1. Ειδήσεις & Τοπικά νέα
  2. Μικρές αγγελίες
  3. Συνομιλία (chat)
  4. Καιρός
X Τηλεόραση:
  1. ΝΕΡΙΤ 1
  2. ΝΕΡΙΤ PLUS
  3. ΕΤ3
  4. Βουλή
Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Αρκαδίας    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Πολλές ελλείψεις για την διενέργια δημοψηφίσματος στην Π.Ε. Αρκαδίας (photos+video)

Λίγες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα η Περιφέρεια Πελοποννήσου βρίσκεται σε εγρήγορση και η εκλογική επιτροπή δουλεύει πυρετωδώς, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για την Κυριακή 5 Ιουλίου, όταν οι ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις κάλπες.

Ο μικρός χρόνος που υπάρχει δημιουργεί προβλήματα καθώς το υπουργείο Εσωτερικών έως την Πέμπτη 2 Ιουλίου δεν είχε στείλει τα σχετικά βιβλία για να σφραγιστούν. Επίσης, λείπουν τα τηλεγραφήματα και οι εκλογικοί κατάλογοι, αλλά οι υπάλληλοι θα προσπαθήσουν να ανταπεξέλθουν οποιαδήποτε στιγμή έρθουν τα υλικά, για να είναι όλα έτοιμα.

Οι εφορευτικές επιτροπές και οι δικαστικοί αντιπρόσωποι είναι οι ίδιοι όπως στις προηγούμενες εκλογές, ενώ τα εκλογικά κέντρα σε ολόκληρη την Αρκαδία είναι 337.

 

Τη διαδικασία παρακολούθησε και ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Βαγγέλης Γιαννακούρας, ο οποίος ευχαρίστησε το προσωπικό καθώς και τη διευθύντρια κυρία Ματίνα Πορφύρη.

 

Video: 
Video of 1coAbgyL1x0

Δημοσιεύθηκε στις 2 July 2015 | 7:28 pm


Ξεκινά το Arcadian tennis open 2015

Η οργανωτική επιτροπή των αγώνων Arcadian 2015 δίνει σε όλους τους ενδιαφερόμενους του τουρνουά διευκρινίσεις επί της προκήρυξης των αγώνων που αφορούν τόσο τις κατηγορίες και τις τιμές του sign in, όσο και το πιλοτικό σύστημα Fast4 the match που θα εφαρμοστεί στους αγώνες.

Δείτε ΕΔΩ  αναλυτικά τις διευκρινίσεις

Δημοσιεύθηκε στις 2 July 2015 | 7:22 pm


Εκ νέου αναβολή του 2ου Ποδηλατικού Γύρου Μεγαλόπολης

Ο Δήμος Μεγαλόπολης και η Αγωνιστική Λέσχη Μηχανοκίνητου Αθλητισμού (Α.Λ.Μ.Α.) Μεγαλόπολης ενημερώνουν τους δημότες ότι αναβάλλεται η διεξαγωγή της εκδήλωσης του 2ου Ποδηλατικού Γύρου Μεγαλόπολης το Σαββάτο 4 Ιουλίου λόγω των διαδικασιών που πρέπει να ακολουθηθούν για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την Κυριακή 5 Ιουλίου.

Η νέα ημερομηνία διεξαγωγής της εκδήλωσης θα ανακοινωθεί με νεότερο δελτίο Τύπου των διοργανωτών.

   Α.Λ.Μ.Α.                                                   Ο  

 Μεγαλόπολης                                   Δήμος Μεγαλόπολης

Δημοσιεύθηκε στις 2 July 2015 | 7:12 pm


Κέντρο Ειδικών Συναλλαγών από την τράπεζα Πειραιώς στην Τρίπολη

Η Τράπεζα Πειραιώς, πέραν των 290 καταστημάτων που εξυπηρετούν συνταξιούχους, δημιούργησε 113 Κέντρα Ειδικών Συναλλαγών σε όλη την Ελλάδα.

Ποιες συναλλαγές θα εξυπηρετούνται;

Καταθέσεις από εταιρικούς πελάτες και ιδιώτες

Πληρωμές σε λογαριασμούς καταθέσεων όπως μισθοδοσία προσωπικού, πληρωμές προμηθευτών

Έκδοση winbank (web banking)

Έκδοση και επανέκδοση χρεωστικών καρτών. Κάθε δικαιούχος θα μπορεί να εκδώσει μία κάρτα.

Στην Τρίπολη σαν Κέντρο Ειδικών Συναλλαγών θα λειτουργεί το υποκατάστημα που βρίσκεται στην οδό Ναυπλίου 20 και Αλ. Σούτσου

Δημοσιεύθηκε στις 2 July 2015 | 7:05 pm


Εύη Τατούλη: Το «ναι» δίνει εφόδια στην κυβέρνηση να διαπραγματευτεί καλύτερα το μέλλον μας

Ηρεμία και νηφαλιότητα τις κρίσιμες αυτές στιγμές συνέστησε η πολιτευτής Αρκαδίας Εύη Τατούλη σε συνέντευξή της στη Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5. «Μόνο η νηφαλιότητα μπορεί να μας πάει στην επόμενη ημέρα. Δεν μου αρέσει καθόλου ο λαϊκισμός. Η ιδεοληψία του λαϊκισμού κυριαρχεί πλέον στο πολιτικό σκηνικό. Ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορά κανέναν. Όλοι κρεμόμαστε από το ίδιο σκοινί και θα πέσουμε κάτω με τον ίδιο γδούπο. Το χθεσινό διάγγελμα του κυρίου Τσίπρα με πάγωσε. Εγώ τον πρωθυπουργό της χώρας μου τον θέλω Ευρωπαίο ηγέτη και από την άλλη δεν αποδέχομαι χαρακτηρισμούς που χαρακτηρίζουν τον πρωθυπουργό ως ψευταρά. Αλλά δεν καταλαβαίνω πώς αυτός ο Ευρωπαίος πρωθυπουργός μας αποκάλυψε ότι κάθεται στο τραπέζι με τους εκβιαστές» είπε η κα. Τατούλη.

«Ο λαός βαρέθηκε να φοβάται. Δε φοβόμαστε πια τίποτα. Έχουμε συνηθίσει η επόμενη ημέρα να είναι δυσκολότερη από την προηγούμενη. Καλλιεργείται στην ελληνική κοινωνία ένα αντιευρωπαϊκό φρόνημα. Για τα δικά μας λάθη φταίνε οι Ευρωπαίοι. Δύο τάσεις υπάρχουν στην Ευρώπη, η συναινετική, και οι σκληροπυρηνικοί της Ευρώπης, που όπου δουν μαχαίρι βαράνε τη γροθιά τους. Σε αυτή την άποψη ο κύριος Τσίπρας και ο κύριος Σόιμπλε είναι οι δύο διαφορετικές όψεις του ίδιου νομίσματος. Και οι δύο εντάσσονται στο συντηρητικοποιημένο κόσμο της Ευρώπης. Ποιο είναι το διακύβευμα και των δύο. Να βάλουμε την Ευρώπη σε τροχιά που θα μπορούσε να καταλήξει και σε φαινόμενα ρήξης», σχολίασε η Εύη Τατούλη.

« Κανένας δεν μιλάει για την επόμενη ημέρα. Έχουμε ένα δημοψήφισμα, στο οποίο δεν αντιλαμβανόμαστε το ερώτημα. Γιατί δεν κάνουμε ένα άλλο δημοψήφισμα που να λέει κύριοι πολίτες ποια μέτρα θέλετε, αυτά που προτείναμε εμείς στην Ευρώπη, ή αυτά που μας είπαν οι εταίροι μας ή κάποια άλλη πρόταση;», αναρωτήθηκε η κυρία Τατούλη, προειδοποιώντας ότι δεν έχουμε καθόλου χρόνο.  

«Πρέπει αυτή η κυβέρνηση άμεσα να κλείσει τη συμφωνία με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Έχουμε αποδειχτεί την κουλτούρα της μετριότητας και λέμε το μη χείρον βέλτιστον. Ποια είναι η επόμενη ημέρα της μεταπρογραμματικής Ελλάδας; Υπάρχει και μία κοινωνία που θέλει να εργαστεί», είπε χαρακτηριστικά.

«Το «ΝΑΙ» δίνει εφόδια στην Κυβέρνηση να διαπραγματευτεί καλύτερα το μέλλον μας». Τα ψευτοδιλήμματα χωρίς σχέδιο και όραμα οδήγησαν τη χώρα την τελευταία 5ετία στην οπισθοδρόμηση. Με αυτό το δημοψήφισμα διαλύεται η κοινωνική αλληλεγγύη που υπήρξε αυτά τα χρόνια», υποστήριξε ακόμη η πολιτευτής Αρκαδίας.

 «Θέλω ειλικρινά να πω στους συμπολίτες μας τους Αρκάδες ότι δεν πρέπει να αφήσουμε ο ένας το χέρι του άλλου. Η Ελλάδα είναι χώρα ευρωπαϊκή, δεν θα γίνουμε Βενεζουέλα και ούτε θα κάνουμε και τη χάρη του Λαπαβίτσα να συνηθίσουμε τις ουρές», είπε η κα. Τατούλη.

Δελτίο Τύπου

Δημοσιεύθηκε στις 2 July 2015 | 6:45 pm


Βαρουφάκης: Γιατί λέμε όχι - σε 6 σύντομα σημεία

Δήλωση του Υπουργού Οικονομικών, κ. Γιάνη Βαρουφάκη, για το δημοψήφισμα της Κυριακής: «ΓΙΑΤΙ ΛΕΜΕ ΟΧΙ - σε 6 σύντομα σημεία»

Το κείμενο που ανήρτησε ο υπουργός έχει ως εξής:

1. Οι διαπραγματεύσεις δεν κατέληξαν σε συμφωνία επειδή οι δανειστές (α) αρνήθηκαν να αναδιαρθρώσουν το μη βιώσιμο χρέος και (β) επέμειναν ότι το χρέος πρέπει να το πληρώνουν οι ασθενέστεροι των πολιτών, τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους.
2.     Το ΔΝΤ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, πολλές άλλες κυβερνήσεις, καθώς και η συντριπτική πλειοψηφία των οικονομολόγων, θεωρούν – όπως κι εμείς – ότι το χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί.
3.     To Eurogroup έχει, τον Νοέμβριο του 2012, παραδεχθεί ότι το χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί όμως αρνείται να δεσμευτεί για αυτό.
4.     Από την στιγμή που ανακοινώσαμε το Δημοψήφισμα, η επίσημη Ευρώπη έχει σηματοδοτήσει εμπιστευτικά πως είναι έτοιμη να συζητήσει την αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτό καταδεικνύει πως ακόμα και η επίσημη Ευρώπη θα καταψήφιζε την... δική της «τελική» πρόταση.
5.     Η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ. Οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι ασφαλείς. Η τακτική των δανειστών βασίζεται στον εκβιασμό με κλείσιμο των τραπεζών. Η σύγκρουση οφείλεται σε αυτή τους την επιλογή και σε καμία περίπτωση στο ότι η ελληνική κυβέρνηση θέτει εμπόδια στη συμφωνία ή πειραματίζεται με την ιδέα εξόδου και υποτίμησης. Η θέση της Ελλάδας στο ευρώ και στην Ευρώπη είναι αδιαπραγμάτευτη
6.     Το μέλλον θέλει μια περήφανη Ελλάδα στο ευρώ και στο κέντρο της Ευρώπης. Αυτό απαιτεί ένα μεγάλο ΟΧΙ την Κυριακή που θα μας δώσει τη δύναμη να διαπραγματευτούμε το χρέος καθώς και τη διανομή των βαρών μεταξύ των εχόντων και των αδύναμων συμπολιτών μας.

Δημοσιεύθηκε στις 2 July 2015 | 6:05 pm


Ο Κινέζος Πρόεδρος Jiang Zemin, οι BRICS και οι Αναπτυξιακές Τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών AIIB, ADB και NDB

1. IT΄S ALL GREEK TO ME: Που λένε οι ξένοι για τα Ελληνικά. Η πρώτη λέξη του τίτλου είναι το όνομα του Κινέζου π. Προέδρου JIANG ZEMIN.  Η δεύτερη αναφέρεται στην ομάδα χωρών των BRICS (Brazil, Russia, India, China, South Africa). Η τρίτη είναι το όνομα της AIIB (Asian Infrastructure and Investment Bank = Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων). Η τέταρτη το όνομα της ADB (Asian Development Bank = Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης) και η πέμπτη είναι ο τίτλος της NDB/BRICS (New Development Bank=Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS). Ονόματα Χρηματοοικονομικών και Χρηματοπιστωτικών Οργανισμών που βρίσκονται στο φως της δημοσιότητας και απασχολούν τα έγκυρα Ελληνικά και τα σοβαρά Διεθνή Μέσα Ενημέρωσης. Χρηματοπιστωτικοί και Χρηματοοικονομικοί Μηχανισμοί που θέτουν σε αμφισβήτηση την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πλαίσιο του αναδυόμενου νέου γεωστρατηγικού, γεωπολιτικού και γεωοικονομικού γίγνεσθαι.   [global : Worldwide international communication concept cloud of colorful state flags around blue glass Earth globe isolated on white background]

2. Η ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΒΛΕΨΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ JIANG ZEMIN: 2.1 Το 1995, ο π. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και τότε Υπουργός Εξωτερικών κ. Κάρολος Παπούλιας μου έκανε την τιμή να με συμπεριλάβει στην ομάδα των Ελλήνων εμπειρογνωμόνων για τη σύναψη διμερών συμφωνιών με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

2.2 Ως είθισται να συμβαίνει κατά τις διμερείς διαβουλεύσεις, ο Κινέζος Πρόεδρος JIANG ZEMIN προέβη σε αναλύσεις της Διεθνούς Πολιτικής και Οικονομίας στο πλαίσιο των οποίων προέβλεψε τις εξελίξεις στο διεθνές γίγνεσθαι τις οποίες βιώνουμε σήμερα. Δηλαδή, το πέρασμα από το μεταπολεμικό ψυχροπολεμικό Διπολισμό ΕΣΣΔ και ΗΠΑ στο σημερινό ρευστό και αέναα μεταβαλλόμενο Πολυπολισμό με πέντε πρωταγωνιστικούς γεωπολιτικούς ή/και γεωοικονομικούς πόλους (Κίνα, ΗΠΑ, Ρωσία, Ιαπωνία, ΕΕ) συνεκτιμωμένων των Περιφερειακών Συνασπισμών που δημιουργούν καθώς και της δυναμικής των διμερών και πολυμερών σχέσεων που αναπτύσσουν. Με άλλα λόγια, ο Κινέζος Πρόεδρος εκτίμησε με μεγάλη στοχαστική επιτυχία το σύγχρονο status που επικρατεί στην υφήλιο και, φυσικά, της Κίνας ως «υπερ-δύναμης» από κάθε συντρέχουσα άποψη.

3. ΔΙΕΘΝΩΣ ΔΡΩΝΤΕΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ: 3.1 Εκτός από τα μεμονωμένα κράτη (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, κ.λπ.), τις διμερείς και τις διακρατικές συμφωνίες καθώς και τους συνασπισμούς των κρατών στους οποίους συμμετέχουν, υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός Διεθνών Οργανώσεων, Διεθνών Οργανισμών, Διεθνικών Φορέων και Διεθνών Fora τα οποία επίσης συμμετέχουν στο διεθνές γίγνεσθαι κατά τρεις σχηματικά και grosso modo τρόπους: Ως διεθνώς δρώντες παράγοντες σκληρής ισχύος (στρατιωτική, οπλική, πυρηνική, κ.λπ.), ως διεθνώς δρώντες παράγοντες ήπιας ισχύος (οικονομική, επενδυτική, αναπτυξιακή, κοινωνική, ανθρωπιστική, επιστημονική, περιβαλλοντική, κ.λπ.) καθώς και ως διεθνώς δρώντες παράγοντες με διττή φύση (soft & hard) που εκδηλώνεται ανάλογα με τις συγκυρίες

3.2 Ειδική και suis generis περίπτωση ενός θολού μίγματος Διακυβερνητισμού και Υπερεθνισμού (οιονεί Ομοσπονδιοποίησης) χωρίς Πολιτική και Οικονομική Ενοποίηση, είναι η ΕΕ (Ευρωπαϊκή Ένωση =EU=European Union) των 28 κρατών μελών

3.3 Η Ευρωζώνη είναι ένα παράδειγμα υποσυνόλου της ΕΕ στη στενή λογική της Νομισματικής Ένωσης (χωρίς οικονομική και δημοσιονομική ένωση) των 19 χωρών με το μειονέκτημα της ασυμβατότητας, λόγω κακής Αρχιτεκτονικής και κακού ab initio σχεδιασμού αναφορικά  με τη Θεωρία των Άριστων Νομισματικών Περιοχών και, φυσικά, με την έντεχνη καταστρατήγησης των όρων του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (σήμερα Δημοσιονομικό Σύμφωνο)

3.4 Ένα νέο ανάλογο εγχείρημα με χαλαρή συνοχή (μέχρι νεωτέρας) είναι η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (EEU = Eurasian Economic Union) μεταξύ Ρωσίας-Λευκορωσίας-Καζακστάν  (ένα είδος Κοινής Αγοράς στην οποία σύντομα θα ενσωματωθούν  δύο ακόμη κράτη, το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν)

3.5 Σε επίπεδο επίσης χαλαρής οικονομικής συνεργασίας είναι ο ΕΟΧ (Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος = EEA = European Economic Area) και η ΕΖΕΣ (Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών = EFTA = European Free Trade Association)

3.6 Σε πολιτικό επίπεδο, η συνεργασία κρατών παίρνει τη μορφή της Συμφωνίας του χώρου του Schengen (με ατελές και αποτυχημένο το σκέλος της Μεταναστευτικής Πολιτικής)

3.7 Υπάρχουν και άλλες μορφές διεθνών συνεργασιών μεταξύ κρατών ή/και συνασπισμών κρατών, όπως: Κατ΄ αρχήν ο OHE (UN=United Nations)  και οι θυγατρικές ή συνεργαζόμενες δομές του (UNCTAD, FAO, ICAO, IMO, κ.λπ.)  όπως επίσης σε επίπεδο «Δυτικού Κόσμου» (με τη lato sensu πολιτική έννοια του όρου), είναι το Συμβούλιο της Ευρώπης (=Council of Europe). Άλλα παραδείγματα ομαδοποιήσεων και περιφερειακών συνεργασιών, είναι: BRICS, G7/G8/G20, Λέσχη Bilderberg, κ.λπ. Η Αφρικανική Ένωση (African Union), η Αραβική Ένωση (Arab Union), η Ένωση των Κρατών της Νότιας Αμερικής (Union of States of South America), η ASEAN (Association of South East Nation= Ένωση των χωρών της Νότιο Ανατολικής Ασίας), ο ΟΣΕΠ (Οικονομική Συνεργασία Ευξείνου Πόντου=BSEC=Black Sea Economic Cooperation), κ.λπ. είναι άλλες μορφές περιφερειακής συνεργασίας

3.8 Από πλευράς γεωοικονομικών συμφερόντων των ΗΠΑ, ενδιαφέρον παρουσιάζουν η NAFTA (North American Free Trade Agreement = Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής: ΗΠΑ, Καναδάς, Μεξικό) και η υπό διαμόρφωση TPP (Trans Pacific Partnership = Σύμφωνο Συνεργασίας των δυο πλευρών του Ειρηνικού)

3.9 Από πλευράς κοινών ενδιαφερόντων ΗΠΑ, Καναδά και ΕΕ, ενδιαφέρον παρουσιάζει η  υπό διαμόρφωση TTIP (=Transatlantic Trade Investment and Partnership= Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ) και η CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement = Ολοκληρωμένη Συμφωνία Οικονομίας και Εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Καναδά)

3.10 Μεγάλης σημασίας πεδίο αναφοράς όπου συνεργάζονται ή ανταγωνίζονται τα διεθνή συμφέροντα, είναι ο WTO (World Trade Organization =Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου =ΠΟΕ). Εκεί συναντά κανείς μεγάλες τριβές μεταξύ των αναπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων κρατών με έμφαση στα θέματα Αγροτικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος, Δασμών, Προδιαγραφών, κ.λπ.

 3.11 Στο διεθνές γίγνεσθαι σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι Χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί, όπως:   η WB (World Bank=Παγκόσμια Τράπεζα) και IMF (International Monetary Fund=Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) ενώ περιορισμένο ρόλο σε χωρικό επίπεδο ΕΕ διαδραματίζουν η ECB (European Central Bank = ΕΚΤ = Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), η EIB (European Investment Bank= ΕΤΕπ = Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων), η EBRD (European Bank for Reconstruction and Development = Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης), κ.λπ.

3.12 Στο πεδίο των soft και hard διεθνών διεργασιών υπεισέρχονται οι BRICS (συνολικά),  η Ρωσία και η Κίνα, η ειδική συνεργασία Ρωσίας και Κίνας, καθώς και οι Αναπτυξιακές Τράπεζες αυτών μαζί με τις λοιπές χώρες των αναδυομένων οικονομιών και των στρατιωτικών δυνάμεων που είναι η AIIB, η ADB και η NDB του τίτλου του άρθρου.

Είναι πρακτικά αδύνατο στο παρόν άρθρο να παρουσιαστούν οι πολυάριθμοι Διεθνείς Οργανισμοί οι οποίοι εμπλέκονται παντί τρόπω στο διεθνές γίγνεσθαι και επηρεάζουν τις ιστορικές εξελίξεις.

4. Η ΠΡΩΤΟΚΑΘΕΔΡΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ: 4.1 Η Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική και η Αμερικανική Διπλωματία (ανεξάρτητα από τις παλινδρομήσεις κατά τις διάφορες ιστορικές περιόδους αναφοράς), εμπεριέχουν μόνιμα το χαρακτήρα της «υπερέχουσας ιστορικά διεθνούς υπερ-δύναμης» τόσο από πλευράς σκληρής όσο και από πλευράς ήπιας ισχύος, δηλαδή από γεωστρατηγικής, γεωοικονομικής και γεωπολιτικής οπτικής. Όλα τα γεγονότα της Διεθνούς Οικονομίας, των Διεθνών Σχέσεων, της Διεθνούς Στρατηγικής, των Διεθνών Εμπλοκών και Τριβών και γενικότερα της Διεθνούς Πολιτικής συνηγορούν  στο ότι οι ΗΠΑ ήταν και συνεχίζουν να είναι σε θέση να επιβάλλουν την Pax Americana παντί τρόπω (στρατιωτικό ή/και οικονομικό) έστω και με κάποιον ετεροχρονισμό (αν χρειαστεί)

4.2 Ακόμη και σε επίπεδο πολιτισμού, κουλτούρας, τεχνών, καινοτομίας και νεωτερικότητας, οι ΗΠΑ και τα American Style and Art πρότυπα tτης Βιομηχανίας του Πολιτισμού πρωτοπορούν ενώ όλοι οι άλλοι μιμούνται (ενίοτε με τον κακόγουστο μιμητικό τρόπο του νεόπλουτου hillbilly ή του μεταλλαγμένου και ανανήψαντα πρώην κομμουνιστή)

4.3 Για να μην πούμε για τα Αποθέματα Χρυσού και Πολυτίμων Μετάλλων ή για τη Διεθνή Οικονομία και τη Διεθνή Χρηματοοικονομική όπου το δολάριο είναι το μόνο νόμισμα (ως αποθεματικό και ως μέσο συναλλαγών) το οποίο είναι κοινά αποδεκτό από όλους σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και σε όλα τα γεωγραφικά πλάτη του κόσμου καθώς και ως μέσο συναλλαγής στις επονομαζόμενες big και multinational business

4.4 Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι όταν η Αμερικανική Οικονομία, τα Hedge Funds και η U.S. Federal Bank «παίζουν λύρα, όλοι οι άλλοι λαοί και όλα τα άλλα οικονομικά κέντρα σε όλο τον κόσμο, χορεύουν πεντοζάλη» (παραφράζοντας την προεκλογική ρήση του κ.Α.Τσίπρα).

Το ΔΝΤ όπως και η Παγκόσμια Τράπεζα εντάσσονται ευρύτερα στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών. Κ.Γαλιώτος: 1. Τι είναι  το φόρουμ των G20 που τόσο πολύ απασχολεί σήμερα την ειδησεογραφία; 30/6/2012 2. Στην Ουκρανία ο Πούτιν κατατρόπωσε την ΕΕ και κατανίκησε την επεκτατική Γερμανική στόχευση της Μεσευρώπης (Mittel Europa), 6/12/2013 3. Η ομάδα κρατών BRICS με ηγέτες τη Ρωσία και την Κίνα είναι η  αναδυόμενη υπερδύναμη του 21ου αιώνα, 16/7/2014 4. FORBES: ΠΟΥΤΙΝ, Ο ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΟ 2014, 10/11/2014 5. ΔΙΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΗΠΑ-ΕΕ: Dr. Jekyl ή Mr. Hyde; Πανάκεια ή φενάκη; 8/6/2015.

5. Ο ΔΕΥΤΕΡΕΥΩΝ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΕ: 5.1 H ιστορική αποτυχία της ΕΕ έχει πολλές διαστάσεις αναφορικά με τα τεκταινόμενα που βυσσοδομούν στο κακοδιοικούμενο εσωτερικό περιβάλλον του suis generis ατελούς και ανολοκλήρωτου διακυβερνητικού σχηματισμού καθώς και σε σχέση με τη συμμετοχή της ΕΕ στα διεθνή δρώμενα (που μας ενδιαφέρουν στο παρόν άρθρο)

5.2 Η ΕΕ έχει αποτύχει να δημιουργήσει ένα αυτόνομο, αυτοτελή και διακριτό ρόλο μιας αξιοπρεπούς και ανεξάρτητης Pax Europea στο διεθνές γίγνεσθαι με τη δική της ΚΕΠΠΑΑ (Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας) και τη δική της Πολιτική Εξωτερικών Σχέσεων

5.3 Ως διεθνής δρών παράγοντας ήπιας ισχύος και παρά τους απύθμενους πόρους που διοχετεύει διεθνώς σε επίπεδο Εξωτερικών Σχέσεων, δεν έχει καταφέρει σπουδαία πράγματα. Αφενός λογω της αναποτελεσματικότητας της γραφειοκρατίας των Βρυξελών και αφετέρου λογω της εμπλοκής πολλών lobby στη διανομή της πίτας που εξουδετερώνουν την ανταποδοτικότητα των πόρων

5.4 Σε επίπεδο σκληρής ισχύος, η αποτυχία είναι παταγώδης. Η ΕΕ έχει περιοριστεί σε ρόλο «κομπάρσου, dame de companie, his Master΄s Voice, παλαμακιστή, κεκράχτη και tellâl» των ΗΠΑ. Έχει υποβαθμιστεί σε ένα δευτερεύοντα ρόλο υπό την καθοδήγηση, την εποπτεία, τον έλεγχο και την ομπρέλα ασφαλείας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ (κυρίως μπροστά στον κίνδυνο της Ρωσικής Ομοσπονδίας με την προσάρτηση της Κριμαίας, την κρίση στην Ανατολική Ουκρανία και τη Διπλωματία των Αγωγών που εφαρμόζει η Ρωσία)

5.5 Στο πλαίσιο αυτό η Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική χρησιμοποιεί: (α) το Ηνωμένο Βασίλειο για τα θέματα της Υψηλής Πολιτικής Διεθνούς Γεωστρατηγικού και Γεωπολιτικού χαρακτήρα, (β) τη Γερμανία, ως οιονεί οικονομικό χωροφύλακα, επί των ζητημάτων της Χαμηλής Πολιτικής οικονομικού επιπέδου, επιτρέποντας στη Γερμανία να εφαρμόζει τη Φιλανδοποίηση κάποιων δορυφορικών ευρωπαϊκών κρατών με την προοπτική μιας ελεγχόμενης από τις ΗΠΑ Μεσευρώπης (Mittel Europa)

5.6 Αν μελετήσει κανείς τις Εκθέσεις των Διεθνών Οργανισμών, τις Εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Eurostat καθώς και τις Εκθέσεις των Think Tank που αμείβονται από τα Θεσμικά Όργανα της ΕΕ, θα διαπιστώσει μια ακόμη μεγάλη και διαρκή αποτυχία της ΕΕ. Την αποτυχία σε θέματα Ανταγωνιστικότητας, Έρευνας-Τεχνολογίας-Καινοτομίας, Παραοικονομίας, Διαφθοράς, Φορολογίας, Δημοσιονομικής Πολιτικής, Επιχειρηματικότητας, κ.λπ. σε σχέση με τις ΗΠΑ, τον Καναδά και πολλές άλλες από τις αναδυόμενες οικονομίες του κόσμου. Επίσης, τεράστια είναι η αστοχία της ΕΕ στα θέματα της Σύγκλισης (λ.χ. κκΑΕΠ κατά Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης) τόσο μεταξύ των κρατών μελών όσο και μεταξύ των 272 Περιφερειών κατηγορίας ταξινόμησης NUTS II (Διαπεριφερειακές ανισότητες και Ενδοπεριφερειακές ασυμμετρίες).  Όλες οι αστοχίες γίνονται επαχθέστερες αν αναλογιστεί κανείς του απύθμενους πόρους που σπαταλούν τα white collars και τα golden boy των Βρυξελών για πράξεις οι οποίες ακόμη από την εποχή της Στρατηγικής της Λισαβόνας (2000, αναθεωρήσεις 2001,2005 και 2008) υποτίθεται (WAW!) ότι θα έκαναν την ΕΕ την πιο Ανταγωνιστική Οικονομία της Κοινωνίας της Γνώσης του κόσμου.Στον πόλεμο της Νότιας Οσσετίας και της Αμπαχαζίας του 2008, η Ρωσία κατατρόπωσε τους πάντες ενώ εκκρεμούν οι υποθέσεις της 4.Στον πόλεμο της Νότιας Οσσετίας και της Αμπαχαζίας του 2008, η Ρωσία κατατρόπωσε τους πάντες ενώ εκκρεμούν οι υποθέσεις της Υπερδνειστερίας (περιοχή μεταξύ Ρουμανίας και Μολδαβίας) και του Ναγκόρνο-Καραμπαχ (περιοχή μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν).

6. Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ZBIGNIEW BRZEZINSKI: Ο διεθνής δάσκαλος και διανοητής της στρατηγικής Μπρεζίνσκι είχε έγκαιρα προβλέψει την εξέλιξη των πραγμάτων (Η Μεγάλη Σκακιέρα,1997). Δηλαδή, την ανάδειξη της Ρωσίας ως πρωταγωνίστριας του Νέου Ψυχρού Πολέμου καθώς και την αποτυχία της ΕΕ την οποία υποτιμητικά αποκάλεσε «κουρελού (patchwork)» ενώ στη σύγχρονη διεθνή βιβλιογραφία και ειδησεογραφία (κυρίως στις ΗΠΑ) η ΕΕ συνηθίζεται να αποκαλείται Lame Duck (κουτσή ή παράλυτη πάπια).

7. ΟΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ BRICS: Για το θέμα αυτό έχουμε αφιερώσει πολλά άρθρα. Η ενδυνάμωση των BRICS έχει grosso modo και σχηματικά πολλές διαστάσεις: (α) την αμιγώς στρατιωτική (σκληρή, πυρηνική, διαστημική ισχύ) με πρωταγωνιστές τη Ρωσία και την Κίνα όπου ειδικά με τη Ρωσία οι αναλυτές ισχυρίζονται ότι αρχίσαμε να διανύουμε το νέο ψυχρό πόλεμο. Κάτι που κάνει  όλη την ΕΕ να τρέμει από το φόβο της «Ρωσικής Αρκούδας»  και να αναζητά προστασία κάτω από την ομπρέλα του NATO (β) την ενεργειακή διάσταση με πρωταγωνιστή τη Ρωσία και την ενεργειακή συνεργασία Ρωσίας – Κίνας (καθώς και τη νέα συνεργασία σε Υποδομές Μεταφορών και Συστημάτων Logistics) (γ) τη γεωπολιτική διάσταση με την επέκταση της επιρροής των BRICS στο μαλακό υπογάστριο των ΗΠΑ λ.χ. στη Λατινική Αμερική, και (δ) την οικονομική και τη χρηματοοικονομική/χρηματοπιστωτική λ.χ. διεθνές εμπόριο, χρηματοοικονομικές και συναλλαγματικές επιθέσεις, νέοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί των BRICS και της Κίνας, αγορές κρατικών ομολόγων, αποθεματοποίηση χρυσού, αναπτυξιακά σχέδια, χρηματοδότηση υποδομών με ρήτρα ανάπτυξης, ξένες άμεσες επενδύσεις (από και προς), κ.λπ.

8. ΟΙ ΗΠΑ ΜΕΛΕΤΟΥΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΘΟΥΚΙΔΙΔΗ: 8.1 Η Αμερικανική Διπλωματία έχει μελετήσει και έχει αφομοιώσει τον Αθηναίο στρατηγό και ιστορικό  Θουκυδίδη ο οποίος όταν ανέλυσε τα αίτια του Πελοποννησιακού Πολέμου είπε ότι δεν οφείλονταν στην άνοδο των Αθηνών αλλά στην ανησυχία και στο φόβο που ενέπνευσε στους Σπαρτιάτες ακριβώς αυτή τούτη η επερχόμενη άνοδος των Αθηνών

8.2 Έτσι, οι ΗΠΑ βλέποντας τον επερχόμενο γεωπολιτικό, γεωστρατηγικό και γεωοικονομικό κίνδυνο από την άνοδο της Κίνας, της Ρωσίας, των άλλων αναδυόμενων οικονομιών και των BRICS αντιδρά δεόντως. Άλλοτε μονομερώς άλλοτε  με διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες, χρησιμοποιώντας την ΕΕ ως βοηθητικό προσωπικό. Αν, μάλιστα συντρέχει σοβαρός λόγος, η διαπραγματευτική υπεροχή των ΗΠΑ γίνεται ακόμη περισσότερο ισχυρή με τα ατού του ΝΑΤΟ και του SEATO που διαθέτει

8.3 Στο πλαίσιο των γεωοικονομικών, εμπορικών και επενδυτικών κινδύνων που ελλοχεύουν από τους BRICS διαμέσου των Χρηματοοικονομικών Μηχανισμών τους οποίους ιδρύουν, οι ΗΠΑ απαντούν με τη δημιουργία της TTIP και της TPP. Οι δυο συμφωνίες μαζί με τη NAFTA και τη CETA θα οδηγήσουν σε επίρρωση της  γεωοικονομικής ηγετικής θέσης των ΗΠΑ (πέραν από τη στρατιωτική) που διαχέεται ουσιαστικά σε όλες τις παγκόσμιες αγορές. Το εγχείρημα θα καταστήσει τις ΗΠΑ ως την πρώτη οικονομική και επενδυτική δύναμη στον κόσμο με απόλυτη κυριαρχία στον ΠΟΕ και στους άλλους Διεθνείς Οργανισμούς με αποτέλεσμα την εξουδετέρωση σε μεγάλο βαθμό και μέχρι νεωτέρας του κίνδυνου από τους BRICS, τη Ρωσία και την Κίνα.

5.Κ.Γαλιώτος: Αποτυχία στην ανταγωνιστικότητα δεν έχει μόνον η Ελλάδα αλλά ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση, 3/4/2015

6.Κ.Γαλιώτος: 1. Η  αποτυχημένη Ελληνική και Ευρωπαϊκή Ανταγωνιστικότητα κατά IMD: déjà vu! 2/6/2015 2. Το κκΑΕΠ σε ΜΑΔ των κρατών μελών και των περιφερειών της ΕΕ, 23/5/2015.

7.Ibid.3

8.Στον πόλεμο της Νότιας Οσσετίας και της Αμπαχαζίας του 2008, η Ρωσία κατατρόπωσε τους πάντες ενώ εκκρεμούν οι υποθέσεις της

10. ΠΡΩΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Στις διεθνείς εξωτερικές σχέσεις και στη διεθνή διπλωματία υπεισέρχονται πολυάριθμοι γεωστρατηγικοί, γεωοικονομικοί και γεωπολιτικοί παράγοντες οι οποίοι αλληλεπιδρούν δημιουργώντας μια περίπλοκη, πολύπλοκη και πολυδιαστάτη κατάσταση, ενίοτε χαοτική. Πολύ σπάνια ένα μεμονωμένο κράτος μπορεί να πορευτεί στο διεθνές γίγνεσθαι χωρίς να συνεκτιμήσει την αλληλεπίδραση όλων αυτών των διεθνώς δρώντων παραγόντων, τόσο από πλευράς «σκληρής ισχύος» όσο και από πλευράς «ήπιας ισχύος»,  όχι  μόνο σε διμερές επίπεδο αναφοράς αλλά κυρίως σε πολυμερές και ακόμη καλύτερα σε επίπεδο συστράτευσης διαμέσου συνασπισμού κρατών.

11. ΤΙ ΚΥΡΙΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η ΕΕ: 11.1 Να προχωρήσει στην αναβάθμιση των Ευρω-ατλαντικών Σχέσεων με παράλληλη ενδυνάμωση του εσωτερικού περιβάλλοντος σε επίπεδο Pax Europea και ΚΕΠΠΑΑ. Να υπερβεί το δευτερεύοντα υποστηρικτό ρόλο και να αναβαθμιστεί σε πραγματικά ισότιμο εταίρο. Για παράδειγμα είναι σωστή η άποψη που διετύπωσε ο νέος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jean Claude Yuncker για τη δημιουργία πραγματικού Ευρωπαϊκού Στρατού (όχι προσκόπων). Να αναθεωρήσει τις Θεματικές Πολιτικές που άπτονται των Εξωτερικών Σχέσεων λ.χ. Πολιτική Γειτονίας,  Πολιτική Διεύρυνσης, Μεταναστευτική Πολιτική, κ.λπ., ιδιαίτερα εναντίον των κρατών που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και το Κοινοτικό Κεκτημένο καθώς και εναντίον των κρατών που ασκούν αθέμιτο ανταγωνισμό διαμέσου του ασκούμενου «ανθρώπινου και περιβαλλοντικού dumping»

11.2 Γρήγορη αλλαγή των Συνθηκών (σε ΕΕ και Ευρωζώνη) με στόχο αφενός την Πολιτική, Οικονομική, Δημοσιονομική και Νομισματική Ενοποίηση με λήψη μέτρων και όρους προσαρμογής των λιγότερο αναπτυγμένων οικονομιών τόσο του Βορρά όσο και του Νότου

11.3 Διεύρυνση και Εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας με την ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την επίρρωση της ποιότητας των Διοργανικών Συμφωνιών. Δημιουργία ασφαλιστικών δικλείδων έναντι παραβίασης του Κοινοτικού Κεκτημένου και της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου),  ξεπερνώντας την «κολοβή» Συνθήκη της Λισαβόνας με τη δημιουργία ενός Συντάγματος της Ευρώπης στο πλαίσιο του οποίου θα καθορίζεται ο θεσμικός ρόλος της Ευρωζώνης και της Συμφωνίας του Χώρου του Schengen

11.4 Εξουδετέρωση του διαχρονικού «ευρωπαϊκού αναλφαβητισμού» ο οποίος:  (α) επιτρέπει στα παρακυκλώματα των rent seekers και «ευρω-καπήλων» να εκμεταλλεύονται την αμάθεια και την πολιτική αδαημοσύνη των πολλών και να «κερδίζουν αμύθητα ποσά από τη διαχείριση των κονδυλίων ή να βιώνουν παρασιτικά σε βάρος των ευρωπαϊκών πόρων» (β) επιτρέπει την άσκηση Μαύρης και Φαιής Προπαγάνδας πολιτικού καιροσκοπισμού, δηλαδή της εφαρμογής επί των ευρωπαϊκά αναλφάβητων plebeians της Ψυχολογίας του Όχλου και της Μάζας (κατά Gustave Le Bon) για την εξυπηρέτηση ιδιοτελών σκοπών απαξιώνοντας την Ευρωπαϊκή Ιδέα και τις Ευρωπαϊκές Αρχές που ipso facto προκαλεί τη διόγκωση του ρεύματος του ευρωσκεπτικισμού, ευρωφοβισμού και αντιευρωπαϊσμού

11.5 Ανασυγκρότηση με glasnost και perestroika της κάστας και της καμαρίλας των white collar και των golden boy της γραφειοκρατίας των Βρυξελών (και των δικτύων που διαθέτουν στα κράτη μέλη) με απαγόρευση της απορρυθμιστικής δράσης των εκπροσώπων των lobby και των εκπροσώπων του  τραπεζοκεντρισμού που κυριαρχούν επί παντός του επιστητού και απαξιώνουν τις ηγεσίες των Πολιτικών, Γραφειοκρατικών και Τεχνοκρατικών Οργάνων της ΕΕ

11.6  Έγκριση της TTIP με απαγόρευση της παραγωγής και διακίνησης των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ=GMO=Genetically Modified Organisms) καθώς και με εξουδετέρωση της ISDS (Investor-to-state Dispute Settlement=Διαιτητικός Μηχανισμός Επίλυσης Διαφορών Επενδυτών και Κρατών) που επιτρέπει νομικά να κατισχύουν οι επενδυτές στην κρατική (άρα πολιτική και δικαική εξουσία).

9.Κ.Γαλιώτος: 1. Από το υψιπετές Σύνταγμα της Ευρώπης στην ήπια  Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της Λισσαβόνας:  Μια ιστορική αναδρομή, 12/11/2009 2. Το περιεχόμενο της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης της Λισσαβόνας, 13/11/2009 3. Η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της Λισσαβόνας και η Ελλάδα, 17/11/2009.

10.Που απέρριψαν οι Γάλλοι και Ολλανδοί πολίτες ενώ δέχτηκαν οι Ιρλανδοί μέσω δεύτερου δημοψηφίσματος αποσπώντας ανταλλάγματα.

11.Με το όνειδος της Μεταναστευτικής Πολιτικής και των Συμφωνιών του Δουβλίνου Ι και ΙΙ, ιδιαίτερα σήμερα που λόγω κρίσης στη Μέση Ανατολή από τη δράση του ISIS, θίγονται οι ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου (Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, κ.λπ.) ενώ οι Βορειοευρωπαίοι «ποιούν τη νήσσα».

12.Κ.Γαλιώτος: Η διαχρονικότητα της «ψωροκώσταινας» με τα λόγια του σατιρικού ποιητή Γεωργίου Σουρή, 25/2/2014.

13.Κ.Γαλιώτος: Η Ψυχολογία του Όχλου και της Μάζας και ο αφόρητος πολιτικαντισμός, 24/3/2014

12. ΕΠΙΜΥΘΙΟ: (Ευρωπαϊκή) Απαιδευσία παντών παθών μήτηρ,  και  (Ευρωπαϊκή) Επιστήμη ποιητική ευδαιμονίας», παραφράζοντας τον Πυθαγόρα και τον Πλάτωνα αντίστοιχα.

 

Κωνσταντίνος Γαλιώτος

Πολ.Μηχ. Ε.Μ.Π., M.Sc. Περιφερειακή Πολιτική U.K.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 2 July 2015 | 5:51 pm


Η πρώτη ημέρα του Μελιτζάzz Unlocked 2015 (photos+video)

Ξεκίνησε την Τετάτρη 1 Ιουλίου το φεστιβάλ "Μελιτζάzz Unlocked 2015" στο Λεωνίδιο με την πρoβολή της ταινίας "Πολίτικη κουζίνα" του Τάσου Μπουλμέτη στον Πύργο Πολυτίμου και τη μουσική βραδιά "Sixties και αντιστίξεις" με τον Δήμο Φλέσσα στο Αρχοντικό Τσούχλου.

Πηγή: www.leonidion.gr

Video: 
Video of -gf7zWplP6Y

Δημοσιεύθηκε στις 2 July 2015 | 5:24 pm


Σαμαράς: Την Κυριακή οι Έλληνες θα πουν ένα ηχηρό «ναι»

Τι δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ στο Bloomberg

Σε δήλωσή του στο πρακτορείο Bloomberg, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς είπε ότι την Κυριακή οι Έλληνες θα πουν ένα ηχηρό «ναι», εξαπολύοντας επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι έκλεισε τις τράπεζες και ότι εξαιτίας του χάθηκε η αξιοπιστία της χώρας.

«Οι τράπεζες μένουν κλειστές, η οικονομία καταρρέει, ο λογαριασμός μεγαλώνει και η ανεργία εκτοξεύεται», υπογράμμισε.

Διαβάστε τη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά:

«Ο Πρωθυπουργός δεν είχε την παλικαριά να παραδεχθεί ότι αυτός υπέγραψε το κλείσιμο των τραπεζών! Δεν τόλμησε να παραδεχθεί ότι αυτός υπέβαλε πρόταση λιτότητας, ίδια με εκείνη των δανειστών. Και ότι τελικά προσυπέγραψε την ίδια την πρόταση των δανειστών!

»Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στη χειρότερη θέση που έχει βρεθεί τις τελευταίες δεκαετίες! Χωρίς Ευρωπαϊκό δίχτυ προστασίας. Με τράπεζες κλειστές. Με αδυναμία να πληρώσει τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της προς τους πολίτες. Και πλήρως απομονωμένη από τους εταίρους της.

»Ουσιαστικά η χώρα βρίσκεται με μια κυβέρνηση σε πανικό! Η οποία, αφού έκανε πραγματικότητα τους χειρότερους εφιάλτες των Ελλήνων πολιτών, τους έφερε σε κατάσταση που δεν είχαν γνωρίσει ποτέ στη ζωή τους! Ούτε που είχαν φανταστεί ποτέ.

»Η κυβέρνηση είπε ψέματα σε όλους και τελικά χρεοκόπησε τη χώρα! Μείναμε στον αέρα χάνοντας κονδύλια 35 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχαν ήδη διατεθεί για τη χώρα με θυσίες του ελληνικού λαού! Ενώ μας έλεγε επί μήνες ότι δεν θα υπογράψει νέο Μνημόνιο, τώρα… παρακαλάει για νέο Μνημόνιο! Και κάνει το εξής απίστευτο: Ενώ προσυπογράφει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, με οκτώ δισεκατομμύρια λιτότητας την πρόταση των θεσμών, καλεί μετά τους πολίτες να κάνουν τι; Να την καταψηφίσουν αυτή την πρόταση!

»Ήδη, κάθε μέρα που μένουν κλειστές οι τράπεζες, η οικονομία καταρρέει, ο λογαριασμός μεγαλώνει, η ανεργία εκτοξεύεται...

»Αυτό είναι το κόστος των αντιευρωπαϊκών επιλογών της κυβέρνησης. Και τώρα υποκρίνεται, για να μας πει ότι ακόμα διαπραγματεύεται, ότι θέλει δήθεν να παραμείνει στην Ευρώπη, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες!

»Και λέει ψέματα ότι θα πάει να διαπραγματευθεί μετά ξανά μαζί τους. Πώς θα πάει; Όταν τους έχει καταγγείλει ως ''εχθρούς''; Κι όταν όλοι τους πιστεύουν, ακόμα και οι σοσιαλιστές Ολάντ, Ρέντσι, Σουλτς, ότι αυτό το δημοψήφισμα είναι για ευρώ ή δραχμή;

»Η κυβέρνηση κατασπατάλησε όλη την αξιοπιστία της χώρας. Και τώρα η ίδια η Ευρώπη της γύρισε την πλάτη: Τα κοινοτικά κονδύλια κινδυνεύουν. Οι αγροτικές επιδοτήσεις κινδυνεύουν. Ο τουρισμός έχει ήδη υποστεί βαρύ πλήγμα. Όλα όσα κατέκτησε η Ελλάδα τα τελευταία σαράντα χρόνια, βρίσκονται πια στον αέρα.

»Και το αληθινά δραματικό: Οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας υποφέρουν περισσότερο και απειλούνται πιο άμεσα. Σε αυτούς τους ανθρώπους, που τόσο αδίστακτα ξεγέλασε, δεν βρίσκει να πει ούτε ένα συγγνώμη.

»Το χειρότερο: Δεν τους λέει ούτε πώς, ούτε πότε θα τελειώσει η αγωνία τους! Τους κοροϊδεύει και πάλι. Και μάλιστα, την πιο δραματική ώρα για τους συνταξιούχους, προχωράει σε χιλιάδες προσλήψεις στο κομματικό κράτος που, αυτές τις ώρες, συνεχίζει να φτιάχνει.

»Είναι μοιραίο το λάθος της κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοψήφισμα-παρωδία: Πάνω σε πρόταση συμφωνίας που δεν υπάρχει πια! Σε διαπραγμάτευση που δεν υπάρχει! Για Πρόγραμμα που δεν υφίσταται! Με τους πολίτες αναστατωμένους να συνωστίζονται μπροστά σε κλειστές τράπεζες. Με την ίδια την κυβέρνηση να καλεί τους πολίτες να ψηφίσουν ΟΧΙ. Την ώρα που στελέχη της δημόσια ζητούν από τον Πρωθυπουργό να ανακαλέσει το δημοψήφισμα ή να υποστηρίξει το ΝΑΙ. Αυτοί τουλάχιστον άρχισαν να καταλαβαίνουν…

»Εδώ και το Συμβούλιο της Ευρώπης καταγγέλλει ότι δεν εξασφαλίζονται οι δημοκρατικές προϋποθέσεις έκφρασης του ελληνικού λαού.

»Όμως, ο ελληνικός λαός δεν είπε την τελευταία του λέξη. Και δεν ανέχεται να τον προσβάλλει μια κυβέρνηση, επειδή έχει διαφορετική άποψη από τη δική της. Ξεχνάνε ότι εδώ είναι Ελλάδα, εδώ είναι Ευρώπη, εδώ είναι Δημοκρατία! Τέτοιοι αυταρχισμοί δεν έχουν θέση στον τόπο μας.

»Όπως έδειξε και η χθεσινή μεγαλειώδης συγκέντρωση στο Σύνταγμα, όλα δείχνουν πλέον, ότι πέρα και πάνω από κόμματα, την Κυριακή οι Έλληνες θα πουν ένα ηχηρό ΝΑΙ! Ναι για την Ελλάδα! Ναι για την παραμονή της χώρας στον Ευρωπαϊκό δρόμο, στην καρδιά της Ευρώπης, στο ευρώ…

»Υπερηφάνεια δεν είναι οι ατέλειωτες ουρές μπροστά σε τράπεζες κλειστές. Ούτε η αγωνία των πολιτών για τις καταθέσεις τους…

»Αξιοπρέπεια δεν είναι οι συντάξεις που πληρώνονται πια στο μισό και που εισπράττονται με το σταγονόμετρο!

»Αληθινή υπερηφάνεια είναι ο δρόμος στην Ευρώπη. Και η αποδοκιμασία μιας αδίστακτης κυβέρνησης, που κορόιδεψε τους πάντες και τώρα θέλει να διχάσει την κοινωνία μας.

»Καλώ τον ελληνικό λαό να παραμείνει ήρεμος και πάνω απ’ όλα ενωμένος. Έχουμε περάσει πολλά δύσκολα. Θα τα καταφέρουμε κι αυτή τη φορά. Ενωμένοι και όρθιοι.

»Η υπευθυνότητα των πολιτών θα κερδίσει την ανευθυνότητα αυτής της κυβέρνησης.

»Ναι στην Ελλάδα! Ναι στην Ευρώπη. Ναι στο αύριο των παιδιών μας».

Δημοσιεύθηκε στις 2 July 2015 | 5:19 pm


«Ναι» στην Ευρώπη λέει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πελοποννήσου

Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι παρακολουθούμε έντρομοι τη ραγδαία επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της πατρίδας μας.

Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει την εμπιστοσύνη της Διεθνούς Κοινότητας και να βρεθεί απομονωμένη.

Όλοι εμείς, οι Σύνδεσμοι Βιομηχανιών της χώρας, ενώνουμε τις φωνές μας, προσπαθώντας να αποτρέψουμε την επαπειλούμενη καταστροφή. Ανησυχούμε ακούγοντας δηλώσεις που, δήθεν, εγγυώνται τη σταθερότητα της οικονομίας και των καταθέσεων.

Γι’ αυτό, με αίσθημα βαθύτατης ευθύνης απέναντι στους εργαζομένους των επιχειρήσεών μας και την Ελληνική κοινωνία, διακηρύσσουμε ότι την Κυριακή κρίνεται το μέλλον της πατρίδας μας. Για να αποφευχθεί η καταστροφική απομόνωση, που θα φέρει φτώχεια, εξαθλίωση και χάος.

Επιλέγουμε να πούμε ΝΑΙ στη διάσωση χιλιάδων θέσεων εργασίας και στην επαναφορά στη σταθερότητα.

Υποστηρίζουμε την Ελλάδα της δημιουργίας, της παραγωγής, της εργασίας, των επενδύσεων, της δυναμικής ανάπτυξης.

 

ΝΑΙ στην Ελλάδα

ΝΑΙ στην Ευρώπη

ΝΑΙ στο Ευρώ

Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών ΣΕΒ
Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής – Πειραιώς ΣΒΑΠ
Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος ΣΒΒΕ
Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος ΣΒΘΚΕ
Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος ΣΕΒΠΔΕ

Δημοσιεύθηκε στις 2 July 2015 | 5:00 pm


Ν. Παππάς: Οι τράπεζες θα ανοίξουν μόλις συμφωνήσουμε με τους δανειστές

«Η κυβέρνηση δεν θα συζητήσει κούρεμα στις καταθέσεις», συμπλήρωσε

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και μεταδίσει το Reuters, οι ελληνικές τράπεζες θα ανοίξουν και πάλι όταν η χώρα φθάσει σε συμφωνία με τους διεθνείς δανειστές της, κάτι που θα μπορούσε να γίνει αμέσως μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής.

«Οι τράπεζες θα ξανανοίξουν μόλις επιτύχουμε μία συμφωνία» είπε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση «δεν θα εξετάσει ποτέ» ένα κούρεμα στις καταθέσεις.

Πρόσθεσε ακόμη ότι «θα υπάρξει συμφωνία ανεξάρτητα από το δημοψήφισμα», σύμφωνα με το Reuters.

Δημοσιεύθηκε στις 2 July 2015 | 4:36 pm


Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μιλάμε για τα συναισθήματα» στη Βιβλιοθήκη Τρίπολης

H Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Τρίπολης σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Αρκαδίας «Ανέλιξη» και την Κοινωνιολόγο κ. Τραχανά Φωτεινή πραγματοποίησε στις 2-7-2015 το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μιλάμε για τα συναισθήματα». Κατά τη διάρκεια του προγράμματος τα παιδιά συζήτησαν για τα συναισθήματά τους, έπαιξαν παντομίμα και συμμετείχαν σε βιωματικά παιχνίδια και δραστηριότητες καλλιτεχνικής έκφρασης.

Μέσα από το διάλογο και τις βιωματικές δραστηριότητες έμαθαν να αντιλαμβάνονται, να κατανοούν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους και τα συναισθήματα των άλλων με στόχο τη βελτίωση της επικοινωνίας και της συνεργασίας με τους συνομηλίκους τους, Τέλος ανέπτυξαν δεξιότητες συναισθηματικής νοημοσύνης, αναγνώρισης της διαφορετικότητας, ενεργητικής ακρόασης και διεκδικητικής συμπεριφοράς.

Δημοσιεύθηκε στις 2 July 2015 | 4:04 pm


Χουάν Μουνάφο: «Ιδιαίτερη σεζόν με τον Αστέρα»

Στην εφημερίδα της Αργεντινής "Diario Uno" μίλησε ο Χουάν Μανουέλ Μουνάφο για την εφετινή χρονιά με τον Αστέρα Τρίπολης χαρακτηρίζοντας την ως ιδιαίτερη σεζόν τόσο για την συμμετοχή της ομάδας στους ομίλους του Europa League όσο και για κατάκτηση της 2ης θέσης των play off του πρωταθλήματος που έδωσε ξανά το εισιτήριο των ευρωπαϊκών διοργανώσεων στους "κιτρινομπλέ".

Παράλληλα ο Αργεντινός άσος της αρκαδικής ομάδας αναφέρθηκε και για το ποιά είναι τα αγαπημένα του φαγητά στην Ελλάδα αλλά και το πως είναι οι Έλληνες σαν άνθρωποι ενώ ρωτήθηκε και για τα παιδικά του χρόνια.

Αναλυτικά όσα είπε ο Χουάν Μανουέλ Μουνάφο

Για την σεζόν που τελείωσε: «Ήταν μια πολύ ιδιαίτερη σεζόν, γιατί προκριθήκαμε στους ομίλους του Europa League, περνώντας πολύ δύσκολες ομάδες (Ροβανιέμι, Μάιντς, Μακάμπι Τελ Αβίβ). Και μετά από μια μακρά χρονιά σε τρεις διοργανώσεις, καταφέραμε να παίξουμε στα play off του πρωταθλήματος. Αυτή η συμμετοχή μας έδωσε τη δυνατότητα να τερματίσουμε δεύτεροι και να πάρουμε την απευθείας πρόκριση στους ομίλους του Europa League».

Για τη δική του εμπειρία: «Παίξαμε φέτος 56 παιχνίδια σε τρεις διοργανώσεις. Αγωνίστηκα σε πολλά μεγάλα παιχνίδια και αυτό μου έδωσε αυτοπεποίθηση και το πιο σημαντικό ήταν ότι έπαιξα σε όλα τα ευρωπαϊκά παιχνίδια, που ήταν μεγάλη εμπειρία και ήθελα να τη ζήσω».

Για το αν πιάνει θέση ξένου επισήμανε: «Εχω ιταλικό διαβατήριο και δεν χρειάστηκε να ζητήσω την ελληνική υπηκοότητα. Θα έπρεπε τότε να πάω και στρατό και δεν γίνεται».

Για τα αγαπημένα του φαγητά στην Ελλάδα: «Παϊδάκια, μουσακάς και σαγανάκι».

Για το πώς είναι οι Έλληνες: «Είναι πολύ ανοιχτοί και ζεστοί άνθρωποι».

Για τα παιδικά του χρόνια: «Θυμάμαι ότι ήταν όμορφα, με παιχνίδι, αθλήματα και διακοπές, χρόνο με την οικογένειά μου και φίλους. Μέχρι που έγινα 16 και πήγα στο Μπουένος Άιρες, για να παίξω ποδόσφαιρο».

Για το ποιος τον βοήθησε στην καριέρα του: «Ο Μάριος Παπαδόπουλος με πήγε το 2009 να δοκιμαστώ στην Ελλάδα και τον Πανθρακικό κι εκεί ξεκίνησε η καριέρα μου».

Δημοσιεύθηκε στις 2 July 2015 | 3:28 pm


Κατάργηση προκλητικά ακραίων ασφαλιστικών αδικιών και η ανακούφιση των ατόμων με αναπηρία

Νόμος του Κράτους η κατάργηση προκλητικά ακραίων ασφαλιστικών αδικιών και η ανακούφιση των ατόμων με αναπηρία

Ο βουλευτής Αρκαδίας Κώστας Ζαχαριάς ήταν εισηγητής από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση κατ’ άρθρο του σχεδίου νόμου "Μέτρα για την ανακούφιση των Ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ), την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα και άλλες διατάξεις" που ψηφίστηκε την Τρίτη 30 Ιουνίου στη Βουλή.

Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει διατάξεις που μεταξύ των άλλων απλοποιούν τη διαδικασία της πιστοποίησης αναπηρίας και απόδοσης προνοιακών επιδομάτων στα άτομα με αναπηρία, καταργούν την καταβολή παραβόλου εξέτασης για ανασφάλιστους, ανέργους και αναπήρους, θεσπίζουν μέτρα κατά των μεγαλοοφειλετών του δημοσίου, επαναχορηγούν συντάξεις ΟΓΑ στους 30.000 υπερήλικες, μειώνουν τις επιβαρύνσεις των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ (μηχανικοί γιατροί, δικηγόροι) από την υπέρμετρη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, απεγκλωβίζουν χιλιάδες ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ, που ενώ πληρούν τις προϋποθέσεις για να συνταξιοδοτηθούν έχουν οφειλές άνω των 20.000 ευρώ και των 15.000 ευρώ αντίστοιχα. Το όριο οφειλών, ώστε να μπορούν να συμψηφίσουν τις οφειλές τους με τις συντάξεις τους και για τα δύο ασφαλιστικά ταμεία αυξάνεται σε 25.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, θεσπίζεται ειδική ρύθμιση για όσους χρωστούν από 25 έως 50.000.

Επιπλέον παρατείνεται η μετενέργεια και κατά συνέπεια η ισχύς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και των υπόλοιπων συλλογικών συμβάσεων, που λήγουν η καταγγέλλονται.

Παρατείνεται μέχρι 31 Ιουλίου 2015 η ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία. (100 δόσεις κ.λ.π)

Θεσπίζεται η δωρεάν μετακίνηση ανέργων που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Τέλος με το σχέδιο νόμου ολοκληρώνεται η αποποινικοποίηση των οφειλών των αυτοαπασχολούμενων στα ασφαλιστικά ταμεία και ρυθμίζεται η ασφάλιση των αυτοαπασχολούμενων σε ΙΕΚ, ΚΕΚ, Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, Κολλέγια και Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας.

Η Κυβέρνηση μέσα στο αποπνικτικό περιβάλλον των περιορισμών, εκβιασμών και προκλητικών επεμβάσεων των δανειστών στο έργο της, αποκαθιστά αδικίες που πλήττουν τις πιο ευάλωτες στην οικονομική κρίση κοινωνικές ομάδες και δίνει προτεραιότητα στις ανάγκες των ανθρώπων.

 

Κώστας Ζαχαριάς

βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ

 

Το σύνολο των διατάξεων που ψηφίστηκαν με το νομοσχέδιο είναι οι παρακάτω:

 

Οι αποφάσεις, πλέον, των ΚΕΠΑ θα ισχύουν για κάθε χρήση και απλοποιείται, όχι μόνο η δική τους λειτουργία, αλλά και ο τρόπος απόδοσης των προνοιακών επιδομάτων στα ΑμεΑ.
Καταργείται η καταβολή παραβόλου ΚΕΠΑ από ανασφάλιστους και άνεργους πολίτες και αιτούντες προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας. Με τον τρόπο αυτό οι ανασφάλιστοι πολίτες και οι αιτούντες είτε αναπηρικής σύνταξης, είτε προνοιακού επιδόματος αναπηρίας απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του παραβόλου των 46,14 ευρώ για τη χρήση των υπηρεσιών ΚΕΠΑ, όπως –ήδη- απαλλάσσονται οι ασφαλισμένοι ΑμεΑ, των οποίων το παράβολο καταβάλλεται από τους ασφαλιστικούς  φορείς τους.
Συγκροτείται Ειδική Επιστημονική Επιτροπή, η οποία θα απαρτίζεται από πρόσωπα με τα απαραίτητα ακαδημαϊκά, επιστημονικά και επαγγελματικά προσόντα και η οποία θα συμβάλει στην επικαιροποίηση και αναπροσαρμογή του Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας με βάση τα νέα δεδομένα και τις νέες ανάγκες και θα επανεξετάσει τον κατάλογο των μη αναστρέψιμων  παθήσεων στην κατεύθυνση της διεύρυνσης του.
Οριστικοποιείται η χορήγηση συντάξεων αναπηρίας με εξομοίωση των προϋποθέσεων που ισχύουν για το ΙΚΑ και στα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία.
Καταργείται η αναστολή καταβολής εξωιδρυματικού επιδόματος  παραπληγίας τετραπληγίας κατά τη νοσηλεία των δικαιούχων.
Συγκροτούνται  στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ειδικά Κλιμάκια Ελέγχου, τα οποία θα ξεκινήσουν ελέγχους σε περιοχές και κλάδους, όπου κατά περιόδους παρατηρείται αύξηση των δεικτών ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας και εισφοροδιαφυγής. 
Θεσπίζονται μέτρα σε βάρος των μεγαλοοφειλετών, οι οποίοι συστηματικά χρησιμοποιούν τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία και τις αθετούν μετά την πρώτη δόση, αφού έχουν ξεπουλήσει όλη την ακίνητη περιουσία τους.
Θεσπίζεται η συμμετοχή στο Δ.Σ του ΙΚΑ, εκπροσώπων της Εθνικής  Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και της Ανώτατης Γενικής Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδος, και κατά συνέπεια αυξάνονται τα μέλη του κατά δύο. (από 15 σε 17)
Προβλέπεται στις περιπτώσεις λήξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω αναπηρίας και εφόσον εκκρεμεί  στα ΚΕΠΑ ιατρική κρίση, χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων, παράταση του δικαιώματος της συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας για ένα εξάμηνο,  καθώς επίσης και της χορήγησης  του προνοιακού επιδόματος και της πλήρους ιατροφαρμακευτικής κάλυψης.
Παρέχεται η δυνατότητα αναγνώρισης ως χρόνου ασφάλισης, του χρόνου προσωρινής κράτησης ή φυλάκισης, που εξέτισαν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής τους θητείας αντιρρησίες συνείδησης.
Παρατείνεται μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2015, η προθεσμία στα επικουρικά ταμεία των ενστόλων, για να αποφασίσουν την ένταξη τους ή όχι στο ΕΤΕΑ.
Εφαρμόζεται η απλή αναλογική στις οργανώσεις των συνταξιούχων, ικανοποιώντας ένα διαχρονικό αίτημα του κινήματος των συνταξιούχων.
Επαναχορηγείται η σύνταξη του ΟΓΑ σε 30.000 υπερήλικες, Έλληνες και ομογενείς, η οποία είχε περικοπεί από την Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου από την 1η Ιανουαρίου 2013 και αποκαθίσταται μια ακραία και απάνθρωπη κοινωνική αδικία σε βάρος ενός τμήματος ηλικιωμένων, που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και οικονομικής εξαθλίωσης. 
Μειώνονται οι επιβαρύνσεις των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ (μηχανικοί γιατροί, δικηγόροι) από την υπέρμετρη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τους, που επέβαλλαν οι μνημονιακές Κυβερνήσεις από την 1η  Ιουλίου 2011.
Απεγκλωβίζονται χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ, που ενώ πληρούν τις προϋποθέσεις για να συνταξιοδοτηθούν έχουν οφειλές άνω των 20.000 ευρώ και των 15.000 ευρώ αντίστοιχα. Το όριο οφειλών, ώστε να μπορούν να συμψηφίσουν τις οφειλές τους με τις συντάξεις τους και για τα δύο ασφαλιστικά ταμεία αυξάνεται σε 25.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, θεσπίζεται ειδική ρύθμιση για όσους χρωστούν από 25 έως 50.000.
Παρατείνεται η μετενέργεια και κατά συνέπεια η ισχύς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και των υπόλοιπων συλλογικών συμβάσεων, που λήγουν η καταγγέλλονται.
Παρατείνεται μέχρι 31 Ιουλίου 2015 η ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία. (100 δόσεις κ.λ.π)
Θεσπίζεται η δωρεάν μετακίνηση των ανέργων, που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και διαγράφονται όλα τα διοικητικά πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί έως και σήμερα για τη μη καταβολή κομίστρου.
Επεκτείνεται η χορήγηση επικουρικών συντάξεων από τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης ναυτικών, λόγω ναυτικού εργατικού ατυχήματος.
Εξασφαλίζονται οι αξιώσεις σε ναυτιλιακές εταιρείες κατά κυρίου ναυαγίου ή κατά της διαχειριστικής εταιρείας, για τις οποίες έχουν εκδοθεί τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.
Λαμβάνονται επείγοντα μέτρα για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, των ναυτικών και ειδικότερα για την εξασφάλιση των δεδουλευμένων των απλήρωτων ναυτικών.
Τα ΑμεΑ, τα οποία συμμετέχουν σε προγράμματα κατάρτισης, ενίσχυσης της απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένης της απασχόλησης ή και εργαζόμενων σε Κοιν.Σ.Επ. και λαμβάνουν επίδομα πρόνοιας ή επιδόματα επανένταξης ή οποιασδήποτε μορφής νοσηλεία ή παροχή, δεν χάνουν αυτές τις παροχές, αλλά συνεχίζουν να τις εισπράττουν ταυτόχρονα και αθροιστικά.
Ολοκληρώνεται η αποποινικοποίηση των οφειλών των αυτοαπασχολούμενων στα ασφαλιστικά ταμεία.
Ρυθμίζεται η ασφάλιση των αυτοαπασχολούμενων σε ΙΕΚ, ΚΕΚ, Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, Κολλέγια και Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας.

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 2 July 2015 | 2:56 pm


Χωρίς διόδια θα είναι το Σαββατοκύριακο οι διελεύσεις στους αυτοκινητοδρόμους

Χωρίς διόδια θα είναι το Σαββατοκύριακο οι διελεύσεις στους αυτοκινητοδρόμους ενώ ελευθέρας θα έχουν τα οχήματα και στην Αττική οδό την Κυριακή, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες στις μετακινήσεις τους, λόγω του δημοψηφίσματος. Με έκπτωση 50% θα μετακινηθούν αντίστοιχα οι επιβάτες του σιδηροδρόμου και με 25% του ΚΤΕΛ.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης ανακοινώνει ότι προκειμένου να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις των πολιτών για το δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής θα είναι δωρεάν, χωρίς καταβολή διοδίων, οι διελεύσεις επιβατικών Ιδιωτικής Χρήσης και δικύκλων οχημάτων, σε όλους τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους της χώρας και στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, καθ΄ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 4 και 5 Ιουλίου 2015 και χωρίς διόδια οι διελεύσεις στην Αττική οδό την Κυριακή 5 Ιουλίου 2015.

Οι ιδιώτες παραχωρησιούχοι των αυτοκινητοδρόμων γνωστοποίησαν στο Υπουργείο την συμφωνία τους, να μην υπάρχουν διόδια το Σάββατο και την Κυριακή, προκειμένου να διευκολυνθούν οι συμπολίτες μας για τη συμμετοχή τους στο δημοψήφισμα της Κυριακής 5 Ιουλίου, ανταποκρινόμενοι θετικά στην πρωτοβουλία μέτρων και δράσεων για την διευκόλυνση των πολιτών, που εφαρμόζει ο Αναπληρωτής Υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Χρήστος Σπίρτζης.

Ειδικότερα συμφώνησαν οι κοινοπραξίες παραχωρησιούχων και θα είναι δωρεάν, χωρίς διόδια οι μετακινήσεις επιβατικών Ιδιωτικής Χρήσης και δικύκλων οχημάτων, καθ΄ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακού 4 και 5 Ιουλίου 2015 στους αυτοκινητόδρομους:

Αυτοκινητόδρομοι Αιγαίου ΑΕ (Κεντρικός άξονας ΠΑΘΕ )
Γέφυρα ΑΕ (Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου)
Νέα Οδός ΑΕ (Ιόνια Οδός, Κεντρικός άξονας ΠΑΘΕ)-Ολυμπία Οδός ΑΕ (Βόρειος άξονας Πελοποννήσου)
Μορέας ΑΕ (Κεντρικός άξονας Πελοποννήσου)

Επίσης στην Εγνατία Οδό ΑΕ θα ισχύουν το Σαββατοκύριακό δωρεάν διελεύσεις, χωρίς διόδια επιβατικών Ιδιωτικής Χρήσης και δικύκλων οχημάτων , σε όλο το μήκος του βόρειου άξονα της χώρας (από Ηγουμενίτσα έως Αλεξανδρούπολη).

Δωρεάν θα είναι οι διελεύσεις στην Αττική Οδό την Κυριακή 5 Ιουλίου 2015, με βάση σχετική απόφαση της Αττικές Διαδρομές ΑΕ, για την διευκόλυνση συμμετοχής των πολιτών στο δημοψήφισμα.

Σημειώνεται εξάλλου ότι στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών, που ανέλαβε το ΥΠΟΜΕΔΙ ισχύει:
Στις δημόσιες σιδηροδρομικές μεταφορές της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έκπτωση 50% επι των κανονικών τιμών των εισιτηρίων για απλή μετάβαση ή με επιστροφή στους επιβάτες, που θα ταξιδέψουν σιδηροδρομικά για να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα. Οι εκπτώσεις ισχύουν για το διάστημα από 1 έως 6 Ιουλίου 2015.

Στις ιδιωτικές αστικές και υπεραστικές οδικές συγκοινωνίες των ΚΤΕΛ θα ισχύσει έκπτωση 25% επί της τιμής των κανονικών εισιτηρίων για τις μετακινήσεις πολιτών λόγω του δημοψηφίσματος. Στις συζητήσεις που έγιναν μεταξύ πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΟΜΕΔΙ και διοίκησης Ομοσπονδίας ΚΤΕΛ, η πλευρά της Ομοσπονδίας των ΚΤΕΛ ανταποκρίθηκε θετικά μόνον για έκπτωση 25% στα κανονικά εισιτήρια για υπερνομαρχιακές μετακινήσεις.

Δεν συμφώνησε η έκπτωση να καλύψει ενδονομαρχιακές μετακινήσεις, όπως επίσης την έκδοση εισιτηρίων μετ¨ επιστροφής ( αναφέροντας ότι ισχύει ειδική τιμολογιακή πολιτική), ενώ απέρριψαν να ισχύσει για το δημοψήφισμα έκπτωση και για ειδικά εισιτήρια (πχ Φοιτητικά κλπ), όπως ζήτησε το Υπουργείο.

Πηγή : aftodioikisi.gr

Δημοσιεύθηκε στις 2 July 2015 | 2:48 pm


Στοχευμένες έρευνες και συλλήψεις για πορνογραφία ανηλίκων

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διεξήχθησαν στοχευμένες έρευνες, με την κωδική ονομασία «RINA»

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο διεξαγωγής στοχευμένης έρευνας με την κωδική ονομασία «RINA», σε συνεργασία με αλλοδαπές Αρχές, για την καταπολέμηση της πορνογραφίας ανηλίκων εξιχνιάστηκε σχετική υπόθεση. Συνελήφθησαν δύο (2) ημεδαποί, ηλικίας 32 και 38 ετών, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, ενώ σχηματίστηκαν δικογραφίες τακτικής διαδικασίας σε βάρος ακόμα τεσσάρων (4) ημεδαπών, ηλικίας 24, 30, 37 και 50 ετών.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από στοχευμένη διαδικτυακή έρευνα, σε συνεργασία με αλλοδαπές Αρχές, σε δίκτυο διαμοιρασμού αρχείων P2P, για κατοχή και διακίνηση υλικού πορνογραφίας ανηλίκων. Συγκεκριμένα, ο διαδικτυακός έλεγχος επικεντρώθηκε στην καταγραφή των ηλεκτρονικών ιχνών ατόμων, που κατείχαν και είχαν πρόσφορο προς διαμοιρασμό συγκεκριμένο αρχείο πορνογραφίας ανηλίκων.

Από τον έλεγχο προέκυψαν εφτά (7) ηλεκτρονικά ίχνη, που αντιστοιχούσαν σε έξι (6) χρήστες εντός της Ελληνικής Επικράτειας και συγκεκριμένα σε συνδρομητές εταιρειών παροχής υπηρεσιών διαδικτύου και τηλεφωνίας.

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διενεργήθηκε ενδελεχής ψηφιακή έρευνα και ανάλυση των δεδομένων και στοιχείων της υπόθεσης. Εκδόθηκε Διάταξη και Βούλευμα για άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και αλληλογραφία με τους αρμόδιους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και τηλεπικοινωνιών, προς διακρίβωση των διαχειριστών - κατόχων των επίμαχων ηλεκτρονικών ιχνών.

Κατά το χρονικό διάστημα από 18 μέχρι και 25 Ιουνίου 2015 διεξήχθησαν νομότυπες έρευνες σε περιοχές των Νομών Πέλλας, Μαγνησίας, Αιτωλοακαρνανίας, Αττικής και Θεσσαλονίκης στις οικίες των έξι (6) εμπλεκομένων.

Από τις  έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Δύο (2) φορητοί Η/Υ
Έξι (6) εσωτερικοί σκληροί δίσκοι
Ένας (1) ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, για τις δέουσες εργαστηριακές εξετάσεις.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγούνται στον αρμόδιο Εισαγγελέα. Οι σχηματισθείσες για την υπόθεση δικογραφίες τακτικής διαδικασίας, θα υποβληθούν αρμοδίως.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες του τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά: 111 88
Στέλνοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στο: [email protected]
Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα ios-android: CYBERKID
Μέσω Twitter « Γραμμή SOS Cyber Alert»: @cyberalertGR

 

Δελτίο Τύπου

Δημοσιεύθηκε στις 2 July 2015 | 2:35 pm


Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ σε Βλαχοκερασιά και Κολλίνες

Σήμερα Πέμπτη 2- 7 - 2015 και ώρα 9.00  έως  10.00 το βράδυ κλιμάκιο μελών του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής το Τάσο Παπαζαχαρία  μέλος της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας θα περιοδεύσει και θα μιλήσει με τους κατοίκους στα κεφαλοχώρια Βλαχοκερασιά και Κολλίνες  της Αρκαδίας

Με ΘΕΜΑ: Ψηφίζουμε Ο Χ Ι στο Δημοψήφισμα και στέλνουμε μήνυμα Αποφασιστικότητας στους Εταίρους - Δανειστές μας!!!

Ν. Ε. ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας

Δελτίο Τύπου

Δημοσιεύθηκε στις 2 July 2015 | 2:29 pm


Λυκουρέντζος: Ζητώ ευθέως από τον Αρκαδικό λαό να ψηφίσει «ναι» (video)

Λίγες ημέρες προτού ανοίξουν οι κάλπες για το κρίσιμο δημοψήφισματης 5ης Ιουλίου, ο πρώην υπουργός κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, όπου και μίλησε για το δημοψήφισμα και κάλεσε τον λαό να ψηφίσει «ναι». Επίσης, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων οι οποίες είχαν να κάνουν με την επόμενη μέρα μετά το δημοψήφισμα, αλλά και για τις ευθύνες του πρόεδρου της ΝΔ κ. Σαμαρά για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.

Ο κ. Λυκουρέντζος,απαντώντας στο αν ο λαός είναι πανικοβλημένος και τρομοκρατημένος με όλα αυτά που ακούει και βλέπει, είπε ότι η παράταξή του δεν κινδυνολογεί και δεν τρομοκρατεί το εκλογικό σώμα, αλλά, σε σχέση με αυτά που έλεγε, αυτά που συμβαίνουν σήμερα τα ξεπερνούν προς το χειρότερο:

Ταπείνωσαν μια χώρα και την οδήγησαν να είναι ληξιπρόθεσμη στο ΔΝΤ στο όνομα της υπερηφάνειας και της αξιοπρέπειας.

«Λέμε τις εκτιμήσεις μας τις πολιτικές για το πού πηγαίνει ο τόπος, με τις προβλέψεις να μας επιβεβαιώνουν», υπογράμμισε.

Για την επόμενη μέρα μετά το δημοψήφισμα, είπε ότι με ένα ισχυρό «ναι» η κυβέρνηση οφείλει να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές, όπου θα επιλεγεί μια νέα κυβέρνηση η οποία θα προστατέψει τα συμφέροντα της χώρας.

Έπειτα, απαντώντας σε ένα δεύτερο ερώτημα, μίλησε για τη στάση του πρόεδρου της ΝΔ κατά το τελευταίο πεντάμηνο, αναφέροντας ότι δεν υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, αλλά αυτή την ώρα η ευθύνη βαραίνει τον Πρωθυπουργό, ο οποίος ο οποίος έδειξε αδιαλλαξίακαι αλαζονεία και περιφρόνηση προς τους θεσμούς, που είναι πρωτοφανής και παράλογη.

Δείτε σημεία από τησυνέντευξη του πρώην υπουργού.

Του Πρώην Υπουργού κ. ΑΝΔΡΕΑ Θ. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΥ.

Τις ώρες αυτές προέχει,ο κοινός αγώνας για τη διασφάλιση της θέσης της Ελλάδος στη Ευρωπαϊκή Ένωση και τη ζώνη του Ευρώ. 
Τις ώρες αυτές έχομε χρέος, να μην διακινδυνεύσουμε τη μεγάλη νίκη του Κων.Καραμανλή,της ένταξης της χώρας μας ως ισότιμο μέλος της μεγάλης δημοκρατικής Ευρωπαϊκής οικογένειας.
Μία Εθνική επιτυχία την οποία ανίκανοι πολιτικοί και ξεπερασμένοι δογματικοί της όποιας Αριστεράς,θέτουν σε άμεσο κίνδυνο.

Τις ώρες αυτές ο Ελληνικός λαός είναι αντιμέτωπος,με ευθύνη του Πρωθυπουργού δυστυχώς,με τον εφιάλτη του διχασμού,τον οποίο πλήρωσε ακριβά στο παρελθόν,με μίσος και αίμα.
Η απόφαση των πολιτών πρέπει να υπερβεί τα οποιαδήποτε κομματικά όρια,τις οποιεσδήποτε διαιρέσεις και να υπηρετεί τον κοινό τόπο,της παραμονής της Ελλάδος στην προνομιακή θέση της χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης του Ευρώ.

Με αίσθημα ευθύνης και απόλυτα πεπεισμένος για την ορθότητα της επιλογής μου, ζητώ ευθέως από τον Αρκαδικό λαό,να ψηφίσει ΝΑΙ.

Ισχυρίζονται ορισμένοι ότι η αντίθετη επιλογή,θα τους προστατεύσει από τα δεινά μιας νέας δανειακής σύμβασης.Παραγνωρίζουν βεβαίως ότι η προτεινόμενη συμφωνία είναι το αποτέλεσμα της αποτυχημένης πεντάμηνης διαπραγμάτευσης του Πρωθυπουργού και των Υπουργών του.Η ανικανότητά τους είναι πρωτοφανής!
Τα δεινά τα οποία επιφέρουν είναι ήδη εμφανή στην Ελληνική κοινωνία: οι Τράπεζες κλειστές, χρήμα κυκλοφορεί με "δελτίο" όπως και με δελτίο θα προμηθευόμαστε προσεχώς και τα τρόφιμα αν ολοκληρωθούν τα ανομολόγητα σχέδια τους...
Οι συνταξιούχοι βασανίζονται για να εισπράξουν τη σύνταξή τους και η αγορά σβήνει εντελώς εξουθενωμένη,νεκρή από την έλλειψη ρευστότητας.

Μια υπερήφανη και αξιοπρεπή χώρα,την πατρίδα μας,την οδήγησαν στην ταπείνωση της ληξιπρόθεσμης οφειλής στο ΔΝΤ,στο όνομα της υπερηφάνειας και της αξιοπρέπειας.Οι λέξεις έχασαν το νόημα τους...
Υπερηφάνεια αισθάνεσαι ότι επιτυγχάνεις την ένταξη της Ελλάδος στην Ευρώπη και αξιοπρέπεια σημαίνει να είσαι ακέραιος στις υποχρεώσεις σου.
Αναρωτιέμαι τι θα είχε συμβεί αν οι εξελίξεις αυτές προκαλούντο την περίοδο διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία,σίγουρα οι σημερινοί κυβερνώντες θα είχαν κάψει και ισοπεδώσει τη χώρα...

Στηρίζουμε την επιλογή του ΝΑΙ,διότι θέλουμε :

● Να είμαστε μεταξύ των ισχυρών της Ευρώπης και του κόσμου ισότιμοι  πολιτικά και θεσμικά,με δικαιώματα κι υποχρεώσεις,γιατί θέλουμε η Ελλάδα να δημιουργεί πλούτο,να εκσυγχρονίζεται και να θωρακίζεται απέναντι σε κάθε απειλή.
·● Να παραμείνει ως νόμισμα του Ελληνικού λαού το Ευρώ,το οποίο αποτελεί τον ασφαλέστερο μηχανισμό για την ανάπτυξη και την προστασία της χώρας από τις ανελέητες  απειλές του πληθωρισμού,της φτώχειας,της εξαθλίωσης...
· ● Να εξακολουθήσουν να προστατεύουν οι μηχανισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσηςτην Ελληνική οικονομία και  το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα.Να επανέλθει η ρευστότητα των τραπεζών και κατ΄ επέκταση των επιχειρήσεων. Να προστατευθούν και να μην μειωθούν οι καταθέσεις.Να εξουσιάζει κάθε πολίτης τις αποταμιεύσεις του.
· ●Να εισπράξει η Ελλάδα τα οφειλόμενα  υπόλοιπα των δόσεων του δευτέρου προγράμματος. Δεν μπορεί να χαθούν λόγω των εσφαλμένων χειρισμών της κυβέρνησης.
·● Να υπάρξει συμφωνία και να αξιοποιηθούν άμεσα,για την ανάπτυξη της χώρας τα 35 δισ.ευρώτα οποία συμπεριλαμβάνει ηπρόταση Γιούνκερ,τα οποία επιτακτικά χρειάζεται η αγορά και κυρίως οι μικρομεσαίεςεπιχειρήσεις,για να επαναδραστηριοποιηθούν με επιτυχία.

●·Για να αξιοποιηθούν τα κεφάλαια ύψους 22,5 δις € από την Πέμπτη προγραμματική περίοδο και τα 20 δις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής,για να συνεχιστούν τα συγχρηματοδοτούμενα έργα υποδομών,εκσυγχρονισμού της δημόσιας  διοίκησης,των κοινωνικών  δομών της τοπικής αυτοδιοίκησης και αγροτικής οικονομίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τους σκοπούς αυτούς η Ελλάδα εισπράττει κάθε χρόνο 7 δις ευρώ, εκ των οποίων 2,5 δις ευρώ αφορούν επιδοτήσεις των αγροτών.

Ώρες Ευθύνης, για να χρησιμοποιήσω μία φράση του αειμνήστου Γεωργίου Ράλλη,
Ώρες Ευθύνης για κάθε Ελληνίδα,για κάθε Έλληνα,απέναντι στο μέλλον της Ελλάδος,στο μέλλον κάθε Ελληνικής Οικογένεια,στο μέλλον της νέας γενιάς.
 

Video: 
Video of ZLpoklJ7Rsg

Δημοσιεύθηκε στις 2 July 2015 | 1:53 pm


Τα εκλογικά τμήματα της Αρκαδίας για το Δημοψήφισμα

Τριακόσια τριάντα επτά (337) εκλογικά τμήματα ορίστηκαν από το αρμόδιο τμήμα εκλογών της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας για τη διενέργεια Δημοψηφίσματος στην Αρκαδία την Κυριακή 5 Ιουλίου. Την απόφαση υπογράφει ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας.

Δείτε τα 337 εκλογικά τμήματα ΕΔΩ

 

Δημοσιεύθηκε στις 2 July 2015 | 1:12 pm


Αναλυτικός οδηγός από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για τις συναλλαγές

(Χρήσιμες πληροφορίες για τις επιχειρήσεις στις τελευταίες παραγράφους)

Πόσο θα διαρκέσει η τραπεζική αργία;
Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η τραπεζική αργία ισχύει από τη Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2015, έως και τη Δευτέρα, 6 Ιουλίου
2015.

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών η χρονική αυτή περίοδος μπορεί να συντμηθεί ή να παραταθεί.

Κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας είναι κλειστά τα καταστήματα των τραπεζών;
ΝΑΙ. Τα καταστήματα των τραπεζών είναι κλειστά για το συναλλακτικό κοινό.

Ωστόσο, συγκεκριμένα καταστήματα τραπεζών, σε ολόκληρη την Ελλάδα, λειτουργούν με αποκλειστικό και μόνο σκοπό την καταβολή των
συντάξεων στους δικαιούχους τους για το συνολικό εφάπαξ καταβλητέο ποσό των 120 , όπως αυτό έχει οριστεί με Υπουργική Απόφαση. Για τα
καταστήματα που λειτουργούν προς το σκοπό αυτό βλέπε το σχετικό, από 30 Ιουνίου 2015, δελτίο τύπου της ΕΕΤ.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το internet, phone, mobile banking για τις συναλλαγές μου;
ΝΑΙ, εφόσον η μεταφορά κεφαλαίων αφορά πίστωση λογαριασμού που τηρείται σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα.

Όσο διαρκεί η τραπεζική αργία, τα ΑΤΜ είναι σε λειτουργία;
Τα ΑΤΜ λειτουργούν ήδη από το μεσημέρι της Δευτέρας, 29/6/2015, και θα παραμείνουν ανοιχτά καθόλη τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας.

Πόσα χρήματα μπορώ να πάρω από το ΑΤΜ;
Το ημερήσιο όριο ανάληψης είναι 60 ανά κάρτα. Αν για παράδειγμα διατηρείτε δύο λογαριασμούς στην ίδια τράπεζα που είναι συνδεδεμένοι με
την ίδια κάρτα και είστε μοναδικός δικαιούχος μπορείτε να πάρετε ημερησίως 60 . Αν διατηρείτε λογαριασμούς σε διαφορετικές τράπεζες, οι
οποίες σας έχουν χορηγήσει αντίστοιχες κάρτες μπορείτε να πάρετε 60 από κάθε λογαριασμό.

Αν δεν πάρω μια ημέρα τα 60 που δικαιούμαι, μπορώ την επομένη να πάρω 120 ;
ΟΧΙ. Έχει καθοριστεί ημερήσιο όριο 60 , το οποίο δεν αθροίζεται με ποσά που τυχόν δεν έχουν αναληφθεί.

Οι τράπεζες αποδέχονται καταθέσεις μετρητών;
ΝΑΙ, κατά το χρονικό διάστημα της τραπεζικής αργίας επιτρέπεται η αποδοχή καταθέσεων σε μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών. Για άλλες
περιπτώσεις καταθέσεων θα πρέπει να συνεννοηθείτε με τις αρμόδιες υπηρεσίες της τράπεζάς σας.

Αν είμαι στο εξωτερικό μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική, χρεωστική ή προπληρωμένη μου κάρτα;
Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τέτοιες συναλλαγές δεν επιτρέπονται. Ωστόσο, συναλλαγές πληρωμών με κάρτες στο
εξωτερικό εξετάζονται σε ημερήσια βάση, ανά τράπεζα και για συγκεκριμένο ποσό, από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών,
κατόπιν αιτήματος της κάθε τράπεζας.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική ή τη χρεωστική μου κάρτα για να κάνω αγορές;
ΝΑΙ. Οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες μπορούν να χρησιμοποιούνται κανονικά για αγορές εντός Ελλάδας, μέχρι το όριο που προβλέπει η
σύμβασή σας με την τράπεζα.

Μπορώ να πληρώσω με προπληρωμένη κάρτα (pre-paid);
ΝΑΙ. Οι πληρωμές με προπληρωμένες κάρτες γίνονται μέχρι το όριο που είχαν πριν από την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Οι
προπληρωμένες κάρτες δεν μπορούν να επαναφορτιστούν και δεν θα εκδίδονται νέες κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική, χρεωστική ή προπληρωμένη μου κάρτα για να κάνω αγορές στο internet;
ΝΑΙ. Οι πιστωτικές και οι χρεωστικές κάρτες μπορούν να χρησιμοποιούνται κανονικά για αγορές από ηλεκτρονικά καταστήματα που διατηρούν
λογαριασμό σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα. Το ίδιο ισχύει και για τις προπληρωμένες κάρτες με τον παραπάνω περιορισμό.

Μπορώ να μεταφέρω χρήματα και να κάνω πληρωμές μέσω internet, phone, mobile banking ή ΑΤΜ;
ΝΑΙ. Μεταφορές χρηματικών ποσών και πάσης φύσεως πληρωμές μέσω των εναλλακτικών δικτύων των τραπεζών γίνονται κανονικά εφόσον ο
λογαριασμός στον οποίο πιστώνονται τα χρηματικά ποσά είναι στην Ελλάδα.

Μπορώ να προσθέσω νέο δικαιούχο στον λογαριασμό μου;
ΟΧΙ, κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας.

Αν χάσω ή μου κλέψουν την κάρτα μου ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο δεν μπορώ να κάνω συναλλαγή με την κάρτα μου τι μπορώ να κάνω;
Θα πρέπει να δηλώσετε την απώλεια της κάρτας σας στα τηλέφωνα επικοινωνίας της τράπεζάς σας. Για τη διαδικασία έκδοσης της νέας σας
κάρτας θα ενημερωθείτε από την αρμόδια υπηρεσία της τράπεζας .

Τι ισχύει για τις πάγιες εντολές πληρωμής (λογαριασμούς ΔΕΚΟ, δάνειο, ενοίκιο);
Οι πάγιες εντολές πληρωμής εκτελούνται κανονικά, εφόσον ο λογαριασμός στον οποίο πιστώνονται τα χρηματικά ποσά είναι στην Ελλάδα (της
ΔΕΚΟ, του δανείου, του ενοικίου, κ.λπ) και υπάρχει επαρκές υπόλοιπο για την χρέωση του λογαριασμού.

Μπορώ να κάνω διατραπεζικές πληρωμές;
ΝΑΙ. Διατραπεζικές πληρωμές γίνονται κανονικά, εφόσον αφορούν πληρωμές προς λογαριασμούς τραπεζών που λειτουργούν στην Ελλάδα.

Τι θα συμβεί αν δεν μπορώ να πληρώσω τους λογαριασμούς μου/ την εφορία/ το δάνειό μου κλπ;
Οι πληρωμές αυτές μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω internet, phone και mobile banking ή από τα ΑΤΜ. Εάν δεν πραγματοποιηθούν οι
πληρωμές, δεν θα οφείλεται τόκος υπερημερίας.

Αν υπάρξουν καθυστερήσεις σε πληρωμές σε τράπεζες στο πλαίσιο ρυθμισμένων δόσεων, θα υπάρχει απώλεια της ρύθμισης;
Οι πληρωμές αυτές μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω internet, phone και mobile banking, ή από τα ΑΤΜ. Σε κάθε περίπτωση εάν δεν
πραγματοποιηθούν οι πληρωμές, δεν θα υπάρχει απώλεια της ρύθμισης.

Τι γίνεται με τις προθεσμιακές καταθέσεις που λήγουν κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας;
Για όσες προθεσμιακές καταθέσεις ο πελάτης έχει ζητήσει αυτόματη ανανέωση, θα ανανεώνονται αυτόματα. Για τις υπόλοιπες το ποσό και οι
αναλογούντες τόκοι θα μεταφέρονται στον συνδεδεμένο λογαριασμό και ο πελάτης θα μπορεί να διαχειριστεί το υπόλοιπο στο πλαίσιο της
Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Οι μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό επιτρέπονται;
Στη διάρκεια της τραπεζικής αργίας ΟΧΙ, εκτός αν εντάσσονται στις εξαιρέσεις που επεξεργάζεται η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών και για τις οποίες χορηγεί ειδική άδεια (βλ. αμέσως επόμενη ερώτηση).

Πως μπορώ να κάνω μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό (έμβασμα σε φοιτητές, χρήματα για λόγους υγείας, κ.λπ);
Για τις περιπτώσεις στις οποίες ένα έμβασμα ή μια μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό επιτρέπεται, αρμόδια να αποφασίζει είναι η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών που έχει συσταθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Τα αιτήματα που αφορούν τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους στα κέντρα τηλεφωνικής εξυπηρέτησης (call centers) των τραπεζών, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες που θα τους παρέχονται. Για τους ανά τράπεζα αριθμούς τηλεφωνικής εξυπηρέτησης βλέπε το σχετικό, από 30 Ιουνίου, δελτίο τύπου της ΕΕΤ. Στη συνέχεια, η τράπεζα θα αποστέλλει αίτημα στην Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών η οποία και θα εγκρίνει, το σύνολο ή μέρος του ποσού των εν λόγω συναλλαγών εφόσον αυτές κρίνονται αναγκαίες για τη διαφύλαξη ενός δημόσιου ή κοινωνικού συμφέροντος.

Μπορούν να γίνονται μεταφορές κεφαλαίων από το εξωτερικό;
ΝΑΙ. Η μεταφορά κεφαλαίων από λογαριασμούς που τηρούνται σε αλλοδαπή τράπεζα σε λογαριασμό που τηρείται σε τράπεζα που λειτουργεί
στην Ελλάδα γίνονται κανονικά.

Οι πιστωτικές κάρτες αλλοδαπών τραπεζών χρησιμοποιούνται κανονικά;
Πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες αλλοδαπών τραπεζών εφόσον έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό χρησιμοποιούνται κανονικά.

Πώς μπορώ να αναλάβω χρήματα από τη σύνταξή μου;
Όσοι συνταξιούχοι διαθέτουν κάρτα αναλήψεως μετρητών μπορούν να την χρησιμοποιήσουν για ανάληψη από το ΑΤΜ με το ημερήσιο όριο των 60 .

Όσοι συνταξιούχοι δεν διαθέτουν κάρτα αναλήψεως μετρητών θα εξυπηρετηθούν σε κάποιο από τα καταστήματα της τράπεζάς τους που λειτουργούν με αποκλειστικό και μόνο σκοπό την καταβολή των συντάξεων στους δικαιούχους τους και για συνολικό εφάπαξ καταβλητέο ποσό 120 , όπως αυτό έχει οριστεί με σχετική Υπουργική Απόφαση. Για τα καταστήματα της κάθε τράπεζας που λειτουργούν προς το σκοπό αυτό βλέπε το σχετικό δελτίο τύπου της ΕΕΤ.

Η μισθοδοσία καταβάλλεται κανονικά;
ΝΑΙ, εφόσον ο εργοδότης καταβάλλει τη μισθοδοσία με ηλεκτρονικό τρόπο ή με κεντρική εντολή (μη ηλεκτρονική) σε αρμόδια Υπηρεσία της τράπεζας συνεργασίας του.

Ο λογαριασμός μισθοδοσίας του προσωπικού πρέπει να τηρείται σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα.

Οι συναλλαγές της Ελληνικής Δημοκρατίας εξαιρούνται από την παράγραφο 2 του άρθρου 1 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Μπορώ να μετατρέψω τα ευρώ μου σε συνάλλαγμα για ταξίδι στο εξωτερικό;
ΝΑΙ, αλλά μόνο στις αδειοδοτημένες από την Τράπεζα της Ελλάδος Εταιρείες Ανταλλακτηρίων Συναλλάγματος, διότι τα καταστήματα των τραπεζών θα παραμείνουν κλειστά κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας και δεν θα είναι δυνατή η μετατροπή των ευρώ σε συνάλλαγμα.

Είμαι επιχείρηση που δέχεται μετρητά. Μπορώ να τα καταθέτω στην τράπεζά μου;
ΝΑΙ, η αποδοχή καταθέσεων είναι μια από τις τραπεζικές εργασίες που επιτρέπονται, αλλά θα πρέπει να συνεννοηθείτε με τη διεύθυνση χρηματικού της τράπεζας συνεργασίας σας.

Είμαι επιχείρηση που δέχεται συναλλαγές με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες. Πότε θα πιστώνεται ο τραπεζικός μου λογαριασμός;
Η εκκαθάριση των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών, ελληνικών και ξένων, θα γίνεται σε ημερήσια βάση και η πίστωση του λογαριασμού της επιχείρησης δεν θα αλλάξει σε σχέση με τα ισχύοντα έως την 26η Ιουνίου 2015.

Μπορώ να αρνηθώ συναλλαγές με κάρτες;
Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως ισχύει, προβλέπεται ότι όποιος, κατά το διάστημα της τραπεζικής αργίας, αρνείται την πληρωμή με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες τιμωρείται, κατά τις διατάξεις των άρθρων 288 παρ. 1 και 452 του Ποινικού Κώδικα, και των διατάξεων του άρθρου 13α του ν. 2251/1994 (Α΄ 191), του άρθρου 18α ν. 146/1914 (Α΄ 21), και του άρθρου 19 ν. 4177/2013 (Α΄ 173), όπως ισχύουν.

Οι επιχειρήσεις πώς θα πληρώνουν προμηθευτές, εισφορές και άλλες υποχρεώσεις;
Κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας μπορούν να γίνονται συναλλαγές μέσω internet, mobile και phone banking. Οι συναλλαγές αυτές πρέπει
να αφορούν πληρωμές εντός Ελλάδος.

Τι γίνεται με τις συναλλαγές πληρωμών για εμπορικούς σκοπούς στο εξωτερικό (πληρωμή εισαγωγών);
Για τις περιπτώσεις στις οποίες ένα έμβασμα ή μια μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό επιτρέπεται, αρμόδια να αποφασίζει είναι η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών που έχει συσταθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Τα αιτήματα που αφορούν τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους στα κέντρα τηλεφωνικής εξυπηρέτησης (call centers) των τραπεζών, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες που θα τους παρέχονται. Για τους ανά τράπεζα αριθμούς τηλεφωνικής εξυπηρέτησης βλέπε το σχετικό, από 30 Ιουνίου, δελτίο τύπου της ΕΕΤ. Στη συνέχεια, η τράπεζα θα αποστέλλει αίτημα στην Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών η οποία και θα εγκρίνει, το σύνολο ή μέρος του ποσού των εν λόγω συναλλαγών εφόσον αυτές κρίνονται αναγκαίες για τη διαφύλαξη ενός δημόσιου ή κοινωνικού συμφέροντος.

Τι ισχύει με τις επιταγές;
Κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας αναστέλλονται οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής και αναστέλλονται οι δικαστικές
προθεσμίες, συνεπώς οι κομιστές δεν θα απωλέσουν τα δικαιώματά τους.

Συναλλαγές του κοινού με την Τράπεζα της Ελλάδος

Κατά τη διάρκεια της αργίας η Τράπεζα της Ελλάδος θα διενεργεί συναλλαγές που αφορούν μόνο λογαριασμούς του Ελληνικού Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ασφαλιστικών Φορέων. Δεν θα διενεργείται καμία άλλη συναλλαγή για το κοινό (π.χ. αγοραπωλησία χρυσών λιρών).

Πώληση αλλοδαπών μετοχών

Δεν είναι επιτρεπόμενη τραπεζική εργασία κατά την διάρκεια της τραπεζικής αργίας.

Μεταφορά χαρτοφυλακίου από θεματοφύλακα στην Ελλάδα σε θεματοφύλακα του εξωτερικού

Δεν είναι επιτρεπόμενη τραπεζική εργασία κατά την διάρκεια της τραπεζικής αργίας.

Δημοσιεύθηκε στις 2 July 2015 | 12:38 pm


Φιλικοί ιστότοποι:


Translate:
Copyright © 2010-2015 FreeList.gr - Ελλάδα
Επικοινωνήστε μαζί μας στο Email: