Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Φωκίδας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Ι.Μ. Φωκίδας: προσφυγή στην δικαιοσύνη για τις αίωλες κατηγορίες για την Μονή Κουτσουρού...

 Ο Φωκίδος στα εγκαίνια της Ι. Μονής Κουτσουρού: "Η Παναγιά να φέρει μια  καλή αδελφότητα να ξαναχτυπήσει το τάλαντο" ~ Ιερά Μητρόπολη Φωκίδος

Ιερά Μητρόπολη Φωκίδος 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΦΩΚΙΔΟΣ

  Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητος στο διαδίκτυο, σχετικά με την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κουτσουριωτίσσης, η Ιερά Μητρόπολις Φωκίδος με αίσθημα πνευματικής ευθύνης απέναντι στους πιστούς αλλά και προς αποκατάσταση της πραγματικής διαστάσεως των γεγονότων και την αποφυγή παρανοήσεων και υπερβολών, που εύκολα μπορούν να οδηγήσουν σε λανθασμένα συμπεράσματα, πληροφορεί δια τα εξής:

α) Δυνάμει τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων κατόπιν αντιδικίας με τον πατέρα του εμφανιζομένου ως μηνυτού, η αναφερόμενη στα δημοσιεύματα έκταση μετά του επαυτής κτίσματος έχει περιέλθει στην πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή της ΙεράςΜονής. Συντάχθηκε μάλιστα ήδη από το 2006 σχετική έκθεσις βίαιης αποβολής του αντιδίκου και εγκατάστασις της Μονής από τον αρμόδιον δικαστικό επιμελητή, δυνάμει της οποίας η αντίδικη πλευρά απώλεσε οιασδήποτε μορφής εμπράγματο ή άλλο δικαίωμα επί της επιδίκου εκτάσεως.

 

β) Έκτοτε ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε ο συγκεκριμένος χώρος από τους καταγγέλλοντες, το δε κτίσμα ήταν ανοιχτό και εκτεθειμένο επί σειρά ετών στον οποιονδήποτε. Είναι παντελώς ψευδής η αναφορά σε ύπαρξη κτηνοτροφικής μονάδος, την οποία υποτίθεται ότι διατηρεί ο καταγγέλλων.

 

γ) Εντελώς ξαφνικά και για τους δικούς τους λόγους, οι εντελώς όψιμα και ύστερα από πολύχρονη απουσία εμφανισθέντες καταγγέλλοντες δημιούργησαν εκ του μη όντος ζήτημα, προσφεύγοντας στις αστυνομικές αρχές για δήθεν κλοπή ευτελούς αξίας πραγμάτων και μάλιστα στα όρια της αυτοφώρου διαδικασίας.

 

δ) Χωρίς να αναζητηθεί και η άποψη της Ιεράς Μητροπόλεως ή της Ιεράς Μονής επί των έωλων καταγγελιών και χωρίς να λάβουν υπ’ όψη τις δικαστικές αποφάσεις και τα στοιχεία που διαθέτει, επιδείχθηκε μια αντιδεοντολογική προσέγγισις και συμπεριφορά σαν στόχος να ήταν η δυσφήμισις των μοναζουσών και της Εκκλησίας και όχι η αναζήτησις της αληθείας.

 

ε) Με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο αρνούμαστε όποιας μορφής κατηγορία και δηλώνομε ότι επιφυλασσόμεθα παντός εν γένει νομίμου δικαιώματός μας, επιλέγοντας να προσφύγομε στον φυσικό μας δικαστή και όχι στα «λαϊκά δικαστήρια», όντες βέβαιοι ότι η αλήθεια θα λάμψει.

 

 

Εκ του γραφείου τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος

 

 


Δημοσιεύθηκε στις 15 January 2021 | 7:12 pm


ΚΚΕ: Να παρθούν τώρα όλα τα μέτρα προστασίας από την πανδημία των εργαζομένων και του λαού στη Στερεά Ελλάδα...

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

 Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Στερεάς & Εύβοιας

 «Να παρθούν τώρα όλα τα μέτρα προστασίας από την πανδημία των εργαζομένων και του λαού στη Στερεά Ελλάδα».

Αθήνα: Παρέμβαση στο Νοσοκομείο «Αγία Όλγα» (VIDEO - ΦΩΤΟ) | 902 Mobile

Τις τελευταίες ημέρες σημειώνεται αύξηση των κρουσμάτων covid σε πόλεις και χωριά της  Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, με έξαρση αυτών στο νομό της Βοιωτίας όπου και επιβλήθηκε αυστηρό Lockdownαπό την κυβέρνηση.

 

Η ανησυχία των κατοίκων δικαιολογημένα εντείνεται αφού τα ανακοινωμένα κρούσματα φαίνεται να μην αντικατοπτρίζουν την κρισιμότητα της κατάστασης. Η έλλειψη επαναλαμβανόμενων τεστ έχει αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλήρης εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης και η αλυσίδα της διασποράς να μην διακόπτεται, δεν οργανώνεται η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων.

 

Η «μικρή ηλικιακή διαστρωμάτωση των κρουσμάτων» και η εικόνα που επικρατεί στους χώρους δουλειάς  επιβεβαιώνουν πως πηγή της διασποράς της πανδημίας αποτελούν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, τα εργοστάσια, οι αποθήκες που συγκεντρώνονται στη περιοχή όπου οι εργαζόμενοι είναι πλήρως εκτεθειμένοι. Μόνο η Θήβα, τα Οινόφυτα, το Σχηματάρι συγκεντρώνουν ομίλους μεγαθήρια σε ενέργεια, μέταλλο, τρόφιμα, logistics, φάρμακο, χημική βιομηχανία, όπου δουλεύουν χιλιάδες εργαζόμενοι που μετακινούνται καθημερινά σε πόλεις και χωριά της Στερεάς Ελλάδας και στην Αττική.

 

Κυβέρνηση, περιφερειακή αρχή και μεγαλοεργοδοσία έχουν τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς. Τόσο καιρό είχαν «κλειστά αυτιά» στα δίκαια αιτήματα εργατικών σωματείων και άλλων φορέων όπου αναδείκνυαν την ανάγκη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, την διαμόρφωση ειδικών υγειονομικών πρωτοκόλλων,  τη θωράκιση του συστήματος Υγείας, την εξασφάλιση ασφαλών μετακινήσεων από και προς τη δουλειά. Δεν λειτουργεί κανένα μέτρο κρατικού ελέγχου στους χώρους δουλειάς, οι επιθεωρήσεις εργασίας με ευθύνη του κράτους είναι υποστελεχωμένεςάρα εκ των πραγμάτων δε μπορούν να πραγματοποιήσουν ελέγχους. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα είτε δεν ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητες λειτουργίας του εργοστασίου είτε γίνονται λάστιχο από την μεγαλοεργοδοσία. Αποτελεί κοινό μυστικό η απόκρυψη κρουσμάτων σε χώρους δουλειάς ακόμα και σε χώρους ιδιωτικής υγείας όπου νοσηλεύονται ευπαθείς ομάδες. Δεν παίρνονται ουσιαστικά μέτρα μετά την εμφάνιση κρούσματος σε χώρο δουλειάς (αναστολή λειτουργίας του χώρου δουλειάς, μαζικά τεστ, ιχνηλάτηση, απολύμανση). Αλλά, κατά τη συνήθη πρακτική, στην καλύτερη περίπτωση κλείνει το τμήμα που εντοπίστηκε κρούσμα και όχι  το εργοστάσιο. Λες και οι εργαζόμενοι ζουν σε γυάλα, λες και δεν μετακινούνται με τα ίδια μέσα, λες και δε χρησιμοποιούν τους ίδιους κοινόχρηστους χώρους (τουαλέτες, αποδυτήρια, κυλικεία - εστιατόρια κλπ).Υπάρχουν καταγγελίες εργαζομένων πως σε κάποιους χώρους δουλειάς τα τεστ έγιναν από προϊσταμένους και διευθυντές και όχι από γιατρό ή το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. 

 

Οι δομές υγείας παραμένουν υποστελεχωμένες, χωρίς υποδομές, σε πλήρη αδυναμία να καλύψουν τις ανάγκες της πανδημίας. Στα νοσοκομεία της Λειβαδιάς και της Θήβας δεν υπάρχουν ΜΕΘ, το μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι σταθερά υποστελεχωμένο στο 30-40%. Στο νοσοκομείο της Χαλκίδας, παρά την νέα εγκατάστασή του σε  νέο κτίριο, παραμένουν τα τεράστια κενά σε προσωπικό. Σε όλες τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην περιοχή υπάρχουν σημαντικά κενά σε ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και σε υποδομές, ενώ υπάρχουν περιοχές που δεν καλύπτονται από δομή πρωτοβάθμιας υγείας.

 

Την ίδια ώρα παραμένουν υποβαθμισμένες και με γενικευμένα προβλήματα περιοχές, σε Δήμους της Στερεάς Ελλάδα και της Εύβοιας, που έχουν σοβαρές συνέπειες στην υγεία των κατοίκων και των εργαζομένων με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Προσφυγικές δομές στα Οινόφυτα, τη Θήβα, τη Ριτσώνα,  χώροι διαμονής εργατών γής σε άθλιες συνθήκες, σωφρονιστικά ιδρύματα,  καταυλισμοί κοινωνικών ομάδων που ζουν κάτω από αντίξοες συνθήκες και αντικειμενικά είναι πιο ευάλωτες στην πανδημία. Ενώ στην ευρύτερη περιοχή στεγάζονται πολλά στρατόπεδα.

 

Μέσα σε αυτή την κατάσταση τα δημοτικά σχολεία άνοιξαν με τους ίδιους όρους που άνοιξαν τον Σεπτέμβρη και έκλεισαν μετά από 2 μήνες. Χωρίς να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις, ενώ υπήρχε όλος ο απαραίτητος χρόνος.

 

 Η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της σε Περιφέρεια και Δήμους αντί να αναρωτιούνται πως «έγινε αυτό το ξαφνικό» στη Περιοχή, αντί να καλύπτουν την μεγάλη εργοδοσία, αντί να τα κουνούν το δάχτυλο στους νέους και να καλλιεργούν τον εφησυχασμό  ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ για τους εργαζομένους και το λαό της περιοχής.

 

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

·         Να στελεχωθούν άμεσα όλες οι αρμόδιες κρατικές ελεγκτικές υπηρεσίες και να διενεργούν συχνούς ελέγχους στους μεγάλους χώρους δουλειάς για την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας των εργαζομένων, αλλά και όλων των αναγκαίων μέτρων σε περίπτωση που υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα. Να στελεχωθούν πλήρως  τα αρμόδια τμήματα της Τεχνικής Επιθεώρησης ώστε να πυκνώσουν οι αυστηροί έλεγχοι στους μεγάλους χώρους δουλειάς. Σε κάθε περίπτωση να εξασφαλίζονται όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων που νοσούν καθώς δεν μπορεί να αποτελεί ατομική ευθύνη σε συνθήκες μάλιστα έξαρσης της πανδημίας.

·         Να γίνουν ΤΩΡΑ μαζικά τεστ σε όλους τους χώρους δουλειάς που να επαναλαμβάνονται σταθερά.  Λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας για την προστασία των εργαζομένων. Τακτικές απολυμάνσεις. Με ευθύνη του κράτους διαμόρφωση εξειδικευμένων υγειονομικών πρωτόκολλών σε κάθε χώρο δουλειάς.

·         Η κυβέρνηση να στείλει τώρα συνεργεία για μαζικά δωρεάν τεστ των δημοτών, τα οποία θα τοποθετηθούν σε όλους τους δήμους.Να εξασφαλιστούν μαζικά, δωρεάν, επαναλαμβανόμενα τεστ στα στρατόπεδα, σε καταυλισμούς, στις προσφυγικές δομές.

·         Να ενισχυθεί τώρα το συγκοινωνιακό δίκτυο της περιοχής ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός. Στους μεγάλους χώρους δουλειάς με ευθύνη της εργοδοσίας να παρθούν μέτρα για την ασφαλή μεταφορά των εργαζομένων προς και από την δουλειά, με ταυτόχρονη παροχή μέσων ατομικής προστασίας.

·         Να ενισχυθεί αποφασιστικά το Νοσοκομείο Λειβαδιάς, Θήβας, Χαλκίδας που καλύπτουν εκατοντάδες χιλιάδες πληθυσμού που ζουν ή εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή. Με προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμού προσωπικού και την παροχή όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας και τεχνολογικού εξοπλισμού. Αντίστοιχα να ενισχυθούν τώρα όλες οι δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.  Να γίνει πραγματική και άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας. Να λειτουργήσει κάθε δομή Υγείας για την απαραίτητη διενέργεια τεστ και εμβολιασμών σε όλο τον πληθυσμό.

·         Ειδική φροντίδα για τις πιο ευάλωτες ομάδες της περιοχής, οικονομικούς μετανάστες, πρόσφυγες, ρομά με ειδικά ενημερωτικά-διαγνωστικά συνεργεία στις περιοχές που κατοικούν και στους χώρους που συχνάζουν.

·         Λειτουργία των σχολικών μονάδων με 15μελή τμήματα, δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ σε εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές, τακτικές απολυμάνσεις. Να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας ώστε να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλαστα σχολεία.

·         Ουσιαστικά μέτρα στήριξης εργαζομένων, αυτοπαασχολούμενων, αγροτών που μέσα στη πανδημία έχει χτυπηθεί το εισόδημά τους, τίθενται εκτός εργασίας. 

 


 

 

 

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 15 January 2021 | 7:06 pm


Προσαρμοσμένος στις επικρατούσες συνθήκες ο φετινός εορτασμός του Αγίου Ευθυμίου στην Αγία Ευθυμία...


Αγία Ευθυμία: Προσαρμοσμένος στις επικρατούσες συνθήκες ο φετινός εορτασμός του Αγίου Ευθυμίου 

Κάθε χρόνο, η Αγία Ευθυμία εορτάζει τον προστάτη της Άγιο Ευθύμιο με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με την παρουσία χιλιάδων προσκυνητών. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια, χάρις σε πρωτοβουλία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας κ.κ. Θεοκτίστου, τον εορτασμό λάμπρυναν με την παρουσία τους κι άλλοι Μητροπολίτες. Ο φετινός εορτασμός, εκ των πραγμάτων, είναι προσαρμοσμένος στις επικρατούσες συνθήκες.

Ο Ναός θα παραμένει ανοικτός το διήμερο του εορτασμού για προσκύνημα και ατομική προσευχή, έως τις 9:00 μ.μ., πλην των ωρών που θα τελεσθούν οι Ιερές Ακολουθίες κεκλεισμένων των θυρών.

Το πλήρες πρόγραμμα, όπως το ανακοίνωσε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, έχει ως εξής:

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021, Εσπέρας και ώρα 4.30 μ.μ.: Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετά Αρτοκλασίας.

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021, Πρωί και ώρα 7.30 π.μ.: Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία Ιερουργούντος του ΣεβασμιωτάτουΜητροπολίτου Φωκίδος κ.κ. Θεοκτίστου.

Κατά τις Ιερές Ακολουθίες θα τεθούν εις προσκύνηση αποτμήματα των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ευθυμίου του Μεγάλου και της Αγίας Ευφημίας της Μεγαλομάρτυρος.

 

Δημοσιεύθηκε στις 15 January 2021 | 7:04 pm


Παρακολουθούν την ανάπτυξη της μετασεισμικής δραστηριότητας οι σεισμολόγοι στην ευρύτερη περιοχή του Κορινθιακού...

    Την έντονη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται στην ευρύτερη περιοχή του Κορινθιακού παρακολουθούν οι σεισμολόγοι. Δεδομένου ότι οι χθεσινοβραδυνοί σεισμοί έγιναν αισθητοί σε Φωκίδα, Αιτωλοακαρνανία, Αχαία, Κόρινθο, Φθιώτιδα και Αττική, αλλά και η ανάπτυξη της σεισμικής δραστηριότητας όπως φαίνεται καθαρά στον χάρτη, έχει δραστηριοποιηθεί όλο το δυναμικό παρατηρητήριο του Κορινθιακού.

   Μετά από μια περίοδο που θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσ
ει «σεισμικής ησυχίας» ο κύκλος αυτός φαίνεται να κλείνει και σχεδόν καθημερινά στον πίνακα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου καταγράφονται δεκάδες μικροί και μεσαίοι σεισμοί. 

 Η σεισμική έξαρση, φυσιολογική για τα ελληνικά δεδομένα, εκτονώνει την ενέργεια που έχει συσσωρευτεί. 

 Ωστόσο τα ρήγματα φαίνεται να «περιμένουν» και στο μικροσκόπιο των επιστημόνων έχουν μπει κι άλλες περιοχές του ελλαδικού χώρου, οι οποίες εμφανίζουν συγκέντρωση σεισμικής ενέργειας και τα οποία με βάση την περιοδικότητά τους «χρωστούν» να δώσουν κάποιο σεισμό… 

 Πάντως καθησυχαστικός φάνηκε ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας, σε ό,τι έχει να κάνει με την σεισμική ακολουθία στον Κορινθιακό… 

Ήδη έχουμε δεκάδες μετασεισμούς  μεταξύ των οποίων και δύο ισχυρούς της τάξεως των 4. 2 -3.8 - 4.6 της κλίμακας ρίχτερ...

Δημοσιεύθηκε στις 13 January 2021 | 3:11 pm


Σεισμική δόνηση 4,9 ρίχτερ στα όρια Ναυπακτίας -Δωρίδας... έγινε αισθητός σε όλη την περιοχή...

Τοπική ώρα: 13-01-2021 00:09 

Μέγεθος: 4.9 R 

Επίκεντρο: 20 χλμ Βορειοανατολικά της Ναυπάκτου

 Εστιακό Βάθος: 10 χλμ

Σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε Αιτωλοακαρνανία, Φωκίδα και Αχαία...  

Το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται στην ορεινή περιοχή μεταξύ Ναυπακτίας -Δωρίδας και στο ύψος της Λίμνης του Μόρνου...

 Στο μεταξύ σεισμική δραστηριότητα παρατηρείται στην παραθαλάσσια περιοχή της Δωρίδας ( Γλυφάδα- Σεργούλα)...


Δημοσιεύθηκε στις 13 January 2021 | 12:54 am


Αύριο! Παράσταση διαμαρτυρίας του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής στην Βουλή για το "νέο" σύστημα προσλήψεων...

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ «ΝΕΟ» ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ 

 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΙΤΛΟΣ 5 (4)

   Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης με τίτλο «Εκσυγχρονισμός του συστήματος προσλήψεων στο δημόσιο τομέα και ενίσχυση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ)», που εισάγει αδιαφανή και μη αντικειμενικά κριτήρια, διάτρητες διαδικασίες, συνέντευξη κλπ για τους διορισμούς στο δημόσιο.

Την ώρα που παραμένει η ουσιαστική απαγόρευση των προσλήψεων και οι μόνοι που έχουν προσληφθεί είναι οι μετρημένοι στα δάχτυλα επιτυχόντες των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ του 2007, του 2008, του 2009, μαζί με τους χιλιάδες συμβασιούχους και τους εργαζόμενους στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, η κυβέρνηση αντί για προσλήψεις νομοθετεί ένα διάτρητο σύστημα προσλήψεων, για να μπορεί να προσλάβει την «επόμενη» μέρα τα «δικά της παιδιά».

 

Τα κριτήρια προσλήψεων που θεσμοθετεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο με τον πανελλαδικό διαγωνισμό και την συνέντευξη είναι ουσιαστικά κριτήρια κόφτη και αποκλεισμού.

 

Αξιοκρατία και αντικειμενικότητα δεν υπάρχει χωρίς αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια, δεν υπάρχει με την τεράστια υποβάθμιση των τυπικών προσόντων, την απαξίωση των τίτλων σπουδών, με τον μηδενισμό της προϋπηρεσίας.

 

Για τους εργαζόμενους είναι φανερό ότι η μόνη πρόταση που υπάρχει είναι η απόσυρση αυτού του νομοσχεδίου των ημετέρων και της αναξιοκρατίας.

 

Να γίνουν εδώ και τώρα μαζικοί μόνιμοι διορισμοί ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά στις δημόσιες υπηρεσίες, με ένα αδιάβλητο σύστημα διορισμών μόνο με μετρήσιμα και αντικειμενικά κριτήρια.

 

Σταματήστε τον καταιγισμό αντεργατικών – αντιλαϊκών νομοσχεδίων, αξιοποιώντας τους περιορισμούς της πανδημίας. Σταματήστε να φτιάχνετε ένα κράτος αδικίας και αρεστών.

 

Παράσταση διαμαρτυρίας, με τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων, στη Βουλή την Τετάρτη 13/1/2021, στις 11.00 πμ.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΤΖΑΚΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Δημοσιεύθηκε στις 12 January 2021 | 6:49 pm


Στο πλευρό του Σεβασμιωτάτου Φωκίδας η Ένωση Αστυνομικών... Η πολιτεία μας χρησιμοποιεί σε κάθε περιορισμό ελευθερίας και δικαιώματος του κοινωνικού συνόλου…

 

      

Με μια γενναία και σαφή ανάρτηση στο προσωπικό του προφίλ στο FB  ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Φωκίδας Χρήστος Ντελής, ξεκαθαρίζει την στάση και θέση των Αστυνομικών Φωκίδας απέναντι στους πολίτες, αποδίδοντας τις ευθύνες εκεί που αρμόζουν!

  Επιβεβαιώνοντας το άρθρο μας αλλά κυρίως στηρίζοντας την καταγγελία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φωκίδας κκ Θεοκτίστου απέναντι σε απαράδεκτες συμπεριφορές, οι Αστυνομικοί ζήτησαν ακρόαση από τον Σεβασμιώτατο προκειμένου να επιβεβαιώσουν ότι σε καμία περίπτωση δεν στέκονται  απέναντι από την Εκκλησία!...


  "Δυστυχώς, κάποιοι προσπαθούν να μας τοποθετήσουν απέναντι από την κοινωνία και όπως φαίνεται απέναντι και από την Εκκλησία. 

  Η διαχρονική χρησιμοποίησή μας από την πολιτεία σε κάθε δύσκολη κατάσταση για τη χώρα μας, σε κάθε τί που περιορίζει τις ελευθερίες και τα δικαιώματα του κοινωνικού συνόλου, ακόμα και μακρυά από την κυρία αποστολή μας, όπως και τώρα με την πανδημία, καταμαρτυρά το έλλειμμα διαλόγου και την αδυναμία της πολιτείας να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που προκύπτουν στην πραγματική τους διάσταση. 

 "Κάλλιο προλαμβάνειν πάρα του θεραπεύειν" Αυτό είναι το δόγμα που πρέπει να διέπει τη σχέση κράτους - πολιτών. 

 Εμείς, ως ενεργό κομμάτι της κοινωνίας μας, θα συνεχίσουμε να ρίχνουμε γέφυρες και να επιδιώκουμε την άριστη συνεργασία με όλους τους κοινωνικούς φορείς , όσο και αν μερικοί επιμένουν στο αντίθετο"...

Δημοσιεύθηκε στις 12 January 2021 | 6:43 pm


Καταγγελία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φωκίδας κκ Θεοκτίστου στον Αστυνομικό Διευθυντή για τα Θεοφάνεια!!...«Ανοικτή Επιστολή»...


 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ανοιχτή επιστολή 
προς τον Αστυνομικό Διευθυντή Φωκίδος 
για την ημέρα των Θεοφανείων

 

Προσυπογράφω τα όσα εύστοχα και καίρια επισημαίνει παρακάτω η δόκιμη δημοσιογραφική γραφίδα του κ. Μανώλη Κοττάκη. Τα απευθύνω ως «Ανοικτή Επιστολή» στον Αστυνομικό Διευθυντή Φωκίδος, ο όποιος με πολλή σπουδή και υπερβάλλοντα ζήλο -παραμονή των Θεοφανείων-, ως εκπρόσωπος της κοσμικής εξουσίας, με αυταρχισμό και ασυδοσία ανέλαβε να επικοινωνήσει με την πλειάδα των ιερέων μας και να υποδείξει με πολιτική λόχου δύσβατες περιοχές άσκησης του ιερατικού τους λειτουργήματος. 


Ο ίδιος προσωπικά δεν λειτουργώ ποτέ με σκοπό την οδηγία ή την επιτίμηση. Ωστόσο δεν δικαιούμαι να κλείσω τα σπλάχνα μου στην αγωνία του ποιμνίου μου και στην οιμωγή του λαού μου. Και δεν εκχωρώ σε κανέναν την Αρχιερατική μου διακονία. 


Επειδή ο κ. Διευθυντής ζήτησε να με δει προσωπικά -και βέβαια θα τον δεχθώ- τον παρακαλώ, μέχρι τότε, να αναγνώσει προσεκτικά τα παρακάτω γραφόμενα και να μελετήσει με προσοχή τις διαπιστωτικές προτάσεις του δημοσιεύματος έτσι ώστε να βοηθήσει και μένα στην κατανόηση των ειρημένων κρίσεων, στοχαστικών αληθειών και προβληματισμών, γιατί αν και διετέλεσα επί τρεις σχεδόν δεκαετίες εκπαιδευτικός πάντοτε επιλέγω τη θέση του μαθητού και της μαθητείας.

 

Μετ’ ευχών

Ο Φωκίδος Θεόκτιστος


Ιερά Μητρόπολη Φωκίδος

Συνημμένα 

ΕΠΡΕΠΕ νά τό περιμένουμε. Θά φθάναμε κάποτε ἕως ἐδῶ...

                                                                            Μανώλης Κοττάκης

  Τό κόμμα τοῦ ὁποίου ὁ ὕμνος περιέχει τόν στίχο «ζήτω ἡ Ἑλλάδα, ζήτω ἡ θρησκεία, ζήτω ἡ ΝέαΔημοκρατία» (στό ἄκουσμα τοῦ ὁποίου παραληροῦσαν ἑκατομμύρια Ἕλληνες καί Ἑλληνίδες κάποτε στίς συγκεντρώσεις τοῦ Εὐάγγελου Ἀβέρωφ, τοῦ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, τοῦ Μιλτιάδη Ἔβερτ, τοῦ Κώστα Καραμανλῆ καί τοῦ Ἀντώνη Σαμαρᾶ) σήμερα ἐν μέσω πανδημίας εὑρίσκεται σέ ἀνοικτή σύγκρουση μέ τήν Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος. Ὁ Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εἶναι ὁ πρῶτος ἡγέτης τῆς κεντροδεξιᾶς παράταξης πού στέκεται «ἀπέναντι» σέ Ἀρχιεπίσκοπο. Καί τό ἀκόμη χειρότερο: Κρίση καί μάλιστα βαθιά σοβεῖ καί στίς σχέσεις μεταξύ τῆς Ἀρχηγοῦ τοῦ κράτους Προέδρου τῆς Δημοκρατίας Αἰκατερίνης Σακελλαροπούλου μέ τήν Ἐκκλησία, μετά τήν ἀπαξιωτική στάση της ἀπέναντι στό Ἱερό Εὐαγγέλιο κατά τήν διάσημη πλέον ἐλέῳ ἐθνικοῦ ὕμνου-δοξολογία τῆς Πρωτοχρονιᾶς. Γιατί ὅμως φθάσαμε ἕως ἐδῶ; Γιατί πλέον Μητροπολῖτες ὅπως ὁ Ἰωαννίνων Μάξιμος βάλλουν εὐθέως καί ὀνομαστικῶς ἐναντίον Ὑπουργῶν πού κατοικοεδρεύουν στό Μέγαρο Μαξίμου; Ἐπειδή εἴμαστε οἱ μόνοι πού φωνάζουμε ἀπό τήν ἀρχή τῆς πανδημίας ὅτι ὁ τρόπος πού ἀντιμετωπίζει τήν Ἐκκλησία ἡ Κυβέρνηση καί τό πολιτικό σύστημα θά ἔχει ὀλέθρια ἀποτελέσματα, δικαιούμαστε νά τό ποῦμε: Ὅλο αὐτό συμβαίνει γιατί κάποιοι δέν ἀκοῦνε. Καβάλα στό ἄλογο τῶν δημοσκοπήσεων νομίζουν ὅτι δέν τούς ἀγγίζει τίποτε. Μέ συνέπεια αὐτό πού χαρακτηρίζει τήν εὐρύτερη Πολιτεία κατά τό διανύσαν διάστημα εἶναι ἡ ἀσεβής συμπεριφορά της ἀπέναντι στόν θεσμό τῆς Ἐκκλησίας. Ἡ διαρκής ἀπόπειρα ταπείνωσής του. Ἡ ἐντύπωση ὅτι ἐπιδιώκεται ἡ συντριβή του.

Ἰδού ἕνας πρόχειρος ἀπολογισμός μετά ἀπό ἕνα ἔτος κορωνοϊοῦ: ποινικές διώξεις εἰς βάρος Μητροπολιτῶν (γιά Ἐφετεῖο, Πολυτεχνεῖο, Πρωτομαγιά καμμία). Διώξεις κατά κληρικῶν γιά τήν Θεία Κοινωνία. Ἀστυνομία ἔξω ἀπό τούς ναούς τήν Μεγάλη Ἑβδομάδα. Πρόστιμα σέ πιστούς γιά τήν παρουσία τους σέ προαύλια ναῶν τήν Μεγάλη Ἑβδομάδα. Εἰσηγήσεις Ὑπουργῶν νά ἀνοίξουν οἱ ναοί τελευταῖοι τῶν τελευταίων, στίς 30 Ἰουνίου μέ τήν λήξη τοῦ πρώτου κύματος τῆς πανδημίας (εὐτυχῶς τίς ἀπέρριψε ὁ πρωθυπουργός). Εἰσηγήσεις νά ἀνοίξουν οἱ ναοί τά Χριστούγεννα μέ ἐννέα μόλις πιστούς. (Εὐτυχῶς καί αὐτές τίς ἀπέρριψε ὁ Πρωθυπουργός.) Ἡ ζημιά ὡστόσο ἔγινε γιατί τά νυχάδικα ἄνοιξαν πρῶτα, ἡ «μισητή» Ἐκκλησία ἔμεινε καί πάλι τελευταία. Ἀπαγόρευση στά μικρά παιδιά νά ποῦν τά κάλαντα πού μιλοῦν γιά τοῦ «Χριστοῦ τήν Θεία γέννηση». Καί τό ἀποκορύφωμα: ἀνατροπή τῆς κοινῆς ὑπουργικῆς ἀπόφασης πού ἴσχυσε γιά τήν παρουσία πιστῶν κατά τίς λειτουργίες τῶν Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιᾶς χωρίς προηγούμενη εἰσήγηση τῆς Ἐπιτροπῆς Λοιμωξιολόγων (μοῦ τό ἀποκάλυψε ὁ καθηγητής Χαράλαμπος Γῶγος σέ ραδιοφωνική συνέντευξη) καί χωρίς νά ἐνημερωθεῖ ἡ Ἐκκλησία. Ἡ ὁποία ἔμαθε τά νέα ἀπό τήν …τηλεόραση! Ποιά ἡ Ἐκκλησία, πού δύο φορές μέσα στά 200 χρόνια τῆς Ἀνεξαρτησίας μας ἐκποίησε δύο φορές τά τιμαλφῆ της σέ χρυσό καί ἀσήμι γιά νά δανειστεῖ τό ἑλληνικό κράτος καί νά φᾶνε ἕνα πιάτο ψωμί οἱ Ἕλληνες! Αὐτή τήν Ἐκκλησία τόλμησαν νά γράψουν κάποιοι στά παλαιά τους τά παπούτσια! Καί ἀπαξίωσαν νά κάνουν ἕνα τηλέφωνο νά τήν ἐνημερώσουν. Τόσο «μικρή» τήν ἔχουν στό μυαλό τους, στό ὁποῖο προηγεῖται πάντοτε τό ἐμπόριο καί οἱ τζίροι καί μένουν πάντα τελευταῖες οἱ ψυχές τῶν ἀνθρώπων. Ἦρθε μετά ταῦτα καί ἡ στάση τῆς Προέδρου τῆς Δημοκρατίας στή Μητρόπολη καί «ἔδεσε» τό γλυκό, οἱ περισσότεροι στήν Ἱεραρχία ὁμιλοῦν γιά «σχέδιο». Ἡ παρουσία τοῦ Ἀρχιεπισκόπου στήν εἴσοδο τῆς Μητροπόλεως καί ἡ ὑποδοχή πού ἐπιφύλαξε στήν κυρία Σακελλαροπούλου εἶναι παράδοση πού μᾶς ἔρχεται ἀπό τήν Βυζαντινή Αὐτοκρατορία. Ἀπό τότε πού ὁ Πατριάρχης ὑποδεχόταν τόν Αὐτοκράτορα στήν Ἁγία Σοφία. Παράδοση πού σηματοδοτεῖ τόν σεβασμό τῆς Ἐκκλησίας στήν κοσμική ἐξουσία. Εἶναι μεγίστη τιμή.

Τό δέ Εὐαγγέλιο πού προετάθη ἀπό τόν Ἱερώνυμο στήν Πρόεδρο πρός ἀσπασμόν δέν εἶναι ἁπλῶς ἕνα θρησκευτικό κείμενο. Εἶναι ἕνα κειμήλιο πού συνδέεται μέ τήν Ἱστορία διακοσίων ἐτῶν τοῦ νεότερου Ἑλληνικοῦ Ἔθνους. Στό Εὐαγγέλιο ὁρκίστηκαν οἱ ἀγωνιστές τοῦ ’21, στό Εὐαγγέλιο πού σώζεται στήν Αἴγινα ὁρκίστηκε ὁ Καποδίστριας, στό Εὐαγγέλιο ὅρκιζε τούς ἀγωνιστές του ὁ Παῦλος Μελᾶς. Ὅταν ὅμως Μητροπολῖτες ἀπό ὅλη τήν Ἑλλάδα εἶδαν τήν Πρόεδρο στήλη ἅλατος, ἀπαθῆ, μέ βλέμμα ἀπλανές, μπροστά στό ἱερό κείμενο –δέν εἶχαν τήν ἀπαίτηση νά κάνει τόν σταυρό της ἄν εἶναι ἄθεη– πάγωσαν. Μητροπολῖτες μετριοπαθεῖς μέ καλή γνώμη γιά τόν Πρωθυπουργό μάλιστα. Ὅπως δέ μᾶς ἐλέχθη ἀπό πλείστους ἐξ αὐτῶν «οἱ σχέσεις μας μέ τήν Κυβέρνηση ἴσως ἀποκατασταθοῦν. Ἀλλά μέ τήν Προεδρία οἱ θερμοκρασίες ἐφεξῆς θά εἶναι Σιβηρίας. Μέ τόν ΣΥΡΙΖΑ εἴχαμε μεγάλες διαφορές ἀλλά ὁ Πρόεδρος τῆς Δημοκρατίας σεβόταν τήν Ἐκκλησία. Μέ τήν ΝΔ –τί παράδοξο– ἔχουμε Πρόεδρο τῆς Δημοκρατίας πού δέν σέβεται τήν Ἐκκλησία!». Αὐτά λένε! Ἔκανε βεβαίως ἄτσαλα ἕναν σταυρό ἡ Πρόεδρος κατά τήν ὁρκωμοσία τῆς Κυβέρνησης, ἀλλά ἄν δέν τό πιστεύει, τί νόημα ἔχει; Δέ σώζεται ἡ κατάσταση. Ὁ Ἀρχιεπίσκοπος ἔρριξε ἰδιωτικῶς τίς μπηχτές του στόν Πρωθυπουργό γιά τήν «οἰκοδέσποινα».

Ὅ,τι σᾶς γράφω εἶναι προϊόν πολύμηνου ρεπορτάζ στό ὁποῖο εἶναι ἐνσωματωμένες ὅλες οἱ τελευταῖες ἐξελίξεις. Εἴτε μᾶς ἀρέσει εἴτε ὄχι ἐδῶ ἔχουμε νά κάνουμε μέ μιά πραγματική κατάσταση ἡ ὁποία μάλιστα δέν πυροδοτήθηκε ἀπό κάποιο πολιτικό θέμα στό ὁποῖο ἀνεμίχθη ὡς μή ὤφειλε ἡ Ἐκκλησία ὅπως κατηγορήθηκε στό παρελθόν γιά τίς ταυτότητες. Πυροδοτήθηκε ἀπό τήν ἐχθρική συμπεριφορά τῆς Πολιτείας κατά τήν ἐπίλυση ζητημάτων ἐσωτερικῆς λειτουργίας τῆς Ἐκκλησίας καί μάλιστα πνευματικῶν. Δέν ἐξηγεῖται εὔκολα στόν πιστό ἡ κυβερνητική ἀντιπάθεια στήν Θεία Κοινωνία ἤ ἡ ἀπαγόρευση ρίψης τοῦ σταυροῦ σέ ἀνοικτό χῶρο μετά ἀπό τόσες ἐκπτώσεις στίς συγκεντρώσεις τῆς Ἀριστερᾶς. Οὔτε καταλαβαίνει ὁ πιστός γιατί πανηγυρίζεται ὁ διορισμός τοῦ πρώτου open gay ὑπουργοῦ κεντροδεξιᾶς κυβέρνησης τήν στιγμή πού ὁ δικός του ὁ καημός, ὁ περιορισμός τῶν θρησκευτικῶν καθηκόντων του, ἔπρεπε νά προηγεῖται. Εἶναι ἄρρητα ρήματα αὐτά γιά κάποιους, τό καταλαβαίνω, ἀλλά ἔτσι ἔχει ἡ κατάσταση. Ἀνακεφαλαιώνω λοιπόν: Εἴμαστε μπροστά σέ μιά τετραπλή κρίση. Κρίση μεταξύ Προέδρου Δημοκρατίας καί Ἐκκλησίας. Κρίση μεταξύ Κυβέρνησης καί Ἐκκλησίας, ἡ ὁποία μέ τήν ἐγκύκλιο Ἱερώνυμου παρατηρεῖ δηκτικῶς «πολλοί κύκλοθεν οἱ ἐχθροί ἡμῶν».

Κρίση προσωπική στίς σχέσεις μεταξύ Πρωθυπουργοῦ – Ἀρχιεπισκόπου καί τῆς Ἱερᾶς Συνόδου. Ὁ Κυριάκος Μητσοτάκης εἶναι ὁ πρῶτος ἡγέτης τῆς κεντροδεξιᾶς στόν ὁποῖο ὁ Ἀρχιεπίσκοπος ἀπευθύνεται μέ τήν φράση «ὅπως στρώσατε θά κοιμηθεῖτε, κύριε Πρωθυπουργέ!» (ἡ φράσις αὐτή δέν ἐπιβεβαιώνεται ἀπό τήν Ἀρχιεπισκοπή πάντως). Ὁ Κωνσταντῖνος Μητσοτάκης εἶχε ἄριστες σχέσεις μέ τήν Ἐκκλησία –μέ εἶχε ξυπνήσει μιά φορά στίς 7 τό πρωί γιά ἕνα ἐπικριτικό θέμα πού εἶχε γράψει ἡ «Ἀπογευματινή» (ὄχι ἐγώ) γιά τόν Χριστόδουλο. Ὁ Κώστας Καραμανλῆς ἡγήθηκε τοῦ ἀγῶνα γιά τίς ταυτότητες. Ὁ Ἀντώνης Σαμαρᾶς φέρθηκε τόσο σπαθί στόν Ἱερώνυμο ὥστε ὁ τελευταῖος ἐκφράζει τήν εὐαρέσκειά του πρός τό πρόσωπό του στό τελευταῖο βιβλίο του.

Καί τέλος, κρίση ἀξιῶν. Δικαίως ἤ ἀδίκως δημιουργεῖται ἡ ἐντύπωση πώς ὁ Χριστιανισμός διώκεται «μέ σχέδιο». Ἡ τετραπλή αὐτή κρίση πρέπει νά σβήσει γιά λόγους ἐθνικούς, πολιτικούς καί ἰδεολογικούς. Ἐθνικούς διότι εἶναι ἐπιζήμια στούς καιρούς μας ἡ σύγκρουση κορυφῆς μεταξύ Προέδρου Δημοκρατίας, Πρωθυπουργοῦ καί Ἐκκλησίας. Πολιτικούς διότι οὔτε ἡ Πολιτεία οὔτε ἡ Ἐκκλησία θά βγοῦν κερδισμένες ἀπό μιά τέτοια σύγκρουση. Θά λαβωθοῦν καί οἱ δύο. Καί μάλιστα σέ μιά ἐποχή πού ἡ Πολιτεία χρειάζεται τήν συμμαχία τῆς Ἐκκλησίας γιά τόν ἐμβολιασμό. Καί ἰδεολογικούς γιατί ἡ ταπείνωση καί ἡ προσβολή τοῦ πληρώματος τῆς Ἐκκλησίας ἔχει συνέπειες στήν ἐκλογική συμπεριφορά. Οἱ Σημιτικοί πού ἔχουν εἰσχωρήσει στό κόμμα καί πιστεύουν σέ μιά «ἄθεη ΝΔ» παρεξηγοῦν τό γεγονός ὅτι οἱ συντηρητικοί πολῖτες σιωποῦν, δέν ἐπαναστατοῦν καί δέν βγαίνουν στούς δρόμους νά διαμαρτυρηθοῦν γιά τήν ἀσύλληπτη προσβολή πού δέχεται ὁ ἀξιακός τους κώδικας. Λένε ὅμως σέ ὅλους τούς Βουλευτές «μήν ἐκμεταλλεύεστε τό γεγονός ὅτι εἴμαστε φιλήσυχοι ἄνθρωποι». Πρόκειται γιά χιλιάδες πολῖτες πού ἀκόμη καί σήμερα δέν θεωροῦν ντεμοντέ τό «Ζήτω ἡ Ἑλλάδα, ζήτω ἡ Θρησκεία». Ἐξακολουθεῖ νά τούς ὁρίζει. Διότι πιστεύουν αὐτό πού λέει ὁ παπποῦς στήν κρητική διαφήμιση: «Μήν τήν φοβᾶσαι τήν Ἑλλάδα ὅσο ἔχει ρίζες!»…


Δημοσιεύθηκε στις 9 January 2021 | 9:38 am


Αργύρης Δεδούσης: ΟΡΓΗ για την πολιτική ασέλγεια στο πτώμα της Φωκίδας... ΓΙΑΤΙ χάθηκαν τα χρήματα για το Νοσοκομείο Άμφισσας;; Ποιος εισηγήθηκε να κλείσει το ΚΤΕΟ;;...

ΟΡΓΗ

 

  ΑΠΟ 8.360.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ Η ΦΩΚΙΔΑ ΠΗΡΕ 117.958 ΕΥΡΩ ΠΟΣΟΣΤΟ 1,4%


Με την αρ. πρωτ. 780/ 6-5-2020 (ΑΔΑ ΨΟΦΧ7ΛΗ-69Τ)    πρόσκληση του ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός γνωστοποίησε  την έναρξη για υποβολή προτάσεων στο πρόγραμμα «Στερεά Ελλάδα». Η πρόσκληση αφορούσε την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού για τις μονάδες υγείας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Δυνητικοί δικαιούχοι ήταν τα νοσοκομεία Άμφισσας, Καρπενησίου, Καρύστου, Κύμης, Λαμίας , Λιβαδειάς, Θήβας και Χαλκίδας.                                                                                                                                               

   Το ύψος της χρηματοδότησης οριζόταν στα 4.000.000 ευρώ. Ως όφειλαν  οι διοικήσεις των νοσοκομείων κατέθεσαν τις προτάσεις τους στις οποίες κατέγραψαν τις ανάγκες τους και το οικονομικό κόστος αυτών.                                                     

    Μετά τις τροποποιήσεις το ποσό αυτό ανήλθε στα 4.900.000 περίπου.                     

 Με βάση τις ανάγκες και τα αιτήματα που κατατέθηκαν από τα νοσοκομεία μέσω της 5ης ΥΠΕ, εγκρίθηκαν οι παρακάτω χρηματοδοτήσεις με φθίνουσα σειρά:

·           1.088.294,5€ για το Νοσοκομείο Λαμίας (εκκρεμεί οριστικοποίηση).

·           1.030.000€ για το Νοσοκομείο Χαλκίδας.

·              814.900€ για το Νοσοκομείο Λιβαδειάς.

·              716.828€ για το Νοσοκομείο Καρπενησίου.

·              656.790€ για το Νοσοκομείο Θήβας.

·              362.000€ για το Νοσοκομείο Κύμης.

·              121.600€ για το Νοσοκομείο Καρύστου.

·              117.958€ για το Νοσοκομείο Άμφισσας.

 

Τραγικό.

Για μια ακόμη φορά την Άμφισσα την πρωτεύουσα του Νομού Φωκίδας οι διοικούντες την κατέταξαν στην τελευταία θέση. Αυτή τη φορά ήταν η χρηματοδότηση της υγείας από το ΕΣΠΑ 2014-2020 της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Κάνοντας χρήση των πληθυσμιακών κριτηρίων για τη Φωκίδα των 40.000 κατοίκων το ποσό που αναλογούσε στο Γ.Ν. Άμφισσας ήταν 360.000 ευρώ. Αντί αυτού η χρηματοδότηση του Γενικού Νοσοκομείου Άμφισσας περιορίστηκε στις 117.958 ευρώ.

Το νοσοκομείο της  Άμφισσας των 8.000 κατοίκων έλαβε μικρότερη χρηματοδότηση από το νοσοκομείο της Κύμης των 2.000 κατοίκων, έλαβε μικρότερη χρηματοδότηση από το νοσοκομείου της Καρύστου των 5.000 κατοίκων και πολύ μικρότερη χρηματοδότηση από το νοσοκομείου Καρπενησίου των 6.000 κατοίκων.

Το νοσοκομείο της Άμφισσας των 106 κλινών (70 ανεπτυγμένες  αφού η παθολογική κλινική παραμένει κλειστή) έλαβε το 1/3 της χρηματοδότησης που έλαβε το νοσοκομείο Κύμης των 30 κλινών.

Το νοσοκομείο της Άμφισσας των 106 κλινών έλαβε το 1/6 της χρηματοδότησης που έλαβε το νοσοκομείο Καρπενησίου των 59 ανεπτυγμένων κλινών.

Με βάση το προαναφερθέν έγγραφο μεταξύ των αποδεκτών ήταν το Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας,  η Αντιπεριφέρεια Φωκίδας και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι.

Ποιοι από τους παραπάνω αποφάσισαν για την υποβολή της πρότασης με τα αιτήματα για την κάλυψη των αναγκών του νοσοκομείου Άμφισσας;

Ποιες  διασκέψεις έγιναν για τις ανάγκες του νοσοκομείου που θα μπορούσαν να καλυφθούν από αυτό το πρόγραμμα;

Ποιοι θεσμικοί και ποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες ενημερώθηκαν;

Ποιες ενέργειες και ποιες προτάσεις έκαναν; Είδαμε κάτι φωτογραφίες από συναντήσεις στο facebook. Τι συζητούσαν;

Υπάρχουν έγγραφα, εισηγήσεις  ή πρακτικά που καταγράφονται όλα αυτά;

Γιατί οι διοικήσεις των άλλων νοσοκομείων κατάφεραν και πήραν πολύ μεγαλύτερα ποσά από αυτά που τους αναλογούσαν είτε πληθυσμιακά είτε βάσει των ανεπτυγμένων κλινών  βάσει των αιτημάτων  που έκαναν;  

Με άλλα λόγια μοιράστηκαν τουλάχιστον 240.000 ευρώ που τους έδωσε η ανικανότητα των δικών μας διοικούντων. Μοιράστηκαν τα χρήματα που αναλογούσαν στο νοσοκομείο της Άμφισσας.

Εύγε στους διοικούντες!

Γιατί το Νοσοκομείο της Άμφισσας περιορίστηκε στο 1/3 της χρηματοδότησης που θα μπορούσε να πάρει;

Χάθηκαν τουλάχιστον 240.000 ευρώ. Κι εμείς κοιτάζουμε και κάποιοι χειροκροτούν τις ψευτοαναρτήσεις του facebook.

Καλά, αντιλαμβάνεστε τι ακριβώς χειροκροτάτε;

Θα μπορούσε να είναι αδικία αυτή η κατανομή των χρημάτων;

Μπορούμε να πούμε στον Περιφερειάρχη ότι μας αδίκησε;

Σαφέστατα όχι. Και η απάντησή του σε τέτοια μομφή θα είναι αποστομωτική. «Όσα ζητήσατε για τις ανάγκες του νοσοκομείου σας  τόσα πήρατε».

Ποιοι ευθύνονται λοιπόν για την απώλεια αυτών των χρημάτων;

Ποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους και τις παραλήψεις τους;

Ποιοι έπρεπε ήδη να έχουν παραιτηθεί;

Γιατί η Φωκίδα θα πρέπει να δέχεται τη μια σφαλιάρα μετά την άλλη;

Γιατί έχουμε ξεπέσει τόσο ως οι καρπαζοεισπράκτορες της περιφέρειας και όχι μόνο;

Πριν λίγες ημέρες σταμάτησε η λειτουργία  του ΚΤΕΟ με το αιτιολογικό πως ήταν ελλειμματικό 15.000 ευρώ το χρόνο.

Ποιος πραγματικά εισηγήθηκε την αναστολή λειτουργίας του;

Ακόμη περιμένουμε την απάντηση και την πλήρη αιτιολόγηση αυτής της εισήγησης.

Έλα, ας απαντήσει κάποιος αρμοδίως.


Ποιος ήταν ο εισηγητής να κλείσει το ΚΤΕΟ;

Πριν τρία χρόνια έγινε πάλι απόπειρα από κάποιους να κλείσει το ΚΤΕΟ.  Βρήκαν όμως απέναντί τους τον προηγούμενο Αντιπεριφερειάρχη και τον προηγούμενο εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο ταγμένους και αποφασισμένους.  

Απετράπη έτσι ο μονοπωλιακός χαρακτήρας του τεχνικού ελέγχου οχημάτων.  Τώρα τι έγινε;  

Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουμε και φυσικά θα απαντήσουμε κατάλληλα.

Αδιανόητο ότι  χάθηκε  εξοπλισμός του Νοσοκομείου Άμφισσας αξίας 240.000 ευρώ.

Μαζί με τον εξοπλισμό και την κλειστή Παθολογική κλινική χάνεται σιγά-σιγά και η αίγλη που είχε αυτό το νοσοκομείο που είχε δημιουργηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια από τις άοκνες προσπάθειες του ιατρικού, του νοσηλευτικού προσωπικού και των ικανών διοικήσεων που δεν άφηναν ούτε ευρώ αναξιοποίητο.

Τι ακολουθεί;  Τι θα πάρει σειρά;

Ποιοι ζεσταίνουν τις καρέκλες τους με τη μίξη άγνοιας, ανικανότητας και αδιαφορίας;

Ποιοι οραματίζονται φάτνες, κούκλες και λαμπιόνια και δεν εργάζονται πάνω στα πραγματικά προβλήματα του τόπου μας;

Ποιοι ονειρεύονται μεγαλύτερες θέσεις αυτοδιαφημιζόμενοι με τα like του facebook;

Όμως το δράμα του νομού Φωκίδας δεν σταματάει εδώ.

Διαβάστε το δελτίο τύπου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. 

«Προγραμματική σύμβαση ύψους 2,36 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση και την αποκατάσταση βλαβών στις κτιριακές εγκαταστάσεις και τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό 11 Κέντρων Υγείας (Αλιβερίου, Αμφίκλειας, Αταλάντης, Δομοκού, Δυτικής Φραγκίστας, Ιστιαίας, Καμένων Βούρλων,  Μακρακώμης, Μαντουδίου, Στυλίδας και Ψαχνών), υπέγραψαν το πρωί της Δευτέρας (31/8/2020) ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και ο Διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Φώτης Σερέτης, παρουσία του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Κωνσταντίνου Μπακομήτρου. Στα έργα αυτά προστίθεται η χρηματοδότηση ύψους 900.000€ για το Πολυδύναμο Ιατρείο Μαλεσίνας Φθιώτιδας, αλλά και η ανακατασκευή της στέγης του ΚΥ Καμένων Βούρλων».  

ΕΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΔΥΟ.

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΙΤΕΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΛΙΔΟΡΙΚΙΟΥ.

Το Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας και η Αντιπεριφέρεια Φωκίδας ζήτησαν και πήραν 117.958 ευρώ από το τεράστιο ποσό των 8.360.000 ευρώ που μοίρασε η Περιφέρεια σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.

Είναι απίστευτο. Ποσοστό 1,4%

Όσο για τους περιφερειακούς συμβούλους των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων δεν είναι άμοιροι ευθυνών.

Τους βαρύνουν ίδιες ευθύνες. Ασκούν διοίκηση δια της ψήφου μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και θα έπρεπε και οι ίδιοι να ενημερωθούν, να ενημερώσουν και να κινητοποιήσουν όλες τις δυνάμεις για την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος.

Αντί αυτού κάθισαν στην άκρη, προκλητικά αδιάφοροι, μέχρι να χαθούν τα χρήματα και να αρχίσουν τις ανακοινώσεις, τις επικρίσεις και την αυτοπροβολή τους επιχαίροντας για την συνολική αποτυχία της κυβερνητικής παράταξης σε επίπεδο νομού.

Τους προκαλώ. Είναι  έτσι;

Ως αντιπολίτευση στην Περιφέρεια, δείξτε τα πεπραγμένα σας και τη στάση ευθύνης που κρατήσατε.

Είχατε ενημερωθεί για το ΕΣΠΑ στον τομέα υγείας; Αν όχι, γιατί; Τι πάτε να κάνετε στο Περιφερειακό Συμβούλιο χωρίς ενημέρωση και προετοιμασία;

Αν είχατε ενημερωθεί τι πράξατε;

Ήσασταν γνώστες των προθέσεων του Δ.Σ του νοσοκομείου Άμφισσας; Αναλογιστήκατε ποιο μπορούσε να είναι το ποσό της χρηματοδότησης;

Ζητήσατε συνάντηση με τον διοικητή του νοσοκομείου;

Τα αποφύγατε όλα και ετοιμάσατε βαρύγδουπους λόγους και κούφιες ανακοινώσεις πάνω από το πτώμα της Φωκίδας.

Όλα στο όνομα της αρπαγής της ψήφου. Με κάθε τρόπο. Με κάθε μέσον.

Εύγε και σε σας!

Αλήθεια τι έγιναν και όλοι αυτοί που διεκδίκησαν και πήραν την ψήφο του εκλογικού σώματος της Φωκίδας; Θα πάρουν θέση; Θα ψελλίσουν κάτι;

Που χάθηκαν;  Τους θυμόμαστε από κάτι ανώδυνες ευχετήριες κάρτες τους τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Επί της ουσίας μηδέν.

Θα τους περιμένουμε και αυτούς στις επόμενες εκλογές για να πάρουν σειρά και να μας σώσουν.  

Κύριοι, το Νοσοκομείο και η υγεία δεν επιδέχονται ανικανότητα, αδιαφορία, πολιτικές σκοπιμότητες και υστερόβουλες ενέργειες. Όλοι αργά ή γρήγορα εμείς, οι γονείς μας, τα παιδιά μας από εκεί θα περάσουμε κάποια στιγμή.

Και αλίμονο αν είναι «ξαρμάτωτο».

 

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά συνοδοιπόροι συντοπίτες.

 

 

                                                                                                      Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

                                                                  ΔΗΜ.Τ.Ο    ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

                                                                                                   ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ

 

                                                                                                  ΔΕΔΟΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                              

                    

                                                                                                                                                               

 

Δημοσιεύθηκε στις 8 January 2021 | 2:09 am


Συλλυπητήρια ανακοίνωση του Δήμου Δελφών για τον θάνατο του Προέδρου Οινοχωρίου Παναγιώτη Παπαναγιώτου...

 Κοινότητα Οινοχωρίου | Mapio.net

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

  Εκφράζουμε τη βαθύτατη λύπη μας για το θάνατο του Παναγιώτη Παπαναγιώτου του Αθανασίου και της Κατίνας, τέως Προέδρου της Κοινότητας Οινοχωρίου της Δ.Ε. Γραβιάς, ο οποίος απεβίωσε στην Λαμία Φθιώτιδας στις 05-01-2021, όπου και ενταφιάστηκε στις 06-01-2021.

Ο εκλιπών, υπήρξε Κοινοτικός Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος στην πρώην  Κοινότητα  Οινοχωρίου την κοινοτική περίοδο- τετραετία  1987 -1990, Κοινοτικός Σύμβουλος στην πρώην  Κοινότητα Οινοχωρίου την κοινοτική περίοδο-τετραετία  1991 – 1994, και Πρόεδρος της πρώην Κοινότητας Οινοχωρίου την κοινοτική περίοδο-τετραετία  1995 -1998.

 

     Κατά το χρονικό διάστημα της θητείας του ως Πρόεδρος της Κοινότητας Οινοχωρίου, ομολογουμένως και κατά την κοινή επικρατούσα τοπική αντίληψη, υπήρξε ο αναμορφωτής της Κοινότητας.

 

     Δραστηριοποιήθηκε ευθύς εξ’ αρχής έντονα συνεργαζόμενος άψογα σε όλα τα θέματα με το τότε Κοινοτικό Συμβούλιο και δημιούργησε μία σύγχρονη οργανωτική υποδομή στην Κοινότητα για περίοδο 1995-1998, τόσο στον τομέα της διοίκησης με την κατάρτιση των απαραίτητων τοπικών κοινοτικών λειτουργικών κανονισμών (Κανονισμός ύδρευσης, άρδευσης, καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων), όσο και στον τομέα των τεχνικών έργων, με την εκτέλεση αξιόλογων έργων υποδομής για το χωριό όπως: α) Έργα στην Κεντρική πλατεία του χωριού (Διαμόρφωση- ανάπλαση- αποπεράτωση πλατείας), β) Έργα στην πηγή του Κεφαλόβρυσου (Διαμόρφωση- εξωραϊσμός- πλακοστρώσεις χώρου πλατείας και πηγής Κεφαλοβρύσου - εξυγίανση εγκαταστάσεων πηγής) γ) Έργα στην πηγή «Κατέρω» (Διαμόρφωση- εξωραϊσμός- πλακοστρώσες χώρου πηγής) δ) Βελτιώσεις στους χώρους του Γηπέδου Μπάσκετ και παιδικής χαράς (πλακοστρώσεις – επενδύσεις –ταμπλώ- φωτιστικά), ε) Έργο «Κατασκευή Κτιρίου Κοινοτικού Ξενώνα Οινοχωρίου», στ) Βελτιώσεις υφισταμένων υποδομών σε έργα ύδρευσης- άρδευσης και εκτέλεση νέων τέτοιων έργων, ζ) Βελτιώσεις υφισταμένων έργων οδοποιΐας και εκτέλεση νέων τέτοιων έργων (τσιμεντοστρώσεις- ασφαλοστρώσεις), καθώς και διάφορα άλλα μικροέργα μέσα στον οικισμό. Η αυτοδιοικητική του πορεία τερματίστηκε στις 31-12-1998 συγχρόνως με την κατάργηση της Κοινότητας Οινοχωρίου ως αυτοτελούς Ο.Τ.Α, λόγω συνένωσης αυτής στον διευρυμένο-νεοσύστατο Δήμο Γραβιάς με το Ν.2539/1997 «Πρόγραμμα    * Ι.ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ*»).

 

Τον αποχαιρετούμε στο τελευταίο του ταξίδι και τον ευχαριστούμε θερμά για όσα μας προσέφερε, ενώ στην οικογένειά του και τους στενούς φίλους του εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας.

 

    

 

Από το Γραφείο Δημάρχου

Δημοσιεύθηκε στις 8 January 2021 | 1:22 am


Τα μέλη της ΑΝ.Α.ΦΟΡΑΣ προς την ΕΛΜΕ Φωκίδας: Διάθεση πρώην αιρετού που προκαλεί ερωτηματικά…

 Προς: Εκπαιδευτικούς, μέλη της Ε.Λ.Μ.Ε. Φωκίδας

 Θέμα: «Διάθεση πρώην αιρετού που προκαλεί ερωτηματικά…» 

Αγαπητοί συνάδελφοι,  

 Μαγνησία: 2.803 μόνιμοι νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές στα σχολεία -  e-thessalia.gr

ευχόμαστε σε όλους καλή χρονιά και χρόνια πολλά!

Το Π.Υ.Σ.Δ.Ε. Φωκίδας προσπαθώντας να εξαντλήσει τη θητεία του φαίνεται νασυνεδρίασε την τελευταία μέρα, δηλαδή 31-12-2020, ημέρα Παρασκευή.

Κατά τη συνεδρίαση αυτή,όπως προκύπτει από σχετική απόφαση της Δ.Δ.Ε. Φωκίδας, φαίνεται ότι προτάθηκε η πρόωρη διάθεση συναδέλφου αιρετού μέλους, μέχρι την 31-12-2020,σε σχολική μονάδα, άλλης ομάδας σχολείων, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ώρες να αναλάβει στην οργανική της θέση.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι:

Ή η συνάδελφος αδικείται και τη διαθέτουν σε άλλη ομάδα ενώ υπάρχουν ώρες στην οργανική της, πράγμα με το οποίο είμαστε παντελώς αντίθετοι

Ή απλά γίνεται εξυπηρέτηση με πιθανή μείωση ωραρίου…

Όταν έχουν προηγηθεί αλλεπάλληλες μετακινήσεις συναδέλφων κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, με σύμφωνη γνώμη μάλιστα της συναδέλφου που ήταν μέλος του Π.Υ.Σ.Δ.Ε.,οποιαδήποτε δικαιολογία για τάχα αναστάτωση των σχολείων αποτελεί πρόφαση!

Προφανώς η Δ.Δ.Ε. Φωκίδας θα πρέπει να ανακαλέσει άμεσα την προαναφερόμενη απόφαση.

 

 

Με εκτίμηση

Τα μέλη της ΑΝ.Α.ΦΟΡΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 8 January 2021 | 1:14 am


ΚΚΕ: Τα γεγονότα στις ΗΠΑ είναι ο καθρέφτης μιας κοινωνίας σε βαθιά παρακμή...

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έκανε την εξής δήλωση για τα όσα συνέβησαν στις ΗΠΑ: 


Το καταστροφικό "γκραν φινάλε" της τετραετίας Τραμπ

«Τα γεγονότα στην Ουάσιγκτον, με τη σχεδιασμένη εισβολή ακροδεξιών αντιδραστικών δυνάμεων στο Καπιτώλιο, δεν μπορούν να εξηγηθούν μόνο με την ιδιοτροπία του Τραμπ. Είναι ο καθρέφτης μιας κοινωνίας σε βαθιά παρακμή, ενός κόσμου τεράστιων ανταγωνισμών, ανακατατάξεων στον συσχετισμό δύναμης, κρίσεων κι αδιεξόδων, τις συνέπειες των οποίων τις πληρώνουν οι λαοί και που πλέον γίνονται πιο εμφανή ακόμη και στην πιο ισχυρή καπιταλιστική χώρα του πλανήτη.

Όσοι πέφτουν από τα σύννεφα μπροστά στη χρεοκοπία της "αμερικανικής δημοκρατίας", ίσως ξεχνούν ότι ήταν αυτή που έχει προκαλέσει δεκάδες πολέμους, καταστροφές χωρών, πραξικοπήματα, ανατροπές εκλεγμένων κυβερνήσεων και αιματοχυσίες λαών, τόσο με κυβερνήσεις Ρεπουμπλικάνων, όσο και με κυβερνήσεις Δημοκρατικών. Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος είναι η εκμετάλλευση, η φτώχεια, η ανεργία, η καταστολή, ο ρατσισμός, τα χρόνια προβλήματα του ίδιου του αμερικανικού λαού.

Γι’ αυτό και η "επιστροφή στην ομαλότητα" δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει αυτά τα αδιέξοδα και τις μεγάλες αντιθέσεις. Οι λαοί σε όλο τον κόσμο και φυσικά ο ίδιος ο αμερικανικός λαός πρέπει να είναι σε εγρήγορση, προκειμένου να εμποδίσουν αυτή η κρίση στις ΗΠΑ να γίνει αφετηρία ή αφορμή για έναν νέο γύρο όξυνσης της επιθετικότητας του αμερικανικού ιμπεριαλισμού».

Δημοσιεύθηκε στις 8 January 2021 | 1:07 am


Στερεά Υπεροχής: μετά την αποκάλυψη του ψέματος για τη νέα απώλεια πόρων, η Περιφερειακή Αρχή Στερεάς ζυγίστηκε, μετρήθηκε και βρέθηκε ολιγοβαρής...

 Η «Στερεά Υπεροχής» για τον προϋπολογισμό της περιφέρειας |  www.evrytanikospalmos.gr

 

 

 

 

 

 

 

Δελτίο Τύπου

 Όταν η περιφερειακή αρχή μας εμπαίζει... 

 Περί ΕΣΠΑ, ο λόγος. Ας θυμηθούμε λίγο την εξέλιξη των γεγονότων.

Η αρχική πρόταση, το αρχικό αίτημα χρηματοδότησης, που κατάθεσε η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για το ΕΣΠΑ 2021-2027, όπως δημοσιοποιήθηκε το Δεκέμβρη του 2019, ήταν 300 εκ. ευρώ και για τους πέντε στόχους πολιτικής του προγράμματος.

Ακολούθησε η αρχική κατανομή του αρμόδιου υπουργείου, που ήταν 323 εκ. ευρώ για την περιφέρεια της Στερεάς.

Ξαφνικά, οι της περιφερειακής αρχής και μετά την υποβολή της πρότασης των 300 εκ., θυμούνται να διεκδικήσουν αύξηση του προγράμματος.

Προφανώς γιατί ενημερώθηκαν,  πως στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, οι κατηγορίες των Περιφερειών προσδιορίζονται με βάση το ΑΕΠ 2014-2016, που λόγω της οικονομικής κρίσης υποχώρησε δραματικά. Σήμερα το ΑΕΠ της Στερεάς Ελλάδας κυμαίνεται στο 62%, σε σχέση με το ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνακόλουθα  η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας κατατάσσεται πλέον στις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Περιφέρειες, με αποτέλεσμα την "αύξηση" της χρηματοδότησης, δηλαδή χρηματοδοτείται όπως όλες οι περιφέρειες της συγκεκριμένης κατηγορίας και όχι όπως στις προηγούμενες περιόδους που βρισκόταν στην κατηγορία μετάβασης.

Η περιφερειακή αρχή αντί να πει την αλήθεια, κομπάζει και κομπορρημονεί για δήθεν επιτυχία.

Δυστυχώς όμως για αυτούς, το αφήγημά τους για σθεναρή και πετυχημένη διεκδίκηση πόρων στο ΕΣΠΑ 2021-2027 καταρρέει...

Η αύξηση κατά 80 εκατ. ευρώ στη νέα προγραμματική περίοδο, οφείλεται αποκλειστικά στη μεταβολή  των κριτηρίων και όχι στις  κυβερνητικές ή και στις δικές τους προσπάθειες, όπως επιχειρούν να το παρουσιάσουν.

Δυστυχώς δεν αίρεται η αδικία εις βάρος της Στερεάς αλλά απλά, λόγω μείωσης του ΑΕΠ, εντάσσεται στην κατηγορία με τις λιγότερο αναπτυγμένες περιφέρειες και παίρνει την κατανομή που δικαιούται, χωρίς φυσικά να διορθώνεται η προηγούμενη κατάφωρη αδικία.

Τώρα οφείλει η περιφερειακή αρχή να στραφεί, χωρίς καμία καθυστέρηση, στη διεκδίκηση κατανομής πρόσθετων πόρων, για έργα στη Στερεά Ελλάδα, από τα Τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021-2027 και το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Παράλληλα, έχει χρέος  να προετοιμάσει και να καταθέσει τεκμηριωμένη πρόταση εξορθολογισμού των κριτηρίων, για την κατηγοριοποίηση των Περιφερειών, προλαμβάνοντας νέα απώλεια πόρων τα επόμενα χρόνια, σε ενδεχόμενη  αύξηση του ΑΕΠ .

Ύστερα από όλα αυτά, πιστεύουμε ότι αναδεικνύεται ο πολιτικός ναρκισσισμός της περιφερειακής αρχής, η έλλειψη μιας σοβαρής πολιτικής πρότασης, η έλλειψη μιας στιβαρής διοίκησης, ο εγκλωβισμός και η εμμονή της στην επικοινωνιακή διαχείριση.

Τελικά το ψέμα αποκαλύπτεται!

Κρίμα, γιατί αυτό που τους ενδιαφέρει, φαίνεται να είναι, η πρόσκαιρη επικοινωνιακή εκμετάλλευση και όχι η ουσία. ‘Όχι η άρση της αδικίας, που συντελείται εις βάρος των πολιτών της περιφέρειάς μας.

Δυστυχώς, η περιφερειακή αρχή, για ακόμα μια φορά, ζυγίστηκε, μετρήθηκε και βρέθηκε ολιγοβαρής.

Με εκτίμηση

Το Γραφείο Τύπου

Δημοσιεύθηκε στις 8 January 2021 | 1:03 am


Κάλεσμα της κατασκευάστριας εταιρείας του DELPHI GOLF RESORT στους ιδιοκτήτες στη Λίμνη Δεσφίνας που ενδιαφέρονται να πουλήσουν...

Μεγάλη τουριστική επένδυση σχεδιάζεται στη Δεσφίνα για τη διεκπεραίωση του  Έργου DELPHI GOLF RESORT | Αγία Ευθυμία 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Με την σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης διεθνής κατασκευαστική εταιρεία που ενεργοποιείται στην Ελλάδα από το 2005, αναμένεται να προχωρήσει σύντομα σε τουριστική επένδυση στην περιοχή της Δεσφίνας στην Φωκίδα για την διεκπεραίωση του Έργου DELPHI GOLF RESORT. 

 Στην κατάρτιση του επιχειρησιακού πλάνου (business plan) συμμετέχει και εθνικός οργανισμός που αποτελεί τον βραχίονα για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα.

Η επένδυση περιλαμβάνει τη δημιουργία γηπέδου γκολφ  36 οπών, ξενοδοχείο 5 αστέρων δυναμικότητας 300 δωματίων και την κατασκευή «wellness village» (χωριό ευεξίας). Ακόμα θα δημιουργηθούν εγκαταστάσεις για τη φιλοξενία διεθνών τουρνουά γκολφ, συνεδριακοί χώροι, όπως και χώροι ψυχαγωγίας. Στην έκταση των3.000στρεμμάτων θα δημιουργηθούν τεχνητές λίμνες και το τοπίο θα δενδροφυτευθεί.

Πρόκειται για μία επένδυση που στόχο έχει να αναδείξει  όχι μόνο τη Δεσφίνα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή με τους Δελφούς, την Ιτέα, την Άμφισσα, το Γαλαξίδι, την Αράχωβα ως προορισμό πολυτελείας, δημιουργώντας τις συνθήκες για την προσέλκυση τουριστών υψηλών εισοδημάτων.

Η επένδυση  που έχει χαρακτηριστεί ως “στρατηγικής σημασίας” θα πραγματοποιηθεί με διαδικασίες επίσπευσης (fast track) και αναμένεται να αλλάξει την εικόνα της περιοχής.

Σύμφωνα με το project plan στην πρώτη φάση υλοποίησης της επένδυσης θα απασχοληθούν 400 άτομα, ενώ με την πλήρη λειτουργία των εγκαταστάσεων το προσωπικό θα αριθμεί 1.500 άτομα.

Η οικονομική και κοινωνική σημασία του έργου της Δεσφίνας

Η επένδυση προβλέπεται ότι θα  δώσει νέα πνοή σ΄ ολόκληρη την περιοχή καθώς η Δεσφίνα βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τους Δελφούς, την Ιτέα, το Γαλαξίδι, την Άμφισσα και την γειτονική Αράχωβα.

Ειδικότερα:

Θα αναδείξει περισσότερο τους Δελφούς. Οι Δελφοί, παρότι είναι ένας προορισμός διεθνούς εμβέλειας, που δέχεται  εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, αφήνει  μικρό οικονομικό αποτύπωμα  στην περιοχή, καθώς η δυναμική του  εξαντλείται σε ημερήσιες επισκέψεις.

Θα αναδείξει την Ιτέα και θα την ενισχύσει ως τουριστικό προορισμό. Η Ιτέα  διαθέτει επιβατικό - εμπορικό λιμάνι και υπερσύγχρονη μαρίνα με δυνατότητα ελλιμενισμού 250 σκαφών.

Θα αναδείξει το Γαλαξίδι, το γραφικό παραθαλάσσιο χωριό της Φωκίδας, που θυμίζει νησί και έχει πίσω του πλούσια ναυτική παράδοση.

Ενώ βρίσκεται πολύ κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού και την Αράχωβα, που ήδη αποτελεί τον πλέον δημοφιλή χειμερινό προορισμό, για Έλληνες όμως επισκέπτες.

Τα πλεονεκτήματα της δημιουργίας DELPHI GOLF RESORTείναι  πολλά για την τοπική κοινωνία, καθώς το έργο θα συμβάλλει :

·     Στη δημιουργία 1.500 νέων θέσεων εργασίας σε όλα τα επίπεδα και κλίμακες.

·    Στην ανάπτυξη των ακινήτων(real estate) στην ευρύτερη περιοχή της Δεσφίνας (όπως συνέβη με την Αράχωβα και τα χωριά πλησίον του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού).

·  Στην τόνωση του εισοδήματος των κατοίκων της περιοχής μέσα από την ενοικίαση καταλυμάτων, εστιατορίων, καφέ και κέντρα αναψυχής.

·     Ευκαιρίες για επενδύσεις συναφείς με την τουριστική βιομηχανία του γκολφ.

·     Την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και την είσοδο τους σε διεθνείς αγορές.

Πρόκειται λοιπόν  για ένα έργο με τεράστια οικονομική και κοινωνική σημασία για την Φωκίδα καθώς θα βοηθήσει στην μείωση της ανεργίας, και ταυτόχρονα θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για αύξηση του εισοδήματος των κατοίκων της περιοχής.

 

Ο Τουρισμός τουΓκολφ

Ο στρατηγικός σχεδιασμός για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του Ελληνικού Τουρισμού περιλαμβάνει την ενίσχυση του γκολφ και τη διάδοσή του, όχι μόνο από αμιγώς αθλητική άποψη, αλλά και ως μέσου προσέλκυσης τουριστών υψηλού επιπέδου.

Πρόσφατη  υπουργική απόφαση, απλοποιεί τις διαδικασίες, εξαλείφει γραφειοκρατικά προσκόμματα και δίνει  κίνητρα για επενδύσεις σε γήπεδα γκολφ, με την προϋπόθεση ότι οι εγκαταστάσεις προσαρμόζονται στις κατά τόπους γεωμορφολογικές ιδιαιτερότητες και, κυρίως, συμβάλλουν στην ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς του εκάστοτε τοπίου.

Το γκολφ θεωρείται παγκοσμίως ως μία ανερχόμενη και προσοδοφόρος μορφή τουρισμού. Με σκοπό ή και απλώς ως αφορμή το συγκεκριμένο άθλημα, μια πολύ μεγάλη και υπολογίσιμη μερίδα ταξιδιωτών επιλέγει αυτούς, σαν προορισμούς διακοπών.

Σήμερα το γκολφ αποτελεί εδραιωμένη αλλά και αναπτυσσόμενη δραστηριότητα σε περισσότερες από 200 χώρες του κόσμου.

Η τάση θέλει τη δημιουργία  "Golf Resorts", δηλαδή τουριστικών συγκροτημάτων στα οποία η φιλοξενία συνδυάζεται με σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, ειδικά για το γκολφ.

Και καθώς προϋπόθεση για την ανάπτυξη του γκολφ είναι κλιματικές συνθήκες κατάλληλες για υπαίθριες δραστηριότητες, η Ελλάδα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση εφόσον διαθέτει όλα τα επιμέρους στοιχεία ώστε να αναδειχθεί σε πόλο έλξης για τους θιασώτες του αθλήματος από την Ευρώπη και όχι μόνον.

Σύμφωνα με στοιχεία διεθνών τουριστικών οργανισμών περισσότεροι από 55 εκατομμύρια άνθρωποι ακολουθούν συστηματικά το συγκεκριμένο άθλημα. Αυτό σημαίνει ότι το γκολφ μπορεί να συμβάλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αλλά και στην ουσιαστική αύξηση των εισερχόμενων τουριστών στη χώρα μας.

Οι φίλοι του γκολφ, ως παίκτες ή θεατές, κατά το πλείστον ανήκουν στην ανώτερη ή και ανώτατη εισοδηματική κατηγορία, χαρακτηριστικό ιδιαίτερα σημαντικό για την αύξηση των εσόδων και, ευρύτερα, την ποιοτική αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Ο τουρισμός του γκολφ έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και η ανάπτυξη θα συνεχίζεται  όσο εισέρχονται στην αγορά περισσότεροι προορισμοί με νέα προϊόντα γκολφ.

Η Ευρώπη διαθέτει περισσότερα από 6.000 γήπεδα γκολφ και εκτιμάται ότι ο τουρισμός του γκολφ συνεισφέρει άμεσα στην  ευρωπαϊκή οικονομία περί τα 20 δισ. ευρώ.

Το έργο στη Δεσφίνα, ανοίγει το δρόμο σ΄ ολόκληρη την περιοχή να κερδίσει μία θέση στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη και είναι μία επένδυση που θα δημιουργήσει πολλαπλασιαστικά οφέλη σε τοπικό αλλά και σε εθνικό επίπεδο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η χώρα μας θέλει να αναπτύξει τον τουρισμό του γκολφ, διαθέτει μόνο ένα γήπεδο 36 οπών.

Με την ολοκλήρωση του έργου DELPHI GOLF RESORT η Δεσφίνα θα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα όχι μόνο σε σχέση με τους υπόλοιπους προορισμούς γκολφ στην Ελλάδα, αλλά και σε σχέση με ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους προορισμούς.

Τέλος η εταιρεία προσκαλεί όσους έχουν ιδιοκτησίες στην ευρύτερη περιοχή στη Λίμνη Δεσφίνας και ενδιαφέρονται να πουλήσουν, να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 6942293086, στο e-mail:[email protected], ή να επισκεφθούν τα νέα μας γραφεία που βρίσκονται στη διεύθυνση Παπαστάθη 1, Δεσφίνα, Φωκίδας.

 

Με τις καλύτερες ευχές μας για Καλές Γιορτές και Ευτυχισμένο Νέο Έτος.

AlainSchneider, Διευθυντής Έργου

Ηλίας Σιώρης, Επίτιμος Καθηγητής και Σύμβουλος


 

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 8 January 2021 | 12:57 am


Λαϊκή Συσπείρωση Στερεάς για τις ανεμογεννήτριες στην Οίτη: Αρνούμαστε να συμβάλλουμε στις ψεύτικες εντυπώσεις του συνυπεύθυνου ΣΥΡΙΖΑ και στο κρυφτό του ΛΕΥΚΟΥ...

 Βροντερό «όχι» στις ανεμογεννήτριες στην Οίτη - 24ores

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΟΙΤΗ

   Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ έχει σταθερή και αταλάντευτη τοποθέτηση στο ζήτημα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ξεκινάει από την αντίθεση μας στις πολιτικές ιδιωτικοποίησης της παραγωγής της ενέργειας…. 

 Στην απελευθέρωση της αγοράς της Ενέργειας, πολιτική της Ε.Ε προκειμένου να την παραδώσουν  στην εκμετάλλευση των μονοπωλίων και του μεγάλου κεφαλαίου.

Στην προέκταση αυτών των πολιτικών, ξέρουμε, πως, η πρακτική των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα, δεν θα σεβόταν το περιβάλλον και την προστασία του, άλλωστε γι αυτό έχουν μεριμνήσει όλες οι κυβερνήσεις Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ με το νομικό πλαίσιο που έχουν ψηφίσει.

Το κυνήγι του μεγαλύτερου κέρδους και οι ανταγωνισμοί τους  γέμισαν τα βουνά μας ανεμογεννήτριες και μετατρέπουν εύφορες περιοχές σε εκτεταμένα φωτοβολταικά πάρκα.

Διαφωνούμε από θέση αρχών με την συγκεκριμένη πολιτική εγκατάστασης αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των επιχειρηματικών ομίλων και του μεγάλου κεφαλαίου.

Ως ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ αντιπαλεύουμε αυτές τις πολιτικές και τις συνέπειες τους.

Αποκαλύπτουμε τις ευθύνες της Ε.Ε και των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων της Ν.Δ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Λέμε ξεκάθαρα πως η προστασία του περιβάλλοντος και η οικολογική συνείδηση έχουν πολιτική διάσταση και ταξικό πρόσημο, μια και είναι σε όλους γνωστό πως αφετηρία όλων των αρνητικών παρεμβάσεων στο περιβάλλον και τα οικοσυστήματα που ζούμε, είναι το καπιταλιστικό κέρδος.

Σε αυτή την λογική κινηθήκαμε και κινούμαστε πάντα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και τις Επιτροπές Περιβάλλοντος….

     Το συγκεκριμένο ψήφισμα, που ήλθε για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στις 17/12/2020, το θεωρούμε ελλιπές και πολιτικά εσφαλμένο, εφόσον παραλείπει οποιαδήποτε αναφορά στις βασικές αιτίες, που γεμίζουν τον τόπο με ανεμογεννήτριες, φτάνοντας και στην Οίτη. Δεν έβαζε στο επίκεντρο του συγκεκριμένου προβλήματος την αντίθεση με τις πολιτικές και τους πολιτικούς φορείς που είναι θιασώτες της απελευθέρωσης της ενέργειας, πρόβαλε μόνο την οικολογική διάσταση - που είναι υπαρκτή και σοβαρή – αφήνοντας στο απυρόβλητο τους υπεύθυνους για την ενεργειακή φτώχεια που ζει ο λαός μας σήμερα. Ενώ πρόβαλε ως κύρια μορφή αγώνα την άσκηση ένδικων μέσων για να αποτραπεί η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Οίτη.

     Για αυτό τον λόγο ζητήσαμε την τροποποίηση του, προκειμένου να συμπληρωθεί με την αναφορά στους πολιτικά υπεύθυνους και στις συνέπειες που έχουν οι πολιτικές απελευθέρωσης της ενέργειας στο λαό.

     Όταν αυτό δεν έγινε, καταψηφίσαμε το ψήφισμα, αρνούμενοι να συμβάλλουμε στην άθροιση ψήφων, με διαφορετικά, ως και αντίθετα, πολιτικά σκεπτικά.

      Αρνηθήκαμε να συμβάλλουμε στην δημιουργία ψεύτικων εντυπώσεων για κοινή πολιτική άποψη, με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που συνδιαμόρφωσαν την ισχύουσα νομοθεσία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας….. ή με κάποιους άλλους  που προτίμησαν να κρυφτούν πίσω από την επιλογή του ΛΕΥΚΟΥ, αν και διαχειρίστηκαν τέτοια ζητήματα στο παρελθόν, όταν είχαν κυβερνητικές ευθύνες.

     Σε αυτή την βάση τοποθετηθήκαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο και φυσικά στην ίδια πάντα βάση αγωνιζόμαστε και επιδιώκουμε να ενημερώνουμε να ευαισθητοποιούμε και να κινητοποιούμε τον λαό.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΜΠΑΣΔΕΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ ΛΙΑΝΑ

ΧΡΟΝΑΣ ΤΑΣΟΣ

 

Δημοσιεύθηκε στις 8 January 2021 | 12:34 am


Με λαμπρότητα τα Φώτα στην Ιτέα παρουσία του Ποιμενάρχη Φωκίδας που εξέφρασε την πικρία του για τον Αστ. Δ/ντή: απειλούσαν τους Ιερείς μέχρι αργά το βράδυ!!... Τιμητική η παρουσία του Δημάρχου Δελφών…

   Με λαμπρότητα, σε κλίμα κατάνυξης και με την αυστηρή τήρηση όλων των προβλεπομένων μέτρων υγειονομικής προστασίας τιμήθηκε σήμερα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Ιτέας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, η μεγάλη Δεσποτική Εορτή των Θεοφανείων. 

   Ο καθαγιασμός των υδάτων τελέστηκε με ανοιχτές τις Εκκλησίες και παρουσία πιστών, σύμφωνα με τα μέτρα που ίσχυσαν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, καθώς η Εκκλησία επέμεινε στην απόφασή της να ανοίξουν σήμερα οι ναοί. 

   Παραδοσιακά, η λαμπρή Θεία Λειτουργία των Αγίων Θεοφανείων στην Ιτέα ήταν Αρχιερατική παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φωκίδας κκ Θεοκτίστου, τον οποίο υποδέχθηκε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης  Νεκτάριος Καλύβας με το χριστεπώνυμο πλήρωμα, καθώς και ο Δήμαρχος Δελφών με τον Αντιδήμαρχο Ιτέας.

 Η παρουσία του Δημάρχου Δελφών κ. Ταγκαλή στον σημερινό λαμπρό εορτασμό των Θεοφανείων εκτιμήθηκε αρκούντως από τους Εκκλησιαστικούς κύκλους και τους πιστούς. Αξίζει να τον συγχαρούμε δημόσια για την θεσμική στάση του, την ανθρώπινη πλευρά του και την πολιτική συνέπειά του!

  Η παρουσία του κ. Ταγκαλή, μοιραία, συγκρίνεται με την στάση των λοιπών "επισήμων" οι οποίοι προφανώς πειθάρχησαν ή φοβήθηκαν τις αντιδράσεις των πολιτικών τους αρχηγών. Βοήθειά τους! 

   Ο Άγιος Ποιμενάρχης Φωκίδας τέλεσε τον καθαγιασμό των υδάτων και αγίασε τους πιστούς, οι οποίοι με υποδειγματική τάξη συμμετείχαν στην Θεία Λατρεία.

  Κατά το πέρας της ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την πικρία του για την στάση του επικεφαλής Αστυνομικού Δ/ντή Φωκίδας, διότι "απειλήθηκαν και εκβιάστηκαν οι Ιερείς μας, μέχρι την τελευταία στιγμή"!...  Κανένας σεβασμός και καμία συνεργασία, μόνο αργά το βράδυ όταν ήλθε η εντολή για την κυβερνητική "συμμόρφωση" με τα ανακοινωθέντα, τότε υποχώρησε η πίεση...

 Αφ' ενός: διωκόμενη Εκκλησία μην την φοβάσαι! 

 Αφ΄ετέρου, οφείλουμε να ρωτήσουμε τον Αστυνομικό Δ/ντή Φωκίδας:  Μήπως μπορεί να επιδείξει παρόμοιο ζήλο και να παρουσιάσει συλλήψεις για τις κλοπές, τις καταστροφές δημόσιας περιουσίας, την παραβατικότητα, τις επιθέσεις και τον φόβο με τον οποίο ζούμε διαρκώς μόλις σκοτεινιάζει και δεν βλέπουμε Αστυνομική παρουσία ούτε για δείγμα; 

 Λογικό, θα πείτε, είναι απασχολημένοι όλοι να φυλάνε τους ναούς και να βάζουν πρόστιμα στους πολίτες... 

 Προς ενημέρωση διαφόρων "έμπιστων" αξιωματικών που ενδεχομένως να πιέζουν τους κατώτερους συναδέλφους τους, το κάθε πρόστιμο αντιστοιχεί με τις ψήφους 2-3 οικογενειών... 

 Ώστε, κάνοντας μια απλή μαθηματική πράξη, και επειδή η Φωκίδα είναι από τους "καλύτερους" Νομούς στην Ελλάδα σε πρόστιμα, βγάλτε ασφαλή συμπεράσματα!...

Οι αλλαγές είναι το φόρτε της Ελληνικής πραγματικότητας...

 Καλή Φώτιση! 


Δημοσιεύθηκε στις 6 January 2021 | 5:21 pm


ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του Μητροπολίτου Φωκίδας κκ Θεοκτίστου : ανοιχτοί οι Ιεροί Ναοί για τους πιστούς τα Θεοφάνεια!...

 Κορωνοϊός: Μείνετε Σπίτι, Λέει Ο Μητροπολίτης Φωκίδος | Star.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 Με την παρούσα ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος και συμφώνως του υπ’ αρίθμ. Πρωτ 10/4-1-2021 Εγκυκλίου Σημειώματος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, σας κάνουμε γνωστές τις αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ως προς το θέμα της Θείας Λειτουργίας των Ιερών Ναών κατά την εορτή των Θεοφανείων.

Οι Ιεροί Ναοί θα παραμείνουν ανοιχτοί στην εορτή των Θεοφανείων για την συμμετοχή των πιστών κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας και της τελετής του Μεγάλου Αγιασμού.

Η παρουσία των πιστών θα πραγματοποιηθεί συμφώνως των προβλεπομένων υγειονομικών μέτρων περί του κορονοιού covid-19, όπως πραγματοποιήθηκε την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ο ιερός κλήρος εξουσιοδοτεί τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας, Μητροπολίτη Φωκίδος κ. Θεόκτιστο, όπως εκπροσωπήσει το Σώμα των ιερέων και του πιστού λαού της Ιεράς Μητροπόλεως, κατά την ημέρα των Θεοφανείων, να μεταβεί συνοδευόμενος υπό του Διακόνου χωρίς πομπή και πιστούς σε θαλάσσιο χώρο των ορίων της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος και να ευλογήσει δια του Μεγάλου Αγιασμού τα ύδατα της Εκκλησίας της Φωκίδος.

 

Εκ της Μητροπόλεως Φωκίδος

Δημοσιεύθηκε στις 6 January 2021 | 12:06 am


ΕΥΧΕΣ & Ανασύνθεση Νομαρχιακής Επιτροπής ΚΙΝΑΛ Φωκίδας...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ανασύνθεση Νομαρχιακής Επιτροπής Φωκίδας 

 

Σε συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη και τη συμμετοχή της υπεύθυνης οργανωτικού για τη Στερεά Ελλάδα Κωνσταντίνας Αντεριώτη, αποφασίστηκε ομόφωνα η ανασύνθεση της,για βέλτιστη λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Κινήματος Αλλαγής.

Ο μέχρι σήμερα Γραμματέας καθηγητής Παναγιώτης Μισερλής, σύμφωνα με επιθυμία του, επέλεξε τους τομείς ευθύνης Παιδείας και Πολιτισμού.

Μετά την ανασύνθεση, οι αρμοδιότητες των μελών της Νομαρχιακής Επιτροπής ανά τομέα ευθύνης  καθορίστηκαν ως εξής:

ü  Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος,Γραμματέας,

 παράλληλα με τους τομείς ευθύνης, Οργανωτικού, Επικοινωνίας.

ü  Αναστάσιος Μέγκος, Αναπληρωτής Γραμματέας,

 παράλληλα με τους τομείς ευθύνης, Συνδικαλιστικού Εργαζομένων, Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας, Δευτερογενή Τομέα Παραγωγής (κατασκευές, βιομηχανία, βιοτεχνία, μεταποίηση, κλπ).

ü  Παναγιώτης Μισερλής,Παιδείας, Πολιτισμού.

ü  Ιωάννα Μπαουστάνου,Ισότητας, Κοινωνικής Ένταξης και Συνοχής, Αλληλεγγύης & Εθελοντισμού.

ü  Ιωάννης Μπαρπούτης,Αυτοδιοίκηση, Πρωτογενής Τομέας Παραγωγής (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, κλπ).

ü  Νίκος Πρασσάς,Οικονομικών, Υγείας, Αθλητισμού.

ü  Παντελής Σμαράγδης,Νέας Γενιάς, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Τριτογενής Τομέας Παραγωγής (υπηρεσίες, εμπόριο, διοίκηση, κλπ).

Οι Πολίτες της Φωκίδας, πρέπει να γνωρίζουν, ότι το Κίνημα Αλλαγής θα είναι κοντά τους, με πολιτικό λόγο, θέσεις, απόψεις και αγωνιστική διάθεση.

Ευχόμαστε,το 2021να κάνει τα όνειρα όλου του κόσμου πραγματικότητα, σκορπίζοντας Αισιοδοξία, Ευτυχία και Υγεία.

Νομαρχιακή Επιτροπή Φωκίδας

Δημοσιεύθηκε στις 2 January 2021 | 9:30 pm


Μάνος Κόνσολας: Καλή Χρονιά με υγεία και αγάπη!

 

Αγαπητές/οί φίλες και φίλοι, 

 Aς υποδεχθούμε αυτό τον χρόνο με ελπίδα και αισιοδοξία!

 Εύχομαι σε όλους καλή χρονιά με υγεία και αγάπη! 

Μάνος Κόνσολας

Δημοσιεύθηκε στις 2 January 2021 | 9:26 pm


Δήμος Δελφών- Πρωτοχρονιάτικη κάρτα...


 

Δημοσιεύθηκε στις 2 January 2021 | 9:24 pm


ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ: Υποδεχόμαστε το 2021 με πίστη ότι στις δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες ο λαός μπορεί να σταθεί όρθιος και δυνατός!...

Σε μήνυμά της για το 2021 η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ αναφέρει:

 Το μήνυμα του ΚΚΕ για την νέα χρονιά

  1. Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εύχεται καλή και αγωνιστική χρονιά, με υγεία και δύναμη, σε όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους βιοπαλαιστές αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες και τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, τους μετανάστες και πρόσφυγες που ζουν στη χώρα μας.

Υποδεχόμαστε το 2021 με ψηλά το κεφάλι, με πίστη ότι σ’ αυτές τις δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες ο λαός μπορεί να σταθεί όρθιος και δυνατός. Αυτή η αισιοδοξία διαφέρει από το “εμπόριο ελπίδας”, που καλλιεργούν στο λαό η κυβέρνηση και άλλα επιτελεία του συστήματος, για να τον καθησυχάσουν ότι δήθεν "η περιπέτεια που περνάει είναι μια σύντομη παρένθεση που σύντομα θα κλείσει". Η δική μας αισιοδοξία πηγάζει από την ακλόνητη πεποίθηση ότι μέσα στο "σκοτάδι" των σημερινών προβλημάτων και της αβεβαιότητας, ο λαός μπορεί να βρει εκείνες τις αποδείξεις που φωτίζουν όχι μόνο τις αιτίες των προβλημάτων, τη σήψη και τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού συστήματος, αλλά πάνω απ’ όλα και την ανάγκη μιας νέας κοινωνικής οργάνωσης, που θα έχει στο επίκεντρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Πηγάζει από τη βαθιά πεποίθηση ότι αν οι λαοί πιστέψουν στο δίκιο και τη δύναμή τους, μπορούν όχι μόνο να επιδράσουν, αλλά και να καθορίσουν τις εξελίξεις προς όφελός τους.

2. Τη χρονιά που φεύγει, ο ελληνικός λαός, όπως και οι λαοί σ’ όλο τον κόσμο, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού. Είδαν τη γύμνια των δημόσιων συστημάτων Υγείας, την ίδια στιγμή που ο παρασιτικός ιδιωτικός τομέας εξακολουθούσε να θησαυρίζει σε βάρος τους. Βίωσαν την πολιτική όλων των κυβερνήσεων που διαχειρίστηκαν την πανδημία με τα μάτια στραμμένα όχι στις λαϊκές ανάγκες, αλλά κυρίως στη διασφάλιση του καπιταλιστικού κέρδους. Η επείγουσα ανάγκη για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας, δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από την ανάγκη του μαζικού εμβολιασμού, που θα είναι μια μακροχρόνια διαδικασία, εξαιτίας και των ανταγωνισμών κρατών και εταιρειών, αλλά και της υποταγής της επιστημονικής έρευνας και φαρμακευτικής παραγωγής στο κέρδος, που βάζει φρένο στην αξιοποίηση των επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Η προσδοκία ότι η περιπέτεια αυτή κάποια στιγμή θα τελειώσει, δεν σημαίνει ότι θα τελειώσουν οι δυσκολίες για τον λαό, ότι θα αναπληρωθούν οι νέες απώλειες που ήρθαν να προστεθούν στις προηγούμενες. Φυσικά, τα περιοριστικά μέτρα θα τερματιστούν και η πανδημία θα νικηθεί. Όμως, η επιστροφή στη λεγόμενη κανονικότητα θα φανερώσει ένα νέο “τοπίο” που ήδη διαμορφώνεται, με την ευκαιρία και το πρόσχημα της πανδημίας. Αυτό το τοπίο φτιάχνεται από τα υλικά που υπαγορεύουν οι ανάγκες του κεφαλαίου, για πιο σύγχρονες και εξελιγμένες μορφές εκμετάλλευσης, ακόμη πιο ευέλικτη και φθηνή εργασία, επέκταση της τηλεργασίας, της απλήρωτης δουλειάς. Θα φανερώσει την επιδείνωση των όρων ζωής, ακόμα και την καταστροφή χιλιάδων μικροεπαγγελματιών, π.χ. στο λιανικό εμπόριο, στον επισιτισμό, αλλά και φτωχών αγροτών.

Στοιχείο της αντιλαϊκής αντεργατικής επίθεσης είναι η ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού, ο περιορισμός των λαϊκών ελευθεριών, που με πρόσχημα την πανδημία πέρασε σε ανώτερο επίπεδο με την απαγόρευση των συναθροίσεων, την περαιτέρω υπονόμευση του απεργιακού δικαιώματος.

Η νέα οικονομική καπιταλιστική κρίση, που διαδέχεται την προηγούμενη, πριν καν προλάβει η καπιταλιστική οικονομία να πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να επιστρέψει στα προηγούμενα επίπεδα, καταρρίπτει τη θέση για "διαρκή και βιώσιμη ανάπτυξη". Διαψεύδει τη θεωρία ότι οι κρίσεις οφείλονται σε κακή δημοσιονομική διαχείριση, συνιστούν μια “παραφωνία” και όχι την κανονική και αναπότρεπτη συνέπεια της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Η υπερσυσσώρευση κεφαλαίου, που δεν μπορεί να επενδυθεί με ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους, είναι η αιτία και της σημερινής κρίσης, την οποία συνειδητά συσκοτίζουν τα άλλα κόμματα, που υπερασπίζονται το καπιταλιστικό σύστημα. Η πανδημία επέδρασε μεν στον χρόνο εκδήλωσης και το βάθος της κρίσης, όμως δεν είναι αυτή που την προκάλεσε.

3. Το ξέσπασμα της κρίσης συνοδεύεται από ένα νέο γύρο αντιλαϊκής επίθεσης, αλλά και από μια νέα όξυνση των ανταγωνισμών ανάμεσα σε καπιταλιστικά κράτη. Ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, που φάνταζαν ακλόνητες, σήμερα κλονίζονται ή αναδιατάσσονται, ενώ οι όποιοι συμβιβασμοί επιτυγχάνονται, θα αποδειχθούν εύθραυστοι και προσωρινοί. Σε αυτό το έδαφος εντείνεται η διαπάλη για το μοίρασμα των αγορών και του ενεργειακού πλούτου. Διαμορφώνονται εστίες πολέμου. Αυξάνει ο κίνδυνος γενικευμένων πολεμικών αναμετρήσεων.

Η παραπέρα εμπλοκή της χώρας μας σ’ αυτούς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς αποτυπώνεται στον αστικό στόχο της "γεωστρατηγικής αναβάθμισης", αλλά και στην όξυνση των σχέσεων των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας. Μεγαλώνουν οι κίνδυνοι για τον ελληνικό λαό και για τους άλλους λαούς της περιοχής. Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν, για μια ακόμη φορά, ότι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν αποτελούν εγγυητές της ειρήνης και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Καμιά ασφάλεια δεν προκύπτει για τον λαό από την ενίσχυση της χώρας ως ΝΑΤΟικού στρατοπέδου, με νέες βάσεις, λιμάνια, αεροδρόμια και άλλες υποδομές. Αντίθετα την καθιστούν "μαγνήτη" επιθέσεων. Καμιά διευθέτηση, με επιδιαιτητές το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ και με στόχο τη συνεκμετάλλευση των θαλάσσιων ζωνών του Αιγαίου και της Κύπρου, δεν μπορεί να αποτρέψει μια πιθανή πολεμική εμπλοκή. Αντίθετα μπορεί να προετοιμάσει μια ακόμα μεγαλύτερη σύγκρουση, γιατί η συνεκμετάλλευση δεν γίνεται ανάμεσα σε λαούς, αλλά ανάμεσα σε αντιμαχόμενα καπιταλιστικά συμφέροντα. Απαιτείται λαϊκή επαγρύπνηση, γιατί ενόψει της νέας χρονιάς κυοφορούνται επικίνδυνες εξελίξεις και διευθετήσεις σε βάρος των λαών.

4. Η κυβέρνηση της ΝΔ προσθέτει συνεχώς νέα μέτρα στο αντεργατικό αντιλαϊκό οικοδόμημα που φτιάχτηκε τα προηγούμενα χρόνια. Με το λεγόμενο σχέδιο Πισσαρίδη, που προσπαθεί να το εμφανίσει ως μια "τεχνοκρατική" και "ταξικά ουδέτερη" πρόταση, κλιμακώνει την επίθεση σε όλους τους τομείς: Από τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και την υπονόμευση δικαιωμάτων εργαζόμενων γυναικών και ανδρών, στο όνομα της “συμφιλίωσης εργασιακών και οικογενειακών υποχρεώσεων”, μέχρι τις αντιδραστικές αλλαγές στην Υγεία, στην Παιδεία, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Επιπλέον, τα μέτρα αυτά θα αποτελέσουν και τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων θα κατευθυνθεί για τη στήριξη μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Να, γιατί εξαπατούν συνειδητά τον λαό όσοι ανακαλύπτουν στην επεκτατική πολιτική της ΕΕ μια δήθεν "προοδευτική", "φιλολαϊκή" στροφή. Το μείγμα διαχείρισης -επεκτατικό ή περιοριστικό- και ο βαθμός οικονομικής κρατικής παρέμβασης που επιλέγεται κάθε φορά, έχει μόνιμο στόχο τη διάσωση της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Για να καλύψει την αντιδραστική πολιτική με το πέπλο της "εθνικής ομοψυχίας", η ΝΔ αξιοποιεί όχι μόνο την προίκα των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, των άλλων αστικών κομμάτων που παίζουν τον ρόλο μιας χρήσιμης -για το σύστημα- αντιπολίτευσης. Σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα εκφράστηκαν οι στρατηγικές συγκλίσεις αυτών των κομμάτων: Στη διαχείριση της πανδημίας και της κρίσης προβάλλουν παραπλανητικές προτάσεις, που δήθεν θα ικανοποιούν εξίσου τους μεγάλους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους, μέσω ενός νέου "κοινωνικού συμβολαίου". Πρωτοστατούν από κοινού στον εξωραϊσμό του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, εμφανιζόμενοι ως οι αυθεντικοί εκφραστές της επεκτατικής πολιτικής. Στην εξωτερική πολιτική είναι ακόμη πιο εμφανείς αυτές οι συγκλίσεις, στηρίζοντας π.χ. τη στρατηγική συμφωνία με τις ΗΠΑ, που ο ΣΥΡΙΖΑ την παρέδωσε έτοιμη στη ΝΔ. Η πιο σημαντική συνεισφορά αυτών των δυνάμεων στο σύστημα ήταν η προβολή της άποψης ότι σε "έκτακτες συνθήκες" η διεκδίκηση και ο αγώνας πρέπει να αναστέλλονται, δίνοντας άλλοθι στην καταστολή, με το πρόσχημα της "ατομικής και κοινωνικής ευθύνης".

5. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις για να μείνει όρθιος ο λαός, να οργανώσει την εργατική - λαϊκή αντεπίθεση για θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη δημόσια και δωρεάν, μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας του λαού. Για να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι. Για να έχουν όλοι οι εργαζόμενοι και άνεργοι αξιοπρεπές εισόδημα, για την προστασία της λαϊκής κατοικίας, την υπεράσπιση των λαϊκών ελευθεριών. Για να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τη συμμετοχή της Ελλάδας σ’ αυτά.

Το ΚΚΕ πρωτοστατεί στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, το κεφάλαιο και τα επιτελεία του. Με την "οργανωμένη απειθαρχία", όπως εκφράστηκε στον αγωνιστικό εορτασμό της Πρωτομαγιάς, του Πολυτεχνείου, σε απεργιακές μάχες και ημέρες δράσης, στέλνει το μήνυμα ότι ο αγώνας και η διεκδίκηση δεν κάνουν "διάλειμμα", τη στιγμή μάλιστα που ο λαός αφήνεται απροστάτευτος και δέχεται νέα επίθεση στα δικαιώματά του.

Απλώνουμε το χέρι στους ανθρώπους του καθημερινού μόχθου, στις γυναίκες και τους νέους των λαϊκών στρωμάτων, σε όσους βλέπουν στο κόμμα μας τη σταθερή μαχητική, αξιόπιστη δύναμη που, παντού και πάντα, βγαίνει μπροστά με τόλμη. Μπορούμε να συναντηθούμε στους καθημερινούς αγώνες, για να δυναμώσει η πεποίθηση ότι μόνο με ψηλά το κεφάλι μπορούμε να "ανασάνουμε" πραγματικά. Αυτός είναι ο δρόμος που μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση και όχι η εμπιστοσύνη στην αδιέξοδη πολιτική της κυβέρνησης ή η σπατάλη της ελπίδας σε νέες αυταπάτες κυβερνητικών εναλλαγών που σίγουρα θα οδηγήσουν στη συνέχιση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Αυτός ο αγώνας, με τα σκαμπανεβάσματά του, θα φέρνει στο προσκήνιο την κραυγαλέα αντίφαση της εποχής μας: Από τη μια τις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρει η επιστήμη, η τεχνολογία, η ανθρώπινη εργασία για τη ριζική βελτίωση της ζωής του λαού και την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων και από την άλλη την αύξηση της ανεργίας, της εκμετάλλευσης, της σχετικής και απόλυτης εξαθλίωσης.

Σήμερα από παντού αποδεικνύεται πως η οργάνωση της οικονομίας με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος, η εξουσία στα χέρια μιας χούφτας παράσιτων εκμεταλλευτών γίνεται εμπόδιο για την κοινωνική πρόοδο και ευημερία. Αναδεικνύεται η αναγκαιότητα του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, δηλαδή της εργατικής εξουσίας, για τη θεμελίωση της κοινωνικής ιδιοκτησίας, του κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού της οικονομίας, με κριτήριο τη διευρυνόμενη ικανοποίηση όλων των κοινωνικών αναγκών.

Δημοσιεύθηκε στις 2 January 2021 | 9:21 pm


Νομός Φωκίδας - Ειδήσεις και Νέα

Φωτιά στη Στρόμη Φωκίδας - thepressroom.gr

Φωτιά στη Στρόμη Φωκίδας  thepressroom.gr

Δημοσιεύθηκε στις 14 September 2020 | 10:00 am


Δείτε αγγελίες στο Νομό Φωκίδας

Φιλικοί ιστότοποι: