1. Ειδήσεις & Τοπικά νέα
 2. Μικρές αγγελίες
 3. Συνομιλία (chat)
 4. Καιρός
X Τηλεόραση:
 1. ΝΕΡΙΤ 1
 2. ΝΕΡΙΤ PLUS
 3. ΕΤ3
 4. Βουλή
Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Αρκαδίας   »   Παραλιο Αστρος    »    Ειδήσεις & Τοπικά ΝέαΠαρακαλώ προτείνετέ μας κάποιο rss-feed νέων για την πόλη/περιοχή: Παραλιο Αστρος και εμείς θα το προσθέσουμε.

Γιάννης Καστρίτης: «Έχουμε παίχτες για μεγάλα παιχνίδια» (video)

Ο προπονητής του Αρκαδικού αμέσως μετά το τέλος του αγώνα μίλησε για την νίκη της ομάδας του επί του Ηρακλή τονίζοντας πως δεν υπάρχουν εύκολα παιχνίδια και ειδικά στην φάση που βρίσκεται τώρα το πρωτάθλημα και πως οι παίχτες του παρά το γεγονός πως ο αγώνας ξεκίνησε δύσκολα ήταν συγκεντρωμένοι και κυρίως με την άμυνα τους στο δεύτερο ημίχρονο και με το πάθος που έβγαλα έφτασαν στην νίκη. Ο κόουτς του ΣΕΦΑ χαρακτήρισε τους παίχτες του γεννημένους για μεγάλα παιχνίδια και πως πλέον η προσοχή στρέφεται στο επόμενο αγώνα κόντρα στο Παγκράτι. Τέλος ευχαρίστησε τον κόσμο για την συμπαράσταση του και την ώθηση που έδωσε στην ομάδα στα δύσκολα σημεία του αγώνα ελπίζοντας πως στον τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι με το Ψυχικό θα πανηγυρίσουν όλοι μαζί την άνοδο.

Αναλυτικά όσα είπε ο Γιάννης Καστρίτης:

Για το παιχνίδι με τον Ηρακλή:  «Το ξέραμε και το περιμέναμε ότι το παιχνίδι δεν θα ήταν εύκολο. Στην φάση του πρωταθλήματος που είμαστε όλες οι ομάδες παλεύουν για κάτι και δεν έχει σημασία αν είναι για άνοδο η για παραμονή κάτι που σημαίνει ότι όποιος μπαίνει στο γήπεδο δίνει το εκατό τις εκατό. Νομίζω πως λόγο και της διακοπής αργήσαμε να βρούμε τον αγωνιστικό μας ρυθμό παρόλα αυτά και παρά το γεγονός ότι το παιχνίδι ξεκίνησε δύσκολα και «στράβωσε» στην πορεία τα παιδιά έμειναν συγκεντρωμένα και ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο μπήκαν και έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό στην άμυνα, κατέθεσαν πάθος και καρδιά και τελικά φτάσαμε σε μία πολύτιμη νίκη».

Για τα στοιχεία που τον προβλημάτισαν από τον αγώνα: «Πραγματικά πέρα από κάποια κομμάτια τακτικά που έχουμε να συζητήσουμε ειλικρινά έχω να πω το εξής: Οι παίχτες μας και όλα τα παιδιά που βρίσκονται εδώ είναι γεννημένοι  για μεγάλα παιχνίδια, δεν υπάρχει τίποτα να μας προβληματίζει και πλέον πηγαίνουμε στο Παγκράτι για ένα πολύ δύσκολο και σημαντικό αγώνα , είμαστε σίγουροι ότι θα παρουσιαστούμε όπως πρέπει, έχουμε εμπιστοσύνη στους παίχτες μας και στην ομάδα και όλα θα πάνε όπως πρέπει».

Για την συμπαράσταση του κόσμου που βρέθηκε στο ΔΑΚ: «Ένα ακόμα τεράστιο ευχαριστώ στον κόσμο και ειδικά σήμερα που το παιχνίδι «στράβωσε» ήταν δίπλα μας και στήριξαν τα παιδιά. Χειροκρότησαν στις δύσκολες στιγμές, πήραμε τεράστια ώθηση, τους ευχαριστούμε γι’ αυτό και μακάρι την επόμενη φορά που θα συναντηθούμε στο παιχνίδι με το Ψυχικό να καταφέρουμε αυτό που λέμε τόσο καιρό και να πανηγυρίσουμε μαζί τους την άνοδο». 

Video: 
Video of UaduRQh_q8I

Δημοσιεύθηκε στις 18 April 2015 | 9:32 pm


Αντιδράσεις για τις αλλαγές στην ιδιωτική εκπαίδευση με το πολυνομοσχέδιο (photos+video)

 
 
 

Περιφερειακή Σύσκεψη Πελοποννήσου, Συλλόγων Φροντιστών (Αρκαδίας-Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αργολίδας και Κορινθίας) πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Απριλίου στα γραφεία της ΟΕΒΑ στην Τρίπολη.

Λίγο πριν από την αναλυτική ενημέρωση και τις προτάσεις για τις ενέργειες του Συλλόγου ενόψει της κατάθεσης του Πολυνομοσχεδίου προς ψήφιση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, ο Νικολάς Χαράλαμπος, μέλος ΔΣ ΟΕΦΕ και  Πρόεδρος Συλλόγου Φροντιστών Αττικής, ο Βόσνος Δημήτρης, Οικονομικός Υπεύθυνος του Δ.Σ ΟΕΦΕ και Συντονιστής Περιφέρειας Πελοποννήσου και ο Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος, εκπρόσωπος ομοσπονδίας φροντιστών στη ΓΣΕΒΕΕ και αντιπρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ, μίλησαν για μια σειρά από ερωτήματα τα οποία γεννούν οι μεταρρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας και αφορούν στα φροντιστήρια τις οποίες ανακοίνωσε ο υπουργός Μπαλτάς.

Τι αναφέρει το Πολυνομοσχέδιο στο άρθρο 46 για τα Φροντιστήρια, τα Ιδιωτικά Σχολεία και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών.

1. Απαγορεύεται η λειτουργία εσωτερικών φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών στα ιδιωτικά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

2. Τα φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών οφείλουν να καταθέτουν στις οικείες διευθύνσεις εκπαίδευσης το αναλυτικό εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων από όπου να προκύπτει ο αριθμός των τμημάτων και των μαθητών του κάθε τμήματος, οι ώρες διδασκαλίας του κάθε μαθήματος και ο διδάσκων της κάθε διδακτικής ώρας .

3. Οι ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών καταθέτουν στις διευθύνσεις εκπαίδευσης αντίγραφα των συμβάσεων εργασίας που έχουν συνάψει με τους διδάσκοντες. Ο έλεγχος των τυπικών προσόντων των διδασκόντων γίνεται από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης οι οποίες εκδίδουν έγγραφο βεβαίωση στο οποίο καταγράφεται η χρονική διάρκεια της σύμβασης και οι ώρες εβδομαδιαίας διδασκαλίας του κάθε διδάσκοντα. Σε περίπτωση τροποποίησης των όρων της σύμβασης, οι διευθύνσεις εκπαίδευσης εκδίδουν αντίστοιχο τροποποιητικό έγγραφο βεβαίωσης.

4. Οι ημέρες διακοπών και αργιών των Φροντιστηρίων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Κέντρων Ξένων Γλωσσών καθορίζονται ως εξής:

Α. Διακοπών:

Ι) Χριστουγέννων, από την 24η Δεκεμβρίου μέχρι και την 7η Ιανουαρίου

ΙΙ) Πάσχα, από τη Μεγάλη Δευτέρα μέχρι και την Κυριακή του Θωμά

Β. Αργιών:

Ι) όλες τις Κυριακές

ΙΙ) τις θρησκευτικές γιορτές των Τριών Ιεραρχών και του Αγίου Πνεύματος

ΙΙΙ) τις εθνικές επετείους της 28ης Οκτωβρίου και 25ης Μαρτίου, 17η Νοεμβρίου, την Καθαρά Δευτέρα, την 1η Μαΐου, την κατά τις ισχύουσες διατάξεις ημέρα αργίας για την έδρα κάθε φροντιστηρίου και κέντρου ξένων γλωσσών λόγω τοπικής θρησκευτικής ή εθνικής γιορτής.

IIII) τη γιορτή Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

5. Το εβδομαδιαίο ωράριο πλήρους διδασκαλίας στα Φροντιστήρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών καθορίζεται στις 21 ώρες. Η συμπλήρωση πλήρους ωραρίου συνεπάγεται την απονομή 25 ενσήμων μηνιαίως, ανεξαρτήτως της κατανομής των διδακτικών ωρών ανά ημέρα.

6. Η παράγραφος 10 του άρθρου 20 της Υπουργικής Απόφασης με αρ. Φ.353.1/324/105657/Δ1/8.10.2002 (Β’ 1340) και τίτλο: «Καθορισμός των ειδικότερων καθηκόντων και αρμοδιοτήτων των προϊσταμένων των περιφερειακών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των διευθυντών και υποδιευθυντών των σχολικών μονάδων και ΣΕΚ και των συλλόγων των διδασκόντων» αναδιατυπώνεται ως εξής: «Είναι διοικητικοί και πειθαρχικοί προϊστάμενοι των ιδιωτικών σχολείων, των φροντιστηρίων και των αντίστοιχων εκπαιδευτικών. Ασκούν διοικητικό και πειθαρχικό έλεγχο, όταν διαπιστώνουν πλημμελή εκτέλεση καθηκόντων ή παραβάσεις».

Το ΔΣ της ΟΕΦΕ τοποθετείται στις τέσσερις παραγράφους (2,3,4,5) του άρθρου 46.

Δείτε τις τοποθετήσεις στο βίντεο που ακολουθεί

 
 
 
Video: 
Video of wge_me_zjGI

Δημοσιεύθηκε στις 18 April 2015 | 9:00 pm


Εκδήλωση για την αποπεράτωση των έργων στον ΙΝ Αγίου Τρύφωνα Τρίπολης (photos+video)

 
 
 

«Πάσχα Αρκάδων, μέσα από την Εκκλησία και την Παράδοση» ήταν το θέμα εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Απριλίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Τρύφωνα Τρίπολης.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η αποπεράτωση των έργων του ναού με λαχειοφόρο αγορά και bazaar βιβλίων

Στην εκδήλωση συμμετείχαν η χορωδία του Ναού και η παραδοσιακή Χορωδία της Μητρόπολης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τις ευλογίες του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κκ Αλεξάνδρου, ο οποίος και την παρακολούθησε.

 
 
 
Video: 
Video of -JByfX_ytbk

Δημοσιεύθηκε στις 18 April 2015 | 8:29 pm


Το ντέρμπι της παραμονής στον Παγγορτυνιακό (video)

Ο Παγγορτυνιακός αν και βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο στην μεγαλύτερη διάρκεια της σεζόν τελικά κατάφερε με ένα καταπληκτικό σερί θετικών αποτελεσμάτων στις τελευταίες αγωνιστικές να φτάσει στην επιτυχία και στην παραμονή του στην Α’ Αρκαδίας.

Το φινάλε του πρωταθλήματος έφερε τον Ορχομενό και τον Παγγορτυνιακό αντιμέτωπους  στο Λεβίδι σε ένα παιχνίδι δίχως αύριο και για τους δύο με φόντο ασφαλώς την εξασφάλιση της παραμονής.

Η ομάδα της Γορτυνίας πήγε στο Λεβίδι για δύο αποτελέσματα αφού και η ισοπαλία ήταν υπέρ της σε αντίθεση με τον Ορχομενό που έπαιζε αποκλειστικά και μόνο για την νίκη. Ο Παγγορτυνιακός όμως ήταν ο μεγάλος νικητής με 2-3 με  τον Κουρόγιωργα να είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής της αναμέτρησης με τα δύο γκολ που πέτυχε και τον Ορχομενό τελικά να είναι η δεύτερη ομάδα μετά τον Ηρακλή Βερβένων που αποχαιρετά την Α’ Αρκαδίας.

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τον Παγγορτυνιακό να αιφνιδιάζει και να ανοίγει το σκορ στο 3’ με τον Κουρόγιωργα. Στην συνέχεια ο Ορχομενός πίεσε έφτασε με αξιώσεις στην εστία του Κοτζάι όμως δεν ήταν αποτελεσματικός με κορυφαία στιγμή το δοκάρι του Κλαπή. Η ομάδα της Γορτυνίας χτυπώντας στην αντεπίθεση έφτασε και σε δεύτερο τέρμα στο 24’  εκμεταλλευόμενη την ταχύτητα του Κουρόγιωργα και μάλιστα στο 42’ είχε και δοκάρι και πάλι με τον ίδιο ποδοσφαιριστή.

Στην επανάληψη ο Ορχομενός βγήκε να τα παίξει όλα για όλα με τον Παγγορτυνιακό όμως να είναι πολύ επικίνδυνος στις κόντρα αντεπιθέσεις όταν σε μία από αυτές στο 53’ ο Γκίζης μετά από θαυμάσια ατομική ενέργεια έστειλε την μπάλα για δεύτερη φορά στο δοκάρι του Καραμπή. Η πίεση του Ορχομενού όμως απέφερε καρπούς με την κεφαλιά του Βεργάκη στο 58’ ξαναβάζοντας την ομάδα του μέσα στο παιχνίδι. Στην συνέχεια οι «πράσινοι» του Λεβιδίου έφτασαν δύο φορές κοντά στην ισοφάριση με τις ευκαιρίες από κοντά των Θοδωρή και Σωτήρη Μούστου. Το 2-2 ήρθε τελικά με τον Σωτήρη Μούστο στο 70’ με το παιχνίδι στο τελευταίο εικοσάλεπτο να γίνεται θρίλερ. Ο Ορχομενός με την ψυχολογία στα ύψη έφτασε κοντά στην ανατροπή με το σουτ του Βεργάκη από το ύψος της περιοχής να το μπλοκάρει σταθερά ο Κοντζάι. Ο Παγγορτυνιακός όμως στο 84ο λεπτό μετά το γέμισμα του Τσόγκα και το λάθος του Καραμπή πέτυχε έκανε το 2-3  με τον Λαμπράκη κλειδώνοντας την νίκη του και την παραμονή του στην Α’ Αρκαδίας.

Ορχομενός Λεβιδίου: Καραμπής, Τσαρουχάς (Βεργάκης), Νέζος, Σίολας, Ηλιόπουλος (Παρασκευόπουλος), Ντρέου, Κλαπής, Μούστος Θ., Μπακόπουλος, Μούστος Σ., Ζιάζιαρης

Παγγορτυνιακός: Κοντζάι, Σπηλιωτόπουλος, Τσιόγκας, Κουλούρης, Μουστόγιαννης, Γκίζης, Σουρλίγγας (Ζαφειρόπουλος), Καρκούλης (Γκαβέλας), Λαμπράκης, Τόκος, Κουρόγιωργας

Video: 
Video of hA4Os8WZvzQ

Δημοσιεύθηκε στις 18 April 2015 | 8:25 pm


Σεισμός 4,7 ρίχτερ στην Σπάρτη

Στων χορό των ριχτερ η Πελοπόννησος

 
 
 

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 19:46 το απόγευμα του Σαββάτου 18 Απριλίου στην Σπάρτη.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική εξέταση του Ευρωπαϊκού - Μεσογειακού Σεισμολογικού Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 98 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σπάρτης, ενώ το εστιακό βάθος ορίζεται στα 15 χιλιόμετρα. 

Υπενθυμίζεται, ότι στις 16:36 το μεσημέρι σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ 24 χιλιόμετρα βόρεια του Πύργου.

 
 
 
Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 18 April 2015 | 8:19 pm


Η ομιλία του Δημάρχου Β. Κυνουρίας στην 192η επέτειο της Β΄ Εθνοσυνέλευσης στο Άστρος

Διαβάστε τι είπε ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Παναγιώτης Μαντάς κατά τον εορτασμό της 192η επετείου από την Β΄ Εθνοσυνέλευση στο Άστρος:

ΕΚΦΩΝΗΣΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ 192η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ Β΄ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΑΣΤΡΟΣ (30 Μαρτίου – 18 Απριλίου 1823)  

Αγαπητοί κ. ...

Σας καλοσωρίζουμε στον τόπο μας και σας ευχαριστούμε για την τιμή που κάνετε σε όλους τους δημότες του δήμου Βόρειας Κυνουρίας, να συμετέχετε με την παρουσία σας στην εκατοστή εννενηκοστή δεύτερη επέτειο της δεύτερης ελληνικής ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ.

Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για να αναπολήσουμε ιστορικά γεγονότα της δημιουργίας του σύγχρονου ελληνικού κράτους, και για να αποτίσουμε φόρο τιμής στους προγόνους μας που μας χάρισαν την ελευθερία, και για να αντλήσουμε χρήσιμα διδάγματα για την σημερινή κατάσταση και για τη μελλοντική πορεία της χώρας μας. 

Τα γεγονότα στα οποία θα αναφερθούμε συνέβησαν στον Ιερό τούτο Χώρο της Β΄ Εθνοσυνέλευσης, σ’ ένα χώρο φορτισμένο συναισθηματικά από μνήμες και ιδεώδη, σ’ ένα χώρο όπου ζωντανεύει η ίδια η Ιστορία.

Έλαβαν χώρα κατά το τρίτο έτος της ελληνικής Επανάστασης του 1821 και επομένως συνδέονται αναπόσπαστα, τόσο με τα προηγηθέντα ένδοξα κατορθώματα των Ελλήνων στα πεδία της μάχης εναντίον των Τούρκων κατακτητών, όσο και με τα θλιβερά γεγονότα που ακολούθησαν μεταξύ των εξεγερμένων Ελλήνων, και τα οποία οδήγησαν στον εμφύλιο πόλεμο των ετών 1824 και 1825.

            Δίπλα μας η Σχολή Καρυτσιώτη, από το 1805, η οποία, μαζί με την περίφημη κύρια Σχολή Δημητρίου Καρυτσιώτη στον Αγιάννη, από το 1798, είναι από τα πρώτα προπανεπιστημιακά Ιδρύματα που ιδρύθηκαν στη σκλαβωμένη ακόμα πατρίδα μας. Αυτόν τον τόσο σημαντικό χώρο επέλεξαν και οι πρόγονοί μας για να συγκαλέσουν τη Β΄ Εθνοσυνέλευση το 1823.

Κατά την Επανάσταση του 1821, για την Εθνική Απελευθέρωση, και μετά τις πρώτες νίκες, δημιουργήθηκε η κατεπείγουσα ανάγκη για πολιτικές αποφάσεις και πολιτική οργάνωση στις περιοχές που είχαν ελευθερωθεί.

Ήδη το πρώτο Σύνταγμα της ελεύθερης Ελλάδας είχε ψηφιστεί το 1822 στην Επίδαυρο, κατά την Α΄ Εθνοσυνέλευση, και ευλόγως χρειαζόταν αναθεώρηση και συμπληρώσεις.

Η κατάσταση, ωστόσο, δεν ήταν και τόσο ομαλή και ρόδινη. Είχαν δημιουργηθεί δύο κόμματα αντιμέτωπα το «αρχοντικόν» και το «καπετανίστικον» ή, κατά τον Αγιοπετρίτη Φιλικό Αναγνώστη Κοντάκη, «των Προεστών» και «το άλλο του Κολοκοτρώνη», όπως αναφέρει και ο ίδιος στα Απομνημονεύματά του. 

Οι στρατιωτικοί, από τη μια, είχαν στο ενεργητικό τους τις μεγάλες επιτυχίες στα πεδία των μαχών, και ιδιαιτέρως μετά την καθοριστική για την πορεία της επανάστασης, νίκη του Κολοκοτρώνη στα Δερβενάκια. Από την άλλη οι προεστοί έβλεπαν πως έχαναν την εξουσία. Και οι δύο πλευρές αναζητούσαν την αφορμή να συγκρουστούν. Η Επανάσταση λίγο έλειψε να τιναχτεί στον αέρα, καθώς οι Τούρκοι καραδοκούσαν για να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που θα τους έδινε η διχόνοια. Επιτακτική ήταν, λοιπόν, η ανάγκη του διαλόγου, της εσωτερικής περισυλλογής και αναδιοργάνωσης.

Από τις αρχές Μαρτίου προσέρχονταν και κατέλυσαν στο Άστρος ή Αγιαννίτικα Καλύβια, όπως ονομάζονταν τότε, 150 παραστάτες ή πληρεξούσιοι, οι βουλευτές δηλαδή, που είχαν εκλεγεί στις ελεύθερες Ελληνικές επαρχίες, ενώ την τάξη και την ασφάλεια επιτηρούσε στρατιωτική δύναμη 6.000 αντρών.

Στη γειτονική Μελιγού ή Μελιγγίτικα Καλύβια, «μια τουφεκιά μακριά», κατέλυσαν οι στρατιωτικές φυσιογνωμίες του Αγώνα, οι κλεφτοκαπεταναίοι. Τους συνόδευαν 40 πληρεξούσιοι διαφόρων Ελληνικών επαρχιών και 800 εμπειροπόλεμοι στρατιώτες. Από το Άστρος και τον Αγιάννη παρευρίσκονταν δύο παραστάτες, οι Πάνος Σαρηγιάννης και Κων/νος Ζαφειρόπουλος, καθώς και ο στρατιωτικός Πάνος Ζαφειρόπουλος – ο θρυλικός Άκουρος, που είχε δηλώσει πως θα κουρευτεί, όταν λευτερωθεί η πατρίδα.

Η Συνέλευση άρχισε τις εργασίες της στις 29 Μαρτίου και την επομένη ήρθαν και οι κλεφτοκαπεταναίοι. Πρόεδρος ανέλαβε ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης.

Το πιο σημαντικό έργο της Εθνοσυνέλευσης ήταν η Αναθεώρηση του «Προσωρινού Πολιτεύματος της Ελλάδος», που είχε ψηφιστεί στην Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου το 1822. Έτσι, με το πέρας των εργασιών της Συνέλευσης η χώρα απόκτησε οριστικό Καταστατικό Χάρτη, τον καλούμενο και «Νόμο της Επιδαύρου».

Επίσης, η Συνέλευση, στα πρότυπα των Συνταγμάτων της Γαλλικής Επανάστασης του 1789, συνέταξε και τη «Διακήρυξη της Β΄ των Ελλήνων Συνελεύσεως».

Σύμφωνα με το νέο Καταστατικό Χάρτη:

Ορίστηκε πλέον ενιαία Κυβέρνηση και καταργήθηκαν οι Τοπικές Διοικήσεις.
Η Ελληνική Διοίκηση αποτελείτο από το Βουλευτικό και το Εκτελεστικό, ενώ τρίτη εξουσία, ανεξάρτητη, ήταν η Δικαστική. Προσωρινή έδρα ορίστηκε η Τρίπολη.
Καθορίστηκαν το λευκό και κυανό ως τα χρώματα της Ελληνικής σημαίας
Αποφασίστηκε η δημιουργία τακτικού στρατού και κυβερνητικού στόλου.
Το αναθεωρημένο Σύνταγμα περιείχε φιλελεύθερες και δημοκρατικές διατάξεις, που διασφάλιζαν τα ατομικά δικαιώματα του πολίτη.

Πέρα όμως από το τεράστιο σε σημασία νομοθετικό της έργο, η β’ εθνοσυνέλευση, ως πολιτικό όργανο, είχε και κύρια πολιτική διάσταση. Αναδείχθηκε από εδώ, η ενωτική, δημοκρατική και σοφή παρουσία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη όχι μόνο όσον αφορά την αδιαμφισβήτητη αναφορά του στο στρατιωτικό σκέλος της επανάστασης, αλλά και στο δύσκολο αγώνα για την σύσταση του νέου κράτους.

 Αρκετές φορές η αξιοπρέπεια και η σύνεση του Γέρου του Μοριά απέτρεψε όχι μόνο την ένταση και την οριστική ρήξη, αλλά και έναν εμφύλιο. Όπως, όταν η Συνέλευση αποφάσισε να καταργήσει την Αρχιστρατηγία του Κολοκοτρώνη. Τον διέταξαν μάλιστα να παραδώσει κάποια διπλωματικά έγγραφα και τα φρούρια του Ναυπλίου. Εκείνος δέχτηκε ήπια την απόφαση, αλλά τόνισε ότι θα τα παραδώσει στην Κυβέρνηση που θα συσταθεί. Επίσης, όταν ο Οδυσσέας Ανδρούτσος και άλλοι στρατιωτικοί, στο στρατόπεδο των Μελιγγίτικων Καλυβιών, βλέποντας ότι παραγκωνίζονται και με αφορμή κάποια γεγονότα που όξυναν τα πνεύματα, έκαναν τη σκέψη σε αιφνιδιαστική επίθεση να σκοτώσουν όλους τους πολιτικούς και να εφαρμόσουν στρατιωτικό νόμο, λέγεται πως σ’ αυτή τη θλιβερή ατμόσφαιρα ο μεγαλόψυχος και δημοκράτης Κολοκοτρώνης επέπληξε σκληρά τον Ανδρούτσο:

Τι τους πέρασες τους ανθρώπους, κοκορόπουλα να τους σφάξουμε; Αυτοί οι πολιτικοί ξέρουν τέτοια τερτίπια στα πολιτικά πράγματα που μας είναι χρήσιμοι, όπως εμείς είμαστε χρήσιμοι περισσότερο στον πόλεμο.

Η κορυφαία, πράγματι, στιγμή της Εθνοσυνέλευσης ήταν η συμφιλίωση του Κολοκοτρώνη με τους Πολιτικούς, αφού συνυπέγραψε τα Πρακτικά και τη Διακήρυξη προς την Υφήλιο, μέσα στο διπλανό Μουσείο, μαζί με 127 άλλους πληρεξούσιους, αν και είχε ορισμένες διαφωνίες.  

Και αφηγείται ο ίδιος:  Επήγα εις ένα περιβόλι όπου έκαμναν την Συνέλευσιν και άρχισα να τους ειπώ: Σεβαστή Συνέλευσις, δεν είναι καλά αυτά τα ψηφίσματα οπού εκάματε, να ήναι τόσο πολλοί Βουλευταί και τόσο πολλοί στρατηγοί, διατί θα μας φέρουν τόσα έξοδα και ζημίαις, διότι το έθνος μας είναι πτωχό και δεν ημπορεί να πληρώσει τόσους πολιτικούς και πολεμικούς ανωφελείς˙ ο Ζαϊμης εσηκώθηκε τότε και λέγει: Κολοκοτρώνη! Κολοκοτρώνη! Εις το χέρι σου στέκεται να χαθή η Ελλάς, ή να ελευθερωθη, αν ενωθής μαζί μας˙ τον ερώτησα τρεις φορές ‘εγώ Κύρ Ανδρέα;’ με απεκρίθηκε, εσύ! έτζι επήγα και εγώ και υπόγραψα.......

Η επέτειος της Β΄ Εθνοσυνέλευσης, παρά τα μελανά της σημεία, συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγάλων και καθοριστικών, για την τύχη του Έθνους, Εθνικών Επετείων. Όπως έχουμε μέγιστο χρέος να τιμούμε τις μεγάλες νίκες και τις θυσίες σε στρατιωτικό επίπεδο, άλλο τόσο χρέος έχουμε να τιμούμε και τις μάχες του δημοκρατικού διαλόγου για την εδραίωση της Πολιτείας με νόμιμα εκλεγμένη Κυβέρνηση. Και αυτά όχι μόνο για τα εσωτερικά μέτωπα αλλά καί για τα εξωτερικά.

Και πράγματι, κατά τη Β΄ Εθνοσυνέλευση επιτελέστηκε έργο μέγα, εφάμιλλο των άλλων σπουδαίων γεγονότων του 1821. Γι’ αυτό και είναι σπουδαία και διαχρονικά τα  μηνύματα και τα  διδάγματά της.

Εδώ, λοιπόν, στην ήμερη γωνιά του καμπου του Άστρους, αποσοβήθηκε ο κίνδυνος εμφυλίου σπαραγμού μεταξύ των στρατιωτικών και των προεστών, χάρη προπαντός στη γενναιοψυχία του Θ. Κολοκοτρώνη, ο οποίος έδωσε τόπο στην οργή και υπόγραψε στο Πρακτικό της Συνέλευσης.

Και έτσι ο Κολοκοτρώνης και το Άστρος κατέστησαν σύμβολα εθνικής ενότητας!

Στην Εθνοσυνέλευση του Άστρους, στη μάχη αυτή του λόγου, νικητής βγήκε διπλά ο ενωτικός εθνικός λόγος:

Οι Έλληνες, μετά από τόσα χρόνια σκλαβιάς, μετά από μια σκληρή ζωή με πολέμους και θυσίες, καταλάγιασαν και έμαθαν να μιλούν, να συζητούν, να διαφωνούν, να υποχωρούν, να συνθέτουν, να αποφασίζουν για το καλό το δικό τους και της πατρίδας τους, να δημιουργούν οι ίδιοι το μέλλον τους.

Ψήφισαν το πρώτο προσωρινό δημοκρατικό Σύνταγμα, καθώς και τη Διακήρυξη της Συνέλευσης προς την Υφήλιο, μια Διακήρυξη εθνικής ανεξαρτησίας και ανάστασης, μεταφέροντας σε όλο τον κόσμο τη δίκαιη φωνή ενός υπόδουλου λαού που επαναστάτησε υπέρ της ελευθερίας του, υπέρ της πολιτικής και της φυσικής του ύπαρξης, υπέρ των απαράγραπτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων του.

Κάθε φορά που τιμούμε μια εθνική επέτειο και ιδιαίτερα αυτή των γεγονότων του 1821, εκείνο που κυρίως με προβληματίζει είναι αν και πότε θα βρούμε το κουράγιο και την ειλικρίνεια να μιλήσουμε για το μεγάλο δίδαγμα εκείνου του αγώνα, που ήταν τα θαυμαστά αποτελέσματα της ομόνοιας και οι καταστροφικές συνέπειες της διχόνοιας και της ιδιοτέλειας.

Η ιστορία μας αποδεικνύει ότι οι Έλληνες όταν μονοιάζουν μεγαλουργούν. Η αχίλλεια πτέρνα μας είναι η διχόνοια, η αναξιοκρατία και η αρχομανία, μόνιμα χαρακτηριστικά της φυλής μας από τα πανάρχαια χρόνια, που επιβιώνουν μέχρι σήμερα και που μας οδηγούν στην καταστροφή.

Είναι πολλές οι μεταρρυθμίσεις που χρειαζόμαστε σε αυτόν τον τόπο και πολλά αυτά που χρωστάμε στα παιδιά μας. Κυρίως, όμως, τους χρωστάμε την αλήθεια. Να τους πούμε για τα καλά, αλλά και για τα στραβά της ιστορίας μας.

Για να μάθουν πως εθνικό είναι ό,τι είναι αληθινό, όπως ανεπανάληπτα επισήμανε ο εθνικός μας ποιητής, και όχι η όποια κομματική ή άλλη προπαγάνδα.

Επιτρέψτε μου, χωρίς να σας κουράσω, να παραθέσω εδώ κάποια ιστορικά στοιχεία γύρω από το ευαίσθητο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον της εποχής αμέσως μετά από την β’εθνοσυνέλευση.

 Στις 12 Απριλίου 1823 η έκθεση της δωδεκαμελούς επιτροπής, που είχε ορίσει η Β' Εθνοσυνέλευση για να συντάξει ένα πρόχειρο προϋπολογισμό του επαναστατημένου Έθνους δεν άφηνε κανένα περιθώριο για την κρισιμότητα της κατάστασης: Τα έξοδα του πρώτου εξαμήνου του 1823 θα ανέρχονταν σε 38 εκατομμύρια γρόσια και τα έσοδα σε μόλις 12 εκατομμύρια γρόσια. Η φορολογία, οι τελωνειακοί δασμοί, οι λείες, τα λάφυρα, τα λύτρα, ο εσωτερικός δανεισμός, οι εισφορές ντόπιων και φιλελλήνων, δεν ήταν ικανές να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό. Η έκθεση της Επιτροπής κατέληγε με την προτροπή να γίνεται καλύτερη διαχείριση του δημόσιου χρήματος από τους τοπικούς άρχοντες και την ανάγκη να αναζητηθούν νέοι πόροι. Η ανάγκη εξωτερικού δανεισμού ήταν πλέον μονόδρομος.

Στις 2 Ιουνίου 1823 το Εκτελεστικό (Κυβέρνηση) εξουσιοδότησε τους Ιωάννη Ορλάνδο, Ανδρέα Ζαΐμη και Ανδρέα Λουριώτη να μεταβούν στο Λονδίνο και να συνάψουν δάνειο 4.000.000 ισπανικών ταλλήρων. Η επιτροπή καθυστέρησε να αναχωρήσει, λόγω έλλειψης χρημάτων για τα έξοδα του ταξιδιού, τα οποία κάλυψε με δάνειο ο Λόρδος Βύρων.

Στις 26 Ιανουαρίου 1824, ο Ιωάννης Ορλάνδος και ο Ανδρέας Λουριώτης έφθασαν στην αγγλική πρωτεύουσα και ύστερα από έντονες διαπραγματεύσεις, στις οποίες πήραν μέρος και μέλη του Φιλελληνικού Κομιτάτου, συνομολόγησαν ένα δάνειο 800.000 λιρών με τον οίκο Λόφναν (9 Φεβρουαρίου 1824).

Το δάνειο είχε τόκο 5%, προμήθεια 3%, ασφάλιστρα 1,5% και περίοδο αποπληρωμής 36 χρόνια. Ως εγγύηση για την αποπληρωμή του δανείου τέθηκαν από ελληνικής πλευράς τα δημόσια κτήματα και όλα τα δημόσια έσοδα.

Όμως, το ποσό που έφθασε στην επαναστατική διοίκηση ήταν μόλις 298.000 λίρες, αφού το παραχωρούμενο δάνειο είχε οριστεί στο 59% του ονομαστικού (472.000 λίρες) και από αυτό παρακρατήθηκαν 80.000 ως προκαταβολή τόκων δύο ετών, 16.000 για χρεολύσια, 2.000 ως προμήθεια και άλλες δαπάνες.

Παρότι «ληστρικό», το δάνειο χαιρετίστηκε στην Ελλάδα ως πολιτική επιτυχία της Επανάστασης και ως έμμεση αναγνώριση του Ελληνικού Κράτους. Πάντως, οι ελπίδες που στηρίχτηκαν πάνω του θα διαψευστούν οικτρά, καθώς θα χρησιμοποιηθεί για να κερδίσει η παράταξη Κουντουριώτη την εμφύλια διαμάχη.

Μεγάλη ευθύνη για τους δυσμενείς όρους σύναψης του δανείου είχαν και οι δύο διαπραγματευτές, ο γιαννιώτης πολιτικός Ανδρέας Λουριώτης και ο σπετσιώτης πλοιοκτήτης Ιωάννης Ορλάνδος, οι οποίοι σπατάλησαν μεγάλα ποσά στο Λονδίνο, ζώντας πολυτελώς, σε αντίθεση με τους αγωνιστές, που πολεμούσαν με μεγάλες στερήσεις.

Είναι το πρώτο, αλλά δυστυχώς όχι και μόνο το ιστορικό παράδειγμα παράδειγμα που τεκμηριώνει το παρακάτω. 

Πως οι ξένοι  οικονομικοί ιμπεριαλιστές φρόντιζαν από τότε τα συμφέροντά τους. Όχι μόνοι τους, αλλά με συνεργάτες από τον τόπο μας.

Αλλά και η Μικρασιατική Καταστροφή, και ο Εμφύλιος, και η χούντα, και το Κυπριακό και η παρούσα μεγάλη και πολύπλευρη κρίση που βιώνει η χώρα μας, κυρίως δικά μας τραγικά έργα υπήρξαν.

Εμείς τα διαπράξαμε με φοβερά λάθη και παραλείψεις. Τίποτε απ' όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί αν είχαμε πολιτευτεί σε όλα τα επίπεδα με σύνεση, σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Αν κυριαρχούσαν στη ζωή μας η κοινή λογική και τα αυτονόητα. Αν προτάσσαμε το κοινό καλό από το ίδιον όφελος, το εθνικό από το κομματικό, το σύνολο από το άτομο, την επώδυνη αλήθεια από το απατηλό ψέμα, το εμείς από το εγώ.

Υπάρχει η άποψη ότι η Ιστορία επαναλαμβάνεται μόνο σαν φάρσα. Αλλά υπάρχει και μια άλλη άποψη που λέει ότι λαοί που δεν διδάχτηκαν από την Ιστορία τους είναι καταδικασμένοι να την ξαναζήσουν.

Στην Ελλάδα του σήμερα, λαός και ηγεσία, δεν δικαιούμαστε να κάνουμε τα ίδια λάθη και να συνεχίζουμε τις ίδιες συμπεριφορές που μας έφεραν σε αυτή την τραγική θέση. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στην ιστορία μας, στους εαυτούς μας και πάνω από όλα στα παιδιά μας και στο μέλλον αυτού του ευλογημένου και πολύπαθου τόπου, να αλλάξουμε πρώτα εμείς, για να αλλάξουμε και τη χώρα μας προς το καλύτερο. Να αγωνιστούμε με πίστη και όραμα για μια Ελλάδα της προόδου, με δουλειά για όλους και ιδιαίτερα τους νέους, με υπερηφάνεια , αξιοπρέπεια, ελπίδα και χαμόγελο.

 Αφήνοντας στην άκρη τα λίγα που μας χωρίζουν και προτάσσοντας τα πολλά που μας ενώνουν, με συνεργασία, συμμετοχή, υπευθυνότητα, δικαιοσύνη, ισονομία αξιοκρατία, διαφάνεια και σκληρή δουλειά,  όλοι μαζί ενωμένοι, για μια Ελλάδα αντάξια της ιστορίας και των ανθρώπων της.

 

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 18 April 2015 | 8:17 pm


Η αγανάκτηση ξεχείλισε στον Πύργο για τα απορρίμματα

Δεκάδες τσάντες απορριμμάτων έξω απο το Δημαρχείο

Από την ιστοσελίδα iliaoikonomia.gr πληροφορηθήκαμε για την μεγάλη συγκέντρωση που έγινε στην κεντρική πλατεία Πύργου με εκατοντάδες πολίτες να αφήνουν μπροστά απο το Δημαρχείο Πύργου σκουπίδια. Η αγανάκτηση ώθησε τους πολίτες καθώς κάθε γειτονιά του Πύργου έχει γεμίσει απο σκουπίδια.

Αυτές οι σκηνές παραλίγο να συμβούν και στην Τρίπολη καθώς οι πολίτες έκαναν μια επίσκεψη στο δημαρχείο και διαδήλωσαν στους δρόμους, ευτυχώς χωρίς να δημιουργηθούν σοβαρές εντάσεις. Αλλά κανείς δεν ξέρει τι θα είχε συμβεί αν δεν είχαν μαζευτεί τα απορρίμματα το Πάσχα...

Ελπίζουμε να βρεθούν άμεσα λύσεις με τα απορρίμματα και να μην ζήσουμε και στην Τρίπολη παρόμοιες καταστάσεις.

Περισσότερα βίντεο και φωτογραφίες στο iliaoikonomia.gr

Video: 
Video of 4aBB1CZB5Fg

Δημοσιεύθηκε στις 18 April 2015 | 8:06 pm


Τα αποτελέσματα της Α2- Ακόμα πιο κοντά στην Α1 ο Αρκαδικός

Η 23η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α2 ολοκληρώθηκε με τον Αρκαδικό να παίρνει σπουδαία νίκη κόντρα στον Ηρακλή με 67-60 στο κλειστό γυμναστήριο του ΔΑΚ Τρίπολης μετά από ένα παιχνίδι πραγματικό ντέρμπι κάνοντας έτσι ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα για την άνοδο στην Α1. Στα υπόλοιπα παιχνίδια ξεχωρίζει η νίκη του Ψυχικού στην Καβάλα που παραμένει στο κυνήγι του ΣΕΦΑ αλλά και η νίκη του Φίλιππου Βέροιας επί του Αετού στο ντέρμπι της ουράς.

Αποτελέσματα

Αρκαδικός – Ηρακλής 67-60

ΟΦΗ – Δόξα Λευκάδας 95-89

Ερμής Λαγκαδά – Λαύριο 71-87

Φίλιππος Βέροιας – Αετός 77-69

Καβάλα – Ψυχικό 63-69

Εθνικός – Παγκράτι 103-97

Ρεπό: Λιβαδειά

Βαθμολογία

1. Καβάλα 43

2. Αρκαδικός 40

3. Ψυχικό 39

4. Δόξα Λευκάδας 38

5. Λαύριο 38

6. Λιβαδειά 38

7. Εθνικός 37

8. Παγκράτι 35

9. ΟΦΗ 33

10. Αετός 31

11. Φίλιππος Βέροιας 31

12. Ηρακλής  30

13. Ερμής Λαγκαδά 27

Επόμενη αγωνιστική

Λαύριο-ΟΦΗ

Αετός-Ερμής Λαγκαδά

Ηρακλής-Φίλιππος Βέροιας

Δόξα Λευκάδας-Ηλυσιακός *

Λιβαδειά-Καβάλα

Ψυχικό-Εθνικός

Παγκράτι-Αρκαδικός

Δημοσιεύθηκε στις 18 April 2015 | 7:27 pm


Ουσιώδη σημεία του πολυνομοσχεδίου για την Παιδεία

Αλλαγές σε όλους τους τομείς της εκπαίδευσης επιφέρει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που παρουσίαστηκε από την ηγεσία του υπουργείου.

Αναλυτικά:

ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 • Καταργείται το Συμβούλιο Ιδρύματος στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Οι αρμοδιότητές του ασκούνται από τη Σύγκλητο, το Πρυτανικό Συμβούλιο, τον Πρύτανη και τους Αντιπρυτάνεις.
 • Ενίσχυση των συλλογικών οργάνων: Η λειτουργία των συλλογικών οργάνων (Σύγκλητος, Κοσμητεία, Γενική Συνέλευση Τμήματος, Γενική Συνέλευση Τομέα) πραγματοποιείται με τη συμμετοχή φοιτητών και εργαζομένων για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και την ενίσχυση της συμμετοχής όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας στη λήψη αποφάσεων .
 • Εκλογή των μονοπρόσωπων οργάνων (Πρύτανης, Αντιπρυτάνεις, Κοσμήτορες, Πρόεδροι, Διευθυντές Τομέων) από το σύνολο των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας. Δηλαδή, τα μέλη ΔΕΠ, τους φοιτητές και όλες τις κατηγορίες του ειδικού εκπαιδευτικού τεχνικού και διοικητικού προσωπικού.
 • Εκλεκτορικά Σώματα για την εκλογή, εξέλιξη ή μονιμοποίηση μελών ΔΕΠ. Τα 7μελή εκλεκτορικά σώματα των νόμων 4009/2011 και 4076/2012 διευρύνονται στη σύνθεσή τους σε 11μελή ή 15μελή ανάλογα με το μέγεθος του Τμήματος και συγκροτούνται στη βάση της συγγένειας του γνωστικού αντικειμένου των υπό κρίση μελών ΔΕΠ με εκλέκτορες από Τμήματα της ημεδαπής ή ομοταγή της αλλοδαπής
 • Ακαδημαϊκές ελευθερίες και ακαδημαϊκό άσυλο. Το ακαδημαϊκό άσυλο αναγνωρίζεται για την κατοχύρωση των ακαδημαϊκών ελευθεριών, την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, την προστασία του δικαιώματος στη γνώση, τη μάθηση και την εργασία, έναντι οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει.
 •  
 • Φοιτητική ιδιότητα και διαγραφές. Για την προστασία των πλέον αδύναμων μελών εντός του φοιτητικού σώματος, των εργαζόμενων φοιτητών, η φοιτητική ιδιότητα αποκτάται με την εγγραφή τους στο Τμήμα και διατηρείται μέχρι την απονομή του τίτλου σπουδών. Απαγορεύεται ρητά η μη αμειβόμενη εργασία προπτυχιακών, μεταπτυχιακών φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων.Η Σύγκλητος είναι το αποφασιστικό όργανο για τη συγκρότηση και λειτουργία των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας, των Εταιρειών Διαχείρισης Περιουσίας και κάθε άλλης δραστηριότητας που αναπτύσσεται από τα Τμήματα των ΑΕΙ
 •  
 •  

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
 

 • Τράπεζα Θεμάτων (Πολυνομοσχέδιο και ν/σ Υφυπουργού)
  Καταργείται η επιλογή θεμάτων των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων των μαθητών των Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ καθώς και των εξετάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κατά 50% από την Τράπεζα Θεμάτων (Τροπολογία στο νομοσχέδιο Υφυπουργού), αφαιρείται η λειτουργία της Τράπεζας Θεμάτων από τον Εθνικό Οργανισμό Εξετάσεων (Ε.Ο.Ε) και παραμένει η αρμοδιότητα αυτή εξ’ ολοκλήρου στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.), ως προαιρετικό, συμβουλευτικό εργαλείο για εκπαιδευτικούς και μαθητές (Πολυνομοσχέδιο).
 •  
 • Προαγωγή μαθητριών/των Λυκείου (νσ Υφυπουργού)
  Ορίζεται ως Μ.Ο. γενικού βαθμού προαγωγής των μαθητών του λυκείου το 9.5.
 •  
 • Αξιολόγηση (Πολυνομοσχέδιο και ν/σ Υφυπουργού)Η κατάργηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων υλοποιεί την προγραμματική δέσμευση του . Η εγκαθίδρυση ενός συστήματος αποτίμησης του εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού έργου, με δημοκρατικό και συλλογικό τρόπο, ως μια συμμετοχική και δημοκρατική μεθοδολογία διάγνωσης προβλημάτων, αναζήτησης λύσεων και επεξεργασίας προτάσεων και μέτρων για την βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, είναι απαραίτητη. Το Υπουργείο θα προχωρήσει στην επεξεργασία του παραπάνω πλαισίου με επόμενο νομοθέτημα.
   
 • Φροντιστήρια, Κέντρα Ξένων Γλωσσών, Ιδιωτικά Σχολεία(Πολυνομοσχέδιο)
  Ρυθμίζονται για πρώτη φορά ζητήματα εκπαιδευτικού περιεχομένου και ωραρίου των Φροντιστηρίων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών. Καθορίζονται το ωράριο, οι αργίες και ο έλεγχος των αναλυτικών προγραμμάτων των Φροντιστηρίων και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών, καταργούνται τα εσωτερικά φροντιστήρια σε ιδιωτικά σχολεία και δίδεται η δυνατότητα στα αντίστοιχα όργανα εκπαιδευτικών και ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων να προχωρούν σε υπογραφή συλλογικών συμβάσεων με καλύτερους όρους εργασίας (μισθολογικούς, θεσμικούς) κατά τα ισχύοντα.

   
 • Ειδική Εκπαίδευση(Πολυνομοσχέδιο)Εναρμονίζονται τα ελληνικά δεδομένα με τις ευρωπαϊκές και Διεθνείς Συμβάσεις για τα δικαιώματα των Αναπήρων. Βελτιώνεται η λειτουργία του θεσμού της παράλληλης στήριξης καθώς θεσμοθετείται η συνεργασία των εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης και του λοιπού προσωπικού των σχολείων και η από κοινού διαμόρφωση των προγραμμάτων και άλλων στοιχείων της σχολικής ζωής.
   
 • Ανασύσταση των τομέων και ειδικοτήτων της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης που είχαν καταργηθεί με τους μνημονιακούς νόμους(Τροπολογία)
  -Εξασφαλίζεται η λειτουργία των ειδικοτήτων σε συγκεκριμένα ΕΠΑΛ ώστε να αξιοποιηθεί πλήρως η υπάρχουσα υποδομή καλύπτοντας τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών
  -Ορίζονται οι ομάδες προσανατολισμού τα μαθήματα και το ωρολόγιο πρόγραμμα που θα ισχύσει στην Α΄ τάξη το σχολικό έτος 2015 -2016 για τους τομείς και ειδικότητες που ανασυσταίνονται.
  -Το εκπαιδευτικό προσωπικό που βρισκόταν σε καθεστώς διαθεσιμότητας – απόλυσης και επιστρέφει στις θέσεις που κατείχε στα σχολεία, προβλέπεται να αξιοποιηθεί στο έπακρο, για να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες της παροχής εκπαιδευτικού έργου.
  - Μετά την επανασύσταση των οργανικών θέσεων από το Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ρυθμίζονται θέματα των εκπαιδευτικών που επιστρέφουν στα ΕΠΑΛ σε οργανικές θέσεις εξασφαλίζοντας και όλα τα δικαιώματα που είχαν πριν τεθούν σε διαθεσιμότητα, ενώ τα ίδια δικαιώματα εξασφαλίζονται σε εκπαιδευτικούς από ΕΠΑΛ που καταργήθηκαν.
 •  
 • Κατάργηση της σύζευξης Πειραματικού και Προτύπου Σχολείου(Τροπολογία)Αποφασίζεται:
  - Η κατάργηση του όρου «πρότυπο-πειραματικό» σχολείο
  - Ο διαχωρισμός των πειραματικών από τα πρότυπα
  - Η μετατροπή της συντριπτικής πλειοψηφίας αυτών των υβριδικών σχολείων σε πειραματικά
  - Ο ορισμός μόνο ενός περιορισμένου αριθμού από αυτά ως πρότυπα σχολεία, για ιστορικούς λόγους
  - Στα πειραματικά σχολεία οι μαθητές/τριες θα επιλέγονται με κλήρωση στην τάξη εισόδου
  - Στα πρότυπα τα κριτήρια και η διαδικασία επιλογής στην τάξη εισόδου θα ορίζεται με απόφαση της ΔΕΠΠΣ μετά από εισήγηση των Συλλόγων διδασκόντων και των ΕΠΕΣ των πρότυπων γυμνασίων.

   
 • Τροπολογία για την αναπλήρωση απωλεσθεισών ωρών διδασκαλίας

Σε περίπτωση απώλειας διδακτικών ωρών, η αναπλήρωσή τους εξασφαλίζεται με τους ακόλουθους τρόπους: α) Περικοπή περιπάτων και εκδρομών β) Περιορισμός των εργάσιμων ημερών των πολυήμερων εκδρομών και γ) Αξιοποίηση των σχολικών εορτών (πραγματοποιούνται και οι εορτές και τα μαθήματα).
 

 

 • Επιλογή στελεχών (Τροπολογία)

Για τους υποψήφιους Διευθυντές σχολικών μονάδων

Απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να θέσουν υποψηφιότητα είναι η 8ετής διδακτική προϋπηρεσία και η πιστοποιημένη γνώση Τεχνολογίας, Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ΤΠΕ), επιπέδου 1.

Ως επιπλέον μοριοδοτούμενα προσόντα των υποψηφίων θεωρούνται η διοικητική εμπειρία, η διδακτική εμπειρία, η παιδαγωγική συγκρότηση και κατάρτιση τους (67% επί της συνολικής μοριοδότησης) και η γνώμη του Συλλόγου διδασκόντων του σχολείου, στο οποίο επιθυμούν να βάλλουν υποψηφιότητα (33% επί της συνολικής μοριοδότησης).

Κάθε υποψήφιος/α μπορεί να βάλει υποψηφιότητα σε δυο το πολύ σχολικές μονάδες, εφόσον έχει υπηρετήσει σε αυτές την τελευταία πενταετία.

Για τους Διευθυντές εκπαίδευσης

Απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να θέσουν υποψηφιότητα είναι η 10ετής διδακτική προϋπηρεσία και η πιστοποιημένη γνώση Τεχνολογίας, Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ΤΠΕ), επιπέδου 1.

Ως επιπλέον μοριοδοτούμενα προσόντα των υποψηφίων θεωρούνται η διοικητική εμπειρία, η διδακτική εμπειρία, η παιδαγωγική συγκρότηση και κατάρτιση τους (67% επί της συνολικής μοριοδότησης) και η γνώμη των Διευθυντών Σχολικών Μονάδων της Περιφέρειας, στην οποία επιθυμούν να βάλλουν υποψηφιότητα (33% επί της συνολικής μοριοδότησης).

Κάθε υποψήφιος μπορεί να βάλλει υποψηφιότητα σε δυο το πολύ Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

ΕΡΕΥΝΑ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

Η πολιτική μας σε θέματα Έρευνας & Καινοτομίας στοχεύει κατά κύριο λόγο στα παρακάτω:

 • Η επιστημονική έρευνα, με τη νέα γνώση που παράγει, να αποτελέσει στήριγμα και να ανατροφοδοτήσει την εθνική προσπάθεια για την αναβάθμιση της Παιδείας και την προαγωγή Πολιτισμού.
 • Οι καλές επιδόσεις της ελληνικής ερευνητικής κοινότητας να γίνουν πρεσβευτές για την προβολή της χώρας στη διεθνή αρένα, κάτι που έχει στρατηγική σημασία υπό τις σημερινές συνθήκες.
 • Με την καινοτομία που προκύπτει από την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, η επιστημονική έρευνα να αποτελέσει μοχλό για την ανάπτυξη και την παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας.

Όρος για την επίτευξη των παραπάνω στόχων είναι η συνεχής επιδίωξη της υψηλής επιστημονικής ποιότητας, γιατί χωρίς αυτή τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας θα είναι πενιχρά και ευκαιριακά.

Οι στόχοι που θέτουμε είναι ένα μεγάλο στοίχημα, όχι μόνο για το παρόν, αλλά και για το μέλλον της χώρας. Απαιτούν σοβαρές και στοχευμένες παρεμβάσεις σε ολόκληρη την αλυσίδα της καινοτομίας, δηλαδή από τη βασική και εφαρμοσμένη έρευνα έως την παραγωγή πλούτου με την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και τεχνικών. Σε αυτή τη διαδικασία, η δραστική μείωση της γραφειοκρατίας δεν είναι ένα δευτερεύον ζήτημα· η θέσπιση απλών κανόνων, όχι μόνο δεν αντιστρατεύεται τη λογοδοσία και τον κοινωνικό έλεγχο αλλά αντιθέτως, εξασφαλίζει τη διαφάνεια σε συνδυασμό με την απαραίτητη ευελιξία. Επιπλέον, η αξιοποίηση πόρων που μπορεί να προέλθουν από το κατάλληλο μείγμα δημοσίων επενδύσεων και χρηματοδοτικών εργαλείων, σε πλαίσιο που να εξασφαλίζεται βέβαια το δημόσιο συμφέρον, μειώνει το κόστος του χρήματος. Τέλος, η διαμόρφωση μιας υγιούς κουλτούρας στη σχέση δημόσιου – ιδιωτικού, σε συνδυασμό με την κινητοποίηση της κοινωνίας, ευνοεί την αναδιανομή του πλούτου και έχει τεράστια σημασία για την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.

 

Στο πλαίσιο των παραπάνω, προχωρήσαμε σε νομοθετικές παρεμβάσεις νομοθετικού χαρακτήρα οι οποίες περιλαμβάνουν τα εξής μέτρα:

 • Τίθεται ως πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας η χάραξη εθνικής πολιτικής έρευνας: Υπογραμμίζεται η υποχρέωση της Πολιτείας, όχι απλώς να συντηρήσει το ήδη υπάρχον ερευνητικό statusquo, αλλά και να αναπτύξει θετικά μέτρα προστασίας του δημόσιου ερευνητικού πλούτου.
 • Τροποποιούνται και επαναδιατυπώνονται ακαδημαϊκά και πολιτικά αμφίσημοι ή/και λανθασμένοι ορισμοί, όπως εκείνοι της βασικής έρευνας, της αριστείας και της αξιολόγησης.
 • Αναμορφώνεται το ΕΣΕΤΑΚ (Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας) μετονομαζόμενο σε Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΣΕΚ) και καθορίζεται η αποστολή του ως συμβουλευτικού σώματος που γνωμοδοτεί για την εθνική πολιτική στην Έρευνα και την Καινοτομία. Λαμβάνεται μέριμνα ώστε το νέο ΕΣΕΚ να συσταθεί με τρόπο γρήγορο και διαφανή, διαιρούμενο σε δύο επιτροπές (την επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας και την επιτροπή Καινοτομίας και Αναπτυξιακών Εφαρμογών), προκειμένου να προετοιμάζονται καλύτερα οι εισηγήσεις του και να ελαχιστοποιούνται οι εξωθεσμικές παρεμβάσεις σε επιστημονικά/ερευνητικά θέματα.
 • Μέτρα επιτάχυνσης του νέου «ΕΣΠΑ»: Εισάγονται τροποποιήσεις που διευκολύνουν τις διαδικασίες και επιταχύνουν την απορρόφηση κονδυλίων σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.
 • Αναμορφώνονται τα ΠΣΕΚ (Περιφερειακά Συμβούλια Έρευνας και Καινοτομίας), ώστε να είναι λειτουργικά, πιο αντιπροσωπευτικά και να μην αφήνουν περιθώρια για την αναπαραγωγή πελατειακών σχέσεων.
 • Καταργούνται τα Επιστημονικά Συμβούλια των Ινστιτούτων και επαναφέρονται τα Επιστημονικά Γνωμοδοτικά Συμβούλια, τα οποία είχαν μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση.
 • Μέτρα διοικητικής απλούστευσης διαδικασιών: Απλοποιείται η διαδικασία συγκρότησης των Διοικητικών Συμβουλίων των ερευνητικών φορέων και εισάγονται μεταβατικές ρυθμίσεις που επιλύουν προβλήματα πού είχαν δημιουργηθεί από την απουσία αντίστοιχων ρυθμίσεων στον προηγούμενο νόμο.
 • Πέραν της μέριμνας για την εργασιακή ασφάλεια του ανθρώπινου δυναμικού στα ερευνητικά κέντρα, λαμβάνεται πρόνοια για την ενίσχυση των μεταδιδακτορικών ερευνητών.
Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 18 April 2015 | 7:15 pm


Το θρίλερ είχε happy end … Αρκαδικός – Ηρακλής 67-60

Σε μία αγωνιστική με πολλές "εκπλήξεις"

Σε ένα παιχνίδι θρίλερ για γερές καρδίες ο Αρκαδικός κέρδισε τον Ηρακλή που δεν είχε σκοπό να πετάξει  λευκή πετσέτα. Σε μία πολύ κακη παραγωγική σε πόντους μέρα για τον Αρκαδικό οι κυανόλευκοι παίζοντας άμυνα για σεμινάρια στην επανάληψη, δέχτηκαν μόλις 21 πόντούς σε αντίθεση με τους 39 του πρώτου ημιχρόνου , πήραν το ροζ φύλλο και θέλουν δύο νίκες ακόμα για το όνειρο της ανόδου στην Α1.... Το τέλος της 23ης αγωνιστικής βρήκε την Καβάλα να χάνει στην έδρα της από το Ψυχικό ...

Mvp του αγώνα θα λέγαμε πως ήταν η συνολίκη εμφάνιση του Αρκαδικού στην επανάληψη ... Ο Καρύδας 18 , Χατζής 13 , Νοέας 10, Κοψαύτης 9 πόντους ... 

Τα «μωρά» του Γηραιού αιφνιδίασαν τον Αρκαδικό στο 1ο Δεκάλεπτο και ανάγκασαν τους παίκτες του Γιάννη Καστρίτη να κυνηγούν το σκορ  με τη διαφορά να φτάνει +10 9-19 λίγο πριν τη λήξη του δεκαλέπτου . Το ξεκίνημα βρήκε τον Αρκαδικό πολύ κακό στα ποσοστά καθώς είχε 1/7 δίποντα και 1/5 τρίποντα ενώ δεν έβρισκε λύσεις ούτε στην άμυνα.

Το δεύτερο δεκάλεπτο ξεκίνησε ακόμα χειρότερα καθώς το επιθετικό κρεσέντο του Ηρακλή συνεχιζόταν με τους κυανόλευκους να μην βρίσκουν λύσεις . Στο 2:40 η διαφορά έφτασε στη μέγιστη διαφορά της  24-35 +11 . Σε εκείνο το σημείο ο Αρκαδικός με ενα ξέσπασμα  και «οδηγούς» τους Κοψαύτη και Καρύδα μείωσε  32-36 και το ημίχρονο έκλεισε με τον Ηρακλή να έχει προβάδισμα 6 πόντων 33-39.

Στην επανάληψη οι γηπεδούχοι με ένα γρήγορο σερί 6-0 ισορρόπησαν το παιχνίδι χωρίς όμως να καταφέρουν να ξεφύγουν στο σκορ που είχε συνεχείς  εναλλαγές στο σκορ . Ο Καστρίτης έβλεπε τα επιθετικά του ατού , εκτός του Καρύδα , να μην μπορούν να σκοράρουν (Τζόρτζεβιτς 2 πόντους , Χατζής 8 πόντους με έξι βολές) ανακατεύοντας συνεχώς την τράπουλα. Το φινάλε του δεκαλέπτου βρήκε τον Ηρακλή μπροστά στο σκορ 50-52

Το τελευταίο δεκάλεπτο όπως αναμενόταν ήταν συγκλονιστικό , με καμία ομάδα να μην μπορεί να ξεφύγει και τις καρδιές των φιλάθλων του Αρκαδικού και όχι μόνο να είναι έτοιμες να σπάσουν. Ο Καρύδας , ο Κοψαύτης  και τα άλλα παιδιά δεν το έχαναν το παιχνίδι με τίποτα... Ο Μιχάλογλου της φιλοξενούμενης ομάδας με συνεχείς προκλήσεις προς την κερκίδα πήρε την ομάδα του στο λαιμό του καθώς «έσπασε» τα νεύρα των συμπαικτών του κάνοντας παράλληλα αβίαστα λάθη που στοίχισαν στο Γηραιό .Ενα συγκλονιστικό κοινό που παρόλες τις προκλήσεις που δέχτηκε δεν πέταξε ούτε ένα αντικέιμενο μέσα στο παρκέ δείχνοντας το αθλητικό ήθος της ομάδας που υποστηρίζει….

Δεκάλεπτα: 9-19, 33-39, 50-52, 67-60

Αρκαδικός:(Καστρίτης) Καραμαλέγκος 2 , Νοέας 10  , Κωνσταντίνου , Καρύδας 18 , Κοψαύτης 9, Χατζής 13 , Αναστασάκης , Θανόπουλος 5 , Καλλινικίδης 2 , Εζόμο , Tζόρζεβιτς , Σταματόπουλος

Ηρακλής : (Πέρκoς) Ταραμάς , Μιχάλογλου 19 , Ονάσογλου 2, Γαρέζός , Χρυσόπουλός 14 , Αράπης , Καραγκιολίδης , Κοθράς 15, Μητσιαλός 3 , Δέσπος 7

 

Δημοσιεύθηκε στις 18 April 2015 | 7:02 pm


Αστέρας Τρίπολης: Με το μυαλό στην Βέροια

Συνεχίστηκε σήμερα η προετοιμασία του Αστέρα Τρίπολης για το εκτός έδρας  παιχνίδι πρωταθλήματος στη Βέροια την Δευτέρα (20/4, 19.30), με την προπόνηση να χωρίζεται σε δύο μέρη.

Το πρώτο μέρος της προπόνησης του Σαββάτου (18/4) περιελάμβανε αγώνες ταχύτητας με την μπάλα ψηλά και γκολ στον κάδο, ενώ στο δεύτερο μέρος ακολούθησαν ασκήσεις τακτικής στο γήπεδο ενόψει της αναμέτρησης με τη Βέροια καθώς και πολλά τελειώματα φάσεων.

Θεραπεία έκαναν οι Μπαράλες, Αλόκο, πρόγραμμα αποφόρτισης οι Μουνάφο, Λούι, ενώ ο Γκόιαν ξεκίνησε τρέξιμο.

Η προετοιμασία του Αστέρα για το παιχνίδι της Δευτέρας στη Βέροια θα ολοκληρωθεί το πρωί Της Κυριακής (19/4)  και αμέσως μετά θα αναχωρήσει η αποστολής της ομάδας για την Μακεδονική πόλη.

Δημοσιεύθηκε στις 18 April 2015 | 6:41 pm


Έμειναν στην Α κατηγορία Παγγορτυνιακός, Νικηταράς, υποβιβάστηκε ο Ορχομενός

Ο Ορχομενός Λεβιδίου είναι η δεύτερη ομάδα που υποβιβάζεται στη Β’ κατηγορία, αφού γνώρισε την ήττα στο Λεβίδι από τον Παγγορτυνιακό με 3-2. Στο ντέρμπι γοήτρου, Δόξα Μεγαλόπολης και Πανθυρεατικός αναδείχθηκαν ισόπαλοι με 1-1 σε ένα επεισοδιακό αγώνα, ενώ πολλά τέρματα σημειώθηκαν στους υπόλοιπους αγώνες.

Αναλυτικά, τα αποτελέσματα της τελευταίας αγωνιστικής της Α’ Αρκαδίας:

Ορχομενός Λεβιδίου-Παγγορτυνιακός 2-3

58' Βεργάκης, 70' Σ. Μούστος-3΄,24΄Κουρόγιωργας, 83' Λαμπράκης

Νικηταράς-Φαλαισία 1-1

8' Ρίζος - 45΄Αποστολόπουλος

Ηρακλής Βερβένων-Κορακοβούνι 0-4

28΄,48,52 Λάμπρου , 43΄πεν Ρουμπής

Δόξα Μεγαλόπολης-Πανθυρεατικός 1-1

32΄Δ.Λυμπερόπουλος - 40΄Γ.Μπάρλας

Τεγέα-Απόλλων Τυρού 5-3

25΄Λάγγας, 43΄Βλάσης, 50΄, 60' Καρράς , 71΄Καραμπέτσος - 15' Λάλας, 85' Σούρσος, 87' Ζάβος

ΑΥΡΙΟ: Βρασιές-ΑΕΚ Τρίπολης

Βαθμολογία

1. Πανθυρεατικός 62

2. Δόξα Μεγαλόπολης 56

3. Λεωνίδιο 38

4. ΑΕΚ Τρίπολης 38

5. Τεγέα 38

6. Φαλαισία 34

7. Βρασιές 30

8. Απόλλων Τυρού 25

9. Κορακοβούνι 25

10. Παγγορτυνιακός  24

11. Νικηταράς Δολιανών  22

12. Ορχομενός Λεβιδίου  21

13. Ηρακλής Βερβένων 15

Δημοσιεύθηκε στις 18 April 2015 | 6:09 pm


Σεισμός στην Ηλεία

Ενημέρωση 17.12

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 16:34 στην Ηλεία , Βόρεια της Αμαλιάδας

Σύμφωνα με την προκαρτακτική εξέταση του Ευρωπαϊκού - Μεσογειακού Σεισμολογικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 24 χιλιόμετρα βόρεια του Πύργου, ενώ το εστιακό βάθος ορίζεται στα 2 χιλιόμετρα. 

O σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός όχι μόνο σε Ηλεία αλλά και σε Αρκαδία, Μεσσηνία, Αχαΐα.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 18 April 2015 | 4:51 pm


Εορτάστηκε η Ζωοδόχος Πηγή στη Βλαχέρνα (photos)

Με την προσήκουσα τιμή και λαμπρότητα εορτάσθηκε φέτος η Ζωοδόχος Πηγή στη Βλαχέρνα, όπως και σε όλους του Ιερούς Ναούς της Ορθόδοξης εκκλησίας. Για την ιστορία αναφέρουμε ότι η συγκεκριμένη εορτή θεσπίστηκε από τους Πατέρες, προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου, την Παρασκευή της Διακαινησίμου. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μετά από κάθε Δεσποτική εορτή τιμάται η Παναγία ως μητέρα του Θεανθρώπου.

Οι συμπατριώτες μας ανηφόρισαν προς την Ιερά Μονή της Παναγίας Βλαχέρνας, στο όρος Καστανιά, προκειμένου να τιμήσουν την ημέρα και να προσκυνήσουν την εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής, αλλά και αυτήν της «Αγια-Βλαχέρνας», που μεταφέρθηκε στο Μοναστήρι προς ευλογία των πιστών.
Σε ότι αφορά στο χωριό μας και στην ενορία μας, τη συγκεκριμένη μέρα πραγματοποιείται πανηγυρική Θεία Λειτουργία, μόνο στη Καστανιά και αποτελεί παράδοση αιώνων.

Απουσία του εφημερίου του χωριού μας π. Παναγιώτη, χοροστάτησε ο επί πολλά συναπτά έτη εφημέριος της Βλαχέρνας και ιδιαίτερα αγαπητός σε όλους π. Ματθαίος.
Ο παππούλης όπως συνηθίζουμε να τον αποκαλούμε, παρά την ηλικία του (87 ετών), βοηθούμενος ανέβηκε στο Μοναστήρι, έτσι ώστε να συνεχιστεί η παράδοση πολλών ετών, όπως προαναφέρθηκε και να μη μείνει κατά το κοινώς λεγόμενο, τέτοια μεγάλη μέρα για τη Χριστιανοσύνη, η εκκλησία αλειτούργητη.
Αν και γνωρίζουμε πως ο π. Ματθαίος δεν έχει ανάγκη από τα γραφόμενα, πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτά ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ευχόμαστε να βρει μιμητές. Οι πιστοί άρχισαν να έρχονται από νωρίς, για να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία. Με συγκίνηση, σεβασμό και κατάνυξη στέκονταν ενώπιον του ταπεινού αυτού λευίτη και ειλικρινή λειτουργού του Υψίστου, κάτι που δυστυχώς δύσκολα συναντάμε στις μέρες μας.

Υπήρχε αρτοκλασία (από Χριστίνα Λ. Κολλίντζα) και τάμα προς την εκκλησία (κατσίκι από τον Ηλία Ν. Καρούντζο). Τυχερός ο Θανάσης Γ. Καρούντζος.
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας όλοι σχεδόν οι Βλαχερναίοι, με επικεφαλής τον παππούλη, κατέβηκαν προς τη Βρύση. Ο καθένας είχε φέρει όπως γινόταν και παλιά φαγητό και από κοινού κολάτσισαν και ευχήθηκαν μεταξύ τους Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά, δεχόμενοι απλόχερα τις ευχές του π. Ματθαίου.

Πραγματικά όσοι δεν ήρθαν, έχασαν την απόλαυση του εθίμου και τη χαρά της εορτάσιμης μέρας.

Από το vlaxerna.gr

Δημοσιεύθηκε στις 18 April 2015 | 4:17 pm


Live: Αρκαδικός-Ηρακλής

4ο δεκάλεπτο

Το Αrcadia Portal πιστό στο ραντεβού του με τον αθλητισμό θα σας ενημερώνει και σήμερα για την σημαντική αναμέτρηση του Αρκαδικού με τον Ηρακλή στα πλάισια της 23ης αγωνιστικής της Α2 κατηγορίας.

Τέσσερίς στροφές λοιπόν πριν το φινάλε του πρωταθλήματος με τις δύο ομάδες να έχουν εντελώς διαφορετικούς στόχους καθώς ο Αρκαδικός είναι το φαβορί για την κατάληψη της 2ης και προνομιούχου θέσης ενώ ο ιστορικός Ηρακλής κινδυνεύει με υποβιβασμό

Αρκαδικός:(Καστρίτης) Καραμαλέγκος , Νοέας  , Κωνσταντίνου , Καρύδας  , Κοψαύτης  , Χατζής , Αναστασάκης , Θανόπουλος , Καλλινικίδης , Εζόμο , Tζόρζεβιτς , Σταματόπουλος

Ηρακλής : (Πέρκoς) Ταραμάς , Μιχάλογλου , Ονάσογλου , Γαρέζός , Χρυσόπουλός , Αράπης , Καραγκιολίδης , Κοθράς , Μητσιαλός , Δέσπος

1ο Δεκάλεπτο

9:00 0-2

8:00 0-4

7:00 5-4

6:00 7-6

5:00 7-10

4:00 7-12

3:00 8-12

2:00 8-16

1:29 8-19

00:43 9-19

Τελικό 1ου δεκαλέπτου 11-19

2ο Δεκάλεπτο

9:00 11-19

8:00 11-20

7:00 13-25

6:00 15-25

5:00 17-27

4:50 20-30

4:20 21-33

3:50 24-33

2:40 24-35

2:00 28-35

1:00 32-36

Τελικό Δεκαλέπτου 33-39

3ο δεκάλεπτο

8:00 38-39

7:35 39-39

7:00 39-41

6:35 41-41

5:50 41-43

5:00 43-46

4:00 43-47

3:00 45-47

2:00 47-48

Τέλος Δεκαλέπτου 50-52

4ο Δεκάλεπτο

9:00 53-54

7:00 55-56

5:45 56-56

4:30 56-58

3:45 58-58

3:21 59-58

2:45 59-60

2:13 62-60

1:29 64-60

Τελικό 67-60

Δημοσιεύθηκε στις 18 April 2015 | 4:07 pm


Λεπτο προς λεπτό οι αγώνες του Σαββάτου

Το Arcadiaportal.gr, σε συνεργασία με το astrosnews.gr σας προσφέρει και σήμερα Λεπτό προς Λεπτό ενημέρωση για τους αγώνες των ομάδων της Αρκαδίας. Μείνετε συντονισμένοι και παρακολουθήστε την εξέλιξη των αγώνων:

Α' Αρκαδίας

Ορχομενός Λεβιδίου-Παγγορτυνιακός 2-3 ΤΕΛΙΚΟ

58' Βεργάκης, 70' Σ. Μούστος-3΄,24΄Κουρόγιωργας, 83' Λαμπράκης

Νικηταράς-Φαλαισία 1-1 ΤΕΛΙΚΟ

8' Ρίζος - 45΄Αποστολόπουλος

Ηρακλής Βερβένων-Κορακοβούνι 1-4 ΤΕΛΙΚΟ

28΄,48,52Λάμπρου , 43΄πεν Ρουμπής

Δόξα Μεγαλόπολης-Πανθυρεατικός 1-1 ΤΕΛΙΚΟ

32΄Δ.Λυμπερόπουλος - 40΄Γ.Μπάρλας

Τεγέα-Απόλλων Τυρού 5-3 ΤΕΛΙΚΟ

25΄Λάγγας, 43΄Βλάσης, 50΄, 60' Καρράς , 71΄Καραμπέτσος - 15' Λάλας, 85' Σούρσος, 87' Ζάβος

Δημοσιεύθηκε στις 18 April 2015 | 4:00 pm


Το βιβλίο «Πρόναοι και μετόπες» παρουσιάστηκε στην Τρίπολη (photos+video)

Αν ο πρόναος ενός ναού παρακινεί τον πιστό ή τον επισκέπτη να εισέλθει στο εσωτερικό του, η ποίηση τον προκαλεί να εισχωρήσει στο άδυτο της ψυχής του, εκεί που τα πράγματα δεν είναι όπως τα αντιλαμβάνεται με τις αισθήσεις του, αλλά όπως θα μπορούσαν να ήταν εάν αντάλλαζαν ιδιότητες. Ας μην περιμένει όμως να βρει απαντήσεις στα ερωτήματά του, γιατί η ποίηση δεν δίνει απαντήσεις.

Tην Παρασκευή 18 Απριλίου ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Τρίπολης και οι εκδόσεις ΙΩΛΚΟΣ διοργάνωσαν μια εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Πρόναοι και μετόπες» του Αλέκου Κατσιούρη.

Μία πολύ όμορφη εκδήλωση έλαβε χώρα στο Μεγάλο Καφενείο με τους κ. Μηνά Βιντιάδη δημοσιογράφο και συγγραφέας να κάνει παρουσίαση και οι κ. Γιαννίκη και κ. Χρήστου απήγγειλαν ποιήματα.

Την βραδιά «έντυσε» με την μουσική της στο πιάνο η κ. Γούλα.

Video: 
Video of no_9_cLEs2A

Δημοσιεύθηκε στις 18 April 2015 | 3:12 pm


Παγκόσμια Ημέρα Δισκοπωλείων στο Music Center στην Τρίπολη (photos+video)

Η Ημέρα του Δισκοπωλείου ξεκίνησε το 2007 από τις ΗΠΑ ως γιορτή των 700 ανεξάρτητων δισκοπωλείων της χώρας και σύντομα απέκτησε διεθνή χαρακτήρα.

Είναι η ημέρα, κατά την οποία τα ανεξάρτητα δισκάδικα του κόσμου, μαζί με τους καλλιτέχνες, γιορτάζουν την τέχνη της μουσικής και μας θυμίζουν ότι η ύπαρξή τους απειλείται από την επέλαση της ψηφιακής τεχνολογίας στη μουσική.

H Τρίπολη και το δισκοπωλείο Music Center συμμετείχε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στις εκδηλώσεις για την παγκόσμια ημέρα των δισκοπωλείων διοργανώνοντας ένα event γεμάτο μουσική και προσφορές για τις αγορές του κόσμου.

 Η Record Store Day είναι ένας θεσμός πλέον, που σκοπό έχει τη διάδοση της μουσικής, τη διατήρηση  της δυνατότητας της προσωπικής επιλογής, αλλά και επικοινωνίας μέσα στο χώρο του παραδοσιακού δισκοπωλείου, παρά την οικονομική και κοινωνική κρίση που διανύουμε.

Η μυσταγωγία της ακρόασης του βινυλίου, όταν η βελόνα του πικάπ μπαίνει στα αυλάκια του και ο ζεστός ήχος του αναβλύζει από τα ηχεία «τράβηξε» πολλούς περαστικούς να μπουν στο κατάστημα και να απολαύσουν την μαγεία μιας ποιοτικότερης μουσικής

Ο ιδιοκτήτης του Music Center Σταύρος Κωτσιόπουλος μίλησε στην κάμερα του Arcadia Portal για την Παγκόσμια Ημέρα Δισκοπωλείων και το βινύλιο το οποίο προσελκύει κάθε χρόνο και περισσότερους λάτρεις της μουσικής.

Διαφορετικά είδη μουσικής ακούστηκαν δυνατά από τους Vassilis A. + Soul & World & Jazz, Antonis K. + Electro Pop & New Wave, Nektarios K. + Pop & R&B & Trip Hop, Giorgos A. + Reggae & 80’s & 90’s, Stilianos K. + Rockabilly & Classic Rock.

Video: 
Video of nfUCsCFJyZI

Δημοσιεύθηκε στις 18 April 2015 | 2:49 pm


Περιφερειακή σύσκεψη συλλόγων φροντιστών στην Τρίπολη

Το Σάββατο 18/04 στα γραφεία της ΟΕΒΑ, Καλαμάτας 113 στην, στις 6:00 μ.μ θα  πραγματοποιηθεί Περιφερειακή Σύσκεψη-Συνέλευση Πελοποννήσου, με τη συμμετοχή όλων των Προέδρων, Μελών Δ.Σ και Αντιπροσώπων των Συλλόγων Φροντιστών (Αρκαδίας-Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αργολίδας και Κορινθίας), όπου θα ακολουθήσει αναλυτική ενημέρωση  και θα γίνουν προτάσεις για τις ενέργειες του Συλλόγου ενόψει της κατάθεσης του Πολυνομοσχεδίου προς ψήφιση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

ΘΕΜΑ

Η Κατάθεση Πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας που αφορά τα Φροντιστήρια και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών

οι σημαντικές αλλαγές που προωθούνται μέσα από αυτό
οι θέσεις και δράσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φροντιστών

Λίγο πριν θα δοθεί Συνέντευξη Τύπου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος από αντιπροσωπία της ΟΕΦΕ με επικεφαλείς τους:

Βόσνο Δημήτρη -Οικονομικό Υπεύθυνο του Δ.Σ ΟΕΦΕ και Συντονιστή Περιφέρειας Πελοποννήσου και

Νικολάου Χαράλαμπο –Μέλος ΔΣ ΟΕΦΕ και  Πρόεδρο Συλλόγου Φροντιστών Αττικής

Δημοσιεύθηκε στις 18 April 2015 | 2:41 pm


Προγράμματα Κατάρτισης από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Καθηγητή Δ. Γιαννιά) ανακοινώνει για την τρέχουσα περίοδο την υλοποίηση των παρακάτω προγραμμάτων κατάρτισης:

ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ: Βασικές έννοιες και μέθοδος βελτίωσης δεξιοτήτων διοίκησης.
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ: Βασικές έννοιες και μέθοδος βελτίωσης δεξιοτήτων πωλήσεων

Το κάθε πρόγραμμα κατάρτισης είναι διάρκειας 10 εβδομάδων.

Κάθε ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ένα ή περισσότερα από τα 4 παραπάνω προγράμματα που θα υλοποιηθούν το τρέχον εξάμηνο.

Το κάθε πρόγραμμα απευθύνεται 1) σε πτυχιούχους ΑΕΙ/ΤΕΙ και 2) σε απόφοιτους Λυκείου με σχετική εργασιακή εμπειρία. Στο πρόγραμμα δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής εγγεγραμμένοι φοιτητές σε οποιοδήποτε Πρόγραμμα Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού  Πανεπιστημίου.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν την ικανότητα πλοήγησης στο διαδίκτυο και ηλεκτρονικής επικοινωνίας (e-mail).

Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ώστε να μπορούν να τα παρακολουθήσουν ενδιαφερόμενοι από όλα τα μέρη της Ελλάδας.

Υποβολή αιτήσεων: μέχρι Παρασκευή, 8 Μαΐου 2015.

Η αξιολόγηση των αιτήσεων είναι διαρκής. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Έναρξη Προγραμμάτων Κατάρτισης: Δευτέρα, 18 Μαΐου 2015

Πριν από τη λήξη του κάθε προγράμματος και για την αξιολόγησή τους, οι συμμετέχοντες λαμβάνουν μέρος σε ΤΕΣΤ αξιολόγησης και υποβάλλουν Γραπτή Εργασία, την οποία υλοποιούν με βάση οδηγίες που έχουν λάβει στα πλαίσια του προγράμματος. Η δομή των προγραμμάτων κατάρτισης της τρέχουσας περιόδου είναι ευέλικτη και επιτρέπει στους συμμετέχοντες να επιλέξουν την ημερομηνία ολοκλήρωσης του προγράμματός τους (από 5/7/2015 έως 26/7/2015).

Με την πιστοποίησή της ολοκλήρωσης του προγράμματος κατάρτισης οι συμμετέχοντες λαμβάνουν Βεβαίωση Παρακολούθησης από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Κατά την υλοποίηση του προγράμματος κατάρτισής οι συμμετέχοντες έχουν διαρκή υποστήριξη από μέλος ΔΕΠ του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου με πολυετή εμπειρία σε αυτή τη μορφή εκπαίδευσης. Το μέλος ΔΕΠ του ΕΑΠ δρα ως Σύμβουλος-Καθηγητής του συμμετέχοντα στη διαδικασία κατάρτισης.

Κόστος Συμμετοχής: Λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών, τα προγράμματα κατάρτισης προσφέρονται με σημαντική μείωση των διδάκτρων τους προς όλους, ούτως ώστε το τελικό κόστος συμμετοχής σε κάθε πρόγραμμα να είναι: 160 Ευρώ.

Στο κόστος συμμετοχής συμπεριλαμβάνεται και η χορήγηση του συνόλου του εκπαιδευτικού υλικού που θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωση του προγράμματος κατάρτισης.

Ο ελάχιστος αριθμός των συμμετεχόντων σε ένα πρόγραμμα για την υλοποίηση είναι: 20 άτομα

Πως μπορείτε να λάβετε περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις:

1) Στέλνοντας e-mail με τα στοιχεία επικοινωνίας σας στο [email protected], για να σας σταλεί στη συνέχεια ηλεκτρονικά το πλήρες Ενημερωτικό Έντυπο, Αιτήσεις, Οδηγίες Υποβολής Αιτήσεων κλπ ή

2) Τηλεφωνώντας στο 2610367457 ή στο 6945401441 καθημερινά 9:00-10:00 πμ ή 3:00 – 5:00 μμ ή

3) Με επίσκεψή σας ύστερα από συνεννόηση στα γραφεία του προγράμματος (3ος όροφος, αίθουσα Σχολής Κοινωνικών Επιστημών) των εγκαταστάσεων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου στην Αθήνα, που βρίσκονται στη Λεωφόρο Συγγρού 23. Θα κλείσετε ραντεβού με μέλος ΔΕΠ Σύμβουλο που συμμετέχει στη διαδικασία κατάρτισης για να συζητήσετε οτιδήποτε σας απασχολεί σχετικά με το πρόγραμμα.

http://career.eap.gr/admin/uploaded_files/seminaria/seminaria_122.pdf

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 18 April 2015 | 2:35 pm


Φιλικοί ιστότοποι:


Translate:
Copyright © 2010-2015 FreeList.gr - Ελλάδα
Επικοινωνήστε μαζί μας στο Email: