Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Αρκαδίας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Ανέλαβε τον Σπαρτιατικό ο Μιχάλης Βερβαινιώτης

Ο Μιχάλης Βερβαινιώτης επιστρέφει στους πάγκους της Α1 ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ καθώς από την νέα αγωνιστικής χρονιά θα βρίσκεται στην τεχνική ηγεσία του Σπαρτιατικού.

Ο Αρκάδας coach με εμπειρία στις Εθνικές κατηγορίες τα βρήκε σε όλα με την διοίκηση του Σπαρτιατικού και θα είναι αυτός που θα κάθεται στον πάγκο του την καινούρια σεζόν.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2024 | 8:54 pm


Καιάδας: Δείτε πού βρίσκεται η μυθική τοποθεσία της καταβόθρας (vid)

Πολύ κοντά στην Σπάρτη υπάρχουν 2 κορυφαία αξιοθέατα που το πρώτο τον μυθικό Καιάδα οι περισσότεροι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει και ελάχιστοι γνωρίζουν την αληθινή ύπαρξη του και το δεύτερο ο Μυστράς ενώ πρόκειται για ένα  μοναδικού και επιβλητικού κάλους αρχαίο μνημείο ελάχιστοι Έλληνες έχουν επισκεφθεί και ας αποτελεί αγαπημένο προορισμό για εκατοντάδες χιλιάδες ξένους τουρίστες κάθε χρόνο. 

Δείτε το βίντεο μας και ξεναγηθείτε σε αυτά τα 2 τόσο άγνωστα αλλά και τόσο συναρπαστικά συνάμα μνημεία της πατρίδας μας.

UpStories

Video: 

Καιάδας. Δείτε που βρίσκεται η μυθική τοποθεσία της καταβόθρας που όλοι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει.

Video of Καιάδας. Δείτε που βρίσκεται η μυθική τοποθεσία της καταβόθρας που όλοι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει.

Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2024 | 8:28 pm


Ξεκινά η καταπολέμηση του δάκου της ελιάς στην ΠΕ Κορινθίας

Η Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας ανακοινώνει την έναρξη της υλοποίησης του έργου «Παροχή Υπηρεσιών που αφορά τον έλεγχο των δακοπληθυσμών μέσω της μεθόδου της παγιδοθεσίας, με παγίδες τύπου Mcphail».

Το έργο περιλαμβάνει την παραλαβή, σήμανση ελαιόδεντρων, ανάρτηση, αλλαγές, απανάρτηση, καθαρισμό και παράδοση διακοσίων ογδόντα δακοπαγίδων στους ελαιώνες, και πραγματοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος συλλογικής καταπολέμησης του δάκου της ελιάς για το έτος 2024. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 13.447,00 ευρώ.

Παράλληλα, ξεκίνησε ο δολωματικός ψεκασμός ελαιόδεντρων, στα πλαίσια του ίδιου προγράμματος, με συνολικό προϋπολογισμό 42.350,59 ευρώ και 70.638,56 ευρώ. Οι δράσεις αυτές είναι απαραίτητες για την προστασία της παραγωγής ελαιολάδου και την εξασφάλιση της ποιότητας και της ποσότητας της παραγωγής.

Ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κορινθίας, Αναστάσιος Γκιολής, δήλωσε: «H Περιφερειακή Αρχή του Δημήτρη Πτωχού και φυσικά η Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, παραμένει δεσμευμένη στην υποστήριξη των παραγωγών και στην ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας της περιοχής. Τα έργα αυτά είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί και για την διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης του αγροτικού τομέα».

 

Δελτίο Τύπου

Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2024 | 8:01 pm


Ένα πιστοποιητικό για φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα από το φθινόπωρο

Eurokinissi

Σε ένα ενιαίο πιστοποιητικό θα εκδίδονται από το φθινόπωρο η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, με ταχείες διαδικασίες μέσω του gov.gr.

Πρόκειται για το πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας, το οποίο θα υποκαταστήσει ουσιαστικά τα σημερινά αποδεικτικά φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Θα εκδίδεται ηλεκτρονικά μέσα από την ειδική πλατφόρμα της δημόσιας διοίκησης, μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου, και θα έχει όλα τα στοιχεία τόσο της φορολογικής όσο και της ασφαλιστικής ενημερότητας του αιτούντος.

Μετά την υποβολή της αίτησης θα ακολουθεί αυτόματος έλεγχος των στοιχείων, και εφόσον πληρούνται όλα τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις, θα εκδίδεται το νέο πιστοποιητικό με τους ίδιους ακριβώς όρους που διέπουν την έκδοση της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Εννοείται ότι δεν θα χορηγείται στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος έχει αρρύθμιστα ή ληξιπρόθεσμα χρέη είτε στην εφορία, είτε στα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) η πλατφόρμα για την έκδοση του πιστοποιητικού οικονομικής ενημερότητας θα ενεργοποιηθεί το Σεπτέμβριο.

Επίσης, απλοποιείται και η έκδοση βεβαίωσης οφειλής για όσους έχουν αρρύθμιστα χρέη, και θέλουν να πουλήσουν ακίνητο ή να εισπράξουν χρήματα.

Όπως ορίζει απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή:

*Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα δύναται να αιτηθεί, μέσω ειδικής πλατφόρμας προσβάσιμης μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ), την έκδοση ενιαίου πιστοποιητικού οικονομικής ενημερότητας. Το πιστοποιητικό περιλαμβάνει τα στοιχεία του αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας και του αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας και εκδίδεται σε ψηφιακή μορφή.

*Το πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας θεωρείται έγκυρο για κάθε νόμιμη χρήση και γίνεται υποχρεωτικά αποδεκτό από όλους τους φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και από φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, τα δικαστήρια όλων των βαθμών και τις εισαγγελίες όλης της χώρας όταν είναι κατά νόμον υποχρεωτική η προσκόμιση των ανωτέρω αποδεικτικών ενημερότητας.

*Για την έκδοση του πιστοποιητικού οικονομικής ενημερότητας η πλατφόρμα αντλεί μέσω διαλειτουργικότητας τα αναγκαία δεδομένα από το πληροφοριακό σύστημα φορολογικού μητρώου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και το πληροφοριακό σύστημα του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Οι απαιτούμενες διαλειτουργικότητες διασφαλίζονται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα οι φορολογούμενοι ακόμη και εάν έχουν ρυθμισμένες ή μη ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν πλέον τη δυνατότητα να λάβουν αυτόματα μέσα σε λίγα λεπτά φορολογική ενημερότητα για τις συναλλαγές τους όπως τη μεταβίβαση ακινήτων ή την είσπραξη χρημάτων από το δημόσιο. Πολύ σύντομα θα περάσει στη ψηφιακή εποχή και η βεβαίωση οφειλής η οποία αφορά φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμα – αρρύθμιστα χρέη.

Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2024 | 7:29 pm


Κωνσταντοπούλου: Η απόπειρα να συγκαλυφθεί το Έγκλημα των Τεμπών δεν θα περάσει

Από τη Λαμία, από τη σύσκεψη των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων όλης της χώρας, η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας θέλησε να στείλει το μήνυμα προς τον κ. Μητσοτάκη και προς την Κυβέρνηση, πως η απόπειρα συγκάλυψης του Εγκλήματος των Τεμπών, που ο Υπουργός Δικαιοσύνης εξακολουθεί να αποκαλεί δυστύχημα, δεν θα περάσει.
 
Το γεγονός ότι υπουργοποιήθηκαν, τόνισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής, που συνέγραψαν, υπέγραψαν και ψήφισαν μόνα τους, αυτό το κατάπτυστο πόρισμα με το οποίο επιχειρείται να σφραγιστεί η διερεύνηση του Εγκλήματος και να εμπεδωθεί ότι δήθεν δεν υπάρχει ευθύνη, πολιτική, ποινική, κυβερνητική για τη δολοφονία 57 ανθρώπων, για τα εγκαύματα και τους τραυματισμούς τόσων άλλων, αυτή η κίνηση δεν θα περάσει. Γίνεται μπροστά στα μάτια της κοινωνίας, των οικογενειών και των συγγενών, των δικηγόρων αυτής της χώρας, που δεν ξεχνούν γιατί επέλεξαν το δίκαιο, γιατί επέλεξαν τη Νομική, γιατί υπερασπίζονται τους πολίτες και την κοινωνία απέναντι στην αδικία.
 
Κλείνοντας η Ζωή είπε με έμφαση προς τον Πρωθυπουργό πως δεν πήρε το μήνυμα, αλλά και δεν πρόκειται να περάσει η προσπάθεια με εσωτερικές διευθετήσεις που απευθύνονται στο κόμμα της ΝΔ να καλυφθούν οι ευθύνες για το Έγκλημα. Στα Τέμπη συντελέστηκε Έγκλημα και μάλιστα κακούργημα και η απόπειρα αυτό να παρασιωπηθεί, να συγκαλυφθεί και να ξεχαστεί δεν θα περάσει.

 

Δελτίο Τύπου

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2024 | 7:15 pm


Η Περιφέρεια Πελοποννήσου παρούσα στην 32η Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετείχε στην 32η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 13 Ιουνίου, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχη, Χρήστος Λαμπρόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Αθανάσιος Μιχελόγγονας και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος σε θέματα Μεταφορών και Επικοινωνιών, Αναστάσιος Γανώσης, εκπροσώπησαν την Περιφέρεια στη σημαντική αυτή εκδήλωση.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος τόνισε ότι οι ελληνικές επιτυχίες του τουρισμού μας οφείλονται στους επαγγελματίες του που μας κάνουν πρωταγωνιστές σε έναν τομέα κρίσιμο για την αναπτυξιακή μας στρατηγική και προανήγγειλε: «Θα είναι μια χρονιά-ορόσημο για τον τουρισμό και η φετινή».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από την Υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.

 

Δελτίο Τύπου

Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2024 | 7:00 pm


ΣΥΡΙΖΑ: Επανεκκίνηση δεν γίνεται με ανακύκλωση προσώπων στις κυβερνητικές καρέκλες

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε σήμερα, ενώπιον του… «ολιγομελούς» υπουργικού συμβουλίου των 61 μελών, για επανεκκίνηση του κυβερνητικού έργου» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Επανεκκίνηση, κύριε Μητσοτάκη, δεν γίνεται με ανακύκλωση προσώπων στις κυβερνητικές καρέκλες, με επιβράβευση εκείνων που πρωτοστάτησαν στην επιχείρηση "μπαζώματος" της αλήθειας για τα Τέμπη, με ανάγνωση «όπως μας βολεύει» των αποτελεσμάτων της κάλπης» αναφέρει στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ.

Καταλήγει λέγοντας πως «η πραγματική αντιμετώπιση των αναγκών των πολιτών απαιτεί ριζική αλλαγή της πολιτικής σας, που θα ευνοεί τους ασθενέστερους και όχι τα καρτέλ των συμφερόντων που σας στηρίζουν. Περιμένουμε, τώρα που τέλειωσε η προεκλογική περίοδος, να δούμε τι άλλο θα σκαρφιστείτε για να συνεχίσετε να αρνείστε τα πραγματικά, κοστολογημένα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να βοηθηθούν οι πολλοί. Προσπαθήστε, τουλάχιστον, να πρωτοτυπήσετε».

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2024 | 6:45 pm


Αγνοούνται δυο Γαλλίδες τουρίστριες στη Σίκινο

Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές των Κυκλάδων καθώς έχουν εξαφανιστεί δυο τουρίστριες από το πρωί της Παρασκευής στη Σίκινο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Cyclades24, πρόκειται για δύο τουρίστριες από την Γαλλία οι οποίες αναζητούνται από χτες το πρωί (14/06/2024) όταν και δηλώθηκε η εξαφάνιση τους στη Σίκινο.

Πρόκειται για μια 73χρονη και μία 64χρονη, οι οποίες διέμεναν σε διαφορετικά ξενοδοχεία, ωστόσο εικάζεται ότι οι δύο γυναίκες έχουν κάποια σχέση μεταξύ τους.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2024 | 6:32 pm


Με το μετάλλιο Τιμής της Γαλλικής Αστυνομίας παρασημοφορήθηκε ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Δημήτριος Μάλλιος

Σε τελετή που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024, στην Γαλλική Πρεσβεία, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Δημήτριος Μάλλιος, παρασημοφορήθηκε με το μετάλλιο Τιμής της Γαλλικής Αστυνομίας, εξ’ ονόματος του Υπουργείου Εσωτερικών, από την Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα, κα AUER Laurence. 

Στην τελετή παρέστησαν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Μάνος Λογοθέτης.
 
Ο κ. Αρχηγός τιμήθηκε για τη σημαντική προσφορά του στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με κεντρικό πυρήνα την προστασία των συνόρων και τη διαχείριση των δευτερογενών μεταναστευτικών ροών.  

Παράλληλα, τονίσθηκε η ιδιαίτερη συμβολή του στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά και του βίαιου εξτρεμισμού και της παραβατικότητας, μέσω της ενδυνάμωσης της επιχειρησιακής συνεργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών, ενώ έγινε μνεία στη συνδρομή του στη διοργάνωση από τις γαλλικές Αρχές των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2024 | 6:27 pm


Συνεδρίασε η Περιφερειακή Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Συνεδρίασε, την Πέμπτη 13 Ιουνίου, δια ζώσης και με τηλεδιάσκεψη, η Περιφερειακή Επιτροπή Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Αναπληρωτής Περιφερειάρχη, Χρήστος Λαμπρόπουλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Αρχικά, να σημειώσω πως πήραμε σημαντικές αποφάσεις για έργα που πρέπει να εκτελεστούν άμεσα ώστε να μην χαθούν οι προγραμματισμένες προθεσμίες. Σχετικά με τα θέματα ημερήσιας διάταξης στέκομαι σε δύο διαγωνισμούς έργων.  Ο ένας είχε να κάνει με την συντήρηση κοίτης και τον καθαρισμό ρεμάτων στην ΠΕ Αργολίδας και ο δεύτερος με το «Γεύμα Αγάπης» στην Κόρινθο, ενώ έχουμε πλέον οριστικό ανάδοχο στα βελτιωτικά έργα στο γήπεδο της Αγίας Παρασκευής στη Μονεμβασιά».

Μεταξύ άλλων, εγκρίθηκαν τα έργα:

-Έγκριση διακήρυξης Ανοιχτής Διαδικασίας μέσω του Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ. και λοιπών τευχών για τη σύναψη Δημόσιας σύμβασης του έργου: «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΟΙΤΗΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΡΕΜΑΤΩΝ Π.Ε. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 2024»,Π/Υ : 250.000,00 €.

-Έγκριση όρων ανοικτού, ηλεκτρονικού, άνω των ορίων διαγωνισμού «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ και ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ-ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ «ΓΕΥΜΑ ΑΓΑΠΗΣ» ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ».

-Έγκριση του 2ου Πρακτικού Ελέγχου Δικαιολογητικών Κατακύρωσης Της Επιτροπής Διαγωνισμού του Έργου : «ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΥΠΟΒΑΣΗΣ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΥ ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑ, ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΕΡΙΦΡΑΞΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΒΟΗΘΗΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΗΣ Τ.Κ. ΝΟΜΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ», προϋπολογισμός 191.000,00 €.

 

Δελτίο Τύπου

Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2024 | 6:00 pm


Η εμποροπανήγυρη της «Αναλήψεως» στο Άστρος (pics)

Με μεγάλη συμμετοχή εκθετών ξεκίνησε η ετήσια παραδοσιακή εμποροπανήγυρη της «ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ» στο Άστρος Κυνουρίας, η οποία φέτος διεξάγεται από 14 έως και 16 Ιουνίου 2024 στον περιφερειακό δρόμο Τρίπολης - Άστρους. Στη φετινή διοργάνωση υπάρχει μεγάλη γκάμα εμπορευμάτων με προσιτές τιμές, ενώ οι επισκέπτες έχουν ξεκινήσει τις αγορές τους από χθες το βράδυ.

Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2024 | 5:40 pm


«Κλεισμένος» και ο Άλχο από τον Αστέρα

Ο Αστέρας Τρίπολης προχωράει τον μεταγραφικό του σχεδιασμό και σειρά παίρνει το δεξί άκρο της άμυνας με τον Νικολάι Άλχο να προβάρει αυτή την στιγμή την κιτρινπμπλέ φανέλα.

Ο Λευτέρης Λύρατζης δεν θα παραμείνει στην αρκαδική ομάδα μέσω του deal με τον ΠΑΟΚ για τον Αντώνη Τσιφτσή και κάπως έτσι μπήκε σε εφαρμογή και ενεργοποιήθηκε το plan b που αφορά τον Νικολάι Άλχο.

Το συμβόλαιό του με τον Βόλο ολοκληρώθηκε κι έτσι ο Αστέρας Τρίπολης έχει κλεισμένο ως ελεύθερο τον διεθνή Φινλανδό δεξιό μπακ και αναμένεται και εδώ εντός των επόμενων ωρών ίσως να έχουμε επίσημες ανακοινώσεις.

Ο Νίκολάι Άλχο ήρθε τον Ιανουάριο του 2022 στην χώρα μας για λογαριασμό του Βόλου και σε 2,5 σεζόν έπαιξε σε 79 παιχνίδια έχοντας και 2 γκολ και πλέον ο Αστέρας Τρίπολης θα γίνει η νέα του ομάδα.

Φωτογραφία άρθρου: Eurokinissi

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2024 | 5:34 pm


Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για το Monemvasia Castle Challenge αύριο Κυριακή

Ξεκίνησε στη Μονεμβασία, σήμερα Σάββατο (15/6/2024) και για δύο ημέρες, η αθλητική εκδήλωση “The Castle Challenge”, την οποία διοργανώνουν ο Δήμος Μονεμβασίας και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε συνεργασία με την  εταιρεία whynot.

Στο πλαίσιο ασφαλούς διεξαγωγής των αγώνων, αύριο Κυριακή (16/6/2024) θα υπάρξει απαγόρευση της κυκλοφορίας στους παρακάτω δρόμους:

07:15 – 10:15: Από το κέντρο της Μονεμβασίας μέχρι τη διασταύρωση του Εθνικού Οδικού Δικτύου Μολάων-Μονεμβασίας με την Επαρχιακή Οδό προς Νεάπολη (Κεραμωτή)
07:30 – 12:00: Από το κέντρο της Μονεμβασίας μέχρι το Κάστρο
Εξαιτίας του παραπάνω μέτρου ο δρόμος θα παραμείνει κλειστός το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για όλα τα οχήματα εκτός των περιπτώσεων έκτακτης ανάγκης.

Ως εκ τούτου παρακαλούνται οι πολίτες να συνεισφέρουν και να βοηθήσουν ο καθένας με τον τρόπο του, στη χωρίς προβλήματα ολοκλήρωση μιας τόσο σημαντικής αθλητικής εκδήλωσης.

Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2024 | 5:27 pm


Συμφώνησε με Τσιντώτα ο Αστέρας

Ο Παναγιώτης Τσιντώτας αναμένεται να γίνει το δεύτερο μεταγραφικό απόκτημα του Αστέρα Τρίπολης μετά τον Αϊντίν Ρέτζιτς και να ενισχύσει την θέση κάτω από τα κιτρινομπλέ γκολποστ.

Οι δύο πλευρές που ήταν σε προχωρημένες επαφές εδώ και μέρες φαίνεται λοιπόν πως ήρθαν τελικά σε προφορική συμφωνία και το μόνο πλέον που απομένει είναι η επίσημη ανακοίνωση της απόκτησης του Παναγιώτη Τσιντώτα από πλευράς Αστέρα Τρίπολης.

Κάπως έτσι ο Παναγιώτης Τσιντώτας, που έμεινε ελεύθερος από τον Ατρόμητο, μαζί με τον Νίκο Παπαδόπουλου και τους νεαρούς Γραμματικάκη και Σγουρή θα συνθέσουν την τετράδα των κίπερ για τη νέα σεζόν της αρκαδικής ομάδας.

Φωτογραφία άρθρου: Eurokinissi

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2024 | 5:14 pm


EBD: Με 5 παραλίες στις 15 καλύτερες του κόσμου η Ελλάδα - Η «έκπληξη» στην 1η θέση

unplast

Ίσως είναι η λιγότερο γνωστή παραλία για τους Ευρωπαίους ωστόσο πήρε το «χρίσμα» της καλύτερης στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον οργανισμό κατάταξης European Best Destinations (EBD).

Ο EBD δημοσίευσε πρόσφατα την έκθεσή του για το 2024, σχετικά με τις πιο όμορφες παραλίες στην Ευρώπη, και μάλλον η κορυφαία επιλογή τους θα σας εκπλήξει. Δεν είναι ελληνική (όπως θα θέλαμε) αλλά ούτε και ιταλική ή ισπανική.

 

Διαβάστε περισσότερα για τις 5 παραλίες της Ελλάδας που βρίσκονται στις 15 καλύτερες του κόσμου και την «έκπληξη» στην 1η θέση.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2024 | 5:10 pm


Ο δήμαρχος Γορτυνίας στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ

Στην 32η Τακτική Συνέλευση του ΣΕΤΕ (Συνδέσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στην οποία παρευρέθηκε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συμμετείχε ο Δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Χαρ. Κούλης, την Πέμπτη 13 Ιουνίου.

Συζητήθηκαν πολιτικές που θα καθιερώσουν την Ελλάδα ως έναν προορισμό ο οποίος θα διακρίνεται για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, την υψηλή ποιότητα υπηρεσιών και τις ξεχωριστές ταξιδιωτικές εμπειρίες.
Δόθηκε  έμφαση στην προώθηση των επενδύσεων σε υποδομές για ειδικές μορφές τουρισμού, οι οποίες θα υποστηρίξουν το νέο κύκλο τουριστικής ανάπτυξης, με κεντρικό στοιχείο αυτής της νέα προσέγγισης τη βιώσιμη διαχείριση των προορισμών με τη συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων.

Αναλύθηκαν θέματα που αφορούν άμεσα τη Γορτυνία, η οποία τα τελευταία χρόνια, αναπτύσσεται ταχύτατα ως τουριστικός προορισμός τεσσάρων εποχών, ανέφερε ο Δήμαρχος. «Υπάρχει ιδιαίτερη αναπτυξιακή δυναμική στο τομέα τουρισμού της Γορτυνίας και επιδιώκουμε περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη, βιώσιμη, ανθεκτική, δίκαιη και συμπεριληπτική για όλο το Δήμο με αυξημένη προσαρμοστικότητα και ενσυναίσθηση για ζητήματα που αφορούν στην περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα», τόνισε ο κος Κούλης. 

Εκ του Δήμου Γορτυνίας

Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2024 | 5:00 pm


Εξαρθρώθηκε κύκλωμα μαστροπείας

φωτογραφία αρχείου eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Από το Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας προωθούσαν γυναίκες στην πορνεία σε οίκους ανοχής στην περιοχή του Μεταξουργείου, με σκοπό το παράνομο περιουσιακό όφελος.

Για τον τερματισμό της δράσης τους πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, 13 Ιουνίου 2024, αστυνομική επιχείρηση, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν -7- άτομα, από τα οποία τα -3- αποτελούν μέλη της εγκληματικής ομάδας και -4- καθώς παραβίασαν σφραγίδες που έθεσε η Αρχή.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για -κατά περίπτωση- εγκληματική οργάνωση, μαστροπεία και παραβίαση σφραγίδων που έθεσε η Αρχή, ενώ για τα ίδια αδικήματα κατηγορούνται ακόμη -2- μέλη της εγκληματικής ομάδας, τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται.

Προηγήθηκε κατάλληλη αξιολόγηση πληροφοριακών στοιχείων και προανακριτικών δεδομένων αλλά και χρήση ειδικών ανακριτικών μεθόδων, από τη συνδυαστική αξιοποίηση των οποίων διακριβώθηκε η δράση της εγκληματικής ομάδας και ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή των κατηγορουμένων στην υπόθεση.

Όπως προέκυψε, οι κατηγορούμενοι είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα, με διακριτούς ρόλους και προέβαιναν στην προαγωγή γυναικών στην πορνεία, τις οποίες εξέδιδαν σε οίκους ανοχής στην περιοχή του Μεταξουργείου, εκμεταλλευόμενοι μέρος των εσόδων. 

Μάλιστα, για την εξυπηρέτηση του σκοπού τους είχαν μισθώσει διαφορετικά οικήματα, εντός των οποίων στεγάζονταν και λειτουργούσαν οι οίκοι ανοχής. Τα ακίνητα, στα οποία λειτουργούσαν οι οίκοι ανοχής, μισθώνονταν από μέλος της εγκληματικής ομάδας, ενώ έτερα μέλη είχαν αναλάβει τη φύλαξη/ προστασία των οικημάτων και την επιτήρηση των εκδιδόμενων γυναικών. 

Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης, με τη συνδρομή αστυνομικών της Ο.Π.Κ.Ε., της Υπηρεσίας Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και συνοδών Αστυνομικών Σκύλων, πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονοι έλεγχοι σε -7- οίκους ανοχής, μίνι μάρκετ, εταιρία ενοικίασης αυτοκινήτων, καθώς και σε οικία.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 

• -2- καταγραφικά μηχανήματα και κάμερες επιτήρησης των χώρων των οίκων ανοχής,

• -4- κινητά τηλέφωνα,

• μεγάλος αριθμός χειρόγραφων σημειώσεων, οι οποίες αναφέρονται –κατά περίπτωση- σε εκδιδόμενες γυναίκες, προσωπικό οίκων ανοχής, αριθμούς ερωτικών ραντεβού ανά βάρδια, ραντεβού «τζαζ», καθώς και διαμοιρασμό των εσόδων προερχόμενων από πορνεία μεταξύ προσωπικού του οίκου ανοχής, εκδιδόμενων και εκμεταλλευτών και

• το χρηματικό ποσό των -425- ευρώ.

Στις υπό εκμετάλλευση γυναίκες παρασχέθηκε αρωγή και προστασία από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, με τη συνδρομή των εξειδικευμένων σε θέματα εμπορίας ανθρώπων Μ.Κ.Ο. «Α21» και «OUR GREECE», η οποία συνέδραμε και με εξοπλισμό για την επιτυχή ολοκλήρωση της επιχείρησης.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ σε βάρος -2- αλλοδαπών που προσήχθησαν από τους υπό έρευνα χώρους κινήθηκε η διαδικασία της διοικητικής απέλασης.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2024 | 4:27 pm


Μεγάλη γιορτή για τους Μουσουλμάνους - Προσευχή στο ΔΑΚ Τρίπολης

Φωτογραφία αρχείου arcadiaportal.gr

Στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ, στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Τρίπολης θα βρεθούν αύριο Κυριακή 16 Ιουνίου, το πρωί, για μία ώρα οι Μουσουλμάνοι της περιοχής για να εορτάσουν και να προσευχηθούν. Να αναφέρουμε ότι ο δήμος Τρίπολης, παραχώρησε το χώρο για την συγκέντρωση των πολιτών. 

Σύμφωνα με το διαδίκτυο εορτάζεται το Ιντ αλ-αντχά  γνωστό και ως η γιορτή των θυσιών και στην Ελλάδα είναι γνωστό ως Κουρμπάν μπαϊράμ, είναι ένα θρησκευτικό φεστιβάλ που γιορτάζεται από τους Μουσουλμάνους παγκοσμίως ως εορτασμός της προθυμίας του Αβραάμ να θυσιάσει το γιο του Ισμαήλ για τον Αλλάχ . Σύμφωνα με το ημερολόγιο είναι αργία και για το (2024) εορτάζεται το βράδυ της Σάββατο 15 Ιουνίου 2024 – Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024.

Φωτογραφία αρχείου

Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2024 | 4:08 pm


Μεσσηνία: Έκλεψε από σούπερ μάρκετ και συνελήφθη

φωτογραφία αρχείου eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Συνελήφθη, χθες (14.6.2024) το μεσημέρι, στην Καλαμάτα, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) Μεσσηνίας, 39χρονος αλλοδαπός, γιατί αφαίρεσε από σούπερ μάρκετ διάφορα προϊόντα, τα οποία βρέθηκαν στην κατοχή του και αποδόθηκαν.

Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καλαμάτας.

Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2024 | 4:00 pm


Ποιες πρωτοβουλίες συζητήθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο

Συνεδρίασε σήμερα, 15 Ιουνίου 2024, υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωνσταντίνος Χατζηδάκης παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για: α) το Ψηφιακό τέλος συναλλαγών, β) την Αναδιάρθρωση του Υπερταμείου, τον εκσυγχρονισμό των θυγατρικών του και τη σύσταση νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου. 

Με τις διατάξεις που εισηγείται το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το Τέλος Χαρτοσήμου αντικαθίσταται από το Τέλος Συναλλαγής, το οποίο έχει τα εξής βασικά χαρακτηριστικά: αντικαθιστά το σημερινό, απαρχαιωμένο πλαίσιο, επιβάλλεται μόνο στις συμβάσεις και συναλλαγές που καθορίζονται ρητώς στον νόμο, αποκλείεται η επιβολή του σε συναλλαγές που υπόκεινται σε άλλους έμμεσους φόρους, επιβάλλεται σε συναλλαγές, όπου ο ένας τουλάχιστον συναλλασσόμενος είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδος ή έχει μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα,ρυθμίζει πολλά ζητήματα που το σημερινό, απαρχαιωμένο πλαίσιο δεν είχε ρυθμίσει με σαφήνεια: υποκείμενο της φορολογικής υποχρέωσης υπόχρεος προς απόδοση του φόρου βαρυνόμενος με τον φόρο περιέχει ψηφιακή διαδικασία απόδοσης του τέλους, καταργεί πολλές περιπτώσεις επιβολής χαρτοσήμου, θέτει ανώτατο όριο φορολογικής επιβάρυνσης για ορισμένες κατηγορίες τέλους συναλλαγής.

Επιπλέον, με τις διατάξεις που εισηγείται το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, θεσπίζεται νέο, πιο σύγχρονο μοντέλο διακυβέρνησης της ΕΕΣΥΠ, υιοθετείται μεγαλύτερη ευελιξία για τις θυγατρικές της ΕΕΣΥΠ, διευρύνεται ο σκοπός του ΤΑΙΠΕΔ, το ΤΑΙΠΕΔ και το ΤΧΣ απορροφώνται από την ΕΕΣΥΠ και συγχωνεύονται με αυτήν, συστήνεται Επενδυτικό Ταμείο, με σκοπό τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών επενδυτικών δραστηριοτήτων.

Ο  Υπουργός Υγείας κ. Σπυρίδων- Άδωνις Γεωργιάδης παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για: α) τα Δικαιώματα των προσώπων που πάσχουν από άνοια και των φροντιστών τους, β) τη Μεταμόσχευση ιστών και κυττάρων, γ) την Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδας. 

Πέραν της εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια, μέσω της προστασίας των δικαιωμάτων των ασθενών και των φροντιστών τους, με τις προτεινόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες τίθεται το ρυθμιστικό πλαίσιο για την ίδρυση και τη λειτουργία Τραπεζών Ιστών και Κυττάρων, στο πλαίσιο της εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας προς την οδηγία 2004/23/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 31.3.2004 για τη θέσπιση προτύπων, ποιότητας και ασφάλειας για τη δωρεά, την προμήθεια, τον έλεγχο, την επεξεργασία, τη συντήρηση, την αποθήκευση και τη διανομή ανθρώπινων ιστών και κυττάρων και τις συναφείς προς αυτήν οδηγίες 2006/17/ΕΚ (EEL 38/9.2.2006) και 2006/86/ΕΚ (EEL 294/25.10.2006). Η βασική δραστηριότητα των Τραπεζών Ιστών και Κυττάρων θα είναι η απομόνωση, η επεξεργασία, η φύλαξη και η διανομή ιστών και κυττάρων με σκοπό τη μεταμόσχευση ή την ανοσοθεραπεία ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά ορισμένες εκφυλιστικές νόσοι.

 

Με την εφαρμογή του παρόντος νομοσχεδίου θα δοθεί μία νέα διάσταση στη θεραπευτική αντιμετώπιση των εκφυλιστικών νόσων ενώ θα οριστούν το ρυθμιστικό πλαίσιο και οι προϋποθέσεις λειτουργίας Τραπεζών Ιστών και Κυττάρων ώστε να διασφαλίζονται η επάρκεια μοσχευμάτων και η ασφάλεια των πολιτών, καθώς θα απομονώνονται και θα φυλάσσονται ιστοί και κύτταρα που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε για μεταμόσχευση είτε για ανοσοθεραπεία αν πρόκειται για κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του προϋπολογισμού που προορίζεται για την αγορά των φαρμάκων που χορηγούνται για συντηρητική αντιμετώπιση και την κάλυψη της περιόδου νοσηλείας των ασθενών και παράλληλα να αυξήσει το ποσοστό επιβίωσης του πληθυσμού που διαγιγνώσκεται με οποιαδήποτε εκφυλιστική νόσο. Η Ελλάδα, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, αντιμετωπίζει δημογραφικό πρόβλημα. Αν αναλογιστούμε ότι το 25% των θανάτων που καταγράφονται κάθε χρόνο στη χώρα μας οφείλεται στη νόσο του καρκίνου με την ίδρυση Τραπεζών Ιστών και Κυττάρων και την εισαγωγή νέων θεραπευτικών επιλογών στη φαρέτρα της μάχης για τον καρκίνο μπορούν να αυξηθούν τα ποσοστά επιβίωσης και το επίπεδο ζωής των επιζώντων.

 

Επίσης, με τις προτεινόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες συστήνεται νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδας (Ε.Δ.Δ.Ε.), στο οποίο εγγράφονται υποχρεωτικά όλοι οι κάτοχοι τίτλων σπουδών διατροφής – διαιτολογίας, που ασκούν νόμιμα το επάγγελμα, είτε ιδιωτικά, είτε σε δημόσιες δομές υγείας. Με τον τρόπο αυτό οργανώνεται καλύτερα η άσκηση του επαγγέλματος του διαιτολόγου - διατροφολόγου κατά τα πρότυπα των λοιπών επαγγελμάτων υγείας.

 

Ο Υπουργός Επικρατείας κ. Μαυρουδής Βορίδης παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο την πορεία υλοποίησης και εισηγήθηκε την έγκριση επικαιροποίησης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Καταπολέμησης της Διαφθοράς 2022-2025. 

 

Το Εθνικό Σχέδιο για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς αποτελεί μια σημαντική εθνική στρατηγική με στόχο:

α) την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του φαινομένου της διαφθοράς στη χώρα

β) την ενίσχυση των δικλείδων διαφάνειας και λογοδοσίας στη δράση της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης και

γ) την προάσπιση του Κράτους Δικαίου

Για πρώτη φορά, η παρούσα κυβέρνηση με τον Ν. 4915/2022 θέσπισε την έγκριση και την ετήσια παρακολούθηση της Εθνικής Στρατηγικής κατά της Διαφθοράς σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο δείχνοντας στην πράξη την ισχυρή δέσμευσή μας να ακολουθήσουμε διεθνείς καλές πρακτικές προκειμένου να μπορέσουμε να φέρουμε αποτέλεσμα σε ένα δύσκολο και ιδιαίτερα απαιτητικό πεδίο της δημόσιας πολιτικής.

 

Ο Σχεδιασμός της Στρατηγικής έγινε στη βάση ευρείας διαβούλευσης με φορείς πολιτικής, επαγγελματικές ενώσεις και φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών.

Το Εθνικό Σχέδιο

Αναπτύσσεται σε 3 Μέρη: Έλεγχος – Πρόληψη – Ευαισθητοποίηση και έχει τετραετή ορίζοντα εφαρμογής. 

Η αρχική έκδοση περιλαμβάνει 129 δράσεις σε κρίσιμες θεματικές όπως τα δημόσια οικονομικά, η διαχείριση των ενωσιακών πόρων του ΕΣΠΑ & του ΤΑΑ, η Υγεία, η Δικαιοσύνη, ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός και η βελτίωση των ικανοτήτων της Δημόσιας Διοίκησης.

Σύμφωνα με τα απολογιστικά δεδομένα της περιόδου 2022 – 2023

Το ποσοστό ενεργοποίησης του Σχεδίου ανέρχεται σήμερα στο 89% (47 Ολοκληρωμένες Δράσεις και 68 Δράσεις που εξελίσσονται σύμφωνα με τον προγραμματισμό σε σύνολο 129).

36% του συνόλου των δράσεων έχει ήδη ολοκληρωθεί (47 σε σύνολο 129)

54% του συνόλου των δράσεων (68 δράσεις) υλοποιούνται σύμφωνα με τον προγραμματισμό

14 δράσεις δεν έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται. Εξ αυτών 9 δράσεις έχουν μεταγενέστερη ημερομηνία έναρξης υλοποίησης (μετά το 2023) και 5 δράσεις αντιμετωπίζουν ελεγχόμενες καθυστερήσεις κυρίως λόγω χρονοβόρων διαγωνιστικών διαδικασιών.

Σήμερα 2 χρόνια μετά την έναρξη της υλοποίησης, η Εθνική Στρατηγική κατά της Διαφθοράς εξελίσσεται ομαλά και παράγει απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα.

 

Ο Υπουργός Επικρατείας κ. Μαυρουδής Βορίδης παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο την ετήσια έκθεση της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης.

Έχουν ήδη ολοκληρωθεί δεκαεννέα κωδικοποιήσεις και βρίσκεται σε εξέλιξη σημαντικός αριθμός περαιτέρω κωδικοποιήσεων σε ζητήματα της ύλης του συνόλου σχεδόν του Υπουργείου. 

 

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο τα έργα για: α) την Κατασκευή φράγματος Τσικνιά Λέσβου, β) την Κατασκευή έργων ύδρευσης Άρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας και γ) την Επέκταση Ιόνιας Οδού: Τμήμα Ιωάννινα – Κακαβιά. 

 

Τα έργα αυτά βρίσκονται σε τροχιά άμεσης υλοποίησης και έχουν συνολικό προϋπολογισμό 568,2 εκ. ευρώ.

Η «Κατασκευή Φράγματος Τσικνιά Ν. Λέσβου, Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Νερού και Δικτύων», συνολικού προϋπολογισμού πράξης 113,2 εκατ. ευρώ. 

Το αντικείμενο του έργου αφορά στην ολοκλήρωση ενός αυτοτελούς και λειτουργικά ανεξάρτητου συστήματος υδροδότησης με 24.000κ.μ./ημέρα πόσιμο νερό (στο 1ο στάδιο ανάπτυξης των έργων) της πόλης της Μυτιλήνης και των οικισμών Καλλονής και Αγίας Παρασκευής στη Λέσβο, από το φράγμα Τσικνιά. Εκτιμάται ότι το έργο θα εξυπηρετεί περίπου 100.000 κατοίκους. 

Η «Κατασκευή Έργων Ύδρευσης Νομών Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας», συνολικού προϋπολογισμού πράξης 145 εκατ. ευρώ. 

Αντικείμενο του έργου αποτελεί η κατασκευή νέου δικτύου μεταφοράς νερού, συνολικού μήκους 104 χλμ., από τις πηγές του Αγίου Γεωργίου Λούρου μέχρι τη Λευκάδα. Προβλέπεται η κάλυψη των αναγκών ύδρευσης οικισμών στις Περιφερειακές Ενότητες Άρτας, Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας. Ο πληθυσμός που θα εξυπηρετείται ξεπερνά τους 150.000 κάτοικους. 

Τα δύο παραπάνω έργα έχουν ήδη δημοπρατηθεί, έχει εγκριθεί η κατακύρωσή τους και έχει ολοκληρωθεί ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

 

Η «Επέκταση Ιόνιας Οδού, τμήμα: Ιωάννινα – Κακαβιά», συνολικού προϋπολογισμού πράξης 310 εκατ. ευρώ. 

Ο οδικός αυτός άξονας, μήκους 69,5 χλμ, είναι η συνέχεια της Ιόνιας Οδού από τα Ιωάννινα προς τα ελληνοαλβανικά σύνορα στην περιοχή της Κακαβιάς, διασχίζοντας τον νομό Ιωαννίνων. Το «Ιωάννινα Κακαβιά» βελτιώνει τη συνδεσιμότητα της ΠΕ Ιωαννίνων με την υπόλοιπη Ελλάδα συμβάλλοντας στην ανάπτυξή της, ενώ αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου της χώρας από την Αλβανία και κατ’ επέκταση τα Δυτικά Βαλκάνια. 

Επιπλέον, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών παρουσίασε μια δέσμη έργων χαμηλότερου προϋπολογισμού, αλλά υψηλής κοινωνικής ανταποδοτικότητας, τα οποία είτε ολοκληρώθηκαν είτε κατασκευάζονται σε όλη την Επικράτεια και αφορούν: δικαστικά και αστυνομικά μέγαρα, σχολικές εγκαταστάσεις, οδικές συνδέσεις και γέφυρες, πεζογέφυρες, λιμενικές εγκαταστάσεις, ελικοδρόμια, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αποχέτευσης ομβρίων υδάτων, φράγματα, αρδευτικά δίκτυα και εγγειοβελτιωτικά έργα.      

 

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης εισηγήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο την έγκριση Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) και τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία Κυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Ουδετερότητα.

 

Η Οδηγία 2000/60/ΕΚ, γνωστή ως Οδηγία Πλαίσιο για τα Ύδατα, καθορίζει τις αρχές και προτείνει μέτρα για τη διατήρηση και προστασία όλων των υδάτων ‐ποτάμια, λίμνες, μεταβατικά, παράκτια και υπόγεια ύδατα. Συνδυάζει ποιοτικούς, οικολογικούς και ποσοτικούς στόχους για την προστασία των υδάτων και θέτει ως κεντρική ιδέα την ολοκληρωμένη διαχείρισή τους στη γεωγραφική κλίμακα των Λεκανών Απορροής Ποταμών. Με την Οδηγία καθιερώνονται και εφαρμόζονται κοινές αρχές και κοινά μέτρα για όλα τα Κράτη Μέλη, με θεμελιώδη στόχο την επίτευξη της «καλής κατάστασης» όλων των υδάτων.  Για την επίτευξη της καλής κατάστασης των υδάτων απαιτείται η κατάρτιση και εφαρμογή Σχεδίων Διαχείρισης σε επίπεδο Λεκάνης Απορροής Ποταμού για κάθε ένα από τα 14 Υδατικά Διαμερίσματα της χώρας.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο εγκρίνονται οι αναθεωρήσεις των 3 τελευταίων ΣΔΛΑΠ και συγκεκριμένα των Υδατικών Διαμερισμάτων Ανατολικής Πελοποννήσου, Δυτικής Μακεδονίας και Κρήτης. Με τον τρόπο αυτό ολοκληρώνεται το έργο της αναθεώρησης των ΣΔΛΑΠ.

 

Η σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία της Κυβερνητικής Επιτροπής για την κλιματική ουδετερότητα, έχει ως σκοπό τον συντονισμό των πολιτικών για θέματα μετριασμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της προσαρμογής στην κλιματική κρίση. 

 

Αποτελείται από Υπουργούς για θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές τους όσον αφορά θέματα μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα για το έτος 2050 και της βελτίωσης της κλιματικής ανθεκτικότητας της χώρας. 

 

Οι αρμοδιότητες της Επιτροπής περιλαμβάνουν θέματα έγκρισης των τομεακών προϋπολογισμών άνθρακα, έγκρισης των στόχων για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας, αξιολόγησης των αποτελεσμάτων της δημόσιας κλιματικής διαβούλευσης και της ετήσιας έκθεσης προόδου για την κλιματική αλλαγή, συνδρομή στην προετοιμασία Υπουργικών Αποφάσεων για θέματα μείωσης εκπομπών από κτίρια και οχήματα και αξιολόγησης των προτάσεων της Επιστημονικής Επιτροπής για την κλιματική αλλαγή. 

 

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2024 | 3:32 pm


Νομός Αρκαδίας - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στο Νομό Αρκαδίας