Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Αρκαδίας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Η ανάβαση του ΣΑΟΟ στην κορυφή της Επάνω Χρέπας

Την Κυριακή 9 Ιουνίου 2024 ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων [ΣΑΟΟ] πραγματοποίησε μια ανάβαση στην κορυφή της Επάνω Χρέπας [1559 μ.] με αφετηρία την ιστορική Ι.Μ. Επάνω Χρέπας [1274 μ.]. Στο μοναστήρι συναντηθήκαμε με μέλη της ομάδας
που ανέβηκαν στο σημείο από το μονοπάτι που έχει καθαρίσει και σηματοδοτήσει ο ΣΑΟΟ, του οποίου η αρχή βρίσκεται λίγο μετά το χωριό Περιθώρι [870 μ .]. Η πορεία ξεκίνησε με όλους μαζί στις 6.30 το πρωί για να αποφύγουμε τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν.

Ακολουθώντας το μονοπάτι γρήγορα μπήκαμε στο πυκνό δάσος μέχρι το σημείο όπου αρχίζουν τα κάθετα βράχια που οδηγούν, ορειβατώντας προσεκτικά, στην κορυφή, μετά από μιάμιση ώρα. Αφού απολαύσαμε τη θέα στα γύρω βουνά και στο οροπέδιο του Φαλάνθου, πήραμε το δρόμο της επιστροφής με κατεύθυνση τη Δαβιά.

Στάση στην πηγή της Αγίας Παρασκευής, ανάβαση στο διάσελο Επάνω Χρέπας - Κουλουρδούς, πέρασμα από την πηγή Σιπάτα και κατάληξη στην Ι. Μ. Επάνω Χρέπας.

Η συνολική διάρκεια της πορείας ήταν 4.30’, μια καλή προπόνηση εν όψει της εξόρμησης του Συλλόγου στον Όλυμπο, 3 -7 Αυγούστου 2024.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 12 June 2024 | 7:40 pm


Κάλεσμα Κασσελάκη στις προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη και στο ΠαΣοΚ

Με ανάρτησή του ο Στέφανος Κασσελάκης καλεί τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης να συνταχθούν απέναντι σε επτά κοινούς στόχους, τους οποίους και παραθέτει.

Στο κάλεσμά του ζητά και από την ηγεσία και την ευρωομάδα του ΠΑΣΟΚ να συμμετάσχουν μαζί τους.

«Χθες πήρα την πρωτοβουλία να στείλω επιστολή στους Προέδρους του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Walter Baier, του Κόμματος Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Stefan Lövfen και του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, Thomas Waitz και Mélanie Vogel» αναφέρει ο Στέφανος Κασσελάκης στην ανάρτησή του.

Συνεχίζει παραθέτοντας τους επτά κοινούς στόχους. «Με την επιστολή αυτή καλώ τις ηγεσίες των τριών προοδευτικών κομμάτων της Ευρώπης σε διάλογο και κοινή δράση, με στόχο την απόκρουση του ακροδεξιού κινδύνου και την προώθηση μιας προοδευτικής ατζέντας επτά κοινών στόχων στο νέο ευρωκοινοβούλιο:
1) Την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτος δικαίου
2) Την προώθηση μιας αποτελεσματικής και δίκαιης ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής
3) Την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης
4) Την προώθηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Αυτονομίας προσανατολισμένης στη διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και του διεθνούς δικαίου
5) Την πορεία προς ένα βιώσιμο οικονομικό μοντέλο, που θα ενισχύσει τα εργασιακά δικαιώματα και θα μειώσει δραστικά την ανεργία των νέων
6) Την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα με επιστροφή όλων των ομήρων και την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους
7) Την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία βάσει του διεθνούς δικαίου.

Ο Στέφανος Κασσελάκης καταλήγει στην ανάρτησή του λέγοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία είναι προσηλωμένος στην ενότητα δράσης των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Για να διασώσουμε την Ευρώπη από τη συντηρητική και νεοφιλελεύθερη πολιτική του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και από τον διχασμό, το μίσος, την ξενοφοβία και τον αντιευρωπαϊσμό της Ακροδεξιάς. Προσκαλώ την ηγεσία και την ευρωομάδα του ΠΑΣΟΚ να συμμετάσχουν μαζί μας».

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 12 June 2024 | 7:20 pm


Υπογραφή σύμβασης για έργα οδοποιίας στον Άγιο Ανδρέα Βόρειας Κυνουρίας

Υπεγράφη την Τετάρτη 12 Ιουνίου η σύμβαση του έργου «ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΒΑΤΟΤΗΤΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑΣ-ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΔΗΜΟΥ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ» με χρηματοδότηση από το ΠΔΕ και προϋπολογισμό 125.000,00 €.

Σύμφωνα με τη μελέτη προβλέπεται να γίνει αποκατάσταση τμημάτων της οδού από Αγ. Ανδρέα προς τον Αγ. Γεώργιο Δ.Β. Κυνουρίας με τσιμεντόστρωση του οδοστρώματος.

Ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αρκαδίας, Κώστας Μανδρώνης, ανέφερε: «Έφτασε η ώρα της σύμβασης και ελπίζουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα το έργο να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στους πολίτες. Σε συνέχεια της προηγούμενης θητείας του Μανώλη Σκαντζού, εκτελούμε περίπου 40 έργα στην ΠΕ Αρκαδίας, τα μισά από τα οποία θα ολοκληρωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα και αφορούν, κυρίως, την οδοποιία».

Επίσης, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχη, Χρήστος Λαμπρόπουλος, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Το έργο αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα καλής συνεργασίας και συνέχειας καθώς ξεκίνησε από τον Μανώλη Σκαντζό και ολοκληρώνεται από τον Κώστα Μανδρώνη. Δίνουμε μεγάλη σημασία στην οδική ασφάλεια στην ΠΕ Αρκαδίας, με έργα 2.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η Αρκαδία βιώνει μία περίοδο μεγάλης παραγωγής έργων με απτά αποτελέσματα».

Να σημειωθεί πως στην υπογραφή της σύμβασης, παρευρέθηκαν, επίσης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Μανώλης Σκαντζός και η Αν. Προϊσταμένη Δ.Τ.Ε. Π.Ε. Αρκαδίας Περιφ. Πελοπ/σου, Ελένη Κοκοσιούλη.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 12 June 2024 | 7:15 pm


Περισσότερα από 55.000 παράνομα ηλεκτρονικά τσιγάρα κατασχέθηκαν από το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φερών

Συνελήφθησαν την 10 και 11-6-2024 σε περιοχές της Αλεξανδρούπολης και της Ροδόπης, στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησης από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φερών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, επτά ημεδαποί και δύο αλλοδαποί,μέλη εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση λαθραίων ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Αναλυτικότερα, έπειτα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, σχετικά με τη δράση εγκληματικού κυκλώματος το οποίο μεταφέρειλαθραία ηλεκτρονικά τσιγάρα από Ελλάδα στην Τουρκίαμε τη χρήση βάρκας μέσω του ποταμού Έβρου, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε συντονισμένη επιχείρηση.

Κατά τη διάρκεια αυτήςοι αστυνομικοί εντόπισαν και συνέλαβαν αρχικά τους τρεις ημεδαπούς, οι οποίοι νωρίτερα απέκρυψαν σε παραθαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης, κιβώτια που περιείχαν συνολικά 5.900 ηλεκτρονικά τσιγάρα,με σκοπό να τα εξάγουν παράνομα στην Τουρκία.

Μετά από επιστάμενη έρευνα και σχετικές αναζητήσεις οι αστυνομικοί εντόπισαν και συνέλαβαν επίσης δύο αλλοδαπούς και τρεις ημεδαπούς σε περιοχές της Αλεξανδρούπολης και της Ροδόπης, για τους οποίους πιστοποιήθηκε η δράση τους στην εν λόγω εγκληματική οργάνωση.

Ακολούθησαν νομότυπες έρευνες στις οικίες των δραστών και σε μία αποθήκη που χρησιμοποιούσαν οι δράστες ως χώρο απόκρυψης των λαθραίων,όπου βρέθηκαν πλήθος ηλεκτρονικών τσιγάρων, κινητά τηλέφωνα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων.

Συγκεκριμένα κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων:

49.505 λαθραία ηλεκτρονικά τσιγάρα

620 μεταχειρισμένα κινητά τηλέφωνα

5 οχήματα

2 βάρκες

31 ανταλλακτικά αυτοκινήτων

χρηματικό ποσό των 1.250 ευρώ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική αξία των κατασχεθέντων και συνάμα το παράνομο κέρδος που θα αποκόμιζε η εγκληματική οργάνωση ανέρχεται σε ποσό άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φερών.

Φωτογραφία: φωτογραφία αρχείου eurokinissi

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 12 June 2024 | 7:08 pm


Εγγραφές παιδιών στη Χορωδία Τρίπολης

Η ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ άνοιξε τον κατάλογο εγγραφών παιδιών για τη Χορωδιακή χρονιά 2024-2025, προκειμένου συμπληρώσει τα παιδικά τμήματα των ΣΚΑΘΑΡΙΩΝ και των ΣΠΟΥΡΓΙΤΙΩΝ.
Υπενθυμίζουμε πως την Παιδική Χορωδία ΣΚΑΘΑΡΙΑ στελεχώνουν αγόρια και κορίτσια Νηπιαγωγείου και Α' και Β' Δημοτικού. Για τα ΣΠΟΥΡΓΙΤΙΑ δεχόμαστε κορίτσια και αγόρια Γ', Δ', Ε' και ΣΤ' Δημοτικού.

Η συμμετοχή στα τμήματα είναι ΔΩΡΕΑΝ!

Υπεύθυνοι Μαέστροι: Η Ελένη Αλεξοπούλου για τα ΣΚΑΘΑΡΙΑ (τηλ. 6977997359) και η Αμαλία Γούλα για τα ΣΠΟΥΡΓΙΤΙΑ (τηλ. 6945185500). Πρόκειται για εξαιρετικές Καθηγήτριες Μουσικής.

Παράλληλα, την όλη προσπάθεια στηρίζει και στελεχώνει ομάδα εκπαιδευτικών... με Γραμματέα την Νομικό, Μαρία Καγκλή (τηλ. 6974796591)

Οι πρόβες λαβαίνουν χώρα κάθε Σάββατο στη Λέσχη του Καλλιτεχνικού Συλλόγου, που, είναι στην οδό Νικηταρά 17 Α, στο “Βοσυνιώτειο ίδρυμα”.

Θα συγκροτηθούν δύο τμήματα των 40 ατόμων: ένα τμήμα “Σκαθαριών” κι ένα τμήμα “Σπουργιτιών” γι' αυτό, όσον αφορά τις εγγραφές, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας...

Τα οφέλη που αποκομίζουν τα παιδιά που πλαισιώνουν τ' ανωτέρω τμήματα είναι παιδαγωγικά, κοινωνικά, μορφωτικά και ψυχαγωγικά. Παρέχεται, σε αυτά, η δυνατότητα να καλλιεργήσουν το πνεύμα τους και να μυηθούν στην ευγενική τέχνη της Μουσικής ενώ, για τα “μικρά ταλέντα”, ανοίγεται εμπρός τους ο “επαγγελματικός προσανατολισμός”.

Παρακαλούμε τους Γονείς της πόλης, όπως μας εμπιστευθούν τα Παιδιά τους.

Από το Δ.Σ. τής
ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

 

Δημοσιεύθηκε στις 12 June 2024 | 7:00 pm


Γιώργος Καπλάνης: Τι γίνεται στο Μαίναλο;

Ανησυχία και έντονος προβληματισμός μετά τις δημόσιες αναρτήσεις - καταγγελίες από ενεργούς πολίτες και την Παγγορτυνιακή Ένωση που μας ενημέρωσαν για τις εργασίες αποψίλωσης και κοπής δένδρων, στο Μαίναλο.

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε, ανησυχίες υπάρχουν  τα ερωτήματα ζητούν πειστικές απαντήσεις και ο Δήμος Γορτυνίας σαν να μην υπάρχει. 

Δημοσιεύθηκε στις 12 June 2024 | 6:40 pm


ΣΚΡΑΤΣ: Κέρδη άνω των 2,1 εκατ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα

Κέρδη άνω των 2,1 εκατ. ευρώ μοίρασε το ΣΚΡΑΤΣ την προηγούμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, από τις3 έως και τις 9Ιουνίου 2024, το ΣΚΡΑΤΣ διένειμε στους νικητές συνολικά2.190.745ευρώ.

Ανάμεσα στους τυχερούςήτανένας παίκτηςστον Πειραιά, ο οποίοςκέρδισε10.000 ευρώ στο ΣΚΡΑΤΣ «ΚΕΡΔΗ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ». Επιπλέον, ένας τυχερός παίκτηςστην Αρτέμιδα κέρδισε 3.000 ευρώ στο ΣΚΡΑΤΣ «ΜΑΓΙΚΑ ΚΕΡΑΣΙΑ», ενώ ένας ακόμα παίκτης στην Καβάλα κέρδισε 2.000 ευρώ στο ΣΚΡΑΤΣ «ΣΜΑΡΑΓΔΕΝΙΑ ΕΦΤΑΡΙΑ».

Συνολικά,52παίκτες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας κέρδισαν από 1.000 ευρώ ο καθένας.

Το ΣΚΡΑΤΣ προσφέρει ένα ευρύ φάσμα επάθλων για τους παίκτες, μεταξύ αυτών μεγάλα ποσά από 100.000 έως και 1.000.000 ευρώ.

Διατίθεται από πρακτορεία ΟΠΑΠ, λαχειοπώλες, περίπτερα, μίνι μάρκετ, και επιλεγμένα πρατήρια υγρών καυσίμων και σούπερ μάρκετ.

Σχετικά με την Ελληνικά Λαχεία Α.Ε.

H Ελληνικά Λαχεία Α.Ε. μία εταιρεία του Ομίλου ΟΠΑΠ, διαθέτει το αποκλειστικό δικαίωμα παραγωγής, λειτουργίας, κυκλοφορίας, προβολής και διαχείρισης όλων των Κρατικών Λαχείων όπως το Λαϊκό, το Εθνικό, το Πρωτοχρονιάτικο αλλά και το Στιγμιαίο Κρατικό Λαχείο-ΣΚΡΑΤΣ, με σύμβαση παραχώρησης για 12 έτη, που εκτείνεται έως το 2026. H Ελληνικά Λαχεία Α.Ε. αποτελεί κοινοπραξία μεταξύ δύο κορυφαίων εταιρειών στον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών και λοταρίας: ΟΠΑΠ Α.Ε. και Scientific GamesInt'l.

Σχετικά με τον ΟΠΑΠ

Ο ΟΠΑΠ είναι η κορυφαία εταιρεία τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα και μία από τις πλέον καταξιωμένες στον κλάδο της παγκοσμίως.

Ιδρύθηκε το 1958 και δραστηριοποιείται στη διεξαγωγή και διαχείριση αριθμοπαιχνιδιών, παιχνιδιών αθλητικού στοιχήματος, αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος, λαχείων, στιγμιαίων τυχερών παιχνιδιών και παιγνιομηχανημάτων (VLTs) στην Ελλάδα. Επιπλέον, ο ΟΠΑΠ κατέχει ηγετική θέση στον κλάδο ως προς την ενσωμάτωση των παγκόσμιων αρχών του Υπεύθυνου Παιχνιδιού στις δραστηριότητες του.

Ταυτόχρονα, ο ΟΠΑΠ κατέχει εξέχουσα θέση μεταξύ των πλέον κοινωνικά υπεύθυνων επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Μέσω εκτενούς προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας, το οποίο επικεντρώνεται στην Υγεία, τον Αθλητισμό και την Απασχόληση, η εταιρεία στηρίζει έμπρακτα και διαχρονικά την ελληνική κοινωνία.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.opap.gr

Σχετικά με την ScientificGamesInt’l

Η Scientific Games είναι ένας εταίρος με μοναδική δυνατότητα στη μεγιστοποίηση των προοπτικών για την αγορά στιγμιαίων λαχείων στην Ελλάδα. Η SGI είναι η εταιρεία που δημιούργησε το 1974 την κατηγορία του ΣΤΙΓΜΙΑΊΟΥ ΛΑΧΕΙΟΥ ΣΚΡΑΤΣ, διαθέτοντας εμπειρία σχεδόν 50 χρόνων στη συγκεκριμένη κατηγορία που η ίδια δημιούργησε, η εταιρεία έχει οδηγήσει με συνέπεια και επαγγελματισμό, στην ανάπτυξη και τη δημιουργία κέρδους για 300 πελάτες και συνεργάτες λαχείων σε παραπάνω από 50 χώρες. Έχοντας ως βάση την τεράστια εμπειρία που διαθέτει, η SGI εφαρμόζει τις βέλτιστες πρακτικές στο μάρκετινγκ, όπου σε συνδυασμό με την υψηλή τεχνολογία και με τo ολοκληρωμένο, καινοτόμοo και ασφαλές σύστημα παραγωγής παρέχει προϊόντα υψηλής ποιότητας προσαρμοσμένα στις ανάγκες κάθε λοτταρίας.

Έτσι και πάντα με στόχο την ποιότητα και την ασφάλεια μέσα από μια πελατοκεντρική προσέγγιση η εταιρεία αναπτύσσει καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες οι οποίες υποστηρίζονται από υψηλή τεχνολογία και αποτελούν πρότυπα

Δημοσιεύθηκε στις 12 June 2024 | 6:37 pm


Όλο και πιο κοντά στον Αστέρα ο Τριανταφυλλόπουλος

Έτοιμος να φορέσει και πάλι τη φανέλα του Αστέρα Τρίπολης φέρεται να είναι ο Κώστας Τριανταφυλλόπουλος αναμένεται να λύσει το συμβόλαιό του με την Γκόρνικ και ανοίγοντας έτσι τον δρόμο της επιστροφής του στην Τρίπολη και τον Αστέρα.

Ο «Τριάντα» πιέζει για να μείνει ελεύθερος από την Πολωνική ομάδα έχοντας παράλληλα ανοίξει δίαυλο με τους κιτρινομπλέ που περιμένουν στο ακουστικό τους για ώστε να ολοκληρώσουν την μεταγραφή του 31χρονου κεντρικού αμυντικού.

Ο Κώστας Τριανταφυλλόπουλος σύμφωνα με πληροφορίες μας αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να ολοκληρώσει την συνεργασία του με τον Γκόρνικ και πλέον βρίσκεται πολύ κοντά στην επιστροφή του στον Αστέρα Τρίπολης.

Να σημειωθεί ότι ο Κώστας Τριανταφυλλόπουλος έχει αγωνιστεί σε 111 παιχνίδια με 5 γκολ και 2 ασίστ στην Πογκόν, ενώ με την Γκόρνικ μέτρησε πέρυσι 12 συμμετοχές.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 12 June 2024 | 6:30 pm


Επιστολική ψήφος: Άκυρα πάνω από 20.000 ψηφοδέλτια - Δεκάδες πολίτες έστειλαν... ταυτότητα και διαβατήριο

Σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis από δικαστικές πηγές, σε παραλείψεις και αστοχίες των εκλογέων, που επέλεξαν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο, χρεώνεται το γεγονός ότι, κρίθηκαν άκυρα περισσότερα από 20.000 ψηφοδέλτια.

Κατά τις ίδιες πηγές, οι περισσότεροι από τους εκλογείς, που δεν καταμετρήθηκε η ψήφος τους, είχαν ξεχάσει να συμπεριλάβουν στους εκλογικούς φακέλους, με τα ψηφοδέλτια, τις υπεύθυνες δηλώσεις, που απαιτούσε ο νόμος και φωτοαντίγραφα των ταυτοτήτων τους.

Υπήρξαν ωστόσο και ορισμένοι περισσότερο... πρόθυμοι και συνεπείς από όσο προέβλεπε η εκλογική νομοθεσία, οι οποίοι έκαναν το λάθος, να βάλουν μέσα στο φάκελο με το ψηφοδέλτιο και το αυθεντικό στέλεχος της αστυνομικής τους ταυτότητας ή το διαβατήριό τους!

ieidiseis.gr

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 12 June 2024 | 6:20 pm


Εορτή της Αναλήψεως στο Άγαλι

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024.

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΝΑΛΉΨΕΩΣ ΤΟΥ ΚΥΡΊΟΥ ΚΑΙ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΟΣ ΗΜΏΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ.

Ἐκ δεξιᾶς κάθισας πατρικῆς Λόγε,
Μύσταις παρασχὼν πίστιν ἀσφαλεστέραν.

 Λαμπρως θα εορτασωμεν την  Εορτη της Αναλήψεως εις τον Ιερον Ναον Αγιου Παντελεήμων Λίμνης  Μαντινείας.

Ώρα 07:30 πμ Όρθρος και Θεία Λειτουργία.

Όπως τιμήσετε με την παρουσία σας την Δεσποτική Εορτή!

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 12 June 2024 | 6:00 pm


Λειτουργεί πλήρως το αυτόνομο σύστημα εισόδου-εξόδου ΑμεΑ Seatrac στο Παράλιο Άστρος

Σας ενημερώνουμε ότι βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία το αυτόνομο σύστημα εισόδου-εξόδου ΑμεΑ Seatrac στο Παράλιο Άστρος.

Το Seatrac βρίσκεται στην παραλία Καλλιστώ, μαζί με αποδυτήρια ΑμέΑ και ντουζ.

Τα χειριστήρια μπορείτε να τα προμηθευτείτε από τα Μέλη του Συλλόγου, το Δήμο Β. Κυνουρίας καθώς και την καφετέρια DEL MAR

 

Δημοσιεύθηκε στις 12 June 2024 | 5:28 pm


Μέτρα προφύλαξης από τον καύσωνα από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία

Τους θερινούς μήνες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε συχνά το πρόβλημα της υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος με κύριες επιπλοκές τις κράμπες από υπερθερμία, την εξάντληση και σπανιότερα την πολυοργανική ανεπάρκεια λόγω υπερθερμίας (heat shock).

Επίσης έχει παρατηρηθεί μια αύξηση στην συχνότητα εισαγωγών οξέων καρδιαγγειακών συμβαμάτων σε περιόδους καύσωνα, που φαίνεται να συσχετίζονται με την παρατηρούμενη αύξηση των συγκεντρώσεων των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, του διοξείδιο του θείου, αλλά και του όζοντος, που προάγουν την φλεγμονώδη διεργασία.

Τα σύνδρομα υπερθερμίας μπορεί να παρατηρηθούν και σε σχετικά χαμηλότερες θερμοκρασίες περιβάλλοντος (πάνω από 32 βαθμούς) με υψηλή σχετική υγρασία (>60%) κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα, σε αλκοολικούς ή πάσχοντες από ψυχικές ασθένειες, άτομα που λαμβάνουν αντιψυχωσικά φάρμακα, διουρητικά, αντιχολινεργικά, ή σε άτομα που ζουν σε μη καλά αεριζόμενους χώρους χωρίς κλιματισμό.

Τα σύνδρομα αυτά είναι πιο συνήθη να εκδηλωθούν κατά τις πρώτες μέρες του καύσωνα όπου ο οργανισμός δεν έχει ακόμα εγκλιματιστεί. Ο εγκλιματισμός χρειάζεται 7 με 14 ημέρες έκθεσης. Με τον εγκλιματισμό μειώνεται ο ουδός εμφάνισης ιδρώτα, έτσι το άτομο ιδρώνει σε χαμηλότερη βασική θερμοκρασία. Ο ιδρώτας είναι ο πιο αποτελεσματικός φυσικός μηχανισμός ενάντια στη θερμοπληξία και μπορεί να παρατηρηθεί με μικρή ή και καμία μεταβολή της βασικής θερμοκρασίας του σώματος. Όσο ο ιδρώτας παραμένει, το άτομο μπορεί να αντέξει ιδιαίτερες υψηλές θερμοκρασίες αρκεί να αντικαθιστά το νάτριο και το νερό που χάνεται.

Έτσι ο οργανισμός σε κατάσταση υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος ενεργοποιεί διάφορους θερμορυθμιστικούς μηχανισμούς, προκειμένου να εμποδίσει την άνοδο της θερμοκρασίας του και να αποβάλει την περίσσεια θερμότητας. Προκαλείται αγγειοδιαστολή, ώστε τα αγγεία που βρίσκονται κοντά στο δέρμα να αποβάλουν θερμότητα προς το περιβάλλον.

• Αντισταθμιστικά, η καρδιά αυξάνει τη συχνότητα των παλμών της, ώστε να διατηρήσει σταθερή την παροχή αίματος στα όργανα (ταχυκαρδία).

• Ενεργοποιούνται οι ιδρωτοποιοί αδένες και η θερμότητα αποβάλλεται με εξάτμιση.

• Αυξάνεται η συχνότητα και το βάθος της αναπνοής για την αποβολή του θερμού αέρα.

Η πολλή ζέστη μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα που μπορεί να κυμαίνονται από αδυναμία, εξάντληση, κράμπες, μέχρι και την, απειλητική για τη ζωή, θερμοπληξία. Οι καρδιοπαθείς (ιδίως οι ηλικιωμένοι) ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου.

Όσον αφορά τη διατροφή, το καλοκαίρι θα πρέπει να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες, ώστε να μην επιβαρύνεται ο οργανισμός. Θα πρέπει να τρώμε πολλά φρούτα, λαχανικά, σαλάτες και να πίνουμε πολλούς χυμούς και νερό.

Ύποπτα συμπτώματα που θα πρέπει να οδηγήσουν τους καρδιολογικούς ασθενείς στον ιατρό τους:

• Θωρακική δυσφορία που επεκτείνεται στην κάτω γνάθο και ενδεχομένως αντανακλά στην πλάτη ή το χέρι (δηλωτικά στηθαγχικού πόνου).

• Δύσπνοια

• Αδυναμία / Καταβολή δυνάμεων,

• Ελαττωμένο επίπεδο συνείδησης/Σύγχυση.

• Αίσθημα παλμών/Ταχυκαρδία.

• Κεφαλαλγία/Ζάλη.

• Εκδηλώσεις θερμοπληξίας. Πρόδρομα συμπτώματα είναι η δίψα, η αδυναμία, η ζάλη, ο ίλιγγος, ο πονοκέφαλος και η ναυτία. Όψιμα ο ασθενής παρουσιάζει απώλεια των αισθήσεων, σύγχυση, σπασμούς, λήθαργο και κώμα.

Γενικές οδηγίες:

• Αποφυγή του ηλίου κατά τις ώρες υψηλής ακτινοβολίας (11.00-16.00).

• Αποφυγή της βαριάς σωματικής εργασίας και της υπερβολικής άθλησης, ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία ή υγρασία.

• Αποφυγή των πολύωρων ταξιδιών με αστικά μέσα συγκοινωνίας κατά τη διάρκεια της υψηλής ζέστης.

• Κατανάλωση άφθονων υγρών (έως 1,5 – 2 λίτρα).

• Αποφυγή των μεγάλων γευμάτων.

• Περιορισμός των οινοπνευματωδών ποτών όπως και των ποτών που περιέχουν πολλή καφεΐνη.

• Εάν η εφίδρωση είναι μεγάλη, προσθήκη αλατιού σε μικρές ποσότητες στη διατροφή για να εξισορροπηθεί η απώλεια ηλεκτρολυτών.

• Κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών.

• Κατά τη διάρκεια της ημέρας αρκετά ντους με χλιαρό νερό.

• Τροποποίηση της αντιυπερτασικής αγωγής. Οι υπερτασικοί το καλοκαίρι χρειάζονται μικρότερες δόσεις φαρμάκων γιατί η πίεση μειώνεται με τη ζέστη.

• Τροποποίηση της αγωγής καρδιακής ανεπάρκειας. Αναπροσαρμογή της δοσολογίας φαρμάκων όπως τα διουρητικά και τα αγγειοδιασταλτικά γιατί υπάρχει ο κίνδυνος των ηλεκτρολυτικών διαταραχών και της αφυδάτωσης.

• Το ταξίδι με αεροπλάνο ή άλλο μέσο απαγορεύεται στους ασθενείς με πρόσφατο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου ή ασταθή στηθάγχη, πρόσφατη επέμβαση by pass ή απορρύθμιση καρδιακής ανεπάρκειας.

• Γενικά όσοι έχουν μόνιμους καρδιακούς βηματοδότες μπορούν να ταξιδέψουν με αεροπλάνο. Όμως κάποια είδη βηματοδοτών και εμφυτεύσιμων απινιδωτών απορρυθμίζονται από τα συστήματα ασφαλείας του αεροδρομίου. Καλό είναι οι ασθενείς να έχουν μαζί τους «την ταυτότητα» του βηματοδότη ή απινιδωτή.

• Κάθε καρδιοπαθής πρέπει οπωσδήποτε να έχει όλα τα απαραίτητα φάρμακα που χρειάζεται μαζί του, το όνομα και τα τηλέφωνα του γιατρού του, και τις απαραίτητες πληροφορίες για την πάθηση και την περίθαλψή του.

Στη θάλασσα:

• Αποφυγή των επικίνδυνων ωρών του ήλιου, μεταξύ 12.00-4.00 μ.μ.

• H επαφή με το νερό να γίνεται σταδιακά.

• Να έχουν μεσολαβήσει τουλάχιστον 2 ώρες από το τελευταίο γεύμα.

• Κολύμβηση για 30-45 λεπτά την ημέρα (έστω και σε ήπια ένταση), γιατί το ευεργετικό όφελος της άσκησης είναι τότε περισσότερο εμφανές.

Προφυλάξεις στο βουνό:

Σε μεγάλο υψόμετρο υπάρχει μείωση του οξυγόνου και μείωση της ατμοσφαιρικής πίεσης. Η μείωση της ατμοσφαιρικής πίεσης αυξάνει την αρτηριακή πίεση και η μείωση του οξυγόνου αναγκάζει τον οργανισμό να κάνει συχνότερες, βαθύτερες αναπνοές, με αύξηση της καρδιακής συχνότητας. Εάν το υψόμετρο είναι πάνω 2.500 μ. μπορεί να προκληθεί πονοκέφαλος, ζάλη, ταχυπαλμία, πνευμονικό οίδημα, συνεπώς καλό είναι οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια να αποφεύγουν τα μεγάλα υψόμετρα.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά στους πολίτες την τήρηση όλων των μέτρων προσωπικής ασφάλειας, την αποφυγή έκθεσης σε περιβάλλον υψηλής θερμοκρασίας, την καλή ενυδάτωση και καλή διατροφή και για οποιοδήποτε θέμα αφορά την καρδιαγγειακή του υγεία ή τη θεραπευτική του αγωγή να μη διστάζει να συμβουλευτεί τον καρδιολόγο του.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 12 June 2024 | 5:27 pm


Καύσωνας: Το λάθος που κάνουμε με το κλιματιστικό - Πώς «φουσκώνει» ο λογαριασμός ρεύματος

Όπως αναφέρει ο ενεργειακός επιθεωρητής, το κλιματιστικό πρέπει να λειτουργεί σε θερμοκρασία μέχρι 10 βαθμούς κάτω από αυτήν που επικρατεί στον εξωτερικό χώρο.

«Γιατί για κάθε ένα βαθμό πιο κάτω, επιβαρύνεται 8-10%. Ένα λάθος που κάνουν αρκετοί, άλλωστε, είναι να ρυθμίζουν χαμηλά τη θερμοκρασία στο κλιματιστικό σε σχέση με τις εξωτερικές συνθήκες».

Σύμφωνα με τον ενεργειακό επιθεωρητή, αν ένα παλιό κλιματιστικό 9.000 btu λειτουργεί επί 12 ώρες την ημέρα, το κόστος το μήνα θα φθάσει τα 64,5 ευρώ. Το αντίστοιχο κόστος ενός κλιματιστικού νέας τεχνολογίας (Inverter) «πέφτει» στα 37,5 ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα για το λάθος που κάνουμε με το κλιματιστικό και «φουσκώνει» ο λογαριασμός ρεύματος

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 12 June 2024 | 5:15 pm


Διακοπή κυκλοφορίας στην οδό Μεταμορφώσεως στην Τρίπολη λόγω έργων

Σας ενημερώνουμε αύριο Πέμπτη  13/6/2024 θα είναι  κλειστή  η οδός Μεταμορφώσεως, από το ύψος της οδού Γρ. Λαμπράκη  έως το ύψος της οδού  Λαγοπάτη και η οδός Τεγέας στο ύψος της Εθνικής Οδού Καλαμάτας Αθηνών, απο τις 7:00 μέχρι τις 19:00 λόγω εκτέλεσης έργων κοινής ωφέλειας που αφορούν το φυσικό αέριο.

Δημοσιεύθηκε στις 12 June 2024 | 5:01 pm


Ανακαλείται σοκολάτα από τον ΕΦΕΤ

Ο ΕΦΕΤ ενημερώθηκε από την επιχείρηση SWEETS DISTRIBUTION ROSHEN ΜΟΝ.ΕΠΕ ότι, σε συνέχεια αυτοελέγχου, έχει προβεί σε ανάκληση σοκολάτας γάλακτος με ολόκληρα αμύγδαλα.

Ο λόγος ανάκλησης ήταν διότι μετά από ανάλυση βρέθηκε το αλλεργιογόνο συστατικό «αραχίδα/αράπικο φιστίκι» χωρίς αυτό να αναγράφεται στα συστατικά ή την προληπτική επισήμανση στην ελληνική γλώσσα.

Η ανάκληση αφορά το προϊόν «Σοκολάτα γάλακτος LACMI με ολόκληρα αμύγδαλα» / «Σοκολάτα LACMI whole almonds» σε συσκευασία των 90 γρ. με αριθμούς παρτίδας L2407233 και L1308232 με ημερομηνίες λήξης 24.07.2024 και 13.08.2024 αντίστοιχα.

Ο ΕΦΕΤ παρακολουθεί τη διαδικασία ανάκλησης, ενώ ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές, οι οποίοι είναι αλλεργικοί στις αραχίδες/αράπικο φιστίκι και έχουν προμηθευτεί τις συγκεκριμένες παρτίδες του ανωτέρω προϊόντος, να μην τις καταναλώσουν.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 12 June 2024 | 4:32 pm


Ξεκίνησε ΕΔΕ στον Δήμο Μετεώρων για τον υπάλληλο που απείχε από την εργασία 13 χρόνια

EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

«Δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν και σε τίποτα και η έρευνα θα φτάσει μέχρι το κόκκαλο» τόνισε ο δήμαρχος και πρόεδρος της ΔΕΥΑ Μετεώρων Λευτέρης Αβραμόπουλος, κατά τη συνεδρίαση, σήμερα το μεσημέρι, του ΔΣ της Επιχείρησης, σχετικά με το θέμα του υπαλλήλου του δήμου, ο οποίος, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα, απουσίαζε από την εργασία του για δεκατρία χρόνια.

Ο κ. Αβραμόπουλος στην τοποθέτηση του ανέφερε τα εξής:

«Θέλω να ενημερώσω το Συμβούλιο ότι για το θέμα που δημιουργήθηκε μετά από δημοσίευμα σχετικά με υπάλληλο του Δήμου Μετεώρων, έχω να σας πω ότι έχουν κινηθεί ήδη όλες οι νόμιμες διαδικασίες για να διαλευκανθεί η υπόθεση. Έδωσα εντολή στον γενικό διευθυντή Οικονομικών του δήμου κ. Παναγιώτη Κουτσόπουλο, να ξεκινήσει Ένορκη Διοικητική Εξέταση για την υπόθεση στον Δήμο Μετεώρων και σήμερα εισηγούμαι στο Συμβούλιό μας να ξεκινήσει Ένορκη Διοικητική Εξέταση και στη ΔΕΥΑΜ. Την Ένορκη Διοικητική Εξέταση στην ΔΕΥΑΜ προτείνουμε να αναλάβει ο γενικός διευθυντής της Επιχείρησης κ. Θεόδωρος Βασιλόπουλος. Θέλω να γνωρίζετε ότι όπως έχω δεσμευτεί από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων μου τόσο ως δήμαρχος όσο και ως πρόεδρος της ΔΕΥΑΜμ δεν θα δείξουμε καμία ανοχή σε φαινόμενα που δυσφημούν τον δήμο μας και την τεράστια δουλειά που γίνεται από την αρχή της χρονιάς. Θα περιμένω να δω το αποτέλεσμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης και από εκεί και πέρα θα γίνουν όλες οι νόμιμες διαδικασίες και να είστε σίγουροι ότι θα είμαστε αμείλικτοι. Δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν και σε τίποτα και η έρευνα θα φτάσει μέχρι το κόκκαλο. Οφείλουμε, όμως, να προστατεύσουμε και όλους του υπαλλήλους του δήμου και της ΔΕΥΑΜ που καθημερινά δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό προκειμένου ο δήμος μας να φτάσει στο επίπεδο που όλοι επιθυμούμε».

Δημοσιεύθηκε στις 12 June 2024 | 4:27 pm


Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη συναυλία του Μίλτου Πασχαλίδη στον Άγιο Ανδρέα

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη συναυλία του Μίλτου Πασχαλίδη στις 29/6 στο Δημοτικό Γήπεδο Αγίου Ανδρέα Αρκαδίας

οι πόρτες ανοίγουν μετά τις 20.00..
κατά την είσοδο δεν επιτρέπονται τρόφιμα-ποτά
εντός του γηπέδου θα υπάρχει πάγκος που θα εξυπηρετεί με σουβλάκια, αναψυκτικά, μπίρες ,ποτά, κοκτέιλ και λουκουμάδες..
εντός του γηπέδου θα υπάρχει χώρος που θα μπορούν να παίζουν τα παιδάκια με ασφάλεια..
παιδιά κάτω των 12 ετών δεν πληρώνουν εισιτήριο..
στον χώρο μεταξύ τραπεζιών και σκηνής ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΟΡΘΙΟΙ..

η συναυλία διαρκεί «5» ώρες (2,5 ώρες Πασχαλίδης ~ 2,5 ώρες Φυστικί Σαλόνι)..

εισιτήρια θα υπάρχουν κατά την είσοδο για διάθεση μόνο με ΜΕΤΡΗΤΑ!! (Στην είσοδο δεν θα υπάρχει pos για πληρωμή με κάρτα)!!
προπώληση εισιτηρίων στο link ΕΔΩ

πληροφορίες ~ 6944809502

Δημοσιεύθηκε στις 12 June 2024 | 4:22 pm


Αττική: Μεγάλη φωτιά λόγω έκρηξης σε εργοστάσιο

Έκρηξη σημειώθηκε πριν λίγα λεπτά στη Νέα Κηφισιά. Σύμφωνα με πληροφορίες η έκρηξη σημειώθηκε στις εγκαταστάσεις επιχείρησης στη Νέα Κηφισιά. Πρόκειται για εργοστάσιο που φτιάχνει τηγάνια και σκεύη μαγειρικής.

Στο σημείο σπεύδουν 11 οχήματα της Πυροσβεστικής και 33 Πυροσβέστες.

Επίσης στο σημείο σπεύδουν ασφενοφόρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το εργοστάσιο στη Νέα Κηφισιά ακούγονται και άλλες εκρήξεις. Η επιχείρηση βρίσκεται στην οδό Αιγιδών 9 στη Ν. Κηφισιά. 

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 12 June 2024 | 4:17 pm


Αφηγήσεις «Μαύρων Παραμυθιών» από φοιτητές και φοιτήτριες του Τ.Θ.Σ.

Τη Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024, και ώρα 21:00 στο προαύλιο του κτηρίου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Άρια Ναυπλίου θα γίνουν αφηγήσεις «Μαύρων Παραμυθιών» από φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών στο πλαίσιο του μαθήματος «Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση και Δημιουργικότητα».

Το παραμύθι έχει μακραίωνη πορεία. Οι ρίζες του βρίσκονται στην αρχαιότητα. Αρχικά, οι αφηγήσεις των παραμυθιών απευθύνονταν σε ενήλικες κι αργότερα προσαρμόστηκαν για το παιδικό κοινό. Κάθε χώρα μάλιστα έχει το δικό της παραμυθιακό υλικό, το οποίο συχνά ακολουθεί μοτίβα που επαναλαμβάνονται από λαό σε λαό. Όπως και να έχει, πριν τα παραμύθια γίνουν ευχάριστες διδακτικές αφηγήσεις για παιδιά, ήταν σκληρές απεικονίσεις της πραγματικότητας που αντλούσαν το περιεχόμενό τους από ζοφερές ιστορίες της ζωής.

Χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος με τον οποίο σκιαγραφούνται οι γυναικείοι χαρακτήρες και ο ρόλος που επιτελούν στην πλοκή των ιστοριών αποτυπώνοντας στάσεις επιβεβλημένες από πατριαρχικές δομές· γυναίκες πρωταγωνίστριες, φτωχές και όμορφες, θα δικαιωθούν μόνο αν υπακούσουν και υποταχτούν, κακές μητριές θα σταθούν εμπόδιο την εξέλιξή τους, ενώ μόνο η νοικοκυροσύνη θα δικαιώνει την ηθική τους στάση. Και, βέβαια, κάθε πρωταγωνίστρια θα πρέπει να είναι όμορφη –η ομορφιά είναι η ανώτερη αξία για τις γυναίκες… Και πάντα θα μένουν σιωπηλές: τα καλά κι ενάρετα κορίτσια, η Σταχτοπούτα, η Κοκκινοσκουφίτσα, η Χιονάτη, η Ωραία Κοιμωμένη, δεν μιλούν –ο πλάγιος διαμεσολαβημένος λόγος και μόνο αυτός τους αναλογεί.

Έτσι κάπως ξεκινούν οι αφηγήσεις, σκοτεινές και μαύρες, γεμάτες εγκλήματα, ανθρωποφαγίες, αιμομιξίες, αίμα και αδικίες· θα ακούσουμε τις ιστορίες της Λίλιθ και της γυναίκας του Κανδαύλη και θα γνωρίσουμε τις μεσαιωνικές μορφές της Talia, της Ωραίας Κοιμωμένης, και της Penta, που στη χώρα μας θα τη δούμε ως Ευγένα ή Κουλοχέρα· δεν θα λείψουν οι λαογραφικές αφηγήσεις και οι περιπέτειες του άλλου, επίσης, αδικημένου πρωταγωνιστή των παραμυθιών, του μικρού παιδιού.

Συμμετέχουν οι ομάδες:

Βασκανίες

Parrots

Ένας ακόμη…

ΓΑΛΙΚΟΥΝΚΑ, στο και 5…

Λίγο πριν… Λίγο μετά…

Στο τέλος νικάει πάντα το κακό

Υπεύθυνη διδάσκουσα: Κατερίνα Κωστή

Επιμέλεια αφίσας: @marixouart

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 12 June 2024 | 4:10 pm


Η Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας για τα αποτελέσματα των εκλογών του ΤΥΠΕΤ

Ελπιδοφόρο είναι το αποτέλεσμα των εκλογών του ΤΥΠΕΤ, τουλάχιστον στο ΄Α διαμέρισμα στην Αττική, όπου εκλέγονται οι 17 από τις 23 έδρες. Η μεγάλη αύξηση της συμμετοχής (71% από 56%)  δείχνει  την ενίσχυση του ενδιαφέροντος και τη διάθεση των συναδέλφων για να διατηρηθεί ο χαρακτήρας της αυτοδιαχείρισης.

Η πλειοψηφία παραμένει στις παρατάξεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, που ευθύνονται για την κατάντια του ΤΥΠΕΤ και τον κίνδυνο βιωσιμότητας. Όμως όλες σχεδόν αυτές οι δυνάμεις είχαν πτώση.

Η ΔΗΣΥΕ είχε πτώση σε ψήφους και ποσοστό (3,5%), αλλά στάθηκε τυχερή, καθώς για 2 μόλις ψήφους έλαβε την 6η έδρα. Είναι άμεσο μήνυμα  αποδοκιμασίας από τους συναδέλφους για την περιστολή των παροχών του ΤΥΠΕΤ, και έμμεσο για τη συνολικότερη στάση της παράταξης αυτής στον ΣΥΕΤΕ, ο οποίος λειτουργεί ως φερέφωνο της Διοίκησης παρουσιάζοντας την κατάσταση ως ιδεατή, όταν οι συνάδελφοι στενάζουν και η Διοίκηση και η κλίκα της απολαμβάνει χρυσά προνόμια.

Η ΔΑΚΕ έμεινε στα ίδια ποσοστά και έδρες, παρά τη στήριξη στην κυβέρνηση της ΝΔ και τη συγκυβέρνηση με τη ΔΗΣΥΕ, ενώ είχε υποψήφιο σε εκλόγιμη θέση περιφερειακό διευθυντή!

Ο ΣΥΤΑΤΕ είχε σημαντική πτώση (4% και 2 έδρες από 3), γεγονός που οφείλεται στην ταύτιση με την πλειοψηφία ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ στις αποφάσεις και την πρόσφατη Γ. Συνέλευση του ταμείου, αλλά και στην φιλεργοδοτική στάση του σωματείου. Η ανακοίνωσή του μάλιστα μετά τις εκλογές ήταν ακόμα χειρότερη, αφού αντί να κάνει κάποια στοιχειώδη αυτοκριτική, παρακαλούσε ουσιαστικά τη ΔΗΣΥΕ για μια θέση στο νέο Προεδρείο.

Ο ΣΕΠΕΤΕ είχε μικρή αύξηση 1,5%, ωστόσο γελοιοποιήθηκε με την ανακοίνωσή του αμέσως μετά τις εκλογές, όπου μεταξύ άλλων έγραφε για αύξηση κατά 33% (?? ο επιστημονικός σύλλογος μάλλον δεν ξέρει από μαθηματικά)!

Το ΜΠΡΟΣΤΑ είχε μικρή πτώση 1,5%, αφού ως 2η ΠΑΣΚΕ δεν μπορεί να πείσει ότι έχει διαφορετικές θέσεις.

Η ΔΑΣ είχε μικρή πτώση 1% και για 1η φορά έλαβε μόλις 1 έδρα στο ΔΣ. Φαίνεται ότι ενώ στο χώρο μας πατάει μονίμως σε δύο βάρκες και έχει αλλάξει και το στίγμα της σε λίγα χρόνια, πληρώνει και τις παλινωδίες του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ενιαία επίσης έμεινε στα ίδια ποσοστά και ψήφους  (1 έδρα ), και δεν μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά της εξαιτίας της  συμβιβασμένης στάσης και συμμετοχής της στο Προεδρείο στο ΣΥΕΤΕ, με αντάλλαγμα 2 αποσπάσεις από 1 που της αντιστοιχεί,. Μάλιστα, άσχημη εντύπωση έκανε και η ανακοίνωση για τη ΓΣ του ΤΥΠΕΤ που ευλογούσε ουσιαστικά τη Διοίκηση του ΤΥΠΕΤ αντί να της ασκήσει κριτική, ενώ και η εκλογική διακήρυξη για 1η φορά κινήθηκε σε αυστηρά διαχειριστική λογική.

Η Πρόταση Προοπτικής ήταν, όπως παραδέχθηκαν όλοι, η κερδισμένη των εκλογών. Όχι μόνο καταφέραμε για 1η φορά να συμμετάσχουμε στις εκλογές παρακάμπτοντας τα αντιδημοκρατικά εμπόδια (υποχρεωτικός αριθμός 40 υποψηφίων στην Αττική), αλλά λάβαμε και 191 ψήφους, ποσοστό 8,9% και 2 έδρες στις 17!

Ευχαριστούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που μας τίμησαν με την ψήφο τους. Είναι φανερό ότι αυξάνεται το ποσοστό των συναδέλφων που δεν βολεύεται με την υπάρχουσα κατάσταση και τον εκφυλισμό του συνδικαλισμού, που αναζητάει ένα ριζοσπαστικό ταξικό εργατικό κίνημα, για να μπει ένα φρένο στον εργασιακό μεσαίωνα!

Παρότι είμαστε η μόνη κίνηση που δεν έχει καμία απολύτως συνδικαλιστική διευκόλυνση (ενώ δικαιούμαστε ως γνωστόν 1 απόσπαση στο ΣΥΕΤΕ), ενώ όλες οι άλλες παρατάξεις που συμμετείχαν έχουν αποσπασμένους συναδέλφους και μηχανισμούς, παρότι δεν είχαμε ενημέρωση για τις αποφάσεις του ΔΣ του ΤΥΠΕΤ, οι συνάδελφοι μας ανέδειξαν σε 5η δύναμη!

Με τη θέση μας στο ΔΣ του ΤΥΠΕΤ, θα συμβάλουμε στην ενημέρωση των συναδέλφων για τις αποφάσεις της πλειοψηφίας και τη στάση των παρατάξεων και την αποκατάσταση της διαφάνειας, ενώ θα είμαστε η φωνή των συναδέλφων στο ΔΣ.

Δυστυχώς, στην επαρχία παρέμειναν πολύ υψηλά τα ποσοστά της ΔΗΣΥΕ, γεγονός που μας προβληματίζει αρκετά. Η Πρόταση Προοπτικής δεν συμμετείχε σε 2 διαμερίσματα, ενώ  σε δύο περιφέρειες λάβαμε υψηλά ποσοστά :

·              στο Γ΄ διαμέρισμα ο υποψήφιός μας έλαβε τη 2η θέση και 8,1%,

·              στο Έ διαμέρισμα ο υποψήφιός μας ψηφίστηκε με ποσοστό 11%.

Φαίνεται πάντως ότι το καταστατικό του ΤΥΠΕΤ και το εκλογικό σύστημα ευνοεί το συνδικαλιστικό κατεστημένο. Δεν μπορεί να εκλέγονται με διαφορετικό σύστημα οι σύμβουλοι του ΔΣ της Αττικής από  εκείνους της περιφέρειας, καθώς έτσι ευνοούνται οι πελατειακές σχέσεις και η ευνοιοκρατία.

Επίσης, αποδεικνύεται η σημασία της εφορευτικής επιτροπής, άρα και η αναγκαιότητα συμμετοχής στη Γ. Συνέλευση. Οι παρατάξεις που ψήφισαν στη ΓΣ, κατά παράβαση του καταστατικού, την εφορευτική χωρίς εκλογές, με απόλυτη πλειοψηφία της ΔΗΣΥΕ (δηλ. όλες πλην των Πρότασης Προοπτικής και Ενιαίας, που ζητήσαμε να γίνουν εκλογές) πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους για μια σειρά προβλήματα που παρουσιάστηκαν (πχ εκλογικά τμήματα, ακύρωση κανονικού ψηφοδελτίου της κίνησής μας κλπ).

Το αποτέλεσμα μας γεμίζει με ευθύνη αλλά και με κουράγιο για να συνεχίσουμε ακόμη πιο δυναμικά. Ενόψει εκλογών του ΣΥΕΤΕ, φαίνεται ότι υπάρχει σοβαρή δυνατότητα για μια πραγματική ρωγμή και ανατροπή των συσχετισμών.

Υπενθυμίζουμε ότι ο ΣΥΕΤΕ είναι ο Σύλλογος που υπογράφει συλλογικές συμβάσεις εργασίας με τη Διοίκηση, ενώ σήμερα είναι σε εξέλιξη και ο διάλογος για την αλλαγή του κανονισμού εργασίας, όπως επιθυμεί διακαώς η Διοίκηση.

Είναι επομένως ζωτικής σημασίας για τα δικαιώματά μας να αλλάξουν οι συσχετισμοί στο ΣΥΕΤΕ στις εκλογές του φθινοπώρου. Η δυναμική που εμφανίστηκε στις εκλογές του ΤΥΠΕΤ, πρέπει να γίνει ορμή και να σαρώσει τις συμβιβασμένες παρατάξεις του ΣΥΕΤΕ. Κάνουμε έκκληση σε κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα που κινείται σε αγωνιστική κατεύθυνση. Δεν βοηθάει η πολυδιάσπαση και η ύπαρξη μικρών σωματείων, απλά και μόνο για τις συνδικαλιστικές διευκολύνσεις που προβλέπει η κλαδική σύμβαση.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε την ταξική ενότητα όλων των συναδέλφων ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης, τη συναδελφική αλληλεγγύη.

Από πλευράς μας, θα συνεχίζουμε να καλούμε σε συλλογική δράση, αγωνιστική κινητοποίηση, οργάνωση από τα κάτω, ενεργή συμμετοχή. Μόνο οι εργαζόμενοι μπορούν να φέρουν τα πάνω κάτω, να μπει ένα φρένο στον κοινωνικό και εργασιακό μεσαίωνα, να ζήσουμε νίκες στο σήμερα.

 

ΥΓ. Αφιερώνουμε το σημαντικό αυτό αποτέλεσμα για την κίνηση μας στην αγαπημένη μας Χριστίνα που έφυγε πριν 2 χρόνια από κοντά μας, όμως είναι πάντα στη σκέψη και την καρδιά μας.

Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας

Δημοσιεύθηκε στις 12 June 2024 | 4:00 pm


Νομός Αρκαδίας - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στο Νομό Αρκαδίας