Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Αχαϊας   >   Καλαβρυτα    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Χρήστος Σταϊκούρας: Η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου είναι σημείο αναφοράς της σύγχρονης Ελλάδας



«Η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου είναι ένα εμβληματικό έργο που αποτελεί, πλέον, σημείο αναφοράς της σύγχρονης Ελλάδας. Της Ελλάδας που μπορεί να φτάσει ψηλότερα, να αναπτύσσεται και να ισχυροποιείται πολύπλευρα». Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, σήμερα, για τα 20 χρόνια λειτουργίας του έργου και με αφορμή το πέρασμα της Ολυμπιακής Φλόγας, στο ταξίδι της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
Όπως ανέφερε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, «σε αυτά τα 20 χρόνια λειτουργίας έχουν πραγματοποιηθεί 77 εκατ. διελεύσεις οχημάτων από τη Γέφυρα “Χαρίλαος Τρικούπης”, η οποία εκπληρώνει τον πολλαπλό της ρόλο».
Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό του ο κ. Σταϊκούρας: «Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με σκληρή δουλειά, σχέδιο και μεθοδικότητα, συνεχίζει να επιτελεί τον στρατηγικό του ρόλο, υλοποιώντας εμβληματικά, μεγάλα και μικρά έργα σε όλη την επικράτεια. Έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη και ενισχύουν την ευημερία των πολιτών».
Από την πλευρά της, η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές Χριστίνα Αλεξοπούλου, κατά την ομιλία της επεσήμανε ότι «η Γέφυρα διευκόλυνε την ζωή των κατοίκων της περιοχής, συνέβαλε στην ανάπτυξη της οικονομίας και σήμερα, δίνει το παράδειγμα, συμβάλλοντας στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, με πολλούς τρόπους.
Θέλω να σταθώ», τόνισε χαρακτηριστικά, «στη μείωση της τιμής διέλευσης, των ηλεκτρικών οχημάτων κατά 34%, στην τοποθέτηση σημείων φόρτισης πάνω στη γέφυρα, αλλά και στην χρήση ηλεκτρικών οχημάτων για τις μετακινήσεις του προσωπικού. Όλα αυτά συνθέτουν την εικόνα» υπογράμμισε η κυρία Αλεξοπούλου «ενός σύγχρονου φορέα που λαμβάνει σοβαρά, υπόψη του, το ενεργειακό αποτύπωμα».
Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές Νίκος Ταχιάος στον χαιρετισμό του δήλωσε ότι: «Η Γέφυρα αποτελεί ένα σύμβολο του εκσυγχρονισμού της Ελλάδας στο μεταίχμιο του εικοστού αιώνα. Ένα αίτημα το οποίο παραμένει διαρκές και συνεχίζεται σήμερα από, την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αποτελεί ένα έργο το οποίο έχει μοναδικά κατασκευαστικά χαρακτηριστικά, μια τεχνογνωσία πρωτότυπη για την εποχή της. Στη κατασκευή της γέφυρας συνεργάστηκαν Γάλλοι και Έλληνες μηχανικοί, μεταφέροντας την τεχνογνωσία τους στη χώρα μας. Κάτι πάρα πολύ σημαντικό για τις ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες.
Η ώσμωση αυτή μεταξύ των κατασκευαστικών εταιρειών της χώρας και ομίλων όπως η Vinci συνεχίζει να είναι μια πρόκληση για τα επόμενα χρόνια καθώς παράγει προστιθέμενη αξία.
Στο μέλλον μπορούμε να αναπτύξουμε – γιατί αυτό αποτελεί το αίτημα της εποχής – νέα έργα χρησιμοποιώντας τα μοντέλα των παραχωρήσεων και των ΣΔΙΤ, τα οποία έχουν χαρακτήρα αποδοτικότητας και δοκιμάστηκαν με επιτυχία στη γέφυρα».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα:

Είναι μεγάλη η τιμή και η χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ, για μια διπλή γιορτή. Τη συμπλήρωση 20 ετών από την παράδοση ενός από τα πιο εμβληματικά έργα υποδομής και ανάπτυξης που έχουν κατασκευαστεί στη χώρα μας, τη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου.
Και ταυτόχρονα το πέρασμα της Ολυμπιακής Φλόγας, στο ταξίδι της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Η ιστορία της Γέφυρας, άλλωστε, είναι συνυφασμένη με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς εγκαινιάστηκε λίγες ημέρες προτού διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004, στην Αθήνα.
Όμως, το όραμα για την κατασκευή της χρονολογείται από τον 19ο αιώνα, όταν ένας από τους πιο σημαντικούς πολιτικούς στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους, διατύπωσε δημοσίως αυτή την ιδέα.
Ορμώμενος, βέβαια, και από τα δικά του βιώματα. Όπως αναφέρεται σε μια από τις εγκυρότερες βιογραφίες του, το 1873, σε μια επιστολή προς την οικογένειά του, όπου προανήγγειλε την επιστροφή του από την Αθήνα στο Μεσολόγγι, ο Χαρίλαος Τρικούπης σημείωνε ότι το ταξίδι του θα διαρκούσε 54 ώρες και μάλιστα, ακτοπλοϊκώς.
Σήμερα, η ίδια διαδρομή καλύπτεται οδικώς σε περίπου 2 ώρες και 40 λεπτά. Γιατί υπάρχει η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, αλλά και γιατί υπάρχουν η Ολυμπία Οδός και η Ιόνια Οδός. Και αυτό δεν ήταν κάτι αυτονόητο. Θυμίζω ότι ο διαγωνισμός για το έργο ξεκίνησε το 1993. Και όταν λειτούργησε η Γέφυρα, πριν από 20 χρόνια, συνέδεε τις δύο εθνικές οδούς που είχαν κατασκευαστεί τις προηγούμενες δεκαετίες.
Χρειάστηκαν αρκετά χρόνια, πολλές θυσίες και μεγάλη προσπάθεια διαδοχικών Κυβερνήσεων για να φτάσουμε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα. Το σημείο στο οποίο να αποτελεί η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου τη φυσική συνέχεια ενός σύγχρονου δικτύου αυτοκινητοδρόμων που ενώνει τη Δυτική Ελλάδα και κοσμεί τον δομικό πλούτο της χώρας μας, με τα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά της, αλλά και την εντυπωσιακή της εικόνα.
Σε αυτά τα 20 χρόνια λειτουργίας, έχουν πραγματοποιηθεί 77 εκατ. διελεύσεις οχημάτων από τη Γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης, η οποία εκπληρώνει τον πολλαπλό της ρόλο.
· Εξασφαλίζει τη συνδεσιμότητα της Δυτικής Πελοποννήσου με τη Δυτική Στερεά Ελλάδα, που ήταν αποκομμένες στο παρελθόν, όταν επικρατούσαν κακές καιρικές συνθήκες.
· Παρέχει ευκολότερη και ταχύτερη μεταφορά ανθρώπων και αγαθών.
· Υποστηρίζει την περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη.
· Συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αφενός μειώνοντας τον χρόνο ταξιδίου, και αφετέρου καλύπτοντας τις ανάγκες λειτουργίας της από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
· Ισχυροποιεί την εικόνα της χώρας, αποτελώντας ένα σημαντικό επίτευγμα της Μηχανικής, ως μια από τις μεγαλύτερες καλωδιωτές γέφυρες στον κόσμο. Αυτή είναι, άλλωστε, η εικόνα που θα ταξιδέψει σήμερα, από εδώ, σε όλο τον κόσμο.
Η διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας από τη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο που αποτελεί, πλέον, σημείο αναφοράς της σύγχρονης Ελλάδας. Της Ελλάδας που μπορεί να φτάσει ψηλότερα, να μεγεθύνεται ισχυρότερα, να αναπτύσσεται ισχυρότερα, να ισχυροποιείται πολύπλευρα. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με σκληρή δουλειά, σχέδιο και μεθοδικότητα, συνεχίζει να επιτελεί τον στρατηγικό του ρόλο, υλοποιώντας εμβληματικά, μεγάλα και μικρά έργα σε όλη την επικράτεια. Έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη και ενισχύουν την ευημερία των πολιτών.



Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης της Υφυπουργού Υποδομών, αρμόδιας για τις Μεταφορές, Χριστίνας Αλεξοπούλου:

Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι εδώ ανταποκρινόμενη στην πρόσκλησή σας για τον εορτασμό της 20ης Επετείου της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου που συμπίπτει με πέρασμα της Ολυμπιακής Φλόγας, στο δρόμο προς το Παρίσι και τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Είχα τη μοναδική ευκαιρία στα πρώτα επαγγελματικά μου βήματα, ως μηχανικός πεδίου, να δουλέψω στο συγκεκριμένο εργοτάξιο και να αποκομίσω μια ανεπανάληπτη εμπειρία. Νιώθω υπερήφανη γι’ αυτό το μοναδικό έργο, που γιορτάζουμε σήμερα, 20 χρόνια λειτουργίας του.
Τότε δεν ήταν ορατό στους πολλούς, ότι πρόκειται για το πρώτο κομμάτι ενός παζλ που θα άλλαζε σημαντικά, τις οδικές μεταφορές στη χώρα μας: Ολυμπία Οδός, Ιόνια Οδός και η συνέχεια σήμερα με τον αυτοκινητόδρομο Πατρών – Πύργου μήκους 75 χιλιομέτρων που όπως γνωρίζετε προχωρά, με ταχείς ρυθμούς. Σύντομα οι εκτελεσμένες εργασίες, θα υπερβούν το 50% πιθανόν ως το τέλος του χρόνου να προσεγγίσουν το 80%, με την ολοκλήρωση του έργου το 2025. Ένα έργο που θα αναβαθμίσει την Οδική Ασφάλεια, θα επιταχύνει τις μεταφορές, θα μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και θα δώσει ώθηση στην τοπική οικονομία. Ένα έργο που θα φέρει πιο κοντά το μεγάλο brand name, την Αρχαία Ολυμπία, με την Γέφυρα, θα μειώσει τις χρονικές αποστάσεις, αλλάζοντας τα δεδομένα.
Η Γέφυρα διευκόλυνε την ζωή των κατοίκων της περιοχής, συνέβαλε στην ανάπτυξη της οικονομίας και σήμερα, για να έρθω στα καθ’ υμάς, δίνει το παράδειγμα, συμβάλλοντας στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, με πολλούς τρόπους. Θέλω να σταθώ στην μείωση της τιμής διέλευσης, των ηλεκτρικών οχημάτων κατά 34%, στην τοποθέτηση σημείων φόρτισης πάνω στη γέφυρα, αλλά και στην χρήση ηλεκτρικών οχημάτων για τις μετακινήσεις του προσωπικού. Όλα αυτά συνθέτουν την εικόνα, ενός σύγχρονου φορέα που λαμβάνει σοβαρά, υπόψη του, το ενεργειακό αποτύπωμα.
Η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου εγκαινιάστηκε το 2004, πριν την έναρξη της Ολυμπιάδας στην Αθήνα. Αποτελεί ορόσημο της Ελλάδας του 21ου αιώνα, ένα σπουδαίο οικοδόμημα, αντάξιο της εικόνας που προσδοκούμε και χτίζουμε για την χώρα μας. Εμείς οι μηχανικοί, έχουμε διαδραματίσει κομβικό ρόλο στη δημιουργία σημαντικών εθνικών υποδομών και δημοσίων έργων. Τις τελευταίες δεκαετίες, ο τεχνικός – κατασκευαστικός κλάδος πρωταγωνιστεί στον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του συνόλου των υποδομών και μεταφορών της χώρας.
Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σχεδιάζουμε και υλοποιούμε δημόσια έργα, όπως είναι η ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου Πατρών – Πύργου, με όρους οικονομικής αποτελεσματικής και κοινωνικής ανταποδοτικότητας. Έργα που προάγουν την περιφερειακή ανάπτυξη, δημιουργούν θέσεις απασχόλησης και τονώνουν την κοινωνική συνοχή, έργα μεγάλα και μικρά, ανθεκτικά και ποιοτικά, που βοηθούν στη βιώσιμη ανάπτυξη αλλά και στην ασφάλεια των μεταφορών.
Δεν είναι τυχαίο ότι τα στοιχεία του 2023, δεικνύουν σημαντική αύξηση επισκεψιμότητας της περιοχής. Πλέον ο επισκέπτης μπορεί να φτάσει από τα Γιάννενα στην Πάτρα, σε 150 λεπτά σύννομα, με ασφάλεια και χαμηλότερο ενεργειακό αποτύπωμα. Είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε την ευχέρεια των Υποδομών, για να ενισχύσουμε την επισκεψιμότητα της περιοχής. Ακόμη και με θεματικό τουρισμό, αθλητικό, ποδηλατικό. Δράττομαι της ευκαιρίας να τονίσω πως η Μεσογειακή διαδρομή ΕV8 του Eurovelo διέρχεται από τη Γέφυρα στην πορεία της από την Ηγουμενίτσα στην Αθήνα. Μια πολύ σημαντική ποδηλατική διαδρομή, που ξεκινά από την Ισπανία και διασχίζει όλη τη λεκάνη της Μεσογείου.
Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς από τα 20 χρόνια στη Γέφυρα, τον Ότο Ρεχάγκελ με την Ολυμπιακή Φλόγα, τον Μαρκ Γουέμπερ με τη Formula 1, το Bridge Experience με κολύμπι, τρέξιμο, ποδήλατο και άλλα πολλά ακόμη. Αν με ρωτάτε το καλύτερο μου είναι να την χαζεύω από την Πάτρα την ώρα που ανάβουν τα φώτα το σούρουπο, ή λίγο πριν σβήσουν το χάραμα.
Πέρασαν είκοσι χρόνια από το καλοκαίρι του 2004, όταν η Ολυμπιακή Φλόγα διέσχιζε για πρώτη φορά την Γέφυρα. Σβήνοντας τα 20 κεράκια των γενεθλίων, έστω νοερά, εύχομαι περισσότερες και ασφαλείς διελεύσεις, από τη Γέφυρα, που άλλαξε τον χάρτη των Υποδομών στη χώρα, αλλά και πολλές επιτυχίες για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες Αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Υποδομές, Νίκου Ταχιάου:

Η γέφυρα του Ρίου – Αντιρρίου, με το όνομα «Χαρίλαος Τρικούπης» είναι ίσως το μεγαλύτερο έργο από άποψη τεχνογνωσίας που έχει γίνει στην Ελλάδα.
Όπως είχε πει και ο Μιτεράν «η πολιτική είναι η διαχείριση των συμβόλων». Η γέφυρα αποτελεί ένα σύμβολο του εκσυγχρονισμού της Ελλάδας στο μεταίχμιο του εικοστού αιώνα. Ένα αίτημα το οποίο παραμένει διαρκές και συνεχίζεται σήμερα από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι ένα έργο το οποίο έχει μοναδικά κατασκευαστικά χαρακτηριστικά, μια τεχνογνωσία πρωτότυπη για την εποχή της.
Στη κατασκευή της γέφυρας συνεργάστηκαν Γάλλοι και Έλληνες μηχανικοί, μεταφέροντας την τεχνογνωσία τους στη χώρα μας. Κάτι πάρα πολύ σημαντικό για τις ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες.
Η ώσμωση αυτή μεταξύ των κατασκευαστικών εταιρειών της χώρας και ομίλων όπως η Vinci συνεχίζει να αποτελεί μια πρόκληση για τα επόμενα χρόνια καθώς παράγει προστιθέμενη αξία. Είμαστε εδώ για να υιοθετούμε πρακτικές, όπως αυτές των παραχωρήσεων ή των ΣΔΙΤ, που όμως δεν περιορίζονται σε πληρωμές διαθεσιμότητας, αλλά έχουν έναν χαρακτήρα αποδοτικότητας. Νομίζω ότι στο μέλλον μπορούμε να αναπτύξουμε – γιατί αυτό είναι το αίτημα της εποχής – νέα έργα, χρησιμοποιώντας αυτά τα μοντέλα, τα οποία δοκιμάστηκαν με επιτυχία στη γέφυρα.
H γέφυρα αποτελεί σύμβολο για έναν ακόμα λόγο. Ένα άρθρο του Εconomist του 2007 την αποκαλούσε έργο σύνδεσης των «πουθενά» γιατί τότε δεν είχαν δημιουργηθεί οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι, οι οποίοι συνέδεσαν τη Βόρεια με τη Νότια Ελλάδα. Η γέφυρα, λειτούργησε και ως «καταλύτης» συμβάλλοντας στην προώθηση των υπόλοιπων έργων.
Θα κλείσω και με κάτι προσωπικό. Κατάγομαι από τη Θεσσαλονίκη. Είμαι στους τυχερούς της, γιατί βγαίνοντας στο μπαλκόνι μου βλέπω απέναντί το βουνό των θεών, τον Όλυμπο. Στην Πάτρα, ζηλεύω αυτούς που βγαίνουν στο μπαλκόνι τους και βλέπουν αυτό εδώ το δημιούργημα που λέγεται γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου και που ήταν η αναμέτρηση του ανθρώπου με τους Θεούς. Ένα έργο το οποίο έχει πάνω του την αξία μιας θεϊκής δημιουργίας, ένα υπέροχο κόσμημα, ένα μοναδικό σύμβολο.
Αποτελεί την αναμέτρηση του ανθρώπου με τη φύση και ως τέτοιο έργο πρέπει να μείνει στο μέλλον. Όχι μόνο για τα 150 χρόνια που έχει σχεδιασθεί. Νομίζω ότι η γέφυρα θα μας πείσει ότι μπορούμε να ανατρέψουμε το χρόνο, να ανατρέψουμε τη γήρανση και να την κρατήσουμε ως ένα δείγμα της γενιάς μας για τους Έλληνες, τους μηχανικούς και τους χρήστες του μέλλοντος.
Κλείνω, λοιπόν, με αυτές τις σκέψεις και νομίζω ότι οι επόμενες γενιές θα ευγνωμονούν αυτούς που ξεκίνησαν αυτό το έργο, αυτούς που το εμπνεύστηκαν και το κατασκεύασαν. Και σε όσους συμμετείχατε σε αυτή την πρόκληση: να είστε υπερήφανοι.

Δημοσιεύθηκε στις 25 April 2024 | 5:48 pm


Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΠΑΝΩΛΗΣ ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΤΟΥ 1828

Τα μέτρα που πήρε ο Καποδίστριας και το Γαλλικό εκστρατευτικό σώμα στην Πελοπόννησο.

-ΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821-1828



Ιστορική έρευνα Φίλιππος Σαρδελιάνος

Τα Καλάβρυτα είναι η πρωταγωνίστρια Πόλη και η επαρχία της στον εθνικόαπελευθερωτικό και κοινωνικό αγώνα του 1821. Όχι μόνο κατά την έναρξη της επανάστασης, στην οποία συνήθως επικεντρώνουμε τις αναφορές μας αλλά σε ολόκληρη την οχτάχρονη διάρκεια της επανάστασης τα Καλαβρυτινά στρατεύματα συμμετείχαν σε σκληρές μάχες, σε πολιορκίες κάστρων και εκστρατείες εκτός επαρχίας Καλαβρύτων.

Από την ημέρα της πολιορκίας και κατάληψής της από τους επαναστάτες 21 Μάρτη 1821 μέχρι τον Μάϊο του 1826 η πόλη των Καλαβρύτων και η επαρχία για πέντε ολόκληρα χρόνια όχι μόνο ήταν ελεύθερη, χωρίς να υπάρχει ούτε ένας Τούρκος, αλλά ήταν και το επίκεντρο των στρατιωτικών και πολιτικο-κοινωνικών εξελίξεων της επαναστατημένης Ελλάδας. Είχε μάλιστα επιλεγεί, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της σαν την πόλη που θα οργανωνόταν το κεντρικό στρατόπεδο των Ελλήνων. 
Από αυτόν βέβαια το ρόλο της δεν απέφυγε να βρεθεί στο «μάτι του κυκλώνα» των δύο εμφύλιων πολέμων 1823-1824, χωρίς παρ΄ όλα αυτά να υποστεί σοβαρές ζημιές σε σπίτια και απώλειες ανθρώπων.
Στον πρώτο εμφύλιο η πόλη καταλήφθηκε από τους φίλους και οπαδούς του Κολοκοτρώνη κατ΄ εντολή του για αντιπερισπασμό στις μάχες που ο ίδιος έδινε με τους «Κυβερνητικούς» της «Διοίκησης» στην Τρίπολη. Τους λεγόμενους «αντικυβερνητικούς» ή «αντιπατριώτες» ή την «μισαράν φατρίαν» (κατά τον Α Ζαϊμη και τους Κοτσαμπάσηδες) που με 1800 είχαν καταλάβει τα Καλάβρυτα, για λογαριασμό του Κολοκοτρώνη, αποτελούσαν ο Κωνσταντής Πετιμεζάς (αδερφός του Θανάση), ο Σταύρος Σαρδελιάνος με τους αδελφούς του,ο Χρυσανθάκης Χρυσανθακόπουλος, ο Σταμάτης Μποτιώτης, ο Καρασπύρος, ο Ασημάκης Σκαλτσάς, ο Νικόλας Σολιώτης. Στην τριήμερη μάχη που ακολούθησε με δεκάδες νεκρούς και από τις δύο πλευρές, στις 17 Απρίλη του 1824 οι «αντικυβερνητικοί» δεν άντεξαν στην πίεση των «Κυβερνητικών» δυνάμεων των Α. Ζαϊμη, Α. Λόντου που συνεπικουρούσαν τα ανήψια του Κωνσταντή Πετιμεζά, Βασίλης και Νικόλας και ο Κωνσταντής «με όλον τ΄ αράφι του έκαμαν κατά την Αγίαν Λαύρα, την Παρασκευή ξημερώνοντας» και «εξ αυτού η πόλις των Καλαβρύτων δεν εξήλθεν με μικράν βλάβην»
Κατά τον δεύτερο εμφύλιο τα Καλάβρυτα αποτέλεσαν έδρα του Ι. Κωλέττη και των Ρουμελιώτικων στρατευμάτων με τον Καραϊσκάκη που τέλος του 1824 αποβιβάστηκαν στην Πελοπόννησο και δεν απέφυγαν τις λεηλασίες. Μεγάλο τίμημα πλήρωσε η Κερπινή στις 14 Δεκέμβρη 1824, εξ αιτίας των Α. Ζαΐμη και Α Λόντου που, μετά από σύντομη μάχη την εγκατάλειψαν στο έλεος των Ρουμελιωτών που την κατέστρεψαν συθέμελα και την λεηλάτησαν.
Η πρώτη μεγάλη καταστροφή των Καλαβρύτων ήρθε τον Μάϊο του 1826 με την πρώτη επιδρομή του Ιμπραήμ στην επαρχία. Όχι μόνο ισοπεδώθηκε η πόλη και η γύρω περιοχή (Αγία Λαύρα)- εκτός Μεγάλου Σπηλαίου- αλλά έχουμε το πρώτο Ολοκαύτωμα όταν εκατοντάδες γυναικόπαιδα και άμαχοι εσφαγιάσθηκαν που είχαν καταφύγει στον Χελμό, στα δάση και τους γκρεμούς κάτω από τα Ύδατα της Στυγός, και χιλιάδες αιχμαλωτίστηκαν. (Καστράκι-5 Μαΐου 1826-8000 γυναικόπαιδα)
Η τελική καταστροφή των Καλαβρύτων και των λίγων «απροσκύνητων» γύρω χωριών (Κερπινή) έγινε με τη δεύτερη επιδρομή του Ιμπραήμ στην επαρχία τον Ιούνιο του 1827, όπου η πόλη, σπίτια και ναοί, έχουν σωριαστεί σε ερείπια.
Και ενώ με την Συνθήκη του Λονδίνου 1827 (αναγνωρίζεται στους ΄Ελληνες να έχουν κράτος), με την Ναυμαχία του Ναυαρίνου, την αποβίβαση του Γαλλικού εκστρατευτικού σώματος του Μαιζώνος στην Πελοπόννησο, την παράδοση εκ μέρους των Τουρκαλβανών και Αιγυπτίων των τελευταίων κάστρων, την άφιξη του Καποδίστρια, η Ελεύθερη Ελλάδα άρχισε να ανασαίνει τα Καλάβρυτα βρέθηκαν και πάλι στο μάτι του κυκλώνα με την επιδημία πανώλης που ξέσπασε στην περιοχή την άνοιξη του 1828.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΠΑΝΩΛΗΣ ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΤΟΥ 1828-29
Σε ολόκληρη την Πελοπόννησο είχε πραγματοποιηθεί γενοκτονία από τους Αιγύπτιους- Τούρκους- Αλβανούς που αποτελούσαν το στράτευμα του Ιμπραήμ- περίπου 40000. Είχαν καεί εκατοντάδες χωριά, είχαν κοπεί χιλιάδες δέντρα. Ολόκληρη η δυτική πλευρά της Πελοποννήσου είχε ερημωθεί, μαζί και τα Καλάβρυτα με την επαρχία τους. Είχαν αιχμαλωτιστεί και μεταφερθεί στα σκλαβοπάζαρα, μεγάλος αριθμός άμαχου πληθυσμού, κυρίως γυναικόπαιδα. Τα σπίτια τα Καλάβρυτα είχαν μεταβληθεί σε σωρούς ερειπίων. Τα σκυλιά τρέφονταν από τα άταφα πτώματα. Η πείνα και το κρύο, το χειμώνα του 1827-1828 , μάστιζαν τις εναπομείνασες οικογένειες, που μόλις είχαν κατεβεί από τα βουνά και τις σπηλιές και στεγάστηκαν σε πρόχειρα κατασκευασμένες καλύβες. Έμοιαζαν περισσότερο με όρθιους σκελετούς παρά με ανθρώπινα πλάσματα. Αυτή ήταν η κατάσταση στα Καλάβρυτα και τα γύρω χωριά όταν στις αρχές του 1828 εμφανίστηκε η επιδημία της πανώλης.

περιοδικό ΕΣΤΙΑ 11/03/1879
Η εφημερίδα «Τα Καλάβρυτα» της 29.3.1929, με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την επιδημία, μας δίνει αναλυτικά στοιχεία:
-Πρώτα η πανώλη εμφανίστηκε στις Σπέτσες και την Ύδρα. Μετεδόθη δε εξ Ελληνικού πλοίου επικοινωνήσαντος μετά Αράβων εις Μεθώνην δι΄ αλλαγήν αιχμαλώτων. Εκ των νήσων τούτων μετεδόθη εις Πελοπόννησον. Ο αείμνηστος Κυβερνήτης της Ελλάδος Ι. Καποδίστριας, εσπευμένως εζήτησε παρά του κ. Πάλλη εκ Λιβόρνου άπαντα τα σχετικά της καταπολεμήσεως της επαράτου ταύτης επιδημίας. Και όντως το κακόν περιεστάλη. Την 4 Αυγούστου 1828 έγραφεν ο Καποδίστριας προς τον Μητροπολίτην Ιγνάτιον εις Πίσσαν: «Από της πανώλους σχεδόν απηλλάγημεν μόνον τα Καλάβρυτα είναι μολυσμένα, αλλ΄ ελπίζω και αυτά ότι μετ΄ ολίγον αποκαθαίρονται». Αλλά εις τας αρχάς του Δεκεμβρίου 1828, ο στρατάρχης Μαιζόν παραπονέθη προς τον Κυβερνήτην ότι η πανώλης εξακολουθεί να υφίσταται εις το χωρίον Βραχνί και τα Καλάβρυτα και ότι ένεκα τούτου κινδυνεύει και η υγεία του γαλλικού στρατού κατοχής.
Αμέσως ο Καποδίστριας δια της διακρινούσης αυτόν πολιτικής ευστροφίας σπεύδει και διορθώνει τα πράγματα. Με επιστολή του που απευθύνεται: «Τω επ΄ Αχαϊα εκτάκτω επιτρόπω» από τον Πόρο 11 Δεκεμβρίου 1828 μεταξύ των άλλων παραγγέλει:
«α) Να απομονώσετε την μολυσμένην πόλιν και το χωρίον (Καλάβρυτα και Βραχνί) ώστε να μην έχωσιν ουδεμίαν κοινωνίαν μετά των λοιπών μερών. β) Να βάλετε να χωρίσουν και τους αρρώστους και επί τέλους να καθαρίσουν και αυτά τα μολυσμένα.

Προς ταύτην την εκτέλεσιν η Κυβέρνησις σας στέλλει τέσσαρας εμπείρους εργάτας εκ των λεγομένων μόρτιδων (απολοίμων). Είχομεν δε εκ του γαλλικού στρατού και άλλην αντίληψιν, την υπό του στρατηγού Μαιζόν νεωστί κατασθείσαν υγειονομικήν γραμμήν, εξ ης απολυόμεθα εξόδων και ευκολυνόμεθα να καταπνίξουν ταχύτερον και περισσότερον τα σπέρματα του κακού. Αλλ΄ επί τούτοις πρέπει να διερευνήσετε εκ παντός τρόπου και πληροφορηθείτε ακριβέστερα και περί της υγείας των άλλων μερών του τμήματός σας.
Επειδή ελευθέρας ούσης της κοινωνίας μέχρι των προλαβουσών ημερών με τα Καλάβρυτα και με το Βραχνί ενδεχόμενον είναι να διαδοθή το μόλυσμα και αλλού και να υποκρύπτεται δια τον χειμώνα αλλά και μετά τούτου απροσδοκήτως να εκπηδήση. Φροντίσατε λοιπόν εις την περιοδείαν, ην μέλλετε να διανύσετε , σπουδαίως να επασχοληθήτε εις τούτο»
Ταυτόχρονα ο Καποδίστριας από την Αίγινα στις 11 Δεκεμβρίου 1828, στέλνει απάντηση «Τω στρατηγώ Κ. Μαιζόν» στην οποία εκτός των άλλων γράφει:
«Δια τούτο και εν ώ η Υμετέρα Εξοχότης επεχείρει να εκβάλη από τα φρούρια ταύτα τους Τούρκους και Αιγυπτίους, η Κυβέρνησις χρέος της έκρινε να σας στείλει μετά των επιτροπών αυτής παρά τω στρατώ και ένα Ιατρόν παραγγέλοντα αυτώ ιδιαίτατα να επιστήση το καθ΄ εαυτόν όπως γείνουν αυστηρόταται παραφυλάξεις περί τους τόπους εξ ων αναχώρουν αι οθωμανικαί φρουραί. Εάν δε και εις το Βραχνί δεν έγιναν αι αυταί προφυλάξεις κατά τον Ιούλιον και τον Αύγουστον (1828) (πράγμα του οποίου δεν έχει εισέτι η Κυβέρνησις αξιωματικήν την απόδειξιν) η ευθύνη πρέπει να πέσει εις μόνους τους εφόρους και τους ιατρούς τους επιφορτισμένους ιδιαιτέρως της υγείας του Αχαϊκου τμήματος επιμέλειαν, όχι να γίνονται άλλοι συμπερασμοί και να ελέγχεται ανοικείως η Ελληνική Κυβέρνησις και ούτως αποβαίνει το έργον αυτής έτι επιπονώτεραν και αλγεινότερον εν μέσω Έθνους πάντη, υγειονομικών διοικημάτων απείρου και αξίου της εμφύτου εις τας γαλλικάς καρδιάς ευμενείας και συγκαταβάσεως.
Ευχαριστώ δεν την Υμετέραν Εξοχότητα δια τε την αποστολήν των Ιατρών εις το τμήμα της Αχαϊας (Καλάβρυτα- Βραχνί) και δια την σύστασιν υγειονομικής παρεμβολής, δύο νέα δείγματα της φιλανθρώπου ημών μερίμνης. ΄Εστειλεν εκεί σε εκτάκτως και η Κυβέρνησις τον Ιατρόν Κ. Γόσσον μετά 4 μόρτιδων, κατά την εγχώριων γλώσσαν, οίτινες γνωρίζονται ιδιαζόντως έμπειροι και επιτήδειοι εις τε την Νοσοκομίαν των προσβαλλομένων υπό της πανώλους και εις την ταφήν των αποθνησκόντων και εις την αποκάθαρσιν των μεμολυσμένων τόπων».
Οι Ιατροί οι σταλέντες μετά του στρατηγού Ιγκονέ ήσαν οι Γάλλοι Δυμόν, Μομπιλιέ και Φρομανζέρ. Και ημείς, εκ ζωντανής παραδόσεως (γράφει η εφημερίδα, Τα Καλάβρυτα,) ηρύσθημε τας πληροφορίας ότι επρόκειτο περί πανώλους.
Η δε στρατιωτική ζώνη απολύμαινε τους προσερχόμενους κατοίκους εις τον κάτωθι του Βραχνίου ομώνυμου ποταμίσκον και ακριβώς εις τους Μύλους- Δηλαδή το ένα λοιμοκαθαρτήριο ήταν εγκαταστημένο από τους Γάλλους στη Στάση Κερπινής και το άλλο στο γεφύρι έξω από τα Καλάβρυτα προς τη Βυσωκά. – Η έδρα του Γαλλικού στρατού ήταν η Κερπινή που από τότε απέκτησε τεράστια φήμη για την υγειϊνότητα του κλίματός της.- Μετ΄ επιμελείας και μετά την απολύμανση επέτρεπον την ελευθεροκοινωνίαν μετά του χωρίου. Διηγούντο δε, οι τότε επιζώντες, ότι ετύγχαναν εξαιρετικών περιποιήσεων. Τους ενέδυαν μετά την απολύμανσιν καθαρά ενδύματα και τους εφωδίαζαν με άφθονον διπυρίτην (παξιμάδια). 
Από τις εντυπώσεις του Γάλλου δημοσιογράφου Ζακ Μανζάρ (Jacques Mahgeart) που μετείχε του Γαλλικού εκστρατευτικού σώματος και παρέμεινε στην Ελλάδα από τις 21 Αυγούστου 1828 μέχρι την 1 Απριλίου 1829 δημοσιεύουμε, πρώτη φορά, το κεφάλαιο XIV που αναφέρεται στην επιδημία της πανώλης στα Καλάβρυτα, από το βιβλίο «Αναμνήσεις από το Μοριά» που εξέδωσε ο Φιλέλληνας Μανζάρ επιστρέφοντς στη Γαλλία προς υπεράσπιση του ζητήματος της ανεξαρτησίας και ελευθερίας της Ελλάδας. (Μετάφραση Γ. Τσουκαλάς- Επιμελητής έκδοσης Εμμανουήλ Γ. Πρωτοψάλτης- διευθυντής Γενικών Αρχείων του Κράτους- Έκδοση 1950) (από το ιστορικό Αρχείο του Φίλιππου Σαρδελιάνου)


ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΡΙΑ- Ζ. ΜΑΝΖΑΡ (Z. Mangeart)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΧIV
-Πανούκλα στα Καλάβρυτα
Το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 1828 βγήκε για πρώτη φορά στας Πάτρας μια εφημερίδα Γαλλική τυπωμένη σ΄ αυτή την πόλη με τον τίτλο «Ταχυδρόμος Ανατολής». Δυστυχώς τα πρώτα μας φύλλα έφεραν τον φόβο και την απελπισία σε πολλές οικογένειες στη Γαλλία. Δεν μπορέσαμε να αποκρύψουμε τις ασθένειες που είχαν θανατώσει ένα μεγάλο αριθμό στρατιωτών μας. Αναγκαστήκαμε επίσης να μιλήσουμε και για μια επιδημία που οι καταστροφές της μπορούσαν να γίνουν ολέθριες και που η εξάλειψή της οφείλεται στο ζήλο, τη δραστηριότητα, την αφοσίωση των στρατευμάτων μας, που κέρδισαν σ΄ αυτή την περίσταση ένα καινούριο τίτλο στην ευγνωμοσύνη των Ελλήνων. Τα γεγονότα αυτά ήσαν αρκετά σημαντικά ώστε να μου επιτραπεί να εκταθώ σε μερικές λεπτομέρειες που θα τις δανειστώ από τον ίδιο τον «Ταχυδρόμο Ανατολής». Νομίσαμε ότι δεν έπρεπε να τις παραλείψουμε από δω, γιατί κάθε γραμμή είναι και μια μαρτυρία για το ζήλο και τη δραστηριότητα των Γάλλων, για την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη των Ελλήνων.

---------------------------------------------------------------

- « Ο Ταχυδρόμος της Ανατολής» -Le Currierd’ Oriend

Πολιτική-εμπορική- πολιτιστική εφημερίδα στη Γαλλική γλώσσα. Εκδόθηκε στην Πάτρα από τον Γάλλο συνταγματάρχη Μαξίμ Ρεμπώ (Maxime Rayband) σε συνεργασία με τον Ζακ Μανζάρ (Jacques Mangeart). Αρχικά ήταν εβδομαδιαία αργότερα έγινε δεκαπενθήμερη. Απευθυνόταν κυρίως σε Γάλλους αξιωματικούς και στρατιώτες. Εκδόθηκε για
μικρό χρονικό διάστημα από 6 Δεκεμβρίου 1828 μέχρι αρχές 1829. Το φύλλο της στις 6 Δεκεμβρίου και άλλα αργότερα, έχουν αναφορές στην επιδημία πανώλης στα Καλάβρυτα. (Μουσείο Τύπου ΕΣΗΕΠΗΝ)



---------------------------------------------------------------------------------------------

-Υγειονομικές αποστολές εγκαθίστανται από τον μαρκήσιο Μαιζώνο
-Αναχώρηση του στρατηγού Ιγκονέ για τις περιοχές που είχαν μολυνθεί
-------------------------
Μια αποστολή από δύο Γάλλους χειρούργους και δύο Έλληνες έφυγε στις 5 Δεκεμβρίου για τα Καλάβρυτα, για να συγκεντρώσει παρατηρήσεις για την ασθένεια που, οχτώ μήνες πριν, (Απρίλιος 1828) εμάστισε τα περίχωρα αυτής της πόλης και ιδιαιτέρως το χωριό Γκούρα. Τα Καλάβρυτα είναι χτισμένα σε μικρή απόσταση από τη δεξιά όχθη του Κερυνίτη, δεκατρείς λεύγες ανατολικά των Πατρών. Ο αέρας της κοιλάδας, παρά το ύψος της είναι γεμάτος πυρετούς και πολύ ανθυγιεινός, εξ αιτίας των βάλτων που σχηματίζονται από τις πλημμύρες του ποταμού. Η θερμοκρασία είναι εξαιρετικά ψυχρή και το χιόνι σκεπάζει τη γη ολόκληρους μήνες. Πήραμε τον ίδιο καιρό στας Πάτρας το αντίγραφο μιας ημερήσιας διαταγής του στρατάρχου. Εν συνεχεία με τις ημερήσιες διαταγές της 28 Αυγούστου και 11 Νοέμβρη κι ύστερα από πρόταση του υγειονομικού επιμελητού ο μαρκήσιος Μαιζόν κατήρτισε επιτροπές υγείας που θ΄ ανελαμβάναν υπηρεσία στις παραθαλάσσιες θέσεις του Μοριά που κατείχαν τα γαλλικά στρατεύματα…

Η αποστολή του Γαλλικού στρατού
στην Πελοπόννησο
(Συνάντηση Μαιζών - Ιμπραήμ) 

Η έκθεση των Γάλλων χειρούργων, που είχανε σταλεί στα Καλάβρυτα, για να συλλέξουν παρατηρήσεις σχετικά με την ασθένεια που απ΄ την αρχή του χρόνου, σε διάφορες εποχές, είχε εκδηλωθεί σε διάφορα χωριά των περιχώρων αυτής της πόλης, ανάγκασε τους Γάλλους στρατηγούς να πάρουν αμέσως αυστηρότατα υγειονομικά μέτρα.Εδώ και μερικές μέρες πολυάριθμοι σταθμοί έφραζαν τους δρόμους από τη Βοστίτσα, τα Καλάβρυτα, κι όλα τα μονοπάτια που οδηγούν μέσα από τα βουνά προς το εσωτερικό της χερσονήσου, ένα λοιμοκαθαρτήριο εγκαταστάθηκε σε μια απόμερη τοποθεσία. Τέλος ο στρατηγός Ιγκονέ, διοικητής της δευτέρας ταξιαρχίας, παρ΄ όλο το σφοδρό λαίλαπα που τον συνόδευε βροχή, έφυγε ο ίδιος στις 13 Δεκεμβρίου, επί κεφαλής οχτώ λόχων γρεναδιέρων και ψιλών, που τους εδιάλεξαν από διάφορα σώματα για να πάει στους τόπους που υποψιαζόμαστε ότι προσβλήθηκαν από λοιμό. Κατέβαλε όλες του τις φροντίδες για να τους περιορίσει στενά, η απόφαση αυτή προκάλεσε τη ζωηρή ευγνωμοσύνη των κατοίκων της Πελοποννήσου, γιατί θα τους προστάτευε από την επιδημία, από την οποία οι Γάλλοι θα μπορούσαν ευκολότερα να προφυλαχτούν, αν συγκεντρώνονταν σ΄ ορισμένα μόνο σημεία. Η προβλεπτικότης του στρατηγού επεξετάθη πιο μακριά, πήρε μαζί του μια ποσότητα τροφίμων αρκετή για να αντιμετωπίσει τις άμεσες ανάγκες των δύστυχων εκείνων που η ανάγκη μας υποχρέωνε να τους απομονώσουμε προσωρινά. Εξ άλλου, τα συμπτώματα, που είχανε προκαλέσει αυτά τα προληπτικά μέτρα, υπήρχε λόγος να πιστεύουμε πως είχαν εξογκωθεί από μερικούς Μοραϊτες προεστούς, πραγματικούς διαδοσίες που έχουνε πάντα έτοιμη μια πανούκλα σ΄ ένα ορισμένο σημείο για να εξυπηρετήσουν τα σχέδιά τους και που δεν είδαν στην ένδοξη επανάσταση της χώρας των παρά την ευκαιρία ν΄ αντικαταστήσουν την τούρκικη τυραννία με τη δική τους. Πραγματικά, τα συμπτώματα εκείνα είχανε περιοριστεί εδώ και πολλούς μήνες σε μερικούς θανάτους που είχανε συμβεί πάνω από μια εβδομάδα προτού ξεκινήσουν τα στρατεύματά μας για να σχηματίσουν την υγειονομική ζώνη και η επιδημία δεν είχε ακόμα προσβάλλει παρά ανθρώπους που η αθλιότης κι η έλλειψη των πιο αναγκαίων για τη ζωή, τους είχε από καιρό προδιαθέσει να δεχτούν την ολέθρια κληρονομία των Αράβων. Εξ άλλου, η εποχή την οποία μπαίναμε και που η δριμύτης της ήτανε πολύ πιο αισθητή στο εσωτερικό της χερσονήσου, θα έθετε ασφαλώς τέρμα σ΄ αυτά τα ανησυχητικά συμπτώματα. Οπωσδήποτε όμως δεν ήσαν λιγότερο επιζήμια στα συμφέροντα του δυστυχισμένου αυτού τόπου που για να ανορθωθεί, έχει επείγουσα ανάγκη βοηθείας κι επικοινωνίας με τους πολιτισμένους λαούς.
Στις 16 Δεκεμβρίου, το πρωί, μάθαμε πως ο στρατηγός Ιγκονέ είχε ξαναστείλει στην Πάτρα τέσσερες από τους οχτώ λόχους που είχε πάρει μαζί του. Φτάνοντας στη Βοστίτσα είχε πάρει πληροφορίες τόσο καθησυχαστικές για τη δημόσια υγεία, ώστε ο Στρατηγός Σνάϊντερ, διοικητής των Πατρών έδωσε αμέσως διαταγή να επαναληφθούν οι συγκοινωνίες δια ξηράς και θαλάσσης με τη νότια ακτή του κόλπου.

-Αναφορά των χειρουργών και καθησυχαστικές επιστολές 
Οι δύο Γάλλοι γιατροί κ.κ. Μπωμπιλιέ και Φρομανζέ που είχανε σταλεί στα Καλάβρυτα για να εξακριβώσουν τη φύση της ασθενείας από την οποία είχαν πεθάνει πολλοί κάτοικοι της πόλης εκείνης και των περιχώρων, βγήκαν από τη καραντίνα στις 19 Δεκεμβρίου. Η έκθεσή της περιλάμβανε πολλά στοιχεία για τα θύματά της κατά τον μήνα Ιούνιο, πράγμα που έγινε αφορμή να ληφθούν τα πιο αυστηρά υγειονομικά μέτρα στην Αίγινα και στα Ιόνια νησιά. Αλλά ευτυχώς, παρ΄ όλους τους κόπους στους οποίους υπεβλήθησαν οι κύριοι αυτοί και τον αξιέπαινο ζήλο με τον οποίον είχαν εκτελέσει μια τόσο λεπτή αποστολή, δεν είχαν ιδεί, καθώς φαινόταν από την έκθεσή τους, παρά μερικούς ασθενείς, που τα σπίτια τους ήσαν απομονωμένα από την τοπική αστυνομία που και αυτή είχε απομονωθεί από τους Γάλλους φαντάρους που είχανε φύγει μαζί με τον στρατηγό Ιγκονέ.
Στις 21 Δεκεμβρίου, πήραμε την ακόλουθη επιστολή του στρατηγού αυτού, καθώς και την ημερησία διαταγή προς τα στρατεύματα που τον είχαν ακολουθήσει, ήταν ικανή να διαλύσει την ανησυχία που μια απαίσια φήμη είχε αρχίσει να διαδίδει στα Ιόνια νησιά, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η εγκαθίδρυση καραντίνας στη Ζάκυνθο.



-Philippe Higonet (Φιλίπ Ιγκονέ) 1782-1859

Στρατηγός διοικητής της 1ης Ταξιαρχίας του Γαλλικού εκστρατευτικού σώματος στην Πελοπόννησο. Παλαίμαχος στρατιωτικός με συμμετοχή σε πολλές γνωστές μάχες του Γαλλικού στρατού (Αούστερλιτς- Βατερλώ κλπ). Πολέμησε στο Ναβαρίνο στις 20 Οκτ. 1827 και ο Μαιζών τον έστειλε οδικώς από το Ναυαρίνο στην Πάτρα (60 ώρες) με τους στρατιώτες του. Με οχτώ λόχους ήρθε στα Καλάβρυτα για την καταπολέμηση της επιδημίας πανώλης. Τον Φεβρουάριο του 1829 επιστρέφοντας στο Παρίσι ο Βασιλιάς Κάρολος τον ευχαρίστησε δημοσίως για την προσπάθειά του στην καταπολέμηση της πανώλης και τον τίμησε με το παράσημο της Λεγεώνας της τιμής.

-Καθησυχαστική επιστολή στρατηγού Ιγκονέ

Προς τον κ. Διευθυντήν του «Ταχυδρόμου Ανατολής»
Κύριε,
Επιφορτισθείς παρά της Α.Ε του μαρκησίου Μαιζόν να εγκαταστήσω μίαν υγειονομικήν ζώνην μεταξύ Καλαβρύτων και Βραχνίου, όπου η πανώλης είχεν επανεμφανισθή, και θέλων, όσον ηδυνάμην, να μειώσω την ανησυχίαν την οποίαν προκάλεσεν η είδησις αύτη σπεύδω να σας αναγγείλω, και σας παρακαλώ να δημοσιεύσετε εις την εφημερίδα σας, ότι τα μέτρα άτινα ελήφθησαν δια να σταματήσουν την πρόοδον της επιδημίας, και η δριμύτης του ψύχους το οποίον επικρατεί εις τα όρη όπου ευρίσκονται τα δύο αυτά χωριά, θα θέσουν τέρμα εις τας καταστροφάς της, διότι από πολλών ημερών, ουδείς απέθανε. Δεν υπάρχουν εδώ νέοι ασθενείς, οι ένδεκα παλαιοί ευρίσκονται εις πλήρη ανάρρωσιν και όλα δίδουν την ελπίδα ότι η πανώλης δεν θ΄αργήσει να εξαφανισθεί εκ της Πελοποννήσου, όπως και εκείνοι οι οποίοι την έφεραν.
Δεχθείται κύριε, την διαβεβαίωσιν της εξαιρέτου εκτιμήσεως
μεθ΄ής διατελώ- Βαρόνος Ιγκονέ
Στρατόπεδον Κερπινής, 19 Δεκεμβρίου 1828

---------------------------------------------------------------------------------------

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ
Ημερήσια Διαταγή
Αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και οπλίται,
Ο στρατάρχης μαρκήσιος Μαιζόν σας ανέθεσε μίαν ωραία και ευγενή αποστολήν να εξαλείψετε τον κίνδυνον όσης απειλεί την στρατιάν και τον πληθυσμόν της Πελοποννήσου αναχαιτίζοντες την εξάπλωσιν της πανώλους ήτις εξεδηλώθη εις την πόλιν των Καλαβρύτων και εις το χωριόν Βραχνί. Εδικαιώσατε την εμπιστοσύνην εκτελούντες με την καρτερίαν και το θάρρος τα οποία σας χαρακτηρίζουν, αψηφούντες τους κόπους, τας στερήσεις, τας κακουχίας και την δριμύτητα του κλήματος εις αυτά τα όρη, θα τας συμμερισθώ. Αι υπηρεσίαι αυτά τας οποίας εκλήθητε να προσφέρετε, θα είναι εξ ίσου ένδοξοι και πλέον ωφέλιμοι εκείνων τας οποίας θα προσφέρετε εις μίαν μάχην. Ο στρατάρχης, ο Υπουργός των Στρατιωτικών και ο γενναιόδωρος μονάρχης μας, θα γνωρίσουν τον ζήλον σας και την αφοσίωσίν σας εις αυτήν την σοβαράν περίστασιν και η Ελλάς θα είναι εκ δευτέρου υποχρεωμένη εις υμάς.
-Ο στρατηγός διοικητής της δευτέρας ταξιαρχίας του στρατού της αποστολής, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων- Βαρόνος Ιγκονέ

-Καραντίνα-λοιμοκαθαρτήριο-Βοήθεια σε τρόφιμα
Στις 26 Δεκεμβρίου πήραμε τις ακόλουθες ειδήσεις από τη Βυσωκά, στα περίχωρα των Καλαβρύτων. Εχρονολογούντο από τις 23.
«Ο στρατηγός Ιγκονέ ζήτησε από τις τοπικές αρχές να παραδοθούν στις φλόγες όλα τα σπίτια μέσα στα οποία πέθαναν πανωλόβλητοι. Αμέσως μόλις η επιδημία εκδηλωνότανε σε μιαν οικογένεια όλα τα πρόσωπα που την αποτελούσαν θ΄απομακρύνονταν από τα χωριά και θάμπαιναν καραντίνα σε λοιμοκαθαρτήριο και θα χώριζαν τους ασθενείς από τους συγγενείς των για να τους τοποθετήσουν σε ιδιαίτερα μέρη όπου θα τους περιποιόταν ένας γιατρός και νοσοκόμα που είχαν ήδη προσβληθή από την πανούκλα και δεν φοβόντουσαν πια απ΄αυτήν.

Κάθε μέρα κατόπιν εντολής που του είχε δώσει η Α.Ε ο μαρκήσιος Μαιζόν ο στρατηγός εμοίραζε, εξ ονόματος του Βασιλέως, τρόφιμα στους ασθενείς και τους δυστυχισμένους κατοίκους από τους οποίους μερικές εκατοντάδες, που είχαν γλυτώσει από την πανούκλα, κινδύνευαν να πεθάνουν από την πείνα. Όλοι οι προεστοί συγκεντρωμένοι στα Καλάβρυτα, τον ευχαρίστησαν για τη βοήθεια αυτή λέγοντάς του: «Ο Βασιλιάς της Γαλλίας μας έσωσε από τη λύσσα των Τούρκων, θα μας γλυτώσει και από την πανούκλα που μας έφεραν για να ολοκληρώσει τα δεινά μας. Ο μεγαλόψυχος αυτός μονάρχης έρχεται ακόμα να θρέψει τους αρρώστους μας και τους φτωχούς μας, να τους εμποδίσουμε να πεθάνουν της πείνας. Ο θεός να τον ανταμείψει για τις τόσο μεγάλες ευεργεσίες του προς εμάς, δεν έχουμε παρά τις προσευχές μας για να του δείξουμε τη βαθεία μας ευγνωμοσύνη, αλλά ποτέ δεν θ΄ ανεβούν στον ουρανό πιο φλογερές για την μακροημέρευσή του και της σεβαστής οικογένειάς του»

---------------------------------------------------------------------------------------

Πως μεταφέρθηκε η πανώλη σε Καλάβρυτα-Βραχνί
Με την αποχώρηση του Ιμπραήμ άρχισαν οι διασκορπισμένοι επαρχιώτες και κάποιοι αιχμάλωτοι να επιστρέφουν στον τόπο τους. Λέγεται ότι επιστρέψας και ο πατέρας του άλλοτε επισκόπου Προκοπίου Μελισσαρόπουλου μετέφερε και τη φοβερή ασθένεια της πανώλους. Η πανώλη θέριζε τα στρατεύματα του Ιμπραήμ με αποτέλεσμα στη Μεθώνη στα μέσα Απριλίου 1828 να πεθαίνουν 20 με 30 στρατιώτες την ημέρα, ενώ ο ίδιος ο Ιμπραήμ αναγκάστηκε να περιοριστεί σε ένα πλοίο του ώστε να μην προσβληθεί και ο ίδιος.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Οι στρατιώτες που χρησιμοποιήθηκαν στη ζώνη εκτελούν την υπηρεσία τους με ζήλο και αφοσίωση αξιέπαινο κι έχουμε μεγάλη ελπίδα πως η αρρώστεια δεν θ΄ αργήσει να εξαφανιστεί. Στα Καλάβρυτα σε έξι χιλιάδες κατοίκους- τριάντα τρείς είναι σε καραντίνα δύο είναι άρρωστοι και δύο πέθαναν. Η μια ήτανε κοριτσάκι οχτώ χρονών που είχε προσβληθεί από πανούκλα εικοσιτρείς ώρες πριν. Στο Βραχνί όπου υπήρχαν εξακόσιοι κάτοικοι, πενήντα τρείς είναι σε καραντίνα και εννιά σε ανάρρωση. Δύο από αυτούς έχουν ακόμα τις βουβώνες εξογκωμένες. Το Βραχνί είναι χτισμένο σ΄ ένα βουνό πολύ ψηλό κάπου χίλια διακόσια μέτρα πάνω από τα Καλάβρυτα. Ο αριθμός των νεκρών ως προς τους αρρώστους ήταν ένας προς πέντε. Στα Καλάβρυτα που είναι χτισμένα σε μια κοιλάδα αρκετά βαθιά κι εκτεθειμένα προς το νοτιά σε δεκατρείς αρρώστους οι έντεκα είναι νεκροί και οι άλλοι δύο είναι σε κίνδυνο. Και στο ένα και στο άλλο μέρος επρόσεξαν την ακόλουθη αναλογία στο φύλλο και την ηλικία των θυμάτων: μισά γυναίκες το ένα έκτο άντρες και δύο έκτα παιδιά. Η τάξη η πιο φτωχική επλήγη περισσότερο.

Ο στρατηγός Ιγκονέ ζήτησε να επισκεφθούμε σήμερα επί παρουσία του έναν άνθρωπο του χωριού Βυσοκά-Κασαβιά(;) που κατοικεί σ΄ ένα απομονωμένο σπίτι, και που ισχυριζόταν ότι υπέφερε από κήλη. Βρέθηκε πως είχε προσβληθεί από βουβωνική πανώλη, που πλησίαζε να γιατρευτεί. Τον εχώρισαν αμέσως από το δυό του παιδιά, που τάβαλαν σε μια καλύβα και τοποθέτησαν αμέσως φρουρά κοντά σ΄ αυτά τα τρία άτομα για να εμποδίζει την επικοινωνία με τους άλλους κατοίκους. Το χωριό αυτό είναι μακριά από τη Βυσωκά κι από το βουνό που είναι στρατοπεδευμένος ο στρατός τρία τέταρτα της λεύγας. Μια άλλη επιστολή από τη Βυσωκά χρονολογούμενη από 26 Δεκεμβρίου κι από την οποία αποσπούμε τις ακόλουθες πληροφορίες, μας έφτασε την άλλη μέρα. Εδώ και πέντε μέρες δεν υπάρχουν πια καινούργιοι ασθενείς. Η πανούκλα μπορεί να θεωρηθεί σβησμένη στο χωριό Βραχνί και εντελώς περιορισμένη στο λοιμοκαθαρτήριο των Καλαβρύτων, όπου δεν υπάρχουν παρά μόνο δύο ασθενείς σε ανάρρωση, ένας από τους οποίους είναι ο Νικολής, από το χωριό Βυσωκά- Κασαβια΄(;) που τον έφερε μαζί με την οικογένειά του ο στρατηγός Ιγκονέ, διατάζοντας να κάψουν την καλύβα του. Το λοιμοκαθαρτήριο φυλάγεται από σκοπούς κατοίκους των γύρω, και τα μέρη που μολύνθηκαν είναι τριγυρισμένα από ζώνες τοπικής αστυνομίας και έτσι ο στρατηγός εσκέφθηκε πως η παρουσία των στρατευμάτων μας δεν ήτανε πια αναγκαία. Τα εξαπέστειλε λοιπόν στο χωριό Γκουμίνια(; ) που είναι σε δυο λευγών απόσταση από τα Καλάβρυτα, στο δρόμο των Πατρών, κι εκεί θα μένουν σε επιφυλακή και συγχρόνως θα κάνουν μερικές μέρες καραντίνα, μ΄ όλο που η υγεία τους είναι θαυμάσια, για να προετοιμαστούν για την προσεχή αναχώρησή τους στη Γαλλία.

-Επιστροφή του στρατηγού Ιγκονέ την Πάτρα
-Ο λόγος του προς τις Ελληνικές αρχές
Ο στρατηγός Ιγκονέ επιστρέφοντας από την υγειονομική ζώνη, έφτασε στας Πάτρας στις 2 Ιανουρίου (1829), οι ελληνικές αρχές επήγαν να τον υποδεχτούν κι ο γιατρός κ. Σ. Πυλαρινός, επίτροπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως (Καποδίστριας) στον γαλλικό στρατό, τον προσφώνησε ως εξής εκ μέρους των αρχών και των κατοίκων της πόλεως των Πατρών:
«Στρατηγέ,
Ερχόμεθα να σας προϋποδεχθώμεν δια να σας εκφράσωμεν την ευγνωμοσύνη μας δια τα υγειονομικά μέτρα άτινα ελάβατε και δια των οποίων η χώρα μας προεφυλάχθη από την τρομεράν επιδημίαν ήτις επανεμφανιζόμενη εις Καλάβρυτα ηπείλει ν΄ απλώσει τας καταστροφάς της εις όλην την Πελοπόννησον. Η προνοητικότης των μέτρων αυτών θα διευκολύνη την λήψιν μέτρων δια να καθαρισθεί άπαξ δια παντός το έδαφός μας, από την επιδημίαν την ξένην εις την Ελλάδαν και αναγκαστική σύντροφον των βαρβάρων της Ασίας. Ο ένδοξος αρχηγός της γαλλικής στρατιάς δεν ηδύνατο να εμπιστευθή καλύτερον αυτήν την αποστολήν παρά εις υμάς όστις εδείξατε μίαν ιπποτικήν εύνοιαν προς τα δίκαια της ατυχούς χώρας μας και όστις επραγματοποιήσατε τας μεγάλας και φιλανθρωπικάς βλέψεις του σεπτού σας μονάρχου.
Δεχθείτε στρατηγέ να διαβιβάσητε τας ευχαριστίας μας προς τους γενναίους οίτινες, συνοδεύοντες υμάς εις αυτήν την αποστολήν συνεμερίσθησαν τους κόπους και τους κινδύνους
Επληροφορήθημεν μετά λύπης μας ότι συντόμως θα μας εγκαταλείψητε ελπίζομε ότι θα διατηρήσετε ανάμνησιν τινά της χώρας αυτής. Είθε ν΄ απομείνη τόσον όσο θα διαρκέσει και η ευγνωμοσύνη μας.
Στρατηγέ, όταν θα ευρίσκεσθε εν τω μέσω της εντιμοτάτης Συνελεύσεως, της οποίας αποτελείτε μέλος, οι λόγοι σας ας πιστοποιήσουν ότι ηξεύρομεν να εκτιμώμεν και ν΄ αναγνωρίζομεν την αφιλοκερδή βοήθειαν την οποίαν ενέπνευσεν η καρτερία του αγώνος μας και η αγιότης της υποθέσεώς μας»
Την ίδια μέρα μας έστειλε ο στρατηγός Ιγκονέ να δημοσιεύσουμε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Τα αυστηρά μέτρα άτινα ελήφθησαν παρά των γαλλικών και των Ελληνικών αρχών και το δριμύτατον ψύχος του έτους τούτου εις τα όρη της Ελλάδος, συνήργησαν ώστε να εξαλειφθή εντελώς η πανώλης. Από του τέλους του μηνός Δεκεμβρίου (1828) ουδείς προσεβλήθη, ο δε αριθμός των θυμάτων της τρομεράς αυτής επιδημίας, από του μηνός Νοεμβρίου οπότε επανεμφανίσθη περιορίσθη εις ένδεκα νεκρούς εις το χωρίον Βραχνί και δεκατέσσαρας εις την πόλιν των Καλαβρύτων»
-Ημερήσια διαταγή του στρατηγού Σνάϊντερ

Γενναιοδωρία των Γάλλων αξιωματικών
Τρείς ημέρες προτού επιστρέψει στας Πάτρας ο στρατηγός Ιγκονέ, ο στρατηγός Σνάϊντερ, διοικητής της πόλεως έκαμε στην ημερησία διαταγή που μεταφέρουμε εδώ έκκληση στα ανθρωπιστικά αισθήματα των αξιωματικών που εστάθμευαν στην πόλη για να βοηθήσουν τους δυστυχισμένους κατοίκους της Πελοποννήσου, που η πανούκλα και τα υγειονομικά μέτρα τους είχαν ρίξει στην πιο φριχτή αθλιότητα.
«Ο φρούραρχος στρατοπέδου, διοικητής της τρίτης ταξιαρχίας, αναγγέλει μετά ζωηράς ευχαριστήσεως, ότι χάρις εις τας φροντίδας του στρατηγού Ιγκονέ και την πρόθυμον συνεργασίαν των γενναίων στρατιωτών μας, η πανώλης δύναται να θεωρηθεί ως εξαληφθείσα εκ της χώρας ταύτης, αλλ΄ η αθλιότης μία εκ των πλέον επικινδύνων πηγών της, υφίσταται ακόμη εις τα ελληνικά λοιμοκαθαρτήρια και απειλεί αδιακόπως την επανεμφάνισιν της επιδημίας λόγω αδυναμίας καταστροφής των μολυσμένων ενδυμάτων.
Ο φρούραρχος στρατοπέδου κάμνει, επί τη ευκαιρία, έκκλησιν προς τα γενναίας σας αισθήματα και καλεί τους κ.κ. αξιωματικούς των δύο ταξιαρχιών και του βασιλικού ναυτικού να του παραδώσουν τα παλαιά των εσώρουχα και ότι δύναται να διαθέσουν δια να τα αποστείλη εις τα μέρη άτινα επλήγησαν από του λοιμού. Εκεί θα διανεμηθώσιν εις τους δυστυχείς, τους εγκεκλεισμένους εντός των λοιμοκαθαρτηρίων. Όλα τα ενδύματα των θα καώσι, δια να συμπληρωθούν τα αποτελεσματικά μέτρα.
Ούτως οι Γάλλοι στρατιωτικοί, οι τόσον υπερήφανοι δια τας αρετής του βασιλέως των, θα μιμηθώσι το ευγενές παράδειγμά του και θα πραγματοποιήσωσι τας προθέσεις του.
Ο Φρούραρχος στρατοπέδου
Διοικητής της τρίτης ταξιαρχίας
Σνάϊντερ
Πάτραι, 31 Δεκεμβρίου 1828»

Οι αξιωματικοί απάντησαν στην έκκληση του στρατηγού Σνάϊντερ με μια προθυμία ανάλογη με τη γενναιοδωρία τους. Παραδόθηκε μια σημαντική ποσότης εσωρούχων κι ο έρανος απέφερε πάνω από χίλια φράγκα. Το ποσό αυτό χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή ενδυμάτων, που μοιράστηκαν στους Έλληνες, των οποίων τα μολυσμένα ρούχα παραδόθηκαν στις φλόγες. Ήδη με την φροντίδα του στρατηγού Ιγκονέ, τους είχαν διανεμηθεί τρόφιμα, κατά το διάστημα παραμονής του στην εστία του μολύσματος.
Έτσι η γαλλική στρατιά έκαμε στην Πελοπόννησο διπλό έργο φιλανθρωπίας. Η ανδρεία της έδιωξε τους Τούρκους κι επανεγκατέστησε του Έλληνες στις εστίες τους, η φιλανθρωπία της έντυσε κι έθρεψε τους δυστυχισμένους που τους είχε σκορπίσει η πανούκλα, και που θα υπέκυπταν στο δριμύ ψύχος της εποχής και στη φρικτή πείνα.
-Με το τέλος της γαλλικής αποστολής στα Καλάβρυτα ο Κυβερνήτης Καποδίστριας ευχαρίστησε τον στρατηγό Ιγκονέ:

«Αίγινα 27 Δεκεμβρίου 1828- Τω Στρατηγώ Ιγκονέτ
Ικανός δεν είμαι να σας εκφράσω, Κύριε Στρατηγέ, την βαθείαν μου ευγνωμοσύνην δια τας αγαθοψύχους και φιλανθρωποτάτας φροντίδας σας τας περί τους δυστυχείς κατοίκους των Καλαβρύτων και Βραχνίου, τους οποίους δεινόν και ολοσχερή όλεθρον επέσειεν η πανώλης.
Ο θεός να σας αποδώσει το προς αυτούς γενόμενον αγαθόν.
Ο Μαυρομάτης (έκτακτος επίτροπος Αχαΐας) λαμβάνει σήμερον διαταγήν να τους βοηθήσει και αυτός κατά το μέτρον των πόρων της Κυβερνήσεως, προερχομένων και τούτων εκ της μεγαλοδώρου φιλοτιμίας του υμετέρου ΄Ανακτος. Όθεν ουδέ μια ημέρα παρέρχεται χωρίς να ευλογούν οι εν Πελοποννήσω οικήτορες το όνομα της Αυτού Μεγαλειότητός του  αλλά και του στρατού, του ελευθερώσαντος αυτούς  από δύο δεινοτάτας πληγάς, των Τούρκων λέγω, και της πανώλους.
Μανθάνω, Κύριε Στρατηγέ, ότι επιστρέφεται εις Γαλλίαν. Σας υπερεύχομαι καλόν κατευόδιον λαμβάνων το θάρρος να συστήσω εις την ευμενή προστασίας σας τα της Ελλάδος συμφέροντα, διότι και επί των τόπων διετρίψατε και καλός κριτής είσθε και δι΄ υμών καλώς θα κρίνη και η Βουλή των αντιπροσώπων.-Ι.Α Καποδίστριας.-

-------------------------------------
Με αυτόν τον τρόπο τελείωσε η δοκιμασία των Καλαβρύτων από τη φοβερή επιδημία της πανώλης που ξέσπασε αμέσως με την απελευθέρωση. Από το 1829 αρχίζει η ανοικοδόμηση σιγά σιγά των Καλαβρύτων και οι άνθρωποι μαζεύονται στην πόλη τους. 

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Προς τους καθ΄ όλην την Επικράτειαν Επιτρόπους και προσωρινούς Διοικητάς.
Με βαθείαν θλίψιν σας αναγγέλλομεν ότι η εσχάτως αναφανείσα νόσος εις Βραχνί και Καλάβρυτα είναι πανώλης, κατά τας αναφοράς των εκεί επί τούτων σταλέντων Ιατρών. Η κυβέρνησις μόλις μαθούσα το απευκταίον τούτο συμβάν έσπευσε να εφοδιάση τα κατ΄εκείνο το τμήμα Έκτακτον Επίτροπον με τας αναγκαίας διαταγάς σας σκοπόν κυρίως εχούσας τον περιορισμόν σας νόσου ταύτης όπου ανεκαλύφθη και τον καθαρισμόν των ιδίων αυτών μολυνθέντων μερών.
Ο κατά την Πελοπόννησον στρατός σας Χ.Α.Μ (Χριστιανικής Αυτοκρατορικής Μεγαλειότητος) δίδει εις την δεινήν ταύτην περίστασιν νέα δείγματα ζήλου και ευνοίας σας την Ελλάδα. Ικανόν μέρος του στρατού τούτου περιέζωσε τα μολυνθέντα ταύτα μέρη και έκοψε πάσαν μετά των άλλων μερών κοινωνίαν, καθυποβάλον εν τούτω εις δεινάς στρατιωτικάς ποινάς τον όστις ήθελεν τολμήσει να παραβή σας δικαίας αυστηρότητος τα αποφασισθέντα υγειονομικά μέτρα. 
Αλλά πριν σας αναπτύξεως του μιάσματος τούτου και το Βραχνί και τα Καλάβρυτα ως ανύποπτοι τόποι εκοινωνούσαν ελευθέρως με όλα τα λοιπά μέρη σας Επικράτειας. Τούτου χάριν χρέος σας απαραίτητον είναι να επαγρυπνήτε τα σας υγείας του μέρους του οποίου την Διοίκησιν σας ενεπιστευθη η Κυβέρνησις. Να είσθε μεταξύ σας εις συχνήν ανταπόκρισιν περί του μεγάλου τούτου αντικειμένου και να ικανοποιείτε σας αλλήλους προθύμως και ταχέως, ότι έκαστος παρατηρήσει εις το διακούμενον παρ΄ αυτού μέρος, το οποίον ήθελε δίδει κάποιαν υποψίαν.
Οι διοικούντες κατά τα τμήματα σας Πελοποννήσου όπου διημερεύουσι τα στρατεύματα σας Χ.Α.Μ (Γάλλοι) χρεωστείται να διαπλασιάσετε τον ζήλον και την επαγρύπησίν σας το οποίον Ιερώτερον αποκαθίσταται δι όσα καλά η Ελλάς οφείλει εις την αγαθοποιόν των στρατευμάτων τούτων παρουσίαν.
Αίγινα 10 Δεκεμβρίου 1828
Ο Κυβερνήτης Ο Γραμματεύς Επικρατείας
Ι.Α Καποδίστριας Σπ. Τρικούπης

 --------------------------------------

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Προς τον επίτροπον της Ελληνικής Κυβερνήσεως παρά τω Στρατάρχη Μαιζόν
κ. Λάτριν
Τα γράμματά σας ελάβομεν και επαινούμεν το ζήλον, μεθ΄ου εκτελείτε τας υπηρεσίας υμών. Ενταύθα συνάπτομεν αντίγραφον της τε προς τον Στρατηγόν Μαιζόν απαντήσεως ημών και των καθοδηγήσεων, ας δίδομεν εις τον επ΄ Αχαΐας έκτακτον επίτροπον, εξ ών θέλετε βοηθηθή και καθυσυχάσετε τον Στρατηγόν ως προς την υγειονομικήν περίστασιν των αναφερομένων εις το χωριόν Βραχνί και την πόλιν Καλαβρύτων.
Να μας γνωρίσετε δε και πως εκρίθησαν αυτόθι τα περιεχόμενα, των διαταγών μας ας εδώκαμεν εις τε τον ειρημένον έκτακτον επίτροπον (Γ. Μαυρομάτης) και εις τους λοιπούς.
Μετά βαθείας λύπης συναισθανόμεθα τας χαλεπότητας, ας υποφέρουσι ό τε στρατός και οι αξιωματικοί και Στρατηγός εν μέσω ευρισκόμενοι τοσούτων στερήσεων και αγωνιών δια την προσέγγισιν της πανώλους. Εύκολον σας είναι να καταπείσετε τον τε Στρατηγόν Μαιζόν και τους αξιωματικούς του στρατού, ότι δεν είναι της δυνάμεως ούτε της Κυβερνήσεως, ούτε του Έθνους να μεταβάλουν εις ολίγους μήνας την τοιαύτην των πραγμάτων διάθεσιν, προερχομένην εκ πολέμου 8 ετούς και της παρακολουθούσης αυτόν ολοσχερούς αταξίας και συγχύσεως
Πόρος 11 Δεκεμβρίου 1828
Ι.Α.Καποδίστριας

Ο Άγγλος ιεραπόστολος John Hartley που περιόδευσε στο Μοριά μετά την Ναυμαχία του Ναυαρίνου και πέρασε από τα Καλάβρυτα στις 19 Απρ 1828 γράφει μεταξύ άλλων: «Η πόλη ήταν ολότελα ερειπωμένη» και έφτασε στο Μέγα Σπήλαιο, όπου υπήρχαν 150 μοναχοί και 5000 σχεδόν κάτοικοι των γύρω χωριών που είχαν βρει καταφύγιο στις γύρω σπηλιές 

Louis Andre Gosse
O Ελβετός γιατρός - Φιλέλληνας επίτιμος πολίτης Καλαβρύτων
Στα Καλάβρυτα και το Βραχνί για την καταπολέμηση της επιδημίας της πανώλης ήρθε και ο Ελβετός γιατρός, φίλος του Καποδίστρια, φιλέλληνας Gosse. Μετά την αποχώρησή του από την Ελλάδα συνέχισε σαν μέλος της Φιλελληνικής Επιτροπής Γενεύης, ενώ το 1838, όταν με την σύζυγό του επισκέφθηκε την ελέυθερη Ελλάδα, σε ειδική τελετή, ο Βασιλιάς Όθωνας, του απένειμε το αριστείο του Αγώνος. Ενώ πριν η Ελληνική Κυβέρνηση του Καποδίστρια, του είχε απονείμη το τιμητικό τίτλο του επίτιμου πολίτη των Αθηνών και των Καλαβρύτων.

- Η αποστολή του Γαλλικού στρατού στην Πελοπόννησο

Ήταν μια ευκαιρία για τη Γαλλία να εγκαταλείψει το ρόλο του δορυφόρου και τη στάση αναμονής και να εισπηδήσει στο διεθνές
προσκήνιο εγκαινιάζοντας ουσιαστική παρουσία στην Οθωμανική Ανατολή σε μια περίοδο ανακατατάξεων.
Η αποστολή εκστρατευτικού σώματος στην Ελλάδα από την έως χθες λαομίσητη σύμμαχο των Αράβων εισβολέων, αυτή τη φορά για την εκδίωξη των προστατευομένων της από τα ελληνικά χώματα θα μπορούσε κατά τους υπολογισμούς της γαλλικής ηγεσίας να απαλύνει το παλιό όνειδος. Με την όψιμη και υποκριτική επίδειξη φιλελληνισμού θα εμφανιζόταν η Γαλλία ως «προστάτις» των Ελλήνων και θα εξασφάλιζε άνετα τις προϋποθέσεις που θα επέτρεπαν και θα δικαιολογούσαν μελλοντικές επεμβάσεις. Η κίνηση αυτή εξισορροπούσε και τα συμφέροντα των τριών δυνάμεων στην περιοχή.
Η σκηνοθεσία κρύβεται κάτω από πομπώδεις «φιλελληνικές» διακηρύξεις. Ξαφνικά ο μονάρχης Κάρολος Ι εμφανίζεται σαν σωτήρας των Ελλήνων, που λίγο πριν είχε προκαλέσει τον όλεθρο. Η Γαλλία είχε δημιουργήσει την πολεμική μηχανή του Μεχμέτ Αλή. Γάλλοι αξιωματικοί διοικούσαν μονάδες του Ιμπραήμ και κυβερνούσαν Αιγυπτιακά πολεμικά.
Ολοφάνερη η υποκρισία και στην ημερήσια διαταγή του στρατηγού Μαιζών ύστερα από την απόβαση των τμημάτων στη Μεσσηνία (21 Αυγ 1828)
«Στρατιώτες ο Βασιλέας σας, ύστερα από συμφωνία με τους συμμάχους του, σας επιφορτίζει με μια μεγάλη και ευγενική αποστολή. Σας καλεί να δώσετε τέλος στην καταπίεση ενός ένδοξου λαού. Για πρώτη φορά ύστερα από τον ΙΓ΄ αιώνα οι γαλλικές σημαίες, σήμερα ελευθερώτριες, θα κυματίσουν στις ελληνικές ακτές. (Το κείμενο αυτό είναι αποσπάσματα από το 5ο τόμο «Πως είδαν οι Ξένοι την Ελλάδα του ΄21» του Κυριάκου Σιμόπουλου- έκδοση Στάχυ 1999)
------------------------------
-Ζωντανή παράδοση
Τα ανωτέρω μας εβεβαίωνε και η μακαρίτισσα η γριά Παναγιώταινα ή Παπαπανάγαινα η γιαγιά μου, ήτις μας τα εδιηγείτο, όταν εμείς ήμεθα 9-10 ετών. «Παιδιά μου ήρθαν οι Φράγκοι κατέβηκαν στο Μύλο και έπλεναν και εκαθάριζαν τον επιστρέφοντας κατοίκους (Βραχνίου), τους πέρναγαν από εδώ στο χωριό και τους έδωσαν ρούχα καθαρά και παξιμάδια. Μας έστειλαν έπειτα και λεπτά και ρούχα.» Η μακαρίτισσα ήτο τότε 17 ετών κόρη του Ιερέως Παπαπανάγου, αγράμματος, αλλ΄ εγνώριζε τα γράμματα της θείας λειτουργίας απταίστως. (Βασ. Γ Παπαγεωργίου- επετηρίς των Καλαβρύτων-1972)
----------------------------

- Όταν ο Ι. Καποδίστριας έκλεισε τις εκκλησίες
Ο Θρησκευόμενος Καποδίστριας, αυτός που δεν μπορούσε αν δεν πήγαινε δυο Κυριακές στην εκκλησία, αναγκάστηκε να πάρει αυστηρά περιοριστικά μέτρα για την μη εξάπλωση της επιδημίας της πανώλης μεταξύ των οποίων ήταν η «εμπόδιση πάσας θρησκευτικής τελετής».


ΨΗΦΙΣΜΑ 15/20.8.1828- άρθρο 285- εδάφιο 3
Η Πανούκλα των φτωχών
Έτσι είχε ονομαστεί η επιδημία πανώλης του 1828 στα Καλάβρυτα - Βραχνί και στα γύρω χωριά. Είχαν πληγεί οι "ενδεείς και άποροι". Πάντα οι φτωχοί την πληρώνουν, όπως άλλωστε συμβαίνει και σήμερα...

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΩΡΑ των ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ" Μάρτιος 2020

Δημοσιεύθηκε στις 25 April 2024 | 4:49 pm


Η Ολυμπιακή Φλόγα στην Πάτρα (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Πάτρα υποδέχθηκε σήμερα την Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων «PARIS 2024».
Η Φλόγα έφτασε µέσω της Γέφυρας Ρίου- Αντιρρίου, η οποία φέτος συµπληρώνει 20 χρόνια λειτουργίας.
Τον βωμό άναψε ο Παναγιώτης Γιαννάκης.

Δημοσιεύθηκε στις 25 April 2024 | 4:17 pm


Κουλουράκια πασχαλινά - προζυμίσια - Συνταγή



Συνταγή της κ. Αγγελικής Παπαναγιώτου (Σκεπαστό)
Υλικά
(Δοσολογία 3 κιλών)
  • Μισό κιλό σιμιγδάλι
  • Μισό κιλό καπέλι (σκληρό)
  • 2 κιλά νούμερο (για όλες τις χρήσεις)
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 300 γραμμάρια βούτυρο φυτίνη
  • 75 γραμμάρια μαγιά
  • 15 αυγά
  • 750 γραμμάρια γάλα
  • Μισό ποτήρι κρασιού λάδι
  • Λίγο προζύμι
  • Λίγο αλάτι
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το γάλα να είναι χλιαρό και διαλύουμε τη μαγιά κρατώντας ένα μικρό κομματάκι καθώς και το προζύμι. Ρίχνουμε 2 αυγά, όλο το σιμιγδάλι, και λίγη ζάχαρη περίπου 200-300 γραμμάρια από το κιλό. Στη συνέχεια ρίχνουμε τόσο αλεύρι ώστε να μην είναι ούτε πολύ ρευστό το προζύμι αλλά ούτε και πολύ σφιχτό και το βάζουμε σε ζεστό χώρο. Όταν φουσκώσει καλά το αναμιγνύουμε με όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το βούτυρο που το αφήνουμε για το τέλος και ζυμώνουμε. Τα πλάθουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος. Τα αλείφουμε με ασπράδι αυγού και λίγο γάλα. Ψήνουμε 180 βαθμούς για 40΄.

Δημοσιεύθηκε στις 25 April 2024 | 3:51 pm


Θανάσης Κανελλόπουλος για Αντώνη Παπακανέλλο: Μας έκανε όλους τόσο περήφανους.



ΔΗΛΩΣΗ ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗ ΑΝΤΩΝΗ ΠΑΠΑΚΑΝΕΛΛΟ

Ως άνθρωπος του αθλητισμού που ασχολούμαι επί σειρά ετών τόσο με τον επαγγελματικό όσο και με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, ως μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής αλλά και ως Καλαβρυτινός, θέλω να εκφράσω και δημοσίως τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Αντώνη Παπακανέλλο και την οικογένειά του, για την πρόσφατη πολύ σπουδαία επιτυχία του με την ποδοσφαιρική ομάδα νέων Κ19 του Ολυμπιακού.
Όπως είναι γνωστό σε όλους, η ομάδα νέων Κ19 του Ολυμπιακού έγινε πρωταθλήτρια Ευρώπης, κατακτώντας το Κύπελλο του UEFA Youth League, το οποίο είναι αντίστοιχο της ποδοσφαιρικής διοργάνωσης για τις ομάδες ανδρών, UEFA Champions League. Η ομάδα αυτή πραγματοποίησε εκπληκτικές εμφανίσεις καθ' όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης και προκάλεσε το θαυμασμό και τα θετικά σχόλια όλου του φίλαθλου κόσμου σε Ελλάδα και Ευρώπη, ενώ στον τελικό επικράτησε κατά κράτος της αντιπάλου της ιταλικής ομάδος Μίλαν, με σκορ 3-0. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλη τη διοργάνωση και ιδίως στον τελικό, όπου πέτυχε ένα καταπληκτικό γκολ (αλα Μέσι!), είχε ο Αντώνης Παπακανέλλος, γιος των γνωστών επιχειρηματιών Γεωργίου Παπακανέλλου και Όλγας Τσάκαλου - Παπακανέλλου, γέννημα θρέμμα της Κλειτορίας Καλαβρύτων, γνήσιο Καλαβρυτινόπουλο.
Η απόκτηση αυτού του τίτλου είναι μεγάλη τιμή για όλη την Ελλάδα, και ιδιαιτέρως για τα Καλάβρυτα, από τα οποία κατάγεται ο χρυσός πρωταθλητής μας, Αντώνης Παπακανέλλος και όλοι οι Καλαβρυτινοί αισθανόμαστε υπερηφάνεια, ανεξαρτήτως ποιας ομάδας είναι φίλαθλος ο καθένας. Θέλω λοιπόν και δημοσίως, για λογαριασμό και της παράταξης μας, να εκφράσω τα συγχαρητήρια και τις πιο θερμές ευχές στον ίδιο τον ποδοσφαιριστή και τους γονείς του και να ευχηθώ να φτάσει τόσο ψηλά και να σηκώσει το μεγάλο Κύπελλο του Champions League.
Σημειώνω ότι η παράταξή μας, σε συνεννόηση με την οικογένεια του ποδοσφαριστή, και λαμβάνοντας υπόψη τις υποχρεώσεις του, θα διοργανώσει μια εορταστική εκδήλωση, στη γενέτειρά του, την Κλειτορία, προς τιμήν του.
Και πάλι συγχαρητήρια στον Αντώνη Παπακανέλλο που μας έκανε όλους τόσο περήφανους.

Δημοσιεύθηκε στις 25 April 2024 | 3:48 pm


Στα Καλάβρυτα το συνέδριο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO Ελλάδας - Κύπρου 13 έως 15 Ιουνίου



Υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαβρύτων, της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO και της αντίστοιχης Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής διοργανώνεται το τριήμερο 13-15 Ιουνίου στα Καλάβρυτα το 5ο Διεθνές Συνέδριο Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO Ελλάδας και Κύπρου, με θέμα «Γεωπάρκα και Γεω-ιστορίες». 
Το Συνέδριο διοργανώνεται απ’ την Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού και Προστατευόμενων Περιοχών Βόρειας Πελοποννήσου του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. ως διαχειριστής του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Χελμού Βουραϊκού, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Παλαιοντολογίας και Στρωματογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών και το Ελληνικό Forum Γεωπάρκων. Ως συνδιοργανωτές συμμετέχουν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Δήμος Αιγιαλείας.  
Στόχοι του Συνεδρίου είναι η ανάδειξη της συμβολής και του ρόλου των Γεωπάρκων στην βιώσιμη τοπική ανάπτυξη μέσα από την προώθηση του γεω-τουρισμού, την έρευνα και την εκπαίδευση, η προβολή των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO Ελλάδας και Κύπρου αλλά και η ανταλλαγή καλών πρακτικών κι η ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών. 
Κατά την διάρκεια του Συνεδρίου θα παρουσιαστούν -μέσα από κατάλληλες θεματικές- οι δράσεις των Γεωπάρκων που αφορούν στην προστασία και διαχείριση της γεωποικιλότητας, στην αλληλεπίδραση της με την βιοποικιλότητα και στη σχέση τους με τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τον Τουρισμό αλλά και η συμβολή τους στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και της κλιματικής αλλαγής. 
Στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από όλα τα Γεωπάρκα της Ελλάδας και της Κύπρου, εκπρόσωποι του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της UNESCO, επιστήμονες από Πανεπιστήμια της Ελλάδας κ.α. 
Να σημειωθεί, επίσης, ότι στις 11 και 12 Μάϊου θα διεξαχθεί το 44ο Πανελλήνιο Πέρασμα στο Φαράγγι του Βουραϊκού. Το Πέρασμα διοργανώνεται κάθε χρόνο απ’ τον Σύλλογο Ορειβασίας, Χιονοδρομίας, Αναρρίχησης, Προστασίας Περιβάλλοντος Καλαβρύτων, με τη στήριξη του Δήμου Καλαβρύτων, φορέων και συλλόγων της περιοχής. Στις 11 Μαΐου θα διοργανωθεί ημερίδα στα Καλάβρυτα με θέμα τον Οδοντωτό Σιδηρόδρομο και την επόμενη μέρα, Κυριακή, θα γίνει το Πανελλήνιο Πέρασμα στο Φαράγγι του Βουραϊκού.

Δημοσιεύθηκε στις 25 April 2024 | 12:53 pm


Στα Καλάβρυτα οι Υφ. Υποδομών Αλεξοπούλου και Ταχιάος - Ανοίγει ο δρόμος για την Πούντας - Καλαβρύτων (Αποκλειστικό ρεπορτάζ)



Ένα έργο πνοής και πάγιο αίτημα της ορεινής μας περιοχής, ο δρόμος Πούντας - Καλαβρύτων, βρήκε ανταπόκριση από την κυβέρνηση και μπήκε στις άμεσες προτεραιότητες για την υλοποίησή του.
Η βελτίωση με μεγάλες παρεμβάσεις και τούνελ, που κάνει πιο σύντομο τα ταξίδι από το Διακοπτό στα Καλάβρυτα και κυρίως θα το κάνει πιο ασφαλές, ήταν το ζήτημα που τέθηκε στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από τον Δήμαρχο κ. Παπαδόπουλο και βρήκε άμεση ανταπόκριση.
Ο κ. Μητσοτάκης από τα Καλάβρυτα δήλωσε μεταξύ άλλων: "Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να σας πω πολλά, παρά μόνο να σας δεσμευτώ ότι με τον έναν, με τον άλλον τρόπο θα βρούμε τα χρήματα που απαιτούνται άμεσα για να ξεκινήσει η μελέτη για το δρόμο. Και ότι πράγματι δεν είναι δυνατόν να συζητάμε για ωριμότητα, για ανάπτυξη της περιοχής χωρίς να έχουμε έναν δρόμο της προκοπής. Δεν συζητάμε εδώ πέρα προφανώς για κάποια δραματική καινούργια χάραξη. Συζητάμε όμως για πολλές παρεμβάσεις, ενδεχομένως παρακάμψεις οικισμών και χωριών που πρέπει να γίνουν στον υφιστάμενο δρόμο".
Η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού δεν έμεινε μόνο στην κεντρική πλατεία Καλαβρύτων, αλλά άμεσα μεταφέρθηκε και στο πρωθυπουργικό γραφείο.   
Το kalavrytanews.com πληροφορείται από πλέον έγκυρες πηγές, ότι ο κ. Μητσοτάκης, έδωσε άμεση προτεραιότητα σε αυτό το αίτημα και μάλιστα η αχαιή υφυπουργός υποδομών κα. Χριστίνα Αλεξοπούλου την επόμενη κιόλας ημέρα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού, ζήτησε άμεσα τον φάκελο του δρόμου με όλες τις προτάσεις από την Δημοτική αρχή.
Αξίζει να σημειωθεί οτι σημαντική συμβολή στην επιτάχυνση των διαδικασιών, είχε η Υφυπουργός κ. Χριστίνα Αλεξοπούλου αλλά και ο συμπατριώτης μας Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Θανάσης Κοντογιώργης. 
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του kalavrytanews.com, το Σάββατο 27 Απριλίου, στα Καλάβρυτα θα βρεθούν οι δύο Υφυπουργοί υποδομών και μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου και Νίκος Ταχιάος, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν αυτοψία στον οδικό άξονα Πούντας - Καλαβρύτων
Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες μας, θα γίνει εξέταση για να επιλεγεί η προσφορότερη λύση βάσει τεχνικών δεδομένων, θα εξεταστεί η διάνοιξη οδικού τούνελ για να παρακαμφθούν τα επικίνδυνα τμήματα του βουνού και έτσι άμεσα να προχωρήσει η εκπόνηση μελέτης από τα αρμόδια υπουργεία για την δημιουργία ενός άξονα που θα πληροί όλους τους σύγχρονους κανόνες ασφαλείας.
Ο νέος οδικός άξονας θα κάνει πιο σύντομο τα ταξίδι από το Διακοπτό στα Καλάβρυτα και κυρίως θα το κάνει πιο ασφαλές.
Μιλάμε για δρόμο που χρησιμοποιούν χιλιάδες οδηγοί και είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο για την ασφάλεια, αλλά και για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Δημοσιεύθηκε στις 25 April 2024 | 10:31 am


ΑΙΓΙΟ: Προετοιμασία ενόψει της αντιπυρικής περιόδου



Υπό την προεδρία του Δημάρχου Αιγιαλείας κ. Δημήτρη Καλογερόπουλου και με διευρυμένη παρουσία εμπλεκομένων αρχών, φορέων και εθελοντών, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου "Αλέκος Μέγαρης" συνεδρίαση του Τοπικού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΤΕΣΟΠΠ) του Δήμου Αιγιαλείας, στην πρώτη του συνάντηση ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου την 1η Μαΐου.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης που διήρκησε 2 ώρες, αφού έγινε απολογισμός της χειμερινής περιόδου 2023-2024 αναφορικά με την επιτυχή αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών πυρκαγιών και συνεπειών έντονων καιρικών φαινομένων, έγινε εκτενής συζήτηση για τον σχεδιασμό δράσεων πολιτικής προστασίας με σκοπό την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω πυρκαγιών αλλά και τυχόν σεισμικών φαινομένων. Δόθηκε, εξάλλου, ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη και στην εγρήγορση όλων των εμπλεκομένων φορέων, διότι η φετινή θερινή περίοδος αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη λόγω της έλλειψης επαρκών βροχοπτώσεων το χειμώνα, που ευνοούν την εξάπλωση πυρκαγιών. Διαπιστώθηκε η ετοιμότητα των φορέων και βεβαίως δόθηκαν όλες οι απαραίτητες οδηγίες για καθαρισμούς βλάστησης σε ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους, για αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων, για συνεχή επικοινωνία υπηρεσιών, οργάνων και εθελοντικών ομάδων και οργανώθηκε η διαθεσιμότητα και αξιοποίηση μέσων για την υλοποίηση δράσεων και μέτρων προστασίας από πυρκαγιές και άλλα επικίνδυνα φαινόμενα.
Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν οι Αντιδήμαρχοι Πολιτικής Προστασίας κ. Δημήτρης Φιλιππάτος και Καθαριότητας κ. Νίκος Καραΐσκος, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Αχαΐας πύραρχος κ. Βασίλειος Μαρτζάκλης μαζί με τον αντιπύραρχο κ. Παναγιώτη Μιχαλόπουλο, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου αντιπύραρχος κ. Παναγιώτης Πετρόπουλος μαζί με τον υποδιοικητή, επιπυραγό κ. Ανδρέα Ζαφειρόπουλο, ο Υποδιοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αιγιαλείας κ. Ιωάννης Αναστασόπουλος, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ακράτας κ. Μάριος-Μωυσής Σεραφειμίδης, η προϊσταμένη Γ’Λιμενικού Τμήματος Αιγίου κα Ελένη Κλάγκου, ο Ανθυπολοχαγός Τεχνικού ΚΕΤΧ Πατρών κ. Στυλιανός Αγγελόπουλος, η Διευθύντρια του ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας κα Αγγελική Κανελλοπούλου μαζί με την προϊσταμένη κα Κλεονίκη Τσιμά, εκ μέρους του Δασαρχείου Αιγίου ο κ. Χρύσανθος Αλεξανδρόπουλος, εκ μέρους του Δασαρχείου Πατρών ο κ. Γεώργιος Κοκόσης, εκ μέρους της Δημοτικής Αστυνομίας ο κ. Ευθύμιος Καμίτσας, εκ μέρους της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας ο αντιπρόεδρος κ. Γεώργιος Ντίνος, εκ μέρους της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Αχαΐας κ. Βασίλειος Κούτρας, εκ μέρους της ΔΕΔΔΗΕ Αιγίου ο διευθυντής κ. Αλέξανδρος Τσιράκης και ο προϊστάμενος κ. Κανέλλος Παναγόπουλος, εκ μέρους της Εθελοντικής Ομάδας «Αχαιός» ο πρόεδρος κ. Βασίλειος Σαμαρτζής και εκ μέρους της ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Αιγιαλείας ο πρόεδρος κ. Δημήτριος Μπούρδος.


Δημοσιεύθηκε στις 25 April 2024 | 9:56 am


Ανακοίνωση της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Αχαΐας για τα ζητήματα που έχουν προκύψει στο Νοσοκομείο Αιγίου



Σε ανακοίνωσή της η "Νέα Αριστερά" Αχαΐας αναφέρει: 
Οι Γιατροί του Νοσοκομείου Αιγίου επισημαίνουν την επικινδυνότητα του συνολικά και ιδιαίτερα στο χώρο των επειγόντων εξωτερικών ιατρείων καθώς και των εφημεριών ιδίως για τα χειρουργικά περιστατικά. Από την άλλη πλευρά, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Αιγιάλειας αμύνεται με υποσχέσεις για μελλοντικές προσλήψεις γιατρών του χειρουργικού τομέα.
Δύο κόσμοι αντίθετοι, στο Νοσοκομείο Αιγίου, συγκρούονται. Ο κόσμος της εργασίας (και) των Υγειονομικών που περιγράφει με μελανά ''χρώματα'' την τραγική κατάσταση και την εγκατάλειψη του Νοσοκομείου και ο ...''κόσμος'' των Κυβερνητικών στελεχών που επιχειρεί να ωραιοποιήσει την τραγική κατάσταση του Νοσοκομείου! Του Νοσοκομείου που οι γιατροί του τόλμησαν να αρνηθούν στην Κυβέρνηση να μετατρέψουν τους ασθενείς σε πελάτες, τόλμησαν με δημόσια δήλωσή τους, να αρνηθούν να κάνουν απογευματινά χειρουργεία!
Η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΑΧΑΪΑΣ, συμπαραστέκεται στον δίκαιο αγώνα των ιατρών του Νοσοκομείου Αιγίου και στην διεκδίκησή τους να στελεχωθεί το Νοσοκομείο με περισσότερους γιατρούς, ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί με ασφάλεια για τους ασθενείς αλλά και για τους εργαζόμενους.

Δημοσιεύθηκε στις 25 April 2024 | 9:52 am


Το Ionian TV, σας φέρνει την εμβληματική διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας από το Αντίρριο έως το σπίτι του Κωστή Παλαμά



Το Ionian TV, σας φέρνει την εμβληματική διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας, με απευθείας σύνδεση από το Αντίρριο έως το σπίτι του Κωστή Παλαμά. Μεταδίδουμε λεπτό προς λεπτό τις ιστορικές εικόνες που θα συναρπάσουν τους θεατές σε όλο τον κόσμο, τόσο τηλεοπτικά όσο και διαδικτυακά.
Συντονιστείτε και γίνετε μέρος της ιστορίας, καθώς το σύμβολο της ειρήνης και της αδελφοσύνης των λαών ταξιδεύει από τη γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης», κάνει στάση στον Δήμο Πατρέων και φτάνει στο ιστορικό σπίτι του ποιητή του Ολυμπιακού Ύμνου.
Παρακολουθήστε τις απευθείας συνδέσεις κλικάροντας τον σύνδεσμο:
https://youtube.com/live/BWOCsp88XNI?feature=share
Συντονιστείτε 10 λεπτά πριν τις 3 το μεσημέρι για να μη χάσετε ούτε ένα λεπτό από αυτήν τη μοναδική διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας.
Γίνετε μέρος αυτής της ιστορικής στιγμής με το Ionian TV - το κανάλι που φέρνει την ιστορία στο σπίτι σας.
Τηλεοπτική μετάδοση: Από το IONIAN TV τηλεοπτικά επίγεια μέσω Digea και στην πλατφόρμα της NOVA (θέση 725).
IONIAN… και είσαι παντού!

Δημοσιεύθηκε στις 25 April 2024 | 7:00 am


ΑΕΚ - Παναθηναϊκός 3-0 - Δείτε φάσεις και τα γκολ



Η ΑΕΚ ήταν η απόλυτη κυρίαρχος στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και επικράτησε 3-0 στην OPAP Arena. Η Ένωση είναι πλέον το απόλυτο φαβορί για τον τίτλο, μετά τα αποτελέσματα της έβδομης αγωνιστικής.

Δημοσιεύθηκε στις 24 April 2024 | 10:31 pm


Δελτίο Καιρού

Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), σποραδικές καταιγίδες τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο και την Ήπειρο και το απόγευμα στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού αύριο Πέμπτη.
Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα δυτικά και τα βόρεια. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της βορειοδυτικής χώρας (σε υψόμετρο πάνω από τα 1.300 μέτρα). Από αργά το απόγευμα θα υπάρξει βελτίωση.
Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικές βροχές ή όμβρους τις μεσημβρινές ώρες στα ηπειρωτικά κυρίως ορεινά. Από το απόγευμα αίθριος.
Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη στο ανατολικό Αιγαίο.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και βαθμιαία δυτικοί βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Θα φτάσει στα δυτικά και τα βόρεια τους 17 με 19 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά καθώς και στη νησιωτική χώρα τους 20 με 23 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στο Ιόνιο και την Ήπειρο και βαθμιαία στα υπόλοιπα. Από το απόγευμα βελτίωση.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 και τοπικά στο Ιόνιο έως 6 μποφόρ και βαθμιαία βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικές βροχές ή όμβρους τις μεσημβρινές ώρες κυρίως στα ορεινά και από αργά το απόγευμα αίθριος.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Δημοσιεύθηκε στις 24 April 2024 | 9:44 pm


Λαμία - ΠΑΟΚ 1-1 Δείτε φάσεις και γκολ

Ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Λαμίας, καθώς έφυγε με τον βαθμό και υπέστη σημαντικό πλήγμα στη μάχη που δίνει για την κατάκτηση του τίτλου, λόγω του 1-1. Ο Σλίβκα έκανε το 1-0 στο 45+4' και ο Σβαμπ ισοφάρισε στο 90+10'.

Δημοσιεύθηκε στις 24 April 2024 | 9:29 pm


Άρης - Ολυμπιακός 1-1



Ο Ολυμπιακός άφησε δύο πολύτιμους βαθμούς στην προσπάθεια που κάνει για να πάρει το πρωτάθλημα, καθώς στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής των Play Off του πρωταθλήματος της Super League «κόλλησε» στο 1-1 με τον Άρη στο «Κλεάνθης Βικελίδης».
Δείτε ΕΔΩ το 1-1
Δείτε ΕΔΩ το 1-0

Δημοσιεύθηκε στις 24 April 2024 | 9:20 pm


Π. Σακελλαρόπουλος: «Διαρκείς οι προσπάθειες για την αναβάθμιση του αεροδρομίου του Αράξου»



Τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Περιφερειακή Αρχή, καθώς και τις προσπάθειες για την περαιτέρω ενίσχυση του αεροδρομίου του Αράξου, παρότι δεν ανήκει στον πυρήνα των αρμοδιοτήτων της, ανέλυσε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 24 Απριλίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Πάνος Σακελλαρόπουλος.
Απαντώντας σε σχετική επερώτηση του περιφερειακού συμβούλου Κων/νου Διαμαντόπουλου, ο Αντιπεριφερειάρχης εξήγησε ότι η Περιφερειακή Αρχή από την πρώτη στιγμή έχει αναγνωρίσει τη σημασία του αεροδρομίου στην τουριστική ανάπτυξη της Αχαΐας και της Ηλείας, γι’ αυτό βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τον Αερολιμενάρχη, τους επαγγελματίες του τουρισμού αλλά και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στο οποίο υπάγεται η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
«Στο πλαίσιο αυτών των επαφών έχουμε πολύ συχνά κληθεί να λύσουμε, παρά το γεγονός ότι δεν είναι στην αρμοδιότητα μας όπως αντιλαμβάνεστε, διάφορα λειτουργικά μικροπροβλήματα, κυρίως αισθητικής φύσεως και πρόσβασης» εξήγησε ο κ. Σακελλαρόπουλος και σχολίασε ότι «το Αεροδρόμιο Αράξου αναβαθμίζεται, αλλά όχι με το ρυθμό και τον τρόπο που θα επιθυμούσαμε ώστε να καταστεί ανταγωνιστικό σε γειτονικά αεροδρόμια, κυρίως αυτό της Καλαμάτας».
Συνεχίζοντας έκανε εκτενή αναφορά στις πρωτοβουλίες έχει αναλάβει η Περιφερειακή Αρχή για την προσέλκυση περισσότερων πτήσεων, κάτι που έπραξε μέσω του διαφημιστικού rebranding της Περιφέρειας με τη δημιουργία του νέου, ισχυρού σήματος – Olympian Land, αλλά και με στοχευμένες ειδικές δράσεις προβολής του ίδιου του αεροδρομίου. Μία από αυτές είναι η εκπόνηση «Μελέτης στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης αεροπορικών συνδέσεων στο αεροδρόμιο Αράξου» με τον καθηγητή Ιωάννη Μιχαηλίδη, ειδικού σε θέματα destination branding management. Στα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν τον περασμένο Ιούνιο, αναλύθηκαν τρόποι τόνωσης του εισερχόμενου τουρισμού στη Δυτική Ελλάδα μέσω της ανάπτυξης αεροπορικών συνδέσεων με το αεροδρόμιο του Αράξου.
Επίσης, ο κ. Σακελλαρόπουλος αναφέρθηκε και στις προσπάθειες για την προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών μέσω άμεσης και έμμεσης διαφήμισης του Αεροδρομίου Αράξου. «Κατά την περίοδο 2022- 2023 σχεδιάσαμε πλάνο επαφών με μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού, αλλά και Ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες με τις οποίες εξετάσαμε τις δυνατότητες νέων πτήσεων. Επιστέγασμα αυτών των προσπαθειών μας ήταν η σημαντική συμφωνία του Αερολιμένα Αράξου με το δημοφιλές ταξιδιωτικό πρακτορείο tez.tour, ενός από τα μεγαλύτερα και πιο καταξιωμένα ταξιδιωτικά γραφεία στην Ευρώπη με το οποίο συμφωνήθηκε ότι από τον Μάιο του 2023 και για 2 έτη θα πραγματοποιεί πτήσεις charter από τις Βαλτικές χώρες, κάτι που αναμένεται να μετριάσει τις απώλειες της περιοχής μας από τον πόλεμο Ρωσίας- Ουκρανίας. Επιπρόσθετα, κάθε θερινή περίοδο συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την διοίκηση του αεροδρομίου ως προς την βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρει στους ταξιδιώτες μέσω της λειτουργίας του γραφείου μας τουριστικής πληροφόρησης» συμπλήρωσε ο Αντιπεριφερειάρχης.
Κατέληξε επισημαίνοντας ότι η Περιφερειακή Αρχή, μέσω της τουριστικής προβολής, επιχειρεί να προβάλει μία νέα εικόνα της Δυτικής Ελλάδας τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό, κάτι για το οποίο βρίσκεται σε στενή επαφή με τα συναρμόδια Υπουργεία, αλλά και με τους επαγγελματίες της Δυτικής Ελλάδας.

Δημοσιεύθηκε στις 24 April 2024 | 5:41 pm


Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου



Το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Π.Ε.Σ.Ο.Π.Π.) της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, συνεδρίασε σήμερα Τετάρτη 24 Απριλίου 2024, υπό τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη, με σκοπό τον καλύτερο δυνατό συντονισμό όλων των εμπλεκομένων φορέων για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πυρκαγιών, εν όψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου 2024.
Κατά τη συζήτηση αναφέρθηκαν ζητήματα που έχουν αντιμετωπιστεί στο παρελθόν, ενώ παράλληλα έγιναν προτάσεις με στόχο την ενίσχυση της πρόληψης και βελτίωση του βαθμού ετοιμότητας των εμπλεκόμενων φορέων.
Ειδικότερα, για την πρόληψη και αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πυρκαγιών, εκφράστηκε η αναγκαιότητα να ενισχυθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα και να τίθεται σε άμεση κινητοποίηση ο μηχανισμός, βάσει του Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται καθημερινά κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας,
«Ο φετινός μας επιχειρησιακός σχεδιασμός θα πρέπει να εστιάσει στην πρόληψη και στην αυξημένη επιτήρηση, ώστε τυχόν συμβάντα να αντιμετωπίζονται στο ξεκίνημά τους, είτε πρόκειται για εμπρησμούς από πρόθεση , είτε από αμέλεια» τόνισε ο Περιφερειάρχης κατά την τοποθέτησή του και ζήτησε την ανάπτυξη πλαισίου συνεργατικότητας, με σκοπό την αποτελεσματικότερη λειτουργία του συντονιστικού οργάνου (ΠΕΣΟΠΠ) στην αντιμετώπιση και τη διαχείριση κρίσεων.

Δημοσιεύθηκε στις 24 April 2024 | 3:51 pm


Συνταγή για προζυμίσια - νηστίσιμα κουλούρια



Σε χωριά των Καλαβρύτων, όπως και σε πολλές ακόμα περιοχές της Πατρίδας μας, οι νοικοκυρές φτιάχνουν και νηστήσιμα κουλούρια για το Πάσχα. Πέρα από το μεθυστικό άρωμά τους και την εξαιρετική νοστιμιά τους, τρώγονται και σε περίοδο νηστείας και σίγουρα τη Μεγαλοβδομάδα.
Αν και τα υλικά που απαιτούνται είναι λίγα και η όλη εργασία παρασκευής τους είναι πολύ εύκολη, η «φασαρία» τους είναι το προζύμι και η αρκετή ώρα που απαιτείται για να «γίνουν». Χρειάζεται, δηλαδή να αναπιάσουμε προζύμι, ώρες πριν (π.χ. από το προηγούμενο το βράδυ, να φουσκώσει, να τα ζυμώσουμε, να τα σκεπάσουμε να φουσκώσουν και αυτά - να «γίνουν» όπως και το ψωμί - και μετά να τα ρίψουμε στο φούρνο. Και επειδή τα κουλούρια αυτά δεν τρίβονται, όπως τα πασχαλινά, είναι και το ιδανικότερο κολατσιό και για τα παιδιά στο σχολείο, στο χωράφι και στο βουνό για τον τσοπάνη.

Υλικά που θα μας χρειαστούν για μια δόση – ένα μεγάλο ταψί:
- 1 κιλό αλεύρι, κοσκινισμένο με την «ψιλή» κρησάρα.
- Κανέλλα και γαρύφαλλο.
- Λίγο αλάτι και 150 με 200 γραμμάρια ζάχαρη.
- 50 με 60 γραμμάρια λάδι.
- Σουσάμι.
- Προζύμι. Ενναλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μαγιά, αλλά σίγουρα με το προζύμι γίνονται πιο νόστιμα.

Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε στη σκάφη (ή στη λεκάνη της κουζίνας) όλα τα υλικά με το αλεύρι, και ρίχνουμε μέσα το προζύμι που έχουμε προετοιμάσει. Προσθέτουμε το ανάλογο νερό και τα ζυμώνουμε καλά. Αφού το ζυμάρι είναι έτοιμο (όχι ρευστό), τα πλάθουμε, δίνοντάς τους το σχήμα που θέλουμε και τα βάζουμε στο λαδωμένο ταψί. Για περισσότερη νοστιμιά και εμφάνιση, βάζουμε επάνω και σουσάμι. Αμέσως μετά τα σκεπάζουμε καλά σε ζεστό περιβάλλον και με ζεστά ρούχα και τα αφήνουμε να «κοιμηθούν» (να «γίνουν»). Μόλις φουσκώσουν, τα τρυπάνε με ένα λεπτό ξυλάκι, π.χ. τον «κορμό» αποξηραμένης ρίγανης και τα ρίχνουμε στον ξυλόφουρνο που έχουμε «κάψει» ανάλογα. Ελλείψει ξυλόφουρνου(!), στην κουζίνα μας και τα αφήνουμε να ψηθούν σε θερμοκρασία 180 βαθμών.
Ευχαριστούμε την εκ Λειβαρτζίου Καλαβρύτων Χρυσούλα (Χρύσα) Καλογήρου (ανιψιά μου) για τη συνταγή!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ - ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!
Νίκος Παπακωνσταντόπουλος

Ο Νίκος Παπακωνσταντόπουλος γεννήθηκε στο Λειβάρτζι του Δήμου Καλαβρύτων. Πέραν του λειτουργήματός του (Διπλωματούχος Νοσηλευτής) δραστηριοποιείται και στο λογοτεχνικό χώρο, με εκδόσεις βιβλίων και δημοσιεύσεις άρθρων στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Είναι παντρεμένος με την Ελένη Γάλλιου από το Γοργόμυλο Πρέβεζας και έχουν δύο παιδιά.




Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τα Καλάβρυτα, την Αχαΐα, την Δυτική Ελλάδα και τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν

Δημοσιεύθηκε στις 24 April 2024 | 2:40 pm


Συνάντηση Δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση



Πραγματοποιήθηκε χθες (Τρίτη 23 Απριλίου) η προγραμματισμένη συνάντηση του Δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση. Στη συνάντηση συμμετείχε ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Πρασίνου Τάκης Πετρόπουλος και υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου, μεταξύ των οποίων και η Σύμβουλος του Υπουργού, πατρινή μαραθωνοδρόμος, Μαρία Πολύζου.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Πατρέων "ο Δήμαρχος Πατρέων ενημέρωσε τον Αναπληρωτή Υπουργό για την προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να στηρίξει τον αθλητισμό της πόλης μας, αναφέρθηκε στα προβλήματα που προκαλεί η έλλειψη ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης για τη λειτουργία και τη συντήρηση των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων και διατύπωσε τα εξής αιτήματα :
Τήρηση της προγραμματικής σύμβασης παραχώρησης του Παμπελοποννησιακού Σταδίου και τη ρύθμιση του χρέους του κράτους προς τον Δήμο Πατρέων.
Χρηματοδότηση της αντικατάστασης του Κεντρικού και του Βοηθητικού ταρτάν του Παμπελοποννησιακού Σταδίου, σύμφωνα με τις νέες τεχνικές προδιαγραφές της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF) και την τοποθέτηση δύο διαδρομών ταρτάν περιμετρικά κάτω από την κερκίδα.
Οικονομική στήριξη του Δήμου για τη σταδιακή ανακατασκευή – εκσυγχρονισμό των μικρών ανοικτών συνοικιακών – κοινοτικών αθλητικών κέντρων της πόλης.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού αφού ενημέρωσε τον Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο για τις εφαρμογές της ψηφιακής διακυβέρνησης του Αθλητισμού, που προωθεί το Υπουργείο, εξέφρασε την επιθυμία του να συμμετέχουν με εισήγηση σε ημερίδα με αντικείμενο «Αθλητισμός και Τοπική Αυτοδιοίκηση», που θα διοργανώσει το Υπουργείο  άμεσα.
Στη συνέχεια ο κ. Βρούτσης δήλωσε οικονομική αδυναμία για να ανταποκριθεί  στο πρώτο αίτημα, επισήμανε ότι η χρηματοδότηση της λειτουργίας - συντήρησης των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών, δεσμεύτηκε για τη χρηματοδότηση της αντικατάστασης των ταρτάν του Παμπελοποννησιακού Σταδίου και για τη συμβολική στήριξη της σταδιακής ανακατασκευής των μικρών ανοικτών συνοικιακών – κοινοτικών αθλητικών κέντρων της πόλης, με τη χρηματοδότηση σε πρώτη φάση του ενός ανοικτού γηπέδου και σε δεύτερη φάση θα εξετάσει τη δυνατότητα της χρηματοδότησης ενός ακόμη ανοικτού γηπέδου."

Δημοσιεύθηκε στις 24 April 2024 | 2:37 pm


ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: Μαθήτρια ξυλοκόπησε μαθήτρια



Από τους αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Μεσολογγίου, σχηματίσθηκε δικογραφία για επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος ανήλικης, καθώς και για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων σε βάρος των γονέων της.
Ειδικότερα, χθες 23-4-2024, μετέβη στο Τμήμα Ασφάλειας Μεσολογγίου, μια μαθήτρια Γυμνασίου, συνοδευόμενη από τη μητέρα της και κατήγγειλε ότι στις 22-4-2024, το πρωί, κατά το χρόνο που βρίσκονταν στην αυλή του Γυμνασίου, δέχτηκε επίθεση από μαθήτρια του ίδιου Γυμνασίου, η οποία την πλησίασε από πίσω και την έσπρωξε ρίχνοντάς την στο έδαφος, ενώ στη συνέχεια της φόρεσε με τη βία κουκούλα από φούτερ στο κεφάλι και της προκάλεσε σωματικές βλάβες γρονθοκοπώντας την στο κεφάλι της και στο σώμα της.
Από το Τμήμα Ασφάλειας Μεσολογγίου ενημερώθηκε άμεσα η Εισαγγελία Πρωτοδικών Μεσολογγίου. Επιπλέον, παραγγέλθηκε στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών η εξέταση του ανήλικου θύματος.

Δημοσιεύθηκε στις 24 April 2024 | 2:37 pm


Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την εξιχνίαση της δολοφονίας του Λυγγερίδη



Την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, που ενέχεται στην επίθεση σε βάρος αστυνομικών της Υ.Α.Τ. στου Ρέντη με αποτέλεσμα τον θάνατο του Αρχιφύλακα Γεώργιου Λυγγερίδη, ανακοίνωσε επίσημα η Ελληνική Αστυνομία, ολοκληρώνοντας τη σχετική επιχείρηση, με την κωδική ονομασία «ΔΑΜΟΚΛΕΙΟΣ ΣΠΑΘΗ».
Σε αυτήν, αναφέρεται πως τα 160 μέλη της, τουλάχιστον από το 2019, προέβαιναν σε εγκληματικές πράξεις με αθλητικό υπόβαθρο, ενώ σε εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση συνελήφθησαν 63 μέλη της οργάνωσης, καθώς και 4 ακόμη άτομα.
Ακόμα, επισημαίνεται πως τον στενό πυρήνα της εγκληματικής οργάνωσης αποτελούσαν 8 άτομα, τα οποία είχαν και ηγετικό ρόλο, ενώ η δράση της - σε 14 ακόμη εγκληματικές πράξεις με αθλητικό υπόβαθρο - εντοπίζεται κυρίως στην Αττική καθώς και στον Βόλο και στα Ιωάννινα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση
Από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής ολοκληρώθηκε η έρευνα στο πλαίσιο της οποίας διακριβώθηκε η δράση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας προέβαιναν σε εγκληματικές πράξεις με αθλητικό υπόβαθρο, μεταξύ των οποίων και η επίθεση σε βάρος αστυνομικών της Υ.Α.Τ. στις 7 Δεκεμβρίου 2023 στο Ρέντη, με αποτέλεσμα το θάνατο του Αρχιφύλακα Γεώργιου Λυγγερίδη.
Για τον τερματισμό της δράσης τους οργανώθηκε και υλοποιήθηκε, τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024, αστυνομική επιχείρηση με την κωδική ονομασία «ΔΑΜΟΚΛΕΙΟΣ ΣΠΑΘΗ», στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν-63- μέλη της οργάνωσης, που συνολικά απαρτίζεται από -160- άτομα, τα οποία κατηγορούνται για –κατά περίπτωση- εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία από πρόθεση, επικίνδυνες σωματικές βλάβες, διατάραξη κοινής ειρήνης, έκρηξη, ληστεία, εκβίαση, εμπρησμό, κλοπή, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και για παραβάσεις σχετικές με τις εκρηκτικές ύλες, τις φωτοβολίδες, τα βεγγαλικά, τα όπλα σε συνδυασμό με τη νομοθεσία περί αθλητισμού.
Στο πλαίσιο των ερευνών συνελήφθησαν επιπλέον -4- άτομα που κατηγορούνται για παράβαση των νόμων περί ναρκωτικών , περί όπλων και περί φωτοβολίδων και βεγγαλικών.
Η έρευνα, που διεξήχθη υπό άκρα μυστικότητα τους τελευταίους -4- μήνες, ξεκίνησε αμέσως μετά την επίθεση στου Ρέντη και από την εξέλιξή της διαπιστώθηκε ότι αυτή δεν αποτελούσε ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά προέκυψε ότι διαπράχθηκε από οπαδούς ομάδας, οι οποίοι τουλάχιστον από το 2019 είχαν συγκροτήσει επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή δράση εγκληματική οργάνωση, με σκοπό την τέλεση κακουργημάτων και πλημμελημάτων σε βάρος αστυνομικών και αντίπαλων οπαδών.

elas_rentis2

Το συμπέρασμα αυτό ήταν αποτέλεσμα ενδελεχούς και σε βάθος έρευνας, στο πλαίσιο της οποίας αξιοποιήθηκαν προανακριτικά στοιχεία και δεδομένα, ειδικές ανακριτικές τεχνικές και δικονομικά μέσα ενώ καίριο ρόλο διαδραμάτισε και η συνδρομή του επιστημονικού προσωπικού της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, που κλήθηκε να εξετάσει και να διενεργήσει συγκριτικές εξετάσεις σε πλήθος πειστηρίων και ευρημάτων.
Στο πλαίσιο αυτό, καταδείχθηκε επακριβώς ο ρόλος ενός εκάστου και ο τρόπος που λειτουργούσαν στις εγκληματικές επιθέσεις για τις οποίες κατηγορούνται.
Ειδικότερα, τον στενό πυρήνα της εγκληματικής οργάνωσης αποτελούσαν -8- άτομα τα οποία είχαν και ηγετικό ρόλο χαρακτηριζόμενοι μάλιστα ως «μεγάλοι», αφού είχαν την καθολική και αδιαμφισβήτητη αποδοχή και υπακοή των κατώτερων μελών, ηλικίας 16 έως 24 ετών, που αποκαλούνταν «μικροί» και αποτελούσαν τη δύναμη κρούσης κατά την πραγματοποίηση επιθέσεων.
Για την στρατολόγηση των «μικρών» στην οργάνωση, τα ηγετικά μέλη τους παρείχαν δωρεάν είσοδο στο γήπεδο ενώ τους έδιναν και φιλοδωρήματα. Γίνονταν μέλος της οργάνωσης, μόνο αν είχαν συμμετάσχει τουλάχιστον σε μία αξιόποινη πράξη. Μάλιστα, ήταν τέτοια η επιθυμία τους να ανέβουν στην υπόληψη των «μεγάλων», που ήταν ιδιαιτέρως βίαιοι και πάντα πρόθυμοι να συμμετέχουν σε επιθέσεις κατά αστυνομικών ή αντίπαλων οπαδών.
Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης εντοπίζεται κυρίως στην Αττική και κατά περίπτωση σε περιοχές της επαρχίας όπως στον Βόλο και στα Ιωάννινα, τελώντας εγκλήματα με αθλητικό υπόβαθρο ή με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις. Τα κίνητρά των μελών της είναι κυρίως οπαδικά, ως έκφραση δυσαρέσκειας για μη ευνοϊκά αποτελέσματα αγώνων ή ως μέσο εκφοβισμού και επίδειξης δύναμης απέναντι σε οπαδούς άλλων ομάδων ή αστυνομικών που λαμβάνουν μέτρα τάξης στους αγώνες. Μάλιστα, ηγετικά μέλη απολάμβαναν ειδικής μεταχείρισης καθώς κατέχοντας διαπιστεύσεις ως S.L.O. κινούνταν ελεύθερα σε όλους τους χώρους του γηπέδου, οργανώνοντας με φωνές και χαρακτηριστικές κινήσεις των χεριών του «μικρούς» ώστε να εισέλθουν στον αγωνιστικό χώρο για πρόκληση επεισοδίων και επίθεση στις αστυνομικές δυνάμεις.
elas_rentis3

Ωστόσο, προέκυψαν και οικονομικά οφέλη για ορισμένα από τα μέλη της οργάνωσης συνδεόμενα με τη δράση τους. Τα μέλη αυτά, για να έχουν τον πλήρη έλεγχο στα υπόλοιπα, λάμβαναν προσκλήσεις για δωρεάν είσοδο, τις οποίες στη συνέχεια είτε μοίραζαν δωρεάν με σκοπό τη στρατολόγηση νέων μελών ή τις πουλούσαν έξω από τα γήπεδα της ομάδας που υποστήριζαν σε τιμή ανώτερη της αναγραφόμενης. Με τον τρόπο αυτό έλεγχαν την είσοδο ατόμων σε θύρες «απενεργοποιώντας» τη δυνατότητα αυτή από το ευρύ κοινό ενώ παράλληλα χρηματοδοτούνταν εμμέσως από αυτούς που τους παρείχαν εισιτήρια και προσκλήσεις. Επίσης, απαιτούσαν και λάμβαναν από τις καντίνες που λειτουργούν περιμετρικά των γηπέδων χρηματικά ποσά 20 ή 50 ευρώ, ενώ σε περίπτωση άρνησης καταβολής του αντίστοιχου κομίστρου, προέβαιναν σε φθορές.
Τέλος, ανέκυψε ότι, κάποια από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης συνδέονται με εργασιακές σχέσεις τόσο με την ομάδα όσο και με άλλο Φορέα, όπου εργάζονταν χωρίς να πηγαίνουν στην εργασία τους, παρά μόνο μετά το περιστατικό στου Ρέντη οπότε και ζητήθηκε πλέον να πηγαίνουν κανονικά για εργασία αλλιώς να αιτούνται άδεια. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ηγετικού μέλους που εργαζόταν σε αθλητικό σωματείο της ομάδας που υποστηρίζει, όμως η σχέση εργασίας με αυτό διακόπηκε την ημέρα που έλαβαν χώρα τα επεισόδια στου Ρέντη.
Μάλιστα είναι αξιοσημείωτη η αφοσίωση που είχαν ανάμεσα τους, καθώς όταν απειλούνταν η ηγεσία της εγκληματικής ομάδας, από έτερους ανταγωνιστές τους, επιτίθονταν σε αυτούς με ιδιαίτερη σφοδρότητα.
Ο σχεδιασμός και η επιλογή των στόχων της εγκληματικής οργάνωσης γινόταν αποκλειστικά από τα -8- ηγετικά στελέχη, τα οποία διαδραμάτιζαν σημαντικό ρόλο και κατά το εκτελεστικό στάδιο, με φυσική και καθοδηγητική παρουσία σε όλες σχεδόν τις έκνομες ενέργειές τους. Τα νεότερα μέλη δεν προχωρούσαν σε καμία πράξη χωρίς την εντολή ή την έγκριση των «μεγάλων», όπως διαφάνηκε και από την επίθεση σε βάρος αστυνομικών την 7η Δεκεμβρίου 2023 στου Ρέντη, με αποτέλεσμα τον θάνατο του αστυνομικού Γεώργιου Λυγγερίδη.
Στην περίπτωση αυτή διακριβώθηκε η εμπλοκή -141- μελών της εγκληματικής οργάνωσης που έδρασαν με συγκεκριμένο σχέδιο, από το προπαρασκευαστικό στάδιο μέσω της προμήθειας, κατασκευής και μεταφοράς «πολεμοφοδίων» στο γήπεδο έως και την εκτέλεση αυτού, με συγκεκριμένες εντολές από ηγετικά μέλη αλλά ακόμα και επιτόπου αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα της επίθεσης, με εντολή του 40χρονου αδιαφιλονίκητου ηγέτη της οργάνωσης και αρχηγού συγκεκριμένης θύρας.
Πιο αναλυτικά, απογευματινές ώρες της 7/12/2023 -34- μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και -2- αρχηγικά συγκεντρώθηκαν έξω από γήπεδο ποδοσφαίρου όπου παρέμειναν για μία ώρα φορτώνοντας αυτοκίνητα με ναυτικές φωτοβολίδες, φωτοβολίδες χειρός και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Μεταξύ των ατόμων που βρίσκονταν εκεί ήταν και ο μετέπειτα συλληφθείς ανήλικος της ανθρωποκτονίας, ο οποίος μαζί με συγγενικό του πρόσωπο και ακόμη ένα άτομο, μετά από σχετική εντολή, μετέβησαν σε βενζινάδικο για προμήθεια βενζίνης. Το ίδιο έπραξε αυτοβούλως ακόμη ένα άτομο, ενώ συνολικά εφοδιάστηκαν με -10- μπουκάλια βενζίνη του μισού λίτρου.
Στη συνέχεια, αρχηγικό μέλος παρέδωσε σε -10- μέλη περί τους -10- δυναμίτες προκειμένου να κατασκευάσουν Αυτοσχέδιους Εκρηκτικούς Μηχανισμούς, ενέργεια την οποία συνέχισαν και μετά την άφιξή τους στο γήπεδο όπου θα διεξάγονταν ο αγώνας, ενώ στην κατοχή τους είχαν και ναυτικές φωτοβολίδες.
Μάλιστα κάποια μέλη για τη μετάβασή τους στο γήπεδο χρησιμοποίησαν ενοικιαζόμενα οχήματα, ώστε να καταστεί δυσχερής ο εντοπισμός τους.
Αρχικά το σχέδιο ήταν η επίθεση σε βάρος των αστυνομικών να γίνει στο τέλος του αγώνα, όμως αυτό άλλαξε με παρέμβαση του 40χρονου ηγέτη της οργάνωσης, οπότε έλαβε χώρα με την ολοκλήρωση του πρώτου σετ και αφού είχε εντοπιστεί ο στόχος τους και δοθεί το σχετικό σύνθημα.
Κάθε μέλος της οργάνωσης που συμμετείχε στις σφοδρές επιθέσεις, γνώριζε πολύ καλά το σχέδιο, ενώ εκείνη την ημέρα είχαν φροντίσει να μην φέρουν περιβολή ανάλογη με τα χρώματα της ομάδας που υποστηρίζουν, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία φορούσε μαύρα ρούχα και κατά τη διάρκεια των επιθέσεων είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους με κουκούλες τύπου full face και half face καθώς και μάσκες μίας χρήσης.
Η εντολή δόθηκε από τα δύο ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης, οι οποίοι βάδιζαν μπροστά από τους υπόλοιπους με κατεύθυνση προς την διμοιρία, οι αστυνομικοί της οποίας δέχθηκαν βάναυση επίθεση με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό και μετέπειτα θάνατο του Αρχιφύλακα Γεώργιου Λυγγερίδη και τον τραυματισμό ακόμη ενός.
Οι αστυνομικοί κατάφεραν να απωθήσουν τα άτομα, η πλειοψηφία των οποίων εισήλθε στο γήπεδο όπου έκαψαν μέρος του ρουχισμού τους στις τουαλέτες του γηπέδου ενώ κάποιοι εξ αυτών, απέρριψαν εξωτερικά του γηπέδου, μέρος του ρουχισμού τους ή άλλαξαν τα ρούχα τους με άλλους δράστες οπαδούς, ώστε να δυσχεράνουν όσο το δυνατόν το έργο των αστυνομικών και να καταστεί αδύνατη η πιθανή ταυτοποίησή τους.
Από τη συνολική προανάκριση διακριβώθηκε η –κατά περίπτωση- συμμετοχή των ηγετικών και των λοιπών μελών σε επιθέσεις είτε σε βάρος αστυνομικών δυνάμεων είτε σε βάρος αντίπαλων οπαδών σε ακόμη -14- περιπτώσεις:
- Την 18-02-2019, σε περιοχή της Αττικής, -4- μέλη της οργάνωσης επιτέθηκαν σε γυναίκα-οπαδό άλλης ομάδας, χτυπώντας τη με μαχαίρι με σκοπό να τη ληστέψουν.
- Την 02-12-2021, σε περιοχή της Αττικής, μέλος της οργάνωσης από κοινού με τρία ακόμα άτομα, κινούμενοι με όχημα, ακινητοποίησαν και μαχαίρωσαν διανομέα φαγητού, που έφερε σκούφο άλλης ομάδας, τον οποίον αφαίρεσαν. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της προανάκρισης και ενώ εντοπίστηκε το όχημα που χρησιμοποιήθηκε κατά την επίθεση, ο δράστης, από κοινού με έτερο μέλος, επιχείρησαν να χρηματίσουν το θύμα ώστε να μην αποκαλύψει στοιχεία στις αστυνομικές Αρχές.
- Την 12-12-2021, έξωθεν ποδοσφαιρικού γηπέδου στην Αττική, πριν την έναρξη αγώνα, άτομα επιτέθηκαν σε βάρος αστυνομικών δυνάμεων, ενώ ηγετικό μέλος της οργάνωσης εκτόξευσε ναυτική φωτοβολίδα η οποία κατέληξε σε ασπίδα αστυνομικού. Επίσης, απείλησε αστυνομικούς δείχνοντάς τους μαχαίρι που έφερε, ενώ έτερο μέλος έρριψε πέτρες εναντίον τους.
- Την 13-12-2021, 70 περίπου άτομα, με καλυμμένα χαρακτηριστικά, επιτέθηκαν σε βάρος αστυνομικών με πέτρες, μπουκάλια βόμβες μολότοφ και φωτοβολίδες σε περιοχή του κέντρου της Αθήνας. Όπως προέκυψε, η επίθεση οργανώθηκε από -2- ηγετικά μέλη της οργάνωσης.
- Την 06-10-2022, πριν την έναρξη ποδοσφαιρικού αγώνα, ευρωπαϊκής διοργάνωσης, στην Αττική, σε σταθμό ΗΣΑΠ πλησίον του γηπέδου, -50- άτομα, επιτέθηκαν σε βάρος αστυνομικών δυνάμεων με πέτρες, μάρμαρα, σιδερένια κιγκλιδώματα, μπουκάλια, φωτοβολίδες ευθείας βολής κ.α.. Επίσης, κατά τη διάρκεια του αγώνα, άτομα εξέρχονταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα από το γήπεδο και συνέχιζαν τις επιθέσεις κατά των αστυνομικών. Παράλληλα, εντός του γηπέδου, αστυνομικοί απώθησαν έτερα άτομα που επιχείρησαν να προσεγγίσουν τους φιλοξενούμενους οπαδούς, πλην όμως δέχθηκαν σφοδρή επίθεση. Συνολικά τραυματίστηκαν -6- αστυνομικοί. Όπως προέκυψε, στις επιθέσεις συμμετείχαν -9- μέλη της οργάνωσης.
- Την 05-12-2022, πριν την έναρξη αγώνα καλαθοσφαίρισης στην Αττική, -250- άτομα σε δρόμο πλησίον του γηπέδου, επιτέθηκαν με αντικείμενα, πέτρες και φωτοβολίδες ευθείας βολής κατά αστυνομικών. Από τις έρευνες προέκυψε η συμμετοχή -2- μελών της οργάνωσης.
- Την 21-12-2022, πριν την έναρξη ποδοσφαιρικού αγώνα στα Ιωάννινα, -5- άτομα αφαίρεσαν πανό της γηπεδούχου ομάδας από την κερκίδα και το έκαψαν. Παράλληλα, έτερα άτομα έσπαγαν καθίσματα και τα πετούσαν σε αστυνομικές δυνάμεις. Ταυτοποιήθηκαν -3- μέλη της οργάνωσης για τις εν λόγω επιθέσεις.
- Την 29-01-2023, πριν την έναρξη ποδοσφαιρικού αγώνα στην Αττική, και ενώ οπαδοί της φιλοξενούμενης ομάδας κατευθύνονταν με λεωφορεία προς το γήπεδο, -50- άτομα επιτέθηκαν με φωτοβολίδες και πέτρες, προκαλώντας φθορές στα λεωφορεία. Όπως προέκυψε, -11- μέλη της οργάνωσης συμμετείχαν στην επίθεση. Παράλληλα, άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, εισήλθαν στο γήπεδο και επιτέθηκαν σε οπαδούς της άλλης ομάδας με φωτοβολίδες ευθείας βολής και κροτίδες. Αστυνομικοί που επιχείρησαν να τους απομακρύνουν δέχθηκαν ομοίως επιθέσεις, ενώ προκλήθηκαν φθορές σε υπηρεσιακό ρουχισμό και κράνος από φωτοβολίδα ευθείας βολής. Από τις έρευνες προέκυψε η συμμετοχή -2- μελών της οργάνωσης.
- Την 23-04-2023, μετά τη λήξη ποδοσφαιρικού αγώνα στην Αττική, οπαδοί επιτέθηκαν με αντικείμενα σε βάρος της αποστολής της φιλοξενούμενης ομάδας. Αστυνομικοί που επιχείρησαν να διαφυλάξουν την τάξη, δέχθηκαν σφοδρή επίθεση από περίπου -250- άτομα με καθίσματα, σιδερένια κοντάρια, φωτοβολίδες ευθείας βολής κ.α.. Από τις επιθέσεις προκλήθηκαν φθορές σε υπηρεσιακό εξοπλισμό ενώ τραυματίστηκαν -4- αστυνομικοί. Από τις έρευνες προέκυψε η συμμετοχή -7- μελών της οργάνωσης.
- Την 26-04-2023, πριν την έναρξη αγώνα καλαθοσφαίρισης, ευρωπαϊκής διοργάνωσης, στην Αττική, -5- άτομα με καλυμμένα χαρακτηριστικά και κοντάρια πραγματοποίησαν μοτοπορεία με τελικό προορισμό το γήπεδο. Κατά τη διάρκεια αυτής, σε περιοχή του κέντρου της Αθήνας, εντόπισαν -2- άτομα που έφεραν κασκόλ με διακριτικά άλλης ομάδας και τους χτύπησαν. Στη συνέχεια της πορείας τους, επιτέθηκαν σε αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. με φωτοβολίδα ευθείας βολής. Από τις έρευνες ταυτοποιήθηκαν -2- μέλη της οργάνωσης.
- Την 06-07-2023, -60- άτομα που ανήκουν σε σύνδεσμο ομάδας, κινούμενοι από περιοχή της Δυτικής Αττικής με 12 Ι.Χ. και -5- μοτοσυκλέτες, μετέβησαν σε περιοχή των Βορείων Προαστίων, επιχειρώντας να κανονίσουν «ραντεβού» με οπαδούς άλλης ομάδας, χωρίς να το καταφέρουν. Στη συνέχεια, έγιναν αντιληπτοί από -8- οπαδούς άλλης ομάδας οι οποίοι προσπάθησαν να τους επιτεθούν, ωστόσο ο οδηγός του οχήματος έπληξε τον έναν εξ αυτόν με μαχαίρι. Ταυτοποιήθηκαν -6- μέλη της οργάνωσης.
- Την 24-08-2023, πριν την έναρξη ποδοσφαιρικού αγώνα, ευρωπαϊκής διοργάνωσης, στην Αττική, περίπου -250- άτομα, έχοντας καλυμμένα χαρακτηριστικά, επιτέθηκαν σε βάρος αστυνομικών που εκτελούσαν μέτρα τάξης, με πέτρες, φωτοβολίδες ευθείας βολής, κροτίδες και μπουκάλια, ενώ έβαλαν φωτιά σε κάδους και τους τοποθέτησαν ως οδοφράγματα.
Από τις επιθέσεις τραυματίστηκαν -3- αστυνομικοί. Όπως προέκυψε, -8- μέλη της οργάνωσης συμμετείχαν στην επίθεση.
- Την 25-09-2023, σε περιοχή της Δυτικής Αττικής, -22- άτομα με καλυμμένα χαρακτηριστικά προσέγγισαν κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπου βρίσκονταν οπαδοί άλλης ομάδας. Αφού εισήλθαν, με την απειλή βίας αφαίρεσαν μπλούζες και πανό και διέφυγαν, ενώ στη θέα αστυνομικών απέρριψαν μία μπλούζα, η οποία κατασχέθηκε. Από τις έρευνες προέκυψε η εμπλοκή -5- μελών της οργάνωσης.
- Την 03-12-2023, κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα στον Βόλο, έπειτα από απόφαση διαιτητών που δυσαρέστησε τη φιλοξενούμενη ομάδα, -20- άτομα εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο και επιτέθηκαν με μπουκάλια, καρέκλες και άλλα αντικείμενα σε βάρος αστυνομικών. Από τις έρευνες ταυτοποιήθηκαν -6- μέλη της οργάνωσης.
Επίσης, στο πλαίσιο της επιχείρησης, συνελήφθησαν -4- άτομα, καθώς στην κατοχή τους και από έρευνες στις οικίες τους βρέθηκαν -κατά περίπτωση- ναρκωτικά (κάνναβη και κοκαΐνη) καθώς και κροτίδες και μαχαίρι.
Συνολικά από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν –μεταξύ άλλων- βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
-2- πιστόλια,
πιστόλι-στυλό,
αεροβόλα πιστόλια,
-97- φυσίγγια
φυσιγγιοθήκη,
απομίμηση πυροβόλου όπλου,
απομίμηση υποπολυβόλου κρότου,
κροτίδες,
μαχαίρι,
-1- κιλό και -210- γραμμάρια κάνναβης,
-690- γραμμάρια κοκαΐνης και
πλήθος πειστηρίων (ρουχισμός, φωτοβολίδες, συσκευές εκτόξευσης φωτοβολίδων, υπολείμματα εκρηκτικών μηχανισμών κ.α.).
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Δημοσιεύθηκε στις 24 April 2024 | 1:21 pm


Βουλή: Ο πρώην βουλευτής των Σπαρτιατών Φλώρος, γρονθοκόπησε τον Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης



Πρωτοφανές επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον πρώην βουλευτή των Σπαρτιατών ο οποίος έχει πλέον ανεξαρτητοποιηθεί, Κωνσταντίνο Φλώρο, σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης στη Βουλή με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι γρονθοκόπησε στη Βουλή τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Γραμμένο.
Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες από την Eurokinissi άλλοι βουλευτές επιχείρησαν να σταματήσουν τον Κωνσταντίνο Φλώρο ενώ σε άλλα καρέ έχει καταγραφεί ο βουλευτής Γραμμένος μετά την επίθεση που δέχθηκε.
Μετά το επεισόδιο ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης μεταφέρθηκε στο ιατρείο της Βουλής
Σύμφωνα με πληροφορίες το πρωτοφανές επεισόδιο οφείλεται σε βεντέτα μεταξύ Ελληνικής Λύσης και του Κωνσταντίνου Φλώρου.
Σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής συζητείτο το αίτημα άρσης της ασυλίας του Κυριάκου Βελόπουλου έπειτα από μήνυση του πατέρα του βουλευτή Φλώρου σχετικά με ανώνυμους λογαριασμούς στο twitter bπου τον υβρίζουν.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες την ωρα που ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λυσης, Χήτας, ανακοίνωσε ότι ειναι υπέρ της άρσης ασυλίας αν και δεν σχετίζεται ο κ. Βελόπουλος με τη μήνυση, πετάχτηκε ο κ. Φλώρος και είπε ότι αυτό θα το κρίνει το δικαστηριο.
Μετά την παρέμβαση ασυτή βουλευτές της Ελληνικής Λύσης άρχισαν να βρίζουν χυδαία των Κωνσταντίνο Φλώρο με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο Βασίλης Γραμμένος είπε προς τον ανεξάρτητο βουλευτή «εσένα θα σου γαμ… τη μανούλα, θα σε στειλω φυλακη με βραχιολακια» και τον Κωνσταντίνο Φλώρο να του απαντά «έλα έξω να μου τα πεις». Οι δύο άνδρες στη συνέχεια συναντήθηκαν στο περιστύλιο με τον Κωνσταντίνο Φλώρο να πιάνει από τον γιακά τον Βασίλη Γραμμένο, να τον γρονθοκοπεί και να τον πετάει κατω.
Μετά το περιστατικό ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης μεταφέρθηκε στο ιατρείο της Βουλής όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.
Μετά το επεισόδιο ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από την φρουρά της Βουλής την αποβολή του Κωνσταντίνου Φλώρου για 15 ημέρες από το κοινοβούλιο, την ανώτερη, δηλαδή, ποινή που προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής με τον κ. Τάσουλα να κάνει λόγο για «ποινή χάδι» καθώς όπως είπε, είχαμε την εντύπωση ότι ο κανονισμός της Βουλής απευθυνόταν σε λογικούς ανθρώπους.
ΠΗΓΗ: protothema.gr

Δημοσιεύθηκε στις 24 April 2024 | 1:17 pm


Δικηγόροι Καλαβρύτων: Αντισυναδελφική επίθεση από τους Δικηγόρους Αιγίου

 


«Για αντισυναδελφική και αήθη επίθεση» καταγγέλει ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαβρύτων τον Σύλλογο Αιγίου, σχετικά με το Πρωτοδικείο στα Καλάβρυτα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Οφείλουμε να απαντήσουμε ως Δικηγορικός Σύλλογος Καλαβρύτων στην άδικη, αντισυναδελφική και αήθη επίθεση που δεχόμαστε συστηματικά τον τελευταίο καιρό από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αιγίου σχετικά με το Πρωτοδικείο Καλαβρύτων.  

Υπενθυμίζουμε, για όσους δεν το γνωρίζουν ή το ξεχνούν ότι το ιστορικό Πρωτοδικείο Καλαβρύτων ιδρύθηκε το έτος 1925 και από τότε οι περιοχές των σημερινών δημοτικών ενοτήτων Αιγείρας και Ακράτας υπάγονται στην κατά τόπο αρμοδιότητά του.   

Το Πρωτοδικείο Αιγίου ιδρύθηκε το έτος 1981, δηλαδή σχεδόν 55 χρόνια μετά  και από τότε ουδέποτε ετέθη θέμα απόσπασης των παραπάνω δημοτικών ενοτήτων από το Πρωτοδικείο Καλαβρύτων  και προσάρτησής τους στο Πρωτοδικείο Αιγίου.   

Αυτή είναι η πραγματικότητα που σκοπίμως και δολίως  ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου αποκρύπτει με το σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσε,  εμφανίζοντας ότι τάχα μία πραγματική κατάσταση  ΕΚΑΤΟ  (100) σχεδόν ετών,  δημιουργήθηκε πρόσφατα, καταπατώντας κάθε δεοντολογική επιταγή και  συμπεριφερόμενος ως άρπαγας, αφού σαφώς γνωρίζει (αν δεν το επιδιώκει) ότι η απόσπαση των σημαντικών σε αριθμό υποθέσεων Δημοτικών Ενοτήτων Αιγείρας και Ακράτας από την τοπική αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Καλαβρύτων και η υπαγωγή τους  στο Πρωτοδικείο Αιγίου  θα οδηγούσε μαθηματικά στην κατάργησή του.  

Προσφάτως, η Γενική Συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου με απόφασή της ζήτησε να προσαρτηθούν οι Δημοτικές Ενότητες Αιγείρας και Ακράτας στο Πρωτοδικείο Αιγίου,  απόφαση την οποία καταγγείλαμε στα θεσμικά μας Όργανα και καταδίκασε ομόφωνα η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. 

Η εκπεφρασμένη πολιτική βούληση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και οι προς κάθε κατεύθυνση διαβεβαιώσεις του ήταν και είναι να μην καταργηθεί κανένα Πρωτοδικείο και να μην αλλάξει η κατά τόπο αρμοδιότητά του. Στα πλαίσια αυτά και με ατράνταχτα επιχειρήματα ο Σύλλογός μας έδωσε τον αγώνα του μαζί με τους άλλους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας, χωρίς ποτέ να στραφεί έναντι ουδενός. Με πνεύμα ομόνοιας και συναδελφικότητας απαίτησε τα αυτονόητα.   

Δυστυχώς, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου ξεφεύγοντας από αυτή τη λογική έπραξε τα αντίθετα και σήμερα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί μία ατυχή και οφειλόμενη σε παραδρομή διατύπωση του σχεδίου νόμου που δόθηκε στη διαβούλευση, η οποία έγινε άμεσα αντιληπτή και  δικαίως  διορθώθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. 

Εξάλλου, όποιος αναγνώσει με προσοχή το νομοσχέδιο που κατατέθηκε μετά τη διαβούλευση στη Βουλή, θα διακρίνει ότι υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις περιοχών και δημοτικών ενοτήτων που ενώ ανήκουν στα διοικητικά όρια ενός Δήμου δικαστικά ανήκουν στην τοπική αρμοδιότητα Πρωτοδικείου που εδρεύει στην περιφέρεια άλλου Δήμου. 

Ούτε αποτελεί επιχείρημα ότι  οι περιοχές Ακράτας και Αιγείρας απέχουν από τα Καλάβρυτα σε σχέση με το Αίγιο, τη στιγμή που αυτό δεν απασχολεί τις τοπικές κοινωνίες που επιθυμούσαν και επιθυμούν να υπάγονται στο Πρωτοδικείο Καλαβρύτων.   

Τελειώνοντας, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι τα αχαρακτήριστα υπονοούμενα περί δήθεν “εξωθεσμικών παρεμβάσεων” (!!) προκειμένου να διορθωθεί  στο τελικό σχέδιο νόμου μία κατάφωρη αστοχία,   μάλλον παραπέμπουν στην  ρήση «εξ ιδίων κρίνουν τα αλλότρια».                                                     

                                                    

Δημοσιεύθηκε στις 24 April 2024 | 11:30 am


Σύσκεψη υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Α. Φίλια για τον έλεγχο της αγοράς κρέατος εν όψει Πάσχα



Σύσκεψη συντονισμού των συναρμόδιων υπηρεσιών για τον έλεγχο της αγοράς κρέατος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανδρέα Φίλια. Συμμετείχαν ο Γενικός Δ/ντης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Σάββας Βλάχος, ο Δ/ντης Κτηνιατρικής Κώστας Μήλιος, ο Δ/ντης του ΕΦΕΤ Δυτικής Ελλάδας Δημήτρης Τσιμπούκης, η προϊσταμένη της Εποπτείας Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Ιωάννα Τσιλιγιάννη και η προϊσταμένη του Τμήματος Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας Βασιλική Αγά.
Στην σύσκεψη συζητήθηκαν ο συντονισμός των ελεγκτικών μηχανισμών στην Δυτική Ελλάδα σε εφαρμογή του σχεδίου δράσης που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τον έλεγχο της αγοράς εν όψει των εορτών του Πάσχα, με στόχο της προστασία της υγείας του καταναλωτή, αλλά και την πρόληψη αθέμιτων πρακτικών απάτης (ελληνοποιήσεις). Διαπιστώθηκε η έως τώρα αγαστή συνεργασία, αποφασίστηκαν συγκεκριμένα βήματα συντονισμού και δίαυλοι επικοινωνίας όλες τις ημέρες των εορτών, ώστε να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Οι ελεγκτικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιούν επιστάμενους ελέγχους σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας του κρέατος και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες, τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης και πρόσθεσε:«Στόχος μας είναι, εκτός από την αδιαπραγμάτευτη προστασία της υγείας του καταναλωτή, να αποτρέψουμε και οποιαδήποτε σκέψη επιτήδειων για ελληνοποιήσεις κρέατος αυτή την περίοδο, προστατεύοντας έτσι και την κτηνοτροφία της περιοχής μας σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία».

Δημοσιεύθηκε στις 24 April 2024 | 4:30 am


ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: Σύσκεψη με αντικείμενο την πολιτική προστασία του Δήμου με τους Προέδρους των Κοινοτήτων



Σύσκεψη με τους Προέδρους των Κοινοτήτων του Δήμου Καλαβρύτων με αντικείμενο την πολιτική προστασία, πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 23 Απριλίου 2024, με πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας, Ζήση Ζησιμόπουλου
Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαβρύτων κ. Σπύρος Κωνστάντης.
Στην εισήγησή του ο Αντιδήμαρχος κ. Ζησιμόπουλος τόνισε τον καθοριστικό ρόλο των προέδρων των Κοινοτήτων αναφορικά με την προστασία των κατοίκων των χωριών και των τοπικών κοινωνικών ομάδων, είτε πρόκειται για φυσικά φαινόμενα, π.χ. πλημμύρες και κακοκαιρία, είτε για πυρκαγιές, και συνέστησε να βρίσκονται σε ετοιμότητα και διαρκή επικοινωνία με το Δήμο και το αρμόδιο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και τις αρμόδιες αρχές, αλλά και να υποδείξουν εάν απαιτούνται αντίστοιχες υποδομές που θα συμβάλλουν στο έργο της πολιτικής προστασίας.
Επισήμανε επίσης την απαγόρευση λειτουργίας χωματερών και τον υποχρεωτικό καθαρισμό των οικοπέδων από χόρτα και σκουπίδια. Ενώ συζητήθηκε και το ζήτημα των αδέσποτων ζώων με τον κ. Ζησιμόπουλο να ενημερώνει πως σύντομα θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την πανελλήνια εθελοντική ομάδα κτηνιάτρων, δράση για εμβολιασμούς, τοποθετήσεις microchip και στηρώσεις ζώων.  
"Δεν μπορεί το πυροσβεστικό σώμα να σταθεί μόνο του και να μπορέσει να ανταπεξέλθει στο ρόλο του, χρειάζεται την απόλυτη συμπαράστασή σας και των τοπικών κοινωνιών", ανέφερε απευθυνόμενος προς του προέδρους ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαβρύτων κ. Κωνστάντης, ο οποίος ενημέρωσε τους Προέδρους ότι θα επισκεφθεί όλα τα χωριά και θα έχει επαφή με τους Προέδρους και τα Τοπικά συμβούλια. Αναφέρθηκε επίσης στην αυστηροποίηση αντίστοιχων αδικημάτων με το νέο ποινικό κώδικα, καθώς η εξ αμελείας πρόκληση δασικής πυρκαγιάς μετατρέπεται σε ποινικό αδίκημα ανάλογα με την έκταση και τις συνέπειες, που επισύρει φυλάκιση και μεγάλα χρηματικά πρόστιμα.

Δημοσιεύθηκε στις 23 April 2024 | 10:58 pm


Η Λήμνος υποδέχθηκε την τίμια Κάρα του Αγίου Αλεξίου από την Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων



Προ της ολοκληρώσεως της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, το απόγευμα του Σαββάτου 20 Απριλίου 2024, ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ιερόθεος, κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, εκπρόσωποι των Αρχών και ευσεβείς πιστοί της νήσου μας, υποδέχθηκαν στα προπύλαια του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού της Αγίας Τριάδος Μυρίνης, την Τιμία Κάρα του Οσίου Αλεξίου, του ανθρώπου του Θεού.
Το πολύτιμο αυτό θησαύρισμα της πίστεώς μας μετέφερε από την Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων ο Πανοσιολ. Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής, Αρχιμανδρίτης π. Ευσέβιος Σπανός.
Αμέσως, τελέστηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Ποιμενάρχου μας. Προ της απολύσεως της ιεράς ακολουθίας, ο Σεβασμιώτατος, αφού εξέφρασε θερμότατες ευχαριστίες προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμο, για την αρχιερατική ευλογία και άδεια που έδωσε να μεταφερθεί η Τιμία Κάρα του Οσίου Αλεξίου από τα Καλάβρυτα στην ακριτική νήσο μας, ευχαρίστησε θερμά και τον Πανοσιολ. Καθηγούμενο π. Ευσέβιο, επειδή πρόθυμα ταξίδεψε στη Λήμνο μεταφέροντας το χαριτόβρυτο ιερό Λείψανο, το οποίο, όπως τόνισε, αποτελεί ξεχωριστή ευλογία και πηγή στήριξης στον πνευματικό αγώνα των πιστών ενόψει της προσδοκίας της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος.
Την επομένη, Κυριακή Ε΄ των Νηστειών, 21 Απριλίου 2024, τελέστηκε Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Μητροπολιτικό Ναό προεξάρχοντος του Σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Ιεροθέου, ενώ η διακονία του Θείου Λόγου ανετέθη στον Πανοσιολ. Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων, π. Ευσέβιο, ο οποίος αναφέρθηκε εμπνευσμένα όχι μόνον στην οσιακή φυσιογνωμία του Οσίου Αλεξίου, αλλά και στην Οσία Μαρία την Αιγυπτία, ως το κορυφαίο υπόδειγμα μετανοίας.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο π. Ευσέβιος μίλησε πνευματικά, στον τελευταίο Κατανυκτικό εσπερινό στο Ναό της Αγίας Τριάδος, με θέμα την λυτρωτική σημασία της μετανοίας στην σύγχρονη εποχή, αναπαύοντας και ενισχύοντας τους πολυπληθείς πιστούς, οι οποίοι ετοιμάζονται για την βιωματική προσέγγιση των Παθών και της Αναστάσεως του Κυρίου μας.

Δημοσιεύθηκε στις 23 April 2024 | 10:06 pm


Καλαβρυτα - Ειδήσεις και Νέα

Άρης - Ολυμπιακός 1-1 - ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS

Άρης - Ολυμπιακός 1-1  ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS

Δημοσιεύθηκε στις 24 April 2024 | 9:50 pm


Καλάβρυτα όπως... Ντουμπάι - ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS

Καλάβρυτα όπως... Ντουμπάι  ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS

Δημοσιεύθηκε στις 23 April 2024 | 6:57 pm


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Καλαβρυτα