλαιολογικό ενδιαφέρον, φαίνονται ασήμαντα μπροστά στο περίφημο σπήλαιο «Των Λιμνών», που βρίσκεται στην ίδια περιοχή.
Από τις πιο περίεργες παραδόσεις της περιοχής είναι και η Μισάμπελος πηγή, την οποία άλλοι συγγραφείς τοποθετούν στη χώρα της Αζανίας και άλλοι στη χώρα των Κλειτορίων, γενικά.  Δεν αποκλείεται η πηγή να βρισκόταν στο χώρο του ναού της Αρτέμιδος ή στο σπήλαιο.  


Ο Βιτρούβιος μάλιστα ομιλεί «περί σπηλαίου ρεόντων υδάτων» της περιοχής Κλειτορίας  (Π. Παπαδημητρακόπουλος «Φωνή των Καλαβρύτων», Σεπτέμβριος 1977).  Ο Γ. Παπανδρέου έχει καταχωρήσει στην «ΑΖΑΝΙΑΔΑ» επίγραμμα που υπήρχε στην πηγή χαραγμένο σε λίθινη πλάκα και το οποίο παραθέτουμε:
«ΑΓΡΟΤΑ, ΣΥΝ ΠΟΙΜΝΑΙΣ ΤΟ ΜΕΣΑΜΒΡΙΝΟΝ ΗΝ ΣΕ ΒΑΡΥΝΗ
ΔΙΨΟΣ ΑΝ'  ΕΣΧΑΤΙΑΣ ΚΛΕΙΤΟΡΟΣ ΕΡΧΟΜΕΝΟΝ,
ΤΗΣ ΜΕΝ ΑΠΟ ΚΡΗΝΗΣ ΑΡΥΣΑΙ ΠΟΜΑ, ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΝΥΜΦΑΙΣ
ΥΔΡΙΑΣΙ ΣΤΗΣΟΝ ΠΑΝ ΤΟ ΣΟΝ ΑΙΠΟΛΙΟΝ.
ΑΛΛΑ ΣΥ ΜΗΤ' ΕΠΙ ΛΟΥΤΡΑ ΒΑΛΗΣ ΧΡΟΙ, ΜΗ ΣΕ ΚΑΙ ΑΥΡΗ
ΠΗΜΗΝΗ, ΤΕΡΠΝΗΣ ΕΝΤΟΣ ΕΟΝΤΑ ΜΕΘΗΣ.
ΦΕΥΓΕ Δ'  ΕΜΗΝ ΠΗΓΗΝ ΜΙΣΑΜΠΕΛΟΝ, ΕΝΘΑ ΜΕΛΑΜΠΟΥΣ
ΡΥΣΑΜΕΝΟΣ ΛΥΣΣΗΣ ΠΡΟΙΤΙΔΑΣ ΑΡΤΕΜΕΑΣ
ΠΑΝΤΑ ΚΑΘΑΡΜΟΝ ΕΒΑΨΕΝ ΑΠΟΚΡΥΦΟΝ,  ΕΥΤ' ΑΡ'
ΑΠ'  ΑΡΓΟΥΣ
ΟΥΡΕΑ ΤΡΗΧΕΙΗΣ ΗΛΥΘΕΝ ΑΡΚΑΔΙΗΣ.»!!!


Μετάφραση: [Αγρότη, εάν μαζί με το κοπάδι σου ενοχλείσαι από τη ζέστη του μεσημεριού, όταν περνάς από τις ακραίες περιοχές του Κλείτορα, πάρε νερό από αυτήν την πηγή  που είναι τεχνητά φτιαγμένη, πλάι στις νύμφες του νερού μπορείς να βάλεις το κοπάδι με τις γίδες σου, αλλά εσύ ο ίδιος μη ρίξεις από το νερό αυτό στο σώμα σου ούτε για να λουστείς μήπως και η οσμή του σε βλάψει με μία ζάλη σαν ευχάριστο μεθύσι.  Καλύτερα να αποφεύγεις το νερό της πηγής μου που φέρνει απέχθεια στο κρασί.  Ο μάντης Μελάμπους, που ίσως από το 'Αργος έφτασε στα όρη της τραχειάς Αρκαδίας, μέσα σε τούτη την πηγή έπλυνε όλα τα απόκρυφα μολύσματά τους και γιάτρεψε τις Προιτίδες, σώζοντάς τες από τη μανία τους].
Σημειώνουμε τέλος εδώ ότι, η  νεοϊδρυθείσα επιστημονική Εταιρεία Καλαβρύτων  «Ο ΜΕΛΑΜΠΟΥΣ»,σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαβρύτων, τοποθέτησαν πρόσφατα  στην είσοδο του τουριστικού περιπτέρου του μυθικού Σπηλαίου την παρακάτω αναθηματική επιγραφή:ΓΕΩΡΓΙΟΣ Β. ΓΚΛΑΒΑΣ

{full_page}

Δημοσιεύθηκε στις 27 July 2021 | 6:37 pm


Στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής ο Αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Μπονάνος


Tο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Κέντρο της Πυροσβεστικής επισκέφθηκε σήμερα Τρίτη 27 Ιουλίου 2021 ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος, συνοδευόμενος από τον Προϊστάμενο της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Π.Δ.Ε. Νικόλαο Γυφτάκη, προκειμένου να ενημερωθούν για την ετοιμότητα που υπάρχει, καθώς για σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη υπάρχει πρόβλεψη πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς σε περιοχές της Αχαΐας, όπως και της Ηλείας.

Στο Κέντρο Επιχειρήσεων Δυτικής Ελλάδας συναντήθηκαν με τον υπεύθυνο του Κέντρου Μάνθο Κυρίτση, με τον οποίο συζήτησαν για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν από κάθε φορέα. Επιβεβαιώθηκε η επιχειρησιακή ετοιμότητα, ο απόλυτος συντονισμός και η συνεργασία των εμπλεκόμενων υπηρεσιών για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης πυρκαγιάς.


Δημοσιεύθηκε στις 27 July 2021 | 6:18 pm


Κορωνοϊός: 3.593 τα νέα κρούσματα - 142 οι διασωληνωμένοι, 8 θάνατοι


O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη (27/7) 3.593 νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ οι νέοι θάνατοι φτάνουν τους 8. Στους 142 οι διασωληνωμένοι στην Ελλάδα.

Δημοσιεύθηκε στις 27 July 2021 | 6:05 pm


Πετυχημένες εκδηλώσεις από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τους τοπικούς οίνους ποιότητας στην ΚορέαΜε μεγάλο ενδιαφέρον υποδέχτηκε τα κρασιά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας το οινόφιλο κοινό της Ιαπωνίας και της Κορέας, δημιουργώντας προσδοκίες τόσο για αύξηση της αναγνωρισιμότητας των οίνων της Αχαΐας και της Ηλείας στις δύο αυτές ενδιαφέρουσες αγορές αλλά ταυτόχρονα και για καλά εμπορικά αποτελέσματα και πωλήσεις.

Στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προγράμματος προβολής των κρασιών ΠΟΠ και ΠΓΕ  της Δυτικής Ελλάδας στην αγορά της Ν. Κορέας,  ολοκληρώθηκε η κεντρική εκδήλωση που περιλαμβάνει το GrandTasting & Masterclass και είναι σε εξέλιξη το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των τριών σεμιναρίων. Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν οι εξής εκδηλώσεις:

Masterclass και GrandTasting

Την Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021, στο ξενοδοχείο GrandHyattSeoul, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ολοήμερη εκδήλωση παρουσίασης οίνων και γευσιγνωσίας (Masterclass και GrandTasting), υπό την διοργάνωση της εξειδικευμένης τοπικής εταιρείας Wine21. Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε τυφλή δοκιμή 77 κρασιών ΠΟΠ Πάτρα, ΠΟΠ Mοσχάτο Πατρών, ΠΟΠ Μοσχάτο Ρίου Πάτρας, ΠΟΠ Μαυροδάφνη Πατρών, ΠΓΕ Αχαΐα, ΠΓΕ Πλαγιές Αιγιαλείας,  ΠΓΕ Ηλεία και ΠΓΕ Λετρίνοι. H εκδήλωση αγκαλιάστηκε με μεγάλο ενθουσιασμό από σχεδόν 135 επαγγελματίες οίνου της κορεατικής αγοράς. Το GrandHyattSeoul φιλοξένησε μια εξάωρη γευσιγνωσία κρασιού στο GrandBallroom, ενώ  σε μια άλλη αίθουσα του χώρου, ο Έλληνας MasterofWine Κωνσταντίνος Λαζαράκης, μέσω online σύνδεσης από την οινική  σχολή του στην Αθήνα, καθοδήγησε 43 επαγγελματίες οίνου σε μια διεξοδική γευσιγνωσία 12 αντιπροσωπευτικών κρασιών από τις παραπάνω περιοχές.

Εκπαιδευτικά σεμινάρια

Η Ακαδημία οίνου Wine Vision στην Κορέα που διευθύνεται από την κ. MoonsongBang, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια στα ελληνικά κρασιά, πραγματοποίησε δύο επιτυχημένα εκπαιδευτικά σεμινάρια για τα κρασιά ΠΟΠ και ΠΓΕ της Δυτικής Ελλάδας, στις 11 Ιουνίου και 9 Ιουλίου.  Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε τυφλή γευσιγνωσία 12 επιλεγμένων οίνων από τις περιοχές της Αχαΐας και της Ηλείας, καθώς και παρουσίαση της αμπελοοινικής ιστορίας της περιοχής.  Σε κάθε σεμινάριο συμμετείχαν 21 επαγγελματίες από τον χώρο των HORECA και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Σημειώνουμε ότι θα πραγματοποιηθεί ακόμα ένα  σεμινάριο στην Ακαδημία WineVision, στις 6 Αυγούστου.

Σημειώνεται ότι καθοριστική είναι και η συμβολή του Γραφείου ΟΕΥ Σεούλ, με το οποίο συνεργάζεται η WIN ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ο εκτελεστικός οργανισμός του προγράμματος καθώς και η Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας για την υλοποίηση των δράσεων. Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. K. Δίκαρου, Σύμβουλος ΟΕΥ Α’, ο οποίος παρευρέθηκε σε όλες τις εκδηλώσεις, όλες οι ανωτέρω δράσεις κρίνονται ως ιδιαίτερα επιτυχημένες, προκάλεσαν έντονο ενδιαφέρον και προσέλκυσαν σημαντικό αριθμό επαγγελματιών επισκεπτών, δεδομένων των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν λόγω της επιδημιολογικής συγκυρίας.  Σημειώνουμε επίσης ότι το Γραφείο ΟΕΥ έχει αναλάβει να καταγράψει τις εκδηλώσεις ενδιαφέροντος των συμμετεχόντων προκειμένου να προωθηθούν τα στοιχεία αυτά στα οινοποιεία, δεδομένου ότι όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με τυφλή δοκιμή των κρασιών, σύμφωνα με τον κανονισμό της Ε.Ε.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι δράσεις προώθησης των κρασιών ΠΟΠ και ΠΓΕ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην Κορέα, υλοποιούνται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τα Επιμελητήρια Αχαΐας και Ηλείας στο πλαίσιο του Κανονισμού (ΕΕ) 1308/2013. Η εκστρατεία συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και το 2022-2023 προς την κατεύθυνση της αύξησης αναγνωρισιμότητας των  κρασιών ΠΟΠ / ΠΓΕ της Δυτικής Ελλάδας.

Δημοσιεύθηκε στις 27 July 2021 | 12:42 pm


Ο ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ - Το νέο βιβλίο της Αναστασίας ΕυσταθίουΚυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της Αναστασίας Ευσταθίου και όπως μας λέει, η γέννηση του ήρθε εν μέσω θέρους και πανδημίας. Ο Σταθμάρχης, είναι μαθημένος στα δύσκολα. Η μορφή του μας στοίχειωνε χρόνια σαν οικογένεια. Ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος- Παμπούκης ήταν παντού. Περιπλανιόταν στους τοίχους, στα πρόσφορα που ζύμωνε η γιαγιά Κατίνα, στους λυγμούς των ψιθύρων των γυναικών που άφησε πίσω και των χιλιάδων αναπάντητων «γιατί». Ένα βράδυ του Νοέμβρη του 1943 μια αμαξοστοιχία με Γερμανούς τον ξερίζωσε σνα νιο δεντρί  από ό,τι αγαπούσε. Την οικογένειά του, τη δουλειά, τον τόπο του. Έτσι απλά, όπως συμβαίνουν όλες οι συμφορές του κόσμου.    
Τάφος στην Ακράτα δεν υπήρχε να του ανάβουν το καντήλι και να ξεθυμαίνει λίγο ο πόνος του χαμού. Έτσι ο αδικοχαμένος παππούς μας έγινε ο ήρωάς μου.  Αινιγματικός. Πληθωρικός. Αβέρτος. Ως μυθιστορηματική μορφή κρύφτηκε στις σελίδες του βιβλίου για να μεταφέρει την εποχή που έζησε, το κοινωνικό πλαίσιο, τον πολιτιστικό οργασμό μιας κωμόπολης –της Ακράτας- που άνθιζε, αύξαινε σε πληθυσμό και τα δύσκολα χρόνια του Πολέμου, του Εμφυλίου στην ευρύτερη Αιγιάλεια.  Όσα δεν είπε ποτέ για τη βραχύβια ζωή και δράση του, κι άφησε να αιωρούνται χρόνια στο σπίτι μας, ντύθηκαν με λέξεις και χώθηκαν σε αυτό το βιβλίο των 235 σελίδων.  Η συγγραφή του βασίστηκε σε μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν την παλιά Ακράτα, που συμμετείχαν στην Αναγέννηση, που θυμήθηκαν τις κοινωνικές εκδηλώσεις, που πέρασαν από τα θρανία του θρυλικού Γυμνασίου. Κι είναι τόσο μεγάλοι σε ηλικία που φύτεψαν ένα ένα τα πεύκα στην Καψιακού, ήπιαν το δυναμωτικό γαλατάκι, είδαν κομμένα κεφάλια ανταρτών να περιφέρονται κι έζησαν τον εμφύλιο στο πετσί τους. Κάποιοι από αυτούς έφυγαν για το μεγάλο ταξίδι. Πρόλαβα να τους μαγνητοφωνήσω και να αποσπάσω μαρτυρίες για το ιστορικό παρελθόν της πόλης μας, για το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, για τις εκτελέσεις αθώων, για τα μετακατοχικά χρόνια του φόβου.  Το βιβλίο επιμελήθηκε η Μαρία Παναγιωτακοπούλου των εκδόσεων Ηδύφωνο. Το εξώφυλλο σχεδίασε η Έλενα Λεώνη.  Από τις 21 του Ιούλη του 2021 ξεκίνησε ανεξερεύνητους πλόες, δίνοντάς μου μεγάλη χαρά. 
Βιβλιοπαρουσιάσεις:
-Η Α΄ στάση έγινε στο Μουσείο Ιστορίας Λαογραφίας του Λόγγου- Δευτέρα 26/7/2021
-Β΄ στάση στο προαύλιο του 1ου δημ. σχολείου Ακράτας την Τετάρτη 28/7/2021


Δημοσιεύθηκε στις 27 July 2021 | 10:33 am


ΠΡΙΟΛΙΘΟΣ: Τιμήθηκε πανηγυρικά η Αγία ΠαρασκευήΜε λαμπρότητα τιμήθηκε και φέτος μετ' αρτοκλασίας η εορτάζουσα Αγία Παρασκευή Πριολίθου.
Τη θεία Λειτουργία τέλεσε ο πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Λιακόπουλος με χορωδία καλλίφωνων ψαλτών που αποτελούνταν από τους κύριους Αθανάσιο Καχριμάνη, Αθανάσιο Κωνσταντόπουλο, Σπήλιο Κωστόπουλο, Γεώργιο Μανεσιώτη και Κωνσταντίνο Κοντογεώργη.
Πλήθος κόσμου συνέρρευσε στο γραφικό ξωκλήσι, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Ιδιαίτερη τιμή για το χωριό μας αποτέλεσε η παρουσία του Δημάρχου Καλαβρύτων κ. Αθανασίου Παπαδοπούλου, του Αντιδημάρχου κ. Ιωάννη Σαμαρτζόπουλου και του προέδρου της τοπικής Κοινότητας Καλαβρύτων κ. Αθανασίου Μενούνου.
Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας προσφέρθηκαν στο εξωραϊσμένο εκκλησάκι (θα επανέλθουμε για ενημέρωση σχετικά με τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα) πλούσια κεράσματα από το Σύλλογο και από πολλούς συγχωριανούς μας. Τα αναψυκτικά προσέφερε και φέτος η κάβα ποτών του κ. Τάσου Κοντογεώργη που δραστηριοποιείται στην περιοχή.
Ευχόμαστε Χρόνια Πολλά στους Απανταχού Συρμπανιώτες και η Αγία Παρασκευή να προσφέρει Υγεία σε όλο τον κόσμο!
Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο
Αγίου Ανδρέου Πριολίθου


Δημοσιεύθηκε στις 27 July 2021 | 10:18 am


ΧΡ.ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ: Σημαντικά έργα στην Αχαΐα - Ευχαριστώ τον κ. Στέλιο Πέτσα για το ειλικρινές ενδιαφέρον τουΌπως αποκάλυψε χθες το kalavrytanews.com, στο πρόγραμμα "Αντώνης Τρίστης" μπαίνουν σημαντικά έργα για τα Καλάβρυτα, με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Αξιολόγησης, εξετάζοντας τον πλήρη φάκελο που κατέθεσε ο Δήμος Καλαβρύτων (δείτε εδώ)
Τον κο Πέτσα συνάντησε η Βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ κα Χριστίνα Αλεξοπούλου, που ομολογουμένως βοήθησε αρκετά. 
Η κα Αλεξοπούλου δήλωσε σχετικά:
Το πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης" τρέχει επιτέλους, με γοργούς ρυθμούς και κρίσιμα έργα βασικών υποδομών των ΟΤΑ της Αχαΐας παίρνουν σάρκα και οστά.
Ο συντονισμός και η συνεργασία της Κυβέρνησης με τους ΟΤΑ, αποτελεί κεντρικό κρίκο της αλυσίδας για την αναπτυξιακή πορεία και την ανάκαμψη της χώρας, τις απορροφήσεις πόρων και την ολοκλήρωση έργων.
Ευχαριστώ τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα για το ειλικρινές ενδιαφέρον για την Αχαΐα και την αποτελεσματικότητά του."

Δημοσιεύθηκε στις 27 July 2021 | 10:02 am


Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην Αχαΐα - Που απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων και παραμονή εκδρομέωνΠολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) στις  Π.Ε. Αχαΐας και Ηλείας προβλέπει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την Τρίτη 27 Ιουλίου 2021, όπως αποτυπώνεται στον επισυναπτόμενο ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς.
Κατά τις ημέρες υψηλού κινδύνου ή κατάστασης συναγερμού (κατηγορία 4 και 5 του ημερήσιου χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς) απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων και η παραμονή εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές τις νυκτερινές ώρες και συγκεκριμένα από 21.00 μέχρι 06.00, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης δασικών πυρκαγιών.
Η προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων, αφορά τις εξής περιοχές της ΠΕ Αχαΐας:

ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ
Σταχτόλακκα - Κάτω Λουσοί
Στρογγυλή Λάκκα - Εικόνισμα (μέσα στο Αισθητικό Δάσος Καλαβρύτων)
Λαδοπόταμος - Κρύα Βρύση - Σούβαρδο - Στόλο
Αγία Λαύρα - Βερβερίκη (μέσα στο Αισθητικό Δάσος Καλαβρύτων)
Σούβαρδο - Κρύα Βρύση (Δάσος Ελάτης)
Χαλίκι - Νησί Προφτέσι - Κυνηγού Διάσελο (Δάσος Ελάτης)
Από Άρμπουνα - Έλατος - Αράχωβα (Δάσος Ελάτης)
Βλασία - Γεράκι (Δάσος Ελάτης)
Προφήτης Ηλίας - Σαϊτά (Λυκούρια - Δάσος Ελάτης)
Προφήτης Ηλίας - Κιάφα (Λυκούρια - Δάσος Ελάτης)
Καστανοδάσος Κέρτεζης
Κέρτεζη - Αγία Σωτήρα - Μάκωβα (Δάσος Ελάτης)
Κέρτεζη - Αγία Σωτήρα - Κλούκοβα (Δάσος Ελάτης)
Σφήνες - Κερασοβίκος (Ελατοδάσος Κούτελης-Μανεσίου)
Νάσια - Σουληνάρι (Δρυοδάσος)

ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
Δάσος Στροφυλιάς από θέσεις: α) Δένδρο, β) Γεφυράκι, γ) Αγριλίτσα προς Κουνουπέλι
Δάσος Κομποβουνίου α) Από Κώμη και άνω, β) Από Μιτόπολη και άνω
Φιλοκάλι - Μαρίτσα - Άγιο Νικόλαο Σπάτων (Δάσος Μόβρης)
Πευκοδάσος Καλλιθέας σε θέσεις: α) Από Γήπεδο και άνω, β) Από Δεξαμενή και άνω
Πευκοδάσος Κεφαλοβρύσου Κρήνης. (Δασικό οδικό δίκτυο και αντιπυρικές ζώνες)
Από Άγιο Κων/νο προς Ιερά Μονή Ομπλού (Κρήνη)
Δασικοί δρόμοι Πευκοδάσους πέριξ των οικισμών Κυπαρισσίου και Αγίου Δημητρίου, αριστερά και δεξιά του ασφάλτινου δρόμου Κριθαράκια - Αλεποχωρίου
Δάσος Καρκαλός Άνω Καστριτσίου σε θέσεις Μοχλός-Χάραδρος-Πασχαλιάνοι-Αγ. Παρασκευή-Γεφύρι Σώφαινας-Μοχλός.
Ιππικός Όμιλος Πλατανιού έως Ανω Καστρίτσι.
Πόρτες, άνωθεν του χωριού από διασταύρωση προς Κεφαλόβρυσο.
Από Οικισμό Σαρκουνά Ζήριας μέχρι Πυροφυλάκιο Προφήτης Ηλίας θέση Αετολίθι
Χρούτσα - Μενελού - Πυροφυλάκιο Προφήτης Ηλίας (Ζήρια)
Χρούτσα - Λυκοχωρός - Πυροφυλάκιο Προφήτης Ηλίας (Ζήρια)
Παναγοπούλα (από Ν.Ε.Ο. Πατρών-Αθηνών) - Ανω Ζήρια
Τσαπουρνιά - Λάπατα (Δάσος Ελάτης)
Δρέπανο - Άγιος Γεώργιος - Ανεμοδούρι (Καϊμακά)

ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ ΑΙΓΙΟΥ
Δερβένι - Μαραθιάς - Φαράγγι Βουραϊκού
α) Φαράγγι Βουραϊκού – Κάστρο, β) Κάστρο-Τράπεζα, γ) Κάστρο-Καθολικό
Ι.Μ. Αγίας Τριάδας Ακράτας - Ποροβίτσα
Λίμνη Τσιβλού - Άνω Ποταμιά - Πέντε δένδρα - Ψαμιακό νερό
Δασικός δρόμος προς δεξαμενή Δασαρχείου Αιγίου (από Αιγές)
Χωριό Μοναστήρι - Αγροτοδασικός δρόμος Εκκλησία Αναλήψεως
Άνω Ποταμιά - Κρύα Βρύση (Σούβαρδο)
Ζαρούχλα - Περιθώρι (Δάσος Ελάτης & Μαύρης Πεύκης)
Σόλος (Γκόλφως Βρύση) - Ριζανά - Κρυονέρι - Ζαρούχλα (Δάσος Ελάτης & Μαύρης Πεύκης)
Ζαρούχλα - Άγιος Νικόλαος (Δάσος Ελάτης & Μαύρης Πεύκης)
Καλόγριας Λάκκα - Κούτσουρα (περιοχή Κουνινά)
Καλόγριας Λάκκα - Βρύση Κερασούλας (περιοχή τ.κ. Παρασκευής)
Άγιοι Απόστολοι Πτέρης - Πέντε Βρύσες Μελισσιών
Ι.Μ. Ταξιαρχών - Χριστιανική Ένωση (Κατασκηνώσεις)
Σε περίπτωση που αντιληφθείτε πυρκαγιά, παρακαλείστε να ειδοποιήσετε άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον Πανευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.

Δημοσιεύθηκε στις 27 July 2021 | 8:36 am


Πολυήμερος καύσωνας - Οδηγίες από την Πολιτική ΠροστασίαOδηγίες προς τους πολίτες απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενόψει της αισθητής ανόδου της θερμοκρασίας από αύριο, λόγω των θερμών αέριων μαζών που κινούνται από τη βόρεια Αφρική προς τη χώρα μας.

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εκδόθηκε τη Δευτέρα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), κυρίως από την Πέμπτη (29-7-2021) έως και την Τρίτη (3-8-2021) η θερμοκρασία θα είναι ιδιαίτερα υψηλή σε όλη την Ελλάδα.
Πιο συγκεκριμένα:
1.Σήμερα υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια χώρα. Οι υψηλότερες τιμές προβλέπεται να σημειωθούν:
α. Ηπειρωτική Ελλάδα: Στη δυτική Στερεά, το εσωτερικό της Ηπείρου και τη Θεσσαλία (έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου) και στην κεντρική Μακεδονία (έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου).
β. Νησιωτική Ελλάδα: Στα νησιά του Ιονίου (έως 35 με 36 βαθμούς Κελσίου).
2.Την Τετάρτη (28-7-2021) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη σχεδόν τη χώρα. Οι υψηλότερες τιμές θα σημειωθούν:
α. Ηπειρωτική Ελλάδα: Στη δυτική Στερεά και τη Θεσσαλία (έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου) και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου (έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου)
β. Νησιωτική Ελλάδα: Στα νησιά του Ιονίου, του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα (έως 37 βαθμούς Κελσίου).
3.Την Πέμπτη (29-7-2021) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη τη χώρα. Οι υψηλότερες τιμές προβλέπεται να σημειωθούν:
α. Ηπειρωτική Ελλάδα: Στη δυτική Στερεά και τη Θεσσαλία (έως 41 με 42 βαθμούς Κελσίου) και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου (έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου).
β. Νησιωτική Ελλάδα: Στα νησιά του Ιονίου (έως 38 με 40 βαθμούς Κελσίου) και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα (έως 37 με 38 βαθμούς Κελσίου).
Από την Παρασκευή (30-7-2021) μέχρι και την Τρίτη (3-8-2021) η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και οι μέγιστες τιμές της, στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας, θα φθάσουν περί τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ υψηλές θα παραμείνουν οι θερμοκρασίες και κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τις ελάχιστες τιμές πάνω από τους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου.
Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.
Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.
Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, η ΓΓΠΠ (www.civilprotection.gr) εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:
- Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
- Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
- Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
- Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.
Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Δημοσιεύθηκε στις 27 July 2021 | 7:47 am


Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της κτηματογράφησης - Τι περιλαμβάνει


Ψηφίστηκε επί της αρχής, από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, το νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός του Ελληνικού Κτηματολογίου, νέες ψηφιακές υπηρεσίες και ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης»

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις για την επιτάχυνση της κτηματογράφησης, την απλοποίηση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών που διαθέτει το Ελληνικό Κτηματολόγιο στους πολίτες, καθώς επίσης και την αναδιοργάνωση του φορέα, ώστε να παρέχει καλύτερης ποιότητας υπηρεσίες. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η Νέα Δημοκρατία. Καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25. Επιφύλαξη δήλωσε το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση.

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι οι διατάξεις που εισάγονται έχουν στόχο την ταχεία ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, προβλέπουν παράταση έως 31.12.2022 για τη διόρθωση ανακριβειών των πρώτων κτηματολογικών εγγραφών και Ηλεκτρονικό Φάκελο Μεταβίβασης Ακινήτου.

«Αντιμετωπίζουμε ζητήματα τα οποία αναζητούσαν λύσεις και επί πολλές δεκαετίες ήταν στο συρτάρι και χρόνιζαν. Εκτιμούμε ότι θα έχουμε πολύ σύντομα αποτελέσματα και ότι σύντομα θα δούμε τα οφέλη από αυτή τη νομοθετική παρέμβαση», ανέφερε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Στύλιος και επανέλαβε ότι στόχος των προωθούμενων ρυθμίσεων είναι η επιτάχυνση, η απλούστευση και η ασφάλεια.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης είπε ότι επιταχύνεται η διαδικασία ολοκλήρωσης της κτηματογράφησης, η οποία θα επικυρώνεται αμέσως μετά την ανάρτηση και τις διορθώσεις της. «Το 98% των ακινήτων θα μπορούσε να έχει καταχωρηθεί στην κτηματογράφηση και να εγγραφεί στο κτηματολόγιο. Οι εκκρεμότητες όμως του 2% το κρατάει πίσω. Το 2% δεν μπορεί να εμποδίσει το 98%», ανέφερε ο Γιώργος Στύλιος που επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο προβλέπεται και ο τρόπος καταχώρισης και διόρθωσης των πρώτων εγγραφών για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες η κτηματογράφηση περαιώθηκε, χωρίς να ολοκληρωθεί η εξέταση των αιτήσεων διόρθωσης ενστάσεων.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης επισήμανε ότι:
-δεν θα είναι δυνατή η μεταβίβαση ακινήτου ούτε η έκδοση οικοδομικής άδειας αν το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί στην κτηματογράφηση.
-δίνεται παράταση μέχρι 31.12.2022 ώστε όλοι οι πολίτες να ελέγξουν και να διορθώσουν τις ανακριβείς πρώτες εγγραφές των ακινήτων. Η διάταξη αφορά τα ακίνητα περιοχών που κηρύχθηκαν σε κτηματογράφηση πριν από την έναρξη ισχύος του ν.3481/2006 καθώς και περιοχών στις οποίες οι πρώτες εγγραφές καταχωρήθηκαν από την 1.1.2013 μέχρι 31.12.2013.
-δίνεται προθεσμία διόρθωσης των αρχικών κτηματολογικών εγγραφών για τις περιοχές των παλαιών προγραμμάτων κτηματογράφησης όπου δεν είχε εκδοθεί διαπιστωτική πράξη περαίωσης της κτηματογράφησης, που σημαίνει ότι δεν υπήρχε απόφαση έναρξης ισχύος του κτηματολογίου σε αυτές. «Δίνεται αυτή η παράταση έγκαιρα ώστε να γνωρίζουν όλοι οι επαγγελματίες και να ενημερώσουν τους πελάτες τους ώστε σε διάστημα 1,5 έτους να γίνουν οι διορθώσεις, για να φτάσουμε πιο έγκαιρα σε ένα ολοκληρωμένο κτηματολόγιο», είπε ο υφυπουργός.
-δίνονται πρόσθετες δυνατότητες στους πολίτες να διευθετήσουν τις υποθέσεις τους προτού προσφύγουν στη δικαιοσύνη. Αξιοποιείται ο θεσμός της διαμεσολάβησης, μετά και από πρόταση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, όπως είπε ο υφυπουργός, για να μπορούν πιο εύκολα οι πολίτες να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους. Εισάγεται σε ειδικές περιπτώσεις αγωγών η υποχρεωτική αρχική συνεδρία διαμεσολάβησης, ενώπιον κτηματολογικού διαμεσολαβητή, ο οποίος θα επιλέγεται από μητρώο που θα δημιουργηθεί.
-Εισάγεται ο θεσμός του κτηματολογικού εφέτη και επιδίωκεται να μην προσφεύγουν οι πολίτες για μη σοβαρό λόγο στα δικαστήρια
-για τα αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα, εισάγεται διάταξη που ορίζει πως εάν το Δημόσιο δεν απαντήσει μέσα σε 60 ημέρες ότι έχει δικαιώματα, τότε το ακίνητο εγγράφεται σε εκείνον που πηγαίνει και το δηλώνει. Το δημόσιο έχει δικαίωμα να προσφύγει στη δικαιοσύνη.
-Εισάγεται ο θεσμός του διαπιστευμένου μηχανικού.
-Παρέχεται η δυνατότητα στο Κτηματολόγιο να συνάπτει προγραμματικές συμβάσεις με το ΤΕΕ και με την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων.
-Ρυθμίζεται η μεταβίβαση και η επιβάρυνση των δικαιωμάτων επί ακινήτων όταν η πράξη περαίωσης της κτηματογράφησης εκδίδεται πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων διόρθωσης. «Αν ένα ακίνητο έχει κάποια ένσταση σε εκκρεμότητα, θεσμοθετείται ότι παρόλα αυτά μπορεί να μεταβιβάστεί, μαζί όμως με όλη την πληροφορία. Αυτό δεν συνέβαινε ως τώρα», ανέφερε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τόνισε ότι αυτό θα ξεκαθαρίσει και θα τονώσει την αγορά ακινήτων.
-Με τον ηλεκτρονικό φάκελο μεταβίβασης ακινήτου, θα είναι δυνατό στο γραφείο του συμβολαιογράφου να συλλέγονται όλα τα δικαιολογητικά, μέσω της διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣ από διαφορετικά μητρώα του Δημοσίου (ΑΑΔΕ, ΤΕΕ, Κτηματολόγιο κ.λπ.).
Νωρίτερα, κατά τη διαδικασία της ακρόασης φορέων, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτήτων Ακινήτων Στράτος Παραδιάς χαρακτήρισε ρηξικέλευθη και καθοριστική για την περαιτέρω εξέλιξη του κτηματολογίου την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να «περάσει» η αρμοδιότητα της περαίωσης και της οργάνωσης λειτουργίας στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στο κλίμα αυτό, σημείωσε ότι το νομοσχέδιο κινείται σε θετική κατεύθυνση για διαδικαστικά σημεία που αφορούν στη λειτουργία του κτηματολογίου. Προσέθεσε ωστόσο ότι αφήνονται σε επόμενα νομοθετήματα σειρά προβλημάτων που σχετίζονται με την ουσία της κτηματογράφησης και με την τύχη πολλών ιδιωτικών ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων. Θετικό χαρακτήρισε, επίσης, τον ηλεκτρονικό φάκελο για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, σημειώνοντας ότι η ΠΟΜΙΔΑ το είχε θέσει, ως πρώτο θέμα που πρέπει να λυθεί, στην ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Είπε πάντως ότι δεν αρκεί ο ηλεκτρονικός φάκελος, αλλά χρειάζεται και άμεση μείωση των πάμπολλων δικαιολογητικών που απαιτούνται για μια μεταβίβαση και έχουν φέρει σε απόγνωση πολίτες και συμβολαιογράφους. «Το κυριότερο θετικό στοιχείο που βλέπουμε στο νομοσχέδιο αυτό», τόνισε εξάλλου, «είναι η δυνατότητα της άμεσης περαίωσης της κτηματογράφησης, προφανώς μετά τις πρώτες διορθώσεις και προ της εκδίκασης των ενστάσεων, πράγμα που σημαίνει την κατά πολλά έτη συντόμευση της διαδικτυακής πρόσβασης των ενδιαφερομένων και κυρίως των επαγγελματιών, στα στοιχεία της κτηματογράφησης».

Ο Στράτος Παραδιάς επισήμανε ότι η αξία της διάταξης αυτής θα φανεί άμεσα μόλις γίνει η ανάρτηση των πρώτων εγγραφών για τα δικαιώματα του Δήμου Αθηναίων, τα οποία είναι κατά 98% ορθά και οριστικά αλλά η κτηματογράφησή του, δυστυχώς καρκινοβατεί από το 2008. Σημαντική, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και την ψηφιοποίηση του αρχείου των υποθηκοφυλακείων ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να αντλήσει τα στοιχεία του προϊσχύσαντος συστήματος αναγραφών. Η ΠΟΜΙΔΑ κρίνει πως σε θετική κατεύθυνση είναι και η αντιστροφή του βάρους προβολής αντιρρήσεων για τα ακίνητα με την ένδειξη αγνώστου ιδιοκτήτη. Προειδοποιεί ωστόσο για τον κίνδυνο να ανοίξει βιομηχανία αναιτιολόγητων αρνητικών αντιρρήσεων προς τους πολίτες από τις υπηρεσίες του δημοσίου και γι΄αυτό ζητάει να προβλεφθεί υποχρέωση ειδικά αιτιολογημένης άρνησης του δημοσίου. Η ΠΟΜΙΔΑ υπογραμμίζει, επίσης, ότι από το νομοσχέδιο απουσιάζει πρόβλεψη για την επίληση του ιδιοκτησιακού προβλήματος των εκτός σχεδίου ακινήτων, «όπου το Δημόσιο πρέπει να πάψει επιτέλους να διεκδικεί αυθαίρετα και χωρίς τίτλους, συχνά ως δήθεν δασικά, τα πάντα και τους πάντες για πάντα, αντιδικώντας αδιακρίτως και να πάψει να ταλαιπωρεί τους πολίτες».

Εκ μέρους της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, ο Αθανάσιος Ζούπας είπε ότι κινείται σε θετική κατεύθυνση η παράταση της διόρθωσης των αρχικών εγγραφών. Προειδοποίησε όμως ότι η ανελαστική οριστικοποίηση των αρχικών εγγραφών δημιουργεί ανασφάλεια δικαίου και ζητήματα συνταγματικότητας. Ο κ. Ζούπας υπογράμμισε ότι οι δικηγόροι πρέπει να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία της κτηματογράφησης.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών - Πειραιώς - Αιγαίου και Δωδεκανήσου, Γιώργος Ρούσκας, αφού υπογράμμισε ότι οι αρχικές εγγραφές είναι χαοτικές, λανθασμένες σε πολύ μεγάλο βαθμό και συγκρουόμενες με τις αναρτήσεις, οι οποίες έχουν γίνει με τις οριστικές εγγραφές, είπε ότι το νομοσχέδιο έρχεται να συμβάλλει σε μια συνολική αντιμετώπιση χρόνιων συγκεκριμένων ζητημάτων. Ανέφερε εξάλλου ότι στην ορθή κατεύθυνση κινείται και ο ηλεκτρονικός φάκελος για τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Ο πρόεδρος του ΔΣ του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο» Δημήτρης Σταθάκης είπε ότι από 39 εκατομμύρια εκτιμώμενα δικαιώματα, έχουν ήδη συλλεγεί 32 εκατομμύρια. «Δηλαδή, έχουμε σήμερα 82% ποσοστό συλλογής δικαιωμάτων, σε επίπεδο χώρας. Αυτό, στο τέλος του χρόνου, με ένα εκατομμύριο που πιστεύω ότι θα συλλεγεί σίγουρα, θα φτάσει κοντά στο 85%. Θα έχουμε 33 εκατομμύρια από τα 39, στο τέλος του έτους. Το ποσοστό αυτό, εκτός ότι είναι καλό από μόνο του, αντιστοιχεί και με τα ποσοστά των άλλων χωρών στην Ευρώπη. Στην Αγγλία αγνοείται το ποσοστό. Στην Ισπανία είναι 5%-20% η αδήλωτη περιουσία, ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεσαι. Στο Βέλγιο τα αδήλωτα είναι κάτω από 10%. Στη Γαλλία και τη Γερμανία είναι 5%», είπε ο κ. Σταθάκης για να προσθέσει ότι «γι' αυτό τον λόγο είναι η κατάλληλη στιγμή για το μηχανισμό επιτάχυνσης που προβλέπει το νομοσχέδιο».

Στη σωστή κατεύθυνση είπε ότι κινείται το νομοσχέδιο και ο ΓΓ της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Ιωάννης Μαχίκας, ο οποίος δεν παρέλειψε όμως να επισημάνει ότι η ολοκλήρωση του έργου πρέπει να γίνει σε συνεργασία με τους αναδόχους μελετητές. Ιδιαίτερα σημαντικές χαρακτήρισε, επίσης, τις προβλέψεις για το θεσμό του διαπιστευμένου μηχανικού για το κτηματολόγιο. «Είναι κάτι το οποίο το Τεχνικό Επιμελητήριο προσπαθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια να υλοποιηθεί. Είναι ένας θεσμός, ο οποίος υπάρχει σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και είναι αυτό το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στον πολίτη να καταλάβει τα οφέλη του κτηματολογίου και πραγματικά να διευκολύνει πάρα πολύ και να κάνει πολύ πιο σύντομες όλες τις διαδικασίες του ακινήτου του την επόμενη μέρα. Από την ώρα, δηλαδή, που θα ενταχθεί το ακίνητό του και η περιοχή σε καθεστώς λειτουργούντος κτηματολογίου να μην ταλαιπωρείται ιδιαίτερα και οποιοδήποτε σφάλμα να μπορεί εύκολα να διορθωθεί», είπε ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ.

«Ο νομοθέτης εντόπισε, πράγματι, διαχρονικά, το τμήμα εκείνο της διαδικασίας, που το λέμε "ανάρτηση κτηματολογικών στοιχείων", όπου από εκεί και μετά διαπιστώνονται οι μεγάλες καθυστερήσεις για την ολοκλήρωση των μελετών κινηματογράφησης. Θεώρησε, λοιπόν, σκόπιμο, να επισπεύσει τις διαδικασίες και να λήξει το Κτηματολόγιο, ακριβώς, μετά την ανάρτηση των κτηματολογικών πινάκων από τις εταιρείες που εκτελούν την κτηματογράφηση», ανέφερε ο Σωτήρης Λιάρος, πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Γεωπληροφορικής και Κτηματολογίου.

Δημοσιεύθηκε στις 27 July 2021 | 7:46 am


Super League: Το πρόγραμμα του πρωταθλήματος 2021-22Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση για το πρωτάθλημα της Super League για τη σεζόν 2021/2022. Το νέο πρωτάθλημα ξεκινά στις 21 Αυγούστου και ο πρώτος γύρος θα ολοκληρωθεί 4 και 5 Δεκεμβρίου. Η κανονική περίοδος αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου (5/6).
Θα ακολουθήσουν οι αγώνες κατάταξης (play-Off’s, Play Out) ως τις 15 Μαίου
Στο νέο πρωτάθλημα της κορυφαίας επαγγελματικής κατηγορίας της χώρας θα συμμετέχουν 14 ομάδες, εκ των οποίων και ο Ιωνικός, που επιστρέφει στα μεγάλα σαλόνια, ως ο πρωταθλητής της Super League 2.


Δημοσιεύθηκε στις 27 July 2021 | 7:35 am


«Λαϊκές Περιπλανήσεις» στην Ακράτα από την Περιφέρεια Δυτικής ΕλλάδαςΜε την μουσική εκδήλωση «Λαϊκές Περιπλανήσεις» συνεχίζονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην Αχαΐα. Στην παραλία Σιλιβενιωτίκων της Ακράτας, ο χώρος στάθμευσης μετατρέπεται σε μουσική σκηνή την Τρίτη 27 Ιουλίου 2021 & ώρα 21.00.

Η μουσική παράσταση είναι ένα μελωδικό κολλάζ λαϊκών τραγουδιών με αρκετές από τις «χρυσές» επιτυχίες», οι οποίες ταυτόχρονα αποτελούν παρακαταθήκη της ελληνικής μουσικής.

Η Πατρινή Ορχήστρα «Εν Χορδώ» της ομώνυμης Σχολής Εκμάθησης Παραδοσιακών Οργάνων, παρακαταθήκη του Θεόδωρου Γεωργόπουλου, αναδεικνύει τις σημαντικότερες περιόδους του λαϊκού τραγουδιού, των δεκαετιών 1960 και 1970. Η 60 μελής Ορχήστρα, θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει μεγάλα λαϊκά τραγούδια, της δεκαετίας του ’60 έως και της δεκαετίας του ’70, τραγούδια που υπογράφουν μεγάλοι μουσικοσυνθέτες, όπως οι: Μίκης Θεοδωράκης, Απόστολος Καλδάρας, Βασίλης Τσιτσάνης, Γιώργος Ζαμπέτας, Μίμης Πλέσσας, Γιώργος Κατσαρός, Χρήστος Νικολόπουλος, Γιάννης Μαρκόπουλος, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Στέλιος Καζαντζίδης, κ.ά

Δημοσιεύθηκε στις 27 July 2021 | 7:30 am


Πώς να απολυμάνετε σωστά το κινητό σας

Το κινητό τηλέφωνο είναι η συσκευή που αγγίζουμε πιο συχνά με τα χέρια και το πρόσωπό μας, πράγμα που σημαίνει ότι βακτηρίδια, ιοί (όπως ο κορονοϊός) που μένουν στην οθόνη μπορούν εύκολα να μεταφερθούν στο δέρμα.
Το να πλένετε τακτικά τα χέρια σας με τον σωστό τρόπο εξακολουθεί να είναι το καλύτερο αντίμετρο στην εξάπλωση του κοροναϊού, αλλά τι γίνεται με το κινητό σας τηλέφωνο; Τα καλά νέα είναι ότι η απολύμανση του κινητού έχει γίνει ευκολότερη.
Η πρώτη σκέψη πολλών είναι να καθαρίσουν το κινητό τους τηλέφωνο με κάποιο αλκοολούχο διάλυμα. Μην το κάνετε! Μπορεί να απογυμνώσει τα ελαιοφοβικά και υδροφοβικά επικαλύμματα που κρατούν έλαια και νερό μακριά από την οθόνη και τις ανοιχτές θύρες του κινητού.
Εάν εξακολουθείτε να ανησυχείτε ότι θα καταστρέψετε την οθόνη του τηλεφώνου σας με ένα απολυμαντικό μαντηλάκι, έχετε και άλλες επιλογές, όπως το να αγοράσετε συσκευή που να ρίχνει υπεριώδες φως (UV), κάτι που πιστεύεται ότι σκοτώνει το 99,99% των μικροβίων και εξαλείφει τα βακτηρίδια.
Οι λεκέδες από δακτυλικά αποτυπώματα είναι δύσκολο να αποφευχθούν επειδή το δέρμα σας παράγει συνεχώς έλαια. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που πιάνετε το κινητό σας, θα αφήσετε δακτυλικά αποτυπώματα σε αυτό.
Ο ασφαλέστερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να καθαρίσετε την οθόνη σας είναι με ένα πανί μικροϊνών. Αν η οθόνη του κινητού είναι πολύ βρώμικη, χρησιμοποιήστε αποσταγμένο νερό για να βρέξετε ελαφρώς πανάκι μικροϊνών (απλά να γίνει νωπό) και στη συνέχεια σκουπίστε την οθόνη σας. Αποφύγετε να ρίξετε νερό απευθείας στην οθόνη. Αυτή η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλο το κινητό και όχι μόνο στην οθόνη αφής
από: In.gr 

Δημοσιεύθηκε στις 27 July 2021 | 7:12 am


Οι 10 πιο δημοφιλείς Ελληνικές ταινίες

Η Finos Film στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της εταιρείας διεξήγαγε κάποιες έρευνες από τις οποίες προκύπτουν μερικά πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για την αγάπη που τρέφει ο κόσμος για τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο και ειδικότερα για τη Finos Film. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών, δύο στους τρεις Έλληνες βλέπουν παλιές ελληνικές ταινίες, ενώ μεταξύ αυτών μεγάλο είναι το ποσοστό στις νεότερες ηλικίες. Πάνω από τους μισούς που ρωτήθηκαν και είναι από 18 έως 34 χρόνων βλέπουν Finos Film.
Πολύ ενδιαφέρονται στοιχεία προκύπτουν και από τα ποσοστά τηλεθέασης που δίνουν τα τηλεοπτικά κανάλια για τις πιο δημοφιλείς ταινίες τα τελευταία τρία χρόνια. Ποιες βρίσκονται στο Top 10;

  1. Τζένη Τζένη
  2. Μια τρελή τρελή οικογένεια
  3. Οι θαλασσιές οι χάντρες
  4. Δεσποινίς διευθυντής
  5. Γοργόνες και μάγκες
  6. Η Παριζιάνα
  7. Μια κυρία στα μπουζούκια
  8. Μερικοί το προτιμούν κρύο
  9. Το ξύλο βγήκε απ’ τον Παράδεισο
  10. Η θεία απ΄το Σικάγο

Αυτές είναι οι πιο δημοφιλείς ταινίες των τελευταίων τριών ετών, με μέσο όρο προβολής ανά έτος 12 με 15 φορές.

Δημοσιεύθηκε στις 27 July 2021 | 7:12 am


Καλαβρυτα - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Καλαβρυτα