Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Αρκαδίας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Καρέ τερμάτων ο Στρέμπας και πρώτος σκόρερ στα μπαράζ ανόδου

Ο Παναρκαδικός κέρδισε με 5-1 την Θύελλα Αμπελοκήπων για την 3η αγωνιστική του 5ου ομίλου των μπαράζ ανόδου για την Γ’ Εθνική κατηγορία με τον Αποστόλη Στρέμπα να είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής της αναμέτρησης.

Ο «Στρεμπ» πέτυχε καρέ τερμάτων και τα τέσσερα γκολ του οδήγησε την ομάδα του στην δεύτερη της νίκη κάνοντας ακόμα ένα βήμα για τον μεγάλο της στόχο που είναι ασφαλώς η άνοδος στην Γ’ Εθνική κατηγορία.

Ο Δαραίος άσος μετράει πέντε γκολ σε τρία παιχνίδια και είναι ο πρώτος σκόρερ του 5ου ομίλου σε μια χρονιά που μοιάζει ασταμάτητος με τους αριθμούς του να βρίσκονται κυριολεκτικά σε άλλη διάσταση.

Ο Αποστόλης Στρέμπας πιο αναλυτικά έχει 37 γκολ και στις τρεις διοργανώσεις και σε συνολικά 28 συμμετοχές με την πράσινη φανέλα και ενώ ακόμα έχει τρία παιχνίδια μπροστά του για να ανεβάσει ακόμα περισσότερο την επίδοση του.

Σε περίπτωση που ο Αποστόλης Στρέμπας βγει πρώτος σκόρερ και στον 5ο όμιλο των μπαράζ ανόδου τότε θα έχει καταφέρει να αναδειχθεί πρώτος σκόρερ σε τρεις διαφορετικές διοργανώσεις.

Α’ Αρκαδίας: 27 γκολ

Κύπελλο Αρκαδίας: 5 γκολ

Μπαράζ Ανόδου: 5 γκολ

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 12 May 2024 | 10:06 pm


Συγχαρητήρια του Ηρακλή στον Πήγασο για την κατάκτηση του πρωταθλήματος

Με ανακοίνωση του ο Ηρακλής Βερβένων στέλνει τα συγχαρητήρια του στον Πήγασο για την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 ΕΣΚΑΚ.

Αναλυτικά

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ηρακλή Βερβένων θέλει να εκφράσει τα θερμά συγχαρητήρια στην ομάδα του Πήγασου ΑΟ Θυρέας για την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 ΕΣΚΑΚ!

 

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 12 May 2024 | 9:35 pm


Η γιορτή της Μητέρας στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο Τρίπολης (pics,vid)

Εκδήλωση για την εορτή της Μητέρας πραγματοποιήθηκε στο Μαλλιαροπούλειο Δημοτικό Θέατρο Τρίπολης το απόγευμα της Κυριακής 12 Μαΐου.

Στην εκδήλωση αναπτύχθηκαν τα παρακάτω θέματα:

- Η τέχνη του να είσαι μάνα, από το χθες στο σήμερα. Αθηνά Δημοπούλου, Καθηγήτρια Ιστορίας του Δικαίου Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ.

- Από την μητρική αγάπη στις προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας Κλουκίνα Δήμητρα, Ψυχολόγος στο Κέντρο Κοινότητας Δήμου Τρίπολης.

Πιο συγκεκριμένα στην εκδήλωση έγινε μια πλήρη και αναλυτική αναφορά στην σύγχρονη μητέρα μέσα στην κοινωνία.

Επιπλέον υπήρχε και μουσικό πρόγραμμα με την χορωδία του ΚΑΠΗ Τρίπολης και τους Παναγιώτη Ματζουράνη (πιάνο) & Παναγιώτη Παπαντωνίου (τραγούδι).

Να τονίσουμε πως στην εκδήλωση για την γιορτή της μητέρας τραγούδησε και η Άννα-Μαρία Μπιλίδα.

Video: 

ArcadiaPortal.gr Η γιορτή της Μητέρας στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο Τρίπολης

Video of ArcadiaPortal.gr Η γιορτή της Μητέρας στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο Τρίπολης

Δημοσιεύθηκε στις 12 May 2024 | 9:18 pm


Πρόγραμμα πρόληψης καρκίνου του μαστού: SMS στις νέες δικαιούχους για δωρεάν μαστογραφία

Ξεκίνησε την Τετάρτη 8 Μαΐου η αποστολή των πρώτων ενημερωτικών SMS στις νέες ηλικιακές ομάδες δικαιούχων του Εθνικού Προγράμματος για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού "Φώφη Γεννηματά". Οι νέες ηλικιακές ομάδες αφορούν γυναίκες 45 – 49 ετών και 70 – 74 ετών, με το σύνολο των νέων δικαιούχων να ανέρχεται στις 566.494.

Καθημερινά γυναίκες οι οποίες έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, θα λαμβάνουν σταδιακά το άυλο παραπεμπτικό για δωρεάν προληπτική μαστογραφία με μήνυμα (SMS). Οι γυναίκες δικαιούχοι ηλικίας 45-74 ετών που δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, μπορούν με τη χρήση του ΑΜΚΑ τους να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. (Οι δικαιούχοι μπορούν να δουν τα συνεργαζόμενα κέντρα στην περιοχή τους στην ιστοσελίδα mastografia.gov.gr)

Η αποστολή του συνόλου των ενημερωτικών SMS για την ηλικιακή ομάδα 45 – 49, που αφορά 318.358 γυναίκες δικαιούχους αναμένεται να ολοκληρωθεί έως την Παρασκευή 10 Μαΐου, ενώ η αποστολή των ενημερωτικών SMS για τις 248.136 γυναίκες δικαιούχους της ηλικιακής ομάδας 70 – 74 αναμένεται να ολοκληρωθεί έως Παρασκευή 17/5/2024.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά» έχει ξεκινήσει από το Υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ. Το πρόγραμμα αφορά 1,4 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 45-74 ετών και προσφέρει δωρεάν εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας, δωρεάν διενέργεια υπερηχογραφήματος και δωρεάν επίσκεψη στο ιατρό για τις γυναίκες που θα έχουν ευρήματα. Μέχρι στιγμής έχουν ήδη διενεργηθεί πάνω από 300.000 μαστογραφίες και έχουν εντοπιστεί έγκαιρα με συμπτώματα, πάνω από 20.000 γυναίκες.

Η κυβέρνηση επενδύει συνολικά πάνω από 200 εκ ευρώ μέχρι το 2025 για προγράμματα δευτερογενούς πρόληψης που αφορούν τον καρκίνο και στην πλειονότητα τους προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

O Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:

Μέσω του προγράμματος για τον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά» έχουν ήδη διενεργηθεί πάνω από 300.000 μαστογραφίες και έχουν εντοπιστεί έγκαιρα με συμπτώματα, πάνω από 20.000 γυναίκες. Από σήμερα το πετυχημένο αυτό πρόγραμμα επεκτείνεται με την αποστολή μηνυμάτων σε γυναίκες 45 – 49 και 70 – 74, με στόχο να ενταχθούν ακόμα περισσότερες γυναίκες - δικαιούχοι στο πρόγραμμα προληπτικών και δωρεάν εξετάσεων που υλοποιεί το Υπουργείο Υγείας. Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει και το πρόγραμμα εξετάσεων πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας καθώς και για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Μέσω του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ, στόχος μας είναι να αυξηθεί ο αριθμός των προσυμπτωματικών ελέγχων ώστε να καλύπτουν περισσότερες ομάδες πολιτών και περισσότερα είδη χρόνιων νοσημάτων.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη δήλωσε:

Για πρώτη φορά η χώρα μας επενδύει στην Πρόληψη και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους πολίτες. Θέλω να ζητήσω από όλες τις νέες δικαιούχους να μην αγνοήσουν το SMS που θα λάβουν, αλλά να εκμεταλλευτούν τη δυνατότητα αυτή και να κάνουν τις δωρεάν εξετάσεις τους. Η Πρόληψη είναι το κλειδί για να κερδίζουμε υγεία και όχι απλά να αποφύγουμε τις συνέπειες της νόσου.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε:

«Η ενίσχυση και η διεύρυνση των προληπτικών εξετάσεων και της έγκαιρης διάγνωσης για μια σειρά από ασθένειες, όπως ο καρκίνος του μαστού, παράλληλα με την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε επίπεδο περίθαλψης, αποτελούν προτεραιότητες της Κυβέρνησης. Για την επίτευξη αυτού του εθνικής σημασίας στόχου, σημαντική είναι η συνδρομή των ευρωπαϊκών πόρων, του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του ΕΣΠΑ. Πιστοί στις δεσμεύσεις μας, κάνουμε πράξη το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για μια δημόσια Υγεία που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του 21ου αιώνα, στις ανάγκες των γυναικών και των νέων, στις ανάγκες του συνόλου των συμπολιτών μας».

 

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 12 May 2024 | 9:00 pm


Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: Δράσεις για την Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Με χαρά σας προσκαλούμε  στην δράση του Μεταπτυχιακού "Δημιουργική γραφή, θέατρο και πολιτιστικές βιομηχανίες: Καλλιτεχνικές, ερευνητικές και παιδαγωγικές εφαρμογές"  του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Παν. Πελοποννήσου σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη-Παράρτημα Ναυπλίου για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 12 May 2024 | 8:30 pm


Φιλικά παιχνίδια με τον Ιωνικό έδωσαν η δεύτερη ομάδα και οι ακαδημίες της ΑΕΚ Τρίπολης

Στις εγκαταστάσεις του Ιωνικού στην Αθήνα ταξίδεψαν για φιλικά παιχνίδια η δεύτερη ομάδα της ΑΕΚ ΤΡΙΠΟΛΗΣ και οι Ακαδημίες της στο πλαίσιο των επαφών και γνωριμιών με μεγάλους συλλόγους και Ακαδημίες.

Ο πρόεδρος της ΑΕΚ ΤΡΙΠΟΛΗΣ, Παναγιώτης Βαλασόπουλος, ο Αντιπρόεδρος και υπεύθυνος ποδοσφαιρικού τμήματος Καγιαννης Μανώλης και όλο το διοικητικό συμβούλιο ευχαριστούν δημόσια τον Ιωνικό για την φιλοξενία του.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 12 May 2024 | 8:29 pm


Λαγός: Ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στον στόχο μας - Ευχαριστούμε τους φιλάθλους (vid)

Απόλυτα ικανοποιημένος για την νίκη αλλά και για την εμφάνιση της ομάδας του εμφανίστηκε ο προπονητής του Παναρκαδικού Σπύρος Λαγός στις δηλώσεις του μετά το 5-1 επί της Θύελλας Αμπελοκήπων.

Ο Σπύρος Λαγός μοίρασε συγχαρητήρια στους παίχτες του για τον τρόπο με τον οποίο προσέγγισαν το παιχνίδι αυτό χαρακτηρίζοντας την νίκη αυτή πολύ σημαντική ξεκαθαρίζοντας πως μετά το διπλό στην Πάτρα στόχος ήταν να κεφαλαιοποιηθεί το αποτέλεσμα εκείνο με τρίποντο στην Τρίπολη πράγμα που έγινε.

Παράλληλα, ο τεχνικός του τριφυλλιού έδωσε το σύνθημα για το παιχνίδι που ακολουθεί με τον Μιλτιάδη στην Τρίπολη (Τετάρτη 15/5, 17:00) χαρακτηρίζοντας το έναν ακόμα τελικό τον αγώνα «κλειδί» που φα φέρει την ομάδα αγκαλιά με την άνοδο της στην Γ’ Εθνική κατηγορία,

Επίσης, ο Σπύρος Λαγός ευχαρίστησε τον κόσμο του Παναρκαδικού που γέμισε το γήπεδο και στάθηκε στην βοήθεια του κάνοντας κάλεσμα για γεμάτες εξέδρες και στο προσεχές παιχνίδι που ακολουθεί με τον Μιλτιάδη.

Ειδήσεις: 
Video: 

ArcadiaPortal.gr Λαγός: Ευχαριστούμε τον κόσμο μας

Video of ArcadiaPortal.gr Λαγός: Ευχαριστούμε τον κόσμο μας

Δημοσιεύθηκε στις 12 May 2024 | 8:17 pm


Εξαιρετική απόδοση για τους αθλητές του Smash Tripolis

Οι αγωνιστικές υποχρεώσεις για τους μικρούς αθλητές του Smash Tripolis ξεκίνησαν δυναμικά.

Στους αγώνες που έγιναν στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου αντισφαίρισης Τρίπολης, ο σύλλογος μας συμμετείχε με  δύο αθλητές που σημείωσαν εξαιρετική απόδοση.

Ο Παναγιώτης Παύλου κατόρθωσε να φτάσει μέχρι τον τελικό του τουρνουά και να κατακτήσει τη 2η θέση ενώ ο Χριστόπουλος Θοδωρής μέχρι την 8άδα. 

Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν και στα δύο παιδιά που κάνουν τα πρώτα τους βήματα με απόλυτη επιτυχία στο αγωνιστικό τένις.

Δελτίο Τύπου

Δημοσιεύθηκε στις 12 May 2024 | 8:00 pm


Μόνος πρώτος στην κορυφή του 5ου ομίλου ο Παναρκαδικός

Μόνος πρώτος στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα του 5ου ομίλου των μπαράζ ανόδου για την Γ’ Εθνική κατηγορία βρίσκεται ο Παναρκαδικός έπειτα από το τέλος της 3ης αγωνιστικής.

3η αγωνιστική

Παναρκαδικός – Θύελλα Αμπελοκήπων 5-1 (20′ Στρέμπας, 45′ Στρέμπας, 48′ Σαραντόπουλος, 56′ Στρέμπας, 83′ Στρέμπας πέν. – 41′ Κάρδαρης πέν.)

Ξενοφών Κρεστένων – Πανγυθεατικός 2-2 (12′ Μπέριος, 33′ Κολόκας – 40′ Γουόρντεν, 57′ Μανωλάκος)

Μιλτιάδης Τριφυλίας – Ατρόμητος Πατρών 3-0 (39′ Σαραντόπουλος, 70′ Δ. Γεωργιόπουλος, 74′ Αθανασόπουλος)

Ρεπό: Παλληξουριακός

Βαθμολογία

1. Παναρκαδικός 7 (σε τρεις αγώνες)

2. Πανγυθεατικός 5 (σε τρεις αγώνες)

3. Ξενοφών Κρεστένων 4 (σε δύο αγώνες)

4. Θύελλα Αμπελοκήπων 3 (σε τρεις αγώνες)

5. ΑΟ Μιλτιάδης 3 (σε δύο αγώνες)

6. Παλληξουριακός 2 (σε δύο αγώνες)

7. Ατρόμητος Πατρών 0 (σε τρεις αγώνες)

Ρεπό έχουν κάνει: Ξενοφών Κρεστένων, Μιλτιάδης, Παλληξουριακός

4η αγωνιστική

Τετάρτη 15 Μαΐου, 17:00

Πανγυθεατικός – Ατρόμητος Πατρών

Παλληξουριακός – Ξενοφών Κρεστένων

Παναρκαδικός – Μιλτιάδης

Θύελλα Αμπελοκήπων: ρεπό

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 12 May 2024 | 7:54 pm


Έρχεται το 6ο Εργαστήριο της Παραδοσιακής Τέχνης της Πέτρας - Πρόσκληση ενδιαφέροντος

Το 6ο Εργαστήριο της παραδοσιακής τέχνης της πέτρας που διοργανώνουν τα ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ, θα διεξαχθεί στα Λαγκάδια Αρκαδίας, το κυριότερο μαστοροχώρι της Πελοποννήσου, την περίοδο 22-28 Ιουλίου 2024, σε συνέχεια των πέντε προηγούμενων, ιδιαίτερα επιτυχημένων εργαστηρίων.

Η θεματική του Εργαστηρίου θα εστιάσει σε πέτρινες κατασκευές (κτίσματα, κρήνη, καλντερίμια, μαντρότοιχοι κτλ.), εντός του παραδοσιακού οικισμού των Λαγκαδίων. Βασικός του στόχος είναι η εκπαίδευση της νέας γενιάς μαστόρων της πέτρας καθώς και προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδαστριών-σπουδαστών αρχιτεκτόνων-πολιτικών μηχανικών, οι οποίοι έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την παραδοσιακή τέχνη της πέτρας. Η ομάδα των εκπαιδευτών θα περιλαμβάνει ντόπιους και προσκεκλημένους έμπειρους μαστόρους της πέτρας αλλά και διακεκριμένους ειδικούς επιστήμονες. Ο βασικός κορμός του προγράμματος θα αφορά την τεχνική κατάρτιση των εκπαιδευόμενων μέσω της πρακτικής άσκησης και της βιωματικής επαφής τους με την εμπειρική γνώση των παλιών μαστόρων. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα είναι εμπλουτισμένο με θεωρητικά σεμινάρια σχετικά με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική.

Η συμμετοχή στο Εργαστήριο θα είναι δωρεάν και οι διοργανωτές θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διευκόλυνση των εκπαιδευόμενων. Τα ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ σε συνεργασία με τους επιχειρηματίες της περιοχής θα εξασφαλίσουν για τους εκπαιδευόμενους, ειδικές τιμές για διαμονή και την εστίαση.

Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι/ες, να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, μέσω e-mail, αναφέροντας τα πλήρη στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, επάγγελμα, τηλ. κινητό-σταθερό, e-mail στη γραμματεία των ΑΝΘΕΩΝ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ ([email protected]), μέχρι 30-06-2024. Η φόρμα υποβολής του αιτήματος έχει αναρτηθεί στον σύνδεσμο  ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ.

Στοιχεία επικοινωνίας:    e-mail: [email protected],

                                           Τηλ.     Αναστοπούλου Αγγελική, Γεν. Γραμματέας 6974426422

Δημοσιεύθηκε στις 12 May 2024 | 7:28 pm


ΥΠΕΞ σε Βόρεια Μακεδονία: Κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Eurokinissi

Κατά τη σημερινή ορκωμοσία της στη Βουλή, και παρά το γεγονός ότι στο επίσημο κείμενο του όρκου που της υπαγορεύθηκε η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία», η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, κυρία Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα, επέλεξε να αποκαλέσει τη χώρα της «Μακεδονία».

Η πράξη αυτή παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και το Συντάγμα της γείτονος χώρας, το οποίο έχει εναρμονιστεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει ως αντιπολίτευση κατά την κύρωση της συμφωνίας, τη σεβάστηκε ως επικυρωθείσα διεθνή συνθήκη που υπερέχει κάθε άλλης διάταξης νόμου.

Η Ελλάδα, στο πλαίσιο αυτό, δηλώνει κατηγορηματικά ότι η περαιτέρω πρόοδος στις διμερείς σχέσεις της με τη Βόρεια Μακεδονία καθώς και η ευρωπαϊκή πορεία της τελευταίας εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και κυρίως από τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας.

 

Υπουργείο Εξωτερικών, ανακοίνωση

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 12 May 2024 | 7:16 pm


Γεραπετρίτης: Θέματα κυριαρχίας δεν μπαίνουν σε διάλογο με την Τουρκία

Eurokinissi

Το φόντο της επικείμενης συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, δίνει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στη «Βραδυνή της Κυριακής».

Και εκτιμά ότι δεν είναι απαραίτητο να παραχθούν «μείζονα παραδοτέα», αλλά τονίζει, με κατηγορηματικό τρόπο, ότι «θέματα κυριαρχίας δεν μπορούν να τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου», αφού «η κυριαρχία είναι ένα αναφαίρετο, αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα της χώρας, και εξ αυτής πηγάζουν και όλα τα σημαντικά θέματα που ανάγονται στην υπόσταση του κράτους. Συνεπώς, δεν πρόκειται να συζητήσουμε γι’ αυτά», επισημαίνοντας ότι η επιθυμία της κυβέρνησης θα ήταν να μπορέσουμε να επιλύσουμε το ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ και, αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, «να αχθούμε ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας όταν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες».

«Όπως έχω επανειλημμένα τονίσει, θέματα κυριαρχίας δεν μπορούν να τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου. Η κυριαρχία είναι ένα αναφαίρετο, αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα της χώρας και εξ αυτής πηγάζουν και όλα τα σημαντικά θέματα που ανάγονται στην υπόσταση του κράτους. Συνεπώς, δεν πρόκειται να συζητήσουμε γι’ αυτά. Η επιθυμία μας θα ήταν να μπορέσουμε να επιλύσουμε το ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και, αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, για το θέμα αυτό να αχθούμε ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας όταν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες. Υπό την έννοια αυτή, είναι νομίζω, σημαντικό να καθορίσουμε πολύ συγκεκριμένα το ζήτημα το οποίο θα μπορούσε να φτάσει στη Χάγη. Κανένα άλλο ζήτημα δεν μπορεί να είναι περιεχόμενο ενός τέτοιου συνυποσχετικού» λέει χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του.

Επίσης, ερωτηθείς για την ιστορική Μονή της Χώρας που μετατράπηκε σε τζαμί, απάντησε: «Κατ’ αρχάς να επισημάνουμε ότι η απόφαση για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε λατρευτικό χώρο, σε τζαμί, έχει ληφθεί ήδη από το 2020 και πλέον ανακοινώθηκε η υλοποίησή της, όπως και σε περίπου 200 άλλα σχετικά μνημεία στην Τουρκία. Η θέση μας είναι σαφής. Είναι απογοητευτικό στη φάση στην οποία βρισκόμαστε, σε μία φάση που προσπαθούμε να χτίσουμε εμπιστοσύνη και αμοιβαία κατανόηση, να έχουμε τέτοια γεγονότα. Και τούτο, διότι αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η Μονή της Χώρας έχει έναν υψηλότατο συμβολισμό για την Ελλάδα, έχει όμως μία αυταξία και για την πολιτιστική Οικουμένη. Αποτελεί ένα βυζαντινό μνημείο απαράμιλλης αξίας και η αλλοίωση του οικουμενικού της χαρακτήρα αποτελεί ένα σφάλμα το οποίο δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί».

«Το Κυπριακό ζήτημα αποτελεί μείζονα προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Εγώ ο ίδιος έχω επενδύσει σημαντικά στο να μπορέσουμε να προωθήσουμε το Κυπριακό. Βρίσκομαι σε τακτική επικοινωνία με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, τόσο με τον Γενικό Γραμματέα όσο και με την προσωπική απεσταλμένη του, την κυρία Holguin. Και βεβαίως συζητούμε και στο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων για το θέμα του Κυπριακού. Είμαι δε σε διαρκή επικοινωνία με τον Κύπριο Πρόεδρο και τον Υπουργό Εξωτερικών. Θεωρώ ότι η στιγμή είναι κατάλληλη έτσι ώστε να επανεκκινήσουν οι συζητήσεις οι οποίες αφορούν την επίλυση του Κυπριακού, στο πλαίσιο ακριβώς των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία. Θα συνεχίσω τις προσπάθειές μου για να μπορέσουμε να έχουμε ωφέλιμα αποτελέσματα στο Κυπριακό, το οποίο θα εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής» δήλωσε επίσης, αναφερόμενος στο Κυπριακό.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 12 May 2024 | 7:00 pm


Παναρκαδικός - Θύελλα Αμπελοκήπων 5-1 (pics,vid)

Ο Παναρκαδικός στο κατάμεστο γήπεδο του συνέτριψε την Θύελλα Αμπελοκήπων στην Τρίπολη με 5-1 και έκαναν αποφασιστικό βήμα με στόχο την άνοδο στην Γ’ Εθνική κατηγορία.

Οι πράσινοι επικράτησαν με 5-1 της Θύελλας Αμπελόκηπων με τον Αποστόλη Στρέμπα να είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής της αναμέτρησης καθώς έκανε καρέ τερμάτων (20’ 45’, 56’ 83’) με τον Σαραντόπουλο να σκοράρει ακόμα ένα (48’). Ο Κάρδαρης (41’) με πέναλτι το γκολ για τους νησιώτες που ισοφάρισαν προσωρινά.

Το τριφύλλι έπαιξε κατά διαστήματα εξαιρετικό ποδόσφαιρο όντας απόλυα κυρίαρχο στο παιχνίδι του και κάπως έτσι πήρε την δεύτερη του νίκη σε τρεις αγωνιστικές φτάνοντας τους εφτά βαθμούς στον 5ο όμιλο των μπαράζ ανόδου των πρωταθλητών ΕΠΣ.

700 και πλέον φίλαθλοι του Αρκαδικού ποδοσφαίρου βρέθηκαν στις κερκίδες του γηπέδου του Παναρκαδικού δημιουργώντας φανταστική ατμόσφαιρα και δίνοντας φτερά στα πόδια των ποδοσφαιριστών.

Παναρκαδικός: Κουμπαρούλης, Κολοστούμπης (Βόρφι), Οπόκου, Νάνος, Μιχόπουλος (Γιαννακούρας), Λυμπερόπουλος Δ. (62′ Παπαλάμπρος), Στρέμπας, Λυμπερόπουλος Ν. (Πλεμμένος), Σαραντόπουλος (Τασσόπουλος), Παναγόπουλος, Τσακωνάκος.

Θύελλα Αμπελοκήπων: Διαμαντής, Βελλίδης, Τσίνα, Αγγελίδης, Κυριάζος, Ντάσης (Τσάνταλης), Ούγκο (Ματαράγκας), Κακολύρης, Μούστα (Φιορίκ), Κάρδαρης, Τζαφέρης (Διαμαντής).

Ειδήσεις: 
Video: 

ArcadiaPortal.gr Παναρκαδικός - Θύελλα Αμπελοκήπων 5-1

Video of ArcadiaPortal.gr Παναρκαδικός - Θύελλα Αμπελοκήπων 5-1

Δημοσιεύθηκε στις 12 May 2024 | 6:57 pm


Ακαθάριστα οικόπεδα: Τα πρόστιμα

φωτογραφία αρχείου arcadiaportal.gr

Απλοποιείται η διαδικασία αφενός υποβολής αίτησης καθαρισμού οικοπέδων και αφετέρου καταγγελίας για ακαθάριστα, μέσα από τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αλλά και το Εσωτερικών.

Ειδικότερα, η νέα ψηφιακή υπηρεσία θα δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη να υποβάλει αίτηση καθαρισμού του οικοπέδου του αλλά και να κάνει καταγγελίες για ακαθάριστα οικόπεδα, ενώ ο δήμος θα καταχωρεί τα στοιχεία από τις αυτοψίες που διενεργεί.

Το βάρος για τον έλεγχο θα έχουν οι Δήμοι. Θα εντοπίζουν ακαθάριστα οικόπεδα και στη συνέχεια μέσω ψηφιακής πλατφόρμας θα μπορούν να διασταυρώνουν εάν οι πολίτες έχουν υποβάλλει δήλωση καθαρισμού και να τους ενημερώσουν για την υποχρέωσή τους να προχωρήσουν σε εργασίες.

Σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης, οι πολίτες θα έρχονται αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα τα οποία θα ξεκινούν από 1.000 ευρώ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αγγίξουν και τις 54.000 ευρώ.

Η νέα υπηρεσία, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το επόμενο διάστημα.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 12 May 2024 | 6:45 pm


Μητσοτάκης στη «Milliyet»: Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν

φωτογραφία αρχείου arcadiaportal.gr

Το λιγότερο που οφείλουμε στον ελληνικό και τον τουρκικό λαό είναι μια περίοδος χωρίς εντάσεις, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τουρκική εφημερίδα Milliyet, τονίζοντας ωστόσο ότι «η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης πως «η Ελλάδα πάντα έλυνε τις διαφορές μέσω του καλή τη πίστει διαλόγου και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη:
Özay Şendir: Μετά την επίσκεψη του Προέδρου Erdoğan στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου, θα ανταποδώσετε επισκεπτόμενος την Τουρκία. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από αυτή την επίσκεψη; Ως Erdoğan και Μητσοτάκης, ευελπιστείτε να πετύχετε αυτό που πέτυχαν ο Atatürk και ο Βενιζέλος στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαι πραγματικά χαρούμενος που θα έχω την ευκαιρία να ανταποδώσω την επίσκεψη του Προέδρου Erdoğan στην Αθήνα, τον περασμένο Δεκέμβριο. Έχουμε συμφωνήσει να πραγματοποιούμε τακτικές συναντήσεις, κατά τις οποίες εξετάζουμε την πρόοδο του διαρκούς διαλόγου μας.

Επομένως, η επίσκεψή μου θα αποτελέσει ευκαιρία να κάνουμε μία αποτίμηση της προόδου που έχουμε σημειώσει στις σχέσεις μας τους τελευταίους μήνες και επίσης να επαναλάβουμε τη δέσμευσή μας για τη βελτίωση των σχέσεων.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι περίπλοκες και φορτισμένες με ιστορία και συναισθήματα. Αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ. Αυτό που μπορούμε να αλλάξουμε είναι την οπτική μας: αντί να βλέπουμε ένα γρίφο που δεν λύνεται, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην ενίσχυση μιας θετικής ατζέντας και να επιδιώξουμε τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και των λαών μας.

Οφείλουμε στον ελληνικό και τον τουρκικό λαό και στις επόμενες γενιές να συνεχίσουμε σε μια εποικοδομητική πορεία. Και έχουμε ευθύνη ως ηγέτες στην ίδια περιοχή να είμαστε δυνάμεις περιφερειακής σταθερότητας, και όχι αντιπαράθεσης.

Αυτός δεν είναι ο εύκολος δρόμος. Είναι ένας δύσκολος δρόμος και θα υπάρξουν εμπόδια. Αλλά δεν βλέπω τον λόγο για τον οποίο δεν θα πρέπει να προσπαθήσουμε, όταν προηγούμενοι ηγέτες των χωρών μας το πέτυχαν, υπό πολύ πιο δύσκολες συνθήκες. Η βελτίωση των σχέσεων θα είναι προς όφελος και των δύο λαών και της περιοχής.

Özay Şendir: Διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία ο εθνικισμός αυξάνεται σε όλο τον κόσμο αλλά και στην Ευρώπη. Θα μπορούσε η προεκλογική περίοδος πριν τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο, να βλάψει την περίοδο χωρίς εντάσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Αθήνας; Με το να υποστηρίζετε την πλήρη συμφιλίωση με την Τουρκία, μπορεί εσείς και το κόμμα σας να χάσετε ψήφους;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ποτέ δεν διαμορφώνω τις πολιτικές μου με βάση τις δημοσκοπήσεις και έχω αποδείξει ότι έχω πάρει δύσκολες αποφάσεις όταν έπρεπε, επειδή έπρεπε να κάνω το σωστό. Εμείς, ως ηγέτες, έχουμε την υποχρέωση να παρουσιάζουμε στους πολίτες τα οφέλη του καλή τη πίστει διαλόγου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Είναι η μοίρα της Ελλάδας και της Τουρκίας, βάσει της γεωγραφίας, να ζουν δίπλα-δίπλα. Δεν είναι καταδικασμένες να ζουν σε συνθήκες μόνιμης έντασης.

Οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί ακόμη και σε περιόδους έντασης. Ήμουν πάντα συνεπής σε αυτό και έχω προσωπικά υποστηρίξει αυτή την προσέγγιση από την αρχή της πρώτης μου θητείας. Θα συνεχίσω να το πράττω.

Πιστεύω ότι θα πρέπει να μιλάμε περισσότερο μεταξύ μας, αντί να μιλάμε ο ένας για τον άλλον. Η Ελλάδα πάντα έλυνε τις διαφορές μέσω του καλή τη πίστει διαλόγου και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν. Και θα ήθελα να επαναλάβω ότι είμαστε γείτονες, όχι εχθροί.

Özay Şendir: Τι πρέπει να γίνει για να διατηρηθεί η περίοδος χωρίς εντάσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας; Τι είδους ευθύνη θα αναλάβετε από την πλευρά σας;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το λιγότερο που οφείλουμε στον ελληνικό και τον τουρκικό λαό είναι μια περίοδος χωρίς εντάσεις. Ιδιαίτερα σε καιρούς παγκόσμιας αβεβαιότητας, πολλαπλών κρίσεων και αναταραχών στην ευρύτερη περιοχή.

Ακόμα και αν δεν καταφέρουμε να προχωρήσουμε με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορούμε να διαφωνούμε με πολιτισμένο τρόπο.

Ταυτόχρονα, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε πολλαπλές δυνατότητες μέσω της προώθησης των δεσμών μεταξύ των δύο λαών. Ελπίζω ότι θα διατηρήσουμε τη θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις μας και θα ενισχύσουμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις προς όφελος των δύο λαών.

Υπάρχουν ζητήματα, τόσο διμερή όσο και διεθνή, στα οποία συμφωνούμε και άλλα όπου διαφωνούμε. Ακόμα και οι φίλοι δεν συμφωνούν πάντα. Αλλά αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί εμπόδιο στο να επιδιώκουμε πάντα συνεργασία και συνέργειες.

Özay Şendir: Αγαπητέ κ. Πρωθυπουργέ, υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι «οι σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας δεν θα βελτιωθούν ποτέ» και πιστεύουν ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για σύγκρουση ή πόλεμο ανά πάσα στιγμή. Υπάρχει ένας μηχανισμός διαλόγου που θα λειτουργήσει σωστά μεταξύ των δύο χωρών σε περίπτωση έντασης; Τι θα θέλατε να πείτε σε εκείνους που είναι απαισιόδοξοι, θεωρώντας ότι οι σχέσεις αυτές δεν θα βελτιωθούν ποτέ;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν είμαι απαισιόδοξος. Η Ιστορία δεν κυλάει προς τα εμπρός με απαισιοδοξία. Είμαι ένθερμος υποστηρικτής του πραγματισμού και της δύναμης της βούλησης μιας ισχυρής και αποφασιστικής ηγεσίας.

Ο πραγματισμός υπαγορεύει ότι είναι φυσικό οι γείτονες να συνεργάζονται και, παρά τις διαφωνίες, να καταβάλουν ειλικρινείς προσπάθειες για να τις ξεπεράσουν. Η Ελλάδα και η Τουρκία αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις. Η μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή, οι φυσικές καταστροφές απαιτούν περισσότερο από ποτέ αμοιβαία κατανόηση και συνεργασία.

Οι μηχανισμοί διαλόγου έχουν ήδη δημιουργηθεί, καθώς στην πρώτη μου συνάντηση με τον Πρόεδρο Erdoğan μετά την επανεκλογή και των δυο μας, στο Βίλνιους, τον Ιούλιο του 2023, συμφωνήσαμε να επαναπροσδιορίσουμε το πλαίσιο των σχέσεών μας και να καθιερώσουμε πολυεπίπεδους διαύλους επικοινωνίας. Μέσω αυτών των διαύλων αποτρέπουμε τις εντάσεις σε υψηλότερο επίπεδο.

Όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί, με ειλικρινή τρόπο. Ο οδικός χάρτης υπάρχει και τον ακολουθούμε. Το γεγονός ότι με τον Πρόεδρο Erdoğan υπογράψαμε τη «Διακήρυξη των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας» τον περασμένο Δεκέμβριο ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για τις σχέσεις μας.

Özay Şendir: Εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκοι πολίτες επισκέπτονται κάθε χρόνο την ηπειρωτική χώρα και τα νησιά της Ελλάδας ως τουρίστες. Κατά πόσο το γεγονός ότι δεν υπάρχουν προβλήματα μεταξύ των δύο λαών καθιστά μια πλήρη συμφιλίωση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας ευκολότερη; Θα λάβετε υπόψη σας το αίτημα των Τούρκων πολιτών να επεκταθεί η χορήγηση θεώρησης εισόδου κατά την άφιξη (visa at the gate); Συνάντησα τον κ. Μπουτάρη σε ένα δείπνο όταν ήταν Δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Είχε πει ότι ήθελε η Αθήνα να εισαγάγει τη χορήγηση θεώρησης εισόδου για Τούρκους πολίτες κατά την άφιξή τους στη Θεσσαλονίκη. Μπορούμε να περιμένουμε τέτοια βήματα σύντομα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα πρέπει να τονίσω ότι το πρόγραμμα επιτόπιας θεώρησης (visa at the gate) για 10 ελληνικά νησιά συνιστά εξαίρεση από τους κανόνες που ισχύουν για τη ζώνη Σένγκεν -μία εξαίρεση που η Ελληνική Κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε με επιτυχία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η φιλοσοφία του προγράμματος είναι σύντομες επισκέψεις στα ελληνικά νησιά που έχουν ακτοπλοϊκή σύνδεση με τις τουρκικές ακτές. Καθώς αποτελεί εξαίρεση από τους κανόνες, είναι καθορισμένη με σαφήνεια, σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και δεν μπορεί να επεκταθεί.

Με χαροποιεί ιδιαίτερα η επιτυχία αυτού του προγράμματος. Είναι αμοιβαία επωφελές για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να απολαύσουν τις ομορφιές των ελληνικών νησιών και για τον τοπικό πληθυσμό. Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί πρότυπο για τις επαφές μεταξύ των δύο λαών, για τη διπλωματία και την αμοιβαία επωφελή συνεργασία.

Özay Şendir: Το ζήτημα το οποίο συζητήθηκε περισσότερο την τελευταία εβδομάδα ήταν το σχέδιο της Ελλάδας για τα Θαλάσσια Πάρκα. Υπάρχουν άνθρωποι στην Τουρκία που είναι επιφυλακτικοί για το σχέδιο αυτό, και το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών επίσης προέβη σε δήλωση σχετικά με το θέμα. Ποιος είναι ο κύριος σκοπός της Ελλάδας όσον αφορά αυτό το σχέδιο; Τι θα θέλατε να πείτε ως απάντηση σε εκείνους που πιστεύουν ότι το έργο αυτό είναι μια προσπάθεια να αποκλειστεί η Τουρκία από το Αιγαίο;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι έχει γίνει υπερβολική συζήτηση για μια πρωτοβουλία που είναι αμιγώς περιβαλλοντική. Είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε το μοναδικό θαλάσσιο περιβάλλον μας και η δημιουργία του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου στο Αιγαίο και του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου στο Ιόνιο Πέλαγος αποτελεί μέρος ενός καταλόγου 21 δεσμεύσεων, με προϋπολογισμό ύψους 780 εκατομμυρίων ευρώ, που ανακοίνωσε η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της διάσκεψης «Our Ocean Conference», που φιλοξενήθηκε στην Αθήνα στις 15-17 Απριλίου. Πρόκειται για πρωτοβουλία που ερείδεται στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Οι χώρες μας αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή και αυτό θα πρέπει να αποτελεί πεδίο συνεργασίας. Η Ελλάδα θέλει να έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία. Έχει υπάρξει ουσιαστική βελτίωση στις σχέσεις μας κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, μια πορεία την οποία είμαι πρόθυμος να συνεχίσω και να προχωρήσω ακόμα παραπέρα.

Özay Şendir: Πιστεύετε ότι η επαναπροσέγγιση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας είναι κάτι που επιθυμεί πραγματικά η Δύση και η Ευρωπαϊκή Ένωση; Η ένταση στις σχέσεις μας παρουσιάζει επίσης οφέλη, όπως πωλήσεις όπλων και στρατιωτικές βάσεις, σε ορισμένες χώρες. Θα ήθελα τις παρατηρήσεις σας για το ζήτημα αυτό και την απάντησή σας στο αν θα ήταν ευκολότερο για εμάς να καταλήξουμε σε μια συναίνεση χωρίς να επηρεαζόμαστε από κανέναν.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας έχουν τη δική τους ιστορία. Είναι μια εξίσωση με δύο παίκτες. Ωστόσο, καμία χώρα στον σύγχρονο κόσμο δεν ευημερεί ή εξελίσσεται απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο, ή εκτός του ευρύτερου περιφερειακού και διεθνούς πλαισίου. Δρούμε και αλληλεπιδρούμε με άλλους παίκτες, επηρεαζόμαστε από αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο. Δείτε για παράδειγμα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία άλλαξε εντελώς το γεωπολιτικό τοπίο και τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες.

Αυτές οι αλληλεπιδράσεις και οι σχέσεις δεν πρέπει να θεωρούνται παίγνιο μηδενικού αθροίσματος. Για παράδειγμα, η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά είναι επίσης μια χώρα με στρατηγική θέση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, χώρα της Ανατολικής Μεσογείου και κράτος-μέλος της ΕΕ. Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας, δεν είναι ένα τρίτο μέρος. Η Ελλάδα ήταν πάντα ένθερμος υποστηρικτής της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας στην ΕΕ, εντός του πλαισίου του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Και πιστεύω ειλικρινά ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα ωφελήσει επίσης τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και τα βήματα προς μια θετική ατζέντα μεταξύ της Ευρώπης και της Τουρκίας. Το ίδιο ισχύει για τις συνομιλίες για το Κυπριακό. Ευελπιστώ ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα οδηγήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, το οποίο επίσης είναι θέμα της ΕΕ. Όσον αφορά την Κύπρο, θέλω να είμαι ξεκάθαρος: μία λύση πρέπει να βασίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Özay Şendir: Εγώ, προσωπικά, έχω ένα όνειρο για μια σχέση Τουρκίας-Ελλάδας βάσει της οποίας οι δύο χώρες θα συνεργάζονται για τους ενεργειακούς πόρους στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, θα μοιράζονται τον πλούτο και θα φιλοξενούν από κοινού διεθνείς διοργανώσεις. Πώς φαντάζεστε τη σχέση Τουρκίας-Ελλάδας σε δέκα χρόνια από τώρα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα ήθελα να δω δύο γειτονικές χώρες να συνεργάζονται στο εμπόριο, στην οικονομία, να ξεκινούν κοινά εγχειρήματα, να εργάζονται από κοινού απέναντι σε μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας. Και ευελπιστώ ότι οι δεσμοί μεταξύ των δύο λαών θα έχουν γίνει ισχυρότεροι και δεν θα εξαρτώνται από τις κυβερνήσεις στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Ελπίζω ότι θα έχουμε διευθετήσει τη διαφορά μας, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, που θα απελευθερώσει μια νέα δυναμική στις σχέσεις μας και στην ειρήνη και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αλλά ακόμα και αν δεν φτάσουμε μέχρις εκεί, εύχομαι σε δέκα χρόνια από τώρα να έχουμε εδραιώσει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μας που θα έχει διάρκεια: ένα κεφάλαιο που θα βασίζεται στην ειλικρίνεια, στον αμοιβαίο σεβασμό και στην κατανόηση, χωρίς εντάσεις και κρίσεις.

Özay Şendir: Θα ήθελα να σας κάνω μια ιδιαίτερη ερώτηση, που συζήτησα επίσης με τον Διευθυντή της «Καθημερινής», τον Αλέξη Παπαχελά. Παλαιότερα έβρισκα σαγανάκι παντού στην Αθήνα, αλλά τώρα όταν θέλω σαγανάκι, μπορώ να το βρω με μοτσαρέλα. Όταν ζητάω τουρκικό ή ελληνικό καφέ, συνήθως μου απαντούν: εσπρέσο. Ρωτάω γιατί πιστεύω ότι η Αθήνα πρέπει να προστατεύσει την κουλτούρα του φαγητού και των ποτών της, στον βαθμό που το κάνει η Βαρκελώνη και η Ρώμη. Σας προβληματίζει αυτή η παγκοσμιοποίηση όσον αφορά στα τρόφιμα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το νόστιμο φαγητό και η οικειότητα με γεύσεις και αρώματα συνδέει σε πολύ μεγάλο βαθμό τους Έλληνες και τους Τούρκους.

Δεν γνωρίζω πού πήγατε στην Αθήνα, αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι μπορείτε ακόμα να βρείτε σαγανάκι με ελληνικό τυρί. Η Αθήνα είναι μία πόλη όπου η ιστορία συνυπάρχει με το μοντέρνο. Μπορείτε να το νιώσετε και να το γευτείτε αυτό σε κάθε σημείο της πόλης. Το ίδιο ισχύει για την Τουρκία.

Ως λάτρης του φαγητού, μπορώ να σας πω από προσωπική εμπειρία ότι η Αθήνα έχει μια πολύ ζωντανή γαστρονομική σκηνή που πειραματίζεται και εξερευνά νέες δυνατότητες, πηγαίνει την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα παραπέρα. Οι πόλεις είναι ζωντανοί οργανισμοί, αλλάζουν και εξελίσσονται. Η σύγχρονη Αθήνα δεν είναι μόνο μία μητρόπολη με ένδοξο αρχαίο παρελθόν, αλλά και μία δυναμική πόλη που γεφυρώνει το παρελθόν με το μέλλον.

Özay Şendir: Ο Ergin Ataman και ο Fatih Terim είναι Τούρκοι στον χώρο του αθλητισμού που τώρα εργάζονται στην Ελλάδα. Η Ήβη Αδάμου και η Δέσποινα Βανδή είναι καλλιτέχνιδες που εμφανίζονται στα πιο σημαντικά κέντρα της Κωνσταντινούπολης. Στις συναντήσεις που πραγματοποιούμε στο ελληνοτουρκικό δημοσιογραφικό και ακαδημαϊκό φόρουμ, συμφωνούμε πάντα ότι οι πολίτες των δύο χωρών πρέπει να έχουν περισσότερες επαφές. Τι πιστεύετε για τους Τούρκους που εργάζονται ή επενδύουν στην Ελλάδα; Θα ήσασταν ευχαριστημένος αν η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα έκανε επενδύσεις στην Τουρκία; Όσον αφορά τη συμφιλίωση, πώς βλέπετε την ιδέα της επίτευξης οικονομικών σχέσεων που δεν θα θέλαμε να χαθούν;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, είμαι πραγματικά ικανοποιημένος με το γεγονός ότι το διμερές μας εμπόριο έφτασε το 2022 σε επίπεδο ρεκόρ, στα 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ, και οι προοπτικές είναι ακόμα πιο θετικές. Προτεραιότητά μου είναι η ενίσχυση των άμεσων επενδύσεων στις κατασκευές και τις υποδομές, στην ψηφιοποίηση και στα αγροτικά προϊόντα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύω ότι η απόφασή μας, με τον Πρόεδρο Erdoğan, να δημιουργήσουμε ένα Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο ως εργαλείο για να φέρουμε κοντά τις επιχειρηματικές μας κοινότητες μπορεί να απελευθερώσει τις προοπτικές των διμερών οικονομικών μας σχέσεων στο σύνολό τους.

Εμείς ενθαρρύνουμε πάντα τις συνεργασίες στον ιδιωτικό τομέα. Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν την τεχνογνωσία και την εμπειρία σε σημαντικούς τομείς όπως οι κατασκευές και οι υποδομές. Σε αυτό το πνεύμα, ενθαρρύνω τα κοινά, ελληνοτουρκικά επιχειρηματικά εγχειρήματα.

Özay Şendir: Ακούω πάντα σχόλια ικανοποίησης από τους Τούρκους πολίτες που έρχονται στη χώρα σας για διακοπές. Το μόνο παράπονο που έχω ακούσει είναι για τη διατήρηση πολιτιστικών μνημείων της Οθωμανικής περιόδου στην Ελλάδα. Έχετε κάποιον οδικό χάρτη για το ζήτημα αυτό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έχει μια μακρά ιστορία και μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά να διατηρήσει και να προστατεύσει, από τους προϊστορικούς χρόνους και την αρχαιότητα μέχρι το Βυζάντιο και τη σύγχρονη εποχή. Οι ελληνικές αρχές έδειχναν πάντοτε σεβασμό και ευαισθησία στη διατήρηση και την αποκατάσταση των μνημείων της Οθωμανικής περιόδου. Τα τελευταία 15 χρόνια περίπου 125 έργα αποκατάστασης και συντήρησης Οθωμανικών μνημείων, προϋπολογισμού 90 εκατομμυρίων ευρώ, είτε μπήκαν σε στάδιο υλοποίησης είτε έχουν ολοκληρωθεί. Επιπλέον, η αποκατάσταση σημαντικών Οθωμανικών μνημείων υψηλού προϋπολογισμού -όπως το Τέμενος Βαγιαζήτ ή το Χαμζά Μπέη στη Θεσσαλονίκη και άλλα- έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) για χρηματοδότηση. Στο ίδιο πνεύμα, και στο πνεύμα του σεβασμού στα ιστορικά πολιτιστικά μνημεία με έντονο συμβολισμό, θεωρώ αυτονόητο ότι την ίδια ευαισθησία πρέπει να επιδεικνύει η τουρκική πλευρά για τη διατήρηση μνημείων στην επικράτειά της, τα οποία ανήκουν είτε στην αρχαία ελληνική είτε στη βυζαντινή περίοδο. Είμαι πολύ απογοητευμένος από την πρόσφατη απόφαση των τουρκικών αρχών να λειτουργήσει η βυζαντινή Μονή της Χώρας ως τζαμί, καθώς και από την παλαιότερη σχετική απόφαση για την Αγία Σοφία. Οι αποφάσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με τον οικουμενικό χαρακτήρα των μνημείων και την κοινή μας προσπάθεια να καλλιεργηθεί αμοιβαία κατανόηση. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εργαστούμε προς την κατεύθυνση να χτίζουμε διαρκώς περισσότερες γέφυρες μεταξύ των λαών μας.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 12 May 2024 | 6:27 pm


Πεντάρα ο Παναρκαδικός και φουλ για άνοδο

Ο Παναρκαδικός ήταν εντυπωσιακός και σκόρπισε στους πέντε ανέμους την Θύελλα Αμπελοκήπων και βροντοφώναξε στο πως είναι εδώ και είναι έτοιμος για την άνοδο στην Γ’ Εθνική κατηγορία.

Οι πράσινοι επικράτησαν με 5-1 της Θύελλας Αμπελόκηπων με τον Αποστόλη Στρέμπα να είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής της αναμέτρησης καθώς έκανε καρέ τερμάτων (20’ 45’, 56’ 83’) με τον Σαραντόπουλο να σκοράρει ακόμα ένα (48’). Ο Κάρδαρης (41’) με πέναλτι το γκολ για τους νησιώτες που ισοφάρισαν προσωρινά.

Το τριφύλλι έπαιξε κατά διαστήματα εξαιρετικό ποδόσφαιρο όντας απόλυα κυρίαρχο στο παιχνίδι του και κάπως έτσι πήρε την δεύτερη του νίκη σε τρεις αγωνιστικές φτάνοντας τους εφτά βαθμούς στον 5ο όμιλο των μπαράζ ανόδου των πρωταθλητών ΕΠΣ.

700 και πλέον φίλαθλοι του Αρκαδικού ποδοσφαίρου βρέθηκαν στις κερκίδες του γηπέδου του Παναρκαδικού δημιουργώντας φανταστική ατμόσφαιρα και δίνοντας φτερά στα πόδια των ποδοσφαιριστών.

Μείνετε συντονισμένοι ακολουθεί άρθρο με τα γκολ και τις καλύτερες φάσεις από τον αγώνα.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 12 May 2024 | 6:13 pm


Νέο ΔΣ για τον Πολιτιστικό και Φυσιολατρικό Σύλλογο Αγίου Πέτρου

Σε συνέχεια της 4/5/2024 εκλογικής διαδικασίας σας γνωρίζουμε ότι το νέο ΔΣ του συλλόγου απαρτίζεται από τους κάτωθι:

Πρόεδρος: Κατσής Αθανάσιος

Αντιπρόεδρος: Παινέσης Ιωάννης

Γραμματέας: Αρφάνης Κωνσταντίνος

Ταμίας: Κατσικάρης Αντώνιος

Μέλος: Παινέσης Αθανάσιος

Μελος: Πολυχρονόπουλος Σταύρος

Μέλος: Κατσής Παναγιώτης

Δημοσιεύθηκε στις 12 May 2024 | 6:00 pm


«Ζαλίζουν» τα κέρδη που έκανε η Madonna στην τελευταία περιοδεία της

Reuters

Η «βασίλισσα της ποπ» Μαντόνα είναι πλέον η μόνη γυναίκα καλλιτέχνιδα που έχει πραγματοποιήσει έξι περιοδείες με εισπράξεις άνω των $100 εκατ. η καθεμία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Billboard Boxscore οι 80 συναυλίες του «Celebration Tour» πούλησαν 1,1 εκατ. εισιτήρια και έφεραν έσοδα 225,4 εκατ. δολάρια.

Διαβάστε περισσότερα για τον οικονομικό θρίαμβο του «The Celebration Tour» για την Madonna 

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 12 May 2024 | 6:00 pm


Το Εθνικό Βραβείο Ιατρικής Κλινικής Αριστείας 2023 στην Αγγλία απονεμήθηκε στον Ζαχαρία Τσιαμούλο

Θέλω να μοιραστώ μαζί σας μια σημαντική και μοναδική διάκριση για τον μεγάλο μου αδελφό δόκτωρ Ζαχαρία Π. Τσιαμούλο (δις Διδάκτωρ Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Imperial College Λονδίνου), εξειδικευμένο γιατρό γαστρεντερολόγο στην προηγμένη θεραπευτική ενδοσκόπηση όπου εργάζεται στην Αγγλία, στο East Kent University Hospitals NHS Foundation NHS Trust (και ελπίζουμε σύντομα να προσφέρει τις ιατρικές του γνώσεις και σε ασθενείς στην Ελλάδα, σε ένα από τα μεγαλύτερα και διεθνώς αναγνωρισμένα νοσηλευτικά ιδρύματα στην χώρα).

 Ο Ζαχαρίας τιμήθηκε με το Εθνικό Βραβείο Κλινικής Αριστείας 2023 από το #ACCIA (Συμβουλευτική Επιτροπή για τα Βραβεία Κλινικών Συνεισφορών στο Εθνικό Αγγλικό Σύστημα Υγείας ), που χορηγείται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας της Αγγλίας, NHSE. Το βραβείο απονέμεται σε κλινικούς γιατρούς που ανοίγουν νέους δρόμους στην πρόληψη και στη βελτίωση της θεραπείας και της φροντίδας των ασθενών. Στον Ζαχαρία αναγνωρίστηκε η πρωτοποριακή έρευνα και η τεχνική εφαρμογή της, μέσω ειδικών ενδοσκοπικών εργαλείων, στην αντιμετώπιση πολύπλοκων και δύσκολων περιπτώσεων αφαίρεσης πολυπόδων από το παχύ έντερο και όχι μόνο. Ο Ζαχαρίας έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε πολλά διεθνή συνέδρια και έχει οργανώσει παγκόσμια εκπαιδευτικά προγράμματα, στη δική του μέθοδο της ενδοσκοπικής μικροχειρουργικής, σε όλο τον κόσμο.

 Πιστεύω ότι αυτή η διάκριση αντανακλά ευρύτερα και τις ικανότητες και το επίπεδο των Ελλήνων γιατρών που συμβάλλουν στην εξέλιξη της επιστήμης τους. Πάντα υπηρετώντας το πιο πολύτιμο αγαθό, που είναι η Υγεία.

Well Done Zach! Είμαστε περήφανοι! Σε περιμένουμε και στην Ελλάδα!

Νίκος Τσιαμούλος

 

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 12 May 2024 | 5:42 pm


Ευχές για τη Γιορτή της Μητέρας και ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Eurokinissi

Με ευχές για το Πάσχα, αλλά και για τη Γιορτή της Μητέρας το καθιερωμένο Κυριακάτικο μήνυμα του Πρωθυπουργού στο Facebook.

Αναλυτικά, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει:

Καλημέρα! Να ευχηθώ και από εδώ σε όλους σας Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά. Κάναμε ένα μικρό διάλειμμα την προηγούμενη εβδομάδα από την ανασκόπηση, αλλά επιστρέφουμε σήμερα δυναμικά. Ελπίζω να κάνατε κι εσείς ένα διάλειμμα τις μέρες του Πάσχα, και να περάσατε πολύ όμορφα! 

Όπως όμορφα ελπίζω να περάσουν αυτήν τη μέρα όλες οι μητέρες, αφού σήμερα γιορτάζουν! Αξίζουν βέβαια την αναγνώριση, την ευγνωμοσύνη για όσα κάνουν και τον θαυμασμό μας κάθε μέρα, όχι μόνο την Ημέρα της Μητέρας. Σήμερα όμως είναι μία αφορμή, μία υπενθύμιση να τους το εκφράσουμε. Και μία αφορμή για εμένα να σας πω ότι η δική μας στήριξη στις μητέρες είναι διαρκής και έμπρακτη. Μερικά μόνο παραδείγματα από τη δεύτερη θητεία μας, είναι η εκ νέου αύξηση του αφορολόγητου κατά 1000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά (αφού έχουμε ήδη αυξήσει κατά 1000 ευρώ για κάθε παιδί στην πρώτη θητεία μας), η επέκταση του επιδόματος μητρότητας, από 4 σε 9 μήνες για ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες, και η αύξηση του επιδόματος γέννησης που θεσπίσαμε στην πρώτη θητεία μας, από €2.000 για κάθε παιδί σε €2.400 έως €3.500, αναλόγως του αριθμού των παιδιών. Θα μπορούσα να γράψω πολλά ακόμη που έγιναν τα τελευταία 5 χρόνια, αλλά θα αρκεστώ σε αυτά. Χρόνια πολλά λοιπόν σε όλες τις μητέρες!

Πάμε τώρα να δούμε ένα ένα τα θέματα της σημερινής εβδομαδιαίας ανασκόπησης. Και θα ξεκινήσω με την επιστολική ψήφο, καθώς έχουμε μπει πλέον στην τελική ευθεία για την εξόχως σημαντική -τόσο από ευρωπαϊκή όσο και από εθνική σκοπιά -κάλπη της 9ης Ιουνίου. 

Από την περασμένη Πέμπτη ξεκίνησε η αποστολή των φακέλων με το εκλογικό υλικό σε όσους συμπολίτες μας έχουν γραφτεί στην ψηφιακή πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών -και είναι πολλοί, παραπάνω από 200.000, για την ακρίβεια 202.556 ψηφοφόροι, κάτοικοι Ελλάδας και άλλων 127 χωρών! Την αποστολή των φακέλων έχουν αναλάβει η υπηρεσία ταχυμεταφορών των ΕΛΤΑ και μία ιδιωτική εταιρεία ταχυμεταφορών, για να τους παραδώσουν στη διεύθυνση που δηλώθηκε. Ήδη πολλοί από εσάς θα έχετε λάβει την σχετική ειδοποίηση με sms ή email και αρκετοί και τον φάκελο με τα ψηφοδέλτια.

Επειδή για τη χώρα μας είναι κάτι καινούργιο, στον φάκελο βρίσκεται -εκτός από τα ψηφοδέλτια- και έντυπο με αναλυτικές οδηγίες για τη διαδικασία της ψηφοφορίας εξ αποστάσεως.

Προσοχή: αφού ψηφίσετε πρέπει να επιστρέψετε τον φάκελο εγκαίρως, γιατί η συλλογή των επιστολικών ψήφων ολοκληρώνεται στις 5 το απόγευμα την παραμονή των εκλογών, δηλαδή το Σάββατο 8 Ιουνίου. Θα συγκεντρωθούν σε ειδικά φυλασσόμενο χώρο, και την ημέρα των Ευρωεκλογών οι φάκελοι ψηφοφορίας θα μπουν από την εφορευτική επιτροπή σε ειδική κάλπη, η οποία θα ανοίξει μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας. Δεν χρειάζεται να πω ότι είναι απολύτως διασφαλισμένο και εγγυημένο το αδιάβλητο της διαδικασίας από ανώτατους λειτουργούς της Δικαιοσύνης, οι οποίοι θα εποπτεύουν το άνοιγμα, τη διαλογή και την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων.

Πάμε τώρα στην ειδική 24ωρη τηλεφωνική γραμμή για την προστασία των ανηλίκων που υλοποιείται από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Πρόκειται για τη γραμμή 10201 που ενεργοποιήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία και έχει στόχο να συμβάλει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση περιστατικών ανήλικης παραβατικότητας, που είναι ένα πρόβλημα το οποίο δυστυχώς έχει αποκτήσει ανησυχητικές διαστάσεις. Κανένα παιδί δεν πρέπει να νιώθει μόνο και ευάλωτο. Γι’ αυτό και η νέα τηλεφωνική γραμμή θα λειτουργεί συνεχώς, όλο το 24ωρο και 7 μέρες την εβδομάδα, σε ολόκληρη τη χώρα. Έτσι, μέσω του 10201, εξειδικευμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων θα διαχειρίζεται τις καταγγελίες, θα κινητοποιεί άμεσα τις υπηρεσίες ανάλογα με την ανάγκη, αλλά θα παρέχει και συμβουλές σε παιδιά και γονείς. Το επόμενο διάστημα θα ενεργοποιηθεί και ένα ειδικό application για κινητά τηλέφωνα, μέσω του οποίου θα μπορούν οι ανήλικοι να καταγγείλουν περιστατικά και να ζητήσουν βοήθεια. Θα σας γράψω γι’ αυτό όταν το έχουμε. Σε κάθε περίπτωση, οι προσπάθειές μας συνεχίζονται. 

Και η επόμενη δράση για την οποία θέλω να σας πω αφορά επίσης παιδιά, είναι όμως πιο ευχάριστη. Πρόκειται για τα δύο προγράμματα διαμονής παιδιών σε παιδικές κατασκηνώσεις έτους 2024 που υλοποιούν η ΔΥΠΑ και ο ΕΦΚΑ με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 50 εκ. ευρώ. Μέσω των προγραμμάτων αυτών λοιπόν χορηγούνται voucher για συνολικά 106.000 παιδιά 6 έως 16 ετών (τα 70.000 εξ αυτών χορηγούνται από τη ΔΥΠΑ και τα 36.000 από τον ΕΦΚΑ), και έτσι τα παιδιά θα μπορούν να κάνουν 15νθημερες διακοπές με ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες -από τα μέσα Ιουνίου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Στις κατασκηνώσεις που λειτουργούν στους πυρόπληκτους δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας, αλλά και σε κατασκηνώσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η διαμονή μπορεί να έχει διάρκεια έως 30 ημέρες. Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ (στην πύλη gov.gr) λήγει απόψε τα μεσάνυχτα, οπότε αν ενδιαφέρεστε, σπεύσατε! 

Έρχομαι στον χώρο της υγείας. Σας έχω μιλήσει αρκετές φορές γι’ αυτό, αλλά σήμερα είναι σημαντικό να πούμε ότι μέσα στην εβδομάδα ξεκίνησε η αποστολή των SMS στις νέες δικαιούχους του Εθνικού Προγράμματος για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού «Φώφη Γεννηματά». Οι νέες ηλικιακές ομάδες είναι γυναίκες 45-49 και 70-74 ετών, δηλαδή σχεδόν 567.000 γυναίκες, ενώ το πρόγραμμα συνολικά αφορά 1,4 εκατομμύρια γυναίκες. Όσες δεν έχετε ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, μπορείτε να απευθυνθείτε σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο, δημόσιο ή ιδιωτικό, για να κλείσετε το ραντεβού σας χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Να θυμίσω ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει πάνω από 300.000 μαστογραφίες και έχουν εντοπιστεί έγκαιρα με συμπτώματα πάνω από 20.000 γυναίκες, κάτι που δίνει πολύ μεγάλες πιθανότητες για την πλήρη ίασή τους. Αν λάβετε μήνυμα λοιπόν, μην το αγνοήσετε! 

Μένω στον χώρο της υγείας για να θυμίσω ότι πλέον υπάρχει και η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για τον προγραμματισμό ραντεβού για δωρεάν Αιματολογικές Εξετάσεις στις Δημόσιες Δομές Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Δηλαδή μπορείτε να επισκεφτείτε τη διαδικτυακή πλατφόρμα www.finddoctors.gov.gr, και να αναζητήσετε και να επιλέξετε την κατάλληλη δομή και την ημερομηνία που σας εξυπηρετεί στην περιοχή σας. Έτσι, και οι πολίτες θα εξυπηρετούνται χωρίς αναμονή και ταλαιπωρία και οι δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας θα μπορούν να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες.

Επόμενο θέμα είναι τα νέα, πιο ευνοϊκά μέτρα για τη χορήγηση του επιδόματος ενοικίου ή συγκατοίκησης για την προσωρινή στέγαση κατοίκων (ιδιοκτητών και ενοικιαστών) των περιοχών που έχουν πληγεί από τις ακραίες πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023 -συγκεκριμένα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στη Φθιώτιδα, στην Εύβοια και στην Ανατολική Αττική. Ποια είναι λοιπόν αυτά τα μέτρα;

Πρώτον, η επιδότηση για κτίρια κατάλληλα προς χρήση που πλημμύρισαν διευρύνεται χρονικά για επιπλέον 6 μήνες και φτάνει τους 12 μήνες -κάτι που γίνεται πρώτη φορά. Για τις περιπτώσεις των άλλων κατηγοριών κτιρίων, δηλαδή όσων χαρακτηρίστηκαν «κίτρινα» και «κόκκινα» ισχύει από την πρώτη στιγμή η επιδότηση για δύο χρόνια. Δεύτερον, επισπεύδεται η χορήγηση της επιδότησης προσωρινής στέγασης του δευτέρου τριμήνου, και δίνονται σημαντικές διευκολύνσεις στους δικαιούχους για να υποβάλουν τα σχετικά δικαιολογητικά. Για να έχετε μια εικόνα πώς προχωράει αυτό το πρόγραμμα, μέχρι τώρα έχουν καταβληθεί 1,65 εκ. ευρώ σε 1.490 οικογένειες ως επιδότηση του πρώτου τριμήνου, δηλαδή σε 9 στους 10 δικαιούχους που κατέθεσαν εμπρόθεσμα αιτήσεις και δικαιολογητικά. Φυσικά η εξέταση των δηλώσεων και οι καταβολές συνεχίζονται σε καθημερινή βάση. Η επιδότηση μπορεί να φτάσει έως και τα 300 ευρώ το μήνα.

Όμως η στήριξή μας των περιοχών που χτυπήθηκαν από τις πλημμύρες και επλήγησαν από τις πυρκαγιές δεν σταματά στο ζήτημα της στέγασης. Επιχειρήσεις που υπέστησαν οικονομικές απώλειες από τα φαινόμενα αυτά μπορούν να υποβάλουν αίτημα ενίσχυσης στην πλατφόρμα mybusinesssupport της ΑΑΔΕ έως τις 31 Μαΐου. Για τη μεν Θεσσαλία η οικονομική ενίσχυση αφορά 5 διαφορετικές κατηγορίες επιχειρήσεων (των Δήμων Παλαμά και Φαρκαδόνας, τουριστικές επιχειρήσεις, μεταφοράς επιβατών, καταλύματα, επιχειρήσεις αλιείας) ενώ στον Έβρο το σχήμα στήριξης εστιάζεται στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα στις περιοχές του Δήμου Σουφλίου και της Δημοτικής Ενότητας Φερών. 

Τα ειδικά αυτά σχήματα έρχονται να συμπληρώσουν το πλαίσιο της κρατικής αρωγής προς επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και νοικοκυριά. Πλαίσιο που, μέσω της πρώτης αρωγής και της προκαταβολής του 50% της κρατικής αρωγής, έχει καταβάλει μέχρι τώρα 242 εκ. ευρώ σε δικαιούχους από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές του δεύτερου εξαμήνου του 2023.

«Σε πόλεις Αιγυπτιακές πολλές να πας, να μάθεις και να μάθεις απ' τους σπουδασμένους». Με αυτόν τον στίχο από το ποίημα «Ιθάκη» του μεγάλου μας ποιητή Κ. Π. Καβάφη θα κλείσω τη σημερινή ανάρτηση, κάνοντας ένα γρήγορο «ταξίδι» στην Αλεξάνδρεια, όπου γίνονται αυτό το Σαββατοκύριακο τα εγκαίνια της ανακαινισμένης Οικίας Καβάφη από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Υπουργό Πολιτισμού της πατρίδας μας. Η αποκατάσταση έγινε με χορηγία από το Ίδρυμα Ωνάση σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού. Και έτσι, η παγκόσμια κοινότητα θα έχει τη δυνατότητα να μεταφερθεί πίσω στον χρόνο, στο μέρος όπου ο μεγάλος μας ποιητής έγραψε μερικά από τα πιο σπουδαία έργα του και που αναμφίβολα διαμόρφωσε την ποιητική του ταυτότητα.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας! Χρόνια πολλά και πάλι σε όλες τις μητέρες, και θα τα πούμε ξανά την επόμενη Κυριακή!

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 12 May 2024 | 5:40 pm


Νομός Αρκαδίας - Ειδήσεις και Νέα

Σεισμός στην Αρκαδία - LiFO

Σεισμός στην Αρκαδία  LiFO

Δημοσιεύθηκε στις 3 December 2023 | 10:00 am


Δείτε αγγελίες στο Νομό Αρκαδίας