Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Φωκίδας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη στο Θέατρο Φρύνιχος στους Δελφούς...Δελτίο Τύπου 

 Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» 2021

 Άλκηστις Πρωτοψάλτη 

 «Από τους κλασικούς ποιητές στους σύγχρονους δημιουργούς»

 Θέατρο Φρύνιχος, Δελφοί - Σάββατο 26 Ιουνίου 

 

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη τιμά με την παρουσία της το Φεστιβάλ Δελφών 2021, ερμηνεύοντας εξαιρετικούς κλασικούς ποιητές και σύγχρονους στιχουργούς, μελοποιημένους από σπουδαίους συνθέτες.

 

Ένας πολύχρωμος μουσικός πίνακας με πινελιές από το παρελθόν και το παρόν και συνδετικό υλικό την υπέροχη φωνή και τις μοναδικές ερμηνείες της!

 

Η σπουδαία καλλιτέχνις, με την ξεχωριστή μουσική έκφρασή της, κάνει μία τιμητική αναφορά στους νομπελίστες ποιητές Οδυσσέα Ελύτη και Γιώργο Σεφέρη, στους κορυφαίους ποιητές Κωνσταντίνο Π. Καβάφη, Γιάννη Ρίτσο και Κωστή Παλαμά, και εμπλουτίζει το πρόγραμμα της συναυλίας χαρίζοντας μας αγαπημένα τραγούδια, που ευφραίνουν την ψυχή, σε στίχους του Νίκου Γκάτσου, της Λίνας Νικολακοπούλου, του Μιχάλη Γκανά, του Λευτέρη Παπαδόπουλου κ.ά.

 

Μία διαφορετική καλλιτεχνική προσέγγιση, μία μουσική - ερμηνευτική πανδαισία, συνοδεία εξαιρετικών μουσικών, σε μοναδικές ενορχηστρώσεις του Θωμά Κοντογεώργη.

 

 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΕΛΦΩΝ

Θέατρο Φρύνιχος, Δελφοί

Σάββατο, 26 Ιουνίου, ώρα 21:15

 

Εισιτήρια: 15 , 10 (φοιτητικό / ανέργων /65+)

 

Τα εισιτήρια διατίθενται μόνο ηλεκτρονικά από την Ticket Services, στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://www.ticketservices.gr/event/festival-delfon-2021-alkisti-protopsalti/?eventid=6050&showid=41890

 

 

Φεστιβάλ Δελφών “Το Λάλον Ύδωρ” 2021

Για περισσότερες πληροφορίες:

Φεστιβάλ Δελφών - Delphi Festival

 
Έλενα Χριστάκου
Υπεύθυνη Επικοινωνίας

Τηλ. 690 6180137

Δημοσιεύθηκε στις 20 June 2021 | 7:12 pm


ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ για την δωρεά της Μαρία Βαμβακά από την παράταξη "Σερνικάκι Πρώτα"...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ 

 


 Ευχαριστούμε θερμά την κυρία Μαρία Βαμβακά για την δωρεά ενός Πιάνου στην Κοινότητα μας  

Στην μνήμη του GUIDO CIOFFI.

Η  ευαισθητοποίησή σας για θέματα του χωριού όπως εκφράστηκε μέσω της δωρεάς σας, αποτέλεσε πολύτιμη βοήθεια στην προσπάθειά μας για στήριξη των  συμπολιτών µας, που επλήγησαν τα χρόνια της κρίσης και της πανδημίας και σε πολιτιστικό επίπεδο.

H γενναιόδωρη κίνησή σας αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και αναδεικνύει το ήθος σας και τις αξίες της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Για ακόμη μια φορά, αποδεικνύεται έμπρακτα πως με ομαδικό πνεύμα μεταξύ ανθρώπων με κοινά συμφέροντα και στόχους μπορούμε να πετύχουμε πολλά, προς όφελος της κοινωνίας µας και της κοινότητας μας.

Εκφράζουμε  τις Θερμές µας ευχαριστίες εκ μέρους των συγχωριανών μας για την ευγενική σας δωρεά.

 

Με εκτίμηση,

Λύτρας Αθανάσιος & Λύτρας Μαρίνος

Τοπικοί σύμβουλοι κοινότητας Σερνικακίου

Δημοσιεύθηκε στις 20 June 2021 | 7:06 pm


Συναυλία Διαμαρτυρίας: Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος παρ. Εύβοιας - Γίνε και ‘συ κρίκος στην αλυσίδα...


Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος παρ. Εύβοιας

Γίνε και ‘συ κρίκος στην αλυσίδα No2

 


Δίνουμε και φέτος το αγωνιστικό μας ραντεβού:

-      Δευτέρα 21 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, συγκροτήματα και μουσικοί από διάφορα μουσικά είδη συναντιόμαστε και πάλι για μια συναυλία διαμαρτυρίας στη Χαλκίδα, στο θέατρο Κωτσόπουλου (πλησίον Προσκοπείου). Ώρα προσέλευσης 19:00.

Καλούμε συναδέλφους και εργαζόμενους να στηρίξουν με την παρουσία τους την πρωτοβουλία μας!

*Κατά τη διεξαγωγή της εκδήλωσης θα τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα με βάση τις ισχύουσες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις και τις υποδείξεις του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ.

 

Πέρυσι τέτοιες μέρες με κλειστούς όλους τους χώρους του Πολιτισμού, χιλιάδες μουσικοί κάτω από το κάλεσμα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου ενώσαμε τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους, πλημμυρίσαμε με τα τραγούδια μας τις γειτονιές, απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη την Ελλάδα.

Μέσα σε αυτές κι ο πεζόδρομος της Αβάντων στην Χαλκίδα. Εκεί συναντηθήκαμε συνάδελφοι από διάφορα μουσικά είδη και εργασιακούς χώρους και γίναμε η μαγιά που έκανε δυνατό να στηθεί το παράρτημα της Εύβοιας.

 

Κάναμε πράξη το σύνθημα «γίνε και ‘συ κρίκος στην αλυσίδα».

 

Τώρα που οι χώροι ανοίγουν…

-      Σε όλο τον κόσμο, γίνεται χορός εκατομμυρίων γύρω από το εμβόλιο, η πανδημία είναι ακόμα εδώ, τα θύματα εκατομμύρια, ενώ το άνοιγμα γίνεται αποκλειστικά με την ατομική ευθύνη του self test.

-      Την ίδια ώρα ο ν. Χατζηδάκη αποδεικνύει ότι την κυβέρνηση την ενδιαφέρει κυρίως η επόμενη μέρα. Θέλουν να ξεπεράσουν την κρίση, «το επενδυτικό κενό» που υπήρχε ήδη από το 2019, γυρίζοντας το ρολόι της εργασίας μας, της ζωής μας στην πλήρη ευελιξία. Οι νόμοι τους πατάνε σε αυτούς των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ, στα ήδη περασμένα με τα μνημόνια.

-      Οι χώροι πολιτισμού δεν θα ανοίξουν για όλους το ίδιο. Μόνο μια μικρή μερίδα συναδέλφων έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή της σε φεστιβάλ Δήμων κλπ, ενώ η εστίαση, οι υπόλοιπες πολιτιστικές εκδηλώσεις (πανηγύρια, γάμοι κ.α), που αφορούν το σύνολο του κλάδου, είναι ακόμα στον αέρα.

-      Θέλουν να προσαρμόσουν τα μεροκάματά μας στο budget της πληρότητας των καθισμάτων. Παράλληλα, από εκεί που χιλιάδες συνάδελφοι δεν πήραν ούτε το επίδομα, μας αναγκάζουν να ανοίξουμε μπλοκάκια, παρά την υπερφορολόγηση ως «συνεργάτες», μήπως και παίξουμε σε συναυλίες και φεστιβάλ.

-      Την ίδια ώρα ο ψηφιακός πολιτισμός «τρέχει», ο μουσικός από τις χιλιάδες views των spotify κλπ, καλείται να λάβει λίγα ευρώ, να παραχωρήσει πλήρως το ηθικό, πνευματικό – συγγενικό δικαίωμα για να κερδίζουν κάποιες πλατφόρμες.

Με τους αγώνες, τη μαζικότητά μας, τα αιτήματά μας, το μεράκι μας, την αγάπη μας για τον πολιτισμό, την ανησυχία μας για την επόμενη μέρα, διατρανώνουμε πως:

 

Δεν θα πληρώσουμε ξανά την κρίση τους!

Δημοσιεύθηκε στις 20 June 2021 | 6:58 pm


Πρόσκληση του Δ.Ι.Ε.Κ. Άμφισσας για αίτηση σπουδών στις νέες ειδικότητες...

Το Δ.Ι.Ε.Κ. Άμφισσας καλεί τους ενδιαφερόμενους να δηλώσουν την ειδικότητα που θα επιθυμούσαν να παρακολουθήσουν το φθινόπωρο του 2021, συμβάλλοντας έτσι στη πρόταση έγκρισης νέων ειδικοτήτων στο προσεχές διάστημα. 

 

  Η δήλωση προτίμησης μπορεί να γίνει στον παρακάτω σύνδεσμο: 

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΝΕΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ Δ.Ι.Ε.Κ. ΑΜΦΙΣΣΑΣ 2021-22 

ή στο ιστολόγιο του Δ.Ι.Ε.Κ. Άμφισσας:

 http://iekamfissas.blogspot.com/

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΝΕΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ Δ.Ι.Ε.Κ. ΑΜΦΙΣΣΑΣ 2021-2022
Το Δ.Ι.Ε.Κ. Άμφισσας καλεί τους ενδιαφερομένους να δηλώσουν την ειδικότητα
που θα προτιμούσαν να παρακολουθήσουν το φθινόπωρο του 2021,
συμβάλλοντας έτσι στη πρόταση έγκρισης νέων ειδικοτήτων στο προσεχές διάστημα.

Επιλέξτε την ειδικότητα που θα θέλατε να παρακολουθήσετε στο Δ.Ι.Ε.Κ. ΑΜΦΙΣΣΑΣ
για το εξάμηνο 2021Β (Έναρξη τον Οκτώβριο του 2021).

Πληροφορίες για έγκριση και λειτουργία τμημάτων:
http://www.gsae.edu.gr/el/

ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ και ΟΔΗΓΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΙΕΚ του Ν.4186/2013
Ενενήντα Δύο (72+20 ΝΕΑ) Προγράμματα Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης:

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ Δ.Ι.Ε.Κ. ΑΜΦΙΣΣΑΣ (ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2021):
https://drive.google.com/file/d/1PjdouH_SwQzgCaT5jO6l-bxHZVJkpSzD/view?usp=sharing

Δ.Ι.Ε.Κ. ΑΜΦΙΣΣΑΣ
Λεωφόρος Σαλώνων 44 - Άμφισσα 33100
Ιστολόγιο: http://iekamfissas.blogspot.com
Τηλ: 2265072024 - Fax: 2265072025
e-mail: [email protected]

ΔΗΜΟΣΙΟ ΙΕΚ ΑΜΦΙΣΣΑΣ

Παρακαλούμε επιλέξτε μέχρι 4 ειδικότητες

 

Δημοσιεύθηκε στις 20 June 2021 | 6:53 pm


Ευχές ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδας για τις πανελλαδικές εξετάσεις με αιχμές κατά Κεραμέως...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

 Πανελλαδικές εξετάσεις 2021: Πρεμιέρα με Νεοελληνική γλώσσα για 100.000  υποψηφίους -Τα μέτρα και οι αλλαγές που ισχύουν από φέτος

   Με την ευκαιρία της σημερινής έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ΦΩΚΙΔΑΣ, εύχεται σε όλους τους διαγωνιζόμενους μαθητές ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!! 

   Παρ’ όλες τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπισε σύσσωμος ο εκπαιδευτικός κόσμος, ελπίζουμε ότι οι μαθήτριες και οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, με σύνεση και γνώση, με ψυχραιμία και θετική ενέργεια, θα ανταπεξέλθουν με επιτυχία στο δύσκολο -λόγω των καιρών- έργο τους.

   Είμαστε σίγουροι, ότι ούτε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ και της υπουργού Παιδείας κ. Κεραμέως, το οποίο αποκλείει από τις πανεπιστημιακές σχολές το 1/3 των μαθητών, στρέφοντάς τους προς τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, ούτε οι συνθήκες πανδημίας, με την ελλιπή διδασκαλία, θα σταθούν εμπόδιο στα παιδιά μας για ένα καλύτερο μέλλον!!!

   Και πάλι, ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!! 

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ΦΩΚΙΔΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2021 | 11:19 am


Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών: Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης - «Ήμουν παιδί το ’21»... Εγκαίνια παρουσία πολλών προσωπικοτήτων το Σάββατο 19 Ιουνίου 2021, ώρα 19:00-αίθουσα "Φρύνιχος"...

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ -

 ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ "ΗΜΟΥΝ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ '21"

 - ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΕΛΦΩΝ

 

Φεστιβάλ Δελφών "Το Λάλον Ύδωρ" 2021


Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης

Έκθεση ζωγραφικής

Μαθητών/τριών & 38 εικαστικών και καλλιτεχνών


«Ήμουν παιδί το ΄21»

 

Εγκαίνια: Σάββατο 19 Ιουνίου 2021, ώρα 19:00

Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, Δελφοί (αίθουσα «Φρύνιχος)Το Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» και ο Σύλλογος «Οι Φίλοι του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών»
συνδιοργανώνουν την έκθεση ζωγραφικής «Ήμουν παιδί το ’21» στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, στους Δελφούς. Η έκθεση οργανώθηκε αρχικά από το 5ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης «Γεώργιος Μπουζιάνης», την Α΄ Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών, το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης και τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού του Δήμου Δάφνης-Υμηττού, σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, την Ελληνοαμερικανική Ένωση και τον Δήμο Δάφνης-Υμηττού. 

 

Η δράση έχει ενταχθεί, στο εθνικό πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων, που συντονίζει η Επιτροπή «Ελλάδα 2021», με την ευκαιρία του εορτασμού των 200 χρόνων μετά την επανάσταση του 1821.

 

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν έργα μαθητών/μαθητριών  του σχολείου που έχουν θέμα την ζωή, την προετοιμασία και τους ήρωες του 1821 μέσα από τις γνώσεις που έχουν πάρει στη σχολική τους εκπαίδευση και τις εικόνες που έχουν μελετήσει από ζωγραφικά και άλλα έργα, δημιουργώντας μια αίσθηση υπερηφάνειας και τιμής για την πατρίδα τους. Οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου δημιούργησαν τα ζωγραφικά έργα υπό την επίβλεψη της κας Αθανασίας Σκληρού (επιμελήτριας του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης).

 

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν έργα 38 καταξιωμένων εικαστικών και καλλιτεχνών που εμπνεύστηκαν από τη θεματική μας. Τα έργα αυτά οι εικαστικοί καλλιτέχνες τα παραχωρούν ανιδιοτελώς στην πινακοθήκη του σχολείου, για να εμπνέουν τους μικρούς μαθητές. 

 

Στην έκθεση ακόμα θα παρουσιαστεί αρχειακό υλικό από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους που έχει σχέση με το παιδί την προεπαναστατική και επαναστατική περίοδο.

Επίσης θα εκτεθούν χειροποίητες παραδοσιακές ενδυμασίες (γνήσια αντίγραφα) της Θεσπρωτίας από την δημιουργό Παναγιώτα Πάνου.


Τέλος, θα εκτεθούν πρωτότυπα σχέδια ελληνικών παραδοσιακών φορεσιών της Θεσπρωτίας του Γήση Παπαγεωργίου από την Συλλογή της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.  


Συμμετέχουν οι εικαστικοί (με αλφαβητική σειρά): Αδαμάκης Γιάννης, Αλεξοπούλου Γιάννα, Αντζουλίδης Αντώνιος, Αντωνάκη Αλεξάνδρα, Αντωνέα Αγγελική, Αρτέμη Ζάννα, Γιγουρτάκης Γιάννης, Γκερρέρο Τζούλια, Ζούμπα Ελένη, Κανέλλου Εβίτα, Καράλη Αγγέλα, Κιπενή Θαλασσινού Κατερίνα Ευμορφία, Κοβάλσκα Πεταλίδου Μαργαρίτα, Κόνιαρης Νίκος, Κοτσορές Σωκράτης, Κουτσουμπλής Κωνσταντίνος, Κωνσταντίνου Πένυ, Λαός Σταύρος, Λιάπης Αλέξανδρος, Λιούγκας Βαγγέλης, Μάντζου Σακελλαριάδου Αλεξάνδρα, Μαυρονικόλα Ματίνα, Μαχαιρίδη Ευστρατία, Μπάρα Αγγελική, Μπλούκου Βασιλική, Μπόμπορη Αγγελική, Παπαδημητρίου Γιώργος, Παπαθανάση Βγόντζα Σοφία, Παπανικολάου Ελένη, Πάστρα Μαρία, Σταμάτη Μαρία, Σταύρου Σοφία, Στελλάτου Μαρίνα, Σωτήρχος Στάθης, Τζανέλα Μαρινέλλα, Φλώρακα Φιλίππα, Χαρίτος Σωτήρης (Χαρίδημος), Χουντάλας Γιώργος 


Γενική οργάνωση: Νικόλαος Ευσταθίου, Διευθυντής 5ου Δ.Σ. Δάφνης «Γεώργιος Μπουζιάνης»

Επιμελήτρια έκθεσης: Λουίζα Καραπιδάκη, Ιστορικός Τέχνης – Μουσειολόγος, Αντιπρόεδρος Συλλόγου Φίλων Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών                                      

 

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά εικαστικά προγράμματα για παιδιά από τους μουσειοπαιδαγωγούς του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης.


 

Εγκαίνια: Σάββατο 19 Ιουνίου 2021, ώρα 19:00

Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, Δελφοί (αίθουσα «Φρύνιχος)

 

Διάρκεια Έκθεσης:

19 Ιουνίου έως 4 Ιουλίου 2021 

                           

Ώρες λειτουργίας: 

Καθημερινές: 9.00-15.00

Σάββατο-Κυριακή: 10.00-14.00 

Τηλ..: 22650-82731 / 82353  

Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2021 | 11:11 am


Συνταξιοδοτείται η μικροβιολόγος του Νοσοκομείου Άμφισσας Έφη Παπούλια... ευχαριστήριο αποχαιρετιστήριο μήνυμα συνεργατών...


Από την 1η Ιουλίου το Νοσοκομείο Άμφισσας γίνεται φτωχότερο!! 

 Την 1η Ιουλίου αφυπηρετεί η διευθύντρια του μικροβιολογικού εργαστηρίου Κυρία Ευθυμία Παπούλια!
Η Κυρία Παπούλια ήταν πυλώνας στήριξης γι αυτό το Νοσοκομείο απ την πρώτη μέρα της λειτουργίας του!
Δημιούργησε ένα εργαστήριο κόσμημα και ίδρυσε την μονάδα αιμοδοσίας!
για την επιστημονική επάρκεια και τον ζήλο της είναι νομίζω περιττό να αναφερθώ...
η κοινωνία της Φωκίδας το γνωρίζει πολύ  καλά και οι ασθενείς πάντα την τιμούσαν με την εμπιστοσύνη τους!
Επειδή υπήρξα συνεργάτης της τα τελευταία 17 χρόνια σαν προϊστάμενος του εργαστηριακού προσωπικού θα ήθελα να σας μεταφέρω την εμπειρία μου απ αυτή τη συνεργασία.
Η Κυρία Παπούλια δεν ήταν απλά διευθύντρια για μας αλλά συνεργάτης,δάσκαλός και ΟΙΚΟΓΈΝΕΙΆ!!! Δίπλα στον καθένα μας Όταν χρειάστηκε, μας έκανε να νιώθουμε ισότιμοι συνεργάτες...μας έμαθε να ΑΓΑΠΆΜΕ τη δουλειά μας!!
Με την ηπιότητα της αποσοβούσε τις εντάσεις και γεφύρωνε τις διάφορες!!
Ήταν πίσω από κάθε  λύση η μέρος της λύσης Όχι μόνο στα προβλήματα  των εργαστηρίων αλλά και του νοσοκομείου!!
Ήταν Φυσικά επί κεφαλής της ομάδας που συνέταξε τον νέο Οργανισμό του Νοσοκομείου και που ελπίζω ο λαός της Φωκίδας να υποστηρίξει ώστε να ψηφιστεί !!
Κυρία Παπούλια εκφράζοντας νομίζω τους συναδέλφους μου θα θελα να σας ευχαριστήσω για ότι κάνατε για μας και τις παρακαταθήκες που αφήνετε!!!

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Νίκος Πατσίκας
προϊστάμενος παραιατρικών

Δημοσιεύθηκε στις 14 June 2021 | 5:29 pm


Νίκος Δρόλαπας: ΝΕΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΑΜΦΙΣΣΑΣ:… όταν το ντοβλέτι θέλει να επιβάλει τις θελήσεις του…. ΓΙΑΤΙ κλείνουν την Γιαγτζή;;…

Η απαίτηση των ολίγων - πρόβλημα των πολλών 

 ΝΕΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΑΜΦΙΣΣΑΣ, ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ 

 Νίκος Δρόλαπας 

 


     Για να έχει η Άμφισσα ένα καλό και λειτουργικό κυκλοφοριακό σύστημα, που να εξυπηρετεί τη μεγάλη πλειοψηφία των δημοτών, των κατοίκων, των επισκεπτών και των επαγγελματιών του εμπορικού κέντρου της πόλης, πρέπει να εξασφαλισθεί πρώτα η στρωτή κυκλοφοριακή ροή στους βασικούς οδικούς άξονες που περνούν από το κέντρο της πόλης και εξυπηρετούν όλα τα σημεία της, κεντρικά και απομακρυσμένα.

     Για να επιτύχει αυτό, πρέπει, στα γνωστά  κομβικά σημεία που δημιουργείται συμφόρηση, να δοθεί διέξοδος με ανάλογες ρυθμίσεις.  

     Αναμφίβολα, καθοριστικό ρόλο στη τελική διαμόρφωση του κυκλοφοριακού στον κεντρικό τομέα της Άμφισσας έχει η οδός Γιαγτζή.

     Πριν να κλείσει για να γίνει πεζόδρομος εξυπηρετούσε ένα σημαντικό κομμάτι της κυκλοφορίας της πόλης.  Όταν έκλεισε, όλη η κίνηση που είχε, αναζήτησε να συνεχίσει τη πορεία της στους πλησιέστερους δρόμους. ΕΚΕΙ δημιουργήθηκε το ΑΔΙΕΞΟΔΟ, επειδή οι δρόμοι αυτοί ήσαν στενοί και δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τη κυκλοφορία, δημιουργώντας μία απερίγραπτη κατάσταση που όλοι βιώσαμε.  

     Όλοι όσοι υποστήριξαν το προηγούμενο προβληματικό κυκλοφοριακό, ακόμη και ο τότε Μελετητής, δεν έδωσαν απάντηση πώς θα ξεπερασθεί το πρόβλημα που δημιουργείται από το κλείσιμο της οδού Γιαγτζή.  Ακόμη και σήμερα, απάντηση δεν έχουν.  Αφήνουν τη Γιαγτζή και αναφέρονται στη δημιουργία πεζοδρόμων σε άλλες πόλεις, στις οποίες οι κεντρικοί δρόμοι, παράλληλοι και κάθετοι, έχουν πλάτος μεγάλο, κι αν πεζοδρομηθεί και κλείσει ένας κεντρικός δρόμος, δεν παρουσιάζεται κανένα πρόβλημα.

     Ίσως για το λόγο αυτό, οι τρείς προηγούμενες δημοτικές αρχές, παρά τα κυκλοφοριακά προβλήματα που υπήρχαν, δεν αποφάσισαν να κλείσουν την οδό Γιαγτζή.  

     Όπως ανέφερε στα πλαίσια της διενεργούμενης διαβούλευσης ο συμπολίτης Μηχανικός κ. Ν. Τσινταβής, ήταν ο συντάκτης της αρχικής κυκλοφοριακής μελέτης και ο ίδιος συνέταξε και την αναθεώρηση που ακολούθησε και δεν είχε προτείνει το κλείσιμό της οδού Γιαγτζή, που σήμερα προτείνει. Θα ήταν χρήσιμο, εάν το επιθυμεί, να αναφερθεί στους λόγους που τον οδήγησαν σε αλλαγή θέσης.

      Για να περιορίσουν τις συνέπειες από το κλείσιμο της οδού Γιαγτζή,  κατέφυγαν στην αναστροφή της κατεύθυνσης της κυκλοφορίας ορισμένων δρόμων, γέμισαν τους δρόμους με πλαστικά κολωνάκια, φθάνοντας ακόμη και στο έσχατο σημείο να μετονομάσουν τη πλατεία της Ι. Μητροπόλεως από  « ΠΛΑΤΕΙΑ » σε  « ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ »  για να καταργήσουν τη πορεία επί πλατείας που προβλέπει  ο  Κ.Ο.Κ., δίνοντας σε όλους τους γύρω δρόμους μία κατεύθυνση.

     Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Η προηγούμενη δημοτική αρχή επί Παναγιωτόπουλου, άλλη μελέτη ενέκρινε στο δημοτικό συμβούλιο και άλλη έστειλε και πήρε έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Το γεγονός αυτό, καθιστά νομικά έωλη την εφαρμογή του υπό κατάργηση κυκλοφοριακού.

      Σοβαρότατες νομικές ελλείψεις υπάρχουν ακόμη και στην ολοκλήρωση του υποβληθέντος , τότε, φακέλου, αφού δεν περιλαμβάνει ούτε την υποχρεωτική έγκριση της Τροχαίας, ούτε και τη τροποποίηση του σχεδίου πόλεως για τη νομιμοποίηση των πεζοδρόμων.

      Και οι πεζόδρομοι, παλαιότεροι και νεώτεροι, είναι πλέον, όλοι στον αέρα.

      Προηγήθηκε βέβαια, με τελεσίδικη δικαστική απόφαση, το πρώτο ξήλωμα των πλαστικών εμποδίων που είχαν τοποθετήσει στους δρόμους, τότε, που ακολούθησε το ανελέητο κυνηγητό των πολιτών και επαγγελματιών που διαφωνούσαν με τις αυθαίρετες και αλλοπρόσαλλες ‘’ρυθμίσεις’’ του κυκλοφοριακού.

      Δεν αφαιρέθηκαν όμως και οι διπλές σιδηρόφρακτες πόρτες στις οδούς  Νικολάου Κορδώνη και Γιαννακού Δελμούζου, οι οποίες μετέτρεψαν τους δρόμους σε ιδιωτικούς πεζόδρομους, ενώ, δεν κατεδαφίσθηκε ακόμη το χαρακτηρισμένο αυθαίρετο κτίσμα, το οποίο, με… το εφεύρημα ότι είναι  ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ και ΛΥΟΜΕΝΟ, παραμένει Η ΚΑΦΕΤΈΡΙΑ για περισσότερα από επτά χρόνια στη μέση του δρόμου προς δόξα της …τοπικής έννομης τάξης, που την εκφράζουν, με την ανοχή, αν όχι και με τη σύμπραξή τους, οι ….αιρετοί !

     Μέσα  σ΄ αυτή τη διαστροφική  προχειρολαγνία των ρυθμίσεων της προηγούμενης κυκλοφοριακής μελέτης, ορισμένοι επαγγελματίες της οδού Γιαγτζή επιμένουν στο κλείσιμό της, αγνοώντας αν έχουν κάνει τόσα χρόνια τη ζωή της πόλης άνω κάτω, αφού η δική τους ευκολία αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για το σύνολο σχεδόν των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης.

    Στα δύο κείμενα που ανήρτησαν στη διαβούλευση, του ιδίου γνωστού συντάκτη, ξετυλίγουν και άλλες πτυχές των συντεχνιακών τους απόψεων.  Ούτε λίγο ούτε πολύ,  λένε ότι :  « η πόλη μας οφείλει να ακολουθήσει  .. βήματα μιας σύγχρονης εμπορικής ανάπτυξης…. », δηλαδή, οι συμπολίτες μας καλούνται να ακολουθήσουν τα κελεύσματα των εμπορικών τους διεκδικήσεων ..! και αυτό,  πρέπει να το διαβάσουν όλοι οι συμπολίτες μας για να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, γιατί αυτές οι εκφράσεις δεν λέγονται από επαγγελματίες, ή όσους τους εκπροσωπούν.

     Ας σκεφθούν τουλάχιστον, τους άλλους εργαζόμενους επαγγελματίες του εμπορικού κέντρου, όχι μόνο επειδή είναι περισσότεροι, αλλά, επειδή δεινοπάθησαν οικονομικά με το κλείσιμό της Γιαγτζή και οι οποίοι, μπορεί και να φοβούνται να εκφράσουν ελεύθερα την άποψή τους, όταν το ντοβλέτι θέλει να επιβάλει τις θελήσεις του, με το οποίο, ο νεοσύστατος σύλλογός τους ( εμπορικών καταστημάτων ) είναι λίγο πολύ ταυτισμένος σε θέσεις και ευσεβείς... στόχους….!

Δημοσιεύθηκε στις 9 June 2021 | 9:41 am


Με απειλές και εκβιασμούς δεν εξασφαλίζεται η συμμετοχή στις εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια... Και νέες καταγγελίες για την προκήρυξη ηλεκτρονικής ψηφοφορίας...

 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Δεν εξασφαλίζεται με απειλές και εκβιασμούς η συμμετοχή στις εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια 

Με την δήθεν ενημερωτικού τύπου διατύπωση ότι «η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική», η Περιφερειακή Αρχή με το σχετικό Δελτίο Τύπου της, κουνάει το χαρτί της απειλής σε όσους στέκονται απέναντι στην απόφασή της για διενέργεια εκλογών με ηλεκτρονική διαδικασία.

Λέει ο Περιφερειάρχης μην ακούτε το Σύλλογό σας και τα συνδικαλιστικά σας όργανα σε όλα τα επίπεδα (ΣΥΠΑ, ΟΣΥΑΠΕ, ΑΔΕΔΥ) που σας απευθύνουν κάλεσμα αποχής από την εκλογική διαδικασία, γιατί η συμμετοχή σας είναι υποχρεωτική…

Τόσος πόνος έπιασε τον Πατούλη για να συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στις συλλογικές τους διαδικασίες!!!!

Απαντάμε: Η «άσκηση του εκλογικού δικαιώματος» δεν σχετίζεται με την άσκηση των υπηρεσιακών μας καθηκόντων.

Η αποχή από την «άσκηση του εκλογικού δικαιώματος» δεν σχετίζεται με κανένα πειθαρχικό παράπτωμα, απ’ όσα απαριθμούνται στο ισχύον Πειθαρχικό Δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων, ούτε προβλέπεται κάποια κύρωση από την αποχή, ούτε σχετίζεται με τις υποχρεώσεις των υπαλλήλων, όπως αυτές αποτυπώνονται στον υπαλληλικό κώδικα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η αποχή από την ηλεκτρονική ψηφοφορία αποτελεί υποχρέωση κάθε εργαζόμενου, που σέβεται την ψήφο του και τους αγώνες που την καθιέρωσαν, που σέβεται τις συλλογικές αποφάσεις των συνδικαλιστικών του οργάνων, που δεν δέχεται να γίνεται «γλάστρα» και να «στολίζει» αυταρχικές, αντιδημοκρατικές και διαβλητές εκλογικές διαδικασίες.

Ακούστε το καλά: Όλοι οι εργαζόμενοι «καλύπτονται» από την απόφαση του Συλλόγου και μαζικά απαιτούν εκλογική ψηφοφορία δια ζώσης, άμεση, αυτοπρόσωπη, καθολική και μυστική, με όσες κάλπες απαιτούνται και με όλα τα μέσα προστασίας.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΖΑΚΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ


Αθήνα  2- 6 -2021

                                      Αρ. Πρωτ.: 105

ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΑΤΟΥΛΗ ΓΙΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ

Συνεχίζονται οι καταγγελίες συνδικαλιστικών οργανώσεων για την Απόφαση Περιφερειάρχη για προκήρυξη ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τις εκλογές ανάδειξης των αιρετών στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο των υπαλλήλων της Περιφέρειας Αττικής.

Καθημερινά καταφθάνουν ψηφίσματα που ζητούν να ανακληθεί η απόφαση αυτή και απαιτούν να προκηρυχθούν εκλογές με άμεση, αυτοπρόσωπη, καθολική και μυστική ψηφοφορία, σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα χωριστά, με όσες κάλπες απαιτούνται και όλα τα μέτρα προστασίας, όπως δηλαδή έχει ζητήσει ο Σύλλογός μας.

Ζητούν να γίνουν σεβαστές οι ομόφωνες αποφάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος, όπως αυτές εκφράζονται από τα εκλεγμένα όργανά του (Σύλλογος, ΟΣΥΑΠΕ, ΑΔΕΔΥ) και συνδέονται με την απαίτηση για ενίσχυση της ζωντανής συζήτησης και επαφής μεταξύ των εργαζομένων, της ζωντανής αντιπαράθεσης και κριτικής ως βασικά στοιχεία της δημοκρατικής λειτουργίας, με την απαίτηση για ανεπηρέαστη έκφραση της βούλησης των εργαζομένων.

Στέκονται απέναντι στην προσπάθεια επιβολής σκοπιμοτήτων, διαβλητών διαδικασιών και αντιδημοκρατικών πρακτικών, ενίσχυσης μειοψηφικών απόψεων, απέναντι στη συνεχή εργαλειοποίηση της πανδημίας, που την ώρα που ανοίξανε όλες σχεδόν τις δραστηριότητες και τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο εργαζόμενος θα κινδυνεύσει εάν πάει μέχρι την κάλπη!!!

Μέχρι τώρα έχουν ήδη αποστείλει ψηφίσματα – καταγγελίες στον Περιφερειάρχη Αττικής οι παρακάτω συνδικαλιστικές οργανώσεις, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα του Συλλόγου μας:

ΑΔΕΔΥ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ    ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ  ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΥΠ. ΓΕΩΡΓΙΑΣ (ΠΟΣΕΥΓ)

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΓΑ (ΟΠΕΚΑ – ΕΦΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Π.Ε. ΑΧΑΪΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Π.Ε. ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΔΗΓΩΝ – ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΥΠ. ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στο ΔΗΜΟ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Α& Β ΒΑΘΜΟΥ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Π.Ε. ΦΛΩΡΙΝΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Π.Ε. ΕΥΒΟΙΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ

ΕΛΜΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε (Π.Ο.Σ.Ε.  Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.) 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ τ. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΜΕΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Π.Ε. ΒΟΙΩΤΙΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Π.Ε. ΗΛΕΙΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. «Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ»

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ – ΠΕΥΚΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ   

ΣΎΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Π.Ε ΔΡΑΜΑΣ

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ -ΙΘΑΚΗΣ  

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ (ΟΣΥΒΕΤ) ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, τέως  ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΜΠ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Π.Ε. ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ

Γ΄ΕΛΜΕ  ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΖΑΚΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

Δημοσιεύθηκε στις 4 June 2021 | 7:29 pm


ΑΠΕΡΓΙΑ στις 10 Ιουνίου 2021!...Δεν αποδεχόμαστε την ανεργία... Θα αγωνιστούμε μέχρι τη νίκη!!...

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΛΑΡΚΟ: Κινητοποίηση για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας - CNN.gr

  Ξεπερνάμε την κωλυσιεργία και την υπονόμευση.

Οι εργαζόμενοι της εταιρείας,  των 80 νεκρών στην ώρα εργασίας, των εκατοντάδων θανάτων  και σακατεμένων  από επαγγελματικές ασθένειες, στις 10 Ιούνη απεργούμε και φωνάζουμε:

·         Όχι στο κλείσιμο της εταιρείας.

·         Όχι στις απολύσεις. Ούτε ένας άνεργος.

·         Όχι στην κατάργηση του 8ωρου, στη σύγχρονη σκλαβιά, στον εργασιακό Μεσαίωνα.

Στις 10 Ιούνη απεργούμε και απαιτούμε:

·         Να διασφαλιστεί η ενιαία λειτουργία της εταιρείας, όλες οι θέσεις εργασίας, τα δικαιώματά μας.

·         Απαιτούμε δουλειά, ψωμί,  την καταβολή του δεδουλευμένου, με αίμα και ιδρώτα, μόχθο μας.

·         Να αποσυρθεί το αντεργατικό έκτρωμα.

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, συγχωριανές και συγχωριανοί, νέοι και νέες της περιοχής γύρω από την εταιρεία.

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ.,  ως συνέχεια όλων των προηγούμενων, το Φλεβάρη του 2020 «έβαλε φωτιά» στη δουλειά μας, στα σπίτια μας. Πτώχευσε την  εταιρεία με στόχο να τη  χαρίσει  στα μεγάλα συμφέροντα. 18 μήνες  οι εργαζόμενοι της  εταιρείας, αλύγιστα, ακούραστα, αταλάντευτα, δίνουμε τη μάχη για να σώσουμε το βιός μας από τον «εμπρησμό».

 

18 μήνες η Κυβέρνηση προσπαθεί να μας βγάλει έξω από τη δουλειά μας και εμείς έχοντας την αλληλεγγύη χιλιάδων εργαζομένων από όλη τη χώρα με τα σωματεία τους, αντιστεκόμαστε.

  Ο «εμπρησμός» της Κυβέρνησης «έκαψε» τα πάντα, διάλυσε το εργοστάσιο, απαξίωσε τα μεταλλεία, έκανε «στάχτη» το εισόδημα μας. Δεν κατάφερε όμως να «κάψει» την καρδιά και την ψυχή μας. Δεν κατάφερε να μας γονατίσει και να μας οδηγήσει να βγούμε έξω από το εργοστάσιο. Δεν μπόρεσε να «κάψει» τους ίδιους τους εργαζόμενους. Είμαστε όλοι στην εργασία μας. 18 μήνες δίνουμε τη μάχη με «εμπρηστές και τη φωτιά».

 

Τώρα είμαστε στην πιο κρίσιμη καμπή του αγώνα μας.Το μόνο που έχει μείνει στην Κυβέρνηση για να ολοκληρώσει το σκοπό του «εμπρησμού», για  να εκποιήσει την εταιρεία, είναι να ξεμπερδέψει με τους εργαζόμενους.Σε αυτό το σκοπό της, παρουσιάζοντας τον «άνθρακα του εμπρησμού» της ως «θησαυρό»μας λέει, «να πάρουμε ένα ξεροκόμματο για αποζημίωση και να μας απολύσει». Επί της ουσίας μας  ζητά,  να μπούμε στη σειρά του ταμείου ανεργίας, να «γρατζουνίσουμε  την πόρτα» των επόμενων επενδυτών  της εταιρείας  που θα διαλέξουν «όσους θέλουν και με τους όρους που θέλουν».

 

Παράλληλα με αυτό διαμορφώνει τους νέους νομοθετικούς  όρους εργασίας και αμοιβής. Είναι έτοιμοι να καταθέσουν για ψήφιση το νέο εργασιακό έκτρωμα που καταργεί το οκτάωρο, παγιώνει τις απλήρωτες υπερωρίες, καταργεί επί της ουσίας τα Σωματεία, το δικαίωμα να διεκδικούμε συλλογικά. Οι όροι που δημιουργούν, μετατρέπουν  τους εργαζόμενους από «γενιά των 700 ευρώ,  σε γενιά των 700 ρεπό», ξεριζώνει ότι έχει απομείνει. Χτυπά τα σωματεία γιατί ξέρει ότι το μόνο που μπορεί να σταματήσει την εφαρμογή αυτών των μέτρων είναι ο οργανωμένος αγώνας. Θέλει να υποχρεώσει τα σωματεία να έχουνε ηλεκτρονικά αρχεία που θα έχουν πρόσβαση οι εργοδότες και κυβερνήσεις για να μπορούν να τρομοκρατούν τους εργαζόμενους με το«αν είσαι μέλος στο σωματείο δεν πιάνεις δουλειά, απολύεσαι» και σε αυτή την βάση δίνουν το δικαίωμα στον εργοδότη, ακόμη και με απόφαση δικαστηρίου παράνομης απόλυσης, να μην σε επαναπροσλάβει..

 

Επιβάλλουν  την  ηλεκτρονική ψηφοφορία στα σωματεία για να μπορούν οι εργοδότες να εκβιάζουν πιο άμεσα τους εργαζόμενους με το«αν θέλεις να πιάσεις δουλειά ή να μη χάσεις τη δουλειά που έχεις, θα μου  δώσεις  τους κωδικούς σου». Θα ψηφίζουν οι εργοδότες αντί για τους εργαζόμενους. Παράλληλα γνωρίζουν ότι στη δια ζώσης γενική συνέλευση «δίνονται τα χέρια, ενώνεταιτο αίμα με τον ιδρώτα», με λίγα και απλά λόγια συνεννοείσαι γίνεσαι μία γροθιά,  περπατάς μπροστά, σε βρίσκουν μπροστά τους. Το έχουν δοκιμάσει άλλωστε από την χρήση των media. Με τοFacebook δεν σταματάς στην παραγωγή, δεν κάνεις απεργία. Όσα και να πεις,  αυτοί συνεχίζουν.

 

Αδέλφια μέσα και έξω από το εργοστάσιο.

Ο αγώνας των εργαζομένων της εταιρείας είναι αγώνας όλης της περιοχής γύρω από αυτή, είναι αγώνας όλης της εργατικής τάξης στη χώρα μας. Τις προοπτικές της εταιρείας τις γνωρίζετε.Πλέον οι ίδιοι παραδέχονται ότι «το νικέλιο και το κοβάλτιο είναι το νέο πετρέλαιο». Σας καλούμε να ενωθούμε για να δώσουμε την τελική μάχη έτσι ώστε να μείνει η εταιρεία ανοιχτή, να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας, να εξασφαλίσουμε ότι θα έχουμε δουλειά με δικαιώματα, ότι θα τρώμε γλυκό ψωμί.

 

Σας καλούμε να συνεχίσετε να εκφράζετε την έμπρακτη αλληλεγγύη. Η τελική μάχη  θα δοθεί μέσα στο εργοστάσιο. Από τη μία είμαστε όλοι εμείς που ζούμε από το μεροκάματο που παίρνουμε στην εταιρεία, που αυτό το μεροκάματο το αφήνουμε στο μπακάλη, στο καφενείο,  στο μαγαζί του γείτονα. Από την άλλη είναι οι μεγάλοι κολοσσοί που θέλουν να πάρουν τα φιλέτα της εταιρείας τσάμπα, χωρίς εργαζόμενους, διαλέγοντας  αυτοί «όσους θέλουν και με τους όρους που θέλουν».

 

Εμείς έχουμε συμμάχους όλους εσάς  που βρισκόμαστε κάθε μέρα στις πλατείες, στο καφενείο, στα μαγαζιά, πού αναπαράγουμε το μεροκάματο που παίρνουμε από την εταιρεία δίνοντας το στην τοπική κοινωνία. Αυτοί που ενδιαφέρονται για την εταιρεία ούτε θα τους δείτε, ούτε και θα τους γνωρίσετε. Αυτοί έχουν συμμάχους την κυβέρνηση, τα κόμματα τους,  τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους ανθρώπους τους στο συνδικαλιστικό κίνημα. Τα κέρδη τους θα πάνε  στις τράπεζες  της Ελβετίας  και σε χώρες των «φορολογικών παραδείσων». Εμείς διεκδικούμε να έχουμε δουλειά με δικαιώματα και αυτοί διεκδικούν να κάνουν επενδύσεις για να αυγατίσουν τα τρισεκατομμύρια.

 

Δεν περιμένουμε, ούτε τους δημάρχους, ούτε τους περιφερειάρχες.Έχουν διαλέξει στρατόπεδο. Μέχρι  σήμερα ήταν«γλάστρες» στον αγώνα μας,  τώρα που φτάσαμε στο τέλος η κυβέρνηση τους «τράβηξε το αυτί». Ούτε σαν «γλάστρες» δεν παρουσιάζονται. Η κινητοποίηση στις 25 Μαΐου στη Λαμία  τους αποκάλυψε.  Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι βαρούν παλαμάκια για την παραγωγή 236 MWστον Δήμο Λοκρών από τις ανεμογεννήτριες (επένδυση που θα δώσει τεράστια κέρδη, αλλά  ούτε μία θέση μόνιμης και σταθερής εργασίας) και την ίδια στιγμή γυρίζουν την πλάτη στον αγώνα των εργαζομένων της εταιρείας των 1.400 θέσεων εργασίας, των τριακοσίων εκατομμυρίων κύκλο εργασιών («η ενεργοβόρα ΛΑΡΚΟ πουχρωστά 350 εκατομμύρια στη ΔΕΗ», όπως λένε, 180 MW χρειάζεται στη μεγίστη ισχύ).

 

Οι «γνωριμίες με τους υπουργούς και οι συνεννοήσεις» δεν απέτρεψαν την πτώχευση της εταιρείας, φέρνουν τις απολύσεις, νομοθέτησαν την κατάργηση των αποζημιώσεων και τις περικοπές. Ο αγώνας μας έχει κρατήσει στην εργασία, αυτός θα διασφαλίσει την λειτουργία, τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα μας. Σε αυτή τη βάση σας καλούμε σε γενικό ξεσηκωμό. 18 μήνες αντέξαμε «στη φωτιά» που μας έβαλε η Κυβέρνηση, είμαστε όρθιοι, μέσα στο εργοστάσιο. Τώρα «το φιτίλι» είναι στα δικά μας χέρια.

 

Αν δεν διασφαλιστεί η ενιαία λειτουργία της εταιρείας, οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά μας, αν η Κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει τις ευθύνες που έχει για την κατάντια της εταιρείας και δεν καταβάλλει και το τελευταίο ευρώ που χρωστά ως εργοδότης, δεν θα περάσουνε οι επενδυτές τους. Έχουμε φτύσει αίμα για να την κρατήσουμε σε λειτουργία την εταιρεία 60 χρόνια, ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ. «Ανάπτυξη» χωρίς εργαζόμενους να την ξεχάσουν. 

Σε αυτήν την κατεύθυνση αρχίζουμε να προετοιμαζόμαστε για την τελική μάχη. Καλούμε στις 10 Ιούνη να απεργήσει και να συγκεντρωθεί όλη η περιοχή  στην ΛΑΡΥΜΝΑ.

Δεν αποδεχόμαστε τον εργασιακό Μεσαίωνα. Δεν αποδεχόμαστε την ανεργία.

Θα αγωνιστούμε μέχρι τη νίκη.


Δημοσιεύθηκε στις 4 June 2021 | 7:22 pm


Βοηθήστε στη λαχειοφόρο αγορά για τα ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ 2021...!! Φέτος χρειαζόμαστε τη στήριξή σας περισσότερο από ποτέ...

Βοηθήστε στη λαχειοφόρο αγορά για τα ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ 2021

 


Τα ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ, οι εκδηλώσεις που πήραν το όνομά τους από τον γνωστό Αγιαθυμιώτη λογοτέχνη Γιάννη Σκαρίμπα, συνεπή στην κατ’ έτος συνάντησή τους με όσους τα έχουν αγαπήσει και τα περιμένουν, θα δώσουν και φέτος, για 27η συνεχή χρονιά, το «παρών» στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της Φωκίδας, από τις 31 Ιουλίου έως τις 15 Αυγούστου, στην Αγία Ευθυμία.

Οι επικρατούσες συνθήκες μας υποχρεώνουν να προσαρμόσουμε τις εκδηλώσεις μας ώστε το πρόγραμμα να είναι πλούσιο μεν ασφαλές δε.

 

 Ο Σύλλογος Αγιοευθυμιωτών «ο Άγιος Ευθύμιος», αναζητώντας πηγές χρηματοδότησης των ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΩΝ 2021 και λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές δυσκολίες των πολιτών, αποφάσισε τη διενέργεια λαχειοφόρου αγοράς με συμβολική τιμή λαχνού.

   Όπως κάθε χρόνο, θα κληρωθούν πολλά και καλά δώρα και η τιμή του λαχνού είναι μόλις 2 € ούτως ώστε να μπορούν να αγοράσουν όλοι. Δίνοντας από λίγα οι πολλοί μπορούμε να πετύχουμε αρκετά.

 

 Ζητάμε την βοήθεια όλων ώστε τα ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ να διατηρήσουν εκείνα τα χαρακτηριστικά που τα κάνουν να ξεχωρίζουν. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να βοηθήσει κανείς στην επιτυχία της λαχειοφόρου αγοράς. Μπορείτε να πάρετε μπλοκ με λαχνούς και να τους διαθέσετε σε γνωστούς και φίλους, μπορείτε να προσφέρετε δώρα ή να αγοράσετε οι ίδιοι λαχνούς.

 

 Για όσους θέλουν να βοηθήσουν διαθέτοντας λαχνούς ή προσφέροντας δώρα το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι: 2103250354 και το e-mail του Συλλόγου: [email protected] Φυσικά λαχνοί θα διατίθενται και κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων από τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου.

 

 Φέτος χρειαζόμαστε τη στήριξή σας περισσότερο από ποτέ.

 

Δημοσιεύθηκε στις 4 June 2021 | 7:09 pm


Εργατικές Κατοικίες Ιτέας ΙΙ: Τα παιδιά ενός κατώτερου Θεού… πουθενά φως!...

 

  

 

 

 

 

 

 

 * Συνεχίζεται η πλήρης αδιαφορία των ιθυνόντων για τον οικισμό Εργατικές Κατοικίες Ιτέας ΙΙ... ο ανύπαρκτος φωτισμός στην δυτική είσοδο-έξοδο του οικισμού που γειτνιάζει με την Ε. Ο., κυρίως όμως η συσκότιση καθ όλο το συγκεκριμένο τμήμα της Εθνικής Οδού Ιτέας Ναυπάκτου της οποίας αποτελεί ταυτόχρονα και την Είσοδο-Έξοδο της Ιτέας από και προς την Πάτρα, είναι τουλάχιστον ανεξήγητο! 

Φυσικά και εντός του οικισμού χρειάζεσαι φακό αφού οι περισσότερες λάμπες είναι καμένες και δεν αντικαθίστανται...

 ΑΝ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΑΤΥΧΗΜΑ ΤΙ ΘΑ ΠΟΥΝ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ;;;


* Ήδη είχαμε επισημάνει την κατάσταση προ καιρού. Αλλά πουθενά φως!

 

  "Με αφορμή - όπως μας ανέφεραν - την πρωινή παρ' όλίγον εκτροπή ιδιωτικού ΙΧ στην έξοδο της Ιτέας προς Γαλαξείδι, μετά από το… καθιερωμένο κατάβρεγμα της Εθνικής Οδού από τον χώρο εξόδου των μεταλλείων έως τους Ευκαλύπτους, λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος,

  (αλήθεια μπορεί όποιος θέλει να καταβρέχει την Εθνική Οδό; και οποιαδήποτε ώρα και με οιεσδήποτε καιρικές συνθήκες;)… 

   ...προκύπτουν άμεσα ερωτηματικά: 

    Η έξοδος της Ιτέας προς Γαλαξείδι, ακόμη κι αν δεν ήταν η κεντρική εθνική αρτηρία που συνδέει την κεντρική με τη νότια Ελλάδα και το εξωτερικό, η μόνη και παραθαλάσσια Ε.Ο. Ιτέας – Ναυπάκτου και ήταν ακόμη κι ένας επαρχιακός δρόμος, ώφειλε να πληροί στην επαφή της με τον οικισμό τις επιβαλλόμενες από το Νόμο προϋποθέσεις.

 Ο λόγος για την είσοδο-έξοδο της Ιτέας από και προς Πάτρα - Λαμία και ο γειτνιάζων οικισμός Εργατικές Κατοικίες Ιτέας ΙΙ.

Αφήνουμε το αισθητικό κομμάτι της τουριστικής Ιτέας, δεν "συμφέρει" να μιλήσουμε για περιβάλλον και καλαισθησία. 

Επίσης δεν "συμφέρει" να μιλήσουμε για νομοθεσία. 

Κι ακόμη δεν "συμφέρει" να μιλήσουμε για νομιμότητα...

Άρα το μόνο που μας απομένει είναι η ασφάλεια! 

Ολόκληρο το σημείο της ανατολικής πλευράς του οικισμού εφάπτεται στην Ε.Ο. Ιτέας-Ναυπάκτου. 

Υπάρχει είσοδος -έξοδος επί της Εθνικής. 

Αλλά, χωρίς ηλεκτροφωτισμό, μπάρες, σήμανση, υποτυπώδη κόμβο, χώρους στάθμευσης… 

  Καθημερινά από και προς τον οικισμό εξέρχονται και εισέρχονται άνθρωποι, πολίτες οι οποίοι ψηφίζουν και πληρώνουν φόρους και τέλη… 

 Ηλικιωμένοι άνθρωποι, μικρά παιδιά, μαθητές, μητέρες με καροτσάκια, άτομα με κινητικά προβλήματα… πώς φτάνουν στον οικισμό και πώς περνούν την ΕΟ βγαίνοντας από την κυρίως πόλη; 

 Χωρίς φωτισμό, χωρίς μπάρες, χωρίς σήμανση, με λακκούβες και πέτρες δίπλα στον εθνικό «άξονα»; 

 Πώς μπαινοβγαίνουν τα οχήματα, τα αυτοκίνητα, τα ποδήλατα;

  Τι θα συμβεί εάν κάποιο διερχόμενο όχημα τη νύκτα βγει λίγο πιο έξω από την ήδη στενή λωρίδα κυκλοφορίας και χωρίς ορατότητα(φωτισμό), χωρίς μπάρα προσκρούσει στα σταθμευμένα οχήματα δίπλα ακριβώς στην Εθνική και λίγα μέτρα από τα παράθυρα των σπιτιών;; 

Τί θα συμβεί εάν το σούρουπο ένα παιδάκι, ένας έφηβος, ένας ηλικιωμένος προσεγγίσει το σπίτι του; 

  Δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους κατοίκους; 

Δεν πρέπει να προστατεύονται; Δεν δικαιούνται μέριμνας και υπευθυνότητας;


  Για την ηχορρύπανση να μιλήσουμε;

 Για το κοκκινόχωμα;  που υφίστανται συνεχώς , που αναπνέουν και «λούζονται» μέρα – νύκτα; τώρα έχουν και την ολισθηρότητα του οδοστρώματος, λόγω βρεξίματος για την σκόνη…


Πώς πρέπει να αισθάνονται αυτοί οι άνθρωποι; 

 Ότι τους προσέχει η πολιτεία; 

 Ότι τους υπολογίζει και τους διευκολύνει;

 Ότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους τις οποίες πληρώνουν σε όλη τους τη ζωή; 

Ότι τους θυμούνται μόνον προεκλογικά; 


 

Νόμος υπάρχει... εφαρμόζεται στην  γειτονιά ενός κατώτερου Θεού;...

Δημοσιεύθηκε στις 2 June 2021 | 1:20 pm


Αμείωτα τα τροχαία στον Κόμβο Καμιώτισσας... και στένεμα Εθνικής αρτηρίας και μπετόβεργες;; ... ΠΟΙΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ;;; κι αν δεν είναι ΜΟΝΟ ΥΛΙΚΕΣ ΖΗΜΙΕΣ;;;...ΕΡΓΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ  ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

- ΚΟΜΒΟΣ ΚΑΜΙΩΤΙΣΣΑΣ:

Σοβαρά, τώρα; δεν αντιλαμβάνεται ο απλούς νους πως δεν γίνεται να στενεύεις Εθνική Αρτηρία και μάλιστα με μπετόβεργες;...

 Προχθές ολόκληρη νταλίκα-ψυγείο εξετράπη της πορείας της και πήρε τον δρόμο για την θάλασσα διπλώνοντας την καμπίνα δίπλα στην καρότσα...

  Πριν λίγες ημέρες  ένας τυχερός έχασε τον καθρέφτη του… 

Την επόμενη ημέρα: Οι μπετόβεργες έχουν λυγίσει σε όλη την λευκή λωρίδα, σε όλη την στροφή! Το όχημα προσπαθώντας να διασταυρωθεί με άλλο όχημα (και εφ όσον δεν υπάρχει χώρος αφού έχει στενέψει στο σημείο πολύ η ήδη προβληματική Εθνική Ιτέας-Ναυπάκτου και κατά συνέπεια αμφότερες οι λωρίδες κυκλοφορίας), συνάντησε την … τύχη του! 

Υπολείμματα του καθρέπτη παντού και πάνω στο πεσμένο πλαστικό πλέγμα τα υπολείμματα της μάσκας του αυτοκινήτου… 

 ...αν τρέχεις κανονικά ή έστω και λίγο λόγω ανηφορικότητας της στροφής, με την σύγκρουση h πλευρά του αυτοκινήτου που χτυπάει, εκτοξεύει ένα τμήμα του οχήματος… 

Σήμερα; 

Ποιος θα έχει σειρά;;

 ΠΟΙΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ;;;

 κι αν δεν είναι ΜΟΝΟ ΥΛΙΚΕΣ ΖΗΜΙΕΣ;;;

Δημοσιεύθηκε στις 2 June 2021 | 9:10 am


Η Πόλις ΔΕΝ εάλω… ούτε και πρόκειται να αλωθεί... πάλι με χρόνους με καιρούς... Ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς της Ελένης Κυπραίου... 
  Πανοραμική τοιχογραφία της τελευταίας ήμέρας της πολιορκίας της Πόλης μπροστα από τη Πύλη του Αγίου Ρωμανού.
 Μαρμαρωμένος Βασιλιάς

   Ο μωάμεθ ο Β’ Ο »Πορθητής» παρακολουθεί τη διεξαγωγή της μάχης ενώ τα βάρβαρα στίφη του ταπεινώνουν τον Χριστιανισμό… Οι δύο πύργοι πού προστατεύουν τη Πύλη του Αγίου Ρωμανού με το »Περιτείχιον», έχουν καταληφθεί από τους Γενίτσαρους πού έχουν ήδη μπήξει επάνω τις εχθρικές σημαίες (φλάμπουρα). Μιά σκισμένη ελληνική σημαία με το δικέφαλο αετό κρέμεται ακόμα από το δεξιό πύργο (βαμμένη κίτρινη και όχι κόκκινη όπως ήσαν οι κρατικές βυζαντινές σημαίες με το δικέφαλο, αλλά σκόπιμα κίτρινη από το τούρκο τοιχογράφο ώστε να θιγεί η Ορθοδοξία)…Εν μέσω αυτού του δράματος κεντρικός πρωταγωνιστής η παραδομένη στις φλόγες πύλη του Ρωμανού. Πολεμικό Μουσείο Κωνσταντινουπόλεως, Δώμα με τρισδιάστατη παράσταση της »Πολιορκίας της Πόλης». Ιστορικά ο Μεχμέτ (Μωάμεθ ο Β’) δεν εισήλθε από τη πύλη του Ρωμανού στην αλωμένη Πόλη, αλλά από τη Πύλη του Χαρίσιου μερικά μέτρα πιό πάνω, γιατί αυτή ήταν ελεύθερη από πτώματα και γκρεμισμένα κτίσματα. Μπήκε στη Πόλη (με μεγάλο φόβο και δέος, μην πιστεύοντας ακόμα ότι πράγματι την είχε αλώσει!). Ήταν επτά το πρωΐ της 29ης Μαΐου 1453…
Είναι βράδυ της 28ης Μαΐου 1453. Μόλις έχει τελειώσει η δοξολογία μπροστά από την εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας φτιαγμένης από τον Απόστολο Λουκά, αφού όλοι έψαλλαν – ωΐμέ! – για τελευταία φορά τον Ακάθιστο Ύμνο, αναχωρούν για τις επάλξεις αυτοί πού θα υπερασπίζονταν τα Θεοφύλακτα Τείχη πού προστάτεψαν για 1000 χρόνια τη Πόλη των Κωνσταντίνων. Όλοι έλαβαν τη Θεία Ευχαριστία, κοινώνησαν μέσα στην Πορφυρογέννητο Ιουστινιανή της του Θεού Σοφίας την μεγάλη Εκκλησιά τη καρδιά του παγκόσμιου Χριστιανισμού! Το σύμβολο του μεσαιωνικού ελληνισμού! Ζήτησαν συγχώρεση ο ένας από τον άλλον χιλιάδες κόσμος όσο ορθόδοξοι και καθολικοί ιερείς τελούσαν τη Θεία Λειτουργία μέσα στο Ναό.
Ο αυτοκράτορας έγινε αντιληπτός μόλις για λίγα λεπτά από το θεοσεβούμενο πλήθος. Το βάρος της ευθύνης του να σώσει ένα έθνος, μια τιμή, μια χιλιόχρονη ιστορία, τη μνήμη των Κωνσταντίνων, τον ελληνικό πολιτισμό, όλα αυτά μαζί με το γρίφο της υπεράσπισης της πόλης και την επίλυση του σχεδίου άμυνας φορτώνουν τον έσχατο αυτοκράτορα με ”Ακάνθινο Στέφανο” όμοιον με εκείνον του Χριστού…
Πανοραμική τοιχογραφία της τελευταίας ημέρας της πολιορκίας της Πόλης μπροστά από τη Πύλη του Αγίου Ρωμανού. Ο Μωάμεθ ο Β’ Ο ”Πορθητής” παρακολουθεί τη διεξαγωγή της μάχης ενώ τα βάρβαρα στίφη του ταπεινώνουν τον Χριστιανισμό… Οι δύο πύργοι πού προστατεύουν τη Πύλη του Αγίου Ρωμανού με το ”Περιτείχιον”, έχουν καταληφθεί από τους Γενίτσαρους πού έχουν ήδη μπήξει επάνω τις εχθρικές σημαίες (φλάμπουρα). Μια σκισμένη ελληνική σημαία με το δικέφαλο αετό κρέμεται ακόμα από το δεξιό πύργο (βαμμένη κίτρινη και όχι κόκκινη όπως ήσαν οι κρατικές βυζαντινές σημαίες με το δικέφαλο, αλλά σκόπιμα κίτρινη από το τούρκο τοιχογράφο ώστε να θιγεί η Ορθοδοξία)…Εν μέσω αυτού του δράματος κεντρικός πρωταγωνιστής η παραδομένη στις φλόγες πύλη του Ρωμανού. Πολεμικό Μουσείο Κωνσταντινουπόλεως, Δώμα με τρισδιάστατη παράσταση της ”Πολιορκίας της Πόλης”. Ιστορικά ο Μεχμέτ (Μωάμεθ ο Β’) δεν εισήλθε από τη πύλη του Ρωμανού στην αλωμένη Πόλη, αλλά από τη Πύλη του Χαρίσιου μερικά μέτρα πιο πάνω, γιατί αυτή ήταν ελεύθερη από πτώματα και γκρεμισμένα κτίσματα. Μπήκε στη Πόλη (με μεγάλο φόβο και δέος, μην πιστεύοντας ακόμα ότι πράγματι την είχε αλώσει!). Ήταν επτά το πρωΐ της 29ης Μαΐου 1453…
Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν τη συναισθηματική φόρτιση αυτού του υπερήφανου λαού πού η ελπίδα του προς το Θεό του αποτρέπει φρικαλέες σκέψεις του τι πρόκειται να επακολουθήσει! Στη Πόλη βασιλεύει σιγή.. Μια νεκρική σιγή πού παγώνει το αίμα όλων αυτών πού μέσα τους αρχίζει μια αγωνία πού θα μετατραπεί σε επιθανάτιο ρόγχο…
Ο Αυτοκράτορας αφού έφυγε από την Αγία Σοφία κατευθύνεται στο ανάκτορο των Βλαχερνών πάνω στο άλογό του. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Το κεφάλι του πάει να σπάσει από τη τρομερή σκέψη. ”Είναι θέλημα θεού η Πόλη να τουρκέψει;”…Αφού φτάνει στο ανάκτορο, εκεί συγκεντρώνει την οικογένειά του και όλους όσους υπηρέτησαν πιστά το σπίτι του. Με πατρική στοργή τους αγκαλιάζει έναν ένα και τους ζητά να τον συγχωρέσουν. Αφού βαθειά συγκινημένοι τον χαιρετούν όλοι για τελευταία φορά ο ίδιος φεύγει με το άλογό του και ευσπευσμένα πάει στις επάλξεις για τη τελευταία επιθεώρηση των αμυντικών θέσεων. Είναι αργά τη νύχτα. Τα άγρυπνα μάτια των σκοπών χαμογελούν πού τον βλέπουν. Υπάρχει ακόμα ελπίδα πιστεύουν. Ο Θεός, ο Αυτοκράτορας, ο λαός, το Δίκαιο είναι μαζί τους!
Μεσάνυχτα, φρενετικά κτυπούν οι καμπάνες των εκκλησιών της Βασιλεύουσας, της Αγίας Σοφίας, των Αγίων Αποστόλων, ακούγονται όλες από τις εκκλησιές κατά μήκος του δρόμου του Επτάσκαλου. Ποιος άραγε μια τέτοια στιγμή θα είχε ύπνο όταν πυκνά σύννεφα μαύρα έχουν κάνει τη νύχτα, τη τελευταία, σκοτάδι κόλασης με απαίσια όρνια να πλανώνται πάνω από την υπερήφανη Πόλη;

Η ΜΑΧΗ ΣΤΥ ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΡΩΜΑΝΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ -7- YΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ

Η Οθωμανική επίθεση ξεκινάει μετά τα μεσάνυχτα. Είναι πιά η 29η Μαΐου 1453. Κύματα γενίτσαρων πού το ένα ακολουθεί το άλλο επιτίθονται με πολεμικές κραυγές, ήχους ταμπούρλων, σαλπίγγων, πίπιζων, πού γεμίζουν με το θόρυβό τους τον αέρα τού πέπλου της σκοτεινής νύχτας. Ο στρατός του Μεχμέτη (όπως ήθελε να τον αποκαλούν οι έλληνες) είναι πάνω κάτω 250 χιλιάδες διοικούμενος από τον Ζαγανός Πασά. Άντρας με πείρα στα πολεμικά και βαθύς γνώστης των βυζαντινών όπλων, συγγενής, γυναικάδελφος του Μεχμέτη. Στον στρατό αυτό βρίσκονται αποβράσματα μισθοφόρων χριστιανών ευρωπαίων, γενουατών, 25 χιλιάδων ελλήνων της Θράκης πού ο Μεχμέτης τους έταξε αξιώματα και μάλαμα και κάθε λογής λιμάρικη ψυχή, για φαΐ, για πιοτό, για βιασμό και φόνο…Προσελκύονταν από τη μεγάλη λεία πού ήταν η μεγάλη πρωτεύουσα του Ανατολικού Ρωμαϊκού Κράτους, καθ ολοκληρίαν ΕΛΛΗΝΙΚΟ! Όλοι αυτοί μαζί με τους ατάκτους δολοφόνους τυχοδιώκτες επιτέθηκαν στη οχυρωματική γραμμή των σιδηρόφρακτων σκληρών επαγγελματιών πού ήσαν υπό τας διαταγάς του Ιωάννη Ιουστινιάνη (γενοβέζου ευγενούς από τη Χίο, πιστού συμμάχου του αυτοκράτορα και φιλέλληνος) όλοι κι όλοι καμμιά εκατοστή, όχι παραπάνω. Όλοι οι αμυνόμενοι της Πόλης πού μπορούσαν να κρατήσουν όπλο ήσαν 5 χιλιάδες ψυχές άντε με τους βοηθητικούς 7 χιλιάδες. Όλοι μεγάλοι στην ηλικία ενώ οι εχθροί όλοι νέοι λίγο παραπάνω από τα είκοσι. Η μάχη κράτησε δύο ώρες έως τις τρεις τη νύχτα…Το σώμα των ατάκτων υποχώρησε σε πλήρη διάλυση πατώντας ο ένας τον άλλον ”τούρλου μπούγδου”, αφήνοντας μεγάλο αριθμό νεκρών και τραυματιών.
Δίχως παύση έρχεται η σειρά να επιτεθεί η στρατιά της Ανατολίας (Αναντολού Ασκερί) υπό τον Ισχάκ Πασά. Αυτοί προσπαθούν να γκρεμίσουν τους πασσαλοφράκτες. Πολεμούν με λύσσα αποφασισμένοι να σπάσουν την γραμμή των αμυνομένων. Η αποδυνάμωση των επιτιθέμενων βοήθησε τους αμυνόμενους. Με τις σπάθες τους και τους κεφαλοθραύστες τους κομματιάζουν εύκολα τον εχθρό και εκτοξεύουν βλήμματα στη πολυάριθμη μάζα χωρίς καν να σκοπεύσουν. Μια ομάδα πολεμιστών του Ισχάκ Πασά ρίπτεται σε ένα ρήγμα των τειχών και προς στιγμήν φαίνεται να εισβάλλουν στη Πόλη. Αλλά ο αυτοκράτορας και οι άντρες του τους ορμούν και τους σφάζουν γρήγορα. Η δεύτερη τουρκική επίθεση επίσης απέτυχε.
Κατόπιν έρχονται οι γενίτσαροι. Είναι ειρωνικό ότι γεννήθηκαν έλληνες ορθόδοξοι. Ήσαν πειθαρχημένοι, επαγγελματίες, άγριοι πολεμιστές, τέλεια εκπαιδευμένοι και έτοιμοι να πεθάνουν για το Σουλτάνο τους. Πριν την έναρξη των εχθροπραξιών, της τελευταίας ημέρας για τη Πόλη, ο Μεχμέτης ζήτησε από το στρατό του, ”Σήμερα δεν θέλω να πολεμήσετε για μένα. Θέλω να ΠΕΘΑΝΕΤΕ για μένα”!!! Οι γενίτσαροι όρμηξαν με μένος ανοίγοντας δρόμο από τα στιβαγμένα νεκρά κορμιά χριστιανών και μουσουλμάνων επιτίθοντας στους εξαντλημένους υπερασπιστές της Πόλης. Με τεράστια προσπάθεια οι έλληνες, οι ενετοί, οι γενουάτες και άλλοι ιταλοί σύμμαχοι απέκρουσαν στέλνοντας πίσω τον εχθρό.
Τότε μια ομάδα εχθρών απροσδόκητα μπήκε στη Πόλη από μια αφύλακτη μικρή πύλη εξόδου (είχε ανοιχθεί το προηγούμενο βράδυ από προδότες πού είχε διαφθείρει ο Μεχμέτης). Η πύλη αυτή γνωστή ως ”Κερκόπορτα” βρισκόταν στα τείχη των Βλαχερνών. Μάχη ξέσπασε σώμα με σώμα στη μικρή αυτή πύλη.
Ο Καρατζά Πασάς και οι ευρωπαίοι μισθοφόροι του περιβάλλουν το εξωτερικό τείχος της Πόλης στο Χρυσό Κέρας (Κεράτιο Κόλπο) στο χείλος του νερού. Περισσότεροι γενίτσαροι προσεγγίζουν τα τείχη των Βλαχερνών. Τα υπολείμματα των ενετών περικυκλώνονται από τους στρατιώτες της Ανατολίας πού επιτίθονται από το εξωτερικό τείχος και από αυτούς πού βρίσκονται ήδη στο ”Παρατείχιον”. Ένας θανατηφόρος οθωμανικός μύδρος από κανόνι με ακρίβεια κτυπά τους βυζαντινούς και οι έλληνες κόβονται στα δύο ενώ οι Χιώτες-Ρόδιοι και τα απομεινάρια των ενετών έχουν αμφότεροι διαλυθεί. Το βυζαντινό πυρ αυτή τη στιγμή διαλύει δύο αύτανδρες οθωμανικές μονάδες γενιτσάρων στα τείχη των Βλαχερνών, αποτρέποντας τους να μπουν στη Πόλη. Οι έλληνες υπό τη διοίκηση του ενετού Φιλίππο Κονταρίνι, η Παπική μονάδα του Καρδιναλίου Ισιδώρου και οι γενοβέζοι του Ιωάννη Ιουστινιάνη, όλοι μαζί επιτίθονται και διαλύουν τους γενιτσάρους στο Νέο Αυτοκρατορικό Ανάκτορο χωρίς όμως να μπορέσουν να τους απωθήσουν έξω. Οι Γενίτσαροι του τείχους των Βλαχερνών απωθούνται από τους εναπομείναντες Χιώτες-Ροδίους, όμως οι έλληνες σπρώχνονται προς τα πίσω και μιά μονάδα γενιτσάρων εισβάλλει στη Πόλη. Πολυάριθμα στίφη της Ανατολίας πιέζουν τους ενετούς να βγουν έξω από το ”Παρατείχιον” και να εγκλωβιστούν σε έναν από τους πύργους της Πόλης. Ο Θεόφιλος Παλαιολόγος σκοτώνεται, αφήνοντας τον Τρεβιζάνο μόνο του επικεφαλής των Ενετών…
Λίγο προτού χαράξει η μέρα, ένα βέλος τρυπάει τον σιδερένιο θώρακα του Ιουστινιάνη και τον πληγώνει στο στήθος. Κλονισμένος από το τραύμα του και φυσικά εξαντλημένος η μαχητική του διάθεση κατέρρευσε…    Παρόλες τις παρακλήσεις του αυτοκράτορα να μην εγκαταλείψει τη θέση του, ο Ιουστινιάνης έδωσε διαταγή στους στρατιώτες του να τον πάρουν έξω από το πεδίο μάχης. Οι άλλοι στρατιώτες του πού πολεμούσαν στη περιοχή βλέποντας το στρατηγό τους να μεταφέρεται λαβωμένος, υποπτεύτηκαν ότι είχε σπάσει η γραμμή άμυνας και σπεύδουν και αυτοί στη πύλη για να φύγουν μαζί του. Ο αυτοκράτορας και οι έλληνες μένουν μόνοι τους. Τότε οι οθωμανοί διοικητές βλέποντας αυτό διατάσσουν χιλιάδες γενίτσαρους να επιτεθούν στην αποδυναμωμένη αυτή πλέον άμυνα. Οι γενίτσαροι ορμούν και σπάνε το πασσαλοφράκτη στριμώχνωντας τους έλληνες στο τείχος.
Στο μεταξύ εισβάλλουν περισσότεροι στη Κερκόπορτα, όπου οι αμυνόμενοι δεν μπόρεσαν να εξουδετερώσουν τους πρώτους εισβολείς. Σύντομα οι πρώτες εχθρικές σημαίες κυματίζουν στα τείχη. Ο αυτοκράτορας και οι διοικητές του προσπαθούν απεγνωσμένα να συναθροίσουν τους στρατιώτες τους και να ωθήσουν πίσω τον εχθρό. Μάταια όμως, ήταν πιά πολύ αργά. Κύματα γενιτσάρων, ακολουθούμενοι από άλλες τακτικές μονάδες του Οθωμανικού στρατού ρίπτονται στις ανοιχτές πύλες της Πόλης γεμάτες από τρομοκρατημένους υπερασπιστές πού τρέχουν αλαφιασμένοι για να σωθούν και από σωρούς πτωμάτων σφαγμένων χριστιανών στρατιωτών.
Τότε ο αυτοκράτορας αντιλαμβανόμενος ότι τα πάντα έχουν χαθεί γυμνώνεται από τα αυτοκρατορικά του διακριτικά και σαν απλός στρατιώτης με το αίμα και τον ιδρώτα να ρέει ποτάμι από το μέτωπο και το σώμα του ακολουθούμενος από τον εξάδελφό του Θεόφιλο Παλαιολόγο, τον άρχοντα Βρανά, τον Καστιλιανό (ισπανό) Δον Φρανσίσκο Ντε Τολέδο, τον Κατακουζηνό, τον Ματθαίο Σγουρομάλη και τον Ιωάννη Δαλματό – και οι επτά τους κρατώντας τα ξίφη τους – επιτίθονται στα μιλιούνια των εχθρών, χτυπώντας ζερβά δεξά σε μιά ύστατη πράξη ηρωϊκου θάρρους. 
 Κανείς δεν τους ξαναείδε πιά…

Πάνε από τότε 6 σχεδόν αιώνες… Η ροή ενός έθνους είναι αναλώσιμη, η γλώσσα και η Ιστορία του ποτέ!
  Εμείς και ελληνικά μιλάμε και η Αγιά Σοφιά υπάρχει!

Και ο «πνευματικός κανόνας του εβδομηκονταπεντάκις επτά» συμπληρώθηκε… Ήγγικεν το ποθούμενο...


…”ΔΕΝ ΕΑΛΩ Η ΠΟΛΙΣ, ούτε και πρόκειται να αλωθεί.
Καθώς γράφουμε, ξεπηδά από τα βάθη της μνήμης μας μια ιστορία, που αν δεν είναι αληθινή, τουλάχιστον θα μπορούσα να αποθανατίσει σαν θρύλος.
Μας την αφηγήθηκε, πριν μερικά χρόνια, προσωπικότητα αξιόλογη (τηρούμε την ανωνυμία της) και πάντως ούτε ευφάνταστη, ούτε παραμυθολογα.
Πριν μερικά χρόνια λοιπόν, λιγότερα από μια δεκαετία, υπηρετούσαν, απ΄τη μια κι΄από την άλλη πλευρά του Έβρου, στα σύνορα, που διαιρούν την Θράκη μας στα δυο, αντίστοιχα, Έλλην και Τούρκος στρατηγός.
Οι δυο άνδρες είχαν συνδεθεί με στενή μεταξύ τους φιλία. Πολύς περισσότερο που ο Τούρκος στρατηγός, είχε σύζυγο Ελληνίδα.
Όταν έφθασε ο καιρός να μετατεθούν για αλλη υπηρεσία, προσκάλεσε ο Τούρκος τον Έλληνα συνάδελφο του.
“Τόσον καιρό”, του ειπε, “περάσαμε ανέφελα μαζί. Οι διαφορές που έχουν οι δυο χώρες μας, μεταξύ τους, δεν επηρέασαν τη φιλία μας. Αλλά κι΄εμείς οι Τούρκοι θεωρούμε τη φιλία ιερή. Θα ήθελα αύριο το βράδυ να σου το αποδείξω.”
Την επόμενη, στις 10 ακριβώς, ο Έλλην επιβιβαζοταν στο ιδιωτικο αυτοκινητο του Τουρκου. Νυχτα αφέγγαρη ήταν.
Ερημικοί οι δρόμοι. Ανοιχτή κι η λεωφόρος ταχείας κυκλοφορίας προς την Πόλη.
Κοντα μεσανυχτα πρεπει να πλησιασαν στις παρυφες της. Υπνος βαθυς ειχε καθηλωσει στα κρεβατια τους κάτοικους της. Ησυχία στους δρόμους.
Γρήγορος, ο οδηγός Τούρκος, μπήκε βγήκε από στενά, από περιπλεγμένα σαν κουβάρι καλντερίμια.
Νύχτα αφέγγαρη. Έσβησε τη μηχανή, σταμάτησε μπροστά σε καγκελόπορτα με γραφές στα Ελληνικά.
Ο γοργός ρυθμός, η αγωνία, η περιέργεια, δεν άφηναν στον Ελληνα περιθώρια να ψάξει, ούτε καν να προβληματισθεί.
Ακολουθούσε τον Τούρκο πειθήνια, σαν αυτόματο, χωρίς φόβο, με περίσσια εμπιστοσύνη. Ούτε καν που του πέρασε απ’ το μυαλό, πως μπορούσαν να΄ναι και κακές οι προθέσεις του.
Στάθηκαν μπροστά σε διπλομανταλωμένη σιδερένια στενή θύρα. Έβγαλε κλειδί απ’ την τσέπη του ο Τούρκος. Ξεκλείδωσε. Άνοιξε. Υπόγειο ήταν. Μούχλα ανέδιναν οι τοίχοι. Μούχλα και κλεισούρα. Λησμονιά, καταχωνιασμένη στα έγκατα της γης. Περπάτησαν κι οι δυο, σε διάδρομους, χωρίς να σκοντάφτουν. Τους βάραινε η σιωπή, η αναμονή. Που πήγαιναν, έτσι στα τυφλά ; Που κατευθύνονταν ; Ανάστροφα στον χρόνο. Σε ποιον χρόνο ;Τον ανθρώπινο ή τον Θεϊκό;
Ο Τούρκος ηξερε. Άλλα δεν ήξερε ακόμη ο Έλληνας. Δεν μπορούσε να δικαιολογήσει την περιπλάνηση.
Μα ουτε και προφταινε να προβληματιστει. Ακολουθουσε. Με την βεβαιοτητα, πως η στιγμή ηταν μοναδική. Πως δεν θα’ χε την ευκαιρια, ποτε ξανα, να την ξαναζήσει. Ακολουθουσε. Ονειρευοταν αραγε ; Υπνοβατουσε;
Φτερωμενη η φαντασία του, αναπλαθε μονοπατια, που μόνο σε ελαφρύ υπνο βαδίζει κανείς.
Ενα ηταν σιγουρο: δεν θα ξαναβρισκε ποτε τον δρομο. Δεν θα τον ξανάβρισκε χωρις οδηγο.
Είχαν φθάσει στο τέρμα.
Θυρα και παλι αρματωμένη μπροστά τους. Βαρια σιωπη. Η σιγη της ύστατης ώρας.
Που ήρθε να διακόψει μόνο το τρίξιμο της κλειδαριάς. Το γκρίνιασμα του σκουριασμένου σίδερου. Μισάνοιξε η βαριά θύρα.
Ισχνό φως στο εσωτερικό. Υπερκόσμιο. Μυστηριακό. Υπόγειο ; Μπουντρούμι ; Κενοτάφιο;
Και τοτε, τοτε μονον μιλησε ο Τουρκος : “Εσεις οι Ελληνες, δεν πιστευετε στον θρυλο του Μαρμαρωμενου Βασιλια ; Δεν λετε και ξαναλετε μεταξυ σας, πως βολι εχθρου δεν τον αγγιξε ; Πως τον καταπιε το μανιασμενο πληθος των ΠΟΡΘΗΤΩΝ της Πολης ; Αλλα πως τον τραβηξε η Παναγιά στην αγκαλιά της, για να τον κανει Αθάνατο ; Δεν είστε βέβαιοι πως
ΖΕΙ Ο ΜΑΡΜΑΡΩΜΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ; Δεν είναι θρύλος. Ψεύτικη ελπίδα. Ονειροφαντασία. Είναι ΑΛΗΘΕΙΑ. Δες και μόνος σου.”
Στο πάτωμα, μισοσηκωμένα στον ένα αγκώνα ο Έλληνας είδε, είδε με τα μάτια του, τον ΜΑΡΜΑΡΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΙΑ. ΑΝΑΣΗΚΩΜΕΝΟ.
Ρίγος μεταφυσικό τον διαπέρασε. Θόλωσαν απ’ τα δάκρυα τα μάτια του. Θαμπώθηκε η όραση του. Έκανε το σταυρό του. Μπροστά του, εκει, σε απόσταση ανάσας, το ΘΑΥΜΑ.
Κι ήταν αυτός, ο τυχερός, που είχε αξιωθεί να το ζήσει με τις αισθήσεις του. Σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο.
Πηχτή η σιωπή, σχεδόν, κοβόταν με το μαχαίρι.
Μίλησε και πάλι ο Τούρκος :37f774a07fb1c2023e5dcea7096e4628
“Πριν μερικά χρονιά κειτόταν στο έδαφος ο ΜΑΡΜΑΡΩΜΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ. Τον τελευταίο καιρό άρχισε σιγά-σιγα ν’ ανασηκώνεται. Πάμε.”
Ξανάκλεισαν τη θύρα. Την ξανακλείδωσαν. Αντίστροφα βγήκαν μέχρι την αυλή απ’ τα υπόγεια.
Ξαναπέρασαν την καγκελλένια πόρτα.
Δεν άφησαν πίσω ίχνη απ’ τις πατημασιές τους. Κανείς δεν τους είχε δει. Μπήκαν στο αυτοκίνητο, πήραν το δρόμο του γυρισμού.
Σιωπηλοί. Χωρίς να ανταλλάξουν κουβέντα.
Δεν είχε ακόμη ξημερώσει όταν έφτασαν στον Έβρο. Προτού αποχωρισθούν, φιλήθηκαν σταυρωτά. Το ποτάμι κυλούσε ορμητικά προς το Αιγαίο.
“Γυρίζει πίσω το ποτάμι”, μονολόγησε ο Έλληνας στρατηγός. “Γυρίζει όταν το θελήσει ο Θεός”.
Υπηρέτησε αργότερα στο Κέντρο.
Προτού αποστρατευθεί θεώρησε υποχρέωση του ν’ αποκαλύψει το μεγάλο μυστικο στην προσωπικότητα που μας το ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΗΚΕ, κατονομαζοντας και τον στρατηγο, κατω απο το βλεμμα του Θεου και της Παναγιάς. Κάναμε και μεις τον σταυρο μας μουρμουριζοντας “Η ΠΟΛΙΣ ΔΕΝ ΕΑΛΩ”.
ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ
* Η Λαικη παραδοση λεει για τον Κωνσταντινο Παλαιολογο, στην πραγματικοτητα κανεις Άγιος και κανείς προφητης δεν μιλαει για Κωνσταντινο, ολοι οι προφητες μιλουν για Ιωαννη.
* Ο Ελληνας ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ πέθανε τον Φεβρουαριο του 2001 πληρης ημερών. Εμεις μετα απο επισταμενη ερευνα, αναζητησαμε και βρηκαμε την αδελφη του στρατηγου και μας επιβεβαιωσε οτι η μοναδικη ευκαιρια που ειχε ο αδελφος της ηταν πραγματικοτητα, ειδε με τα ματια του τον Αυτοκρατορα Ιωαννη, γιατι ετσι εγραφε η επιγραφη πανω απο το κεφαλι.
Αναγράφεται στο τέλος (σελ.21) από την Ελένη Κυπραίου, δημοσιογράφο -συγγραφέα:
Έρευνες για το χαμένο δισκοπότηρο ξεκίνησαν οι Τούρκοι!

Δημοσιεύθηκε στις 28 May 2021 | 10:50 pm


Αστυνομικοί Φωκίδας: η νέα κατανομή των δοκίμων αστυφυλάκων για τουριστικούς προορισμούς ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ τους Δελφούς!!...

ΠΡΟΣ: Τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ.ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗ Μιχαήλ.

Η Αρχαία Ελληνική Τέχνη και η Ακτινοβολία της

ΚΟΙΝ: 1) Προϊστάμενο του Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού/Α.Ε.Α. 

                 Υποστράτηγο κ.ΚΟΝΔΥΛΗ Χρήστο.          

             2) Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

                 Υποστράτηγο κ.ΚΑΝΕΛΛΟ Γεώργιο.

             3) Αστυνομικό Διευθυντή Φωκίδας κ.ΚΑΡΑΧΑΛΙΟ Γεώργιο.

             4) Βουλευτή Φωκίδας κ.ΜΠΟΥΓΑ Ιωάννη.

             5) Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας κ.ΔΕΛΜΟΥΖΟ Γεώργιο.

             6) Δήμαρχο Δ.Δελφών κ.ΤΑΓΚΑΛΗ Παναγιώτη.

             7) Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων.         

             8) Μέλη Ε.ΑΣ.Υ.Φ.

             9) Μ.Μ.Ε.

           

            

            

            

ΘΕΜΑ: «Πρακτική εκπαίδευση Δοκίμων Αστυφυλάκων, Β΄εκπαιδευτικής περιόδου, εκπαιδευτικής σειράς 2020-2022, σε υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας».

 

Κύριε Αρχηγέ,

 

  Με την υπ΄αριθ. 1728/21/794686 από 18/04/2021 Διαταγή του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, καθορίζονται οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. στις οποίες θα κατανεμηθούν οι επτακόσιοι είκοσι οκτώ (728) δόκιμοι αστυφύλακες, της Β΄ εκπαιδευτικής περιόδου της εκπαιδευτικής σειράς 2020-2022, προκειμένου όπως πραγματοποιήσουν την πρακτική τους εκπαίδευση, για το διάστημα από 20/07/2021 μέχρι 30/10/2021.

  Μετά λύπη μας διαπιστώσαμε ότι, καίτοι οι υπηρεσίες κατανομής των δοκίμων αστυφυλάκων αφορούν ως επί το πλείστον τουριστικούς προορισμούς, έχει εξαιρεθεί για ακόμη μία χρονιά η Φωκίδα και συγκεκριμένα η περιοχή των Δελφών.

Κύριε Αρχηγέ,

  Η περιοχή των Δελφών, μια περιοχή παγκοσμίου εμβέλειας και φήμης, μια περιοχή με τεράστια επισκεψιμότητα από χιλιάδες Έλληνες και ξένους τουρίστες, δε χρειάζεται επιπλέον συστάσεις.

  Το μόνο που χρειάζεται είναι η δική σας παρέμβαση για τη διόρθωση αυτής της χρόνιας και επαναλαμβανόμενης αδικίας, με την τροποποίηση της παραπάνω σχετικής διαταγής και τη συμπερίληψη των Δελφών, στις υπηρεσίες που θα κατανεμηθούν οι δόκιμοι αστυφύλακες. Σημειωτέον ότι, θα είναι τεράστια η βοήθεια και προς τους ίδιους τους δόκιμους, καθόσον υπάρχουν δόκιμοι οι οποίοι προέρχονται από τη Φωκίδα, διαθέτουν κατάλυμα και φυσικά μιας και οι απολαβές τους ως δόκιμοι, είναι πενιχρές, δε θα επιβαρύνουν περισσότερο τον προϋπολογισμό των οικογενειών τους.

  Κύριε Αρχηγέ,

  Ευελπιστούμε στην κατανόησή σας και αναμένουμε τη διόρθωση αυτής της κατάφωρης αδικίας.

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 21 May 2021 | 6:34 am


Δρόσος Παρασκευάς: Εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το...νερό!...

Εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το...νερό. 

 


Το νερό είναι ζωή και η ζωή δεν εκποιείται.

  Η ΕΥΔΑΠ πρέπει να εξακολουθήσει να έχει τη διαχείριση του νερού και των δικτύων ύδρευσης. Το Σάββατο 15-05-2021, με πρωτοβουλία της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ. Π. Σ. Φωκίδας, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Λιδωρίκι με θέμα, "Το νερό ως δημόσιο αγαθό", μια πολιτική πρωτοβουλία ενόψει των σχεδίων της κυβέρνησης, για πιθανή ιδιωτικοποίησή του. 

  Η παράταξή μας, εκπροσωπήθηκε από τους Παρασκευά Δρόσο και Λάμπρου Σπύρο. 

 Οι δύο περιφερειακοί μας σύμβουλοι, δηλώσαν την κάθετη αντίθεσή μας στα κυβερνητικά σχέδια, σε μια ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων της περιφέρειάς μας.

  Η Δωρίδα είναι καιρός να εισπράξει τα "χρωστούμενα", για τη μεγάλη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και όχι να πληρώνει συνεχώς το τίμημα της προσφοράς της.

Δημοσιεύθηκε στις 21 May 2021 | 6:27 am


Λαϊκή Συσπείρωση Δελφών - Για την κατάσταση που έχει περιέλθει το υποκατάστημα των ΕΛΤΑ Ιτέας...

  ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΕΛΘΕΙ 

ΤΟ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΕΛΤΑ ΙΤΕΑΣ 

 


Τις συνέπειες της πρόσφατης αναδιάρθρωσης των ΕΛΤΑ από την κυβέρνηση της ΝΔ βιώνουν τις τελευταίες μέρες με άσχημο τρόπο οι κάτοικοι της Ιτέας και της Κίρρας. Το υποκατάστημα της Ιτέας έχει απομείνει με έναν μόνιμο υπάλληλο που αδυνατεί εκ των πραγμάτων να ανταποκριθεί στην διεκπεραίωση της αλληλογραφίας, ενώ για διανομή στα σπίτια, ούτε λόγος να γίνεται. Το αποτέλεσμα είναι χιλιάδες γράμματα και δέματα να συσσωρεύονται στην αποθήκη του υποκαταστήματος και οι χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής να υφίστανται αφάνταστη ταλαιπωρία. Επιπλέον, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, χιλιάδες λογαριασμοί κάθε είδους να καταστούν ληξιπρόθεσμοι, αφού οι αποδέκτες τους δεν πρόκειται να τους πάρουν εμπρόθεσμα στα χέρια τους…

Η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία, ούτε πρόκειται για συγκυριακό φαινόμενο ή ιδιαιτερότητα της περιοχής που με μια καλύτερη διαχείριση θα ξεπεραστεί, όπως προσπαθούν να μας πείσουν οι εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων στο Δήμο και στην περιοχή. Πολύ περισσότερο δεν αποτελεί «αναγκαίο κακό» προκειμένου να εκσυγχρονιστούν και να αναβαθμίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους τα ΕΛΤΑ, όπως προπαγανδίζει δεξιά κι αριστερά ο κυβερνητικός βουλευτής του Νομού.

Είναι το αποτέλεσμα της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ελληνικών κυβερνήσεων για την «απελευθέρωση της αγοράς» των ταχυδρομικών υπηρεσιών και την παράδοσή της στους επιχειρηματικούς ομίλους. Σε αυτό το πλαίσιο τα ΕΛΤΑ απαξιώθηκαν συστηματικά όλα αυτά τα χρόνια, λειτουργώντας με μοναδικό γνώμονα το κέρδος στον ανταγωνισμό με τις άλλες εταιρίες του κλάδου για την αύξηση του μεριδίου τους στην αγορά. Τα αποτελέσματα αυτής της στρατηγικής που στηρίζεται στην εντατικοποίηση της εργασίας, στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις με μεροκάματα πείνας και παντελή απουσία μέτρων ασφάλειας ώστε να διασφαλιστούν τα κέρδη των μονοπωλίων, τα ζήσαμε χαρακτηριστικά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, όπου οι εταιρίες ταχυμεταφορών και ταχυδρομείων «πέταξαν λευκή πετσέτα», αδυνατώντας να ανταποκριθούν στον αυξημένο φόρτο της περιόδου. Απώτερο κυβερνητικό στόχο για τα ΕΛΤΑ, αποτελεί η περαιτέρω ιδιωτικοποίησή τους, η είσοδος νέου στρατηγικού επενδυτή που θα εξαγοράσει την κερδοφόρα εταιρεία, για την οποία ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει ολόκληρες περιουσίες.

Ευθύνες για την κατάσταση αυτή έχουν τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που προώθησε παραπέρα τη στρατηγική αυτή εντάσσοντας τα ΕΛΤΑ στο «Υπερταμείο», όσο και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ. Η οποία ΝΔ, πιάνοντας το νήμα από κει που τ’ άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, προχωρά σήμερα στην απόλυση επιπλέον 2.000 εργαζομένων και στο κλείσιμο 215 καταστημάτων ανά την Ελλάδα, μειώνοντας έτσι τις υπηρεσίες για γράμματα και δέματα και αυξάνοντας το κόστος τους για τον λαό, σε μία περίοδο μάλιστα που αυξάνονται ραγδαία το ηλεκτρονικό εμπόριο και οι ανάγκες για πρόσληψη εργαζομένων.  

Άμεσα η κυβέρνηση να προχωρήσει στην επίλυση του προβλήματος που η ίδια δημιούργησε με την πολιτική της στο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ στην Ιτέα, στελεχώνοντάς το με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό που απαιτείται για την ομαλή λειτουργία του.

Ο Δήμος Δελφών και η ΔΕΥΑ που ετοιμάζεται να εκδώσει λογαριασμούς ύδρευσης – αποχέτευσης να μεριμνήσουν για την παράδοσή τους έγκαιρα σε όλους τους καταναλωτές που εξυπηρετεί το υποκατάστημα των ΕΛΤΑ στην Ιτέα και δεδομένων των συνθηκών, να δώσουν όση παράταση χρειάζεται στο χρόνο αποπληρωμής.


Δημοσιεύθηκε στις 21 May 2021 | 6:16 am


Πανηγυρίζει το νησάκι των Αγίων Βασιλέων & Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Ιτέα! ...


 Πανηγυρίζει  η Ιτέα την μνήμη των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης...εορτή που τιμάται ιδιαίτερα στην περιοχή λόγω του ομώνυμου ναίσκου στο νησάκι του  Αγίου  Κωνσταντίνου.


   Το πανέμορφο νησί του Αγίου Κωνσταντίνου βρίσκεται στην είσοδο του κόλπου της Ιτέας, του Κρισσαίου Κόλπου.   Το εκκλησάκι των Αγίων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης,  σώζεται από τους πρωτοβυζαντινούς αιώνες,  είναι  δρομικής κατασκευής με μικρό καμπαναριό και εικόνες παλαιότατες.

    Δίπλα από το καμπαναριό,  σύμφωνα με το “Χρονικό του Γαλαξιδίου”,  υπήρχε κρυφό σχολειό και κρυφό  νοσοκομείο κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας και μάλιστα υπάρχει μαρτυρία ότι σε αυτό είχε καταφύγει ο κλεφταρματωλός Γιάννης Βουνιχωριώτης πληγωμένος από μια συμπλοκή στα Κιούσκια Σαλώνων, όπου και τελικά εξέπνευσε.

 

  Επίσης αναφέρεται και σαν καταφύγιο το 1827 της φρεγάτας “Καρτερία”  αλλά και άλλων πλοίων  ενώ κατά την εποχή της τουρκοκρατίας,  λειτουργούσε εκεί  και κρυφή εκκλησιαστική σχολή.
Άλλωστε οι  βραχονησίδες Άγιος Κωνσταντίνος και Άγιος Αθανάσιος που ενώνονταν στο παρελθόν μεταξύ τους με πέτρινη γέφυρα,  η οποία είναι ακόμη και σήμερα ορατή κάτω από το νερό, καθώς και ο Άγιος Δημήτριος παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού  είχαν χρησιμοποιηθεί ως καταφύγια κατά τους λεγόμενους “σκοτεινούς” πρωτοβυζαντινούς αιώνες αλλά και από διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα που έρχονται στο φως κατά καιρούς. 
   Τα νησιά αυτά αναφέρονται από όλους σχεδόν τους περιηγητές που πέρασαν με πλοίο από την περιοχή.
 https://efpalio.files.wordpress.com/2012/05/ag-konstantinos.jpg
 
  

Ο εορτασμός των  θαυματουργών  Αγίων στο νησί αποτελεί μεγάλο θρησκευτικό γεγονός, τελείται κάθε χρόνο με μεγάλη  επισημότητα και μεγαλοπρέπεια ως αναπόσπαστο έθιμο της Εκκλησιαστικής και κοινωνικής ζωής όλης της περιοχής.

 
    Παλαιά υπήρχε πλοιάριο που εκτελούσε δρομολόγια, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες, ιδιωτικά σκάφη και ψαροκάικα  μεταφέρουν τους πιστούς στο γραφικό, ιστορικό εκκλησάκι.


    Οι κάτοικοι θεωρούν και τιμούν τους Αγίους ως προστάτες τους και πολλοί από αυτούς εκτός από τα τάματα που κάνουν  επισκέπτονται το νησί με τα ιδιωτικά σκάφη τους συχνά…
  Ο ναός ανήκει στην ενορία του Αγίου Χαραλάμπους Ιτέας. 

Δημοσιεύθηκε στις 21 May 2021 | 6:00 am


ΕΠΑΜ: Πρόθυμη να υποδεχθεί “με ανοιχτές αγκάλες” μεγαλύτερο κύμα μεταναστευτικών “ροών” η κυβέρνηση της ΝΔ ...

Πρόθυμη να υποδεχθεί μεγαλύτερο κύμα μεταναστευτικών “ροών” η κυβέρνηση


της ΝΔ 

 Ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του Ε.ΠΑ.Μ. 

 Με πρόσφατη επιστολή της, η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Dunja Mijatovic αποφάσισε να “τραβήξει το αυτί” της Ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα του μεταναστευτικού. “Βαθιά ανησυχία” προκάλεσαν, όπως η ίδια ισχυρίστηκε, μαρτυρίες για παράνομες ενέργειες από ελληνικής πλευράς, αποτροπής εισόδου (pushback) μεταναστών προερχόμενων από τα παράλια της Τουρκίας.

 

Τις ανησυχίες της κ. Επιτρόπου ανέλαβαν να καθησυχάσουν οι Υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης, Μετανάστευσης Ν. Μηταράκης και Ναυτιλίας, Ι. Πλακιωτάκης. Σε μια αρκετά εκτενή επιστολή τους, με έντονα αμυντικό και απολογητικό ύφος, οι τρεις υπουργοί τονίζουν τις ενέργειες διάσωσης των παράνομων μεταναστών από τις Ελληνικές Αρχές και ουσιαστικά χαρακτηρίζουν ως “ψευδείς ειδήσεις” το ενδεχόμενο αυτοί να επαναπροωθήθηκαν στα τουρκικά παράλια ή να τους εμποδίστηκε η είσοδος στην ελληνική επικράτεια.

 

Συγκεκριμένα, η επιστολή των τριών υπουργών αναφέρει: «οι ισχυρισμοί σχετικά με τις ενέργειες των Ελληνικών Αρχών δεν έχουν σχέση με τις προβλεπόμενες αρχές λειτουργίας που ακολουθούν οι Ελληνικές Αρχές και έχουν μέχρι στιγμής αποδειχθεί σε μεγάλο βαθμό, αβάσιμοι.» Επιπλέον, τονίζουν τον σημαντικό ρόλο της Frontex στον τομέα της διάσωσης, με την οποία, όπως αναφέρουν, οι Ελληνικές Αρχές βρίσκονται σε άριστη συνεργασία, όπως και με τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται για το μεταναστευτικό στη χώρα μας.

 

Φτάσαμε λοιπόν στο σημείο η Ε.Ε. να μας επιπλήττει διότι δεν επιτρέπουμε την παράνομη είσοδο αλλοδαπών στη χώρα μας και η Ελληνική Κυβέρνηση να εξανίσταται για την άδικη κατηγορία και να διαβεβαιώνει ότι, αντιθέτως, την διευκολύνουμε!

 

Οι τρεις υπουργοί, παρότι κάνουν σαφή αναφορά στην “ασύμμετρη απειλή” που δέχεται η Ελλάδα και η Ε.Ε. με όπλο τους παράνομους μετανάστες, όπως και στον ρόλο που παίζει η Τουρκίαδιευκολύνοντας τα κυκλώματα ανθρώπινης δουλεμπορίας, περιορίζουν όλα τα παραπάνω μόνο στα γεγονότα που συνέβησαν πριν ένα χρόνο στα σύνορα του Έβρου. Σαν να επρόκειτο για ένα μεμονωμένο και στιγμιαίο περιστατικό και όχι για μια πάγια και συνεχιζόμενη τακτική της Τουρκίας.

 

Επιπλέον, οι κ.κ. Υπουργοί, στην προσπάθειά τους να διαψεύσουν τις φήμες περί επαναπροωθήσεων των παράνομων μεταναστών, τονίζουν ότι οι ενέργειες των ελληνικών αρχών στα θαλάσσια σύνορά μας «εκτελούνται σε πλήρη συμμόρφωση με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας», δηλαδή με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Μια δήλωση, προφανώς με σκοπό την παραπλάνηση του ελληνικού κοινού, ότι – δήθεν – η συμμόρφωση με το Διεθνές Δίκαιο επιβάλλει την ανεξέλεγκτη είσοδο αλλοδαπών και την υποδοχή τους “με ανοιχτές αγκάλες” από ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο κράτος!

 

Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο μακριά από την αλήθεια! Στην πραγματικότητα, όπως πολλές φορές έχουμε τονίσει, αν υπάρχει πρόβλημα στην Ελλάδα με την παράνομη μετανάστευση, αυτό οφείλεται στο ότι οι κυβερνήσεις έως τώρα αρνούνται πεισματικά να εφαρμόσουν το Διεθνές Δίκαιο, απεμπολούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και καταπατούν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, τόσο των μεταναστών όσο και των Ελλήνων πολιτών.

 

Η φύλαξη των συνόρων και η αποτροπή της παράνομης εσόδου αλλοδαπών είναι απαράγραπτο κυριαρχικό δικαίωμα ενός ανεξάρτητου κράτους. Ακόμα και στο πλαίσιο της Συνθήκης Σένκεν, ορίζεται ότι «ο έλεγχος των συνόρων πρέπει να συμβάλλει στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και της εμπορίας ανθρώπων και στην πρόληψη κάθε απειλής για τα κράτη μέλη, την διαφύλαξη της εσωτερικής ασφάλειας, της δημόσιας τάξης, της δημόσιας υγείας και τις διεθνείς σχέσεις».

 

Από την απάντηση των τριών υπουργών προκύπτουν κάποια πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα:

·         Οι τρεις υπουργοί μας διαβεβαίωσαν την κ. Επίτροπο ότι η Ελλάδα δεν είναι ένα κυρίαρχο κράτος και ότι ακόμα κι αν κάποια στιγμή, έστω και εν μέρει, άσκησε κάποιο κυριαρχικό της δικαίωμα, αυτό της επαναπροώθησης, στο μέλλον δεν πρόκειται να υποπέσει ξανά σε τέτοιο “σφάλμα”.

·         Η κ. Επίτροπος μπορεί να είναι ήσυχη ότι η Ε.Ε. θα εξακολουθήσει ανενόχλητη τα αλισβερίσια της με την Τουρκία, αφού η Ελλάδα δεν δείχνει να έχει καμία διάθεση να καταγγείλει τη γείτονα χώρα στη διεθνή κοινότητα ως κράτος που επίσημα χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως ομήρους για την επίτευξη γεωπολιτικών και άλλων συμφερόντων, και υποθάλπει το ανθρώπινο δουλεμπόριο που διεξάγεται με ορμητήριο τα παράλια και τα χερσαία σύνορά της.

·         Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αντιδράσει απέναντι στην “ασύμμετρη απειλή” που δέχεται από την Τουρκία, αφού ούτε καν την αναγνωρίζει ως τέτοια. Όπως φαίνεται από την επιστολή, οι υπουργοί μας θεωρούν ότι δεχτήκαμε αυτήν την απειλή μόνο κατά τα περσινά γεγονότα στα σύνορα του Έβρου.

·         Η Ελλάδα θα συνεχίσει να δέχεται αδιαμαρτύρητα όλες τις μεταναστευτικές “ροές”, είναι μάλιστα έτοιμη να δεχτεί ακόμα μεγαλύτερο όγκο παράνομων μεταναστών, ανάλογα με τα “κέφια” του καθεστώτος Ερντογάν, και να τους εγκλωβίσει εντός της χώρας, για όσο διάστημα επιθυμούν οι Ευρωπαίοι “εταίροι” μας.

 

Όσο έχουμε κυβερνήσεις που δίνουν τα “διαπιστευτήριά” τους στα αφεντικά των Βρυξελλών και όχι στο πραγματικό αφεντικό τους που είναι οι Έλληνες πολίτες, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να είναι σίγουρη ότι τα συμφέροντά της θα εξυπηρετούνται με τον καλύτερο τρόπο και ο ελληνικός λαός μπορεί να είναι σίγουρος ότι θα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο!

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 16 May 2021 | 4:45 pm


ΣΧΟ Ιτέας -Κίρρας: Ξεκίνημα εξορμήσεων από το μονοπάτι Πυρά (Γκούρα)-Ιερό Ηρακλέους...

Ο Σύλλογος ξεκινάει τις ορειβατικές εξορμήσεις του απο 23-5-21 Κυριακή με το μονοπάτι Πυρά (Γκούρα)-Ιερό Ηρακλέους επιστροφή Πυρά 9 χιλ ώρες πορείας 4,5h εύκολη και επίσκεψη στο άλσος του Ηρακλή και στάση στην επιστροφή στο καταφύγιο ΟΙΤΗ στις Βρύζες.

 Ωρα αναχώρησης απο το σύλλογο 07.00


 Σύντομα θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα εξορμήσεων μέχρι τέλους του έτους

Δημοσιεύθηκε στις 16 May 2021 | 4:39 pm


Η εταιρεία μεγαλοεπένδυσης Delphi Golf Resort κλείνει τα Γραφεία της στην Δεσφίνα και κατευθύνεται σε άλλες επενδύσεις... δείχνει τους τοπικούς παράγοντες για το "ναυάγιο" ...

 

 

Η εταιρία Delphi Golf Resort ανακοινώνει τα νεώτερα δεδομένα που αφορούν στην πρόοδο της συγκέντρωσης προσφορών εξαγοράσιμης γης για την υλοποίηση του έργου , στην περιοχή «Λίμνη Δεσφίνας»: 

  Ως γνωστόν , η απαιτούμενη έκταση εκμετάλλευσης ανέρχεται σε 3.500 στρέμματα εκ των οποίων ποσοστό περίπου 20% είναι Δημοτική ή Κρατική έκταση. 

-Η προσκόμιση δικαιολογητικών ή / και η θετική δήλωση πώλησης γης , ανέρχεται σε ποσοστό 25% 

 -Η μη εκδήλωση ενδιαφέροντος ανέρχεται στο ποσοστό 55% 

 

  Δυστυχώς , το ποσοστό δηλώσεων θετικού ενδιαφέροντος δεν ικανοποιεί τις ανάγκες του έργου. Έτσι , η εταιρία , όπως είχε δηλώσει και στο χρονοδιόγραμμά της προχωρά στο κλείσιμο των γραφείων της στην Δεσφίνα , ενώ παράλληλα δίνει την δυνατότητα συγκέντρωσης και αποστολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών εγγράφων ( Αστυνομική ταυτότητα-Ε9 και Κτηματολόγιο ) με εναλλακτικούς τρόπους , ήτοι μέσω του email: [email protected] ή στο τηλέφωνο 6942293086. 

 Η εταιρία θα επικεντρωθεί στα εν εξελίξει λοιπά επενδυτικά της προγράμματα και ευελπιστεί να επανέλθει για την επένδυση της Δεσφίνας μετά από ένα χρόνο περίπου , εφ΄ όσον οι συνθήκες το επιτρέψουν και υπάρξει θετικότερο κλίμα στην αντιμετώπιση της επένδυσής μας , κυρίως από τους τοπικούς παράγοντες. 

 Ευχαριστούμε από βάθος καρδιάς τους ιδιοκτήτες γης που μας εμπιστεύτηκαν και μας έδωσαν την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε και να γνωριστούμε καλύτερα μοιραζόμενοι τις ανησυχίες , τις προσδοκίες και την αγάπη για το μέλλον του τόπου τους. 

 Για την εταιρία 

Ο σύμβουλος επένδυσης 

 Καθ. Ηλίας Χρ. Σιώρης

Δημοσιεύθηκε στις 16 May 2021 | 4:34 pm


Ο Νίκος Δρόλαπας απαντά: Μήπως ειρωνεύεται την αλήθεια ο κ. Μπούγας;...

Ειρωνεύεται την αλήθεια ο κ. Μπούγας - ( ΑΠΑΝΤΗΣΗ )


                                                                   του Νίκου Δρόλαπα

 


      Ο ίδιος, μπορεί να λέει ότι: «δέχεται με χαρά ερωτήματα και κριτική…»,  ότι επιζητά  (δήθεν) διάλογο,  αλλά… επιλέγει: «…όταν προέρχονται από ανθρώπους που μάχονται με τη δύναμη του επιχειρήματος,  όπως η πρώην συνάδελφος βουλευτής κ. Παπαθανάση…»  και υποκριτικά δηλώνει: «εμένα φίλος μου είναι όποιος ενδιαφέρεται,  δρα και σχεδιάζει για το καλό της περιοχής »..!

      Αυτά όμως είναι λόγια. Λόγια χωρίς αντίκρισμα και  λειτουργούν σε ένα προστατευτικό κλοιό με χαρακτηριστικά που κινούνται μεταξύ του είσαι ή δικός μου ή εχθρός μου, που αποτελούν τη βάση της ευνοιοκρατίας και δεν αφήνουν περιθώρια ελεύθερου δημόσιου διαλόγου.

      Αποφεύγοντας συνειδητά να απαντήσει για πολλά κρίσιμα ζητήματα του Νομού, από μόνος δίνει την εντύπωση, είτε ότι δεν ασχολείται επαρκώς με τα προβλήματα του τόπου, ή ακόμη, και ότι δεν είναι ενήμερος στον βαθμό που απαιτείται για την επιτυχή διεκδίκηση της επίλυσής τους…

      Μερικές φορές μάλιστα, επιχειρεί να υποβαθμίσει τα θέματα, ή να τους προσδώσει άλλες διαστάσεις, ενώ, σε ορισμένες περιπτώσεις μπαίνει στο πειρασμό να παραπλανήσει τους συμπατριώτες μας δημιουργώντας ένα λεκτικό νεφέλωμα.  Γι΄αυτό γίνεται λεπτομερής και επεξηγηματική παρουσίαση των θεμάτων, ώστε να αναγκασθεί να απαντήσει συγκεκριμένα. 

      Κι αυτό δεν έγινε μία φορά, ούτε μόνο για τον κ. Μπούγα.  Συχνά καλούνται να απαντήσουν οι εκπρόσωποι του Νομού ή των Δήμων  αλλά αποφεύγουν κατά σύστημα, αδιαφορώντας για την ενημέρωση των συμπολιτών μας.  Και αυτό είναι θέμα σεβασμού και ανησυχίας…

      Δεν μειώνεται κάποιος με τις ικανότητες που έχει, αλλά,  με τις ικανότητες που προσποιείται ότι έχει.

      Δεν αρέσει γενικότερα στους αιρετούς να παρεμβαίνουν οι πολίτες στα δημόσια πράγματα, γιατί αυτό τους κρατάει σε διαρκή επαγρύπνηση και πρέπει κάθε στιγμή να είναι ενήμεροι για όλα τα θέματα και κυρίως να έχουν κάνει κάτι  γι΄αυτά.  Αρκεί βέβαια και οι δημόσιες τοποθετήσεις τους να είναι εύστοχες και ευπρεπείς.

  Από τα πολλά ζητήματα που του έθεσα, επέλεξε το πρόβλημα που δημιουργείται στον χώρο του 1ουΔημοτικού Σχολείου Άμφισσας, του ιστορικού ΜΑΡΚΙΔΕΙΟΥ, του Κληροδοτήματος,  λόγω της σχεδιαζόμενης ανέγερσης του νέου τριώροφου Ειδικού Σχολείου κατά τρόπο που σκεπάζει την εμβληματική πρόσοψή του και εξαφανίζει σχεδόν το παραδοσιακό και διατηρητέο πέτρινο κτίριο, που είναι ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αισθητικής και από τα εξέχοντα αξιοθέατα της πόλης.

       

     Η τοπική κοινωνία ήταν απολύτως αντίθετη με την επιλογή αυτή και για τον πρόσθετο λόγο ότι είχε ήδη αγορασθεί ένα οικόπεδο στον περιφερειακό δρόμο για να εγκατασταθούν και τα δύο Ειδικά Σχολεία της πόλης,  ούτως ώστε, το κάθε Ειδικό Σχολείο να έχει το δικό του κτίριο, με τις σωστές ειδικές προδιαγραφές των Σχολείων αυτών. Το ένα για μικρά παιδιά ηλικίας Δημοτικού και το άλλο για τα μεγαλύτερα παιδιά με τα « Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) ».

     Αποφασίζοντας να προσθέσουν το νέο κτίσμα στο χώρο αυτό, εκείνο που θα καταφέρουν τελικά είναι, να μη διαθέτει το Ειδικό Σχολείο τους σωστούς ειδικούς χώρους και διαρρυθμίσεις που προβλέπονται, αφού έχουν συρρικνωθεί οι λειτουργίες του, αλλά και το 1ο Δημοτικό να μην αποκτάει το κάτι άλλο που ίσως χρειαζόταν, όπως παρατηρούν πολλοί εκπαιδευτικοί.

     Όμως, και το κατά κοινή ομολογία πανάκριβο οικόπεδο των 600.000 ευρώ   των συγγενών και « ημετέρων » -- ήταν λειψό, δεν είχε την απαιτούμενη έκταση για να χωρέσει και τα δύο Σχολεία.

  Προσφέρθηκε όμως η αναγκαία έκταση από γειτνιάζον οικόπεδο του γνωστού συλλέκτη κ. Αντώνη Μόσχου, αλλά ο τ. Δήμαρχος κ. Παναγιωτόπουλος αρνήθηκε τη λύση αυτή με…σθένος  γιατί  άλλα είχε στο μυαλό του.

      Ήθελε να ικανοποιήσει τις επιθυμίες του κ. Μπούγα, ο οποίος μετέφερε την εμμονή του άμεσου περιβάλλοντός του, να γίνει, άνευ ετέρου, το Ειδικό Σχολείο μέσα στο χώρο του 1ουΔημοτικού, αδιαφορώντας αν στέγαζαν τόσα χρόνια τους μικρούς μαθητές σε ακατάλληλους χώρους…

      Μετά από πολλές παρεμβάσεις μου για το ζήτημα αυτό, ήρθε η ευτυχής ώρα να απαντήσει, έστω και έμμεσα, ο κ. Βουλευτής που μέχρι τώρα σιωπούσε και θεωρώντας ότι μπορεί να με μειώσει, δεν αναφέρεται στο όνομά μου , αλλά στη διεύθυνση εργασίας μου, για να γίνει αντιληπτό σε ποιόν αναφέρεται.

     Με αποκαλεί ως κατοικοεδρεύοντα στο μέγαρο της οδού Γιδογιάννου, όταν, κατοικοεδρεύων είναι και αυτός σε μέγαρο της οδού Γιδογιάννου και με δικηγορική περιστροφή λέει,  ότι τάχα εγώ έβαλα αφανώς τρικλοποδιές για το… σπουδαίο αυτό ανοσιούργημα και μάλιστα βλακωδώς, όταν ο ίδιος στο κείμενό του παραδέχεται ότι το θέμα αυτό είχε για χρόνια  διχάσει τη τοπική κοινωνία…

 

     Κατά τη σύσκεψη που είχε στον χώρο του Σχολείου ο τότε Περιφερειάρχης και νυν Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης με υπηρεσιακούς παράγοντες, με εδέχθη στη σύσκεψη, έθεσα ευθέως το θέμα και έδωσε εντολή να συμμαζευτεί λίγο το νέο κτίριο ώστε να μην κρύβει το 1ο Δημοτικό και περιορίζει τον προαύλιο χώρο.

 

     Και έρχεται σήμερα ο κ. Μπούγας, μετά από μακροχρόνια σιωπή, όπως κάνει για όλα τα μεγάλα ζητήματα που ταρακούνησαν και ταρακουνάνε τη Φωκίδα, που ποτέ δεν πήρε θέση, ποτέ δεν εξέφρασε άποψη και διαπιστώνει για την αγορά οικοπέδου και τα υπόλοιπα -κάπως αργά - ότι υπάρχουν ανεπίτρεπτες πολιτικά πράξεις και ελεγκτέες… νομικά…ποιές; … οι  παραγεγραμμένες;;

 

    Βέβαια… το να ειρωνεύεσαι την αλήθεια είναι πραγματική φιλοσοφία.

 

 

 

          

Δημοσιεύθηκε στις 13 May 2021 | 9:58 am


Αφροδίτη Παπαθανάση: η σκανδαλώδης συμπεριφορά των Τραπεζών στην επιβίωση των πολύ μικρών επιχειρήσεων της Στερεάς...

Παπαθανάση Αφροδίτη 

Οικονομολόγος

 Άμφισσα Φωκίδα

  Η ΚΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ. 

 ΑΦΟΡΑ την ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ.


 

Χρειαζόμαστε Θεσμικές και Πολιτικές παρεμβάσεις  για την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης


των πολύ μικρών επιχειρήσεων στη Στερεά.

Δεν μπορεί από την προσπάθεια αυτή να λείπουν Κοινοβουλευτικά και Πολιτικά Στελέχη, Αιρετοί της Αυτοδιοίκησης, Επιμελητήρια.

 

Τα προβλήματα εντοπίζονται :

1.       Οι πολιτικές αποφάσεις «τιμωρίας» και αλγόριθμοι του Υπ. Οικονομικών έχουν, για πολλούς μήνες, αφήσει εκτός ενίσχυσης πολύ μικρές μονάδες, στη διαδικασία της ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ, είτε με εποχικότητα και ειδικές συνθήκες, πχ. Ορεινές περιοχές , είτε λόγω ορίων τζίρου 2019 και 2020.

1.1.Δεν μιλάμε να πάρουν εκατομμύρια ή χιλιάδες ευρώ αυτές οι πολύ μικρές επιχειρήσεις. Μιλάμε, τουλάχιστον, για τα κατώτατα όρια των 500 ευρώ, για όσους ήταν με απόφαση Διοίκησης μήνες κλειστά, για όσους προκύπτει από τον έλεγχο του Ε1 και Ε2, δεν έχουν επιπλέον εισοδήματα να τους στηρίξουν.

1.2.Αν περισσότερο σημαντικό είναι ο τυφλός αλγόριθμος του Υπ. Οικονομικών, (τόσο τυφλός που ΔΕΝ έλαβε υπόψη στις χρηματοδοτήσεις πιθανά μεγάλα εισοδήματα από τόκους κλπ. Δηλαδή ΔΕΝ έλαβε υπόψη ποια η οικονομική κατάσταση του φυσικού ή νομικού προσώπου που χρηματοδοτεί), από την ανάγκη οικογένειες για μήνες ΝΑ ΜΗΝ έχουν ΜΗΔΕΝ εισόδημα, καταλαβαίνουμε ότι κάτι δεν πάει σωστά.

1.3.Αν η επιχειρηματολογία του ΥΠΟΙΚ είναι ότι το καφενείο στο χωριό των 45 μόνιμων κατοίκων που δούλευε δύο μήνες το χρόνο με ετεροδημότες, δεν χτύπαγε αποδείξεις και για αυτό να μείνει εκτός ενίσχυσης – να απαντήσουμε ότι τα προγράμματα, εθνικά, κοινοτικά,  ενίσχυσης για την πανδημία , είναι για ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΚΟΣΜΟΣ και ΜΙΚΡΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ, από την εξαθλίωση. Δεν είναι «ανταγωνιστικά» αναπτυξιακά προγράμματα , δεν μπορεί να είναι τιμωρία.

 

2.       Στην σκανδαλώδης συμπεριφορά των Τραπεζών είναι εδώ. Καρτέλ. Δέχονται ρευστότητα από Ευρωπαϊκούς Μηχανισμούς με 0% επιτόκιο. Εν μέσω κρίσης και με εγγυήσεις ελληνικού δημοσίου χρηματοδοτούν με 8%.

 

3.       Το Υπ. Ανάπτυξης πρέπει να ενισχύσει περιφερειακά προγράμματα, όπως και  να διαθέσει πόρους σε τεχνική και πολιτική συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς για την ΑΥΗΞΗΣΗ στον προϋπολογισμό του  προγράμματος  για ενίσχυση μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από covid 19.

Δεν είναι δικό μας θέμα ή δεν θα έπρεπε να είναι οι επικοινωνιακές ατζέντες προβολής εν μέσω κρίσης. Το ποιος θα μοιράσει τα χρήματα, περιφέρειες ή υπουργείο.

3.1. Οι Περιφέρειες και η Στερεά πρέπει να μπορέσουν- έχοντας μεγαλύτερο προϋπολογισμό - περισσότερες μικρές - και το εννοούμε μικρές επιχειρήσεις, να λάβουν βοήθεια.

3.2.Υπάρχουν πολλές δυνατότητες για ΕΣΠΑ για καινοτομία και για βήματα αναπτυξιακής στρατηγικής.

3.3.Τώρα όμως μιλάμε για το ΣΤΑΔΙΟ ΕΝΑ τη ΣΩΤΗΡΙΑ  μικρών μονάδων.

3.4.Σαφώς θεωρούμε δεδομένο το ζήτημα της δίκαιης αξιολόγησης, αν κάποιοι θεωρούν ότι μπορεί να χαριστούν ή να χαρίσουν, θέτουν πολλά ζητήματα σε περιπέτεια.

3.5.Μικρά λάθη στις υποβολές, χωρίς ουδεμία πρόθεση παραπλάνησης ή κατάθεσης πλασματικών στοιχείων, ας  μην οδηγήσουν σε απόρριψη επιχειρήσεων. Θα χρειαστεί σαφής ενίσχυση και του  προϋπολογισμού για αυτό. 

3.6. Αύξηση προϋπολογισμού ή νέο πρόγραμμα για επιχειρήσεις που έχουν αποκλειστεί λόγω έλλειψης διαθέσιμων πόρων από την τρέχουσα προκήρυξη.

 

Περιμένουμε τις κινήσεις των Επιμελητηρίων. Των Αιρετών.

 

Δημοσιεύθηκε στις 13 May 2021 | 9:50 am


Νομός Φωκίδας - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στο Νομό Φωκίδας