Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Αρκαδίας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Μουσική βραδιά στην Τρίπολη με την «μαγική» φωνή της Άννας - Μαρίας Μπιλίδα (pics,vid)

Ο Δήμος Τρίπολης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής αλλά και την έναρξη του συναυλιακού καλοκαιριού, πραγματοποίησε συναυλία με την Άννα-Μαρία Μπιλίδα την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024 στα Kλωνατζίδικα, γεμίζοντας με μουσικές τον πιο όμορφο χώρο του κέντρου της πόλης.

Σε ένα μουσικό πρόγραμμα, που έχει κάνει μια επιτυχημένη διαδρομή στις μουσικές σκηνές της Αθήνας, από έντεχνα τραγούδια αλλά και τραγούδια της ποπ σκηνής, τραγούδια που αγαπάμε, τραγούδια που έχουν μείνει στη μνήμη μας και αξίζουν να ακούγονται.

Δίπλα της οι εξαιρετικοί μουσικοί, Ιάσονας Μαυρογεώργος στην κιθάρα και στις ενορχηστρώσεις, ο Κώστας Κωνσταντίνου στα πλήκτρα και ο Κώστας Κωνσταντινίδης στα κρουστά.

Η Άννα – Μαρία Μπιλίδα με την υπέροχη φωνή της ξεσήκωσε το κοινό παρασέρνοντας το στα δικά της μουσικά ταξίδια κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα.

Video: 

ArcadiaPortal.gr Συναυλία με την Άννα - Μαρία Μπιλίδα στην Τρίπολη

Video of ArcadiaPortal.gr Συναυλία με την Άννα - Μαρία Μπιλίδα στην Τρίπολη

Δημοσιεύθηκε στις 27 June 2024 | 10:43 pm


Φωτιά ανάμεσα στα Βούρβουρα και στον Άγιο Πέτρο

Φωτιά έχε ξεσπάσει και είναι αυτή την ώρα σε εξέλιξη σε δασική περιοχή ανάμεσα στα Βούρβουρα και στον Άγιο Πέτρο και στο σημείο βρίσκονται αυτή την ώρα ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Η επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής: Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Βούρβουρα, Αρκαδίας. Κινητοποιήθηκαν 45 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της 9ης ΕΜΟΔΕ, 11 οχήματα, 6 Α/Φ και 2 Ε/Π. Συνδρομή από υδροφόρες ΟΤΑ.

22:38 Νεότερη ενημέρωση: Το μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται σε ύφεση με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να συνεχίζουν να επιχειρούν.

21:50 Νεότερη ενημέρωση: Το μέτωπο της φωτιάς πάει καλύτερα ωστόσο συνεχίζεται η μεγάλη επιχείρηση κατάσβεσης που έχει στηθεί.

Η φωτιά σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε από το συντονιστικό της Πυροσβεστικής είναι μεγάλη και οι Πυροσβέστες δίνουν πραγματική μάχη με τις φλόγες για να την περιορίσουν.

Μάλιστα στο σημείο βρίσκονται και υδροφόρες του Δήμου Τρίπολης όπου και συνδράμουν στην προσπάθεια κατάσβεσης.

Φωτογραφία αρχείου 

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 27 June 2024 | 9:37 pm


Μάρκος Λέγγας: «Επαναπροσδιορίζουμε το μέλλον μας εξασφαλίζοντας την βιωσιμότητα, την ανάπτυξη και την ανθεκτικότητα»

Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Μετάβασις» (METAVASIS: Mobility for Energy Transition Awareness to Bring About Societal Impacts) πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, συνάντηση εργασίας εκπροσώπων του Πανεπιστημίου του Texas A&M Energy Institute και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οποία συμμετείχε και ο Περιφερειακός Σύμβουλος και επικεφαλής ευρωπαϊκών προγραμμάτων και καινοτομίας, Μάρκος Λέγγας.

«Αυτή η ενεργειακή μετάβαση δεν αφορά μόνο την αλλαγή της πηγής της ενέργειάς μας,· αφορά την επαναπροσδιορισμό του μέλλοντός μας, εξασφαλίζοντας την βιωσιμότητα, την οικονομική ανάπτυξη και την ανθεκτικότητα για τις επόμενες γενιές. Αυτό το ταξίδι είναι ουσιώδες για την περιφερειακή μας ανάπτυξη, αλλά παίζει και σημαντικό ρόλο στην ευθυγράμμιση με τους εθνικούς ενεργειακούς στόχους της Ελλάδας και τις φιλόδοξες κλιματικές στοχεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κορινθίας, σχετικά με την μεταλιγνιτική εποχή και σημείωσε πως «Για την Πελοπόννησο, αυτή η μετάβαση δεν είναι απλώς μια επιλογή, είναι μια αναγκαιότητα».

Στόχος του προγράμματος, που υποστηρίζεται από την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Ελλάδα, είναι η κατανόηση των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων μιας ταχείας ενεργειακής μετάβασης σε ευάλωτες κοινότητες και περιθωριοποιημένες περιοχές στο Τέξας και την Ελλάδα.

Σε χαιρετισμό στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, προχώρησαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Καθηγητής, Σπυρίδων Κίντζιος, ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Γεώργιος Τσούνης και εκ μέρους του Πανεπιστήμιου TEXAS A&M o Prof. S.Pistikopoulos, Director, Texas A&M Energy Institute-TAMEI και ο Prof. A.M.H. Ibrahim, Associate Dean for Research, Texas A&M College of Agriculture and Life Sciences.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 27 June 2024 | 9:30 pm


Νικολάκου: Στάση πληρωμών-Διακοπή εργασιών για τα έργα της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Αναφέρομαι στο πρόβλημα που υπάρχει στην χρηματοροή και στην καθυστέρηση πληρωμών έργων, τα οποία έχουν δημοπρατηθεί και έχουν ξεκινήσει, με αποτέλεσμα οι εργολάβοι, λόγω μη πληρωμής να ζητούν διακοπή των εργασιών, κάτι το οποίο εγκρίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, γεγονός που καθιστά σε μεγάλη επισφάλεια την ολοκλήρωση τους και επιβαρύνει οικονομικά την Περιφέρεια.

Το πρόβλημα έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολλούς μήνες και παρά τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις που έχουν δοθεί για την κανονική ροη των χρηματοδοτήσεων, το θέμα δεν έχει λυθεί μέχρι σήμερα. Απεναντίας γίνεται εντονότερο με αποτέλεσμα να συνεχίζονται οι χρονικές παρατάσεις των έργων, εγκρίνοντας μάλιστα και αναθεώρηση χωρίς υπαιτιότητα των εργολάβων.

Επειδή τα έργα που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία είναι πάρα πολλά, θα αναφέρω ως χαρακτηριστικά παραδείγματα συγκεκριμένα έργα των Περιφερειακών Ενοτήτων, ζητώντας αναλυτική ενημέρωση για τα χρονοδιαγράμματα και την εξέλιξη των εργασιών καθώς και σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η Περιφερειακή Αρχή για την εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων για την ολοκλήρωση τους.

Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Αργολίδας

Βελτίωση Επ. Οδού από κόμβο Αρχαίας Νεμέας – Δερβενάκια-Μυκήνες

Πρόκειται για την κατασκευή του τελευταίου συνδετήριου τμήματος, μήκους 7.015 χλμ. της Νέας Επαρχιακής Οδού Ανάδειξης Αρχαιολογικών χώρων, η οποία αναμένεται να συνδέσει το οδικό δίκτυο του Νομού Αργολίδας με τον αυτοκινητόδρομο Α7 (Κορίνθου-Τριπόλεως).

έργο αυτό δημοπρατήθηκε ως έργο ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2014-2020».

Την 21.4.2023 (ΑΔΑΜ: 23SYMV012529345) υπογράφτηκε ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ της Περιφέρειας και του αναδόχου του έργου, συνολικού ποσού 37.258.916,01€ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24%).

Στη συνέχεια δημοσιοποιήθηκε δήλωση αρμοδίων της Περιφερειακής Αρχής ότι το έργο αυτό θα ενταχθεί στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου και δεν θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2014-2020».

14 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης:

Ποια είναι η πραγματική εικόνα για το συγκεκριμένο έργο;

Σε ποιο πρόγραμμα είναι ενταγμένο και από πού χρηματοδοτείται;

Έχουν ξεκινήσει οι εργασίες;

Eχει γίνει οποιαδήποτε πληρωμή;

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου;

Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Αρκαδίας

Έργα προστασίας λιμένα Πλάκας Λεωνιδίου, Δήμου Νότιας Κυνουρίας

Είναι ένα έργο προϋπολογισμού 5.580.000€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), το οποίο χρηματοδοτείται από το Π.Δ.Ε/ ΣΑΕΠ 826.

Το έργο δημοπρατήθηκε το 2019 ενώ ο οριστικός ανάδοχος αναδείχθηκε την 30.12.2020, η δεύτερη κατά σειρά εταιρεία, λόγω αποκλεισμού της πρώτης.

Ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και συγκεκριμένα στις 8.6.2023 το έργο έπρεπε να έχει περαιωθεί.

Αντ’αυτού η ανάδοχος εταιρεία διέλυσε την εργολαβία και στη συνέχεια ακολούθησε ματαίωση της διάλυσης, λαμβάνοντας μάλιστα ως αποζημίωση το ποσό των 600.000€ και πλέον.

Μετά από νέα αίτηση για παράταση εκ μέρους του αναδόχου , η Περιφερειακή Επιτροπή έχει ορίσει ως προθεσμία περαίωσης του έργου 30.9.2024.

Έχει γίνει άρση της διάλυσης της εργολαβίας;

Συνεχίζονται οι εργασίες υλοποίησης του έργου, έτσι ώστε να περαιωθούν την προβλεπόμενη ημερομηνία δηλαδή στις 30.9.2024;

Υπάρχουν οικονομικές εκκρεμότητες μη πληρωμής του αναδόχου για εργασίες που έχουν εκτελεστεί;

Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Κορινθίας

Αξιοποίηση και ανάδειξη του κατηργημένου δικτύου σιδηροδρομικής γραμμής Κορίνθου – Βέλου σε περιβαλλοντικό πάρκο

Είναι ένα έργο το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, με προϋπολογισμό 5.000.000€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είχε διεκδικήσει καταθέτοντας σχετική πρόταση το ποσό των 20.000.000€ για την αξιοποίηση και ανάδειξη του κατηργημένου δικτύου της σιδηροδρομικής γραμμής, στο τμήμα Δερβένι - Σταθμός Κορίνθου, συνολικού μήκους 60 χλμ., για το οποίο είχαν εγκριθεί και οι όροι του χρησιδανείου για την παραχώρηση της γραμμής και ενός κτηρίου εμβαδού 110 τμ. χωρίς αντάλλαγμα, με σκοπό την περιβαλλοντική και οικολογική αναβάθμιση του χώρου.

Τελικά από το Ταμείο Ανάκαμψης εγκρίθηκε το ποσό των 5.000.000€.

Στις 6.9.2023 υπογράφτηκε με την ανάδοχο εταιρεία σύμβαση της πράξης (μελέτη-κατασκευή) (ΑΔΑΜ: 23SYMV013363907).

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της πράξης η εκπόνηση και υποβολή των οριστικών μελετών θα έπρεπε να έχει γίνει στις 6.12.2023 και η κατασκευή του έργου έως την 6.9.2025.

Λόγω διαφόρων τεχνικών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν, δόθηκε έγκριση παράτασης της προθεσμίας των οριστικών μελετών έως 6.2.2024 και στη συνέχεια νέα παράταση έως 6.4.2024 ενώ παράλληλα μεταβλήθηκε και η προθεσμία περαίωσης των εργασιών στις 6.11.2025.

Ακολούθησε τέταρτη παράταση της υποβολής οριστικών μελετών στις 6.6.2024 ενώ μεταβλήθηκε εκ νέου η προθεσμία περαίωσης του έργου στις 31.12.2025.

Στις 3.6.2024 η ανάδοχος εταιρεία αιτείται πέμπτη παράταση με αναθεώρηση της τμηματικής προθεσμίας των οριστικών μελετών έως στις 6.8.2024 καθώς και της παράτασης περαίωσης του έργου στις 28.2.2026. (Η Περιφερειακή Επιτροπή εγκρίνει την παράταση τμηματικής προθεσμίας ενώ παραμένει αμετάβλητη η περαίωση του έργου).

Μετά τις συνεχιζόμενες 5 παρατάσεις για την εκπόνηση και υποβολή οριστικών μελετών δημιουργούνται συνθήκες επισφάλειας της υλοποίησης του έργου, ακόμα και στην περίπτωση που οι οριστικές μελέτες θα υποβληθούν στις 6.8.2024, δηλαδή εάν δεν ζητηθεί περαιτέρω παράταση.

Ο χρόνος που υπολείπεται μέχρι την ημερομηνία περαίωσης του έργου (31.12.2025), είναι ρεαλιστικά αρκετός για την ολοκλήρωση του έργου;

Έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση;

Έχουν πληρωθεί λογαριασμοί στην ανάδοχο εταιρεία;

Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Λακωνίας

Κατασκευή νέας γέφυρας στον ποταμό Ευρώτα πλησίον της υπάρχουσας μεταλλικής γέφυρας στη Σκάλα Λακωνίας.

Είναι ένα έργο προϋπολογισμού 4.465.000€ (με ΦΠΑ 24%) και χρηματοδοτείται σε βάρος των πιστώσεων με κωδικό 2020ΕΠ52600000 «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ».

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή οδικών και τεχνικών έργων και συγκεκριμένα την κατασκευή νέας γέφυρας μήκους 90 μέτρων στον ποταμό Ευρώτα και την συναρμογή της με το υφιστάμενο Εθνικό Οδικό Δίκτυο.

Το συμφωνητικό του έργου υπογράφτηκε στις 9.3.2023 μεταξύ της Περιφέρειας και της εργοληπτικής επιχείρησης.

Το έργο είχε προθεσμία εκτέλεσης 18 μήνες. Έχουν περάσει ήδη 15 μήνες από την υπογραφή του συμφωνητικού.

Υπάρχει εκκρεμότητα οικονομική;

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του;

Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Μεσσηνίας

Ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων αναβάθμισης Διοικητηρίου της Π.Ε. Μεσσηνίας

Είναι ένα έργο που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», με προϋπολογισμό 10.472.034€ με ΦΠΑ 24% .

Η σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας και της αναδόχου εταιρείας υπογράφτηκε 4.8.2022 και σύμφωνα με το άρθρο 5 της σύμβασης, το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός 24 μηνών.

22 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης:

Σε ποιο στάδιο των εργασιών είναι σήμερα; Πόσο είναι το ποσοστό του φυσικού αντικειμένου που έχει υλοποιηθεί , με δεδομένο ότι έχει λάβει 862.471,50€ (με αναθεώρηση και ΦΠΑ) συμπληρωματική σύμβαση;

Ποιος είναι ο προβλεπόμενος χρόνος υλοποίησης του έργου;

Υπάρχουν εκκρεμότητες των λογαριασμών που έχουν ήδη κατατεθεί για εργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί;

Το συγκεκριμένο έργο είχε διακοπή εργασιών;

Θα ήθελα να επισημάνω ότι η Περιφέρεια επιβαρύνεται με πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά μηνιαίως για την ενοικίαση χώρων, για να στεγαστούν οι υπηρεσίες της και το αποθηκευτικό της υλικό.

Κατασκευή υποτμήματος ΧΘ 5+200 – ΧΘ 6+450 – Διέλευση αρχαιολογικού χώρου Πεταλιδίου της Επαρχιακής Οδού Ριζόμυλος – Κορώνη, τμήμα γέφυρα Τζάνε- έξοδος Καλαμακίου (ΧΘ: 2 + 840 έως ΧΘ: 10 + 160)

Είναι ένα έργο που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2014-2020», με προϋπολογισμό 13.000.000€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

Δημοπρατήθηκε στις 21.3.2024 προκειμένου να ολοκληρωθεί ο άξονας Τζάνε-Καλαμάκι και αφορά την παράκαμψη της Αρχαίας Ακρόπολης του Πεταλιδίου, σύμφωνα με την πρόταση που προκρίνει το ΚΑΣ.

Υπογράφτηκε συμφωνητικό της Περιφέρειας με την ανάδοχο εταιρεία στις 21.8.2023 και οι εργασίες είχαν διακοπεί, όπως το είχαμε αναφέρει σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Εκκρεμούσε μάλιστα και η έγκριση ή μη για την χρήση εκρηκτικών.

Με δεδομένο ότι στη σύμβαση και συγκεκριμένα στο άρθρο 6 αναφέρει πως η προθεσμία περάτωσης του έργου είναι 12 μήνες.

Έχει γίνει άρση της διακοπής των εργασιών;

Υπάρχουν εκκρεμείς λογαριασμοί για πληρωμή στον εργολάβο;

Έχει λυθεί η εκκρεμότητα σχετικά με την χρήση εκρηκτικών;

Ποιο είναι το φυσικό αντικείμενο που έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του;

Επειδή η αναφορά των ανωτέρω έργων είναι ενδεικτική, ποιο είναι το συνολικό ποσό που απαιτείται για να εξοφληθούν οι καθυστερημένες οφειλές της Περιφέρειας Πελοποννήσου και να ξεκινήσουν τα έργα είτε χρηματοδοτούνται από το ΠΔΕ, είτε είναι ενταγμένα σε Ευρωπαϊκά προγράμματα και χρηματοδοτούνται από Ευρωπαϊκούς πόρους;

Κωνσταντίνα Νικολάκου

Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 27 June 2024 | 9:05 pm


Επιμορφωτικό Σεμινάριο για την Κλιματική Αλλαγή στη Σπάρτη

H Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Πράσινο Ταμείο συνδιοργανώνουν το Τριήμερο Επιμορφωτικό Σεμινάριο για την Προσαρμογή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Κλιματική Αλλαγή, στο πλαίσιο του στρατηγικού έργου LIFE-IP AdaptInGR.

Το σεμινάριο διεξάγεται δια ζώσης 26-28 Ιουνίου στην Αίθουσα Συσκέψεων Διοικητηρίου Λακωνίας στη Σπάρτη.

Το πρόγραμμα LIFE-IP AdaptInGR αποσκοπεί στην ενίσχυση της περιοχής για την προσαρμογή στις νέες κλιματικές πραγματικότητες μέσω ανάπτυξης στρατηγικών, βελτίωσης υποδομών και ευαισθητοποίησης του κοινού. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει ήδη αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προσαρμογής, το οποίο παρουσιάστηκε επίσης στην προηγούμενη Περιφερειακή Ενημερωτική Ημερίδα στην Καλαμάτα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Λακωνίας, Θεόδωρος Βερούτης, κατά τον χαιρετισμό του, επεσήμανε τη σημασία της συνεργασίας και της καινοτομίας για την επιτυχή προσαρμογή της περιοχής, καλώντας όλους τους ενδιαφερόμενους να συμβάλουν στην προσπάθεια για ένα βιώσιμο μέλλον.

Επίσης, σημείωσε πως «Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, η Περιφέρεια Πελοποννήσου προχωρά στην εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής προσαρμογής την οποία είχαμε την ευκαιρία να αναλύσει ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, η οποία βασίζεται σε 4 πολύ σημαντικούς και κρίσιμους άξονες:

1.        Την Ανάλυση των κλιματικών κινδύνων: την αξιολόγηση των συγκεκριμένων κινδύνων δηλαδή που αντιμετωπίζει η περιοχή μας,  και την ανάπτυξη μοντέλων πρόβλεψης για την καλύτερη κατανόηση των μελλοντικών επιπτώσεων,

2.        Την Βελτίωση των υποδομών: την αναβάθμιση των υπαρχόντων υποδομών και την κατασκευή νέων που θα αντέχουν στις αυξημένες πιέσεις από τα ακραία καιρικά φαινόμενα,

3.        Την Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση: την ενημέρωση και την εκπαίδευση δηλαδή των πολιτών, των επαγγελματιών και των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης για τις πρακτικές προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και τέλος

4.        Την Προώθηση της αειφορίας: Την ενίσχυση των βιώσιμων πρακτικών σε όλους τους τομείς της οικονομίας, από τη γεωργία μέχρι τον τουρισμό, με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της περιοχής».

Το σεμινάριο συνεχίζεται με μεγάλη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, θεματικών Αντιπεριφερειαρχών, διευθυντών και στελεχών των υπηρεσιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 27 June 2024 | 8:35 pm


Σοβαρό πρόβλημα με το νερό στη Βόρεια Κυνουρία - Μπορεί να ξεκινήσουν οι διακοπές στην υδροδότηση

Τον κίνδυνο για ένα καλοκαίρι με συχνές διακοπές νερού ακόμη και στις κατοικημένες περιοχές του δήμου Βόρειας Κυνουρίας διαβλέπει η ΔΕΥΑΒΚ, όπως αναφέρθηκε σε χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Έχουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα με το νερό, μπορεί να ξεκινήσουν και οι διακοπές», ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒΚ Π. Κολοστούμπης σε τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 27 Ιουνίου.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Π. Κολοστούμπη, μπορεί να ξεκινήσουν διακοπές στην υδροδότηση στον δήμο που θα φτάνουν και τις 5 ώρες. Αυτό όμως θα κριθεί ανάλογα με τις ανάγκες που θα υπάρξουν.

Ανάλογα πώς θα είναι το καλοκαίρι θα κινηθούμε, προμηνύεται δύσκολο καλοκαίρι είπε κλείνοντας.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 27 June 2024 | 8:30 pm


Συνάντηση του Κώστα Μανδρώνη με τον πρόδρο του τοπικού Φιλοσκοπευτικού Συνδέσμου «Εύανδρος»

Ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αρκαδίας, Κώστας Μανδρώνης, υποδέχτηκε στο γραφείο του, τον πρόεδρο του τοπικού Φιλοσκοπευτικού Συνδέσμου «Εύανδρος», Παναγιώτη Παράσχο, και το διοικητικό συμβούλιο για μια σημαντική συνάντηση.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε θέματα που αφορούν την ανάπτυξη των σκοπευτικών αγώνων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και τη στήριξη των σχετικών πρωτοβουλιών. Ο Αντιπεριφερειάρχης, εξέφρασε τη δέσμευσή του για την ενίσχυση της σκοπευτικής δραστηριότητας στην περιοχή και την υποστήριξη σε εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες που προάγουν τον αθλητισμό.

Ο Πρόεδρος, Παναγιώτης Παράσχος, μαζί με το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου, εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους για την υποδοχή και την ευκαιρία να συζητήσουν στρατηγικές για την περαιτέρω προώθηση του σκοπευτικού αθλητισμού.

Δημοσιεύθηκε στις 27 June 2024 | 8:25 pm


Σύσκεψη για τις αδειοδοτήσεις των αθλητικών εγκαταστάσεων των Δήμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Την Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2024, στην Τρίπολη, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για τις αδειοδοτήσεις των αθλητικών εγκαταστάσεων των Δήμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η σύσκεψη έγινε στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Περιφέρειας με την υποστήριξη του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού και την πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Αθλητισμού, Βασίλη Σιδέρη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν στελέχη της Περιφέρειας και εκπρόσωποι των Δήμων της περιοχής. Ο Αντιπεριφερειάρχης ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για τη συμμετοχή τους και τόνισε την ανάγκη για συντονισμένη δράση και συνεργασία σχετικά με τις αδειοδοτήσεις των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Υπογράμμισε τη σημασία του θέματος, καθώς πολλές άδειες λειτουργίας λήγουν σύντομα ή είναι σε καθεστώς παράτασης. Από την αρχή της θητείας της νέας Περιφερειακής Αρχής, έχει επισημανθεί η ανάγκη για άμεση μέριμνα, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα με τις άδειες τέλεσης αθλητικών συναντήσεων την επόμενη αγωνιστική χρονιά.

Πρόσφατα, μια διευκρινιστική εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού υπενθύμισε και την υποχρέωση περιβαλλοντικής αδειοδότησης των αθλητικών εγκαταστάσεων. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας και των Δήμων εξέφρασαν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους για τις απαιτούμενες ενέργειες, οι οποίες πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Η σύσκεψη κρίθηκε επιτυχής, καθώς καθορίστηκε το πλαίσιο των ενεργειών που πρέπει να γίνουν άμεσα, ώστε η νέα αγωνιστική χρονιά να ξεκινήσει χωρίς προβλήματα με τις αδειοδοτήσεις των αθλητικών συναντήσεων.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 27 June 2024 | 8:15 pm


«Ωρολογιακή βόμβα» τα ακαθάριστα οικόπεδα στην Τρίπολη (pics)

Σε μια περίοδο για την χωρά αλλά και την πόλη της Τρίπολης που η μια φωτιά διαδέχεται την άλλη βλέπουμε και πάλι την ανευθυνότητα κάποιων να αδιαφορούν για την καθαριότητα των οικοπέδων που είναι κίνδυνος πυρκαγιάς.

Την Πέμπτη 27 Ιουνίου αναγνώστης του ArcadiaPortal.gr μας κοινοποίησε φωτογραφίες δίπλα από το 12ο Δημοτικό σχολείο με οικόπεδα ακαθάριστα γεμάτα με ξερά χόρτα μεταξύ αυτών από ότι φαίνεται και στις φωτογραφίες το ένα από αυτά είναι μπροστά στο σχολείο και κανένας δεν έχει αναλάβει την ευθύνη καθαρισμού των ακάλυπτων χώρων.

Να αναφέρουμε ότι τα χόρτα είναι ξερά και πυκνά ώστε να αποτελούν μεγάλο κίνδυνο.

Επίσης σημειώνεται πως 30 του μηνός λήγει η προθεσμία για τους καθαρισμούς και θα επιβάλλονται πρόστιμα.

Δείτε Εδώ τις νέες οδηγίες για τον καθαρισμό οικοπέδων

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 27 June 2024 | 7:39 pm


Όλο και πιο κοντά στην απόκτηση του Τέγιαν ο Αστέρας

Όπως αναφέρουν τα τελευταία δημοσιεύματα από το κιτρινμπλέ ρεπορτάζ η συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές φαίνεται πως είναι θέμα ωρών με τον Αστέρα Τρίπολης να είναι κοντά στην απόκτηση του.

Το θέμα του Κάι Τέγιαν βαδίζει ολοταχώς προς την τελική του ευθεία με τον Οαλλναδό επιθετικό να είναι θετικός να φορέσει την κιτρινομπλέ φανέλα όπως του αναλύθηκε το πλάνο.

Η αρκαδική ομάδα αναμένεται εκτός του Κάι Τέγιαν να ανεβάσει στροφές και τις υπόλοιπες μεταγραφικές του εκκρεμότητες.

Φωτογραφία άρθρου: Kay Tejan - Official Facebook

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 27 June 2024 | 7:04 pm


Κουτσούλης: Οι απαντήσεις που αναμένει για τις εικόνες πλήρους εγκατάλειψεις στην λίμνη Λάδωνα

Στο επερχόμενο συμβούλιο λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής αναμένουμε απαντήσεις σε ερώτηση που έχουμε υποβάλει σχετικά με τα έργα ανάπλασης και ανάδειξης παραλίμνιας περιοχής τεχνητής λίμνης Λάδωνα.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

Εικόνες πλήρους εγκατάλειψης παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα τα "επονομαζόμενα" και "πολυδιαφημιζόμενα" έργα ανάπλασης στη λίμνη του Λάδωνα τα οποία έχουν σταματήσει αρκετούς μήνες δημιουργώντας πλήθος ερωτημάτων τόσο για τη συνέχιση όσο και για την ολοκλήρωση του έργου.

Ομολογουμένως αυτό το σημαντικό για ολόκληρη τη Γορτυνία έργο ξεκίνησε θεαματικά και μάλιστα το πρώτο στάδιο των τεχνικών εργασιών προχώρησε πολύ γρήγορα γεγονός που "ανάγκασε" τον τότε Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας κ. Μανώλη Σκαντζό να "δεσμευτεί" και μάλιστα κατηγορηματικά στις 13/10/2023 για γρήγορη εκτέλεση και παράδοση του έργου μετά την επιτόπια αυτοψία που διενήργησε στον χώρο των εργασιών.

Έκτοτε και παρά τις διθυραμβικές δηλώσεις του τότε Αντιπεριφερειάρχη τα προγραμματισμένα παραλίμνια έργα άρχισαν να καθυστερούν με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να διακοπούν τελείως. Τους τελευταίους μήνες οι Πρόεδροι των γειτονικών Κοινοτήτων αλλά και οι πολίτες άρχισαν να παραπονιούνται για τη διακοπή των εργασιών και να ανησυχούν για την εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει σήμερα η λίμνη του Λάδωνα ενόψει θερινής περιόδου καθότι φαίνεται ότι ο εργολάβος του έργου έχει αποχωρήσει .

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο της ανάπλασης και ανάδειξης της παραλίμνιας περιοχής στην τεχνητή λίμνη του Λάδωνα σχεδιάστηκε από την Εταιρεία ΤΑΠΤοΚ ( Αρκαδία 2020 ) και η σχετική σύμβαση υπογράφηκε στις 20/5/2019, έργο συνολικού προϋπολογισμού 1.180.000 ευρώ.

Αδικαιολόγητη διακοπή των εργασιών παρατηρείται και στο έργο αποκατάστασης βατότητας στην επαρχιακή οδό Μουριά - Πουρναριά - Κυράς Γεφύρι που οδηγεί στη λίμνη του Λάδωνα. Η υπογραφή της συγκεκριμένης σύμβασης με τον ανάδοχο είχε μπει από τον τότε Περιφερειάρχη Πελοποννήσου στις 15/11/2023. Το έργο αυτό είναι προυπολογισμού 200.000 ευρώ και οι εργασίες έχουν σταματήσει αν και βρίσκονταν σε τελικό στάδιο. Είναι ακόμα εμφανή τα ίχνη του πετρελαίου που έπεσε στον δρόμο για να γίνει ασφαλτόστρωση, το οποίο όμως "εξατμίστηκε" και ως εκ τούτων "εξατμίστηκε" και η ελπίδα της ασφαλτόστρωσης του συγκεκριμένου τμήματος του δρόμου.

Έχουν περάσει 5 ολόκληρα χρόνια και η σημερινή εικόνα του έργου ανάδειξης και ανάπλασης της λίμνης του Λάδωνα μόνο απογοήτευση και οργή προκαλεί στους μόνιμους κατοίκους αλλά και τους εκατοντάδες επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής.

Ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή :

- Ποιοί είναι οι λόγοι της διακοπής των εργασιών αυτού του σημαντικού έργου για ολόκληρη την Αρκαδία; Έχει αποχωρήσει ο εργολάβος του έργου;

- Ποιός ευθύνεται για την τραγική εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει σήμερα η παραλίμνια περιοχή;

- Ποιός θα αναλάβει την ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος στη συγκεκριμένη αφύλακτη περιοχή που έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο εγκαταλελειμμένο εργοτάξιο;

- Σε ποιές άμεσες ενέργειες θα προβεί η Περιφέρεια για την αλλαγή του άθλιου παραλίμνιου σκηνικού που έχει δημιουργηθεί ενόψει θερινής περιόδου;

- Ποιό είναι το τελικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και παράδοσης του έργου;

- Γιατί δεν ολοκληρώνεται το οδικό έργο Μουριά - Πουρναριά - Κυράς Γεφύρι που βρίσκεται σε τελικό στάδιο και ταλαιπωρεί τους διερχόμενους κατοίκους και επισκέπτες;

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 27 June 2024 | 6:30 pm


Μάκαρης: Τι θα γίνει με τις δεκάδες χωματερές που υπάρχουν σε όλη την Πελοπόννησο

Τα ανοιχτά θέματα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο

Έχει εγκαινιαστεί και λειτουργεί η κεντρική διαχείριση απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου όμως αρκετά θέματα είναι ακόμα ανοιχτά και θα πρέπει να απαντηθούν:
Τι  θα γίνει με τις δεκάδες χωματερές και τους ΧΑΔΑ που υπάρχουν σε όλη την Πελοπόννησο. Θα αποκατασταθούν με ένα σωστό περιβαλλοντικά τρόπο ή θα συνεχίσουν να ρυπαίνουν επιφανειακά αλλά και τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα και να αποτελούν
πιθανές εστίες ανάφλεξης και πρόκλησης πυρκαγιάς;
Συγκεκριμένα τι θα γίνει με την αποκατάσταση της χωματερής στην Μαραθόλακκα η οποία είναι μια χαίνουσα πληγή στον Ταΰγετο; Δεν θα απομακρυνθούν οι χιλιάδες μπάλες με απορρίμματα που είναι συσσωρευμένες σε μεγάλη έκταση στην συγκεκριμένη περιοχή και για τα οποία απορρίμματα οι δημότες της Καλαμάτας έχουν ήδη πληρώσει την διαχείρισή τους;
Αλλά και σε άλλες περιοχές της Μεσσηνίας υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις χωματερές όπως στο Αλιμάκι της Κυπαρισσίας όπου μάλιστα προσφάτως εκδηλώθηκε πυρκαγιά και έχουν παρατηρηθεί και κατά το παρελθόν. Επίσης υπάρχουν και άλλες χωματερές πχ στα
Λιμενικά στη Μεσσήνη, στη Πύλο και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου (πχ ΧΑΔΑ Αφυσσού στην Σπάρτη) που θα πρέπει να αποκατασταθούν και να απορρυπανθούν με τον καλύτερο περιβαλλοντικά τρόπο.

 Ποια ήταν η απάντηση της Περιφέρειας στις 31 σοβαρές παρατηρήσεις που υπέβαλε η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Ανάπτυξης (DG REGIO) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (βλέπε συνημμένο αρχείο) απορρίπτοντας κατά αρχάς το αίτημα ευρωπαϊκής χρηματοδότησης 70 εκατομμυρίων ευρώ για το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο; Το συγκεκριμένο κείμενο της DG REGIO περιλαμβάνει εύλογα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν και μεταξύ άλλων έχουν σχέση με την υγειονομική ταφή απορριμμάτων σε μεγάλα ποσοστά, την ανακύκλωση που δεν
επιτυγχάνει τους στόχους της, την κομποστοποίηση που δεν φαίνεται να υπάρχει ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της και τη χωριστή συλλογή πέντε ρευμάτων (χαρτί, πλαστικό, μέταλλο, γυαλί και βιολογικά απόβλητα) η οποία δεν προβλέπεται πουθενά στο σύστημα διαχείρισης ενώ παράλληλα δεν δίνεται κανένα κίνητρο για διαλογή στην πηγή. Όλα αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά και θα πρέπει να απαντηθούν γιατί πέρα από τις περιβαλλοντικές παραμέτρους που αναφέραμε το μεγάλο κόστος διαχείρισης απορριμμάτων θα επιβαρύνει τους δημότες.

 Οι κάτοικοι της Καλλιρρόης διαμαρτύρονται για την δυσοσμία που παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή λόγω της λειτουργίας του εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων. Πού οφείλεται αυτή η συνεχιζόμενη δυσοσμία και ποια εξήγηση σας έχει δώσει η εταιρεία;
Επίσης υπάρχει έκδηλη ανησυχία για την πιθανή ρύπανση των επιφανειακών υδάτων αφού σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της κοινότητας εργαστηριακή ανάλυση απέδειξε ότι το νερό από συγκεκριμένα ρέματα γύρω από το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων χαρακτηρίζεται ως ακατάλληλο για πόσιμο και οικιακή χρήση. Σε όλα αυτά θα πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση η περιφερειακή αρχή και να διερευνήσει πιθανή ρύπανση σχετιζόμενη με τη λειτουργία του εργοστασίου.

Μανώλης Μάκαρης
Επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης «Πρώτα η Πελοπόννησος»

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 27 June 2024 | 6:15 pm


Μποροβήλος: Ο Αστέρας ψήφισε Μαρινάκη - Θα μπορούσε να είναι και αντίθετα…

Ο πρόεδρος της αρκαδικής ΠΑΕ Γιώργος Μποροβήλος εξήγησε την επιλογή του Αστέρα Τρίπολης στην χθεσινή ψηφοφορία της Σούπερ Λίγκας για την προεδρία της Λίγκας μιλώντας στο metropolis.

Αναλυτικά

Για το ότι ο Αστέρας Τρίπολης ψήφισε Μαρινάκη απέναντι στον Αλαφούζο:

«Ο Αστέρας ψήφισε Μαρινάκη. Θα μπορούσε να είναι και αντίθετα, γιατί ψήφισε Αλαφούζο απέναντι στον Μαρινάκη. Πλέον οι εκλογές τελείωσαν. Δεν έχει καμία σημασία. Κάθε ομάδα έκανε δημοκρατικά την επιλογή της.

Κάποια στιγμή πρέπει να δούμε ένα καλύτερο ελληνικό ποδόσφαιρο. Χωρίς ίχνος υποτίμησης, βλέπουμε τη Γεωργία στο Euro και όλα τα βαλκάνια και όχι την Εθνική. Θα έχουμε μια νέα διοίκηση και στην ΕΠΟ. Πρέπει να έχουμε μια καλύτερη Εθνική, ένα καλύτερο πρωτάθλημα και να έχουμε καλύτερους θεσμούς. Ρώτησε κανένας πως ήταν το πρωτάθλημα πιο κάτω και όχι στην κορυφή; Μακριά από τους προβολείς;

Όποιος πέφτει από τη Super League πάει στην άβυσσο. Δεν υπάρχει Β’ Εθνική. Πρέπει να τη φτιάξουμε, να πληρώνεται ο κόσμος και να είναι ανταγωνιστική. Αυτά είναι τα θέματά μας όχι ποιος βγήκε πρόεδρος».

Για την αλλαγή του format στη Super League:

«Νομίζω ότι είναι ένα format που βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα. Το ποδόσφαιρο είναι όμορφο όταν παίζεται όμορφα και ανταγωνιστικά. Όχι πονηρά. Να υπάρχει κίνητρο και ανταγωνισμός και όχι αγώνες… σούπα. Δε θέλει να το δει κανείς έτσι. Θέλει να βλέπει παιχνίδια με κίνητρο και όχι άνευ ενδιαφέροντος. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να μην υπάρχουν αδιάφορα παιχνίδια».

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 27 June 2024 | 6:05 pm


Ράσταβατς: Θα γίνουν 6-7 προσθήκες ποδοσφαιριστών

Ο Μίλαν Ράσταβατς μιλώντας στην πρώτη προπόνηση του Αστέρα Τρίπολης αναφέρθηκε στην νέα αγωνιστική χρονιά αλλά και στα μεταγραφικά της αρκαδικής ομάδας.

Αναλυτικά

Επειδή μιλάμε για την πρώτη μέρα της προετοιμασίας να αναμένουμε αρκετές αλλαγές. Θα υπάρχουν σίγουρα 6-7 προσθήκες ποδοσφαιριστών. Είναι λογικό να μην είναι όλοι εδώ πέρα διαθέσιμοι. Κάθε νέα σεζόν είναι μια νέα πρόκληση για μας. Θα προσπαθήσουμε να θέσουμε όσο το δυνατόν πιο υψηλούς στόχους. Επειδή έχουμε την παρακαταθήκη της περσινής χρονιάς πρέπει να πατήσουμε πάνω σε αυτή και να βελτιώσουμε κάποια πράγματα για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό.

H πέμπτη ευρωπαϊκή θέση κάνει τα πράγματα πιο εύκολα, όχι μόνο για τον Αστέρα, αλλά για οποιαδήποτε ομάδα έχει αυτή το στόχο. Βέβαια θα υπάρχει πολύ μεγαλύτερος ανταγωνισμός. Θα πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να βγούμε στην 5η θέση και να πάρουμε ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 27 June 2024 | 5:40 pm


ΟΕΕ: Τεχνητή νοημοσύνη και ελληνική οικονομία στο 5ο Διεθνές Συνέδριο

Με την ομιλία του Προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνου Κόλλια, άρχισαν το πρωί οι εργασίες του 5 Διεθνούς Συνεδρίου του ΟΕΕ, με θέμα, «Ο Κόσμος σε Μετάβαση».

Ο κ. Κόλλιας αναφέρθηκε στο σύνολο των προκλήσεων, που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, και οι οποίες επηρεάζονται από περιφερειακές και παγκόσμιες εξελίξεις και αβεβαιότητες. «Η Ελλάδα, έχοντας ένα από τα υψηλότερα επίπεδα χρέους στην Ευρωζώνη, βρίσκεται σε μια διαρκή προσπάθεια διαχείρισης και μείωσής του. Η ελληνική οικονομία, όπως και πολλές άλλες, αντιμετωπίζει προκλήσεις λόγω της τεχνητής νοημοσύνης και του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού. Η Ελλάδα έχει δείξει ενδιαφέρον για την υιοθέτηση τεχνολογιών AI, αλλά υπάρχουν ακόμα σημαντικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν», είπε. Ο Πρόεδρος του ΟΕΕ τόνισε ότι οι τεχνολογικές προοπτικές μπορούν να ενισχύσουν το ΑΕΠ της Ελλάδας, μέσω της αύξησης της παραγωγικότητας και της δημιουργίας νέων αγορών: «Η χώρα πρέπει να επενδύσει σε εκπαίδευση και κατάρτιση για να διασφαλίσει ότι οι εργαζόμενοι είναι προετοιμασμένοι για τις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν».

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, αναφέρθηκε στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, λέγοντας ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, μόνο 7 μικρές επιχειρήσεις με έως 10 άτομα προσωπικό έγιναν αποδεκτές στα δάνεια του ΤΑΑ. «Αντίθετα, 140 μεγάλες επιχειρήσεις λαμβάνουν δάνεια ύψους 9,5 δισεκ. ευρώ. Οι μεγάλες επιχειρήσεις, που πήραν τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, θα είχαν πρόσβαση και στο τραπεζικό σύστημα και δεν θα χρειαζόταν να καταναλώσουν τη μερίδα του λέοντος από ΤΑΑ». Για το νέο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, ο κ. Παππάς δήλωσε ότι είναι επιλογή, που συμπιέζει τη μεσαία τάξη, αλλά δεν καταπολεμά τη φοροδιαφυγή. «Όσοι έχουν εισοδήματα πάνω από τα τεκμήρια, θα δηλώσουν τα τεκμήρια για να ξεμπερδεύουν», είπε, επαναλαμβάνοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κλιμακωτή φορολόγηση των επιχειρήσεων.

Στο πάνελ, με θέμα, την τεχνητή νοημοσύνη και την ελληνική οικονομία, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, αναφέρθηκε στην ΑΑΔΕ της νέας γενιάς και την επένδυση στην αλλαγή του λειτουργικού και οργανωτικού μοντέλου: «Με τις νέες τεχνολογίες, δημιουργείται ένα 100% ψηφιακό κανάλι εξυπηρέτησης των πολιτών. Πάντα θα υπάρχουν εναλλακτικά κανάλια για τους ανθρώπους, που δεν έχουν πρόσβαση σε ψηφιακά μέσα. Μια φορολογική διοίκηση θα πρέπει να επενδύει στον τρόπο αξιοποίησης των ψηφιακών δεδομένων. Χρησιμοποιούμε την τεχνητή νοημοσύνη στους ελέγχους. Την χρησιμοποιήσαμε στον έλεγχο των δεξαμενών κολύμβησης, όπου μπορούμε να δούμε στον ψηφιακό χάρτη ποιες είναι οι πισίνες και ποια τα γήπεδα μπάσκετ».

Ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Βιοηθική και την Τεχνοηθική, Χαράλαμπος Τσέκερης, έκανε λόγο για την αλλαγή της τεχνολογίας και την ταυτόχρονη αλλαγή των συμπεριφορών: «Η ψηφιακή διακυβέρνηση οι αλγόριθμοι μπαίνουν παντού στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Έρχεται η ηθική των αλγορίθμων, για να βάλουν κάποια όρια να ευθυγραμμίζεται με τις αξίες της κοινωνίας. Πρέπει οι πολίτες να συνειδητοποιήσουν τις αλλαγές. Με την τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να αλλάξει η κουλτούρα».

Ο επικεφαλής της Accenture για την Ελλάδα, Κυριάκος Σαμπατακάκης, εκτίμησε ότι, σε βάθος 15ετίας, το αποτύπωμα της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να φτάσει το 5% του ΑΕΠ: «Πρέπει να αγκαλιάσουμε την καινοτομία και να μην τη φοβόμαστε. Είναι απαραίτητο να ασχοληθούμε με την τεχνητή νοημοσύνη». Σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας, είπε πως δεν υπάρχει περίπτωση σε ευαίσθητους τομείς να μην είναι ο άνθρωπος εκεί. «Το 71% των επαγγελμάτων θα επηρεαστεί από την τεχνητή νοημοσύνη. Όμως, μόνο το 5% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα ασχολείται ενεργά στην τεχνητή νοημοσύνη. Οι εργαζόμενοι είναι έτοιμοι να ενημερωθούν για την τεχνητή νοημοσύνη».

Ο επικεφαλής κυβερνητικών σχέσεων της Microsoft για τη νότια, κεντρική και ανατολική Ευρώπη, Τηλέμαχος Μωραΐτης, είπε ότι, με την τεχνητή νοημοσύνη, κάποια επαγγέλματα θα αντιμετωπίσουν κάποια κρίση, αλλά θα δημιουργηθούν και νέα επαγγέλματα: «Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι θετικό. Θα πρέπει όλοι μαζί να δράσουμε με συγκεκριμένο τρόπο για να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία. Τα τελευταία χρόνια, η Microsoft έχει εκπαιδεύσει 60.000 πολίτες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, εκ των οποίων 20.000 είναι στελέχη δημόσιας διοίκησης. Ο καθένας είναι υπεύθυνος να ενημερώνεται για την τεχνητή νοημοσύνη».

Οι εργασίες του συνεδρίου, που πραγματοποιείται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, συνεχίζονται όλη την ημέρα και θα ολοκληρωθούν με δείπνο, με κεντρικό ομιλητή τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη.

Δελτίο Τύπου

Δημοσιεύθηκε στις 27 June 2024 | 5:24 pm


Στο 90% η ολοκλήρωση των ηλεκτρονικών δημοπρασιών για την παραχώρηση των παραλιών

Στο 90% βρίσκεται η ολοκλήρωση των ηλεκτρονικών δημοπρασιών για την παραχώρηση των παραλιών, ένα σύστημα που αντικατέστησε το προηγούμενο καθεστώς των επιμέρους παραχωρήσεων ανά Δήμο.

Το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων είναι ιδιαίτερα μεγάλο και λόγω του υψηλού ενδιαφέροντος έχουν ενταχθεί στη διαδικασία των ηλεκτρονικών δημοπρασιών και επιπλέον τμήματα παραλιών και αιγιαλού που δεν είχαν ενταχθεί στο παρελθόν.

Μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί 1.700 ηλεκτρονικές δημοπρασίες, ενώ η αρχική πρόβλεψη για φέτος ήταν να ολοκληρωθούν περίπου 1.200 και απομένουν να ολοκληρωθούν επιπλέον 225 μέσα στις επόμενες ημέρες. Η συντριπτική πλειονότητα των νέων παραχωρησιούχων έχει υπογράψει τις μισθώσεις και έχει εγκατασταθεί στους χώρους.

Επιπλέον, μεγάλο ενδιαφέρον δείχνουν οι πολίτες για την απρόσκοπτη πρόσβαση και χρήση των παραλιών με την χρήση της εφαρμογής ΜyCoast. 52.000 πολίτες έχουν «κατεβάσει» την εφαρμογή στα κινητά τους, ενώ οι καταγγελίες έχουν φθάσει στις 8.911.

Παράλληλα εντείνονται οι έλεγχοι από τις επόμενες ημέρες, με τη χρήση drones, τη λήψη δορυφορικών εικόνων και τα μικτά κλιμάκια ελεγκτών.

Στόχος της πρακτικής αυτής είναι να διασφαλιστεί τόσο η τουριστική ανάπτυξη και η επισκεψιμότητα στις παραλίες αλλά και η προσβασιμότητά τους με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον.

Δημοσιεύθηκε στις 27 June 2024 | 5:00 pm


Συνεργασία με έντονο κοινωνικό πρόσημο από τον Εμπορικό Σύλλογο Τρίπολης και τους Προσκόπους Τρίπολης (vid)

Συνέντευξη Τύπου δόθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 27 Ιουνίου στα γραφεία του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Τρίπολης για την νέα συνεργασία μεταξύ του Εμπορικού Συλλόγου Τρίπολης και των Προσκόπων Τρίπολης στο πλαίσιο του 8ου Φεστιβάλ των Προσκόπων που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Ιουνίου στον Άγιο Ευθύμιο.(δείτε ΕΔΩ)

Η συνεργασία αυτή έχει κοινωνικό χαρακτήρα και την ιδιότητα της προσφοράς σε μια κοινή προσπάθεια με πρόσημο το ανθρωπιστικό στοιχείο και την αλληλεγγύη σε μια ένωση φορέων με σκοπό το συνολικό καλό.

Στην συνέντευξη τύπου μίλησαν ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Τρίπολης Θέμης Ζούζουλας αλλά και ο Γιάννης Παπαγεωργάκης για την ουσιαστική αυτή εθελοντική δράση που έρχεται στο μεταίχμιο του 8ου Φεστιβάλ των Προσκόπων.

Ο Θέμης Ζούζουλας μίλησε για την τριετή αυτή συνεργασία αλλά και την νέα δράση προσφοράς όπως την χαρακτήρισε μαζί με τους προσκόπους κάνοντας παράλληλα μια αναδρομή στην κοινή εθελοντική πορεία που έχουν ανοίξει οι δύο αυτοί φορείς.

Ο Γιάννης Παπαγεωργάκης με την σειρά του αναφέρθηκε στο φεστιβάλ που είναι κάτι το μοναδικό για τα δεδομένα στην χώρα μας αλλά κυρίως στην μεγάλη αυτή συνεργασία που έχει αυτόν τον τόσο έντονα κοινωνικό χαρακτήρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο 8ο Φεστιβάλ των Προσκόπων θα γίνει συγκέντρωση χρημάτων για τον ΚΔΑΠ ΑμεΑ Τρίπολης.

Ειδήσεις: 
Video: 

ArcadiaPortal.gr Συνεργασία κοινωνικό πρόσημο από τον Εμπορικό Σύλλογο Τρίπολης και τους Προσκόπους

Video of ArcadiaPortal.gr Συνεργασία κοινωνικό πρόσημο από τον Εμπορικό Σύλλογο Τρίπολης και τους Προσκόπους

Δημοσιεύθηκε στις 27 June 2024 | 4:37 pm


Έργα φυσικού αερίου στην Τρίπολη - Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί την Παρασκευή

Σας ενημερώνουμε ότι στις 28/6/2024 θα είναι  κλειστή  η οδός Σπετσεροπούλου, Δημητρακοπούλου,  Δεληγιάννη  Ζαχαρια, Παπαναστασίου και η οδός Παπαρηγοπούλου στο ύψος της οδού Παπαναστασίου από τις 7:00 μέχρι τις 19:00 λόγω εκτέλεσης έργων κοινής ωφέλειας που αφορούν το φυσικό αέριο.

Παρακαλούμε τους οδηγούς των σταθμευμένων οχημάτων  όπως τα απομακρύνουν λόγω των ασφαλτοστρώσεων που θα γίνουν στα σημεία αυτά.''

Με εκτίμηση,
Ανδριανάκος Βασίλης
Μηχανολόγος Μηχανικός Τ.Ε.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 27 June 2024 | 4:26 pm


Μάκαρης: Τα ανοιχτά θέματα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο

Έχει εγκαινιαστεί και λειτουργεί η κεντρική διαχείριση απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου όμως αρκετά θέματα είναι ακόμα ανοιχτά και θα πρέπει να απαντηθούν:

1ο Τι θα γίνει με τις δεκάδες χωματερές και τους ΧΑΔΑ που υπάρχουν σε όλη την Πελοπόννησο. Θα αποκατασταθούν με ένα σωστό περιβαλλοντικά τρόπο ή θα συνεχίσουν να ρυπαίνουν επιφανειακά αλλά και τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα και να αποτελούν πιθανές εστίες ανάφλεξης και πρόκλησης πυρκαγιάς;

Συγκεκριμένα τι θα γίνει με την αποκατάσταση της χωματερής στην Μαραθόλακκα η οποία είναι μια χαίνουσα πληγή στον Ταΰγετο; Δεν θα απομακρυνθούν οι χιλιάδες μπάλες με απορρίμματα που είναι συσσωρευμένες σε μεγάλη έκταση στην συγκεκριμένη περιοχή και για τα οποία απορρίμματα οι δημότες της Καλαμάτας έχουν ήδη πληρώσει την διαχείρισή τους;

Αλλά και σε άλλες περιοχές της Μεσσηνίας υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις χωματερές όπως στο Αλιμάκι της Κυπαρισσίας όπου μάλιστα προσφάτως εκδηλώθηκε πυρκαγιά και έχουν παρατηρηθεί και κατά το παρελθόν. Επίσης υπάρχουν και άλλες χωματερές πχ στα Λιμενικά στη Μεσσήνη, στη Πύλο και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου (πχ ΧΑΔΑ Αφυσσού στην Σπάρτη) που θα πρέπει να αποκατασταθούν και να απορρυπανθούν με τον καλύτερο περιβαλλοντικά τρόπο.

2ο Ποια ήταν η απάντηση της Περιφέρειας στις 31 σοβαρές παρατηρήσεις που υπέβαλε η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Ανάπτυξης (DG REGIO) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (βλέπε συνημμένο αρχείο) απορρίπτοντας κατά αρχάς το αίτημα ευρωπαϊκής χρηματοδότησης 70 εκατομμυρίων ευρώ για το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο; Το συγκεκριμένο κείμενο της DG REGIO περιλαμβάνει εύλογα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν και μεταξύ άλλων έχουν σχέση με την υγειονομική ταφή απορριμμάτων σε μεγάλα ποσοστά, την ανακύκλωση που δεν επιτυγχάνει τους στόχους της, την κομποστοποίηση που δεν φαίνεται να υπάρχει ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της και τη χωριστή συλλογή πέντε ρευμάτων (χαρτί, πλαστικό, μέταλλο, γυαλί και βιολογικά απόβλητα) η οποία δεν προβλέπεται πουθενά στο σύστημα διαχείρισης ενώ παράλληλα δεν δίνεται κανένα κίνητρο για διαλογή στην πηγή. Όλα αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά και θα πρέπει να απαντηθούν γιατί πέρα από τις περιβαλλοντικές παραμέτρους που αναφέραμε το μεγάλο κόστος διαχείρισης απορριμμάτων θα επιβαρύνει τους δημότες. (δείτε στο συνημμένο)

3ον Οι κάτοικοι της Καλλιρρόης διαμαρτύρονται για την δυσοσμία που παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή λόγω της λειτουργίας του εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων. Πού οφείλεται αυτή η συνεχιζόμενη δυσοσμία και ποια εξήγηση σας έχει δώσει η εταιρεία; Επίσης υπάρχει έκδηλη ανησυχία για την πιθανή ρύπανση των επιφανειακών υδάτων αφού σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της κοινότητας εργαστηριακή ανάλυση απέδειξε ότι το νερό από συγκεκριμένα ρέματα γύρω από το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων χαρακτηρίζεται ως ακατάλληλο για πόσιμο και οικιακή χρήση. Σε όλα αυτά θα πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση η περιφερειακή αρχή και να διερευνήσει πιθανή ρύπανση σχετιζόμενη με τη λειτουργία του εργοστασίου.

Μανώλης Μάκαρης

Επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης «Πρώτα η Πελοπόννησος»

Δημοσιεύθηκε στις 27 June 2024 | 4:10 pm


Στο 77% η απορρόφηση των αποφοίτων ΕΠΑΣ στην αγορά εργασίας τα τελευταία δύο χρόνια

Ιδιαίτερα ικανοποιητικά είναι τα ποσοστά απορρόφησης των αποφοίτων των Επαγγελματικών Σχολών Μαθητείας ΔΥΠΑ στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η απορρόφηση των αποφοίτων στην αγορά εργασίας, τα τελευταία δύο χρόνια, άγγιξε το 77%, ενώ, από αυτούς, ένα ποσοστό της τάξης του 45% βρήκε δουλειά σε διάστημα δύο έως έξι μηνών, μετά το τέλος της φοίτησης και της πρακτικής άσκησης.

Επίσης, από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι σπουδαστές των ΕΠΑ.Σ. σε πολλές περιπτώσεις διατηρούνται ως εργατικό δυναμικό στις επιχειρήσεις, στις οποίες ολοκλήρωσαν την πρακτική τους άσκηση, ενώ, όσοι βρίσκουν εργασία, συνεχίζουν να απασχολούνται στο ίδιο αντικείμενο και δεν αλλάζουν επαγγελματική πορεία τα επόμενα χρόνια σε ποσοστό που κυμαίνεται από 65% έως 70%.

Σημειώνεται ότι, φέτος, ο αριθμός των ειδικοτήτων, που προσφέρονται από τις Σχολές, ανέβηκε στις 37, καθώς, στο πλαίσιο της προτεραιότητας της ΔΥΠΑ να εστιάσει σε επαγγέλματα με υψηλή ζήτηση στη σύγχρονη αγορά εργασίας, εντάχθηκαν και οκτώ νέες ειδικότητες, με ιδιαίτερη δυναμική, όπως είναι οι «πράσινες» και ψηφιακές.

Στόχος είναι η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση να αναδειχθούν στην κοινωνία και να γίνουν συνειδητή επιλογή για τους νέους προκειμένου να υπάρχουν περισσότεροι απόφοιτοι σε ειδικότητες υψηλής ζήτησης. Αυτή η πρακτική θα μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε την ανεργία, να καλύψουμε το κενό των θέσεων εργασίας σε συγκεκριμένους τομείς και να διευρύνουμε τις επαγγελματικές προοπτικές των νέων ανθρώπων.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 27 June 2024 | 4:00 pm


Νομός Αρκαδίας - Ειδήσεις και Νέα

Πυρκαγιά στην Αρκαδία - Npress

Πυρκαγιά στην Αρκαδία  Npress

Δημοσιεύθηκε στις 27 June 2024 | 8:44 pm


Φωτιά στην Αρκαδία - iEidiseis.gr

Φωτιά στην Αρκαδία  iEidiseis.gr

Δημοσιεύθηκε στις 27 June 2024 | 8:34 pm


Δείτε αγγελίες στο Νομό Αρκαδίας