Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Αχαϊας   >   Καλαβρυτα    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Δελτίο Καιρού

Σύμφωνα με την πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ:
Ο καιρός την Πέμπτη:
Στο Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πιθανόν κατά τόπους ισχυρές στο ανατολικό Αιγαίο. Από το μεσημέρι και από τα βορειοδυτικά αναμένεται βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων.
Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές μέχρι το απόγευμα.
Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ. Βαθμιαία στα δυτικά, τα βόρεια και τα κεντρικά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν. Το βράδυ στο βορειοανατολικό Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί και θα ενισχυθούν πρόσκαιρα σε 6 με 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά όπου θα φτάσει τους 15 με 16 βαθμούς, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές τους 19 με 22 και τοπικά στα νότια ηπειρωτικά, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 23 βαθμούς Κελσίου.
Δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Από το μεσημέρι και από τα βόρεια αναμένεται βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και τοπικά στο Ιόνιο 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Ο καιρός την Παρασκευή
Αρχικά στα Δωδεκάνησα και βαθμιαία στο Ιόνιο, τα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και σποραδικές καταιγίδες που στα δυτικά από τις μεσημβρινές ώρες θα ενταθούν. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη.
Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 και βαθμιαία στα πελάγη 6 με 7 μποφόρ, ενώ τοπικά στο βόρειο Αιγαίο από τις βραδινές ώρες θα ενισχυθούν και θα φτάσουν τα 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 17 με 19 βαθμούς, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές τους 19 με 22 και τοπικά στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 23 βαθμούς Κελσίου.
Ο καιρός το Σάββατο
Αρχικά στο Ιόνιο, τα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και βαθμιαία τα Δωδεκάνησα προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια και την Κρήτη. Πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων στα βορειοδυτικά ορεινά.
Από τις προμεσημβρινές ώρες και από τα δυτικά αναμένεται σταδιακή βελτίωση του καιρού.
Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 και στα πελάγη 7, τοπικά στο Αιγαίο 8 μποφόρ, ενώ γρήγορα στα δυτικά και βαθμιαία στα ανατολικά πελάγη θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια. Θα φτάσει στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τους 13 με 16 και τοπικά τους 17 με 18 βαθμούς ενώ στην υπόλοιπη χώρα τους 19 με 22 και τοπικά την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 23 βαθμού Κελσίου. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα βόρεια και κεντρικά πεδινά περί τους -1 (μείον ένα) με 4 βαθμούς Κελσίου.
Ο καιρός την Κυριακή
Γενικά αίθριος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Πρόσκαιρες νεφώσεις μέχρι το μεσημέρι στις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, το νοτιοδυτικό Αιγαίο και την Κρήτη.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά αρχικά βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και από τις απογευματινές ώρες μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι 5 με 6 και στο Αιγαίο 7, τοπικά στα νότια 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση σε όλη τη χώρα και θα σημειωθεί κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά παγετός, κατά τόπους ισχυρός.

Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2024 | 10:01 pm


ΛΕΧΟΥΡΙ: Η αετοφωλιά του Ερύμανθου

Το Λεχούρι είναι μικρό αμφιθεατρικό χωριό της επαρχίας Καλαβρύτων κτισμένο στις πλαγιές του Ερυμάνθου και σε ύψος 1000 μέτρων. Είναι πρώην κοινότητα, από το 1997 δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Αροανίας στο Νομό Αχαΐας και με το νέο σχέδιο «Καλλικράτη» διαμέρισμα του Δήμου Καλαβρύτων. Για την ονομασία του υπάρχουν δυο εκδοχές (σύμφωνα με το ιστορικό Γ.Πορετσάνο). Η πρώτη ότι προέρχεται από την ομηρική λέξη "ουρέα" που σημαίνει κορφοβούνια και η δεύτερη από την κρητική λέξη "λέσκες" που σημαίνει κορυφογραμμές.("Ερύμανθος και Χελμός" Αθήνα 1973 σελ.118) Πρώτη φορά αναφέρεται στην απογραφή «Γριμάνι» που έγινε το 1700 από τους Ενετούς κατά την διάρκεια της παραμονής τους στην Πελοπόννησο.
Κατά τους ρωμαϊκούς και βυζαντινούς χρόνους πολλοί άρχοντες είχαν επιλέξει την περιοχή για τόπο που θα μπορούσαν να ξεκουράζονται, λόγω της υψηλής ασφάλειας που παρέχει η μορφολογίας της περιοχής αλλά και για να φτιάξουν τους αμπελώνες τους (από εκεί και η ονομασία περιοχής του Λεχουρίου, Βιλιβίνα που στα λατινικά σημαίνει τόπος κρασιού) το γεγονός αυτό μαρτυρεί και το γεγονός ότι στην ευρύτερη περιοχή έχουν βρεθεί Ρωμαϊκές επαύλεις και νεκροταφεία.
Αργότερα και στα χρόνια της τουρκοκρατίας Μανιάτες – εξού και ο οικισμός Μάνη στα βόρεια του χωριού- Κρήτες και Αρκάδες συνέταξαν αυτό που σήμερα λέμε Λεχούρι.
Στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της Ελλάδος, το χωριό – όπως και όλη η περιοχή των Καλαβρύτων- δίνει έντονα το στίγμα του. Στον ιερό απελευθερωτικό αγώνα του 1821, αποτελούσε το κέντρο οργάνωσης των πολεμικών επιχειρήσεων για διάφορες μάχες, με αρχηγό τον Οπλαρχηγό Καπετάν Γιώργη (Παπαδόπουλος) Λεχουρίτη και τους αγωνιστές Γ.Γαλάνη, Αγγελή Πορετσάνο, Αυγουστή Λαδά, Β.Πέπα, Δήμος Λάγιο, Χρύσανθος Κουρόγιαννο, Σπηλιώτης Φασουλάρα, Γ.Σωτήρη, Αν.Οικονόμου, Κ.Λέγουρα, Β.Πατητήρα, Ν.Καραχούσο, Απόστολος Περσάνη, Δήμ.Ρέμπο, Ηλίας Τσεκλένη, Δ.Πορετσάνος κ.αλ.

Ο Καπετάν Γιώργης Λεχουρίτης, γιος του Αναγνώστη, ανέπτυξε έντονη δράση κατά τους αγώνες της Πατρίδας μας ενάντια στους Τούρκους κατακτητές και έφτασε στον βαθμό του χιλιάρχου. Ο Γιώργης Λεχουρίτης σπούδασε στην περίφημη Σχολή του Σοπωτού. Στην συνέχεια πήγε στα Επτάνησα και κατατάχθηκε στον Αγγλικό Στρατό, όπου πολύ γρήγορα εξελίχθηκε φτάνοντας στον βαθμό του Λοχαγού. Αργότερα, το 1829, παντρεύτηκε την ανιψιά του Θ. Κολοκοτρώνη, Βενέτα, αφού είχε κερδίσει την εκτίμηση τού μεγάλου οπλαρχηγού λόγω της φήμης του κατά τους αγώνες του Έθνους και της μόρφωσής του, (τον περίφημο γάμο περιγράφει ο γραμματέας του Θ. Κολοκοτρώνη, ο Φιλαίος
Θεόδωρος Ρηγόπουλος, βλ. Επετηρίδα των Καλαβρύτων, 1978, σελ.121). Από τον γάμο του απέκτησε ένα γιο, τον Γιάννο, ο οποίος αναδείχθηκε δήμαρχος στην Κάτω Αχαΐα.
Ο Καπετάν Γιώργης Λεχουρίτης μαζί με τους εκλεκτούς Λεχουρίτες μαχητές, έλαβε μέρος πρωτοστατώντας σε πολλές σπουδαίες μάχες στο πλευρό των Κολοκοτρώνη, Καραϊσκάκη, Πετιμεζά, Ζαΐμη και άλλων. Έλαβε δε μέρος στις μάχες του Φαλήρου, (όπου σκοτώθηκε ο Καραϊσκάκης), των Δερβενακίων, του Λεβιδίου, της Ακράτας, του Λάλα, καθώς και στην απελευθέρωση των Καλαβρύτων (20-21 Μαρτίου 1821).
Κατά την μάχη για την απελευθέρωση των Καλαβρύτων, συνελήφθη αιχμάλωτος ο Τούρκος Διοικητής της πόλης Ιμπραήμ Αρναούτογλου, ο οποίος οδηγήθηκε μαζί με την κόρη του Αϊσέ – ερωμένη του Π. Φωτήλα – και παρέμεινε έγκλειστος για ασφάλεια στον Πύργο του Γ. Λεχουρίτη, στο δυσπρόσιτο Λεχούρι.
Φερόμενος ως χιλίαρχος μετά την απελευθέρωση, ο Γ. Λεχουρίτης εντάχθηκε στον τακτικό στρατό και αποστρατεύθηκε με τον βαθμό του συνταγματάρχη. Πέθανε στο Λεχούρι από την φοβερή επιδημία (χολέρας) το 1854, απομονωμένος.

ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΛΕΧΟΥΡΙΤΗ
«ντουφέκια ήταν στους τοίχους του δαφνοστεφανωμένα και στις αυλές, στις σάλες του σκιές του Εικοσιένα. Σακούλια μπαρουτόβολα γκρεμόνταν σε καρφιά και λάφυρα απ` τον Δράμαλη, πιστόλες και σπαθιά».
(προσωπικές αναμνήσεις του Χρήστου και του Γιώργη Πορετσάνου)
Ο ιστορικός Πύργος του Λεχουρίτη κτίστηκε, αρχικώς ο μισός, το 1740 έως το 1760, όταν διορίστηκε ο Αναγνώστης Λεχουρίτης άρχοντας των τριάντα δύο χωριών της Ερυμάνθειας περιοχής. Και ο άλλος μισός το 1785 έως το 1790, όταν πάλι διορίστηκε άρχοντας ο εγγονός του Αναγνώστης, αγωνιστής του 1821 μαζί με τους τέσσερις γιους του.
Ο Πύργος είχε υπόγεια κρυφή διάβαση προς το τότε παράρτημά του – σημερινό σπίτι του Ν. Σακελλαρόπουλου (η διάβαση διακρίνεται και σήμερα). Ο Πύργος γνώρισε μεγάλες δόξες, φιλοξένησε στις σάλες του μεγάλες μορφές του Εικοσιένα, καθώς και τον Τούρκο διοικητή των Καλαβρύτων ως αιχμάλωτο. Το μεγάλο αυτό εθνικό μνημείο επισκέφθηκαν το 1840 προς τα μέσα της Άνοιξης ο Όθωνας και η Αμαλία, πρώτοι Βασιλείς της Ελλάδος, για να τιμήσουν και να γνωρίσουν από κοντά τον καπετάν Γιώργη Λεχουρίτη.
Ο Πύργος έμεινε σφαλισμένος μετά την επιδημία του 1854 για πολλά χρόνια, έως ότου πουλήθηκε από τον γιο του καπετάν Γιώργη Λεχουρίτη Γιάννο, δήμαρχο για πολλά χρόνια στην Κ. Αχαΐα, στον πατέρα του αειμνήστου Γ. Πορετσάνου, το έτος 1905.
Το Λεχούρι οφείλει πολλά στον Γ. Πορετσάνο, διότι διέσωσε και κατέγραψε πολλά ιστορικά στοιχεία για το χωριό του Λεχούρι αλλα και για την ευρύτερη περιοχή.
Ο Πύργος ανακαινίστηκε εξ ολοκλήρου το 1990, σε τμήμα δε αυτού λειτουργεί σήμερα Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, ενώ κάθε χρόνο στον κήπο του δίδονται διαλέξεις από σημαντικούς πνευματικούς ανθρώπους και διοργανώνονται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ
Στα νεότερη ιστορία πολλοί Λεχουρίτες συμμετείχαν σε όλους τους πολέμους του έθνους με πολλές θυσίες και θύματα. Στην γερμανική κατοχή οι περισσότεροι των Λεχουριτών συμμετείχαν σε αντιστασιακές ομάδες ενώ από καθαρή τύχη οι Γερμανοί δεν το έκαψαν. Οι Γερμανικές δυνάμεις, μηχανοκίνητες και πεζοπόρες, που ξεκινούν από την Πάτρα, στις 05/12/1943 με κατεύθυνση τα Καλάβρυτα, είχαν επικεφαλής τον αντισυνταγματάρχη Γιούλιους Βόλφιγκερ (G. Wolfinger) και ακολούθησαν το δρόμο Πάτρα – Χαλανδρίτσα – Καλάβρυτα, απόσταση 77 χιλιομέτρων.Στο ξεκίνημά τους λεηλάτησαν και πυρπόλησαν τη Μονή Ομπλού, σε μικρή απόσταση νότια της Πάτρας.
- Στις 06/12, μετά από ένα ατύχημα του Wolfinger, διοικητής ορίστηκε ο Εμπερσμπέργκερ (Ebersberger), διοικητής του συντάγματος Αιγίου. τα πεζοπόρα τμήματα χτένισαν στο πέρασμά τους όλα τα χωριά και σκόρπισαν τη φωτιά και το θάνατο. Στην Κάτω Βλασία σκότωσαν 3 άνδρες και 1 γυναίκα και στον Κάλανο 3 βοσκούς από τα Καλάβρυτα και έναν ακόμη πολίτη. Μετά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η μία πήγε προς Λεχούρι – Τριπόταμα – Δίβρη και επέστρεψε από Μορόχοβα – Λειβάρτζι και η άλλη συνέχισε προς Καλάβρυτα. Εκείνη την ημέρα- του Αγίου Νικολάου- οι Λεχουρίτες ήταν στην λειτουργία προς τιμήν του Αγίου στην Εκκλησία της Αγίας Κυριακής. Στα υψώματα κατά την διάρκεια της νύχτας είχαν τους συνδέσμους για να ειδοποιηθούν σε περίπτωση εισβολής των Γερμανών. Στο πέρασμα από την Βλασσία προς Λεχούρι φύλαξη είχε ο «κολέγας» κατά κόσμο Χρήστος Κυριαζής. Ο "κολέγας" όμως δεν ανέβηκε ποτέ πιστεύοντας οτι την συγκεκριμένη ημέρα δεν θα γινόταν τίποτα και επιστρέφοντας στο χωριό είπε το αλησμόνητο "ουδεμίαν κίνησις". μετά από λίγο οι γερμανοί μπήκαν στο χωριό και βρίσκουν όλους τους Λεχουρίτες στην εκκλησία. έτσι συνέχισαν προς τα Καλάβρυτα χωρίς να πειράξουν κανέναν από το χωριό.
Στις 13/12 οι ίδιες Γερμανικές δυνάμεις κατέστρεψαν τα Καλάβρυτα και έκαναν ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην ιστορία του πολέμου με τους εκατοντάδες αμάχους θύματα και την ολοσχερή καταστροφή των Καλαβρύτων

ΤΟ ΛΕΧΟΥΡΙ ΣΗΜΕΡΑ
Το κύριο χαρακτηριστικό των Λεχουριτών είναι η δημιουργία, η «έξω καρδιά», το πείσμα η αποτελεσματικότητα, η έντονη προσωπικότητα και η «εκ του μηδενός» δημιουργία. Με αυτά τα χαρακτηριστικά κατάφεραν να διακριθούν σε πολλές κοινωνικές δραστηριότητες, επιχειρήσεις, επιστήμες, τέχνες πολιτική, χωρίς να αλλοιωθεί η αγάπη για τον τόπο και την παράδοσή του . Έτσι όλα τα σπίτι συντηρούνται, ανακαινίζονται, ομορφαίνουν και γεμίζουν σε κάθε ευκαιρία. Σημαντικό ρόλο στην σημερινή εικόνα και ζωντάνια του χωριού έπαιξαν και οι δραστήριοι σύλλογοι της Πάτρας και της Αθήνας. Αυτή η αναλλοίωτη στο χρόνο ομορφιά του χωριού αποτελεί για κάθε Λεχουρίτη το ησυχαστήριο, το ορμητήριο και ο τόπος που μπορεί να κινείτε ελεύθερα χωρίς δήθεν και πρέπει, απολαμβάνοντας την ομορφιά του τοπίου, τον καθαρό αέρα και τη δροσιά από τα κατάφυτα βουνά και τις κρυσταλλοπηγές που το περιβάλουν.
Σημείο αναφοράς για το Λεχούρι είναι ο Αϊ Γιώργης, μικρο-μονάστηρο του 16ου αιώνα χτισμένο στα 1500 μέτρα, δεσπόζει πάνω από το χωριό και αποτελεί το σήμα κατατεθέν του. Στην όμορφη πλατεία του χωριού δεσπόζει η προτομή του Καπετάν Γιώργη Λεχουρίτη, το μνημείο ηρώων, ενώ στις παραπλήσιες ταβέρνες και τα καφενεία ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί παραδοσιακές νοστιμιές, τσίπουρο της περιοχής και την ζεστή φιλοξενία…
Νίκος Κυριαζής

Μικρομονάστηρο του 16ου αιώνα στα 1.500μ. Με πανέμορφη θέα προς το Λεχούρι. Στα χρόνια της επανάστασης του 1821 ήταν καταφύγιο, παρατηρητήριο και ορμητήριο των Λεχουριτών αγωνιστών της επανάστασης.

Η Κερασιά
Η Κερασιά (ή Κερέσοβα) είναι ορεινό χωριό της Αχαΐας στην πρώην Επαρχία Καλαβρύτων και κοντά στα σύνορα του νομού με την Αρκαδία και την Ηλεία. Βρίσκεται στον Ερύμανθο σε υψόμετρο 800 μέτρων στους πρόποδες του όρους Κάκαβος. Προστάτης του χωριού είναι ο Άγιος Δημήτριος στον οποίο είναι αφιερωμένη η κεντρική του εκκλησία
Ιστορία
Είναι άγνωστο πότε κατοικήθηκε πρώτη φορά. Η Κερέσοβα - Κερασιά πιστεύεται ότι δεν ήταν ανεπτυγμένος συνοικισμός αλλά αγροικίες ποιμένων που επί Α΄ Τουρκοκρατίας και Α΄ Λατινοκρατίας αναπτύχθηκε σε οικισμό.

Η ονομασία Κερέσοβα, παλιά ονομασία του χωριού, αναφέρεται πρώτη φορά το 1463 σε καταγραφή των Οθωμανικών τιμαρίων της περιοχής και πιστεύεται ότι προϋπήρχε της Οθωμανικής κατάκτησης του 1460. Το παλιό όνομα του χωριού "Κερέσοβα" σημαίνει τόπος με πολλές κερασιές και προήλθε από την ελληνική «κέρασος» με την σλάβικη κατάληξη «-οβα». Στην ενετική απογραφή του 1700 η Κερέσοβα αναφέρεται ως Geresova με 9 οικογένειες 20 άντρες και 22 γυναίκες. Το 1928 μετενομάστηκε σε Κερασιά.

Κατά την Β΄ Τουρκοκρατία (1715-1821) ανήκε διοικητικά στον Καζά των Καλαβρύτων και στο Σέμτι του Λεχουρίου. Στην επανάσταση του 1821 αναφέρεται η οικογένεια Μπέλη με μεγάλη προσφορά στον αγώνα. Ο Χρήστος Μπέλης μάλιστα τιμήθηκε με το αριστείο ανδρείας. Μετά την απελευθέρωση στην περιοχή έδρασαν οι ληστές Κ. Πανόπουλος, Κάπαρης και άλλοι[8]. Στην διάρκεια της κατοχής και τους εμφυλίου πολέμου στην περιοχή έδρασαν αντάρτικα σώματα.
Οδική σύνδεση το χωριό απέκτησε το 1950 με ιδιωτική πρωτοβουλία χωριανών

Βιβλιογραφία
Θεόδωρος Η. Λουλούδης, Αχαΐα. Οικισμοί, οικιστές, αυτοδιοίκηση, Νομαρχιακή Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ν.Α. Αχαΐας, Πάτρα 2010.
Νίκος Κ. Σακελλαρόπουλος, Λεχούρι και Κερέσοβα, Ριζοχώρια του μυθικού Ερύμανθου, Πάτρα 2012. ISBN 978-960-93-4900-0.


Tο βιβλίο του κ. Νίκου Κ. Σακελλαρόπουλου,  «ΛΕΧΟΥΡΙ ΚΑΙ ΚΕΡΕΣΟΒΑ
Γράφει ο Λεωνίδας Γ. Μαργαρίτης
Ο Λεωνίδας Γ. Μαργαρίτης γεννήθηκε στον Κόροιβο Ηλείας το έτος 1942 και κατοικεί μόνιμα στην Πάτρα όπου ασκεί το επάγγελμα του Δικηγόρου και είναι Πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών
Από τις τοπικές εκδόσεις της Ο.Ε. Σπ.Ανδριόπουλος-Ν.Γεωργόπουλος κυκλοφορεί, το έργο του πνευματικού δημιουργού Νίκου Κ.Σακελλαρόπουλου. Πρόκειται για μία ιστορική-λαογραφική μελέτη που εκτείνεται σε 350 σελίδες με τον τίτλο:«ΛΕΧΟΥΡΙ ΚΑΙ ΚΕΡΕΣΟΒΑ» και υπότιλο:
(Ριζοχώρια του μυθικού Ερύμανθου).
Ο Σακελλαρόπουλος δεν ασχολείται για πρώτη φορά με την συγγραφή, από την εποχή ακόμη των νεανικών του χρόνων  είχε ασχοληθεί συστηματικά με το ευγενές αυτό αντικείμενο. Πέρα από τις  άλλες ενασχολήσεις του, συνδικαλιστικές, πολιτιστικές  και άλλες,  υπήρξε άνθρωπος του πνεύματος και της δράσης. Αεικίνητος και δημιουργικός. Δεν άφηνε χρόνο αναξιοποίητο. Κείμενά του έχουν φιλοξενηθεί  τόσο σε τοπικά όσο και σε Αθηναϊκά έντυπα. Εξέδιδε στο παρελθόν ένα αξιόλογο   περιοδικό ποικίλης ύλης  με τίτλο: «ΤΟ ΡΗΜΑ».
Πολλά κείμενά του είναι διάσπαρτα στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο  και έχει  αδημοσίευτο αρκετό ακόμη πνευματικό μόχθο. Είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω από το βήμα της Διακιδείου το πρώτο του Μυθιστόρημα με τίτλο το «ΜΑΥΡΟ ΜΠΑΜΑ» που  απόσπασε κολακευτικά σχόλια από τους  κριτικούς του είδους.
Το τελευταίο του βιβλίο, αφορά την ιστορία του χωριού του  Λεχούρι και Κερέσοβα. Ο συγγραφέας  αξιοποίησε τις γνώσεις του, τις πληροφορίες του,  τις έρευνες του , επιστράτευσε την φιλομάθεια του  και την αγάπη  για τον τόπο που τον γέννησε και να προσφέρει  μια εκτεταμένη ιστορική έρευνα, «ένα κτήμα ες αεί» όπως είπε και ο Θουκυδίδης.
Ο συγγραφέας συναισθάνθηκε πως έχει  μια   οφειλή    στον τόπο που γεννήθηκε.  Είναι  τα τροφεία που οφείλει ο καθένας μας   στους γονείς, δασκάλους,  συνανθρώπους και γενικά στον τόπο που τον γέννησε και τον μεγάλωσε.
Το βιβλίο των  350 σελίδων αποτελεί  σημαντικής αξίας  ιστορική και λαογραφική μελέτη.  Μέσα στο   έργο του αυτό κάνει και τη δική του αυτοπαρουσίαση :Γεννήθηκα, γράφει  το 1930.Πατέρας μου ο Κώστας Σακελλαρόπουλος, πιο γνωστός με το παρατσούκλι Μπιτσάκος και μάνα μου η Αλέξω κόρη του Αντρίγια του Λιάκου. Κατάγομαι από τζάκι…(γράφει αυτοσαρκαζόμενος) γιατί είχα την τύχη να γεννηθώ δίπλα στο παραγώνι και όχι στο χωράφι ή στο αμπέλι ή στη στάνη ή στον δρόμο, όπως πολλά παιδιά στην εποχή μου…Τα παιδικά μου χρόνια δεν ήταν άσχημα. Φτωχικά αλλά όχι πεινασμένα. Οι γονείς μου δούλευαν πολύ και μεθοδικά….Στο σχολείο ήμουν καλός μαθητής. Και το όνειρο των γονιών μου ήταν να προχωρήσω στα γράμματα και στη συνέχεια να πιάσω μια θέση στο δημόσιο.
            Μετά το τελείωμα του Γυμνασίου αντιμετώπισα αρκετές δυσκολίες. Μέσα σε διάστημα δυο χρόνων έκανα περιστασιακά πολλές δουλειές. Συσκευασία  σταφίδας, ασφαλτόστρωση δρόμου(έριχνα πίσσα) μάζωμα φρούτων, φύτεμα δένδρων  στο λιμάνι και όπου αλλού τύχαινε  μεροκάματο. Τον τελευταίο χρόνο άρχισα να κάνω φροντιστήριο μαθηματικών σε παιδιά του Γυμνασίου στο δωμάτιο που έμενα….Τον Οκτώβριο του 1952 πήγα στρατιώτης. Μετά την απόλυσή μου ξανά οι δυσκολίες…Προσπαθώ να ασχοληθώ με το εμπόριο ανεπιτυχώς, το ίδιο αποτυγχάνω να μεταναστεύσω στη Ροδεσία της Αφρικής ενώ τον Φεβρουάριο του 1957 μπήκα στον Ο.Τ.Ε. ως τεχνίτης….Και συνεχίζει  να εξιστορεί τις  επαγγελματικές ,συνδικαλιστικές  και συγγραφικές δράσεις του.
Ο συγγραφέας  με την ευαισθησία που τον διακρίνει  την ικανότητα γραφής και έκφρασης των διαλογισμών του από την αρχή με τον πρόλογο του βιβλίου του  κάνει μια καθαρή εξήγηση. Νοιώθει την υποχρέωση πως κάθε τόπος όσο μικρός κι αν είναι έχει τη δική σου ιστορία και αυτή η ιστορία πρέπει να γράφεται για να μη σβήσει ο χρόνος γεγονότα πρόσωπα και καταστάσεις. Έχει τις αμφιβολίες του για το επιτυχές  του εγχειρήματός του. Θέλει να πιστεύει πως το βιβλίο  του, με όλες τις τυχόν ελλείψεις ή και τα  λάθη θα είναι χρήσιμο. 
Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε δέκα ενότητες στις  οποίες περιλαμβάνονται τοπογραφικά στοιχεία και χάρτες της περιοχής, η ιστορία της  σε έξι ενότητες, οι εκκλησίες, μονές, σχολεία και σύλλογοι, Φορείς και πρόσωπα-Πολιτιστικά. Λαογραφικά και πέντε ενότητες, διάφορα γεγονότα, χιουμοριστικές ιστορίες, οικογένειες, τοπικό γλωσσάριο- Παροιμίες- ευχαριστίες –πηγές και τέλος σύντομη αυτοβιογραφία.
Ο συγγραφέας  σκιαγραφεί  τα γεγονότα , τις καταστάσεις, το κλίμα και τις συνθήκες  που επικρατούσαν την εποχή που κι εκείνος μεγάλωνε στο  χωριό του. Οι συνθήκες που  υπήρχαν στο ύπαιθρο ήταν ίδιες σχεδόν για όλους τους χωριανούς   τους οποίους η σκληρή εργασία και το μικρό εισόδημα δεν τους επέτρεπε να έχουν μια αξιοπρεπή διαβίωση. Μέσα στο περιβάλλον  μικρής γεωργικής και κτηνοτροφικής  παραγωγής  οι κάτοικοι του χωριού του προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν τα αναγκαία τους έξοδα ενώ τα σπίτια τους όπως  σημειώνει ήταν μικρά χαμηλόσκεπα, αταβάνωτα τα περισσότερα σκεπασμένα με πέτρινες πλάκες, κι ήταν μόνιμο σχεδόν το στάξιμο από το νερό της βροχής. Πολλές φορές έμπαινε μέσα το χιόνι από τις ανεμοθύελλες. Οι πόρτες και τα παράθυρα ήταν γεμάτες χαραμάδες που άφηναν να περνάει το τσουχτερό κρύο. Εκεί που ιδιαίτερα   συγκινήσει ο συγγραφέας είναι  στην αναφορά των γυναικών της υπαίθρου και ειδικότερα  της πολύτεκνης και υπερπολύτεκνης μάνας.
Τα πιο μεγάλα θύματα ήσαν οι παντρεμένες γυναίκες. Έπρεπε να είναι την ημέρα παρούσες  σε όλες τις έξωδουλειές και τις βραδινές  ή πρωινές ώρες να κάνουν και τις δουλειές  του νοικοκυριού:Nα ζυμώσουν, να μαγειρέψουν ,να πλύνουν, να μπαλώσουν, να γνέσουν, να υφάνουν και πολλά άλλα. Κι αυτά με την κοιλιά φουσκωμένη συνήθως. Όλες σχεδόν γεννούσαν από πέντε μέχρι και δώδεκα παιδιά. Κι απ’ αυτά πολλά πέθαιναν μωρά.
Οι επιστρατεύσεις των ανδρών ήταν συχνές και μακροχρόνιες μέχρι και οκτώ συνολικά χρόνια. Τότε αυτές    γίνονταν μάνες και πατεράδες. Για να επιβιώσουν οι ίδιες  και τα ανήλικα παιδιά τους έπρεπε να αποχτήσουν ατσάλινη θέληση  και η αντοχή τους να ξεπεράσει τα όρια της.
Οι μικροιστορίες που παραθέτει ο συγγραφέας συνθέτουν τη δύσκολη ζωή που πέρασαν κυρίως οι γυναίκες της υπαίθρου. Και γι’ αυτές τις μάνες  κάνει ειδική μνεία και αναφορά. Παραθέτει ονόματα και φωτογραφίες σαν  ηθική επιβράβευση για την προσφορά τους.
Το βιβλίο  εκτός από την  ξεχωριστή αξία του σαν ιστορικό ντοκουμέντο για τα χωριά της περιοχής  αποτελεί και μια μελέτη με πλούσιο λαογραφικό υλικό  που το διανθίζει με  πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Οι χιουμοριστικές ιστορίες που περιλαμβάνονται σε ειδικό κεφάλαιο δίνουν μια άλλη διάσταση της ψυχολογίας, του μορφωτικού επιπέδου, της θυμοσοφίας και της  ετοιμολογίας των κατοίκων. Η παράθεση του τοπικού γλωσσάριου, και  των παροιμιών αποτελεί  ένα ιδιαίτερο  κεφάλαιο λαογραφικού ενδιαφέροντος  που διευκολύνει τον αναγνώστη, και πλουτίζει τους θησαυρούς της λαογραφίας μας.
 Εκείνο που δεν θα πρέπει να παραμείνει ασχολίαστο είναι η παράθεση των ονομάτων των οικογενειών του Λεχουρίου. Ξεκινά από τους γενάρχες κάθε οικογένειας και καταλήγει μέχρι τους σύγχρονους κατοίκους του αλλά και σε εκείνους  που ζουν  σε άλλα μέρη της χώρας. Έτσι δεν μπορεί κανένας να ισχυριστεί σοβαρά πως δεν τον έχει γράψει η ιστορία. Όλοι οι κάτοικοι του Λεχουρίου βρήκαν  τον ιστορικό τους. Εύχομαι στον αγαπητό μας συγγραφέα να έχει υγεία, δύναμη και κουράγιο να δει τυπωμένα και τα υπόλοιπα έργα του και να μας προσφέρει τη χαρά να απολαύσουμε και τις νέες    δημιουργίες του.

--------------------------------
φωτογραφίες: Νίκος Κυριαζής, Γιάννης Παπλάς, Ανδρέας Μεσσήνης, Νίκος Τσάφος (αεροφωτογράφιση)


Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2024 | 9:55 pm


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ο.Μ ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ



Σε ανακοίνωσή της η Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Καλαβρύτων αναφέρει:
Την Κυριακή 24 Νοεμβρίου θα διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στο Δυναμικό Πολύκεντρο (πλησίον ΟΣΕ) του Δήμου Καλαβρύτων. Η κάλπη θα είναι ανοιχτή από τις 8:00 π.μ μέχρι τις 19:00 μ.μ.
Η αρχή για ένα νέο ξεκίνημα αρχίζει, για έναν ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ ριζοσπαστικό, προοδευτικό και εκφραστεί όλων των προοδευτικών και κοινωνικών δυνάμεων απέναντι στις νεοφιλελεύθερες και εξοντωτικές πολιτικές της ΝΔ.

Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2024 | 9:48 pm


Κτηματολόγιο - Αχαΐα: Εκπνέει η προθεσμία για διορθώσεις και για άγνωστους ιδιοκτήτες



Πλησιάζει η τελική προθεσμία για τη δήλωση περιουσίας στο Κτηματολόγιο η οποία εκπνέει στις 29 Δεκεμβρίου 2024. Έτσι ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που πρέπει να τακτοποιήσουν τις εγγραφές τους. Ωστόσο, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης βρίσκεται στη διαδικασία επέκτασης του χρονικού διαστήματος, επιτρέποντας διορθώσεις των λανθασμένων εγγραφών για ένα επιπλέον έτος και πέραν της καταληκτικής ημερομηνίας.
Η διαδικασία της Ανάρτησης είναι πλήρως ψηφιοποιημένη, χωρίς την υποχρέωση του πολίτη για αυτοπρόσωπη παρουσία στο Γραφείο Κτηματογράφησης. Οι ιδιοκτήτες, αφού επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους, στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr, μπορούν να ελέγξουν και να επιβεβαιώσουν ή να διορθώσουν την καταγραφή της ιδιοκτησίας τους, αποφεύγοντας έτσι δικαστικές επιλύσεις που κοστίζουν σε χρόνο, χρήμα και ταλαιπωρία.
Ανοίγοντας τον ψηφιακό χάρτη που έχει αναρτήσει το Κτηματολόγιο στην αρχική του σελίδα και εντοπίζοντας το πλαίσιο της οριζόντιας ιδιοκτησίας που έχουν δηλώσει, θα πρέπει να δουν και να ελέγξουν:
➠Την περιγραφή και τη νομική πληροφορία των ακινήτων τους (Κτηματολογικός Πίνακας).
➠Τα όρια των γεωτεμαχίων τους (Κτηματολογικό Διάγραμμα).
Εάν συμφωνούν με τα στοιχεία της Ανάρτησης, δεν χρειάζεται να προβούν σε άλλη ενέργεια.
Εάν διαπιστώσουν ότι δεν συμφωνούν με κάποια από τα στοιχεία, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση διόρθωσης, έως τις 29 Δεκεμβρίου, ψηφιακά στο www.ktimatologio.gr ή στο Γραφείο Κτηματογράφησης, στην ΕΟ Πατρών–Αθηνών 83, κατόπιν ραντεβού στο τηλέφωνο 2610439414.
Η ίδια προθεσμία ισχύει και για την υποβολή των αιτήσεων διόρθωσης προδήλου σφάλματος. Επισημαίνεται ότι οι προθεσμίες αυτές ισχύουν τόσο για τους κατοίκους εσωτερικού όσο και για τους κατοίκους εξωτερικού και το ελληνικό Δημόσιο.
Να σημειωθεί οτι όσοι δεν έχουν δηλώσει το δικαίωμά τους στο Κτηματολόγιο, μπορούν να υποβάλουν εκπρόθεσμα τη δήλωσή τους μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, εφόσον διαθέτουν τίτλο.
Εδώ να σημειωθεί πως, ακόμα και σήμερα, δύο χρόνια μετά την έναρξη της διαδικασίας κτηματογράφησης, σε όλη την Αχαΐα, σύμφωνα με το pelop.gr εκτιμάται πως παραμένουν περίπου 2000 ακίνητα με άγνωστο ιδιοκτήτη, καθώς δεν δηλώθηκαν στην αρχική φάση.
Η οριστικοποίηση των εγγραφών θα παγιώσει λάθη στα κτηματολογικά φύλλα τα οποία είχαν ήδη παρεισφρήσει στο στάδιο της κτηματογράφησης με ευθύνη των αναδόχων και ουδέποτε διορθώθηκαν.

Η Ανάρτηση αφορά τις περιοχές:
➼ Καλλικρατικός Δήμος Πατρέων: Προκαποδιστριακοί ΟΤΑ Ανω Καστριτσίου, Αργυράς, Θέας, Θεριανού, Καλλιθέας, Κρυσταλλόβρυσης, Μοίρας, Πιτίτσης, Σελλών.
➼ Καλλικρατικός Δήμος Αιγιαλείας: Προκαποδιστριακοί ΟΤΑ Αιγών, Αλσους, Αμπέλου, Ανω Διακοπτού, Αρραβωνίτσης, Βαλιμής, Βελάς, Βερίνου, Βουτσίμου, Γκραίκα, Γρηγόρη, Δαμακινίου, Δαφνών, Δουκαναιίκων, Εξοχής, Καθολικού, Καλαμιά, Κερυνείας, Κούμαρη, Κουνινάς, Κρήνης Αιγιαλείας, Λάκκας, Μάγειρα, Μαμουσιάς, Μαυρικίου, Μελισσίων, Μοναστηρίου, Μυρόβρυσης, Νεραντζιών, Νωνάκριδος, Οάσεως, Παρασκευής, Περιθωρίου, Πτέρης, Σαλμενίκου, Σελιάνας, Σινεβρού, Τούμπας, Χατζή, Χρυσαμπέλων
➼ Καλλικρατικός Δήμος Δυτικής Αχαΐας: Προκαποδιστριακοί ΟΤΑ Αγιοβλασιτίκων, Αγίου Νικολάου Κράλης, Αγίου Νικολάου Σπάτων, Αγίου Στεφάνου, Ανω Αχαΐας, Ανω Σουδεναιίκων, Απιδεώνος, Αράξου, Αρλας, Αχαϊκού, Βελιτσών, Ελαιοχωρίου, Καγκαδίου, Καραιίκων, Κρίνου, Λακκοπέτρας, Λιμνοχωρίου, Λουσικών, Μαζαρακίου, Ματαράγκας, Μετοχίου, Μιτοπόλεως, Μιχοΐου, Μύρτου, Νιφοραιίκων, Πετροχωρίου, Πέτα, Πορτών, Ριόλου, Σαγαιίκων, Σαντομερίου, Φλόκα, Φράγκας, Φωσταίνης, Χαϊκαλίου, Χαραυγής.
➼ Καλλικρατικός Δήμος Καλαβρύτων: Ολοι οι Προκαποδιστριακοί ΟΤΑ.
➼ Καλλικρατικός Δήμος Ερυμάνθου: Ολοι οι Προκαποδιστριακοί ΟΤΑ.

Να σημειωθεί πως ο έλεγχος του χάρτη είναι ζωτικής σημασίας από όλους τους ενδιαφερόμενους, γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα, κατά τη φάση της κτηματογράφησης, παρατηρήθηκαν από τους αρμόδιους φορείς, αστοχίες που υπερέβαιναν το 90% των φακέλων κτηματογράφησης.

Σφάλματα
1. Ασυμφωνία γεωμετρικής πληροφορίας που δηλώθηκε με το περίγραμμα που αναρτήθηκε.
2. Απορριφθέντα δικαιώματα λόγω αδυναμίας εντοπισμού αν και είχαν κατατεθεί εξαρτημένα τοπογραφικά διαγράμματα.
3. Κατακερματισμός ιδιοκτησιών σε επιμέρους ΚΑΕΚ, που όμως δηλώθηκαν ως ενιαίες.
4. Ασυμφωνία δασικής πληροφορίας με τον κυρωμένο δασικό χάρτη.
5. Απουσία τίτλων ιδιοκτησίας από τα έντυπα της προανάρτησης.

Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2024 | 9:37 pm


Στα Βαλιμίτικα Αιγίου το 40ημερο Μνημόσυνο για την Βάσω Παπανδρέου



Την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, στις 09.30, αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου Βαλιμίτικων, στο δήμο Αιγιαλείας, θα τελεστεί το μνημόσυνο της Βάσως Παπανδρέου. Η Βάσω Παπανδρέου,η οποία διετέλεσε υπουργός στις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη, άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στην πολιτική σκηνή όχι μόνον της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης, αφού υπήρξε η πρώτη γυναίκα Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την περίοδο 1989 - 1993. Γεννημένη τον Δεκέμβριο του 1944, η Βάσω παπανδρέου πέθανε μετά από μακρά ασθένεια στις 17 Οκτωβρίου.

Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2024 | 9:10 pm


Θόδωρος Λουλούδης: «Τα Καλάβρυτα και η επαρχία αποτελούν κεφάλαιο για την αχαϊκή οικονομία»



Μία ημέρα αφιερωμένη στα Καλάβρυτα και την επαρχία Καλαβρύτων ήταν η Τετάρτη 20 Νοεμβρίου για τον συνδυασμό «Επιμελητήριο Πρωταγωνιστής», τον επικεφαλής Θόδωρο Λουλούδη και υποψήφιους επιμελητηριακούς συμβούλους.
Ο κ. Λουλούδης και οι συνεργάτες του είχαν την ευκαιρία να περιοδεύσουν στην κεντρική αγορά των Καλαβρύτων, ενημερώνοντας τους ντόπιους επιχειρηματίες για τις προγραμματικές θέσεις του συνδυασμού γενικά αλλά και ειδικά για την περιοχή καθώς ο συνδυασμός διαθέτει εξειδικευμένες προτάσεις για τον ορεινό όγκο της Αχαΐας.
Παράλληλα, ο υποψήφιος πρόεδρος για το Επιμελητήριο Αχαΐας είχε συναντήσεις με τον δήμαρχο Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλο όπου συζήτησαν για την ανάγκη μιας πιο ουσιαστικής συνεργασίας ανάμεσα σε Δήμο και Επιμελητήριο, με τον γενικό διευθυντή του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων Κωνσταντίνο Λάτση που αναφέρθηκαν για τις προοπτικές εξέλιξης της συνεργασίας με το Επιμελητήριο Αχαΐας, αλλά και με τον πρόεδρο των ξενοδόχων των Καλαβρύτων Κωνσταντίνο Δαφαλιά για τις ανάγκες ενίσχυσης του τουριστικού κλάδου.
Πέραν των Καλαβρύτων, ο Θ. Λουλούδης και οι υποψήφιοι του συνδυασμού βρέθηκαν για μία ακόμα φορά στην Κλειτορία, το Πλανητέρο, το Πάος, τη Δάφνη και τα Τριπόταμα, αποδεικνύοντας στην πράξη πως ολόκληρη η Αχαΐα έχει ενεργή θέση στον αναπτυξιακό σχεδιασμό του συνδυασμού «Επιμελητήριο Πρωταγωνιστής».
Ο υποψήφιος πρόεδρος για το Επιμελητήριο Αχαΐας Θόδωρος Λουλούδης δήλωσε για την περιοδεία:
«Τα Καλάβρυτα και τα Καλαβρυτοχώρια αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο για την αχαϊκή οικονομία, που όμως βιώνουν την εγκατάλειψη. Το μεγάλο ενδιαφέρον και ο ενθουσιασμός που έδειξαν οι επιχειρηματίες κατά την επίσκεψή μας, υποδηλώνει ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο συνεργασίας. Ωστόσο δείχνει και ότι οι επιχειρηματίες των ορεινών ένιωθαν απομονωμένοι από τους παραγωγικούς φορείς όπως το Επιμελητήριο.
Η πρωτογενής παραγωγή, ο τουρισμός και οι υπηρεσίες του ορεινού όγκου της Αχαΐας χρειάζονται διαρκή ενίσχυση και στήριξη από φορείς όπως το Επιμελητήριο Αχαΐας, ώστε μαζί με τους τοπικούς παράγοντες να διεκδικούνται από κοινού όσα χρειάζονται για την ανάπτυξη του τόπου. Παράλληλα, δεσμεύομαι ότι ως Πρόεδρος του Επιμελητηρίου θα ενισχύω κάθε αίτημα της περιοχής για έργα υποδομής και καταπολέμηση του δημογραφικού προβλήματος.
Ολες οι περιοχές του Δήμου Καλαβρύτων μπορούν να αναπτύσσονται ισόρροπα. Ο πλούτος των ορεινών της Αχαΐας πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελος της οικονομίας του νομού και της ενίσχυσης των ντόπιων επιχειρηματιών και επαγγελματιών».

Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2024 | 9:07 pm


Κώστας Καρπέτας: Ο νέος εκλογικός νόμος οδηγεί σε «παζάρια» και απομακρύνει τους πολίτες από τα κοινά



Ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα» Κώστας Καρπέτας, βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη προκειμένου να παρακολουθήσει τις εργασίες του ετήσιου συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας. Σε δήλωσή του ο κ. Καρπέτας ανέφερε τα εξής:
«Το πρόσφατο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) στην Αλεξανδρούπολη ανέδειξε για άλλη μια φορά τη διαρκή αναβλητικότητα και την αποσπασματική διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων από την κυβέρνηση.
Έξι χρόνια διακυβέρνησης έχουν περάσει, και ο Υπουργός Εσωτερικών εξακολουθεί να μιλά για ανάγκη ξεκαθαρίσματος αρμοδιοτήτων και δημιουργίας Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας Ο.Τ.Α., που θα ελέγχει τη νομιμότητα και όχι τη σκοπιμότητα των αποφάσεων. Ωστόσο, όλα αυτά έχουν ήδη θεσμοθετηθεί με τον νόμο του Καλλικράτη, που παραμένει ανενεργός εδώ και χρόνια. Στην πράξη, δεν έχει γίνει ούτε βήμα προς την υλοποίησή τους.
Η ρητορική περί αναγκαίων αλλαγών έχει κουράσει, και όπως χαρακτηριστικά λέει ο λαός, «Ήμουν νιός και γέρασα». Η κυβέρνηση, αντί να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, αναλώνεται σε ατέρμονες συζητήσεις και υποσχέσεις, που επαναλαμβάνονται χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
Η αιφνιδιαστική πρόταση της κυβέρνησης για ένα «μπερδεμένο» εκλογικό σύστημα τύπου multiple choice, με το οποίο καταργείται ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών, οδηγεί σε «παζάρια» πίσω από κλειστές πόρτες και απομακρύνει ακόμη περισσότερο τους πολίτες από τα κοινά. Με πρόσχημα τη μείωση της αποχής και το οικονομικό όφελος από την κατάργηση του δεύτερου γύρου, η κυβέρνηση επιδιώκει να υπονομεύσει τη δημοκρατική διαδικασία, μετατρέποντας την Αυτοδιοίκηση σε ένα παιχνίδι παρασκηνιακών προεκλογικών συμφωνιών, όπου οι δημοκρατικές διαδικασίες θυσιάζονται στον βωμό της πολιτικής σκοπιμότητας.
Το συνέδριο ολοκληρώθηκε, αφήνοντας πίσω του την αίσθηση ότι ήταν απλώς μια άσκηση δημοσίων σχέσεων, γεμάτη ευχολόγια και αοριστίες.
Η κυβέρνηση συνεχίζει να εξαγγέλλει στόχους, χωρίς όμως να παρουσιάζει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο εφαρμογής.
Τα προβλήματα παραμένουν άλυτα και η ουσιαστική αποκέντρωση εξουσιών, που θα μπορούσε να ενισχύσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μοιάζει ακόμα με μακρινό όνειρο.»

Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2024 | 5:20 pm


Στήριξη και φροντίδα για τους ευπαθείς πολίτες των Καλαβρύτων - Συνεργασία Co2gether με την Ιερά Μητρόπολη



Η Co2gether ξεκίνησε μια σημαντική συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιάλειας, με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας, με στόχο την ολιστική φροντίδα ευπαθών κατοίκων των Καλαβρυτινών χωριών και κυρίως των χαμηλοσυνταξιούχων ή άπορων ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας της ευρύτερης περιοχής. Στο δίκτυο συνεργασιών της Co2gether βρίσκονται ήδη 8 Δήμοι (Δυτική Αχαΐα, Πύργος, Ερύμανθος, Αιγιάλεια, Ναύπακτος, Θέρμο, Ξηρόμερο, Ακτίο-Βόνιτσα) της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αλλά και η Ιερά Μητρόπολη Πατρών.
Η ιδρύτρια της Co2gether, Μαρία Ζαφειροπούλου, Δρ. Νομικός – Γεροντολόγος και τέως Αναπληρώτρια Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών έχει καταγωγή από το Καλλιφώνιο Καλαβρύτων. Η προσωπική της σύνδεση με την περιοχή και η επιστημονική της κατάρτιση αποτελούν τον πυρήνα των δράσεων της Co2gether στην περιοχή των Καλαβρύτων.
H Co2gether έχει ήδη προχωρήσει μέσα από την Τράπεζα Τροφίμων Δυτικής Ελλάδας σε δωρεά πάνω από ενός τόνου τροφίμων προς την Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιάλειας. Ακόμα, έχουν προσφερθεί 60 κιλά προϊόντων ατομικής και οικιακής υγιεινής όπως απορρυπαντικό πιάτων, σαμπουάν, χαρτί υγείας, οδοντόκρεμες.
Επιπλέον, το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν σε μηνιαία βάση οι «Επισκέψεις ζωής» Co2gether στα Καλάβρυτα αλλά και στα ευρύτερα χωριά. Μία φορά το μήνα η διεπιστημονική ομάδα της Co2gether (γεροντολόγος με εξειδίκευση στο δίκαιο υγείας, κοινωνικοί λειτουργοί, κοινωνική φροντίστρια) θα επισκέπτεται άπορες οικογένειες, άτομα με αναπηρία, άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και φροντιστές, χρόνιους πάσχοντες, ανασφάλιστους ασθενείς. Θα παρέχονται συμβουλές φροντίδας και αυτοφροντίδας, γεροντολογική εκτίμηση, διαχείριση άγχους, συμβουλευτική οικογένειας. Για τους άπορους πολίτες και μετά από αξιολόγηση, θα γίνονται εργονομικές παρεμβάσεις στις οικίες, με σκοπό η οικία να καταστεί πιο ασφαλής και προσβάσιμη (π.χ τοποθέτηση θερμοσίφωνων, βάψιμο σπιτιού, αγορά βασικών ηλεκτρικών συσκευών). Ακόμα, μία σημαντική στήριξη θα αποτελεί η δωρεάν προσφορά τροφίμων μακράς διάρκειας και υγειονομικού υλικού/εξοπλισμού (π.χ αναπηρικά αμαξίδια, πατερίτσες, μπαστούνια, γάντια, γάζες) σε άπορα νοικοκυριά, ασθενείς, χρόνιους πάσχοντες με οικονομικά ζητήματα μέσω της Τράπεζας Τροφίμων Δυτικής Ελλάδας και της Τράπεζας Υγειονομικού υλικού της Co2gether.
Χριστουγεννιάτικη Δράση στο Καλλιμανοπούλειο Εκκλησιαστικό Διακονικό Κέντρο.
Με αφορμή τις εορταστικές ημέρες, η ομάδα της Co2gether την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου πραγματοποίησε μία ιδιαίτερη χριστουγεννιάτικη δράση για πάνω από 20 άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που διαμένουν στο Καλλιμανοπούλειο Εκκλησιαστικό Διακονικό Κέντρο. Όλοι μαζί δημιούργησαν χριστουγεννιάτικες κάρτες για τους αγαπημένους τους ανθρώπους, σε ένα εργαστήριο που προάγει τη δημιουργικότητα, την υγιή και ενεργό γήρανση.
Επιπλέον, καθορίστηκε από κοινού ότι μία φορά τον μήνα η ομάδα της Co2gether θα επισκέπτεται το Καλλιμανοπούλειο Εκκλησιαστικό Διακονικό Κέντρο και θα πραγματοποιεί δράσεις που θα περιλαμβάνουν: 
  • Γεροντολογικά τεστ ευπάθειας και μνήμης, για την ενίσχυση της υγείας και της πρόληψης.
  • Μαθήματα αγιογραφίας, ως μέσο πνευματικής και καλλιτεχνικής έκφρασης.
  • Χειροτεχνίες και δημιουργικές δραστηριότητες, που ενισχύουν τη δημιουργικότητα και τη λεπτή κινητικότητα. 
  • Ψυχοκοινωνική στήριξη, από εξειδικευμένο προσωπικό της Co2gether, για την ενδυνάμωση της ψυχικής υγείας.
Η συνεργασία αυτή αποτελεί σημαντικό βήμα για την ενίσχυση του κοινωνικού ιστού και την προώθηση της ευημερίας των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας στην περιοχή των Καλαβρύτων. Η Co2gether δεσμεύεται να συνεχίσει τις δράσεις της με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας, προσφέροντας στήριξη, φροντίδα και ενδυνάμωση της κοινωνικής τους ένταξης.

Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2024 | 5:17 pm


Αιγιάλεια: Συνελήφθη με όπλα, τόξα σπαθιά και... βέλη



Συνελήφθη σε περιοχή της Αιγιαλείας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Αιγιαλείας, ένας ημεδαπός άνδρας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων. Ειδικότερα, στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφοριών, οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Αιγιαλείας πραγματοποίησαν έρευνα στην οικία του κατηγορούμενου, κατά την οποία βρήκαν και κατέσχεσαν :
• -2- πυροβόλα όπλα, περίστροφα
• -1- πυροβόλο όπλο, πιστόλι, με γεμιστήρα που περιείχε -6- φυσίγγια
• -1- μεσαιωνικό πέλεκυ
• -3- ξίφη
• -13- μαχαίρια
• -2- τσεκούρια και
• -1- τόξο με -1- φαρέτρα και -3- βέλη
Επιπλέον, από την αστυνομική προανάκριση προέκυψε ότι ο κατηγορούμενος ζήτησε από έτερο άνδρα, που έχει επίσης συλληφθεί να αποκρύψει στην οικία του, μια συσκευασία με 178 αβολίδωτα φυσίγγια, τα οποία εντοπίστηκαν από τους αστυνομικούς κάτω από κλαδιά ελιάς και κατασχέθηκαν.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αχαΐας / Παράλληλη έδρα Αιγίου.

Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2024 | 5:07 pm


Αχαΐα: Αστυνομικό δελτίο



➤Σύλληψη δύο ημεδαπών για κλοπή, παραμέληση εποπτείας ανηλίκου και στέρηση δελτίου αστυνομικής ταυτότητας, κατά περίπτωση 
Συνελήφθη, χθες τα ξημερώματα, στην Πάτρα, από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Πατρών, ένας 16χρονος, διότι αφαίρεσε από περίπτερο, προϊόντα συνολικής αξίας 500 ευρώ, ενώ από τον έλεγχο των εγγράφων του προέκυψε ότι στερούταν δελτίου αστυνομικής ταυτότητας.
Παράλληλα, συνελήφθη η μητέρα του ανήλικου για παραμέληση της εποπτείας του.
Σύλληψη ημεδαπού για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων και απειλή 
Συνελήφθη, χθες τα ξημερώματα, σε περιοχή του Ερυμάνθου, από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Πατρών, ένας ημεδαπός άνδρας, διότι έπειτα από φραστικό επεισόδιο που είχε με ημεδαπό άνδρα, πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο, στον αέρα τρείς φορές, προκειμένου να εκφοβίσει τον παθόντα.
Από τους αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ερυμάνθου κατασχέθηκαν:
• -1- κυνηγετικό όπλο, το οποίο ο συλληφθείς κατέχει νόμιμα,
• -1-κυνηγετική ζώνη με -3- φυσίγγια
• -1- αναδιπλούμενος σουγιάς και
• -10- φυσίγγια.
Σύλληψη ημεδαπού για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών
Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Τμήματος Άμεσης Δράσης Πατρών, ένας ημεδαπός άνδρας, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε, βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν μικροποσότητα κάνναβης και -3- ναρκωτικά δισκία, για τα οποία δεν έφερε την απαιτούμενη ιατρική συνταγή.

Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2024 | 5:02 pm


Η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στη θρησκευτική μας λατρεία και στην λαϊκή μας παράδοση



Γράφει ο Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος
Σύμφωνα με την Αγία Γραφή και την Ιερά Παράδοση, ο γονείς της Παναγίας, ο Ιωακείμ και η Άννα από το γένος του Δαυίδ, δεν είχαν αποκτήσει τέκνα. Η ατεκνία ήταν και όνειδος για την οικογένεια, αφού δεν θα μπορούσε να γεννηθεί απ’ αυτή ο Μεσσίας, όπως αναμενόταν σύμφωνα με τις προφητείες. Σε μεγάλη ηλικία απέκτησαν την Μαρία (εβραϊστί Μαριάμ), την οποία και αφιέρωσαν στο Θεό από πολύ μικρή. Η αφιέρωση έγινε στο Ναό του Σολομώντος και σε ανάμνηση της εισόδου της αυτής στον ιερό χώρο, γιορτάζουμε τα Εισόδια της Θεοτόκου, όπως η Εκκλησία έχει θεσπίσει. Σύμφωνα με την Παράδοση, η Παναγία έμεινε στο ναό μεγάλο χρονικό διάστημα για προστασία και ανατροφή, αφού λίγο μετά την αφιέρωσή της οι γονείς της πέθαναν.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Βικιπαίδεια, ο εορτασμός των Εισοδίων της Θεοτόκου άρχισε με τα θυρανοίξια του ναού της Νέας Βασιλικής της Αγίας Μαρίας, που ανεγέρθη κοντά στην τοποθεσία του κατεστραμμένου ναού του Σολομώντος από το 70 μ.Χ.. Η παλαιά βυζαντινή βασιλική, έργο του 543, είχε καταστραφεί από τους Πέρσες επί Χοσρόη του Β΄, μετά την Πολιορκία της Ιερουσαλήμ το 614. Σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει τα Εισόδια ως μία από τις δώδεκα μεγάλες γιορτές του έτους. Επειδή η ημερομηνία της (21 Νοεμβρίου) βρίσκεται μέσα στη νηστεία των Χριστουγέννων (σαρανταήμερο), κατά την ημέρα αυτή οι κανόνες της νηστείας είναι πιο χαλαροί και επιτρέπεται η κατάλυση ιχθύος, οίνου και ελαίου.
Από τη Θεομητορική εορτή των Εισοδίων, εισέρχεται και το Τυπικό της Εκκλησίας στα προεόρτια των Χριστουγέννων, με τις καταβασίες και τα μεγαλυνάρια στον όρθρο, γνωστότερα των οποίων είναι τα: «Χριστός γεννάται, δοξάσατε, Χριστός εξ ουρανών, απαντήσατε, Χριστός επί γης, υψώθητε. Άσατε τω Κυρίω πάσα η γη και εν ευφροσύνη ανυμνήσατε λαοί, ότι δεδόξασται» και «Μεγάλυνον, ψυχή μου, την Τιμιοτέραν και Ενδοξοτέραν των άνω στρατευμάτων. Μυστήριον ξένον ορώ και παράδοξον. Ουρανὸν το σπήλαιον, θρόνον Χερουβικὸν την Παρθένον, την φάτνην χωρίον εν ώ ανεκλίθη ο Αχώρητος, Χριστὸς ο Θεὸς, όν ανυμνούντες μεγαλύνομεν».
Όπως και σε όλες, σχεδόν, τις μεγάλες γιορτές, πολλές λατρευτικές συνήθειες της αρχαιότητος έχουν «μεταπηδήσει» και στη Χριστιανική θρησκεία. Σχετική και η διαπίστωση του Σουηδού μελετητή Ελληνικών και Ρωμαϊκών θρησκειών Μάρτιν Νίλσον: «Οι λαϊκές συνήθειες που ανήκουν στο παλαιότερο στρώμα των θρησκειών, έζησαν περισσότερο απ’ όλες». Στην αρχαιότητα και οι ρίζες της προσφοράς σπόρων την ημέρα των Ειδοδίων της Θεοτόκου, προς εξευμενισμό της Δήμητρας, θεάς της γεωργίας, να αποδώσει η γη καρπούς. Το χειμώνα μπαίνουμε στην εποχή που ο Πλούτωνας κρατάει την κόρη της την Περσεφόνη στον Άδη και η θεά είναι στενοχωρημένη, οπότε ο εξευμενισμός ίσως ήταν αναγκαίος. 

Παρόμοια γιορτή ήταν και τα «πυανόψια» ή «πυανέψια» ή «πανόψια», προς τιμή του θεού Απόλλωνα. Πυανεψίων ήταν μήνας του φθινοπώρου, ο τέταρτος μήνας των Αθηναίων, κατά τον οποίον έβραζαν κουκιά. Κατά μία εκδοχή, ο εορτασμός αυτός καθιερώθηκε από τον Θησέα, όταν πήγε στην Κρήτη να σκοτώσει τον Μινώταυρο. Ο ήρωας σταμάτησε στη Δήλο και θυσίασε στο θεό της μουσικής και του φωτός, για να έχει καλή έκβαση η αποστολή του. Κατά την επιστροφή έπρεπε να κάνει το ίδιο, για να ευχαριστήσει το θεό. Τα τρόφιμα, όμως, είχαν τελειώσει. Έτσι, οι σύντροφοί του μάζεψαν ό,τι μπορούσαν να βρουν, κυρίως σπόρια, τα έβρασαν κι έκαναν με αυτά την προσφορά τους στον Απόλλωνα. Αναίμακτες θυσίες, με καρπούς, προσέφεραν ακόμα οι μακρινοί πρόγονοί μας και σε άλλους θεούς. 

«Παναγία η Μεσοσπορίτισσα» κατά ορισμένους ο εορτασμός των Εισοδίων ή «Παναγία η Πολυσπορίτισσα», κατ’ άλλους. Στην πρώτη περίπτωση η ονομασία έχει δοθεί, επειδή ο εορτασμός γίνεται στο μέσον της σποράς (έχουν σπείρει τη μισή γη τους οι γεωργοί και απομένει η άλλη μισή). «Πολυσπορίτισσα» έχει επικρατήσει, επειδή προσφέρουν ποικιλία σπόρων («πολλά σπόρια», όπως σιτάρι, καλαμπόκι, ρεβίθια, φασόλια, φακή, κουκιά, μπιζέλια, κλπ). Τα βράζουν όλα μαζί και, αφού τα διαβάσει ο παπάς στην εκκλησία, τα μοιράζουν στον κόσμο για τα «χρόνια πολλά». Κάθε νοικοκύρης δέχεται τις ευχές όλων με αυτόν τον τρόπο, για καλύτερη σοδειά, αφού η σπορά είναι σε εξέλιξη. Η ευχή που κυριαρχεί είναι «καλοσοδειά», που πιστεύεται ότι συνδέεται με τα «Εισόδια», αφού σοδειά είναι η είσοδος της παραγωγής στο σπίτι. 
Μπόλια
Υπάρχει και η ονομασία «Αποσπερίτισσα» του εορτασμού της ημέρας αυτής κι αυτό το συναντάμε κυρίως σε ορεινές περιοχές, που η σπορά έχει τελειώσει εκεί, επειδή ο χειμώνας έρχεται νωρίτερα. Επικρατεί και η άποψη ότι τα σπαρτά που σπέρνονται μέχρι εκείνη την ημέρα φυτρώνουν νωρίτερα, σε σχέση με εκείνα που σπέρνονται μετά. Αυτό μπορεί να γίνει κατανοητό, αφού πιάνουν τα κρύα και δεν ευνοείται η παραγωγή. 
Σε άλλες περιοχές την παραμονή της Παναγίας το βράδυ (20 Νοεμβρίου), γίνεται με τελετουργικό τρόπο το επίσημο άναμμα της φωτιάς στο τζάκι, αφού ο χειμώνας μπαίνει για τα καλά. Εκεί βράζουν τα σπόρια, τα λεγόμενα και «μπόλια» ή «μπουρμπουρέλια», που, εκτός από το μοίρασμα, έχουν και πρώτη θέση στο τραπέζι της ημέρας. Αλλού, πριν ξημερώσει η 21η Νοεμβρίου πηγαίνουν στη βρύση του χωριού και ρίχνουν από μια κουταλιά βρασμένα πολυσπόρια, λίγα κέρματα και λίγο κρασί, λέγοντας την ευχή: «Όπως τρέχει το νερό, να τρέχει και το βιός του σπιτιού μας».

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι η 21η Νοεμβρίου συνηθίζεται να γιορτάζουν οι ελεύθερες Μαρίες, χωρίς αυτό να είναι κανόνας. Ακόμα, η ημέρα είναι ημέρα αφιερωμένη στις Ένοπλες Δυνάμεις από την Πολιτεία. Στην Υπέρμαχο Στρατηγό της Ελλάδας αποδόθηκαν οι νικηφόρες μάχες στη Βόρεια Ήπειρο τις μέρες αυτές και στην απελευθέρωση της Κοριστάς το 1940.
Μετά τα Εισόδια της Θεοτόκου, πλούσιες σε λαογραφία είναι και οι επόμενες γιορτές του χειμώνα, με αποκορύφωση το δωδεκαήμερο.

Πηγές: 
- «Ελληνικές γιορτές και έθιμα της λαϊκής λατρείας», του Γ. Α. Μέγα, εκδόσεις «ΕΣΤΙΑ». 
- Εγκυκλοπαίδεια «ΓΙΟΒΑΝΗ» 
- Ορθόδοξς Συναξαριστής
- Βικιπαίδεια

Νίκος Παπακωνσταντόπουλος

Ο Νίκος Παπακωνσταντόπουλος γεννήθηκε στο Λειβάρτζι του Δήμου Καλαβρύτων. Πέραν του λειτουργήματός του (Διπλωματούχος Νοσηλευτής) δραστηριοποιείται και στο λογοτεχνικό χώρο, με εκδόσεις βιβλίων και δημοσιεύσεις άρθρων στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Είναι παντρεμένος με την Ελένη Γάλλιου από το Γοργόμυλο Πρέβεζας και έχουν δύο παιδιά.

Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2024 | 4:42 pm


Αχαΐα: Εντυπωσιακή άσκηση της 6ης Ε.Μ.Α.Κ. στην τεχνητή λίμνη του φράγματος Πείρου - Παραπείρου (ΦΩΤΟ)



Τη Τρίτη 19/11/2024 και περί Ω/10:00, πραγματοποιήθηκε η ετήσια άσκηση ετοιμότητας πεδίου, της 6ης Ε.Μ.Α.Κ. με κωδική ονομασία «ΗΡΑΚΛΗΣ 2024», με επιλεχθέν θέση άσκησης την τεχνητή λίμνη του φράγματος Πείρου - Παραπείρου Αχαΐας.
Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε παράσυρση οχήματος συνεπεία ορμητικών νερών προερχόμενων από ραγδαία βροχόπτωση. Ειδικότερα, Ι.Χ. αυτοκίνητο με δύο επιβαίνοντες, το οποίο κινούταν επί της Π.Ε.Ο. Πατρών – Τριπόλεως πλησίον του φράγματος Πείρου – Παραπείρου, με αποτέλεσμα να αγνοούνται οι επιβαίνοντες και το όχημα να καταλήγει εντός της τεχνητής λίμνης. Μετά την αρχική κινητοποίηση και τις πρώτες ενέργειες του Π.Κ. Χαλανδρίτσας σχεδόν ταυτόχρονα ενεργοποιούνται οι ειδικές ομάδες της 6ης Ε.Μ.Α.Κ. Συγκεκριμένα, στα πλαίσια της έρευνας τα μέλη της Κυνοφιλικής Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης (Κ.Ο.Ε.Δ.) εντοπίζουν σοβαρά τραυματισμένο άτομο το οποίο με ενέργειες της Ορειβατικής Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης (Ο.Ο.Ε.Δ.) μεταφέρεται αρχικά με φορείο και κατόπιν με κατασκευή κεκλιμένης αερογέφυρας με χρήση σχοινιών όπου και παραδίδεται σε ασθενοφόρο του Ε.Κ.Α.Β. Εν συνεχεία η Ομάδα Διάσωσης Ορμητικών Υδάτων (Δ.ΟΡ.Υ.) εντοπίζει το δεύτερο επιβαίνοντα χωρίς τις αισθήσεις του εντός της λεκάνης υπερχείλησης του φράγματος και με κατασκευή οριζόντιας και κάθετης κινούμενης τραβέρσας με χρήση σχοινιών, τον παραδίδει σε ασθενοφόρο του Ε.Κ.Α.Β.
Συμμετείχαν πέντε (05) ειδικά οχήματα της 6η Ε.Μ.Α.Κ. με δεκαεπτά (17) υπαλλήλους, ένα (01) υδροφόρο όχημα του Π.Κ. Χαλανδρίτσας με δύο (02) υπαλλήλους και ασθενοφόρο του Ε.Κ.Α.Β..

Την εντυπωσιακή άσκηση παρακολούθησαν: 
● Ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Πελ/σου,Δυτ.Ελλάδας,Νήσων (Κεφαλονιά,Ζάκυνθος,Ιθάκη) Υποστράτηγος Γεωργανάς Δημήτριος ● Ο Διοικητής ΔΙ.Π.Υ.Ν. Αχαΐας Πύραρχος Μαρτζάκλης Βασίλειος ● Ο Ταξίαρχος Ελληνικής Αστυνομίας Τσάτσαρης Θεόδωρος ● Η Δντρια Πολιτ. Προστασίας Αποκεντρωμένης Δσης Πελοποννήσου Δυτ. Ελλάδας & Ιονίου κ.Σωτηροπούλου Μαρία ● Η Διευθύντρια Ε.Κ.Α.Β. Πάτρας κ.Κανελλοπούλου Αγγελική ● Ο Αντιδήμαρχος ύδρευσης και πολιτ. προστασίας κ.Μαρτζάκλης Ζώης ● Ο Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Αχαΐας κ.Κούτρας Βασίλειος ●  ΟΔήμαρχος Ερυμάνθου κ. Θεόδωρος Μπαρής)

Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2024 | 4:03 pm


Αιγιάλεια: Την Κυριακή το μνημόσυνο για τις 40 μέρες από τον θάνατο του Δημήτρη Καλογερόπουλου



Την προσεχή Κυριακή 24 Νοεμβρίου θα τελεστεί στο Αίγιο Αρχιερατικό μνημόσυνο για την συμπλήρωση των 40 ημερών από τον θάνατό του.
Το μνημόσυνο θα τελεστεί την Κυριακή στις 9.30 το πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στο Αίγιο.

Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2024 | 3:49 pm


Ο Γεώργιος Γκλαβάς γράφει για τα νέα συγγραφικά έργα του Αθανασίου Τζώρτζη




Με αφορμή την έκδοση,  δύο νέων (2024) πονημάτων, με τίτλο:1) «5.155 ηρωικές ψυχές αγωνιστών του 1821, από την επαρχία Καλαβρύτων  και 717 συναγωνιστές τους, από άλλα μέρη»------------------ και 2)«ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ. – Σφραγίδες Διοίκησης και υπογραφές αγωνιστών της  επαρχίας Καλαβρύτων», τα οποία συνέγραψε ο εξαίρετος συμπατριώτης μας ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΗΜ. ΤΖΩΡΤΖΗΣ, από το χωριό  Προφήτης Ηλίας Καλαβρύτων ή Γκέρμπεσι, ένιωσα την ανάγκη να σημειώσω τα ακόλουθα:
Καταρχήν, αφού εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια, στον πολυγραφότατο και ακαταπόνητο συγγραφέα Αθανάσιο Τζώρτζη, για τη έκδοση των παραπάνω πνευματικών  του έργων, οφείλω να τον ευχαριστήσω θερμά, για την ευγενική προσφορά που μου έκανε και να του ευχηθώ, να είναι καλοτάξιδα και ευπρόσδεκτα τα πονήματά του, γιατί κατά την άποψή μου, αξίζει να βρίσκονται σε κάθε βιβλιοθήκη.
Πρέπει να επισημάνω εδώ ότι, τα παραπάνω βιβλία, των 793  και 323 σελίδων, αντίστοιχα,  δεν είναι τα μόνα πνευματικά δημιουργήματα του Αθανασίου Τζώρτζη. Το 2016, μας εξέπληξε με την έκδοση του ογκωδέστατου και μνημειώδους 7τομου  ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΛΕΞΙΚΟΥ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ των 800 περίπου σελίδων εκάστου τόμου(σύνολο 5.656 σελίδες)!! Στο λεξικό αυτό, τύπου εγκυκλοπαίδειας, ο συγγραφέας έχει καταγράψει, από τις πλέον έγκυρες πηγές,  την ιστορία και τη λαογραφία όλων των χωριών και οικισμών της Επαρχίας Καλαβρύτων, τα τοπωνύμια, τους Ναούς και τα μοναστήρια, τα αξιοθέατα κάθε χωριού, επίσης, όλα τα ονόματα και την καταγωγή των Καλαβρυτινών επιστημόνων,  συγγραφέων, ιερέων, μοναχών, μεταναστών, των πάντων, καθώς και τα ονόματα των αγωνιστών και πεσόντων σε όλους τους πολέμους, όλα με αλφαβητική σειρά. Άπειρες οι ευχαριστίες μου, προς τον συγγραφέα, διότι στα λήμματα του ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΛΕΞΙΚΟΥ: «Καστριά και Σπήλαιο Των Λιμνών», εκτός των άλλων πολύτιμων στοιχείων, που μας αποκαλύπτει, έχει καταχωρήσει και εκτενή αποσπάσματα από το βιβλίο μου: «ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ»!
Στο πρώτο από τα δύο πρόσφατα  πονήματά του, που αριθμεί 800 σελίδες, περιλαμβάνονται :«5.155 ηρωικές ψυχές αγωνιστών από την Επαρχία Καλαβρύτων και 717 συναγωνιστές τους από άλλα μέρη». Ποιος ξέρει άραγε, επί πόσα χρόνια και πόσο κόπο κατέβαλε ο ακούραστος ιστοριοδίφης ερευνώντας, σκυμμένος πάνω σε δυσανάγνωστα και φθαρμένα έγγραφα των 200 χρόνων, για να φέρει στο φως τα ονοματεπώνυμα αγνώστων, μέχρι χθες, αγωνιστών του 1821 και να τα ταξινομήσει, αλφαβητικά, κατά χωριό καταγωγής και κατά μάχη που έλαβαν μέρος?? Από το παραπάνω αλφαβητικό σύγγραμμα,  μπορεί πλέον κάθε πατριώτης να γνωρίζει, με βεβαιότητα και ακρίβεια, πόσοι, ποιοι και πού πολέμησαν, το 1821  για την ελευθερία της πατρίδας μας. Οι κυριότερες πηγές, στις οποίες κατέφυγε ο συγγραφέας, για  να αντλήσει έγκυρα στοιχεία, όπως ο ίδιος αναφέρει στην εισαγωγή του βιβλίου του ήταν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.),η Εθνική Βιβλιοθήκη, το Αρχηγείο Στρατού, η Φιλοσοφική σχολή, όπου ερεύνησε τις πτυχιακές εργασίες Καλαβρυτινών φοιτητών, που αρκετές περιέχουν αυθεντικά στοιχεία, για τον τόπο της καταγωγής τους κ.ά.
Στο δεύτερο πόνημά του, με τίτλο: ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΏΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ, που αριθμεί 326 σελίδες, ο συγγραφέας παραθέτει τα αποτυπώματα των αγωνιστών, δηλαδή τις σφραγίδες των φορέων της Διοίκησης, των Μοναστηριών κ.ά. (Νομαρχίας Αχαΐας και Ήλιδος, Επαρχείων, πάλαι  Δήμων και Κοινοτήτων Αχαΐας, Δικαστηρίων και άλλων δημόσιων υπηρεσιών) συνολικά 140 σφραγίδες, που εντυπωσιάζουν  τόσο από την όψη τους, όσο και για τις λεπτομερείς και πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες, για καθεμία ξεχωριστά. Επίσης έχει καταχωρήσει περί τις 2.200 ιδιόχειρες υπογραφές αγωνιστών του 1821, από όλη την επαρχία Καλαβρύτων, οι οποίοι είχαν «υπογράψει» για τη λευτεριά  της πατρίδας, με τα όπλα και τους αγώνες τους, αλλά  και πολλοί  με το αίμα τους??? Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, σε κάθε υπογραφή παραθέτει τα στοιχεία του εγγράφου, από το οποίο άντλησε την υπογραφή, που αυτό σημαίνει ότι, ερεύνησε ισάριθμα με τις 2.200 υπογραφές έγγραφα, φθαρμένα από το χρόνο των 200 ετών. Βιογραφικά στοιχεία όλων των αγωνιστών, καθώς και πληροφορίες για τα αναφερόμενα σ’ αυτούς έγγραφα, μπορούν να βρουν οι αναγνώστες στο αναφερόμενο παραπάνω «Ιστορικό Λεξικό της Επαρχίας Καλαβρύτων»
Από τα παραπάνω πνευματικά έργα του αγαπητού μας συμπατριώτη συγγραφέα Αθανασίου Τζώρτζη θα μπορούν πλέον οι πρόεδροι κάθε χωριού ή και κάθε πολιτιστικού Συλλόγου της ιστορικής επαρχίας μας, να καταγράψουν τα ονόματα και τα στοιχεία των ηρώων του χωριού τους και να τα αναρτήσουν στις πλατείες ή και σε άλλους δημόσιους χώρους «ΕΙΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΝ ΑΙΩΝΙΟΝ», των ευκλεώς πεσόντων και αγωνισαμένων στους υπέρ πατρίδας αγώνες, για να διδάσκονται οι νέοι και οι επερχόμενες γενιές, πώς οι δούλοι γίνονται ελεύθεροι  και να καυχώνται με το απόφθεγμα:  "Άμμες δε γ΄εσσόμεθα πολλώ κάρρονες" =(Εμείς όμως θα γίνουμε καλύτεροι)
Ο Αθανάσιος Τζώρτζης πρέπει πολύ να κουράστηκε για την έρευνα και συγγραφή των παραπάνω πνευματικών του έργων, καθώς και άλλων τριών: 1) Γκέρμπεσι – Διαδρομή στους αιώνες (Καμπύλη 2003). 2)ΕΧCEL- Χρήσιμες εφαρμογές (Δίαυλος 2005) και 3)Το Γκέρμπεσι και τα άλλα χωριά του πρώην Δήμου Λαπαθών. Τα Νεζεροχώρια . Η Ζουμπάτα -Μέρος Α’ και μέρος Β’ (Τόμοι 2)- Αθήνα 2023. Πρέπει πολύ να μόχθησε. Έδωσε όμως με τρόπο επαγωγικό αυτό που ήθελε. Πέτυχε. Με τα εκδοθέντα έργα του σφράγισε τον μόχθο του και άφησε τα δικά του ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ. Γι αυτό αξίζει κάθε δημόσιο έπαινο. Τα έργα του πρέπει να ενισχύονται από μία σωστή Πολιτεία και οι συμπατριώτες πρέπει να σεμνύνονται γι’ αυτόν.
Με πολλή αγάπη και εκτίμηση
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Β.ΓΚΛΑΒΑΣ


Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2024 | 12:58 pm


Στις μαθήτριες του Γυμνασίου Καλαβρύτων, Μαρία και Ιωάννα Παπαχριστοπούλου το διεθνές βραβείο επιστήμης - τέχνης «Unfold your world»



Οι μαθήτριες του Γυμνασίου Καλαβρύτων, Μαρία και Ιωάννα Παπαχριστοπούλου, κέρδισαν το πρώτο βραβείο στην ηλικιακή κατηγορία 14-15 ετών στο διαγωνισμό επιστήμης-τέχνης «Unfold your world», που διοργάνωσε κατά το σχολικό έτος 2023-2024 το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας (EMBL) στη Χαϊδελβέργη (Γερμανία) με αφορμή τα 50 χρόνια λειτουργίας του. Οι διαγωνιζόμενοι έπρεπε να επιλέξουν μια πρωτεΐνη από την ευρωπαϊκή βάση δεδομένων πρωτεϊνών PDBe, να τη μελετήσουν και να μεταφέρουν στο κοινό τις σχετικές πληροφορίες μέσω ενός έργου τέχνης. Οι μαθήτριές μας επέλεξαν τον υποδοχέα της σεροτονίνης, μια πρωτεΐνη με σημαντικό ρόλο στην ζωή μας, στη διάθεση και στον ύπνο μας. Χρησιμοποίησαν διάφορες τεχνικές για το έργο τους στο οποίο αναπαράστησαν την τρισδιάστατη δομή της πρωτεΐνης με μεγάλη ακρίβεια και την συνδύασαν με τη «Χαρά» από την ταινία «Τα μυαλά που κουβαλάς».
Στο διαγωνισμό συμμετείχαν περίπου 150 έργα μαθητών και μαθητριών 10-19 ετών από τις 29 χώρες-μέλη του EMBL, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα. Η εκπαιδευτικός που καθοδήγησε τις δύο μαθήτριες είναι η βιολόγος Δρ. Άννα Αντωνακοπούλου.

Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2024 | 7:00 am


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΒΕΣΙΝΑΙΩΝ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΩΝ



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΒΕΣΙΝΑΙΩΝ
«Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ»
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΩΝ
Αγαπητά Μέλη του Συλλόγου, συμπατριώτες και φίλοι,
Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας που θα διεξαχθεί την Κυριακή 1-12-2024 και από ώρα 11:00 Π.Μ. ΕΩΣ 13:30.
Ως χώρος διεξαγωγής ορίσθηκαν τα γραφεία της ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ Πατησίων 121 (2ος όροφος), Αθήνα (Στάση Αγγελοπούλου). Σύμφωνα με το Καταστατικό του Συλλόγου, θα πραγματοποιηθούν και αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (Δ.Σ.) και ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ (Ε.Ε.) για την επόμενη 2ετία.
Προσκαλούνται οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο ή την Εξελεγκτική Επιτροπή, να υποβάλλουν την υποψηφιότητά τους μέσω email: [email protected] συμπληρώνοντας τα στοιχεία επικοινωνίας τους ή να καλέσουν τον Γ.Γ. του ΔΣ, κ.Σταθόπουλο Ιωάννη
στο τηλ.: 694 7771616. Τελική ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων ορίζεται το ΣΑΒΒΑΤΟ 23/11/2024.
Εγγραφές νέων μελών και ανανεώσεις συνδρομών θα γίνονται μέχρι και την ημέρα των αρχαιρεσιών και μέχρι την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας με φυσική παρουσία ή εξουσιοδότηση σε άλλο μέλος. Στην ψηφοφορία μπορείτε να συμμετάσχετε με εξουσιοδότηση.
Τα παρόντα μέλη θα συγκροτήσουν Γενική Συνέλευση η οποία θα εκλέξει και εφορευτική επιτροπή. Το χρηματικό ποσό εγγραφής νέων μελών και ταυτόχρονα ετήσια συνδρομή μελών διατηρείται στα 10 ευρώ.
Παρακαλούμε για την συμμετοχή όλων των αγαπητών Βεσιναίων, φίλων και μελών του Συλλόγου. Η παρουσία σας θα δώσει δύναμη στο επόμενο ΔΣ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Αλέξανδρος Κατσιάμπουλας Ιωάννης Σταθόπουλος
Στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού του Συλλόγου: ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΙΒΑΝ: GR1601101550000015529612614
ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ: 155/296126-14 ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ: ΣΥΛ.ΠΑΡΑΔΟΣ.ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤ.ΒΕΣΙΝΑΙΩΝ «Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ»

Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2024 | 6:00 am


Πατριαρχική τιμή στον Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού Πατρών Ιωάννη Κόττορο



Τό ὀφφίκιο τοῦ Ἂρχοντος Ὑμνωδοῦ τῆς Μεγάλης τοῦ Χριστοῦ Ἐκκλησίας, ἀπένειμε ὁ Παναγιώτατος καί Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαῖος στόν εὐλαβέστατο καί Μουσικολογιώτατο κ. Ἰωάννην Κόττορον, Πρωτοψάλτην τοῦ ἱεροῦ Μητροπολιτικοῦ Ναοῦ Εὐαγγελιστρίας Πατρῶν, καί μέχρι πρότινος Διευθυντήν τοῦ Ἐκκλησιαστικοῦ Λυκείου Πατρῶν.
Τά Σεπτά Πατριαρχικά Γράμματα, ἐδόθησαν στόν τιμηθέντα Πρωτοψάλτην, σεπτῇ ἀναθέσει τοῦ Παναγιωτάτου καί Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ὑπό τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρῶν κ. Χρυσοστόμου, σέ σεμνή τελετή, ἡ ὁποία ἒλαβε χώρα, στό τέλος τῆς Θείας Λειτουργίας, τῆς Κυριακῆς, 17ης Νοεμβρίου ἐ.ἒ, στόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό Εὐαγγελιστρίας Πατρῶν, ἐν πληθούσῃ Ἐκκλησίᾳ.
Ὁ Σεβασμιώτατος εὐχαρίστησε εὐγνωμόνως τόν Παναγιώτατον καί Οἰκουμενικόν Πατριάρχην κ.κ. Βαρθολομαῖον διά τήν Πατριαρχικήν τιμήν στό πρόσωπο τοῦ κ. Ἰωάννου Κοττόρου καί ἐπήνεσε τόν τιμηθέντα τοῦ ὁποίου ἐξῆρε τό ἒργον καί τήν προσφοράν εἰς τήν Ἐκκλησίαν καί τήν κοινωνίαν.
Ὁ τιμηθείς μέ τό ὀφφίκιον τοῦ Ἂρχοντος Ὑμνωδοῦ τῆς Μεγάλης τοῦ Χριστοῦ Ἐκκλησίας, ἐν βαθυτάτῃ συγκινήσει, ἐδόξασε τόν Θεόν καί εὐχαρίστησε υἱϊκῶς, προσκυνητῶς καί ἐκ βάθους ψυχῆς του, τόν Παναγιώτατον καί Οἰκουμενικόν Πατριάρχην κ.κ. Βαρθολομαῖον, διά τήν Πατριαρχικήν τιμήν καί εὐλογίαν.
Ὡς Πάτμιος δέ, ἐμνήσθη τῆς ἱερᾶς κατά Θεόν παιδείας, τήν ὁποίαν ἒλαβε στήν Γενέτειρά του, στό Ἀγαθονήσι, καί στήν ἱεράν Νῆσον τοῦ Εὐαγγελιστοῦ Ἰωάννου καί εὐχαρίστησε τοῦς γονεῖς του, τήν οἰκογένειά του, τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρῶν κ.κ. Χρυσόστομο καί ὃλους ὃσοι συνέβαλαν στήν μέχρι τώρα πρόοδον καί κατά Θεόν προκοπήν του.
Μετά ταῦτα οἱ χοροί τῶν Ἱεροψαλτῶν ἒψαλαν τόν πολυχρονισμό τοῦ Παναγιωτάτου καί Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου.
Ὁ κ. Κόττορος, ἐδέχθη τίς εὐχές τοῦ ἱεροῦ Κλήρου, πολλῶν Ἱεροψαλτῶν πού εἶχαν προσέλθει γιά νά χαροῦν μαζί του καί τοῦ πλήθους τῶν εὐσεβῶν Χριστιανῶν, οἱ ὁποῖοι κατέκλυσαν τόν Ἱερόν Μητροπολιτικόν Ναόν.

Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2024 | 6:00 am


Σκεπαστό: ΈΦυγε ο Αθανάσιος (Σούλης) Καραμούζης



Θλίψη προκάλεσε στην τοπική κοινωνία των Καλαβρύτων και όχι μόνο η είδηση του ξαφνικού θανάτου του πολύ αγαπητού συμπατριώτη μας Αθανασίου (Σούλη) Καραμούζη που έφυγε ξαφνικά από την ζωή στα 61 του χρόνια. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα Σκεπαστού την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου.

Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2024 | 5:55 am


ΕΚΔΗΜΙΑ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ π. ΧΡΗΣΤΟΥ ΡΕΛΛΑ ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ



Η Ιερά Μητρόπολή μας μετά βαθυτάτης θλίψεως αναγγέλλει την προς Κύριον εκδημία του μακαριστού Πρωτοπρεσβυτέρου π. Χρήστου Ρέλλα, Εφημερίου επί σειρά ετών του Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Φανερωμένης) Αιγίου.
Ο μακαριστός γεννήθηκε στις 14 Νοεμβρίου του 1929 στην Κέρτεζη Καλαβρύτων. Το 1954 νυμφεύθηκε την ευσεβή σύζυγό του και μετέπειτα πρεσβυτέρα Καλυψώ, με την οποία απέκτησαν τέσσερα παιδιά.
Ο μακαριστός Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κυρός Αγαθόνικος, τον χειροτόνησε Διάκονο στις 29 Ιουνίου 1955 στον Μητροπολιτικό Ναό των Καλαβρύτων και Πρεσβύτερο την επομένη ημέρα, στις 30 Ιουνίου, στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Βερσοβάς, αναθέτοντάς του τα εφημεριακά καθήκοντα του Ιερού Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών και της Αγίας Τριάδος Ζαρούχλας. Από την 1η Φεβρουαρίου 1959 έως την 30η Ιουνίου του 1960 υπηρέτησε στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Αραχωβιτίκων. Στη συνέχεια μετατέθηκε και άσκησε εφημεριακά καθήκοντα στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Αιγίου (1/7/1960-30/09/1979), στον Ιερό Ναό Εισοδίων Αιγίου (01/10/197930/09/1993) και τέλος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης Αιγίου, από την 1η Οκτωβρίου 1993 έως και της συνταξιοδοτήσεώς του αναλαμβάνοντας, μάλιστα, τα τελευταία χρόνια καθήκοντα Προϊσταμένου του Ιερού Ναού και μεριμνώντας δια την ανακαίνισή του μετά τον σεισμό του 1995.
Για τον ένθεο ζήλο, την ευσέβεια, την ιεροπρέπεια και την ευδόκιμη ιερατική του πορεία χειροθετήθηκε Οικονόμος, στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Αιγίου, στις 2 Μαΐου του 1980 και Πρωτοπρεσβύτερος στον
Ιερό Ναό των Εισοδίων Αιγίου, στις 21 Νοεμβρίου του 1989 από τον
Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, κ. Αμβρόσιο. Το 1980 του απενεμήθη, επίσης, και η «Πνευματική Πατρότητα». Εργάστηκε, ως απλός λευίτης, αθόρυβα αλλά αποτελεσματικά, σε ανεγέρσεις ναών, και επισκευές λόγω φυσικών φθορών ή σεισμών, ενώ παράλληλα μεριμνούσε για την εκάστοτε ενορία του και τις υλικοπνευματικές ανάγκες των ενοριτών και συνανθρώπων του.
Διετέλεσε στενός συνεργάτης του Σεβασμιωτάτου Γέροντος Μητροπολίτου κ. Αμβροσίου, ο οποίος εκτιμώντας την αφοσίωση και την διακονία του στην Εκκλησία του ανέθεσε τις διοικητικές θέσεις του Αρχιερατικού Επιτρόπου Αιγίου και του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου. Για την πολυετή, πολύπλευρη και καρποφόρο Διακονία του τιμήθηκε σε ειδική τελετή-εκδήλωση το 2005, επ’ ευκαιρίᾳ της συμπλήρωσης 50 χρόνων ιερατικής διαδρομής, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Αμβρόσιο με το παράσημο της Μητροπόλεως, τον «Χρυσούν Σταυρόν» και με Τιμητικό Δίπλωμα. Έως της τελευτής του ο μακαριστός έφερε τον τιμητικό τίτλο του Επιτίμου Γενικού Αρχιερατικού .
Το σκήνωμα του κεκοιμημένου Ιερέως θα μεταφερθεί στον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φανερωμένης Αιγίου το πρωί της Πέμπτης 21ης Νοεμβρίου 2024 όπου θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία και θα παραμείνει μέχρι την Εξόδιο Ακολουθία, που θα τελεσθεί ώρα 12.00 μ.μ..
Ο Σεβασμιώτατος Γέρων Μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος και ο Ιερός Κλήρος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας εκφράζουν τις συλλυπητήριες ευχές τους στα τέκνα του, τα εγγόνια και τους λοιπούς οικείους του μακαριστού, δεόμενοι στον Κύριο να αναπαύσει την ψυχή του «εν σκηναίς δικαίων».
Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως

Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2024 | 5:39 am


ΣΕ ΑΙΓΙΟ ΚΑΙ ΑΚΡΑΤΑ ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΦΩΝΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ



Ξεκινούν το Σάββατο 23 Νοεμβρίου τα δωρεάν βιωματικά σεμινάρια που
πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Δήμου Αιγιαλείας και την διοργάνωση της
Αντιδημαρχίας Δημοσίων Σχέσεων – Επικοινωνίας - Εθιμοτυπίας - Συναφών Εκδηλώσεων, σε συνεργασία με την σοπράνο και ηθοποιό Χριστίνα Τσιμπρή, στο πλαίσιο της κινητοποίησης των πολιτών του τόπου μας, να δημιουργήσουν και να εκφραστούν μέσω της κίνησης, της φωνής, της μουσικής.
Στόχος της κ ας Τσιμπρή είναι να βοηθήσει στην ενδυνάμωση και αυτοπεποίθηση σε θέματα φωνής και σκηνικού άγχους, μέσα από τον αυτοσχεδιασμό, την διαδικασία της πρόβας, ασκήσεις φωνητικής και υποκριτικής (μέθοδος AVT).
Με 44 συμμετέχοντες από διάφορες περιοχές της Αιγιάλειας, τα σεμινάρια θα
πραγματοποιηθούν τα Σαββατοκύριακα:
23-24 Νοεμβρίου και 30 Νοεμβρίου-1 Δεκεμβρίου 2024.
Τα Σάββατα, τα σεμινάρια θα πραγματοποιούνται στον χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αναγέννησις» Ακράτας, 17:00 με 20:00.
Τις Κυριακές, τα σεμινάρια θα πραγματοποιούνται στα Παλαιά Σφαγεία Αιγίου, 10:00-13:00, 14:00-17:00 και 17:30-20:30.

Πληροφορίες σεμιναρίων: 6949064270
Χριστίνα Τσιμπρή
site: https://tsibbri.com/el/
Facebook: https://www.facebook.com/ChristinaTsimbri/
Instagram: https://www.instagram.com/tsibbri/

Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2024 | 5:35 am


LATSIS PARTS – 44ο ΡΑΛΛΥ ΑΧΑΙΟΣ» 23-24 Νοεμβρίου 2024



Το ΣΑΒΒΑΤΟ και την ΚΥΡΙΑΚΗ 23-24 Νοεμβρίου 2024 ο ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΠΑΤΡΩΝ (ΑΟΠ) διοργανώνει τον αγώνα «LATSIS PARTS – 44ο ΡΑΛΛΥ ΑΧΑΙΟΣ», με Συνδιοργανωτή τον Δήμο Ερυμάνθου. Ο αγώνας είναι ο τέταρτος και τελευταίος του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ασφάλτου, όπως έχει προκηρυχθεί από την Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος για το 2024.
Σχεδόν όλες οι κατηγορίες συμπλήρωσαν, με τον πίνακα συμμετοχών να «γεμίζει» με τα ονόματα από 31 πληρώματα. Αναλυτικά στην κατηγορία C1 θα λάβουν μέρος 4 πληρώματα, στην C2 2 πληρώματα, στην C3 5 πληρώματα, στην C4 4 πληρώματα, στην C5 6 πληρώματα, στην C6 9 πληρώματα και ένα ιστορικό.
Με κοινό παρονομαστή πως η μάχη των τίτλων είναι σχεδόν ανοιχτή σε όλα τα μέτωπα και με δεδομένο πως το «LATSIS PARTS – 44ο ΡΑΛΛΥ ΑΧΑΙΟΣ», έχει συντελεστή 1,5, αναμένεται ένας συναρπαστικός αγώνας που θα κρίνει αρκετούς πρωταθλητές αλλά και κυπελλούχους πραγματικά στο νήμα.
Πάνω από 8 πληρώματα βλέπουν με την άκρη του ματιού τους το βάθρο της γενικής κατάταξης του πρωταθλήματος και αυτό δίνει άλλο ενδιαφέρον. Στις κατηγορίες F2 και F2E θα τολμούσαμε να πούμε πως δεν χωρούν προγνωστικά.
Θυμίζουμε πως η πρώτη ειδική διαδρομή του αγώνα, τρεις (3) φορές επαναλαμβανόμενη, θα ξεκινάει από το Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίτσας με προορισμό το χωριό Θωμαίικα, όπου πριν την είσοδο του χωριού, θα είναι και ο τερματισμός, με μήκος 13,20χλμ και ονομασία «ΧΑΛΑΝΔΡΙΤΣΑ».
Η δεύτερη ειδική διαδρομή του αγώνα, τρεις (3) φορές επαναλαμβανόμενη, θα ξεκινάει μετά το χωριό Λεόντιο και διαμέσου του χωριού Δεμέστιχα θα τερματίζει 50 μέτρα πριν την διασταύρωση με την Ε.Ο. Πατρών-Καλαβρύτων στην θέση Αγρίδι, με μήκος 16,6χλμ και ονομασία «ΛΕΟΝΤΙΟ».
Το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024, θα διεξαχθεί ο Διοικητικός και Τεχνικός έλεγχος στην Πάτρα στο «ΙΚΤΕΟ ΜΑΡΓΑΡΩΝΗΣ», ενώ το βράδυ θα διεξαχθεί πανηγυρική εκκίνηση στο κέντρο του Δήμου Ερυμάνθου.
Η σημαία εκκίνησης για την Ε.Δ. Χαλανδρίτσα 1 θα πέσει στις 09:18 ενώ για την Ε.Δ. Λεόντιο 1 στις 09:51. Ο δρόμος κλείνει 1 ώρα και 30 λεπτά πριν το πρώτο αυτοκίνητο.
Τα τελευταία αυτοκίνητα θα τερματίσουν στην Χαλανδρίτσα λίγο πριν τις 16:00 με τις απονομές να πραγματοποιούνται στο κέντρο «ΜΠΑΛΚΟΝΙ» στο κέντρο του Δήμου Ερυμάνθου.

Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2024 | 5:27 am


Ραγδαίες εξελίξεις για την Ειρήνη Μουρτζούκου

Σύμφωνα με πληροφορίες είναι σε εξέλιξη η αναζήτηση της Ειρήνης Μουρτζούκου από την Αστυνομία, για να γίνει σύλληψή της.
Όπως μεταδίδει το newsit.gr η αστυνομία αναζητά από το απόγευμα της Τρίτης (19/11/24) την Ειρήνη Μουρτζουκου για να προχωρήσει στη σύλληψή της, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, μετά από μήνυση που έκανε σε βάρος της μέλος της οικογένειάς της, που η Ειρήνη «φωτογράφησε» ως τον πατέρα των παιδιών της, χωρίς να αναφέρει το όνομα του.
Ο άνθρωπος αυτός ήρθε στην Αθήνα συνοδευόμενος από την μητέρα της Ειρήνης, που πρόκειται να καταθέσει αύριο (19/11/24).
Υπέβαλε μήνυση σε βάρος της Ειρήνης Μουρτζούκου για συκοφαντική δυσφήμηση και τώρα, η αστυνομία την ψάχνει, χωρίς να την έχει εντοπίσει ακόμα.
Όπως θα δείτε στο παρακάτω βίντεο (στο χρόνο 3.55) το απόγευμα της Δευτέρας, η Ειρήνη Μουρτζούκου είχε μιλήσει στο LiveNews, για τον πατέρα των παιδιών της, αποκαλύπτοντας ότι «είναι από το οικογενειακό περιβάλλον».
Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες για την Ειρήνη Μουρτζούκου, που ήταν παρούσα σε 5 θανάτους μωρών, μεταξύ των οποίων και τα δύο δικά της παιδιά, δύο κοριτσάκια.
Τα δικά της λόγια, ότι αυτά τα δύο κοριτσάκια τα απέκτησε με άνθρωπο από το οικογενειακό της περιβάλλον, ήταν εκείνα που αναμένεται να οδηγήσουν και στη σύλληψή της, αν βεβαίως η Αστυνομία καταφέρει να την εντοπίσει για να την συλλάβει.

Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2024 | 5:25 am


Oμόφωνα εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ o Αντώνης Σαμαράς



Με ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΝΔ ετέθη εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος ο πρώην πρόεδρός του και πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Η Επιτροπή Δεοντολογίας συνεδρίασε υπό την προεδρία του Γιάννη Τραγάκη, με μέλη τους Σταύρο Καλαφάτη, Κώστα Τσιάρα, Θανάση Μπούρα, Θεόδωρο Καράογλου. Δεν υπήρξαν ενστάσεις, ενώ δεν έγινε ιδιαίτερη συζήτηση. Η απόφαση αποστέλλεται στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ και αύριο θα διαβιβαστεί στον Πρόεδρο της Βουλής.

Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2024 | 5:20 am


Η Ουκρανία χτύπησε τη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους - Παγκόσμια ανησυχία

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν το πρώτο τους χτύπημα σε συνοριακή περιοχή εντός της ρωσικής επικράτειας με πύραυλο ATACMS.
Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα το υπουργείο Άμυνας της χώρας,
μετέδωσαν ότι βρέθηκαν συντρίμμια από πύραυλο ATACMS σε στρατιωτική εγκατάσταση στην περιοχή του Μπριανσκ, επιβεβαιώνοντας έτσι τις προηγούμενες σχετικές αναφορές.
Πριν από δύο ημέρες, διεθνή μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους και το Reuters, επικαλούμενο δυο Αμερικανούς αξιωματούχος και πηγή του ενήμερη σχετικά, ανέφεραν πως η κυβέρνηση Μπάιντεν έλαβε την απόφαση να επιτρέψει στις ουκρανικές δυνάμεις να εξαπολύει πλήγματα με οπλικά συστήματα αμερικανικής κατασκευής που έχουν μακρά εμβέλεια εναντίον στόχων βαθιά στη Ρωσία. Έτσι, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποδέχτηκε ένα μακροχρόνιο αίτημα του Κιέβου, λίγο πριν την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο και την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είναι επικριτικός στην αμερικανική βοήθεια στην Ουκρανία.
Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενέκρινε ένα επικαιροποιημένο διάταγμα για τα πυρηνικά, σύμφωνα με το οποίο η Ρωσία θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων εάν έρθει αντιμέτωπη με πυραυλική επίθεση εναντίον της που υποστηρίζεται από μια πυρηνική δύναμη. Η απόφαση να αλλάξει το επίσημο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας βρίσκεται σε διαδικασία εδώ και μήνες αλλά η υπογραφή του Πούτιν αυτή την εβδομάδα φαίνεται να είναι μια απάντηση στην κυβέρνηση Μπάιντεν που φέρεται να έδωσε το «πράσινο φως» στην Ουκρανία να εκτοξεύσει αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς βαθιά στη Ρωσία.
Το επικαιροποιημένο διάταγμα, το οποίο αναλύει τις απειλές που θα έκαναν τη ρωσική ηγεσία να εξετάσει ένα πυρηνικό χτύπημα, ανέφερε ότι μια επίθεση με συμβατικούς πυραύλους, drones ή άλλα αεροσκάφη θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι πληροί αυτά τα κριτήρια, συμπληρώνοντας ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Ρωσίας από ένα κράτος-μέλος συμμαχίας θα θεωρηθεί από τη Μόσχα ως επίθεση εναντίον της από ολόκληρη τη συμμαχία.

Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2024 | 5:11 am


Πέθανε ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας



Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 72 ετών άφησε ο Δημήτρης Σούρας. Ο γνωστός ψυχίατρος νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση, μετά από διάγνωση με μικροβιακή λοίμωξη.
Στους προσωπικούς λογαριασμούς του Δημήτρη Σούρα στα social media δημοσιεύτηκε μία ανάρτηση, η οποία αναφέρει:
«Σας ευχαριστώ πολύ για την αγάπη σας!!! Απευθύνομαι σε όλους σας που με αγαπήσατε και σας αγάπησα από άκρη σε άκρη! Εγώ έμαθα, μίλησα και έζησα! Σειρά σας! Θα σας ακολουθώ από ψηλά…».

Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2024 | 5:10 am


Καλαβρυτα - Ειδήσεις και Νέα

Αχαΐα: Αστυνομικό δελτίο - ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS

Αχαΐα: Αστυνομικό δελτίο  ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS

Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2024 | 5:03 pm


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Καλαβρυτα