Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Αρκαδίας    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Στον Άη-Στράτη για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ο Αλέξης Τσίπρας

Τον Αη Στράτη επέλεξε ο Πρωθυπουργός για να γιορτάσει την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Ο κ. Τσίπρας παρίσταται στην επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό «Γέννησης του Χριστού», χοροστατούντων του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και του μητροπολίτη Λήμνου Ιερόθεου.

Στη συνέχεια θα καταθέσει στεφάνι σε μνημείο πεσόντων, θα παρακολουθήσει την παρέλαση μαθητών και στρατιωτικών τμημάτων και θα επισκεφθεί το Μουσείο Δημοκρατίας.

Στον Άγιο Ευστράτιο βρίσκεται από χθες ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος. Ο Μακαριώτατος υπογράμμισε πως θέλησε να τιμήσει τους 150 ακρίτες του μικρού νησιού του Άη=Στράτη και γι’ αυτό και επέλεξε να διανυκτερεύσει μαζί τους.

(Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ)

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 28 October 2016 | 12:31 pm


Η Κατοχή, η Στεμνίτσα και τέσσερις ιστορίες αφανούς ηρωισμού

Παρόμοια με την υπόλοιπη Ελλάδα βίωσε τη χαρμόσυνη εκκίνηση για το μέτωπο, 28 Οκτώβρη του '40, η Στεμνίτσα, με ευοίωνες διαβεβαιώσεις «θα νικήσουμε» κι ακόλουθες τυμπανοκρουσίες στις αναγγελίες των νικών. Δικαιολογημένη ανάταση ενός έθνους, ώσπου τη χώρα κατέλαβαν οι Γερμανοί.

- Η χαρά μαράθηκε από την αναστροφή της γερμανικής εισβολής, μα στις βουνοκορφές του Μαινάλου, καρδιά του Μοριά, οι κατακτητές δεν έφθαναν∙ ο δυσάρεστός τους απόηχος μόνον, όχι η ζωντανή τους παρουσία. Παράδοση ήταν από την τουρκοκρατία, να είναι καταφύγιο η Στεμνίτσα, η αγαπημένη «χωροπούλα» του Κολοκοτρώνη, περίκλειστη από βουνά. Άλλως, φαίνεται, σχεδίαζαν οι Ναζί και μια μέρα αποσβόλωσαν τους κατοίκους, εμφανιζόμενοι να προελαύνουν σε πομπή από μοτοσικλετιστές διαμέσου του ορεινού κρησφύγετου. Οι Γερμανοί επιδείκνυαν την αλαζονεία τους απ’ άκρου σ’ άκρο μέσα στην Ελλάδα. Κατοχή.

- Ο μέγας λιμός που μάστισε και ρήμαξε το πανελλήνιο, απότοκος της οικονομικής απομύζησης των κατακτητών, είχε ηπιότερη μορφή στη Στεμνίτσα, όπως και σε όλη την ελληνική ύπαιθρο∙ μια κότα, μια κατσικούλα που επέμεναν, έσωζαν περιστασιακά την κατάσταση, μα δεν αρκούσαν. Τα παιδιά χλόμιαζαν από την αβιταμίνωση, μα στο χωριό γνωρίζοντας πως «στην Αθήνα πεθαίνουν πεινασμένοι στους δρόμους», σιγοψιθύριζαν υπομονή ο ένας στον άλλον και σταυροκοπιούνταν∙ έπειτα ανηφόριζαν τις πλαγιές να μαζέψουν χορταράκια του βουνού, βάλσαμο και παρηγοριά του λιμασμένου. Την ίδια ώρα, αθόρυβα και μεθοδικά έμπαινε σε τροχιά μια άλλη διεργασία, η οργάνωση της Αντίστασης στα γύρω απάτητα λημέρια, ιδανικά για κλεφτοπόλεμο από τα χρόνια της τουρκοκρατίας ∙ κορφές απροσπέλαστες, πυκνό ελατόδασος που έκρυβε αντάρτικο γερό. Στο χωριό βασίλευε πια η απατηλή ηρεμία της βεβιασμένης τάξης, συντονισμένη με την υπόκωφη ταραχή των καιρών ∙ πιότερο η ζοφερή σκιά των Γερμανών, παρά η απτή παρουσία τους.
- Κι αίφνης η ισορροπίες διαταράχθηκαν. Είχε παρέλθει διάστημα από την πρώτη πανηγυρική επέλαση ισχύος των μοτοσικλετιστών προς επίρρωση της νέας τάξης, της δικής τους, όταν οι Γερμανοί ξανάρθαν. Αυτή τη φορά θα παρέμεναν γύρω στους τρεις μήνες και κατέλυσαν σε σπίτια που επέλεξαν. Ήταν ένας λόχος αυτοκινήτων, που άγνωστο γιατί, θα επιτελούσε στη Στεμνίτσα έργο κατάλληλο για τα μετόπισθεν. Συμπεριλάμβαναν και Ιταλούς ανάμεσά τους κι από κοντά μετέφεραν τέσσερις Ρώσους αιχμαλώτους, λάφυρα ίσως από το σοβιετικό μέτωπο. Δεν ήταν λόχος μάχιμος, μα ήταν λόχος κατακτητών και άπλωσαν την παγωνιά…

- Και οι ίδιοι φοβούνταν, γιατί οσφραίνονταν Αντίσταση ένα γύρω, συμπυκνωμένη αρνητική ενέργεια κατά πάνω τους, κι έτσι διακήρυτταν το στερεότυπο: κι ένας Γερμανός να θιγόταν στο ελάχιστο, θα αφανιζόταν το χωριό. Θες από σκοπιμότητα για την ασφάλειά τους, θες από μεγαλόπρεπη επιδαψίλευση γενναιοδωρίας, επέτρεπαν στο γιατρό τους να εξετάζει τους κατοίκους και να τους χορηγεί φάρμακα, όμως ποτέ ο ίδιος δεν απομακρύνθηκε στις παρυφές του χωριού ή στα ενδότερά του, μόνο ζητούσε να του φέρουν τον άρρωστο. Ανακοίνωσαν επίσης ότι από το συσσίτιό τους θα παραχωρούσαν κάθε μέρα στα παιδιά του χωριού ένα κυπελλάκι τσάι ∙ ένα αναλογούσε σε κάθε παιδί, είχε ξεκάθαρα δηλωθεί.

Ιστορία 1η: Το αγοράκι στο συσσίτιο

- Εκείνο το αγοράκι, ισχνό και ωχρό, όπως πολλά κατοχικά παιδάκια, μάτια μεγαλωμένα από την αποστέωση, σαν πήρε το τσάι του ένα πρωί και γύρισε σπίτι, ησυχία δεν έβρισκε. Είχε αδελφάκι άρρωστο στο κρεβάτι, που αδυνατούσε να στηθεί στη σειρά, και να χάνανε τη μερίδα τους ούτε του ερχόταν ούτε το έβρισκε δίκαιο. Λοιπόν θα επέστρεφε στην πλατεία και θα στοιχιζόταν πάλι στην αναμονή ο ίδιος, πεπεισμένος πως «σιγά μην τον αναγνώριζαν, όλα τα στεμνιτσιωτάκια όμοια θα φαίνονταν στους Γερμανούς…». Λογάριαζε το έρμο χωρίς τη βασική παράμετρο του υπερβάλλοντος ναζιστικού ζήλου, βασισμένου στην αίσθηση ενός τυφλού καθήκοντος. Και βέβαια ο αξιωματικός το αναγνώρισε και μαινόμενος από λύσσα για τούτη την αποκοτιά, μικρό παιδί να αμφισβητεί τα θέσφατα του Ράιχ, ενήργησε προς παραδειγματισμό των πάντων: με μια γερή κλοτσιά το αγόρι εκτινάχθηκε σε απόσταση και έπεσε με δύναμη πάνω στο δέντρο, απέναντι. Δε σκοτώθηκε, αλλά κτύπησε άσχημα στο αφτί και η βλάβες παρέμειναν ανήκεστες….

Ιστορία 2η: Ο Χανς που τάιζε τα μικρά παιδιά

- Η άλλη όψη του νομίσματος ήταν ο Χανς. Ξανθό γερμανάκι δεκαοχτώ χρονών, περίεργο πώς, μα η ναζιστική μετάλλαξη εγκεφάλου σε αυτόν αστόχησε, κι ανέγγιχτο τον άφησε με ακομμάτιστη την ευαισθησία του. Ο Χανς έκλεβε κουραμάνες από τους δικούς του και τις έδινε στα παιδιά και στους πεινασμένους, όπου κι όσο μπορούσε. Οι κουραμάνες είχαν χρώμα καφετί και γλιστερή επιφάνεια, ήταν στρογγυλές, φτιαγμένες από σίκαλη, μα στα παιδιά φάνταζαν αμβροσία θεϊκή. Ο Χανς φοβόταν πολύ τους Γερμανούς κι ιδιαίτερα έναν αξιωματικό των S.S. με μαύρα μαλλιά και χωρίστρα στο πλάι. Πάσχιζε με παντομίμα και επιφωνήματα να εξηγήσει πως, αν τυχόν τον συλλάμβαναν να βοηθά τους ντόπιους, γλιτωμό δεν είχε: «S.S», επαναλάμβανε και πέρναγε απλωμένη την παλάμη του ξυστά στον λαιμό του. Μια φορά χρειάστηκε να τον κρύψουν μερικές ώρες στο περιβόλι ενός σπιτιού, μέσα στις φασολιές, γιατί κινδύνευε να γίνει αντιληπτός. Επέμεναν στη Στεμνίτσα να τον ρωτούν πούθε έρχεται κι αυτός καταλάβαινε και απαντούσε «Ανόφα» ή έτσι το άκουγαν, και πίστευαν πως εννοούσε το Ανόβερο. Κάποιος του έδωσε ένα δεματάκι καρύδια και ο Χανς τα έστειλε στη μάνα του.

Ιστορία 3η: Ο Παπα-Παναγιώτης σώζει τη Στεμνίτσα

- Ήταν γραφτό να έρθουν κάποτε οι απρόσκλητοι επισκέπτες ενώπιοι με την Αντίσταση. Τότε που με κιάλια οι σκοποί τους εντόπισαν αντάρτες στα ακρώρεια του χωριού, να διαφεύγουν, και έπιασαν τρεις μαζί με ένα παλικάρι από τη Στεμνίτσα, συνοδό τους. Οι τέσσερις εκτελέστηκαν στην τοποθεσία, Λίμνες, και από τη στιγμή εκείνη το χωριό περιήλθε σε δεινή θέση. Κατά το έθος τους, οι Γερμανοί καταλόγισαν συνυπαιτιότητα στον πληθυσμό για το ειδεχθέστατο κατ’ αυτούς έγκλημα, την υπονόμευση της κυριαρχίας τους και η ετυμηγορία ήταν αμείλικτη: να καεί το χωριό, να εκτελεστούν οι άρρενες από δεκαοκτώ ως σαράντα-πέντε ετών. Τραγική ώρα, κατά την οποία αναδύθηκε ως ηγετική φυσιογνωμία ο εφημέριος του Άη-Γιώργη, άνθρωπος αρκετά μορφωμένος και γνώστης της Αγγλικής ∙ επωμίστηκε την υπόθεση, αποφασισμένος να σώσει το χωριό.

- Σύντομα η γλωσσομάθειά του σε συνδυασμό με την ποιμαντική του ιδιότητα, αλλά και την ισχυρή του προσωπικότητα, τον ανέδειξαν σε διπλωμάτη του χωριού, άξιο υπερασπιστή των δικαίων του. Ο Παπά-Παναγιώτης στάθηκε με ανάστημα ορθό μπροστά στους εχθρούς και με παρρησία τους διαβεβαίωσε στα Αγγλικά, πως η Στεμνίτσα ουδεμία είχε σχέση με αντάρτικο και πως σύσσωμο το χωριό ήταν αθώο, σύμφωνα πάντα με τη δική τους έννοια της αθωότητας. Αυτή την κρίσιμη στιγμή η σωτηρία του χωριού ήταν η προτεραιότητα του και στην κλίμακα των αξιών του ιεραρχείτο υπέρτερη από την αλήθεια. Άλλωστε το ψέμα του, αποκλειστικά δική του υπόθεση, τη δική του ψυχή θα βάραινε και τούτοι δεν ήσαν καιροί να προτάσσεις το σχήμα και το γράμμα. Εκείνοι, κατανοώντας το προφανές, δεν πείθονταν και προχωρούσαν στη συγκέντρωση των αντρών στην πλατεία, προσφέροντας στον ιερέα εξαίρεση δικού του προσώπου, αν τύχαινε να έχει. Είχε βέβαια, τον γιο του ∙ «μα γίνεται να σώσω το παιδί μου και να αφήσω να χαθούν τόσοι αθώοι;», εξηγούσε και με σταθερότητα επέμενε: «allinnocent!». Για να το πιστοποιήσει, πρότεινε να πάρει θείο όρκο στην εκκλησία πως καμιά ανάμιξη αντιστασιακή δεν είχε η Στεμνίτσα. Με τα όπλα παρατεταμένα, τις ξιφολόγχες στο κεφάλι του, τον οδήγησαν οι Γερμανοί στον Άη- Γιώργη. Μπήκε στο Ιερό μαζί με τον Γερμανό διοικητή, και επτά φορές ορκίστηκε στην Αγία Τράπεζα, στο Ευαγγέλιο και στο Άγιο Ποτήριο!

- Το χωριό σώθηκε από τον αφανισμό και η ποινή μετατράπηκε σε καταναγκαστικά έργα, που θα εκτελούσαν οι άντρες στον κάμπο. Τότε ο Παπά-Παναγιώτης βάλθηκε να μειώσει τον αριθμό των αντρών που θα μεταφέρονταν για αγγαρεία, αυξομειώνοντας κατά περίπτωση τις ηλικίες τους: τους μικροκαμωμένους τους δήλωνε κάτω από το όριο των δεκαοκτώ, τάχα δεκαπεντάρηδες, κι ανέβαζε στα πενήντα τους καταπονημένους μεγαλύτερους. Όσο για τα λύτρα, αντίποινα που ζητούσαν οι Γερμανοί, τους παρότρυνε να κοιτάξουν γύρω τους: σπιθαμή δεν είχε καλλιεργήσιμης γης ο τόπος του, μόνο πουρνάρια φύτρωναν και πέτρες, φτώχεια παντού και σπίτια ορφανεμένα από τον πόλεμο…

- Λένε πολλοί πως στη σωτηρία συνέβαλε και ο λόγος ενός Ιταλού αξιωματικού, ώστε να γίνει πιστευτός ο Παπά-Παναγιώτης. Σε κάθε περίπτωση, ο ιερέας έσπασε τα στεγανά της απολυτότητας στην εκτίμηση της ηθικής και αναγνώρισε το ανθρωπιστικό χρέος υπεράνω του ιερατικού. Προσιδίαζε μια τέτοια συμπεριφορά στην εν γένει ψυχοσύνθεσή του, όπως φανερωνόταν στην καθημερινή πράξη. Το έβρισκε φυσικό, για παράδειγμα, να παίρνει χρήματα από το παγκάρι, για να δώσει στα ορφανά. Κι όταν ρωτιόταν για την προέλευση των χρημάτων από τη μάνα, δε δίσταζε να απαντήσει: «τα πήρα απ’ τον Άη-Γιώργη ∙ παιδιά δεν έχει ο Άγιος κι έτσι μου μήνυσε να τα δώσω στα δικά σου, μην πεθάνουν της πείνας…».

Ιστορία 4η: Μια κουβερτούλα για τον πατέρα

- Τη νύχτα που συγκέντρωσαν τους μάχιμους, να τους στείλουν χαράματα στα καταναγκαστικά, ο μικρός γιος ενός από τους κρατουμένους, βρισκόταν σε μεγάλη έγνοια. Ήξερε πως κρατούσαν τους άντρες στις Λίμνες, κι εκεί στο ύπαιθρο θα διανυχτέρευαν, ανάμεσά τους και ο πατέρας του. Κίνησε λοιπόν να του πάει μια κουβερτούλα, να μην κρυώνει. Τον διέκρινε μέσα στο πλήθος, έκανε να πλησιάσει, μα τον σταμάτησε ο φρουρός. Έπιασε ο μικρός να εξηγεί με νοήματα τι γύρευε και πράγματι ο φρουρός κατάλαβε. Απόλυτα συνεπής στο δικό του χρέος, τον απώθησε τόσο βίαια, ώστε παραλίγο να ρίξει το αγόρι στον γκρεμό…

Μικρές Ιστορίες αφανούς ηρωισμού ή απλώς ανθρωπιάς… Η Κατοχή, περίοδος εθνικής συσπείρωσης, έθρεψε μιαν Αντίσταση πρωτοπορία στην Ευρώπη, για τους περισσότερους χωρίς ιδεολογική απόχρωση, μόνον απελευθερωτική. Κι όταν ο Βελουχιώτης διάβηκε από τη Στεμνίτσα με τους Μαυροσκούφηδες του, οι πάντες ζητωκραύγαζαν κι οι άντρες πετούσαν στον αέρα τα καπέλα τους…

Της Νέλλας Συναδινού, από το homouniversalisgr.blogspot.gr

Δημοσιεύθηκε στις 28 October 2016 | 11:47 am


Επίσημη δοξολογία για την 28η Οκτωβρίου στην Τρίπολη (pics,vid)

Την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου στις 07:00 σήμαναν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των Εκκλησιών της Ιεράς Μητρόπολης Μαντινείας και Κυνουρίας με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Στις 10:30 με μεγαλοπρέπεια τελέστηκε επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλεξάνδρου.

Στην επίσημη αυτή δοξολογία για την πολύ σημαντική αυτή μέρα ολόκληρου του έθνους παρευρέθηκαν ο ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης καθώς και σημαντικοί εκπρόσωποι του πολιτικού χώρου των ενόπλων δυνάμεων καθώς και της εκπαίδευσης.

Μετά το τέλος της Δοξολογίας, εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από τον καθηγητή φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρο της Ανωτάτης Πανελληνίου Ομοσπονδίας Εφέδρων Αξιωματικών Γρηγόρη Κωσταρά.

Ακολουθεί βίντεο

Video: 
Video of bjXYm8siNdU

Δημοσιεύθηκε στις 28 October 2016 | 11:29 am


Οι διαιτητές των αγώνων σε Α και Β Αρκαδίας

Οίσθηκαν οι διαιτητές που θα διευθύνουν τους αγώνες για την τέταρτη αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α’ Αρκαδίας καθώς επίσης και για την πέμπτη αγωνιστική του πρώτου ομίλου της Β’ Αρκαδίας και την δεύτερη αγωνιστική του δεύτερου ομίλου της Β’ Αρκαδίας.
 
Α' Αρκαδίας 

Σάββατο (29/10, 15:00) 

ΑΕΚ Τρίπολης-Ορχομενός: Διαμαντόπουλος-Τσούκας-Γεωργόπουλος

Κυριακή (30/10, 15:00)

Πανθυρεατικός-Λεωνίδιο: Βεργέτης Χ.-Πετρόπουλος-Δημογέροντας

Απόλλων Τυρού-Πανιώνιος: Παζιούρος-Μπαλάσης-Σταυρόπουλος

Κορακοβούνι-Μαντινειακός: Γκοβέσης-Σταματόπουλος-Μπόζνος

Ολυμπιακός Λεωνιδίου-Τεγέα: Διαμαντόπουλος-Κυρίος-Μυριούνης

Β' Αρκαδίας (1ος όμιλος) 

Κυριακή (30/10) 

(11:00) Ελαιοχώρι-Άρης Τρίπολης: Κουρτέσης-Αθανασίου-Μάκλαρη

(11:00) ΑΕ Κορυθίου-Νεστάνη: Γκριτζέπης-Λιώρης-Ξηνταρόπουλος

(15:00) Κανδήλα-Μέγας Αλέξανδρος: Τόγιας-Αναγνωστοπουλού-Κατσογιάννης

Β' Αρκαδίας (2ος όμιλος)

Σάββατο (29/10, 15:00) 

Φορτούνα-Νικηταράς: Δημογέροντας-Βαρδιάμπασης-Ζιαράγκαλης

Ηρακλής Βερβένων-Αχιλλέας: Γκριτζέπης-Τσαντήλας-Παπαγεωργίου

Κυριακή (30/10, 15:00) 

ΑΕ Μαρίου-Ερμής Μελιγούς: Κυρίος-Πουτσελάς-Σαρρή

Δημοσιεύθηκε στις 28 October 2016 | 11:19 am


Θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση στην Τρίπολη

Σύμφωνα με απόφαση του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, η παρέλαση στην Τρίπολη για την 28η Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί, αλλά σε αυτήν θα συμμετάσχουν μόνο οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες από τα σχολεία καθώς και ο Στρατός. Η παρέλαση θα ξεκινήσει στις 11:45.

Δημοσιεύθηκε στις 28 October 2016 | 11:04 am


Η αγωνιστική κίνηση του Σαββατοκύριακου

Έντονη αθλητική δραστηριότητα περιλαμβάνει το Σαββατοκύριακο 29-30 Σεπτεμβρίου για τις Αρκαδικές ομάδες. Οι φίλαθλοι θα έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν παιχνίδια  για όλα τα γούστα σε Super League, Α2 μπάσκετ Ανδρών, Α2 μπάσκετ Γυναικών, Β' Εθνική ποδοσφαίρου Γυναικών, Γ’ Εθνική κατηγορία (3ος όμιλος), Α’ Αρκαδίας αλλά και τους δύο ομίλους της Β’ Αρκαδίας.

Super League

Σάββατο 29/10

15:00 ΑΕΛ-Πανιώνιος

17:15 Ξάνθη-Κέρκυρα

19:30 Ατρόμητος-Ολυμπιακός

Κυριακή 30/10

15:00 Παναθηναϊκός-Ηρακλής

17:15 Αστέρας Τρίπολης-Λεβαδειακός

17:15 Βέροια-Πλατανιάς

19:30 ΠΑΟΚ-ΑΕΚ

Δευτέρα  17/10

19:30 Παναιτωλικός-ΠΑΣ Γιάννινα

A2 Μπάσκετ Γυναικών

Σάββατο (29/10, 17:00)

Χολαργός - Αίολος Αστακού

Αρκαδικός - Μαχητές Δόξας Πεύκων

ΓΣ Λαρισαίων - ΑΕ Λάρισας

Δούκας – Ηρακλής

Εθνικός Πειραιώς - Ηράκλειο

Πανιώνιος – Παγκράτι

Ψυχικό - Καβάλα

Αμύντας - Φάρος Κερατσινίου

Α2 Μπάσκετ Γυναικών (1ος όμιλος)

Σάββατο (29/10)

(12.30) Αρκάδι-Μελίσσια

Κυριακή 30 Οκτωβρίου

(19.15) Αγ. Παρασκευή-Ηλιούπολη

(13.00) Σπόρτιγκ-Άρης Πετρούπολης

(12.00) Κυρίαρχοι-Δρομείς Qatar Gus

(12.00) Ίκαρος Καλ.-Φάρος Κερατσινίου

Β' Εθνική Γυναικών (3ος όμιλος)

Κυριακή (30/10, 15:00)

Άρης Τρίπολης-Μεσολογγί 2008 

Ίκαρος Πετρωτού-Πήγασος Θριασίου 2012 

Άρης Κορίνθου-Φείδων Άργους

Γ' Εθνική (3ος όμιλος)

Κυριακή (30/10, 15:00)

Τσικλητήρας – Παναχαϊκή

ΑΕ Ερμιονίδας – ΑΟ Χαλκίς

ΑΟ Λουτράκι – ΠΑΟ Βάρδας

Παναργειακός – Φωστήρας

Παναρκαδικός – Δόξα Μεγαλόπολης

Αιολικός – ΑΟ Θήβα

Αστέρας Αμαλιάδας – ΑΟ Ζευγολατιού

Α' Αρκαδίας 

Σάββατο (29/10, 15:00) 

ΑΕΚ Τρίπολης-Ορχομενός

Κυριακή (30/10, 15:00)

Πανθυρεατικός-Λεωνίδιο

Παγγορτυνιακός-Βρασιές 0-3 α.α.

Απόλλων Τυρού-Πανιώνιος 

Κορακοβούνι-Μαντινειακός

Ολυμπιακός Λεωνιδίου-Τεγέα

Β' Αρκαδίας (1ος όμιλος) 

Κυριακή (30/10) 

(11:00) Ελαιοχώρι-Άρης Τρίπολης 

(11:00) ΑΕ Κορυθίου-Νεστάνη 

(15:00) Κανδήλα-Μέγας Αλέξανδρος 

Ρεπό: Ελπίδα

Β' Αρκαδίας (2ος όμιλος)

Σάββατο (29/10, 15:00) 

Φορτούνα-Νικηταράς

Ηρακλής Βερβένων-Αχιλλέας 

Κυριακή (30/10, 15:00) 

ΑΕ Μαρίου-Ερμής Μελιγούς

Δημοσιεύθηκε στις 28 October 2016 | 11:02 am


Εθελοντική αιμοδοσία στο πλαίσιο του εορτασμού της «Ημέρας της Αστυνομίας»

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της «Ημέρας της Αστυνομίας» πραγματοποιήθηκε, από 17 έως και 20 Οκτωβρίου, εθελοντική αιμοδοσία του προσωπικού, στην οποία συμμετείχαν πάνω από (900) Αστυνομικοί, Ειδικοί Φρουροί, Συνοριακοί Φύλακες και πολιτικοί υπάλληλοι, που ανταποκρίθηκαν σε αυτή την πρωτοβουλία κοινωνικής αλληλεγγύης και προσφοράς.

Οι φιάλες αίματος που συγκεντρώθηκαν διατέθηκαν για τις ανάγκες των παιδιών που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία και στην Τράπεζα αίματος του Σώματος.

Δημοσιεύθηκε στις 28 October 2016 | 10:38 am


Το Μεγάλο «Όχι»

Σκίτσο του Γιώργου Καπράνου

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 28 October 2016 | 10:27 am


Νέος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ο Πορτογάλος António Guterres και τα 71 χρόνια των Ηνωμένων Εθνών

0.1 ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΣΕ ΑΓΚΥΛΕΣ []: Παραπέμπουν στις Αναφορές (Βιβλιογραφία, Αρθρογραφία, Πηγές, κ.λπ.) που παρατίθενται στο τέλος του κειμένου.

0.2 ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΑΡΚΤΙΚΟΛΕΞΑ (ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ): ΟΗΕ= Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών= UN= United Nations. FARC= Revolutionary Armed Forces of Colombia—People's Army=Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις Κολομβίας - Λαϊκός Στρατός. ΕΕ= Ευρωπαϊκή Ένωση.  ΓΓ= Γενικός Γραμματεύς. ΜΜΕ= Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας.ΗΕ= Ηνωμένα Έθνη. AG=Antonio Guterres ή AMOG=(πλήρες όνομα) António Manuel de Oliveira Guterres. ISIS=Islamic State of Iraq and Syria= ISIL= Islamic State of Iraq and the Levant. FYROΜ= Former Yugoslav Republic of Macedonia = ΠΓΔΜ= Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. ΑΟΖ= Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. PDIU=  Party for Justice, Integration and Unity. Νμ= Ναυτικά μίλια. FIR= Flight Information Region.  NOTAM= Notice to Airmen. PS= Pardito Socialista (Portuguesa)= Σοσιαλιστικό (ουσιαστικά Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Πορτογαλίας. SI= Socialist International= Σοσιαλιστική Διεθνής. ΚτΕ= Κοινωνία των Εθνών. ΗΒ= Ηνωμένο Βασίλειο. ΗΠΑ= Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. ΕΣΣΔ= Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών. ΒΠΠ= Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Κ-μ= Κράτος μέλος. Παρ.= Παράγραφος. UNHCR= UN High Commissioner for Refugees= Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. ICJ= International Court of Justice= Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης.UNESCO=United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization= Εκπαιδευτική Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών. ΣΑ= Συμβούλιο Ασφαλείας. ΓΣ= Γενική Συνέλευση. ΥΠΕΞ= Υπουργείο Εξωτερικών. ΚΕΠΠΑΑ= Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας (της ΕΕ). ID=Idem= Λατινικά του ιδίου (συγγραφέα, συντάκτη, κ.λπ.).

1.ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ: ΕΝΑΣ ΜΗΝΑΣ ΜΕ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ: 1.1 Για τη Χριστιανοσύνη, η εορτή του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτη (πολιούχου της Θεσσαλονίκης) τον οποίο τιμά η Ορθόδοξη Εκκλησία (26/10/2016) καθώς και η Ρωμαιοκαθολική 1.2 Η μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση υπό την ηγεσία του Vladimir Ilyich Ulyanov (Lenin) στην Αγία Πετρούπολη ή Λενινγραντ (25/10/1917) 1.3 Η συνάντηση Winston Churchill και Joseph Vissarionovich Stalin στην Τέταρτη Διάσκεψη της Μόσχας (9-19/10/1944) λίγους μήνες πριν από τη Διάσκεψη της Γιάλτας (4-11/2/1945) όπου, σύμφωνα με ιστορικές πηγές (όχι γενικευμένης αποδοχής), οι δυο ηγέτες συνήψαν τη Συμφωνία των Ποσοστών (γνωστή και ως συμφωνία της χαρτοπετσέτας) σχετικά με τις σφαίρες επιρροής για τη διαίρεση της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης 1.4 Κάθε Οκτώβριο απονέμονται τα Βραβεία Nobel στη Φυσική, στη Χημεία, στην Ιατρική ή στη Φυσιολογία, στην Οικονομία, στη Λογοτεχνία και στην Ειρήνη από τη Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας και τη Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ. Εφέτος είχαμε την ευχάριστη έκπληξη να απονεμηθεί το Νόμπελ Λογοτεχνίας στον πασίγνωστο και διεθνώς αναγνωρισμένο Αμερικανό Ποιητή και Τραγουδοποιό Bob Dylan. Όπως πάντα, η απονομή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, δημιουργεί ερωτηματικά. Έτσι και το 2016 απονεμήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κολομβίας Juan Manuel Santos Calderón  για τις προσπάθειες που κατέβαλε για να σταματήσει τον εμφύλιο πόλεμο στην Κολομβία. Όμως δεν απονεμήθηκε και στην αντίπαλη πλευρά, δηλαδή στους αριστεριστές αντάρτες του FARC. Η μονομέρεια και η διάκριση είναι σαφώς απορριπτέα. Όταν απενεμήθη το Βραβείο Ειρήνης στους Ισραηλινούς και στους Άραβες συμμετείχαν και οι δυο πλευρές. Υπάρχει πάντα ο τραγέλαφος και ο κλαυσίγελος της απονομής Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στη ΕΕ(!), στον Henry Kissinger (!), κ.λπ. Υπενθυμίζεται ότι την Ελλάδα και τον Ελληνισμό έχουν τιμήσει με τη βράβευση Nobel Λογοτεχνίας ο Γιώργος Σεφέρης (1963) και ο Οδυσσέας Ελύτης (1968) ενώ με το Nobel στην Οικονομία βραβεύτηκε το 2010 ο Ελληνοκύπριος Χριστόφορος Πισσαρίδης 1.5 Τον Οκτώβριο η Ελλάδα έχει την τιμητική της. Αντέταξε με πρωθυπουργό τον Ιωάννη Μεταξά το Μεγάλο ΟΧΙ στους Ιταλούς Φασίστες  που τους νίκησε στο Αλβανικό Μέτωπο παρά την υπεροπλία που είχαν. Έδωσε το μήνυμα στους Συμμάχους ότι ο Άξονας δεν είχε το ακατανίκητο. Αρκεί να θυμηθεί κανείς αυτό που είπε ο Winston Churchill, ότι οι ήρωες πολεμούν σαν έλληνες! (καίτοι μερικοί αμφισβητούν ότι το είπε) 1.6 Τέλος, τον Οκτώβριο έχουμε την επέτειο της ίδρυσης του ΟΗΕ (24/10/1945) και κάθε πενταετία την επιλογή του εκάστοτε νέου ΓΓ (εφέτος, 13/10/2016) για ανάληψη καθηκόντων από την 1η/1 του νέου έτους.

2. ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΟΒΑΡΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΗΕ ΚΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ: 2.1 Ο σοβαρός Διεθνής Τύπος, τα αξιόλογα Διεθνή ΜΜΕ και τα αξιοπρεπή Social Media του κόσμου, αφιέρωσαν σημαντική πληροφόρηση και πολύπλευρη ενημέρωση του κοινού αφενός για την 71η επέτειο της ίδρυσης των ΗΕ καθώς και στην εκλογή του  Πορτογάλου AG στη θέση του ΓΓ του ΟΗΕ για την επερχομένη πενταετή περίοδο 2017-2022 ο οποίος αντικαθιστά από την 1η/1/2017 τον απερχόμενο Γ.Γ. του ΟΗΕ Νοτιο-Κορεάτη Ban Ki-Moon (7ος Γ.Γ.ΟΗΕ, δυο θητείες: 2007-2012, 2012-2017) 2.2 Μια θέση υψίστης σημασίας για όλα τα έθνη του κόσμου που διαδραματίζει εξέχοντα και νευραλγικό οικουμενικό και διεθνικό ρόλο ο οποίος επηρεάζει από άκρου σε άκρο τις εξελίξεις στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και ipso facto τις εξελίξεις στα 193 κράτη που συμμετέχουν στον ΟΗΕ από πολλές συντρέχουσες γεο-στρατηγικές, γεο-πολιτικές, γεο-οικονομικές, γεο-πολιτιστικές και γεο-πολιτισμικές απόψεις 2.3 Ο σκοπός του άρθρου είναι να παρουσιάσει σε συντομία μερικές πτυχές του θέματος για να καλύψει το κενό ενημέρωσης των πολιτών επί των διεθνών ζητημάτων που σαφώς επηρεάζουν πολύ σημαντικά την «ανάδελφο» χώρας μας από πολλές απόψεις.

3. Ο «ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΧΩΡΑΣ» ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: 3.1 Ο επονομαζόμενος στη Διεθνή Πολιτική Επιστήμη ως «Κίνδυνος Χώρας» δεν περιορίζεται στην οικονομική διάσταση του προβλήματος που, ως γνωστόν, αφορά στην «ολοκληρωτική χρεοκοπία άνευ επιστροφής (ceteris paribus της Ελλάδας 3.2 Επεκτείνεται στα συμπαρομαρτούντα και lato sensu σε όλα τα πεδία της «ήπιας και σκληρής ισχύος» που μπορεί να διαθέτει η χώρα, λ.χ.  Πολιτική, Πολιτειακή, Αξιακή και Θεσμική Καταρράκωση, Εκποίηση Εθνικού Πλούτου, Αποσάθρωση Κοινωνικής Συνοχής με έντονα φαινόμενα Διχασμού και Μανιχαϊσμού, Διάβρωση Εθνικής Συνοχής, Απώλεια Εθνικής Κυριαρχίας, Απαξίωση Εξωτερικής Πολιτικής, Ανυπαρξία Διαπραγματευτικής Διπλωματικής Ισχύος, Μεταναστευτική-Προσφυγική και Παράτυπη Μεταναστευτική Θυματοποίηση, Δημογραφική Γήρανση και Ταχεία Μείωση Ελληνικού Πληθυσμού σε συνδυασμό με τη Μετανάστευση των Ελλήνων (ιδιαίτερα των Ελλήνων υψηλών προσόντων), κ.ο.κ.

4. ΟΙ «6» ΕΙΔΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΘΝΙΚΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ (ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΜΕΙΖΟΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ, ISIS, ΣΥΡΙΑ,κ.λπ.): 4.1 Μεταναστευτικές και Παράτυπες (κατ΄ άλλους «λαθραίες») Μεταναστευτικές-Προσφυγικές ροές αλλοθρήσκων με ταυτόχρονη Δημογραφική Γήρανση και Μετανάστευση των Ελλήνων που αλλοιώνει μεσο-μακρο-πρόθεσμα την Ελληνικότητα στη σύνθεση  του Ελλαδίτικου πληθυσμού 4.2 Νέος κύκλος διαπραγματεύσεων μέσω του ΟΗΕ για την Ονομασία της FYROM (Πρόεδρος Gjorge Ivanov, μεταβατικός Πρωθυπουργός Emil Dimitriev μετά την παραίτηση του Nikola Gruevski μέχρι τις εκλογές στις 11/12/2016) 4.3 Υφέρπουσα δολοπλοκία για τη Διεύρυνση της ΕΕ με κράτη των Δυτικών Βαλκανίων (ευτυχώς, όχι και της Τουρκίας επί του παρόντος και μέχρι νεωτέρας). Κίνδυνος που πρέπει να συνεκτιμηθεί με τις λανθασμένες δηλώσεις του Επιτρόπου Διεύρυνσης και Πολιτικής Γειτονίας Αυστριακού (ανιστόρητου, αμαθούς και αποτυχημένου ως Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής) Johannes Hahn περί «Τσάμηδων» και της Σύμπραξης των Δυτικών Βαλκανίων που προσπαθεί με πολλούς τρόπους να επηρεάσει τις εξελίξεις ένταξης στην ΕΕ (ετήσιες Διασκέψεις σε πρωτεύουσες των κ-μ της ΕΕ από τις οποίες πάντοτε λείπει η Ελλάδα που θεωρητικά έχει τον πρώτο λόγο από πλευράς Καλής Γειτονίας ενώ στις Διασκέψεις η FYROM εμφανίζεται ως Macedonia χωρίς κανείς ευρωπαίος εταίρος, ουσιαστικά «ανιστόρητος ανθέλληνας», να αντιδρά ως όφειλε να πράξει ενώ η ελληνική κυβέρνηση κοιμάται τον ύπνο του μπουφόνου)  4.4 Τριβές με τη Δημοκρατία της Αλβανίας (Πρόεδρος Bujar Faik Nishani, Πρωθυπουργός Edi Rama) επί δυο σοβαρών ζητημάτων: (α) ΑΟΖ Ελλάδας – Αλβανίας (ενώ ακόμη δεν έχει επιλυθεί το θέμα της ΑΟΖ Ελλάδας-Ιταλίας) στο Ιόνιο Πέλαγος και στην Αδριατική, και (β) Αναζωπύρωση της «Τσαμουριάς» (κόμμα PDIU στην Αλβανία) με ταυτόχρονη εντατικοποίηση της καταπίεσης και του έντεχνου αφελληνισμού του Βορειο-Ηπειρώτικου Ελληνισμού 4.5 Αντι-Κεμαλισμός και Νέο-Οθωμανικός Μεγαλο-ιδεατισμός της Τουρκίας υπό τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Recep Tayyip Erdoğan και τον Πρωθυπουργό Binali Yıldırım, που περιλαμβάνουν πολλά θέματα στο πλαίσιο της «αμφισβήτησης του status quo των ελληνο-τουρκικών σχέσεων στην περιοχή», όπως:  (i) Παρεμπόδιση ΑΟΖ Ελλάδας (ii) Παρεμπόδιση ΑΟΖ Κύπρου (ii) Παρεμπόδιση ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου (iv) Γκρίζες Ζώνες στα Χωρικά Ύδατα Ελλάδας Τουρκίας (βραχονησίδες και νησίδες στο Αιγαίο και casus belli αν η Ελλάδα προχωρήσει σε επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 νμ) (v) Αμφισβήτηση Υφαλοκρηπίδας Ελλάδας και Κύπρου (vi) Συνεχείς παραβιάσεις εναερίου (FIR) και θαλάσσιου χώρου της Ελλάδας (vii) Συνεχείς εκδόσεις αυθαιρέτων NOTAM (ειδοποίηση προς αεροναυτιλομένους) από την Τουρκία (viii) Κατοχύρωση των «Τουρκικών κεκτημένων» στην Κύπρο ως «εγγυήτριας δύναμης» με σκοπό το μποϋκοτάζ των νέων συζητήσεων για την επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο της ad hoc διεθνούς κινητικότητας (Πρόεδρος Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, Τουρκοκύπριος ηγέτης Mustafa Akıncı, απεσταλμένοι ΟΗΕ, ΕΕ, κ.λπ.) β (viii) Εκρήξεις νέο-οθωμανικών αφηγημάτων του Erdoğan λ.χ Εθνικό Σύμφωνο του 1920, Σύνορα Τουρκικής καρδιάς, Ομογενείς Δυτικής Θράκης, Δημόσια Αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης (1923), κ.λπ. Θέματα που ανάγονται στην περίοδο του Προέδρου Mustafa Kemal Atatürk και του Mustafa İsmet İnönü (π.Ισμέτ Πασά) 4.6 Συνδυασμός των ανωτέρω στο πλαίσιο των συμπράξεων και των πολυμερών σχέσεων Τουρκίας-Αλβανίας-FYROM σε βάρος της Ελλάδας.  

5. Ο ΝΕΟΣ Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΗΕ ANTONIO GUTERRES: 67 ετών. Ανήκει στο PS. Πρώην Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας 1995-2002 (2 φορές). Συνέβαλε αποφασιστικά στην προσχώρηση της Πορτογαλίας στην Ευρωζώνη (1/1/1999). Διετέλεσε Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (2005-2015). Διετέλεσε Πρόεδρος της SI (1999-2005).  

6. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΟΗΕ «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ»: 6.1 Μετά τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1914-1918) οι νικήτριες δυνάμεις της Entente Cordiale (Εγκάρδια Συνεννόηση, συμμαχία Μεγάλης Βρετανίας και Γαλλίας στην οποία λίγο αργότερα προσχώρησαν και άλλες χώρες καθώς και οι ΗΠΑ με τον Πρόεδρο Woodrow Wilson) υποχρέωσαν τις ηττημένες (Γερμανία, Αυστροουγγαρία, Οθωμανική Αυτοκρατορία, Βουλγαρία) να υποταγούν ατιμωτικά και εξευτελιστικά (όπως τους άξιζε άλλωστε, πληρώνοντας αποζημιώσεις, χάνοντας εδαφικές περιοχές και τελούσες υπό εποπτεία) υπογράφοντας τις Συνθήκες της Συνόδου Ειρήνης των Παρισίων (Ιανουάριος-Μάιος 1919). Το Φεβρουάριο του 1919 συστάθηκε η ΚτΕ (League of Nations) με σκοπό να διασφαλιστεί η εφαρμογή της Συνόδου των Παρισίων όπως και κάθε άλλης επόμενης Διεθνούς Συμφωνίας λ.χ. της Συνθήκης των Βερσαλλιών (28/6/1919) μέχρι και της Συνθήκης των Σεβρών της οποίας το Σχέδιο συμφωνήθηκε στις 10/8/1920 αλλά δεν επικυρώθηκε (ούτε και από την Ελλάδα). Τελικά, συνομολογήθηκε και υπογράφηκε η Συνθήκη της Λωζάννης (24/7/1923) στην οποία αναφέρεται και το αφήγημα του Erdoğan 6.2 Η Ελλάδα βρέθηκε κερδισμένη από όλα αυτά γιατί είχε την τύχη να ηγείται της χώρας ο Μεγάλος Εθνάρχης Ελευθέριος Βενιζέλος. Πίεσε τον τότε Βασιλέα Κωνσταντίνο τον Α΄ (που δεν επιθυμούσε εμπλοκή αλλά ουδετερότητα της χώρας)  με το Κίνημα της Θεσσαλονίκης για συμμετοχή της Ελλάδας στο πλευρό της Entente και δικαιώθηκε 6.3 Στην ΚτΕ συμμετείχαν 58 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα ως ιδρυτικό μέλος.

7. ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΣΕ ΣΥΝΤΟΜΙΑ: 7.1 Την περίοδο του Μεσοπολέμου, η Γερμανία και άλλα κράτη δεν τήρησαν τις υποχρεώσεις που είχαν μέσω των συμφωνιών και της Συμφωνίας της Λωζάννης (παραβίαση του pacta sunt servanta). Είχαμε την άνοδο του Φασισμού και του Ναζισμού στην Ιταλία (Mussolini) και στη Γερμανία (Hitler) αντίστοιχα καθώς και του Αυτοκρατορικού Ιμπεριαλισμού στην Ιαπωνία (Hirohito). Η ανθρωπότητα οδηγήθηκε στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1939-1945). Νικητές οι Σύμμαχοι: ΗΒ (Winston Churchill), ΗΠΑ (Roosevelt), ΕΣΣΔ (Joseph Vissarionovich Stalin), Γαλλία (Charles de Gaulle), κ.λπ. Ηττημένοι τα κράτη του Άξονα (Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Βουλγαρία, κ.λπ.)  7.2 Αναδύθηκε το Μεγαλείο της Ελλάδας (βλ. 1.5) 3.3 H Τουρκία παρέμεινε ουδέτερη στο μεγαλύτερο μέρος του ΒΠΠ αλλά μπήκε στην τελική φάση του πολέμου στο πλευρό των Συμμάχων  στις 23 Φεβρουαρίου 1945 7.4 Μετά το τέλος του ΒΠΠ και μετά τη δυσμενή εμπειρία από την αστοχία της ΚτΕ, ωρίμασαν οι συνθήκες στη διεθνή κοινωνία για την εμπέδωση της Ειρήνης, του Ανθρωπισμού, του Διεθνούς Δικαίου και της Ευημερίας σε όλα τα κράτη του κόσμου. Για το σκοπό αυτό ιδρύθηκε ο ΟΗΕ με την υπογραφή του Καταστατικού Χάρτη των ΗΕ στις 26/6/1945 (San Francisco, ΗΠΑ) που θα είχε έναρξη ισχύος από την 24η/10/1945. Στην αρχή συμμετείχαν τα 51 ιδρυτικά κ-μ που νίκησαν στο ΒΠΠ (και η Ελλάδα). Σταδιακά ο αριθμός των κρατών αυξήθηκε και σήμερα αριθμεί 193 κ-μ.

8. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΗΕ: 8.1 Η έδρα του ΟΗΕ βρίσκεται στην Πόλη της  Νέας Υόρκης. Ωστόσο, η έκταση και τα κτίρια του ΟΗΕ αποτελούν διεθνές έδαφος. Τα ΗΕ έχουν τη δική τους σημαία, το δικό τους ταχυδρομείο και τα δικά τους γραμματόσημα 8.2 Όλα τα κ-μ συμμορφώνονται  με τον Καταστατικό Χάρτη και είναι κυριαρχικά ίσα. Ο ΟΗΕ δεν παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών αλλά προσπαθεί να συμβάλλει στην επίλυση των διαφορών με ειρηνικά μέσα χωρίς βία ή απειλή χρήσης βίας 8.3 Κάθε χώρα, μεγάλη ή μικρή, πλούσια ή φτωχή, διαθέτει μόνο μία ψήφο. Αν και οι αποφάσεις της Συνέλευσης δεν είναι δεσμευτικές, τα ψηφίσματά της εκφράζουν την κοινή άποψη των κυβερνήσεων. Οι δράσεις του ΟΗΕ εξαρτώνται από τη βούληση των κ-μ να τις αποδεχτούν, να τις χρηματοδοτήσουν και να τις υλοποιήσουν 8.4 Το Σύστημα του ΟΗΕ είναι ογκώδες και πολυδιάστατο που καλύπτει από άκρου σε άκρο και επί παντός του επιστητού όλα τα διεθνή ζητήματα (βλ. παρ. 2.2). Τα βασικά όργανα είναι η Γενική Συνέλευση, το Συμβούλιο Ασφαλείας, το Διεθνές Δικαστήριο, το Συμβούλιο Κηδεμονίας Περιοχών και το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο. Υπό τον ΟΗΕ μπορεί κανείς να βρει περισσότερους από 70 Φορείς, Οργανισμούς, Όργανα, Ερευνητικά Κέντρα, Ταμεία Ειδικού Σκοπού, κ.λπ. μεταξύ των οποίων υπάρχουν πολλά διεθνώς γνωστά ονόματα που βρίσκονται συνεχώς στο επίκεντρο της δημοσιότητας (WB, IMF, ILO, UNCTAD, WTO, FAO, UNESCO, IMO, UNWTO, UNICEF, κ.λπ.) 8.5 Μεγάλη σπουδαιότητα και διεθνή απήχηση έχουν οι Παγκόσμιες Ημέρες, οι Διεθνείς Εβδομάδες και τα Επετειακά Έτη του ΟΗΕ λ.χ. επετειακό έτος 2016 για τα 2.400 έτη του Αριστοτέλη, η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας (17/10/2016), κ.λπ. 8.6 Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός και ο Επιχειρησιακός Προγραμματισμός του ΟΗΕ περιέχουν ζητήματα Αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής, Βιώσιμης Ανάπτυξης, Αντιμετώπισης της Φτώχειας και του Εγκλήματος, Ανθρωπιστικής Βοήθειας, Μετανάστευσης και Προσφύγων, Περιβάλλοντος, Υγείας, Διατροφής, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Δικαιοσύνης και Διεθνούς Δικαίου, Τρομοκρατίας, Αφοπλισμού, Φυλετικών Διακρίσεων, κ.ο.κ. στο πλαίσιο Στόχων Αειφορίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης στον Κόσμο 8.7 Ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα (λόγω προσφυγικού) έχει η UNHCR την οποία υπηρέτησε με επιτυχία και με σαφή φιλοελληνισμό ο AG (2005-2015), το ICJ της Χάγης (ένεκα της υπάρξεως κακών και μοχθηρών, συμπλεγματικών και αχάριστων γειτόνων) καθώς και η UNESCO (18 περιοχές της Ελλάδας για τη Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και του Φυσικού Κάλλους, Επετειακό Έτος Αριστοτέλη, κ.ο.κ.).

9. ΠΩΣ ΕΚΛΕΧΤΗΚΕ Ο GUTERRES: 9.1 Η διαδικασία εκλογής περιγράφεται αναλυτικά στο Άρθρο 97 του Κανονισμού του ΟΗΕ όπως και στους επιμέρους Κανονισμούς Λειτουργίας των Οργάνων του ΟΗΕ 9.2 Όλες οι διαδικασίες ξεκίνησαν και ολοκληρώθηκαν το 2016 9.3 Υπήρχε ένας προβληματισμός αν θα έπρεπε να εκλεχθεί γυναίκα και από το ποια ήπειρο ή γεωγραφική περιοχή του κόσμου θα επιλέγονταν ο ΓΓ. Κυκλοφορούσε η φήμη ότι είχε έρθει η σειρά της Ανατολικής Ευρώπης ως περιοχής από την οποία θα επιλέγονταν ο νέος ΓΓ 9.4 Στις αρχές του 2016 δεκαπέντε κ-μ έστειλαν στον Πρόεδρο της ΓΣ  (από 13/6/2016 ο πρεσβευτής των Νήσων Fiji, Peter Thomson) τα ονόματα των προτεινομένων υποψηφίων. Πολλές προτάσεις ήταν από κ-μ της Ανατολικής Ευρώπης. Οι 15 προτεινόμενοι υποψήφιοι προέρχονταν από: Μαυροβούνιο,      Βουλγαρία, Πορτογαλία (AG), Σλοβενία, Κροατία, Μολδαβία, FYROM, Νέα Ζηλανδία, Αργεντινή, Σλοβακία, Κόστα Ρίκα και Μολδαβία 9.5 Τα 5 Μόνιμα κ-μ του ΣΑ (ΗΒ, ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία) και τα 10 Μη Μόνιμα κ-μ (εκλέγονται από τη ΓΣ ανά διετία), προχώρησαν σε κυλιόμενες διαδικασίες επιλογής υποψηφίων (έγιναν περίπου 3) με αποφάσεις που λαμβάνονταν με μυστική ψηφοφορία σύμφωνα με τρεις βαθμολογήσεις των υποψηφίων: «Ενθαρρύνω, Αποθαρρύνω, Δεν έχω γνώμη». Στις 6/10/2016 επιλέχτηκε από το ΣΑ ο AG  που συγκέντρωσε την καλύτερη βαθμολογία και προτάθηκε στη ΓΣ για τελική επιλογή. Πράγματι στις 13/10/2016 η ΓΣ του ΟΗΕ ενέκρινε δια βοής τον AG.     

10. ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: 10.1 Η Ελλάδα με το «σπαθί της» είναι ένα από τα πιο άξια, αξιόπιστα, ένθερμα, αγνά και σωστά κ-μ κάνοντας τεράστιες θυσίες για την επίρρωση των Αξιακών Αρχών, των Ιδεολογικών και των Φιλοσοφικών Στόχων του ΟΗΕ σε αντίθεση με τους πάσης φύσεως «βαρβάρους, αναξιόπιστους και αχάριστους γείτονες ή ευρωπαίους της πλάκας και της πεντάρας». Δεν έχει κανείς παρά να δει το τι έπραξαν στους 2 Παγκοσμίους Πολέμους οι πάσης φύσεως «κανίβαλοι» (και πάντοτε χαμένοι και εξευτελισμένοι) του ευρωπαϊκού χώρου για να βγάλει συμπεράσματα 10.2 Η Ελλάδα διαθέτει το συγκριτικό και το ελιτίστικο ηθικό και δικαιικό πλεονέκτημα να έχει πάντοτε με το μέρος της το Διεθνές Δίκαιο 10.3 Από συστάσεως του Ελληνικού Κράτους (1828), η Ελλάδα είχε την τύχη να διαθέτει μια πολιτική προσωπικότητα Διεθνούς Εμβέλειας με Στρατηγική Διορατικότητα, Πολιτική Ενόραση, Δημοκρατικό Ήθος και Πατριωτισμό που μέχρι σήμερα κανένας άλλος πολιτικός δεν έχει επιδείξει. Τον Ένα και το Μοναδικό Εθνάρχη που είναι ο Ελευθέριος Βενιζέλος όστις διπλασίασε την Ελλάδα και την ενέταξε στα Δημοκρατικά Κράτη του Κόσμου  10.4 Ο ΟΗΕ τουλάχιστον σε επίπεδο ex libris, de jure και in abstracto αλλά σε μεγάλο βαθμό και de facto και in concreto είναι ότι πιο καλό, ορθό και υγιές στοιχείο έχει να επιδείξει η «ευγενής, καλλιεργημένη, μορφωμένη, φιλειρηνική, έντιμη και ευσυνείδητη Διεθνής Κοινωνία» (όχι η Κοινωνία της Ζούγκλας και του Εγκλήματος) 10.5 Η επιλογή του AG ως νέου ΓΓ του ΟΗΕ είναι λίαν επιτυχής και ευνοϊκή lato sensu και ceteris paribus προς την Ελλάδα αρκεί το ΥΠΕΞ να είναι σε θέση να αξιοποιήσει την ευκαιρία 10.6 Διερωτώμαι γιατί  η σημερινή κυβέρνηση δεν πρότεινε στις αρχές του 2016 κάποιον Έλληνα υποψήφιο για τη θέση όταν κάθε λογής «κρατίδια της πλάκας και της πεντάρας και κράτη zombie της αθλιότητας του χθες είχαν το απύθμενο θράσος να υποβάλουν σχετικές προτάσεις» 10.7 Ο ΟΗΕ είναι ο «καλύτερος σύμμαχος της Ελλάδας» όχι μόνο για την αντιμετώπιση των εθνικών κινδύνων αλλά ακόμη περισσότερο για την πίεση της ΕΕ προς σωστές κατευθύνσεις  (Ανθρώπινα Δικαιώματα Ελλήνων, Ανθρωπιστική Κρίση την Ελλάδα, Μεταναστευτικο-Προσφυγικό, Διεθνές Δίκαιο, Διεθνές Δικαστήριο, Πολιτισμός, ΚΕΠΠΑΑ, κ.λπ.). Αρκεί, βέβαια, η κυβέρνηση να διαθέτει τα κατάλληλα στελέχη και να εμφορείται από στοιχειώδη «πατριωτισμό».

11. ΑΝΑΦΟΡΕΣ: 11.1 Idem:  «24/10/2012 ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΗΕ».

Κωνσταντίνος Γαλιώτος

Πολ.Μηχ. Ε.Μ.Π., M.Sc. Περιφερειακή Πολιτική U.K.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 28 October 2016 | 10:23 am


Ιερά αγρυπνία στο παρεκκλήσιο Παναγίας Γρηγορούσας Τριπόλεως

Την Πέμπτη  27η Ὀκτωβρίου 2016, παραμονή τῆς ἑορτῆς τῆς Ἁγίας Σκέπης τῆς Κυρίας Θεοτόκου, τελέσθηκε μέ κατάνυξη ἱερά Ἀγρυπνία στό ἱερό Παρεκκλήσιο τῆς Παναγίας τῆς Γρηγορούσας, πλησίον ἱεροῦ Ναοῦ Νεομάρτυρος Δημητρίου στό κέντρο τῆς Τριπόλεως.

Πλῆθος Τριπολιτῶν, εὐλαβῶν καί φιλεόρτων Χριστιανῶν προσῆλθαν στήν ἱερά αὐτή Ἀκολουθία γιά νά τιμήσουν τή Χάρι τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου, πού σκέπει ἐσαεί τόν εὐλογημένο Λαό τοῦ Ἔθνους μας.
 
«28η Οκτωβρίου 1940»
Το θρυλικό ''ΟΧΙ'' του Λαού Κατοχή.
Οι θηριωδίες των Ναζί.

Υπό Αιδεσιμολ. Δημητρίου Λυμπεροπούλου Εφημερίου Ιερού Ναού Προφήτου Ηλιού Τριπόλεως.
 
Τα νέφη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, είχαν αρχίσει να καλύπτουν τον ουρανό της Ευρώπης. Όμως εις αρκετές χώρες ο πόλεμος εφαίνετο μια μακρινή εφιαλτική ιδέα. Στην Ελλάδα εφαίνοντο όλα ειρηνικά. Δυστυχώς όμως δεν ήτο έτσι. Από τας αρχάς του έτους 1939, η Αλβανία ήτο ήδη τμήμα του Ιταλικού εδάφους, προοριζόμενον δια την εξαπόλυσιν επιθέσεων εναντίον της Ελλάδος. Ο Μουσολίνι ηνωχλημένος από τις επιτυχίες του Αδόλφου ΄Χίτλερ, με την κατάληψιν των γειτονικών χωρών, Πολωνία, Δανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Γαλλία, επεθύμει να καταλάβη περιοχές της Ελλάδος, και τούτο προς ενίσχυσιν του γοήτρου του, προς αναβίωσιν της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Την 27ην Οκτωβρίου 1940. έλαβε χώραν μία πανηγυρική παράστασις του μελοδράματος Madam Butterfly του Σκηνοθέτου Ιταλού Πουτσίνι, εις το Θέατρον '”ΟΛΥΜΠΙΑ” 'εις Αθήνας. Μετά το πέρας της παραστάσεως, εις την Ιταλικήν Πρεσβείαν επηκολούθησε μεγάλη δεξίωσις, με επισήμους τους παρακολουθήσαντες την παράστασιν. Και το παράδοξον. Εις την αίθουσαν δεξιώσεως, είχαν αναρτηθεί η Ελληνική και η Ιταλική Σημαία. Εις δε την τούρταν φιλοτεχνημένες οι λέξεις «ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ». Τι ειρωνία! Μια σχέτη παραπλάνησις μπροστά στις ψεύτικες αυτές λέξεις. Κατά την διάρκειαν της τελετής ο Ιταλός Πρέσβυς Εμανουέλλε Γκράτσι, όλως υπούλως έπλεκε το εγκώμιον της Ελλάδος, και του Πρωθυπουργού Ιωάννου Μεταξά, και από την άλλην πλευράν απεκρυπτογραφείτο το τελεσίγραφον του Μπενίτο Μουσολίνι, με σκοπόν την παράδοσιν της Ελλάδος. (Φωτεινή γραμμή, τεύχος 37ον). Την 3ην πρωϊνήν ώραν της 28ης Οκτωμβρίου 1940, ο πρέσβυς Γράτσι μετέβη εις 1 την οικίαν του Πρωθυπουργού εις την Κηφισιά, και του επέδωσε το τελεσίγραφον. Ο Ιωάννης Μεταξάς αγέρωχος, διάβασε το ιταμόν εκείνο κείμενον, και απήντησε με το βροντερό και κοσμοσωτήριον εκείνο: «ΟΧΙ. Λοιπόν πόλεμος.» Ήτο ένα ''ΟΧΙ'' όλων των Ελλήνων. Γνήσιοι απόγονοι του Λεωνίδα με τους 300 Σπαρτιάτες στα στενά των Θερμοπυλών, με εκείνο το «Μολών Λαβέ» εις την απάντησιν του Ξέρξη να παραδώσουν τα όπλα των. Την απάντησιν του τελευταίου Βυζαντινού Αυτοκράτορος, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, εις τον Μωάμεθ τον πορθητήν, να του παραδώση τας κλείδας της Κωνσταντινουπόλεως. «Δεν είναι δικαίωμα μου, ούτε κανενός άλλου να παραδώσει την πόλιν. Είμεθα μάλιστα αποφασισμένοι, όλοι ομοφώνως να αποθάνωμεν αγωνιζόμενοι υπέρ Αυτής.» Ήτο η άλλοτε εκείνη απάντησις της φρουράς των Μεσολογγιτών, τα έτη 1825 - 1826, στις διαταγές των Κιουταχή και Ιμπραήμ, να παραδώσουν το ανοχύρωτο ΚΑΛΥΒΑΚΙ ΤΩΝ 4.500 χιλιάδων πολεμιστών, έναντι των 30.000 οπλισμένων Τούρκων: «Τα κλειδιά του Μεσολογγίου είναι κρεμασμένα στις μπούκες των κανονιών.» Ο Πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς αμέσως ειδοποίησε τον Βασιλέα Γεώργιον τον Β΄, τον Στρατάρχην Αλέξανδρον Παπάγον, το Γενικόν Επιτελείον Στρατού ΓΕΣ, και όρισε δια την 5ην πρωϊνήν το υπουργικόν Συμβούλιον, επικοινωνήσας και με τον μακαριστόν Αρχιεπίσκοπον Αθηνών Κυρόν Χρύσανθον, δια να ζητήση την ευλογίαν της Εκκλησίας. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός εξήγησε στις 30 Οκτωμβρίου του 1940, στον Αθηναϊκόν Τύπον ότι: «Εάν εδέχετο το Ιταλικόν τελεσίγραφον, η Ελλάδα θα είχε υποστή το μεγαλύτερον πλήγμα. Η Ιταλία θα κατελάμβανε την Ήπειρον. Η Βουλγαρία την Θράκην, η δε Αγγλία την Κρήτη και τα υπόλοιπα νησιά, με πλήρη απομόνωσιν της Ελληνικής Κυβερνήσεως, από τα δικά μας χώματα ποτισμένα με το τίμιον αίμα ηρώων και Μαρτύρων.» «Ο Πόλεμος ήτο πλέον γεγονός». Έτος 1940. Μήνας Οκτώβριος. Ημερομηνία 28η . Σιγά - σιγά είχε αρχίσει η σπορά. Η ποτισμένη και αγαθή γη δέχεται τον σποριά, που θα σπείρη τον σπόρον να φυή, να αυξηθή και να δώση τον άρτον της ζωής. 2 Από τις διηγήσεις των παππούδων και μερικών επιζώντων, ήταν ένα μελαγχολικό φθινοπωρινό πρωϊνό, σα να ήταν το προμήνυμα, ότι κάτι κακό θα συνέβαινε. Ο γεωργός με το ζευγάρι με τα άλογα, και το αλέτρι που κρατούσε γερά, στα ροζιασμένα του χέρια από τις δουλειές, βύθιζε το υνί στο σώμα της εύφορης Μάνας γης, και άνοιγε το αυλάκι, για να πέση ο σπόρος και να φυτρώση. Οι καπνοί από τις καμινάδες των τζακιών, σε σχήμα (ψηλού - ψηλού καλόγερου που κόκκαλα δεν έχει,) ανέβαιναν ψηλά στον ουρανό σαν μια πρωϊνή Προσευχή. Το μυρμήγκι το ευλογημένο αυτό μικρό - μικρούτσικο πλασματάκι, προσπαθούσε να μεταφέρη στην φωλιά του ένα σπόρο από το οργωμένο αχνιστό χωράφι, πολλές φορές μεγαλύτερο από τον όγκο του σώματος του, και αν στον ανήφορον του έπεφτε, με πολλές προσπάθειες το έφθανε στον προορισμό του. Οι τσοπάνηδες με τα κοπάδια τους, άφηναν τις ψηλές κορυφές των Βουνών και κατηφόριζαν με τα κουδουνίσματα από τα τροκάνια, με τα ζώα φορτωμένα (καζάνια, τετζεράδες, μπαντανίες, πινακοτές, τσουκάλια, και όλα τα ναχρικά του σπιτιού - τα λεγόμενα βαρέματα) για τα χειμαδιά(κατώμερα). Όλα κυλούσαν ήρεμα και ανθρώπινα. Για μιας, την όμορφη αυτή φυσική ομορφιά την αμαυρώνει μια βροντερή φωνή κάποιων περαστικών. (Πόλεμος- πόλεμος. Η Ιταλία μας κήρυξε τον πόλεμο). Απίστευτο και όμως αληθινό. Η Ιταλία όντως μας είχε κηρύξη τον πόλεμο. Στις 5.30 πρωϊνήν, μισή ώρα πριν την εκπνοή του Ιταλικού τελεσιγράφου, τα Ιταλικά στρατεύματα εισέβαλλαν στην Ελλάδα. «Το Πρώτο Πολεμικό Ανακοινωθέν. Εδώ, Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών. Έκτατον Ανακοινωθέν.» Η Ελλάς από τις 6ης πρωϊνής σήμερον, ευρίσκεται εις εμπόλεμον κατάστασιν προς την Ιταλίαν. Αι Ιταλικαί Στρατιωτικαί Δυνάμεις προσβάλλουν από τις 5.30 σήμερον ημετέρα τμήματα προκαταλήψεως της Ελληνοαλβανικής μεθορίου. «Αι ημέτεραι Στρατιωτικαί δυνάμεις αμύνονται του Πατρίου εδάφους.» Για λίγα δευτερόλεπτα οι καρδιές των ανθρώπων παγώνουν. Σε λίγο 3 αναθερμαίνονται. Γιατί μέσα τους κυλά το αίμα των ηρωικών προγόνων των. (Σαλαμινομάχοι, Μαραθωνομάχοι, Μακεδονομάχοι - Πολεμισταί του 1920 - 1922. Άφησαν τα χωράφια τους στη μέση. Ο καθένας τη δουλειά του μισοκαμωμένη. Και τρέχαν στα σπίτια τους). Αγκαλιάζουν Μάνα, Πατέρα, παιδιά, παππούδες, γιαγιές και μέσα σε ένα είδος φρενίτιδος ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους,και τούτο από αγάπη, και τιμή, για τη μάνα Ελλάδα,αποχαιρετούν γονατιστοί μπροστά στο Εικονοστάσι του σπιτιού, με το τρεμάμενο φως του καντηλιού, ζητώντας την βοήθεια της Παναγίας, και μέσα στην μισοσκότεινη καμαρούλα και το χειμωνιάτικο, με το λαδολύχνι η πετρολύχνι, που άφηναν την ασθενική τους φλόγα να διαχέεται, και παίρνουν την ευχή των δικών τους για το μέτωπο. Η Μάνα σαν άλλη Σπαρτιάτισσα δίνει τη δική της ευχή, με το «η τάν η επί τάς». «Καλή νίκη» Έτσι αδάκρυτη, στάθηκε στο κατώφλι της πόρτας, ώσπου ο φαντάρος χάθηκε στη γωνιά του δρόμου. «ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΙΣ» Τα λιγοστά καμιόνια μεταφέρουν τα λαμπρά παλληκάρια στα διάφορα στρατόπεδα της χώρας.Η Συγκέντρωσις γίνεται στο σιδηροδρομικό Σταθμό της Αθήνας. Τα βαγόνια πολλά. Οι φαντάροι μας ανεβαίνουν ακόμη και στην κορυφή του βαγονιού κρεμασμένοι σα σταφύλια, από τις χειρολαβές της πόρτας. Πλήθος κόσμου τους αποχαιρετούν, παπάδες και καλόγηροι, ανάπηροι προηγουμένων πολέμων, μάννες με βυζιανιάρικα παιδιά στην αγκαλιά, τους αποχαιρετούν με την ευχή να γυρίσουν νικηταί. Ο συρμός ξεκινά. Το σφύριγμα του ένας πραγματικός παιάνας και τραβά αγκομαχώντας επάνω στις κρύες ράγες για το μέτωπο. Φθάνουν στα Ελληνοαλβανικά σύνορα. Απαραίτητος και η επίταξις των ζώων. (Άλογα, μουλάρια για τον Αγώνα). Ήταν τα μόνα μέσα να μεταφέρουν τα πολεμοφόδιά στους φαντάρους μας πάνω στα απρόσητα κακοτράχαλα χιονισμένα βουνά της Αλβανίας, που με προτεταγμένα τα στήθη τους πραγματικά λιοντάρια, υπεραμύνοντο τα ιερά και τα όσια της Πατρίδας μας. Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός και πάλι μεταδίδει: ο Συνταγματάρχης Κωνσταντίνος Δαβάκης κάνει τον θαυμάσιον ελιγμόν και να η πρώτη Ελληνική 4 νίκη. Οι καμπάνες των Εκκλησιών στα χωριά και στις πόλεις χτυπούσαν ασταμάτητα όταν έφθασε το πρώτο μήνυμα. Έπεσαν η Κορυτσά, το Τεπελένι, η Πρεμετή, το Αργυρόκαστρο, οι Άγιοι Σαράντα, η Χειμάρα, στα χέρια του Ελληνικού Στρατού. Η γαλανόλευκη κυμάτιζε στα ελεύθερα πλέον χωριά, και οι κάτοικοι υποδέχοντο τον Ελληνικό Στρατό να προελαύνη νικητής. Η λόγχη ήστραπτε και η ιαχή (αέρα-αέρα) συνοδευομένη από τους άναρθρους γρυλισμούς των στρατιωτών, κρατούσαν συντροφιά και ενεψύχωναν τις καρδιές των μαχωμένων παιδιών της Ελλάδος. Οι σαλπιγκταί σαλπίζουν θούρια (προχωρείτε-προχωρείτε). (ο Υπερασπιστής του υψώματος 731 είπε:) Όσοι είναι Έλληνες και έχουν Ελληνική καρδιά να με ακολουθήσουν (Κουτρίδης Παναγιώτης). Ο έφεδρος υπολοχαγός Ισαάκ Λαυρεντίδης είπε: «Ένα βήμα πίσω, ο τάφος της Ελλάδος.» Έπεφτε το ένα ύψωμα πίσω από το άλλο. Συγκονιστικές οι στιγμές. Δυο λόγια από την ημερήσια διαταγή του Υποστράτηγου Βασιλείου Βραχνού. Γενναίοι μου αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και Στρατιώται. “Πλημμυρισμένος από συγκίνηση, αλλά με θαυμασμό και με υπηφάνειαν μεγάλην, απευθύνομαι σε σας, τους Ήρωας της Τρεμπεσίνας, του Κιάφε Λούσιτ, του υψώματος 731, σας στέλνω θερμόν χαιρετισμόν εξ ονόματος της Πατρίδος, και εύχομαι από καρδίας όπως η ΝΙΚΗ στεφανώνει πάντοτε το ένδοξο ΜΕΤΩΠΟ ΣΑΣ". Η εφημερίδα ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΙΜΑ έγραφε. «Ελληνικέ Λαέ αδάμαστε, σκληροτράχηλε, επαναστάτη.» Εις τους πρωταγωνιστάς του έπους του 1940, δεν θα ήτο υπερβολή να περιλάβωμεν τους γονείς, οι οποίοι εγαλούχησαν τους ήρωας και μαχητάς, και αντιμετώπισαν μετά καρτερίας και Εθνικής Υπερηφανείας, την θυσίαν των προσφιλών των τέκνων, εις τον βωμόν του καθήκοντος. Ένας βωμός της λευτεριάς, και της τιμής της πατρίδος, και πάνω σ΄αυτόν οι πάντες, και τα πάντα θυσία. Η περίπτωσις του πατρός Νικολάου Χαραλάμπους μας συγκινεί. Εν Μαρτίνω τη 25 Νοεμβρίου 1940 5 Παιδί μου: Μου ζητάς την διεύθυνση του αδελφού σου. Σου την γράφω: "Πάνθεον Ηρώων" Σφίξε την καρδιά σου Σε φιλώ Ο πατέρας σου. «Από το Μέτωπο». Ο Στρατιωτικός Ιερέας μπροστά να ενθαρρύνη τους φαντάρους, να τους ευλογή, να τους εμψυχώνη, να τους γλυκαίνη τον πόνον και να τους μεταδίδη την Θείαν Κοινωνίαν για να παίρνουν δύναμη στο σκληρό τους αγώνα. Γράφει ο φαντάρος: «Χριστούγεννα 1940. Εικόνισμα ή Εικόνα της Υπερμάχου Στρατηγού, καντήλι ένα άδειο κουτί κονσέρβας, με λίγο λάδι, και φυτίλι από βαμβάκι ατομικού επιδέσμου. Εκκλησία, ο σκοτεινός οχυρώνας μας. Στις 3 μετά τα μεσάνυχτα, στο απαλό φως του καταυλισμού μας με τις χλαίνες στην πλάτη, αφήναμε τις ψυχές μας, να ψάλλουν τη Γέννηση του Χριστού.» Πάντοτε διαχρονικά τα λόγια της Εκκλησίας: αεί τη θυσία έπεται η νίκη, και τω Σταυρώ ακολουθεί η Ανάστασις. Να, και οι Ερυθροσταυρίτισσες αδελφές Νοσοκόμες, να περιποιούνται και να επιδένουν τους τραυματίες, μεταφέροντας τους στα ορεινά χειρουργεία. Θραύσματα οβίδων και όλμων άφηναν βαριά τραυματισμένους, κομμένα πόδια, χέρια, εξορυγμένα μάτια διάσπαρτα παντού. Πολλά τα δραματικά γεγονότα. Ιταλός φαντάρος δέχεται πλήγματα από ξιφολόγχες και πέφτει αιμόφυρτος μπρούμητα. Ένας δεκανέας τον αναποδογυρίζει, ανοίγει το σακίδιό του βγάζει μια κουραμάνα ποτισμένη με το αίμα, και την τρώει, με βουλιμία φανταστική. Η δυσοσμία η οποία διαχέετο και ο μακάβριος τάπητας των ανθρωπίνων μελών, που εξηπλούτο γύρωθεν, αποτελούσαν ένα θέμα φρικτόν. Μέσα στη φρίκη του πολέμου, υπήρχαν και στιγμές ελαφρώς ευχάριστες, που αποσκοπούσαν στην εξύψωσιν του φρονήματος των οπλιτών. «Έγραφε ο Διοικητής του Τάγματος.» Οι σφαίρες πηγαίνουν σε αυτούς που φοβούνται. Έτσι δεν είναι γιατρέ? κι αν γρατζουνίση καμμιά, κατά πως είναι καυτή, δεν προκαλεί μόλυνση. Κι αν χάσουμε 6 και λίγο αίμα, σε λίγες ώρες το αναπληρώνουμε. Ή δεν είναι έτσι γιατρέ όπως το λέγω? Ο γιατρός παλληκάρι και αυτός, συγκατεύεναι με χαμόγελο. Μέσα στα βουνά της Αλβανίας περπατούσε η τραγουδίστρια της Νίκης Σοφία Βέμπω, με τα τραγούδια της, (παιδιά της Ελλάδος παιδιά, που σκληρά πολεμάτε πάνω στα βουνά... και εμψύχωνε τους φαντάρους). «Πάλι από το μέτωπο». Ήταν μια νύχτα του Νοέμβρη 1940, αφέγγαρη αλλά φωτερή. Όλη τη νύχτα χιόνιζε, πέρα από τα σύνορα. Όλα τριγύρω κλεισμένα από το χιόνι. Πουλιά δεν πετάνε. Οι μάχες μαίνονται, η μια πίσω από την άλλη, με τους φαντάρους μας να κτυπάνε τους Ιταλούς ίσια να τους ρίξουν στη θάλασσα. θέλουν φαϊ τα στόματα, θέλουν ταϊσμα οι μπούκες των πολυβόλων και των τουφεκιών. Και ταϊσμα αδιάκοπο και αχόρταγο. Φτάνουν τα μεταγωγικά. τα μουλάρια φορτωμένα με πυρομαχικά, κουβέρτες, χλαίνες, τρόφιμα. Αλλά πως να φθάσουν στην πρώτη γραμμή? Κλεισμένα τα βουνά από τα χιόνια. Πως να πάνε πιο πέρα? Έως εδώ ήταν. Και να, φτάνουν οι Ηπειρώτισσες γυναίκες με τα μαύρα τσεμπέρια, με τα φαρδιά μαύρα φουστάνια, τα βαριά κουντογούνια, με τις μαύρες εκείνες χοντρές πλεχτές κάλτσες., και με εκείνα τα γουρουνοτσάρουχα , χωμένες μέσα στο χιόνι. Εδώ είμαστε είπαν, με μια φωνή. Εδώ είμαστε!! Όλες! Όσες βαστάμε στα πόδια. Και άρχισε ο αγώνας. Το μαρτύριο-την θέσιν των μουλαριών παίρνουν οι ίδιες. Ζαλώθηκαν τα βαριά φορτώματα, πάκους, σάκκους, κασόνες, κιβώτια, τρόφιμα. Ασήκωτα. και πήραν τον μακρύ δρόμον. Η μια πίσω από την άλλη, καμμιά εικοσαριά μέσα στο χιόνι, να τις φτάνει πάνω από το γόνα, για να φτάσουν στους φαντάρους που πολεμάνε και πονάνε, τα πολυβόλα που περιμένουν τα βόλια. Πραγματική θυσία. Θυσία για την πατρίδα. (Η κυρά της Ύδρας, 1960, σελ.165) Τον Έλληνα, η τραγική ιστορία του, τον έχει διδάξει να θεωρή κλήρον του Έθνους του, την θυσίαν. Η θυσία υψώνει τον συντετριμμένον επάνω από τον νικητήν. Μέσα από αυτές τις θυσίες γράφονται οι μεγάλες σελίδες της ιστορίας. Ολοκληρώνεται η πορεία του πνεύματος επάνω στην αιματοβαμμένην γην. Όταν οι βλαστοί αυτής της μαρτυρικής γης ανέβαιναν εις τας κορυφάς της Πίνδου, δια να αντιμετωπίσουν την φονικήν επιβουλήν, είχαν την ηρωϊκήν απόφασιν της θυσίας υπέρ βωμών και εστιών, και με αυτήν την απόφασιν, και φλόγαν εις την καρδιά, 7 απαντούσαν στον εαυτό τους. Τα βουνά θα τα πατήσωμεν. Τα λαγκάδια θα τα περάσωμεν. Τα τανκς θα τα σταματήσωμεν. Τους όλμους θα τους αρπάξουμε. Τίποτα δεν μας σταματά. Αυτός είναι ο Ιερός σκοπός μας. Κι ενώ τις μαύρες εκείνες νύχτες σωπαίνουν τα πάντα, εκεί πάνω στο χιονισμένο μέτωπο, και είναι πυκνό το σκοτάδι ολόγυρα των, πίσω από τα δέντρα πίσω από τους βράχους, και τις χαράδρες, ο κάθε στρατιώτης αισθάνεται μιαν λαμπράν παρουσίαν, της Υπερμάχου Στρατηγού, της Μεγαλόχαρης Θεοτόκου την οποίαν οι εισβολείς καθύβρισαν με τον τορπιλισμόν της "ΕΛΛΗΣ" την 15ην Αυγούστου 1940. Την παρουσίαν της Εθνικής μας ιστορίας. Και γίνεται η καρδιά ένα ολόκληρον σύμπαν. Το ελληνικό σύμπαν. Οι ξένοι ανταποκριταί μετέδιδαν, οτι είχαν μείνει έκπληκτοι από το συγκινητικότατον θέαμα να βλέπη κανείς φάλαγγες από γυναίκες φορτωμένες με πυρομαχικά να αναρρηχώνται τας κρημνώδεις χαράδρας της Πίνδου, και να κατέρχωνται με την ικανοποίησιν ζωγραφισμένην στο πρόσωπο των, γιατί επετέλεσαν το καθήκον προς την μάννα Ελλάδα. «Εκεί επάνω στις ψηλές Ελληνικές βουνοκορφές, που στην μακραίωνη ιστορία μας, δεν πάτησε ποτέ κατακτητής. Εκεί επάνω που τα πουλιά, ο αέρας, ο ουρανός, οι δύσβατοι βράχοι, λένε με θαυμαστή αρμονία το τραγούδι της Λευτεριάς. Από τις ψηλές βουνοκορφές, ύψωμα 731, ξεκινούν οι πόλεμοι, αφού στις κορυφές φυσάει καθάριος ο άερας, από τις κορυφές κατεβαίνει στα χωριά ή Λευτεριά.»» «Εκεί ξαναζωντάνεψαν οι κλέφτες και οι αρματολοί. Η φουστανέλλα και το τσαρούχι.» «Ο τύπος του ΜΕΤΩΠΟΥ». Κατά την διάρκειαν του Πολέμου, κυκλοφόρησαν μικρές εφημεριδούλες χειρόγραφες, για να τονώσουν το φρόνημα του φαντάρου. • Εφημερίδα βράκα. Τεσσάρων μικρών σελίδων του 43ου Συντάγματος, που αποτελείτο κυρίως από Κρήτες. • Εφημερίδα Κλεισσούρα: Έκδοσις του Γραφείου Διαβιβάσεων της 5οι μονάδος Στρατού, Νοέμβριος 20, 1940, Σιάτιστα • Χειρόγραφο Εφημεριδάκι, εξέδιδαν οι τραυματίες φαντάροι, από την Στρατιωτική Πτέρυγα του Νοσοκομείουν Σωτηρία Αθήνας. 8 «Επιστολικόν Δελτάριον» Ένα είδος καρτ-ποσταλ. Στην μια πλευρά ανεγράφοντο τα στοιχεία του αποστολέα και του παραλήπτου, και από την άλλη η Εικόνα της Παναγίας ως Θεϊκή βοήθεια, για τη νίκη, η Ελληνική Σημαία, πάντοτε δοξασμένη, που σήμερα δυστυχώς την ευτελίζουν, ή κάποιο σκίτσο που δήλωνε την υπεροχή του Ελληνικού Στρατού, το τσαρούχι, τον Τσιολιά, τον Μεταξά ή τον Βασιλέα Γεώργιον τον Β΄(Αρχείον Πολεμικού Μουσείου Αθηνών). Τον Δεκέμβριον του 1940, οι Ιαπωνικές εφημερίδες έγραφαν: «Η χώρα μας εις την οποίαν τιμάται η ανδρεία , παρακολουθεί με θαυμασμόν τον Αγώνα των Ελλήνων εις την Αλβανίαν, ο οποίος μας συγκινεί τόσον, ώστε παραμερίζοντας προς στιγμήν παν άλλον αίσθημα, αναφωνούμεν "ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ".» Τηλεγράφημα του Winston Churchill προς την Ελληνικήν Κυβέρνησιν, όταν εξεδηλώθη η Ιταλική επίθεσις: «Του λοιπού δεν θα λέγεται ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες, αλλά οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες». Ο πόλεμος στα βουνά της Αλβανίας και της Πίνδου, στηρίχθηκε από τα μετόπισθεν στην αποκλειστικήν κινητοποίησιν του Ελληνικού λαού. Η μάχη στα μετόπισθεν ήτο αναγκαία, για να βοηθήσουν τους μαχητάς στο Μέτωπον με κάθε δυνατόν τρόπον. Η Κυβέρνησις επενόησε την δημιουργία ενός ειδικού λαχείου για την χρηματοδότησιν του Αγώνα. Στις 18 Οκτωβρίου 1940 κυκλοφόρησε το «Μέγα Πολεμικόν Λαχείον». Η παράκλησις των στρατευμένων παιδιών. Εσείς που μείνατε πίσω,να προστατεύετε την οικογένειά μου, αγοράζοντας Πολεμικόν Λαχείον. «Η φανέλλα του Στρατιώτου». Ήτο το πλέξιμον μάλλινων ρούχων για τους φαντάρους που πολεμούσαν μέσα στα χιόνια. Το έτος 1939 είχε ιδρυθεί μια οργάνωσις, από κυρίες των Αθηνών με την επωνυμίαν, η φανέλλα του Στρατιώτου , που αργότερα η Πριγκίπισσα Φρειδερίκη ανέλαβε την ηγεσίαν της. Σκοπός ήταν τα μάλλινα ρούχα για τους φαντάρους. Το Ιταλικόν σχέδιον εστηρίζετο εις τον αστραπιαίον πόλεμον. Δεν υπολόγιζε όμως την δύναμιν της ψυχής των Ελλήνων οι οποίοι πίστευον εις τον Θεόν, και εις το τρίπτυχον: «Θρησκεία - Πατρίδα – Οικογένεια». Οι Τσιολιάδες μας με την πολεμικήν ιαχήν ΑΕΡΑ-ΑΕΡΑ κατετρόπωσαν τις 9 Ιταλικές Μεραρχίες και τους αλπινιστάς. Περίλυπος γενόμενος ο Μουσολίνι, μετά την σοβαρήν ήτταν που υπέστη, έφθασεν επιγόντως εις την Αλβανίαν, και εξαπέλυσεν την μεγάλην εαρινήν επίθεσιν από 9ης έως 24ης Μαρτίου 1940, επιδιώκων σπουδαίαν νίκην. Η αποτυχία της επιθέσεως υπήρξε συντριπτική. Κι όταν η νίκη εστεφάνωνε τα Ελληνικά όπλα στα βουνά της Ηπείρου, βλέποντες οι Ναζί την οικτράν αποτυχίαν του Μπενίτο, εξαπέλυσαν επίθεσιν κατά της Ελλάδος, την πρωίαν της 6ης Απριλίου 1941, στα όχυρα του Μπέλες και του Ρούπελ, ερχόμενοι αντιμέτωποι με τους ήρωες της Αλβανίας. Οι μάχες σκληρές. Τα Γερμανικά αεροπλάνα να ρίπτουν εκατοντάδες αλεξιπτωτιστάς. Εκεί ψηλά στο οχυρό του Ρούπελ, σκληρό καρύδι για τους Γερμανούς, πολέμησε σαν λέοντας ο «Υπολοχαγός Σάββας Κούνας γόνος της ιστορικής Τριπολιτσάς.» Σε μια στιγμή σκοτώθηκε ο πολυβολητής δίπλα στον Σάββα. Αμέσως ο Σάββας παίρνει το πολυβόλον και θερίζει τους Γερμανούς αλεξιπτωτιστάς. Ένα όμως εχθρικό βόλι στην κοιλιακήν του χώραν, του επέφερε παράλυσιν των κάτω άκρων και εσωτερικήν αιμορραγίαν. Τον πήγαν τυλιγμένον με την κουβέρταν στον γιατρό, όπου και εξέπνευσε. Ο γιατρός έστειλε γράμμα στον πατέρα του Σάββα και τον αποκάλεσε, «Ήρωα και Τιμώμενο Νεκρό» Η Γερμανική κατοχή. Τέσσερα χρόνια πικρής σκλαβιάς. Εξαθλίωσης. Χρόνια ματωμένα. Βομβαρδισμοί. Μπλόκα. Αγχόνες. Τόποι εκτελέσεως. Ψείρα. Πείνα. Εκατοντάδες ανθρώπινα πτώματα να φορτώνονται σε δίτροχα καρότσια, σε κάρα με τα άλογα, σε κανά παλιό καμιόνι, και να θάπτωνται σε ομαδικούς τάφους στην Αθήνα. Υπολογίζεται ότι στην Αθήνα, έφθασαν να πεθαίνουν 700 άτομα την ημέρα από την πείνα. Τα μπλόκα Ήτο ένα από τα κλασικά μέτρα τρομοκρατίας, που ελάμβανον οι Ναζί, κυρίως εις την πρωτεύουσαν, εναντίον του άμαχου πληθυσμού. Περιλυκλούντο ολόκληρα τετράγωνα από τα Σ.Σ. και εσυλαμβάνοντο χιλιάδες αθώων ανθρώπων. Πολλοί εκτελούντο ενώπιον του συγκεντρωθέντος πλήθους, χωρίς καμμίαν απολύτως διαδικασίαν. Έμειναν εις την ιστορίαν με την ονομασίαν τα Μπλόκα της 10 Κοκκινιάς και της Καλογρέζας. «Σαν πουλιά τα τουφεκάν». Άλλοι απεστέλλωντο εις το Στρατόπεδον Χαϊδαρίου και άλλοι εις την Γερμανίαν δια αναγκαστικήν εργασίαν. «Κωνσταντίνος Κουκίδης» «Ένας ξεχασμένος Νεοεθνομάρτυρας.» Εύζων φρουρός της Ελληνικής Σημαίας εις την Ακρόπολιν Αθηνών. Την 27ην Απριλίου 1941, συνεταράχθη όταν οι Ναζί έφθασαν στην Αθήνα την 8ην πρωινήν. Στις 845 υπέστειλαν την Ελληνικήν Σημαίαν, και ύψωσαν την σβάστικα. Το γενναίο εκείνο παλληκάρι για να μην πέση στα μιαρά χέρια των κατακτητών, το Ιερόν μας Σύμβολον, ετυλίχθη με την γαλανόλευκον και απεφάσισε να αυτοθυσιασθή πίπτων από ύψος 50 μέτρων, βάφοντας το εθνικό μας σύμβολον με το τίμιον αίμα του. Ο Γερμανός φρούραρχος συγκλονισθείς από την ηρωϊκήν αυτήν πράξιν, έδωσε διαταγήν να υφώνεται στον βράχον της Ακροπόλεως και η Ελληνική Σημαία δίπλα εις την Γερμανικήν. Κατ΄ έτος, η Ένωσις Ποντίων Αξιωματικών, ως και ο Σύλλογος, Εφέδρων Ευζώνων, αποτίουν φόρον τιμής στην μνήμη του Κωνσταντίνου Κουκίδη, με την τέλεσιν Ιερού Μνημοσύνου εις τον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Ραγκαβή, κάτω από την Ακρόπολιν, με ομιλίαν, και κατάθεσιν στεφάνων στην προτομήν του. «Αναστάσιος Πόταγας. Βυτίνα Αρκαδίας» Αιώνιον Σύμβολον Αντίστασις. Το αμούστακο εκείνο παλληκάρι 17 μόλις χρόνων, όταν επληροφορείθη ότι έρχεται Γερμανική φάλαγγα, τρέχοντας φθάνει στη μέση του δρόμου, σηκώνει τα χέρια του ψηλά, προτάσσει το στήθος του ασπίδα, και με φωνή βροντερή. «ΟΧΙ δεν θα περάστε.» Αποτέλεσμα. Η εν ψυχρώ εκτέλεσις του από τα στυγνά χέρια των απόγονων των Ούνων. «Τόποι Θυσίας» Ως σύμβολον της Ναζιστικής Θηριωδίας θα είναι: «ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ» Είναι η αποφράς εκείνη μέρα της 13ης Δεκεμβρίου, 1943. Οι Ναζί εξετέλεσαν 700 πατριώτες από 17 χρονών και επάνω, στη ράχη του ΚΑΠΠΗ. Τα γυναικόπαιδα 11 τα έκλεισαν στο Σχολείο και τους έκαψαν ζωντανούς. «Σωροί τα πτώματα ολούθε, λες και έφτασε η συντέλεια του κόσμου... θυμάται χαρακτηριστικά ένας επιζών κάτοικος.» Εκεί ψηλά στη ράχη καίνε αμέτρητα καντηλάκια, και με βαμμένες άσπρες πέτρες διαβάζει ο περαστικός: «ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ» • 08.12.1943 Εκτελούνται 10 Μοναχοί στην Ιεράν Μονήν Μεγάλου Σπηλαίου. • 14.12.1943 Εκτελούνται 5 Μοναχοί στην Ιεράν Μονήν Αγίας Λαύρας. • 26. 11.1943 118 Πατριώτες εκτελούνται εις το Μονοδέντρι Σπάρτης • Γενάρης 1944 Στην Ιστορική Τριπολιτσά, 350 εκτελούνται στον Αϊ Νικόλα. 11 Απηγχονίσθησαν από τα μπαλκόνια της οδού Ταξιαρχών. 40 Εκτελούνται στον Άγιο Θανάση. • 24.2.1944 Στη θέση ΒΙΓΛΕΣ Μεγαλοπόλεως, 218 Εκτελούνται. Ίσια στητά λεβεντόκορμα, στήνονται παλληκάρια, και αντάμωσαν το θάνατο... # Αγίασε και τούτος δω ο τόπος, τ΄αχνάρια των περαστικών θα τρέμουν θα λυγάνε αχνίζει αίμα, αίμα πατριωτών... • 10.06.1944 Καταστρέφεται ολοσχερώς το Δίστομον. Εκατοντάδες οι τόποι θυσίας. Βαμμένα κόκκινα τα δοξασμένα χρώματα της Μάννας Ελλάδος, από τους ρύακες αιμάτων, εκτελεσθέντων πατριωτών. Μακρύς ο κατάλογος Κληρικών τε και λαϊκών. Όπου κι αν διαβή κανείς, θα αντικρύση Μνημεία των πεσόντων, αγάλματα μαρμάρινα και ορειχάλκινα, προτομές, επιτύμβιες στήλες, με γραμμένα τα ονόματα ηρώων Αγωνιστών, που στέκουν αγέρωχα μέσα στον πανδαμάτορα χρόνον, για να θυμίζουν την θυσίαν των αδούλωτων Ελλήνων. Να τους τιμάμε με ένα καντήλι αναμμένο, ψάλλοντας ένα Ιερόν Τρισάγιον, λίγα λόγια στη μνήμη τους, και ένα δάφνινο στεφάνι. 12 «Οι τύμβοι των οστέων των ευκλέως αγωνισαμένων, και ηρωϊκώς πεσόντων αδελφών ημών, κατά το ΕΠΟΣ 1940-1941, τα όρια της Πατρίδος ημών φυλάττουσι, τα δε τίμια αυτών αίματα, της Ελευθερίας ημών το δένδρον αρδεύουσιν.» «1.264 μέρες Γερμανικής κατοχής είχαν πια τελειώσει». Ήτο η 12η Οκτωβρίου 1944, όταν η Αθήνα απελευθερώνεται από τους Ναζί. Στις 11 Οκτωβρίου αργά την νύκτα, ο Γερμανός στρατιωτικός Διοικητής Στρατάρχης Φέλμι, σε επιστολήν του στον κατοχικόν Δήμαρχον των Αθηνών, έγραφε τα εξής: «έχω την τιμήν να σας ανακοινώσω, ό,τι ο Γερμανικός Στρατός , εκήρυξε τας Αθήνας ανοικτήν πόλιν». Σε λίγο η πόλις γέμισε από γαλανόλευκες. Ο ταλαιπωρημένος και καθημαγμένος λαός της, ξεχύθηκε στους δρόμους, τραγουδώντας και προσευχόμενος, γιατί ανέτειλε η πολυπόθητος ημέρα της Λευτεριάς. «Η Μαρτυρική Κρήτη» Την 20ην Μαϊου 1941, ξεκίνησε η Γερμανική επίθεσις εις την Μεγαλόννησον. Οι μάχες σφοδρές. Η Γερμανία έχασε 4.000 άνδρες και πάνω από 2.5000 τραυματίες. Ένας στους 4 αλεξιπτωτιστάς έπεσε νεκρός. Στις 23 Ιουνίου του ιδίου έτους, η κωμόπολις Κάνδανος καταστρέφεται ολοσχερώς. Το καλοκαίρι του 1941, οι Γερμανοί βομβαρδίζουν ανηλεώς τα Χανιά και το Ηράκλειον. Ο Χανιώτης ιατρός Ιωάννης Τραϊζης αναφέρει: «Η πόλις των Χανίων, μετεβλήθη εις σωρόν ερειπίων». Στις 14 Σεπτεμβρίου 1943, λεηλατούν και καταστρέφουν την περιοχήν της Βιάννου. 361 κάτοικοι εκτελούνται. 03.06.1944. 9 Πρόκριτοι Ηρακλείου εκτελούνται. Η Γερμανική κατοχή στην Κρήτη έως της 12ης Ιουνίου 1945, οπότε άρχισε η αποχώρησις από το λιμάνι της Ζούδας. Από το έτος 1945 και μετά, η 9η Μαϊου, καθιερώθη ως η μέρα της νίκης των λαών κατά του φασισμού. Συνθηκολόγησε άνευ όρων η Ναζιστική Γερμανία, και τελείωσε οριστικά για την Ευρώπη ο Βος Παγκόσμιος πόλεμος. Παρόντες ήσαν εκ μέρος της ΕΣΣΑ ο Στρατάρχης Γ.Κ. Ζούκοφ, της Αγγλίας ο Στρατάρχης Αεροπορίας Α. Τέρνερ, των Η.Π.Α ο στρατηγός Σπάατες και της Γαλλίας ο Στρατηγός Ντε Λατρ 13 ντε Τασινί. Αρκετά τα τηλεγραφήματα των ξένων ηγετών, για την ανδρείαν και την τόλμην των Ελλήνων μαχητών, κατά του Ναζισμού. Ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. Ρούσβελτ, είχε απευθύνη χαιρετισμόν προς τον Ελληνικόν λαόν: «Με συγκίνησε βαθιά η είδησις, ό,τι ήρχισε η απελευθέρωσις της Ελλάδος. Η Ελλάς δεν υπεδουλώθη πραγματικά. Το ακατάβλητον Ελληνικόν Έθνος, ύψωσε το ανάστημά του εις την πρόκλησιν του μηχανοκίνητου τέρατος του Ναζισμού. Η ασύλληπτη αντίσταστις των Ελλήνων, αποτελεί ένα κοσμοϊστορικόν ορόσημον, που δεν θα πρέπη ποτέ να ξεχνούν οι ηγέτες και οι λαοί του πλανήτη μας». Ντε Γκωλλ: «Είναι αδύνατον να δώσω το πρέπον εύρος της ευγνωμοσύνης που αισθάνομαι, για την ηρωϊκήν αντίστασιν του λαού και των ηγετών της Ελλάδος». Ραδιοφωνικός Σταθμός της Μόσχας: «Επολεμήσατε άσπλοι, εναντίον πανόπλων και ενικήσατε. Μικροί εναντίον μεγάλων και επεκρατήσατε, Δεν ήτο δυνατόν να γίνη αλλιώς, διότι είσθε Έλληνες. Εκερδίσαμεν χρόνον δια να αμυνθώμεν. Ως Ρώσοι και ως άνθρωποι σας ευγνωμονούμεν.» «Το να θυμόμαστε είναι χρέος μας» Γιατί υπάρχει κίνδυνος, να ακυρωθούν από την ιστορίαν, εκεινα τα γεγονότα του «ΕΠΟΥΣ του 1940,41», που λίγοι μπορούν να διηγηθούν μέσα εις τον πανδαμάτορα χρόνον. Όλες οι φρικαλεότητες του φασισμού και του Ναζισμού, πρέπει να ανασύρωνται, στην μνήμην του καθενός μας, να τις επεξεργαζόμεθα, να τις μελετούμε, για να μην επαναληφθούν στην παρούσα, και την μελλοντικήν ιστορίαν της ανθρωπότητος. Τιμώντας τους συντελεστές και τους αγωνιστές του Εθνικού εκείνου θαύματος του: «ΕΠΟΥΣ 1940-41», δεν μας διαλανθάνει ότι ως θαύμα το γεγονός εκείνο,ήτο αποτέλεσμα πίστεως εις τον Θεόν, και την Υπέρμαχον Στρατηγόν, του τολμηθέντος εκείνου αγώνος. (Δίπτυχα του Νέου Ελληνισμού σελ.85) Όσον υπάρχουν άνθρωποι, και άνθρωποι με ήθος, με ιδανικά, με ρίζες Χριστιανικές Ορθόδοξες, και όσον η Ιστορία, θα συγκροτήται σπυρί-σπυρί, σαν να προκύπτη από τις επίπονες προσπάθειες ενός μυρμηγκιού, και θα επαναλαμβάνεται, 14 ετούτος δω ο δοξασμένος τόπος, θα ζη και θα μεγαλουργή, όσον και αν προσπαθούν νεογενίτσαροι ψευτοκουλτουριάριδες νεωτερισταί ιστορικοί, να τον μολύνουν, με τις ανοίκειες ποταπές, και έωλες συμπεριφορές τους. «Η Πατρίς είναι το σεμνότερον και αγιώτερον και εν μείζονι μοίρα και παρά θεοίς και παρά ανθρώποις, τοις νουν έχουσιν.» Ο Ισοκράτης αν και πέθανε στα 99 του χρόνια άφησε στην Μάννα Ελλάδα: Έλληνες εισίν οι της Ελληνικής Παιδείας μετέχοντες. Οι αγωνίες σας και οι αγώνες σας, για τον χαρακτήρα του Έλληνος που είναι: «ΤΟ ΟΜΑΙΜΟΝ - ΤΟ ΟΜΟΓΛΩΣΣΟΝ - ΤΟ ΟΜΟΘΡΗΣΚΟΝ – ΤΟ ΟΜΟΤΡΟΠΟΝ. (HOLY TRINITY GREEK ORTHODOX CHURCH CHICAGO, ILL)» Η μνήμη είναι το ιερόν καθήκον όλων των ανθρώπων. «Ελί Βιζέ, συγγραφέας. Βραβείον Νόμπελ 1986. Η λησμονιά είναι ο θάνατος της μνήμης. Και δίχως μνήμη δεν βαστά ο αγώνας». Η Ελλάδα θα εξακολουθή να τραγουδάη πάντα το ανείπωτο, το απίστευτο, το λεβέντικο τραγούδι, της Ελληνικής Ιδέας, στα βουνά της τα δοξασμένα, στους κάμπους, στις θάλασσες και στους αιθέρες. Ο ίδιος παλμός θα εξακολουθή να θερμαίνη, τις καρδιές των Ελλήνων, «όσον και αν τις παγώνουν, εταιρείες Ευρωπαίων δολοφόνων, και των συνωμοτών των.» Το μελάνι δεν θα τελειώση ποτέ να γράφη. «ΑΘΑΝΑΤΗ ΕΛΛΑΔΑ».

Δημοσιεύθηκε στις 28 October 2016 | 10:14 am


Έτσι κέρδισε ο Αστέρας την Βέροια (vid)

Οι καλύτερες στιγμές της νίκης του Αστέρα Τρίπολης επί της Βέροιας για τη πρώτη αγωνιστική του Κυπέλλου

Video: 
Video of 8LB3b-6llZc

Δημοσιεύθηκε στις 27 October 2016 | 11:15 pm


Το νέο Επισκοπείο της Μητρόπολης Μαντινείας και Κυνουρίας (pics,vid)

Στο νέο Επισκοπείο ξενάγησε την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρος εκπροσώπους των τοπικών μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Πρόκειται για ένα κτίριο στο Μερκοβούνι σε οικόπεδο έκτασης 9 στρεμμάτων, το οποίο αγοράστηκε το 1997 αντί 7.000.000 δραχμών και που σιγά-σιγά προχωράει και τώρα βρίσκεται στα τελειώματα.

Όπως ανέφερε και ο Μητροπολίτης, είναι ένα κτίριο που δεν έχει πολυτέλειες, αλλά το οραματίστηκε να γίνει λιτό και αδρό, επειδή θα είναι η έδρα του Μητροπολίτη.

Η προσπάθεια ολοκλήρωσης του κτιρίου έγινε  με τη βοήθεια από φίλους αλλά και από μοναστήρια.

«Είναι ένα είδος πύργου που θα έχει επάλξεις και απλότητα γιατί ο Επίσκοπος είναι στην κορυφή της πυραμίδας και είναι υποχρεωμένος να παρακολουθεί και να φροντίζει για όλους τους ανθρώπους και ταυτόχρονα τον στοχεύουν και οι άλλοι»

Το παλαιό Επισκοπείο, που έχει ζωή από το 1860, δεν επαρκεί με βάση τα σημερινά δεδομένα, ενώ βρίσκεται στο κέντρο της πόλης όπου υπάρχει αυξημένη κίνηση οχημάτων και πρόβλημα με τη στάθμευση.

Μπαίνοντας μέσα στο κτίριο αυτό που μαγνητίζει το βλέμμα όλων είναι ένας πίνακας, έμπνευση του Μητροπολίτη κ.κ. Αλεξάνδρου, που τιτλοφορείται «Οι Αρχιερείς και οι Πρόκριτοι της Πελοποννήσου στη φυλακή της Τριπολιτσάς το 1821».

Video: 
Video of 0D2gOZdd9SI

Δημοσιεύθηκε στις 27 October 2016 | 9:43 pm


Εκδήλωση για την 28η Οκτωβρίου στην Λέσχη Αξιωματικών Τρίπολης (pics,vid)

Εκδήλωση με θέμα «Ο Φθόγγος και το Ήθος της Ελληνικής Ελευθερίας» πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς στην Τρίπολη, την οποία και διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Αρκαδίας στα πλαίσια εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Ομιλητής ήταν ο Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Ανωτάτης Πανελληνίου Ομοσπονδίας Εφέδρων Αξιωματικών κ. Γρηγόριος Κωσταράς, ο οποίος και αναγορεύτηκε διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Αμβούργου και αποφοίτησε από τη «Σχολή Ψυχολογικής Αμύνης» του Οϊσκίρχεν.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Ιωάννης Σταματάκος πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Αρκαδίας, ο οποίος και μίλησε για τον ομιλητή αλλά και για την Ιστορική ημέρα της 28ηε Οκτωβρίου του 1940, η οποία είναι ημέρα που ο ελληνικός λαός αγωνίστηκε και υπερασπίστηκε τα ιδανικά και τα πιστεύω του.

Η 28η Οκτωβρίου είναι ημέρα τιμής για όλους, ημέρα υπερηφάνειας

Έπειτα χαιρετισμό απεύθυνε ο Διοικητής της ΔΙΚΕ, Βασίλειος Δοκμετζόγλου ο οποίος μίλησε για την Υπηρεσία στην οποία υπηρετεί αλλά έκαναν και μία πρόταση στον κ. Κωσταρά έτσι ώστε να γίνει μια συνάντηση ενημερωτική όπου η υπηρεσία του θα παρουσιάσει το έργο που έχει επιτελέσει.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης απευθύνοντας χαιρετισμό μίλησε  για την αναζήτηση της σχέσης  Εθνικής συνέχισης της ατομικής συνείδησης και της συλλογικής Ευπραξίας ήταν οι ύψιστες αρχές της φιλοσοφίας διανόησης της κλασσικής Ελλάδας.

Λίγα λόγια ακόμα για τον ομιλητή κ. Γρηγόριο Κωσταρά

Εξελέγη επιμελητής του Εργαστηρίου Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, εντεταλμένος υφηγητής, επίκουρος καθηγητής, αναπληρωτής και τέλος καθηγητής. Είναι εκλεγμένο μέλος πολλών ελληνικών και ξένων επιστημονικών Εταιρειών με ευρεία συμμετοχή σε διεθνείς εκπροσωπήσεις και επιστημονικά συνέδρια.

Διδακτικό έργο ασκεί όχι μόνο στη Φιλοσοφική, αλλά και σε άλλες Πανεπιστημιακές Σχολές, ενώ προσκεκλημένος έχει διδάξει σε πολλά Πανεπιστήμια της αλλοδαπής και έχει μετάσχει σε μεγάλα διεθνή ερευνητικά Κέντρα.

Στο συγγραφικό του έργο, εκτός από τα 46 πολυσέλιδα αυτοτελή βιβλία του, κεντρική θέση έχουν οι διατριβές, μελέτες και ανακοινώσεις - περισσότερες από 255-οι δημοσιευμένες σε έγκυρα ελληνικά και ξένα περιοδικά.

Στα πλαίσια μιας εργώδους κοινωνικής, πολιτικής και εθνικής δραστηριότητας είδαν το φως της δημοσιότητας υπέρ τα 300 άρθρα από τις στήλες των μεγαλυτέρων εφημερίδων.

Το συγγραφικό του έργο-ξενόγλωσσο, ελληνιστί γραμμένο ή μεταφρασμένο-έχει μεγάλη απήχηση. Έτυχε, τέλος, πολλών τιμητικών διακρίσεων.

Έφη Καστραντά

Video: 
Video of UiUG5DT0n7g

Δημοσιεύθηκε στις 27 October 2016 | 9:18 pm


Ελευθερόπουλος: «Δεν τα παρατήσαμε και δικαιωθήκαμε»

Ικανοποιημένος από την προσπάθεια και το γεγονός ότι οι ποδοσφαιριστές του πάλεψαν μέχρι και το τελευταίο λεπτό εμφανίστηκε ο προπονητής του Αστέρα Τρίπολης Δημήτρης Ελευθερόπουλος στην συνέντευξη τύπου αμέσως μετά το τέλος του αγώνα με την Βέροια.

Παράλληλα ο Έλληνας τεχνικός αναφέρθηκε και στον Γιάννη Κώτσιρα τονίζοντας τις δοκιμές που γίνονται αλλά και τον ποδοσφαιρικό καθρέπτη τοθ κάθε ποδοσφαιριστή που είναιντο γήπεδο.

Αναλυτικά όσα είπε ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος

Αρχική τοποθέτηση: "Εγινε ένα δυνατό και σκληρό παιχνίδι και από τις δύο ομάδες. Μπήκαμε καλύτερα στο παιχνίδι από άποψη πάθους και συγκέντρωσης. Δεν υπήρχαν πολλές επιθετικές ενέργειες αλλά όλες όσες έγιναν στο παιχνίδι ήταν για τον Αστέρα. Δεν τα παρατήσαμε σε κανένα σημείο και στο τέλος δικαιωθήκαμε. Ερχεται ένα δύσκολο παιχνίδι για την ομάδα κόντρα στον Λεβαδειακό, έχουμε την απώλεια του Μπέρτου και θα προσπαθήσουμε να βρούμε την λύση και να καλύψουμε τονπ κενό του.

Για τον Κώτσιρα και την απόδοση του: "Είναι ένας εξαιρετικός χαρακτήρας και πολύ καλός ποδοσφαιριστής. Τον δοκιμάζουμε σε πολλές θέσεις. Καθρέπτης είναι οι προπονήσεις και το γήπεδο. Η δικαίωση στο ποδόσφαιρο έρχεται με υπομονή. Εχει δύναμη και ταχύτητα τον έχουμε δοκιμάσει και δεξί μπακ, πιστεύω πως εκεί μπορεί να πετύχει πολλά. Πολύ καλά τα πήγε και ο Ευαγγέλου, είναι σημαντικό που δεν έχασε μονομαμονομαχία. 

Για το αν υπάρχει πίεση στην ομάδα: "Είναι λογικό να υπάρχει πίεση και οι ποδοσφαιριστές το αντιλαμβάνονται αυτό γιατί δεν είναι η κατάσταση αυτή που αρμόζει στον Αστέρα".

 

Δημοσιεύθηκε στις 27 October 2016 | 9:15 pm


Στις 11:45 η παρέλαση για την 28η Οκτώβριου στην Τρίπολη

Την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου στις 11:45 θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη παρέλαση για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου.

Θα συμμετάσχουν η Φιλαρμονική Δήμου Τρίπολης, οι Ανάπηροι Πολέμου, Οργανώσεις, Σύλλογοι, τα Σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, τα Σώματα Ελληνίδων Οδηγών και Ελλήνων Προσκόπων, με τις Σημαίες και τα Λάβαρά τους, καθώς και τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων στην οδό Εθνικής Αντίστασης στην Τρίπολη.

 

Δείτε το πρόγραμμα ΕΔΩ

Δημοσιεύθηκε στις 27 October 2016 | 9:11 pm


Ενέργειες για τη στήριξη οικονομικά και κοινωνικά αδύναμων φοιτητών

Η αύξηση κατά 2.204 περίπου του αριθμού των αιτήσεων για μεταγραφή, σε σχέση με τη περσινή ακαδημαϊκή χρονιά, δείχνει ότι η κρίση δυσχεραίνει τη φοίτηση σε ΑΕΙ πολλών νέων ανθρώπων. Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων αντιμετωπίζει με μεγάλη ευαισθησία το ζήτημα.

Πρώτον, όπως και πέρσι έτσι και φέτος δίνει το δικαίωμα των ενστάσεων και με βάση την Υπουργική Απόφαση 158978/Ζ1/30-9-2016 θα επανεξετάσει τις περιπτώσεις των αδυνάτων προς φοίτηση νέων, οι οποίοι δεν πέρασαν στην πρώτη φάση των μετεγγραφών.

Δεύτερον με την τροπολογία που πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία από την Βουλή πριν από τρεις ημέρες, γίνεται νομικά δυνατή η χορήγηση 2700 Υποτροφιών κοινωνικού χαρακτήρα από το ΙΚΥ. Η δυνατότητα αυτή είχε αφαιρεθεί από το άρθρο 40 του Ν4186/2013 επί Υπουργίας Κ. Αρβανιτόπουλου.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται η πρόσκληση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης «Ε.Π. Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» προς το ΙΚΥ, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία υποβολής αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους.

Τρίτον, την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η διαδικασία διαβούλευσης με τα ΑΕΙ για την αξιολόγηση των προτάσεων τους που αφορούν την υποστήριξη δομών κοινωνικής μέριμνας με στόχο την ενίσχυση φοιτητών που ανήκουν σε Ευαίσθητες Κοινωνικές Ομάδες και Άτομα με Αναπηρίες.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 27 October 2016 | 8:27 pm


«Σώσε μας, Άγιε Σπυρίδωνα, που είμαστε μικροφαμελίτες»

Από τις μαύρες σελίδες του πολέμου

28 Οκτώβρη 1940 κηρύχτηκε ο πόλεμος στην Ελλάδα, που να μην έρθει ποτέ ξανά τέτοια μέρα. Στο χωριό χτύπαγαν οι καμπάνες, μανάδες κλαίγαν για παιδιά, γυναίκες για τους άνδρες.

Ακολούθησε η επιστράτευση των ανδρών, επιστρατεύτηκε ο πατέρας μου. Στο σπίτι μας το κλίμα πολύ βαρύ, κλάματα η μάνα μου με τη γιαγιά, που την προηγούμενη χρονιά έχασε το παιδί της τον Οδυσσέα 23 χρονών από περιτονίτιδα, αδελφό του πατέρα μου. Θυμάμαι που ήλθε ο αδελφός της μάνας μου ο δάσκαλος Δήμος Βλάσης για παρηγοριά.

Ο πατέρας μου έφυγε από το χωριό με άλλους επιστρατευμένους το Λια τον Ηλιόπουλο, τον Παναγιώτη Λυμπερίου (Χειμωνάκια), το Θοδωρή Μελούδη, το Βασίλη Αθανασόπουλο. Πέρναγαν οι άνδρες, θυμάμαι , στου Κοτοπούλη για να φύγουν και τραγουδούσαν: «η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει, δεν τη σκιάζει φοβέρα καμιά, μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς τη δόξα τραβά…».

Έγινε επίταξη και των μουλαριών και έμεινε το χωριό άσπορο, γιατί τα πήρανε πριν σπείρουμε. Τα μαζέψανε στην αρχή στου Τσίγκου τον κήπο. Εμείς είχαμε ένα μουλάρι άλφα, στα νιάτα του, τον Κίτσο, και μας τον πήρανε. Έκλαιγα και μου έδινε η μάνα μου καλαμιές να τον ταΐσω, πριν τον πάρουνε από του Τσίγκου. Ο πατέρας μου ξεκρέμασε από πάνω του τα χαντρολέμια και τις κουδουνίστρες του και μου τις έδωσε, τα έχω ακόμα φυλαγμένα στο υπόγειό μας. Δεν ξαναγύρισε το μουλάρι μας. Χάθηκε στα χιόνια της Αλβανίας.

Από τους πρώτους που σκοτώθηκε στην Α΄ γραμμή του πολέμου ήταν και ο πρώτος ξάδελφος του πατέρα μου , ο Παναγιώτης Γκουμένης του Νικολάου. Πριν φύγει μας αποχαιρέτησε στο μαγαζί του Γρηγόρη του Κοντογιάννη και μου αγόρασε ζαχαρωτά κόκκινα και κίτρινα. Έπεσε στο ύψωμα 1700, 23 χρονών παιδί, στο Ιβάν.

Ο πατέρας μου διηγιόταν φοβερές σκηνές, πείνα - δίψα -κακουχίες- κρυοπαγήματα, δεν έχετε δει πόλεμο μας έλεγε, αλλού χέρια  αλλού πόδια. Να πίνεις νερό στις πατημασιές του αλόγου που έλιωνε. Τι να σας πω: «σημεία και τέρατα».

Στη Χιμάρα, όταν τους χτυπήσανε οι Ιταλοί, γινότανε χαμός, πέφτανε όλμοι και πολλοί τραυματίζονταν και σκοτώνονταν. Ο πατέρας μου με μερικούς συγχωριανούς του μέσα στο χαλασμό είδε ένα μισογκρεμισμένο σπίτι. Σε έναν τοίχο του, που στεκόταν όρθιος, κρεμόταν ένα εικόνισμα του Αγίου Σπυρίδωνα. Προέτρεψε και τους άλλους και πήγανε και φωλιάσανε από κάτω , κάνοντας έκκληση στον Άγιο Σπυρίδωνα : «Σώσε μας Άγιε Σπυρίδωνα που είμαστε μικροφαμελίτες». Μαζί τους ήταν και ένας τραυματίας ο Γιάννης Καλτσάρης, που αργότερα του κόψανε το πόδι.  Εκεί γλίτωσαν και δε σκοτώθηκαν, τους βοήθησε ο Άγιος. Μόλις κόπασε το πυρ ανέβηκαν σε μια πλαγιά να ξενυχτήσουν, που τους φάνηκε ότι είχε πέτρες. Το πρωί αντίκρισαν τα κεφάλια των σκοτωμένων.

Όταν έσπασε το μέτωπο, ο πατέρας μου πήρε το δρόμο της επιστροφής. Δώδεκα η ώρα μια νύχτα χτύπησε το παράθυρο μας κατά της Δέσπως : « μάνα, μάνα» ακούστηκε, άνοιξε η γιαγιά και έπεσε στην αγκαλιά της.  « Μανούλα μου ήρθα ζωντανός , περπατώ 26 μέρες, να βγάλω τα άρβυλα». Είχε έλθει με το Λια τον Ηλιόπουλο.

Θυμάμαι φορούσε μάλλινες γκέτες και, μόλις τις έβγαλε με δυσκολία, το κρέας είχε κολλήσει πάνω τους και βγήκανε και πέτσες μαζί. Η γιαγιά και η μάνα μου φέρανε μια τέσα κρασί και βάλανε τα πόδια του να επανέλθουν. Τώρα κλαίγανε πάλι – κλαίγανε όμως από χαρά, που γύρισε ο άνθρωπός τους ζωντανός.

Στην Κατοχή που ακολούθησε από τους Γερμανούς και Ιταλούς η πείνα πήγε σύννεφο. Έφαγε ο κόσμος καρπούζια(κότσαλα αραποσιτιού), γκόρτσα, βελάνι. Εμείς δεν ήμασταν πολυμελής οικογένεια, είχαμε γέννημα στο κασόνι και λάδι και δίναμε και σε άλλους, στο δάσκαλο το Βλάση, στους Λυμπεραίους, στους Μανδραίους, στους Βοκοναίους….

Γύριζαν οι άνθρωποι ξυπόλυτοι. Ο πατέρας μου είχε κάτι αμερικάνικες λουρίδες παντελονιών - τις είχε στείλει ο πατέρας του ο Ηλίας από την ξενιτειά- και τις πήγε στο Γιάννη το Μποτσάνη και του έφτιαξε τσόκαρα από ξύλο πλατανιού. Έδωσε λουρίδες και σε άλλους στη γειτονιά και έκαναν το ίδιο. Η μάνα μου έχασε και την προίκα της 80.000  χρυσά λεφτά στην κατοχή.

Πολλά είδαν τα μάτια μου ( τα μάτια ενός μικρού παιδιού):πείνα – φρίκη- ξυπολησιά- κλάματα- ψείρες – Γερμανούς– εμφύλιο- αντάρτικο κεφάλι κομμένο,  στενοχωριέμαι να τα θυμάμαι και εύχομαι να μην περάσει η Ελλάδα ποτέ τέτοιες μέρες.

Ο πατέρας μου όλα τα χρόνια φύλαγε την ημέρα του Αγιο -Σπυρίδωνα, πήγαινε στην Εκκλησία, άναβε το κεράκι του και ό,τι και να γινότανε δεν πήγαινε σε δουλειά, γιατί από αυτόν γλίτωσε , έλεγε.

Αφήγηση της Αικατερίνης  Ευαγ. Κοπίτα  στην   Αγγελική Κατσαφάνα-Μπρούσαλη

Από την εφημερίδα: «Η Φωνή της Βλαχοκερασιάς»

Δημοσιεύθηκε στις 27 October 2016 | 7:48 pm


Οι προτάσεις του Arcadia Portal για το τριήμερο 28-30 Οκτωβρίου

Tο ArcadiaPortal.gr πιστό στο ραντεβού του κάθε Παρασκευή σας έχει ετοιμάσει προτάσεις για το πώς να περάσετε το Παρασκευοσαββατοκύριακο.

Όλες οι εκδηλώσεις στην Αρκαδία συγκεντρωμένες για να επιλέξετε πώς θα περάσετε ένα όμορφο και διασκεδαστικό Παρασκευοσαββατοκύριακο.

Οι προτάσεις μας είναι οι εξής:

Η 2η Γιορτή της Γης στον Άγιο Πέτρο

Οι εκδηλώσεις εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου στην Μεγαλόπολη

Οι εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου στην Τρίπολη

Γιορτή του Κάστανου 2016 στην Καστάνιτσα

Μικροί Εξερευνητές στα Άνω Δολιανά

Έκθεση τοπικών προϊόντων στις Κολλίνες

Εγκαίνια Ιερού Ναού Αποστόλου Παύλου στο Άστρος

Παρουσίαση βιβλίου «Αρχείο Οικογένειας Σαραντάρη (1686-1897)»

Γιορτή κάστανου σε Βλαχοκερασιά και Κερασιά

Αναπτυξιακό ομαδικό πρωτάθλημα Rapid στην Τρίπολη

«Ο Καραγκιόζης στους παγετώνες» έρχεται στην Τρίπολη

Γιορτή του Τσίπουρου στο Παλαιοχώρι Δημητσάνας

Κινηματογράφος

ΕΚΕΙΝΗ

Μια επιτυχημένη επιχειρηματίας θα εμπλακεί σε ένα επικίνδυνο κυνηγητό καθώς προσπαθεί να εντοπίσει τον άνθρωπο που εισέβαλε στο σπίτι της και την βίασε  (Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα του CineVille ΕΔΩ)

Αθλητισμός

Σάββατο 29/10

Α2 Μπάσκετ Ανδρών 17:00

- Αρκαδικός - Μαχητές Δόξας Πεύκων

Α' Αρκαδίας 15:00

- ΑΕΚ Τρίπολης-Ορχομενός

Β' Αρκαδίας (2ος όμιλος) 15:00

- Φορτούνα-Νικηταράς

-Ηρακλής Βερβένων-Αχιλλέας

Κυριακή 30/10

Super League

-17:15 Αστέρας Τρίπολης-Λεβαδειακός

Γ' Εθνική (15:00)

 - Παναρκαδικός – Δόξα Μεγαλόπολης

Α' Αρκαδίας 15:00

- Πανθυρεατικός-Λεωνίδιο

- Απόλλων Τυρού-Πανιώνιος

-Κορακοβούνι-Μαντινειακός

- Ολυμπιακός Λεωνιδίου-Τεγέα

Β' Αρκαδίας (1ος όμιλος)

-11:00) Ελαιοχώρι-Άρης Τρίπολης

-(11:00) ΑΕ Κορυθίου-Νεστάνη

-(15:00) Κανδήλα-Μέγας Αλέξανδρος

Β' Αρκαδίας (2ος όμιλος) 15:00

- ΑΕ Μαρίου-Ερμής Μελιγούς

Β' Εθνική Γυναικών (3ος όμιλος) 15:0

-Άρης Τρίπολης-Μεσολόγγι 2008 

Βιβλίο

Ουδέν νεώτερον από το δυτικόν μέτωπο, Έριχ Μαρία Ρεμάρκ

«Είμαι νέος. Είμαι είκοσι χρονών. Μα από τη ζωή μονάχα την απελπισιά έχω γνωρίσει, αυτή την αγωνία, το θάνατο και το πιο επιπόλαιο, το πιο παράλογο αλυσόδεμα της ζωής σε μια άβυσσο πόνου. Βλέπω να σπρώχνονται οι λαοί, να χτυπούν ο ένας τον άλλον και να σκοτώνονται δίχως να λένε τίποτα, δίχως να ξέρουν τίποτα, με τρέλα, πειθήνια κι αθώα».
Αυτή είναι η παρακαταθήκη του νεαρού στρατιώτη Πάουλ Μπόυμερ, που μαζί με μια παρέα συμμαθητών του βρέθηκε από τα θρανία στα χαρακώματα, στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Κατά τη διάρκεια του Αʹ Παγκόσμιου Πολέμου θα ζήσουν τη φρίκη του θανάτου και τη σκληρή πραγματικότητα της μάχης, τη διάψευση των προσδο­κιών τους και την προδοσία. Ωστόσο οι νεαροί στρατιώτες της γερμανικής Σιδηράς Νεολαίας στέκονται στις θέσεις τους, υπακούουν εντολές, σκοτώνουν για να επιβιώσουν, έτοιμοι να θυσιάσουν τη ζωή τους σε έναν πόλεμο που δεν καταλαβαίνουν.

Εξόρμηση

Καστάνιτσα

Η Καστάνιτσα είναι ορεινό χωριό της Αρκαδίας, χτισμένο στις πλαγιές του Πάρνωνα σε υψόμετρο 840 μέτρων και το αρχαιότερο Τσακωνοχώρι. Βρίσκεται κοντά στα σύνορα Αρκαδίας και Λακωνίας και απέχει 72 χλμ από την Τρίπολη. Με παραδοσιακά πετρόκτιστα σπίτια βαμμένα λευκά, με στέγες από πλάκες σχιστόλιθου του Μαλεβού, με έντονα χρώματα στα παράθυρα και λουλουδιασμένες αυλές. Γύρω-γύρω απλώνεται πυκνό και παρθένο δάσος από έλατα και καστανιές.

Στη νότια άκρη του χωριού, στην κορυφή ενός λόφου, υψώνεται ο ερειπωμένος πλέον Πύργος Καψαμπέλη, αμυντικό κτίσμα της Τουρκοκρατίας. Εντυπωσιακός είναι και ο ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος με το μοναδικό τέμπλο του. Η περιοχή φημίζεται για τα εξαιρετικής ποιότητας κάστανα παραγωγής της και αξίζει να τα δοκιμάσετε με πολλούς τρόπους (από γλυκά του κουταλιού μέχρι φαγητά και λικέρ). Η Καστάνιτσα είναι ιδανικό μέρος για ηρεμία και περπάτημα. Διαθέτει καλό φαγητό σε εστιατόρια και ταβέρνες καθώς και διαμονή σε όμορφα ξενοδοχεία.

Καλό Σαββατοκύριακο και καλά να περάσετε ό,τι κι αν κάνετε!!

 

Δημοσιεύθηκε στις 27 October 2016 | 7:28 pm


Ο Κώτσιρας το σερβίρε, ο Τσουκαλάς το κάρφωσε

Αστέρας Τρίπολης-Βέροια 1-0

Με νίκη ξεκίνησε τις υποχρεώσεις του ο Αστέρας Τρίπολης στον 5ο όμιλο του κυπέλλου Ελλάδους μετά το 1-0 με την Βέροια στο γήπεδο "Θεόδωρος Κολοκοτρώνης" για την πρώτη αγωνιστική του θεσμού.

Το παιχνίδι πραγματοποιήθηκε σε έναν βαρύ αγωνιστικό χώρο από την συνεχή βροχή όπου και δυσκόλεψε τις προσπάθειες των ποδοσφαιριστών ενώ αρκετές ήταν οι αλλαγές στα πρόσωπα των δύο ενδεκάδων.

Η αρκαδική ομάδα κατάφερε να πάρει την πρώτη της νίκη στο κύπελλο Ελλάδος στο τελευταίο λεπτό του αγώνα με τις δύο αλλαγές του Δημήτρη Ελευθερόπουλου (Κώτσιρας-Τσουκαλάς) να τον δικαιώνουν απόλυτα και να συνδιάζονται για το γκολ που χάρισε τελικά την νίκη στους κιτρινομπλέ.

Ο Αρκάς άσος με την είσοδο του έδωσε νέα πνοή στην ομάδα του που δεν μπόρεσε στην μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα να βγάλει ευκαιρίες και με την ασίστ του μετά το εξαιρετικό σλάλομ του στο 95' και το πολύ ωραίο τελείωμα του Τσουκαλά να πάρει την πρώτη της νίκη και να ξεκινήσει με το δεξί στο κύπελλο Ελλάδος.

Ο Αστέρας Τρίπολης ξεχνά πολλά από την γενική εικόνα του στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού που παρουσίασε όμως,  κρατά την μαχητικότητα και το πάθος των ποδοσφαιριστών του μέχρι και το τελευταίο λεπτό και με ανεβασμένη ψυχολογία στρέφει την προσοχή της στον αγώνα πρωταθλήματος με τον Λεβαδειακό την Κυριακή (30/10, 17:15) στο "Θεόδωρος Κολοκοτρώνης".

Ο Γιάννης Κώτσιρας με την απόδοαη του και με την ενέργεια του στο φινάλε της αναμέτρησης σκόρπισε τον ενθουσιασμό στους φιλάθλους του Αστέρα Τρίπολης δείχνοντας πως είναι έτοιμος να βοηθήσει την ομάδα του όποτε το απαιτούν οι περιστάσεις.

Μελανό σημείο η αποβολή του Μανώλη Μπέρτου στο 80' μετά την αψιμαχία του με τον Μπαλάφα που θαντον αφήσει εκτός από την αναμέτρηση με τον Λεβαδειακό με τον Αστέρα σε ένα ακόμα παιχνίδι να βλέπει ποδοσφαιριστή του να δέχεται κόκκινη κάρτα.

Αστέρας Τρίπολης: Ντοναρούμα, Ιγκόρ, Ευαγγέλου, Μπέρτος, Γιαννούλης, Δημούτσος (58' Τσιλιανίδης), Χαμντανί, Καλτσάς (83' Κώτσιρας), Φαρίνια (58' Τσουκαλάς), Μάσα, Ιωαννίδης.

Βέροια: Καντιμοίρης, Βασιλαντωνόπουλος, Μελικιώτης, Σισοκό, Ναβαλόφσκι, Ασίγκμπα, Αρσε, Μαραγκός, Χαροντάκης, Βίτι, Σισίνιο.

Δημοσιεύθηκε στις 27 October 2016 | 7:26 pm


Μαθήματα ιστορίας από ανθρώπους που έζησαν πόλεμο και κατοχή, στο ΕΠΑΛ Άστρους (vid)

Ρεπορτάζ του astrosnews.gr

Μάθημα ιστορίας από ανθρώπους της περιοχής μας που έξησαν τα γεγονότα, συγκίνηση αλλά και αναγνώριση της προσφοράς συνυπήρξαν σήμερα στην εκδήλωση που οργανώθηκε στο ΕΠΑΛ Αστρους, για την αυριανή επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Οι Πέτρος Δικαίος, Ιωάννης Καρκούλης, Χαρίλαος Φάκλαρης και Δημήτριος Καρράς, μίλησαν για το πως έζησαν εκείνη την εποχή, τόσο στο μέτωπο του ελληνοιταλικού πολέμου όπως ο πρώτος όσο και στη συνέχεια στην γερμανική κατοχή, οι υπόλοιποι, νεότεροι στην ηλικία τότε.

Τα γεγονότα λοιπόν από πρώτο χέρι, από ανθρώπους που φανερά συγκινημένοι μίλησαν για την αγριότητα εκείνων των χρόνων, για τις άνανδρες σφαγές των κατακτητών από τη μία, αλλά και για το μεγαλείο της ψυχής του έλληνα που περιέθλαπτε κάθε τραυματισμένο, ανεξάρτητα εθνικότητας. Μια εκδήλωση σαν αυτές που γνωρίζουν καλά να οργανώνουν οι άνθρωποι του ΕΠΑΛ, ενώ μια ιδέα που ακούστηκε, στο παριθώριο της εκδήλωσης, ήταν ότι θα μπορούσαν αυτοί οι συνδημότες μας να συμμετέχουν στις παρελάσεις των εθνικών εορτών.

Το συντονισμό της συζήτησης έκανε ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός κ. Ευ. Φάκλαρης, ενώ το Δήμο εκπροσώπησε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒΚ κ. Χρ. Βλάχος. Στο τέλος της εκδήλωσης δόθηκε στους ομιλητές από ένα τριαντάφυλλο.

Video: 
Video of 0sO88RIhMuo

Δημοσιεύθηκε στις 27 October 2016 | 7:04 pmΔείτε αγγελίες στο Νομό Αρκαδίας

Φιλικοί ιστότοποι:

www.vimaorthodoxias.gr