Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Φωκίδας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Πανηγυρίζει το νησάκι των Αγίων Ενδόξων Βασιλέων & Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Ιτέα! ...


 Πανηγυρίζει  η Ιτέα την μνήμη των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης...εορτή που τιμάται ιδιαίτερα στην περιοχή λόγω του ομώνυμου ναίσκου στο νησάκι του  Αγίου  Κωνσταντίνου.


   Το πανέμορφο νησί του Αγίου Κωνσταντίνου βρίσκεται στην είσοδο του κόλπου της Ιτέας, του Κρισσαίου Κόλπου.   Το εκκλησάκι των Αγίων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης,  σώζεται από τους πρωτοβυζαντινούς αιώνες,  είναι  δρομικής κατασκευής με μικρό καμπαναριό και εικόνες παλαιότατες.

    Δίπλα από το καμπαναριό,  σύμφωνα με το “Χρονικό του Γαλαξιδίου”,  υπήρχε κρυφό σχολειό και κρυφό  νοσοκομείο κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας και μάλιστα υπάρχει μαρτυρία ότι σε αυτό είχε καταφύγει ο κλεφταρματωλός Γιάννης Βουνιχωριώτης πληγωμένος από μια συμπλοκή στα Κιούσκια Σαλώνων, όπου και τελικά εξέπνευσε.

 

  Επίσης αναφέρεται και σαν καταφύγιο το 1827 της φρεγάτας “Καρτερία”  αλλά και άλλων πλοίων  ενώ κατά την εποχή της τουρκοκρατίας,  λειτουργούσε εκεί  και κρυφή εκκλησιαστική σχολή.
Άλλωστε οι  βραχονησίδες Άγιος Κωνσταντίνος και Άγιος Αθανάσιος που ενώνονταν στο παρελθόν μεταξύ τους με πέτρινη γέφυρα,  η οποία είναι ακόμη και σήμερα ορατή κάτω από το νερό, καθώς και ο Άγιος Δημήτριος παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού  είχαν χρησιμοποιηθεί ως καταφύγια κατά τους λεγόμενους “σκοτεινούς” πρωτοβυζαντινούς αιώνες αλλά και από διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα που έρχονται στο φως κατά καιρούς. 
   Τα νησιά αυτά αναφέρονται από όλους σχεδόν τους περιηγητές που πέρασαν με πλοίο από την περιοχή.
 https://efpalio.files.wordpress.com/2012/05/ag-konstantinos.jpg
 
  

Ο εορτασμός των  θαυματουργών  Αγίων στο νησί αποτελεί μεγάλο θρησκευτικό γεγονός, τελείται κάθε χρόνο με μεγάλη  επισημότητα και μεγαλοπρέπεια ως αναπόσπαστο έθιμο της Εκκλησιαστικής και κοινωνικής ζωής όλης της περιοχής.

 
    Παλαιά υπήρχε πλοιάριο που εκτελούσε δρομολόγια, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες, ιδιωτικά σκάφη και ψαροκάικα  μεταφέρουν τους πιστούς στο γραφικό, ιστορικό εκκλησάκι.


    Οι κάτοικοι θεωρούν και τιμούν τους Αγίους ως προστάτες τους και πολλοί από αυτούς εκτός από τα τάματα που κάνουν  επισκέπτονται το νησί με τα ιδιωτικά σκάφη τους συχνά…
  Ο ναός ανήκει στην ενορία του Αγίου Χαραλάμπους Ιτέας. 

Δημοσιεύθηκε στις 21 May 2023 | 12:31 am


ΠΡΟΣΟΧΗ! Αύριο 10.30 το πρωί αναχωρεί πούλμαν από την Ευαγγελίστρια Ιτέας για προσκύνηση της Θαυματουργού Εικόνος του Άξιον Εστί στην Αθήνα!!...

ΠΡΟΣΟΧΗ!


 

 Αύριο Πέμπτη 11 Μαίου 2023 

αναχωρεί στις 10.30 το πρωί Πούλμαν

 από τον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ιτέας (Ευαγγελίστρια) παραπλεύρως του Κέντρου Υγείας 

Με σκοπό την προσκύνηση της Πανσέπτου Θαυματουργού Εικόνος του Άξιον Εστί 

 Η οποία συνοδευόμενη από αντιπροσωπεία μοναχών του Αγίου Όρους 

τιμάται στην Μητρόπολη Αθηνών

 

 Πληροφορίες στην κ. Ελένη Παπαχατζάκη τηλ.: 6973974227 

 

 


Δημοσιεύθηκε στις 10 May 2023 | 11:21 am


Και ο Σύλλογος «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ» αύριο στην απεργιακή συγκέντρωση στην Άμφισσα...

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 

Α/ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ

 «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ» 

 

 

Μάη 1886- 1η Μάη 2023

Απεργιακή Συγκέντρωση Πρωτομαγιάς -  Δευτέρα 1η Μάη στις 10 π.μ. στην Πλατεία Λαού (Άμφισσα)

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η απεργία της Πρωτομαγιάς είναι η μέρα που μας θυμίζει το διπλό χρέος που έχουμε ως εκπαιδευτικοί: να τιμήσουμε όσους και όσες αγωνίστηκαν και αγωνίζονται να ξημερώσει μια καλύτερη μέρα για τους εργαζομένους και να δώσουμε τη σκυτάλη αυτών των αγώνων στη νέα γενιά.

Και εμείς οι εκπαιδευτικοί έχουμε γίνει μάρτυρες της βαρβαρότητας που ζουν οι λαοί, ακόμα και στις «προνομιούχες» χώρες της Δυτικής Ευρώπης και της Β. Αμερικής, αλλά και των σπουδαίων αγώνων που δίνουν οι συνάδελφοί μας. Στη Γαλλία, τη Μ. Βρετανία, τις ΗΠΑ και τη χώρα μας οι εκπαιδευτικοί μαζί με όλους τους εργαζομένους βγαίνουν στο δρόμο, παλεύουν, διεκδικούν ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τους μαθητές τους.

Την ίδια στιγμή περισσεύουν οι φωνές του «ρεαλισμού» και της υποταγής που ακούγονται από την κυβέρνηση, τα παπαγαλάκια της στα ΜΜΕ, τα υπόλοιπα κόμματα των μεγαλοεπιχειρηματιών αλλά και από τον -πάντα πρόθυμο να σπείρει απογοήτευση- κυβερνητικό συνδικαλισμό: «το σχολείο και η εκπαίδευση θα βελτιωθούν μέσα από την αξιολόγηση», «ο συνδικαλισμός ευθύνεται για την κατάσταση στην Παιδεία», «ψηφίστε μας για να μη χειροτερέψει η θέση σας», «μάταια παλεύουμε, αυτά έχουν περάσει σε όλη την Ευρώπη» και άλλα παρόμοια.

Τα τελευταία χρόνια ο κλάδος έδωσε με ψηλά το κεφάλι σπουδαίες μάχες για τα εργασιακά του δικαιώματα και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών:

·             σταθήκαμε όρθιοι στην πανδημία και με όλα τα μέσα στηρίξαμε τους μαθητές μας, την ώρα που η κυβέρνηση δεν έδινε τα απαραίτητα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.

·             αντιπαλέψαμε την κατηγοριοποίηση των σχολείων, αρνούμενοι να γίνουμε συμμέτοχοι στους διαχρονικούς αντιεκπαιδευτικούς σχεδιασμούς των κυβερνήσεων μέσα από τη λεγόμενη «αξιολόγηση της σχολικής μονάδας».

·             παρά το ότι η κυβέρνηση με τραμπούκικες μεθοδεύσεις, με τις γνωστές καλολαδωμένες «δημοσιογραφικές» πένες και με τη συνδρομή της ταχύτατης -σε αυτά και μόνο τα θέματα- δικαιοσύνης κήρυξε τις κινητοποιήσεις μας 6 φορές παράνομες, συνεχίζουμε να αντιδρούμε στην κατηγοριοποίηση των εκπαιδευτικών και των μαθητών.

·             σημάναμε συναγερμό για τα τεράστια κτηριακά προβλήματα των σχολείων, προβλήματα που σε πολλές περιπτώσεις καθιστούν τα σχολεία επίφοβα για τραγικά δυστυχήματα, την ώρα που η κυβέρνηση διαβεβαίωνε υποκριτικά ότι «όλα βαίνουν καλώς». Τώρα πια κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δε γνωρίζει, ότι δεν έχει ενημερωθεί, ότι δεν έχει ευθύνη.

·             μαζί με τους μαθητές μας και τους γονείς τους βγήκαμε στο δρόμο και δε μείναμε σιωπηλοί στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών.

Πιάνουμε το νήμα των σπουδαίων αγώνων του λαού μας και επάξια το φέρνουμε στο σήμερα, απαιτώντας ασφαλή κτήρια, σύγχρονες υποδομές, δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους τους μαθητές, ενιαία εκπαίδευση για όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως φυλής, φύλου, θρησκείας, οικονομικής κατάστασης, κοινωνικής τάξης.

Παρά τη λυσσαλέα αντίδραση της κυβέρνησης και των κομμάτων του κεφαλαίου και την επιδέξια υπονόμευσή τους από τον κυβερνητικό συνδικαλισμό, οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του κλάδου έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους και είναι κομμάτι της γενικότερης πάλης των εργαζομένων. Στην Ελλάδα και την Ευρώπη οι εργαζόμενοι σηκώνουν κεφάλι, αρνούνται να ζήσουν με τα ψίχουλα που περισσεύουν από το πλούσιο γεύμα του Ταμείου Ανάκαμψης που δίνουν οι κυβερνήσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Οι εργαζόμενοι στην E-food, τη Wolt, την COSCO, το σύνθημα «οι νεκροί μας-τα κέρδη σας» που κυριάρχησε στις πολυήμερες κινητοποιήσεις στη χώρα μας μετά το προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών, οι διαδηλώσεις των συναδέλφων μας στη Μεγάλη Βρετανία, οι απεργίες σε Βέλγιο και Γερμανία, η ολομέτωπη σύγκρουση των εργαζομένων στη Γαλλία που αμφισβητούν ανοιχτά όχι μόνο την κυβέρνηση Μακρόν αλλά συνολικά τις πολιτικές αποφάσεις και επιλογές των κομμάτων του κεφαλαίου, είναι η καλύτερη απόδειξη ότι τίποτα δε μένει στατικό και αμετάβλητο, ότι όλα μπορούμε να τα αλλάξουμε με τον αγώνα μας.

Και αυτές ακριβώς οι κινητοποιήσεις είναι τα καλύτερα στεφάνια τιμής που οι εκπαιδευτικοί και όλοι οι εργαζόμενοι μπορούμε να αποδώσουμε στους νεκρούς εργάτες της Πρωτομαγιάς του Σικάγου το 1886, στους εκτελεσμένους της Πρωτομαγιάς στην Καισαριανή το 1944, στους αγωνιζόμενους εργαζόμενους σε όλες τις χώρες και εποχές.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

ανήσυχες οι κυβερνήσεις και τα κόμματα του κεφαλαίου από τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν εκτός από το «μαστίγιο» της καταστολής και το «καρότο» των κάλπικων ελπίδων. Ειδικά στη χώρα μας, μετά το έγκλημα των Τεμπών και το μυριόστομο «Ή τα κέρδη σας ή οι ζωές μας», προσπαθούν να μας εγκλωβίσουν σε νέα ψεύτικα διλήμματα.

·             τάζουν –για μυριοστή φορά– τον παράδεισο της ανάπτυξης, που στην πραγματικότητα είναι η ανάπτυξη των κερδών τους, δηλαδή η θυσία των δικαιωμάτων και της ζωής μας.

·             προσπαθούν να μας εξαπατήσουν με το πλαστό δίλημμα «κρατικοποίηση – ιδιωτικοποίηση» σα να μην έχουμε πείρα ότι και οι κρατικές επιχειρήσεις για τους ιδιώτες επιχειρηματίες λειτουργούν.

·             θέλουν να είμαστε τα υποζύγια μιας ατέρμονης κυβερνητικής εναλλαγής, «φύγε εσύ – έλα εσύ», όπου ανεξαρτήτως κυβέρνησης οι μονοπωλιακοί όμιλοι θα έχουν τον πρώτο λόγο και ο νόμος του κέρδους θα τσαλαπατά κάθε μας δικαίωμα, ακόμα και τη ζωή μας.

·             επιχειρούν να μας πείσουν ότι οι πολεμικές τους επεμβάσεις στην Ουκρανία και αλλού είναι «πόλεμος της ελευθερίας ενάντια στον ολοκληρωτισμό», λες και δεν ξέρουμε ότι και στις δύο πλευρές τέτοιων συγκρούσεων βρίσκονται μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι που βάζουν τους λαούς να χύνουν το αίμα τους για τα κέρδη τους.

Εμείς όμως πλέον γνωρίζουμε ότι οι αγώνες οι δικοί μας και όλων των εργαζομένων του κόσμου θα νικήσουν, ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό.

1η Μάη, μέρα αγώνα, τιμής και ανυπακοής!

Η Πρωτομαγιά ειδικά φέτος μας καλεί να πούμε «ΟΧΙ» στις αυταπάτες και στα ψευτοδιλήμματα. Είναι η ώρα μαζί με τη συντριπτική πλειοψηφία του εργαζόμενου λαού να συνειδητοποιήσουμε ότι η πηγή των δεινών μας είναι η οικονομία του κέρδους, οι μονοπωλιακοί όμιλοι και το πολιτικό τους προσωπικό. Είναι η ώρα μαζί με τους μαθητές μας και τους υπόλοιπους εργαζόμενους να πούμε «ΟΧΙ» σε μια ζωή με τα ψίχουλα, χωρίς δικαιώματα, να διεκδικήσουμε αυτό που ανήκει σε όλους εμάς, τους παραγωγούς του κοινωνικού πλούτου.

«Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά! Βαδίζουμε στον δρόμο των εργατών του Σικάγο! Από το Σικάγο έως την Καισαριανή, ζήτω η 1η Μάη κι η πάλη η ταξική!».

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 30 April 2023 | 8:35 pm


Συνταξιούχοι Φωκίδας: ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ την ΔΕΥΤΕΡΑ 1η Μαίου στην Πλατεία Λαού Άμφισσας...

1η ΜΑΗ ’23. 

Εμείς συνεχίζουμε αταλάντευτα στις ράγες των αναγκών μας!

 


 

 Συνάδελφοι,

 Το έγκλημα στα Τέμπη ήρθε να αποδείξει ότι ακόμη και οι ίδιες οι ζωές μας μπαίνουν στα ζύγια του κόστους – οφέλους μιας ίδιας πολιτικής που έχει σαν κυρίαρχο στοιχείο την «ελεύθερη» αγορά, την «ελεύθερη» οικονομία. 

Δηλαδή την εκμετάλλευση των αδύναμων από το κεφάλαιο μέχρις εσχάτων! Ακόμη και οδηγώντας στο θάνατο τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας.  

     Μέσα στο ζοφερό παρόν όπως μας το έχουν σχεδιάσει οι διάφορες κυβερνήσεις ανά την Ευρώπη και τον κόσμο συνολικά, με τη μια ίδια και απαράλλαχτη πολιτική που τους μόνους που εξυπηρετεί είναι αυτό ακριβώς το κεφάλαιο, απάντηση και λύση στα προβλήματά μας μπορεί να δώσει η πάλη, ο ενωμένος αγώνας μας, με προοπτική να απαλλαγούμε από τους δυνάστες μας.

      Δεν μας ταιριάζει μια ζωή που η προστασία της αποτελεί βαρίδι, η αξιοπρέπειά μας θα μετριέται με αυξήσεις - ψίχουλα και ανικανοποίητες βασικές ανάγκες. Δεν μας αξίζει να αποδεχτούμε το μέλλον που μας προδιαγράφουν για ζωή με επιδόματα προσωπικής διαφοράς με επιστροφές κάποιων αναδρομικών σε βάθος πενταετίας, με κουπόνια και θανάτους με εισιτήριο άνευ επιστροφής

      Για να ανασάνουμε από την ακρίβεια, θα πρέπει να πάρουμε εμείς την υπόθεση στα χέρια μας, διεκδικώντας συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις μισθών για τα παιδιά μας, επαναφορά των συντάξεών μας στις προ μνημονίων εποχές, χορήγηση των δώρων μας και μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης, κατάργηση φόρων και χαρατσιών.

   Με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές ειδικά την τελευταία δεκαετία που πέρασαν σχεδόν άπαντες από τις κυβερνήσεις, επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχουν σωτήρες για τον εργαζόμενο λαό, για εμάς τους συνταξιούχους!

   Ότι απέναντί μας είναι όλοι αυτοί που κυβέρνησαν, μόνοι τους, μακριά από το λαό, παρέα με τα κέρδη των τραπεζιτών, των μεγαλο-ξενοδόχων, των εφοπλιστών και του κάθε είδους τρωκτικών που αρπάζουν και τον πλούτο που παρήγαμε (και παράγουν τα παιδιά μας) αλλά και τα ίδια τα σπίτια μας!

  Η συσσωρευμένη πείρα μας όλα αυτά τα χρόνια μας δείχνει τον έναν και μοναδικό δρόμο που έχουμε μπροστά μας.

  Το δρόμο του αγώνα.

  Σε αυτό το δρόμο καλούμε τον κάθε συνάδελφο και συναδέλφισα να πορευτεί μαζί μας. Να βάλουμε στο προσκήνιο τις ανάγκες τις δικές μας αλλά και των παιδιών μας.

  Να απαιτήσουμε λύσεις εδώ και τώρα. Να μην πέσουμε για μια ακόμη φορά θύματα στις κάλπικες υποσχέσεις, των θαυματοποιών της προεκλογικής περιόδου και σφαγιαστών μας για όλη την επόμενη τετραετία.

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

ΔΕΥΤΕΡΑ 1η ΜΑΗ 10,00 ΠΛ. ΛΑΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 29 April 2023 | 8:03 pm


Αφροδίτη Παπαθανάση: Ποιοι θα μιλήσουν για τον προεκλογικό πυρετό του Παραλίμνιου αγωγού και τα πληρωμένα από τους πολίτες εκατομμύρια της μεταφοράς λυμάτων του Μαλανδρίνου;;...


 "Ανάσταση για τη Δωρίδα" γράφουν ηλεκτρονικές εφημερίδες και συνεπείς ψηφοφόροι της ΝΔ, για την ένταξη Μεγάλη Πέμπτη του έργου παραλίμνιου στο Ταμείο Ανάκαμψης. 

 Λοιπόν η ανησυχία από την πατάτα της μη εξαγγελίας του έργου από τον ΠΘ στη Λαμία πριν μόνο λίγες μέρες, "έκανε" την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος να ανακοινώσει ασθμαίνοντας το έργο. Σημείωση ιδιαίτερα σημαντική: 

 Το ίδιο έργο εντάχθηκε το 2011 σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ, θέτοντας για πρώτη φορά στο δημόσιο διάλογο της περιοχής τα ζητήματα των αναγκαίων αλλαγών για την Α5, προτάσεις για ειδικό χωρικό στη περιοχή γύρω από τη λίμνη, ζητήματα αποστάσεων μονάδων από τα όρια της λίμνης σε σχέση με τη δυναμικότητα τους. Επίσης το 1 εκατ ευρώ που κάθε χρόνο στοιχίζει η μεταφορά των λυμάτων από φυλακές Μαλανδρίνου.

  Ο παραλίμνιος εντάχθηκε το 2011 για να απενταχθεί από τον αρμόδιο γενικό γραμματέα Σαμαρά. Πόσος χρόνος χάθηκε; Πόσο ουσιαστικά ήταν τα χρόνια αυτά για την υπονόμευση της αναπτυξιακής διαδικασίας της περιοχής; Πόσα χρήματα πλήρωσε το ελληνικό δημόσιο για τα λύματα τα χρόνια αυτά συν τα προηγούμενα;; 

  Οι χειροκροτητές σιωπούν για όλα αυτά. Ποιά περιοχή θα ήταν περήφανη όταν όπως όπως για να μην εκτεθούν αρμόδιοι προεκλογικά, μετά από δεκαετία μιλούν προτάσσοντας έργο το 2011;; Το ταμείο Ανάκαμψης τελειώνει τέλος του 2026, δηλαδή φυσικό και οικονομικό αντικείμενο πρέπει να κλείσει νωρίτερα από 31.12.2026. Διαφορετικά θα έχουμε επιμερισμούς κόστους στο ελληνικό δημόσιο και πιθανόν σε άλλα προγράμματα. 

 Η ανακοίνωση ένταξης μιλά για τέλος έργου το 2025. Δηλαδή να δημοπρατηθεί, να γίνει έλεγχος ή ενστάσεις, σύμβαση, εγκατάσταση εργολάβου και μετά να ξεκινήσει και να ελπίζουμε ότι δεν θα έχει άλλες περιπέτειες. 

 Το 2025 , με το 2023 έτος εκλογών, είναι πολύ κοντά για όλα αυτά και την οριστική παράδοση λειτουργικού έργου με τα φωτοβολταϊκά του για ενέργεια κλπ. 

Δεν θέλετε - κάποιοι από κομματική νομιμοφροσύνη και εκλογικό πυρετό- να βλέπετε τα πράγματα λίγο παρακάτω, λίγο περισσότερο. Ποίοι και πότε θα μιλήσουν, μιλήσετε για την καθυστέρηση 10ετιας;; 

 Το πόσο στοίχισε η ανυπαρξία 10ετιας στην περιοχή;; 

  Καλή Ανάσταση.

Δημοσιεύθηκε στις 18 April 2023 | 10:27 am


Ο ΣΧΟ Ιτέας-Κίρρας με τη Μαρία Λύτρα στα Ιμαλάια Νεπάλ...

Ο ΣΧΟ Ιτέας-Κίρρας με τη Μαρία Λύτρα στα Ιμαλάια Νεπάλ

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το Mera Peak είναι μια μαγευτική κορυφή, κρυμμένη στα βάθη της οροσειράς των Ιμαλαΐων, που περιτριγυρίζεται από διάσημους ορεινούς γίγαντες όπως το Everest (8.848m), το Lhotse (8.516m), το Cho Oyu (8.201m), το Makalu (8.463m), το Kanchenjunga (8.586m), καθώς και πολλές άλλες εκπληκτικά όμορφες κορυφές των 6 & 7.000m, όπως το όρος Baruntse (7.162m) και το Ama Dablam (6.812m).

Η ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή του ύψους 6.476 μέτρων, δεν παρουσιάζει τεχνικές (αναρριχητικές) δυσκολίες, γι’ αυτό και θεωρείται ως η ψηλότερη, πεζοπορικού χαρακτήρα, κορυφή του Νεπάλ (trekking peak). Πέραν όμως από το επίτευγμα της ανάβασης στην κορυφή, ακόμα και η απλή πεζοπορία ως τους πρόποδες και την κατασκήνωση βάσης του βουνού, διασχίζοντας τις αρχέγονες κοιλάδες των Ιμαλαΐων, αποτελεί εμπειρία μοναδική, καθώς το εντυπωσιακό ορεινό ανάγλυφο και η πανοραμική θέα, κόβουν πραγματικά την ανάσα. 

Η ορειβατική ιστορία του Mera Peak, συνδέεται με ορισμένα από τα πιο γνωστά ονόματα πρωτοπόρων ορειβατών των Ιμαλαΐων, όπως ο Sir Edmund Hillary, ο Eric Shipton, ο George Lowe κ.α οι οποίοι συμμετείχαν σε Βρετανικές ορειβατικές αποστολές τη δεκαετία του ‘50. Η πρώτη ανάβαση στην κορυφή, ολοκληρώθηκε στις 20 Μαΐου 1953 από τους Jim Roberts και Shen Tenzing.

Ταξιδεύοντας στο Νεπάλ

To Νεπάλ είναι μια μικρή χώρα που βρίσκεται στην αγκαλιά των Ιμαλαΐων και τα εδάφη του παρουσιάζουν την μεγαλύτερη υψομετρική διαφορά παγκοσμίως (200-8.848m)! Από πολλούς χαρακτηρίζεται και ως χώρα των αντιθέσεων, καθώς μέσα σε λίγα τετραγωνικά χιλιόμετρα οι εύφορες πεδιάδες και οι δασωμένοι λόφοι, εναλλάσσονται με τις άγονες, σχεδόν ερημικές περιοχές του Θιβετιανού οροπεδίου. Η ιδιαίτερη πολιτιστική και θρησκευτική του κληρονομιά, καθώς και ο συνδυασμός του μεγαλείου της φύσης, με την ατμόσφαιρα χαλάρωσης που το διαπέμπει, κάνουν το ταξίδι στην “εξωτική” αυτή χώρα ιδιαίτερα ξεχωριστό.

Ιστορικά, απαντάται για πρώτη φορά στα μέσα περίπου της 1ης χιλιετίας Π.Χ., ενώ στη διάρκεια όλων αυτών των αιώνων αποτέλεσε άξονα ισορροπίας ανάμεσα στην αυτοκρατορική Κίνα και την αποικιοκρατική Ινδία. Έχοντας λόγω της θέσης του πολυεθνικό και διαπολιτισμικό χαρακτήρα, ευτύχησε να φιλοξενήσει θρησκείες και δόγματα, διαδίδοντας ταυτόχρονα την κουλτούρα του Θιβέτ. Δέχθηκε εμφανείς επιρροές από τους κάθε λογής εμπόρους, που το διένυσαν, λόγω της στρατηγικής τοποθεσίας του στις πλαγιές των Ιμαλαΐων, ακολουθώντας τους δρόμους του μεταξιού. 

Το ταξίδι μας στα Ιμαλάια θα διαρκέσει τρείς εβδομάδες και το πρόγραμμα που θα ακολουθήσουμε παρουσιάζει έντονο πεζοπορικό, ορειβατικό, τουριστικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον.Όλα ξεκινούν από την θρυλική Κατμαντού, πρωτεύουσα του Νεπάλ όπου θα εξερευνήσουμε τους  ιστορικούς ναούς και τις πολύβουες αγορές της.

Εθνικό Πάρκο Makalu Barun

Από την Κατμαντού, μετά από μια σύντομη και συναρπαστική πτήση, θα βρεθούμε στο ορεινό χωριό Phaplu (2.475m), που βρίσκεται στις παρυφές του Εθνικού Πάρκου Makalu Barun. Μετά την προσγείωση μας στον Phaplu, θα μεταβούμε οδικώς στο ορεινό χωριό Khari Khola. Από εδώ θα ξεκινήσουμε την πεζοπορία μας μέσα από την καλλιεργήσιμη γη και το δάσος των «Middle Hills» του Νεπάλ, περνώντας από πολλά μικρά χωριά και οικισμούς. Κατά την διάρκεια της πεζοπορίας μας, θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον πλούσιο πολιτισμό και τον τρόπο ζωής των Sherpas, της περήφανης αυτής ορεσίβιας φυλής, που κατοικεί εδώ και αιώνες στα υψίπεδα και τις κοιλάδες των Ιμαλαΐων.

Η απλότητα και η ικανοποίηση των ανθρώπων που ζουν σε αυτά τα χωριά, σίγουρα θα μας κάνουν να αναλογιστούμε και να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο της δικής μας ζωής. Υπάρχουν πολλοί ναοί (Gumbas) σε όλη τη διαδρομή, με το σημαντικότερο να είναι το μοναστήρι Chiwang. Η πεζοπορία θα μας οδηγήσει επίσης σε περάσματα όπως το Zatra Pass, το Mera La Pass και το Taksindu Pass.

Εθνικό Πάρκο Chitwan

Τις τελευταίες δύο ημέρες του προγράμματος, θα τις περάσουμε εξερευνώντας τον φυσικό πλούτο του Εθνικού Πάρκου Chitwan, που αποτελεί και το πρώτο εθνικό πάρκο του Νεπάλ. Ιδρύθηκε το 1973 και έλαβε το καθεστώς του Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 1984. Σαφάρι στη ζούγκλα, που φιλοξενεί θηλαστικά, πουλιά, ερπετά και υδρόβια ζώα πολλών ειδών. Το υποτροπικό κλίμα που ευνοεί την πλούσια και πυκνή βλάστηση είναι η σημαντικότερη αιτία της μεγάλης συγκέντρωσης άγριων ζώων όπως ρινόκεροι και αρκούδες, έως και τις προστατευόμενες πλέον τίγρεις της Βεγγάλης, ενώ η έντονη παρουσία του υγρού στοιχείου, κάνει την περιοχή έναν από τους μεγαλύτερους υδροβιότοπους της περιοχής. Ετοιμαστείτε λοιπόν για ένα μοναδικό σαφάρι με τζιπ, ελέφαντες και κανώ !!! Επιπλέον, θα απολαύσουμε μια πεζοπορική βόλτα στο χωριό της μειονότητας των Tharou για να γνωρίσουμε τον τρόπο ζωής τους.


 

 

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 18 April 2023 | 10:15 am


Εργατικό Κέντρο Φωκίδας: Απαιτούμε άμεση διερεύνηση για το εργατικό ατύχημα στη σκάλα φόρτωσης των μεταλλείων στην Ιτέα...

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

 ΝΟΜΟΥ ΦΩΚΙΔΑΣ 

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

 

Η Διοίκηση της Συνδικαλιστικής μας Οργάνωσης έχει ενημερωθεί για εργατικό ατύχημα στη σκάλα φόρτωσης των μεταλλείων στην Ιτέα. 

 Απαιτούμε την άμεση διερεύνηση του συμβάντος. 

 Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους συναδέλφους. Θα είμαστε στο πλευρό αυτών και των οικογενειών τους για οτιδήποτε χρειαστούν. 

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 18 April 2023 | 10:09 am


Πασχαλινές Ευχές ΠΑΣΟΚ Φωκίδας...


 

Δημοσιεύθηκε στις 15 April 2023 | 1:17 am


Ευχές Δωρικής Αδελφότητας...


 

Δημοσιεύθηκε στις 15 April 2023 | 1:15 am


Ευχές Δ. Αναγνωστάκη και "Στερεά Υπεροχής"...


 

Δημοσιεύθηκε στις 11 April 2023 | 6:35 pm


Χρόνια πολλά από τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ... 4η χρονιά «ανεβαίνουμε το Γολγοθά, μας χτυπούν και αντέχουμε»....Συνεχίζουμε. Καλό Πάσχα!...

Ανακοίνωση 

 


 Συναδέλφισσες και συνάδελφοι 

 

 Με ευθύνη της Κυβέρνησης οι μηχανές της ΛΑΡΚΟ σκουριάζουν και γκρεμίζουν, ο τόπος μας μαραζώνει. Για τέταρτο έτος «ανέβουμε το Γολγοθά, μας χτυπούν και αντέχουμε».

 

Σε αυτή την φάση κλείνουμε 8 μήνες από τότε που με κυβερνητική εντολή σταμάτησε η ΛΑΡΚΟ να παράγει. 8 μήνες αξιοποιούν την εγκατάλειψη, την κόπωση, τη φτωχοποίηση για να μας βγάλουν έξω απ την εργασίας μας, φτάνοντας στο σημείο μέχρι και να μας λένε «καθίστε στα σπίτια σας και θα σας πληρώνουμε».

 

Σήμερα, το 85% των εργαζομένων έχει βασικούς μισθούς που σε ετήσια βάση είναι χαμηλότερα από αυτό που προσφέρει ο πενιχρός κατώτερος μισθός. Τα funds χτυπούν την πόρτα καθημερινά σε δεκάδες εργαζόμενους και δεν τους κάνουν διακανονισμούς, είναι δεκάδες οι εργαζόμενοι που έχουν ζητήματα με την παροχή ρεύματος. Η ακρίβεια και ο πληθωρισμός έχουν υπερδιπλασιάσει τα έξοδα της κάθε οικογένειας. Καφενεία και μαγαζιά στην περιοχή μας έχουν κλείσει, ενώ όσα έχουν μείνει ανοιχτά φυτοζωούν με το βερεσέ.

 

Με συγκεκριμένα στοιχεία και αιτιολογικό για την οικονομική κατάσταση που μας έχει φέρει η Κυβέρνηση έχουμε αιτηθεί έκτακτο οικονομικό βοήθημα από την Κυβέρνηση. Η απάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Σταϊκούρα σε τηλεφωνική επικοινωνία με το σωματείο «κουνώντας μας το δάχτυλο» ήταν  «κάθεστε και πληρώνεστε, θέλετε και επίδομα», «οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ είστε υψηλόμισθοι άρα δε χρειάζεστε επίδομα» και άλλες σχετικές συκοφαντίες, που έχουν χρησιμοποιήσει κατά καιρούς εναντίον μα.

 

Αυτοί ποντάρουν στην εξαθλίωση και στην παραίτησή μας, αλλά εμείς δεν είμαστε μόνοι, έχουμε μαζί μας εκατοντάδες σωματεία, χιλιάδες εργαζόμενους της χώρας μας  και συνεχίζουμε τον αγώνα «μέχρι να σημάνουν οι καμπάνες της ανάστασης».

 

Δεν θα βγούμε έξω από την εργασία μας.  Θα την ξανά χτίσουμε τη ΛΑΡΚΟ, θα ξανά δώσουμε ζωή στον τόπο μας, θα μεγαλώσουμε τα παιδιά μας. Και όσο αναφορά αυτούς που ενώ είναι οι υπεύθυνοι γι αυτή την κατάσταση «μας κουνούν και το δάχτυλο», τους λέμε Κυριακή κοντή γιορτή.

 

Τους λέμε σταματήστε αυτό το πολιτικό έγκλημα, «αλλάξτε πολιτική και βάλτε φωτιά στα Καμίνια, το χώμα να γίνει ατσάλι».

 

Εμείς εδώ γεννηθήκαμε και εδώ θα γεράσουμε. Αγαπάμε την δουλειά μας. Δεν θα σταματήσουμε ούτε λεπτό να διεκδικούμε τα χρήματα που μας έκλεψαν, τους μισθούς,  τα δώρα εορτών, το επίδομα αδείας. Δεν θα επιτρέψουμε οι επενδυτές τους να μας βγάλουν από τους οικισμούς, να πάρουν «οι Πάτσηδες» τα σπίτια στα χωριά μας , να ζούμε στην ενεργειακή φτώχεια, την ακρίβεια, στην απαξίωση της υγείας, της παιδείας, της ψυχαγωγίας, του αθλητισμού και του πολιτισμού. 

 

Αναμένοντας μέχρι και την τελευταία στιγμή η Κυβέρνηση να ανταποκριθεί στο αίτημά μας, αμέσως μετά το ΠΑΣΧΑ τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ θα έρθουν σε συντονισμό για τα επόμενα βήματα διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων μας, οποιαδήποτε κυβέρνηση και αν έχουμε απέναντι μας.

 

Ευχόμαστε καλές γιορτές σε όλους και σε όλες, καλή ανάρρωση και γρήγορα περαστικά σε όσους από τους συναδέλφους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας οι ίδιοι  ή μέλη των οικογενειών τους, δύναμη και κουράγιο στις οικογένειες των συναδέλφων που μετριούνται και λείπουν από δίπλα τους αγαπημένα τους πρόσωπα.

 

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ εύχονται ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ σε όλους όσους έχουν στηρίξει τον δίκαιο αγώνα μας που διανύει το τέταρτο έτος.

 

Συνεχίζουμε. Χρόνια Πολλά.

 

                     

 

Δημοσιεύθηκε στις 11 April 2023 | 5:47 pm


ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΕΥΧΕΣ ΣΥΡΙΖΑ ΦΩΚΙΔΑΣ...


 

Δημοσιεύθηκε στις 11 April 2023 | 5:36 pm


Θερμές Ευχές για Καλό Πάσχα από την e-Επενδύσεις...

 


Δημοσιεύθηκε στις 11 April 2023 | 10:19 am


Πασχαλινές Ευχές – ΔΙΕΚ ΑΜΦΙΣΣΑΣ...


 

Δημοσιεύθηκε στις 11 April 2023 | 9:26 am


Προεκλογικές δράσεις ΚΚΕ Φωκίδας...

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 


  Το Γραφείο Τύπου της Τομεακής Επιτροπής Φωκίδας του ΚΚΕ ενημερώνει για τα εξής: 

  Την Παρασκευή 7/4/2023 στην Ερατεινή πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με θέμα την επερχόμενη εκλογική μάχη.  

  Μίλησε ο Χρήστος Τριανταφύλλου υποψήφιος βουλευτής Φωκίδας με το ΚΚΕ. Ακόμη συμμετείχε  ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Λαϊκής Συσπείρωσης Δωρίδας Γιώργος Καραχασάνης

 Ο Χρήστος Τριανταφύλλου ανέδειξε τα κύρια διλήμματα αυτών των εκλογών, τεκμηρίωσε ότι κριτήριο για την επιλογή του κόμματος που θα ψηφίσει κάποιος δεν είναι το οργανωτικό μέγεθος που έχει, αλλά η ουσία της πολιτικής που εκφράζει και οι επιλογές του διαχρονικά. Σε αποστροφή της ομιλίας του έθεσε ξεκάθαρα ότι η ψήφος στο ΚΚΕ είναι πολιτική επένδυση, δεν μετακινείται, δεν πωλείται, δεν μεταβιβάζεται, αλλά εξαργυρώνεται με μαχητικούς αγώνες υπέρ του λαού και της νεολαίας. Ολοκλήρωσε το μαχητικό κάλεσμα θέτοντας ξεκάθαρα ότι το ΚΚΕ δεν υπόσχεται ψεύτικα και ανέξοδα, αλλά λέει καθαρά ότι η αναμονή σωτήρων και η αποδοχή της πολιτικής της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, οδήγησε σε εγκλήματα όπως αυτό των Τεμπών και σε δραματική απώλεια εισοδήματος και δικαιωμάτων. Το σύνθημα «Μόνο ο λαός σώζει το λαό με ισχυρό ΚΚΕ» είναι ειλικρινές όπως έχει πάμπολλες φορές αποδειχτεί και αυτό που πραγματικά μας ταιριάζει.

  Σύντομη παρέμβαση έκανε και ο Γιώργος Καραχασάνης, ο οποίος ανέδειξε την σπουδαιότητα των επερχόμενων εκλογών σε συνάρτηση με αυτές της τοπικής διοίκησης που θα ακολουθήσουν και αποκάλυψε τον ρόλο της τοπικής διοίκησης ως το ‘μακρύ χέρι’ του κεντρικού κράτους στις τσέπες κάθε λαϊκού σπιτιού.

 

.... Την Τρίτη 4 Απριλίου 2023, ορκίστηκε περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς ο Αντώνης Αλεξός, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Στερεάς – Εύβοιας του ΚΚΕ και Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Φωκίδας του Κόμματος.

Δημοσιεύθηκε στις 10 April 2023 | 10:08 am


Δείτε και διαβάστε το ανοιξιάτικο φύλλο των ΑΓΙΑΘΥΜΙΩΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ!...

Δείτε σε ηλεκτρονική μορφή και διαβάστε το ανοιξιάτικο φύλλο των ΑΓΙΑΘΥΜΙΩΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ:

 

 https://www.agiathimia.com/wp-content/uploads/2023/04/agiathimiotika-nea_128.pdf

 
 

Δημοσιεύθηκε στις 10 April 2023 | 10:02 am


Νομός Φωκίδας - Ειδήσεις και Νέα