1. Ειδήσεις & Τοπικά νέα
  2. Μικρές αγγελίες
  3. Συνομιλία (chat)
  4. Καιρός
X Τηλεόραση:
  1. ΝΕΡΙΤ 1
  2. ΝΕΡΙΤ PLUS
  3. ΕΤ3
  4. Βουλή
Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Αρκαδίας    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Λεπτο προς λεπτό οι αγώνες της Κυριακής

Το Arcadiaportal.gr, σε συνεργασία με το astrosnews.gr σας προσφέρει και σήμερα Λεπτό προς Λεπτό ενημέρωση για τους αγώνες των ομάδων της Αρκαδίας. Μείνετε συντονισμένοι και παρακολουθήστε την εξέλιξη των αγώνων:

Α' Αρκαδίας

Πανθυρεατικός-Τεγέα

Παγγορτυνιακός-Λεωνίδιο

Κορακοβούνι-Νικηταράς Δολιανών

Β' κατηγορία

Μέγας Αλέξανδρος-Δημητσάνα

Πάρνωνας-Φορτούνα

Ολυμπιακός Λεωνιδίου-ΑΕ Κορυθίου

ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΩΙΝΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Μαντινειακός-Κανδήλα

Δημοσιεύθηκε στις 1 March 2015 | 10:57 am


Προσέχουμε για να έχουμε

Και ξαφνικά ο υπολογιστής σου είναι αργός σαν χελώνα. Καίει κάρβουνο. Φυσάει και ξεφυσάει σαν ατμομηχανή εκεί που έτρεχε σφαίρα. Και όμως είναι ο ίδιος υπολογιστής που ήταν και πριν, για να μην σκεφτείς ότι έκανες και μια-δυο αναβαθμίσεις.

Ο υπολογιστής σου υποφέρει από το λογισμικό που του έχεις φορτώσει. Η νόσος είναι πασίγνωστη εδώ και πολλά χρόνια, αλλά δεν είναι μόνο τα Windows που συντέλεσαν στην επιδημική της εξάπλωση. Είναι κυρίως η νοοτροπία, η δεσπόζουσα κουλτούρα γύρω από το θέμα. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τώρα προσβάλλονται και οι ταμπλέτες και τα smartphones.  

Αρχικά, τον φόρτωσες με ότι σπασμένο λογισμικό έβρισκες μπροστά σου, ασχέτως αν το χρειαζόσουν ή όχι. Όταν το λογισμικό μπήκε στην φιλοσοφία του «δωρεάν» εκεί ξεσάλωσες. Τώρα πια, εγκαθιστάς ότι μπορεί να εγκατασταθεί χωρίς να ελέγχεις την αξιοπιστία της πηγής (δηλαδή, το site από το οποίο κατεβάζεις), του ίδιου του λογισμικού αλλά και του τι ακριβώς «μπαίνει» στον υπολογιστή σου. Βλέπεις, τα sites διανομής λογισμικού (download.cnet.com, softonic.com, filehippo.com, softpedia.com, majorgeeks.com και εκατοντάδες άλλα), γνωρίζουν ότι τίποτα δεν είναι ακριβώς «δωρεάν» και έτσι προσφέρουν το λογισμικό που ψάχνεις πακεταρισμένο μαζί με μερικά ακόμα «ψηφιακά καλούδια» της επιλογής τους σε ωραίο πάντα περιτύλιγμα. Έτσι, σχεδόν ποτέ δεν εγκαθίσταται στον υπολογιστή μόνο το λογισμικό που θες. Πραγματικά, η μάστιγα έχει στοιχειώσει και μεγάλα ονόματα πέραν πάσης υποψίας: δημοφιλή προγράμματα προστασίας από ιούς, πακέτα κωδικοποιητών-αποκωδικοποιητών βίντεο και ήχου (codecs), γνωστά «εργαλεία» όπως το Acrobat Reader της Adobe (βλ., εικόνα 1) και –εννοείται- προγράμματα torrent όπως το εξαιρετικό μTorrent το οποίο, με το που εξαγοράστηκε γέμισε διαφημίσεις και άλλα «καλούδια» που ω! εκ θαύματος βρίσκουν μια θέση στον υπολογιστή σου (εικόνα 2).

 

 

Εικόνα 1: Εξ' ορισμού το έξτρα (καλόβουλο σ’ αυτή την περίπτωση) προγραμματάκι θα μπει και αυτό στον υπολογιστή. Το θέμα είναι ότι ουδέποτε το ζήτησες (από το site κατεβάσματος του εξαιρετικά δημοφιλούς Acrobat Reader).

 

Εικόνα 2: «προσφορά» πρόσθετου λογισμικού κατά την εγκατάσταση του δημοφιλούς μTorrent. Εξ’ ορισμού θα εγκατασταθεί, εκτός και αν αλλάξεις την επιλογή.

Δεν μπορώ να μην αναφέρω και την επέκταση του φαινομένου στους browsers με τις γνωστές «μπάρες» εργαλείων (toolbars), αν και η χρήση τους έχει εξασθενίσει. Η φρενίτιδα μπορούσε όμως να οδηγήσει στο αποτέλεσμα που φαίνεται στην εικόνα του άρθρου: δεκάδες «μπάρες» φορτωμένες στον browser, σχεδόν ο μισός χώρος για την προβολή της σελίδας και φυσικά, η ταχύτητα σύνδεσης… στο ναδίρ.

Το γιατρικό είναι απλό. Προσοχή κατά την εγκατάσταση προγραμμάτων στον υπολογιστή. Με άλλα λόγια, μην πατάς συνέχεια «Επόμενο, Επόμενο, Τέλος» πριν διαβάσεις το κάθε βήμα του πακέτου εγκατάστασης. Τις περισσότερες φορές υπάρχει επιλογή απόρριψης του έξτρα περιεχομένου. Φυσικά η επιλογή αυτή είναι εξ αρχής απενεργοποιημένη και με ψιλά γράμματα.

Αν πάλι διαβάζοντας αυτό κατάλαβες ότι έχεις ήδη γεμίσει με άγνωστο και ανεπιθύμητο λογισμικό (ή απλώς δεν ξέρεις τι ακριβώς υπάρχει «εκεί μέσα»,) τότε (στα Windows) πήγαινε στην επιλογή «Απεγκατάστασης λογισμικού» (uninstall a program) του «Πίνακα Ελέγχου» (control panel) για να δεις μια λίστα με όλα τα εγκατεστημένα προγράμματα και να καταργήσεις όσα απ’ αυτά δεν γνωρίζεις ή δεν σου χρειάζονται. Αμέσως μετά, συνιστώ να χρησιμοποιήσεις ένα πρόγραμμα «καθαρισμού» όπως το εξαιρετικό CCleaner. Είναι «δωρεάν» (το κατάλαβες!, συνοδεύεται και αυτό!) και θα καθαρίσει τον υπολογιστή από τα προσωρινά αρχεία και κατάλοιπες ρυθμίσεις που «ξέμειναν» μετά τις απεγκαταστάσεις που έκανες παραπάνω. Τέλος, αφού επανεκκινήσεις, κάνε ένα συνολικό έλεγχο για ιούς και malware χρησιμοποιώντας φυσικά το πρόγραμμα προστασίας που έχεις ή και κάποιο βοηθητικό όπως το MalwareBytes (αν έχεις αγοράσει πλήρη σουίτα προστασίας τότε δεν χρειάζεται αυτό το τελευταίο βήμα).

 

Δημήτρης Πανταζόπουλος
Καθηγητής Πληροφορικής, MSc

Δημοσιεύθηκε στις 1 March 2015 | 10:53 am


2ωρη στάση εργασίας για τα σχολεία ζητά το ΠΑΜΕ από την ΕΛΜΕ για τα σκουπίδια

H επιτροπή εκπαιδευτικών του Π.Α.ΜΕ Ν. Αρκαδίας καλεί το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ να συνεδριάσει άμεσα  και να αποφασίσει την προκήρυξη 2ωρης στάσης εργασίας για την Τρίτη  3 Μάρτη  στις 12μ -2μμ για τα σχολεία του Δήμου Τρίπολης.

     Το σοβαρό από κάθε άποψη πρόβλημα σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων αφορά τους πάντες, δεν χωρά καμιά χρονοτριβή. Είναι υπόθεση και των εκπαιδευτικών να συμβάλουν από τη μεριά τους με κάθε πρόσφορο τρόπο στην ανάδειξη και την επίλυση του προβλήματος.

     Είναι αναγκαίο να στηριχθούν οι συλλογικές αποφάσεις  τόσο των μαθητικών κοινοτήτων  όσο και των γονέων.

Δελτίο Τύπου

Δημοσιεύθηκε στις 1 March 2015 | 10:42 am


WAW που λέει ο κ. Βαρουφάκης! Η παραοικονομία στην Ελλάδα έφτασε το 25,6% του ΑΕΠ!

Η ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΑΡΚΩΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ:  Διαχρονικά το έγκλημα της παραοικονομίας (εφεξής ΠαρΟικ) και το (μέχρι νεωτέρας) Όνειρο Θερινής Νυκτός (κατά William Shakespeare) που είναι η εξουδετέρωση της ΠαρΟικ, βρίσκονται στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Η δεοντολογική, ουμανιστική, χριστιανική, διακαιική και δημοκρατική απαίτηση για την πάταξη ή έστω για την εξουδετέρωση της ΠαρΟικ σε κάποιο λογικό βαθμό, είναι κοινός τόπος αναφοράς σε όλα τα προγράμματα των κομμάτων. Αποτελεί πάγια, στερεότυπη, τυποποιημένη και κλισέ εξαγγελία δράσης για τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Συζητείται συχνά στη Βουλή. Στην ΠαρΟικ επικεντρώνεται πλειστάκις η ειδησεογραφία και η σκανδαλοθηρία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Στην ΠαρΟικ αφιερώνονται πολλές συζητήσεις στα talk show των media, συνήθως συνοδευόμενα από  διαξιφισμούς και αντιπαραθέσεις. Η ΠαρΟικ και τα συμπαρομαρτούντα είναι λίαν αγαπητά θέματα των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης. Η αντιμετώπιση του φαινομένου εμπεριέχεται στις Δανειακές Συμβάσεις της χώρας, στα συνοδευτικά Μνημόνια, στα Μεσοπρόθεσμα Πλαίσια Δημοσιονομικής Στρατηγικής, στους Εφαρμοστικούς Νόμους και στην εκάστοτε προτεινόμενη Λίστα των Μεταρρυθμίσεων. Η αύξηση των εισροών των Δημοσίων Εσόδων από την εξουδετέρωση της ΠαρΟικ, αποτελεί μια αισιόδοξη στοχαστική πρόβλεψη και μια ελπιδοφόρα πιθανοτική εκτίμηση στην κατάρτιση των ετήσιων Π/Υ του κράτους.

ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ: Η ΠαρΟικ συνιστά νευραλγική παράμετρο των ζητημάτων που αφορούν στην αντιμετώπιση της Ανθρωπιστικής Κρίσης, στην αύξηση του ΑΕΠ, στην Εξυπηρέτηση (βιωσιμότητα) του Χρέους, στο Αξιόχρεο της χώρας, στον Κίνδυνο Χώρας (υπό τη Δαμόκλειο Σπάθη του Grexit και των Πιστωτικών Γεγονότων), στην άρση των Δημοσιονομικών Ελλειμμάτων, στην αντιμετώπιση του Χρηματοδοτικού και του Δημοσιονομικού Κενού, στη δυνατότητα επίτευξης Δημοσιονομικών και Πρωτογενών Πλεονασμάτων, στην επίτευξη πλεονασματικού Π/Υ υπό την αιρεσιμότητα του Δημοσιονομικού Συμφώνου της Ευρωπεριοχής, στην αύξηση του μεγέθους του Εθνικού Σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, στη δίκαιη κατανομή και διανομή των πόρων, στις σωστές μεταβιβαστικές πληρωμές, στην ορθή κοινωνική πολιτική, κ.λπ. Δηλαδή στην εξουδετέρωση όλων των δυσμενών επιπτώσεων που επιφέρει η ΠαρΟικ σε μακροοικονομικό επίπεδο συμπεριλαμβανομένων των παρακολουθημάτων στο μικρο-επίπεδο των φορολογουμένων, των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και γενικότερα της ανταγωνιστικότητας, της συνοχής και της «αξιοπρέπειας» της χώρας.

ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΠΟΛΛΟΙ ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ: Σε κάθε Προγραμματική Περίοδο συγκροτείται ο 7ετής Π/Υ (Δημοσιονομικές Προοπτικές) της ΕΕ όπου κάθε κράτος συμμετέχει με βάση το ΑΕΠ. Μειωμένο (πλασματικό) ΑΕΠ λόγω της ΠαρΟικ, οδηγεί σε μειωμένη συνεισφορά της χώρας σε βάρος των άλλων χωρών με μεγαλύτερο (λιγότερο virtual reality) ΑΕΠ. Επίσης, οι χρηματοδοτήσεις και οι συγχρηματοδοτήσεις οι οποίες γίνονται μέσω των Διαρθρωτικών Ταμείων και του Ταμείου Συνοχής μεταστοιχειωμένες σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα (ΜΟΠ, Α΄,Β΄ και Γ΄ΚΠΣ, ΕΣΠΑ 2007-2013, ΕΣΠΑ 2014-2020), κατανέμονται με βάση το ΑΕΠ των χωρών. Μειωμένο (εικονικό) ΑΕΠ λόγω ΠαρΟικ, οδηγεί σε μεγαλύτερες εισροές ευρωπαϊκών πόρων ενώ επιβαρύνει περισσότερο τις χώρες με μικρότερη ΠαρΟικ (άρα μεγαλύτερο πραγματικό ΑΕΠ). Αυτός είναι ο λόγος που η Κομισιόν ζητά κατά περιόδους από τα κράτη μέλη να αναθεωρούν το ΑΕΠ με αναδρομική τροποποίηση των μακροοικονομικών μεγεθών.

Η ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ: Πρόκειται για ένα καυτό ζήτημα που απασχολεί όλες τις χώρες του κόσμου σε βαθμό που συναρτάται με το επίπεδο ανάπτυξης εκάστης. Βρίσκεται στην ατζέντα των fora και των διασκέψεων όλων των Διεθνών Οργανισμών και της ΕΕ καθώς και της Ευρωπεριοχής.

Η ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ: Η διερεύνηση και η αντιμετώπιση της ΠαρΟικ  αποτελούν αντικείμενο της Πολιτικής, της Οικονομικής και της Διοικητικής Επιστήμης. Υπάρχει επί τούτου εκτεταμένη  Ελληνική και Διεθνής Βιβλιογραφία. Εξειδικευμένος κλάδος είναι η καταγραφή, η μέτρηση και η συγκριτική αξιολόγηση ανά χώρα του μεγέθους της ΠαρΟικ. Οι αξιολογήσεις διενεργούνται, μέσω οικονομετρικών αναλύσεων, από τους ελληνικούς και τους διεθνείς φορείς, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα καθώς και από τα Πανεπιστήμια, τα Ερευνητικά Κέντρα, τα Think Tank και τις Εταιρείες Συμβούλων. Το μέγεθος της ΠαρΟικ αποτελεί πρωταγωνιστική παράμετρο των Ειδικών Μελετών που εξετάζουν τον Κίνδυνο Χώρας, την Προσέλκυση Επενδύσεων, την Ανταγωνιστικότητα, τη Βιωσιμότητα των Επενδυτικών Σχεδίων, την Κοινωνική Συνοχή, τη Σύγκλιση, κ.ο.κ.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ: Δεν πρέπει να συγχέει κανείς την έννοια της ΠαρΟικ με άλλες συναφείς και συντρέχουσες, πλην όμως διακριτές έννοιες, όπως είναι η Διαφθορά, η Φοροδιαφυγή, η Φοροαποφυγή, η Εισφοροδιαφυγή, η Εισφοροαποφυγή, το Οικονομικό Έγκλημα, η Αδήλωτη Εργασία, το Μαύρο Χρήμα, κ.λπ. Στην ουσία κάθε έννοια συγκροτεί ένα ειδικό θεματικό και διακριτό γνωστικό πεδίο. Τα γνωστικά πεδία αλληλοεπηρεάζονται, αλληλεπιδρούν και αλληλοτέμνονται. Θυμίζουν κάτι ως την τομή πολλών συνόλων από τα Μαθηματικά. Συνοπτικά και lato sensu, με τον όρο παραοικονομία εννοείται η μη επίσημη οικονομία η οποία δεν αποτυπώνεται στο ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) μιας χώρας. Αντίθετα, δηλαδή, με την επίσημη  οικονομία η οποία καταγράφεται στο ΑΕΠ. Πρόκειται για διαφεύγουσα και αποκρυπτόμενη οικονομική δραστηριότητα που δημιουργεί εισοδήματα τα οποία δεν εμφανίζονται στο μακροοικονομικό μέγεθος του ΑΕΠ. Υπενθυμίζεται ότι η άτυπη οικονομία, δηλαδή η παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών για ιδία χρήση ή στο πλαίσιο εθελοντικής δράσης, δε συνιστά παραοικονομία. Επίσης πρέπει να διευκρινιστεί ότι στην παραοικονομία εντάσσονται νόμιμες (λ.χ. μη δηλωθέν εισόδημα από ιδιαίτερα μαθήματα ή παραγωγή που διανέμεται εκτός του μηχανισμού της αγοράς) καθώς και παράνομες και εγκληματικές δραστηριότητες (λαθρεμπόριο, πορνεία, σωματεμπορία, trafficking, παράνομος τζόγος, τοκογλυφία, ναρκωτικά, παραεμπόριο, κ.λπ.). Το μέγεθος της παραοικονομίας συνιστά ένα μέτρο αξιολόγησης του επιπέδου Ανάπτυξης του Ανθρώπινου και του Κοινωνικού Κεφαλαίου μιας χώρας όπως επίσης τη λυδία λίθο για την αποτίμηση της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, της Ισονομίας, της Δημοκρατίας, της Ποιότητας του Πολιτικού, του Δικαιικού και του Διοικητικού Συστήματος, κ.ο.κ. Στην Αγγλική γλώσσα, η ΠαρΟικ εμφανίζεται συχνά με τον όρο Shadow Economy.  

ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: 1. Στη Βιβλιογραφία υπάρχουν πολλές Ελληνικές μελέτες. Όλες συγκλίνουν σε πολύ υψηλά ποσοστά ΠαρΟικ που κυμαίνονται σε ένα εύρος από το 23%ΑΕΠ έως το 37%ΑΕΠ κατά χρονική περίοδο αναφοράς 2. Σε παλαιότερη μελέτη του ΙΟΒΕ η μέση τιμή της παραοικονομίας στην Ελλάδα στο διάστημα 1960-2000 είναι 25,1%ΑΕΠ με max 36,67%ΑΕΠ (2000) και min 17,92%ΑΕΠ (1962) 3. Στη Διεθνή Βιβλιογραφία υπάρχουν ανάλογες μελέτες από διεθνείς και ευρωπαϊκούς φορείς (ΟΟΣΑ, ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Eurostat, κ.ο.κ.) στις οποίες επιδιώκεται η συγκριτική αξιολόγηση των χωρών ή/και των ομάδων χωρών ή/και των περιφερειακών συγκροτήσεων των χωρών. Και εδώ η Ελλάδα πρωταγωνιστεί. Εμφανίζεται διαχρονικά να έχει πολύ υψηλά ποσοστά παραοικονομίας. Για παράδειγμα:1994-1995 (29,6%ΑΕΠ), 1996-1997  (30,1%ΑΕΠ), 2001-2002 (28,5%ΑΕΠ), κ.ο.κ. 

ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ 2003-2013: Προκύπτουν από σχετική έρευνα του διακεκριμένου οικονομολόγου Friedrich Schneider (Johannes Kepler University, Linz, Austria) ο οποίος είναι γνωστός παγκοσμίως για τις έρευνες που έχει πραγματοποιήσει στα ζητήματα της ΠαρΟικ (συνεργαζόμενος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ΟΟΣΑ). Μετά από επεξεργασία των στοιχείων, διαπιστώνονται σε συντομία τα ακόλουθα:

(Α) 2003-2013, ΕΕ28 (με αναγωγή για τα αργότερα ενταγμένα κράτη): Α.1. Η μέση τιμή (μ.τ.) της ΠαρΟικ είναι 20,1% ΑΕΠ (ΕΕ28) με max 22,3% (2004) και min 15,8% (2012) Α.2. Κατά μ.τ. σε % του ΑΕΠ κάθε χώρας: Α.2.1. τη λιγότερη ΠαρΟικ εμφανίζουν το Λουξεμβούργο και η Αυστρία (9%) Α.2.2. τη μεγαλύτερη ΠαρΟικ έχουν η Βουλγαρία (33,2%) και η Ρουμανία (30,5%) Α.2.3. Η Γερμανία εμφανίζει ΠαρΟικ (14,6%) Α.2.4 Η Ελλάδα με μ.τ. 25,6% είναι το 10ο κράτος μέλος σε μέγεθος ΠαρΟικ με max 28,2% (2003)  και min 23,6% (2013).

(Β) 2003-2013, ΕΥΡΩΠΕΡΙΟΧΗ 19 (με αναγωγή για τα αργότερα ενταγμένα κράτη): Η μέση τιμή (μ.τ.) της ΠαρΟικ είναι 19,3% ΑΕΠ (των 19) με max 21,7% (2003) και min 15,1% (2012). Κατά μ.τ. σε % του ΑΕΠ κάθε χώρας, τη μεγαλύτερη ΠαρΟικ έχουν η Λιθουανία (29,9%) και η Εσθονία (29,4%). Η Ελλάδα με μ.τ. 25,6% είναι το 6ο κράτος μέλος σε μέγεθος ΠαρΟικ στην Ευρωπεριοχή και η Γερμανία το 14ο. Τα αριστεία της μικρότερη ΠαρΟικ διατηρούν το Λουξεμβούργο και η Αυστρία.

(Γ) 2003-2013, PIIGS (Portugal, Italy, Ireland, Greece, Spain): Η Ελλάδα είναι το 1ο κράτος μέλος σε μέγεθος ΠαρΟικ στο χώρο των PIIGS.

Η ΙΔΑΝΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Α. Λαμβάνοντας υπόψη τις αναθεωρημένες τιμές του ΑΕΠ για την περίοδο 2003-2013 που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ και το αντίστοιχο κατ΄ ετος μέγεθος της ΠαρΟικ, τότε: 1. Η συσσωρευμένη ΠαρΟικ των 11 ετών φτάνει στο ιλιγγιώδες ποσό των 590,7 δις € 2. Η μ.τ. της ΠαρΟικ είναι 53,7 δις € με max 59,4 δις. € το 2009 και min 43,0 δις € το 2013 Β. Αν θεωρήσουμε ότι η ΠαρΟικ στην Ελλάδα ήταν περίπου 20%ΑΕΠ, δηλαδή πλησίαζε τη μ.τ. της ΕΕ, τότε: Η συσσωρευμένη ΠαρΟικ θα ήταν 462,2 δις € με μ.τ. 42,0 δις € κατ΄έτος.

ΕΠΙΜΥΘΙΟΝ: 1. Να γιατί στον τίτλο χρησιμοποιούμε τη slang έκφραση waw που είπε ο Υπουργός Οικονομικών κ.Γ.Βαρουφάκης στον Πρόεδρο του Eurogroup κ. Jeroen Dijsselbloem  2. Οι δυο καθ΄ ύλην αρμόδιοι Υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης (όπως και όλοι οι άλλοι συναρμόδιοι) οι οποίοι θα πρέπει τιθασεύσουν τη «χαίουσα πληγή» της ΠαρΟικ, οι κκ. Π.Νικολούδης (Υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητες που αφορούν στην «καταπολέμηση της διαφθοράς» και στη δίωξη του «οικονομικού εγκλήματος») και Δ.Μάρδας  (Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών), σίγουρα έχουν να επιτελέσουν Τιτάνιο έργο 3. Όλοι όσοι διοίκησαν τον τόπο μέχρι χθες (ως αιρετοί και ως διορισμένοι/μετακλητοί), θα πρέπει κάποτε να απολογηθούν για την ολοσχερή αποτυχία τους η οποία οδήγησε την Ελλάδα σε μια «αποικία χρέους» όπως περιγράφει με επιτυχία ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιάς στο βιβλίο του «Ελλάδα αποικία χρέους» (2013).

Κωνσταντίνος Γαλιώτος
Πολ.Μηχ. Ε.Μ.Π., M.Sc. Περιφερειακή Πολιτική U.K.

Ο Κωνσταντίνος Γαλιώτος είναι Πολιτικός Μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (1976) και έχει Master of Science από το Πανεπιστήμιο του Birmingham, U.K. (1979). Είναι έφεδρος ανθυπολοχαγός του Όπλου του Μηχανικού με ειδική εκπαίδευση στη Σχολή Πολέμου. Έχει διατελέσει Σύμβουλος του Υπουργείου Ανάπτυξης (2 φορές), του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, της Γ.Γ. της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών, Επιστημονικός Συνεργάτης του Δήμου Τρίπολης και σήμερα είναι Ειδικός Σύμβουλος Περιφερειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ως ειδικός εμπειρογνώμονας του Υπουργείου Εξωτερικών, συμμετείχε σε διμερείς ναυτιλιακές συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Κίνας στο Πεκίνο και στη Σαγκάη (1996). Έχει εκπονήσει μελέτες, έρευνες, καταγραφές, πραγματογνωμοσύνες και άλλες συναφείς επιστημονικές εργασίες σε πολλά πεδία εξειδίκευσης: 1. Επιστήμη Πολιτικού (μελέτες, επιβλέψεις) 2. Σεισμομηχανική, Εδαφομηχανική, Έλεγχος Ποιότητας, Θεμελιώσεις 3. Περιβάλλοντος και Ενεργείας (Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις, Διαχείριση Αποβλήτων, Ανακύκληση, ΑΠΕ) 4. Ευρωπαϊκών Πολιτικών και Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων 5. Περιφερειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης (Στρατηγικός Σχεδιασμός, Επιχειρησιακός Προγραμματισμός, Ειδικά Αναπτυξιακά Σχέδια) 6. Οικονομοτεχνικές Μελέτες, SWOT και PEST αναλύσεις, Μελέτες Δημοσιότητας, Μελέτες Διοίκησης και Οργάνωσης ΟΤΑ, Επιχειρηματικά και Επιχειρησιακά Σχέδια για επενδύσεις, Στατιστικές Έρευνες, Μελέτες Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Μελέτες Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής, Ποντοπόρου Εμπορικής Ναυτιλίας, Λιμενικών Υποδομών, Μεταφορών, Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Πολιτισμού και Τουρισμού 7. Αξιολόγηση και Επιλογή Προσωπικού για ΔΕΚΟ, Τράπεζες και Μεγάλες Ελληνικές και Πολυεθνικές Επιχειρήσεις. Έχει πραγματοποιήσει ομιλίες και εισηγήσεις σε fora, ΜΜΕ, ημερίδες και σεμινάρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα με ποικίλη θεματολογία. Έχει συγγραφική δράση με πολυάριθμες Μονογραφίες για εξειδικευμένα θέματα, Ενημερωτικά Δελτία και Ειδικές Εκδόσεις.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 1 March 2015 | 10:39 am


Το ΚΚΕ Αρκαδίας για τα σκουπίδια της Τρίπολης

Η κατάσταση με τα σκουπίδια στον Δήμο Τρίπολης είναι άθλια και επικίνδυνη. Ξεπέρασε κάθε όριο. Είναι η τρίτη φορά που αντιμετωπίζουμε τους σορούς των σκουπιδιών έξω από τις δουλειές μας και τα σπίτια μας, τα σχολεία και τις σχολές των παιδιών μας. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι δήθεν δεν μπορούν να βρουν χώρο για να κάνουν τη διαχείριση, όταν με τις αποφάσεις και τις ενέργειές τους Δήμος – Περιφέρεια και Κυβερνήσεις (παλιοί και νέοι) τα τελευταία χρόνια έφεραν μεθοδευμένα τα σημερινά «αδιέξοδα». Όταν την πρώτη Ιουλίου του 2012 με απόφαση Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και συμφωνία των Δημοτικών αρχών έκλεισαν όλοι οι ΧΑΔΑ!!!, χωρίς να δοθεί καμιά διέξοδος για τα σκουπίδια, ήξεραν ότι θα φτάναμε εδώ. Ήξεραν ότι θα γίνουν χωματερές, οι πόλεις, τα χωριά, τα βουνά, τα ρέματα, ολόκληρη η Πελοπόννησος, το έκαναν όμως γιατί εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς τους. Τις συνέπειες αυτής της μεθόδευσης ζει σε ακραίο βαθμό σήμερα συνολικά ο Δήμος Τρίπολης. Η πόλη ζει τις συνέπειες των συσσωρευμένων απορριμμάτων και οι γύρω περιοχές δέχονται την πίεση να γίνουν χωματερές (Αγ. Κωνσταντίνος, Πέλαγος, Αγ. Βασίλειος, Ζευγολατιό, Τζίβα, Θάνα, Δόριζα, Βαλτέτσι, Λεβίδι). Έχουν δίκιο οι κάτοικοι που αντιδρούν και κινητοποιούνται.

Κάτω από την πίεση των σορών των σκουπιδιών θέλουν να μας κάνουν να αποδεχτούμε να δοθεί η διαχείριση των απορριμμάτων στους ιδιώτες και με όποιο κόστος. Ρισκάρουν την υγεία μας, παίζουν με τη ζωή μας για τα κέρδη των επιχειρηματιών.

Στην επιχειρηματική δράση των καπιταλιστών στην διαχείριση των απορριμμάτων συμφωνούν όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις (ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ – ΠΟΤΑΜΙ – ΠΑΣΟΚ – ΑΝΕΛ κ.τ.λ.), συμφωνούν οι εκπρόσωποί τους στην Τοπική και Περιφερειακή διοίκηση, ανεξάρτητα από ενστάσεις, διαφωνίες ή τακτικισμούς για το πώς θα εφαρμοστεί. Όλοι αυτοί έβαλαν πλάτη να υλοποιηθούν οι κατευθύνσεις της Ε.Ε. για να παραδοθεί η διαχείριση των απορριμμάτων με ΣΔΙΤ στους μονοπωλιακούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τομέα.

Το 2015 υπάρχει η επιστημονική γνώση για την καλύτερη δυνατή διαχείριση των απορριμμάτων. Αυτό που εμποδίζει είναι ότι όλη αυτή η διαδικασία γίνεται με βάση το κέρδος. Οι ανταγωνισμοί μεταξύ των επιχειρηματιών για το μοίρασμα της πίτας είναι μεγάλοι. Αυτό δημιουργεί αυτές τις καταστάσεις που βιώνουμε σήμερα στον Δήμο μας και στοιχίζει πολύ στην υγεία μας, στο περιβάλλον και στο πορτοφόλι μας.

Όχι άλλες θυσίες για τα κέρδη των μονοπωλίων. Φτάνει πια.

Η αγωνιστική απάντηση στο μεθοδευμένο αδιέξοδο είναι μονόδρομος. Το εργατικό - λαϊκό κίνημα και οι ριζοσπαστικές κοινωνικές δυνάμεις πρέπει να κάνουν δική τους υπόθεση και τον αγώνα ενάντια στις φιλομονοπωλιακές, αντιλαϊκές, εχθρικές προς το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία επιλογές της άρχουσας τάξης και στον τομέα των απορριμμάτων. Τώρα πρέπει να φύγουν τα σκουπίδια από την πόλη και τα χωριά του Δήμου Τρίπολης. Να διεκδικήσουμε καμία επιχειρηματική δράση στη διαχείριση των απορριμμάτων. Λύση προς όφελος του λαού υπάρχει και είναι να εφαρμοστεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης που πάρθηκε στις 14/01/2015: Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει ομόφωνα να ζητήσει από την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια Πελοποννήσου να μην υπογράψουν τη σύμβαση Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται από ενιαίο κρατικό φορέα διαχείρισης απορριμμάτων, χωρίς καμιά ανάμειξη ιδιωτών, χωρίς καμιά επιβάρυνση των δημοτών, που πρέπει να απαλλαγούν και από τη φορολογία των λεγόμενων ανταποδοτικών τελών.

Ο φορέας αυτός με επιστημονικά κριτήρια θα κάνει τις χωροθετήσεις, θα επιλέγει τις μεθόδους διαχείρισης με προτεραιότητα τη διαλογή στην πηγή, θα σέβεται την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον. Μόνο τότε οι Δήμοι είτε μόνοι τους είτε σε διαδημοτική συνεργασία θα μπορούν να προχωρήσουν σε διαλογή στην πηγή, σε ανακύκλωση, σε κομποστοποίηση, να έχουν έσοδα που θα διατεθούν για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Δημοσιεύθηκε στις 1 March 2015 | 10:34 am


«Του Μάρτη ο ήλιος βάφει και πέντε δεν ξεβάφει»

Ο «Μάρτης» και η σημασία του

Ακόμα συνηθίζεται από την τελευταία μέρα του Φεβρουαρίου αργά τη νύχτα, να φοράμε ένα βραχιολάκι ή ένα δαχτυλίδι ακόμα από λευκή και κόκκινη πλεγμένη κλωστή, «για να μην μας κάψει ο ήλιος του Μάρτη». Μάλιστα, σε άλλα μέρη, συνηθίζεται να φορούν ένα τέτοιο δαχτυλίδι στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού, για να μην σκοντάφτουν. Αυτές οι πλεγμένες κλωστές λέγονται «Μάρτης» ή «Μαρτιά», και, σύμφωνα με τη λαϊκή μας παράδοση, που έχει τις ρίζες της σε πανάρχαια έθιμα, σκοπό έχουν να μας προστατέψουν από τον πρώτο ήλιο της άνοιξη.

Συμβολικά το λευκό και το κόκκινο χρώμα το συναντάμε συχνά στη δεισιδαιμονία όταν είναι να αποτρέψουμε κάποιο κακό. Αυτό μνημονεύεται και από τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς. Ο Αρτεμίδωρος στα «Ονειροκριτικά» συσχετίζει τους διάφορους στεφάνους των μαγισσών, ο Βιργίλιος στα «Βουκολικά» αναφέρει πολύχρωμους μίτους περιδεμένους τρεις φορές σε εικόνα ερωμένου για να τον σαγηνέψουμε. Ο Πετρώνιος αναφέρει όμοιες μαγγανείες, όπου δένουμε πολύχρωμο στήμονα στον τράχηλο. Οι Βυζαντινοί αναφέρουν τη χρήση βαμμένης κλωστής κατά της βασκανίας.

Κάποιοι αποχωρίζονται τον «Μάρτη» στο τέλος του μήνα. Σύμφωνα με άλλες παραδόσεις, τον δένουν στη λαμπάδα τους την Ανάσταση για να καεί μαζί με εκείνη. Αλλού, τον φορούν ώσπου να φανούν τα χελιδόνια, οπότε τον κρεμούσαν στις τριανταφυλλιές για να το πάρουν τα πουλιά και να το χρησιμοποιήσουν στη φωλιά τους. «Μάρτη», όμως, έδεναν και στις τριανταφυλλιές για να τους χαρίσουν ανθοφορία, ή στις στάμνες με το νερό, για να διατηρηθεί κρύο. Στη δική μας οικογένεια, τον αποχωριζόμασταν μαζί με τη λαμπάδα της Ανάστασης, όταν του Αγίου Γεωργίου την αφήναμε να καεί στο μανουάλι.

Ο «Μάρτης» είναι ένα πολύ παλαιό έθιμο, το οποίο υπάρχει σε ολόκληρα τα Βαλκάνια. Κάποιοι πιστεύουν ότι έχει τις ρίζες του στα Ελευσίνια Μυστήρια: οι μύστες συνήθιζαν να φορούν μια κλωστή, τον «Κρόκη», στο δεξί τους χέρι ή στο αριστερό τους πόδι.

«Ο που ‘χει κόρη ακριβή, του Μάρτη ο ήλιος μην τη δει.» Η παροιμία εξηγεί κατά κάποιον τρόπο το δέσιμο του ασπροκόκκινου κορδονιού στα χέρια ή στα πόδια των παιδιών την πρώτη μέρα του Μαρτίου. Μετά το κρύο του Φλεβάρη, ο πρώτος ανοιξιάτικος ήλιος έκαιγε τα πρόσωπα των παιδιών, που έβγαιναν ύστερα από έναν ολόκληρο χειμώνα να παίξουν στην ύπαιθρο. «Του Μάρτη ο ήλιος βάφει και πέντε δεν ξεβάφει», λέει άλλη παροιμία. Και μπορεί στις μέρες μας το μαύρισμα να θεωρείται όμορφο και να καταφεύγουμε ακόμα και στην τεχνολογία για να το επιτύχουμε, όμως τα παλιά χρόνια το μαύρισμα θεωρείτο ασχήμια –και απόκλιση από την αγνότητα. Για να αποτραπεί το μαύρισμα από τον ήλιο, λοιπόν, οι μανάδες φορούσαν στα παιδιά τους το γνωστό μας βραχιολάκι, ώστε να μην μαυρίσουν τα προσωπάκια τους. Ο «Μάρτης» ουσιαστικά αποτελείται από δύο κλωστές, μια άσπρη και μία κόκκινη, στριμμένες μεταξύ τους, που συμβόλιζαν την αγνότητα και τα χαρά. Σε κάποιες παραδόσεις αναφέρεται και μία χρυσή κλωστή ώστε να συμβολίζεται και η αφθονία.

 

ΤΟ ΒΡΑΧΙΟΛΑΚΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΡΙΜΕΣ ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ

Από τη λαϊκή μας παράδοση, μαθαίνουμε ότι οι Δρίμες είναι αποφράδες ημέρες, κατά τις οποίες δαιμονικά πλάσματα τριγυρίζουν στον απάνω κόσμο, που κάνουν κακό σε όποιον συναντούν. Δρίμες είναι όλο το Δωδεκαήμερο από τα Χριστούγεννα μέχρι και τον Αγιασμό των Φώτων (την περίοδο δηλαδή  που αλωνίζουν οι Καλικάντζαροι), όλα τα Σάββατα του Μαρτίου, όλες οι Δευτέρες του Αυγούστου, οι έξι πρώτες ημέρες του Αυγούστου (τις ημέρες που κοιτάνε τα ημερομήνια), οι τρεις πρώτες αλλά και οι τρεις τελευταίες ημέρες του Μαρτίου (που λέγονται και «ημέρες της γριάς»).

Εκείνες τις ημέρες, οι άνθρωποι έπρεπε να είναι πολύ προσεκτικοί, μήπως πάθουν κακό. Δεν πήγαιναν στις δουλειές τους, οτιδήποτε ήταν δυνατόν να αναβληθεί, το ανέβαλαν για πιο καλότυχες μέρες. Μάλιστα, το δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων, τα παιδιά έπρεπε να βρίσκονται νωρίς στα κρεβάτια τους και να μην περιπλανώνται άσκοπα –αν βλέπετε πίσω από αυτό μια προφύλαξη από το κρύο, έχετε δίκιο. Έλα όμως που τότε πίστευαν ότι τα ξωτικά θα τους έπαιρναν τη μιλιά και θα τα έκαναν άβουλα. Κατά τις Δρίμες, λοιπόν, πιστευόταν ότι αν πήγαινε κάποιος να κάνει τις συνηθισμένες του εργασίες, θα πάθαινε κακό. Αν πήγαινε στο χωράφι, η σοδειά του θα καταστρεφόταν. Ό,τι πλύνεις αυτές τις ημέρες θα λειώσει, όσα ξύλα και να κόψεις θα σαπίσουν, αν λουστείς θα πάθεις κακό. Γι' αυτό ή αποφεύγουν ολότελα να πλύνουν τις μέρες αυτές ρούχα ή, αν πλύνουν, ρίχνουν στο νερό πέταλο, γιατί το σίδερο, όπως πιστεύεται, είναι γιατρικό και αποτρέπει τα δαιμόνια.

 

Ο ΜΗΝΑΣ ΜΑΡΤΗΣ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ

Ο Μάρτης είναι ο πρώτος μήνας του ρωμαϊκού ημερολογίου και αντιστοιχεί με τον αρχαιοελληνικό μήνα Ελαφηβολιώνα.  Έλαβε το όνομά του από το λατινικό όνομα του θεού Άρη, «Mars». Στα βυζαντινά χρόνιαη πρώτη μέρα του Μαρτίου εορταζόταν λαμπρά, ενώ αναφέρεται ότι εκείνη τη μέρα τα παιδιά έφτιαχναν ένα ομοίωμα χελιδονιού και πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι να αναγγείλουν την άνοιξη, ενώ οι νοικοκυραίοι τα φίλευαν αβγά.

Στη λαογραφία, ο Μάρτης αποκαλείται Ανοιξιάτης, Γδάρτης και Παλουκοκάφτης, Κλαψομάρτης, Πεντάγνωμος (επειδή ο καιρός είναι άστατος), Βαγγελιώτης (λόγω του Ευαγγελισμού), Φυτευτής. Αυτά τα ονόματα επιβιώνουν στις ιστορίες που έφτιαχνε ο κόσμος για να εξηγήσει τη μεταβολή του καιρού τον Μάρτη και τις συχνές βαρυχειμωνιές του. «Μάρτης γδάρτης και κακός παλουκοκάφτης, τα παλιά παλούκια καίει, τα καινούργια ξεριζώνει», λέει ο λαός μας για την ανάγκη των ξύλων που μπορεί να φέρει η μαρτιάτικη κακοκαιρία. Για τις μεγάλες του παγωνιές: «Τον Μάρτη χιόνι βούτυρο, μα σαν παγώσει μάρμαρο», ενώ για την αντιμετώπιση του κρύου μια άλλη παροιμία συμβουλεύει τον τσοπάνη:«Τσοπάνη μου την κάπα σου το Μάρτη φύλαγέ την».Μια άλλη παροιμία λέει: «Ο Αύγουστος για τα πανιά κι ο Μάρτης για τα ξύλα», εννοώντας ότι τον Αύγουστο με τα μελτέμια χρειάζονται τα πανιά, αλλά πρέπει να προσέχει ο βαρκάρης μην του σκιστούν, όπως και οι νοικοκυραίοι πρέπει να έχουν ξύλα να κάψουν τον Μάρτη.

 

Ο ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ ΜΑΡΤΗΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΚΑΘΕΔΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΝΑΡΗ

Είπαμε ότι ο Μάρτης ήταν ο πρώτος μήνας του έτους. Ωστόσο, μια ζαβολιά που έκανε, του κόστισε την πρώτη θέση. Και εξηγεί το ευμετάβολο του καιρού αυτόν τον μήνα.

«Μια φορά κι έναν καιρό»,λέει ο μύθος, «αποφασίσανε οι δώδεκα μήνες να φτιάξουνε κρασί σε ένα βαρέλι ώστε να μπορούν να πίνουν όποτε τους ερχόταν η όρεξη.

Έτσι λοιπόν είπε ο Μάρτης:

- Εγώ θα ρίξω πρώτος μούστο στο βαρέλι για να γίνει κρασί και ύστερα ρίχνετε κι εσείς.

- Καλά, ρίξε εσύ πρώτος του είπαν οι άλλοι.

Έτσι και έγινε. Έριξε πρώτα εκείνος στο βαρέλι το μούστο και ύστερα ακολούθησαν και οι άλλοι μήνες.

Όταν λοιπόν ζυμώθηκε ο μούστος και έγινε το κρασί, είπε πάλι ο Μάρτης.

- Εγώ που έριξα πρώτος το μούστο, πρώτος θ' αρχίσω και να πίνω.

-Βέβαια, είπαν οι άλλοι, έτσι είναι το σωστό.

Έτσι, λοιπόν, τρύπησε το βαρέλι στο κάτω μέρος, και άρχισε να πίνει, ώσπου ήπιε όλο το κρασί και δεν άφησε ούτε στάλα. Κατόπιν ήρθε η σειρά του Απρίλη να πάει να πιει κρασί. Πηγαίνει και το βρίσκει άδειο. Θυμώνει, το λέει στους άλλους. Τ' ακούνε εκείνοι θυμώνουνε και σκέφτονται τι να κάνουν. Συμφωνούν όλοι λοιπόν να τον τιμωρήσει ο Γενάρης που ήταν και ο μεγαλύτερος αδελφός. Τον πιάνει λοιπόν ο Γενάρης και του τραβάει ένα γερό χέρι ξύλο. Του αφαιρεί και το πρωτείο που είχε, να αρχίζει δηλαδή το έτος κάθε Μάρτη, και έγινε να αρχίζει το έτος από τον Γενάρη.

Από τότε, όταν ο Μάρτης θυμάται το παιχνίδι που έκανε στα αδέλφια του και τους ήπιε όλο το κρασί, γελάει και ο καιρός ξαστερώνει. Όταν πάλι θυμάται το ξύλο που έφαγε κλαίει και βρέχει».

Άλλες ιστορίες επιχειρούν να εξηγήσουν το φαινόμενο της συχνής εναλλαγής του καιρού τον μήνα Μάρτη, όπως εκείνη που αναφέρεται στη γυναίκα του Μάρτη.

 

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ

Οι δώδεκα μήνες αποφάσισαν να παντρευτούν. Καθένας τους, λοιπόν, βρήκε παό μια γυναίκα που του άρεσε και την παντρεύτηκε. Ο Μάρτης δεν φρόντισε το ζήτημα μόνος του και έβαλε προξενητάδες να του βρούνε μια γυναίκα. Εκείνοι του φέρανε μια κοπέλα η οποία ήταν τυλιγμένη με ένα μαντίλι και του είπαν ότι είναι πολύ όμορφη. Ευκολόπιστος όπως ήταν, την παντρεύτηκε.

Όταν όμως έμειναν μόνοι και έβγαλε το μαντίλι της, τι να δει; Δεν υπήρχε πιο άσχημη στον κόσμο!

Από τότε κάθε φορά που τη θυμόταν άστραφτε, βροντούσε, έβρεχε, έριχνε μπόρες, έκανε παγωνιές. Μόνο όταν ξεχνιόταν μερικές φορές, ηρεμούσε, γαλήνευε κι έκανε καλό καιρό!

Στη Μεσσηνία, λόγου χάρη, λένε ότι η γυναίκα που παντρεύτηκε ο Μάρτης, από μπροστά ήταν πολύ άσχημη, ενώ από πίσω ήταν πολύ όμορφη. Όταν ο Μάρτης τη βλέπει καταπρόσωπο κλαίει και ο καιρός χαλάει, όταν όμως την κοιτάζει από τις πλάτες ευχαριστιέται και ο καιρός καλοσυνεύει.

Γι' αυτό λέγεται και η παροιμία: «Ο Μάρτης πότε κλαίει και πότε γελάει».

Οι χωρικοί, βέβαια, προτιμούν το Μάρτιο και οι χωρικοί, βροχερό, επειδή η σοδειά τους θα είναι καλύτερη. Αυτό επιβεβαιώνουν οι παρακάτω παροιμίες:

«Μάρτης έβρεχε, θεριστής χαιρότανε».

«Μάρτης βρέχει; Ποτέ μην πάψει».

«Κάλλιο Μάρτης στις γωνιές παρά Μάρτης στις αυλές».

«Κάλλιο Μάρτης καρβουνιάρης παρά Μάρτης λιοπυριάρης».

«Μάρτης βροχερός θεριστής κουραστικός».

«Μάρτης κλαψής θεριστής χαρούμενος».

«Μάρτης πουκαμισάς δεν σου δίνει να μασάς».

«Σαν ρίξει ο Μάρτης μια βροχή κι Απρίλης άλλη μία,

να δεις κουλούρες στρογγυλές και πίττες σαν αλώνι».

«Σαν ρίξει ο Μάρτης δυο νερά κι Απρίλης άλλο ένα,

χαράς σ' εκείνο το ζευγά πόχει πολλά σπαρμένα».

 

Η ΛΙΘΩΜΕΝΗ ΓΡΙΑ

Η βαρυχειμωνιά που εμφανίζεται τις τελευταίες ημέρες του Μάρτη, που λέγονται και «μέρες της γριάς», εξηγούνται μέσα από την ιστορία της «λιθωμένης γριάς».

«Ητανε μια φορά μια γριά κι είχε κάτι κατσικάκια. Ο Μάρτης τότε είχε 28 ημέρες και ο Φλεβάρης 31.

Ήρθε λοιπόν εκείνη την εποχή ο Μάρτης κι επέρασε χωρίς να κάμει χειμώνα και η γριά από τη χαρά της που βγήκανε πέρα καλά τα πράματά της, ξεγελάστηκε και είπε:

‘’Πρίτσι, Μάρτη μου, στην πομπή σου. Μπήκες, βγήκες τίποτα δε μου ‘κανες. Τα αρνάκια και τα κατσικάκια μου τα ξεχείμασα’’.

Τότε ο Μάρτης πείσμωσε και δανείστηκε τρεις ημέρες απ' τονΦλεβάρη και έριξε χιόνια πολλά. Ήταν τόσο άσχημος ο καιρός, που η γριά και τα ζωντανά της πέτρωσαν από το κρύο». Για αυτό που έπαθε εκείνη η γριά, τις τρεις τελευταίες ημέρες του Μάρτη τις λένε «ημέρες των γριών».Σε κάποια χωριά, ονοματίζουνε καθεμιά από αυτές τις ημέρες με το όνομα μιας από τις πιο ηλικιωμένες γριές του χωριού. Αν τύχει καλή ημέρα, θεωρούν πως η γριά είναι καλή, ενώ αν τύχει κακοκαιρία λένε πως έγινε από την κακία της γριάς.

Καλό μήνα!

 

Γαλανιάδη Εύα

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 1 March 2015 | 10:31 am


Γιάννης Καστρίτης: «Το παιχνίδι κρίθηκε στο πάθος και την άμυνα»

Ο προπονητής του Αρκαδικού αμέσως μετά το τέλος του παιχνιδιού και την νίκη της ομάδας του τόνισε κατά την αρχική του τοποθέτηση πως το παιχνίδι κρίθηκε στο πάθος και την διάθεση που έδειξαν οι παίκτες του στην άμυνα για 40 λεπτά, στοιχεία που θέλει να κρατήσει και για την συνέχεια ενώ έδωσε συγχαρητήρια σε όλους και τόνισε πως πλέον ο ΣΕΦΑ θα πρέπει να προετοιμαστεί όσο καλύτερα μπορεί για το δύσκολο παιχνίδι που ακολουθεί με τον ΟΦΗ. 

Αναλυτικά όσα είπε ο Γιάννης Καστρίτης:

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική νίκη, απέναντι σε μία σκληρή ομάδα, που δεν εγκατέλειψε το ματς σε καμία περίπτωση. Το παιχνίδι κρίθηκε στην διάθεση και το πάθος που δείξαμε στην άμυνα μας για 40 λεπτά και είναι τα στοιχεία που θέλουμε να κρατήσουμε για την συνέχεια. Πολλά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως. Ακολουθεί για εμάς ένα δύσκολο εντός έδρας παιχνίδι απέναντι στον ΟΦΗ, για το οποίο πρέπει να προετοιμαστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα στην διάρκεια της εβδομάδας. 

Δημοσιεύθηκε στις 28 February 2015 | 10:04 pm


Ποιος να σας μιλήσει;

Ποιος μπορεί να μιλήσει στα παιδιά που ιδρώνουν και τιμούν την ιστορική φανέλα του Παναρκαδικού; Ποιος μπορεί να μιλήσει στον Καλογιαννίδη και τον Τζήλο που τιμούν τον πάγκο αυτής της ιστορικής ομάδας; Ποιος να σας μιλήσει ρε μάγκες; Αλλά και τι να σας πει;

Οι περισσότεροι στην αρχή της χρονιάς έλεγαν πως αυτή η ομάδα έχει πάρει τον δρόμο του υποβιβασμού και γυρισμός δεν υπάρχει. Κάτι παρόμοιο έλεγαν και πέρσι τον Ιανουάριο όταν έφυγαν τα «μεγάλα» ονόματα.Όμως οι παίκτες απέδειξαν για άλλη μια φορά πως ο Παναρκαδικός δεν είναι από τις ομάδες που… γουστάρουν να παλεύουν για την παραμονή αλλά για πολλά περισσότερα. Διπλό μέσα στην Καλαμάτα, τεσσάρα στην Μαγούλα, κοίταξε στα μάτια αλλά αδίκησε τον εαυτό του με τον Παναργειακό, διπλό μέσα στην Μανωλάδα και τώρα διπλό μέσα στην Μυτιλήνη. Αποτελέσματα που δείχνουν ότι η ομάδα αυτή μπορεί να κάνει πολλά στο δύσκολο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής και τα περί παραμονής τα αφήνει να τα σκέφτονται οι άλλες ομάδες που είναι από κάτω.

Μιλάμε για παιδιά που πριν τις προπονήσεις, βγάζουν τα ρούχα της δουλειάς και φοράνε τα σορτσάκια τους, μιλάμε για παιδιά που δεν παίζουν στην ομάδα για ένα έξτρα χαρτζιλίκι αλλά επειδή γουστάρουν να παίζουν φορώντας αυτήν την φανέλα με το τριφύλλι στο στήθος.

Πλέον δεν νομίζω ότι γίνεται λόγος για παραμονή αλλά για είσοδο στην πρώτη πεντάδα γιατί τα παλικάρια αυτά δίνουν της ψυχή τους πάνω στο γρασίδι.

Με αυτά που μας προσφέρουν κάθε αγωνιστική το «μπράβο» είναι το λιγότερο που μπορούμε να πούμε σε αυτά τα παιδιά…

ΥΓ

Η αναμνηστική φωτογραφία της επιστροφής που δημοσίευσαν οι παίκτες του Παναρκαδικου'

Δημοσιεύθηκε στις 28 February 2015 | 9:56 pm


Εορτή του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος στην Τρίπολη (photos)

Μέ  κάθε λαμπρότητα ἑορτάσθηκε καί φέτος ἡ ἑορτή τοῦ ἁγίου Θεοδώρου τοῦ Τήρωνος στό ὁμώνυμο Ἐξωκκλήσιο τοῦ Μητροπολιτικοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίου Βασιλείου Τριπόλεως,  στό λόφο ἄνω τῆς Τριπόλεως. Ὁ Ἱερός  Ναός   εἶχε ἀνεγερθεῖ μέ μέριμνα τοῦ πολεμάρχου καί ἐλευθερωτῆ τοῦ Γένους μας, Θεοδώρου τοῦ Κολοκοτρώνη. Στόν λόφο αὐτόν ὑπάρχει καί ἡ ἱστορική θέση τοῦ καθίσματος τοῦ Θεοδώρου τοῦ Κολοκοτρώνη. 

Τό Σάββατο, 28 Φεβρουαρίου 2015, τό ἀπόγευμα τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Ἑσπερινός ἐκ τῶν Ἐφημερίων τοῦ Μητροπολιτικοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίου Βασιλείου Τριπόλεως.

 Παρόντες στήν ἱερά Ἀκολουθία ἦταν τά μέλη τοῦ Δ/Σ τοῦ Κυνηγητικοῦ Συλλόγου Τριπόλεως, καθώς ὑπό τήν ἐποπτεία τοῦ Συλλόγου τυγχάνει ὁ ἱερός Ναός.

Πλῆθος κόσμου, ἐκ Τριπόλεως καί ἀλλαχοῦ, φίλοι τοῦ Συλλόγου, συμμετεῖχαν στήν πανήγυρη, ἐνῷ στό τέλος τοῦ Ἑσπερινοῦ προσφέρθηκαν νηστήσιμα γλυκίσματα πρός ὅλους.

Τήν ἑπομένη, Κυριακή τῆς Ὀρθοδοξίας 1η Μαρτίου 2015, τήν Θεία Λειτουργία καί τήν Ἀκολουθία τῆς Ἀναστηλώσεως τῶν ἁγίων Εἰκόνων, στόν ὡς ἄνω ἱερό Ναό, θά τελέσει ὁ Ἀρχιερατικός Ἐπίτροπος Τριπόλεως Ἀρχιμ. Βενέδικτος Καρύδης.         

 

Τί σημαίνει, ὅταν λέμε ὅτι ἑορτάζομε τό διά κολλύβων θαῦμα τοῦ ἁγίου  Θεοδώρου τοῦ Τήρωνος;

Γνωρίζουμε, ἀπό τήν ἐκκλησιαστική μας Παράδοση, ὅτι ὁ Ἰουλιανός ὁ Παραβάτης (3ος - 4ος αἰ.), γνωρίζοντας ὅτι οἱ Χριστιανοί καθαρίζονται μέ τή νηστεία κατά τήν πρώτη ἑβδομάδα τῆς ἁγίας Σαρακοστῆς (Καθαρά Ἑβδομάδα), θέλησε νά τούς μολύνει, γιά νά μήν ἐπιτευχθεῖ ἐκ μέρους τους ὁ σκοπός τῆς νηστείας, πού ἔκαναν. Ἀποφάσισε, λοιπόν, καί διέταξε ὥστε κρυφά ὅλες οἱ τροφές στήν ἀγορά νά ραντισθοῦν μέ αἵματα εἰδωλολατρικῶν θυσιῶν, μέ μόνο σκοπό τήν μίανση τῶν τροφῶν τῶν Χριστιανῶν τῆς περιοχῆς ἐκείνης. Ὅμως, ὁ Πανάγαθος Θεός μέ τήν μοναδική Του δύναμη καί μέ τήν θεία ἐνέργειά Του, ἐφρόντισε ὥστε νά φανεῖ στόν ὕπνο τοῦ τότε Ἀρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως Εὐδοξίου ὁ μάρτυρας Θεόδωρος καί φανέρωσε τήν δολιοφθορά, πού εἶχε πράξει ὁ Ἰουλιανός ὁ Παραβάτης. Παρήγγειλε ὁ Ἅγιος, μέσῳ τοῦ Ἀρχιεπισκόπου Εὐδοξίου, νά ἐνημερωθοῦν ὅλοι οἱ Χριστιανοί καί νά μήν ἀγοράσουν τρόφιμα ἀπό τήν ἀγορά, ἀλλά νά ἀναπληρώσουν τήν τροφή τους βράζοντας σιτάρι καί νά φᾶνε μόνο ἀπό αὐτό, τά λεγόμενα κόλλυβα, ὅπως τά ἔλεγαν στά Εὐχάϊτα. Ἔτσι καί ἔγινε. Οἱ Χριστιανοί ἐνημερώθηκαν καί ὁ ἄδικος στόχος τοῦ εἰδωλολάτρη αὐτοκράτορα Ἰουλιανού  ματαιώθηκε. Τό δέ Σάββατο, ὁ εὐσεβής λαός, πού διαφυλάχθηκε ἀμόλυντος κατά τήν Καθαρά Ἑβδομάδα, ἀπέδωσε εὐχαριστίες στόν μάρτυρα ἅγιο Θεόδωρο. Ἀπό τότε μέχρι καί σήμερα ἡ Ἐκκλησία μας τελεῖ κάθε ἔτος τήν ἀνάμνηση αὐτοῦ τοῦ γεγονότος, πρός δόξα Θεοῦ καί τιμή τοῦ μάρτυρα ἁγίου Θεοδώρου τοῦ Τήρωνος.

                                                  + Ἱερεύς Ἰωάννης Σουρλίγγας

 

Δημοσιεύθηκε στις 28 February 2015 | 9:53 pm


Σεμινάριο Kizomba στην Τρίπολη (photos+video)

Η χορευτική ομάδα «GoLatin» μία από τις μεγαλύτερες χορευτικές ομάδες της Τρίπολης μετράει 8 χρόνια γεμάτα χορό, διασκέδαση και αγάπη. Το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου διοργάνωσε σεμινάριο kizomba στο Τουριστικό στην πλατεία Άρεως.

Η ομάδα μύησε την kizomba στους λάτρεις του χορού στην Τρίπολη. O χορός αυτός είναι ένας αισθησιακός και ταυτόχρονα ρομαντικός χορός, ο οποίος συνδυάζει την αφρικάνικη παραδοσιακή μουσική με το αργεντίνικο τάνγκο και λίγο από τον αισθησιασμό της σάλσα.

Η ομάδα GoLatin έφερε για πρώτη φορά στην Τρίπολη τους καλύτερους χορευτές kizomba στην Ελλάδα, για να γνωρίσουν αυτό το είδος χορού στην Αρκαδία

Video: 
Video of 5C_ejepmFLo
Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 28 February 2015 | 8:27 pm


Σάκης Καρύδας: «Δείξαμε ότι είμαστε καλύτερη ομάδα»

Ο Σάκης Καρύδας πραγματοποίησε ακόμα μία πολύ καλή εμφάνιση και φυσικά ήταν εκ των κορυφαίων της νίκης του Αρκαδικού επί του Ερμή Λαγκαδά.

 Ο έμπειρος γκαρντ μίλησε αποκλειστικά στο Arcadia Portal.gr που βρέθηκε για μία φορά ακόμα την φετινή χρονιά κοντά στην ομάδα του Αρκαδικού τονίζοντας πως ο ΣΕΦΑ ήταν καλύτερος σε όλη την διάρκεια του αγώνα και παρά το 3ο κακό δεκάλεπτο η νίκη ήρθε σχετικά εύκολα ενώ επισήμανε επίσης πως στους 8 ‘’τελικούς’’ που απομένουν μέχρι το φινάλε χρειάζεται μεγάλη ενέργεια από το πρώτο λεπτό για να φτάσει ο Αρκαδικός στο τελικό στόχο που είναι η άνοδος.

Για την νίκη του Αρκαδικού και για το αν ήρθε με κάποιο άγχος: «Δεν νομίζω ότι υπήρχε ιδιαίτερο άγχος για το σημερινό παιχνίδι. Από την αρχή δείξαμε ότι είμαστε καλύτερη ομάδα, μπήκαμε δυνατά στον αγώνα απλά είχαμε ένα κακό διάστημα στο 3ο δεκάλεπτο που επιτρέψαμε στον αντίπαλο να μπει ξανά στην διεκδίκηση του παιχνιδιού αλλά νομίζω αυτό κράτησε πολύ λίγο, επανήλθαμε πάλι στα γνωστά μας στάνταρ και όπως παίζαμε στις αρχές του πρώτου ημιχρόνου και στο τέλος ήρθε και εύκολα η νίκη».

Για την πολύ καλή προσωπική του απόδοση σε πόντους και ασίστ και για το τι τελικά θεωρεί καλύτερο ο ίδιος:  «Και τα δύο είναι καλά και κάνω ότι μπορώ για να βοηθήσω την ομάδα. Σήμερα ήταν έτσι οι συνθήκες γιατί μας αντιμετωπίζανε στα πικ εν ρολ με χετζ άουτ οπότε ήταν πολύ εύκολο για εμένα να μπορέσω να πασάρω στους συμπαίκτες μου και στους ψηλούς αλλά και στα γκαρντ να σουτάρουν ελεύθερα. Η ομάδα λειτούργησε πολύ καλά είχαμε σωστές αποστάσεις και πραγματικά δείξαμε ότι είμαστε πολύ καλή ομάδα. Δεν πρέπει να αδικούμε τους εαυτούς μας καθόλου και στα εναπομείναντα 8 ματς θα πρέπει να έχουμε ενέργεια από το πρώτο λεπτό για να φτάσουμε στον τελικό στόχο που θα είναι η άνοδος της ομάδος».

Για τους  8 ‘’τελικούς’’  που απομένουν: «Πρέπει να αντιμετωπίζουμε όλα τα παιχνίδια σαν ‘’τελικούς’’ και σήμερα ήταν πολύ δύσκολο το παιχνίδι νομίζω  εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να το κάνουμε εύκολο. Σήμερα αυτό κάναμε ειδικά στο πρώτο ημίχρονο και είχαμε εξασφαλίσει μία διαφορά και θεωρώ πως το κύριο στοιχείο που είχαμε ήταν ότι δεχθήκαμε πάρα πολύ λίγους πόντους που ήταν και κάτι που μας είχε επισημάνει ο κόουτς κατά την διάρκεια της εβδομάδος . Όταν δέχεσαι 59 πόντους νομίζω ότι είναι εύκολο μετά με την ποιότητα που έχει η ομάδα να διαχειριστεί το παιχνίδι και να φτάσει στις νίκες που θέλει».

 

Δημοσιεύθηκε στις 28 February 2015 | 8:16 pm


Γ. Κοψαύτης: «Έμειναν 8 τελικοί»

Ο αρχηγός του Αρκαδικού, Γιώργος Κοψαύτης μετά το διπλό μέσα στην έδρα του Ερμή Λαγκαδά μίλησε αποκλειστικά στο ArcadiaPortal.gr για την σπουδαία αυτή νίκη και φυσικά για την συνέχεια.

Διαβάστε αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο Γιώργος Κοψαύτης στο ArcadiaPortal.gr

Για το παιχνίδι «Περιμέναμε ότι θα είναι ένα δύσκολο παιχνίδι. Μπήκαμε πολύ συγκεντρωμένα μέσα στο παιχνίδι και θέλαμε να δείξουμε από την αρχή ότι θέλουμε την νίκη. Ξεκινήσαμε με γνώμονα την άμυνα γιατί ξέραμε ότι έτσι θα κερδίζαμε το παιχνίδι και νομίζω ότι το δείξαμε μέσα στο παρκέ. Βγάλαμε πολύ ενέργεια στην άμυνα. Ήταν σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα αντιδρούσε και ο Λαγκαδάς γιατί ήταν και για αυτούς πολύ σημαντικό παιχνίδι. Έπαιζαν ένα από τα τελευταία τους χαρτιά και περιμέναμε αυτήν την αντίδραση. Εμείς από την πλευρά μας αντιδράσαμε πολύ σωστά στην επίθεση ειδικά όταν μας πίεσαν. Βάλαμε κάποια πολύ μεγάλα σουτ και έτσι κρατήσαμε το προβάδισμα και ήρθε μια σχετικά εύκολη νίκη».

Για το τι έφταιξε και η διαφορά πήγε στον έναν πόντο «Δεν γίνεται να είσαι 40 λεπτά συγκεντρωμένος. Ίσως η κούραση  και η  έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης σε κάποια σημεία δίνει το δικαίωμα στον αντίπαλο να βάλει κάποια σουτ και να πάρει ψυχολογία. Για τον αντίπαλο ήταν παιχνίδι ζωής ή θανάτου και ήταν λογικό να μας πιέσει, όμως το βασικό είναι πως αντιδράσαμε σωστά και αυτό είναι που κρατάμε».

Για την συνέχεια «Έχουμε 8 τελικούς. Εμείς κοιτάμε τα δικά μας τα παιχνίδια και όχι το τι κάνουν οι άλλες ομάδες. Στόχος μας είναι να κάνουμε το 8 στα 8 και μακάρι να το καταφέρουμε για να μην έχουμε κανένα πρόβλημα στο τέλος. Από εκεί και πέρα, χρειάζεται συγκέντρωση, να είμαστε γεροί και δυνατοί και να συνεχίσουμε έτσι όπως στο παιχνίδι με τον Λαγκαδά. Θέλω να τονίσω ξανά πως πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι στην άμυνα και αν το καταφέρουμε πιστεύω πως δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα».

Δημοσιεύθηκε στις 28 February 2015 | 7:38 pm


Αποτελέσματα και βαθμολογία στην Α2

Ο Αρκαδικός πέτυχε σπουδαία εκτός έδρας  νίκη κόντρα στον Ερμή Λαγκαδά για την 17η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α2 κατηγορίας και συνεχίζει να βρίσκεται ισόβαθμος στην 2η θέση της βαθμολογίας με το Λαύριο.

Αποτελέσματα

Ερμής Λαγκαδά – Αρκαδικός 59-68

ΟΦΗ – Εθνικός Πειραιώς 72-69

Αετός – Ηρακλής 81-67

Λαύριο – Παγκράτι 94-82

Δόξα Λευκάδας – Ψυχικό 82-68

Φίλιππος Βέροιας – Λιβαδειά 66-70

Ηλυσιακός – Καβάλα 0-20 α.α.

Βαθμολογία

1. Καβάλα 32

2. Λαύριο 29

3. Αρκαδικός 29

4. Ψυχικό 28

5. Δόξα Λευκάδας 28

6. Εθνικός Πειραιώς 27

7. Λιβαδειά 26

8. Παγκράτι 25

9. ΟΦΗ 25

10. Αετός 24

11. Φίλιππος 24

12. Ηρακλής 22

13. Ερμής Λαγκαδά 21

14. Ηλυσιακός 0

Επόμενη αγωνιστική (Σάββατο 7/3)

Αρκαδικός-ΟΦΗ

Ηρακλής-Ερμής Λαγκαδά

Παγκράτι-Αετός

Ψυχικό-Λαύριο

Λιβαδειά-Δόξα Λευκάδας

Καβάλα-Φίλιππος Βέροιας

Εθνικός Πειραιώς-Ηλυσιακός*

 

Δημοσιεύθηκε στις 28 February 2015 | 7:23 pm


Το βίντεο του αγώνα Ερμής Λαγκαδά - Αρκαδικός

Το ArcadiaPortal μετέδωσε ζωντανά ακόμα ένα  παιχνίδι της ομάδας της Τρίπολης. Δείτε ολόκληρο το παιχνίδι Ερμής Λαγκαδά - Αρκαδικός.

Α' Ημίχρονο

 

Β' Ημίχρονο

Δημοσιεύθηκε στις 28 February 2015 | 7:01 pm


Συνελήφθη 23χρονος για ναρκωτικά στην Τρίπολη

Συνελήφθη, σήμερα (28.2.2015) και πρώτες πρωινές ώρες, στην Τρίπολη από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Τρίπολης, ένας (1) 23χρονος ημεδαπός, γιατί σε βάρος του εκκρεμούσε απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Ναυπλίου, για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά και για εκβίαση.

Δελτίο Τύπου

Δημοσιεύθηκε στις 28 February 2015 | 6:57 pm


Ασταμάτητος...Ερμής Λαγκαδά - Αρκαδικός 59-68

Σπουδαία νίκη για τον Αρκαδικό στον Λαγκαδά, όπου πήρε το ροζ φύλλο αγώνα με το τελικό 55-68 να δείχνει την ανωτερότητα των Αρκάδων. Η ομάδα του Γιάννη Καστρίτη αν εξαιρέσουμε το 3ο δεκάλεπτο και τα πρώτα λεπτά της 4η περιόδου δεν δυσκολεύτηκε σε κανένα σημείο του αγώνα

Ο Αρκαδικός ξεκίνησε δυνατά το παιχνίδι και σχετικά εύκολα και νωρίς έχτισε μια διαφορά που μόνο αυξανόταν κατά την διάρκεια του πρώτου δεκαλέπτου. Η ομάδα του Γιάννη Καστρίτη έχοντας καθαρό μυαλό σε άμυνα και επίθεση έκλεισε το πρώτο δεκάλεπτο έχοντας πετύχει 22 πόντους και έχοντας δεχτεί 18.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο τα πράγματα κύλησαν πιο καλά για τον Αρκαδικό και με τρομερή άμυνα ανάγκασαν τους παίκτες του Λαγκαδά να πετύχουν μόλις 7 πόντους σε όλη την διάρκεια του δεκαλέπτου, ενώ η επίθεση της Αρκαδικής ομάδας συνέχισε να είναι εύστοχη και την διαφορά των 4 πόντων την ανέβασε στους 12. Το ημίχρονο ολοκληρώθηκε με το σκορ να είναι 25-37 υπέρ του Αρκαδικού.

Στο τρίτο δεκάλεπτο οι γηπεδούχοι μπήκαν πολύ δυνατά και μείωσαν για τα καλά την διαφορά, με συνεχόμενα καλάθια αλλά και κάποια λάθη από πλευράς Αρκαδικού. Το 25-37 που ήταν και το σκορ του ημιχρόνου  έγινε 44-51 με τον Γιάννη Καστρίτη να μην είναι και πολύ ευχαριστημένος από την απόδοση των παικτών του στης 3η περίοδο.

Στο τέταρτο δεκάλεπτο ο Αρκαδικός είδε την διαφορά που είχε χτίσει να φτάνει στον έναν βαθμό, όμως πάτησε το γκάζι και με μεγάλα τρίποντα από τους Κοψαύτη, Καραμαλέγκο και Καρύδα αύξησε και πάλι την διαφορά για να έρθει το τελικό 55-68.

Οι Κοψαύτης, Καρύδας και Τζόρτζεβιτς πέτυχαν τους 42 από τους 68 πόντους και βοήθησαν στα μέγιστα για να έρθει αυτό το σπουδαίο διπλό. Ο Σάκης Καρύδας που ίσως είναι ο καλύτερος «κλέφτης» της κατηγορίας είχε και σε αυτό το παιχνίδι 4 κλεψίματα ενώ μοίρασε και 7 ασίστ. Την διαφορά όμως έκανε η συνολική προσπάθεια που κατέβαλαν οι παίκτες του Γιάννη Καστρίτη στην άμυνα και κράτησαν τον Λαγκαδά σχεδόν σε όλη την διάρκεια του αγώνα σε απόσταση ασφαλείας και όταν οι γηπεδούχοι έφτασαν στο -1 είχαν το καθαρό μυαλό και κατάφεραν να μείνουν συγκεντρωμένοι με αποτέλεσμα να έρθει το άνετο και σημαντικό ροζ φύλλο αγώνα.  

 

Ερμής Λαγκαδά :Καίκλης 4, Λευθεριάδης 6, Ακεψεμαϊδης 13, Νότης 2, Μπένος 6, Σιώτης, Καλογιαννίδης 5, Μανούσος 10, Πιλκούδης 2

Βολές: 8/15 53%

Δίποντα: 18/41 43%

Τρίποντα: 5/14 35%

Αρκαδικός: Καραμαλέγκος 7, Νοέας 7, Καρύδας 16 (2) (7ασ. 4κλ.), Κοψαύτης 11, Χατζής 8, Αναστασάκης, Θανόπουλος 2, Τσέλλος, Καλλινικίδης, Εζόμο 2, Τζόρτζεβιτς 15

Βολές: 13/20 65%

Δίποντα: 20/38 52%

Τρίποντα: 5/18 27%

Δημοσιεύθηκε στις 28 February 2015 | 6:46 pm


Μαντάς: Παράνομη και ανέφικτη η μεταφορά απορριμμάτων άλλων δήμων στο Άστρος (video)

Από το astrosnews.gr

Με δηλώσεις του στο astronews ο δήμαρχος Β. Κυνουρίας Π. Μαντάς κατέστησε σαφές σε κάθε κατεύθυνση πως «δεν είναι δυνατόν να μεταφερθούν απορρίμματα από άλλους δήμους στην Β. Κυνουρία καθώς κάτι τέτοιο είναι αδύνατο και παράνομο, απέναντι στην ούτως ή αλλως βεβαρυμμένη υψιστάμενη κατάσταση αλλά θα είναι ανέφικτο και στο μέλλον καθώς η -εν αναμονή κατασκευής- μονάδα επεξεργασίας στον Τάνο, έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές και όρους λειτουργίας που δεν επιτρέπουν την εισρροή περισσότερων αποβλήτων».

«Η μόνη δυνατότητα συνεργασίας είναι αυτή που προβλέπεται στους περιβαλλοντικούς όρους της νέας μονάδας, με τον δήμο Ν. Κυνουρίας, αφού όμως πρώτα υπάρξει συμφωνία και μελετηθεί ο τρόπος ανταλλαγής και επεξεργασίας (όχι αποθήκευσης) συγκεκριμένων ποσοτήτων» ανέφερε κατηγορηματικά και συμπλήρωσε πως «δεν υπάρχει καμία συμφωνία με κανέναν αιρετό ή υπηρεσιακό παράγοντα οποιασδήποτε βαθμίδας, παρά μόνο βούληση για συνεργασία και βόηθεια εξεύρεσης λύσης, όπως συνέβη με τον δήμο Β. Κυνουρίας να τα καταφέρουν και άλλοι ΟΤΑ να οδηγηθούν σε νόμιμες και λειτουργικές δράσεις».

Ο κ. Μαντάς ρωτήθηκε ακόμα για το ζήτημα που προέκυψε με την χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων και αφού επανέλλαβε για μια ακόμα την δέσμευση πως «δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με τη λειτουργία των σχολείων» καθώς πέρα από την τακτική χρηματοδότηση -την οποία χαρακτήρισε ελλιπή- ο δήμος θα καλύψει πρώτιστα από κάθε άλλη οικονομική του υποχρέωση, τις ανάγκες της εκπαίδευσης, αναφέρθηκε στην επένδυση ύψους 450.000 ευρώ που ξεκινάει σε λίγο να υλοποιείται, για την ενεργειακή και κτιριακή αναβάθμιση σημαντικού μέρους των σχολικών κτιρίων της περιοχής.

Video: 
Video of UwUZIey2qPQ

Δημοσιεύθηκε στις 28 February 2015 | 6:12 pm


Οι πολίτες της Τρίπολης κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις για τα σκουπίδια

ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

 

            Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για να εκφράσουμε την αγανάκτησή μας για την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη με τα σκουπίδια.

            Διευκρινίζουμε τα εξής:

Όλο το Δ.Σ. του Δ. Τρίπολης έχει ευθύνες, ο καθένας στο βαθμό που του αναλογεί, και όλες οι Δημοτικές Αρχές που πέρασαν απ’ το Δήμο. Όμως εξ αντικειμένου τη μεγαλύτερη ευθύνη φέρει αυτή τη στιγμή η παρούσα Δημοτική Αρχή.
Δεν είμαστε αρμόδιοι να γνωρίζουμε αν φέρει μεγαλύτερες ευθύνες ή όχι η Περιφέρεια. Όμως όταν δια στόματος κ. Νικολάκου μας λέει να «κόψουμε το λαιμό μας» δεν δείχνει τη δέουσα αλληλεγγύη και συνεργασία για ένα πρόβλημα που απειλεί ήδη την υγεία όλων μας.
Το να χωροθετήσεις ένα ΧΥΤΥ στον Δ. Τρίπολης ο οποίος έχει μία πολύ μεγάλη έκταση, δεν απαιτεί τους χρόνους που ισχυρίζεται ο κ. Δήμαρχος. Θέλει μία σειρά εγκρίσεις από Υπηρεσίες, ΟΜΩΣ στην παρούσα φάση ποια Αρμόδια Υπηρεσία θα πάρει την ευθύνη να καθυστερήσει έστω και μία ημέρα την απαιτούμενη από αυτήν έγκριση; Αλήθεια την περιβαλλοντική μελέτη για Μεγαβουνι γιατί δεν την προχωρεί? Εκεί ποιος του φταίει?

 Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι από την πρώτη μέρα που ανέλαβε καθήκοντα η παρούσα Δημοτική Αρχή το πρόβλημα ήταν γνωστό και έχουν ήδη περάσει 6 μήνες!

 Απλά θέλει τόλμη και ισχυρή Βούληση. Δεν μπορεί ο κ. Δήμαρχος να «υποχωρεί» στις απαιτήσεις 15 κατοίκων του καθενός οικισμού και να κρατάει όμηρο ολόκληρη πόλη.

Το Λεβίδι δεν είναι λύση ούτε προσωρινή. Μιλάμε για παράνομο ΧΑΔΑ που έπρεπε ήδη να έχει «κλείσει» και ο οποίος βρίσκεται σε περιοχή Natura στην «καρδιά» του Μαινάλου. Ο Δήμος Τρίπολης εκτείνεται σε τόσες «ερημιές» και ξεροβούνια, δεν χρειάζεται να μολύνουμε το Μαίναλο.
Αν κοιτάξουμε στους γύρω Δήμους της Περιφέρειας και όχι μόνο, θα διαπιστώσουμε ότι ήδη πολλοί από αυτούς κάνουν πιο ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων τους με διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση σε πολύ μεγάλα ποσοστά με οικονομικά οφέλη για τους δημότες.

Ο Δήμος Τρίπολης εκτός από το να λύσει το προσωρινό μεν Τεράστιο δε, πρόβλημα της αποκομιδής των ήδη υπαρχόντων απορριμμάτων της Τρίπολης, θα πρέπει από τώρα να προσανατολιστεί σε τέτοιου είδους λύσεις και να ζητήσει τεχνογνωσία από γειτονικούς δήμους (π.χ. Δήμος Ευρώτα, Δήμος Καλαμάτας, Δήμος Ελευσίνας κτλ).

Ταυτόχρονα θα πρέπει με τη βοήθεια φορέων και συλλόγων που έχουν περιβαλλοντικές ευαισθησίες να ξεκινήσει άμεσα καμπάνια ενημέρωσης και εκπαίδευσης των πολιτών για την ανακύκλωση.

Με βάση όλα τα παραπάνω ζητάμε από την παρούσα Δημοτική Αρχή:

Να δημοσιεύσει (με αριθμούς πρωτοκόλλου, ημερομηνίες κτλ) τις επιστολές και γενικά τις ενέργειες που έχει κάνει για τη λύση του προβλήματος.
Να ενημερώσει το Λαό της Τρίπολης ποιες Υπηρεσίες εμπλέκονται στην έγκριση του νέου ΧΥΤΥ στο Μεγαβούνι ή οπουδήποτε αλλού και ποια είναι η Υπηρεσία που την καθυστερεί.
Για οποιοδήποτε ΧΥΤΥ επιλέξει να ζητήσει την ομόφωνη έγκριση του Δ.Σ. ώστε όλοι μαζί να πάρουν την ευθύνη.
ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΘΕΙ ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΚΕΙΜΕΝΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΗ ΤΟΥ ΠΕΣΔΑ

ΕΙΤΕ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΚΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΕΝΑΠΟΘΕΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΑΥΡΙΟ ΚΙΟΛΑΣ ΣΕ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥ
ΕΙΤΕ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ Γ.Γ. ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ, ΠΑΛΙ ΧΩΡΙΣ ΧΡΟΝΟΒΟΡΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΕΝΑΠΟΘΕΣΗ

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ Ο ΝΟΜΟΣ ΔΙΝΕΙ ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΟΠΩΣ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ. Ο κ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΟΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ. ΑΣ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΛΟΙΠΟΝ !

            Καλούμε επίσης την Περιφέρεια Πελ/σου να δείξει την απαιτούμενη αλληλεγγύη και συνεργασία στο μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει για την Πόλη και να πάψει να «κωφεύει» στις Ανάγκες του Δήμου Τρίπολης.

            Αποφασίζουμε να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας.

 

            Το παρόν να δημοσιευτεί σε όλα τα ΜΜΕ καθώς και να αποσταλεί και στους φορείς, συλλόγους κτλ

Δημοσιεύθηκε στις 28 February 2015 | 5:24 pm


Τα αποτελέσματα σε Α και Β Αρκαδίας

Η Δόξα Μεγαλόπολης κέρδισε τον Ορχομενό στο Λεβίδι και πλησίασε στους 6 βαθμούς τον Πανθυρεατικό. Σημαντικό βαθμό πήρε ο Ηρακλής Βερβένων από την ΑΕΚ, ενώ για τη Β' κατηγορία, ο Πανιώνιος κέρδισε τον Άρη με 2-3, με τους ηττημένους να αγωνίζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα με παίχτη λιγότερο και να έχουν χαμένο πέναλτι. Αναλυτικά, τα αποτελέσματα σε Α και Β Αρκαδίας:

Α’ Αρκαδίας

20η αγωνιστική

Ορχομενός Λεβιδίου-Δόξα Μεγαλόπολης 0-1

29' Δ. Λυμπερόπουλος πεν.

Απόλλων Τυρού-Βρασιές 1-2

28' Σούρσος-21' Οικονομάκης, 84' Ζαχαρόπουλος

ΑΕΚ Τρίπολης-Ηρακλής Βερβένων 2-2

65', 71'  Μάρκος-27' Π. Τυροβολάς, 90' Τακλής

 

Βαθμολογία

 

1. Πανθυρεατικός 46

2. Δόξα Μεγαλόπολης 40

3. ΑΕΚ Τρίπολης 34

4. Λεωνίδιο 31

5. Τεγέα 31

6. Φαλαισία 27

7. Βρασιές 24

8. Απόλλων Τυρού 19

9. Νικηταράς Δολιανών  18

10. Ηρακλής Βερβένων 15

11. Κορακοβούνι  14

12. Ορχομενός Λεβιδίου  12

13. Παγγορτυνιακός 8

 

Το αυριανό πρόγραμμα:

Κυριακή 1 Μαρτίου, 15.00

Παγγορτυνιακός-Λεωνίδιο

Πανθυρεατικός-Τεγέα

Κορακοβούνι-Νικηταράς Δολιανών

Ρεπό: Φαλαισία

 

Β’ Αρκαδίας

1ος όμιλος

15η αγωνιστική

Κάψια-Αναγέννηση   0-2

Ελπίδα-Νεστάνη 5-0

Άρης Τρίπολης-Πανιώνιος  2-3

Βαθμολογία

1. Πανιώνιος 34

2. Ελπίδα 32

3. Αναγέννηση  31

4. Μαντινειακός  30

5. Κανδύλα 28

6. Άρης Τρίπολης 21

7 Μέγας Αλέξανδρος 13

8. Δημητσάνα  12

9. Νεστάνη 7

10. Κάψια 1

Το αυριανό πρόγραμμα

Κυριακή 1 Μαρτίου

 

11.00 Μαντινειακός-Κανδήλα

15.00 Μέγας Αλέξανδρος-Δημητσάνα

 

2ος όμιλος

Ελαιοχώρι-Αχιλλεας 1-1

Ερμής Μελιγούς-ΑΕ Μαρίου 2-0

 

Βαθμολογία

1. Ερμής Μελιγούς 28

2. Ολυμπιακός Λεωνιδίου 25

3. ΑΕ Κορυθίου 25

4. Αχιλλέας 18

5. Ελαιοχώρι 13

6. Φορτούνα 12

7. ΑΕ Μαρίου 6

8. Πάρνωνας 3

Το αυριανό πρόγραμμα

Κυριακή 1 Μαρτίου, 15.00

Πάρνωνας-Φορτούνα

Ολυμπιακός Λεωνιδίου-ΑΕ Κορυθίου

Δημοσιεύθηκε στις 28 February 2015 | 5:13 pm


«Αναμέτρηση» με τις πανέμορφες και λασπωμένες διαδρομές του Πάρνωνα

Από το "Ονειρολόγιο"

Φίλοι νέοι και παλιοί ξεκίνησαν για μια "αναμέτρηση" με τις πανέμορφες και λασπωμένες διαδρομές του Πάρνωνα.

Δημοσιεύθηκε στις 28 February 2015 | 5:08 pm


Φιλικοί ιστότοποι:


Translate:
Copyright © 2010-2015 FreeList.gr - Ελλάδα
Επικοινωνήστε μαζί μας στο Email: