Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Αρκαδίας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Κορινθία: «Κυνηγοί» μετάλλων άρπαξαν μεταλλικά αντικείμενα και τα πουλούσαν για παλιοσίδερα

Στην αυλή ενός σπιτιού σε τοπική κοινότητα του δήμου Σικυωνίων στην Κορινθία τρύπωσαν το μεσημέρι του Σαββάτου δυο "κυνηγοί" μετάλλων, άρπαξαν διάφορα μεταλλικά αντικείμενα και τη ρυμούλκα ενός σκαπτικού μηχανήματος και έσπευσαν να τα πουλήσουν για παλιοσίδερα.

Οι αστυνομικοί του τοπικού τμήματος που ερευνούσαν την κλοπή, βρήκαν τα κλοπιμαία σε τρεις επιχειρήσεις ανακύκλωσης μετάλλων και συνέλαβαν τους ιδιοκτήτες τους ηλικίας 28, 38 και 49 χρόνων που κατηγορούνται για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος. Εκείνοι αποκάλυψαν την ταυτότητα αυτών από τους οποίους τα αγόρασαν και οι δράστες ηλικίας 18 και 28 χρόνων συνελήφθησαν λίγο αργότερα και οδηγήθηκαν μαζί τους στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Κορίνθου, ενώ τα κλεμμένα αντικείμενα αποδόθηκαν στον ιδιοκτήτη τους.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 13 May 2024 | 3:15 pm


Εκτός λίστας αποζημιωμένων φαρμάκων 2 πασίγνωστα παυσίπονα - Οι αντιδράσεις

Φωτογραφία EUROKINISSI

Πρόκειται για τα σκευάσματα LONARID-N tb. και LONALGAL tb, για τα οποία σε ανάρτησή του ο αντιπρόεδρος του ΦΣΑ Γιάννης Δαγρές επισημαίνει τους κινδύνους από την χωρίς ιατρική επίβλεψη χρήση τους, καθώς όπως αναφέρει η κωδεΐνη μεταβολίζεται από τον οργανισμό σε μορφίνη, με πιθανές παρενέργειες από τη χρήση.

O Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής χαρακτηρίζει ακατανόητη την απόφαση του Υπουργείου Υγείας να βγάλει εκτός του καταλόγου των φαρμάκων που αποζημιώνονται, τα δύο ισχυρά παυσίπονα που περιέχουν την ουσία κωδεΐνη.

Διαβάστε περισσότερα για τα δυο πασίγνωστα παυσίπονα που μένουν εκτός λίστας αποζημιωμένων φαρμάκων

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 13 May 2024 | 3:11 pm


Θετικός ο απολογισμός από το τουριστικό ρεύμα του Πάσχα στην Πελοπόννησο – Ποια τα μηνύματα για το καλοκαίρι (vid)

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή 12 Μαΐου η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα, αφού σήμερα άνοιξαν τα σχολεία και επέστρεψαν ακόμα και οι τελευταίοι επισκέπτες.

Σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία υπήρξε μία αύξηση στο 5,1% των επισκεπτών που κινήθηκαν προς την περιφέρεια Πελοποννήσου μέσω του Αυτοκινητόδρομου Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα και Κλάδος Λεύκτρο – Σπάρτη.

Ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου κ. Κωνσταντίνος Μαρινάκος σε δηλώσεις του έκανε απολογισμό τις εορταστικής περιόδου του Πάσχα, καθώς επίσης έδωσε μία πρώτη εικόνα για την θερινή περίοδο και τις κρατήσεις.

Ήταν μία περίοδος με έντονη κινητικότητα σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, αφού ο ήταν δημοφιλής προορισμός για το Πάσχα

Όπως ανέφερε δεν κατακλείστηκε από κόσμο μόνο στους δημοφιλής προορισμούς, αλλά έντονη ήταν και η κινητικότητα σε δευτερεύοντες προορισμούς και αυτό είναι πολύ σημαντικό. «Φαίνεται ότι οι επισκέπτες ανακαλύπτουν νέους προορισμούς και υπάρχει μία διάχυση του φαινόμενου της τουριστικής δραστηριότητας όπου είναι και το ζητούμενο».

Εφέτος παρατηρήθηκε ότι οι παραθαλάσσιοι προορισμοί κέρδισαν το παιχνίδι γιατί το Πάσχα έπεσε αργά και ήταν ανοιχτά πολλά ξενοδοχεία.

Ο Τυρός, το Λεωνίδιο κατακλύστηκαν από κόσμο επίσης 100% ήταν πληρότητα στην Μονεμβάσια. Πολύ υψηλές ήταν οι πληρότητες και την Στούπα, την Καλαμάτα, την Ερμιόνη, Πόρτο Χέλι, το Κιάτο , το Ξυλόκαστρο.

Για την θερινή περίοδο, είπε ο κ. Μαρινάκος, ότι υπάρχει μία εκδήλωση ζήτησης από τις παραδοσιακές αγορές, όπως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο , αλλά είναι νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα.

Το στοίχημα για την Πελοπόννησο είναι να υπάρξει μία καλή αναλογία μεταξύ της εγχώριας αγοράς και του εισερχόμενου τουρισμού.

Χρειάζονται εκτός από δράσεις εξωστρέφειας να γίνουν πολλά ακόμα, όπως να υπάρξουν οι υποδομές και φυσικά να αναβαθμιστεί και το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, είπε κλείνοντας ο πρόεδρος του ΤΟΠ.

Video: 

ArcadiaPortal.gr Απολογισμού για την τουριστική κίνηση το Πάσχα

Video of ArcadiaPortal.gr Απολογισμού για την τουριστική κίνηση το Πάσχα

Δημοσιεύθηκε στις 13 May 2024 | 3:02 pm


Το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο του Μ - Λ ΚΚΕ για τις Ευρωεκλογές

Το Μ-Λ ΚΚΕ συμμετέχει στις ευρωεκλογές της 9ης Ιούνη 2024 με το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο που δίνει σήμερα στη δημοσιότητα.

Οι 42 υποψήφιοι του ευρωψηφοδελτίου του Μ-Λ ΚΚΕ είναι άνθρωποι του αγώνα και της μαζικής συνδικαλιστικής πάλης, εργαζόμενοι, άνεργοι, φοιτητές, πολιτικά στελέχη, γνωστοί για την πολύχρονη, καθημερινή τους δράση, για τη συμβολή τους στην υπεράσπιση των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, τη συμμετοχή τους στους μικρούς και μεγάλους λαϊκούς αντιπολεμικούς-αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες για την έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, για την ανατροπή του καθεστώτος της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης και της υποτέλειας. Και η συμμετοχή τους στις ευρωεκλογές αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση θέλει να υπηρετήσει και να αναδείξει:

Tον προσανατολισμό του αγώνα και της μαζικής πάλης για την ανατροπή της πολιτικής της φτώχειας, της ακρίβειας, της ανεργίας και της ξένης εξάρτησης, με κεντρικό σύνθημα:

Με τους αγώνες, το λαό και την Αριστερά. Εμπρός λαέ έξω από την ΕΕ. Για μια Ελλάδα Ειρηνική, Δημοκρατική, Ανεξάρτητη, Σοσιαλιστική.

Κόντρα στους εκβιασμούς και τα κάλπικα διλήμματα των επιτελείων της ντόπιας άρχουσας τάξης και των κομμάτων της, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, και αυτών της ακροδεξιάς και σε αντιπαράθεση με τις δυνάμεις της ψευτοαριστεράς και του ρεφορμισμού.

Γιατί η ελπίδα του λαού βρίσκεται στους αγώνες ενάντια στην ιμπεριαλιστική εξάρτηση και την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ του Αριστομένη
ΑΔΡΙΑΝΟΣ ΙΑΣΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Ιωάννη
ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΗ του Παντελή
ΑΛΕΞΙΟΥ ΑΡΙΑΔΝΗ του Παύλου
ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΕΛΕΝΗ του Ευάγγελου
ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του Αργυρίου
ΒΕΛΛΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ του Χαρίτωνα
ΓΡΑΒΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ του Δημοσθένη
ΔΑΝΙΗΛ ΜΑΡΙΑ του Μιχαήλ
ΖΑΡΑΒΙΝΑΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ του Μιχαήλ
ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ του Ευάγγελου
ΚΑΒΑΛΛΙΕΡΑΤΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ του Γεράσιμου
ΚΑΛΑΝΤΖΗ ΑΛΕΞΙΑ του Δημητρίου
ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ του Γεωργίου
ΚΑΡΒΑΓΙΩΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ του Κωνσταντίνου
ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του Γεωργίου
ΚΑΤΣΙΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Παναγιώτη
ΚΟΝΤΟΦΑΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Κωνσταντίνου
ΚΟΡΝΑΡΟΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ του Γεωργίου
ΚΟΣΜΑ ΧΡΥΣΑΝΘΗ του Παναγιώτη
ΚΟΥΦΟΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΤΡΟΣ του Αριστείδη
ΚΩΤΣΑΚΗ ΜΑΡΙΑΝΘΗ του Παναγιώτη
ΛΑΓΟΥΤΑΡΗ ΘΕΟΔΩΡΑ του Τζαννή
ΛΕΟΝΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ του Ιπποκράτη
ΜΑΚΡΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Χρήστου
ΜΑΝΔΕΛΕΝΑΚΗ ΘΕΟΦΑΝΩ του Ηλία
ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛ (ΛΑΚΗΣ) του Σταύρου
ΜΑΥΡΟΓΙΩΡΓΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ - ΜΙΧΑΗΛ του Νικολάου
ΜΠΑΓΙΑΡΤΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Γεωργίου
ΜΠΟΥΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ του Γεωργίου
ΜΥΛΩΝΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ του Κωνσταντίνου
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ του Προδρόμου
ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Νικόλαου
ΠΕΤΡΑΚΗ ΝΙΚΗ του Κωνσταντίνου
ΡΑΠΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Χρήστου
ΣΟΥΛΙΩΤΗ ΜΥΡΤΩ του Κωνσταντίνου
ΣΟΦΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Χρήστου
ΣΤΑΥΡΙΔΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ του Ιωσήφ
ΤΣΙΡΙΓΩΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του Δημητρίου
ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ του Μιχαήλ
ΧΟΒΟΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του Ιωάννη
ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ του Ιωάννη

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 13 May 2024 | 3:00 pm


Χωρίς νερό αύριο το Άστρος

Ενημερώνουμε τους κατοίκους της κοινότητας Άστρους ότι την Τρίτη 14/05/2024, από 8 πμ έως 13.00 μμ θα υπάρξει γενική διακοπή υδροδότησης της κοινότητας Άστρους προκειμένου να γίνει έκτακτη συντήρηση του δικτύου και να αποκατασταθεί σοβαρή βλάβη.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία.

ΕΚ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑΒΚ

ημ/νία: 13-05-2024

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 13 May 2024 | 2:35 pm


Πρόσκληση εορτασμού Αγίου Αθανασίου στην Καρύταινα

Πρόσκληση

Σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας τον εορτασμό του πολιούχου της Δημοτικής Κοινότητας Καρύταινας,

Αγίου Αθανασίου, Αρχιεπισκόπου Χριστιανουπόλεως στις 16 και 17 Μαΐου 2024.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΡΥΤΑΙΝΑΣ, ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

16 Μαΐου 2024, ημέρα Πέμπτη παραμονή εορτής

18:15: Προσέλευση προσκεκλημένων στον Ι. Ναό Αγίου Αθανασίου Χριστιανουπόλεως
18.:30: Λιτάνευση Ιεράς Εικόνας Αγίου Αθανασίου με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής Μεγαλόπολης από τον Ι. Ναό Αγίου Αθανασίου Χριστιανουπόλεως προς τον Ενοριακό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

19:30: Μεγάλος Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ενοριακό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

17 Μαΐου 2023, ημέρα Παρασκευή ημέρα εορτής

07:00: Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ενοριακό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 13 May 2024 | 2:30 pm


Οι Νερόμυλοι της Σίταινας

Τα παλαιότερα χρόνια στη Σίταινα λειτουργούσαν τέσσερις νερόμυλοι για τις ανάγκες των κατοίκων του χωριού. Τα δεκάδες χωματάλωνα, πετράλωνα και μαρμαράλωνα, που συνεχίζουν να υπάρχουν τόσο πέριξ του οικισμού, όσο και διάσπαρτα εντός του δάσους της Σίταινας αναδεικνύουν το αλώνισμα από την πλούσια καλλιέργεια του σιταριού, στο οποίο ήταν βασισμένη η διατροφή του ανθρώπου.

Οι νερόμυλοι της Σίταινας, χτισμένοι όλοι στη δεξιά όχθη του ποταμιού, εκμεταλλεύτηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη συνεχή ροή των νερών του, όσο και των πλούσιων πηγών του χωριού. Η συμβολή τους στην τοπική οικονομία, αλλά και την κοινωνία γενικότερα, υπήρξε ανεκτίμητη. Αποτελούσαν λιθόκτιστες κατασκευές, σε έναν μικρό ορθογώνιο χώρο όπου στη μια άκρη του κτίσματος υπήρχε ο αλεστικός μηχανισμός, ενώ στην άλλη περίμεναν οι πελάτες, γίνονταν οι συναλλαγές, η παράδοση αλέσματος, η παραλαβή αλευριού, το ζύγισμα και η πληρωμή.

- Ο μύλος του Αγιάννη του Θεολόγου, στη θέση Μύλος και κάτω από το Κοιμητήριο, περιήλθε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα στον Θεόδωρο Παπαγιωργόπουλο και στη συνέχεια στη Δημητρούλα Δ. Κοδέλλα, η οποία τον λειτούργησε έως και τις αρχές της δεκαετίας του 1990, καλύπτοντας μάλιστα και τις ανάγκες αρκετών Καστανιτσιωτών οι οποίοι άλεθαν εδώ τα σιτηρά τους. Η μεγάλη στέρνα, πάνω από το μύλο, αφού γέμιζε με τα άφθονα νερά της βρύσης του Θεολόγου, αποτελούσε την κινητήρια δύναμη για τη λειτουργία του. Ο νερόμυλος αυτός, παρά τις φθορές που έχει υποστεί στο διάβα του χρόνου, είναι και ο μοναδικός που διασώζεται ακέραιος, ξεδιπλώνοντας όμορφες και νοσταλγικές αναμνήσεις. Από τις πιο όμορφες εικόνες των παιδικών μας χρόνων τα ορμητικά νερά της φτερωτής που ξεχύνονταν με σαγηνευτικούς σχηματισμούς και εντυπωσιακούς ήχους στο ποτάμι.

Από τους υπόλοιπους νερόμυλους του χωριού σήμερα έχουμε να παρατηρήσουμε μόνο τα ερείπιά τους, αφού καταστράφηκαν στις μεγάλες πλημμύρες κατά τα έτη 1928, 1954 και 1956.

Οι μύλοι αυτοί ήταν:

- Του Παλαβά ή Παλλαδά, στην ομώνυμη τοποθεσία, ο οποίος αργότερα περιήλθε στον Κόντο και στη συνέχεια στη Δημητρούλα του Ζώργια.

-Του Μιχαλούτσιου, στη θέση Σκαλούνια.

- Ο μύλος της Κλεισούρας -Πλατιάς Λάκας, λίγο πιο κάτω από τον επιβλητικό καταρράκτη στα Βασιλαίικα.

Αξιοθαύμαστες είναι και οι παροιμίες που έχουν συνδεθεί με τους νερόμυλους :

- Καθένας με την έγνοια του κι ο μυλωνάς τ’ αυλάκι.

- Πολλή βουή στο μύλο μας, μα τ’ αλευράκι λίγο.

- Είναι ο καημός του μυλωνά να βάλει μαύρο ρούχο.

- Τα γεννήματα στο άλεσμα φυραίνουν.

- Όποιος αέρας κι αν φυσά, ο μύλος πάντ’ αλέθει.

- Ακριβός στα πίτουρα και φτηνός στ' αλεύρι.

- Καθένας με το δικό του σακί πάει στο μύλο.

- Ο καλός ο μύλος όλα τ’ αλέθει.

- Ο μύλος χωρίς νερό δεν αλέθει.

- Ο μυλωνάς έγινε βασιλιάς και πάλι αλεύρι γύρευε.

- Όλη μέρα αλέθαμε και το βράδυ πίτουρα.

- Πέντε άντρες στο σπίτι, σύρε νύφη στο μύλο.

- Όποιος μπει στο μύλο βγαίνει αλευρωμένος.

- Με κουβαλητό νερό μύλος δεν γυρίζει.

- Όποιος έχει φίλο μυλωνά αλέθει πρώτος.

- Ο μυλωνάς τινάζει τα γένια του και φτιάχνει κουλούρα.

- Μπάτε σκύλοι αλέστε κι αλεστικό μη δίνετε.

- Τα βάσανά μου είναι πολλά κι ο μύλος δεν τ’ αλέθει.

- Όταν το μυστικό φτάσει στο μύλο δεν μένει εκεί.

- Αν δεν μονιάσουν οι δυο πέτρες αλεύρι δεν βγάζουν.

- Έγινε μύλος...

- Αγιά Βαρβάρα μίλησε κι Σάββας αποκρίθη: Μαζέψτε ξύλα κι άχυρα και σύρετε στο μύλο, γιατ’ αϊ-Νικόλας έρχεται στα χιόνια φορτωμένος.

Αγορά, συντήρηση – ανακαίνιση και αξιοποίηση του Μύλου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο

Η διάσωση κι ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η προστασία και αξιοποίηση των πολιτιστικών μας μνημείων και του λαϊκού μας πολιτισμού αποτελούν βασικές αρχές κι αξίες στη στοχοθεσία του Συλλόγου μας, από την ίδρυσή του και και καθ΄ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του.

Στην κατεύθυνση αυτή ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίταινας θα προβεί άμεσα (έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες ) στην αγορά του νερόμυλου του χωριού μας, ώστε με τις κατάλληλες και απαραίτητες εργασίες να καταστεί και πάλι ασφαλής και λειτουργικός, αποτελώντας έναν επιπλέον πόλο έλξης για τους επισκέπτες του χωριού μας.

Στόχο μας επίσης αποτελεί η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του νερόμυλου καθώς και η δημιουργία παραποτάμιου μονοπατιού με αφετηρία το μύλο.

Ως πρώτη κίνηση ο Σύλλογος προγραμματίζει εθελοντική δράση για τον καθαρισμό και τη βελτίωση του μονοπατιού που οδηγεί από την πλατεία Θεολόγου στο μύλο, όπως και για τον καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου του μύλου. Για την ημερομηνία της εθελοντικής δράσης θα ενημερώσουμε τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών και την παράδοση στο κοινό, πριν λίγες ημέρες, της “Βίγλας του Καλιοντζή” είμαστε σίγουροι πως, με την υποστήριξη και την αρωγή όλων μας, άλλο ένα όνειρό μας, το όνειρο του νερόμυλου, μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίταινας.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 13 May 2024 | 2:15 pm


Συνελήφθη 46χρονος για κλοπή σε σούπερ μάρκετ στην Καλαμάτα

Συνελήφθη, χθες (12.5.2024) το μεσημέρι, στην άτομο για κλοπή Καλαμάτα, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Καλαμάτας, 46χρονος ημεδαπός, γιατί αφαίρεσε από κατάστημα-σουπερμάρκετ -3- φιάλες αλκοολούχων ποτών, τα οποία βρέθηκαν και αποδόθηκαν. Προανάκριση
διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καλαμάτας

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 13 May 2024 | 2:01 pm


1η θέση για τον Ζωγραφάκη του ομίλου τένις της ΑΕΚ Τρίπολης στο Ace

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ της AEK TPIΠOΛHΣ κ. Bαλασόπουλος , το Δ.Σ., και η προπονητική ομάδα των κ. Παπαδόπουλου, Αρβανίτη και Δημητρόπουλου θα ήθελαν να συγχαίρουν τον αθλητή του ομίλου Δαβίδ Ζωγραφάκη για την κατάκτηση της 1ης θέσης στο τουρνουά open του ACE TENNIS CLUB στην Αττική.

Πιο συγκεκριμένα ο αθλητής του ομίλου τένις της ΑΕΚ Τρίπολης Δαβίδ Ζωγραφάκης συμμετείχε σε 16άρι ταμπλό ερχόμενος απο προκριματικούς γύρους στο τουρνουά του Ace -40. Στον προκριματικό γύρο επικράτησε του αθλητή Παπάζογλου με 2-1 σετ (26 63 10-3) μπαίνοντας στο κυρίως ταμπλό όπου αντιμετώπισε επιτυχημένα στον πρώτο γύρο τον Πιτσίκο με 2-0 σετ (61 62) και στον δεύτερο γύρο τον Μανή με 2-0 σετ (60 60). Στα ημιτελικά ο Δαβίδ απέκλισε τον Περιβολαράκη με 2-0 σετ (63 76) και στον μεγάλο τελικό τον Robbs με 2-0 σετ (75 75) καταλαμβάνοντας την 1η θέση του τουρνουά.

Πολλά συγχαρητήρια στον Δαβίδ Ζωγραφάκη για μια ακόμη επιτυχημένη εμφάνιση στο τουρνουά του Ace  και του ευχόμαστε πολ

Δημοσιεύθηκε στις 13 May 2024 | 1:30 pm


Ξεχάστε το «κερνάω καφέ» - Ολοταχώς για τα 3 ευρώ στο... χέρι

Η τιμή του καφέ για μια ακόμη φορά κινείται ανοδικά, ενώ σε λιγότερο από ένα χρόνο έχει εκτιναχθεί κατά 72,92%. Συγκεκριμένα στις 17 Αυγούστου του 2023, κόστιζε 144 δολάρια/ κιλό ενώ τον Απρίλιο του ’24 η τιμή άγγιξε τα 249 δολάρια/ κιλό. Αυξήσεις που σύντομα θα τις δούμε και στο ράφι, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, Αναστάσιο Γιάγκογλου.

Διαβάστε περισσότερα για τις αυξήσεις στην τιμή του καφέ στο χέρι, έως και 3 ευρώ.

Δημοσιεύθηκε στις 13 May 2024 | 1:18 pm


Στασινός – ΤΕΕ: Ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης θα κάνει τη δουλειά όλων πιο εύκολη και γρήγορη

Συνέντευξη του Προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε το ΤΕΕ να έχει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων και μάλιστα έχετε αναφέρει ότι σύντομα θα έχουμε τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, ένα έργο εμβληματικό για εσάς. Τι θα προσφέρει και πότε θα έχει ολοκληρωθεί;

Θα μου επιτρέψετε να επισημάνω ότι ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης είναι ένα εμβληματικό έργο για τη χώρα, το οποίο όντως έχουμε σχεδιάσει, προτείνει, διεκδικήσει και στο τέλος υλοποιήσει. Για να μιλήσω απλά πρόκειται για ένα εργαλείο που θα επιτρέπει με λίγα κλικς να έχουμε όλα τα γεωχωρικά δεδομένα που χρειαζόμαστε από την έκδοση αδειών, έως την υλοποίηση μίας επένδυσης.

Θα έχουμε μία, μοναδική και κοινή πηγή από όπου θα αντλούμε με λίγα κλικς, για να το πω σχηματικά, πληροφορίες για το τι ισχύει σε σχέση με όλα τα απαραίτητα στοιχεία μίας αδειοδότησης, ανά περιοχή, με ασφάλεια δικαίου, ταχύτητα και ευκολία.
Αυτό που καταφέρνουμε είναι οποιοσδήποτε πολίτης, επαγγελματίας, επενδυτής να μπορεί από το σπίτι του ή από το γραφείο του σε όποιο σημείο της χώρας και του κόσμου βρίσκεται να λαμβάνει εύκολα και γρήγορα μία έγκυρη και ολοκληρωμένη πληροφορία. Τι επιτρέπεται, τι απαγορεύεται, ποιοι όροι ισχύουν και ποιες προϋποθέσεις, όσα στοιχεία δηλαδή απαιτούνται για να φτιάξει κάποιος κάτι σε ένα οικόπεδο της χώρας θα περιλαμβάνονται σε αυτόν τον χάρτη.

Ήδη το έργο μπαίνει σε δοκιμαστική λειτουργία και σύντομα, σε λίγο χρόνο, θα είμαστε έτοιμοι και η πλατφόρμα θα μπει σε παραγωγική λειτουργία. Όταν λειτουργήσει δεν θα χρειάζεται να παρακαλάς κανέναν Υπουργό, κανέναν στο δασαρχείο, την πολεοδομία ή στις άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Θα έχεις όλες τις πληροφορίες μπροστά σου και τις ίδιες πληροφορίες θα έχει μπροστά της και η διοίκηση.

Είναι μια μεγάλη, θεσμική μεταρρύθμιση που σχεδιάστηκε και υλοποιείται από τους Έλληνες Μηχανικούς και το ΤΕΕ για το καλό της οικονομίας και της κοινωνίας, ενώ παράλληλα ενισχύει τον τεχνικό κλάδο.
Και δεν είναι ένα σύστημα που φτιάχνεται και θα μείνει με όσα δεδομένα φτιάχτηκαν στην αρχή. Θα επικαιροποιείται συνέχεια. Θα αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα μπορούν να «κλειδώνουν», αν μου επιτρέπεται όλα τα αντίστοιχα συστήματα του δημοσίου που έχουν γεωχωρικά δεδομένα. Θα εμπλουτίζεται συνέχεια. Θα περάσει σε αυτό ολόκληρος ο πολεοδομικός σχεδιασμός της χώρας, μόλις ολοκληρωθεί. Και πολλά άλλα.

Και είναι, από όσα γνωρίζω, το πρώτο, χρονικά, μεγάλο έργο ψηφιοποίησης, ψηφιακού μετασχηματισμού, που έχει χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που ολοκληρώνεται. Και αρχίζει σταδιακά να αποδίδει οφέλη στην κοινωνία και στην οικονομία. Πιστεύω ειλικρινά ότι στην πλήρη του ανάπτυξη και λειτουργία θα δημιουργήσει ένα μεγάλο κύμα αλλαγής, θα κάνει τη δουλειά όλων πιο εύκολη και γρήγορη.

Στην πορεία για την ψηφιακή μετάβαση το ΤΕΕ συμμετέχει με διάφορες πρωτοβουλίες, συνδέετε αυτά τα εργαλεία και με την ανθεκτικότητα στην οποία δίνετε έμφαση;
Ξέρετε, η ανθεκτικότητα είναι στο επίκεντρο των δράσεών μας διότι και στα έργα ψηφιοποίησης, πέρα από την εξυπηρέτηση των μηχανικών και των πολιτών, η ανθεκτικότητα είναι κύρια διάσταση. Αυτό είναι κάτι που το έχουμε αντιληφθεί και θέλουμε να το δει και η κοινωνία.

Το Εθνικό Μητρώο Υποδομών έχει κύριο στόχο την Ανθεκτικότητα, μέσα από τη συντήρηση των υποδομών, ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης επίσης, το ίδιο και ο πολεοδομικός σχεδιασμός σε όλη τη χώρα.
Ξέρετε, το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, που τρέχει παράλληλα με τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, θα θεραπεύσει αυτό που όλοι ξέρουμε ως τεράστιο πρόβλημα: το ότι η Ελληνική Πολιτεία δεν έχει μέχρι σήμερα συνολική εικόνα για όλες τις υποδομές σε ολόκληρη τη χώρα. Κανείς μέχρι σήμερα δεν ξέρει, δεν μπορεί να απαντήσει πόσα και ποια είναι τα έργα, για παράδειγμα οι γέφυρες. Ούτε πότε έχουν συντηρηθεί ή τί ανάγκες υπάρχουν. Τώρα δίνεται αυτή η ευκαιρία. Σε λίγο θα κληθούν όλοι οι δημόσιοι φορείς να «περάσουν« στο σύστημα όλα τα έργα που έχουν υπό την ευθύνη τους. Και τα στοιχεία τους, όπως πότε κατασκευάστηκαν, πότε συντηρήθηκαν, από ποιον, τις αρμοδιότητες κλπ. Και θα αποκτήσει η Πολιτεία έτσι για πρώτη φορά για τις ανάγκες, πχ συντήρησης, ώστε να μπορεί να προγραμματίσει. Ώστε να μπορέσουμε να προλαμβάνουμε αστοχίες και
καταστροφές. Και να έχουμε στοιχεία αν τυχόν συμβούν καταστροφές. Αυτό είναι μια δράση ακριβώς στην καρδιά της Ανθεκτικότητας που μέχρι σήμερα έλειπε από τη χώρα.

Προωθούμε παράλληλα και νέα, σύγχρονα έργα, που βελτιώνουν άμεσα την Ανθεκτικότητα των Υποδομών μας, στηριζόμενα στην ψηφιοποίηση όπως είναι οι Έξυπνες Γέφυρες, όπου το ΤΕΕ ανέλαβε να προχωρήσει ένα κεντρικό σύστημα παρακολούθησης με αισθητήρες σημαντικών οδικών και σιδηροδρομικών γεφυρών.

Ακόμη, οι Έξυπνες Διαβάσεις για την οδική και αστική ασφάλεια, ο οδοφωτισμός
μεγάλων οδικών αξόνων…

Και ιδίως πρέπει να αναφέρω τον προσεισμικό έλεγχο σε σχολεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, πυροσβεστικούς σταθμούς και αστυνομικά τμήματα. Οι έλεγχοι αυτοί, που ξεκινούν μέσα στον Μάιο, σε κρίσιμες υποδομές είναι στην καρδιά της Ανθεκτικότητας, αποτελούν νέο καθήκον και δουλειά για τους Μηχανικούς, κυρίως όμως είναι προσφορά από τους Μηχανικούς στο κοινωνικό σύνολο.

Για το ΤΕΕ είναι μία εκλογική χρονιά και στις 19 Μαΐου έχετε κάλπες σε όλη τη χώρα. Πιστεύετε ότι ο απολογισμός των τελευταίων ετών είναι θετικός;
Ο απολογισμός είναι θετικός για το ΤΕΕ και για το επάγγελμά μας καθώς καταφέραμε να το εξελίξουμε, να δημιουργήσουμε νέα επαγγελματική ύλη, να δώσουμε νέα δυναμική και νέο ενδιαφέρον αξιοποιώντας τις τεχνολογίες και τις ευκαιρίες της περιόδου.

Καθιερώσαμε το ηλεκτρονικό σύστημα e-Άδειες την επέκτασή του σε νέες υπηρεσίες και τομείς. Προχωρήσαμε στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, στο ψηφιακό Κτηματολόγιο, τους Ελεγκτές Δόμησης, τους Εκτιμητές Ακινήτων και Εγκαταστάσεων, τις αλλαγές και τα νέα Προγράμματα Εξοικονομώ, την καταγραφή και έλεγχο των υποδομών προσβασιμότητας σε δημόσια κτίρια, με νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες στο ΤΜΕΔΕ, στο Ταμείο Εγγυοδοσίας των μηχανικών και των εργολάβων που ξεκίνησε, πρώτο στη χώρα, να παρέχει και μικροπιστώσεις εκτός τραπεζικού τομέα.

Υλοποιούμε νέα έργα που θα ενισχύσουν τη δουλειά μας όπως ο προσεισμικός έλεγχος δημοσίων κτιρίων, ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, η Ψηφιοποίηση των αρχείων των Πολεοδομιών σε όλη τη χώρα, ο πολεοδομικός σχεδιασμός σε όλη τη χώρα.

Προχωρήσαμε με προτάσεις αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο των δημοσιών συμβάσεων και των δημοσίων έργων, με νέες τεχνικές οδηγίες και κανονισμούς, με την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών όπως το BIM και η Τεχνητή Νοημοσύνη.
Σίγουρα δεν λέμε ότι τα κάναμε όλα τέλεια. Αυτό που λέμε όμως είναι ότι όλα όσα κάνει το ΤΕΕ σήμερα, η μεγάλη τομή που έχει καταφέρει να αναλαμβάνει και να προωθεί έργα που η Πολιτεία δεν μπορούσε να κάνει εδώ και 50 χρόνια, είναι σημαντικά για την μετέπειτα πορεία μας.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 13 May 2024 | 1:15 pm


ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση κατά 8% σημείωσαν οι θάνατοι στη χώρα

Μείωση κατά 2.836 θανάτους ή 8% σημείωσαν οι θάνατοι στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των θανάτων λόγω της πανδημίας Covid-19, τις πρώτες 13 εβδομάδες εφέτος (1/1/2024- 31/3/2024) και ανήλθαν σε 32.822 (16.597 άνδρες και 16.225 γυναίκες). Ενώ κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2023 (2/1/2023- 2/4/2023) είχαν ανέλθει σε 35.658 (17.822 άνδρες και 17.836 γυναίκες).

Σύμφωνα επίσης με την ΕΛΣΤΑΤ, μείωση κατά 2.795 θανάτους (7,8%) σημειώθηκε σε σχέση με τον μέσο όρο των συνολικών θανάτων των πρώτων 13 εβδομάδων για τα έτη της περιόδου 2018- 2023 (35.617 θάνατοι). Τα αντίστοιχα ποσοστά μεταβολής, ανά έτος, για την περίοδο 2018-2023 ανέρχονται σε -13,2% το 2023 σε σχέση με το 2022 (41.096 θάνατοι), σε 19,3% το 2022 σε σχέση με το 2021 (34.440 θάνατοι), σε -2,1% το 2021 σε σχέση με το 2020 (35.173 θάνατοι), σε 0,3% το 2020 σε σχέση με το 2019 (35.079 θάνατοι) και σε 8,8% το 2019 σε σχέση με το 2018 (32.255 θάνατοι).

Την περίοδο των πρώτων 13 εβδομάδων του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, παρατηρείται μείωση των θανάτων για όλες τις εβδομάδες. Οι πιο σημαντικές μειώσεις καταγράφονται την 7η (12/2/2024- 18/2/2024), την 9η (26/2/2024- 3/3/2024) και την 8η εβδομάδα (19/2/2024- 25/2/2024) κατά 18,3%, 13,8% και 13% αντίστοιχα.

Ανά ηλικιακή ομάδα, παρατηρείται μείωση των θανάτων στις περισσότερες ηλικιακές ομάδες, με τις κυριότερες μειώσεις, σε απόλυτες τιμές, να καταγράφονται για τις ηλικιακές ομάδες 80 έως 84 ετών (756 θάνατοι), 85 έως 89 ετών (722 θάνατοι) και άνω των 90 ετών (714 θάνατοι).

Κατά περιφέρεια μόνιμης διαμονής του θανόντα, παρατηρείται ότι οι θάνατοι παρουσιάζουν μείωση, σε απόλυτες τιμές, σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Οι σημαντικότερες μειώσεις παρουσιάζονται στις περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Ελλάδας κατά 927, 408 και 346 θανάτους αντίστοιχα.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 13 May 2024 | 12:48 pm


Εορτή Παναγίας Θρηνωδούσας στο Κεραστάρι

Με κάθε λαμπρότητα θα εορτασθεί και φέτος, Κυριακή των Μυροφόρων 19 Μαϊου 2024, η Παναγία η Θρηνωδούσα στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο χωριό Κεραστάρι Αρκαδίας. 

 

Την παραμονή της εορτής Σάββατο 18 Μαΐου και ώρα 18:00 το απόγευμα, θα τελεσθεί  Πανηγυρικός Εσπερινός. 

 

Ανήμερα της εορτής, Κυριακή των Μυροφόρων και ώρα 7:00 θα τελεσθεί Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 13 May 2024 | 12:30 pm


Οι ευρωεκλογές, η Eurovision και τα «λόμπι» που κάνουν κουμάντο στην Ευρώπη

Image by OpenClipart-Vectors from Pixabay

Καταλήψεις γίνονται σε πρωτοκλασάτα πανεπιστήμια για τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη. Στη χώρα μας, εκείνοι που μέμφονται τους δικούς μας φοιτητές οι οποίοι κάνουν καταλήψεις για «ψύλλου πήδημα», όπως λένε, όπως τα εργασιακά δικαιώματα, την ενίσχυση της έρευνας και τις προσλήψεις προσωπικού στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και άλλα.. ήσσονος σημασίας ζητήματα, έζησαν τις ημέρες να δουν καταλήψεις σε μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα, που λειτουργούν υποδειγματικά και στα οποία τέτοια «αίσχη» δεν είχαν συμβεί ποτέ.

Καταλήψεις έγιναν, ή εξακολουθούν να υφίστανται, στην Οξφόρδη, στο Καίμπριτζ, στο πανεπιστήμιο της Γάνδης, στη Σορβόννη, στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. Μάλιστα, στο τελευταίο πριν από δύο εβδομάδες, η Αστυνομία δεν εμφανίστηκε όταν στους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές που διαδήλωναν, επιτέθηκαν «αντιδιαδηλωτές», δείχνοντας εγκληματική απάθεια, σύμφωνα με ανεξάρτητους δημοσιογράφους που βρίσκονται στο σημείο.

Σύμφωνα με τους «New York Times», δύο εβδομάδες μετά την επίθεση το πανεπιστήμιο δεν έχει δώσει εξηγήσεις ως προς το γιατί οι αξιωματικοί ασφαλείας δεν επενέβησαν, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η επίθεση, ούτε συνέλαβαν κάποιον από τους δράστες οι οποίοι ήταν οπλισμένοι με μεταλλικές ράβδους και κροτίδες.

Περισσότεροι από 30 διαδηλωτές τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το Συμβούλιο Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων του Λος Άντζελες, προτού η αστυνομία διαλύσει το πλήθος και προβεί σε 200 συλλήψεις.

Στη μεγάλη αμερικανική δημοκρατία της ελευθερίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης και της γενναιότητας, δεν μπορείς να διαδηλώνεις κατά της γενοκτονίας στη Γάζα και, αν το κάνεις, και σου την πέσουν οι «άλλοι», οι «αντιδιαδηλωτές» (sic), η αστυνομία περιμένει πρώτα να δείρουν οι μεν τους δε και μετά να επέμβει.

Εκείνες τις ημέρες, δηλαδή περίπου την Πρωτομαγιά, η διεύρυνση της σημασίας του ορισμού του αντισημιτισμού που χρησιμοποιεί το Αμερικανικό υπουργείο Παιδείας εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, με ψηφοφορία. Το μέτρο προτάθηκε σε απάντηση στο κύμα διαδηλώσεων υπέρ των Παλαιστινίων που σαρώνει τις πανεπιστημιουπόλεις. Η πρόταση νόμου που εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, υιοθετεί τον ορισμό του αντισημιτισμού που προτείνει η Διεθνής Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA). Κατ’ αυτόν, «αντισημιτισμός είναι συγκεκριμένη αντίληψη για τους Εβραίους, που μπορεί να εκδηλώνεται με την έκφραση μίσους εναντίον τους», και «οι ρητορικές και έμπρακτες εκδηλώσεις μίσους που βάζουν στο στόχαστρο εβραίους ή/και ιδιοκτησιακά τους στοιχεία, θεσμούς της κοινότητάς τους και χώρους λατρείας».

Όσοι διαφώνησαν με την πρόταση νόμου, κατηγόρησαν το Κογκρέσο ότι πιέζει την υιοθέτησή του για να καταπνίξει την ελευθερία της έκφρασης στις αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις.

Ευρωεκλογές έχουμε. Οι οποίες δεν ενδιαφέρουν τους πολίτες, ας μην γελιόμαστε. Στη χώρα όπου δεν εκπαιδευόμαστε καν να ψηφίζουμε με κριτήρια αμιγώς πολιτικά, και ρίχνουμε την ψήφο στον αγαπημένο βουλευτή του μπαμπά ή εκείνον που νομίζουμε ότι θα μας διορίσει, η ψήφος στην ευρωκάλπη είναι το λιγότερο ψιλά γράμματα.

Οι ευρωεκλογές, δυστυχώς, στη χώρα μας αντιμετωπίζονται και από το κυβερνών κόμμα και από τα αντιπολιτευτικά κόμματα ως ένα «βαρόμετρο» για το πόσα απίδια θα πιάσει ο σάκος όταν έρθει η ώρα των βουλευτικών εκλογών. Ο Μητσοτάκης περιμένει ένα ποσοστό νίκης για να το τρίψει στη μούρη των αντιπάλων του (μέσα κι έξω από το Μαξίμου) και οι αντίπαλοί του αγωνιούν να τσιμπήσουν ποσοστά που θα τους γεμίσουν ελπίδες για τις επόμενες εκλογές. Έτσι, και με δεδομένη την αδιαφορία του κόσμου, τα κόμματα... κείνται μακριά από την ουσία των ευρωεκλογών, οι οποίες είναι εξαιρετικά σημαντικές για τη ζωή και το μέλλον της χώρας μας.

Οι υποψήφιοι -στην πλειονότητά τους- δεν γνωρίζουν ούτε τα βασικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό φαίνεται.

Για τους πολίτες, δεν το συζητάμε καν. Η μεγαλύτερη επαφή που έχουν με την ΕΕ είναι τα σχολικά προγράμματα στα οποία συμμετέχουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

Περίπου 13.000 «εταιρίες» με περίπου 40.000 εργαζομένους κάνουν «λόμπινγκ» εις τας Βρυξέλλας. Ο «Economist» υπολογίζει ότι ο τζίρος είναι πάνω από 3 δισ. ευρώ τον χρόνο. Ταξίδια, δώρα, δωράκια κάθε είδους περνούν χαμηλά από τα «ραντάρ» του αδύναμου, έτσι κι αλλιώς, ελέγχου τως οργάνων της Επιτροπής.Εξήντα λομπίστες αναλογούν σε κάθε ευρωβουλευτή. Και οι μεγαλύτερες οργανώσεις που κάνουν «λόμπινγκ», έχουν πρόσβαση σε υψηλότατους αξιωματούχους.Ποιοι παίρνουν τις αποφάσεις στις Βρυξέλλες, λοιπόν;..

Πριν από δύο μέρες, παρακολουθήσαμε τον διαγωνισμό της Eurovision, από τον οποίον δεν αποκλείστηκε το Ισραήλ, όπως είχε αποκλειστεί η Ρωσία το 2022, εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία. 

Με σημαίες της Παλαιστίνης και πλακάτ κατά της Eurovision 2024, περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι φώναξαν συνθήματα στο Μάλμε της Σουηδίας όπως «Eurovision, δεν μπορείς να κρυφτείς, υποστηρίζεις τη γενοκτονία» και «Λευτεριά στην Παλαιστίνη».

Από τους συμπαθείς Ζερόμ και Θ. Αλευρά, που παρουσίαζαν για λογαριασμό της ΕΡΤ τον διαγωνισμό, πληροφορηθήκαμε ότι το Ισραήλ δεν αποκλείστηκε επειδή άλλαξε τους στίχους του τραγουδιού, το οποίο αναφερόνταν αρχικά στην επίθεση της Χαμάς στη χώρα τον Οκτώβριο, που ήταν η αφορμή για να εξαπολύσει την επίθεση εναντίον της Παλαιστίνης, ενώ άλλαξαν και οι στίχοι.

Ωραίες όλες αυτές τις δικαιολογίες. 

Βεβαίως. 

Αλλά θα ήθελα να εξηγήσει κάποιος πώς θα ήταν δυνατόν να αποκλειστεί το Ισραήλ από τον διαγωνισμό, την ώρα που εις εκ των δύο χορηγών του διαγωνισμού ήταν η εταιρία Moroccanoil, η οποία είναι ισραηλινή και έχει έδρα στο Κεμπέκ, και τα προϊόντα της παρασκευάζονται και στον Καναδά και στο Ισραήλ.

Δεν κάνει «λόμπινγκ» το Ισραήλ στην Ευρώπη.. 

Όχι, καλέ.

Ούτε καν στη Eurovision...

 

Γαλανιάδη Εύα

Δημοσιεύθηκε στις 13 May 2024 | 12:16 pm


Οι αλλαγές που φέρνει ο νέος Δικαστικός Χάρτης στην Αρκαδία - Τι γίνεται με τα Εφετεία

Ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής την 1η Μαΐου 2024 το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης».

Με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης ενοποιείται ο πρώτος βαθμός δικαιοδοσίας με την αναβάθμιση των ειρηνοδικών σε πρωτοδίκες, ώστε να λειτουργεί ταχύτερα και αποτελεσματικότερα η Δικαιοσύνη.

Βασικός κανόνας της χωροταξικής κατανομής των δικαστηρίων είναι ότι κάθε περιφερειακή ενότητα θα έχει στην πρωτεύουσά της την κεντρική έδρα Πρωτοδικείου στην οποία υπάγεται το σύνολο πλέον των πρωτοβάθμιων δικαστών. Προβλέπονται επίσης, παράλληλη και περιφερειακή έδρα Πρωτοδικείου, σε περιοχές όπου υπάρχουν ανάγκες.

Ο πρόεδρος του δικηγορικού Συλλόγου Τρίπολης κ. Δημήτρης Κωστόγιαννης σε συνέντευξή του μίλησε για τις αλλαγές που θα φέρει το νομοσχέδιο στις δικαστικές υπηρεσίες της Αρκαδίας, θέτοντας το πρόβλημα των οργανικών κενών στις δικαστικές υπηρεσίες της Τρίπολης.

Ο κ. Κωστόγιαννης δήλωσε ικανοποιημένος από την ψήφιση του νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι θα αποκατασταθεί μια αδικία δύο αιώνων.

Αποκαθίσταται η ενότητα του νομού Αρκαδίας, όλες πλέον οι υπηρεσίες θα βρίσκονται στην Τρίπολη, στην έδρα του νομού

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, στο παρελθόν οι υπηρεσίες ήταν διασκορπισμένες σε Αρκαδία, Ηλεία και Αργολίδα, δυσχεραίνοντας έτσι το έργο των δικηγόρων, των δικαστικών υπαλλήλων και φυσικά του κοινού.

Τα νέα δεδομένα αφορούν το Ειρηνοδικείο του Άστρους, το καταργηθέν Ειρηνοδικείο του Λεωνιδίου και την Κοντοζάβαινα με τα έξι δημοτικά της διαμερίσματα, τα οποία πλέον θα υπάγονται στην αρμοδιότητα της Τρίπολης.

Όσον αφορά τα Εφετεία και το πού αυτά εδρεύουν, ο κ. Κωστόγιαννης επεσήμανε ότι στην παρούσα φάση το ζήτημα αυτό δεν θίγεται, αναφέροντας ότι αυτό το θέμα θα κριθεί μελλοντικά, και σημειώνοντας παράλληλα ότι στην παρούσα φάση δεν καταργήθηκε κανένα Εφετείο ούτε άλλαξε έδρα.

«Είναι ουδέτερο το νομοσχέδιο, το μεγάλο θετικό είναι η αποκατάσταση της ενότητας και είναι μία προσωπική δικαίωση, γατί 25 χρόνια ο Δικηγορικός Σύλλογος Τρίπολης καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να αποκατασταθεί αυτή η αδικία.»

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφου, ο πρόεδρος έκανε και μια πρόβλεψη για το αν θα επιτευχθεί ο στόχος της μεταρρύθμισης για μείωση των χρόνων στην έκδοση αποφάσεων και την επιτάχυνση της δικαιοσύνης.

Εγώ δεν είμαι πολύ αισιόδοξος για αυτό, αλλά όλα τα νομοσχέδιο δοκιμάζονται στην πράξη

Δημοσιεύθηκε στις 13 May 2024 | 12:05 pm


Κ. Τζιούμης: Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους ευάλωτους κοινωνικά και οικονομικά συμπολίτες μας

Με προσωπική του επιστολή ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης, ευχαρίστησε όσους συνεισέφεραν τόσο υλικά όσο και οικονομικά στην ικανοποίηση μιας βασικής ανάγκης των ωφελούμενων παιδιών από τις παροχές των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Τρίπολης. Συγκεκριμένα, φαρμακευτικές εταιρείες αλλά και ιδιώτες ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του Δήμου μας για χορηγία παιδικών υποδημάτων.

Τους ευχαριστούμε ειλικρινά και είμαστε σίγουροι ότι σε περίπτωση μελλοντικής ανάγκης θα μπορούμε ξανά ν’ απευθυνθούμε σε αυτούς για κάθε είδους αρωγή.

Ακολουθεί το κείμενο της ευχαριστήριας επιστολής

 

Ευχαριστήρια Επιστολή

Αξιότιμοι Κύριοι,

Θα ήθελα ως Δήμαρχος του Δήμου Τρίπολης αλλά και ως απλός πολίτης να σας εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες για την μεγάλη κοινωνική ευαισθησία, που επιδείξατε και την έμπρακτη απόδειξη αυτής με την άμεση ανταπόκρισή σας στο αίτημα του Δήμου μας για τη χορηγία παιδικών υποδημάτων στις Κοινωνικές Υπηρεσίες του δήμου μας.

Η κίνησή σας αυτή όχι μόνο συνέβαλλε αποφασιστικά στην ικανοποίηση μιας βασικής ανάγκης των ωφελουμένων παιδιών από τις παροχές των Κοινωνικών Υπηρεσιών, αλλά αποτελεί και μια σημαντικότατη πράξη αλληλεγγύης και συνδρομής του κοινωνικού έργου του Δήμου Τρίπολης. Ενός έργου, το οποίο επιτελεί καθημερινά καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια, στο πλαίσιο των περιορισμένων οικονομικών πόρων του, με γνώμονα και οδηγό την ενίσχυση των ευάλωτων κοινωνικά και οικονομικά συμπολιτών μας, ώστε να νιώθουν ισότιμα μέλη, χωρίς αποκλεισμούς.

Η άμεση προσωπική σας ανταπόκριση, το προσωπικό σας ενδιαφέρον, η διακριτικότητα και η ευγένεια, που επιδείξατε στο αίτημά μας, υπήρξαν αξιέπαινα και μας καλλιεργούν την ελπίδα ότι σε περίπτωση σημαντικής μελλοντικής ανάγκης, θα μπορούμε να απευθυνθούμε και πάλι σε εσάς για αρωγή.

Με εκτίμηση,

Ο Δήμαρχος Τρίπολης

Κωνσταντίνος Τζιούμης

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 13 May 2024 | 11:35 am


Άμεση ανταπόκριση του Γιάννη Τρουπή στα αιτήματα του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Ν.Αρκαδίας

Ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Ν.Αρκαδίας ευχαριστεί θερμά τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Πελοποννήσου και Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ.Γιάννη Τρουπή καθώς και τα Επιμελητήρια Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας για
την προώθηση των αιτημάτων μας με επιστολή τους προς το Υπουργείο Παιδείας και τον Υπουργό κ.Πιερρακάκη. Τα αιτήματα κατατέθηκαν από τις Διοικήσεις των Συλλόγων Ι.Κ.Ξ.Γ Αρκαδίας, Δωδεκανήσου, Κορινθίας, Μεσσηνίας και Ρεθύμνου και κατά την επίσκεψή τους στο Υπουργείο στις 26 Μαρτίου 2024.

Εκφράζουμε την εκτίμησή μας για την άμεση ανταπόκριση του κ.Τρουπή και την έμπρακτη στήριξη των Επιμελητηρίων Πελοποννήσου. Η ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας των Επιμελητηρίων συμβάλλει στην επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις μας και που δυσχεραίνουν την
διαχρονική προσπάθεια μας για την παροχή υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικών υπηρεσιών .
Θεωρούμε την συνεργασία Επιμελητηρίων και Συλλόγων καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη των κατά τόπους επιχειρήσεων και για την προώθηση στην Πολιτεία των ζητημάτων  που απασχολούν τους επαγγελματίες. Χαιρόμαστε για τη δέσμευση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Αρκαδίας για
συνεργασία προς αυτήν την κατεύθυνση.
Η επιστολή του Επιμελητηρίου Αρκαδίας βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου: www.arcadianet.gr

Η πρόεδρος Κλημέντζου Βούλα

Η Γεν.Γραμματέας Μπαρδαβίλια Μαρία

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 13 May 2024 | 11:20 am


Καμία ίδια ενδεκάδα με την άλλη σε τρία παιχνίδια του Παναρκαδικού στα μπαράζ ανόδου

Ο Παναρκαδικός σε τρία παιχνίδια στον πέμπτο όμιλο της Γ’ Εθνικής κατηγορίας βρίσκεται στην κορυφή του ομίλου με εφτά βαθμούς έχοντας δύο νίκες και μία ισοπαλία που τον φέρνουν στην κορυφή της βαθμολογίας και σε τροχιά ανόδου.

Από την πλευρά του ο Σπύρος Λαγός το παιδεύει, το ψάχνει και συνεχώς βρίσκει νέους τρόπους επιχειρώντας η ομάδα του να προσαρμοστεί στα δεδομένα του κάθε αγώνα με ξεχωριστό τρόπο ανάλογα με τον αντίπαλο.

Αυτό μπορούμε να το διακρίνουμε και από το γεγονός πως και στα τρία παιχνίδι υπάρχουν λίγες σε πρόσωπα αλλαγές αλλά καμία ενδεκάδα δεν είναι ίδια με την άλλη με τον νεαρό τεχνικό να κάνει τις κινήσεις του.

Ο κορμός είναι ίδιος και αναλλοίωτος ωστόσο υπάρχουν μια-δυο κινήσεις σε πρόσωπα που αλλάζουν που δείχνουν και τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει την κατάσταση ο Σπύρος Λαγός από την δική του πλευρά.

Οι πράσινοι είναι πολύ κοντά στην επιστροφή τους στην Γ’ Εθνική κατηγορία και ο Σπύρος Λαγός έχει την δική του συμβολή αναφορικά πάντα με την καθοδήγηση της ομάδας σε τεχνικό κομμάτι.

Παναρκαδικός με Παλληξουριακό: Κουμπαρούλης, Κολοστούμπης, Κοπρένκα, Νάνος, Μιχόπουλος, Οπόκου, Στρέμπας, Λυμπερόπουλος Ν. (59’ Σαραντόπουλος), Παναγόπουλος, Παπαλάμπρος (81’ Πλεμμένος), Τσακωνάκος.

Παναρκαδικός με Ατρόμητο Πατρών: Κουμπαρούλης, Δαύρος (60’ Κολοστούμπης), Κοπρένκα (74’ λ.τ. Παναγόπουλος), Νάνος, Οπόκου, Μιχόπουλος, Δ. Λυμπερόπουλος, Στρέμπας, Ν. Λυμπερόπουλος (85’ Γιαννακούρας), Σαραντόπουλος (60’ Παπαλάμπρος), Τσακωνάκος.

Παναρκαδικός με Θύελλα Αμπελοκήπων: Κουμπαρούλης, Κολοστούμπης (Βόρφι), Οπόκου, Νάνος, Μιχόπουλος (Γιαννακούρας), Λυμπερόπουλος Δ. (62′ Παπαλάμπρος), Στρέμπας, Λυμπερόπουλος Ν. (Πλεμμένος), Σαραντόπουλος (Τασσόπουλος), Παναγόπουλος, Τσακωνάκος.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 13 May 2024 | 11:15 am


Εικόνες από τα παλιά στο γήπεδο του Παναρκαδικού (pics)

Το γήπεδο του Παναρκαδικού στο παιχνίδι με την Θύελλα Αμπελοκήπων ήταν κατάμεστο με 800 και πλέον φίλους του ποδοσφαίρου να γεμίζουν τις κερκίδες για να παρακολουθήσουν την προσπάθεια του τριφυλλιού.

Οι γεμάτες εξέδρες τόσο στην σκεπαστή όσο και στη απέναντι πλευρά σχολιάστηκαν και συνάμα έκαναν τους ανθρώπους της ομάδας να πουν ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο που ήρθε να σταθεί στο πλευρό των παιχτών του Σπύρου Λαγού.

Παράλληλα με την κατάμεστη κερκίδα ο «Αττίλιο του Παναρκαδικού» ο Κυριάκος Παπακωνσταντίνου με την τρομπέτα του ως άλλος μαέστρος της κερκίδας έδωσε τον ρυθμό και τον τόνο ξεσηκώνοντας με το σάλπισμα του το πλήθος και με τον ίδιο μάλιστα να γνωρίζει την αποθέωση.

Να σημειωθεί ότι στο γήπεδο ήταν παλαίμαχοι του Παναρκαδικού, μέλη της διοίκηση της ΕΠΣ Αρκαδίας με τον πρόεδρο της Σταύρο Γεωργόπουλος, ο πρόεδρος των διαιτητών της ΕΠΣ Αρκαδίας Γιώργος Τσούκάς, ο πολιτευτής Κώστας Μπεντεβής, ο Δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης και ο πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ Γιάννης Σμυρνιώτης.

Από την πλευρά της η ομάδα αποζημίωσε τους φιλάθλους τόσο με την μεγάλη της νίκη όσο και με το καλό ποδόσφαιρο με τον προπονητή του Παναρκαδικού να κάνει ειδική αναφορά στις δηλώσεις του στην εντυπωσιακή παρουσία του κόσμου στο γήπεδο.

Επιπλέον οι άνθρωποι του Παναρκαδικού κάνουν κάλεσμα για γεμάτο γήπεδο και στο πολύ σημαντικό παιχνίδι που έρχεται κόντρα στον Μιλτιάδη (Τετάρτη 15/55, 17:00) που ουσιαστικά αποτελεί τελικό για την άνοδο.

Ομάδα και κόσμος «ένα» με τους φιλάθλους να ανταποκρίνονται και να γίνονται με την παρουσία τους αρωγός για την επιστροφή του Παναρκαδικού εκεί που αξίζει να είναι και επιβάλει η ιστορία του.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 13 May 2024 | 10:36 am


Ο Μητσοτάκης για την πρόεδρο της Β. Μακεδονίας: Δεν θα δεχθούμε παρόμοια ολισθήματα

Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος

Μεγάλες αντιδράσεις προκάλεσε η πρόκληση της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, στην ορκωμοσία της, η οποία αποκάλεσε «Μακεδονία» τη χώρα της, προκαλώντας την αντίδραση της Αθήνας και των Βρυξελλών.

Σε ανάρτησή του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετήθηκε ως εξής:

«Η προκλητική επιλογή της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας να παραβεί το επίσημο κείμενο του όρκου της και να αποκαλέσει τη χώρα της με διαφορετικό όνομα αποτελεί πρωτοβουλία παράνομη και ανεπίτρεπτη. Πράξη, η οποία παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και το ίδιο το Σύνταγμα του κράτους της. Ναρκοθετώντας, όμως, και το μέλλον του, όπως ήδη δήλωσαν η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Είναι γνωστό ότι, ως αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε τη Συμφωνία του 2019. Προειδοποιώντας, μάλιστα, τότε, για τα προβλήματα που θα δημιουργούσαν οι αστοχίες της. Ως κυβέρνηση, ωστόσο, σεβαστήκαμε την ελληνική υπογραφή σε μία διεθνή συνθήκη, δεσμευτική για τη χώρα. Δυστυχώς, η πρόσφατη εξέλιξη δικαιώνει τη σταθερά επιφυλακτική θέση μας.

Η Ελλάδα απορρίπτει χειρισμούς όπως αυτούς με τους οποίους εγκαινιάζει τη θητεία της η κυρία Σιλιάνοφσκα. Την καλεί να επανέλθει στα νόμιμα καθήκοντά της και στις συμπεριφορές που απορρέουν από τον ρόλο της. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα δεχτούμε παρόμοια ολισθήματα. Και επαναλαμβάνουμε ότι κάθε πρόοδος στις διμερείς σχέσεις, όπως και κάθε βήμα των Σκοπίων προς την Ευρώπη εξαρτώνται από την ειλικρινή τήρηση των συμφωνηθέντων. Από τη σωστή χρήση της συνταγματικής ονομασίας της γειτονικής χώρας. Και, ασφαλώς, από την αποφυγή προκλήσεων».

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 13 May 2024 | 9:56 am


Νομός Αρκαδίας - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στο Νομό Αρκαδίας