Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Καβάλας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Έγιναν οι εκλογές του ΚΟΙΣΠΕ Καβάλας - Πρόεδρος η Αγγελική Δημητρακάκη

Την Τετάρτη (26/6) έγιναν οι εκλογές του ΚΟΙΣΠΕ Καβάλας, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός».

 

Πρόεδρος του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, η Αγγελική Δημητρακάκη.

 

Σχετική ανακοίνωση του ΚΟΙΣΠΕ αναφέρει τα εξής:

“Την Τετάρτη 26/6/2024 και ώρα 18:00, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και με μεγάλη συμμετοχή των μελών του, η Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΚΟΙΣΠΕ Καβάλας, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός».

 

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, μετά την ομόφωνη έγκριση όλων των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, πραγματοποιήθηκαν και οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων μελών του Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου του ΚΟΙΣΠΕ Καβάλας με τριετή θητεία. 

 

Μετά τη διαδικασία των αρχαιρεσιών του νέου Διοικητικό και του νέου Εποπτικό Συμβουλίου της επόμενης μέρας, η κατανομή των αρμοδιοτήτων έχει ως εξής:

Δημητρακάκη Αγγελική – Πρόεδρος Δ.Σ.

Κρεμύδας Σμάραγδος – Αντιπρόεδρος Δ.Σ.

Κώστας Αντώνιος – Γεν. Γραμματέας Δ.Σ.

Καγιάννη Θεοδώρα – Ταμίας Δ.Σ.

Μαμαλιά Δέσποινα – Μέλος Δ.Σ.

Παντελίδης Ιωάννης – Μέλος Δ.Σ.

Μαμαλικίδου Ελισσάβετ – Μέλος Δ.Σ.

Λημναίου Παρθένα – Πρόεδρος Ε.Σ.

Καρακατσάνη Ευανθία – Μέλος Ε.Σ.

Εμμανουηλίδου Αικατερίνη – Μέλος Ε.Σ.

 

Τέλος, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, σε κλίμα χαράς, σεβασμού και συγκίνησης, τιμήθηκε ο Συνιδρυτής και Πρώτος Πρόεδρος του ΚΟΙΣΠΕ Καβάλας, Συντονιστής-Διευθυντής Ψυχίατρος Μιχαήλ Σωτηρίου, για την πολυετή, σημαντική και καθοριστική συμβολή και προσφορά του στον ΚΟΙΣΠΕ Καβάλας.

 

Σημειώνεται ότι, την εκδήλωση και τον κ. Σωτηρίου τίμησαν με την παρουσία τους ο πρώην Υφυπουργός Υγείας κ. Μιχαήλ Τιμοσίδης και ο πρώην Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας κ. Δημήτριος Παπαδόπουλος.”

 

Δημοσιεύθηκε στις 1 July 2024 | 5:11 pm


Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας αποχαιρετά τον Μανώλη Κόκκινο

Το τελευταίο αντίο είπαν την Κυριακή 30 Ιουνίου συγγενείς και φίλοι στον Μανώλη Κόκκινο. Εργαζόταν επί σειρά ετών στη δημοτική βιβλιοθήκη Καβάλας.

 

Σε ανάρτηση της η Δημοτική βιβλιοθήκη αποχαιρετά τον Μανώλη Κόκκινο, αναφέροντας τα εξής:

“Συγκίνηση και θλίψη προκάλεσε ο απροσδόκητος θάνατος του αγαπημένου μας συναδέλφου Μανώλη Κόκκινου τον οποίο και αποχαιρετήσαμε το απόγευμα της Κυριακής… 

 

Έφυγε από κοντά μας ο, επί σειρά ετών, στυλοβάτης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας. 

 

Η προσφορά του ανεκτίμητη σε όλα τα χρόνια της δημοσιοϋπαλληλικής του σταδιοδρομίας μιας κι εργάστηκε άοκνα σχεδόν σε όλες τις υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης. Δοτικός, χαμογελαστός, ακούραστος, πρόθυμος  και ηθικός άνθρωπος, με τη συνταξιοδότησή του δεν έπαψε να μας επισκέπτεται και να μας εμψυχώνει με το χιούμορ και την καλή του διάθεση.

Μανώλη θα μας λείψεις…

 

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά σου…”

 

Δημοσιεύθηκε στις 1 July 2024 | 4:56 pm


EnEarth: Κατατέθηκε η αίτηση για άδεια αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο

Στην κατάθεση αίτησης για την άδεια αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στον Πρίνο προχώρησε η EnEarth, θυγατρική εταιρεία του ομίλου Energean. 

 

Σχετική ανακοίνωση της Energean αναφέρει τα εξής:

“Σύμφωνα με την αίτηση που κατατέθηκε προς έγκριση στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), η αποθηκευτική δυναμικότητα της πρώτης φάσης του project θα είναι έως 1 εκατ. τόνοι CO2 ετησίως. 

 

Σε πλήρη ανάπτυξη, η αποθηκευτική δυναμικότητα δύναται να φθάσει τα 3 εκατ. τόνους ετησίως.

 

Με την αίτηση που κατέθεσε η EnEarth ζητείται:

(α) η διαπίστωση της καταλληλότητας ως τόπου αποθήκευσης CO2 της Περιοχής όπως αυτή έχει οριοθετηθεί και προσδιορίζεται στην Άδεια Διερεύνησης και (β) η ενεργοποίηση του δικαιώματος αποθήκευσης CO2.

 

Με αφορμή την κατάθεση της αίτησης για την Άδεια Αποθήκευσης, η Δρ. Κατερίνα Σάρδη, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Country Manager της Energean στην Ελλάδα δήλωσε τα εξής:

 

«Η κατάθεση της αίτησης αποτελεί ένα καθοριστικό βήμα για την υλοποίηση του project και αποδεικνύει την δέσμευση της EnEarth και του ομίλου Energean για μία επένδυση, η οποία στην πρώτη της φάση θα είναι της τάξης των 500 εκατ. ευρώ. 

 

Η χορήγηση της Άδειας Αποθήκευσης θα αποτελέσει ένα ορόσημο που θα εγγυηθεί την πραγματοποίηση του project της αποθήκευσης του Πρίνου έγκαιρα και σε ρεαλιστικές βάσεις.

 

Η σημασία του project είναι τεράστια για την βιομηχανία της χώρας μας και της ευρύτερης περιοχής και τις θέσεις εργασίας στον τομέα, καθώς φυσικά και για το περιβάλλον, την ελληνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες. 

 

Η ατυχής εξέλιξη του project της αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα θα πρέπει να αποτελέσει οδηγό, ώστε να αποφευχθούν οι αστοχίες του παρελθόντος και το νέο αυτό έργο να προχωρήσει με ασφάλεια και στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα».

 

Σημειώνεται ότι την αίτηση συνοδεύουν:

  • Έκθεση που αποδεικνύει την τεχνική ικανότητα και επάρκεια του ομίλου Energean σε σχέση με τη δραστηριότητα αποθήκευσης.
  • Περί τις 50 ξεχωριστές τεχνικές εκθέσεις, με τις οποίες στοιχειοθετείται η καταλληλότητα του προτεινόμενου τόπου και του συγκροτήματος αποθήκευσης CO2 και αξιολογείται η ασφάλεια της αποθήκευσης.
  • Αναλυτική περιγραφή των εργασιών και έργων κατασκευής που απαιτούνται στο πλαίσιο της δραστηριότητας αποθήκευσης CO2.
  • Πρόταση για την αναθεώρηση του υφιστάμενου κανονιστικού πλαισίου όπως διαμορφώνεται με την Η.Π. 48416/2037/Ε.103/2011 κοινή απόφαση σε συμφωνία με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λαμβάνοντας υπόψη και το υπάρχον ευρωπαϊκό προηγούμενο σε αντίστοιχα έργα αποθήκευσης.

 

Τα επόμενα βήματα

 

Τα επόμενα βήματα του έργου προβλέπονται ως εξής:

  • Μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση της διαδικασίας προ-κοινοποίησης, η οποία ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2023, αναμένεται η επίσημη κοινοποίηση από την ελληνική κυβέρνηση του αιτήματος για έγκριση της κρατικής ενίσχυσης του project , με βάση τις κατευθύνσεις για ενισχύσεις στους τομείς του Κλίματος, της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος (Climate, Energy & Environmental Aid Guidelines - CEEAG), προκειμένου να προχωρήσει η χρηματοδότηση του project όπως έχει εγκριθεί στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery & Resilience Facility -RRF)

 

  • Η EnEarth θα ολοκληρώσει και θα υποβάλει την Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων εντός του θέρους.

 

  • Επίσης εντός του θέρους θα ξεκινήσει η διαδικασία του μη δεσμευτικού market test, με στόχο το δεσμευτικό market test να ολοκληρωθεί εντός του έτους, ώστε εντός του 2025 να έχουν υπογραφεί δεσμευτικά συμβόλαια με τις βιομηχανικές επιχειρήσεις (emitters) που θα επιλεγούν, και να ληφθούν οι Τελικές Επενδυτικές Αποφάσεις και από τις δύο πλευρές. Ως τώρα, έχουν υπογραφεί 10 μη δεσμευτικά Μνημόνια Κατανόησης (MoUs) με ενδιαφερόμενους emitters από την Ελλάδα και γειτονικές χώρες.”

Δημοσιεύθηκε στις 1 July 2024 | 4:11 pm


Συναυλία των “Flicker Motel” στις 5 Ιουλίου για την στήριξη του ΣΦΓΤ Καβάλας

Την Παρασκευή 5 Ιουλίου οι “Flicker Motel” θα δώσουν συναυλία στον κινηματογράφο Ζέφυρο, για να παρουσιάσουν τον πρώτο τους δίσκο με τίτλο “Counterlife”.

 

Σχετική ανακοίνωση του ΣΦΓΤ Καβάλας που διοργανώνει τη συναυλία αναφέρει τα εξής:

“Οι Flicker Motel προσγειώνονται στο θρυλικό θερινό κινηματογράφο Ζέφυρο την Παρασκευή 5 Ιουλίου για να παρουσιάσουν τον πρώτο τους δίσκο με τίτλο “Counterlife”, ο οποίος θα κυκλοφορήσει εκείνη την ημέρα. 

 

Σε μια εμφάνιση γεμάτη echo, fuzz και delays, ήχος και εικόνα θα συνδυαστούν αρμονικά, δημιουργώντας μια μοναδική και καθηλωτική εμπειρία. 

 

Πέρα από τη νέα κυκλοφορία, θα ακουστούν και παλαιότερα κομμάτια τους, καθώς και τραγούδια που τους έχουν καθορίσει ηχητικά και αισθητικά.

 

Τη συναυλία ανοίγουν οι εκρηκτικοί Ghostbastards που σας προσκαλούν σε ένα πειραματικό μουσικό ταξίδι από το hardcore punk μέχρι τα swing blues.

 

Οι Flicker Motel είναι:

  • Νίκος Μπακιρτζής: φωνή - κιθάρα
  • Αλέξανδρος Κυριλλίδης: μπάσο - φωνητικά
  • Δημήτρης Φραντζής: κιθάρα - φωνητικά
  • Θανάσης Κωνσταντινίδης: τύμπανα – φωνητικά

 

Οι Ghostbastards είναι:

  • Νέλλυ Βέργου: φωνή
  • Νίκος Καρύτσιος: κιθάρα, φωνή
  • Γιάννης Ιορδανίδης: μπάσο
  • Γιώργος Ζαρκινός: τύμπανα
  • Χρυσή Μπελέζη: κιθάρα

 

ΕΙΣΟΔΟΣ: 3€ (τα έσοδα διατίθενται για την στήριξη του αγώνα του Σ.Φ.Γ.Τ Καβάλας). Ώρα έναρξης: 21:00.

 

Θερινός κινηματογράφος Ζέφυρος - Εθν. Αντιστάσεως 20, Καβάλα 654 03.”

 

Δημοσιεύθηκε στις 1 July 2024 | 3:55 pm


Τζούντο: Ο Θάσιος αθλητής, Πολυζώης Ρήγας κατέκτησε δύο μετάλλια σε διεθνές τουρνουά

Ο Θάσιος αθλητής του Παναθηναϊκού, Πολυζώης Ρήγας, κατέκτησε δύο μετάλλια στο διεθνές τουρνουά τζούντο τυφλών που έγινε στις Σέρρες το Σαββατοκύριακο (29-30/06).

 

Ο Ρήγας είχε καλές εμφανίσεις σε μία ακόμη διοργάνωση και κατάφερε να κατακτήσει ένα αργυρό και ένα χάλκινο μετάλλιο σε δύο διαφορετικές κατηγορίες.

 

Ο Πολυζώης Ρήγας σε δήλωση του ανέφερε τα εξής:

«Και η χρόνια φτάνει στο τέλος της με 2 μεταλλεία για εμένα  ευχαριστω πολυ τους συναθλητές μου, τον Αλέκο Μαϊστρέλλη τον ανερχόμενο προπονητή και τον δάσκαλο και Coach και πολύ καλό μου φίλο πλέον Αυγερινός Μαϊστρέλλη. Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες μπράβο σας, υγεία να έχουμε και να πάμε ακόμα καλύτερα του χρόνου. Καλό καλοκαίρι. Matsuura Cup 30.06.2024.”

 

Δημοσιεύθηκε στις 1 July 2024 | 3:30 pm


ΑΣΕΠ: έρχονται 49 προσλήψεις στον Δήμο Καβάλας

To “πράσινο φως ” για την επεξεργασία προκηρύξεων αναφορικά με την πρόσληψη συνολικά 327 νέων υπαλλήλων σε δήμους έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών στο ΑΣΕΠ.

 

Για τον Δήμο Καβάλας έχουν εγκριθεί 49 θέσεις. 

 

Επισημαίνεται πως κάθε φορέας θα καταρτίσει την δική του προκήρυξη η οποία θα εγκριθεί από το ΑΣΕΠ και θα δημοσιευθεί προκειμένου οι υποψήφιοι να υποβάλουν αιτήσεις και δικαιολογητικά. 

 

Πρόκειται για τις προσλήψεις προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ανταποδοτικού χαρακτήρα.

 

Δημοσιεύθηκε στις 1 July 2024 | 3:08 pm


Πρόστιμα και σφράγισμα καταστημάτων σε Καβάλα και Θάσο μετά από ελέγχους της οικονομικής αστυνομίας

Έλεγχοι της Οικονομικής Αστυνομίας σε Καβάλα και Θάσο, για την τήρηση της εργατικής - ασφαλιστικής και φορολογικής νομοθεσίας διενεργήθηκαν το τριήμερο 28 με 30 Ιουνίου.

 

Κινήθηκε η διαδικασία για 48ωρη αναστολή λειτουργίας σε -1- κατάστημα, καθώς δεν εξέδωσε συνολικά -13-  αποδείξεις αξίας -217- ευρώ

 

Συγκεκριμένα,

 

Σε περιοχές της Καβάλας:

  • σε αναψυκτήριο- καντίνα, να απασχολείται ανήλικος εργαζόμενος, ο οποίος δεν ήταν καταχωρημένος στους πίνακες προσωπικού και για τον οποίο δεν επεδείχθη βιβλιάριο εργασίας ανηλίκου, τέσσερις εργαζόμενοι να απασχολούνται εκτός ωραρίου εργασίας, ενώ παράλληλα διαπιστώθηκε η μη έκδοση -7- αποδείξεων συνολικής μικτής αξίας -70- ευρώ,
  • σε πιτσαρία, διαπιστώθηκε η μη έκδοση -2- αποδείξεων συνολικής μικτής αξίας -39- ευρώ,
  • σε ψαροταβέρνα, να απασχολείται εργαζόμενος εκτός ωραρίου εργασίας.

 

Σε περιοχές της Θάσου:

  • σε καφέ- μπαρ, να απασχολείται εργαζόμενος εκτός ωραρίου εργασίας, ενώ παράλληλα διαπιστώθηκε η μη έκδοση -13- αποδείξεων συνολικής μικτής αξίας -217- ευρώ, παράβαση για την οποία προβλέπεται αναστολή λειτουργίας για 48 ώρες,
  • σε beach- bar, να απασχολούνται δύο εργαζόμενοι εκτός ωραρίου εργασίας,
  • σε καφέ- μπαρ, να απασχολούνται τρεις εργαζόμενοι εκτός ωραρίου εργασίας.

 

Για τις παραπάνω περιπτώσεις θα ενημερωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ., Π.Ε.Κ.Α., Σ.ΕΠ.Ε.) για την επιβολή των ανάλογων διοικητικών κυρώσεων.

 

Δημοσιεύθηκε στις 1 July 2024 | 2:18 pm


Διαγωνισμός γλυπτικής στην άμμο στην Καλαμίτσα

Ο πολιτιστικός σύλλογος Καλαμίτσας – Κηπούπολης διοργανώνει την Κυριακή 7 Ιουλίου τον 3ο διαγωνισμό Γλυπτικής στην Άμμο.

 

Ώρα εκκίνησης 10:30 στην παραλία της Καλαμίτσας μπροστά από τον Μασούτη.

 

Οι 3 πρώτοι κερδίζουν από ένα κύπελλο. Ο πρώτος κερδίζει δωρεάν συμμετοχή από τον Σεπτέμβριο μέχρι τέλος του έτους στα ΚΔΑΠ ΠΑΙΔΟΡΑΜΑ. Συνιστάται καπέλο και αντηλιακό.

 

Φέτος για πρώτη φορά οι αιτήσεις μπορούν να γίνουν και διαδικτυακά. Εναλλακτικά μπορείτε να επικοινωνήσετε στο 6936675353.

 

Δημοσιεύθηκε στις 1 July 2024 | 11:55 am


Αγρυπνία στη Βασιλική Α’ των Φιλίππων για την εορτή του Απόστολου των Εθνών Παύλου

Μέσα σε κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης, ο μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, τηρώντας μια μακρά παράδοση ετών, τέλεσε, το βράδυ της Κυριακής 30 Ιουνίου στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τον πολιούχο της Καβάλας Απόστολο Παύλο, ιερά αγρυπνία στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, όπου βρίσκονται τα ερείπια της παλαιοχριστιανικής Βασιλικής Α'. Της πρώτης εκκλησίας που κατασκεύασαν οι χριστιανοί στη φημισμένη πόλη των Φιλίππων.

 

Δίπλα στη φυλακή, όπου σύμφωνα με την παράδοση κρατήθηκε για ένα βράδυ ο Απόστολος των Εθνών και λίγα μέτρα από την αρχαία αγορά των Φιλίππων, όπου δίδαξε το Ευαγγέλιο, πλήθος κόσμου παρακολούθησαν με ευλάβεια, κάτω από τον έναστρο καλοκαιρινό ουρανό, την τέλεση της υπαίθριας Θείας Λειτουργίας.

 

Ήταν την Άνοιξη του 49 μ.Χ., όταν ο Απόστολος Παύλος, συνοδευόμενος από τους συνεργάτες του, αποβιβάστηκαν στο αρχαίο λιμάνι της Νεάπολης, πατώντας για πρώτη φορά το πόδι τους επί ελληνικού και ευρωπαϊκού εδάφους.

Ο μητροπολίτης Φιλίππων κ. Στέφανος, στον λόγο του σημείωσε πως η αναβίωση αυτής της μακράς παράδοσης και οι λοιπές λατρευτικές εκδηλώσεις αποτελούν οφειλόμενο χρέος και επιβεβλημένη τιμή προς τον άνθρωπο που έφερε τον χριστιανισμό στην Ελλάδα και την Ευρώπη ξεκινώντας από την Καβάλα.

 

Η σχέση αγάπης του Αποστόλου Παύλου με τους Φιλιππησίους

 

Η σχέση του Απόστολου Παύλου με την Ευρώπη και τους λαούς της, ξεκινάει με το θεόπεμπτο όραμα «διαβάς εις Μακεδονίαν και βοήθησον ημίν» (Πρ. 16, 9). Καλείται στη Μακεδονία για να διδάξει για πρώτη φορά στους Ευρωπαίους το λόγο του Χριστού.

 

Τα πρώτα ευρωπαϊκά χώματα που πατάει ο Απόστολος Παύλος το 49 μ.Χ., είναι στην πόλη της αρχαίας Νεάπολης, όπως ήταν τότε γνωστή η Καβάλα, ήδη σημαντικό λιμάνι και εμπορικό κέντρο της εποχής. Στο σημείο όπου αποβιβάστηκε, υπάρχει σήμερα ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου, στον περίβολο του οποίου, με μέριμνα του μακαριστού μητροπολίτη Φιλίππων Προκόπιου, κατασκευάστηκε ένα λαμπρό μαρμάρινο ψηφιδωτό μνημείο, έργο του ζωγράφου Βλασίου Τσοτσώνη και του ψηφιδογράφου Pino Pastorutti για να τιμήσουν αυτό το σημαντικό γεγονός: το γεγονός της αποβίβασης του Απόστολου Παύλου και των συνεργατών του (Τιμόθεου, Σίλα και Λουκά), που για πρώτη φορά πάτησαν το πόδι τους επί ελληνικού και ευρωπαϊκού εδάφους. Είναι το σημείο εκείνο, όπου σύμφωνα με την ιστορία και την παράδοση, αλλά και βιβλία Γάλλων περιηγητών του 19ου αιώνα βρισκόταν το αρχαίο λιμάνι της Καβάλας.

 

Από εκεί ο Απόστολος Παύλος βάδισε πάνω στην αρχαία Εγνατία οδό -τμήματα της οποίας διασώζονται μέχρι και σήμερα- διασχίζοντας τα 12 χιλιόμετρα μέχρι τη φημισμένη πόλη των Φιλίππων, «ήτις εστίν πρώτης Μακεδονίας πόλις κολωνία» (Πρ. 16, 12). Στους Φιλίππους, ίδρυσε την πρώτη Εκκλησία της Ευρώπης και βάφτισε στις όχθες του Ζυγάκτη ποταμού την πρώτη Ευρωπαία χριστιανή, την Αγία Λυδία τη Φιλιππησία.

 

Οι Φιλιππήσιοι, άνθρωποι του κόσμου

 

Κατά την παραμονή του στους Φιλίππους, ο Απόστολος Παύλος κατηγορήθηκε ως πρόξενος ανωμαλίας και ως φορέας απαγορευμένων για τους Ρωμαίους συνηθειών, για ένα θαύμα που έκανε σε μια νεαρή μάντισσα. Οι αρχές τον συνέλαβαν, τον τιμώρησαν με ραβδισμούς και τον φυλάκισαν. Τη νύχτα της φυλάκισής του έγινε σεισμός και άνοιξαν οι πόρτες της φυλακής.

 

Ο δεσμοφύλακας που τον φυλούσε όταν είδε ανοιχτές τις πόρτες τρόμαξε πολύ και επειδή νόμισε ότι οι φυλακισμένοι είχαν φύγει, τράβηξε μαχαίρι για να αυτοκτονήσει. Ο Απόστολος Παύλος όμως τον καθησύχασε λέγοντας πως δεν είχαν φύγει. Τότε ο δεσμοφύλακας πίστεψε στον Χριστό και βαπτίστηκε χριστιανός μαζί με την οικογένειά του.

 

Ο χώρος όπου φυλακίστηκε βρίσκεται ακόμα και σήμερα στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, κοντά στα ερείπια της Βασιλικής Α΄, του μεγάλου παλαιοχριστιανικού ναού του 5ου μ.Χ. αιώνα. Οι άρχοντες της πόλης τον ελευθέρωσαν φοβισμένοι και του ζήτησαν να φύγει από την πόλη. Πριν φύγει ευχαρίστησε τους αδελφούς του και έφυγε για τη Θεσσαλονίκη μέσω της Αμφίπολης. Ο Απόστολος Παύλος, στα επόμενα χρόνια πραγματοποίησε συνολικά τέσσερις επισκέψεις στην πόλη των Φιλίππων.

 

Αξίζει να τονιστεί, ότι τους Φιλιππησίους τούς διακατείχε πάντα πνεύμα οικουμενικής φιλαδελφίας και προσφοράς προς τους ανθρώπους. Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο που ο Απόστολος Παύλος συγγραφεί και τους στέλνει μια επιστολή ευχαριστίας και αγάπης για τη βοήθειά τους στο έργο του (είναι η προς Φιλιππησίους επιστολή).

 

Μέχρι και σήμερα, αιώνες μετά, εκατοντάδες άνθρωποι, χριστιανοί όλων των δογμάτων, από ολόκληρο τον κόσμο, βαδίζουν κάθε χρόνο στα βήματα του Αποστόλου Παύλου φτάνοντας μέχρι την Καβάλα και τους Φιλίππους για να επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο και να προσκυνήσουν στο βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας.

 

Πηγή: ΑΠΕ - Β. Λωλίδης

Δημοσιεύθηκε στις 1 July 2024 | 10:58 am


Αυτονομείται το ΕΠΑ.Λ Θάσου που εδρεύει στην Καλλιράχη – δείτε τις ειδικότητες

Αυτονομείται από το ΕΠΑ.Λ. της Χρυσούπολης του οποίου αποτελούσε παράρτημα, το Επαγγελματικό Λύκειο της Θάσου στην Καλλιράχη.

 

Αυτό σημαίνει ότι η Θάσος αποκτά αυτόνομο Επαγγελματικό Λύκειο. Συγκεκριμένα, με απόφαση στο ΦΕΚ υπ’ αριθ. 3739/28.06.2024 ιδρύεται ΕΠΑ.Λ. στη Καλλιράχη Θάσου με τους παρακάτω τομείς:

 

  • Διοίκησης και Οικονομίας με την ειδικότητα

«Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων»

 

  • Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού

 

  • Υγείας-Πρόνοιας-Ευεξίας

 

Με το ίδιο ΦΕΚ διευκρινίζεται ότι το Παράρτημα (Θάσου) του 1ου Ημερησίου ΕΠΑ.Λ. Χρυσούπολης καταργείται.

 

Την είδηση έφερε στη δημοσιότητα ο βουλευτής Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης ο οποίος σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

 

«Η ίδρυση αυτοτελούς ΕΠΑ.Λ. στη Θάσο, και με έμφαση στον τουρισμό, αποτελούσε πάγιο αίτημα του Βουλευτή, το οποίο και τόνιζε στις επιμέρους συναντήσεις του με τους εκάστοτε αρμόδιους (βλ. από 12.08.2020 Δελτίο Τύπου – Συνάντηση με ΓΓ

Α' βάθμιας & Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης, από 14.04.2021 Δελτίο Τύπου – Συνάντηση με Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, και κατόπιν από 31.05.2021  Δελτίο Τύπου – Συνάντηση με Δήμαρχο Θάσου για προϋποθέσεις ίδρυσης ΕΠΑ.Λ.).

 

Ο Βουλευτής, όμως, επανέφερε στη συζήτηση το συγκεκριμένο ζήτημα με καίρια παρέμβαση του στον Πρωθυπουργό τις προηγούμενες ημέρες, κάτι που έγινε δεκτό με θετικό πρόσημο.

 

Ο Γιάννης Πασχαλίδης δήλωσε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη που εισάκουσε ένα πάγιο αίτημα των Θασίων συμπολιτών μου και αντιλήφθηκε τις αναπτυξιακές προοπτικές που θα έχει η ίδρυση ΕΠΑ.Λ. στο νησί. Ευχαριστώ επίσης την πρώην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως αλλά και τον νυν Υπουργό κ. Κυριάκο Πιερρακάκη για τις ενέργειές τους στο συγκεκριμένο ζήτημα. Έχοντας αφιερώσει μεγάλο κομμάτι της επαγγελματικής μου πορείας στη τεχνική εκπαίδευση, αντιλαμβάνομαι τη χρησιμότητα ενός αυτοτελούς ΕΠΑ.Λ. στη Θάσο και είμαι πολύ χαρούμενος που κάτι τέτοιο γίνεται πραγματικότητα.»

 

Δημοσιεύθηκε στις 1 July 2024 | 10:20 am


Νομός Καβάλας - Ειδήσεις και Νέα

Η κούπα πάει Καβάλα! (pic) - INLIFE by INPAOK

Η κούπα πάει Καβάλα! (pic)  INLIFE by INPAOK

Δημοσιεύθηκε στις 29 June 2024 | 12:17 pm


Δείτε αγγελίες στο Νομό Καβάλας