Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Αρκαδίας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Η μάχη της Δραμπάλας: Πολιτικό περιβάλλον - διδάγματα του σήμερα

Του Π. Μπένου, Προέδρου της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος και της Ένωσης Πατριωτικών Σωματείων Φαλαισιωτών Αρκαδίας

Στις 11 Φεβρουαρίου 1825 ο Ιμπραήμ εισβάλει στην Πελοπόννησο με μια τεράστια, για την εποχή, αρμάδα, όπως περιγράφει ο Λάζαρος Κουντουριώτης, αδελφός του «Προέδρου» της κυβέρνησης Γ. Κουντουριώτη σε επιστολή που στέλνει στο Λονδίνο, στον γαμπρό του Ορλάνδο, ο οποίος είχε πάει εκεί να διαπραγματευτεί το δάνειο.

Ο εμφύλιος είχε τελειώσει με νικητές τους κυβερνητικούς με τις αγγλικές λίρες. Οι παραδοθέντες «αντάρτες», δηλαδή ο Κολοκοτρώνης, οι τέσσερις Δεληγιανναίοι, οι δυο Νοταράδες, ο Μ. Αναστασόπουλος, ο Μητροπέτροβας, ο Δημ. Παπατσώνης, ο Θεόδωρος Γρίβας, ο Γ. Γκρίτζαλης, ο Α. Κατσαρός, ο Γεώργιος Σισίδης, ο γιος του Χρύσανθος και τρεις υπηρέτες οδηγούνται στο Ναύπλιο και τους στέλνουν από εκεί στην Ύδρα. Θα τους φυλακίσουν στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία.

Η κυβέρνηση Κουντουριώτη τι έκανε; Αφού «καθάρισε» με τους Ρουμελιώτες εισβολείς του Μοριά άφησε μια χώρα ρημαγμένη από τον εμφύλιο, χωρίς αγωνιστές, χωρίς φρόνημα με τους ηγέτες της άλλους φυλακισμένους στην Ύδρα και άλλους αυτοεξόριστους στην Ζάκυνθο, στα Γιάννενα και στα νησιά, κατατρεγμένους και ανήμπορους να βοηθήσουν, εγκαταλείποντας την Πελοπόννησο στην τύχη της από την μανία του Ιμπραήμ.

Ο Μοριάς, με την εισβολή του Ιμπραήμ κινδύνευε με ολοκληρωτική καταστροφή και η επανάσταση εθεωρείτο τελειωμένη. Οι Μοραΐτες ήταν τόσο εξαγριωμένοι από τις ωμότητες των Ρουμελιωτών που δήλωναν ότι δεν πρόκειται να πολεμήσουν τον Ιμπραήμ αν δεν ελευθερώνονταν οι φυλακισμένοι αρχηγοί τους και δεν φύγουν οι Ρουμελιώτες από τον τόπο τους. Οι τελευταίοι δεν ήταν διατεθειμένοι να πολεμήσουν τον Ιμπραήμ. Γι’  αυτό πήραν ό,τι πήραν και εξαφανίστηκαν από τον Μοριά.

Εν τω μεταξύ μερικοί από τους αυτοεξόριστους Μοραΐτες αρχηγούς, όπως ο Ζαΐμης, ο Λόντος και ο Νικηταράς γύρισαν στο Μοριά, βλέποντας την θύελλα των Αιγυπτίων για να βοηθήσουν την πατρίδα που κινδύνευε.

Και η απάντηση του Κουντουριώτη; Τους χαρακτήρισε προδότες και διέταξε την σύλληψή τους.

Η ασχετοσύνη του ήταν τόσο μεγάλη που διόρισε διοικητή του πολιορκημένου Ναυαρίνου τον καπετάν Σαχτούρη και αρχιστράτηγο όλων των κατά ξηράν δυνάμεων τον Υδραίο πλοίαρχο Κυριάκο Σκούρτη και το πιο εξωφρενικό από όλα, έκανε αντιστράτηγο έναν ράφτη ονόματι Μποταίτη. «Ούτος ήταν αρχιράπτης εις την υπηρεσίαν του Βεκίρ πασά, θείου του Καμήλ μπέη και έλειπεν εις την Τουρκίαν».

Ο Ιμπραήμ αλωνίζει στον Μοριά, η Σφακτηρία πέφτει, ακολουθεί συντριβή στο Κρεμμύδι, στο Μανιάκι. Μέσα σε αυτό το καταστροφικό κλίμα η ανίκανη κυβέρνηση Κουντουριώτη μπροστά στην εθνική οργή αναγκάζεται να αποφυλακίσει τους «προδότες», για να σώσουν την πατρίδα,  διορίζοντας τον Κολοκοτρώνη αρχιστράτηγο. Συνειδητοποιώντας πόσο επικίνδυνος και διαφορετικός αντίπαλος από τον Δράμαλη ήταν ο Ιμπραήμ προτείνει σειρά οργανωτικών και τακτικών μέτρων για την αντιμετώπιση των Αιγυπτίων, των οποίων την ισχύ και την αποτελεσματική οργάνωση είχε αρχίσει να κατανοεί.

Από την Τριπολιτσά, όπου έμειναν ως τα τέλη Μαΐου, ο Κολοκοτρώνης και η κυβέρνηση εφάρμοσαν δραστήρια μέτρα στρατολόγησης και εφοδιασμού χάρις στα οποία συγκεντρώθηκαν αρχικά 8.000 άνδρες και τα απαραίτητα εφόδια. Στρατοπέδευσαν στα Δερβένια, μοναδικό γνωστό πέρασμα από Μεσσηνία για την Τριπολιτσά. Με προδοσία, όμως, ο Ιμπραήμ έμαθε ότι υπήρχε και άλλο πέρασμα, της «Σορώκας», όπου μέσω Ακόβου Λεονταρίου θα οδηγείτο στην Τρίπολη.

Ο Θ. Κολοκοτρώνης γνωρίζοντας πολύ καλά τα μέρη αυτά – σημειωτέον ότι είχε παντρευτεί και παρέμεινε 12 ολόκληρα χρόνια στον Άκοβο, αποφάσισε γρήγορα να ανακόψει τον Ιμπραήμ στο ύψωμα της Δραμπάλας, εφαρμόζοντας σχέδιο μάχης (εμπροσθοφυλακής), αλλά και πλαγίων χτυπημάτων, με ανεφοδιασμό από τις κύριες γύρω πηγές και εφοδίων. Στο ύψωμα στρατοπέδευσε ο Γενναίος, ενώ ο Γιατράκος κατείχε πλάγια θέση που θα κτυπούσε τον Ιμπραήμ από το Δυράχι, ενώ ο Πλαπούτας θα επιχειρούσε αιφνιδιασμό από την γραμμή Τουρκολίκα-Δραμπάλα.

Οι Έλληνες αντιστάθηκαν με θάρρος και ορμή επί δύο μερόνυχτα. Η υπεροχή, όμως, του στρατεύματος του Ιμπραήμ δεν κατέστη δυνατόν να παραμείνουν στη θέση τους. Κινδυνεύουν να κυκλωθούν και να αιχμαλωτιστούν. Ο Θ. Κολοκοτρώνης έδωσε εντολή τότε υποχώρησης την νύχτα, με φυγή του στρατεύματος προς την Καρύταινα. Έτσι και έγινε. Την νύχτα οι Έλληνες αποχωρούν από τα γκρέμια της Δρομπάλας, όπου σκοτώθηκαν πολλοί, 70 στον αριθμό ενώ τα τουρκο-αιγυπτιακά στρατεύματα είχαν 700 νεκρούς.

Μετά και από αυτή την ήττα των Ελλήνων ο Ιμπραήμ κυρίευσε και την Τριπολιτσά και έγινε κυρίαρχος σε όλο τον Μοριά. Ο Κολοκοτρώνης, όμως, δεν έμεινε αδρανής. Με μικρές ομάδες αντάρτικες κτύπούσε παντού σε κανένα μέρος δεν τον αφήνει (Ιμπραήμ) σε ησυχία. Ο παμπόνηρος, όμως, Ιμπραήμ προχωρεί και σε άλλες κινήσεις. Μαζεύει τα λεγόμενα συγχωροχάρτια από τους Προεστούς, κληρικούς και άλλους επιφανείς του Μοριά, ώστε να τα εμφανίσει στις αυλές της Ευρώπης. Τότε ο Κολοκοτρώνης λέει στα απομνημονεύματά του: «Ποτέ δεν φοβήθηκα όσο τότε ότι η Επανάσταση έσβησε».

Επί 40-50 ημέρες χωρίς να ξεκαβαλικεύσει γυρνούσε από χωριό σε χωριό, απειλούσε, συμβούλευε, εμψύχωνε τους υπόδουλους, λέγοντας και το περίφημο «φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους» και το έκανε σε πολλούς προκειμένου να φοβηθούν και να μην υπακούσουν στον Ιμπραήμ.

Στο φετινό μου άρθρο για την Δραμπάλα, όπως θα διαπιστώσατε, δεν ήταν πρόθεσή μου να εξιστορήσω τα πολεμικά γεγονότα. Αυτά από πολλούς γνώστες ή μη έχουν περιγραφεί με ακρίβειες ή ανακρίβειες με υπερπατριωτισμό ή μετριοπάθεια.

Σήμερα σκοπός μου είναι να περιγράψω το πολιτικό κλίμα της εποχής, την εμφύλια διαμάχη και την ανίκανη κυβέρνηση Κουντουριώτη, η οποία χρησιμοποίησε το δάνειο για την εξόντωση των πολιτικών της αντιπάλων και όχι για τις ανάγκες του αγώνα.

Μέσα από ένα τέτοιο περιβάλλον διχασμού, εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων και αγγλικών λιρών που τις σκορπούσε η ανίκανη κυβέρνηση Κουντουριώτη, μια νίκη θα ήταν αδύνατη. Με διχασμένο το έθνος, με φυλακισμένους τους στρατιωτικούς, με εκτοπισμένους η όποια αντίσταση ήταν καταδικασμένη.

Γι’  αυτό ισχυρίζομαι ότι τα αιματοβαμμένα χώματα της Δραμπάλας εδραίωσαν μια ενότητα μεταγενέστερη για το έθνος και έδωσαν μαθήματα ενότητας και αλληλοσεβασμού μακριά από μισαλλοδοξίες και ανίκανους ηγέτες.

Επιπλέον, για άλλη μια φορά, ο Θ. Κολοκοτρώνης δεν έφερε στην επιφάνεια μόνο τον στρατιωτικό του νου, την υπεροχή του, τις ηγετικές του ικανότητες, αλλά και το μεγαλείο της ψυχής του. Τον παραμέρισαν, τον φυλάκισαν, του σκότωσαν τον γιο του Πάνο στον εμφύλιο, όμως αυτός προτάσσει την πατρίδα και δίνει συγχώρεση και συμφιλίωση.

Γι’ αυτό θα μείνει ΑΘΑΝΑΤΟΣ ανά τους αιώνες και ελευθερωτής του έθνους μας.

kafeneio-megalopolis.gr

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 24 June 2024 | 4:00 pm


Η συγκίνηση της Όλγας Τρέμη για το τελευταίο δελτίο - Η αγωνία της για ακροδεξιά και δημοσιογραφία

Η Όλγα Τρέμη βρέθηκε το βράδυ της Κυριακής 23/6 καλεσμένη της Μάγκυς Δούση στην εκπομπή “Black Box” στο Attica TV  και παραχώρησε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη αναφορικά με την δημοσιογραφική της πορεία, αλλά και την παρούσα πολιτική κατάσταση στη χώρα.

Η εμπειρότατη δημοσιογράφος και πρώην παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του MEGA, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο τελευταίο βράδυ που βρέθηκε στο τιμόνι της παρουσίασης του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του “Μεγάλου Καναλιού”.

Διαβάστε περισσότερα για τη συγκίνηση της Όλγας Τρέμη για το τελευταίο δελτίο - Η αγωνία της για ακροδεξιά και δημοσιογραφία

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 24 June 2024 | 3:55 pm


Thessaly Evros Pass: Ανοίγει την Τρίτη η πλατφόρμα των αιτήσεων

Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα των αιτήσεων για το «Thessaly & Evros Pass 2024», συνολικού προϋπολογισμού 4,45 εκατ. ευρώ. Την ανακοίνωση έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω της καθιερωμένης κυριακάτικης ανασκόπησης.

Συγκεκριμένα, στην ανάρτηση του ανέφερε: «Μεθαύριο Τρίτη 25 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα για αιτήσεις για το «Thessaly & Evros Pass 2024″ συνολικού προϋπολογισμού 4,45 εκατ. ευρώ. Στόχος του προγράμματος είναι η στήριξη του τουρισμού στις περιοχές της Θεσσαλίας που χτυπήθηκαν από τον Daniel και του Έβρου που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού.

Οι άυλες ψηφιακές χρεωστικές κάρτες θα καλύπτουν δαπάνες διαμονής, εστίασης και τοπικών μεταφορών. Το πρόγραμμα δεν έχει εισοδηματικά κριτήρια και από την Τρίτη θα μπορείτε να κάνετε την αίτησή σας μέσω του vouchers.gov.gr».

Τρεις προορισμοί
Το πρόγραμμα θα χωρίζεται σε τρεις προορισμούς:

Thessaly A για τους Δήμους: Νοτίου Πηλίου, Ζαγοράς Μουρεσίου και τις Δημοτικές Ενότητες: Αγριάς, Πορταριάς, Αρτέμιδος και Μακρυνίτσης του Δήμου Βόλου
Thessaly B για τους Δήμους: Λίμνης Πλαστήρα, Αγιάς, Τεμπών, Πύλης (πλην των Δημοτικών Ενοτήτων Γόμφων και Πιαλείων) και Μετεώρων
Evros για τον Δήμο Σουφλίου και τη Δημοτική ενότητα Φερών του Δήμου Αλεξανδρούπολης
Καθώς και σε τρεις ημερολογιακούς κύκλους:

Ιούλιος – Αύγουστος
Σεπτέμβριος – Οκτώβριος
Νοέμβριος – Δεκέμβριος

Δημοσιεύθηκε στις 24 June 2024 | 3:28 pm


Ο ΠΑΟΚ ανακοίνωσε την απόκτηση του Αντώνη Τσιφτσή (vid)

Ο Αντώνης Τσιφτσής είναι και επίσημα ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ με τους πρωταθλητές με ένα βίντεο να τον καλωσορίζουν στην Τούμπα και να ανακοινώνουν έτσι την απόκτηση του.

Στον ΠΑΟΚ ο Τσιφτσής

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανακοινώνει την απόκτηση του Αντώνη Τσιφτσή με μεταγραφή από τον Αστέρα Τρίπολης. Ο Έλληνας τερματοφύλακας υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τον Δικέφαλο μέχρι τις 30.06 του 2028 και θα φοράει τη φανέλα με τον αριθμό 99.

Ο Αντώνης Τσιφτσής, γεννημένος στα Γιαννιτσά στις 21 Ιουλίου του 1999, τράβηξε από νωρίς τα βλέμματα στις ακαδημίες του Αστέρα Τρίπολης. Ο Έλληνας γκολκίπερ έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο σε μια νίκη με 4–0 εντός έδρας εναντίον του Πλατανιά στις 2 Απριλίου 2018. Από τότε, ο Τσιφτσής κατέγραψε 54 συμμετοχές και 18 clean sheets με τη φανέλα των Αρκάδων.

Έχει αγωνιστεί με τις εθνικές ομάδες νέων Κ17 και Κ18 τέσσερις φορές, κρατώντας ανέπαφη την εστία του στις δύο από αυτές, ενώ τον Ιούλιο του 2023, παραχωρήθηκε δανεικός στη Ρακόβ, επιστρέφοντας πίσω στον Αστέρα Τρίπολης τον Ιανουάριο του 2024.

Ο Αντώνης Τσιφτσής ήταν η επιλογή των ανθρώπων του ΠΑΟΚ για καρέ της ομάδας, με τον Έλληνα τερματοφύλακα να αποδέχεται την πρόταση της ασπρόμυρης ΠΑΕ για συμβόλαιο συνεργασίας μέχρι το 2028.

 

Καλώς ήρθες Αντώνη!

 

 

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 24 June 2024 | 3:06 pm


Μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές για τους εργοδότες

Eurokinissi

Στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά μόνο για εργοδότες προχωράει η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες. Ειδικότερα από την 1η Ιανουαρίου του 2025 έχει προγραμματιστεί μείωση κατά μισή μονάδα για περισσότερες από ένα εκατομμύριο επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει κλειδώσει ότι η πρώτη μείωση κατά μισή μονάδα θα αφορά αποκλειστικά το ποσοστό των εισφορών που καταβάλλει ο εργοδότης ανάλογα με το ύψος της αμοιβής του εργαζόμενου και όχι το ποσοστό που παρακρατείτε από τον απασχολούμενο. Η κυβέρνηση θα φέρει ως αντιστάθμισμα τη μείωση μόνο των εργοδοτικών εισφορών, καθώς η τελευταία αύξηση του κατώτατου μισθού οδήγησε σε 4,4% αύξηση του μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων.

Εντός του 2025 οι συνολικές εισφορές θα διαμορφωθούν στο 35,66% του εκάστοτε μισθού, από 36,16% που είναι σήμερα, και θα απομένει ένα 0,5 της μονάδας που θα κοπεί στη συνέχεια. Συγκεκριμένα, οι εργοδοτικές εισφορές από 22,29% που είναι σήμερα, θα διαμορφωθούν σε 21,79% το 2025, ενώ εάν και η επόμενη μείωση αφορά μόνο τους εργοδότες το 2027 ή και νωρίτερα θα φτάσουν το 21,19%.

dikaiologitika.gr

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 24 June 2024 | 2:26 pm


«Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Πρόληψη» από το Κέντρο Πρόληψης Αρκαδίας

Ο Πρόεδρος Δημήτριος Βόσνος, το Διοικητικό Συμβούλιο, το Επιστημονικό και Διοικητικό προσωπικό του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Αρκαδίας ‘’Ανέλιξη’’, σας προσκαλούμε στην «Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Πρόληψη», που πραγματοποιούμε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου - Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, το Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης Περιφέρειας Πελοποννήσου – Συντονιστική Δομή Κοινωνικής Ένταξης και όλους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας.

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα!   

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 24 June 2024 | 2:05 pm


«Ο Μητσοτάκης προωθεί το πελατειακό μοντέλο και την κομματοκρατία στην δημόσια διοίκηση»

«Τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης διανύει τον πέμπτο χρόνο στη διακυβέρνηση της χώρας και έχει ήδη προκαλέσει με τρεις διαδοχικές νομοθετήσεις την απαξίωση του ΑΣΕΠ, εξαγγέλλει τώρα, ακόμη μία φορά, τη δήθεν αναβάθμισή του με ‘αυτονόητες’ μάλιστα αλλαγές», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ σε ανακοίνωσή του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από την κυβέρνηση «να εξηγήσει για ποιον λόγο θέσπισε τη διάταξη περί μυστικότητας των θεμάτων του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, δημιουργώντας έτσι αμφισβήτηση της διαφάνειας της διαδικασίας, αλλά και γενικά της αξιοκρατίας. Ο κ. Μητσοτάκης υπηρετεί πιστά το πελατειακό μοντέλο και προωθεί την κομματοκρατία στη δημόσια διοίκηση, με την τοποθέτηση χιλιάδων μετακλητών golden boys, σε θέσεις διευθυντικών στελεχών, καταπατώντας τον υπαλληλικό κώδικα και το Σύνταγμα». Ακολούθως υποστηρίζει: «Το ΑΣΕΠ είναι εμπόδιο στο ‘μεταρρυθμιστικό’ έργο του επιτελικού κράτους του Μαξίμου. Επίσης, οφείλει άμεσα να απολογηθεί για τα λάθη που έγιναν ως προς την κατάρτιση των πινάκων των εκπαιδευτικών της προκήρυξης 1ΓΕ/2023 και να προχωρήσει άμεσα στη διόρθωσή τους».

Καταλήγοντας υπογραμμίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει ολόπλευρα το ΑΣΕΠ και δεσμεύεται να το ενισχύσει με προσωπικό και πόρους για την εξάλειψη του κομματισμού και για να υπηρετήσει με ανεξαρτησία και αυτοτέλεια τη διαφάνεια και αξιοκρατία στην επιλογή των στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης».

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 24 June 2024 | 1:26 pm


«Σειρήνες» και προτάσεις σε παίχτες του Παναρκαδικού και στον Λαγό

Και όσο η διοικητική αστάθεια παραμένει στον Παναρκαδικό που δεν έχει πλέον διοίκηση και το μέλλον του μοιάζει και φαντάζει αβέβαιο άλλο τόσο οι προτάσεις φτάνουν στους πρωταγωνιστές της περσινής χρονιάς.

Τα τηλέφωνα σύμφωνα με πληροφορίες μας έχουν πάρει φωτιά και πλέον τόσο ο Σπύρος Λαγός όσο και οι ποδοσφαιριστές ακούνε προτάσεις από άλλες ομάδες που θέλουν να τους εντάξουν στο δυναμικό τους.

Καθημερινά οι επαφές έχουν αρχίσει και φουντώνουν πράγμα λογικό μιας και οι ίδιοι αναζητούν την επόμενη μέρα όσο δεν βλέπουν φως στο τούνελ στο διοικητικό αδιέξοδο που έχει περιέλθει το ιστορικό σωματείο.

Το γεγονός αυτό έρχεται να προστεθεί στο κάδρο των συμβάντων κάνοντας ακόμα πιο περίπλοκη και ιδιαίτερη την όλη κατάσταση στον Παναρκαδικό.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 24 June 2024 | 1:05 pm


Η Καλαμάτα έκανε το 2-2 κόντρα στον Πολύβιο και ο τίτλος κρίνεται στην Μεγαλόπολη

Η Καλαμάτα 1980 νίκησε για δεύτερη φορά τον Πολύβιο ισοφαρίζοντας την σειρά των τελικών της Α1 ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ σε 2-2 και πλέον όλα θα κριθούν την προσεχή Τετάρτη 26 Ιουνίου στην Μεγαλόπολη για να δούμε ποιος θα είναι ο νέος πρωταθλητής.

Η ομάδα της Καλαμάτας 1980 έπειτα από ένα κλειστό και σκληρό παιχνίδι επικράτησε με 64-58 και έτσι και οι δύο μονομάχοι ετοιμάζονται να τα πάιξουν όλα για όλα και να ρίξουν την τελευταία τους ζαριά για να φανεί ποιος τελικά θα πανηγυρίσει την κατάκτηση του τίτλου της Α1 ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ.

Ο αγώνας ήταν ντέρμπι με τις δύο ομάδες να πηγαίνουν κοντά στο σκορ με τον Πολύβιο να μπαίνει μπροστά στο τέταρτο δεκάλεπτο με +4 όμως στο τέλος η Καλαμάτα 1980 με μεγαλύτερη ψυχραιμία βρήκε τις λύσεις κερδίζοντας με 64-58.

Τα δεκάλεπτα: 22-13, 30-30, 42-46, 64-58

Καλαμάτα 80 (Κορογώνας): Γεωργακόπουλος 8, Αλεξανδρόπουλος 3, Κωνσταντίνου 12(2), Μήλας 9(1), Τσιλίκας 2, Κομπότης 8(1), Σκοπέτος 22(3), Αλοίμονος

Πολύβιος (Μπαλής): Μακρής Ν. 1, Τζιούβελης 19(1), Τρυφωνόπουλος 9(2), Καλταμπάνης Κωτσόπουλος Σιαμπής Σιαμπάνης 3(1), Νικολόπουλος 4, Σταματόπουλος 3(1), Κουτίβας 4, Γεωργανάς 15

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 24 June 2024 | 12:37 pm


Εβδομάδα εξελίξεων με επιθετικό στον Αστέρα - Πάντα στην κορυφή της λίστας ο Κάι Τεγιάν

Ο Κάι Τεγιάν είναι ο πρώτος στόχος του Αστέρα Τρίπολης για την κορυφή της επίθεσης με τον Ολλανδό φορ να είναι ο εκλεκτός για να καλύψει το κενό που άφησε πίσω του ο Χουάν Μιριτέλο.

Η αρκαδική ομάδα δουλεύει την περίπτωση του Κάι Τεγιάν και πιέζει προς την πλευρά του 27χρονου επιθετικού να λάβει απάντηση έχοντας αναλύσει παράλληλα με το οικονομικό και όλο το πλάνο για το πώς τον προορίζει στο νέο ρόστερ.

Παράλληλα με τον Κάι Τεγιάν ο Αστέρας Τρίπολης είναι σε ανοιχτή γραμμή και παρακολουθεί και την περίπτωση του Ισπανού επιθετικού Έκτορ Ερντάντες.

Φωτογραφία άρθρου: Kay Tejan - Official Facebook

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 24 June 2024 | 12:18 pm


Το πρόγραμμα της Δευτέρας 24 Ιουνίου στο Euro 2024

Νίκη στο φινάλε για την Ουγγαρία επί της Σκωτίας ενώ ισοπαλία είχαμε στο παιχνίδι της Ελβετία με την Γερμανία με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει ακόμα δύο τηλεοπτικές αναμετρήσεις την Δευτέρα 24 Ιουνίου.

Κυριακή 23 Ιουνίου

22:00 Ελβετία – Γερμανία 1-1

22:00 Σκωτία – Ουγγαρία 0-1

Δευτέρα 24 Ιουνίου

22:00 Κροατία – Ιταλία, ΕΡΤ1

22:00 Αλβανία – Ισπανία, ΕΡΤ3

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 24 June 2024 | 12:03 pm


Λαγκάδια: Βοηθήστε να ζωντανέψουμε την ιστορία του χωριού μας

Βοηθήστε να ζωντανέψουμε την ιστορία του χωριού μας!
Λαγκάδια είναι & το Καλονέρι, του Φούσκαρη, η Άρβιτσα, ο Άγιος Αθανάσιος - Μαλάσοβα Κερέσοβα, Παλιότσιουπα.
Ετοιμάζουμε μια μοναδική έκθεση με τις καλύτερες φωτογραφίες του 1ου Διαγωνισμού Φωτογραφίας, αλλά και παλιών φωτογραφιών Μνήμης από τα Λαγκάδια, και χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας.
Η έκθεση θα μπορούσε να είναι και η μαγιά για να γίνει επιτέλους και το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού μας.
΄Ολοι έχουμε στα συρτάρια μας παλιές φωτογραφίες που αποτυπώνουν την καθημερινή ζωή, τις κοινωνικές εκδηλώσεις, τις γιορτές και τα πανηγύρια του παρελθόντος, μοιραστείτε τις μαζί μας.
Στείλτε τις φωτογραφίες σας και γίνετε μέρος της συλλογικής μας μνήμης.
Ελάτε να δημιουργήσουμε μαζί μια έκθεση που θα ταξιδέψει μικρούς και μεγάλους πίσω στον χρόνο, αναδεικνύοντας την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά των Λαγκαδίων.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Σύλλογος Γυναικών Λαγκαδίων *Η ΤΡΙΣΕΥΓΕΝΗ *
Λαγκαδινά Νέα
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για όλους και θα παρουσιαστεί στο Πνευματικό Κέντρο στα Λαγκάδια απο 20 Ιουλίου 2024 ,αφού γίνει ψηφιακή εκτύπωση και θα παρουσιαστεί μέσω της σελίδας κοινωνικών δικτύων ΕΔΩ για ευρύτερη πρόσβαση.
Στείλτε τις φωτογραφίες σας στο Viber :6978532083 ή φέρτε τις στον κο Γιαννικόπουλο Κανέλλο προκειμένου να γίνει ψηφιακή εκτύπωση
Σας ευχαριστούμε για τη συμβολή σας

Δημοσιεύθηκε στις 24 June 2024 | 11:27 am


Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Υψηλός κίνδυνος φωτιάς προβλέπεται για σήμερα Δευτέρα σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο κίνδυνος είναι υψηλός σε: Αττική, Κύθηρα, Αργολίδα, Μεσσηνία, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Ιθάκη και σε περιοχές της Βοιωτίας, της Εύβοιας, της Κορινθίας, της Αχαΐας, της Ηλείας και της Λακωνίας.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 24 June 2024 | 11:15 am


Πρόστιμο για κατάληψη χώρου στάθμευσης με καρέκλες και καφάσια

Πόσες είναι οι φορές που ενώ ψάχνετε μια θέση για να σταθμεύσετε το όχημά σας βλέπετε τη θέση να είναι κατειλημμένη από καφάσια, καρότσια οικοδομικών εργασιών, τούβλα, καρέκλες και αλλά ποικίλα αντικείμενα;

Αρκετές.

Ωστόσο, ο νόμος έχει προβλέψει και αυτή η πρακτική και απαγορεύεται και τιμωρείται με πρόστιμο.

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας απαγορεύει οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια και επισύρει πρόστιμο 400 ευρώ στους παραβάτες, σύμφωνα με το άρθρο 48 παράγραφος 1.

Το εν λόγω άρθρο («Κατάληψη τμήματος οδού και πεζοδρομίου») αναφέρει πως «απαγορεύεται η διαρκής κατάληψη τμήματος του οδοστρώματος με εγκαταστάσεις ή εμπόδια, ιδιαίτερα αν με αυτά παρεμποδίζεται η κυκλοφορία η επιτρεπόμενη στάση ή στάθμευση οχημάτων ή περιορίζεται η ορατότητα αυτών που χρησιμοποιούν τις οδούς».

Να σημειωθεί ότι η κατάληψη θέσης στάθμευσης επιτρέπεται σε εξαιρετικά έκτακτες περιπτώσεις ή σε ζώνες μικρής κυκλοφορίας εντός κατοικημένων περιοχών, εφόσον υπάρχει αρκετός χώρος, μετά από άδεια των Δημοτικών/Κοινοτικών ή Αστυνομικών Αρχών.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 24 June 2024 | 11:00 am


Εσπερινός και γιορτή στο εξωκκλήσι της Αγίας Τριάδας στο Σέχι (pics,vid)

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στις 23 γιόρτασε το εξωκκλήσι της Αγίας Τριάδας στην περιοχή του Σεχίου στην Τρίπολη.

Την Κυριακή 23 Ιουνίου, έγινε ο πανηγυρικός Εσπερινός και πλήθος πιστών ανέβηκε στο όμορφο εξωκκλήσι με φόντο από ψηλά την Τρίπολη για να προσκυνήσει.

Αμέσως μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε το ετήσιο γλέντι στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού με μουσική, γευστική γουρουνόπουλα, δροσερές μπύρες, κρασί, αναψυκτικά και σαλάτες.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος, έχει αναλάβει όλη την οργάνωση της εορτής και εκ μέρους του μίλησε στην κάμερα του ArcadiaPortal.gr o πρόεδρος Γιάννης Κοντογιάννης.

Ειδήσεις: 
Video: 

ArcadiaPortal.gr Εσπερινός στο εξωκκλήσι στην Αγία Τριάδα στο Σέχι

Video of ArcadiaPortal.gr Εσπερινός στο εξωκκλήσι στην Αγία Τριάδα στο Σέχι

Δημοσιεύθηκε στις 24 June 2024 | 10:42 am


Διάκριση του 5ου Νηπιαγωγείου Τρίπολης ως E-Twinning School 2024 - 2025

Με τη λήξη του σχολικού έτους 2023-2024, σας ανακοινώνουμε με χαρά και ικανοποίηση τη διάκριση και αναγνώριση του 5ου Νηπιαγωγείου Τρίπολης ως E-Twinning School για τη διετία 2024-2025. Πρόκειται για Ευρωπαϊκή διάκριση που δόθηκε σε 57 Ελληνικά σχολεία και που στην Αρκαδία την κατέκτησαν το ΓΕΛ Βυτίνας και το 5ο Νηπιαγωγείο Τρίπολης.

Βασικό κριτήριο για τη διάκριση αυτή, αποτέλεσαν οι ετικέτες ποιότητας, Εθνικές και Ευρωπαϊκές, που κατακτήσαμε την προηγούμενη σχολική χρονιά 2022-2023, συμμετέχοντας σε συνεργατικά ευρωπαϊκά έργα E Twinning. Κάνοντας τον απολογισμό της χρονιάς που μόλις έληξε, καταλήγουμε ότι πέρα από τους τίτλους και τις διακρίσεις, τα σημαντικότερα αποκτήματα της συμμετοχής σε συνεργατικά εκπαιδευτικά προγράμματα είναι οι εμπειρίες που πήραμε μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί, η μάθηση μέσα από το παιχνίδι και το βίωμα, η γνωριμία με κουλτούρες άλλων χωρών, η ανταλλαγή ιδεών, η επικοινωνία και η δημιουργική συνεργασία. Η ικανοποίηση, χαρά και περηφάνια είναι τα συναισθήματα που μας διακατέχουν, μαζί με τη δέσμευση, ελπίδα και προσδοκία για νέες επιτυχίες και κατακτήσεις μέσα από τα προγράμματα που υλοποιήσαμε και ολοκληρώσαμε επιτυχώς τη σχολική χρονιά που μόλις έληξε:

Art workshop

Let our Christmas be Merry this year

Loop-Art Adventures: Artistic Unplugged Coding for Kids.

Singing across Europe

Tohumdan Ürüne-De la sămânță la cultură-From Seed to Crop

Autumns Leaves are falling down"

From my window I see volcanos...and the sea...and from your window...what do you see..."

Ευχόμαστε καλό καλοκαίρι και καλή ξεκούραση στους μικρούς μαθητές/τριες μας.

Το Εκπαιδευτικό Προσωπικό

του 5ου Νηπιαγωγείου Τρίπολης

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 24 June 2024 | 10:24 am


Αγίου Πνεύματος: Για ποιους είναι αργία - Κλειστά τα καταστήματα στην Τρίπολη

Η ημέρα εορτασμού του Αγίου Πνεύματος δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Ωστόσο, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα αργούν στην περίπτωση που η ημέρα εορτασμού έχει χαρακτηριστεί αργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Στο Δημόσιο η συγκεκριμένη γιορτή είναι αργία, όπως και για τις τράπεζες, ωστόσο τα εμπορικά καταστήματα λειτουργούν κανονικά.

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι η λίστα με τους επαγγελματικούς κλάδους που απέχουν από τα εργασιακά τους καθήκοντα ανήμερα του Αγίου Πνεύματος 2024 είναι η κάτωθι:

    Βιβλιοπωλεία
    Διαγνωστικά Κέντρα
    Δημοσιογράφοι
    Εργοδηγοί
    Οίκοι Ευγηρίας
    Ηλεκτροτεχνίτες Βιομηχανίας και Καταστημάτων
    Θυρωροί
    Καπνοβιομηχανία
    Κλινικές
    Ξυλεμπορικά καταστήματα(Αθηνών – Πειραιώς – Περιχώρων)
    Πετρελαιοειδείς επιχειρήσεις
    Πρακτορεία Ναυτιλιακά
    Ραδιοηλεκτρολόγους – Ραδιοτεχνίτες βιομηχανίας
    Ραδιοφωνικοί Σταθμοί
    Ρυμουλκά Ναυαγοσωστικά Γραφεία
    Τηλεοπτικών Σταθμών
    Τηλεοράσεως τεχνικούς Β. Ελλάδος
    Τυπογράφους Επαρχιακών Εφημερίδων
    Φορτοεκφορτωτές Ημερήσιων Εφημερίδων
    Φροντιστήρια Μέσης, Ανώτερης Ανώτατης Εκπαίδευσης, και Κέντρα Ξένων Γλωσσών
    Φωτοστοιχειοθέτες
    Χειριστές βιομηχανικών επιχειρήσεων
    Λατομείων Πέτρας-Μαρμάρου και Τεχνικών Έργων

Στην Τρίπολη τα καταστήματα, ύστερα από απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου, θα παραμείνουν κλειστά.

Δημοσιεύθηκε στις 24 June 2024 | 10:15 am


Κασσελάκης: Η παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου είναι εδώ

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

«Η παρακαταθήκη του Ανδρέα είναι εδώ, χρέος των προοδευτικών δυνάμεων να την ακολουθήσουμε», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης με αφορμή την συμπλήρωση 28 χρόνων από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου.

«Τόσο το τρίπτυχο της “Εθνικής Ανεξαρτησίας – Λαϊκής Κυριαρχίας – Κοινωνικής Απελευθέρωσης”, όσο και η προοδευτική “Αλλαγή”, δεν ήταν συνθήματα κενά περιεχομένου», σημειώνει ο κ. Κασσελάκης και προσθέτει: «Εξέφραζαν μια λαϊκή, εθνική ανάγκη που παραμένει και σήμερα όσο ποτέ επίκαιρη. Και σήμερα συμπυκνώνονται στην “πατριωτική Αριστερά”. Ο δρόμος που άνοιξε ο Ανδρέας παραμένει επίκαιρος και αναγκαίος, αν και πολλοί από τους επιγόνους του τον ξέχασαν. Η Αλλαγή, η εθνική συμφιλίωση, ο προοδευτικός κόσμος στην εξουσία».

Στη δήλωσή του αναφέρει ακόμη: «Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία, Κοινωνική Απελευθέρωση. Συμπληρώνονται σήμερα 28 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου. Του πολιτικού οραματιστή της μεγάλης προοδευτικής “Αλλαγής”. Πιο επίκαιρος παρά ποτέ, μάς δίδαξε πώς επιτυγχάνονται οι συγκλίσεις, χωρίς συμβιβασμούς και παζάρια, αλλά με ενότητα. Πώς τελικά ο λαός είναι εκείνος που οδηγεί στις συγκλίσεις και όχι τα κλειστά γραφεία. Ένωσε το βενιζελογενές κέντρο, την εαμική αριστερή παράδοση, τη γενιά του 114, το ΠΑΚ, γεννώντας το κίνημα εκείνο που τότε εξέφραζε τη λαϊκή πλειοψηφία, τους αποκλεισμένους, τους μη προνομιούχους, τους διωκόμενους από το κράτος της Δεξιάς.

Στην άσκηση της πραγματικής πολιτικής έδειξε ότι μπορείς να λειτουργείς αδέσμευτα με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και το δίκιο των λαών όντας μέλος στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Ο Γιάσερ Αραφάτ ήταν ο πρώτος ηγέτης που επισκέφθηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου στην Αθήνα. Και ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που οικοδόμησε σχέσεις φιλίας με τον αραβικό κόσμο.

Έργα του η εθνική συμφιλίωση, η συνεχής θεσμική και κοινωνική προσπάθεια για ισότητα των δύο φύλων, η στήριξη των μη προνομιούχων, το ΕΣΥ. Η απελευθέρωση κοινωνικών ομάδων που η συντήρηση του κράτους της Δεξιάς κρατούσε δέσμιες.

Η περίπτωση του Ανδρέα Παπανδρέου απέδειξε ότι, όταν η σκέψη είναι βαθιά και η βούληση ισχυρή, το να απευθύνεσαι στους πολίτες με απλά και κατανοητά λόγια, κάθε άλλο παρά συνθηματολογία ή λαϊκισμός είναι».

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 24 June 2024 | 10:00 am


Καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία και για δεύτερο γνωστό δικηγόρο

Μετά την υπόθεση του ποινικολόγου Απόστολου Λύτρα, ένα νέο περιστατικό κακοποίησης έρχεται στο φως της δημοσιότητας με αρνητικό πρωταγωνιστή ξανά γνωστό δικηγόρο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, γνωστός δικηγόρος ελέγχεται ποινικά μετά από καταγγελία της συντρόφου του για επεισόδιο ενδοοικογενειακής βίας.

Πρόκειται για μία καταγγελία που έγινε στην αστυνομία πριν από περίπου 1,5 μήνα. Η γυναίκα, δικηγόρος και αυτή στο επάγγελμα, κατήγγειλε τον σύντροφό της ότι της άσκησε βία και την έβρισε.

Η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 24 June 2024 | 9:45 am


Καιρός: Υψηλές θερμοκρασίες χωρίς μελτέμια

Φωτογραφία exploresouthkynouria.gr

Υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να επικρατήσουν και αύριο Δευτέρα (24.6.2024), ωστόσο από την Τρίτη η θερμοκρασία θα αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά, ενώ θα συνεχιστεί η περαιτέρω υποχώρηση της έντασης των ανέμων.

Τη Δευτέρα η θερμοκρασία θα φτάσει στους 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ την Τρίτη θα παρουσιάσει μικρή πτώση. Οι άνεμοι τη Δευτέρα θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ.

Την Παρασκευή θα είναι η πιο δροσερή μέρα της εβδομάδας, καθώς το θερμόμετρο δεν θα ξεπεράσει τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου δίνει τις θερμοκρασίες του καιρού μέχρι τις 30 Ιουνίου με μια ανάρτησή του στο facebook.

Η θερμοκρασία θα αρχίσει να πέφτει σταδιακά, ωστόσο από το Σάββατο αναμένεται νέα άνοδος της θερμοκρασίας.

Δημοσιεύθηκε στις 24 June 2024 | 9:27 am


Νομός Αρκαδίας - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στο Νομό Αρκαδίας