Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Κορινθίας   >   Αγιοι Θεοδωροι    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Τουρκία: Γιατί Έλληνας αντιστράτηγος θέλει νικητή των εκλογών τον Ερντογάν

ΑΡ

Λίγο πριν τις κάλπες βρίσκεται η Τουρκία και στην Ελλάδα πολλοί είναι όσοι αναρωτιούνται ποιος από τους δύο διεκδικητές, Ερντογάν ή Κιλιτσντάρογλου θα «συνέφερε» την χώρα.

Έλληνας στρατιωτικός δηλώνει ξεκάθαρα πάντως ότι προτιμά τον Ερντογάν και εξηγεί τους λόγους.

Παράλληλα, πληθαίνουν οι φωνές που τονίζουν ότι η ηρεμία στο Αιγαίο τις τελευταίες εβδομάδες είναι παροδική και μέρος ενός στρατηγικού σχεδίου του Ερντογάν, το οποίο κατέστρωσε μετά τους φονικούς σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία.

Την ίδια ώρα αίσθηση προκάλεσε και το γεγονός ότι η Τουρκία θα αναβαθμίσει τις διπλωματικές της σχέσεις με την Αίγυπτο σε επίπεδο πρεσβευτή, όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την επίσκεψή του στο Κάιρο, παρά τις έντονες αντιδράσεις που -που είχαν εκφραστεί υπό την μορφή απειλών- όταν η Ελλάδα υπέγραψε την συμφωνία για την ΑΟΖ.

Στρατηγική η ηρεμία των Τούρκων στο Αιγαίο – Πού αποσκοπούν
Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό επίπεδο, η γείτονα ετοιμάζεται για τις προεδρικές εκλογές στις 14 Μαΐου, τρεις σχεδόν μήνες μετά τους φονικούς σεισμούς.

Οι δημοσκοπήσεις για λογαριασμό του κυβερνόντος κόμματος του προέδρου Ερντογάν, τον δείχνουν πρώτο, στον αντίποδα ωστόσο οι δημοσκοπήσεις για την αντιπολίτευση, εμφανίζουν πρώτο τον συνασπισμό με επικεφαλής τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. 

Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», ο Σωτήρης Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, μίλησε για μια αλλαγή στην στάση της Τουρκίας.

«Έχουμε μια τακτική αναδίπλωσης. Έχουμε ένα μεγάλο γεγονός, έναν σεισμό, που χρειάζεται λεφτά και από τη Δύση, και εκεί προσπαθεί σε μια σειρά από μέτωπα ανοιχτά. Σε αυτά τα θέματα σηκώνει χειρόφρενο η Τουρκία, για ένα διάστημα τουλάχιστον, έτσι θα πάμε και μετά τις εκλογές, οι προτεραιότητες έχουν αλλάξει».

Σύμφωνα με τον κ. Σέρμπο, «η μητέρα των μαχών θα δοθεί στο εσωτερικό της Τουρκίας, εκεί θα επικεντρώνονται οι παίκτες. (…) Όποιος και να βγει, θα τον αντιμετωπίσουμε όπως τώρα. Στο εσωτερικό, έχει πολύ μεγάλη σημασία πού θα πάνε οι Κούρδοι».

«Έχω ένα ερωτηματικό στην περίπτωση που κερδίσει η αντιπολίτευση. Είναι ετερόκλητα στοιχεία και το ερώτημα είναι αν η μετάβαση θα γίνει ανώδυνα ή επώδυνα».

«Θα προτιμούσα τον Ερντογάν»
Από την πλευρά του, ο Γιάννης Μπαλτζώης, αντιστράτηγος ε.α, σημείωσε ότι ενδεχομένως στην κάλπη να δούμε εκπλήξεις.

«Στην κάλπη θα δούμε εκπλήξεις ενδεχομένως. Αν δούμε τα 20 χρόνια της κυβέρνησης Ερντογάν, δεν είδαμε μείζονα κρίση τύπου Ιμίων. Με τους Κεμαλικούς είχαμε τις μεγαλύτερες κρίσεις. Συγκρίνοντας με το παρελθόν, οι Κεμαλικοί είναι αυτοί έκαναν τα χειροτέρα, όχι ο Ερντογάν».

Και συμπληρώνει: «Θα προτιμούσα τον Ερντογάν που τον ξέρουμε, μας ξέρει. Αυτές οι εκλογές θα τον κάνουν να αλλάξει την ατζέντα».


Η αναβάθμιση των σχέσεων με την Αίγυπτο
Η Τουρκία επίσης θα αναβαθμίσει τις διπλωματικές της σχέσεις με την Αίγυπτο σε επίπεδο πρεσβευτή «το συντομότερο δυνατό», όπως δήλωσε χθες Σάββατο ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την επίσκεψή του στο Κάιρο, την πρώτη ανώτατου τούρκου αξιωματούχου εδώ και μια δεκαετία όταν διερράγησαν οι σχέσεις των δύο χωρών.

«Χαίρομαι ιδιαιτέρως που κάνουμε σαφή βήματα για την εξομάλυνση των σχέσεών μας με την Αίγυπτο…Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να μην διαρρήξουμε τις σχέσεις μας στο μέλλον», τόνισε ο τούρκος υπουργός σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον αιγύπτιο ομόλογό του, Σαμέχ Σούκρι.

Όπως είπε ο Τσαβούσογλου, η Τουρκία θα καταβάλλει προσπάθειες για να επιμηκύνει περαιτέρω τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας επιτρέποντας τις εξαγωγές από την Ουκρανία την ημέρα που πρόκειται να λήξει η συμφωνία. «Η Ρωσία συμφώνησε σε μια παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά μόνο για δύο μήνες. Θα προσπαθήσουμε για μια περαιτέρω παράτασή της μετά δύο μήνες», τόνισε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι η Αίγυπτος ανακοίνωσε τον Οκτώβριο του 2022 ότι σταματά τον διάλογο με την Τουρκία εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί η Άγκυρα στη Λιβύη, ιδιαίτερα μετά το δεύτερο τουρκολιβυκό μνημόνιο για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων.

Στα μέσα Δεκέμβρη ακολούθησε η κοινή επιστολή, Τουρκίας – Λιβύης στον ΟΗΕ που στοχοποιούσε την Αθήνα, ενώ χαρακτήριζε άκυρη τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Αιγύπτου – Ελλάδας.

Οι τουρκικές εκλογές αναμένεται να ξεκαθαρίσουν και τις πραγματικές βλέψεις των Τούρκων για την Αίγυπτο.









 

Δημοσιεύθηκε στις 20 March 2023 | 7:00 pm


Τι σημαίνει το μπλε χρώμα σε φανάρι – Πού θα το συναντήσουμε και για ποιον λόγο


Οι οδικοί φωτεινοί σηματοδότες ρύθμισης κυκλοφορίας έχουν τρία βασικά χρώματα, τα οποία χρησιμοποιούνται στις περισσότερες (σχεδόν) χώρες του πλανήτη, προκειμένου να ρυθμίσουν την κυκλοφορία.


Η σημασία του κόκκινου και του πράσινου χρώματος αναφορικά με τη χρήση του στη ρύθμιση της κυκλοφορίας γίνεται γνωστή στον άνθρωπο από την παιδική του ηλικία και στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, το πράσινο σημαίνει «κινούμαι» και το κόκκινο «σταματάω» και αυτό ισχύει τόσο για τα οχήματα όσο και για τους πεζούς και λοιπούς χρήστες του δρόμου, ενώ το κίτρινο χρώμα αποτελεί και εκείνο που προειδοποιεί ή/και υποχρεώνει, ανάλογα με τη διάρκεια και τη συχνότητα που λειτουργεί.



Έχοντας τις ρίζες τους στη ρύθμιση της κυκλοφορίας των τρένων, οι φωτεινοί σηματοδότες για οδικά οχήματα έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους στις ΗΠΑ τη 10ετία του 1910. Το 1920 εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι τρίχρωμοι ηλεκτρικοί σηματοδότες και λίγα χρόνια αργότερα, το 1923 άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους και επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Η τοποθέτηση των φωτεινών σηματοδοτών είχε φυσικά σαν στόχο να γίνει ευκολότερη η ρύθμιση της κυκλοφορίας των οχημάτων στους δρόμους και να βελτιωθούν τα επίπεδα ασφάλειας αφού πλέον ο αριθμός των οχημάτων που κυκλοφορούσαν είχε αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που η χρήση φαναριών ήταν επιβεβλημένη.

Τα χρώματα που χρησιμοποιούνται στα φανάρια κυκλοφορίας και στην Ελλάδα καθορίζονται από τη διεθνή Σύμβαση της Βιέννης του 1968, την οποία και έχουν υπογράψει 71 συνολικά κράτη.
Πού θα συναντήσουμε το μπλε φανάρι

Ανάμεσα στις χώρες που έχουν υπογράψει δεν βρίσκεται η Ιαπωνία, η οποία και αποτελεί την εξαίρεση του κανόνα που αναφέραμε αρχικά όπου το πράσινο χρώμα στα φανάρια που βρίσκονται στους δρόμους της χώρας παρουσιάζεται περισσότερο ως μπλε ή πράσινο-μπλε για λόγους που δύσκολα μπορεί να πιστέψει αρχικά ένας Ευρωπαίος.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα carandmotor.gr, ο λόγος λοιπόν που η Ιαπωνία χρησιμοποιεί και το μπλε ή του πράσινο-μπλε αντί για το πράσινο χρώμα στα φανάρια της, αν και σε γενικές γραμμές συγκλίνει με τα πρότυπα της Σύμβασης της Βιέννης, ήταν η… έλλειψη ξεχωριστής λέξης στην ιαπωνική γλώσσα για το πράσινο χρώμα με τους Ιάπωνες να χρησιμοποιούν την ίδια λέξη (ao) για το μπλε και το πράσινο!

Ακόμη και η λέξη «midori» που έκανε την γραπτή εμφάνισή της στο τέλος της πρώτης χιλιετίας μ.Χ., για να περιγράψει το πράσινο χρώμα, αναφερόταν επί της ουσίας σε μια διαφορετική χροιά του μπλε.
 

Σήμερα φυσικά για πολλά πράγματα και αντικείμενα πράσινου χρώματος εξακολουθεί να χρησιμοποιείται η λέξη «ao», όπως είναι για παράδειγμα για τα κυριολεκτικά καταπράσινα… «μπλε» μήλα (ao-ringo).

Η λέξη «ao» χρησιμοποιήθηκε και στα επίσημα έγγραφα του ιαπωνικού κράτους για τις προδιαγραφές των φαναριών κυκλοφορίας και ως εκ τούτου θα έπρεπε να εφαρμοστεί και στην πράξη. Έτσι τα φανάρια της Ιαπωνίας χρησιμοποιούσαν το μπλε για πάρα πολλά χρόνια αντί για το πράσινο.

Ωστόσο η προσπάθεια της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου να έρθει πιο κοντά στα διεθνή πρότυπα άρχισε να αλλάζει το χρώμα στους φωτεινούς σηματοδότες προσθέτοντας όλο και περισσότερο πράσινο.

Έπειτα και από διαφωνίες μεταξύ γλωσσολόγων το 1973, για τη λάθος λέξη που χρησιμοποιείται στα επίσημα έγγραφα του κράτους, η ιαπωνική κυβέρνηση, έδωσε λύση με τον πλέον ανορθόδοξο τρόπο. Αντί να αλλάξει τη λέξη «ao» με τη λέξη «midori», για να δώσει τέλος μια και καλή στο συγκεκριμένο ζήτημα, μέσω σχετικού διατάγματος αποφάσισε να χρησιμοποιείται στους φωτεινούς σηματοδότες πράσινο χρώμα που να περιέχει όσο το δυνατό περισσότερο μπλε…

Έτσι, αν και τα φανάρια ρύθμισης κυκλοφορίας στην Ιαπωνία εμφανίζονται σε πολλές περιπτώσεις μπλε στην πραγματικότητα έχουν και πράσινο και έχουν ακριβώς την ίδια σημασία που έχει ο πράσινου χρώματος φωτεινός σηματοδότης στην Ευρώπη.









 

Δημοσιεύθηκε στις 20 March 2023 | 6:00 pm


Τέμπη: 8 αλήθειες και 3 μύθοι για την τραγωδία


Τα μοιραία λάθη και οι παραλείψεις, ο ανθρώπινος παράγοντας, τα συστήματα ασφαλείας και τα μεγάλα προβλήματα του σιδηροδρομικού δικτύου έρχονται στο προσκήνιο, όσο ξετυλίγεται το κουβάρι των γεγονότων που οδήγησαν στο πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023.

Οι ελλείψεις ετών στον τομέα της υλικοτεχνικής υποδομής των σιδηροδρομικών μεταφορών, η απίσχναση του ΟΣΕ από προσωπικό και πόρους, καθώς και η αφαίρεση – χαλάρωση κρίσιμων δομών ελέγχου της ασφαλούς κυκλοφορίας των τρένων συγκροτούν τους κρίκους μιας τεράστιας αλυσίδας απαξίωσης του σιδηροδρόμου.

Μιας κατάστασης που προκαλούσε καθημερινές ματαιώσεις – καθυστερήσεις δρομολογίων, ταλαιπωρώντας το επιβατικό κοινό και αυξάνοντας τα «ανθρώπινα λάθη» και τους κινδύνους για τη ζωή επιβατών και εργαζομένων στα τρένα.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια οι αρμόδιοι υπουργοί Μεταφορών, όταν μιλούσαν για τον σιδηρόδρομο, ήταν κυρίως για να διαφημίσουν το πόσο κοντά θα ερχόταν η Θεσσαλονίκη στην Αθήνα με τα γρήγορα τρένα της Hellenic Train, ενώ την ίδια στιγμή «έκλειναν τα μάτια» στο γεγονός ότι αφαιρούνταν κρίσιμες ασφαλιστικές δικλίδες για την ασφαλή κυκλοφορία των συγκεκριμένων τρένων.

Αλήθειες και Μύθοι
Ας δούμε όμως τις πικρές «αλήθειες» αλλά και τους «μύθους» που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, καθώς και με τη συνεχή υποβάθμιση του σιδηροδρόμου κατά τα τελευταία χρόνια.

Αλήθειες
Ο ανθρώπινος παράγοντας, τα κενά ασφαλείας και η υποστελέχωση
1 Το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου στον σταθμό της Λάρισας υπήρξε μια αλληλουχία λαθών. Ενας άπειρος σταθμάρχης που έγινε σταθμάρχης στην ηλικία των 59 χρόνων (!), εγκαταλείφθηκε μόνος σε έναν από τους πλέον κεντρικούς σταθμούς της χώρας.

Μολονότι στη Λάρισα από τον περασμένο Νοέμβριο ήταν σε λειτουργία τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης και ο σταθμάρχης όφειλε να «χαράσσει» αυτόματα την πορεία των δρομολογίων στον πίνακα σηματοδότησης, αυτό δεν συνέβη γιατί ο σταθμάρχης δεν ήξερε να το κάνει.

Υπήρξε χειροκίνητη διαδικασία, κατά την οποία όμως τοποθετήθηκαν λάθος τα «κλειδιά». Στη συνέχεια, ενώ θα έπρεπε να παρακολουθείται η πορεία του Intercity 62 πάνω στον πίνακα ελέγχου για 5,5 χλμ. αφότου έφυγε από τη Λάρισα, αυτό δεν έγινε. Επίσης, το τρένο βρέθηκε σε λάθος γραμμή (γραμμή καθόδου) χωρίς να γίνουν εγκαίρως οι ενδεδειγμένες ενέργειες και από την πλευρά της αμαξοστοιχίας.

2 Ο πίνακας με τις μηνιαίες βάρδιες των σταθμαρχών της Λάρισας είχε αποσταλεί και είχε εγκριθεί από τον αρμόδιο προϊστάμενο και τον διευθυντή Κυκλοφορίας του ΟΣΕ στην Αθήνα. Μεταξύ των καθηκόντων του προϊσταμένου Κυκλοφορίας είναι ο ουσιαστικός έλεγχος των βαρδιών.

Στην περίπτωση του 59χρονου σταθμάρχη της Λάρισας θα διαπιστωνόταν ότι, ενώ ήταν άπειρος, είχε τοποθετηθεί να εκτελέσει μόνος του νυχτερινή βάρδια. Ετσι, ο προϊστάμενος θα μπορούσε να ζητήσει την τροποποίηση του πίνακα βαρδιών, ζητώντας να υπάρχει και δεύτερος σταθμάρχης στη νυχτερινή βάρδια, κάτι που δεν έγινε.

3 Η νέα φάση εγκατάστασης των σύγχρονων συστημάτων τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης (ETCS) σε όλο το μήκος του βασικού σιδηροδρομικού άξονα Αθηνών – Θεσσαλονίκης – Προμαχώνα εκκρεμεί τουλάχιστον εννέα χρόνια (η αρχική σύμβαση 717 υπεγράφη το 2014 και έκτοτε ακολούθησαν 7 παρατάσεις), δημιουργώντας τεράστια κενά ασφάλειας και οδηγώντας σε βραδυπορίες και παρωχημένες μεθόδους λειτουργίας, όπως η ενδοσυνεννόηση μέσω τηλεγραφημάτων (!), που επαφίεται στη μεγάλη εμπειρία σταθμαρχών και μηχανοδηγών.

Το ETCS που θα απέτρεπε το δυστύχημα στα Τέμπη, διευκολύνει τη συνεχή επιτήρηση της μέγιστης επιτρεπόμενης ταχύτητας των συρμών και προχωρά σε αυτόματη ακινητοποίηση του συρμού σε περίπτωση παραβίασης ερυθρού φωτοσήματος.

4 Το σύστημα ραδιοεπικοινωνίας GSM-R, που το μοιραίο βράδυ θα εξασφάλιζε τη συνεχή και αξιόπιστη επικοινωνία ανάμεσα στους σταθμάρχες και τους μηχανοδηγούς (προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους με ασυρμάτους VHF και κινητά τηλέφωνα), παρότι είχε λάβει έγκριση για τη χρήση του από το περασμένο καλοκαίρι (Ιούλιος 2022), δεν λειτουργούσε κυρίως λόγω της «κόντρας» ανάμεσα στον ΟΣΕ και την ιταλική Hellenic Train (HT).

5 Ο ΟΣΕ, αντί για 2.000 εργαζομένους, διαθέτει μόλις 760. Ωστόσο, και για τις νέες προσλήψεις σταθμαρχών που έγιναν το 2022, μεταξύ των οποίων και του 59χρονου σταθμάρχη της Λάρισας, διατυπώνονται σοβαρές ενστάσεις. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την επιλογή, εκπαίδευση και αδειοδότησή τους καταγγέλλεται ως διάτρητη. Αρκεί μόνο το γεγονός ότι στις τελικές εξετάσεις που έγιναν μετά την τετράμηνη θεωρητική εκπαίδευσή τους δεν «κόπηκε» ούτε ένας!

6 Τον Μάρτιο του 2019, τροποποιήθηκε ο Γενικός Κανονισμός Κυκλοφορίας του σιδηροδρόμου. Με τον νέο Κανονισμό αφαιρέθηκαν από τους προϊσταμένους των αξονικών αμαξοστοιχιών (πλην του προαστιακού) τα καθήκοντα ελέγχου ασφαλούς κυκλοφορίας (σε αυτά ανήκαν οι επικοινωνίες με όλους τους σταθμούς σε ολόκληρη τη διαδρομή του τρένου, προκειμένου να επιβεβαιώνεται το «έχειν καλώς»…).

Ο προϊστάμενος είχε τη δυνατότητα, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, να ενεργοποιεί ο ίδιος την «πέδηση κινδύνου». Η αλλαγή αυτή θα μπορούσε να εφαρμοστεί, εφόσον όμως προηγουμένως λειτουργούσε το σύστημα GSM-R, εξασφαλίζοντας την αδιάλειπτη επικοινωνία των σταθμών με την καμπίνα μηχανοδήγησης των τρένων.

7 Τέλος του 2020, τέθηκε εκτός λειτουργίας και το Κέντρο Παρακολούθησης Κυκλοφορίας, που ήταν το δευτεροβάθμιο κέντρο ελέγχου κυκλοφορίας των τρένων και λειτουργούσε ως μια επιπλέον ασφαλιστική δικλίδα. Ηλεγχε σε 24ωρη βάση την κυκλοφορία των τρένων σε όλη την Ελλάδα, προλαμβάνοντας ατυχήματα από τυχόν λανθασμένες κινήσεις των σταθμαρχών. Τα στελέχη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (νυν Hellenic Train) αποχώρησαν από το συγκεκριμένο Κέντρο, καθώς η εταιρεία άλλαξε γραφεία.

8 Η Hellenic Train (HT) «πέτυχε» μέσω συλλογικών συμβάσεων που συνήψε το 2018 και το 2020 με μερίδα εργαζομένων της την «εθελοντική» απασχόληση των μηχανοδηγών της αρχικά για 9 συνεχόμενες ημέρες (2018) και στη συνέχεια (2020) για 7 συνεχόμενες ημέρες, με μείωση κατά το ήμισυ των ημερών μηνιαίας ανάπαυσης.

Η εφαρμογή της πολυήμερης εργασίας, και μάλιστα μέσω συλλογικής σύμβασης εργασίας (!), για ένα τόσο απαιτητικό επάγγελμα όπως του μηχανοδηγού θέτει σε μεγάλο κίνδυνο τη σιδηροδρομική ασφάλεια. Ειδικότερα, στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, που δεν διαθέτει συστήματα προστασίας έναντι του ανθρώπινου λάθους, η έλλειψη ξεκούρασης αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου.

Μύθοι
Η «καλή» συνεργασία ΟΣΕ – Hellenic Train και η «επάρκεια» της ΡΑΣ

1 Ενας από τους «μύθους» είναι πως για όλα τα δεινά του σιδηροδρόμου φταίει μόνον ο ΟΣΕ. Από τα 70 καταγεγραμμένα περιστατικά των τελευταίων τεσσάρων μηνών (Νοέμβριος 2022 – Φεβρουάριος 2023), 18 περιστατικά οφείλονταν σε βλάβες – καθυστερήσεις του τροχαίου υλικού της ΗΤ (παρότι η εταιρεία έχει δίκτυο συντήρησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, το τροχαίο υλικό της δεν είναι σε καλή κατάσταση).

Αλλα 31 περιστατικά οφείλονταν σε εξωγενείς παράγοντες (φωτιές, πτώση δέντρων στις γραμμές, αστυνομικές εντολές κ.λπ.). Εξι περιστατικά οφείλονταν σε διάφορα άλλα γεγονότα (π.χ. ενημέρωση λογισμικού της ΗΤ) και μόλις επτά περιστατικά βλαβών ήταν στην ευθύνη του ΟΣΕ.

2 Επίσης, ένας άλλος «μύθος» θα ήθελε οι σχέσεις ανάμεσα στον ΟΣΕ και την ΗΤ να ήταν καλής συνεργασίας και αλληλοκάλυψης, κυρίως σε ζητήματα ασφάλειας. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει. Η ΗΤ εδώ και καιρό δεν αποδέχεται τα τέλη που επιβάλλει ο ΟΣΕ για τη χρήση της υποδομής του σε σχέση με την κυκλοφορία των τρένων.

Ηδη οφείλει συνολικά στον ΟΣΕ πάνω από 97 εκατ. ευρώ, ενώ με αγωγές της κατά του Οργανισμού διεκδικεί άλλο 1 εκατ. ευρώ λόγω «κακής κατάστασης της υποδομής που δεν της επιτρέπει την κυκλοφορία των συρμών της».

3 «Μύθος» είναι και το γεγονός ότι η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) με μόλις 14 υπαλλήλους (άλλοι δύο είχαν πάρει μετάταξη για τον ΣΥΡΙΖΑ!) θα μπορούσε να ανταποκριθεί πλήρως και με επάρκεια στα ρυθμιστικά και ελεγκτικά καθήκοντά της, φτάνοντας ακόμα και στην αφαίρεση των αδειών λειτουργίας του ΟΣΕ και της ΗΤ.

Η τοποθέτηση της διοίκησής της και η στελέχωσή της επί ημερών του ΣΥΡΙΖΑ την κράτησαν σε… απόσταση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών, με αποτέλεσμα να υπολειτουργεί και να περιορίζεται στις απολύτως αναγκαίες αρμοδιότητές της.









ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ



 

Δημοσιεύθηκε στις 20 March 2023 | 5:00 pm


Σαντορίνη: Ευθανασία σε γαϊδουράκι που ανεβοκατέβαινε 588 σκαλιά με παραμορφωμένο πόδι


Ένα γαϊδουράκι ονόματι Τζέιμι, υποβλήθηκε σε ευθανασία καθώς ανεβοκατέβαινε τα 588 σκαλιά στο παλιό λιμάνι της Σαντορίνης και κουβαλούσε οικοδομικά υλικά στα βράχια της Καλντέρας.

Με ανάρτηση που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Προστασίας Ζώων Σαντορίνης, αποχαιρέτησε το άτυχο ζώο στέλνοντας ένα συγκινητικό μήνυμα στο Facebook.


Στην ανάρτηση παρουσιάζεται η θλιβερή ιστορία του Τζέιμι αλλά και πώς έφτασε με παραμορφωμένο πόδι πριν ένα χρόνο στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου.



Παρόλο που δεν ήταν πολύ μεγάλο σε μέγεθος είχε μια πολύ ιδιαίτερη παραμόρφωση στο πόδι του. Χρειάστηκε μάλιστα, να μεταβεί στη Σαντορίνη και διακεκριμένος κτηνίατρος ιπποειδών από τη Θεσσαλονίκη.





Η επιδείνωση της υγείας του δεν άφησε άλλη επιλογή στους γιατρούς από την ευθανασία. «Με απέραντη θλίψη του είπαμε το τελευταίο αντίο και ο κτηνίατρός μας τον βοήθησε να φύγει από τη γη χωρίς άλλους πόνους» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Σύλλογος.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Συλλόγου:

«Το να αποχαιρετάς μερικά από τα πιο ευγενικά και στοργικά πλάσματα που φτάνουν στο καταφύγιο μας είναι μακράν μια από τις πιο δύσκολες αποφάσεις που καλείσαι να πάρεις στην προστασία των ζώων, αλλά ταυτόχρονα είναι το πιο αξιοπρεπές δώρο που μπορείς να τους προσφέρεις όταν δυστυχώς δεν μπορείς να κάνεις τίποτα άλλο για να τα βοηθήσεις ... μόνο να απαλύνεις τον πόνο τους και να είσαι εκεί μαζί τους στο τέλος του ταξιδιού τους.

Αυτή η όμορφη ψυχή που έπρεπε να αποχαιρετήσουμε χθες είναι ο Jamie, παραδόθηκε πριν από σχεδόν ένα χρόνο και παρόλο που δεν ήταν τόσο μεγάλος ήρθε με μια πολύ ιδιαίτερη παραμόρφωση στο πόδι του που δεν είχαμε ξαναδεί. Όλη η ξεκούραση και η ασφάλεια στο καταφύγιο και οι προσπάθειες να απαλύνουμε τον πόνο του δεν έπιασαν τόπο, με τον καιρό και το δεύτερο μπροστινό πόδι να χειροτερεύει. Κάθε βήμα γινόταν με μεγάλη προσπάθεια και αφόρητο πόνο...

Τελικά καταφέραμε να στήσουμε την αποστολή να έρθει αεροπορικώς ένας διακεκριμένος κτηνίατρος ιπποειδών από τη Θεσσαλονίκη με το φορητό ακτινολογικό του μηχάνημα για μια ολόκληρη μέρα. Πάνω από 10 από τα γαϊδουράκια με τις χειρότερες περιπτώσεις ακτινογραφήθηκαν για πρώτη φορά στη ζωή τους... Οι εικόνες αυτές έλεγαν τις ιστορίες τους, απαντούσαν σε ερωτήματα που δεν μπορούσαμε ποτέ πριν να εξηγήσουμε, αποκάλυπταν το σπαρακτικό τίμημα της καταπονημένης ζωής τους και σε πολλές περιπτώσεις την απολύτως απαράδεκτη λανθασμένη χρήση αυτών των ζώων που η φύση τους τα κρατάει να δουλεύουν- κυριολεκτικά- μέχρι να αφήσουν την τελευταία τους πνοή.

Μακράν η πιο θλιβερή διάγνωση ήταν αυτή του Τζέιμι, ο οποίος δεν είναι μια συνηθισμένη ράτσα στην Ελλάδα και το σώμα του δεν είναι καθόλου σχεδιασμένο να αντέξει το διάβα των 588 σκαλοπατιών στο παλιό λιμάνι ούτε το βάρος των οικοδομικών υλικών που έσερνε στα βράχια της Καλντέρας... Με απέραντη θλίψη του είπαμε χθες το τελευταίο αντίο και ο κτηνίατρός μας τον βοήθησε να φύγει από τη γη χωρίς άλλους πόνους. Σε μια φωτογραφία που είναι ίσως η πιο δύσκολη να την κοιτάξεις βλέπεις τους φίλους του να τον ακολουθούν καθώς τον παίρναμε για ταφή.

Τα γαϊδουράκια και τα μουλάρια μας έχουν διδάξει ξανά και ξανά τις υπέρτατες αξίες της αληθινής φιλίας και της συμπόνιας. Πέρα από το φύλο, την ηλικία ή το είδος θα δεθούν με άλλους που έχουν ανάγκη και θα μείνουν μαζί τους μέχρι το τέλος. Παρόλα αυτά πρέπει να συνεχίσουμε για τους υπόλοιπους που έχουν ανάγκη και πλέον γνωρίζουμε ότι κάποιες περιπτώσεις είναι πιο ήπιες και μπορούν να βοηθηθούν μέχρι ενός σημείου. Και φυσικά υπάρχουν και άλλες που θα πρέπει να στήσουμε μια μεγάλη επιχείρηση για να τις βοηθήσουμε. Θα σας κρατήσουμε ενήμερους σύντομα σχετικά με αυτές τις περιπτώσεις. Προς το παρόν μπορούμε μόνο να φανταστούμε τον Jamie να περνάει τη γέφυρα του ουράνιου τόξου και να τρέχει για άλλη μια φορά χωρίς να υποφέρει όπως όταν ήταν νέος και "ακομπλεξάριστος"... Σε ευχαριστούμε Jamie που ήρθες στη ζωή μας, έστω και για λίγο, δεν θα ξεχαστείς ποτέ».










 

Δημοσιεύθηκε στις 20 March 2023 | 4:00 pm


Πάσχα : Πότε κλείνουν τα σχολεία - Όλες οι αργίες



Κάτι λιγότερο από ένας μήνας απομένει για το Πάσχα του 2023. Το πότε κλείνουν τα σχολεία είναι ένα βασικό ερώτημα γονέων, καθηγητών και φυσικά των μαθητών που περιμένουν τις διακοπές για τις γιορτές…

Το Πάσχα φέτος είναι στις 16 Απριλίου, με τα σχολεία όπως πάντα να κλείνουν την τελευταία Παρασκευή πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα και να ανοίγουν τη Δευτέρα μετά την Κυριακή του Θωμά.

Αυτό σημαίνει πως φέτος τα σχολεία θα κλείσουν στις 7 Απριλίου και η επιστροφή καθηγητών και μαθητών στα θρανία, αναμένεται τη Δευτέρα 24 Απριλίου 2023. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται και η σχετική επισημοποίηση από το υπουργείο Παιδείας.

Οι αργίες του 2023
Στις αργίες του 2023 υπάρχουν οι ευκαιρίες για σύντομες αποδράσεις.

Το πρώτο τριήμερο ήταν στα Θεοφάνια, (έπεσαν Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου) ενώ ακολούθησε η Καθαρά Δευτέρα στις 27 Φεβρουαρίου.

Στις υποχρεωτικές αργίες, απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις γιορτές, όπως εξηγεί η επίσημη ιστοσελίδα του ΚΕΠΕΑ. Παράλληλα, δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό), με την ημέρα υποχρεωτικής αργίας.

Πρωτοχρονιά: Κυριακή 1 Ιανουαρίου
Θεοφάνια: Παρασκευή 6 Ιανουαρίου
Καθαρά Δευτέρα: Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου
Ευαγγελισμός της Θεοτόκου: Σάββατο 25 Μαρτίου
Μεγάλη Παρασκευή: 14 Απριλίου
Μεγάλο Σάββατο: 15 Απριλίου
Κυριακή του Πάσχα: 16 Απριλίου
Δευτέρα του Πάσχα: 17 Απριλίου
Εργατική Πρωτομαγιά: Δευτέρα 1 Μαΐου
Αγίου Πνεύματος: Δευτέρα 5 Ιουνίου
Δεκαπενταύγουστος: Τρίτη 15 Αυγούστου
28η Οκτωβρίου: Σάββατο 28 Οκτωβρίου
Χριστούγεννα: Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου
Σύναξη της Θεοτόκου: Τρίτη 26 Δεκεμβρίου

Επίσημες Αργίες
Έως τώρα οι «επίσημες» αργίες ήταν οκτώ, ενώ υπάρχουν και οι εθιμοτυπικές αργίες.

Από το 2021, με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, προστέθηκε η 28η Οκτωβρίου, που μέχρι τώρα ήταν προαιρετική αργία.

Συγκεκριμένα το ΚΕΠΕΑ σημειώνει: «Οι ημέρες υποχρεωτικής αργίας που από το νόμο έχουν καθορισθεί και κατά τις οποίες απαγορεύεται κάθε βιομηχανική, βιοτεχνική, εμπορική εργασία, επαγγελματική δραστηριότητα, καθώς και η απασχόληση των μισθωτών είναι οι εξής»:

  • η 1η Ιανουαρίου η οποία προστέθηκε στις υποχρεωτικές αργίες δυνάμει του άρθρου 60 του Ν. 4808/2021
  • η 6η Ιανουαρίου (εορτή των Θεοφανείων), η οποία προαστέθηκε στις υποχρεωτικές αργίες δυνάμει του άρθρου 60 του Ν. 4808/2021
  • η 25η Μαρτίου
  • η Δευτέρα του Πάσχα
  • η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15η Αυγούστου)
  • η εορτή της Γεννήσεως του Χριστού (25η Δεκεμβρίου).
  • η Δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων (26η Δεκεμβρίου), η οποία προστέθηκε στις υποχρεωτικές αργίες δυνάμει του άρθρου 42 του Ν. 4554/2018.
  • η 1η Μαΐου, η οποία δυνάμει του άρθρου 14 του Ν. 4468/2017, ορίστηκε ως ηµέρα υποχρεωτικής αργίας. Με την ίδια ως άνω διάταξη ορίστηκε ότι με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μετατίθεται η αργία της 1ης Μαΐου σε άλλη εργάσιμη ημέρα, εφόσον συμπίπτει με Κυριακή, με ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας ή με τη Δευτέρα του Πάσχα.
  • η 28η Οκτωβρίου η οποία προστέθηκε στις υποχρεωτικές αργίες δυνάμει του άρθρου 60 του Ν. 4808/2021, ενώ μέχρι την δημοσίευση του νόμου είχε το χαρακτήρα της προαιρετικής αργίας.

Με αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων,που εκδίδονται μετά από γνωμοδότηση του ΑΣΕ και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορούν να ορίζονται και άλλες εορτές, μέχρι πέντε (5) κατ’ έτος, ως ημέρες υποχρεωτικής ή προαιρετικής αργίας ανά την Επικράτεια. Εφόσον πρόκειται για τοπικές αργίες, η αρμοδιότητα ανήκει στους Περιφερειάρχες. Με την ίδια διαδικασία δύνανται να καταργούνται ή να αλλάζουν οι προβλεπόμενες αργίες (άρθρο 60 Ν. 4808/2021).

Τοπικές Αργίες - Πολιούχοι Άγιοι
Αγ. Αικατερίνη (25 Νοεμβρίου): Κατερίνη, Σητεία
Άγιοι Πέντε Νεομάρτυρες (Κυριακή του Θωμά): Σαμοθράκη
Άγιοι Νίκανδρος και Ιωαννίκιος (4 Νοεμβρίου): Αριδαία
Άγιοι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος (29 Ιουνίου): Γιαννιτσά
Άγιο Πνεύμα (Δευτέρα, 7 βδομάδες μετά την Ανάσταση): Πολύκαστρο
Αγ. Αθανάσιος (18 Ιανουαρίου): Διδυμότειχο, Αμφιλοχία, Κουφάλια, Ιστιαία, Χρυσό Σερρών
Αγ. Αναστάσιος (1 Φεβρουαρίου): Ναύπλιο
Απόστολος Ανδρέας (30 Νοεμβρίου): Πάτρα
Αγ. Αντώνιος (17 Ιανουαρίου): Βέροια, Περιστέρι Αττικής
Αγ. Αρσένιος (8 Μαΐου): Πάρος
Αγ. Αχίλλιος (15 Μαΐου): Λάρισα
Αγ. Βαρβάρα (4 Δεκεμβρίου): Δράμα, Αργυρούπολη
Αγ. Βησσαρίων: Καλαμπάκα, Τρίκαλα, Πύλη Τρικάλων
Αγ. Νεομάρτυρας Γεδεών (30 Δεκεμβρίου): Τύρναβος
Αγ. Γεράσιμος (4 Μαρτίου): Κεφαλονιά
Αγ. Γεώργιος (23 Απριλίου ή Δευτέρα του Πάσχα): Εράτυρα, Βεύη Φλώρινας, Σουφλί, Γουμένισσα, Νεμέα, Νιγρίτα, Σιδηρόκαστρο, Ιεράπετρα
Νεομάρτυρας Άγιος Γεώργιος ο εν Ιωαννίνοις (17 Ιανουαρίου): Ιωάννινα
Αγ. Δημήτριος (26 Οκτωβρίου): Θεσσαλονίκη, Χρυσούπολη, Ελασσόνα, Λαγκαδάς, Ναύπακτος, Κολινδρός, Σιάτιστα
Αγ. Διονύσιος (17 Δεκεμβρίου): Ζάκυνθος
Αγ. Διονύσιος Αρεοπαγίτης: (3 Οκτωβρίου) Αθήνα
Όσιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω¨: (23 Ιανουαρίου) Λιτόχωρο
Αγ. Δονάτος (30 Απριλίου): Παραμυθιά Θεσπρωτίας
Αγ. Θεοδώρα (11 Μαρτίου): Άρτα
Αγ. Θεόδωρος ο Βυζαντινός (17 Φεβρουαρίου): Μυτιλήνη
Αγίων Θεοδώρων Τήρωνος και Στρατηλάτου (Α' Σάββατο Νηστειών): Ορεστιάδα
Όσιος Θεοφάνης: Νάουσα Ημαθίας
Αγ. Ιωάννης (29 Αυγούστου): Ξάνθη, Πτολεμαΐδα
Aγ. Iωάννης ο Kαλοκτένης: Θήβα
Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη (21 Μαΐου): Σάπες, Καλαμπάκι, Καστελόριζο, Λαγολιό Ηρακλείου
Αγ. Κυριακή (7 Ιουλίου): Σέρβια
Αγ. Κωνσταντίνος ο Υδραίος (14 Νοεμβρίου): Ρόδος
Άγ. Λουκάς (18 Οκτωβρίου): Λαμία, Έδεσσα
Αγ. Μαρίνα (17 Ιουλίου): Λέρος
Αγ. Μαρκέλλα (22 Ιουλίου): Χίος
Αγ. Μηνάς (11 Νοεμβρίου): Ηράκλειο, Καστοριά, Ελευθερούπολη, Σαλαμίνα
Αγ. Μύρωνας (17 Αυγούστου): Αντικύθηρα
Αγ. Νικήτας (21 Ιουνίου): Σέρρες, Νίσυρος
Αγ. Νικόλαος (6 Δεκεμβρίου): Αλεξανδρούπολη, Βόλος, Γαλαξείδι, Δελφοί, Κοζάνη, Οινούσσες, Πολύγυρος, Πάργα, Νέα Αλικαρνασσός, Σύρος, Ακρολίμνη Πέλλας, Παλαιά Επίδαυρος Αργολίδας
Αγ. Νικόλαος ο Καρπενησιώτης (23 Σεπτεμβρίου): Καρπενήσι
Όσιος Θεόφιλος ο μυροβλήτης: Νέα Ζίχνη
Όσιος Νίκων ο μετανοείτε (26 Νοεμβρίου): Σπάρτη
Παναγία Κουνίστρα: Σκιάθος
Παναγία η Μυρτιδιώτισσα: Πύλος
Παναγία Τρυπητή (Ζωοδόχος Πηγή): Αίγιο
Παναγία Γιάτρισσα (8 Σεπτεμβρίου): Λουτράκι
Αγ. Παντελεήμονας (27 Ιουλίου): Φλώρινα, Κάτω Νευροκόπι, Παρανέστι, Τήλος
Αγ. Παρασκευή (26 Ιουλίου): Αγία Παρασκευή Αττικής,Κομοτηνή, Χαλκίδα, Σταυρός Θεσσαλονίκης
Απόστολος Παύλος (29 Ιουνίου): Κόρινθος, Καβάλα
Άγιοι πεντεκαίδεκα Μάρτυρες (28 Νοεμβρίου): Κιλκίς
Αγ. Πέτρος επίσκοπος Άργους (3 Μαΐου): Άργος
Τίμιος Πρόδρομος (24 Ιουνίου): Ξάνθη
Άγιος Ρηγίνος (25 Φεβρουαρίου): Σκόπελος
Αγ. Σεραφείμ (6 Μαΐου ή την Κυριακή των Μυροφόρων): Καρδίτσα, Λιβαδειά
Αγ. Στέφανος (27 Δεκεμβρίου): Σκύδρα
Άγιος Σώζων: (7 Σεπτεμβρίου): Λήμνος
Αγ. Σπυρίδων (12 Δεκεμβρίου): Κέρκυρα, Μεσολόγγι, Πειραιάς, Κίσαμος
Αγίων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ (8 Νοεμβρίου): Αιτωλικό, Μυτιλήνη
Αγ. Χαραλάμπης (10 Φεβρουαρίου): Πρέβεζα
Αγ. Χαράλαμπος: Πύργος Ηλείας, Κέα
Αγ. Χριστόφορος (9 Μαΐου): Αγρίνιο, Πικέρμι
Υπαπαντή του Χριστού (2 Φεβρουαρίου): Καλαμάτα
Αγ. Φανούριος (27 Αυγούστου): Ρόδος
Κοίμηση της Θεοτόκου (15 Αυγούστου): Αλεξάνδρεια Μακεδονίας, Ροδολίβος, Ηράκλεια
Γέννηση της Θεοτόκου (8 Σεπτεμβρίου): Ιερισσός, Γερακαρού Θεσσαλονίκης
Εισόδια της Θεοτόκου (21 Νοεμβρίου): Προσοτσάνη
Ευαγγελισμός της Θεοτόκου (25 Μαρτίου): Βράσταμα Χαλκιδικής
Μεταμόρφωση του Σωτήρος : Κιάτο
Προφήτης Ηλίας : Ίασμος

Ποιες είναι υποχρεωτικές και πώς πληρώνονται
Οι κατ' έθιμο αργίες μπερδεύουν πολλές φορές τους εργαζόμενους για το αν πρέπει να εργαστούν τις ημέρες αυτές και αν φυσικά πληρώνονται με προσαύξηση. Η Πρωτοχρονιά δεν ανήκει στις υποχρεωτικές αργίες από το νόμο, αλλά στις κατ' έθιμο που χορηγούνται είτε βάσει ειδικών ρυθμίσεων σε ΣΣΕ, Κανονισμούς εργασίας κλπ, είτε κατ’ έθιμο, είτε οικειοθελώς από τον εργοδότη.

H διαφορά μεταξύ των υποχρεωτικών αργιών και των κατ' έθιμο ή προαιρετικών, είναι ότι στις υποχρεωτικές αργίες απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις γιορτές.

Αμοιβή ημερών υποχρεωτικής αργίας

Για τις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν
Στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν καταβάλλεται χωρίς κάποια προσαύξηση το σύνηθες ημερομίσθιο σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, ενώ σε όσους αμείβονται με μισθό καταβάλλεται ο μηνιαίος μισθός τους.

Για τις επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν
Οι εργαζόμενοι δικαιούνται:

Αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν

Αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό:
α) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν

β) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (πχ από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.

Ποινές
Σε περίπτωση που ο εργοδότης χωρίς άδεια της αρχής απασχολήσει το προσωπικό κατά την Κυριακή ή τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 6 μηνών και χρηματική ποινή.










 

Δημοσιεύθηκε στις 20 March 2023 | 3:00 pm


Έρευνα: Υψηλά ποσοστά καρκίνου σε πιλότους μαχητικών και πληρώματα εδάφους


Πολύ υψηλά ποσοστά καρκίνου μεταξύ των πιλότων μαχητικών αεροσκαφών, διαπίστωσε μακροχρόνια μελέτη του Πενταγώνου, ενώ για πρώτη φορά αποδείχτηκε ότι αρρωσταίνουν συχνότερα και τα πληρώματα εδάφους.

Τα δεδομένα ερευνώνται εδώ και καιρό από συνταξιούχους αεροπόρους, οι οποίοι έχουν σημάνει συναγερμό εδώ και χρόνια, σχετικά με τον αριθμό των μελών του πληρώματος αέρος και εδάφους που γνώριζαν ότι είχαν καρκίνο, ενώ τους είχαν διαβεβαιώσει ότι παλαιότερες στρατιωτικές μελέτες είχαν δείξει ότι δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τον γενικό πληθυσμό των ΗΠΑ.

Ωστόσο, στη μακροχρόνια μελέτη του σε σχεδόν 900.000 στρατιωτικούς που πέταξαν ή εργάστηκαν σε στρατιωτικά αεροσκάφη μεταξύ 1992 και 2017, το Πεντάγωνο διαπίστωσε ότι τα μέλη του πληρώματος αεροπορίας, είχαν 87% υψηλότερο ποσοστό μελανώματος και 39% υψηλότερο ποσοστό καρκίνου του θυρεοειδούς, ενώ οι άνδρες είχαν 16% υψηλότερο ποσοστό καρκίνου του προστάτη και οι γυναίκες 16% υψηλότερο ποσοστό καρκίνου του μαστού. Συνολικά, τα αεροπορικά πληρώματα είχαν 24% υψηλότερο ποσοστό καρκίνου όλων των τύπων.


Παράλληλα, η μελέτη έδειξε ότι τα πληρώματα εδάφους είχαν 19% υψηλότερο ποσοστό καρκίνου του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, 15% υψηλότερο ποσοστό καρκίνου του θυρεοειδούς και 9% υψηλότερο ποσοστό καρκίνου των νεφρών, ενώ οι γυναίκες είχαν 7% υψηλότερο ποσοστό καρκίνου του μαστού. Το συνολικό ποσοστό για καρκίνους όλων των τύπων ήταν 3% υψηλότερο.

Ωστόσο, υπάρχουν και καλά νέα. Τόσο τα πληρώματα εδάφους, όσο και αεροπορικά, είχαν πολύ χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του πνεύμονα, ενώ οι ιπτάμενοι είχαν χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου της ουροδόχου κύστης και του παχέος εντέρου.

Σημειώνεται ότι η μελέτη απαιτήθηκε από το Κογκρέσο στο αμυντικό νομοσχέδιο του 2021.

Τώρα, βέβαια, επειδή βρέθηκαν υψηλότερα ποσοστά, το Πεντάγωνο θα πρέπει να διεξαγάγει μια ακόμη μεγαλύτερη έρευνα, προκειμένου να διαπιστώσει τον λόγο που τα πληρώματα αρρωσταίνουν.

Η απομόνωση πιθανών αιτιών είναι δύσκολη και το Πεντάγωνο σημειώνει ότι αυτή η μελέτη «δεν υπονοεί ότι η στρατιωτική θητεία σε επαγγέλματα πληρώματος αεροπλάνου ή πληρώματος εδάφους προκαλεί καρκίνο, επειδή υπάρχουν πολλοί πιθανοί συγχυτικοί παράγοντες που δεν μπορούσαν να ελεγχθούν σε αυτήν την ανάλυση, όπως το οικογενειακό ιστορικά, το κάπνισμα ή η χρήση αλκοόλ».

Εντούτοις, τα πληρώματα της αεροπορίας έχουν ζητήσει εδώ και καιρό να εξεταστούν προσεκτικά ορισμένοι από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες στους οποίους εκτίθενται, όπως τα καύσιμα, οι διαλύτες που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό και συντήρηση των εξαρτημάτων του αεροσκάφους, οι αισθητήρες και οι πηγές ενέργειάς τους και τα τεράστια συστήματα ραντάρ στα καταστρώματα των πλοίων στα οποία προσγειώνονται τα αεροσκάφη.










 

Δημοσιεύθηκε στις 20 March 2023 | 2:00 pm


Οι σημαντικότεροι λόγοι για τους οποίος μπορεί να «μας αφήσει» το όχημά μας στο δρόμο


Ένας από τους μεγαλύτερους αυτοκινητιστικούς οργανισμούς, η γερμανική ADAC, δημοσιοποίησε τους τρεις σημαντικότερους λόγους που οι οδηγοί μένουν στο δρόμο με το αυτοκίνητό τους και καλούν την οδική βοήθεια.

H πιο συνηθισμένη αιτία ακινητοποίησης ενός αυτοκινήτου ήταν η μπαταρία, σύμφωνα με την έρευνα το 2022. Το 43,2% από τις συνολικές κλήσεις έδειξαν ότι η μπαταρία δεν είχε τη δύναμη να κινήσει τον κινητήρα και χρειάζονταν άμεσα αλλαγή. Ωστόσο το ποσοστό των αιτιών το 2022 ήταν μικρότερο από τις αντίστοιχες κλήσεις που είχαν γίνει το 2021 (46,2%).

Η δεύτερη πιο συνηθισμένη αιτία ακινητοποίησης ενός αυτοκινήτου είναι η βλάβη στον κινητήρα (23,8%) και είχε να κάνει κυρίως με προβλήματα στην τροφοδοσία καυσίμου, (ψεκασμός, ανάφλεξη κ.ά.). Σε ποσοστό 10,4%, ο τρίτος συχνότερος λόγος που απαιτούσε τη βοήθεια της οδικής βοήθειας ήταν το πρόβλημα με τη μίζα, καθώς αυτή δεν ήταν σε θέση να εκκινήσει τον κινητήρα, παρά το γεγονός ότι η μπαταρία ήταν σε πολύ καλή κατάσταση.

Η βοήθεια που πρόσφεραν στα ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα αυξήθηκε αισθητά πέρσι σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, αφού για τις αντίστοιχες περιπτώσεις το 2021 η εταιρεία είχε 25.000 κλήσεις, ενώ το 2022 οι αντίστοιχες κλήσεις ήταν 52.000. Οι υπεύθυνοι της γερμανικής εταιρείας αναφέρουν ότι ο λόγος που συνέβη κάτι τέτοιο είναι η μεγάλη αύξηση των πωλήσεων και της κυκλοφορίας των υβριδικών και ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενώ η παλαιότητα οδηγεί αναπόφευκτα σε φθορές των ηλεκτρικών συστημάτων. Σε ποσοστό πάνω από 50% κύρια αιτία για τα ηλεκτρικά οχήματα ήταν το σύστημα εκκίνησης, ενώ συγκεκριμένα εξαρτήματα όπως η μπαταρία, ο ηλεκτροκινητήρας ή η τεχνολογία φόρτισης σπάνια ευθύνονται για βλάβες και ακινητοποίηση ενός οχήματος.











 

Δημοσιεύθηκε στις 20 March 2023 | 1:00 pm


1.000 παιδιά πεθαίνουν καθημερινά σε όλο τον κόσμο από μολυσμένο νερό


Το μολυσμένο νερό και η έλλειψη υποδομών υγιεινής θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή σχεδόν 200 εκατομμυρίων παιδιών σε όλο τον κόσμο, τονίζει σήμερα (20.03.2023) σε ανάλυσή της η UNICEF

Καθημερινά, πάνω από 1.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών πεθαίνουν εξαιτίας ασθενειών που τους προκάλεσε η πόση μολυσμένου νερού, η έλλειψη καθαρισμού του νερού και υγιεινής, αναφέρει η UNICEF. Συνολικά 190 εκατομμύρια ανήλικα σε 10 αφρικανικές χώρες διατρέχουν κίνδυνο, σύμφωνα με την ανάλυση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα παιδιά.


Η κατάσταση είναι πιο ανησυχητική σε κράτη της δυτικής και της κεντρικής Αφρικής, πιο συγκεκριμένα στο Μπενίν, στην Μπουρκίνα Φάσο, στο Καμερούν, στο Τσαντ, στην Ακτή Ελεφαντοστού, τη Γουινέα, το Μαλί, τον Νίγηρα, τη Νιγηρία και τη Σομαλία, διευκρινίζει.

Πολλές από τις χώρες αυτές μαστίζονται από αστάθεια και ένοπλες συρράξεις, κάτι που περιπλέκει ακόμα περισσότερο την πρόσβαση των παιδιών σε καθαρό νερό.


Μεθαύριο Τετάρτη είναι η διεθνής Ημέρα για το Νερό. Είναι επίσης η ημέρα που ξεκινά η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Νερό στη Νέα Υόρκη. Σκοπός είναι να εξεταστεί το εύρος στο οποίο μπορούν να επιτευχθούν συμφωνημένοι στόχοι, ιδίως ο Στόχος Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) να εξασφαλιστεί πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό για όλους μέχρι το 2030.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε παγκόσμια κλίμακα —ή με άλλα λόγια, ο ένας στους τέσσερις— δεν έχει σήμερα πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό.










 

Δημοσιεύθηκε στις 20 March 2023 | 12:00 pm


Μarket Pass: Πληρώνονται όσοι υπέβαλαν τις αιτήσεις τους έως τις 15 Μαρτίου

Eurokinissi

Ωρα πληρωμών για τους δικαιούχους του Market Pass. Μετά τον πρώτο κύκλο πληρωμών του επιδόματος που έγινε στις 3 Μαρτίου σειρά παίρνουν αυτή την εβδομάδα όσοι υπέβαλαν τις αιτήσεις τους έως τις 15 Μαρτίου. 

Τα νοικοκυριά που έχουν επιλέξει να λάβουν τα χρήματα της ενίσχυσης με πίστωση στην άυλη ψηφιακή κάρτα θα πληρωθούν για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο ενώ όσοι έχουν επιλέξει την κατάθεση του Market Pass σε τραπεζικό λογαριασμό τους θα λάβουν τριπλή δόση και συγκεκριμένα για τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο.

Να σημειωθεί ότι τρεις στους τέσσερις δικαιούχους γύρισαν την πλάτη στην ψηφιακή κάρτα και προτίμησαν να δουν τα χρήματα στον λογαριασμό τους παρά το γεγονός ότι είναι ψαλιδισμένα κατά 20%.

Οι δικαιούχοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν όπως θέλουν τα χρήματα του επιδόματος που θα κατατεθούν στον τραπεζικό λογαριασμό, η ψηφιακή κάρτα χρησιμοποιείται αποκλειστικά σε καταστήματα τροφίμων από σουπερμάρκετ και κρεοπωλεία έως φούρνους και μίνι μάρκετ.

Tο μέτρο καλύπτει την περίοδο από τον Φεβρουάριο έως και τον Ιούλιο του 2023, δικαιούχοι του προγράμματος «Market Pass» είναι φυσικά πρόσωπα, άγαμα, έγγαμα, μέρη συμφώνου συμβίωσης, εν διαστάσει, διαζευγμένα ή σε κατάσταση χηρείας, τα οποία είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και εμπίπτουν στα κριτήρια εισοδήματος και αξίας ακίνητης περιουσίας της παραγράφου 1 του άρθρου 2 της ΚΥΑ.

Η ενίσχυση χορηγείται σε επίπεδο νοικοκυριού. Ως μέλη του νοικοκυριού λογίζονται οι σύζυγοι / τα μέρη συμφώνου συμβίωσης, τα εξαρτώμενα τέκνα τους, τα λοιπά εξαρτώμενα από αυτούς μέλη και οι φιλοξενούμενοί τους σύμφωνα με την τελευταία Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού έτους 2021, όπως αυτή υποβλήθηκε έως και 31/12/2022.

Το ύψος της ενίσχυσης ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που καθορίζεται σε διακόσια είκοσι (220) ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά εκατό (100) ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού με ανώτατο όριο τα χίλια (1.000) ευρώ αγορών.










 

Δημοσιεύθηκε στις 20 March 2023 | 11:00 am


Ρεύμα: Νέες μειώσεις τιμών τον Απρίλιο

INTIME

Οι πληροφορίες ήθελαν οι πάροχοι να προχωρούν έναντι του Μαρτίου σε μειώσεις των ονομαστικών τιμών ρεύματος κατά 10%, σύμφωνα με συγκρατημένες προβλέψεις, και κατά 20% με τις πλέον αισιόδοξες.

Με αυτά τα δεδόμενα οι χαμηλότερες τιμές αναμένεται να είναι γύρω στα 0,15 με 0,17 ευρώ ανά κιλοβατώρα και οι υψηλότερες στα 0,20 με 0,23 ευρώ ανά κιλοβατώρα.


Ο τελικός βέβαια λογαριασμός θα καθοριστεί από το ύψος της επιδότησης που θα ανακοινώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η απόφαση θα γίνει γνωστή μέχρι το τέλος του μήνα.

Την ίδια στιγμή, προς το τέλος του βαδίζει και το θρίλερ των συμβάσεων προμήθειας ρεύματος της ΔΕΗ με τις βιομηχανίες. Αυτές θα είναι πλέον μακροχρόνιες με σταθερές τιμές και το ρεύμα θα παράγεται από τα φθηνά φωτοβολταϊκά πάρκα. Και για το θέμα αυτό οι ανακοινώσεις παραπέμπονται προς το τέλος του μήνα.

Οι χρεώσεις για τον Μάρτιο ανά πάροχο ενέργειας ήταν:

ΔΕΗ: για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, 19,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 19,9 το Φεβρουάριο)/ για υψηλότερη κατανάλωση, 20,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 21,1)/ νυχτερινό τιμολόγιο: 15,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 15,8).

Protergia: χωρίς έκπτωση συνέπειας 24,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με έκπτωση συνέπειας 18,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα (αμετάβλητα).

Ήρων Protect: 24,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 24,9 το Φεβρουάριο).

Elpedison: 23 λεπτά ανά κιλοβατώρα ημερήσια χρέωση και 22,33 λεπτά το νυχτερινό (από 19,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα και 18,83 αντίστοιχα το Φεβρουάριο).

NRG: 19,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα χωρίς έκπτωση συνέπειας (από 22,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα το Φεβρουάριο).

Watt&Volt: αμετάβλητο στα 24,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Φυσικό Αέριο Ελλάδος: 24,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα χωρίς έκπτωση συνέπειας (από 25,1) και 18,5 με έκπτωση (από 18,8).

Zenith: 19,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 19,49) για μηνιαία κατανάλωση έως 270 κιλοβατώρες, και 20,4 (από 20,49) για την υπερβάλλουσα.










 

Δημοσιεύθηκε στις 20 March 2023 | 10:00 am


Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Δευτέρα 20 Μαρτίου

Pixabay

Της Αγίας Κλαυδίας και του Αγίου Ροδιανού είναι σήμερα Δευτέρα 20 Μαρτίου.

Τα ονόματα που γιορτάζουν σήμερα είναι:

Κλώντια, Κλόντια, Κλαύδια, Κλό
Ροδιανός, Ροδινός, Ροδίνης, Ρόδης, Ροδιανή, Ροδιάνα, Ροδή, Ροδία
Eπίσης, σήμερα είναι:

Διεθνής Ημέρα της Γης
Παγκόσμια Ημέρα Αποχής από το Κρέας
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας
Διεθνής Ημέρα Αστρολογίας
Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου για τα Παιδιά και τους Νέους
Διεθνής Ημέρα Γαλλοφωνίας







 

Δημοσιεύθηκε στις 20 March 2023 | 9:00 am


Πόσο αυξάνονται οι δόσεις δανείων μετά τη νέα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ - Παραδείγματα

ΑΡ

«Φωτιά» έχουν πάρει οι δόσεις δανείων λόγω των διαρκών αυξήσεων επιτοκίων από την ΕΚΤ, με τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να είναι αντιμέτωπα με διαρκείς πιέσεις. Και καθώς η ΕΚΤ δεν βάζει φρένο στις αυξήσεις, το διατραπεζικό euribor με το οποίο είναι συνδεδεμένα τα περισσότερα δάνεια, θα συνεχίσει να παίρνει την ανιούσα.

Αναφορικά με τις ενδείξεις για τη μελλοντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής της (forward guidance), δεδομένης της αυξημένης αβεβαιότητας στις αγορές, η ΕΚΤ υιοθέτησε πλήρως την προσέγγιση σύμφωνα με την οποία οι αποφάσεις για την πορεία των επιτοκίων θα καθορίζονται από την αξιολόγηση των οικονομικών και χρηματοοικονομικών στοιχείων (datadependent approach), σε αντίθεση με την πρόθεση που είχε διατυπώσει στις τελευταίες συνεδριάσεις για σημαντική περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το euribor 3μήνου, που αποτελεί τη βάση υπολογισμού για τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα κοντά στο 3,5% καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, παγιώνοντας τις αυξημένες δόσεις σε όλες τις κατηγορίες υφιστάμενων δανείων. Με βάση τις ίδιες εκτιμήσεις, οι πρώτες μειώσεις θα ξεκινήσουν το 2024 και συγκεκριμένα από το τέλος του πρώτου τριμήνου και μετά, αλλά θα είναι συγκρατημένες και σύμφωνα με τις προβλέψεις το euribor θα διαμορφωθεί κοντά στο 2,7% στα τέλη του 2024 και στο 2,5% το 2025.


Με βάση αυτές τις προβλέψεις, η συνολική επιβάρυνση για ένα στεγαστικό δάνειο θα διαμορφωθεί περίπου από 200 έως και 300 ευρώ για ένα υφιστάμενο δάνειο 100.000 ευρώ με διάρκεια 20 ή 30 χρόνια και spread 2,5% ή 3,5% αντίστοιχα. Πρόκειται για δάνεια που δόθηκαν την προηγούμενη δεκαετία με κυμαινόμενο επιτόκιο και όχι αυτά που είχαν δοθεί πριν από το 2008 και τα οποία εφόσον εξυπηρετούνται κανονικά, έχουν αποπληρώσει σε μεγάλο βαθμό τους τόκους και πλέον αποπληρώνουν μόνο κεφάλαιο.

Παραδείγματα
Τα παραδείγματα για τις μηνιαίες αυξήσεις στις δόσεις μετά την τελευταία αναπροσαρμογή των επιτοκίων της ΕΚΤ είναι ενδεικτικά:

  • Δανειολήπτης με στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ, διάρκειας 20 χρόνια, πλήρωνε πριν την νέα αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ δόση 666 ευρώ. Πλέον μετά την αναπροσαρμογή του euribor θα πληρώσει δόση 680 ευρώ.
  • Δανειολήπτης με στεγαστικό δάνειο 200.000 ευρώ, διάρκειας 25 χρόνια, πλήρωνε πριν την νέα αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ δόση 1.183 ευρώ. Πλέον μετά την αναπροσαρμογή του euribor θα πληρώσει δόση 1.212 ευρώ.
  • Δανειολήπτης με στεγαστικό δάνειο 60.000 ευρώ, διάρκειας 10 ετών, πλήρωνε πριν την νέα αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ δόση 639 ευρώ. Πλέον μετά την αναπροσαρμογή του euribor θα πληρώσει δόση 647ευρώ.
  • Δανειολήπτης με στεγαστικό δάνειο 150.000 ευρώ, διάρκειας 15 ετών, πλήρωνε πριν την νέα αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ δόση 1.195 ευρώ. Πλέον μετά την αναπροσαρμογή του euribor θα πληρώσει δόση 1.215 ευρώ.
  • Δανειολήπτης με επιχειρηματικό δάνειο 200.000 ευρώ διάρκεια αποπληρωμής τα 10 χρόνια πλήρωνε πριν την νέα αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ δόση 2.439 ευρώ. Πλέον μετά την αναπροσαρμογή του euribor θα πληρώσει δόση 2.465 ευρώ.
  • Δανειολήπτης με επιχειρηματικό δάνειο 150.000 ευρώ διάρκεια αποπληρωμής τα 15 χρόνια πλήρωνε πριν την νέα αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ δόση 1.443 ευρώ. Πλέον μετά την αναπροσαρμογή του euribor θα πληρώσει δόση 1.465 ευρώ.









 

Δημοσιεύθηκε στις 20 March 2023 | 8:00 am


Τροχαίο με νεκρό στη Μεσογείων - Αυτοκίνητο παρέσυρε πεζό

Intime News

Ένα τραγικό τροχαίο δυστύχημα έγινε στη Λεωφόρο Μεσογείων, με ένα αυτοκίνητο να παρασύρει και να τραυματίζει θανάσιμα έναν πεζό. Το δυστύχημα έγινε το βράδυ της Κυριακής, στο ύψος του Ψυχικού, στην διασταύρωση της Μεσογείων με τη Χαριτονίδου, όπως ανέφερε στο OPEN.

Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μετέφερε τον άνδρα ηλικίας 73 ετών στο νοσοκομείο αλλά παρά τις προσπάθειες των γιατρών εκείνος υπέκυψε στα τραύματά του.


Ο οδηγός συνελήφθη και οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα προκειμένου να δώσει εξηγήσεις και να παραπεμφθεί στο Αυτόφωρο.











 

Δημοσιεύθηκε στις 20 March 2023 | 7:33 am


Θεσσαλονίκη: Πατέρας κλειδώθηκε με τα δίδυμα παιδιά του στο αυτοκίνητο και άνοιξε φιάλες υγραερίου

Eurokinissi

Ένα απίστευτο αλλά και πρωτοφανές περιστατικό σημειώθηκε νωρίς το βράδυ της Κυριακής σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, όταν ένας πατέρας κλειδώθηκε με τα δίδυμα ανήλικα παιδιά του στο αυτοκίνητο και φέρεται να άνοιξε φιάλες υγραερίου!

Συγκεκριμένα, όπως έγραψε το Newsbomb.gr, οι αστυνομικοί δέχθηκαν στις 20:30 της Κυριακής (19/3) μια καταγγελία, από μία γυναίκα, ότι ο πρώην σύζυγός της, απόστρατος της Αεροπορίας και τα δίδυμα παιδιά της, περίπου τριών ετών ήταν κλειδωμένα σε όχημα στην περιοχή του Μελισσοχωρίου Θεσσαλονίκης και ότι μυρίζει υγραέριο.

Αστυνομικοί έφτασαν άμεσα στο σημείο, έσπασαν το τζάμι και απεγκλώβισαν τα παιδιά και τον πατέρα από το όχημα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπήρχε οσμή υγραερίου και τα παιδιά ήταν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση.

Παράλληλα, κλήθηκαν ενισχύσεις και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ ενώ ενημερώθηκε και η Πυροσβεστική Υπηρεσία χωρίς να χρειαστεί να συνδράμει.


Τα δίδυμα παιδιά διακομίσθηκαν στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο και δεν διατρέχουν κάποιο κίνδυνο η ζωή τους ενώ ο πατέρας διακομίστηκε στο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο. Στο αυτοκίνητο εντοπίστηκαν δύο φιάλες υγραερίου ενώ διερευνώνται οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το περιστατικό.








 

Δημοσιεύθηκε στις 20 March 2023 | 7:14 am


Καιρός: Γενικά αίθριος με Άνοδο της θερμοκρασίας


Γενικά αίθριος καιρός θα είναι σήμερα ο καιρός, με αραιές νεφώσεις που το βράδυ στα δυτικά θα πυκνώσουν. Στην Κρήτη τις πρωινές ώρες θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών. Η ορατότητα στα δυτικά τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα νοτιοανατολικά τοπικά 7 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες έως 8 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα φτάσει τους 16 με 18 και τοπικά στα ηπειρωτικά και τη νότια νησιωτική χώρα τους 19 με 20 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις από το απόγευμα.
Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά έως 5 μποφόρ, από το μεσημέρι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις κυρίως το απόγευμα.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις από τις προμεσημβρινές ώρες που τη νύχτα στα δυτικά θα πυκνώσουν.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που το βράδυ θα πυκνώσουν και τη νύχτα είναι πιθανό να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές στο Ιόνιο.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και το απόγευμα στο Ιόνιο από δυτικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις από τις προμεσημβρινές ώρες που τη νύχτα στα δυτικά θα πυκνώσουν.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Στις Κυκλάδες γενικά αίθριος, με λίγες νεφώσεις τις πρωινές και βραδινές ώρες. Στην Κρήτη λίγες νεφώσεις, που τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά αυξημένες και είναι πιθανό να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Βόρειοι 5 με 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 17 και στην Κρήτη έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις από το βράδυ.
Ανεμοι: Στα βόρεια βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. Στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 7 και πρόσκαιρα το πρωί τοπικά 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις από το απόγευμα.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα νότια βόρειοι 4 με 5 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΡΙΤΗ 21-03-2023
Στην ανατολική νησιωτική χώρα και τη Θράκη, αραιές νεφώσεις που από το απόγευμα θα πυκνώσουν και το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη Ελλάδα προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία και στα υπόλοιπα τμήματα και κυρίως στο Ιόνιο σποραδικές καταιγίδες. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας. Τα φαινόμενα το βράδυ στα δυτικά θα εξασθενήσουν.
Οι άνεμοι θα είναι στα δυτικά μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις έως 5 μποφόρ. Βαθμιαία στα νότια πελάγη θα στραφούν σε δυτικών διευθύνσεων με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά και θα φτάσει στα βορειοδυτικά τους 15 με 16 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές 18 με 20 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 22-03-2023
Στην ανατολική χώρα προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές, στα θαλάσσια και παραθαλάσσια πιθανώς τοπικές καταιγίδες και βαθμιαία βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Η ορατότητα στα δυτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα πελάγη τοπικά 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ηπειρωτικά.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 23-03-2023
Γενικά αίθριος προβλέπεται ο καιρός στη χώρα, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στο Αιγαίο τοπικά 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24-03-2023
Γενικά αίθριος προβλέπεται ο καιρός στη χώρα, με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα.
Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, στρεφόμενοι σταδιακά σε δυτικούς νοτιοδυτικούς, στα νότια πελάγη τοπικά έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 25-03-2023
Γενικά αίθριος προβλέπεται ο καιρός στη χώρα, με αραιές νεφώσεις οι οποίες σταδιακά στα βόρεια θα πυκνώσουν.
Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.


 

Δημοσιεύθηκε στις 20 March 2023 | 7:02 am


Μαϊντανός: Τα οφέλη της συμπερίληψης του μαϊντανού στη διατροφή σας

Ο μαϊντανός είναι ένα μεσογειακό βότανο και οι δύο πιο δημοφιλείς ποικιλίες του είναι το ιταλικό πλατύφυλλο και το γαλλικό σγουρό φύλλο. Αυτό το βότανο έχει χρησιμοποιηθεί για πολλά χρόνια για τη διαχείριση φλεγμονωδών ασθενειών, αλλεργιών και υψηλής αρτηριακής πίεσης. Τώρα χρησιμοποιείται ευρέως ως αποξηραμένο μπαχαρικό ή φρέσκο γαστρονομικό φυτό. Το ζωηρό πράσινο χρώμα και η πικρή του γεύση ταιριάζουν με μια ποικιλία πιάτων.



Επιπλέον, το φυτό είναι γεμάτο βιταμίνες, ιδιαίτερα βιταμίνη Κ, η οποία είναι απαραίτητη για υγιή οστά και πήξη του αίματος. Οι βιταμίνες Α και C, που είναι σημαντικά θρεπτικά συστατικά με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, είναι επίσης άφθονες. Περιέχει επίσης πολύ λίγες θερμίδες ενώ είναι γευστικό, καθιστώντας το ένα φανταστικό συστατικό με λίγες θερμίδες για πολλά πιάτα.
Παρακάτω αναφέρονται μερικά από τα οφέλη του μαϊντανού για την υγεία:Πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά: Ο μαϊντανός είναι μια πλούσια πηγή βιταμινών και μετάλλων, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α, C και Κ, καθώς και φυλλικού οξέος, σιδήρου και καλίου. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της συνολικής υγείας και την πρόληψη διαφόρων ασθενειών.
Είναι καλός για τα μάτια: Τα οφέλη του μαϊντανού για τα μάτια οφείλονται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε δύο αντιοξειδωτικά — την προβιταμίνη Α καροτενοειδές και τη βήτα-καροτίνη — που χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό για την ενίσχυση της υγείας των ματιών. Αυτά τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τον κερατοειδή και τον αμφιβληστροειδή από βλάβες καθώς ωριμάζει ένα άτομο, βοηθώντας στην πρόληψη παθήσεων των ματιών όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης. Επιπλέον, η βιταμίνη Α καταπολεμά τα ορατά σημάδια γήρανσης στο δέρμα, προστατεύει τα μάτια και το δέρμα από τις βλάβες από τις ακτίνες UV και μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην αποφυγή του καρκίνου του δέρματος.
Αντιοξειδωτικές ιδιότητες: Ο μαϊντανός περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά, ιδιαίτερα φλαβονοειδή, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του οργανισμού από το οξειδωτικό στρες και τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Αυτά τα αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.

Πεπτική υγεία: Ο μαϊντανός έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για τη βελτίωση της πέψης και τη μείωση του φουσκώματος και του μετεωρισμού. Το βότανο περιέχει ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση των πεπτικών ενζύμων και στη βελτίωση της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών.
Υγεία των οστών: Η βιταμίνη Κ, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών, υπάρχει στον μαϊντανό σε επαρκείς ποσότητες. Η οστεοπόρωση και άλλες διαταραχές των οστών μπορούν να αποφευχθούν με τη λήψη βιταμίνης Κ, η οποία βοηθά στην ενεργοποίηση των πρωτεϊνών που εμπλέκονται στην ανοργανοποίηση των οστών.
Υγεία του δέρματος: Τα αντιοξειδωτικά του μαϊντανού και η βιταμίνη C μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματος από τις ακτίνες UV και άλλους περιβαλλοντικούς ρύπους. Επιπλέον, μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του τόνου του δέρματος και στη μείωση της ορατότητας των πτυχών και των λεπτών γραμμών.

ΠΗΓΗ

Δημοσιεύθηκε στις 19 March 2023 | 2:06 pm


«Καμπανάκι» για το δημογραφικό: Αυξάνονται οι άνω των 65 ετών, μειώνεται ο πληθυσμός της Ελλάδας


Ποιες είναι οι επιπτώσεις των δημογραφικών εξελίξεων στο οικογενειακό περιβάλλον των άνω των 65 ετών – Ποιοι κινδυνεύουν να μείνουν μόνοι τους

H μείωση της γονιμότητας και η αύξηση του προσδόκιμου ζωής οδήγησαν μεταπολεμικά στην προοδευτική αύξηση του ειδικού βάρους των ηλικιωμένων ατόμων, μια αύξηση μη αναστρέψιμη τις αμέσως απόμενες δεκαετίες καθώς το πλήθος των 65 ετών και άνω θα συνεχίσει να αυξάνεται ενώ ο συνολικός πληθυσμός της Ελλάδας θα μειώνεται.

Η μείωση όμως, της γονιμότητας (κυρίως δε η αύξηση της ατεκνίας) και της θνησιμότητας σε συνδυασμό με τις αλλαγές στη σύσταση και διάλυση των συμβιώσεων (αύξηση της αγαμίας και των διαζυγίων) θα επηρεάσουν και τη δομή και σύνθεση στο μέλλον των νοικοκυριών των ηλικιωμένων.

Θα αυξηθούν ειδικότερα όχι μόνον οι 65 ετών και άνω συνολικά, αλλά και το πλήθος αυτών που στην καλύτερη των περιπτώσεων θα έχουν έναν πολύ περιορισμένο αριθμό ατόμων στο «στενό» οικογενειακό τους περιβάλλον, ενώ στη χειρότερη περίπτωση θα βρεθούν μόνοι. Έτσι, ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι οι υφιστάμενοι οικογενειακοί δεσμοί δεν ατονήσουν τις επόμενες δεκαετίες και με δεδομένο ότι η οικογένεια σήμερα υποκαθιστά το κράτος πρόνοιας, το διακύβευμα είναι προφανές.

Πρόκειται για κάποια από τα στοιχεία και συμπεράσματα που αναφέρονται στο 15o τεύχος της σειράς «FlashNews», ένα ψηφιακό δελτίο που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από το ΕΛΙΔΕΚ και υλοποιούμενου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Ερευνητικού Προγράμματος «Δημογραφικά Προτάγματα στην Έρευνα και Πρακτική στην Ελλάδα». Ο συγγραφέας του άρθρου αυτού (ο καθηγητής και επιστημονικός υπεύθυνος του προαναφερθέντος προγράμματος κ. Βύρων Κοτζαμάνης) εξετάζει κάποιες από τις επιπτώσεις των πρόσφατων δημογραφικών εξελίξεων στο οικογενειακό περιβάλλον των 65 ετών και άνω και ειδικότερα από πόσα άτομα θα αποτελείται το «στενό» οικογενειακό περιβάλλον των γυναικών που έχουν γεννηθεί στις αρχές της δεκαετίας του 1980 όταν υπερβούν τα 65 έτη, και, πόσο διαφοροποιημένο αυτό θα είναι από το αντίστοιχο όσων γεννήθηκαν 60 χρόνια νωρίτερα, στις αρχές της δεκαετίας του 1920 -η ίδια άσκηση θα μπορούσε φυσικά να γίνει και για τους άνδρες, τα συμπεράσματα ελάχιστα θα διαφοροποιούνταν αναφέρει ο κ. Κοτζαμάνης.

Συνοψίζοντας τα πορίσματα της έρευνάς του, ο κ. Κοτζαμάνης αναφέρει ότι οι γυναίκες που γεννήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1920 είχαν συνήθως τρία αδέλφια, από τα οποία ένα ή δυο απεβίωσαν πριν αυτές συμπληρώσουν τα 65 τους έτη. Οι περισσότερες από τις γυναίκες αυτές επιβίωσαν των δύσκολων συνθηκών της πρώτης μετά τη γέννησή τους εικοσαετίας που χαρακτηριζόταν από μια εξαιρετικά υψηλή βρεφική, παιδική και νεανική θνησιμότητα, με αποτέλεσμα 60-70% από αυτές να επέζησε μέχρι τα 65 τους. Οι γυναίκες αυτές παντρευτήκαν σχεδόν όλες (οι 9 στις 10) πριν από το 1955 με άνδρα κατά μέσο όρο 5 χρόνια μεγαλύτερό τους, και ελάχιστες χώρισαν. Όλες σχεδόν -εκτός από λίγες άτεκνες- έκαναν τα παιδιά τους (2,5 κατά μέσο όρο) πριν από το 1960, και, συμπληρώνοντας γύρω από το 1985 τα 65 τους έτη, είχαν, αυξημένες πιθανότητες να ζήσουν αλλά 15-17 χρόνια, το μεγαλύτερο τμήμα εκ των οποίων χωρίς τους συζύγους τους (αυτοί θα αποβιώσουν νωρίτερα καθώς ήταν κατά 5 χρόνια μεγαλύτεροί τους και είχαν ταυτόχρονα και μικρότερο προσδόκιμο ζωής). Οι γυναίκες αυτές φθάνοντας στα 65 τους είχαν συνήθως ήδη απωλέσει και τους δυο γεννηθέντες πριν από το 1900- γονείς τους. Είχαν όμως συνήθως εν ζωή 2-3 παιδιά λίγο μικρότερα των 30 ετών που ήταν σχεδόν όλα παντρεμένα (9 στα 10) και που το κάθε ένα από αυτά είχε ήδη -ή θα αποκτούσε σύντομα- ένα ή δυο παιδιά. Οι γυναίκες αυτές που είχαν γεννηθεί στις αρχές της δεκαετίας του 1920, στα μισά τουλάχιστον χρόνια της εναπομείνασας μετά τα 65 έτη ζωής τους ήταν χήρες με 2-3 παιδιά και 4-6 εγγόνια ηλικίας συνήθως 10-20 ετών. Το πολύ στενό οικογενειακό τους περιβάλλον περιλάμβανε επομένως στα τελευταία και πλέον δύσκολα χρόνια της ζωής τους 6-9 άτομα.

Οι εγγονές τους, οι γυναίκες δηλαδή που γεννήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1980 θα έχουν συνήθως ένα ή δυο αδέλφια, και 9 στις 10 από αυτές θα ξεπεράσουν τα 65 χρόνια. Τρεις στις τέσσερεις θα κάνουν έναν πρώτο γάμο κατά μέσο όρο γύρω στα 30 τους με έναν άνδρα κατά 3 χρόνια μεγαλύτερό τους, οι περισσότερες (δυο στις τρεις) δεν θα χωρίσουν και θα φέρουν στον κόσμο ένα ή το πολύ δυο παιδιά (όλα σχεδόν μετά το 2010). Όλες σχεδόν αυτές οι έγγαμες γυναίκες, καταλήγειο κ. Κοτζαμάνης, θα ξεπεράσουν τα 65 τους χρόνια μετά το 2045, έχοντας αυξημένες πιθανότητες να ζήσουν άλλα 25 έτη, εκ των οποίων δυο στις τρεις με τον σύζυγό τους (αν δεν έχουν χωρίσει), έναν σύζυγο που θα αποβιώσει συνήθως μια επταετία πριν από αυτές.

Επομένως, στα πρώτα χρόνια της μετά τα 65 ζωής τους θα έχουν συνήθως γύρω τους ένα ή δυο παιδιά μικρότερα συνήθως των 30 ετών (αλλά πιθανότατα όχι ακόμη εγγόνια), ενώ θα διανύσουν τα περισσότερα από τα εικοσιπέντε περίπου εναπομείναντα χρόνια τους με τον ηλικιωμένο σύζυγο-σύντροφό τους (όσες φυσικά έχουν), τα παιδιά τους – που την ίδια περίοδο θα είναι θα είναι πλέον σε «ώριμη» ηλικία-και τα 2-3 ανήλικα εγγόνια τους.

Επομένως, την τελευταία περίοδο της ζωής τους το «στενό» τους περιβάλλον θα αποτελείται από 2-5 άτομα, πολύ λιγότερα από τα 6-9 που είχαν γύρω τους στα τελευταία χρόνια της ζωής τους οι γυναίκες με την ίδια οικογενειακή κατάσταση που γεννήθηκαν εξήντα χρόνια πριν. Τα δε παιδιά των γυναικών αυτών, για τη μεγαλύτερη περίοδο ανάμεσα στα εξηκοστά πέμπτα γενέθλια της μητέρας τους και τον θάνατό της, θα έχουν, ταυτόχρονα, μη ενήλικα τέκνα και δυο εν ζωή γονείς (εκ των οποίων ο ένας πιθανότατα με προβλήματα υγείας). Σε αντίθεση επομένως, με τα παιδιά όσων γεννήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1920, θα έχουν συχνά την ευθύνη της φροντίδας τόσο των υπερήλικων γονιών τους όσο και των ανήλικων τέκνων τους για μια μεγαλύτερη περίοδο.

Μια σημαντική μειοψηφία όμως των γυναικών που γεννήθηκαν λίγο μετά το 1980 δεν θα έχει παιδιά (μια στις τέσσερεις). Οι γυναίκες αυτές, ένα τμήμα των οποίων δεν θα έχει πιθανότατα και σύντροφο ή σύζυγο, θα ζήσουν εφόσον δεν έκαναν παιδιά είτε μόνες τους είτε με τον επίσης ηλικιωμένο –εάν έχουν–σύντροφο ή σύζυγο. Το «στενό» οικογενειακό τους περιβάλλον θα περιλαμβάνει επομένως, στην καλύτερη των περιπτώσεων μόνον αυτόν (εάν υπάρχει και για όσο ζει).

Συμπερασματικά, τονίζει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Κοτζαμάνης, θνησιμότητα, γονιμότητα, σύσταση και διάλυση των συμβιώσεων, εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση τις τελευταίες δεκαετίες διαμόρφωσαν το σημερινό δημογραφικό μας τοπίο. Η συζήτηση στη χώρα μας επικεντρώνεται κυρίως στη γήρανση και στην χαμηλή γεννητικότητα/γονιμότητά σε εθνικό επίπεδο ως και στις άμεσες επιπτώσεις τους. Δεν έχει κατανοηθεί ακόμη η σημασία της αδράνειας των δημογραφικών δομών που θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και το μέλλον, σημειώνει. Δεν μας έχουν προβληματίσει επίσης, ούτε η εξαιρετικά διαφοροποιημένη χωρικά ταχύτητα της επερχόμενης γήρανσης ούτε οι άλλες -εκτός από αυτές που σχετίζονται με την αγορά εργασίας- επιπτώσεις της, όπως οι μη αναστρέψιμες μεσοπρόθεσμα αλλαγές της δομής των νοικοκυριών και των οικογενειών των ηλικιωμένων. Αλλαγές που θα οδηγήσουν -ιδιαίτερα δε στα αστικά κέντρα- σε όλο και περισσότερα άτομα 65 ετών και άνω που θα βρεθούν την τελευταία περίοδο της ζωής του είτε μόνα είτε με πολύ λιγότερα απ’ ό,τι στο παρελθόν άτομα στο στενό συγγενικό τους περιβάλλον.

Όμως, ακόμη και αν πιστεύουμε ότι οι υφιστάμενοι οικογενειακοί δεσμοί δεν θα ατονήσουν ιδιαίτερα τις αμέσως επόμενες δεκαετίες, δεν είναι δεδομένο ότι η οικογένεια θα συνεχίσει να υποκαθιστά σε τέτοιο βαθμό -όπως το κάνει ακόμη-το κράτος πρόνοιας. Αν δεν προετοιμασθούμε έγκαιρα για τις επερχόμενες και στον τομέα αυτό αλλαγές και συνεχίζουμε να θεωρούμε ως μη «παραγωγικές» δραστηριότητες και υπηρεσίες για τους ηλικιωμένους και τους υπερήλικες, θα βρεθούμε πολύ γρήγορα μπροστά σε αδιέξοδα. Επομένως, και στον τομέα αυτό, προσαρμογή στις αναμενόμενες αλλαγές (pre-activity) και ενεργές δράσεις (pro-activity) θα πρέπει να αντικαταστήσουν τις στάσεις αναμονής, καταλήγει.


Πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 19 March 2023 | 1:37 pm


Φρίκη στα Τρίκαλα: 84χρονος ασελγούσε σε ανήλικο κορίτσι – Οικογενειακή φίλη έκλεινε τα ραντεβού


Οικογενειακή φίλη του παιδιού φέρεται να έκλεισε ραντεβού στον ηλικιωμένο με το ανήλικο κορίτσι και να πήρε τα χρήματα
Φρίκη ζούσε στα χέρια ενός ηλικιωμένου μια κοπέλα κάτω των 17 ετών στα Τρίκαλα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Trikalanews.gr το αδιανόητο περιστατικό βγήκε στο φως της δημοσιότητας όταν στην Ασφάλεια Τρικάλων έφτασε η πληροφορία πως ηλικιωμένος ασελγούσε σε ανήλικη στον χώρο παλιού πολυκαταστήματος επί της Εθνικής οδού Τρικάλων – Ιωαννίνων.

Οι αρχές έφτασαν στο σημείο και εντόπισαν τον φερόμενο ως δράστη μαζί με το κορίτσι.

Ο 84χρονος συνελήφθη αμέσως από τους αστυνομικούς, ενώ από την προανάκριση σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες προέκυψε ότι ανάμειξη στην υπόθεση έχει μια οικογενειακή φίλη του παιδιού που φέρεται να έκλεισε το ραντεβού και να πήρε τα χρήματα.

Την ίδια ώρα αναζητείται και η μητέρα του κοριτσιού καθώς κατηγορείται για παραμέληση ανηλίκου.


Πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 19 March 2023 | 12:30 pm


Κυριακή Σταυροπροσκυνήσεως: Γιορτάζουμε και τιμούμε το σύμβολο του Σταυρού


Μια μεγάλη και δημοφιλής εορτή του Χριστιανισμού είναι η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως. Πρόκειται για μια κινητή γιορτή και για αυτό το λόγο κάθε χρόνο πέφτει σε διαφορετική ημερομηνία. Την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως γιορτάζουμε και τιμούμε το σύμβολο του σταυρού. Όπως είναι γνωστό, Ο Χριστός σταυρώθηκε και πέθανε πάνω στο σταυρό έως ότου να αναστηθεί τρεις ημέρες αργότερα. Από τότε, ο σταυρός αποτελεί σύμβολο του Χριστιανισμού με ιδιαίτερη σημασία.



Για αυτό το λόγο, κάθε χρόνο έχει καθιερωθεί μία ημέρα στην οποία οι πιστοί συνηθίζουν να προσκυνούν τον σταυρό. Το προσκύνημα μπορεί να περιλαμβάνει έναν ασπασμό, ένα φιλί, μια υπόκλιση ή μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε άλλο τρόπο θελήσει ο πιστός. Ο αυθεντικός σταυρός πάνω στον οποίο σταύρωσαν τον Χριστό είναι ξύλινος (τίμιο ξύλο). Γι’ αυτό το λόγο οι περισσότερες εκκλησίες προτιμούν να έχουν σταυρό κατασκευασμένο από κάποιο ξύλο έτσι ώστε να αναπαριστά καλύτερο τον αυθεντικό.
Τι τρώμε

Η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως βρίσκεται πάντα μέσα στη Σαρακοστή. Επομένως είναι μια μέρα μεσονηστήσιμη. Για αυτό και κάνουμε νηστεία. Παρόλα αυτά, όπως κάθε μία από τις Κυριακές της Σαρακοστής, έτσι και στην Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως σύμφωνα με το έθιμο το λάδι επιτρέπεται. Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι πολλοί εσφαλμένα διαδίδουν ότι την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως δεν πρέπει να τρώμε ούτε λάδι. Αυτό είναι λάθος καθώς κάθε μία από τις Κυριακές της Σαρακοστής οι πιστοί επιτρέπεται να τρώνε λάδι έτσι ώστε να πάρουν δυνάμεις για να μπορέσουν να κρατήσουν την νηστεία τους όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής.
Έθιμα της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως

Η ακολουθία και το μυστήριο που τελείται στην εκκλησία την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως διαφέρει αρκετά σε σχέση με τις υπόλοιπες Κυριακές. Ο ιερέας από το πρωί της ημέρας με πομπή τοποθετεί τον σταυρό σε κεντρικό σημείο της εκκλησίας. Έπειτα ψάλλονται τα αντίστοιχα τροπάρια και οι πιστοί προσέρχονται για να ασπαστούν το σταυρό. Συνηθίζεται όλοι οι παρευρισκόμενοι να λαμβάνουν από την εκκλησία λουλούδια (τα λεγόμενα και ως σταυρολούλουδα) τα οποία όταν επιστρέψουν σπίτι τους συνήθως τα τοποθετούν στο εικονοστάσι τους δίπλα από το καντήλι. Εκτός από λουλούδια, οι πιστοί συνήθως παίρνουν και κλαδί από δεντρολίβανο.



Όταν τελειώσει το μυστήριο, ο σταυρός παραμένει στο κέντρο της εκκλησίας έτσι ώστε να δοθεί σε όλους τους ανθρώπους η δυνατότητα να προσκυνήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Άλλα έθιμα που τα παλαιότερα χρόνια ήταν ιδιαίτερα γνωστά περιλαμβάναν το “σεργιάνι” των παιδιών στα σπίτια του χωριού για να μαζέψουν ξύλα και αυγά. Τα παιδιά στέκονταν έξω από την πόρτα των σπιτιών και τραγουδούσαν: Χαίρε Τίμιε Σταυρέ χαρά των προφητών, να μας δώσεις εν’ αυγό για να φύγω από δω.

ΠΗΓΗ

Δημοσιεύθηκε στις 19 March 2023 | 12:30 pm


Σχιζοφρένεια: Επιστήμονες εντοπίζουν νέα γονίδια κινδύνου


Δύο γονίδια που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα έχουν συνδεθεί με τη σχιζοφρένεια, ενώ ένα παλαιότερα γνωστό γονίδιο που σχετίζεται με τον κίνδυνο σχιζοφρένειας έχει επίσης συνδεθεί με τον αυτισμό σε μια τεράστια νέα μελέτη. Οι επιστήμονες λένε ότι τα ευρήματα αυξάνουν την κατανόησή μας για τις ασθένειες του εγκεφάλου και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέους στόχους θεραπείας. Είναι σημαντικό ότι αυτή είναι η πρώτη γνωστή έρευνα που εξετάζει τον κίνδυνο σχιζοφρένειας σε διαφορετικές ομάδες ανθρώπων, ειδικά σε αυτούς με αφρικανική καταγωγή.



Αποκάλυψε ότι σπάνιες επιβλαβείς παραλλαγές στις πρωτεΐνες των γονιδίων αυξάνουν τον κίνδυνο σχιζοφρένειας σε όλες τις εθνοτικές ομάδες. Όπως συμβαίνει με πολλές νευρολογικές παθήσεις, τα ακριβή αίτια της σχιζοφρένειας είναι ποικίλα και πολύπλοκα και κυρίως άγνωστα, αν και φαίνεται ότι παίζει ρόλο ένας συνδυασμός γενετικών, περιβαλλοντικών και βιολογικών αλλαγών στον εγκέφαλο. «Το κίνητρο αυτής της μελέτης ήταν να κατανοήσουμε καλύτερα πώς οι σπάνιες γενετικές παραλλαγές επηρεάζουν τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει σοβαρή ψυχική ασθένεια, ειδικά τη σχιζοφρένεια της ψυχικής ασθένειας», λέει ο γενετικός ψυχίατρος Alexander Charney από τη Σχολή Ιατρικής Icahn στις ΗΠΑ.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα άτομα με σχιζοφρένεια έχουν πιο σπάνιες παραλλαγές περικοπής πρωτεΐνης (PTV) μεταξύ μιας επιλογής δέκα γονιδίων από τα άτομα που δεν έχουν σχιζοφρένεια. Τα PTV είναι αλλαγές στον κώδικα του DNA που μπορούν να αναγκάσουν ένα γονίδιο να παράγει μια πρωτεΐνη χωρίς βασικά μέρη, διαταράσσοντας τη λειτουργία του. Ωστόσο, αυτή η μελέτη –όπως και οι περισσότερες γενετικές μελέτες– διεξήχθη σε ευρωπαϊκούς πληθυσμούς, παρόλο που η σχιζοφρένεια είναι κοινή παγκοσμίως.

Στην τελευταία έρευνα δύο νέα γονίδια κινδύνου, τα SRRM2 και AKAP11, ταυτοποιήθηκαν μέσω σύγκρισης των γονιδιακών αλληλουχιών των ατόμων με σχιζοφρένεια με εκείνες των υγιών ατόμων από διαφορετικές ομάδες, ιδιαίτερα εκείνων της αφρικανικής καταγωγής. Ένα τρίτο γονίδιο που εντοπίστηκε στη μελέτη, το PCLO, είχε συνδεθεί με τη σχιζοφρένεια στο παρελθόν, αλλά τώρα είναι γνωστό ότι αυξάνει επίσης τον κίνδυνο αυτισμού. Αυτό προσθέτει σε αυτά που ήδη γνωρίζουμε για τη γενετική επικάλυψη μεταξύ ορισμένων νευρολογικών καταστάσεων.

“Είναι γνωστό ότι υπάρχουν γενετικά στοιχεία κοινά μεταξύ των ασθενειών. Κλινικά, τα γονίδια μπορεί να φαίνονται διαφορετικά στην ίδια οικογένεια. Η ίδια παραλλαγή στην ίδια οικογένεια μπορεί να προκαλέσει αυτισμό σε ένα μέλος της οικογένειας και σχιζοφρένεια σε άλλο”, λέει ο Charney. «Η ιδέα του ίδιου γονιδίου να έχει διαφορετικές εκδηλώσεις είναι πολύ ενδιαφέρουσα για εμάς, καθώς θα μπορούσε να είναι χρήσιμη όταν πρόκειται για τη θεραπεία ατόμων στην κλινική».

Για να καταλήξει στα ευρήματά της, η ομάδα διεξήγαγε μια μετα-ανάλυση που περιελάμβανε 35.828 περιπτώσεις και 107.877 ελέγχους που ελήφθησαν από προηγούμενα δημοσιευμένα σύνολα δεδομένων. Συγκεντρώνοντας δεδομένα από πολλές μελέτες που έχουν εξετάσει το ίδιο φαινόμενο, μια μετα-ανάλυση μπορεί να βοηθήσει τους ερευνητές να εντοπίσουν μοτίβα ή ασυνέπειες στα ευρήματα διαφορετικών μελετών και να παράσχουν μια πιο ακριβή εκτίμηση του μεγέθους του αποτελέσματος.

Η αλληλούχιση ολόκληρου του γονιδιώματος είναι δαπανηρή, επομένως οι ερευνητές εφάρμοσαν στοχευμένη αλληλουχία γονιδίων σε προσεκτικά επιλεγμένα γονίδια από αυτά τα δεδομένα – από 11.580 άτομα με διάγνωση σχιζοφρένειας ή σχιζοσυναισθηματικές διαταραχές και 10.555 άτομα χωρίς γνωστή διάγνωση ψυχιατρικής διαταραχής. Τα άτομα των οποίων τα γονίδια συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη δεν ήταν στενά συνδεδεμένα και το 40% ήταν μη Ευρωπαίοι.



«Εστιάζοντας σε ένα υποσύνολο γονιδίων, ανακαλύψαμε σπάνιες επιβλαβείς παραλλαγές που θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε νέα φάρμακα για τη σχιζοφρένεια», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας, γενετιστής και αναλυτής δεδομένων Dongjing Liu από τη Σχολή Ιατρικής Icahn στο Όρος Σινά. «Μελετώντας ανθρώπους διαφορετικών προγονικών καταβολών, διαπιστώσαμε ότι σπάνιες επιβλαβείς παραλλαγές σε εξελικτικά περιορισμένα γονίδια προσδίδουν παρόμοιο μέγεθος κινδύνου σχιζοφρένειας μεταξύ αυτών των διαφορετικών πληθυσμών και ότι γενετικοί παράγοντες που είχαν προηγουμένως καθιερωθεί σε κυρίως λευκούς ανθρώπους έχουν τώρα επεκταθεί και στους μη λευκούς για αυτή την εξουθενωτική ασθένεια».



ΠΗΓΗ

Δημοσιεύθηκε στις 19 March 2023 | 12:00 pm


Σεισμός: Ξεκινά άμεσα ο έλεγχος των δημόσιων κτιρίων – Νομοθετική ρύθμιση την ερχόμενη εβδομάδα


Ξεκινά άμεσα ο προσεισμικός έλεγχος των δημόσιων κτιρίων της Ελλάδας καθώς την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, να κατατεθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Στο επίκεντρο των ελέγχων τίθενται τα δημόσια κτίρια, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί στα σχολεία και στα νοσοκομεία, κτίρια που εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 20.000. Ο πρωτοβάθμιος έλεγχος θα είναι υποχρεωτικός και στη συνέχεια εφόσον απαιτηθεί θα γίνεται και δευτεροβάθμιος έλεγχος. Όταν ολοκληρωθεί ο προσεισμικός έλεγχος σε σχολεία και νοσοκομεία, θα πραγματοποιηθεί έπειτα έλεγχος σε άλλα δημόσια κτίρια που υπολογίζονται από 35- 45.000. Σκοπός των προσεισμικών ελέγχων, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες υπολογίζεται να ολοκληρωθούν σε ορίζοντα 6 έως 8 μηνών, θα είναι η καταγραφή και εκτίμηση της σεισμικής διακινδύνευσης τους προκειμένου να καθοριστούν οι προτεραιότητες σε εθνικό επίπεδο ώστε να ληφθούν περαιτέρω μέτρα, εφόσον απαιτούνται.

Η υλοποίηση δράσης για τη διενέργεια του πρωτοβάθμιου και του δευτεροβάθμιου προσεισμικού ελέγχου πρόκειται να ανατεθεί στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ενώ ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) θα έχει την εποπτεία και θα συνδράμει επιστημονικά σε ό,τι του ζητηθεί. Παράλληλα θα δημιουργηθεί μία ηλεκτρονική πλατφόρμα στον ΟΑΣΠ όπου θα καταχωρούνται όλοι οι έλεγχοι που διενεργούνται. Η πλατφόρμα αυτή θα χρησιμοποιήσει την ήδη υπάρχουσα βάση δεδομένων που διαθέτει ο ΟΑΣΠ για όλα τα κτίρια της χώρας. Εφόσον τα στοιχεία που θα προκύπτουν από τους ελέγχους είναι σωστά και επαρκή θα καταχωρούνται άμεσα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Την ίδια ώρα, για τη διενέργεια των ελέγχων ο ΟΑΣΠ και το ΤΕΕ θα συνεργαστούν με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ενώ με κοινή απόφαση 6 υπουργείων θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες σχετικά με την κατηγοριοποίηση και την ιεράρχηση προτεραιοτήτων των ελεγχόμενων κτιρίων και τη διαδικασία επιλογής και εκπαίδευσης των μηχανικών με σκοπό οι έλεγχοι να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικοί.

«Ο πρωτοβάθμιος έλεγχος θα γίνει μέσα σε 6-8 μήνες από εκεί που κάναμε 20 χρόνια για να ελέγξουμε το 30% των σχολείων. Το ΤΕΕ θα κάνει τους ελέγχους με την εποπτεία και την επιστημονική συνδρομή του ΟΑΣΠ, που θα έχει και τη βάση δεδομένων για όλα τα κτίρια της χώρας. Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα φτιαχτεί θα καταχωρούνται οι έλεγχοι με ηλεκτρονικό τρόπο όχι με δελτία που γίνονταν παλαιότερα. Τα στοιχεία αυτά αν είναι σωστά και επαρκή πηγαίνουν απευθείας στην πλατφόρμα του ΟΑΣΠ, αν δεν είναι δεν μπορούν να αποσταλούν για καταχώρηση», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής του ΕΚΠΑ, Ευθύμης Λέκκας.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΣΠ, το 46% των υφιστάμενων κατασκευών της Ελλάδας έχουν χτιστεί από το 1959-1985 με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959, το 32% πριν το 1959 χωρίς αντισεισμικό κανονισμό, το 13% των κτιρίων που έχουν χτιστεί από το 1985 έως το 1995 με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959 και τα πρόσθετα άρθρα του 1984/85 ενώ το 9% που έχουν χτιστεί από το 1995 έως σήμερα με τον νέο αντισεισμικό κανονισμό του 1995 και τον Ελληνικό Αντισεισμικό Κανονισμό του 2000.

«Το 1959 είχαμε την πρώτη απόφαση για αντισεισμικές συστάσεις. Όλα τα κτίρια μέχρι το 1985 που ήταν ο πρώτος αντισεισμικός κανονισμός χτίστηκαν με αυτές τις συστάσεις που είχαν εκδοθεί από καθηγητές του ΕΜΠ, ήταν κανονιστική διάταξη. Αυτά τα κτίρια δεν είναι επικίνδυνα αλλά είναι κτίρια που δεν είναι τόσο σύγχρονα όσο με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1985 και 1995. Ήταν όμως και κτίρια πριν το 1959. Τα κτίρια έχουν κι αυτά μια αντισεισμικότητα διότι από το 1929 και μετά (έπειτα δηλαδή από τους σεισμούς του 1926) δόθηκαν τότε κάποιες συστάσεις κανονισμών, οπότε κι αυτά έχουν ως έναν βαθμό κάποια αντισεισμική θωράκιση», εξηγεί ο κ. Λέκκας.

Επιπλέον, όπως τονίζει ο κ. Λέκκας, ο πρωτοβάθμιος έλεγχος που θα διενεργηθεί στα δημόσια κτίρια δεν θα κρίνει την καταλληλότητα ή την ακαταλληλότητα ενός κτιρίου, αλλά τη στάθμη της αντισεισμικότητας.

«Ο πρωτοβάθμιος έλεγχος δεν θα λέει αν ένα κτίριο είναι κατάλληλο ή ακατάλληλο αλλά οδηγεί στη διαπίστωση μιας στάθμης κινδύνων. Τα κτίρια θα έχουν έναν χαρακτηρισμό ως προς την στάθμη της αντισεισμικότητας. Αυτή η διαδικασία του πρωτοβάθμιου και δευτεροβάθμιου ελέγχου είναι μία επιτελική διαδικασία για να δούμε τι κτιριακό απόθεμα έχουμε, που είμαστε και τι επεμβάσεις χρειάζεται να κάνουμε την κάθε φορά», προσθέτει ο κ. Λέκκας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα ο προσεισμικός έλεγχος ξεκίνησε το 2001 και μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 16.000 πρωτοβάθμιοι έλεγχοι από περίπου 80.000 στατικά ανεξάρτητα κτίρια Δημόσιας και Κοινωφελούς χρήσης (20%) και περίπου 9.000 έλεγχοι από περίπου 16.000 σχολικά κτίρια (56%), που εκτιμάται ότι υπάρχουν σε όλη την επικράτεια αντίστοιχα. Η καθυστέρηση, οφείλεται, κυρίως στο γεγονός ότι σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο δεν υπάρχει υποχρεωτική εφαρμογή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσιεύθηκε στις 19 March 2023 | 10:30 am


Ύπνος: Γιατί κοιμόμαστε κατά 2 ώρες λιγότερο


Ο ύπνος είναι… μαζί με τη λήψη τροφής, νερού και την αναπνοή, βασικός βιολογικός πυλώνας της ύπαρξης του ανθρώπου. Η μακροχρόνια στέρησή του είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για ένα ευρύ φάσμα παθήσεων, που περιλαμβάνει τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τον καρκίνο, την άνοια και το σακχαρώδη διαβήτη. Επίσης, ο ανεπαρκής ύπνος αυξάνει την όρεξη με αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους.

Κοιμόμαστε λιγότερο από 7 ώρες

Τα τελευταία 50 χρόνια η μέση διάρκεια ύπνου στο δυτικό κόσμο έχει μειωθεί κατά δύο ώρες περίπου και ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων κοιμάται πλέον λιγότερο από επτά ώρες, που θεωρείται το ελάχιστο για να μην υπάρξουν προβλήματα υγείας από την στέρηση ύπνου.

Αν συνδυάσετε όλες αυτές τις συνέπειες για την υγεία γίνεται εύκολα αντιληπτό γιατί ο σύντομος ύπνος οδηγεί σε σύντομη ζωή. Η ιδέα ότι μπορεί να κόψουμε χρόνο ύπνου για να τον αφιερώσουμε σε άλλες δραστηριότητες, είτε εργασιακές είτε αναψυχής, είναι μια πολύ-πολύ επικίνδυνη ιδέα. Η ευημερία μας και πολλές πλευρές της κοινωνικής μας ζωής πλήττονται από την έλλειψη επαρκούς ύπνου.

Ο καλός ύπνος είναι επίσης απαραίτητος για την σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την σειρά των ανοσολογικών αντιδράσεων μεταφέρονται στον οργανισμό κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Ο μεσημεριανός υπνάκος

Όχι μόνο ο βραδινός αλλά και ο μεσημεριανός υπνάκος συμβάλλει στην υγεία και δεν θα πρέπει να ενοχοποιείται. Πρόσφατη έρευνα που παρουσιάστηκε στις ΗΠΑ από ελληνική ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καρδιολόγο, δρα Μανώλη Καλλίστρατο, του Ασκληπιείου Βούλας, έδειξε ότι ο μεσημεριανός ύπνος (με μέση διάρκεια σχεδόν 50 λεπτά) είναι πιθανό να συμβάλλει σε χαμηλότερη αρτηριακή πίεση ενός ατόμου και στην αποφυγή της υπέρτασης.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η συνήθεια του μεσημεριανού υπνάκου στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την υγιεινή μεσογειακή διατροφή, συμβάλλουν σε ένα πιο υγιές καρδιαγγειακό «προφίλ» του πληθυσμού.

Πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 19 March 2023 | 9:00 am


Για ποια κουνούπια προειδοποιεί φέτος ο Ε.Ο.Δ.Υ.

 


Παλιές και νέες αφίξεις κουνουπιών, τα οποία μεταδίδουν σπάνιους ιούς, κινητοποιούν τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν. Αλήθεια, εσείς έχετε ακουστά τη νόσο Τσιγουνγκούνια;

Τα κουνούπια αγαπούν την καλοκαιρία. Όπως κι εμείς, δεν βλέπουν την ώρα για πολυσύχναστες βεγγέρες σε σαλόνια με ανοιχτά παράθυρα και μπαλκονόπορτες. Καθώς προχωράει η άνοιξη, ξεμυτίζουν από τα αβγά τους παρακολουθώντας μας να βγάζουμε τα T-shirt από τα συρτάρια μας. Είναι η στιγμή που ξεκινούν πρόβες στα ενοχλητικά βουίσματα και τα ύπουλα τσιμπήματα. Κάθε χρόνο τα ίδια; Όχι ακριβώς.

Φέτος περιμένουμε έναν «φίλο» από τα παλιά, ικανό να μεταφέρει ιούς σπάνιους στη χώρα μας. Πρόκειται για το κουνούπι Aedes aegypti, που εμφανίστηκε τελευταία φορά στα μέρη μας στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Ο Αηδής ο αιγυπτιακός –ελληνιστί– όπως και ο συγγενής του, Aedes albopictus, το διάσημο στη χώρα μας «κουνούπι-τίγρης», μπορεί να γίνει ο μεσάζοντας εμφάνισης νοσημάτων όπως ο Δάγκειος πυρετός, η νόσος Ζίκα και η Tσικουνγκούνια. Αν έχετε εξαιρετική όραση ίσως καταφέρετε να τον διακρίνετε ανάμεσα στα άλλα συνηθισμένα κουνούπια: ξεχωρίζει για τις λευκές λωρίδες στα πόδια και για το σημάδι στον θώρακα που μοιάζει με λύρα. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για την άφιξή του στην Ελλάδα μετά από τόσα χρόνια απουσίας.

Ένα κουνούπι αλλιώτικο από τα άλλα

Αντίθετα με τις συνήθειες των κουνουπιών που μέχρι τώρα μας επισκέπτονται, εκείνα που ανήκουν στο είδος «Aedes aegypti» είναι πιο δραστήρια κατά τη διάρκεια της ημέρας, με αιχμή της δραστηριότητας από το πρωί έως και αργά το μεσημέρι. Άρα, αλλάζουμε κι εμείς τη ρουτίνα προστασίας μας, αν θέλουμε να αποφύγουμε την επαφή μαζί τους και κατά συνέπεια τις ασθένειες που αυτά μεταφέρουν. Κοινώς, «ψεκαζόμαστε» από το πρωί για να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες να νοσήσουμε από ιούς που σπάνια εντοπίζονται στη χώρα μας.
Φορείς ιών

Δεν είναι βέβαια όλα τα κουνούπια φορείς ασθενειών. Στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 60 από τα 3.500 διαφορετικά είδη στον κόσμο, ανάμεσά τους και τα Aedes aegypti και Aedes albopictus, που αναφέρθηκαν παραπάνω ως μεταδότες του Δάγκειου πυρετού, του Tσικουνγκούνια και του Ζίκα. Στο διάστημα 2013-2020 δηλώθηκαν στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) 1-10 εισαγόμενα κρούσματα των συγκεκριμένων ασθενειών ετησίως. Φέτος όμως, έχει σημάνει συναγερμός στο υπουργείο Υγείας, εξαιτίας του αυξημένου κίνδυνου εισαγωγής των συγκεκριμένων ιών μέσω των συγκεκριμένων κουνουπιών. Το Aedes aegypti έχει εντοπιστεί δίπλα μας, στην Κύπρο, και το κυπριακό υπουργείο Υγείας ξεκινά άμεσα μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης του κοινού.



Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου.





Η Ελλάδα τσεκάρει τα γρήγορα αντανακλαστικά της, καθώς οι ψεκασμοί για τα κουνούπια πρέπει να πραγματοποιηθούν το αργότερο μέχρι τον Απρίλιο. Αν καθυστερήσουν δεν θα είναι αποτελεσματικοί, γιατί η φάση της νύμφης την οποία χτυπούν τα φάρμακα θα έχει περάσει.

Συναγερμός «Τσικουνγκούνια»

Η «εξωτική» αυτή ιογενής νόσος πρωτοεμφανίστηκε το 1952 στην Τανζανία και το όνομά της στην τοπική διάλεκτο Kimakonde σημαίνει «αυτός που παραμορφώνεται» (πιθανόν εξαιτίας της αρθρίτιδας που σπανιότερα μπορεί να προκαλέσει).

Στις πρόσφατες ανακοινώσεις του Ε.Ο.Δ.Υ. μαθαίνουμε ότι η νόσος μεταδίδεται στον άνθρωπο από το τσίμπημα μολυσμένων θηλυκών Aedes aegypti και Aedes albopictus.

Μόνο το 3-28% των ατόμων που θα μολυνθούν θα παρουσιάσουν συμπτώματα της νόσου: αιφνίδια εμφάνιση πυρετού, πόνους στις αρθρώσεις, εξάνθημα και, σπανιότερα, ρίγος, μυαλγίες, κεφαλαλγία, ναυτία, έμετούς, φωτοφοβία, κόπωση ή επιπεφυκίτιδα. Στην πλειοψηφία τους οι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως σε διάστημα δέκα ημερών. Σε ορισμένες, όμως, περιπτώσεις, μπορεί να παρουσιαστούν υποτροπές από τις αρθρώσεις. Επίσης, κάποιοι ασθενείς μπορεί να αναπτύξουν παροδικές διαταραχές περιφερικών αγγείων, όπως σύνδρομο Raynaud, ενώ έχουν αναφερθεί συμπτώματα κόπωσης και κατάθλιψης. Στους ηλικιωμένους, η αρθραλγία μπορεί να εξελιχθεί σε σύνδρομο χρόνιας ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Στα νεογνά σοβαρή και ευτυχώς σπάνια επιπλοκή είναι η μηνιγγοεγκεφαλίτιδα.

Αντιική αγωγή για τη νόσο δεν υπάρχει. Σύμφωνα με τον Ε.Ο.Δ.Υ. η αγωγή αφορά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και περιλαμβάνει ό,τι και κάθε άλλη αγωγή για ιογενείς λοιμώξεις: ξεκούραση, χορήγηση υγρών, αντιπυρετικών και αναλγητικών εκτός της ασπιρίνης, καθώς αν υπάρχει λάθος διάγνωση και ο ασθενής έχει τελικά Δάγκειο πυρετό, η ασπιρίνη, και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας.

Ο Δάγκειος πυρετός και η νόσος που προκαλεί ο ιός Ζίκα είναι λιγότερο σοβαρές λοιμώξεις από την Τσικουνγκούνια.
Κρατάμε τα κουνούπια μακριά

Το σημαντικότερο κομμάτι της προστασίας μας από τις λοιμώξεις που προκαλούν τα τσιμπήματα των κουνουπιών το έχουν οι κρατικοί φορείς και συγκεκριμένα το Υπουργείο Υγείας. Οι αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να προλάβουν επιζήμιες για τη δημόσια υγεία εξελίξεις καλούν περιφέρειες και δήμους να εκπονήσουν ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης των κουνουπιών. Όσο για τα ατομικά μέτρα προστασίας, οι σήτες σε παράθυρα και πόρτες, τα εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ εντομοαπωθητικά χώρου και σώματος και οι κουνουπιέρες που κρατούν ασφαλή τα βρέφη στα καρότσια και στις κούνιες τους, βοηθούν να τηρήσουμε τις αποστάσεις από τα κουνούπια. Ειδικά για τα μικρά παιδιά και τα βρέφη η συμβουλή του/της παιδιάτρου είναι απαραίτητη για ασφαλή αντικουνουπική προστασία. Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για να μην προσελκύσουμε τα κουνούπια στις βεράντες μας; Να ποτίζουμε με φειδώ τα λουλούδια μας ώστε να μην δημιουργούνται λιμνάζοντα νερά στα πιατάκια από τις γλάστρες. (Ιδανικός «βιότοπος» για τα συγκεκριμένα έντομα).

Η κάθε οδηγία, πάντως, αφορά μέτρα προστασίας εικοσιτετράωρης διάρκειας, καθώς φέτος είπαμε: κάποια κουνούπια, που θα κυκλοφορήσουν ανάμεσά μας, είναι πρωινοί τύποι.

Γενικές πληροφορίες για τα ενδεικνυόμενα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Ε.Ο.Δ.Υ.

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2023 | 7:30 pm


Κατάθλιψη γενεθλίων: Γιατί έχετε κατάθλιψη στα γενέθλιά σας;


Ενώ τα γενέθλια συνδέονται συνήθως με την ευτυχία και τη χαρά, για μερικούς, τα γενέθλια μπορεί να είναι πηγή άγχους και θλίψης. Σε αυτό το άρθρο, θα εμβαθύνουμε στους λόγους πίσω από την κατάθλιψη γενεθλίων και θα εξερευνήσουμε στρατηγικές για την αντιμετώπιση αυτών των δύσκολων συναισθημάτων.


Είναι η κατάθλιψη γενεθλίων μια πραγματική πάθηση;

Ναι, η κατάθλιψη γενεθλίων ή τα «μπλουζ γενεθλίων» είναι ένα πραγματικό φαινόμενο που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους. Δεν είναι μια επίσημη διάγνωση ψυχικής υγείας, αλλά αναφέρεται σε ένα σύνολο σημείων και συμπτωμάτων που μπορεί να εμφανίσουν ορισμένοι άνθρωποι γύρω στα γενέθλιά τους. Τα κοινά σημάδια του μπλουζ γενεθλίων μπορεί να περιλαμβάνουν:Αισθήματα τρόμου
Αποφυγή σκέψης για την ημέρα
Ανησυχείς για την ηλικία σας
Αγανάκτηση για όσους ρωτούν για τα γενέθλια
Έλλειψη ενθουσιασμού για εορτασμούς
Βιώνετε συναισθήματα όπως λύπη, άγχος ή θυμό γύρω από τα γενέθλια



Αν και δεν βιώνουν όλοι το μπλουζ γενεθλίων με την ίδια ένταση, είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο που μπορεί να επηρεάσει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας.
Κατάθλιψη γενεθλίων εναντίον κλινικής κατάθλιψης:

Η κατάθλιψη γενεθλίων δεν είναι το ίδιο με την κλινική κατάθλιψη. Η κατάθλιψη γενεθλίων είναι μια προσωρινή κατάσταση διάθεσης που κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται λυπημένοι, ευερέθιστοι, ανήσυχοι και σαν να θέλουν να είναι μόνοι. Είναι μια φυσιολογική αντίδραση στους στρεσογόνους παράγοντες ή τις προσδοκίες γύρω από τα γενέθλια και συνήθως υποχωρεί αφού περάσει η ειδική μέρα.

Η κλινική κατάθλιψη, από την άλλη, είναι μια σοβαρή διαταραχή ψυχικής υγείας που μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε εποχή του χρόνου και δεν περιορίζεται στα γενέθλια. Είναι ένα μακροχρόνιο αίσθημα θλίψης ή απώλειας ενδιαφέροντος για πράγματα που απολάμβανε ένα άτομο.
Γιατί ένα άτομο παθαίνει κατάθλιψη γενεθλίων;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται απογοητευμένοι την ώρα των γενεθλίων.Άγχος ή λύπη για τη γήρανση
Αίσθημα ότι δεν έχουν καταφέρει αρκετά σε μια συγκεκριμένη ηλικία
Φόβος του θανάτου
Μοναξιά
Έλλειψη στενών φίλων ή οικογένειας για να γιορτάσουμε μαζί
Πίεση για πάρτι και πρόσκληση κόσμου
Άλυτα συναισθήματα ή τραύματα που σχετίζονται με γενέθλια ή γήρανση
Κατάθλιψη γενεθλίων – τα συμπτώματα:

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης γενεθλίων μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά μερικά κοινά σημάδια περιλαμβάνουν:Αισθάνεστε αυξημένο άγχος πριν ή κατά τη διάρκεια των γενεθλίων σας.
Αποφύγετε τις σκέψεις για τα γενέθλια ή την ηλικία σας.
Αγανακτείτε με άτομα που ρωτούν για τα γενέθλιά σας.
Βιώνετε θλίψη, ευερεθιστότητα ή θυμό κατά τη διάρκεια ή γύρω από τα γενέθλιά σας.
Κοινωνική απόσυρση ή απομόνωση.
Δυσκολία στον ύπνο ή αλλαγές στην όρεξη.
Έλλειψη ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε θεωρούσατε ευχάριστες.
Στρατηγικές για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης γενεθλίων

Ακολουθούν μερικές πολύτιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης γενεθλίων που θα συζητήσουμε παρακάτω.Προκαλέστε τις αρνητικές σας σκέψεις: Οι αρνητικές σκέψεις μπορούν να συμβάλουν σε συναισθήματα κατάθλιψης. Μάθετε να αμφισβητείτε αυτές τις σκέψεις και αντικαταστήστε τις με πιο θετικές και ρεαλιστικές. Για παράδειγμα, αντί να σκέφτεστε: «Γερνάω και έχω περάσει την ακμή μου», θα μπορούσατε να επαναπροσδιορίσετε αυτή τη σκέψη ως «γερνάω, αλλά τα καλύτερα έρχονται».
Γράψτε δηλώσεις για τον εαυτό σας για να αντιμετωπίσετε αρνητικές σκέψεις: Ακολουθούν ορισμένες αυτο-δηλώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση των αρνητικών σκέψεων:

«Είμαι άξιος αγάπης και σεβασμού, ανεξάρτητα από την ηλικία που είμαι».
«Η ηλικία μου δεν με καθορίζει, αλλά είναι ο χαρακτήρας και η προσωπικότητά μου που διαμορφώνουν αυτό που είμαι ως άτομο».
«Η αξία μου δεν καθορίζεται από τα επιτεύγματά μου ή από το πόσους φίλους έχω».
«Έχω ξεπεράσει προκλήσεις στο παρελθόν και μπορώ να τις ξεπεράσω ξανά».
«Είμαι ικανός να χειριστώ κάθε αρνητικό συναίσθημα που εμφανίζεται και να βρίσκω τρόπους να το αντιμετωπίσω».
«Είμαι ευγνώμων για τους ανθρώπους στη ζωή μου που με αγαπούν και με υποστηρίζουν».
«Είμαι δυνατός και ανθεκτικός και θα ξεπεράσω αυτή τη δύσκολη στιγμή».Έχετε επίγνωση της καταστροφικής σκέψης: Καταστροφική σκέψη είναι όταν φυσάς τα πράγματα δυσανάλογα και φαντάζεσαι τα χειρότερα δυνατά αποτελέσματα, που μπορεί να οδηγήσουν σε άγχος, στρες και κατάθλιψη.
Έλεγχος γεγονότων: Ο έλεγχος δεδομένων είναι μια αποτελεσματική τεχνική για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης γενεθλίων. Μπορεί να βοηθήσει στη διάκριση μεταξύ γεγονότων και συναισθημάτων.

Αντιμετωπίζοντας την απελπισία: Η απελπισία είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό της κατάθλιψης, που μπορεί να σας οδηγήσει στο να κατακλύζεστε από την αίσθηση ότι τα πράγματα δεν θα αλλάξουν ποτέ. Μια χρήσιμη τεχνική για τη διαχείριση των καταθλιπτικών συναισθημάτων είναι να γράψετε μια λίστα με ενεργά βήματα που μπορούν να ληφθούν για να βελτιώσετε την κατάστασή σας. Για παράδειγμα, εάν παλεύετε με τη μοναξιά, θα μπορούσατε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να εγγραφείτε σε μια τοπική λέσχη ή οργανισμό με βάση τα ενδιαφέροντά σας ή να εγγραφείτε σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα γνωριμιών. Αυτά τα συγκεκριμένα βήματα μπορούν να σας βοηθήσουν να νιώσετε πιο ενδυναμωμένοι και να ελέγχετε την κατάστασή σας, κάτι που μπορεί να ανακουφίσει ορισμένα συναισθήματα απόγνωσης και απελπισίας που σχετίζονται με την κατάθλιψη.
Μάθετε να δέχεστε την απογοήτευση: Οι απογοητεύσεις είναι ένα φυσικό μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας και μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή, συμπεριλαμβανομένων των γενεθλίων. Αναγνωρίζοντας αυτήν την πραγματικότητα και αποδεχόμενοι ότι δεν θα πάνε όλα όπως τα σχεδιάζουμε, μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα τις προσδοκίες και τα συναισθήματά μας. Η αποδοχή της απογοήτευσης μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να χτίσουμε ανθεκτικότητα και την ικανότητα να ανακάμψουμε μετά από δύσκολες στιγμές.



ΠΗΓΗ

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2023 | 7:15 pm


Σχολεία: Πότε κλείνουν για Πάσχα και πότε ανοίγουν

  


Πλησιάζουν οι διακοπές μαθητών και καθηγητών για τις ημέρες του Πάσχα.
Κάτι λιγότερο από ένας μήνας απομένει για το Πάσχα του 2023. Το πότε κλείνουν τα σχολεία είναι ένα βασικό ερώτημα γονέων, καθηγητών και φυσικά των μαθητών που περιμένουν τις διακοπές για τις γιορτές…
Το Πάσχα φέτος είναι στις 16 Απριλίου, με τα σχολεία όπως πάντα να κλείνουν την τελευταία Παρασκευή πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα και να ανοίγουν τη Δευτέρα μετά την Κυριακή του Θωμά.

Αυτό σημαίνει πως φέτος τα σχολεία θα κλείσουν στις 7 Απριλίου και η επιστροφή καθηγητών και μαθητών στα θρανία, αναμένεται τη Δευτέρα 24 Απριλίου 2023. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται και η σχετική επισημοποίηση από το υπουργείο Παιδείας.


Πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2023 | 7:00 pm


Αγιοι Θεοδωροι - Ειδήσεις και Νέα

ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ » loutrakiblog - loutrakiblog.gr

ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ » loutrakiblog  loutrakiblog.gr

Δημοσιεύθηκε στις 8 June 2020 | 4:00 pm


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Αγιοι Θεοδωροι