Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Αρκαδίας    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Live: Γ’ Εθνική και Α’ Αρκαδίας

Φίλες και φίλοι του αθλητισμού μείνετε συντονισμένοι στο live του ArcadiaPortal.gr και παρακολουθήστε την εξέλιξη των αναμετρήσεων του Παναρκαδικού με τον ΠΑΟ Βάρδας και του Τσικλητήρα Πύλου με το Λεωνίδιο καθώς επίσης και τους αγώνες για την Α’ και τους δύο ομίλου της Β’ Αρκαδίας.

Γ' Εθνική Κατηγορία (5ος όμιλος)

Κυριακή (25/2, 15:00)

Παναρκαδικός-ΠΑΟ Βάρδας

Τσικλητήρας Πύλου-Λεωνίδιο

Α’ Αρκαδίας

Κυριακή (25/2, 15:00)

Πανιώνιος Μεγαλόπολης-Πανθυρεατικός

Απόλλωνας Τυρού-Μαντινειακός

Αχιλλέας-Δόξα Μεγαλόπολης

Β' Αρκαδίας (1ος όμιλος)

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου

(11:00) Παγγορτυνιακός-Δημητσάνα

(15:00) Ελπίδα-Νεστάνη

(15:00) Κορύθιο-Κανδήλα

Β' Αρκαδίας (2ος όμιλος)

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου

(11:00) Ηρακλής-Φορτούνα

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 25 February 2018 | 2:30 pm


Σκουρλέτης: Δεν υπάρχει σενάριο τριπλών εκλογών

«Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε εντατικά για τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου το οποίο ελπίζουμε να παρουσιάσουμε σύντομα», αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, σχολιάζοντας παράλληλα για το θέμα της απλής αναλογικής ότι «έχει πλέον ωριμάσει η ανάγκη να αλλάξουμε το σημερινό παραμορφωτικό εκλογικό σύστημα, το οποίο άλλωστε αποτελεί πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία. Η απλή αναλογική, με την αυθεντική αποτύπωση των πραγματικών λαϊκών συσχετισμών, ταιριάζει απόλυτα με τα χαρακτηριστικά της αυτοδιοίκησης ενθαρρύνοντας μια νέα κουλτούρα συνεργασίας, συναινέσεων και συνθέσεων. Ουσιαστικά με την απλή αναλογική τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια μετατρέπονται στα ουσιαστικά όργανα λήψης των αποφάσεων, μέσα από ανοιχτές διαφανείς διαδικασίες χωρίς συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, αλλά στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων», συμπληρώνει ο υπουργός.

Ως προς το ζήτημα της μετάθεσης των αυτοδιοικητικών εκλογών από το Μάιο του 2019 το φθινόπωρο και σε ερώτηση για το εάν «υπάρχει το σενάριο των τριπλών εκλογών: αυτοδιοικητικές, ευρωεκλογές και βουλευτικές», ο κ. Σκουρλέτης απάντησε ότι «η αποσυσχέτιση των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές δεν συνδέεται με κανέναν άλλο σχεδιασμό πέρα από την ανάγκη να μην αλλοιώνεται ο χαρακτήρας των αυτοδιοικητικών εκλογών. Άλλο είναι το διακύβευμα των ευρωεκλογών και άλλο των δημοτικών ή των περιφερειακών. Κατά συνέπεια δεν βοηθάει η δια νόμου ταύτιση της ημερομηνίας διεξαγωγής τους. Όσον αφορά το σενάριο των τριπλών εκλογών δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα».

Ειδήσεις: 
Tags: 

Δημοσιεύθηκε στις 25 February 2018 | 2:14 pm


Στο Μόναχο «ταξίδεψαν» οι δημιουργίες της Στέγης Αργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας (pics)

Στην έκθεση Inhorgenta στο Μόναχο παρουσιάστηκαν δημιουργίες από την Στέγη Αργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας απί 16 έως 19 Φεβρουαρίου.

H Inhorgenta είναι μια μεγάλη πλατφόρμα για τις εταιρείες, για να παρουσιάσουν κοσμήματα, ρολόγια και πολύτιμους λίθους. Οι επισκέπτες και οι εκθέτες είναι από 80 διαφορετικές χώρες. Ο μεγάλος αριθμός των επισκεπτών που έρχονται την καθιστά διεθνή εμπορική έκθεση.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 25 February 2018 | 1:40 pm


Ορειβατικό σκι στο Μαίναλο από τον ΕΟΣ Τρίπολης

Ο Ε.Ο.Σ. Τρίπολης διοργανώνει ανάβαση με Ορειβατικά Χιονοπέδιλα στο Μαίναλο, την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018.

Οι συμμετέχοντες πρέπει απαραιτήτως να έχουν γνώση Ορειβατικού Σκι.

Το Ορειβατικό Σκι είναι ένα άθλημα που μας επιρέπει να χαιρόμαστε τα βουνά με διαφορετικό τρόπο και μας προσφέρει ιδιαίτερες συγκινήσεις!http://www.eostripolis.gr/

Δημοσιεύθηκε στις 25 February 2018 | 1:02 pm


Κυριακή της Ορθοδοξίας στην Τρίπολη (pics,vid)

Τήν Κυριακή τῆς Ὀρθοδοξίας, πρώτη Κυριακή τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς, ἡ Ἐκκλησία μας ἑορτάζει τήν Ἀναστήλωση τῶν ἁγίων Εἰκόνων, γεγονός πού πραγματοποιήθηκε μέ τή λήξη τῆς Εἰκονομαχίας τό ἔτος 843 μ.Χ.

Στήν Ἱερά Μητρόπολη Μαντινείας καί Κυνουρίας ὁ ἐπίσημος ἑορτασμός τῆς Ἀναστηλώσεως τῶν ἁγίων Εἰκόνων ἔγινε στόν Ἱερό Ναό Μεταμορφώσεως τοῦ Σωτῆρος Τριπόλεως, σήμερα Κυριακή τῆς Ὀρθοδοξίας, 25 Φεβρουαρίου 2018, προεξάρχοντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Μαντινείας καί Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ. Μετά τήν Ἀρχιερατική Θεία Λειτουργία, τήν ὁποία τέλεσε ὁ Σεβασμιώτατος, ἔγινε ἡ Λιτάνευση τῶν ἱερῶν Εἰκόνων περίξ τοῦ Ναοῦ, μέ τή συμμετοχή τοῦ ἱεροῦ Κλήρου, τῶν τοπικῶν ἀρχῶν καί τοῦ εὐσεβοῦς Λαοῦ τῆς πόλεως, ὅπου καί ἀναγνώσθηκαν τά σχετικά ἀποσπάσματα ἀπό τό Συνοδικόν τῆς ἁγίας καί Οἰκουμενικῆς Ζ΄ Συνόδου.

Ἀκολούθησε πάνδημο ἱερό Μνημόσυνο τῶν τῆς Ὀρθοδοξίας προμάχων, εὐσεβῶν Βασιλέων, Ὀρθοδόξων Πατριαρχῶν, Ἀρχιερέων, Ἱερέων, Ἱερομονάχων, Ἱεροδιακόνων καί Μοναχῶν, καθώς καί πάντων τῶν μακαρίᾳ τῇ λήξει Ὀρθοδόξων Χριστιανῶν.
+π.Ι.Σ

Ειδήσεις: 
Video: 

ArcadiaPortal.gr Κυριακή της Ορθοδοξίας στην Τρίπολη

Video of ArcadiaPortal.gr Κυριακή της Ορθοδοξίας στην Τρίπολη

Δημοσιεύθηκε στις 25 February 2018 | 12:47 pm


Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Εύη Τατούλη μαζί για την ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας (pics)

Μαρέβα Γκραμπόφσκι στο Arcadia Portal: Εκπαίδευση, δικτύωση, βιωσιμότητα το μυστικό της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην Αρκαδία

Είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια σημαντική και ενδιαφέρουσα εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών (EUW) στην Ελλάδα με θέμα τη γυναικεία επιχειρηματικότητα στην ελληνική περιφέρεια που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, την οποία συντόνισε η αντιπρόεδρος της Ένωσης, νομικός και πολιτευτής Αρκαδίας με τη Νέα Δημοκρατία κυρία Εύη Τατούλη.

Εκλεκτή προσκεκλημένη της Ένωσης ως επιτυχημένη επιχειρηματίας, η κυρία Μαρέβα Γκραμπίφσκι-Μητσοτάκη, η οποία, μάλιστα, στάθηκε ιδιαιτέρως στην ερώτηση του Arcadia Portal για τους γυναικείους συνεταιρισμούς στην Αρκαδία, όπως θα δούμε στη συνέχεια.

Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος γυναικών επιχειρηματιών με μεγάλο ενδιαφέρον. Εξάλλου, εκτός από την κυρία Γκραμπόφσκι, τοποθετήσεις πραγματοποίησαν δύο επίσης επιτυχημένες γυναίκες, η πρόεδρος της EUW κυρία Αφροδίτη Μπλέτα και η επιτετραμμένη της αμερικανικής πρεσβείας κυρία Kate Marie Byrnes, οι οποίες παρουσίασαν ενδιαφέροντα στοιχεία, έθεσαν πεδία προβληματισμού, αλλά και επεσήμαναν τι πρέπει να αλλάξει σήμερα, ώστε να διευκολυνθούν οι γυναίκες στην ανάπτυξη της δραστηριότητάς τους, που μόνο οφέλη θα έχει για την τοπική οικονομία.

Ακόμη, την εκδήλωση παρακολούθησε η βουλευτής και υπεύθυνη Τομέα Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας κυρία Νίκη Κεραμέως, η πρώην βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία Δήμητρα Αράπογλου, περιφερειακές σύμβουλοι, επιχειρηματίες και στελέχη σημαντικών οργανισμών και επιχειρηματικών ομίλων.

Η αντιπρόεδρος της EUW, κυρία Εύη Τατούλη, υποδέχθηκε την κυρία Γκραμπόφσκι στο φουαγέ, η οποία την χαιρέτησε με εγκαρδιότητα. Οι δύο γυναίκες είχαν μια φιλική κουβέντα προτού προχωρήσουν στις καθιερωμένες φωτογραφίες, που ξεχείλιζαν χαμόγελα.

Κατά τη διάρκεια των ομιλιών, η κυρία Τατούλη σημείωσε ότι ο κόσμος «χρειάζεται τα γυναικεία χαρακτηριστικά, την εξωστρέφεια και την κοινωνική συνείδηση.

Τις γυναίκες δεν τις ενδιαφέρει το μπράβο, αλλά κυρίως τις ενδιαφέρει να γίνεται η δουλειά.

 «Δεν μπορούμε να μην μεταφέρουμε στις γυναίκες της δικής μας περιφέρειας αυτό που συμβαίνει με την καθοδήγηση της Μαρέβα όπου γυναίκες στον Έβρο ξανα-ανακαλύπτουν μία άλλη δυναμική καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Δεν μπορούμε να μην σκεφτούμε τις γυναίκες στον Τυρό που προσπαθούν για την ίδρυση καταδυτικού πάρκου, ή αυτές με τα τσακώνικα υφαντά που προσπαθούν να αναστήσουν την ελληνική ύπαιθρο». Και εξακολούθησε, λέγοντας ότι «χρειαζόμαστε μία νέα μορφή ανάπτυξης με τοπικά χαρακτηριστικά», αλλά και την εκμετάλλευση του «ανεξερεύνητου ταλέντου τόσο στην Αθήνα όσο και στην Περιφέρεια».

Αν θες να κάνεις τη διαφορά πρέπει να δώσεις δύναμη και στους άλλους. Αυτό οι γυναίκες ξέρουμε να το κάνουμε καλά.

Η κυρία Μπλέτα, πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της EUW τόνισε ότι «οι γυναίκες είναι ο κύριος μοχλός της ανάπτυξης μίας χώρας. Και όμως αναφέρθηκε στο παράδοξο που αν και οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 52% του ανθρώπινου δυναμικού του πλανήτη εκπροσωπούν μόνο το 1% στο επιχειρείν, τονίζοντας ότι «το γυναικείο δυναμικό μένει ανεκμετάλλευτο στην Ελλάδα».

Μια χώρα μπορεί να δώσει ανάπτυξη στην οικονομική της ανάπτυξη αν ξεκλειδώσει τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.

Η επιτετραμμένη της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα, Κate Marie Burnes, ξεκαθάρισε ότι «οι δυσκολίες για την γυναικεία επιχειρηματικότητα ισχύουν και στις ΗΠΑ και Ελλάδα, αλλά ότι οι γυναίκες είναι εξαιρετικά ικανές στο να βρίσκουν λύσεις και στην προσωπική τους αλλά και επαγγελματική τους ζωή».  

Επίσης οι γυναίκες επιχειρηματίες πρέπει να ασχοληθούν με περισσότερα κέρδη, όπως στην τεχνολογία. Στην Αμερική εξήγησε έχουν αντιληφθεί ότι υπάρχουν μέτρα για να οδηγήσουν τις γυναίκες στην επιτυχία. «Πρώτον να δώσουμε στις γυναίκες την ευκαιρία να αποκτήσουν αυτές τις ικανότητες ώστε να είναι ανταγωνιστικές στον χώρο εργασίας».

Είναι σημαντικό ακόμα να μπουν στους τομείς της τεχνολογίας, να έχουν ίση αμοιβή, να μπαίνουν στην πολιτική ώστε να πολιτική που εξασφαλίζει ισότητα.

 

Εκπαίδευση, σταθερή φορολογία, μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές είναι τα «κλειδιά» της επιτυχίας

Η επιτυχημένη επιχειρηματίας Μαρέβα Γκραμπόφσκι, η οποία δημιούργησε την εταιρία Zeus + Δione με τη συνεργάτιδά της, κυρία Δήμητρα Κολοτούρα, ανέπτυξε τις προκλήσεις που συνάντησαν στήνοντας την επιχείρηση, αλλά και το πώς ανακάλυψαν την παρηκμασμένη σηροτροφία στο Σουφλί και τις γυναίκες της περιοχής που επεξεργάζονται το μετάξι με τις παραδοσιακές τεχνικές, επισημαίνοντας ότι εκεί βασίζεται όλη η φιλοσοφία της εταιρίας τους. Ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα, κάθε άλλο: στην πρώτη παρουσίαση των ενδυμάτων, η εταιρία είχε αποστείλει 1.500 προσκλήσεις και εμφανίστηκαν μόνο τρεις υποψήφιοι αγοραστές. Πόσο την βοήθησε ο γάμος της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε αυτό της το εγχείρημα; Την απάντηση την έδωσε με ένα ανέκδοτο:

Στη Νέα Υόρκη, όταν άκουσαν το επώνυμο του άνδρα μου, με ρώτησαν αν έχω παντρευτεί Ιάπωνα.

Ρωτήσαμε την κυρία Γκραμπόφσκι πώς ανακάλυψε η εταιρία της τις γυναίκες στο Σουφλί και ποια είναι τα βήματα που πρέπει να κάνει μια μικρή επιχείρηση της Αρκαδίας, ένας γυναικείος συνεταιρισμός που παράγει γλυκά, για παράδειγμα, για να προσεγγίσει μεγάλες εταιρίες.

Μας απάντησε ότι η ελληνική επαρχία και η ελληνική παράδοση είναι μοναδικές στον κόσμο, όπως και η ιστορία μας. Οι γυναίκες στο Σουφλί, με μοναδικό όπλο τους την τέχνη των γιαγιάδων τους, κατασκευάζουν σήμερα όχι 20 μέτρα ύφασμα, όπως πριν από μία δεκαετία, αλλά 20 χλμ. για τις ανάγκες της Zeus + Δione. Υπογράμμισε ότι είναι πολύ δύσκολο μια μικρή επιχείρηση να βρεθεί στο επίκεντρο της ευρείας επιχειρηματικής κίνησης και να προσεγγίσει τους επιχειρηματικούς ομίλους. Η δικτύωση είναι το «κλειδί» ανάπτυξης δεσμών που θα βγάλουν τις μικρές επιχειρήσεις σε ευρύτερες αγορές. Ακόμα, η βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί αν αναπτυχθεί μόνο στηριζόμενη στις παραδοσιακές τεχνικές που δεν υποθηκεύουν το μέλλον των πόρων και εξασφαλίζουν τη συνέχειά τους και μπορεί να οδηγήσει στην πραγματική ανάπτυξη.

Η κυρία Μπλέτα, επίσης, παρενέβη ως προς την ερώτησή μας για να επισημάνει ότι από μια άλλη οπτική, τα διμερή επιμελητήρια μπορεί να είναι πάρα πολύ βοηθητικά, εφόσον κάποια μικρή επιχείρηση έχει στοχεύσει σε κάποια εξαγωγική παρουσία.

Το διά ταύτα

Oι συνεταιρισμοί αλλάζουν τη ζωή των γυναικών προσφέροντάς τους εισόδημα, αξιοπρεπή δουλειά, νέους ορίζοντες και αυτονομία. Στην Ελλάδα, οι γυναικείοι αγροτικοί συνεταιρισμοί δεν έχουν καταφέρει να κάνουν τη διαφορά για τα μέλη τους. Ελάχιστο εισόδημα, μικρή παραγωγή, έλλειψη ενημέρωσης και πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία, απουσία δικτύωσης και συνεργασίας για ελαχιστοποίηση του κόστους και κοινή προώθηση των προϊόντων τους, αδυναμίες στην τεχνογνωσία, το μάρκετινγκ, τη χρήση του ηλεκτρονικού εμπορίου. Όλα τα παραπάνω επισημάνθηκαν στην εκδήλωση. Η απάντηση σε όλα αυτά, είναι εκπαίδευση από το νηπιαγωγείο, εξασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών στην εργασία και προστασία της μητρότητας, αλλαγές στη φορολογία και στροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Όπως είπε η κυρία Γκραμπόφσκι, η κυβέρνηση, η οποιαδήποτε κυβέρνηση, πρέπει αν κοιτάξει σοβαρά το ζήτημα της φορολογίας. Όπως συμπλήρωσε η κυρία Μπλέτα, οι ασφαλιστικές εισφορές θα πρέπει επίσης να μειωθούν, και γι' αυτό είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί το μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας. Παράλληλα, προτάθηκε το κράτος να φροντίσει ώστε να είναι εγγυητής των δανείων των μικρών επιχειρήσεων, προκειμένου σε περίπτωση αστοχίας να μην χάνεται η οικογενειακή περιουσία.

Γαλανιάδη Εύα

Δημοσιεύθηκε στις 25 February 2018 | 12:33 pm


Το 3 στα 3 οδηγεί στην σωτηρία τον Ορχομενό

Ο Ορχομενός κέρδισε στον Άγιο Ανδρέα τις Βρασιές πετυχαίνοντας την τρίτη συνεχόμενη του νίκη στο πρωτάθλημα της Α’ Αρκαδίας κάνοντας ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα προς την παραμονή του στην κατηγορία .

Ένα φανταστικό γκολ του νεαρού Ρουμελιώτη (πρώτο του στο πρωτάθλημα) και ένα του Αποστολόπουλου ήταν αρκετά για τους πράσινους να πανηγυρίσουν μέσα στην δύσκολη έδρα των Βρασιών ένα σπουδαίο τρίποντο βαθμολογικής αλλά και ψυχολογικής σημασίας για την συνέχεια.

Η ομάδα του Λεβιδίου έφθασε τους 20 βαθμούς  πλησιάζοντας ακόμα περισσότερο τον μεγάλο της στόχο ενώ σημαντικό είναι και το γεγονός πως κρατάει αποκλειστικά και μόνο στα δικά της χέρια την τύχη της ορίζοντας την μοίρα της για την συνέχεια.

Στην πιο δύσκολη καμπή του πρωταθλήματος ο Ορχομενός ύψωσε ανάστημα και έδειξε μέταλλο ομάδας που ξέρει να διαχειρίζεται καταστάσεις και  με τις τρεις νίκες κόντρα στον Απόλλωνα στον Τυρό, με τον Πανιώνιο στην έδρα του και με τις Βρασιές στον Άγιο Ανδρέα να έχει καταφέρει να βάλει γερά τα θεμέλια της σωτηρίας.

Τα παιχνίδια με Απόλλωνα Τυρού και Πανιώνιο Μεγαλόπολης μάλιστα αποτελούσαν ντέρμπι παραμονής με τον Ορχομενό να παίρνει άριστα και με το καλό να τριτώνει στον Άγια Ανδρέα και οι 11 βαθμοί μαζί με την ανασφάλεια της 13ης αγωνιστικής να έχουν γίνει 20 και με την βεβαιότητα πως η ομάδα είναι κοντά σε αυτό που θέλει και θα συνεχίσει με την ίδια αυτοπεποίθηση και στις επόμενες αγωνιστικές μέχρι το φινάλε.

Τέλος άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως αυτή ήταν η 3η εκτός έδρας επιτυχία για τον Ορχομενό μετά τα διπλά σε Αχιλλέα και Απόλλωνα ενώ έχει ακόμα και δύο ισοπαλίες στο Δημοτικό γήπεδο Φιλικών κόντρα σε ΑΕΚ Τρίπολης και Τεγέα έχοντας μαζέψει 11 βαθμούς από τους 20 συνολικά μακριά από το Λεβίδι.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 25 February 2018 | 12:08 pm


Άνοιξαν οι ουρανοί στη Νότια Κυνουρία (pics)

Η νυχτερινή νεροποντή της Παρασκευής που έπεφτε επί ώρες με αμείωτη ένταση στη Νότια Κυνουρία "ξύπνησε" μετά από πολύ καιρό τον χείμαρρο "Πρεγασιώτη" στον Τυρό, ενώ προκάλεσε μικροπροβλήματα σε διάφορα σημεία του Επαρχιακού δρόμου Λεωνιδίου-Άστρους, με πτώση βράχων στο οδόστρωμα, λίγο πριν αλλά και μετά τα Πέρα Μέλανα.

Επίσης, στην πάνω γειτονιά των Πέρα Μελάνων, λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης υποχώρησε τμήμα τοίχου, που έπεσε πάνω σε ένα μικρό αυτοκίνητο τύπου Van προκαλώντας του υλικές ζημιές. 

(ΠΗΓΗ: leonidion.gr, Φωτογραφίες: Nigel Copage)

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 25 February 2018 | 12:02 pm


Μητσοτάκης: Δεν θα μονιμοποιήσω συμβασιούχους

«Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επενδύσω στην προσδοκία κάποιων συμπολιτών μας ότι, μπορεί αύριο με κάποιο μαγικό τρόπο να τους μονιμοποιήσω», δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητοτάκης, στη διάρκεια της συνέντευξης που έδωσε το Σάββατο 24/2 στον ΣΚΑΪ, για να περάσει στην επίθεση προς την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι «χτίζει στρατιές συμβασιούχων και τους κλείνει το μάτι και να τους λέει με κάποιο τρόπο: θα παρακάμψω το Σύνταγμα και με κάποιο τρόπο θα σας μονιμοποιήσω».

«Αυτό δεν θα το κάνω. Είμαι πάρα, πάρα πολύ σαφής, σε τι θα κάνω και σε τι δεν θα κάνω», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Την ίδια στιγμή, χαρακτήρισε «προπαγάνδα» και «παντελή ανακρίβεια» από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, τα περί απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων.

«Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους δημοσίους υπαλλήλους. Αν σήμερα λειτουργεί το Κράτος λειτουργεί από καλούς δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι κρατάνε την κρατική μηχανή με πολλά προβλήματα όρθια και αυτούς τους υπαλλήλους θέλω να τους αναγνωρίσω, να τους επιβραβεύσω, να τους δώσω τη δυνατότητα να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους, μέσα από ένα σύστημα αξιολόγησης το οποίο δεν θα είναι τιμωρητικό, θα είναι επιβραβευτικό για τους καλούς και βέβαια αυτοί οι οποίοι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους θα μπορεί να τους συνετίσει και να τους βελτιώσει, αλλά όχι απολύσεις», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 25 February 2018 | 11:23 am


«Χάσε» έτσι βαθμούς και θα κερδίζεις καθημερινά φιλάθλους!

Ο Αστέρας Τρίπολης παρουσιάστηκε, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο, έτοιμος για μεγάλα πράγματα και μπορεί να «χτυπιέται» που δεν έφυγε με το διπλό στη Νέα Σμύρνη.

Τόσες ευκαιρίες είναι δύσκολο να ξαναδούμε σε εκτός έδρας παιχνίδι, όχι από τον Αστέρα, αλλά από οποιαδήποτε ομάδα σε γήπεδα-κάστρα όπως αυτό της Νέας Σμύρνης. Τόσες φάσεις, τόσα μαζεμένα «αχ» και τόση ενέργεια στις επιθέσεις είναι σπάνιο να επαναληφθούν και αν οι «κιτρινομπλέ» το καταφέρουν είναι ακόμα πιο σπάνιο να μην φύγουν με τους τρεις βαθμούς της νίκης.

Δύο φορές με τον Μανιά, δύο με τον Δουβίκα, ισάριθμες με τον Κυριακόπουλο, μία του Ιγκλέσιας, ένα δοκάρι από τον Τόνσο και ακόμη μία ευκαιρία από τον Αργεντινό αποδεικνύουν την κυριαρχία του Αστέρα Τρίπολης κόντρα στον Πανιώνιο (που είχε και αυτός ένα δοκάρι).

Σίγουρα, αν λειτουργούσαν καλύτερα οι παίκτες στην τελική προσπάθεια τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά καθώς επίσης και στην τελική πάσα καθώς υπήρξαν τρανταχτές περιπτώσεις για να δοθούν «έτοιμα» γκολ.

Το θέμα είναι πως τέτοια παιχνίδια πρέπει να αποτελέσουν «οδηγό» για τη συνέχεια που είναι και δύσκολη και σημαντική για την τελική βαθμολογία του Αστέρα.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 25 February 2018 | 11:12 am


«Ψαλίδι» στους μισθούς για 90.000 δημοσίους υπαλλήλους

Αντιμέτωποι με περικοπές στους μισθούς τους θα βρεθούν περίπου 90.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Ακόμη και από τις καθαρές αποδοχές του Ιανουαρίου διαπιστώνουν ότι πέφτει «μαχαίρι» εξαιτίας των «προσωπικών διαφορών».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», οι υπάλληλοι που θα υποστούν μειώσεις στις αποδοχές τους είναι εκείνοι που τον Ιανουάριο του 2016, με την έναρξη εφαρμογής του μισθολογίου του ν. 4354/2015, υπέστησαν στους βασικούς μισθούς τους σημαντικές μειώσεις, οι οποίες όμως καλύφθηκαν με τη χορήγηση ισόποσων «προσωπικών διαφορών».

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 27 του ν. 4354/2015 για το μισθολόγιο των πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου, σε περίπτωση που από τις ρυθμίσεις των διατάξεων του νόμου αυτού προκύπτουν βασικός μισθός ή τακτικές μηνιαίες αποδοχές χαμηλότερες από αυτές που δικαιούτο ο υπάλληλος στις 31-12-2015, η διαφορά διατηρείται ως προσωπική.

Για τον υπολογισμό της προσωπικής διαφοράς δεν λαμβάνονται υπόψη η οικογενειακή παροχή και το επίδομα θέσης ευθύνης. Το επίδομα αυτό (θέσης ευθύνης) λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της προσωπικής διαφοράς μόνο στην περίπτωση που καταβάλλεται στις αποδοχές του υπαλλήλου τον τελευταίο μήνα πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος αλλά δεν προβλέπεται η εκ νέου χορήγησή του με την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος. 

Η νέα αυτή προσωπική διαφορά μειώνεται από οποιαδήποτε μελλοντική αύξηση των αποδοχών του υπαλλήλου, εκτός από την αλλαγή μισθολογικού κλιμακίου λόγω της προωθημένης μισθολογικής εξέλιξης ή τη χορήγηση επιδόματος θέσης ευθύνης. Τυχόν αύξηση του επιδόματος θέσης ευθύνης καταβάλλεται στο ακέραιο.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 26 του ν. 4354/2015, από την 1η-1-2018 έπαψε να ισχύει η αναστολή της μισθολογικής εξέλιξης των πολιτικών δημοσίων υπαλλήλων, την οποία προέβλεπαν οι διατάξεις αυτές για το χρονικό διάστημα από την 1η-1-2016 έως την 31η-12-2017. 

«Ξεπάγωσαν» δηλαδή οι μισθολογικές ωριμάνσεις τους. Συνεπώς από την 1η-1-2018 κάθε υπάλληλος των κατηγοριών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) ο οποίος συμπληρώνει 2 χρόνια στο ίδιο μισθολογικό κλιμάκιο ανεβαίνει στον αμέσως επόμενο ΜΚ, με συνέπεια ο βασικός μισθός του να αυξάνεται κατά 55 έως 59 ευρώ το μήνα, ενώ κάθε υπάλληλος των κατηγοριών Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) ο οποίος συμπληρώνει 3 χρόνια στο ίδιο μισθολογικό κλιμάκιο ανεβαίνει στο αμέσως επόμενο ΜΚ, με συνέπεια ο βασικός μισθός του να αυξάνεται κατά 43 έως 60 ευρώ το μήνα. 
Χαμένος χρόνος
Ωστόσο για τη συμπλήρωση της 2ετίας ή της 3ετίας στο ίδιο ΜΚ δεν προσμετράται η διετής περίοδος 2016-2017, η οποία θεωρείται «χαμένη» ως χρόνος υπηρεσίας και δεν λαμβάνεται υπόψη για τη μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων.

Ετσι, για να επέλθει η άνοδος στο αμέσως επόμενο ΜΚ και συνακόλουθα η αύξηση του βασικού μισθού υπολογίζεται μόνο ο χρόνος υπηρεσίας που είχε διανυθεί μέχρι 31-12-2015 καθώς και ο χρόνος που διανύεται από την 1η-1-2018. (Αυτό έχει ως συνέπεια, όπως ήδη έχει αποκαλύψει ο «ΕΤ», χιλιάδες υπάλληλοι να χάνουν από τη μη προσμέτρηση της περιόδου 2016-2017 στη μισθολογική τους εξέλιξη και να μην μπορούν να λάβουν τις αυξήσεις βασικών μισθών από 43 έως 60 ευρώ το μήνα που θα προέκυπταν γι’ αυτούς από την 1η-1-2018 αν η περίοδος εκείνη συνυπολογιζόταν). 

Από το συνδυασμό των παραπάνω διατάξεων προκύπτει ότι, για τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι από τον Ιανουάριο του 2016 λαμβάνουν μεγάλα ποσά «προσωπικών διαφορών» λόγω της διαμόρφωσης των βασικών μισθών τους σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα από αυτά στα οποία είχαν διαμορφωθεί την 31η-12-2015, όποια αύξηση επέρχεται στους βασικούς μισθούς εξαιτίας του «ξεπαγώματος» της μισθολογικής εξέλιξης από την 1η-1-2018 δεν οδηγεί και σε αύξηση των συνολικών μηνιαίων ακαθάριστων τακτικών αποδοχών, διότι σε κάθε τέτοια περίπτωση η αύξηση του βασικού μισθού μειώνει απλώς ισόποσα την «προσωπική διαφορά» και το συνολικό ύψος των ακαθάριστων τακτικών αποδοχών (άθροισμα βασικού μισθού και προσωπικής διαφοράς) παραμένει αμετάβλητο. 

Ουσιαστικά, για τους υπαλλήλους των περιπτώσεων αυτών, οι συνολικές ακαθάριστες τακτικές αποδοχές παραμένουν ίδιες και μετά τις αυξήσεις των βασικών μισθών λόγω ωριμάνσεων (λόγω μισθολογικής εξέλιξης).

(ΠΗΓΗ: in.gr)

Δημοσιεύθηκε στις 25 February 2018 | 10:23 am


Metron Analysis: Ο ΣΥΡΙΖΑ μειώνει τη διαφορά με τη ΝΔ στο 9,7%

Την πρώτη δημοσκόπηση μετά τα συλλαλητήρια για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα αλλά και τη συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση Novartis, δημοσιοποιεί η εφημερίδα «Το Βήμα» σήμερα Κυριακή. 

Σύμφωνα με την έρευνα, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί ένα σαφές προβάδισμα 9,7 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου. 

Συγκεκριμένα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σσυγκεντρώνει ποσοστό  34,9% έναντι 25,2% του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ό,τι αφορά την υπόθεση Novartis, φαίνεται οι εξελίξεις ευνοούν τον Αλέξη Τσίπρα.

Η δημοσκόπηση καταγράφει ενίσχυση της Χρυσής Αυγής η οποία όπως φαίνεται θα δώσει μάχη με το Κίνημα Αλλαγής για την τρίτη θέση. 

Οι ΑΝΕΛ κινούνται κάτω από το όριο του 3% ενώ με τα σημερινά δεδομένα οριακή είναι και η είσοδος της Ένωσης Κεντρώων στη Βουλή.

Αναλυτικά η εκτίμηση ψήφου της Metron Analysis:

ΣΥΡΙΖΑ 25,2%
ΝΔ 34,9% 
Χρυσή Αυγή 9,4% 
Κίνημα Αλλαγής 8,4% 
ΚΚΕ 7,0% 
ΑΝΕΛ 2,5% 
Ένωση Κεντρώων 3,0%
Λαϊκή Ενότητα 1,9 % 
Εθνική Ενότητα 1,5% 
Ελληνική Λύση 1,5% 
Άλλο 4,7%

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 25 February 2018 | 10:02 am


Επιμένει ο Αντώναρος: Δεν μπορούν να μου κάνουν έξωση από τη ΝΔ

«Δικό μου, ιδιόκτητο σπίτι» αποκάλεσε τη ΝΔ ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ανυπόστατη θεωρεί τη διαγραφή του από τη ΝΔ ο Ευάγγελος Αντώναρος, σημειώνοντας πως η διαδρομή του στο κόμμα θα επέβαλε να εμφανιστεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

«Δύσκολα μπορούν να µου κάνουν έξωση από το δικό µου ιδιόκτητο σπίτι ή, καλύτερα, από το σπίτι που είμαι συνιδιοκτήτης, και αυτό είναι η ΝΔ» δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Espresso του Σαββατοκύριακου» ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραµανλή.

Ερωτηθείς για τα συναισθήματα που του άφησε η διαγραφή του, είπε ότι τον πίκρανε πολύ.

«Με ενόχλησε ο τρόπος µε τον οποίο έγινε η ''βραδινή διαγραφή'' µου από τη ΝΔ, καθώς δεν εφαρμόστηκαν οι καταστατικές διαδικασίες που ισχύουν στο κόμμα και, μάλιστα, για ένα τόσο παλαιό µέλος όπως είμαι εγώ. Αυτό, για µένα, ήταν πολύ δυσάρεστο», είπε.

Δείτε ΕΔΩ το σχετικό άρθρο.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 25 February 2018 | 9:43 am


Τους Α Χαιρετισμούς ετέλεσε ο Μητροπολίτης Ιερεμίας στο χωριό Σέρβου (pics)

Την ευλογία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ.κ. Ιερεμία έλαβαν όλοι όσοι παρακολούθησαν την ακολουθία των πρώτων Χαιρετισμών την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου στο χωριό Σέρβου Γορτυνίας.

Ο συνεργάτης μας κ. Νίκος Τρουπής, στον οποίον ανήκουν οι φωτογραφίες, σημειώνει:

Τους Α' Χαιρετισμούς τέλεσε στο ταπεινό χωριό μας ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως εν Χριστώ αδελφός Ιερεμίας. Δυστυχώς σε μονοψήφιο αριθμό παρισταμένων. Ο ποιμένας μας τόνισε την αγάπη του για το χωριό μας, και πώς είναι πάντα στην διάθεσή μας αν παραστεί ανάγκη. Τον ευχαριστούμε ! Άξιος !

Τέλος, έδωσε την ευλογία του και μια μικρή εικονίτσα με τις ευχές του.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 25 February 2018 | 9:30 am


Η Κυριακή της Ορθοδοξίας

Σήμερα, παρά το κατανυκτικό κλίμα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, εορτάζει λαμπρά η Ορθοδοξία

Την Κυριακή της Ορθοδοξίας εορτάζουμε την ανάμνηση του κορυφαίου γεγονότος της εκκλησιαστικής μας ιστορίας, της αναστηλώσεως των ιερών εικόνων, το οποίο επισυνέβη το 843 μ.Χ. στο Βυζάντιο, χάρις στην αποφασιστική συμβολή της βασιλίσσης και μετέπειτα αγίας Θεοδώρας, συζύγου του αυτοκράτορα Θεοφίλου (840 – 843 μ.Χ.).

Αναφερόμαστε στη μεγάλη εικονομαχική έριδα, η οποία συντάραξε κυριολεκτικά την Εκκλησία μας για περισσότερα από εκατό χρόνια.

Το 726 μ.Χ. ο αυτοκράτωρ Λέων ο Γ’ ο Ίσαυρος (717 – 741 μ.Χ.) αποφάσισε να επιφέρει στο κράτος ριζικές μεταρρυθμίσεις. Μια από αυτές ήταν η απαγόρευση προσκύνησης των ιερών εικόνων, επειδή, παίρνοντας αφορμή από ορισμένα ακραία φαινόμενα εικονολατρίας, πίστευε πως η χριστιανική πίστη παρέκλινε στην ειδωλολατρία. Στην ουσία όμως εξέφραζε δικές του ανεικονικές απόψεις, οι οποίες ήταν βαθύτατα επηρεασμένες από την ανεικονική ιουδαϊκή και ισλαμική πίστη.

Η αναταραχή ήταν αφάνταστη. Η αυτοκρατορία χωρίστηκε σε δύο φοβερά αντιμαχόμενες ομάδες, τους εικονομάχους και τους εικονολάτρες. Οι διώξεις φοβερές. Μεγάλες πατερικές μορφές ανάλαβαν να υπερασπίσουν την ορθόδοξη πίστη. Στα 787 μ.Χ. συγκλήθηκε η Ζ’ Οικουμενική Σύνοδος, η οποία διατύπωσε με ακρίβεια την οφειλόμενη τιμή στις ιερές εικόνες. Σε αυτή επίσης διευκρινίστηκαν και άλλα δυσνόητα σημεία της χριστιανικής πίστεως, έτσι ώστε να έχουμε πλήρη αποκρυστάλλωση του ορθοδόξου δόγματος και να ομιλούμε για θρίαμβο της Ορθοδοξίας μας.

Η εικόνα στην Ορθοδοξία μας δεν αποτελεί αντικείμενο λατρείας, αλλά λειτουργεί αποκλειστικά ως μέσον τιμής του εικονιζόμενου προσώπου. Ακόμα και ο Χριστός μπορεί να εικονισθεί, διότι έγινε άνθρωπος. Μάλιστα όποιος αρνείται τον εικονισμό του Χριστού αρνείται ουσιαστικά την ανθρώπινη φύση Του! Οι μεγάλοι Πατέρες και διδάσκαλοι της Εκκλησίας μας, που αναδείχθηκαν μέσα από τη λαίλαπα της εικονομαχίας, διατύπωσαν το ορθόδοξο δόγμα με προσοχή και ευλάβεια.

Η προσκύνηση της ιερής εικόνας του Χριστού και των άλλων ιερών προσώπων του Χριστιανισμού δεν είναι ειδωλολατρία, όπως κατηγορούνταν από τους εικονομάχους, διότι η τιμή δεν απευθύνεται στην ύλη, αλλά στο εικονιζόμενο πρόσωπο, καθότι «η της εικόνος τιμή επί το πρωτότυπον διαβαίνει» (Μ.Βασίλειος P . G . 32,149) και «Προσκυνούμεν δε ταις εικόσιν ου τη ύλη προσφέροντες την προσκύνησιν, αλλά δι΄αυτών τοις εν αυταίς εικονιζομένοις» (Ι. Δαμασκ. P . G .94 1356). Η ευλογία και η χάρη που λαμβάνει ο πιστός από την προσκύνηση των ιερών εικόνων δίνεται από το ζωντανό ιερό πρόσωπο και όχι από την ύλη της εικόνας.

Η εικόνα έχει τεράστια ποιμαντική χρησιμότητα. Μια εικόνα, σύμφωνα με γλωσσική έκφραση, αξίζει περισσότερο από χίλιες λέξεις. Αυτό σημαίνει ότι μέσω της εκκλησιαστικής εικονογραφίας οι πιστοί βοηθούνται να αναχθούν στις υψηλές πνευματικές θεωρίες και στο θείον.

Βεβαίως η ηρεμία δεν αποκαταστάθηκε, διότι εξακολουθούσαν να βασιλεύουν εικονομάχοι αυτοκράτορες. Στα 843 η ευσεβής αυτοκράτειρα Θεοδώρα, επίτροπος του ανήλικου γιου της Μιχαήλ του Γ΄, έθεσε τέρμα στην εικονομαχική έριδα και συνετέλεσε στο θρίαμβο της Ορθοδοξίας.

Οι Πατέρες όρισαν να εορτάζεται ο θρίαμβος του ορθοδόξου δόγματος την πρώτη Κυριακή των Νηστειών για να δείξει στους πιστούς πως ο πνευματικός μας αγώνας θα πρέπει να συνδυάζεται με την ορθή πίστη για να είναι πραγματικά αποτελεσματικός. Νηστεία και ασκητική ζωή έχουν και άλλες αιρέσεις ή θρησκείες, και μάλιστα με πολύ αυστηρότερους κανόνες άσκησης. Όμως αυτό δε σημαίνει ότι μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να σωθούν και να ενωθούν με το Θεό. Η σωτηρία είναι συνώνυμη με την αλήθεια, αντίθετα η πλάνη και το ψεύδος οδηγούν σε αδιέξοδα και εν τέλει στην απώλεια.

(ΠΗΓΗ: vimaorthodoxias.gr)

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 25 February 2018 | 9:01 am


Παντελίδης: Ικανοποιημένος από την προσπάθεια όχι και από την ομαδικότητα

Ικανοποιημένος από την προσπάθεια των ποδοσφαιριστών του και την εικόνα της ομάδας του όχι όμως και από την ομαδικότητα των παιχτών του αναφορικά με τις πολλές χαμένες ευκαιρίες έμεινε ο Σάββας Παντελίδης μιλώντας στην συνέντευξη τύπου αμέσως μετά το τέλος του αγώνα του Πανιώνιου με τον Αστέρα Τρίπολης.

Αναλυτικά

«Κάναμε ένα παιχνίδι που ήταν χωρισμένο  στα δύο. Η ομάδα μου στο πρώτο μέρος ασχολείται με το πώς θα σταματήσει τον αντίπαλο, δεν έχει ηρεμία να κρατήσει την μπάλα απέναντι σε έναν αντίπαλο που απειλεί ιδιαίτερα.  Στο δεύτερο ημίχρονο, η εικόνα μας ήταν πολύ καλύτερη. Κανείς δεν έχει νικήσει στην Τρίπολη κάνοντας τις τελικές που κάναμε σήμερα εμείς, εκ των οποίων οι περισσότερες φάσεις ήταν με πολύ καλές προϋποθέσεις. Είμαι ικανοποιημένος από την προσπάθειά τους, αλλά όχι με την ομαδικότητα - πρέπει να τελειώσουμε τις φάσεις, επέλεξαν να πάνε μόνοι τους στη φάση και με στεναχώρησαν μόνο γι αυτό. Τους δίνω συγχαρητήρια για την προσπάθειά τους».

Για το αν ήταν θέμα κακής νοοτροπίας το ότι δεν υπήρχαν οι κατάλληλες συνεργασίες στην τελική πάσα:  «Δεν είναι μόνο κακής νοοτροπίας, αλλά από την θέληση να σκοράρουν. Και τα δύο παιδιά έχουν καιρό να σκοράρουν και γι αυτό είχαν μια παραπάνω διάθεση να τελειώσουν οι ίδιοι την φάση. Δεν είναι τέτοια παιδιά, θα το είχα καταλάβει από την προπόνηση. Πρέπει να βελτιωθούμε σ' αυτόν τον τομέα μέσα από την προπόνηση όλοι μαζί».

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 24 February 2018 | 10:34 pm


Μέγας πανηγυρικός εσπερινός για την εορτή του Αγ. Θεοδώρου Τήρωνος στην Τρίπολη (pics)

Μέ κάθε λαμπρότητα ἑορτάσθηκε ἡ ἑορτή τοῦ ἁγίου Θεοδώρου τοῦ Τήρωνος στό ὁμώνυμο Ἐξωκκλήσιο τοῦ Μητροπολιτικοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίου Βασιλείου Τριπόλεως, στό λόφο ἄνω τῆς Τριπόλεως. 

Τό Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2018, τό ἀπόγευμα τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Ἑσπερινός χοροστατοῦντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας καί Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ. 

Παρόντες στήν ἱερά Ἀκολουθία ἦταν τά μέλη τοῦ Δ/Σ τοῦ Κυνηγητικοῦ Συλλόγου Τριπόλεως, καθώς ὑπό τήν ἐποπτεία τοῦ Συλλόγου τυγχάνει ὁ Ἱερός Ναός. 

Πλῆθος κόσμου, άρχόντων ἐκ Τριπόλεως καί ἀλλαχοῦ, φίλοι τοῦ Συλλόγου, συμμετεῖχαν στήν πανήγυρη, ἐνῷ στότέλος τοῦ Ἑσπερινοῦ προσφέρθηκαν νηστήσιμα γλυκίσματα πρός ὅλους. 

Τήν ἑπομένη, Κυριακή τῆς Ὀρθοδοξίας, 25η Φεβρουαρίου 2018, τή Θεία Λειτουργία καί τήν Ἀκολουθία τῆς Ἀναστηλώσεως τῶν ἁγίων Εἰκόνων στόνὡς ἄνω Ἱερό Ναό θά τελέσει ὁ Ἀρχιερατικός Ἐπίτροπος Τριπόλεως Ἀρχιμ. Βενέδικτος Καρύδης. 

 

Τί σημαίνει, ὅταν λέμε ὅτι ἑορτάζομε τό διά κολλύβων θαῦμα τοῦ ἁγίου Θεοδώρου τοῦ Τήρωνος; 

Γνωρίζουμε ἀπό τήν ἐκκλησιαστική μας Παράδοση, ὅτι ὁ Ἰουλιανός ὁ Παραβάτης (3ος-4ος αἰ.), γνωρίζοντας ὅτι οἱ Χριστιανοί καθαρίζονται μέ τή νηστεία κατά τήνπρώτη ἑβδομάδα τῆς ἁγίας Σαρακοστῆς (ΚαθαράἙβδομάδα), θέλησε νά τούς μολύνει, γιά νά μήνἐπιτευχθεῖ ἐκ μέρους τους ὁ σκοπός τῆς νηστείας, πού ἔκαναν. Ἀποφάσισε, λοιπόν, καί διέταξε ὥστε κρυφά ὅλες οἱ τροφές στήν ἀγορά νά ραντισθοῦν μέ αἵματαεἰδωλολατρικῶν θυσιῶν, μέ μόνο σκοπό τή μίανση τῶντροφῶν τῶν Χριστιανῶν τῆς περιοχῆς ἐκείνης. Ὅμως, ὁπανάγαθος Θεός, μέ τή μοναδική Του δύναμη καί μέ τήθεία ἐνέργειά Του, φρόντισε ὥστε νά φανεῖ στόν ὕπνοτοῦ τότε Ἀρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως Εὐδοξίουὁ Μάρτυρας Θεόδωρος καί φανέρωσε τήν δολιοφθορά, πού εἶχε πράξει ὁ Ἰουλιανός ὁ Παραβάτης. Παρήγγειλε ὁἍγιος, μέσῳ τοῦ Ἀρχιεπισκόπου Εὐδοξίου, νάἐνημερωθοῦν ὅλοι οἱ Χριστιανοί καί νά μήν ἀγοράσουντρόφιμα ἀπό τήν ἀγορά, ἀλλά νά ἀναπληρώσουν τήντροφή τους βράζοντας σιτάρι καί νά φᾶνε μόνο ἀπόαὐτό, τά λεγόμενα κόλλυβα, ὅπως τά ἔλεγαν στάΕὐχάϊτα. Ἔτσι καί ἔγινε. Οἱ Χριστιανοί ἐνημερώθηκανκαί ὁ ἄδικος στόχος τοῦ εἰδωλολάτρη αὐτοκράτοραἸουλιανοῦ ματαιώθηκε. Τό δέ Σάββατο, ὁ εὐσεβής λαός, πού διαφυλάχθηκε ἀμόλυντος κατά τήν Καθαρά Ἑβδομάδα, ἀπέδωσε εὐχαριστίες στόν Μάρτυρα ἅγιοΘεόδωρο. Ἀπό τότε μέχρι καί σήμερα ἡ Ἐκκλησία μας τελεῖ κάθε ἔτος τήν ἀνάμνηση αὐτοῦ τοῦ γεγονότος, πρός δόξα Θεοῦ καί τιμή τοῦ Μάρτυρα ἁγίου Θεοδώρου τοῦ Τήρωνος. 

+ π. Ι.Σ.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 24 February 2018 | 10:29 pm


Καταβάσεις στις λευκές πίστες του Χιονοδρομικού Μαινάλου

Ανοιχτοί και οι 3 αναβατήρες περιμένουν τους λάτρεις της χιονοδρομίας.

Η φωτογραφία αναρτήθηκε στην σελίδα του χιονοδρομικού κέντρο Μαινάλου 

Μπορείτε να συμμετέχετε και εσείς στη στήλη «Η φωτογραφία της ημέρας».

Στείλτε με email: [email protected], την φωτογραφία από κάθε περιοχή της Αρκαδίας.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 24 February 2018 | 9:13 pm


Τα αποτελέσματα της 19ης αγωνιστικής στην Α2

Η 19η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α2 κατηγορίας δεν έχει ολοκληρωθεί μιας και απομένει ο αγώνας του Δούκα με τον Αμύντα ωστόσο ο Αρκαδικός πήρε μια πολύ σημαντική νίκη κόντρα στον Ερμή Αγιάς.

Αποτελέσματα

ΑΕΛ - Καρδίτσα 65-75

Μαρούσι - Παπάγος 74-75

Ηρακλής - Απόλλωνας Πάτρας 84-91

Χολαργός - Καστοριά 106-75

Δόξα Λευκάδας - Ψυχικό 82-77

Περιστέρι - Εθνικός Πειραιά 94-67

Αρκαδικός - Ερμής Αγιάς 62-61

Τετάρτη (28/2)

Δούκας – Αμύντας

Βαθμολογία

1.Περιστέρι 38 (19-0)

2.Χολαργός 35 (16-3)

 3.Ηρακλής 34 (15-4)

4.Απόλλωνας Πατρών 31 (12-7)

5.ΑΣ Καστοριάς 30 (11-8)

6.Δόξα Λευκάδας 30 (11-8)

7.Αμύντας 28 (10-8) σε 18 αγώνες

8.Εθνικός 28 (9-10)

9.Ερμής Αγιάς* 27 (9-10-1)

10.Μαρούσι 27 (8-11)

11.Ψυχικό 27 (8-11)

12.ΑΣ Παπάγου 26 (7-12)

13.ΑΣ Καρδίτσας 25 (6-13)

14.Αρκαδικός 24 (5-14)

15.Δούκας 21 (3-15) σε 18 αγώνες

16.ΑΕ Λάρισας 21 (2-17)

*Έχει ένα μηδενισμό

Επόμενη αγωνιστική

Παπάγου-ΑΕ Λάρισας

Απόλλων Πάτρας-Μαρούσι

Καστοριά-Ηρακλής

 Αμύντας-Χολαργός

Ψυχικό-Δούκας

Εθνικός-Δόξα Λευκάδας

Ερμής Αγιάς-Περιστέρι

Καρδίτσα-Αρκαδικός

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 24 February 2018 | 9:08 pm


Νέες καθυστερήσεις στο έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο;

Εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο (5/2/18) η Προγραμματική Σύμβαση ανάμεσα στον ΦΟΔΣΑ και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο. Η αντιπεριφερειάρχης κυρία Ντίνα Νικολάκου απαντώντας στον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Νίκο Πατσαρίνο σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 22/2, ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένα στάδιο καθυστέρησης και ότι ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης την επόμενη εβδομάδα ίσως θα δώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες και απαντήσεις.

Ωστόσο, πόσο «πράσινο» είναι το φως που έδωσε το Ελεγκτικό στην Προγραμματική Σύμβαση;

Στη σύμβαση υπάρχουν αλλαγές, που πιθανότατα θα συμβάλουν σε περαιτέρω καθυστέρηση της υπογραφής της ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα, η οποία, όπως είχε ανακοινωθεί, θα λάμβανε χώρα στα μέσα του Φεβρουαρίου. Όπως φαίνεται, η ΣΔΙΤ «αλλάζει χέρια», αφού κύριος του έργου θα είναι πλέον ο ΦΟΔΣΑ, δηλαδή οι Δήμοι, και όχι η Περιφέρεια Πελοποννήσου [σ.11 της απόφασης: Σκοπός της προγραμματικής σύμβασης είναι να διευκολυνθεί και διασφαλιστεί η άµεση έναρξη υλοποίησης του ως άνω έργου, για λόγους δηµοσίου συµφέροντος, διαφύλαξης της δηµόσιας υγείας και της αποφυγής επιβολής προστίµων από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έως ότου ο  Σύνδεσμος ΦΟΔΣΑ και κύριος του έργου οργανωθεί επαρκώς και διαδεχθεί, ως καθολικός διάδοχος στην ως άνω σύμβαση ΣΔΙΤ, την Περιφέρεια Πελοποννήσου –  φορέα υλοποίησης του έργου (άρθρο 1 παρ. 1.2 του σχεδίου σύμβασης)].

Η Προγραμματική Σύμβαση ανάμεσα στους Δήμους και στην Περιφέρεια, το κείμενο που πέρασε από τα σαράντα κύματα ώσπου να εγκριθεί, ορίζει ότι οι Δήμοι θα είναι οι κύριοι του έργου, και τους δεσμεύει απόλυτα ως προς τη συμμετοχή τους σε αυτό. Με αυτόν τον τρόπο, η Περιφέρεια Πελοποννήσου -αλλά και ο ανάδοχος του έργου- θα αποφύγουν νέες προσφυγές Δήμων στη Δικαιοσύνη (όπως των  Κορινθίων, Άργους-Μυκηνών, Τριπόλεως και Βόρειας Κυνουρίας που απορρίφθηκαν μεν από την Αποκεντρωμένη, αλλά έφεραν σημαντικές καθυστερήσεις).

Παράλληλα, η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα είναι πλέον φορέας υλοποίησης του έργου, και οι Δήμοι θα υποχρεώνονται να πληρώνουν ετήσιες εισφορές για την εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων της Περιφέρειας από τη σύμβαση ΣΔΙΤ [σ.17 της απόφασης: Ο ως άνω δε Σύνδεσμος ΦΟΔΣΑ -  κύριος του έργου αναλαµβάνει να µεταβιβάζει στην Περιφέρεια - φορέα υλοποίησης του έργου τις ετήσιες εισφορές των δήµων - µελών του προς αυτόν, τις οποίες καθορίζει, βεβαιώνει και εισπράττει, προς ικανοποίηση των οικονοµικών υποχρεώσεων της τελευταίας στο πλαίσιο της σύµβασης ΣΔΙΤ, µέχρι και τη λήξη της προγραμματικής σύμβασης και τη µεταβίβαση των υποχρεώσεων και δικαιωµάτων της που απορρέουν από τη σύµβαση ΣΔΙΤ στον Σύνδεσμο, υπό τον όρο ότι αυτός θα καθορίζει τις ως άνω ετήσιες εισφορές σε ύψος που θα εξασφαλίζει την εκπλήρωση των οικονοµικών υποχρεώσεων της Περιφέρειας από τη σύμβαση ΣΔΙΤ, υπολογίζοντας ανά τόνο τιµή των σχετικών αποβλήτων κατ’ ελάχιστο την αντίστοιχη τιµή της σύµβασης ΣΔΙΤ, να υπεισέλθει στο σύνολο των δικαιωµάτων και υποχρεώσεων της Περιφέρειας από τη σύµβαση ΣΔΙΤ κατά τον χρόνο λήξης της προγραμματικής σύμβασης, εφόσον έχει διαπιστωθεί ότι αυτός έχει πλήρη επιχειρησιακή επάρκεια και οργάνωση ώστε να µπορεί να ασκήσει τις κατά νόµο αρµοδιότητες του και έχουν εκπληρωθεί έως τότε ορθώς οι συµβατικές υποχρεώσεις των µερών].

Ακόμα, θα πρέπει να παραδίδουν στις εγκαταστάσεις του έργου το σύνολο του σύμμεικτου υπολείμματος.

Σημειωτέον ότι οι Δήμοι έχουν ζητήσει βελτιώσεις στη ΣΔΙΤ (μείωση εγγυημένης ποσότητας από 150.000 τόνους ετησίως στους 100.000 τόνους, αύξηση σταθμών μεταφόρτωσης, δωρεά μικρού φωτοβολταϊκού πάρκου από την ΤΕΡΝΑ στον ΦΟΣΔΑ), αλλά η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι επίσης ξεκάθαρη ως προς το εξής: για να ενσωματωθούν οι όροι αυτοί στην Προγραμματική Σύμβαση, πρέπει αυτή να υποβληθεί εκ νέου στο Ελεγκτικό Συνέδριο, πράγμα που αν συμβεί, θα φέρει επιπλέον καθυστερήσεις.

Ενδεχομένως, βέβαια, οι παραπάνω βελτιώσεις της Σύμβασης να συμπεριληφθούν σε μια τριμερή συμφωνία, προκειμένου να αποφευχθούν νέες καθυστερήσεις. Αλλά θα θέλουν οι Δήμοι να περιμένουν ώσπου να υπογραφεί τριμερής συμφωνία ανάμεσα στον ΦΟΔΣΑ, στην Περιφέρεια και στον ανάδοχο του έργου για να εξασφαλίσουν τις βελτιώσεις που διεκδικούν; Η εκ νέου υποβολή της σύμβασης στο Ελεγκτικό δεν είναι διόλου απίθανη, επομένως, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Στο παρασκήνιο των παραπάνω, την εβδομάδα που πέρασε, γνωστοποιήθηκε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, διαβίβασε στους κκ. Εισαγγελείς Πρωτοδικών Αθηνών και Τριπόλεως την εξώδικη της οικογένειας Μπέζου για συμβόλαια-«μαϊμού» ακινήτου της που περιλαμβάνεται στη χωροθετημένη περιοχή του έργου «Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ», στα οποία εμπλέκονται ιδιώτες και η ανάδοχος του έργου εταιρία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ.

Θυμίζουμε ότι η υπόθεση αφορά τη διαμάχη δύο ιδιωτών σε σχέση με οικοπεδική έκταση στην Παλαιόχουνη. Πιο συγκεκριμένα, οι διάδικοι, Γ. Μπέζος και Αδ. Σιαμπής, το προηγούμενο διάστημα επιδόθηκαν σε έναν πόλεμο ανακοινώσεων υποστηρίζοντας καθένας την πλευρά του. Ξεκάθαρα η διαφορά αφορά σε ιδιώτες, ωστόσο η παρέμβαση του υπουργείου Δικαιοσύνης στην υπόθεση δεν είναι αμελητέα. Η κυρία Νικολάκου στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ανέφερε ότι η Νομική Υπηρεσία της Περιφέρειας θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.

Το 10ο Αναπτυξιακό Συνέδριο ξεκινά στην Τρίπολη σε λίγες ώρες. Όλη η κυβέρνηση θα βρεθεί εδώ. Θέματα που «καίνε» για την Πελοπόννησο, αλλά και για την Αρκαδία συγκεκριμένα, είναι το ενεργειακό, η πώληση της ΔΕΗ, και τα απορρίμματα. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι όποιες ανακοινώσεις, αλλά και η περαιτέρω στάση των Δήμων που διαφωνούν με την ολοκληρωμένη διαχείριση μέσω ΣΔΙΤ.

Γαλανιάδη Εύα

Δημοσιεύθηκε στις 24 February 2018 | 8:50 pmΔείτε αγγελίες στο Νομό Αρκαδίας

Φιλικοί ιστότοποι:

tilegrafima.gr

ekklisiaonline.gr

7news.gr

Nea Smyrni Online

www.vimaorthodoxias.gr