Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Αχαϊας   >   Καλαβρυτα    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο - Τα Θέματα

Συνεδριάζει στις 24 μηνός Μαρτίου, ημέρα Παρασκευή και ώρα 15.30, στο Δημαρχείο Καλαβρύτων το Δημοτικό Συμβούλιο, με τα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:
1. Περί ενημέρωσης του Δημοτικού Συμβουλίου, για την υπογραφή της σύμβασης του έργου: «Αναβάθμιση, Βελτίωση και Εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων, προϋπολογισμού 17.990.000,00 € πλέον Φ.Π.Α
2. Περί αποδοχής και διάθεσης πίστωσης ποσού 469.651.44 € από επιχορήγηση του ΤΑΧΔΙΚ του Υπουργείου Δικαιοσύνης, για την εκτέλεση του έργου: «Εργασίες αποκατάστασης του Δικαστικού Μεγάρου Καλαβρύτων».
3. Περί έκφρασης Γνώμης για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου: «ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΟΔΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΛΕΙΤΟΡΙΑΣ (ΠΕΤ 2301898629).
4. Περί Ανάληψης Κόστους Λειτουργίας και Συντήρησης του υπό ανέγερση νέου Νηπιαγωγείου Καλαβρύτων μετά την παραλαβή του (Σχετικό το αριθ. πρωτ. Σ.Δ7/3713/13.3.2023 έγγραφο του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.).
5. Περί έγκρισης γνώμης της Διευθύνουσας Υπηρεσίας του Δήμου, για την παράταση της συμβατικής προθεσμίας κατασκευής του έργου: «Ανάπλαση Ιστορικού, Εμπορικού & Τουριστικού Κέντρου Καλαβρύτων».
6. Περί έγκρισης γνώμης της Διευθύνουσας Υπηρεσίας του Δήμου, για την παράταση της συμβατικής προθεσμίας κατασκευής του έργου: «Εργασίες Αποκατάστασης Παλαιού Σχολείου Κάτω Λουσών σε κτίριο Πολιτιστικού Χαρακτήρα».
7. Περί έγκρισης Πρωτοκόλλου Παραλαβής του έργου: «Βελτίωση δημοτικών δρόμων εντός του οικισμού Κάτω Βλασίας».
8. Περί έγκρισης Πρωτοκόλλου Παραλαβής του έργου: «΄Εργα οδοποιίας Δ.Ε. Καλαβρύτων».
9. Περί καθιέρωσης λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου Καλαβρύτων Κυριακές και αργίες-εξαιρέσιμες ημέρες (΄Αρθρο 36 παρ. 3 του Ν. 3584/2007).
10. Περί έγκρισης των Σχεδίων της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλαβρύτων: α) Αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης/βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, με την κωδική ονομασία «ΔΑΡΔΑΝΟΣ 2» Δήμου Καλαβρύτων, β) Αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης/βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού με την κωδική ονομασία «ΒΟΡΕΑΣ 2» Δήμου Καλαβρύτων και γ) Αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης/βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών με την κωδική ονομασία «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ 2» Δήμου Καλαβρύτων.
11. Περί συγκρότησης επιτροπής ελέγχου χρήσης κοινοχρήστων χώρων Δήμου Καλαβρύτων.
12. Περί συμμετοχής του Δήμου Καλαβρύτων στο Συνέδριο 6th Annual SkyLights Conference Workshop – Quantum Internet στις 15-17 Μαΐου 2023, στην Αθήνα.
13. Περί συμμετοχής της Φιλαρμονικής του Δήμου Καλαβρύτων στη 4η Συνάντηση Φιλαρμονικών στην πόλη της Κοζάνης του Δήμου Κοζάνης, την Κυριακή 23 Απριλίου 2023.
14. Περί του ψηφίσματος φορέων κινημάτων και συλλογικοτήτων, σχετικά με την αντίθεσή τους στην εφαρμογή του νέου Κανονισμού έκτακτης ανάγκης από την Ε.Ε. (Καν. 2022/2577) που αφορά την εγκατάσταση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και παρέμβασης και στήριξης του Δήμου Καλαβρύτων.
15. Περί έγκρισης της υπ’ αριθμ. 1/2023 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) του ΝΠΙΔ με την επωνυμία «ΚΑΛΛΙΜΑΝΟΠΟΥΛΕΙΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΔΙΑΚΟΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ (Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) «Παρουσίαση και έγκριση προϋπολογισμού οικον. έτους 2023».
16. Περί εξέτασης: α) της από 10-03-2023 ένστασης του κ. Βασιλείου Καλδίρη του Θεοδώρου, β) της από 15-03-2023 ένστασης της κας. Νικολίτσας Τσαγγαρά του Λεωνίδα και γ) της από 15-03-2023 ένστασης της κας. Ανδρούλας Φραντζέσκου του Παναγιώτη, κατά της υπ’ αριθμ. 40/ 24-02-2023 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων.
17. Περί του 43ου Πανελληνίου Περάσματος του Φαραγγιού του Βουραϊκού Ποταμού στις 13 και 14 Μαΐου 2023.

Δημοσιεύθηκε στις 21 March 2023 | 8:05 am


Ειδική ομάδα από την ΕΜΑΚ για διάσωση από Σπήλαια

Τα τελευταία χρόνια, ο σπηλαιολογικός τουρισμός σε διευθετημένα σπήλαια, παράλληλα με αυτά που δεν είναι τουριστικά αξιοποιημένα αποτελεί ενασχόληση όλο και περισσότερων πολιτών αυξάνοντας τις πιθανότητες ατυχημάτων σε αυτά.
Σύμφωνα με το κανονισμό λειτουργίας των Ε.Μ.Α.Κ., αποστολή των Ορειβατικών Ομάδων Έρευνας και Διάσωσης (Ο.Ο.Ε.Δ.) είναι μεταξύ άλλων και η διάσωση σε σπήλαια και βάραθρα.
Γι’ αυτό, στο πλαίσιο της Σχολής Επιμόρφωσης και Μετεκπαίδευσης της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, ολοκληρώθηκε η ειδική κατάρτιση εννέα (9) πυροσβεστών στην πρώτη βαθμίδα Εκπαίδευσης στη διάσωση από Σπήλαια.
Διήρκησε πέντε (5) ήμερες και πραγματοποιήθηκε σε σπήλαιο πλησίον της έδρας της 3ης ΕΜΑΚ στο Ηράκλειο Κρήτης.
Οι εννέα (9) πυροσβέστες από τη 2η, 4η, 5η και 6η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών έλαβαν τις βασικές γνώσεις και διδάχθηκαν τις βασικές τεχνικές σε σπήλαιο με έμφαση τόσο στην οριζόντια όσο και στην κάθετη κίνηση σε αυτό.
Εκπαιδευτές ήταν ο Πυρονόμος Γώγος Στέφανος, ο Πυρονόμος Χαλκιαδάκης Αντώνιος, και ο Υπαρχιπυροσβέστης Τσικαλάκης Εμμανουήλ.
Η συγκεκριμένη εκπαίδευση αποτελεί το πρώτο μέρος των τριών βαθμίδων κατάρτισης στη διάσωση από Σπήλαια.

Δημοσιεύθηκε στις 21 March 2023 | 8:00 am


21 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.
Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.
Ο ΟΗΕ μάς καλεί αυτή τη μέρα να ενώσουμε τις φωνές μας για τα θύματα του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας.

Δημοσιεύθηκε στις 21 March 2023 | 6:54 am


21 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης γιορτάζεται κάθε χρόνο την 21η Μαρτίου. Κάτι που ενδεχομένως να μην είναι και τόσο γνωστό είναι πως η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης οφείλει την ύπαρξή της στον Έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα. Συγκεκριμένα, το φθινόπωρο του 1997 ο Μιχαήλ Μήτρας πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι’ αυτό, κάτι που πραγματοποιήθηκε.
H εισήγηση του ποιητή έφτασε με επιστολή στα χέρια του ποιητή και μελετητή της ποίησης, Κώστα Στεργιόπουλου, που εκείνη τη χρονιά εκτελούσε χρέη Προέδρου της Εταιρείας Συγγραφέων.
Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής - Η πρώτη μέρα της Ανοιξης
Ωστόσο, η επιλογή της 21ης Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρας Ποίησης δεν έγινε ούτε από τον Μιχαήλ Μήτρα ούτε από τον Κώστα Στεργιόπουλο. Η επιλογή έγινε από την ποιήτρια Λύντια Στεφάνου, αφού πρόκειται για την ημέρα της εαρινής ισημερίας, που όπως υποστήριξε η γνωστή ποιήτρια, συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, συνδυάζει το φωτεινό της πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους.
Έτσι, ένα χρόνο μετά την πρώτη συζήτηση που ξεκίνησε με μια σκέψη του Μιχαήλ Μήτρα, η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε το 1998 στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά. Ο εορτασμός προετοιμάστηκε με ελάχιστα έξοδα και πολλή εθελοντική δουλειά, αλλά στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία και είχε μεγάλη απήχηση. Μετά την μεγάλη επιτυχία που είχε ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, το επόμενο έτος ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός που ήταν ο πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.
Την συγκεκριμένη εισήγηση υποστήριξαν οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Τυνήσιοι και άλλοι πρέσβεις από χώρες της Μεσογείου με την ελληνική πρόταση να υπερψηφίζεται. Έτσι, φτάσαμε στον Οκτώβριο του 1999, όταν και έλαβε χώρα η Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι με την 21η Μαρτίου να ανακηρύσσεται ως η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Μάλιστα, η σκέψη που «κρυβόταν» πίσω από την απόφαση της καθιέρωσης της συγκεκριμένης ημέρας ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα ενισχύσει την εικόνα της ποίησης στα ΜΜΕ, ούτως ώστε η ποίηση να μην θεωρείται πλέον άχρηστη τέχνη, αλλά μια τέχνη που βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της. Οι πολύ δημοφιλείς ποιητικές αναγνώσεις μπορεί να συμβάλουν σε μια επιστροφή στην προφορικότητα και στην κοινωνικοποίηση του ζωντανού θεάματος και οι εορτασμοί μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για την ενίσχυση των δεσμών της ποίησης με τις άλλες τέχνες και τη φιλοσοφία, ώστε να επαναπροσδιοριστεί η φράση του Ντελακρουά “Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση”».

Δημοσιεύθηκε στις 21 March 2023 | 6:00 am


Πρόγνωση Καιρού - Ο Καιρός στα Καλάβρυτα

 


Για την Τρίτη 21 Μαρτίου προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες αρχικά στο Ιόνιο και στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά, όπου βαθμιαία θα επεκταθούν στα υπόλοιπα βόρεια και τοπικά στα κεντρικά τμήματα. Τα φαινόμενα από το απόγευμα και από τα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Κατά τόπους περιορισμένη θα είναι η ορατότητα τις βραδινές και πρωινές ώρες κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ευνοεί τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 19 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 2 έως 12 βαθμούς), 7 έως 20 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 9 έως 18 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από 5 έως 12 βαθμούς), 10 έως 20 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη (τοπικά στη Νότια Κρήτη έως 23 βαθμούς), 7 έως 21 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.
Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο από βορειοδυτικές διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο κυρίως από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ.

Ο καιρός στα Καλάβρυτα
Συννεφιασμένος ο καιρός στα Καλάβρυτα για την Τρίτη 21 Μαρτίου 2023, με βροχές από το μεσημέρι και μετά . Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι, νοτιοδυτικοί, 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 9 βαθμούς Κελσίου.


Δημοσιεύθηκε στις 21 March 2023 | 5:47 am


Σεισμός 4,7 ρίχτερ στην Άρτα

Σεισμική δόνηση 5,07 ρίχτερ σημειώθηκε στις 2.20 τα ξημερώματα της Τρίτης (21/3/2023) στον Αμβρακικό κόλπο στο ύψος της Πρέβεζας. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στα 9 χλμ νότια του Μενιδίου Άρτας και το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 10 χλμ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Δημοσιεύθηκε στις 21 March 2023 | 2:41 am


Τα πρωτοσέλιδα των Αθλητικών εφημερίδων

Τα πρωτοσέλιδα των Αθλητικών εφημερίδων

Δημοσιεύθηκε στις 21 March 2023 | 12:06 am


Αποκαλυπτήρια για την ομάδα Παλαιμάχων της Α.Ε.Καλαβρύτων (ΦΩΤΟ)

Την εμφάνισή της έκανε σήμερα για πρώτη φορά η ομάδα Παλαιμάχων της Α.Ε Καλαβρύτων, μια νεοσύστατη ομάδα με... "κουρασμένα" παλληκάρια που ξαναθυμούνται τη νιότη τους.
Ποδοσφαιρικοί αστέρες που δόξασαν την ομάδα των Καλαβρύτων αλλά και άνθρωποι που πρόσφεραν διαχρονικά σε αυτήν την ιστορική ομάδα ξαναφόρεσαν σορτσάκια και έτρεξαν στο χορτάρι όπως παλιά με περίτεχνες ενέργειες, πάθος αλλά και αντοχές!
Υπεύθυνος για την νεοσύστατη ομάδα παλαίμαχων είναι ο Αλέξης Χουλιάρας, προπονητής ο Τάκης Βαρβιτσιώτης και αρωγός η Διοίκηση της Α.Ε.Καλαβρύτων.
Σήμερα αντιμετώπισαν την ομάδα ΦΙ.ΠΟ.ΠΑ Παλαίμαχοι Δάφνης Ανδραβίδας, αναμέτρηση που έληξε χωρίς τέρματα. Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Στάδιο Καλαβρύτων για την επέτειο της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας.

Δημοσιεύθηκε στις 20 March 2023 | 8:43 pm


ΔΗΜΟΣ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ: Συνάντηση Μπαρή με 23 πρόεδρους Τοπικών Κοινοτήτων

«Ψήφο εμπιστοσύνης» στη δημοτική Αρχή Ερυμάνθου έδωσαν 23 πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, οι οποίοι επιβεβαίωσαν την προεκλογική τους στήριξη στην παράταξη του Δημάρχου Ερυμάνθου, Θόδωρου Μπαρή, «Συνεργασία για τον Ερύμανθο».
Την Κυριακή 19 Μαρτίου, ο Δήμαρχος προσκάλεσε σε συνάντηση τους προέδρους των τοπικών Κοινοτήτων που ήδη έχουν ανακοινώσει τη συμπόρευσή τους με την παράταξη του κ. Μπαρή, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες και το έργο που έχει επιτευχθεί τα 3,5 τελευταία χρόνια.
Στη συνάντηση, παρευρέθηκαν οι πρόεδροι των Κοινοτήτων Αγίας Βαρβάρας, Γιώργος Αβραμόπουλος, Καταρράκτη, Βασίλειος Αγγελόπουλος, Ισώματος, Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος, Σταυροδρομίου, Σπυρίδων Δαραμούσκας, Δεμεστίχων, Ανδρέας Διαμαντής, Καλάνιστρας, Χρήστος Ευαγγελάτος, Δροσιάς, Δημήτρης Ζώρλας, Σπαρτιάς, Ανδρέας Θεοδωρόπουλος, Μανεσίου, Ιωάννης Θεοδωρόπουλος, Καλουσίου, Χρήστος Μήλας, Κάλφα, Νικόλαος Μπαντούνας, Πλατανόβρυσης, Γιώργος Μπιθέλης, Σκιαδά, Γιώργος Μπότης, Ελληνικού, Γιώργος Παντελής, Βελιμαχίου, Ιωάννης Παπασπυρόπουλος, Ρουπακιάς, Κωνσταντίνος Σακκάς, Καλεντζίου, Χαρίκλεια Σταματοπούλου, Μιραλίου, Απόστολος Σωτηρόπουλος, Λακκωμάτων, Χρήστος Τσάκωνας, Κομπηγαδίου, Αθανάσιος Τσεγγενές, Αγίας Μαρίνας Χρήστος Χριστόπουλος, Λαλιώτης Χαράλαμπος, προεδρος της Τοπικής Κοινότητας Χαλανδρίτσας και Βασιλικού, Θεόδωρος Χρόνης.
Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους προέδρους για τη συνεργασία τους, αναφέροντας πως «όλα αυτά τα χρόνια αποδειχτήκατε εκτός από άξιοι συνεργάτες, πολύτιμοι σύμμαχοι στον κοινό αγώνα που ξεκινήσαμε όλοι μαζί και συνεχίζουμε για να ολοκληρώσουμε το έργο μας. Μαζί κάναμε πολλά, όμως μπορούμε να πετύχουμε ακόμη περισσότερα. Μαζί στέλνουμε μήνυμα ενότητας για ένα Δήμο αλληλέγγυο και φιλικό που εκμεταλλεύεται όλες τις ευκαιρίες και ανοίγει δρόμους ανάπτυξης και προοπτικής».

Δημοσιεύθηκε στις 20 March 2023 | 5:34 pm


Νέα σελίδα για το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων - Υπογράφτηκε η σύμβαση εκσυγχρονισμού, ύψους 22.630.000 ευρώ

Νέα σελίδα για το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, καθώς σήμερα Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023, στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας υπογράφτηκε από τον Περιφερειάρχη, Νεκτάριο Φαρμάκη και τον ανάδοχο του έργου, η σύμβαση «Προμήθεια εξοπλισμού για την Αναβάθμιση, βελτίωση και Εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων», με συνολικό προϋπολογισμό 22.630.000 ευρώ και προθεσμία υλοποίησης 24 μήνες.
Η σύμβαση υπογράφτηκε παρουσία του Δημάρχου Καλαβρύτων, Θανάση Παπαδόπουλου, τουΓενικού Διευθυντή του Χιονοδρομικού Κέντρου, Αλέξη Άγριουκαι τεχνικών συμβούλων.
Σε δήλωσή του,μετά την υπογραφή της σύμβασης, ο κ. Φαρμάκης, σημείωσε: «Με την υπογραφή της σημερινής σύμβασης ανοίγει μία νέα σελίδα για έναν από τους μεγαλύτερους αναπτυξιακούς πόλους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Μία σύμβαση, η οποία αποτελεί την μεγαλύτερη σε προϋπολογισμό σύμβαση για Χιονοδρομικό Κέντρο στην Ελλάδα, όπως επίσης και μία από τις μεγαλύτερες συμβάσεις που υπογράφεται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όσον αφορά σε έργα υποδομής. Αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα ότι πλέον το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος της στρατηγικής ανάπτυξης της περιοχής μας. Είναι για εμάς μια πολύ χαρούμενη στιγμή και είμαστε εδώ όλοι μαζί προκειμένου να μπορέσουμε σύντομα να εγκαινιάσουμε την αλλαγή σελίδας για το χιονοδρομικό μας κέντρο. Είμαστε σίγουροι ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα όλοι θα μπορούν να δουν μια τελείως διαφορετική εικόνα του χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων και φυσικά όλοι μαζί να μπορούμε να χαρούμε τα αποτελέσματα από αυτή την αλλαγή σελίδας».
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, Θανάσης Παπαδόπουλος,τόνισε:«Με την υπογραφή της σύμβασης ξεκινά μία νέα ημέρα για τα Καλάβρυτα, με ένα υπερσύγχρονο έργο, πολύ καλά σχεδιασμένο από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας,που δίνει πλέον ζωή στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων για τα επόμενα 40 χρόνια για όλη την Περιφέρεια, για όλη την περιοχή των Καλαβρύτων, για όλους τους επιχειρηματίες, για όλους τους δημότες, αλλά και όχι μόνο των Καλαβρύτων και της ευρύτερης περιοχής του Νομού Αχαΐας. Πρόκειται για ένα έργο ιδιαίτερα αναπτυξιακό, ένα έργο σύγχρονο, ένα έργο που θέλει η χώρα σήμερα να προβάλλει γιατί μιλάμε για την ανάπτυξη της χώρας»
Σημειώνεται ότι το έργο περιλαμβάνει τα εξής:
Α) Βελτιώσεις Αναβατήρων
Α.1 Αντικατάσταση του αναβατήρα του Αχιλλέα με νέες υπερσύγχρονες 10θέσιες κλειστά καμπίνες με ουσιαστική βελτίωση της ασφάλειας, της μεταφορικής ικανότητας και της ταχύτητας του αναβατήρα, αλλά και τη αναβαθμισμένα ποιοτικά μετάβαση των επισκεπτών.
Α.2 Αντικατάσταση του αναβατήρα της Στύγας με νέα 6θέσια ανοιχτά φορεία- καρέκλες, με σημαντική βελτίωση της ασφάλειας της μεταφορικής ικανότητας και της ταχύτητας του αναβατήρα, επομένως και του χρόνου αναμονής και του χρόνου ανάβασης.
Α.3 Αποξήλωση υφιστάμενων παλαιών αναβατήρων
Β) Βοηθητικά Συστήματα- Συμπληρωματικές Παρεμβάσεις
Προμήθεια εξοπλισμού και εγκατάσταση για την αναβάθμιση των συστημάτων ισχύος των συστημάτων παροχής ισχύος του ΧΚΚ(Υ/Σ Βαθιάς Λάκας με κτήριο υποσταθμούπαραπλέυρως του κτηρίου Βαθειά Λάκκα, δίκτυα ηλεκτροδότησης, καλωδίωση προς όλες τις καταναλώσεις και Η/Ζ).
Γ) Σύστημα ηλεκτρονικής Έκδοσης Εισιτηρίων
Προμήθεια εξοπλισμού και εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρονικής έκδοσηςεισιτηρίων και συστήματα ελέγχου αυτών/ Σύστημα ηλεκτρονικής πώλησης εισιτηρίων για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΧΚΚ.
Δ) Προμήθεια εξοπλισμού και εγκατάσταση/ εργασίες συντήρησης για την αναβάθμιση του πέτρινου κτηρίου στη Βαθειά Λάκκα
Προμήθεια εξοπλισμού και εγκατάσταση κουφωμάτων, συστημάτων θέρμανσηςκλιματισμού, ειδών υγιεινής, πλακιδίων και χρωματισμών, ώστε να είναι ξανά λειτουργικό και έτοιμο προς χρήση από τους επισκέπτες.
Ε) Συμπληρωματικές εργασίες ελαφράς διαμόρφωσης γεωμετρικών χαρακτηριστικών πιστών
Απαραίτητες εργασίες εκσκαφών που είναι απαραίτητες για την ολοκλήρωση της εγκατάστασης των ανωτέρω συστημάτων και τη διαμόρφωση των πιστών βάση των νέων αναβατήρων.

Δημοσιεύθηκε στις 20 March 2023 | 3:43 pm


ΕΝΩΣΗ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΩΝ ΑΘΗΝΑΣ: Αρτοκλασία για τον Πολιούχου των Καλαβρύτων και προστάτη της Ένωσης Αγίου Αλεξίου

Πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή, 19 Μαρτίου το πρωί, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στην πλατεία Καρύτση Αθηνών, από την Ένωση Καλαβρυτινών Αθήνας, η καθιερωμένη αρτοκλασία προς τιμήν του Πολιούχου των Καλαβρύτων και προστάτη της Ένωσης Αγίου Αλεξίου.
Παραβρέθηκαν η πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Καλαβρυτινών Αθήνας κα Ελένη Χάμψα με μέλη του ΔΣ, αρκετά μέλη και φίλοι της Ένωσης, ενώ μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας προσφέρθηκε καφές στην καφετέρια «42» στη στοά Κολοκοτρώνη 3.
Οι άρτοι ήταν προσφορά της οικογένειας του ταμία της Ένωσης Χρήστου Παπαχριστόπουλου.

Δημοσιεύθηκε στις 20 March 2023 | 3:09 pm


Από τον Χελμό στον Παρνασσό!

Δευτέρα 20 Μαρτίου, από τον Χελμό με θέα τον Παρνασσό που αντανακλάται στον απόλυτα ήρεμο  Κορινθιακό.

Δημοσιεύθηκε στις 20 March 2023 | 2:41 pm


ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: Η ΠΡΩΤΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΟΛΗ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ

Πλούσιες θα είναι την Τρίτη 21 Μαρτίου οι εκδηλώσεις για την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης των Καλαβρύτων, την πρώτη πόλη που απελευθερώθηκε από τον τουρκικό ζυγό και ξεκίνησε την επανάσταση για την ελευθερία του έθνους. 
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 9:00 το πρωί ο εορτασμός ξεκινά με πανηγυρικές κωδωνοκρουσίες και εμβατήρια στους δρόμους της πόλης από τη Φιλαρμονική του Δήμου.
➤Στις 10:00 τελείται Δοξολογία στον καθεδρικό Ναό της πόλης, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Ιερωνύμου και θ ακολουθήσει η εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας απο τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Ανδρέα Φίλια
➤Στις 10:45 γίνεται Τρισάγιο στο μνημείο πεσόντων ηρώων και κατάθεση στεφάνων.
➤Στις 11:15 ξεκινά η μεγάλη Παρέλαση μαθητών των Δημοτικών σχολείων, του Γυμνασίου, Λυκείου και ΕΠΑΛ Καλαβρύτων και φιλοξενούμενων σχολείων προ των επισήμων.
➤Στις 11:30 θα γίνει η αναπαράσταση της μάχης και κατάληψης των Καλαβρύτων από τον θεατρικό όμιλο «Πάνος Μίχος».

Η «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΠΟΡΕΙΑ»
Την Παρασκευή 24 Μαρτίου, στις 10 το πρωί, ξεκινά η «Ελευθερίας Πορεία». Ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας θα παραδώσει το Λάβαρο της Επανάστασης και στεφάνι δάφνης στον πρώτο δαφνοδρόμο, για να μεταφερθεί στην Πάτρα προς στέψη του Ανδριάντα του Παλαιών Πατρών Γερμανού. Στην εκδήλωση συμπράττουν οι Δήμοι Καλαβρύτων, Ερυμάνθου και Πατρέων.
Στις 11 το πρωί της ίδιας ημέρας, μαθητές του Γενικού Λυκείου και του ΕΠΑΛ Καλαβρύτων, με παραδοσιακές στολές και το Λάβαρο της Επανάστασης του 1821, θα παρελάσουν στην κεφαλή της μεγάλης μαθητικής παρέλασης στην Αθήνα.

ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΗΡΩΟ ΤΟΥ 1821
Το Σάββατο 25 Μαρτίου, ημέρα της Εθνικής Επετείου, το κέντρο των εκδηλώσεων θα είναι η Ιερά και Ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας. Με Θεία Λειτουργία, στις 7 το πρωί, προεξαρχόντος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιάλειας κ.κ. Ιερώνυμου.
Θ’ ακολουθήσουν (10.25 π.μ.) το Τρισάγιο κι η κατάθεση στεφάνων στο Πανελλήνιο Ηρώο Εθνικής Παλιγγενεσίας, το μοναδικό στην Ελλάδα, η δοξολογία στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μονής και η ομιλία απ’ τον Ομότιμο Καθηγητή και Προκοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Καθηγητή Κοινωνιολογίας της Θρησκείας και της Κοινωνικής Ηθικής Απόστολο Νικολαΐδη. Θ’ ακολουθήσουν αναπαράσταση της Ορκωμοσίας των Αγωνιστών απ’ τον Θεατρικό Όμιλο «Πάνος Μίχος».

Ο 45ΟΣ ΓΥΡΟΣ ΘΥΣΙΑΣ
Την Κυριακή 26 Μαρτίου, στις 2.30 μ.μ., στην Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας θα γίνει ο τερματισμός του 45ου Ποδηλατικού Γύρου «Θυσίας» και η απονομή επάθλων στους ποδηλάτες της διαδρομής Πάτρα-Χαλανδρίτσα-Καλάβρυτα-Αγία Λαύρα, παρουσία του Δημάρχου Καλαβρύτων.

Δημοσιεύθηκε στις 20 March 2023 | 2:40 pm


ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΗ ΕΝΩΣΗ: Λαμπρή Εκδήλωση στο Σύνταγμα για το 1821 (ΦΩΤΟ)

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 19 Μαρτίου, η πανηγυρική εκδήλωση για την Ιστορική Επέτειο του 1821 στην Αθήνα. Τη διοργάνωση και φέτος είχε η ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΗ ΕΝΩΣΗ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, το Δήμο Αθηναίων, τον Δήμο Καλαβρύτων και πολλούς Φορείς και Συλλόγους. Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στο Πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής και στο Πρόγραμμα του Δήμου Καλαβρύτων.
Μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου, εκεί που καίει η άσβεστος κανδήλα της Αγίας Λαύρας, υπό το παιάνισμα της μπάντας του Δήμου Αθηναίων, οι Επίσημες Αρχές και ο Πρόεδρος της «Παγκαλαβρυτινής Ένωσης» κατέθεσαν στέφανο Τιμής και Δόξας για τους Αγωνιστές του 1821. Ξεχωριστή φέτος η συμμετοχή στην εκδήλωση Αγήματος με Ιστορικές ενδυμασίες από την Καλαμάτα οι οποίοι και κατέθεσαν στεφάνι αμέσως μετά τον Πρόεδρο της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως.
Ακολούθως κατέθεσαν στέφανο τιμής, ο εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ταξίαρχος κ. Βλάχος, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Αθηναίων κ. Μπακογιάννη, Αντιδήμαρχος Αθηναίων κ. Σάκης Κολλάτος, ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Καλαβρύτων κ. Αθαν. Παπαδόπουλου, Δημοτικός Σύμβουλος κ. Θεόδωρος Χαμακιώτης. 
Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων και o εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερωνύμου Αρχιμανδρίτης Ιωήλ, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων Πρωτοσύγκελος της Ιερά Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Βενιανάκης,  ο επίτιμος Υπαρχηγός ΕΛΑΣ Γεώργιος Παπαδημητρόπουλος, ο επίτιμος Πρόεδρος της Π.Ε. κ. Γεώργιος Κοσμάς, ο δωρητής κος Ιωάννης Αγαπητός, ο υπέυθυνος εθιμοτυπίας Ανδρέας Σκαρτσίλας,  εκπρόσωποι Συλλόγων και φορέων και πολλοί συμπατριώτες.
Εισαγωγικό του εορτασμού εκφώνησε η Κοσμήτωρ της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως κ Μαριάνθη Χρονοπούλου, Κοσμήτωρ της ΠΕ, τη δε αναφορά στην ιστορικότητα της Ιερής Άσβεστης Φλόγας του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη, προερχόμενη από την Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων, παρουσίασε ο Πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως κ Δημήτριος Βαρβιτσιώτης. Στην εκδήλωση εκπροσωπήθηκε η Βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ κ. Χριστίνα Αλεξοπούλου, ο Βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κώστας Μάρκου και η Βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σια Αναγνωστοπούλου.
Το γενικό συντονισμό και στην φετινή πετυχημένη διοργάνωση είχε η Γενική Γραμματέας της Π.Ε. κα Αρετή Πράγια. Εντυπωσιακή η παρουσία, για ακόμα μια φορά του επίσημου σημαιοφόρου της Παγκαλαβρυτινής Κώστα Σατολιά.   
Μετά την επίσημη κατάθεση στεφάνων, ακολούθησε στο Αμφιθέατρο της Αίθουσας «Ιδρύματος Θεοχαράκη» ειδική εκδήλωση με θέμα «Η Επανάσταση του 1821 και η συμβολή των Καλαβρύτων. Ερμηνείες και ενθύμηση», και ομιλητή τον Ιστορικό Mst Χρήστο Γ. Δήμτσιο. Στον ίδιο χώρο παρουσιάστηκε και η νέα ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΟΣΗ της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως Τόμος ΙΚ’ ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΤΟΜΟΣ, με τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Έναρξη της Επανάστασης το 1821, μέσα από επιλεγμένα κείμενα των εκδόσεων της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως. Στην εκδήλωση μεταξύ των προαναφερομένων παραβρέθηκε και η Πρόεδρος της Ένωσης Καλαβρυτινών Αθήνας κ. Ελένη Χάμψα πλαισιωμένη από μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης (θα ακολουθήσει νεότερη ανάρτηση για αυτή εκδήλωση).
{full_page}

Δημοσιεύθηκε στις 20 March 2023 | 2:38 pm


Έφυγε αιφνιδίως από τη ζωή ο Αρχιμ. Δαμασκηνός Γαβαλάς - Διακονούσε επί σειρά ετών την Ιερά Μητροπόλη Καλαβρύτων

 Μετ’ αφάτου θλίψεως και οδύνης η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας πληροφορήθηκε το γεγονός της αιφνίδιας προς Κύριον εκδημίας του μακαριστού Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Δαμασκηνού Γαβαλά, Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Προφήτου Ηλιού Θήρας.
Ο μακαριστός π. Δαμασκηνός υπηρέτησε ως κληρικός της Ιεράς  Μητροπόλεώς μας. Συγκεκριμένα, έλαβε την χάρη της Ιερωσύνης από τα σεπτά χέρια του Σεβασμιωτάτου Γέροντος Μητροπολίτου κ. Αμβροσίου το 1991. Κατόπιν, ανέλαβε καθήκοντα Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως μέχρι το 1997. Μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1995, βοήθησε στην εκ βάθρων ανακαίνιση του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε ενεργά με το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως, συμβάλλοντας πολυτίμως στην ανακούφιση των πληγέντων από τον σεισμό. Παράλληλα, βοήθησε σημαντικά στην προώθηση και εξέλιξη του νεανικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, μέσω της οργάνωσης και λειτουργίας των κατηχητικών του Μητροπολιτικού Ναού.
Ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, και ο ιερός Κλήρος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας εκφράζουν τις ολόθυμες συλλυπητήριες ευχές τους προς τους οικείους του μακαριστού και προσεύχονται για την ανάπαυση της ψυχής αυτού εν χώρα ζώντων.
Ας είναι αιωνία η μνήμη του!
 
 
Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως

Δημοσιεύθηκε στις 20 March 2023 | 1:01 pm


Παγκόσμια Ημέρα Πελατών: Το βίντεο της Finos Film με σπαρταριστές ατάκες – «Ο πελάτης είχε πάντα δίκιο»

Ένα ξεχωριστό βίντεο με τίτλο «Ο πελάτης είχε πάντα δίκιο διαχρονικά» δημοσίευσε η Finos Film για να γιορτάσει την παγκόσμια ημέρα πελατών.
Ο πελάτης έχει πάντα δίκιο
Το νοσταλγικό μοντάζ σκηνών από αγαπημένες ελληνικές ταινίες και με αγαπημένους πρωταγωνιστές όπως ο Μίμης Φωτόπουλος, ο Κώστας Βουτσάς, ο Σωτήρης Μουστάκης, η Μάρθα Καραγιάννη και πολλοί άλλοι, στέλνει το δικό του «μήνυμα» ότι ο πελάτης έχει πάντα... δίκιο.
Σκηνές έχουν ληφθεί από τις ταινίες: «Η Ωραία του Κουρέα», «Ο Θησαυρός του Μακαρίτη», «Οι Κληρονόμοι», «Το Σωφεράκι», «Η Ωραία των Αθηνών», «Ένας Νομοταγής Πολίτης», «Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο Κοντός», «Ο Μάγκας με το Τρίκυκλο», «Ο Γόης», «Αυτοί που Μίλησαν με το Θάνατο» και «Η Κυρία του Κυρίου».

Δημοσιεύθηκε στις 20 March 2023 | 10:25 am


Παρουσίαση βιβλίου της Αναστασίας Ευσταθίου "Είτε θάνατος.., Είτε λευτεριά"

Την Πέμπτη 23 Μαρτίου, 7.00 μ.μ. στο θέατρο "Επίκεντρο" (Νόρμαν 16 και, Αγίου Διονυσίου 36, Πάτρα) θα παρουσιαστεί το βιβλίο της Αναστασίας Ευσταθίου "Είτε θάνατος.., Είτε λευτεριά" Πρόκειται για ιστορικό, θεατρικό δρώμενο που αναφέρεται στα γεγονότα της περιοχής Καλαβρύτων, που οδήγησαν στην έναρξη της Επανάστασης του 1821.
Παρουσιάζουν οι Σία Αναγνωστοπούλου, ιστορικός Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου & Βουλεύτρια Αχαϊας του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Αντώνης Δ. Σκιαθάς, ποιητής &Πρόεδρος γραφείου ποιήσεως Παναγιώτης Μπούρδαλας, εκπαιδευτικός και ιστοριοδίφης
Συντονίζει ο Κώστας Β. Μάρκου καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών & Βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ

Δημοσιεύθηκε στις 20 March 2023 | 8:46 am


ΑΙΓΙΟ: Οδηγούσε μεθυσμένος και επιτέθηκε στους αστυνομικούς

Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στο Αίγιο, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αιγιαλείας, ένας ημεδαπός άνδρας, διότι εντοπίστηκε να οδηγεί αυτοκίνητο, πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς και στη συνέχεια ακινητοποιήθηκε από τους αστυνομικούς για έλεγχο. Ο κατηγορούμενος αντιστάθηκε κατά τη σύλληψη του εξυβρίζοντας και απωθώντας τους αστυνομικούς με τα άκρα του. Σε έλεγχο αλκοολομέτρησης που διενεργήθηκε από τους αστυνομικούς στον συλληφθέντα, διαπιστώθηκε ότι βρισκόταν υπό την επήρεια μέθης.

Δημοσιεύθηκε στις 20 March 2023 | 6:30 am


Πατρών Χρυσόστομος: «Ανήμερα του Αγίου Αλεξίου, ύψωσε ο Γερμανός, το Λάβαρο…»

Στο ιερό Μετόχιο της Αγίας Λαύρας στην Πάτρα, που τιμάται στο όνομα του Αγίου Αλεξίου του Ανθρώπου του Θεού, τέλεσε προχθές την θεία λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων, ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος και κήρυξε τον θείο λόγο.
Ο κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε στον συγκλονιστικό βίο του Αγίου Αλεξίου για τον οποίο ο ιερός υμνογράφος, με δέος σημειώνει: «Μέγα το κατόρθωμα το σον και η καρτερία σου πάτερ αξιοθαύμαστος….» και εστάθη σε συγκεκριμένα στοιχεία της ζωής του Οσίου, ο οποίος υπερέβη τα ανθρώπινα μέτρα και έζησε ως άσαρκος επί γης, αναδειχθείς επίγειος άγγελος και ουράνιος άνθρωπος.
Εν συνεχεία, ο Σεβασμιώτατος, έκαμε λόγο για το ιστορικό και μέγα γεγονός, το οποίο έλαβε χώρα, ανήμερα της εορτής του Αγίου Αλεξίου, στις 17 Μαρτίου του 1821 στην Μονή της Αγίας Λαύρας, όπου ευρίσκετο, προκειμένου να τελέσει την πανήγυρη, αφού εκεί ευρίσκεται η κάρα του Οσίου, ο θρυλικός και λεοντόκαρδος Ιεράρχης των Πατρών, γνωστός τοις πάσι, ως Παλαιών Πατρών Γερμανός. Και δεν είναι άλλο, από το γεγονός, που όχι μόνο η Ελληνική, αλλ’ η παγκόσμιος ιστορία κατέγραψε, εκείνο δηλαδή, της Υψώσεως του ιστορικού Λαβάρου της επαναστάσεως του 1821, το οποίο φέρει χρυσοκέντητη την παράσταση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Μάλιστα, ο κ. Χρυστόμος ανεφέρθη και σε όσους κατά καιρούς, για λόγους ιδεοληπτικούς ηθέλησαν να αμφισβητήσουν το γεγονός αυτό. Υπάρχει η μαρτυρία αυτόπτου μάρτυρος καταγεγραμμένη, συνέχισε ο Μητροπολίτης, η οποία βεβαιώνει ότι έτσι έγιναν όλα στην Αγία Λαύρα, τις 17 Μαρτίου 1821, και δεν είναι άλλη, από εκείνη του Μητροπολίτου Αθηνών, Θεοφίλου Βλαχοπαπαδοπούλου, του Πατρέως, ο οποίος τότε ήτο Διάκονος του Παλαιών Πατρών Γερμανού και ήτο παρών στην λαμπρά εκείνη τελετή, κάτω από τον ιστορικό Πλάτανο της Αγίας Λαύρας, όπου ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ύψωσε το Λάβαρο, όρκισε τους επαναστατημένους Έλληνες, έκοψε ένα κομμάτι από το ράσο του και ένα κομμάτι από την φουστανέλα του Ζαΐμη και έκανε την επαναστατική Σημαία, κραυγάζοντας: «Ελευθερία ή Θάνατος». Αυτή η ιαχή ξεσήκωσε τους Πανέλληνας και έμεινε ως αιώνιον μνημόσυνον του αοιδίμου Ιεράρχου και των Οπλαρχηγών της Πατραχαΐας. Από εκεί έκαμε και την ιστορική διακήρυξη, στην οποία μεταξύ των άλλων, ως κέντρο αυτής, είναι το ότι: «Απεφασίσαμεν ἢ νά ἐλευθερωθῶμεν ἢ νά ἀποθάνομεν ὃλοι…».
Πότε έκαμε αυτήν την μαρτυρία ὁ Θεόφιλος Βλαχοπαπαδόπουλος; Όταν υπεδέχθη, με σύσσωμον, θα ελέγομεν τον Ελληνικό Λαό το τίμιο και μαρτυρικό Λείψανο του αοιδίμου Πατριάρχου Αγίου Γρηγορίου του Ε΄, μεταφερόμενον από την Οδησσό στην Αθήνα, το έτος 1871. Η ομιλία του Θεοφίλου είναι χαρακτηριστική.
Την παραμονή της Εορτής, στο ιερό Μετόχιο της Αγίας Λαύρας στην Πάτρα, χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό και μίλησε για την οσία βιοτή και θαυμαστή και άκρως συγκινητική πολιτεία του Οσίου Αλεξίου, ο Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος.
από εφημερίδα "Γνώμη"

Δημοσιεύθηκε στις 20 March 2023 | 12:22 am


Σε ποια χωριά των Καλαβρύτων θα βρεθεί η κινητή Αστυνομική Μονάδα

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, πληροφορεί τους πολίτες ότι η Κινητή Αστυνομική Μονάδα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας, την ερχόμενη εβδομάδα (20-03-2023 έως 26-03-2023), θα βρίσκεται στις εξής περιοχές :
• Την Δευτέρα 20-3-2023 και κατά τις ώρες 17:00 έως 01:00, στην περιοχή του Αστυνομικού Τμήματος Δυτικής Αχαΐας, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Κράλλι – Ζησιμαιικα- Νεοχώρι – Χαραυγή - Τζάιλο - Σανταμέρι – Πόρτες.
• Την Τρίτη 21-3-2023 και κατά τις ώρες 10:00 έως 15:00, , στην περιοχή του Αστυνομικού Τμήματος Ερυμάνθου, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Βαλμαντούρα - Ελληνικό - Λακκώματα - Καλούσι.
• Την Τετάρτη 22-3-2023 και κατά τις ώρες 18:00 έως 01:00, στην περιοχή του Αστυνομικού Τμήματος Κλειτορίας, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Καστέλι - Κάτω Δρυμός – Κλείτορας – Αροανία – Αγρίδι – Λεχούρι – Λειβάρτζι - Ψωφίδα.
• Την Πέμπτη 23-3-2023 και κατά τις ώρες 09:00 έως 15:00, στην περιοχή του Αστυνομικού Τμήματος Ακράτας, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Άνω Πλάτανος - Καλαμιάς – Πύργος – Βαλιμή - Αγία Βαρβάρα – Ζαρούχλα – Περιστέρα – Μεσορρούγι.
• Την Παρασκευή 24-3-2023 και κατά τις ώρες 10:00 έως 15:00, στην περιοχή του Αστυνομικού Τμήματος Αιγιαλείας, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Άλσος – Μάγειρας – Αράχωβα – Αρραβωνίτσα – Μυρόβρυση – Βερίνο – Γρηγόρι – Λάκκα – Μερτίδι – Άγιος Κωνσταντίνος.
• Την Κυριακή 26-3-2023 και κατά τις ώρες 09:00 έως 17:00, στην περιοχή του Αστυνομικού Τμήματος Καλαβρύτων, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Κούτελη – Κέρτεζη – Καλλιφώνιο – Λαγοβούνι – Κάνδαλος - Πριόλιθος.

Δημοσιεύθηκε στις 20 March 2023 | 12:09 am


Το Ιππικό στο Σύνταγμα (ΒΙΝΤΕΟ)Μια πρωτόγνωρη εικόνα είχαν την ευκαιρία να δουν όσοι βρέθηκαν στο κέντρο της Αθήνας το βράδυ της Πέμπτης 16.3.2023, καθώς το Ιππικό του στρατού έκανε πρόβα για την παρέλαση στο Σύνταγμα την 25η Μαρτίου.
Ο 76χρονος Ταξίαρχος Δημήτριος Στεργίου Καψάλης οδήγησε το νεοσύστατο τάγμα του στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας προκαλώντας έκπληξη σε όσους είδαν τα άλογα έξω από τη Βουλή…

Δημοσιεύθηκε στις 19 March 2023 | 10:06 pm


ΕΠΣ ΑΧΑΪΑΣ: Tα αποτελέσματα της 19ης αγωνιστικής στον όμιλο των Καλαβρύτων

Καλάβρυτα-Φλόγα Ρόδιας 1-0 
AE Αιγίου-Θύελλα Γ.Σ. Αιγίου 0-4 
Αστήρ Τέμενης-Ζαβλάνι 3-3
Δαβουρλής K. 92-Αετός Ρίου 1-1
Αρόης Α.Ε.-Αργυρά Πατρών 2-1
Φοίνικας Ζήριας-Ηρακλής Πατρών 1-1 
Άνω Καστρίτσι-Αχιλλέας Καμαρών 2-3 

Δημοσιεύθηκε στις 19 March 2023 | 10:01 pm


Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως

φωτό από Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου Καλαβρύτων

Γ΄ Κυριακη Των Νηστειών - Της Σταυροπροσκυνησεως, σήμερα. Η Εκκλησία μας ψάλλει θριαμβευτικά: «Κύριε όπλον κατά του διαβόλου τον Σταυρόν Σου ημίν δέδωκας , φρίττει γαρ και τρέμει, μη φέρων καθοράν αυτού την δύναμιν » και «Νυν εμφανιζόμενος ο Σταυρός, δύναμιν παρέχη εν τω μέσω των νηστειών, τοις το θείον σκάμμα, ανύουσι προθύμως ΄ αυτόν μετ ‘ευάβείας, κατασπαζόμεθα».

Ο π. Αλέξανδρος Σμέμαν μιλάει για την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως και το βαθύτερο νόημα που περιέχει.
Η τρίτη Κυριακή των Νηστειών είναι αφιερωμένη στην προσκύνηση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού.
Ονομάζεται Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως γιατί στην αγρυπνία ή στον ή στον Όρθρο αυτής της μέρας, μετά από τη μεγάλη Δοξολογία, ο Σταυρός μεταφέρεται σε μια σεμνή πομπή στο κέντρο του ναού και παραμένει εκεί όλη την υπόλοιπη εβδομάδα οπότε στο τέλος κάθε ακολουθίας γίνεται προσκύνηση του Σταυρού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα του Σταυρού, που κυριαρχεί στην υμνολογία αυτής της Κυριακής, παρουσιάζεται όχι μέσα στο πλαίσιο του πόνου, αλλά της νίκης και της χαράς. Ακόμα δε περισσότερο οι Ειρμοί του Κανόνα της Κυριακής είναι παραμένει από την πασχαλινή ακολουθία, «Αναστάσεως ημέρα», και ο Κανόνας είναι παράφραση του αναστάσιμου Κανόνα (Σταυροαναστάσιμος Κανόνας).
Ποιό, όμως, είναι το νόημα όλων αυτών; Βρισκόμαστε στη μέση της Μεγάλης Σαρακοστής. Από τη μια πλευρά η φυσική και πνευματική προσπάθεια, αν είναι συστηματική και συνεχής, αρχίζει να μας γίνεται αισθητή, το φόρτωμα να γίνεται πιο βαρύ, η κόπωση πιο φανερή.Έχουμε ανάγκη από βοήθεια και ενθάρρυνση. Από την άλλη πλευρά, αφού αντέξουμε αυτή την κόπωση και έχουμε αναρριχηθεί στο βουνό μέχρι αυτό το σημείο, αρχίζουμε να βλέπουμε το τέλος της πορείας μας και η ακτινοβολία του Πάσχα γίνεται πιο έντονη.
Η Σαρακοστή είναι η σταύρωσητου εαυτού μας, είναι η εμπειρία – περιορισμένη βέβαια – που αποκομίζουμε από την εντολή τουΧριστού που ακούγεται στο ευαγγελικό ανάγνωσμα αυτής της Κυριακής: «όστις θέλει οπίσω μου ακολουθείν, απαρνησάσθω εαυτόν και αράτω τον σταυρόν αυτού και ακολουθήτω μοι» (Μάρκ. 8,34). Αλλά δεν μπορούμε να σηκώσουμε το σταυρό μας και ν΄ ακολουθήσουμε το Χριστό αν δεν ατενίζουμε το Σταυρό που Εκείνος σήκωσε για να μας σώσει. Ο δικός Του Σταυρός, όχι ο δικός μας,είναι εκείνος που μας σώζει. Ο δικός Του Σταυρός είναι εκείνος που δίνει νόημα αλλά και δύναμη στους άλλους. Αυτό μας εξηγεί το συναξάρι της Κυριακής αυτής:

«Τη αυτή ημέρα Κυριακή τρίτη των Νηστειών, την προσκύνησιν εορτάζομεν του τιμίου και ζωοποιού Σταυρού». Επειδή στη διάρκεια της νηστείας των σαράντα ημερών, κατά κάποιο τρόπο, και μείς σταυρωνόμαστε, νεκρωνόμαστε από τα πάθη, έχουμε την πίκρα της ακηδίας και της πτώσης, γι΄ αυτό υψώνεται ο τίμιος και ζωοποιός Σταυρός, για αναψυχή και υποστήριξή μας· μας θυμίζει τα πάθη του Κυρίου Ιησού Χριστού και μας παρηγορεί… Είμαστε σαν τους οδοιπόρους σε δύσκολο και μακρινό δρόμο που κατάκοποι, αν βρούν κάποιο ευσκιόφυλλο δένδρο κάθονται για λίγο ν΄αναπαυθούν και ανανεωμένοι συνεχίζουν το δρόμο τους. Έτσι και τώρα τον καιρό της νηστείας και στο δύσκολο ταξίδι της προσπάθειας, ο ζωηφόρος Σταυρός φυτεύτηκε στο μέσον του δρόμου από τους αγίους Πατέρες για να μας δώσει άνεση και αναψυχή, για να μας ενθαρρύνει στην υπόλοιπη προσπάθειά μας.
Ή, για να δώσουμε και ένα άλλο παράδειγμα: όταν έρχεται ένας βασιλιάς, πριν απ’ αυτόν πορεύονται τα διακριτικά του γνωρίσματα, τα σκήπτρα, τα σύμβολα του και ύστερα εμφανίζεται ο ίδιος χαρούμενος για τη νίκη και μαζί του χαίρονται και όλοι οι υπήκοοί του· έτσι και ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, που σε λίγο θα μας δείξει τη νίκη Του κατά του θανάτου Του και θα εμφανιστεί μετά δόξης την ημέρα της αναστάσεως, μας στέλνει πρώτα το σκήπτρο Του, τη βασιλική σημαία, το ζωοποιό Σταυρό ώστε να μας προετοιμάσει να δεχτούμε και τον ίδιο τον Βασιλιά και να Τον δοξάσουμε για τη νίκη…
Με το ζωοποιό Σταυρό γλυκαίνει την πικρία που νοιώθουμε από τη νηστεία, μας ενισχύει στην πορεία μας στην έρημο έως ότου φτάσουμε στην πνευματική Ιερουσαλήμ με την ανάστασή Του… Επειδή ο Σταυρός λέγεται Ξύλον Ζωής και είναι εκείνο το ξύλο που φυτεύτηκε στον Παράδεισο,γι΄ αυτό και οι θείοι Πατέρες τοποθέτησαν τούτο στο μέσον της Σαρακοστής, για να μας θυμίζει του Αδάμ της ευδαιμονία και την πτώση του από αυτή· να μας θυμίζει ακόμα ότι με τη συμμετοχή μαςστο παρόν Ξύλο δεν πεθαίνουμε πια αλλά ζωογονούμαστε».

Δημοσιεύθηκε στις 19 March 2023 | 9:53 pm


Πάτρα: Τους... πρόδωσε το ενεχυροδανειστήριο

Συνελήφθησαν στην Πάτρα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών και του Τμήματος Άμεσης Δράσης, δυο Έλληνες και μια Ελληνίδα, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, κατά περίπτωση, για ληστεία, παράβαση του νόμου περί όπλων και αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.
Όπως διαπιστώθηκε οι δυο άνδρες ενεργώντας από κοινού, προσέγγισαν μια γυναίκα που κινούταν πεζή και με την άσκηση σωματικής βίας, αφαίρεσαν ένα χρυσό σταυρό με μια χρυσή αλυσίδα, αξίας 3.000 ευρώ. Στη συνέχεια οι κατηγορούμενοι μετέβησαν σε ενεχυροδανειστήριο, το οποίο λειτουργούσε η συλληφθείσα ως υπεύθυνη, όπου πούλησαν την κλεμμένη χρυσή αλυσίδα, έναντι του χρηματικού ποσού των 200 ευρώ.
Για τη διερεύνηση του περιστατικού, διενεργήθηκαν άμεσες αναζητήσεις από τους αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Πατρών, οι οποίοι εντόπισαν τους δυο κατηγορούμενους να κινούνται πεζή και τους προσήγαγαν στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών, όπου συνελήφθησαν, ενώ η κατηγορούμενη εντοπίστηκε στο κατάστημα και συνελήφθη.
Από την προανάκριση που ενήργησαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών προέκυψε ότι οι δυο συλληφθέντες την 07-03-2023 το βράδυ στην Πάτρα, προσέγγισαν και ακινητοποίησαν έναν άντρα. Με την απειλή πιστολιού, του αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 150 ευρώ.
Σε σωματικούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από τους αστυνομικούς στους δυο συλληφθέντες, βρέθηκαν στην κατοχή τους και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 220 ευρώ και δυο κινητά τηλέφωνα. Επιπλέον, από τον έλεγχο των στοιχείων του ενός συλληφθέντα προέκυψε ότι είχε διαφύγει από Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Στοιχειώδους Εκπαίδευσης Βόλου, στο οποίο κρατείτο, σύμφωνα με διάταξη του Ανακριτή Πατρών.
Οι συλληφθέντες κρατούνται, προκειμένου να οδηγηθούν στον Ανακριτή Πατρών.

Δημοσιεύθηκε στις 19 March 2023 | 9:49 pm


Καλαβρυτα - Ειδήσεις και Νέα

Οι «8» του Champions League - ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS

Οι «8» του Champions League  ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS

Δημοσιεύθηκε στις 16 March 2023 | 5:30 am


ΑΧΑΪΑ: Αστυνομικό δελτίο - ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS

ΑΧΑΪΑ: Αστυνομικό δελτίο  ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS

Δημοσιεύθηκε στις 12 March 2023 | 1:18 pm


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Καλαβρυτα