Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Αρκαδίας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Φορολογικές δηλώσεις: Τι πρέπει να προσέχουν οι φορολογούμενοι;

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται από τους φορολογούμενους που έχουν λάβει προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις από την ΑΑΔΕ

Απαραίτητος είναι ο προσεκτικός έλεγχος των προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων από την ΑΑΔΕ, που έχουν λάβει 1,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι, μισθωτοί και συνταξιούχοι, πριν η ΑΑΔΕ προχωρήσει στην υποβολή τους.

Εφόσον δεν διαπιστωθούν λάθη, κενά ή παραλείψεις στα προσυμπληρωμένα στοιχεία δεν χρειάζεται οι φορολογούμενοι να κάνουν κάποια ενέργεια για την υποβολή της δήλωσής τους, καθώς αυτή θα οριστικοποιηθεί αυτόματα από την ΑΑΔΕ την Τρίτη 2 Ιουλίου 2024. Σε κάθε περίπτωση, εάν το επιθυμούν, μπορούν να πατήσουν αυτοβούλως νωρίτερα το κουμπί της υποβολής.

Ειδικότερα:

Μέχρι την Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024 μπορούν να υποβάλουν αρχική δήλωση.

Από την Τρίτη 2 Ιουλίου μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024 μπορούν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση, χωρίς κυρώσεις (επέχει θέση αρχικής δήλωσης).

Αν η τροποποιητική δήλωση υποβληθεί μετά την 26 Ιουλίου και προκύπτει αυξημένος φόρος για καταβολή, τότε θα ακολουθούν και πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Πάντως η διαδικασία προβλέπει την ηλεκτρονική αποστολή από την ΑΑΔΕ προς τους συγκεκριμένους φορολογουμένους προσωρινών εκκαθαριστικών σημειωμάτων φόρου εισοδήματος πριν καν αυτοί αποφασίσουν να υποβάλουν τις δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2023.

Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2024 | 4:01 pm


Πρόσκοποι: Εκδρομή με ποδήλατα στο Μερκοβούνι

Η 3η Αγέλη Λυκόπουλων του Συστήματος Προσκόπων Τρίπολης διοργανώνει το Σάββατο 25 Μαΐου, εκδρομή με ποδήλατα στην διαδρομή Τρίπολη - Μερκοβούνι (Πάρκο Οδικής Κυκλοφορίας) με συνοδεία από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αρκαδίας

Πρώτες βοήθειες για παιδιά από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αρκαδίας

Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2024 | 3:35 pm


«Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου»: Πρόταση ένταξης θέματος στη επόμενη συνεδρίαση για τα προβλήματα με την επάρκεια του νερού

Αντιμέτωπες με τον κίνδυνο της λειψυδρίας βρίσκονται και φέτος πολλές περιοχές στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με την επάρκεια και σε πολλές περιπτώσεις την ποιότητα του νερού να βρίσκονται σε οριακό σημείο. Ήδη τοπικές αρχές προειδοποιούν για δύσκολες καταστάσεις μπροστά στο καλοκαίρι, εξαιτίας και του ήπιου χειμώνα, ενώ Δήμοι βρίσκονται ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπως είναι π.χ. ο Δήμος Βέλου Βόχας στην Κορινθία, μια περιοχή όπου το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο τα τελευταία χρόνια, με νερό που δεν είναι πόσιμο και δεν επαρκεί για την ύδρευση, αλλά και την άρδευση.

Πολλές άλλες περιοχές αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα έλλειψης νερού ή υφαλμύρωσης (π.χ. Αργολικός Κάμπος, Παράλιο Άστρος κ.α.), ενώ επεκτείνονται οι ζώνες όπου τα νερά χαρακτηρίζονται ακατάλληλα για πόσιμα και οικιακή χρήση, σε πολλές περιοχές, με τους κατοίκους να βρίσκονται σε απόγνωση, ενώ οι αγρότες σε πολλές περιπτώσεις, βλέπουν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται.

Την ίδια στιγμή που υπάρχουν αυτά τα τεράστια προβλήματα, πολλά από τα έργα για την κάλυψη των αναγκών σε ύδρευση και άρδευση, είτε «καρκινοβατούν» για πολλά χρόνια ως προς την κατασκευή τους, όπως είναι π.χ. το φράγμα Ασωπού στην Κορινθία, άλλα δεν έχουν ξεκινήσει, όπως π.χ. το φράγμα της Κελεφίνας στη Λακωνία, ενώ πολλά που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες υποδομές και δίκτυα για να φθάσει το νερό στα χωράφια (Φιλιατρινό φράγμα, λίμνη Τάκα, Λίμνη Δόξα κλπ).

Πολλά έργα παραμένουν για χρόνια ασυντήρητα όπως π.χ. το αντλιοστάσιο του Ανάβαλου στην Αργολίδα, όπου μεγάλες ποσότητες νερού χύνονται ανεξέλεγκτα στη θάλασσα, τη στιγμή που οι αγρότες στον Αργολικό κάμπο ποτίζουν με νερό υφάλμυρο, ενώ την ίδια ώρα δίνονται 51εκ. ευρώ για τη μεταφορά νερού στα 5στερα ξενοδοχεία της Ερμιονίδας!
Αντίστοιχα έργα υποδομής για χρόνια υποβαθμίζονται, όπως π.χ. το δίκτυο του ΑΟΣΑΚ στην Κορινθία όπου η συντήρηση είναι πλημμελής και γίνεται καθυστερημένα, με αποτέλεσμα πολλά από τα κτήματα να μένουν κάθε χρόνο απότιστα. Πολλές αντίστοιχες υποδομές σε ολόκληρη την Πελοπόννησο παρουσιάζουν παρόμοια εικόνα.

Παράλληλα δεν είναι σε προτεραιότητα έργα που θα μπορούσαν να συμβάλουν στο πρόβλημα της λειψυδρίας, όπως είναι έργα εμπλουτισμού και προστασίας των υδροφορέων, εξοικονόμησης νερού (μικρά φράγματα, λιμνοδεξαμενές κλπ), αφού δεν είναι επιλέξιμα από την Ε.Ε., μπαίνοντας κάθε φορά στη ζυγαριά του «κόστους – οφέλους» με κριτήριο το κέρδος!

Το αποτέλεσμα είναι τεράστιες ποσότητες νερού που θα μπορούσαν καλύψουν μεγάλο μέρος των αναγκών να πάνε κάθε χρόνο χαμένες και να μην αξιοποιούνται. Για παράδειγμα το επεξεργασμένο νερό των βιολογικών καθαρισμών χάνεται είτε στη θάλασσα, είτε στα ποτάμια στις περισσότερες περιοχές και δεν αξιοποιείται για την άρδευση καλλιεργειών, ενώ υπάρχει τέτοια δυνατότητα, αφού απουσιάζουν οι αντίστοιχες υποδομές.
Η κλιματική αλλαγή γίνεται κάθε φορά το άλλοθι για να δικαιολογηθεί αυτή η κατάσταση και για να καλυφθούν οι πραγματικές αιτίες και ευθύνες, που είναι η πολιτική διαχρονικά των κυβερνήσεων, περιφερειακών και Δημοτικών αρχών που εφαρμόζουν στο έπακρον ένα πλαίσιο για την διαχείριση του νερού στη βάση των αντιδραστικών οδηγιών της Ε.Ε., που το μετατρέπουν σε ακριβό εμπόρευμα για τα λαϊκά στρώματα και τους αγρότες και πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους που επενδύουν σε αυτό.

Ταυτόχρονα βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια για παραπέρα εμπορευματοποίηση των υδάτων με οδηγό την Ανώνυμη Εταιρεία διαχείρισης που έχει ήδη νομοθετηθεί για την Θεσσαλία. Ήδη ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πτωχός, έχει ανακοινώσει  στη τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ότι διεκδικεί από τη κυβέρνηση να είναι η περιφέρεια Πελοποννήσου η δεύτερη στη χώρα, μετά τη περιφέρεια Θεσσαλίας, που θα συσταθεί  Α.Ε. εταιρεία για τη διαχείριση των υδάτων.
Αντίστοιχα σχέδια βρίσκονται προ των πυλών για την υλοποίηση τους και στην ύδρευση με τις προωθούμενες συγχωνεύσεις των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης –
Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), σε επίπεδο περιφέρειας ή νομού.

Σχέδια που θα οδηγήσουν συνολικότερα σε αύξηση της τιμής του νερού σε ύδρευση και άρδευση, χωρίς ταυτόχρονα να καλύπτονται οι ανάγκες των κατοίκων και αγροτών σε ποιοτικό και με επάρκεια νερό, με τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον να βρίσκονται σταθερά στη ζυγαριά “κόστους – οφέλους”, γιατί αυτό επιβάλει η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων που θυσιάζει την υγεία και την ασφάλεια στον βωμό του κέρδους.
Η σοβαρότητα της κατάστασης καθώς και οι δρομολογούμενες εξελίξεις με την παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού απαιτεί την λήψη άμεσων μέτρων και αποφάσεων.
Για τον λόγο αυτό ζητούμε να έρθει το θέμα προς συζήτηση στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

      Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι:

         Νίκος    Κουτουμάνος
          Γιάννης    Κελλάρης

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2024 | 3:30 pm


Ημερίδα για την διάδοσης της ηλεκτρονικής ευρωπαϊκής πλατφόρμας για την Εκπαίδευση Ενηλίκων EPALE στη Τρίπολη

Tο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (IKY), ως Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας για  την Εκπαίδευση Ενηλίκων στην Ευρώπη EPALE, σας προσκαλεί να συμμετέχετε ενεργά σε ενημερωτική  ημερίδα, που διοργανώνει τη Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024 στη Τρίπολη στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου  (αίθουσα Ι4), από τις 9:00 πμ έως τις 5:00 μμ., με στόχο την παρουσίαση της πλατφόρμας EPALE, του τρόπου  λειτουργίας της, καθώς και των δυνατοτήτων που μπορεί να προσφέρει στους χρήστες. Κατά την διάρκεια της  ημερίδας θα υλοποιηθεί και εκπαιδευτικό εργαστήριο για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα Erasmus+  (Βασική Δράση 1 και 2). 

Η εκδήλωση στοχεύει στη στήριξη και ενημέρωση του εργατικού δυναμικού των απολιγνιτοποιημένων  περιοχών της Ελλάδας, στη προετοιμασία τους για τη μετάβαση στη μετα-λιγνιτοποιημένη εποχή, καθώς και  στη παροχή ευκαιριών για την εκ νέου κατάρτιση και τον επαναπροσανατολισμό τους σε νέες δεξιότητες. Στην  εκδήλωση μπορούν να συμμετάσχουν εκπρόσωποι φορέων έχουν άμεση επαφή με τους τομείς της  Εκπαίδευσης Ενηλίκων και της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. 

Περισσότερες πληροφορίες για τη πλατφόρμα μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα της  Ευρωπαϊκής Ένωσης για την EPALE στον παρακάτω σύνδεσμο: https://epale.ec.europa.eu/el/home-page Για να δηλώσετε συμμετοχή, μπορείτε να συμπληρώσετε εδώ τα στοιχεία σας έως τις 31 Μαΐου 2024. Θα  τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. 

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ 

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2024 | 3:28 pm


Ευχέλαιο και Παράκληση στον Προφήτη Ηλία Τρίπολης

Την Πέμπτη 23 Μαϊου στις 19:00 στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία Τρίπολης θα τελεσθεί το Ιερό Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου και Ιερά Παράκληση.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2024 | 3:18 pm


Ο Π. Λυμπέρης πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας

Ο πρώην αρχηγός Στόλου ναύαρχος ε.α. Παναγιώτης Λυμπέρης τοποθετείται στη θέση του προέδρου τού υπό σύσταση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες της «Εφ.Συν.». Πρόκειται για προσωπική επιλογή του υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια, η οποία έγινε γνωστή λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Αμυνας στην ολομέλεια της Βουλής, στο οποίο μεταξύ άλλων προβλέπεται η ίδρυση του νέου φορέα.

Η ίδρυση και ο τρόπος λειτουργίας του ΕΛΚΑΚ δίχασε την ολομέλεια, με τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των «Σπαρτιατών» να υπερψηφίζουν επί της αρχής ενώ ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας καταψήφισαν. Η ελάσσων αντιπολίτευση εξέφρασε αντιρρήσεις τόσο ως προς τη νομική μορφή της ανώνυμης πολυμετοχικής εταιρείας που θα έχει το Κέντρο και ως εκ τούτου δεν θα ακολουθεί τις διαδικασίες ελέγχου και εποπτείας του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένου του δημοσίου λογιστικού, όσο και ως προς τη δυνατότητα που δίνουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου για μεταβίβαση των μετοχών που ανήκουν στο Υπερταμείο σε ιδιώτες. Υπενθυμίζεται ότι το 67% των μετοχών του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο και το υπόλοιπο 33% θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της «Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.» που έχει συσταθεί με τον ν. 4389/2016 (Υπερταμείο).

Η «ΕΛΚΑΚ Α.Ε.» θα βρίσκεται υπό την εποπτεία του υπουργού Εθνικής Αμυνας και ουσιαστικά θα αναλάβει το έργο της Διεύθυνσης Αμυντικών Επενδύσεων και Τεχνολογικών Ερευνών (ΔΑΕΤΕ) της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), η οποία έχει ως αντικείμενο την έρευνα και ανάπτυξη της αμυντικής τεχνολογίας σε συνεργασία με την αμυντική βιομηχανία με σκοπό την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας προχώρησε σε αλλαγή στην ηγεσία της ΓΔΑΕΕ. Ο υποστράτηγος Ιωάννης Μπούρας είναι ο νέος γενικός διευθυντής Εξοπλισμών και είναι ο πρώτος εν ενεργεία αξιωματικός που τοποθετείται ως επικεφαλής της ΓΔΑΕΕ. Ο κ. Μπούρας μέχρι τον περασμένο Μάιο υπηρετούσε στη ΓΔΑΕΕ ως διευθυντής της Διεύθυνσης Αμυντικών Προγραμμάτων και Κυρίων Συμβάσεων (ΔΑΠΚΣ), μίας εκ των τριών διευθύνσεων της ΓΔΑΕΕ, η οποία είναι αρμόδια για τη μελέτη, την υποβολή εισηγήσεων και την παρακολούθηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Τον Μάιο του 2023 αναβαθμίστηκε με τον διορισμό στη θέση του διευθυντή Δ’ Κλάδου του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Η επιλογή του κ. Μπούρα προκάλεσε απορίες και ερωτήματα στους διαδρόμους του ΥΠΕΘΑ καθώς κάποιοι θεωρούν ότι η τοποθέτηση του κ. Μπούρα κινείται τουλάχιστον στα όρια της νομιμότητας. Οπως επισημαίνουν, με βάση τις διατάξεις του τη ΓΔΑΕΕ του νόμου 3433/2006 και του νόμου 4553/2018 που ορίζουν τη θητεία πολιτικού και στρατιωτικού προσωπικού στις υπηρεσίες της ΓΔΑΕΕ «μεταξύ δύο θητειών στη ΓΔΑΕΕ απαιτείται να μεσολαβεί χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι ετών».

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2024 | 3:00 pm


Η εκδήλωση του Εμπορικού Συλλόγου Μεγαλόπολης στο εξωκλήσι του Μάη-Θανάση (pics)

Ο Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος Μεγαλόπολης « Ο ΦΙΛΟΠΟΙΜΗΝ» πραγματοποίησε την Κυριακή 19 Μαΐου 2024 τον καθιερωμένο ετήσιο εορτασμό του προστάτη του, Αγίου Αθανασίου Χριστιανουπόλεως , στο εξωκλήσι του Μάη-Θανάση.

Οι προσκυνητές – το εκκλησίασμα -παρακολούθησαν τη θεία λειτουργία και την περιφορά της εικόνας που έγινε σε κλίμα κατάνυξης. Η δοξολογία της αρτοκλασίας έγινε για πρώτη φορά μπροστά από την είσοδο του ναού, ώστε να μπορούν όλοι να παρακολουθήσουν.

Τον θρησκευτικό εορτασμό ακολούθησε πανηγύρι με άφθονο ποτό και φαγητό, την έναρξη του οποίου έκαναν οι μικροί χορευτές του χορευτικού ομίλου της κας Ζώταλη Κατερίνας, που εισέπραξαν άξια το χειροκρότημα των παρευρισκομένων, για την παρουσία τους.

Με ορχήστρα τα παιδιά της Μεγαλόπολης, κλαρίνο τον Σωτήρη Κανελλάκη και ερμηνεύτρια την κα Γιώτα Κόκκορη, το γλέντι κράτησε έως τις απογευματινές ώρες.

Ευχαριστούμε από καρδιάς τους χορηγούς μας διότι συνέβαλλαν τα μέγιστα στην επιτυχία της εκδήλωσης και ειδικότερα:

1.Το Επιμελητήριο Αρκαδίας και ιδιαίτερα το πρόεδρό του κο Γιάννη Τρουπή

2.Τον κο Δημήτριο Μαστραγγελόπουλο που, όπως κάθε χρόνο, πρόσφερε τα ποτά της εκδήλωσης

3.Τον κο Βασίλειο Χίνη για το στολισμό της εικόνας του Αγίου Αθανασίου

4.Το χορευτικό σύλλογο της κα Κατερίνας Ζώταλη.

5.Τον κο Πέτρο Αρβανίτη Arvanitis Spot

6.Τον κο Δημήτρη Μιχαλόπουλο, super market “AB Βασιλόπουλος”

7.Τον κο Σταύρο Παναγιωτόπουλο, super market “ Αφοί Παναγιωτόπουλοι”

8. Τον κο Ασημακλή Θεόδωρο, κρεοπωλείο “ Φάρμα Θεισόα”

9. Τον κο Γιαννακούρα Αποστόλη, κρεοπωλείο “ Παραγωγός”

10. Τον κο Δαλάτση Αντώνη, κρεοπωλείο

11. Τον κο Μαντζιώρη Χρήστο, κρεοπωλείο “ο Έλατος”

12. Τον κο Μπάζιο Παναγιώτη, κρεοπωλείο

13.Τον κο Αλεξάκη Παν. -παραγωγό

14. Τους αφούς Κατσούλα- ψητοπωλείο ΜΕΡΑΚΛΗΣ

15. Τον κο Κουρέτα Κώστα - ψητοπωλείο

16. Τον κο Σταυρόπουλο – τυροκομικά προϊόντα

17. Τους αφούς Φραγκόγιαννη -φούρνος

18. Τον κο Καρβέλα Ιωάννη -φούρνος

19. Την κα Κόχρονα Αναστασία - φούρνος

20. Την κα Σιαμπάνη – φούρνος /ζαχαροπλαστείο «ΠΑΡΑΔΟΣΗ»

21. Τους αφούς Κατσούλα - οπωροπωλείο

22. Την κα Κωνσταντίνα Ψυχογυιού – Μπάζιου- οπωροπωλείο “ Μάνα γη”

23. Τον κο Μπαλάσκα Χρήστο -οπωροπωλείο

24. Τον κο Χρήστο Γεωργακόπουλο -βιβλιοπωλείο “ ΕΠΙΛΟΓΗ”

25. Την κα Κωνσταντίνα Ψαρού -ψητοπωλείο “Κοκορίκο’’

καθώς και τους επιχειρηματίες της πόλης μας που προσέφεραν 119 δώρα για την λαχειοφόρο αγορά, από την οποία, παρά το γεγονός της μικρότερης φέτος συμμετοχής κόσμου λόγω του ότι συνέπεσαν πολλά κοινωνικά γεγονότα στην περιοχή μας, συγκεντρώθηκε ένα αξιόλογο ποσό για την ενίσχυση του ταμείου του συλλόγου.

Ιδιαίτερα ευχαριστούμε

- Το Δήμο Μεγαλόπολης, και συγκεκριμένα τον αντιδήμαρχο κο Βασίλη Κουρουνιώτη

- Το διοικητή και τους αστυνομικούς του Τμήματος Μεγαλόπολης

- Την Ιερά Μητρόπολη Μεγαλόπολης και τον πατέρα Βασίλειο Δάρρα

για την συνεργασία μας και την υποστήριξή τους στην προσπάθειά μας.

Με την δέσμευση την επόμενη χρονιά να είμαστε ακόμα καλλίτεροι , Ευχαριστούμε και τον κόσμο για την συμμετοχή του και την ανταπόκριση στο κάλεσμά μας.

Ο πρόεδρος και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2024 | 2:52 pm


Συνελήφθησαν δύο άτομα για παράβαση νομοθεσίας περί ζώων

Συνελήφθησαν, χθες (22.5.2024) το βράδυ, σε τοπική κοινότητα του δήμου Σπάρτης, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Σπάρτης, -2- ημεδαποί, ηλικίας 64 και 69 ετών, αντίστοιχα, γιατί διαπιστώθηκε να κατέχουν -3- σκύλους για τους οποίους δεν πληρούνταν οι κανόνες
ευζωίας τους. Στους ανωτέρω επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2024 | 2:30 pm


Συνεδριάζει η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Βόρειας Κυνουρίας

Σας γνωστοποιούμε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, θα συνέλθει σε ΤΑΚΤΙΚΗ «δια ζώσης» συνεδρίαση στο γραφείο Δημάρχου, που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 27 Μαΐου 2024 και ώρα 13:00  σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 234 του Ν.3463/2006 (Δ.Κ.Κ) και 67 του Ν. 3852/2010 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, προκειμένου να συζητηθούν και να ληφθούν αποφάσεις.

Δείτε την πρόσκληση ΕΔΩ

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2024 | 2:19 pm


ΠΟΕ-ΟΤΑ: Διαδικτυακή Ημερίδα με Θέμα o αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στην επαγγελματική Υγεία και Ασφάλεια

Διαδικτυακή Ημερίδα, με Θέμα, «Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στην επαγγελματική Υγεία και Ασφάλεια. Η περίπτωση των Ο.Τ.Α.: Επιπτώσεις- Αντιμετώπιση-Μέτρα και Μέσα Προστασίας», θα πραγματοποιήσει η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. την ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΜΑΪΟΥ 2024,
(από τις 10.30 π.μ. έως τις 2.00 μ.μ.) στα Γραφεία της Ομοσπονδίας (Καρόλου 24- Αθήνα). Η επίκαιρη αυτή Διαδικτυακή Ημερίδα πραγματοποιείται με αφορμή το φετινό θέμα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (Δ.Ο.Ε.) για την «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ» που αφορούσε «στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην επαγγελματική Υγεία και Ασφάλεια».

Σκοπός της Διαδικτυακής Ημερίδας είναι, η περαιτέρω ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εργαζομένων των Δήμων, μέσω της επικαιροποίησης γνώσεων και δεδομένων που αφορούν σε επαγγελματικούς κινδύνους οι οποίοι επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή (θερμική καταπόνηση, υπεριώδης ακτινοβολία, ατμοσφαιρική ρύπανση, ακραία καιρικά φαινόμενα, έντομα- φορείς διαβιβαστές μεταδιδόμενων ασθενειών). Η Διαδικτυακή Ημερίδα απευθύνεται σε όλο το προσωπικό των πρωτοβάθμιων Ο.Τ.Α. και ιδιαίτερα στις κατηγορίες των πιο εκτεθειμένων εργαζόμενων, (υπαίθριες εργασίες, πολιτική
προστασία κ.λπ.) αλλά και στους εμπλεκόμενους με την Επαγγελματική Υγεία και Ασφάλεια στους Δήμους (Μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων και Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας, Ιατροί Εργασίας και Τεχνικοί Ασφαλείας).

Στην Ημερίδα έχουν προσκληθεί και θα συμμετέχουν ως εισηγητές και ομιλητές οι:

 ΓΟΥΡΖΟΥΛΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ : Δρ. Ακτινοφυσικός, Υπουργείο Εργασίας- Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας.

 ΖΑΓΟΡΑΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Ηλεκτρολόγος, Τεχνικός Ασφαλείας σε Δήμους.

 ΘΑΝΑΣΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ: Ειδικός Ιατρός Εργασίας, MD, MSc, MPH, PhD. Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής της Εργασίας και Περιβάλλοντος (Ε.Ε.Ι.Ε.Π.).

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ: Ειδικός Ιατρός Εργασίας. Καθηγητής Τμήματος Ιατρικής Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης (Δ.Π.Θ.),Διευθυντής Εργαστηρίων Υγιεινής και Προστασίας Περιβάλλοντος Τμήμα Ιατρικής Δ.Π.Θ. Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας.

 ΝΤΟΥΝΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ: Καθηγητής Επαγγελματικής-Περιβαλλοντικής Υγείας. Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

 ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ: Υγιεινολόγος-Επόπτης Δημόσιας Υγείας. Διευθυντής Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης. Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας.

 ΠΑΡΑΔΕΙΣΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος, Ηλεκτρονικός. Τεχνικός Ασφαλείας, Επιστημονικός Υπεύθυνος ΕΞ.Υ.Π.Π.

 ΣΕΡΚΕΔΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ: Ειδικός Επιθεωρητής Ασφάλειας και Υγείας. Προϊστάμενος Διεύθυνσης Επιθεωρητών Ασφάλειας και Υγείας. Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας.

 ΣΚΡΙΜΙΖΕΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ: Διευθυντής Μεθόδων Πρόγνωσης, Έρευνας και Μετεωρολογικών Μοντέλων. Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.).

 ΣΤΟΪΜΕΝΙΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ: Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και Ασφάλεια και Πρόεδρος Επιτροπής «Vision Zero». Πρόεδρος ΟΣΕΤΕΕ, Γραμματέας Υ.Α.Ε. της Γ.Σ.Ε.Ε.

 ΦΛΟΥΡΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ: Καθηγητής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Συντονισμός:
 ΜΑΚΡΥΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ: Υγιεινολόγος-Επόπτης Δημόσιας Υγείας, ΜPH, c.PhD. Συντονιστής της Γραμματείας Υγιεινής και Ασφάλειας της Π.Ο.Ε.- Ο.Τ.Α. Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας.

 Συμβουλευτική Επιστημονική Ομάδα της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., για θέματα Επαγγελματικής Υγείας και Ασφάλειας: Θανασιάς Ευθύμιος, Μακρυνός Γιώργος, Ντουνιάς Γιώργος.
Η Διαδικτυακή Ημερίδα θα μεταδοθεί ζωντανά από το κανάλι της Π.Ο.Ε.- Ο.Τ.Α. στο YOUTUBE (poeota.gr)
Σχετικός σύνδεσμος θα υπάρχει στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας
 και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook).

Κατά την διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης, θα παρέχεται η δυνατότητα υποβολής ερωτημάτων, που θα αποσταλούν στο e-mail: [email protected] και που θα απαντηθούν από τους συμμετέχοντες στη Διαδικτυακή Ημερίδα.
ΓΙΑΤΙ Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ «ΘΕΜΕΛΙΩΔΟΥΣ ΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΣ ΚΑΙ ΥΓΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΒΑΣΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΗ ΜΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ!

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Ο Πρόεδρος                             Ο Γεν. Γραμματέας
Νίκος Τράκας                            Γιάννης Τσούνης

Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2024 | 1:30 pm


Γ. Τρουπής: Πρέπει να στηριχθεί η Αρκαδική οικονομία, το τοπικό εμπόριο

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας Γιάννης Τρουπής απηύθυνε ομιλία στο Προσυνέδριο της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος ενόψει του μεγάλου Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στην Τρίπολη τον Ιούλιο. Ο κ. Τρουπής αναφέρθηκε τόσο στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες της περιοχής όσο και στα χρηματοδοτικά εργαλεία που μέσω του προγράμματος της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης είναι διαθέσιμα στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Αρκαδία.

«Η Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση είναι μια ευκαιρία, με δεσπόζουσα βέβαια τη Μεγαλόπολη, να εκμεταλλευτεί η Αρκαδία τις διαδικασίες. Όπως είπε ο κ. Αθ. Κατσής, υπάρχει πολύ καλή συνεργασία μεταξύ Επιμελητηρίου Αρκαδίας  και Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για τον κόμβο επιχειρηματικότητας και την ίδρυση γραφείου καινοτομίας. Όλα θα βοηθήσουν ώστε οι νέοι μας να σκεφτούν προτού φύγουν από την Αρκαδία.Με χαρά άκουσα στην συζήτηση που έγινε για το Νέο Πολεοδομικό, ότι ο δήμος Τρίπολης στηρίζει το αίτημα του Επιμελητηρίου Αρκαδίας για επέκταση της ΒΙΠΕ Τρίπολης, η οποία πλέον κορέστηκε.  Η πολυπόθητη έλευση των φαρμακοβιομηχάνων έγινε, δεν υπάρχουν άλλα οικόπεδα να επενδύσουν. Γι' αυτό, αφουγκραζόμενοι το πρόβλημα, ζητάμε από την ΕΤΒΑ να γίνει η επέκταση της ΒΙΠΕ. Θέλω τη στήριξη των φορέων, να είναι πιο έντονη. Να δούμε τη ΒΙΠΕ να μεγαλώνει».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης και στην απορρόφηση των χρημάτων σε Τρίπολη, Μεγαλόπολη και Γορτυνία: «Τα χρήματα από την ΕΕ είναι πάρα πολλά. Οι περιοχές αυτές απέκτησαν τη δυνατότητα για μικρές επενδύσεις με μεγάλη επιδότηση ύψους 70%, και κατάφερε το Επιμελητήριο να συμπεριληφθούν όλοι οι ΚΑΔ. Το πρόγραμμα είναι μικρό, αλλά υπερκαλύφθηκε, που σημαίνει ότι υπάρχει ενδιαφέρον. Οι επιχειρήσεις της Μεγαλόπολης είναι λίγες, και πρέπει να φροντίσουμε ότι και θα βγει κι άλλο πρόγραμμα. Το Επιμελητήριο είναι σε άμεση επαφή με τους αρμόδιους φορείς και τις Διαχειριστικές. Όλα αυτά προϋποθέτουν να είμαστε παραλληλισμένοι όλοι σε συνέργειες, κοινές δράσεις, γιατί τα χρήματα θα περάσουν και δεν επιστρέφουν».

Ακολούθως, ο κ. Τρουπής είπε: «Να γίνουμε πιο φιλόξενοι στους επιχειρηματίες. Υπάρχουν υποδομές, υπάρχει το λιμάνι του Παραλίου Άστρους, ο Κοκκινόβραχος στο Λεωνίδιο, που είναι πηγή άντλησης ξένου εισοδήματος, τα Μονοπάτια στη Γορτυνία, πρέπει να τα στηρίζουμε και επ' αυτών να επενδύουμε, να πολλαπλασιάσουμε τα θετικά. Η Αρκαδία είναι η τελευταία στα οικονομικά μοντέλα, έχουμε πρόβλημα με τις εξαγωγές. Δεν μας ενδιαφέρουν τα υψηλά εισοδήματα που είναι κατατεθειμένα στις τράπεζες, αλλά μας ενδιαφέρει η πραγματική οικονομία. Υπάρχει ανεργία, πιο σωστά, κατά την άποψή μου, έλλειψη παιδείας εργασία, η ανεργία είναι επιλεκτική. Πώς θα αναπτυχθεί ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, όταν δεν έχει εργαζομένους; Είμαστε υπέρ της αύξησης μισθών στους εργαζομένους, αλλά όχι παράλληλα να αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές».

Η Αρκαδία έχει ομορφιές, και πρέπει να συνεργαστούμε για να αναδείξουμε αυτές τις ομορφιές.

Τέλος, αναφέρθηκε στην έλλειψη συνεδριακού κέντρου, λέγοντας: «Έχουμε πρόβλημα γιατί δεν έχουμε χώρο να φιλοξενήσουμε μεγάλες συνεδριακές διοργανώσεις και είναι πάγιο αίτημά μας να γίνει ένα συνεδριακό εκθεσιακό κέντρο στην Πελοπόννησο άρα στην Αρκαδία, αφού είμαστε το κέντρο. Υπάρχει έλλειψη σοβαρή, και πρέπει να στηρίξουμε το επιμελητηριακό αίτημα, ώστε να φιλοξενούμε δράσεις, εκθέσεις και διαδικασίες. Πρέπει να στηριχθεί η τοπική οικονομία, το τοπικό εμπόριο».

Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2024 | 1:22 pm


Ποιος είναι ο νεαρός επιχειρηματίας που χάρισε τα παπούτσια στον Μητσοτάκη

Ο μόλις 20 ετών επιχειρηματίας, Γιάννης Λουλούδης ακολουθεί τα βήματα του πατέρα του ο οποίος διαθέτει μία μικρή αλυσίδα σούπερ μάρκετ.

Ο νεαρός έκανε την πρώτη του επιχειρηματική κίνηση μόλις σε ηλικία 17 ετών δημιουργώντας τα παπούτσια (Μ)ΠΑΣΟΚ και πλέον εξειδικεύεται στο εμπόριο σπάνιων sneakers και αθλητικών ειδών. 

Διαβάστε περισσότερα για τον νεαρό επιχειρηματία που χάρισε τα παπούτσια ΝΔ στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2024 | 1:16 pm


Προτεραιότητα ο Λύρατζης - Σε επαφές με τον ΠΑΟΚ ο Αστέρας

Ο Λευτέρης Λύρατζης αποτελεί προτεραιότητα για το δεξί άκρο της άμυνας του Αστέρα Τρίπολης ενόψει της νέας αγωνιστικής χρονιάς με την αρκαδική ομάδα να έχει ξεκινήσει τις επαφές της με τον ΠΑΟΚ με σκοπό την επέκταση του δανεισμού του.

Οι κιτρινομπλέ θα επιχειρήσουν να κρατήσουν τον νεαρό Έλληνα δεξιό μπακ χαφ στο «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» και μένει να φανεί εάν και κατά πόσο επιτευχθεί συμφωνία με την ομάδα τους πρωταθλητές Ελλάδος.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2024 | 1:09 pm


Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Λακωνία

Φωτιά ξέσπασε την Πέμπτη στον Μύτικα Λακωνίας.

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη από αέρος.

Η φωτιά καίει δάσος και επί εδάφους επιχειρούν για την κατάσβεσή της 43 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 11 οχήματα. Στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν επίσης εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

#Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Μύτικας Λακωνίας. Επιχειρούν 43 #πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων,11 οχήματα και 4 Α/Φ. Συνδρομή από #εθελοντές_πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) May 23, 2024

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2024 | 12:50 pm


Οπόκου ο… «Κυματοθραύστης»

Ήρθε στον νομό μας τον περασμένο Ιούλιο για λογαριασμό του Λεωνιδίου και από την πρώτη στιγμή ξεχώρισε για τις ποδοσφαιρικές του αρετές, για την ποιότητα, τα αγωνιστικά του χαρακτηριστικά και την χρησιμότητα του.

«Καθάρισε» με δικό του γκολ και χάρισε στο Λεωνίδιο το Super Cup για να ακολουθήσει triple crown στους τίτλους με το νταμπλ του με τον Παναρκαδικό ένεκα της μεταγραφής του στους πράσινους στα μέσα της χρονιάς με το κερασάκι στην τούρτα να μπαίνει με την άνοδο της ομάδας στην Γ’ Εθνική.

Ο Ρίτσαρντ Οπόκου στο Λεωνίδιο αγωνίζονταν στον κεντρικό άξονα της μεσαίας γραμμής και στον Παναρκαδικό από τα μέσα της σεζόν και μετά που έγινε μέλος του ρόστερ του τριφυλλιού τον έχουμε δει να παίζει και ως «κόφτης» στο κέντρο και ως στόπερ δίπλα στον Χρήστο Νάνο.

Ο Γκανέζος πραγματοποίησε σπουδαίες εμφανίσεις στα μπαράζ ανόδου, ήταν κομβικός σε κάποια από τα παιχνίδια της ομάδας του και με την παρουσία του συνέβαλε και αυτός τα μέγιστα ώστε ο Παναρκαδικός να φτάσει με επιτυχία στον μεγάλο του στόχο.

Αμυντικά ο Ρίτσαρντ Οπόκου έμοιαζε με «κυματοθραύστης» δίνοντας με την ταχύτητα και την αποφασιστικότητα του λύσεις και σημαντικές βοήθειες στην ομάδα του και δίκαια συγκαταλέγεται ως ένας εκ των κορυφαίων της πορείας των μπαράζ.

Χωρίς καμία αμφιβολία λοιπόν ο Ρίτσαρντ Οπόκου αποτελεί έναν ακόμα σημαντικό κρίκο της πράσινης αλυσίδας σε μια χρονιά ορόσημο και για τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2024 | 12:24 pm


Ξεκίνησε τις εργασίες του το Προσυνέδριο της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος - Οι χαιρετισμοί (pics)

Η Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδος εν όψει του 10ου Παγκόσμιου Συνεδρίου όλων των Παναρκαδικών Ομοσπονδιών που θα πραγματοποιηθεί στην Τρίπολη από 28 έως 31 Ιουλίου 2024, διοργάνωσε στην Αθήνα στις 23 Μαΐου 2024 Προσυνέδριο, στο ξενοδοχείο ROYAL.

Το «παρών» έδωσαν εκ μέρους του Πρωθυπουργού ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ Δημήτρης Τσιόδρας, εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου ο π. Ιάκωβος Κανάκης, η υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Σοφία Βούλτεψη, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Παπαηλιού, εκ μέρους του ΚΚΕ η κυρία Σκαλούμπακα Χριστίνα, η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Χρήστος Λαμπρόπουλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας Γιάννης Τρουπής, ο δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας Μανώλης Δολιανίτης, ο πρόεδρος του ΔΣ Δήμου Γορτυνίας Νεκτάριος Μπαρούτσας, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ Πύρρος Δήμας, η υποψήφια ευρωβουλευτής με τη ΝΔ Νιόβη Χριστοπούλου κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση δεν εκπροσωπήθηκαν οι Δήμοι Τρίπολης, Μεγαλόπολης και Βόρειας Κυνουρίας.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε η δημοσιογράφος Πένυ Καλύβα (εφημερίδα «Γορτυνία»).

Κατ' αρχάς, τον λόγο έλαβε ο πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Παναγιώτης Μπένος, ο οποίος καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και τους ομιλητές, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του προσυνεδρίου και του συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στην Τρίπολη τον Ιούλιο και μίλησε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει πλέον η Αρκαδία και οι Αρκάδες:

«Πρέπει να προσεγγίσουμε τα σύγχρονα θέματα μέσα από μια περιφερειακή ανάπτυξη. Η Τρίπολη, το κέντρο του Μοριά, έχει γίνει προάστιο των Αθηνών, αλλά και η Γορτυνία, η Μεγαλόπολη που περνάει σε άλλο μοντέλο αποβιομηχανοποίησης, είναι τα κύρια σημεία που θα πρέπει να σταθούμε σήμερα, οι δρόμοι και δίκτυα στην Αρκαδία, ο δρόμος Κυλλήνης - Μεγαλόπολης σε συνέχεια της Σπάρτης, θα δημιουργήσει ένα δίκτυο τουριστικών διαδρομών, η αναστήλωση των μνημείων με πρωτεύοντα το Αρχαίο Θέατρο  Μεγαλόπολης, τη βίλα του Ηρώδου του Αττικού, του μύλου του Κολοκοτρώνη στη Φαλαισία, χρειάζονται fast track διαδικασίες, κίνητρα, να δοθεί χρήμα. Χρειάζεται ο Αρκάς που θα μείνει εκεί, να νιώθει ασφαλής, με ένα Παναρκαδικό Νοσοκομείο που θα είναι επανδρωμένο, με τα Κέντρα Υγείας, με ένα πανεπιστήμιο που θα δίνει γνώση. Στηρίζουμε την προσπάθεια για επέκταση του πανεπιστημίου. Όλα αυτά θα αναπτυχθούν από τους εισηγητές. Η προσπάθεια η δική μας είναι, τα αποτελέσματα του προσυνεδρίου και του συνεδρίου, να αποτελέσουν ένα βήμα διεκδίκησης του Παγκόσμιου Συμβουλίου τα επόμενα χρόνια».

Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο κ. Δημήτρης Τσιόδρας, ο οποίος υπενθύμισε την αρκαδική εκ μητρός καταγωγή του κ. Μητσοτάκη και είπε: «Ευχαριστώ για την πρόσκληση. Ο τίτλος ''Αρκαδία: Παρελθόν, παρόν και μέλλον'' νομίζω ότι οδηγεί στη σύνδεση των λέξεων. Το παρελθόν δεν είναι μόνο ιστορία και μνήμη, αλλά και ένα στοιχείο που οδηγεί στο αύριο. Αξιοποιώντας το brand Αρκαδία μπορούμε να οδηγηθούμε στο μέλλον».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα αναπτυξιακά εργαλεία για την Αρκαδία και είπε: «Η Τρίπολη έχει ωφεληθεί από το σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης, η κυβέρνηση έχει σχεδιασμό, και μένουν πολλά να γίνουν σε επίπεδο υποδομών. Η συνεργασία κυβέρνησης, τοπικής αυτοδιοίκησης, δήμων και περιφέρειας και κοινωνίας των πολιτών, μπορεί να αποφέρει καρπούς. Οι Αρκάδες είμαστε περισσότερο δεμένοι από ό,τι άλλες περιοχές».

Ο π. Ιάκωβος Κανάκης είπε: «Ευχαριστώ εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου. Ο Μακαριώτατος αγαπά πολύ την Αρκαδία και την επισκέπτεται συχνά, καθώς είχε και δεσμούς με τον Μακαριστό Μητροπολίτη Αλέξανδρο». Ο κ. Κανάκης αναφέρθηκε στην ερήμωση της Αρκαδίας, στη συρρίκνωση του πληθυσμού στη Γορτυνία. «Η ερήμωση του τόπου είναι το κεντρικό θέμα για την επαρχία μας.Μιλούσα με έναν μαθητή, που για να πάει στο σχολείο του θέλει περίπου μία ώρα. Και μου είπε αυτός ο μαθητής: ''Περιμένω να φτάσω στην Γ' Λυκείου για να φύγω και να πάω να σπουδάσω''».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας είπε: «Είμαι χαρούμενος γιατί είμαι εδώ επειδή κατάγομαι από το Ίσαρη και η αγάπη μου για τον τόπο είναι θέμα αρχών και υπαρξιακό και ως υπουργός Εξωτερικών, βλέπω τους Αρκάδες συμπατριώτες μας που προάγουν τον πολιτισμό σε κάθε γωνιά του κόσμου. Χαίρομαι όταν βλέπω Αρκάδες ανά τον κόσμο να προοδεύουν. Οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνετε να αναδειχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο η Αρκαδία είναι ουσιαστικές και θα ενισχύουμε το brand της Αρκαδίας και της χώρας σε όλο τον κόσμο».

Η κυρία Σοφία Βούλτεψη αναφέρθηκε κι εκείνη στους οικογενειακούς της δεσμούς με την Αρκαδία: «Με έλεγαν νύφη Αρκαδίας, εγώ έλεγα πάντα ότι είμαι θύμα Αρκαδίας. Χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ. Ένα συνέδριο είναι πάντα πολύ σημαντικό, όταν εμπλέκει και τους Αρκάδες εκτός Ελλάδας. Χαιρετίζω την παρουσία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι πάρα πολύ σημαντικό. Το δημογραφικό είναι το πιο σημαντικό ζήτημα. Ανάπτυξη χωρίς επίλυση του δημογραφικού, δεν μπορεί να γίνει».

Ο κ. Γιώργος Παπαηλιού αναφέρθηκε κατά τον χαιρετισμό του στα προβλήματα του τόπου: «Θα ήθελα να επισημάνω ότι η Αρκαδία είναι παντού. Οι Αρκάδες είναι παντού. Και αυτό είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για τον τόπο μας, που όμως χρειάζεται αξιοποίηση. Η Αρκαδία ερημώνει και μαραζώνει, συνεπώς είμαστε υποχρεωμένοι να αναδείξουμε τα προβλήματα. Το πρόβλημα ''Αρκαδία'' εντάσσεται στο γενικότερο πρόβλημα της ελληνικής περιφέρειας, που δεν βρίσκεται στο ραντάρ του κεντρικού κράτους εδώ και πάρα πολλά χρόνια.Οι απόδημοι Αρκάδες μπορούν να επηρεάσουν τα πράγματα προς το συμφέρον της χώρας στις χώρες όπου διαμένουν. Οφείλουμε τα προβλήματα να τα αντιμετωπίσουμε με εθνική ενότητα».

Η εκπρόσωπος ΚΚΕ κυρία Χριστίνα Σκαλούμπακα είπε: «Εκ μέρους του ΚΚΕ χαιρετίζω τις εργασίες του συνεδρίου και εύχομαι καλή επιτυχία. Ως κόμμα έχουμε στόχο να αναδείξουμε τα προβλήματα. Και οι κάτοικοι της Αρκαδιας βρίσκονται αντιμέτωποι με τα αντιλαϊκά μέτρα που εφαρμόζονται».

Τέλος, ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Χρήστος Λαμπρόπουλος είπε: «Στέκομαι στην παρατήρηση της κυρίας Βούλτεψη για το δημογραφικό πρόβλημα, πρέπει να το έχουμε στον πυρήνα της πολιτικής μας. Η αύξηση των θέσεων εργασίας, καθώς έχουμε πολύ μεγάλο πρόγραμμα δίκαιης μετάβασης, και προσπαθούμε να διοχετεύσουμε πόρους στους τρεις δήμους και στο σύνολο της Αρκαδίας, θα φέρει πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας στην περιοχή μας».

Αμέσως μετά στο βήμα ανέβηκε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθ. Κατσής, για την εισήγησή του.

 

Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2024 | 12:04 pm


Εκδήλωση: «Η προστασία της Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας ως μοχλός ανάπτυξης των επιχειρήσεων» στην Τρίπολη

Η Ελληνική Ακαδημία Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, το 11° Περιφερειακό Τμήμα Νοτιοανατολικής Πελοποννήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και ο Δικηγορικός Σύλλογος Τρίπολης σας προσκαλούμε στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί, στο Mainalon Resort (Πλ. Άρεως, Τρίπολη) με θέμα:

«Η προστασία της Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας ως μοχλός ανάπτυξης των επιχειρήσεων».

Πέμπτη, 23 Μαΐου 2024 

Mainalon Resort 

Πλατεία Άρεως 8, Τρίπολη 

18:30 – 19:00 

Προσέλευση - Εγγραφή

19:00 – 19:15 

Καλωσόρισμα 

- Αναστάσιος Θωμόπουλος, Εκτελεστικός Διευθυντής  Ελληνικής Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΕΑΒΙ) - Δημήτριος Πτωχός, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου - Παναγιώτης Κρητικός, Πρόεδρος 11ου Περιφερειακού  Τμήματος Νοτιοανατολικής Πελοποννήσου Οικονομικού  Επιμελητηρίου Ελλάδος 

- Δημήτριος Κωστογιάννης, Πρόεδρος Δικηγορικού  Συλλόγου Τρίπολης

19:15 – 19:45 

Η προστασία της Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας ως μοχλός ανάπτυξης  των επιχειρήσεων. 

Ο ρόλος και η συμβολή της ΕΑΒΙ στην ενίσχυση της ελληνικής  καινοτομίας. 

Αναστάσιος Θωμόπουλος

19:45 – 20:10 

Βιομηχανική Ιδιοκτησία και Εφευρέσεις. Αίτηση για Δίπλωμα  Ευρεσιτεχνίας (ΔΕ) και Τεχνολογική Πληροφόρηση από ΔΕ Ιωάννης Στασινόπουλος, Προϊστάμενος Τμήματος Ελέγχου και  Προώθησης Καινοτομιών (ΤΕΠΚ)

20:10 – 20:30 

Ηλεκτρονική Κατάθεση Εθνικού Σήματος 

Γιώργος Κεφαλογιάννης, ΟΒΙ

20:30 – 20:45 

Ερωτήσεις - Συζήτηση 

 

Διοργάνωση: 

Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (OBI)

Ελληνική Ακαδημία Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΕΑΒΙ) 

11ο Περιφερειακό Τμήμα Νοτιοανατολικής Πελοποννήσου 

Δικηγορικός Σύλλογος Τριπόλεως

Δελτίο Τύπου

  

Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2024 | 11:58 am


Σήμερα τα εγκαίνια της Έκθεσης ζωγραφικής για την εισβόλη στην Κύπρο στο Ψηφιακό Μουσείο Τρίπολης

Η ομάδα μας «Επιβάτες στο Τρένο του Πολιτισμού» σας προσκαλεί στη νέα θεματική έκθεση ζωγραφικής, η οποία είναι αφιερωμένη στην εισβολή στην Κύπρο.

Η εν λόγω έκθεση έρχεται σε συνέχεια της συμμετοχής της ομάδας μας στην εκδήλωση μνήμης για την Εισβολή στην Κύπρο με τίτλο «1974 – 2024: 50 χρόνια από την Εισβολή, το νεύμα του Αγαπήνορα». Μία εκδήλωση που διοργάνωσε το Πολεμικό Μουσείο, παράρτημα Τρίπολης, την οποία επιμελήθηκε/ συντόνισε ο Δ/ντης του Μουσείου, σμήναρχος κ. Δημήτρης Φωτόπουλος.

Η ομάδα μας τώρα θα κάνει ακόμα μια στάση στο Ψηφιακό Μουσείο Τρίπολης (διατηρητέο Πετροπούλειο Κληροδότημα στην Πλατεία Πετρινού), όπου θα μεταφέρουμε την εν λόγω έκθεση από τις 24 έως τις 31 Μαΐου 2024.

Η Έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό, μόνο καθημερινές το πρωί: 12:00 – 2:00 και το απόγευμα: 7:00 – 9:00.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 23 Μαΐου στις 07:30μμ, στον χώρο του Μουσείου

Η έκθεση τελείται υπό την αιγίδα του Δήμου Τρίπολης, τον οποίο και ευχαριστούμε.

Σας περιμένουμε !

 

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2024 | 11:57 am


Τρίπολη: «Άπλωσαν ευτυχία» για καλό σκοπό οι μαθητές του ΕΕΕΕΚ Μαντινείας και του ΚΔΑΠ ΑμεΑ (pics,vid)

Εκπαιδευτική δράση κοινωνικής ευαισθητοποίησης «Απλώνω Ευτυχία» πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23 Μαΐου από το Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Μαντινείας σε συνεργασία με το ΚΔΑΠ ΑμεΑ υπό την αιγίδα του Δήμου Τρίπολης και της Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Νομού Αρκαδίας.

Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι από το ΕΕΕΕΚ Μαντινείας και το ΚΔΑΠ ΑμεΑ, κάθε παιδί αποτύπωσε με λόγια και σχέδια τι αποτελεί για το καθένα ευτυχία με στόχο να ανάψει το φως που θα βοηθήσει όλους μας να διακρίνουμε ότι η ευτυχία είναι στα απλά και καθημερινά της ζωής.

Τα παιδιά και οι ενήλικες προσφέροντας εθελοντική δράση (μικρές πράξεις αγάπης και νοιαξίματος) εντός και εκτός σπιτιού, μάζεψαν χρήματα για την ενίσχυσή του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική ασθένεια ΦΛΟΓΑ

Στην πλατεία Πετρινού στην Τρίπολη έγινε η δράση η οποία περιλάμβανε

α) συζήτηση, ευαισθητοποίηση περί Ευτυχίας

β) δράση εικαστική με μπλουζάκια

γ) δράση συγκέντρωσης χρημάτων

Video: 

ArcadiaPortal.gr «Απλώνω ευτυχία» - Δράση του ΕΕΕΕΚ Μαντινείας στην Τρίπολη

Video of ArcadiaPortal.gr «Απλώνω ευτυχία» - Δράση του ΕΕΕΕΚ Μαντινείας στην Τρίπολη

Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2024 | 11:36 am


Αυτή είναι η διαιτησία του αγώνα του Παναρκαδικού στα Κρέστενα

Ορίσθηκαν οι διαιτητές των αναμετρήσεων της 6ης αγωνιστικής των μπαράζ ανόδου για τον 5ο όμιλο και έτσι έγινε γνωστή η τριάδα για το παιχνίδι του Ξενοφώντα Κρεστένων με τον Παναρκαδικό την προσεχή Κυριακή (26/5, 16:15).

Κυριακή 26 Μαΐου, 16:15

Ξενοφών Κρεστένων-Παναρκαδικός: Φίτσας-Ζιώγας-Νάστος (Πρεβέζης/Λευκάδας)

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2024 | 11:30 am


Νομός Αρκαδίας - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στο Νομό Αρκαδίας