Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Φωκίδας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ!! στην Ανεξάρτητη Αρχή Συνηγόρου του Πολίτη, Ταγκαλής & Πολεοδομία για τους ΡΟΜΑ Άμφισσας...


                                                                                                                                               Αθήνα, 24/5/2024

Προς τον

Δήμαρχο Δελφών

Κύριο Παναγιώτη Ταγκαλή

Πλατεία Κεχαγιά

33100 ΑΜΦΙΣΣΑ

E-mail: mayor@delphi.gov.gr.

 

Θέμα: Επιβολή προστίμων για αυθαίρετες κατασκευές σε κατοίκους καταυλισμού

τσιγγάνων.

 

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Ο Συνήγορος του Πολίτη, στο πλαίσιο του κατά το άρ. 103 § 9 του Συντάγματος και των νόμων 3094/2003 και 4443/2016 αρμοδιοτήτων του, και ειδικότερα υπό την αρμοδιότητά του ως φορέας παρακολούθησης και προώθησης της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως, φυλής, χρώματος, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, διερευνά την με αρ. Φ 351853/2024 αναφορά που υποβλήθηκε στην Αρχή μας από τον κ. Κωνσταντίνο Παϊτέρη, υπό την ιδιότητά του ως Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Ρομά Διαμεσολαβητών και Συνεργατών τους. Με την αναφορά του αυτή ο κ. Κ. Παϊτέρης γνωστοποιεί στον Συνήγορο του Πολίτη το ζήτημα της επιβολής «υπέρογκων χρηματικών προστίμων» για αυθαίρετες κατασκευές/οικίες που έχουν δημιουργηθεί σε χώρο πλησίον της Εθνικής Οδού «που διαπερνά την πόλη της Άμφισσας» και οι οποίες συνιστούν πρόχειρο καταυλισμό για τους κατοίκους Ρομά που διαβιούν σε αυτές.

 Τα πρόστιμα αυτά, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, οι εν λόγω κάτοικοι, αδυνατούν να τα καταβάλουν, ενώ ισχυρίζονται ότι στην περιοχή κατοικούν πολλά χρόνια και μάλιστα καθ’ υπόδειξη της τότε δημοτικής αρχής.

Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει παρέμβει για το ζήτημα των Ρομά που διαβιούν εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου σας (στην περιοχή «Κάμινος») ήδη από το έτος 2018, δίνοντας συγκεκριμένες κατευθύνσεις για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και τη στεγαστική αποκατάσταση του εκεί πληθυσμού Ρομά (υπ’ αρ. πρωτ. 253769/55230/7.12.2018 έγγραφο της Αρχής).

Για την περαιτέρω διερεύνηση της ανά χείρας αναφοράς, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε εγγράφως και διεξοδικά για το συγκεκριμένο ζήτημα της επιβολής των προστίμων, αλλά και συνολικά, περί της συγκεκριμένης εγκατάστασης, και ιδίως να αποστείλετε στοιχεία:

Α) Για τον χώρο στον οποίο βρίσκονται τα παραπήγματα/κατοικίες για τις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα, το μέγεθος του καταυλισμού, των αριθμό των διαμενόντων και τις συνθήκες διαβίωσης σε αυτόν, καθώς επίσης εάν η έκταση είναι δημόσια ή ιδιωτική και εάν πράγματι, είχε στο παρελθόν παραχωρηθεί ως τόπος για την μετεγκατάσταση των Ρομά κατοίκων του Δήμου σας.

Β) Για τον αριθμό, το ύψος και τον τύπο (πλήρη αιτιολογία) των προστίμων που επιβλήθηκαν, καθώς και αν αυτά έχουν βεβαιωθεί ως οφειλόμενα στην αρμόδια ΔΟΥ.

Γ) Για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί ο Δήμο σας για τη στεγαστική αποκατάσταση και την κοινωνική ένταξη του συνόλου του πληθυσμού Ρομά που διαβιεί εντός των διοικητικών του ορίων (συμμετοχή στην τυπική εργασία και την εκπαίδευση, μέτρα προστασίας της υγείας κ.λπ.).

Δ) Για τυχόν πρόσφατες έγγραφες προτάσεις της δημοτικής σας αρχής προς την Κεντρική Διοίκηση για την οριστική επίλυση του προβλήματος της κοινωνικής ένταξης των Ρομά της περιοχής σας.

Το παρόν έγγραφο κοινοποιείται και στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας, προκειμένου να ενημερώσει τον Συνήγορο του Πολίτη για τυχόν ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί για το ζήτημα.

Αναμένοντας την έγκαιρη ανταπόκρισή σας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

 

Κοινοποίηση:

Δήμος Δελφών

Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών & Ανάπτυξης

Χρ. Μαχαίρα 1

33100 Άμφισσα

E-Mail: [email protected]

 

Διεύθυνση Υπηρεσίας Δόμησης και Πολεοδομικών Εφαρμογών

Γιδογιάννου 32,

(Κτίριο Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας)

33100 Άμφισσα

E-Mail: [email protected].

 

Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Γενική Γραμματεία

Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας

Δραγατσανίου 8,

10559 Αθήνα

E-Mail: [email protected]

 

Κύριο Κωνσταντίνο Παϊτέρη

Επτανήσου 45

12351 Αγ. Βαρβάρα

E-Mail: [email protected]

 


Δημοσιεύθηκε στις 9 June 2024 | 7:37 pm


ΕΞΕΛΙΞΗ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ!! οι ΡΟΜΑ του παράνομου οικισμού Άμφισσας ζητούν θεσμικά έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο με υπογραφές!!...

 


 

 Απίστευτη εξέλιξη στο θέμα των ΡΟΜΑ Άμφισσας! 

 Με μια εξαιρετικά ασυνήθιστη και πρωτοπόρα κίνηση που αποτελεί ενέργεια χωρίς προηγούμενο, σήμερα το πρωί επιτροπή των ΡΟΜΑ του παράνομου καταυλισμού, προσήλθαν στο Δημαρχείο στην πλατεία Κεχαγιά της Άμφισσας και κατέθεσαν έγγραφο αίτημα το οποίο πρωτοκολλήθηκε στον Δήμο Δελφών…

    Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που οι ΡΟΜΑ ενός καταυλισμού και δη πολύπαθου, λειτουργούν θεσμικά! Παγκόσμια πρώτη που λένε, ουσιαστικά οι ΡΟΜΑ  της Άμφισσας φαίνεται να γνωρίζουν πολύ καλά τι θέλουν, είναι έτοιμοι να το διεκδικήσουν και όλα όσα μας έχουν καταγγείλει τόσο καιρό, τα πιστεύουν και τα επιθυμούν. 

Αποδεικνύεται πως οι άνθρωποι είναι έτοιμοι προς ένταξη και λειτουργούν και διεκδικούν θεσμικά την λύση την οποία ζητούν με πρωτοφανείς διαδικασίες γι αυτούς, σήμερα!

 ...

 

ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ  πρωτοκολλήθηκς με αριθμό.... 

 

                                                                              ΑΙΤΗΜΑ                                                                   

 

 

     Άμφισσα

Προς: Δήμο Δελφών

Πρόεδρο ΔΣ Δελφών

Κ. Πονήρη Σεγδίτσα

 

  Θέμα: Αίτημα για Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δελφών από την κοινότητα Ρομά που κατοικεί στον καταυλισμό δίπλα στην Ε.Ο. Άμφισσας –Λαμίας και παραπλεύρως του ΒΙΟΠΑ

   Ζητάμε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δελφών για να συζητηθούν θέματα που αφορούν τον καταυλισμό που ζούμε δίπλα στην Ε.Ο. Ι Άμφισσας –Λαμίας.

 

Ακολουθούν οι υπογραφές μας  (30)

 ...

 


 

 

Δημοσιεύθηκε στις 7 June 2024 | 3:10 pm


6ο Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» 2024... πρόγραμμα!

Μία Δελφική Πολιτιστική Αμφικτυονία 


 

«ToΛάλον Ύδωρ» θα διανύσει την έκτη του διοργάνωση υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή. Μία δελφική πολιτιστική αμφικτυονία, που αιμοδοτεί κάθε καλοκαίρι την καλλιτεχνική δραστηριότητα στην κεντρική Ελλάδα, καθώς αποτελεί ένα πραγματικό δίκτυο καλλιτεχνικών δρώμενων σε διαφορετικές πόλεις και κοινωνίες της Φωκίδας με αφετηρία τους Δελφούς. Φέτος θα διαρκέσει από τις 26 Ιουνίου έως τις 12 Αυγούστου περιλαμβάνοντας μουσικά δρώμενα σε ειδικά επιλεγμένους φυσικούς χώρους της Φωκίδας, στις πόλεις: Δελφούς, Άμφισσα, Ιτέα, Γαλαξίδι, Ερατεινή, Λιδωρίκικαι Κροκύλειο.

 

Το φετινό πρόγραμμα, επιμένει στην ποικιλία διαφορετικών μουσικών ειδών και σχημάτων που θα εντάσσονται αρμονικά με τον εκάστοτε φυσικό χώρο, πόλη αλλά και κοινωνία όπου θα παρουσιάζονται. Η επίσημη έναρξη θα γίνει στους Δελφούς, με την Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών με μαέστρο τον ιδρυτή της Νίκο Μαλιάρα, σε ένα δημοφιλέστατο πρόγραμμα αριστουργηματικής κλασικής μουσικής των μεγάλων συνθετών Μότσαρτ, Τσαϊκόφσκι και Σκαλκώτα.

 

«ToΛάλον Ύδωρ» φιλοξενεί την ιδιαίτερη ερμηνεύτρια ΣαβίναΓιαννάτου με τον πιανίστα Σπύρο Μάνεση, ενώ περιλαμβάνει κορυφαία ονόματα του ελληνικού τραγουδιού όπως ο Γιάννης Κότσιρας, η Ελένη Βιτάλη και ο Κώστας Μακεδόνας. Δίνοντας επίσης, όπως κάθε χρόνο, βήμα στους νεότερους ταλαντούχους ερμηνευτές που έχουν ήδη δώσει το στίγμα τους, όπως ο Γιάννης Διονυσίου, η Χριστιάννα Γαλιάτσου, η Μυρτώ Βασιλείου, η Δήμητρα Μπουλούζουκαιοι Τζουμμε το Νίκο Ξύδη. Μην αγνοώντας την παραδοσιακή μας ελληνική μουσική, το “Λάλον Ύδωρ” θα φιλοξενήσει τις Στέλλα Κονιτοπούλουκαι Βασιλική Καρακώστα σε μία συναυλία δημοτικών τραγουδιών με διάθεση αληθινού πανηγυριού στα παράλια του κορινθιακού κόλπου της Δωρίδας.

 

Όπως κάθε χρόνο «ToΛάλον Ύδωρ» στηρίζει δυναμικά τη νεότητα και την εκπαίδευση, για αυτό φέτος, διοργανώνει συναυλία του ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΜΦΙΣΣΑΣ, στην παραδοσιακή συνοικία της Χάρμαινας στην Άμφισσα, όπου μαθητές θα ξεδιπλώσουν το ταλέντο και τη γνώση τους μαζί με τους καθηγητές στους, σε συνθήκες στησίματος επαγγελματικής, συναυλιακής σκηνής.

 

Το Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» είναι η πιο σημαντική δραστηριότητα του Δικτύου Δελφών που αποτελεί πρωτοβουλία του Δήμου Δελφών, του Δήμου Δωρίδας και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και το οποίο φιλοδοξεί να είναι πηγή πολιτισμού και να αντανακλά την ιστορία και τη φυσική ομορφιά των Δελφών και της ευρύτερης περιοχής της Φωκίδας, τόπου που υπήρξε κέντρο του αρχαίου κόσμου και κομβικό σημείο για την εξέλιξη της νεότερης ελληνικής ιστορίας. 

 

Το «Λάλον Ύδωρ» υποστηρίζεται από τους ιδιώτες χορηγούς:

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΒΩΞΙΤΕΣ, MOTOROIL, ΓΑΛΑΞΙΔΙ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ, ΚEYTOYRS.

 

Διοργάνωση: ΔΙΚΤΥΟ ΔΕΛΦΩΝ

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

6ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΕΛΦΩΝ "ΤΟ ΛAΛΟΝ ΥΔΩΡ” 2024

 

Τετάρτη 26 Ιουνίου, ώρα 21:15, ΑΜΦΙΣΣΑ, Χάρμαινα 

ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΜΦΙΣΣΑΣ - ANIMA MEA

 

Η Ορχήστρα ποικίλης Μουσικής και η χορωδία του Μουσικού Σχολείου Άμφισσας δημιουργήθηκαν τον Οκτώβριο του 2023. Τόσο η Ορχήστρα, όσο και η χορωδία αποτελούν προϊόν συλλογικής προσπάθειας και συνεργασίας των εκπαιδευτικών, μουσικών ειδικοτήτων  και θεωρητικών Ευρωπαϊκής Μουσικής, που διδάσκονται στο σχολείο μας. Σκοπός της Ορχήστρας είναι η εκπαίδευση των μαθητών στην ορχηστρική σκέψη, στη συνεργασία, στο μουσικό διάλογο, στην ευγενή άμιλλα και στην αρτιότητα της μουσικής εκτέλεσης κι ερμηνείας. Το ρεπερτόριο των Μουσικών Συνόλων καλύπτει τον Ελληνικό χώρο μέσα από τις δημιουργίες κορυφαίων Ελλήνων συνθετών, αλλά και συνθετών του παγκόσμιου ρεπερτορίου. Η ορχήστρα αποτελείται από 32 μουσικούς (22 μαθητές όλων των τάξεων, και 10 καθηγητές) και η χορωδία από 24 μαθήτριες όλων των τάξεων. Στην Ορχήστρα συμπράττουν οι καθηγητές: Αθανασίου Γιάννης (Ηλ. Μπάσσο), Γιαβρής Σταύρος (Λαούτο), Κασσάρας Μιλτιάδης (Τσέλο), Ντόνα Μαρία (Β Βιολί), Πάλλας Θωμάς (κλ. Κιθάρα), Σαμαρά Ειρήνη (Τρομπέτα), Σισσαμπέρης Γιάννης (Μπουζούκι), Στεργιάνης Δημοσθένης  (Κλαρίνο), Τσάνος Κωνσταντίνος (Α Βιολί), Τσικέλης Γιάννης (Ακορντεόν), Διδασκαλία Χορωδίας: Κράλης Απόστολος, Μαυροπούλη Ειρήνη, Διδασκαλία ορχήστρας – Ενορχηστρώσεις- Καλλιτεχνική Επιμέλεια- Διεύθυνση: Αναγνωστόπουλος Γιάννης

 

Σάββατο 29 Ιουνίου, ώρα 21:15, ΔΕΛΦΟΙ, Θέατρο Φρύνιχος

Μότσαρτ, Τσαϊκόφσκι & Σκαλκώτας στον Ομφαλό της Γης

 

PHILARMONIA ORCHESTRA / Διεύθυνση Ορχήστρας: Νίκος Μαλιάρας

Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, η οποία χαρακτηρίζεται για τις σπουδαίες εκτελέσεις κλασικής μουσικής και τη μεγάλη μουσική κι εκπαιδευτική της δραστηριότητα, παρουσιάζει επιλογές από τα πιο δημοφιλή κι αγαπημένα έργα του κλασικού ρεπερτορίου τριών μεγάλων συνθετών: Μότσαρτ, Τσαϊκόφσκι και Σκαλκώτα. Το ρεπερτόριο θα περιλαμβάνει την πασίγνωστη Μικρή Νυχτερινή Μουσική του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, τη λυρική Σερενάτα για έγχορδα του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, πέντε από τους πιο δημοφιλείς  ελληνικούς χορούς του Νίκου Σκαλκώτα, ενώ θα ερμηνεύσει ακόμα ένα έργο Έλληνα συνθέτη, την όμορφη σερενάτα του Δημήτρη Λιάλιου, υλοποιώντας έτσι το όραμα της ορχήστρας για την ανάδειξη της ελληνικής κλασικής μουσικής. Το σμίξιμο των ακουσμάτων αυτών, των αριστουργηματικών κομματιών ορχηστρικής μουσικής υπό τη διεύθυνση του Νίκου Μαλιάρα, με την ενέργεια και την ομορφιά του δελφικού τοπίου, θα αποτελέσει μία μοναδική εμπειρία στο αμφιθέατρο Φρύνιχος στους Δελφούς.

 

Πρόγραμμα:

Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, Μικρή Νυκτερινή μουσική, σε Σολ μείζονα, KV 525

Δημήτριος Λιάλιος, Σερενάτα για έγχορδα

Νίκος Σκαλκώτας, 5 Ελληνικοί Χοροί για έγχορδα

Πιοτρ ΊλιτςΤσαϊκόφσκυ, Σερενάτα για έγχορδα σε Ντο μείζονα, op. 48

Διευθύνει ο Νίκος Μαλιάρας

 

 

Σάββατο 6 Ιουλίου, ώρα 21:15, ΑΜΦΙΣΣΑ, Πλατεία Ησαϊα

Κώστας Μακεδόνας, Χριστιάννα Γαλιάτσου

 

Ο Κώστας Μακεδόνας είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους σημαντικότερους ερμηνευτές της γενιάς του, έχοντας στο ενεργητικό του συνεργασίες με κορυφαίους δημιουργούς. Στα 35 χρόνια της μουσικής του διαδρομής έχει συνεργαστεί με τα πιο γνωστά ονόματα Ελλήνων καλλιτεχνών, πάντα με ήθος, συνέπεια και με γνώμονα την αγάπη του για το καλό τραγούδι, κουβαλώντας στις αποσκευές του δεκάδες επιτυχίες. Μετά την πολύ επιτυχημένη περιοδεία του το περσινό καλοκαίρι και τη συμμετοχή του για δεύτερη χρονιά στην παράσταση «Το έκτο πάτωμα» για την οποία έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές, παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα από μεγάλες λαϊκές επιτυχίες και τραγούδια που έχουν γράψει ιστορία στην ελληνική μουσική. Μαζί του η Χριστιάννα Γαλιάτσου και εξαμελής ορχήστρα μουσικών.

 

Σάββατο 20 Ιουλίου, ώρα 21:15, ΙΤΕΑ, Προβλήτα

Γιάννης Κότσιρας με τις Μυρτώ Βασιλείου, Δήμητρα Μπουλούζου

 

Ο αγαπημένος Γιάννης Κότσιρας και το μουσικό σύνολό του που αποτελείται από εξαιρετικούς μουσικούς και σταθερούς συνεργάτες του, θα μοιραστεί μαζί μας μία ξεχωριστή συναυλία! Σε ένα πρόγραμμα γεμάτο εκπλήξεις κι έχοντας στο πλάι του την Μυρτώ Βασιλείου και τη Δήμητρα Μπουλούζου, ο Γιάννης Κότσιρας θα παρουσιάσει επίσης ολοκαίνουρια τραγούδια από τον νέο του κύκλο τραγουδιών “Παράθυρο στο άπειρο”. Από το πρόγραμμα δεν θα λείπουν οι εμπνευσμένες διασκευές, τραγούδια από την τηλεοπτική σειρά "Σασμός", αλλά και τα διαχρονικά λαϊκά τραγούδια. Η ξεχωριστή ερμηνεύτρια της νέας γενιάς, Μυρτώ Βασιλείου, έχοντας ήδη διανύσει μια πορεία με σημαντικούς σταθμούς, μια ερμηνεύτρια που έχει στις αποσκευές της συνεργασίες με σπουδαίους καλλιτέχνες όπως ο Μάριος Φραγκούλης, ο Μίνωας Μάτσας, ο Νίκος Πορτοκάλογλου αλλά και η Λίνα Νικολακοπούλου, θα φέρει τη δική της χροιά, με τη φρεσκάδα, τη ζωντάνια και τη ζεστή φωνή της. Παίζουν οι μουσικοί: Δήμητρα Μπουλούζου φωνή/βιολί, Άκης Κατσουπάκης πλήκτρα, Βαγγέλης Μαχαίρας μπουζούκι, HρακλήςΠαχίδης τύμπανα, Γιάννης Πλαγιαννάκος μπάσο, Κώστας Μιχαλός κιθάρες, Στρατής Καραδημητράκης/Λάμπρος Μπούνας. Επιμέλεια ήχου Μανώλης Μπράτσης.

 

Σάββατο 3 Αυγούστου, ώρα 21:15, ΓΑΛΑΞΙΔΙ, Φάρος

ΣαβίναΓιαννάτου,  Σπύρος Μάνεσης στο πιάνο

Η ΣαβίναΓιαννάτου και ο πιανίσταςΣπύροςΜάνεσης, σε μίαμοναδικήμουσικήσυνάντηση. Η ΣαβίναΓιαννάτουείναιγνωστήεδώ και χρόνια για την πρόθεση της να συνδυάζειστοιχείαελεύθερουαυτοσχεδιασμού με την παράδοση της Μεσογείου. Διεθνώςκαταξιωμένη, με σπάνιεςερμηνευτικέςδυνατότητες, έχειμαγέψει με την ερμηνεία της τα ακροατήρια των χωρών που επισκέπτεται και έχειενθουσιάσει τους πιο απαιτητικούςκριτικούςμουσικής σε όλο τον κόσμο. Ο ΣπύροςΜάνεσηςανήκει στη νέαγενιάΕλλήνωνμουσικών της τζαζ, με πολύχρονεςσπουδές σε Ελλάδα και Ολλανδία και καλλιτεχνικήδραστηριότητα σε όλη την Ευρώπη. Με την συνάντησή τους στη σκηνή, η ΣαβίναΓιαννάτου και ο ΣπύροςΜάνεσηςεπιχειρούν την αλληλεπίδρασηδιαφορετικώνμουσικώνκόσμων, όπουμεταξύάλλων θα συνυπάρχουν η μουσική της Μεσογείου με τη μελοποιημένηποίησηαλλά και τραγούδια του ΜάνουΧατζιδάκι, της ΛέναςΠλάτωνος και άλλωνκορυφαίωνδημιουργών. 

 

 

Τρίτη 6 Αυγούστου, ώρα 21:15, ΕΡΑΤΕΙΝΗ, Προβλήτα

Στέλλα Κονιτοπούλου και Βασιλική Καρακώστα

 

Η Στέλλα Κονιτοπούλου, η κορυφαία και κοσμαγάπητη ερμηνεύτρια του νησιώτικου τραγουδιού, ζωντανή συνέχεια του ονόματος και της ιστορίας της αρχαιότερης μουσικής οικογένειας του Αιγαίου, συναντά στη σκηνή τη Βασιλική Καρακώστα, τη χαρισματική ερμηνεύτρια της νέας γενιάς με τις εξαιρετικές συνεργασίες στον χώρο του σύγχρονου και παραδοσιακού τραγουδιού (Δ. Σαββόπουλος, Ν. Πορτοκάλογλου, Πετρολούκας Χαλκιάς, Εστουδιαντίνα Ν. Ιωνίας Βόλου κ.ά.). Μια ξεχωριστή καλλιτεχνική συνάντηση με άρωμα γυναίκας, όπου θάλασσα και στεριά δημιουργούν έναν ευρηματικό “διάλογο”, με τη ζωντάνια και την ομορφιά του διαχρονικού μουσικού μας πολιτισμού.

 

Κυριακή 11 Αυγούστου, ώρα 21:15, ΛΙΔΩΡΙΚΙ, Σχολείο

Ελένη Βιτάλη και οι Τζουμ

 

Η Ελένη Βιτάλη, μια από τις πιο σπουδαίες φωνές της ελληνικής μουσικής σκηνής και δημιουργός διαχρονικών τραγουδιών, με περισσότερα από πενήντα χρόνια ιστορίας στο ελληνικό τραγούδι, μας τραγουδά για τον έρωτα και την αγάπη για τη ζωή. Ένα πρόγραμμα με μεγάλες επιτυχίες από την προσωπική της δισκογραφία αλλά και άλλων μεγάλων Ελλήνων τραγουδοποιών. Στις ενορχηστρώσεις οι δυναμικοί και ανατρεπτικοί Τζουμ, που κλέβουν τις εντυπώσεις με τη φωνή του Νίκου Ξύδη. Παίζουν οι μουσικοί: Αποστολής Βαγγελάκης πνευστά, Ρήγας Βοργιάς μπάσο, Νίκος Ξύδης κιθάρα, Νίκος Σαμαράς μπουζούκι, τζουράς, τρομπέτα, Δημήτρης Σίντος πιάνο, Θάνος Τσελέμπης τύμπανα.

 

Δευτέρα 12 Αυγούστου, ώρα 21:15, ΚΡΟΚΥΛΕΙΟ, Σχολείο

Γιάννης Διονυσίου

 

O Γιάννης Διονυσίου είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους ερμηνευτές της γενιάς του. Μπορεί να ανταπεξέλθει με άνεση σε όλο το φάσμα του τραγουδιού και ξεχωρίζει τόσο για το αναγνωρίσιμο χρώμα της φωνής του όσο και για την ερμηνευτική του δύναμη. Ένα επιπλέον στοιχείο που τον κάνει ξεχωριστό είναι η μεγάλη έκταση της φωνής του που του δίνει τη δυνατότητα να κινηθεί με άνεση σε όλο το φάσμα του εμπνευσμένου ελληνικού τραγουδιού. Έχει ήδη δώσει τα διαπιστευτήρια με τις επιτυχημένες ζωντανές εμφανίσεις του και απολαμβάνει την εμπιστοσύνη σημαντικών καλλιτεχνών που έχουν μοιραστεί μαζί του το έργο τους επί σκηνής. O Γιάννης Διονυσίου θα παρουσιάσει στο κοινό αγαπημένα κλασικά λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια που τον έχουν καθιερώσει ως πρεσβευτή αυτής της μεγάλης μουσικής μας παράδοσης στο νεανικό κοινό, καθώς και νέα τραγούδια που περιλαμβάνονται στο πρώτο προσωπικό του album που υπογράφουν καταξιωμένοι δημιουργοί. Παίζουν οι μουσικοί: Γιώργος Γεωργόπουλος μπουζούκι, Αθηνόδωρος Καρκαφίρης κιθάρα, Στρατής Σκουρκέας κρουστά, FaustoSierakowski σαξόφωνο, Κώστας Αρσένης Μπάσο. 

 

Προπώληση εισιτηρίων:https://www.ticketservices.gr/event/delphi-festival-2024/

 

 

 


Δημοσιεύθηκε στις 7 June 2024 | 2:37 pm


Αναγνωστόπουλος: Με ευχολόγια δεν λύνεται το πρόβλημα του παράνομου οικισμού των ΡΟΜΑ...

  


  Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 30ης Μαΐου με μοναδικό θέμα της ημερησίας διάταξης την « Ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου και την λήψη απόφασης επί των συμπερασμάτων της συσταθείσης επιτροπής με την αριθ. 07/19.01.2024 απόφαση Δ.Σ.» αναφορικά με τη μετεγκατάσταση του οικισμού των ΡΟΜΑ από την θέση «Νησί- Κουμπούλοι» επί της εθνικής οδού Άμφισσας-Λαμίας σε άλλη νόμιμη τοποθεσία, οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξή μας ψήφισαν παρόντες.


Η στάση αυτή απορρέει από το γεγονός ότι η παράταξή μας ,τόσο κατά το πρόσφατο παρελθόν όσο και στην συνεδρίαση του περασμένου Δεκεμβρίου του 2023, προσήλθε στο δημοτικό συμβούλιο με συγκεκριμένες προτάσεις που σαφέστατα εάν υιοθετούνταν θα βελτίωναν κατά πολύ την σημερινή επικίνδυνη κατάσταση, αλλά που δυστυχώς δεν έτυχαν της σύμφωνης γνώμης των διοικούντων του Δήμου μας και ως εκ τούτου απορρίφθηκαν.  Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος ήταν η πρόταση που κατέθεσε ο δήμαρχος κ. Π. Ταγκαλής που επί της ουσίας είναι η ίδια με τα συμπεράσματα της συσταθείσης επιτροπής, καταλήγοντας σε ένα ΑΝΕΦΑΡΜΟΣΤΟ ΕΥΧΟΛΟΓΙΟ.

 

Δηλαδή η πρόταση του νυν δημάρχου είναι ναι μεν να μεταφερθούν στην μοναδική νόμιμη θέση «Κάμινος» αλλά υπό την αίρεση - μεταξύ άλλων - της σύμφωνης γνώμης των ΡΟΜΑ και των δύο καταυλισμών.

 

Με απλά λόγια χάθηκαν πάνω από δέκα χρόνια για να καταλήξουμε στο αυτονόητο, δηλαδή ότι υπήρχε μόνο μια θέση που θα μπορούσαν να εγκατασταθούν με συνθήκες νομιμότητας και υπό την επίβλεψη των αρμοδίων υπηρεσιών. Συνεπώς είναι φανερό σε όλους μας,  δημότες και πολίτες αυτού του τόπου, ότι η κατάσταση θα παραμείνει δυστυχώς ως έχειμιας και νομοθεσία είναι ξεκάθαρη και ορίζει ότι οι  Δήμοι υποδεικνύουν τους χώρους μετεγκατάστασης και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Κράτους συνδράμουν για την εξεύρεση λύσεων, κάτι που έγινε ωστόσο γνωστό μέσω των συσκέψεων που έλαβαν χώρα στην Αθήνα και στην Άμφισσα. Στις συσκέψεις αυτές προτάθηκε από τους κυβερνητικούς παράγοντες η συμμετοχή του Δήμου Δελφών σε  προγράμματα κοινωνικής ένταξης για την  οργανωμένη και ασφαλή διαβίωση του συγκεκριμένου πληθυσμού, κάτι που άφησε παγερά αδιάφορη τη δημοτική αρχή.

 

Μετά τα παραπάνω καλέσαμε τον κ. Ταγκαλή να αναλάβει τις ευθύνες του έναντι του συνόλου της τοπικής μας κοινωνίας και να προχωρήσει άμεσα στην λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων για την προστασία της ασφάλειας των πολιτών και των περιουσιακών τους στοιχείων. Σε κάθε περίπτωση η ευθύνη βαραίνει τον ίδιο, μιας και είναι οι επιλογές του που  μας οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο.

 

Δημοσιεύθηκε στις 7 June 2024 | 2:33 pm


Εργαζόμενοι ΛΑΡΚΟ: Τρίτη 18/6/2024 στις 10.00 πμ, όλοι και όλες στην Ευελπίδων. Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την νίκη...


 

 

Κύριε Πρωθυπουργέ!

 Κύριε Χατζηδάκη!

 Κύριε Σκυλακάκη! 

 Προσέξτε, μάλλον σας ασκούν αντιπολίτευση μέσα από τα ίδια σας τα Υπουργεία και προσπαθούν να σας εκθέσουν. 

 «Γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια» την δικαστική απόφαση και την πολιτική σας δέσμευση ότι « η κυβέρνηση θα την σεβαστεί». Έρχονται σαν τους κλέφτες και με τις ενέργειές τους βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, των εργαζομένων, των κατοίκων της περιοχής και το μέλλον της ΛΑΡΚΟ που «δεσμευτήκατε για την βιωσιμότητα της».

  Σας καλούμε να επισκεφθείτε και να σας φιλοξενήσουμε στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ όσο το δυνατόν συντομότερα για να δείτε με τα ίδια σας τα μάτια την κατάσταση, αλλά και να μάθετε για τις μεθοδεύσεις. Χωρίς να έχει παρθεί κανένα μέτρο για την διασφάλιση της περιουσίας της ΛΑΡΚΟ, την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και την ζωή των κατοίκων της περιοχής, στις 12/5/2024 επιχειρήθηκε η απόλυση όλων των εργαζομένων.

  Οι μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων και η τεράστια αλληλεγγύη, σε συνδυασμό με τα νομικά επιχειρήματα, έφεραν ως αποτέλεσμα να εγκριθεί το αίτημα της «προσωρινής διαταγής ακύρωσης των απολύσεων μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων στις 18/6/24» που έχουν καταθέσει τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ. Στην συνέχεια, σε συνάντηση που υπήρξε μεταξύ των σωματείων της ΛΑΡΚΟ, τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς στις 13/5/24, υπήρξε η εξής πολιτική δέσμευση: «η κυβέρνηση θα σεβαστεί όπως έχει υποχρέωση την προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών και η οποία επιτάσσει τη συνέχιση του σημερινού καθεστώτος(...)» 

 Από τις 14/5/24 έως και τις 1/6/24, τα Σωματεία μας πραγματοποίησαν πολύμορφες δράσεις στα Υπουργεία, για να πάρουμε τελικά δεσμεύσεις για τα αυτονόητα, που αφορούσαν την μισθοδοσία των εργαζομένων, την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών και την συνέχιση της εργασίας των συναδέλφων στις εργολαβίες. Στις 4/6/2024, 22 ημέρες δηλαδή μετά την απόφαση που είχαν πάρει για την απόλυση όλων των εργαζομένων, η Ειδική Διαχείριση έστειλε εταιρεία μεταφοράς καυσίμων στις εγκαταστάσεις προπανίου και μαζούτ του εργοστασίου. Επικεφαλής της Ειδικής διαχείρισης ήταν ο σύμβουλος από εταιρεία, ο σύμβουλος δηλαδή πού παρέλαβε 5 καμίνια εν λειτουργία και εφόσον τα εγκατέλειψε, με πρόσχημα το «υψηλό κόστος συντήρησης και παραγωγής», τελικά τα έσβησε. Ο σύμβουλος που έχει διαπιστωθεί ότι για «το κόστος συντήρησης» δεν σπατάλησε και όλες του τις ικανότητες, με αποτέλεσμα την υπερχρέωση σε διάφορες εργασίες και προμήθειες. 

  Η συγκεκριμένη απόπειρα απαντήθηκε από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Μετά από κάλεσμα του σωματείου οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της ΛΑΡΚΟ, στο εργοστάσιο της ΛΑΡΥΜΝΑΣ και πολυάριθμη αντιπροσωπεία απαίτησε και συναντήθηκε με τον κ. Λιγνό, κάνοντας την εξής δήλωση: «Εδώ και πάρα πολλούς μήνες, τα σωματεία, οι διευθυντές και οι προϊστάμενοι των τμημάτων σας έχουν τονίσει με επιστολές, υπομνήματα και εκθέσεις, τα μη διαχειρίσιμα προβλήματα ασφάλειας που θα προκύψουν εάν απολυθούν οι εργαζόμενοι.

  Τα σωματεία μάλιστα έχουμε καταθέσει και μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κοινοποιώντας το σχετικό φάκελο και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Μας γράψετε στα παλιά σας τα παπούτσια. Πριν 22 μέρες μας απολύσατε όλους. Εάν σήμερα είμαστε εδώ εργαζόμενοι και διευθυντές, αυτό το οφείλουμε στον αγώνα και την απόφαση του δικαστηρίου, εσείς μας απολύσατε. 

 Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη σε συμβούλους που παρέλαβαν σε πλήρη λειτουργία την μοναδική βιομηχανία παραγωγής σιδηρονικελίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την διέλυσαν σπαταλώντας 110 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και άλλα 380 από πωλήσεις της παραγωγής. Μέχρι να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα και να βγει η απόφαση, δεν θα ακουμπήσετε τίποτα από την περιουσία της ΛΑΡΚΟ. 

 Εφόσον ο νόμος προβλέπει την μεταβίβαση της ΛΑΡΚΟ στον νέο ιδιοκτήτη εν λειτουργία και εφόσον η διαδικασία της μεταβίβασης είναι σε εξέλιξη αναμένοντας την απόφαση του ΣτΕ, όποιο υλικό φεύγει από την ΛΑΡΚΟ το θεωρούμε κλοπή. Δεν θα πράξετε καμία ενέργεια χωρίς να το γνωρίζουν τα Σωματεία. 

 Εδώ ζούμε, κατοικούμε, στεγάζονται ιατρεία και σχολεία, φοβόμαστε για την ασφάλεια μας και δεν σας έχουμε καμία εμπιστοσύνη. Είμαστε στην διάθεση σας, εάν θέλετε να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος για το σύνολο των προβλημάτων που αναφέρονται στις εκθέσεις επικινδυνότητας, αλλά δεν ακουμπάτε τίποτα μέχρι τότε.

  Μέχρι την απόφαση του δικαστηρίου έχετε την υποχρέωση να μας πληρώνεται και να μεριμνάτε να υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες παραμονής των εργαζομένων στους χώρους εργασίας. Από αυτή την άποψη να λύσετε σήμερα κιόλας το πρόβλημα με την ψυχή και το νερό μέσα στο εργοστάσιο». Συνήγορος υπεράσπισης των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, είμαστε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι οικογένειες μας και οι χιλιάδες εργαζόμενοι που στηρίζουν τον αγώνα μας. 

 Τρίτη 18/6/2024 στις 10.00 πμ, όλοι και όλες στην Ευελπίδων. Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την νίκη. Καλή αντάμωση. 

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 7 June 2024 | 2:24 pm


Εργαστήριο ψηφιδωτού για παιδιά εμπνευσμένο από την αρχαία Μυωνία στα ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ 2024...

 


 

  Εργαστήριο ψηφιδωτού για παιδιά εμπνευσμένο από την αρχαία Μυωνία στα ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ 2024 

 Ακόμη μια εκδήλωση-έκπληξη έχει προγραμματίσει για τα φετινά ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ ο Σύλλογος Αγιοευθυμιωτών. 

 Πιο συγκεκριμένα, την Κυριακή 11 Αυγούστου 2024, προβλέπεται μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση η οποία έχει τίτλο «Εργαστήριο ψηφιδωτού για παιδιά εμπνευσμένο από την αρχαία Μυωνία» και η οποία απευθύνεται σε παιδιά από 5 έως 99 χρονών!! 

 Η εκδήλωση είναι δομημένη σε δυο μέρη. Α' μέρος Εισαγωγή στην τέχνη του ψηφιδωτού και παρουσίαση της ιστορίας της αρχαίας Μυωνίας με την βοήθεια εποπτικών μέσων. 

 Β' μέρος Παραγωγή ψηφιδωτού έργου με την τεχνική της εναπόθεσης ψηφίδων σε ξύλινη επιφάνεια. Τα παιδιά θα δημιουργήσουν ένα ατομικό ψηφιδωτό έργο που θα το πάρουν ως αναμνηστικό. 

 Για την καλύτερη οργάνωση της εκδήλωσης περιμένουμε τις δηλώσεις συμμετοχής σας.

  Το σύνολο των εξόδων θα καλυφτεί από τον Σύλλογο Αγιοευθυμιωτών.

Δημοσιεύθηκε στις 7 June 2024 | 2:15 pm


Δ.Δ.Ε. Φωκίδας: πρόγραμμα ERASMUS+, ΔΡΑΣΕΩΝ και ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ...


 

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ 

 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ, 

ERASMUS+, ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ και ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ για ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ και ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

  Πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δελφών στην Πλατεία Κεχαγιά στην Άμφισσα η εκδήλωση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας για την παρουσίαση προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων, προγραμμάτων Erasmus+ και δράσεων των σχολείων της Δ.Δ.Ε. Φωκίδας κατά το σχολικό έτος 2023-2024.

  Στην Διεύθυνσή μας υλοποιήθηκαν αυτή την σχολική χρονιά 57 προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων: 4 Αγωγής Υγείας, 5  Αγωγής Σταδιοδρομίας, 14  Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και 34  Πολιτιστικών Θεμάτων. Πρόκειται για προγράμματα διάρκειας 3-5 μηνών που υλοποιούνται στο περιθώριο του σχολικού προγράμματος με πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών που προσφέρουν τον χρόνο και την ενέργειά τους με μοναδικό κίνητρο τα πολλαπλά οφέλη που συνεπάγονται αυτά τα προγράμματα για τους μαθητές και τις μαθήτριες: δυνατότητα για μια πιο μαθητοκεντρική προσέγγιση θεματικών που έχουν επιλεγεί από τους ίδιους τους μαθητές και προκαλούν το ενδιαφέρον τους, ευκαιρία για ομαδοσυνεργατική μάθηση, βιβλιογραφική έρευνα και έρευνα πεδίου με στόχο την ανάπτυξη της κριτικής και δημιουργικής σκέψης των παιδιών, ανάδειξη των ιδιαίτερων ταλέντων τους και ανάπτυξη των δεξιοτήτων ζωής σε μια προσπάθεια για σύνδεση του σχολείου με τον πραγματικό κόσμο.

Επιπλέον, τα σχολεία εμπλέκονται δημιουργικά σε μια σειρά από άλλα προγράμματα και δράσεις που δίνουν τη δυνατότητα στους μαθητές να βγουν από το στενό σχολικό πλαίσιο και να ταξιδέψουν, να συμμετέχουν σε Μαθητικά Συνέδρια και Μαθητικούς Διαγωνισμούς, να αλληλεπιδράσουν με μαθητές/μαθήτριες άλλων σχολείων και να γνωρίσουν εκπαιδευτικά συστήματα άλλων χωρών στο πλαίσιο της μετακίνησής τους με προγράμματα Erasmus+ τα οποία καλύπτουν και όλα τα έξοδά τους. Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες λαμβάνονται από τα στελέχη και τους/τις εκπαιδευτικούς των σχολείων με στόχο να εμπλουτίσουν την εκπαιδευτική διαδικασία και να συμβάλλουν στην ολόπλευρη ανάπτυξη των μαθητών/τριών τους.

Κάποια από αυτά τα προγράμματα και τις δράσεις είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε με σύντομες παρουσιάσεις των 10 λεπτών στην εκδήλωση της Πέμπτης. Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν 20 από τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν στα σχολεία μας από το ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ Άμφισσας (ευφάνταστες κατασκευές με καθημερινά υλικά), το Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Άμφισσας (ένα ψηφιακό παραμύθι για τη διαφορετικότητα) , το Γυμνάσιο με Λ.Τ. Ερατεινής (Μνήμες Ολοκαυτώματος) , το ΓΕΛ Ευπαλίου (πρόγραμμα τοπικής ιστορίας για την Δωρίδα) , το Γυμνάσιο Ιτέας (Περιβαλλοντικό πρόγραμμα για τα μονοπάτια και πρόγραμμα για τη δημιουργία βιβλιοθήκης στο σχολείο από τα ίδια τα παιδιά για την προώθηση της φιλαναγνωσίας), το 1ο ΕΚ Άμφισσας (Πρόγραμμα Erasmus+ στην Ισπανία με συμμετοχή μαθητών για εκπαίδευση σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού και πρόγραμμα κυκλικής οικονομίας), το Γυμνάσιο Λιδωρικίου (πρόγραμμα μουσειακού θεάτρου, συμμετοχή του σχολείου σε διαγωνισμό λογοτεχνίας και φωτογραφίας και η εμπειρία των παιδιών), το Μουσικό Σχολείο Άμφισσας (συμμετοχή σε φεστιβάλ αρχαίου δράματος και στον διαγωνισμό Make a wish), το Γυμνάσιο Δελφών (συμμετοχή σε φεστιβάλ αρχαίου δράματος και περιβαλλοντικό πρόγραμμα με θέμα το δελφίνι), το Γυμνάσιο Άμφισσας (πρόγραμμα προφορικής ιστορίας με θέμα το Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία), το ΓΕΛ Λιδωρικίου (δημιουργία ψηφιακού παιχνιδιού Κρυμμένου Θησαυρού και παλετοκατασκευές στη βιβλιοθήκη του σχολείου) , το ΓΕΛ Άμφισσας (Πρόγραμμα μουσειακού θεάτρου, πρόγραμμα αγωγής σταδιοδρομίας για τη διοίκηση μιας εικονικής επιχείρησης και παρουσίαση του προγράμματος επιμόρφωσης εκπαιδευτικών Erasmus+ για τη διδασκαλία της αγωγής του πολίτη) , και το Π.ΕΠΑ.Λ Άμφισσας (περιβαλλοντικό πρόγραμμα με θέμα την Ελιά). Μαζί μας ήταν και μας μίλησαν για τις συνεργασίες τους με τις σχολικές μονάδες της Διεύθυνσής μας ο κ. Νίκος Λάιος, κοινωνικός ανθρωπολόγος  από τη Διαδρομή-Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας Π.Ε. Φωκίδας και η Γιώτα Κούκου, κοινωνικός επιστήμονας, από την Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελαρόπουλος. Πρόκειται για δύο φορείς που συνεργάζονται επί σειρά ετών με τα σχολεία της Διεύθυνσής μας και στηρίζουν την εύρυθμη λειτουργία τους συμβάλλοντας  με τα προγράμματά τους στην καταπολέμηση παθογενειών, όπως η βία και ο εκφοβισμός, η χρήση ουσιών, η εξάρτηση από συσκευές, η κοινωνική απομόνωση κ.λπ.

Οι παρουσιάσεις έγιναν από εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες δια ζώσης και διαδικτυακά και χειροκροτήθηκαν από τους παρευρισκόμενους μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς και διευθυντές και διευθύντριες των σχολείων καθώς και από τον Διευθυντή Δ.Ε. Φωκίδας κ. Κωνσταντίνο Δούνα, τη Σύμβουλο Φιλολόγων Φωκίδας κ. Γεωργία Παντίδου και τον Αν. Προϊστάμενο Εκπαιδευτικών Θεμάτων Δ.Δ.Ε. Φωκίδας κ. Χρήστο Λαλά καθώς και τον Υπεύθυνο Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Π.Ε. Φωκίδας κ. Θεόδωρο Μήταλα.  Την εκδήλωση συντόνισε η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Δ.Ε. Φωκίδας κ. Ασημένια Μισιρλή και στήριξε τεχνικά ο Υπεύθυνος ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. της  Δ.Δ.Ε. Φωκίδας κ. Σπύρος Καλλώνης.

Με την ευκαιρία αυτής της συνάντησης βραβεύτηκαν από τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης Φωκίδας:

Ø  οι μαθητές και οι μαθήτριες των Γυμνασίων Άμφισσας, Ιτέας, Ερατεινής και του ΓΕ.Λ. Άμφισσας οι οποίοι διακρίθηκαν στους Διαγωνισμούς Θαλής και Ευκλείδης της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας


Ø η εκπαιδευτικός κ. Ειρήνη Μαυροπούλη μαζί με μαθητές και μαθήτριες της Β’ τάξης του Μουσικού Σχολείου Άμφισσας που πήραν μέρος στον Διαγωνισμό Make a wish και έλαβαν το πρώτο βραβείο για το τραγούδι που συνέθεσαν

Ø  οι εκπαιδευτικοί του Π.ΕΠΑ.Λ. Άμφισσας που διακρίθηκαν για το θάρρος και την αυτοθυσία που επέδειξαν κατά την εκκένωση του κτηρίου και την κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε στο σχολείο τους στις 2 Απριλίου 2024 από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Δήμο Δελφών για την παραχώρηση της αίθουσας και όσους συνέβαλαν στην επιτυχία αυτής της εκδήλωσης. Δίνουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια στους μαθητές/τριες, τους/τις εκπαιδευτικούς και τους/τις διευθυντές/ντριες των σχολείων για την εξαιρετική τους δουλειά και ευχόμαστε να συνεχιστεί με την ίδια θετική ενέργεια και επιτυχία στο μέλλον. Οι προσπάθειες όλων μας εμπνέονται από την πίστη μας στους νέους ανθρώπους και από την πεποίθηση ότι αξίζει να επενδύσουμε σε αυτούς!

Δημοσιεύθηκε στις 7 June 2024 | 2:13 pm


Αγροτικός Σύλλογος Μαντουδίου: μετά από μπλόκα και κινητοποιήσεις καταβλήθηκε η αποζημίωση στους μελισσοκόμους!...

ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ – ΛΙΜΝΗΣ – ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ  

 ΚΑΤΑΒΛΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΣΤΟΥ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ Η ΠΙΕΣΗ ΚΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΣΠΟΥΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

 

 Συνάδελφοι μελισσοκόμοι, αγρότες. 

 


Ο αγώνας που δώσαμε μαζί με το αγροτικό μας μπλόκο, με τις κινητοποιήσεις των αγροτών σε όλη την Ελλάδα, η πίεση που ασκήσαμε, και τελικά η καταβολή αποζημιώσεων με 15ευρώ/μελίσσι στους συναδέλφους μελισσοκόμους, δείχνουν ότι όταν ο αγώνας είναι οργανωμένος, ασταμάτητος, συνεχής, με διεκδικητικό πλαίσιο, μπορούμε να αποσπάμε ορισμένες κατακτήσεις, να κερδίζουμε με τον αγώνα μας.

 

Στις 6/2/24 εν μέσω κινητοποιήσεων , τους αποκλείσαμε στο ύψος του μπλόκου μας καθώς πήγαιναν για να κόψουν κορδέλες στην Αγία Άννα, και βάλαμε τα αιτήματα μας, απαιτώντας λύσεις

 

Στις 4/3/24 μετά το μπλόκο πετύχαμε συνάντηση με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης που κάτω από την πίεση μας αποσπάσαμε αυτή τη δέσμευση, για ένταξη των συναδέλφων μελισσοκόμων στο καθεστώς της Θεσσαλίας, για την πλημμύρα του DANIEL και τα χαμένα μελίσσια.

 

Στη συνέχεια δεν μας απαντούσαν…

 

Στις 11/4/24, ένα μήνα μετά, ξαναπιέσαμε με επιστολή μας στο Υπουργείο στην οποία σημειώναμε:

 

«Σήμερα βρισκόμαστε πάνω από ένα (1) μήνα μετά τη συνάντηση και ουδεμία απάντηση έχουμε πάρει. Την ίδια στιγμή τα προβλήματα γιγαντώνονται και συσσωρεύονται μέρα τη μέρα, έχει ξεκινήσει η καλλιεργητική περίοδος με τα κόστη να είναι ήδη σε πολύ υψηλά επίπεδα οδηγώντας πολλούς συναδέλφους μας σε μεγάλα οικονομικά προβλήματα και δυσκολίες.

 

Απαιτούμε να μας δοθούν άμεσα οι απαντήσεις στα αιτήματα και τις διεκδικήσεις που θέσαμε»

 

Στη συνέχεια συνεχίσαμε και με άλλους τρόπους, με παρεμβάσεις, ανακοινώσεις, με αναφορά των προβλημάτων στα Δημοτικά Συμβούλια, όπου μπορούσαμε.

 

Μόλις χθές καταβλήθηκαν στους συναδέλφους αυτές οι αποζημιώσεις.

 

Φυσικά δεν εφησυχάζουμε, δεν λύθηκαν τα προβλήματα των συναδέλφων μελισσοκόμων με αυτό το μέτρο, η πλειοψηφία των διεκδικήσεων δεν έχει εκπληρωθεί, όμως θα συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά.

 

Είναι στο δικό μας χέρι, η συνέχιση του αγώνα για κάθε πρόβλημα, για κάθε διεκδίκηση

 

Το ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου

Δημοσιεύθηκε στις 7 June 2024 | 2:06 pm


Η Παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου στο ΟΑΚΑ! Κυριακή 2 Ιουνίου 2024... για πρώτη φορά μικροί ποδηλάτες στην Πίστα δεξιοτεχνίας HERO 2030...


 

Παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου και η κεντρική γιορτή φέτος θα φιλοξενηθεί στην «Αγορά» του ΟΑΚΑ !! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Την Κυριακή 2 Ιουνίου από τις 11:00 έως τις 19:00 οι μικροί μας φίλοι θα δοκιμάσουν το ταλέντο τους στην Πίστα δεξιοτεχνίας HERO 2030 αφιερωμένη στους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, θα απασχοληθούν δημιουργικά με το Αει Φέρειν και θα έχουν την ευκαιρία να ποδηλατίσουν γνωρίζοντας τα πολιτιστικά μνημεία του 

ΟΑΚΑ. !! 

 Καλούμε όλες τις οικογένειες με τα παιδιά τους, να έρθουν με τα ποδήλατα τους, τα κράνη και την θετική τους διάθεση για να προβάλουμε όλοι μαζί το μήνυμα της χρήσης του ποδηλάτου ως μέσο μετακίνησης, άθλησης και ψυχαγωγίας!! 


Δημοσιεύθηκε στις 1 June 2024 | 11:58 am


Πανηγυρίζει το νησάκι των Αγίων Ενδόξων Βασιλέων & Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Ιτέα! ...


 Πανηγυρίζει  η Ιτέα την μνήμη των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης...εορτή που τιμάται ιδιαίτερα στην περιοχή λόγω του ομώνυμου ναίσκου στο νησάκι του  Αγίου  Κωνσταντίνου.


   Το πανέμορφο νησί του Αγίου Κωνσταντίνου βρίσκεται στην είσοδο του κόλπου της Ιτέας, του Κρισσαίου Κόλπου.   Το εκκλησάκι των Αγίων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης,  σώζεται από τους πρωτοβυζαντινούς αιώνες,  είναι  δρομικής κατασκευής με μικρό καμπαναριό και εικόνες παλαιότατες.





    Δίπλα από το καμπαναριό,  σύμφωνα με το “Χρονικό του Γαλαξιδίου”,  υπήρχε κρυφό σχολειό και κρυφό  νοσοκομείο κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας και μάλιστα υπάρχει μαρτυρία ότι σε αυτό είχε καταφύγει ο κλεφταρματωλός Γιάννης Βουνιχωριώτης πληγωμένος από μια συμπλοκή στα Κιούσκια Σαλώνων, όπου και τελικά εξέπνευσε.

 

  Επίσης αναφέρεται και σαν καταφύγιο το 1827 της φρεγάτας “Καρτερία”  αλλά και άλλων πλοίων  ενώ κατά την εποχή της τουρκοκρατίας,  λειτουργούσε εκεί  και κρυφή εκκλησιαστική σχολή.
Άλλωστε οι  βραχονησίδες Άγιος Κωνσταντίνος και Άγιος Αθανάσιος που ενώνονταν στο παρελθόν μεταξύ τους με πέτρινη γέφυρα,  η οποία είναι ακόμη και σήμερα ορατή κάτω από το νερό, καθώς και ο Άγιος Δημήτριος παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού  είχαν χρησιμοποιηθεί ως καταφύγια κατά τους λεγόμενους “σκοτεινούς” πρωτοβυζαντινούς αιώνες αλλά και από διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα που έρχονται στο φως κατά καιρούς. 
   Τα νησιά αυτά αναφέρονται από όλους σχεδόν τους περιηγητές που πέρασαν με πλοίο από την περιοχή.
 https://efpalio.files.wordpress.com/2012/05/ag-konstantinos.jpg
 
  

Ο εορτασμός των  θαυματουργών  Αγίων στο νησί αποτελεί μεγάλο θρησκευτικό γεγονός, τελείται κάθε χρόνο με μεγάλη  επισημότητα και μεγαλοπρέπεια ως αναπόσπαστο έθιμο της Εκκλησιαστικής και κοινωνικής ζωής όλης της περιοχής.





 
    Παλαιά υπήρχε πλοιάριο που εκτελούσε δρομολόγια, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες, ιδιωτικά σκάφη και ψαροκάικα  μεταφέρουν τους πιστούς στο γραφικό, ιστορικό εκκλησάκι.


    Οι κάτοικοι θεωρούν και τιμούν τους Αγίους ως προστάτες τους και πολλοί από αυτούς εκτός από τα τάματα που κάνουν  επισκέπτονται το νησί με τα ιδιωτικά σκάφη τους συχνά…
  Ο ναός ανήκει στην ενορία του Αγίου Χαραλάμπους Ιτέας. 

Δημοσιεύθηκε στις 21 May 2024 | 12:31 am


Μαρίνος Λύτρας για πόρισμα επιτροπής ΡΟΜΑ: «Στόχος επετεύχθη – Μια τρύπα στο νερό»!!...

Τοποθέτηση σχετικά με το πόρισμα της επιτροπής ΡΟΜΑ 

 «Στόχος επετεύχθη – Μια τρύπα στο νερό» 


 

 Μελετώντας με ιδιαίτερη προσοχή το πόρισμα της Επιτροπής ΡΟΜΑ, το οποίο προέκυψε κατά την τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής, θεώρησα χρέος μου απέναντι στους συμπολίτες μας να προχωρήσω σε αυτή την τοποθέτηση προκειμένου να γίνει γνωστό και κατανοητό το ιστορικό όλου αυτού του φιάσκο που σχεδίασε η Δημοτική Αρχή, όπου αναγκάστηκα να παραιτηθώ βλέποντας που θα κατέληγε. Μιας επιτροπής όπου στην ουσία κατέληξε στην πρόταση που έχει κάνει η παράταξή μας πριν από 6 χρόνια και όπου η σημερινή Δημοτική Αρχή τότε καταδίκαζε απερίφραστα.

Στο Δ.Σ. της  11/12/2023 η παράταξή μας κατέθεσε την παρακάτω ρεαλιστική πρόταση :

Α) Για τους παράνομα διαμένοντες μη δημότες του Δήμου μας, να υπάρξει απομάκρυνση τους σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς (Εισαγγελία, Αστυνομία, υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας κλπ.).

 

Β) Για όσους είναι Δημότες του Δήμου μας, να ενταχθούν στο πρόγραμμα του αρμόδιου Υπουργείου για την επιδότηση ενοικίου σε κατοικίες.

 

Γ) Για όσους δημότες δεν επιθυμούν την Β λύση, να μεταφερθούν στην θέση Κάμινος που είναι και η μοναδική αδειοδοτημένη θέση που προβλέπει το ΓΠΣ Άμφισσας.

 

Για τις περιπτώσεις “Β” και “Γ” να τύχουν της παρακολούθησης των αρμοδίων υπηρεσιών για την κοινωνική τους ένταξη.

 

Η πρόταση μας αυτή τέθηκε σε ψηφοφορία, χωρίς όμως να λάβει την έγκριση του σώματος μιας και την ψήφισαν μόνο οι σύμβουλοι της παράταξής μας.

 

Τελικά υιοθετήθηκε η πρόταση της Δημοτικής Αρχής για την σύσταση επιτροπής με αρμοδιότητα της εξεύρεση νέου νόμιμου χώρου για την εγκατάσταση τους και σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία. Την πρόταση αυτή της δημοτικής αρχής ψήφισαν και οι παρατάξεις "Λαϊκή Συσπείρωση" και "Πολίτες στο Προσκήνιο".

 

Στο Δ.Σ.  στης 19/1/2024 συγκροτήθηκε  7μελής επιτροπή  όπου για να μην προκαταβάλουμε το αποτέλεσμα αλλά και να δείξουμε καλή διάθεση σεβόμενοι τις δημοκρατικές διαδικασίες  μετείχαμε με τον γράφοντα ως εκπρόσωπο της μείζονος μειοψηφίας αλλάπροτείνονταςταυτόχρονα να μετέχει ως αναπληρωματικόμέλοςο επικεφαλής της ΛαϊκήςΣυσπείρωσης κ. Λεοντίουόπουψήφισε την πρόταση της δημοτικής αρχής και εκπροσωπείτο η παράταξη και στην νέα θητεία σε αντίθεση με αυτή των Πολιτών στο Προσκήνιο.

Στης 2/2/2024 για πρώτη φορά συνεδριάζει η εν λόγω επιτροπή που τελικά με ενημερώνουν ότι δεν είναι ακριβώς επιτροπή αλλά ομάδα εργασίας χωρίς να κρατούνται πρακτικά με κλειστές πόρτες για το κοινό. Μαζί με τον κ. Β.Αυγερινό ,μέλος της επιτροπής δηλώνουμε την έκπληξη μας  για την μη τήρηση των πρακτικών ενώ ο κ. Ευ.Μυταράς απείχε ακριβώς  για τον ίδιο λόγο.

Στις 15/2/2024 για δεύτερη φορά συνεδριάζει η εν λόγω ομάδα εργασίας όπου καταθέτουμε υπόμνημα σχετικά με τους κανόνες, τις υποχρεώσεις, τις δεσμεύσεις, την παρουσία πρακτικογράφου αλλά και την έλλειψη παρουσίας τουλάχιστον ΜΜΕ. Ο πρόεδρος της επιτροπής μας ενημερώνει για την έλευση του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Πρόδρομου Πύρρου σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στις 4/3/2024 προσέρχεται ο κ. Πρόδρομος Πύρρου χωρίς να ενημερωθεί ο γράφοντας για την ώρα προσέλευσης και την τοποθεσία αν και σε  email που μου είχε αποσταλεί 29/2/2024 με ενημέρωναν ότι θα το πράξουν άμεσα.Στην συνάντηση αυτή μου μεταφέρθηκε ότι ο κ. Πύρρου ξεκαθάρισε πως είναι θέμα του Δήμου η μετεγκατάσταση και απάντησε στα αυτονόητα. Μετά την απαξίωση στο πρόσωπο μου αλλά και γενικότερα στους δημότες θεώρησα σωστό πως δεν μπορώ να συνεχίσω να μετέχω σε κάτι που στερείται σοβαρότητας.

Στις επόμενες συνεδριάσεις της ομάδας εργασίας που ακολούθησαν άλλαξε η στάση της πλειοψηφίας και τελικά αποδέχτηκαν τα μαγνητοφωνημένα πρακτικά που για δικούς τους άγνωστους λογούς δεν τα αποδέχονταν πριν και για δικούς τους λόγους τα αποδέχτηκαν μετά.

Φθάνοντας σήμερα6μήνεςμετά να υιοθετήσουν τελικά  την πρόταση μας στο Δ.Σ. της  11/12/2023, μια  θέση ξεκάθαρη όχι 6 μήνες αλλά εδώ και 6 χρονιά.

Κύριοι της Δημοτικής Αρχής στα χωριά μας λένε ‘’οποίος δεν θέλει να ζυμώσει 6 χρόνια κοσκινίζει’’ την γνωρίζουμε καλά την παροιμία.

Δυστυχώς δικαιώνομαι εγώ και η παράταξη μου απόλυτα εκ του αποτελέσματος.

Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε αυτό που έλεγαν οι δημότες  ‘’εάν δεν θες να βρεθεί λύση κάνε μια επιτροπή’’ .

Δυστυχώς ροκανίστηκε και άλλος χρόνος.

Δυστυχώς θα συνεχίσουμε να βιώνουμε την αυξανομένη και αναβαθμισμένη καθημερινά εγκληματικότητα αποτέλεσμα της  γκετοποίησης των ΡΟΜΑ .

Η Δημοτική Αρχή θα συνεχίσει να  παραμένει στον ρόλο του παρατηρητή.

 

ΛΥΤΡΑΣ ΜΑΡΙΝΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Δ.Ε. ΑΜΦΙΣΣΑΣ

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 20 May 2024 | 8:26 am


Την Τρίτη παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Οικονομικών για την ΛΑΡΚΟ μετά τα ψεύδη, για ξεκάθαρες απαντήσεις!...

 


  Την Παρασκευή 17/4/2024 συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας και συζήτησε το πρόβλημα που έχει προκύψει με τις απολύσεις των συναδέλφων στην εργολαβία συντήρησης των εγκαταστάσεων του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ, οι οποίοι για τουλάχιστον 10 έτη ο καθένας είναι τοποθετημένος σε τμήματα και θέσεις εργασίας στην ΛΑΡΚΟ καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Οι θέσεις εργασίας και οι ανάγκες που καλύπτουν αυτοί οι εργαζόμενοι είναι σε εγκαταστάσεις που απαιτούν συντήρηση, χειρισμό και φύλαξη λόγω επικινδυνότητας. 

 Ο φάκελος με τις «εκθέσεις συνεπειών και επικινδυνότητας από την απομάκρυνση των ειδικευμένων εργαζομένων από τις εγκαταστάσεις τις ΛΑΡΚΟ» έχει δοθεί στον Πρωθυπουργό, στο Υπουργείο Οικονομικών, στον Ειδικό Διαχειριστή και στην Πρόεδρο Πρωτοδικείου που εξέτασε και ενέκρινε το αίτημα προσωρινής διαταγής των ασφαλιστικών μέτρων, τα οποία θα εκδικαστούν στις 18/6/2024. Τα υπουργεία έχουν την υποχρέωση να απαντήσουν στην αντίφαση μεταξύ της πολιτικής δέσμευσης του Πρωθυπουργού και των υπουργών από την μία και της τεχνοκρατικής προσέγγισης των υπηρεσιακών παραγόντων των υπουργείων από την άλλη. 

 Ο Ειδικός Διαχειριστής της ΛΑΡΚΟ ανακοίνωσε ότι «διακόπτεται η σύμβαση έργου με την εργολαβική εταιρεία ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ ΑΕ και θα συνεχίσει και με τις υπόλοιπες διότι δεν μπορεί να καλύψει οικονομικά τις απαιτήσεις που χρειάζονται και παρά τις προτάσεις του στα αρμόδια υπουργεία Ενέργειας και Οικονομικών, δεν έχει λάβει έγκριση αξιοποίησης των χρημάτων που έχει στο ταμείο της η ΛΑΡΚΟ από την πώληση ρύπων ή κονδύλι κάλυψης αυτών των εξόδων από τον κρατικό προϋπολογισμό».

  Αυτό έρχεται σε αντίφαση με τις δηλώσεις της Υπουργού Εργασίας κ. Μιχαηλίδου όπου στις 11/5/2024 στην πρωινή εκπομπή «ΚΑΛΗΜΕΡΑ» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου της εκπομπής για «το μέλλον των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ», δήλωσε τα εξής: «Μιλάμε για το σύνολο των εργαζομένων (...) οι οποίοι εργάζονται απευθείας στην ΛΑΡΚΟ και (...) σε υποεργολαβίες που εργάζονται και πάλι εμμέσως στην ΛΑΡΚΟ (…) οπότε ερχόμαστε με ένα πολύ συγκεκριμένο πλάνο και δε μένει κανένας μα κανένας στο δρόμο (…)» Έρχεται σε αντίφαση με την παρ.4 του άρθρου 97 του ν.4941/2022, όπου για αυτήν την ειδική κατηγορία εργαζομένων ημ ορίζει ότι ισχύει για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ.

  Έρχεται σε αντίφαση με το περιεχόμενο της συνάντησης που έγινε στις 13/5/2024 με τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου συμμετείχαν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, η Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων Άννα Στρατινάκη και ο διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης. Κατά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση θα σεβαστεί όπως έχει υποχρέωση την προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών και η οποία επιτάσσει τη συνέχιση του σημερινού καθεστώτος ως προς την απασχόληση των εργαζομένων έως τις 18 Ιουνίου, οπότε και θα εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα». 

  Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα αλληλοσεβασμού, έκλεισε με την δέσμευση να «πραγματοποιηθεί διάλογος με τους αρμόδιους με κατεύθυνση ότι καλύτερο για τους εργαζόμενους, τις τοπικές κοινωνίες και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων». Η εκτίμηση μας είναι ότι η απόλυση των συναδέλφων πριν τις 18/6/24 είναι αποτέλεσμα παράβλεψης τυπικών τεχνοκρατικών διαδικασιών που εύκολα λύνονται και καμία σχέση δεν έχουν με πολιτική απόφαση. 

  Το γεγονός όμως ότι εδώ και 6 ημέρες τα αρμόδια υπουργεία δεν έχουν απαντήσει στις οχλήσεις μας (μας λένε ότι το εξετάζουν), δημιουργεί αδιέξοδα στις οικογένειες των απολυμένων συναδέλφων, σύγχυση στα αισθήματα του συνόλου των εργαζομένων, αλλά και ουσιαστικά προβλήματα ασφαλείας για τους κατοίκους της περιοχής που πρέπει να συζητηθούν το επόμενο διάστημα. 

 Σε αυτή την βάση το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου μας αποφάσισε την Τρίτη 21/5/2024 το πρωί να πραγματοποιηθούν παραστάσεις διαμαρτυρίας στα αρμόδια υπουργεία.

  Επιδίωξη να λάβουμε ξεκάθαρες απαντήσεις.

  Για τις παραστάσεις διαμαρτυρίας την Τρίτη 21/5/24 στις 7.30 πμ θα αναχωρήσουν λεωφορεία από την πύλη του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ.

Δημοσιεύθηκε στις 18 May 2024 | 1:13 pm


Η On Sale Rally Team στο επετειακό Ολυμπιακό Ράλλυ...

Η On Sale Rally Team στο επετειακό Ολυμπιακό Ράλλυ 

 


 

 H On Sale Rally Team μετά τη νίκη της στην πρεμιέρα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ράλλυ Χώματος στο Ράλλυ Στερεάς Ελλάδας, συνεχίζει το αγωνιστικό της ταξίδι αυτή τη φορά στον Πύργο Ηλείας και το 44ο Ολυμπιακό Ράλλυ το οποίο διεξάγεται το διήμερο 18 – 19 Μαΐου από το Αθλητικό Σωματείο Αγωνιστική Ολυμπιακή Λέσχη Αυτοκινήτου Πύργου (ΑΟΛΑΠ).


Δηλώσεις

Ο κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου On Sale ανέφερε: «Μετά τη νίκη στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος στην Θήβα, ευελπιστούμε στο Ολυμπιακό Ράλλυ να βρεθούμε για μία ακόμη φορά ανάμεσα στα κορυφαία πληρώματα τα οποία θα παλέψουν για τη νίκη. Η ομάδα έχει δουλέψει σκληρά όλο αυτό το διάστημα και πιστεύω πως αυτό θα φανεί και στις ειδικές διαδρομές του αγώνα».

Ο Σωκράτης Τσολακίδης δήλωσε: «Ο αγώνας στον Πύργο θα είναι διαφορετικός καθώς το τερέν δεν είναι ίδιο με αυτό της Θήβας. Εμείς μετά το επιτυχημένο μας ντεμπούτο θέλουμε να πετύχουμε ένα καλό αποτέλεσμα το οποίο θα συνδυαστεί με μία καλή εμφάνιση».

Ο Γιώργος Πολυζώης με τη σειρά του ανέφερε: «Η προσέγγιση μας και σε αυτόν τον αγώνα θα είναι η ίδια, θα προσπαθήσουμε να κινηθούμε έξυπνα καθώς ο αγώνας δεν είναι εύκολος. Είμαι πεπεισμένος πως μπορούμε να πετύχουμε ένα καλό αποτέλεσμα».

Πληροφορίες: www.aolap.gr

Χρόνοι και αποτελέσματα: www.infomega.gr/live




Δημοσιεύθηκε στις 18 May 2024 | 12:49 pm


ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ 2024: Ενισχύστε τη λαχειοφόρο αγορά...

ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ 2024:

 Ο προγραμματισμός είναι σε εξέλιξη - Ενισχύστε τη λαχειοφόρο αγορά


 

 

  Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Αγιοευθυμιωτών με γοργά βήματα προχωράει στον προγραμματισμό των ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΩΝ 2024.Ήδη, για την Παρασκευή 9 Αυγούστου έχουμε προγραμματίσει τη μεγάλη δημοτική βραδιά με τους Γωγώ Τσαμπά, Γιάννη Τσαπρούνη και Μαρίνα Λαζαράκη. Στο κλαρίνο ο Πάνος Κοτρώτσος.

Το Δ.Σ., αναζητώντας πηγές χρηματοδότησης των ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΩΝ 2024 και λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές δυσκολίες των πολιτών, αποφάσισε τη διενέργεια λαχειοφόρου αγοράς με συμβολική τιμή λαχνού. Όπως κάθε χρόνο, θα κληρωθούν πολλά και καλά δώρα και η τιμή του λαχνού είναι μόλις 2 € ούτως ώστε να μπορούν να αγοράσουν όλοι. Δίνοντας από λίγα οι πολλοί μπορούμε να πετύχουμε αρκετά.

Ζητάμε την βοήθεια όλων ώστε τα ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ να διατηρήσουν εκείνα τα χαρακτηριστικά που τα κάνουν να ξεχωρίζουν. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να βοηθήσει κανείς στην επιτυχία της λαχειοφόρου αγοράς. Μπορείτε να πάρετε μπλοκ με λαχνούς και να τους διαθέσετε σε γνωστούς και φίλους, μπορείτε να προσφέρετε δώρα ή να αγοράσετε οι ίδιοι λαχνούς. Για όσους θέλουν να βοηθήσουν διαθέτοντας λαχνούς ή προσφέροντας δώρα το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι: 2265067424 και το e-mail του Συλλόγου: [email protected]. Μπορείτε, επίσης, να επικοινωνήσετε με τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου. Φυσικά λαχνοί θα διατίθενται και κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων.

Βοηθήστε ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε με επιτυχία το φιλόδοξο φετινό μας πρόγραμμα.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

Δημοσιεύθηκε στις 16 May 2024 | 10:33 pm


ΠΡΟΣΟΧΗ! έως την Κυριακή 26 Μαΐου οι αιτήσεις για την ένταξη 700 ιατρών στο Μητρώο του Ειδικού Σώματος Ιατρών του ΚΕ.Π.Α...

 


 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

 

  Μέχρι την Κυριακή 26 Μαΐου οι αιτήσεις για την ένταξη επτακοσίων (700) ιατρών στο Μητρώο του Ειδικού Σώματος Ιατρών (Ε.Σ.Ι.) του ΚΕ.Π.Α 

  Την Κυριακή 26 Μαΐου 2024 λήγει η πρόσκληση για την ένταξη επτακοσίων (700) ιατρών στο Μητρώο του Ειδικού Σώματος Ιατρών (Ε.Σ.Ι.) του ΚΕ.Π.Α., με την οποία γίνεται πράξη η ενίσχυση των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας, στο πλαίσιο ενός συγκροτημένου και ολιστικού σχεδίου αντιμετώπισης πολλών χρόνιων προβλημάτων των ατόμων με αναπηρία.

  Στο Ε.Σ.Ι. μπορεί να ενταχθεί οποιοσδήποτε ιατρός, ανεξάρτητα από το καθεστώς απασχόλησής του. Έτσι, γίνονται δεκτοί τόσο δημόσιοι υπάλληλοι, όσο και ελεύθεροι επαγγελματίες. Η απασχόληση στο ΚΕ.Π.Α. είναι παράλληλη με τις λοιπές δραστηριότητες τους. Ο προγραμματισμός των ραντεβού είναι ευέλικτος και βάσει της διαθεσιμότητας που δηλώνει ο κάθε ιατρός.

Οι επτακόσιοι (700) γιατροί που θα ενταχθούν και θα συμβάλλουν στην επιτάχυνση της διαδικασίας αξιολόγησης της αναπηρίας, θα αμείβονται με τα αυξημένα ποσά (κατά 50%)  και έχουν ανά αξιολόγηση ως εξής:.


Σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις εξέτασης εκτός έδρας, τα ανωτέρω ποσά προσαυξάνονται κατά τρία (3) ευρώ ανά περιστατικό, καθώς και ότι τα έξοδα μετακίνησης και διανυκτέρευσης καλύπτονται.

Παράλληλα, για πρώτη φορά -από τότε που δημιουργήθηκαν τα ΚΕ.ΠΑ. το 2011- αυξάνεται και ο αριθμός των ειδικοτήτων, καθώς στις Επιτροπές εντάσσονται, παιδίατροι, παιδοψυχίατροι, αναπτυξιολόγοι και γαστρεντερολόγοι.

Υπενθυμίζεται ότι οι ενδιαφερόμενοι ιατροί εισέρχονται με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών TAXISnet στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.efka.gov.gr/aitisi-esi και συμπληρώνουν τα πεδία της ηλεκτρονικής αίτησης- δήλωσης, τα οποία περιλαμβάνουν τα βασικά στοιχεία ταυτότητάς τους και επικοινωνίας, καθώς και τα επιπλέον στοιχεία τους, όπως για παράδειγμα, τίτλοι σπουδών, λοιπά απαιτούμενα προσόντα, βαθμολογούμενα κριτήρια κλπ. Αναλυτικές πληροφορίες δίνονται στην πρόσκληση: https://www.efka.gov.gr/el/diagonismoi/prosklese-8

Στόχος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και του e-ΕΦΚΑ είναι η διαδικασία της πιστοποίησης αναπηρίας να μπορεί να επιτελεί το σκοπό της, άμεσα, χωρίς ταλαιπωρία στους πολίτες και, κυρίως, με τον απαιτούμενο σεβασμό.

                                                                                       Από τη Διοίκηση του e-Ε.Φ.Κ.Α.

Δημοσιεύθηκε στις 16 May 2024 | 7:00 am


Νομός Φωκίδας - Ειδήσεις και Νέα

Σεισμός 3,5 Ρίχτερ στη Φωκίδα - Πρώτο Θέμα

Σεισμός 3,5 Ρίχτερ στη Φωκίδα  Πρώτο Θέμα

Δημοσιεύθηκε στις 26 December 2023 | 10:00 am


Δείτε αγγελίες στο Νομό Φωκίδας