Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Αρκαδίας   »   Παραλιο Αστρος    »    Ειδήσεις & Τοπικά ΝέαΠαρακαλώ προτείνετέ μας κάποιο rss-feed νέων για την πόλη/περιοχή Παραλιο Αστρος και εμείς θα το προσθέσουμε.


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Παραλιο Αστρος

4o Αφιέρωμα στην Ελιά στα Κούτρουφα

Την Κυριακή 23 στις 19:30 θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία της Τοπικής Κοινότητας Κουτρούφων η εκδήλωση "4ο Αφιέρωμα στην Ελιά".

Την Κυριακή θα γίνει αναβίωση παραδοσιακών παιχνιδιών.

Την Παρασκευή 28 Ιουνίου το πρόγραμμα περιλαμβάνει :

-Έκθεση παραδοσιακών τοπικών προϊόντων της περιοχής της Βόρειας Κυνουρίας

-Προσφορά εδεσμάτων και γλυκισμάτων με βάση την ελιά

Μέσα από τις εκδηλώσεις για την ελιά, ωστόσο, στόχος είναι η προβολή του κύριου αγροτικού προϊόντος της περιοχής, της ελιάς και του ελαιολάδου.

Δημοσιεύθηκε στις 20 July 2017 | 7:31 pm


O Προφήτης Ηλίας του Παρθενίου (pics)

Περισσότεροι από κάθε άλλη φορά, ήταν φέτος οι προσκυνητές, που παρακολούθησαν τον Εσπερινό και τη Θεία Λειτουργία στο εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, στην Τ. Κ. Παρθενίου, που βρίσκεται στην κορυφή του Παρθενίου όρους, σε υψόμετρο 1215 μέτρων.

Λόγω της πολυπόθητης οδικής σύνδεσης του εξωκλησιού, που έγινε προσφάτως, εφέτος, το προνόμιο να βιώσουν την κατανυκτική ατμόσφαιρα της Λειτουργίας και να απολαύσουν την καταπληκτική θέα της περιοχής, δεν το είχαν μόνοι οι λίγοι που τολμούσαν κάθε χρόνο μια εξαντλητική πορεία αρκετών ωρών με τα πόδια, προς το εκκλησάκι.

Τα συναισθήματα που κατακλύζουν τον επισκέπτη είναι συγκλονιστικά. Περιμετρικά και γύρω απ΄το εξωκλήσι, αντικρίζει κανείς το Κτενιά, το Μαίναλο, την κορυφή του Ταΰγετου, τον Πάρνωνα, την Τρίπολη, μέρος του κάμπου της Τεγέας και ολόκληρο τον Αργολικό κόλπο. Θέλει δε θέλει, θαυμάζει, εκστασιάζεται και υμνεί, μέσα του, το μεγαλείο της φύσης του Θεού.

Χαιρόμαστε για τους ανθρώπους του Ε. Σ. του Παρθενίου για τη διοργάνωση της εκδήλωσης την παραμονή της εορτής (προσφορά κρεάτων, ποτών κ.λ.π.) και γενικά για την όλη φροντίδα στο εξωκλήσι του Παρθενιώτη Αι Λιά.

(ΠΗΓΗ: agiasofiablog.gr)

Δημοσιεύθηκε στις 20 July 2017 | 7:10 pm


Σχεδόν τον μισό τους πλούτο έχασαν τα νοικοκυριά στα χρόνια της κρίσης

Η κρίση επιδείνωσε τη δανειακή επιβάρυνση των νοικοκυριών την περίοδο 2009-2014. Εξανέμισε τον πλούτο των νοικοκυριών κατά 40%, όμως την ίδια περίοδο η αξία του υπολοίπου των δανείων μειώθηκε κατά 21,6%, από 15.425 ευρώ το 2009 σε 12.097 ευρώ το 2014.

Η μείωση του υπολοίπου των δανείων, σύμφωνα με την μελέτη του Ευάγγελου Χαραλαμπάκη, που δημοσιεύεται στο τελευταίο Δελτίο της Τραπέζης της Ελλάδος παρατηρείται σε όλες τις κατηγορίες δανείων την περίοδο της κρίσης.
 
Σε αντίθεση με το ύψος των δανείων, η δανειακή επιβάρυνση των νοικοκυριών αυξήθηκε σημαντικά αγγίζοντας το 53,1% από 47,1% το 2009. Ειδικότερα στα στεγαστικά δάνεια η δανεική επιβάρυνση, δηλαδή ο λόγος του υπολοίπου των δανείων ως προς τα περιουσιακά των νοικοκυριών αυξήθηκε στο 17,3% το 2014 από 14,8% 2009. Μάλιστα η ραγδαία υποχώρηση των τιμών των ακινήτων είχε ως αποτέλεσμα το δάνειο ως ποσοστό της αξίας της πρώτης κατοικίας να αυξηθεί στο 42,4% από 31,6%.
 
Το διάμεσο ύψος των ενυπόθηκων δανείων μειώθηκε κατά 18,8%, από 43.410 ευρώ το 2009 σε 35.261 ευρώ το 2014. Το διάμεσο ύψος των δανείων χωρίς υποθήκη μειώθηκε από 4.591 ευρώ το 2009 σε 2.936 ευρώ το 2014, το οποίο ισοδυναμεί με πτώση 36% την περίοδο της κρίσης.
 
Η μείωση των δανειακών υποχρεώσεων των νοικοκυριών είναι πιθανότατα αποτέλεσμα της περιορισμένης χορήγησης δανείων από το τραπεζικό σύστημα, σε συνδυασμό με την αποπληρωμή δανείων την περίοδο της κρίσης. Συμπερασματικά, η μείωση του καθαρού πλούτου αποδίδεται στη μείωση κυρίως της αξίας της ακίνητης περιουσίας
και δευτερευόντως των καταθέσεων.
 
Όσον αφορά τη μείωση του πλούτου η μελέτη διαπιστώνει ότι η διάμεση αξία του καθαρού πλούτου των νοικοκυριών κατά τη διάρκεια της κρίσης μειώθηκε κατά 40% και η μεταβολή αυτή είναι στατιστικά σημαντική. Επιπλέον, η μείωση της αξίας του καθαρού πλούτου το 2014 σε σχέση με το 2009 είναι στατιστικά σημαντική σε όλο το εύρος της κατανομής.
 
Εκτός από τον καθαρό πλούτο των νοικοκυριών, το διάμεσο ετήσιο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 26% την περίοδο 2009-2014. Η μείωση του εισοδήματος είναι στατιστικά σημαντική σε όλο το εύρος της κατανομής.
 
Το περιορισμένο εισόδημα και η επιβολή φόρων έπληξαν σημαντικά και την κατανάλωση των νοικοκυριών. Το διάμεσο ύψος της συνολικής ετήσιας κατανάλωσης τροφίμων μειώθηκε κατά 27%. Η μείωση αυτή είναι στατιστικά σημαντική σε όλο το εύρος της κατανομής.
 
Η αποταμίευση των νοικοκυριών περιορίστηκε κατά την περίοδο της κρίσης.
 
Τέλος, το ποσοστό των νοικοκυριών που δήλωσαν ότι τα έξοδά τους είναι χαμηλότερα από το εισόδημά τους μειώθηκε από 21,9% το 2009 σε 13,5 % το 2014.
 
Τα ευρήματα αυτά αντανακλούν, στο μικροοικονομικό επίπεδο, τη μεγάλη μείωση της παραγωγικής δραστηριότητας στην ελληνική οικονομία κατά την περίοδο 2009-2014 και τη συνακόλουθη μείωση της απασχόλησης.

(ΠΗΓΗ: dikaiologitika.gr)

Δημοσιεύθηκε στις 20 July 2017 | 6:32 pm


ΥΠΕΝ: Παράταση υποβολής τοπογραφικών διαγραμμάτων για εξαγορά δασικών εκτάσεων

Παράταση στην υποβολή των τοπογραφικών διαγραμμάτων για τις αιτήσεις εξαγοράς ή χρήσης εκτάσεων δασικού χαρακτήρα για γεωργική εκμετάλλευση, έδωσε το ΥΠΕΝ.

Συγκεκριμένα, σήμερα, εκδόθηκε η Εγκύκλιος (ΑΔΑ:Ψ31Ι4653Π8-ΓΣΨ) του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου με την οποία διευκρινίζονται θέματα που αφορούν στις αιτήσεις εξαγοράς ή χρήσης εκτάσεων δασικού χαρακτήρα για γεωργική εκμετάλλευση.

Με την εγκύκλιο ορίζονται τα εξής:

Δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να υποβάλλουν το απαιτούμενο από τη διαδικασία τοπογραφικό διάγραμμα και μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων εξαγοράς ή χρήσης δασικού χαρακτήρα εκτάσεων για γεωργική εκμετάλλευση.

Η καταληκτική ημερομηνία διαμορφώνεται στις 31 Αυγούστου 2017. Παραμένει η 27η Ιουλίου 2017 ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των παραπάνω αιτήσεων, μέχρι την οποία οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει οπωσδήποτε να υποβάλλουν αίτηση στα κατά τόπους Δασαρχεία.

Διασαφηνίζεται ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση εξαγοράς ή χρήσης εφόσον ήταν ενταγμένοι στο ΟΣΔΕ έστω και για μία μόνο χρονιά μεταξύ 2014 και 2017.

Η εγκύκλιος αυτή, σύμφωνα με το υπουργείο, «επιτυγχάνει την εξυπηρέτηση των αγροτών, ώστε να υπάρξει ο κατάλληλος χρόνος για να ολοκληρωθούν επιτυχημένα οι διαδικασίες των αιτήσεων εξαγοράς ή χρήσης, ενώ αποσυμφορεί τις κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες οι οποίες επιφορτίστηκαν εδώ και επτά (7) μήνες με την εξυπηρέτηση των πολιτών κατά τη διαδικασία υποβολής των αντιρρήσεων και πρόδηλων σφαλμάτων».

(ΠΗΓΗ: aftodioikisi.gr)

Δημοσιεύθηκε στις 20 July 2017 | 6:02 pm


Παρελθόν από τον Παναρκαδικό ο Μέλλος

Μετά την αποχώρηση του Χρήστου Σταθουλόπουλου και την μεταγραφή του στον Ερμή Ζωνιανών και ο Σωτήρης Μέλλος δεν θα συνεχίσει να αγωνίζεται την νέα ποδοσφαιρική χρονιά στον Παναρκαδικό.

Ο Σωτήρης Μέλλος έπειτα από αρκετά χρόνια με την φανέλα του τριφυλλιού έμεινε ελεύθερος και είναι στην αναζήτηση του νέου ποδοαφαιρικού σταθμού της καριέρας του για την σεζόν που έρχεται.

Όπως όλα δείχνουν θα υπάρχουν πολλές προσθαφαιρέσεις στο φετινό ρόστερ του Παναρκαδικού με τον σχεδιασμό των πρασίνων για το χτίσιμο της νέας ομάδας να παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.

Δημοσιεύθηκε στις 20 July 2017 | 5:41 pm


Οι περίφημες Ιαματικές Πηγές στα Λουτρά Ηραίας!

Οι Ιαματικές Πηγές Λουτρών Ηραίας βρίσκονται στηνΑρκαδία, στην δυτική Γορτυνία, στην περιοχή τηςΗραίας. Είναι στο ομώνυμο χωριό και είναι οι μόνες στην κεντρική Πελοπόννησο. Ανήκουν στον Δήμο Γορτυνίας και θεωρούνται από τις σημαντικότερες ιαματικές πηγές στην Ελλάδα. 

ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ- ΛΟΥΤΡΑ ΗΡΑΙΑΣ

➢ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
➢ ΕΥΕΞΙΑ
➢ ΧΑΛΑΡΩΣΗ

Ιστορία

Το υδροθεραπευτήριο είναι το παλιότερο στην ελληνική επικράτεια και λειτουργεί με υπουργική απόφαση από τις 4/7/1900. Οι Ιαματικές Πηγές Λουτρών Ηραίας ήταν γνωστές κι από την αρχαιότητα.

Η Αρχαία Ηραία ήταν μεταξύ των χωριών Άγιος Ιωάννης και Λουτρά. Οικιστής ήταν ο Ηραιεύς, γιος του Λυκάονα. Οι κάτοικοι λάτρευαν τον θεό Διόνυσο, κατ’ άλλη δε εκδοχή λάτρευαν την θεά Ήρα. Σύμφωνα με τον Παυσανία και τα αρχαία κείμενα, η Αρχαία Ηραία ήταν αξιόλογη πόλη με αγορά, λουτρά και μεγάλους δρόμους, περιστοιχισμένους με δενδροστοιχίες, δάφνες και μυρσίνες. Στην Ηραία κόπηκε το 550 π.Χ. το πρώτο νόμισμα της Αρκαδίας, το αργυρούν τριώβολο, με κεφαλή της θεάς Ήρας στην μια όψη, στη δε άλλη, την επιγραφή ERA.

Λειτουργία του Υδροθεραπευτηρίου

Σήμερα την λειτουργία του υδροθεραπευτηρίου διαχειρίζεται η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Γορτυνίας (ΔΗ.Κ.Ε.Γ.). Διαθέτει 20 πολυτελείς καμπίνες με 20 μπανιέρες, εκ των οποίων 3 είναι για υδρομασάζ. Τα θειούχα νερά των πηγών είναι ενδεδειγμένα ιατρικά, με θεραπευτικές ιδιότητες για:

αρθρίτιδες, αυχενικό σύνδρομο, γυναικολογικά,κυκλοφορικό και νευρικό σύστημα, οστεοπόρωση, ρευματισμούς και ίσως τα καλύτερα για τη θεραπεία ήπατος και χολής.

 

Περίοδος  λειτουργίας 15 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου 2017

Ώρες λειτουργίας 8.00 π.μ. έως 15.00 μ.μ., καθημερινά 

Πλεονεκτήματα: ειδυλλιακό τοπίο, παρθένα φύση, ήρεμη ζωή, χαλάρωση, μύθος, ιστορία, φιλοξενία, τοπικές γεύσεις.

Γειτονικά αξιοθέατα: Δημητσάνα, Στεμνίτσα, Λαγκάδια, Βυτίνα, Αρχαία Ολυμπία, Επικούρειος Απόλλων, Φαράγγια Γκούρας, Τουθόα, Λάδωνα, Αλφειού.

Προγραμματίστε τις καλοκαιρινές σας περιηγήσεις, εκδρομές, πεζοπορίες και συμπεριλάβετε τα Ιαματικά Λουτρά Ηραίας στο πρόγραμμα σας! 

Για εκδρομές συλλόγων και εκδρομικών γκρουπ παρακαλούμε να ενημερώνετε το Υδροθεραπευτήριο και να κλείνετε ραντεβού. 

Στο χωριό λειτουργούν όλο το χρόνο ξενοδοχείο δύο αστέρων, αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια, καφενεία και ταβερνάκια.

Για διαμονή σε ξενοδοχεία και ξενώνες της ευρύτερης περιοχής της Γορτυνίας επισκεφτείτε τον ταξιδιωτικό οδηγό του Δήμου Γορτυνίας (δείτε ΕΔΩ)

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

ΚΤΕΛ Αρκαδίας:  2710222560,  2710224314, 2105132834

ΚΤΕΛ Ηλείας: 26210-20600-601

ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ:

Αθήνα-Λουτρά Ηραίας  240  χλμ

Τρίπολη-Λουτρά Ηραίας 105 χλμ

Αρχαία Ολυμπία–Λουτρά Ηραίας 37 χλμ.

Πύργος-Λουτρά Ηραίας  52 χλμ.

 

ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ (Δημητσάνα): τηλ. 2795360330

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ (Τρόπαια): τηλ. 2797022700

ΥΔΡΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΛΟΥΤΡΩΝ ΗΡΑΙΑΣ: τηλ. 2797025000

Ιστοσελίδα: gortynia.gov.gr

Ιστοσελίδα: discovergortynia.gr

E-mail: [email protected][email protected]

Κι ένα ντοκουμέντο!

Το «Βρωμονέρι» στα Καλύβια Ηραίας αναδεικνύεται σε Ιαματική Πηγή

«Πληροφορούμεθα ότι ο επαρχιακός ιατρός Γορτυνίας  Κύριος Ν. Πετρόπουλος ανεκάλυψε πηγάς μεταλλικού ύδατος, το πριν καλούμενο Βρωμονέρι εν τω Δήμω Ηραίας παρά την θέσιν Καλύβια, όνπερ το επικρατούν συστατικό είνε, κατά τας παρατηρήσεις του, το θείον και ο σίδηρος. Κατά την προτροπήν του Κυρίου Ν. Πετρόπουλου ο Δήμαρχος Ηραίας Κύριος Κ.Πλαπούτας ήνοιξε δύο μεγάλας δεξαμενάς , εξ ών εκ μεν της μιάς πολλούς πάσχοντες λαμβάνουσιν προς πόσιν , και πίνοντας ωφελούνται, εν δε τη ετέρα πιούσιν λουτρά, δι ων μεγάλως ωφελούνται.

Η θεραπευτική ενέργεια των λουτρών τούτων θεωρείται μεγάλη. Επιφυλαττόμεθα δε να διαλάβωμεν εκτενέστερα περί τούτου, αφ’ ου γνωσθή η έκθεσις του ιατρού και γείνη χημική ανάλυσις του ύδατος , και επανειλημένη επί πολύ χρόνον δοκιμασία».

(εφημερίδα Τριπόλεως «Βελτίωσις»,  12 Ιουλίου 1856)

Πηγή: Βιβλίο Βασιλείου Χρ. Σκολαρίκου  «Δημοτική, Πολιτική και Οικονομική Πορεία της Δημητσάνας και της Γορτυνίας την περίοδο 1800-1945 μέσα από ανέκδοτες επιστολές και έγγραφα» έκδοση 2014

Δημοσιεύθηκε στις 20 July 2017 | 5:30 pm


Τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων στο Ελαιοχώρι

Στις 29 και 30 Ιουλίου και στις 5 Αυγούστου γιορτή αφιερωμένη στο σιτάρι και στο λάδι.

Ελάτε να γιορτάσουμε και να τιμήσουμε τα βασικά διατροφικά προϊόντα και το σκληρό αγώνα των προγόνων μας για την εξασφάλιση τους.

Σας περιμένουμε να διασκεδάσουμε, να φάμε, να πιούμε και να χορέψουμε!

Ο πρόεδρος της κοινότητας

Ο πρόεδρος του Φ.Ο.Ε

Δημοσιεύθηκε στις 20 July 2017 | 5:01 pm


«Σου ‘πα μάνα πάντρεψέ με» στο θεατράκι της Βυτίνας

Με την στήριξη του Δήμου Γορτυνίας και της ΔΗΚΕΓ, θα πραγματοποιηθεί επετειακή εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Βυτίνας «Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος», που γιορτάζει τα 20 χρόνια παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της Βυτίνας και της Γορτυνίας.

Η εκδήλωση φέρει τον τίτλο «Σου ‘πα μάνα πάντρεψέ με» και θα γίνει στο θεατράκι της Βυτίνας, περιοχή Λαστέϊκα, το Σάββατο 22 Ιουλίου 2017, ώρα 9.00 μ.μ.

Δημοσιεύθηκε στις 20 July 2017 | 4:10 pm


«Μήλον της Έριδος» για Γύθειο και Σπάρτη ένας πρώην Αστεριανός

Μπέρδεμα προέκυψε με την έναν πρώην ποδοσφαιριστή των ακαδημιών του Αστέρα Τρίπολης στην Λακωνία ανάμεσα στον Ολυμπιακό Γυθείου και την Σπάρτη με το θέμα να λύνεται μέσω διευκρινιστικής ανακοίνωσης.

Ο λόγος για τον 17χρονό Σωτήρη Κουρτέση που στο παρελθόν έχει περάσει από τα τμήματα υποδομών του Αστέρα Τρίπολης ενώ υπήρξε και μέλος της σχολικής ομάδας του 1ου ΕΠΑΛ Τρίπολης που το 2015 είχε φθάσει στον τελικό του Πανελλήνιου σχολικού πρωταθλήματος.

Ο Ολυμπιακός Γυθείου την Τρίτη 18 Ιουλίου ανακοίνωσε την μεταγραφή του ωστόσο η Σπάρτη ομάδα στην οποία ανήκει μιας και ήταν μέλος των ακαδημιών την περσινή χρονιά ενημέρωσε πως δεν είναι ελεύθερος ο νεαρός ποδοσφαιριστής.

Στην συνέχεια ακολούθησε διευκρινιστική ανακοίνωση από πλευράς Ολυμπιακού Γυθείου με την οποία λύθηκε η όποια παρεξήγηση πήγε να προκύψει αναφέροντας χαρακτηριστικά '' "Σχετικά με την χθεσινή ανακοίνωση για τη συμφωνία με το νεαρό ποδοσφαιριστή Σωτήρη Κουρτέση θα θέλαμε να γνωστοποιήσουμε ότι προχωρήσαμε σε αυτή με το νεαρό ποδοσφαιριστή και τους γονείς του γνωρίζοντας ότι είναι ελεύθερος. Αν πράγματι δεσμεύεται με το φιλικό σωματείο της Α.Ε. Σπάρτης θα θέλαμε να ζητήσουμε συγνώμη καθώς δεν είχαμε καμία πρόθεση να δημιουργήσουμε πρόβλημα στην ομάδα καθώς δεν αποτελεί τακτική μας να εμπλεκόμαστε με ποδοσφαιριστές που δεσμεύονται με άλλα σωματεία".

Δημοσιεύθηκε στις 20 July 2017 | 4:05 pm


Πρόγραμμα για την απασχόληση μακροχρόνια ανέργων, ηλικίας 55-67 ετών

Την κατάρτιση προγράμματος επιχορήγησης επιχειρήσεων, φορέων και οργανισμών του δημόσιου τομέα, όπως αυτός ορίζεται από το άρθρο 51 του ν. 1892/1990 και επιχειρήσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού για την απασχόληση μακροχρόνια ανέργων, ηλικίας 55-67 ετών, αποφάσισαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου. Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία 10.000 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης, για την απασχόληση μακροχρόνια ανέργων, ηλικίας 55 έως 67 ετών.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ

Για τη διευκόλυνση των πολιτών και προς αποφυγή ταλαιπωρίας τους, αναφορικά με τα ζητήματα που ανέκυψαν με τα ανασφάλιστα οχήματα, επισημαίνονται οι ακόλουθες κύριες αιτίες που δημιουργούν τις εσφαλμένες καταχωρήσεις στις βάσεις δεδομένων των συναρμόδιων υπουργείων, όπως αυτές προκύπτουν από την μέχρι σήμερα προσέλευση των ενδιαφερομένων στις υπηρεσίες Μεταφορών της Περιφέρειας.

Περιπτώσεις που αναφέρονται είναι: οριστικής διαγραφής του οχήματος λόγω ανακύκλωσής του με πρωτοβουλία του ιδιοκτήτη, οριστικής διαγραφής του οχήματος λόγω ανακύκλωσής του με παρέμβαση του οικείου Δήμου, μεταβίβασης του οχήματος, η οποία συμφωνήθηκε μεταξύ των ενδιαφερομένων πολιτών (πωλητή – αγοραστή) αλλά δεν ολοκληρώθηκε.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Αρκαδίας www.arcadianet.gr

ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΞΗΣΗ 5,4% ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΝ ΜΑΙΟ

Μεγάλη αύξηση 5,4% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα τον Μάιο εφέτος, ενώ ειδικά η παραγωγή των μεταποιητικών βιομηχανιών αυξήθηκε 4,2%. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής σημείωσε αύξηση 5,4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2016, έναντι αύξησης 3,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2016 με το 2015.

ΕΝΑΡΞΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ 1.295 ΑΝΕΡΓΩΝ, ΗΛΙΚΙΑΣ 25-29 ΕΤΩΝ

Ξεκίνησε την Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017 και ώρα 15:00, η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων από τις επιχειρήσεις και, γενικά, εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) για την απασχόληση σε νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, συνολικά 1.295 ανέργων νέων, ηλικίας 25-29 ετών, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας (Δημόσια Πρόσκληση Νο9/2016 και Δημόσια Πρόσκληση Νο8/2016 του ΟΑΕΔ). Η υποβολή των αιτήσεων των ενδιαφερόμενων ιδιωτικών επιχειρήσεων, επιτηδευματιών, φορέων κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα, γίνεται ηλεκτρονικά, μόνο μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

ΜΕΧΡΙ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ 4.412 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΕΣΠΑ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Καταρτίστηκε ο προσωρινός κατάλογος δυνητικών δικαιούχων της δράσης: «Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές» του ΕΣΠΑ 2014 - 2020 με 4.412 επιλέξιμα επιχειρηματικά σχέδια, συνολικού επιχορηγούμενου προϋπολογισμού (δημόσια δαπάνη) 256.773.285,76 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι αξιολογήθηκαν και βαθμολογήθηκαν 9.577 υποβληθείσες αιτήσεις χρηματοδότησης επιχειρηματικών σχεδίων, με συνολικό αιτούμενο προϋπολογισμό (δημόσια δαπάνη) 511.375.410,94 ευρώ. Για τις αιτήσεις χρηματοδότησης των επιχειρηματικών σχεδίων, θα πρέπει το αργότερο έως την Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2017, οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν τον φάκελο με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Δημοσιεύθηκε στις 20 July 2017 | 3:38 pm


Σταθουλόπουλος: «Ευχαριστώ τον Παναρκαδικό»

Ο Χρήστος Σταθουλόπουλος έκανε τις πρώτες του δηλώσεις ως ποδοσφαιριστής του Ερμή Ζωνιανών δηλώνοντας έτοιμος να δώσει το 100% των δυνατοτήτων του για την νέα του ομάδα ενώ ευχαρίστησε και τον πρόεδρο και την διοίκηση του Παναρκαδικού.

Αναλυτικά όσα είπε ο Χρήστος Σταθουλόπουλος

«Είμαι πολύ χαρούμενος που ολοκληρώθηκε η μεταγραφή μου στον Ερμή Ζωνιανών. Πρόκειται για μια οργανωμένη ομάδα με υψηλές βλέψεις. Από την πλευρά μου θα δώσω το 100% ώστε η ομάδα να πετύχει τους στόχους της και θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ανθρώπους της για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον πρόεδρο και γενικά τη διοίκηση του Παναρκαδικού για όλα όσα έκαναν για μένα. Τους εύχομαι καλή συνέχεια και ό, τι καλύτερο τη νέα χρονιά».

Δημοσιεύθηκε στις 20 July 2017 | 3:10 pm


«Πρώτη» για την Σχολή μαθητείας της τέχνης της πέτρας στα Λαγκάδια

Σε περίπου δυο εβδομάδες ξεκινούν οι Γιορτές της Πέτρας 2017 που διοργανώνουν τα ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ στα Λαγκάδια από 1 ως 5 Αυγούστου, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Γορτυνίας.

Με αφορμή τη δημόσια παρουσίαση της αφίσας των εκδηλώσεων, τα ΑΝΘΗ με αυτή την πρωτοβουλία τους υποδηλώνουν την επιδίωξή τους να ξαναζωντανέψουν ένα παραδοσιακό επάγγελμα, εκείνο της Λαγκαδινής τέχνης της πέτρας! Ομάδες μαθητευόμενων θα δουλέψουν την πέτρα κάτω από τα μάτια των παλιών μαστόρων που θα δουν την τέχνη τους να συνεχίζεται, ώστε να εκπαιδευτεί μια νέα γενιά μαστόρων που αποκαταστήσουν τα ερειπωμένα σπίτια, θα στερεώσουν και επισκευάσουν τα παλιά και θα χτίσουν καινούργια.  Για 5 μέρες θα μας συγκινήσουν οι ήχοι από το πελέκημα της πέτρας για να θυμούνται οι παλιοί μαστόροι και να μαθαίνουν οι νέοι. Το Εργαστήρι θα αποτελέσει μια πρώτη μεγάλη δοκιμή για τη λειτουργία Σχολής μαθητείας της τέχνης της πέτρας! Επιπροσθέτως, με ένα μουσικοθεατρικό δρώμενο θα παρουσιαστεί μια κοινωνική "ακτινογραφία" της ευρύτερης περιοχής όπως αυτή αναδύεται από τη ματιά ενός σημαντικού περιηγητή του 19ου αιώνα, του Χρήστου Κορύλλου.

Δημοσιεύθηκε στις 20 July 2017 | 2:30 pm


Πανηγύρι του Προφήτη Ηλία στα Μανταίικα (pics,vid)

Τα Μανταίϊκα στον Φάλανθο πανηγύρισαν τον Προστάτη τους Άγιο, τον Προφήτη Ηλία τον Θεσβίτη, με Εσπερινό και Λιτανεία της εικόνας.

Ακολούθησε το καθιερωμένο τα τελευταία χρόνια  πανηγύρι που οργανώνει  η εκκλησία με ζωντανή μουσική το οποίο κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Το υψόμετρο των 1100 μ. και το ελατόδασος του Μαινάλου είχαν σαν αποτέλεσμα η θερμοκρασία να είναι στους 10 βαθμούς, έτσι, ο ζεστός τραχανάς που σερβιρίστηκε τα μεσάνυχτα ήταν σωτήριος για να ζεσταθούν οι παραβρισκόμενοι.

Yλικό από τον αναγνώστη του ArcadiaPortal.gr 

ΧΑΜ

Video: 

Πανηγύρι Άη Λια Μανταίϊκα 19-7-2017

Video of Πανηγύρι Άη Λια Μανταίϊκα 19-7-2017

Δημοσιεύθηκε στις 20 July 2017 | 2:00 pm


Βραδιά δημοτικού τραγουδιού του Απόλλωνα Τυρού με την Γωγώ Τσαμπά

Ο Α.Σ Απόλλων Τυρού διοργανώνει όπως κάθε χρόνο μεγάλη βραδιά Δημοτικού τραγουδιού στον προαύλιο χώρο του Γυμνασίου Τυρού, τη Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017.

Μαζί μας θα είναι οι: Γιάννης Σιέττος, Γωγώ Τσαμπά, Νίκος Βλαχοδήμος και Γιάννης Γκορίτσας.
Είσοδος 3€
Έναρξη:21:30
Χορός Ελεύθερος.

Πηγή: leonidion.gr
 

Δημοσιεύθηκε στις 20 July 2017 | 1:43 pm


Μουσικοχορευτική βραδιά στο Βαλτεσινίκο

Οι συνεργαζόμενοι Σύλλογοι του Βαλτσινίκου «Η Κοίμηση της Θεοτόκου», ο Μουσικοχορευτικός & Λαογραφικός Σύλλογος Βαλτεσινίκου «Χορεσίβιος» και το Πολιτιστικό Κέντρο Βαλτεσινίκου, στις 11 Αυγούστου, ημέρα Παρασκευή,οργανώνουν Μουσικοχορευτική βραδιά στον προαύλιο χώρο του Σχολείου με χορηγό τον συμπατριώτη μας, κάτοικο Μόντρεαλ Καναδά , Κώστα Καπετάνιοκαι στο τραγούδι η Ταμίας του Συλλόγου Κατερίνα Κατσίγιαννη .

Στην εκδήλωση θα τιμήσουμε συμπατριώτες των περασμένων χρόνων με την απονομή Επαίνου Αναγνώρισης προσφοράς στο χωριό μας: .
α)Τους οργανοπαίχτες/Τραγουδιστές Πάνο Παναγιωτακόπουλο (Καραντώνη), Πάνο Δημητρακόπουλο (Χρυσουλόπανο), Αντώνη Κατσίγιαννη, Γιάννη Κατσίγιαννη (Λαλιωτόγιαννη) & Φώτη Κατσίγιαννη.
β) Τους φωτογράφους Λάμπη Ρέππα (Νεροδιαγή) και Δημήτρη Κακαβούλη.

Δημοσιεύθηκε στις 20 July 2017 | 1:03 pm


Σεισμός στην Πάτρα, αισθητός στην Τρίπολη

Σεισμική δόνηση έγινε αισθητή, περίπου στις 10:15 σήμερα το πρωί, στην Πάτρα, τη Ναύπακτο και σε άλλες περιοχές της Αχαΐας, και της Αιτωλοακαρνανίας, η οποία έγινε αισθητή και στην Τρίπολη, όπως μας ενημερώνουν αναγνώστες μας.

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός είχε μέγεθος 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίστηκε στον δυτικό Κορινθιακό κόλπο.

(Φωτογραφία: Eurokinissi)

Δημοσιεύθηκε στις 20 July 2017 | 1:00 pm


Πόσο η φόρα ήταν μεγάλη … (Ιστορίες και Μνήμες)

Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ το βιβλίο του Φιλοποίμενα - ΜΑΚΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ (ΜΠ) με τον τίτλο «πόσο η φόρα ήταν μεγάλη …» (Ιστορίες και Μνήμες). Πρόκειται για ένα βιβλίο αυτοβιογραφικό, βασισμένο σε ημερολόγιο που κράταγε ο συγγραφέας για μακρά χρονικά διαστήματα ή για θύμησες του ιδίου και παραδόσεις της οικογενείας του,  εκεί όπου δεν τηρείτο ημερολόγιο.

Ι. Σχετικά με τον τίτλο: Ο ΜΠ, αριστερός από νέος στις δύσκολες 10ετίες του 1950 και 1960, ανακαλύπτει σιγά – σιγά πόσο απέχει η θεωρία από την πράξη και τα λόγια από τα έργα, όταν γνωρίζει την επίσημη και οργανωμένη αριστερά.  Ανακαλύπτει πόσο απέχει η άδολη και με ελπίδες στράτευση σε τέτοιες πανανθρώπινες αξίες και  ιδέες, από την σκληρή πραγματικότητα. Καλύτερα όμως έχει επεξεργαστεί αυτή  την αντίφαση ο στενός του φίλος Μπάμπης Λυκούδης, ο οποίος θέλοντας να την περιγράψει, χρησιμοποιεί το χιούμορ και την αυτοειρωνεία. Ενώ συνυπηρετούσαν στο 516 Τάγμα Πεζικού στα πρώτα χρόνια της δικτατορίας, πατενταρισμένοι αριστεροί και οι δύο και επομένως σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες,  έτσι ξαφνικά, γύρισε στον ΜΠ και του φώναξε: «Φιλοποίμενα, Φιλοποίμενα, τώρα γυρίζω πίσω και κοιτάζω και τη ζωή μας αναμετρώ και βλέπω πόσο η φόρα ήταν μεγάλη και το πήδημα μικρό». Ο καημός κάθε αριστερού της εποχής εκείνης!! (και όχι μόνο).  Που στρατεύτηκε, με μεγάλο προσωπικό κόστος,  σε μια αριστερά που υποσχόταν ανανέωση, εκδημοκρατισμό,   εκσυγχρονισμό και πλάκωσε στη χώρα μια «απρόσμενη» δικτατορία με ό,τι αυτό συνεπαγόταν. Βέβαια η όλη φράση δεν είναι πρωτότυπη ιδέα του επιστήθιου φίλου του, είναι ελαφρώς παραλλαγμένος στίχος του ποιητή Κώστα Ουράνη « Τώρα γυρίζω και κοιτάζω/ και τη ζωή αναμετρώ/-πόσο μεγάλη ήταν η φόρα/-πόσο το πήδημα μικρό!».

ΙΙ. Ποιος ιδιαίτερος λόγος μπορεί να υπάρχει ώστε να γίνει αναφορά για το βιβλίο του ΜΠ στην περιοχή μας και να απασχολήσει τα Αρκαδικά ΜΜΕ και οδήγησε κι εμένα να πραγματοποιήσω τούτο το αφιέρωμα; Είναι που ο ΜΠ είναι Αρκάς κι από τον τόπο αυτόν ξεκινάει το βιβλίο. Από την γέννησή του, το 1942,  στο χωριό Ψάρι Γορτυνίας του πρώην Δήμου Τρικολώνων, ανάμεσα Μεγαλόπολη, Καρύταινα και Στεμνίτσα. Τρίτο παιδί του Βασίλη Παπούλια και της Σταυρούλας Τσακόγιαννη – από το κοντινό χωριό Παύλια Αρκαδίας, αυτή.  Και είναι που, μετά από ξεριζωμό, περιπέτειες και απόλυτη, αναγκαστική,  απομάκρυνση από την Αρκαδία, ο ΜΠ σε αυτήν ξαναγυρίζει. Ενώ ο πατέρας είχε πουλήσει το ρημαγμένο πατρικό σπίτι στο Ψάρι, για να μπορέσει να χτίσει ένα δωμάτιο ακόμα στο Μπραχάμι για την οικογένειά του, ο ΜΠ κάπου στα 1989-1990 αγόρασε στο χωριό άλλο σπίτι, το ανακατασκεύασε, άρχισε να έρχεται πλέον συχνά – πυκνά    και στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ίδρυσε με συνεργάτες του την ΑΡΚΑΔΙΑΝΗ. Μια πρότυπη αγροτουριστική μονάδα « … στο Ψάρι δημιουργήσαμε για τα μέτρα του χωριού κάτι πολύ σημαντικό, φτιάξαμε την Αρκαδιανή, ένα μοντέλο, ένα παράδειγμα αναπτυξιακό ….. η επιχείρησή μας πάτησε για τα καλά στα πόδια της …. Τα προϊόντα της ταξιδεύουν σ΄ όλο τον κόσμο … η κρίση μας φρέναρε, μας κράτησε πίσω στο αναπτυξιακό πρόγραμμα που είχαμε. Τώρα έχουμε καινούργια σχέδια, γεννάμε καινούργιες ιδέες, δεν το βάζουμε κάτω …».

ΙΙΙ. Προτείνω απερίφραστα να διαβάσει κανείς το βιβλίο, όχι επειδή σ΄ αυτό θα βρει λογοτεχνικές δάφνες, είναι γραμμένο ωστόσο προσεκτικά και με γλώσσα που ρέει άνετα, χωρίς περικοκλάδες. Τότε, γιατί να το διαβάσει κανείς που δεν γνωρίζει τον Μάκη και δεν έχει προσωπικό λόγο; Επειδή αφενός ξεχειλίζει η συγκίνηση και αφετέρου, μέσα στις σελίδες του περνάει με τρόπο άμεσο, προσιτό, σαφή και χωρίς αξιολογικές κρίσεις, αλλά με γεγονότα, μέσα από προσωπικές, οικογενειακές και άλλες περιπέτειες η ιστορία της χώρας, κυρίως  στις κρίσιμες δεκαετίες του ’50 και ’60. Τουλάχιστον εμένα αυτή ακριβώς η ιστορία με ενδιαφέρει και με  συναρπάζει τα τελευταία χρόνια. Αυτή που αποτυπώνεται ως μαρτυρία από τους ίδιους τους ανθρώπους που υπάρχουν και δρουν οι ίδιοι στην εποχή που αναφέρονται, που ζουν κυριολεκτικά στο πετσί τους τα γεγονότα. Που είναι πρωταγωνιστές σε κείνες τις μικρές ή μεγαλύτερες περιπέτειες που δείχνουν την τραγική πορεία του ανθρώπου, τον πόνο του, την αγωνία του, την απορία του, μπροστά σε συγκλονιστικά ιστορικά γεγονότα, τα οποία αισθάνεται αδύναμος να επηρεάσει και κάποιες φορές πέφτουν σαν έντονος κατακλυσμός, το ένα πίσω από το άλλο. Παρακάτω,  με τα παραδείγματα που θα αναφέρουμε από το βιβλίο του ΜΠ, θα γίνει περισσότερο κατανοητό αυτό.

Η ζωή του ΜΠ, έτσι όπως περιγράφεται στο βιβλίο, οπωσδήποτε ενδιαφέρουσα, μια  γεμάτη ζωή. Με συνεχείς συγκινήσεις και εντάσεις. Με τεράστιες δυσκολίες,  που η αρκαδική του οξύνοια βρίσκει τρόπους να αντιμετωπίσει. Προκύπτει ότι ο ΜΠ ανήκει στους ανθρώπους εκείνους που δεν μπορούν να μείνουν αδιάφοροι με όσα συμβαίνουν στην χώρα ή στον  περίγυρό τους. Βουτάει στη ζωή, μετέχει ενεργά, διεκδικεί μερίδιο,  είναι έτοιμος να πληρώσει το κόστος για τις επιλογές του. Η Ελλάδα και οι πληγές της, κυρίως στις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες. Και ο συγγραφέας, στενά δεμένος μαζί της, να πληγώνεται κι αυτός. Δεν είναι ο τρίτος – παρατηρητής, είναι το δρών παιδί της, όπως τόσα άλλα.  

Θεωρώ χρήσιμη την αναφορά σε μια περίληψη του βιβλίου που θα μας δώσει και τη δυνατότητα αντιγραφής αποσπασμάτων του:

Ο πατέρας,  πολεμιστής της Αλβανίας με μια σφαίρα στο σώμα του, εκτός από τα πρόβατα που είχαν με τον αδελφό του,  ήταν γραμματέας του Αγρονομείου Καρύταινας. Στην κατοχή βοήθησε την αντίσταση και τούτο ήταν ασυγχώρητο για την απελευθερωμένη Ελλάδα. Τον είχαν προγράψει για να τον δολοφονήσουν, όπως ο ίδιος ο υποψήφιος δολοφόνος αποκάλυψε και η οικογένεια αναγκάστηκε να φύγει από το Ψάρι το 1947 όταν ο Μάκης ήταν σε ηλικία 5 ετών και οι δύο μεγαλύτεροι αδελφοί του σε ηλικία 10 και 8 ετών. Κατάφερε και πήρε μετάθεση για το Αγρονομείο Καρύστου και μήνυσε στη γυναίκα του να τα πουλήσει όλα, να πάρει τα τρία μικρά παιδιά τους και να πάνε να ζήσουνε στην Κάρυστο   « … Το ψάρι στην Κατοχή τάχθηκε με το ΕΑΜ και ο πατέρας μου τον χειμώνα, όταν τα χιόνια θέριζαν τους αντάρτες στα βουνά, έστελνε εφόδια, ψωμί και σφαχτά, όπως μας έλεγε αργότερα. Χαρακτηρίστηκε εαμίτης περισσότερο από το σόι της μάνας μου, τους Τσακογιανναίους …. Τέλη του ’45 με αρχές του ’46 ο εμφύλιος ήταν προ των πυλών, το χωριό μας δεν θα αποτελούσε εξαίρεση. Η ζωή του πατέρα μου κινδύνευε καθημερινά στη διαδρομή από την Καρύταινα στο Ψάρι…. ΄Ετσι πήρε την μεγάλη απόφαση να φύγει για την Αθήνα απροειδοποίητα μέσα στη νύχτα… Μουδιασμένη και με τις αμφιβολίες να την κατατρώγουν η μάνα μου άρχισε να μαζεύει ό,τι μπορούσε. Πούλησε την άσπρη γαϊδούρα … πούλησε το μουλάρι και τις κατσίκες μας και χάρισε τα κουνέλια και τις κότες. Κατέβασε τον γιούκο με τις μάλλινες μπατανίες, τα απλάδια, τις κουβέρτες …. και έβαλε μπόλικη ναφθαλίνη αφού είχε την αυταπάτη ότι θα επέστρεφε γρήγορα στο σπιτικό της …. Με τρία μουλάρια φτάσαμε στου Μπιλάλη, στον σταθμό του τρένου έξω από τη Μεγαλόπολη, μαζί και η γιαγιά μου Λαμπρινή και η θεία μου η Διαμάντω …….. Όταν το τρένο ξεκίνησε, η γιαγιά μου σκούπισε τα δάκρυά της με το τσεμπέρι της, γύρισε το βλέμμα της προς τα χωριά μας κι έμεινε έτσι αμίλητη για πολλή ώρα, ίσως ήταν η μόνη που καταλάβαινε εκείνη τη στιγμή ότι ο τόπος μας έμπαινε σε περιπέτειες και ότι για την ίδια, τουλάχιστον, δεν θα υπήρχε επιστροφή».

Στην Κάρυστο τα φέρνουν βόλτα με τον μικρό μισθό του πατέρα και είναι η πιο ήσυχη περίοδος στη ζωή του, μέχρι που το 1954 χωρίς να το περιμένει κανείς παρά μόνο ο πατέρας μπορεί να το υπολόγιζε σαν ενδεχόμενο, πέφτει σαν κεραυνός η απόλυσή του, με βάση νόμο περιορισμού του αριθμού των υπαλλήλων!! Αρχίζει μια πραγματικά δύσκολη περίοδος στην Αθήνα πια.  Τα παιδιά απογευματινό γυμνάσιο για να μπορούν να εργάζονται το πρωί, αργότερα ο πατέρας άνοιξε ένα μικρό μαγαζάκι, καπνοπωλείο – ψιλικατζίδικο στο κέντρο της Αθήνας, στην αγορά, εκεί όπου ο ΜΠ έφηβος πια γυρνάει με τις ώρες, βλέπει και μαθαίνει την πιάτσα και τους ανθρώπους της. Εξαντλητικά τα ωράρια, μαθητής και εμποροϋπάλληλος, ταυτόχρονα,  ετοιμάζεται για την ΑΣΟΕΕ, γίνεται φοιτητής της, στο μεταξύ έχει προσεγγίσει την αριστερά και οργανώθηκε στη νεολαία της ΕΔΑ. Ακολουθεί αποβολή του από την ΑΣΟΕΕ. Οι πολιτικές του ανησυχίες, τα ερωτήματά του για τα καθεστώτα του «υπαρκτού σοσιαλισμού», το φουντωμένο και με σφρίγος νεολαιίστικο κίνημα που αντιμετωπίζεται γραφειοκρατικά από τους μονόχνωτους της κομματικής ηγεσίας, τον οδηγούν σε συνεχείς αμφισβητήσεις και διαγράφεται από την νεολαία της   ΕΔΑ!!

Στο μεταξύ ο πατέρας αγόρασε με δόσεις ένα μικρό οικόπεδο στο Μπραχάμι για να χτίσει ένα μικρό αυθαίρετο, όπως έκαναν πολλοί, στο Μπραχάμι που «…. Έμοιαζε λίγο με το χωριό μας, το Ψάρι. Δίπατα πέτρινα σπίτια με αυλή, αγροτικά εργαλεία και ζώα στις αυλές, μαντριά και τσοπάνηδες, χωματόδρομοι παντού, κοινόχρηστα πηγάδια ….». ΄Ακρως συγκινητική η αφήγηση για την κάθοδο του πατέρα στο Ψάρι, μετά 15 χρόνια « … Μετά 15 χρόνια απουσίας, ο πατέρας μου κατέβηκε στο Ψάρι, στο χωριό του. Τολμηρό βήμα και δύσκολο. Έναν λόγο είχε, να πουλήσει το σπίτι, να πάρει μετρητά και να φτιάξει ένα δωματιάκι ακόμη στο Μπραχάμι. Δεν μπορούσε να βρει άλλη λύση, πονούσε βαθιά μέσα του, αλλά δεν το έδειχνε. Όταν έφτασε στο χωριό, ανέβηκε τα σκαλιά, άνοιξε την πόρτα, είδε αδειανό και λεηλατημένο το σπίτι μας, το παραγώνι χάλια. Κόμπιασε. Δάκρυσε. Προχώρησε μέσα στη σάλα, το ίδιο … Η νύφη του, η Φωτεινή από δίπλα, του είπε: ¨Περνάγανε, Βασίλη μου, οι αντάρτες, μένανε ένα βράδυ, παίρνανε και ό,τι τους ήταν χρήσιμο … το ίδιο γινότανε και με τον στρατό¨. Ούτε το σπίτι τον χωρούσε, ούτε το χωριό. Με εφτά χιλιάδες πούλησε το σπίτι και με δύο χιλιάδες όλα του τα χωράφια … Γύρισε πίσω στεναχωρημένος και πικραμένος …. Τελεία και παύλα με το Ψάρι, κάτι πήγε να πει η μάνα μου, τη σταμάτησε απότομα …. Εμείς τα παιδιά, δεν αντιδράσαμε καθόλου, δεν είχαμε συναισθήματα για το χωριό, είχαμε άγνοια, μας είχε καταπιεί η Αθήνα. Οι εκπατρισμένοι αγρότες από την Αρκαδία βρήκαν φιλοξενία στο Μπραχάμι, στη γειτονιά μας, ήταν πολλοί από τα Λαγκάδια ……».

Τα Ιουλιανά, η δολοφονία του στενού του φίλου και συμφοιτητή του Σωτήρη Πέτρουλα, η δύσκολη και επικίνδυνη στρατιωτική του θητεία στα χρόνια της δικτατορίας και η εκτόπισή του στη Λέρο από τον Ιούλιο 1969 (που διήρκεσε μέχρι τον Αύγουστο 1970) « … ως στελέχους των ΚΚΕ/ΕΔΑ με εκτεταμένην δράσιν και ως λίαν επικινδύνου …». Στην εξορία καθώς και στα χρόνια της στρατιωτικής θητείας κρατούσε τακτικό ημερολόγιο που αντιγράφεται στο βιβλίο.  Είναι άξιον απορίας: Αναφέραμε παραπάνω ότι δεν ήταν καν μέλος της ΕΔΑ, είχε διαγραφεί από την νεολαία της, ωστόσο και εκτοπίστηκε για πάνω από ένα έτος και πέρασε δύσκολα στα χρόνια της στρατιωτικής του θητείας. Θα είχαν αποφευχθεί, υποθέτω, αυτά, αν υπέγραφε μια δήλωση. Ο ίδιος σε μια συγκλονιστική παράγραφο του βιβλίου, που επαναλαμβάνεται μάλιστα στην εξωτερική πίσω σελίδα και δεν μπορεί να αντιγραφεί ολόκληρη στο παρόν,  δίνει μια εξήγηση: « … Είχα συνειδητά αποφασίσει να παραμείνω αμετανόητος αριστερός  … όχι από κανέναν φανατισμό και προσήλωση στις απόψεις του ΚΚΕ …… κράτησα αυτή την ακραία στάση από δημοκρατική υπερηφάνεια απέναντι στη χούντα …. Είχα όμως κι άλλους λόγους στη ζωή μου να είμαι σκληρός, αδιάλλακτος και ¨ανυπόγραφος¨. Είχα έναν πατέρα δημόσιο υπάλληλο που τους τα υπέγραψε όλα για να γλιτώσει τη δουλειά του και την οικογένειά του και τον απέλυσαν ……. Είχα την υπερηφάνεια των καπετάνιων του ΄21 και της Εθνικής Αντίστασης στην πατρίδα μου την Αρκαδία ….». Η περίπτωση θυμίζει τον πρώην πρόεδρο της ακαδημίας Αθηνών Κων. Δεσποτόπουλο. Αρνείτο να υπογράψει δήλωση κι ας μην ήταν ΚΚΕ, έτσι, επειδή το θεωρούσε αναξιοπρεπές.

 Ας τελειώσουμε πάλι με την Αρκαδία και το Ψάρι. Αναφέραμε παραπάνω ότι τα παιδιά δεν είχαν κάποιο συναισθηματικό δέσιμο, έφυγαν μικρά από το χωριό κάτω από αντίξοες συνθήκες. Κι όμως! Τι είναι εκείνο που κάνει τον άνθρωπο να γυρνά, να αναζητά τις ρίζες του!!. Ο ΜΠ αγόρασε άλλο σπίτι στο Ψάρι, το έφτιαξε, άρχισε να καλεί κόσμο, φίλους, συγγενείς απ΄ όλη την Ελλάδα, πρωταγωνίστησε σε ενδιαφέρουσες  δράσεις και εκδηλώσεις του χωριού και πριν την ΑΡΚΑΔΙΑΝΗ. Και για το πανηγύρι του 1990 γράφει « … Μου αρέσει αυτές τις μέρες στο χωριό να προσκαλώ συγγενείς του πατέρα μου ή αδέλφια της μάνας μου … , να μνημονεύουμε τους νεκρούς συγγενείς και φίλους, να μεθάμε από νοσταλγία και αγάπη για ό,τι έφυγε και δεν ξαναγυρίζει πια … Φέτος είχα τη θεία Αλεξάνδρα, αδελφή της μάνας μου με τον γιο της Χαρίλαο. Τους άρεσε το χωριό και όλα αυτά που κάνουμε, γύρισε στο χωριό της, την Παύλια, μετά από 60 χρόνια, μπήκε στο πατρικό της, έλιωσε στη συγκίνηση … Η θεία μου η Μήτσαινα, η καλύτερη μαγείρισσα του χωριού, είχε αρνί στην κατσαρόλα με χυλοπίτες ….. συγκινούμαι πολύ, μου είναι αδύνατον να συγκρατηθώ, νομίζω ότι επιστρέφουν όλοι αυτή τη μέρα και κάπου αχνοβατούν δίπλα μας, ψάχνοντας μήπως τους έχουμε ξεχάσει … Που να ξέρουν πόσο πολύ μας λείπουν …».

 

Μάκη σ΄ ευχαριστούμε για το βιβλίο και για τη συγκίνηση που μας έδωσες μ΄ αυτό, αλλά και το έντονο ενδιαφέρον να το διαβάσουμε γρήγορα, να δούμε τι άλλο πια θα συμβεί! Νομίζω ότι η Αρκαδία - Τρίπολη πρέπει να είναι το δεύτερο μέρος για την παρουσίασή του, μετά την πρόσφατη πολύ επιτυχημένη παρουσίαση στην Αθήνα. 

ΥΓ. Ε λοιπόν, δεν γνώριζα ότι το Βάγγου λεγόταν και Βάνουκου.

(Τρίπολη 19/07/2017 , Νίκος Δελφάκης).

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 20 July 2017 | 12:51 pm


ΟΓΑ: Καταβολή επιδομάτων σε μηναία βάση

Σε μηναία βάση θα καταβάλλει ο ΟΓΑ, το σύνολο των επιδομάτων προς τους δικαιούχους. Αυτό ανέφερε, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 fm», η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θ. Φωτίου.

Όπως εξήγησε η ίδια μετά την ενσωμάτωση τμήματος του νέου ΟΓΑ στον ΕΦΚΑ, ο Οργανισμός θα αναδιοργανωθεί στα πρότυπα της λειτουργίας του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

«Θα λειτουργεί ως ενιαία Αρχή και στη βάσει αυτή θα δείνει όλα τα επιδόματα και δε θα χρειάζεται να πηγαίνουν οι πολίτες στους δήμους», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Οι πολίτες θα κάνουν ηλεκτρονικά τα πάντα, μέσω του ΟΓΑ και θα τους πιστώνονται κάθε μήνα τα επιδόματα».

(ΠΗΓΗ: aftodioikisi.gr)

Δημοσιεύθηκε στις 20 July 2017 | 12:43 pm


Κερδίστε προσκλήσεις για την συναυλία των Θαλασσινού - Σκουλά στο Παράλιο Άστρος

Το Arcadiaportal.gr  θα κληρώσει πέντε διπλές προσκλήσεις για την συναυλία των Θαλασσινού - Σκουλά στο Παράλιο Άστρος την Παρασκευή 4 Αυγούστου στο Ανοιχτό Θέατρο Παράλιου Άστρους.

Δηλώστε συμμετοχή στο διαγωνισμό στέλνοντας μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] :

Θέμα: Κλήρωση για την συναυλία των Θαλασσινού - Σκουλά

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ
ΑΡΙΘΜΟ ΚΙΝΗΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ

Μια μοναδική μουσική συνάντηση των δύο μεγάλων τραγουδοποιών κι ερμηνευτών, μια ξεχωριστή σύμπραξη μέσα από τις φωνές
και τα τραγούδια τους, που χαράσσουν τις εικόνες, τις μνήμες, τα συναισθήματα μας εδώ και πολλά χρόνια… Τραγούδια με τόσο έντονα αρώματα Ελλάδας, εκεί που η Κρήτη συναντά το Αιγαίο και τα Επτάνησα, εκεί που οι Κυκλάδες σμίγουν με τη Μακεδονία και την Ήπειρο, εκεί που η Ρούμελη βρίσκει τη Σμυρνη…

Δημοσιεύθηκε στις 20 July 2017 | 12:38 pm


Παραμονή του Προφήτη Ηλία σε Παράλιο Άστρος και Άγιο Ανδρέα (pics)

Εκατοντάδες πιστοί βρέθηκαν χθες στον εσπερινό της γιορτής του Προφήτη Ηλία σε πολλούς ναούς της περιοχής. Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από τους εσπερινούς στο ξωκλήσι του Νησιού Παράλιο Άστρος και στο εκκλησάκι πάνω από τον Αγιο Ανδρέα.

Πηγή: astrosnews.gr

Δημοσιεύθηκε στις 20 July 2017 | 12:00 pmΔείτε αγγελίες στο Νομό Αρκαδίας

Φιλικοί ιστότοποι:

tilegrafima.gr

ekklisiaonline.gr

7news.gr

Nea Smyrni Online

www.vimaorthodoxias.gr