Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Κορινθίας   >   Αγιοι Θεοδωροι    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Οι ημέρες στη Γη μεγαλώνουν και οι επιστήμονες δεν ξέρουν ακόμη την αιτία


Η διάρκεια της μέρας στον πλανήτη μας ξαφνικά φαίνεται να γίνεται μεγαλύτερη, όπως δείχνουν τα ατομικά ρολόγια ακριβείας και οι αστρονομικές παρατηρήσεις, αλλά οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη βέβαιοι γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Η αύξηση της μέρας, έστω και ανεπαίσθητα, κατά κλάσματα του δευτερολέπτου, μπορεί μελλοντικά να έχει, μεταξύ άλλων, επιπτώσεις στην τήρηση του χρόνου, σε συστήματα πλοήγησης όπως το GPS και σε άλλες τεχνολογίες.

Κατά τις τελευταίες δεκαετίες η περιστροφή της Γης γύρω από τον άξονά της -που καθορίζει πόσο διαρκεί η μέρα- είχε επιταχυνθεί, κάτι που έκανε τις μέρες μικρότερες σε διάρκεια. Έτσι φέτος τον Ιούνιο καταγράφηκε ρεκόρ μικρότερης μέρας κατά τον τελευταίο μισό αιώνα.

Όμως, παρά το ρεκόρ αυτό, από το 2020 φαίνεται να έχει αρχίσει περιέργως σιγά-σιγά να επιβραδύνεται η ταχύτερη περιστροφή του άξονα του πλανήτη, με αποτέλεσμα να υπάρχει ξανά η τάση να μεγαλώσουν οι μέρες, για λόγους που προς το παρόν παραμένουν μυστήριο.

Ποικίλλει η διάρκεια του «24ώρου»
Παρόλο που η μέρα συμβατικά ορίζεται ότι έχει 24 ώρες, στην πραγματικότητα η διάρκεια του «24ώρου» ποικίλλει, ανάλογα με το πόσο χρόνο χρειάζεται η Γη για να κάνει μια πλήρη περιστροφή. Κάτι που με τη σειρά του εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, μεταξύ άλλων από συμβάντα όπως ένας μεγάλος σεισμός, τα κλιματικά και ατμοσφαιρικά φαινόμενα, οι ωκεανοί κ.α. Έτσι, στην πράξη σπανιότατα η μέρα διαρκεί 86.400 δευτερόλεπτα.

Εδώ και εκατομμύρια χρόνια η περιστροφή της Γης επιβραδυνόταν, κυρίως λόγω των παλιρροιών υπό την επήρεια της Σελήνης, μια διαδικασία που κάθε αιώνα προσέθετε περίπου 2,3 χιλιοστά του δευτερολέπτου στη διάρκεια της μέρας. Πριν δισεκατομμύρια χρόνια η γήινη μέρα δεν διαρκούσε περισσότερες από 19 ώρες.

Όμως κατά τα τελευταία 20.000 χρόνια περίπου, μια άλλη διαδικασία έχει λάβει χώρα προς την αντίθετη κατεύθυνση, επιταχύνοντας την περιστροφή του πλανήτη μας. Όταν τελείωσε η τελευταία εποχή των πάγων, η τήξη τους «ελάφρωσε» την επιφάνεια της Γης και ο άξονάς της άρχισε να περιστρέφεται ταχύτερα, μειώνοντας τη διάρκεια της μέρας κατά περίπου 0,6 χιλιοστά του δευτερολέπτου ανά αιώνα.

Από τη δεκαετία του 1960 οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να κάνουν ολοένα ακριβέστερες μετρήσεις της ταχύτητας περιστροφής της Γης. Σε συνδυασμό με τα ατομικά ρολόγια που παρέχουν ύψιστη ακρίβεια, επιβεβαιώθηκε η ολοένα μεγαλύτερη μείωση της διάρκειας της μέρας.

Η πιο σύντομη ημέρα
Στις 29 Ιουνίου 2022 καταγράφηκε η πιο σύντομη μέρα στη Γη: 1,59 χιλιοστά του δευτερολέπτου λιγότερα από τα 86.400 δευτερόλεπτα ή 86.400.000 χιλιοστά του δευτερολέπτου ενός κανονικού 24ώρου. Όμως, αν ληφθούν υπόψη και αφαιρεθούν οι διακυμάνσεις λόγω παλιρροιών και εποχικότητας, φαίνεται πως από το 2020 μέχρι σήμερα αφανώς η μέρα αρχίζει και πάλι να μεγαλώνει.

Η αιτία γι’ αυτό – στο μέτρο που όντως συμβαίνει – είναι ασαφής. Πιθανώς οφείλεται σε αλλαγές στα καιρικά συστήματα, στην αυξανόμενη τήξη των πάγων λόγω κλιματικής αλλαγής, σε φυσικές καταστροφές όπως η τεράστια έκρηξη του ηφαιστείου στην Τόνγκα τον Ιανουάριο φέτος κ.α. Το φαινόμενο μπορεί να αποδειχθεί παροδικό, κάτι που μένει να φανεί στο μέλλον.

Αν τελικά επιβεβαιωθεί ότι οι μέρες στη Γη γίνονται ξανά μεγαλύτερης διάρκειας, θα πρέπει ίσως, σύμφωνα με τους Ματ Κινγκ και Κρίστοφερ Γουότσον του αυστραλιανού Πανεπιστημίου της Τασμανίας, κάποια στιγμή να ενσωματωθεί στα συστήματα τήρησης του χρόνου ένα «αρνητικό εμβόλιμο δευτερόλεπτο», κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί και το οποίο πάντως θεωρείται ελάχιστα πιθανό προς το παρόν. Ας αναλογιστούμε απλώς ότι τελευταία όλοι έχουμε λίγα έξτρα χιλιοστά του δευτερολέπτου κάθε μέρα…






Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


 

Δημοσιεύθηκε στις 9 August 2022 | 6:00 pm


Κορωνοϊός: Πιο κοντά στο «υπερ-εμβόλιο»


Αλλο ένα κορονο-καλοκαίρι είναι αυτό που περνάμε, το τρίτο στη σειρά, με το εφετινό θερινό «πανδημικό δελτίο» να έχει τις δικές του κύριες… ειδήσεις που διαφοροποιούνται σε κάποια σημεία από εκείνες των προηγούμενων ετών (πλήρως λογικό σε μια εξελισσόμενη πανδημική κατάσταση, όπως καλά έχουμε μάθει πλέον): αυτό το καλοκαίρι λοιπόν «πρωταγωνίστριες» είναι οι νέες υποπαραλλαγές της Ομικρον – και κυρίως η ΒΑ.5 – που σαρώνουν διεθνώς αλλά και στη χώρα μας και οι οποίες δείχνουν αυξημένη ικανότητα διαφυγής από τα εμβόλια.

«Πρωταγωνιστούν» επίσης η έλλειψη προληπτικών μέτρων (για πρώτη… καλοκαιρινή φορά), η αύξηση και πάλι των κρουσμάτων αλλά και των θανάτων και η μόνιμη αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι τους επόμενους μήνες.

Συγκεκριμένη στόχευση
Ευλόγως κάποιος αναρωτιέται γιατί συμβαίνουν όλα αυτά, γιατί η πανδημία δείχνει να μην τελειώνει ποτέ ενώ έχουμε εδώ και τόσο καιρό στα χέρια μας τα εμβόλια τα οποία αναμέναμε επί μακρόν ως «μάννα εξ (επιστημονικού) ουρανού». Διότι είναι σαφές πλέον, με βάση τους ειδήμονες, ότι τα εμβόλια δεν είναι τέλεια, χωρίς αυτό να αλλάζει ότι έχουν αποδειχθεί σωτήρια: προστατεύουν από τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο, όχι όμως και από τις μολύνσεις – και βέβαια για να μας προστατεύσουν τα εμβόλια πρέπει να τα… κάνουμε, και μέρος του πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο ακόμη και σε ό,τι αφορά τον βασικό εμβολιασμό.

Παράλληλα καθώς ο ιός συνεχώς εξελίσσεται και μεταλλάσσεται, τα εμβόλια (ακόμη και τα επικαιροποιημένα που αναμένουμε τους επόμενους μήνες) βρίσκονται – και θα βρίσκονται – πάντα στο κυνήγι του, χωρίς κανένας να μπορεί να προβλέψει μάλιστα με βεβαιότητα ποια θα είναι η επόμενη κίνησή του.

Ετσι δεν είναι τυχαίο ότι η επιστημονική συζήτηση αλλά και η έρευνα ολοένα και περισσότερων επιστημονικών ομάδων στρέφεται προς την ανάπτυξη εμβολίων που θα στοχεύουν τον άκρως «ευέλικτο» SARS-CoV-2 σε ένα σταθερό σημείο του το οποίο θα είναι κοινό με άλλους «συγγενείς» του.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ενα εμβόλιο για πολλούς κοροναϊούς (και τις παραλλαγές τους, υπάρχουσες και μελλοντικές). Ο δρόμος βέβαια προς ένα τέτοιο «καθολικό» κορωνο-εμβόλιο φαίνεται να είναι μακρύς και δύσκολος, υπογραμμίζουν οι ειδικοί. Και αυτό διότι η οικογένεια των κορωνοϊών αποτελείται από ιούς συγγενείς μεν αλλά με διαφορές-«κλειδιά» μεταξύ τους, οι οποίοι συχνά μεταλλάσσονται. Για αυτόν τον λόγο άλλωστε οι άνθρωποι μολύνονται ξανά και ξανά με κορωνοϊούς του κοινού κρυολογήματος ή εμφανίζουν επαναλοιμώξεις με διαφορετικές παραλλαγές του SARS-CoV-2.

Η παράκαμψη με την υπομονάδα S2
Τώρα όμως μια ομάδα του Ινστιτούτου Crick στο Λονδίνο υπό έναν έλληνα επιστήμονα, τον έγκριτο ανοσολόγο, ρετροϊολόγο, επικεφαλής του Εργαστηρίου Ρετροϊικής Ανοσολογίας στο Ινστιτούτο Crick και καθηγητή Ρετροϊoλογίας στο Imperial College του Λονδίνου δρα Γεώργιο Κασσιώτη, φαίνεται να βρήκε μια καλή «παράκαμψη» ώστε να φθάσουμε ταχύτερα στο τέλος του δρόμου του οποίου η πινακίδα δείχνει το pan-corona εμβόλιο.

Οπως ανέφεραν οι ερευνητές με δημοσίευσή τους πριν από μερικές ημέρες (συγκεκριμένα στις 27 Ιουλίου) στην επιθεώρηση «Science Translational Medicine», ανακάλυψαν ότι μια συγκεκριμένη περιοχή της πρωτεΐνης-ακίδας του SARS-CoV-2 αποτελεί υποσχόμενο στόχο για το καθολικό εμβόλιο ενάντια στους κορωνοϊούς. Μάλιστα πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι η στόχευση αυτής της περιοχής που ονομάζεται υπομονάδα S2 προσφέρει προστασία ενάντια σε πολλές παραλλαγές του SARS-CoV-2 καθώς και ενάντια σε κοροναϊούς που προκαλούν κοινό κρυολόγημα και ελπίζεται ότι θα αποτελέσει το «διαβατήριο» για την καλύτερη προετοιμασία μας ενάντια σε μελλοντικές πανδημίες.

Ενα καθολικό εμβόλιο για τους κοροναϊούς χρειάζεται να επάγει την παραγωγή αντισωμάτων που θα αναγνωρίζουν και θα εξουδετερώνουν πολλούς και διαφορετικούς ιούς της συγκεκριμένης οικογένειας, αποτρέποντάς τους από το να εισέρχονται στα κύτταρα του ξενιστή και να πολλαπλασιάζονται εντός τους.

Στη νέα μελέτη τους οι ερευνητές του Ινστιτούτου Crick εξέτασαν αν αντισώματα που στοχεύουν την περιοχή S2 της πρωτεΐνης-ακίδας του SARS-CoV-2 μπορούν να εξουδετερώσουν και άλλους κορωνοϊούς. Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι η πρωτεΐνη-ακίδα του SARS-CoV-2 αποτελείται από δύο υπομονάδες, την S1 και την S2.

Η υπομονάδα S1 περιέχει την περιοχή δέσμευσης της ιικής πρωτεΐνης, δηλαδή του σημείου που μεσολαβεί στη σύνδεση του ιού με την επιφανειακή πρωτεΐνη (κυρίως την πρωτεΐνη ACE2) στα κύτταρα-στόχους του ανθρώπου. Η υπομονάδα S2 επιτρέπει τη σύντηξη της ιικής μεμβράνης με την κυτταρική μεμβράνη του ξενιστή και είναι ιδιαίτερα διατηρημένη μεταξύ των διαφόρων στελεχών του ιού.

Η πρώτη «συνάντηση» με τη σταθερή S2
Εξ ου και η ομάδα επικεντρώθηκε στη «σταθερή» S2, όπως ανέφερε στο ΒΗΜΑ-Science o δρ Κασσιώτης. «»Πέσαμε» επάνω στην S2 στην αρχή της πανδημίας όταν δημιουργούσαμε συστοιχίες αντισωμάτων για μελέτη του SARS-CoV-2. Είχαμε τότε παρατηρήσει ότι προπανδημικός ορός του αίματος εμφάνιζε διασταυρούμενη αντίδραση με τον SARS-CoV-2 – γεγονός που με απλά λόγια σήμαινε ότι ο οργανισμός πολύ λίγων ενηλίκων αλλά ταυτοχρόνως πολλών παιδιών μπορούσε να αναγνωρίσει τον νέο τότε ιό χωρίς να έχει «ξανασυναντηθεί» στο παρελθόν μαζί του.

Περαιτέρω ανάλυση μας οδήγησε στη χαρτογράφηση του στόχου αυτών των αντισωμάτων της διασταυρούμενης αντίδρασης που δεν ήταν άλλος από την υπομονάδα S2 της πρωτεΐνης-ακίδας του ιού. Η συγκεκριμένη περιοχή της πρωτεΐνης-ακίδας είναι σε μεγάλο βαθμό διατηρημένη, σε αντίθεση με την S1. Αν μεταλλαχθεί η S1 ο SARS-CoV-2 μπορεί να διαφύγει τα αντισώματα που τη στοχεύουν, είναι όμως πολύ πιο δύσκολο να μεταλλαχθεί η S2 χωρίς να επηρεαστεί η λειτουργία του».

Δεν είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζεται η ανάπτυξη εμβολίων τα οποία στοχεύουν την περιοχή S2 των κορωνοϊών, μας πληροφόρησε ο ερευνητής. «Τέτοιου είδους εμβόλια είχαν δοκιμαστεί κυρίως στην επιδημία του ιού του SARS (SARS-CoV). Ωστόσο επρόκειτο κατά κύριο λόγο για εμβόλια ανασυνδυασμένης πρωτεΐνης τα οποία γνωρίζουμε πλέον ότι δεν μιμούνται πιστά τη φυσική δομή της S2. Ετσι αυτού του είδους η έρευνα σταδιακά εγκαταλείφθηκε καθώς τελείωσε και η επιδημία του SARS».

Εξουδετέρωση πλήθους κορωνοϊών
Οι επιστήμονες του Crick ξανάπιασαν όμως τον… ελκυστικό μίτο της S2 και ως φαίνεται βρήκαν την άκρη του. Εμβολίασαν ποντίκια με την περιοχή S2 του SARS-CoV-2 και είδαν ότι τα πειραματόζωα παρήγαγαν αντισώματα που ήταν ικανά να εξουδετερώσουν διαφορετικούς κοροναϊούς που πλήττουν ζώα αλλά και ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων του κορωνοϊού του εποχικού κοινού κρυολογήματος HCoV-OC43, του αρχικού στελέχους του SARS-CoV-2 (στέλεχος της Γουχάν), του στελέχους που έφερε τη μετάλλαξη D614G που το καθιστούσε δέκα φορές μεταδοτικότερο από το αρχικό και το οποίο κυριάρχησε στο πρώτο πανδημικό κύμα, των παραλλαγών Αλφα, Βήτα, Δέλτα, της αρχικής παραλλαγής Ομικρον καθώς και δύο κοροναϊών που πλήττουν νυχτερίδες.

Με δεδομένο όμως ότι οι νέες υποπαραλλαγές της Ομικρον που κυριαρχούν παγκοσμίως αυτή τη στιγμή καθιστώντας την αρχική Ομικρον πλέον… ξεπερασμένη δεν εξετάστηκαν σε αυτή τη μελέτη, αναμένεται να είναι «ευάλωτες» στο εμβόλιο ή μπορεί να το… λυγίζουν;

«Δεν ήταν απαραίτητο να εξετάσουμε συγκεκριμένα τις νέες υποπαραλλαγές της Ομικρον και αυτό διότι η S2 επάγει την παραγωγή αντισωμάτων που εξουδετερώνουν πολύ περισσότερους και διαφορετικούς μεταξύ τους κοροναϊούς – αναμένεται λοιπόν ότι θα εξουδετερώνει όλους τους ιούς μεταξύ των άκρων που διερευνήσαμε. Επιπροσθέτως η περιοχή S2 παραμένει αμετάβλητη σε όλες τις υποπαραλλαγές της Ομικρον» μας απάντησε ο καθηγητής.

Τα επόμενα βήματα
Σύμφωνα με τον δρα Κασσιώτη, η περιοχή S2 αποτελεί υποσχόμενο στόχο για ένα πιθανό pan-corona εμβόλιο επειδή είναι μια περιοχή με πολύ περισσότερες ομοιότητες μεταξύ διαφορετικών κοροναϊών σε σύγκριση με την περιοχή S1 – δεν υφίσταται εύκολα μεταλλάξεις και έτσι ένα εμβόλιο που θα στοχεύει τη συγκεκριμένη περιοχή εκτιμάται ότι θα είναι αποτελεσματικότερο.

«Ελπίζουμε ότι ένα τέτοιο εμβόλιο θα προσφέρει κάποια προστασία ενάντια σε όλους τους υπάρχοντες καθώς και τους μελλοντικούς κοροναϊούς και θα κάνει τη διαφορά σε σύγκριση με τα εμβόλια που στοχεύουν την περιοχή S1 που υφίσταται πολύ περισσότερες μεταλλάξεις και τα οποία, αν και είναι αποτελεσματικά ενάντια στην παραλλαγή του ιού για την οποία έχουν σχεδιαστεί, έχουν πολύ μικρότερη αποτελεσματικότητα στη στόχευση άλλων παραλλαγών του ίδιου ιού ή ενός μεγάλου εύρους κοροναϊών. Σε κάθε περίπτωση πιστεύουμε ότι η έρευνά μας αυτή φέρνει πιο κοντά στην πραγματικότητα το pancorona εμβόλιο – χρειάζεται ωστόσο να δοκιμάσουμε την προσέγγισή μας σε ανθρώπους για να δώσουμε πιο σαφείς απαντήσεις».

Για να φθάσουμε όμως στις δοκιμές στον άνθρωπο πρέπει να προηγηθούν περαιτέρω πειράματα σε ζώα στα οποία το εμβόλιο θα χορηγηθεί σε δοσολογίες συγκρίσιμες με εκείνες που θα χορηγούνται στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών, εξήγησε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι «για να πραγματοποιήσουμε τα επόμενα βήματα πρέπει να συμμετάσχουν πολλοί άλλοι εταίροι εκτός από το Ινστιτούτο μας. Σε κάθε περίπτωση έχουμε ακόμη πολλή έρευνα μπροστά μας και σε αυτή τη φάση συνεχίζουμε να δοκιμάζουμε τα αντισώματα στην S2 ενάντια σε πολλούς και διαφορετικούς κορωνοϊούς, αναζητώντας παράλληλα την καλύτερη οδό σχεδιασμού και δοκιμών ενός υποψήφιου εμβολίου».

Δεν υπάρχουν πανάκειες
Ακόμη όμως και όταν ένα τέτοιο εμβόλιο πάρει «σάρκα και οστά» δεν θα αποτελεί πανάκεια, προειδοποίησε ο δρ Κασσιώτης. «Κανένα εμβόλιο δεν μπορεί να παράσχει πλήρη ανοσία σε κάθε άνθρωπο στον πλανήτη και το ίδιο θα ισχύει και για το εμβόλιο που βασίζεται στη σταθερή περιοχή S2 της πρωτεΐνης-ακίδας. Οπως συμβαίνει με τα υπάρχοντα εμβόλια για την COVID-19, αναμένουμε ότι η προστασία που θα παρέχει ένα μελλοντικό εμβόλιο ενάντια σε πολλούς κορωνοϊούς θα κυμαίνεται από την πλήρη πρόληψη της λοίμωξης σε ορισμένους ανθρώπους ως την πρόληψη της βαριάς νόσησης σε άλλους». Με την ειδοποιό διαφορά όμως ότι θα αποτελεί μια «διευρυμένη ασπίδα» για το «κορωνο-παρόν» αλλά και το «κορωνο-μέλλον» της ανθρωπότητας το οποίο, όπως όλα δείχνουν, προοιωνίζεται άκρως… πλούσιο (όπως έχει άλλωστε αποδείξει και το παρελθόν μας με τους κορωνοϊούς). Θα αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε αν ένα τέτοιο εμβόλιο μπορεί να αλλάξει τον ρου της επιδημιολογικής ιστορίας μας…

Καίρια η οδός χορήγησης του εμβολίου
Η αναζήτηση του «υπερ-εμβολίου» περιλαμβάνει άραγε και νέες οδούς χορήγησής του; Πολλή έρευνα γίνεται σχετικά με εμβόλια εισπνεόμενα, ακόμη και σε μορφή τσιρότου. «Η οδός χορήγησης είναι πράγματι πολύ σημαντική καθώς αν αναπτυχθεί τελικώς ένα τέτοιο καθολικό εμβόλιο θα πρέπει να μπορεί να διατεθεί ταχέως ανά τον κόσμο με δεδομένο ότι πιθανόν εκείνη την περίοδο να επικρατούν νέες επικίνδυνες παραλλαγές ή νέα πανδημικά στελέχη – και θα ήταν προτιμότερο να μην απαιτούνται ειδικές συνθήκες συντήρησής του, όπως συνθήκες βαθιάς καταψύξης τις οποίες απαιτούν τα mRNA εμβόλια. Ετσι διερευνούμε εναλλακτικές οδούς χορήγησης – ένα έργο που πρέπει να συμπεριλάβει πολλούς άλλους ερευνητές αλλά και τη βιομηχανία για να καταστεί εφικτό» μας λέει ο δρ Κασσιώτης.

Η εκτίμηση για το μέλλον και η πρόταση για την τέταρτη δόση
Δεν μπορούσαμε να μη ρωτήσουμε τον δρα Κασσιώτη, έναν ειδήμονα που καταπιάνεται επί μακρόν με τους ιούς και τη συνύπαρξή τους με τον άνθρωπο και έχει παρακολουθήσει την πανδημία του SARS-CoV-2 από την αρχή της προσφέροντας πολύτιμες μελέτες που έχουν αποκαλύψει διαφορετικές πτυχές της, τι μέλλει γενέσθαι με τη συνεχιζόμενη πανδημία της COVID-19 που δεν λέει να κοπάσει.

Οπως μας απάντησε, «αυτή τη στιγμή διαφορετικές περιοχές του πλανήτη βρίσκονται σε διαφορετικές πανδημικές φάσεις. Αν και σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, πιστεύεται ότι τα χειρότερα έχουν πλέον περάσει, στην πραγματικότητα η πανδημία δεν θα τελειώσει ποτέ αν ο ιός δεν ελεγχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Πάντως, οποιοδήποτε εμβόλιο εμφανίσει “ανθεκτικότητα” στις μεταλλάξεις του ιού και στη διαφυγή από την ανοσία θα βοηθήσει αδιαμφισβήτητα στο να έλθει πιο κοντά το τέλος της πανδημίας – και αυτό προσπαθούμε και εμείς μέσα από τη μελέτη μας».

Οι δύο κρίσιμες παράμετροι
Εως ότου αναπτυχθεί όμως ένα τέτοιο εμβόλιο οι ρεαλιστικές επιλογές που έχουμε αυτή τη στιγμή μπροστά μας είναι δύο (για την ακρίβεια προς το παρόν… μία). Η λήψη της δεύτερης ενισχυτικής δόσης των υπαρχόντων εμβολίων η οποία μπορεί να γίνει άμεσα ή η αναμονή σε λίγους μήνες για τα επικαιροποιημένα εμβόλια. Τι θα συνιστούσε απέναντι σε αυτό το δίλημμα πολλών ανθρώπων ο δρ Κασσιώτης;

«Είναι δύσκολο να αποφασίσει κάποιος, είναι δύσκολη μια τέτοια απάντηση. Υπάρχουν δύο παράμετροι τις οποίες θεωρώ ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη γνωρίζοντας πάντα ότι… δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του ιού. Κατ’ αρχάς τα επικαιροποιημένα εμβόλια που θα βασίζονται στην Ομικρον θα βοηθήσουν σίγουρα στον έλεγχο των υπαρχουσών υποπαραλλαγών της, πολύ περισσότερο από τα εμβόλια που έχουμε τώρα και βασίζονται στο αρχικό στέλεχος της Γουχάν, ωστόσο ίσως υπάρχει ο κίνδυνος να επιταχύνουν την ανάδυση μιας νέας, διαφορετικής παραλλαγής. Κατά δεύτερον, πρέπει να αναφέρουμε ότι καθώς η ανοσία που παρέχουν τα εμβόλια μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, ίσως θα ήταν προτιμότερο να την “τονώσουμε” όταν θα βρισκόμαστε πιο κοντά χρονικά σε ένα πιθανό πανδημικό κύμα τον χειμώνα παρά εν μέσω θέρους. Ωστόσο, όπως προείπα, δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις. Η μάχη μας με την πανδημία αυτή μοιάζει περισσότερο με μαραθώνιο παρά με σπριντ».

Μεγάλο ερώτημα που μας απασχολεί όλους είναι αν αυτός ο μαραθώνιος θα είναι μετ’ εμποδίων (και μάλιστα μεγάλων) τον χειμώνα που θα έλθει. «Κρίνοντας από τις χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, τα τελευταία πανδημικά κύματα δεν ήταν τόσο δριμέα όσο είχαμε αρχικώς φοβηθεί – αυτό ελπίζουμε να επαναληφθεί και τον ερχόμενο χειμώνα, τονίζοντας και πάλι ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το πώς θα συμπεριφερθεί ο ιός στο μέλλον».

Στην αναμονή λοιπόν για το αν ο SARS-CoV-2 θα μας κάνει… ρουά ματ ή αν εμείς θα καταφέρουμε να νικήσουμε το επόμενο διάστημα (τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την οξεία πανδημική μορφή του) τον ιό «βασιλιά» των ημερών μας.








Πηγή: Το Βήμα
 

Δημοσιεύθηκε στις 9 August 2022 | 5:00 pm


Μετρό: Έρχονται οι συρμοί χωρίς οδηγό


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι προεργασίες για την κατασκευή της νέας Γραμμής 4 του Μετρό, το πρώτο τμήμα της οποίας θα συνδέει το Άλσος Βεϊκου με το Γουδί και αναμένεται να είναι έτοιμο το 2029.
 
Η ολοκλήρωση του έργου θα σηματοδοτήσει τα εγκαίνια μίας νέας εποχής για τον συγκοινωνιακό χάρτη της Αθήνας, εισάγοντας σύγχρονα συστήματα και τεχνολογίες.

Στα παραπάνω συγκαταλέγονται οι 20 αυτόματοι συρμοί χωρίς οδηγό (driverless) που θα είναι εξοπλισμένοι με hi-tech συστήματα, ώστε να διασφαλίζεται η άριστη λειτουργία τους, η αναβαθμισμένη εμπειρία μετακίνησης και η ασφάλεια των επιβατών.

Ήδη, μάλιστα, έχουν γίνει αναφορές για «έξυπνους» συρμούς που -μεταξύ άλλων- θα υπολογίζουν την πληρότητα του κάθε βαγονιού, την ίδια ώρα που θα ενσωματώνουν ως στάνταρ κλιματισμό, αλλά και οθόνες αναπαραγωγής μηνυμάτων και βίντεο για την έγκαιρη και απρόσκοπτη ενημέρωση του επιβατικού κοινού.
 
Η λειτουργία των συρμών θα ελέγχεται από ένα νέο Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας (ΚΕΛ), με προοπτική να επωμιστεί τον έλεγχο λειτουργίας των γραμμών 1,2,3 αλλά και τις μελλοντικές αυτόματες νέες αυτόματες νέες γραμμές, καθώς και το Τραμ. Το νέο ΚΕΛ θα χωροθετηθεί εντός των ορίων του Αμαξοστασίου Σεπολίων.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο τμήμα της Γραμμής 4 του Μετρό θα έχει μήκος 13 χλμ. και θα περιλαμβάνει 15 νέους σταθμούς οι οποίοι θα είναι οι εξής: Άλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Ελικώνος, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός, Καισαριανή, Πανεπιστημιούπολη, Ζωγράφου, Ιλίσια, Γουδή.

Θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση υφιστάμενων κεντρικών σταθμών Μετρό από την συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση του επιβατικού κοινού, στην εξυπηρέτηση πολλών σημαντικών κτηρίων και εγκαταστάσεων, όπως Νοσοκομεία, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα κλπ. καθώς και στην αύξηση της δικτύωσης των υφιστάμενων Γραμμών Μετρό με δύο σταθμούς ανταπόκρισης (Πανεπιστήμιο/Ακαδημία, Ευαγγελισμός).

Με τη Γραμμή 4 οι πολίτες θα μετακινούνται από το Γουδή στην Κυψέλη – και το αντίστροφο σε 13 λεπτά κι από το Άλσος Βεΐκου στα Εξάρχεια σε 7 λεπτά. Οι χρόνοι, αναλυτικότερα:
 
– Άλσος Βεΐκου- Δικαστήρια σε 5 λεπτά
– Άλσος Βεΐκου- Γουδή σε 17,5 λεπτά
– Άλσος Βεΐκου- Πανεπιστημιούπολη σε 14 λεπτά

Υπενθυμίζεται ότι driverless συρμούς θα έχει και το Μετρό Θεσσαλονίκης, που θα είναι έτοιμο στο τέλος του 2023. Το βασικό έργο του Μετρό έχει μήκος γραμμής 9,6 χλμ. και περιλαμβάνει 13 σύγχρονους σταθμούς και ένα αμαξοστάσιο συνολικής έκτασης 55 στρεμμάτων στην Πυλαία.

Θα υπάρχουν συνολικά 18 υπερ-αυτόματοι driverless συρμούς τελευταίας τεχνολογίας με πλήρη κλιματισμό και στις αποβάθρες θα τοποθετηθούν αυτόματες θύρες οι οποίες θα ενισχύσουν σημαντικά την ασφάλεια του επιβατικού κοινού.










 

Δημοσιεύθηκε στις 9 August 2022 | 2:00 pm


Ακρίβεια: Έρχεται νέο κύμα ανατιμήσεων 8% έως 20%


Ανατιμήσεις από 8% έως 20% σε δεκάδες τρόφιμα και σε άλλα βασικά καταναλωτικά είδη περιμένουν τους καταναλωτές μόλις επιστρέψουν από τις καλοκαιρινές διακοπές, λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία. Οι νέοι τιμοκατάλογοι χονδρικής με τις αυξήσεις έχουν φθάσει στα λογιστήρια των σουπερμάρκετ και όπως αναφέρει στέλεχος μεγάλης αλυσίδας, η… βαρυχειμωνιά θα έρθει από τον Σεπτέμβριο εφέτος.

Οι κινήσεις των πολυεθνικών γιγάντων από τον κλάδο των ταχέως κινούμενων καταναλωτικών προϊόντων (FMCG), όπως η Unilever, η Nestle, η Heineken, η Procter & Gamble κ.ά., προδιαγράφουν τις εξελίξεις. Εχοντας ήδη προχωρήσει σε ανατιμήσεις των προϊόντων τους κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, αναμένεται να κάνουν νέες αυξήσεις το επόμενο διάστημα λόγω της συνεχιζόμενης ανόδου στο κόστος εισροών που «τρώει» τα περιθώρια κέρδους τους.

Οι πρωταθλητές
Παρότι η μεσοσταθμική αύξηση στο ράφι εξακολουθεί να κινείται σε υψηλό μεν, μονοψήφιο δε ποσοστό, κατά περίπτωση οι ανατιμήσεις σε τρόφιμα και καταναλωτικά είδη φθάνουν ακόμη και το 50% τους τελευταίους πέντε μήνες.

Ενδεικτικά, αναφέρονται οι κατηγορίες του ελαιολάδου, του συσκευασμένου τυριού, αλλά και των αλεύρων, των οποίων οι τιμές έχουν αυξηθεί μεσοσταθμικά κατά +22,7%, +9,6% και +9,1% αντίστοιχα. Σύμφωνα με τη NielsenIQ στην αύξηση αυτή έχουν συμβάλει ιδιαίτερα οι μήνες Μάιος και Ιούνιος, οι οποίοι έχουν παρουσιάσει σημαντικά πιο έντονες ανατιμήσεις, σε σχέση με το πρώτο τετράμηνο του έτους.

Πτώση κατανάλωσης
Την ίδια ώρα, η πραγματική κατανάλωση υποχωρεί σημαντικά (υπολογίζεται ότι ο όγκος πωλήσεων έχει μειωθεί περί το 10%), με τα νοικοκυριά να κόβουν όχι μόνο τις δαπάνες για ένδυση και υπόδηση, οικιακό εξοπλισμό και καύσιμα, αλλά και εκείνες που θεωρούνται ανελαστικές, όπως τα γαλακτοκομικά, το κρέας, τα τυροκομικά, το ψωμί κ.ά., ενώ ταυτόχρονα στρέφονται στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας το μερίδιο των οποίων, σύμφωνα με τη Nielsen, έχει αυξηθεί από 12,7% που ήταν πέρυσι στο 13,6%.

Υποχώρηση αλλά…
Με την ακρίβεια να καλπάζει και να αδειάζει ακόμη και το ηλεκτρονικό καλάθι των σουπερμάρκετ (η αξία των online αγορών σε τιμές λιανικής με ΦΠΑ έπεσε στα 134 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο εφέτος, σημειώνοντας πτώση 5%), σήμερα Δευτέρα, ανακοινώνεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή ο πληθωρισμός για τον Ιούλιο.

Αν και με βάση τις προκαταρτικές εκτιμήσεις της Eurostat για τον Ιούλιο για πρώτη φορά από πέρυσι ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα κινήθηκε καθοδικά, έστω και οριακά, από μήνα σε μήνα, κανείς δεν πιστεύει ότι έπιασε ταβάνι η ακρίβεια.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο ο πληθωρισμός σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) διαμορφώθηκε σε 12,1%, με τον πληθωρισμό των τροφίμων να διαμορφώνεται σε 12,6%.






Πηγή: Έντυπη έκδοση Το Βήμα


 

Δημοσιεύθηκε στις 9 August 2022 | 1:00 pm


Ο Εφιάλτης με τις βελόνες στα νυχτερινά κλαμπ


Παρασκευή στις πέντε το πρωί. Η Εύα Ναβάρο βρισκόταν με τους φίλους της στη βεράντα του νυχτερινού κέντρου Cocoa Mataro όταν ξαφνικά παρατήρησε ένα τρύπημα στο αριστερό της πόδι. Πήγε στο μπάνιο και εκεί διαπίστωσε ότι είχε το σημάδι της βελόνας. Την αναγνώρισε γιατί έβλεπε τέτοιες πληγές για μέρες στα κοινωνικά δίκτυα.

«Αισθανόμουν ζαλισμένη. Κλαίγοντας είπα σε έναν εργαζόμενο τι μου είχε συμβεί και δεν με πίστεψε», λέει η 18χρονη κοπέλα. Ενα ξαφνικό κύμα τρυπημάτων σε γυναίκες σε χώρους διασκέδασης έχει σημάνει συναγερμό.

Η Καταλωνία, με 23 καταγγελίες, προηγείται, αλλά το φαινόμενο έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ισπανία, με δώδεκα καταγγελίες στη Χώρα των Βάσκων, και αρκετές ακόμα σε διάφορες περιοχές της χώρας. Μόνο σε μία περίπτωση έχουν εντοπιστεί ίχνη ναρκωτικής ουσίας, που είχαν δοθεί με αυτή τη μέθοδο σε ένα παιδί κάτω των 13 ετών. Η αστυνομία δεν γνωρίζει τις προθέσεις των δραστών, καθώς δεν γίνονται ούτε σεξουαλικές επιθέσεις ούτε ληστείες.

Το φαινόμενο των τρυπημάτων σε γυναίκες (στην Καταλωνία, από τα 23 θύματα μόνο ένα ήταν άνδρας) έφτασε στην Ισπανία αφότου εμφανίστηκε σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες  τους τελευταίους μήνες – έχει καταγραφεί σε κλαμπ στο Βέλγιο, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία.

Το βρετανικό Κοινοβούλιο μάλιστα πραγματοποίησε έρευνα, όπου ανέλυσε το κύμα καταγγελιών για τρυπήματα με βελόνες κυρίως γυναικών, με 1.382 περιπτώσεις μεταξύ Σεπτεμβρίου 2021 και Ιανουαρίου 2022 σε κέντρα νυχτερινής διασκέδασης.

Στη Γαλλία υποβλήθηκαν περισσότερες από 800 καταγγελίες έως τις 16 Ιουνίου, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης της Εθνικής Αστυνομίας. Στην Ισπανία, η αστυνομία υποπτεύεται ότι αντιμετωπίζει το ίδιο φαινόμενο: τυχαία τρυπήματα που δεν αφήνουν ίχνη τοξινών στο αίμα ή χωρίς να γίνονται για συγκεκριμένους λόγους. Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον.

Συστάσεις
Οι γυναίκες θύματα τρυπημάτων συχνά αναφέρουν επεισόδια, που χαρακτηρίζονται από ζάλη και έμετο. Η Εύα Ναβάρο, η οποία υπέστη το τρύπημα σε ντίσκο στο Ματαρό, δεν δίστασε να πάει στο νοσοκομείο Can Ruti της Μπανταλόνα.

«Μου έκαναν εξετάσεις αίματος και ούρων και με κράτησαν υπό παρακολούθηση μέχρι να αισθανθώ καλύτερα. Βγήκα, αλλά εκείνο το βράδυ έκανα εμετό και επέστρεψα στο νοσοκομείο», εξηγεί η νεαρή γυναίκα, η οποία ήταν αρνητική σε όλα. Η Εύα γνωρίζει άλλα κορίτσια που υπέστησαν τρυπήματα την ίδια μέρα.

Η κυβέρνηση της Καταλωνίας έχει δρομολογήσει ένα πρωτόκολλο, το οποίο καλεί τις γυναίκες που υποψιάζονται ότι έχουν τρυπηθεί να ειδοποιήσουν τον χώρο διασκέδασης και να πάνε αμέσως σε κέντρο υγείας, πάντα συνοδευόμενες. Εκεί θα κάνουν εξετάσεις αίματος και ούρων για να εντοπίσουν τυχόν φαρμακευτικές ή ναρκωτικές ουσίες. Θα αξιολογηθεί επίσης εάν θα ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο για πιθανή έκθεση στον HIV.

Η υπουργός Ισότητας της Καταλονίας, Τάνια Βέργκε, ανακοίνωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο, τα νυχτερινά κέντρα να καταγράφουν τους άνδρες πριν εισέλθουν στις εγκαταστάσεις τους. Το μέτρο δεν έχει εγκριθεί ακόμα.

«Ποτέ δεν φαντάζεσαι τι θα σου συμβεί. Ούτε σε κανέναν γύρω σου», εξομολογείται η Αντρεα, που μαζί με φίλη της υπέστησαν τρύπημα στο Κάντιθ. Η Αντρεα είχε μόνο λίγο πυρετό και ενοχλήσεις, αλλά διαβεβαιώνει ότι το άλλο κορίτσι κατέρρευσε μόλις δέχτηκε το τρύπημα. Στα επείγοντα δεν μπορούσαν να τους πουν τι περιείχε η σύριγγα. Δεν ήξεραν αν ήταν νέο φάρμακο και τους είπαν ότι πιθανότατα θα μπορούσαν να το ανιχνεύσουν μετά από λίγες ώρες, έπειτα από επαναλαμβανόμενες δοκιμές. «Είμαι πολύ φοβισμένη. Την επόμενη μέρα που πήγα στην παραλία, τους κοιτούσα όλους γιατί φοβόμουν ότι θα μου επιτεθούν», εξηγεί.











 

Δημοσιεύθηκε στις 9 August 2022 | 12:00 pm


Ελληνοτουρκικά: Διπλό μέτωπο σε Ανατολική Μεσόγειο και Θράκη – Τι επιδιώκει η Άγκυρα


Δεν είναι μόνο οι ανακοινώσεις για το πλωτό τουρκικό γεωτρύπανο που έχουν σημάνει συναγερμό στην ελληνική διπλωματία τις τελευταίες ημέρες. Διότι μπορεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας να εξετάζουν όλα τα σενάρια ως το προς το πού θα κινηθεί το «Αμπουλχαμίντ Χαν» στην Ανατολική Μεσόγειο και τρόπους αντίδρασης επί του πεδίου, στο υπουργείο Εξωτερικών όμως, έχουν στραμμένη την προσοχή τους και στη Θράκη.

Ήδη οι δυο ανακοινώσεις μέσα σε 10 ημέρες από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, στην οποία καταγγέλλουν την Ελλάδα για αποφάσεις που αφορούν τη μουσουλμανική μειονότητα, φανερώνουν την πρόθεση του Ταγίπ Ερντογάν να εντάξει στην προεκλογική του ατζέντα και τη Θράκη.


Από την ημέρα του θανάτου του ψευδομουφτή Αχμετ Μέτε στις 14 Ιουλίου, η τουρκική διπλωματία ανέπτυξε μεγάλη κινητικότητα και με όχημα την εκλογή του νέου ψευδομουφτή δεν αποκλείεται να θελήσει να προκαλέσει αναταραχή στον μουσουλμανικό πληθυσμό, να δείξουν τη δύναμή τους στην περιοχή.

Η κηδεία ήταν άλλωστε μια καλή αφορμή.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας έστειλε συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέδωσε ανακοίνωση, ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σεντόπ παρέστη στη κηδεία του, επίσκεψη στην περιοχή πραγματοποίησε και πρώην πρωθυπουργός Αχμετ Νταβούτογλου, ενώ αρκετός κόσμος μεταφέρθηκε στη Κομοτηνή με ναυλωμένα λεωφορεία.

Η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για τον ορισμό των μουφτήδων ενόχλησε την Άγκυρα. Διότι σύμφωνα με τον νέο νόμο, ο Μουφτής θα εξακολουθήσει να διορίζεται από τον εκάστοτε υπουργό Παιδείας καθώς, έχει δικαστικές αρμοδιότητες λόγω της εφαρμογής της Σαρία και τυχόν εκλογή του θεωρείται αντισυνταγματική.

Ο νόμιμος μουφτής θα επιλέγεται μέσα από έναν κατάλογο με τους επικρατέστερους υποψηφίους, τους οποίους θα αποφασίζει ένα σώμα από επίλεκτα μέλη της μειονότητας, ιμάμηδες, θεολόγους.

Η Άγκυρα έσπευσε να κατηγορήσει την Αθήνα ότι παραβιάζει το άρθρο 40 της συνθήκης της Λωζάννης και δεν επιτρέπει στην μειονότητα να επιλέξει μόνη της τους μουφτήδες.

Έτσι ανακοίνωσε ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί ψηφοφορία σε όλα τα μέλη της μειονότητας της Ξάνθης, όταν το τουρκικό γεωτρύπανο θα έχει θεωρητικά ξεκινήσει τις εργασίες του στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο υπουργείο Εξωτερικών ενημερώθηκαν επίσης ότι το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής ζήτησε από του βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Χουσεϊν Ζεϊμπέκ και του ΠΑΣΟΚ Μπουρχάν Μπαράν να κινητοποιηθούν νια να προσελκύσουν ψηφοφόρους για τη συγκεκριμένη ψηφοφορία.

Ο κ. Ζεϊμπεκ μάλιστα σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης προκάλεσε με τη στάση του καθώς εξαπέλυσε επιθέσεις κατά της ελληνικής πολιτείας.
Στην Αθήνα πάντως αναμένουν ότι οι τόνοι θα ανέβουν για τη Θράκη και άλλο προκειμένου να ενεργοποιήσουν αντανακλαστικά της φιλήσυχης μουσουλμανικής μειονότητας και να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη ενόψει των εκλογών στη γειτονική χώρα το 2023.

Γι’ αυτό και το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του, με αφορμή την αντίδραση της Τουρκίας στον νέο νόμο για τον εκσυγχρονισμό των Μουφτειών που ψηφίσθηκε πρόσφατα από την Βουλή, την κατηγορεί ότι διαστρέφει και πάλι την πραγματικότητα και ότι προκειμένου να εξυπηρετήσει το αφήγημά της, ηθελημένα παραποιεί την αλήθεια.











 

Δημοσιεύθηκε στις 9 August 2022 | 11:00 am


Fuel Pass 2: Τι συμβαίνει με τις καθυστερήσεις πληρωμών


Αρκετά έντονος είναι ο προβληματισμός που αφορά το Fuel Pass 2, το επίδομα για τη βενζίνη, που ενώ η πλατφόρμα έχει ανοίξει εδώ και καιρό δεν έχουν γίνει ακόμα οι πληρωμές.

Πολλοί πολίτες που συνεχίζουν να κοιτούν την αίτηση τους στο vouchers.gov.gr, προκειμένου να δουν αν αυτή έχει απορριφθεί ή σε ποιο στάδιο βρίσκεται αφού δεν βλέπουν ακόμα τα χρήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το ΦΕΚ δεν έχει δοθεί κάποιο χρονικό διάστημα στο οποίο αναμένεται να δοθούν τα λεφτά αυτά, ωστόσο υπάρχει μόνο ένα ασαφές «εντός ολίγων ημερών».

Συγκεκριμένα αναγράφεται: «εντός ολίγων ημερών από την ημερομηνία επιτυχούς παραλαβής και επεξεργασίας της αίτησης της/του δικαιούχου από το Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα της επιλογής της/του. Η αποστολή των αιτήσεων που πληρούν τις προϋποθέσεις της δράσης προς τα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα γίνεται το πρωί κάθε εργάσιμης ημέρας (εξαιρούνται ημέρες επίσημων και τραπεζικών αργιών)».

Fuel Pass 2: Τα στάδια της αίτησης
Μετά την αίτησή σας, εισερχόμενοι στην πλατφόρμα θα ενημερώνεστε για την κατάστασή της. Συγκεκριμένα τα στάδια είναι τα εξής:

Επεξεργασία από δικαιούχο
Απορριφθείσα
Υπό έλεγχο
Προς αποστολή στο τραπεζικό ίδρυμα
Προς επεξεργασία από το τραπεζικό ίδρυμα
Εγκριθείσα









 

Δημοσιεύθηκε στις 9 August 2022 | 10:30 am


Σήμερα βγαίνει το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν - Τα σενάρια για το ταξίδι του


Το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν ξεκινά σήμερα το ταξίδι του χωρίς να είναι ξεκάθαρο πού θα κατευθυνθεί. Πολλοί είναι αυτοί που περιμένουν μία αντίστοιχη κίνηση με το Ορούτς Ρέις, με την κυβέρνηση ωστόσο να υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους ότι το 2022 δεν είναι 2020, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι η Αθήνα είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα. Την ίδια παραδοχή αναφορικά με τις αλλαγές από το 2020 έχουν κάνει και τούρκοι διπλωμάτες, επισημαίνοντας ότι η γεωστρατηγική σκακιέρα έχει αλλάξει δραματικά.

Ο προορισμός του τουρκικού γεωτρύπανου παραμένει καλά κρυμμένος, και το αμέσως επόμενο διάστημα θα φανεί κατά πόσο ο Ερντογάν θέλει να ανεβάσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και πόσο θέλει να δοκιμάσει τα όρια του ΝΑΤΟ και της Δύσης. Σίγουρο είναι εξάλλου ότι το ταξίδι του Αμπντούλ Χαμίντ Χαν εξυπηρετεί και εσωτερικούς λόγους στην Τουρκία.

Ο Ταγίπ Ερντογάν εξάλλου ετοιμάζει φιέστα για τον απόπλου του Αμπντούλ Χαμίντ Χαν από το λιμάνι της Μερσινας. «Θα χαιρετίσουμε το απόπλου του τέταρτου γεωτρύπανού μας, το οποίο έχει εξοπλιστεί με τεχνολογία νέας γενιάς, από το λιμάνι Τασούτζου της Μερσίνας» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Τρία σενάρια, τρία επίπεδα έντασης
Στο παιχνίδι που παίζει ο Ερντογάν οι επιλογές για το ταξίδι του Αμπντούλ Χαμίντ εμφανίζονται σε τρία σενάρια. Το πρώτο που είναι και αυτό που θεωρείται ότι έχει τις λιγότερες πιθανότητες αλλά θα ανεβάσει την ένταση κατακόρυφα είναι να ακολουθήσει το τουρκικό γεωτρύπανο την πορεία του Ορούτς Ρέις.

Μία ευθεία πρόκληση – αμφισβήτηση των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, μίας χώρας – μέλους του ΝΑΤΟ από έναν σύμμαχο της στο ΝΑΤΟ.

Τα άλλα σενάρια αφορούν το ενδεχόμενο το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν να βάλει πλώρη για την κυπριακή ΑΟΖ. Και είτε να κινηθεί σε περιοχές όπου η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αδειοδοτήσει για έρευνες, όπως το οικόπεδο 6 για το οποίο υπάρχουν και πληροφορίες περί εντοπισμού μεγάλου κοιτάσματος, είτε να κινηθεί στην περιοχή ανάμεσα στην Μερσίνα και την Κερύνεια, που είναι η πλέον «ανώδυνη».

Η επιμονή στη Γαλάζια Πατρίδα
Στόχος της Τουρκίας θα είναι σε όλες τις περιπτώσεις να αποδείξει ότι υπερασπίζεται το «δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας» ακόμα και σε περιόδους που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να αποφεύγει τις προκλήσεις.

Με το ερώτημα που μπαίνει εμφατικά πλέον από αναλυτές πέραν των αντιδράσεων Αθήνας και Λευκωσίας να αφορά και τις αντιδράσεις των συμμάχων και της Δύσης.

Στο ερώτημα αν πρέπει να υπάρχει διάκριση στο αν το γεωτρύπανο θα κατευθυνθεί σε περιοχή ελληνικών συμφερόντων ή στην κυπριακή ΑΟΖ δεν είναι λίγοι αυτοί που υπογραμμίζουν ότι αυτή υφίσταται αν και δεν πρέπει.

Τονίζουν δε ότι τα μηνύματα που θα στείλει η διεθνή κοινότητα, όσα θα πει και κυρίως για όσα θα επιλέξει να σιωπήσει – ενδεχομένως – το ΝΑΤΟ μπορεί να συνθέσουν μία ιδιαίτερα επικίνδυνη εικόνα για το μέλλον.

Το σίγουρο είναι ότι ο τούρκος πρόεδρος θα μετρήσει την αντοχή της Δύσης αλλά και η Ελλάδα και η Κύπρος την αντοχή των συμμάχων τους.

Σε μία συγκυρία κατά την οποία η Δύση βάζει πρώτο θέμα στην ατζέντα της το σεβασμό των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, δεν μπορεί, όπως έχει επισημάνει εμμέσως πλην σαφώς και η ελληνική διπλωματία να κλείσει τα μάτια στην τουρκική προκλητικότητα.

Καθώς η σιωπή θα έστελνε μήνυμα υπέρ της ασυδοσίας του Ερντογάν και μάλιστα στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Σε μία συγκυρία που οι ισορροπίες είναι εξαιρετικά λεπτές και δεν πρέπει να δοκιμάζονται.











 

Δημοσιεύθηκε στις 9 August 2022 | 10:00 am


Τραγωδία στην Κρήτη: Νεκρός 20χρονος σε τροχαίο


Μία νέα τραγωδία εκτυλίχθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας στην πόλη του Ηρακλείου με έναν νέο άνθρωπο να χάνει τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα. Το σκούτερ που οδηγούσε ο 20χρονος έφυγε από την πορεία του και προσέκρουσε στο διαχωριστικό στηθαίο της λεωφόρου Κνωσού, με αποτέλεσμα ο οδηγός να εκσφενδονιστεί από το όχημα, το οποίο βρέθηκε πολλά μέτρα μακριά και εκείνος να βρεθεί στο οδόστρωμα.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, στο σημείο έφτασε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, οι διασώστες του οποίου παρέλαβαν τον 20χρονο και προσπαθούσαν επί περίπου 40 λεπτά να τον επαναφέρουν, κάνοντάς του καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση. Ωστόσο, ο 20χρονος δεν επανήλθε.


Αυτόπτες μάρτυρες του τροχαίου, είδαν τον οδηγό του δικύκλου να κάνει επικίνδυνους ελιγμούς από την περιοχή των Πατελών ως τη λεωφόρο Κνωσού, μέχρι που ένας από αυτούς τους ελιγμούς τον οδήγησε στο διαχωριστικό στηθαίο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο 20χρονος φορούσε κράνος, το οποίο όμως δεν ήταν δεμένο.









 

Δημοσιεύθηκε στις 9 August 2022 | 9:30 am


Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Τρίτη 9 Αυγούστου


Σήμερα, Τρίτη 9 Αυγούστου είναι του είναι Αποστόλου Ματθίου, Μαρτύρων Αλεξίου Δημητρίου Ιακώβου Ιουλιανού Ιωάννου Λεοντίου Μαρκιανού Πέτρου Φωτίου Μαρίας και Μάρθας και Αντωνίου του Αλεξανδρέως.

Επίσης είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ιθαγενών


 

Δημοσιεύθηκε στις 9 August 2022 | 9:00 am


Ιωάννινα: 17χρονη έπεσε από τον 4ο όροφο


Μάχη για τη ζωή της δίνει μια 17χρονη αλλοδαπή η οποία λίγο πριν τις 23.00 το βράδυ της Δευτέρας έπεσε από μπαλκόνι 4ου ορόφου πολυκατοικίας επί της οδού Σουλίου στα Ιωάννινα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα epirus-tv-news.gr η 17χρονη βρισκόταν στο σπίτι φίλων της όταν υπό συνθήκες που διερευνώνται βρέθηκε στο κενό.

Την κοπέλα παρέλαβε βαρύτατα τραυματισμένη Κινητή Μονάδα του ΕΚΑΒ η οποία την μετέφερε στο νοσοκομείο Χαζτηκώστα.

Κατά τις τελευταίες πληροφορίες οι γιατροί προχώρησαν σε διασωλήνωσή της 17χρονης με την κατάσταση της υγείας της να χαρακτηρίζεται κρίσιμη.









 

Δημοσιεύθηκε στις 9 August 2022 | 8:30 am


Αποθέωσαν την Ζωζώ Σαπουτζάκη στο Λουτράκι – Φωτογραφίες


Μια σπάνια δημόσια εμφάνιση έκανε η Ζωζώ Σαπουτζάκη στο Λουτράκι γοητεύοντας μικρούς και μεγάλους με την εμφάνισή της. Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του ontime24.gr, η θρυλική σοουγούμαν, με μια εντυπωσιακή είσοδό της στο club hotel casino στο Λουτράκι, λίγο πριν ολοκληρώσει την φαντασμαγορική συναυλία της η Δέσποινα Βανδή, τράβηξε τα βλέμματα όλων.

Η επονομαζόμενη και «βασίλισσα της νύχτας» βρισκόταν στο αγαπημένο της εστιατόριο Fragias που φημίζεται ιδιαίτερα για τις νόστιμες παραδοσιακές σπεσιαλιτέ. Εκεί επέλεξε φρέσκα ψάρια αλλά και τη σπεσιαλιτέ του εστιατορίου που είναι η αστακομακαρονάδα. Μετά το πλούσιο δείπνο της, συνοδευόμενη από την Ευτυχία Φαγκιά, ιδιοκτήτρια του εστιατορίου και φίλη της, εμφανίστηκε στον χώρο της πισίνας του ξενοδοχείου.

Στα γύρω τραπέζια ο κόσμος μόλις την είδε, έτρεξε αμέσως δίπλα της. Μικροί και μεγάλοι άρχισαν να φωτογραίζονται μαζί της με την Ζωζώ Σαπουτζάκη να χαμογελά ακούραστη. Σικάτη, με ροζ παλ σύνολο και καπέλο ασορτί με τα παπούτσια, η Ζωζώ Σαπουζάκη παρέδωσε μαθήματα μόδας και δέχτηκε σχόλια θαυμασμού.

Εκεί τη συνάντησε και η Έλσα Τόλη, που ζει και δραστηριοποιείται το Λουτράκι με το «island boutique» η οποία γνωρίζει την «βασίλισσα της νύχτας» αφού έχουν βρεθεί πολλές φορές στο κατάστημά τη. Όταν η συναυλία τελείωσε και η μουσική σταμάτησε, ακούστηκε ξαφνικά μια φωνή «Ζωζώ μόνο εσύ» με τα εκατοντάδες άτομα γύρω της να τη χειροκροτούν! Εκείνη συγκινημένη σηκώθηκε όρθια και έκανε μια υπόκλιση ευχαριστώντας τους!
















 

Δημοσιεύθηκε στις 9 August 2022 | 8:27 am


Ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για σήμερα Τρίτη


Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για σήμερα Τρίτη 9 Αυγούστου, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4).

Οι περιοχές που προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) είναι οι εξής: Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Πελοπόννησο, Έβρο, Σαμοθράκη, Θάσο, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη.



 

Δημοσιεύθηκε στις 9 August 2022 | 8:00 am


Φωτιά τώρα σε Αχαΐα και Φθιώτιδα


Σε εξέλιξη είναι οι δύο πυρκαγιές σε Αχαϊα και Δομοκό που ξέσπασαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Πυροσβεστική με το πρώτο φως της ημέρας αναμένεται να σηκωθούν και εναέρια μέσα προκειμένου να συμβάλλουν στις προσπάθειες κατάσβεσης των σύο πυρκαγιών.

Πιο αναλυτικά, στον Ερύμανθο Αχαΐας η πυρκαγιά καίει πευκόφυτη περιοχή με 43 πυροσβέστες, 2 πεζοπόρα τμήματα και 12 οχήματα να επιχειρούν να τη θέσουν υπό έλεγχο.

Στον Δομοκό, η πυρκαγιά βρίσκεται σε δύσβατο σημείο, με 33 πυροσβέστες, 2 πεζοπόρα τμήματα και 10 οχήματα να δίνουν μάχη με τις φλόγες.









 

Δημοσιεύθηκε στις 9 August 2022 | 7:30 am


Καιρός: Ψηλά και σήμερα η θερμοκρασία - Δυνατοί άνεμοι στο Αιγαίο


Στα βόρεια, τα δυτικά και την Κρήτη αναμένεται γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα δυτικά. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 4 με 5 και τοπικά από το μεσημέρι έως 6, στα ανατολικά 4 με 6 και κατά τόπους στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά και βόρεια. Θα φτάσει στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά τους 36 και κατά τόπους τους 37 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και τη νησιωτική χώρα τους 34 με 35 βαθμούς όμως στις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη δεν θα ξεπεράσει τους 31 βαθμούς Κελσίου.

Η αναλυτική πρόγνωση της ΕΜΥ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Μακεδονία προβλέπονται λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Στη Θράκη γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 και τοπικά 37 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Σχεδόν αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και από το μεσημέρι στο Ιόνιο βορειοδυτικοί τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 36 και τοπικά 37 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στα βόρεια.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 35 και στα βόρεια έως 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις στην Κρήτη τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με πιθανότητα να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στις Κυκλάδες τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 31 βαθμούς και στη νότια Κρήτη έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, οι οποίες θα είναι πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με πιθανότητα για τοπικούς όμβρους στα γύρω ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου.


 

Δημοσιεύθηκε στις 9 August 2022 | 7:16 am


Επικίνδυνα παιχνίδια του διαδικτύου - Απειλούν εφήβους και παιδιά


Ο χαμός του 12χρονου Άρτσι προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση. Ένα παιδί που βρισκόταν στη ζωή με μηχανική υποστήριξη τους τελευταίους 4 μήνες, από τότε δηλαδή που έπεσε αναίσθητος στο δωμάτιο του μετά από ένα μοιραίο διαδικτυακό παιχνίδι. Μια διαδικτυακή πρόκληση που τελικά του στοίχισε τη ζωή.

Βlackout challenge: Αυτό ήταν το παιχνίδι που συμμετείχε ο μικρός Άρτσι. Όπως όλα δείχνουν έψαχνε την αναγνώριση των διαδικτυακών του φίλων και από τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκε εγκεφαλικά νεκρός.

«Θέλουν να εισπράξουν τα like. Θέλουν να νιώσουν ότι αυτό είναι μία πρόκληση στην οποία δεν είναι αδύναμα. Η επικοινωνία μας με τα παιδιά θα πρέπει και στην φάση της εφηβείας να είναι δυνατή», δήλωσε η παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καπάτου μιλώντας στο MEGA.


O γοητευτικός και επικίνδυνος χώρος του διαδικτύου
Τι είναι το Βlackout challenge; Ένα διαδεδομένο παιχνίδι στην εφαρμογή του TikTok, στο οποίο οι χρήστες της πλατφόρμας καλούνται να να χάσουν τις αισθήσεις τους για λίγα δευτερόλεπτα και έπειτα να καταγράψουν σε βίντεο τη στιγμή ευφορίας. Ένα παιχνίδι που έχει αφαιρέσει ζωές, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που στους παίχτες δημιουργείται μόνιμη απώλεια της νευρικής λειτουργίας, μόνιμη νοητική αναπηρία, μιας και ο εγκέφαλός στερείται οξυγόνο.

«Από την στιγμή που επιτρέπουμε στο παιδί μας να μπαίνει στο διαδίκτυο θα πρέπει να γνωρίζουμε πως είναι σαν να το αφήνουμε σε μια πλατεία με άγνωστους . Αν το καταλάβουμε αυτό από την αρχή θα μάθουμε να ενημερώνουμε το παιδί από την αρχή και να παίρνουμε τα κατάλληλα μέτρα προστασίας», εξήγησε η κα Καπάτου.

Τα μάτια τους 14 πρέπει να έχουν οι γονείς των εφήβων σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς οι ύπουλοι διαχειριστές αυτών των σελίδων επικοινωνούν με τους ανήλικους μέσω του WhatsApp τους πείθουν να μπουν στις δοκιμασίες εκμεταλλευόμενοι το νεαρό της ηλικίας τους.

Το νέο παιχνίδι μεταφέρεται στον δρόμο
Σύμφωνα με τον Μανώλη Σφακιανάκη, το νέο επικίνδυνο παιχνίδι του ΤikΤok είναι στο δρόμο. Έφηβοι αναβάτες μηχανής πετάγονται σε οδηγούς για τους τρομάξουν, κάτι που συνέβη και στον ίδιο.

«Έκανα όπισθεν το αυτοκίνητο μου και ενώ είχα βγει σχεδόν τελείως, περνά πίσω μου μία μηχανή και εξαφανίζεται. Εγώ δεν πρόλαβα καν να τον δω. Μου είπαν οι περαστικοί ότι το κάνει και σε όλους για να τρομάζει τους οδηγούς».

Σύμφωνα με τους ειδικούς θα πρέπει να υπάρχει επικοινωνία με τα παιδιά, αλλά και ενημέρωση για τον άγνωστο κόσμο των social media
ενώ ο κίνδυνος αυξάνεται τους καλοκαιρινούς μήνες που μπορεί τα παιδιά να βρίσκονται μακριά απο τη επίβλεψη των γονιών.










 

Δημοσιεύθηκε στις 8 August 2022 | 4:00 pm


Ιερείς εθελοντές: Αφήνουν το θυμιατό και πιάνουν τη μάνικα


Οποτε η σειρήνα ηχήσει, βγάζουν για λίγο τα ράσα και πιάνουν τις πυροσβεστικές μάνικες. Αυτό έκαναν και στη μεγάλη φωτιά των Βατερών, η οποία σιγόκαιγε μέχρι και πριν από λίγα εικοσιτετράωρα. Κληρικοί εκπαιδευμένοι εθελοντές πυροσβέστες στο νησί της Λέσβου συνδράμουν εδώ και χρόνια τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Το 2018 ολοκλήρωσε την εκπαίδευση και έλαβε την ταυτότητα του εθελοντή πυροσβέστη. Ο πατέρας Γεώργιος Δελής μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στις λειτουργίες στον ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Αφάλωνα Λέσβου, την οικογένεια και τα τρία παιδιά του αλλά και τις μηνιαίες υπηρεσίες ως εθελοντής πυροσβέστης. Αν και, όπως λέει στα «ΝΕΑ», βοηθούσε και παλαιότερα στην κατάσβεση πυρκαγιών, όταν ήταν ακόμη εφημέριος στα Βασιλικά Λέσβου, η φωτιά που χρειάστηκε να αντιμετωπίσει πριν από μερικές ημέρες ήταν πρωτοφανώς μεγάλη και μανιώδης, εξαιτίας του αέρα.

Το πρωί του Σαββάτου, όταν και ξέσπασε η φωτιά δεν λειτούργησε στον ναό – που σημειωτέον είχε υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές από τον μεγάλο σεισμό του 2017 και πλέον οι λειτουργίες γίνονται ανάμεσα στις σκαλωσιές που υπάρχουν στον χώρο για να αποκατασταθούν τα προβλήματα – έφυγε κατευθείαν για το πύρινο μέτωπο. Επέστρεψε σχεδόν ένα 24ωρο αργότερα στο σπίτι του, ίσα για να κάνει ένα μπάνιο και ξαναρίχτηκε στον αγώνα της κατάσβεσης την Κυριακή. «Κατέβηκα από το μέτωπο τα ξημερώματα της Πέμπτης», θυμάται. Οπως σημειώνει, εάν αγαπά κανείς τον τόπο του και τους συνανθρώπους του, τότε παίρνει εύκολα την απόφαση να γίνει εθελοντής. Οταν ο ίδιος αναλαμβάνει υπηρεσία, εκτελεί καθήκοντα οδηγού ως αξιωματικός επιχειρήσεων για δασικές πυρκαγιές, ενίοτε όμως κάθεται και πίσω από το τηλεφωνικό κέντρο, απαντώντας στις κλήσεις προς το 199.

Ο πατέρας Γεώργιος δεν είναι ο μόνος κληρικός που είναι μέλος του Σωματείου Εθελοντών Πυροσβεστών Λέσβου. Μεταξύ των 100 ενεργών μελών του περιλαμβάνονται άλλοι επτά κληρικοί (έξι ιερείς και ένας διάκονος).

Οι εθελοντές πυροσβέστες
Οπως επισημαίνει η πρόεδρος του Σωματείου Πελαγία Μάλαμα, η οποία ξεκίνησε ως εθελόντρια πυροσβέστης στο Σωματείο το 2010, «οι εθελοντές χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τους εθελοντές που όλο τον χρόνο κάνουν τρεις οκτάωρες υπηρεσίες κάθε μήνα και τους εθελοντές πυροσβέστες που υπάγονται στην Πολιτική Προστασία. Σε κάθε φωτιά – όπως έγινε και στην πρόσφατη – αφήνουμε όλοι τις δουλειές μας, τις οικογένειες και βρισκόμαστε από την πρώτη στιγμή στο μέτωπο, δίνοντας το 100% του εαυτού μας». Τα… απαρχαιωμένα οχήματα και η έλλειψη ατομικών μέσων εξοπλισμού, βέβαια, είναι από τα βασικά ζητήματα που καλούνται οι εθελοντές να αντιμετωπίσουν, συνεχίζει η ίδια.

Μπορούμε και με το ράσο
Με τις ευλογίες, την παρότρυνση και τη βοήθεια του μητροπολίτη Μυτιλήνης, Ερεσού και Πλωμαρίου Ιάκωβου, οι επτά κληρικοί συμμετέχουν στις προσπάθειες κατάσβεσης. Μεταξύ αυτών, από το 2010 είναι και ο διάκονος της Μητρόπολης Μυτιλήνης Νικόλαος Μαυρουδής. Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ», επιθυμία του μητροπολίτη είναι ο εκάστοτε κληρικός να βρίσκεται στο «μπαλκόνι της Εκκλησίας», εννοώντας πως οι ιερείς θα πρέπει να βρίσκονται μέσα στην κοινωνία να βοηθάνε, όπου χρειαστεί. «Κι αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Αλλωστε, το μήνυμα πίσω από τη φωτογραφία ενός ιερέα στην κατάσβεση της φωτιάς είναι: «Αφού μπορούμε εμείς με το ράσο, μπορεί ο καθένας!». Τα «μπράβο» τα θέλουμε μόνο από τον Θεό».

Ο ίδιος μέχρι και προχθές βρισκόταν στην περιοχή κοντά στη Βρίσα, όπου η φωτιά σιγόκαιγε στις ρίζες των ελαιόδεντρων. Οταν ξεκίνησε η πυρκαγιά, ο διάκονος βρισκόταν σε επιφυλακή για άλλο πιθανό συμβάν. Την Κυριακή το πρωί, όμως, μετά τη Θεία Λειτουργία, έβαλε τη στολή κι έφυγε κατευθείαν για την κατάσβεση. «Ηταν μια μεγάλη πυρκαγιά, σε δύσβατο σημείο, με παρθένο δάσος κι όπως λέμε στη γλώσσα των πυροσβεστών «η φωτιά είχε φαΐ». Θα πρέπει, πάντως, να γίνει κατανοητό πως η πρόληψη είναι το παν. Εάν εμείς και οι γείτονές μας καθαρίζουμε την αυλή μας, τότε συμβάλλουμε όλοι στο να σταματήσει η επέλαση της φωτιάς», καταλήγει ο διάκονος Νικόλαος Μαυρουδής.









 

Δημοσιεύθηκε στις 8 August 2022 | 3:00 pm


Ποια θα είναι η στάση των συμμάχων αν προκαλέσει το τουρκικό γεωτρύπανο;


Το καλοκαίρι του 2022 που διανύουμε τώρα δεν είναι ίδιο με το καλοκαίρι του 2020 όταν το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis εισήλθε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ανεβάζοντας στο κόκκινο το θερμόμετρο της έντασης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Από τότε μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά, τόσο στο παγκόσμιο γεωπολιτικό σκηνικό, στις σχέσεις της Τουρκίας με τους συμμάχους της ενώ και οι διπλωματικές σχέσεις της Ελλάδας με πολλές χώρες της ευρύτερης περιοχής δεν είναι στο ίδιο σημείο όπως ήταν πριν από 2 χρόνια.

Το ερώτημα λοιπόν είναι ποια θα είναι η στάση της διεθνούς κοινότητας σε περίπτωση ενός θερμού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Καταρχήν το βέβαιο είναι ότι οι Αμερικανοί δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση θερμό επεισόδιο. Το έχουν διαμηνύσει τόσο στον υπουργό εξωτερικών όσο και στον υπουργό εθνικής άμυνας. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο και τα θερμά λόγια που ειπώθηκαν από πλευράς του ίδιου του Αμερικανού προέδρου ενδυνάμωσαν τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και έδωσαν ένα σημαντικο διπλωματικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας.

Όμως οι Αμερικανοί και κατ’ επέκταση το ΝΑΤΟ δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση να υπάρξει «ατύχημα» στο Αιγαίο, πολύ περισσότερο που η προσοχή τους παραμένει στραμμένη στον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και στην πρόσφατη ένταση που προέκυψε με την Κίνα με αφορμή την επίσκεψη της προέδρου της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων στην Ταϊβάν.

Επομένως οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι οι Αμερικανοί θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους να περάσει αυτό το καλοκαίρι χωρίς ένταση στο Αιγαίο.

Από το καλοκαίρι του 2020 μέχρι σήμερα η Τουρκία έχει γίνει ακόμη πιο επιθετική στη ρητορική της. Το θέμα της αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών και η σύνδεση με την κυριαρχία είναι πλέον στην καθημερινή ατζέντα της στρατηγικής της. Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές του 2023 στην Τουρκία, οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα υιοθετήσει ακόμη πιο εθνικιστικό αφήγημα προκειμένου να διατηρήσει το κύρος του στο εσωτερικό.

Τη ρητορική ακολουθούν και οι υπουργοί του ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και ο υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ακόμη και ο πιο μετριοπαθής και προσεκτικός Ιμπραήμ Καλίν πήρε τη σκυτάλη:

«Κάνουν πολλή φασαρία όταν εισερχόμαστε σε περιοχές που θεωρούν ντε φάκτο ως δικές τους. Εμείς στην πραγματικότητα δεν αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία σε αυτό, ακριβώς όπως στο παρελθόν το Oruç Reis και άλλα πλοία πραγματοποίησαν έρευνες σε αυτές τις περιοχές, έτσι το πλοίο Sultan Abdülhamid Han θα κάνει τις ίδιες έρευνες. Οι αμφισβητούμενες περιοχές συνδέονται με τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της Ελλάδας. Από την πλευρά μας δεν υπάρχει καμία διαμφισβητούμενη περιοχή» είναι οι τελευταίες δηλώσεις του κατηγορώντας την Ελλάδα ότι έχει τέτοιες τέτοιες μαξιμαλιστικές απαιτήσεις για τα νησιά – που για 7-8 μικρά νησιά στην περιοχή απαιτεί κυριαρχικά δικαιώματα για τη θαλάσσια έκταση των 40 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Η Ελλάδα όμως τα τελευταία δύο χρόνια έχει δουλέψει πολύ τις σχέσεις της και με τη Γαλλία και με τη Γερμανία. Με το Παρίσι υπέγραψε την αμυντική συμφωνία που περιλαμβάνει τη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής ενώ οι πρόσφατες δηλώσεις της υπουργού εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ ενόχλησαν την Αγκυρα που πλέον δεν περιμένουν καμία στήριξη από το Βερολίνο σε περίπτωση που προκαλέσουν ένταση επί του πεδίου. Στην παρούσα φάση μόνο η Ρωσία μοιάζει να είναι η μόνη σύμμαχος της Τουρκίας. Η Μόσχα όμως δύσκολα να προσθέσει ακόμη ένα μέτωπο με τη Δύση παρά το γεγονός ότι η τελευταία συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν θετική και για τους δύο.

Με αυτά τα δεδομένα η ελληνική κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι δεν θα είναι μόνη της σε περίπτωση σοβαρής τουρκικής πρόκλησης εάν και εφόσον το τουρκικό γεωτρύπανο επιχειρήσει να παραβιάσει την εθνική κυριαρχία. Στην πράξη όμως κρίνονται οι φίλοι.










 

Δημοσιεύθηκε στις 8 August 2022 | 2:00 pm


Μερομήνια 2022 - 2023: Τι δείχνουν οι προβλέψεις - Μας περιμένουν βροχές, κρύο και χιόνια


Από την 1η Αυγούστους οι παρατηρητές των Μερομηνίων ξεκίνησαν το... έργο τους και πλέον έχουμε τις πρώτες προβλέψεις για τον φετινό χειμώνα, τουλάχιστον έως και τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τον Θεοφάνη Χατζηγρίβα, ο οποίος αναλύει τα Μερομήνια, από τον Σεπτέμβριο θα έχουμε έναν ιδιαίτερα βροχερό μήνα, με τα φαινόμενα μάλιστα να είναι έντονα το 3ο δεκαήμερο.

Βροχερός θα είναι και ο Οκτώβριος, ειδικά από το 2ο μισό του και έπειτα ενώ θα υπάρχει σημαντική απόκλιση στις θερμοκρασίες στα βόρεια και στα νότια της χώρας.

Ο Νοέμβριος θα είναι αρκετά ήπιος από πλευράς θερμοκρασιών, κάτι που θα αλλάξει στο τέλος του μήνα.

Ο Δεκέμβριος θα είναι δύσκολος μήνας, καθώς θα υπάρχουν χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα.

Τα σκαμπανεβάσματα θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του Ιανουαρίου, με ψύχος να εμφανίζεται το 3ο δεκαήμερο.

Ο Φλεβάρης θα «μυρίσει» άνοιξη αλλά με πολλές βροχές.

Μερομήνια: Πώς γίνεται η πρόβλεψη
Οι άνθρωποι της υπαίθρου διατήρησαν από γενιά σε γενιά και για χιλιάδες χρόνια την πρακτική γνώση της μελέτης και πρόγνωσης του καιρού.

Εξετάζοντας συστηματικά κάποια φυσικά φαινόμενα ή «σημάδια» στον ουρανό, μπορούσαν να μαντέψουν ή να «δουν» τα μερομήνια, δηλαδή να αποκωδικοποιήσουν τον καιρό ολόκληρου του επόμενου έτους.

Τα μερομήνια έχουν πολυάριθμους υποστηρικτές ανάμεσα στους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους και γενικά τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στην ύπαιθρο.

Μερομήνια ονομάζει ο λαός τις δώδεκα πρώτες ημέρες του όγδοου φεγγαριού του έτους, δηλαδή του Αυγούστου. Παρατηρώντας τα καιρικά φαινόμενα αυτών των πρώτων ημερών της, οι άνθρωποι μάντευαν την καιρική κατάσταση των επόμενων δώδεκα μηνών.

Μερομήνια ονομάζονται οι μέρες που γίνεται η πρόβλεψη, από τις λέξεις «μέρα και μήνας», γιατί σε κάθε μέρα από αυτές, αντιστοιχεί ένας πλήρες κύκλος του φεγγαριού (γιόμιση και χάση) ή ένας μήνας.

Η πρόγνωση του καιρού εντοπιζόταν στον Αύγουστο επειδή αυτός ο μήνας θεωρούνταν η αρχή του Χειμώνα. Βάσει των παρατηρήσεων που πραγματοποιούσαν, αποφαίνονταν στο ότι καιρό θα κάνει την πρώτη μέρα της παρατήρησης, τον ίδιο καιρό θα κάνει τον πρώτο μήνα του χρόνου.

Μερικοί μετρούν τα μερομήνια από την 1η μέχρι την 12η μέρα του Αυγούστου, αντί από την 3η μέχρι την 15η. Οι ημέρες όμως των παρατηρήσεων /προγνώσεων είναι πάντοτε 12 και αντιστοιχούν η κάθε μια προς ένα μήνα του χρόνου που ακολουθεί, αρχίζοντας από τον Αύγουστο. Δηλαδή η 1η ημέρα των παρατηρήσεων (1 ή 3 Αυγούστου) αντιστοιχεί προς τον Αύγουστο, η 2η (2 ή 4 Αυγούστου) προς τον Σεπτέμβριο κ.ο.κ..

Εάν τώρα μια από τις ημέρες αυτές είναι συννεφιασμένη (λ.χ. η 4η Αυγούστου), τότε ο αντίστοιχος μήνας του χρόνου (Σεπτέμβριος ή Νοέμβριος, ανάλογα με το εάν αρχίζει κάποιος να μετρά τα μηναλλάγια από την 1η ή την 3η Αυγούστου), θα είναι βροχερός. Εάν κάποια άλλη μέρα φυσά άνεμος, ο αντίστοιχος μήνας του επόμενου χρόνου θα έχει παγωνιές. Εάν άλλη μέρα είναι ιδιαίτερα θερμή, ανάλογος θα είναι και ο μήνας που αντιστοιχεί σ’ αυτήν.

Αν όμως υπάρχουν σύννεφα μόνο το πρωί, θα είναι βροχερό το πρώτο 15νθήμερο του αντίστοιχου μήνα, εάν φυσά άνεμος μόνο το απόγευμα, θα έχει παγωνιές το δεύτερο 15νθήμερο του αντίστοιχου μήνα κλπ.

Μερικοί χωρικοί, με εμπειρικές κληρονομικές γνώσεις, κάνουν προβλέψεις και τα βράδια, με παρατηρήσεις των κινήσεων των αστεριών.









 

Δημοσιεύθηκε στις 8 August 2022 | 1:00 pm


Μυστήριο με τους ξαφνικούς και ανεξήγητους θανάτους νέων και παιδιών


Τι σημαίνει ακριβώς ο όρος «αιφνίδιος και ανεξήγητος θάνατος»; Και μάλιστα, όταν ο θάνατος με αυτά τα χαρακτηριστικά αφορά άτομα κάθε ηλικίας, από βρέφη μερικών μηνών έως ενήλικους κοντά στα 60 τους έτη; Επιπλέον, άραγε επιβεβαιώνεται στην πράξη και βάσει στατιστικών δεδομένων η αίσθηση ότι το τελευταίο διάστημα κλιμακώνεται μια ιδιότυπη επιδημία αιφνίδιων και ανεξήγητων θανάτων στην Ελλάδα;

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων, εξηγεί: «Κατ’ αρχάς, το εάν όντως σημειώνεται ή όχι έξαρση αιφνίδιων θανάτων στη χώρα μας το 2022 είναι κάτι που θα εξακριβωθεί μετά από περίπου δύο χρόνια. Τότε θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των στατιστικών δεδομένων. Προσωπικά, πάντως και απ’ ό,τι είμαι σε θέση να παρατηρώ, δεν έχω την αίσθηση πως υπάρχει αξιοσημείωτη αύξηση των αιφνίδιων θανάτων. Ως προς το εάν είναι πράγματι ανεξήγητοι, πιστεύω ότι ούτε αυτό ισχύει - τουλάχιστον όχι για την πλειονότητα των περιπτώσεων.

Εν τέλει, η αιτία θανάτου αποκαλύπτεται. Βεβαίως, αναγνωρίζω ότι είναι κυρίαρχη η αίσθηση πως δεν μαθαίνουμε ποτέ τι οδήγησε ξαφνικά έναν συνάνθρωπό μας στον θάνατο, επειδή ακριβώς η διαδικασία που ακολουθείται είναι χρονοβόρος. Δυστυχώς στην Ελλάδα έχουμε μόνο τρία εξειδικευμένα εργαστήρια (Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα), τα οποία διενεργούν τις απαραίτητες εξετάσεις. Και αντιστοίχως, υπάρχουν ελάχιστοι επιστήμονες που μπορούν να τις εκτελέσουν. Για την ακρίβεια, αυτοί οι συνάδελφοι ιατροί μετρώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού και κατ’ ανάγκην σε αυτούς ανατίθενται όλα τα περιστατικά. Μοιραία, λοιπόν, ο φόρτος που καλούνται να διαχειριστούν είναι πολύ μεγάλος και κατά συνέπεια σημειώνεται καθυστέρηση».

Ο κ. Λέων αναφέρεται στις τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις από τις οποίες οι οικείοι των νεκρών περιμένουν εναγωνίως, συνήθως επί έξι ή και περισσότερους μήνες, την απάντηση στη θεμελιώδη απορία γύρω από την ακριβή αιτία θανάτου. Επ’ αυτού ο ίδιος συμπληρώνει: «Οι τοξικολογικές, δηλαδή η διερεύνηση των ουσιών στον οργανισμό του νεκρού και ιδιαίτερα ενός βρέφους ή ενός παιδιού, σπανίως επαρκούν. Γι’ αυτό στρεφόμαστε στις ιστολογικές, οι οποίες γίνονται παράλληλα με τις τοξικολογικές. Η ανάλυση του κυτταρικού υλικού μπορεί να αποκαλύψει κρυφά χρόνια νοσήματα ή άλλες παθήσεις. Πολλές φορές, όμως, προχωρούμε περαιτέρω σε γενετικές αναλύσεις, για να διερευνήσουμε τυχόν κληρονομικά αίτια».

Ο μαύρος κατάλογος
Πριν από μόλις λίγες ημέρες, συγκεκριμένα την Τρίτη που μας πέρασε, βρέφος 35 ημερών απεβίωσε στο Νοσοκομείο Γρεβενών όπου είχε διακομιστεί εσπευσμένα πριν από 48 ώρες με υψηλό πυρετό. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών, το βρέφος δεν παρέμεινε στη ζωή. Αιτία θανάτου, επί του παρόντος και μετά τη νεκροτομή, άγνωστη.

- Τον Μάιο στη Θεσσαλονίκη ένα κορίτσι 3 ετών και ένα αγόρι 7 ετών, με διαφορά μερικών 24ώρων, απεβίωσαν ξαφνικά. Νοσηλεύονταν σε δύο διαφορετικά νοσοκομεία, το Ιπποκράτειο και το «Παπαγεωργίου» αντιστοίχως. Τα αίτια των θανάτων τους απροσδιόριστα.


- Δύο νεαροί ποδοσφαιριστές, ο ένας 14χρονος στην Εύβοια και ο άλλος 29 ετών στη Λαμία, απεβίωσαν στο γήπεδο, στο διάστημα από την αρχή του Μαΐου έως το τέλος Ιουνίου. Για τον πρώτο δεν υπήρχε καμία υπόνοια για οποιαδήποτε παθογένεια και ούτε ανέκυψε οποιοδήποτε στοιχείο από τις αναλύσεις. Για τον δεύτερο, ως αιτία θανάτου προσδιορίστηκε η ανακοπή καρδιάς, χωρίς όμως αυτή να δικαιολογείται από προϋπάρχουσα, διεγνωσμένη έστω, πάθηση.


- Στις 2 Ιουνίου πέθανε στον ύπνο της μια 12χρονη μέσα στο σπίτι της, στη συνοικία Χαριλάου της Θεσσαλονίκης. Ηταν καθ’ όλα υγιής και ως αθλήτρια του τάε-κβον-ντο σε ιδανική φυσική κατάσταση. Η αιτία θανάτου της άγνωστη.

- Το απόγευμα της Τρίτης 14 Ιουλίου βρέθηκε νεκρή στο γήπεδο της Πανεπιστημιούπολης Κομοτηνής, κατά τη διάρκεια ατομικής προπόνησης, μια 22χρονη φοιτήτρια στο τοπικό ΤΕΦΑΑ. Αιτία θανάτου απροσδιόριστη.


- Στις 26 Ιουλίου και ενώ βρισκόταν στη Σίφνο για διακοπές μαζί με φίλους του ένας 23χρονος φοιτητής του Μετσόβιου Πολυτεχνίου από τη Λαμία απεβίωσε αιφνιδίως. Επίσης, από άγνωστη αιτία.
- Εν ώρα άσκησης του καθήκοντός της στα νότια προάστια της Αθήνας, τα ξημερώματα της 19ης Ιουλίου κατέρρευσε και εν τέλει απεβίωσε μια 26χρονη αστυνομικός από τη Ναύπακτο. Ο θάνατός της θεωρείται μέχρι στιγμής ανεξήγητος. Το ίδιο και για έναν 16χρονο στη Ρόδο, μια 27χρονη στη Λάρισα, έναν 31χρονο στο Θέρμο, μια 33χρονη στην Καρδίτσα, μεταξύ πολλών άλλων.


Κάθε περίπτωση και μία ξεχωριστή τραγωδία, κάθε περιστατικό και μία επιπλέον αφορμή προβληματισμού και ανησυχίας. Το «Πρώτο ΘΕΜΑ», με κάθε σεβασμό στην οδύνη και το πένθος, επικοινώνησε με τις περισσότερες από τις οικογένειες οι οποίες από την αρχή του 2022 έως σήμερα έχασαν κάποιο μέλος τους αιφνιδίως και ανεξήγητα. Και πάλι όμως από όσους θέλησαν να μοιραστούν τις σκέψεις τους δημοσίως δεν διακρίνεται κάποιο ενιαίο, κοινό νήμα.

Οι ερωτήσεις που τίθενται σε όλους είναι οι σχεδόν αυτονόητες: τα θύματα είχαν οποιοδήποτε ιστορικό παθολογίας; Τι έδειξαν οι αναλύσεις μετά τον θάνατό τους; Είχαν εμβολιαστεί ή/και νοσήσει με COVID-19; Προτίθεται η εκάστοτε οικογένεια να εξαντλήσει κάθε διαθέσιμο μέσο έως ότου προσδιοριστούν πλήρως τα αίτια θανάτου, καταλογιστούν τυχόν ευθύνες τρίτων κ.λπ.; Ακολούθως παρατίθενται εν περιλήψει οι απαντήσεις μετά την απευθείας επαφή με ορισμένους από τους στενούς συγγενείς παιδιών και ενηλίκων που απεβίωσαν υπό τις συνθήκες που αναφέρθηκαν προηγουμένως.

Η 3χρονη Κατερίνα από τη Θεσσαλονίκη πέθανε τον περασμένο Μάιο. Προηγουμένως νοσηλευόταν για πάνω από 10 ημέρες στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», όπου εισήχθη τη Μεγάλη Τρίτη με πυρετό, πρήξιμο στον αστράγαλο και ελαφρύ πόνο στο χέρι. Οι γιατροί, αν και προχώρησαν στις απαραίτητες εξετάσεις, δεν εντόπισαν καμία συγκεκριμένη παθολογική κατάσταση. Αλλά η υγεία της Κατερίνας επιδεινωνόταν ραγδαία. Μεταφέρθηκε στην παιδιατρική μονάδα του νοσοκομείου και 10 ημέρες αργότερα υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία.

Στις αρχές Μαρτίου είχε νοσήσει με κορωνοϊό, χωρίς όμως να παρουσιάσει κάποια από τα συνήθη συμπτώματα. Στο «Παπαγεωργίου», μεταξύ άλλων, οι γιατροί τής χορηγούσαν και αγωγή για τη νόσο Kawasaki. Ακολούθησε η διασωλήνωση και μεταφορά της στο «Ιπποκράτειο», όπου μέσα σε μόλις δύο ώρες κατέληξε από πνευμονικό και εγκεφαλικό οίδημα.

Οι γονείς της Κατερίνας, από την πρώτη στιγμή δίνουν αγώνα προκειμένου να μάθουν την αιτία θανάτου. Οπως αναφέρει η μητέρα, «τρεις μήνες μετά το μοιραίο, δεν υπάρχει καμία εξέλιξη, δεν γνωρίζουμε τίποτα. Περιμένουμε ακόμα τις απαντήσεις από τις ιστολογικές εξετάσεις, ώστε να τις αξιολογήσει η ιατροδικαστής του πανεπιστημίου, η οποία και θα καταλήξει στο πόρισμα. Μαύρο φως για εμάς, διότι κανένας δεν ενδιαφέρεται να μας δώσει την παραμικρή απάντηση. Ούτε το Νοσοκομείο “Παπαγεωργίου” ούτε κανένας άλλος που πήρε στη συνέχεια τα δείγματα του παιδιού. Εστω να μας πουν πως έκαναν τα πάντα για να τη σώσουν».

Οι γονείς, σε μια προσπάθεια, όπως λένε οι ίδιοι, να δικαιώσουν τη μνήμη της τόσο πρόωρα χαμένης κόρης τους και δηλώνοντας διατεθειμένοι να φτάσουν ως το τέρμα, ανέθεσαν την υπόθεση στον ποινικολόγο Νίκο Διαλυνά και την ιατροδικαστή Κατερίνα Αποστολίδου ως τεχνική σύμβουλο.

Νεκρή στο κρεβάτι της

Για τον ξαφνικό θάνατο της 12χρονης, επίσης από τη Θεσσαλονίκη, μιλά ο πατέρας της: «Τη βρήκε η μητέρα της, χωρίς σφυγμό και μελανιασμένη στο κρεβάτι της, όταν γύρω στις 7.30 το πρωί πήγε να ξυπνήσει τα δυο της παιδιά για το σχολείο. Η Δήμητρα δεν είχε παραπονεθεί ούτε μια στιγμή για το παραμικρό πρόβλημα υγείας, ενώ πρόσφατα είχε ολοκληρώσει σειρά εξετάσεων που έκανε σχεδόν κάθε χρόνο. Το μόνο που ξέρουμε από τον ιατροδικαστή και αναφέρεται στη ληξιαρχική πράξη θανάτου είναι πως ο θάνατος αποδίδεται σε ανακοπή καρδιάς.

Το παιδί “έφυγε” καθώς κοιμόταν στο σπίτι. Δύο ιατροδικαστές μας διαβεβαίωσαν πως δεν τίθεται θέμα να “έφυγε” από το εμβόλιο, καθώς η Δήμητρα είχε κάνει και τις δύο δόσεις. Απλά, σταμάτησε η καρδιά της. Δεν είχε περάσει κορωνοϊό, ούτε είχε κάποιο άλλο πρόβλημα, ήταν υγιέστατη. Ακόμα και γενετικά, που ψάξαμε εάν υπήρχε κάποιο πρόβλημα που ίσως δεν γνωρίζαμε, μας διευκρίνισαν ότι δεν βρέθηκε κάτι».

Η 22χρονη φοιτήτρια που βρέθηκε νεκρή στο στάδιο της Κομοτηνής. Ηταν τριτοετής φοιτήτρια στο ΤΕΦΑΑ και ως αθλήτρια στίβου είχε ταξιδέψει πριν από λίγες ημέρες στη γενέτειρά της, την Κρήτη, για να λάβει μέρος στα αγωνίσματα δρόμου των 100 μ. και 200 μ., καθώς και στη σκυταλοδρομία 4x100 μ. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, ο αιφνίδιος θάνατός της οφείλεται σε ανακοπή καρδιάς, αγνώστου αιτιολογίας. Συγγενικό πρόσωπο της 22χρονης ανέφερε σχετικά: «Το κορίτσι μας “έφυγε” από ανακοπή καρδιάς. Ηταν αθλήτρια, έκανε συχνά εξετάσεις και δεν είχε προκύψει το παραμικρό. Κάποιοι λένε πως “έφυγε” από επιπλοκές του εμβολίου, αλλά εγώ ξέρω καλά πως ήταν ανεμβολίαστη, διότι ήταν αντίθετη σε όλα αυτά».

Η 33τριάχρονη Δέσποινα, από την Καρδιτσομαγούλα Καρδίτσας, ήταν νοσηλεύτρια. Πέθανε εντελώς ξαφνικά στις 7 Ιανουαρίου. Ο αδελφός της εκλιπούσας, αναφέρει: «Η αδελφή μου πέθανε από ανακοπή καρδιάς στο σπίτι και μάλιστα την ώρα που μιλούσε μαζί μου στο τηλέφωνο. Ειδοποίησα αμέσως τη μητέρα μου. Εκείνη πήγε αμέσως στο σπίτι της Δέσποινας και τη βρήκε νεκρή. Είχε ένα θέμα με την πίεση, αλλά επειδή ήταν η ίδια νοσηλεύτρια, το παρακολουθούσε συστηματικά. Τα εμβόλια για τον κορωνοϊό μαζί πηγαίναμε και τα κάναμε. Μάλιστα, είχαμε προγραμματίσει να κάνουμε μαζί την τρίτη δόση τον Φεβρουάριο. Δεν είχε περάσει κορωνοϊό και πρόσεχε πολύ, όπως όλοι μας. Μας είπαν πως η καρδιά της ήταν ελάχιστα μεγαλύτερη, εκ γενετής. Τώρα τι ρόλο έπαιξε αυτό ή τα εμβόλια για τον COVID-19, κανείς μας δεν ξέρει. Εμείς απλώς ακόμη πενθούμε για τον χαμό της».

Ο 23χρονος φοιτητής Θανάσης απεβίωσε ξαφνικά στη Σίφνο πριν από λίγες ημέρες. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των φίλων του, ο ίδιος ανέφερε έντονη αδιαθεσία και τάση προς έμετο. Κατόπιν, μέσα σε λίγα λεπτά ο 23χρονος κατέρρευσε και έχασε τις αισθήσεις του. Τον μετέφεραν στο Κέντρο Υγείας Σίφνου, όπου οι γιατροί προχώρησαν σε Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Σε τεστ COVID-19 στο οποίο υποβλήθηκε η σορός του αποδείχθηκε πως ήταν θετικός στον κορωνοϊό.

Η ιατροδικαστική εξέταση που έγινε στον φοιτητή από τον επικεφαλής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά, Ηλία Μπογιόκα, έδειξε πως ο Θανάσης υπέστη επεισόδιο καρδιοαναπνευστικής ανεπάρκειας, ισχαιμία μυοκαρδίου και πνευμονικό οίδημα. Σε ό,τι αφορά τη συσχέτιση του αιφνίδιου θανάτου με τον COVID-19, ο κ. Παναγιώτης Ιακωβίδης, καρδιολόγος και οικογενειακός φίλος του άτυχου φοιτητή, εξήγησε: «Η πρώτη εικόνα βάσει των ευρημάτων είναι ότι έχουμε ισχαιμική απάντηση του οργανισμού ή αλλιώς ισχαιμικό πρόβλημα στην καρδιά. Συνήθως, όμως, ο κορωνοϊός δεν προκαλεί ισχαιμική απάντηση.

Προξενεί μυοκαρδιακή ή περικαρδιακή βλάβη, φλεγμονώδους τύπου, δηλαδή φλεγμονή του μυοκαρδίου και του περικαρδίου. Βεβαίως, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε εντελώς την εκδοχή των παρενεργειών από τον κορωνοϊό, διότι έχουν αναφερθεί περιπτώσεις στις οποίες ο COVID-19 προκαλεί ισχαιμία του μυοκαρδίου. Ομως, η συνήθης απάντηση του οργανισμού είναι φλεγμονώδους τύπου και όχι ισχαιμικού, δηλαδή δεν είναι ένα έλλειμμα αιμάτωσης των ζωτικών οργάνων».

Καρδιά, ο βασικός ύποπτος

Κατά την άποψη του επεμβατικού καρδιολόγου Σπύρου Παπαϊωάννου, διευθυντή στη Β’ Καρδιολογική Κλινική του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, «τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν 1-3 περιστατικά αιφνίδιου θανάτου ανά 100.000 άτομα ετησίως στην Ελλάδα και από την κλινική δραστηριότητα στα νοσοκομεία μπορούμε να μιλήσουμε για σαφή αυξητική τάση. Φαίνεται ότι υπάρχει αύξηση των αιφνίδιων θανάτων στη χώρα μας, παράλληλα όμως είναι γεγονός ότι δίνεται μεγάλη βαρύτητα στους θανάτους λόγω του έντονου στρες, το οποίο μας συνοδεύει κατά την περίοδο της πανδημίας.

Μια πρώτη εξήγηση για την αύξηση των θανάτων μπορεί να είναι, π.χ., και η ενασχόληση περισσότερων ατόμων με αθλητικές δραστηριότητες σήμερα σε σύγκριση με το παρελθόν. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί ότι αυτή η ενασχόληση μπορεί να λαμβάνει και ακραία μορφή σε κάποιες περιπτώσεις».
Προχωρώντας σε μια πρώτη απόπειρα ανάλυσης, ο κ. Παπαϊωάννου επισημαίνει: «Το μεγαλύτερο ποσοστό των αιφνίδιων θανάτων οφείλεται σε καρδιακά αίτια. Ειδικότερα, στα άτομα ηλικίας άνω των 35 χρόνων η πρώτη αιτία θανάτου είναι η στεφανιαία νόσος.

Στους κάτω των 35 χρόνων, η κυριότερη αιτία αιφνίδιου θανάτου είναι τα αρρυθμιολογικά προβλήματα, σε ποσοστό 35%. Ακολουθούν, με μερίδιο 10%, τα συγγενή καρδιακά νοσήματα, όπως η ανώμαλη έκφυση στεφανιαίων αρτηριών. Επίσης, για τους αιφνίδιους θανάτους μπορεί να ευθύνονται γενετικά νοσήματα, όπως η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια ή η διατατική μυοκαρδιοπάθεια. Τέλος, μοιραία και αιφνίδια κατάληξη μπορούν να έχουν οι μυοκαρδίτιδες, η βασική αιτία των οποίων είναι η προσβολή του οργανισμού από κάποιον ιό. Στην ιατρική, ωστόσο, δεν υπάρχει απόλυτο, όπως δεν υπάρχει και στη ζωή.

Γι’ αυτό, άλλωστε, παρά τον ευρύ κλινικό ή εργαστηριακό έλεγχο, υπάρχουν και οι περιπτώσεις αιφνίδιου θανάτου που παραμένουν ανεξιχνίαστες, αδιευκρίνιστες, τις οποίες ούτε ο νεκροτομικός έλεγχος μπορεί να φωτίσει. Αυτό είναι μια πρόκληση για την επιστημονική κοινότητα, το να μηδενίσει δηλαδή τις άγνωστες και αδιευκρίνιστες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν αιφνίδιους θανάτους».

Από μια πρόχειρη παρατήρηση των στατιστικών στοιχείων γύρω από τους θανάτους ανά ηλικιακή κατηγορία (Πίνακας 1), όπως αυτά δημοσιεύονται από την ΕΛΣΤΑΤ και αφορούν τις πρώτες 17 εβδομάδες του 2022 (από τις 3 Ιανουαρίου έως την 1η Μαΐου), δύσκολα μπορεί να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα. Επιχειρώντας μια σύγκριση με τα δεδομένα από την ίδια περίοδο του 2021, παρατηρείται σημαντική μείωση των θανάτων σε βρέφη και παιδιά από 0 έως 4 ετών (-34%). Αύξηση 20%-30% εμφανίζεται στις κατηγορίες 5-9, 10-14 και 15-19 ετών. Στην τελευταία, μάλιστα, η άνοδος των θανάτων αγγίζει το 42,4%.

Ωστόσο, ως προς την ορθή ερμηνεία της στατιστικής εικόνας, θα πρέπει να υπογραμμιστούν δύο σημαντικοί παράγοντες: α) Σε απόλυτους αριθμούς οι μεταβολές είναι πολύ μικρές, της τάξης των 2-3 ατόμων ανά κατηγορία. β) Η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει τους θανάτους γενικώς, χωρίς να διευκρινίζει αν ήταν αιφνίδιοι, αν παραμένουν ανεξήγητοι κ.λπ. Συνεπώς, τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στατιστικά δεδομένα μόνο ως ενδεικτικά των ευρύτερων τάσεων που επικρατούν στον ελληνικό πληθυσμό μπορούν να εκληφθούν.

Γιατί πεθαίνουν παιδιά και βρέφη

Ειδικά για το φαινόμενο των αιφνίδιων παιδικών και νεανικών θανάτων, ο κ. Kώστας Νταλούκας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, αναφέρει: «Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι θάνατοι βρεφών, παιδιών και εφήβων δεν παρουσιάζουν σημαντικά στατιστική διαφορά στο διάστημα από το 2019 έως σήμερα. Εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται ότι η πανδημία κορωνοϊού είχε αντίκτυπο στους θανάτους στον παιδικό πληθυσμό. Ωστόσο, καταγράφεται αυξημένη επαγρύπνηση όλων αναφορικά με τις απώλειες ανηλίκων. Υπό κανονικές, προ πανδημίας συνθήκες, πιθανόν να μην έρχονταν στο προσκήνιο οι θάνατοι αυτοί. Να περιορίζονταν σε τοπικό επίπεδο, όπως συνέβαινε. 

Ομως τώρα φαίνεται ότι η ανησυχία είναι αυξημένη, άρα και η απήχηση που έχουν τέτοια μεμονωμένα συμβάντα. Αυτό που είναι σαφές, όμως, για τους θανάτους ανηλίκων είναι ότι καταγράφονται έως και τριπλάσιοι ανά έτος στην ηλικιακή ομάδα 0-4 χρόνων σε σύγκριση με τους αντίστοιχους στις άλλες ηλικιακές ομάδες ανηλίκων. Ο μεγάλος αριθμός θανάτων σε νεογνά, βρέφη και παιδιά έως 4 χρόνων μάς δείχνει τα κενά που πρέπει να καλυφθούν επειγόντως. Οτι δηλαδή δεν υπάρχουν συστήματα επιτήρησης λοιμωδών ή άλλων νοσημάτων, ατυχημάτων κ.λπ., με αποτέλεσμα, στην πράξη, να μην έχουμε ως επιστήμονες και ως πολιτεία ακριβή εικόνα γι’ αυτούς τους θανάτους. Γιατί καταλήγουν αυτά τα παιδιά; Χρειαζόμαστε καταγραφή, πληροφόρηση, ανάλυση, διερεύνηση ώστε να μπορέσουμε να δούμε πώς θα αποτραπούν αυτοί οι θάνατοι».

Στην ιατρική βιβλιογραφία αναφέρεται μια δέσμη συνδρόμων με κοινούς άξονες τόσο το αιφνίδιο όσο και το ανεξήγητο του θανάτου, όπως το Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου Βρεφών ή «θάνατος της κούνιας», το οποίο συνιστά την πιο συνηθισμένη αιτία θανάτου στο ηλικιακό διάστημα μεταξύ 1 μηνός και 1 έτους. Βάσει στατιστικών δεδομένων, στις ΗΠΑ κάθε χρόνο χάνονται περίπου 3.500 βρέφη από το συγκεκριμένο σύνδρομο.


Στην Αυστραλία 400 άτομα ηλικίας κάτω των 40 ετών, υγιή κατά τα φαινόμενα, πεθαίνουν ξαφνικά.

Οι νεκροψίες δεν αποδίδουν κανένα χρήσιμο αποτέλεσμα, οπότε τα περιστατικά καταχωρούνται ως κρούσματα Συνδρόμου Αιφνίδιου Καρδιακού ή Αρρυθμικού Θανάτου Ενηλίκων. Ενδεικτικά, το Βρετανικό Καρδιολογικό Ιδρυμα εκτιμά ότι 500 άνθρωποι ετησίως χάνουν τη ζωή τους στη χώρα εξαιτίας του συγκεκριμένου συνδρόμου. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, το πρώτο σύμπτωμα είναι και το τελευταίο, δηλαδή η ανακοπή. Παλαιότερες διεθνείς μελέτες δείχνουν ότι, αφού συμβεί ο αιφνίδιος θάνατος, οι εξετάσεις στις οποίες υποβάλλονται οι στενοί συγγενείς του θανόντος, αποκαλύπτουν κληρονομικά καρδιακά προβλήματα σε ποσοστό που αγγίζει το 20%.

Οπως γράφει χαρακτηριστικά σε σχετικό άρθρο του ο συντονιστής Τομέα Καρδιάς του Ομίλου «Υγεία», καθηγητής Καρδιολογίας Παναγιώτης Βάρδας, «σε ποσοστό γύρω στο 80% ο αιφνίδιος θάνατος οφείλεται σε σοβαρότατες επιμένουσες αρρυθμίες της καρδιάς, όπως ο κοιλιακός πτερυγισμός και η κοιλιακή μαρμαρυγή».

Καρδιακά νοσήματα και κορωνοϊός

Προσεγγίζοντας τη σχέση των ιογενών λοιμώξεων με τις καρδιοπάθειες, ο επεμβατικός καρδιολόγος Σπύρος Παπαϊωάννου σημειώνει: «Η πανδημία έχει αλλάξει το πεδίο των καρδιακών συμβάντων. Ολες οι έρευνες και οι ανασκοπήσεις καταλήγουν ότι παρατηρείται αύξησή τους στον πληθυσμό εκείνων που έχουν νοσήσει. Μετά τον πρώτο χρόνο της νόσησης, έχουν αυξηθεί οι μυοκαρδίτιδες, οι θρομβώσεις και οι πνευμονικές εμβολές, τα εμφράγματα και οι καρδιακές ανεπάρκειες. Ιδίως, δε, για τη μυοκαρδίτιδα πρέπει να αναφερθεί ότι εκδηλώνεται με κεραυνοβόλο μορφή και ραγδαία εξέλιξη. Διότι, μετά την προσβολή του οργανισμού από κάποιον ιό (όχι αποκλειστικά από τον κορωνοϊό), αυξάνονται δραματικά τα καρδιακά ένζυμα, κάτι που μπορεί να πυροδοτήσει κακοήθεις αρρυθμίες, οι οποίες με τη σειρά τους ενδέχεται να οδηγήσουν ακόμη και στον θάνατο. Συχνά ο ιός που προκαλεί τη μυοκαρδίτιδα έχει τέτοια επιθετική συμπεριφορά ώστε οι γιατροί δεν μπορούν να σταματήσουν την εξέλιξή του».

Στο κρίσιμο ερώτημα γύρω από το αν και πώς η πανδημία του COVID-19 σχετίζεται με το κύμα των αιφνίδιων και ανεξήγητων θανάτων επιχειρεί να απαντήσει από τη δική του σκοπιά ο δρ Δημήτρης Μπατάκης, οικονομολόγος Υγείας και διδάκτωρ στο Πολυτεχνείο Κρήτης: «Σχετικά με τους ξαφνικούς θανάτους, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως αυτοί οφείλονται στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, αφού είναι γνωστό ότι έχει υπάρξει μεγάλη αμφισβήτηση γι’ αυτά. Ωστόσο, ειδικά σε ό,τι αφορά τους νέους, τα στοιχεία δεν δείχνουν κάτι τέτοιο, εφόσον οι θάνατοι εκτός κορωνοϊού ήταν περισσότεροι το 2020, πριν από την κυκλοφορία των εμβολίων, σε σύγκριση με το 2021 και το 2022. Επομένως, μπορούμε να πούμε ότι, αν οι ξαφνικοί θάνατοι οφείλονταν στα εμβόλια, τότε θα έπρεπε οι θάνατοι από άλλες αιτίες να ήταν περισσότεροι σήμερα, παρά τότε που δεν υπήρχαν ακόμη τα εμβόλια».


Ακόμη πιο συγκεκριμένα και παραθέτοντας τα σχετικά στατιστικά δεδομένα (Πίνακας 2), ο δρ Μπατάκης παρατηρεί: «Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι θάνατοι στην Ελλάδα αυξήθηκαν την περίοδο της πανδημίας. Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται να ισχύει και για τη θνησιμότητα στους νέους (έως 39 ετών). Οι θάνατοι νέων που οφείλονταν στον κορωνοϊό αυξήθηκαν στο ίδιο επίπεδο τις πρώτες 22 εβδομάδες των 2021 και 2022 σε σχέση με το ίδιο διάστημα του πρώτου έτους της πανδημίας. Αντιθέτως, οι θάνατοι από άλλες αιτίες μειώθηκαν συγκριτικά με το 2020. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι οι συνολικοί θάνατοι του 2019 (21 εβδομάδες), του τελευταίου έτους πριν από την πανδημία, ήταν περισσότεροι από τις επόμενες χρονιές».

Τέλος, ο δρ Μπατάκης αναφέρει ότι «σύμφωνα με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, οι ξαφνικοί θάνατοι οφείλονται σε καρδιακές παθήσεις. Ταυτόχρονα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαπιστώνει ότι τα περιστατικά -θανατηφόρα και μη- καρδιαγγειακών παθήσεων αυξάνονται διαρκώς τις τελευταίες δεκαετίες, αποτελώντας την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα, αφορά τόσο την ελληνική κοινωνία όσο και ολόκληρο τον κόσμο και κατέστη κατεξοχήν έκδηλο εξαιτίας της πανδημίας».










 

Δημοσιεύθηκε στις 8 August 2022 | 12:00 pm


Κοζάνη: Πήγε να πάρει χαρτοπετσέτα και βρήκε φίδι – Φωτογραφίες


Ένα φίδι βρήκαν κάτοικοι του Βαθύλακκου του δήμου Σερβίων στην Κοζάνη, όταν κάποιος από το σπίτι πήγε να πάρει μια χαρτοπετσέτα. Όπως αναφέρει το kozanimedia.gr, το φίδι κρυβόταν πίσω από έναν καναπέ.

Για αρκετή ώρα επιχείρησαν να το απομακρύνουν, χωρίς, όμως, επιτυχία.



Για καλή τους τύχη, εμφανίστηκε ένας αστυνομικός εκτός υπηρεσίας, από την Κοζάνη, ο οποίος γνωρίζει εξαιρετικά τη «χαρτογραφία» των φιδιών στην Ελλάδα και, αφού τους είπε ότι πρόκειται για ακίνδυνο νερόφιδο, με γάντια το απομάκρυνε, για να το απελευθερώσει λίγο αργότερα έξω από τον Βαθύλακκο, στη φύση.













 

Δημοσιεύθηκε στις 8 August 2022 | 11:00 am


Σχολεία: Στις 12 Σεπτεμβρίου “χτυπά” το πρώτο κουδούνι


Μόλις ένας μήνας μένει για το άνοιγμα των σχολείων, μιας και στις 12 Σεπτεμβρίου θα “χτυπήσει” το πρώτο κουδούνι σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με όσα έχει πει η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Από φέτος το ολοήμερο σχολείο αντί για τις 16:00, θα τελειώνει στις 17:30, στο 50% των ολοήμερων τμημάτων της χώρας, ενώ η σχολική χρονιά θα ξεκινήσει στις 12 Σεπτεμβρίου 2022.

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε επίσης και τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημόσια Νηπιαγωγεία και Δημοτικά) οι οποίες θα εφαρμόσουν πιλοτικά κατά το σχολικό έτος 2022-23 το νέο, αναβαθμισμένο πρόγραμμα ολοήμερου μέχρι τις 5:30 μμ (αντί 4 μμ που ίσχυε μέχρι σήμερα).
 

Για την επιλογή των σχολικών μονάδων ελήφθησαν υπόψη κριτήρια όπως το μαθητικό δυναμικό του σχολείου, ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν ήδη σε ολοήμερο και ο αριθμός των λειτουργούντων ολοήμερων τμημάτων.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί περίπου στο 50% των τμημάτων που λειτουργούν σήμερα ως ολοήμερα, δηλαδή σε σχεδόν 5.000 τμήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και περιφέρεια.

Ο στόχος του διευρυμένου δωρεάν παιδαγωγικού προγράμματος είναι διττός:

Αφ’ ενός, η ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης για τα παιδιά μας, μέσω:

δραστηριοτήτωνόπως εκπαιδευτική ρομποτική, πειράματα, ρητορική τέχνη, ασφαλής και δημιουργική πλοήγηση στο Διαδίκτυο, αθλητισμός, παραδοσιακοί ή μοντέρνοι χοροί, εικαστικές τέχνες, χειροτεχνίες και κατασκευές, εκμάθηση μουσικών οργάνων επιπλέον χρόνουγια μάθηση, μελέτη και παιχνίδι στο σχολείο.

Αφ’ ετέρου, η υποστήριξη της οικογένειας, με:προσέγγιση του σχολικού με το εργασιακό ωράριοτων γονέων,
περισσότερο ελεύθερο, δημιουργικό χρόνοστο σπίτι, εφόσον η μελέτη θα ολοκληρώνεται στο σχολείο,
επέκταση των δωρεάν παροχώνεκπαίδευσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόσβαση όλων των μαθητών στο διευρυμένο ολοήμερο είναι ελεύθερη, χωρίς κανένα κριτήριο συμμετοχής.

Οι γονείς θα ενημερωθούν για όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με την εγγραφή των παιδιών τους στο διευρυμένο Ολοήμερο τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου και πριν την έναρξη των μαθημάτων, από τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων.



Προσλήψεις

Πριν λίγες μέρες, μάλιστα, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε 8.487 μόνιμους διορισμούς ως εξής:8.087 εκπαιδευτικών σε κενές οργανικές θέσεις Γενικής Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των αιτήσεων, στο πλαίσιο της με αριθμ. πρωτ. 91715/E1/22-7-2022 (τ. ΑΣΕΠ 50/2022, ΑΔΑ: ΨΟΞΧ46ΜΤΛΗ-ΝΧΘ) υπουργικής απόφασης/πρόσκλησης
383 μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και 17 μέλη Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού σε κενές οργανικές θέσεις Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 62 του ν. 4589/2019 (ΦΕΚ Α΄ 13) και μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των αιτήσεων στο πλαίσιο της αριθ. 91767/Ε4/22-7-2022 (ΦΕΚ ΑΣΕΠ 49, ΑΔΑ: 6ΘΧ046ΜΤΛΗ-01Ζ) Πρόσκλησης.









 

Δημοσιεύθηκε στις 8 August 2022 | 10:00 am


Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Δευτέρα 8 Αυγούστου


Σήμερα, Δευτέρα 8 Αυγούστου, είναι του Αγίου Μύρωνος επισκόπου Κρήτης, Νεομάρτυρος Τριαντάφυλλου από Ζαγοράς. Αυτό σημαίνει ότι γιορτάζουν:

Μύρων, Μύρα, Μίρκα *
Τριαντάφυλλος, Τριανταφύλλης, Φύλλης, Φύλλιος, Τριανταφυλλένιος, Τριανταφυλλιά, Φύλλη, Φύλλια, Φυλλιώ, Φυλλίτσα, Τριανταφυλλένια, Ρόζα
 
* Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα.


Παράλληλα σήμερα είναι Παγκόσμια Ημέρα Οργασμού


 

Δημοσιεύθηκε στις 8 August 2022 | 9:00 am


Τρίκαλα: 38χρονος κρεμάστηκε στα εννιάμερα της μητέρας του


Ένα τραγικό συμβάν σημειώθηκε αργά το απόγευμα της Κυριακής στην συνοικία Αμπελάκια Τρικάλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του trikaladay, ένας άνδρας ηλικίας περίπου 38 ετών έβαλε τέλος στη ζωή του δια απαγχονισμού.

Μάλιστα, τον αυτοχειρα βρήκε μέσα στο υπνοδωμάτιό του ο ίδιος ο πατέρας του.

Σημειώνεται ότι μια εβδομάδα πριν ο αυτοχειρας έχασε την μητέρα του, ενώ σήμερα αυτοκτόνησε λίγες μόλις ώρες μετά την τέλεση του εννιαήμερου μνημοσύνου της.









 

Δημοσιεύθηκε στις 8 August 2022 | 8:30 am


Ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για σήμερα Δευτέρα


Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για σήμερα Δευτέρα 8 Αυγούστου, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4).

Οι περιοχές που προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) είναι οι εξής: Αττική, Εύβοια, Αργολίδα, Κορινθία, Έβρο και Θάσο.



 

Δημοσιεύθηκε στις 8 August 2022 | 8:00 am


Αγιοι Θεοδωροι - Ειδήσεις και Νέα

Σεπτέμβριος 2021 - 4troxoi.gr - 4Troxoi

Σεπτέμβριος 2021 - 4troxoi.gr  4Troxoi

Δημοσιεύθηκε στις 2 September 2021 | 1:29 pm


ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ » loutrakiblog - loutrakiblog.gr

ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ » loutrakiblog  loutrakiblog.gr

Δημοσιεύθηκε στις 8 June 2020 | 4:00 pm


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Αγιοι Θεοδωροι