Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Φωκίδας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

ΚΙΝΑΛ Φωκίδας: να διορθωθούν ΑΜΕΣΑ τα σοβαρά λάθη και οι αβλεψίες στους Δασικούς χάρτες της Φωκίδας... στην Βουλή το αλαλούμ...

 Δ/νση Δασών Φωκίδας: Ανάρτηση Δασικού Χάρτη Π.Ε. Φωκίδας και πρόσκληση υποβολής αντιρρήσεων – dasarxeio.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Δασικοί Χάρτες άμεση διόρθωση. 

 Να μην πληρώσουν οι Πολίτες

 τα λάθη του Κράτους 

Σοβαρά λάθη και αβλεψίες έχουν διαπιστωθεί μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών,τα οποία μπορεί να αποβούν μοιραία για χιλιάδες ιδιοκτήτες, αγρότες, κτηνοτρόφους και επενδυτές στη Φωκίδα.

Η αναμόρφωση των χαρτών βασίστηκε κυρίως σε αεροφωτογραφίες του 1945 αγνοώντας τα σύγχρονα εργαλεία του Ελληνικού Κτηματολογίου. Έτσι, στους χάρτες καταγράφεται μια εικονική πραγματικότητα και στη Φωκίδα εμφανίζεται ως δασική έκταση,μεγαλύτερο από το 65% της συνολικής έκτασής της!

Να σημειωθεί μάλιστα, ότι το 1945, η χώρα μας μόλις είχε βγει από την Γερμανική κατοχή, και πολλές εκτάσεις είχαν εγκαταλειφθεί. Το 1945 λοιπόν, δεν προσφέρεται για ασφαλή συμπεράσματα.

Δεν υπάρχει πρόβλεψη για τους δασωθέντες αγρούς, ιδίως μετά την εγκατάλειψη της υπαίθρου από τους πολίτες, αλλά και για τις χορτολιβαδικές εκτάσεις, για εκτάσεις δηλαδή που ανήκουν σε ιδιώτες και μάλιστα επί σειρά γενεών. Και οι δύο αυτές περιπτώσεις εξομοιώνονται με δημόσιες εκτάσεις και κινδυνεύουν να περάσουν στο Δημόσιο.

Οι ιδιοκτήτες καλούνται να αποδείξουν την ιδιοκτησία τους, γεγονός που αρκετές φορές είναι αδύνατο, αφού για μεγάλο ποσοστό αυτών των ακινήτων ή δεν υπάρχουν συμβόλαια ή ελάχιστοι διαθέτουν συμβόλαια με ημερομηνία προ του 1945.

Για τους οικισμούς προ του 1986, δεν έχουν ληφθεί υπόψη τα ορόσημα και δημιουργούνται στρεβλώσεις στην αποτύπωσή τους.

Τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού από τα Δασαρχεία, αλλά και πράξεις χαρακτηρισμού που δεν έχουν προλάβει να τελεσιδικήσουν, συχνά με ευθύνη του Δημοσίου, που δεν προβαίνει στις σχετικές δημοσιεύσεις όπως υποχρεούται, δεν έχουν ληφθεί υπόψη στη σύνταξη των χαρτών, παρότι είναι διοικητικές πράξεις που έχουν εκδοθεί με αυτοψία των Δασαρχείων.

Ακίνητα για τα οποία έχουν γίνει συμβολαιογραφικές πράξεις, ακίνητα που καλλιεργούνται από αγρότες ή χρησιμοποιούνται από κτηνοτρόφους, ακίνητα που αποτελούν επαγγελματική έδρα επιχειρήσεων και τόπο υλοποίησης επενδύσεων με χρηματοδότηση από τον Αναπτυξιακό Νόμο, το ΕΣΠΑ ή άλλα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, μπαίνουν σε καθεστώς ομηρίας αναμένοντας την ολοκλήρωση μιας διαδικασίας που θα διαρκέσει άγνωστο χρόνο.

Οι αναρτήσεις των Δασικών χαρτών προκαλούν έντονο προβληματισμό και ανησυχία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ιδιοκτήτες γης, τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες.  Ειδικά για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους υπάρχει ο κίνδυνος μείωσης των εισοδημάτων τους, καθώς τα ποσά των επιδοτήσεων συνδέονται με τις εκτάσεις που δικαιούνται επιδότησης.

Οι πολίτες αναγκάζονται να υποστούν την γραφειοκρατία, έξοδα και μεγάλες καθυστερήσεις, για να καταφύγουν στις Επιτροπές και να αποδείξουν τα αυτονόητα. Και όλα αυτά σε συνθήκες πανδημίας, όπου η επικοινωνία με τις Δημόσιες Υπηρεσίες και η συγκέντρωση εγγράφων είναι ουσιαστικά αδύνατη.

Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Κωνσταντόπουλος κατέθεσε ερώτηση στον αρμόδιο Υπουργό, ζητώντας να ξεκαθαρίσει άμεσα την κατάσταση με νομοθετικές παρεμβάσεις, προς το σκοπό άρσης όλων των αδικιών που υφίστανται οι Πολίτες,να σταματήσει η ομηρεία  και η οικονομική τους επιβάρυνση, καθώς και η γραφειοκρατική αντιμετώπιση προκειμένου να αποδείξουν τα αυτονόητα.

Τα παραπάνω και πολλά άλλα προβλήματα και εμφανή λάθη στην αναμόρφωση των δασικών χαρτών, έχουν οδηγήσει την τοπική κοινωνία της Φωκίδας σε θυμό και απόγνωση, με την προχειρότητα που αντιμετωπίζονται τόσο σοβαρά θέματα.

 

Νομαρχιακή Επιτροπή Φωκίδας

 

Δημοσιεύθηκε στις 13 April 2021 | 11:24 am


Σωματείο «Ο ΤΕΧΝΙΤΗΣ» μεταλλείων Φωκίδας: η εταιρεία καταργεί ακόμη και αυτή τη συνδικαλιστική νομοθεσία!!...

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΗΧΑΝΟΤΕΧΝΙΤΕΣ και ΒΟΗΘΟΙ τους 

 Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ «Ο ΤΕΧΝΙΤΗΣ» 

 Η «καλή μας» εταιρεία με πρόσχημα την πανδημία ξεδιπλώνει για μια ακόμη φορά τις «δημοκρατικές» της ευαισθησίας απέναντι και στο Σωματείο μας αλλά και σε κάθε κλαδικό Σωματείο που έχει την τόλμη να θέτει προβλήματα που έχουν να κάνουν με τον κλάδο.    Ζητήσαμε για μια ακόμη φορά να κάνουμε συνάντηση με τη διοίκηση της εταιρείας για τα παρακάτω θέματα όπως είναι αποτυπωμένα στο έγγραφό μας, στις 23/3/2021:   

 1.     Συνεχίζετε να δίνετε σε «εξωτερικούς συνεργάτες» μηχανήματα προς επισκευή, απαξιώνοντας το υπάρχον προσωπικό, το οποίο και την όρεξη για δουλειά έχει αλλά και την τεχνογνωσία για οποιαδήποτε επισκευή, πληρώνοντας μάλιστα τεράστια ποσά, 3 και 5 φορές πάνω από το κόστος που θα στοίχιζε η επισκευή από τα υπάρχοντα τμήματα του συνεργείου.    Πολλές φορές μάλιστα σε αμφιβόλου ποιότητας υπηρεσίες από τους «εργολάβους» που διαπιστώνονται βέβαια εκ των υστέρων, όταν θα μπορούσε να αναλάβει την επισκευή το ίδιο το τμήμα όπου και θα μπορούσε να ελεγχθεί και η ποιότητα της δουλειάς του, δίνοντας αντίστοιχα ένα ελάχιστο ποσό από αυτό που καταθέτετε στους εργολάβους
 1.     Διαπίστωση επίσης είναι ότι τα εργαλεία που υπάρχουν και ελάχιστα είναι και δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών. Υπάρχουν φορές που τεχνίτες είναι χωρίς εργασία, ακριβώς λόγο αυτών των ελλείψεων. Το ίδιο συμβαίνει και με κάποια ανταλλακτικά που αν και είναι γνωστό ότι δεν υπάρχουν σε εφεδρεία, στην αποθήκη, εν τούτοις δεν παραγγέλλονται ώστε να υπάρχουν ως εφεδρικά, παρά μόνο η παραγγελία γίνεται μετά την βλάβη, και βέβαια η καθυστέρηση είναι μεγάλη με το μηχάνημα εκτός παραγωγής για δυο και τρείς βδομάδες!
 2.    Δεν υπάρχει κατάλληλος συντονισμός στον καταμερισμό των καθηκόντων, κυρίως στην αρχή της κάθε βάρδιας, με αποτέλεσμα να επικρατεί (αρκετές φορές) ένα αλαλούμ. Αυτό μπορεί να γίνει ξεκάθαρο με το ποια καθήκοντα έχει ο κάθε τεχνίτης, ποιες οι αρμοδιότητές του. Να γνωρίζει ο κάθε ένας μέχρι που «πάνε τα καθήκοντά του και οι υποχρεώσεις του». Αυτά και για κάθε εργαζόμενο αλλά και για γνώση των προϊσταμένων προκειμένου να απευθύνονται στους κατάλληλους ανθρώπους.

     Από όλα τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι η απαξίωση συνεχίζεται και εάν θέλετε πραγματικά το συνεργείο  να αποδίδει στην εργασία του με βάση της ανάγκες που υπάρχουν θα πρέπει να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα. Σε διαφορετική περίπτωση θα γίνετε βεβαιότητα για τον κάθε έναν μας ότι  ΔΕΝ  μας θέλετε, τους εργαζόμενους στο  συνεργείο, ως προσφέροντες τη μισθωτή εργασία αλλά επιθυμία σας και πολιτική σας είναι το «πέρασμα» σε εργολάβους.

     Εμείς σας καταθέτουμε τις σκέψεις μας καθώς και το αίτημα για επανακαθορισμό των μισθών μας, όχι με βάση τις αξιολογήσεις (που σε πολλές περιπτώσεις οι κρίσεις των αξιολογητών δεν έχουν να κάνουν με την εργασία αυτή καθ’ αυτή αλλά με βάση και την προσωπικότητα του αξιολογούμενου) αλλά με την απόδοση στην εργασία.  Να είναι καθαρό (με βάση και την παραπάνω παράγραφο 3) ποιος παίρνει  τι και γιατί. Με «καθαρές» αρμοδιότητες για συγκεκριμένη «καθαρή» μισθοδοσία!

  Και πρίν στεγνώσει καλά καλά το μελάνι είχαμε απάντηση στον κάθε έναν συνάδελφο ξεχωριστά με τις μηδαμινές «αυξήσεις» ελέω των σχεδόν πανομοιότυπων αξιολογήσεων αλλά και  απάντηση στο Σωματείο ότι δεν μας δέχεται και τα όποια προβλήματα έχουμε να τα καταθέτουμε στη διοίκηση του «Εργοταξιακού» προκειμένου να τα συζητήσει μαζί του.

  Τι κάνουν λοιπόν οι κύριοι της εταιρείας για μια ακόμη φορά; Μηδαμινές αυξήσεις με αξιολογήσεις κοντά στο μηδέν (ευτυχώς δεν υπάρχει και παρακάτω) προκειμένου να βγούμε στην επαιτεία υπογράφοντας τις ορέξεις τους για κυλιόμενα και κυρίως  6ήμερα. Αντί να δώσουν λοιπόν τις ετήσιες αυξήσεις, που θα έπρεπε, δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή, όπως θα έπρεπε επάνω μάλιστα στο μισθό, αξιολογώντας τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων αρνητικά. …Και σου λένε θέλεις χρήματα;Έλα υπέγραψε, αυτά που εγώ θέλω, και θα σου δώσουμε για έναν χρόνο (ως πρόσθετη παροχή, όχι στο μισθό) αυτά τα 90 και κάτι ευρώ και βλέπουμε.

    

   Και μόνο αυτό το γεγονός έρχεται να δείξει ότι και αυτά τα ψίχουλα που δίνουν σε όσους υπογράφουν, είναι κλεμμένα από τις αυξήσεις που έπρεπε να δώσουν. Ότι η συμφωνίες που επιδιώκουν είναι κοροϊδία περνώντας μας για θύματα. Θέλουν και την πίτα ολάκερη και το σκύλο χορτάτο.                                                     

   Δηλαδή η εταιρεία ακυρώνει στην πράξη τη λειτουργία μας, ακόμη και την ύπαρξη των Σωματείων, καταργώντας ακόμη και αυτή τη συνδικαλιστική νομοθεσία. Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι είναι πρωτοπόρος στο να εφαρμόζει ότι υπάρχει ως σκέψη στο σχέδιο νόμου για τις εργασιακές σχέσεις που έρχεται αυτές τις μέρες στη βουλή (πριν ακόμη γίνει νόμος του κράτους) και που έχει να κάνει τόσο με τη 10ωρη δουλειά, όσο και με την 7ήμερη λειτουργία αλλά και με τον περιορισμό έως και απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης.

  ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ!!  

                                                          

  Σύμφωνα με δημοσίευμα  στο προχθεσινό «Βήμα της Κυριακής»,  4/4/2021, το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Μάη, μετά το Πάσχα, περιλαμβάνει κατάργηση του 8ωρου χρόνου εργασίας, με πρόσχημα την «ευελιξία». Εργαζόμενοι σε εποχικές δραστηριότητες θα δουλεύουν «μέχρι 10 ώρες ημερησίως για ένα εξάμηνο και για 6 ώρες για τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου», δηλαδή ατομικές συμβάσεις εργασίας. Ακόμη για κάποιους κλάδους «θα προβλεφθεί απασχόληση και τα Σαββατοκύριακα».

   Το δημοσίευμα αναφέρει ότι θα προβλέπεται «διαβούλευση και ελεύθερη, χωρίς περιορισμούς, συμφωνία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων για τον τρόπο απασχόλησης, για την κατανομή του οκταώρου στη διάρκεια της ημέρας, αν δηλαδή θα εφαρμόζεται σπαστό ωράριο, όπως και για τα διαλείμματα». Στην ουσία αφήνει τους εργοδότες ελεύθερους να διαμορφώσουν το ωράριο εργασίας των εργαζομένων όπως τους βολεύει! Ακόμα αναφέρεται ότι θα καθιερωθεί ψηφιακή κάρτα εργασίας, μέσω της οποία θα ελέγχεται ο χρόνος εργασίας.

 

   Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει πλήθος αντιδραστικών αλλαγών και νέο χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση. Στην ουσία επιδιώκεται να γίνει ακόμα πιο επιθετική η παρέμβαση του κράτους και της εργοδοσίας στη λειτουργία των Σωματείων από ό,τι ήταν μέχρι σήμερα, να υπάρχει πλήρης καταγραφή και έλεγχος των μελών και της λειτουργίας των Σωματείων. Να εμποδίσουν περισσότερο την είσοδο των Σωματείων στους χώρους δουλειάς, να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο που να αποτρέπει τον εργαζόμενο να συμμετέχει στο Σωματείο και να παίρνει μέρος σε ζωντανές διαδικασίες και στη συλλογική συζήτηση. Ο στόχος είναι να επιβληθεί «σιγή νεκροταφείου» στα, Σωματεία στους χώρους δουλειάς, στους αγώνες των εργαζομένων, ώστε ανεμπόδιστα να υλοποιούνται αντεργατικά μέτρα που εξασφαλίζουν πιο φθηνούς εργάτες στη μεγαλοεργοδοσία, συνεπώς περισσότερα κέρδη.

   Όλα τα παραπάνω είναι μάλλον λίγα μπροστά σε αυτά που πραγματικά θα περιέχει το νομοσχέδιο και που μας γυρίζουν πάνω από έναν αιώνα πίσω, στον 19ο !!

    Τα Σωματεία που δίνουν τη μάχη για το μεροκάματο και για τα εργατικά δικαιώματα, κόντρα στην επίθεση εργοδοσίας και κυβέρνησης, είναι ήδη σε θέσεις μάχης, στην καθημερινή αναμέτρηση για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων. Παράλληλα, είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα να απαντηθεί μαζικά, αποφασιστικά, με απεργιακή κινητοποίηση η προσπάθεια της κυβέρνησης να φέρει τις αντεργατικές αλλαγές.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗΔημοσιεύθηκε στις 13 April 2021 | 11:13 am


Αστυνομικοί Φωκίδας: Με την αναδιάρθρωση που προτείνει ο υπουργός & η υπεύθυνη Ιωάννα Γκελεστάθη θα καταργηθούν οι αστυνομικές υπηρεσίες του Νομού!!...

ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ.ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ Μιχαήλ. 

 ΚΟΙΝ: 

1) Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ.ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗ Μιχαήλ             2) Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

                 Υποστράτηγο κ.ΚΑΝΕΛΛΟ Γεώργιο.

             3) Βουλευτή Φωκίδας κ.ΜΠΟΥΓΑ Ιωάννη.

             4) Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας κ.ΔΕΛΜΟΥΖΟ Γεώργιο.

             5) Δήμαρχο Δ.Δελφών κ.ΤΑΓΚΑΛΗ Παναγιώτη.

             6) Δήμαρχο Δ.Δωρίδας κ.ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗ Γεώργιο.

             7) Πολιτικά κόμματα Ν.Φωκίδας.

             8) Επικεφαλής του Θεματικού Τομέα Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, 

                 κ.ΓΚΕΛΕΣΤΑΘΗ Ιωάννα.

             9) Αστυνομικό Διευθυντή Φωκίδας κ.ΚΑΡΑΧΑΛΙΟ Γεώργιο.

            10) Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων.         

            11) Μέλη Ε.ΑΣ.Υ.Φ.

            12) Μ.Μ.Ε.

            

ΘΕΜΑ: «Αναδιάρθρωση Αστυνομικών Υπηρεσιών».

 

Κύριε Υπουργέ,

 

  Με αφορμή την παρουσίαση από μέρους σας, μέσω της λευκής βίβλου, των προθέσεων της κυβέρνησης για την αποτελεσματικότερη προστασία του πολίτη, αλλά και παλαιότερες δηλώσεις σας σε γενικό συμβούλιο της ομοσπονδίας μας, οφείλουμε να προβούμε σε μερικές επισημάνσεις, που αφορούν πρωτίστως την προστασία των δικαιωμάτων των συναδέλφων μας και παράλληλα, θεωρούμε ότι είναι αναγκαίες για τον εκσυγχρονισμό του αγαθού της ασφάλειας, προς όφελος και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.

  Σύμφωνα λοιπόν με τα λεγόμενά σας, αποτελεί αναγκαία μεταρρύθμιση: « Ο Επιτελικός σχεδιασμός και λειτουργία σε κεντρικό επίπεδο και ενίσχυση της αποκέντρωσης των δυνάμεων, με τη δημιουργία ισχυρών Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων και οι δύο θεμελιακές μεταρρυθμίσεις που επιχειρεί τώρα το Υπουργείο είναι το ΝΕΟ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ και η νέα εκπαιδευτική πολιτική», ενώ παλιότερα είχατε αναφερθεί στην ανορθολογική διαχείριση-κατανομή του αστυνομικού προσωπικού, σε σχέση με τα ποσοστά εγκληματικότητας, μεταξύ κυρίως επαρχίας και Αθηνών, και συμφωνήσατε ότι πρέπει να τηρείται το αντικειμενικό σύστημα των μορίων στις μεταθέσεις.

  Στο σημείο αυτό και πριν καταθέσουμε τις επισημάνσεις μας, οφείλουμε να γνωστοποιήσουμε τις δηλώσεις της Επικεφαλής του Θεματικού Τομέα Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, κυρίας ΓΚΕΛΕΣΤΑΘΗ Ιωάννας, η οποία προσφάτως αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας Γενικής Διεύθυνσης Μεταγωγών Δικαστηρίων, όπου εκεί θα υπάγονται όλα τα Τμήματα Μεταγωγών Δικαστηρίων της χώρας.

  Επίσης, αναφέρθηκε και στην ανάγκη δημιουργίας Γενικής Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων, στην οποία θα υπάγονται και οι Διμοιρίες Υποστήριξης των Αστυνομικών Διευθύνσεων, οι οποίες θα επιχειρούν όπου κριθεί αναγκαίο και όχι μόνο εντός των Διευθύνσεων στις οποίες ανήκουν, ενώ το προσωπικό με το οποίο θα στελεχωθούν, θα απασχολείται αποκλειστικά με τα παραπάνω καθήκοντα, με παράλληλη σύσταση Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων ανά Γενική Αστυνομική Διεύθυνση.

  Κύριε Υπουργέ,

  Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την ανάγκη για εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας προς τους συμπολίτες μας και διαχρονικά έχουμε καταθέσει και τις δικές μας προτάσεις επ΄αυτού. Ερμηνεύοντας όμως, όλες τις παραπάνω δηλώσεις-προτάσεις, καταλήγει εύκολα κανείς στο συμπέρασμα ότι μια ακόμα αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ είναι προ των πυλών, καθώς επίσης και μια πιθανή αλλαγή του κώδικα μεταθέσεων. Η τελευταία και πρόσφατη σχετικά αναδιάρθρωση που έγινε από τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από καταργήσεις και συγχωνεύσεις αστυνομικών υπηρεσιών, δεν είχε ως αποτέλεσμα τίποτε άλλο πέρα από την έμμεση μείωση του αστυνομικού προσωπικού, μια μείωση που είχε ξεκινήσει με την κατάργηση των 6700 κενών οργανικών θέσεων αστυφυλάκων, επί υπουργίας ΔΕΝΔΙΑ, ενώ τα πάρεργα συνέχισαν και συνεχίζουν να παραμένουν στην κορυφή της καθημερινότητάς μας.

Κύριε Υπουργέ,

  Η Ελληνική Αστυνομία χρειάζεται πρωτίστως αναδιάρθρωση αρμοδιοτήτων και απαλλαγή από κάθε είδους πάρεργο και μετά Αστυνομικών Υπηρεσιών, καθώς επίσης χρειάζεται και εφαρμογή του κώδικα μεταθέσεων με αντικειμενικά κριτήρια (μόρια) και για τις εσωτερικές μεταθέσεις, εντός των Αστυνομικών Διευθύνσεων και γενναία ενίσχυση με αστυνομικό προσωπικό και της επαρχίας και ιδιαίτερα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φωκίδας, με παράλληλη επανίδρυση Αστυνομικών Τμημάτων.

   Επιπροσθέτως, τυχόν υλοποίηση των προτάσεων της κυρίας ΓΚΕΛΕΣΤΑΘΗ, για την περιοχή μας αυτόματα σημαίνει και την κατάργηση αστυνομικών υπηρεσιών, καθώς, εάν δεν υπάρξει ενίσχυση με μεγάλο αριθμό αστυνομικού προσωπικού, οι υπάρχουσες υπηρεσίες δε θα μπορούν σε καμία περίπτωση να λειτουργήσουν, ιδιαιτέρως δε, αν δημιουργηθεί μόνιμη Διμοιρία Υποστηρίξεως, η οποία ως επί το πλείστον θα εκτελεί υπηρεσία εκτός Φωκίδας.

Κύριε Υπουργέ,

  Ελπίζουμε ότι το νέο ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ στο οποίο αναφέρεστε και οι "ΙΣΧΥΡΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ", δε θα καταργούν αστυνομικές υπηρεσίες και δε θα σημάνουν περαιτέρω μείωση του αστυνομικού προσωπικού στη Δ.Α. Φωκίδας. Ανησυχητικός βέβαια παράγοντας, αποτελεί το γεγονός της μη ενίσχυσης με ικανό αριθμό αστυνομικού προσωπικού της Δ.Α. Φωκίδας, τα τελευταία χρόνια.

  Επίσης, ευελπιστούμε ότι θα μεριμνήσετε για την προστασία των συναδέλφων μας και των οικογενειών τους, με τη διατήρηση ενός δίκαιου και αμετάβλητου κώδικα μεταθέσεων, εξασφαλίζοντας το αμετάθετο και την διοικητική υπαγωγή των υπηρεσιών ως έχουν και τη μη κατάργηση Διευθύνσεων ή Υπηρεσιών και την υπαγωγή μας σε ισχυρή περιφερειακή υπηρεσία, με αποτέλεσμα τη δυνατότητα μετάθεσης εντός της Περιφερειακής Υπηρεσίας που θα δημιουργηθεί, ακόμα και χωρίς αίτηση των συναδέλφων μας και όχι αποκλειστικά εντός των ορίων των Αστυνομικών Διευθύνσεων που σωστά είναι σήμερα.

  Κύριε Υπουργέ,

  Αναμένουμε την εξειδίκευση των προθέσεών σας και ελπίζουμε ότι όποιο και να είναι το σχέδιο σας για την αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ. και για τη Φωκίδα ιδιαίτερα, ότι δε θα υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός και ότι θα μας δοθεί έγκαιρα η δυνατότητα της επεξεργασίας, της διαβούλευσης και της κατάθεσης προτάσεων. Οι συνάδελφοί μας, οφείλουν να γνωρίζουν τις όποιες επιχειρούμενες αλλαγές και εσείς οφείλετε να μην επιτρέψετε σε καμία περίπτωση τη διασάλευση της οικογενειακής τους ευημερίας και της υπηρεσιακής τους υποβάθμισης.

  Το παρόν έγγραφό μας κοινοποιείται σε όλους τους θεσμικούς και πολιτικούς φορείς, από τους οποίους ζητούμε την εγρήγορση και τη συνεργασία, προς όφελος όλων μας και προς αποφυγή οποιουδήποτε αιφνιδιασμού.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

                           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                            Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                       ΝΤΕΛΗΣ Χρήστος                    ΨΕΒΕΔΟΥΡΟΣ Παναγιώτης 

 

Δημοσιεύθηκε στις 13 April 2021 | 11:05 am


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΓΚΟΥΡΟ 2021...

 https://1.bp.blogspot.com/-YlrnL2dL9hc/XitF4utR8tI/AAAAAAAABGY/l_Ebl5ZhKQEGEcHx-nS-dPljWve8TkvEwCLcBGAsYHQ/s1600/kagouro1553766255.jpg

Μαθηματικός διαγωνισμός «Καγκουρό» 2021

Σάββατο 22 Μαΐου 2021 στις 9:00 το πρωί

  Ο Διεθνής Μαθηματικός Διαγωνισμός «Καγκουρό» είναι ο μεγαλύτερος εκπαιδευτικός διασκεδαστικός διαγωνισμός στον κόσμο, με συμμετοχή 6,5 εκατομμυρίων μαθητών από 70 χώρες.  

  Ο διαγωνισμός του 2021, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά.Υπάρχουν έξι διαφορετικά επίπεδα θεμάτων, ανάλογα με την τάξη του μαθητή. Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν μαθητές από την Β’ Δημοτικού έως και την Γ’ Λυκείου.  

 

 * Επίπεδο Β’ τάξης Δημοτικού, 

* Επίπεδο 1: απευθύνεται σε μαθητές Γ’ και Δ’ τάξης Δημοτικού,  

* Επίπεδο 2: απευθύνεται σε μαθητές Ε’ και Στ’ τάξης Δημοτικού,   

* Επίπεδο 3: απευθύνεται σε μαθητές Α’ και Β’ τάξης Γυμνασίου, 

* Επίπεδο 4: απευθύνεται σε μαθητές Γ’ Γυμνασίου και Α’ Λυκείου, *Επίπεδο 5: απευθύνεται σε μαθητές της Β’ και Γ’ τάξης Λυκείου.  

  Ο κοινός νους, η καθαρή σκέψη και η αγάπη για τα Μαθηματικά,είναι αρκετά εφόδια για να αντιμετωπίσει κανείς τα θέματα του διαγωνισμού. Τα θέματα στα οποία διαγωνίζονται, δεν απαιτούν ειδικές γνώσεις Μαθηματικών και δεν απευθύνονται μόνο σε μαθητές με ιδιαίτερη κλίση στα Μαθηματικά. 

 Όλοι οι μαθητές που παίρνουν μέρος στον διαγωνισμό λαμβάνουν δώρα με ενδιαφέρον εκπαιδευτικό περιεχόμενο, ανεξάρτητα από την επίδοσή τους, και μια Βεβαίωση Συμμετοχής. 

 Επιπλέον, ένας στους έξι διαγωνιζόμενους παίρνει επιπρόσθετα συμβολικά βραβεία με βάση την επίδοσή του. 

 Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.kangaroo.gr 

 Εγγραφές μέχρι 20 Απριλίου 2021 

 Υπεύθυνος εξέτασης για τη Φωκίδα Μιχάλης Ηλιάδης Μαθηματικός Συγγραφέας ΚΕΚ ΣΠΟΥΔΗ 

 τηλ. επικοινωνίας: 22650-72211 & 6973735030

  e-mail: mixalis_iliadis@yahoo.gr 

 διεύθυνση: Κασούτσα1 Ακτή Ποσειδώνος -Κίρρα

Δημοσιεύθηκε στις 13 April 2021 | 10:43 am


Οι Συνταξιούχοι Φωκίδας στην Παναττική συγκέντρωση Συνταξιούχων την Τρίτη 20 Απριλίου στην Πλατεία Κλαυθμώνος...


Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες.

 Όλη την διάρκεια της πανδημίας χορτάσαμε την προπαγάνδα της κυβέρνησης καιτων φιλικών της ΜΜΕ και τύπου, να μας λένε ότι όλα είναι καλά και οι συνταξιούχοι καλύτερα, γιατί αυτοί δεν έχουν ανάγκη, γιατί τώρα ανάγκες έχει η νέα γενιά. 

 Εκεί που μας χρωστάγανε μας φάγαν και το βόδι.

  Όλα αυτά τα χρόνια όλες οι κυβερνήσεις μας τσάκισαν, μας έχουν αφαιρέσει τα πάντα σε συντάξεις, ΕΚΑΣ, κοινωνικές παροχές, φάρμακα, υγεία, κούρεψαν τα ασφαλιστικά μας ταμεία, οι συντάξεις μας έγιναν προνοιακά βοηθήματα και εκδίδονται ακόμη και σε πέντε χρόνια. 

 Τώρα προσπαθούν να μας αντιπαραθέσουν κατά την προσφιλή τους τακτική του κοινωνικού αυτοματισμού με τους εργαζόμενους, τα παιδιά και τα εγγόνια μας, την νέα γενιά. Σε αυτούς που τους έχουν στην ανεργία, την φτώχεια, την υποαπασχόληση, με μισθούς κυριολεκτικά πείνας σε όσους εργάζονται, με ατέλειωτα ωράρια εργασίας, και τους ετοιμάζουν να βγαίνουν στην σύνταξη σε βαθιά γεράματα, μέσα από ένα ιδιωτικοποιημένο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. 

  Για όλα αυτά δεν φταίνε οι αντεργατικές αντιλαϊκές πολιτικές τους,που για δεκαετίες έχουν δώσει γη και ύδωρ στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά πότε φταίνε οι συνταξιούχοι, πότε οι δημόσιοι υπάλληλοι πότε οι τεμπέληδες εργαζόμενοι αυτοί που τάχα δεν παράγουν τίποτα, και πολλά άλλα.

  Κύριοι της κυβέρνησης η πανδημία πέραν τον άλλων αποκάλυψε την ψεύτικη προπαγάνδα σας και τις μισές σας αλήθειες. Για να υπηρετήσετε τα κέρδη του ιδιωτικού τομέα, αφήσατε τα δημόσια νοσοκομεία (όσα δεν προλάβατε εσείς και η προηγούμενή κυβέρνηση να κλείσουν)δίχως γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό,δίχως κρεβάτια ΜΕΘ. Αρνηθήκατε να επιτάξετε τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία και πληρώσατε εκατομμύρια από τα ασφαλιστικά μας ταμεία για μερικές μονάδες ΜΕΘ.

  Όλο αυτό το διάστημα οι επιχειρηματίες της υγείας έβγαλαν τεράστια κέρδη την στιγμή που ο λαός πεθαίνει. Δώσατε εκατοντάδες εκατομμύρια σε διάφορους επιχειρηματικούς ομίλους και ετοιμάζετε νέα πακέτα.  

 Την αλήθεια δεν μπορείτε να την κρύψετε. 

  Όσοι αυτό το διάστημα κινητοποιήθηκαν για τα δίκαια αιτήματά τους, με μέτρα προστασίας, γνώρισαν την άγρια καταστολή και την αστυνομική τρομοκρατία. Τώρα ετοιμάζονται νέα αντεργατικά μέτρα,νέα δώρα στους επιχειρηματικούς ομίλους,παίρνοντας την σκυτάλη από τους προκατόχους σας. Για τη νέα γενιά. Έχετε στα συρτάρια σας νέο νομοσχέδιο που προβλέπει δεκάωρη απλήρωτη εργασία και υπερωρίες, ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης αρχίζοντας από την επικουρική και πολλά άλλα.  

 Εμείς από την πλευρά μας είμαστε στον δρόμο του αγώνα και διεκδικούμε ό,τι με τον ιδρώτα και τον κόπο μιας ζωής πληρώσαμε. 

 Δεν χρωστάμε σε κανέναν. Εσείς μας χρωστάτε. 

 Διεκδικούμε όσα άδικα μας έχετε αφαιρέσει σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

  Την 13η - 14η σύνταξη. Κατώτερη σύνταξη για όλους600 ευρώ από τα 384 ευρώ που είναι σήμερα και άμεση καταβολή των συντάξεων.  Δωρεάν φάρμακα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Προσλήψεις γιατρών,νοσηλευτικού προσωπικού, επίταξη τώρα των ιδιωτικών δομών υγείας. Καταβολή των αναδρομικών του 11μηνου σε όλους τους συνταξιούχους για τις κύριες και επικουρικές, συντάξεις, την 13η– 14ησύνταξη, και όλα τα αιτήματα που αναλυτικά σας έχουμε επιδώσει με τα υπομνήματά μας. 

  Η κυβέρνηση κατάργησε με νόμο τις διατάξεις που προέβλεπαν 300 ευρώ(Δώρο) στους συνταξιούχους για το Πάσχα. Απαιτούμε από την κυβέρνηση άμεσα να καταβάλει το Δώρο του Πάσχα σε όλους τους συνταξιούχους από το 0,5% του προϋπολογισμού που προβλέπεται από το νόμο που ψήφισε η ίδια. 

  Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες.

   Σας καλούμε να πάρετε μαζικά μέρος στην Παναττική μας Συγκέντρωση με όλα τα μέτρα και τις κατάλληλες αποστάσεις που θα έχουμε προκα-θορίσει στην πλατεία Κλαυθμώνος ώρα 10πμ στις 20/4/2021.

  Η συγκέντρωσή μας αυτή να αποτελέσει νέα αφετηρία για νέους μαζικούς και μαχητικούς αγώνες. Αυτός είναι ο δικό μας μονόδρομος. 

 ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Δημοσιεύθηκε στις 13 April 2021 | 10:32 am


Η Απελευθέρωση του Κάστρου των Σαλώνων από τον Νομικό- Ιστορικό Ανδρέα Κούκο... Ο συνεχής αγώνας της Άμφισσας για ελευθερία και αξιοπρέπεια, ανά τους αιώνες...

Επικαιροποιημένη ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ 

   Εφημερίς «ΦΩΚΙΣ» 

          ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012- ΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2021Άμφισσα:  Ο συνεχής αγώνας μιας πόλης για ελευθερία και αξιοπρέπεια, ανά τους αιώνες

 


                                         

   Δρ. Κούκος Ανδρέας 

 

Νομικός-Ιστορικός-Πρόεδρος Δ.Σ. Εταιρείας Μελέτης Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας-Ιωάννης Καποδίστριας

 

 

 

 

 

 

Αγαπημένοι Φίλοι,

 

Θα ήθελα, τέτοιες μέρες, που γιορτάζουμε τα 200 χρόνια  από την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης,έστω και υπό αυτές τις απίστευτες συνθήκες της πανδημίας,να αποτίσω υψηλό φόρο τιμής στους συνεχείς αγώνες, αυτού του τόπου,για ελευθερία και αξιοπρέπεια μέσα στους αιώνες. Πιστέψτε με, η επαφή αυτή με συγκινεί αφάνταστα και με κάνει να θυμάμαι τα τρία υπέροχα χρόνια που πέρασα στην Άμφισσα (2005-2008),όταν με τις μικρές μου δυνάμεις προσπάθησα να ζωντανέψω τη μεγάλη ιστορία του τόπου σας.

 

Και η Άμφισσα – η Φωκίδα γενικά – δεν είναι ένας τυχαίος τόπος. Οι περήφανοι άνθρωποι και η στρατηγική της τοποθεσία έπαιξαν πάντα καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της Ελληνικής Ιστορίας από τους αρχαιοτάτους χρόνους μέχρι σήμερα. Έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην οριστική απελευθέρωση της Πατρίδας μας.

 

Θα προσπαθήσω, χωρίς να σας κουράσω, να κάνω μια ιστορική αναδρομή ανά τους αιώνες και να σας κάνω έτσι να νοιώσετε υπερήφανοι ως απόγονοι τέτοιων προγόνων.

Η ιστορία της Άμφισσας ξεκινάει από την αρχαιότητα. Κατοικούνταν από τους πανάρχαιους χρόνους, όπως μαρτυρούν όχι και τόσο καθαρά πλέον, «τα Κυκλώπεια τείχη» της Ακρόπολής της, αλλά και η αναφορά του Παυσανία σε δύο αξιομνημόνευτους τάφους που υπήρχαν στην πόλη της Άμφισσας. Της Άμφισσας, κόρης του Μάκαρος και του Ανδραίμονος, που ήταν γιος του βασιλέα των Αιτωλών και ήρωα του τρωικού πολέμου, Θόαντος.

Η Άμφισσα αποτελούσε μεγάλη πόλη-κράτος και πρωτεύουσα των Εσπερίων ή Οζολών Λοκρών.

Η πόλη αναφέρεται για πρώτη φορά από τον Ηρόδοτο στο 8οβιβλίο του (8,32). Λέει ο Ηρόδοτος ότι οι κάτοικοι των παρά τον Κηφισό Φωκικών πόλεων, μετά την καταστροφή τους από τον Ξέρξη, κατέφυγαν «ες Άμφισσαν πόλιν την υπέρ του Κρισσαίου πεδίου οικεομένην».

Τότε κατά τον Παυσανία πάντα και περί το 180 π.Χ. η πόλη είχε πληθυσμό 70.000 κατοίκους. Τεράστια η άνθισή της από τον 7οαιώνα π.Χ. με το Κάστρο της πάντα να δεσπόζει επιβλητικό. Αξίζει ν’ αναφερθεί εδώ ότι το 653 π.Χ. κάτοικοι της πόλης μετανάστευσαν στην Κάτω Ιταλία, όπου ίδρυσαν την αποικία των Επιζεφυρίων Λοκρών, μια πόλη που υπάρχει μέχρι σήμερα με το όνομα Locri.

Στον Πελοποννησιακό πόλεμο (431-404 π.Χ.), Αμφισσείς τάχθηκαν με το μέρος των Σπαρτιατών, από μίσος προς τους γείτονές τους Φωκείς που είχαν ταχθεί με το μέρος των Αθηναίων. Εκείνο τον καιρό υπάρχει και μεγάλη αντιπαλότητα με το Μαντείο και την πόλη των Δελφών. Κατηγορήθηκαν οι Αμφισσείς για ασέβεια, επειδή καταπάτησαν για να καλλιεργήσουν, ιερά εδάφη των Δελφών. Το Αμφικτιονικό Συνέδριο τους καταδικάζει σε πρόστιμο, το οποίο αρνούνται να πληρώσουν. Έτσι οι Αμφικτίονες ανέθεσαν στο βασιλιά Φίλιππο Β΄ της Μακεδονίας, ως προϊστάμενο του Συνεδρίου, να τιμωρήσει του ιερόσυλους Αμφισσείς.

Το 338 π.Χ. ο Φίλιππος εισέβαλε στην Άμφισσα και κυριολεκτικά την κατέστρεψε.

Παρ’ όλα αυτά οι Αμφισσείς πολύ γρήγορα ανοικοδόμησαν την πόλη τους. Το 332 π.Χ. ανακόπτουν τα αιτωλικά στρατεύματα που ήρθαν να καταλάβουν την πόλη τους ενώ το ίδιο γίνεται το 278 π.Χ. που αποκρούουν επιδρομή των Γαλατών, οι οποίοι ήθελαν να λεηλατήσουν το Μαντείο των Δελφών.

Οι αγώνες όμως συνεχίζονται και κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο. Το 190 – κατ’ άλλους το 189 π.Χ. – ο Ρωμαίος ύπατος Μάνιος Ακίλιος Γλαβρίωνας προσπάθησε να την καταλάβει, επειδή είχε συμμαχήσει με τον Αντίγονο τον Γ΄. Η ισχυρή Ακρόπολή της όμως για άλλη μια φορά έμεινε απόρθητη. Τότε οι Ρωμαίοι την ανακήρυξαν Ελεύθερη Πόλη και της χάρισαν ατέλεια φόρων.

Το 27 π.Χ. ο Οκταβιανός Αύγουστος, σε ανάμνηση της νίκης του στο Άκτιο, ίδρυσε τη Νικόπολη, αλλά πολλοί Αιτωλοί δεν υπάκουσαν τη διαταγή του να μετοικίσουν στη νέα πόλη και κατέφυγαν στην Άμφισσα, γεγονός που για πρώτη φορά αλλοιώνει τη φυλετική σύνθεση του πληθυσμού. Τότε η πόλη αποκτά τεράστιο πληθυσμό και γίνεται μία από τις πλέον ακμάζουσες πόλεις της Ελλάδας των ρωμαϊκών χρόνων, ακμή που κράτησε για τουλάχιστον δύο αιώνες.

Και πάμε στους Βυζαντινούς και νεότερους χρόνους. Κατά τα βυζαντινά χρόνια η Άμφισσα εξακολουθεί να ακμάζει. Κατά τον 4οαιώνα, βαρβαρικές επιδρομές, ιδιαίτερα οι επιδρομές των Ούννων, δημιούργησαν πολλά προβλήματα στην πόλη, όπως και στην ευρύτερη περιοχή. Ο Αυτοκράτορας Ιουστινιανός (527-565) ενίσχυσε τα οχυρωματικά έργα της περιοχής για την προστασία της από τις βαρβαρικές επιδρομές. Σ’ αυτή την περίοδο, οι πληροφορίες μας για την περιοχή προέρχονται κυρίως από το «Χρονικό του Γαλαξιδίου», το οποίο γράφτηκε από τον Ιερομόναχο Ευθύμιο και βρέθηκε από τον Κωνσταντίνο Σάθα, ο οποίος το επεξεργάστηκε και το δημοσίευσε.

Τεράστιες οι καταστροφές που δέχτηκε η περιοχή από τις ορδές των Βουλγάρων του Σαμουήλ περί το 996, οι οποίοι κατέλαβαν την Άμφισσα και έσφαξαν πολλούς κατοίκους μετά την ήττα τους στο Γαλαξίδι.

Παρ’ όλα αυτά χάρη στο πνεύμα των κατοίκων της, η πόλη ανακτά και πάλι την ηρεμία της κατά τον 11ο και 12οαιώνα.

Κατά τους ίδιους αιώνες οι λαοί της Ευρώπης πιεζόμενοι κυρίως από δημογραφικά και οικονομικά προβλήματα, αναζήτησαν λύσεις στην Ανατολή.

Οργανώθηκαν με πρωτοβουλία του Πάπα Ουρβανού του Β΄, ένοπλες εκστρατείες Γάλλων κυρίως και Ενετών, που ονομάστηκαν Σταυροφορίες οι οποίες κατά τη γνώμη μου έγιναν, με πρόσχημα την απελευθέρωση των Αγίων Τόπων από τους Σελτζούκους Τούρκους.

Η πρώτη περί το 1095 και ενδυόμενη τάχα το μανδύα του θρησκευτικού χαρακτήρα είναι ανοργάνωτη και αποτυχημένη. Οι άλλες δύο που ακολουθούν δείχνουν τους πραγματικούς σκοπούς σιγά-σιγά των υποκινητών τους δηλ. τις αξιώσεις του Πάπα, τις φιλοδοξίες των Ιπποτών-βαρόνων και βασιλιάδων και κυρίως τα πολιτικά και οικονομικά τους κίνητρα.

Στόχος ένας και μοναδικός – η κατάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και η Πρώτη Άλωση της Κων/πολης το 1204.

Άλωση από ομοθρήσκους επιδρομείς που έκαναν τρομερές σφαγές και αγριότητες, έκλεψαν έργα τέχνης και προκάλεσαν τρομερές καταστροφές.

Κυρίως όμως κατέστρεψαν το Βυζαντινό κράτος και τον πολιτισμό του, ζημιώνοντας μαζί και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό κι ανοίγοντας το δρόμο του διαμελισμού και της οριστικής υποταγής του Βυζαντίου μετά από δυόμιση αιώνες στους Οθωμανούς.

Η συγγνώμη του Πάπα άργησε, αλλά ήρθε μετά από 800 χρόνια. Στις 4 Μαΐου 2001 ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β΄ πραγματοποιώντας περιοδεία στα πλαίσια «του προσκυνήματος κατά το Ιωβηλαίο στα βήματα του Αγίου Παύλου», επισκέφτηκε το Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και ζήτησε συγγνώμη «για όλες τις παρελθούσες και παρούσες περιστάσεις, όπου τα τέκνα της Καθολικής Εκκλησίας αμάρτησαν με πράξεις και παραλείψεις κατά των ορθοδόξων αδελφών τους. Αυτή η ιστορική στιγμή ανήκει αποκλειστικά στον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, ο οποίος με εξαίρετη διπλωματία οργάνωσε τη συγκεκριμένη επίσκεψη.

Μετά την άλωση λοιπόν της Πόλης από τους Φράγκους και κατά τη διανομή των εδαφών της Αυτοκρατορίας ο Ιταλός βασιλιάς της Θεσσαλονίκης Βονιφάτιος ο Μομφερατικός κατέλαβε τη Θεσσαλία, μεγάλες περιοχές της Λοκρίδας και την Άμφισσα.

Στην περίοδο αυτή η πόλη γίνεται γνωστή με την ονομασία Σάλωνα, που παραμένει ακόμη ασαφής όχι μόνο στην προέλευση αλλά και στο χρόνο καθιέρωσής της. Προέρχεται ίσως από την παράφραση της λέξης «Θεσσαλονίκη», Λα Σολ στα Γαλλικά, Σάλωνα στα Λατινικά. Πάντως η σημαντικότερη εκδοχή είναι ότι η ονομασία έχει ξενική προέλευση δαλματική ή φράγκικη.

Οι Φράγκοι ίδρυσαν τη «Βαρωνία των Σαλώνων» ή «Αυθεντία των Σαλώνων», με έδρα τα Σάλωνα.

Πρώτος Αυθέντης των Σαλώνων τοποθετήθηκε ο άσημος φράγκος Ιππότης Θωμάς Α΄ ντε Στρομονκούρ (1204-1210), ο οποίος έχτισε το πανίσχυρο Κάστρο των Σαλώνων πάνω στην ακρόπολη της πόλης.

Χαλαρή η διοίκηση των Φράγκων τα 100 χρόνια που ακολουθούν με σεβασμό γενικά στις συνήθειες και τις παραδόσεις των κατοίκων αλλά και σκληρές συγκρούσεις μεταξύ τους.

Το 1258 στη σύγκρουση του Αυθέντη των Αθηνών Όθωνα Δελαρός με τον πρίγκιπα της Αχαΐας Βιλλεαρδουίνο, η Αυθεντία των Σαλώνων ήταν σύμμαχος του Αυθέντη των Αθηνών, γι’ αυτό και τελικά μετά τη μάχη προσαρτήθηκε στην κυριαρχία της ηγεμονίας της Πελοποννήσου μέχρι το 1310.

Στη μάχη του Κηφισού (1311) εναντίον των Καταλανών σκοτώθηκε ο Αυθέντης των Σαλώνων Θωμάς  Γ΄ και η κομητεία πλέον των Σαλώνων καταλαμβάνεται από τους Καταλανούς, περνώντας το 1318 στα χέρια της Οικογένειας Φαντρίκ.

Η Καταλανοκρατία κρατάει 80 χρόνια και ξεχωρίζει για τη σκληρότητά της. Άγριοι και πολεομοχαρείς οι Καταλανοί δε σεβάστηκαν τους κατοίκους της περιοχής.

Το Μάιο του 1380, καταλήφθηκε από την «Εταιρεία των Ναβαρραίων» και μέχρι το 1394 την εξουσία άσκησε η βυζαντινή κόμισσα Ελένη Καντακουζηνή, ενώ το 1397 ο Σουλτάνος Βαγιαζήτ ο Α΄ καταλαμβάνει τα Σάλωνα και ορίζει τοπάρχη το στρατηγό Μουράτ Μπέη.

Μετά τη συντριπτική ήττα των Οθωμανών στη μάχη της Άγκυρας (1402) από τον Ταμερλάνο, ο δεσπότης του Μυστρά Θεόδωρος  Α΄  Παλαιολόγος επωφελήθηκε και ανακατέλαβε τα Σάλωνα. Η κατάσταση αυτή είχε μικρή διάρκεια, γιατί το 1410 τα Σάλωνα καταλήφθηκαν και πάλι από τους Τούρκους 45 περίπου χρόνια πριν την πτώση της Πόλης.

 

Τουρκοκρατία

 

Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας η πόλη αποτέλεσε έδρα βοεβόδα, διοικητή της ομώνυμης επαρχίας (καζά) που περιελάμβανε 32 κωμοπόλεις και χωριά και υπαγόταν στο σαντζάκι του Ευρίπου. Τότε εγκαταστάθηκαν στα Σάλωνα πολλές οικογένειες Οθωμανών και στα επόμενα χρόνια το τουρκικό στοιχείο αυξήθηκε πολύ, όπως δείχνει ο αριθμός των επτά τζαμιών, που διασώθηκαν ως τα τέλη του 18ου αιώνα. Στους επόμενους αιώνες δημιουργήθηκε σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα και αλλοίωση του πληθυσμού με αποτέλεσμα λίγο πριν την έκρηξη της επανάστασης του 1821 ο ελληνικός πληθυσμός να υπερτερεί κατά 10-15% περίπου του τουρκικού. Κατά τον Πουκεβίλ το 1815 στα Σάλωνα κατοικούσαν 1.200 οικογένειες – 700 ελληνικές και 500 τούρκικες.

Θα μου επιτρέψετε σ’ αυτό το σημείο ν’ αναφερθώ στην εκπαίδευση κατά την Τουρκοκρατία.

Η τουρκοκρατία, χωρίς να εναντιώνεται έξυπνα σε θέματα εκπαίδευσης των υπόδουλων, έκανε πυκνότερο το πνευματικό σκοτάδι στον τόπο μας, παρά το γεγονός ότι η έφεση για μόρφωση δεν έλειψε από τον τόπο μας ούτε στις δυσκολότερες εποχές της ιστορίας του. Οι δυσμενείς όμως συνθήκες που δημιουργήθηκαν, ιδιαίτερα κατά τους πρώτους αιώνες της δουλείας, με τη φυγή των λογίων προς τα μεγάλα αστικά κέντρα, την αναγκαστική διαβίωση των συμπατριωτών μας σε απομακρυσμένα και δυσπρόσιτα μέρη και τις προτεραιότητες που επέβαλε η αγροκτηνοτροφική ενασχόληση και η φτωχική και επικίνδυνη διαβίωση, δεν έδιναν τη δυνατότητα στα παιδιά των φτωχών να μεταβούν στους χώρους όπου παρείχοντο οι στοιχειώδεις, έστω, γνώσεις από τους λίγους εγγράμματους της εποχής. Και οι χώροι αυτοί δεν ήταν άλλοι από τις εκκλησίες και τα μοναστήρια, τα οποία βρέθηκαν σε πολύ πλεονεκτική θέση στο θέμα της παιδείας, εξαιτίας των προνομίων που παραχώρησε ο σουλτάνος στην Εκκλησία για λόγους θρησκευτικούς και πολιτικούς. Έτσι, μαζί με άλλες αρμοδιότητες (διοικητικές, εκκλησιαστικές, δικαστικές) και την εκδίωξη των Λατίνων αρχιερέων από τα μέρη μας, περιήλθε στην εκκλησία και η παιδεία του γένους.

Στον τόπο μας το μοναστήρι της Βαρνάκοβας, ένα από τα αρχαιότερα ελληνικά μοναστήρια, πρωτοστάτησε στην ενίσχυση της παιδείας στην ευρύτερη περιοχή του και αναδείχτηκε στο σημαντικότερο κέντρο πνευματικής ακτινοβολίας της Φωκίδας και της Ρούμελης.

Η τουρκική καταπίεση και η ανεξέλεγκτη συμπεριφορά των ζορμπάδων – των ατάκτων δηλαδή Τούρκων ενόπλων – οδήγησαν τους κατοίκους της Άμφισσας και γενικά της Φωκίδας να εξεγερθούν πολλές φορές μέχρι το 1821 και την έκρηξη της Ελληνικής επανάστασης. Έχουμε πρώτη φωκική εξέγερση μόλις το 1460 (ή κατ’ άλλους το 1446). 

Το πρώτο κίνημα  γίνεται μετά τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου (1571) και τη συντριβή του οθωμανικού στόλου από τον ευρωπαϊκό χριστιανικό στόλο. Οργανώνεται με τη βοήθεια των Βενετών. Οι κάτοικοι των Σαλώνων και της περιοχής της Δωρίδας ξεσηκώνονται όπως και πολλοί Γαλαξιδιώτες και βαδίζουν με παράτολμο σχέδιο κατά των Σαλώνων. Δυστυχώς οι Τούρκοι έμαθαν για την εκστρατεία και οι κάτοικοι της περιοχής εγκαταλείπονται από όλους. Πλήρης αποτυχία και ο μπέης των Σαλώνων περνάει από μαχαίρι τις κεφαλές του τόπου.

Η εγκατάλειψη από τους Φράγκους που υποκίνησαν την εξέγερση αυτή, έφερε μεγάλη απογοήτευση στους κατοίκους.

Το δεύτερο και σοβαρότερο κίνημα έγινε κατά τη διάρκεια του τελευταίου τουρκοβενετικού πολέμου (1684-1699), ο οποίος ξεκίνησε πάλι με ξεσηκωμούς και υποσχέσεις και σταμάτησε στη Στερεά το 1698 οπότε με τη σημαντική για την ανατολική Ευρώπη συνθήκη του Κάρλοβιτς (βόρεια του Βελιγραδίου) ολόκληρη η περιοχή της περιήλθε στην κυριαρχία  των Τούρκων. Έτσι, η ελληνοβενετική συνεργασία έδωσε, βέβαια τη δυνατότητα στη Φωκίδα και στη Ρούμελη για επανάσταση και σχετική απαλλαγή τους από την τουρκική κυριαρχία (1687-1698), αλλά στη συνέχεια πληρώθηκε με αίμα, κατατρεγμούς και εκπατρισμούς των ηρωικών κατοίκων της περιοχής λόγω της βενετικής προδοσίας κι εγκατάλειψης.

Κατά τη διάρκεια του τουρκοβενετικού πολέμου, οι κλεφταρματολοί και οπλαρχηγοί της Στερεάς Ελλάδας, όπως ο Πάνος  Μεϊντάνης από την Ακαρνανία, ο Αγγελής Σουμίλας ή Βλάχος, ο Χρήστος Βαλαωρίτης, ο Σπαθογιάννης, ο μικρός Χορμόπουλος από τ’ Άγραφα, ο Κούρμας, ο Σπανός και ο Λιβίνης, βοήθησαν αποφασιστικά τους Βενετούς, υπολογίζοντας στην από μέρους τους ενίσχυση για απελευθέρωση της Ελλάδας απ’ τους Τούρκους. Αλλά και ο ανώτατος κλήρος αναμείχθηκε στις επαναστατικές κινήσεις των Ελλήνων κι έδωσε τη συνδρομή του προς τους οπλαρχηγούς και τους Βενετούς με πρωτεργάτη τον επίσκοπο Σαλώνων Φιλόθεο.

Στη Φωκίδα οι σημαντικότεροι παράγοντες της βενετικής βοήθειας ήταν οι οπλαρχηγοί Κούρμας και Σπανός, καθώς και ο επίσκοπος Σαλώνων Φιλόθεος. Ο Κούρμας απ’ την Παρνασσίδα, αρματολός του Λιδωρικίου και της Φωκίδας, επικεφαλής πεντακοσίων και πλέον αρματολών τάχτηκε από την αρχή του τουρκοβενετικού πολέμου με τους Βενετούς. Με τις μάχες που έδωσε στην περιοχή του Λιδωρικίου, των Σαλώνων και της Παρνασσίδας κατόρθωσε να αφανίσει τους Τούρκους απ’ τη Φωκίδα, βοηθώντας έτσι και τους Βενετούς να κυριεύσουν, σχεδόν χωρίς αντίσταση, τα κάστρα του Αντιρρίου και της Ναυπάκτου (1687). Αργότερα στράφηκε προς τη Βοιωτία, όπου συγκρούστηκε σε πολλές μάχες με τους Τούρκους που είχαν ανασυνταχτεί εκεί από τον νικημένο στην Πάτρα και στη Ναύπακτο σερασκέρη Μεχμέτ και προξένησε σ’ αυτούς μεγάλες απώλειες. Δύο χιλιάδες περίπου Τούρκοι σκοτώθηκαν στις μάχες Λιβαδειάς και Θηβών και τέσσερις χιλιάδες αιχμαλωτίστηκαν από τις δυνάμεις του Κούρμα, ο οποίος έγινε διάσημος για τα κατορθώματά του και διαρκής απειλή για τους Τούρκους της Στερεάς Ελλάδας.

Στις επιχειρήσεις του Κούρμα κατά των Τούρκων συνδιοργανωτής του και συνεργάτης πολύτιμος υπήρξε ο επίσκοπος Σαλώνων Φιλόθεος (1650-1700;). Το κοσμικό του όνομα ήταν Φίλιππος Χαριτόπουλος και καταγόταν από επιφανή οικογένεια της Αγίας Ευθυμίας Παρνασσίδας. Η χριστιανική αγωγή του Φιλόθεου, η κλίση του προς την Εκκλησία από τα παιδικά του χρόνια και η βασική μόρφωση που πήρε στα Σάλωνα, τόπο καταγωγής της μητέρας του, τον οδήγησαν αρχικά στο ιερατικό λειτούργημα και πολύ σύντομα στον επισκοπικό θρόνο των Σαλώνων σε ηλικία μόλις 35 ετών. Ο Φιλόθεος ήταν άνδρας λόγιος με εξαιρετική ευφυΐα και διπλωματικότητα, αλλά κυρίως μέγας πατριώτης. Η Φωκίδα,  θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα περήφανη γι’ αυτόν τον αξιόλογο άνδρα που υπήρξε μάλιστα τόσο σεμνός και παραμένει σχεδόν άγνωστος μέχρι σήμερα.

Αφού ξεσήκωσε την Παρνασσίδα κατά των Τούρκων και βοήθησε τον Κούρμα στην κατάληψη των Σαλώνων, που έμειναν ελεύθερα για 10 χρόνια, έφυγε μαζί του για την πολιορκία της Χαλκίδας (1688). Αναγκάστηκαν όμως λίγο αργότερα να επιστρέψουν λόγω αποτυχίας της πολιορκίας, αλλά και εξαιτίας της εμφάνισης στη Φωκίδα του φοβερού και δόλιου πειρατή Λυμπεράκη Γερακάρη από τη Βάθεια της Μέσα Μάνης, συνεργάτη εκείνη την εποχή των Τούρκων εναντίον των Βενετών και των κλεφταρματολών.

Ο Φιλόθεος παρέμεινε στα Σάλωνα και ανέλαβε τη διοίκηση της περιοχής με τη βοήθεια των τοπικών αρχόντων και των οπλαρχηγών, ενώ οι Βενετοί περιορίστηκαν στη φύλαξη του κάστρου. Καταλαβαίνει όμως ο επίσκοπος ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά. Φυγαδεύει το μεγαλύτερο μέρος του ποιμνίου του προς άλλα μέρη, μα εκείνος παραμένει εκεί όρθιος. Στη μάχη που δίνεται έξω από τα Σάλωνα κατά του Λυμπεράκη Γερακάρη και των Τούρκων σκοτώνονται και ο Κούρμας και ο Φιλόθεος.

Η προσφορά του Επισκόπου Φιλοθέου – του πρώτου νεκρού Αρχιερέα στον αγώνα κατά των Τούρκων – και η αγαθή του μνήμη καλύφθηκαν ίσως από το λαμπερό φως του νεότερου στην Ιστορία επιφανούς τέκνου της Φωκίδας επισκόπου Σαλώνων Ησαΐα, με τον οποίο πιστεύω θα έπρεπε να τιμάται ισότιμα από όλους μας.

Στα Ορλωφικά το 1770, οι κάτοικοι της Άμφισσας ξεσηκώθηκαν γι’ άλλη μια φορά με αρχηγό έναν υπέροχο αγωνιστή τον Κομνά Τράκα από την Αγόριανη Παρνασσίδας. Η καταγωγή της οικογενείας του ανάγεται στους Κομνηνούς του Βυζαντίου.

Ξεσηκώνει τα Σάλωνα και ολόκληρη την Παρνασσίδα, πολιορκεί μέχρι και τη Λιβαδειά, τι να κάνει όμως χωρίς βοήθεια; Αναγκάζεται και λύνει την πολιορκία και καταφεύγει στην Πελοπόννησο.

Το 1805 τα Σάλωνα καταλήφθηκαν από τον Αλή Πασά και η οικονομική ζωή της πόλης πήρε εντονότερο ρυθμό. Στις αρχές του 19ουαιώνα, σύμφωνα με τα κείμενα άγγλων περιηγητών, είχε αξιόλογη παρουσία ως σημαντικό κέντρο παραγωγής λαδιού και δερμάτων. Αριθμούσε δε πάνω από 13.000 κατοίκους και είχε αναπτυχθεί σε αξιόλογο κέντρο του Ελληνισμού.

Έτσι η έκρηξη της επανάστασης βρήκε την περιοχή ψυχολογικά ώριμη και πολεμικά έτοιμη για τη μεγάλη απόφαση.

Τα Σάλωνα έγιναν πεδίο εκτεταμένης δράσης της Φιλικής Εταιρείας με κύριο μοχλό της τον Επίσκοπο Ησαΐα.

Και η επανάσταση δεν θα μπορούσε να μην ξεκινήσει από εδώ. Ησαΐας, γερο-Πανουργιάς, πρόκριτοι ενωμένοι, αγωνιστές ενωμένοι. Το Κάστρο των Σαλώνων στις 10 Απρίλη του ’21 πρώτο ελεύθερο και πάνω σ’ αυτό να κυματίζει η σημαία της Επαναστάσεως. Και η προσφορά δεν μένει εδώ.

Τον ίδιο χρόνο, της κήρυξης δηλαδή της επανάστασης και συγκεκριμένα τη 16η Νοεμβρίου 1821, η Άμφισσα, ως πρωτεύουσα της Ανατολικής Χέρσου Ελλάδας, γίνεται ο τόπος που ψηφίζεται το πρώτο κείμενο πολιτειακής συγκρότησης της επαναστατημένης Ελλάδος, η γνωστή «Νομική διάταξις της Ανατολικής Χέρσου Ελλάδος, ή Οργανισμός του Αρείου Πάγου Γερουσίας».

Από δω και πέρα, αυτό που συμβαίνει στη Φωκίδα είναι μοναδικό. Πόλεμος σκληρός, αγωνιστές σπουδαίοι, μάχες φοβερές και στο επίκεντρο η Άμφισσα που αλλάζει συνεχώς χέρια.

Μένει ελεύθερη μέχρι τις 17 Οκτωβρίου 1822. Η πόλη τότε καταλήφθηκε από τον Κιοσέ Μεχμέτ πασά, που μην μπορώντας να την κρατήσει, την πυρπόλησε. Τότε όμως με τα παρεξηγημένα καπάκια του Οδυσσέα Ανδρούτσου σώθηκε η Ανατολική Στερεά Ελλάδα και η Επανάσταση σταθεροποιήθηκε.

Ατέλειωτες οι μάχες και τα επόμενα χρόνια – χρόνια του εμφυλίου πολέμου. Τότε που ο Κωλέτης και ο Μαυροκορδάτος παρέσυραν τους  Ρουμελιώτες να συγκρουστούν μεταξύ τους και να κατέβουν και στο Μοριά.  

 

Άμπλιανη – Πανάσσαρη, η Φωκίδα σώζει τον Αγώνα.

 

Αφήνουν την περιοχή της Άμφισσας ανυπεράσπιστη και η Άμφισ- σα καταστρέφεται και πάλι από τους Τούρκους σε αιφνιδιαστική επιδρομή στις 4 Μαΐου 1825 (Πέντε Όρια) που παρέμειναν στην πόλη ως τον Οκτώβριο, οπότε διώχτηκαν από τους ηρωικούς Σουλιώτες. Η πόλη είχε τότε κατά μεγάλο μέρος ερημωθεί από τους κατοίκους της και χρειάστηκαν πολλοί μήνες για να επιστρέψουν, φοβούμενοι τις συνεχείς σφαγές.

Μετά την έξοδο του Μεσολογγίου όμως τον Απρίλιο του 1826 και την καταστροφή του Μοναστηριού της Βαρνάκοβας το Μάιο, ο Κιουταχής ανακατέλαβε τα Σάλωνα καθώς και το σύνολο της Ανατολικής Ρούμελης.

Το μεγαλόπνοο σχέδιο του Καραϊσκάκη με τις μεγάλες νίκες στην Αράχωβα και το Δίστομο και την προσωρινή και πάλι απελευθέρωση της Άμφισσας το Φεβρουάριο του 1827 δυστυχώς χάνεται με το θάνατό του τον Απρίλιο στο Φάληρο και οι Έλληνες εγκαταλείπουν εκ νέου την Άμφισσα.

Η Άμφισσα έμεινε στους Τούρκους ως την άφιξη του Καποδίστρια στην Ελλάδα, οπότε αναδιοργανώθηκε ο στρατός της Ανατολικής Ρούμελης υπό τον Δημήτριο Υψηλάντη. Η συνοχή του τουρκικού στρατού, συνέπεια του ρωσοτουρκικού πολέμου του 1828-29 διασπάστηκε και μετά από μία σειρά νικηφόρες μάχες, κυριότερες στη Γραμμένη Οξυά και στην Τέρνοβα, η Άμφισσα καταλήφθηκε οριστικά από τον Ελληνικό στρατό στις 17 Νοεμβρίου 1828.

Εκείνη την ημέρα ο φρούραρχος Αχμέτ Δέβολης, αφού βεβαιώθηκε ότι δεν υπήρχε δυνατότητα να φτάσει ενίσχυση από το Ζητούνι, αναγκάστηκε να παραδώσει το Κάστρο των Σαλώνων με 8 κανόνια στο Δ. Υψηλάντη, ο οποίος τον άφησε να φύγει, χωρίς να τον πειράξει καθόλου. Όλοι οι Έλληνες αιχμάλωτοι απελευθερώθηκαν, ενώ οι 800 Τουρκαλβανοί της φρουράς αποχώρησαν με συνοδεία 3 εκατονταρχιών.

Η συγκίνηση και η υπερηφάνεια των κατοίκων ήταν απροσμέτρητη. Το χαρμόσυνο γεγονός αναγγέλλουν πανηγυρικά οι δημογέροντες των Σαλώνων προς τον κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια. Το σχετικό έγγραφο βρίσκεται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γεν. Γραμ. φ. 176). Σας το παραθέτω πολύ περιληπτικά:

«Ελευθερώθη τέλος πάντων την 17 του ήδη λήγοντος μηνός και η επαρχία των Σαλώνων. Ελευθερώθη δια των ελληνικών όπλων, κυβερνωμένων παρά της Α.Ε. του Κυβερνήτου και διευθυνομένων παρά του Στρατάρχου Κου Δημητρίου Υψηλάντη.

Είμεθα ευτυχείς για να βλέπουμε τέλος πάντων με όμμα πλήρες χαράς τας οικίας μας, αν και κατεδαφισμένας και τους ναούς μας κατακρημνισμένους.

Ζήτω ο Κυβερνήτης της Ελλάδος και απολεσθήτο ο τύραννος αυτής. Την ευχαρίστησιν δε ταύτην προς τον Εξοχώτατον Κυβερνήτην της Ελλάδος δι’ ημών προσφέροντες, επικαλούνται και του λοιπού της αγαθής και πατρικής κηδεμονίας σας και των σεβαστών διαταγών και οδηγιών σας δια να οδηγηθώμεν εις τα αληθή συμφέροντα της Πατρίδας.

 

Εν Σαλώνοις τη 27 Δεκεμβρίου 1828».

 

Είναι νομίζουμε περιττό οποιοδήποτε σχόλιο επί του ανωτέρω εγγράφου. Καθρεφτίζει την αγνή ελληνική ψυχή, τον υψηλό ενθουσιασμό και τον άδολο πατριωτισμό που ενέπνευσαν τον αγώνα του 1821.  

 

Στη μακρόχρονη έρευνά μου στα αρχεία του κράτους θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα πολύ σημαντικό έγγραφο με μεγάλη σημασία για την περιοχή.

Παρ’ όλη την υποθήκη των εθνικών γαιών για να πάρουν οι Έλληνες το πρώτο δάνειο το 1824-5 το οποίο σπαταλήθηκε στον πρώτο εμφύλιο πόλεμο και στις συγκρούσεις μεταξύ μας, ο Καποδίστριας κατάφερε το 1828 να μοιράσει στους αγωνιστές 200.000 στρέμματα των εθνικών γαιών. Ένα μεγάλο μέρος παραχωρήθηκε σ’ αυτήν εδώ την πόλη. Η κυβέρνηση του Καποδίστρια βοήθησε τους κατοίκους ν’ ανοικοδομήσουν την πόλη τους παραχωρώντας δωρεάν έκταση γης σε κάθε οικογένεια.

Αγαπούσε τη Ρούμελη και τους ανθρώπους της και γι’ αυτό έλεγε στο Νικόλαο Σπηλιάδη το Γραμματέα της Επικρατείας του:

«Το λιγότερο που αξίζει σ’ αυτούς τους γενναίους Ρουμελιώτες είναι να ελευθερώσουμε την πατρίδα τους. Γιατί προσέφεραν τόσα στον Αγώνα και γιατί όταν η Ρούμελη θα είναι λεύτερη θα ‘ναι όλη η Ελλάδα λεύτερη».

 

Με την ευκαιρία της επαναδημοσίευσης αυτού του άρθρου μου θα ήθελα μέσα από την καρδιά μου να ευχηθώ σε όλες και όλους Χρόνια Πολλά στην αγαπημένη μας Πατρίδα που μπαίνει με τις καλύτερες προϋποθέσεις δυναμικά στο παγκόσμιο γίγνεσθαι του 21ου αιώνα!

 

Η Μεγάλη Επανάσταση και τα ηρωικά κατορθώματα των προγό- νων μας ας είναι ένα λαμπερό παράδειγμα για το μέλλον μας.Μένει σε εμάς η ευθύνη να συνεχίσουμε, βαδίζοντας στα ίχνη που άφησαν εκείνοι που δεν λογάριασαν τίποτα προκειμένου να έχουμε εμείς σήμερα μία ελεύθερη Πατρίδα!

 

Τελειώνοντας, θα ήθελα να επανέλθω σε μία παλιά μου πρόταση προς τις αρχές του τόπου σας. Την πρόταση αυτή, την είχα κάνει και τον Απρίλιο του 2008,ομιλητής τότε, στη γιορτή της πόλης: Την ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων στις 21 Νοεμβρίου μπορούμε νομίζω να γιορτάζουμε και την οριστική απελευθέρωση της πόλης της Άμφισσας που έγινε στις 17 Νοεμβρίου.

      Χρόνια Πολλά Άμφισσα, Χρόνια Πολλά Ελλάδα!

 

 

 

 ΣΣ * Ευχαριστούμε θερμά τον κ. πρόεδρο για την προτίμησή του στο ιστολόγιό μας. 


*Η Εκδότρια & Δημοσιογράφος κ. Φρώλη Τζαμτζή ευχαριστεί προσωπικά τον αγαπητό Φίλο κ. Ανδρέα Κούκο ο οποίος αγάπησε και τίμησε -κι εξακολουθεί να τιμά- την Άμφισσα και θυμάται την Ιστορική Εφημερίδα «ΦΩΚΙΣ». Πράγματι η απουσία του είναι πολύ περισσότερο από αισθητή στους επετειακούς εορτασμούς!

 

Δημοσιεύθηκε στις 9 April 2021 | 9:43 pm


zougla: Aλαλούμ στην Φωκίδα με τα πρόστιμα για τον κορωνοϊό - Καταγγελία για άκυρες κλήσεις...

Φωκίδα: Aλαλούμ με τα πρόστιμα για τον κορωνοϊό - Καταγγελία για άκυρες κλήσεις

 

Φωκίδα: Aλαλούμ με τα πρόστιμα για τον κορωνοϊό - Καταγγελία για άκυρες κλήσεις

Επιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης

   Συναγερμός έχει σημάνει στις αστυνομικές αλλά και στις δημοτικές Αρχές της Φωκίδας έπειτα από μια καταγγελία που είδε το φως της δημοσιότητας και αφορά στις κλήσεις τις οποίες έκοβαν οι αστυνομικοί στην περιοχή για παραβίαση των μέτρων κατά του Covid-19. 

 Σύμφωνα με την καταγγελία πολίτη που φιλοξένησε ο ραδιοφωνικός σταθμός Γαλαξίας FM στην εκπομπή του Χάρη Μαρκάτου, «έχει γίνει έρευνα και βρήκαμε πως υπάρχουν κλήσεις που έχουν κοπεί με ελλιπή και εσφαλμένα στοιχεία. Επίσης οι κωδικοί αποστολής των παραβάσεων είναι εξίσου λανθασμένοι. Δηλαδή αντί οι κλήσεις να αποστέλλονται στην ΑΑΔΕ και να εισπράττονται ως κρατικό έσοδο, απεστάλησαν στον Δήμο». 

   Παράλληλα σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στην εκπομπή: «παρόλο που η νομοθεσία προβλέπει συγκεκριμένα έντυπα για να κόβονται οι παραβάσεις που αφορούν στον Covid, οι αστυνομικοί χρησιμοποιούσαν μπλοκάκια κοινά του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας».

  O Xάρης Μαρκάτος που φιλοξένησε την καταγγελία στον Γαλαξία FM στην Φωκίδα.  Όπως επίσης αναφέρεται στην καταγγελία, «ο Δήμος όταν αντιλήφθηκε ότι πιστώνονταν στον κωδικό του παραβάσεις για Covid, με έγγραφό του ενημέρωσε την Αστυνομική Διεύθυνση Φωκίδας για τις εσφαλμένες παραβάσεις». 

 Στην εκπομπή, ο πολίτης που έχει κάνει την έρευνα υποστηρίζει μεταξύ άλλων πως: «Σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη, οι κλήσεις οι οποίες έχουν συμπληρωθεί με εσφαλμένα και ελλιπή στοιχεία ή είναι παράτυπα συμπληρωμένες, θεωρούνται άκυρες. Το ερώτημα είναι λοιπόν σε πόσους πολίτες έχουν κοπεί τέτοιες παραβάσεις, όχι μόνο στην συγκεκριμένη περιοχή αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και τι προβλέπεται σε περίπτωση που είναι άκυρες. 

Από τη στιγμή που έλαβε γνώση η Αστυνομική Διεύθυνση Φωκίδας, ποιες οι ενέργειές της; Ενημέρωσε τους πολίτες ότι οι παραβάσεις είναι λανθασμένες ή άκυρες; Ποιες οι ενέργειες των ανώτερων αξιωματικών από τη στιγμή που έλαβαν γνώση για όλα τα παραπάνω; Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν ενημερωθεί οι πολίτες ;» 

Ακούστε όλα όσα ειπώθηκαν αναλυτικά: Όπως καταλήγει ο Χάρης Μαρκάτος στην εκπομπή, «εάν οι κλήσεις που κόπηκαν για παραβίαση των μέτρων κατά του Covid-19 είναι άκυρες τότε κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό να έχει συμβεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Το θέμα έχει σίγουρα συνέχεια και αφορά πολύ κόσμο».

zougla

Δημοσιεύθηκε στις 6 April 2021 | 12:05 pm


1821... Μ η ν ύ μ α τ α! ... ο ήρωας Φωκέας Μήτρος Καθάριος με την ραμμένη κοιλιά που «ζει και δεν έχει ψωμί να φάγη»... του Νίκου Δρόλαπα...

1821. Μ η ν ύ μ α τ α 

 του Νίκου Δρόλαπα 

 

   Με μια εντρύφηση στις πρωτογενείς πηγές, στα απομνημονεύματα των αγωνιστών, θα γίνει πιο κατανοητό τι ήταν αυτοί οι άντρες και κάποιες γυναίκες, που δεν μπορούν να κριθούν με τα σημερινά μέτρα της παρακμιακής διανόησης. 

Έτσι, θα τιμήσουμε αληθινά τη μνήμη των αγέρωχων Δωρητών της Ελευθερίας μας…

       Ο Μακρυγιάννης γράφει:   «Θα σάς ειπώ κι ένα γενναίον πολύ περιστατικόν.  Ένας ατρόμητος άντρας από τούς Κολοβάτες  ( είναι του Σαλώνου, χωρίον ) τον λένε Μήτρο Καθάριον  ( αλήθεια καθάριος κι ατίμητος είναι ) αφού τζακιστήκαμε στη χώρα  και τραβηχτήκαμε εις το ψήλωμα, οι εδικοί μας όλοι κι εμείς, φκιάσαμε ταμπούρι και πολεμούσαμε.  

  Αυτός ό δυστυχής ήταν μέσα εις την χώρα, σε σπίτι μπασμένος.  Αφού φύγαμε εμείς αυτός έμεινε μόνος του κλεισμένος (και πολεμούσε ).  Τόφυγαν οι συντρόφοι του κι έμεινε μόνος του.  Του ρίχθηκαν οι Τούρκοι απάνω του.  Παίρνει ένα γιαταγάνι τούρκικο και σκοτώνει τέσσερους και κει όπου τον πολεμούσαν του δίνουν μιά μαχαιριά στην κοιλιά και σκοτώνει τον Τούρκον  και με το μαχαίρι εις την κοιλιά ήρθε εκεί όπου είμαστε εμείς εις το ταμπούρι.  Και δεν του πειράξαμε το μαχαίρι.  

  Με τούτο εις την κοιλιά τον πήγαμε εκεί όπου ήταν οι εδικοί μας και ήταν ο γιατρός και τόβγαλε τό μαχαίρι και με των μερμήγκων τα κεφάλια τόραψε την κοιλιά.   

 Και τράβηξεν ο καημένος κοντά ένα χρόνο να γιατρευτεί.  Γέρευε και πάλε ξηλώνεταν,  κι έβγαιναν οι κοπριές από την κοιλιά όπου ήταν ή πληγή. Και τώρα  ζει και δεν έχει ψωμί να φάγη».

        Ο συγγραφέας  Λαός,  με τη πένα  του ασπούδαχτου αγωνιστή της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας Μ α κ ρ υ γ ι ά ν ν η,  με λίγες λέξεις,  μας  τα είπε  όλα.

        Μας ζωντάνεψε τα χρόνια εκείνα, των ανθρώπων με τη χαλύβδινη θέληση και τη πίστη στα ιδανικά της ανεξαρτησίας,  με στοχαστική μελαγχολία για τη πικρή εγκατάλειψη ηρώων της επανάστασης, που κορυφώνεται στη τελευταία φράση,   

 

« Και  τώρα  ζει  και  δεν  έχει  ψωμί να  φάγη».

 

        Και ρωτιέται κανείς:  Θα  έρθει ποτέ καιρός να σβήσει αυτή η αθλιότητα της άγνοιας και των εγκαταλείψεων που τόσο σκληρά εξακολουθούν να μαστίζουν την ελληνική ζωή;...

Δημοσιεύθηκε στις 2 April 2021 | 3:49 pm


Ο Φιλόλογος-συγγραφέας Μιχάλης Λεβέντης για τον Γέροντα Αμβρόσιο Λάζαρη στον Πειραϊκό Ρ/Σ…ο "Ανακτορικός" φρουρός της Μ. Δαδίου...
Κύριε Λεβέντη, θα θέλατε να μας μιλήσετε εν συντομία για τον βίο του Οσίου;

Ευχαρίστως. Ο Γέροντας Αμβρόσιος Λάζαρης γεννιέται το 1912 στο χωριό Λαζαράτα της Λευκάδας, και εκεί ζει μέχρι που στρατεύεται. Όταν τελειώνει τη θητεία του, το 1935, πηγαίνει στο Άγιο Όρος, όπου μονάζει για 15 χρόνια στην Ι.Μ. Κουτλουμουσίου. Το 1950 εξέρχεται από το Περιβόλι της Παναγίας μας και έκτοτε ζει στον κόσμο. Από το 1954 μέχρι την κοίμησή του το 2006 εγκαταβιώνει ως Εφημέριος και Πνευματικός στην Ι.Μ. Δαδίου, στον Παρνασσό.

Θα θέλατε να μας περιγράψετε εν συντομία τα χρόνια του Οσίου στο Άγιον Όρος;

Η ζωή στο Άγιο Όρος δεν ήταν εύκολη τότε, αλλά επιδόθηκε στην άσκηση των μοναχικών καθηκόντων του με ζήλο. Σχεδόν αγράμματος, της Β’ Δημοτικού, αλλά ψηλός και δυνατός, οι βαριές δουλειές δεν τον πτοούσαν. Επειδή ήξερε από κλήματα τότε που βρισκόταν στη Λευκάδα, δούλευε στις αμπελικιές. Ακόμη, έκανε μάγειρας, έκανε το διακόνημα του προσφοράρη ή ήταν στο μαγκιπιό (αρτοποιείο). Για μια μικρή περίοδο μάλιστα ξεκίνησε να κτίζει το κελί, όπου έμεινε αργότερα ο Άγιος Παΐσιος, στην Παναγούδα.

Διαβάζουμε στο βιβλίο, ανάμεσα στα άλλα: «Τον ενδιέφεραν πολύ οι άλλοι. Φρόντιζε όλους τους ασκητές εκεί τριγύρω και τους πήγαινε ο ίδιος φαγητό ή τους εξυπηρετούσε σε ανάγκες που είχαν. Μεγάλης ηλικίας μοναχοί, οι οποίοι τον γνώρισαν τότε, όπως ο Παπα-Μάρκος ή ο Γερο-Χρύσανθος, μαρτυρούσαν πολύ μετά ότι δεν άκουγαν άνθρωπο στο Άγιο Όρος να λέει άσχημη κουβέντα γι’ αυτόν.»

 Ανάμεσα στα γεγονότα τα πέραν της ανθρώπινης λογικής που συνέβησαν στον Γέροντα όσο ήταν στο Περιβόλι της Παναγίας μας, ήταν και η θαυματουργική θεραπεία που δέχτηκε από τον Άγιο Κοσμά και τον Άγιο Δαμιανό, όταν κάποια φορά, χωρίς να πάρει ευλογία, είχε ανεβεί σε μια συκιά για να κόψει σύκα, έξω από το Μοναστήρι, έσπασε το κλαδί και πέφτοντας τσάκισε άσχημα το πόδι του. Τη νύχτα που ακολούθησε, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, κι ενώ πονούσε φριχτά, εμφανίστηκαν οι Άγιοι Ανάργυροι από το παρεκκλήσι που τιμάται στη μνήμη τους εκεί δίπλα και του έφτιαξαν αμέσως το πόδι όπως πριν. Οπότε σηκώθηκε ο Γέροντας χαρούμενος και χόρευε και έψελνε, αναστατώνοντας τους πάντες. Και έλεγε μετά όταν το αφηγούνταν: -Όλη τη νύχτα δεν κοιμήθηκαν οι καλόγεροι και το πρωί κάναν λειτουργία. Πήγα στη λειτουργία κι εγώ. Τρεις μέρες κάνανε λειτουργίες. Αυτό εδώ το θαύμα είναι γραμμένο στα Πρακτικά της Μονής – την τάδε ημερομηνία έγινε.»

Ο όσιος ήταν ο επιστήθιος φίλος του Αγίου Πορφυρίου. Εκοιμήθη μάλιστα την ίδια ημέρα με τον Άγιο, λίγα χρόνια αργότερα. Θα ήταν χρήσιμες λίγες πληροφορίες για τη γνωριμία και τη φιλία τους, τι λέτε;

Ο Γέροντας Αμβρόσιος και ο Άγιος Πορφύριος ήταν παραδελφοί στο Άγιο Όρος. Όταν το 1950 ήρθε στην Αθήνα ο π. Αμβρόσιος (Χαρίτων ήταν ακόμη το όνομά του), τον φιλοξένησε για έξι μήνες ο π. Πορφύριος, ο οποίος τότε ήταν Εφημέριος και Πνευματικός στο παρεκκλήσι του Αγίου Γερασίμου στην Πολυκλινική, δίπλα στην Ομόνοια. Η φιλία  τους, όπως καταλαβαίνει κανείς, δυνάμωσε τότε πολύ και, κάποια στιγμή, ο π. Πορφύριος πρότεινε στον π. Αμβρόσιο να πάει στη Μονή Δαδίου, επίσης ως Εφημέριος και Πνευματικός. Εκείνος, από υπακοή στον φίλο του, αλλά και επειδή αγαπούσε πολύ την Κυρία Θεοτόκο, πήγε εκεί, το 1954, και έμεινε για μισόν αιώνα, μέχρι την κοίμησή του. Μάλιστα, με την αδελφή του Γέροντα Πορφύριου, Γερόντισσα Πορφυρία, και με την πρώτη ηγουμένη της Μονής Δαδίου, Γερόντισσα Παρθενία, αποτελούσαν μια παρέα πνευματική με δυνατούς δεσμούς και πολλές φορές επικοινωνούσαν μεταξύ τους, είτε στην Αττική είτε στο Μοναστήρι του Δαδιού.

Πού βρίσκεται η Μονή Δαδίου και πόσες μοναχές έχει; Τι θα είχατε να πείτε για την προσφορά τους;

Η Μονή βρίσκεται  5 Km πάνω από την Αμφίκλεια (ή Δαδί) του Νομού Φθιώτιδος, στους πρόποδες του Παρνασσού. Αυτόν τον καιρό έχει τρεις μοναχές και ηγουμένη είναι η μοναχή Χριστοδούλη (Τόλη). Είναι μικρό μοναστήρι και φτωχό σε υλικά μέσα, όμως πλουσιότατο πνευματικά. Έχει μια παράδοση αγίων ανθρώπων αυτός ο χώρος, πιστέψτε με.

Σε ποιους να αναφερθούμε: Στην πρώτη ηγουμένη, τη Γερόντισσα Παρθενία, που πολλοί την θεωρούν μεγάλη αγία, με πολλά χαρίσματα; Στη μετέπειτα Γερόντισσα Γαλήνη, η οποία και ευλόγησε τη συγκέντρωση των μαρτυριών για τον Γέροντα Αμβρόσιο, αλλά και τόσο με βοήθησε σε αυτό; Στην κατοπινή, απλή και αθώα σαν παιδί, Γερόντισσα Νεκταρία; Στις άλλες μοναχές (παλιά υπήρχαν εκεί 12 μοναχές), που όλες τους είχαν αφιερωθεί στη λατρεία του Θεού μας και στη βοήθεια των συνανθρώπων μας;

Είναι αλήθεια ότι ο Γέροντας ήταν η αιτία να επισκεφθεί  αρκετός κόσμος το Μοναστήρι. Μπορείτε να μας περιγράψετε κάποιες από τις μαρτυρίες προσκυνητών;

Θα κάνω μια επιλογή από τις εκατοντάδες μαρτυρίες που κατατίθενται στο βιβλίο και θα αναφέρω μερικές:

«Κάποια φορά, ο Γέροντας μπήκε στο αυτοκίνητο ενός πνευματικού του παιδιού, για να πάνε μια βόλτα. Μπαίνοντας, κι ενώ ακόμη δεν είχαν ξεκινήσει, ξαφνικά όλα άλλαξαν. Ο χώρος και ο χρόνος χάθηκαν, ο άνδρας ακινητοποιήθηκε, πάγωσαν οι κινήσεις του όλες, άρχισε να βλέπει το χρώμα των δέντρων πολύ έντονο και να ακούει τα πουλιά να κελαηδούν με ήχους που να μην έρχονται από μακριά, αλλά να βρίσκονται μέσα στα αυτιά του. Διαπίστωσε πως ο Γέροντας έλαμπε.

– Γέροντα, τι έκανες; Τον ρώτησε μετά από ένα χρονικό διάστημα απροσδιόριστο, ίσως μισό, ίσως ένα λεπτό, και αφού συνήλθε. Πες μου, τι έκανες; Τι συνέβη;

Εκείνος συνέχισε να λάμπει, και σε κάποια στιγμή του είπε;

– Έτσι, παιδί μου, θα είναι ο Παράδεισος. Πάμε τώρα. Ξεκίνα.»

«Ένα μεσημέρι του 2006, διακονούσε τον Γέροντα στο κελί μία πνευματική του κόρη. Ξαφνικά, τον είδε να σηκώνει τα ασθενικά του χέρια ψηλά, είδε το πρόσωπό του να φωτίζεται καθώς ατένιζε μπροστά και σταθερά, και τον άκουσε να φωνάζει με λαχτάρα:

– Παναγία μου! Υπερευλογημένη! Καλώς ήλθες!

Και άλλα λόγια λατρείας προς την Θεοτόκο.

Η γυναίκα τον πλησίασε στο κρεβάτι.

– Γέροντα… ξεκίνησε να λέει.

– Πέσε κάτω! της φώναξε τότε. Προσκύνησέ Την! Είναι η Παναγία εδώ!

Η γυναίκα ένιωσε να την πλημμυρίζει απέραντη χαρά και γαλήνη. Αμέσως άρχισε τις μετάνοιες , ενώ τα δάκρυα έτρεχαν ακατάπαυστα. Κι όταν άνοιξε σε λίγο η πόρτα και μπήκε μια άλλη πνευματική του κόρη να φέρει φαγητό, έγινε και αυτή μάρτυρας του μεγάλου γεγονότος.

Η παρουσία της Παναγίας, η οποία ήταν ορατή μόνο από τον Γέροντα, πρέπει να κράτησε γύρω στα πέντε λεπτά. Όλη αυτή την ώρα, ευωδία απερίγραπτη είχε γεμίσει τον χώρο. Το πρόσωπο του Γέροντα έπειτα είχε γίνει ιλαρό και ο ίδιος δεν έκρυβε τη μεγάλη χαρά του.»

«Μια μέρα, επισκέφτηκαν τον Γέροντα τέσσερις νέοι, τρεις Έλληνες και ένας κατά το ήμισυ Έλληνας και κατά το άλλο ήμισυ Γάλλος. Μπήκε πρώτος στο κελί του ο ένας Έλληνας, στον οποίο ο Γέροντας είχε μεγάλη αγάπη.

– Γέροντα, ευλογείτε!

– Ο Κύριος!

– Έχω έρθει με κάποιους φίλους μου. Να περάσουν;

– Όχι. Να φέρεις τον Στέφανο πρώτα.

– Ποιον Στέφανο; Είπε ο άνθρωπος απορώντας και βγήκε να βεβαιωθεί. Επέστρεψε σε λίγο.

– Δεν υπάρχει Στέφανος, Γέροντα.

– Βρε, φέρε τον Στέφανο μέσα, του έκανε εκείνος χαμογελώντας.

– Και μπήκε τελικά ο Ετιέν [Στέφανος στα γαλλικά], έμεινε για ώρα μόνος του με τον π. Αμβρόσιο και βγήκε έπειτα κλαίγοντας.

– Μου ανέλυσε όλη μου τη ζωή, από τότε που γεννήθηκα μέχρι τώρα, πρόλαβε να πει ο άνθρωπος κι απομακρύνθηκε, για να μείνει μόνος με τις αποκαλύψεις που του είχαν γίνει.»

«Όταν ο Γέροντας νοσηλευόταν στον Ευαγγελισμό, ένα πρωί η νοσηλεύτρια του έφερε τα φάρμακά του. Όμως εκείνος έβρισκε συνεχώς αφορμή και καθυστερούσε να τα πάρει. Δεν έδειχνε δυσαρέσκεια ή απροθυμία, αλλά με γλυκό τρόπο το απέφευγε.

Αφού πέρασε μισή ώρα, έφθασε η νοσηλεύτρια σε κατάσταση πανικού και ρώτησε το πνευματικό του παιδί, το οποίο βοηθούσε τον Γέροντα, αν πήρε τα χάπια του .Όταν έλαβε αρνητική απάντηση, είπε ανακουφισμένη:

– Ευτυχώς, γιατί ήταν άλλου ασθενούς. Έκανα λάθος και αυτά που του είχα φέρει ήταν βαριά φάρμακα.

Τους έδωσε τα δικά του, και αυτή τη φορά ο Γέροντας τα πήρε αμέσως χωρίς να φέρει εμπόδιο.»

«Ένας νέος, εθισμένος στα ναρκωτικά επί πέντε χρόνια, επισκέφθηκε μ’ ένα συγγενή του τον Γέροντα. Εκείνος, με πολλή αγάπη, τον ρώτησε αν ήθελε πολύ να γλιτώσει από τον θάνατο. Του έπιασε το κεφάλι, το κράτησε για λίγη ώρα στα χέρια του και ο νέος έκλαιγε με λυγμούς. Φεύγοντας από το Μοναστήρι, μέσα στο αυτοκίνητο ως συνοδηγός κοιμήθηκε δύο ώρες. Όταν ξύπνησε, φώναξε ότι έγινε άλλος άνθρωπος. Κι έλεγε αλήθεια. Σήμερα είναι υγιής, ζει καλά με την οικογένεια που έφτιαξε και έχει πλήρως απαλλαγεί από την καταστροφή που καραδοκούσε να τον αρπάξει.»

«Κάποιος νέος άνδρας έζησε την ακόλουθη συγκλονιστική εμπειρία. Μια μέρα, ο π. Αμβρόσιος ήταν βαριά άρρωστος, κοιμόταν και δεν υπήρχε η δυνατότητα να τον δει κάποιος, γιατί ήταν πολύ κουρασμένος. Εκείνος, όμως, όπως είπε, είχε την ανθρώπινη και εγωιστική ανάγκη να πάρει την ευλογία του. Βγήκε λοιπόν από το Μοναστήρι, πήγε από την πλευρά του δρόμου που ήταν το παράθυρο του κελιού του κλειστό, και άρχισε να προσεύχεται μες στο κρύο.

Ξαφνικά, άρχισαν να βγαίνουν ζεστές φωτεινές σφαίρες στο μέγεθος μπάλας του τένις από το παράθυρο του κελιού του Γέροντα, οι οποίες τον γέμιζαν ενέργεια και ζεστασιά. Ένα πούλμαν με προσκυνητές, σταματημένο λίγο πιο πάνω, έμειναν άναυδοι καθώς κοίταζαν το ανεξήγητο αυτό γεγονός. Ο άνθρωπος, μόλις συνήλθε από την εμπειρία και τους είδε, έφυγε συγκλονισμένος γρήγορα, για να μην πάρει διαστάσεις το θέμα. Όλο αυτό κράτησε περίπου δύο λεπτά.»

Υπάρχουν μαρτυρίες πιστών που έχουν δει το Γέροντα μετά την κοίμησή του;

Ναι, υπάρχουν. Στο βιβλίο «Το Μπλε του Παρνασσού» (όπου «Μπλε» είναι εδώ τα γαλάζια μάτια του Γέροντα) αναφέρουμε με λεπτομέρειες την εμφάνιση του Γέροντα στην Ελευσίνα, στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γεωργίου, το 2007, ένα χρόνο μετά την κοίμησή του: Ζώντας σε «μια άλλη πραγματικότητα», κάποια γυναίκα τον συνάντησε ολοζώντανο, λίγο πριν κοινωνήσει, μπροστά στην εικόνα του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στο τέμπλο, τον περιέγραψε, του φίλησε το χέρι, ενώ μία ακόμη τουλάχιστον από το εκκλησίασμα τους είδε και περιέγραψε τη σκηνή. Υπάρχουν όμως και άλλες περιπτώσεις, όπου ο Γέροντας εμφανίζεται στους ανθρώπους είτε στον ύπνο τους, είτε σε όραμα, είτε εν σώματι. Κάποια στιγμή θα έρθουν στο φως.

Το βιβλίο έχει αρκετές από τις διδαχές του Οσίου Γέροντα Αμβροσίου. Θέλετε να αναφέρουμε μερικές από αυτές;

Το βιβλίο είναι γεμάτο από λόγους του π. Αμβρόσιου, που δείχνουν τη βαθιά του πίστη και στην εμπειρία του, μια εμπειρία από την επικοινωνία που είχε με τον κόσμο μας, αλλά και, κυρίως, με τον πνευματικό κόσμο. Λόγοι καίριοι και ακριβείς που βοηθούσαν κάθε φορά τον αποδέκτη τους, γιατί έφευγαν από την καρδιά του Γέροντα και με έναν πολύ ξεχωριστό τρόπο πήγαιναν και συναντούσαν τον άλλο στη δική του καρδιά. Αυτοί οι ίδιοι λόγοι έρχονται και σήμερα και βρίσκουν τον αναγνώστη με το φως της αγάπης τους και τον ταρακουνάνε, όπως τότε. Είναι μεγάλη η χαρά μας γιατί τούτος ο στόχος του συγκεκριμένου έργου, να το ανοίγει κάποιος, να διαβάζει λίγο και να ωφελείται, έχει επιτευχθεί. Σας δίνω κάποια λίγα παραδείγματα. Όσοι γνώρισαν τον Γέροντα, θα τον συναντήσουν εκεί μέσα ξανά. Όσοι δεν τον συνάντησαν ποτέ, ας τον δουν μια φορά στο διαδίκτυο, ας τον ακούσουν παίρνοντας μια μικρή αίσθηση της παρουσίας του, και θα καταλάβουν. Έλεγε λοιπόν:

– «Αν θέλεις να γνωρίσεις τον Χριστό, πρέπει να γνωρίσεις την ευχή».

– «Θα έρθουν χρόνια δύσκολα, αλλά μη φοβάστε. Τα παιδιά Του ο Θεός δεν τα εγκαταλείπει. Θα τα φυλάει σκανδαλωδώς».

– «Τα τελευταία έξι χρόνια που λειτουργούσα, ούτε μία φορά δεν έκανα τη Λειτουργία μόνος μου. Με βοηθούσαν Άγγελοι. Και δεν μπορείς να φανταστείς την ομορφιά που είχαν και την αρμονία τους».

– «Τον βλέπεις τον ήλιο, τι φως έχει; Τίποτα δεν είναι αυτό το φως. Το φως του Χριστού είναι γαλάζιο, φωτεινό και σε λούζει ολόκληρο, παιδάκι μου».

– «Μην ψάχνεις να δεις παράδειγμα από άλλους. Γίνε εσύ παράδειγμα! Μην ψάχνεις τι κάνει αυτός ή τι κάνει ο άλλος. Εσύ, δεν υπάρχει άλλος».

– «Εγώ, παιδί μου, δεν καταρρακώνω ποτέ ψυχές ανθρώπων».

– «Ο Χριστός δεν θέλει λόγια, θέλει πράξεις. Αυτό να κάνετε. Έτσι θα δείξετε ότι είστε μαζί Του».

– «Θέλω να είμαι άρρωστος, για να κάνω σωστή δουλειά. Θα πάθεις κιόλας στη ζωή, δεν θα είσαι μόνο καλά».

– «Τον στόχο σου! Μην ξεχνάς τον στόχο σου!»

– «Χαιρετισμούς από τον Αμβρόσιο και να μάθετε να αγαπάτε σωστά και ειλικρινά όχι μόνο τους γνωστούς και τους φίλους, αλλά και τους εχθρούς».

Πότε γνωρίσατε τον Γέροντα; Θέλετε να μας περιγράψετε τη σχέση σας μαζί του; 

Συνάντησα τον Γέροντα λίγα χρόνια πριν την κοίμησή του. Δεν είχα την τύχη άλλων πνευματικών του παιδιών, που ήταν κοντά του πολύ περισσότερο, όμως είχα τη μεγάλη ευλογία να τον «ζήσω» μέσα από τις μαρτυρίες πολλών δεκάδων από αυτούς που τον γνώρισαν, άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο, συγκλονίστηκαν από τη συνάντηση μαζί του και τον συγκράτησαν με ευλάβεια στη μνήμη τους. Τους έχω όλους στην καρδιά μου σταθερά και αδιαλείπτως.

Βλέπετε, ο πατήρ Αμβρόσιος, δεν ήταν διόλου τυχαίος άνθρωπος.  Τον συναντούσες, έμενες για λίγο κοντά του και η ζωή σου άλλαζε. Η Χάρη του Θεού που διαχεόταν γύρω του δεν σε άφηνε να συνεχίσεις να πορεύεσαι όπως πριν, με τα ίδια λάθη, τα ίδια πάθη, τις ίδιες μικρότητες. Αλλά πώς να περιγράψεις μία τέτοια παρουσία, ένα τέτοιο δώρο του Θεού στον Άνθρωπο; Πώς να περιγράψει κανείς την αίσθηση που είχε κάθε φορά σαν τον συναντούσε; Είναι δυνατόν το άρρητο να ειπωθεί; Μία φτωχή προσέγγισή τους κάνουμε, να μην το ξεχνάμε, όταν πιάνουμε στο στόμα μας τέτοια πλάσματα. Λίγα γνωρίζουμε για την εσωτερική ζωή των Αγίων, εκείνων που είναι οι αληθινοί Άρχοντες της Ζωής, κι εκείνα που έρχονται στο φως είναι όσα επιτρέπει ο Θεός για τη δική μας ενίσχυση στη δύσκολη πορεία που ακολουθεί ο καθένας.

Και τι θα είχατε να πείτε σε κάποιον που δεν πιστεύει στον Θεό, που ανήκει σε μια άλλη θρησκεία ή που ακολουθεί μια όποια ιδεολογία ή φιλοσοφία ζωής, ότι πέτυχε ο Γέροντας με τη ζωή του, ώστε να αξίζει να τον μιμηθούν και άλλοι άνθρωποι;

Ο Πατήρ Αμβρόσιος κατάφερε και πέτυχε την αληθινή ελευθερία του, κάτι που, πιστεύω, πρέπει να είναι ο βασικός στόχος κάθε ανθρώπου, δεν συμφωνείτε; Είναι δύσκολος στόχος, αλλά και ο μόνος που αξίζει να θεωρείται τόσο απαραίτητος για τον άνθρωπο. Ήρθαμε κάποια στιγμή στη γη ανοιχτοί και ελεύθεροι, για να φύγουμε μιαν άλλη στιγμή δεσμώτες και δούλοι; Ο Γέροντας όμως, όπως και όλοι οι άγιοι του Θεού, που κατάφερε να ενωθεί με τον Χριστό, είναι δυνατόν να μη είναι πραγματικά ελεύθερος;

Επιτρέψτε μου όμως, στο σημείο αυτό, να πω δυο λόγια ακόμη για τον άνθρωπο που βιογραφούμε, όπως ο ίδιος τον προσέγγισα ακροθιγώς . Ο Γέροντας ήταν «απλούς» και συνειδητός στη ζωή του, βρισκόταν δηλαδή σε επαφή και ενότητα με το βαθύ Είναι του, με τον Κύριο των πάντων. Δεν ήταν σε διάσπαση και κατακερματισμό, όπως είμαστε οι πολλοί, που οι σειρήνες της ύλης μάς έχουν μαγνητίσει. Και προσπάθεια, ή χρέος του, είχε να παίρνει τον άνθρωπο που του έστειλε ο Θεός και να τον ανασύρει από το «χάος» στο φως, να του δείχνει δηλαδή μιαν άλλη πραγματικότητα, έναν διαφορετικό τρόπο ύπαρξης και εμπειρίας, να τον ξανα-ενώνει με τον Δημιουργό του.

Με άλλα λόγια, για να γυρίσω πάλι στην αρχή, επειδή γνώριζε ποια ήταν τα προβλήματα της εποχής του αλλά και τι επρόκειτο να ακολουθήσει στον πλανήτη μας, δηλαδή όλες αυτές τις μεγάλες, ταχείες και επώδυνες αλλαγές που βιώνουμε καθημερινά, για τις οποίες μάλιστα είχε μιλήσει, ήθελε τον συνάνθρωπό του ελεύθερο και ασφαλή, καθώς θα στηρίζεται στη μόνη διαχρονική Αξία και Αλήθεια: τον Χριστό. Έτσι, όσα πολλά χαρίσματα του έδωσε ο Θεός τα αξιοποίησε στο έπακρο, προσπαθώντας να φανερώνει παντού γύρω του πού βρίσκεται το καθαρό νερό που πρέπει οι άνθρωποι να πίνουν, οπότε εκείνοι να απομακρύνονται  από τα βρωμόνερα.

Kαι τώρα, θα θέλατε να πείτε λίγα λόγια για την πολύ καλαίσθητη αυτή πολυσέλιδη έκδοση;

Είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος από αυτό το βιβλίο, μην σας φανεί παράξενο που θεωρώ πως έχει επάνω του μεγάλη ευλογία. Θα σας εξομολογηθώ κάτι. Όταν, θυμάμαι, κάποια στιγμή ο κ. Θανάσης Σταμούλης και ο κ. Φώτης Σταμούλης ζήτησαν, στο Μοναστήρι, από τη Γερόντισσα Χριστοδούλη να εκδώσουν το υλικό που υπήρχε για τον Γέροντα, δεν περίμενα  να δω το αποτέλεσμα που έχουμε στα χέρια μας. Χαίρομαι πολύ που ο Γέροντας τιμάται έτσι. Και αξίζουν οπωσδήποτε τα εύσημα σε όλους όσοι εργάστηκαν: φαίνεται η ευσυνειδησία, ο επαγγελματισμός, η φροντίδα τους να δώσουν στο ευρύ κοινό κάτι μοναδικό και σπάνιο. Όποιος πιάνει στα χέρια του το συγκεκριμένο έργο, καταλαβαίνει για τι μιλάω.

Πόσο καιρό σας πήρε για να συλλέξετε και να επεξεργαστείτε αυτό το πολυσέλιδο έργο;

Πέντε χρόνια. Είναι περίπου 400 οι άνθρωποι που έδωσαν τις μαρτυρίες τους γι’ αυτή την άγια μορφή, νομίζω όμως πως, όσο περνάει ο καιρός, όλο και θα αυξάνονται όσοι θα μιλούν για τον Πατέρα Αμβρόσιο. Δεν έχετε παρά να δείτε τι έχουν αναρτήσει μέχρι τώρα στο διαδίκτυο αρκετά από τα πνευματικά του παιδιά. Και επιτρέψτε μου εδώ να ευχαριστήσω, γι’ άλλη μια φορά, όλους εκείνους που κατέθεσαν τη μαρτυρία τους για τον συγκεκριμένο Γέροντα της Ορθοδοξίας μας, κληρικούς και λαϊκούς. Εκείνα που εμπιστεύτηκαν και μοιράστηκαν μαζί μου, εκτός από τη βοήθεια που πρόσφεραν πρώτα σ’ εμένα και με άλλαξαν, τώρα μπορούμε να τα μοιραζόμαστε όλοι οι Έλληνες, όλοι οι άνθρωποι σε όποιο μέρος της γης, με ευγνωμοσύνη, με ευχαριστίες και με δοξολογία προς τον Θεό για τα δώρα Του, Εκείνον που τόσο μας αγαπά κι ας Τον ξεχνάμε.


Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2021 | 12:52 pm


Δρόσος Παρασκευάς: κ. "χειροκροτητές του τίποτα", πού ήσασταν όταν Περιφερειάρχη & Δήμαρχος πήραν το Ακρόπολις στην Λαμία;; στο Facebook για τις εσωκομματικές σας κόντρες;;... αλλά, με κλειστό ΚΤΕΟ, τί να διεκδικήσετε;;...

Χειροκροτητές του τίποτα!

Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση είδαμε να ανακοινώνεται δια στόματος πρωθυπουργού ότι το Ράλι Ακρόπολης επιστρέφει στην Ελλάδα. 

Χωρίς δεύτερη σκέψη περιφέρειες και δήμοι που έχουν συνδεθεί ιστορικά με την διοργάνωση του συγκεκριμένου αγώνα κατέθεσαν φακέλους υποψηφιότητας στο αρμόδιο Υπουργείο. 

  Εκεί με έκπληξη είδαμε τον Περιφερειάρχη και τον δήμαρχο Λαμίας να ανακοινώνουν την υποψηφιότητα της διοργάνωσης με έδρα την Λαμία.. 

 Με ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη είδαμε τους χειροκροτητές του τίποτα να πανηγυρίζουν. Αναφέρομαι στον αντιπεριφεριάρχη και στους δημάρχους της πολύπαθης Φωκίδας.

 Και ερωτώ;

 Κε. Αντιπεριφεριάρχα, κοι. Δήμαρχοι της Φωκίδας,

  πόσο πια μπορούμε να σας βλέπουμε μόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να προβάλλετε το ανύπαρκτο έργο σας κυρίως στον τομέα του τουρισμού; 

 Που ήσασταν όταν ο περιφερειάρχης με τον δήμαρχο Λαμίας ετοίμαζαν φάκελο; Στο Facebook προφανώς που ζητωκραυγάζατε γι αυτό που χάνετε! Τι και αν ο βουλευτής έβγαζε δηλώσεις μπας και μαζέψει τα ασυμμάζευτα! 

 Οι προσωπικές εσωκομματικές σας κόντρες είναι πάνω από το συμφέρον της Φωκίδας!

  Φροντίστε κε. αντιπεριφεριάρχα να προλάβουμε με το δίκαιο αίτημα της Φωκίδας, για πρωταγωνιστικό ρόλο στο Ράλι Ακρόπολης, γιατί όσα λευκώματα και αν μοιράσετε με τα χρήματα του Ο.Π.Α.ΣΤ.Ε. δεν θα γλιτώσετε από την οργή του κόσμου! 

 Πολύς λόγος γίνεται για την τουριστική προβολή της περιοχής μας. Φανταστείτε λοιπόν με εξασφαλισμένες τις καλύτερες και παγκοσμίου φήμης ειδικές διαδρομές, όπως Βωξίτες, Καρούτες και σε συνδυασμό με την μαρίνα Ιτέας (πετυχημένη συνταγή από το παρελθόν του συγκεκριμένου αγώνα) για service Park και τερματισμό στον Δελφούς με φόντο τον αρχαιολογικό χώρο. 

 Μία διοργάνωση που από μόνη της είναι η καλύτερη προβολή και την Φωκίδα.

 Εννοείτε πως δεν κλείνεις το Δημόσιο ΚΤΕΟ όταν θέλεις να διεκδικήσεις τέτοιες διοργανώσεις...

Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2021 | 12:01 pm


Συμβαίνει ΤΩΡΑ! Συγκέντρωση ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021 – 12μμ – ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ!!! για την απελπιστική κατάσταση στο Νοσοκομείο Χαλκίδας...

 Συγκέντρωση το Σάββατο στη Χαλκίδα και αυτοκινητοπομπή την Παρασκευή | 902 Mobile

(Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος παράρτημα Εύβοιας)

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ 

Συμμετέχουμε όλοι 

στη Συγκέντρωση ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021 – 12μμ – ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ 

& Αυτοκινητοπομπή ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ – 6μμ – από το ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΒΟΙΑΣ


Με αφορμή την απελπιστική κατάσταση στο Νοσοκομείο Χαλκίδας και συνολικά στον τομέα της υγείας, την Δευτέρα 22/3 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη όπου συμμετείχαν μέλη διοικήσεων και εκπρόσωποι σωματείων και φορέων από ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ, ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΑΛΚΙΔΑΣ, ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ, ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΤΗΣ ΟΓΕ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ, ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΧΑΛΚΙΔΑΣ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΕΛΑΪΔΙΤΗ ΑΕ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΖΟΥΡΑ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΕΣΤΙΑΣ ΠΡΩΗΝ ΤΕΙ ΨΑΧΝΩΝ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΝΟΜΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ.

Το Παράρτημα Εύβοιας του ΠΜΣ ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα, γιατί αυτή η άθλια κατάσταση στον τομέα της υγείας είναι άμεση απειλή για τις ζωές μας και επιπρόσθετα μας έχει φέρει σε αναγκαστική αργία, για περισσότερο από ένα χρόνο πια. Σαν να μην έφταναν αυτά, την ίδια περίοδο κυβέρνηση κι εργοδοσία αρπάξαν τα πνευματικά δικαιώματα των ψηφιακών παραγωγών, έφεραν τη λογοκρισία στο διαδίκτυο και ετοιμάζουν το υποχρεωτικό μπλοκάκι στους καλλιτέχνες! Οι αγώνες μας το προηγούμενο διάστημα έφεραν ορισμένα μέτρα  στήριξης του κλάδου κι επιβεβαιώνουν το συλλογικό-διεκδικητικό δρόμο που βαδίζουμε ως το μόνο αποτελεσματικό!

Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν οι παραπάνω δράσεις και το πλήρες κείμενο που ακολουθεί.


ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021 – 12μμ – ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ – ΧΑΛΚΙΔΑ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ–6μμ–ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΠΟΜΠΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΒΟΙΑΣ

 

            Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την έναρξη της πανδημίας και δεν έχουμε σταματήσει καθημερινά να παλεύουμε για μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής μας ενώ ταυτόχρονα μετράμε πλήγματα σε ανθρώπινες ζωές, στην εργασία και στο εισόδημά μας.

            Όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση έχει αφήσει "γυμνό" το δημόσιο σύστημα Υγείας, αδύναμο να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της πανδημίας, αφού τα παγιωμένα κενά και οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό το έχουν σμπαραλιάσει, ενώ παράλληλα μετατρέπεται σταδιακά σε σύστημα μίας νόσου. Η κατάσταση σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας της Εύβοιας είναι το λιγότερο ανησυχητική. Στο Νοσοκομείο Χαλκίδας «μπαλώματα», μετακινήσεις από κλινική σε κλινική και από τα κέντρα υγείας για να καλυφθούν κενά. Ανοίγουν νέες κλίνες ΜΕΘ χωρίς όμως προσωπικό που σημαίνει τη συνολική υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας. Όσοι από το προσωπικό βγαίνουν σε καραντίνα στη συνέχεια καλούνται να επιστρέψουν πριν να ολοκληρωθεί λόγω των μεγάλων ελλείψεων, ιχνηλάτηση δεν γίνεται με επάρκεια κτλ. Ο ιδιωτικός τομέας υγείας που με τη στήριξη όλων των κυβερνήσεων έχει γιγαντωθεί σε αυτές τις συνθήκες θησαυρίζει πάνω στον πόνο του λαού.

            Στους χώρους δουλειάς τα κρούσματα αυξάνονται, χωρίς να υπάρχει κανένας έλεγχος για μέτρα για την πανδημία και καμία υποχρέωση για την διαμόρφωση συγκεκριμένων πρωτοκόλλων για την αποφυγή διασποράς, για επαναλαμβανόμενα τεστ και ιχνηλάτηση κρουσμάτων. Μέτρα παίρνονται μόνο προκειμένου να συνεχιστεί η κερδοφορία των εργοδοτών ή κάτω από την πίεση της διεκδίκησης των εργαζομένων. Η ίδια η κυβέρνηση αναγκάζεται να παραδεχτεί ότι βασικές εστίες μετάδοσης του ιού είναι οι χώροι δουλειάς και άλλοι μαζικοί χώροι όπως οι δομές εκπαίδευσης κτλ.

            Μιλούν για λοκντάουν! Μας κοροϊδεύουν! Αυτό που πραγματικά θέλουν είναι να μας φιμώσουν. Να βάλουν σε καραντίνα τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις, προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο και συναίνεση για να ψηφίσουν κι άλλα αντεργατικά μέτρα. Και επειδή βλέπουν ότι ο κόσμος δεν τσιμπάει, ότι όλο και περισσότερο συνειδητοποιεί ότι δεν πάει άλλο η κατάσταση και αντιδρά, βάζουν σε κίνηση το σχέδιο καταστολής. Διατάσσουν ΕΔΕ για μαχόμενους υγειονομικούς που αποκαλύπτουν τη γύμνια του δημόσιου συστήματος υγείας και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το λαό μας. Ορισμένοι οδηγούνται και στον εισαγγελέα!

Υπάρχει ελπίδα στην οργάνωση του αγώνα μας!

            Χωρίς τη δράση μας το προηγούμενο διάστημα, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα.
Η αποκάλυψη της εγκληματικής πολιτικής κυβέρνησης – εργοδοσίας, οι παρεμβάσεις των υγειονομικών, των εργατικών σωματείων, είναι αυτά που σήμερα φοβούνται, και γι' αυτό έχουν λυσσάξει να καταστείλουν κάθε φωνή που αγωνίζεται και αντιστέκεται.

            Από τέτοια δράση μπήκε φρένο στη μετατροπή του νοσοκομείου της Χαλκίδας σε νοσοκομείο COVID ώστε να δέχεται μόνο τέτοια περιστατικά μέχρι και από την Αθήνα αλλά με κλειστές τις υπόλοιπες κλινικές, χωρίς τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει άλλα συμβάντα που σημαίνει ότι πιθανά να μην μπορούσε να αντιμετωπιστεί ούτε ένα τροχαίο. Είμαστε σε εγρήγορση να αντιδράσουμε και πάλι σε περίπτωση που επαναφέρουν αυτό το σχεδιασμό.

            Αντίστοιχη δράση στους χώρους δουλειάς έχει επιβάλει μέτρα, βελτίωση των όρων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, επαναλαμβανόμενα τεστ, ακόμα και μετατροπές στην παραγωγική διαδικασία για τη μείωση της διασποράς. Τα αποτελέσματα ήταν ανάλογα σε κάθε περίπτωση της συσπείρωσης και πάλης των εργαζομένων του κάθε χώρου δουλειάς.

            Γι' αυτό βαράνε στο ψαχνό και συκοφαντούν τους λαϊκούς αγώνες, τους εργαζόμενους, τη νεολαία, έως και τους υγειονομικούς που δίνουν μάχες μέσα και έξω από τα νοσοκομεία, διεκδικώντας υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό. Για να υλοποιούν ανεμπόδιστα την επίθεση στα δικαιώματά μας, να μην παίρνουν κανένα μέτρο για την προστασία της υγείας και της ζωής.

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ

·                     Ενίσχυση του νέου νοσοκομείου Χαλκίδας με προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού με κατεπείγουσες διαδικασίες και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων. Εξασφάλιση του αναγκαίου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του.

·                     Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΚΥ κτλ) με μόνιμο προσωπικό και κατάλληλες υποδομές ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν και ως εμβολιαστικά κέντρα.

·                     Αξιοποίηση του παλιού νοσοκομείου Χαλκίδας ή όποιου άλλου κτιρίου πληροί τις αναγκαίες προδιαγραφές ασφαλείας με το απαραίτητο εξειδικευμένο μόνιμο προσωπικό και τις κατάλληλες υποδομές, για νοσηλεία ασθενών με covid,  χωρίς μετακινήσεις εξουθενωμένων υγειονομικών και μπαλώματα.

·                       Ένταξη όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ.

·                      Πληρωμή των δεδουλευμένων (εφημερίες, νυχτερινά, αργίες, Κυριακές), χορήγηση έκτακτου επιδόματος. Τα παλαμάκια και τα δάκρυα του υπουργού υγείας δεν τρώγονται.

·                     Πραγματική επίταξη τώρα του ιδιωτικού τομέα της υγείας, χωρίς καμία αποζημίωση.

·                     Μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στην εκπαίδευση κτλ.

·                     Έλεγχος στους εργασιακούς χώρους με προτεραιότητα ανάλογα τον αριθμό εργαζομένων και των κινδύνων διασποράς, προτεραιότητα σε χώρους που έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να γίνουν εστίες μετάδοσης, εργοστάσια στον κλάδο τροφίμων-ποτών, τα super market κτλ.

·                     Στήριξη του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, προστασία των ανέργων, ένταση του αγώνα ενάντια σε κυβέρνηση και επιχειρηματικούς ομίλους που επιχειρούν να τσακίσουν μισθούς και συντάξεις, τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

·                     Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού με πρόσχημα τον κορονοϊό. Να μπει τέρμα στην αστυνομοκρατία και την καταστολή.

 

Οι συγκεκριμένες δράσεις αποφασίστηκαν σε σύσκεψη όπου συμμετείχαν μέλη διοικήσεων και εκπρόσωποι σωματείων και φορέων από ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ, ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΑΛΚΙΔΑΣ, ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ, ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΤΗΣ ΟΓΕ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ, ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΧΑΛΚΙΔΑΣ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΕΛΑΪΔΙΤΗ ΑΕ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΖΟΥΡΑ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΕΣΤΙΑΣ ΠΡΩΗΝ ΤΕΙ ΨΑΧΝΩΝ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΝΟΜΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ

 

Καλούμε όλα τα σωματεία και τους φορείς της περιοχής μας να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων μας.

Δημοσιεύθηκε στις 27 March 2021 | 10:56 am


"Τεχνίτης" Φωκίδας: Οι ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΣ του ορυκτού πλούτου απέναντι στους μεταλλωρύχους... Χρ. Κούκος: ΔΕΝ θα γίνω συνένοχος στο έγκλημα...

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ - ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 


ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΝΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ 

ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ Δ.Σ.!!!

 


 

  Η Τοποθέτηση στο ΔΣ:

     Μας καλέσατε σε νέο ΔΣ μόλις σε λιγότερο από 24 ώρες, από το προηγούμενο. Συνεδριάσαμε στις 12,00 το μεσημέρι στις 18/3 και το πρωί της επομένης (19/3) αποφασίσατε για νέο ΔΣ. με αστεία επιχειρήματα ότι κάποιοι άλλαξαν απόφαση και άρα δημοκρατικό είναι να ξαναγίνει ΔΣ κλπ. 

1.  Κατ’ αρχάς η απόφαση που πάρθηκε να τραβήξει το Σωματείο το δρόμο του χωρίς να κάνει αποδεκτές τις προτάσεις της εταιρείας ήτανε 5 υπέρ με 2 μόνον κατά, γιατί τόσοι (7) ήτανε οι παρόντες όταν πάρθηκε η απόφαση. 

 1.   Τι άλλαξε μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ώστε οι ανανήψαντες συνδικαλιστές να δούνε το φώς το αληθινό και να αλλάξουν την απόφασή τους 
 2.   Ποιος σας λέει ότι δημοκρατία είναι να αποφασίζουν ξένα κέντρα τα οποία με τις αφόρητες πιέσεις απέναντι σε συνδικαλιστές (μάλιστα) να κατευθύνουν τις αποφάσεις της διοίκησης με βάση τα δικά τους και μόνο συμφέροντα;  Αν αποδεχθούμε μια τέτοια λογική να παραιτηθούμε και να αναλάβει τη διοίκηση η εταιρεία. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση αυτό θα πεί εργοδοτικός συνδικαλισμός    
 3.   Αυτό που γίνεται εδώ σήμερα είναι πραξικόπημα. Έτσι λέγεται στη γλώσσα της δημοκρατίας η μειοψηφία να βαφτίζεται πλειοψηφία εν μια νυκτί. Έχετε ευθύνες όλοι όσοι τροποποιήσατε τις θέσεις σας γιατί δεν είναι αποτέλεσμα των διαθέσεών σας αλλά αποτέλεσμα υποχωρήσεών σας απέναντι στο συγκεκριμένο κέντρο. Όταν εκλεχτήκατε συνδικαλιστές τι νομίζατε ότι θα πάμε σε περίπατο; Δεν αντιλαμβανόσασταν ότι εδώ απαιτούνται συγκρούσεις με μια εταιρεία που τα θέλει όλα δικά της;  
 4.   Ο πρόεδρος, ιδιαίτερα, είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος γιατί αυτός είναι που καθοδηγεί τους υπόλοιπους, σύμφωνα με τα τηλεφωνήματα που λαμβάνει (και που έχει σε όλους μας ομολογήσει κατά καιρούς) από τον προσωπάρχη της εταιρείας. Αυτό βέβαια δεν απαλλάσσει των ευθυνών τους κανέναν από τους υπόλοιπους συναδέλφους!!
 5.   Ξεχνάτε ότι στις 4/10, ημέρα των εκλογών του Σωματείου μας, εκλεχτήκαμε (οι 6 από τους 9)  σε ενιαίο ψηφοδέλτιο, όπου κυρίαρχη θέση μας ήτανε το 8ωρο, πενθήμερο, Δευτέρα έως Παρασκευή; Ποια δημοκρατικά σας αισθήματα τώρα πλέον σας έκαναν να φτύσετε κατάμουτρα τους συναδέλφους που σας ψήφισαν ακριβώς για αυτή σας τη θέση, και να την υπονομεύσετε μάλιστα; 
 6.   Μας λέτε ακόμη ότι οι εργαζόμενοι σας πιέζουν να αποδεχθούμε τα μέτρα αλλά σημαντικό είναι τι ακριβώς λέτε (ή δεν λέτε) στους συναδέλφους από όλα αυτά που θα γίνουν, ή από όσα μας είπανε, ρίχνοντας τόνους λάσπης απέναντι σε μας, απέναντι σε όσους με συνέπεια σταθήκανε στο ύψος τους, δεσμευμένοι απέναντι στην ετυμηγορία της ψήφου στις 4/10; Τα ψέματά σας είναι τόσο χοντροκομμένα, προσπαθώντας να κρύψετε την ταύτισή σας με την εργοδοσία, που βέβαια θα αποκαλυφθούν στη πρώτη Γενική Συνέλευση, όπου θα βρεθεί ο καθένας ενώπιος ενωπίω, απέναντι στα μέλη του Σωματείου. 
 7.   Ξέρουμε όλοι πολύ καλά ότι η επιθυμία - στόχος της εταιρείας είναι η 6ήμερη λειτουργία για τώρα και το επόμενο βήμα η 7ήμερη. Αυτή η απόφαση αποδοχής των μέτρων που πρότεινε η εταιρεία εκεί ακριβώς δεν οδηγεί 
 8.   Με ποιο δικαίωμα εμποδίζετε τον όποιο συνάδελφο (ή κλαδικό σωματείο) θέλει να προσφύγει δικαστικά είτε για το 5θήμερο είτε για το παρών, γιατί με βάση από αυτά που  μας είπανε, θα μπει ταφόπλακα απέναντι σε όποια διεκδίκηση για τουλάχιστον έναν χρόνο!! 
 9.   Γίνετε πλέον φανερό ότι οι καταγγελίες που μας έκαναν διάφοροι συνάδελφοι ότι  κάποιοι συνδικαλιστές υπονόμευαν με τον τρόπο τους τις στάσεις εργασίας, είχανε βάση, ήτανε αληθινές!! Δεν θέλατε την επιτυχία τους γιατί ήσασταν σε συνεχείς διαβουλεύσεις με την εταιρεία γνωρίζοντας τις τελικές της προτάσεις. Γιατί άλλωστε να θέλετε την επιτυχία του αγώνα μας όταν θέλατε ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που οι συνάδελφοι (σας γύρισαν την πλάτη) και αγωνίστηκαν!!   
 10. Με τι μούτρα θα αντιμετωπίσετε τους συναδέλφους απ’ την Ομοσπονδία που άφησαν οικογένειες και δουλειές για να έρθουν να υπερασπιστούν το δίκιο μας, τα αιτήματά μας, εμάς,  και εσείς τους φτύνετε

12.   Μοιράζετε χρήμα (σαν να το βγάζετε από την τσέπη σας) προκειμένου να υποστηρίξετε τις προτάσεις της εταιρείας. Δεν λέτε όμως πόσα κλέβει η εταιρεία από τη δική μας απλήρωτη εργασία.. Αλήθεια αναλογίζεται κανείς σας πόσα κέρδη βγάζει η εταιρεία από την 6ήμερη λειτουργία αλλά και από το παρών στα κοιτάσματα;  Με το 6ήμερο έχει κέρδος την λειτουργία των μηχανημάτων για πάνω  από 4 μέρες (κάθε Σάββατο) το μήνα χ 11 εργάσιμους μήνες = 44 εργάσιμες μέρες ή δύο μήνες και δύο εργάσιμες το χρόνο!!!!! Με το παρών στα κοιτάσματα με μέσο όρο 1,5 ώρα σε κάθε βάρδια τη μέρα, έχει κέρδος 9 ώρες τη βδομάδα σε καθεστώς 6ήμερης λειτουργίας και 7,5 ώρες σε καθεστώς πενθήμερης!! Δηλαδή  γύρω στις 40 ώρες και 32-35 αντίστοιχα  το μήναΔηλαδή κερδίζει μια ολόκληρη βδομάδα το μήνα απλήρωτης εργασίας, δηλαδή χονδρικά τρείς ολόκληρους μήνες το χρόνο τζάμπα εργασία!! Ξεπληρώνεται αυτή η απλήρωτη εργασία με το ξεροκόκαλο των 90 - 100 ευρώ καθαρά που μας πετάει η εταιρεία! Αυτή είναι η επιτυχία των συναδέλφων του ΔΣ; Ή αυτή κι αν είναι η  ξεφτίλα!!!!                                      .                                                                                                                                         
    …… Και οι αγώνες που κάνανε οι παλιότεροι συνάδελφοί μας, οι θυσίες των εργατών για 5θήμερα, 8ωρα, πάνε στράφι, τους διαγράφετε; 

    Αν μετά από όλα αυτά θεωρείτε ώστε να είναι επιτυχία αυτό που θα υπογράψετε τότε ας σας     κρίνουν οι συνάδελφοι!! Από εμάς ένα απέραντο αίσχος σε όποιον συμφωνήσει!  

      Αν μας ρωτήσετε τι προτείνουμε; Απαρέγκλιτα σταθερότητα στα αιτήματα για τα οποία εκλεγήκαμε και διεκδίκησή τους με όποιον πρόσφορο τρόπο αποφασίσουμε με συλλογικές διαδικασίες στο σύνολο των μελών μας. Έτσι λοιπόν αντί να ξανά-αποφασίσουμε, σαν ΔΣ, για την αποδοχή ή όχι των προτάσεων της εταιρείας και επειδή συνεχώς και αδιαλείπτως κλίνετε τη δημοκρατία σε όλες τις πτώσεις εμείς θέτουμε ως πρόταση:  

     Να πραγματοποιήσουμε Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας, δηλαδή, με βάση το καταστατικό, του ανώτατου οργάνου του Σωματείου να αποφασίζει, όποτε αρθούν οι απαγορεύσεις λόγω πανδημίας, με επιτόπιο ράπιντ τεστ και με όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, όπως εξ άλλου πραγματοποιήσαμε και τις αρχαιρεσίες μας!! 

       Έως τότε καμία διαβούλευση, καμία απόφαση για όποια μέτρα. 

 …και τελικά το μπόι ενός συνδικαλιστή δεν μετριέται με το πόσα τηλεφωνήματα τη μέρα ανταλλάσσει με την υπηρεσία προσωπικού αλλά με το ποιες και πόσες αντιστάσεις έχει απέναντι στις απαιτήσεις της εταιρείας. Τελεία και παύλα! 

 Μερικά ακόμη συμπεράσματα :

       Η συμφωνία αυτή ΔΕΝ θα έχει χρονικό ορίζοντα με λήξη αλλά θα συνεχίσει να «τρέχει» με πολύ χειρότερους (και μάλιστα απλήρωτους) όρους και για τα επόμενα χρόνια μιας και τον επόμενο μήνα έρχεται στη βουλή το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, για τα εργασιακά  που είναι κομμένο και ραμμένο στις επιδιώξεις της κάθε εταιρείας. Ετοιμάζει τον εργασιακό μεσαίωνα όπως τον έζησαν οι πρόγονοί μας.

       Απλήρωτες υπερωρίες και σμπαράλιασμα του σταθερού εργάσιμου χρόνου (του 8ώρου) μέσα από τη λεγόμενη διευθέτηση του χρόνου δουλειάς σε εξαμηνιαία βάση, δηλαδή το οποιοδήποτε κενό κατά τη διάρκεια του 8ωρου (είτε βλάβη στο μηχάνημα, είτε κάπνα στη στοά, είτε καιρικές συνθήκες, είτε, είτε, είτε) να μην θεωρείτε ως εργάσιμος χρόνος (ανενεργός) και ή να μην πληρώνεται ή για να συμπληρωθεί το «ενεργό» 8ωρο να το συμπληρώνουμε καθήμενοι παρά πίσω τις αντίστοιχες ώρες. Ακόμη να μπορεί αυτόν τον «ανενεργό» χρόνο, εάν το θέλει ο εργαζόμενος, να τον δίνει σε άδεια!! Δηλαδή να του κόβονται μέρες της κανονικής αδείας του!.

       Καταργεί την Κυριακή αργία ενώ βάζει απεχθέστατους όρους στη λειτουργία των σωματείων καθιστώντας την όποια δράση τους απαγορευτική (και με νόμο μάλιστα).

   Δηλαδή με λίγα λόγια: Δουλειά (δουλεία) 7 μέρες τη βδομάδα. Απλήρωτες υπερωρίες με απροσδιόριστο ωράριο. «Κόψιμο», στην ουσία των ημερών άδειας.

       Όλα αυτά λοιπόν που είναι στα άρθρα του νομοσχεδίου, η εταιρεία τα επιβάλλει, με τη συμφωνία της πλειοψηφίας του ΔΣ, πριν ακόμη ψηφιστούν, πετώντας και το αντίτιμό τους, που είναι ψίχουλα για όλους μας όταν εμείς οι ίδιοι παράγουμε τον τεράστιο πλούτο για την εταιρεία.

      Για όλους αυτούς τους λόγους εγώ συνένοχος σε αυτό το έγκλημα ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ να γίνω!


Κούκος Χρήστος

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΗΧΑΝΟΤΕΧΝΙΤΕΣ  και ΒΟΗΘΟΙ τους

Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ «Ο  ΤΕΧΝΙΤΗΣ»

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Οι ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΣ – ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΣ του ορυκτού πλούτου

συγχρονισμένοι απέναντι στους μεταλλωρύχους

    Η διοίκηση του σωματείου μας και συνολικά τα μέλη μας, στεκόμαστε αλληλέγγυοι  στους  συναδέλφους μας του Συνδικάτου Εργατοϋπάλληλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδος και στον αγώνα τους, για το δικαίωμα στην ίδια τη ζωή!  

   Ο αγώνας σας παρομοιάζει με τον πρόσφατα δικό μας αγώνα, τόσο όσο αφορά μέρος των αιτημάτων, όσο και τη μορφή του αλλά και την αντιμετώπιση του συνδικαλιστικού κινήματος από την πλευρά της εργοδοσίας.

   Από τι φαίνεται και πριν ακόμη ψηφιστούν τα νέα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση σύσσωμος ο ΣΜΕ (Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων), δηλαδή ο ΣΕΒ των μεταλλευτών, έχει βάλει σκοπό να τσαλαπατήσει κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, εργασιακά δικαιώματα και συνδικαλιστική δράση.

   Εμείς οι μεταλλωρύχοι, ανά την Ελλάδα δεν θα τους κάνουμε τη χάρη.

   Στεκόμαστε στο πλευρό σας και είμαστε σε ετοιμότητα για κοινή δράση.

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

 

Επισυνάπτεται ολόκληρη η ανακοίνωση του Σωματείου

 

 

ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ

    Το Σωματείο μας «ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ Β Ε» προκηρύσσει 24ωρη απεργία την Τρίτη 23 Μαρτίου 2021. Η απεργία θα ξεκινήσει από την 1η βάρδια στις 06:00, 23/03/2021 και θα τελειώσει από την 3η βάρδια στις 06:00, 24/03/2021 με συγκέντρωση έξω από το χώρο του εργοτάξιου στις 06:00 το πρωί της Τρίτης, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας. Στόχος μας να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας από την πολυεθνική εταιρεία. Σε έγγραφη απάντησή της μετά την προηγούμενη στάση εργασίας μας στις 18/03/2021, η εταιρεία δηλώνει αμετανόητη, καθώς χαρακτήρισε την στάση «παράνομη και καταχρηστική», τα αιτήματά μας αβάσιμα και παράνομα, μετατοπίζοντας σε αρκετές περιπτώσεις την ευθύνη στον όμιλλο.

         Εκτός αυτού, ακόμη δεν έχει προχωρήσει στην επαναπρόσληψη του άδικα απολυμένου συναδέλφου μας. Η ενέργειά τους αυτή είναι αιτία πολέμου για εμάς, διότι «πετάνε στο δρόμο» έναν συνάδελφό μας αφήνοντάς τον από τη μία μέρα στην άλλη χωρίς εισόδημα αυτόν και την οικογένειά του.

      Από την άλλη πλευρά, η εταιρεία «νίπτει τας χείρας της» για όλη αυτή την κατάσταση, πετώντας τη μπάλα πίσω στην θυγατρική. Οι δύο εταιρείες φαίνεται ότι έχουν στήσει ένα πολύ ευχάριστο παιχνίδι ανταλλαγής ευθυνών και οι μόνοι που την πληρώνουν είναι οι εργαζόμενοι. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! Γι’ αυτό και πρέπει να ορθώσουμε ξανά το ανάστημά μας, να υπερασπιστούμε τόσο τον συνάδελφό μας όσο και το δικαίωμα στην εργασία όλων μας.

      ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ! Διεκδικούμε τα εργασιακά μας δικαιώματα, να μπαίνουμε και να βγαίνουμε ζωντανοί και υγιείς από την στοά. Κανένας δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι οι ανάγκες μας είναι παράνομες. Έχουμε εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης και κάθε σταγόνα υπομονής. Συνεχίζουμε κλιμακώνοντας τον αγώνα μας. Ικανοποιήστε ΤΩΡΑ τα αιτήματά μας, σε αντίθετη περίπτωση συνεχίζουμε ακόμα πιό δυναμικά από την επόμενη κιόλας.  

    Δεν θα αφήσουμε να συνεχίσουν να παίζουν τα παιχνίδια τους στις πλάτες μας.

     Στηρίζουμε τα αιτήματα και τον δίκαιο αγώνα που δίνουν οι συναδελφοί μας . με τα Σωματεία τους. Επίσης, στηρίζουμε τα αιτήματα και τον δίκαιο αγώνα των εργολαβικών εργαζόμενων του Σωματείου γεωτρυπανιστών. Θα είμαστε στο πλευρό σας με κάθε τρόπο και με όλες μας τις δυνάμεις διότι τα συμφέροντά μας είναι κοινά. Δεν πρέπει να αφήσουμε να περάσει η διάσπαση των εργαζόμενων στο εργοτάξιο που επιδιώκουν οι εταιρείες. Αυτοί μας θέλουν χωρισμένους για να μπορούν να μας εκμεταλλεύονται, εδώ και τώρα πρέπει να ενώσουμε ακόμα περισσότερο όλοι μαζί τις δυνάμεις μας. Η ενότητά μας τους τρομάζει γιατί ξέρουν ότι ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΠΟΤΕ ΝΙΚΗΜΕΝΟΙ.

ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ

1. Άμεση επαναπρόσληψη του απολυμένου συναδέλφου μας.

2. Μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου.

3. Τήρηση όλων των κανόνων αερισμού στο υπόγειο μεταλλείο.

4. Τήρηση όλων των κανόνων ασφαλείας και των γεωτεχνικών μοντέλων για την υποστήριξη της στοάς (Ξεσκάρωμα, Γκανάιτ, Αγκύρια, RRS, Πλέγμα).

5. Καμία απρεπή συμπεριφορά/απειλή προς εργαζόμενο.

6. Διαλλείματα- Χώροι ανάπαυσης (Υπόγειο και Επιφάνεια).

7. Έλεγχος καυσαερίων μηχανημάτων.

8. Air Condition σε όλα τα μηχανήματα/οχήματα.

9. Προχώρηση του δικτύου επικοινωνίας μπροστά στα μέτωπα. Ασύρματοι σε όλες τις ομάδες εργαζόμενων. Εγκατάσταση τηλεφώνων εκτάκτου ανάγκης σε όλα τα μέτωπα εργασίας.

10. Τακτική συντήρηση/επισκευή των μηχανημάτων και οχημάτων σύμφωνα με την ασφαλή λειτουργία τους.

11. Ανά πάτωμα εργασίας να λειτουργεί μόνο ένα μηχάνημα την ίδια στιγμή.

12. Επαρκή οχήματα για την μεταφορά των εργαζόμενων από/πρός το υπόγειο.

13. Αύξηση μισθού σε όλους τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους.

14. Μηνιαίες αποδοχές όλων των εργαζόμενων με όλες τις νόμιμες προσαυξήσεις (Σάββατα) και παροχές (ημέρες άδειας). Καταβολή των αναδρομικών αυτών.

15. Πληρωμή ενοικίου κατοικίας για τους εργαζόμενους που διαμένουν εκτός της έδρας τους λόγω εργασίας.

16. Τήρηση των ωραρίων εργασίας και πληρωμή των υπερωριών με επιπλέον προσαύξηση.

17. Λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας κατά της διάδοσης του COVID-19 χωρίς καμία αρνητική αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις των εργαζόμενων.

18. Προσλήψεις εργατικού και επιστημονικού προσωπικού.

19. Καμία απόλυση εργαζόμενου.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                      Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΤΖΑΝΕΤΗΣ ΝΙΚΟΣ                                         ΖΑΡΟΥΛΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ 
Δημοσιεύθηκε στις 27 March 2021 | 10:48 am


Μήνυμα Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανού για την επέτειο των 200 ετών από την Εθνεγερσία...

Μήνυμα Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνη Σπανού 

για την επέτειο των 200 ετών από την Εθνεγερσία 

 

Στερεοελλαδίτισσες και Στερεοελλαδίτες 


 

Ο φετινός εορτασμός των 200 ετών από την Εθνεγερσία, ταυτίζεται με μια ευρύτερη εθνική ανάγκη για ψυχική ανάταση και συνάμα για μια νέα αφετηρία.

 

Ο άνισος αγώνας που έδωσαν οι πρόγονοί μας, είναι μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης και ελπίδας για τις δικές μας, καθημερινές, αλλά όχι μικρές μάχες, με κορυφαία αυτήν την οποία δίνουμε ενάντια στην παγκόσμια απειλητική πανδημία.

 

Οι συνθήκες της εποχής μας, μάς περιορίζουν. Δεν μας επιτρέπουν να χαρούμε την παρέλαση και τις καθιερωμένες ανοικτές εορταστικές εκδηλώσεις.Δεν μπορούν, όμως, να θαμπώσουν στο ελάχιστο αυτή τη λαμπρή ημέρα, τη λαμπερή επέτειο του ‘21.

 

Φέτος, λοιπόν, περισσότερο από ποτέ, οφείλουμε να υποκλιθούμε σ’ όλες τις ηρωικές μορφές της Ελληνικής Παλιγγενεσίας και να τις δικαιώσουμε, μέσα από την ομοψυχία και την εθνική συνοχή.

 

Οφείλουμε να οικοδομούμε ως έθνος και ως απόγονοι αυτών των αγωνιστώνγια την «πίστη την Αγία και του λαού την Ελευθερία», μια αληθινά συμπαγή εθνική συνείδηση, καθώς τα δύσκολα είναι εδώ και τίποτα από τα κεκτημένα των προηγούμενων γενεών δεν μπορεί να λογιστεί ως αυτονόητο.

 

 

 

Έτι περισσότερο εμείς, στη Στερεά Ελλάδα,στην καρδιά της Ελλάδας, αλλά και στην καρδιά της Επανάστασης του 1821, έχουμε ιστορικό καθήκον να τιμήσουμε τη μνήμη των προγόνων μας, αλλά και να αντλήσουμε τα σοφά τους διδάγματα, για εμάς και τα παιδιά μας.

 

Να τιμήσουμε τους φορείς αυτού του ακατάβλητου ελληνικού φρονήματος, που μας καλεί να είμαστε μαχητές και να αισθανόμαστε πρώτα συνυπεύθυνοι και ύστερα συνδικαιούχοι στην πορεία και το μέλλον αυτού του τόπου.

 

Η Στερεά Ελλάδα, που νύχτωσε με χιόνια και ξημέρωσε αυτή την ξεχωριστή μέρα ηλιόλουστη και κατάφωτη, μας θυμίζει ακόμη πιο ηχηρά τον αέναο κύκλο της δοκιμασίας και της Νίκης! Μας δίνει ελπίδα και αισιοδοξία για ένα καλύτερο αύριο, με το ‘21 πάντα μέσα στην ψυχή και τη συνείδησή μας!

 

Χρόνια Πολλά,

σε όλες τις Ελληνίδες,

σε όλους τους Έλληνες!

 

Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2021 | 9:21 am


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Π.Γ. του Ε.ΠΑ.Μ. ΓΙΑ ΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ 2021...


25η Μαρτίου 2021. Τα διακόσια χρόνια να αποτελέσουν θρυαλλίδα 

Ανακοίνωση της Π.Γ. του ΕΠΑΜ 

 


Η 200η επέτειος της 25ης Μαρτίου, ξημερώνει για τη χώρα και το λαό σε συνθήκες παρόμοιες μ’ αυτές που βίωναν οι ραγιάδες της εποχής εκείνης. Σε συνθήκες ανέχειας, χαρατσιών, φόβου για το αύριο, καθημερινής αίσθησης θανατικού, φόβητρου για τις μετακινήσεις, εξευτελισμού κάθε έννοιας προσωπικής και εθνικής αξιοπρέπειας και διάχυτης δυστυχίας. Με τον σουλτάνο, παράλληλα, να απειλεί από τον οντά του στην Άγκυρα. Και τους ντόπιους εδώ αγάδες να τρομοκρατούνται στους βρυχηθμούς του.

 

Κάτι χειρότερο: Ακριβώς 200 χρόνια από την έναρξη του αγώνα για ανεξαρτησία και δημιουργία εθνικού κυρίαρχου κράτους για το οποίο πάσχισαν οι αγωνιστές του ’21, σχεδιάζεται από Βρυξέλλες, ΝΑΤΟ και τους ντόπιους κυβερνητικούς οσφυοκάμπτες, η οριστική κατάλυση κάθε έννοιας εθνικής κυριαρχίας της χώρας. Χρησιμοποιώντας για τους σκοπούς τους, εκτός των άλλων και το «φόβητρο» της γείτονος εξ’ ανατολών.

 

Θα τρίζουν τα κόκαλα του Λάμπρου Κατσώνη βλέποντας τον τουρκικό στόλο να αρμενίζει εξοπλισμένος στο Αιγαίο. Θα τρίζουν τα κόκαλα του Κανάρη και του Μιαούλη βλέποντας τα τουρκικά πολεμικά να πλέουν σε ελληνική θαλάσσια επικράτεια, από την οποία εκείνοι με μύριες θυσίες τα εξοβέλισαν. Θα τρίζουν τα κόκαλα του ναυάρχου Κουντουριώτη που από την εποχή του και μετά, δεν τολμούσε ο τουρκικός στόλος να ξεμυτίσει από τα στενά του Βοσπόρου. Ώσπου να έρθουν οι σημερινοί εθελόδουλοι κρατούντες για να αφήσουν ανεξέλεγκτα τα τουρκικά πολεμικά, όχι μόνο να αλωνίζουν όπου θέλουν στα χωρικά μας ύδατα, αλλά και να πραγματοποιούν απροκάλυπτα πολεμικές ασκήσεις με σχέδια κατάληψης των νησιών μας! 

 

200 χρόνια μετά, θα δούμε και πάλι Τούρκους να πατάνε οπλισμένοι σε ελληνικό έδαφος με τη μορφή της στρατοχωροφυλακής, χάρις στη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας στα πλαίσια του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης. Που θα ψηφιστεί μάλιστα από την ελληνική βουλή, τη στιγμή που θίγει καίρια ζητήματα εθνικής ασφάλειας και κυριαρχίας, «γκριζάροντας» τα νησιά μας! Κι αν σ’ αυτή τη φάση έχει μπει στο στόχαστρο το Βόρειο Αιγαίο, να είμαστε σίγουροι ότι η γκρίζα ζώνη θα τεθεί σύντομα και για τα Δωδεκάνησα. Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες έχουν ξεσηκωθεί, εφόσον η περιφέρεια και οι δήμοι δεν θα έχουν λόγο στο μεταναστευτικό και θα πρέπει για το παραμικρό ζήτημα, να αναφέρονται στην Κομισιόν και να παίρνουν εγκρίσεις από τις «οικείες αρχές» της Ε.Ε.! Τους έχουν στην αβεβαιότητα και δεν γνωρίζουν καν τι θα γίνει με τις ένοπλες δυνάμεις και τις αστυνομικές αρχές στα νησιά, για το αν θα παραμείνουν ή όχι ή το αν θα υπαχθούν και σε ποιο καθεστώς. Ας «μην ανησυχούν» όμως γιατί ακόμη και να τις αποσύρουν, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας μπορεί να μας στείλουν τους Τούρκους στρατοχωροφύλακες για να τις υποκαταστήσουν! Κι όλα αυτά, μας τα προμηνύουν στην επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821!

 

Πόσο τιμά η ντόπια εθελόδουλη κυβέρνηση την επέτειο των 200 χρόνων της εθνικής παλιγγενεσίας, όταν παραμονές της 25ης Μαρτίου, αποδέχεται την πρόσκληση του μεγάλου βεζίρη επί των εξωτερικών, κ. Τσαβούσογλου; Με ποια αξιοπρέπεια, αν όχι εθνική που δεν φαίνεται να τον αγγίζει η έννοια, ψήγματα έστω προσωπικής αξιοπρέπειας, θα πάει ο κ. Δένδιας να σφίξει χέρια και να συζητήσει, την ίδια ώρα που αποκαλύπτονται σχέδια επεξεργασμένα στις Ακαδημίες Πολέμου και διοχετεύονται από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο στο Nordicmonitor, για την ανάπτυξη ειδικών δυνάμεων από αέρος και θαλάσσης προς κατάληψη 131 νησιών και βραχονησίδων, ονομαστικά και αναλυτικά καταγεγραμμένων; Δεν τα γνωρίζει αυτά ο κ. Δένδιας και οι επιτελείς του; Και αν ναι, τι στο καλό θα συζητήσει στην Άγκυρα; Το πώς θα τους διευκολύνουμε για να καταληφθούν τα νησιά όσο γίνεται αναίμακτα; Πώς θα συνδράμουμε για να γίνει πράξη το όνειρο του Ερντογάν περί γαλάζιας πατρίδας, έτσι ώστε να μην κατηγορηθούμε για «μοναχοφάηδες» όπως έλεγε ο ανεκδιήγητος ομόλογός του, ο κ. Κοτζιάς; Ή το πώς θα εγκατασταθούν Τούρκοι στρατοχωροφύλακες στα νησιά, στα πλαίσια του Συμφώνου Μετανάστευσης, με όσο γίνεται λιγότερες αντιδράσεις από τους ανυπάκουους και «εθνικιστές» νησιώτες;

 

Δεν θα επαναλάβουμε τη γνωστή ρήση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη για τους προσκυνημένους. Άλλωστε πάντοτε οι Νενέκοι, σε κάθε εποχή, είχαν την αλαζονεία της παντοδυναμίας που ένιωθαν να τους προσδίδουν οι προστάτες τους. Θα καταδείξουμε μόνο την βαθιά υποκρισία των σημερινών κρατούντων, που μέχρι πρότινος είχαν ως προμετωπίδα την «εθνικοφροσύνη» τους για λαϊκή κατανάλωση στο χώρο των δεξιών ψηφοφόρων, ενώ αποδεικνύουν περίτρανα ότι καμιά εθνική ευαισθησία και κανένα υψηλό φρόνημα δεν τους αγγίζει. Είναι απλά δουλοπρεπείς γιεσμεν των αφεντικών τους και τελείως κυνικά, υλοποιούν βήμα το βήμα την πλήρη εκχώρηση της άσκησης εθνικής κυριαρχίας σε αλλότρια συμφέροντα.

 

Στην επετειακή χρονιά της εθνικής μας παλιγγενεσίας, οι ξένοι προστάτες τους με τα σύμβολα των Βρυξελλών στο πέτο, έχουν αποφασίσει ότι θα πρέπει να κλείσει επιτέλους η ενοχλητική παρένθεση των 200 χρόνων αυτού του έστω και τυπικά ελεύθερου ελληνικού κράτους. Μπορεί να μην τα κατάφεραν, τότε, οι ομόλογοί τους της Ιεράς Συμμαχίας, αλλά οι σημερινοί επίγονοί τους δείχνουν αποφασισμένοι να το πετύχουν.

 

Θα τους αφήσουμε; Θα είναι η γενιά μας, αυτή που θα φέρει το όνειδος αυτού του ολέθρου; Ή θ’ αποφασίσουμε να αναχαιτίσουμε τον αφανισμό που μας ετοιμάζουν; Είναι δυνατόν να λιποψυχούμε απέναντι σε γραφειοκράτες, που δύναμη καμιά άλλη δεν έχουν, παρά μόνο τα σκουπίδια που μας μπολιάσαν στο μυαλό μέσα από τα ΜΜΕ ότι τάχαμου είναι παντοδύναμοι; Ο Κολοκοτρώνης θα γελούσε αν έβλεπε ότι «οχτροί» μας είναι οι γραβάτες και τα λευκά κολάρα. Ο Καραϊσκάκης θα πέταγε μια βλαστήμια και θα ’βγαινε άοπλος μπροστά προκαλώντας πανικόμε το παράστημά του, αυτός, ο ασθενικός και λιπόσαρκος άνθρωπος. Απόγονοί τους είμαστε, μην το ξεχνάμε. Το ίδιο αίμα μ’ αυτούς ρέει στις φλέβες μας. Τι πάθαμε και κάνουμε σαν να φοβόμαστε ακόμη και τη σκιά μας;

 

Η γενιά του ’21, εκείνοι οι παππούδες μας και οι γιαγιάδες μας που ξεσηκώθηκαν, κατάφεραν να γονατίσουν μια ολόκληρη αυτοκρατορία και να βάλουν τα γυαλιά στις εχθρικές απέναντί μας δυνάμεις της Ευρώπης. Η Τουρκία της σήμερον, είναι μια κουτσουλιά σε σχέση με την τότε κραταιά δύναμη, σπαρασσόμενη από μύρια προβλήματα και αντιθέσεις. Οι τσιρίδες που βγάζει ο Ερντογάν κι ακούγονται σαν «βρυχηθμοί» μέσα από τις μεγαφωνικές των ΜΜΕ, στην πραγματικότητα δεν διαφέρουν από ένα ποντίκι που βρυχάται.

 

Όλοι αυτοί οι «δράκοι», εξανεμίζονται και διαλύονται γιατί κανένας δεν μπορεί να τα βάλει με έναν ολόκληρο λαό που ενωμένος, διεκδικεί την ανεξαρτησία του, την πατρίδα του και την ευημερία του. Αυτό είναι που μας λείπει, αυτή πρέπει να είναι η βασική μας επιδίωξη για να γκρεμίσουμε από το βάθρο τούς κρατούντες που κατσικώθηκαν στο σβέρκο μας: την εθελόδουλη πολιτική τάξη των μνημονιακών χρόνων, το μόνο εμπόδιο για την εθνική ανεξαρτησία, τη λαϊκή κυριαρχία και την κοινωνική δικαιοσύνη.

 

Η ισχύς εν τη ενώσει όλων των δυνάμεων του λαού για μια νέα παλιγγενεσία, είναι το σύνθημα που συνταράσσει την πλειονότητα των συμπολιτών μας. Ας σταθούμε άξιοι να το πετύχουμε, δικαιώνοντας τους αγωνιστές του 1821.

 

Η 200η επέτειος της Εθνικής Παλιγγενεσίας αποτελεί το καλύτερο προσάναμμα για να ανάψει αυτή η θρυαλλίδα. 

  Η Πολιτική Γραμματεία του ΕΠΑΜ.

Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2021 | 9:15 am


ΤΕ Φωκίδας του ΚΚΕ: 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821...

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, ξεκινά στο  επίσημο κανάλι του Κόμματος στο YouTube την προβολή οπτικοακουστικής παραγωγής σε 6 επεισόδια.

Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί ανήμερα της 25ης Μαρτίου, ώρα 20.00, με το 1ο επεισόδιο: «Η Επανάσταση, ατμομηχανή της Ιστορίας».

Τα επόμενα επεισόδια θα προβάλλονται κάθε Πέμπτη και ώρα 20.00.

Το 2ο επεισόδιο «Στην αυγή της νέας εποχής» θα προβληθεί την 1/4.

Το 3ο επεισόδιο «Η πρωτοπορία του αγώνα» στις 8/4.

Το 4ο επεισόδιο «Και ποιοι θέλετε να αρματωθούν, αν όχι εμείς;» στις 15/4.

Το 5ο επεισόδιο «"Εμφύλιοι" πόλεμοι. Η επανάσταση μέσα στην Επανάσταση» στις 22/4.

Το 6ο και τελευταίο επεισόδιο «Η Επανάσταση διδάσκει» στις 29/4.

Η σειρά των 6 επεισοδίων δίνει στον θεατή την ευκαιρία να παρακολουθήσει την εξέλιξη των γεγονότων που προηγήθηκαν, που οδήγησαν στην Επανάσταση και τελικά στη συγκρότηση του ελληνικού αστικού κράτους.

Μπορεί επίσης να παρακολουθήσει τις ηρωικές μάχες των πρωταγωνιστών, τις «εμφύλιες» συγκρούσεις, αλλά και να δει μέσα σε ποιες τοπικές και διεθνείς οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες αυτές οι ιστορικές στιγμές εκδηλώθηκαν.

Μέσα από τη σειρά επιχειρείται η αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας -σε αντιδιαστολή με το σύνολο των εκδοχών της αστικής ιστοριογραφίας- αλλά και η προσπάθεια εξαγωγής χρήσιμων ιστορικών συμπερασμάτων από την Επανάσταση του 1821.

Παραγωγή: Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ.

Την παρουσιάζουν οι ηθοποιοί: Θέμης Πάνου και Αφροδίτη Βραχοπούλου.

Δίνουν συνεντεύξεις: Μέλη και συνεργάτες του Τμήματος Ιστορίας και της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σύνθεση πρωτότυπης μουσικής: Εύα Φάμπα, σολίστ κλασικής κιθάρας.

Σκηνοθεσία: Κώστας Σταματόπουλος.

Διεύθυνση φωτογραφίας - μοντάζ: Σέργιος Κολίσικας.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συντελεστές που βοήθησαν στην υλοποίηση της παραγωγής, ηθοποιούς, μουσικούς, τεχνικούς, τα Μουσεία και τους πολιτιστικούς χώρους για το οπτικοακουστικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε, τους συνθέτες Γιάννη Μαρκόπουλο και Χρήστο Λεοντή για την άδεια της χρήσης των έργων «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» και «Ο Θούριος του Ρήγα».
Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2021 | 9:04 am


Μηνυμα ΝΟΔΕ Φωκίδας για την 25η Μαρτίου...

Η επέτειος της 25ης Μαρτίου είναι μεγάλη και διπλή γιορτή. Γιορτή της Πίστης και της Πατρίδας και περικλείει υπέρτατους συμβολισμούς. 


 Οι πρόγονοι μας ύψωσαν την σημαία της Επανάστασης κι άρχισαν έναν γιγάντιο, άνισο και μακροχρόνιο αγώνα για την ελευθερία και την ανεξαρτησία τους.

 

O εορτασμόςτηςεθνικήςμαςεπετείου, θέτει σεεγρήγορσητηνεθνική μαςσυνείδησηκαι στέλνει μηνύματα ελευθερίαςνεξαρτησίαςκαι ενότητας. Αποδεικνύει ταυτόχρονα ότι οαγώναςκαι ηισχυρή θέλησηενόςΈθνουςμπορεί να αλλάξει και να ορίσει τηνμοίρα του.

 

Ο φετινός εορτασμός είναι ιδιαίτερος γιατί συμπληρώνονται 200 χρόνια από την απελευθέρωσή μας από τον βάρβαρο οθωμανικό ζυγό. Η μεγάλη αυτή επέτειος μας βρίσκει αντιμέτωπους με οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις και μας καλεί με σεβασμό να σταθούμε άξιοι συνεχιστές της εθνικής κληρονομιάς μας καταθέτοντας τις δημιουργικές δυνάμεις μας για την αναγέννηση της Χώρας μας. 


Τώρα είναι η ώρα της υπευθυνότητας, της υπομονής και επιμονής, της  εθνικής ομοψυχίας, της προστασίας και του σεβασμού των δημοκρατικών θεσμών.


Ενωμένοι, απαλλαγμένοι από αγκυλώσεις του χθες, μπορούμε να κάνουμε πράξη όλα όσα οραματιζόμαστε και να  ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία και τόλμη στις νέες προκλήσεις της εποχής .


#Χρόνια_πολλά_Ελλάδα #ΖΗΤΩ_ΤΟ_ΕΘΝΟΣ #Τιμή_στους_Ήρωες_του_1821 #Ελλάδα2021 #200Χρόνια #ενωμένοι_μπορούμε #ΔΕΕΠΝΔΦωκίδας


--
Για την Δ.Ε.Ε.Π. ΝΔ Φωκίδας
Ο πρόεδρος 
Τζήμας Δημήτριος

Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2021 | 8:58 am


Σποτ του Δικτύου Δελφών για την Κήρυξη της Επανάστασης...

 

 

Το σποτ του Δικτύου Δελφών για την Κήρυξη της Επανάστασης.

 

https://www.youtube.com/watch?v=2LsIBJg1_-Q

 

1821- 2021

Χρόνια πολλά Φωκίδα!

Χρόνια πολλά Ελλάδα!

 

Ξεκινά η γιορτή της ελευθερίας

Δημοσιεύθηκε στις 25 March 2021 | 2:52 pm


"ΣΕΡΝΙΚΑΚΙ ΠΡΩΤΑ": Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821...

ΣΕΡΝΙΚΑΚΙ:  Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

  


Πριν από 200 χρόνια στις 24 Μαρτίου 1821 ξεκίνησε στον τόπο μας στο μοναστήρι του προφήτη Ηλία η επανάσταση των υπόδουλων Ελλήνων φλεγόμενοι για εθνική ανεξαρτησία, από την πρώτη στιγμή ξεκίνησαν και οι χωριανοί μας από την πολιορκία του φρουρίου της Άμφισσας που ήταν και το πρώτο κάστρο που παραδόθηκε από τους τούρκους. 

Μεγάλος και ιερός αγώνας από το 1821 έως και το 1828.

Οι Σερνικακιώτες έλαβαν μέρος σε όλες τις μάχες υπομένοντας τις κακουχίες και τους κινδύνους του πολέμου, κάτω από τους οπλαρχηγούς Πανουργία, Αθ. Διάκο, Γκούρα, Καραϊσκάκη, Οδ. Ανδρούτσο, Τζαβέλα, Υψηλάντη, Μακρυγιάννη ,Μπότσαρη Νικηταρά κ.α.

Στις μάχες στην Αράχοβα με τον Καραϊσκάκη, στην Αλαμάνα με τον Διάκο, στο Καρπενήσι με τον Μπότσαρη, στην ακρόπολη, στην Χαλκωμάτα, Άμπλιανη, Αετό, στην Γραβιά και τόσες άλλες…

Στην πολιορκία του Μεσολογγίου πολέμησε με τον Καραϊσκάκη ο Κωνσταντίνος Πλουμάκης όπου και εφονεύθει στις 21 Ιουλίου 1825 επίσης έλαβαν μέρος οι:  Καρδάσης Κωνσταντίνος, Σκορλέτος Δημήτριος, Κολοβός Αναγνώστης, Καρδαράς Σπύρος, Πλουμάκης Γεώργιος, Κοντογιώργος Γιαννάκης, Τσερλιάγκος Δημήτριος & Κούτρας Κωνσταντίνος.

Τον  χειμώνα του 1821 θα φέρει στο Σερνικάκι βαριά άρρωστο από το Μεσολόγγι τον Μακρυγιάννη ο αδελφός του Γεώργιος Καψιμάλλης που ζούσε με την οικογένεια  του, (ηρωική μορφή και αυτός άξιος αδελφός του Μακρυγιάννη, πολλά προσέφερε στην επανάσταση πολέμησε όλο το διάστημα του αγώνα μας ,το 1825 γίνετε πολιτάρχης στην ακρόπολη με 60 παλικάρια) εκεί με την φροντίδα όλου του χωρίου θα γίνει καλά και την 1 Απριλίου του 1822 από εδώ θα ξεκινήσει διορισμένος οπλαρχηγός των χωριανών μας από Σεργούνι, Αγ Γεώργιο, Κούσκι με τα παλικάρια που θα τον επακολουθήσουν στην μάχη της Υπάτης - Νευρούπολη πριν κατέβουν στην Αθήνα.

Αρκετοί Σερνικακιώτες θα είναι δίπλα του σε όλη την διάρκεια του αγώνα στην Αθήνα, Πειραιά, Νιόκαστρο, Ύδρα και Μύλους Ναυπλίας. Στην μάχη των Μύλων στις 15 Ιουνίου του 1825 έπεσε μαχόμενος ο Χρήστος Κατσούδας πρωτοπαλίκαρο του (ποτέ δεν με άφηνε από το πλευρό του και με γλύτωσε σε τόσα δεινά λέει ο Μακρυγιάννης) και εκεί είναι θαμμένος ο γενναίος Σερνικακιώτης.

Επίσης μαζί του σε αυτή την μάχη οι Κατσανάκης Χαράλαμπος (αξιωματικός του) Κοντογιώργος, Καλλιακούδας, Καρδάσης, Κολοβός, Αδρεόπουλος, Μπιλάλης Καρδαράς Κουλελής Παναγιώτης, Τσερλιάγκος Ευστάθιος, Παυλοστάθης Γεώργιος, Ανδρεόπουλος Χριστόδουλος και Τσερλιάγκος Δημήτριος (πληγώθηκε τρεις φορές)

Στην μάχη στα Πεντεόρια το 1825 με τον Κιουταχή πασά έπεσε νεκρός και ο Καρδαράς Βασίλης.

Πολλές οι μάχες, πολύ το αίμα και πολλές οι πληγές, οι χωριανοί μας πολέμησαν σε όλο αυτό διάστημα στην Ρούμελη, Πελοπόννησο, Ύδρα έως και την Γραμβούσα της Κρήτης που πολέμησε με τον Καλλέργη ο Καλιακούδας Κωνσταντίνος

Μετά από τον αγώνα όλων αυτών των χρόνων από όλους τους χωριανούς μας και πρώτα απ’ όλους τον παπά και δημογέροντα του χωρίου μας Γεώργιο Λάιο (μετονομασμένο αργότερα σε Παπαγεωργίου) που έλαβε και αργυρούν αριστείο του αγώνα) μπορούμε να πούμε ότι το δικαίωμα στην ελευθερία αποκτήθηκε και από το δικό τους ιδρώτα και αίμα.

Ας  είναι η μνήμη τους αιωνία.

(Ένα μικρό μνημόσυνο)

Λύτρας Αθανάσιος -  Λύτρας Μαρίνος

Τοπικοί σύμβουλοι

ΣΕΡΝΙΚΑΚΙ ΠΡΩΤΑ

Δημοσιεύθηκε στις 25 March 2021 | 2:50 pm


Αργύρης Δεδούσης: Σχετικά με τα "δικά μας παιδιά" του Νοσοκομείου Άμφισσας, ο μεν Διευθυντής τοποθετήθηκε με ανάθεση προσωρινών καθηκόντων (4,3 προσωρινά χρόνια!!) & η δε Προϊσταμένη τοποθετήθηκε για ένα έτος και παρέμεινε στην θέση 10,5 χρόνια...

Δημ. Το. ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝΜάχη στην πλάτη του Νοσοκομείου” της Άμφισσας, μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδας και του βουλευτή Ι. Μπούγα – dorida

ΔΗΜ.ΤΟ. 

  Δημοσιεύτηκε  ένα δελτίο τύπου του ΖΥΡΙΖΑ με θέμα «Αίσχη στο Νοσοκομείο Άμφισσας με τα δικά μας παιδιά».

Ένας καταιγισμός απαξιωτικών εκφράσεων  εναντίον του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας του τύπου, «αναξιοκρατία», «ευνοιοκρατία», «δικά μας παιδιά», «καθαιρέσεις», «διώξεις», «παρανομίες»,  «καθεστωτικές αντιλήψεις», «ρουσφέτια», «αλαζονεία», «κομματικό κατεστημένο», «αριστείες», «αισχροί», «υπονομευτές»,  «χειραγώγηση της Δημόσιας Διοίκησης».

Για πιο λόγο όλες αυτές οι κατηγορίες;

Επειδή αντικαταστάθηκε ο προϊστάμενος της Διοικητικής Υπηρεσίας και η προϊσταμένη της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Άμφισσας.

Σας απαντάμε λοιπόν πως ο προϊστάμενος της Διοικητικής υπηρεσίας ΔΕΝ ήταν τοποθετημένος με ΚΡΙΣΗ όπως εσκεμμένα, αναληθώς και παραπλανητικά γράφετε στο δελτίο τύπου για να στηρίξετε τις κατηγορίες σας. Ήταν τοποθετημένος με ανάθεση προσωρινών καθηκόντων από την 1ηΔεκεμβρίου 2016 και μέχρι την πλήρωση της θέσης αυτής. Η προσωρινή ανάθεση στον συγκεκριμένο υπάλληλο  είχε γίνει   από την προηγούμενη διοικήτρια του νοσοκομείου που είχε διορίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, με την υπ’ αριθμ 1558/ΔΣ/20-12-2016.  Από  προσωρινά, τα καθήκοντά του εν λόγω υπαλλήλου κατέληξαν  να έχουν διάρκεια 4 έτη και τρεις μήνες.

Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας  ήταν τοποθετημένη με την υπ’ αριθμ. 799/ΔΣ/ 28-9-2010  από τον τότε Διοικητή του Νοσοκομείου Άμφισσας, μέχρι την επιλογή προϊσταμένων των Διευθύνσεων  και η τοποθέτησή της θα είχε διάρκεια όχι περισσότερο από ένα έτος. Έμεινε στη θέση αυτή αντί του ενός έτους, 10 έτη και πέντε μήνες.

Αν σας έχει μείνει η παραμικρή αμφιβολία ότι όλα όσα γράψατε στο δελτίο τύπου είναι μυθεύματα, δεν έχετε παρά να αναζητήσετε τις αποφάσεις που σας προανέφερα.

Βέβαια έχετε και ελλιπείς γνώσεις σε ότι αφορά τη Δημόσια Διοίκηση αφού δεν γνωρίζετε πως γίνονται οι τοποθετήσεις των υπαλλήλων  με ΚΡΙΣΗ. Σας πληροφορούμε λοιπόν, αφού δεν το ξέρετε, πως οι κρίσεις γίνονται από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια και μόνο. Έχουν διάρκεια 2-4 χρόνια και τέτοιες κρίσεις δεν έγιναν για τους συγκεκριμένους υπαλλήλους.

Αν παρόλα αυτά εμμένετε στην άποψή σας,  έχετε την υποχρέωση να δώσετε στη δημοσιότητα τις αποφάσεις των κρίσεων από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια των συγκεκριμένων υπαλλήλων, που κατά την άποψή σας καθαιρέθηκαν καθώς και τη διάρκεια της θητείας αυτών.

Όσον αφορά τη Διεύθυνση  Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας, δεν έγινε καμία καθαίρεση και καμία δίωξη όπως αρέσκεστε να γράφετε με νοοτροπία θαμώνων καφενείου. Η θητεία του προηγούμενου Διευθυντή Εκπαίδευσης είχε διάρκεια από 1-2-2016 έως και 31-7-2018  ΑΔΑ 6ΨΔΜ4653ΠΣ-ΔΦ0 με ημερομηνία 29-1-2016.

Να σημειώσουμε πως η επιλογή στελεχών εκπαίδευσης το 2016 έγινε με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ που στη συνέχεια κρίθηκε αντισυνταγματικός.

Λήγοντας η θητεία του Διευθυντή Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στις 31-7-2018, δόθηκε παράταση για την εύρυθμη λειτουργία της Διεύθυνσης. Παράταση στην  παράταση  φτάσαμε  μέχρι τον Ιούλιο του 2020 ήτοι 2 έτη παραπάνω της κανονικής θητείας. Το καλοκαίρι του 2020 με έγγραφό του, το Υπουργείο Παιδείας καλούσε τους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς, να καταθέσουν αιτήσεις για την επιλογή προσωρινών Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Μεταξύ των δύο καταξιωμένων εκπαιδευτικών που κατέθεσαν αίτηση, η κα Παπαϊωάννου Αμαλία, σύζυγος του Βουλευτή Φωκίδας στην οποία και αναφέρεστε στο δελτίο τύπου, εκρίθη από το Συμβούλιο επιλογής  του Υπουργείου Παιδείας, να αναλάβει Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας, αφού υπερτερούσε σε τυπικά προσόντα του απερχόμενου Διευθυντή Εκπαίδευσης.

Η κυρία Παπαϊωάννου είχε μεταπτυχιακό στην Ειδική Αγωγή και πτυχίο ξένης γλώσσας, τυπικά προσόντα που δεν είχε ο απερχόμενος Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Και βέβαια είχε τα περισσότερα μόρια από κάθε άλλον εκπαιδευτικό Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Φωκίδα και κατατάσσεται  μεταξύ των 5 πρώτων στη Στερεά Ελλάδα.

Στη διάθεσή σας αν μπορείτε να μας υποδείξετε εκπαιδευτικό που  είχε περισσότερα μόρια από την κυρία Παπαϊωάννου   και παραλείφθηκε.

Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας.

Κύριοι της Ν.Ε του ΣΥΡΙΖΑ όταν το υβρεολόγιο αντικαθιστά τον τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο, οι κεντρικές κομματικές υπεραγορές  μετασχηματίζονται με μαθηματική ακρίβεια σε συνοικιακά μικρομαγαζάκια  του 3%.

Τέλος θα ήθελα να σας επισημάνω, πως όλα  τα δελτία τύπου που δίνετε στη δημοσιότητα είναι ανυπόγραφα. Αυτό  σημαίνει πως κανείς από τη Ν.Ε του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει το θάρρος να  αναλάβει την ευθύνη της παραπληροφόρησης που επιχειρείτε μέσω του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου.

                                                                              Ο Πρόεδρος   

                                                    της ΔΗΜ.Τ.Ο   Νέας Δημοκρατίας

                                                                     ΔΗΜ.ΤΟ. Δελφών                             

                                                                  Δεδούσης Αργύρης            

Δημοσιεύθηκε στις 22 March 2021 | 10:39 am


ΕΠΑΜ: ο φασιστικός κατήφορος της κυβέρνησης θα συνεχιστεί αν δεν συστρατευθούμε όλοι στον αγώνα επαναφοράς του Κράτους Δικαίου...

Η κυβέρνηση έδειξε το αληθινό της πρόσωπο: το φασιστικό 

  Ανακοίνωση της Π.Γ. του ΕΠΑΜ 

 


  Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τη συναίνεση της αντιπολίτευσης, αφού πρώτα επέβαλε την ελεγχόμενη μετακίνηση με έγγραφα, κάτι το οποίο είχαμε να ζήσουμε από την προηγούμενη Γερμανική κατοχή, τώρα στέλνει τα “στρατεύματα της Γκεστάπο” στις γειτονιές της Αθήνας, για να τρομοκρατήσουν και να εξοντώσουν οικονομικά τους πολίτες.

 

  Σε μια από αυτές της επιδρομές, στη Ν. Σμύρνη στα μπλόκα που στήθηκαν, πιάστηκαν οικογένειες με παιδιά που έκαναν τη βόλτα τους στην πλατεία της Ν. Σμύρνης – μάλλον χωρίς την “άδεια της Κομαντατούρ” – και τους επιβλήθηκαν πρόστιμα. 

 Στη συνέχεια, σε ειρηνικές διαμαρτυρίες πολιτών, απάντησαν με τρομοκρατία, ανελέητο ξύλο και συλλήψεις σε όποιον τολμούσε να αμφισβητήσει την απόλυτη εξουσία τους. 

 Μετά από αυτήν τη συμπεριφορά τους, συγκεντρώθηκε κόσμος για να διαμαρτυρηθεί για τον αναίτιο ξυλοδαρμό και για την τρομοκρατική παρουσία τους στην πλατεία της Ν. Σμύρνης, με αποτέλεσμα να πνίξουν τη γειτονιά και τους πολίτες στα δακρυγόνα.

Και όλα αυτά με δικαιολογία την προστασία της υγείας τους!

Η ΠΓ του ΕΠΑΜ εκτιμά ότι ο φασιστικός κατήφορος της κυβέρνησης θα συνεχιστεί, αφαιρώντας από τους πολίτες όλα τα συνταγματικά τους και ανθρώπινα δικαιώματα, για να προλάβει τις επερχόμενες αντιδράσεις λόγω της κατάρρευσης της οικονομίας.

Καλούμε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να συστρατευθούν στον αγώνα επαναφοράς της Ελευθερίας και του Κράτους Δικαίου σε μια Ελλάδα ανεξάρτητη!


Η Πολιτική Γραμματεία του ΕΠΑΜΔημοσιεύθηκε στις 17 March 2021 | 12:19 am


Λαϊκή Συσπείρωση Φωκίδας: να εφαρμόσει τον Νόμο ο Δήμος και να φροντίσει το επικίνδυνο πρόβλημα της Παιδικής Χαράς Ευπαλίου...!

 

ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑ “ΜΗ ΜΕΙΝΟΥΝ ΜΕ ΣΤΑΥΡΩΜΕΝΑ ΧΕΡΙΑ” ΚΑΙ ΝΑ ΛΥΣΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΧΑΡΑΣ ΕΥΠΑΛΙΟΥ

Η Λαϊκή Συσπείρωση με υπευθυνότητα επισήμανε σε δημόσια τοποθέτηση στις 1/3/21, τους πιθανούς κινδύνους από την προσβασιμότητα των παιδιών στην ημιτελή παιδική χαρά του Ευπαλίου.

            Στη συνάντηση που ακολούθησε με τον υπεύθυνο Αντιδήμαρχο και τον Πρόεδρο της κοινότητας, διαπιστώσαμε πως υπάρχει δυσκολία κατανόησης του θέματος, μιας και θεωρούν πως δεν υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος, αλλά και αν κάτι τέτοιο συμβεί, την ευθύνη θα έχουν οι γονείς και όχι η δημοτική αρχή.

Δυστυχώς γι’ αυτούς δεν δικαιολογείται άγνοια του νόμου και της σχετικής εγκυκλίου, που είναι σαφής για το συγκεκριμένο ζήτημα:

Επισημαίνεται δε ότι κάθε παιδική χαρά λειτουργεί με ευθύνη του οικείου δήμου... Βέβαια, σε κάθε περίπτωση, οσάκις ο οικείος δήμος κρίνει ότι μια παιδική χαρά είναι ακατάλληλη οφείλει να τη σφραγίζει ο ίδιος άμεσα ή να αποξηλώσει τα επικίνδυνα παιχνίδια σύμφωνα με τις αναλυτικές οδηγίες που έχει δώσει το Υπουργείο κατά καιρούς. Κατά συνέπεια, σε περίπτωση ατυχήματος σε παιδική χαρά, η οποία δεν είναι σφραγισμένη και είναι προσβάσιμη στο κοινό, ο οικείος δήμος ουδόλως αποποιείται την ευθύνη του με την τοποθέτηση πινακίδας στην οποία αναγράφεται ότι η παιδική χαρά δεν διαθέτει πιστοποίηση και η χρήση της γίνεται με ευθύνη των γονέων ή των συνοδών των ανηλίκων(Εγκύκλιος Υπ. Εσωτερικών, υπ. αρ. 15/22-5-2015).

            Μας κατηγόρησαν επίσης πως με τη δημόσια επισήμανση του προβλήματος της παιδικής χαράς, όπως προηγούμενα με τη γαστρεντερίτιδα, “δυσφημίζουμε το χωριό μας και δεν θα έρχεται κόσμος”. 

            Επιμένουμε κατηγορηματικά ότι τη δυσφήμηση του χωριού μας, για την οποία μας κατηγόρησαν, δεν την προκαλεί η υπεύθυνη ανάδειξη προβλημάτων και η διεκδίκηση λύσεων, αλλά η έπαρση και η αποποίηση της ευθύνης για την αντιμετώπισή τους.

            Ελπίζουμε να μη μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα, να κατανοήσουν την ευθύνη τους και να ανασκουμπωθούν να προχωρήσει εντατικά η ολοκλήρωση του έργου, ώστε να  αποδοθεί στα παιδιά η χρήση μιας παιδικής χαράς σύγχρονων προδιαγραφών, παιχνιδιών και ασφάλειας, όχι μόνο του Ευπαλίου, αλλά και των άλλων χωριών του Δήμου μας.

Δημοσιεύθηκε στις 17 March 2021 | 12:09 am


ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΠΑΝΑΤΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, Έκδοση ΚΥΑ για την καταβολή αποζημίωσης στα μέλη των επιτροπών για την καταγραφή ζημιών από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό»...

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΠΑΝΑΤΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΜΑΡΤΗ 6μμ, ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ : – TOP TV

 Συνεχίζουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση της υγείας και διεκδικούμε τα δικαιώματα μας, κόντρα στον αυταρχισμό και την καταστολή


Η κυβέρνηση αξιοποιώντας την πανδημία προχωράει την επίθεση στα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα, δίχως φρένο. Χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται στην ανεργία. Χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν δεχτεί ισχυρό πλήγμα στο εισόδημα τους, είτε βρίσκονται σε αναστολή είτε σε άλλα προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρηματικών κερδών. Χιλιάδες εργαζόμενοι εργάζονται κακοπληρωμένοι κάτω από νέα απάνθρωπα ωράρια, χωρίς μέτρα προστασίας.

Το δημόσιο σύστημα υγείας έχει μετατραπεί σε σύστημα μιας νόσου και έχει μείνει αδύναμο να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της πανδημίας με παγιωμένα κενά και ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό, την ίδια στιγμή που κλινικάρχες και ιδιωτικός τομέας της υγείας θησαυρίζουν πάνω στον πόνο του λαού.

Για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων δυναμώνει την καταστολή στους χώρους δουλειάς, τους χώρους εκπαίδευσης και τις γειτονιές! Στις γειτονιές παρελαύνουν αύρες, ΜΑΤ, ΔΕΛΤΑ και χτυπούν, τρομοκρατούν, βρίζουν εργαζόμενους και νεολαία. Η οργή και η αγανάκτηση του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας απέναντι στην ένταση της κρατικής καταστολής και στο όργιο της αστυνομοκρατίας μεγαλώνει.

Η αποκάλυψη της εγκληματικής πολιτικής κυβέρνησης-εργοδοσίας, οι εκατοντάδες παρεμβάσεις των Σωματείων είναι αυτά που σήμερα φοβούνται και γι αυτό προσπαθούν με κάθε τρόπο να καταστείλουν κάθε φωνή που αγωνίζεται και αντιστέκεται. Γι αυτό βαράνε στο ψαχνό και συκοφαντούν τους λαϊκούς αγώνες, τους εργαζόμενους, τη νεολαία ως και τους υγειονομικούς που δίνουν μάχες μέσα κι έξω από τα νοσοκομεία, διεκδικώντας υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό. Γι αυτό αξιοποιούν ύποπτους μηχανισμούς και προβοκατόρικα στοιχεία.

Η απάντηση σήμερα εκφράζεται με άμεσες διεκδικήσεις προς το κράτος και την εργοδοσία, με αφοβία μπροστά στην εργοδοτική τρομοκρατία, με συλλογικό, οργανωμένο και ταξικό αγώνα.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Επίταξη ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, χωρίς αποζημίωση.

Μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

Οργανωμένος έλεγχος σε ΒΙΠΕ, μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, στις υπηρεσίες και τα σούπερ μάρκετ όπου απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι.

Στήριξη του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Προστασία των ανέργων, ένταση του αγώνα ενάντια σε κυβέρνηση και επιχειρηματικούς ομίλους, που επιχειρούν να τσακίσουν μισθούς και συντάξεις, τα ασφαλιστικά, τα εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα.

Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων των λαών με πρόσχημα τον κορονοϊό. Να μπει τέρμα στην αστυνομοκρατία και την κρατική καταστολή.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΖΑΚΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

ΣΥΠΑ ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΠΑΝΑΤΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ 17-3

 

ΟΣΥΑΠΕ

Αθήνα 13 /3/2021

Αριθμ. Πρωτ.: 75

Θέμα: Έκδοση ΚΥΑ για την καταβολή αποζημίωσης στα μέλη των επιτροπών για την καταγραφή ζημιών από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό».

Παρότι στις 22/10/2020 θεσπίστηκαν διατάξεις για την αποζημίωση μελών των Επιτροπών για την καταγραφή ζημιών από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό» με το ν.4737/2020 (ΦΕΚ 204 A’/22-10-2020), δεν έχετε εκδώσει μέχρι τώρα την προβλεπόμενη ΚΥΑ, σύμφωνα με το άρθρο 44.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 44 αναφέρεται ότι: «Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών καθορίζονται, κατά παρέκκλιση του άρθρου 21 του ν. 4354/2015 (Α΄ 176), το ύψος, οι όροι και οι προϋποθέσεις καταβολής αποζημίωσης στα μέλη των επιτροπών που συστήνονται και συγκροτούνται από τους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, στο πλαίσιο δράσεων για την καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός».

Οι περισσότερες υπηρεσίες παρά την παραπάνω αναφερόμενη καθυστέρηση έκδοσης της ΚΥΑ, έχουν διαθέσει μεγάλο μέρος των υπαλλήλων τους, παρά την τραγική υποστελέχωση που υπάρχει και τις ιδιαίτερες συνθήκες λειτουργίας τους λόγω της πανδημίας covid-19, τόσο για την συγκρότηση των προβλεπόμενων Επιτροπών, όσο και για την γραμματειακή τους υποστήριξη. Σημειώνουμε ότι οι υπηρεσίες λειτουργούν σε οριακή πλέον κατάσταση και τα μέλη των Επιτροπών καλούνται να ανταποκρίνονται συγχρόνως και στο κυρίως αντικείμενο της υπηρεσίας τους, όπου συχνά μένουν εκτεθειμένοι λόγω της συσσώρευσης πληθώρας εκκρεμών υποθέσεων.

Με τα δεδομένα αυτά, είναι αναμενόμενο πέντε μήνες μετά το «πέρασμα» του Ιανού να υπάρχουν καθυστερήσεις και να μην έχουν ολοκληρωθεί οι αυτοψίες και οι λοιπές προβλεπόμενες ενέργειες για την ολοκλήρωση των διαδικασιών, για να μπορέσουν να δοθούν οι σχετικές αποζημιώσεις στους πληγέντες σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες που έχουν πληγεί αντίστοιχα από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό» (Π.Ε. Κεφαλληνίας – Ιθάκης, Ζακύνθου, Καρδίτσας, Λάρισας, Λευκάδας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας).

Ζητάμε την άμεση έκδοση της προβλεπόμενης ΚΥΑ από το άρθρο 44 του ν.4737/2020 για την καταβολή αποζημίωσης στα μέλη των Επιτροπών και όλους τους εμπλεκόμενους υπαλλήλους για την καταγραφή ζημιών από τον «Ιανό», καθώς και να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να επισπευστούν όλες οι διαδικασίες προκειμένου να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες.

Π.Α.

1. ΥΠΕΣ

-Γραφείο υπουργού

-Δ/νση Προσωπικού Τ.Α

2. Υπουργείο Οικονομικών

3. ΕΝΠΕ

4. Περιφερειάρχες

5. Κόμματα Βουλής

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΤΖΑΚΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Δημοσιεύθηκε στις 16 March 2021 | 11:57 pm


Νομός Φωκίδας - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στο Νομό Φωκίδας

Φιλικοί ιστότοποι: