Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Αρκαδίας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Ξεκινούν οι ψεκασμοί δακοκτονίας στα Πούλιθρα την Δευτέρα 8 Ιουλίου

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας, ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς του Δήμου Νότιας Κυνουρίας, ότι τη Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024 θα ξεκινήσει δολωματικός ψεκασμός για το πρόγραμμα δακοκτονίας στην Κοινότητα Πουλίθρων.
Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που θα χρησιμοποιηθούν στην εφαρμογή των δολωματικών ψεκασμών είναι FORZA 10 CS (δραστική ουσία : Lambda-cyhalothrin) και DACUS BAIT 100 .

Καλούνται οι ελαιοπαραγωγοί των οποίων τα κτήματα βρίσκονται στις ανωτέρω Κοινότητες να παρευρίσκονται στους ελαιώνες τους κατά τη διάρκεια των ψεκασμών (περίπου 6։10 -9:30 π.μ.) και να ανοίξουν τυχόν περιφραγμένα κτήματα, ώστε να μην μένουν εστίες αψέκαστων περιοχών.
Για την ασφάλεια των συνεργείων οι παραγωγοί οφείλουν να έχουν καθαρίσει τα κτήματά τους από διάφορα εμπόδια και ζιζάνια, ώστε να είναι ευδιάκριτο το έδαφος του ελαιώνα.

Οι μελισσοκόμοι και οι κτηνοτρόφοι να απομακρύνουν τα μελισσοσμήνη τους και τα ζώα τους από τις ψεκαζόμενες περιοχές, προς αποφυγή τυχόν δηλητηριάσεων.
Στους βιοκαλλιεργητές επισημαίνεται ότι θα πρέπει να σημάνουν κατάλληλα τα κτήματά τους, για την αποφυγή ψεκασμού από τα συνεργεία δακοκτονίας.

Οι ψεκασμοί θα ξεκινήσουν στις παραπάνω αναφερόμενες ημερομηνίες εφόσον οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για την πραγματοποίηση τους. Σε περίπτωση αλλαγής του προγράμματος
για οποιοδήποτε λόγο θα ενημερωθείτε με νεότερο δελτίο τύπου.

 Για περισσότερες πληροφορίες οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα
                         2710226946, 2755029121, 2757022212.

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Αρκαδίας

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 7 July 2024 | 2:35 pm


Τι αλλάζει στα τεκμήρια διαβίωσης για ακίνητα και αυτοκίνητα

Eurokinissi

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προωθεί σημαντικές αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης, οι οποίες θα εστιάσουν κυρίως στα αυτοκίνητα και τα ακίνητα, με στόχο να προσεγγίζουν το πραγματικό ετήσιο κόστος συντήρησης και χρήσης των περιουσιακών στοιχείων.

Το υπάρχον σύστημα αναμένεται να τροποποιηθεί ώστε τα νέα ποσά να είναι μειωμένα κατά 25%-30% σε σύγκριση με τα σημερινά. Οι νέες κλίμακες και τα κριτήρια προσδιορισμού των ποσών των τεκμηρίων θα αλλάξουν, προκειμένου να καταστούν δικαιότερα και αποτελεσματικότερα.

Οι αλλαγές που σχεδιάζονται, στοχεύουν στον εξορθολογισμό του συστήματος. Ένα καινούργιο όχημα, νεότερης τεχνολογίας, με λιγότερη κατανάλωση καυσίμου και μικρότερη ανάγκη για συντήρηση, έχει σήμερα σχεδόν διπλάσιο τεκμήριο σε σχέση με ένα παλαιότερο αυτοκίνητο δεκαετίας, το οποίο παρουσιάζει προβλήματα.

dnews.gr

Δημοσιεύθηκε στις 7 July 2024 | 2:15 pm


Ημερίδα της Ελληνική Αστυνομίας: «Μαζί για την Ασφάλεια - πρόληψη και αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας»

Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διοργάνωσε με επιτυχία την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024, στην αίθουσα «Αμφιθέατρο» του Πολεμικού Μουσείου, ημερίδα με θέμα: «Μαζί για την Ασφάλεια: Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Νεανικής Παραβατικότητας».

Στην εκδήλωση παρέστησαν η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Μάνος Λογοθέτης ,η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Δήμητρα Λυγούρα και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Δημήτριος Μάλλιος.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος τόνισε τη σημασία της πρόληψης και αντιμετώπισης της νεανικής παραβατικότητας, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν γνωρίζει σύνορα, κοινωνικές τάξεις ή οικονομικό status. 

Αναφέρθηκε στις συντονισμένες προσπάθειες της Κυβέρνησης και της Ελληνικής Αστυνομίας για την πρόληψη και καταπολέμηση του φαινομένου, και επεσήμανε τη σημασία της οικογένειας και του σχολείου στην αποτροπή τέτοιων συμπεριφορών. «Η παραβατικότητα των ανηλίκων αποτελεί σύγχρονη ασθένεια που μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε ότι «Ως συντεταγμένη Πολιτεία, ήδη αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα συγκροτημένα και πολυεπίπεδα, ενώ γίνεται και μια στοχευμένη προσπάθεια από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς το θέμα της παραβατικότητας των ανηλίκων είναι πολύ ψηλά στη κυβερνητική μας ατζέντα και αποτελεί προτεραιότητα και του ίδιου του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Εφαρμόζεται ήδη ένα πολύ στοχευμένο σχέδιο εμφανούς αστυνόμευσης με εντατικές περιπολίες νεαρών, κυρίως, αστυνομικών, σε πλατείες και σημεία όπου συχνά υπάρχει συγκέντρωση ανηλίκων, ώστε να μπορούν να παρέχουν άμεσα, εφόσον χρειαστεί. 

Ήδη λειτουργεί η πενταψήφια τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών, το 10201, για να μπορεί ο κάθε ένας να καταγγείλει ανώνυμα στην υπηρεσία ανηλίκων οποιαδήποτε περιστατικό παραβατικότητας και να υπάρχει, βέβαια, και άμεση αστυνομική επέμβαση».

Από την πλευρά του, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Δημήτριος Μάλλιος, υπογράμμισε την πολυσύνθετη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελληνική Αστυνομία καθημερινά όσον αφορά τη νεανική παραβατικότητα. Επεσήμανε την ανησυχητική τάση καταγραφής και προβολής βίαιων συμπεριφορών στο διαδίκτυο από ανηλίκους, σημειώνοντας ότι τέτοια φαινόμενα προέρχονται πλέον από παιδιά κάθε οικογένειας, σπάζοντας το στερεότυπο του παρελθόντος που ήθελε να ανήκουν σε «διαλυμένες οικογένειες». Τόνισε δε, την ανάγκη για μια πιο εντατική και συγκροτημένη προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου, προσεγγίζοντας τα προβλήματα της νεολαίας με ευαισθησία και υπευθυνότητα.

Ο κ. Αρχηγός είπε χαρακτηριστικά: «Δημιουργούμε το πλαίσιο και για άλλες δράσεις προκειμένου να χτυπήσουμε στη ρίζα αυτό το σοβαρό κοινωνικό ζήτημα και είμαι βέβαιος ότι με την αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων θα δούμε σύντομα ακόμα πιο δραστικά αποτελέσματα. Επεμβαίνουμε με υπευθυνότητα και δείχνουμε μηδενική ανοχή απέναντι σε μια άκρως επικίνδυνη συνθήκη της εποχής μας με αποκλειστικό σκοπό τελικά κανένας ανήλικος να μη νιώθει μόνος, ευάλωτος και απροστάτευτος».

Η ημερίδα περιλάμβανε εισηγήσεις από εξέχοντες ομιλητές που ανέπτυξαν θεματικές ενότητες σχετικές με την πρόληψη και διαχείριση της νεανικής παραβατικότητας.

Από την Ελληνική Αστυνομία τις αντίστοιχες θεματικές ανέπτυξαν η Αστυνόμος Β’ Μπαβιόλη Γεωργία, της Διεύθυνσης Δημόσιας Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, η Αστυνομικός Διευθυντής Πατρονούδη Γεωργία, Προϊσταμένη της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής και η Δρ. Κωστάκου Κωνσταντίνα, Αστυνόμος Α’ και Ψυχολόγος της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής.

Ακολούθησαν στοχευμένες και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Αθηνών κας Κοπελάκη Αικατερίνης, Προϊσταμένη του Τμήματος Ανηλίκων της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών καθώς και της Κοινωνικής Λειτουργού και Επιμελήτριας Ανηλίκων κας Κοσκινιάδου Τάνιας.

Τον κύκλο των εισηγήσεων έκλεισε η Δρ. Ρέντζη Αργυρώ, Εκπαιδευτικός, Διδάκτωρ Εκπαιδευτικής Ηγεσίας και Κοινωνικής Δικαιοσύνης, Στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, παρουσιάστηκαν καινοτόμες δράσεις όπως η τηλεφωνική γραμμή 10201 για καταγγελίες περιστατικών παραβατικότητας ανηλίκων, η ψηφιακή πλατφόρμα "Stop Bullying" του Υπουργείου Παιδείας για καταγγελίες περιστατικών εκφοβισμού στα σχολεία, καθώς και η δημιουργία ψηφιακής εφαρμογής για άμεση ειδοποίηση της Αστυνομίας σε περιπτώσεις παραβατικών συμπεριφορών ανηλίκων.

Η εκδήλωση έκλεισε με την κοινή δέσμευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για συνεχή και συντονισμένη προσπάθεια στην καταπολέμηση της νεανικής παραβατικότητας, με στόχο την οικοδόμηση μιας ασφαλούς και προστατευμένης κοινωνίας για τα παιδιά μας.

Στην ημερίδα παρέστησαν Ανώτατοι και Ανώτεροι Αξιωματικοί του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, της Διεύθυνσης και των Υποδιευθύνσεων Ασφάλειας Αττικής, Διευθυντές Υπηρεσιών του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη,  καθώς και εκπρόσωποι Συνδικαλιστικών Ενώσεων και Φορέων.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 7 July 2024 | 2:00 pm


Κύκλωμα δημοτικών υπαλλήλων εκβίαζε καταστηματάρχες - Ετήσιος «τζίρος» άνω των 700.000 ευρώ

Eurokinissi

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν σε εκβιάσεις ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, προκειμένου να λαμβάνουν χρηματικά ποσά, για την αποφυγή βεβαίωσης διοικητικών παραβάσεων.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν -14- άτομα, εκ των οποίων -9- δημόσιοι υπάλληλοι, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία –κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, εκβίαση, δωροληψία υπαλλήλου, δωροδοκία υπαλλήλου και συνέργεια σε αυτή, πλαστογραφία, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, παράβαση καθήκοντος, ψευδή βεβαίωση, για παραβάσεις των νομοθεσιών περί αθλητισμού, περί όπλων καθώς και του κώδικα μετανάστευσης.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη -9- υπάλληλοι, που δεν είχαν ρόλο ως μέλη της οργάνωσης, αλλά υποβοηθούσαν το έργο της, χωρίς διαρκή συμμετοχή.

Η ύπαρξη της εγκληματικής οργάνωσης προέκυψε μετά από διερεύνηση καταγγελίας, σχετικά με ιδιώτιδα, που σε συνεργασία με υπαλλήλους δημοτικής Αρχής, προέβαινε στις εκβιάσεις καταστηματαρχών, με σκοπό το οικονομικό τους όφελος.

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης αξιολογήθηκαν και αξιοποιήθηκαν πληροφοριακά στοιχεία και προανακριτικά δεδομένα, ενώ έγινε εφαρμογή ειδικών ανακριτικών ενεργειών από την περαιτέρω ανάλυση των οποίων προέκυψε η ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης, επιχειρησιακά δομημένης και με διαρκή δράση, τα μέλη της οποίας, τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2023, προέβαιναν στην προαναφερόμενη παράνομη δραστηριότητα.

Στην εν λόγω οργάνωση, αρχηγικά μέλη της οποίας ήταν ιδιώτιδα και ιδιώτης, είχαν στρατολογηθεί και ενταχθεί ως μέλη Προϊστάμενος δημοτικής Αρχής αλλά και υπάλληλοι έτερων δημόσιων υπηρεσιών του νομού Αττικής, αρμόδιοι για ελέγχους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ συμμετείχαν και άλλοι ιδιώτες, οι οποίοι είχαν διακριτούς μεταξύ τους ρόλους, και συγκεκριμένα:

43χρονη και 64χρονος (ιδιώτες), αρχηγικά μέλη της οργάνωσης, συντόνιζαν τη δράση όλων των μελών, συμπεριλαμβανομένων και των υπαλλήλων,
41χρονος ιδιώτης, συγγενικό πρόσωπο της 43χρονης, είχε αναλάβει τον ρόλο του εισπράκτορα – ταμία παραλαμβάνοντας τα χρηματικά ποσά από τους καταστηματάρχες, τα οποία αποθήκευε και εν συνεχεία, κατ’ εντολή των αρχηγικών μελών, διαμοίραζε στα υπόλοιπα μέλη. Επίσης, εκτελούσε χρέη οδηγού και συνοδού της 43χρονης,
75χρονη, συγγενικό πρόσωπο της 43χρονης και του 41χρονου, είχε παραχωρήσει χώρο στην οικία της για την αποθήκευση των χρημάτων,
55χρονος, είχε αναλάβει χρέη οδηγού της 43χρονης, καθώς και ρόλο εισπράκτορα,
οι υπόλοιποι κατέχοντας θέση στον δημόσιο τομέα, ήταν επιφορτισμένοι με τον έλεγχο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ξενοδοχείων και οικοδομικών εργασιών (Δήμοι, Δημοτική Αστυνομία, Υπηρεσίες Δόμησης, Διευθύνσεις Υγειονομικού Ελέγχου, Υπουργείο Πολιτισμού κ.λπ.) και διαδραμάτιζαν κομβικό ρόλο στη λειτουργία της οργάνωσης, καθώς ήταν αδύνατο να αναπτύξει την παράνομη δραστηριότητα της, χωρίς τη συνδρομή τους.
Ειδικότερα, ως προς τον τρόπο δράσης (modus operandi) της οργάνωσης:

τα αρχηγικά μέλη προσέγγιζαν καταστηματάρχες, κυρίως στην περιοχή της Αθήνας, στους οποίους προσέφεραν και παρείχαν προστασία με σκοπό να αποφύγουν βλάβη της επιχείρησης, μέσω της αποτροπής βεβαίωσης διοικητικών παραβάσεων,
κατ’ εντολή των αρχηγικών μελών, οι υπάλληλοι διενεργούσαν στοχευμένους ελέγχους στα εν λόγω καταστήματα, προκειμένου να εξαναγκαστούν να υποκύψουν στις εκβιάσεις,
οι υπάλληλοι παρείχαν πληροφορίες σχετικά με επικείμενους ελέγχους καταστημάτων, που γνώριζαν μέσω των υπηρεσιών τους, στα αρχηγικά μέλη, οι οποίοι στη συνέχεια ενημέρωναν τους καταστηματάρχες προκειμένου να είναι προετοιμασμένοι,
οι υπάλληλοι λάμβαναν χρηματικά ποσά προκειμένου να παραβλέπουν διαπιστωθείσες παραβάσεις, καθώς και για να βεβαιώνουν ψευδή γεγονότα σε δημόσια έγγραφα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν μετέβαιναν για τη διενέργεια των απαιτούμενων ελέγχων και συνέτασσαν ψευδή έγγραφα.
Για την επίτευξη του παράνομου σκοπού τους, τα αρχηγικά μέλη κατηύθυναν τους υπαλλήλους για στοχευμένους ελέγχους σε καταστήματα, καθώς και για τη βεβαίωση συγκεκριμένων παραβάσεων σε αυτά. Με αυτό τον τρόπο οι καταστηματάρχες εξαναγκάζονταν να απευθυνθούν στην οργάνωση, προκειμένου να προστατευτούν, καταβάλλοντας χρηματικό αντίτιμο.

Σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων δεν δέχονταν την προστασία που τους παρείχε η οργάνωση, δέχονταν απειλές ότι θα υπόκεινται σε ελέγχους δημοτικών Αρχών και θα τους βεβαιώνονται διοικητικά πρόστιμα.

Τα μέλη, προκειμένου να μην γίνει αντιληπτή η δράση τους, λάμβαναν μέτρα προστασίας, με τις συναντήσεις τους (μεταξύ τους ή με τους καταστηματάρχες) και τις δωροληψίες να πραγματοποιούνται σε συγκεκριμένους χώρους και εν συντομία, ενώ οι επικοινωνίες τους πραγματοποιούνταν και μέσω διαδικτυακών εφαρμογών με αυστηρά μέτρα προστασίας.

Τα μέλη της οργάνωσης λάμβαναν χρηματικά ποσά που κυμαίνονται από -6.000- έως -16.000- ευρώ ανά έτος, από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, -1.500- ανά έτος από περίπτερα, ενώ διακριβώθηκαν και περιπτώσεις που έλαβαν αμοιβές από -1.000- έως -35.000- ευρώ για μια παράνομη ενέργεια ή παράλειψη.

Τα ανωτέρω ποσά στη συνέχεια διαμοιράζονταν μεταξύ των μελών της εγκληματικής οργάνωσης και ειδικότερα για την παράνομη δράση τους ενδεικτικά λάμβαναν:

υπάλληλος Δημοτικής Αστυνομίας: από 3.000 έως και 6.000 ευρώ ανά κατάστημα, ανά έτος.
υπάλληλος Υπηρεσιών Δόμησης: από 1.000 έως και 2.500 ευρώ ανά περίπτωση.
υπάλληλοι Διευθύνσεων Υγειονομικού Ελέγχου: από 250 έως και 2.000 ευρώ ανά περίπτωση.
υπάλληλοι Υπουργείου Πολιτισμού: από 6.000 έως και 10.000 ευρώ ανά περίπτωση.
Από τις έως τώρα έρευνες, έχουν διακριβωθεί -47- περιπτώσεις, ενώ το συνολικό όφελος εκτιμάται ότι ξεπερνάει το ποσό των -700.000- ευρώ ανά έτος.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

439.140 ευρώ,
26 ρολόγια,
χρυσή λίρα,
19 κινητά,
3 φορητοί υπολογιστές,
3 σκληροί δίσκοι,
7 φυσίγγια,
σπρέι πιπεριού,
96 δισκία αναβολικής ουσίας και
πλήθος σφραγίδων, υπεύθυνων δηλώσεων και εγγράφων.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Δημοσιεύθηκε στις 7 July 2024 | 1:48 pm


Βρύσες σε χωριό της Ηλείας τρέχουν μαύρο νερό

Εδώ και σχεδόν 3 χρόνια οι κάτοικοι στο χωριό Μάχος Ηλείας δεν έχουν καθαρό νερό, όπως καταγγέλλουν στον ΣΚΑΪ οι κάτοικοι.

Οι άνθρωποι ανοίγουν τις βρύσες τους και από αυτές τρέχει μαύρο νερό.

«Δεν έχουμε νερό ούτε να πιούμε, ούτε να πλυθούμε» δήλωσε ο κος Ν. Ανδριανόπουλος, κάτοικος του Μάχου.

Οι κάτοικοι κατακαλόκαιρο κλείνουν το νερό γιατί δεν έχει πίεση και όταν γεμίσουν οι σωλήνες και το ξανανοίγουν, το νερό βγαίνει από τις βρύσες μαύρο σαν πετρέλαιο.

Ο κος Ανδριανόπουλος καταγγέλλει προβλήματα στην δεξαμενή και το παλιό δίκτυο, σε μία κατάσταση που διαιωνίζεται χρόνια, χωρίς κανείς να δίνει εξηγήσεις στους κατοίκους.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 7 July 2024 | 1:34 pm


Μητσοτάκης: Προτεραιότητα η ανάταξη του ΕΣΥ

Στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τη Δημόσια Παιδεία, την ακρίβεια και την κλιματική κρίση αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο του εβδομαδιαίου σχολιασμού που κάνει κάθε Κυριακή από τον λογαριασμό του στο Facebook.

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού:

«Καλημέρα! Αν και είναι το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου και ξέρω ότι πολλοί από εσάς είστε ήδη ή ετοιμάζεστε να πάτε στην παραλία, παραμένω πιστός στο εβδομαδιαίο μας «ραντεβού» και ξεκινώ αμέσως με τα θέματα της σημερινής ανασκόπησης!

Πρώτο θέμα λοιπόν της ανασκόπησης αλλά και της κυβερνητικής μας πολιτικής, το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η ανάταξη του ΕΣΥ αποτελεί μια από τις μείζονες προτεραιότητές μας, το στηρίζουμε και το ενισχύουμε με κάθε τρόπο, όχι μόνο ως προς τις υποδομές αλλά και σε ανθρώπινο δυναμικό. Την Πέμπτη, λοιπόν, υπογράφηκαν δύο σημαντικές κυβερνητικές αποφάσεις. Η πρώτη δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να μπορούν να παρέχουν και ιδιωτικό έργο, αφού συμπληρώσουν τον προβλεπόμενο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας τους. Τι θέλουμε να πετύχουμε με αυτό; Να αντιμετωπίσουμε τις διαρροές που έχουμε σε κρίσιμες ειδικότητες προς τον ιδιωτικό τομέα.

Η πολιτική αυξήσεων που εφαρμόζουμε ήδη στους μισθούς και τα επιδόματα του υγειονομικού προσωπικού στο όριο των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων αποδίδει αλλά δεν αρκεί, καθώς ένας ιδιώτης γιατρός μπορεί σήμερα να εξασφαλίσει πολύ υψηλότερα εισοδήματα. Ταυτόχρονα δίνουμε τη δυνατότητα και σε ιδιώτες γιατρούς να μπορούν να παρέχουν, εφόσον το επιθυμούν, έργο στο ΕΣΥ, ώστε να καλύψουμε τις υπαρκτές ελλείψεις. Και για να έχετε μια εικόνα του τι έχει γίνει ως προς την ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό την τελευταία πενταετία, τον Ιούνιο του 2019 υπηρετούσαν 78.272 γιατροί και νοσηλευτές και τον Ιούνιο του 2024 έφτασαν τους 86.138, μια αύξηση της τάξης του 10%.

Η δεύτερη απόφαση αφορά τη νέα μορφή κινήτρων για να καλυφθούν τα κενά σε γιατρούς στα απομακρυσμένα νησιά της Ελλάδας, στη λεγόμενη άγονη γραμμή και σε ορεινές περιοχές. Θα επικαλεστώ μόνο το παράδειγμα της Κω: έχουν γίνει 11 φορές προκηρύξεις για 4 θέσεις παθολόγων στο νοσοκομείο του νησιού χωρίς να υπάρξει ενδιαφέρον, ενώ υπάρχουν εκεί πολλοί ιδιώτες παθολόγοι. Ποια είναι αυτά τα νέα κίνητρα; Τριπλασιάζεται το καθαρό μηνιαίο επίδομα για τις άγονες περιοχές και θεσμοθετείται επιπλέον επίδομα για συγκεκριμένες ειδικότητες στις περιοχές αυτές. Σε περίπτωση μετακίνησης για κάλυψη αναγκών, επιπρόσθετα του μισθού τους θα αμείβονται με επιπλέον 2.100 ευρώ και θα μπορούν να έχουν δωρεάν κατοικία με έξοδα του κάθε Δήμου. Επομένως, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα να ασκούν και ιδιωτικό έργο στο νησί, δημιουργείται μια ελκυστική δέσμη κινήτρων για να στελεχωθούν τα νοσοκομεία των απομακρυσμένων περιοχών.

Περνώ σε μια άλλη προτεραιότητα της κυβέρνησής μας, στην ενίσχυση της Δημόσιας Παιδείας. Τα προηγούμενα χρόνια κάναμε μια σημαντική επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, την οποία και συνεχίζουμε. Θυμίζω ότι έως πέρυσι είχαν γίνει για πρώτη φορά μετά την περίοδο της κρίσης 28.300 προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών. Για την επόμενη σχολική χρονιά ανακοινώσαμε, λοιπόν, 10.000 μόνιμους διορισμούς όλων των ειδικοτήτων, τον υψηλότερο αριθμό μόνιμων διορισμών τα τελευταία χρόνια. Από τις 10.000 θέσεις, περίπου οι μισές (4.451) αφορούν αντικαταστάσεις εκπαιδευτικών που βγήκαν σε σύνταξη σύμφωνα με τον κανόνα μια πρόσληψη για μία συνταξιοδότηση, ενώ οι υπόλοιποι διορισμοί (5.549) αφορούν την κάλυψη κενών που έως σήμερα καλύπτονταν με αναπληρωτές. Στόχος μας είναι να μειώσουμε τουλάχιστον κατά 50% τον αριθμό των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, καλύπτοντας με μόνιμο τρόπο τα κενά στα σχολεία μας ώστε να προσφέρουμε στα παιδιά μας τη βέλτιστη δυνατή ποιότητα δημόσιας Παιδείας και στους εκπαιδευτικούς ένα σταθερό εργασιακό περιβάλλον όπου θα μπορούν να εξελιχθούν και να ασκούν απρόσκοπτα το λειτούργημά τους.

Την Πέμπτη επισκέφθηκα το Υπουργείο Εργασίας, όπου πραγματικά την τελευταία πενταετία γίνεται πολύ καλή δουλειά που αποτυπώνεται και στους δείκτες: η ανεργία έχει μειωθεί -θα αναφερθώ σε αυτό και παρακάτω- έχουν δημιουργηθεί χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, ενώ το εργασιακό περιβάλλον έχει βελτιωθεί. Και σε αυτό ακριβώς συμβάλλει και η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: σε ένα καλύτερο εργασιακό περιβάλλον, όπου τα εργασιακά δικαιώματα και εισοδήματα θα προστατεύονται, τιμωρώντας την εργοδοτική αυθαιρεσία όπου υπάρχει. Γι’ αυτό και μένουμε πιστοί στη δέσμευσή μας να εφαρμοστεί σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Να αναφέρω εδώ ότι σε όσους κλάδους έχει εφαρμοστεί, τα στοιχεία στην Εργάνη δείχνουν αύξηση των δηλωμένων υπερωριών και κατ’ επέκταση των εισοδημάτων των εργαζόμενων.

Όπως προείπα, η δουλειά που γίνεται στο Υπουργείο Εργασίας αποτυπώνεται και στη μείωση της ανεργίας, όπου και το φετινό πρώτο τρίμηνο η χώρα μας κατέγραψε πολύ καλές επιδόσεις. Είμαστε πρώτοι μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ στον ρυθμό αύξησης των θέσεων εργασίας στις ηλικίες 15-64 και επίσης πρώτοι ως προς την αύξηση της απασχόλησης των γυναικών. Ως προς τους νέους και τις γυναίκες, ξέρω ότι υστερούμε ακόμα σημαντικά σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Γι’ αυτό και σχεδιάζουμε ήδη μέτρα για να πετύχουμε ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας και το ίδιο ισχύει και για τη συμμετοχή συνταξιούχων και ΑμΕΑ.

Στο μέτωπο της αποκλιμάκωσης των τιμων, η μάχη που δίνουμε συνεχίζεται. Έχουμε κάποια πρώτα ενθαρρυντικά στοιχεία από τις εκτιμήσεις της EUROSTAT που δείχνουν ότι τα μέτρα που λάβαμε το προηγούμενο διάστημα για περιορισμό των πλασματικών εκπτώσεων και καλύτερη λειτουργία του ανταγωνισμού αποδίδουν. Ο πληθωρισμός στην κατηγορία τροφίμων, αλκοόλ και καπνού διαμορφώνεται στη χώρα μας στο 1,3% τον Ιούνιο, έναντι 2,4% τον Μάιο. Σε αυτές τις κατηγορίες, μάλιστα, έχουμε τον 2ο χαμηλότερο πληθωρισμό, μετά τη Φινλανδία σε επίπεδο Ευρωζώνης. Αντίστοιχα, βλέπουμε μελέτη του ΙΕΛΚΑ να καταγράφει πλέον και μικρές μειώσεις τιμών σε 12μηνη βάση. Φυσικά, δεν λύσαμε το πρόβλημα, το γνωρίζω. Γι’ αυτό και συνεχίζουμε τις προσπάθειες για να ρίξουμε και άλλο τις τιμές στα τρόφιμα. Θυμίζω ότι επεκτείνονται έως 31.12.2024 οι παρεμβάσεις για τον έλεγχο των τιμών, όπως μεταξύ άλλων το πλαφόν του περιθωρίου κέρδους και ο πενταπλασιασμός του ανώτατου ορίου στα πρόστιμα για την παράβαση των διατάξεων του πλαφόν (από 1.000.000 ευρώ σε 5.000.000 ευρώ), η παράταση στο «καλάθι του νοικοκυριού» και ο περιορισμός του πλαφόν στο βρεφικό γάλα.

Μια ενδιαφέρουσα πληροφορία: ο πρώτος φόρος που θέσπισε το κράτος το 1836 ήταν το «τέλος χαρτοσήμου». Σήμερα λοιπόν, 188 χρόνια μετά, η κυβέρνηση βάζει τέλος σε μια επιβάρυνση που εύλογα προκαλούσε τη δυσφορία των πολιτών, χωρίς να υπάρχει και κάποιο όφελος για το Δημόσιο. Καταργείται πλέον και με τον νόμο για πάνω από 600 συναλλαγές τόσο μεταξύ ιδιωτών (πχ χρησιδάνειο, ασφαλιστικές συναλλαγές κλπ.), όσο και για συναλλαγές ιδιωτών με το Δημόσιο (πχ άδεια γάμου, επαγγελματικές άδειες κλπ.). Για όσες περιπτώσεις διατηρείται το χαρτόσημο, αυτό αντικαθίσταται από το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής. Έτσι λοιπόν, και μειώνουμε τον φόρο, αλλά αφαιρείται και γραφειοκρατία από τις συναλλαγές του πολίτη, απλοποιώντας ένα απαρχαιωμένο σύστημα.

Πάμε τώρα στα «ψηφιακά». Πριν αναφέρω τι καινούργιο γίνεται, επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας μια ευχάριστη είδηση: σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ψηφιακή Δεκαετία, η χώρα μας το 2023 έκανε αξιοσημείωτη πρόοδο στην ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών, ενώ κατέγραψε και τη μεγαλύτερη βελτίωση στον τομέα αυτό. Μέσα σε μια τετραετία, η Ελλάδα έχει προσεγγίσει και πολλές φορές έχει ξεπεράσει τον ευρωπαϊκό Μέσο Όρο. Η αναγνώριση αυτή προφανώς μας ικανοποιεί, αλλά μας «πεισμώνει» και ακόμα περισσότερο να συνεχίσουμε με την ψηφιοποίηση του κράτους!

Έτσι λοιπόν, το ψηφιακό κράτος επεκτείνεται και στην οδική ασφάλεια, με ηλεκτρονική βεβαίωση τροχονομικών παραβάσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πώς θα γίνεται αυτό; Οι Αστυνομικοί θα χρησιμοποιούν ειδικά σχεδιασμένες κινητές συσκευές του έργου «Smart Policing» και με χρήση κατάλληλης εφαρμογής, θα βεβαιώνουν ηλεκτρονικά πλέον την τροχονομική παράβαση. Με την ολοκλήρωση των ενεργειών του αστυνομικού, θα αποστέλλεται σε πραγματικό χρόνο η βεβαίωση παράβασης ηλεκτρονικά στη θυρίδα του πολίτη στο gov.gr, αξιοποιώντας τη διαλειτουργικότητα και τα στοιχεία επικοινωνίας του από το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας Πολιτών, ενώ παράλληλα θα ενημερώνεται με email και με sms για την αποστολή μηνύματος στη θυρίδα του.

Προτελευταίο θέμα της σημερινής ανασκόπησης, η κλιματική κρίση. Η αντιμετώπισή της δεν είναι μόνο εθνικό θέμα, αλλά χρειάζεται παγκόσμια κινητοποίηση. Ως χώρα, αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα που μας δίνεται. Για πρώτη φορά, η Ελλάδα αποκτά μια νέα «τεχνολογική εργαλειοθήκη», με 7 Μικροδορυφόρους, όχι για να κοιτά στο διάστημα, αλλά για να αυξήσει τις επιχειρησιακές της δυνατότητες στη Γη. Θα παρέχουν εικόνες και δεδομένα για την αντιμετώπιση πυρκαγιών και θα λειτουργούν συμπληρωματικά στο σύστημα Copernicus, βοηθώντας στην καταγραφή αυθαίρετης δόμησης, στην παρακολούθηση της θαλάσσιας ρύπανσης και της παράνομης αλιείας, στις αγροτικές καλλιέργειες και σε πολλούς ακόμη τομείς. Η σχετική συμφωνία για την κατασκευή και την εκτόξευση του σμήνους Μικροδορυφόρων το 2026 υπεγράφη προ ημερών μεταξύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της εταιρείας Open Cosmos. Η χρηματοδότηση του Προγράμματος ύψους 60 εκ. ευρώ προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ταυτόχρονα, θα δοθεί η ευκαιρία σε πολλούς Έλληνες μηχανικούς μεγάλης εξειδίκευσης να απασχοληθούν με υψηλούς μισθούς, αλλά και σε Ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου να συμμετέχουν στην επένδυση και να αναβαθμίσουν τις δυνατότητές τους.

Οι πρωτοφανείς καταστροφές από τα ακραία κλιματικά φαινόμενα στη χώρα μας, κατέστησαν μείζονα ανάγκη να θεσμοθετηθεί ένα νέο πλαίσιο υποχρεωτικής ασφάλισης, ξεκινώντας από τις μεγάλες επιχειρήσεις, ώστε η κρατική αρωγή να πηγαίνει σε αυτούς που πραγματικά τη χρειάζονται. Το νέο αυτό πλαίσιο ψηφίστηκε προ ημερών από τη Βουλή και προβλέπει τη δυνατότητα πολιτών και επιχειρήσεων να ασφαλίζονται για ζημιές από φυσικές καταστροφές. Παράλληλα, ενισχύει τον θεσμό της κρατικής αρωγής προς τους πληγέντες, προνοεί για τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής σε περιπτώσεις που δεν είναι κατοικήσιμη η κύρια κατοικία και ενδυναμώνει -οργανωτικά αλλά και επιχειρησιακά- το Πυροσβεστικό Σώμα και συνολικά τη Γενική Γραμματεία Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών ώστε να επιτελούν γρήγορα, με διαφάνεια και αποτελεσματικά το έργο τους.

Κλείνω τη σημερινή ανασκόπηση με πολιτισμό. Όσοι και όσες δεν το είδατε, σας προτρέπω να δείτε το νέο βίντεο κλιπ των Coldplay που γυρίστηκε στο Ηρώδειο και αποτελεί μια εξαιρετική προβολή για τη χώρα μας. Ένα υπέροχο τραγούδι με φόντο ένα μοναδικό μνημείο.

Κάπου εδώ θα σας αφήσω, ανανεώνοντας το ραντεβού μας για την επόμενη Κυριακή. Καλή σας ημέρα!».

Δημοσιεύθηκε στις 7 July 2024 | 1:12 pm


Συνελήφθη στην Αργολίδα 21χρονος για κροτίδες

φωτογραφία αρχείου eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Συνελήφθη, χθες (6.7.2024) και πρώτες πρωινές ώρες, στο Άργος, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) Αργολίδας, 21χρονος ημεδαπός, γιατί σε έρευνα που έγινε σε όχημα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -3- κροτίδες.

Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άργους-Μυκηνών.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 7 July 2024 | 1:00 pm


Φωτιά στο Καστρί στον δρόμο για Άγιο Πέτρο (pic)

Φωτιά ξέσπασε ένα χιλιόμετρο μετά το Καστρί στον δρόμο προς Άγιο Πέτρο το πρωί της Κυριακής 7 Ιουλίου.

Στο σημείο η παρέμβαση περαστικών που έτυχε να βρίσκονται εκεί ήταν καθοριστική για να σβήσει η φωτιά.

Αμέσως κλήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία με τους ανθρώπους να μένουν στο σημείο για να μην αναζωπυρωθεί η φωτιά.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 7 July 2024 | 12:58 pm


Αγγλία και Ολλανδία στον ημιτελικό του Euro 2024

Αγγλία και Ολλανδία είναι οι ομάδες που μαζί με την Ισπανία και την Γαλλία συμπληρώνουν την τετράδα του Euro 2024 και θα μονομαχήσουν για θέση στον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης.

Σάββατο 6 Ιουλίου

Αγγλία-Ελβετία 1-1 (5-3 πεν.)

Ολλανδία-Τουρκία 2-1

Τρίτη 9 Ιουλίου

10:00 Ισπανία-Γαλλία

Τετάρτη 10 Ιουλίου

10:00 Ολλανδία-Αγγλία

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 7 July 2024 | 12:51 pm


Τέσσερις συλλήψεις για παράνομη διακίνηση καυσίμων

Από την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, συνελήφθησαν 4 άτομα, τα οποία δραστηριοποιούνται σε επιχειρήσεις διακίνησης και εμπορίου υγρών καυσίμων, καθώς όπως διαπιστώθηκε, αποθήκευαν και διακινούσαν παράνομα- χωρίς άδεια και παραστατικά- υγρά καύσιμα.

Πρόκειται για ιδιοκτήτρια πρατηρίου υγρών καυσίμων, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων με δραστηριότητα τις μεταφορές πετρελαϊκών προϊόντων και εμπορευμάτων καθώς και οδηγό βυτιοφόρου, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του εθνικού τελωνειακού κώδικα και της νομοθεσίας για την οργάνωση της αγοράς πετρελαιοειδών.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 7 July 2024 | 12:29 pm


Η Δημητσάνα γιόρτασε με λαμπρότητα την Πολιούχο της Αγία Κυριακή (pics,vid)

Με κάθε λαμπρότητα τελέσθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 6 Ιουνίου στην Δημητσάνα, ο Πολυαρχιερατικός Εσπερινός για τον εορτασμό της Πολιούχου Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυριακής στον ομώνυμο Μητροπολιτικό Ναό της.

Της Ακολουθίας χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου και Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρου.

Πλήθος πιστών συνέρεε στον Ιερό να για να προσκυνήσει την Εικόνα και τα ιερά λείψανα της Αγίας Κυριακής στον Ιερό Ναό της ιστορικής κοινότητας της Γορτυνίας και έλαβε την χάρη της Μεγαλομάρτυρος Κυριακής.

Ακολούθως πραγματοποιήθηκε Λιτάνευση του Ιερού Λειψάνου και της Ιεράς Εικόνος της Αγίας Κυριακής στους γραφικούς δρόμους της ιστορικής Δημητσάνας, συνοδεία στρατιωτικού αγήματος και της Στρατιωτικής μπάντας της ΔΙΚΕ Πελοποννήσου.

Το παρόν έδωσαν, ο Βουλευτής Αρκαδίας κ. Γεώργιος Παπαηλιού, ο Δήμαρχος Κατακωπιάς Κύπρου κ. Ανδρέας Φραγκουλίδης, ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Ευστάθιος Κούλης, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβολοι, ο Αστυνομικός Διυεθυντής Αρκαδίας κ. Δημήτριος Ροΐδης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δημητσανιτών κ. Φίλιππος Σωτηρόπουλος, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων.

Ο Μητροπολίτης Γόρτυνος ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους Αρχιερείς για την παρουσία τους στον εορτασμό της Πολιούχου της ιστορικής Δημητσάνας, αλλά και όλους τους παρισταμένους πολιτικούς και στρατιωτικούς άρχοντες της περιοχής, αλλά και όλους όσους συνέβαλλαν στην προετοιμασία της Ιεράς Πανηγύρεως.

Ειδήσεις: 
Video: 

ArcadiaPortal.gr Η Δημητσάνα γιόρτασε με λαμπρότητα την Πολιούχο της Αγία Κυριακή

Video of ArcadiaPortal.gr Η Δημητσάνα γιόρτασε με λαμπρότητα την Πολιούχο της Αγία Κυριακή

Δημοσιεύθηκε στις 7 July 2024 | 12:25 pm


Συνεδρίαζει η Περιφερειακή Επιτροπή την Τετάρτη 10 Ιουλίου

Καλείσθε την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024 και ώρα 12:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων, στο κτήριο του Διοικητηρίου Περιφέρειας Πελοποννήσου επί της πλατείας Εθνάρχου Μακαρίου στην Τρίπολη, για συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Περιφέρειας Πελοποννήσου, με θέματα ημερήσιας
διάταξης ως ο συνημμένος πίνακας ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.

Η συνεδρίαση θα διεξαχθεί με μεικτό τρόπο, δια ζώσης και με τηλεδιάσκεψη.
                 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
           ΧΡΗΣΤΟΣ Π. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 25 by Arcadiaportal.gr on Scribd

 

Δημοσιεύθηκε στις 7 July 2024 | 12:01 pm


Επίθεση 4 drones εναντίον εμπορικού πλοίου απέτρεψε η Φρεγάτα «Ψαρά»

Προστασία σε εμπορικό πλοίο στον Κόλπο του Άντεν, από επίθεση Μη Επανδρωμένων Οχημάτων (drones) παρείχε σήμερα τις πρώτες πρωϊνές ώρες η Φρεγάτα ΨΑΡΑ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, την Κυριακή 7 Ιουλίου 2024 και πρώτες πρωινές ώρες στον Κόλπο του Άντεν, η Φρεγάτα ΨΑΡΑ στο πλαίσιο της επιχείρησης της EUNAVFOR ASPIDES, παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο, χρησιμοποιώντας τόσο το σύστημα antidrone, όσο και το πυροβόλο, έβαλε εναντίον τεσσάρων Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAVs), σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανόνες Εμπλοκής, δύο εκ των οποίων κατερρίφθησαν και τα άλλα απομακρύνθηκαν. ΌΠως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, η Φρεγάτα συνεχίζει κανονικά την αποστολή της.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 7 July 2024 | 11:20 am


Οι Blues Fathers & The Swingers μάγεψαν το Λεωνίδιο στο Μελιτζάzz 2024 (pics,vid)

Οι νύχτες στο Λεωνίδιο στο πλαίσιο του Μελιτζάζ 2024 έχουν χρώμα και μουσική, έχουν κέφι και φαντασία και αυτό συνέβη και στην συναυλία των Blues Fathers & The Swingers το βράδυ του Σαββάτου 6 Ιουνίου.

Μια μοναδική μουσική βραδιά που ξεσήκωσε τον κόσμο, παρασέρντοντας τον στους ήχους της τζαζ δημιουργώντας ένα υπέροχο αποτέλεσμα διασκέδασης.

Το συγκρότημα δημιουργήθηκε το 2007 και διατρέχει τα αμερικανικά blues σε όλο τους το φάσμα.

Από τα blues των αρχών του 20ού αιώνα (Robert Johnson, Big Bill Broonzy κ.ά.), τα blues της Νέας Ορλεάνης, τα swing των δεκαετιών ’30 και ’40 του Μεσοπολέμου, τα early jazz του D. Ellington και της E. Fitzgerald, τα Chicago blues (1940-1970) και τα jazz-blues της Νέας Υόρκης, μέχρι τα βρετανικά blues των ’60s, αλλά και J.J. Cale, Eric Clapton, Ten Years After, Rory Gallagher, Tom Waits, μέχρι την πιο rock εκδοχή τους.

Οι Blues Fathers & The Swingers ταξίδεψαν όπως μόνο αυτοί ξέρουν το κοινό στο δικό τους ξεχωριστό μουσικό μονοπάτι με απόλυτη επιτυχία.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags: 
Video: 

ArcadiaPortal.gr - Blues Fathers & That Swingers Μελιτζάζζ 2024

Video of ArcadiaPortal.gr - Blues Fathers & That Swingers Μελιτζάζζ 2024

Δημοσιεύθηκε στις 7 July 2024 | 11:09 am


Tα αντικαταθλιπτικά σώζουν ζωές, αλλά… παχαίνουν - Τι πρέπει να κάνεις

Τα αντικαταθλιπτικά σώζουν ζωές κυριολεκτικά. Άγχος, κατάθλιψη, πανικός, φοβία και μετατραυματικό στρες μπορούν να οδηγήσουν σε αυτοκτονίες, αλλά και να υποβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών, αφού χωρίς αυτά δεν μπορούν να εργαστούν, να κοινωνικοποιηθούν και να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή.

Η λήψη αντικαταθλιπτικών, ωστόσο, συνδέεται με την πρόσληψη βάρους, κάτι που οδηγεί πολλούς ασθενείς στη διακοπή της αγωγής τους με προφανείς επιπτώσεις στη ζωή τους.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine, εξετάστηκαν τα αντικαταθλιπτικά σιταλοπράμη (Cipralex, Lexapro), σερτραλίνη (Zoloft), βουπροπιόνη (Wellbutrin), φλουοξετίνη (Prozac) σε σχέση με την αύξηση βάρους.

 

Διαβάστε περισσότερα για τα αντικαταθλιπτικά χάπια και τι πρέπει να κάνεις για να μην παχαίνεις από τη χρήση τους.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 7 July 2024 | 11:00 am


Αργολίδα: Σύλληψη 36χρονου για δενδρύλλιο κάνναβης

Συνελήφθη, χθες (6.7.2024) το πρωί, σε τοπική κοινότητα του δήμου Άργους-Μυκηνών, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άργους-Μυκηνών, 36χρονος ημεδαπός, γιατί σε έρευνα που έγινε σε οικία του, βρέθηκε και κατασχέθηκε δενδρύλλιο κάνναβης, ύψους έως -1- μέτρου, περίπου.

Επιπλέον, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μικροποσότητες κάνναβης και εξοπλισμός υδροπονικής καλλιέργειας.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 7 July 2024 | 10:45 am


Σήμερα το Skiritida Run και η συναυλία του Σάκη Ρουβά

ο μεγάλο αθλητικό και πολιτιστικό φεστιβάλ που πραγματοποιείται στο Δάσος Σκιρίτιδας για έκτη χρονιά, έρχεται για να δώσει χρώμα και ζωή σε μια πανέμορφη περιοχή της Πελοποννήσου.

Πρόγραμμα αγώνα

 
 
 
 
 
 

  Κυριακή 7 Ιουλίου 2024
14:00 – 15:00 Παραλαβή πακέτου συμμετοχής στην Αρκαδική Οικολογική Φάρμα (σημείο χάρτη #1)
17:00 Εκκίνηση αγώνα Ημιμαραθωνίου
17:30 Εκκίνηση αγώνα 5 χλμ.
17:30 Εκκίνηση αγώνα 1 χλμ. για παιδιά Δημοτικού Σχολείου

Χάρτης διαδρομής

Μεταφορά στο σημείο Εκκίνησης

 

Η Οργανωτική Επιτροπή του SkiritidaRun σε συνεργασία με το ταξιδιωτικό γραφείο Tsioros Travel, αναλαμβάνουν τη μετακίνηση ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ των δρομέων και συνοδών τους από την Τρίπολη στα σημεία Εκκινήσεων και Τερματισμού και αντίστροφα, την Κυριακή 7 Ιουλίου 2024 , ημέρα διεξαγωγής των δρομικών αγώνων.

Η αναχώρηση με πούλμαν για τα σημεία εκκίνησης είναι προγραμματισμένη για τις 14:00 το μεσημέρι από την Πλατεία Άρεως στην Τρίπολη.

Η αναχώρηση με πούλμαν προς την Τρίπολη αναχωρούν τις παρακάτω ώρες:

21:30, 22:30, 23:30 και 00:30

 

Επίσης, οι δρομείς οι οποίοι θα έχουν το δικό τους μεταφορικό μέσο, καλούνται να βρίσκονται στο πάρκινγκ της Αρκαδικής Οικολογικής Φάρμας το αργότερο μέχρι τις 15:00 προκειμένου να σταθμεύσουν τα αυτοκίνητα τους  και από εκεί με τα πούλμαν (σημείο χάρτη #7) θα μεταφερθούν στα σημεία αφετηρίας. Όλα τα πούλμαν θα αναχωρούν σταδιακά για τις αφετηρίες το αργότερο μέχρι τις 16:00.

Οι οδηγοί-συνοδοί θα πρέπει να αφήσουν τους δρομείς στα σημεία εκκίνησης, το αργότερο 2 (δύο) ώρες πριν τον αγώνα τους και στην συνέχεια να σταθμεύσουν τα αυτοκίνητα τους στο πάρκινγκ της Αρκαδικής Οικολογικής Φάρμας  και να μετακινηθούν προς το θέατρο (σημείο τερματισμού #4).*Ο επαρχιακός δρόμος από το σημείο εκκίνησης στην εκκλησία Αγίου Παντελεήμονα στην Κερασιά και μέχρι την Αρκαδική Οικολογική Φάρμα θα παραμείνει κλειστός από τις 16:00 ως τις 20:30.

Δε θα επιτρέπεται η στάθμευση Ι.Χ. αυτοκινήτων πλησίον της αφετηρίας των αγώνων.

*Ο επαρχιακός δρόμος από το σημείο εκκίνησης στην εκκλησία Αγίου Παντελεήμονα στην Κερασιά και μέχρι την Αρκαδική Οικολογική Φάρμα θα παραμείνει κλειστός από τις 16:30 ως τις 20:30.

Όσοι δρομείς δε βρίσκονται εγκαίρως στον χώρο αναχώρησης των λεωφορείων δε θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στον αγώνα.

Χρονομέτρηση
Στον αγώνα θα χρησιμοποιηθεί το σύστημα MyLaps, Bib Tag, όπου το chip βρίσκεται κολλημένο πίσω από τον αριθμό συμμετοχής σας, το οποίο δεν θα πρέπει να επιστρέψετε μετά τον αγώνα.
Για να είναι έγκυρη η συμμετοχή σας και να χρονομετρηθείτε θα πρέπει να τοποθετήσετε τον αριθμό συμμετοχής σας στο ύψος του στήθους (παραμάνες θα υπάρχουν μέσα στον φάκελο που θα παραλάβετε), να μην τον καλύψετε με κάποιο ρούχο και να μην το αλλοιώσετε με κανέναν τρόπο.

Αποτελέσματα Αγώνα – Live Results:
Όλοι οι δρομείς με τον τερματισμό τους θα λαμβάνουν από τη διοργάνωση ένα SMS με τον χρόνο τερματισμού τους, ενώ παράλληλα θα υπάρχει η δυνατότητα να μπορεί ο καθένας να παρακολουθεί τα αποτελέσματα των αγώνων σε πραγματικό χρόνο καθώς και τα τελικά αποτελέσματα των αγώνων ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ.

Σας ευχαριστούμε θερμά για τη συμμετοχή σας και σας περιμένουμε..

Με εκτίμηση,

Η Οργανωτική Επιτροπή του
SkiritidaRun 2024

Δημοσιεύθηκε στις 7 July 2024 | 10:35 am


Δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις για την εξαήμερη εργασία

Eurokinissi

Σε 10 ερωτήματα που αφορούν τις αλλαγές στο χρόνο εργασίας απαντά με ανάρτησή του στο Facebook ο Παύλος Μαρινάκης.

«‘Η Ελλάδα εφαρμόζει την εξαήμερη εργασία! Ενώ ο υπόλοιπος κόσμος πάει προς τετραήμερη εργασία, η Ελλάδα οπισθοδρομεί! Επειδή τα fake news δίνουν και παίρνουν ας εξηγήσουμε με απλά λόγια την αλήθεια γιατί η ρύθμιση αυτή όχι μόνο δεν αλλάζει τον χρόνο εργασίας στις επιχειρήσεις, αλλά διασφαλίζει την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων. Τι συμβαίνει λοιπόν;», αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Μαρινάκης διατυπώνει και απαντά στα εξής ερωτήματα:

1. Καταργήθηκε από 1/7 η πενθήμερη εργασία και το 40ωρο στην Ελλάδα;

Απάντηση: Όχι βέβαια. Άλλωστε, οι εργαζόμενοι είναι οι πρώτοι που γνωρίζουν ότι δεν έχει αλλάξει κάτι σε ό,τι αφορά το ωράριο και τις ημέρες απασχόλησής τους.

2. Τότε τι ακριβώς είναι και ποιους αφορά η δυνατότητα έκτακτης ημέρας εργασίας;

Απάντηση: Πρόκειται για μία ρύθμιση που αφορά αποκλειστικά επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας, 7 ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες την ημέρα. Δηλαδή, αφορά ελάχιστες επιχειρήσεις κυρίως βιομηχανίες με αδιάκοπη λειτουργία. Κατ’ εξαίρεση μπορεί να εφαρμοσθεί για επιχειρήσεις που λειτουργούν επί 24ώρου βάσεως 5 ή 6 ημέρες την εβδομάδα, αλλά μόνο σε περίπτωση αυξημένου φόρτου εργασίας και αφού πρώτα υποβληθεί σχετική δήλωση στο σύστημα «Εργάνη».

3. Δηλαδή δεν αλλάζουν οι συνθήκες για τους εργαζόμενους σε εμπορικά καταστήματα, σούπερ μάρκετ, γραφεία, τράπεζες ή υπηρεσίες;

Απάντηση: Όχι, καμία απολύτως αλλαγή. Οι εργαζόμενοι, παλαιότεροι ή νέοι, σε εμπορικά, υπηρεσίες, σούπερ μάρκετ, γραφεία, κλπ δεν επηρεάζονται στο παραμικρό.

4. ‘Αρα δεν καταργείται το πενθήμερο σύστημα εργασίας;

Απάντηση: Όχι. Η ρύθμιση σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται την κατάργηση του πενθήμερου συστήματος εργασίας. Αποτελεί μία ιδιαίτερη συνθήκη για συγκεκριμένη και περιορισμένη κατηγορία επιχειρήσεων που έρχεται να καλύψει μία έκτακτη ανάγκη η οποία πρέπει να καλυφθεί από εξειδικευμένο προσωπικό.

5. Ξέρετε ότι υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών που δίνουν τη δυνατότητα σε πολύ συγκεκριμένους κλάδους με ειδικά χαρακτηριστικά όπως πχ. η εστίαση, ο τουρισμός, κλπ να διευθετούν το κατοχυρωμένο ωράριο εργασίας των 40 ωρών για 5 ημέρες με μία επιπλέον 6η ημέρα;

Απάντηση: Ισχύει. Συγκεκριμένοι κλάδοι εργαζομένων, έχουν συμφωνήσει με τους εργοδότες, μέσω Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ότι μπορούν να δουλεύουν και 6η ημέρα, με ένα επιπλέον ημερομίσθιο. Ο λόγος που έχει συμβεί αυτό είναι οι ιδιαίτερες συνθήκες της παρεχόμενης υπηρεσίας, όπως είναι, για παράδειγμα, η περίπτωση της εστίασης και του τουρισμού.

Δημοσιεύθηκε στις 7 July 2024 | 10:28 am


Εθελοντικές εργασίες στο εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία στην Σίταινα (pics)

Το Σάββατο 6 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στο Οροπέδιο του Πάρνωνα και στο εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία εργασίες επισκευής & συντήρησης.
Η εργασίες που πραγματοποιήθηκαν ήταν εθελοντική προσφορά από την οικογένεια του Γρηγορίου Παινέση, ενώ τα υλικά προσφέρθηκαν δωρεά από τον Νίκο Τερζάκη.
Συγχαρητήρια και πολλά μπράβο γιατί αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ακόμα ότι η αγάπη για τον τόπο μας είναι συνεχής και αδιάλειπτη.

Ανάρτηση του Προέδρου της Σίταινας κ. Αλοίμονου.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 7 July 2024 | 10:23 am


Η Εθνική διέλυσε την Σλοβενία και παίζει όλα για όλα για την πρόκριση με την Κροατία

Η Εθνική Ομάδα είναι στον τελικό του Προολυμπιακού Τουρνουά. Κυριάρχησε από το πρώτο λεπτό της Σλοβενίας, έφτασε στη νίκη με 96-68 στο κατάμεστο ΣΕΦ και αύριο (7/7, 21.00) θα αντιμετωπίσει τον νικητή του ζευγαριού Κροατία – Δομινικανή Δημοκρατία για μια θέση στο Παρίσι 2024!

Εντυπωσιακό ήταν το πρώτο βήμα της ελληνικής ομάδας στο παιχνίδι. Το 13-0 λέει από μόνο του πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μπήκε στο παρκέ. Η Ελλάδα συνέχισε στον ίδιο ρυθμό με τους Αντετοκούνμπο – Καλάθη να δίνουν την σκυτάλη σε Γουόκαπ και Παπανικολάου και από εκεί στον Μήτογλου , ο οποίος έγραψε το 29-14 (9’30’’). Το φινάλε της πρώτης περιόδου ήταν εντυπωσιακό με τον Τολιόπουλο σχεδόν από το κέντρο να ευστοχεί για το 32-14.

Η διαφορά έφτασε ως στο +23 (42-19, 13’40’’) με την Σλοβενία να αναζητά λύσεις. Οι συνεργασίες Ντόντσιτς – Νέμπο και κυρίως οι επιθετικές πρωτοβουλίες του πρώτου βοήθησαν ώστε η απόσταση ανάμεσα στις δύο ομάδες να μειωθεί και να φτάσει στους 14 πόντους (47-33) με την ολοκλήρωση του πρώτου ημιχρόνου. Ο Παπαγιάννης ήταν αυτός που έστειλε και πάλι τη διαφορά πάνω από τους 20 πόντους (62-41, 26′), την ώρα που η Σλοβενία έβρισκε λύσεις κλασικά με το δίδυμο Νέμπο – Ντόντσιτς (64-47, 29’30”) και τον δεύτερο να ευστοχεί στο πέμπτο του τρίποντο στην αναμέτρηση για το 66-50 στο τέλος της τρίτης περιόδου.

Ο ρυθμός και τα τρίποντα των Τολιόπουλου – Λαρεντζάκη ξεσήκωσαν το γήπεδο και οδήγησαν την διαφορά στο +29 (82-53, 33′) με τον δεύτερο να στέλνει την διαφορά και στο +30 (88-58, 37′), πριν η αυλαία πέσει με το τελικό.

Διαιτητές: Βάζκεζ (Πουέρτο Ρίκο), Σάλινς (Λετονία), Μπόνερ (ΗΠΑ)

Δεκάλεπτα: 32-14, 47-33, 66-50, 96-68

Ελλάδα (Σπανούλης): Γουόκαπ 19 (3), Λαρεντζακης 9 (3), Μωραϊτης, Τολιόπουλος 17 (4), Καλάθης 9 (11 α.), Καλαϊτζάκης 5 (1), Παπαγιάννης 6 (10ρ.), Χαραλαμπόπουλος 2, Παπανικολάου 5 (1), Αντετοκούνμπο Γ. 13, Μήτογλου 11 (2).

Φωτογραφία άρθρου: Eurokinissi

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 7 July 2024 | 10:20 am


Νομός Αρκαδίας - Ειδήσεις και Νέα

Φωτιά στην Αρκαδία - Documento - Documento

Φωτιά στην Αρκαδία - Documento  Documento

Δημοσιεύθηκε στις 27 June 2024 | 10:00 am


Δείτε αγγελίες στο Νομό Αρκαδίας