1. Ειδήσεις & Τοπικά νέα
 2. Μικρές αγγελίες
 3. Συνομιλία (chat)
 4. Καιρός
X Τηλεόραση:
 1. ΕΡΤ1
 2. ΕΡΤ2
 3. ΕΡΤ3
 4. ΑΝΤ1
 5. ΑΛΦΑ
 6. ΣΚΑΪ
 7. Βουλή
Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Αρκαδίας   »   Παραλιο Αστρος    »    Ειδήσεις & Τοπικά ΝέαΠαρακαλώ προτείνετέ μας κάποιο rss-feed νέων για την πόλη/περιοχή Παραλιο Αστρος και εμείς θα το προσθέσουμε.


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Παραλιο Αστρος

Η Πελοπόννησος συνδέθηκε αεροπορικά με το Λονδίνο (pics,vid)

Οι πτήσεις της British Airways Λονδίνο-Καλαμάτα είναι πια γεγονός. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η Πελοπόννησος Αναπτυξιακή A.E και η British Airways την Πέμπτη 5 Μαΐου διοργάνωσαν την επίσημη τελετή έναρξης των πτήσεων Λονδίνο-Καλαμάτα στον Κρατικό Αερολιμένα Καλαμάτας.

«Ισχυρή» παρουσία στην ελληνική αεροπορική αγορά ανακοίνωσε η British Airways για το καλοκαίρι του 2016. Η αεροπορική εταιρεία προσθέτει δύο νέες απευθείας πτήσεις από Λονδίνο σε Χανιά και Καλαμάτα, ενισχύοντας έτσι το καλοκαιρινό πρόγραμμα πτήσεων της προς την Ελλάδα για το 2016.

Στην τελετή απηύθυναν χαιρετισμό ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, ο επίσημος εκπρόσωπος της Βρετανικής Πρεσβείας κ. Λεοντάρης, ο υπεύθυνος της British Airways για την ελληνική αγορά κ. Freddie Stier και ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΤΕΜΕΣ Α.Ε κ. Αχιλλέας Β. Κωνσταντακόπουλος.

Στο πλαίσιο της τελετής έγινε παρουσίαση από τον Γενικό Διευθυντή της KPI Aviation Marketing Solutions κ. Γιώργο Καραμάνο, με θέμα «Στρατηγική Προσέλκυσης Αεροπορικών Εταιρειών και τα Θετικά Αποτελέσματα στον Τουρισμό και την Οικονομία μιας Περιοχής».

Η απευθείας αεροπορική σύνδεση Λονδίνου και Καλαμάτας, που ανακοίνωσε η British Airways προμηνύει θετικές εξελίξεις για τον τουρισμό της Μεσσηνίας.

Το νέο πρόγραμμα απευθείας πτήσεων θα συμβάλει περαιτέρω στην ανάπτυξη του αεροδρομίου της Καλαμάτας, το οποίο αποτελεί ήδη τα τελευταία χρόνια έναν διεθνή κόμβο, που ξεκινά και κλείνει την τουριστική περίοδο στην Ελλάδα με πτήσεις από το Φεβρουάριο ως το Δεκέμβριο. Παράλληλα, η απευθείας πλέον σύνδεση με τη βρετανική πρωτεύουσα αναδεικνύει και καθιερώνει τη Μεσσηνία και την Costa Navarino ως σημαντικό τουριστικό προορισμό υψηλού κύρους και επιπέδου στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, συμβάλλοντας θετικά στην τόνωση του τουρισμού και της οικονομίας ολόκληρης της Πελοποννήσου.

Έφη Καστραντά

Video: 
Video of rr-iLAENBvU

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2016 | 9:58 pm


Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αρκαδίας: Να μην περάσει το Ασφαλιστικό - Φορολογικό

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων το Σάββατο 7 Μάη 18:00 στην πλ. Ομονοίας (14:00 αναχωρούν λεωφορεία απο τον ΟΣΕ στην Τρίπολη) ενωνόμαστε με τα αδέλφια μας τους εργατοϋπαλλήλους και το λαό της Αθήνας, με τους επαγγελματίες - αυτοαπασχολούμενους, τους επιστήμονες, τους νέους, τις γυναίκες, τους συνταξιούχους των λαϊκών οικογενειών, στο γενικό ξεσηκωμό, στην κοινή μάχη για μην περάσει το Ασφαλιστικό - Φορολογικό νομοσχέδιο και τα άλλα μέτρα σφαγιασμού του λαού, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, των άλλων κομμάτων που ψήφισαν μαζί το τρίτο μνημόνιο.

Καταγγέλλουμε τη μεθόδευση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που σαν τον εγκληματία, προσπαθεί να τελειώσει στα γρήγορα τη "βρωμοδουλειά" και αποφάσισε να φέρει το νομοσχέδιο για ψήφιση στη Βουλή μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Δεν πρόκειται να μας αιφνιδιάσουν.

Οργανώνουμε την αγωνιστική μας απάντηση.

Από τα αγροτικά μπλόκα που συγκλόνισαν τη χώρα είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση, ότι όποτε και να έφερνε για ψήφιση στη Βουλή το ασφαλιστικό τερατούργημα, θα μας ξαναέβλεπε μπροστά της αποφασισμένους να το αντιπαλέψουμε.

Η αγροτιά, μαζί με την εργατιά και τα άλλα λαϊκά στρώματα θα δώσουμε για άλλη μια φορά, αγωνιστική απάντηση στην κυβέρνηση, την ΕΕ, το ΔΝΤ και την πολιτική τους.

Όσοι ψηφίσουν το νόμο-λαιμητόμο θα "περάσουν καλά"!

Δίνουμε ακόμη μια μάχη επιβίωσης ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης και κάθε είδους συνεταίρων της που μας οδηγούν, πιο γρήγορα, στο ξεκλήρισμα, τη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

Όλοι στον κοινό αγώνα μαζί με τα αδέλφια μας τους εργάτες και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Όλοι μαζί μπορούμε να εμποδίσουμε το έγκλημα.

Το Σάββατο 7 Μάη 14:00 αναχωρούν λεωφορεία απο τον ΟΣΕ στην Τρίπολη.
Και την Κυριακή 8 Μάη 10:30 πλατεία Πετρινού στην Τρίπολη.

Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αρκαδίας

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2016 | 9:44 pm


Παυλής: Δεν θα αυξήσω τα δημοτικά τέλη για να γίνει η ΣΔΙΤ (vid)

«Θα κάνω μόνος μου τη διαχείριση»

Συνεδρίασε  το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου το απόγευμα της Πέμπτης 5 Μαΐου, ενόψει της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου την Παρασκευή για το θέμα των απορριμμάτων.

Ο δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής ανέφερε ότι η συνάντηση αύριο γίνεται επειδή το ζήτησαν οι 5 μεγάλοι Δήμοι της Πελοποννήσου, αλλά η Διυπουργική Επιτροπή Μεγάλων Έργων απέφυγε την όποια συζήτηση και θέλει να παραβρεθούν και οι 26 δήμαρχοι.

«Ανεξάρτητα το πόσοι Δήμοι έχουν καταθέσει τοπικά σχέδια, θα πρέπει μέσα σε 15 ημέρες τα τοπικά σχέδια να έχουν τελειώσει και να είναι στα χέρια του, έτσι ώστε να δώσουμε την απάντηση ότι είμαστε ικανοί να συντάξουμε τον ΠΕΣΔΑ», ανέφερε ο δήμαρχος Τρίπολης.

Και επεσήμανε: «Μας έδωσαν έναν μήνα προθεσμία να παρουσιάσουμε την εναλλακτική πρότασή μας, στις 27/4 μου έκλεισαν ραντεβού και δεν με δέχτηκαν, δεν είχαν το θάρρος να δεχτούν το δήμαρχο Τρίπολης και τους μελετητές για να την παρουσιάσουμε. Δουλεύουν εκ του πονηρού και θέλουν με το δικό τους τρόπο.. Είναι στο χέρι μας η όποια απόφαση, στο χέρι των τοπικών συμβουλίων και του ΦΟΔΣΑ».

«Προσωρινή διαχείριση εγώ θα κάνω μόνος μου, δεν ζητάω λεφτά από το κράτος, θέλω να είναι δίπλα μου η Γορτυνία και η Μεγαλόπολη, η Βόρεια και Νότια Κυνουρία έχουν κάνει δική τους προσωρινή διαχείριση. Για την οριστική διαχείριση έχω πρόταση για ολόκληρη την Αρκαδία. Συνολική διαχείριση από το σπίτι, από τον κάδο μέχρι το τελικό προϊόν όχι πάνω από 40 ευρώ με το ΦΠΑ.»

Ο δήμαρχος Τρίπολης δήλωσε ότι δεν ζητούν χρήματα: «Λεφτά θα πάρουμε γιατί η πρότασή μου λέει ότι ο ΦΟΔΣΑ είναι αυτός που έχει τις μετοχές του εργοστασίου που διαχειρίζεται τα απορρίμματα και ως εκ τούτου γυρνάνε πίσω στον Δήμο ανταποδοτικά τα μερίσματα από τα κέρδη που θα έχει το εργοστάσιο», εξήγησε.

«Πρέπει να τελειώσει αυτό το παιχνίδι, και ικανοί είμαστε και θα το αποδείξουμε, να μας αφήσουν να κάνουμε τη δουλειά μας. Δεν πρόκειται να αυξήσω τα τέλη 4 φορές για να ικανοποιήσω το ΣΔΙΤ, δεν θα γίνει ποτέ.»

Video: 
Video of 10JM__wBz98

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2016 | 9:31 pm


ΣΟΣ ΔΕΗ Μεγαλόπολης: Όχι στη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης

ΟΛΟΙ στην Πανεργατική Απεργία 6 - 7 & 8 Μαΐου

Η κυβέρνηση επιχειρεί, με συνοπτικές διαδικασίες, να αιφνιδιάσει την ελληνική κοινωνία και να ψηφιστεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, το φοροασφαλιστικό νομοσχέδιο - λαιμητόμο, με το οποίο δίνεται η χαριστική βολή στο ασφαλιστικό σύστημα και ξεκινάει μια νέα φοροκαταιγίδα.

Μετά από τη «βιομηχανία» των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου και την επιβολή μέτρων με κατεπείγουσες διαδικασίες έχουμε μιας νέας μορφής κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, με τον ίδιο πάντα στόχο: Την κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων, τη φοροεπιδρομή και τη διάλυση του κοινωνικού κράτους.

Απεργούμε, Διαδηλώνουμε και Απαιτούμε να μπει ένα τέλος στην ίδια, αδιέξοδη και καταστροφική πολιτική που συνεχίζεται με την ψήφιση του ασφαλιστικού - φορολογικού νομοσχεδίου που φέρνει νέες φορολογικές επιπτώσεις, δραματικές περικοπές συντάξεων και κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

 

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΔΙΝΟΥΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

 

  Να αποτρέψουμε τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης

  Να αποτρέψουμε τα νέα αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα

 

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΦΑΓΕΙΟ

και η νέα λεηλασία συντάξεων και εισοδημάτων

Καλούμε τους εργαζόμενους στο Ενεργειακό Κέντρο της ΔΕΗ Μεγαλόπολης να πάρουν μέρος στην Απεργία και στη Συγκέντρωση.

ΟΛΟΙ  στην  Συγκέντρωση  Εργατικού  Κέντρου  -  ΑΔΕΔΥ

την  Κυριακή 8 Μαΐου 2016,  στις  10  το πρωί

 Τρίπολη - Πλατεία Αγ. Βασιλείου

Το  Δ.Σ  του  Σ.Ο.Σ  Δ.Ε.Η  ΜΕΓ/ΛΗΣ

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2016 | 9:26 pm


Απορρίφθηκε η ένσταση του Πανθυρεατικού

Η ένσταση που κατέθεσε ο Πανθυρεατικός στις (25/4) αναφορικά με τον αγώνα μπαράζ με την Δόξα Μεγαλόπολης για παράβαση του άρθρου 14 του ΚΑΠ (παρ.1, εδάφιο 4) απορρίφθηκε όπως έκανε γνωστό το αρμόδιο όργανο της ΕΠΟ.

Ο Πανθυρεατικός είχε κάνει λόγω για παρατυπία η οποία και προφανώς δεν έκρινε την τελική έκβαση του αγώνα όπου και βρήκε νικήτρια την ομάδα της Μεγαλόπολης με την αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ να μην δικαιώνει την ένσταση αυτή.

Έτσι λοιπόν λύνεται και τυπικά το όποιο θέμα είχε προκύψει σχετικά με την ένσταση που είχε καταθέσει η ομάδα του Άστρους με την Δόξα Μεγαλόπολης να είναι και επίσημα η νέα πρωταθλήτρια Αρκαδίας μετά την νίκη της επί του Πανθυρεατικού στον συγκλονιστικό αγώνα μπαράζ που είχε πραγματοποιηθεί στο γήπεδο  ‘’Θεόδωρος Κολοκοτρώνης’’.

Αναλυτικά ο άρθρο 14 στο οποίο ο Πανθυρεατικός είχε καταθέσει την ένσταση:

Άρθρο 14

Στολές ομάδων /Διαφήμιση

1. Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής ποδοσφαιριστών στους αγώνες είναι να φορούν σε
όλη τη διάρκεια αυτών τη στολή τους, η οποία υ ποχρεωτικά περιλαμβάνει: Φανέλα-Παντελονάκι-Κάλτσες–Ποδοσφαιρικά Υποδήματα και Επικαλαμίδες.

Παράγραφος α)

Οι ομάδες που μετέχουν στα πρωταθλήματα δηλώνουν στη διοργανώτρια τα χρώματά τους, καθώς,επίσης, και τις εναλλακτικές περιπτώσεις στις στολές των ποδοσφαιριστών (φανέλες-παντελονάκια-κάλτσες). Η δήλωση αυτή γίνεται συγχρόνως με τη δήλωση συμμετοχής τους στο πρωτάθλημα.

Παράγραφος β)

Οι ομάδες έχουν το έμβλημά τους, που αποτυπώνεται στο επάνω αριστερό σημείο της φανέλας των ποδοσφαιριστών.

Παράγραφος γ)

Οι τερματοφύλακες έχουν διαφορετικό χρώμα στολής από τους άλλους συμπαίκτες τους.

Παράγραφος δ)

Οι αρχηγοί των ομάδων έχουν ειδικό διακριτικό περιβραχιόνιο, στο αριστερό τους χέρι.

Παράγραφος ε)

Η αρίθμηση στην εμφάνιση (φανέλα-παντελονάκι) των ποδοσφαιριστών στα πρωταθλήματα του παρόντα κανονισμού υποχρεωτικά είναι από ένα (1) έως το δεκαοχτώ. Η αρίθμηση στα παντελονάκια είναι προαιρετική. Εφόσον όμως υπάρχει, τότε υποχρεωτικά θα είναι όμοια αυτή της φανέλας.

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2016 | 8:54 pm


Εις το όνομα του Ελληνικού Έθνους: Η Β Εθνοσυνέλευση του Άστρους

Δύο χρόνια μετά την κήρυξη της επανάστασης στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα το Μάρτιο του 1823 ξεκίνησαν στο Άστρος της Κυνουρίας οι εργασίες της Β' Εθνοσυνέλευσης. Στον χρόνο που μεσολάβησε μεταξύ της πρώτης και της Β' Εθνοσυνέλευσης οι στρατιωτικές επιτυχίες συμβάδιζαν με την όξυνση των πολιτικών αντιπαραθέσεων. H κατάργηση των περιφερειακών τοπικοδιοικητικών οργανισμών προσέδωσε ισχύ στα όργανα της Διοίκησης καθιστώντας τα κατεξοχήν αντικείμενο πολιτικής διαπάλης. Στο περιθώριο των πολιτικών φατριασμών οι «παραστάτες» της εθνοσυνέλευσης προχώρησαν σε μια περιορισμένης έκτασης συνταγματική αναθεώρηση, με την οποία επιβεβαιώνονταν οι βασικές αρχές του Προσωρινού Πολιτεύματος της Eπιδαύρου.

Η ιστορικός Σμαράγδα Αρβανίτη είχε εκφωνήσει έναν κατατοπιστικό και πλήρη πανηγυρικό το 2004 κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για τη Β' Εθνοσυνέλευση στο Άστρος Κυνουρίας, από τον οποίον αναδημοσιεύουμε αποσπάσματα (arcadians.gr).

»Είχαν δημιουργηθεί δύο κόμματα αντιμέτωπα το «αρχοντικόν» και το «καπετανίστικον» ή, κατά τον Αγιοπετρίτη Φιλικό Αναγνώστη Κοντάκη, «των Προεστών» και «το άλλο του Κολοκοτρώνη», όπως αναφέρει και ο ίδιος στα Απομνημονεύματά του. Οι στρατιωτικοί, από τη μια, είχαν στο ενεργητικό τους τις μεγάλες επιτυχίες στα πεδία των μαχών, και ιδιαιτέρως μετά την περίλαμπρη και καθοριστική για τον Αγώνα νίκη του Κολοκοτρώνη στα Δερβενάκια. Από την άλλη οι πολιτικοί έβλεπαν πως έχαναν την εξουσία. Και οι δύο πλευρές αναζητούσαν την αφορμή να συγκρουστούν. Η Επανάσταση λίγο έλειψε να τιναχτεί στον αέρα, καθώς οι Τούρκοι καραδοκούσαν για να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που θα τους έδινε η διχόνοια. Επιτακτική ήταν, λοιπόν, η ανάγκη της εσωτερικής περισυλλογής και αναδιοργάνωσης.

»Το Ναύπλιο, που είχε αρχικά επιλεγεί για να πραγματοποιηθεί η Συνέλευση, απορρίφθηκε καθώς εθεωρείτο «τόπος μερικός», δηλαδή κομματικός, υπό την απόλυτο επιρροή του Κολοκοτρώνη. Έτσι, επιλέχθηκε τελικά το Άστρος ή Αγιαννίτικα Καλύβια, όπως ονομάζονταν τότε, για την Εθνοσυνέλευση ως «τόπος του Έθνους», δηλαδή τόπος ουδέτερος, που δεν ανήκε σε κομματικές φατρίες.

»Από τις αρχές Μαρτίου προσέρχονταν και κατέλυσαν στο Άστρος 150 παραστάτες ή πληρεξούσιοι, οι βουλευτές δηλαδή, που είχαν εκλεγεί στις ελεύθερες Ελληνικές επαρχίες, ενώ την τάξη και την ασφάλεια επιτηρούσε στρατιωτική δύναμη 6.000 αντρών.

»Στη γειτονική Μελιγού ή Μελιγγίτικα Καλύβια, «μια τουφεκιά μακριά», κατέλυσαν οι στρατιωτικές φυσιογνωμίες του Αγώνα, οι κλεφτοκαπεταναίοι. Τους συνόδευαν 40 πληρεξούσιοι διαφόρων Ελληνικών επαρχιών και 800 εμπειροπόλεμοι στρατιώτες. Από το Άστρος – Αγιάννη παρευρίσκονταν δύο παραστάτες, οι Πάνος Σαρηγιάννης και Κων/νος Ζαφειρόπουλος, καθώς και ο στρατιωτικός Πάνος Ζαφειρόπουλος – ο θρυλικός Άκουρος, που είχε δηλώσει πως θα κουρευτεί, όταν λευτερωθεί η πατρίδα.

»Γύρω στις 10 χιλιάδες άτομα, πολιτικοί, στρατιωτικοί, έμποροι, ντόπιοι, ξένοι και περίεργοι τριγυρνούσαν τις μέρες εκείνες μεταξύ Άστρους και Μελιγούς, προσδίνοντας ένα γραφικό χρώμα στη Συνέλευση, καθώς φουστανέλες, βράκες νησιώτικες, τούρκικα καφτάνια συνυπήρχαν με φράγκικα παντελόνια, ενώ ακούγονταν όλες οι τοπικές διάλεκτοι: τσακώνικα, κρητικά, ρουμελιώτικα....μαζί με ιταλικά, γαλλικά, γερμανικά, αγγλικά.

»Καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη των πραγμάτων στην Ελλάδα αποδείχτηκε η Β΄ Εθνοσυνέλευση. Στην Εθνοσυνέλευση διαμορφώθηκαν τρεις πολιτικές παρατάξεις, αυτή των Φιλικών, που αποτελείτο από δημοκρατικούς με κυρίαρχες μορφές τον Κολοκοτρώνη και τον Δ. Υψηλάντη, αυτή των Κοτζαμπάσηδων του Μοριά και τέλος αυτή των Υδραίων καραβοκύρηδων που συνεργάζονταν με τους Ρουμελιώτες. Οι δύο τελευταίοι είχαν την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, με τη δύναμη 150 πληρεξουσίων. Οι αποφάσεις της Εθνοσυνέλευσης ήταν καταδικαστικές για το κόμμα των δημοκρατικών. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης έχασε την αρχιστρατηγία ενώ οι περισσότερες και ουσιαστικότερες πολιτικές θέσεις καλύφθηκαν από μέλη του κόμματος των κοτζαμπάσηδων και των Υδραίων.

»Πρόεδρος του Εκτελεστικού στη Β' Εθνοσυνέλευση εξελέγη ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης. Παράλληλα, οξύνθηκαν τα πράγματα επειδή η πολιτική ολιγαρχία παραμέρισε τον Δημήτριο Υψηλάντη, κατάργησε την Πελοποννησιακή Γερουσία και κατάργησε και τον τίτλο του Αρχιστρατήγου που είχε απονεμηθεί στον Θ. Κολοκοτρώνη για τις μεγάλες επιτυχίες του. Ακόμη, αποφασίστηκε να διαπραγματευτεί η κυβέρνηση με Άγγλους τραπεζίτες τη χορήγηση δανείου με υποθήκη τα «εθνικά κτήματα». 

»Οι πρόκριτοι είχαν ανησυχήσει λόγω της δημοτικότητας που είχε αποκτήσει ο Θ. Κολοκοτρώνης και έτσι αρνήθηκαν να του αναθέσουν την αρχιστρατηγία για την πολιορκία της Πάτρας. Το Μάιο του 1823 ο Θ. Κολοκοτρώνης δέχθηκε να αναλάβει τη θέση του Αντιπροέδρου του Εκτελεστικού, και τον Ιούλιο του 1823 ο αγγλόφιλος πολιτικός Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος εκλέχτηκε Πρόεδρος του Βουλευτικού. Οι αντιθέσεις μεταξύ Βουλευτικού και Εκτελεστικού οξύνθηκαν και ο Κολοκοτρώνης υπέβαλε την παραίτησή του από το Εκτελεστικό, αλλά η παραίτηση δεν έγινε δεκτή.

»Η απόφαση του Βουλευτικού να καθαιρέσει τον υπουργό Δημήτριο Περούκα με την κατηγορία της υπέρβασης καθήκοντος ήταν η αφορμή να ξεσπάσει το εμφύλιος. Οι στρατιωτικοί και οι οπλαρχηγοί, υπερασπιζόμενοι το Εκτελεστικό (κυβέρνηση), διαλύουν το Βουλευτικό, με την κατηγορία ότι δεν είχε ενεργήσει νόμιμα στην περίπτωση Περούκα.

»Το πιο σημαντικό έργο της Εθνοσυνέλευσης ήταν η Αναθεώρηση του Προσωρινού Πολιτεύματος της Ελλάδος», που είχε ψηφιστεί στην Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου το 1822. Έτσι, με το πέρας των εργασιών της Συνέλευσης η χώρα απόκτησε οριστικό Καταστατικό Χάρτη, τον καλούμενο και «Νόμο της Επιδαύρου». Επίσης, η Συνέλευση, στα πρότυπα των Συνταγμάτων της Γαλλικής Επανάστασης του 1789, συνέταξε και τη «Διακήρυξη της Β΄ των Ελλήνων Συνελεύσεως».

Σύμφωνα με τον νέο Καταστατικό Χάρτη:

Ορίστηκε πλέον ενιαία Κυβέρνηση και καταργήθηκαν οι Τοπικές Διοικήσεις.

Η Ελληνική Διοίκηση απετελείτο από το Βουλευτικό και το Εκτελεστικό, ενώ τρίτη εξουσία, ανεξάρτητη, ήταν η Δικαστική. Προσωρινή έδρα ορίστηκε η Τρίπολη.

Καθορίστηκαν το λευκό και κυανό ως τα χρώματα της Ελληνικής σημαίας

Αποφασίστηκε η δημιουργία τακτικού στρατού και κυβερνητικού στόλου.

»Το αναθεωρημένο Σύνταγμα περιείχε φιλελεύθερες και δημοκρατικές διατάξεις, που διασφάλιζαν τα ατομικά δικαιώματα του πολίτη: Θεσμοθετήθηκε η Δημόσια Εκπαίδευση, λύθηκαν ζητήματα θρησκευτικής ελευθερίας των μη ορθοδόξων που κατοικούσαν στην Ελλάδα, καθιερώθηκε η αρχή της ελευθεροτυπίας με όρους, ώστε ο πολίτης να μην παραβιάζει την ηθική, να μη γράφει κατά της Χριστιανικής θρησκείας, να μην εκφράζει κατηγορίες επί προσωπικών δεδομένων, και καταρτίστηκε και ο Ποινικός Κώδικας, βάσει του Βυζαντινού Δικαίου, για την προστασία του πολίτη από την ασυδοσία των αρχών.

»Η ελευθερία του ατόμου διασφαλιζόταν σαφώς με τη διάταξη που όριζε, πως: «κανείς δεν πωλείται και δεν αγοράζεται στην ελληνική επικράτεια και ο αγορασμένος άνθρωπος άμα πατήσει την ελληνική γη γίνεται ελεύθερος και ο αγοραστής χάνει τα αργύριά του».Ένα από τα κρίσιμα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και η εκποίηση των εθνικών γαιών - κτημάτων, που θα άφηναν πίσω τους οι Τούρκοι άρχοντες. Η Συνέλευση με τους πολιτικούς είχαν πάρει απόφαση να εκποιηθούν και με τον τρόπο αυτό άνοιγε ο δρόμος για την ιδιοποίηση των κτημάτων από τους λίγους και πλούσιους, από τους Προεστούς και Κοτζαμπάσηδες, ενώ οι καλλιεργητές, οι απλοί άνθρωποι του λαού, που δεν είχαν χρήματα θα συνέχιζαν να δουλεύουν ως κολίγοι- ξενοδουλευτές. Αφηγείται ο Κολοκοτρώνης: 

''Εψήφισαν να εκποιήσουν την γην, με σκοπόν να’ βγάλουν ό,τι είχαν εξοδεύσει, όσα ήθελαν, και να αποζημιωθούν εις γην και να αφήσουν τον λαόν γυμνόν και απ’ αυτήν την ελπίδα της γης''. Ο Μιχαήλ Κομητάς, πληρεξούσιος της Καρύταινας, βροντοφώναξε: ''Δεν την πουλάμε τη γη μας''! Και οι στρατιώτες, οι απλοί Αγωνιστές, εξεγέρθηκαν αποφασισμένοι για όλα, όχι μόνο στα Μελιγγίτικα, αλλά και στα Αγιαννίτικα Καλύβια, και κόλλαγαν στους κορμούς των λιόδεντρων χαρτιά με τη φράση ''γης εκποίησις'' και τα ντουφέκιζαν. Η οργή του λαού, που έφτασε ως βουή και μέσα στη Συνέλευση, αλλά και η άμεση παρέμβαση του Κολοκοτρώνη απέτρεψε την εφαρμογή της.

Ένα από τα σημεία, που κάνουν τόσο ξεχωριστή τη Συνέλευση του Άστρους είναι και η διάταξη του νέου Συντάγματος που αντετίθετο στη συμβιβαστική πρόταση των Μεγάλων Δυνάμεων για τη σύσταση Ελληνικής Ηγεμονίας, εντός των πλαισίων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που θα παρέμενε φόρου υποτελής στο Σουλτάνο. Και όριζε ρητώς η διάταξη πως η Ελλάδα αποτελεί έθνος αυτόνομο και ανεξάρτητο: 

Είμεθα αποφασισμένοι να ανεξαρτισθώμεν, ως έθνος αυτόνομον και ανεξάρτητον.

Η απάντηση αυτή αποτελεί τρανή διακήρυξη πως ο Έλληνας σε ζητήματα ελευθερίας δεν κάνει συμβιβασμούς. Την ελευθερία τη θέλει γνήσια και ολοκληρωτική, διότι «πάσα άλλη λύσις, όπως η εισαγωγή μεταρρυθμίσεων ή η δωρεά ψευδοελευθεριών τινων εκ μέρους του κυριάρχου αποτελεί παραφθοράν και κίνδυνον''.

»Αρκετές φορές η αξιοπρέπεια και η σύνεση του Γέρου του Μοριά απέτρεψε όχι μόνο την ένταση και την οριστική ρήξη, αλλά και έναν εμφύλιο. Όπως, όταν η Συνέλευση αποφάσισε να καταργήσει την Αρχιστρατηγία του Κολοκοτρώνη. Τον διέταξαν μάλιστα να παραδώσει κάποια διπλωματικά έγγραφα και τα φρούρια του Ναυπλίου. Εκείνος δέχτηκε ήπια την απόφαση, αλλά τόνισε ότι θα τα παραδώσει στην Κυβέρνηση που θα συσταθεί. Επίσης, όταν ο Οδυσσέας Ανδρούτσος και άλλοι στρατιωτικοί, στο στρατόπεδο των Μελιγγίτικων Καλυβιών, βλέποντας ότι παραγκωνίζονται και με αφορμή κάποια γεγονότα που όξυναν τα πνεύματα, έκαναν τη σκέψη σε αιφνιδιαστική επίθεση να σκοτώσουν όλους τους πολιτικούς και να εφαρμόσουν στρατιωτικό νόμο, παραδίδεται πως σ’ αυτή τη θλιβερή ατμόσφαιρα ο μεγαλόψυχος και δημοκράτης Κολοκοτρώνης επέπληξε σκληρά τον Ανδρούτσο: ''Τι τους πέρασες τους ανθρώπους, κοκορόπουλα να τους σφάξουμε; Αυτοί οι πολιτικοί ξέρουν τέτοια τερτίπια στα πολιτικά πράγματα που μας είναι χρήσιμοι, όπως εμείς είμαστε χρήσιμοι περισσότερο στον πόλεμο''.
Η κορυφαία, πράγματι, στιγμή της Εθνοσυνέλευσης ήταν η συμφιλίωση του Κολοκοτρώνη με τους Πολιτικούς, αφού συνυπέγραψε τα Πρακτικά και τη Διακήρυξη προς την Υφήλιο, μέσα στο Μουσείο Καρυτσιώτη, μαζί με 127 άλλους πληρεξούσιους, αν και είχε ορισμένες διαφωνίες. Όπως ήταν η αντίθεσή του στην ψήφιση σώματος 150 βουλευτών, υπερβολικού αριθμού και μάλιστα για μια «χούφτα» γης ελεύθερης και ρημασμένης από τους πολέμους, και ακόμη για το δικαίωμα διορισμού 50 στρατηγών, ένας από τους οποίους θα ήταν και ο ίδιος ο Κολοκοτρώνης, και τούτο για να μειωθεί το γόητρό του, αφού του είχαν ήδη καταργήσει την Αρχιστρατηγία.

»Και αφηγείται ο ίδιος: ''Επήγα εις ένα περιβόλι όπου έκαμναν την Συνέλευσιν και άρχισα να τους ειπώ: Σεβαστή Συνέλευσις, δεν είναι καλά αυτά τα ψηφίσματα οπού εκάματε, να ήναι τόσο πολλοί Βουλευταί και τόσο πολλοί στρατηγοί, διατί θα μας φέρουν τόσα έξοδα και ζημίαις, διότι το έθνος μας είναι πτωχό και δεν ημπορεί να πληρώσει τόσους πολιτικούς και πολεμικούς ανωφελείς˙ ο Ζαϊμης εσηκώθηκε τότε και λέγει:

Κολοκοτρώνη! Κολοκοτρώνη! Εις το χέρι σου στέκεται να χαθή η Ελλάς, ή να ελευθερωθη, αν ενωθής μαζί μας˙ τον ερώτησα τρεις φορές ‘εγώ Κύρ Ανδρέα;’ με απεκρίθηκε, εσύ! έτζι επήγα και εγώ και υπόγραψα...

Η διακήρυξη, λοιπόν, προς την Υφήλιο, έγινε: ''εις το όνομα του Ελληνικού Έθνους... και ... ενώπιον Θεού και ανθρώπων για την πολιτικήν των Ελλήνων ύπαρξιν και ανεξαρτησίαν..., καθώς ανήκει εις ανθρώπους προσπαθούντας ν’ απολαύσουν ατίμητα αγαθά, ό,τι λογής είναι η πολιτική ύπαρξις και ανεξαρτησία και τα οποία αυτά αγαθά δεν γνωρίζουσιν εκ φήμης, αλλ’ έχοντες εστερήθησαν, καθώς ανήκει εις ανθρώπους κατοικούντας γην ηρωικήν... και τέλος καθώς ανήκει εις ανθρώπους πάτριον έχοντας τον Βάρβαρον να καταπολεμώσιν και την πατρίδα να απελευθερώνωσιν''».

(ΠΗΓΗ: ime.gr, arcadians.gr)

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2016 | 8:53 pm


Φιλική ήττα για το Τριφύλλι

Σε φουλ ρυθμούς επέστρεψε ο Παναρκαδικός μετά την ολιγοήμερη άδεια των ποδοσφαιριστών του για τις ημέρες του Πάσχα με την διεξαγωγή φιλικού αγώνα που πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο των πρασίνων κόντρα στον Αστέρα Αμαλιάδας το απόγευμα της Πέμπτης (5/5).

Το τριφύλλι προετοιμάζεται για τον τελευταίο αγώνα του πρωταθλήματος του 3ου ομίλου της Γ’ Εθνικής κατηγορίας με τον Κανάρη στην Χίο την Κυριακή (8/5) με τον Γιώργο Αντωνόπουλο να έχει την δυνατότητα μέσω ενός δυνατού φιλικού με του πρωταθλητές Ηλείας να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα και ασφαλώς να βάλει και πάλι την ομάδα του σε αγωνιστικούς ρυθμούς δοκιμάζοντας παράλληλα και την αγωνιστική κατάσταση των ποδοσφαιριστών του.

Ο Παναρκαδικός τελικά γνώρισε την ήττα με 0-1 από την ομάδα της Αμαλιάδας με τέρμα που σημειώθηκε από το πρώτο ημίχρονο με τους πράσινους να είναι εμφανίζονται κατά διαστήματα επηρεασμένοι από την διακοπή.

Η ήττα βέβαια έρχεται σε δεύτερη μοίρα καθώς οι δοκιμές σε πρόσωπα και σχήματα ήταν αρκετές και ασφαλώς αναμένεται να παίξει τον δικό της ρόλο ως καμπανάκι καθώς ο Παναρκαδικός θέλει να κλείσει νικηφόρα το πρωτάθλημα και να περιμένει τα ευχάριστα από το Άργος στο Πελοποννησιακό ντέρμπι με την Σπάρτη με φόντο την δεύτερη θέση της βαθμολογίας.

Το προπονητικό πρόγραμμα μπαίνει στην τελική του ευθεία και η προετοιμασία του Παναρκαδικού για την αναμέτρηση με τον Κανάρη θα κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες.

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2016 | 8:40 pm


ΤΕΕ: Οι βουλευτές μηχανικοί που τυχόν ψηφίσουν το ασφαλιστικό θα έχουν ονοματεπώνυμο

Το ΤΕΕ καλεί σε κινητοποιήσεις 

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας καλεί όλους τους μηχανικούς να συμμετέχουν στην Γενική Απεργία ενάντια στο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό που προκήρυξε ήδη η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ για την Παρασκευή 6 Μαΐου και το Σάββατο 7 Μαΐου, δηλαδή τις ημέρες της συζήτησης και της ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε: «το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό είναι πλέον γνωστό σε όλους ότι είναι στην πραγματικότητα ένα δημοσιονομικό και φορολογικό νομοσχέδιο. Αποδείξαμε με αναλογιστική μελέτη ότι η κυβερνητική πρόταση για το Ασφαλιστικό, μειώνει κατά 25% το χρόνο ζωής του Ταμείου των μηχανικών, του ΤΣΜΕΔΕ. Το Ταμείο των Μηχανικών είναι ακόμη και σήμερα ισχυρό και βιώσιμο και έτσι πρέπει να παραμείνει. Η κυβερνητική πρόταση για το νέο Ασφαλιστικό είναι λανθασμένη επιστημονικά, άδικη κοινωνικά και αναποτελεσματική οικονομικά. Η μόνη αποδεκτή για την κοινωνία, για τους επιστήμονες, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, για τους μηχανικούς προοπτική είναι η απόσυρσή του. Τυχόν υπερψήφιση του ασφαλιστικού από τη Βουλή, χωρίς την κοινωνική συναίνεση, είναι έγκλημα απέναντι στις σημερινές και ερχόμενες γενιές. Καλούμε τους συναδέλφους μηχανικούς βουλευτές να αντιληφθούν έστω και την ύστατη στιγμή ότι οι αποφάσεις τους καθορίζουν το μέλλον όλου του κλάδου. Θυμίζουμε σε όλους ότι τυχόν υπερψήφιση θα έχει ονοματεπώνυμο: αυτό του καθενός και της καθεμίας που συναίνεσε στην καταστροφή μας. Καλούμε όλους τους μηχανικούς σε αγώνα τις επόμενες ημέρες, για να καταλάβει έμπρακτα η Κυβέρνηση και η Βουλή ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν έχει τη συναίνεση της κοινωνίας».

Τις επόμενες ημέρες, τις ημέρες συζήτησης και ψήφισης στη Βουλή του νομοσχεδίου αυτού, το ΤΕΕ καλεί όλους τους Διπλωματούχους Μηχανικούς και όλο τον τεχνικό κόσμο της χώρας να απεργήσουν και να απέχουν από τις εργασίες τους, να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά σε όλες τις κινητοποιήσεις των κοινωνικών και συνδικαλιστικών φορέων σε κάθε πόλη της χώρας.

Οι μηχανικοί της χώρας συνεχίζουν την Απεργία – Αποχή τους από την 
συμμετοχή σε Τεχνικά Συμβούλια Έργων και Μελετών καθώς και από το σύνολο των Επιτροπών με τεχνικό αντικείμενο (π.χ. Επιτροπές Δημοπρασιών Έργων και Μελετών, Επιτροπές Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, Αυθαιρέτων κλπ.), 

Το ΤΕΕ καλεί τον κάθε συνάδελφο μηχανικό να βροντοφωνάξει «όχι στο νόμο που μας πετάει στο δρόμο». Αυτός ο αγώνας είναι πλέον αγώνας επιβίωσης.

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2016 | 8:27 pm


Ο Τρύφων Πετρόπουλος επόπτης στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος

Τελικός Κυπέλλου Ελλάδος με άρωμα Αρκαδίας καθώς ο Τρύφων Πετρόπουλος θα είναι στην διαιτητική τριάδα που θα διευθύνει την αναμέτρηση ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ  το Σάββατο 7 Μαΐου στις 20:30 στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας.

Ο Τρύφων Πετρόπουλος του ΣΔΠ Αρκαδίας ορίσθηκε να είναι Β’ βοηθός του Αναστάσιου Σιδηρόπουλου του συνδέσμου Δωδεκανήσου που θα είναι ο άρχων του τελικού με τον άλλο βοηθό να είναι ο Ηλίας Αλεξέας του συνδέσμου Μεσσηνίας.

Επιπρόσθετοι βοηθοί θα είναι οι Μιχαήλ Κουκουλάκης του συνδέσμου Ηρακλείου και Αλέξανδρος Αρετόπουλος του συνδέσμου Τρικάλων με τέταρτο διαιτητή τον Ιωάννη Τουμπακάρη του συνδέσμου Αθηνών και  παρατηρητή τον  Δημήτριο Γκρούτση του συνδέσμου Κορινθίας.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2016 | 8:26 pm


Χρεωμένοι για εκατό χρόνια...

Προτάσεις που φτάνουν την διάρκεια αποπληρωμής των 210 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά δάνεια ακόμη και στα 100 χρόνια έχουν έτοιμες από καιρό οι δανειστές, όπως αναφέρει το news247.gr. Προτάσεις που θα πέσουν στο τραπέζι του διαλόγου ως προσχέδια ίσως και στο Eurorgroup  της  Δευτέρας.

Η χώρα μας δεν θα αντιμετωπίσει άμεσο πρόβλημα βιωσιμότητας του χρέους, ωστόσο εξαρτάται τι αίσθηση έχει καθείς από εμάς για τη λέξη «άμεσο». Το πρόβλημα  εντοπίζεται την τριετία 2022 -2024  όταν μετά τη λήξη της περιόδου χάριτος  η Ελλάδα  θα πρέπει να  αντιμετωπίσει τοκοχρεολύσια συνολικού ύψους 86,63 δισ. ευρώ από τα οποία 55,7  δισ. ευρώ είναι τόκοι .

Μόνο το 2022, αναφέρει το ρεπορτάζ του Τάσου Δασόπουλου, οι υποχρεώσεις χρέους φτάνουν τα 33,36 δισ. ευρώ από τα 24,69 δισ. ευρώ αφορούν τόκους και 8,87 δισ. ευρώ χρεολύσια. Σε μια προσπάθεια να διατηρηθούν οι πληρωμές σε ετήσια βάση και να απαλειφθεί ο φόβος των αγορών ότι η Ελλάδα  είναι πιθανό να αντιμετωπίσει ξανά το φάσμα της χρεοκοπίας οι δανειστές έχουν ήδη ετοιμάσει κάποιες προτάσεις αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΔΝΤ προτείνει την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους που  αφορά τα ευρωπαϊκά  δάνεια κατά 70 χρόνια από τα 31,7 χρόνια που είναι σήμερα για το σύνολο των δανείων που έχει λάβει η χώρα μέσω από τα τρία μνημόνια επιμηκύνοντας τον συνολικό χρόνο αποπληρωμής πάνω από τα 100 χρόνια.

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2016 | 7:31 pm


Αυτοκίνητο παρέσυρε και τραυμάτισε θανάσιμα 80χρονο πεζό

Σήμερα (5.5.2016) το πρωί, στα Φιλιατρά Μεσσηνίας, επιβατηγό όχημα που οδηγούσε 61χρονος ημεδαπός, παρέσυρε 80χρονο ημεδαπό, ο οποίος κινούνταν πεζός.

Ο 80χρονος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, όπου λίγες ώρες αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του.

Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Κυπαρισσίας.

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2016 | 7:06 pm


Προς αναβολή ο τελικός Κυπέλλου;

Αν και η ΕΠΟ μέχρι στιγμής δηλώνει άγνοια, τις τελευταίες ώρες πληθαίνουν τα σενάρια για πιθανή αναβολή του τελικού του Κυπέλλου του Σαββάτου και μετάθεση του αγώνα για την Κυριακή.

Τα σενάρια γεννήθηκαν μετά τη φημολογία για απεργιακές κινητοποιήσεις στα ΜΜΕ την Παρασκευή και το Σάββατο (που πλέον είναι πραγματικότητα) καθώς ο OTE TV που έχει τα δικαιώματα φέρεται να έχει ενημερώσει την Ομοσπονδία ότι θα επιθυμούσε να μεταφερθεί ο αγώνας την Κυριακή.

Εκτός των άλλων υπάρχει η παράμετρος: λόγω της απεργίας της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ μπορεί να μην είναι σε θέση να βρεθεί στο γήπεδο για τα μέτρα ασφαλείας η Αστυνομία.

(ΠΗΓΗ: gazzetta.gr)

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2016 | 6:46 pm


Ποιοι σφυρίζουν τον Παναρκαδικό στην Χίο

Ορίσθηκαν από την ΕΠΟ οι διαιτητές που θα διευθύνουν τους αγώνες για την 26η και τελευταία αγωνιστική του 3ου ομίλου της Γ' Εθνικής κατηγορίας την Κυριακή 8 Μαΐου.

Άρχων της αναμέτρησης της στην Χίο ανάμεσα στον Κανάρη με τον Παναρκαδικό θα είναι ο κ. Παναγιωτης Κουκουλάς του συνδέσμου Λέσβου με βοηθούς του τους κ.κ. Απόστολο Καρμίρη και Δημήτριο Καντα επίσης του συνδέσμου Λέσβου. Παρατηρητής του αγώνα θα είναι ο κ. Αθανάσιος Νικολακόπουλος του συνδέσμου Αθηνών.

Αναλυτικά οι διαιτητές της 26ης αγωνιστικής του 3ου ομίλου της 
Γ´ Εθνικής κατηγορίας

Κυριακή (17/4)

Κανάρης-Παναρκαδικός: Κουκουλάς-Καρμίρης Κάντας

Βύζας Μεγάρων-Καλαμάτα: Μπαϊρακτάρης-Κολιάκος-Τσολακίδης

Αιολικός-Λεβάντε: Σπυριάδης-Πετρίδης-Τσαλίκης

ΠΑΟ Βάρδας-Λουτράκι: Αθανασίου-Σαρλής-Μπουντούρης

Ερμιονίδα-Χαλκίδα: Βλάχος-Χοϊκάς-Γκόντα

Παναργειακός-Σπάρτη: Τουρλουμούσης-Ψαρρής-Κακαφώνης

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2016 | 6:17 pm


Το πρόγραμμα προβολών του Cine Ville Tripolis (5/5 - 11/5)

Σας παρουσιάζουμε το πρόγραμμα προβολής ταινιών του Cine Ville Tripolis για την κινηματογραφική εβδομάδα της σεζόν 2015 - 2016 που ξεκινά από την Πέμπτη 05/05 έως την Τετάρτη 11/05/2016

Πληροφορίες για το CineVille Τρίπολης δείτε ΕΔΩ

CAPTAIN AMERICA: ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ... και σε 3D!

CAPTAIN AMERICA: CIVIL WAR

 

Μετά από ένα διεθνές επεισόδιο στη Νιγηρία, όπου χρειάστηκε η καταλυτική επέμβαση των Εκδικητών, ξεκίνησαν κάποιες πολιτικές διεργασίες, ώστε να δημιουργηθεί ένα κυβερνητικό σώμα αρμόδιο να εγκρίνει σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει να επεμβαίνει το επίλεκτο σώμα των super ηρώων. Η νέα αυτή γραφειοκρατική αντιμετώπιση αδρανοποιεί, κατά κάποιο τρόπο, τους Εκδικητές, καθώς αυτοί πρέπει να στρέψουν όλη την προσοχή τους, για να αντιμετωπίσουν έναν νέο καταχθόνιο κακό που εμφανίζεται και απειλεί να καταστρέψει τον κόσμο. Από τη μια ο Captain America θα διαφωνήσει με τον έλεγχο αυτό ενώ ο Τόνι Σταρκ θα αποτελέσει πρωτεργάτη για την εφαρμογή του. Η διαφωνία αυτή θα εξελιχθεί σε εμφύλιο ανάμεσα στους δύο πρώην καλούς φίλους όταν ο Captain America προσπαθήσει να προστατεύσει τον παλιό του φίλο Μπάκι (γνωστός ως Στρατιώτης του Χειμώνα υπό τον έλεγχο της Ύδρας) τον οποίο κυνηγά ο Τόνι Σταρκ και για προσωπικούς λόγους!

 

Σκηνοθεσία:                      ΑΝΤΟΝΙ ΡΟΥΣΟ & ΤΖΟ ΡΟΥΣΟ

Ηθοποιοί:

ΡΟΜΠΕΡΤ ΝΤΑΟΥΝΙ Τζ., ΚΡΙΣ ΕΒΑΝΣ, ΣΚΑΡΛΕΤ ΓΙΟΧΑΝΣΟΝ, ΠΟΛ ΜΠΕΤΑΝΙ, ΤΟΜ ΧΟΛΑΝΤ, ΤΖΕΡΕΜΙ ΡΕΝΕΡ, ΕΛΙΖΑΜΠΕΘ ΟΛΣΕΝ, ΜΑΡΙΣΑ ΤΟΜΕΪ, ΝΤΟΝ ΤΣΙΝΤΛ, ΠΟΛ ΡΟΥΝΤ, ΤΣΑΝΤΟΥΪΚ ΜΠΟΟΥΖΜΑΝ

Διάρκεια:                           147 λεπτά

Είδος ταινίας:                    ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

Καταλληλότητα ταινίας:  ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ 12

Ώρες Προβολής >    Πεμ./ Παρ./ Σαβ./ Κυρ./ Δευ./ Τρι./ Τετ. στις: 19:30 (2D) & 22:10 (3D)
                            

Ο ΚΥΝΗΓΟΣ: Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ
HUNTSMAN: WINTER'S WAR

 

Καθώς ο πόλεμος μεταξύ των αδερφών μαγισσών Ραβένα και Φρέγια κορυφώνεται, οι Κυνηγοί της Φρέγια, Έρικ και Σάρα, θα προσπαθήσουν να βάλουν ένα τέλος στο κακό που απλώνεται πάνω από το Βασίλειο!

Σκηνοθεσία:                      ΣΕΝΤΡΙΚ ΝΙΚΟΛΑΣ-ΤΡΟΓΙΑΝ

Ηθοποιοί:

ΣΑΡΛΙΖ ΘΕΡΟΝ, ΕΜΙΛΙ ΜΠΛΑΝΤ, ΚΡΙΣ ΧΕΜΣΓΟΥΟΡΘ, ΤΖΕΣΙΚΑ ΤΣΑΣΤΕΪΝ

Διάρκεια:                           114 λεπτά

Είδος ταινίας:                    ΠΕΡΙΠΕΤΕΑ

Καταλληλότητα ταινίας:  ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ 12

 Ώρες Προβολής >   Πεμ./ Παρ./ Σαβ./ Κυρ./ Δευ./ Τρι./ Τετ. στις: 19:40
                                                                     

ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

MOTHER'S DAY

 

Λίγες μέρες απομένουν μέχρι τη Γιορτή της Μητέρας και δεν είναι λίγες οι οικογένειες που θα πρέπει να συμβιβαστούν με τον τρόπο που θα γιορτάσουν τη μεγάλη αυτή μέρα. Πόσο μάλλον για τους τέσσερις “ήρωες” μας των οποίων οι ιστορίες θα γίνουν μία μέχρι την ημέρα της Μητέρας!

 

Σκηνοθεσία:                      ΓΚΑΡΙ ΜΑΡΣΑΛ

Ηθοποιοί:

ΤΖΕΝΙΦΕΡ ΑΝΙΣΤΟΝ, ΚΕΪΤ ΧΑΝΤΣΟΝ, ΤΖΟΥΛΙΑ ΡΟΜΠΕΡΤΣ, ΤΖΕΪΣΟΝ ΣΟΥΝΤΕΪΚΙΣ, ΜΠΡΙΤ ΡΟΜΠΕΡΤΣΟΝ

Διάρκεια:                           118 λεπτά

Είδος ταινίας:                    ΚΩΜΩΔΙΑ

Καταλληλότητα ταινίας:  ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ

Ώρες Προβολής >    Πεμ./ Παρ./ Σαβ./ Κυρ./ Δευ./ Τρι./ Τετ. στις: 22:20
                            

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΖΟΥΓΚΛΑΣ (Μεταγλ.)
THE JUNGLE BOOK GR

 

“Το Βιβλίο της Ζούγκλας” διηγείται την ιστορία του Μόγλη, ενός μικρού αγοριού που μεγάλωσε στη ζούγκλα από μια οικογένεια λύκων και υπό την προστασία του πάνθηρα Μπαγκίρα. Όταν όμως επιστρέψει στη ζούγκλα ο τίγρης Σιρ Καν, που μισεί τους ανθρώπους, ο Μπαγκίρα θα προσπαθήσει να πάει τον Μόγλη στο χωριό των ανθρώπων για να τον προστατεύσει. Ο Μόγλη όμως θα αρνηθεί να εγκαταλείψει τη ζούγκλα και θα ξεκινήσει έτσι ένα ταξίδι γεμάτο περιπέτεια όπου θα συναντήσει νέες απειλές αλλά θα αποκτήσει και έναν καινούργιο πιστό φίλο, τον χαλαρό αρκούδο Μπαλού!

Σκηνοθεσία:                      ΤΖΟΝ ΦΑΒΡΟ

Ηθοποιοί:

 ΑΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΚΙΚΑΣ, ΙΝΩ ΣΤΕΦΑΝΗ, ΓΙΩΤΑ ΜΗΛΙΤΣΗ, ΑΛΚΗΣ ΖΕΡΒΟΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΦΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΕΣΤΩΡ ΚΟΨΙΔΑΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΚΣΟΓΛΟΥ

Διάρκεια:                           105 λεπτά

Είδος ταινίας:                   ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

Καταλληλότητα ταινίας:  ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ

 Ώρες Προβολής >   Πεμ./ Παρ./ Σαβ./ Κυρ. στις: 17:30
                              
                                                                   

ΡΑΤΣΕΤ ΚΑΙ ΚΛΑΝΚ (Μεταγλ.)

RATCHET & CLANK (GR)

Ο Ράτσετ και ο Κλανκ, δύο απίθανοι ήρωες, πρέπει να σταματήσουν έναν μοχθηρό εξωγήινο, τον Πρόεδρο Ντρεκ, πριν καταστρέψει όλους τους πλανήτες του γαλαξία Σολάνα. Ο Ράτσετ είναι ο τελευταίος του είδους του - ένας αθώος ‘Λόμπαξ’ που μεγάλωσε μόνος του χωρίς οικογένεια. Ο Κλανκ είναι ένα μικροσκοπικό, αλλά πανέξυπνο ρομπότ. Μαζί θα ξεκινήσουν σε μια εντυπωσιακή περιπέτεια που θα τους μάθει την αξία της φιλίας, του ηρωισμού και της αυτοθυσίας!

Σκηνοθεσία:                      ΤΖΕΣΙΚΑ ΚΛΙΛΑΝΤ & ΚΕΒΙΝ ΜΟΥΝΡΟ

Ηθοποιοί:

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΑΣ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ, ΣΤΕΛΙΟΣ ΨΑΡΟΥΔΑΚΗΣ, ΙΝΩ ΣΤΕΦΑΝΗ

Διάρκεια:                           93 λεπτά

Είδος ταινίας:                    ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ

Καταλληλότητα ταινίας:  ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ

Ώρες Προβολής >   Πεμ./ Παρ./ Σαβ./ Κυρ. στις: 17:20
                          

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2016 | 6:15 pm


Εσπευσμένα ψηφίζεται το Ασφαλιστικό

Την Κυριακή η ψηφοφορία

Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει το ασφαλιστικό και το φορολογικό, καθώς η κυβέρνηση επισπεύδει τον αρχικό σχεδιασμό της.

Ειδικότερα, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η εισήγηση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση στη διάσκεψη των προέδρων, η οποία συνεδρίασε σήμερα το μεσημέρι, θα ήταν το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο σήμερα και αύριο βρίσκεται στις επιτροπές της Βουλής, να έρθει στην Ολομέλεια το Σαββατοκύριακο. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν το πολυνομοσχέδιο να έρθει στη Βουλή τη Δευτέρα και να ψηφιστεί την Τετάρτη.

Φαίνεται, πως στην επίσπευση συνετέλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να έχει ψηφιστεί το Ασφαλιστικό πριν το Eurogroup της Δευτέρας.

Την πρόταση της κυβέρνησης  επικύρωσε κατά πλειοψηφία η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, αν και διαφώνησαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. 

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 10.00 το πρωί του Σαββάτου και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής.

Τι προβλέπει το Ασφαλιστικό

Περικοπές στις κύριες συντάξεις για μελλοντικούς συνταξιούχους που μπορεί να φτάσουν στο 15%, πιθανές μειώσεις σε ήδη συνταξιούχους και παρεμβάσεις στις επικουρικές με αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα, περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό.

Στο κείμενο των 170 σελίδων και των 64 άρθρων, υπάρχουν παρεμβάσεις τόσο για το εφάπαξ, που μειώνεται κατά περίπου 10% για όσους έχουν υποβάλλει ή πρόκειται να υποβάλλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης από 1.1.2015 και μετά. Επίσης, αλλάζει ο τρόπος χορήγησης του ΕΚΑΣ, με συνέπεια να χάνουν το συγκεκριμένο επίδομα χιλιάδες συνταξιούχοι.

Ακόμα, αυξάνεται το όριο ηλικίας χορήγησης της σύνταξης για ανασφάλιστους υπερήλικες από το 65ο, στο 67ο έτος. Την ίδια στιγμή όμως, το υπουργείο Εργασίας αφήνει κενό ένα ολόκληρο άρθρο, που αφορά τους πόρους στους οποίους θα στηριχθεί το νέο ασφαλιστικό οικοδόμημα, γεγονός που προκαλεί ασφαλώς δυσάρεστη εντύπωση, την ώρα που επίκειται μάλιστα και η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων (εθνική και αναλογική σύνταξη), σε συνδυασμό με τους συντελεστές που καθορίζουν στο εξής τα ποσοστά αναπλήρωσης, είναι πιθανό να προκαλέσουν περικοπές στις κύριες συντάξεις. Η εθνική σύνταξη οριοθετείται στα 384 ευρώ. Όμως όσο νωρίτερα βγει ο ασφαλισμένος στη σύνταξη, τόσο μικρότερο συντελεστή ποσοστού αναπλήρωσης πρόκειται να καρπωθεί (έως 45% για συντάξεις με 15αετία, έως 65% για συντάξεις με 40 έτη ασφάλισης), συνεπώς τόσο μικρότερη τελικά σύνταξη θα λάβει. Μάλιστα η εθνική σύνταξη μειώνεται στις περιπτώσεις θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος σε μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος ή λόγω αναπηρίας. Σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr η μείωση της εθνικής σύνταξης προκειμένου για τους ασφαλισμένους που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη γήρατος, ανέρχεται σε 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης. (62ο με 40 χρόνια προϋπηρεσίας ή 67ο με 15αετία).

Σημειώνεται ότι μετά από τρία χρόνια, η μείωση μεσοσταθμικά κατά 15% αφορά και στους παλιούς ασφαλισμένους καθώς και οι συντάξεις όσων έχουν ήδη βγει στη σύνταξη θα υπολογίζονται όπως και αυτές των νέων ασφαλισμένων, με την ίδια αναλογικότητα δηλαδή.
Ξεχωριστό είναι το κομμάτι της επιβολής ασφαλιστικών εισφορών. Τονίζεται ότι η αύξηση (μία ποσοστιαία μονάδα για εργοδότες και μισή μονάδα για εργαζόμενους), είναι για μία τριετία, δηλαδή αφορά μόνο το διάστημα 2016 - 2018. Ειδικά όμως για ελεύθερους επαγγελματίες επιβάλλεται εισφορά επί του ετήσιου εισοδήματός τους, η οποία θα εφαρμοστεί από το 2017 και μετά και θα ανέρχεται στο 20%, για την κύρια ασφάλιση και στο 7,5% για την επικουρική. Ουσιαστικά έτσι, καταργούνται οι ασφαλιστικές κατηγορίες που ίσχυαν έως τώρα και το ύψος της εισφοράς που θα καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, αλλά και του ΕΤΑΑ (συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, γιατροί και μηχανικοί), θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το εισόδημα, που οι ίδιοι θα δηλώνουν. Άρα και η σύνταξη, που τελικά θα λάβουν θα εξαρτάται από το εισόδημά τους.

Επίσης, αυξάνονται οι εισφορές και για τους αγρότες, με συνέπεια έως το 2019, να έχουν φτάσει στα επίπεδα των εισφορών του ΙΚΑ.
Ενοποιήσεις Ταμείων: Όλα σε ένα (ΕΦΚΑ)

Το νέο ταμείο θα λέγεται Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), που αποτελεί μετονομασία του ΙΚΑ. Σε αυτό εντάσσονται σταδιακά από την 1.1.2016 όλοι οι υφιστάμενοι φορείς κύριας κοινωνικής ασφάλισης (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ - ΜΜΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ). Εξαιρούνται μόνο το τμήμα εκείνο του ΝΑΤ και του ΟΓΑ που διατηρεί αυτοτελή νομική προσωπικότητα για την άσκηση των μη ασφαλιστικών τους αρμοδιοτήτων. Όλα τα περιουσιακά στοιχεία και έσοδα πλέον θα οδηγούνται στον κουμπαρά του νέου φορέα. Για το λόγο αυτό θεσπίζονται μία Ανώνυμη Εταιρία Διαχείρισης της Ακίνητης Περιουσίας Ασφαλιστικών Οργανισμών και μία Εταιρεία Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων Διευρυμένου Σκοπού Ασφαλιστικών Οργανισμών

Στον ΕΦΚΑ θα λειτουργει ειδική διεύθυνση συγκέντρωσης των οφειλών και προώθησης της διαδικασίας είσπραξης ή κατάσχεσης.

Το νέο υπερ - ταμείο κύριας ασφάλισης, που θα εμπεριέχει ως ξεχωριστές διευθύνσεις και τους τομείς παροχής εφάπαξ, θα ισχύουν κοινοί κανόνες υπολογισμού των συντάξεων, εφεξής.

To υπουργείο Εργασίας χαρακτηρίζει «κύριο πυλώνα» της μεταρρύθμισης τη διαδικασία της ενοποίησης των φορέων κύριας ασφάλισης, αφού κάνει λόγο για «ενοποίηση κανόνων για όλους, τόσο ως προς τις εισφορές, όσο και ως προς τις παροχές». Εκτιμάται ότι η δημιουργία του ενιαίου φορέα ασφάλισης θα επιφέρει
«όχι μόνο εξοικονόμηση κόστους μέσω του ελέγχου και της περιστολής των δαπανών αλλά περαιτέρω θα βοηθήσει καταλυτικά προς την ουσιαστική ενοποίηση των κανόνων της κοινωνικής ασφάλισης». 

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, διαπιστώνει ότι ο ν. 3863/2010, γνωστός και ως νόμος Λοβέρδου - Κουτρουμάνη, «διατηρούσε την άνιση μεταχείριση των ασφαλισμένων και τον άδικο διαχωρισμό των χορηγούμενων παροχών ανάλογα με το χρόνο υπαγωγής στην ασφάλιση, το φορέα συνταξιοδότησης, διατηρούσε δηλαδή τα αποσπασματικά και πελατειακά χαρακτηριστικά που διέκριναν το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης έως σήμερα. Με την προτεινόμενη μεταρρύθμιση, θεσπίζεται ενιαίο πλέγμα κοινωνικής προστασίας προνοιακών και ασφαλιστικών παροχών ώστε να εξασφαλίζεται κοινωνική και διαγενεακή δικαιοσύνη».

Πλαφόν στις συντάξεις

«Ταβάνι» τα 2.304 ευρώ θέτει το υπουργείο Εργασίας για κάθε ατομική σύνταξη που θα προκύπτει στο εξής και για την επόμενη τριετία, δηλαδή μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής το 2018. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου για την μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Συστήματος, στην περίπτωση των ατομικών συντάξεων, το υψηλότερο καθαρό ποσό που θα μπορεί να καταβάλλεται δεν πρέπει να υπερβαίνει το εξαπλάσιο της εθνικής σύνταξης, η οποία σήμερα υπολογίζεται στα 384 ευρώ. Αντίστοιχα, εάν πρόκειται για καταβολή περισσότερων από μίας συντάξεων, για παράδειγμα από το Δημόσιο, από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) ή οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα κύριας ή επικουρικής ασφάλισης, το πλαφόν που τίθεται είναι το οκταπλάσιο της εθνικής σύνταξης, δηλαδή τα 3.072 ευρώ.

Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Εργασίας επιδιώκει να περιορίσει τη συνταξιοδοτική δαπάνη, αφού έως τώρα το πλαφόν για την ατομική σύνταξη είναι τα 2.773 ευρώ, ενώ για άθροισμα συντάξεων ανέρχεται στα 3.680 ευρώ.

Το υπουργείο Εργασίας σημειώνει ότι «Ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης (εθνική και αναλογική) στηρίζεται σε «αναλογιστική μελέτη πλήρως τεκμηριωμένη και βασισμένη στα νέα οικονομικά δεδομένα όπως αυτά διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια, ώστε να εγγυάται τη βιωσιμότητα των ταμείων και την εις το διηνεκές χορήγηση της δικαιούμενης σύνταξης». Επισημαίνεται επίσης ότι έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι παράμετροι που από την Ολομέλεια του ΣτΕ κρίθηκαν ως απολύτως αναγκαίες για τη συνταγματικότητα των προτεινόμενων αλλαγών.

Περικοπές κρύβει η προσωπική διαφορά

Μειώσεις κύριων συντάξεων, ακόμα και από φέτος σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr «κρύβει» η εφαρμογή του μοντέλου της προσωπικής διαφοράς, που επιθυμεί να προωθήσει το υπουργείο Εργασίας. Μπορεί να φαίνεται ότι διασώζονται οι καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις για την επόμενη τριετία, δηλαδή μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τις συντάξεις που θα απονεμηθούν από εδώ και στο εξής.

Πιο συγκεκριμένα, στο σχέδιο νόμου που παρουσίασε χθες ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος στα πολιτικά κόμματα και στον πρόεδρο της Δημοκρατίας γίνεται ξεκάθαρη αναφορά για τις αιτήσεις που θα κατατεθούν εντός του 2016. Σε περίπτωση κατά την οποία το ποσό της σύνταξης υπολείπεται του ποσού της σύνταξης που θα εκδιδόταν με το προηγούμενο καθεστώς κατά ποσοστό άνω του 20%, μόνο το ήμισυ της διαφοράς καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά. Επί αιτήσεων που θα κατατεθούν εντός του 2017 συνεχίζει να καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά το ένα τρίτο (1/3) της διαφοράς, και επί αιτήσεων που θα κατατεθούν εντός του 2018, μόλις το ένα τέταρτο (1/4) της διαφοράς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν γίνεται καμία πρόβλεψη για τα έτη από το 2019 και μετά, γεγονός που δημιουργεί ένα προφανές «θολό τοπίο» για ενδεχόμενες μειώσεις στις κύριες συντάξεις, που θα προκύψουν τότε.

Υπάρχει επίσης η αναφορά στην εθνική σύνταξη, που θα αποτελεί ουσιαστικά ρήτρα ανάπτυξης των συντάξεων και θα μπορεί να επιφέρει αυξήσεις, όταν η χώρα περιέλθει αντίστοιχα, σε καθεστώς ανάπτυξης. Όμως με την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, είναι πιθανό οι μειώσεις που θα προκύψουν στο αναλογικό μέρος τους, να είναι πολύ υψηλότερες από ενδεχόμενες αυξήσεις που μπορεί να επέλθουν στην εθνική σύνταξη, στο μέλλον.

(ΠΗΓΗ: news247.gr)

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2016 | 5:34 pm


Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι για την προφορική εξέταση στις πανελλαδικές

Τη δυνατότητα προφορικής εξέτασης έχουν υποψήφιοι  που λόγω της υφιστάμενης φυσικής αδυναμίας τους (δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμησία, δυσαναγνωσία, δυσορθογραφία, φάσμα αυτισμού, κινητική αδυναμία άνω άκρων ή προβλήματα στην όραση), αδυνατούν να εκφράσουν γραπτά τις γνώσεις τους.

Η εξέτασή τους δεν διαφέρει από την εξέταση των υπόλοιπων υποψηφίων που εξετάζονται γραπτά. Έτσι λοιπόν αυτοί εξετάζονται στα ίδια θέματα με το ίδιο πρόγραμμα και την ίδια διάρκεια εξέτασης με αυτούς που εξετάζονται γραπτά.

Ειδικά ως προς την συνολική διάρκεια εξέτασης των εξεταζομένων προφορικά, πρέπει να διασαφηνιστεί ότι στη συνολική διάρκεια της προφορικής εξέτασης συμπεριλαμβάνεται:

 

α) ο χρόνος προετοιμασίας, ο οποίος δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τρεις (3) ώρες, όπως για όλους τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων, μετά την παρέλευση του οποίου οι υποψήφιοι κλείνουν τα τετράδια και περιμένουν να κληθούν από την επιτροπή

β) ο χρόνος αξιολόγησης-βαθμολόγησης που ξεκινά μετά την παρέλευση του τρίωρου χρόνου προετοιμασίας ή όταν κάποιος υποψήφιος (πριν την παρέλευση του τρίωρου) δηλώσει έτοιμος για αξιολόγηση.

Η επιτροπή έχει την δυνατότητα, εφόσον από την πορεία αξιολόγησης- Βαθμολόγησης του εξεταζομένου διαπιστώσει ότι είναι βάσιμο το αίτημά του για παράταση του χρόνου αξιολόγησης-βαθμολόγησης, να του παρέχει αυτή την παράταση χρόνου για εύλογο διάστημα (έως 30 λεπτά),η οποία συνδέεται άμεσα με την εξέλιξη της αξιολόγησης-βαθμολόγησης του κάθε εξεταζόμενου και την εκτίμηση της επιτροπής.

 

Διαδικασία εξέτασης

 

Όσον αφορά τη διαδικασία της εξέτασης:

οι εξεταζόμενοι υποψήφιοι εισέρχονται στις αίθουσες εξέτασης την ίδια ώρα που εισέρχονται και οι λοιποί εξεταζόμενοι στα εξεταστικά κέντρα,
τους χορηγείται το τετράδιο και αναγράφουν τα ατομικά τους στοιχεία στους οικείους χώρους (αν αδυνατούν από μόνοι τους βοηθούνται από τους επιτηρητές).
Μετά τον έλεγχο της ταυτοπροσωπίας και της ορθής αναγραφής των ατομικών στοιχείων, αυτά καλύπτονται από τους επιτηρητές με αδιαφανές αυτοκόλλητο ώστε να καθίσταται ανώνυμο το κάθε τετράδιο.
Στο κάθε τετράδιο πριν την έναρξη της εξέτασης επικολλώνται άμεσα δύο (2) αυτοκόλλητα αριθμητήρια στις ειδικές θέσεις της εξωτερικής πλευράς του τετραδίου, με τη λέξη Νέο για τους υποψήφιους του Νέου Συστήματος και Παλαιό για τους υποψήφιους του Παλαιού συστήματος.
Τη λέξη Παλαιό ή Νέο (διάκριση μεταξύ Νέου ή Παλαιού συστήματος) που εμφανίζεται στο αυτοκόλλητο αριθμητήριο, ο υποψήφιος θα πρέπει να την αντιγράφει μετά την αναγραφή του «ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ» (λίγο πιο πάνω από το πλαίσιο, στο εμπροσθόφυλλο), με επίβλεψη των επιτηρητών και πριν αυτοί επικαλύψουν το αριθμητήριο.
Οι τρεις πρώτοι αριθμοί του αυτοκόλλητου αριθμητηρίου αντιστοιχούν στον κωδικό της επιτροπής εξέτασης, ακολουθούν οι επτά αριθμοί που αντιστοιχούν στον κωδικό Λυκείου (ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ) και ακολουθεί ο αύξων αριθμός τετραδίου κατά ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο που έχει αποσταλεί (αρ. πρωτ. Φ252/67090/Α5/20-4-2016).

Λήψη θεμάτων

 

Αμέσως μετά τη λήψη των θεμάτων ο Πρόεδρος της επιτροπής μεριμνά για:

Α) τη διανομή αντιγράφου των θεμάτων σε κάθε εξεταζόμενο, οπότε αρχίζει και ο χρόνος έναρξης της εξέτασης.

Β)Ο επιτηρητής μπορεί να αναγνώσει τα θέματα αν ζητηθεί από τον εξεταζόμενο.

Γ)Είναι αυτονόητο ότι οι διατάξεις για τις υποχρεώσεις των εξεταζομένων ισχύουν και για τους υποψηφίους αυτούς από την στιγμή που θα εισέλθουν στο εξεταστικό κέντρο και μέχρι την ολοκλήρωση της εξέτασής τους.

Δ)Την ευθύνη για την τήρηση της τάξης και της ομαλότητας διεξαγωγής της εξέτασης για όσο χρόνο οι εξεταζόμενοι μελετούν τα θέματα και προετοιμάζονται για να παρουσιαστούν στην επιτροπή έχουν οι επιτηρητές.

 

Χρόνος εξέτασης

 

Στους εξεταζόμενους παρέχεται ο χρόνος προετοιμασίας, ο οποίος είναι τουλάχιστον ίσος με το χρόνο δυνατής αποχώρησης και δεν μπορεί να υπερβεί τις τρεις ώρες, προκειμένου να μελετήσουν, να κατανοήσουν τα θέματα και να κρατήσουν, εφόσον το επιθυμούν, σημειώσεις στο τετράδιο τους για να τις χρησιμοποιήσουν όταν θα προσέλθουν στην επιτροπή προκειμένου να εξεταστούν.

Όταν είναι έτοιμοι ή όταν παρέλθει ο τρίωρος χρόνος προετοιμασίας, προσέρχεται ο κάθε ένας ξεχωριστά στην αίθουσα όπου παρευρίσκονται τα μέλη της Επιτροπής Εξέτασης.

Στην αίθουσα αυτή παρευρίσκονται υποχρεωτικά τα τρία μέλη (οι δύο βαθμολογητές και ο τρίτος αναβαθμολογητής) και δυνητικά, εφόσον ο αριθμός των επιτροπών το επιτρέπει, ο Πρόεδρος ή ο γραμματέας της επιτροπής ή και οι δύο.

 

Ποιοι παρευρίσκονται

 

Επίσης στην Επιτροπή μπορεί να παρίσταται και ένας (1) Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης ή ο Προϊστάμενος του οικείου ΚΕΔΔΥ ή εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ο οποίος υπηρετεί στο ΚΕΔΔΥ, για την παροχή διευκρινίσεων ή επεξηγήσεων σε θέματα ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών, την ενημέρωση των μελών των επιτροπών πριν την παράδοση των θεμάτων για τη φύση των δυσκολιών των μαθητών και όποτε άλλοτε ζητηθεί από την επιτροπή.

Οι εκπαιδευτικοί , ο/η σχολ.σύμβουλος Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και ο/η προϊστάμενος/μένη ΚΕΔΔΥ δεν μπαίνουν στις αίθουσες αφού δοθούν τα θέματα και σε καμία περίπτωση δεν αναπτύσσουν συζήτηση με τους/τις εξεταζόμενους/νες σχετικά με αυτά και τις απαντήσεις τους. Αν παραστεί ανάγκη οποιασδήποτε εξατομικευμένης βοήθειας (π.χ. να διαβάσει κάποιος ξανά τα θέματα στον εξεταζόμενο), οι επιτηρητές/τριες την παρέχουν σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί στην αρχική ενημέρωση από τους ειδικούς.

Αν ο/η μαθητής/τρια συνοδεύεται από εκπαιδευτικό Παράλληλης Στήριξης, αυτός/ή μπορεί να παρίσταται κατά την εξέταση, χωρίς να συμμετέχει στη διαδικασία.

 

Προφορικές ή γραπτές απαντήσεις

 

Ο εξεταζόμενος αναπτύσσει προφορικά στα τρία μέλη – εξεταστές τις απαντήσεις του στα θέματα, με όποια σειρά επιθυμεί. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των απαντήσεών του μπορεί να συμβουλεύεται τις σημειώσεις του στο τετράδιο.

Στην περίπτωση που επιθυμεί να απαντήσει γραπτά σε κάποια ερωτήματα, εκφράζει αυτή την επιθυμία του στους βαθμολογητές, όταν προσέρχεται ενώπιον της επιτροπής, και το δηλώνει εγγράφως στο γραπτό του δοκίμιο, ώστε οι σχετικές απαντήσεις να αξιολογηθούν γραπτά και όχι προφορικά.

Η γραπτή δήλωση του υποψηφίου υπογράφεται από τους εξεταστές και τον πρόεδρο της επιτροπής.

 

Διαδικασία βαθμολόγησης

 

Όταν ολοκληρώσει την εξέτασή του παραδίδει το τετράδιο στον Πρόεδρο ή στον γραμματέα της επιτροπής και αποχωρεί από την αίθουσα και το Εξεταστικό Κέντρο. Ο Πρόεδρος της επιτροπής παραδίδει αμέσως και πριν από την είσοδο άλλου εξεταζόμενου το τετράδιο στον πρώτο βαθμολογητή, ο οποίος αναγράφει το συνολικό βαθμό και την αναλυτική βαθμολογία που έδωσε στον εξετασθέντα και υπογράφει στις οικείες θέσεις.

Στη συνέχεια παραδίδει το γραπτό στον Πρόεδρο ή τον Γραμματέα, ο οποίος, αφού επικαλύψει με αδιαφανές αυτοκόλλητο τον βαθμό του πρώτου βαθμολογητή, δίνει το γραπτό στον δεύτερο βαθμολογητή, ο οποίος ακολουθεί την ίδια διαδικασία με τον πρώτο.

Μετά την παράδοση του γραπτού από τον δεύτερο βαθμολογητή, ο πρόεδρος αποκαλύπτει τους βαθμούς του πρώτου και εφόσον στον τελικό βαθμό υπάρχει διαφορά μεγαλύτερη των δώδεκα μονάδων, επικαλύπτει τους βαθμούς και των δύο βαθμολογητών και το γραπτό παραδίδεται στον τρίτο βαθμολογητή (αναβαθμολογητή) για την προβλεπόμενη αναβαθμολόγηση.

Για τη διαδικασία αναγραφής των επιμέρους βαθμολογιών και του συνολικού βαθμού στον ειδικό χώρο του τετραδίου του εξεταζόμενου ακολουθούνται οι ίδιες οδηγίες που αναφέρονται στην εγκύκλιό μας που αφορά στις πανελλαδικές εξετάσεις Γενικού Λυκείου και ΕΠΑΛ -Ομάδα Β ́ (ανωτέρω 2 σχετική εγκύκλιος).

Σημειώνεται ότι οι εξεταστές κατά την διάρκεια της εξέτασης μπορούν να κρατούν σημειώσεις για να βοηθηθούν στη σωστή αξιολόγηση του εξεταζόμενου, όμως πρέπει με ευθύνη των ίδιων και του Προέδρου της επιτροπής κανένα από τα άλλα δύο μέλη – εξεταστές να μην λαμβάνει γνώση των σημειώσεων αυτών ούτε και του βαθμού που δίνουν τελικά.

Ο κάθε εξεταστής καταστρέφει με ευθύνη του τις σημειώσεις που τυχόν κράτησε αμέσως μόλις ολοκληρώσει την αξιολόγησή του.

 

Δε δίνονται πληροφορίες για τη βαθμολογία σε εξεταζόμενους και τρίτους

 

Απαγορεύεται επίσης κατηγορηματικά να παρέχει οποιαδήποτε πληροφορία με ευθύ ή έμμεσο τρόπο στον εξεταζόμενο ή σε οποιονδήποτε τρίτο σχετικά με την αξιολόγηση και τη βαθμολογία του εξεταζόμενου.

 

Σε ποιους απαγορεύεται η είσοδος

 

Αυτονόητο είναι επίσης ότι απαγορεύεται η είσοδος στο εξεταστικό κέντρο οποιουδήποτε άλλου προσώπου εκτός των επιτηρητών, των μελών της επιτροπής εξέτασης, του ιατρού και του Συμβούλου Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης ή του Προϊσταμένου του οικείου ΚΕΔΔΥ ή του εκπαιδευτικού Δ.Ε. ο οποίος υπηρετεί στο ΚΕΔΔΥ που μπορεί να παρίσταται στην Επιτροπή για την παροχή διευκρινίσεων ή επεξηγήσεων σε θέματα ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών.

 

Γενικές επισημάνσεις

 

Οι υποψήφιοι με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες πρέπει κατά τη διάρκεια της εξέτασης να αντιμετωπίζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι σε καλή ψυχολογική κατάσταση και να αποδώσουν σύμφωνα με τις γνώσεις και τις ικανότητές τους.

Η αξιολόγηση με προφορικές δοκιμασίες στα Κέντρα Εξέτασης υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες συνιστά μια διαφοροποιημένη προσέγγιση που απορρέει από τις διαφοροποιημένες διδακτικές πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί προκειμένου να υποστηρίξουν μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Πρόκειται για μαθητές ικανούς/ές να παρακολουθήσουν το πλήρες Αναλυτικό Πρόγραμμα της τάξης τους και εμποδίζονται από δυσκολίες στη διαχείριση του χρόνου, του γραπτού λόγου και στην απόδοση των γνώσεών τους με τους κοινούς τρόπους εξέτασης.

Η προφορική διαδικασία εξέτασης των μαθητών/τριών με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες δίνει την ευκαιρία στους μαθητές/τριες να αποδώσουν σύμφωνα με τις γνώσεις τους και την προσπάθειά τους.

 

Εξέταση μαθητών με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος

 

Α) Όσον αφορά τους/τις μαθητές/τριες με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος ( Δ.Α.Φ.) προτείνονται τα εξής:

Κατά την τρίωρη αξιολόγηση των μαθητών/τριών με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος επιτρέπονται οι ρουτίνες που επιθυμούν και δεν παραβιάζουν τους γενικούς κανονισμούς (π.χ. ένα συγκεκριμένο αντικείμενο πάνω στο θρανίο ή μια συγκεκριμένη θέση σε σχέση με το φωτισμό κλπ).

Επίσης φροντίζουμε για την αποφυγή ερεθισμάτων που παρενοχλούν τους μαθητές με Δ.Α.Φ. να συγκεντρωθούν και αφορούν την ιδιαίτερη λειτουργικότητά τους ως προς τις αισθήσεις τους (θόρυβοι ή συζητήσεις στο φόντο της αίθουσας, αποφυγή βλεμματικής επαφής, μεταβολές του φωτισμού κλπ).

Κατά την αξιολόγηση- βαθμολόγηση οι μαθητές/τριες με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος έχουν ανάγκη από πολύ συγκεκριμένες και προβλέψιμες διαδικασίες οι οποίες βοηθούν στη μέγιστη απόδοσή τους (π.χ. μπορεί να ζητήσουν να σταθούν όρθιοι/ες ή να καθίσουν πιο πλάγια, μπορεί να αποδιοργανώνονται από το επίμονο βλέμμα, μπορεί να χρειάζονται να συμβουλεύονται το γραπτό τους).

Οι ερωτήσεις που απευθύνονται από τον/τη βαθμολογητή/τρια χρειάζεται να είναι σύντομες και συγκεκριμένες, να δίνονται κατά μικρότερες περιόδους και να αποφεύγονται οι γενικού τύπου ερωτήσεις-παρατηρήσεις. Χρειάζεται να απευθύνονται παραινετικές ερωτήσεις, σε κάθε φάση της αξιολόγησης-βαθμολόγησης και να μεσολαβεί μικρός χρόνος αναμονής ή σιωπής προκειμένου ο/η μαθητής/τρια να απαντήσει.

Οι μαθητές/τριες με Δ.Α.Φ. που συνοδεύονται από Εκπαιδευτικό Παράλληλης Στήριξης (Π.Σ.) δικαιούνται να συνοδεύονται από τον/τη συγκεκριμένο/η εκπαιδευτικό και στην αξιολόγηση-βαθμολόγηση, ώστε να επιτυγχάνουν την εξοικείωση που χρειάζονται. Οι εκπαιδευτικοί Π.Σ. δεν παρεμβαίνουν, δεν εξηγούν, δεν βοηθούν τον/την εξεταζόμενο/η αλλά μπορούν να υποστηρίζουν τον/τη μαθητή/τρια με τις μη λεκτικές παραινέσεις και τους οπτικούς δείκτες που έχουν καθιερώσει μεταξύ τους προκειμένου να επιτυγχάνεται η συνεργασία.

 

Μαθητές με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες

 

Β) Όσον αφορά τους/τις μαθητές/τριες με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες (ε.μ.δ.) προτείνονται τα εξής:

Οι μαθητές με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαναγνωσία, δυσορθογραφία) αντιμετωπίζουν κυρίως δυσκολίες στη διαχείριση του γραπτού λόγου και στην αυθόρμητη παραγωγή γραπτού και ρέοντος λόγου (π.χ. δυσκολίες στην ανάγνωση μεγάλων κειμένων, ασυνέπειες ως προς την ορθή γραφή και τη σύνταξη αγνόηση των συμβόλων τονισμού και στίξης, κλπ). Για τον λόγο αυτό άλλωστε αξιολογούνται με προφορικές δοκιμασίες.

́Εχουν βέβαια το δικαίωμα κατά το στάδιο της προετοιμασίας του θέματος να χρησιμοποιούν πρόχειρο, όπου θα καταγράφουν τις σκέψεις τους και στη συνέχεια να αναπτύσσουν προφορικά τις απαντήσεις τους. Επίσης δικαιούνται στην περίπτωση που επιθυμούν να απαντήσουν γραπτά σε κάποια ερωτήματα, αυτά να αξιολογούνται κατά τη βαθμολόγηση.

Συχνά συνεμφανίζουν δυσκολίες στην Συγκέντρωση και στην Επικέντρωση Προσοχής και απορροφούνται από τους θορύβους του «φόντου» (συζητήσεις στον διάδρομο, θορυβώδης κινητικότητα κλπ). Οι επιτηρητές προτείνεται να βοηθούν τους μαθητές/τριες με παραινέσεις ως προς τη συγκέντρωση και ως προς την τήρηση του χρόνου και να εξασφαλίζουν την αδιατάρακτη ροή της διαδικασίας.

 

Αξιολόγηση μαθημάτων θετικών επιστημών

 

Κατά την αξιολόγηση-βαθμολόγηση των μαθημάτων των θετικών επιστημών καταβάλλεται προσπάθεια να αξιολογηθούν οι γνώσεις, η ανάπτυξη σκεπτικού και στρατηγικής επίλυσης των προβλημάτων πέραν των υπολογιστικών καιδιαχειριστικών δυσκολιών (π.χ. αναριθμητισμό) που άλλωστε συνιστούν μέρος των δυσκολιών των μαθητών με ε.μ.δ. Οι μαθητές/τριες που αντιμετωπίζουν ε.μ.δ. του τύπου δυσαριθμησίας, αστοχούν πολλές φορές στη χρήση των συμβόλων και των προσήμων.

Προκειμένου να μην καταναλώσουν όλο τον χρόνο τους στη λάθος κατεύθυνση μπορεί να υποδειχθεί με μια γενική παραίνεση να προσέξουν τα σύμβολα και τα πρόσημα.

 

Γραφική παράσταση- σχεδίαση

 

Αν στην απάντηση κάποιου θέματος απαιτείται γραφική παράσταση και ο υποψήφιος αδυνατεί να γράψει, ο εξεταστής μπορεί να σχεδιάσει τη γραφική παράσταση καθ ́ υπόδειξη του εξεταζόμενου. Όταν ο εξεταζόμενος καλείται να απαντήσει σε θέματα όπως είναι η Ιστορία, η Βιολογία κ.λ.π., εφόσον ο εξεταστής διαπιστώνει ότι ο εξεταζόμενος αδυνατεί να αποδώσει το εξεταζόμενο αντικείμενο με συνεχή λόγο, μπορεί να τον εξετάσει με την υποβολή ερωτήσεων, οι οποίες θα τον διευκολύνουν στην διατύπωση των γνώσεων αλλά δεν θα πρέπει να είναι τέτοιας μορφής που θα υποδεικνύουν την απάντηση.

 

Αν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των θεμάτων ή κατά τη διάρκεια της εξέτασης ο εξεταζόμενος ζητήσει την ανάγνωση κάποιου θέματος, τότε ο επιτηρητής ή ο εξεταστής αντίστοιχα θα μπορούσε να επαναλάβει άλλη μία φορά την ανάγνωση κάποιου θέματος.

 

Κατά την αξιολόγηση-βαθμολόγηση προτείνεται οι υποψήφιοι να συμβουλεύονται ιδιαιτέρως τις σημειώσεις στο πρόχειρό τους.

 

Ορθογραφικά λάθη, δυσλεξία, δυσορθογραφια

 

Στην περίπτωση των υποψηφίων με δυσλεξία ή δυσορθογραφία και εκτός από την περίπτωση των ασκήσεων γραμματικής δεν λαμβάνονται υπόψη τα ορθογραφικά λάθη.

 

Δεν επιτρέπεται οι εξεταστές να συμπεριφέρονται απαξιωτικά

 

Επισημαίνεται ότι η ιδιαίτερη μεταχείριση των εξεταζόμενων δε συνιστά σε καμία περίπτωση επιεική αξιολόγηση ή άλλης μορφής ιδιαίτερη μεταχείριση , αλλά σκοπεύει μόνο στην παροχή της δυνατότητας να εξωτερικεύσουν τις γνώσεις, τις οποίες λόγω της πάθησής τους αδυνατούν να εξωτερικεύσουν με το γραπτό λόγο. Είναι αυτονόητο ότι, όλοι οι συμμετέχοντες στην επιτροπή εξέτασης των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες δεν επιτρέπεται να συμπεριφέρονται περιφρονητικά ή απαξιωτικά έναντι των εξεταζόμενων.

Πανελλαδικές εξετάσεις υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

 

Πανελλαδικές εξετάσεις υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ημερησίων ΕΠΑΛ με το νέο σύστημα και υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ (Ομάδα Α’ και μαθημάτων ειδικότητας Ομάδα Β’)με το παλαιό σύστημα ,έτους 2016

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2016 | 5:05 pm


Απεργιακή συγκέντρωση την Κυριακή στην πλατεία Πετρινού

Κάλεσμα του ΠΑΜΕ για την απεργιακή κινητοποίηση 6-7-8 Μαΐου:

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, άνεργοι, νέες και νέοι,

Η κυβέρνηση για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου φέρνει μέσα στο Σαββατοκύριακο σαν τον κλέφτη τις βάρβαρες προτάσεις για το ασφαλιστικό και το φορολογικό!

Όλοι στους δρόμους! Όλοι στις απεργιακές συγκεντρώσεις!

    Παρασκευή 6 Μάη, απεργία!
    Σάββατο 7 Μάη, Αθήνα απεργιακή συγκέντρωση 6 μ.μ. στην Ομόνοια! Αναχώρηση στις 2μμ από τον Σταθμό του ΟΣΕ Τρίπολης.
    Κυριακή 8 Μάη, απεργιακή συγκέντρωση 10:30 π.μ. στην πλ. Πετρινου!

Έφτασε η ώρα της μάχης! Κανείς να μη λιποτακτήσει! Δίνουμε όλοι το παρόν!

Δίνουμε αγώνα για να μην περάσει ο νόμος - λαιμητόμος για το Ασφαλιστικό, το νέο φορολογικό! Δε συμβιβαζόμαστε με την εξαθλίωση, την ανέχεια, τη νέα σφαγή στη ζωή μας! Ενωμένοι, δυνατοί, με πίστη στο δίκιο μας, μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε!

Να απαντήσουμε με την ετοιμότητα μας στις άθλιες πρακτικές της κυβέρνησης, τις μεθοδεύσεις της για να περάσει τη νέα βαρβαρότητα στη ζωή μας, στα μουγκά!

Να νεκρώσουν τα πάντα! Να σταματήσει η παραγωγή παντού!
Κανείς εργαζόμενος καμία βάρδια στη δουλειά!
Ούτε ψυχή σε εργοστάσια, εργοτάξια, γραφεία, μαγαζιά, λιμάνια, καράβια!

Ακόμα κι αν η κυβερνητική πλειοψηφία μαζί με τους γνωστούς πρόθυμους ψηφίσουν τα άγρια μέτρα, η 48ωρη απεργία με τη μαζικότητα, τη συμμετοχή, την οργάνωση και τον παλμό της μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για την ανατροπή τους μέσα από τους αγώνες μας!

Δε σκύβουμε το κεφάλι! Δε γονατίζουμε!
Κανένας δε γλιτώνει από τη νέα βάρβαρη επίθεση!
Γυρίζουν τον εργαζόμενο λαό δεκάδες χρόνια πίσω!

Ότι γνωρίσαμε μέχρι σήμερα από ασφαλιστικά δικαιώματα συνθλίβονται για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων. Θέλουν να ξεμπερδέψουν μια και καλή με το βαρίδι της Κοινωνικής Ασφάλισης, για να προστατευτεί και να αυξηθεί η κερδοφορία των μονοπωλίων. Παράλληλα, φέρνουν νέα φοροεπιδρομή, νέα ασήκωτα βάρη στις πλάτες μας, νέα αιμορραγία στο ήδη άθλιο λαϊκό εισόδημα!

Οι αγώνες των προηγούμενων μηνών χάραξαν το δρόμο! Φανερώθηκε η δυναμική που έχει η συμμαχία του εργαζόμενου λαού!

Εργαζόμενε, άνεργε, νέα και νέε,

Σήκωσε τώρα κεφάλι! Δώσε μαχητική απάντηση στα διλήμματα που σου βάζουν η κυβέρνηση και οι μεγαλοεργοδότες! Έχουν στόχο να σε τρομοκρατήσουν.  Μη δέχεσαι να σε απειλούν, να σε φοβίζουν, να σου κουνούν το δάχτυλο οι χορτάτοι, οι κλέφτες του μόχθου σου. Να μην αφήσεις τη ζωή σου, στα χέρια των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, της μεγαλοεργοδοσίας και των κομμάτων τους!

Όλοι μαζί, εργάτες, φτωχοί αγρότες, ελευθεροεπαγγελματίες, επιστήμονες!

Έχουμε τη δύναμη να τους σταματήσουμε!
Αν κάνουμε πίσω δε θα σταματήσουν πουθενά! Δε θα μας αφήσουν τίποτα!

Ή θα υποταχτούμε και θα τα σαρώσουν όλα, ή θα τους πάρουμε στο κυνήγι!

Με εμπιστοσύνη στη δύναμή μας! Εμείς παράγουμε τον πλούτο, εμείς μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα χωρίς αυτούς που μας εκμεταλλεύονται, αυτοί δεν μπορούν να κερδίζουν χωρίς εμάς!

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2016 | 5:04 pm


Ξεκινούν τα διόδια στο Λεύκτρο - Σπάρτη

Mε την παράδοση σε λειτουργία του νέου οδικού τμήματος Λεύκτρο - Σπάρτη (μήκους περίπου 46 χλμ.), η Αθήνα, η Καλαμάτα και η Τρίπολη έρχονται πιο κοντά στη Σπάρτη, με την άνεση, την αξιοπιστία και την ασφάλεια ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου.

Στη διαδρομή προς τη Σπάρτη μέσω του νέου τμήματος, οι οδηγοί θα απολαμβάνουν τις ίδιες υψηλής ποιότητας υπηρεσίες άνεσης και ασφάλειας που παρέχονται και στον υπόλοιπο αυτοκινητόδρομο, όπως:

 • 24ωρη εποπτεία και διαχείριση κυκλοφορίας, με περιπολίες οδικής ασφάλειας και ομάδες άμεσης επέμβασης
 • Τηλεφωνικό αριθμό έκτακτης ανάγκης (τον τετραψήφιο «1025»)
 • Δωρεάν οδική βοήθεια για μετακίνηση των ακινητοποιημένων οχημάτων σε ασφαλές σημείο
 • Ηλεκτρονικά διόδια για τους χρήστες πομποδεκτών που συμμετέχουν στη διαλειτουργικότητα
 • 24ωρη λειτουργία Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (Σ.Ε.Α.)

Βάσει των προβλέψεων της Σύμβασης Παραχώρησης του έργου «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκμετάλλευση του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα και Κλάδος Λεύκτρο –Σπάρτη» (Ν. 3559/2007), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, από τα μεσάνυχτα της Κυριακής 8 Μαΐου προς Δευτέρα 9 Μαΐου 2016 (ώρα 00:00 της 9/5/2016), τίθεται σε λειτουργία ο μετωπικός σταθμός διοδίων Πετρίνας.

Το  αντίτιμο των διοδίων τελών στον νέο μετωπικό σταθμό διοδίων Πετρίνας είναι ανάλογο του μήκους του τμήματος του αυτοκινητοδρόμου και καθορίζεται από την προαναφερθείσα Σύμβαση Παραχώρησης. Οι τιμές ανά κατηγορία οχήματος είναι οι ακόλουθες:

Κατηγορία οχήματος

Συμβατική τιμή στην κατεύθυνση προς Αθήνα

Συμβατική τιμή στην κατεύθυνση προς Σπάρτη

1 - Δίκυκλα, τρίκυκλα

€2,00

€2,00

2 - Οχήματα με ύψος έως 2,20 μ.

€2,85

€2,85

3 - Οχήματα με 2 ή 3 άξονες και ύψος μεγαλύτερο από 2,20μ.

€7,20

€7,20

4 - Οχήματα με 4 ή περισσότερους άξονες και ύψος μεγαλύτερο από 2,20μ.

€10,10

€10,10

                                                                                                                                      

Ο τιμοκατάλογος περιλαμβάνει ΦΠΑ 23% και θα ισχύει για όλους τους μετακινούμενους, συμπεριλαμβανομένων των κατόχων ηλεκτρονικών πομποδεκτών.

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2016 | 4:02 pm


Πρώτη η Κουτσουμπού στους Διασυλλογικούς Αγώνες Στίβου στην Κω

Στο διασυλλογικό πρωτάθλημα και στα πλαίσια της 1ης αγωνιστικής που πραγματοποιήθηκε στην Κω συμμετείχε η Τριπολίτισσα Βασιλική Κουτσουμπού.

Η Βασιλική ανήκει στην ομάδα του Πανναξιακού Α.Ο. και κατέκτησε την 1η θέση με 6.03 στο Άλμα εις μήκος.

Ακόμη μία επιτυχία για τον Αρκαδικό αθλητισμό, αλλά και για τη Βασιλική Κουτσουμπού που συνεχίζει να φέρνει πρωτιές.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2016 | 2:43 pm


Ανέγερση παρεκκλησίου στον προαύλιο χώρο του ΙΝ Παμμεγίστων Ταξιαρχών Τρίπολης

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Τρίπολης αποδέχτηκε τη δωρεά ενορίτη για ανέγερση παρεκκλησίου στον προαύλιο χώρο του Ναού, για την εξυπηρέτηση λειτουργικών αναγκών της ενορίας.

Πιο συγκεκριμένα, υποβλήθηκε πρόταση στη Δ/νση Τ.Υ.και Πολεοδομίας, τμ. Πολεοδομικών Εφαρμογών, σημειακής τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου Τρίπολης, στο Ο.Τ. 163, επί της ιδιοκτησίας Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών.

Το ισχύον ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής έχει εγκριθεί με την υπ΄ αριθμ. 5134/3-11-2005 Απόφαση Νομάρχη Αρκαδίας, ΦΕΚ 1426/Δ/30-12-2005, με την οποία καθορίστηκε ως πράσινο ο προαύλιος χώρος της ιδιοκτησίας Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών, πλην του Ιερού Ναού, του κωδωνοστασίου και των λοιπών εγκαταστάσεων που καθορίστηκαν ως δομήσιμοι χώροι.

Συγκεκριμένα με την υποβαλλόμενη πρόταση ζητείται η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου.

Κατόπιν το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης αποφάσισε ομόφωνα να συμπεριληφθεί στους οικοδομήσιμους χώρους το υφιστάμενο βοηθητικό κτίσμα αποθήκης, εμβαδού 12.68 τ.μ. και ένα τμήμα, εμβαδού 1,82 τ.μ., από το υφιστάμενο κτίσμα γραφείου – αποθήκης – WC. Τα κτίσματα αυτά εκ παραδρομής δεν είχαν συμπεριληφθεί στους οικοδομήσιμους χώρους που καθορίστηκαν με την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στην περιοχή που εγκρίθηκε με την υπ΄ αριθμ. 5134/3-11-2005 Απόφαση Νομάρχη Αρκαδίας, ΦΕΚ 1426/Δ/30-12-2005. Η ένταξη τους στους δομήσιμους χώρους ζητείται για την ρύθμιση αυτών με το Ν. 4178/2013, ώστε να υφίστανται νόμιμα και να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση του Ιερού Ναού, όπως γίνεται μέχρι σήμερα.

Να αποχαρακτηριστεί από πράσινο ένα τμήμα, εμβαδού 115,94 τ.μ,. της ιδιοκτησίας Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών, προκειμένου να κατασκευαστεί μικρό παρεκκλήσι εντός αυτού για την εξυπηρέτηση του Ιερού Ναού και την διευκόλυνση των λειτουργικών αναγκών και των δραστηριοτήτων που οργανώνονται από την Ενορία (κατηχητικό, κ.λ.π.)

Με την εν λόγω πρόταση δεν επέρχεται υπέρβαση ή παράβαση των Πολεοδομικών Μεγεθών και δεν επέρχεται παράβαση του Κτιριοδομικού Κανονισμού. Επίσης δεν δημιουργούνται μη άρτιες και μη οικοδομήσιμες ιδιοκτησίες και δεν επέρχεται αλλαγή στα όρια του Ο.Τ. 163, καθώς οι οικοδομικές γραμμές για τις οποίες ζητείται η τροποποίηση βρίσκονται όλες εσωτερικά της ιδιοκτησίας του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών με ΚΑΕΚ 032251138005.

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2016 | 2:33 pmΔείτε αγγελίες στο Νομό Αρκαδίας

Φιλικοί ιστότοποι:


Translate:
Copyright © 2010-2015 FreeList.gr - Ελλάδα
Επικοινωνήστε μαζί μας στο Email: