Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Κορινθίας   >   Αγιοι Θεοδωροι    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Ευρωεκλογές 2024: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την 9η Ιουνίου


Μία εβδομάδα απέμεινε για το άνοιγμα της κάλπης των Ευροεκλογών – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι

Δείτε παρακάτω συγκεντρωμένες όλες τις χρήσιμες πληροφορίες που θα πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι πριν το άνοιγμα της κάλπης των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου

Συγκεκριμένα:

Η Ελλάδα εκλέγει: 21 ευρωβουλευτές

Μεγαλύτερος αριθμός: Γερμανία 96 ευρωβουλευτές

Μικρότερος αριθμός: Κύπρος, Λουξεμβούργο, Μάλτα 6 ευρωβουλευτές

Δικαίωμα ψήφου: Γεννημένοι έως 31/12/2007

Με επιστολική ψήφο: 202.556 εκλογείς
Πού ψηφίζουμε: mpp.ypes.gov.gr
Απαραίτητα στοιχεία:

Ονοματεπώνυμο – Όνομα Πατέρα και Μητέρας
Έτος γέννησης
Ταυτοποίηση ψηφοφόρων:

Ταυτότητα, Διαβατήριο, Άδεια οδήγησης
Βιβλιάριο υγείας, Εφαρμογή wallet
Εκλογικές άδειες
Για την 5μερη εργασία ισχύει:

1 εργάσιμη ημέρα: Μετακίνηση 200 έως 400 χιλ.
2 εργάσιμες ημέρες: 401 χιλιόμετρα
3 εργάσιμες ημέρες: Μετακίνηση με πλοίο
Για την 6μερη εργασία ισχύει:

1 εργάσιμη ημέρα: Μετακίνηση 100 έως 200 χιλ.
2 εργάσιμες ημέρες: 201 – 400 χιλιόμετρα
3 εργάσιμες ημέρες : 401 χιλιόμετρα ή με πλοίο







 

Δημοσιεύθηκε στις 1 June 2024 | 3:00 pm


Η Κλιματική Αλλαγή ξυπνάει 18 ασθένειες στην Ευρώπη - Τσιμπούρια, κουνούπια και οι άγνωστες παθήσεις

Unsplash 

Άκρως ανησυχητική είναι η κατάσταση που περιγράφει Raúl Rivas González, Καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκα και μέλος της Ισπανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας, σχετικά με τις επιπτώσεις τις κλιματικής αλλαγής τόσο στο περιβάλλον όσο και στον άνθρωπο τα επόμενα χρόνια.

Βασικά συμπεράσματα είναι ότι στην Ευρώπη, οι περιβαλλοντικές συνθήκες οδηγούν σε αύξηση των ασθενειών που μεταδίδονται από κρότωνες (τσιμπούρια), ενώ συχνότερος θα είναι ο δάγκειος πυρετός και η λεϊσμανίαση. Επίσης ο κίνδυνος εξάρσεων του ιού του Δυτικού Νείλου πενταπλασιάζεται.

Αναλυτικά ο Ισπανός καθηγητής αναφέρει:

Το 2023, ο κόσμος γνώρισε τις υψηλότερες παγκόσμιες θερμοκρασίες των τελευταίων 100.000 ετών, με ρεκόρ θερμότητας να καταρρίπτονται σε κάθε ήπειρο. Η θέρμανση αναμένεται να συνεχιστεί, μια αλλαγή που αυτή τη στιγμή φαίνεται μη αναστρέψιμη και θα προκαλέσει ακραία καιρικά και κλιματικά φαινόμενα που θα έχουν σημαντικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις σε όλες τις κατοικημένες ηπείρους.

Δεν είναι μέλλον αλλά παρόν. Σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού είναι ήδη εκτεθειμένο σε θανατηφόρα κύματα καύσωνα και η παγκόσμια χερσαία έκταση που πλήττεται από ακραίες ξηρασίες αυξήθηκε από 18% την περίοδο 1951-1960 σε 47% μεταξύ 2013 και 2022, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο την ασφάλεια του νερού, αλλά και την αποχέτευση και την παραγωγή τροφίμων.

Με αυτό το πανόραμα, εκτιμάται ότι μεταξύ 3.300 και 3.600 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περιβάλλοντα εξαιρετικά ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή και ότι οι εξαφανίσεις ζώων και φυτών θα αυξηθούν σημαντικά τις επόμενες δεκαετίες. Επιπλέον, οι προβλέψεις δείχνουν ότι, έως το 2030, η κλιματική αλλαγή θα προκαλέσει άμεση ζημιά στα συστήματα υγείας, προκαλώντας εκτιμώμενη απώλεια μεταξύ 2 και 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Επιπλέον, οι προβλέψεις αναφέρουν ότι μεταξύ 2030 και 2050, η κλιματική αλλαγή θα στοιχίσει τη ζωή σε επιπλέον 250.000 ανθρώπους ετησίως λόγω υποσιτισμού , θερμικού στρες και αύξησης των ζωονόσων και των ασθενειών που μεταδίδονται από τα τρόφιμα, το νερό και τους φορείς.

Στην Ευρώπη, οι περιβαλλοντικές συνθήκες οδηγούν σε αύξηση των ασθενειών που μεταδίδονται από κρότωνες (τσιμπούρια).

Η ευρωπαϊκή έκθεση του 2024 του The Lancet Countdown
Υπό αυτή την έννοια, η ευρωπαϊκή έκθεση του 2024 του The Lancet Countdown , η οποία συγκεντρώνει περισσότερους από εκατό κορυφαίους ειδικούς για την υγεία και την κλιματική αλλαγή, επισημαίνει ότι, στην ευρωπαϊκή ήπειρο, η καταλληλότητα των περιβαλλοντικών συνθηκών έχει βελτιωθεί για διάφορα παθογόνα και φορείς ασθένειες ευαίσθητες στο κλίμα, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο στην Ευρώπη εμφάνισης εστιών που προκαλούνται από βακτήρια του γένους Vibrio , τον ιό του Δυτικού Νείλου, τον δάγγειο πυρετό, το chikungunya, τον Zika, την ελονοσία ή τη λεϊσμανίαση.

Ομοίως, προάγει τη δραστηριότητα των κροτώνων που μεταφέρουν πολλαπλά παθογόνα , όπως αυτά που προκαλούν τη νόσο του Lyme, την τουλαραιμία, την εγκεφαλίτιδα που μεταδίδεται από κρότωνες (TBE), τη μπαμπέζωση, τον πυρετό από κρότωνες του Κολοράντο, τη θηλιέρωση, τη νόσο Heartland virus, τον κηλιδωτό πυρετό των Rocky Mountain, τις ρικετσιώσεις, την ανθρώπινη κοκκιοκυτταρική αναπλάσμωση και τον αιμορραγικό πυρετός Κριμαίας-Κονγκό, μεταξύ πολλών άλλων.

Οι ευνοϊκοί μήνες για τα τσιμπούρια
Για παράδειγμα, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, ο αριθμός των ευνοϊκών μηνών για τα τσιμπούρια Ixodes ricinus (ο φορέας της νόσου του Lyme και της εγκεφαλίτιδας που μεταδίδεται από κρότωνες) έχει αυξηθεί στη Δυτική Ασία και την Ανατολική Ευρώπη, μια τάση που αυξάνεται για άλλα είδη κροτώνων.

Αυτό ενισχύει την έκθεση στον φορέα και συνεπάγεται την πιθανή μετάδοση σχετικών παθογόνων παραγόντων . Στην πραγματικότητα, διάφορα μαθηματικά μοντέλα υποστηρίζουν ξεκάθαρα την υπόθεση ότι πολλά είδη κροτώνων θα ωφεληθούν από την κλιματική αλλαγή και θα επεκτείνουν την εξάπλωσή τους σε ευρείες περιοχές της Ευρώπης.

Περισσότερος δάγκειος πυρετός και λεϊσμανίαση
Σαν να μην έφτανε αυτό, όλες οι τρέχουσες συνθήκες στην Ευρώπη ευνοούν την τοπική μετάδοση του δάγκειου πυρετού, ειδικά στα νότια της ηπείρου. Αυτές οι συνθήκες περιλαμβάνουν την παρουσία κατάλληλου φορέα κουνουπιών ( Aedes spp.), μια επαρκή ομάδα ανθρώπων με την παρουσία του ιού στο αίμα τους και κλιματικές συνθήκες που ευνοούν τόσο την επιβίωση του εντόμου όσο και την ανάπτυξη του ιού στο διάνυσμα. Το σενάριο θα μπορούσε να είναι παρόμοιο για την chikungunya και τον Zika.

Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, των βροχοπτώσεων και της υγρασίας επηρεάζουν τη μετάδοση και τη διανομή μολυσματικών ασθενειών. Για το λόγο αυτό, η λεϊσμανίαση, μια ευαίσθητη στο κλίμα ζωονόσος που προκαλείται από παράσιτα του γένους Leishmania και μεταδίδεται από το τσίμπημα μολυσμένων θηλυκών αμμόμυγων, αναμένεται να αυξηθεί στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια.

Αν και παραδοσιακά θεωρείται ενδημική ασθένεια σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές, τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή ευνοεί μια ανησυχητική αύξηση της επίπτωσης και της γεωγραφικής εξάπλωσής της, η οποία έχει φέρει την απειλή της λεϊσμανίασης στις πόρτες της Ευρώπης.

Ο κίνδυνος εξάρσεων του ιού του Δυτικού Νείλου πενταπλασιάζεται
Στο ίδιο μήκος κύματος, ανησυχητική είναι και η αύξηση των κρουσμάτων του πυρετού του Δυτικού Νείλου. Το 2023, ο αριθμός των ανθρώπινων κρουσμάτων τοπικού ιού του Δυτικού Νείλου στην Ευρώπη ξεπέρασε τα 800, συμπεριλαμβανομένων 69 θανάτων. Στην ευρωπαϊκή ήπειρο, το παθογόνο έχει γίνει ενδημικό με μεγάλη αύξηση στην ένταση, τη συχνότητα και τη γεωγραφική επέκταση των εστιών, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες, που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, επιταχύνουν την ικανότητα των φορέων του ιού, όπως τα κουνούπια του γένους Culex.

Τις επόμενες δεκαετίες, ο κίνδυνος εστιών που προκαλείται από τον ιό του Δυτικού Νείλου αναμένεται να αυξηθεί έως και πέντε φορές, το ποσοστό των ευρωπαϊκών χερσαίων εκτάσεων που θα πληγούν θα διπλασιαστεί και μεταξύ 161 και 244 εκατομμύρια άνθρωποι θα κινδυνεύουν να προσβληθούν από την ασθένεια .

Από την άλλη πλευρά, η αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας οδήγησε σε ένα μεγαλύτερο ποσοστό της ευρωπαϊκής ακτής δίπλα στα υφάλμυρα νερά να γίνει οικολογικά κατάλληλο για παθογόνα βακτήρια του γένους Vibrio . Αυτό το βακτηριακό γένος περιέχει περισσότερα από 100 επιβεβαιωμένα είδη, δώδεκα από τα οποία έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν λοιμώξεις στον άνθρωπο.

Σε υδάτινα περιβάλλοντα, τα βακτήρια Vibrio τείνουν να είναι πιο κοινά σε θερμότερα νερά, ειδικά πάνω από 17°C, και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις μεταβαλλόμενες περιβαλλοντικές συνθήκες, επομένως οι σχετικές μολύνσεις θα αυξηθούν λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Και έχει και συνέχεια....
Το πράγμα δεν τελειώνει εκεί. Στην τελευταία Παγκόσμια Έκθεση για την Ελονοσία, που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2023, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι η κλιματική αλλαγή είχε τη δυνατότητα να υπονομεύσει την πρόοδο στον παγκόσμιο αγώνα κατά της νόσου και μπορεί να διευκολύνει την εξάπλωσή της σε εύκρατες περιοχές όπως η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής . Φυσικά, η κλιματική αλλαγή μεταβάλλει τις συνθήκες των παθογόνων μικροοργανισμών και των φορέων ζωονοσογόνων νοσημάτων.

Δυστυχώς, ο αντίκτυπος του κλίματος συχνά επηρεάζει αυτούς που είναι λιγότερο ικανοί να ανταποκριθούν, καθιστώντας τους πιο μειονεκτούντες πιο ευάλωτους . Τα άτομα με υπάρχοντα προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις ή διαβήτης, είναι επίσης πιο εύθραυστα σε ένα πιο ακραίο περιβάλλον.

Η κλιματική αλλαγή είναι ένα παρόν και θανατηφόρο σενάριο, το οποίο αλλάζει τις συνθήκες των παθογόνων και των φορέων ζωονοσογόνων νοσημάτων, με περιθώρια επιδείνωσης και επηρεασμού της ευημερίας δισεκατομμυρίων ανθρώπων.







 

Δημοσιεύθηκε στις 1 June 2024 | 1:00 pm


Το χάπι κατά του καπνίσματος στην Ελλάδα τον Ιούνιο


Ελπίδες σε όσους θέλουν να κόψουν το κάπνισμα δίνει ένα προϊόν με την μορφή χαπιού το οποίο θα είναι διαθέσιμο σε δυο εβδομάδες στην Ελλάδα.

Πρόκειται για μία φαρμακευτική ουσία η κυτισίνη που έχει χημική δομή παρεμφερή με αυτήν της νικοτίνης και που είναι ένα φυσικό προϊόν. Δεν είναι χημικό. Αυτή λοιπόν, όταν χρησιμοποιείται από τους καπνιστές, θα μπορέσουν να διακόψουν το κάπνισμα με μεγάλη ευκολία. Θα λαμβάνεται για ένα μήνα με το κουτί να κοστίζει περίπου 50 ευρώ και δεν είναι νέα θεραπεία αλλά υπάρχει πολλά χρόνια και το διαφορετικό που έχει είναι ότι η θεραπεία κρατάει ένα μήνα και είναι οικονομικό. Στην Ελλάδα δεν είχαμε θεραπείες κατά του καπνίσματος μέχρι σήμερα. Τώρα, υπάρχει θεραπεία και αυτή είναι αποτελεσματική όχι όταν την παίρνει κάποιος από το φαρμακείο αλλά πρώτα να απευθυνθεί στους επιστήμονες και στα καλά κέντρα διακοπής καπνίσματος που λειτουργούν στην Ελλάδα. 


Με την βοήθεια της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας λειτουργούν όλα τα Ιατρεία Διακοπής του καπνίσματος μέσα στα δημόσια νοσοκομεία. «Έρχονται καπνιστές από 16 έως 100 ετών, αλλά η πλειονότητα αφορά σε ανθρώπους που είναι λίγο νεότεροι από 50. Το κάπνισμα επηρεάζει την εξέλιξη όλων των νοσημάτων. Στην Ελλάδα έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος. Νομίζω τα καλύτερα από όλη την Ευρώπη» τονίζει η Ιωάννα Μητρούσκα, πνευμονολόγος, διευθύντρια ΕΣΥ, υπεύθυνη του ιατρείου αναφοράς διακοπής του καπνίσματος στο ΠΑΓΝΗ.








 

Δημοσιεύθηκε στις 1 June 2024 | 12:00 pm


Αλλάζει το τοπίο στο οnline delivery


Nέες συνεργασίες αλλά και καινούριες υπηρεσίες για τους καταναλωτές, αναδιαμορφώνουν εκ νέου το τοπίο στο οnline delivery.
Μετά τη ραγδαία άνοδο που γνώρισε μέσα στην πανδημία, ο κλάδος έχει αποκτήσει και συνεχίζει να ενσωματώνει νέα χαρακτηριστικά, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις διαφορετικές και συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες και συνήθειες των καταναλωτών. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η υπηρεσία του quick commerce, της γρήγορης παράδοσης δηλαδή, που γνώρισε «άνθιση» την ίδια περίοδο. Παρότι βεβαίως την τελευταία διετία, ορισμένες από τις πλατφόρμες που εξυπηρετούσαν ακριβώς αυτή την ανάγκη έπαψαν να υπάρχουν, καθώς είτε εξαγοράστηκαν, είτε έκλεισαν, εντούτοις, σε ό,τι αφορά το οργανωμένο λιανεμπόριο, οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να ενισχύουν την παρουσία τους.

Tους πρώτους μήνες της πανδημίας το 2020, η συνεργασία που ανακοίνωναν η e-food με την Σκλαβενίτης άλλαζε τα έως τότε δεδομένα της αγοράς καθώς οι καταναλωτές μέσω της πλατφόρμας μπορούσαν παραγγείλουν και να παραλάβουν στο σπίτι τους τα ψώνια του σούπερ μάρκετ. Στο ίδιο δρόμο ακολούθησαν στη συνέχεια και άλλες μεγάλες αλυσίδες προχωρώντας σε αντίστοιχες κινήσεις, με την efood ωστόσο, έως και πρόσφατα, να διατηρεί συνεργασία μόνο με την Σκλαβενίτης.


Πλέον τα δεδομένα αλλάζουν καθώς στην efood μπήκε πριν από λίγες μέρες και η ΑΒ Βασιλόπουλος, για παράδοση των αγορών από το σούπερ μάρκετ στο σπίτι, εντός 60 λεπτών, ξεκινώντας αρχικά με 9 καταστήματα - 4 στην Αττική και 5 στη Θεσσαλονίκη. Η ΑΒ Βασιλόπουλος διατηρεί επίσης συνεργασία με την πλατφόρμα Wolt ενώ έως τον περασμένο χειμώνα, όταν και τερμάτισε τη λειτουργία της, συνεργαζόταν και με την Ιnstashop (του ομίλου Delivery Hero, μητρικής επίσης της efood).


Την ίδια στιγμή, οι πλατφόρμες Wolt και efood, λάνσαραν το προηγούμενο διάστημα στην ελληνική αγορά τις συνδρομητικές τους υπηρεσίες, με τις οποίες προσφέρουν στους καταναλωτές τη δυνατότητα, καταβάλλοντας μία μηναία συνδρομή της τάξεως των 3,99 ευρώ, να έχουν μηδενικό κόστος διανομής από καταστήματα που βρίσκονται σε απόσταση 4 χλμ από τον χώρο παράδοσης. Οι συνδρομητές και στις δύο περιπτώσεις, επωφελούνται παράλληλα από προσφορές και εκπτώσεις που θα είναι διαθέσιμες για την υπηρεσία ενώ επίσης έχουν και δυνατότητα δωρεάν δοκιμής για 30 ημέρες.

Δημοσιεύθηκε στις 1 June 2024 | 11:46 am


Τιμόνι τέλος για τους 70άρηδες


Όσοι οδηγοί άνω των 70 ετών δεν θα περνούν στο μέλλον τις αυστηρότερες πλέον ιατρικές εξετάσεις, δεν θα δύνανται να οδηγούν
Σε περιπέτειες μπαίνουν οι 70άρηδες οδηγοί, καθώς αλλάζε το καθεστώς που προβλέπει τη χορήγηση δυνατότητας οδήγησης τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί οδηγία με βάση την οποία οι οδηγοί που κλείνουν τα 70 έτη θα πρέπει να περνούν από εκτενέστερους και πιο αυστηρούς ιατρικούς ελέγχους ενώ στο τραπέζι των διαβουλεύσεων έχει πέσει και η πρακτική εξέταση οδήγησης.


Ειδικά για το θέμα της πρακτικής εξέτασης πολλά κράτη-μέλη έχουν επιχειρήσει στο παρελθόν να το υιοθετήσουν, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αλλά δυστυχώς ποτέ δεν εφαρμόστηκε για πολλούς και διάφορους λόγους.

Μέχρι σήμερα στην ΕΕ δεν υπάρχει όριο ηλικίας στην άδεια οδήγησης και ο νόμος ορίζει ότι με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας οι οδηγοί πρέπει να εξετάζονται από 2 γιατρούς ανά τριετία, ενώ με τη συμπλήρωση των 80 χρονών κάθε 2 έτη απαιτείται η εξέταση του οδηγού από περισσότερες ειδικότητες γιατρών.
Αντιδράσεις στο υποχρεωτικό τεστ οδήγησης

Σύμφωνα με την Κομισιόν οι άνθρωποι άνω των 70 ετών θα πρέπει είτε να συμπληρώνουν μια λεγόμενη αυτοαξιολόγηση της οδηγικής τους ικανότητας, είτε να υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις κάθε πέντε χρόνια.

«Η απόφαση για ποιο από τα δύο, εναπόκειται στα κράτη-μέλη» αναφέρεται στο κείμενο των σχεδίων με την επισήμανση ότι αυτό ισχύει για κάθε ανανέωση διπλώματος οδήγησης. Υπάρχουν βέβαια κι άλλες προτάσεις. Όπως ότι για τα διπλώματα που εκδόθηκαν από τις 19 Ιανουαρίου του 2013 και μετά δεν θα ισχύουν επ’ αόριστον, αλλά μόνο για 15 χρόνια, κάτι που εφαρμόζει ήδη η Ελλάδα. Από την ηλικία των 70 θα πρέπει να ανανεώνονται κάθε 5 χρόνια ενώ στην Ελλάδα ανανεώνονται κάθε 3 χρόνια έως τα 80 και κατόπιν κάθε 2 χρόνια».

Μάλιστα πολλοί υπουργοί Μεταφορών στην ΕΕ προφανώς για ψηφοθηρικούς λόγους επισήμαναν ότι: «Η ιδέα ότι οι ηλικιωμένοι πολίτες μιας ορισμένης ηλικίας πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικό τεστ φυσικής κατάστασης χωρίς κανέναν περαιτέρω λόγο δεν είναι καλή».

Οι ασφαλιστές από την άλλη μεριά θεωρούν ότι είναι καλό οι άδειες οδήγησης να ανανεώνονται κάθε πέντε χρόνια από την ηλικία των 70 ετών, μέσω μιας αυτοαξιολόγησης. Οι Σχολές Οδηγών από την άλλη μεριά, προτείνουν να υπάρχουν κάποια υποχρεωτικά μαθήματα οδήγησης σε άτομα άνω των 75 ετών ώστε το δίπλωμά τους να παραμένει σε ισχύ…


Πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 1 June 2024 | 11:30 am


Η τρέλα της Κίνας για το χαλκό – Γιατί γεμίζει τις αποθήκες της


Tην ώρα που η παγκόσμια αγορά χαλκού κατακλύζεται από φόβους για έλλειψη, η Κίνα ξεχωρίζει με άφθονη προσφορά του μετάλλου. Ως ο μεγαλύτερος παραγωγός και καταναλωτής εξευγενισμένου χαλκού στον κόσμο, τα ακμάζοντα μεταλλουργεία της Κίνας διατηρούν επίπεδα παραγωγής – ρεκόρ παρά την παγκόσμια σπανιότητα πρώτων υλών.
Η ισχυρή βιομηχανία τήξης χαλκού της Κίνας, η οποία επεκτείνεται συνεχώς, είναι κεντρικός παράγοντας αυτής της ανισότητας.

Η μοναδική θέση της Κίνας στην παγκόσμια αγορά χαλκού, που χαρακτηρίζεται από την υψηλή παραγωγή και τη σημαντική διαθεσιμότητα παλιοσίδερων, συνεχίζει να αψηφά την ευρύτερη τάση των περιορισμών προσφοράς, υπογραμμίζοντας την περίπλοκη αλληλεπίδραση των δυνάμεων της παγκόσμιας και της τοπικής αγοράς

Ωστόσο, η πρόσφατη άνοδος των τιμών του χαλκού σε περίπου 10.000 δολάρια/τόνο έχει επιστήσει την προσοχή σε ένα θεμελιώδες δίλημμα που αντιμετωπίζει ο κλάδος: δεν υπάρχει αρκετή ικανότητα προσφοράς για να καλύψει τη μακροπρόθεσμη ζήτηση.

Η άνοδος των τιμών οφείλεται σε παράγοντες όπως οι περικοπές της προσφοράς, η ανανεωμένη ισχύς της κινεζικής αγοράς, οι δυνατότητες του χαλκού ως εισροή στην τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και η παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση -ιδιαίτερα στα ηλεκτρικά οχήματα έντασης χαλκού.

Παρόλο που οι εταιρείες εξόρυξης έχουν δηλώσει την προθυμία τους να παράγουν περισσότερο από αυτό το κρίσιμο αγαθό, απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις δυναμικότητας προκειμένου να καλυφθεί το κενό της αγοράς.
Οι τιμές την Παρασκευή

Οι τιμές του χαλκού υποχώρησαν την Παρασκευή, αφού τα αδύναμα στοιχεία για τη μεταποίηση στην κορυφαία καταναλώτρια μετάλλων Κίνα ώθησαν τα κεφάλαια να ρευστοποιήσουν τις πιο ανοδικές θέσεις που βοήθησαν να στείλουν την αγορά σε ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα.

Οι τιμές ανέκαμψαν για λίγο το απόγευμα στην Ευρώπη μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ήταν σταθερός, αλλά η αγορά σύντομα επέστρεψε στο κόκκινο.

Ο τρίμηνος χαλκός CMCU3 στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου μειώθηκε κατά 0,9% στα 10.048 δολάρια ανά μετρικό τόνο μέχρι τις 1600 GMT, έχοντας υποχωρήσει σχεδόν 10% από τότε που άγγιξε το υψηλό ρεκόρ των 11.104,50 δολαρίων στις 20 Μαΐου.tromaktiko.gr

Δημοσιεύθηκε στις 1 June 2024 | 11:15 am


Νέες ταυτότητες: Ποια είναι η ημερομηνία λήξης - Τι θα συμβεί αν δεν αλλάξετε


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την έκδοση νέων ταυτοτήτων, η οποία σημειώνεται είναι υποχρεωτική για όλους τους Έλληνες πολίτες.

Συγκεκριμένα, οι πολίτες μπορούν να μπουν στο id.gov.gr με τους κωδικούς taxisnet και να ζητήσουν την έκδοση νέας ταυτότητας ή την αντικατάστασή της λόγω μεταβολής των στοιχείων, λήξης ισχύος, φθοράς ή παλαιότητας. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να προγραμματίσουν ψηφιακά το ραντεβού τους.

Σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής του δελτίου ταυτότητας, πρέπει να επικοινωνήσετε με την αρμόδια υπηρεσία και υπάλληλος του αστυνομικού τμήματος θα σας κλείσει το πρώτο διαθέσιμο ραντεβού.

Είσοδος με κωδικούς taxisnet
Κατά την είσοδο στο id.gov.gr ο πολίτης πρέπει να επιλέξει την Περιφέρεια στην οποία υπάγεται, την περιφερειακή ενότητα καθώς και το αστυνομικό τμήμα στο οποίο επιθυμεί να εκδόσει την νέα ταυτότητα.

Στην συνέχεια αφού επιλέξει τα παραπάνω στοιχεία, εμφανίζεται στην οθόνη το αστυνομικό τμήμα με το οποίο επιθυμεί να προγραμματίσει το ραντεβού του, ενώ παράλληλα θα πρέπει να δηλώσει τα προσωπικό του στοιχεία, όνομα, διεύθυνση, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, αριθμό τηλεφώνου.

Τέλος θα πρέπει να δηλώσει τον λόγο για τον οποίο θέλει να εκδώσει την ταυτότητα.

Αν δηλαδή θέλει να εκδώσει νέα ταυτότητα, λόγω φθοράς, λήξης, μεταβολής οποιοιδήποτε στοιχείου, ή αντικατάσταση της παλαιάς ταυτότητας.

Πώς κλείνετε ραντεβού
Ο ενδιαφερόμενος επιλέγει στην αίτησή του, Αρχή Έκδοσης με βάση τη διεύθυνση μόνιμης ή προσωρινής του διαμονής στην Ελλάδα, συγκεκριμένη ημέρα και ώρα από τη λίστα διαθεσιμότητας, ώστε να εξυπηρετηθεί με φυσική παρουσία, και καταχωρεί τα εξής στοιχεία του προσώπου στο οποίο αφορά το ραντεβού: ονοματεπώνυμο, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) και προαιρετικά αριθμό τηλεφώνου. Υπάρχει η δυνατότητα να κλείσει το ραντεβού τρίτος, ωστόσο θα πρέπει να υπάρχει αυτοπρόσωπη παρουσία του πολίτη για να εξυπηρετηθεί.

Με την ολοκλήρωση της υποβολής του αιτήματος αποστέλλεται μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την επαλήθευση του email που δήλωσε ο ενδιαφερόμενος. Ακολούθως, λαμβάνει στο επιβεβαιωμένο email τις βασικές πληροφορίες για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας της Αρχής Έκδοσης που έχει επιλέξει.
Το αίτημα προγραμματισμού του ραντεβού μπορεί να επαναπρογραμματιστεί ή να ακυρωθεί ή να υποβληθεί εκ νέου, το αργότερο οκτώ (8) ώρες πριν. Είκοσι-τέσσερις (24) ώρες πριν και δύο (2) ώρες πριν την έναρξη του προγραμματισμένου ραντεβού ο ενδιαφερόμενος λαμβάνει από την πλατφόρμα μήνυμα υπενθύμισης στο email που έχει δηλώσει.
Διευκρινίζεται ότι διατηρείται χρονική απόσταση, μεταξύ των ραντεβού των ενδιαφερομένων για την ίδια Αρχή Έκδοσης δελτίων ταυτότητας, ικανή για να ολοκληρωθεί ένα ραντεβού πριν ξεκινήσει ένα επόμενο. Οι ώρες και οι ημέρες των διαθέσιμων ραντεβού μπορούν να μεταβληθούν, λαμβάνοντας υπόψη περιορισμούς στο ωράριο και τη διαθεσιμότητα της Αρχής Έκδοσης, ανά χρονικά διαστήματα και ανά θέση εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά για την περίπτωση απώλειας ή κλοπής του αστυνομικού δελτίου ταυτότητας ο πολίτης θα πρέπει να επικοινωνήσει με την αρμόδια Αρχή Έκδοσης, βάσει της διεύθυνσης μόνιμης ή προσωρινής διαμονής του στην Ελλάδα και να ζητήσει τον προγραμματισμό ραντεβού για την έκδοση νέου δελτίου.

Συχνές ερωτήσεις
Σε ποια ηλικία πρέπει να εκδώσω δελτίο ταυτότητας;

Υποχρεωμένοι να εφοδιασθούν με δελτίο ταυτότητας είναι όλοι οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι κατοικούν ή διαμένουν προσωρινά στην Ελλάδα και έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας τους.

Η υποχρέωση εφοδιασμού με δελτίο ταυτότητας των ατόμων που συμπλήρωσαν το 12ο έτος της ηλικίας τους, ανήκει στους γονείς και νόμιμους κηδεμόνες αυτών.

Πού μπορώ να απευθυνθώ για την έκδοση του δελτίου ταυτότητάς μου;

Δελτία ταυτότητας εκδίδονται:

α) Για τις περιφέρειες Αττικής και Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Ασφαλείας του τόπου κατοικίας του ενδιαφερόμενου.

β) Για την υπόλοιπη Χώρα στην Υποδιεύθυνση ή το Τμήμα Ασφαλείας του τόπου κατοικίας του ενδιαφερόμενου.

Όπου δεν λειτουργούν τέτοιες Υπηρεσίες, τα δελτία ταυτότητας εκδίδονται από το Αστυνομικό Τμήμα που ασκεί αρμοδιότητες ασφαλείας στον τόπο κατοικίας του ενδιαφερόμενου και σε περίπτωση που δεν υφίσταται ούτε αυτό, τα δελτία ταυτότητας εκδίδονται από την Υποδιεύθυνση Αστυνομίας που εδρεύει στην εν λόγω περιοχή.

Ποιες ώρες μπορώ να προσέλθω στην αρμόδια Αρχή για να αιτηθώ την έκδοση της νέας μου ταυτότητας (ID1);

Το ωράριο λειτουργίας είναι κοινό για όλες τις Αρχές έκδοσης της Επικράτειας και έχει ως εξής:

Τα γραφεία ταυτοτήτων λειτουργούν καθημερινά κατά τις πρωινές ώρες (07:00-14:30 τη θερινή περίοδο 01/04-30/09 και 07:30-15:00 τη χειμερινή περίοδο 01/10-31/03), με εξαίρεση την Τετάρτη που λειτουργούν από 14:00 έως 20:30, για την εξυπηρέτηση των πολιτών που εργάζονται. Επίσης, κάθε Σάββατο από 08:30 έως 13:00 εξυπηρετούν κατά προτεραιότητα τους μαθητές.

Προτού, μεταβείτε στην Αρχή έκδοσης, θα πρέπει να έχετε προγραμματίσει την επίσκεψή σας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπως περιγράφεται στην επόμενη ερώτηση.

Σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας παρακαλούμε ακολουθήστε τις οδηγίες της ερώτησης 8.

Τι χρειάζεται να κάνω προτού μεταβώ στην αρμόδια Αρχή για την έκδοση του δελτίου ταυτότητάς μου;

Για τη διευκόλυνσή σας και την αποφυγή άσκοπης ταλαιπωρίας σας, θα πρέπει να έχετε προγραμματίσει την επίσκεψή σας στην Αρχή έκδοσης του τόπου μόνιμης ή προσωρινής διαμονής σας.

Για το σκοπό αυτό, πρέπει να επισκεφθείτε την ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου θα συνδεθείτε με τη χρήση των προσωπικών σας κωδικών - διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (κωδικοί TAXISnet).

Αναζητήστε την Αρχή έκδοσης του τόπου μόνιμης ή προσωρινής σας διαμονής και επιλέξτε την ημέρα και την ώρα που επιθυμείτε να μεταβείτε σε αυτήν για την υποβολή της αίτησής σας.

Μέσω της ίδιας πλατφόρμας, μπορείτε να αλλάξετε την ημέρα και ώρα του ραντεβού σας ή να το ακυρώσετε.

Για την υπενθύμιση του ραντεβού σας, θα λάβετε αυτόματο μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση που δηλώσατε, μία ημέρα καθώς και δύο (2) ώρες, νωρίτερα της προγραμματισμένης επίσκεψής σας.

Σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας του δελτίου ταυτότητας παρακαλούμε να επικοινωνήσετε απευθείας με την Αρχή έκδοσης του τόπου μόνιμης ή προσωρινής διαμονής σας (βρείτε τα τηλέφωνα των Υπηρεσιών εδώ), ώστε ο αρμόδιος υπάλληλος να σας κλείσει ραντεβού το συντομότερο δυνατό.

Μπορώ να προγραμματίσω ραντεβού για κάποιο άλλο πρόσωπο;

Ναι, μπορείτε να προγραμματίσετε ραντεβού και για λογαριασμό άλλου προσώπου.

Σε αυτήν την περίπτωση θα συνδεθείτε στην ίδια ηλεκτρονική πλατφόρμα με τους δικούς σας κωδικούς TAXISnet, αλλά όταν θα σας ζητηθεί, θα συμπληρώσετε τα στοιχεία του προσώπου το οποίο επιθυμεί την έκδοση νέου δελτίου ταυτότητας.

Με αυτόν τον τρόπο, ο υπάλληλος της Αρχής έκδοσης θα γνωρίζει ποιοι έχουν ραντεβού κάθε στιγμή και θα μπορεί να τους ενημερώσει εάν για κάποιο λόγο χρειαστεί να γίνει οποιαδήποτε αλλαγή.

Σε περιπτώσεις απώλειας/κλοπής δεν χρειάζεται να κλείσετε ραντεβού μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Ποια δικαιολογητικά χρειάζονται για την έκδοση του νέου δελτίου ταυτότητας (ID1);

Για την έκδοση του νέου δελτίου ταυτότητας, θα υποβάλλετε αυτοπροσώπως στην Αρχή έκδοσης του τόπου μόνιμης ή προσωρινής σας διαμονής, τα κάτωθι δικαιολογητικά:

α) Φωτογραφία, σε ψηφιακή μορφή.

Η φωτογραφία δύναται να λαμβάνεται είτε απευθείας στις Αρχές έκδοσης, είτε μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν πιστοποιημένο επαγγελματία φωτογράφο, ο οποίος θα αναρτήσει τη φωτογραφία σας στην εφαρμογή myPhoto του gov.gr.

Σε αυτήν την περίπτωση, ο φωτογράφος θα σας δώσει έναν κωδικάριθμο, τον οποίο στη συνέχεια μέσω της εφαρμογής myPhoto θα πρέπει να αντιστοιχίσετε με το ΑΦΜ σας. Αναλυτικές οδηγίες θα βρείτε εδώ.

Αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη προκειμένου ο υπάλληλος της αρμόδιας Αρχής έκδοσης, να αναζητήσει και να ανακτήσει τη φωτογραφία σας.

β) Αίτηση - υπεύθυνη δήλωση, η οποία θα σας χορηγηθεί από την Αρχή έκδοσης.

Βάσει της αιτήσεώς σας, θα πραγματοποιηθεί αυτεπάγγελτη αναζήτηση, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος «Μητρώο Πολιτών» του Υπουργείου Εσωτερικών, των απαραίτητων, για την έκδοση του δελτίου, στοιχείων δημοτολογίου. Η αίτηση θα εκτυπωθεί και θα σας ζητηθεί να υπογράψετε.

γ) Αίτηση έκδοσης δελτίου ταυτότητας, η οποία θα σας χορηγηθεί από την Αρχή έκδοσης.

Η αίτηση συμπληρώνεται από την αρμόδια Αρχή έκδοσης, με βάση τα στοιχεία σας, όπως αυτά προκύπτουν από το Πληροφοριακό Σύστημα «Μητρώο Πολιτών» του Υπουργείου Εσωτερικών ή από το πιστοποιητικό του Δήμου, στο δημοτολόγιο του οποίου είστε εγγεγραμμένος.

Αφού την υπογράψετε ηλεκτρονικά (με ψηφιακή υπογραφή επί ειδικού εξοπλισμού), θα εκτυπωθεί και θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε το ακριβές των στοιχείων που περιέχει και να την υπογράψετε και χειρόγραφα.

δ) Ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 10 ευρώ.

Για την έκδοση κάθε δελτίου απαιτείται ηλεκτρονικό παράβολο υπέρ του Δημοσίου, ύψους 10 ευρώ (Τύπος Παραβόλου: [1894] - «Έκδοση δελτίου ταυτότητας Έλληνα πολίτη»), το οποίο αντιστοιχεί στο αντίτιμο του σώματος του δελτίου, τα έξοδα εκτύπωσης - προσωποποίησής του, καθώς και τη δαπάνη ασφαλούς μεταφοράς του.

Εάν είστε πολύτεκνος (ιδιότητα η οποία πρέπει να προκύπτει από σχετικό αποδεικτικό, π.χ. βιβλιάριο πολυτέκνων), το παράβολο που θα πρέπει να πληρώσετε είναι το μισό, 5 ευρώ (Τύπος Παραβόλου: [1895] - «Έκδοση δελτίου ταυτότητας Έλληνα πολίτη (πολυτέκνων)».

Επιπλέον, στην αίτηση έκδοσης επικολλάται το προβλεπόμενο ένσημο της Ελληνικής Αστυνομίας, ύψους 0,50 ευρώ (Τύπος Παραβόλου: [2043] - «Η αίτηση (καρτέλα) για την έκδοση δελτίου ταυτότητας Έλληνα υπηκόου (Ένσημο ΕΛ.ΑΣ.)».

Για την έκδοση όλων των ανωτέρω παραβόλων πρέπει να συνδεθείτε με την υπηρεσία e-Παράβολο.

Σε περίπτωση έκδοσης λάθος παραβόλου, μπορείτε να αιτηθείτε την επιστροφή των χρημάτων σας.

ε) Παλαιού τύπου δελτίο ταυτότητας

Για την έκδοση του νέου δελτίου ταυτότητας απαιτείται να προσκομίσετε και να παραδώσετε το παλαιό δελτίο ταυτότητας (μπλε δελτίο).

Πρόκειται να βγάλω ταυτότητα για πρώτη φορά στη ζωή μου. Ποια δικαιολογητικά χρειάζονται;

Θα χρειαστείτε όλα τα δικαιολογητικά που αναφέρονται στην ερώτηση 6 και επιπλέον ένας μάρτυρας για να βεβαιώσει τα στοιχεία σας. O μάρτυρας μπορεί να είναι οποιοδήποτε ενήλικο πρόσωπο, το οποίο θα έχει στην κατοχή του ταυτοποιητικό έγγραφο σε ισχύ.

Εάν η αίτηση έκδοσης αφορά σε ανήλικο, τότε ως μάρτυρας μπορεί να παραστεί μόνο ένας από τους δύο γονείς ή εκείνος/η που ασκεί την επιμέλεια ή επιτροπεία του. Σε περίπτωση επιμέλειας ή επιτροπείας θα πρέπει να επιδειχθούν τα νόμιμα έγγραφα που αποδεικνύουν την επιμέλεια ή επιτροπεία του ανήλικου.

Έχασα/μου έκλεψαν την ταυτότητά μου. Τι ενέργειες πρέπει να κάνω;

Εάν χάσατε την ταυτότητά σας, θα πρέπει να δηλώσετε άμεσα την απώλειά της στην πλησιέστερη Αστυνομική Αρχή (εάν βρίσκεστε στην χώρα) ή ελληνική Προξενική Αρχή (εάν βρίσκεστε στο εξωτερικό). Επίσης, μπορείτε να δηλώσετε την απώλεια και ηλεκτρονικά.

Εάν πέσατε θύμα κλοπής, η καταγγελία πρέπει να γίνει αυτοπροσώπως στην τοπική Αστυνομική Αρχή (ελληνική ή αλλοδαπή εάν βρίσκεστε στη χώρα ή στο εξωτερικό, αντίστοιχα).

Σε κάθε περίπτωση, το δελτίο σας θα ακυρωθεί και θα πρέπει να ζητήσετε την έκδοση νέου.

Ακόμη και αν βρείτε τη χαμένη σας ταυτότητα, μην την χρησιμοποιήσετε καθώς οιαδήποτε ενέργεια με αυτήν δεν θα έχει νομική ισχύ, αλλά παραδώστε την στην πλησιέστερη αστυνομική Αρχή.

Στη συνέχεια θα πρέπει να επικοινωνήσετε απευθείας με την Αρχή έκδοσης του τόπου μόνιμης ή προσωρινής διαμονής σας (βρείτε τα τηλέφωνα των Υπηρεσιών εδώ), ώστε ο αρμόδιος υπάλληλος να σας κλείσει ραντεβού το συντομότερο δυνατό.

Ποια δικαιολογητικά χρειάζονται για την έκδοση δελτίου ταυτότητας σε περίπτωση απώλειας, κλοπής, φθοράς ή μεταβολής στοιχείων; (Αφορά και τους 2 τύπους ταυτοτήτων, παλαιού τύπου-μπλε δελτίο και νέου τύπου-ID1).

α) Έκδοση λόγω Απώλειας/Κλοπής

Εάν χάσατε ή σας έκλεψαν την ταυτότητά σας, για την έκδοση του νέου σας δελτίου θα χρειαστούν:

Τα δικαιολογητικά της αρχικής έκδοσης (βλέπε ερώτηση 6), συμπεριλαμβανομένου του μάρτυρα.
Υπεύθυνη δήλωση, στην οποία αναφέρονται οι συνθήκες απώλειας, για τις περιπτώσεις απώλειας.
Πρόσφατη βεβαίωση Ελληνικής Αρχής (Αστυνομικής ή Προξενικής), για τις περιπτώσεις κλοπής.
Επιπλέον ηλεκτρονικό παράβολο υπέρ του Δημοσίου, ύψους 9 ευρώ (Τύπος Παραβόλου: [1889] - «Αντικατάσταση δελτίων ταυτότητας λόγω φθοράς/απώλειας»), μόνο για τις περιπτώσεις απώλειας.
β) Έκδοση λόγω φθοράς

Εάν η ταυτότητά σας έχει φθαρεί, για την έκδοση του νέου σας δελτίου θα χρειαστούν:

Τα δικαιολογητικά της αρχικής έκδοσης (βλέπε ερώτηση 6), συμπεριλαμβανομένου του μάρτυρα.
Το δελτίο ταυτότητας που έχει φθαρεί.
Υπεύθυνη δήλωση, στην οποία αναφέρονται οι συνθήκες φθοράς.
Επιπλέον ηλεκτρονικό παράβολο υπέρ του Δημοσίου, ύψους 9 ευρώ (Τύπος Παραβόλου: [1889] - «Αντικατάσταση δελτίων ταυτότητας λόγω φθοράς/απώλειας»).
γ) Έκδοση λόγω μεταβολής οποιουδήποτε στοιχείου ταυτότητας

Εάν έχει επέλθει μεταβολή οποιουδήποτε στοιχείου της ταυτότητάς σας, όπως ορίζεται στο άρθρο 6 του Ν.Δ. 127/ 69, για την έκδοση του νέου σας δελτίου θα χρειαστούν:

Τα δικαιολογητικά της αρχικής έκδοσης (βλέπε ερώτηση 6).
Το δελτίο ταυτότητας που έχετε στην κατοχή σας.
Αντίγραφο της σχετικής πράξης της Αρχής ακύρωσης (π.χ. λόγω αλλαγής επωνύμου, υιοθεσίας, λύσης ή ακύρωσης αυτής, αναγνώρισης, αποκήρυξης ή νομιμοποίησης τέκνου και σε οποιαδήποτε άλλη από το νόμο οριζόμενη περίπτωση).
Για την έκδοση όλων των ανωτέρω παραβόλων θα πρέπει να συνδεθείτε με την υπηρεσία e-Παράβολο.

Σε περίπτωση έκδοσης λάθος παραβόλου, μπορείτε να αιτηθείτε την επιστροφή των χρημάτων σας.

Έχω ταυτότητα παλαιού τύπου, η οποία εκδόθηκε πολύ πρόσφατα. Μπορώ να την αλλάξω με νέου τύπου δελτίο;

Εάν επιθυμείτε να αντικαταστήσετε την παλαιά ταυτότητά σας με δελτίο νέου τύπου, μπορείτε να το κάνετε ανεξαρτήτως του πόσο πρόσφατη είναι.

Σε αυτήν την περίπτωση θα χρειαστούν:

Τα δικαιολογητικά της αρχικής έκδοσης, πλην του μάρτυρα.
Το παλαιό δελτίο ταυτότητας, το οποίο θα το επιδείξετε κατά την αίτησή σας και θα το παραδώσετε στην Αρχή έκδοσης μόλις παραλάβετε το νέο σας έγγραφο.
Χρειάζεται να γνωρίζω κάτι άλλο για τη διαδικασία έκδοσης του δελτίου μου;

α) Το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό σας, θα αναγράφονται και με λατινικούς χαρακτήρες, με μεταγραφή σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛ.Ο.Τ. 743.

Εάν επιθυμείτε κάποιο από τα ανωτέρω στοιχεία, να αναγραφεί με τρόπο διαφορετικό του προτύπου ΕΛΟΤ 743, θα πρέπει να προσκομίσετε ταξιδιωτικό ή άλλο έγγραφο ημεδαπής ή αλλοδαπής Αρχής, από το οποίο να προκύπτει η εν λόγω διαφορά.

β) Εφόσον επιθυμείτε να αναγραφεί επί του δελτίου η ομάδα και το RHESUS του αίματός σας, θα πρέπει να προσκομίσετε βεβαίωση νοσηλευτικού ιδρύματος ή υγειονομικού εργαστηρίου, στην οποία να αναγράφεται αυτή.

Η αναγραφή του εν λόγω στοιχείου, δεν είναι υποχρεωτική.

γ) Κατά τη διαδικασία υποβολής της αίτησης για έκδοση νέου δελτίου, ο αρμόδιος υπάλληλος θα σας ζητήσει να σας δακτυλοσκοπήσει.

Η δακτυλοσκόπηση, η οποία γίνεται με ειδικό, ηλεκτρονικό εξοπλισμό, αφορά τη λήψη δύο (2) δακτυλικών αποτυπωμάτων και συγκεκριμένα των δεικτών των δύο χεριών σας.

Σε περίπτωση μόνιμης ή προσωρινής αδυναμίας λήψης δακτυλικού αποτυπώματος δείκτη, λαμβάνεται κατά σειρά αποτύπωμα του αντίχειρα, μέσου ή παράμεσου του ιδίου χεριού, ενώ στην περίπτωση μονόχειρα λαμβάνεται αποτύπωμα και δεύτερου δακτύλου από το υπάρχον χέρι, με την ίδια ως άνω σειρά.

Η μόνιμη ή προσωρινή αδυναμία λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων, πέραν των περιπτώσεων εμφανούς ακρωτηριασμού, αποδεικνύεται με ιατρικό πιστοποιητικό, το οποίο φέρει την υπογραφή ιατρού αντίστοιχης ειδικότητας με την πάθηση που βεβαιώνεται.

Επισημαίνεται ότι εάν είναι προσωρινώς αδύνατη η λήψη των δακτυλικών σας αποτυπωμάτων, τότε η διάρκεια του δελτίου σας θα είναι περιορισμένη (ισχύς 12 μηνών), αντί 10 ετών που ισχύει για όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις.

δ) Εφόσον πρόκειται για έκδοση δελτίου σε πρόσωπο, η επιμέλεια του οποίου ασκείται σύμφωνα με δικαστική απόφαση ή το οποίο τελεί σε επιτροπεία ή δικαστική συμπαράσταση, τότε θα πρέπει να προσκομιστεί και η σχετική απόφαση καθορισμού επιμέλειας ή ορισμού επιτρόπου ή δικαστικού συμπαραστάτη.

ε) Οι Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και Οπλίτες των Ενόπλων Δυνάμεων και οι αντίστοιχοι των Σωμάτων Ασφαλείας, που εξέρχονται από την ενεργό υπηρεσία ή την πολεμική διαθεσιμότητα, συνυποβάλλουν με την αίτησή τους και την προβλεπόμενη από τις διατάξεις του άρθρου 7 παρ. 1 του Ν.Δ.127/1969 βεβαίωση.

στ) Η αίτησή σας για την έκδοση νέου δελτίου ταυτότητας, παίρνει αυτόματα έναν μοναδικό αριθμό, τον Αριθμό Αίτησης. Με αυτό τον αριθμό θα μπορείτε να απευθύνετε οποιοδήποτε ερώτημα σχετικά με την αίτησή σας καθώς και να παραλάβετε το δελτίο σας.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής αίτησης, θα σας αποσταλεί σχετικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τον Αριθμό Αίτησης και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες (Αρχή Έκδοσης, κλπ.)

Πόσο καιρό χρειάζεται για να εκδοθεί το νέο δελτίο ταυτότητας (ID1);

Όλα τα νέα δελτία ταυτότητας θα εκτυπώνονται με τα υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας και ποιότητας στη Διεύθυνση Διαβατηρίων & Εγγράφων Ασφαλείας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, με έδρα στην Καισαριανή Αττικής.

Ο χρόνος ο οποίος θα απαιτείται από την ημέρα που θα καταθέσετε την αίτησή σας στο Τμήμα της περιοχής σας μέχρι την παραλαβή του νέου σας δελτίου, κυμαίνεται στις 7 ημέρες.

Ως εκ τούτου, παρακαλούμε όπως προγραμματίσετε έγκαιρα την υποβολή της αίτησής σας στην αρμόδια Αρχή.

Η ταυτότητά μου καταστράφηκε σε φυσική καταστροφή. Ποια παράβολα χρειάζονται σε αυτήν την περίπτωση;

Όταν η φθορά ή η απώλεια του δελτίου σας οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας (σεισμό, πυρκαγιά, ναυάγιο, πλημμύρα κλπ.), το δελτίο ταυτότητας εκδίδεται αφού προηγουμένως προσκομιστεί επιβεβαιωτικό έγγραφο του συμβάντος ή υπεύθυνη δήλωση του αιτούντος.

Σε αυτήν την περίπτωση θα χρειαστεί να καταβάλλεται μόνο το παράβολο υπέρ του Δημοσίου, ύψους 10 ευρώ (Τύπος Παραβόλου: [1894] - «Έκδοση δελτίου ταυτότητας Έλληνα πολίτη»).

Διαμένω μόνιμα στο εξωτερικό. Πού μπορώ να υποβάλλω αίτηση για έκδοση νέου δελτίου;

Αυτήν τη στιγμή δεν υφίσταται τεχνική δυνατότητα υποβολής αίτησης έκδοσης νέου δελτίου ταυτότητας στις ελληνικές προξενικές Αρχές.

Ως εκ τούτου, η αίτηση για έκδοση νέου δελτίου μπορεί να γίνει μόνο στις Αρχές έκδοσης που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Εφόσον πρόκειται να επισκεφθείτε τη χώρα, μπορείτε να προγραμματίσετε την υποβολή αίτησης έκδοσης νέου δελτίου στην αρμόδια Αρχή της περιοχής όπου θα διαμείνετε κατά την παραμονή σας εδώ (ξενοδοχείο, συγγενικό/φιλικό σπίτι κλπ).

Είμαι εγγεγραμμένος σε ελληνικό δήμο, αλλά διαμένω σε άλλη περιοχή. Επίσης, η διεύθυνση κατοικίας που φαίνεται στην φορολογική μου δήλωση έχει αλλάξει πρόσφατα. Πού πρέπει να απευθυνθώ για την έκδοση του νέου μου δελτίου;

Την αίτηση για την έκδοση του δελτίου ταυτότητάς σας, θα την υποβάλλετε στην Αρχή μόνιμης ή προσωρινής διαμονής σας στη χώρα, ανεξαρτήτως του δήμου στον οποίο είστε εγγεγραμμένος/η ή της διεύθυνσης που εμφαίνεται στη φορολογική σας δήλωση.

Τη διεύθυνση κατοικίας σας (μόνιμης ή προσωρινής) θα την αναγράψετε στην υπεύθυνη δήλωση που θα υποβάλλετε κατά την αίτηση έκδοσης της νέας σας ταυτότητας, πλην όμως έχοντας υπόψη τις κυρώσεις που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία σε περίπτωση δήλωσης ψευδών γεγονότων.

Μπορεί να παραλάβει κάποιος τρίτος για λογαριασμό μου το δελτίο ταυτότητάς μου;

Όχι. Το δελτίο ταυτότητας είναι αυστηρά προσωπικό έγγραφο και παραδίδεται από την αρμόδια Αρχή μόνο στον ίδιο τον κάτοχό του.

Μπορώ να ζητήσω να σταλεί το νέο δελτίο στο σπίτι μου με ταχυδρομείο;

Όχι. Το δελτίο ταυτότητας μπορεί να σας παραδοθεί μόνο ιδιοχείρως, από την ίδια Αρχή στην οποία υποβάλλατε την αίτησή σας.

Η νέα σας ταυτότητα αποκτά ισχύ και εμφαίνεται ως ενεργή μόλις σας επιδοθεί, ανεξαρτήτως του πότε εκτυπώθηκε.

Θα ενημερωθούν άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου ή φορείς για την αλλαγή της ταυτότητάς μου;

Μόλις σας επιδοθεί η νέα σας ταυτότητα θα ενημερωθούν μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης αυτόματα όλες οι υπηρεσίες και φορείς που διασυνδέονται με αυτό, όπως ΑΑΔΕ, GOV.GR WALLET, κλπ.

Θα πρέπει να προγραμματίσω νέο ραντεβού για να παραλάβω την ταυτότητά μου;

Όχι. Όταν το νέο σας δελτίο έχει επιστραφεί εκτυπωμένο στην Αρχή έκδοσης, θα ενημερωθείτε με μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση που δηλώθηκε κατά τον προγραμματισμό του ραντεβού σας.

Εάν η επίσκεψή σας είχε προγραμματιστεί τηλεφωνικά απευθείας από την Αρχή έκδοσης, αρμόδιος υπάλληλος θα σας ενημερώσει (είτε ηλεκτρονικά αν κατά την αίτησή σας δηλώσατε ηλεκτρονική διεύθυνση είτε τηλεφωνικά) για τις ημέρες και ώρες που μπορείτε να προσέλθετε για την παραλαβή του δελτίου σας.

Για την παραλαβή ή για οτιδήποτε θέλετε να ρωτήσετε αναφορικά με το δελτίο σας, παρακαλούμε όπως έχετε διαθέσιμο τον Αριθμό Αίτησής σας, ο οποίος θα σας δοθεί από τον αρμόδιο υπάλληλο μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής της αίτησης έκδοσης.

Υπέβαλλα αίτηση για έκδοση νέου δελτίου, αλλά η Αρχή έκδοσης με ενημέρωσε ότι η ταυτότητα δεν εκτυπώθηκε λόγω ακατάλληλης φωτογραφίας. Τι μπορώ να κάνω σε αυτήν την περίπτωση;

Εάν ενημερωθείτε ότι η ταυτότητά σας δεν εκτυπώθηκε λόγω ακατάλληλης φωτογραφίας, εφόσον αυτό οφείλεται σε υπαιτιότητα της Υπηρεσίας λόγω κακή λήψης, μπορείτε να ζητήσετε απευθείας από την Αρχή έκδοσης τον προγραμματισμό νέου ραντεβού το συντομότερο δυνατό. Επιπλέον, δεν θα απαιτηθεί η έκδοση νέου παραβόλου 10 ευρώ.

Εφόσον η ακατάλληλη φωτογραφία οφείλεται σε υπαιτιότητα επαγγελματία φωτογράφου, θα μπορείτε να επαναπρογραμματίσετε το ραντεβού σας από την ηλεκτρονική πλατφόρμα. Και σε αυτήν την περίπτωση, δεν απαιτείται η έκδοση νέου παράβολου 10 ευρώ.

Συγγενής μου είναι κατάκοιτος/η και δεν μπορεί να μετακινηθεί για να εκδώσει νέα ταυτότητα. Τι μπορώ να κάνω;

Για τα άτομα τα οποία βεβαιωμένα δεν μπορούν να μετακινηθούν προς τις Αρχές έκδοσης (κατάκοιτοι, κρατούμενοι φυλακών κλπ.), έχει προβλεφθεί η λειτουργία φορητών σταθμών που μπορούν να μεταβούν στο χώρο που βρίσκεται το ενδιαφερόμενο άτομο.

Για να προγραμματίσετε ραντεβού για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, θα πρέπει να προηγηθεί απευθείας τηλεφωνική επικοινωνία με την τοπική Αρχή έκδοσης, προκειμένου ο αρμόδιος υπάλληλος να σας ενημερώσει σχετικά με την ημέρα και ώρα μετάβασής του στο χώρο σας.

Θα μπορώ να ταξιδέψω στο εξωτερικό με τη νέα μου ταυτότητα;

Το νέου τύπου δελτίο ταυτότητας, πληροί όλα τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ταξιδιωτικό έγγραφο στις χώρες της ΕΕ ή/και της ζώνης SCHENGEN. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε τρίτες χώρες (εκτός ΕΕ ή/και SCHENGEN) στις οποίες επιτρέπεται η είσοδος υπηκόων της ΕΕ μόνο με χρήση ταυτότητας αντί διαβατηρίου (π.χ. Αλβανία, Σκόπια, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Γεωργία, Μαυροβούνιο, Σερβία, Τουρκία).








 

Δημοσιεύθηκε στις 1 June 2024 | 11:00 am


Μητρικό γάλα στη μαύρη αγορά – Πωλείται μέσω αγγελιών προς 3 ευρώ τα 30 ml


Με απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο βρίσκει κανείς σωρεία αγγελιών πώλησης μητρικού γάλακτος. Ένα περίεργο παρεμπόριο ανθεί στην Ελλάδα και αφορά στο μητρικό γάλα που πωλείται μέσω διαδικτύου, στα όρια της νομιμότητας, αλλά και της ασφάλειας, όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα.
Συγκεκριμένα, ιδιώτες μέσω μικρών αγγελιών ή των κοινωνικών δικτύων πωλούν παράνομα μητρικό γάλα, τη στιγμή που σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη λειτουργούν επίσημα και με τον νόμο τρεις τράπεζες μητρικού γάλακτος σε νοσοκομεία.

Ακόμα πιο σοβαρό ωστόσο είναι το γεγονός πως σύμφωνα με το δημοσίευμα, η υπόθεση ξεφύγει από τα ραντάρ των ελεγκτικών φορέων, με τους αρμόδιους να δηλώνουν άγνοια.

Οι τιμές του μητρικού γάλακτος που πωλείται φτάνουν τα 3 ευρώ για 30 ml ή τα 15 ευρώ για 160 ml. Ωστόσο η πρακτική αυτή, εκτός από παράνομη είναι και επικίνδυνη για την υγεία, καθώς έχει διαπιστωθεί σε υψηλό ποσοστό νοθεία με το διαφημιζόμενο μητρικό γάλα να μην είναι 100% ανθρώπινο, ενώ να αναπτύσσει και πλήθος βλαβερών βακτηρίων.

Ωστόσο, αγοραστές δεν είναι μόνο νέες μητέρες, αλλά και κάποιοι που το κάνουν για λόγους διατροφής, καθώς το μητρικό γάλα αποτελεί την καλύτερη θρεπτική πηγή ουσιών.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, η Κομισιόν προσανατολίζεται στην υιοθέτηση ενιαίου ρυθμιστικού πλαισίου για τις τράπεζες μητρικού γάλακτος σε όλες τις χώρες μέλη της.tromaktiko.gr

Δημοσιεύθηκε στις 1 June 2024 | 10:41 am


Ρύζι: Να το πλένουμε ή όχι πριν το μαγειρέψουμε


Το ρύζι είναι βασικό υλικό στην μαγειρική. Συνοδεύει άπειρα φαγητά, μπαίνει σε γλυκά, γίνεται μέχρι και σαλάτα. Η απορία πολλών είναι: Πρέπει να το πλένουμε πριν το μαγειρέψουμε. Οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να υπάρχουν κάποια οφέλη από αυτή τη συνήθεια.

Το πλύσιμο του ρυζιού θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα πιο “αφράτο” τελικό προϊόν και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στην απομάκρυνση κάποιων ανεπιθύμητων ουσιών στο ρύζι.
Ωστόσο, το ξέπλυμα ή το μούλιασμα του ρυζιού θα μπορούσε επίσης να αφαιρέσει ορισμένες ευεργετικές ίνες και θρεπτικά συστατικά.
Τα υπέρ του να πλένουμε το ρύζι
“Το πλύσιμο του ρυζιού πριν από το μαγείρεμα βοηθά στην απομάκρυνση του αμύλου, κάτι που εν τέλει του προσδίδει πιο αφράτη υφή όταν μαγειρεύεται”, λέει η Kaitlin Sass, επιστήμονας τροφίμων και ανώτερη υπεύθυνη έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας ρυζιού Lundberg Family Farms.
Όταν το άμυλο μειώνεται, οι κόκκοι του ρυζιού δεν είναι τόσο πιθανό να κολλήσουν μεταξύ τους, οδηγώντας σε πιο σπειρωτό ρύζι στο πιάτο.
Πέρα από την μαγειρική του εφαρμογή, υπάρχει ένας άλλος λόγος που μπορεί να θέλετε να πλύνετε το ρύζι: θα το κάνει πιο ασφαλές για κατανάλωση.
Το ξέπλυμα του ρυζιού θα μπορούσε να βοηθήσει στην απομάκρυνση κάποιων ανεπιθύμητων ουσιών, όπως τυχόν υπολείμματα από το χώμα. Αφαιρεί, επίσης, ορισμένα μικροπλαστικά από τις συσκευασίες τροφίμων. Μια μελέτη του 2021 στο Journal of Hazardous Materials διαπίστωσε ότι το πλύσιμο του ρυζιού πριν το μαγείρεμα μείωσε την μόλυνση από μικροπλαστικά κατά 20-40%.
Υπάρχουν επίσης περιορισμένες ενδείξεις ότι ο καθαρισμός του ρυζιού θα μπορούσε να μειώσει τις συγκεντρώσεις του σε αρσενικό. Το αρσενικό βρίσκεται φυσικά στο έδαφος και το νερό και θεωρείται τοξικό. Μια ανασκόπηση του 2023 έδειξε συγκεντρώσεις ανόργανου αρσενικού συνήθως κατά μέσο όρο περίπου 92 μέρη ανά δισεκατομμύριο (ppb) για το λευκό ρύζι και 154 ppb για το καστανό ρύζι. Δεν υπάρχουν κατευθυντήριες οδηγίες για τα επίπεδα αρσενικού στο ρύζι, αλλά οι ειδικοί προσδιορίζουν το σχετικό όριο στα 100 ppb για τα δημητριακά ρυζιού των βρεφών.
Η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε επίσης να επιδεινώσει το ζήτημα: ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλότερες συγκεντρώσεις αρσενικού στο ρύζι.
Έρευνες δείχνουν ότι το ξέπλυμα θα μπορούσε να είναι μια σπιτική λύση για την μείωση της τοξικότητας του λευκού ρυζιού. Και για να αφαιρέσετε το αρσενικό από το καστανό ή το λευκό ρύζι, μπορείτε να δοκιμάσετε τον “μισοβρασμό”: βάζετε το ρύζι σε βραστό νερό για πέντε λεπτά πριν πετάξετε το νερό και συνεχίσετε το μαγείρεμα ως συνήθως.
Το μαγείρεμα 1 μέρους ρυζιού σε 6-10 μέρη νερού και η αποστράγγιση του νερού μετά το μαγείρεμα μπορεί να μειώσει το ανόργανο αρσενικό κατά 40-60%. Αν και το ξέπλυμα του ρυζιού μπορεί να προσφέρει κάποιες δυνατότητες για την μείωση των επιπέδων αρσενικού, τα στοιχεία είναι ασαφή και ο ρυθμός μείωσης ποικίλλει.
Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι εθνικοί και παγκόσμιοι οργανισμοί υγείας όπως ο FDA, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και άλλοι παρακολουθούν το ρύζι (και άλλα τρόφιμα) για να διασφαλίσουν ότι τα επίπεδα αρσενικού είναι γενικά ασφαλή, επομένως το πλύσιμο δεν είναι απολύτως απαραίτητο.
Τα κατά του να πλένουμε το ρύζι
Αν και το πλύσιμο του ρυζιού μπορεί να βελτιώσει την υφή του και να μειώσει τα ανεπιθύμητα υλικά, ίσως να μην θέλετε να αφήσετε τους κόκκους να μουλιάσουν για πολύ.
Σύμφωνα με διαιτολόγους, το επανειλημμένο ξέπλυμα ή μούλιασμα του ρυζιού για μεγάλες χρονικές περιόδους πριν το μαγείρεμα μπορεί να αφαιρέσει και μερικά από τα θρεπτικά συστατικά του.
Μαζί με το άμυλο μπορεί επίσης να αφαιρέσει μια μικρή ποσότητα ευεργετικών ινών, που ονομάζεται ανθεκτικό άμυλο. Αυτό το ανθεκτικό άμυλο σχετίζεται με βελτιωμένη λειτουργία του εντέρου και πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μπορεί ακόμα και να αυξηθεί εάν το ρύζι βρίσκεται στο ψυγείο.
Το ξέπλυμα του ρυζιού μπορεί να μειώσει και άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως τον σίδηρο και υδατοδιαλυτές βιταμίνες του συμπλέγματος Β (φολικό οξύ, νιασίνη και θειαμίνη). Μάλιστα, το μαγείρεμα του ρυζιού σε υπερβολική ποσότητα νερού (μια μέθοδος που χρησιμοποιείται για την μείωση του αρσενικού) μπορεί να μειώσει τα επίπεδα αυτών των θρεπτικών συστατικών κατά 50-70%.
Πηγή: health.com

Δημοσιεύθηκε στις 1 June 2024 | 10:30 am


Τιμολόγια ρεύματος: Τι αλλάζει από σήμερα στις χρεώσεις των παρόχων

UNSPLASH 


Τρία νέα δεδομένα αλλάζουν από σήμερα, 1η Ιουνίου στις χρεώσεις των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος, δεδομένα τα οποία επηρεάζουν και την «τσέπη» των καταναλωτών και καταναλωτριών. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, έχει ενταχθεί σε μηνιαίο κύκλο καταμέτρησης ήδη το 53% των παροχών, σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΔΔΗΕ, ενώ ζήτημα χρόνου είναι να τεθεί σε εφαρμογή το νέο «νυχτερινό» ωράριο και οι νέες τιμές των πράσινων τιμολογίων.

Αναλυτικά όσα αλλάζουν

Μετακινείται η ζώνη χαμηλής χρέωσης για τις νυχτερινές ώρες και πλέον θα ισχύει σε μεσημβρινές ώρες.
Πρόκειται για μια αλλαγή που αποδίδεται στην άφθονη παραγωγή από ΑΠΕ, σε μια προσπάθεια να μην μένουν ανεκμετάλλευτες χιλιάδες μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας.

Από τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου θα ανακοινωθούν, όπως προβλέπεται, οι τιμές των χρωματιστών τιμολογίων ρεύματος, ώστε να μπορούν οι καταναλωτές να συγκρίνουν και να επιλέξουν τον πάροχο της επιλογής τους.
Ωστόσο, ελαφρά αυξημένες αναμένεται να είναι οι τιμές τον Ιούνιο, κυρίως λόγω της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου, ενώ ένας σημαντικός παράγοντας είναι και το κόστος εξισορρόπησης λόγω των αυξημένων γεωπολιτικών αναταραχών σε διεθνές επίπεδο.

Μέσα σε λιγότερο από τέσσερις μήνες, δηλαδή από τότε ο ΔΕΔΔΗΕ ξεκίνησε την καταμέτρηση των παροχών σε μηνιαία βάση, ήδη το 53% των παροχών όλων των πελατών του πανελλαδικά, έχει ενταχθεί σε μηνιαίο κύκλο καταμέτρησης.
Το σύνολο αυτών των παροχών ισοδυναμεί με το 73% της συνολικής ενέργειας που καταναλώνεται στην Ελλάδα σε kWh.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μέχρι το τέλος Ιουνίου το σύνολο των παροχών με μηναία καταμέτρηση θα ανέλθει στο 65%, αντιστοιχώντας στο 85% της συνολικής ενέργειας που καταναλώνεται, ενώ έως τα τέλη Ιουλίου αναμένεται να έχει ενταχθεί το 100% των παροχών.









 

Δημοσιεύθηκε στις 1 June 2024 | 10:00 am


Ιστορική μέρα: Τα εμβόλια κατά του καρκίνου είναι γεγονός και προσφέρουν ελπίδα σε χιλιάδες ασθενείς!


Χιλιάδες ασθενείς στην Αγγλία θα λάβουν εξατομικευμένα εμβόλια κατά του καρκίνου μέσα στο επόμενο έτος, γεγονός που χαρακτηρίστηκε ως «στιγμή ορόσημο» για την καταπολέμηση της νόσου.

Ο Elliot Pfebve, ένας 55χρονος πατέρας τεσσάρων παιδιών, έγινε ο πρώτος ασθενής που έλαβε εμβόλιο για τον καρκίνο του εντέρου, λαμβάνοντας την πρώτη του δόση στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία του Μπέρμιγχαμ.

Τα πρώτα αποτελέσματα του εμβολίου, που παρασκευάζεται από την BioNTech, θα παρουσιαστούν αύριο στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο.

Είναι μία από τις πολλές δοκιμές που αφορούν εμβόλια για τον καρκίνο του δέρματος, του εντέρου και του πνεύμονα και παρουσιάζουν προκαταρκτικά αποτελέσματα στο μεγαλύτερο συνέδριο για τον καρκίνο στον κόσμο αυτή την εβδομάδα.

Δεκάδες ασθενείς έχουν αρχίσει να λαμβάνουν εμβόλια μέσω της «πλατφόρμας εκτόξευσης εμβολίων κατά του καρκίνου», ενώ χιλιάδες αναμένεται να εγγραφούν μέχρι το 2026.

Τα εμβόλια σχεδιάζονται συνήθως για την πρόληψη ασθενειών. Όμως τα συγκεκριμένα εμβόλια κατά του καρκίνου στοχεύουν όχι ως προληπτική θεραπεία αλλά χρησιμοποιούνται από τη στιγμή που κάποιος έχει διαγνωστεί.

Ακριβώς όπως και με τα συμβατικά εμβόλια, προετοιμάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα να αναζητήσει έναν εχθρό, στην προκειμένη περίπτωση τον καρκίνο του ασθενούς.

Δείγμα του όγκου του Elliot εστάλη στα εργαστήρια της BioNTech στη Γερμανία όπου εντοπίστηκαν έως και 20 μεταλλάξεις που αφορούν τον καρκίνο του. Χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, δημιουργήθηκε ένα εμβόλιο με την τεχνολογία mRNA το οποίο περιέχει οδηγίες που θα πρέπει να δοθούν στα κύτταρα του Έλιοτ ώστε αυτά να παραγάγουν πρωτεΐνες προσαρμοσμένες στα καρκινικά του κύτταρα.

Το εμβόλιο αποκαλύπτει τα καρκινικά κύτταρα τα οποία είναι ικανά να κρύβονται στο σώμα, μόνο και μόνο για να επανεμφανιστούν αργότερα.

Ο στόχος είναι το εμβόλιο να προετοιμάσει το ανοσοποιητικό του σύστημα να αναζητήσει και να καταστρέψει τυχόν εναπομείναντα ίχνη καρκίνου, και έτσι να βελτιώσει τις πιθανότητες να μην έχει καρκίνο τα επόμενα χρόνια.








 

Δημοσιεύθηκε στις 1 June 2024 | 9:00 am


«Στοπ» στις ταφές Σαββατοκύριακα και αργίες

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ 

Να μην γίνονται ταφές τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες ζητάει το Σωματείο Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Μακεδονίας με αίτημα που κατέθεσε στο Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ).

Σε σχετική επιστολή επισημαίνει ότι «σε πολλούς δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας τα ληξιαρχεία δεν λειτουργούν τις παραπάνω μέρες και οι ληξίαρχοι δεν μεταβαίνουν στην υπηρεσία σε περίπτωση θανάτου, με αποτέλεσμα τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες να μην εκδίδονται άδειες ταφής και οι ταφές να πραγματοποιούνται κατά παράβαση του νόμου, ενώ η ληξιαρχική πράξη θανάτου δηλώνεται στην υπηρεσία την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα».

Παράλληλα το σωματείο αναφέρει πως το νέο εργασιακό νομοσχέδιο ορίζει ότι οι επαγγελματίες λειτουργοί κηδειών δεν μπορούν να δηλώσουν το προσωπικό το οποίο απασχολούν πέραν του εξαημέρου της εβδομάδας, διαφορετικά προβλέπονται κυρώσεις. Εξάλλου σημειώνει ότι οι λειτουργοί κηδειών θα έπρεπε να λαμβάνουν παραστατικά κατά την ανόρυξη που γίνεται στις ταφές, η οποία ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία, στο 80% των περιφερειακών και μικρότερων σε πληθυσμό δήμων της ΠΕΔΚΜ, γίνεται από μη επαγγελματίες και τα χρήματα «δίνονται μαύρα στους εμπλεκόμενους».

Στο πλαίσιο αυτό ζητά από την ΠΕΔ-ΚΜ να εξετάσει τη δυνατότητα να διαχειρίζονται τη συγκεκριμένη υπηρεσία είτε οι ίδιοι οι δήμοι στους οποίους ανήκουν τα κοιμητήρια, είτε η υπηρεσία να παραχωρηθεί σε ανάδοχο, ώστε να δίδεται νόμιμο παραστατικό αμοιβής για τη συγκεκριμένη διαδικασία. Τα αιτήματα αυτά παρουσίασε και στη συνεδρίαση του Δ.Σ. ο πρόεδρος του Σωματείου Νέστορας Νικολόπουλος, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το Πάσχα και την Πρωτομαγιά έγιναν παρα πολλές ταφές χωρίς να έχουν δηλωθεί στα ληξιαρχεία.

O Πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ Ιγνάτιος Καϊτεζίδης χαρακτήρισε λογικά τα αιτήματα του Σωματείου. «Μπορούμε να φέρουμε το θέμα στα δημοτικά μας συμβούλια και στη συνέχεια να το συζητήσουμε σε επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ.» πρόσθεσε.







 

Δημοσιεύθηκε στις 1 June 2024 | 8:00 am


Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν το Σάββατο 1 Ιουνίου


Σήμερα το εορτολόγιο περιλαμβάνει όσους φέρουν το όνομα Ευέλπιστος, Ευελπίστη, Ιέραξ, Ιέρακας, Γέρακας, Γεράκης, Γερακίνα, Πύρρος, Πύρος, Πύρρα, Πύρα, Θεσπέσιος, Θεσπέσης, Θεσπέσια, Ιουστίνος.
Άγιος Ιουστίνος

Ο Άγιος Ιουστίνος γεννήθηκε στη Φλαβία Νεάπολη της Παλαιστίνης το 100 μ.X. αι. Οι γονείς του, Έλληνες ειδωλολάτρες (τον πατέρα του έλεγαν Πρίσκο Βάκχιο), φρόντισαν ώστε ο Ιουστίνος να λάβει εξαιρετική θεολογική αλλά και φιλοσοφική μόρφωση, η οποία ωστόσο δεν ήταν αρκετή για να δώσει απάντηση στα ερωτήματα που έθετε η ανήσυχη ψυχή του.

Ο Θεός βλέποντας την αγνότητα και την ειλικρινή πρόθεση των αναζητήσεών του, ανταποκρίθηκε θαυμαστά. και κάποια ημέρα πού ο Ιουστίνος βάδιζε κοντά στη θάλασσα, συνάντησε ένα γέροντα, ο οποίος ήταν βαθύτατα καταρτισμένος στις αλήθειες των Θείων Γραφών, ο οποίος μετά το διάλογο δίδαξε στον Άγιο τη χριστιανική διδασκαλία.
Όταν αυτοκράτορας ήταν ο Αντωνίνος Πίος, ο Ιουστίνος μετέβη στη Ρώμη, όπου παρέδωσε στον αυτοκράτορα απολογία, στην οποία εξέθετε τις βασικές διδασκαλίες του Χριστιανισμού και αναιρούσε όλες τις εναντίον των χριστιανών κατηγορίες και αποδείκνυε την πλάνη των ειδώλων, χρησιμοποιώντας επιχειρήματα από την Αγία Γραφή. Δια την ενέργειά του αυτή, εκλήθη και Απολογητής.

Η χριστομίμητη όμως δράση του Ιουστίνου, ο οποίος δεν έπαυε να κηρύττει το λόγο του Θεού και να συγγράφει έργα απολογητικού και ποιμαντικού χαρακτήρα προκάλεσε τη μήνη των ειδωλολατρών. Για το λόγο αυτό ο μέγας φιλόσοφος και ευσεβής χριστιανός συνελήφθη και αφού υπέστη διάφορα βασανιστήρια, αποκεφαλίστηκε το 165 μ.X. αναδεικνυόμενος όχι μόνο απολογητής της ορθόδοξης πίστης αλλά και αθλοφόρος μάρτυρας.

Δημοσιεύθηκε στις 1 June 2024 | 5:30 am


Έμιλι Ραταϊκόφσκι: Ποζάρει με το μπικίνι της στην μέση του δρόμου και «ρίχνει» το Instagram


Η καυτή φωτογράφιση της Έμιλι Ραταϊκόφσκι με μπικίνι
Η Έμιλι Ραταϊκόφσκι έχει συνηθίσει τους fans της σε αποκαλυπτικές εμφανίσεις.

Αυτή τη φορά, το γνωστό μοντέλο φωτογραφήθηκε για να προωθήσει τη νέα συλλογή εσωρούχων και μαγιό της.

Σε ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, ποζάρει μέσα στη μέση του δρόμου, φορώντας ένα από τα μπικίνι της και αποθεώθηκε από τους followers της.

Η Έμιλι Ραταϊκόφσκι εμφανίζεται με ένα κοφτό, πορτοκαλί μαγιό, κόκκινα παπούτσια και ψηλές κάλτσες και χαμογελά στον φακό, ενώ στο χέρι της κρατά ένα ποτήρι καφέ..tromaktiko.gr

Δημοσιεύθηκε στις 1 June 2024 | 5:00 am


Τζένιφερ Λόπεζ: Ακύρωσε την καλοκαιρινή περιοδεία της – Τι συνέβη

2024 Photo by Evan Agostini/Invision/AP, File

Δυσάρεστα νέα για τους fans της Τζένιφερ Λόπεζ καθώς η Λατίνα σταρ αποφάσισε να ακυρώσει την καλοκαιρινή περιοδεία της “This Is Me… Live”.

Η Τζένιφερ Λόπεζ βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, κυρίως λόγω της προσωπικής της ζωής και της σχέσης της με τον Μπεν Άφλεκ, με τις φήμες να θέλουν το πολυσυζητημένο ζευγάρι να μην διανύει και την καλύτερή του φάση και να περνά περίοδο κρίσης.

Σε κόντρα όλων αυτών το ζευγάρι πραγματοποίησε μία νέα κοινή δημόσια εμφάνιση, καθώς εθεάθησαν μαζί στο πάρτι αποφοίτησης της μεγάλης κόρης του Άφλεκ.

Μετά την κυκλοφορία της νέας ταινίας “Atlas” στην οποία πρωταγωνιστεί, στην πρεμιέρα της οποίας εμφανίστηκε solo και ενώ οι θαυμαστές της περίμεναν να την απολαύσουν στην καλοκαιρινή της περιοδεία “This Is Me… Live”, η Λατίνα σταρ ανακοίνωσε πως η περιοδεία της ακυρώνεται καθώς θέλει να περάσει χρόνο με τα παιδιά της, με την ίδια να είναι “στεναχωρημένη” για την απόφασή της.


“Είμαι τελείως συντετριμμένη που σας απογοήτευσα. Σας παρακαλώ να ξέρετε ότι δεν θα το έκανα αυτό αν δεν αισθανόμουν ότι ήταν απολύτως απαραίτητο. Σας υπόσχομαι ότι θα επανορθώσω και θα είμαστε ξανά όλοι μαζί. Σας αγαπώ όλους τόσο πολύ. Μέχρι την επόμενη φορά…“, έγραψε στο μήνυμά της προς τους φανς της η Τζένιφερ Λόπεζ.

Η είδηση ωστόσο, όπως αναφέρει το Variety, δεν αποτελεί ιδιαίτερη έκπληξη, καθώς η περιοδεία δεν είχε τις πωλήσεις εισιτηρίων που θα περίμεναν οι διοργανωτές.


Μάλιστα, αφού ακύρωσε επτά ημερομηνίες της περιοδείας, σε πόλεις όπως το Κλίβελαντ και το Νάσβιλ, πιθανότατα λόγω των χαμηλών πωλήσεων, τον Απρίλιο η Λόπεζ μετονόμασε την περιοδεία “αθόρυβα” και από “This Is Me… Now” την έκανε “This Is Me… Live | The Greatest Hits”.

Το rebranding υποδήλωνε ενδεχομένως μία “στροφή” της Λόπεζ σε μία περιοδεία που αντί να εστιάζει στα τραγούδια του νέου άλμπουμ της, καλύπτει ολόκληρη τη δισκογραφία της, προσελκύοντας έτσι περισσότερους θαυμαστές.

Διάφορες αναφορές στα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η ανάγκη της Λόπεζ να περάσει χρόνο με την οικογένεια και τα παιδιά της έρχονται εν μέσω των ημών πως η ίδια και ο σύζυγός της χωρίζουν, παρά το γεγονός ότι κανείς από τους δύο δεν έχει επιβεβαιώσει κάτι.news247.gr

Δημοσιεύθηκε στις 1 June 2024 | 4:36 am


«Ποδαρικό» με 40αρια ο Ιούνιος - Ποιες περιοχές θα χτυπήσουν «κόκκινο»


«Ποδαρικό» με το πρώτο κύμα καύσωνα θα κάνει ο Ιούνιος το Σαββατοκύριακο (1-2/6), με το θερμόμετρο σε αρκετές περιοχές να δείχνει μέχρι και τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Ήδη από τις αρχές της εβδομάδας οι μετεωρολόγοι προειδοποιούσαν για τις θερμές αέριες μάζες που θα επισκεφθούν τη χώρα μας, με το θερμόμετρο να δείχνει από πολύ νωρίς «κόκκινο» φέτος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Θοδωρή Κολυδά, ο υδράργυρος ανεβαίνει σταδιακά και θα φτάσει στις μέγιστες τιμές στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά.


«Το Σάββατο ανεβαίνει σταδιακά η θερμοκρασία με μέγιστες τιμές στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά το Σάββατο τους 32-34 βαθμούς Κελσίου και την Κυριακή: 33-35 βαθμούς Κελσίου»

Μάλιστα, το φαινόμενο θα κορυφωθεί από τη νέα εβδομάδα, με τον υδράργυρο να φτάνει τη Δευτέρα (3/6) τους 34-36 βαθμούς Κελσίου και την ερχόμενη Τρίτη (4/6) τους 35-37 βαθμούς Κελσίου».





«Η ζέστη θα διαρκέσει την Τετάρτη και Πέμπτη παρότι θα υπάρξει υποχώρηση από τα Βορειοδυτικά» καταλήγει ο μετεωρολόγος.
Tσατραφύλλιας: Ποιες περιοχές «φλερτάρουν» με τα 40ρια


Ο μετεωρολόγος, Γιώργος Tσατραφύλλιας από την πλευρά του έκανε γνωστό πως οι περιοχές που φλερτάρουν με πολύ υψηλές θερμοκρασίες είναι οι εξής:Λάρισα
Τρίκαλα
Καρδίτσα
Φθιώτιδα
Βοιωτία
Δωδεκάνησα

Επιστρέφει η αφρικανική σκόνη από το Σάββατο

«Από το Σάββατο η χώρα θα επηρεαστεί από αφρικανική ζέστη η οποία θα κορυφωθεί την Τρίτη 4/6 και θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη 6/6» σημειώνει.

Στην Αττική η θερμοκρασία θα φτάσει το Σάββατο τους 31 βαθμούς Κελσίου, την Κυριακή τους 33 βαθμούς Κελσίου, την Δευτέρα τους 36 βαθμούς Κελσίου, την Τρίτη τους 37-38 βαθμούς Κελσίου», αναφέρει ευχόμενος «Καλά μπάνια».
Η πρόγνωση της ΕΜΥ για τις επόμενες ημέρες

Η πρόγνωση για το Σάββατο 1/6

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, αίθριος προβλέπεται ο καιρός σε όλη τη χώρα και μόνο τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις όπου πιθανόν να σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι στα ορεινά.
Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά και βόρεια θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν νότιοι έως 5 μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές θα είναι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Τις μεσημβρινές ώρες στις παράκτιες περιοχές θα επικρατήσουν θαλάσσιες αύρες.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα φτάσει στην ηπειρωτική χώρα τους 32 με 33 και κατά τόπους στα ανατολικά τους 34 βαθμούς και στις νησιωτικές περιοχές τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια ορεινά όπου πιθανόν να σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και στα ανατολικά νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 31 και τοπικά 32 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 32 και τοπικά 33 με 34 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 27 και τοπικά στην Κρήτη 28 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 29 και τοπικά 30 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και από το μεσημέρι από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 32 και τοπικά 33 με 34 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και πρόσκαιρα το μεσημέρι - απόγευμα από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 30 με 31 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και πρόσκαιρα το μεσημέρι - απόγευμα από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση για την Κυριακή 2/6

Αρχικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις τις πρωινές ώρες στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι, κυρίως στα ορεινά.
Οι άνεμοι στο ανατολικό Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι 4 με 5 και στα υπόλοιπα θα είναι μεταβλητοί 2 έως 4 μποφόρ. Τις μεσημβρινές ώρες στις παράκτιες περιοχές θα επικρατήσουν θαλάσσιες αύρες.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει στην ηπειρωτική χώρα τους 32 με 34 και κατά τόπους τους 35 βαθμούς και στις νησιωτικές περιοχές τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου. Στις περιοχές όπου θα επικρατήσει θαλάσσια αύρα οι μέγιστες θερμοκρασίες θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερες.

Η πρόγνωση για τη Δευτέρα 3/6

Στα βόρεια, αραιές νεφώσεις κατά τόπους και κατά διαστήματα πιο πυκνές κυρίως στα δυτικά. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι. Στην υπόλοιπη χώρα σχεδόν αίθριος καιρός.
Οι άνεμοι στο ανατολικό Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα είναι μεταβλητοί 2 έως 4 μποφόρ. Τις μεσημβρινές ώρες στις παράκτιες περιοχές θα πνέουν θαλάσσιες αύρες.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο, κυρίως στα νότια και θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 32 με 34 και κατά τόπους τους 35 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 34 με 35 και κατά τόπους τους 36 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα τους 30 με 33 βαθμούς Κελσίου. Στις περιοχές όπου θα επικρατήσει θαλάσσια αύρα οι μέγιστες θερμοκρασίες θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερες.

Η πρόγνωση για την Τρίτη 4/6
Γενικά αίθριος καιρός, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.
Οι άνεμοι στα δυτικά και νότια θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και κατά τόπους στα Δωδεκάνησα 5 μποφόρ ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα είναι μεταβλητοί 2 έως 4 μποφόρ. Τις μεσημβρινές ώρες στις παράκτιες περιοχές θα πνέουν θαλάσσιες αύρες.
Η θερμοκρασία στα βορειοδυτικά θα σημειώσει μικρή πτώση ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο, κυρίως στα κεντρικά και νότια και θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα όπου θα φτάσει κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση για την Τετάρτη 5/6

Στα βόρεια ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις οπότε είναι πιθανόν να σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι, κυρίως στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά. Στην υπόλοιπη χώρα σχεδόν αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις, κατά τόπους αυξημένες στα νότια.
Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 4 και στα Δωδεκάνησα 5 μποφόρ, ενώ τις μεσημβρινές ώρες στις παράκτιες περιοχές θα πνέουν θαλάσσιες αύρες.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.
cnn.gr

Δημοσιεύθηκε στις 1 June 2024 | 4:00 am


Καταργείται το «κράτα τα ρέστα» – Με ή χωρίς φιλοδώρημα


Η τεχνολογία επηρεάζει πολλές πτυχές της ζωής Είναι αποδεκτά τα προεπιλεγμένα φιλοδωρήματα στο POS;

Κάποτε αρκούσε ένα απλό «κρατήστε τα ρέστα» ή «αυτά είναι για σας» για να συνεννοηθούν πελάτης και σερβιτόρος. Συνήθως, οι πελάτες στρογγυλοποιούσαν το ποσό που πλήρωναν, δίνοντας ένα μικρό φιλοδώρημα. Ωστόσο, σήμερα, με την επικράτηση των ψηφιακών πληρωμών, η διαδικασία αυτή έχει αλλάξει και γίνει πιο περίπλοκη. Αν και παλιότερα τα φιλοδωρήματα δίνονταν κυρίως σε εστιατόρια ή σε υπηρεσίες όπως κομμωτήρια, μανικιούρ ή ταξί, σήμερα οι πελάτες καλούνται να αφήσουν φιλοδώρημα και σε περιπτώσεις που αυτό δεν ήταν συνηθισμένο, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Σε ένα πολυτελές ζαχαροπλαστείο στη λεωφόρο Κουρφιρστενταμ του Βερολίνου, για παράδειγμα, οι επιλογές στο POS είναι 7%, 10% και 20%. Μόνο με προσεκτικότερη ματιά μπορεί κανείς να δει ότι υπάρχουν και άλλες επιλογές, όπως «Εισάγετε ποσό» ή «Χωρίς φιλοδώρημα». Λίγο πιο κάτω, σε ένα προσεγμένο εστιατόριο μπέργκερ, το POS επικοινωνεί με τους πελάτες μόνο στα αγγλικά, προσφέροντας επιλογές 0%, 10%, 15%, 20% και 25%. 25%; Είναι υπερβολικό, αναλογιζόμενοι 2,38 ευρώ για ένα διπλό τσίζμπεργκερ που κοστίζει 9,50 ευρώ, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Στις ΗΠΑ, πολλά εστιατόρια πληρώνουν τους υπαλλήλους τους λιγότερο από τον κατώτατο μισθό, θεωρώντας ότι τα φιλοδωρήματα θα καλύψουν τη διαφορά. Αμερικανοί ερευνητές αποδίδουν την τάση για υψηλότερα φιλοδωρήματα στην περίοδο της πανδημίας. Μια μελέτη δείχνει ότι οι καταναλωτές ήταν πιο γενναιόδωροι στην αρχή της πανδημίας, στηρίζοντας τους διανομείς που επηρεάζονταν από τα περιοριστικά μέτρα και τα λοκντάουν. Ακόμα και μετά το τέλος της πανδημίας, τα υψηλότερα φιλοδωρήματα φαίνεται να παραμένουν.

«Οι πελάτες πλέον ενημερώνονται όχι μόνο ότι το κατάστημα περιμένει φιλοδώρημα, αλλά και το ποσό που θεωρεί κατάλληλο», λέει ο οικονομολόγος Κρίστιαν Τράξλερ. Ωστόσο, αν τα φιλοδωρήματα εμφανίζονται μόνο ως προκαθορισμένες επιλογές σε υπερβολικά υψηλά ποσά στο POS, κάποιοι πελάτες ίσως δώσουν περισσότερα χρήματα, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να αυξηθεί ο αριθμός αυτών που δεν δίνουν τίποτα.

Στη Γερμανία, υπάρχουν ακόμα δοχεία για φιλοδωρήματα στα ταμεία. Ο οικονομολόγος Σάσα Χόφμαν επισημαίνει ότι οι πελάτες δίνουν λιγότερα φιλοδωρήματα όταν πληρώνουν με κάρτα, κάτι που επηρεάζει αρνητικά τα εισοδήματα των εργαζομένων στον τομέα της εστίασης και άλλες υπηρεσίες. Τα ωρομίσθια σε αυτούς τους τομείς δεν είναι ιδιαίτερα υψηλά και οι εργαζόμενοι βασίζονται στα φιλοδωρήματα ως πρόσθετο εισόδημα. Αν καταργηθούν τα φιλοδωρήματα, η εστίαση και παρόμοιοι τομείς θα γίνουν λιγότερο ελκυστικοί, επιδεινώνοντας την έλλειψη εργατικού δυναμικού. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος οι πελάτες να αισθανθούν πιεσμένοι να δώσουν φιλοδωρήματα που δεν θα έδιναν υπό άλλες συνθήκες, με αποτέλεσμα να νιώσουν ότι έδωσαν υπερβολικά πολλά.

Αν υπάρχουν διαθέσιμες επιλογές για 5%, 10% και 15%, η «τάση προς τη μέση» μπορεί να οδηγήσει τους πελάτες να δώσουν περισσότερα. Το «φαινόμενο του δολώματος» επίσης λειτουργεί, κάνοντας τα χαμηλότερα ποσοστά να φαίνονται πιο αποδεκτά, αλλά και πάλι ο πελάτης μπορεί να δώσει περισσότερα από ό,τι θα έδινε αν αποφάσιζε ελεύθερα.

Τα προβλήματα σχετικά με τα φιλοδωρήματα πιθανόν προκύπτουν επειδή δεν συζητάμε ανοιχτά για αυτά, ίσως επειδή φοβόμαστε μήπως θεωρηθούμε τσιγγούνηδες.


Πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 1 June 2024 | 3:30 am


Γερμανία: Σφοδρές βροχοπτώσεις πλήττουν τη νότια Γερμανία-Κίνδυνος πλημμύρας, προειδοποιούν οι αρχές


Γερμάνια: Περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι θα χρειαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην περιοχή Μεκενμπόιρεν της Βάδης – Βυρτεμβέργης, ενώ η περιφέρεια Γκίντσμπουργκ στην Βαυαρία κηρύχθηκε σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων και της επαπειλούμενης πλημμύρας.

«Η κακοκαιρία που έχει ανακοινωθεί εδώ και μέρες για εκτεταμένη περιοχή της νότιας Γερμανίας βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη νοτίως του Δούναβη κι εξαπλώνεται βορειότερα», εξήγησε εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και τόνισε ότι ισχύουν τα έκτακτα προειδοποιητικά δελτία για έντονα καιρικά φαινόμενα.

Προσοχή και ετοιμότητα για πιθανές επιχειρήσεις των αρχών συνιστά το πυροσβεστικό σώμα, που ζητεί οι πολίτες να μην κοιμηθούν απόψε σε υπόγεια.

Εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί για το Σαββατοκύριακο, ειδικά υπαίθριες, ήδη ανεστάλησαν.

Ο περιφερειάρχης του Γκίντσμπουργκ Χανς Ράιχαρτ κήρυξε την περιοχή σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», προκειμένου να κινητοποιηθούν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες σε παρακείμενες περιοχές.

Σε χώρους κατασκήνωσης και αναψυχής στους ποταμούς Γκουντς, Κάμελ και Μίντελ γίνονται ήδη εσπευσμένες απομακρύνσεις, ενώ στην γειτονική πόλη Λαϊπχάιμ έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας για λόγους ασφαλείας έργα ύδρευσης στον Δούναβη. Το νερό παρέχεται προσωρινά από άλλο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας, αλλά οι πολίτες έχουν ενημερωθεί να προμηθευτούν εμφιαλωμένο νερό, καθώς η παροχή πόσιμου νερού ενδέχεται προσωρινά να διακοπεί.

Στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί ήδη συνεργεία της ομοσπονδιακής υπηρεσίας τεχνικής βοήθειας.

Στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, 1.300 άνθρωποι που ζουν κοντά στην λίμνη Κωνσταντία (Μπόντενζεε) καλούνται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, λόγω του σοβαρού κινδύνου πλημμύρας στον ποταμό Σούσεν τις επόμενες ώρες. «Πρόκειται για σύσταση και όχι για οδηγία εσπευσμένης απομάκρυνσης», διευκρινίστηκε από την κοινότητα και ανακοινώθηκε ότι έχει στηθεί προσωρινή εγκατάσταση υποδοχής σε κέντρο εκπαίδευσης της πόλης.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Δημοσιεύθηκε στις 1 June 2024 | 3:00 am


Λιόσια: Συγκλονιστική μαρτυρία για το καμένο και τεμαχισμένο πτώμα στα Λιόσια


Λιόσια: Τι λέει κάτοικος της περιοχής στην κάμερα του Newsbomb.gr
Δεν το χωράει ανθρώπου νους το περιστατικό που αποκαλύφθηκε απόψε το βράδυ στα Λιόσια.

«Έδώ και 4 περίπου ημέρες από την Τρίτη το πρωί μύριζε. Άνοιξα το παράθυρό μου και με πήρε έντονη μυρωδιά. Μύριζε πάρα πολύ. Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν κάποιο γατάκι. Ανεβήκαμε σήμερα και ψάξαμε με τους γείτονες τον χώρο και ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι που ήταν δίπλα αλλά δεν βρήκαμε κάτι», ανέφερε αρχικά κάτοικος της περιοχής συμπληρώνοντας στη συνέχεια:
«Πάνω από την ταράτσα με τους γείτονες που κοιτάξαμε, είδαμε το καμένο στρώμα πίσω… ότι είχε κάνει στην αυλή (ο γιος) και έτσι ειδοποιήσαμε και ήρθε η αστυνομία. Το στρώμα το είδα την Τρίτη, αλλά δεν μου πήγε το μυαλό. είπα που είναι ο παππούς για είχα αρκετές ημέρες να τον δω τον παππού», ανέφερε στην κάμερα του Newbomb.gr, κάτοικος της περιοχής.

Δείτε το βίντεο:


Πηγή 

Δημοσιεύθηκε στις 1 June 2024 | 2:30 am


Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 34χρονος αλλοδαπός για βιασμό


Στη σύλληψης ενός άνδρα που καταζητούνταν για βιασμό προχώρησαν οι Αρχές στη Θεσσαλονίκης κατά το περασμένο 24ωρο.

Όπως αναφέρει το thestival.gr, συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λευκού Πύργου, 34χρονος από Νότια Αφρική, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης Ανακριτικού Τμήματος Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, με το οποίο διατάσσεται η σύλληψη και προσαγωγή του, για βιασμό.

Επίσης συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Αναζητήσεων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, 54χρονος υπήκοος Συρίας, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν διωκτικά έγγραφα από την Εισαγγελία Εφετών και Πρωτοδικών Αθηνών, τα οποία διατάσσουν τη σύλληψη – κράτηση του, για τα αδικήματα: α) συγκρότησης και ένταξης σε δομημένη και με διαρκή δράση εγκληματική ομάδα αποτελούμενη από περισσότερα των τριών ατόμων, που επιδίωκε τη διάπραξη από κερδοσκοπία περισσότερων κακουργημάτων και β) διευκόλυνσης εισόδου και εξόδου από το ελληνικό έδαφος πολιτών τρίτων χωρών χωρίς να υποβληθούν σε νόμιμο έλεγχο ενεργώντας εκ κερδοσκοπίας κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, πράξεις που έλαβαν χώρα στην Αθήνα και στην Κέρκυρα την 27-06-2020.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στις αρμόδιες δικαστικές αρχές.


Πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 1 June 2024 | 1:50 am


Λάρισα: 60χρονη αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει κόβοντας τις φλέβες της


Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ η αστυνομία αλλά και η Πυροσβεστική
Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι της Παρασκευής στη Λάρισα, όταν μια γυναίκα 60 ετών επιχείρησε να βάλει τέλος στη ζωή της, κόβοντας τις φλέβες της.

Κατά πληροφορίες του onlarissa.gr, η γυναίκα έκοψε τις φλέβες της με γυαλί στο σπίτι της και συγκεκριμένα στη αυλή της οικίας της, στην συνοικία Λιβαδάκι.
Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ καθώς και η αστυνομία για την διερεύνησης του περιστατικού, όπως και η Πυροσβεστική που επιμελήθηκε τον καθαρισμό του σημείου.


Πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 1 June 2024 | 1:00 am


Φρίκη στα Λιόσια: Βρέθηκε τεμαχισμένο και καμένο πτώμα – Ο γιος του φέρεται να τον έκαψε


Σοκ προκαλεί η είδηση ότι βρέθηκε τεμαχισμένο πτώμα στην περιοχή των Λιοσίων το βράδυ της Παρασκευής 31 Μαΐου.
Σοκ προκαλεί η είδηση ότι βρέθηκε τεμαχισμένο πτώμα στην περιοχή των Λιοσίων το βράδυ της Παρασκευής 31 Μαΐου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πτώμα εκτός από τεμαχισμένο ήταν και καμένο.

Αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο μετά από δυσοσμία που αντιλήφθηκαν οι γείτονες και κάλεσαν τις Αρχές. Εκεί ήρθαν αντιμέτωποι με το τραγικό θέαμα.
Ο γιος του, ο οποίος αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα έχει προσαχθεί από αστυνομικούς και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες φέρεται να έκαψε τον πατέρα του στην αυλή του σπιτιού του. Σύμφωνα με όσα είπε στις Αρχές δεν είχε χρήματα να θάψει τον πατέρα του και έτσι αποφάσισε να τον κάψει.

Ο ιατροδικαστής βρίσκεται ήδη στο σημείο και εξετάζονται δύο σενάρια. Το πρώτο εάν πέθανε και στη συνέχεια ο γιος του θέλησε να κάψει τη σορό του και δεύτερερον εάν ο τον τεμάχισε και τον έκαψε.

Δημοσιεύθηκε στις 1 June 2024 | 12:00 am


Youth Pass: Καταβάλλεται σήμερα στους 18ρηδες – Πού εξαργυρώνεται


Καταβάλλεται σήμερα Παρασκευή 31 Μαΐου σε περίπου 145 χιλιάδες 18ρηδες η ενίσχυση των 150 ευρώ, το Youth Pass.
Αρκετοί νέοι των οποίων εγκρίθηκε η αίτηση, έχουν λάβει σχετικά μηνύματα από τις συνεργαζόμενες τράπεζες.

Όσοι δικαιούνται την οικονομική ενίσχυση θα μπορούν να εξαργυρώσουν το ποσό σε συγκεκριμένες δραστηριότητες, μεταξύ άλλων -και ενόψει καλοκαιριού - έχουν την δυνατότητα να καλύψουν μέρος του κόστους (ή και ολόκληρο) των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.


Πού εξαργυρώνεται η ενίσχυση των 150 ευρώ


Τα 150 ευρώ του Youth Pass έχουν την μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, την οποία οι δικαιούχοι μπορούν να εξαργυρώσουν σε θέατρα, ξενοδοχεία ή και αεροπορικά εισιτήρια.

Μετά την υποβολή της αίτησης, το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός ενημερώνει τον δικαιούχο για την ενεργοποίηση της κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού μέσω γραπτού μηνύματος (sms) ή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) με ενσωματωμένο σύνδεσμο για την ενεργοποίηση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας.

Στη συνέχεια, οι ωφελούμενοι μπορούν να αξιοποιήσουν την ενίσχυση των 150 ευρώ για την πραγματοποίηση αγορών ή την λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς:

Τουρισμού (π.χ. καταλύματα)


Πολιτισμού (π.χ. για παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων ή συναυλιών, αγορά βιβλίων κ.ά.)

Μεταφορών (ταξί, λεωφορεία, τρένα, ακτοπλοϊκά – αεροπορικά εισιτήρια ή για την ενοικίαση ΙΧ ή σκαφών αναψυχής κ.ά.).

Τι πρέπει να ξέρουν οι δικαιούχοι

Πότε μπορούν να υποβάλλουν αίτηση

Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν οι 18άρηδες είναι ότι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για συμμετοχή στο Youth Pass από την 1η Απριλίου μέχρι και τη 15η Μαΐου κάθε έτους.

Δεν υπάρχουν περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια και αίτηση μπορούν να κάνουν όλοι οι νέοι που συμπληρώνουν τα 18 τους έτη, ανεξάρτητα από το εάν είναι γόνοι εύπορων οικογενειών ή «ευάλωτων».

Η αίτηση υποβάλλεται άπαξ και δεν επανυποβάλλεται μετά και τη συμπλήρωση του 19ου έτους της ηλικίας του δικαιούχου.

Η πληρωμή των δικαιούχων για το επόμενο έτος γίνεται αυτοδίκαια, μετά από επανέλεγχο των προϋποθέσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Δημοσιεύθηκε στις 31 May 2024 | 10:00 am


Ημικρανία: Πώς θα την αποφύγουμε


Η ημικρανία βασανίζει εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν είναι ένας απλός πονοκέφαλος. Προκαλεί και ναυτία, ζάλη, εμετό, ευαισθησία στο φως, τον ήχο και τις οσμές. Μπορεί να επηρεάσει μέχρι και την ποιότητα ζωής.
Αν και οι ακριβείς αιτίες των ημικρανιών παραμένουν άγνωστες, η επιστήμη έχει σημειώσει πρόοδο στον εντοπισμό των παραγόντων που μπορούν να τις προκαλέσουν και να τις επιδεινώσουν. Η πρόληψη των ημικρανιών επικεντρώνεται σε αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η σωστή διατροφή, η διαχείριση του στρες και η τακτική άσκηση, καθώς και σε φαρμακευτικές αγωγές που στοχεύουν στη μείωση της συχνότητας και της έντασης των κρίσεων.
Συμβουλές για να αποφύγουμε την ημικρανία
Αποφύγετε τους δυνατούς θορύβους και τα έντονα φώτα
Οι δυνατοί θόρυβοι, τα φώτα που αναβοσβήνουν (για παράδειγμα, τα στροβοσκοπικά φώτα) και η αισθητηριακή διέγερση είναι κοινά ερεθίσματα για επεισόδια ημικρανίας. Φροντίστε να κάνετε διαλείμματα από την οθόνη της τηλεόρασης ή του υπολογιστή για να ξεκουραστούν τα μάτια σας, και προσαρμόστε τα επίπεδα φωτεινότητας στις ψηφιακές οθόνες. Εάν είναι δυνατόν, αποφύγετε καταστάσεις που περιλαμβάνουν οπτική υπερφόρτωση ή ακουστική φασαρία.
Προσοχή στις διατροφικές επιλογές
Ορισμένα τρόφιμα και ποτά μπορούν να προκαλέσουν κρίσεις ημικρανίας, όπως σοκολάτα, κόκκινο κρασί, επεξεργασμένα κρέατα, γλυκαντικά, τυρί, καφεΐνη και αλκοόλ. Κάντε δοκιμές για να διαπιστώσετε ποιες τροφές και πρόσθετα σάς προκαλούν επεισόδια ημικρανίας, ώστε να τα αποφεύγετε.
Κρατήστε ημερολόγιο
Κρατώντας ημερολόγιο, μπορείτε να προσδιορίσετε καλύτερα τους συγκεκριμένους παράγοντες που σας προκαλούν ημικρανία. Αυτό θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε τυχόν μοτίβο στις εμφανίσεις της ημικρανίας, κάτι που θα διευκολύνει την αποφυγή τους.
Προσοχή στις ορμονικές αλλαγές
Οι ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ημικρανία. Για παράδειγμα, πολλές γυναίκες τείνουν να εμφανίζουν περισσότερες κρίσεις ημικρανίας κατά τη διάρκεια ή λίγο πριν από την έμμηνο ρύση. Η προσοχή στις διατροφικές επιλογές και τις συνήθειες άσκησης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των συμπτωμάτων.
Πάρτε συμπληρώματα
Για την αντιμετώπιση της ημικρανίας, είναι σημαντικό να λαμβάνετε τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά. Η λήψη ορισμένων βοτάνων και μετάλλων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη επεισοδίων. Η ανεπάρκεια μαγνησίου, για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην εμφάνιση κρίσεων ημικρανίας, επομένως η λήψη ενός καθημερινού συμπληρώματος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επεισοδίων. Συζητήστε με τον γιατρό σας σχετικά με φυτικά φάρμακα και άλλα μη συνταγογραφούμενα συμπληρώματα που μπορεί να σας ανακουφίσουν από τα συμπτώματά.
Ο ρόλος του καιρού
Οι αλλαγές στον καιρό μπορεί να επηρεάσουν τα επεισόδια ημικρανίας. Η υψηλή υγρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν αναγνωριστεί ως ερεθιστικοί παράγοντες. Φυσικά δεν μπορείτε να αλλάξετε τον καιρό, μπορείτε όμως να περιορίσετε το χρόνο που εκτίθεστε σε ορισμένες καιρικές συνθήκες που προκαλούν ημικρανία και να λαμβάνετε μέτρα πρόληψης.
Σημαντικό το πρόγραμμα του φαγητού και του ύπνου
Η παράλειψη γευμάτων ή η νηστεία μπορούν να προκαλέσουν ημικρανίες. Για τους περισσότερους ανθρώπους, το πρώτο γεύμα είναι καλύτερο να καταναλώνεται εντός μιας ώρας από το ξύπνημα και από εκεί και πέρα, κάθε 3 έως 4 ώρες. Η πείνα και η αφυδάτωση προκαλούν κρίσεις ημικρανίας, οπότε φροντίστε να πίνετε αρκετό νερό και διατηρήστε πρόγραμμα στα γεύματά σας.
Η έλλειψη ύπνου μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα συμπτώματα, επομένως φροντίστε να κοιμάστε τουλάχιστον 7 έως 8 ώρες. Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί ότι και ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να προκαλέσει επεισόδια ημικρανίας σε μερικούς ανθρώπους.
Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης
Αν και δεν μπορούμε πάντα να αποφύγουμε τις στρεσογόνες καταστάσεις, μπορούμε να μάθουμε να τις διαχειριζόμαστε. Οι κρίσεις ημικρανίας πυροδοτούνται συχνά από το άγχος, οπότε οι τεχνικές χαλάρωσης μπορούν να αποδειχθούν ευεργετικές.
Επιλέξτε ασκήσεις χαμηλής έντασης
Η τακτική άσκηση είναι σημαντικό μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Όμως η έντονη άσκηση, όπως η άρση βαρών, μπορεί να προκαλέσει επεισόδια ημικρανίας. Δώστε προσοχή στην ανταπόκριση του σώματός σας σε ορισμένες δραστηριότητες και επιλέξτε αυτές που προάγουν τη μείωση του στρες, χωρίς να σας επιβαρύνουν πολύ. Η λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων πριν από την άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 31 May 2024 | 9:30 am


Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος 2024: Σοκάρουν τα στοιχεία για τα παιδιά – Περισσότερα από 38 εκατομμύρια παιδία 13 έως 15 ετών ατμίζουν


Παγκόσμια ημέρα κατά του Καπνίσματος “World No Tobacco Day, η σημερινή και τα στοιχεία για τη χρήση προϊόντων καπνού ή νικοτίνης είναι άκρως ανησυχητικά. Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος έχει στόχο την προστασία των παιδιών από τις τακτικές της βιομηχανίας καπνού για να εξασφαλιστεί η υγεία των μελλοντικών γενιών αλλά και η συνεχής μείωση της χρήσης των καπνικών προϊόντων.Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα παιδιά ήδη από την ηλικία των 13-15 ετών χρησιμοποιούν προϊόντα καπνού ή νικοτίνης. Υπολογίζεται μάλιστα ότι σε παγκόσμιο επίπεδο περισσότερα από 38 εκατομμύρια παιδία ηλικίας 13 έως 15 ετών (περίπου το 10%) χρησιμοποιούν κάποια μορφή προϊόντων καπνού η νικοτίνης. Τα ποσοστά αυτά είναι μάλιστα ακόμα μεγαλύτερα στη Ευρωπαϊκή ένωση με και 4 εκατομμύρια παιδιά (αυτής της ηλικίας περίπου 13.8 %για τα αγόρια και 11.5% για τα κορίτσια) να κάνουν χρήση προϊόντων καπνού ή νικοτίνης. Σε δημοφιλείς εκπομπές οι σκηνές χρήσης καπνικών προϊόντων από άτομα ηλικίας 15-24 ετών έχουν αυξηθεί έως κατά 110% παρουσιάζοντας το κάπνισμα ως κάτι γοητευτικό και «λαμπερό». Οι νέοι μάλιστα έχουν έως και 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να αρχίσουν να ατμίζουν όταν εκτίθενται σε εικόνες καπνίσματος στην οθόνη.
Όπως τονίζει και ο Π.Ο.Υ. η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος 2024 αποτελεί μία ευκαιρία για τους νέους σε όλο τον κόσμο, «να προτρέπουν τις κυβερνήσεις να τους προστατεύσουν από τις επιθετικές τακτικές μάρκετινγκ καπνού», με τα παιδιά χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα σε ποσοστά υψηλότερα από τους ενήλικες σε όλες τις περιοχές και παγκοσμίως.
Όπως δήλωσε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Καρδιολογίας κ. Γεράσιμος Σιάσος «Η προσπάθεια περιορισμού του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους είναι σε μεγάλο βαθμό επιτυχής με ουσιαστικά αποτελέσματα. Βλέπουμε όμως σημαντικό αριθμό ατόμων να καπνίζουν ηλεκτρονικό ή θερμαινόμενο τσιγάρο καθώς υπάρχει ενεργής διαφήμιση με μηνύματα περί ασφάλειας των εναλλακτικών μορφών καπνίσματος. Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος αποτελεί μια ευκαιρία για όλους μας να σκεφτούμε το μέλλον μας και το μέλλον των επόμενων γενεών. Ας αναλάβουμε όλοι δράση για έναν πιο υγιή κόσμο!»
Η διακοπή του καπνίσματος είναι σημαντική καθώς περίπου 6 μήνες μετά τη διακοπή του καπνίσματος μειώνεται ο βήχας και η δύσπνοια, στον 1 χρόνο μειώνεται στο μισό ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής, στα 5 χρόνια ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου εξισώνεται με τον μη καπνιστών, στα 10 χρόνια ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα μειώνεται στο μισό.
Στο Εθνικό και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών λειτουργεί Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος της Μονάδας Πνευμονολογίας και Αναπνευστικής Ανεπάρκειας της Α’ Κλινική Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής, στο Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός» με υπεύθυνη την Αν. Καθηγήτρια Παρασκευή Κατσαούνου. Επίσης, Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος λειτουργεί στο «Ευγενίδειο» Θεραπευτήριο.
Τι δείχνουν τα στοιχεία:
Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει περισσότερες από 4.000 βλαπτικές χημικές ουσίες, με σημαντική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό.
Καρδιαγγειακές Παθήσεις: Το κάπνισμα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως η στεφανιαία νόσος, το έμφραγμα του μυοκαρδίου και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Το έμφραγμα του μυοκαρδίου μάλιστα όταν εμφανίζεται σε νεαρές ηλικίες συνυπάρχει σχεδόν πάντα με ιστορικό καπνίσματος. Η νικοτίνη και άλλα χημικά συστατικά των τσιγάρων προκαλούν στένωση των αιμοφόρων αγγείων, αθηρωμάτωση, σκλήρυνση των αγγείων και αυξάνουν την αρτηριακή πίεση.
Καρκίνος: Οι καρκινογόνες ουσίες στον καπνό προκαλούν μεταλλάξεις στο DNA των κυττάρων. Έτσι το κάπνισμα συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου σε πολλαπλά όργανα και κυρίως των πνευμόνων, του στόματος, του οισοφάγου, του στομάχου, του παγκρέατος και της ουροδόχου κύστης.
Αναπνευστικές Παθήσεις: Το κάπνισμα προκαλεί χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), το εμφύσημα και η χρόνια βρογχίτιδα. Αυτές οι καταστάσεις μειώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής και την αναπνευστική ικανότητα των ασθενών.
Αναπαραγωγικά και Προβλήματα Εγκυμοσύνης: Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών όπως η αποβολή, η πρόωρη γέννηση και το χαμηλό βάρος γέννησης.
Προβλήματα Στοματικής Υγείας: Το κάπνισμα προκαλεί προβλήματα στη στοματική κοιλότητα, όπως ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα, απώλεια δοντιών και καρκίνο του στόματος. Επίσης, οδηγεί σε δυσάρεστη αναπνοή και αποχρωματισμό των δοντιών.
Δευτεροπαθής έκθεση στον Καπνό: Ο καπνός από τα τσιγάρα δεν βλάπτει μόνο τους καπνιστές, αλλά και τους μη καπνιστές που εκτίθενται δευτεροπαθώς στον καπνό. Οι μη καπνιστές διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για τις ίδιες ασθένειες με τους καπνιστές, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων και του καρκίνου.Πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 31 May 2024 | 9:16 am


Αγιοι Θεοδωροι - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Αγιοι Θεοδωροι