Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Φωκίδας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Αστυνομικοί Φωκίδας: ΠΟΙΟΝ να συγχαρούμε για την μηδενική ενίσχυση της Φωκίδας;; Μετά το μηδενικό της ΔΕΘ, αυτό το μηδενικό ήταν αναμενόμενο...Όχι άλλο σανό!...

H επιτυχία έχει πολλούς πατέρες ενώ η αποτυχία είναι πάντα ορφανή. 


 

  Μετά την ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., λόγω συνεδρίασης του Συμβουλίου Μεταθέσεων Κατωτέρων της Ελληνικής Αστυνομίας, όπου αποφασίστηκε η μη προκήρυξη συμπληρωματικών μεταθέσεων για το έτος 2022, παρατηρούμε μια πανελλήνια εκκωφαντική σιγή, από όλους τους μέχρι χθες "Κατόπιν ενεργειών μου" με παράλληλη απόδοση ευθυνών, τι ποιο σύνηθες, προς την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και αόριστους πολιτικούς παράγοντες.  

 Κύριοι, 

 λίγη σοβαρότητα δε βλάπτει. Μέχρι χθες, όταν το ίδιο αρμόδιο συμβούλιο μεταθέσεων του Α.Ε.Α. αποφάσιζε την προκήρυξη θέσεων για όλη την Ελλάδα, δεν ξέραμε ποιον να πρωτοευχαριστήσουμε και σε ποιον να αποδώσουμε τα εύσημα, καθώς πολλοί πατέρες της επιτυχίας είχαν εμφανιστεί, ενώ τώρα, η αποτυχία είναι ορφανή. Σήμερα, όλοι αυτοί (συνδικαλιστές, πολιτικοί, υπηρεσιακοί παράγοντες κ.α.) που είχαν τη δύναμη να προκηρύξουν θέσεις πριν μερικούς μήνες, τι απέγιναν; Δεν υπάρχουν πλέον ανάγκες; Δε τους περνάει πια; Που πήγε η δύναμή τους; Μήπως αδιαφόρησαν;

  Για να τελειώνουμε με αυτή τη διαχρονική καραμέλα της κοροϊδίας, μιας και στην επιτυχία πολλοί ήταν αυτοί που συνετέλεσαν, τους γνωρίζετε εσείς που τους ευχαριστούσατε ονομαστικά, μήπως μπορείτε να κατονομάσετε και τους υπευθύνους της αποτυχίας; Να ξέρουμε κι εμείς και οι συνάδελφοί μας σε ποιον να πιστώσουμε και την αποτυχία. Όχι άλλο σανό. Λίγη αξιοπρέπεια και λίγη μετριοφροσύνη δε βλάπτει.

Όσον αφορά τη δική μας θέση, καταδικάζουμε πλήρως την απόφαση για μηδενική ενίσχυση της επαρχίας - δεύτερη φορά από το 2019 και μετά - και δη της Φωκίδας που εκπροσωπούμε. Μετά το μηδενικό της ΔΕΘ, το χθεσινό μηδενικό ήταν αναμενόμενο.


 

Χρήστος ΝΤΕΛΗΣ,  Μέλος Δ.Σ. Ε.Α.Υ. Φωκίδας, Αντιπρόσωπος στην Π.Ο.ΑΣ.Υ.

Κωνσταντίνος ΤΟΥΦΕΚΟΥΛΑΣ, Μέλος Δ.Σ. Ε.Α.Υ. Φωκίδας, Αντιπρόσωπος στην Π.Ο.ΑΣ.Υ.

Αθανάσιος ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Μέλος Δ.Σ. Ε.Α.Υ. Φωκίδας.

Δημοσιεύθηκε στις 25 September 2022 | 11:28 pm


Σωματεία Εύβοιας: Προετοιμάζουμε την Πανελλαδική Πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη με όλα τα μέσα!...

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΡΗΤΙΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ-ΔΑΣΕΡΓΑΤΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ, 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓ/ΝΩΝ ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ ΕΥΒΟΙΑΣ, 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓ/ΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ CLUB MED ΓΡΕΓΟΛΙΜΑΝΟ, 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ&ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΑΙΔΗΨΟΥ-ΙΣΤΙΑΙΑΣ, 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΗΜΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ, 


ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ 

 

          Συναντήσεις ανάμεσα στους συνδικαλιστικούς μας φορείς, που βρίσκονται και δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Εύβοια, πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο. Αντικείμενο των συζητήσεων ήταν η ανταλλαγή εμπειρίας σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν στον κάθε εργασιακό χώρο (όροι αμοιβής, συνθήκες εργασίας κτλ), η δραστηριότητα που αναπτύσσει ο κάθε φορέας για την υπεράσπιση και διεύρυνση των μισθολογικών και εργασιακών μας δικαιωμάτων κτλ.

 

Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν:

 

uΟ αγώνας των Ρητινοκαλλιεργητών - Δασεργατών για να μείνουν στον τόπο τους. Η μάχη που δίνουν αυτή τη στιγμή, για την ένταξη στο πρόγραμμα απασχόλησης, όλων των πυρόπληκτων συναδέλφων τους, χωρίς κόφτες. Οι απαράδεκτες ελλείψεις σε εξοπλισμό και μέτρα ατομικής ασφάλειας, για όσους ήδη εργάζονται στο πρόγραμμα.

 

uΗ δράση του σωματείου εργαζομένων στην ΤΕΡΝΑ, για τη βελτίωση των όρων αμοιβής, αλλά και τη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία. Η εμπειρία ότι η ίδρυση του σωματείου όχι μόνο άλλαξε το κλίμα φόβου ανάμεσα στους εργαζόμενους, αλλά πίεσε τη διοίκηση και πήρε μέτρα στην κατεύθυνση των αιτημάτων του σωματείου, από την πρώτη κιόλας μέρα.     

 

uΟι ενέργειες του σωματείου εργαζομένων στο CLUB MED, για να διασφαλιστεί το εισόδημα για όλους τους εργαζόμενους, ειδικά το επόμενο χρονικό διάστημα, που είναι πιθανή η ανακαίνιση του ξενοδοχείου. Η ένταξη στη δράση του σωματείου των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι εργολαβικοί συνάδελφοι, που κατά κανόνα εργάζονται με χειρότερους όρους. 

 

uΗ προσπάθεια του Σωματείου Οικοδόμων, για εφαρμογή της κλαδικής συλλογικής σύμβασης, που υπέγραψε η ομοσπονδία οικοδόμων και προβλέπει αυξήσεις έως και 38%.

 

uΗ δράση του Σωματείου Τροφίμων Ποτών Εύβοιας, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις ιχθυοκαλλιέργειες της περιοχής, μετά την αναδιάρθρωση του κλάδου. Η μαζικοποίηση του, με εργαζόμενους από μεγάλους εργασιακούς χώρους του κλάδου στην περιοχή.

 

uΗ δράση του σωματείου εργαζομένων στους Δήμους της Β.Εύβοιας, για λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και προσλήψεις. Οι μεγάλες ελλείψεις στον τομέα της καθαριότητας και η αντίσταση στην προώθηση της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών.

 

        Συμφωνήθηκε ότι είναι αναγκαίο να ενισχύονται οι δεσμοί αλληλεγγύης και κοινής δράσης, που διαμορφώνουν καλύτερες προϋποθέσεις να υπάρχουν αποτελέσματα στους αγώνες μας. Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί ο μεγαλειώδης αγώνας του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών - Δασεργατών, που με την αλληλεγγύη και στήριξη που εκφράστηκε από όλη τη χώρα, κατόρθωσε  σημαντικά αποτελέσματα και κρατάει ακόμα όρθιους τους εργαζόμενους του κλάδου.

 

        Στις σημερινές συνθήκες είναι αναγκαίο να αναπτυχθεί παράλληλα, κοινή δράση ενάντια στην ακρίβεια, για την προστασία του εισοδήματος,  για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας σε υγεία, παιδεία. Ειδικά εδώ στην καμένη περιοχή μας, που η ακρίβεια σπάει κόκαλα, που υποβαθμίζουν τα σχολεία μας, που φυτοζωούν τα κέντρα υγείας, που αποδυναμώνουν τα πυροσβεστικά κλιμάκια, που οι δρόμοι είναι σκοτώστρες, που το ρεύμα με κάθε κακοκαιρία κόβεται κτλ.

 

Δεν ανεχόμαστε άλλο αυτή την κατάσταση! 

 

        Γνωρίζουμε καλά, ότι οι διάφοροι “θεσμικοί” και “εξωθεσμικοί” σωτήρες, είναι αυτοί που “κάψανε” και “καίνε” εμάς, τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής μας. Ταυτόχρονα όμως γνωρίζουμε καλά κι ότι η πραγματική μας δύναμη, ο δρόμος των κατακτήσεων, βρίσκεται στον ενωτικό, συλλογικό, μαζικό μας αγώνα, στην αλληλεγγύη των εργαζομένων απέναντι σε κυβερνήσεις και εργοδοσία. Όπως ακριβώς τα ζήσαμε στα αποτελέσματα από τους αγώνες των πυρόπληκτων της Βόρειας Εύβοιας, στη ΛΑΡΚΟ, στην Cosco, στην e-food, στα Πετρέλαια Καβάλας, στη Μινέρβα και αλλού.

 

        Στις συναντήσεις μας συμμετείχε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας Αντώνης Κούκουρας, που δεσμεύτηκε να συζητηθούν τα παραπάνω στο ΔΣ του ΕΚΕ, ώστε να στηριχθεί κάθε μας δραστηριότητα.

 

          Καλούμε όλους τους συναδέλφους, με συσπείρωση στα σωματεία, να υπερασπιστούμε την ίδια μας τη ζωή!

 

          Καλούμε όλους τους φορείς και το λαό της περιοχής, σε συντονισμό δράσης για τη ζωή που μας αξίζει!


          Προετοιμάζουμε την Πανελλαδική Πανεργατική απεργία που έχει προκηρυχθεί για τις 9 Νοέμβρη με όλα τα μέσα (ενημερώσεις, περιοδείες, συνελεύσεις κλπ).

          Ενώνουμε τις φωνές μας και με τις διεκδικήσεις μας μπροστά, βάζουμε τα δυνατά μας, ώστε η απεργιακή μάχη, να είναι ένας σημαντικός αγωνιστικός σταθμός και στην περιοχή μας!

 

Τα Διοικητικά Συμβούλια

Δημοσιεύθηκε στις 25 September 2022 | 11:17 pm


ΚΚΕ Φωκίδας: πορεία... χελώνας! η πορεία των αποζημιώσεων από την πυρκαγιά στον ελαιώνα της Άμφισσας! Σπεύδε βραδέως…

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΩΚΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ  

Σχόλιο για την πορεία των αποζημιώσεων από την πυρκαγιά στον ελαιώνα της Άμφισσας 

 

 Σπεύδε βραδέως… 

  

 

 

 Με αυτή την τακτική και με ρυθμούς χελώνας αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός το δίκαιο αίτημα των πυρόπληκτων για την άμεση καταγραφή και αποζημίωση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, των καταστροφών από την πυρκαγιά του καλοκαιριού στον Ελαιώνα της Άμφισσας.

Χαρακτηριστικές είναι οι απαντήσεις του Υπουργείου Οικονομικών στην από 12/7/2022 σχετική ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών. Στο απαντητικό έγγραφο του Υπουργείου με ημερομηνία 16/9/2022 –ακόμακι εδώ τους πήρε 2 ολόκληρους μήνες να απαντήσουν–αναφέρεταιπως:

«…για την παροχή κρατικής αρωγής σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από θεομηνίες…» (Ν.4797/2021 (Α΄66)) και «…για την έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων για την παροχή της επιχορήγησης, απαραίτητες προϋποθέσεις είναι:

α) η έκδοση κ.υ.α. οριοθέτησης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών, με επισπεύδον το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με την οποία οριοθετούνται οι πληγείσες περιοχές από θεομηνία και

β) η καταγραφή ζημιών των εν λόγω επιχειρήσεων από την αρμόδια Περιφέρεια και η αποστολή της συγκεντρωτικής κατάστασης των επιχειρήσεων και τα λοιπά δικαιολογητικά που απαιτούνται στο Υπουργείο Οικονομικών».

Όμως μέχρι σήμερα «…δεν έχει εκδοθεί κ.υ.α., στην οποία να οριοθετούνται περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας για την πυρκαγιά την 4η Ιουλίου 2022, από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών».Ούτε καν αυτό…

Ενώ ακόμα και στα ζητήματα φορολογικών ελαφρύνσεων των πληγέντων, που είναι της άμεσης αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών, πετάνε την μπάλα στην εξέδρα δηλώνοντας:

«Τέλος, το Υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί την αποτελεσματική εφαρμογή της φορολογικής και εισπρακτικής πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται οι επιπτώσεις από θεομηνίες ή άλλες φυσικές καταστροφές και οι προτάσεις για τη στήριξη και την ανακούφιση των πληγέντων, μεταξύ των οποίων και η παροχή διευκολύνσεων για την καταβολή των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

Οι τελικές αποφάσεις για τις όποιες μεταβολές θα ληφθούν με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη, τα υγιή δημόσια οικονομικά, την ομαλή δημοσιονομική πορεία της χώρας και τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Κατά τα άλλα, δυο μήνες τώρα ανακοινώσεις, δελτία τύπου, συσκέψεις επί συσκέψεων, ταξίματα και υποσχέσεις πάνε κι έρχονται από τους κυβερνητικούς παράγοντες της Φωκίδας και αν σταθεί κανείς μόνο σε αυτά, θα νομίζει πως στον τόπο μας γίνεται κοσμογονία… Μόνο που πρόκειται απλά για προεκλογικούς τακτικισμούς και εμπαιγμό των πυρόπληκτων από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Επισυνάπτονται η ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ και η απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών.

Το Γραφείο Τύπου

Δημοσιεύθηκε στις 21 September 2022 | 7:36 am


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ: ΜΟΝΙΜΟΣ Ο ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ-ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΚΛΟΓΩΝ...

Προκήρυξη και πάλι με ηλεκτρονική ψηφοφορία των εκλογών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια 

 

ΜΟΝΙΜΟΣ Ο ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

  

Για άλλη μια φορά η Περιφερειακή Αρχή της ΝΔ επιλέγει να πάει κόντρα στη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών τους οργάνων με την προκήρυξη των εκλογών  για τους αιρετούς των Υπηρεσιακών Συμβουλίων με ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Την ώρα που όλες οι δραστηριότητες είναι «ανοιχτές», την ώρα που ο ίδιος Περιφερειάρχης με την ιδιότητα του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών προκηρύσσει εκλογές για τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών δια ζώσης για 28.000 γιατρούς, προσπαθεί να βάλει με αυτόν τον τρόπο σε «καραντίνα» την συνδικαλιστική διαδικασία, τη ζωντανή επαφή και το διάλογο, προσπαθεί και πάλι να προωθήσει με την ηλεκτρονική ψηφοφορία τους «εκλεκτούς» του, τους εκπροσώπους του ψηφοδελτίου της ΔΑΚΕ (Αναγέννηση) που έφτιαξε.

Και για να μην υπάρχει άμεση συσχέτιση των δύο αποφάσεων, για να μην «βγάζουν μάτι» οι σκοπιμότητες που υπηρετεί, την Απόφαση υπέγραψε ο αναπληρωτής Περιφερειάρχης.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πόσο υποκριτική ήταν και πέρυσι η αξιοποίηση της πανδημίας για την προώθηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, επιλογή την οποία καταδίκασαν σε ποσοστό 70%.

Για άλλη μια φορά η Περιφερειακή Αρχή της ΝΔ δηλώνει την πίστη της στις επιλογές κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων, αξιοποιώντας το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο, που θέλει τους εργαζόμενους θεατές, ξεμοναχιασμένους, ευάλωτους σε πιέσεις και παρεμβάσεις.

Οι εργαζόμενοι καταδικάζουν τις επιλογές αυτές και απαιτούν να ανακληθεί η απόφαση προκήρυξη εκλογών με ηλεκτρονική ψηφοφορία και να προκηρυχθούν εκλογές για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια της Περιφέρειας Αττικής με άμεση, αυτοπρόσωπη, καθολική και μυστική ψηφοφορία, σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα χωριστά, με όσες κάλπες απαιτούνται και όλα τα μέτρα προστασίας.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΓΑΝΕΛΗ ΑΡΙΑΔΝΗ

Δημοσιεύθηκε στις 21 September 2022 | 7:28 am


ΣΧΟ Ιτέας-Κίρρας: Συμμετοχή στη Καληπεύκη κάτω Ολύμπου...

 

 


 ΣΧΟ Ιτέας-Κίρρας 

 Σάββατο Κυριακή 24-25/Σεπτεμβρίου συμμετέχουμε στην  9η ΘΟΣ (Θασσαλική
ορειβατική συνάντηση που γίνεται στη Καληπεύκη κάτω Ολύμπου από την
Υπαίθρια Ζωή Λάρισας.

Η διαμονή θα γίνει σε σκηνές στο προσκοπικό κέντρο «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» δίπλα
στο χωριό ΚΑΛΗΠΕΥΚΗ και θα υπάρχει φιλοξενία από το διοργανωτή
σύλλογο.

Ώρα αναχώρησης από το σύλλογο στις 09:00, δηλώσεις συμμετοχής μέχρι τη
Πέμπτη 22-9-22 με προκαταβολή 20€

Πληρ.2265032100- 6945703548 κ. ΔΗΜΟ.

 .................................................................

 Υπαίθριος Ζωή Λαρίσης

Ο σύλλογός μας θα είναι οικοδεσπότης στην 9η ΘΟΣ που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 24/25 Σεπτεμβρίου 2022 στην Καλλιπεύκη του Κάτω Ολύμπου στο Προσκοπικό Κέντρο "Ελευθερία" Ο σύλλογός μας θα είναι οικοδεσπότης στην 9η ΘΟΣ που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 24/25 Σεπτεμβρίου 2022 στην Καλλιπεύκη του Κάτω Ολύμπου στο Προσκοπικό Κέντρο "Ελευθερία"

Παρακαλούμε όσους επιθυμούν να βοηθήσουν στην προσπάθειά μας όπως και
όσους θα συμμετάσχουν διανυκτερεύοντας από το Σάββατο ή μόνο στην
πορεία της Κυριακή να δηλώσουν στο τηλέφωνο του συλλόγου 2410250818
από Τρίτη έως Παρασκευή και κατά τις ώρες 19.00 - 21.00

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΗΜΕΡΟΥ 9ης ΘΟΣ

Σάββατο 24 Σεπτέμβρη

Μετάβαση Οδικώς: Λάρισα – Γόνοι – Καλλιπεύκη – Προσκοπικό Κέντρο “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

59 Χιλιόμετρα

16.00 – 19.00 Υποδοχή και εγγραφή

19.00 Χαιρετισμοί

19.30 Παρουσίαση “100 Χρόνια Υπαίθριος Ζωή”

20.00 Συζήτηση “Το μέλλον των Ελληνικών Βουνών”

20.30 Τοποθετήσεις

21.30 Δείπνο

22.00 Μουσική Βραδιά

00.30 Λήξη

Κυριακή 25 Σεπτέμβρη

07.00 – 08.00 Πρωινό

08.00 Αναχώρηση από Προσκοπικό Κέντρο “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” για Πατωμένη Βρύση

(Απόσταση 1100 μέτρα άσφαλτο)

08.30 Αναχώρηση από Πατωμένη Βρύση

Πεζοπορία Κυριακής

Πατωμένη Βρύση (1100μ) – Κορυφή Μεταμόρφωση (1585μ) – Πατωμένη Βρύση

Απόσταση 9χλμ περίπου, υψομετρική 500μ, διάρκεια 4 ώρες

Ξεκινάμε από την Πατωμένη Βρύση (1100μ), όπου υπάρχει πόσιμο νερό,
μέσα σε δασωμένο ήπια ανηφορικό μονοπάτι. Μετά από 500μ συναντάμε
αγροτικό δρόμο στον οποίο στρίβουμε δεξιά και τον ακολουθούμε για
1000μ έως σημείο που πραγματοποιεί στροφή 360 μοιρών, όπου μπαίνουμε
εκ νέου σε δασωμένο ανηφορικό μονοπάτι 1300 μέτρων. Βγαίνουμε σε
δασικό δρόμο όπου δτρίβουμε δεξιά και τον ακολουθούμε για 200 μέτρα.
Στη συνέχεια βρίσκουμε στα δεξιά μας το τελικό μονοπάτι 1500 μέτρων
που μας οδηγεί στην κορυφή Μεταμόρφωση (1585μ). Στη συνέχεια η
επιστροφή θα γίνει από το ίδιο μονοπάτι.

Οι ώρες πορείας είναι ενδεικτικές, θα υπάρχουν οδηγοί – συντονιστές από την ΥΖ

13.00 – 13.30 Παράδοση αναμνηστικών στους συμμετέχοντες συλλόγους
καθώς και στους συμμετέχοντες ορειβάτες. Χαιρετισμοί και ανάθεση της
επόμενης συνάντησης.

14.00 Λήξη 9ης ΘΟΣ

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η κατασκήνωσηθα στηθεί στον χώρο εντός του Προσκοπικού Κέντρου
“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” με σκηνές και εξοπλισμό που θα φέρει μαζί του ο καθένας
ατομικά.

Παρακαλούμε οι συμμετέχοντες να ακολουθούν τις οδηγίες των εθελοντών
της ΥΖ στην υποδοχή και στον χώρο συγκέντρωσης .

Το δείπνο του Σαββάτου και το πρωινό της Κυριακής θα είναι προσφορά
της ΥΖ και των χορηγών.

Κάθε ορειβάτης πρέπει να φροντίσει να έχει τα ατομικά του σκεύη φαγητού.

Όλες οι δραστηριότητες, συγκέντρωση, δείπνο, διαμονή κλπ είναι
υπαίθριες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να επηρεαστούν από τις
καιρικές συνθήκες, γι’ αυτό ας είμαστε προετοιμασμένοι!

Το Προσκοπικό Κέντρο “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” απέχει 850μ από το κέντρο της
Καλλιπεύκης όπου υπάρχον δύο ταβέρνες στην πλατεία του χωριού, καθώς
και ο ξενώνας “ΚΑΛΙΠΕΥΚΗ” (τηλέφωνα επικοινωνίας 2495096300 και
6981142682)


Δημοσιεύθηκε στις 21 September 2022 | 7:22 am


ΠΡΟΣΟΧΗ! ΣΕΑ ΄Άμφισσας "Οι Άγιοι Ανάργυροι"- ΔΩΡΕΑΝ υπέρηχος διερεύνησης κοιλιακής αορτής για τους άνω των 40 την Πέμπτη 22/9 στο Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας...

                         ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ....

  
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Όσοι από τους αιμοδότες η μη, ηλικίας άνω των 40 ετών επιθυμούν μπορούν να κάνουν υπέρηχο διερεύνησης κοιλιακής αορτής σε χώρο δίπλα των αιμοληψιών,

να προσέλθουν 

την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022

στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Άμφισσας...

  Η δράση γίνεται σε συνεργασία με το Aκτινολογικό τμήμα του Γ Νοσοκομείου  Άμφισσας και αποτελεί μια νέα πρωτοβουλία του εκλεκτού ιατρού και φίλου μας ΠΑΝΑPΙΤΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ!

Δημοσιεύθηκε στις 21 September 2022 | 7:10 am


Συνταξιούχοι Φωκίδας: Ποιος προσωπικός γιατρός εκεί όπου η κοροϊδία πάει σύννεφο!...

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΝΟΜΟΥ ΦΩΚΙΔΑΣ «ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ» 

 Ένα ακόμα επεισόδιο στο «σίριαλ» της υποβάθμισης της υγείας 

 


 

 Με το «καλημέρα» της εφαρμογής του «θεσμού» (…τρομάρα τους) του «προσωπικού γιατρού» επιβεβαιώνεται ότι το μόνο που φέρνει στον λαό είναι νέα εμπόδια στην πρόσβασή του σε δημόσιες, δωρεάν και αναβαθμισμένες υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.       Υπενθυμίζεται ότι ο «θεσμός» ψηφίστηκε από την κυβέρνηση στο πλαίσιο των αντιδραστικών αλλαγών στον χώρο της Υγείας, προωθώντας την ένταση της επιχειρηματικής δράσης.

     Έτσι ο «προσωπικός γιατρός», μια μετεξέλιξη του αντίστοιχου θεσμού του «οικογενειακού γιατρού» που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν καθαρό ότι θα αξιοποιηθεί όχι για την αναγκαία αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), αλλά ως «κόφτης» για την παραπομπή των ασθενών σε γιατρούς ειδικοτήτων, πάντα στο όνομα του περιορισμού του «κόστους» για το κράτος και της επέκτασης του «οφέλους» για τους επιχειρηματίες της Υγείας.

     Η ρύθμιση προέβλεπε ένα βασικό πακέτο - ξεροκόμματο στοιχειωδών παροχών Υγείας (π.χ. συνταγογράφηση και υποτυπώδεις εξετάσεις) για συγκεκριμένο αριθμό επισκέψεων κάθε χρόνο, απαλλάσσοντας έτσι το κράτος από κάθε ευθύνη για ουσιαστική αναβάθμιση της Υγείας, με χρηματοδότηση και ενίσχυση του δημόσιου συστήματος, όπως διεκδικούν υγειονομικοί, συνδικάτα και φορείς.

Ποινές και πρόστιμα από την κυβέρνηση,

ενώ οι γιατροί που έχουν εγγραφεί είναι μόνο 5 για όλη τη Φωκίδα!!

    Για να προχωρήσει πιο γρήγορα το μέτρο η κυβέρνηση επιστράτευσε και εκβιασμούς με πρόστιμα, όπως αυξημένη συμμετοχή σε φάρμακα και εξετάσεις για όποιους δεν γραφτούν στην πλατφόρμα. Δηλαδή 10% επιπλέον συμμετοχή από 1/10/22 και άλλα 10% από 1/1/2023!! Σύνολο (10+10+25) = 45% επι πλέον δαπάνη ….και ας μας κρατάνε 6%  κάθε μήνα από τη σύνταξή μας, κοντά μια σύνταξη το χρόνο …και υγεία να μην έχουμε!!

    Όμως από τις πρώτες μέρες οι εγγραφές «σκοντάφτουν» στη «λειψανδρία» του συστήματος Υγείας, αφού, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, στο κάλεσμα της κυβέρνησης έχουν ανταποκριθεί λίγοι παραπάνω από 3.000 γιατροί για περίπου 3 εκατομμύρια εγγεγραμμένους πολίτες.

    Σε μια σειρά πόλεις, ακόμα και κάποιες από τις μεγαλύτερες, οι διαθέσιμοι «προσωπικοί γιατροί» (μπορούν να να ενταχθούν γιατροί από ΚΥ, ΤΟΜΥ και ιδιώτες) μόλις που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού για εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους. Μια κατάσταση που εκβιαστικά αναγκάζει όλους εμάς, τους ασφαλισμένους, - προκειμένου να αποφύγουμε τα πρόστιμα - να επιλέγουμε «προσωπικό γιατρό» σε άλλες περιοχές και νομούς (εάν υπάρχουν και εκεί διαθέσιμοι), γιγαντώνοντας την ταλαιπωρία για τις αναγκαίες ιατρικές πράξεις.

   Στη Φωκίδα υπάρχουν διαθέσιμοι μόνο 2 γιατροί από τους 5 που έχουν ενταχθεί στο σύστημα για να καλύψουν 40000 περίπου ασφαλισμένους !!! ενώ τα επόμενα 24ωρα δεν θα υπάρχει ούτε ένας για δείγμα!!!

  Άρα στην περιοχή μας - και όχι μόνο - αυτό σα μέτρο, πέρα από κόφτης, λειτουργεί και ως εισπρακτικός μηχανισμός βάζοντας πρόστιμα στους πλέον ευάλωτους (συνταξιούχους) περικόπτοντας ακόμη περισσότερο τα ήδη περικομμένα εισοδήματά μας, περικόπτοντας ακόμη περισσότερο τα ήδη περικομμένα φάρμακά μας, προκειμένου να έχουμε στο τραπέζι τον επιούσιο!!!

           Μόνο μια λύση υπάρχει…..

·        Να καταργηθούν οι απαράδεκτες κυβερνητικές αποφάσεις για τον προσωπικό γιατρό και τα πρόστιμα.

·        Μαζικές προσλήψεις γιατρών - ΤΩΡΑ - και να εξασφαλιστεί από το κράτος πλήρης και απολύτως δωρεάν δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ)

·        Να ελεγχθούν τα «παραμάγαζα» που στήνουν επιτήδειοι, αξιοποιώντας δημόσιες δομές προκειμένου να κερδίζουν!!!

Δημοσιεύθηκε στις 21 September 2022 | 7:09 am


Η «Heptapolis - Silicon Valley του Δημάρχου Δελφών... Διαστημικός Ολυμπισμός & Δελφική Ιδέα!... με ΕΠΙΣΗΜΗ εκπροσώπηση της Δημοτικής Αρχής και χαιρετισμό του Αντιδημάρχου Δεσφίνας...

 Μας περιμένουν μεγάλα μεγαλεία!

 

Άραγε, σε ποιο σημείο της Δεσφίνας πρόκειται να γίνουν οι... 

 

διαστημικές Ολυμπιστικές στα πρότυπα της Silicon Valley των Η.Π.Α, σχεδιασμένες υπό  τις πυθαγόρειες αναλύσεις του Χρυσού Αριθμού 1.618 πόλεις;  Με ποια συναίνεση; Υπό ποιες πολεοδομικές διατάξεις; Με ποιους περιβαλλοντικούς όρους; Θα είναι ορατοί από τους Δελφούς οι ουρανοξύστες και οι τεράστιες εγκαταστάσεις, τα εργαστήρια νανοτεχνολογίας και οι τραπεζικοί όμιλοι;


 * Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022, στις 11 το πρωί, στο Ζάππειο η εκπροσώπηση του Δήμου 

* Τρίτη  30 Αυγ 2022, 11:31 η πρόσκληση στο Δημοτικό Συμβούλιο για να ενημερωθεί το Σώμα


................................................................


eirinika.gr

  * Και εγένετο «Heptapolis-Τριλογία, το Όραμα των Δελφών» - Κατασκευάζονται 3 πόλεις με όλες τις σύγχρονες επιταγές της Αρχιτεκτονικής, βιοκλιματικό σχεδιασμό, 3D εκτύπωση... 

  Τη Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022, στις 11 το πρωί, στο Ζάππειο θα πραγματοποιηθεί η επίσημη ανακοίνωνση του Σωματείου ΟΛΥΜΠΟΣ που θα αφορά στο εμβληματικό αναπτυξιακό έργο «Heptapolis-Τριλογία, το Όραμα των Δελφών». 

Πρόκειται για την κατασκευή 3 πόλεων με όλες τις σύγχρονες επιταγές της Αρχιτεκτονικής, βιοκλιματικό σχεδιασμό, 3D εκτύπωση κτλ. Το Σωματείο «ΟΛΥΜΠΟΣ-Παγκόσμιο Πνευματικό Κέντρο» ιδρυθέν το 1984 από 185 ιδρυτικά μέλη, είχε ως καταστατική αρχή του, τον σχεδιασμό και την ίδρυση της «Heptapolis-Διεθνής Πράσινη Πόλις», η οποία θα αποτελούσε το κίνητρο η Ελλάδα να καταστεί Παγκόσμιο Κέντρο Γραμμάτων, Τεχνών, Επιστημών και Τεχνολογίας. Στο πέρασμα του χρόνου, με την προοδευτική συνεργασία των επιστημόνων του Σωματείου, προσετέθησαν δίπλα στην Heptapolis, δύο ακόμα αναπτυξιακές πόλεις, η «Δελφική Αμφικτυονία Γης & Διαστήματος» που θα λειτουργούσε στα πρότυπα της Silicon Valley των Η.Π.Α, με απόλυτη δραστηριότητα την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, της ρύπανσης και της εξαφάνισης της βιοποικιλότητας του πλανήτη Γη, καθώς και η «Πόλη της Χρυσής Τομής» που θα λειτουργούσε ως ένα κέντρο-παγκόσμια Βιβλιοθήκη της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας, που θα περιελάμβανε το σύνολο των γνώσεων της Ελληνικής διανόησης από τα προϊστορικά χρόνια, μέχρι την εποχή μας και εις το διηνεκές. Ο Παύλος Πισάνος, ιδρυτής του Σωματείου ΟΛΥΜΠΟΣ και εμπνευστής των έργων της Heptapolis- Τριλογίας, με τη εθελοντική συμμετοχή δεκάδων Ελλήνων αλλά και ξένων επιστημόνων, στο πέρασμα των χρόνων με διακριτικότητα, με δημιουργική ενατένιση, με θάρρος και υπομονή, βαθειά επηρεασμένος από τις πυθαγόρειες αναλύσεις του Χρυσού Αριθμού 1,618, τις οποίες επιμελώς ο μαθηματικός συνεργάτης Ιπποκράτης Δάκογλου του ανέλυε, άρχισε να σχεδιάζει και επανασχεδιάζει το όραμά του, την Heptapolis, μέχρι την απόλυτη προσαρμογή της στους επτά πυθαγόρειους κύκλους, οι οποίοι αποτελούσαν στην πυθαγόρεια διδασκαλία τον γεωμετρικό και αριθμητικό λογισμό της δημιουργίας του κόσμου. Η Heptapolis, σύμφωνα με τον εμπνευστή της και τους επιστήμονες διαφωτιστές του, κρύβει μέσα στη δομή της «τους αριθμούς του Σύμπαντος», που είναι το 7 και το 1,618. Βασικός σκοπός του σημερινού δημιουργού του έργου είναι οι επισκέπτες του μέλλοντος, όταν εισέρχονται στην Heptapolis να αισθάνονται ότι, «εισέρχονται στην Πόλη της Γεωμετρίας και της Αριθμητικής, της Αναλογίας και της Συμμετρίας», γιατί μόνον αυτά αποτελούν την Γνώση του Θεού. Στο στάδιο πραγμάτωσης των έργων της Heptapolis το επιστημονικό επιτελείο του Σωματείου δημιούργησε, σε πρώτη φάση τα απαραίτητα Business Plan, τα οποία μεταξύ άλλων παρέδωσαν και στους αρμόδιους φορείς της σημερινής Κυβέρνησης. 

   Η Δημοτική αρχή του Δήμου των Δελφών, όταν ενημερώθηκε από την Επιτροπή του Σωματείου ΟΛΥΜΠΟΣ για το μεγαλόπνοο σχέδιο οικοδόμησης των τριών πόλεων στην ευρύτερη περιοχή των Δήμων Φωκίδας και Βοιωτίας, πρότεινε στον Παύλο Πισάνο να οικοδομηθούν και οι τρείς πόλεις στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου των Δελφών, στην οποία υπάρχουν και ικανές εκτάσεις όχι μόνον για τις τρεις πόλεις , αλλά και για τα έργα υποδομών. 

 Ειδικό αεροπλάνο τοπογραφικών μελετών χαρτογράφησε τους τελευταίους μήνες μία έκταση στους όμορους Νομούς πολλών δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων, ενώ δημιουργήθηκαν τοπογραφικοί χάρτες που αναλαμβάνουν οι αρχιτέκτονες του Σωματείου μας στα ειδικά γραφεία μελετών που ήδη δημιουργούνται, να ξεκινήσουν τις μελέτες των έργων, υπό την καθοδήγηση του βετεράνου της αρχιτεκτονικής Ιωάννη Βικέλα. Να σημειωθεί ότι, ολοκληρωμένες σε 3D προσομοιωτή, οι τρεις πόλεις της Τριλογίας υπάρχουν, σε πλήρη περιγραφή εικόνας και αφήγησης, Ελληνικά και Αγγλικά στην ιστοσελίδα του Σωματείου μας : www.heptapolis.com . Το Σωματείο ΟΛΥΜΠΟΣ ολοκληρώνει έναν κύκλο 150 και πλέον μαθημάτων στην ιστοσελίδα https://avatar-e-learning.com σε πανεπιστημιακά πρότυπα υποστηρίζοντας ιδιαίτερα την μαθησιακή γνώση σε μαθήματα της αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας και όχι μόνον. Να σημειωθεί, επίσης, ότι πολύ σύντομα σε μιά καινούργια ιστοσελίδα: https://heptapolis-finearts.com, θα κυκλοφορήσει η «Μαρμάρινη Βίβλος των Αθανάτων Χορηγών και Ευεργετών», η οποία θα ενημερώνει για τον τρόπο αμοιβαίας συνεργασίας των χορηγών και των ευεργετών των έργων της Τριλογίας. Το Σωματείο βρίσκεται σε επαφή με μεγάλες εταιρείες και διεθνή funds’ για συμμετοχή του αναπτυξιακού προγράμματος σε Ευρωπαϊκά και άλλα προγράμματα χρηματοδοτήσεων.

  Οι μεγάλοι ομογενειακοί όμιλοι του Εξωτερικού (ΑΧΕΠΑ, Ροταριανοί, κ.ά.) ενημερώνονται για τον τρόπο συμμετοχής τους στο μεγαλόπνοο αναπτυξιακό έργο της σύγχρονης Ελλάδος, ενώ τα εκτελεστικά επιτελεία της «Τριλογίας» ετοιμάζουν προτάσεις συνεργασίας και αμοιβαίων ανταλλαγών προς τον Ο.Η.Ε, την UNESCO και άλλα μεγάλα Διεθνή Ιδρύματα, το αποτέλεσμα των οποίων θα καθιστά τους Δελφούς Κέντρο Γραμμάτων, Τεχνών, Επιστημών και Τεχνολογίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ, την 4η Ιουλίου 2022 και ώρα 11ην πρωινή, κλήθηκαν να παρευρεθούν εκπρόσωποι κυβερνητικών κλιμακίων, δημοσιογράφοι και επενδυτές, η παρουσία των οποίων θα επικυρώσει το κύρος μιας συλλογικής προσπάθειας Ελλήνων οραματιστών, οι οποίοι με την επιστημονική επάρκειά τους, προσέφεραν τα απαραίτητα εφόδια στον Πρόεδρο του Σωματείου Παύλο Πισάνο, για να συνεχίζει τον αγώνα του και τη συλλογική προσπάθεια για την πραγμάτωση των έργων της Τριλογίας. 

 

Τρίτη 30 Αυγ 2022

στο Δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης 31 Αυγούστου, θα γίνει ενημέρωση από τον κ.Παύλο Πισσάνο -Πρόεδρο του Σωματείου «ΟΛΥΜΠΟΣ  Παγκόσμιο Πνευματικό Κέντρο» -για την επενδυτική πρόταση που έχει υποβάλλει στο Δ.Δελφών για την αναπτυξιακή αξιοποίηση των έργων «Heptapolis – Τριλογία»  στη Δημοτική Ενότητα της Δεσφίνας.

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 13 September 2022 | 10:11 am


Αστυνομικοί Φωκίδας: Κύριε Πρωθυπουργέ, μας ξεχάσατε... Με SMS δεν πληρώνεις ρεύμα, ούτε βάζεις πετρέλαιο, δεν αγοράζεις ούτε τα απαραίτητα...

Κύριε Πρωθυπουργέ, μας ξεχάσατε...

 


  Στην πρώτη σας επίσκεψη στη Δ.Ε.Θ ως πρωθυπουργός την 08-09-2019, δηλώσατε δημόσια στον πρόεδρο μας ότι, «όχι βέβαια, όχι βέβαια Πρόεδρε», δεν θα μας ξεχνούσατε. 

 Τρία χρόνια μετά και αφού οι συνάδελφοί μας δώσανε τον καλύτερό τους εαυτό σε καθετί που χρειάστηκε (ΠΑΝΔΗΜΙΑ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ-ΕΒΡΟΣ-ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ-ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ-ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ), αναμέναμε ότι έστω και την ύστατη στιγμή, στην τελευταία επίσκεψη της θητείας σας, ως πρωθυπουργός της παρούσας κυβέρνησης στη ΔΕΘ, να κάνετε πράξη τα λόγια σας. 

Απαιτούμε, την έμπρακτη αναγνώριση της πολυδιάστατης προσφοράς μας και όχι έναν ακόμη δημόσιο έπαινο χωρίς τίποτε παραπάνω. 

  Με SMS δεν πληρώνεις τους λογαριασμούς του ρεύματος, ούτε βάζεις πετρέλαιο και δεν αγοράζεις ούτε καν τα απαραίτητα είδη πρώτης ανάγκης... 

 

Χρήστος ΝΤΕΛΗΣ,  Μέλος Δ.Σ. Ε.Α.Υ. Φωκίδας, Αντιπρόσωπος στην Π.Ο.ΑΣ.Υ.

Κωνσταντίνος ΤΟΥΦΕΚΟΥΛΑΣ, Μέλος Δ.Σ. Ε.Α.Υ. Φωκίδας, Αντιπρόσωπος στην Π.Ο.ΑΣ.Υ.

Αθανάσιος ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Μέλος Δ.Σ. Ε.Α.Υ. Φωκίδας.

Δημοσιεύθηκε στις 13 September 2022 | 9:19 am


ΣΗΜΕΡΑ! Εργατικό Κέντρο Φωκίδας: ανοιχτή ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ στις 6.30 το απόγευμα στην αίθουσα του ΕΚΦ για φτώχεια, ρεύμα και Οικογενειακό Γιατρό!...

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η 

 

 Προς όλα τα Σωματεία της δύναμής μας. 

 Τους συλλόγους και Σωματεία του Δημοσίου. 

 Τις συνταξιουχικές ενώσεις 

 


 

 Συνάδελφοι, 


    Απευθυνόμαστε σε κάθε συνάδελφο συνδικαλιστή, εργαζόμενο, συνταξιούχο που αγωνιά για όλα αυτά που συμβαίνουν στις εργατικές οικογένειες, για τη φτώχεια που πλέον μπαίνει και στα «καλύτερα» σπίτια, για την πείνα συνανθρώπων μας, για την εξαθλίωση που μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια αυτή η μία ίδια και απαράλαχτη πολιτική που στο κέντρο της έχει όχι τον άνθρωπο αλλά τα κέρδη, τη μεγιστοποίηση των κερδών, για να ακριβολογούμε, των μεγάλων επιχειρήσεων, των μονοπωλίων! 

  Αυτή η πολιτική που εκφράστηκε και εκφράζετε απαρέγκλιτα στη χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια είτε με μνημόνια είτε χωρίς αυτά! 

   Είναι η πολιτική που κάνει τον πλούσιο πλουσιότερο και το φτωχό φτωχότερο. Που τσακίζει δικαιώματα. Που ενώ φαινομενικά μπορεί να αυξάνει το μεροκάματο στην ουσία φτηναίνει την εργατική δύναμη είτε με τζάμπα εργασία (κατάργηση στην ουσία υπερωριών), είτε με επιδότηση εργοδοτών, είτε με μειώσεις εργοδοτικών εισφορών και με αυξήσεις ορίων ηλικίας για σύνταξη, είτε με κατάργηση επιδομάτων (τριετιών, γάμου κλπ), είτε με προκλητικές φοροαπαλλαγές στους εργοδότες και νέα χαράτσια σε εμάς. 

   Την ώρα που επιδοτούν τους ενεργειακούς ομίλους, κουνάνε σε μας (τους «σπάταλους») το δάχτυλο για οικονομίες στην ενέργεια! Από την ΕΕ μας λένε κατάμουτρα να ξεχάσουμε τις εποχές της αφθονίας και να χώσουμε τα κεφάλια μέσα, σαν εκείνους τους πολιτικούς υφιστάμενούς τους που λίγα χρόνια πρίν  μας έλεγαν «μαζί τα φάγαμε»! Το μόνο που δεν μας έχουν ακόμη πεί ότι έρχεται και η διατροφική φτώχεια κάτι που βέβαια έχει ήδη γίνει για εκατοντάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας, με τους στάσιμους μισθούς και συντάξεις. Αυτά δε που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ είναι το καμουφλάζ για την ακόμη πιο μεγάλη επίθεση που ετοιμάζουν στα εισοδήματα και στη ζωή μας 

 

      Όλοι εμείς ένα μόνο όπλο έχουμε, τη συσπείρωσή μας, την οργάνωσή μας, σε ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι σε αυτή την πολιτική.

  Σε αυτή την πολιτική που έχει κάνει εμπόρευμα το ρεύμα και το νερό. 

 Που συνεχίζει εμπορευματοποιώντας και την παιδεία και την υγεία…και το καταλαβαίνουμε τώρα ειδικά πολύ καλά και ανοίγοντας τα σχολεία με έναν σκασμό λεφτά για σχολικά αλλά και με την εγγραφή μας για τον «θεσμό» του οικογενειακού γιατρού, που δεν υπάρχει ούτε καλά καλά για δείγμα στην περιοχή μας (Να πούμε εδώ ότι μόνο 5 γιατροί είναι ενταγμένοι στο θεσμό [2 από Άμφισσα που είναι ήδη καλυμμένοι με τις δύο χιλιάδες εγγραφές που θέτει το υπουργείο και 3 γιατροί από το Κέντρο Υγείας Ιτέας που σύντομα θα καλυφθούν και αυτοί]. Για να καταλάβουμε την κοροϊδίας υπάρχουν 5 γιατροί σε μια Φωκίδα με 40.000 ασφαλισμένους!!

  Μια ακόμη απόδειξη ότι και αυτό το μέτρο είναι καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα και έρχεται και αυτό να επανα-βεβαιώσει πως η έχεις λεφτά έχεις υγεία, ή αν δεν έχεις λεφτά κάνεις κηδεία. 

 Ο χειμώνας λοιπόν που μας προετοιμάζουν ότι θα είναι σαν του 1942, θα είναι γιατί έτσι τον ετοιμάζουν εκεί στη κυβέρνηση και στα υπόλοιπα επιτελεία. 

 Χειμώνας σε απόλυτη ένδεια, χωρίς ρεύμα και χωρίς γιατρούς (πληρώνοντας  χαράτσια έως και 45% για φάρμακα και εξετάσεις)!  

 

   Για όλους αυτού τους λόγους και για πολλούς ακόμη σας καλούμε  

 

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 13 Σεπτέμβρη στις 18.30μμ

 στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου 

…για να συζητήσουμε, για να σχεδιάσουμε πως και πόσο οργανωμένα θα σταθούμε απέναντι στη φτώχεια που μας οδηγούν 

 

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΩΚΙΔΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 13 September 2022 | 9:11 am


Συνταξιούχοι Φωκίδας: Για όποιον θα είναι δύσκολος ο χειμώνας - ΠΕΜΠΤΗ 15 Σεπτέμβρη 11πμ στην Πλατεία Λαού Άμφισσας!...

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΦΩΚΙΔΑΣ  

 «Ο χειρότερος χειμώνας για την Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» (περιοδικό Time) 

 «Η Ελλάδα εισέρχεται στον πιο δύσκολο χειμώνα από το 1942» (Αδ. Γεωργιάδης…ο γνωστός). 

 

 Για ποιον όμως θα είναι δύσκολος ο χειμώνας;

           ·                     Σίγουρα όχι για τα μονοπώλια της ενέργειας, με  αυξήσεις κερδών μεγαλύτερη από 450% μέσα    στο α’ εξάμηνο του 2022, εξαιτίας και της απογείωσης των τιμών του πετρελαίου.

·                     Σίγουρα όχι για τους μεγάλους tour operators που θησαύρισαν και φέτος το καλοκαίρι από το   «τουριστικό θαύμα», όταν σχεδόν κανένας από εμάς δεν πήγε ούτε μια μέρα διακοπές!

·                     Σίγουρα όχι για τους κλινικάρχες στη χώρα μας, με αυξήσεις κερδών γύρω στο 250% - εν μέσω πανδημίας- μάλιστα.

    Δύσκολος χειμώνας, λοιπόν, δε θα είναι για όλους, θα είναι για τους λαούς! Για εμάς τους συνταξιούχους που μας έχουν σπάσει στην κοροϊδία, και οι κυβερνώντες και τα παπαγαλάκια τους. Που μας λένε ότι ξεπαγώνουν οι χίλιο-πετσοκομμένες, έως και 50%, συντάξεις μας. Που θα δώσουν ένα ποσοστό 6 ή και 7% και δεν θα φτάνει ούτε για το τίποτα. Που δεν μας δίνουν πίσω δώρα και επιδόματα σύμφωνα με τις πρώτες αποφάσεις του ΣτΕ. Πού εξάγγειλε ο κ. πρωθυπουργός, προχθές στη ΔΕΘ, ένα τεράστιο τίποτα, θάβοντας ελπίδες και ψευδαισθήσεις για κάποια επιστροφή κάποιων  από τα κλεμμένα μας. 

   Τον δύσκολο χειμώνα τον σχεδιάζουν τα επιτελεία της ΕΕ και των κυβερνήσεων για κάθε χώρα, για κάθε λαό. Στο σχεδιασμό τους και για την ιδιωτικοποίηση της υγείας αλλά και για να έχουν επι πλέον έσοδα, εντάξανε και το «θεσμό» του προσωπικού γιατρού! Όπου από τον επόμενο μήνα θα τρέχουν τα πρόστιμα σε όσους δεν έχουν γραφτεί  με 10% επι πλέον στα φάρμακα και στις εξετάσεις. Και από 1/1/2023 άλλο ένα 10%, συνολικά δηλαδή 45% για την υποτιθέμενη «δωρεάν υγεία». Την υγεία που την πληρώνουμε ήδη με 6% παρακράτηση, κάθε μήνα από τη σύνταξή μας, κοντά μια σύνταξη το χρόνο. Στη Φωκίδα υπάρχουν σήμερα μόνο 3 γιατροί (από 5) για να εγγραφούν κοντά 40.000 άτομα!

   Δηλαδή δε φτάνουν οι αυξήσεις σε ρεύμα, καύσιμα, τιμές προϊόντων και αγαθών, τώρα μας φορτώνουν και ένα πρόσθετο χαράτσι σε φάρμακα και εξετάσεις.

   Δεν μας λένε ότι εμάς, τους συνταξιούχους, δεν μας θέλουνε στη ζωή! Παίρνουν και όλα εκείνα τα μέτρα ώστε να μας οδηγήσουν πιο γρήγορα στο θάνατο.

   Συνάδελφοι,

     Οι «προειδοποιήσεις», όπως αυτές που αναφέραμε παραπάνω, δεν έχουν σκοπό την προστασία του λαού, αλλά είναι «εκ του πονηρού». Επιδιώκουν να καλλιεργήσουν την παραίτηση από τη διεκδίκηση, την «παράλυση», την επικράτηση της λογικής «και μη χειρότερα».

   Αξίζουν οι θυσίες μας σε αυτόν τον δρόμο; Για ποιον σκοπό; Για “να βγει λάδι” πάλι το σύστημά τους, αυτός ο βάρβαρος καπιταλισμός, οι κυβερνήσεις του, η ΕΕ και να συνεχίζουν να μας φορτώνουν με νέα χαράτσια, επιχορηγώντας το μεγάλο κεφάλαιο;Όχι, δεν αξίζουν οι θυσίες αυτές.

Στην κοροϊδία τους, στα ψέματά τους, απαντάμε με αγώνες.

     Σε εμάς απομένει να κάνουμε το δικό μας σχεδιασμό.

 

    Οργανωνόμαστε για να δώσουμε δυναμική απάντηση στον «δύσκολο χειμώνα» της πολιτικής της Κυβέρνησης και της ΕΕ. Στην ακρίβεια που κατατρώει το οικογενειακό εισόδημα, την αβάσταχτη άμεση φορολογία αλλά και έμμεση, με ΦΠΑ, με Ειδικούς Φόρους (ΕΦΚ), με ΕΝΦΙΑ που απομυζούν τον μόχθο μιας ζωής

ΠΡΩΤΗ  ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΠΕΜΠΤΗ 15 Σεπτέμβρη 11,00 στην πλ. Λαού

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις αυξήσεις σε τρόφιμα, καύσιμα, ρεύμα.

Πορεία στη ΔΕΔΔΗΕ με κάψιμο και ενταφιασμό λογαριασμών.

Να είμαστε όλοι και όλες εκεί!!!Δημοσιεύθηκε στις 13 September 2022 | 8:58 am


Ανακοίνωση της Μητροπόλεως Φωκίδος για την διαμαρτυρία των κατοίκων την παραμονή της Εορτής της Παναγίας της Κουτσουριώτισσας στην Δωρίδα...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 

 ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΦΩΚΙΔΟΣ 

 Αγίων Θεοδώρων 19 

 Τ.Κ. 331 00 Άμφισσα                                                   Άμφισσα 30 Αυγούστου 2022 

 

                                   ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΦΩΚΙΔΟΣ 

 

  
Με αφορμή την κυκλοφορία ανώνυμων συκοφαντικών κειμένων στο διαδίκτυο, αλλά και στα χωριά του Δήμου Δωρίδος, που ψευδώς διαδίδουν ότι δήθεν ο Μητροπολίτης Φωκίδος κ. Θεόκτιστος και ο Πρωτοσύγκελλος Νεκτάριος Μουλατσιώτης, με «πολιορκητικό κριό»  την Ηγουμένη Μαριάμ προσπαθούν να οικειοποιηθούν 32.000 στρέμματα. Τα κείμενα αυτά διανεμήθηκαν σκοπίμως τις παραμονές της Θεομητορικής Εορτής της Αποδόσεως της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με προφανή σκοπό την επιβουλή της θρησκευτικής τάξεως του χριστεπώνυμου πληρώματος, τον σκανδαλισμό του και εν τέλει την παρεμπόδιση της θρησκευτικής συνάθροισης στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κουτσουριωτίσσης.

Θα θέλαμε δι’ όλα αυτά να ενημερώσουμε τους αγνοούντες την πραγματικότητα, καλοπροαίρετους χριστιανούς μας, ώστε να γνωρίζουν όλη την αλήθεια:

Η εκκλησιαστική περιουσία δεν ανήκει στους  Μητροπολίτες ή τους ηγουμένους των Μονών. Η εκκλησιαστική περιουσία είναι το σύνολο της περιουσίας των εκκλησιαστικών νομικών προσώπων, δηλαδή όλων των Ιερών Μητροπόλεων της Ελλάδος, εκατοντάδων Μοναστηριών, χιλιάδων ενοριακών Ναών, αρκετών Προσκυνημάτων και των κεντρικών Οργανισμών της Εκκλησίας. Όλα αυτά, σύμφωνα με τη διάταξη του Νόμου 590/1977 «Περί Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος», «κατά τας νομικάς αυτών σχέσεις» αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Και ως νομικά πρόσωπα διοικούνται από Συμβούλια που συγκροτούνται όπως οι νόμοι του Κράτους ορίζουν.

Η Εκκλησία, ως θεανθρώπινος οργανισμός, υπάρχει ήδη επί 20 αιώνες. Κανένα Κράτος ή άλλος θεσμός στον κόσμο δεν αριθμεί τόσο μακρό βίο. Κατά τις απαρχές της χριστιανικής πίστεως, όλοι όσοι πίστεψαν είχαν μία καρδιά και μία ψυχή... ως αναφέρει η Αγία Γραφή όλα τα είχαν κοινά... Όσοι είχαν χωράφια ή σπίτια τα πουλούσαν, κι έφερναν το αντίτιμο αυτών πού πουλούσαν, και το έθεταν στη διάθεση των Αποστόλων (Πράξ. 4, 32. 34-35).

Αργότερα, οι μοναχοί στις ερημιές ή σε απόμερα μέρη, όπου δεν υπήρχαν άνθρωποι, οικοδόμησαν τα μοναστήρια τους, τα οποία απέκτησαν με τα χρόνια νόμιμες περιουσίες, οι οποίες αργότερα κατοχυρώθηκαν στους χρόνους τής βυζαντινής περιόδου από τους αυτοκράτορες και διατηρήθηκαν από τους Οθωμανούς και αναγνωρίστηκαν νομοθετικά και από το νεοελληνικό Κράτος.

Με την περιουσία αυτή που είχαν τα Μοναστήρια αξιοποίησαν τη δυνατότητα να ιδρύσουν -σε περιόδους χαλάρωσης της σουλτανικής εξουσίας- σχολεία με περίφημους Δασκάλους του Γένους, να διατηρήσουν την ελληνική γλώσσα και τα γράμματα, να προετοιμάσουν και να στηρίξουν την Εθνεγερσία του 1821.

Μόνο τυχαίο, λοιπόν, δεν ήταν το ότι η Εκκλησία, και κυρίως τα πολλά Μοναστήρια που υπήρχαν στον ελλαδικό χώρο, μετά την απελευθέρωση και την ίδρυση του νεοελληνικού κρατιδίου (1828), κατείχαν νόμιμα το 25% περίπου της γης (βλ. Πρακτικά τής Ολομέλειας τής Βουλής των Ελλήνων, Συνεδρία 2.4.1987, σελ. 5076).

Ένα εξ αυτών των Μοναστηριών, με μεγάλη περιουσία , υπήρξε και το Μοναστήρι, γνωστό στον τοπικό πληθυσμό του νομού μας, ως « Κουτσουριώτισσα », ιδρυθέν περί το έτος 1648 μ.Χ. Η περιουσία της Ιεράς αυτής Μονής Κουτσουριωτίσσης έχει καταχωρηθεί στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, τα οποία μπορεί να μελετήσει οιοσδήποτε εγγράμματος συμπολίτης μας.

Η περιουσία αυτή, όπως είναι καταχωρημένη στα επίσημα Αρχεία του Ελληνικού Κράτους, έχει περιγραφεί σε συμβολαιογραφικό έγγραφο με την ονομασία «έκθεση απογραφής», που μας υποχρέωσε το Ελληνικό Κράτος να συντάξουμε και να  μεταγράψουμε στο οικείο υποθηκοφυλακείο, ενόψει και της υποχρέωσης ψηφιακής καταγραφής της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Οιοσδήποτε εκ των συκοφαντών μας μπορεί να ανατρέξει στα εκατοντάδες έγγραφα των Γενικών  Αρχείων του  Ελληνικού Κράτους  που πιστοποιούν την πράγματι υπάρχουσα περιουσία της Ιεράς Μονής Κουτσουριωτίσσης. Όμως προς τελική διευθέτηση της υποθέσεως αυτής, σας γνωστοποιούμε ότι ήδη εδόθη εντολή και έγκριση για την άσκηση των απαιτουμένων ενδίκων μέσων ενώπιον των Ελληνικών Τακτικών Δικαστηρίων, τα οποία είναι και τα μόνα αρμόδια για την επίλυση αντίστοιχων διαφορών, όπως το Σύνταγμα επιτάσσει σε μια ευνομούμενη χώρα, που επιβάλλει την τήρηση των κανόνων δικαίου για την επίλυση όλων των διαφορών και απαγορεύει την αυτοδικία και την διαπόμπευση του ιερού θεσμού της Εκκλησίας, καθόσον, συνταγματικά προστατευόμενο πολιτιστικό περιβάλλον αποτελούν και οι θρησκευτικού χαρακτήρα χώροι πνευματικής άσκησης και λατρείας, στους οποίους συγκαταλέγονται οι χώροι λατρείας (Ιεροί Ναοί και Μονές) της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως ουσιώδη στοιχεία της ελληνορθόδοξης παράδοσης και ιστορίας και άρα της πολιτιστικής κληρονομιάς του ελληνικού λαού (αρθρ. 13 Σ. - 24 § 1 Σ.).

Δυστυχώς, κάποιοι αγνοώντας τα ανωτέρω και παρασυρόμενοι από ανθρώπους με ιδιοτελείς και πονηρούς σκοπούς, προέβησαν το απόγευμα της 22-08-2022, δηλαδή την παραμονή της εορτής της Αποδόσεως της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (ενώ θα μπορούσαν οιαδήποτε άλλη ημέρα να προβούν στην δήθεν ειρηνική διαμαρτυρία τους), κατά την ώρα που τελούνταν ο πανηγυρικός εσπερινός στην Ιερά Μονή Κουτσουριωτίσσης, σε υβριστικά ανάρμοστες πράξεις και διετάραξαν την λειτουργία του πανηγυρικού εσπερινού, ενώ επίσης παρεμπόδισαν τους επιθυμούντες να συμμετάσχουν στην θρησκευτική ακολουθία, προσβάλλοντας με τον τρόπο αυτό βάναυσα την εορτή της Θεομήτορος και πράττοντας ωσάν τους βασιλείς των Ιουδαίων, κατά την ημέρα της εκδήμησης της  Θεοτόκου, οι οποίοι, μη υποφέροντας να βλέπουν την αγάπη του κόσμου για τον Κύριο και την Μητέρα Του, παρακίνησαν κάποιους από τον λαό να παρεμποδίσουν την νεκρική πομπή της Θεοτόκου. Ως αναφέρει δε το ιερό συναξάρι, όλοι οι ασεβείς τυφλώθησαν.

Στην  Παναγία μας, την  μητέρα του Κυρίου, άρμοζε να γίνει κοινή και πάνδημη  η πανήγυρη, να Τη μακαρίσουμε, να Την τιμήσουμε , για να Την έχουμε αέναη πρέσβειρα στον θρόνο της μεγαλοσύνης του Θεού.

Σε όσους έπραξαν τα αντίθετα ευχόμεθα να λάβουν κάποτε την Θεία φώτιση και να μετανοήσουν για  την ασέβεια που επέδειξαν πρώτα μεν προς το πρόσωπο της Παναγίας και δεύτερον κατά των εκπροσώπων της Εκκλησίας μας.                                                

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος

 

 

 

   Στο μεταξύ άλλα δηλώνει ο Δήμος Δωρίδας... 

 

 https://www.protothema.gr/greece/article/1278887/ieros-polemos-sti-dorida-metaxu-ieras-monis-koudouriotissas-kai-idioktiton-gia-32000-stremmata-gis/AMP/

Δημοσιεύθηκε στις 30 August 2022 | 11:14 pm


ΠΑΣΟΚ Φωκίδας- Δήλωση Ανδρουλάκη: Κύριε Μητσοτάκη, γιατί δεν διαβιβάζετε τον φάκελο ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΩΝ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας;;... ΤΙ ακριβώς μας κάνει εχθρούς της ασφάλειας του κράτους;; - Σας δείχνουμε την πόρτα εξόδου από την εξουσία...!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 


 

Δήλωση Νίκου Ανδρουλάκη

 Η περήφανη Παράταξη μας μαζί με τον δημοκρατικό κόσμο της χώρας, σας δείχνει την πόρτα της εξόδου από την εξουσία 

Αν δεν ήμουν ευρωβουλευτής, σήμερα μαζί με μένα και ολόκληρος ο ελληνικός λαός δεν θα γνωρίζαμε τις παρακρατικές μεθόδους, που χρησιμοποίησε η σημερινή κυβέρνηση.

Δε θα γνωρίζαμε ότι τον Σεπτέμβριο του 2021 λίγο μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ξεκίνησε να με παρακολουθεί η ΕΥΠ και λίγες μέρες μετά έγινε απόπειρα παγίδευσης μου με το λογισμικό Predator.

Από το δημόσιο λόγο διαφεύγει ότι αυτή την κρίσιμη περίοδο για την δημοκρατική παράταξη, η ΕΥΠ μέσω της δικής μου παρακολούθησης, παρακολουθούσε και ένα ολόκληρο κόμμα, πρώην Πρωθυπουργούς, βουλευτές, και μέλη του κόμματος, που συνομιλούσαν μαζί μου σε τακτά χρονικά διαστήματα για τις εξελίξεις.

Άρα δεν παγίδευαν μόνο εμένα αλλά ένα ολόκληρο δημοκρατικό κόμμα.

Σε όλα αυτά, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και οι ελάχιστοι πλέον υπερασπιστές του κ. Μητσοτάκη, ακόμα και εντός του κόμματος του, επιμένουν ότι φταίω εγώ που «δεν πάω να με ενημερώσουν».

Βάσει της εμπειρίας μου από τις αποστολές του Ευρωκοινοβουλίου σε χώρες, που οι κυβερνήσεις τους χρησιμοποιούν τέτοιες πρακτικές, συνηθίζεται να εμφανίζεται το θύμα ως θύτης, μη συνεννοήσιμος, μη συνεργάσιμος και εχθρός εν τέλει της ασφάλειας του κράτους. Ο στόχος προφανής: να γίνουν ανεκτές από την κοινή γνώμη τέτοιες σκοτεινές μεθοδεύσεις.

Κύριε Μητσοτάκη, για να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά.

Εσείς με παρακολουθούσατε παράνομα με την ΕΥΠ.

Εσείς καθυστερείτε την έρευνα για το κατασκοπευτικό «υπερόπλο» Predator στην Ελλάδα, με το οποίο έγινε απόπειρα παγίδευσης μου και θύμα του έπεσε ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης. Ως τώρα δεν έχει ελεγχθεί η εταιρεία, που φέρεται να σχετίζεται με αυτό.

Εσείς αποφεύγετε να απαντήσετε στη διαβολική σύμπτωση πως ελάχιστες ημέρες αφού ξεκίνησε η παρακολούθηση της ΕΥΠ, έγινε η επίθεση σε βάρος μου με το Predator.

Εσείς αποφεύγετε να δημοσιοποιήσετε ποιος είναι ο σοβαρός λόγος που με καθιστούσε εκείνη τη συγκεκριμένη περίοδο «εθνικό κίνδυνο». Άραγε γιατί δεν ήμουν τα προηγούμενα 7 χρόνια ως Ευρωβουλευτής και πως αυτός ο «εθνικός κίνδυνος» ξεκινά με την υποψηφιότητα μου και παύει να υφίσταται λίγες μέρες μετά την εκλογή μου στην Προεδρία του Κινήματος;

Όλα αυτά είναι μία σατανική σύμπτωση ή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πολιτικής εξόντωσης;

Ξεκαθαρίζω σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να μπω σε προφορική συζήτηση με τις αρχές της ΕΥΠ, που λειτούργησαν παρά το Σύνταγμα και τους νόμους.

Δεν θα νομιμοποιήσω τις παράνομες πρακτικές της Κυβέρνησης Μητσοτάκη συμμετέχοντας σε μια εξωθεσμική διαδικασία, που δεν είναι ούτε νόμιμη ούτε ηθική.

Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στους Υπουργούς, που ισχυρίζονται ότι δεν συνεργάζομαι και δηλώνουν ταυτόχρονα ότι μπορεί να έχει καταστραφεί ο φάκελος της παρακολούθησής μου.

Είναι οι ίδιοι που δεν σεβάστηκαν το ελληνικό κοινοβούλιο και παραπλάνησαν τον ελληνικό λαό κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Δεν πρόκειται να δεχθώ ενημέρωση «στο αυτί».

Δεν πρόκειται να ανεχθώ «απώλεια» ή αλλοίωση στοιχείων.

Δεν θα παίξω το παιχνίδι της συνωμοσιολογίας με τις διαρροές για ξένες χώρες. Σας διέψευσαν εκθέτοντας σας οι Πρεσβείες της Αρμενίας και της Ουκρανίας.

Ζητώ να διαβιβαστεί αμέσως το σύνολο του φακέλου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και να ενημερωθούν με τον πιο επίσημο τρόπο η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τους λόγους της παράνομης και αντισυνταγματικής παρακολούθησής μου από την ΕΥΠ.

Αποδείξατε στην πράξη πόσο προσχηματικές ήταν οι εξαγγελίες σας για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της ΕΥΠ φέρνοντας μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου χωρίς διαβούλευση και διατηρώντας το στρεβλό καθεστώς υπαγωγής της Υπηρεσίας στο πρωθυπουργικό γραφείο και την διάταξη για μη ενημέρωση του παρακολουθούμενου για λόγους εθνικής ασφαλείας.

Προσπαθήσατε όπως αποδεικνύουν τα γεγονότα, να θέσετε σε ομηρία εμένα και μία ολόκληρη Παράταξη για να πετύχετε τους σκοτεινούς σας σκοπούς. 

Όχι μόνο αποτύχατε παταγωδώς εκθέτοντας διεθνώς τη χώρα, αλλά σήμερα αυτή η περήφανη Παράταξη μαζί με την πλειοψηφία του δημοκρατικού κόσμου της χώρας, σας δείχνει την πόρτα της εξόδου από την εξουσία.

                                                Γραφείο Τύπου

Νομαρχιακή Επιτροπή Φωκίδας

Δημοσιεύθηκε στις 17 August 2022 | 9:29 am


Πυρόπληκτοι Εύβοιας: ένα χρόνο μετά... δείτε το ΔΡΑΜΑΤΙΚΟ αύριο!!... ΑΛΛΑ εμείς συνεχίζουμε... Θα τα καταφέρουμε!

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΣΤΡΟΦΥΛΛΙΑ 

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

   Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η συνέντευξη τύπου και σύσκεψη φορέων που δδιοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή των πυρόπληκτων Βόρειας Εύβοιας στο κτήριο Παύλου Μελά στη Λίμνη. 

Μετά τις εισηγητικές τοποθετήσεις του Προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου κου Χαράλαμπου Τσιβίκα και του Προέδρου του σωματείου Ρητινοκαλλιεργητώνκου Βαγγέλη Γεωργαντζή, ακολούθησαν ερωτήσεις δημοσιογράφων και στη συνέχεια πήραν το λόγο εκπρόσωποι φορέων της περιοχής.

Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος εκπρόσωποι των εξής φορέων: Εργατικό Κέντρο Εύβοιας παρουσία του προέδρου του κου Κούκουρα, σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών – Δασεργατών Νομού Ευβοίας, Αγροτικός Σύλλογος Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας, Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Ιστιαίας, Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός «Αγγελής Γοβιός», Πολιτιστικός Σύλλογος Ροβιών, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Αιδηψού, Εμπορικός Σύλλογος Ιστιαίας, Επιτροπή αγώνα πυρόπληκτων Βασιλικών – Ψαροπουλίου Τσαπουρνιάς, επίσης εργαζόμενοι, αγρότες, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι από διάφορους χώρους και περιοχές.

Όλες οι ομιλίες ανέδειξαν το κύριο ζήτημα, πως ένα χρόνο μετά την καταστροφική πυρκαγιά η κατάσταση για τους πυρόπληκτους όλων των κλάδων της περιοχής είναι δραματική. Τα όσα μέτρα τελικώς έχουμε εφαρμοστεί ως αποτέλεσμα των αγώνων και της πίεσης που ασκήσαμε, παραμένουν πολύ πίσω από τις ανάγκες και τις διεκδικήσεις του λαού της περιοχής. Εκφράστηκε η σοβαρή ανησυχία για τα μηδαμινά ουσιαστικά αντιπλημμυρικά έργα που θέτουν σε κίνδυνο τα χωριά μας, την ζωή και την περιουσία του λαού μας. Επίσης εκφράστηκε η καταδίκη για το λεγόμενο σχέδιο ανασυγκρότησης της κυβερνητικής επιτροπής Μπένου, καθώς το σχέδιο αυτό δεν αφορά τις ανάγκες και τις αγωνίες του λαού της Βόρειας Εύβοιας.

Είναι κοινή πεποίθηση όλων, ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την οριστική δικαίωση μας, για όλα τα αιτήματα μας. Συνεχίζουμε τον αγώνα για να ζήσουμε στον τόπο μας. Ο αγώνας μας που φύτρωσε στα καμένα, θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και θα απλώνει κλαριά. Σε αυτόν στηριζόμαστε για να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας με αξιοπρέπεια, για να αναγεννηθεί το δάσος που για μας ήταν κομμάτι της ζωή μας. 

Θα τα καταφέρουμε!

 

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ

 

Αγαπητοί φορείς, συνάδελφοι και συναδέλφισσες, συγχωριανοί, δημοσιογράφοι που καλύπτετε την σημερινή μας συνέντευξη, σας ευχαριστούμε όλους για την σημερινή συμμετοχή σας

 

Πραγματοποιούμε αυτή την συνέντευξηγια να καταγράψουμετην σημερινή κατάσταση στην πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοια μετά και τις περσινές καταστροφικές πυρκαγιέςόπως αυτή είναι  πραγματικά, για να περάσουμε το μήνυμα μας ότι ο λαός της Βόρειας Εύβοιας συνεχίζει με το κεφάλι ψηλά τον αγώνα για να μείνει στον τόπο του.

 

Και θέλουμε να το κάνουμε αυτό, διότι όλο αυτό το διάστημα, αλλά και ιδιαίτερα αυτή τη περίοδο έχουν ακουστεί πολλά ψέματα κυρίως από κυβερνητικά στελέχη σχετικά με την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα ο λαός της Εύβοιας, σχετικά με τα μέτρα που πάρθηκαν μέχρι τώρα, σχετικά με το  τι μέλλει γενέσθαι.

 

Δυστυχώς αυτές οι ημέρες που περνάμε τώρα, είναι μια τραγική επέτειος για το πολύπαθο λαό της Βόρειας Εύβοιας, καθώς ολοκληρώνεται ένας χρόνος από την καταστροφική πυρκαγιά, όμως είναι διάστημα ικανό για να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας, να κάνουμε ένα πρώτο λογαριασμό. Πριν όμως μπούμε στο λογαριασμό θέλουμε ξεκινώντας να θέσουμε το εξής ζήτημα:

Χαιρετίζουμε τους μεγαλειώδεις αγώνες του λαού της περιοχής, που ένα χρόνο τώρα δεν έχουν σταματήσει ούτε λεπτό. Χαιρετίζουμε την αλληλεγγύη που εκδηλώθηκε απλόχερα από το Ελληνικό λαό και τους εργαζόμενους μέσω των σωματείων τους, των συλλόγων τους από την πρώτη μέρα μέχρι και σήμερα.  Χαιρετίζουμε άλλη μια φορά όλους όσοι έδωσαν την μάχη με την πυρκαγιά και την κατάσβεσή της, αψηφώντας τις κυβερνητικές οδηγίες, υπερβάλλοντας και θέτοντας εαυτούς σε κίνδυνο προκειμένου να σωθούν τα χωριά μας.Μέσα σε αυτές τις συνθήκες μάθαμε να απλώνουμε το χέρι στον διπλανό για να σηκωθεί, να αγωνιζόμαστε ο ένας πλάι στον άλλο, να μην περιμένουμε από «σωτήρες» αλλά να στηριζόμαστε στον ίδιο μας τον αγώνα. Αυτά ήταν εξάλλου όσα έσωσαν σπίτια και χωριά από τη φωτιά, αυτά ήταν που μας κράτησαν όρθιους αυτό το χρόνο.

Από την πρώτη στιγμή, τις ημέρες της φωτιάς, αλλά και στη συνέχεια οργανώθηκε ένας πολύ σημαντικός αγώνας που ανέδειξε τα πραγματικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν, που έθεσε τις βάσεις των διεκδικήσεων των πυρόπληκτων. Ένας αγώνας που απλώθηκε από χωριό σε χωριό, δημιουργώντας αλυσιδωτά επιτροπές αγώνα πυρόπληκτων που ανέλαβαν την οργάνωση του αγώνα, μαζί με την καθοριστική συμβολή του σωματείου Ρετσινάδων και του Αγροτικού συλλόγου Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας. Ο αγώνας αυτός είχε μικρούς και μεγάλους σταθμούς, πολλές μάχες και παρουσίες σε διάφορα μέρη και τόπους, Στην Αθήνα, στην Στροφυλλιά, στην Αγία Άννα, στην Αιδηψό πρόσφατα, στην Χαλκίδα, στην Ιστιαία, στην Λίμνη αλλά και αλλού. Ξεχωρίζουμε βεβαίως το μεγαλειώδες συλλαλητήριο στην Στροφυλλιά που έθεσε με το ψήφισμα του τη βάση των διεκδικήσεων μας, αλλά και το συλλαλητήριο στην Αθήνα που πήρε πανελλαδικά χαρακτηριστικά μαζί και με άλλους πληγέντες ανά την Ελλάδα. Η συντονιστική επιτροπή αγώνα οργάνωσε αυτόν τον αγώνα, ήταν η ψυχή του, κατάφερε να ενώσει τις διεκδικήσεις όλων των πυρόπληκτων, από κάθε φορέα, από κάθε σύλλογο -κλάδο, χωριό και κωμόπολη, σε έναν ενιαίο αγώνα που έφερε πολλά αποτελέσματα. Ο αγώνας αυτός στράφηκε βεβαίως εναντίον της κυβέρνησης που έχει την κύρια ευθύνη, αλλά και απέναντι στις πολιτικές που εφάρμοσαν και άλλα κόμματα που κυβέρνησαν και είχαν ευθύνη για αυτό που συνέβη ως συνέχεια της πολιτικής τους.

_____________________________________________________________________

 

Ένα πρώτο ζήτημα που θέλουμε να θέσουμε είναι ότι δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμεσχετικά με την εκτίμηση μας, ότι οι περσυνές πυρκαγιές ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζεται στην χώρα μας διαχρονικά. Ότι ήταν ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα που οφείλεται στην ελλιπή αντιπυρική θωράκιση με ευθύνη των κυβερνήσεων. Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμεδιότι και φέτος μέχρι τώρα έχουν καεί χιλιάδες στρέμματα δάσους παρά την δική μας πικρήπείρα, χιλιάδες στρέμματα δάσους ακόμα και λίγα χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας στην Πεντέλη, στην Λέσβο, στην Αχαΐα και σε πολλές άλλες περιοχές. Παρά το γεγονός ότι στη χώρα μας ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι μεγάλος, παρά το ότι συμβαίνουν συχνά πυρκαγιές και υπάρχει η σχετική πείρα, συνεχίζεται να γίνεται παρανάλωμα η ζωή και η περιουσία του λαού, ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΙ ουσιαστικά μέτρα προστασίας και κυρίως πρόληψης εκδήλωσης πυρκαγιάς. Μόλις το 0,04% του κρατικού προϋπολογισμού δαπανάται για την διαχείριση και δασοπροστασία των οικοσυστημάτων, ποσό 75 εκατομμυρίων ευρώ, την ίδια στιγμή που για την ενοικίαση εναέριων μέσων ο λαός πληρώνει 700 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή δέκα φορές περισσότερο για την καταστολή της φωτιάς, που όλοι ξέρουμε πως αν αυτή μεγαλώσει δεν σβήνει εύκολα ούτε με εναέρια ούτε με επίγεια. Τα 4000 οργανικά κενά στις πυροσβεστικές υπηρεσίες μαρτυρούν επίσης το ίδιο. Αυτό τεκμηριώνει πως πρόκειται για προδιαγεγραμμένο έγκλημα για το οποίο ο λαός, οι φορείς του, οι ίδιες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες κρούουν κάθε φορά τον κώδωνα του κινδύνου. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στη Βόρεια Εύβοια, στους δικούς μας δήμους φέτος, που παρά το ότι κάηκε μεγάλο μέρος, οι φετινές χρηματοδοτήσεις ήταν ακόμα περισσότερο μειωμένες σε σχέση με πέρυσι ενώ έχει μείνει σημαντικό μέρος δασικών εκτάσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη φετινή χρονιά η κάλυψη κενών στο πυροσβεστικό κλιμάκιο Μαντουδίου, έγινε με μεταφορά προσωπικού από το κλιμάκιο της Ιστιαίας (μόνιμων και εποχικών) ενώ θα έπρεπε να γίνουν καινούργιες προσλήψεις. Ο εξοπλισμός παραμένει απαρχαιωμένος, το προσωπικό είναι με ελλείψεις ακόμα και σε εξοπλισμό. Το αιτιολογικό που προβάλλεται ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια και χρήματα για προσλήψεις, για δαπάνες σχετικές με την πολιτική προστασία έχει καταρριφθείπάμπολλες φορές. Μόλις πριν λίγους μήνες η χώρα μας πήρε την πρωτιά ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ σχετικά με τις δαπάνες για εξοπλισμό επί του προϋπολογισμού τους. Φιγουράρει στην πρώτη θέση των χωρών του ΝΑΤΟ με τις περισσότερες δαπάνες σε ποσοστό του ΑΕΠ (3,6%). Την ίδια στιγμή που ξοδεύονται δισεκατομμύρια για δαπάνες του ΝΑΤΟ, δεν περισσεύει ευρώ για ενίσχυση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών  με μόνιμο προσωπικό, για εξοπλισμό σύμφωνα με τις σύγχρονεςανάγκες. Αυτό δεν είναι καινούργιο ζήτημα βεβαίως, συνδέεται με τη λογική κόστους οφέλους που επιτάσσει η ΕΕ και στηρίζει η κυβέρνηση, που λέει ότι το όφελος από τέτοιες δαπάνες δεν είναι επαρκές και άρα δεν είναι επιλέξιμες. Προδιαγεγραμμένο έγκλημα θα είναι λοιπόν και η επόμενη πυρκαγιά που θα ξεσπάσει στη περιοχή μας, είτε στο δάσος του Τελεθρίου, είτε στο δάσος της Λιχάδας, είτε στο δάσος στο Προκόπι και κάτω, γιατί η πολιτική που εφαρμόζεται είναι το εύφλεκτο υλικό για να έχουμε όμοια τραγικά αποτελέσματα.

 

 

Ένα δεύτερο ζήτημα που θέλουμε να θέσουμε είναι σχετικά με τις διεκδικήσεις και τις αποζημιώσεις του πυρόπληκτου λαού της Βόρειας Εύβοιας, όπως καθορίζεται από το σύνθημα αγώνας για να ζήσουμε στον τόπο μας με αξιοπρέπεια, παίρνοντας πίσω την ζωή μας, που κάηκε.

Στο μεγάλο συλλαλητήριο της Στροφυλλιάς υπερψηφίστηκαν από το λαό της περιοχής, σημαντικά, βασικά και δίκαια αιτήματα.

1ο ΑΙΤΗΜΑ

100% αποζημιώσεις σε όλους τους πυρόπληκτους, είτε αυτό αφορά καμένες κατοικίες, είτε αυτό αφορά ρητινοκαλλιεργητές, είτε αυτό αφορά αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους,είτε αυτό αφορά επαγγελματίες του τουρισμού και του εμπορίου και γενικότερα.

 

Πως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση ένα χρόνο μετά:

 

Ρητινοκαλλιεργητές

Θα πει αναλυτικά και ο Πρόεδρος του Σωματείου, συνάδελφος Βαγγέλης Γεωργαντζής, ωστόσο γενικά μπορούμε να πούμε τα εξής: Πληρώθηκαν μέχρι στιγμής μόνο την παραγωγή της ρητίνης που κάηκε με την πυρκαγιά και ένα κομμάτι των αποζημιώσεων από τις καταστροφές με τη ΜΗΔΕΙΑ. Τίποτα περισσότερο. Ενώ για να ξαναδουλέψουν οι άνθρωποι στο δάσος θα περάσουν 30 χρόνια, θέσαμε το αίτημα για 15ετή απασχόληση με κρατική ευθύνη, η κυβέρνηση απάντησε τελικώς με 7ετές πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε μόλις σήμερα ένα χρόνο μετά.. Στο πρόγραμμα αυτό επιδιώχθηκε αρχικά να μπουν διάφοροι κόφτες σχετικά την ιδιότητα, την εγγραφή στους συνεταιρισμούς, πετώντας έξω σημαντικό κομμάτι. Επομένως συζητάμε για τον βασικότερο κλάδο της περιοχής που ένα χρόνο τώρα είναι χωρίς σταθερό εισόδημα, χωρίς καμία στήριξη. Το σωματείο ρετσινάδων έχει κάνει αλλεπάλληλες παρεμβάσεις για να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις στο πρόγραμμα, πετυχαίνοντας σημαντικές διορθώσεις, καταργώντας εξαιρέσεις και άλλα ζητήματα που τέθηκαν στην πορεία. Δε θα σταματήσουμε μέχρι να ενταχθούν όλοι οι συνάδελφοι!

Αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, καλλιεργήσιμες εκτάσεις

Στον κλάδο αυτόν μπήκαν οι περισσότεροι διαχωρισμοί και κόφτες. Για το μεγαλύτερο μέρος της ελαιοπαραγωγής που κάηκε δεν δόθηκαν αποζημιώσεις. Οι αποζημιώσεις δόθηκαν μόνο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες για το 70% των καμένων δέντρων (πάλι κόφτης 30%) στο ύψος των 100ευρώ/δέντρο. Ποσό που υπολείπεται κατά πολύ σε σχέση με την παραγωγικότητα των δέντρων. Αν αναλογιστούμε ότι ένα μέσης ηλικίας δέντρο ελιάς για να πιάσει την παραγωγή που είχε θέλει σίγουρα 10 χρόνια, το ποσό των 100 ευρώ καλύπτει μόνο τα 2-3 πρώτα χρόνια μετά την πυρκαγιά.  Χιλιάδες ελαιόδεντρα που διατηρούνταν από κατοίκους των χωριών ως συμπληρωματικό εισόδημα, για το λάδι της χρονιάς που λέμε, είναι στον αέρα χωρίς καμία πρόβλεψη μέχρι στιγμής. Ένας εργαζόμενος δηλαδή στον επισιτισμό που διατηρούσε και 50 ελαιόδεντρα για να βγάζει το λάδι του για την οικογένεια του, πέρα από το γεγονός ότι έχασε μέρος της κύριας δουλειάς του (μείωση τουρισμού, ακρίβεια), πέρασε η φωτιά, έκαψε τα δέντρα του, και δεν αποζημιώνεται για το παραμικρό κλαράκι ελιάς, λες και το έβαλε φωτιά μόνος του ή ευθύνεται αυτός. Αντίστοιχα στην καλλιέργεια των σύκων στην ευρύτερη περιοχή της Ιστιαίας, ενώ η παραγωγή έχει μείωση περίπου 30-40% λόγω της πυρκαγιάς και των συνθηκών που αυτή δημιούργησε και επηρέασε τις καλλιέργειες δεν έχει προβλεφθεί μέχρι στιγμής το παραμικρό. Η μόνη αποζημίωση που δόθηκε αφορά αποζημίωση λόγω πανδημίας (ήταν ο μόνος κλάδος που δεν είχε επιδοτηθεί) η οποία από τις υποσχέσεις των 200ευρώ/στρέμμα, έπεσε στα 130 και στο τέλος στα 67ευρώ/στρέμμα τα οποία μεγάλο μέρος καλλιεργητών δεν τα εκταμίευσε καν καθώς παρακρατήθηκε η μη επιστρεπτέα της πανδημίας παρά τις αρχικές υποσχέσεις για διαγραφή των οφειλών των μη επιστρεπτέων στην περιοχή. Οι κτηνοτρόφοι αποζημιώθηκαν με 40/ανά ζώο οι κατά κύριο επάγγελμα και με 20 οι υπόλοιποι αφού ζητήθηκε να καταμετρηθούν τα κουφάρια των ζώων δυο και τρεις φορές. Ζώα ηλικίας άνω των 5 ετών δεν αποζημιώθηκαν καθώς θεωρήθηκαν μη παραγωγικά. Το μεγαλύτερο μέρος των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, των αποθηκών, τον αγροτικών εφοδίων, του εξοπλισμού που κάηκαν δεν αποζημιώθηκαν στο παραμικρό. Το κυριότερο πρόβλημα των ζωοτροφών μετά και τις απαγορεύσεις βόσκησης έμεινε στον αέρα. Έναν χρόνο μετά, μόλις πριν μερικές μέρες δόθηκαν ορισμένες ποσότητες  ζωοτροφών με ευθύνη της περιφέρειας. Το κόστος της προμήθειας ζωοτροφών για έναν χρόνο μέχρι τώρα το επωμίστηκαν οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι χωρίς καμία πρόνοια για αποζημίωση που σε συνδυασμό με την έλλειψη εισοδήματος αλλά και της ανόδου των τιμών λόγω του πολέμου και της ακρίβειας, είναι πολύ μεγάλο

Για τους συνάδελφους μελισσοκόμους δεν προβλέφθηκε καμιά ουσιαστική αποζημίωση, καθώς και εκεί εξαιρέθηκαν όσοι δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα. Εξαιρέθηκαν από τις λιγοστές αποζημιώσεις τα μελίσσια που χάθηκαν, και είναι πάρα πολλά, κατά την αναγκαστική μετακίνησή τους κατά την διάρκεια της ημέρας όπου μεγάλο μέρος του πληθυσμού τους ήταν στο περιβάλλον. Μελισσοτροφές δεν έχουν δοθεί, ότι κατάφεραν οι ίδιοι οι παραγωγοί ήταν από ιδιωτικές δωρεές. Στην κυριολεξία καμία κρατική μέριμνα για την επιβίωση της δουλειάς που τους απέμεινε.

 

 

 

Κατοικίες

Πολλά σπίτια καταρχήν επαναξιολογήθηκαν, από κόκκινα αρχικά, έγιναν κίτρινα και στη συνέχεια πράσινα. Έχουμε παραδείγματα κατοικιών που έμειναν μόνο οι τοίχοι όρθιοι και χαρακτηρίστηκαν κίτρινα (δηλαδή μερικώς κατεστραμμένα), με επιδότηση εργασιών της τάξης των 100-150 ευρώ το τετραγωνικό, ποσό που δεν αρκεί ούτε για ανακατασκευή σκεπής ή πορτοπαραθύρων. Υπάρχουν πυρόπληκτοι συνάδελφοι μας που ούτε την επιδότηση ενοικίου δεν έχουν πάρει ακόμα, ενώ αναγκάζονται να νοικιάζουν σπίτια ή δωμάτια για να μένουν αφού κάηκαν τα σπίτια τους.Για τη διαδικασία δε, της ένταξης στις αποζημιώσεις απαιτείται τεράστια γραφειοκρατική διαδικασία με δεκάδες δικαιολογητικά.

 

Επαγγελματίες του τουρισμού, επισιτισμού, εμπορίου. Δεν προβλέφθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο αναπλήρωσης εισοδήματος ή προστασίας τους λόγω κάθετης πτώσης της δουλειάς τους. Καμία αποζημίωση για την σεζόν της πυρκαγιάς που έμεινε μισή, καμία μέριμνα για τις ασφαλιστικές εισφορές, για τις φορολογικές υποχρεώσεις, για τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, για τα ενοίκια. Η αρχική επιδότηση με τη μορφή μη επιστρεπτέας τον Δεκέμβρη έθεσε κριτήριο σύγκριση φορολογικών τριμήνων και εφόσον υπήρχε πτώση τζίρου θα υπήρχε επιδότηση της διαφοράς εισοδήματος. Μέτρο που άφησε απέξω πολύ μεγάλο μέρος των επαγγελματιών αφού για διάφορους παράγοντες  οι φορολογικές υποχρεώσεις τακτοποιούνται στο τέλος ή στο αμέσως επόμενο τρίμηνο από το τρίμηνο αναφοράς που έθεσε η επιδότηση (πχ ο συνεταιρισμός συκοπαραγωγών τιμολογεί στους παραγωγούς τέλος του έτους κάθε φορά με αποτέλεσμα να μην φαίνεται πτώση το τρίμηνο αναφοράς που ήταν το Γ φορολογικό τρίμηνο).  Η πρόσφατη επιδότηση εως 18000 ευρώ που δόθηκε σε επιχειρήσεις των πυρόπληκτων περιοχών, έθεσε πάρα πολλούς περιορισμούς φορολογικούς πετώντας απέξω πολύ σημαντικό κομμάτι. Για να μπορέσει κάποιος να ενταχθεί στο πρόγραμμα έπρεπε να συμπληρώνει μια σειρά κριτήρια σε σχέση με φορολογικά τρίμηνα, χρόνους έναρξης, εισοδήματα κλπ ΕΝΩ όλοι υπέστησαν είτε άμεσα είτε έμμεσα καταστροφή λόγω της πυρκαγιάς. Αντίθετα μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες επιδοτήθηκαν απλόχερα το προηγούμενο διάστημα. Η μεγάλη πλειοψηφία μικρών επαγγελματιών που διατηρούν 4-5 ενοικιαζόμενα δωμάτια, ή μια ταβέρνα για να εξασφαλίζουν ένα μέρος χρονιάτικου εισοδήματος ή τις ανάγκες συντήρησης των υποδομών τους, έχασαν την περσυνή χρονιά, η φετινή είναι επίσης μειωμένη, σε συνέχεια βέβαια και των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού.

 

Επίσης εργαζόμενοι που δουλεύουν ως μισθωτοί εποχιακά στους κλάδους του επισιτισμού, τουρισμού έμειναν χωρίς αντικείμενο αφού μετά και κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς η συντριπτική πλειοψηφία των μονάδων έκλεισαν, αφήνοντας τη σεζόν μισή. Για όλους αυτούς τους εργαζόμενους δεν προβλέφθηκε το παραμικρό.

 

Φυσικά ούτε λόγος δεν γίνεται για αποζημιώσεις εξοπλισμού που κάηκε σε αποθήκες, τρακτέρ, δασοκοπτικά μηχανήματα, αγροτικά μηχανήματα, αλυσοπρίοντα, γεωργικά εργαλεία, εξοπλισμοί συλλογής και επεξεργασίας καρπών και άλλα. ΔΕΝ προβλέφθηκε το παραμικρό.

 

Συνολικά λοιπόν, αναφορικά με τα αιτήματα μας, σχετικά με αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς, η πραγματικότητα φανερώνει, πως τα μέτρα που πάρθηκαν, αποτελούν ψίχουλα στην κυριολεξία, είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες και πολύ μακριά από την απαίτηση του λαού για 100% αποζημιώσεις. Το θράσος της κυβέρνησης περισσεύει όταν μιλά για πρωτοφανείς και άμεσες διαδικασίες αποζημιώσεων, όταν αυτές υπολείπονται κατά πολύ και ταυτόχρονα εξαιρούν την μεγάλη πλειοψηφία των πυρόπληκτων. Αποτελεί κοροϊδία, εμπαιγμό του λαού της περιοχής μας που αγωνιά για το παρόν της οικογένειας και των παιδιών του, για την ανάγκη επιβίωσης, όταν μάλιστα στις συνέπειες της πυρκαγιάς έχουν προστεθεί η ακρίβεια στα καύσιμα και στην ενέργεια, το ράλι των ανατιμήσεων στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, κάνοντας την κατάσταση του λαού της Βόρειας Εύβοιας ακόμα πιο δραματική. Το θράσος των υπουργών της κυβέρνησης περισσεύει όταν περιδιαβαίνουν τα χωριά μας και μιλάνε για μέριμνα στους πυρόπληκτους, για πρωτοφανείς διαδικασίες αποζημιώσεων και την ίδια στιγμή κάθε λαϊκό νοικοκυριό στην περιοχή μας παλεύει για την ίδια του την επιβίωση.

 

Εδώ θέλουμε να σημειώσουμε και το εξής: Όλα όσα περιγράψαμε παραπάνω, το ελλιπές πρόγραμμα των ρετσινάδων, οι πενιχρές αποζημιώσεις που δίνονται με το σταγονόμετρο, είναι αποτέλεσμα των αγώνων που οργανώσαμε, είναι σίγουρο ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΔΟΘΕΙ αν δεν υπήρχαν αυτοί οι αγώνες. Ούτε μας τα χάρισαν, ούτε μας έκαναν χάρη, ούτε τα χρωστάμε σε κανέναν. Η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα πιέστηκαν από τους αγώνες μας, αναγκάστηκαν να δώσουν έστω αυτά για να μας καθησυχάσουν, για να εξαγοράσουν συνειδήσεις, όμως εμείς δεν το βάζουμε κάτω, συνεχίζουμε μέχρι την πλήρη δικαίωση μας.

 

ΑΙΤΗΜΑ 2ο

 

ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ

Είναι γνωστό ότι στη περιοχή της βόρειας Εύβοιας εκδηλώνονται συχνά έντονα φαινόμενα λόγω μορφολογίας εδάφους και θέσης της περιοχής, πριν 4 χρόνια άλλωστε θρηνήσαμε νεκρούς στο Μαντούδι. Παλιότερα στα Βασιλικά μερικά χρόνια μετά την πυρκαγιά του 77 θρηνήσαμε 8 συγχωριανούς μας.Τα φαινόμενα αυτά εκδηλώνονταν με το δάσος στη θέση του, πόσο μάλλον τώρα που αυτό δεν υπάρχει. Αντικειμενικά πολλά χωριά στην περιοχή μας κινδυνεύουν από σοβαρές πλημμύρες και αντίστοιχα φαινόμενα, και αν τον χειμώνα που πέρασε αυτά δεν εκδηλώθηκαν σε μεγάλη κλίμακα, μάλλον οφείλεται σε θέμα τύχης. Τα χωριά της ανατολικής πλευράς, ο Κοτσικιάς, το Αχλάδι, η Αγία Άννα, με τις πρώτες μπόρες πέρσι τα φθινόπωρο πλημμύρισαν, άνθρωποι κινδύνευσαν, κατοικίες και καταστήματα πλημύρισαν. Τότε ήταν που ακούσαμε και από τον τότε κυβερνητικό εκπρόσωπο κύριο Πέτσα, το αλήστου μνήμης απόφθεγμα ότι οι καταστροφές δεν έχουν σχέση με την πυρκαγιά. Είναι πρόκληση να διαφημίζονται από Δήμους Περιφέρεια και κυβέρνηση τα αντιδιαβρωτικά έργα ως αντιπλημμυρικά για να καθησυχάζουν και να παραπλανούν την κοινή γνώμη. Χαρακτηριστικά ήρθαν άνθρωποι φέτος το καλοκαίρι στα χωριά μας και μας έλεγαν αφού έργα για την πλημμύρα έγιναν, τα βλέπαμε στις τηλεοράσεις, ως συνέχεια των κομπασμών της κυβέρνησης. Ουσιαστικά αντιπλημμυρικά έργα, δηλαδή φράγματα βάρους στους ορεινούς όγκους- διευθετήσεις ρεμάτων στις λεκάνες απορροής- διανοίξεις-αντιπλημμυρική προστασία οικισμών, δεν γίνονται με κορμοδέματα που μάλιστα δεν έγιναν και σε όλη την έκταση.

 Η κατάσταση πως έχει ως τώρα: Το Σεπτέμβρη – Οκτώβρη που μας έρχεται, που πολλές φορές εκδηλώνονται σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα (αντίστοιχη περίοδο είχε γίνει και ο ΖΟΡΜΠΑΣ) θα βρουν για ακόμα μια φορά ανοχύρωτη την περιοχή μας, παρά τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις μας, παρά το γεγονός ότι σε συνέχεια της πυρκαγιάς τα προβλήματα οξύνθηκαν, παρά το γεγονός ότι έχει περάσει ένας χρόνος. Η κυβέρνηση κομπάζει ότι για πρώτη φορά μελετήθηκαν και δημοπρατήθηκαν τόσο γρήγορα αντιπλημμυρικά έργα, γρηγορότερα όσο ποτέ. Αυτή τη στιγμή εκτελείται πολύ μικρό ποσοστόαντιπλημμυρικών έργων και μάλιστα με ρυθμούς χελώνας. Οι κομπασμοί της κυβέρνησης θυμίζουν τις κάθε φορά δηλώσεις της τωρινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων την περίοδο του Μαΐου ότι είμαστε περισσότερο έτοιμοι για την αντιπυρική περίοδο από ποτέ και μετά καίγεται το πελεκούδι. Άλλωστε έχουμε και την πείρα από τις πλημμύρες του ΖΟΡΜΠΑ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που ακόμα και σήμερα 4 χρόνια μετά σοβαρά αντιπλημμυρικά έργα δεν έγιναν ποτέστην περιοχή του Μαντουδίου.

 

Προειδοποιούμε και από εδώ, πως δεν απέχει πολύ να γίνουμε Ληλάντιο, να θρηνήσουμε όσους προστατέψαμε με τις πυρκαγιές, αν δεν μελετηθούν ολοκληρωμένα, και εκτελεστούν άμεσα, τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα σε όλες τις καμένες περιοχές. Αν δεν εκτελεστούν αντιπλημμυρικά έργα μέσα στους οικισμούς με ευθύνη των δήμων που δεν έχει γίνει τίποτα το ουσιαστικό. Η αγωνία των κατοίκων στα χωριά μας, είναι πολύ μεγάλη, ο καθένας προσπαθεί να προστατευτεί μόνος του με ότι μέσα διαθέτει προσπαθώντας να ισοφαρίσει την έλλειψη κρατικών υποδομών.

 

 

ΑΙΤΗΜΑ 3ο

Υγεία - παιδεία - υποδομές - οδικό δίκτυο

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­Η υποβάθμιση γενικότερα των υποδομών στην Βόρεια Εύβοια που αφορά σε δομές υγείας, παιδείας, οδικού δικτύου είναι κάτι περισσότερο από εμφανής. Εν έτη 2022 συζητάμε για απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο, επικίνδυνο (λόγω κατολισθήσεων σε Δερβένι και Ήλια), ασυντήρητο, με εκατοντάδες προβλήματα, χωρίς επαρκές σύστημα και υποδομή αποχιονισμού που σε κάθε μπόρα και χιόνι μας αποκόπτει από την Χαλκίδα. Τρέμει το φυλοκάρδι μας κάθε φορά που έχουμε κακοκαιρίες για να μην χρειαστεί μια άμεση διαμετακομιδή σε δομή υγείας στα κοντινά αστικά κέντρα (είτε Χαλκίδα είτε Λαμία) που σε συνδυασμό με την έλλειψη ασθενοφόρων, βασικών υποδομών στα Κέντρα Υγείας της περιοχής, οδηγεί τον λαό μας να παίζει τη ζωή του στα ζάρια, να κρέμεται από μια κλωστή. Τα Κέντρα Υγείας σε Ιστιαία και Μαντούδι, παρά το ότι είναι αρμόδια για πάνω από 40000 κατοίκους (το καλοκαίρι για πολύ περισσότερους) δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν έκτακτα σοβαρά περιστατικά, υπάρχουν ελλείψεις βασικών ειδικοτήτων, ειδικών μικροβιολογικών εξετάσεων, σύγχρονου ιατρικού εξοπλισμού.

Αντίστοιχη κατάσταση είναι και στην παιδεία, που πρόσφατα τέθηκε σε εφαρμογή εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας για συγχωνεύσεις τμημάτων σε σχολεία, υποβιβασμό σε μονοθέσια ή διθέσια δημοτικών σχολείων της περιοχής. Χαιρετίζουμε σε αυτό το σημείο, τους σημαντικούς αγώνες που οργάνωσαν γονείς και μαθητές το προηγούμενο διάστημα προκειμένου να ανατρέψουν αυτές τις αποφάσεις. Παντελής απουσία πολιτιστικών και αθλητικών υποδομών και στους δυο δήμους τόσο στα κέντρα τους όσο και στα χωριά μας. Τα μεγάλα υποσχόμενα λόγια, τα χτυπήματα στην πλάτη, τα κατ’ επανάληψη εγκαίνια ιατρικών υποδομών (τεχνητός νεφρός ΚΥ Ιστιαίας) που ποτέ δε λειτούργησαν έως σήμερα αποτελούν κοροϊδία για τον πολύπαθο λαό μας. Δείχνουν με τον χειρότερο τρόπο, πως οι ανάγκες του λαού για υγεία, παιδεία, υποδομές δε χωράνε στην πολιτικήπου εφαρμόζεται από την σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Η κατάσταση αυτή δεν είναι νέα, και δεν είναι τωρινή, επομένως καμία κυβέρνηση δεν είναι άμοιρη ευθυνών, υπάρχει πολλά χρόνια, ωστόσο με τις συνέπειες της πυρκαγιάς, τα ζητήματα αυτά προστίθενται στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση, γίνονται ακόμα περισσότερο ασφυκτικά.

 

_____________________________________________________________________

 

Τρίτο ζήτημα που θέλουμε να θέσουμε είναι το πολυδιαφημισμένο σχέδιο ανασυγκρότησης της κυβερνητικής επιτροπής Μπένου. Το πνεύμα του σχεδίου αυτού έχει συμπυκνωθεί στην φράση του πρωθυπουργού, την οποία σιγοντάρουν και τα υπόλοιπα κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, ότι η καταστροφή αποτελεί ευκαιρία. Το σχέδιο αυτό αφορά το πως θα γίνουν επενδύσεις κερδοφόρες πάνω στην καμένη γη και ζωή μας, αφορά επενδυτικά σχέδια των μεγάλων επιχειρήσεων του τουρισμού, της ενέργειας, των μεταφορών.Για αυτό και πρώτες πρώτες ξεκίνησαν οι μελέτες για την επαναξιολόγηση και αλλαγή των χρήσεων γης στην περιοχή. Πρόκειται για σχέδιο που είναι μακριά και έξω από τις ανάγκες του λαού της περιοχής μας. Ο λαός μας δεν έχει ανάγκη από έργα φωτοδότες, έχει ανάγκη από δουλειά, έχει ανάγκη να μείνει στον τόπο του. Το νέο δάσος που συχνά αναφέρετε κύριε πρωθυπουργέ και κύριε Μπένο δεν γίνεται με ευχολόγια και οράματα που κάθε λίγο και λιγάκι «σας παρουσιάζονται μπροστά σας» αλλά με προσωπικό που θα δουλέψει για να το προστατέψει, για να το βοηθήσει να αναπτυχθεί με επιστημονική μέθοδο, αλλά το λειψό και κολοβό πρόγραμμα των ρετσινάδων, ένα χρόνο μετά ακόμη δεν έχει ξεκινήσει, η υποστελέχωση των δασαρχείων παραμένει. Πολύ ουσιαστικά θέλουμε να θέσουμε, πως αυτό το πρόγραμμα, αφορά σε τρόπους, κίνητρα, μεθόδους, χρηματοδότηση με ζεστό χρήμα, μεγάλων επιχειρήσεων, ομίλων της ενέργειας ,του τουρισμού, των κατασκευών, μεγάλων επιχειρήσεων αγροτοδιατροφής, ώστε να έρθουν να επενδύσουν στην περιοχή μας. ΚΑΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ, πως δεν θα επενδύσουν για την καλή μας την ψυχή και επειδή μας αγαπάνε, ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΝ προκειμένου να αυγατίσουν τα κέρδη τους, για να τα πάρουν πίσω όσα επενδύσουν και όσα τους χρηματοδοτήσουν τα προγράμματα της ΕΕ,  ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ πάνω στο δικό μας κορμί, πάνω στη δική μας καμένηγη, πάνω στον δικό μας ιδρώτα.Βλέπουν την καμένη γη σαν φιλέτο για τις επενδύσεις τους, βλέπουν εμάς σαν φθηνούς εργάτες στον τόπο μας ή όπου μας αναγκάσουν να μεταναστεύσουμε.Για αυτό, το πρόγραμμα ανασυγκρότησης δε λέει κουβέντα για το πως τα βγάζουμε σήμερα, για το αν και πως πάμε ένα πιάτο φαΐ στο σπίτι μας. Για εξηγήστε μας, πως γίνεται να ταιριάξει η ανάπτυξη που λέει το πρόγραμμα ανασυγκρότησης σας με τον υποβιβασμό των σχολείων στα χωριά μας, πως γίνεται να ταιριάξει με τους πυρόπληκτους να μένουν σε δωμάτια ξενοδοχείων ένα χρόνο μετά , σε άλλα σπίτια χωρίς επιδότηση ενοικίου, πως ταιριάζει με τα εκατοντάδες χιλιάδες καμένα ελαιόδεντρα να είναι χωρίς αποζημίωση, πως ταιριάζει το νέο αναπτυγμένο δάσος σας με τους ρετσινάδες και τους δασεργάτες να είναι ένα χρόνο χωρίς εισόδημα, πως ταιριάζει χωρίς κρατική μέριμνα για ενίσχυση των κέντρων υγείας της περιοχής μας?

Το πρόγραμμα αυτό έχει ήδη καταδικαστεί πλατιά στη συνείδηση του λαού της Βόρειας Εύβοιας. Την συνδρομή μας και τη στήριξη μας, για μπίζνες πάνω στην καμένη γη μας, πάνω στα καμένα κορμιά μας, με την πυρκαγιά για την οποία είστε εσείς υπεύθυνοι δεν θα την πάρετε ποτέ.

 

Συνοψίζοντας την σημερινή μας παρέμβαση θέλουμε να δηλώσουμε τα εξής:

 

Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί, θα είναι μακρύς και δύσκολος και δεν θα κάνουμε πίσω, μέχρι και για το τελευταίο αίτημα μας. Παλεύουμε για να πάρουμε τη ζωή μας πίσω, για 100% αποζημιώσεις σε όλους. Παλεύουμε για αντιπλημμυρική αντιπυρική θωράκιση, σύγχρονες και επαρκείς υποδομές υγείας, παιδείας, σύγχρονο οδικό δίκτυο

 

Αυτό τον αγώνα τον δίνουμε ενωμένοι οι ρετσινάδες, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι μελισσοκόμοι, οι εργάτες, οι μικροεπαγγελματίες, οι γονείς,ο λαός της Βόρειας Εύβοιας. Σε αυτόν τον αγώνα δεν μπορούμε να είμαστε μαζί με αυτούς που καίνε το μέλλον μας. Δεν μπορούνε να είμαστε μαζί με την κυβέρνηση και τα κυβερνητικά επιτελεία, με τα κόμματα που κυβέρνησαν και έχουν πυρκαγιές και πλημμύρες επί διακυβέρνησης τους και τώρα μας λένε ότι λύση δεν είναι ο αγώνας αλλά να τους ξαναφέρουμε στην κυβέρνηση. Δεν μπορούμε να είμαστε μαζί με την τοπική διοίκηση που είναι πιο αποτελεσματική και από την κυβέρνηση στην στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής και του σχεδίου Μπένου και ας παριστάνει τον υπερασπιστή του λαού.

 

Το επόμενο διάστημα θα επανέλθουμε και με νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Θα συνεχίσουμε τις πρωτοβουλίες συντονισμού με άλλους πληγέντες από πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές που δυστυχώς βλέπουμε να πληθαίνουν.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για να μείνουμε στον τόπο μας. Ο αγώνας μας που φύτρωσε στα καμένα, θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και θα απλώνει κλαριά. Σε αυτόν στηριζόμαστε για να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας με αξιοπρέπεια, για να αναγεννηθεί το δάσος που για μας ήταν κομμάτι της ζωή μας.

 Θα τα καταφέρουμε!

Δημοσιεύθηκε στις 17 August 2022 | 9:12 am


ΠΕΤΟΜ ΤΕΕ: ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ - ΜΙΝΩΙΚΟΣ UNESCO – ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ...

ΔΣ – ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ - ΜΙΝΩΙΚΟΣ UNESCO – ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ 

 

  Συνάδελφοι, 

 


  Συγκροτήθηκε σε σώμα, με ομοφωνία, το νέο προσωρινό ΔΣ ΕΣΤΑΜΕΔΕ ως εξής: 

Πρόεδρος : Ρέντζος Δημήτριος

Αντιπρόεδρος : Τσατσανίφου Φάνη 

Γενικός Γραμματέας : Παπανδρέου Ιωάννης

Γραμματέας : Παρασκευόπουλος Αντώνιος

Ταμίας : Κάντζης Αλέξανδρος

Κοσμήτορας : Στάμος Δημήτριος

Μέλη : Κοροντζής Κων/νος, Μέτσης Χαράλαμπος και Χλωροκώστας Γεώργιος

Από τη σύνθεση του οποίου προκύπτει η απόλυτη βεβαιότητα ότι θα ανταπεξέλθει πλήρως στην εκτέλεση των καθηκόντων του.

Ήδη ελήφθησαν οι εξής πρώτες αποφάσεις.

1. Να αναληφθεί το ποσό των 28.471 € από το Ταμείο Παρακαταθηκών (ΤΠΔ)

2. Να κατατίθενται τα ποσά των εισφορών 1 € / μήνα στην Τρ. Αττικής

3. Να ενημερωθούν οι πάντες για το νέο ΔΣ

4. Να εγκριθούν οι αναγκαίες δικαστικές δαπάνες για την ομαλή λειτουργία του σωματείου

 

==============================================

Συνάδελφοι,

Η Πανεπιστημονική έκανε ορθή εκτίμηση της σημερινής κατάστασης και αποφάσισε να αποσυρθεί από τις εκλογικές διαδικασίες στα σωματεία μας εργαζόμενη περαιτέρω ως Επιτροπή (αλλά με Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα !!!!) χωρίς καμια νόμιμη υπόσταση αφού ακόμα και τις Επιτροπές τις ορίζει το ΔΣ.

Η λύση αυτή ελευθερώνει τα σωματεία από τον εσωτερικό περισπασμό και τόσο οι διεκδικήσεις όσο και η αδελφοποίηση των μελών μπαίνουν σε νέα εποχή.

Η Πανεπιστημονική βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στις παραδοσιακές πορείες με πλακάτ και ψηφίσματα, θα τις συνεχίσει, αλλά όλοι ξέρουμε φυσικά ότι αυτές αποτελούν ευπρόσδεκτο μέσο για το σύστημα, ανεξαρτήτως κυβέρνησης, ως ασφαλιστικές δικλείδες εκτόνωσης των διεκδικήσεων.

Εμείς επίσης προτρέπουμε σε διεκδίκηση με πορεία κ συγκέντρωση έξω από τα γραφεία Διοίκησης, αλλά επιπλέον βασιζόμαστε περαιτέρω σε πανίσχυρα εργαλεία

1. Διαπραγμάτευση με ατράνταχτα επιχειρήματα της Ηθικής, του Εθνικού Συμφέροντος, της νομικής θεωρίας και της βιωματικής πρακτικής

2. Σε νόμιμη διεκδίκηση με πιλοτικές δίκες στο ΣτΕ δεδομένου ότι διαθέτουμε κατά γενική ομολογία την ισχυρότερη Ομάδα Νομικοτεχνικών Μελετών του συνδικαλιστικού χώρου όπως θα επιβεβαιωθεί ακράδαντα και τις προσεχείς ημέρες και μήνες

3. Και, ίσως το κυριότερο σε προοπτική λίγων ετών, η λήψη των αποφάσεων εκ των κάτω από την ενοποιημένη και ενεργοποιημένη Βάση με το σύστημα ΔΑΣ, ήτοι τον επικαιροποιημένο τεχνολογικά Κλεισθένη. Αυτό όμως εξαπλωνόμενο μας δίνει τη δυνατότητα και για ένα προστιθέμενο εργαλείο παρακίνησης των ενεργών εργαζόμενων, το

4. Απεργία Θεματική ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ. Η δημιουργική συμμετοχή των εργαζομένων στην ποσοτική και ποιοτική βελτίωση της παραγωγής μέσω Θεματικών Συνελεύσεων τους δίνει το δικαίωμα αυτό αλλά και τη δυνατότητα επί πλέον της σωτηρίας επιχειρήσεων που σκόπιμα ή εξ ανάγκης οδηγούνται σε πτώχευση με το

5. Αυτοδιαχείριση Επιχειρήσεων που κινδυνεύουν να πτωχεύσουν από τους εργαζομένους τους με εφαρμογή κατάλληλου νέου ευνοϊκού νομοθετικού πλαισίου που, πλην της κοινωνικής σημασίας, έχει και τεράστια για την Εθνική Οικονομία για να μη καταστρέφονται γιγάντιες επενδύσεις υποδομών είτε ξεπουλιούνται σε ξένους μπιρ παρά.

 

=================================================

Συνάδελφοι,

Δημοσιεύσαμε την εξής επιστολή

 

Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΟΜΟΤΙΜΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΕΕ 

υποστηρίζει την προσπάθεια  για την ανάδειξη του Μινωϊκού Πολιτισμού 

Μετά πρωτοβουλία που ξεκίνησαν δύο εκλεκτά μέλη Αρωγά ΔΣ μας ο Δημ. Παυλόπουλος και ο Νικ. Ηλιάδης με δημοσιεύματα και ανακοινώσεις στην έγκριτη ιστοσελίδα https://ecopress.gr,  επιστήμονες από την Κρήτη και από άλλα μέρη της χώρας, καλούν τις τοπικές αρχές στην Κρήτη και το Υπουργείο Πολιτισμού να συντάξουν άμεσα το σχετικό φάκελο της υποψηφιότητας ένταξης στα προστατευόμενα μνημεία της  UNESCO των Ανακτορικών Μινωικών Κέντρων της Κρήτης και να αγωνισθούν  να εγκριθεί η υποψηφιότητα από τον Οργανισμό, γιατί ο Μινωικός πολιτισμός και τα μνημεία του (Κνωσός, Φαιστός, Γόρτυνα κλπ) αποτελούν το «λίκνο» του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.

Ο Πολιτισμός της Κρήτης αδικείται. Ενώ αποτελεί τον πρώτο πολιτισμό της Ευρώπης, δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενες προσπάθειες ώστε να ενταχθεί και να προστατεύεται  από την UNESCO ώστε να ενισχυθεί και με τον τρόπο αυτό η πολιτιστική μας ταυτότητα διεθνώς και να αναγνωριστεί η ηγετική μας θέση στο χώρο.

Ατυχώς πρόσφατα, μετά 25 ολόκληρα χρόνια που ρήμαζε, παραχωρήθηκε η Βάση Γουρνών σε μεγαλοεταιρεία για ανάπτυξη τύπου Ελληνικού και Λας Βέγκας και φυσικά με καζίνο που θα φτωχοποιήσει του κόσμου τις οικογένειες σε ένα τόπο που φημίζεται για την παλληκαριά αλλά και την αδυναμία στον τζόγο. Ενώ οι τέτοιες επιλογές, προβαλλόμενες σε λίγες δεκαετίες, οδηγούν αναπόφευκτα σε Ελλάδα 35εκ. εξ ων τα 7εκ, ισχνή μειοψηφία, οι Έλληνες. Είμαστε πλέον σε «Σύγκρουση Αναπτύξεων» και οφείλουμε να επιλέξουμε.

Και όμως θα ήταν ιδανικός χώρος για θεματικό πάρκο Μινωικού πολιτισμού με ιλιγγιώδη οικονομικά οφέλη βλ. συναφώς το άρθρο «Ντήσνεϋλαντ» https://ecopress.gr/ntisneylant-gia-ton-minoiko-politismo/?fbclid=IwAR0mQd64sHsiFskHvYMtYe3mrJOp9W61mrm_lT5ECyVVudtpyXI3qIocuV8 και με άλλο αντικείμενο τη μελέτη για δημοπράτηση με έτοιμα οικονομικά στοιχεία του 2013 των Κ. Δούκα – Α. Τζούμπα

http://grammateiakinimaton.blogspot.com/2013/03/blog-post.html 

Η βέβαιη επιτυχία για την ένταξη των Μινωικών μνημείων στα προστατευόμενα της UNESCO θα αποβεί παράδειγμα προς μίμηση για την ένταξη και πλειάδας άλλων, διότι η Ελλάδα ολόκληρη είναι μνημείο πολιτισμού βλ. https://ecopress.gr/ellinika-mnimeia-pagkosmias-klironomias-ston-katalogo-tis-unesco/ των ιδίων συναδέλφων.

Σε πρώτη φάση καλούνται όλοι οι Κρήτες Ομότιμα Μέλη ΤΕΕ και συνταξιούχοι Μηχανικοί & Εργολήπτες Δημοσίων Έργων να δηλώσουν συμμετοχή σε σταυροφορία υποστήριξης της πρωτοβουλίας.

Με εντολή ΔΣ,

Ο Πρόεδρος 

Κ. Δούκας

 

Όπως βλέπετε τα εκλεκτά Αρωγά μέλη του ΔΣ μας σηκώνουν ψηλά το λάβαρο της πολιτιστικής πρωτοπορίας αναδεικνύοντας τον απίστευτο πλούτο της γλυκιάς Πατρίδας, αλλά και τις οικονομικές και κοινωνικές του προεκτάσεις σαν γνήσια στελέχη του μεγαλύτερου think tank της χώρας.

 

=============================================

Συνάδελφοι,

Διενεργήθηκε με επιτυχία η συνάντηση με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Πρωτοδικείου κ. Κ. Ζουρνατζή των συναδέλφων Κ. Δούκα, Δ. Κούγκα 92, Μ. Μιχελάκη 91 και Γ. Χλωροκώστα.

Του επισημάναμε ότι αφού βγήκε η απόφαση ΣτΕ για τα αναδρομικά δώρων θετική υπέρ όσων έκαναν αγωγές, θα πρέπει πλέον άμεσα να εκδίδονται οι αποφάσεις επί των αναδρομικών που εκκρεμούν, ιδίως αυτών που είχαν κάνει αγωγές προ των μέσων του 2015 που έχουν να λαμβάνουν για 36 μήνες έναντι μόνον 11 που λάβαμε οι υπόλοιποι. Μάλιστα δώσαμε έμφαση στην έκδοση απόφασης για την πρώτη 50άδα που υποβλήθηκε το 2014, κερδήθηκε η προδικαστική το 2018 και συζητήθηκε μετά αναβολές στις 22/6/22, ώστε να ανοίξει επιτέλους ο δρόμος. Επίσης ζητήσαμε τη γνώμη του πώς θα γλυτώσουμε, πέραν της τυχόν ρύθμισης από τον Υπουργό, αν ο ΕΦΚΑ επικαλούμενος δημόσιο συμφέρον κάνει εφέσεις, χωρίς αντικείμενο φυσικά αφού η απόφαση του ΣτΕ επιβάλλει να πληρωθούν οι ενάγοντες, δεδομένου ότι όχι μόνο θα υπάρξει νέα απώλεια χρόνου αλλά και το κόστος σχεδόν θα φτάσει το όφελος, πέραν του ότι τα υπερφορτωμένα δικαστήρια αγκομαχούν χωρίς λόγο.

Οι απαντήσεις του άξια εκλεγμένου Προέδρου Ζουρνατζή ήταν, όπως γνωρίζαμε και από άλλες συναντήσεις μας, σταράτες, ξεκάθαρες και με προσπάθεια να μην αδικηθεί ο πολίτης και μάλιστα οι συνταξιούχοι για τους οποίους υπάρχει αυξημένη ευαισθησία του. Καταγράφουμε τα κυριότερα επιγραμματικά.

Για την 1η 50άδα και τις συν αυτή προ των μέσων 2015, δέχεται ότι υπάρχει υπέρμετρη καθυστέρηση αλλ’ όχι σκόπιμη δεδομένου ότι το σύνολο των αγωγών ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες και οι Πρόεδροι δεν ήταν δυνατό να εκδίδουν αποφάσεις κατά Νόμο ! όταν εκκρεμούσαν στο ΣτΕ δίκες με πολλαπλά προδικαστικά ερωτήματα προς επίλυση. Υπάρχουν δε πληθώρα εξατομικευμένων περιπτώσεων και το χειρότερο έλλειψη στοιχείων. Του τονίσαμε ότι κατά μέγα μέρος χάρη στην επιμελημένη οργανωτική εργασία του Δημ. Κούγκα οι ελλείψεις είναι ελαχιστοποιημένες.

Μας τόνισε ότι κατά Νόμο δεν έχει δικαιοδοσία να επιβάλει στον Δικαστή κάτι αλλά μόνο σύσταση και αυτή θα την κάνει, ούτε μπορεί να αλλάξει τη σειρά προτεραιότητας πλην εξαιρετικά βαρύτατων περιπτώσεων, διότι οι συνταξιούχοι λόγω ηλικίας έχουν σχεδόν όλοι προβλήματα.

Για τις πολλές χιλιάδες αγωγών μετά τα μέσα ’15 υποβάλαμε την πρότασή μας για κατηγοριοποίηση και ομαδοποίηση των αποφάσεων αφού είναι γνωστό το τι θα πάρουν όλοι ως αναδρομικά δώρων και επικουρικών, κάνοντας παραλληλισμό με τη δική μας παρέμβαση στην απονομή εφάπαξ που ανέτρεψε τον ρουν της 5ετούς αναμονής τους, την οποία άκουσε με προσοχή και θα την μελετήσει διότι όπως του είπαμε προφανώς συμφέρει τους δικαστές αφού τους απαλλάσσει από μέγα φόρτο.

Στο μεγάλο πρόβλημα της αντίδρασης έναντι τυχόν εφέσεων του ΕΦΚΑ που την υποβολή τους την προσομοιάσαμε σαν κατάργηση της απόφασης ΣτΕ, μας έδωσε μια εξαιρετική λύση. Θα έχει τεράστια επιτάχυνση κάποιος που δικαιώνεται αν κάνει γνωστοποίηση και ζητά ΔΙΑΔΙΑΚΑΣΙΑ ΕΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩ, δεδομένου ότι οι τυχόν εφέσεις του ΕΦΚΑ αν δεν γίνει ρύθμιση είναι προδήλως απαράδεκτες άρα κακόπιστες. Ως προς δε τη δαπάνη πάλι μας βρήκε λύση διότι σχεδόν όλοι οι δικαστές βλέποντας την κακοπιστία θα εκδίδουν αποφάσεις με καταλογισμό κατάλληλης δικαστικής δαπάνης ώστε να μη χάνει ο συνταξιούχος το δίκαιο λαβείν του κατά το ΣτΕ. Τούτου θα επιληφθεί ο προϊστάμενος Εφετείου.

Το κλειδί για την επιτάχυνση έκδοσης αποφάσεων είναι και η πίεση των δικηγόρων στον ΕΦΚΑ να παρέχει ΟΛΑ τα απαιτούμενα στοιχεία ώστε να μη γίνονται όπως τώρα αναβολές και επίσης να έχει ο Δικαστής μπροστά του έτοιμους τους υπολογισμούς καταβλητέων ποσών, που για τους μηχανικούς ισχύει όπως προείπαμε.

 

=================================================

Συνάδελφοι,

Στη Νέα Μητριαρχία που οδεύουμε αργά αργά αλλά σταθερά τουλάχιστον στη Δύση, η εορτή της Παναγίας Στρατηγού και Μάνας έχει για τον Ελληνικό Λαό βαθύτατη μυστικιστική αξία. Σταθείτε για λίγο σε περισυλλογή και ενδοσκόπηση που θα σας δώσει όμορφη εμβάθυνση για Εθνική Ενότητα και άντληση από την ακένωτη Πηγή μέσα μας, πέρα από τις καρικατούρες των δήθεν υλιστικών επιτεύξεων της καθημερινότητας.

Δημοσιεύθηκε στις 17 August 2022 | 9:02 am


Το χρονικό ενός ΔΙΑΡΚΟΥΣ εγκλήματος... Κτήριο Γηροκομείου Άμφισσας - όπως δημόσιο αφοδευτήριο;... ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ 7 Αυγούστου 2022... ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ!

 

 


  Όλα έχουν γραφεί... όλα έχουν ειπωθεί για το Γηροκομείο Άμφισσας... όλες οι περιουσίες-δωρεές ευεργετών που συγκεντρώθηκαν σε αυτό. Όλες οι διαχειρίσεις, όλοι οι διορισμοί, όλοι οι αυτοδιοικητικοί, όλοι οι φορείς, έχουν "αγγίξει" την λειτουργία του πάλαι ποτε Ιδρύματος... 

 

 Θυμηθήκαμε τις επισκέψεις διακονίας μέσω της Ιεράς Μητροπόλεως στο "χάλασμα" που είχαν τους ηλικιωμένους, τα παλιά χρόνια, όπου ανήμερα τα Χριστούγεννα ανεβαίναμε την σκάλα που έτριζε και προσπαθούσαμε να επικοινωνήσουμε με τα λιγοστά γεροντάκια που κείτονταν στα σπασμένα ντιβάνια με ένα τσούρμο γάτες πάνω τους, μέσα στην παγωνιά... σφιγγόταν η παιδική μας καρδιά και ρωτούσαμε τους κατηχητές, γιατί υπάρχουν τόσο εγκαταλελειμμένοι παππούδες...   Μετά ήρθαν τα θριαμβευτικά εγκαίνια και μετά η πολυτάραχη εξέλιξη... το άδοξο τέλος με τους παππούδες να τους βγάζουν στον δρόμο και την περιουσία της Άμφισσας να εξανεμίζεται... 

 Επιθέσεις, διαψεύσεις στην παραμικρή αναφορά, αστυνομίες, πολιτικές κόντρες, .

  Μετά τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις ότι "το Γηροκομείο αποτελεί  κτίριο ενός από τα σπουδαιότερα κληροδοτήματα πολλών, μεγάλων ευεργετών και οφείλουμε να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού...   υπάρχει  ιδιαίτερη ευαισθησία σε Ιδρύματα που διαχρονικά έχουν προσφέρει"... και πολλά άλλα,

 είχαμε μείνει σε επίσημες δηλώσεις για το κλειδί που το έχει συγκεκριμένος αιρετός, είχαμε μείνει στην φιλοξενία ηθοποιών, είχαμε μείνει στην υποχρέωση εκ του Νόμου της συντήρησης, φύλαξης,  καθαριότητας στα πλαίσια της Δημόσιας Υγείας...

 Εκεί μείναμε. 

 Τώρα ΠΟΥ μένουμε;;; 

 

Αύγουστος 2022 - Άμφισσα, πρωτεύουσα Δήμου Δελφών, Γηροκομείο Άμφισσας....

 

 ΚΑΝΤΟ ΟΠΩΣ ΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ,,,

ΣΑΣ  ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ....Δημοσιεύθηκε στις 7 August 2022 | 8:53 pm


Μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Παρασκευής σε Γαλαξείδι και Άμφισσα...

 Αγία Παρασκευή Γαλαξιδίου - Φωκίδα | Terrabook

 Μνήμη της Αγίας Παρασκευής και η Ορθοδοξία τιμά την μνήμη  της Αγίας απολαμβάνοντας πολλών θαυμάτων. Ιδιαίτερη προσέλευση πιστών και προσκυνητών παρατηρείται στους Ναούς της Αγίας στο εξωκλήσι της Αγίας στο Σερνικάκι  Άμφισσας αλλά και στο Γαλαξείδι, στον περικαλλή Ιερό Ναό. 

 Η Αγία Παρασκευή του Γαλαξειδίου είναι ο παλαιότερος  ναός που φέρει έντονα ναυτικά σημάδια... επιβλητική εκκλησία, η παλαιότητά της  και ο ρυθμός της εντυπωσιάζουν πιστούς προσκυνητές και επισκέπτες....

Μοναδικό στοιχείο στην Αγία Παρασκευή στο Γαλαξίδι, που την κάνει να ξεχωρίζει ανάμεσα σε άλλους ναούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας, είναι το ηλιακό ημερολόγιο που μπορεί ο επισκέπτης να δει εδώ. Το 1911 ο Γαλαξιδιώτης καπετάνιος Ηλίας Σκούρτης, εξαιρετικός γνώστης αστρονομίας, σκάλισε στο μαρμάρινο δάπεδο της Αγίας Παρασκευής Γαλαξιδίου έναν αστρονομικό  κύκλο –ηλιοτρόπιο. Με τη βοήθεια μιας απλής τρύπας στην στέγη της εκκλησίας δημιουργήθηκε το ηλιακό ημερολόγιο: Στις 12 ακριβώς κάθε μέρα, μέσα από την ειδικά φτιαγμένη τρύπα στην οροφή του ναού, τρυπώνει μια αχτίνα του ήλιου και δείχνει ακριβώς την ημερομηνία, πάνω στον κύκλο!

Στην αυλή της Αγίας Παρασκευής Γαλαξιδίου βρίσκεται και ηλιακό ρολόι, που η κατασκευή του θεωρείται επίσης δείγμα εξαιρετικής τεχνικής.
 Φέτος ο εορτασμός στο Σερνικάκι αποκτά ιδιαίτερη σημασία αφού για δεύτερη φορά η καταστροφική φωτιά στο Δελφικό Τοπίο που κατέκαυσε χιλιάδες αιωνόβια ελαιόδεντρα ξεκίνησε από την περιοχή της Αγίας Παρασκευής...
ωστόσο, παρά την βιβλική καταστροφή, ούτε καπνός δεν άγγιξε τον Ναό της Αγίας! Κόσμος συρρέει από παντού για να τιμήσει την προστάτιδα και θαυματουργό Αγία...

 
 
Η Αγία Παρασκευή γεννήθηκε στην Ρώμη το 117μ.Χ. Οι γονείς της ήταν Έλληνες. Ο πατέρας της, Αγάθων, και η μητέρα της, Πολιτεία, όντας χριστιανοί, όταν γεννήθηκε η Αγία την βάπτισαν και της έδωσαν το όνομα Παρασκευή. Την μεγάλωσαν σύμφωνα με την χριστιανική πίστη και την σπούδασαν αφού είχαν την οικονομική δυνατότητα μιας και ήταν πλούσιοι.
Όταν ήταν σε ηλικία είκοσι ετών οι γονείς της πέθαναν. Τότε η Αγία έδωσε την περιουσία της στους φτωχούς, στην εκκλησία και σε ένα ίδρυμα, στο οποίο έμεναν χριστιανές κοπέλες που είχαν αφιερωθεί στον Ιησού Χριστό. Εκεί έμεινε για λίγα χρόνια η Αγία Παρασκευή, βοηθώντας στην διάδοση της χριστιανικής πίστης, όπως έκαναν και οι υπόλοιπες συγκάτοικοι της.
Κάποια στιγμή εγκατέλειψε το ίδρυμα αυτό και ξεκίνησε να κηρύττει τον Χριστιανισμό σε διάφορες πόλεις και χωριά της Ιταλίας. Κατά την διάρκεια αυτών των περιοδειών της, έπεισε πολλούς να βαπτιστούν Χριστιανοί. Αυτό ήταν κάτι που ενόχλησε κάποιους ειδωλολάτρες, οι οποίοι ανέφεραν την δράση της Αγίας Παρασκευής στον, επίσης ειδωλολάτρη, Αντωνίνο, αυτοκράτορα εκείνη την εποχή της Ρώμης.
Με εντολή του Αντωνίνου, συνέλαβαν την Αγία Παρασκευή και την οδήγησαν μπροστά του. Θέλοντας αυτός να την κάνει να απαρνηθεί την χριστιανική πίστη, την υποβάλει στο μαρτύριο της πυρακτωμένης περικεφαλαίας από το οποίο, με την χάρη του Ιησού Χριστού, η Αγία βγήκε σώα. Ακολούθησαν άλλα μαρτύρια, τα οποία η Αγία υπέμενε δοξολογώντας τον Χριστό. Το τελευταίο βασανιστήριο στο οποίο υποβλήθηκε η Αγία ήταν ένα καζάνι στο οποίο έβραζε πίσσα και λάδι. Εκεί έβαλαν την Αγία Παρασκευή η οποία όμως, με την βοήθεια του Θεού, δεν έπαθε τίποτα. Βλέποντας το αυτό ο Αντωνίνος, την προέτρεψε να ρίξει πάνω του πίσσα για να διαπιστώσει ο ίδιος αν καίει. Η πίσσα αυτή τύφλωσε τον αυτοκράτορα ο οποίος πίστεψε τότε στην αληθινή θρησκεία και ζήτησε από την Αγία Παρασκευή να τον βαπτίσει χριστιανό. Εκείνη όχι μόνο τον βάπτισε, αλλά και του θεράπευσε, με την χάρη του Θεού, τα μάτια. Η χάρη να θεραπεύσει τα μάτια, δόθηκε από τον Θεό στην Αγία Παρασκευή και γι’ αυτό τα περισσότερα θαύματα τα της, έχουν σχέση με τα μάτια των χριστιανών που ζητούν την βοήθεια της, τότε αλλά και μέχρι τις μέρες μας.
Η Αγία Παρασκευή συνέχισε μετά την βάπτιση του Αντωνίνου, να κηρύττει τον Λόγο του Θεού ταξιδεύοντας και σε άλλες χώρες εκτός από την Ιταλία. Κηρύττοντας τον Χριστιανισμό και βαπτίζοντας νέους χριστιανούς έφτασε και στην Ελλάδα. Όταν βρέθηκε στα Τέμπη, εκεί που βρίσκεται σήμερα ο ναός της, συννελήφθηκε από τους ειδωλολάτρες και οδηγήθηκε στον άρχοντα της περιοχής που ονομαζόταν Ταράσιος. Στην προσπάθεια του αυτός, να πείσει την Αγία Παρασκευή να εγκαταλείψει την δράση και την πίστη της, άρχισε να την υποβάλει σε φρικτά βασανιστήρια. Με θάρρος και δύναμη τα υπέμενε η Αγία, ενώ κάθε πρωί την έβρισκαν θεραπευμένη από τις πληγές των βασανιστηρίων της προηγούμενης ημέρας. Τελικά ο Ταράσιος διέταξε τον αποκεφαλισμό της και έτσι η Αγία Παρασκευή παρέδωσε την ψυχή της στον Ιησού Χριστό, τον οποίο πίστεψε και κήρυξε σε όλη της την ζωή. Το σώμα της έθαψαν κρυφά κάποιοι χριστιανοί. Στον τάφο της έγιναν πολλά θαύματα, αλλά και στα χρόνια που ακολούθησαν πολλοί βοηθήθηκαν από την Αγία Παρασκευή και κυρίως άνθρωποι με παθήσεις στα μάτια.Δημοσιεύθηκε στις 25 July 2022 | 9:05 pm


ΠΕΤΟΜ ΤΕΕ: ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΙΙΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ...

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΙΙΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ 

  Συνάδελφοι,

  Σε μία επιτυχημένη συνεδρία ο Πρόεδρος Μακέδος έκανε μία πρώτη προσέγγιση του θέματος της ομαδικής προαιρετικής συμπληρωματικής Ασφάλισης Νοσοκομειακής Περίθαλψης, την οποία κυνηγάμε από τριετίας για να πετύχουμε βατά ασφάλιστρα σε χαλεπούς καιρούς.


Εν συντομία είπε ότι ξεκίνησε την ομαδική ασφάλιση στα μέλη ΤΜΕΔΕ το 2018 με επιβάρυνση μόνο του Ταμείου και παροχή 50 € / ημέρα επίδομα για εισαγωγή άνω των δύο ημερών και 10.000 € σε περίπτωση θανάτου. Η δαπάνη για το Ταμείο ανήλθε σε 500.000 € και με επιστροφή 200.000, τελική 300.000 €.

Η πείρα λέει ότι στην αρχή οι ασφαλιστικές α) είναι επιφυλακτικές στις διαπραγματεύσεις μέχρι να βεβαιωθούν ότι συμφέρει  η περίπτωση και β) μεγάλο ρόλο παίζει να υπάρχει απέναντί τους ένας πελάτης, εδώ το ΤΜΕΔΕ, που να εγγυάται την πληρωμή των ασφαλίστρων και να τα συλλέγει. Η ομαδική ασφάλιση ξεκίνησε το 2020 για το παραπάνω κόστος από ότι καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ και όπως ξέρουμε πρόσφατα έγινε επέκταση και στους γονείς των ενεργών. 

Για μόνους τους συνταξιούχους οι ασφαλιστικές είναι αρνητικές, αλλά αν υπάρχει μίξη με τους ενεργούς ξεπερνιέται το πρόβλημα. Η καλύτερη αντιμετώπιση έγινε από την Ιντεραμέρικαν. Η ασφάλιση θα βγει σε παραγωγικό περιβάλλον Οκτώβριο και Νοέμβριο διότι οι μπροσούρες θα κυκλοφορήσουν τον Σεπτέμβριο. Τότε θα ξέρουμε τον αριθμό των ενδιαφερομένων ενεργών, που θα επηρεάσει και τον αριθμό των συνταξιούχων. Καλό είναι να έχουμε εικόνα από τώρα και για τον αριθμό των συνταξιούχων, για τα βασικά μέλη και τα προστατευόμενα. Την επόμενη εβδομάδα θα γίνει συζήτηση επί του κόστους της Ασφάλισης και των παροχών όπως έχουν διαμορφωθεί, που δίνουν μια εικόνα και για τους συνταξιούχους έστω με την πιθανολόγηση μιας ποσοστιαίας επιβάρυνσης.

Ο Πρόεδρος Δούκας απάντησε στο τεθέν ερώτημα περί του αριθμού ενδιαφερομένων μέχρι στιγμής συνταξιούχων, ότι στην φόρμα που έχει αναρτηθεί στο Διαδίκτυο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 836 που με τους προστατευόμενους θα είναι πάνω από 1300. Χρειάζεται βέβαια επικαιροποίηση αλλά επίσης επισημάνθηκε ότι άλλο να ζητάς μια αόριστη εκδήλωση ενδιαφέροντος και άλλο να έχεις ένα συγκεκριμένο συμβόλαιο μπροστά σου με κόστος και παροχές, πράγμα που θα συσπειρώσει πολύ περισσότερους.

Ακολούθησαν ερωτήσεις. Επιβεβαιώθηκε ότι η είσοδος στην Ασφάλιση γίνεται χωρίς ιατρικό ιστορικό αλλά για 6 μήνες δεν πληρώνεται κάτι αν οφείλεται σε πρόβλημα του παρελθόντος. Κατ’ αρχήν οι εισερχόμενοι θα είναι μέχρι 80 ετών. Στη συζήτηση αναδείχτηκε ότι την πρώτη χρονιά ξεκινάμε έτσι και αν όλα πάνε καλά από τη δεύτερη διεκδικούμε να μην υπάρχει αυτό το όριο πράγμα που εξαρτάται σαφώς από τον αριθμό των ενεργών που θα μετάσχουν, διότι πιθανολογείται ότι ο αριθμός των άνω των 80 ενδιαφερόμενων είναι μικρός, πράγμα ελέγξιμο στη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στην οποία πρέπει να εγγραφούν άπαντες οι ενδιαφερόμενοι https://docs.google.com/forms/d/1EZG0FMW4ZPFHliunU88mDfn_5KgzRYSnpCOwcFglbck/edit

Επίσης λέχθηκε ότι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη υπάρχει πλήρης κάλυψη σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία, αλλά θα υπάρχουν και δύο επιλογές ασφαλιστηρίου που θα καλύπτουν ολόκληρη την επικράτεια. Επίσης όσοι έχουν ήδη ατομικό ασφαλιστήριο για να επωφεληθούν θα μπορούν να το αλλάξουν για κάλυψη άνω του ποσού που θα καλύπτει το φτηνό ομαδικό.

Ως προς την εξασφάλιση του ΤΜΕΔΕ ως προς την πληρωμή των ασφαλίστρων προτάθηκε (Καραπιστόλης) να γίνεται παρακράτηση από τη σύνταξη από τον ΕΦΚΑ πράγμα όμως δύσκολο.

Την επόμενη Πέμπτη από 11.30 μπαίνουμε όλοι στο ΖΟΟΜ 

https://us04web.zoom.us/j/76849674544?pwd=UDNmVHRXY1AyL1c5NTVjNXU2Ym5Hdz09

Αν σας ζητηθεί, βάλτε τον εξής κωδικό: 768 4967 4544

για την πληροφόρηση και συζήτηση επί του κόστους και των παροχών της Ασφάλισης.

=================================================

Συνάδελφοι, 

Λάβαμε (Σόλων) το link https://www.taxheaven.gr/news/60227/pshfiako-dwmatio-epikoinwnias-e-efka-se-leitoyrgia-h-yphresia 

Βάσει αυτού η απονομή των συντάξεων γίνεται σε χρόνο καλύτερο και από τους Ευρωπαίους ετέρους μας χάρη στη συνεργασία του Υπουργείου Εργασίας με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

================================================

Συνάδελφοι, 

Ο εθελοντής και επίτιμο μέλος Δημήτρης Μπίστης αλίευσε με την οξεία παρατηρητικότητά του στο  mylefkada.gr δύο ενδιαφέροντα άρθρα για τον κομβικό ρόλο των συνταξιούχων στη σημερινή Ελληνική κοινωνία : https://www.mylefkada.gr/top-stories/syntaxioychoi-oi-simerinoi-eisodimatikoi-aimodotes-se-oikogeneies-kai-paidia-191495/ και                           https://www.mylefkada.gr/uncategorized/quot-i-eisodimatiki-symvoli-ton-syntaxioychon-quot-se-191584/

================================================

Συνάδελφοι, 

Ο αγώνας του Τάκη Ιορδάνη, που κι εμείς από την πρώτη στιγμή υποστηρίξαμε, δικαιώθηκε αφού η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε διπλασιασμό της παραγωγής ρεύματος από λιγνίτη για τους επόμενους 12 μήνες προκειμένου να διασφαλιστεί πλήρως η ενεργειακή επάρκεια της χώρας. https://www.ertnews.gr/eidiseis/oikonomia/se-diplasiasmo-tis-paragogis-reymatos-apo-ligniti-gia-toys-epomenoys-12-mines-tha-prochorisei-i-dei/

=================================================

Συνάδελφοι,

Στην τελευταία συνεδρία ανοιχτού ΔΣ της Πέμπτης αποφασίστηκε να γίνει, μετά τις ήδη γνωστές, και Θεματική Γενική Συνέλευση με θέμα «Κίνδυνοι Μεταναστευτικού και Δημογραφικού» σε συνδυασμό με την οικονομική τους σημασία και άρα και επί του ύψους των συντάξεων 

 

ΥΓΕΙΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ – ΑΣΚΗΣΗ – ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ – ΓΕΛΙΟ – ΚΟΛΥΜΠΙ – ΠΑΡΕΑ 

ΨΗΛΑ ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ

 

Δημοσιεύθηκε στις 22 July 2022 | 1:05 am


19 & 20 Ιουλίου πανηγυρίζει το Ιστορικό Παλαίφατο Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία Παρνασσίδος... ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ!!...

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΦΩΚΙΔΟΣ 

 

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΠΑΡΝΑΣΣΙΔΟΣ

 


 ΙΟΥΛΙΟΣ 2022

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΙΣ 

 

  Την Τετάρτη 20 Ιουλίου η Παλαίφατος και Ιστορική Μονή Προφήτου Ηλιού Παρνασσίδος θα εορτάση πανηγυρικώς την Εορτήν του Πυρφόρου Προστάτου αυτής Προφήτη Ηλιού του Θεσβίτου, εις την οποίαν σας προσκαλούμεν, ίνα τιμήσητε δια της παρουσίας σας. 

Την παραμονήν της Εορτής 19 Ιουλίου ημέραν Τρίτη και ώρα 7.30μμ θα τελεσθή Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός, συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φωκίδας κ. Θεοκτίστου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεωργίου

   Θα ακολουθήσει Λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος μετά ταλάντων και σημάντρων, τέλεσις Αρτοκλασίας και Θείον Κήρυγμα.

Την Κυριώνυμον ημέραν, Τετάρτην 20 Ιουλίου και ώρα 7πμ θα τελεσθή Αρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φωκίδας κ. Θεοκτίστου.

 

 ΕΚ ΤΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΟΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 18 July 2022 | 1:27 pm


Παρεμβάσεις ΠΕΤΟΜ-ΤΕΕ για την ΥΓΕΙΑ!!...συμπληρωματική Ασφάλιση προαιρετικής, ομαδικής, νοσοκομειακής Περίθαλψης στα μέλη...

Συνάδελφοι,

 


 

 

Στην αρχική σελίδα του ιστότοπού μας estamede.gr υπάρχει το άρθρο ΥΓΕΙΑ από τις 11/1/19. Παρόλο που με την φόρμα που αναρτήσαμε  https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScwStwg80UG_3kMQgdBtQFz0rwtSGGNTIHX4VSqJiwEfP__pg/viewform συστρατεύτηκαν πάνω από 1200 ενδιαφερόμενοι δεν ήταν δυνατό να πετύχουμε τα εντυπωσιακά αποτελέσματα χωρίς τη σύμπραξη και των ενεργών συναδέλφων.

Σήμερα φτάνουμε στην πραγμάτωση χάρη στην ζηλευτή πρόοδο που πέτυχε ο ακάματος Πρόεδρος ΤΜΕΔΕ Ντίνος Μακέδος ήδη για τους ΓΟΝΕΙΣ των μετόχων του εγγυοδοτικού και πιστοδοτικού του φορέα.

Του απευθύναμε την ακόλουθη επιστολή

Φίλτατε Πρόεδρε,

Όπως μας πληροφόρησε ο εκλεκτός συνάδελφος Μιχ. Αλέπης επιθυμείς να παράσχεις πλήρη ενημέρωση για την συμπληρωματική Ασφάλιση προαιρετικής, ομαδικής, νοσοκομειακής Περίθαλψης στα μέλη ΕΣΤΑΜΕΔΕ & ΠΕΤΟΜ-ΤΕΕ βάσει της ήδη επιτευχθείσας και για τους ΓΟΝΕΙΣ των μετόχων ΤΜΕΔΕ.

Αυτό είναι κάτι που κυνηγάμε εδώ και τρία χρόνια άρα η επιτυχία του, που προσεγγίζουμε χάρη στις προσπάθειές σου, αποτελεί ιστορικό σταθμό στην πορεία των δύο σωματείων συνταξιούχων Μηχανικών και ΕΔΕ, αφού θα μας επαναφέρει την προνομιακή μας περίθαλψη των πρώτων ετών του ΚΥΤ σχεδόν με πενταροδεκάρες.

Tο link για την είσοδο στο ΖΟΟΜ μας είναι 

https://us04web.zoom.us/j/76849674544?pwd=UDNmVHRXY1AyL1c5NTVjNXU2Ym5Hdz09

Αν σου ζητηθεί, βάζεις τον εξής κωδικό: 768 4967 4544

θα έχουμε πληρώσει δε για δυνατότητα συμμετοχής απεριόριστου αριθμού ενδιαφερομένων.

Παρακαλούμε να επιβεβαιώσεις την ημερομηνία Πέμπτη 14/7/22 και ώρα 12.00

ΜΣΧ,

 

Συνάδελφοι,

Κατ’ αρχήν λοιπόν σας καλούμε σε Θεματική Γενική Συνέλευση ΖΟΟΜ ως άνω την Πέμπτη 14/7/22 με ώρα έναρξης εισόδου 11.30 ώστε να είμαστε έτοιμοι στις 12 περίπου που θα εισέλθει και ο Πρόεδρος ΤΜΕΔΕ να μας ενημερώσει.

Μετά το πέρας θα γίνει ευρεία διαβούλευση επί αυτού και άλλων θεμάτων. 

 

==========================================

Συνάδελφοι, 

Σε αρκετούς δημιούργησε γόνιμο προβληματισμό η αναφορά στα μυστικά της μακροζωίας με αφορμή μελέτη συμπεριφοράς των κατοίκων του χωριού Acciaroli της Ιταλίας που περιλάβαμε στην προτελευταία ομαδική επιστολή μας «ΘΕΡΙΝΑ».

Κυρίως οι ερωτήσεις ήταν κατά πόσο μπορούμε να μιλάμε για σεξουαλική δραστηριότητα στην 3η και 4η ηλικία. Εμείς, όπως υποσχεθήκαμε, σας παραπέμπουμε και σε ανάλογη μελέτη για το δικό μας πρότυπο την Ικαρία https://www.iatriko.gr/el/content/mystika-makrozoias-meleti-ikaria?cl=609. Αξιοσημείωτη η ομοιότητα συμπερασμάτων.

Για το ίδιο θέμα θα άνοιγε πιθανώς τους ορίζοντες η αποκόμιση συμπερασμάτων από τη μελέτη https://kataggeilte.blogspot.com/2010/06/blog-post_840.html

Αλλά και στο εξαιρετικής αποδοχής συμπόσιο της ιστορικής «Κίνησης Φιλοσοφικών και Μεταφυσικών Ομάδων για ελεύθερη πνευματική έκφραση» μάλιστα η διάλεξη του Προέδρου μας, που άλλαξε τη στάση για το θέμα ικανού αριθμού εκ των 500 περίπου ακροατών με τίτλο «Ερωτικά μαθήματα Μύησης» βλ. https://kinisi95.blogspot.com/?m=0κάτω – κάτω.

Κλείνοντας τονίζουμε την αναφορά σε κείμενο του 1677 στο παραπάνω περί Ικαρίας, που καλώς γνωρίζετε από συχνές μας επαναλήψεις :

   

Και ζούν ως να πιστεύουν ότι δεν πρόκειται να επιζήσουν μέχρι της επομένης ημέρας.
Δημοσιεύθηκε στις 12 July 2022 | 6:18 pm


Παρέμβαση της Αφροδίτης Παπαθανάση για την διάσωση του Εργοστασίου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Άμφισσας...


ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ ΑΦΡΟΔΤΗ

 ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

 τ. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ 

33100 ΑΜΦΙΣΣΑ


 

Προς κ. Κουτσουπιά, 

Πρόεδρο Αγροτικού Συνεταιρισμού

 Ένωσης Αγρινίου


 

ΘΕΜΑ : ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΕΝΩΣΗΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ

 

Κύριε Κουτσουπιά, 

 

Εδώ και πολλούς μήνες έχει ολοκληρωθεί, η διοικητική και οικονομική απορρόφηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Άμφισσας από την Ένωση Αγρινίου.

Η διαδικασία αυτή, κατ άλλους απόλυτα αναγκαία για την σωτηρία των περιουσιακών στοιχείων της Ένωσης Άμφισσας, ενώ κατ άλλους πρόκληση σε βάρος των παραγωγών της περιοχής, δεν έχει προσφέρει έως στιγμής κάποια θετική είδηση για την ενίσχυση της παραγωγικής διαδικασίας στην περιοχή και το συνεταιριστικό κίνημα των αγροτών.   

Έχετε ως Ένωση Αγρινίου, διαχειριστικό πλάνο, σχεδιασμό, για την τύχη του εργοστασίου της Ένωσης, που επιδοτήθηκε για την κατασκευή και εξοπλισμό του από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους;

Είναι δυνατή, από πλευράς της Ένωσης Αγρινίου, ενημέρωση προς τους παραγωγούς της περιοχής για τις προθέσεις της Ένωσης Αγρινίου, για μέτρα παρεμβατικότητας για την ενίσχυση της καλλιέργειας και εμπορίας της ελιάς στον Ελαιώνα Άμφισσας;  

Για εμάς εδώ είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρέπει να χάσουμε και το εργοστάσιο της Ένωσης.  Είναι από πλευράς σας  δυνατή η διαβεβαίωση  ότι δεν υπάρχει ουδεμία πιθανότητα για την λύση και μεταφορά του εργοστασίου εκτός Φωκίδας;

Όπως ήδη γνωρίζετε η πυρκαγιά των τελευταίων ημερών έκανε τρομακτική ζημιά. Το να σας πω πως είμαστε σε σοκ είναι λίγο. Υπεραιωνόβια δένδρα χάθηκαν. Οι υπηρεσίες του Υπ. Γεωργίας πρέπει και θα βοηθήσουν για την ανάταξη της περιοχής, αλλά μήπως πρέπει και η Ένωση Αγρινίου να απλώσει χέρι βοήθειας στην περιοχή;

Περιμένουμε την ενημέρωση σας.

Σας ευχαριστώ πολύ

 

Με εκτίμηση

Αφροδίτη Παπαθανάση

Οικονομολόγος

τ. βουλευτής ΠΑΣΟΚ Φωκίδας.

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 9 July 2022 | 2:13 pm


10 και 11 Ιουλίου ο πανηγυρικός εορτασμός της Μεγαλομάρτυρος Αγίας Ευφημίας στο Ι. Ν. Αγίου Ευθυμίου, στην Αγία Ευθυμία…

  Στις 10 και 11 Ιουλίου ο πανηγυρικός εορτασμός της Αγίας Ευφημίας της Μεγαλομάρτυρος στην Αγία Ευθυμία