Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Αρκαδίας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Λαμπρόπουλος: Πάνω από 120 εκατ. ευρώ έχουν δοθεί για έργα στην Αρκαδία μέσα σε τρία χρόνια (vid)

Την Τρίτη 4 Οκτωβρίου συνεδρίασε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας
Πελοποννήσου.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Διοικητικών - Οικονομικών - Οργανωτικών – Εκπαιδευτικών Θεμάτων και Δίκαιης Μετάβασης Μεγαλόπολης και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Χρήστος Λαμπρόπουλος ενημέρωσε σχετικά με τα έργα που εγκρίθηκαν από την επιτροπή.
Όσον αφορά την Αρκαδία οριστικοποιήθηκε ο ανάδοχος για την ανάπλαση των πλατειών Ο.Ε.Κ. και Ψαθί στη Μεγαλόπολη.

Ένα ακόμη σημαντικό έργο, χρησιμοποίησης των πόρων που υπάρχουν διαθέσιμοι από το ΕΣΠΑ ειδικά για τη Μεγαλόπολη

Ακολουθούν έργα βελτίωσης του οδικού δικτύου του νομού Λακωνίας ενώ το σημαντικότερο ήταν η έγκριση της δημοπράτησης του έργου της καινούργιας γέφυρας στη Σκάλα Λακωνίας. Έργο προϋπολογισμού πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ.

Ένα έργο που το περιμένει η Λακωνία εδώ και πολλά χρόνια. Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της μελέτης γρήγορα και όλων των αδειοδοτήσεων

Η Οικονομική Επιτροπή προχώρησε στην έγκρισή του παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης.
Οι διαδικασίες για το έργο θα κινηθούν γρήγορα, ώστε να αρχίσει σύντομα η κατασκευή μιας καινούργιας σύγχρονης γέφυρας, η οποία εξασφαλίζει την γρηγορότερη και ασφαλέστερη μετακίνηση των πολιτών.
Κλείνοντας, ο κ. Λαμπρόπουλος ανέφερε ότι το σύνολο των χρημάτων που έχουν δοθεί για έργα στην Αρκαδία ανέρχονται σε 120 εκατομμύρια ευρώ μέσα στα τρία χρόνια υπό την αιγίδα της περιφερειακής αρχής. Πόροι που προήλθαν τόσο από το ΕΣΠΑ όσο και από το Ταμείο Δημοσίων Πόρων.

Video: 

ArcadiaPortal.gr Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής 4-10-2022

Video of ArcadiaPortal.gr Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής 4-10-2022

Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2022 | 7:35 pm


Κερδίστε πρoσκλήσεις για την παράσταση «Στρουμφάκια - Επιχείρηση Στρουμφίτα»

Το  ArcadiaPortal.gr θα κληρώσει 2 διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Στρουμφάκια - Επιχείρηση Στρουμφίτα» το Σάββατο 8 Οκτωβρίου στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο Τρίπολης για την παράσταση στις 19:00.

Δηλώστε συμμετοχή στο διαγωνισμό στέλνοντας μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] :

Θέμα: παράσταση «Στρουμφάκια»

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ
ΑΡΙΘΜΟ ΚΙΝΗΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ

Οι τυχεροί θα ενημερωθούν τηλεφωνικά

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2022 | 7:20 pm


Δωρεάν διανομή φρούτων στη Μεγαλόπολη

φωτογραφία αρχείου arcadiaportal.gr

Την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022 θα πραγματοποιηθεί ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΝΟΜΗ ΦΡΟΥΤΩΝ (ΜΗΛΑ) σε ευπαθείς ομάδες του Δήμου μας, ήτοι στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (Ε.Ε.Ε.), στους πολύτεκνους και τους τρίτεκνους. Η διανομή θα πραγματοποιηθεί στον κλειστό χώρο της λαϊκής αγοράς στην πλατεία Πολυβίου  και ώρες 10:30 έως 12:30.

Ειδικά για την κατηγορία τριτέκνων η διανομή θα γίνει στην έδρα και με ευθύνη  του συλλόγου τους.

Οι δικαιούχοι του Ε.Ε.Ε. για να παραλάβουν την ποσότητα που τους αντιστοιχεί θα πρέπει να έχουν μαζί τους το αποτέλεσμα της αίτησης που είχαν υποβάλει για το Ε.Ε.Ε. και την ταυτότητα τους ή διαβατήριο.

Σε περίπτωση παραλαβής από τρίτο πρόσωπο απαιτείται εξουσιοδότηση.

Παρακαλούνται οι δικαιούχοι να προσέλθουν έγκαιρα για την παραλαβή λόγω της ευπάθειας των προϊόντων και να έχουν μαζί τους σακούλες για την μεταφορά των προϊόντων που δικαιούνται. Οι ποσότητες που τυχόν θα περισσέψουν στο τέλος της διαδικασίας θα διατεθούν σε λοιπές ευάλωτες ομάδες και σε κοινωνικές δομές της περιοχής.

Ο Πρόεδρος
Γκιουμές Ιωάννης

Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2022 | 7:08 pm


ΑΔΜΗΕ ΣΟΧ 1/2022: Τα οριστικά αποτελέσματα - Θέσεις και στην Αρκαδία

Ανάρτηση ΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΙΝΑΚΩΝ κατάταξης και βαθμολογίας ανά κωδικό θέσης, των υποψηφίων της υπ΄ αριθ. ΔΑΔΥ/21333/15.06.2022 Ανακοίνωσης ΣΟΧ 1/2022 που αφορά στην πρόσληψη εκατόν πενήντα οκτώ (158) ατόμων για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών των Υπηρεσιών της ΑΔΜΗΕ Α.Ε., εντός του Νομού Αττικής και των Νομών Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας, Άρτας, Αχαΐας, Έβρου, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Λάρισας & Ηρακλείου όπου και προκηρύχθηκαν οι θέσεις.

Επισυνάπτονται οι πίνακες κατάταξης και βαθμολογίας  καθώς και οι πίνακες απορριφθέντων ανά κωδικό θέσης.

Για την Αρκαδία:

359 ΤΕ Μηχανικοί Πληροφορικής ή Μηχανικοί Ηλεκτρονικής & Αυτοματισμού  Τρίπολη (Δ. Τρίπολης) Ν. Αρκαδίας ΔΠΛΤ
360 ΔΕ Ηλεκτροτεχνικοί Δικτύων Τρίπολη (Δ. Τρίπολης) Ν. Αρκαδίας ΔΣΣΜ
361 ΔΕ Ηλεκτροτεχνικοί Σταθμών Υποσταθμών Τρίπολη (Δ. Τρίπολης) Ν. Αρκαδίας ΔΣΣΜ
362 ΔΕ Τεχνικοί εν γένει Χειριστές Η/Υ  Τρίπολη (Δ. Τρίπολης) Ν. Αρκαδίας ΔΕΑ
363 ΔΕ Οδηγοί-Μηχανοδηγοί Χειριστές Τρίπολη (Δ. Τρίπολης) Ν. Αρκαδίας ΔΕΑ

Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ

Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2022 | 6:54 pm


Κορωνοϊός: Πόσοι είναι οι νοσηλευόμενοι σήμερα στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης

φωτογραφία αρχείου arcadiaportal.gr

Σε εβδομαδιαία βάση ενημερώνει πλέον ο ΕΟΔΥ σχετικά με τα πανελλαδικά κρούσματα του κορονοϊού covid-19.

Ως εκ τούτου, ανάλογα προσαρμόζεται και η αντίστοιχη ενημέρωση από την πλευρά της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Σε ημερήσια βάση, όσον αφορά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα αναφέρονται καθημερινά οι νοσηλείες στις κλινικές covid-19 των νοσοκομείων της.

Ετσι, με βάση την ενημέρωση που έγινε το πρωί τη, Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, στις κλινικές covid-19 των νοσοκομείων της Περιφέρειας νοσηλεύονταν -μέχρι και την Κυριακή 2 Οκτωβρίου- συνολικά 61 άτομα και συγκεκριμένα, στο Νοσοκομείο Αργους 4, στο Νοσοκομείο Ναυπλίου 3, στο Παναρκαδικό Τρίπολης 13, στο Νοσοκομείο Κορίνθου 14, στο Νοσοκομείο Σπάρτης 11 και στο Νοσοκομείο Καλαμάτας 16.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2022 | 6:41 pm


Πρόβλημα με Μπερτόλιο

Ο Φακούντο Μπερτόλιο αποχώρησε τραυματίας από την αναμέτρηση με τον ΟΦΗ και σύμφωνα με την διάγνωση έχει υποστεί θλάση α’ βαθμού και αναμένεται να λείψει για 20 μέρες.

Ο Αργεντινός μέσος της αρκαδικής θα μείνει εκτός για περίπου τρεις εβδομάδες και κατά συνέπεια δεν θα προλάβει τα επόμενα παιχνίδια με Παναθηναϊκό στην Λεωφόρο και με τον Παναιτωλικό στο «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» και με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα.

* Φωτογραφία άρθρου: asterastripolis.gr

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2022 | 6:39 pm


Παράνομο κυνήγι στην Αργολίδα

Κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο του μηνός Σεπτεμβρίου οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες του Νομού Αργολίδας βεβαίωσαν δύο παραβάσεις των περί θήρας διατάξεων.

Πιο συγκεκριμένα το πρωινό της 15ης Σεπτεμβρίου αντιλήφθηκαν ένα άτομο το οποίο κυνηγούσε παράνομα εντός του υγροβιότοπου «Βάλτου» της Νέας Κίου, η οποία είναι απαγορευμένη για την θήρα περιοχή. Ακολούθησε κατάσχεση των μέσων της παράνομης θήρας και η υποβολή της σχετικής δικογραφίας στην Διεύθυνση Δασών Αργολίδας.

Στην δεύτερη περίπτωση εντόπισαν το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου, στην περιοχή «Μετόχι» Ερμιονίδας, ένα άτομο πεζό το οποίο ασκούσε παράνομη θήρα με την χρήση φορητού προβολέα. Αναγνώρισαν το άτομο αυτό προσεγγίζοντάς το αλλά στην συνέχεια αυτός τράπηκε σε φυγή, διαφεύγοντας της σύλληψης. Ενημερώθηκε το Α.Τ. Ερμιονίδας το οποίο έσπευσε προς συνδρομή και κινήθηκε εναντίον του η διαδικασία του αυτοφώρου. Υπεβλήθη και η σχετική δικογραφία στην Διεύθυνση Δασών Αργολίδας.

Το Δ.Σ.
 

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2022 | 6:29 pm


Μητσοτάκης στους βουλευτές της ΝΔ: Να επιδεικνύουμε την απαραίτητη σεμνότητα

Να επιδεικνύουν «την απαραίτητη σεμνότητα» και να εναρμονίζουν τον λόγο τους όταν απευθύνονται στους πολίτες ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τους βουλευτές του κατά τη σημερινή συνεδρίαση της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος του κόμματος ζήτησε από τους βουλευτές όταν παρουσιάζουν το επιτυχημένο κυβερνητικό έργο να τηρούν ισορροπία, μη αγνοώντας ότι οι πολίτες περνούν δύσκολα και ότι η κοινωνία έχει μεγάλη αβεβαιότητα για τον χειμώνα που έρχεται.

Έτσι, όπως επεσήμανε, πρέπει ασφαλώς οι βουλευτές να επικοινωνούν το σπουδαίο κυβερνητικό έργο, αλλά να είναι «μετρημένοι».

Συγκεκριμένα είπε:

«Θέλω να είμαστε πολύ μετρημένοι στον τρόπο με τον οποίον επικοινωνούμε σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συγκυρίες. Έχουμε να επιδείξουμε πάρα πολλά ως κυβερνητικό έργο και νομίζω ότι έχετε δίκιο όταν μερικές φορές επισημαίνετε ότι μέσα στην πυκνότητα των εξελίξεων πολλά από τα σημαντικά τα οποία γίνονται δεν περνούν τελικά στους πολίτες.

Υπάρχει, όμως, η γενικότερη αίσθηση στους πολίτες ότι αυτή η Κυβέρνηση παράγει πολύ και σημαντικό έργο. Όπως υπάρχει και η αίσθηση, ότι υπάρχει ένα σημαντικό απόθεμα εμπιστοσύνης παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Υπάρχει, όμως, και η άλλη όψη της πραγματικότητας: και αυτή λέει ότι η κοινωνία περνάει δύσκολα, έχει μεγάλη αβεβαιότητα για τον χειμώνα που έρχεται.

Υπάρχουν πολλά προβλήματα ακόμα τα οποία δεν έχουν επιλυθεί, τα περισσότερα είναι αποτέλεσμα του κόστους ζωής και της εισαγόμενης κρίσης η οποία προέκυψε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και πρέπει να είμαστε απολύτως εναρμονισμένοι με τα συναισθήματα των πολιτών στον πολιτικό μας λόγο.

Το λέω διότι δεν πρέπει μερικές φορές μέσα από την προβολή του κυβερνητικού έργου- η οποία πρέπει να γίνεται - να αγνοούμε αυτή την άλλη όψη της πραγματικότητας.

Νομίζω ότι όλοι είστε πολύ έμπειροι για να γνωρίζετε ότι αυτή την ισορροπία θα πρέπει να την τηρούμε και να επιδεικνύουμε την απαραίτητη σεμνότητα στην επικοινωνία μας ώστε να μην αισθάνονται οι πολίτες ότι υπερφίαλα στεκόμαστε πάνω στις πολλές και σημαντικές επιτυχίες».

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2022 | 6:14 pm


ΟΕΕ: Παρουσίαση της έκθεσης για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στην ελληνική οικονομία

Την επιστημονική μελέτη, σχετικά με τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στην ελληνική οικονομία, παρουσίασε και στην Αθήνα το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Πρόκειται για μελέτη, η οποία εκπονήθηκε υπό την επίβλεψη του πρώην Υπουργού, Γιάννη Μανιάτη και καταγράφει τα δεδομένα στην αγορά ενέργειας, τις επιπτώσεις της ανόδου των τιμών στην ελληνική και άλλες οικονομίες, και προτείνει λύσεις, μέσω συγκεκριμένων προτάσεων.

Όπως είπε ο κ. Μανιάτης, κατά την παρουσίαση, «ανήκω στους βαθιά φιλοευρωπαίους και είμαι υπερήφανος για την Ευρώπη. Σήμερα, όμως, αισθάνομαι βαθιά απογοητευμένος από μια εξαιρετικά αδύναμη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία, αντί να κάνει τη δουλειά της, που είναι να συντονίζει, να κατευθύνει και να εξομαλύνει τις διαφορές ανάμεσα στα κράτη-μέλη, το μόνο που κάνει είναι να σέρνεται πίσω από επιλογές ενός -δύο κρατών. Και ο νοών, νοείτο».

Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, Νίκος Βέττας, τόνισε ότι «το πρώτο, που θα πρέπει να κάνουμε, είναι να επικοινωνήσουμε και μεταξύ μας, αλλά κυρίως προς τον μέσο πολίτη, ότι μπροστά μας έχουμε ένα πρόβλημα, το οποίο δεν θα έχει γρήγορη και εύκολη λύση. Διότι δημιουργείται πολλές φορές η εντύπωση ότι είναι απλώς θέμα βούλησης κάτι να λυθεί».

Ο ομότιμος καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Παντελής Κάπρος, είπε ότι «η οικονομία των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης είναι η φθηνότερη. Δεν είναι ακριβότερη. Η ακριβότερη οικονομία είναι των ορυκτών καυσίμων. Δεν πρόκειται να επιβαρυνθεί κανένας από την πράσινη μετάβαση. Δεν είναι αλήθεια ότι η πράσινη μετάβαση είναι ακριβότερη. Ίσα ίσα, είναι φθηνότερη. Ταυτόχρονα οι ανανεώσιμες πηγές και η εξοικονόμηση είναι εγχώριοι πόροι. Εξασφαλίζουν και τη μη εξάρτηση από εισαγωγές ορυκτών καυσίμων».

Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Νικόλαος Φαραντούρης, είπε ότι «στην Ευρώπη κάνουμε μια προσπάθεια μέσω της κοινής εσωτερικής αγοράς ενέργειας, και πράγματι έχουν γίνει βήματα για τη διασύνδεση των δικτύων, για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού. Παραμένει, όμως, η Ευρώπη διχασμένη και το βλέπουμε αυτές τις μέρες, στο σίριαλ, που εξελίσσεται με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την απόρριψή τους από κράτη-μέλη».

Ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Διονύσης Χιόνης, είπε ότι «τελικά, οι οικονομικές πολιτικές κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Άρα, το γεγονός ότι τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών μέχρι τώρα δεν είναι τα αποτελέσματα, τα οποία περιμένουμε, είτε λέγεται ανταγωνιστικότητα στην ευρωπαϊκή οικονομία, είτε λέγεται πληθωρισμός, ή μέσο επίπεδο ζωής – επιβάρυνση του καταναλωτή, πάει να πει ότι είναι λάθος οι πολιτικές. Μπορεί τα υποδείγματα να είναι σωστά, οι υποθέσεις να είναι σωστές, αλλά αν το τελικό αποτέλεσμα είναι τόσο επιβαρυντικό, όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα και το βιοτικό επίπεδο, είναι λάθος εξ ορισμού οι πολιτικές».

Ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, επανέλαβε την πρόταση του ΟΕΕ για μία κοινή ευρωπαϊκή λύση και είπε: «Η ευρωπαϊκή αυτή λύση πρέπει να έχει δύο άξονες: Ο πρώτος αφορά στην ελάφρυνση του βάρους νοικοκυριών και επιχειρήσεων και ο δεύτερος στη διασφάλιση των κανόνων λειτουργίας της αγοράς και του ελεύθερου ανταγωνισμού, ακόμα και με την επιβολή πλαφόν, ώστε οι μειώσεις των διεθνών τιμών να περνούν άμεσα στη λιανική. Έτσι, θα αποφευχθεί ο κίνδυνος εγκαθίδρυσης πληθωριστικών τιμών και αντίληψης - δηλαδή λιανικών τιμών υψηλότερων από αυτές, που αντιστοιχούν στην πορεία των διεθνών. Η παρούσα επιστημονική μελέτη καλύπτει όλο το εύρος των επίκαιρων ενεργειακών ζητημάτων, στόχος της είναι να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο ενεργειακής οικονομικής πολιτικής του τόπου και τίθεται στη διάθεση της Πολιτείας, του Κοινοβουλίου, της πανεπιστημιακής κοινότητας και της κοινής γνώμης.

 

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2022 | 6:07 pm


Νέες αυξήσεις στο σούπερ μάρκετ - Ποιες συσκευασίες έχουν «μικρύνει» με την ίδια τιμή

Φωτογραφία arcadiaportal.gr

Οι τιμές σε βασικά προϊόντα του σούπερ μάρκετ αναμένεται να αυξηθούν εκ νέου στα μέσα Οκτωβρίου, λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου κίνησης.

Όως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του MEGA, οι νέες ανατιμήσεις αναμένεται να φτάσουν το 12%.

Ενδεικτικά, η φέτα αναμένεται να φτάσει στα 15 ευρώ/κιλό, λόγω μεγάλης έλλειψης στο γάλα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου μικρών και μεσαίων σούπερ μάρκετ Ελλάδος, Γιάννης Πηλίδης.

Νέες αυξήσεις στις τιμές τον Οκτώβριο από 4% έως 12% τα εξής (μεταξύ αυτών 4 κατηγορίες τροφίμων):

Αβγά
Κατεψυγμένα λαχανικά
Αλλαντικά
Σαπούνια - απορρυπαντικά - καλλυντικά
Ελαιόλαδο
Όσον αφορά στο ελαιόλαδο, ο κ. Πηλίδης σημείωσε πως το «εξαιρετικά παρθένο» έχει φτάσει στα 29 με 30 ευρώ τα 5 λίτρα, γεγονός που έχει κάνει τους καταναλωτές να αγοράζουν μονόλιτρα.

Επίσης, αρκετές εταιρίες μειώνουν τις ποσότητες στις συσκευασίες, αυξάνοντας έτσι «κρυφά» τις τιμές.

Ενδεικτικά:

Μαργαρίνες
Πατατάκια
Σκόνες πλυντηρίου
Τυρί ημίσκληρο συσκευασμένο
Γκοφρέτες
Αφρόλουτρο
Κατεψυγμένα φασολάκια

Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2022 | 5:45 pm


Αρκαδία: 296 νέα κρούσματα κορωνοϊού σε επτά ημέρες

Eurokinissi

Σύμφωνα με τη επίσημη ενήμερωση του ΕΟΔΥ, την τρέχουσα εβδομάδα αναφοράς (26 Σεπτεμβρίου 2022 - 02 Οκτωβρίου 2022) καταγράφηκαν 54.649 κρούσματα κορονοϊού (5.238 ανά εκατoμμύριο πληθυσμού: 22% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 25% των λοιμώξεων.

Στην Αρκαδία την επίμαχη εβδομάδα ανακοινώθηκαν 296 νέα κρύσματα.

Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 4.975.067 εκ των οποίων 52.0% γυναίκες. To ?? για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.99 (95% ΔΕ: 0.83 - 1.09).

Το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, την εβδομάδα αναφοράς ήταν 1.073 ασθενείς (7μερος μ.ό.: 153, 31% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 858 ασθενείς (7μερος μ.ο.: 123, 20% εβδομαδιαία μεταβολή).

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς είναι 66 (62.1% άνδρες) με διάμεση ηλικία 72 έτη και το 95.5% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 85 θάνατοι ασθενών COVID-19 (8 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: -15% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι 24 (28%) απεβίωσαν μετά την παρέλευση τουλάχιστον 29 ημερών από την ημερομηνία εργαστηριακής επιβεβαίωσης της λοίμωξης COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 33.200 θάνατοι, με το 96.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2022 | 5:29 pm


Αρκαδική Βραδιά στον Δήμο Ζωγράφου

Το 5ο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Μουσικής, Χορών και Γεύσεων που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Ζωγράφου και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της πόλης (Κρητών, Ποντίων, Ηπειρωτών, Αρκάδων, Θρακιωτών κ.α.) φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 6,7, 8 και 9 Οκτωβρίου 2022, στο Πάρκο Γουδή (τέρμα Γ.Παπανδρέου και Μ.Αλεξάνδρου), με ώρα έναρξης των εκδηλώσεων τις 7:00 μ.μ.

Πρόκειται για ένα τετραήμερο διασκέδασης και περιήγησης στα έθιμα της Ελλάδας. Σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ προσφέρεται δωρεάν παραδοσιακό κέρασμα με γεύσεις από όλη την Ελλάδα. Την Κυριακή θα προσφερθεί γιουβέτσι με κόκορα κρασάτο καθώς και αρκαδικοί κουραμπιέδες.
Το αφιέρωμα για την Αρκαδία είναι προγραμματισμένο για την Κυριακή 9 Οκτωβρίου στις 9:30 το βράδυ. Θα παίξει μουσικό Αρκαδικό σχήμα και παραδοσιακά τραγούδια θα ερμηνεύσουν οι γνωστοί τραγουδιστές Κατερίνα Κατσίγιαννη, από Βαλτεσινίκο και Παναγιώτης Αγγελακόπουλος, από Παναγιά – Ζέρζοβα. Λεβέντικους χορούς από την Αρκαδία και το Μοριά θα παρουσιάσει το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Αρκάδων Ιλίου «Οι Προσέλληνοι». 

Το Διοικητικό Συμβούλιο των Συνδέσμου Αρκάδων Ζωγράφου «Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» καλεί τους συμπατριώτες που διαμένουν στο Δήμο ή σε όμορους Δήμους να παρευρεθούν σε μια βραδιά αρκαδικής διασκέδασης.

 

Για το Δ.Σ.,
Ο Πρόεδρος – Κων/νος Καλύβας

Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2022 | 5:15 pm


Αυτοκτόνησε γυναίκα πέφτοντας στο κενό από τον λόφο του Αρείου Πάγου στην Ακρόπολη

EUROKINISSI/ΔΑΓΑΛΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Το μεσημέρι της Τρίτης (04.10.2022) μια γυναίκα έπεσε στο κενό από τα βραχάκια στην Ακρόπολη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η γυναίκα η οποία φέρεται να ήταν Ελληνίδα και όχι τουρίστρια, τελικά αυτοκτόνησε.

Η 47χρονη Ελληνίδα έκανε το σταυρό της και πήδηξε από τα βραχάκια του Αγίου Παύλου, κοντά στον λόφο του Αρείου Πάγου, στην Ακρόπολη.

Αστυνομικές πηγές, μιλώντας στο kathimerini.gr, ανέφεραν πως η γυναίκα, 47 ετών, συνειδητά πήρε φόρα και έπεσε στο κενό. Την ώρα που έφθασε στο σημείο η Αστυνομία, χτυπούσε το κινητό της και, όπως αποδείχθηκε, ήταν ο σύζυγός της, τον οποίον είχε καλέσει νωρίτερα.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2022 | 5:02 pm


Ενημερωτικές δράσεις για θέματα ισότητας και προστασίας των φύλων από τον Δήμο Τρίπολης

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της εξάλειψης των στερεοτύπων που σχετίζονται με την έννοια της έμφυλης βίας, η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας (ΔΕΠΙΣ) του Δήμου Τρίπολης πραγματοποιεί ενημερωτικές
δράσεις στην περιοχή της Τρίπολης καθώς και σε Δημοτικές ενότητες του Δήμου, με απώτερο σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα ισότητας και προστασίας των φύλων.

Πρόγραμμα
ΚΥΡΙΑΚΉ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022
Την εισήγηση των Θεμάτων θα κάνει η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Τρίπολης κ. Καρούντζου Ελένη, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού
Ώρα 12.00: Τρίπολη, Μαλλιαροπούλειο Θέατρο
Θέμα: ΒΙΑ. Ενδοοικογενειακή - Σχολική - Κοινωνική
& Εθισμός στα Ηλεκτρονικά Παιχνίδια.
Ομιλητής: κ. Σούρας Δημήτριος, Ψυχίατρος

ΔΕΥΤΕΡΑ 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022
Την εισήγηση των Θεμάτων θα κάνει η κ. Σώτηρα Φωτεινή, Κοινωνική Λειτουργός της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Τρίπολης
Ώρα 18.30: Λεβίδι, Μουσείο του Αλέξανδρου Παπαναστασίου.
Θέμα: Ισότητα & Μορφές Έμφυλης Βίας
Ομιλητές: κ. Μπαλή Γιώτα, Ψυχολόγος & κ. Τσελάς Παντελής, Ψυχολόγος

ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022
Ώρα: 17.30: Ρίζες Τεγέας, Πνευματικό Κέντρο Θέμα: Ισότητα & Μορφές Έμφυλης Βίας
Ομιλητές: κ. Τσελάς Παντελής, Ψυχολόγος
κ. Τσαούση Θεοδώρα, Ψυχολόγος
κ. Πανοπούλου Ιωάννα, Εκπαιδευτικός

ΠΕΜΠΤΗ 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022
Ώρα: 18.00: Δημαρχείο Βλαχοκερασιάς Θέμα: Ισότητα & Μορφές Έμφυλης Βίας
Ομιλητές: κ. Τζαβέλα Αναστασία, Ψυχολόγος, κ. Τσελάς Παντελής, Ψυχολόγος
κ. Σώτηρα Φωτεινή, Κοινωνική Λειτουργός

Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2022 | 5:00 pm


Καμπύλης: Με κοινή προσπάθεια διατηρούμε όμορφο και καθαρό τον τόπο μας (pics)

Η καθαριότητα, η συντήρηση κοινοχρήστων χώρων και η προστασία του περιβάλλοντος είναι άξονες ανάπτυξης ενός τόπου και επιτυγχάνονται με την συνεχή συνεργασία Δήμου και πολιτών.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού υπάλληλοι του τομέα καθαριότητας δούλευαν ώστε να προσφέρουν καθαρούς και περιποιημένους κοινόχρηστους χώρους σε κατοίκους και επισκέπτες. Με τις εργασίες καθαριότητας δημιουργήθηκαν συνθήκες υγιεινής διαβίωσης και κατ΄ επέκταση βελτίωση ποιότητας ζωής των κατοίκων ενώ παράλληλα αναβαθμίστηκε  η εικόνα του Δήμου.  

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις παραλιακές Κοινότητες του Δήμου μας και δη στο Παράλιο Άστρος που δέχεται τον μεγαλύτερο όγκο επισκεπτών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. 

Μέσα από μικρές αλλά απαραίτητες εργασίες μπορεί να αλλάξει η εικόνα ενός ολόκληρου χωριού. 

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι με κοινή προσπάθεια και με τη συμβολή όλων, Δήμου και πολιτών, διατηρούμε καθαρό και όμορφο τον τόπο μας και προστατεύουμε το περιβάλλον.

Ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Γιώργος Καμπύλης δήλωσε σχετικά: «Η καθαριότητα είναι από τις πιο σημαντικές υπηρεσίες που πρέπει να παρέχει ένας Δήμος. Θέλω να ευχαριστήσω για ακόμη μία φορά το προσωπικό της υπηρεσίας καθαριότητας που καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διατηρηθεί ο Δήμος μας καθαρός. Με τη βοήθεια και τη συνεργασία όλων μπορούμε να έχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα». 

 

Δελτίο Τύπου

 

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2022 | 4:43 pm


Κορωνοϊός: Αυξημένα κρούσματα, περισσότερες εισαγωγές ασθενών

Σύμφωνα με τη επίσημη ενήμερωση του ΕΟΔΥ, την τρέχουσα εβδομάδα αναφοράς (26 Σεπτεμβρίου 2022 - 02 Οκτωβρίου 2022) καταγράφηκαν 54.649 κρούσματα κορονοϊού (5.238 ανά εκατoμμύριο πληθυσμού: 22% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 25% των λοιμώξεων.

Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 4.975.067 εκ των οποίων 52.0% γυναίκες. To ?? για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.99 (95% ΔΕ: 0.83 - 1.09).

Το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, την εβδομάδα αναφοράς ήταν 1.073 ασθενείς (7μερος μ.ό.: 153, 31% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 858 ασθενείς (7μερος μ.ο.: 123, 20% εβδομαδιαία μεταβολή).

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς είναι 66 (62.1% άνδρες) με διάμεση ηλικία 72 έτη και το 95.5% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 85 θάνατοι ασθενών COVID-19 (8 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: -15% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι 24 (28%) απεβίωσαν μετά την παρέλευση τουλάχιστον 29 ημερών από την ημερομηνία εργαστηριακής επιβεβαίωσης της λοίμωξης COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 33.200 θάνατοι, με το 96.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2022 | 4:37 pm


Τσίπρας σε συνταξιούχους: Δεσμεύομαι για την επιστροφή της 13ης σύνταξης

Για αισχρή εξαπάτηση προς τους συνταξιούχους κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των συνεργαζόμενων συνταξιουχικών οργανώσεων.

«Εξαπάτηση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την 13η σύνταξη, που δόθηκε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για την οποία ο κ. Μητσοτάκης, παρ ότι είχε χαρακτηρίσει ως ψίχουλα, είχε δεσμευθεί να την κρατήσει και μόλις εξελέγη την ξέχασε», ανέφερε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι πήρε το 1 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της για να κλείσει τις τρύπες στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. “Δεύτερον εξαπάτηση σε σχέση με την επιστροφή των αναδρομικών που αφορούν στις επικουρικές και στα δώρα από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη» δήλωσε.

Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε για επιστροφή της 13ης σύνταξης και για επιστροφή του ενός δισεκατομμυρίου που διοχετεύτηκε στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης πίσω στους συνταξιούχους, εκεί όπου ανήκει, όπως είπε, αλλά και για τα αναδρομικά ότι θα δοθούν σε τρεις δόσεις. “Είναι ηθική υποχρέωση του κράτους να τα δώσει και να εφαρμόζεται η απόφαση της δικαιοσύνης πάντοτε και όχι όταν βολεύει κάποιους” είπε.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2022 | 4:29 pm


Τι είπε για ελληνοτουρκικά, εκλογές και ενεργειακή κρίση ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΚΟ της ΝΔ

Με αναφορά στην επέτειο συμπλήρωσης 48 χρόνων από την ίδρυση της ΝΔ, ξεκίνησε την τοποθέτηση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος, τονίζοντας ότι «η ΝΔ είναι η παράταξη όλων των Ελλήνων που κοιτάνε μπροστά και στοχεύουν ψηλά».

Ιδιαίτερη έμφαση όμως έδωσε στα εθνικά θέματα –σε διάφορα σημεία της τοποθέτησης του- στέλνοντας ξεκάθαρα μηνύματα στην Άγκυρα.

Με αφορμή την τακτική της Ρωσίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα στέκεται δίπλα στην αμυνόμενη Ουκρανία και αντιστέκεται στην καταπάτηση των συνόρων, σημειώνοντας ότι μπορεί να γίνει κάτι ανάλογο με την Ουκρανία και στη γειτονιά μας.

«Οι ανιστόρητες προκλήσεις συντρίβονται στις δικές μας κόκκινες γραμμές», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε: «Σε εθνικό επίπεδο μένουμε καθαρά στις θέσεις μας. Ατσάλινες ασπίδες μας οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι σύμμαχοι μας ενώ έχουμε ξεκαθαρίσει ότι τα σύνορα μας έχουν χρώμα γαλανό και όχι γκρίζο».

Παράλληλα όμως ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ανοιχτός σε έναν καλόπιστο διάλογο με την Άγκυρα, καθώς όπως είπε είναι αισιόδοξος γιατί «το δηλητήριο των λόγων της Τουρκίας, δεν φτάνει τελικά στους λαούς. Ξέρουν ότι η ιστορία δεν αλλάζει αν κάποιος παραχαράσσει τους χάρτες», σημείωσε ότι οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν είναι εχθροί και κατέληξε την αναφορά του στη γειτονική χώρα τονίζοντας: «Η Ελλάδα περιμένει την άλλη όχθη του Αιγαίου να επανέλθει στο δρόμο της λογικής και της ειρήνης».
«Δίνω τη μάχη για μία συμπληρωματική ευρωπαϊκή λύση», τόνισε ο πρωθυπουργός για το ενεργειακό

Στο δεύτερο μεγάλο θέμα που εστίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αυτό της ενεργειακής κρίσης. Όπως είπε οι θέσεις της Ελλάδας για επιβολή πλαφόν στην τιμή της ενέργειας και για αποσύνδεση της με την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, βρίσκουν ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές. «Δίνω τη μάχη για μία συμπληρωματική ευρωπαϊκή λύση», τόνισε ο πρωθυπουργός ενημερώνοντας την ΚΟ της ΝΔ ότι θα θέσει εκ νέου τις προτάσεις του, τόσο στην Πράγα όσο και στις Βρυξέλλες. «Όταν οι αγορές δεν λειτουργούν σωστά, το λόγο πρέπει να έχει η Πολιτεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, για ακόμα μία φορά τα τελευταία 24ωρα άφησε αιχμές για την πολιτική κάποιων μεγάλων χωρών της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας ότι οι εθνικοί μικρουπολογισμοί δεν πρέπει να απειλήσουν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και ξεκαθάρισε ότι το εθνικό σχέδιο στήριξης της κοινωνίας θα συνεχιστεί.
Η αξιωματική αντιπολίτευση καταστροφολογεί για τα πάντα

Αναφερόμενος στην πορεία της χώρας μέχρι τις εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε τα μέτρα της κυβέρνησης, όπως την αύξηση κατά 7% που έρχεται στις συντάξεις, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού που προγραμματίζεται για τον Μάιο του 2023.

Ο πρωθυπουργός ανέβασε τους τόνους κατά της τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση καταστροφολογεί για τα πάντα και τάζει στους πάντες τα πάντα.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2022 | 4:16 pm


Κατατίθεται το νομοσχέδιο για επιταγή ακρίβειας και για τα στεγαστικά δάνεια στους νέους

Φωτογραφία arcadiaportal.gr

Μέχρι την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου θα κατατεθεί προς διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ρυθμίσεις για στεγαστικά δάνεια και επιταγή ακρίβειας ύψους 250 ευρώ σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews.

Ειδικότερα στα μέσα Δεκεμβρίου θα δοθεί  εφάπαξ ενίσχυση ύψους 250 ευρω στους ευάλωτους πολίτες
Συγκεκριμένα, δικαιούχοι είναι:

- 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι (από 634.000 που ίσχυε πέρυσι), με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ (έναντι 7.200), ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 16.800 ευρώ (έναντι 14.400) και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ (έναντι 200.000 ευρώ),

- 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΠΕΚΑ,

- 225.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που θα λάβουν διπλή δόση τον Δεκέμβριο,

- 172.000 δικαιούχοι επιδόματος ΑμεΑ,

- 800.000 δικαιούχοι επιδόματος παιδιών ΟΠΕΚΑ, θα λάβουν αυξημένο επίδομα κατά 50%,

- 100.000 μακροχρόνια άνεργοι από 12 έως 24 μήνες –στη βάση του μοντέλου που εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας- που δεν είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 16.800 ευρώ.

Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2022 | 4:00 pm


Ρεύμα: Νέο πρόγραμμα στήριξης 800 εκατ. ευρώ για αγρότες και επαγγελματίες

EUROKINISSI

To προσωρινό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις για το ρεύμα εκδόθηκε από την Επιτροπή στις 23 Μαρτίου 2022 και τροποποιήθηκε στις 20 Ιουλίου 2022, βάσει του άρθρου 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), αναγνωρίζοντας ότι η οικονομία της ΕΕ αντιμετωπίζει σοβαρή διαταραχή.

Η αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργκρέιτε Βεστέιγιερ, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε: «Ο αδικαιολόγητος επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας εξακολουθεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της ΕΕ και στην ελληνική οικονομία. Το πρόγραμμα των 800 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκε θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να στηρίξει τους πληττόμενους τομείς και τις πληττόμενες επιχειρήσεις, ιδίως τις μικρότερες, διασφαλίζοντας ότι παραμένει διαθέσιμη επαρκής ρευστότητα.

Εξακολουθούμε να στηρίζουμε την Ουκρανία και τον λαό της. Ταυτόχρονα, εξακολουθούμε να συνεργαζόμαστε στενά με τα κράτη μέλη για να διασφαλίσουμε ότι τα εθνικά μέτρα στήριξης μπορούν να εφαρμοστούν εγκαίρως, συντονισμένα και αποτελεσματικά, προστατεύοντας παράλληλα τους ισότιμους όρους ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά.»

Η Ελλάδα κοινοποίησε στην Επιτροπή, βάσει του προσωρινού πλαισίου κρίσης, ένα πρόγραμμα ύψους 800 εκατ. ευρώ για τη στήριξη μικρών μη οικιακών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στις απότομες αυξήσεις των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας που προκαλούνται από την τρέχουσα γεωπολιτική κρίση και τις σχετικές κυρώσεις και αντίμετρα.
Ποιοι εντάσσονται στο μέτρο

Στο μέτρο θα μπορούν να υπαχθούν μη οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και πλήττονται από την κρίση, οι οποίοι είτε

i) έχουν συνάψει σύμβαση για μεταβλητό τιμολόγιο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και η παροχή ενέργειας δεν υπερβαίνει τα 35 kVA

ii) λειτουργούν ως αρτοποιεία (ανεξάρτητα από το όριο παροχής) ή

iii) έχουν αγροτικό τιμολόγιο (ανεξάρτητα από το όριο παροχής).

Από την 1η Οκτωβρίου 2022 και εξής, το μέτρο θα καλύπτει την κατανάλωση έως και 2 000 kWh μηνιαίως για μη οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας με παροχή ενέργειας έως και 35 kVA.

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, οι επιλέξιμοι δικαιούχοι θα δικαιούνται να λαμβάνουν περιορισμένα ποσά ενίσχυσης με τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων.

Το μηνιαίο ποσό επιδότησης ανά εταιρεία θα καθορίζεται ανάλογα με την τιμή χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά.
Τα ποσά

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το ελληνικό πρόγραμμα συνάδει με τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο προσωρινό πλαίσιο κρίσης. Ειδικότερα, η ενίσχυση

i) δεν θα υπερβαίνει τα 62.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων, τα 75.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας και τα 500.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται σε όλους τους άλλους τομείς και

ii) θα χορηγηθεί το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο κρίσης.

Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το μέτρο ενίσχυσης βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Δημοσιεύθηκε στις 4 October 2022 | 3:45 pm


Νομός Αρκαδίας - Ειδήσεις και Νέα

Φωτιά στο Ρούτσι Αρκαδίας - Η Καθημερινή

Φωτιά στο Ρούτσι Αρκαδίας  Η Καθημερινή

Δημοσιεύθηκε στις 19 July 2022 | 10:00 am


Ορεινή Αρκαδία - travel.gr

Ορεινή Αρκαδία  travel.gr

Δημοσιεύθηκε στις 5 March 2022 | 12:15 pm


Δείτε αγγελίες στο Νομό Αρκαδίας