Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Κορινθίας   >   Αγιοι Θεοδωροι    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Η επικίνδυνη νόσος που απειλεί όσους αμελούν να βουρτσίζουν τα δόντια τους


Η διατήρηση των ισορροπιών στα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για πλήθος ασθενειών, μεταξύ των οποίων και ο καρκίνος, σύμφωνα με τον Mingyang Song, Αναπληρωτή Καθηγητής Κλινικής Επιδημιολογίας και Διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας “T.H. Chan” του Χάρβαρντ.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της σχολής, ο καθηγητής κλήθηκε μαζί με άλλους ειδήμονες να εξηγήσει τη σύνδεση της υγείας του στόματος, των ούλων και των δοντιών με τη συνολική υγεία. «Οι μεταβολές στο μικροβίωμα της στοματικής κοιλότητας μπορούν να προκαλέσουν συστηματική φλεγμονή και να αυξήσουν έμμεσα τον κίνδυνο νόσου», σύμφωνα με τον Δρ Song. 
Πέραν τούτου, ο καθηγητής προειδοποίησε για τον κίνδυνο τα μικρόβια του στόματος να ταξιδέψουν μέσω της κυκλοφορίας σε άλλα μέρη του σώματος και να αυξήσουν τον κίνδυνο για ασθένειες όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, η νόσος Αλτσχάιμερ και διάφοροι τύποι καρκίνου.

Ο καθηγητής επικαλέστηκε παλαιότερες μελέτες, που είχαν ρίξει φως στις επιπτώσεις από τις ανισορροπίες στη μικροχλωρίδα του στόματος στην αύξηση των πιθανοτήτων για καρκίνο του στομάχου και του οισοφάγου. 
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με περιοδοντίτιδα διατρέχουν κατά 43% και 52% μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου και του στομάχου αντίστοιχα, συγκριτικά με άτομα χωρίς περιοδοντική νόσο, και ότι η απώλεια δύο ή περισσότερων δοντιών αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου κατά 33%. 
Μια άλλη έρευνα διαπίστωσε ότι τα άτομα με περιοδοντίτιδα διατρέχουν 17% μεγαλύτερο κίνδυνο για οδοντωτούς πολύποδες, του δεύτερου σε επικινδυνότητα πολύποδα που μπορεί να εξελιχθεί σε κακοήθεια. Ειδικότερα, η απώλεια τεσσάρων τουλάχιστον δοντιών πολλαπλασίαζε κατά 20% τις πιθανότητες οδοντωτού πολύποδα.

Συνεπώς, κατάληξε ο Song, η καλή στοματική υγεία με ισορροπημένο μικροβίωμα είναι το παν. Σύμφωνα με τον ίδιο, στις κινήσεις -ματ για να το επιτύχουμε περιλαμβάνονται οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο, το σωστό και συχνό βούρτσισμα, η χρήση οδοντικού νήματος και στοματικού διαλύματος σε καθημερινή βάση, σε συνδυασμό πάντα με έναν συνολικά υγιεινό τρόπο ζωής με ισορροπημένη διατροφή, σωματική άσκηση και αποφυγή του καπνίσματος.






Πηγή: ygeiamou.gr



 

Δημοσιεύθηκε στις 24 April 2024 | 4:00 pm


Ηφαίστειο εκτοξεύει χρυσό 6.000 δολαρίων κάθε μέρα


Ένα ενεργό ηφαιστειακό βουνό στην παγωμένη Ανταρκτική εκτοξεύει καθημερινά στην ατμόσφαιρα χρυσό αξίας μιας μικρής περιουσίας, όπως αναφέρει το IFL Science.

Οι ειδικοί ανακάλυψαν περίπου 80 γραμμάρια κρυσταλλικού χρυσού σε θύλακες αερίων που εκπέμπονται από το όρος Έρεβος, το νοτιότερο ενεργό ηφαίστειο στον πλανήτη.

Επιπλέον, το ηφαίστειο, το οποίο ενώνεται με το νησί Deception Island, είναι ένα από τα δύο ενεργά ηφαίστεια της περιοχής και εκτοξεύει καθημερινά χρυσόσκονη αξίας 6.000 δολαρίων.

Η NASA αναφέρει ότι σκόνη πολύτιμων μετάλλων έχει ανιχνευθεί έως και 621 μίλια από το νοτιότερο σημείο του κρατήρα του Ερέβους, που έχει ύψος 12.448 μέτρα.

Ένα επιστημονικό και οικονομικό φαινόμενο
«Ο χρυσός που βρέθηκε στις εκπομπές του Έρεβους είναι ένα συναρπαστικό παράθυρο στις γεωλογικές διεργασίες και ενδεχομένως σε νέες μορφές εξόρυξης» ανέφερε ο Conor Bacon από το Παρατηρητήριο της Γης, Lamont-Doherty του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Οι έρευνες δείχνουν ότι αυτή η εκπομπή χρυσού θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα της παρουσίας άφθονων ορυκτών και μετάλλων στο υπέδαφος της Ανταρκτικής, τα οποία φέρνει στην επιφάνεια η δραστηριότητα του ηφαιστείου.

Οι μελέτες αυτές παρότι παρέχουν πολύτιμα στοιχεία για το όρος Έρεβος, ανοίγουν νέα ζητήματα σχετικά με τους ορυκτούς πόρους που κρύβονται κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής.

Ο αντίκτυπος τέτοιων ανακαλύψεων εγείρει ερωτήματα σχετικά με την εκμετάλλευση των πόρων σε απομακρυσμένες και προστατευόμενες περιοχές. Παρόλο που η συλλογή αυτών των ορυκτών φαίνεται να αποτελεί τρομερό έργο λόγω των ακραίων συνθηκών του τόπου, οι οικονομικές δυνατότητες είναι τεράστιες, πυροδοτώντας συζητήσεις σχετικά με τη διαχείριση της Ανταρκτικής.

Παρά την απαγόρευση της εξόρυξης πόρων στην Ανταρκτική, η αξία του χρυσού που εκπέμπει το όρος Έρεβος έχει ωθήσει πολλούς ενδιαφερόμενους να διερευνήσουν τις δυνατότητες εκμετάλλευσής του, αναδεικνύοντας τη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ της προστασίας του περιβάλλοντος και της οικονομικής ανάπτυξης.

Δυστυχώς ο «θησαυρός» είναι δύσκολο να συλλεχθεί ή το φαινόμενο να διερευνηθεί περαιτέρω, καθώς το βουνό δεν είναι εύκολα προσβάσιμο.

Προς το παρόν, το ηφαίστειο παραμένει ένα αίνιγμα για γεωλόγους, ηφαιστειολόγους και τυχοδιώκτες, όλοι γοητευμένοι από τα μυστήριά του και τις υποσχέσεις που κρύβει η χρυσή του ομίχλη.






 

Δημοσιεύθηκε στις 24 April 2024 | 3:00 pm


Αερόσακους στα τραμ για όσους πηδούν στις ράγες


Η Ελβετία άρχισε να δοκιμάζει αερόσακους για τα τραμ.

Οι αερόσακοι θα ανοίγουν μπροστά από ανθρώπους που έχουν πηδήξει στις ράγες μπροστά από ένα τραμ.

Συγκεκριμένα η Ζυρίχη δοκιμάζει αερόσακους τραμ για την πρόληψη θανατηφόρων ατυχημάτων. Πρόκειται για μια λύση για να αποφευχθούν περισσότερα τέτοια ατυχήματα: αερόσακοι που φουσκώνουν όταν το τραμ χτυπάει πεζό. Ο μηχανισμός αυτός θα ενεργοποιείται από έναν αισθητήρα στο μπροστινό μέρος της καμπίνας του οδηγού.

Το σύστημα ασφαλείας σκέφτηκε η εταιρεία δημόσιων μεταφορών της Ζυρίχης.




 

Δημοσιεύθηκε στις 24 April 2024 | 2:00 pm


Το Voyager-1 επικοινωνεί ξανά με τη Γη


Αποκαταστάθηκε η επικοινωνία με το Voyager-1- Στέλνει ξανά δεδομένα από απόσταση 24 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων

Εξαιτίας μίας βλάβης στους υπολογιστές του έστελνε μη αναγνώσιμα δεδομένα

Αποκαθίσταται ύστερα από πέντε μήνες η επικοινωνία με το διαστημικό σκάφος Voyager 1, το πλέον απομακρυσμένο από τη Γη ανθρώπινο δημιούργημα, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος (NASA).

Ειδικότερα, το Voyager-1 άρχισε να στέλνει και πάλι χρήσιμες πληροφορίες στη Γη μετά από πέντε μήνες επικοινωνίας μέσω ακατανόητων δεδομένων. 

Το  διαστημόπλοιο της Nasa, που μετράει 46 χρόνια στο διάστημα και πρόκειται για το πιο μακρινό αντικείμενο της ανθρωπότητας, σταμάτησε να επιστρέφει αναγνώσιμα δεδομένα τον Νοέμβριο. Η βλάβη αποκαταστάθηκε από μηχανικούς.

Προς το παρόν, το Voyager αποστέλλει πίσω μόνο δεδομένα που αφορούν στην κατάσταση των ενσωματωμένων συστημάτων του.
Το Voyager-1 απέχει περισσότερο από 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά με τα ραδιοφωνικά μηνύματά του να χρειάζονται 22,5 ώρες για να φτάσουν σε εμάς.

«Το διαστημικό σκάφος Voyager-1 επιστρέφει χρησιμοποιήσιμα δεδομένα σχετικά με την κατάσταση των συστημάτων του επί του σκάφους», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η NASA.

«Το επόμενο βήμα είναι να καταφέρουμε ώστε το διαστημόπλοιο να αρχίσει να επιστρέφει ξανά επιστημονικά δεδομένα».
Το Voyager-1 εκτοξεύτηκε από τη Γη το 1977 για εξερεύνηση των εξωτερικών πλανητών. Συνεχίζοντας, ωστόσο, την αποστολή του κινήθηκε ως την ηλιόσφαιρα , το 2012 , και τώρα παραμένει στο διαστρικό διάστημα, το οποίο περιέχει το αέριο, τη σκόνη και τα μαγνητικά πεδία από άλλα αστέρια. Η βλάβη οφείλεται σε ένα κατεστραμμένο τσιπ.

Αυτό εμπόδισε τους υπολογιστές του Voyager να έχουν πρόσβαση σε ένα ζωτικό τμήμα κώδικα λογισμικού που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά πληροφοριών για μετάδοση στη Γη.

Το Voyager-1 αναχώρησε από τη Γη στις 5 Σεπτεμβρίου 1977, λίγες μέρες μετά το αδελφό του διαστημόπλοιο, Voyager-2.

Ο πρωταρχικός στόχος του ζευγαριού ήταν να ερευνήσει τους πλανήτες Δία, Κρόνο, Ουρανό και Ποσειδώνα με την αποστολή να ολοκληρώνεται το 1989. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το βαθύ διάστημα.

Η ισχύς τους προέρχεται από θερμοηλεκτρικές γεννήτριες ραδιοϊσοτόπων (RTG), οι οποίες μετατρέπουν τη θερμότητα από το πλουτώνιο σε διάσπαση σε ηλεκτρική ενέργεια. Η διαδικασία συνεχούς αποσύνθεσης σημαίνει ότι οι γεννήτριες παράγουν ελαφρώς λιγότερη ενέργεια κάθε χρόνο.









 

Δημοσιεύθηκε στις 24 April 2024 | 1:00 pm


Αλήθειες και μύθοι για τα όρια συνταξιοδότησης


Μικρή (κατά 1,5 έτος) και σταδιακή, από το 2027 έως το 2030, αναμένεται να είναι η όποια αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, λόγω της πίεσης που ασκούν το δημογραφικό και η γήρανση του πληθυσμού.

 Τα σενάρια αύξησης των ορίων εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν έκρηξη συνταξιοδοτήσεων – Η κυβέρνηση αποκλείει ενδεχόμενο αλλαγών μέχρι το 2027

Αυτό, τουλάχιστον, προβλέπει το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με τους ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης. Οι διεθνείς οργανισμοί εκτιμούν ότι το 2030 η χώρα μας θα πρέπει να τα αυξήσει κατά ενάμισι έτος, στα 63,5 για όσους έχουν 40 χρόνια ασφάλισης (πλήρης) και στα 68,5 για όσους έχουν 15 έτη ασφάλισης (πρόωρη).

Μάλιστα για τις γυναίκες, λόγω του μεγαλύτερου προσδόκιμου ζωής, υποδεικνύουν αύξηση του ορίου ηλικίας το 2030 κατά έναν μήνα περισσότερο, στα 63,6 και στα 68,6 έτη, αντίστοιχα. Το όλο θέμα προκαλεί αναστάτωση στους ασφαλισμένους και εκτιμάται ότι θα προκαλέσει έκρηξη των συνταξιοδοτήσεων.

Πάντως η κυβέρνηση αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αλλαγών μέχρι το 2027.

Μύθος: Αλλαγή κάθε χρόνο
Στη χώρα μας η νομοθεσία προβλέπει μηχανισμό αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης από το έτος 2021 και μετά, που θα προσαρμόζει την ηλικία συνταξιοδότησης ανάλογα με το προσδόκιμο ζωής κάθε τρία χρόνια, ανάλογα με το προσδόκιμο όριο ζωής το οποίο σήμερα λαμβάνει ως βάση τα 65 έτη.

Αλήθεια: Υπάρχουν δύο όρια
Για να μπορεί κάποιος να πάρει σύνταξη πρέπει να έχει τουλάχιστον 15 έτη ασφαλιστικών εισφορών και να είναι τουλάχιστον 62 ετών. Αν έχει 40 χρόνια εισφορών, η σύνταξη καταβάλλεται χωρίς καμία περικοπή. Στα 67 κάποιος που πληροί τις προϋποθέσει της 15ετίας συνταξιοδοτείται χωρίς περικοπής της εθνικής σύνταξης.

Αλήθεια: Απόφαση για αύξηση
Οι προσαρμογές του 2021 και του 2024 δεν έγιναν καθώς τα όρια ηλικίας αφενός είχαν ήδη αυξηθεί με το τέλος των μεταβατικών διατάξεων και από 1/1/2022 ισχύουν οι γενικοί κανόνες για πλήρη σύνταξη (στα 62 με 40 έτη και σύνταξη γήρατος στα 67 με τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης). Αφετέρου η αύξηση του προσδόκιμου ζωής αλλοιώθηκε από την πανδημία.

Μύθος: Πρόωρη χωρίς πέναλτι
Τη δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης, αλλά με «πέναλτι» έως 115 ευρώ τον μήνα, έχουν χιλιάδες ασφαλισμένοι. Πρόκειται για μια δυνατότητα που παρέχει ο νόμος σε ασφαλισμένους που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Μία στις τρεις συντάξεις εκτιμάται ότι είναι μειωμένη (πρόωρη).

Μύθος: Πλαφόν στην περικοπή
Η μείωση των 115 ευρώ τον μήνα επιβάλλεται στο ποσό της εθνικής σύνταξης και όχι της ανταποδοτικής, δηλαδή των εισφορών που κατέβαλλε ο κάθε ασφαλισμένος. Αυτό σημαίνει ότι η μείωση επιβάλλεται στα 345 ευρώ (εθνική σύνταξη για 15ετή ασφάλιση) ή στα 384 ευρώ (για τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης).

Αλήθεια: Ηδη υψηλότερα
Η Ελλάδα εκπλήρωσε τη δέσμευσή της για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης 15 χρόνια πριν από τη δέσμευση που είχε αναλάβει έναντι των δανειστών της και αυτό συνέβη το 2012 με τον νόμο Βρούτση. Η αρχική πρόβλεψη του 2010 για όριο στα 65 έτη για πλήρη και στα 60 έτη για μειωμένη σύνταξη επεκτάθηκε κατά μία διετία, το 2012.

Μύθος: Εχουμε χαμηλά όρια
Οι έλληνες συνταξιούχοι είναι οι γηραιότεροι στην Ευρώπη, με τη χώρα μας να κατέχει τη θλιβερή «πρωτιά» με τα μεγαλύτερα γενικά όρια συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών ανάμεσα σε όλες τις χώρες της ΕΕ, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος της ΗΔΙΚΑ ΑΕ «ΗΛΙΟΣ» (Ιανουάριος 2024) του υπουργείου Εργασίας.

Αλήθεια: Απαιτείται μελέτη
Η Εθνική Αναλογιστική Αρχή έστειλε μελέτη στον ευρωπαϊκό φορέα Ageiing Working Group (AWG) που παρακολουθεί τις αλλαγές στα συνταξιοδοτικά συστήματα όλων των ευρωπαϊκών κρατών και ανάλογα με τα ευρήματα (κυρίως δε με την εξέλιξη της συνταξιοδοτικής δαπάνης) προτείνει στις κυβερνήσεις τις ανάλογες παρεμβάσεις. Οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται από τα αρμόδια υπουργεία και την κυβέρνηση.

Μύθος: Πάνω από τα 70 έτη
Η μελέτη και οι διεθνείς οργανισμοί δείχνουν αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 1,5 έτος στα 63,5 από 62 που είναι σήμερα για πλήρη σύνταξη με 40 έτη ασφάλισης και στα 68 έτη και 5 μήνες από το 67ο έτος που είναι σήμερα για σύνταξη λόγω γήρατος με 15ετία. Αυτό, αν αποφασιστεί, θα γίνει στο διάστημα 2027-2030. Η αυστηρότερη πρόβλεψη κάνει λόγο για 2,5 έτη.







 

Δημοσιεύθηκε στις 24 April 2024 | 12:00 pm


Εορταστικό ωράριο : Ξεκινά την Παρασκευή - Ποιες ώρες θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

UNSPLASH 

Στις 25 Απριλίου ξεκινάει το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στην Αθήνα ενόψει των εορτών του Πάσχα.


Να σημειωθεί πως, τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά και την Κυριακή πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Το εορταστικό ωράριο Πάσχα 2024 στα καταστήματα

Πέμπτη 25/04/2024: 09.00 – 21.00
Παρασκευή 26/04/2024: 09.00 – 21.00
Σάββατο 27/04/2024: 09.00 – 18.00
Κυριακή των Βαΐων 28/04/2024: 11.00 – 18.00
Μεγάλη Δευτέρα 29/04/2024: 09.00 – 21.00
Μεγάλη Τρίτη 30/04/2024: 09.00 – 21.00
Μεγάλη Τετάρτη 01/05/2024: 09.00 – 21.00
Μεγάλη Πέμπτη 02/05/2024: 09.00 – 21.00
Μεγάλη Παρασκευή 03/05/2024: 13.00 – 19.00
Μεγάλο Σάββατο 04/05/2024: 09.00 – 15.00
Κυριακή του Πάσχα 05/05/2024: Αργία
Δευτέρα 06/05/2024: Αργία
Τρίτη 07/05/2024: Αργία (λόγω μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς).







 

Δημοσιεύθηκε στις 24 April 2024 | 11:00 am


Πάσχα 2024: Πού θα φτάσει φέτος η τιμή στο αρνί και το κατσίκι

eurokinissi 

«Αλμυρός» θα είναι και το φετινό Πάσχα ο οβελίας, η τιμή του οποίου στα κρεοπωλεία εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στα κρεοπωλεία στα 13-15 ευρώ το κιλό, αυξημένη κατά 1 ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο Newsbomb, η κτηνοτρόφος και γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, «Άγιος Γεώργιος», Μάγδα Κοντογιάννη: «Η αγορά είναι ανοιχτή. Ήδη έχουν γίνει εισαγωγές από άλλες χώρες νόμιμα. Το θέμα είναι να μην αποκτούν εντοπιότητα μετά από κάποιες ημέρες που μένουν στην χώρα μας. Μέχρι στιγμής τα συνοικιακά κρεοπωλεία έχουν αρκετά καλές τιμές. Πιστεύω ότι θα υπάρξει αυτάρκεια για τους καταναλωτές».
Και προσθέτει: «σε συνοικιακά κρεοπωλεία έχω δει ότι αυτές τις ημέρες οι τιμή πώλησης για το αρνί είναι στα 13 ευρώ το κιλό και για το κατσίκι στα 13,50 ευρώ το κιλό. Το Πάσχα αν και δεν μπορώ να κάνω εκτιμήσεις θεωρώ ότι οι τιμές θα κυμανθούν από 13 έως το πολύ 15 ευρώ το κιλό για τα τελευταία κομμάτια που πλέον θα έχουν γίνει ελάχιστα».

«Αν αγοράσει κάποιος ολόκληρο μπορεί να το βρει και 12 ευρώ»
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Newsbomb ο κ. Θεόδωρος Ρούσσος, πρόεδρος της Ένωσης Λιανοπωλητών Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Αθήνας-Αττικής «Οι Ταξιάρχες»: «Προς το παρόν πουλάμε περίπου στα 13 με 13,50 ευρώ το κιλό. Οι εκτιμήσεις για το Πάσχα αναφέρουν ότι ίσως τσιμπήσει 1 ευρώ και θα φτάσει στα 14,50 ευρώ. Προς το παρόν υπάρχουν αρνιά».
Και πρόσθεσε: «Οι τιμές είναι στα ίδια επίπεδα περίπου με πέρσι. Δεν μιλάμε για ολόκληρα. Αν αγοράσει κάποιος ολόκληρο μπορεί να το βρει και 12 ευρώ. Όσον αφορά τον καταναλωτή θα πρέπει να ξέρει ότι ότι γίνονται έλεγχοι συνεχώς., Ωστόσο το βασικό όπλο των καταναλωτών είναι η εμπιστοσύνη που έχει στον κρεοπώλη του».


Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με εκπροσώπους των παραγωγών υπολογίζεται ότι φέτος οι εξαγωγές που έγιναν το προηγούμενο διάστημα σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία λόγω του Πάσχα των Καθολικών ήταν κατά 20% αυξημένες σε σχέση με πέρυσι.

Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «Καλάθι του Πάσχα»
Από τις 24 Απριλίου έως και τις 4 Μαΐου τίθεται σε ισχύ το «Καλάθι του Πάσχα».

Στο «Καλάθι του Πάσχα» εντάσσονται τα εξής προϊόντα:

Αρνί
Κατσίκι
Τσουρέκι
Πασχαλινά σοκολατένια αυγά και αντίστοιχα προϊόντα
Υπενθυμίζεται ότι η λίστα με τα ήδη υπάρχοντα προϊόντα στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» έχει ως εξής:

  • Ρύζι
  • Ψωμί για τoστ
  • Ψωμί φραντζόλα (τυποποιημένο/συσκευασμένο)
  • Φρυγανιές
  • Μακαρόνια Νο 6
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Όσπρια (φακές)
  • Όσπρια (φασόλια)
  • Όσπρια (ρεβύθια)
  • Πάριζα
  • Γαλοπούλα (αλλαντικά)
  • Κατεψυγμένα ψάρια
  • Νωπό χοιρινό (συσκευασμένο ή μη)
  • Νωπό κοτόπουλο (συσκευασμένο ή μη)
  • Νωπό μοσχάρι (συσκευασμένο ή μη)
  • Γάλα φρέσκο πλήρες
  • Γάλα φρέσκο με χαμηλά λιπαρά
  • Γάλα υψηλής παστερίωσης (μακράς διάρκειας) πλήρες
  • Γάλα υψηλής παστερίωσης (μακράς διάρκειας) με χαμηλά λιπαρά
  • Γάλα εβαπορέ
  • Γιαούρτι από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις
  • Γιαούρτι από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις με χαμηλά λιπαρά
  • Τυρί φέτα
  • Λευκό τυρί
  • Τυρί γκούντα
  • Τυρί με χαμηλά λιπαρά
  • Χυμός τομάτας διατηρημένος
  • Αυγά (κλωβοστοιχίας και αχυρώνα)
  • Μαργαρίνες
  • Ελαιόλαδο
  • Ηλιέλαιο
  • Κατεψυγμένα λαχανικά (τουλάχιστον δύο από αρακάς, μπάμιες, φασολάκια)
  • Λευκή ζάχαρη
  • Γλυκαντικές ουσίες κατάλληλες για διαβητικούς
  • Προϊόντα βρώμης (τουλάχιστον ένα)
  • Κρέμα βρεφικής ηλικίας
  • Γάλα βρεφικής ηλικίας
  • Ελληνικός καφές
  • Στιγμιαίος καφές
  • Γαλλικός καφές
  • Χυμός πορτοκάλι
  • Απορρυπαντικά πλυντηρίου ρούχων (υγρά και σε σκόνη - όχι ταμπλέτες)
  • Απορρυπαντικά για σφουγγάρισμα και καθαρισμού επιφανειών - χλωρίνες
  • Απορρυπαντικά πιάτων για πλύσιμο στο χέρι
  • Χαρτί κουζίνας
  • Χαρτί υγείας
  • Οδοντόκρεμες
  • Σερβιέτες ή ταμπόν
  • Σαμπουάν
  • Σαπούνια σε στερεή κατάσταση
  • Πάνες ακράτειας
  • Πάνες για μωρά
  • Μωρομάντηλα
  • Σαμπουάν για μωρά
  • Τροφές για σκύλους
  • Τροφές για γάτες






 

Δημοσιεύθηκε στις 24 April 2024 | 10:00 am


Θα μπορούν να οπλοφορούν οι εκπαιδευτικοί στο Τενεσί


Το κοινοβούλιο του Τενεσί, πολιτείας του αμερικανικού Νότου, υιοθέτησε χθες Τρίτη πρόταση νόμου που προβλέπει ότι εκπαιδευτικοί, διευθυντές και άλλα μέλη του σχολικού προσωπικού θα έχουν το δικαίωμα να φέρουν ατομικό οπλισμό, έναν χρόνο ύστερα από σφαγή μέσα σε σχολείο (φωτογραφία, επάνω).

Σήμερα, περίπου δεκαπέντε αμερικανικές πολιτείες επιτρέπουν την οπλοφορία του σχολικού προσωπικού, κάτι πάντως που επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια των εκπαιδευτικών διευθύνσεων, με φόντο τον πολλαπλασιασμό των αιματηρών βίαιων επεισοδίων με τη χρήση όπλων μέσα σε σχολεία και πανεπιστήμια τα τελευταία χρόνια.

Ο νόμος, που υιοθετήθηκε χθες από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του Τενεσί, είχε εγκριθεί από την πολιτειακή Γερουσία νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Μένει να επικυρωθεί από τον κυβερνήτη της πολιτείας, τον Μπιλ Λι, ο οποίος έχει ήδη πει πως είναι «ανοικτός» στη συγκεκριμένη ιδέα.

Ο νόμος προβλέπει προϋποθέσεις: τα μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού τα οποία επιθυμούν να φέρουν οπλισμό πρέπει, μεταξύ άλλων, να περάσουν πρώτα 40 ώρες «βασικής εκπαίδευσης για την επιβολή της τάξης μέσα στα σχολεία».

Τον Μάρτιο του 2023, ένοπλος άνοιξε πυρ μέσα σε χριστιανικό πρωτοβάθμιο σχολείο της Νάσβιλ, σκοτώνοντας τρεις μαθητές, εννέα ετών, και τρία μέλη του προσωπικού, προτού πέσει νεκρός από τις σφαίρες της αστυνομίας.

Στο κοινοβούλιο του Τενεσί κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικάνοι, το κόμμα της δεξιάς στο οποίο ανήκουν οι πιο παθιασμένοι υπερασπιστές του δικαιώματος της οπλοφορίας.

Μικρά περιθώρια ελιγμών
Δυο δημοκρατικοί βουλευτές αποπέμφθηκαν πέρυσι από το σώμα επειδή συμμετείχαν σε διαδήλωση μέσα στη Βουλή με αίτημα αυστηρότερους ελέγχους στην οπλοκατοχή, μετά την τραγωδία στο σχολείο της Νάσβιλ.

Οι σφαγές μέσα σε αμερικανικά σχολεία είναι ανατριχιαστικά συχνές, όμως οι ομοσπονδιακές αρχές έχουν μικρά περιθώρια ελιγμών ως προς το ζήτημα αυτό: κάθε πολιτεία καταρτίζει δική της νομοθεσία.





 

Πηγή: ΑΠΕ


Δημοσιεύθηκε στις 24 April 2024 | 9:00 am


Αφρικανική σκόνη: Έβαλε κελεμπία και βγήκε στους δρόμους


Η αφρικανική σκόνη, ο Γρηγόρης Πετράκος που την αμφισβήτησε αλλά και ένας πιτσιρικάς στην Καλαμάτα που φόρεσε κελεμπία και βγήκε στους δρόμους έκλεψαν την παράσταση χθες Τρίτη (23/04/2024).

Η αλήθεια είναι ότι η χθεσινή ημέρα θα μείνει στην ιστορία ως μια από τις πιο σκονισμένες μέχρι στιγμής και θα μνημονεύεται κάθε χρόνο στα «σαν σήμερα». Ωστόσο, ο νεαρός που θα δείτε το σύντομο βίντεο να περπατά στους δρόμους της Καλαμάτας μέσα στην αφρικανική σκόνη, θα είναι και ένα από τα πρόσωπα της εβδομάδας.

Ακόμα και ο πιο μαθημένος κάτοικος της Σαχάρας δεν θα φανταζόταν ότι η άμμος μετακόμισε βόρεια, καλύπτοντας μεγάλο μέρος της ελληνικής επικράτειας και μετατρέποντας την χώρα μας σε… Λιβύη όπως έλεγαν πολλοί χρήστες των social media.

 
Δείτε το βίντεο

Ο νεαρός στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας ντύθηκε άραβας – έτσι κι αλλιώς δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τις απόκριες – και ήταν απόλυτα ταιριαστός με την… κίτρινη ατμόσφαιρα.






 

Δημοσιεύθηκε στις 24 April 2024 | 8:00 am


Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Τετάρτη 24 Απριλίου


Σήμερα, Τετάρτη 24 Απριλίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του 2024 τιμάται η μνήμη του του Αγίου Αχιλλέα Ιερομάρτυρος, του Αγίου Δούκα, των Πασικράτους και Βαλεντίωνος Μαρτύρων, της Οσίας Ελισάβετ της θαυματουργού και του Οσίου Θαυμαστού

Σήμερα, σύμφωνα με το εορτολόγιο, έχουν γιορτή οι:

Αχιλλέας, Αχιλλεύς, Αχίλλιος, Αχίλλειος
Δούκας, Δούκισσα, Δουκίτσα
Βαλεντίνη, Βαλεντίνα, Ντίνα
Ελισάβετ, Ελίζα, Λίζα, Ζέτα, Ζέττα, Έλλη, Βέτα, Μπέττυ, Ελισσάβετ
Θαυμαστός, Θαυμαστή


Οσία Ελισάβετ η Θαυματουργή
Σύμφωνα με το saint.gr, η Οσία Ελισάβετ καταγόταν από την Ηράκλεια της Θράκης και έζησε τον 5ο αιώνα μ.Χ. Οι γονείς της, Ευνομιανός και Ευφημία, ήταν ξακουστοί και ονομαστοί, φημισμένοι για τα πλούτη τους και περίφημοι για την αρετή τους. Κατοικούσαν κοντά στην Ηράκλεια, στον τόπο που από παλιά ονομαζόταν Θρακοκρήνη και αργότερα Αβυδηνοί. Ζούσαν με ευσέβεια έχοντας ως πρότυπο τον Ιώβ. Ποθώντας δε με πάθος να μιμηθούν την φιλοξενία του Αβραάμ, απλόχερα βοηθούσαν όλους, όσοι είχαν ανάγκες υλικές.

Όμως είχαν περάσει δεκαέξι χρόνια από τότε που νυμφεύθηκαν και ήταν ακόμη άτεκνοι. Γι' αυτό παρακαλούσαν αδιάκοπα τον Θεό να τους χαρίσει ένα παιδί, διάδοχο του γένους τους και κληρονόμο του πλούτου τους. Ο Κύριος, που ικανοποιεί τα αιτήματα των πιστών Του, άκουσε με ευμένεια τη δέησή τους και δεν παρέβλεψε την προσευχή τους.

Υπήρχε στον τόπο εκείνο ένα παλαιό έθιμο να συγκεντρώνονται οι Χριστιανοί στην μνήμη της Αγίας Μάρτυρος Γλυκερίας και να εορτάζουν μια ολόκληρη εβδομάδα. Τότε λοιπόν, βρέθηκαν εκεί μαζί με τους άλλους Χριστιανούς και οι γονείς της Οσίας. Έκαναν λιτανείες και ολονύκτιες δοξολογίες και επισκέπτονταν τους ναούς της πόλεως, που σε αυτούς φυλάσσονταν τα ιερά λείψανα των σαράντα Αγίων Γυναικών, του διακόνου Αμώς και πολλών άλλων Αγίων. Λιτάνευαν τότε και την πολυσέβαστη κάρα της Αγίας Γλυκερίας. Όμως κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, την οποία τελούσε ο Επίσκοπος της πόλεως Λέων, ο πατέρας της Ελισάβετ, Ευνομιανός, έβλεπε την αγία κάρα πότε να χαμογελά και πότε να λυπάται. Αυτό το θεώρησε ως σημείο της πίστεώς του στη Μάρτυρα και η ψυχή του γέμισε με χαρά και λύπη μαζί. Μαζί με την σύζυγό του ικέτευσαν την αθληφόρο Αγία, να λύσει τα δεσμά της στειρώσεώς τους και να τους χαρίσει ένα παιδί. Έτσι, όταν τους πήρε για λίγο ο ύπνος, ο Ευνομιανός είδε σε όνειρο την Αγία Γλυκερία, η οποία του είπε: «Γι' αυτό μου δημιουργείς κόπους, άνθρωπέ μου, και μου ζητάς αυτό που μόνο ο Θεός μπορεί να σου δώσει; Όμως, εάν στ' αλήθεια δίνεις τον λόγο σου πως θ' αποκτήσετε καρδιά και πνεύμα ταπεινό και πως ποτέ δεν θα καυχιέσαι σε βάρος των άλλων, ευχή κάνω να σου δώσει με τις πρεσβείες μου ο μεγαλόδωρος Κύριος, το γρηγορότερο, ένα κορίτσι. Αυτό θα το ονομάσεις Ελισάβετ, γιατί θα αναδειχθεί όμοια στην ψυχή με την μητέρα του Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτισθού».

Ο πατέρας της Οσίας συμφώνησε ότι θα κάνε αυτό που ζήτησε η Αγία Γλυκερία. Τότε εκείνη τον σφράγισε με το σημείο του Σταυρού και έφυγε. Η γυναίκα του συνέλαβε αμέσως και μετά από τη συμπλήρωση εννέα μηνών γέννησε κορίτσι.

Όταν η Ελισάβετ έγινε δώδεκα ετών, η μητέρα της έφυγε από την πρόσκαιρη ζωή. Μετά από τρία χρόνια έφυγε από την ζωή και ο πατέρας της. Η μακαρία Ελισάβετ απέμεινε ορφανή. Όμως αμέσως εμπιστεύθηκε τον εαυτό της στον Θεό και διακρίθηκε στη διακονία των φτωχών και των ελαχίστων αδελφών της. Χάρισε την περιουσία της στους φτωχούς και έτσι με τα χέρια τους την κατέθεσε στον Θεό, ενώ στους δούλους χάρισε την ελευθερία τους.

Έπειτα αναχώρησε για την Κωνσταντινούπολη. Έφθασε στη μονή του Μεγαλομάρτυρα Γεωργίου, που είχε το όνομα «Μικρός Λόφος» και που ηγουμένη εκεί ήταν κάποια θεία από τον πατέρα της. Στη μονή αυτή απαρνήθηκε τα εγκόσμια και τις βιοτικές μέριμνες και εκάρη μοναχή. Ζούσε με σκληραγωγία, νηστεία και άσκηση και περπατούσε ανυπόδητη. Το σώμα της ποτέ δεν δέχθηκε να το πλύνει με νερό. Το διατηρούσε όμως καθαρό λούζοντάς το καθημερινά με τις αστείρευτες πηγές των δακρύων της. Έτσι έφθασε στα ύψη της αγιότητας και ο Άγιος Θεός την αξίωσε του προορατικού χαρίσματος και αυτού της θαυματουργίας.

Δύο χρόνια αργότερα η ηγουμένη της μονής έφυγε από την παρούσα ζωή, αφού όρισε διάδοχό της την Οσία Ελισάβετ, την οποία εγκατέστησε ο Πατριάρχης Γεννάδιος Α' (458 - 471 μ.Χ.).

Η Οσία γέμιζε με φως αυτούς που με πίστη την πλησίαζαν. Κάποτε, την ώρα που ετελείτο η Θεία Λειτουργία στο ναό, είδε να αστράφτει ένα απερίγραπτο φως και το Πανάγιο Πνεύμα να κατέρχεται μετά τον Χερουβικό ύμνο μέσα στο Θυσιαστήριο και να καλύπτει τον ιερέα που στεκόταν μπροστά στην Αγία Τράπεζα. Η Οσία πλημμύρισε από θάμβος και έκπληξη. Όμως αυτό δεν το είπε σε κανένα, μέχρι που έφθασε ο καιρός της εκδημίας της στον Θεό. Όσο πλησίαζε η ώρα της, ο πόθος της - όπως έλεγε - να δει την πατρίδα της, περίσσευε. Ήλθε λοιπόν στην Ηράκλεια και προσκύνησε τους εκεί σεπτούς ναούς των Αγίων. Και εκεί, στο ναό της Θεοτόκου, είδε σε όραμα την Παναγία, που την υποδέχθηκε. Το πρόσωπο της Θεοτόκου το αναγνώρισε σε εικόνα, όταν έφθασε στο ναό του Ιερομάρτυρα Ρωμανού. Η φωνή της Παναχράντου την κάλεσε να επιστρέψει στο μοναστήρι της, γιατί ο καιρός της κοιμήσεώς της ήταν κοντά. Έτσι η Οσία Ελισάβετ, αφού επέστρεψε πίσω, κοιμήθηκε με ειρήνη. Το ιερό λείψανό της ενταφιάσθηκε στο ναό του Αγίου Γεωργίου, μένοντας ακέραιο και ανέπαφο.


 

Δημοσιεύθηκε στις 24 April 2024 | 7:00 am


Συντάξεις: Πόσο κερδίζουν 860.000 παλαιοί και νέοι συνταξιούχοι από τη μείωση της ΕΑΣ [πίνακες]


Οριστική πρέπει να θεωρείται η μείωση των κρατήσεων της ΕΑΣ στις κύριες συντάξεις, πέραν του σεναρίου κατάργησης της κράτησης από τις επικουρικές. Το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση για τις αλλαγές εντός του καλοκαιριού.

Τα αρμόδια στελέχη υπουργείου και ΕΦΚΑ εξετάζουν δύο σενάρια για τη μείωση της ΕΑΣ στις κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ.

Η πρόσθετη αύξηση συντάξεων από τα σενάρια που εξετάζονται μπορεί να ξεπεράσει και τα 50 ευρώ μηνιαίως, με κερδισμένους 360.000 νέους και πάνω από 500.000 παλαιούς συνταξιούχους.

Από τους νέους συνταξιούχους που καταβάλλουν ΕΑΣ, στην πρώτη κλίμακα, με συντάξεις από 1.400 ως 1.700 ευρώ, είναι περίπου 188.200 συνταξιούχοι με κράτηση 3%. Στη δεύτερη κλίμακα, με συντάξεις από 1.700 ως 2.000 ευρώ, είναι περίπου 80.240 συνταξιούχοι με κράτηση 6%. Στην τρίτη κλίμακα, με συντάξεις μεταξύ 2.000 και 2.300 ευρώ, είναι περίπου 41.400 συνταξιούχοι με κράτηση 7%, στην τέταρτη κλίμακα, με συντάξεις μεταξύ 2.300 και 2.600 ευρώ, είναι περίπου 23.000 συνταξιούχοι με κράτηση 9% και στις υπόλοιπες 4 κλίμακες, με συντάξεις από 2.600 ευρώ και άνω, βρίσκονται περίπου 33.300 συνταξιούχοι με κράτηση από 10% ως 14%.

Τα σενάρια που εξετάζονται προβλέπουν νέες κλίμακες, που μπορεί να είναι ως 4 αντί 8 που ισχύουν σήμερα. Η ΕΑΣ θα επιβάλλεται μετά τα 1.400 ευρώ, αλλά στη διαφορά του ποσού σύνταξης της κάθε κλίμακας.

Σήμερα ένας συνταξιούχος που παίρνει κύρια σύνταξη 1.600 ευρώ έχει κράτηση ΕΑΣ 3% σε όλη τη σύνταξη, δηλαδή έχει κράτηση 3% επί των 1.600 ευρώ και δίνει 48 ευρώ το μήνα για ΕΑΣ. Με το νέο σύστημα, η κράτηση θα πιάνει τα 200 ευρώ, δηλαδή το τμήμα σύνταξης από τα 1.400 ως τα 1.600 ευρώ, αλλά με διαφορετικό συντελεστή. Το αρχικό ποσοστό θα ξεκινά ενδεχομένως από το 15%, που σημαίνει κράτηση 30 ευρώ αντί 48 ευρώ που είναι σήμερα. Ο συνταξιούχος ωφελείται με έμμεση αύξηση κατά 18 ευρώ στη σύνταξή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επικρατέστερο σχέδιο είναι η ΕΑΣ με 3 ή 4 κλίμακες και με ποσοστά που θα ξεκινούν από 15% και θα καταλήγουν στο 25% ή στο 30%.

Στο σενάριο με 3 κλίμακες, οι κρατήσεις που εξετάζονται θα είναι περίπου με τα παρακάτω ποσοστά:
Κράτηση 15% στο τμήμα κύριας σύνταξης αθροίσματος κύριων συντάξεων από τα 1.400 ευρώ ως τις 2.000 ευρώ.
Κράτηση 20% στο τμήμα κύριας σύνταξης αθροίσματος κύριων συντάξεων από τις 2.000 ευρώ ως τις 2.500 ευρώ.
Κράτηση 25% στο τμήμα κύριας σύνταξης αθροίσματος κύριων συντάξεων από τις 2.500 ευρώ και άνω.

Με το σενάριο αυτό κερδίζουν περισσότερα οι συνταξιούχοι που παίρνουν από 1.420 ευρώ ως 2.200 ευρώ.

Η χρυσή τομή που αναζητά το υπουργείο Εργασίας είναι να μειωθούν οι κρατήσεις ώστε να έχουν πρόσθετη αύξηση οι συνταξιούχοι που τώρα θίγονται, χωρίς όμως να πέσουν δραματικά τα έσοδα από τη νέα ΕΑΣ.

Αυτή τη στιγμή τα έσοδα από τις κρατήσεις ΕΑΣ είναι περίπου στα 700 εκατ. ευρώ το χρόνο και με κάποια σενάρια που έχουν εξεταστεί πέφτουν στα 350 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι αναζητείται η μέση οδός ώστε οι αλλαγές να είναι μεν προς όφελος των συνταξιούχων, χωρίς όμως να υπάρξουν και δραματικές απώλειες στον κουμπαρά της ΕΑΣ (τον ΑΚΑΓΕ), που σκοπός του είναι να μαζεύει αποθεματικά για τις μελλοντικές συντάξεις. Ο κουμπαράς «ανοίχτηκε» το 2008 και αυτή τη στιγμή έχει μέσα περίπου 15 δισ. ευρώ για «ώρα ανάγκης» στις συντάξεις.

Αύξηση σύνταξης αλλά και προσωπικής διαφοράς στους παλαιούς

Η ΕΑΣ επιβάλλεται και σε περίπου 500.000 παλαιούς συνταξιούχους (πριν το νόμο Κατρούγκαλου), για τους οποίους υπάρχει προβληματισμός για το πώς θα γίνει μείωση της κράτησης, μια που οι συντάξεις τους έχουν επανυπολογιστεί με προσωπική διαφορά, και πώς θα φανεί το όφελος. Αυτό που έχει διαπιστωθεί είναι ότι αν μειωθεί η ΕΑΣ στις παλιές συντάξεις, η αύξηση που θα προκύψει θα περάσει στο ποσό της προσωπικής διαφοράς. Οι συνταξιούχοι θα δουν όφελος μεν με αύξηση της συνολικής τους σύνταξης, αλλά θα απομακρυνθεί το χρονοδιάγραμμα για το μηδενισμό της προσωπικής τους διαφοράς, επειδή θα μεγαλώσει το ποσό και θα χρειαστούν περισσότερα χρόνια μέχρι να την ισοφαρίσουν με τις ετήσιες αυξήσεις.

Οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις με τις νέες κλίμακες

Με βάση το σενάριο της νέας ΕΑΣ με 3 κλίμακες, οι συνταξιούχοι θα έχουν όφελος ως εξής:

*Συνταξιούχος με μικτή σύνταξη 1.655 ευρώ ως το 2023 είχε ΕΑΣ 3% και πλήρωνε 50 ευρώ. Με την αύξηση 3% από 1ης/1/2024 η σύνταξη ανέβηκε στα 1.705 ευρώ και η ΕΑΣ πήγε στο 6% με κράτηση 102 ευρώ. Με το νέο σχέδιο, η ΕΑΣ θα επιβάλλεται στη διαφορά σύνταξης από τα 1.400 ευρώ ως τα 1.705 ευρώ, δηλαδή στα 305 ευρώ με συντελεστή 15% και θα πληρώνει 46 ευρώ. Ο συνταξιούχος θα ωφεληθεί με αύξηση κατά 53 ευρώ το μήνα λόγω μείωσης της ΕΑΣ.

*Συνταξιούχος με μικτή σύνταξη 1.400 ευρώ ως το 2023 δεν πλήρωνε ΕΑΣ. Με την αύξηση 3% από 1ης/1/2024 η σύνταξη ανέβηκε στα 1.442 ευρώ και έχει ΕΑΣ 3%, δηλαδή η αύξηση που πήρε μηδενίστηκε και καταλήγει να παίρνει τα ίδια με πριν (1.316 ευρώ προ φόρου). Με το νέο σχέδιο, η κράτηση ΕΑΣ θα επιβάλλεται στο τμήμα σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.400 ευρώ, δηλαδή στα 42 ευρώ με συντελεστή 15% και θα πληρώνει ΕΑΣ 6 ευρώ. Ο συνταξιούχος θα ωφεληθεί με αύξηση κατά 34 ευρώ το μήνα λόγω μείωσης της ΕΑΣ.

*Συνταξιούχος με μικτή σύνταξη 2.240 ευρώ ως το 2023 είχε ΕΑΣ 7% και πλήρωνε 157 ευρώ, ενώ μετά και την κράτηση ασθένειας και πριν το φόρο τού έμεναν 1.958 ευρώ. Με την αύξηση 3% από 1ης/1/2024 η σύνταξη ανέβηκε στις 2.307 ευρώ και η ΕΑΣ πήγε στο 9% με 208 ευρώ. Με το νέο σχέδιο, η ΕΑΣ θα επιβάλλεται στη διαφορά σύνταξης από τα 1.400 ευρώ ως τις 2.307 ευρώ, δηλαδή στα 907 ευρώ με συντελεστή 15% για τα πρώτα 600 ευρώ και 20% για τα επόμενα 307 ευρώ (90 ευρώ για τα 600 ευρώ και 61,4 ευρώ για τα επόμενα 307 ευρώ), οπότε συνολικά θα πληρώνει 151 ευρώ. Ο συνταξιούχος κερδίζει αύξηση κατά 53 ευρώ το μήνα λόγω μείωσης της ΕΑΣ.

Πώς η ΕΑΣ κόβει τις αυξήσεις από τις συντάξεις;

Η μείωση της ΕΑΣ είναι επιβεβλημένη όχι μόνο γιατί κόβει τις αυξήσεις, αλλά επειδή, σε πολλές περιπτώσεις, οι συνταξιούχοι παίρνουν λιγότερα από αυτά που είχαν πριν την αύξηση εξαιτίας της ΕΑΣ. Για παράδειγμα, συνταξιούχος με 1.695 ευρώ μικτά το 2023 είχε ΕΑΣ 3% και κράτηση 50,85 ευρώ. Η σύνταξή του μετά την ΕΑΣ ήταν 1.644,15 ευρώ. Με την αύξηση κατά 3% για το 2024 (στα μικτά) η σύνταξη ανέβηκε στα 1.745,85 ευρώ, ενώ η ΕΑΣ διπλασιάστηκε στο 6%, και η κράτηση έγινε 104,75 ευρώ! Με τη νέα κράτηση εξαφανίζεται όλη η αύξηση και η σύνταξη από τα 1.745,85 ευρώ μειώνεται στα 1.641,09 ευρώ! Ο συνταξιούχος δηλαδή παίρνει λιγότερα από όσα είχε πριν την αύξηση, γιατί πέρασε σε νέα κλίμακα και η ΕΑΣ από το 3% πήγε στο 6%.

ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ

Οι παλαιοί συνταξιούχοι που μηδένισαν την προσωπική διαφορά βγαίνουν κερδισμένοι από τις αλλαγές της ΕΑΣ, καθώς, εφόσον η σύνταξή τους είναι πάνω από 1.400 ευρώ, θα δουν νέα αύξηση με μείωση της κράτησης για την ΕΑΣ.

ΧΑΜΕΝΟΙ

Οι συνταξιούχοι που έχουν τις μεγαλύτερες κρατήσεις λόγω υψηλής σύναξης θα πληρώνουν και πάλι περισσότερα παρά τη μείωση της ΕΑΣ. Ισως θα έπρεπε να εξεταστεί μια εδική κλίμακα για να έχουν μεγαλύτερο όφελος, μια που οι κρατήσεις τους για την ΕΑΣ είναι πιο πάνω κάθε μήνα και από το ποσό της εθνικής σύναξης των 426,17 ευρώ.

Η ΕΑΣ που πληρώνουν οι νέοι συνταξιούχοι μετά τον Μάιο του 2016

ΜΙΚΤΟ ΠΟΣΟ ΚΥΡΙΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ (€)ΠΛΗΘΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝΑΝΩΤΑΤΟ ΠΟΣΟ ΕΑΣ (€)
1.400-1.700188.18051
1.700-2.00080.244120
2.000-2.30041.362161
2.300-2.60022.830234
2.600-2.90013.447290
2.900-3.2007.492384
3.200-3.5004.641455
3.500 και άνω7.758490 και άνω

Οι νέες κλίμακες ΕΑΣ (σενάριο)

Ποσοστό κράτησηςΠοσό κλίμακας (€)Τμήμα σύνταξης για κράτηση ΕΑΣ (€)Ανώτατο ποσό κράτησης (€)
15%1.400-2.00060090
20%2.000-2.500500100
25%2.500 και άνω500 και άνω125

ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΕ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΑΣ

  1. Συντάξεις από 1.411 ως 1.751 ευρώ
Σύνταξη από 1ης/1/2024 με αύξηση 3% (μικτά)ΕΑΣ 2024Σύνταξη προ φόρουΝέα ΕΑΣΝέα σύνταξη προ φόρουΑύξηση σύνταξης λόγω μείωσης ΕΑΣ
1.411111.31621.3259
1.427271.31641.33721
1.442421.31661.35034
1.457441.32991.36233
1.473441.343111.37431
1.488451.357131.38730
1.504451.371161.39928
1.535461.399201.42424
1.581471.442271.46119
1.7051021.506461.55953
1.7201031.520481.57252
1.7361041.534501.58451
1.7511051.547531.59649
  1. Συντάξεις από 1.766 ως 2.060 ευρώ
Σύνταξη από 1ης/1/2024 με αύξηση 3% (μικτά)ΕΑΣ 2024Σύνταξη 2024 προ φόρουΝέα ΕΑΣΣύνταξη 1η/1/2024 προ φόρουΑύξηση σύνταξης λόγω μείωσης ΕΑΣ
1.7661061.561551.60948
1.7821071.574571.62147
1.7971081.588601.63345
1.8131091.602621.64644
1.8281101.615641.65843
1.8441111.629671.67141
1.8591121.643691.68340
1.8751121.656711.69539
1.8901131.670741.70838
1.9061141.684761.72036
1.9981201.766901.79428
2.0601441.8011021.84140
  1. Συντάξεις από 2.075 ως 3.651 ευρώ (*)
Σύνταξη από 1ης/1/2024 με αύξηση 3% (μικτά)ΕΑΣ 2024Σύνταξη 2024 προ φόρουΝέα ΕΑΣΣύνταξη 1η/1/2024 προ φόρουΑύξηση σύνταξης λόγω μείωσης ΕΑΣ
2.0751451.8141051.85238
2.3072081.9741512.02653
2.5702312.1982072.22122
2.6632662.2532312.28633
3.0643682.5353312.56934
3.2344202.6453742.68944
3.3424352.7334012.76532
3.3894412.7714122.79827
3.4044432.7844162.80925
3.6515112.9524782.98331
(*) Για συντάξεις πάνω από τις 3.500 ευρώ θα υπάρχει πλαφόν κρατήσεων ΕΑΣ, ώστε σε κάθε περίπτωση οι συνταξιούχοι να έχουν αύξηση στο καταβαλλόμενο ποσό.










 

Δημοσιεύθηκε στις 24 April 2024 | 6:34 am


Καιρός σήμερα: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με λίγες τοπικές βροχές και σταδιακή υποχώρηση της αφρικανικής σκόνης

eurokinissi 

Στα δυτικά και τα βόρεια ηπειρωτικά προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με λίγες τοπικές βροχές. Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα βορειοδυτικά τις πρώτες πρωινές ώρες και εκ νέου τις νυχτερινές.

Τοπικά περιορισμένη ορατότητα προβλέπεται στα ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες. Η μεταφορά αφρικανικής σκόνης που επηρεάζει τη χώρα μας βαθμιαία από το πρωί θα αρχίσει να μειώνεται. Επισημαίνεται όμως ότι αξιόλογη μείωση των συγκεντρώσεων προβλέπεται από το μεσημέρι και μετά οπότε και θα περιοριστεί στα ανατολικά.

Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πυκνότερες. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Στην ανατολική νησιωτική χώρα θα πνέουν αρχικά νοτιοανατολικοί 7 με 8, όμως γρήγορα θα εξασθενήσουν και θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς 3 με 5 και στα νότια 6 τοπικά έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα δυτικά.

Αναλυτική πρόγνωση της ΕΜΥ

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 22 βαθμούς Κελσίου

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Δυτική Μακεδονία πρόσκαιρα αυξημένες νεφώσεις με βροχές και πιθανόν μεμονωμένους όμβρους στα ορεινά έως τις πρωινές ώρες και σταδιακή βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Από το βράδυ εκ νέου στα δυτικά ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 και στα ανατολικά πρόσκαιρα το πρωί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες στα ηπειρωτικά με πιθανότητα τοπικών όμβρων κυρίως στα ορεινά και τις πρώτες πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες στα βορειοδυτικά. Από το βράδυ και από τα δυτικά οι νεφώσεις εκ νέου θα αυξηθούν και τη νύχτα στα βορειοδυτικά θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ πρόσκαιρα το πρωί στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Το βράδυ στα βόρεια θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές.
Άνεμοι: Δυτικών διευθύνσεων 4 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ με εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Δυτικών διευθύνσεων 4 με 6 μποφόρ και πρόσκαιρα στα ανατολικά το πρωί νοτιοανατολικοί 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 7 και στα Δωδεκάνησα τοπικά 8 μποφόρ, γρήγορα όμως θα εξασθενήσουν σε 4 με 6 μποφόρ και τοπικά στα νοτιότερα τμήματα των Δωδεκανήσων έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 22 και στα νότια έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές με πιθανότητα τοπικών όμβρων το μεσημέρι-απόγευμα στα ορεινά.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ, πρόσκαιρα μέχρι το μεσημέρι στις Σποράδες νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 20 βαθμούς Κελσίου.










 

Δημοσιεύθηκε στις 24 April 2024 | 6:26 am


Συντάξεις : Μπαίνουν σήμερα τα πρώτα χρήματα στους λογαριασμούς των συνταξιούχων

eurokinissi 

Αν και οι πληρωμές των των συντάξεων του Μαΐου 2024 ξεκινούν επισήμως την Πέμπτη 25 Απριλίου, οι συνταξιούχοι θα δουν τα λεφτά στους λογαριασμούς τους από το απόγευμα της προηγούμενης εργάσιμης μέρας, δηλαδή, από το απόγευμα της Τετάρτης.

Ανακοίνωση από τον ΕΦΚΑ αναφέρει πως οι ημερομηνίες πληρωμής ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ μισθωτών και μη μισθωτών.

Αλλαγές στις ημερομηνίες από τις συντάξεις Οκτωβρίου - Τι ορίζει ο Νόμος

Η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ανακοίνωσε ότι, επειδή εκλείπουν πλέον οι λόγοι (covid-19) για την - κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 34 του ν. 4611/2019 - πληρωμή των μηνιαίων συντάξεων του φορέα σε τρεις αντί δύο ημέρες, από τις συντάξεις μηνός Οκτωβρίου 2023 και εφεξής οι ημερομηνίες πληρωμής διαμορφώνονται διαφορετικά.

Σύμφωνα με το Νόμο 4611/2019 (ΦΕΚ Τεύχος A 73/17.05.2019)

Άρθρο 34

Ημερομηνίες καταβολής μηνιαίων κύριων συντάξεων ΕΦΚΑ

1. Ως ημερομηνία καταβολής των μηναίων κύριων συντάξεων του ΕΦΚΑ ορίζεται:

α) Για τους μισθωτούς η προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα

β) Για τους μη μισθωτούς η τέταρτη τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα

2. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις οι ημερομηνίες της παραγράφου 1 δύναται να διαφοροποιούνται μετά από αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ και έγκριση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Μια εργάσιμη πριν τα λεφτά στους λογαριασμούς
Να σημειωθεί πως οι συνταξιούχοι θα δουν τα λεφτά στους λογαριασμούς τους από το απόγευμα της προηγούμενης εργάσιμης μέρας.

Συντάξεις Μαΐου 2024 - Μη μισθωτοί
Οι πληρωμές των κύριων και των επικουρικών συντάξεων του e-ΕΦΚΑ μηνός Μαΐου 2024 θα διενεργηθούν για 2.388.469 μη μισθωτούς την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024.

Συγκεκριμένα:

Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
Οι συντάξεις ΕΦΚΑ για όσους είναι συνταξιούχοι (Μισθωτοί & Μη Μισθωτοί) από 1.1.2017 και έπειτα (ν.4387/2016) θα καταβληθούν την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
Οι Επικουρικές Συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (μη μισθωτών και μισθωτών) θα καταβληθούν την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Συντάξεις Μαΐου 2024 - Μισθωτοί
Οι πληρωμές των κύριων και των επικουρικών συντάξεων του e-ΕΦΚΑ μηνός Μαΐου 2024 θα διενεργηθούν για τους μισθωτούς τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

Το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ θα καταβάλλουν τις συντάξεις τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις κύριες και επικουρικές συντάξεις τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
Το ΕΤΑΠ - ΜΜΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
Το ΕΤΑΤ θα καταβάλλει τις συντάξεις τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
 Λοιποί εντασσόμενοι (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ) θα καταβάλλουν τις συντάξεις τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
Η ΔΕΗ θα καταβάλλει τις συντάξεις τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
Ο ΟΤΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
Οι Επικουρικές Συντάξεις του Δημοσίου θα καταβληθούν τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Τρίτη 30 Απριλίου 2024







 

Δημοσιεύθηκε στις 24 April 2024 | 5:50 am


Ηλεκτρικές συσκευές: Ιστορική απόφαση από το ευρωκοινοβούλιο για το "δικαίωμα στην επισκευή"

eurokinissi 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε το πράσινο φως για το «δικαίωμα στην επισκευή», αναφέρει το γερμανικό zdf. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, 584 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του νόμου, υπήρξαν τρεις ψήφοι κατά και 14 αποχές. Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο των 27 κρατών μελών πρέπει ακόμη να εγκρίνει επίσημα τον νόμο.

Ποιο είναι το νέο «δικαίωμα επισκευής»;
Στην ΕΕ, οι πελάτες θα έχουν στο μέλλον το δικαίωμα να επισκευάζουν ορισμένες συσκευές. Κατ' αρχήν, θα πρέπει να προσφέρεται μια επιλογή επισκευής, εφόσον το προϊόν μπορεί ακόμα να επισκευαστεί. Συγκεκριμένα, αφορά πρωτίστως οικιακές συσκευές και προϊόντα καθημερινής χρήσης όπως κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρικές σκούπες, πλυντήρια ρούχων και πλυντήρια πιάτων.

Ο νόμος καλύπτει αγαθά για τα οποία η ΕΕ έχει ήδη θέσει απαιτήσεις επισκευασιμότητας σε άλλα νομικά κείμενα. Συνεπώς, ο κατάλογος των προϊόντων που επηρεάζονται ενδέχεται να επεκταθεί στο μέλλον.

Περίπου 75 εκατομμύρια τόνοι ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών απορριμμάτων παράγονται παγκοσμίως κάθε χρόνο. Μόνο το 17% απορρίπτεται ή ανακυκλώνεται σωστά.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι κατασκευαστές πρέπει επίσης να παρέχουν πληροφορίες για να διευκολύνουν τις επισκευές για ανεξάρτητα συνεργεία. Επιπλέον, οι ανεξάρτητες υπηρεσίες επισκευής δεν θα πρέπει πλέον να εμποδίζονται από την εγκατάσταση μεταχειρισμένων ανταλλακτικών.

Υπάρχει εγγύηση για τα επισκευασμένα προϊόντα;
Ναι, θα πρέπει να εισαχθεί μια εγγύηση που θα ισχύει για ένα έτος μετά την επισκευή. Αυτό έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι οι καταναλωτές μπορούν να εμπιστεύονται ότι μια επισκευή αξίζει τον κόπο.

Τι επιπτώσεις έχει το έργο στο περιβάλλον;
Όταν η Επιτροπή της ΕΕ παρουσίασε την πρότασή της για την εφαρμογή των νέων απαιτήσεων, υπολόγισε ότι 18,5 εκατομμύρια τόνοι εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και 1,8 εκατομμύρια τόνοι πόρων θα εξοικονομούνταν σε διάστημα 15 ετών και ότι θα δημιουργηθούν τρία εκατομμύρια τόνοι λιγότερα απόβλητα. Εάν αυτό αληθεύει, οι νέοι κανόνες θα έχουν θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον καθώς λιγότερα προϊόντα θα πετιούνται λόγω μικρών ελαττωμάτων.

Πώς χρηματοδοτούνται επίσης οι επισκευές;
Κάθε κράτος της ΕΕ πρέπει να θεσπίσει τουλάχιστον ένα μέτρο για την προώθηση των επισκευών. Αυτή η απαίτηση μπορεί να εκπληρωθεί, για παράδειγμα, μέσω κουπονιών επισκευής μέσω των οποίων το κράτος συνεισφέρει στο κόστος μιας επισκευής. Αυτό καθιστά τις επισκευές φθηνότερες για τους καταναλωτές. Είναι επίσης κατανοητό να παρέχεται χώρος για ενημερωτικές εκστρατείες ή πρωτοβουλίες επισκευής.

Ποια περαιτέρω βήματα χρειάζονται;
Μετά την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μόνο τα κράτη της ΕΕ πρέπει να δώσουν την τελική συγκατάθεσή τους. Αυτό είναι συνήθως μια απλή τυπική διαδικασία, καθώς κατά τη διαπραγμάτευση των νέων κανόνων συμμετείχαν διαπραγματευτές από κράτη της ΕΕ.

Μόλις συμφωνήσουν όλα τα θεσμικά όργανα, το νομικό κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Οι απαιτήσεις πρέπει στη συνέχεια να ενσωματωθούν στο εθνικό δίκαιο εντός δύο ετών.









 

Δημοσιεύθηκε στις 24 April 2024 | 12:00 am


Eπίδομα ανεργίας: Θα μειώνεται όσο περνάει ο καιρός - Τα νέα δεδομένα

INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ένα βήμα πιο κοντά στην επικείμενη αλλαγή της δομής του επιδόματος ανεργίας βρίσκεται η ΔΥΠΑ, καθώς ολοκληρώνεται η πρώτη φάση για τη δημιουργία του προσχεδίου.

Για την αναπροσαρμογή του επιδόματος ανεργίας, σε πιλοτικό επίπεδο, η ΔΥΠΑ έχει εξασφαλίσει πόρους άνω των 100 εκατ. ευρώ μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, κάτι που αναμένεται να φέρει ριζικές αλλαγές όταν υλοποιηθεί, παρότι βρίσκεται ακόμα σε στάδιο συζητήσεων και προεργασιών.
Τι ισχύει τώρα


Αυτήν τη στιγμή, στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από τις εισφορές, οι οποίες έχουν καταβληθεί, το επίδομα ανεργίας είναι σταθερό σε όλη τη χρονική διάρκεια, στην οποία καταβάλλεται.


Αυτό το οποίο εξετάζεται, αλλά ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί, είναι:αρχικά, το επίδομα ανεργίας να ξεκινάει από υψηλότερο ύψος, ανάλογο με τον μισθό και την προϋπηρεσία του νέου ανέργου
ενώ στη συνέχεια, καθώς περνάει ο χρόνος, να μειώνεται, ώστε να δίνει κίνητρο σε αυτόν που λαμβάνει το επίδομα, να βρει δουλειά, όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Το βασικό σενάριο «αύξησης»

Όπως έχει αναφέρει σχετικά ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, το σενάριο που εξετάζεται, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, είναι πως θα μπορούσε το επίδομα να είναι υψηλότερο κατά τους πρώτους μήνες παροχής, ώστε να μην είναι τόσο απότομη η μείωση εισοδήματος, καθώς αυτή τη στιγμή το επίδομα ανέρχεται στο 55% του βασικού ημερομισθίου.


Τα έτη εργασίας, τα ένσημα και οι εισφορές, είναι μερικά από τα κριτήρια που θα κρίνουν ποιοι νέοι άνεργοι θα δικαιούνται το υψηλότερο επίδομα, αλλά και το ακριβές ποσό αυτού.

Αυτό σημαίνει πως αναμένεται να δημιουργηθούν «κλίμακες» στο επίδομα, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι ισόποσο για όλους τους ανέργους ανεξάρτητα από τα χρόνια εργασίας και τις εισφορές που έχουν καταβάλει.


Σύμφωνα με τον κ. Πρωτοψάλτη, εξετάζεται η αύξηση του επιδόματος ανεργίας κατά τους πρώτους μήνες της καταβολής, πιο κοντά στον βασικό μισθό, και να αποκλιμακώνεται σταδιακά, με τον διοικητή της ΔΥΠΑ να τονίζει πως δεν εξετάζεται η μείωση του επιδόματος.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Επιτροπή Πισσαρίδη έχει προτείνει τον ανασχεδιασμό του επιδόματος ανεργίας, ώστε να λειτουργεί και ως κίνητρο για την γρήγορη επάνοδο των ανέργων στην αγορά εργασίας.cnn.gr

Δημοσιεύθηκε στις 21 April 2024 | 7:53 am


«My coast»: Η ψηφιακή εφαρμογή καταγγελιών για τις παραλίες


Μέσα από την ψηφιακή εφαρμογή «MyCoast» θα μπορούν οι πολίτες να υποβάλουν άμεσα καταγγελίες για υπέρβαση των παραχωρήσεων ή για αυθαίρετη κατάληψη παραλίας.

Συγκεκριμένα, δημιουργείται Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα, το «Μητρώο Συμβάσεων Παραχώρησης Απλής Χρήσης Αιγιαλού και Παραλίας», το οποίο θα υποστηρίζει τη διενέργεια των δημοπρασιών, την παρακολούθηση της συμμόρφωσης των παραχωρησιούχων με τους όρους των συμβάσεων παραχώρησης, καθώς και την υποβολή καταγγελιών από την πλευρά των πολιτών μέσω της ψηφιακής εφαρμογής «MyCoast».
Το νέο app «MyCoast»


Η εφαρμογή «MyCoast» θα διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.


Ανοίγοντας την εφαρμογή, ο πολίτης θα πρέπει να εντοπίσει την περιοχή ενδιαφέροντος είτε με αναζήτηση στο χάρτη της εφαρμογής είτε «σκανάροντας» το QR code της παραχώρησης, που θα είναι αναρτημένος υποχρεωτικά σε πινακίδα στην παραλία.

Μόλις γίνει ο εντοπισμός της περιοχής θα εμφανίζεται στην οθόνη του κινητού το πολύγωνο της παραχώρησης και τα στοιχεία της (τοποθεσία, έναρξη – λήξη, χρήση, εμβαδόν).

Αν ο πολίτης διαπιστώσει αυθαίρετη κατάληψη έκτασης ή και παρακώλυση ελεύθερης πρόσβασης, μπορεί να υποβάλει τις προαναφερόμενες καταγγελίες μέσω της εφαρμογής, επιλέγοντας τη συγκεκριμένη παραχώρηση ή το συγκεκριμένο σημείο στο χάρτη, εάν δεν υπάρχει ενεργή παραχώρηση.

Ο χρήστης προσδιορίζει τον λόγο της καταγγελίας, εισάγει μια συνοπτική περιγραφή του προβλήματος και επιλέγει εάν η καταγγελία θα υποβληθεί ανώνυμα ή επώνυμα. Στην τελευταία περίπτωση, απαιτείται η σύνδεσή του με προσωπικούς κωδικούς taxisnet για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.


Σημειώνεται ότι μία μόνο καταγγελία, ανά τύπο καταγγελίας, μπορεί να υποβληθεί την ίδια ημέρα από την ίδια συσκευή και για την ίδια παραχώρηση, καθώς και ότι η καταγγελία μπορεί να υποβληθεί από κινητή συσκευή που βρίσκεται κοντά στο σημείο της εν λόγω παραχώρησης.

Αν δεν είναι δυνατή η υποβολή καταγγελίας μέσω της εφαρμογής, οι καταγγελίες γίνονται με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο ενώπιον οποιασδήποτε δημόσιας αρχής, η οποία υποχρεούται να την διαβιβάσει αυθημερόν στην αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία.


Οι Κτηματικές Υπηρεσίες μπορούν να εξετάζουν τις καταγγελίες αφού τις κατηγοριοποιήσουν αναλόγως του πλήθους τους ανά θέση, της βαρύτητας της φερόμενης παραβίασης των όρων της παραχώρησης, του ορισμένου ή αόριστου περιεχομένου τους ή του επώνυμου ή ανώνυμου χαρακτήρα τους.

Παράλληλα, το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα περιλαμβάνει τα εξής:Δημοπρασίες

Στο υποσύστημα για τις δημοπρασίες, οι ενδιαφερόμενοι θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, προκειμένου να υποβάλουν την προσφορά τους για την παραχώρηση για την οποία ενδιαφέρονται.Συμμόρφωση παραχωρησιούχων

Στο υποσύστημα για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης των παραχωρησιούχων με τους όρους των συμβάσεων παραχώρησης θα καταχωρούνται οι συμβάσεις παραχώρησης, οι αυτοψίες των υπηρεσιών και τα αποτελέσματά τους, καθώς και οι καταγγελίες των πολιτών (λόγος καταγγελίας, στοιχεία επικοινωνίας με τον πολίτη).

Μεταξύ άλλων θα καταχωρούνται η τοποθεσία, η έναρξη και η λήξη της παραχώρησης, η διάρκεια, η χρήση, το εμβαδόν της παραχώρησης, το μίσθωμα (συνολικά και ανά τ.μ.), η επωνυμία και ο ΑΦΜ του μισθωτή, τα στοιχεία της δημοπρασίας.

Σημειώνεται ότι πρόσβαση στα στοιχεία της παραχώρησης θα έχουν και οι ενδιαφερόμενοι πολίτες αφού συνδεθούν με προσωπικούς κωδικούς Taxisnet, στο βαθμό που αυτό είναι απαραίτητο για να πληροφορούνται τα στοιχεία των συμβάσεων παραχώρησης.

Αξίζει να σημειωθεί πως με τις Υπουργικές Αποφάσεις που υπογράφηκαν στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για τη δημόσια περιουσία στις παραθαλάσσιες περιοχές:Προβλέπεται η νέα διαδικασία διεξαγωγής ηλεκτρονικών δημοπρασιών από τις Κτηματικές Υπηρεσίες για την παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας, με τιμή εκκίνησης που προσδιορίζεται αντικειμενικά.
Προσδιορίζονται αναλυτικά οι υποχρεώσεις των παραχωρησιούχων για την εξυπηρέτηση των πολιτών, την ασφάλεια της παραλίας και τη διασφάλιση της προσβασιμότητας.
Θεσπίζονται αυστηρές ποινές για τους παραβάτες, ειδικά στις περιπτώσεις παρεμπόδισης της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα.cnn.gr

Δημοσιεύθηκε στις 21 April 2024 | 7:00 am


Εξαήμερη εργασία: Έρχονται αλλαγές από την 1η Ιουλίου – Ποιους αφορά και πότε απαγορεύεται


Από την 1η Ιουλίου 2024 χιλιάδες εργαζόμενοι αναμένεται να μπουν σε καθεστώς εξαήμερης εργασίας
Σύμφωνα με πληροφορίες, το καθεστώς της εξαήμερης εργασίας που θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου θα αφορά το δημόσιο, τη ΔΕΚΟ, τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις, τους οργανισμούς και τις εκμεταλλεύσεις συνεχούς λειτουργίας που εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας. Οι εργοδότες θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν από τους εργαζόμενούς τους να δουλέψουν και την 6η ημέρα και να έχουν προσαύξηση 40% στο ημερομίσθιο τους.
Η εξαήμερη εργασία

Η εξαήμερη εργασία καθίσταται επιτρεπτή υπό τους παρακάτω όρους:

Είναι υποχρεωτική η προδήλωση της 6ης ημέρας της εβδομάδας στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.
Θα πρέπει να δηλώνεται η 6η ημέρα της εβδομάδας αλλά και να αποδεικνύεται αυτό ενώπιον της Επιθεώρησης Εργασίας του αιφνίδιου και εξαιρετικού φόρτου εργασίας για τις επιχειρήσεις μη συνεχούς λειτουργίας
Δεν δίνεται η δυνατότητα υπέρβασης των 8 ωρών ημερησίως και απαγορεύεται η υπερεργασία και η υπερωρία.
Θα πρέπει να είναι προσαυξημένο κατά 40%το ημερομίσθιο για την 6η ημέρα απασχόλησης.
Πού απαγορεύεται το καθεστώς εξαήμερης εργασίας

Ωστόσο το καθεστώς της εξαήμερης εργασίας έχει και απαγορεύσεις. Δηλαδή: Δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 8 ώρες η απασχόληση των εργαζομένων, κατά την πρόσθετη ημέρα και δεν θα επιτρέπεται η πραγματοποίηση υπερεργασίας και υπερωριακής απασχόλησης. Εάν όμως οι επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις έχουν νυχτερινές βάρδιες πενθημέρου (00:00-06:00), τότε δεν θα επιτρέπεται επ’ ουδενί η απασχόλησή τους 6η μέρα κατά τη νυχτερινή βάρδια.
Τι ισχύει σήμερα

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία η εξαήμερη απασχόληση εφαρμόζεται κυρίως σε κλαδικές συμβάσεις των εργαζομένων του επισιτισμού και του τουρισμού. Δηλαδή εάν οι μισθωτοί εργαζόμενοι του επισιτισμού δουλέψουν σε ημέρες ανάπαυσής τους, τότε θα πάρουν μια επιπλέον αποζημίωση που θα είναι ίση με ένα ημερομίσθιο για κάθε ημέρα ανάπαυσης που εργάστηκαν. Το ημερομίσθιο αυτό θα είναι προσαυξημένο κατά 75% εάν η απασχόληση του εργαζόμενου αυτού σε ημέρα ανάπαυσης λάβει χώρα καθ’ ημέραν Κυριακή ή σε ημέρα θεσμοθετημένης από την εργατική νομοθεσία αργίας.

Σύμφωνα με την 14.02.1984 ΕΓΣΣΕ, η εβδομαδιαία διάρκεια της εργασίας ορίσθηκε σε 40 ώρες (συμβατικό εβδομαδιαίο ωράριο), ενώ παράλληλα με ΕΓΣΣΕ καθιερώθηκε το πενθήμερο σύστημα εργασίας, κατά το οποίο ο χρόνος εργασίας της 6ης ημέρας κατανέμεται σε 5 ημέρες (5 Χ 8 = 40 ώρες/ εβδ.), χωρίς όμως να καταργηθεί το σύστημα εξαήμερης εργασίας. Το πλήρες συμβατικό ωράριο εργασίας των 40 ωρών και η δυνατότητα κατανομής των ωρών εργασίας σε πέντε ή σε έξι ημέρες της εβδομάδας καταγράφηκε και επιβεβαιώθηκε και με το άρθρο 55 του Ν. 4808/2021.


Πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 21 April 2024 | 6:45 am


Περιστέρι: Συλλήψεις για φωτοβολίδες και πυροτεχνήματα


34χρονος ιδιοκτήτης καταστήματος συνελήφθη για παραβάσεις των νομοθεσιών περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων και περί όπλων.
Στο Περιστέρι, από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, συνελήφθησαν δύο ημεδαποί, ηλικίας 24 και 23 ετών, για παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων.

Επιπλέον σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 34χρονου ημεδαπού ιδιοκτήτη καταστήματος για παραβάσεις των νομοθεσιών περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων και περί όπλων.

Στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριών αναφορικά με τη δράση ατόμων που εμπορεύονται παράνομα είδη πυροτεχνίας εντός δύο καταστημάτων στην περιοχή του Περιστερίου, εντοπίστηκαν οι κατηγορούμενοι και πιστοποιήθηκε η εγκληματική τους δραστηριότητα.

Συγκεκριμένα, ανωτέρω αστυνομικοί πραγματοποίησαν ελέγχους σε -2- καταστήματα όπου συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, -6.674- είδη πυροτεχνίας, εκ των οποίων -840- κροτίδες οι οποίες θεωρούνται επικίνδυνες για χρήση με κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού για τον χρήστη, καθώς και σπρέι πιπεριού.

Η δικογραφία υποβλήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.


Πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 21 April 2024 | 6:30 am


Ιαπωνία: Δύο ελικόπτερα συνετρίβησαν κατά τη διάρκεια ανθυποβρυχιακής άσκησης


Ιαπωνία: Πιθανολογείται ότι τα δύο ελικόπτερα συγκρούστηκαν στη διάρκεια της άσκησης.
Τραγωδία στην Ιαπωνία όταν δύο ελικόπτερα του ιαπωνικού πολεμικού ναυτικού συνετρίβησαν χθες Σάββατο ανατολικά της νήσου Τορισίμα, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Μινόρου Κιχάρα.

Τα ελικόπτερα SH-60K, έκαστο με τέσσερα μέλη πληρώματος, συμμετείχαν σε νυχτερινή ανθυποβρυχιακή άσκηση όταν χάθηκαν τα ίχνη τους υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.
Ο υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε πως έχει εντοπιστεί ένας νεκρός, ενώ συνεχίζεται η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για να εντοπιστούν οι επτά αγνοούμενοι στρατιωτικοί.

Παρότι τα αίτια της συντριβής δεν έχουν διευκρινιστεί, πιθανολογείται ότι τα δύο ελικόπτερα συγκρούστηκαν στη διάρκεια της άσκησης.


Πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 21 April 2024 | 6:17 am


Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν την Κυριακή 21 Απριλίου


Σήμερα Κυριακή, 21 Απριλίου, το εορτολόγιο περιλαμβάνει όσους φέρουν το όνομα Αλεξάνδρα, Αλεξία, Αλέξω, Αλέκα, Σάντρα, Σάσα, Ιανουάριος, Ιανός, Ιανή, Φαίστος, Φαιστή, Φαιστίνα.
Αγία Αλεξάνδρα η βασίλισσα

Σύμφωνα με το Saint.gr, η Αγία Αλεξάνδρα ήταν σύζυγος του αυτοκράτορα Διοκλητιανού (284 – 305 μ.Χ.). Εντελώς διαφορετική από εκείνον, που ήταν τραχύς στα αισθήματα και φίλος της βίας και του αίματος, διακρινόταν για την ήρεμη ψυχική της διάθεση, την ευσπλαχνία και την φιλάνθρωπη ζωή της. Και η Χάρη του Κυρίου αύξανε μέσα της τον φωτισμό. Και το θείο έλεος την καταξίωσε κατά τη διάρκεια του μαρτυρίου του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου να αισθανθεί μέσα της την πνοή και την ορμή της πίστεως στον Χριστό. Τότε, αφού στράφηκε προς τον αυτοκράτορα, τον παρακάλεσε να διατάξει την παύση των μαρτυρικών βασανιστηρίων. Εκείνος υπέθεσε ότι η αυτοκράτειρα, ασυνήθιστη σε τέτοιου είδους θεάματα, κατελήφθη από οίκτο ασυνείδητο και απερίσκεπτο. Της είπε λοιπόν να αποσυρθεί. Αλλά έλαβε μεγαλόφωνη την απάντηση ότι μια τέτοιου είδους σκηνή είναι απάνθρωπη και ανάξια του στέμματος.

Και όταν ο αυτοκράτορας καθύβρισε το Όνομα του Χριστού, εκείνη με ανδρεία φωνή διακήρυξε ότι καταγγέλλει ενώπιον του αληθινού Θεού τους διώκτες των Χριστιανών και ομολογεί και αυτή την πίστη της στον Ιησού Χριστού.


Ο αυτοκράτορας θέλησε να ερμηνεύσει τη δήλωση της ως διανοητική διατάραξη. Αλλά εκείνη διαμαρτυρήθηκε και επανέλαβε την ομολογία της. Ο Διοκλητιανός τότε εξεμάνη. Ενώ αυτός ζητούσε να εξοντώσει τους Χριστιανούς, η κατάκτησή τους εισήλθε και στα ανάκτορα και η ίδια η βασίλισσα προέβαλε φανερά την ίδια πίστη και ήταν συνήγορός τους. Διέταξε λοιπόν την απαγωγή και την φυλάκισή της.

Στη φυλακή η Αγία πέρασε τη νύχτα με προσευχή για τον εαυτό της και παρακαλώντας τον Κύριο για την Εκκλησία Του, η οποία τόσο σφοδρά κλυδωνιζόταν. Για την ζωή της δεν ενδιαφέρθηκε καθόλου. Επιθυμούσε μάλιστα να λάβει μαρτυρικό θάνατο, αλλά δίσταζε. Γνώριζε ότι για τον σύζυγό της δεν υπήρχε έλεος ενώπιον του Θεού που ήταν δίκαιος κριτής, δεν ήθελε όμως να επιβαρυνθεί η ενοχή του για το έγκλημα με το δικό της φόνο, και δεήθηκε προς τον Ύψιστο να παραλάβει την ψυχή της από την φυλακή εκείνη και να φανεί ευσπλαχνικός προς αυτή, για το ότι επί τόσο καιρό εκείνη παρακολουθούσε απαθής τους διωγμούς των Χριστιανών κοντά στο πλευρό του διώκτη αυτών.


Η δέησή της εισακούσθηκε. Δυο μέρες πριν από τη θανάτωση του Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, το 303 μ.Χ., παρέδιδε την τελευταία της πνοή στη φυλακή. Το παράδειγμα της βασίλισσας ακολούθησαν και τρεις από τους ακολούθους της, ο Απολλώ, ο Ισαάκιος και ο Κοδράτος. Τίμιοι και ενάρετοι υπηρέτες, αφοσιωμένοι από καρδιά στην αυτοκράτειρά τους, της οποίας γνώριζαν την αγαθότητα, σκέφθηκαν ότι η απόφασή της και η πίστη της στον Χριστό έπρεπε να τους κάνει να εξετάσουν και αυτοί χωρίς προκατάληψη την πίστη στον αληθινό Θεό και να κανονίσουν αναλόγως τη διαγωγή τους στο μέλλον. Πήγαν λοιπόν σε ένα Χριστιανό ιερέα, τον άκουσαν και αποχώρησαν από το σπίτι του ένθερμοι πιστοί, φωτισμένοι από τη Χάρη του παρακλήτου, με την απόφαση να ακολουθήσουν το παράδειγμα της βασίλισσάς τους. Και κάποια μέρα ομολόγησαν και αυτοί την πίστη τους.

Ο Διοκλητιανός διέταξε την θανάτωσή τους. Και τον μεν Κοδράτο τον αποκεφάλισαν, τους δε Απολλώ και Ισαάκιο τους υπέβαλαν στο θάνατο δια της πείνας και της δίψας. Το βασανιστήριο αυτό υπήρξε οδυνηρότατο. Αλλά το αντιμετώπισαν με ανδρεία, παρηγορούμενοι από την ελπίδα ότι επρόκειτο να συναντηθούν στα σκηνώματα της δικαιοσύνης και της μακαριότητας μαζί με την Αγία βασίλισσα. Η ελπίδα τους ικανοποιήθηκε. Η Εκκλησία τιμώντας τη μνήμη τους συνεορτάζει μαζί της την ίδια ημέρα.

news247.gr

Δημοσιεύθηκε στις 21 April 2024 | 6:00 am


Καιρός:Με βελτιωμένο καιρό θα ξεκινήσει ημέρα,ανεβαίνει η θερμοκρασία

 


Η πρόγνωση της ΕΜΥ για την ΚυριακήΤοπικές βροχές στα ανατολικά και κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα μεμονωμένες καταιγίδες με γρήγορη εξασθένηση και στις περισσότερες περιοχές βελτίωση.

Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην κεντρική Μακεδονία και θα ξεκινήσουν στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο.
Συγκεκριμένα, στην ανατολική χώρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα μεμονωμένες καταιγίδες με γρήγορη εξασθένηση και στις περισσότερες περιοχές βελτίωση. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην κεντρική Μακεδονία.


Στη δυτική χώρα λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά όπου θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι. Τις βραδινές ώρες οι νεφώσεις στα βορειοδυτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μέσα στη νύχτα σποραδικές καταιγίδες στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο.

Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια ορεινά της χώρας.


Οι άνεμοι θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ.

Βαθμιαία θα στραφούν σε νότιους νοτιοανατολικούς και θα εξασθενήσουν. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στην ανατολική χώρα και θα φτάσει τους 15 με 21 και τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 22 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες και λίγα χιόνια στα ορεινά. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην κεντρική Μακεδονία.

Ανεμοι: Από βόρειες και βαθμιαία από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία και τη Θράκη 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά όπου θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι. Τις βραδινές ώρες οι νεφώσεις στα βορειοδυτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μέσα στη νύχτα σποραδικές καταιγίδες στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο.

Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια και το απόγευμα τοπικούς όμβρους στα ηπειρωικά ορεινά και βαθμιαία βελτίωση.

Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση, ενώ στα ανατολικά θα στραφούν πρόσκαιρα σε νοτιοανατολικούς.

Θερμοκρασία: Έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές στις Κυκλάδες μέχρι το απόγευμα και βαθμιαία βελτίωση.

Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ με εξασθένηση τις βραδινές ώρες.

Θερμοκρασία: Έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες μέχρι το απόγευμα και βαθμιαία βελτίωση.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση. Τις βραδινές ώρες στα βόρεια θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις και στα νότια από δυτικές 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές ή όμβρους μέχρι το απόγευμα και βαθμιαία βελτίωση.

Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά πρόσκαιρα από νότιες τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και γρήγορη βελτίωση.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Σταδιακά θα εξασθενήσουν και στα ανατολικά θα στραφούν σε νότιους νοτιοανατολικούς.

Θερμοκρασία: Έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως τις βραδινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες.

Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 και βαθμιαία από νότιες πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ 21-04-2024

Τοπικές βροχές στο βόρειο Ιόνιο, τα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Σποραδικές καταιγίδες κυρίως στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη Μακεδονία και τη Θράκη.

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Στο βόρειο Ιόνιο, τα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη Μακεδονία και τη Θράκη σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια ηπειρωτικά ορεινά.

Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα βορειοανατολικά και θα εξασθενήσουν.

Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Από τις μεσημβρινές ώρες στα δυτικά και τις βραδινές στα βόρεια θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα ανατολικά και τα νότια. Θα φτάσει στα βόρεια τους 17 με 19 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 21 με 23 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα περιοριστούν στη Θράκη και θα εξασθενήσουν.

Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά 6 τοπικά 7 μποφόρ. Τις βραδινές ώρες θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.

Θερμοκρασία: Από 09 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά σποραδικές καταιγίδες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Ηπείρου. Βελτίωση τις βραδινές ώρες.

Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Από τις μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.

Θερμοκρασία: Από 11 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα.

Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες τοπικά 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 11 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές.

Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες τοπικά 6 και στα δυτικά τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με τοπικές βροχές και στα βορειότερα τμήματα πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.

Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Βελτίωση τις βραδινές ώρες.

Ανεμοι: Από νότιες και από το απόγευμα βαθμιαία από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 09 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα.

Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες τοπικά 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση τις βραδινές ώρες.

Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ. Τις βραδινές ώρες θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 22-04-2024

Αρχικά τις πρωινές ώρες στη βόρεια Κρήτη, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Πελοπόνησσο, βαθμιαία το μεσημέρι στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και από το απόγευμα στα δυτικά και βόρεια ηπερωτικά, νεφώσεις κατά τόπους και κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές. Το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην ηπειρωτική χώρα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, στα νότια πελάγη 6 με 7 και στο νότιο Αιγαίο τοπικά έως 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο κυρίως στα ανατολικά και τα νότια. Θα φτάσει στα βόρεια τους 17 με 19 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 20 με 23 και στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα τους 23 με 25 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 23-04-2024

Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα βορεια και δυτικά ηπειρωτικά μέχρι νωρίς το απόγευμα μεμονωμένες καταιγίδες. Τις βραδινές ώρες στα βορειοδυτικά τα φαινόμενα θα ενισχυθούν εκ νέου με σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις παροδικά πυκνότερες.

Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στα δυτικά και τα νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 6 και τοπικά στα πελάγη 7 με 8 μποφόρ. Από το βράδυ στα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς 4 με 6 μποφόρ και στα ανατολικά σε νότιους νοτιοανατολικούς 6 με 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο κυρίως στα δυτικά και νότια.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 24-04-2024

Στα δυτικά και τα βόρεια προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, στα βορειοδυτικά τις πρώτες πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες και βαθμιαία βελτίωση.

Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις παροδικά πυκνότερες από το μεσημέρι κυρίως στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και τοπικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο 8 μποφόρ στρεφόμενοι βαθμιαία από τα δυτικά σε δυτικούς 5 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βορειοδυτικά.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 25-04-2024

Στα δυτικά προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές μέχρι το απόγευμα.

Στην υπόλοιπη χώραγενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στα πελάγη 4 με 6 και προσκαιρα στα νότια τοπικά έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα εκτός από τα δυτικά.

Δημοσιεύθηκε στις 21 April 2024 | 5:30 am


HΠΑ: Απαγορεύτηκε το TikTok – To νομοσχέδιο εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία


Ένα νομοσχέδιο που θα απαγορεύσει το TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκτός εάν ο Κινέζος ιδιοκτήτης του το πουλήσει, ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία η Βουλή των Αντιπροσώπων .


Η απαγόρευση πέρασε μαζί το πακέτο ξένης βοήθειας 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν.

Το νομοσχέδιο TikTok ψηφίστηκε με 360 ψήφους υπέρ και 58 κατά.

Μέσα στο νομοσχέδιο των κυρώσεων των 184 σελίδων υπάρχει μια διάταξη που αναγκάζει την κινεζική μητρική εταιρεία του TikTok, ByteDance, να πουλήσει το μερίδιό της στη δημοφιλή πλατφόρμα βίντεο σε μια οντότητα με έδρα τις ΗΠΑ εντός ενός έτους, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει απαγόρευση. Συγκεκριμένα, δίνει στην ByteDance εννέα μήνες για να εκχωρήσει και δίνει στον πρόεδρο την επιλογή να επιλέξει παράταση τριών μηνών.

Περίπου 150 εκατομμύρια Αμερικανοί είναι στο TikTok και υπάρχουν αυξανόμενοι φόβοι μεταξύ των νομοθετών σχετικά με την επιρροή που έχουν οι Κινέζοι ιδιοκτήτες του στην εταιρεία. Οι νομοθέτες έχουν εκφράσει ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια και το απόρρητο των δεδομένων με το TikTok. Οι υποστηρικτές της εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης αμφισβήτησαν τη συνταγματικότητα του περιορισμού των δικαιωμάτων των Αμερικανών στην ελευθερία του λόγου.

Τους τελευταίους μήνες το TikTok έγινε πρωτοσέλιδο για την προώθηση του Οσάμα Μπιν Λάντεν και παροτρύνοντας τους νεαρούς χρήστες να πνίγουν ο ένας τον άλλον.


Ένα εμπόδιο είναι η μεγάλη κλίμακα της εταιρείας. Η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης είχε εκτιμηθεί στο παρελθόν έως και 50 δισεκατομμύρια δολάρια.


Με την απαγόρευση του TikTok να είναι πλέον θαμμένη στο πακέτο ξένων βοηθών - που θεωρείται ευρέως επείγουσα νομοθεσία που πρέπει να περάσει - η Γερουσία πιθανότατα δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να λάβει το μέτρο. Οι ηγέτες της Γερουσίας υποσχέθηκαν να προχωρήσουν γρήγορα το μέτρο και να το παραδώσουν στον Πρόεδρο Μπάιντεν για υπογραφή.

Πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου η TikTok είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία έκανε λόγο για καταπάτηση δικαιωμάτων ελευθερίας λόγου, ενώ και ο διευθύνοντας σύμβουλος της εταιρείας είχε απευθύνει έκκληση στους χρήστες των ΗΠΑ να κάνουν άμεσα εκστρατεία για να σταματήσει το νομοσχέδιο

Η ανακοίνωση της TikTok
«Είναι ατυχές το γεγονός ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων χρησιμοποιεί την κάλυψη της σημαντικής εξωτερικής και ανθρωπιστικής βοήθειας για να μπλοκάρει για άλλη μια φορά ένα νομοσχέδιο απαγόρευσης που θα καταπατήσει τα δικαιώματα ελεύθερου λόγου 170 εκατομμυρίων Αμερικανών, θα καταστρέψει επτά εκατομμύρια επιχειρήσεις και θα κλείσει μια πλατφόρμα που συνεισφέρει 24 δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία των ΗΠΑ, ετησίως».

Δημοσιεύθηκε στις 21 April 2024 | 4:00 am


Νεκρός στο σπίτι του βρέθηκε ο πρώην πρωθυπουργός της Λιθουανίας Γκεντιμίνας Κίρκιλας


Ο Γκεντιμίνας Κίρκιλας διετέλεσε υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας από το 2004 έως το 2006, ενώ την επόμενη διετία (2006-2008) ήταν επικεφαλής της
Nεκρός στο σπίτι του βρέθηκε ο πρώην πρωθυπουργός της Λιθουανίας Γκεντιμίνας Κίρκιλας, χωρίς να υπάρχουν σημάδια βίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα λιθουανικών μέσων που επικαλούνται πληροφορίες από την αστυνομία.

HTTPS://TWITTER.COM/TVP_WILNO/STATUS/1781759745260413022

Η πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ινγκρίντα Σιμονίτε απέτισε φόρο τιμής στον 72χρονο Κίρκιλας, υπογραμμίζοντας πως ήταν «ισχυρή προσωπικότητα» που συμμετείχε ενεργά στην πολιτική ζωή της χώρας – η οποία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ – από την ανεξαρτησία της το 1991.


Γεννημένος στο Βίλνιους το 1951, ο Γκεντιμίνας Κίρκιλας διετέλεσε υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας από το 2004 έως το 2006, ενώ την επόμενη διετία (2006-2008) ήταν επικεφαλής της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης.

«Η πρωθυπουργική θητεία του, τα πρώτα χρόνια μετά την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, αποτέλεσαν σημαντική δοκιμασία όσον αφορά τον δυτικό προσανατολισμό μας, την οποία περάσαμε», σημείωσε ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα. «Ο Γκεντιμίνας Κίρκιλας ήταν ένας ευφυής, ευυπόληπτος, φιλοδυτικός πολιτικός, ο οποίος εργάστηκε άοκνα για το καλό της Λιθουανίας», συμπλήρωσε.


Πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 21 April 2024 | 2:00 am


Τραγωδία στην Ξάνθη: Ηλικιωμένος βρέθηκε απαγχονισμένος στα Μάγγανα


Στο απονενοημένο διάβημα φαίνεται πως προέβη ένας ηλικιωμένος στα Μάγγανα της Ξάνθης καθώς βρέθηκε απαγχονισμένος
Απαγχονισμένος, εντοπίστηκε το βράδυ του Σαββάτου (20/4) ένας ηλικιωμένος άνδρας στα Μάγγνα, του Δήμου Τοπείρου Ξάνθης.

Όπως αναφέρει το xanthinea.gr, στο σημείο έσπευσε η Αστυνομία που διενεργεί έρευνες προκειμένου να διευκρινιστούν οι αιτίες κάτω από τις οποίες επήλθε ο θάνατος.
Η είδηση του θανάτου του άνδρα έχει προκαλέσει θλίψη στην τοπική κοινωνία της ευρύτερης περιοχής.


Πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 21 April 2024 | 12:00 am


Πάτρα: Εξάχρονο αγόρι κυκλοφορούσε μόνο του στους δρόμους – Αναζητούνται οι γονείς του


Ένα ανήλικο αγόρι, ηλικίας 6-8 ετών, εντόπισαν αστυνομικοί το Σάββατο, 20/4, να περιφέρεται μόνο του στους δρόμους της Πάτρας.

Σύμφωνα με το tempo24.news ο ανήλικος εντοπίστηκε στην οδό Ιασίου και μεταφέρθηκε στο τμήμα ανηλίκων της ασφάλειας Πατρών.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι αστυνομικοί προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί του προκειμένου να συγκεντρώσουν στοιχεία για την ταυτότητά του ενώ περιμένουν την άφιξη μεταφραστή προκειμένου να προχωρήσει ταχύτερα η διαδικασία. Ακόμη άνδρες της ΕΛ.ΑΣ αναζητούν τους γονείς του παιδιού.


Πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 20 April 2024 | 9:13 pm


Αγιοι Θεοδωροι - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Αγιοι Θεοδωροι