Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Αρκαδίας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Κικίλιας: Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι πολίτες λόγω της επερχόμενης κακοκαιρίας

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι πολίτες λόγω της επερχόμενης κακοκαιρίας, όπως δήλωσε κι ο Βασίλης Κικίλιας.

Μετά την έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:

«Η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου σε έκτακτη σύσκεψη το πρωί μας ενημέρωσε για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα με σφοδρές καταιγίδες και πολύ έντονη κεραυνική δραστηριότητα αύριο σε πολλές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τις προγνώσεις τα μεγαλύτερα προβλήματα θα σημειωθούν τις πρωινές ώρες στη Χαλκιδική και τις όμορες περιοχές (δηλαδή οι νότιες περιοχές των νομών Θεσσαλονίκης, Σερρών, Καβάλας και οι Σποράδες), ενώ από το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ τα φαινόμενα επεκταθούν σε Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Αττική, Κορινθία και Αργολίδα.

Ειδικά για αυτή την κακοκαιρία χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή σε ό,τι αφορά τους κεραυνούς σε στεριά και θάλασσα. Για καλύτερη ενημέρωση σχετικά με την προστασία από τους κεραυνούς, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν το site της Πολιτικής Προστασίας.
 

Επίσης, κάτοικοι και επισκέπτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα μπουρίνια στη θάλασσα, που γνωρίζουμε όλοι πόσο επικίνδυνα είναι, ενώ στις περιοχές που θα σημειωθούν έντονες βροχοπτώσεις θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα ρέματα.

Το γεγονός ότι μέχρι χθες αντιμετωπίζαμε μεγάλες πυρκαγιές και αύριο καλούμαστε να διαχειριστούμε ακραίες βροχοπτώσεις αποτυπώνει το μέγεθος της κλιματικής κρίσης που βιώνουμε πλέον στη χώρα μας.

Σε λίγο θα συνεδριάσει το Συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας, έτσι ώστε Πυροσβεστική, Λιμενικό, ΕΛΑΣ, φυσικά οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού να βρίσκονται στη μέγιστη ετοιμότητα».

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 3 July 2024 | 7:15 pm


Μητσοτάκης για την επίσκεψή του στο Υπουργείο Υγείας: Οι πολίτες θα δουν σύντομα αλλαγές

«Η δραστική μεταρρύθμιση στον τομέα της Υγείας είναι από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης και αυτό το φαίνεται από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησής μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την σημερινή του επισκεψη στο υπουργείο Υγείας.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε στα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην Υγεία κατά την περίοδο της πανδημίας, ενώ τόνισε ότι πλέον από δω και στο εξής οι πολίτες θα αρχίσουν να βλέπουν τις αλλαγές που έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση.

«Μετά τον κορωνοϊό φάνηκαν προβλήματα κι εμείς από τη πλευρά μας φροντίσαμε να αφήσουμε πίσω τις δυσκολίες και να προσωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις που οι πολίτες θα αρχίσουν να τις βλέπουν στην καθημερινότητά τους.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 3 July 2024 | 7:05 pm


Φωτιά καίει αγροτοδασική έκταση στην Κορινθία

Φωτιά ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Μελίσσι της Κορινθίας.

Στο σημείο επιχειρούν 27 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος της 9ης ΕΜΟΔΕ, 9 οχήματα και 2 ελικόπτερα.

#Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Μελίσσι, #Κορινθία.
Επιχειρούν 27 #πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος της 9ης ΕΜΟΔΕ, 9 οχήματα και 2 Ε/Π.

— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) July 3, 2024

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 3 July 2024 | 6:43 pm


ΠΟΕ-ΟΤΑ: Καταγγελία σε Δημοτική Αρχή για την εγκατάσταση συστήματος βιντεοεπιτήρησης στο αμαξοστάσιο

Το Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. καταγγέλλει την απαράδεκτη ενέργεια της Δημοτικής Αρχής του κ. Γιάννη Μώραλη να εγκαταστήσει σύστημα βιντεοεπιτήρησης-βιντεοπαρακολούθησης (κάμερες) στους χώρους εργασίας του Αμαξοστασίου του Δήμου Πειραιά, επί της οδού Ρετσίνα 45.
Η ενέργεια αυτή της Δημοτικής Αρχής Πειραιά, θίγει κατάφωρα την ελευθερία των εργαζομένων και παραβιάζει τις θεμελιώδεις αρχές επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων και δικαιωμάτων τους.
Η λήψη, αποθήκευση και επεξεργασία δεδομένων εικόνας και ήχου ατόμου στο χώρο και κατά το χρόνο παροχής της εργασίας του, μέσω συστήματος βιντεοεπιτήρησης-βιντεοπαρακολούθησης, που λειτουργεί μόνιμα, συνεχώς ή κατά τακτά χρονικά διαστήματα, στο χώρο της εργασίας του, αποτελεί σαφώς
επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, σύμφωνα με τον Ν.2472/1997 για την «Προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».

Η λειτουργία συστήματος βιντεοεπιτήρησης-βιντεοπαρακολούθησης σε χώρους εργασίας και η μέσω αυτού λήψη δεδομένων εικόνας ή και ήχου εργαζόμενου, συνιστά περιορισμό του ατομικού δικαιώματος προστασίας από τη συλλογή, επεξεργασία και χρήση, ιδίως με ηλεκτρονικά μέσα, των προσωπικών
δεδομένων, όπως το εν λόγω δικαίωμα συνταγματικώς κατοχυρώνεται στο άρθρο 9Α του Συντάγματος.
Η βούληση της Δημοτικής Αρχής για την τοποθέτηση καμερών βιντεοπαρακολούθησης εντός των χώρων εργασίας του Αμαξοστασίου δεν προστατεύει κανέναν εργαζόμενο ή Δημόσιο αγαθό, γίνεται ξεκάθαρα για την παρακολούθηση των εργαζομένων.

Όφειλε να γνωρίζει η Δημοτική Αρχή Πειραιά ότι απαγορεύεται ρητά η χρησιμοποίηση συστήματος βιντεοεπιτήρησης-βιντεοπαρακολούθησης σε χώρους εργασίας για τον σκοπό επιτήρησης των εργαζομένων εντός των χώρων αυτών. Όπως ρητά απαγορεύεται και η χρησιμοποίηση των δεδομένων που τυχόν
έχουν συλλεγεί μέσω συστήματος βιντεοεπιτήρησης-βιντεοπαρακολούθησης ως κριτήρια για την αξιολόγηση της συμπεριφοράς και της αποδοτικότητας των εργαζομένων.

Όφειλε επίσης η Δημοτική Αρχή Πειραιά να λάβει σοβαρά υπόψη της την κάθετη αντίθεση και τις παρεμβάσεις των Συλλόγων-Σωματείων Εργαζομένων του Δήμου Πειραιά, Μελών της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και όχι αυταρχικά να προχωρήσει στην τοποθέτηση συστήματος βιντεοεπιτήρησης-βιντεοπαρακολούθησης στους χώρους εργασίας του Αμαξοστασίου, καταπατώντας θεμελιώδεις δικαιώματα των εργαζομένων.

Καλούμε τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη να πάρει πίσω κάθε ενέργεια τοποθέτησης συστήματος βιντεοεπιτήρησης-βιντεοπαρακολούθησης στους χώρους εργασίας, που σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί «μέτρο προστασίας» των εργαζομένων.

Το Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. στηρίζει τα Μέλη της, Συλλόγους- Σωματεία Εργαζομένων στο Δήμο Πειραιά και καλύπτει συνδικαλιστικά τις αποφάσεις οποιασδήποτε μορφής αγώνα λάβουν.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 3 July 2024 | 6:20 pm


Γεωργιάδης: Nέα κίνητρα θα δοθούν στους γιατρούς ώστε να καλύψουν υγειονομικά άγονες περιοχές της χώρας

Στα νέα κίνητρα που θα δοθούν στους γιατρούς ώστε να καλύψουν υγειονομικά, άγονες περιοχές της χώρας, αναφέρθηκε σήμερα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στην παρέμβαση του στο 28th Annual Economist Government Roundtable. Μεταξύ άλλων, όπως είπε, ήδη είναι έτοιμες προς υπογραφή σήμερα δύο κυβερνητικές αποφάσεις (ΚΥΑ), από τις οποίες η μία αφορά τους γιατρούς του ΕΣΥ, στους οποίους δίνεται η δυνατότητα να κάνουν και ιδιωτικό έργο, και η δεύτερη στη νέα μορφή κινήτρων για να καλυφθούν τα κενά σε γιατρούς στις άγονες περιοχές της χώρας και τα νησιά.

Όπως είπε, αναφερόμενος στο νησί της Κω, «είναι αδιανόητο να έχουμε προκήρυξη 14 φορές, 4 θέσεις για παθολόγους στο νοσοκομείο και να μην υπάρχει ενδιαφέρον, την ίδια ώρα που έχουμε πολλούς ιδιώτες παθολόγους στο νησί, οι οποίοι προφανώς αδιαφορούν για το αν υπάρχουν παθολόγοι να στηρίξουν την δημόσια υγεία».

Ο κ. Γεωργιάδης άφησε να εννοηθεί ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί μια νέα αυστηρή παρέμβαση από την πλευρά του υπουργείου Υγείας, ώστε να εξομαλυνθεί αυτή η κατάσταση που παρατηρείται, τονίζοντας ότι «το σύστημα υγείας είναι ένα πράγμα», υπονοώντας ότι ακολουθούν αποφάσεις που θα ρυθμίσουν αυτό το ζήτημα οριστικά.

Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα παραγωγικό πεντάμηνο στη θέση του υπουργού Υγείας, ενώ όπως υποστήριξε, ότι ο στόχος είναι «το 2025 το ΕΣΥ να είναι εντελώς διαφορετικό, βελτιωμένο σύστημα». Αναφερόμενος στο σύστημα Υγείας, είπε ότι ήδη καταγράφεται μείωση των δαπανών κατά 1,5% σε σχέση με πέρυσι, όταν καταγραφόταν αύξηση όλα τα προηγούμενα χρόνια. «Έχει γίνει ο μεγαλύτερος αριθμός χειρουργικών επεμβάσεων. Με τις λιγότερες δυνατές δαπάνες έχουμε επιτύχει αύξηση της παραγωγικότητας» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «και η φαρμακευτική δαπάνη έχει πάει πολύ καλά και δεν έχει ξεφύγει το 2024». Ο ίδιος είπε ότι υπάρχει διαφάνεια στην φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ και πως «είναι ήδη εμφανής στην αγορά η προσπάθεια που γίνεται από το υπουργείο Υγείας να περιοριστούν οι ελλείψεις τα φάρμακα».

Τέλος, τόνισε ότι λόγω του Ταμείου Ανάπτυξης, το υπουργείο Υγείας κατάφερε να θέσει σε προτεραιότητα την πρόληψη στο γενικό πληθυσμό, σημειώθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Μιλώντας για τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν την ψηφιακή υγεία, είπε ότι έχουμε καταφέρει σε ποσοστό 100% να υπάρχει άυλη συνταγογράφηση και καλύτερος έλεγχος των δαπανών.

Όπως προέβλεψε, η μεγαλύτερη πρόκληση στο μέλλον για τα συστήματα υγείας τόσο της χώρας μας όσο και της Ευρώπης θα είναι η έλλειψη υγειονομικού προσωπικού, καθώς, όπως εξήγησε, «ήδη υπάρχει έλλειψη ενάμιση εκατομμυρίου γιατρών και ενάμιση εκατομμυρίου νοσηλευτών σε όλη την Ευρώπη». Το φαινόμενο αυτό συνοδεύεται και από αύξηση μισθών για τους υγειονομικούς στις βόρειες χώρες της Ευρώπης, με αποτέλεσμα αυτοί να «μεταναστεύουν» σε αυτές και να γίνεται πιο έντονο το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στις νότιες χώρες της Ευρώπης, όπως και στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο Adrian Van den Hoven, γενικός διευθυντής της Medicines for Europe επισήμανε το ρόλο που διαδραματίζει πλέον η φαρμακοβιομηχανία στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι το 70% των συνταγών είναι γενόσημα, την ίδια ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό στην Αμερική αγγίζει το 89%. Ο ίδιος έκανε λόγο για ανάγκη αύξησης της παραγωγής γενόσημων φαρμάκων και πρόσθεσε ότι από τα 300 φάρμακα που θεωρεί η ευρωπαϊκή επιτροπή πολύ κρίσιμα για το μέλλον της Ευρώπης, το 66% είναι γενόσημα. Όπως επισήμανε, είναι σημαντική η αύξηση της χρήσης των γενόσημων φαρμάκων και στη χώρα μας, η οποία, όπως είπε, είναι μία χώρα από τις σημαντικότερες στην παραγωγή γενόσημων στην Ευρώπη. Κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό τόνισε, καθώς η παραγωγή φαρμάκων στην Ευρώπη με στόχο πιο φθηνά και πιο αποτελεσματικά φάρμακα θα είναι το ζητούμενο στο μέλλον.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Τρύφων, έκανε λόγο για ένα άλλο μοντέλο για το φάρμακο στην Ευρώπη. Μίλησε για το επενδυτικό κενό της δεκαετίας της κρίσης στην χώρα μας, το οποίο, όπως είπε, πρέπει με γρήγορα βήματα να καλυφθεί και τόνισε ότι ο στόχος είναι η αύξηση της παραγωγής, η οποία θα οδηγήσει σε μείωση των ελλείψεων και διασφάλιση των πολιτών όσον αφορά την θεραπευτική τους κάλυψη. Επίσης, υπενθύμισε ότι το 10% της εργοστασιακής παραγωγής φαρμάκων στην Ευρώπη γίνεται στη χώρα μας και έκανε λόγο για 1,23 δισ. επενδύσεις, αλλά και επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο και γνώση, που είναι μονόδρομος για τα επόμενα χρόνια.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 3 July 2024 | 6:19 pm


Δήμος Τρίπολης: Ανακοίνωσε 48 προσλήψεις σε σχολικές μονάδες

Την πρόσληψη προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε υπηρεσίες καθαρισμού σχολικών μονάδων 48 ατόμων ανακοίνωσε ο Δήμος Τρίπολης

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ-23 by Arcadiaportal.gr on Scribd

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 3 July 2024 | 6:12 pm


Δήμος Τρίπολης: Επιλογή αναδόχου για το έργο «Αισθητική αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός οδού Καραϊσκάκη»

Ο Δήμος Τρίπολης δ ι α κ η ρ ύ σ σ ε ι ανοικτή διαδικασία για την επιλογή αναδόχου κατασκευής του έργου:

" Αισθητική αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός οδού Καραϊσκάκη (τμήμα Άλσος Αγ. Γεωργίου-

Κέντρο)" εκτιμώμενης αξίας 1.427.419,35 Ευρώ (πλέον Φ.Π.Α. 24% ).

Διαβάστε τα σχετικά αρχεία, ΕΔΩ.

Δημοσιεύθηκε στις 3 July 2024 | 6:11 pm


Εξιχνιάστηκε περίπτωση κλοπής σε οικία στην Κορινθία

Εξιχνιάστηκε, ύστερα από αστυνομική έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Σικυωνιών, -1- περίπτωση κλοπής σε οικία, που έγινε την 1.7.2024 σε τοπική κοινότητα του
δήμου Σικυωνιών. Για την υπόθεση αυτή, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 37χρονου ημεδαπού, για κλοπή.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 3 July 2024 | 6:05 pm


ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Τα ημίμετρα είναι κανόνας της πολιτικής του Μητσοτάκη

«Μισό κιλό, μισή ζωή, μισή… διαγραφή: Τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναγάγει τα ημίμετρα και τις δειλές αποφάσεις σε κανόνα της πολιτικής του, ακόμα κι όταν αφορούν εξόφθαλμα περιστατικά που προσβάλλουν κάθε πολίτη.»

Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ σε ανακοίνωσή του με αυτόν τον τρόπο σχολιάζει τη διαγραφή του Λευτέρη Αυγενάκη από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.

«Έτσι και με τον κ. Αυγενάκη: με καθυστέρηση ημερών, κι αφού πρώτα κυκλοφόρησε το αδιάψευστο βίντεο με το απαράδεκτο περιστατικό χειροδικίας από τον πρώην υπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να τον αποπέμψει μεν από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά τον κρατάει στο κόμμα και δεν του ζητάει καν να παραδώσει την έδρα του! Ο Κυρ. Μητσοτάκης λέει δηλαδή σε κάθε πολίτη αυτής της χώρας: τα στελέχη μου έχουν ασυλία, απεριόριστη εξουσία και δικαίωμα να χειροδικούν έναντι όποιου κάνει απλώς τη δουλειά του. Κι αν υπάρξει κάνα μαρτυριάρικο βίντεο, τότε απλώς θα βάζει τον κάθε Αυγενάκη για λίγο στον πάγκο ώστε να τον επαναφέρει με την πρώτη ευκαιρία… Αλλά είπαμε, ο Κυρ. Μητσοτάκης ειδικεύεται στις μισές δουλειές: Ημίμετρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας, ημίμετρα στη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων, ημίμετρα κι όταν θίγεται το αίσθημα δικαιοσύνης των πολιτών. Κάτι πρέπει ν΄ αλλάξει σ΄ αυτή τη χώρα…».

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 3 July 2024 | 5:42 pm


Ξεκινούν δολωματικοί ψεκασμοί για τον δάκο σε Βόρεια και Νότια Κυνουρία

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας, ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς των ΔήμωνΒόρειας και Νότιας Κυνουρίας, ότι ξεκινούν δολωματικοί ψεκασμοί για το πρόγραμμα δακοκτονίας, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024 έναρξη ψεκασμών στις Κοινότητες Ξηροπηγάδου και Λεωνιδίου.

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024 έναρξη ψεκασμών στη Δημοτική Κοινότητα Άστρους.

Σάββατο 6 Ιουλίου 2024 έναρξη ψεκασμών στην Κοινότητα Μελιγούς.

Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που θα χρησιμοποιηθούν στην εφαρμογή των δολωματικών ψεκασμών είναι FORZA 10 CS (δραστική ουσία : Lambda-cyhalothrin) και DACUSBAIT 100.
Καλούνται οι ελαιοπαραγωγοί των οποίων τα κτήματα βρίσκονται στις ανωτέρω Κοινότητες να παρευρίσκονται στους ελαιώνες τους κατά τη διάρκεια των ψεκασμών (περίπου 6։10 -9:30 π.μ.) και να ανοίξουν τυχόν περιφραγμένα κτήματα,ώστε να μην μένουν εστίες αψέκαστων περιοχών.

Για την ασφάλεια των συνεργείων οι παραγωγοί οφείλουν να έχουν καθαρίσει τα κτήματά τους από διάφορα εμπόδια και ζιζάνια, ώστε να είναι ευδιάκριτο το έδαφος του ελαιώνα.

Οι μελισσοκόμοι και οι κτηνοτρόφοι να απομακρύνουν τα μελισσοσμήνη τους και τα ζώα τους από τις ψεκαζόμενες περιοχές, προς αποφυγή τυχόν δηλητηριάσεων.

Στους βιοκαλλιεργητές επισημαίνεται ότι θα πρέπει να σημάνουν κατάλληλα τα κτήματά τους, για την αποφυγή ψεκασμού από τα συνεργεία δακοκτονίας.

Οι ψεκασμοί θα ξεκινήσουν στις παραπάνω αναφερόμενες ημερομηνίες εφόσον οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για την πραγματοποίηση τους. Σε περίπτωση αλλαγής του προγράμματος για οποιοδήποτε λόγο θα ενημερωθείτε με νεότερο δελτίο τύπου.

Για περισσότερες πληροφορίες οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 2710226946, 2755029121, 2757022212.

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Αρκαδίας

Δημοσιεύθηκε στις 3 July 2024 | 5:40 pm


Κοινωνικός Τουρισμός: Συνεχίζονται οι αιτήσεις

Συνεχίζονται οι αιτήσεις τουριστικών καταλυμάτων και ακτοπλοϊκών εταιριών για συμμετοχή στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι τα τουριστικά καταλύματα και οι ακτοπλοϊκές εταιρίες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο νέο και ενισχυμένο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ, μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους μέσω gov.gr.

Το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού 2024-2025

Το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού 2024-2025 ξεκίνησε τη Δευτέρα 01.07.2024, θα διαρκέσει έως τις 30.06.2025 και αφορά σε 300.000 επιταγές, με προϋπολογισμό 50 εκ. ευρώ, αυξημένο κατά 43% από πέρυσι.

Οι δικαιούχοι-ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε κατάλυμα που επιλέγουν από το Μητρώο Παρόχων, κατόπιν απευθείας συνεννόησής τους με τον πάροχο, με μικρή ιδιωτική συμμετοχή.

Για διαμονή σε τουριστικά καταλύματα Λέρου, Λέσβου, Χίου, Κω και Σάμου, μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις δωρεάν, ενώ για διαμονή σε καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας της Π.Ε. Ευβοίας, καθώς και στις Π.Ε. Μαγνησίας, Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων και Έβρου, μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις δωρεάν.

Οι τιμές επιδότησης παραμένουν αυξημένες κατά 20% για τον μήνα αιχμής Αύγουστο, με αντίστοιχη επιδότηση κατά 20% και για τις περιόδους των Χριστουγέννων (από 15.12.2024 έως 14.01.2025) και του Πάσχα (από 11.04.2025 έως 27.04.2025). Η αυξημένη επιδότηση ισχύει για όλο τον χρόνο για τα καταλύματα της Β. Εύβοιας, του Έβρου και της Θεσσαλίας (εκτός των Σποράδωνp).

Δημοσιεύθηκε στις 3 July 2024 | 5:20 pm


«Να μπει τέλος στο φλερτ με τα πυρηνικά απόβλητα της Βουλγαρίας»

«Να μη γίνει η Ελλάδα η χωματερή του Κοζλοντούι!»

Ασάφειες, τεράστια ξενόγλωσσα κείμενα, βιασύνη, αποφυγή δημοσιότητας και μεθοδεύσεις πυροδοτούν βάσιμες ανησυχίες στα Περιφερειακά Συμβούλια της Ελλάδας, που καλούνται να γνωμοδοτήσουν θετικά για τη διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων της Βουλγαρίας, θέμα για το οποίο δεν έχουν ενημερωθεί ούτε για την ουσία ούτε για τη σκοπιμότητά του.

Όπως είχαν καταγγείλει ήδη από τον Απρίλιο οι «Πράσινοι-Οικολογία», η κυβέρνηση έχει διαβιβάσει στις Περιφέρειες της Ελλάδας έναν τεράστιο όγκο υλικού 550 σελίδων στα αγγλικά με υποτιθέμενα μέτρα και στοιχεία και έχει ζητήσει να γνωμοδοτήσουν θετικά για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του σχεδίου «διαχείρισης των εξαντλημένων πυρηνικών καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων της Βουλγαρίας». Για να αποφύγει την ουσιαστική συζήτηση με την κοινωνία και τους φορείς, το ΥΠΕΝ έθεσε προθεσμία 30 ημερών (από τις 5 Μαρτίου), για μια τυπική, χωρίς δημοσιότητα και τελικά άκαρπη διαβούλευση επί ενός δυσνόητου υλικού.

Αρκετά Περιφερειακά Συμβούλια έχουν αρνηθεί να απαντήσουν θετικά ή έχουν αναβάλει επ’ αόριστον τη γνωμοδότηση επί του θέματος (Ιονίων Νήσων, Κρήτης, Κ. Μακεδονίας, Στερεάς, Θεσσαλίας κ.α.). Κάποια Συμβούλια δήλωσαν «αναρμοδιότητα» εφόσον ούτε καν η ΕΕΑΕ δεν έχει εκφραστεί θετικά. Κάποια Συμβούλια όμως συνέπλευσαν με τις κυβερνητικές εντολές (Ηπείρου, Αττικής), υπό όρους αλλά χωρίς σοβαρή έρευνα και τεκμηρίωση της άποψής τους.

Είναι λογικός, λοιπόν, ο φόβος μήπως γίνει η Ελλάδα η χωματερή των πυρηνικών αποβλήτων της Βουλγαρίας. Και ενώ είναι διακρατική υπόθεση, η κυβέρνηση πετάει το μπαλάκι στην Αυτοδιοίκηση.

Καμία υπεύθυνη πληροφόρηση δεν υπάρχει από την ελληνική κυβέρνηση και για το αν και τι είδους συμφωνία διαπραγματεύεται από το 2022 με τη βουλγαρική για έμμεση ελληνική χρηματοδότηση νέας πυρηνικής μονάδας στο Κοζλοντούι, μέσω εγγυημένης απορρόφησης της ηλεκτροπαραγωγής της από τη χώρα μας για 30 χρόνια. Έμεινε αδιευκρίνιστο το θέμα της διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων, που οι Βούλγαροι δεν επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα τους, όπως αποκάλυψε σε εκδήλωση των Βαλκάνιων Πράσινων (5.5.2022) ο Πράσινος, τότε αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης, Borislav Sandov.

Ήδη η Βουλγαρία, στην προσπάθειά της να απεξαρτηθεί από τη Ρωσία, η οποία έπαιρνε μέχρι τώρα τα πυρηνικά της απόβλητα, εκτός από τις λειτουργούσες μονάδες 5 και 6 συνολικής ισχύος 2160 MWe, προχωρά μέχρι το 2045 στην κατασκευή των μονάδων 7 και 8 στον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι -1.000 μεγαβάτ η καθεμιά -με δυτική τεχνολογία.Επίσης, σχεδιάζει την κατασκευή δύο πυρηνικών μονάδων στο Μπέλενε έως το 2035/2040. Ήδη έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί στον έναν αντιδραστήρα πυρηνικά καύσιμα της αμερικάνικης Westinghouse με 10ετή σύμβαση ενώ στον δεύτερο θα τροφοδοτείται από το 2025 με καύσιμα της γαλλικής Framatome. Σχεδιάζει, ακόμη, την κατασκευή δύο πυρηνικών μονάδων στο Μπέλενε (στον Δούναβη) ως το 2035/2040. Τι θα κάνει με τα πυρηνικά απόβλητα;

Η Βουλγαρία έχει κλείσει μια συμφωνία με τη Γαλλία για μεταφορά τουλάχιστον 77 τόνων πυρηνικών αποβλήτων δυο φορές τον χρόνο για μακροχρόνια αποθήκευση και επεξεργασία. Επειδή όμως αυτό θα γίνει μετά το 2030, ψάχνει να ξεφορτωθεί και αυτά των παλιών μονάδων αλλά και τα νέα απόβλητα που θα παραχθούν.

Το παλιάς ρωσικής τεχνολογίας πυρηνικό εργοστάσιο του Κοζλοντούι έχει λειτουργήσει ως «χρυσοφόρα αγελάδα» για τη Βουλγαρία και έχει απορροφήσει τεράστια ευρωπαϊκά κονδύλια. Οι Πράσινοι το 2010 είχαν ζητήσει στο ευρωκοινοβούλιο (Ρεβέκκα Χάρμς) η Βουλγαρία να χρησιμοποιήσει τα 120 από τα 300 εκ € της αποζημίωσης που θα έπαιρναν από την ΕΕ για να κλείσουν τους 4 επικίνδυνους αντιδραστήρες, για να κατασκευάσει αποθήκες ασφαλούς φύλαξης των πυρηνικών αποβλήτων του Κοζλοντούι. Οι Βούλγαροι αντέδρασαν και χαρακτήρισαν ως «απαράδεκτη» την πρόταση αυτή αλλά υποσχέθηκαν ότι θα κατασκευάσουν αποθήκη «φύλαξης» των πυρηνικών αποβλήτων κοντά στο Κοζλοντούι μέχρι το 2015. Η κατασκευή του άργησε, ώστε να γίνει με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης από το γερμανικό κονσόρτσιουμ RWE NUKEM-GNS. Ακόμη και τώρα η Βουλγαρία συνεχίζει να αναζητεί χώρους ταφής των ραδιενεργών αποβλήτων και των εξαντλημένων πυρηνικών καυσίμων. Δεν υφίστανται στη χώρα εγκαταστάσεις για τη μετατροπή, τον εμπλουτισμό και την παραγωγή πυρηνικών καυσίμων, ούτε για την επεξεργασία εξαντλημένων πυρηνικών καυσίμων.

Τα εξαντλημένα πυρηνικά καύσιμα από τις δύο λειτουργούσες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής αποθηκεύονται σε ειδικές λεκάνες εξαντλημένων καυσίμων (SFP), στον αντιδραστήρα, και σε εγκατάσταση υγρής αποθήκευσης (WSFSF) στους χώρους του Κοζλοντούι. Το επικαιροποιημένο Σχέδιο, το οποίο αφορά και η τωρινή ΣΜΠΕ, γίνεται επειδή πρόκειται να χωροθετηθούν και νέες εγκαταστάσεις, όπως επιβάλλει η ΕΕ. Στο «Εθνικό Αποθετήριο Πυρηνικών Αποβλήτων», στη θέση «Radiana» του χωριού Χάρλετς, 3 χλμ από το Κοζλοντούι, προβλέπεται η αποθήκευση ραδιενεργών αποβλήτων από τους παροπλισμένους αντιδραστήρες και εγκατάσταση αποτέφρωσης απορριμμάτων στον χώρο των μονάδων 1-4 του Κοζλοντούι. Στον Δήμο Ελίν Πελίν προβλέπεται το εξειδικευμένο τμήμα του «Μόνιμου αποθετηρίου ραδιενεργών αποβλήτων του Νόβι Χαν», 35 χλμ ΝΑ της Σόφιας. Προβλέπεται και η κατασκευή εγκατάστασης παραγωγής συσκευασιών τύπου StBK από τον Κρατικό Φορέα «Πυρηνικά Απόβλητα», που θα τεθεί σε λειτουργία το 2025. Στη ΣΜΠΕ γίνεται αναφορά και σε άλλες εγκαταστάσεις, οι οποίες όμως είναι σε επίπεδο μελέτης σκοπιμότητας ή απλής ιδέας.

Η ΣΜΠΕ αναφέρει σαφώς ότι μόνον από το 2030 και μετά θα ισχύσει η συμφωνία με τη Γαλλία. Γι’ αυτό εξετάζεται η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων μεταξύ Βουλγαρίας και Γαλλίας αλλά και με άλλες χώρες για υπογραφή συμφωνίας για την πιθανή επεξεργασία των εξαντλημένων πυρηνικών αποβλήτων από την προηγούμενη και τη μελλοντική λειτουργία του αντιδραστήρα WWER-1000 για την περίοδο 2024-2029. Και παρόλο που η ευρωπαϊκή οδηγία 2011/70/ΕΥΡΑΤΟΜ επιβάλλει σε κάθε χώρα να φροντίσει για τα δικά της πυρηνικά απόβλητα, στην ΣΜΠΕ αναφέρεται σε πολλά σημεία η μεταφορά και η «μακροχρόνια αποθήκευση και επεξεργασία σε άλλες χώρες». Δεν αναφέρει ποιες θα είναι αυτές οι τρίτες χώρες ούτε από ποιες χώρες θα διέρχονται τα πυρηνικά απόβλητα κατά τη μεταφορά τους, ούτε πού θα αποθηκευτούν μετά την επιστροφή τους από τη Γαλλία.

Στη Γαλλία αναλαμβάνει η Framatome, θυγατρική του γαλλικού κολοσσού Électricité de France SA (EDF), που έχει υπογράψει τραπεζικά δάνεια συνολικού ύψους 5,8 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της παράτασης ζωής των πυρηνικών της Γαλλίας, αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή ταξινόμηση, που ψήφισε τον Ιούλιο του 2022 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρόκειται για «πράσινο ξέπλυμα» των πυρηνικών, που τα εντάσσουν στις «πράσινες» μορφές ενέργειας μαζί με το ορυκτό αέριο, ως υποτιθέμενες «εναλλακτικές λύσεις» για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Η Ελλάδα φλερτάρει με τα πυρηνικά εργοστάσια και τα απόβλητα και δεν ακολουθεί το υπόδειγμα της Γερμανίας, όπου πέρυσι έκλεισαν τα τελευταία πυρηνικά εργοστάσια μετά από δεκαετίες αγώνων των Πράσινων. Και αντί να προβάλλει το αίτημα για Βαλκάνια και Μεσόγειο χωρίς πυρηνικά, με πολιτικές για ένα ασφαλέστερο, ειρηνικό και καθαρότερο μέλλον, συζητά ακόμη και με τον Ερντογάν, ο οποίος πρότεινε να πουλήσει στην Ελλάδα ηλεκτρική ενέργεια από τους πυρηνικούς σταθμούς της Τουρκίας και μάλιστα αυτόν που θα κατασκευάσει στην Ανατολική Θράκη. Η κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε ούτε πριν ούτε μετά την ολοκλήρωση του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού, απέναντι από την Κύπρο, σε έντονα σεισμογενή περιοχή.

Η κυβέρνηση, παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις περί στροφής και επιτυχιών στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, φαίνεται πως ακολουθεί την πεπατημένη της εξάρτησης από την πυρηνική ενέργεια και αυτό γίνεται στο ημίφως. Το θέμα είναι άκρως σοβαρό, γνωστού όντος ότι δεν γνωρίζουν σύνορα οι επιπτώσεις πυρηνικών ατυχημάτων ή και αστοχιών στη διαχείριση πυρηνικών αποβλήτων. Διαφαίνεται ότι καταβάλλεται προσπάθεια να αποσπαστεί η σύμφωνη γνώμη των Περιφερειών μακριά από τη δημοσιότητα και κατά ένα γενικό και ασαφή τρόπο.

Επειδή με τα πυρηνικά δεν παίζουμε και κανείς δεν δικαιούται να «δέσει» τη χώρα σε επικίνδυνες επιλογές, οι Πράσινοι – Οικολογία:

    Διεκδικούν Ανοιχτά Δεδομένα και πλήρη διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση.
    Δεν αποδέχονται τη διέλευση ούτε την αποθήκευση και τη διαχείριση πυρηνικών αποβλήτων στην Ελλάδα.
    Ζητούν να μάθουν τι μέτρα έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση για την προστασία των κατοίκων και του περιβάλλοντος από τους κινδύνους που σχετίζονται με τις παραπάνω δραστηριότητες (π.χ. σε περίπτωση ατυχήματος).
    Ζητούν να μάθουν τι σχέση έχουν τα πυρηνικά απόβλητα με την κατασκευή στην Τανάγρα μονάδας Ταφής Βιομηχανιών Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΒΕΑ).

Δημοσιεύθηκε στις 3 July 2024 | 5:00 pm


Υπεγράφη η σύμβαση για την υποθαλάσσια και εναέρια επιθεώρηση του φράγματος του Αναβάλου

Υπεγράφη, την Τετάρτη 3 Ιουλίου, η σύμβαση για την υποθαλάσσια και εναέρια επιθεώρηση του φράγματος του Αναβάλου, από τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Αργολίδας, Γιάννη Μαντζούνη, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της διαχείρισης και της ποιότητας του νερού στην περιοχή.

Η νέα αυτή πρωτοβουλία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την χρήση ενός υποβρύχιου drone για πρώτη φορά στο φράγμα, το οποίο θα διεξάγει ενδελεχή έλεγχο τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του φράγματος. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν δειγματοληψίες νερού για τον έλεγχο της ποιότητάς του.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 13.640 ευρώ, και αναμένεται να προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση του φράγματος και την ποιότητα του νερού, συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια των πολιτών.

Ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αργολίδας, κ. Γιάννης Μαντζούνης, δήλωσε: «Η υπογραφή της σύμβασης για την επιθεώρηση του φράγματος του Αναβάλου αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη για την περιοχή μας με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη, Δημήτρη Πτωχού. Η χρήση προηγμένης τεχνολογίας για πρώτη φορά στην Περιφέρειά μας, όπως το υποβρύχιο drone, θα μας επιτρέψει να αποκτήσουμε ακριβείς πληροφορίες για την κατάσταση του φράγματος και να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για τη βελτίωσή του. Αυτό το έργο εντάσσεται στη στρατηγική μας για την προστασία των φυσικών πόρων και τη διασφάλιση της ποιότητας του νερού για τους πολίτες μας».

Δελτιό Τύπου

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 3 July 2024 | 4:52 pm


Ο Κωνσταντίνος Μπουλούλης στον Αστέρα Β'

Ο ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ανακοινώνει τη συνεργασία με τον ποδοσφαιριστή, Κωνσταντίνο Μπουλούλη, ο οποίος εντάσσεται στην Ομάδα Β' του συλλόγου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ο ποδοσφαιριστής, Κωνσταντίνος Μπουλούλης εντάσσεται στο δυναμικό της Β' Ομάδας του ΑΣΤΕΡΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ. Καλωσορίζουμε τον ποδοσφαιριστή και τού ευχόμαστε καλή επιτυχία. 

 

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Όνομα: Κωνστνατίνος Μπουλούλης

Θέση: Μέσος

Ημερομηνία Γέννησης: 07/12/1993

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 3 July 2024 | 4:50 pm


Δείτε το πρόγραμμα για της πρώτης μέρας του Μelitzazz 2024

Η ανησυχία και η αναζήτηση των Τσακώνων, το άγνωστο και η ελπίδα, οι νέες πατρίδες, η περιπλάνηση, η επιβίωση και ο πλουτισμός, ο νόστος, η επιστροφή στην γενέτειρα, το αποτύπωμα στην κοινωνική ζωή και πολιτιστική κληρονομιά του γενέθλιου τόπου είναι τα
πολιτισμικά συστατικά του φετινού Melitzazz 2024 «Νόστος».

Κλείνοντας φέτος τα 12 χρόνια του, το αγαπημένο Melitzazz Λεωνιδίου ταξιδεύει και πάλι στο εξωτερικό, αναζητώντας και ανασύροντας μνήμες από την περιπλάνηση των Τσακώνων στον κόσμο. Εμπνευσμένοι και ανήσυχοι άνθρωποι που δημιούργησαν παροικίες, οικογένειες που μεγάλωσαν και αναπτύχθηκαν στην Αίγυπτο και την Κωνσταντινούπολη κατά τα οθωμανικά χρόνια, τη Προποντίδα, τη Βάρνα της Βουλγαρίας, το Βουκουρέστι, τη Βραΐλα και άλλες πόλεις της Ρουμανίας στη συνέχεια, σε Παραδουνάβιες περιοχές, στην Οδησσό, στην Ιταλία, τη Γαλλία, τη μακρινή Αμερική (Tarpon Springs-Florida, Σικάγο), την Αυστραλία αλλά και τον κοντινό Πειραιά. Πολλοί μετανάστες διέπρεψαν ως έμποροι, εργοστασιάρχες, αξιωματικοί, πολιτικοί, καλλιτέχνες, επιστήμονες

Όπως πάντα, στο Melitzazz φέτος συνομιλεί το παλιό με το νέο: η ιστορία, η παράδοση, η αρχιτεκτονική, η τσακώνικη διάλεκτος, η υφαντική, ο τσακώνικος χορός και η γεύση, με τις σύγχρονες δράσεις – οκτώ συναυλίες με παλιές και νέες μουσικές, τρία εργαστήρια, δύο εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, μία ιστορική έκθεση, τέσσερις μόνιμες εκθέσεις, τέσσερις εκδηλώσεις λόγου και στρογγυλά τραπέζια, τρεις κινηματογραφικές ταινίες, διάφορες γευστικές δοκιμές και εμπειρίες, γεύση και περιήγηση. Όλα διάσπαρτα απλωμένα στα σοκάκια και τις πλατείες, τα 200 ετών πυργόσπιτα και τα αρχοντικά του Λεωνιδίου, αυτά που έχτισε ο πλούτος και η επιτυχία των Τσακώνων που ξενιτεύτηκαν, φέρνοντας μαζί και συνήθειες του εξωτερικού που έγιναν τσακώνικες (υφαντική, καφές, μαστίχα, αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες κ.ά.).

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024, 21:00
Φάμπρικα Πολιτισμού

Η Χορωδία Ενηλίκων Νότιας Κυνουρίας δημιουργήθηκε το 2011 έπειτα από πρωτοβουλία μιας ομάδας καλλιτεχνικά ανήσυχων ανθρώπων του Λεωνιδίου και του Τυρού με αγάπη για το χορωδιακό τραγούδι.

Πρώτος μαέστρος της χορωδίας ήταν ο Στέφανος Καρδιόλακας, με τον οποίο η χορωδία έκανε τις πρώτες της συναυλίες κυρίως στο Λεωνίδιο. Από τον Οκτώβριο του 2016 μέχρι σήμερα μαέστρος της χορωδίας είναι ο Σταύρος Κουτίβας. Έκτοτε συνεχίζει την καλλιτεχνική της πορεία με συναυλίες στο Λεωνίδιο και συμμετοχή σε διάφορα φεστιβάλ ανά την Ελλάδα ενώ από την Άνοιξη του 2023 και μετά, διοργανώνει στο Λεωνίδιο χορωδιακά φεστιβάλ με συμμετοχή χορωδιών από όλη την Ελλάδα.

Eίναι τρίφωνη μικτή χορωδία που αριθμεί περίπου 25 μέλη και, έχοντας αποκτήσει τις πρώτες της εμπειρίες στο πολυφωνικό τραγούδι, έχει πλέον ως στόχο την βελτίωσή της μέσα από συμμετοχή σε χορωδιακά φεστιβάλ καθώς και με την μελέτη απαιτητικών πολυφωνικών κομματιών του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου.

Στο Melitzazz 2024 θα παρουσιάσει ένα μουσικό πρόγραμμα αφιερωμένο σε τραγούδια του κινηματογράφου και της ξενιτιάς.

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024, 21:30
Αρχοντικό Τσούχλου

Τα ρεμπέτικα, το «ελληνικό μπλουζ», είναι μια μουσική που γεννήθηκε από την εξορία και τους δρόμους.

Το My Rembetika Blues είναι ένα ντοκιμαντέρ για τη δύναμη της μουσικής και τη σχέση της με τον άνθρωπο. Με αναφορά στη μαζική μετανάστευση των ανθρώπων στις αρχές του 20ού αιώνα, η κινηματογραφίστρια Μαίρη Ζουρναζή, αναπλ. καθηγήτρια στο University of New South Wales, παρακολουθεί το ταξίδι των προσφύγων προγόνων της από τη Σμύρνη στο Σίδνεϊ. Πέρα από την οικογενειακή της ιστορία, ανακαλύπτει πώς η μουσική συνδέει τους ανθρώπους σε περιόδους αγώνων και κρίσεων.

Συνδυάζοντας διαφορετικές ιστορίες μουσικής και μετανάστευσης, καταγράφει εμπειρίες που συχνά μένουν εκτός επίσημης ιστορίας.

Η ταινία κέρδισε το Gold Remi Award – Best Documentary στο WorldFest Houston (2021), ενώ ήταν υποψήφιο για διάφορα ακόμα βραβεία (Γλασκώβη, Los Angeles, Μελβούρνη, Τορόντο).

Σκηνοθεσία: Μαίρη Ζουρναζή.

Παίζουν: Εβελίνα Αγγέλου, Μιχάλης Δήμας, Gail Holst.

Δημοσιεύθηκε στις 3 July 2024 | 4:40 pm


Δημήτρης Πτωχός: Διαμόρφωση στρατηγικής που ενισχύει την Περιφερειακή ανάπτυξη και ελκυστικότητα

Αντιπροσωπεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) επισκέφθηκε την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Αντιπροσωπεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) επισκέφθηκε την Περιφέρεια Πελοποννήσου το διήμερο 1 και 2 Ιουλίου, όπου και πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων σε υπηρεσίες και σημεία ενδιαφέροντος, με στόχο την άμεση συνομιλία με τους εμπλεκόμενους φορείς για την καλύτερη κατανόηση των προκλήσεων και ευκαιριών, εστιάζοντας σε τομείς όπως οι ξένες επενδύσεις, το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και ο τουρισμός.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, υποδέχθηκε την αντιπροσωπεία του ΟΟΣΑ και ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως η Περιφέρεια έχει αναγνωρίσει ως κύριες προκλήσεις και προτεραιότητες την ενίσχυση της ευημερίας των κατοίκων, τη βιώσιμη ανάπτυξη, και την προσαρμογή στις μεγα-τάσεις, όπως η κλιματική αλλαγή και η ψηφιοποίηση.

Η προσέγγιση του ΟΟΣΑ περιλαμβάνει ποσοτική ανάλυση για την αποσαφήνιση των επιδόσεων των περιφερειών και ποιοτική ανάλυση των πολιτικών που εφαρμόζονται για την προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντων, ενισχύοντας τη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Με την ενσωμάτωση δεδομένων και τη συνεργασία με τοπικούς φορείς, αναδεικνύεται η βελτίωση της συνεργασίας και της αποτελεσματικότητας των πολιτικών, προωθώντας την περιφερειακή ελκυστικότητα και ανθεκτικότητα.

«Μέσα από την επίσκεψη του ΟΟΣΑ, επιδιώκεται η διαμόρφωση μιας στρατηγικής που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων και θα ενισχύει την Περιφερειακή ανάπτυξη και ελκυστικότητα», σημείωσε ο Περιφερειάρχης, Δημήτρης Πτωχός.

Δελτίο Τύπου

Δημοσιεύθηκε στις 3 July 2024 | 4:36 pm


Χοροθεατρική παράσταση «Ο Γαργαληστής» στο Θέατρο Άλσους Αγίου Γεωργίου

Ο Δήμος Τρίπολης σε συνεργασία με το "Dance Point" παρουσιάζουν την Τετάρτη 3 Ιουλίου και ώρα 8:30μ.μ. στο Θέατρο Άλσους Αγίου Γεωργίου τη χοροθεατρική παράσταση "ο Γαργαληστής" του Δημήτρη Μπασλάμ.

Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.

Δημοσιεύθηκε στις 3 July 2024 | 4:29 pm


Η ευεργετική ουσία που καταπολεμά διαβήτη και παχυσαρκία - Ποια μεσογειακή τροφή την περιέχει

Σε μια σημαντική ανακάλυψη σχετικά με τις ευεργετικές συνέπειες που έχει το ελενολικό οξύ, μια φυσική ουσία που βρίσκεται στις ελιές, προχώρησαν οι επιστήμονες. Σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης που παρουσιάστηκε στο συνέδριο NUTRITION 2024, την ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής, το ελενολικό οξύ έχει τη δυνατότητα να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να ενισχύσει την απώλεια βάρους.

Η έρευνα διεξήχθη σε παχύσαρακα διαβητικά ποντίκια, στα οποία χορηγήθηκε ελενολικό οξύ από το στόμα. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μία εβδομάδα μετά τη χορήγησή του, τα ποντίκια ζύγιζαν σημαντικά λιγότερο, ενώ εμφάνισαν καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα ποντίκια που δεν έλαβαν τη θεραπεία.

Μάλιστα, το αποτέλεσμα μείωσης της γλυκόζης στο αίμα ήταν συγκρίσιμο με αυτό που προκαλείται από τη λήψη της λιραγλουτίδης, ενός ενέσιμου φαρμάκου για τον διαβήτη.

Διαβάστε περισσότερα για την ευεργετική ουσία που βρίσκεται σε μία από τις πιο γνωστές τροφές της μεσογειακής κουζίνας

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 3 July 2024 | 4:20 pm


Συνάντηση Κώστα Μανδρώνη με εκπρόσωπο της Ινδικής Κυβέρνησης για την Τουριστική Ανάπτυξη και Προώθηση Τοπικών Προϊόντων

Με πρωτοβουλία του Αντιπροέδρου της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Γιάννη Δαλιάνη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας, Κώστα Μανδρώνη, με τον σύμβουλο της Ινδικής Κυβέρνησης σε θέματα εργατικού δυναμικού, εκπαίδευσης και real estate, VSSK Prasad R.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η συζήτηση για ενδεχόμενη συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την Ινδική Κυβέρνηση σε θέματα τουριστικής ανάπτυξης, προώθησης τοπικών προϊόντων, αλλά και υποδοχής εργατικού δυναμικού.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Μανδρώνης δήλωσε:

«Είμαστε θετικοί σε συνεργασίες που ανοίγουν νέους ορίζοντες για την τουριστική ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και η προώθηση των τοπικών μας προϊόντων είναι κρίσιμης σημασίας για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και την προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Είμαστε αισιόδοξοι ότι μια πιθανή συνεργασία θα αποφέρει σημαντικά οφέλη και θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες και για την υποδοχή εργατικού δυναμικού».

Δημοσιεύθηκε στις 3 July 2024 | 4:05 pm


Αργολίδα: Συνελήφθη ένα άτομο για καταδικαστικό έγγραφο

Συνελήφθη, χθες (2.7.2024) το πρωί, στο Άργος, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άργους- Μυκηνών, 31χρονος ημεδαπός, γιατί σε βάρος του εκκρεμούσε απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Τρικάλων, για πλαστογραφία, απάτη, αποδοχή και διάθεση
προϊόντων εγκλήματος.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 3 July 2024 | 4:01 pm


Νομός Αρκαδίας - Ειδήσεις και Νέα

Φωτιά στην Αρκαδία – Libre - Libre

Φωτιά στην Αρκαδία – Libre  Libre

Δημοσιεύθηκε στις 27 June 2024 | 8:57 pm


Δείτε αγγελίες στο Νομό Αρκαδίας