Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Αρκαδίας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Έρχεται κακοκαιρία την Τρίτη

φωτογραφία αρχείου arcadiaportal.gr

Πρόσκαιρη μεταβολή θα παρουσιάσει την Τρίτη 19 Μαρτίου ο καιρός με βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα δυτικά, από τις προμεσημβρινές ώρες στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και βαθμιαία στην υπόλοιπη χώρα.

Τα φαινόμενα από αργά το απόγευμα στα δυτικά σταδιακά θα σταματήσουν.

Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια ορεινά από το απόγευμα.

Οι άνεμοι στα νότια θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα είναι αρχικά μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, από το απόγευμα βορείων διευθύνσεων 4 με 5 και στα βόρεια 6, με περαιτέρω ενίσχυση τη νύχτα στο βόρειο Αιγαίο τοπικά στα 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά. Θα φτάσει στα βόρεια τους 15 με 17 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 17 με 19, τοπικά στα νότια τους 20 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Αραίες νεφώσεις που γρήγορα από τα δυτικά θα πυκνώσουν, με τοπικές βροχές και καταιγίδες από τις προμεσημβρινές ώρες. Από αργά το απόγευμα ο καιρός στα δυτική Μακεδονία θα βελτιωθεί, όμως στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική) τα φαινόμενα θα ενταθούν και πιθανώς να είναι πρόσκαιρα ισχυρά.
Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά από το απόγευμα.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Από το απόγευμα βορείων διευθύνσεων, βαθμιαία στα κεντρικά και ανατολικά τμήματα 5 με 6 με περαιτέρω ενίσχυση τη νύχτα τοπικά στα 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 16 με 17 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Βελτίωση από αργά το απόγευμα.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα νότια δυτικοί. Από το απόγευμα δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και το βράδυ βορειοδυτικοί στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Αραίες νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν, με τοπικές βροχές από τις προμεσημβρινές ώρες και βαθμιαία καταιγίδες. Από το βράδυ στην Εύβοια τα φαινόμενα θα ενταθούν και πιθανώς να είναι πρόσκαιρα ισχυρά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα νοτιότερα τμήματα δυτικοί 5 με 6 μποφόρ. Από το βράδυ βόρειοι, ενισχυόμενοι στην Εύβοια στα 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αραίες νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν, με τοπικές βροχές από τις προμεσημβρινές ώρες και από το απόγευμα καταιγίδες. Από το βράδυ στις Κυκλάδες τα φαινόμενα θα ενταθούν και πιθανώς να είναι πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρά.
Ανεμοι: Δυτικοί 4 με 5, στα νότια 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 και στην Κρήτη έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις πυκνότερες από το μεσημέρι, με λίγες τοπικές βροχές από το απόγευμα.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα Δωδεκάνησα βορειοδυτικοί 5 με 6 με βαθμιαία εξασθένηση. Από το βράδυ στα βόρεια βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ με περαιτέρω ενίσχυση τη νύχτα τοπικά στα 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 και στα νοτιότερα έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Αραίες νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν, με τοπικές βροχές από τις προμεσημβρινές ώρες και βαθμιαία καταιγίδες. Από νωρίς το βράδυ στην ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες τα φαινόμενα θα ενταθούν και πιθανώς να είναι πρόσκαιρα ισχυρά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Από το απόγευμα βόρειοι βορειοδυτικοί ενισχυόμενοι βαθμιαία στα ανατολικότερα ηπειρωτικά και στις Σποράδες στα 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Αραίες νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν, με τοπικές βροχές από τις προμεσημβρινές ώρες και βαθμιαία καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από το βράδυ βόρειοι.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Αραίες νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν, με τοπικές βροχές από τις προμεσημβρινές ώρες και βαθμιαία καταιγίδες. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα ενταθούν και πιθανώς να είναι πρόσκαιρα ισχυρά κυρίως στα ανατολικά του νομού .
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Από το απόγευμα βόρειοι βορειοδυτικοί ενισχυόμενοι βαθμιαία στα 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 9:00 pm


Επίδομα θέρμανσης: Πότε καταβάλλεται η τελευταία δόση

φωτογραφία αρχείου eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Μέχρι τις 30 Απριλίου 2024 αναμένεται να πιστωθεί από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η τρίτη και τελευταία δόση του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους που έκαναν αίτηση στο myΘέρμανση και εγκρίθηκε. Υπενθυμίζουμε ότι η πρώτη δόση πληρώθηκε τον Δεκέμβριο και η δεύτερη τον Φεβρουάριο.

Η τρίτη και τελευταία πληρωμή, θα αφορά το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2024. Ειδικά για το φυσικό αέριο και για την κατανάλωση θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, θα καταχωρούνται έως την 15η Ιουλίου 2024 δικαιολογητικά με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 30η Ιουνίου 2024 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 31η Ιουλίου 2024.

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 8:28 pm


Σκληρή ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ κατά Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της ΝΔ συνεχίζουν απτόητοι την απέλπιδα προσπάθεια τους για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης στα Τέμπη, τις υποκλοπές προσωπικών δεδομένων και το σκάνδαλο με τα e-mails των αποδήμων. Αντί να δώσει απαντήσεις για όλα αυτά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η ΝΔ απευθύνει «ερωτήματα» προς τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ - μετά από στημένα δημοσιεύματα - τα οποία έχουν προ πολλού απαντηθεί.

Θέτουμε, λοιπόν, προς τον κ. Μητσοτάκη, τα παρακάτω ερωτήματα, από τα οποία τον ενημερώνουμε ότι δεν πρόκειται να ξεφύγει, όση λάσπη κι αν πετάει το Μαξίμου μέσω των φιλικών του ΜΜΕ.

Πρώτον, θα τολμήσει ο κ. Μητσοτάκης να πατήσει το πόδι του στην Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη που συζητείται στην Ολομέλεια το έγκλημα των Τεμπών;
Θα έλθει να απολογηθεί για τις πράξεις και παραλείψεις των Υπουργών του, που οδήγησαν στην απώλεια 57 ανθρώπων, αλλά και στο "μπάζωμα" των ευθυνών;
Θα έλθει να εξηγήσει γιατί έβαλε "ταφόπλακα" στην κοινοβουλευτική διερεύνηση του εγκλήματος;
Θα έλθει να μας εξηγήσει πώς το ένα τζάκι (Μητσοτάκης) καλύπτει το άλλο (Καραμανλής) ή θα κρυφτεί, όπως συνηθίζει στα δύσκολα;
Τι περιμένει; Να έλθει μαζί με τη δικογραφία που αναπόφευκτα θα ξαναφτάσει αμελλητί στη Βουλή μόλις «σκοντάψει» στο όνομα του Κώστα Καραμανλή;

Δεύτερον, θα τολμήσει ο κ. Μητσοτάκης να αποπέμψει την Υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως για το τεράστιο σκάνδαλο των e-mails των αποδήμων, ή θα εξακολουθήσει να την καλύπτει μέχρι τέλους;
Το κόμμα - Μεγάλος Αδελφός που λειτουργούσε εντός του Υπουργείου Εσωτερικών δρούσε ερήμην του πρωθυπουργού, όπως ακριβώς και ο ανιψιός του στις υποκλοπές;
Ποιος πραγματικά μπορεί να τα πιστέψει αυτά;

Τρίτον, επειδή βλέπουμε μεγάλο άγχος και νευρικότητα εσχάτως στο Μέγαρο Μαξίμου - γιατί παίρνουν τις δημοσκοπήσεις και ψάχνονται (δικαίως) - είναι η ώρα να μάθουμε: Ποιος και πόσο πληρώνει τον κ. Γκρίνμπεργκ και την εταιρία του που εργάζονται πυρετωδώς για την προσωπική προβολή του κ. Μητσοτάκη και την προπαγάνδα της ΝΔ;
Πληρώνει η καταχρεωμένη ΝΔ; Πληρώνει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, του οποίου γνωρίζουμε το έσχες αλλά όχι το πόθεν;
Πληρώνει κάποιος άλλος φίλος με το αζημίωτο;
Ή μήπως πληρώνει ο φορολογούμενος πολίτης χωρίς να το γνωρίζει;

Και τέταρτον, υποθέτουμε πως θα απαντήσει άμεσα για το κόστος της πτήσης του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στην Όαση Σίβα για διήμερες διακοπές.
Πρέπει να μάθει ο ελληνικός λαός ποιος το πλήρωσε. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, το ζεύγος Καρατζά που τον συνόδευε χωρίς εμφανή λόγο, ή εν τέλει ο ελληνικός λαός;

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 8:15 pm


Διακοπή υδροδότησης στην Τεγέα λόγω βλάβης του κεντρικού αγωγού του Μεθυδρίου

Η ΔΕΥΑΤ, στην υπηρεσία και διάθεση των δημοτών κάθε στιγμή του εικοσιτετραώρου, γνωστοποιεί ότι θα υπάρξει διακοπή υδροδότησης στη ΔΕ Τεγέας, λόγω βλάβης του κεντρικού αγωγού του Μεθυδρίου.

Βέβαιη για την κατανόηση και συνεργασία εκ μέρους των συμπολιτών ζητά συγγνώμη και ευχαριστεί.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 8:04 pm


Τι ισχύει με την επιστροφή του ΦΠΑ στις ενδοκοινοτικές παραδόσεις

Eurokinissi

Την επιστροφή ΦΠΑ σε αλλοδαπή εταιρεία για την αγορά εξαρτημάτων που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή νέου αγαθού επικύρωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η κρινόμενη υπόθεση αφορούσε γερμανική εταιρεία που παρήγγειλε και αγόρασε από ελληνική εταιρεία αγαθά, τα οποία παραδόθηκαν σε άλλες ελληνικές εταιρείες για την κατασκευή του τελικού προϊόντος.

Το τελικό προϊόν παραδόθηκε τελικά στη γερμανική εταιρεία με ενδοκοινοτική παράδοση και η τελευταία ζήτησε μέσω αίτησης επιστροφής που υπέβαλε στη Γερμανία την επιστροφή του ελληνικού ΦΠΑ που επιβάρυνε τα αρχικά εξαρτήματα που αγόρασε στην Ελλάδα.

Η γερμανική φορολογική αρχή μετέφερε το αίτημα στην ελληνική φορολογική αρχή, η οποία απέρριψε την αίτηση στη βάση ότι η γερμανική εταιρεία απέκτησε στην Ελλάδα το δικαίωμα διάθεσης των αγαθών τόσο των αρχικών αγορασθέντων όσο και των ενδιάμεσων αγορασθέντων από την Ελλάδα και άρα δεν πληροί την προϋπόθεση της μη πραγματοποίησης φορολογητέων πράξεων στο εσωτερικό της χώρας.

Ύστερα από προσφυγή στο Διοικητικό Εφετείο, το τελευταίο έκανε δεκτό το αίτημα επιστροφής της γερμανικής εταιρείας, κρίνοντας ότι τα αγαθά που αρχικά αγοράστηκαν από τη γερμανική εταιρεία και ενσωματώθηκαν σε άλλα αγαθά που ανήκαν στις πωλήτριες ελληνικές εταιρείες, δημιούργησαν από καθεμία εξ αυτών ένα νέο αγαθό, το οποίο ως τελικό πλέον προϊόν παραδόθηκε στη Γερμανία, με ενδοκοινοτική παράδοση.

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 8:00 pm


Οι πληρωμές των ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ αυτή την εβδομάδα

φωτογραφία αρχείου arcadiaportal.gr

Κατά την περίοδο 19 έως 22 Μαρτίου, θα καταβληθούν 90.223.745 ευρώ σε 96.786 δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e- ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.
Ειδικότερα:

1. Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν την περίοδο  19 έως 22 Μαρτίου οι εξής καταβολές, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του Φορέα:

Από τις  19 έως 22 Μαρτίου θα καταβληθούν 19.800.000 ευρώ σε 950 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ. 
Στις 20 Μαρτίου θα καταβληθούν 12.723.745 ευρώ σε 29.666 δικαιούχους για την πληρωμή επιδομάτων Μητρότητας, Κυοφορίας, Ασθενείας, Ατυχήματος, Έξοδα Κηδείας.
2. Από τη ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

25 εκατ. ευρώ σε 46.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.
18 εκατ. ευρώ σε 19.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.
14 εκατ. ευρώ σε 170 δικαιούχους του προγράμματος «Σπίτι μου».
700.000 ευρώ σε 1000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 7:26 pm


Σαρακοστιανά εδέσματα και χαρταετοί στον ουρανό της Βλαχέρνας (pics)

Καθαρά Δευτέρα, ηλιόλουστο πρωινό και αρκετοί συμπατριώτες και περαστικοί πέταξαν τον χαρταετό τους στον ουρανό, με φόντο το κάστρο της Βλαχέρνας, την Καστανιά και το Κοφίνι!  

Επισκέπτες-περαστικοί από Αθήνα, χάρηκαν τον ηλιόλουστο ουρανό της Βλαχέρνας, πέταξαν τον χαρταετό τους  και έγιναν φίλοι του χωριού μας!

Το γήπεδο της Βλαχέρνας ακούγονταν οι ζητωκραυγές των μικρών και των μεγάλων για το πέταγμα των χαρταετών, ενώ οι εκδηλώσεις αυτές πέραν του εορταστικού χαρακτήρα και του εθίμου, αποτελούν και σημείο συνάντησης με φίλους που έχουν “χαθεί” και σμίγουν μετά από χρόνια! Για αυτό είναι απαραίτητες! Η τοπική κοινότητα (ο Τζίμης και ο Βασίλης) τα είχαν οργανώσει όλα ωραία, ο καιρός βοήθησε και το αποτέλεσμα ήταν θετικό! Και του χρόνου!

vlaxerna.gr, Φωτογραφίες: ΤΑΜ

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 7:14 pm


Κέρκυρα: 15χρονος έβαλε φωτιά στα μαλλιά συμμαθήτριάς του, μέσα στο σχολείο

φωτογραφία αρχείου arcadiaportal.gr

Ένας 15χρονος μαθητής στο 5ο Γυμνάσιο της Κέρκυρας, έβαλε φωτιά στα μαλλιά συμμαθήτριας του, με αποτέλεσμα το κορίτσι να υποστεί ελαφρύ έγκαυμα στο σβέρκο.

Ο πατέρας της ανήλικης, υπέβαλε μήνυση κατά του μαθητή και παντός άλλου υπευθύνου για σωματικές βλάβες. Για το περιστατικό ενημερώθηκε και η εισαγγελέας πλημμελειοδικών.

Το όλο θέμα έχει αναστατώσει την εκπαιδευτική κοινότητα στην Κέρκυρα, που περιμένει τις εξελίξεις μέσα στην εβδομάδα.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 7:00 pm


Κούλουμα στη Στεμνίτσα (vid)

Η Στεμνίτσα γιόρτασε τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου με χορό, νηστίσιμα εδέσματα και κρασί.

Ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Στεμνιτσιωτών «Ο Υψούντας» δημοσίευσε στη σελίδα του στο Facebook βίντεο από τους εορτασμούς.

Και του χρόνου!

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 6:33 pm


Γυναίκα χτυπήθηκε με ρεύμα όταν ο χαρταετός της ακούμπησε σε κολώνα της ΔΕΗ στα Ίσθμια

φωτογραφία αρχείου arcadiaportal.gr

Παραλίγο τραγωδία στα Ίσθμια Κορινθίας ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας, όταν ο χαρταετός που κρατούσε μια γυναίκα, πήγε σε καλώδια της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να την χτυπήσει το ρεύμα.

Η γυναίκα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου για την παροχή πρώτων βοηθειών, ενώ κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή της σε νοσοκομείο της Αττικής

korinthostv.gr

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 6:24 pm


Επιστροφή των εκδρομέων: Αυξημένη κίνηση στην Αθηνών - Κορίνθου

φωτογραφία αρχείου arcadiaportal.gr

Καθυστερήσεις παρατηρούνται στις Εθνικές Οδούς, λόγω της επιστροφής των εκδρομέων.

Αυτή την ώρα η κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη στην ΕΟ Αθηνών - Κορίνθου.

Η Ελληνική Αστυνομία υπενθυμίζει και πάλι σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι, η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Στο πλαίσιο αυτό συνιστά στους πολίτες:

Πριν ταξιδέψουν να κάνουν τεχνικό έλεγχο στο όχημά τους και να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου και τις καιρικές συνθήκες.
Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση και να τηρούν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Να σέβονται τις οδικές σημάνσεις και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων.
Να μην χρησιμοποιούν κατά την οδήγηση κινητά τηλέφωνα ή άλλες συσκευές που αποσπούν την προσοχή τους.
Να μην καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά, εφόσον πρόκειται να οδηγήσουν.
Να προστατεύουν τα παιδιά που επιβαίνουν στο όχημα, κάνοντας χρήση των παιδικών καθισμάτων.
Να «φορούν» απαραίτητα τις ζώνες ασφαλείας, όπως και τα κράνη στις μοτοσικλέτες.
Να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός κ.λπ.).
Να μην υπερεκτιμούν τις οδηγικές τους ικανότητες και τις τεχνικές δυνατότητες των οχημάτων τους.
Να σέβονται και να προστατεύουν τους συνεπιβάτες και τους συνανθρώπους τους που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο, οδηγώντας το όχημά τους με υπευθυνότητα και περίσκεψη.

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 6:06 pm


Κούλουμα στο Παράλιο Άστρος (pics)

Το Παράλιο Άστρος και εφέτος υποδέχθηκε πλήθος επισκεπτών την Καθαρά Δευτέρα. 

Πολλοί εκδρομείς αλλά και ντόπιοι επέλεξαν τις παραλίες του για να στρώσουν το τραπέζι τους στην άμμο με τα σαρακοστιανά εδέσματα , να πετάξουν το χαρταετό τους απολαμβάνοντας την χαλάρωση που προσφέρει η παραθαλάσσια Βόρεια Κυνουρία. 

Από την Καλλιστώ μέχρι τις Πόρτες και πιο λίγοι στον Ατσίγγανο οι παραλίες ήταν γεμάτες κόσμο. 

Όλοι είχαν πάρει τις νηστίσιμες λιχουδιές όπως προστάζουν τα Κούλουμα και με σύμμαχο τον καλό καιρό πέταξαν το χαρταετό τους.

Καλή Σαρακοστή σε όλους !!

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 6:01 pm


Σατιρικό καρναβάλι στον Άγιο Ανδρέα (pics,vid)

Με πολλά χαμόγελα ,με  κέφι στο φουλ, με χορό , τραγούδι και μεγάλη σατιρική διάθεση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (17/3) το Τσακώνικο Καρναβάλι στον Άγιο Ανδρέα.

Μικροί και μεγάλοι ξεχύθηκαν στο δρόμο μπροστά στο σχολείο του Αγίου Ανδρέα με έντονη καρναβαλική διάθεση και το χωριό να γεμίζει πολύχρωμες υφές γεμάτες αποκριάτικες αποχρώσεις.

Το καρναβάλι είχε έντονη σατιρική διάθεση με επίκεντρο πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα μοιράζοντας χιούμορ στον κόσμο.

Δείτε βίντεο και φώτογραφίες από το καρναβάλι του Άγιου Ανδρέα.

 

Video: 

ArcadiaPortal.gr Καρναβάλι στον Άγιο Ανδρέα

Video of ArcadiaPortal.gr Καρναβάλι στον Άγιο Ανδρέα

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 5:32 pm


Το έθιμο της κυρα-Σαρακοστής

Το έθιμο της κυρά-Σαρακοστής είναι από τα παλιότερα έθιμα που σχετίζονται με τη γιορτή του Πάσχα, σήμερα όμως λίγο πολύ ξεχασμένο. Χρησίμευε πάντα ως ημερολόγιο για να μετράμε τις εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς η κυρά-Σαρακοστή έχει 7 πόδια, ένα για κάθε εβδομάδα της περιόδου της Σαρακοστής. Πρόκειται για ένα έθιμο που τείνει στις ημέρες μας να εκλείψει, ενώ παλαιότερα το συναντούσαμε σε όλο τον ελλαδικό χώρο με διάφορες παραλλαγές και χρησιμοποιούνταν ως ημερολόγιο που μετρούσε τις εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής.

Η κυρά-Σαρακοστή, στις περισσότερες περιοχές, ήταν μια χάρτινη ζωγραφιά, που απεικόνιζε μια γυναίκα, που έμοιαζε με καλόγρια, με 7 πόδια, σταυρωμένα χέρια γιατί προσεύχεται, ένα σταυρό γιατί πήγαινε στην εκκλησία και χωρίς στόμα γιατί νηστεύει. Στο τέλος κάθε εβδομάδας, αρχής γενομένης από το Σάββατο μετά την Καθαρά Δευτέρα, της έκοβαν ένα πόδι. Το τελευταίο το έκοβαν το Μεγάλο Σάββατο. Αυτό το κομμάτι χαρτί το δίπλωναν καλά και το έκρυβαν σε ένα ξερό σύκο ή καρύδι (περιοχή της Χίου), το οποίο τοποθετούσαν μαζί με άλλα.

Όποιος το έβρισκε θεωρούνταν τυχερός και γουρλής. Σε κάποιες περιοχές, το έβδομο πόδι το τοποθετούσαν μες στο ψωμί της Ανάστασης και όποιος το έβρισκε του έφερνε γούρι.

Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, η κυρά-Σαρακοστή φτιάχνεται από ζυμάρι με απλά υλικά και, κυρίως, πολύ αλάτι για να μη χαλάσει. Εξάλλου, δεν τρωγόταν, αφού χρησιμοποιούνταν ως ημερολόγιο. Αλλού πάλι, την έφτιαχναν από πανί και τη γέμιζαν με πούπουλα.

Στον Πόντο, η κυρά-Σαρακοστή ήταν μια πατάτα ή ένα κρεμμύδι που το κρεμούσαν απ’ το ταβάνι και πάνω του είχαν καρφωμένα επτά φτερά κότας, ώστε να αφαιρούν ένα φτερό κάθε εβδομάδα. Εδώ το έθιμο ονομαζόταν “Κουκουράς”, ο οποίος ήταν και ο φόβος των παιδιών!

Για το έθιμο της κυρα-Σαρακοστής έχουν γραφτεί οι παρακάτω στίχοι:

Την κυρά Σαρακοστή
που ‘ναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν’
με αλεύρι και νερό.
Για στολίδι της φορούσαν
στο κεφάλι ένα σταυρό
μα το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό.
Και τις μέρες τις μετρούσαν
με τα πόδια της τα επτά
κόβαν’ ένα τη βδομάδα
μέχρι να ‘ρθει η Πασχαλιά.
.
(Στιχουργός: Πόλυ Βασιλάκη)

 

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 5:26 pm


Επιδαύριος Δρόμος 2024

Η whynot σας προσκαλεί στην διοργάνωση "Επιδαύριος Δρόμος 2024" που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Μαΐου 2024, στην Επίδαυρο.
Ακολουθεί η αναλυτική προκυρηξη και μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του αγώνα για περισσότερες λεπτομέρειες.

 

Δηλώσεις συμμετοχής
Οι δηλώσεις συμμετοχής πρέπει να γίνουν ηλεκτρονικά στην διεύθυνση:  www.why-n.gr.
Δηλώσεις μπορούν επίσης να γίνουν ΜΟΝΟ στη γραμματεία του Σαββάτου.
Την ημέρα του αγώνα δεν γίνονται εγγραφές.
Μετά την παρέλευση αυτής της προθεσμίας δεν θα γίνεται δεκτή καμία δήλωση συμμετοχής

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΔΑΥΡΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ
Σάββατο, 11 Μαΐου 2024
12.00 – 21.00: Λειτουργία γραμματείας για παραλαβή αριθμού και Τσίπ
(Τοποθεσία: Θα υπάρξει σχετική ενημέρωση στην ιστοσελίδα του αγώνα)
20.00 – 20.45: Τεχνικό συνέδριο* (Τοποθεσία: Θα υπάρξει σχετική ενημέρωση στην ιστοσελίδα του αγώνα)
*Στη σύσκεψη καλούνται να λάβουν μέρος οι συνοδοί, οι προπονητές και οι αθλητές – αθλήτριες οι οποίοι και θα παραλάβουν τους αριθμούς και τα καρτελάκια συμμετοχής.  Στη σύσκεψη θα διευκρινιστούν όσα δεν προβλέπονται στην προκήρυξη.

Κυριακή, 12 Μαΐου 2024
Λειτουργία γραμματείας
07.00 – 08.30: Μικρό θέατρο Επιδαύρου, Αρχαία Επίδαυρος - στο σημείο εκκίνησης των 21km.
Λειτουργία γραμματείας για όλους τους αγώνες (21, 5km & παιδικό 1.5km).
09.00 – 10.15: Κεντρική πλατεία Λυγουριού - σημείο εκκίνησης των 5km.
Λειτουργία γραμματείας για τους αγώνες (5km & παιδικούς).
10.30 – 11.00: Αρχαίο Στάδιο Ασκληπιείου Επιδαύρου, Λυγουριό.
Λειτουργία γραμματείας για τους παιδικούς αγώνες.
Εκκινήσεις Αγώνων
09:00:   Εκκίνηση 21km Τρέξιμο – Μικρό θέατρο Επιδαύρου, Αρχαία Επίδαυρος
10:30:   Εκκίνηση 5km – Κεντρική πλατεία Λυγουριού
11:15:   Εκκίνηση 1.5km - Αρχαίο Στάδιο Ασκληπιείου Επιδαύρου  
11.45: Τελετή Απονομών

 

A. Αγώνας 21km
Elevation Gain (Θετική κλήση): 514m
Αγώνας δρόμου σε μικτή επιφάνεια εδάφους: δημόσια οδό-άσφαλτο 16κμ, ανώμαλο έδαφος-trail 5κμ
Αφετηρία: Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου
Τερματισμός: Αρχαίο Στάδιο Ασκληπιείου Επιδαύρου
Ηλικία Αθλητών: +16 years old
Ηλικιακές κατηγορίες: 16-29, 30-39, 40-49, 50-59, 60-69,+70
Όριο συμμετοχών:  500 αθλητές
Χρονικό όριο αγώνα:  Το πρώτο μισό της διαδρομής σε 2:15 και τη συνολική σε 4:30. Σε αντίθετη περίπτωση θα κινούνται με δική τους ευθύνη στη διαδρομή.
Σταθμοί Υδροδοσίας: στα χιλιόμετρα  5, 8.5, 14, 17, 21.

B. Αγώνας 5km
Elevation Gain (Θετική κλήση): 35m
Αγώνας δρόμου σε μικτή επιφάνεια εδάφους: δημόσια οδό-άσφαλτο 3.5κμ, ανώμαλο έδαφος-trail 1.5κμ
Αφετηρία: Κεντρική πλατεία Λυγουριού
Τερματισμός: Αρχαίο Στάδιο Ασκληπιείου Επιδαύρου
Ηλικία Αθλητών: +16 years old
Ηλικιακές κατηγορίες: 16-29, 30-39, 40-49, 50-59, 60-69,+70
Όριο συμμετοχών:  500 αθλητές
Χρονικό όριο αγώνα:  Το πρώτο μισό της διαδρομής σε 20min και τη συνολική σε 45min. Σε αντίθετη περίπτωση θα κινούνται με δική τους ευθύνη στη διαδρομή.
Σταθμοί Υδροδοσίας: στο χιλιόμετρο 2.5 και στον τερματισμό.
Σημείωση: Την επίβλεψη της διαδρομής θα έχει η Τροχαία.

C. Παιδικό  τρέξιμο 1500m
Αφετηρία: Αρχαιολογικός Χώρος Ασκληπιείου Επιδαύρου
Τερματισμός: Αρχαίο Στάδιο Ασκληπιείου Επιδαύρου
Ηλικία Αθλητών / Ηλικιακές κατηγορίες: 6-9,10-12, 13-14, 15-16, 17-18.
Δεν υπάρχει γενική κατηγορία στα παιδικά αθλήματα.
Όριο συμμετοχών:  100 αθλητές

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 5:00 pm


Εύβοια: Νεαρός έπεσε από τη γέφυρα της Χαλκίδας

φωτογραφία αρχείου arcadiaportal.gr

Ενημερώθηκε, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χαλκίδας από το τηλεφωνικό κέντρο της Δ.Α. Ευβοίας για τον εντοπισμό τραυματισμένου 21χρονου στην ακτή στην περιοχή Αγίας Μαρίνας Χαλκίδας μετά από πτώση του από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας στη θάλασσα.

Ο 21χρονος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας όπου παραμένει για νοσηλεία.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χαλκίδας.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 4:52 pm


Μαθητής του 4ου ΓΕ.Λ Τρίπολης στην Εθνική Ομάδα, που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 7η Διεθνή Ολυμπιάδα Οικονομικών

Ο μαθητής του 4ου ΓΕ.Λ Τρίπολης Θεόδωρος Μουρλάς (Γ΄Λυκείου, προσανατολισμού Οικονομίας και Πληροφορικής) είναι ένας εκ των πέντε που θα συγκροτήσουν την Εθνική Ομάδα Οικονομικών καιθα ταξιδέψουν στο Χονγκ-Κονγκ για να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στην 7η Διεθνή Ολυμπιάδα Οικονομικών,που θα διεξαχθεί από τις 22 έως τις 31 Ιουλίου 2024.
 
Για τα πέντε μέλη της Εθνικής Ομάδας ξεκινά ένα νέο ταξίδι εντατικής προετοιμασίας και μελέτης υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του Τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
 
Επίσης ο μαθητής Γεώργιος Κοροδήμος (2ο ΓΕ.Λ Τρίπολης) κατέλαβε την 8η θέση επιτυχίας στον εν λόγω διαγωνισμό.
 
Στις 18 Φεβρουαρίου του 2024, διεξήχθη στο Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας η τρίτη και τελική φάση «Αριστοτέλης» του 5ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Οικονομικών. Στην τελική φάση συμμετείχαν 23 μαθητές/ήτριες από την Τρίπολη (11 από το 2ο ΓΕ. Λ Τρίπολης και 12 από το 4ο ΓΕ.Λ ), αφού πρώτα είχαν καταφέρει να διακριθούν με τις επιδόσεις τους στις δύο προηγούμενες φάσεις του διαγωνισμού. Την προετοιμασία των συμμετεχόντων/ουσών μαθητών/ητριών είχε αναλάβει η οικονομολόγος εκπαιδευτικός στα αντίστοιχα σχολεία, Ευθυμία Δημοπούλου.
 
Η συμμετοχή μαθητών/ητριών σε αντίστοιχες διοργανώσεις δημιουργεί ελπίδες και αισιοδοξία, τις οποίες όλοι και όλες τις αποζητούμε. Οι διακρίσεις αυτές, δίνουν σε όλους μας χαρά και περηφάνεια και στους ίδιους δύναμη και ζήλο για να συνεχίζουν, θέτοντας κάθε φορά υψηλότερους στόχους.
 
Η χρηματοδότηση της μετακίνησης και της διαμονής στον Βόλο, των μαθητών και των μαθητριών που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, έγινε από την ΠεριφέρειαΠελοποννήσου και την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας. Η θετική ανταπόκριση της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Π.Ε.Φ συνέβαλλε καθοριστικά στην επιτυχή έκβαση της προσπάθειάς τους.
Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 4:48 pm


Μία σύλληψη στη Μεσσηνία για κατοχή κάνναβης

φωτογραφία αρχείου eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Συνελήφθη, σήμερα (17.3.2024) το μεσημέρι, στα Φιλιατρά, από αστυνομικούς της Β΄ Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) Μεσσηνίας, 42χρονος ημεδαπός, γιατί κατείχε μικροποσότητα κάνναβης, η οποία κατασχέθηκε.

Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Τριφυλίας.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 4:26 pm


Δύο συλλήψεις για κλοπές σε οχήματα

Συνελήφθησαν, προχθές (16.3.2024) το μεσημέρι, σε τοπική κοινότητα του δήμου Σπάρτης, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) Λακωνίας, δύο (2) ημεδαποί, ηλικίας 20 και 41 ετών, αντίστοιχα, γιατί όπως προέκυψε από την προανάκριση του Τμήματος Ασφάλειας Σπάρτης, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καλαμάτας, την 15.3.2024, το μεσημέρι, διέπραξαν -3- περιπτώσεις κλοπών σε οχήματα, όπου αφαίρεσαν χρήματα, έγγραφα, κάρτες και διάφορα αντικείμενα.

Επιπλέον για την ίδια υπόθεση συνελήφθη 21χρονη ημεδαπή, για αποδοχή και  διάθεση προϊόντων εγκλήματος,  γιατί στην κατοχή της βρέθηκε μέρος του αφαιρεθέντος χρηματικού ποσού.  Τέλος βρέθηκαν και κατασχέθηκαν γάντια εργασίας καθώς και όχημα, ως μέσο τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Σπάρτης.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 4:00 pm


«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ''πετάει χαρταετό'' στη Δυτική Κορινθία»

Παραμονή του τριημέρου της Καθαράς  Δευτέρας ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου επισκέφτηκε βιαστικά την Κορινθία.

Αρκέστηκε σε διαπιστώσεις, ισχυρίστηκε πως όλα βαίνουν καλώς και αποχώρησε υποσχόμενος τα πάντα στους πάντες.

Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική. 

Όλη η δυτική Κορινθία αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα. Ο δήμος Ξυλοκάστρου είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 

Ο δρόμος της Παλαιάς Εθνικής Οδού  έχει σοβαρές ζημιές σε Λυγιά και Λυκοποριά. Στην Αριστοναυτών υπάρχει το γνωστό πρόβλημα της διάβρωσης που η Περιφέρεια αδυνατεί να λύσει, με τους κατοίκους να είναι σε απόγνωση. 

Επαναδιατύπωσαν  τις θέσεις του για ολοκληρωμένη μελέτη για την διάβρωση των ακτών, ενώ μελέτες υπάρχουν για τις περιοχές που αντιμετωπίζουν το πιο έντονο πρόβλημα (χρειάζονται κάποιες συμπληρωματικές). 

Η Περιφέρεια και ο δήμος ρίχνουν την μπάλα στην εξέδρα. Παραδέχονται ότι  αδυνατούν να παρέμβουν και αναφέρουν στους κατοίκους  ότι απευθύνθηκαν  στον  Υφυπουργό  Οικονομικών να τους δώσει 1,5εκ για  μπαλώματα (και χωρίς μελέτες λέμε εμείς).

Σημειωτέον πως για την ΠΕΟ η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει διαθέσει ήδη 2,8 εκατομμύρια ευρώ και  1,3εκ της Αριστοναυτων με οριστική παραλαβή και επιστροφή εγγυήσεων καλής εκτέλεσης.

Εκατομμύρια ευρώ  ξοδεύονται για την αντιμετώπιση των κατολισθήσεων στο δρόμο Ξυλόκαστρο – Τρίκαλα – Χιονοδρομικό Κέντρο – Καρυά με πενιχρά αποτελέσματα (συνολικός προϋπολογισμός 7,7 εκατομμύρια ευρώ)   . 

 Οι κάτοικοι τόσο στα παραλιακά όσο και στα ορεινά μέρη  διαμαρτύρονται ότι δεν έγιναν σοβαρές παρεμβάσεις για την επίλυση των προβλημάτων και τα κονδύλια  κατευθύνθηκαν σε άγνωστες κατευθύνσεις.

Για παράδειγμα χιλιάδες ευρώ δόθηκαν για παρεμβάσεις στην Αριστοναυτών αλλά πραγματοποιήθηκαν μόνο πρόχειρες μικροεπεμβάσεις και με κακοτεχνίες.

Έγινε συμπληρωματική ανάθεση εργολαβίας στην αρχικη και  εγκρίθηκε  η Οριστική Παραλαβή του έργου χωρίς να έχουν πραγματοποιηθεί οι ελάχιστες των εργασιών. 

Ταυτόχρονα αγνοήθηκε  παντελώς η επιστολή-καταγγελία των κατοίκων για το σχεδόν μηδενικό έργο στην Αριστοναυτών και την εξέλιξη της πολυδαπανης αυτής εργολαβίας

Σε ένα τριήμερο που η Κορινθία βούλιαξε από κόσμο, βούλιαξε μαζί η Παλαιά Εθνική Οδός και η πολιτική του συνδυασμού Πτωχού. 

Η Κορινθία για άλλη μια φορά διασύρθηκε στα κανάλια με τις αρνητικές εικόνες από την Παλαιά Εθνική οδό να κάνουν το γύρο του διαδικτύου.  

Απαιτούμε από τους αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες , να σταματήσουν "να πετάνε χαρταετό" .

Να ακούσουν τους πολίτες, να σταματήσουν τα μπαλώματα και τις προχειροδουλειές που δεν έχουν απολύτως κανένα αποτέλεσμα όπως αποδεικνύεται  και στην πράξη.

Δεν αντέχουν άλλο οι φορολογούμενοι πολίτες να διπλό πληρώνουν  για τα ίδια έργα ξανά και ξανά. 

Απαιτούνται σοβαρότητα και ολοκληρωμένα  έργα που να αντιμετωπίσουν οριστικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δυτική Κορινθία και ο Δήμος Ξυλοκάστρου.

Γιάννης Σιάτος
Περιφερειακός Σύμβουλος Κορινθίας
Γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου

Εκ μέρους του συνδυασμού: 
"Πρώτα η Πελοπόννησος Μανώλης Μάκαρης"

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 3:27 pm


Νομός Αρκαδίας - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στο Νομό Αρκαδίας