Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Καβάλας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Χερσαία εφαρμογή Σένγκεν για Βουλγαρία & Ρουμανία εντός του 2024 - πόσοι περνούν ετησίως από τη Νυμφαία

Εντός του 2024 αναμένεται η απόφαση της ΕΕ για την άρση των περιορισμών στον έλεγχο των διαβατηρίων για Βούλγαρους και Ρουμάνους που περνούν τα χερσαία ελληνικά σύνορα, σύμφωνα με την απάντηση της επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιούανσον, σε ερώτηση της ευρωβουλευτή της ΝΔ και του ΕΛΚ, Μαρίας Σπυράκη, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

 

Συγκεκριμένα η κ. Γιούανσον σημείωσε ότι "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να παρέχει όλη την αναγκαία στήριξη στην προεδρία του Συμβουλίου (της ΕΕ) για να διασφαλίσει ότι θα μπορέσει να ληφθεί απόφαση για τα χερσαία σύνορα το 2024" και προανήγγειλε πως "το Συμβούλιο (της ΕΕ) συμφώνησε ότι θα πρέπει να ληφθεί ακόμη μία απόφαση σε κατάλληλη ημερομηνία για την άρση των ελέγχων στα εσωτερικά χερσαία σύνορα, οι οποίοι επί του παρόντος διατηρούνται μεταξύ των χερσαίων συνόρων της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας και άλλων κρατών-μελών του Σένγκεν, καθώς και μεταξύ Ρουμανίας και Βουλγαρίας".

 

Η κ. Σπυράκη, στην ανακοίνωσή της, τονίζει ότι αυτό το γεγονός είναι "ιδιαίτερα αισιόδοξο για την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης της Μακεδονίας και της Θράκης και ειδικά της Χαλκιδικής και της Πιερίας", καθώς "θα διευκολύνει τον οδικό τουρισμό της χώρας μας".

 

Το θέμα της "διακριτικής μεταχείρισης των εναέριων μεταφορών σε βάρος του οδικού τουρισμού", είχε αναδείξει η κ. Σπυράκη, με γραπτή ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή "έπειτα από συνεργασία που είχε με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής και πρόεδρο του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής, Γρηγόρη Τάσιο".

 

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση είχε επισημάνει, μεταξύ άλλων, ότι "η εν μέρει ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν, με συνέπεια την ανέλεγκτη εναέρια και θαλάσσια -αλλά όχι χερσαία- είσοδο των πολιτών τους από τα τέλη Μαρτίου 2024 στα κράτη-μέλη της ΕΕ, δημιουργεί συνθήκες διακριτικής μεταχείρισης έναντι του οδικού τουρισμού".

 

Η κ. Σπυράκη παρέθεσε και συγκεκριμένα στοιχεία που δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος. Σύμφωνα με το INSETE Intelligence, όπως υπογραμμίζεται στην ερώτηση που κατέθεσε, "την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2023 στον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα οι οδικές αφίξεις ανέρχονταν σε 2,6 εκατομμύρια, στον μεθοριακό σταθμό των Ευζώνων 2,2 εκατ., των Κήπων 896.000, της Κρυσταλλοπηγής 689.000, του Ορμενίου 627.000, της Κακαβιάς 570.000, της Νυμφαίας 528.000, της Νίκης 441.000, της Εξοχής 332.000 και της Δοϊράνης 301.000".

 

Η ευρωβουλευτής είχε ζητήσει την άρση των ελέγχων στα χερσαία σύνορα Βουλγαρίας και Ρουμανίας και την πλήρη ένταξη τους στον χώρο Σένγκεν, τονίζοντας ότι "με τη διατήρηση των ελέγχων μόνο στα χερσαία σύνορα οι τουριστικοί προορισμοί της Βόρειας Ελλάδας που δεν συνδέονται με απευθείας πτήσεις από τα ανωτέρω κράτη υφίστανται επιπτώσεις διακριτικής μεταχείρισης στην ενιαία αγορά υπηρεσιών, λόγω χερσαίων ελέγχων στη μετακίνηση πολιτών από Βουλγαρία και Ρουμανία".

 

Η  επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιούανσον, απαντώντας στην ερώτηση, ανέφερε ότι "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να παρέχει όλη την αναγκαία στήριξη στην προεδρία του Συμβουλίου για να διασφαλίσει ότι θα μπορέσει να ληφθεί απόφαση για τα χερσαία σύνορα το 2024" και υπενθύμισε ότι "στις 30 Δεκεμβρίου 2023 το Συμβούλιο έλαβε την ιστορική απόφαση για την προσχώρηση της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στον χώρο Σένγκεν και από τις 31 Μαρτίου 2024 η Βουλγαρία και η Ρουμανία εφαρμόζουν πλήρως το κεκτημένο του Σένγκεν, ενώ έχουν αρθεί οι έλεγχοι των προσώπων στα εσωτερικά εναέρια και θαλάσσια σύνορα". 

 

Επεσήμανε, δε, πως "το Συμβούλιο (της ΕΕ) συμφώνησε ότι θα πρέπει να ληφθεί ακόμη μία απόφαση σε κατάλληλη ημερομηνία για την άρση των ελέγχων στα εσωτερικά χερσαία σύνορα, οι οποίοι επί του παρόντος διατηρούνται μεταξύ των χερσαίων συνόρων της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας και άλλων κρατών-μελών του Σένγκεν, καθώς και μεταξύ Ρουμανίας και Βουλγαρίας".

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2024 | 6:04 pm


Καβάλα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό Θεοδώρου Καβαλιώτου λόγω εργασιών

Ο Δήμος Καβάλας ενημέρωσε πως θα γίνουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της οδού Θεοδώρου Καβαλιώτου από τις 27 Μαΐου έως τις 8 Ιουνίου, λόγω της εκτέλεσης του έργου "Επέκταση Χαλύβδινου Δικτύου, Δικτύου Πολυαιθυλενίου και Συνδέσεις οικιακών και εμπορικών πελατών στα δίκτυα χαμηλής πίεσης”.

 

 

Η ανακοίνωση του Δήμου αναφέρει τα εξής:

“Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της οδού Θεοδώρου Καβαλιώτου, στο πλαίσιο της εκτέλεσης του έργου "Επέκταση Χαλύβδινου Δικτύου, Δικτύου Πολυαιθυλενίου και Συνδέσεις οικιακών και εμπορικών πελατών στα δίκτυα χαμηλής πίεσης στην Καβάλα (27/5 - 8/6/24)

 

Λόγω της εκτέλεσης εργασιών εγκατάστασης δικτύου φυσικού αερίου στην Καβάλα, θα εφαρμοστούν προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό Θεοδώρου Καβαλιώτου, μεταξύ των οδών Γαλλικής Δημοκρατίας και Λύδας. 

 

Συγκεκριμένα, κατά το χρονικό διάστημα από τις 27 Μαΐου έως τις 8 Ιουνίου 2024, θα γίνουν οι εξής κυκλοφοριακές ρυθμίσεις: 

 

Απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης επί της οδού Θ. Καβαλιώτου, στο τμήμα από την οδό Γαλλικής Δημοκρατίας έως την οδό Λύδας 

 

Διακοπή κυκλοφορίας στη Θ. Καβαλιώτου, έως τη συμβολή της με την οδό Λύδας. 

 

Κατά το διάστημα της διακοπής κυκλοφορίας θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των πεζών και την κίνηση των οχημάτων.”

 

Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2024 | 5:20 pm


Ορφέας Ελευθερούπολης: Έγιναν εκλογές για το νέο ΔΣ - Δείτε ποιοι εκλέχθηκαν (φωτογραφίες)

Πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου του Ορφέα Ελευθερούπολης, την Τετάρτη (22/05).

 

Εκλέχθηκαν οι εξής: 

  • Χ. Μανωλαράς,  
  • Ν. Αθανασίου,  
  • Ν. Χωλίδης,  
  • Δ. Κάζος, 
  • Μ. Αντωνιάδης,  
  • Α. Μπαμπατζάνης,  
  • Δ. Μυρσίνης, 
  • Α. Καλλινικίδης και 
  • Θ. Παμπούκας.  

 

Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί και η σύνθεση της νέας διοίκησης του συλλόγου.

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2024 | 4:38 pm


Καβάλα: Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τα “Ελευθέρια 2024”

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2024", οι οποίες θα ξεκινήσουν στις 27 Μαΐου και θα ολοκληρωθούν στις 15 Ιουλίου, παρουσίασαν το μεσημέρι της Πέμπτης 23 Μαΐου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Απόστολος Μουμτσάκης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Καβάλας "Ο Ακρίτας", Αντώνης Μπερτζές. 

 

Οι εκδηλώσεις, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν τη διοργάνωση ειδικών δράσεων για τα 50 χρόνια από την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο και για τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την αδελφοποίηση των πόλεων Καβάλας και Νυρεμβέργης. 

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

 

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΦΙΛΙΠΠΩΝ, ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΘΑΣΟΥ κ. ΣΤΕΦΑΝΟΣ: 

"Κάθε επέτειος μας γυρνάει πίσω. Αυτό είναι πολύ καλό για να ενθυμούμεθα αυτά που έγιναν, αλλά δεν μπορούμε να μένουμε εκεί, χωρίς να παίρνουμε δυνάμεις για να προχωρήσουμε μπροστά. 

 

Παίρνουμε τους θησαυρούς μας, που είναι πνευματικοί και αιώνιοι, και βλέπουμε το μέλλον, με σεβασμό και ευγνωμοσύνη για τους προγόνους μας. Μέσα από τις εκδηλώσεις των Ελευθερίων, τιμούμε και όλους αυτούς που αγάπησαν την εκκλησία και την πατρίδα, και έλεγαν πάντα για τον Χριστό και την Ελλάδα". 

 

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΟΥΜΤΣΑΚΗΣ:

"Φέτος συμπληρώνονται 111 χρόνια Ελεύθερης, Ελληνικής και Δημιουργικής Καβάλας. Στο πρόγραμμα των φετινών Ελευθερίων, εκτός τις εκδηλώσεις για την επέτειο της απελευθέρωσης και την έλευση του Αποστόλου των εθνών Παύλου στην Καβάλα, εντάξαμε ειδικές δράσεις για όσα συνέβησαν στην Κύπρο πριν από πέντε ακριβώς δεκαετίες και για 25 χρόνια Αδελφοποίησης και σε κάθε περίπτωση στενής συνεργασίας ανάμεσα στην Καβάλα και τη Νυρεμβέργη. Οι εκδηλώσεις θα μας δώσουν την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με κομμάτια του παρελθόντος της πόλης και να δούμε με άλλη ματιά την πρόσφατη ιστορία μας".

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΥΠΡΙΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ "Ο ΑΚΡΙΤΑΣ", ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΕΡΤΖΕΣ:

"Το στίγμα που θέλουμε να δώσουμε σ' αυτές τις εκδηλώσεις είναι καθαρό πολιτιστικό. Αναφέρομαι στην έκθεση που θα λειτουργήσει στον ισόγειο χώρο της Μεγάλης Λέσχης, όπου θα παρουσιαστούν έργα που επαναπατρίστηκαν στο νησί μας, μέσα από διάφορες δημοπρασίες. 

 

Ο Διευθυντής Βήματος Θρησκειών και Πολιτισμών της Ιεράς Μονής Κύκκου και γνωστός Βυζαντινολόγος, Χαράλαμπος Χοτζάκογλου, θέλει να δείξει ότι σε ένα πόλεμο δεν χάνονται μόνο άνθρωποι και περιουσίες, αλλά και ένα κομμάτι του πολιτισμού μας. Δεν θέλουμε να έρθουμε σε κάποια αντιπαράθεση, απλώς καταθέτουμε γεγονότα. Το μήνυμα μας είναι ειρηνικό. Ευελπιστούμε στην απελευθέρωση και τον επαναπατρισμό Κυπρίων, ορθοδόξων και μουσουλμάνων, και ευχόμαστε να είναι η τελευταία μαύρη επέτειος για την Κύπρο".

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

 

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2024 - Αφιερωμένες: Καβάλα – Κύπρος Δεσμοί ιστορίας & φιλίας

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΜΑΙΟΥ

19:00 Ισόγειο Μεγάλης Λέσχης

Φωτογραφική έκθεση: «Ή κατά συρροήν λεηλασία της πολιτιστικής κληρονομιάς  της Κύπρου  στα Κατεχόμενα».

 

Διάρκεια έκθεσης: 27 Μαΐου – 2 Ιουνίου 2024 

 

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη ως Κυριακή 10:00-13:00 και 19:00-21:00 Ομιλητές: Δρ. Χαράλαμπος Γ. Χοτζάκογλου, βυζαντινολόγος, Διευθυντής Βήματος Θρησκειών και Πολιτισμών Ιεράς Μονής Κύκκου. Κωνσταντίνος Π. Παπακοσμάς, Ερευνητής Τοπικής Ιστορίας. Μουσικά ποικίλματα από το Μουσικό Σχολείο Καβάλας

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΜΑΪΟΥ

20:00 Ισόγειο Μεγάλης Λέσχης

Ομιλητής: Λυκούργος Μαγκαφάς, Καθηγητής Πανεπιστημίου με θέμα: “Κύπρος 1974 – Ιστορία της εισβολής”.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31 ΜΑΪΟΥ

20:00 Δημοτικός Κήπος Καβάλας

Συνάντηση των  αδελφοποιημένων πόλεων Καβάλας- Νυρεμβέργης στο πλαίσιο 25 χρόνων συνεργασίας.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ

19:00 Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας 

Εγκαίνια έκθεσης

Κοινή έκθεση φωτογραφίας του Φ.Ο Καβάλας και της ομάδας “Unposed Collective” Νυρεμβέργης στο πλαίσιο του εορτασμού των 25 χρόνων αδελφοποίησης  των δυο πόλεων Καβάλας και Νυρεμβέργης.  Διάρκεια έκθεσης: 1 Ιουνίου – 17 Ιουνίου 2024 Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά: 08.30 - 15.30, Τετάρτη: 18.00 - 21.00

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ

19:00 Δημοτικός Κήπος

Συμβολική δενδροφύτευση  στο πλαίσιο του εορτασμού των 25 χρόνων αδελφοποίησης των δυο πόλεων Καβάλας και Νυρεμβέργης

 

19:30  Προτομή Ναυάρχου Κωνσταντίνου Κανάρη, Παραλία Ο Σύλλογος Εβριτών Ν. Καβάλας "Ο Έβρος" θα πραγματοποιήσει εργαστήρια ζωγραφικής. 

 

20:00  Προτομή Κανάρη, Παραλία

Ο Σύλλογος Εβριτών Ν. Καβάλας "Ο Έβρος" στο πλαίσιο της διάσωσης, διατήρησης και προβολής των πολιτιστικών παραδόσεων του τόπου καταγωγής τους, θα διοργανώσει μουσικοχορευτική εκδήλωση με την συμμετοχή όλων των τμημάτων του.

 

ΤΡΙΤΗ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ

20:00 Ναυτικό Μουσείο Καβάλας (προάυλιος χώρος)

Παρουσίαση των πρακτικών του Πανελληνίου Ναυτικού Συνεδρίου (Καβάλα 2018)  που οργάνωσε το  Δημοτικό Ναυτικό Μουσείο Καβάλας.

 

Ομιλία κ. Κωνσταντίνου Π. Παπακοσμά με θέμα : “ Η οργάνωση της πόλης το πρώτο καιρό της Απελευθέρωσης – (Προβολή ντοκιμαντέρ).Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα απαγγελθούν ποιήματα από την κα. Σοφία Μαρτίδου. Συμμετέχει η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Καβάλας.

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 

19:00 Αύλιος Χώρος των Δημοτικών Σχολείων 10ου και 12ου παραπλεύρως του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Τιμίου Προδρόμου Καβάλας.

 

Το Γραφείο Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου διοργανώνει εορταστική εκδήλωση με τίτλο: «μικροί αγωνιστές, Μεγάλοι Νικητές». 

 

20:30 Θεατράκι Μεχμέτ Αλή Θεατρική παράσταση με τίτλο: «Παράδις έχουμ’, όποιουν θέλουμ’ παίρνουμ’» από την Θασιακή Ένωση Καβάλας.

 

ΠΕΜΠΤΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 

20:30 Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Καβάλας

Έκθεση φωτογραφικού υλικού και τεκμηρίων.

«1913 - 2024: Η διαχρονική πορεία του Στρατού στην ιστορία της Καβάλας.» Επιμέλεια Έκθεσης: Βασίλης Λωλίδης, Δημοσιογράφος ΑΠΕ, Κωνσταντίνος Π. Παπακοσμάς, Ερευνητής Τοπικής Ιστορίας Διάρκεια έκθεσης: 20 Ιουνίου - 1 Ιουλίου 2024 Ώρες λειτουργίας: 10.00-13.00 & 19.00-22.00 Διοργάνωση: XX Τεθωρακισμένη Μεραρχία - Δήμος Καβάλας

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 

10:00-14:30 Δημοτικός Κήπος Καβάλας 

Σκακιστικό τουρνουά Rapid «Ελευθέρια 2024».

 

ΤΡΙΤΗ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 

19:30  Κήπος Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Καβάλας Καλλιτεχνικό Εργαστήρι για παιδιά & εφήβους (Workshop)

Με την τεχνική του Graffiti Stencils τυπώνουμε μπλουζάκια με σχέδια εμπνευσμένα από το έμβληματης ΧΧ ΤΘ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ. Επιμέλεια: Θώμη Αγγέλου, Γραφίστρια, Εικαστικός

 

20:00 Πάρκου Φαλήρου

Απόδοση τιμής στον Ήρωα Δημήτρη  Τσαμκιράνη, που έχασε την ζωή του κατά την διάρκεια της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974. Στην εκδήλωση θα συμμετέχει το Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας, ο Σύλλογος Κυπρίων Καβάλας, Η Δημοτική Φιλαρμονική.

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 

10:00 Έπαρση σημαίας, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου, στο Ηρώο της πόλης στις Καμάρες, πλησίον κτιρίου παλιών δικαστηρίων (Διοικητήριο - 1913), εις ανάμνηση υψώσεως της σημαίας από τον πλωτάρχη Αντώνιο Κριεζή.

 

20:30 Προτομή Κανάρη, Παραλία

Αναπαράσταση άφιξης λόχου Θασίων εθελοντών στην Καβάλα στις 26 Ιουνίου 1913, από την Θασιακή Ένωση Καβάλας. Παραδοσιακοί χοροί από την Θασιακή Ένωση Καβάλας.

 

ΠΕΜΠΤΗ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ

20:00 Προτομή Ναυάρχου Κωνσταντίνου Κανάρη, Παραλία

Τα μουσικά σύνολα του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας (Δ.Ω.Κ.) θα παρουσιάσουν στους Καβαλιώτες ένα πλούσιο και ποικίλο πρόγραμμα για όλες τις ηλικίες και όλες τις μουσικές προτιμήσεις.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ

Ιερός Καθεδρικός Ναός Αποστόλου Παύλου 

19:00 Μέγας πανηγυρικός πολυαρχιερατικός εσπερινός.

20:30 Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος, στα «ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ» δια των οδών Ομονοίας και Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτου. Ιερός τόπος-Μνημείο Αφίξεως Αποστόλου Παύλου στη Νεάπολη (παραπλεύρως ιερού Ναού Αγίου Νικολάου).

20:50 Αρτοκλασία, Ομιλία

 

21:00  Προτομή Ναυάρχου Κωνσταντίνου Κανάρη, Παραλία

10ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Συλλόγων με τίτλο «Σεργιάνι στην Ελλάδα», με την συμμετοχή συλλόγων από όλες τις περιοχές της Ελλάδας όπου θα παρουσιάσουν χορούς με ιδιαίτερο τοπικό χρώμα της περιοχής τους.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ

Ιερός Καθεδρικός Ναός Αποστόλου Παύλου

 

7:00 – 10:30 Όρθρος και Πανηγυρική πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία.

 

10:30 Δοξολογία για τον εορτασμό της 111ης επετείου απελευθέρωσης της Καβάλας. 

 

11:15 Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης.

 

20:00  Προτομή Ναυάρχου Κωνσταντίνου Κανάρη, Παραλία

10ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελληνικών Συλλόγων «Κάθε τόπος και χορός» από το Κέντρο Ελληνικής Λαογραφίας «Νεάπολις». Συμμετέχουν χορευτικά σύνολα πολιτιστικών συλλόγων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Συνδιοργάνωση: Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ

20:30 Προτομή Ναυάρχου Κωνσταντίνου Κανάρη, Παραλία

Η Ομάδα Έκφρασης Ελληνικού Πολιτισμού « Ιχνηλάτες», διοργανώνει την 5η συνάντηση παιδικών & εφηβικών τμημάτων παραδοσιακών χορών. Συμμετέχουν: Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Καβάλας "Μνήμη Μικράς Ασίας", Πολιτιστικός Σύλλογος Κηπούπολης - Καλαμίτσας "Αγ. Ειρήνη", Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Κοκκινοχώματος και  Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμπακίου Δράμας.

 

21:00 Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων

Κατανυκτική Ακολουθία – Αγρυπνία προς τιμή των Αγίων Αποστόλων στους Αρχαίους Φιλίππους επί των ερειπίων της παλαιοχριστιανικής Βασιλικής Α΄

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ 

 

20:30 Προτομή Ναυάρχου Κωνσταντίνου Κανάρη, Παραλία

Ο Σύλλογος Μικρασιατών Καβάλας «Μνήμη Μικράς Ασίας» στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την έλευση των προσφύγων στην Ελλάδα, κατόπιν εφαρμογής της Ανταλλαγής των πληθυσμών που υπογράφηκε στην Συνθήκη της Λωζάνης, διοργανώνει χορωδιακή συνάντηση. 

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ

21:15 Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Χορευτική συνάντηση «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου».

 

(δελτίο Τύπου Δήμου Καβάλας)

 

Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2024 | 4:04 pm


Καβάλα: Γυναίκα στο νοσοκομείο με τραυματισμό, μετά από σύγκρουση αυτοκινήτου με μοτοσυκλέτα - Φωτογραφίες

Το μεσημέρι της Πέμπτης (23/05), τροχαίο ατύχημα έγινε στην οδό Ερυθρού Σταυρού, στο ύψος του Διοικητηρίου, στην Καβάλα. 

 

Ένα αγροτικό αυτοκίνητο συγκρούστηκε με δίκυκλη μοτοσυκλέτα, με την οδηγό της μηχανής να τραυματίζεται ελαφρά και να μεταφέρεται στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

 

 

Στις φωτογραφίες η μηχανή που ενεπλάκη στο τροχαίο.

 

Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2024 | 3:39 pm


Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στη Θάσο: Η 1η τηλεδιάσκεψη της «Ομάδας Εργασίας»

Ο Δήμος Θάσου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού και η ICF στο πλαίσιο της συνεργασίας τους για την τουριστικά αναπτυξιακή βιωσιμότητα της Θάσου πραγματοποίησαν την Τετάρτη 22/05/2024, την πρώτη τηλεδιάσκεψη με την συμμετοχή της πρόσφατα ορισμένης ‘Ομάδας Εργασίας’.

 

Τα μέλη της Ομάδας Εργασίας, που έχουν συνθέσει οι εταίροι, επιλέχτηκαν συνειδητά ώστε με την ενεργή συμμετοχή τους να συμβάλλουν και να υποστηρίξουν την μετάβαση στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη του νησιού της Θάσου. Οι εταίροι παρουσίασαν το έργο και εξήγησαν το ρόλο της Ομάδας Εργασίας καθώς και τι αναμένεται από την συμμετοχής τους.

 

Ο δήμαρχος Θάσου κ. Ελευθέριος Κυριακίδης, χαιρέτησε την συνάντηση και ευχαρίστησε εγκάρδια τους συμμετέχοντες δηλώνοντας

 

«απόλυτη εμπιστοσύνη στο έργο της ‘Τεχνικής Βοήθειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για την ανάκαμψη του τουρισμού της Θάσου’ και στην ενίσχυση της εξωστρέφειάς της, με τη συμβολή της σύμπραξης των δυνάμεων του νησιού».

 

Ο κ. Patrick Fritz, Τεχνικός Συντονιστής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, δήλωσε:

 

«Το κοινό μας έργο βασίζεται σε βασικά χαρακτηριστικά όπως η ενεργοποίηση των τοπικών φορέων, η συμμετοχή της κοινωνίας και η μακροπρόθεσμη προοπτική ανάπτυξης. Με τη συνεχή υποστήριξη όλων των εμπλεκόμενων φορέων, δημόσιων και ιδιωτικών, είμαστε στην ευχάριστη θέση να συμβάλλουμε στην προώθηση μιας μορφής τουρισμού που είναι βιώσιμη και ευθυγραμμισμένη με τις ανάγκες και τα συμφέροντα των κατοίκων της Θάσου».

 

Ο κ. Νικόλαος Γκολφινόπουλος, Επικεφαλής Τουρισμού της ICF και συντονιστής της συνάντησης αναφέρθηκε στην εντατική εξέλιξη των δράσεων και στη σημαντικότητα της εκκίνησης της Ομάδας Εργασίας όπου σηματοδοτεί και εμπράκτως συνεργεί στο συντονισμό των τοπικών ενεργειών, με την συμμετοχή νευραλγικών εθνικών φορέων όπως το Υπουργείο Τουρισμού, την Περιφέρεια ΑΜΘ, και τoν EOT, αλλά και του ιδιωτικού τομέα όπως η Fraport και η Marketing Greece.

 

Τόνισε επίσης πως:

 

«Οι στόχοι της “Αξιολόγησης του Μάρκετινγκ” και της προάσπισης της “Κοινωνικής Αεϊφορείας” επιτυγχάνονται μέσω άμεσου διαλόγου με τους φορείς της Ομάδας Εργασίας που συστήσαμε, προάγοντας έτσι τις συνέργειες, την συμπεριληπτική διακυβέρνηση, και τον συντονισμό».

(δελτίο Τύπου)

Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2024 | 2:53 pm


2ο Μαθητικό Συνέδριο Π.Ε. Καβάλας: "Η ιδιότητα του μαθητή - πολίτη μέσα από τα εργαστήρια δεξιοτήτων"

Ο Δήμος Καβάλας στήριξε το 2ο Μαθητικό Συνέδριο της Π.Ε. Καβάλας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23 Μαΐου 2024, στο αμφιθέατρο του ΔΠΘ (πρώην ΔΙΠΑΕ) Καβάλας.

 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, Παναγιώτης Μαμτσαδέλης και η Πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, Κατερίνα Μαρκάκη, παρουσιάστηκαν οι δημιουργίες των μαθητών της Α/μιας Εκπαίδευσης Καβάλας, που κατασκευάστηκαν στα εργαστήρια δεξιοτήτων.

 

Τα θέματα που απασχόλησαν τα περισσότερα παιδιά ήταν το κυκλοφοριακό, ο σχολικός εκφοβισμός και η εκπαιδευτική ρομποτική.

Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2024 | 2:25 pm


Καβάλα: Διακοπή νερού την Παρασκευή – Δείτε σε ποιες περιοχές

Ανακοινώνεται ότι λόγω εργασιών της Υπηρεσίας Ύδρευσης θα διακοπεί η παροχή νερού την Παρασκευή 24-05-2024 από ώρα 00:30 π.μ. έως στις 07:00 π.μ., μόνο στις παροχές, των παρακάτω συνοικιών της πόλης, που είναι συνδεδεμένες στο παλιό δίκτυο ύδρευσης:

 

•        Ποταμουδίων

•        Πρ. Ηλία

•        Χωράφας

•        Τιμίου Σταυρού

•        Πεντακοσίων

 

Η υδροδότηση θα αποκατασταθεί σταδιακά μετά το πέρας των εργασιών.

Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2024 | 1:18 pm


Ιερά παράκληση ενόψει των Πανελλαδικών εξετάσεων στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου

Ιερά παράκληση θα πραγματοποιηθεί στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου ενόψει των Πανελλαδικών εξετάσεων

 

Αναλυτικά, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως κα Θάσου:

 

Από την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως κα Θάσου ανακοινώνεται, ότι, την προσεχή Δευτέρα 27 Μαΐου 2024 και εν όψει των πανελλαδικών εξετάσεων για την εισαγωγή των μαθητών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, έχει προγραμματισθεί η τέλεση ΙΕΡΑΣ ΠΑΡΑΚΛΗΣΕΩΣ προς την Υπεραγία Θεοτόκο για την μαθητιώσα νεολαία στον ιερό ενοριακό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Καβάλα.

 

Στο κρίσιμο αυτό σταυροδρόμι της ζωής των παιδιών μας είμεθα όλοι μαζύ τους με την παρακλητική προσευχή μας και το πατρικό ενδιαφέρον μας, όπως αυτά εκφράζονται μέσα από τις ιδιαίτερες ιερές ακολουθίες της λατρευτικής ζωής της μητέρας μας Εκκλησίας.

 

Ευχή και ελπίδα όλων μας είναι η κατά Θεόν προκοπή και η πρόοδος των παιδιών μας.

 

Εκ του Γραφείου Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων

της Ιεράς Μητροπόλεως Φ.Ν.Θ.

Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2024 | 12:13 pm


Energean: Έκτη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο

To γεωτρύπανο El Qaher 1 στην εξέδρα North Abu Qir PII στη διάρκεια της γεώτρησης που έφερε τη νέα ανακάλυψη στην Αίγυπτο

 

Την έκτη της ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτήν την φορά στην Αίγυπτο, γνωστοποίησε την Πέμπτη 23 Μαϊου η Energean plc (LSE: ENOG, TASE: אנאג) στο πλαίσιο της καθιερωμένης τριμηνιαίας ενημέρωσης (Trading Statement & Operational Update) προς τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ. Πρόκειται για στήλη 270 ποδιών καθαρού πάχους υδρογονανθράκων στους σχηματισμούς Abu Madi και BKES-1 στην παραχώρηση Abu Qir στον Κόλπο της Αλεξάνδρειας, η οποία ανακαλύφθηκε με γεώτρηση που εκτελέσθηκε από την θαλάσσια εξέδρα North Abu Qir PII.

 

H αρχική εκτίμηση είναι ότι η νέα ανακάλυψη περιέχει (Gas Initially In Place) 87-129 δισεκ. κυβικά πόδια φυσικό αέριο, και προγραμματίζεται να τεθεί στην παραγωγή στη διάρκεια του τρίτου 3μήνου του έτους. Υπενθυμίζεται ότι η Energean τo 2019 ανακάλυψε το κοίτασμα Karish North στην θάλασσα του Ισραήλ, το οποίο από τον Φεβρουάριο είναι ήδη σε παραγωγή. Στη διάρκεια του 2022 ανακάλυψε τα κοιτάσματα Αθηνά, Ζευς, Ερμής και Ηρακλής, με τα δύο πρώτα να αναγνωρίζονται ως μέρος της ανακάλυψης Katlan από την ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία έχει δώσει και την έγκρισή της για την 1η φάση ανάπτυξης. Το κοίτασμα Katlan είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί και για εξαγωγικούς σκοπούς.

 

Οι βασικές εξελίξεις του πρώτου τριμήνου και οι προοπτικές για τη συνέχεια

 

Πέραν της νέας ανακάλυψης, οι κυριότερες εξελίξεις στο πρώτο τρίμηνο του έτους καθώς και οι προοπτικές για τη συνέχεια έχουν ως εξής:

 

-Η ημερήσια παραγωγή της περιόδου ήταν 142 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου (+49% σε ετήσια βάση), το 82% των οποίων ήταν σε φυσικό αέριο. Η εταιρεία διατηρεί την πρόβλεψή της για ημερήσια παραγωγή μεταξύ 155 και 175 χιλιάδων βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου για όλο το 2024.

 

-Τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 413 εκατ. δολάρια (+43% σε ετήσια βάση), ενώ τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDAX) ήταν 259 εκατ. δολάρια (+60% σε ετήσια βάση). Η εταιρεία θα διανείμει στις 28 Ιουνίου μέρισμα 0,3 δολ. ανά μετοχή για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

 

- H ένταση εκπομπών του Scope 1 και του Scope 2 μειώθηκε στα 9 κιλά CO2 ανά παραγόμενο βαρέλι ισοδυνάμου πετρελαίου, δηλαδή κατά 19% σε ετήσια βάση.

 

- Το θαλάσσιο κοίτασμα φυσικού αερίου Cassiopea, μια από τις μεγαλύτερες αναπτύξεις φυσικού αερίου στην Ιταλία,  αναμένεται να τεθεί στην παραγωγή στη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ για τον Αύγουστο έχει προγραμματισθεί η επιβεβαιωτική γέωτρηση στο κοίτασμα Anchois στο Μαρόκο.

 

- Εντός του Ιουνίου αναμένεται να υποβληθεί η αίτηση για την απόκτηση άδειας αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο.

 

- Στο επόμενο διάστημα αναμένεται η λήψη της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης για την ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου Katlan στο Ισραήλ.

 

Ο Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean, δήλωσε σχετικά:

 

«Συνεχίζουμε να επιτυγχάνουμε ισχυρά επιχειρησιακά και οικονομικά αποτελέσματα, με αύξηση παραγωγής, εσόδων και  EBITDAX σε ετήσια βάση. Στο Ισραήλ, η δραστηριότητά μας παρέμεινε ανεπηρέαστη από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, με την αναμενόμενη κορύφωση της ζήτησης για φυσικό αέριο το καλοκαίρι να οδηγεί σε μεγιστοποίηση της παραγωγής. Επιπλέον, είμαστε ευχαριστημένοι για την επιτυχία του γεωτρητικού μας προγράμματος στο Abu Qir στην  Αίγυπτο με τη νέα μας ανακάλυψη.

 

Συνεχίζουμε με συνέπεια την μερισματική μας πολιτική και εστιάζουμε στις βασικές επιχειρησιακές μας κατευθύνσεις: αξιόπιστο μέρισμα, βελτίωση δανεισμού, ανάπτυξη και δέσμευσή μας για μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών αερίου θερμοκηπίου. Ταυτόχρονα, παραμένουμε σε εγρήγορση για ευκαιρίες που ταιριάζουν σε αυτές τις κατευθύνσεις, ώστε να είμαστε σε θέση να κινηθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά όταν αυτές προκύψουν.

 

Κοιτώντας μπροστά, έχουμε αρκετά ορόσημα στο χαρτοφυλάκιό μας στην Ιταλία, στο Μαρόκο, στην Αίγυπτο, στην Ελλάδα και, βέβαια, στο Ισραήλ, όπου θα ξεκινήσουμε την προμήθεια φυσικού αερίου με βάση το συμβόλαιο που υπογράψαμε πρόσφατα».

(δελτίο Τύπου)

Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2024 | 11:33 am


Νομός Καβάλας - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στο Νομό Καβάλας