Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Αρκαδίας   »   Παραλιο Αστρος    »    Ειδήσεις & Τοπικά ΝέαΠαρακαλώ προτείνετέ μας κάποιο rss-feed νέων για την πόλη/περιοχή Παραλιο Αστρος και εμείς θα το προσθέσουμε.


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Παραλιο Αστρος

Στην εκπομπή "European Steps" του ΙΟΝΙΑΝ μίλησε ο Λυσίκατος (vid)

Η εκπομπή "European Steps" (Βήματα στην Ευρώπη), του περιφερειακού τηλεοπτικού σταθμού ΙΟΝΙΑΝ που παρουσιάζει η δημοσιογράφος Δήμητρα Δεμέτη, συνδέθηκε σήμερα μέσω Skype με το Λεωνίδιο και συνομίλησε με τον δήμαρχο Νότιας Κυνουρίας κ. Χαράλαμπο Λυσίκατο, με θέμα τη βράβευση από το Συμβούλιο της Ευρώπης για το Αναρριχητικό Πάρκο Λεωνιδίου, στο πλαίσιο του Προγράμματος "Καλές Πρακτικές στους Δήμους της Ελλάδας".

Η εκπομπή παρουσιάζει θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συνεντεύξεις Ελλήνων και ξένων Ευρωβουλευτών και ειδήσεις από όλη τη Γηραιά Ήπειρο.

Πηγή: leonidion.gr
 

Video: 

EUROPEAN STEPS : Διάκριση του Δήμου Ν. Κυνουρίας στον τουρισμό

Video of EUROPEAN STEPS : Διάκριση του Δήμου Ν. Κυνουρίας στον τουρισμό

Δημοσιεύθηκε στις 27 May 2017 | 11:20 pm


Δυναμικό ξεκίνημα των γιορτών Μάη και Κερασιών στον Πλάτανο (pics,vid)

Γιορτή Μάη και Κερασιών σήμερα και αύριο στον Πλάτανο, με τον Εξωραϊστικό Σϋλλογο Πλατάνου να υπόσχεται αξέχαστες στιγμές σε όσους επισκέποτνται το όμορφο χωριό του Δήμου μας.

Κεράσια και κερασολιχουδιές, όμορφες βόλτες δίπλα στα σοκάκια και τα νερά του Πλατάνου, με τους κατοίκους να έχουν ετοιμάσει και δρώμενο πώς φτιάχνεται η μυζήθρα και ο τραχανάς, ενώ φυσικά υπάρχει και το γλέντι σήμερα το βράδυ. Από νωρίς, πάντως, δεκάδες λεωφορεία με επισκέπτες από Αθήνα και Αργολίδα έρχονται στον Πλάτανο, ξεκινώντας… δυναμικά αυτό το διήμερο.

Δείτε παρακάτω φωτογραφικό υλικό και συνέντευξη με τον πρόεδρο του συλλόγου και της τ/κ . Αντωνίου.

Πηγή: astrosnews.gr
 

Video: 

Θ. Αντωνίου. Πρόεδρος Τ.Κ. Πλατάνου. Γιορτές Μάη Κερασιών Πλάτανος 2017

Video of Θ. Αντωνίου. Πρόεδρος Τ.Κ. Πλατάνου. Γιορτές Μάη Κερασιών Πλάτανος 2017

Δημοσιεύθηκε στις 27 May 2017 | 9:11 pm


Αστεριανή γιορτή του ποδοσφαίρου με παιδικά χαμόγελα (pics)

Παιδικά χαμόγελα και πάθος για διάκριση ήταν τα χαρακτηριστικά στοιχεία του Παμπελοποννησιακού τουρνουά που πραγματοποιήθηκε στο "Θεόδωρος Κολοκοτρώνης" για δεύτερη σερί χρονιά.  

Ποδοσφαιριστές από 11 έως 14 ετών έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό του και πρόσφεραν ωραίο ποδοσφαιρικό θέαμα. 

Η Μικτή Ηλείας, η ακαδημία Αριστέας Άργους, η Φλόγα Ροδιάς Αιγίου καθώς και η ακαδημία του ΑΣΤΕΡΑ στην οποία συμμετείχαν και υπό δοκιμή ποδοσφαιριστές, αγωνίστηκαν το πρωί του Σαββάτου (27/05) σ' ένα τουρνουά που τείνει να γίνει θεσμός.

Για την ιστορία, η ομάδα του ΑΣΤΕΡΑ με ποδοσφαιριστές γεννημένους το 2003 επικράτησε της Μικτής Ηλείας στα πέναλτι, ενώ η ομάδα του ΑΣΤΕΡΑ με ποδοσφαιριστές γεννημένους το 2004 και το 2005, επικράτησε με 2-1 της ακαδημίας από το Άργος.

Δημοσιεύθηκε στις 27 May 2017 | 8:51 pm


Ποιες Περιφέρειες συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των τουριστών το 2016 (πίνακες)

Για πρώτη φορά η Τράπεζα της Ελλάδος παρουσίασε την Πέμπτη ταξιδιωτικά στοιχεία ανά περιφέρεια της χώρας. Η συγκέντρωση και επεξεργασία ταξιδιωτικών στοιχείων ανά περιφέρεια, όπως αυτά συλλέγονται μέσω της Έρευνας Συνόρων, ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2016 και έκτοτε η η Τράπεζα της Ελλάδος συγκεντρώνει στοιχεία και για την περιφερειακή κατανομή των ταξιδιωτικών εισπράξεων, καθώς και των επισκέψεων και διανυκτερεύσεων των εισερχόμενων ταξιδιωτών.

Ακολουθούν αναλυτικά στοιχεία για το 2016:

Ταξιδιωτικές εισπράξεις ανά περιφέρεια

Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το 2016 διαμορφώθηκαν στα 12.749 εκατ. ευρώ. Όπως φαίνεται στο Διάγραμμα 1 και στον Πίνακα, ο κύριος όγκος των εισπράξεων, σε ποσοστό 87,5% του συνόλου, πραγματοποιήθηκε στις εξής πέντε περιφέρειες: Νοτίου Αιγαίου (3.136 εκατ. ευρώ), Κρήτης (3.095 εκατ. ευρώ), Αττικής (1.734 εκατ. ευρώ), Κεντρικής Μακεδονίας (1.688 εκατ. ευρώ) και Ιονίων Νήσων (1.504 εκατ. ευρώ). Στο σύνολο των υπόλοιπων περιφερειών (Πελοποννήσου, Θεσσαλίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας) οι εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 1.592 εκατ. ευρώ.

Το 2016, οι ταξιδιώτες που επισκέφθηκαν την Ελλάδα πραγματοποίησαν συνολικά 28.376 χιλ. επισκέψεις στις 13 περιφέρειες της χώρας. Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από τη συνολική εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση (2016: 24.799 χιλ. ταξιδιώτες), καθώς ένας ταξιδιώτης μπορεί να επισκεφθεί περισσότερες από μία περιφέρειες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του.

Ο μεγαλύτερος όγκος των επισκέψεων, σε ποσοστό 86,4% επί του συνόλου, πραγματοποιήθηκε στις εξής έξι περιφέρειες (Διάγραμμα 2 και Πίνακας): Κεντρικής Μακεδονίας (6.395 χιλ. επισκέψεις), Νοτίου Αιγαίου (5.227 χιλ.), Αττικής (4.543 χιλ.), Κρήτης (4.537 χιλ.), Ιονίων Νήσων (2.457 χιλ.) και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (1.363 χιλ.). Στο σύνολο των υπόλοιπων περιφερειών (Πελοποννήσου, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας και Βορείου Αιγαίου) πραγματοποιήθηκαν 3.854 χιλ. επισκέψεις.

Οι διανυκτερεύσεις ταξιδιωτών στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν στις 190.402 χιλ. το 2016. Σύμφωνα με την κατανομή των διανυκτερεύσεων στις 13 περιφέρειες της χώρας, το 85,1% των διανυκτερεύσεων πραγματοποιήθηκε στις εξής πέντε περιφέρειες (Διάγραμμα 3 και Πίνακας): Νοτίου Αιγαίου (39.996 χιλ.), Κρήτης (39.378 χιλ.), Κεντρικής Μακεδονίας (36.330 χιλ.), Αττικής (24.769 χιλ.) και Ιονίων Νήσων (21.493 χιλ.). Στο σύνολο των υπόλοιπων περιφερειών (Πελοποννήσου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας) πραγματοποιήθηκαν 28.437 χιλ. διανυκτερεύσεις.

(ΠΗΓΗ: aftodioikisi.gr)

Δημοσιεύθηκε στις 27 May 2017 | 6:15 pm


Η τρομοκρατία της Ζωής

Το Σχόλιο του Σωκράτη

Η Ζωή (Κωνσταντοπούλου) σήμερα δεν θα καταδικάσει τη βία από όπου κι αν προέρχεται, όπως γράφει στο Facebook. Ούτε λίγο ούτε πολύ, καρφάκι δεν της καίγεται που ένας πρώην πρωθυπουργός θα πέθαινε από τρομοκρατικό χτύπημα μέσα στο κέντρο της Αθήνας.

Η Ζωή σήμερα, επίσης, από την προσωπική της σελίδα στο Facebook θα μας πει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ζούμε στη Βενεζουέλα.

Η Ζωή μέχρι σήμερα, αν δεν κάνουμε λάθος, δεν έχει καταδικάσει τον Μαδούρο για την κατάσταση στη Βενεζουέλα. Μάλλον θεωρεί τη Βενεζουέλα παιδική χαρά μπροστά σε αυτό που επικρατεί στην Ελλάδα, καθώς διαβάζουμε:

Όταν αποκατασταθεί η Δημοκρατία και λειτουργήσει η Δικαιοσύνη στη χώρα, θα κριθεί (σ.σ.: ο Λουκάς Παπαδήμος)

Στη χώρα μας, λοιπόν, κατά την κυρία Κωνσταντοπούλου, δεν υπάρχει δημοκρατία και δεν λειτουργεί η Δικαιοσύνη. Χαρακτηρίζει «δοτό μνημονιακό πρωθυπουργό» τον Λουκά Παπαδήμο. Και ως προς τη χθεσινή ημέρα, το μόνο που έχει να πει, είναι το εξής:

«Ως προς τη χθεσινή ημέρα, καταδικάζω τη βία της υποβάθμισης του σοβαρού εργατικού ατυχήματος στον Ασπρόπυργο, με θύματα τρεις αθώους συνανθρώπους μας. Η ανθρώπινη ζωή είναι ιερή και απαραβίαστη. ΚΑΘΕ ανθρώπινη ζωή».

Η ζωή του Παπαδήμου, μάλλον, δεν είναι η «κάθε ανθρώπινη ζωή».

Η Ζωή, η ταμπεραμεντόζα, φωνακλού και τίποτα παραπάνω Ζωή, αν θέλει να είναι διαφορετική από τον ανέντιμο Τσίπρα, καλό θα ήταν να λαϊκίζει λιγότερο. Δύσκολο στην εποχή μας, δεν λέω. Τουλάχιστον ας καταλάβει η απόφοιτος της Νομικής, που ξέρει πώς να καλύπτει με τον λόγο της και τη ρητορική της τις προθέσεις της, ότι ελάχιστα διαφέρει ο λόγος της στην ουσία του από το «να πεθάνει η μάνα του Φύσσα» των τόσο απέναντι αλλά τόσο κοντά της, τελικά, ακροδεξιών που έχει τόσες και τόσες φορές καταδικάσει...

Τα άκρα, η βία, η τρομοκρατία είναι ένα και το αυτό. Και είναι επιβεβλημένο οι άνθρωποι που θέλουν να συμμετέχουν ενεργά στη δημοκρατία μας να τα καταδικάζουν απερίφραστα. Από όπου κι αν προέρχονται.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανάρτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου:

Εγώ δεν θα βγω να «καταδικάσω τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται».
Δεν θα το κάνω αυτό σήμερα.
Καταδικάζω σε ολόκληρη τη ζωή μου τη βία εναντίον των πολιτών και της δημοκρατίας, τη βία των Μνημονίων.
Καταδικάζω τη βία της οικονομικής δολοφονίας του λαού μας.
Τη βία της επιβολής του «Ναι σε Όλα».
Καταδικάζω τη βία του να ζεις χωρίς ρεύμα. Τη βία του να ψάχνεις να φας στα σκουπίδια. Τη βία του να σου παίρνουν το σπίτι με το πάτημα ενός κουμπιού.
Τη βία του να σου κλέβουν τους κόπους μιας ζωής.
Τη βία του να μεταναστεύεις καταναγκαστικά από την πατρίδα σου.
Τη βία του να πουλιούνται οι ακτές, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, το νερό, η ενέργεια.
Τη βία του να μην μπορείς να κυκλοφορήσεις στη χώρα σου αν δεν πληρώσεις διόδια στους νταβατζήδες.
Τη βία του να χρεώνονται τα νεογέννητα μωρά 40.000 ευρώ από την πρώτη μέρα της ζωής τους. Τη βία του να θυσιάζονται οι επόμενες γενιές στο βωμό του Χρέους.
Καταδικάζω τη βία του να μεγαλώνουν παιδιά σε μια χώρα που ξεπουλιέται. Να λιποθυμούν σε σχολεία χωρίς θέρμανση και χωρίς δασκάλους.
Καταδικάζω τη βία του να πεθαίνουν αβοήθητοι ασθενείς στα νοσοκομεία.
Τη βία του να μην έχουν πρόσβαση οι καρκινοπαθείς στα φάρμακά τους.
Τη βία του να πνίγονται τόσοι άνθρωποι στο Αιγαίο.
Καταδικάζω τη βία του να πηγαίνουν στη φυλακή για μικρο-χρέη έντιμοι άνθρωποι και να κυκλοφορούν ελεύθεροι οι πολιτικοί και ποινικοί μεγαλοαπατεώνες.
Καταδικάζω τη βία του να μην αποδίδεται Δικαιοσύνη για το έγκλημα του Μνημονίου.
Και να απαλλάσσεται ξανά σήμερα ο Ανδρέας Γεωργίου για την αλλοίωση των στατιστικών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ. Μετά τις απειλές των δανειστών, το περασμένο καλοκαίρι.
Στον τραυματισθέντα δοτό Μνημονιακό Πρωθυπουργό, που κατέλαβε το αξίωμα με πραξικόπημα και υπηρέτησε πιστά την Μνημονιακή τυραννία, εύχομαι ταχεία ανάρρωση. Όταν αποκατασταθεί η Δημοκρατία και λειτουργήσει η Δικαιοσύνη στη χώρα, θα κριθεί.
Στους απανταχού μνημονιακούς, Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης, που με αφορμή τη χθεσινή επίθεση και τον (ευτυχώς ελαφρύ) τραυματισμό δηλώνουν ότι «θα νικήσει η Δημοκρατία μας» και αναζητούν αφορμή για Κυβερνήσεις «Εθνικής» Ομοφωνίας και διαιώνισης των Μνημονίων, και στα ΜΜΕ της διαπλοκής που προσκαλούν σε σιωπητήριο, έχω να πω ότι ναι, η Δημοκρατία την οποία έχετε βίαια καταλύσει, θα αποκατασταθεί.
Από τους πολίτες. Που ξέρουν ποιο είναι το έγκλημα και ποιοι οι θύτες.
Ως προς τη χθεσινή ημέρα, καταδικάζω τη βία της υποβάθμισης του σοβαρού εργατικού ατυχήματος στον Ασπρόπυργο, με θύματα τρεις αθώους συνανθρώπους μας.
Η ανθρώπινη ζωή είναι ιερή και απαραβίαστη. 
ΚΑΘΕ ανθρώπινη ζωή.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 27 May 2017 | 4:59 pm


Πρόστιμο 100 ευρώ για αγορές άνω των 500 ευρώ με μετρητά

Στο πλαίσιο περιορισμού της χρήσης μετρητών, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ για τη μη εξόφληση από τον λήπτη των αγαθών ή των υπηρεσιών φορολογικών στοιχείων συνολικής αξίας 500 ευρώ και άνω, με τη χρήση κάρτας ή άλλων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, με νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (EE) 2015/2376 και άλλες διατάξεις», το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή και περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, στο ΦΠΑ, αλλά και στην υποχρεωτική αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της φορολογίας.

Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη του νομοσχεδίου, «τα φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 500 ευρώ και άνω, που εκδίδονται για πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες, εξοφλούνται από τους λήπτες τους, αγοραστές των αγαθών ή των υπηρεσιών, αποκλειστικώς με τη χρήση μέσων πληρωμής με κάρτα ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής, όπως ενδεικτικά άλλα όχι περιοριστικά τραπεζικό έμβασμα, πληρωμή μέσω λογαριασμού πληρωμών, χρήση ηλεκτρονικού πορτοφολιού. Δεν επιτρέπεται εξόφληση των στοιχείων αυτών με μετρητά».

Μάλιστα, για τους παραβάτες της διάταξης αυτής, δηλαδή για όσους χρησιμοποιούν μετρητά ή μη ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών για την εξόφληση αγαθών ή παροχής υπηρεσιών αξίας 500 ευρώ και άνω το πρόστιμο θα είναι 100 ευρώ για κάθε παράβαση.

Πρακτικά εκείνοι που θα εξακολουθήσουν να θέλουν να πληρώνουν με μετρητά δεν θα πτοηθούν από τη διάταξη αυτή, καθώς μπορούν να «μοιράσουν» το εκάστοτε ποσό για τις αγορές αγαθών και υπηρεσιών με τέτοιο τρόπο που δεν θα υπερβαίνει τα 500 ευρώ. Δηλαδή αντί για ένα περαστικό των 600 ευρώ που θα έπρεπε να πληρωθεί με κάρτα ή μέσω τραπέζης θα εκδοθούν δύο αποδείξεις ή τιμολόγια αξίας 300 ευρώ έκαστο που θα εξοφληθούν με μετρητά.

(Με πληροφορίες από την aftodioikisi.gr)

Δημοσιεύθηκε στις 27 May 2017 | 4:33 pm


Η φωτιά απείλησε σπίτια στα Δενδρά Αργολίδας (pics,vid)

Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου 27 Μαΐου στα Δενδρά  Μιδέας του Δήμου Ναυπλιέων  κοντά στο εκκλησάκι του Αγίου Θωμά,  από άγνωστη αιτία.
Ο δυνατός αέρας  δυσχέρανε το έργο των δυνάμεων της πυροσβεστικής υπηρεσίας και δημιούργησε μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους καθώς η φωτιά άλλαζε συνεχώς κατεύθυνση.(φωτογραφίες © eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος).

Δείτε περίσσότερα στο argolidaportal.gr

Video: 

ArgolidaPortal.gr ΝΑΥΠΛΙΟ--Πυρκαγιά στα Δενδρά Αργολίδας

Video of ArgolidaPortal.gr ΝΑΥΠΛΙΟ--Πυρκαγιά στα Δενδρά Αργολίδας

Δημοσιεύθηκε στις 27 May 2017 | 4:26 pm


Στο ΔΣ Μεγαλόπολης η αποκατάσταση και Ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου

Συνεδριάζει την  29η του μήνα Μαΐου του έτους 2017, ημέρα της εβδομάδας Δευτέρα και ώρα 19:00 μ.μ και σας καλεί να., προσέλθετε στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης, σε τακτική συνεδρίαση, προκειμένου να συζητηθούν και να ληφθούν  αποφάσεις  για τα παρακάτω θέματα:  

 1.   Αποδοχή πίστωσης ποσού 187.473,90€ από πιστώσεις Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π.) του Υπουργείου Εσωτερικών ως πέμπτη τακτική επιχορήγηση έτους 2017, μηνός  Μαΐου (Ε΄ κατανομή).

2.  Αποδοχή και κατανομή πίστωσης ποσού 28.760,00€ από πιστώσεις του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των Σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έτους 2017 (Β΄ Κατανομή).

3.   Αποδοχή πίστωσης ποσού 36.642,74€ από Δ.Ο.Υ. Τρίπολης που αφορά επιστροφή από καταλογισμό προστίμων Πολεοδομίας για τα έτη 2007-2015.

4.  Αποδοχή & διάθεση πίστωσης ποσού 66.700,00€ από Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους έτους 2017 του Υπουργείου Εσωτερικών για την κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας.

5.   Προγραμματισμός για την πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου τριών (3) μηνών για κάλυψη αναγκών πυροπροστασίας.

6.  Διάθεση πίστωσης - Διοργάνωση εκδήλωσης για τον εορτασμό της επετείου της μάχης της Δραμπάλας στην Τ.Κ. Ακόβου.

7.  Διάθεση πίστωσης - Συμμετοχή του Δήμου Μεγαλόπολης στην εκδήλωση της Τοπικής Κοινότητας Λεονταρίου, για τον εορτασμό της μνήμης των Αγίων Αποστόλων.

8. Αντικατάσταση του Προέδρου και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Π.Δ.Δ. «Κοινωνική Προστασία & Αλληλεγγύη» Δήμου Μεγαλόπολης - Τροποποίηση της αριθμ. 150/2017 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου.

9.  Αντικατάσταση του Προέδρου και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Π.Ι.Δ. «Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση» Δήμου Μεγαλόπολης - Τροποποίηση της αριθμ. 19/2015 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου.

10.  Ορισμός  εκπροσώπου για τη συμμετοχή του στη Γενική Συνέλευση της Ανώνυμης Εταιρείας Ο.Τ.Α. με την επωνυμία «ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ – Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ».

11.  Αποδοχή πιστώσεων 4ο ΕΑΠ Δήμου Μεγαλόπολης - Αναμόρφωση του Π/σμού οικ. έτους 2017, για τη δημιουργία νέου Κ.Α.Ε., για την υλοποίηση του ενταγμένου έργου στο 4ο ΕΑΠ με τίτλο «Αρχαίο Θέατρο Μεγαλόπολης – Αποκατάσταση και Ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου της Μεγαλόπολης» - Τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος έτους 2017.

12.  Αποδοχή πιστώσεων 4ο ΕΑΠ Δήμου Μεγαλόπολης - Αναμόρφωση του Π/σμού οικ. έτους 2017, για τη δημιουργία νέου Κ.Α.Ε., για την υλοποίηση του ενταγμένου έργου στο 4ο ΕΑΠ  Δήμου Μεγαλόπολης με τίτλο «Ωρίμανση προτάσεων και ολοκλήρωση μελετών του Δήμου Μεγαλόπολης για ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα» - Τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος έτους 2017.

 13.  Αναμόρφωση του Π/σμού οικ. έτους 2017 για την ενίσχυση υφιστάμενου Κ.Α.Ε. των εξόδων αυτού (άρθρο 161 του Κ.Δ.Κ.) για την καταβολή της δαπάνης αμοιβής της μελέτης με τίτλο «Περιβαλλοντική & Γεωλογική Μελέτη για την αδειοδότηση γεώτρησης στην Τ.Κ. Τουρκολέκα», λόγω αύξησης του συντελεστή Φ.Π.Α. από 23% σε 24% - Τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος έτους 2017.

 14.  Αναμόρφωση του Π/σμού οικ. έτους 2017 για τη δημιουργία νέου Κ.Α.Ε. των εξόδων αυτού (άρθρο 161 του Κ.Δ.Κ.) για την κάλυψη επειγουσών αναγκών και την εκτέλεση της παροχής υπηρεσιών με τίτλο «Φιλοξενία Εφαρμογών του έργου ¨Απομακρυσμένη Βοήθεια Ηλικιωμένων και Ανάπτυξη Ενιαίου Ολοκληρωμένου Πληροφ. Συστήματος Υγεία & Κοινωνικής Αλληλεγγύης¨» - Τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος έτους 2017.

15.  Αναμόρφωση του Π/σμού οικ. έτους 2017 για τη δημιουργία νέου Κ.Α.Ε. των εξόδων αυτού (άρθρο 161 του Κ.Δ.Κ.) για την κάλυψη επειγουσών αναγκών και την εκτέλεση της προμήθειας με τίτλο «Προμήθεια και αντικατάσταση φθαρμένων τμημάτων εγκατάστασης  θέρμανσης 2ου Δημοτικού Σχολείου Μεγαλόπολης» - Τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος έτους 2017.

16.  Αναμόρφωση του Π/σμού οικ. έτους 2017 για την αλλαγή πηγή χρηματοδότησης και την εκτέλεση επειγουσών εργασιών του έργου «Συντήρηση οδικού δικτύου Δ.Κ. Μεγαλόπολης» από πιστώσεις ΥΠ.ΕΣ. 2016 - Τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος έτους 2017.

17.  Αναμόρφωση του Π/σμού οικ. έτους 2017 για την αλλαγή πηγής χρηματοδότησης έργων του Τεχνικού Προγράμματος έτους 2017 - Τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος έτους 2017.

18.  Σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Μεγαλόπολης και της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την υλοποίηση του έργου «Τεχνικά έργα στο δρόμο που συμβάλλει στην Ε.Ο. Μεγαλόπολης – Καρύταινα- Ανδρίτσαινα στην περιοχή Κωτιλίου Παλάτου».

19.  Σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Μεγαλόπολης και της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την υλοποίηση του έργου «Συντήρηση του δρόμου προς Γιαννέικα - Δυρράχι».

20.  Σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Μεγαλόπολης και της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την υλοποίηση του έργου «Συντήρηση του δρόμου Βουτσαρά - Σουλάρι».

21.  Σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Μεγαλόπολης και της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την υλοποίηση του έργου «Αντιστήριξη πρανών στην είσοδο της Τ.Κ. Λυκόσουρα επί της επαρχιακής οδού».

22.  Σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Μεγαλόπολης και της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την υλοποίηση του έργου «Τοίχος αντιστήριξης στον οικισμό Ξηροκαρύταινα του Τ.Δ. Κουρουνιού».

23.  Σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Μεγαλόπολης και της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την υλοποίηση του έργου «Τοίχος αντιστήριξης στην Τ.Κ. Εκκλησούλας».

24.  Σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Μεγαλόπολης και της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την υλοποίηση του έργου «Τσιμεντοστρώσεις προσβάσεων στην Τ.Κ. Μαυριών».

25. Έγκριση εκτέλεσης της εργασίας - παροχή υπηρεσιών με τίτλο «Συμπληρωματικές εργασίες καθαρισμού δημοτικών ποτιστικών αυλάκων στη Δ.Ε. Φαλαισίας» - Αναμόρφωση του Π/σμού οικ. έτους 2017 – Τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος  έτους 2017.

26. Έγκριση εκτέλεσης της εργασίας - παροχή υπηρεσιών με τίτλο «Συντήρηση πρασίνου και κλάδεμα δένδρων Δήμου».

27.  Έγκριση Πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής της παροχής υπηρεσιών «Μίσθωση χημικών τουαλετών σε κοινόχρηστους χώρους».

28. Έγκριση καταβολής δαπάνης συμμετοχής στις δαπάνες ηλεκτροδότησης ποιμνιοστασίων (υπέρ ΔΕΔΔΗΕ) στα πλαίσια υλοποίησης του χρηματοδοτούμενου έργου «Αγροτικός Εξηλεκτρισμός κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων στις Τ.Κ. του Δήμου με σκοπό την αγροτική ανάπτυξη» από εγκεκριμένες  πιστώσεις 3ου ΕΑΠ Λεκανοπεδίου Μεγαλόπολης.

29.  Έγκριση δαπάνης σύνδεσης με το Δίκτυο Διανομής Χαμηλής Τάσης – τοποθέτηση μιας νέας παροχής στην υδατοδεξαμενή Τ.Κ. Λυκαίου.

30.  Έγκριση δαπάνης επέκτασης Δημοτικού Φωτισμού στη Δ.Κ. Μεγαλόπολης επί της οδού Μάρκου Μπότσαρη.

31.  Έγκριση δαπάνης επέκτασης Δημοτικού Φωτισμού στην Τ.Κ. Καστανοχωρίου στη θέση ¨Παναγογιαννοπουλέικα¨.

32. Έγκριση εκμίσθωσης δημοτικού ακινήτου Τ.Κ. Ζώνης Δ.Ε. Γόρτυνος Δήμου Μεγαλόπολης.

33.  Αγορά ακινήτου για την ίδρυση και λειτουργία ενδιαιτήματος φιλοξενίας, παρακολούθησης και αποθεραπείας αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

34.  Χορήγηση άδειας παραγωγού πωλητή λαϊκών αγορών στην κ. Popa Ekaterina του Feodor.

35.  Θεώρηση άδειας παραγωγού πωλητή λαϊκών αγορών της κ. Μαυρέττας Αντωνίου του Κωνσταντίνου.

36.  Χορήγηση άδειας σύστασης οικογενειακού τάφου – Εξέταση της αριθμ. πρωτ. 3574/27.03.2017 στο Δήμο υποβληθείσας αίτησης του κ. Δημητρακόπουλου Παναγιώτη του Δημητρίου.

37.  Χορήγηση άδειας σύστασης οικογενειακού τάφου – Εξέταση της αριθμ. πρωτ. 4553/04.04.2017 στο Δήμο υποβληθείσας αίτησης του κ. Μορόγιαννη Νικολάου του Νικήτα.

38.  Χορήγηση άδειας σύστασης οικογενειακού τάφου – Εξέταση της αριθμ. πρωτ. 4600/04.04.2017 στο Δήμο υποβληθείσας αίτησης του κ. Μαρτίκα  Γεωργίου του Κων/νου.

39.  Χορήγηση άδειας σύστασης οικογενειακού τάφου – Εξέταση της αριθμ. πρωτ. 5689/02.05.2017 στο Δήμο υποβληθείσας αίτησης της κας  Μαρτίκα  Καλλιόπης του Φωτίου.

 Ο Πρόεδρος  Δ.Σ.

Γεώργιος  Μαρκολιάς

Δημοσιεύθηκε στις 27 May 2017 | 3:09 pm


Το ΕΦΚΑ Αρκαδίας επισκέφθηκε ο Γ. Παπαηλιού

Ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Η. Παπαηλιού επισκέφθηκε το κατάστημα ΕΦΚΑ Αρκαδίας (πρώην ΙΚΑ Τρίπολης) στις 26.5.2017, όπου συναντήθηκε με τη διευθύντρια και τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων και είχε διαλογική συζήτηση με τους εργαζόμενους :  

Ο Γιώργος Η. Παπαηλιού αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, με τη δημιουργία του ΕΦΚΑ, μέσω της  ενοποίησης των προϋπαρχόντων φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

Επιπλέον αναφέρθηκε στις δυσκολίες που υπάρχουν κατά τη μακρά μεταβατική περίοδο,  μέχρις ότου το νέο σύστημα λειτουργήσει πλήρως.

Στις παρατηρήσεις των εργαζομένων για σημαντικές αρρυθμίες κατά τις διαδικασίες ανακεφαλαίωσης των ημερών εργασίας και απονομής των συντάξεων λόγω της  υποστελέχωσης  του καταστήματος, ο Γιώργος Η. Παπαηλιού, αφού αναγνώρισε την κρισιμότητα και το επείγον αντιμετώπισης του προβλήματος, παρέπεμψε στην κτιριακή ενοποίηση και συνακόλουθα στη  συγκέντρωση του προσωπικού όλων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης,   σε μετακινήσεις προς το κατάστημα  και εν τέλει σε προσλήψεις.  

Απαντώντας σε έκφραση σχετικής ανησυχίας, πρόσθεσε, ότι δεν τίθεται ζήτημα απολύσεων και ότι στόχος είναι η ολοκληρωμένη ηλεκτρονική υποστήριξη για την εξυπηρέτηση τόσο του προσωπικού όσο και των ασφαλισμένων.     

Τέλος είπε, ότι  θεωρεί αναγκαία την ουσιαστική  λειτουργία των γραφείων κοινωνικής ασφάλισης στα Τρόπαια, στο Λεωνίδιο και στο Άστρος, ώστε να καλύπτουν όλα τα πεδία δραστηριότητας του ΕΦΚΑ.

(Δελτίο Τύπου)

Δημοσιεύθηκε στις 27 May 2017 | 1:44 pm


Φωτιά σε κάδο έξω από την Αελλώ στην Τρίπολη και πάλι (pics)

Παρανάλωμα του πυρός έγινε για ακόμα μία φορά ο κάδος ανακύκλωσης έξω από τον παλιό κινηματογράφο «Αελλώ» στην Τρίπολη το βράδυ της Παρασκευής 26 Μαΐου.

Όπως βλέπετε στις φωτογραφίες που απέστειλε αναγνώστης στο Arcadia Portal, άγνωστοι έβαλαν φωτιά και έκαψαν ολοσχερώς τον μπλε κάδο έξω από τον ιστορικό κινηματογράφο της πόλης, με αποτέλεσμα κάδος και ανακυκλώσιμα να γίνουν μια άμορφη, καμμένη μάζα.

Είναι η τρίτη ίσως και η τέταρτη φορά που το συγκεκριμένο σημείο γίνεται στόχος εμπρηστών. Τελευταία φορά το ίδιο περιστατικό συνέβη τον περασμένο Φεβρουάριο όπως είχαμε γράψει (δείτε ΕΔΩ).

Δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά -και επαναλαμβανόμενες πράξεις δίχως κάποια αιτία, συμπληρώνουμε εμείς...

Δημοσιεύθηκε στις 27 May 2017 | 1:18 pm


«Ανοιχτές Πόρτες» με Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο στο Οινοποιείο Τρουπή

Το Οινοποιείο Τρουπή ανοίγει τις πόρτες του το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Μαΐου για να ξεναγήσει τους επισκέπτες του και να τους προσφέρει τα μοναδικής ποιότητας κρασιά του! Το Σάββατο 27 Μαΐου στις 20:00 στον χώρο του οινοποιείου θα βρεθεί και ο νέος τραγουδιστής Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος με το «Μπλε ποδήλατό» του για να συνοδεύσει τους επισκέπτες στη βόλτα.

Οι «Ανοιχτές Πόρτες» αποτελούν μία πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων του Κρασιού που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, με στόχο το κάθε οινοποιείο που συμμετέχει να δημιουργήσει ένα γεγονός γύρω από το κρασί που θα φέρει τον καταναλωτή κοντά στο χώρο παραγωγής του.

Θα χαρούμε να σας ξεναγήσουμε στους χώρους του Οινοποιείου μας, να περπατήσουμε στα αμπέλια και να δοκιμάσετε τα κρασιά μας.

Δημοσιεύθηκε στις 27 May 2017 | 12:24 pm


Πανηγύρι της Αγίας Τριάδας στην Πραγματευτή

Είναι σημαντικό να τηρούμε τις πατροπαράδοτες συνήθειες του τόπου μας! Γι αυτό λοιπόν σας περιμένουμε και φέτος στο πανηγύρι της Αγίας Τριάδας την Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017 και ώρα 20:30 στην αυλή της εκκλησίας μας στην Πραγματευτή!

Η ορχήστρα μας

Λαούτο-Κιθάρα: Α. Μιχολιάς
Μπουζούκι-Τραγούδι: Θεόφιλος
Τραγούδι: Θ.Πέρρος-Αλεξία
Κρουστά: Μ. Κορολόγος
Κλαρίνο: Β. Βήλος
Φιλική συμμετοχή: Αχιλλέας Πέρρος

(ΠΗΓΗ: leonidion.gr)

Δημοσιεύθηκε στις 27 May 2017 | 11:40 am


Διδάγματα ζωής από τη Θεατρική Ομάδα των Δασκάλων Αρκαδίας (pics,vid)

Πώς να ήταν η ζωή στην Κιβωτό του Νώε μετά τον Κατακλυσμό που αφάνισε σχεδόν όλη την πλάση; Και μήπως, τελικά, όλοι μας ζούμε σε μια κιβωτό με τους δικούς μας ανθρώπους, τη δική μας οικογένεια, όπου λιγότερο ή περισσότερο προστατευμένοι και προστατευτικοί, συμβιώνουμε, συγκρουόμαστε, μαλώνουμε και φιλιώνουμε;

Το εξαιρετικό θεατρικό έργο με τα μεστά νοήματα των Ξένιας Καλογεροπούλου και Θωμά Μοσχόπουλου «Οικογένεια Νώε» παρουσιάζει η Θεατρική Ομάδα των Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αρκαδίας σε ένα κατάμεστο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης, από τις 23 Μαΐου έως τις 28 Μαΐου και ώρα 19:00.

Το Arcadia Portal βρέθηκε στην παράσταση την οποία με πολλή αγάπη και μεράκι ετοίμασαν οι δάσκαλοι της Αρκαδίας. Το έργο παρουσιάζει μια πραγματικότητα που την βιώνουμε όλοι μέσα από ένα βιβλικό γεγονός, αφήνοντας τον θεατή να απαντήσει στις δικές του αγωνίες και στους δικούς του προβληματισμούς, χωρίς να δίνει έτοιμες απαντήσεις, σε ζητήματα τόσο παλιά όσο... η συμβίωση.

Λίγα λόγια για το έργο…..

Κατακλυσμός. Ολόκληρος ο κόσμος βυθίζεται και χάνεται. Μέσα σε μία κιβωτό, ένα πλοίο, χωρίς τιμόνι και πανιά, η οικογένεια του Νώε με τους δυο γιους του, τις γυναίκες τους  και τα δυο παιδιά τους, παρέα με δεκάδες άγρια και ήμερα ζώα, ταξιδεύει προς το άγνωστο.

Εναντίον τους δεν είναι μόνο τα κύματα, αλλά, στιγμές- στιγμές, και οι μεταξύ τους σχέσεις. Στον περιορισμένο χώρο της κιβωτού, οι συγκάτοικοι συγκρούονται και συμφιλιώνονται, θυμώνουν και συγχωρούν, διαφωνούν και συνεργάζονται, απογοητεύονται και ελπίζουν. Γνωρίζουν καλύτερα τους άλλους αλλά και τον εαυτό τους. Κι αναρωτιούνται για ένα σωρό πράγματα: για τη φύση, τη θέση μας μέσα σε αυτήν, πόσο μαθαίνουμε μέσα από την ιστορία, πόσο ανοιχτοί είμαστε στο καινούργιο. Αν και σπάνια παίρνουν ικανοποιητικές απαντήσεις, μαθαίνουν να αναγνωρίζουν την αξία του ταξιδιού.
Ένα έργο που σφύζει από ενέργεια, τρυφερότητα και χιούμορ και αφορά μικρούς και μεγάλους καθώς καθρεφτίζει τον κόσμο μας, τις σχέσεις μας, τις ζωές μας.

Video: 

ArcadiaPortal.gr Διδάγματα ζωής από τη Θεατρική Ομάδα των Δασκάλων Αρκαδίας

Video of ArcadiaPortal.gr Διδάγματα ζωής από τη Θεατρική Ομάδα των Δασκάλων Αρκαδίας

Δημοσιεύθηκε στις 27 May 2017 | 11:07 am


Tελετή παραλαβής λειψάνων 17 αγνοουμένων - πεσόντων στην Κύπρο (pics,vid)

Τιμή στον Αρκά ήρωα Σωτήρη Κουρούνη πεσόντα στην Κύπρο το 1974

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ και τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, παρέστη στην τελετή παραλαβής των λειψάνων 17 Ελλήνων στρατιωτικών, πεσόντων και αγνοουμένων στη Μεγαλόνησο που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας απηύθυνε τον εξής χαιρετισμό:

«Υποκλίνομαι στους σεβαστούς συγγενείς των ηρώων. Με αισθήματα δέους, βαθιάς συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, με τον προσήκοντα σεβασμό, για να αποτίσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηρωικούς πεσόντες Ελλαδίτες στρατιωτικούς κατά την επαίσχυντη Τουρκική εισβολή το 1974 στη μαρτυρική Κύπρο αλλά και τον πεσόντα της ακταιωρού ΦΑΕΘΩΝ το 1964.

Άπαντες επιτελούσαν εθνική αποστολή και συμμετείχαν σε πόλεμο. Δεν συμμετείχαν ούτε σε άσκηση ούτε σε κρυφή αποστολή, όπως έλεγαν κάποιοι μέχρι σήμερα. Αυτή είναι η αλήθεια και η πατρίδα είναι υπερήφανη.

Γονατίζουμε μπροστά στους ήρωες:

Αντιπτέραρχο Παναγόπουλο Βασίλειο
Συνταγματάρχη (ΠΖ) Παπαλάμπρου Βασίλειο

Στους Έφεδρους Ανθυπασπιστές (ΠΖ)
Καραγεώργο Αθανάσιο
Σίννη Αργύριο
Κωνσταντακόπουλο Ιωάννη
Χαμουριωτάκη Γεώργιο
Παπαδόπουλο Ιωάννη
Μπροδήμα Κωνσταντίνο
Ζερβομανώλη Γεώργιο
Τριάντη Βασίλειο
Τριανταφυλλίδη Μανούσο
Κρητικό Νικόλαο
Αθανασίου Νικόλαο

Στους Έφεδρους Ανθυπασπιστές (ΚΔ)
Κουρούνη Σωτήριο
Τσιλιβάκη Στέφανο

Στον Έφεδρο Ανθυπασπιστή (ΜΧ)
Άνθη Ελευθέριο

Στον Έφεδρο Ανθυπασπιστή Πολεμικού Ναυτικού (Ακταιωρός Φαέθων)
Νιάφα Νικόλαο.

Υποκλινόμαστε λοιπόν, για άλλη μια φορά στις ηρωικές μορφές εκείνων που χάθηκαν στον αγώνα κατά του εισβολέα. Αυτούς που ανήκουν στο πάνθεον των ηρώων, συνεχίζοντας με το παράδειγμα τους την ένδοξη ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων, που είναι γραμμένη με ανεξίτηλο το αίμα επώνυμων και ανώνυμων Ελλήνων. Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν την προσφορά τους στο Έθνος.

Πριν 43 χρόνια οι τιμώμενοι ήρωές μας, μαζί με άλλα άξια τέκνα της Πατρίδας, ενίσχυσαν τον άνισο αγώνα που έδιναν οι ελληνοκυπριακές δυνάμεις στη Μεγαλόνησο, συνεπείς στους όρκους που έδωσαν, τιμώντας το «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι».

Δε δείλιασαν μπροστά στο θάνατο και έδωσαν το παράδειγμα στις επόμενες γενιές των Ελλήνων που πιστεύουν στην αξία της ελευθερίας. Που πιστεύουν ότι υπάρχουν αρχές και έννοιες για τις οποίες αξίζει να δώσουμε την ύστατη ρανίδα του αίματος μας και την τελευταία μας πνοή. Αυτοί έπεσαν υπέρ βωμών και εστιών και ορίζουν τη δική μας αποστολή και το δικό μας καθήκον.

Στην ιερή γη της Κύπρου, στην ιερή ελληνική γη της Κύπρου, βρίσκονται θαμμένα πολλά παλικάρια της Ελλάδας και της Κύπρου, που έπεσαν αναλαμβάνοντας το βάρος της Ιστορίας. Της Ιστορίας που γεννούσε πάντα ήρωες και συνεχίζει να γεννά ήρωες ακόμα και σε περίοδο ειρήνης.

Κυρίες και κύριοι,

Οι Κύπριοι αδελφοί μας έχουν επωμισθεί το χρέος να συνεισφέρουν ενεργά στη δικαίωση της Κύπρου, στην εμπέδωση της ειρήνης και στην επανένωση της Μεγαλονήσου.

Σας μεταφέρω μήνυμα αλληλεγγύης και δηλώνω απερίφραστα τη διαρκή στήριξη όλου του ελληνικού λαού στον Κυπριακό Ελληνισμό.

Είναι αμετακίνητη η θέση μας για διαρκή συνεργασία και πλήρη συντονισμό των δύο Κυβερνήσεων μας, με σκοπό μια ελεύθερη Κύπρο, μία ενωμένη Κύπρο, με αποχώρηση των στρατευμάτων εισβολής και κατοχής και κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων.

Ευρισκόμενος εδώ τιμώ την προσήλωση, το σεβασμό και το ενδιαφέρον όλων σας για τα ιστορικά γεγονότα του Κυπριακού Ελληνισμού, που υπογραμμίζουν την κοινή πορεία του Ελληνισμού, αποτελούν παράδειγμα της ενότητας και της συστράτευσης και τονίζουν για άλλη μια φορά τη σημασία της κοινής μας προσπάθειας.

Αγαπητοί συγγενείς των πεσόντων,

Σας οφείλουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη. Θέλω να σας ευχαριστήσω εκφράζοντας τη βαθειά μου εκτίμηση και σας διαβεβαιώνω γνωρίζοντας τον πόνο και την αγωνία που βιώσατε όλα αυτά τα χρόνια -με κάποιους από εσάς συναντηθήκαμε το 1994 - ότι θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους σε συνεργασία με τις Κυπριακές αρχές για την εκπλήρωση του χρέους μας έναντι των ηρώων μας και των οικογενειών τους. Αυτή ήταν και η πρώτη προτεραιότητα μου όταν ανέλαβα Υπουργός Εθνικής Άμυνας στην Ελλάδα.

Τιμή και δόξα σε αυτούς τους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα μας.

Αξιωματικοί των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, του ελληνικού Στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού που σήμερα γυρίζετε στην πατρίδα, θα σας συνοδεύσουμε με τη στρατιωτική ηγεσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με όλες τις οφειλόμενες τιμές. Πέσατε υπέρ πίστεως και πατρίδος στα ελληνικά χώματα της Κύπρου και σήμερα επιστρέφετε στη μητροπολιτική Ελλάδα στη συνέχεια της Ελλάδος.

Θα σας υποδεχτούμε όπως οφείλαμε να σας υποδεχτούμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας προς εσάς μόνο, ένα μπορώ να πω, ένα μεγάλο συγνώμη για όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν, ένα μεγάλο συγνώμη γιατί κάποιοι πίστεψαν ότι στο όνομα των καλών σχέσεων θα έπρεπε η θυσία σας να αποσιωπηθεί. Όταν τα κτήνη από την απέναντι πλευρά δολοφονούσαν χωρίς να σέβονται ούτε καν τις αρχές του πολέμου.

Σήμερα παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο μας την ώρα που εμείς αποδίδουμε τιμές στους ήρωες. Κάποιοι πίστεψαν ότι θα πρέπει να σιωπήσουμε και θα πρέπει να μαλακώσουν τα πράγματα. Όχι. Η οφειλή της πατρίδας είναι τη θυσία σας να την κάνει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές και αυτό κάνει σήμερα.

Είμαι ευγνώμων στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην κυπριακή κυβέρνηση και στις Επιτροπές που έδωσαν την ψυχή τους όλα αυτά τα χρόνια για να αποκατασταθεί η αλήθεια.

Σας υπόσχομαι εξοχότατε κ. Πρόεδρε ότι αυτή την εμπιστοσύνη θα την τιμήσουμε. Παραλαμβάνουμε τους ήρωες στη μητέρα πατρίδα, τους αποδίδουμε τις τιμές, αλλά θα συνεχίσουμε μέχρι να έρθει και ο τελευταίος ήρωας που έδωσε τη ζωή του εδώ στη μαρτυρική Κύπρο.

Αναγνωρίσαμε τη θυσία του κυβερνήτη της ακταιωρού ΦΑΕΘΩΝ, Μητσάτσου που το 1964 πολέμησε για την Ελλάδα, εδώ στην Κύπρο. Κάποιοι θεώρησαν ότι δεν θα έπρεπε ο ναύαρχος πλέον να αναγνωρίζεται ως ήρωας. Κυκλοφορούσε επί αρκετές δεκαετίες ακρωτηριασμένος και κάποιοι δεν του έδιναν προτεραιότητα στα νοσοκομεία γιατί δεν θα έπρεπε να αποκαλυφθεί η αποστολή.

Αυτά αποκαθιστούμε πλέον, κάτω από τη σκέπη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Έλληνα Προέδρου, του Έλληνα Πρωθυπουργού και με τη βοήθεια των Υπουργών της κυπριακής κυβέρνησης.

Γονατίζουμε μπροστά στους ήρωες και σας καλώ όλους μαζί να φωνάξουμε, Αθάνατοι».

Δείτε το βίντεο ΕΔΩ

Δημοσιεύθηκε στις 27 May 2017 | 10:43 am


Πού θα λειτουργήσουν νέοι χώροι αναψυχής στις παραλίες του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη στις 12 Μαΐου 2017 από τα υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών και Ενέργειας καθορίστηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις παραχώρησης παραλίας και αιγιαλού σε τρίτους από τους Δήμους της χώρας.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση (δείτε ΕΔΩ), «Η εν λόγω παραχώρηση γίνεται υπό το πρίσμα της προστασίας των ακτών, και της προστασίας του οικοσυστήματος των παράκτιων ζωνών, με την προϋπόθεση ότι διασφαλίζονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του υπό παραχώρηση συγκεκριμένου τμήματος του αιγιαλού, παραλίας και δεν παραβλάπτεται η κατά προορισμό χρήση του ως κοινόχρηστου αγαθού».

Στις 24 Μαΐου συνεδρίασε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας η οποία, σύμφωνα με την ΚΥΑ, πρότεινε στον Δήμο τα δέκα σημεία (δείτε ΕΔΩ) στα οποία θα μπορούσαν να δημοπρατηθούν άδειες παραχώρησης για τη λειτουργία καντινών και χώρων αναψυχής προς εξυπηρέτηση των λουόμενων. Η Οικονομική Επιτροπή πρότεινε τα ακόλουθα δέκα μέρη:

Θέση 1. «ΛΙΜΑΝΑΚΙ ή ΚΑΛΟΓΕΡΙΚΟ» στην Τοπική Κοινότητα Ξηροπηγάδου.
α) Τμήμα έκτασης (300) τ.μ., στη θέση «ΛΙΜΑΝΑΚΙ ή ΚΑΛΟΓΕΡΙΚΟ» Τ. Κ. Ξηροπηγάδου, για άσκηση δραστηριοτήτων εξυπηρέτησης λουομένων ή αναψυχής του κοινού.
β) Τμήμα έκτασης (15) τ.μ., στη θέση «ΛΙΜΑΝΑΚΙ ή ΚΑΛΟΓΕΡΙΚΟ» Τ. Κ Ξηροπηγάδου, για τοποθέτηση τροχήλατης καντίνας.
Θέση 2. «ΠΑΛΙΟΧΑΝΟ» στην Τοπική Κοινότητα Βερβένων.
α) Τμήμα έκτασης (500) τ.μ., στη θέση «ΠΑΛΙΟΧΑΝΟ» Τ.Κ. Βερβένων, για άσκηση δραστηριοτήτων εξυπηρέτησης λουομένων ή αναψυχής του κοινού.
β) Τμήμα έκτασης (15) τ.μ., στη θέση «ΠΑΛΙΟΧΑΝΟ» Τ.Κ Βερβένων, για τοποθέτηση τροχήλατης καντίνας.
Θέση 3. «ΑΤΣΙΓΓΑΝΟΣ» στη Τοπική Κοινότητα Παραλίου Άστρους.
α) Τμήμα έκτασης (500) τ.μ., στη θέση «ΑΤΣΙΓΓΑΝΟΣ» Τ.Κ Παρ. Άστρους, για άσκηση δραστηριοτήτων εξυπηρέτησης λουομένων ή αναψυχής του κοινού.
β) Τμήμα έκτασης (15) τ.μ., στη θέση «ΑΤΣΙΓΓΑΝΟΣ» Τ.Κ Π. Άστρους, για τοποθέτηση τροχήλατης καντίνας.
Θέση 4. «ΚΑΜΙΝΙΑ θΕΣΗ Β» στη Δημοτική Κοινότητα Άστρους.
α) Τμήμα έκτασης (500) τ.μ., στη θέση «ΚΑΜΙΝΙΑ θΕΣΗ Β» Δ.Κ Άστρους, για άσκηση δραστηριοτήτων εξυπηρέτησης λουομένων ή αναψυχής του κοινού.
β) Τμήμα έκτασης (15) τ.μ., στη θέση «ΚΑΜΙΝΙΑ θΕΣΗ Β» Δ.Κ Άστρους, για τοποθέτηση τροχήλατης καντίνας.
Θέση 5. «ΚΑΜΙΝΙΑ ΘΕΣΗ Γ» στη Δημοτική Κοινότητα Άστρους.
α) Τμήμα έκτασης (500) τ.μ., στη θέση «ΚΑΜΙΝΙΑ ΘΕΣΗ Γ» Δ.Κ. Άστρους, για άσκηση δραστηριοτήτων εξυπηρέτησης λουομένων ή αναψυχής του κοινού.
β) Τμήμα έκτασης (15) τ.μ., στη θέση «ΚΑΜΙΝΙΑ ΘΕΣΗ Γ» Δ.Κ. Άστρους, για τοποθέτηση τροχήλατης καντίνας.
Θέση 6. «ΠΟΡΤΕΣ» στην Τοπική Κοινότητα Μελιγούς
α) Τμήμα έκτασης (500) τ.μ., στη θέση «ΠΟΡΤΕΣ» Τ.Κ. Μελιγούς, για άσκηση δραστηριοτήτων εξυπηρέτησης λουομένων ή αναψυχής του κοινού.
β) Τμήμα έκτασης (15) τ.μ., στη θέση «ΠΟΡΤΕΣ» Τ.Κ. Μελιγούς, για τοποθέτηση τροχήλατης καντίνας .
Θέση 7. «ΧΕΡΟΝΗΣΙ» στη Τοπική Κοινότητα Αγίου Ανδρέα.
α) Τμήμα έκτασης (270) τ.μ., στη θέση «ΧΕΡΟΝΗΣΙ» Τ.Κ. Αγίου Ανδρέα, για άσκηση δραστηριοτήτων εξυπηρέτησης λουομένων ή αναψυχής του κοινού.
β) Τμήμα έκτασης (15) τ.μ., στη θέση «ΧΕΡΟΝΗΣΙ» Τ. Κ. Αγίου Ανδρέα, για τοποθέτηση τροχήλατης καντίνας.
Θέση 8: «ΚΑΜΙΝΙΑ» στη Δημοτική Κοινότητα Άστρους.
Τμήμα έκτασης (500) τ.μ., στην προβολή της επιχείρησης του κ. Δημητρίου Λεμπέση, για άσκηση δραστηριοτήτων εξυπηρέτησης λουομένων ή αναψυχής του κοινού.
Θέση 9: «ΚΑΜΙΝΙΑ» στην Τοπική Κοινότητα Μελιγούς
Τμήμα έκτασης (500) τ.μ., στην προβολή της επιχείρησης του κ. Ιωάννη Αδάμη, για άσκηση δραστηριοτήτων εξυπηρέτησης λουομένων ή αναψυχής του κοινού
Θέση 10. «ΜΥΛΟΣ» στην Τοπική Κοινότητα Αγίου Ανδρέα.
Τμήμα έκτασης (200) τ.μ., στη θέση «ΜΥΛΟΣ» Τ.Κ.Αγίου Ανδρέα, για άσκηση δραστηριοτήτων εξυπηρέτησης λουομένων ή αναψυχής του κοινού.
Τμήμα έκτασης (15) τ.μ., στη θέση «ΜΥΛΟΣ» Τ.Κ Αγίου Ανδρέα, για τοποθέτηση τροχήλατης καντίνας.

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόρειας Κυνουρίας στις 26 Μαΐου υπεγράφη η διακήρυξη εκμίσθωσης των άνωθεν χώρων από τον δήμαρχο Παναγιώτη Μαντά (δείτε ΕΔΩ), όπου ορίζεται ότι: «Η µισθωτική περίοδος θα αρχίσει από την υπογραφή της σχετικής σύµβασης, που θα πραγµατοποιηθεί µετά την έγκριση του αποτελέσµατος της δηµοπρασίας από τ’ αρµόδια όργανα, και θα λήξει την 31η ∆εκεµβρίου του έτους 2017 ή την 31η ∆εκεµβρίου του έτους 2018 ή την 31η ∆εκεµβρίου του έτους 2019 ανάλογα µε το αποτέλεσµα της δηµοπρασίας σύµφωνα µε τη διαδικασία και τους όρους που διαλαµβάνονται στην ΚΥΑ ∆∆Π0007378/0454ΒΕΞ2017/11.05.2017 (ΦΕΚ 1636/12.05.2017 τεύχος Β΄) των Υπουργών Εσωτερικών-Οικονοµικών-Περιβάλλοντος και Ενέργειας», ενώ καθορίζονται και τα μισθώματα.

Η δημοπρασία θα λάβει χώρα στις 6 Ιουνίου, στις 11:00, στα γραφεία του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας.

Δημοσιεύθηκε στις 27 May 2017 | 9:31 am


Παράταση υποβολής δικαιολογητικών για τη δράση «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα»

Παρατείνεται έως τις 15 Ιουνίου 2017, η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για τη δράση «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα».

Η προθεσμία είναι οριστική και μη τήρησή της οδηγεί στην απόρριψη του επιχειρηματικού σχεδίου.

Για όσες αιτήσεις χρηματοδότησης επιχειρηματικών σχεδίων υποβληθούν τα δικαιολογητικά πριν την ως άνω καταληκτική ημερομηνία, θα εξετάζονται κατά προτεραιότητα από τον Ενδιάμεσο Φορέα Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας (ΕΦΕΠΑΕ) και κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Αξιολόγησης, για όσα επιχειρηματικά σχέδια θεμελιώνεται το δικαίωμα υπαγωγής τους στη δράση θα εκδίδεται άμεσα η σχετική απόφαση ένταξής τους στη δράση.

Ο ΕΦΕΠΑΕ να ενημερώσει όλους τους ενδιαφερόμενους για την απόφαση η οποία αναρτήθηκε και στο πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ και στις ιστοσελίδες της ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ http://www.antagonistikotita.gr, του ΕΣΠΑ www.espa.gr, του ΕΦΕΠΑΕ www.efepae.gr και του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης www.mindev.gov.gr.

Δημοσιεύθηκε στις 27 May 2017 | 9:28 am


Στη Βουλή έγινε ο έλεγχος της αλληλογραφίας του Λ. Παπαδήμου

Στα μηχανήματα της Βουλής φέρεται να έγινε ο έλεγχος της αλληλογραφίας του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, σύμφωνα με τη μαρτυρία του φρουρού του. Ωστόσο, από τη Βουλή διαψεύδεται ότι ο σχετικός έλεγχος έγινε εκεί, αφού όπως υποστήριζαν στελέχη της φρουράς, «δεν προκύπτει από πουθενά ότι η αλληλογραφία του κ.Παπαδήμου πέρασε από τη Βουλή».

Ωστόσο ο φρουρός του πρώην Πρωθυπουργού είναι κατηγορηματικός στην κατάθεσή του:  «Παρέλαβα τον κ. Παπαδήμο στις 10:40 το πρωί μαζί με την υπόλοιπη συνοδεία. Μαζί μου πήρα και την αλληλογραφία που είχε φθάσει στο σπίτι. Όταν φθάσαμε στο γραφείο του προέδρου στην Τράπεζα της Ελλάδος πήρα στα χέρια μου και έβαλα στην μπαγκαζιέρα της μοτοσυκλέτας τέσσερις φακέλους που τους είχαμε πάρει από το σπίτι και πήγα στην Βουλή για τον έλεγχο. Παρέδωσα τους φακέλους στο φυλάκιο που βρίσκεται αριστερά της κεντρικής εισόδου για να γίνει ο έλεγχος. Μόλις τελείωσα μου έδωσαν πάλι τους φακέλους και έφυγα».

Ο πρώην πρωθυπουργός λάμβανε αλληλογραφία από τρία σημεία. Από την Ακαδημία Αθηνών, την Τράπεζα της Ελλάδος και την οικία του. Οι υπεύθυνοι ασφαλείας συνέλεγαν την αλληλογραφία, προέβαιναν σε έλεγχους στα ειδικά μηχανήματα και στη συνέχεια του την παρέδιδαν. Οπως έχει γίνει γνωστό έως αυτή την ώρα πάντως, η αλληλογραφία του κ.Παπαδήμου που έπαιρναν οι φρουροί του από το σπίτι του ελεγχόταν στη Βουλή, ενώ ό,τι έφτανε για εκείνον στην Ακαδημία και την Τράπεζα της Ελλάδος ελεγχόταν στα μηχανήματα της τράπεζας.

Στην Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει καταγραφεί έλεγχος αλληλογραφίας. Ούτε όμως και στη Βουλή αφού, ειδικά εκεί, ελέγχεται καθημερινά τεράστιος όγκος. Πιθανότατα θα γίνει έλεγχος στις κάμερες ασφαλείας προκειμένου να διασταυρωθεί η κατάθεση του φρουρού.

(ΠΗΓΗ: protagon.gr)

Δημοσιεύθηκε στις 27 May 2017 | 9:25 am


Έλεγχοι για την αποκατάσταση σεισμόπληκτου σχολικού κτιρίου στο Λεωνίδιο (pics,vid)

Ξεκίνησαν στον χώρο του Γυμνασίου-Λυκείου Λεωνιδίου οι πρώτες διερευνητικές εργασίες για την μελέτη αποκατάστασης τμήματος του σχολικού συγκροτήματος, το οποίο επλήγη από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6.5 Ρίχτερ που είχε σημειωθεί στις 6-1-2008 με επίκεντρο το Λεωνίδιο.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το κτίριο στο οποίο στεγάζονταν τα γραφεία των καθηγητών και η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (αμφιθέατρο).

Σήμερα το πρωί ελήφθησαν δοκίμια του εδάφους με ειδικό γεωτρύπανο, από τα οποία θα γίνει εκτίμηση της φέρουσας δυνατότητας του εδάφους, αλλά και οι προϋποθέσεις θεμελίωσης του κτιρίου.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και άλλοι εργαστηριακοί έλεγχοι και δοκιμές, οι οποίες είναι απαραίτητες για την εκτίμηση αντοχής του κτιρίου σε περίπτωση νέου σεισμού και για τη μελέτη που θα οδηγήσει στην αποκατάστασή του.

(ΠΗΓΗ: leonidion.gr)

Video: 

Εργαστηριακοί έλεγχοι για την αποκατάσταση σεισμόπληκτου σχολικού κτιρίου στο Λεωνίδιο

Video of Εργαστηριακοί έλεγχοι για την αποκατάσταση σεισμόπληκτου σχολικού κτιρίου στο Λεωνίδιο

Δημοσιεύθηκε στις 27 May 2017 | 9:24 am


Τα αγροτεμάχια δεν επιβαρύνονται με ΕΝΦΙΑ έως το 2018

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή με τίτλο «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσία στις διατάξεις της οδηγίας της ΕΕ 2015/2376 και άλλες διατάξεις» ορίζει την αναστολή, για το 2017 και το 2018, της εφαρμογής του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ για τα αγροτεμάχια. Η νέα αναστολή, όπως σημειώνεται στο νομοσχέδιο, κρίθηκε απαραίτητη «προκειμένου να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος στους φορολογούμενους να ελέγξουν τους δασικούς χάρτες και να προβούν, όπου απαιτείται, στις απαραίτητες τροποποιήσεις».

Συγκεκριμένα, για το φόρο ακινήτων στο ν/σ αναφέρονται τα εξής:

Τροποποιούνται διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με τη φορολόγηση ακινήτων στα εξής κατά βάση σημεία:

α. Παύει, να είναι υποκείμενο του ΕΝ.Φ.Ι.Α ο σύνδικος της πτώχευσης, για την πτωχευτική ακίνητη περιουσία. Παραμένει, ωστόσο, η υποχρέωση αυτού για υποβολή της δήλωσης ακινήτων για λογαριασμό όμως του πτωχού, (σήμερα, η υποχρέωση αυτή υφίσταται για λογαριασμό του συνδίκου πτώχευσης).

β. Δεν συνυπολογίζεται και για τα έτη 2017 και 2018 (ίσχυε ειδικά για το έτος 2016) στη συνολική αξία των δικαιωμάτων επί ακινήτου για τον υπολογισμό του συμπληρωματική ΕΝΦΙΑ, η αξία των δικαιωμάτων επί γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.

γ. Προβλέπεται ότι, το σχετικό πιστοποιητικό που αφορά ακίνητο πτωχού, χορηγείται στον σύνδικο, εφόσον το ίδιο ακίνητο περιλαμβάνεται στη δήλωση ΕΝ.Φ.Ι.Α και Φ.Α.Π. και υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταβληθεί ή νόμιμα απαλλαγεί από τους εν λόγω φόρους για το οριζόμενο χρονικό διάστημα.

δ. Χορηγείται ένα ενιαίο πιστοποιητικό για το σύνολο των ακινήτων, χωρίς να απαιτείται να έχει προηγηθεί ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από ΕΝ.Φ.Ι.Α. ή/και Φ.Α.Π. εφόσον με το σχετικό συμβολαιογραφικό έγγραφο μεταβιβάζεται με αντάλλαγμα το σύνολο της ακίνητης περιουσίας φυσικού ή νομικού προσώπου και το συνολικά οφειλόμενο ποσό κύριων και πρόσθετων φόρων και προσαυξήσεων αποδίδεται, επί ποινή ακυρότητας του συμβολαίου, από το συμβολαιογράφο μέσα στην προθεσμία των τριών (3) εργασίμων ημερών.

ε. Οι ρυθμίσεις αυτές ισχύουν από 1-1-2017.    (άρθρο 13)

Διευρύνεται ο κύκλος των δικαιούχων της απαλλαγής από το φόρο για την αιτία θανάτου απόκτηση πρώτης κατοικίας συμπεριλαμβάνοντας: τους υπηκόους των χωρών του Ε.Ο.Χ το σύνολο των Ελλήνων και πολιτών των κρατών – μελών της Ε.Ε. ανεξάρτητα αν είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδος ή μη. (άρθρο 14)
Ακόμη, το νομοσχέδιο προβλέπει:

Α. Με το υπόψη σχέδιο νόμου, το οποίο αποτελείται από δύο (2) Κεφάλαια, προβλέπονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α

Ενσωματώνονται στην εσωτερική νομοθεσία οι διατάξεις της Οδηγίας (EE) 2015/2376 του Συμβουλίου της 8ης Δεκεμβρίου 2015 για την τροποποίηση της Οδηγίας 2011/16/ΕΕ, όσον αφορά την υποχρεωτική αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της φορολογίας. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων:

–    Προστίθενται οι όροι της «εκ των προτέρων διασυνοριακής απόφασης» και της «εκ των προτέρων συμφωνίας ενδοομιλικής τιμολόγησης», για την υλοποίηση του σκοπού των διατάξεων της Οδηγίας.

–    Διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής και ορίζονται οι προϋποθέσεις της υποχρεωτικής αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών όσον αφορά τις εκ των προτέρων διασυνοριακές αποφάσεις και τις εκ των προτέρων συμφωνίες ενδοομιλικής τιμολόγησης.

–    Προβλέπεται η δημιουργία από την Επιτροπή ενός κεντρικού ευρετηρίου για τα κράτη μέλη, το οποίο αφορά τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας και στο οποίο καταγράφονται οι κοινοποιούμενες πληροφορίες, κ.λπ.    (άρθρα 1-6)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β

Ι.α. Τροποποιείται το άρθρο 7 του Κώδικα Φ.Π.Α. (ν.2859/2000), ως προς τις πράξεις που θεωρούνται ως παράδοση αγαθών και προστίθενται στα δώρα που εξαιρούνται, στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής κρίσης, τα είδη σίτισης που παραδίδονται στο Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων και το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προκειμένου να διανεμηθούν περαιτέρω άνευ ανταλλάγματος για την κάλυψη των αναγκών σίτισης των μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης,

β. Τροποποιείται, επίσης, το άρθρο 35 του ανωτέρω Κώδικα, ως προς τον υπόχρεο απόδοσης του Φ.Π.Α στις παραγγελιοδοχικές πωλήσεις αγροτικών προϊόντων για λογαριασμό αγροτών φυσικών προσώπων.    (άρθρο 7)

Αναμορφώνεται το νομοθετικό πλαίσιο διαχείρισης των κατασχεμένων χερσαίων, εναέριων και πλωτών μεταφορικών μέσων εμπορευματοκιβωτίων, μηχανημάτων έργου κ.λπ. λόγω διάπραξης οποιουδήποτε ποινικού αδικήματος. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων:
α. Παρέχεται η δυνατότητα στην οικεία Λιμενική Αρχή να διορίσει ειδικό μεσεγγυούχο για τη φύλαξη κατασχεθέντων πλωτών μέσων αξίας αποκλειστικά και μόνο άνω των 6 χιλ. € (στο υφιστάμενο καθεστώς δεν υφίσταται όριο στην αξία των κατασχεθέντων πλωτών μέσων για το διορισμό ειδικού μεσεγγυούχου).

β. Μειώνεται το χρονικό διάστημα φύλαξης των κατασχεθέντων πλωτών μέσων μετά την παρέλευση του οποίου δύναται να εκποιηθούν ή διατεθούν.

γ. Επαναπροσδιορίζεται η διαδικασία καταστροφής και διάθεσης πλωτών μέσων σε κακή κατάσταση και άνευ εμπορικής αξίας.

δ. Καταργείται το δικαίωμα της παραχώρησης κατά χρήση των κατασχεθέντων κ.λπ. ε. Επανακαθορίζεται ο τρόπος:

–    υπολογισμού της αποζημίωσης των ιδιοκτητών των κατασχεθέντων ειδών σε περίπτωση δικαίωσής τους μετά από αμετάκλητη δικαστική απόφαση, εφόσον τα κατασχεθέντα είδη έχουν εκποιηθεί ή διατεθεί.

–    διάθεσης κλεμμένων οχημάτων και μηχανημάτων έργων, τα οποία μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα δεν έχουν παραληφθεί από τους ιδιοκτήτες τους, στην Ελληνική Αστυνομία και τις Ένοπλες Δυνάμεις. (άρθρα 8-9 και 27-28)

Ρυθμίζονται φορολογικά θέματα της «Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.» και των άμεσων θυγατρικών της [Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Τ.Χ.Σ.), Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ.), Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.) και Εταιρεία Δημόσιων Συμμετοχών Α.Ε. (Ε.ΔΗ.Σ. Α.Ε.)]. Ειδικότερα:
α. Οι άμεσες θυγατρικές της «Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.», οι οποίες υπάγονταν στις διατάξεις της παρ. 5 του άρθ. 82 του ν. 2238/1994 και του άρθρου 65Α του ν. 4174/2013 (περί φορολογικού πιστοποιητικού), θεωρείται ότι έχουν περαιώσει οριστικά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις για τις αντίστοιχες διαχειριστικές περιόδους ή φορολογικά έτη κατά τα οποία ενέπιπταν στις προαναφερόμενες διατάξεις, εφόσον στα ετήσια φορολογικά πιστοποιητικά που εκδόθηκαν ή πρόκειται να εκδοθούν, δεν υπάρχουν παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας. Σε περίπτωση που υπάρχουν παραβάσεις στα ως άνω φορολογικά πιστοποιητικά, ο φορολογικός έλεγχος περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο στις παραβάσεις αυτές, β. Η ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε., εφόσον έχει αποδώσει απευθείας στο λογαριασμό του μοναδικού της μετόχου τα οφειλόμενα μερίσματα, θεωρείται ότι έχει εκπληρώσει όλες τις σχετικές φορολογικές της υποχρεώσεις, μη εφαρμοζομένων των άρθρων 8 και 10 του ν.δ. 1195/1942 και του άρθρου 18 του ν. 3943/2011 (περί απόδοσης ποσών που παραγράφονται υπέρ του Δημοσίου), καθώς και κάθε άλλης διάταξης περί προσθέτων φόρων, προστίμων και προσαυξήσεων. Το ίδιο ισχύει και για τυχόν οφειλόμενα μερίσματα, εφόσον καταβληθούν απευθείας στο λογαριασμό του μετόχου, εντός μηνός από την ημερομηνία δημοσίευσης του υπό ψήφιση νόμου. Τυχόν καταβληθέντες πρόσθετοι φόροι ή προσαυξήσεις δεν αναζητούνται.

Τα ανωτέρω εφαρμόζονται και για τις απορροφηθείσες από την ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. εταιρείες, υπό τις ίδιες προϋποθέσεις.

γ. Οι φορολογικές απαλλαγές του άρθρου 206 του ν.4389/2016 εφαρμόζονται και για κάθε δικαιοπραξία που καταρτίζεται (δυνάμει των άρθρων 201 του ν. 4389/2016 και του εισαγωγικού εδαφίου της παρ. 5 του άρθρου 13 του ν. 2636/1998) από την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. και τις άμεσες θυγατρικές της, εφόσον αυτές είναι υπόχρεες σε φόρο, εξαιρουμένων των Τ.Χ.Σ. και Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ., δ. Από 1.1.2016, η ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. εξαιρείται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων και απαλλάσσεται από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.). [Σημειώνεται ότι η απαλλαγή της ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. από ΕΝ.Φ.Ι.Α. έτους 2017 και μετά ισχύει ήδη.]

ε. Από 1.1.2017, απαλλάσσεται επίσης από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων.   (άρθρο 10)

α. Προβλέπεται ότι, οι νέοι υπάλληλοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) δύνανται να διορίζονται, κατόπιν προκηρύξεων που εκδίδονται μετά την δημοσίευση του υπό ψήφιση σχεδίου νόμου, στη Φορολογική και Τελωνειακή Ακαδημία σε προσωποπαγείς θέσεις που συνιστώνται με την πράξη διορισμού τους, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, με σκοπό την παρακολούθηση προγράμματος υποχρεωτικής εισαγωγικής εκπαίδευσης. Για το ανωτέρω χρονικό διάστημα, λογίζονται και αμείβονται ως δόκιμοι δημόσιοι υπάλληλοι.
β. Με την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής εισαγωγικής εκπαίδευσης, οι ανωτέρω υπάλληλοι καταλαμβάνουν κενές οργανικές θέσεις, σε υπηρεσίες αντίστοιχου κλάδου, κατηγορίας/ειδικότητας της Αρχής, με ταυτόχρονη κατάργηση της προσωποπαγούς θέσης.    (άρθρο 11)

5.Επέρχονται τροποποιήσεις στον Κώδικά Φορολογικής Διαδικασίας (Κ.Φ.Δ. ν. 4174/2013), στα εξής κατά βάση σημεία:

Παρέχεται εξουσιοδότηση στον Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε να ορίζει με απόφασή του κατηγορίες φορολογούμενων, οι οποίοι υποχρεούνται να παρέχουν αυτομάτως πληροφορίες για την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, καθώς και την διαδικασία υποβολής των εν λόγω πληροφοριών.

Προστίθενται νέες περιπτώσεις διαδικαστικών παραβάσεων σχετικά με την έκδοση ή λήψη παραστατικών για πράξεις που δεν επιβαρύνονται με Φ.Π.Α. κ.λπ. και ορίζονται, κατά περίπτωση, οι αντίστοιχες κυρώσεις. (άρθρο 12)

Καθορίζεται και για τα έτη 2016-2019 ο χρόνος και ο τρόπος υποβολής, για τις επιχειρήσεις του άρθρου 43 του ν.4111/2013, όπως ισχύει, της ειδικής δήλωσης εισφοράς επί του συνολικού εισαγόμενου και μετατρεπόμενου σε ευρώ συναλλάγματος.    (άρθρο 15)

Προστίθεται διάταξη στο άρθρο 13 του προϊσχύοντος Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε., ν.2238/1994) και προβλέπεται ότι, η πώληση ή η μίσθωση ακινήτου, στο οποίο λειτουργούσε επιχείρηση, μετά του τυχόν υφιστάμενου εξοπλισμού, σε άλλη επιχείρηση, δεν συνιστά μεταβίβαση επιχείρησης για την επιβολή φόρου υπεραξίας.

Η προαναφερόμενη διάταξη καταλαμβάνει εκκρεμείς υποθέσεις για τις οποίες έχει ήδη επιβληθεί φόρος υπεραξίας κατά το προαναφερόμενο άρθρο. (άρθρο 16)

.α. Καταργείται, εφεξής, η διάταξη της παρ.2 του άρθρου 8 του ν. 1882/1990, όπως ισχύει σχετικά με τη χορήγηση βεβαίωσης ηλεκτροδότησης ακινήτων.

β. Τροποποιείται το άρθρο 16 του π.δ.965/1980 περί φορολογίας ζύθου στα εξής σημεία:

(i)    Επιτρέπεται, εφεξής, η συστέγαση και συλλειτουργία των ζυθοποιείων με μονάδες παραγωγής ποτών από ζύμωση του κωδικού ΣΟ 22.06.

(ii)    Καταργούνται οι περιορισμοί που επιβάλλονται στα εργοστάσια ζυθοποιεία – βυνοποιεία αναφορικά με τους όρους εγκατάστασης τους. (άρθρο 17 και 18)

α. Επέρχονται νομοτεχνικές βελτιώσεις επί διατάξεων του ν. 4072/2012, προκειμένου αυτές να εναρμονιστούν με την Οδηγία 2010/45/EE.
β. Εξαιρείται το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (Τ.Ε.Κ.Ε.) από τις διατάξεις:

του ν. 4270/2014 αναφορικά με την υποβολή δημοσιονομικών αναφορών, (υποχρεούται σε υποβολή μόνο του ετήσιου προϋπολογισμού και των εντός του έτους αναπροσαρμογών του, της μηνιαίας αναφοράς εκτέλεσης προϋπολογισμού και των μηνιαίων μισθολογικών στοιχείων). που προβλέπονται για τα νομικά πρόσωπα που έχουν ταξινομηθεί ως Φορείς Γενικής Κυβέρνησης.    (άρθρα 19 και 20)

Απλοποιείται η διαδικασία της ειδικής εκκαθάρισης των Ανωνύμων Εταιρειών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (Α.Ε.Π.Ε.Υ.) και, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η διενέργεια αυτής από ένα πρόσωπο, τον Ειδικό Εκκαθαριστή (αντί των δύο, Επόπτη και Εκκαθαριστή). (άρθρο 21)
Εφαρμόζονται οι διατάξεις, που καθορίζουν τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (ΕΛΕΣυΠ), και για την άσκηση των καθηκόντων των μελών του Εποπτικού Συμβουλίου της εν λόγω Εταιρείας. (άρθρο 22)
α.    Παραχωρείται η κυριότητα, άνευ ανταλλάγματος, των οριζόμενων δημόσιων ακινήτων στους Δήμους: Αγράφων του νομού Ευρυτανίας για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των υπηρεσιών του, Χερσονήσου του νομού Ηρακλείου για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των υπηρεσιών του, Οιχαλίας του Νομού Μεσσηνίας (δύο ακίνητα) για εξυπηρέτηση πολιτιστικών σκοπών, Ιθάκης του Νομού Κεφαλληνίας για πολιτιστικούς σκοπούς – στέγαση του Οδυσσειακού Κέντρου, Νέστου του Νομού Καβάλας για πολιτιστικούς σκοπούς – στέγαση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Σπετσών του Νομού Αττικής για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του Παιδικού Σταθμού Σπετσών και του Πολυδύναμου Ιατρείου Σπετσών, Ρόδου (συγκρότημα δέκα ακινήτων που αποτελούν τη «Ροδιακή Έπαυλη») για εξυπηρέτηση πολιτιστικών και κοινωφελών σκοπών, β. Παραχωρείται επίσης, άνευ ανταλλάγματος, στο Υπουργείο Εσωτερικών η κυριότητα του οριζόμενου δημόσιου ακινήτου για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του Αστυνομικού Τμήματος Μηλέων. γ. Η παραχώρηση της κυριότητας όλων των προαναφερόμενων ακινήτων αίρεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, εάν δεν χρησιμοποιηθούν εντός πενταετίας για τους σκοπούς για τους οποίους παραχωρούνται. (άρθρα 23 – 25)
15.α. Παρέχεται εξουσιοδότηση στον Υπουργό Οικονομικών, μετά από γνώμη του Δ.Σ. της επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, να παραχωρεί δωρεάν με απόφασή του, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων, τις αίθουσες του Ζαππείου μεγάρου και εκτάσεων της Επιτροπής σε υπηρεσίες του Υποτομέα της Κεντρικής Κυβέρνησης, που περιλαμβάνονται στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, για την διεξαγωγή με δαπάνες τους, ιδιαίτερης εθνικής σημασίας εκδηλώσεις. Οι ανωτέρω δωρεάν παραχωρήσεις δεν δύνανται να υπερβαίνουν το συνολικό ποσό των σαράντα χιλιάδων (40.000) ευρώ ετησίως.

β. Η έναρξη ισχύς της ως άνω ρύθμισης ορίζεται για την 1-1-2017. (άρθρο 26)

Δημοσιεύθηκε στις 27 May 2017 | 9:21 am


Τραυματισμός μαθητή με ποδήλατο στην Τρίπολη

Η απροσεξία ενός μαθητή και το πέρασμά του από ένα σημείο μάλλον επικίνδυνο, όπως αποδείχθηκε, του στοίχισε έναν ελαφρό τραυματισμό στο κεφάλι.

Ο μαθητής, ο οποίος φοιτά στο 4ο Γυμνάσιο, σύμφωνα με μαρτυρίες, ήθελε να κόψει δρόμο μέσα από ένα χωράφι για να γυρίσει σπίτι του το μεσημέρι της Παρασκευής 26 Μαΐου, όπως συνηθίζουν να κάνουν πολλά παιδιά καθημερινά και όταν πηγαίνουν και όταν επιστρέφουν από το σχολείο. Αλλά, από απροσεξία του, έχασε την ισορροπία του και έπεσε σε γράνα, όπου παλαιότερα έκανε έργα η ΔΕΥΑΤ.

Το παιδί τραυματίστηκε ελαφρά, ευτυχώς, στο κεφάλι, και διεκομίσθη με ασθενοφόρο στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο, σύμφωνα με μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων.

Μπορεί το παιδί να τραυματίστηκε με δική του υπαιτιότητα, αλλά οι αρμόδιοι θα πρέπει ίσως να κάνουν μια αυτοψία στο σημείο για να διαπιστώσουν αν κρύβει παγίδες, καθώς πολλά παιδιά περνούν από εκεί καθημερινά.

Δημοσιεύθηκε στις 26 May 2017 | 9:00 pmΔείτε αγγελίες στο Νομό Αρκαδίας

Φιλικοί ιστότοποι:

www.vimaorthodoxias.gr