Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Κορινθίας   >   Αγιοι Θεοδωροι    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Εμβολιασμοί: Πότε και με ποιους θα ξεκινήσει η χορήγηση της τρίτης δόσης


Με τη μετάλλαξη Δέλτα να επελαύνει συντηρώντας την επιδημία της λοίμωξης Covid-19 στην Ελλάδα -χθες σημειώθηκε καλοκαιρινό ρεκόρ ημερησίων κρουσμάτων με 3.593 νέες μολύνσεις και 210 εισαγωγές για νοσηλεία- οι ειδικοί έχουν ήδη αρχίσει να συσκέπτονται για το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης -ενισχυτικής- δόσης σε όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, τη Δευτέρα κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της εμβολιαστικής εκστρατείας «Ελευθερία» εξήγησε ότι το θέμα της ενισχυτικής δόσης εμβολίου για την πρόληψη της λοίμωξης Covid-19 «απασχολεί όλους τους επιστήμονες σε όλες τις χώρες». Μάλιστα ανέφερε ότι στο Ισραήλ πραγματοποιείται ήδη ενισχυτικός εμβολιασμός προκειμένου να μην δημιουργηθούν «ρωγμές» στο τείχος ανοσίας και να προστατευθούν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, μελετά σε βάθος τις παραμέτρους που θα την βοηθήσουν να καταλήξει στην αναγκαιότητα μιας ενισχυτικής εμβολιαστικής δόσης:

- διεθνή και εγχώρια στοιχεία που αφορούν τόσο στην διάρκεια της φυσικής ανοσίας συνεπεία νόσησης από τη λοίμωξη Covid-19 όσο και της ανοσοπροστασίας που προσφέρουν τα εμβόλια -έχει συμπληρωθεί 1,5 έτος από την χορήγηση της πρώτης δόσης σε εθελοντές που έλαβαν μέρος στις πρώτες κλινικές δοκιμές των εμβολίων

- την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα και διεθνώς

- τον ρυθμό εμφάνισης των νέων μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού.

Οι προαναφερόμενοι παράγοντες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη λήψη της όποιας απόφασης για την χρονική τοποθέτηση της ενισχυτικής (τρίτης για όσους έχουν υποβληθεί σε δυδοσικό εμβολιασμό και δεύτερης για όσους έχουν κάνει μονοδοσικό σχήμα) δόσης του εμβολίου.

Ποιοι ανταποκρίνονται στον εμβολιασμό και ποιοι όχι

Λεπτομερής είναι η αξιολόγηση των επιστημονικών στοιχείων που αφορούν στην ανταπόκριση στον εμβολιασμό των ατόμων που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες πληθυσμού, όπως οι πάσχοντες από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και οι ηλικιωμένοι.

«Φαίνεται πως στα άτομα που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα, δηλαδή δεν ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες, η διάρκεια της ανοσίας ξεπερνά τους έξι μήνες, χρονικό όροσημο που είχε αρχικά θεωρηθεί ως πιθανό για να σκεφτεί κανείς την χορήγηση τρίτης δόσης», σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου.

Αντιθέτως, επιστημονικές μελέτες εγχώριες και ξένες έχουν αναδείξει τις ομάδες που είτε λόγω προχωρημένης ηλικίας, είτε λόγω σοβαρών υποκείμενων νοσημάτων θεωρούνται κατάλληλες για ενισχυτικό εμβολιασμό.

Συγκεκριμένα μελέτη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) σε υγιείς και ανοσοκατασταλμένους πολίτες δίνει σαφή εικόνα για την ανταπόκριση στα εμβόλια του κορωνοϊού. Στη μελέτη έλαβαν μέρος 255 υγειονομικοί και 112 εθελοντές ηλικίας άνω των 80 ετών, χωρίς γνωστή κακοήθη νόσο ή νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, που εμβολιάστηκαν για την πρόληψη της Covid-19.

Γενικά οι ηλικιωμένοι άνω των 80 ετών εμφάνισαν τους χαμηλότερους τίτλους αντισωμάτων συγκριτικά με τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες. Επιπλέον, οι ηλικιωμένες γυναίκες είχαν υψηλότερο τίτλο αντισωμάτων συγκριτικά με τους ηλικιωμένους άνδρες. Όλοι οι υγειονομικοί (25-70 ετών) είχαν εξουδετερωτικά αντισώματα σε πολύ υψηλούς τίτλους και 3 μήνες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου διαπιστώθηκε μικρή μείωση του τίτλου αντισωμάτων με το 95% αυτών να εξακολουθεί να έχει προστατευτικούς τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων.

Παράλληλη μελέτη σε ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες, όπως πολλαπλούν μυέλωμα (276 ασθενείς), λεμφώματα (170 ασθενείς), χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία (106 ασθενείς) και συστηματική αμυλοείδωση (86 ασθενείς) έδειξε ότι το 40% των ασθενών αυτών δεν αναπτύσσουν εξουδετερωτικά αντισώματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προαναφερόμενα νοσήματα, από τη φύση τους, συνοδεύονται από σοβαρή ανοσοκαταστολή, ενώ και οι θεραπείες που χορηγούνται επηρεάζουν σημαντικά την χυμική ανοσολογική ανταπόκριση, δηλαδή την παραγωγή αντισωμάτων.

Η επιστημονική ομάδα του ΕΚΠΑ καταλήγει σε δύο πολύ σημαντικές διαπιστώσεις για το αν, ποιοι και πότε θα πρέπει να λάβουν μια ενισχυτική δόση εμβολίου.

Ειδικά για τους ανοσοκατασταλμένους ασθενείς αναφέρουν ότι «δεν γνωρίζουμε αν μια πιθανή τρίτη δόση του ίδιου ή άλλου εμβολίου θα ήταν αποτελεσματική» ενώ σε ότι αφορά στον γενικό πληθυσμό θεωρούν πως «αν κρίνουμε από Έλληνες ασθενείς που νόσησαν από COVID-19, και το 75% διατήρησε τα εξουδετερωτικά αντισώματα τουλάχιστον 8 μήνες μετά το πρώτο σύμπτωμα, είναι πολύ πιθανό τα αντισώματα από τον εμβολιασμό να κρατήσουν για τουλάχιστον ένα έτος. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι οι εμβολιασθέντες αναπτύσσουν τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων πολύ υψηλότερους ακόμη και από όσους νόσησαν από COVID-19 και χρειάστηκαν νοσηλεία».

Ποιοι θα κάνουν τρίτη δόση και πότε

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τη Δευτέρα απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για το πότε και ποιοι τελικά θα κάνουν ενισχυτική δόση εμβολίου.

«Δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος που να πει κανείς ότι θα αρχίσουμε να χορηγούμε τρίτη δόση, ούτε έχει καταρτιστεί μια λίστα για το ποιοι θα συμπεριληφθούν αρχικά σε αυτή τη δόση. Είναι, όμως, εμφανές ότι η προτεραιοποίηση που έγινε για την αρχική χορήγηση των εμβολίων θα έχει μια ανάλογη φορά», είπε η κυρία Θεοδωρίδου.

Ωστόσο από τις προπαρασκευαστικές συζητήσεις της Επιτροπής έχει ήδη αρχίσει να σχηματίζεται μια αδρή εικόνα για το ποιοι και πότε θα κάνουν τρίτη δόση εμβολίου έναντι του κορωνοϊού.

Ψηλά στη λίστα, που θα καταρτιστεί, τοποθετούνται οι ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς, οι έχοντες υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων και όσοι λαμβάνουν ανοσοτροποποιητική αγωγή. Η επόμενη ομάδα που θα κληθεί για ενισχυτική δόση είναι τα άτομα άνω των 75 ετών και δη με σοβαρές συννοσηρότητες. Ενώ στη λίστα εξετάζεται αν θα πρέπει να ενταχθούν και όσοι εκτίθενται σταθερά σε υψηλό ιικό φορτίο, όπως για παράδειγμα οι υγειονομικοί εργαζόμενοι.

Τέλος, αναφορικά με το χρονικό ορόσημο χορήγησης της ενισχυτικής δόσης οι απόψεις των ειδικών βάσει πάντα των διαθέσιμων επιστημονικών δεδομένων, κλίνουν προς τα τέλη του Φθινοπώρου με αρχές του χειμώνα ώστε να μην μείνουν εκτεθειμένοι στον κορωνοϊό οι ευάλωτοι συμπολίτες μας. 

Δημοσιεύθηκε στις 28 July 2021 | 2:00 pm


Ο καταραμένος αριθμός τηλεφώνου: Όποιος τον έχει πεθαίνει!


Πως θα σας φαινόταν μια ιστορία σύμφωνα με την οποία ένας στοιχειωμένος αριθμός τηλεφώνου είναι υπεύθυνος για τους θανάτους όσων τον έχουν;
Σίγουρα σαν μια κακή, ανέμπνευστη ιδέα για μια horror ταινιούλα της κακιάς ώρας, σωστά; Κι όμως, πρόκειται για μια αληθινή ιστορία, η οποία ωστόσο έχει πάρει την μορφή αστικού μύθου, χωρίς να επιβεβαιώνεται επίσημα. Στηριζόμενη ωστόσο σε συγκυρίες που είναι τουλάχιστον περίεργες…
Για την ακρίβεια, είναι μια ιστορία που ξεκινάει στις αρχές των 00s, τότε που μια σειρά από ανθρώπους που είχαν ένα συγκεκριμένο νούμερο, ξεκίνησαν να πεθαίνουν ο ένας μετά τον άλλο, όταν γινόντουσαν κάτοχοι του συγκεκριμένου αριθμού.
Πρώτα πέθανε, ο CEO της βουλγάρικης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στην οποία άνηκε το νούμερο, μόλις στα 48 του από καρκίνο. Στη συνέχεια, δυο στελέχη της μαφίας: ένα μαφιόζος-αφεντικό και ένας μεγαλέμπορος κοκαΐνης. Και οι δυο πυροβολήθηκαν. Και οι τρεις πέθαναν μέσα σε τέσσερα χρόνια. Και οι τρεις μοιράστηκαν τον ίδιο αριθμό τηλεφώνου.
Η τηλεφωνική εταιρεία η οποία κατείχε τον αριθμό τον απέσυρε και ποτέ δεν έβγαλε επίσημη ανακοίνωση αναφορικά με το γιατί.
Ο συγκεκριμένος αριθμός ήταν ο 0888-888-888 και η ιστορία έλαβε χώρα στη Βουλγαρία, όπου πλέον το 888 μοιάζει να είναι ίδιο με το 666 ή το γρουσούζικο 13.
Ο CEO της συγκεκριμένης εταιρίας κινητής τηλεφωνίας λεγόταν Βλάντιμιρ Γκράσνοφ και o καρκίνος που υπήρξε υπεύθυνος για τον θάνατό του προκλήθηκε, σύμφωνα με την εταιρεία του, από την ακτινοβολία του κινητού του, το οποίο χρησιμοποιούσε υπερβολικά λόγω της δουλειά του.
Ο Γκράσνοφ, ο πρώτος κάτοχος του 0888-888-888, έφυγε από τη ζωή το 2001. Ο αριθμός μεταβιβάστηκε στον Κονσταντίν Διμιτρόφ, τον τότε αρχηγό της βουλγάρικης μαφίας.
Ο Δημιτρόφ σκοτώθηκε το 2003 όταν τον εκτέλεσε ένας πληρωμένος δολοφόνος από την Ολλανδία. Πίσω του άφησε μια αυτοκρατορία από 500 εκατομμύρια, χτισμένη ολόκληρη από εμπόριο ναρκωτικών.
Η δολοφονία του δεν εξιχνιάστηκε ποτέ ωστόσο θεωρείται δεδομένο πως ο Διμιτρόφ σκοτώθηκε από ανταγωνιστές του στη βιομηχανία του εγκλήματος. Οι κυρίαρχες εκτιμήσεις λένε πως τον «έφαγαν» οι Ρώσοι… συνάδελφοί του.
Ο τρίτος κάτοχος του 0888-888-888 λεγόταν ο Κονσταντίν Ντίσλιεβ και το 2005 σκοτώθηκε στη Σόφια έξω από ένα ινδικό εστιατόριο. Τα Μέσα της Βουλγαρίας ανέφεραν πως ο Ντίσλιεβ ήταν ο επικεφαλής μιας σπείρας που διακινούσε κοκαΐνη. Η υπόθεση της δολοφονίας του είναι ακόμα ανοικτή. Από τότε και μετά, το νούμερο αποσύρθηκε και δεν ξαναχρησιμοποιήθηκε ποτέ.

Όπως και να έχει, είχε το κινητό του μαζί όταν σκοτώθηκε. Η κάτοχος εταιρία δεν το σχολίασε ποτέ. Για την ακρίβεια, η μοναδική δήλωση που έχει κάνει είναι: «Δεν θα κάνουμε κανένα σχόλιο. Δεν συζητάμε ποτέ για μεμονωμένους αριθμούς…»

Πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 28 July 2021 | 1:30 pm


Γαλλία: Ο υπουργός Υγείας εμβολίασε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες την υφυπουργό Οικονομικών


Δύο υπουργοί της γαλλικής κυβέρνησης προσπάθησαν να τονώσουν την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της Covid-19 στην Γαλλία, μέσω του δικού τους παραδείγματος, με τον υπουργό Υγείας Ολιβιέ Βεράν να χορηγεί την ένεση με ένα εμβόλιο κατά της νόσου στην υφυπουργό Οικονομικών Ολιβιά Γκρεγκουάρ.

Καθώς ο Βεράν - γιατρός στο επάγγελμα, γεγονός που του επέτρεψε να χορηγήσει την ένεση - ετοιμαζόταν να εμβολιάσει τη συνάδερφό του μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες στο νοσοκομείο Νεκέρ στο Παρίσι, δυσκολεύτηκε να φορέσει το ένα από τα δύο χειρουργικά γάντια, αφήνοντας το.

Αλλά η ασθενής του, η οποία είναι έγκυος και λάμβανε σήμερα τη δεύτερη δόση ενός εμβολίου κατά της Covid-19, είπε ότι δεν ανησυχεί για τις επαγγελματικές του ικανότητες. «Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη», είπε η Γκρεγκουάρ.


Μετά την ένεση, η υφυπουργός είπε στον Βεράν ότι δεν ένοιωσε τίποτα. «Δεν έχεις χάσει το ταλέντο σου», του είπε.

Το στιγμιότυπο που κατέγραψαν οι κάμερες σχεδιάστηκε για να ενθαρρύνει τους Γάλλους να εμβολιαστούν και να αποτραπεί αυτό που ορισμένοι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας στη Γαλλία προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Μέχρι σήμερα, περίπου το 60% των ανθρώπων στη Γαλλία έχει λάβει τουλάχιστον μια πρώτη δόση εμβολίου κατά της Covid-19.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι η κορύφωση είναι πίσω μας», είπε ο Γάλλος υπουργός Υγείας έξω από το νοσοκομείο. «Πρέπει να εμβολιαστούμε, σε μεγάλους αριθμούς», συμπλήρωσε.

 

Δημοσιεύθηκε στις 28 July 2021 | 1:00 pm


Το Viber ανακοίνωσε νέες αλλαγές


Τη δυνατότητα να βρίσκουν πιο εύκολα τα σημαντικά μηνύματα μέσα σε μια επιχειρηματική συνομιλία θα έχουν πλέον οι χρήστες του Viber. Παράλληλα, θα μπορούν να απαντούν σε όποιο από αυτά θέλουν, όταν επικοινωνούν με κάποια εταιρεία.
Όπως ανακοίνωσε η γνωστή εφαρμογή:
«Το Viber επέκτεινε τη λειτουργία «καρφιτσώματος στην κορυφή». Για να μην εξαφανίζεται κάποια σημαντική πληροφορία μέσα στη συνομιλία, οι χρήστες πλέον μπορούν να καρφιτσώνουν ένα επιλεγμένο μήνυμα στην κορυφή μιας επιχειρηματικής συνομιλίας, ή να χρησιμοποιήσουν την άλλη λειτουργία που παρουσιάστηκε πρόσφατα, να καρφιτσώνουν δηλαδή ολόκληρη τη συνομιλία στην κορυφή της λίστας τους, όπως, δηλαδή, και με μια κανονική συνομιλία με φίλους. Με τη λειτουργία «καρφιτσώματος στην κορυφή» οποιοδήποτε σημαντικό μήνυμα θα παραμένει σε εύκολα προσβάσιμο σημείο.
Εκτός από τα παραπάνω, οι χρήστες πλέον μπορούν να απαντούν στα μηνύματα που επιλέγουν μέσα σε μια επιχειρηματική συνομιλία, κάτι που τους επιτρέπει να ακολουθούν πιο εύκολα τη ροή της συζήτησης. Για παράδειγμα, σε μια ενεργή συνομιλία με ένα κατάστημα με πολλές παραγγελίες, ο πελάτης μπορεί πλέον να απαντήσει σε ένα συγκεκριμένο μήνυμα, ώστε να είναι σίγουρος ότι θα δεν υπάρξει κάποιο μπέρδεμα με άλλη παραγγελία».aftodioikisi.gr

Δημοσιεύθηκε στις 28 July 2021 | 12:30 pm


Συντάξεις:863 ευρώ ο μέσος όρος των αναδρομικών για 53.912 συνταξιούχους


ην Τρίτη 27 Ιουλίου 2021, καταβλήθηκαν τα αναδρομικά ποσά στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα (που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016) με περισσότερα από 30,1 και έως 44 έτη ασφάλισης, έπειτα από τον επανυπολογισμό των αποδοχών τους με τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου 4670/2020.

Αναλυτικά, πραγματοποιήθηκε έλεγχος σε 68.965 συνταξιούχους.

Από αυτούς οι 53.912 δικαιούνται αυξήσεις και αναδρομικά. Το ποσό των αναδρομικών που έλαβαν ανέρχεται 46.565.403 ευρώ, ενώ ο μέσος όρος των αναδρομικών ανά συνταξιούχο ανέρχεται σε 863,70 ευρώ.


Παράλληλα, με αυτή την πληρωμή των αναδρομικών πραγματοποιείται και η πληρωμή των αυξήσεων για τις συντάξεις του μηνός Αυγούστου. Από τις επόμενες τακτικές πληρωμές (συντάξεις Σεπτεμβρίου που πληρώνονται τέλη Αυγούστου) οι συνταξιούχοι πρόκειται να δουν μόνιμες αυξήσεις 5,1% κατά μέσο όρο στις συντάξεις τους.

Επισημαίνεται ότι για 29.032 περιπτώσεις ο επανυπολογισμός πρόκειται να ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες και η καταβολή των ποσών στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί με εμβόλιμες πληρωμές. Πρόκειται για ειδικές περιπτώσεις όπως απασχολούμενοι συνταξιούχοι, συντάξεις λόγω θανάτου όπου ο θανών απεβίωσε μετά τον Οκτώβριο του 2019 καθώς και περιπτώσεις δικαιούχων που απεβίωσαν επίσης μετά τον Οκτώβριο του 2019 και τα ποσά θα καταβληθούν στους κληρονόμους τους. Οι έλεγχοι για αυτές τις περιπτώσεις είναι πιο περίπλοκοι και για αυτό χρειάζεται σχετικά περισσότερος χρόνος.

Την Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021, θα πραγματοποιηθεί η καταβολή των αναδρομικών σε 10.964 συνταξιούχους του δημοσίου τομέα που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016. Οι συνταξιούχοι που υπάγονται σε αυτή την κατηγορία έχουν δει από τον προηγούμενο μήνα τις μόνιμες αυξήσεις στις συντάξεις τους. Το συνολικό ποσό αναδρομικών που θα λάβουν ανέρχεται στα 10.843.765 ευρώ, ενώ ο μέσος όρος αναδρομικών ανά συνταξιούχο ανέρχεται σε 989 ευρώ.

Τέλος, οι υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ σε συνεργασία με την ανάδοχο εταιρεία προχωρούν κατά προτεραιότητα στον επανυπολογισμό των συντάξεων όσων υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης πριν από τις 13 Μαΐου 2016.


 

Δημοσιεύθηκε στις 28 July 2021 | 12:00 pm


Τους «σκοτώνουν» όταν 45αρίσουν


Τα άλογα τα σκοτώνουν, ως γνωστόν, όταν γεράσουν· τους εργαζόμενους, στην εποχή της «ψηφιακής μετάλλαξης», μόλις στα μέσα της καριέρας τους.
Μια νέα μελέτη, που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη γενιά Χ και τους εργαζόμενους ηλικίας άνω των 45 ετών, προειδοποιώντας ότι πιθανότατα βρίσκονται αντιμέτωποι με μια παγκόσμια κρίση ανεργίας. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από την Generation, μια ΜΚΟ που εστιάζει στην απασχόληση και βασίστηκε σε διεθνή έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 7 χώρες του κόσμου (ΗΠΑ, Βραζιλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ισπανία, Ινδία, Σιγκαπούρη).

Η μελέτη διαπιστώνει ότι η ταχεία υιοθέτηση της ψηφιακής τεχνολογίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας και η επιτάχυνση της αυτοματοποίησης στους χώρους εργασίας επιδείνωσε τη θέση των πιο ηλικιωμένων εργαζόμενων, καθιστώντας δυσκολότερο για όσους βρίσκονται στα μέσα της καριέρας τους να εξασφαλίσουν ρόλους στην παραγωγική διαδικασία. Ο πληθυσμός των 45+ κατέχει σταθερά το υψηλότερο ποσοστό στις τάξεις των μακροπρόθεσμα ανέργων. Τα τελευταία έξι χρόνια, τα άτομα που βρίσκονται στο μέσο της σταδιοδρομίας αποτελούν ένα σταθερά υψηλό ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων. Από τους άνεργους ηλικίας μεγαλύτερης των 45 ετών, που συμμετείχαν στην έρευνα, το 63% ήταν χωρίς δουλειά για περισσότερο από ένα χρόνο, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο του αντίστοιχου των ανέργων ηλικίας 18-24 ετών.

Το εκπληκτικά υψηλό ποσοστό μακροπρόθεσμα ανέργων σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα αποτελεί, σύμφωνα με τη μελέτη, «μια ανθρώπινη τραγωδία σε παγκόσμια κλίμακα». Οι άνθρωποι που παραμένουν πολύ καιρό άνεργοι αντιμετωπίζουν συνήθως σημαντική οικονομική πίεση. Είναι πιο πιθανό να βιώσουν θέματα ψυχικής υγείας, όπως και κατάθλιψη. Κάθε απόρριψη εργασίας γίνεται αισθητή σε να βαθιά προσωπικό επίπεδο. Οι μακροχρόνια άνεργοι αναφέρουν επίσης εκτεταμένες δυσκολίες στις οικογενειακές τους σχέσεις. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα 45+ άτομα συνήθως θεωρούν την ηλικία ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που αντιμετωπίζουν για την εύρεση εργασίας.

Μεταξύ των ερωτηθέντων της έρευνάς την άποψη αυτή υιοθέτησε το 53% αυτών που άλλαξαν σταδιοδρομία επιτυχημένα και το 71% αυτών που είναι άνεργοι. Τα ποσοστά διέφεραν κατά χώρα. Για παράδειγμα, το 85% των 45+ που ψάχνουν για δουλειά στη Σιγκαπούρη συμφωνούν ότι η ηλικία αποτελεί εμπόδιο στην απασχόληση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ινδία είναι 46%. Ωστόσο η πεποίθηση ότι η ηλικία είναι ένα τρομερό εμπόδιο είναι σημαντική σε όλες τις χώρες. «Η έκθεση καθιστά σαφές ότι από τη στιγμή που κάποιος φτάσει σε μια συγκεκριμένη ηλικία καθίσταται πολύ πιο δύσκολο να έχει πρόσβαση σε ευκαιρίες για δουλειά» τόνισε από την πλευρά της η επικεφαλής της Generation, Μόνα Μούρσεντ.

Εξίσου μεγάλο εμπόδιο για τους 45+ είναι η προκατάληψη που υπάρχει σε βάρος τους από τους επικεφαλής προσλήψεων στις επιχειρήσεις. Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι διευθυντές προσλήψεων σε όλους τους κλάδους θεωρούσαν όσους είναι άνω των 45 ετών τη χειρότερη εργασιακή ομάδα σε όρους ετοιμότητας εφαρμογής, καταλληλότητας και εμπειρίας. Ως αιτιολογία επικαλέστηκαν την απροθυμία των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας να δοκιμάσουν τις νέες τεχνολογίες (38%), την αδυναμία απόκτησης νέων δεξιοτήτων (27%) και τη δυσκολία συνεργασίας με τις άλλες γενιές (21%).


Οι διαπιστώσεις αυτές έρχονται ωστόσο σε πλήρη αντίθεση με τις ευρείες ενδείξεις ότι οι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας συχνά ξεπερνούν σε επιδόσεις τους νεότερους τους. Η Μούρσεντ τόνισε ότι αντίφαση αυτή επιβεβαιώνει τις προκαταλήψεις που υπάρχουν σε βάρος τους στους χώρους εργασίας. Η εκπαίδευση και η επανακατάρτιση θα μπορούσε να δώσει μια λύση στο ζήτημα. Ωστόσο, η έκθεση διαπίστωσε απροθυμία να συνεχιστεί η κατάρτιση μεταξύ των αναζητούντων εργασία που είναι 45 ετών και άνω.

Πηγή: «Εφημερίδα των Συντακτών»

Δημοσιεύθηκε στις 28 July 2021 | 11:30 am


Αναβαθμίζονται και τα F-16 Block 50 – Ατσάλινη ασπίδα με Rafale και Viper


Τα ελληνικά φτερά ενισχύονται και εκσυγχρονίζονται – Στη Βουλή το πρόγραμμα αναβάθμιση των 38 F-16 Block 50 – Με μεθοδικές κινήσεις ο Αρχηγός ΓΕΑ, Γεώργιος Μπλιούμης καθιστά τη HAF απόλυτη κυρίαρχο στο Αιγαίο.

Χρονιά ορόσημο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το 2021 για την Πολεμική μας Αεροπορία, η οποία περνά στη νέα εποχή αποκτώντας τα πανίσχυρα γαλλικά αεροσκάφη Rafale, ενώ παράλληλα προχωρά στον εκσυγχρονισμό όλου του εναέριου Στόλου.

Ο πολύπειρος Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, ο οποίος πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την απόκτηση μίας Μοίρας Rafale, έχει βάλει στόχο να προχωρήσει με όσο το δυνατόν πιο γρήγορες διαδικασίες την αναβάθμιση του συνόλου σχεδόν των ελληνικών μαχητικών.

Επί των ημερών του μπήκε σε τροχιά το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 σε Viper, με την πρώτη «οχιά» να βρίσκεται στην βάση της Lockheed Martin στις ΗΠΑ και να περνάει από τον εξονυχιστικό έλεγχο των Αμερικανών, ενώ παράλληλα στην ΕΑΒ έχουν μπει στα υπόστεγα για αναβάθμιση άλλα τρία F-16 Block 52+adv, τα οποία θα εξελιχθούν σε Viper. Επίσης, ο κ. Μπλιούμης κατάφερε να λύσει τον «γόρδιο δεσμό» για τα αεροσκάφη C-130 και να βρει λύση για την υποστήριξη των C-27.

Το τρίτο πρόγραμμα που αναμένεται να τρέξει η Αθήνα είναι αυτό του εκσυγχρονισμού 38 μαχητικών F-16 block 50 από τις Πολεμικές Μοίρες 341 «ΒΕΛΟΣ» και 347 «ΠΕΡΣΕΑΣ», τα οποία θα εξελιχθούν σε F-16 block 50+ adv. Πρόκειται για μαχητικά με ηλικία 23 - 25 ετών και κατά συνέπεια η αναβάθμιση θεωρείται επιβεβλημένη. Όλα σχεδόν τα απάρτια τα οποία προβλέπει το σχέδιο αναβάθμισης θα προέρχονται από τα 84 F-16 Block52+ και θα χρειαστεί να αγοραστούν μόνο κάποια επιπλέον απάρτια.

Το πρόγραμμα κατατέθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τη Δευτέρα, 26 Ιουλίου, και σήμερα, Τετάρτη 27 Ιουλίου, αναμένεται να λάβει το «πράσινο φως» από τους βουλευτές. Η διαδικασία αναβάθμιση των F-16 block 50 αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, με την Πολεμική μας Αεροπορία να αναλαμβάνει η ίδια την υλοποίηση του απαιτητικού προγράμματος, σε συνεργασία φυσικά με την κατασκευάστρια αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin. Οι εργασίες μάλιστα θα πραγματοποιηθούν στην 111 Πτέρυγα Μάχης στην Αγχίαλο, με τους Έλληνες μηχανικούς να είναι σε συνεχή επικοινωνία με τις ΗΠΑ.

Η αναβάθμιση των F-16 Block 50 θα διαρκέσει περίπου 6 χρόνια και εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί παράλληλα με αυτή των 84 VIPER, δηλαδή το 2027 – 2028. Όσο για το κόστος, αναμένεται να αγγίξει τα 500 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τα 32 μαχητικά F-16 Block 30, όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές, δεν έχει ληφθεί ακόμα συγκεκριμένη απόφαση για το μέλλον τους. Ωστόσο, βρίσκονται σε άριστη κατάσταση και θα μπορούσαν να συνεχίσουν να κάνουν τη «βρώμικη» δουλειά των αναχαιτήσεων στο Αιγαίο και φυσικά να αποτελούν τα μαχητικά στα οποία θα εκπαιδεύονται οι Έλληνες Ίκαροι.

Είναι προφανές πως με 18 Rafale, 18 F-35 (σ.σ. αν όλα πάνε κατ' ευχήν), 84 F-16 Viper, 25 αναβαθμισμένα Mirage 2000-5, 38 F-16 block 52+ και τους καλύτερους πιλότους του ΝΑΤΟ, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία αποκτά υπεροχή στον ουρανό του Αιγαίου, προκαλώντας νέους εφιάλτες στην Άγκυρα. 
 

Δημοσιεύθηκε στις 28 July 2021 | 11:00 am


Καύσωνας-«θηρίο»: Οι 7 ζώνες που θα χτυπήσει τις επόμενες 10 μέρες (Video)


Σε εξέλιξη βρίσκεται πλέον το σφοδρό κύμα καύσωνα για το οποίο προειδοποιούσαν οι μετεωρολόγοι εδώ και ημέρες.

Ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, υποστήριξε ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με ένα «ακραίο κύμα καύσωνα, το οποίο θα ξεκινήσει να εκδηλώνεται από σήμερα, Τρίτη, με κορύφωση μετά την Παρασκευή.

Πέρα από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, που στα ηπειρωτικά θα ξεπεράσουν τους 43 βαθμούς Κελσίου, το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του κύματος καύσωνα θα είναι η εξαιρετικά μεγάλη του διάρκεια. Πιθανώς να διαρκέσει για περισσότερο από 7 ημέρες», σημείωσε ο Κ. Λαγουβάρδος.

Στο σφοδρό κύμα καύσωνα, για το οποίο εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού η ΕΜΥ, αναφέρθηκε και ο μετεωρολόγος του OPEN Κλέαρχος Μαρουσάκης. Ο κ. Μαρουσάκης υποστήριξε ότι η πορεία του κύματος καύσωνα έχει ήδη ξεκινήσει και πως από αύριο, Τετάρτη, η άνοδος θα γίνει αισθητή σε ολόκληρη τη χώρα. «Θα είναι καύσωνας διαρκείας, μπορεί να κρατήσει από 7 έως και 10 ημέρες», τόνισε χαρακτηριστικά.


Ετσι θα κινηθεί το κύμα καύσωνα:


«Καυτά» βράδια με έως και 34 βαθμούς Κελσίου
Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης επισήμανε ότι ένα από τα πλέον συνήθη και επιβαρυντικά χαρακτηριστικά του καύσωνα είναι η διατήρηση των υψηλών θερμοκρασιών και τα βράδια. «Και τη νύχτα δεν θα πέφτει ο υδράργυρος, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα μπορεί ο ανθρώπινος οργανισμός να “ανασάνει”», εξήγησε.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Λαγουβάρδος είπε στο iefimerida.gr ότι «όσο θα εμμένει το κύμα καύσωνα τόσο θα ανεβαίνουν και οι ελάχιστες θερμοκρασίες. Ήδη θεωρούμε βέβαιο ότι την Παρασκευή οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό θα ενισχύσει σημαντικά το αίσθημα δυσφορίας, κυρίως στις μεγάλες πόλεις και τα αστικά κέντρα».

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Αθήνας, όπου την Κυριακή η θερμοκρασία δεν θα πέσει κάτω από τους 32 βαθμούς Κελσίου, ούτε τις νυχτερινές ώρες.Καύσωνας: Οι 7 ζώνες με τις πιο «καυτές» θερμοκρασίες
Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης είπε στη συνέχεια ότι καθώς οι πολύ θερμές αέριες μάζες από την Αφρική περνούν από την Ιταλία στην Ελλάδα, «μέρα με τη μέρα θα ανεβαίνει ο υδράργυρος. Ετσι σήμερα το μεσημέρι θα καταγραφούν τα πρώτα 38άρια και 40άρια».

Από αύριο όμως αυτές οι θερμοκρασίες θα αφορούν το μεγαλύτερο τμήμα της κεντρικής, ανατολικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη, από την Τετάρτη μέχρι και τα μέσα της άλλης εβδομάδας θα καταγραφούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες, κυρίως στις κλειστές περιοχές του ηπειρωτικού κορμού.

Οι 7 ζώνες όπου αναμένονται οι πιο υψηλές θερμοκρασίες είναι οι εξής, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη:

Εσωτερικό Κεντρικής Μακεδονίας: 40 με 42 βαθμοί
Εσωτερικό Θεσσαλίας (και Λάρισα): 44 βαθμοί
Δυτικά ηπειρωτικά (Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Άρτα, Πύργος Ηλείας): 43 με 45 βαθμοί
Αττική και Βοιωτία: 40 με 43 βαθμοί
Ανατολική Πελοπόννησος: 43 βαθμοί
Εσωτερικό Κρήτης: 42 βαθμοί
Εσωτερικό Ρόδου: 40 βαθμοί

«Να είμαστε προσεκτικοί, καθώς το κύμα, όπως φαίνεται, θα έχει μεγάλη διάρκεια. Γι’ αυτό μιλήσαμε για κύμα καύσωνα που θα θυμίζει το 1987. Έχουμε πλέον τα κλιματιστικά και κατάλληλες δομές για να αντιμετωπίσουμε αυτό το σφοδρό κύμα καύσωνα. Να ενημερώνεται ο κόσμος για τις κλιματιζόμενες αίθουσες του δήμου όπου ανήκει», είπε ο κ. Μαρουσάκης. 

Δημοσιεύθηκε στις 28 July 2021 | 10:30 am


Δημοκρατία: Ένοχοι Πολιτική Προστασία & Δήμος Διονύσου για τη φωτιά


Για εγκληματική αμέλεια κατηγορεί την Πολιτική Προστασία και το Δήμο Διονύσου, η εφημερίδα «Δημοκρατία»
Στο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της με τίτλο «Ιδού οι ένοχοι» η εφημερίδα παρουσιάζει μια σειρά εγγράφων που, πραγματικά, προκαλούν απορίες.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι αρμόδιες υπηρεσίες προνόησαν να κλαδέψουν θάμνους και δέντρα ωστόσο δεν φρόντισαν να τα απομακρύνουν από την περιοχή ώστε να μην γίνουν προσάναμμα σε περίπτωση πυρκαγιάς.
Μετά από αυτό η εφημερίδα εκτιμά ότι η χθεσινή καταστροφή ήταν αναπόφευκτη με ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας και του Δήμου Διονύσου


Δημοσιεύθηκε στις 28 July 2021 | 10:26 am


Πως θα γίνει η ρύθμιση των χρεών της πανδημίας: Σε 36-72 δόσεις - Από 30 ευρώ η ελάχιστη δόση


Τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Εκσυγχρονισμός του Ελληνικού Κτηματολογίου, νέες ψηφιακές υπηρεσίες και ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης» προβλέπει το πως θα γίνει η ρύθμιση οφειλών για τις οποίες έχει χορηγηθεί παράταση προθεσμιών καταβολής ή και αναστολή είσπραξης στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Με την τροπολογία θεσπίζεται η δυνατότητα υπαγωγής σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής έως και 72 μηνιαίων δόσεων, οφειλών βεβαιωμένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) και τα Ελεγκτικά Κέντρα, οι οποίες δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης και έχουν βεβαιωθεί κατά το διάστημα από 01.03.2020 έως 31.07.2021, εφόσον πληρούται ένα από τα οριζόμενα, σχετικά με τις επιπτώσεις από τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, κριτήρια.

Επιπλέον, στην ανωτέρω ρύθμιση εντάσσονται [αντί σε έως και είκοσι τέσσερις (24) μηνιαίες δόσεις που ισχύει σήμερα], οφειλές για τις οποίες έχει χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής, σύμφωνα με τις μνημονευόμενες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) όπως αυτές έχουν κυρωθεί, ανεξαρτήτως των προαναφερόμενων κριτηρίων και ημερομηνίας βεβαίωσής τους.


Στις ανωτέρω οφειλές, δεν περιλαμβάνεται ο φόρος εισοδήματος φορολογικού έτους 2020. Επίσης, βασικές οφειλές που ρυθμίζονται κατά τα ανωτέρω επιβαρύνονται με τόκο 2,5% ετησίως υπολογισμένο, αντί της επιβολής των προβλεπόμενων τόκων και προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής. Κατ΄ εξαίρεση, βασικές οφειλές που υπάγονται σε πρόγραμμα ρύθμισης έως και 36 μηνιαίων δόσεων, από 12 που ισχύει σήμερα, δεν επιβαρύνονται με τόκο.

Ακόμη, ορίζεται το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης της ρύθμισης, κατά περίπτωση συνολικής οφειλής. Ελάχιστη μηνιαία δόση 30 ευρώ για οφειλές έως 1.000 ευρώ και 50 ευρώ για οφειλές άνω των 1.000 ευρώ.

Παράλληλα, παρέχεται, σε οφειλέτες με οφειλές βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα και δόσεις ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής για τις οποίες έχουν χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής σύμφωνα με τις μνημονευόμενες ΠΝΠ, εφόσον απώλεσαν, κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος από 1ης Μαρτίου 2020 έως και 31 Ιουλίου 2021, αντί έως και τον μήνα Νοέμβριο 2020 που ίσχυε, ρύθμιση τμηματικής καταβολής σύμφωνα με τις μνημονευόμενες διατάξεις νόμου, δυνατότητα να επανενταχθούν στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης κατά τα ειδικότερα οριζόμενα. Στην ανωτέρω ρύθμιση, δύναται να επανενταχθούν και οι οφειλέτες που ανήκουν στις μνημονευόμενες κατηγορίες.

Η τροπολογία αναφέρει τα εξής:
«Στο άρθρο 289 του ν.4738/2020 (Α’ 207), αντικαθίστανται οι παρ. 1 και 6, προστίθεται παρ. 1Α, τροποποιούνται το δεύτερο εδάφιο της παρ. 3 ως προς τον αριθμό των δόσεων, και το δεύτερο εδάφιο της παρ. 5 ως προς την καταληκτική προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης, και το άρθρο 289 διαμορφώνεται ως εξής:

Οφειλές βεβαιωμένες στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) και τα Ελεγκτικά Κέντρα που δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης και έχουν βεβαιωθεί κατά το διάστημα από 1ης.3.2020 έως 31.7.2021, μπορούν, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, να υπαχθούν σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής σε έως και εβδομήντα δύο (72) μηνιαίες δόσεις, με την επιφύλαξη του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης της παρ. 7, εφόσον πληρούται ένα από τα ακόλουθα κριτήρια:
α) εφόσον πρόκειται για οφειλέτες, φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες, νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που επλήγησαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 και έχουν κύριο ΚΑΔ δραστηριότητας που ορίζεται στη σχετική κατ’ εξουσιοδότηση απόφαση του Υπουργού Οικονομικών,

β) εφόσον πρόκειται για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες:

βα) είτε η σύμβαση εργασίας τους ανεστάλη για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1ης.3.2020 έως 31.7.2021, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, σύμφωνα με το άρθρο δέκατο τρίτο της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 64), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4682/2020 (Α’ 76), το άρθρο 11 της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 68), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4683/2020 (Α’ 83) και το άρθρο 68 του ν. 4756/2020 (Α’ 235),

ββ) είτε έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού με μονομερή δήλωση για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα από 1ης.3.2020 έως 31.7.2021 σύμφωνα με το άρθρο 68 του ν. 4756/2020 και το άρθρο 13 της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4682/2020,

βγ) είτε εντάχθηκαν στον μηχανισμό ενίσχυσης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα από 1ης.3.2020 έως 31.7.2021 σύμφωνα με το άρθρο 31 του ν. 4690/2020 (Α’ 104), το άρθρο 123 του ν. 4714/2020 και το άρθρο 40 του ν.4778/2021 (Α’26),

βδ) είτε έλαβαν μειωμένο μίσθωμα για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα από 1ης.3.2020 έως 31.7.2021 και έχουν αποζημιωθεί κατόπιν ελέγχου των δηλώσεων “COVID-19”, σύμφωνα με το άρθρο δεύτερο της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4683/2020, την παρ. 2 του άρθρου 13 του ν. 4690/2020 και το άρθρο 27 του ν. 4772/2021 (Α' 17),

βε) είτε ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ οποιοδήποτε διάστημα από 1ης.3.2020 έως 31.7.2021.

Επιπλέον, εντάσσονται στη ρύθμιση ανεξαρτήτως των ανωτέρων κριτηρίων και ημερομηνίας βεβαίωσής τους, οφειλές για τις οποίες έχει χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής, σύμφωνα με την από 11.3.2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄55), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020, την από 30.3.2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 75), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4684/2020 (Α΄ 86), την από 1.5.2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 90), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4690/2020 (Α΄104) και τον ν. 4690/2020.

1Α. Στις οφειλές της παρ. 1 δεν περιλαμβάνεται ο φόρος εισοδήματος φορολογικού έτους 2020.

Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη Φορολογική Διοίκηση. Σε περίπτωση που υφίσταται τεχνική αδυναμία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης, η αίτηση υποβάλλεται στην υπηρεσία, η οποία είναι αρμόδια για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής.
Βασικές οφειλές της παρ. 1 από την ημερομηνία υπαγωγής τους στη ρύθμιση αντί των τόκων και προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής σύμφωνα με το ν.δ. 356/1974 (Α΄ 90, Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων [Κ.Ε.Δ.Ε.]) και τον ν. 4174/2013 (Α΄ 170, Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας [Κ.Φ.Δ.]) επιβαρύνονται με τόκο δυόμιση εκατοστιαίων μονάδων (2,5%) ετησίως υπολογισμένο. Κατ’ εξαίρεση, βασικές οφειλές που υπάγονται σε πρόγραμμα ρύθμισης έως και τριανταέξι (36) μηνιαίων δόσεων δεν επιβαρύνονται με τόκο.
Για τις οφειλές της παρ. 1, η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση που ανέρχεται σε ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%).
Η υπαγωγή του οφειλέτη στη ρύθμιση συντελείται με την καταβολή της πρώτης δόσης. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022. Οι επόμενες δόσεις της ρύθμισης καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών. Με την υποβολή από τον οφειλέτη αιτήματος για υπαγωγή στη ρύθμιση, τα αποδιδόμενα ποσά από συμψηφισμούς του άρθρου 83 του Κ.Ε.Δ.Ε., από παρακρατήσεις αποδεικτικού ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής του άρθρου 12 του Κ.Φ.Δ. και από μέτρα αναγκαστικής είσπραξης μπορούν να καλύπτουν την πρώτη δόση, εφόσον εισπράττονται εντός της προθεσμίας του δευτέρου εδαφίου και δεν πιστώνονται διαφορετικά κατά τις κείμενες διατάξεις.
Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης ορίζεται σε τριάντα (30) ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, έως χίλια (1.000) ευρώ και σε πενήντα (50) ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, άνω των χιλίων (1.000) ευρώ.
Η ρύθμιση απόλλυται με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου των οφειλών σύμφωνα με τα στοιχεία της βεβαίωσης, εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλλει δύο (2) συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των δύο (2) τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο (2) μηνών.
Με την υπαγωγή στο πρόγραμμα ρύθμισης και με την προϋπόθεση της τήρησης αυτού, δεν υπολογίζονται τα πρόστιμα των άρθρων 6 του Κ.Ε.Δ.Ε. και 57 του Κ.Φ.Δ..
Η υπαγωγή και συμμόρφωση στη ρύθμιση παρέχει στον οφειλέτη και τα ακόλουθα ευεργετήματα:
α) χορηγείται σε αυτόν αποδεικτικό ενημερότητας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 12 του Κ.Φ.Δ.,
β) αναβάλλεται η εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε κατά το άρθρο 25 του ν. 1882/1990 (Α΄ 43) ή, εφόσον άρχισε, η εκτέλεσή της διακόπτεται. Κατά το χρονικό διάστημα ισχύος της ρύθμισης αναστέλλεται η παραγραφή του ποινικού αδικήματος, κατά παρέκκλιση των χρονικών περιορισμών του άρθρου 113 του Ποινικού Κώδικα,
γ) αναστέλλεται η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης κινητών ή ακινήτων, με την προϋπόθεση ότι η εκτέλεση αφορά μόνο οφειλές που ρυθμίζονται με τις διατάξεις αυτού του άρθρου. Η αναστολή αυτή δεν ισχύει για κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ή έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες, πριν από την υπαγωγή στη ρύθμιση, τα αποδιδόμενα όμως ποσά από αυτές, λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη δόσης ή δόσεων της ρύθμισης, εφόσον εισπράττονται κατά τη διάρκεια αυτής και δεν πιστώνονται διαφορετικά κατά τις κείμενες διατάξεις. Αν ο οφειλέτης απολέσει τη ρύθμιση, τα μέτρα που έχουν ανασταλεί συνεχίζονται.

Το Δημόσιο και μετά την υπαγωγή και συμμόρφωση του οφειλέτη στη ρύθμιση διατηρεί το δικαίωμα:
α) να επιβάλλει κατασχέσεις και να εγγράφει υποθήκες σε περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, συμπεριλαμβανομένων των συνυπόχρεων προσώπων, ή των εγγυητών, εφόσον η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη,
β) να μην χορηγεί αποδεικτικό ενημερότητας για τη μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ’ αυτού στα ανωτέρω πρόσωπα ακόμη και αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης αυτού, εφόσον η οφειλή δεν είναι διασφαλισμένη σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 12 του Κ.Φ.Δ.,

γ) να προβαίνει σε συμψηφισμό των χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη κατά του Δημοσίου και μέχρι του ύψους των οφειλών του κατά το άρθρο 83 του Κ.Ε.Δ.Ε.. Τα ποσά που εισπράττονται κατά τη διάρκεια της ρύθμισης από την παρακράτηση απαίτησης του οφειλέτη λόγω της χορήγησης αποδεικτικού ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής του άρθρου 12 του Κ.Φ.Δ. ή κατόπιν συμψηφισμού του άρθρου 83 του Κ.Ε.Δ.Ε. ή μετά από αναγκαστικά μέτρα καλύπτουν δόση ή δόσεις της χορηγηθείσας ρύθμισης, εφόσον δεν πιστώνονται διαφορετικά κατά τις κείμενες διατάξεις.

H παραγραφή των οφειλών για τις οποίες υποβάλλεται αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση, αναστέλλεται καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της ρύθμισης και δεν συμπληρώνεται πριν παρέλθει ένα (1) έτος από τη λήξη αυτής.
Δεν μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση του παρόντος άρθρου:
α) οφειλές, οι οποίες δεν δύνανται να ρυθμίζονται σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 22 του ν. 4002/2011 (Α΄ 180) και αφορούν σε ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων που χορηγήθηκαν με τη σύσταση ειδικών αφορολόγητων αποθεματικών ή σύμφωνα με άλλες διατάξεις και

β) δόσεις ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βάσει δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγής ή κατ’ εφαρμογή του ν. 4469/2017 (Α΄ 62).

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, μετά από εισήγηση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, καθορίζονται η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για την υπαγωγή στη ρύθμιση, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο ζήτημα για την εφαρμογή του παρόντος».
 

Δημοσιεύθηκε στις 28 July 2021 | 10:00 am


ΕΝΦΙΑ: Πληρωμή σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις - Μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2022


Τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Εκσυγχρονισμός του Ελληνικού Κτηματολογίου, νέες ψηφιακές υπηρεσίες και ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης» προβλέπει το πως θα γίνει η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ γαι το 2021.

Η προτεινόμενη διάταξη προβλέπει πως οι δόσεις καταβολής του ΕΝΦΙΑ έτους 2021 καθορίζονται σε έξι ισόποσες μηνιαίες για τη διευκόλυνση των φυσικών και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων να ανταποκριθούν στην εξόφληση των φορολογικών τους υποχρεώσεων για το έτος αυτό.

Συγκεκριμένα, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2021 και η τελευταία μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2022.


Η τροπολογία προβλέπει τα εξής:
«Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 4223/2013 (Α’ 287) προστίθενται δύο νέα εδάφια ως προς την καταβολή του ΕΝ.Φ.Ι.Α. έτους 2021 και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου ή σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, καθεμιά από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δέκα (10) ευρώ, και από τις οποίες η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου, οι επόμενες δόσεις μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα και η τελευταία δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιανουαρίου του επόμενου έτους.Ειδικά για το έτος 2014, η τελευταία δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουάριου του έτους 2015. Εφόσον η πράξη προσδιορισμού του φόρου έχει εκδοθεί μέχρι και την 31η Ιουλίου 2014, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2014.Ποσά φόρου μέχρι ένα (1) ευρώ δεν βεβαιώνονται και δεν είναι απαιτητά.Ειδικά για το έτος 2015, εφόσον η πράξη προσδιορισμού του φόρου έχει εκδοθεί μέχρι και την 26η του μηνός Οκτωβρίου 2015, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και την 30ή του μηνός Οκτωβρίου 2015. Η τελευταία δόση καταβάλλεται μέχρι και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Φεβρουαρίου του έτους 2016.Ειδικά, για το έτος 2016 η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2016 και η τελευταία μέχρι και την 31ή Ιανουαρίου 2017.Ειδικά, για το έτος 2017 η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και την 29η Σεπτεμβρίου 2017 και η τελευταία μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2018.Ειδικά για το έτος 2018, εφόσον η πράξη προσδιορισμού του φόρου εκδοθεί εντός του Σεπτεμβρίου 2018, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2018.Ειδικά για το έτος 2019, εφόσον η πράξη προσδιορισμού του φόρου εκδοθεί μέχρι τη 16η Σεπτεμβρίου 2019, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2019.Ειδικά για το έτος 2020, ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) καταβάλλεται σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη και η δεύτερη δόση δύνανται να καταβληθούν μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Οκτωβρίου 2020 και καθεμιά από τις επόμενες, μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των τεσσάρων (4) επόμενων μηνών.

Ειδικά για το έτος 2021, ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) καταβάλλεται σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2021 και η τελευταία μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2022».
 

Δημοσιεύθηκε στις 28 July 2021 | 9:00 am


Μετακίνηση εκτός νομού: Αυτά είναι τα μέτρα για ταξίδι με ΙΧ, πλοία, αεροπλάνα και ΚΤΕΛ


Η μετακίνηση εκτός νομού γίνεται με αυστηρούς περιορισμούς σε πολλά μέσα μεταφοράς, όμως για τα ΙΧ τα πράγματα είναι πιο χαλαρά. Τουλάχιστον για την ώρα η μετακίνηση εκτός νομού είναι ελεύθερη με τα ΙΧ, τα ΚΤΕΛ και τα τρένα και γίνεται μόνο με σύσταση για self test. Προφανώς και έλεγχοι στα διόδια δεν υπάρχουν, αφού δεν υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα για διακοπές στην ηπειρωτική Ελλάδα. Για τα πλοία και τα αεροπλάνα ισχύουν άλλα μέτρα.

Πάντως και για τις οδικές μετακινήσεις εκτός νομού η Επιτροπή είχε ζητήσει εμβόλιο ή τεστ, ωστόσο είναι δύσκολο να στηθούν μπλόκα και να υπάρξει έλεγχος.

Συγκεκριμένα, σήμερα, στο αυτοκίνητο επιτρέπονται να ταξιδεύουν μέχρι και τέσσερα άτομα μαζί - ο οδηγός και ακόμα τρία.

Παρόλα αυτά, επιτρέπονται περισσότερα άτομα σε περίπτωση που αφορά γονείς με παιδιά (εάν είναι άνω των 18 τα παιδιά, είναι απαραίτητη η ταυτότητα ή άλλο επίσημο έγγραφο), καθώς και αν πρόκειται για άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.

Επίσης, η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική, εκτός αν στο ίδιο ΙΧ είναι γονείς με τα παιδιά τους, συμβιούντες και συγγενείς α’ και β’ βαθμού.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, οδηγός και επιβάτες πρέπει να φοράνε μάσκα, αλλιώς μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο σε περίπτωση που διεξαχθεί έλεγχος.

Πώς μετακινούμαστε με ΚΤΕΛ από νομό σε νομό

Η μετακίνηση εκτός νομού με ΚΤΕΛ γίνεται με διαφορετικό τρόπο, σε σχέση με ότι ισχύει για λιμάνια και αεροδρόμια.

Συγκεκριμένα, οι ταξιδιώτες που θέλουν να μεταβούν για διακοπές στην ηπειρωτική χώρα με ΚΤΕΛ πρέπει να γνωρίζουν ότι χρειάζεται μόνο η χρήση της μάσκας και φυσικά το εισιτήριό τους και τίποτα άλλο.

Υπενθυμίζεται οτι για τα ταξίδια προς τα νησιά με πλοίο ή αεροπλάνο χρειάζονται τα εξής:

Όσον αφορά τις μετακινήσεις προς τα νησιά, εξακολουθούν τα ισχύουν τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου. Συγκεκριμένα, όσοι πολίτες θέλουν να μετακινηθούν σε νησιά για να επιβιβαστούν στα πλοία καθώς και στα θαλάσσια ταξί, θα πρέπει:

Να επιδείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, εφόσον έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό, ή

Να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο Cοvid-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού, είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού (rapid test) εντός των τελευταίων 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού. Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης ή

Να επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν. Η υποχρέωση περιλαμβάνει ανηλίκους από 12 ετών και άνω.

Οι ανήλικοι από 12 έως 17 ετών μπορούν να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) 24 ώρες πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

Εξαιρούνται:

Οι επιβάτες που μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test)

Οι επιβάτες που μετακινούνται σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ νήσων της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test), είτε σε εβδομαδιαία βάση, σύμφωνα με τα γενικώς ισχύοντα, είτε εντός 24 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού

Οι επιβάτες που μετακινούνται στις πορθμειακές γραμμές Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας, Πέραμα Μεγαρίδος-Φανερωμένη Σαλαμίνας, Ρίο-Αντίρριο, στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις από την ηπειρωτική χώρα προς την Εύβοια, καθώς και στις πορθμειακές γραμμές Πόρος-Γαλατάς, Πούντα-Ελαφόνησος Λακωνίας και Τρυπητή-Αμμουλιανή Χαλκιδικής, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) 24 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού. Κατά την επιστροφή από τα νησιά συνιστάται επίσης η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Πώς επιστρέφουμε από τα νησιά

Η επιβίβαση των επιβατών στα πλοία καθώς και στα θαλάσσια ταξί και τις λάντζες από τα νησιά προς τα λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας επιτρέπεται εφόσον οι επιβάτες πληρούν τις κατωτέρω προϋποθέσεις:

Έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή

Έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου. Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης, ή

Επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν, ή

Εναλλακτικά, προσκομίζουν βεβαίωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού Ελέγχου (self-test) που έχει διενεργηθεί έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου.


 

Δημοσιεύθηκε στις 28 July 2021 | 8:30 am


Ολυμπιακοί Αγώνες : Παγκόσμιο Ρεκόρ από Κυρίδου και Μπούρμπου


Με μια εκπληκτική εμφάνιση, η οποία συνοδεύτηκε και από παγκόσμιο ρεκόρ, η Μαρία Κυρίδου και η Χριστίνα Μπούρμπου, προκρίθηκαν στον τελικό της δικώπου των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο.

Οι Μαρία Κυρίδου και Χριστίνα Μπούρμπου δεν έκαναν και την καλύτερη εκκίνηση και πέρασαν τέταρτες τα 1.500 μέτρα, ωστόσο στην τελική ευθεία επιτάχυναν, τερματίζοντας πρώτες. Το 6:48.70 είναι νέο παγκόσμιο ρεκόρ το οποίο ανήκε στη Νέα Ζηλανδία από το 2017 με 6:49.08.

 

Δημοσιεύθηκε στις 28 July 2021 | 7:32 am


Ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για την Τετάρτη 28 Ιουλίου


Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για σήμερα Τετάρτη 28 Ιουλίου, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4).

Οι περιοχές που προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) είναι οι εξής:

Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)
Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορίνθου, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας, ΠΕ Μεσσηνίας)
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αχαΐας, ΠΕ Ηλείας)
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Ο Χάρτης αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του σχεδιασμού αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών και εκδίδεται με ευθύνη της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών.

Όπως κάθε χρόνο η έκδοση του χάρτη στοχεύει στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας των πολιτών και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας. Ο Χάρτης εκδίδεται με ευθύνη της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και εντάσσεται στο Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών με την κωδική ονομασία ΙΟΛΑΟΣ, το οποίο είχε εκπονηθεί ήδη από το Δεκέμβριο του 2019 από την ΓΓΠΠ.

Η σύνταξη και έκδοση του Χάρτη αποτελεί διεθνή πρακτική, ειδικότερα σε χώρες που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα λόγω δασικών πυρκαγιών, με κύριο στόχο τον συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων και την ενίσχυση της ετοιμότητάς τους για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Παράλληλα, η έκδοση του Χάρτη αποσκοπεί στην έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση των πολιτών, ώστε να ενημερώνονται τόσο για τις περιοχές που διατρέχουν κίνδυνο πυρκαγιάς, όσο και για τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και αυτοπροστασίας, καθώς και στην αποφυγή ενεργειών που ενδέχεται να προκαλέσουν την έναρξη δασικής πυρκαγιάς από αμέλεια.

Δείτε στο χάρτη, τις περιοχές που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο σήμερα Τετάρτη 28 Ιουλίου
 

Δημοσιεύθηκε στις 28 July 2021 | 7:28 am


Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Τετάρτη 28 Ιουλίου


Σήμερα, Τετάρτη 28 Ιουλίου είναι της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, Αγίου Ακακίου μάρτυρος εν Μιλήτω, Αγίου Αυξεντίου μάρτυρος εν Φρυγία, Αγίας Δροσίδος, Αγίου Τίμωνος Αποστόλου. Δηλαδή γιορτάζουν οι: Ακάκιος, Κάχι, Κάκι, Αυξέντιος, Αυξέντης, Αυξεντία, Αυξεντούλα, Δρόσος, Δροσίδα, Δροσούλα, Δροσία, Δρόσω, Δροσοσταλία, Δροσοσταλίδα, Δροσίς, Τίμων, Τίμος, Τιμόνα, Τιμόνη, Τίμα, Ειρήνη, Ρένα, Ρήνα, Ρηνιώ, Ρηνούλα, Ειρήνα, Ειρήνγκω, Ρένια , Χρυσοβαλάντης, Βαλάντης, Βαλάντος, Χρυσοβαλάντος, Χρυσοβαλάντω, Χρυσοβαλάντου, Χρυσοβαλαντία, Βαλάντα, Βαλάντω.

 

Δημοσιεύθηκε στις 28 July 2021 | 7:26 am


Καιρός: Καύσωνας παντού στη χώρα - Πού θα δούμε 40αρια


Η παρατεταμένη ζέστη θα κρατήσει έως και τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδος.


O καιρός με μία ματιά

Από την Παρασκευή έως και την ερχόμενη Τρίτη μέγιστες στα ηπειρωτικά μεταξύ 40 και 43 βαθμών Κελσίου , χωρίς να αποκλείεται τοπικά να δούμε και υψηλότερες τιμές
Οι άνεμοι στο Αιγαίο τις επόμενες ημέρες στα 6 με 7 μποφόρ με εξασθένηση από την Παρασκευή
Σχεδόν αίθριος καιρός

Σήμερα Τετάρτη προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις στα κεντρικά και τα βόρεια τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και στα υπόλοιπα από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως στα δυτικά κεντρικά και βόρεια και θα έχει μέγιστη τιμή στα βόρεια τους 38 με 40 βαθμούς , στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 41 βαθμούς και στο Αιγαίο τους 32 με 37 βαθμούς Κελσίου.


ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 29-07-2021
Γενικά αίθριος καιρός, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ορεινά της Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 και κατά τη διάρκεια της ημέρας τοπικά έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα και θα φθάσει, στην ηπειρωτική Ελλάδα έως 40 με 42 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου έως 38 με 40 βαθμούς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα έως 38 βαθμούς Κελσίου.

ΚΑΙΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30-07-2021
Γενικά αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 μποφόρ με εξασθένηση το βράδυ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα σε όλη τη χώρα και οι μέγιστες τιμές της θα είναι τοπικά στα ηπειρωτικά περί τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ και οι ελάχιστες τιμές της θα είναι υψηλές, πάνω από 25 με 26 βαθμούς Κελσίου.

ΚΑΙΡΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 31-07-2021
Αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα με λίγες τοπικές νεφώσεις στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο 5 τοπικά 6 μποφόρ Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα σε όλη τη χώρα, με μέγιστες τιμές στα ηπειρωτικά περί των 43 βαθμών Κελσίου, ενώ στις νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.


ΚΑΙΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 01-08-2021
Αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα με λίγες τοπικές νεφώσεις στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο 5 τοπικά 6 μποφόρ και στα δυτικά από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα σε όλη τη χώρα, με μέγιστες τιμές στα ηπειρωτικά περί των 43 βαθμών Κελσίου, ενώ στις νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. Παράλληλα, οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα είναι ιδιαίτερα υψηλές άνω των 26 - 28 βαθμών Κελσίου, εντείνοντας το αίσθημα δυσφορίας.

Καιρός ΑττικήΣτην Αθήνα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Η θερμοκρασία θα έχει μέγιστες τιμές περί τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός ΘεσσαλονίκηΣτη Θεσσαλονίκη προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός . Η θερμοκρασία θα έχει μέγιστες τιμές περί τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου. 

Δημοσιεύθηκε στις 28 July 2021 | 7:24 am


«Βόμβα» CDC: Επιστρέφει η μάσκα και στους εμβολιασμένους


Αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι τα CDC αναμένεται να συστήσουν στους πλήρως εμβολιασμένους Αμερικανούς να φορούν μάσκες σε εσωτερικούς χώρους τουλάχιστον σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά οι λεπτομέρειες δεν είναι σαφείς.

Τα CDC και ο Λευκός Οίκος αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Τα αμερικανικά Κέντρα θα παραχωρήσουν μια συνέντευξη Τύπου για τις αναθεωρημένες τους οδηγίες σήμερα τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας.

Τον Μάιο, τα CDC στις οδηγίες τους ανέφεραν πως οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν χρειαζόντουσαν να φορούν μάσκες σε εξωτερικούς χώρους και μπορούσαν να αποφύγουν τη χρήση μασκών σε εσωτερικούς χώρους στα περισσότερα μέρη. Τότε επίσης είχαν αναφέρει ότι οι πλήρως ανοσοποιημένοι δεν θα χρειαζόταν να τηρούν αποστάσεις στα περισσότερα μέρη.

Η διευθύντρια των CDC Ροσέλ Ουαλένσκι είχε δηλώσει τον Μάιο ότι οι τότε νέες κατευθυντήριες γραμμές βασιζόντουσαν σε μια απότομη μείωση των κρουσμάτων, στην επέκταση των εμβολιασμών σε νεότερους ανθρώπους και στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά των παραλλαγών του νέου κορονοϊού.

 

Δημοσιεύθηκε στις 27 July 2021 | 8:22 pm


Που θα «χτυπήσει» 42 βαθμούς ο υδράργυρος αύριο Τετάρτη


Σε εξέλιξη βρίσκεται ήδη το κύμα καύσωνα, που θα επηρεάσει τη χώρα μας για αρκετές ημέρες, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.

Οι θερμές αέριες μάζες από την Αφρική έκαναν αισθητή την παρουσία τους στη δυτική Ελλάδα, καθώς η θερμοκρασία άγγιξε τους 39 με 40 βαθμούς κατά τόπους στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο. Περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα προβλέπεται για τις επόμενες ημέρες. Την Τετάρτη και την Πέμπτη θα φτάσει τους 41 με 42 βαθμούς κατά τόπους στα ηπειρωτικά, ενώ από την Παρασκευή έως και τις αρχές του Αυγούστου θα φθάσει και πιθανώς να ξεπεράσει τους 43 βαθμούς Κελσίου.


Ειδικότερα, αύριο Τετάρτη 28 Ιουλίου σε ολόκληρη τη χώρα θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και πολλή ζέστη. Τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν μετά το μεσημέρι στα ηπειρωτικά και θα εκδηλωθούν όμβροι στα βορειοδυτικά ορεινά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Βόρεια Ελλάδα από 15 έως 39 βαθμούς, στη Κεντρική Ελλάδα από 17 έως 40-41 βαθμούς, στην Ήπειρο από 17 έως 39, στη Δυτική Στερεά και στη Δυτική και Νότια Πελοπόννησο από 19 έως 40-42 βαθμούς, στα υπόλοιπα ανατολικά ηπειρωτικά από 18 έως 39, στα νησιά του Ιονίου από 20 έως 38 βαθμούς, στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 19 έως 35-36 βαθμούς, ενώ στο Ανατολικό Αιγαίο οι μέγιστες θα φθάσουν τοπικά στους 38-40 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο και κατά τόπους στα ανατολικά ηπειρωτικά από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 μποφόρ και στο Ιόνιο βορειοδυτικοί με εντάσεις 4-5 μποφόρ.

Στην Αττική ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 38 βαθμούς Κελσίου, στα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3 και το απόγευμα νότιοι έως 4 μποφόρ, η θερμοκρασία από 23 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Την Πέμπτη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά το μεσημέρι και το απόγευμα. Οι άνεμοι βορείων διευθύνσεων, στο Ιόνιο έως 4 με 5 μποφόρ, στο Αιγαίο έως 6 τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και τοπικά στα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 42 βαθμούς Κελσίου.Δημοσιεύθηκε στις 27 July 2021 | 8:20 pm


Κόρη πάστορα άφησε την εκκλησία για το πορνό και έβγαλε πάνω από 1.000.000 δολάρια


Ο πατέρας της ήταν πάστορας, εκείνη όμως πήρε την απόφαση να εγκαταλείψει την εκκλησία και τη συντηρητική κοινότητα μέσα στην οποία μεγάλωσε για να βγάλει λεφτά ως πορνοστάρ.


Η Nala Ray σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί σε ερωτικές ταινίες, στις οποίες στη συνέχεια αναρτά στον λογαριασμό της στη συνδρομητική πλατφόρμα OnlyFans. Δηλώνει μάλιστα ότι δεν μετανιώνει καθόλου που άφησε την προηγούμενη ζωή της στο Ιλινόις των ΗΠΑ πίσω της.


Η 23χρονη, η οποία τώρα ζει στο Λος Άντζελες, εξήγησε, σύμφωνα με τη Daily Star: «Το μεγάλωμά μου ήταν πολύ αυστηρό. Είμαι το μεσαίο από πέντε παιδιά. Όλα εκπαιδευτήκαμε στο σπίτι, διαβάζαμε τη Βίβλο κάθε μέρα και πηγαίναμε στην εκκλησία κάθε Κυριακή».


«Όταν ήμουν έφηβη, ο μπαμπάς μου αγόρασε μια εκκλησία στο Ιλινόιος και όλοι μετακομίσαμε εκεί. Η εκκλησία κυριαρχούσε στην καθημερινότητα και αισθανόμουν πίεση ως μέλος μιας οικογένειας πάστορα», σημειώνει η ίδια.

Όπως λέει η Nala, δεν της επιτρεπόταν να βάφεται, να φοράει σέξι ρούχα, να βγαίνει ραντεβού ή να έχει λογαριασμούς στα social media. Για το σεξ φυσικά δεν συζητούσαν ποτέ.

«Ακόμη και ως μια 16χρονη κόρη πάστορα, ήξερα ότι η εργασία στον χώρο του σεξ ήταν αυτό που μου ταίριαζε. Γεννήθηκα για να είμαι ένα σεξουαλικό πλάσμα», σημειώνει.

Στα 18, εγκατέλειψε την εκκλησία για να δοκιμάσει τη ζωή ως fitness μοντέλο στο Instagram. «Στα τέλη του 2019, ένας από τους ακολούθους μου στο Instagram μου έστειλε μήνυμα ότι θα έπρεπε να είμαι στο OnlyFans. Χαίρομαι τόσο που το έκανε. Μου άλλαξε τη ζωή».

Άνοιξε τον λογαριασμό της τον Μάιο του 2020 και έβγαλε 85.000 δολάρια τον πρώτο μήνα. Κάποια στιγμή εγκατέλειψε τη δουλειά της ως βοηθός οδοντιάτρου για να αφοσιωθεί στο OnlyFans.

Μετά από έναν χρόνο, αγόρασε το δικό της σπίτι με πισίνα. «Έβγαλα το πρώτο μου εκατομμύριο σε έξι μήνες και τώρα βγάζω 330.000 δολάρια τον μήνα. Αγόρασα μια έπαυλη στο Λός Άντζελες και ταξίδεψα σε όλες τις ΗΠΑ, όσο το επέτρεπαν οι συνθήκες λόγω κορονοϊού.


Είμαι απελπισμένη να είμαι με ανθρώπους που είναι σεξουαλικά απελευθερωμένοι».

Όσο για την πίστη της στον Θεό, λέει ότι ακόμη πιστεύει, όμως «δεν κυνηγώ μια σχέση μαζί του αυτή τη στιγμή. Αισθάνομαι πληγωμένη και έχω δεχτεί κριτική από τον Χριστιανισμό αυτή τη στιγμή».

 

Δημοσιεύθηκε στις 27 July 2021 | 8:18 pm


Μνήμες: Ο φονικός καύσωνας του 1987 με τους 44 βαθμούς και τους 1.300 νεκρούς


Μνήμες από τον φονικό καύσωνα του 1987, ξύπνησαν οι ανακοινώσεις για τον καύσωνα που αναμένεται να δοκιμάσει τη χώρα.
Και αυτό γιατί η εμπειρία του 1987 παραμένει μέχρι και σήμερα η πιο επώδυνη για τη χώρα.
Τι όμως είχε γίνει τότε;
Ήταν 22 Ιουλίου και το θερμόμετρο είχε αγγίξει το κόκκινο σε πολλές περιοχές της χώρας. Στην Αθήνα, το τσιμέντο που έβραζε σε συνδυασμό με το νέφος έκανε αφόρητη τη ζέστη ακόμα και τις νυχτερινές ώρες.
Η θερμοκρασία έφτασε τους 44 βαθμούς.
Για οχτώ συνεχείς ημέρες το θερμόμετρο δεν έπεφτε κάτω από τους 30 βαθμούς ούτε τη νύχτα.
Κανείς όμως δεν μπορούσε να προβλέψει τι θα ακολουθούσε ακόμα και όταν τα ρεπορτάζ των εφημερίδων κατέγραψαν τους 4 πρώτους θανάτους
Τις επόμενες ημέρες όμως η κατάσταση ξέφυγε.
Στις 25 Ιουλίου η χώρα κηρύχθηκε σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Οι νεκροί είχαν φτάσει τους 300 και ο αριθμός συνέχιζε να αυξάνεται.
Οι νεκροθάλαμοι των νοσοκομείων είχαν γεμίσει.
Οι υπάλληλοι των νεκροταφείων και των γραφείων τελετών δεν προλάβαιναν να θάβουν τους νεκρούς με αποτέλεσμα να μένουν ακόμα για 24ωρα άταφοι.
Την κατάσταση περιέγραφε γλαφυρά δημοσίευμα των New York Times: «Τα νοσοκομεία έστειλαν παραγγελίες για πάγο από την ψαραγορά για να ψύξουν τα σώματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο τέλος του καύσωνα ο απολογισμός ήταν τραγικός.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο καύσωνας άφησε στο πέρασμα του 1300 νεκρούς, εκ των οποίων οι 1115 στην Αττική.
Ήταν μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που έζησε η χώρα.

aftodioikisi.gr

Δημοσιεύθηκε στις 27 July 2021 | 7:00 pm


Πυρκαγιά στη Σταμάτα: Συγκλονιστικές φωτογραφίες από το πύρινο μέτωπο – Στις φλόγες σπίτια και οχήματα


Δραματικές διαστάσεις πήρε η φωτιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 12 στην περιοχή της Σταμάτας και πήρε γρήγορα διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.
Οι φλόγες μπήκαν μέσα στις αυλές των σπιτιών, καίγοντας σπίτια και οχήματα ενώ μεγάλη είναι και η περιβαλλοντολογική καταστροφή που έχει προκληθεί.
Συγκλονιστικές είναι οι φωτογραφίες της Eurokinissis από την μάχη με τις φλόγες που δίνουν πυροσβέστες και κάτοικοι της περιοχής.

documentonews.gr

 

Δημοσιεύθηκε στις 27 July 2021 | 6:39 pm


Μετάλλαξη Δέλτα: «10 δευτερόλεπτα αρκούν για να κολλήσεις»


Στα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται κατά της πανδημίας με στόχο την αποφυγή εξάπλωσής της αναφέρθηκε ο καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης.
«Τα εμβόλια δεν είναι το μοναδικό όπλο αλλά είναι το κύριο. Πρέπει επίσης να τηρούμε τα μέτρα προστασίας» είπε. «Στους 100 πλήρως εμβολιασμένους οι 5 δεν αναπτύσσουν καλή ανοσία και μπορούν να κολλήσουν», πρόσθεσε. «Η ιατρική έχει κανόνες και τα φάρμακα αδειοποιούνται από συγκεκριμένους οργανισμούς. Όταν εκφράζω την άποψη μου είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη δεν κάνω του κεφαλιού μου» υπογράμμισε.
Όσον αφορά την μετάλλαξη Δέλτα και το πόσο μεταδοτική είναι ο κ. Γραβάνης είπε: «Αρκούν 10 δευτερόλεπτα για να κολλήσεις την μετάλλαξη Δέλτα».
Αναφορικά με τις επιθέσεις που δέχεται μέσω των social media ο κ. Γραβάνης δήλωσε: «οι επιθέσεις δεν μας πτοούν. Είμαστε υποχρεωμένοι από τον όρκο μας να βοηθάμε τους συμπολίτες μας. Τα μηνύματά τους θα προωθούνται στην δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος».aftodioikisi.gr

Δημοσιεύθηκε στις 27 July 2021 | 6:30 pm


Η παράξενη ιστορία πίσω από τη λέξη «OK»


Γνωρίζεις πως προέκυψε η λέξη αυτή;
Σαν σήμερα, στις 23 Μαρτίου το 1839, γράφτηκε για πρώτη φορά στην Ιστορία η λέξη «ΟΚ». Πρόκειται για μία λέξη η οποία είναι ευρέως γνωστή και χρησιμοποιείται σε ολόκληρο τον κόσμο για να δηλώσει ότι «όλα είναι εντάξει».
Αποτελεί τη δεύτερη πιο γνωστή λέξη στον κόσμο (μετά από την Coca Cola) και η δημοφιλία της έγκειται στο γεγονός της… ευκολίας της! Παρόλα αυτά είναι μία από τις πιο παράξενες εκφράσεις που έχουν επινοηθεί και κρύβει πίσω της μια περίεργη ιστορία σχετικά με τη γέννησή της.
Όχι το «ΟΚ» δεν βγήκε από το ελληνικό «όλα καλά» όπως νομίζουν κάποιοι. Αυτό είναι ξεκάθαρα ένας μύθος. Για να δούμε πώς προέκυψε και τι σημαίνει αυτή η συντομογραφία, πρέπει να «ταξιδέψουμε» στο 1839.
Ένα τυπογραφικό λάθος σε εφημερίδα, ήταν η αιτία να «γεννηθεί» αυτή η πασίγνωστη λέξη. Σύμφωνα με την εφημερίδα της εποχής «Boston Morning Post», ο όρος προέρχεται από το ανορθόγραφο «Oll Korrect» (αντί για το σωστό All Correct), που δημοσιεύθηκε τότε σε εφημερίδα.
Έκτοτε οι εφημερίδες αρχίζουν να χρησιμοποιούν χιουμοριστικές συντομογραφίες που προέρχονταν από ανορθόγραφες εκφράσεις, αλλά και εμείς χρησιμοποιούμε αμέτρητες φορές τη λέξη «ΟΚ» στην καθημερινότητά μας.tromaktiko.gr

Δημοσιεύθηκε στις 27 July 2021 | 6:00 pm


Pegasus: Πώς λειτουργεί το κατασκοπευτικό πρόγραμμα το νέου σκανδάλου παρακολουθήσεων


Οι αποκαλύψεις γύρω από τη νέα υπόθεση παρακολουθήσεων μέσω του ισραηλινού λογισμικού παρακολούθησης εμφανίζονται να «αγγίζουν» και την Κύπρο.
Ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις φαίνεται να λαμβάνει το νέο διεθνές σκάνδαλο ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων μέσω του προηγμένου κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus της ισραηλινής NSO Group, η οποία βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα» μετά τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, πολιτικών, ακτιβιστών κ.α. από πελάτες της.


Έρευνες είναι σε εξέλιξη, καθώς η λίστα, με τους 50.000 αριθμούς τηλεφώνων, περιλαμβάνει έναν αριθμό «χακαρισμένων» τηλεφώνων.
Πώς λειτουργεί

Το Pegasus μολύνει iPhones και τηλέφωνα Android, επιτρέποντας στους χρήστες του να τραβάνε μηνύματα, φωτογραφίες και emails, να καταγράφουν τηλεφωνικές κλήσεις και να ενεργοποιούν κρυφά μικρόφωνα και κάμερες. Από πολλές απόψεις, πρόκειται κυριολεκτικά για ένα «κινηματογραφικό», θα έλεγε κανείς, κατασκοπευτικό εργαλείο, καθώς επιτρέπει την πλήρη παρακολούθηση της συσκευής χωρίς να το αντιλαμβάνεται ο κάτοχός της.

Η ισραηλινή εταιρεία λέει πως το λογισμικό προορίζεται για χρήση εναντίον εγκληματιών και τρομοκρατών, και καθίσταται διαθέσιμο μόνο σε ένοπλες δυνάμεις, υπηρεσίες επιβολής νόμου και υπηρεσίες πληροφοριών από χώρες με καλό ιστορικό σεβασμού προς τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ωστόσο, μια κοινοπραξία ειδησεογραφικών οργανισμών, των οποίων ηγείται το γαλλικό Forbidden Stories, έχει δημοσιεύσει δεκάδες ρεπορτάζ σχετικά με τη λίστα, που περιλαμβάνουν ισχυρισμούς πως σε αυτήν περιλαμβάνεται ο αριθμός του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, και μπορεί να είχε στοχευθεί και ο ίδιος.

To Pegasus υπάγεται στην κατηγορία των spyware, και μπορεί να μολύνει τηλέφωνα χρησιμοποιώντας μια σειρά μηχανισμών/ τρόπων, που μπορεί να περιλαμβάνουν SMS ή άλλου είδους μήνυμα που παρέχει ένα link σε ιστοσελίδα. Εάν ο στόχος κάνει κλικ, στη συσκευή του περνιέται κακόβουλο λογισμικό που «παγιδεύει» τη συσκευή. Επίσης, υπάρχει το ενδεχόμενο επίθεσης «zero-click», όπου η μόλυνση γίνεται μέσω τρωτών σημείων στην υπηρεσία iMessage, απλά και μόνο μέσω της λήψης μηνύματος.

Συνοπτικά, στόχος του λογισμικού είναι να αποκτηθεί πλήρης έλεγχος του λειτουργικού συστήματος της συσκευής. Αυτό γίνεται μέσω «rooting» (για το Android) και «jailbreaking» (στο iOS), που αφαιρούν τα συστήματα ελέγχων ασφαλείας στα λειτουργικά. Το πιθανότερο είναι ο κάτοχος του κινητού να μην αντιλαμβάνεται τίποτα.
Η κυπριακή «διάσταση»

Η NSO Group ανέφερε ότι της έχουν πει πως η λίστα «χακαρίστηκε» από τους servers της στην Κύπρο, ωστόσο εκπρόσωπός της είπε στο BBC News ότι «πρώτον, δεν έχουμε servers στην Κύπρο, και δεύτερον δεν έχουμε στην κατοχή μας δεδομένα των πελατών μας. Επιπλέον, οι πελάτες δεν σχετίζονται ο ένας με τον άλλον, καθώς είναι ξεχωριστοί μεταξύ τους. Οπότε δεν θα έπρεπε να υπάρχει τέτοια λίστα εξαρχής οπουδήποτε».

Επίσης, η ισραηλινή εταιρεία λέει πως ο αριθμός των εν δυνάμει στόχων δεν αντανακλά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Pegasus. «Είναι απίστευτος ο αριθμός» είπε ο εκπρόσωπος. «Οι πελάτες μας έχουν κατά μέσο όρο 100 στόχους τον χρόνο. Από την αρχή της εταιρείας, δεν είχαμε 50.000 στόχους συνολικά».Πάντως, σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, η Κύπρος αναμένεται να βρεθεί στο «στόχαστρο» της Κομισιόν για το θέμα, καθώς σε σχετικά δημοσιεύματα εμφανίζεται να είναι μεταξύ των χωρών από τις οποίες αγοράστηκε και εξήχθη το λογισμικό.

«Αν και πλέον η ισραηλινή NSO δεν διατηρεί γραφεία στην Κύπρο, η χώρα αναμένεται να κληθεί να δώσει απαντήσεις για τον έλεγχο που άσκησε στη διακίνηση του Pegasus» αναφέρεται στο δημοσίευμα της DW.

Με ερώτησή της προς την Κομισιόν, η Ολλανδή ευρωβουλευτής Sophia in’ t Veld ζήτησε ενημέρωση για το ενδεχόμενο η ΕΕ να χρηματοδότησε δραστηριότητες της NSO σε Κύπρο ή Βουλγαρία και έρευνα για τον έλεγχο που άσκησαν τα δύο κράτη-μέλη ως προς τη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία κατά την εξαγωγή του Pegasus.

Ειδικά το δεύτερο ερώτημα προς την Κομισιόν αναδεικνύει την πιθανή ευθύνη των κυπριακών αρχών στην κυκλοφορία του Pegasus εντός της Ένωσης, αφού η προμήθειά του αντιμετωπίζεται ως στρατιωτική, απαιτώντας δηλαδή αυξημένες φροντίδες ελέγχου για κάθε πράξη αγοραπωλησίας του και εξαγωγής του.

Αγοραστές του Pegasus ήταν κυβερνήσεις και κρατικές υπηρεσίες. Ωστόσο η χρήση του, όπως απέδειξαν τα δημοσιεύματα που ξεκίνησαν στις 18 Ιουλίου σε Washington Post, Haaretz, The Guardian, OCCRP και σε ακόμα 13 διεθνή ΜΜΕ, στόχευσε τουλάχιστον τρεις εν ενεργεία προέδρους, περιλαμβανομένου του Μακρόν, τρεις εν ενεργεία πρωθυπουργούς, εφτά πρώην πρωθυπουργούς, κυβερνητικούς αξιωματούχους σε χώρες από το Μεξικό μέχρι το Καζακστάν, και ακτιβιστές και δημοσιογράφους ακόμα και στο κέντρο της Ευρώπης, στην Ουγγαρία.

Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως του Γάλλου προέδρου, η παγίδευση του κινητού φέρεται να έγινε για λογαριασμό ξένου κράτους, σε άλλες περιπτώσεις όπως του προέδρου του Καζακστάν ή του βασιλιά του Μαρόκου, οι παρακολουθήσεις έγιναν από τις κυβερνητικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν περιπτώσεις παρακολούθησης που ενδεχομένως να κατέληξαν σε βίαια πολιτικά εγκλήματα, όπως ήταν η δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβρη του 2018. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του The Pegasus Project, ένας κύκλος ανθρώπων κοντά στο δημοσιογράφο της Washington Post είδε τις συσκευές του να παγιδεύονται από το Pegasus, ενώ ένα χρόνο προηγουμένως, στην Λεμεσό η NSO έκανε επίδειξη του Pegasus σε αξιωματούχους του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας.

Με πληροφορίες από BBC, DW, The Conversation

Πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 27 July 2021 | 5:30 pm


Η κλιματική αλλαγή σκοτώνει εκατομμύρια - Που χτυπά το καμπανάκι κινδύνου


Περισσότεροι από 5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν πλέον παγκοσμίως εξαιτίας ακραίων θερμοκρασιών.


Είτε πολύ υψηλών, είτε πολύ χαμηλών, όπως κατέδειξε πρόσφατη και σε βάθος 20ετίας έρευνα που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet, καταγράφοντας μια σταθερά αυξητική τάση στο πέρασμα των χρόνων.

Τουλάχιστον 37% εξ αυτών, σύμφωνα με έτερη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Climate Change, συνδέεται άμεσα, σε παγκόσμια κλίμακα, με τις υψηλές θερμοκρασίες και με την κλιματική αλλαγή.

Μοιραία, από τους πιο ευάλωτους και πιο εκτεθειμένους είναι οι -στην συντριπτική πλειονότητά τους χαμηλά αμειβόμενοι- εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους και σε χειρωνακτικά επαγγέλματα, όπως για παράδειγμα στη γεωργία και σε οικοδομές.Στην πολλαπλώς «καυτή» Μέση Ανατολή, ντόπιοι και αλλοδαποί παίζουν τη ζωή τους καθημερινά «κορώνα-γράμματα», εργαζόμενοι υπό αντίξοες συνθήκες.

Ειδικά στο Κατάρ, σύμφωνα με πρόσφατες αποκαλύψεις της εφημερίδας Guardian, συνολικά 6.500 οικονομικοί μετανάστες από τη νότια Ασία έχουν «θυσιαστεί», σε βάθος δεκαετίας, στο «βωμό» των κατασκευαστικών έργων για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2022, που διοργανώσει η αραβική χώρα.

Μία από τις βασικές αιτίες, στις οποίες αποδίδονται οι περισσότεροι θάνατοι -αναφέρει η βρετανική εφημερίδα- ήταν ο εξαναγκασμός των θυμάτων να εργάζονται εντατικά, υπό εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες.

Στη νότια Ασία, εν τω μεταξύ, οι πιο έντονοι και πιο συχνοί καύσωνες έχουν αρχίσει να κάνουν ακόμη πιο αφόρητες τις ήδη σκληρές συνθήκες εργασίας και σε κλειστούς εργασιακούς χώρους, όπως σε μεταποιητικές μονάδες και σε αποθήκες. Νόμιμες και μη.

«Εργοστάσια, όπου οι άνθρωποι φορούν προστατευτικό εξοπλισμό και δεν υπάρχει πάντα κλιματισμός -είτε για οικονομικούς λόγους, είτε για λόγους που σχετίζονται με το παραγόμενο προϊόν- είναι χώροι όπου μπορεί κανείς να πάθει θερμοπληξία», επισημαίνει o Τζέισον Λι: καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Γιονγκ Λου Λιν στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης και επικεφαλής εν εξελίξει έρευνας για την θερμική καταπόνηση του ανθρώπινου οργανισμού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους εργασίας στη Σιγκαπούρη, στο Βιετνάμ και στην Καμπότζη.


Το φαινόμενο, πάντως, είναι πλέον ευρύτερο και εκτείνεται πολύ πιο μακριά από τη γραμμή του Ισημερινού.

Καύσωνες vs παραγωγικότητας

«Οι ολοένα και πιο ζεστές ημέρες που βιώνουμε δεν συνεπάγονται μόνο περισσότερες περιπτώσεις θερμοπληξίας, αλλά και τραυματισμών ή ατυχημάτων, π.χ. από κακό χειρισμό μηχανημάτων» λόγω αδυναμίας συγκέντρωσης, γράφουν οι New York Times, καθώς τα κύματα καύσωνα διαδέχονται φέτος το ένα το άλλο στις ΗΠΑ.

Νέα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Κογκρέσο, για παράδειγμα, αναφέρουν επιπλέον 20.000 εργατικά ατυχήματα μόνο στην πολιτεία της Καλιφόρνιας, σε ετήσια βάση και σε περιόδους υψηλών θερμοκρασιών.

«Αυτοί οι πρόσθετοι τραυματισμοί σημαίνουν χαμένους μισθούς και υψηλότερο κόστος υγειονομικής περίθαλψης για εργαζόμενους με χαμηλό εισόδημα, σε ένα τεράστιο φάσμα βιομηχανιών, με αποτέλεσμα να διευρύνεται το μισθολογικό χάσμα, καθώς αυξάνονται οι θερμοκρασίες», επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα.

Όχι τυχαία, το οικονομικό «αποτύπωμα» της κλιματικής αλλαγής και οι επιπτώσεις της στην παραγωγικότητα (η οποία ούτως η άλλως μειώνεται, μετά την υπέρβαση διαφορετικών ανά γεωγραφική περιοχή θερμοκρασιακών ορίων) απασχολεί πλέον όλο και πιο έντονα κυβερνήσεις, οργανισμούς και ερευνητές.


Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) έχει χτυπήσει ήδη «καμπανάκι».

Μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας και εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη -προειδοποιεί με έκθεση που συνέταξε το 2019- είναι ορατός ο κίνδυνος μείωσης της παραγωγικότητας, ισοδύναμης με 80 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κι αυτό, επισημαίνει, υπό την προϋπόθεση ότι η μέση θερμοκρασία δεν θα υπερβεί τους 1,5 βαθμούς Κελσίου συγκριτικά με τα προβιομηχανικά επίπεδα, έως το τέλος του αιώνα.

Ο μεγαλύτερος αρνητικός αντίκτυπος -επισημαίνεται στην έκθεση- θα είναι στις φτωχότερες χώρες, διευρύνοντας έτσι κι άλλο το χάσμα μεταξύ ανεπτυγμένων και υπανάπτυκτων κρατών.

Το πλήγμα, ωστόσο, αναμένεται βαρύ και για τις ισχυρές οικονομίες.
«Καμπανάκι» για την ανεπτυγμένη Δύση

Με βάσει το -αισιόδοξο κατά πολλούς- σενάριο της υπερθέρμανσης κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου, τελευταία επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στο Lancet αναφέρει ότι, για την Ευρώπη, η μείωση του ενεργού εργατικού δυναμικού αναμένεται μεν να είναι κατά μέσο όρο περιορισμένη, μόλις κατά 0,1%.

Επισημαίνει, ωστόσο, ότι οι επιπτώσεις διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό μεταξύ Βορρά και Νότου, με τον δεύτερο να έχει τις πλέον αρνητικές προοπτικές (μείωση έως και 28,5% του ενεργού εργατικού δυναμικού, στο ακραίο σενάριο αύξησης της μέσης θερμοκρασίας της Γης κατά 3 βαθμούς Κελσίου).


Οι προοπτικές στις ΗΠΑ είναι ακόμη πιο ζοφερές.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση Climatic Change, η θερμική καταπόνηση των εργαζομένων εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής μπορεί να οδηγήσει, μέσα στην επόμενη 30ετία, σε απώλειες έως και 1,8 δισεκατομμυρίων εργατοωρών ετησίως ή περίπου 11 εργατοώρες ανά Αμερικανό εργαζόμενο.

Οι οικονομικές απώλειες θα μπορούσαν να τετραπλασιαστούν μέχρι το 2100, επισημαίνεται στην έκθεση.

Ακόμη και οι καλύτερες προσπάθειες προσαρμογής μπορεί να μην βοηθήσουν τις ΗΠΑ να αποφύγουν τις οικονομικές συνέπειες των ακραίων θερμοκρασιών, προειδοποιεί σε δική της μελέτη της η αμερικανική Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA), αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να «εξατμιστούν» 170 δισεκατομμύρια δολάρια, έως το 2100, από το ΑΕΠ.

«Για τους ιδιώτες, αυτό σημαίνει χαμηλότερους μισθούς», εξηγεί το περιοδικό Time, «αυξημένα ιατρικά έξοδα και απώλεια εσόδων για πολλές επιχειρήσεις, που ήδη λειτουργούν στο όριο».


Αλλαγή δεδομένων

Η μία μετά την άλλη, ανεπτυγμένες οικονομίες προχωρούν στη λήψη μέτρων για την καλύτερη προστασία και ασφάλεια των εργαζομένων σε περιόδους ακραίων θερμοκρασιών, ενόσω καταστρώνουν στρατηγικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Απουσία ενιαίου ομοσπονδιακού πλαισίου, στις ΗΠΑ τα αντίστοιχα μέτρα αποφασίζονται και εφαρμόζονται ανά πολιτεία. Ήδη, όσες βίωσαν τον πρόσφατο ιστορικό καύσωνα, όπως το Όρεγκον και η Ουάσιγκτον, αναπροσαρμόζουν τους κανονισμούς.

Οι εργοδότες, για παράδειγμα, απαιτείται να παρέχουν χώρους με σκιά στο προσωπικό τους και να φροντίζουν για τακτικά διαλείμματα, με κατανάλωση δροσερού πόσιμου νερού.

Οργανώνονται επίσης ενημερωτικά προγράμματα για τους εργαζομένους, ώστε να είναι προετοιμασμένοι π.χ. να αντιδράσουν σε συμπτώματα θερμικής καταπόνησης του οργανισμού.

Θα χρειαστούν ωστόσο νέες αναπροσαρμογές, τονίζουν ειδικοί, καθώς συν τω χρόνω θα αυξηθούν οι ώρες της ημέρας που θα είναι πιο ζεστές, καθώς και οι καυτοί μήνες στη διάρκεια του χρόνου.

«Μακροπρόθεσμα, οι πλούσιες περιοχές θα δαπανήσουν περισσότερα χρήματα για να προσαρμοστούν στην άνοδο της θερμοκρασίας», παρατηρεί ο Μπομπ Κοπ, διευθυντής του Ινστιτούτου Επιστημών Γης, Ωκεανών και Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Ρούτγκερς.

«Όμως, αυτήν την επιλογή δεν θα την έχουν πολλοί, σε άλλα μέρη του πλανήτη».

Προοπτική, που αναμένεται μοιραία να εντείνει τις νέες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, λόγω κλιματικής αλλαγής.

 

Δημοσιεύθηκε στις 27 July 2021 | 5:00 pm


Αγιοι Θεοδωροι - Ειδήσεις και Νέα

New hotel agreement in Athens - Το Βήμα Online

New hotel agreement in Athens  Το Βήμα Online

Δημοσιεύθηκε στις 21 June 2021 | 10:00 am


Εκοιμήθη η αδελφή Χριστοφόρα - Ορθοδοξία διεθνές πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων

Εκοιμήθη η αδελφή Χριστοφόρα  Ορθοδοξία διεθνές πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων

Δημοσιεύθηκε στις 14 April 2021 | 10:00 am


Το νερό κάλυψε τους Αγίους Θεοδώρους - Ορθοδοξία διεθνές πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων

Το νερό κάλυψε τους Αγίους Θεοδώρους  Ορθοδοξία διεθνές πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων

Δημοσιεύθηκε στις 15 February 2021 | 10:00 am


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Αγιοι Θεοδωροι