Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Αρκαδίας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Παναρκαδική Ομοσπονδία: Συνολική παρουσία της Ομοσπονδίας σε εκδηλώσεις μηνός Ιουνίου 2024

Από το Γραφείο Τύπου της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος ανακοινώνεται κατά χρονολογοική σειρά, η συνολική παρουσία της Ομοσπονδίας σε εκδηλώσεις μηνός Ιουνίου 2024, στις οποίες ανταποκρίθηκε βάσει αντίστοιχων προσκλήσεων:

Συνδιοργάνωση με την «Ένωση Τριπολιτών Αττικής» εκδήλωσης, για την, παρουσίαση του βιβλίου του Π. Βέμμου «Τριπολιτσά, μαρτυρική πόλη», στην Αθήνα και στην αίθουσα της Ένωσης, στις 12.06.2024. Προλόγησε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Π. Μπένος, ο οποίος συνοδευόταν από το μέλος του Δ.Σ. και τ. Πρόεδρο της Π.Ο.Ε., Χ. Τσούτσουβα. Παρών και ο καθηγητής Πανεπιστημίου και πρώην Πρόεδρος Π.Ο.Ε., Φ. Νικολόπουλος, ο οποίος συντόνισε και την εκδήλωση.

Παρουσία αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας στον εορτασμό για τη μάχη της Δραμπάλας, υπό τον Πρόεδρο Π.Μπένο, την Αντιπρόεδρο Μαντινείας, Ουρ. Αναγνωστοπούλου, το Γεν. Γραμματέα Π.Παγιώτα και το μέλος Αλ. Παντούλη. Πραγματοποιήθηκε κοινή κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο,
καθώς και τον Ομόλογό του της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας, Χ. Τσιμογιάννη.

Παρουσία και κατάθεση στεφάνου από την Αντιπρόεδρο Μαντινείας Ουρ. Αναγνωστοπούλου, στον εορτασμό της μάχης των Τρικόρφων, στη θέση Τρίκορφα Σιλίμνας, στις 30.06.2024.

Παρουσία και κατάθεση στεφάνου από την Ειδ. Γραμματέα Κυνουρίας, Αν. Δάρρα, στους εορτασμούς των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου καθώς και της μνήμης υπέρ αμάχων Αγιοπετριτών της περιόδου Κατοχής, στον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας, στις 30.06.2024.
 Χαιρετισμός ( διαδικτυακά ) του Προέδρου Π. Μπένου, στην παρουσίαση του βιβλίου «Ταξίδι στο Πράσινο Αρκαδίας» του συμπατριώτη μας Θ. Τσιάκαλου, που πραγματοποιήθηκε στη Μελβούρνη από την Ένωση Ελλήνων

             Λογοτεχνών Αυστραλίας, στις 30.06.2024.
                              Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος                           Ο Γεν Γραμματέας

Παναγιώτης Μπένος             Παναγιώτης Παγιώτας

Δημοσιεύθηκε στις 1 July 2024 | 7:34 pm


Κινητή Μονάδα Κέντρου Κοινότητας: Το πρόγραμμα Ιούλιος 2024 για τη Γορτυνία

Η Κινητή Μονάδα του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Τρίπολης θα βρίσκεται στα Τρόπαια, την Τρίτη 2 Ιουλίου, την Τρίτη 9 Ιουλίου, την Τρίτη 16 Ιουλίου, την Τρίτη 23 Ιουλίου και την Τρίτη 30 Ιουλίου, στο πλαίσιο υλοποίησης της σχετικής Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου,
του Δήμου Τρίπολης και, των Δήμων – Εταίρων Γορτυνίας, Μεγαλόπολης, Νότιας Κυνουρίας της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας.

Στόχος του Κέντρου Κοινότητας είναι να συμβάλει στην ολοκληρωμένη προσέγγιση σχεδιασμού και εφαρμογής της κοινωνικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο.

Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Τρίπολης και η Κινητή Μονάδα παρέχει ενημέρωση και πληροφόρηση στους πολίτες για επιδόματα, παροχές και προγράμματα κοινωνικής προστασίας, (όπως  Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΚΕΑ), Στέγασης ( ενοικίου), Αναπηρικά/ προνοιακά, Ανασφάλιστων
Υπερηλίκων, Γέννησης) καθώς επίσης την παραπομπή και διασύνδεση  των πολιτών με άλλες δομές και υπηρεσίες απασχόλησης.
Οι πολίτες μπορούν επίσης να λαμβάνουν συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, σε ατομικό ή οικογενειακό επίπεδο.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι πολίτες μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα:
                                         2979360247/248.

                                          Εκ του Δήμου Γορτυνίας

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 1 July 2024 | 7:15 pm


Ο Στάικος Βεργέτης αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία του Αστέρα Β’

Ο Στάικος Βεργέτης επιστρέφει στο «σπίτι» του, επιστρέφει στο «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» αφού αυτός είναι ο “εκλεκτός” που αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία του νεοσύαστατου Αστέρα Τρίπολης Β’.

Όπως έχει γίνει γνωστό, οι περισσότεροι παίκτες του ρόστερ θα προέρχονται από τα τμήματα υποδομής της αρκαδικής ομάδας, με τον Αρκάδα τεχνικό να αναλαμβάνει τα ηνία και τους κιτρινομπλέ να εμπιστεύονται έναν δικό τους άνθρωπο για την θέση αυτή και ομάδα που έχει ορίζοντα και προορισμό το μέλλον.

Την τελευταία διετία ο Στάικος Βεργέτης ήταν προπονητής στην Ινδία έχοντας σημαντικές επιτυχίες με την ομάδα Παντζάμπ και πλέον αναμένεται να γίνει ο νέος προπονητής του Αστέρα Τρίπολης Β΄.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 1 July 2024 | 7:02 pm


ΟΕΕ: Πρεμιέρα για την πλατφόρμα ενημέρωσης των επιχειρήσεων για επιδοτήσεις και ρυθμίσεις

Πρεμιέρα κάνει αύριο, Τρίτη, 2 Ιουλίου 2024, η νέα πλατφόρμα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, για την αναλυτική, συνεχή και προσωποποιημένη ενημέρωση των επιχειρήσεων γύρω από πηγές άντλησης ρευστότητας και εξασφάλισης χρηματοδότησης και τρόπους διαχείρισης των
οφειλών τους.

Πρόκειται για έναν διαδραστικό μηχανισμό, που ανέπτυξε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, μέσω του οποίου οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα, απλά, άμεσα, και γρήγορα, να ενημερώνονται για το αν, πώς, πότε και από πού μπορούν να πάρουν χρηματοδότηση από κρατικές
ενισχύσεις, αλλά και να ρυθμίσουν ευνοϊκά τις όποιες υποχρεώσεις τους.

Η πλατφόρμα θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση, αύριο, Τρίτη, 2 Ιουλίου, στις 11:00, στο ξενοδοχείο Electra Palace, Ναυάρχου Νικοδήμου 18-20, Αθήνα.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνει ο Υπουργός Ανάπτυξης,  Παναγιώτης Θεοδωρικάκος.
 

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά Εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 1 July 2024 | 7:01 pm


Παράσταση " Στον Λαβύρινθο" του Υπουργείου Πολιτισμού στην Αρχαία Μαντινεία

ΣΤΟΝ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟ

Μαρτυρίες και ποιήματα φυλακισμένων γυναικών

Μία μουσικοθεατρική παράσταση που ζωντανεύει ποιήματα, σκέψεις και μαρτυρίες φυλακισμένων και αποφυλακισμένων γυναικών. Με όχημα παραδοσιακά τραγούδια από διάφορα μέρη της Ελλάδας και της Κάτω Ιταλίας αναδεικνύονται οι συναισθηματικές διακυμάνσεις, οι εσωτερικές συγκρούσεις και ο ψυχικός αγώνας των γυναικών αυτών.

Στην σκηνή, επτά γυναίκες καλλιτέχνιδες - πέντε μουσικοί, μία ηθοποιός και μια χορεύτρια - δημιουργούν από κοινού μια ποιητική, μουσική, εικαστική αναπαράσταση του Λαβυρίνθου.
Μία σύγχρονη τελετουργία που συνδυάζει την αφήγηση, την live μουσική και τον χορό δημιουργώντας άλλοτε ένα καταιγιστικό, πυρετικό performing και άλλοτε μια πιο “δωρική” παραδοσιακή φόρμα διαφορετικών σκηνικών εκδηλώσεων, με σκοπό να ζωντανέψει επί σκηνής τον Λαβύρινθο που γεννιέται στο μυαλό και την ψυχή των έγκλειστων γυναικών.

Ένας ύμνος στην προσωπική διαδρομή κάθε ανθρώπου προς την πολυπόθητη ελευθερία.

Στον Αρχαιολογιοκό χώρο Μαντινείας Αρκαδία 15-16 Ιουλίου και ώρα 21:15

 

 

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 1 July 2024 | 6:49 pm


Συνεδρίαση Δημοτικής Επιτροπής Δήμου Τρίπολης Την Τρίτη 2/7

Την Τρίτη (2/7/2024) στις 12.00, θα διεξαχθεί συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής στην αίθουσα συνεδριάσεων στον 1ο όροφο του Νέου Δημαρχείου Επί της οδού Λαγοπάτη 45 και Αταλάντης σε τακτική δημόσια συνεδρίαση.

Διαβάστε την πρόσκληση της συνεδρίασης Εδώ

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 1 July 2024 | 6:30 pm


Ακρίβεια: Παράταση μέτρων μέχρι τέλους του έτους

Μέχρι τέλος του έτους θα επεκταθούν οι παρεμβάσεις για τον έλεγχο των τιμών, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως πενταπλασιάζεται το ανώτατο όριο προστίμου για τις παραβάσεις, πράγμα που σημαίνει ότι 1 εκατ. ευρώ που είναι τώρα, θα φτάνει τα 5 εκατ. ευρώ. Οι εν λόγω διατάξεις και αρκετές ακόμα προωθούνται προς ψήφιση στη Βουλή με σχετική τροπολογία του υπουργού Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου.

Ειδικότερα, οι διατάξεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι οι εξής:

Επεκτείνεται ο χρόνος εφαρμογής του πλαφόν του περιθωρίου κέρδους μέχρι 31.12.2024. Ως πλαφόν τίθεται το μικτό περιθώριο κέρδους που αποκόμιζε κάθε επιχείρηση από την πώληση κάθε βασικού προϊόντος πριν την 31.12.2021 (κλεισμένη χρήση 2021).

Επεκτείνεται η εφαρμογή της διάταξης και για τον έλεγχο του περιθωρίου κέρδους στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω θερμοσίφωνα». Λόγω των voucher που προσφέρονται στους δικαιούχους υπάρχει η πιθανότητα ορισμένες επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα να αυξήσουν τις τιμές που ζητούν για την προμήθεια και εγκατάσταση νέου θερμοσίφωνα αξιοποιώντας την αύξηση της ζήτησης που προκαλεί η έκδοση των vouchers περιορισμένης χρονικής διάρκειας.

Πενταπλασιάζεται το ανώτατο όριο προστίμου για την παράβαση των διατάξεων του πλαφόν και αυξάνεται από 1.000.000 ευρώ σε 5.000.000 ευρώ.

Tριπλασιάζεται το ανώτατο όριο προστίμου για παράβαση των διατάξεων περί απαγόρευσης προωθητικών ενεργειών όταν έχει προηγηθεί ανατίμηση και αυξάνεται από 2.000.000 σε 6.000.000 ευρώ.

Παρατείνεται «το καλάθι του νοικοκυριού» έως και την 31.12.2024.

Παρατείνεται η υποχρέωση ανακοίνωσης ανατιμήσεων των προμηθευτών από τα supermarkets προς το Υπουργείο Ανάπτυξης έως 31.12.2024.

Παρατείνεται η υποχρέωση ανακοίνωσης ενδεικτικών τιμών οπωροκηπευτικών προϊόντων από τα supermarkets προς το Υπουργείο Ανάπτυξης έως 31.12.2024.

Δημοσιεύθηκε στις 1 July 2024 | 6:15 pm


Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί στην Τρίπολη την Τρίτη 2 Ιουνίου

Σας ενημερώνουμε ότι στις 2/7/2024 θα είναι κλειστή η οδός Ναυπλίου, και η οδός Γρ. Λαμπράκη στο ύψος της οδού Μεταμορφώσεως και η οδός Μεταμορφώσεως από το ύψος της οδού Γρ. Λαμπράκη έως το ύψος της οδού Λαγοπάτη απο τις 7:00 μέχρι τις 19:00 λόγω εκτέλεσης έργων κοινής ωφέλειας που αφορούν το φυσικό αέριο. Παρακαλούνται οι οδηγοί με σταθμευμένα οχήματα, όπως τα απομακρύνουν, λόγω των ασφαλτοστρώσεων που θα γίνουν στα σημεία αυτά.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 1 July 2024 | 5:43 pm


Δεκατρείς νίκες για την «Combat Team Tripolis» στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα kickboxing στο ΟΑΚΑ

Πανελλήνιο πρωτάθλημα kickboxing 28-30/6/2024 ΟΑΚΑ ! 

Η ομάδα της COMBAT TEAM TRIPOLIS με 9 αθλητές Α και Β κατηγορία κατάφερε συνολικά με 13 νίκες να κατακτήσει:

2 χρυσα

3 ασημένια

4 χάλκινα

Ο προπονητής έμεινε ευχαριστημένος από την μαχητικότητα και την προσπάθεια όλων των αθλητών βλέποντας τα καλά στοιχεία αλλά και τι χρειάζεται βελτίωση για ακόμη καλύτερη απόδοση των αθλητών.

 

Δημοσιεύθηκε στις 1 July 2024 | 5:35 pm


Στην Ιταλία βρέθηκαν οι ακαδημίες του F.C. Tripolis (pics)

Οι ακαδημίες του FC Tripolis βρέθηκε στην Ιταλία με τα παιδιά να έχουν μια μοναδική εμπειρία και μια τεράστια ευκαιρία να δείξουν εκτός συνόρων το ομαδικό και προσωπικό ταλέντο τους.

Για πέντε μέρες οι ακαδημίες του FC Tripolis έδωσαν φιλικά παιχνίδια στην Νότια Ιταλία κόντρα στην San Vito, την Virtual Francavilla, την Prindisi αλλά και τον Παναθηναϊκό που ήταν επίσης εκεί.

Στο τουρνουά της Ιταλίας που έλαβαν μέρος οι ακαδημίες του FC Tripolis τα παιδιά έζησαν και ένιωσαν μια σπουδαία και πρωτόγνωρη εμπειρία, είδαν από κοντά ποδοσφαιρική κουλτούρα της χώρας, έπαιξαν παιχνίδια σε πολύ υψηλό επίπεδο και επέστρεψαν στην Τρίπολη με γεμάτες γνώσεις, κίνητρα και εφόδια για το ποδοσφαιρικό τους μέλλον.

Επιπλέον, με την συνολική τους παρουσία οι ακαδημίες του FC Tripolis κέρδισαν τα κολακευτικά λόγια και την αναγνώριση όλων όσων έλαβαν μέρος στο τουρνουά της Ιταλίας.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 1 July 2024 | 5:29 pm


Επίδομα αδείας: Πότε καταβάλλεται - Τι πρέπει να ξέρουν οι δικαιούχοι

Οι «συνήθεις αποδοχές» παίζουν ρόλο σύμφωνα με το άρθρο 3 του Α.Ν. 539/45, για να υπολογιστεί το ποσό που δικαιούται ο μισθωτός εργαζόμενος κατά την καλοκαιρινή του άδεια. Σαφέστατα σημαντικό ρόλο παίζει και ο χρόνος εργασίας για τον υπολογισμό και των ημερών αδείας.

Σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν. 3302/2004, κάθε μισθωτός ο οποίος συνδέεται με σύμβαση εξαρτημένης σχέσης εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου, δικαιούται να λάβει ετήσια άδεια με αποδοχές από την έναρξη της απασχόλησής του σε συγκεκριμένη υπόχρεη επιχείρηση.

Η άδεια αυτή χορηγείται από τον εργοδότη αναλογικά με βάση το χρονικό διάστημα που απασχολήθηκε ο εργαζόμενος στον εργοδότη. Η αναλογία της χορηγούμενης άδειας υπολογίζεται βάσει ετήσιας αδείας 20 εργάσιμων ημερών για πενθήμερη εργασία και 24 εργασίμων ημερών για εξαήμερη εργασία, η οποία αντιστοιχεί σε 12 μήνες συνεχούς απασχόλησης.

Ο εργοδότης υποχρεούται μέχρι την 31/03 του επόμενου ημερολογιακού έτους (άρθρο 61 Ν. 4808/2021), να χορηγήσει τμηματικά την ετήσια κανονική άδεια με αποδοχές, η οποία αναλογεί στο χρόνο απασχόλησης του στην υπόχρεη επιχείρηση.

Επίδομα αδείας: Τι δικαιούται οικονομικά ο εργαζόμενος

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της αδείας του ο μισθωτός δικαιούται να λάβει τις «συνήθεις αποδοχές», δηλαδή τις αποδοχές εκείνες που θα ελάμβανε εάν εργαζόταν στην επιχείρηση κατά τον αντίστοιχο χρόνο. Στις αποδοχές περιλαμβάνεται ότι καταβάλλεται στο μισθωτό τακτικά και μόνιμα ως αντάλλαγμα της εργασίας του.

Αποδοχές, μεταξύ άλλων, αποτελούν και :

Η αμοιβή για τακτική εργασία κατά Κυριακή, εορτές ή νύκτα.

Η αμοιβή για υπερεργασία, εφόσον αυτή παρέχεται τακτικά.

Η αμοιβή για νόμιμη τακτική υπερωρία που θα πραγματοποιούσε ο μισθωτός κατά το διάστημα της αδείας του, αν εργαζόταν κατά το διάστημα αυτό.

Στις αποδοχές αδείας, δεν υπολογίζονται, μεταξύ άλλων η αποζημίωση για παράνομη υπερωριακή εργασία ούτε η αναλογία των δώρων γιορτών. Αυτό συμβαίνει γιατί οι αποδοχές αδείας συσχετίζονται με τις αποδοχές του διαστήματος της άδειας και όχι αορίστως με τις τακτικές αποδοχές όπως συμβαίνει με τα δώρα (επιδόματα) εορτών στα οποία υπολογίζεται η αναλογία του επιδόματος αδείας.

Επίδομα Αδείας

Εκτός από τις αποδοχές αδείας οι μισθωτοί δικαιούνται να λάβουν και «Επίδομα αδείας» (άρθρο 3 του Ν. 4504/66).

Το δικαίωμα λήψης επιδόματος αδείας, αποτελεί συνακόλουθο του δικαιώματος λήψης κανονικής αδείας και υπολογίζεται όπως και οι αποδοχές αδείας, είναι δηλαδή ίσο προς το σύνολο των αποδοχών αδείας με τον περιορισμό ότι δεν μπορεί να υπερβεί, για όσους μεν αμείβονται με μισθό, τον μισό μισθό, για όσους δε αμείβονται με ημερομίσθιο ή ωρομίσθιο ή ποσοστά, τα 13 ημερομίσθια.

Χρόνος καταβολής

Τόσο οι αποδοχές αδείας όσο και το επίδομα αδείας προκαταβάλλονται στον μισθωτό κατά την έναρξη της αδείας του, σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 8 του Α.Ν. 539/45, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 παρ. 3 του Ν.Δ. 4547/1966.

Ειδήσεις: 
Tags: 

Δημοσιεύθηκε στις 1 July 2024 | 5:15 pm


Επίσημο: Ο Φάνης Τζανδάρης στον Αστέρα

Ανακοίνωση συνεργασίας της ΠΑΕ ΑΣΤΕΡΑΣ με τον ποδοσφαιριστή, Θεοφάνη Τζανδάρη.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Η ΠΑΕ ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας με τον ποδοσφαιριστή, Θεοφάνη Τζανδάρη. 

Ο Τζανδάρης είναι γεννημένος στις 13 Ιουνίου 1993, αγωνίζεται ως μέσος και υπέγραψε συμβόλαιο έως το καλοκαίρι του 2026 με την ομάδα μας. 

Στο πλούσιο βιογραφικό του συγκαταλέγονται επίσης η εμπειρία από αγώνες ευρωπαϊκών διοργανώσεων, αλλά και από την παρουσία στα πρωταθλήματα της Σλοβενίας και της Σλοβακίας.

Καλωσορίζουμε τον Θεοφάνη Τζανδάρη στην οικογένεια του ΑΣΤΕΡΑ και τού ευχόμαστε καλή επιτυχία.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Αναγέννηση Επανομής 34-2

ΠΑΟΚ 31-1

Απόλλων Καλαμαριάς 11-2

Ολυμπιακός 1

Πανιώνιος 11

FC Koper 5-1

Παναθηναϊκός 29

FC Spartak Trnava 10-1

Λαμία 123-1

ΔΗΛΩΣΗ

"Χαίρομαι πάρα πολύ που αποτελώ μέλος της οικογένειας του ΑΣΤΕΡΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ. Είναι μια ομάδα που με την οργάνωσή της και την αγωνιστική παρουσία της όλα αυτά τα χρόνια στην Super League, αποτελεί πρόκληση για έναν ποδοσφαιριστή. Ευχαριστώ πολύ τον ΑΣΤΕΡΑ για την εμπιστοσύνη, θα δουλέψω με αφοσίωση για να την επιστρέψω. Αισθάνομαι έτοιμος να προετοιμαστώ για μια χρονιά υψηλών προσδοκιών".

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 1 July 2024 | 5:02 pm


Τι συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο - Αναλυτικά οι τοποθετήσεις των Υπουργών

Συνεδρίασε σήμερα, 1 Ιουλίου 2024, υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το Υπουργικό Συμβούλιο.

Μετά την εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού (που έχει ήδη διανεμηθεί):

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νικόλαος Παπαθανάσης παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο την πορεία υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» καθώς και τα επόμενα βήματα μέχρι την εκταμίευση του 4ου αιτήματος πληρωμής, τόσο στο δανειακό σκέλος όσο και στο σκέλος των επιχορηγήσεων. Σημειώνεται ότι, μέχρι τον Οκτώβριο θα έχουν εισρεύσει πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 3,3 δισ. μέσω του 4ου αιτήματος πληρωμής. Επίσης, αναλύθηκαν τα προς επίτευξη ορόσημα του 5ου αιτήματος πληρωμής, το οποίο αναμένεται να υποβληθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Θεόδωρος Λιβάνιος και η Υφυπουργός κ. Παρασκευή Χαραλαμπογιάννη παρουσίασαν στο Υπουργικό Συμβούλιο το σχέδιο νόμου «Επιτάχυνση διαδικασιών προσλήψεων από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού, ρυθμίσεις θεμάτων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διατάξεις για την οργάνωση χερσαίων συνοριακών σταθμών και άλλες διατάξεις».

Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών εισάγει σημαντικές σημειακές παρεμβάσεις σε επείγοντα ζητήματα σχετικά με την επιτάχυνση των διαδικασιών διορισμών μέσω ΑΣΕΠ, αποσκοπώντας στη μείωση της διάρκειας όλου του διαγωνιστικού κύκλου από την προκήρυξη μίας θέσης έως την ανάληψη καθηκόντων από τους διοριστέους.

Μεταξύ των σημαντικότερων αλλαγών που προωθούνται είναι η ανάπτυξη διαλειτουργικοτήτων με όλα τα βασικά μητρώα του δημοσίου τομέα (μητρώο πολιτών, ΕΦΚΑ/ΗΔΙΚΑ, πανεπιστημιακά ιδρύματα κ.ά.), αλλά και τρίτων παρόχων πιστοποιητικών, για την άμεση άντληση των δικαιολογητικών των υποψηφίων.

Επίσης, επιδιώκεται η ενίσχυση της εντοπιότητας σε θέσεις που ανοίγουν σε ορεινούς και νησιωτικούς δήμους, σε εφαρμογή της συνταγματικής υποχρέωσης προστασίας των ορεινών και νησιωτικών περιοχών, με δεκαπενταετή υποχρέωση παραμονής και γίνεται ταχύτερος ο μηχανισμός αναπλήρωσης θέσης για όσους δεν αποδέχονται την πρόσληψη.

Μέσω του προτεινόμενου νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών θα επιτευχθεί η αποσυμφόρηση ελέγχων από το ΑΣΕΠ, καθώς πολλά στοιχεία για τα προσόντα των υποψηφίων θα αντλούνται ψηφιακά, θα εκδίδονται ταχύτερα αποτελέσματα με λιγότερες ενστάσεις, ενώ ακόμα θα απλοποιηθεί η διαδικασία συμπλήρωσης καρτέλας από τους υποψήφιους και θα ελέγχεται η εγκυρότητα των προσόντων στο στάδιο της αίτησης και όχι του διορισμού.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σταϊκούρας παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο τις προτεραιότητες για ανθεκτικές υποδομές και για βιώσιμες μεταφορές.

Στον πυρήνα της στρατηγικής στόχευσης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών βρίσκονται:

· η αποτελεσματική προώθηση των εν εξελίξει έργων,

· ο ρεαλιστικός σχεδιασμός νέας δέσμης έργων,

· η ενίσχυση της ασφάλειας των «πράσινων» υποδομών και των μεταφορών,

· η βελτίωση της ποιότητας των έργων και των υπηρεσιών,

· η ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων πόρων,

· η διαμόρφωση συνθηκών βιώσιμης αστικής κινητικότητας,

· και, εν τέλει, η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.

Στην κατεύθυνση αυτή σχεδιάζονται και υλοποιούνται συγκεκριμένες πολιτικές, που εδράζονται, μεταξύ άλλων, σε 10 άξονες προτεραιοτήτων.

1ος: Η υλοποίηση «εμβληματικών έργων» υποδομής.

2ος: Η δρομολόγηση πολλών μικρότερων έργων, σε όλη την επικράτεια.

3ος: Η αναβάθμιση του παρεχόμενου έργου των αστικών συγκοινωνιών.

4ος: Η αναβάθμιση και αναδιάταξη του συστήματος, των υποδομών και της οργάνωσης του σιδηροδρομικού δικτύου.

5ος: Η αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές στην Κεντρική Ελλάδα, ιδίως στη Θεσσαλία, ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

6ος: Η αναβάθμιση του συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας.

7ος: Η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.

8ος: Η ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης.

9ος: Η υλοποίηση αρδευτικών, εγγειοβελτιωτικών και αντιπλημμυρικών έργων.

10ος: Η ψηφιοποίηση εργασιών.

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλειος Κικίλιας, ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο σχετικά με τον καθαρισμό οικοπέδων και τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών.

Μέχρι στιγμής έχουν δηλωθεί στην πλατφόρμα akatharista.apps.gov.gr 515.480 δηλώσεις καθαρισμού, ενώ έχουν κατατεθεί 3.804 καταγγελίες για ακαθάριστα οικόπεδα. Δήμοι και Πυροσβεστικές υπηρεσίες έχουν ενημερώσει τους υπόχρεους με κάθε πρόσφορο μέσο, ενώ διενεργούνται τακτικοί και έκτακτοι έλεγχοι και αυτοψίες.

Τις τελευταίες ημέρες αυξήθηκε κατακόρυφα ο αριθμός των δηλώσεων και προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια, όπως υπενθύμισε και ο Υπουργός, δόθηκε παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων ως τις 15 Ιουλίου.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στην επιτήρηση δασικών εκτάσεων με drones συγκεκριμένων τεχνικών προδιαγραφών με στόχο την έγκαιρη προειδοποίηση για πυρκαγιές ή άλλες φυσικές καταστροφές. Το σύστημα περιλαμβάνει συστήματα τηλεκατεύθυνσης των drones, οθόνες μετάδοσης δεδομένων και παρακολούθησης του πεδίου, σύστημα επικοινωνίας με την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας, το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων και τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας, σύστημα μετάδοσης φωνητικών εντολών, μετεωρολογικό σταθμό και server καταγραφής.

Για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών αξιοποιούνται μέχρι σήμερα 26 κέντρα επιχειρήσεων, 26 συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών και 104 εκπαιδευμένοι χειριστές drones, ενώ θα αξιοποιηθούν ακόμη 9 κέντρα επιχειρήσεων, 9 συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών και 36 εκπαιδευμένοι χειριστές drones.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 1 July 2024 | 4:35 pm


Το νέο ΔΣ του ΤΕΕ Πελοποννήσου

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 25 Ιουνίου 2024 η Ειδική Συνεδρίαση της 60μελούς Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Πελοποννήσου, που αναδείχθηκε από τις εκλογές στις 19 Μαΐου 2024, για την εκλογή και ανακήρυξη των νέων Οργάνων Διοίκησης.

Με βάση τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών, η συγκρότηση των νέων Οργάνων Διοίκησης του ΤΕΕ Πελοποννήσου για την επόμενη τετραετή θητεία έχει ως κάτωθι :

ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τσιώλη Χαρίκλεια Π.Μ.

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κυριακοπούλου Αναστασία Π.Μ.

ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Βερούτης Βασίλειος Μ.Μ.

ΜΕΛΗ : Καρούντζος Λάμπρος Χ.Μ.

Κελλάρης Αναστάσιος Π.Μ.

Ξηνταροπούλου Βασιλική Αρχ.Μ.

Παπαδόπουλος Θεόδωρος Χ.Μ.

Σταυρόπουλος Κωνσταντίνος Αρχ.Μ.

Χαρτοφύλλης Νικόλαος Π.Μ.

ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κουτραφούρης Βασίλειος Π.Μ.

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιαξόγλου Ιωάννης Αγρ.Τ.Μ.

ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Μπόκολας Δημήτριος Αγρ.Τ.Μ.

Η Πρόεδρος του ΤΕΕ Πελοποννήσου Χαρίκλεια Τσιώλη δήλωσε:

"Ευχαριστούμε όλους τους συναδέλφους Μηχανικούς της Πελοποννήσου που στις πρόσφατες εκλογές του ΤΕΕ, επανεπιβεβαίωσαν την στήριξη και την εμπιστοσύνη τους στην απελθούσα (και επανεκλεγείσα) Διοίκηση του ΤΕΕ Πελοποννήσου.

Σας βεβαιώνομε ότι, θα συνεχίσομε, όπως κάναμε όλα τα περασμένα χρόνια, και στη νέα αυτή θητεία, με διάθεση, συνέπεια, σοβαρότητα και σεβασμό να μαχόμαστε και να υπηρετούμε το συμφέρον του κλάδου και του τόπου μας.

Θα συνεχίσομε, όπως κάναμε όλα αυτά τα χρόνια μέχρι σήμερα, με την ίδια δημιουργική ορμή, με τις αναγκαίες προτάσεις, δράσεις και πρωτοβουλίες με σκοπό τη βελτίωση των όρων άσκησης του επαγγέλματος του Μηχανικού, της αναβάθμισης της επιστημονικής, της επαγγελματικής και κοινωνικής του θέσης καθώς και την περαιτέρω αναβάθμιση του κύρους του ΤΕΕ.

Τέλος, στην κοινωνία και τις Αρχές της Πελοποννήσου, δηλώνομε ότι θα συνεχίσομε να είμαστε στην πρωτοπορία των προσπαθειών για τη νέα περήφανη Ευρωπαϊκή Ελλάδα, για μία Ελλάδα σύγχρονη, ψηφιακή και υπόδειγμα ανάπτυξης με αειφορία."

Δημοσιεύθηκε στις 1 July 2024 | 4:30 pm


Συνεπιμέλεια: «Έχουμε υποθέσεις που με τον νέο νόμο ο κακοποιητής πατέρας παίρνει την επιμέλεια»

Η Κική Πετρουλάκη - ψυχολόγος και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της βίας

«Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι τη στιγμή που μια γυναίκα θέλει να φύγει, δεν μπορεί να το κάνει. Παλαιότερα, μετά την μήνυση για ενδοοικογενειακή βία, μπορούσες να πάρεις τα παιδιά σου, να πας σ’ έναν ξενώνα, στην ξαδέλφη σου, οπουδήποτε, μέχρι να βγουν οι αποφάσεις των αστικών δικαστηρίων που θα ρυθμίζουν την κατάσταση. Επομένως ήταν προστατευμένες μέχρι τότε. Τώρα με τον καινούριο νόμο, τον 4800 της συνεπιμέλειας, η γυναίκα δεν έχει αυτό το δικαίωμα, μέχρι να βγει η απόφαση των αστικών δικαστηρίων.

Οπότε βρισκόμαστε στην πολύ δυσάρεστη κατάσταση, μητέρες να έχουν καταγγείλει ή να έχουν φύγει ή να τις έχουν διώξει και να πρέπει να στείλουν ένα SMS ή όποια άλλη μορφή επικοινωνίας, να ενημερώσουν τον κακοποιητή που θα κοιμηθεί το παιδί του και να του δώσουν ελεύθερη πρόσβαση, στο παιδί. Αυτό όμως σημαίνει και στις ίδιες. Ξέρετε, οι δράστες ενδοοικογενειακής βίας χρησιμοποιούν τα παιδιά τους ακριβώς για να έχουν τις γυναίκες τους υπό τον έλεγχό τους. Και φυσικά, εγώ δεν μιλάω για όλους τους ανθρώπους, μιλάω μόνο για τους δράστες ενδοοικογενειακής βίας…»

Διαβάστε περισσότερα για τις περιπτώσεις συνεπιμέλειας  σε υποθέσεις όπου με τον νέο νόμο ο κακοποιητής πατέρας παίρνει την επιμέλεια.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 1 July 2024 | 4:10 pm


Εορτάζει η πολιούχος της Δημητσάνας, Αγία Κυριακή

Με ειδική τιμητική μνεία στην τουρκική εισβολή στη Κύπρο, τον Ιούλιο του 1974, επ΄ αφορμή της επετείου των 50 χρόνων, θα εορταστεί φέτος
η Πολιούχος Αγία Κυριακή η Μεγαλομάρτυς, το Σάββατο 6 και
την Κυριακή 7 Ιουλίου, από την Ιερά Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως και το Δήμο Γορτυνίας, στην ιστορική Δημητσάνα, έδρα του Δήμου Γορτυνίας.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Σάββατο, 6 Ιουλίου 2024

19:00 μ.μ. Πολυαρχιερατικός Εσπερινός με αρτοκλασία.
20:30 μ.μ. Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας με συνοδεία αγήματος και φιλαρμονικής.

Κυριακή, 7 Ιουλίου 2024

07:00 π.μ. Όρθρος και Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία.

11:00 π.μ. Επιμνημόσυνη δέηση στην προτομή του Εθνομάρτυρος Κυπρίου Μητροπολίτου Δημητσάνης ΦΙΛΟΘΕΟΥ ΧΑΤΖΗ (1795-1821)

11:15 π.μ. Τιμητική εκδήλωση για την επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στη Κύπρο. Ομιλία από τον κο Γεώργιο Γεωργή, Καθηγητή Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, πρώην Πρέσβη της Κύπρου στην Ελλάδα.

11:45 π.μ. Παραδοσιακοί χοροί από τον Λαογραφικό Χορευτικό Όμιλο «Εναλία Γή» της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας.

Δημοσιεύθηκε στις 1 July 2024 | 4:06 pm


Συνεργασία Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με την ΔΕΥΑΤ για την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης (European Institute for Public Administration) και το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Διοίκησης Ποιότητας (European Foundation for Quality Management) έχουν δημιουργήσει το Ευρωπαϊκό Μοντέλο Διοίκησης (EFQM Excellence Model) και το Κοινό Πλαίσιο Αξιολόγησης των Ευρωπαϊκών Οργανισμών και Επιχειρήσεων (Common Assessment Framework) που έχουν γίνει ευρέως αποδεκτά από όλο τον Ευρωπαϊκό Δημόσιο Τομέα, τις Ευρωπαϊκές Επιχειρήσεις και τους Μη Κερδοσκοπικούς Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς και προωθούν τις αρχές και πρακτικές της Διοικητικής Επιστήμης και ιδιαίτερα της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας. Οι παράγοντες των προαναφερόμενων μοντέλων αφορούν στα παρακάτω θέματα:

Ηγεσία-Διοίκηση του οργανισμού.

Στρατηγική και προγραμματισμός του οργανισμού.

Ανθρώπινο δυναμικό (εκπαίδευση, κίνητρα, ενδυνάμωση, στόχοι και ανατροφοδότηση, Διοίκηση μέσω Στόχων).

Πόροι (Τεχνολογία, Τεχνογνωσία, Κτιριακές Υποδομές, Οικονομικοί πόροι, πληροφόρηση, γνώση, κλπ.) και Συνεργασίες με άλλους φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Διοικητικές Διαδικασίες (Κύριες και Υποστηρικτικές) βάσει των οποίων λειτουργεί ο οργανισμός.

Μέτρηση αποδοτικότητας, αποτελεσματικότητας και ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Το Εργαστήριο Στρατηγικής Διοίκησης, Διαχείρισης Ποιότητας και Ανθρωποκεντρικών Τεχνολογιών (Διευθυντής Καθηγητής Θάνος Κριεμάδης) του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, συνεργάστηκε με την ΔΕΥΑΤ και πραγματοποίησε έρευνα στο προσωπικό της με σκοπό να εξετάσει το βαθμό στον οποίο εφαρμόζονται οι παράγοντες που συνιστούν το Κοινό Πλαίσιο Αξιολόγησης (Common Assessment Framework) και το Ευρωπαϊκό Μοντέλο Διοίκησης (EFQM Excellence Model) στην Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Τρίπολης (ΔΕΥΑΤ). Η έρευνα μελέτησε τη λειτουργία της ΔΕΥΑΤ ως προς τις απαιτήσεις του Κοινού Πλαισίου Αξιολόγησης, προσδιόρισε τα ισχυρά σημεία και τα σημεία προς βελτίωση και πρότεινε Σχέδια Βελτίωσης με απώτερο στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας, αποδοτικότητας και ποιότητας της ΔΕΥΑΤ.

Η χρησιμότητα του έργου αυτού ήταν μεγάλη για την ΔΕΥΑΤ αφού υλοποιώντας τα Σχέδια Βελτίωσης θα πετύχει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη στη λειτουργία της. Επίσης, θα διευκολυνθεί η μεταφορά καλών πρακτικών (best practices) και τεχνογνωσίας στο ανθρώπινο δυναμικό της ΔΕΥΑΤ μέσω της Ημερίδας που πραγματοποιήθηκε με το κλείσιμο του έργου. Απώτερο στόχο αποτελεί όλα τα στελέχη να γνωρίσουν τη θεωρητική αλλά και πρακτική πλευρά της Διοικητικής Επιστήμης και της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας.

Τόσο ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης, όσο και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Καθηγητής Αθανάσιος Κατσής δήλωσαν τη σημαντικότητα του έργου αυτού για την ΔΕΥΑ Τρίπολης που φιλοδοξεί να προσφέρει ένα οδηγό βελτίωσης της εν γένει λειτουργίας της μέσα από την οπτική του νέου συστήματος διοίκησης που ονομάζεται Διοίκηση Ολικής Ποιότητας. Επίσης, έδωσαν έμφαση στη συνέχιση της συνεργασίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με τον Δήμο Τρίπολης διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο τη σύνδεση της επιστήμης με τις ανάγκες της αγοράς.

Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου Καθηγητής Θάνος Κριεμάδης, Πρόεδρος του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας καθώς και τα λεπτομερή Σχέδια Βελτίωσης με συγκεκριμένες οδηγίες εφαρμογής για τα πεδία, όπως: (α) θέματα Ηγεσίας, (β) σχεδιασμός, υλοποίηση και αξιολόγηση στρατηγικού σχεδίου της ΔΕΥΑΤ, (γ) ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού, (δ) διαχείριση των πόρων και σύναψη συνεργασιών, (ε) διαχείριση διαδικασιών, και (στ) μετρήσεις αποτελεσμάτων. Ο Καθηγητής Θάνος Κριεμάδης τόνισε, επίσης, ότι τέτοια έργα που σχετίζονται με τη συμβουλευτική σε επίπεδο οργανισμών, θα ήταν χρήσιμο να γίνονται αφού συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, στην αποτελεσματικότητα και παραγωγικότητα.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 1 July 2024 | 4:01 pm


Καλό μήνα με αυξήσεις στον καφέ – Τι λένε οι επιχειρηματίες της Τρίπολης (vid)

Πολυτέλεια ο καφές στο τραπεζάκι από σήμερα, αφού ο συντελεστής ΦΠΑ στο σερβιριζόμενο καφέ, τσάι, κακάο, χαμομήλι και τα άλλα αφεψήματα επιστρέφει στο 24% μετά από τέσσερα χρόνια που είχε προσγειωθεί στο 13% λόγω της πανδημίας.

Αυτό σημαίνει στην πράξη, αύξηση της τιμής για τον σερβιριζόμενο καφέ, για τους καταναλωτές που κάθονται σε μια καφετέρια, καθώς πλέον θα τιμολογείται με τον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, πάνω στον οποίο προστίθεται και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης.

Αντίθετα, στο 13% παραμένει μόνιμα ο συντελεστής ΦΠΑ για τον καφέ που θα παραγγέλνει ο καταναλωτής με delivery ή όταν θα επιλέγει να τον πάρει take away δηλαδή «στο χέρι».

Όπως διευκρινίζει η ΑΑΔΕ:

– Από την 1η Ιουλίου 2024 εφαρμόζεται ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ 24% στην επιτόπια κατανάλωση (σερβιριζόμενα) κάθε είδους καφέδων, κακάο, τσαγιού, χαμομηλιού και λοιπών αφεψημάτων και συνεπώς, ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ 24% εφαρμόζεται σε όλα τα αλκοολούχα και μη αλκοολούχα ποτά χυμούς και ροφήματα που διατίθενται για επιτόπια κατανάλωση.

– Εξακολουθεί και μετά την 1η Ιουλίου 2024 να εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% στην παράδοση μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων σε «πακέτο» (take away και delivery), συμπεριλαμβανομένων των καφέ, κακάο, τσάι και χαμομήλι και λοιπών αφεψημάτων καθώς συνιστούν παραδόσεις αγαθών καθώς επίσης και όταν η παράδοση αυτών από τις επιχειρήσεις εστίασης προς τους πελάτες τους δεν αποτελεί μέρος μιας συνολικής επιτόπιας παροχής υπηρεσίας εστίασης.

Οι επιχειρηματίες στην εστίαση παρά τις όποιες διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις είχαν κάνει προκειμένου να παραμείνει ο συντελεστή στο 13%, σήμερα πρέπει να συνειδητοποιήσουν τις αλλαγές που έρχονται και τους πλήττουν οικονομικά.

«Δεν είναι είδος πολυτελείας ο καφές» ξεκαθαρίζουν οι άνθρωποι του κλάδου.

Το ArcadiaPortal.gr μίλησε με επιχειρηματίες για τα επόμενα βήματά τους, δηλαδή, αν θα καταφέρουν να απορροφήσουν και αυτή την νέα αύξηση ή αν θα προχωρήσουν σε αλλαγή του τιμοκαταλόγου τους.

Όπως αποδείχθηκε αρκετοί ήταν οι επιχειρηματίες που ήδη έχουν κάνει ανατιμήσεις στην πώληση καφέ, χρεώνοντας τους πελάτες με 4,00 ευρώ για έναν Espresso Freddo.

Υπήρξαν βέβαια και αυτοί που δεν ήταν προετοιμασμένοι την πρώτη μέρα, αναφέροντάς μας, ότι η ανατίμηση είναι πλέον αναπόφευκτη, αφού ήδη έχουν κάνει πολλές υποχωρήσεις και έχουν απορροφήσει τις αυξήσεις.

Δεν γίνεται άλλο

Οι σκέψεις είναι να προχωρήσουν σε αυξήσεις των 0,20 έως 0,50 ευρώ. Δηλαδή ο Espresso Freddo από 3,30 ευρώ να χρεώνεται 3,50 ευρώ. Ή από 3,50 ευρώ να κοστίζει 4,00 ευρώ.

Στην κάμερα του ArcadiaPorta.gr δέχθηκαν να μας μιλήσουν και τους ευχαριστούμε, ο πρόεδρος του Συλλόγου Καφέ-Εστιατόρων Αρκαδίας κ. Αθανασιάδης Βασίλης και ο Ταμίας κ. Κατσικερός Πάρης.

Ο κ. Αθανασιάδης, μίλησε για την απογοήτευση που υπάρχει στον κλάδο, έστειλε το μήνυμά του στους συναδέλφους του και μας ενημέρωσε για τις αλλαγές στον συντελεστή του ΦΠΑ.

Όπως ανέφερε ο κλάδος της εστίασης τα τελευταία δύο χρόνια μεσοσταθμικά έχει αύξηση στο λειτουργικό κόστος 42% όπως είπε.

Ο καφές γίνεται είδος πολυτελείας με 24% ΦΠΑ, για όσους θέλουν να απολαύσουν σε τραπέζι, ενώ ο καφές σε πακέτο έχει συντελεστή 13%.

Δημιουργείτε αθέμιτος ανταγωνισμός, μεταξύ των καταστημάτων του ίδιου αντικειμένου και υπάρχει και μία σοβαρή στρέβλωση που προκαλεί σύγχυση στους επιχειρηματίες και στους καταναλωτές

Η επαναφορά του ΦΠΑ στο 24% στα σερβιζόμενα ροφήματα, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των επαγγελματιών της εστίασης καθώς όπως υποστηρίζουν μέσα στο περιβάλλον των έντονων πληθωριστικών πιέσεων της τελευταίας τριετίας, με το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων να έχει αυξηθεί κατακόρυφα, αδυνατούν πλέον να απορροφήσουν την όποια επιπλέον επιβάρυνση.

Η πρόσφατη ανακοίνωση αύξησης του Φ.Π.Α. στο 24% στον σερβιριζόμενο καφέ γυρίζει την εστίαση στα χρόνια των μνημονίων, θέτοντας σε κίνδυνο έναν ήδη ευάλωτο κλάδο που προσπαθεί να ανακάμψει από τις επιπτώσεις της πανδημίας και όχι μόνο.

Ο κ. Κατσικερός ανέφερε ότι εκτός από την αύξηση στο ΦΠΑ υπάρχουν και πολλές αυξήσεις στις τιμές, με τους επιχειρηματίες να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Έχουν ανέβει όλα τα κόστη και τα πάγια έξοδα. Δεν μπορούμε να είμαστε βιώσιμοι αν δεν κάνουμε αύξηση, είναι αναπόφευκτο κακό

Video: 

ArcadiaPortal.gr Πολυτέλεια ο καφές με 24% ΦΠΑ από σήμερα

Video of ArcadiaPortal.gr Πολυτέλεια ο καφές με 24% ΦΠΑ από σήμερα

Δημοσιεύθηκε στις 1 July 2024 | 3:47 pm


Τα Τρίκορφα, στην Επανάσταση

Του Παν. Βέμμου

Τρίκορφα, ένας τόπος που συνδέεται όσο κανένας άλλος με τις εξεγέρσεις για λευτεριά, στα 1770, 1779 και στην Επανάσταση του 1821.

Με την έναρξη της Επανάστασης η στρατιωτική ιδιοφυία του Κολοκοτρώνη έδωσε προτεραιότητα στην πολιορκία με σκοπό την κατάληψη της Τριπολιτσάς, πρωτεύουσας των Οθωμανών στο Μοριά.
Για να επιτευχθεί, όμως, ο στόχος αυτός έπρεπε τα μπουλούκια των εξεγερμένων Ελλήνων να γίνουν στρατός για να αντιμετωπίσουν νικηφόρα τον συγκροτημένο και πολυπληθέστερο στράτευμα των Οθωμανών. Η επιμονή του Κολοκοτρώνη για τη δημιουργία στρατοπέδων με στρατιωτική, πολιτική διοίκηση και επιμελητεία βρήκε την υλοποίηση της εδώ στα Τρίκορφα, που έγινε το στρατηγείο της Επανάστασης.

Για να αντιμετωπίσουν δε το ιππικό των Οθωμανών και να στηρίζουν το ηθικό των άπειρων επαναστατών οπλιτών να μην εγκαταλείπουν τη μάχη, επελέγησαν ως μορφή και εργαλείο του πολέμου τα Ταμπούρια. Η μορφή αυτή απέκτησε στρατηγική σημασία στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας, γεγονός που επιβεβαιώθηκε τόσο με την άλωση της Τριπολιτσάς όσο και με την καταστροφή του Δράμαλη στα Δερβενάκια και σε άλλες μάχες. Όταν δεν εφαρμοζόταν όμως αυτή η τακτική είτε ως αρχή είτε από αδυναμία, είχαμε αρνητικά αποτελέσματα όπως η ιστορία καταγράφει.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι μάχες στου Πέτα, στο Μανιάκι, στο Φάληρο και εδώ στα Τρίκορφα τον Ιούνιο του 1825 11 Ιουνίου 1825 ο Ιμπραήμ πασάς καταλαμβάνει την έρημη και λεηλατημένη Τριπολιτσά και την επόμενη αφού αφήνει φρουρά στην πόλη εκστρατεύει στην
Αργολίδα, που είχε πληροφορίες ότι το Ανάπλι θα παραδοθεί χωρίς μάχη.
Το στράτευμα με τον Κολοκοτρώνη μετά τη μάχη της Δραμπάλας αποσύρεται στο Χρυσοβίτσι. Στις 13 Ιουνίου έπιασε τα Τρίκορφα και τα Ταμπούρια πάνω από τον Αγιο- Βλάσση και διέταξε ένα σώμα να κατέβει ως τη Γκάρτζοβα ώστε να παρασύρει τους Αιγύπτιους προς εκεί και οι υπόλοιποι να εισβάλουν στην πόλη. Η φρουρά όμως της Τριπολιτσάς δεν αντέδρασε, ο Κολοκοτρώνης δεν γνώριζε ότι ο Ιμπραήμ είχε αναχωρήσει για την Αργολίδα.
Ο Ιμπραήμ αφού απέτυχε να καταλάβει τους Μύλους, όπου υπέστη την πρώτη του ήττα στην Πελοπόννησο και έκαψε το Άργος και τα γύρω χωριά και διαπιστώθηκε εσφαλμένη η πληροφορία για παράδοση του Ναυπλίου, πισωγύρισε για την Τριπολιτσά.

Το ελληνικό στράτευμα με τον Κολοκοτρώνη στις 14 το πρωί προχώρησε να καταλάβει τα στενά του Παρθενιού ώστε να αντιμετωπίσει τον Ιμπραήμ κατά την επιστροφή του από την Αργολίδα. Μόλις ειδοποίησαν από το Χάνι στο Ταβούλι ότι έρχεται ο Ιμπραήμ, το στράτευμα υποχώρησε άτακτα στα γύρω βουνά για να σωθεί.
Έπειτα από τα γεγονότα αυτά η ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία κατέληξε στην άποψη για γενίκευση του θεσμού του τακτικού στρατού. Ο Κολοκοτρώνης παρά το γεγονός ότι είχε κατανοήσει ότι ο Ιμπραήμ δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με άτακτα σώματα, αποφάσισε να δώσει μια ακόμα μάχη σε παράταξη στο χώρο που γνώριζε καλά, στα Τρίκορφα. Για το σκοπό αυτό κατέστρωσε επιθετικό σχέδιο για να εγκλωβίσει το στράτευμα του Ιμπραήμ στην περιοχή του Αγιο- Βλάσση και να του προξενήσει μεγάλες απώλειες και στη συνέχεια να πολιορκήσει την Τριπολιτσά.

Το σχέδιο περιλάμβανε κατάληψη των ταμπουριών των Τρικόρφων και Αγιο- Βλάσση από τα γορτυνιακά στρατεύματα. Ο Πλαπούτας από το Βαλτέτσι θα προχωρούσε στη Σιλίμνα για να κλείσει το δρόμο προς τον κάμπο της Δαβιάς και να προστατεύει τα νώτα την οχυρωμένων στα Τρίκορφα. Ο Υψηλάντης και Κων/νος Μαυρομιχάλης από τα Βέρβενα θα έπρεπε να προωθηθούν στα χωριά Κερασίτσα, Καπαρέλι και Ζέλι ώστε διαρκούσης της μάχης να επιτεθούν από τη νότια πλευρά της «Μάνας του νερού». Οι Καλαβρυτινοί από το Λεβίδι θα προωθούνταν στον
Μύτικα, ώστε να απειλούν την Τριπολιτσά για να μην παρατάξει ο Ιμπραήμ όλη τη δύναμη στα Τρίκορφα. Το σχέδιο αυτό κοινοποιήθηκε στους οπλαρχηγούς σε Βέρβενα και Λεβίδι. Όμως, τόσο στα Βέρβενα όσο και στο Λεβίδι δεν συμφώνησαν με το σχέδιο αυτό. Από τα Βέρβενα αντιπρότειναν να πιάσουν το Ανεμοδούρι ή το Καλογεροβούνι και τελικά δεν πήραν μέρος στη μάχη. Οι Καλαβρυτινοί δεν δέχτηκαν να πάνε στο Μύτικα και αντιπρότειναν να μεταβούν στην Επάνω Χρέπα.

Από έλλειψη συνεννόησης ανάμεσα σε Κολοκοτρώνη και Ζαΐμη καθυστέρησε η αναχώρηση του στρατεύματος για τα Τρίκορφα. Η άφιξη των Καλαβρυτινών στην Επάνω Χρέπα με πολύ θόρυβο όπου άναψαν φωτιές λόγω του κρύου που επικρατούσε, έδωσε τη δυνατότητα στον Ιμπραήμ και στους Τριπολιτσιώτες Οθωμανούς που τον ακολουθούσαν να καταλάβουν το σχέδιο και να κινηθούν αμέσως. Έτσι, οι Έλληνες κατέλαβαν τα ταμπούρια στα Τρίκορφα και τα Ταμπούρια πάνω από τον Αγιο- Βλάσση, Καστρί και Κοκκινιές το στράτευμα των Αιγυπτίων. Η μάχη που ακολούθησε υπήρξε σκληρή και αδυσώπητη, με επιθέσεις και αντεπιθέσεις.

Το ιππικό των Αιγυπτίων επιτέθηκε στον Πλαπούτα και τον ανάγκασε να φύγει από την Σιλίμνα προς το Βαλτέτσι. Ο Ιμπραήμ διέταξε ένα τμήμα να επιτηρεί τον Πλαπούτα και το υπόλοιπο να καταλάβει τη Ζαράκοβα και την Καλόγερου το Αλώνι ώστε να ανακόψουν την υποχώρηση των Ελλήνων. Οι Καλαβρυτινοί από την Επάνω Χρέπα δεν απειλούσαν την Τριπολιτσά. Ο Ιμπραήμ διέταξε ένα σώμα να κινηθεί προς το Περθώρι και το Καλόγερου το Αλώνι ώστε να περικυκλώσουν τους Έλληνες στα Τρίκορφα Ταυτόχρονα διέταξε μια ισχυρή μονάδα η οποία βρισκόταν στον Αγιο- Βλάσση να κινηθεί βόρεια στη Λάκα του Χουσεϊν Αγά και από ένα μονοπάτι βρέθηκε ακριβώς μπροστά στο Βόρειο και Ανατολικό ταμπούρι που κάποτε προστάτευαν το στρατόπεδο των Τρικόρφων.

Ύστερα από εννιάωρη μάχη οι Τουρκο-αιγύπτιοι όρμησαν κατά των ταμπουριών και μάχονταν σώμα με σώμα με τους Έλληνες. Πριν όμως μπουν στα ταμπούρια, πολλοί απ’ τους κλεισμένους έφευγαν στη δυτική πλευρά. Οι οπλαρχηγοί δεν εισακούονταν ώστε να υποχωρήσουν όλοι μαζί μαχόμενοι. Πολλοί λαβωμένοι έμειναν στα ταμπούρια και άλλοι που βρίσκονταν στο δρόμο διαφυγής απόμειναν στο έλεος των εχθρών.

Ο Κολοκοτρώνης και ο Ζαΐμης με λίγους οχυρώθηκαν στου Καλόγερου το Αλώνι και ο Μιχάλης Κλαπατσουνιώτης πρωτοπαλίκαρο του Ζαΐμη, έπιασε ένα πέτρινο λόφο και καθυστέρησαν τους Οθωμανούς που έρχονταν από το Περθώρι για να ενωθούν με το ιππικό από τη Ζαράκοβα. Το γεγονός αυτό έδωσε τη δυνατότητα στους κατατρεγμένους των Τρικόρφων να περάσουν στην Επάνω Χρέπα και να σωθούν.

Πολλοί επώνυμοι οπλαρχηγοί σκοτώθηκαν αν σ’ αυτή τη μάχη και περισσότερους από πεντακόσιους αναφέρει ο Φωτάκος. Οι νεκροί Οθωμανοί, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ελλήνων, πλησίασαν ή υπερέβησαν τους χίλιους.
Η ήττα των Ελλήνων στη μάχη δημιούργησε κλίμα φοβίας και απελπισίας στο Μοριά. Ο κλεφτοπόλεμος που ακολούθησε κράτησε ζωντανή την Επανάσταση.
Οι νικηφόρες αψιμαχίες στις 13-15 Αυγούστου 1825 στη Πιάνα, Σιλίμνα, Μύλο του Κοτρώνη και Τρίκορφα με την καταστροφή των νερόμυλων έδωσε κουράγιο και δύναμη. Τότε σ’ αυτή την αψιμαχία στα Τρίκορφα για πρώτη φορά πήρε μέρος μονάδα του τακτικού στρατού, το ελληνικό ιππικό με επικεφαλής τον Χατζημιχάλη.

Τα στρατόπεδα των Τρικόρφων και Αγιο-Βλάσση με τα ταμπούρια τους και τα κατάλοιπα των καλυβιών Υψηλάντη και Κολοκοτρώνη, αποτελούν κορυφαία μνημεία της Επανάστασης και της Τριπολιτσάς, μιας μαρτυρικής πόλης. Είναι θετικό γεγονός ότι η πολιτεία τα έχει αναγνωρίσει ως ιστορικό τόπο. Όμως, πολλά πρέπει να γίνουν για να υπάρχει εύκολη πρόσβαση και να αναδεχθούν σε ιστορικό προορισμό.

Ο Γέρος του Μοριά  δεν έχει ανάγκη από ονοματοδοσίες σε γήπεδα και σήραγγες, αφού ούτε αθλητής ήταν, ούτε μηχανικός. Εμείς έχουμε ανάγκη να μάθουμε τους αγώνες, τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του για λευτεριά και προκοπή. Η επανίδρυση του Εθνικού Ιδρύματος Θ. Κολοκοτρώνης με σκοπό την μελέτη των εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων σε συνδυασμό με την ίδρυση μουσείου του Αγώνα της Ανεξαρτησίας που δυστυχώς απουσιάζει από την Πελοπόννησο που ήταν το κύριο θέατρο της Επανάστασης, είναι αιτήματα που πρέπει να διεκδικηθούν
και να υλοποιηθούν από την πολιτεία.

Αυτός ο τόπος πρωταγωνίστησε τότε στον Αγώνα, γιατί υπήρχαν άνθρωποι και σφύζουσες από ζωή τοπικές κοινωνίες.
Σήμερα, 200 και κάτι χρόνια μετά, οφείλουμε να κάνουμε ένα απολογισμό. Παρά τους διχασμούς, τους πολέμους, τις ξένες επεμβάσεις τις κατοχές και τις πτωχεύσεις, η πατρίδα μας είναι ελεύθερη με αρκετές δημοκρατικές και κοινωνικές κατακτήσεις, αυτό είναι μια θετική εξέλιξη που δικαιώνει τους αγώνες και τις θυσίες των προγόνων μας. Όμως, κοινή διαπίστωση είναι ότι ο τόπος μαραζώνει πληθυσμιακά και οικονομικά και τα σύννεφα του πολέμου σωρευόνται στη περιοχή μας. Σε αυτό το κάλεσμα των καιρών για Ειρήνη και Πρόοδο ας μη λείψει κανείς, ιδιαίτερα οι νέοι.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 1 July 2024 | 3:10 pm


Φορολογικές δηλώσεις: Αύριο η οριστική υποβολή τους

Τελευταία ευκαιρία των φορολογούμενων είναι η σημερινή ημέρα καθώς από αύριο (2.7.2024) οριστικοποιούνται οι αυτόματες φορολογικές δηλώσεις από την ΑΑΔΕ.

Μετά και από την αυριανή ημερομηνία, οι φορολογούμενοι δεν θα έχουν δυνατότητα να αλλάξουν στοιχεία στην αρχική τους δήλωση, παρά μόνο να υποβάλλουν τροποποιητική φορολογική δήλωση έως τις 26 Ιουλίου στην ΑΑΔΕ.

Για να αποφύγουν την διαδικασία, οι φορολογούμενοι θα χρειαστεί να είναι προσεκτικοί στις αρχικές τους δηλώσεις, δίνοντας έμφαση ιδιαίτερα σε βεβαιώσεις αποδοχών, οικογενειακή κατάσταση, τεκμήρια, αποδείξεις, φιλοξενία και ΙΒΑΝ.

Όπως αναφέρει και η ΕΡΤ, για τη διαδικασία των αυτόματων δηλώσεων ενημερώθηκαν ιδιαιτέρως από την ΑΑΔΕ 3.637 φορολογούμενοι, για τους οποίους έχουν σταλεί νεότερα στοιχεία από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς που μεταβάλλουν τη φορολογική τους υποχρέωση. Οι συγκεκριμένοι θα πρέπει να επισκεφθούν ξανά την εφαρμογή και να δουν το νέο φορολογικό αποτέλεσμα.

Επιπλέον 8.000 φορολογούμενοι -που με βάση μεταγενέστερες δικές τους ενέργειες ή νεότερα στοιχεία που εστάλησαν για αυτούς, δεν εμπίπτουν πλέον στην προεκκαθάριση- πρέπει να κάνουν τη φορολογική τους δήλωση οι ίδιοι μέχρι τις 26 Ιουλίου.

Η ΑΑΔΕ έχει ενημερώσει σχετικά με μηνύματα που έχει απευθύνει τις προηγούμενες ημέρες.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 1 July 2024 | 3:01 pm


Νομός Αρκαδίας - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στο Νομό Αρκαδίας