Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Φωκίδας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Α Π Ο Κ Λ Ε Ι Σ Τ Ι Κ Ο !!! Συνέντευξη του πατέρα του μαθητή Δημοτικού Σχολείου της Λαμίας, που κατέληξε στο Νοσοκομείο...

Αποκλειστικό-Εντοπίστηκαν οι δράστες που ανατίναζαν ΑΤΜ στην Εύβοια | eVima  | Ειδήσεις Εύβοια 

    Ένα περιστατικό ενδοσχολικής βίας έλαβε χώρα στην έδρα της Περιφέρειά μας, στην Λαμία κατά την διάρκεια μαθητικής εκδρομής, σε μαθητές Δημοτικού Σχολείου! 



 

   Ο ένας μαθητής κατέληξε στο Νοσοκομείο και αυτή την στιγμή τελεί υπό παρακολούθηση, ενώ αναμένεται η ιατρική επανεξέτασή του, για τυχόν επιπλοκές. 

 Ανάστατοι είναι οι γονείς και η Εκπαιδευτική κοινότητα καθώς και η κοινή γνώμη, αφού το περιστατικό έλαβε πανελλαδική εμβέλεια, αφ ενός λόγω της ηλικίας των παιδιών αφ ετέρου διότι το επιστημονικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, μόλις διακομίστηκε ο μικρός μαθητής, κάλεσε αμέσως τις αρχές, όπως επιβάλλεται.

Σημειωτέον ότι το παιδί που νοσηλεύτηκε είναι γιος Εκπαιδευτικού.

  Προσεγγίσαμε τον πατέρα του παιδιού, ο οποίος είναι ένας νέος άνθρωπος, επιχειρηματίας, βρίσκεται σε άσχημη ψυχική κατάσταση και είναι βαθειά προβληματισμένος. 

   Τον ρωτήσαμε συγκεκριμένα πράγματα, προσπαθώντας να αντιληφθούμε το περιστατικό, το οποίο για τα Ελληνικά δεδομένα είναι σπάνιο.  Κυρίως ως προς την ηλικία των παιδιών. 

 Δέχθηκε να μας απαντήσει, μετά από επίμονη παραίνεσή μας, είναι αλήθεια, και τον ευχαριστούμε θερμά γι αυτό. 

 

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

 

*  FokidaTV - Αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση στην οποία βρίσκεστε, ωστόσο θα μπορούσατε να μας περιγράψετε τα γεγονότα, όπως τα βιώσατε; Τί ακριβώς συνέβη; 

 

 * Πατέρας μαθητή:  -  Το μεσημέρι της Τετάρτης, 24/4/2024 πήγε η σύζυγός μου να πάρει το παιδί μας από το Σχολείο του. Εκεί την κάλεσαν στον προαύλιο χώρο και βρήκε το παιδί μας χτυπημένο σε κακή κατάσταση και οι συνάδελφοί της (είναι απόφοιτος  Παιδαγωγικού) της είπαν ότι είχε καυγαδίσει με ένα άλλο παιδάκι, μικρότερό του κατά ένα χρόνο, στην διάρκεια της σχολικής εκδρομής.

  Η σύζυγός μου έφερε το παιδί στο σπίτι αιμόφυρτο, χτυπημένο και τρομοκρατημένο. Όταν το είδα σε αυτή την κατάσταση, πήγαμε αμέσως στο Νοσοκομείο Λαμίας. Μόλις το είδαν οι γιατροί κάλεσαν αμέσως την Αστυνομία. Οι ώρες που ακολούθησαν ήταν επώδυνες, το παιδί υποβαλλόταν σε διαρκείς εξετάσεις, υπερήχους, αιματολογικές, ακτινολογικές, τα πάντα, πονώντας πολύ, φοβισμένο και σε κακή ψυχολογική κατάσταση. Παράλληλα οι Αστυνομικοί ήταν συνεχώς μαζί μου με ρώτησαν επανειλημμένα εάν επιθυμούμε να μάθουμε τί συνέβη και ποιος ευθύνεται,  και δέχθηκα. Αμέσως μετά ήρθαν άνδρες του Τμήματος Ασφαλείας Λαμίας. Είδαν και τους γιατρούς και μου ζήτησαν εκτός της Ιατρικής και Ιατροδικαστική γνωμάτευση.  Θα ήθελα πραγματικά να ευχαριστήσω τους Αστυνομικούς, έδειξαν μεγάλη κατανόηση στην κατάσταση που βρισκόμασταν.  Επίσης θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στους γιατρούς, για το ενδιαφέρον και την ανησυχία τους.

 

* FokidaTV  -   Πότε αντιληφθήκατε την έκταση που είχε πάρει το θέμα;  

 

 * Πατέρας μαθητή:  - Άρχισαν να μου τηλεφωνούν από διάφορα ΜΜΕ, τοπικά και από την Αθήνα. Δεν καταλάβαινα πολύ καλά μέσα σε όλο αυτό. Κάποια στιγμή τηλεφώνησε η Δ/ντρια του Σχολείου και είπε πως οι γονείς του άλλου παιδιού θέλουν να επικοινωνήσουν μαζί μας και να ζητήσουν συγγνώμη. Δέχθηκα και της είπα ότι θα επικοινωνήσουμε μετά το Νοσοκομείο. Αργότερα επικοινώνησε μαζί μου ο Δ/ντής Α' Βάθμιας και ζήτησε να με δει, άμεσα. Συναντήθηκα εσπευσμένα μαζί του και με ρώτησε την άποψή μου για τους εκπαιδευτικούς του Σχολείου. Του είπα το περιστατικό όπως είχε, ήταν βιαστικός, κι εγώ έπρεπε να επιστρέψω στο παιδί.

  Την επομένη, επικοινώνησαν μαζί μου κάποιοι γνωστοί και μου μετέφεραν πως  σε γνωστό σαιτ της πόλης, η μητέρα του παιδιού που ήθελε να μας ζητήσει συγγνώμη,  ανέφερε ότι ο υπαίτιος ήταν το παιδί μου. Κάτι που με εντυπωσίασε είναι η αναφορά ότι "το δικό μου παιδί είναι αγαπητό"....

 Φυσικά, υπάρχει ο νόμος και κατανοώ την θέση της. Η δική μας θέση, όμως, ποιά είναι; Την θέση του παιδιού μου ποιός την κατανοεί; 

Εμείς από την πλευρά μας δεν κατηγορήσαμε ΠΟΤΕ το παιδάκι που χτύπησε τόσο πολύ το δικό μας παιδί, αν και μικρότερό του, ούτε ρωτήσαμε αν είναι η πρώτη φορά που το χτυπάει. Ούτε ρωτήσαμε αν το κλωτσούσε συνέχεια στο κεφάλι, ούτε αν του πάτησε και εξάρθρωσε το δάκτυλο, ούτε αν τον χτύπησε στο στόμα και του έσπασε το δόντι, ούτε για τις μπουνιές στο σώμα και στο πρόσωπο. Ούτε είπαμε αν πλησίασε το παιδί μας το ζωάκι, την χελώνα.

  Αν, όμως, για την πράξη του παιδιού της, η κατεύθυνση της μητέρας είναι η δικαίωσή του... τί θα ακολουθήσει; Όταν το παιδί μου επιστρέψει στο Σχολείο, πώς θα του συμπεριφέρεται το "αγαπητό" παιδί που το τραυμάτισε; Γιατί να μην το επαναλάβει, αφού καλώς έπραξε;;

  Εμείς δεν αναφερθήκαμε ΠΟΤΕ στο άλλο παιδί, δεν χαρακτηρίσαμε ΠΟΤΕ, δεν υπονοήσαμε ΠΟΤΕ, δεν είπαμε αν και γιατί είναι αγαπητό... υπάρχει λόγος που αναφέρεται αυτό; το δικό μας παιδί δεν είναι αγαπητό; δεν είναι αποδεκτό; απομονώνεται; δέχεται μήπως μπούλινγκ; Από ένα μόνο μαθητή ή από ομάδα που υποστηρίζονται "αγαπητικά" μεταξύ τους; Εκτός εάν η μητέρα, η οποία δικαιολογεί την πράξη του παιδιού της δημόσια, υπονοεί ότι έχει και υποστηρικτές από συμμαθητές; Καταλαβαίνει τί περιγράφει η μητέρα του άλλου παιδιού;; Πρωτότυπος τρόπος να ζητήσει κανείς συγγνώμη.

 

* FokidaTV -   Προφανώς, το ζήτημα θα εξεταστεί αρμοδίως, διότι η ενδοσχολική βία και το ¨μπούλινγκ»  είναι αντικείμενο διεθνώς της δικαιοσύνης και γι αυτό και το Νοσοκομείο κάλεσε αμέσως τις αρχές.  Ποιά είναι η κατάσταση  τώρα;

 

* Πατέρας μαθητή: Εμείς έχουμε το παιδί μας υπό παρακολούθηση, θα υποβληθεί εκ νέου σε αναλυτικές και πολλές ιατρικές εξετάσεις. Είμαστε δαρμένοι σωματικά και ψυχικά.

 Είμαστε βαθειά προβληματισμένοι, διότι μετά από αυτά, έχουμε οδηγηθεί σε κάποια συμπεράσματα: 

 Κατ αρχήν, περιμένουμε να διαπιστώσουμε την υποστήριξη του Υπουργείου και της Εκπαιδευτικής  Κοινότητας σε επίπεδο ψυχολογικό και σε επίπεδο λειτουργικό και θεσμικό. 

Κατά δεύτερο, θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες διαβεβαιώσεις, για την ασφάλεια του μη "αγαπητού" παιδιού μας. Τί προβλέπει η Πολιτεία για την προστασία και την λειτουργία των σχέσεων στο εξής; Πώς θα αποκατασταθεί η ομαλότητα στην σχολική κοινότητα; 

 Τέλος, θα επιμείνουμε στην επικοινωνία με κάθε πλευρά, ακόμη κι αν δεν είμαστε "αγαπητοί", για το καλό του παιδιού μας... 

 

* FokidaTV -  Σας ευχαριστώ θερμά  που δεχθήκατε να μας απαντήσετε, υπό τις περιστάσεις...

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 2:18 pm


Το πρόγραμμα των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδος στην Ι. Μονή του Προφήτη Ηλία...

Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Παρνασσίδος 

 

ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΣ 

 

 Πρόγραμμα 



 

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ:   7.00 π.μ. -  Θ.  ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ  

                                                           6.30 μ.μ.   - ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ

 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΙΩΝ:  6.30 π.μ. – Θ.  ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 

                                                     5.00 μ.μ.  - ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ

                                                     7.30 μ.μ. – Ακολουθία του Νυμφίου

 

Μ. ΔΕΥΤΕΡΑ:   7.30 μ.μ. - Ακολουθία του Νυμφίου

 

Μ. ΤΡΙΤΗ:  7.30 μ.μ. - Ακολουθία του Νυμφίου

 

Μ. ΤΕΤΑΡΤΗ:  6.30 π.μ. - Προηγιασμένη Θ.  ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 

                                 5.30 μ.μ. – Το Μυστήριο του Ευχελαίου

                                 7.30 μ.μ. - Ακολουθία του Νυμφίου

 

Μ. ΠΕΜΠΤΗ:  7.30 π.μ. Εσπερινός και Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

                               7.00 μ.μ. – Ακολουθία Αγίων Παθών

 

Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 8.30 π.μ. – Μεγάλες Ώρες και Αποκαθήλωσις

                                       7.30 μ.μ. - Ακολουθία του Επιταφίου

 

Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ:   7.00 π.μ. Εσπερινός και Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

                            11.00 μ.μ.  έως  1.30 π.μ. – Ακολουθία της Αναστάσεως              μετά  Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

 

 


Δημοσιεύθηκε στις 24 April 2024 | 1:32 am


Απεργιακή συγκέντρωση την Πρωτομαγιά στην Πλατεία Λαού Άμφισσας από το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας...

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΟΜΟΥ ΦΩΚΙΔΑΣ 

  ΟΛΟΙ & ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 1Η ΜΑΗ 2024 – 10:00π.μ. στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΑΟΥ (ΑΜΦΙΣΣΑ) 


 

Από το Σικάγο του 1886 ως την Πρωτομαγιά της Αθήνας του 1894, από το Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη ως την Πρωτομαγιά του 1944 στην Καισαριανή, η εργατική τάξη έχει γράψει με το ανεξίτηλο μελάνι του αίματός της τις πιο λαμπρές σελίδες του ταξικού αγώνα, της οργανωμένης πάλης και της διεκδίκησης, που καμιά κρατική κι εργοδοτική τρομοκρατία και καταστολή δεν μπορεί να σταματήσει.

130 χρόνια από την Πρωτομαγιά της Αθήνας και τη διεκδίκηση του 8ώρου ως ώριμης ανάγκης από τότε, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις οδηγίες της Ε.Ε. και την αντίστοιχη αντεργατική νομοθεσία που όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή έχουν περάσει, για να καταργηθεί το 8ωρο, να γίνει λάστιχο ο εργάσιμος χρόνος, να καθιερωθεί η 13ωρη, η 6ήμερη και 7ήμερη δουλειά. Νόμοι και οδηγίες που βρήκαν και βρίσκουν τη στήριξη των εργοδοτικών συνδικαλιστών.

Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία είναι Απεργία! Και έτσι αγωνιστικά θα τιμηθεί από όλα τα συνδικάτα της χώρας μας.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στις 28 Φλεβάρη και στις 17 Απρίλη, κόντρα στην προσπάθεια των ηγεσιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που πολέμησαν αυτές τις απεργίες, προσπάθησαν να τις αποδυναμώσουν και να τις υπονομεύσουν, έδωσαν το μήνυμα της εργατικής τάξης ότι δε θα χαραμίσουμε τις ζωές μας για τα κέρδη των καπιταλιστών!

75 χρόνια από την ίδρυση της ιμπεριαλιστικής δολοφονικής μηχανής του ΝΑΤΟ και 25 χρόνια από το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα βιώνουν τις συνέπειες της έντασης των ιμπεριαλιστικών πολέμων και συγκρούσεων στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή. Βιώνουν τις συνέπειες της όλο και βαθύτερης εμπλοκής της Ελλάδας στο ιμπεριαλιστικό αυτό γαϊτανάκι, της όλο και πιο ισχυρής πρόσδεσης με το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., προς όφελος των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των επιχειρηματιών και των συμφερόντων τους στην περιοχή.

Την ίδια περίοδο στη χώρα μας οι εργαζόμενοι βιώνουν τη φτώχεια και την εκμετάλλευση, αναγκάζονται να ζουν με μισθούς μειωμένους κατά 25% σε σχέση με το 2010, με την ακρίβεια να έχει κάνει βασικά αγαθά επιβίωσης απλησίαστα. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι καταγράφουν κέρδη ρεκόρ, στηριζόμενοι στα τσακισμένα δικαιώματα των εργαζομένων, στις ελλείψεις μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς που έχουν οδηγήσει σε εκατοντάδες νεκρούς συναδέλφους μας. Αυτός είναι άλλωστε ο βασικός όρος για να εκταμιεύονται τα τεράστια ποσά του Ταμείου Ανάκαμψης από τους επιχειρηματικούς ομίλους, όταν ο λαός μας αναγκάζεται να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχει ακόμα και γιατρό στα απογευματινά χειρουργεία.

Αυτή η πολιτική που υλοποιείται σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. είναι η αιτία που μαζικά οι εργαζόμενοι βγαίνουν στους δρόμους και αγωνίζονται για τις σύγχρονες ανάγκες τους. Είναι αγώνες ελπιδοφόροι, δείχνουν την τεράστια δύναμη της οργανωμένης εργατικής τάξης.

 

Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά για:

· Τη διεκδίκηση καλύτερων όρων δουλειάς και ζωής, για ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και διεύρυνση δικαιωμάτων.

 

· Την άμεση κατάργηση των αντεργατικών νόμων που τσακίζουν το 8ωρο και ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση, απαγορεύουν το δικαίωμα στην απεργία. Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα συνδικάτα.

 

· Άμεσα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια.

 

· Άμεσα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στην εργασία ώστε να σταματήσουν τα εργοδοτικά εγκλήματα με νεκρούς και σακατεμένους εργαζόμενους.

 

· Απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις πολεμικές συγκρούσεις.

 

· Αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης, στο δίκαιο και σκληρό αγώνα που δίνει απέναντι στο κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ, που τον σφαγιάζει με τις πλάτες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

 

· Να νικήσει ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ που βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση του.

 

Συνεχίζουμε με οργανωμένο αγώνα για όλα όσα καθορίζουν τη ζωή μας

Γιατί έτσι τιμάμε εμείς τους νεκρούς της εργατικής τάξης, έτσι τιμάμε το αίμα που χύθηκε για να κερδηθούν δικαιώματα και κατακτήσεις! Αυτό το αίμα έχει ποτίσει τις ρίζες μας. Δε θα αφήσουμε να το απαξιώσει καμιά κυβερνητική απόφαση που μετακινεί την ιερή αυτή ημέρα λες και είναι καμιά γιορτούλα!

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Δημοσιεύθηκε στις 23 April 2024 | 4:08 pm


Έκθεση "Πάμπλο Πικάσο" στο ΕΠΚΕΔ... σπάνιες αφίσες και κεραμικά! Εγκαίνια 11 Μαίου...

  ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΕΛΦΩΝ 

  ΕΚΘΕΣΗ 

PABLOPICASSO


 

  Ο ιδιοφυής αγωνιστής της τέχνης και της δημοκρατίας 

μέσα από σπάνιες αφίσες και κεραμικά του

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Tο Σάββατο 11 Μάϊου 2024 και ώρα 19:00 εγκαινιάζεται η έκθεση PABLO PICASSO. Ο ιδιοφυής αγωνιστής της τέχνης και της δημοκρατίας μέσα από σπάνιες αφίσες και κεραμικά τουστις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών (Ε.Π.Κε.Δ.) στους Δελφούς.

 

Την Κυριακή 12 Μαΐου, στις 10.30 θα πραγματοποιηθεί Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα «Πάμπλο Πικάσο, ο μεγάλος ανανεωτής της τέχνης του 20ου αιώνα», με  τους Παναγιώτη Ροϊλό, Πρόεδρο του Ε.Π.Κε.Δ., Ερατώ Χατζησάββα, Πρύτανη Α.Σ.Κ.Τ, Συραγώ Τσιάρα, Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μιχάλη Αρφαρά, χαράκτη και ζωγράφο, Μαρίτσα Τραυλού, κεραμίστρια και Τάκη Μαυρωτά, θεωρητικό και κριτικό της Τέχνης.

 

Την Κυριακή 26 Μάϊου και  ώρα  11.30  στο Αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρουη σπουδαία  ηθοποιός ,σκηνοθέτης,σεναριογράφος και συγγραφέας παιδικών βιβλίων Κάρμεν Ρουγγέρη μαζί  με την Χριστίνα Κουλουμπή ηθοποιό,σκηνογράφο ενδυματολόγο,αφηγούνται το  παραμύθι   Μια Κυριακή με τον Πικάσο εμπνευσμένο από τη ζωή του μεγάλου ζωγράφου των εκδόσεων ΑΜΜΟΣ.

 

Στην έκθεση του Ε.Π.Κε.Δ, στον ομφαλό της γης, θα παρουσιαστούν πενήντα πέντε σπάνιες, αυθεντικές αφίσες που φιλοτέχνησε ο PabloPicasso, με την τεχνική της λιθογραφίας, της χαλκογραφίας, του λινόλεουμ και αρκετές από τις οποίες έχει υπογράψει. Όλες οι αφίσες της έκθεσης ανήκουν στο συλλέκτη και γνώστη του χαρακτικού έργου του Picasso, WernerRöthlisberger, ο οποίος έχει στην κατοχή του διακόσιες πενήντα πρωτότυπες αφίσες του Picasso, μια παγκοσμίου φήμης συλλογή, η οποία έχει παρουσιαστεί με επιτυχία στην Ελβετία και τώρα εκτίθεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.Παράλληλα, θα εκτεθούν είκοσι αντιπροσωπευτικά κεραμικά του Picasso, που είναι το ίδιο πολύτιμα στην εκφραστική τους δύναμη, όπως το εκπληκτικό βάζο με τον αποφασισμένο ταυρομάχο να σκοτώνει τον μανιασμένο ταύρο και τους θεατές της αρένας να παρακολουθούν τις στιγμές ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο. Επίσης, τα πιάτα και τα κανάτια του μαρτυρούν το πάθος του για την γήινη και ταπεινή ύλη του πηλού και την τέχνη της κεραμικής.

 

Ο Πρόεδρος του Ε.Π.Κε.Δ., καθηγητής του Χάρβαρντ, Παναγιώτης Ροϊλός, αναφέρει για τον Πάμπλο Πικάσο (1881-1973) ότι είναι «μία από τις εμβληματικότερες μορφές της νεοτερικής τέχνης που σφράγισε ανεξίτηλα όχι μόνο τα φορμαλιστικά χαρακτηριστικά των εικαστικών τεχνών με τις οποίες ασχολήθηκε (ζωγραφική, γλυπτική, κεραμική, χαρακτική, κολάζ) αλλά και τους τρόπους με τους οποίους κορυφαίοι εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού και ευρύτερα του παγκόσμιου πολιτισμού τον εικοστού αιώνα θα προσέγγιζαν (καλλιτεχνικά και στοχαστικά) θέματα αισθητικά, πολιτικά και κοινωνικά. Ποτέ πια μετά τον επαναστατικό, ως προς την αισθητική του, πίνακά του που είναι γνωστός με τον σεμνότυφο (παρά με τον αρχικό του, τον επιλεγμένο από τον ίδιο τον Πικάσο) τίτλο LesDemoisellesd’Avignon (1907), οι Ευρωπαίοι καλλιτέχνες δεν θα αντικρίσουν τον κόσμο ξανά με τα ίδια μάτια…».

 

Ο Διευθυντής του Ε.Π.Κε.Δ., καθηγητής του Παντείου, Ανδρέας Γκόφας, αναφέρει ότι: «Η διοργάνωση αυτής της έκθεσης, με αφορμή τον φετινό εορτασμό των πενήντα ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας, συνδέεται άμεσα με την καταστατική αποστολή του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, η ίδρυση του οποίου το 1977 αποτέλεσε μια σημαντική πρωτοβουλία της μεταπολιτευτικής περιόδου. Αποτελεί δε λαμπρή συνέχεια του πολυετούς εικαστικού προγράμματος του Κέντρου το οποίο εγκαινιάστηκε το 1988 με την Διεθνή Συνάντηση «Οι Εικαστικές Τέχνες στο τέλος του 20ού αιώνα». Ελπίζουμε οι επισκέπτες της έκθεσης να εμπνευστούν από το έργο του Πικάσο, η επιρροή του οποίου εκτείνεται πολύ πέρα από τη σφαίρα της τέχνης, διαμορφώνοντας την αντίληψή μας για τη δημοκρατία και την ιδιότητα του πολίτη στον σύγχρονο κόσμο, και να ευεργετηθούν από την επίσκεψή τους σε αυτή την ασύλληπτης φυσικής ομορφιάς και διαχρονικής πνευματικής ακτινοβολίας εστία του Κέντρου Δελφών».

 

Ο επιμελητής της έκθεσης Τάκης Μαυρωτάς επισημαίνει:«Οι αφίσες του Picasso αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του χαρακτικού του έργου και η πληθωρική του προσωπικότητα τον οδήγησε στο να μπορεί συνεχώς να δημιουργεί νέα έργα, χωρίς να αντιγράφει τον εαυτό του και, ταυτόχρονα, με την ευρυμάθειά του να ορίζει βαθιές τομές στην εξέλιξη της τέχνης. Οι λιθογραφικές, χαλκογραφικές και σε λινόλεουμ αφίσες του, εκφράζουν μια δυνατή οπτική επαλήθευση της ποίησής του για την τέχνη και τη ζωή. Οι αφίσες ήταν το μέσο για να μεταφέρει τα δικά του μηνύματα για την ειρήνη και τη δημοκρατία, την τέχνη και τη ζωή. Αφίσες που πάντα οπτικοποιούν μια είδηση, ένα μήνυμα, ένα γεγονός και είναι ισοδύναμης αξίας των σχεδίων και των χαρακτικών του με την αξιοποίηση της αισθητικής του καθαρού περιγράμματος και της ακρίβειας. Οι διαστάσεις των γραμμάτων, το σχέδιο τους – πεζά ή κεφαλαία –με το προσωπικό καλλιτεχνικό του ύφος είναι ευανάγνωστα, αφού άλλοτε χρησιμοποιεί μόνο κεφαλαία ευδιάκριτα γράμματα και άλλοτε αξιοποιεί τη χειρόγραφη γραφή του σαν να πρόκειται για ένα προσωπικό γράμμα ή μια ιδιωτική πρόσκληση. Έτσι, καταφέρνει, με τις ιδιομορφίες του γραφικού του χαρακτήρα να επιβάλει στον αναγνώστη  μια άμεση προσωπική μετάδοση του μηνύματός του στον θεατή[…]

 

Οι αφίσες και τα κεραμικά του Picasso μαρτυρούν την καλλιτεχνική του διαδρομή και αντανακλούν την αξία της ζωγραφικής του. Ο μινώταυρος, οι κένταυροι και οι φαύνοι στοιχειώνουν το έργο του. Πρόκειται για μορφές που, μέσα από την οπτική των μεταμορφώσεων, αποπνέουν τη χαρά της ζωής και το μεσογειακό φως, με πλαστικότητα και όγκο. Η απέριττη γνώριμη γραμμή της τέχνης του συμπορεύεται με την αυθεντική απλότητα της γραμμής της αρχαίας ελληνικής τέχνης.

 

Ο Picasso, άλλοτε ως αρλεκίνος και άλλοτε ως ταυρομάχος, πολέμησε τη βία και τον σκοταδισμό, υπηρετώντας με την τέχνη του την ελευθερία και τα ανθρώπινα ιδεώδη. Πρωτοπόρος των μεγάλων αισθητικών ανατροπών του 20ού αιώνα, προσέγγισε με διεισδυτικότητα τους μύθους και την ιστορία, τα όρια του ανθρώπου και του κόσμου».

 

Η έκθεση έχει ιδιαίτερη καλλιτεχνική αξία και εκπαιδευτική σημασία.Αποτελεί δε συνέχεια του εικαστικού προγράμματος του Ε.Π.Κε.Δ., όπου ενδεικτικά αναφέρουμε τις σημαντικές εκθέσεις των Takis, Chryssa, Φασιανού, Τσόκλη καθώς και τις θεματικές Κίονες και Πεσσοί, Η Κληρονομιά του Απόλλωνα, Πηλός και Πλαστική δημιουργία, που είχε επιμεληθεί ο θεωρητικός και κριτικός τέχνης Τάκης Μαυρωτάς.

 

Η έκθεση συνοδεύεται από πολυσέλιδο κατάλογο με όλα τα εκτιθέμενα έργα και θεωρητικά κείμενα των Παναγιώτη Ροϊλού και Τάκη Μαυρωτά, που προσεγγίζουν την τεράστια προσφορά του στην χαρακτική και την κεραμική.Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν προγραμματισμένες ξεναγήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης η οποία υποστηρίζεται με QRCODE σήμανση γι’ αυτό το λόγο θα είναι απαραίτητη η χρήση ακουστικών SMARTPHONES.

 

  Ο PabloPicassoγεννήθηκε στη Malaga της Ανδαλουσίας το 1881. Γιος ζωγράφου και δασκάλου σχεδίου, από την παιδική του ηλικία, ξεχώριζε για το μεγάλο του ταλέντο στη ζωγραφική. Το 1892 η οικογένεια του μετακόμισε στη LaCoruña, όπου έγινε δεκτός στη Σχολή Καλών Τεχνών. Στα δεκαπέντε του φοίτησε στη Βασιλική Ακαδημία Τέχνης της Βαρκελώνης και στη συνέχεια στη Βασιλική Ακαδημία του SanFernando στη Μαδρίτη, από την οποία δεν αποφοίτησε ποτέ. Το 1900 μετακόμισε στο Παρίσι, με το φίλο του CarlosCasagemas, ο οποίος το 1901 αυτοκτόνησε. Το συμβάν αυτό, πυροδότησε –κατά πολλούς– την πολυσυζητημένη Γαλάζια Περίοδο (1901-1904) του έργου του.

 

           Το 1904 εγκαταστάθηκε στη Montmartre, στο ατελιέ BateauLavoir. Ένα χρόνο αργότερα, συνδέεται φιλικά και επαγγελματικά με τους Αμερικάνους συλλέκτες και ευεργέτες του, Leo και GertrudeStein. Η περίοδος μεταξύ του 1904 και 1906 είναι γνωστή ως η Ροζ Περίοδος. Ενώ, από το 1907 έως το 1909, η αποκαλούμενη Νέγρικη Περίοδος χαρακτηρίζεται από την ανάλυση και την απλοποίηση της μορφής, τη μελέτη του για το έργο του Cézanne και την αφρικανική τέχνη. Οι έρευνες αυτές κορυφώθηκαν το 1907 όταν ζωγράφισε τις Δεσποινίδες της Αβινιόν ( ΜΟΜΑ, Νέα Υόρκη, 1906-1907), που αναντίρρητα αποτελεί ορόσημο ανάπτυξης της σύγχρονης τέχνης και προάγγελο του κυβισμού, κίνημα το οποίο δημιούργησε και εξέλιξε μαζί με τον GeorgesBraque από το 1907 έως τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Picasso με τον Cocteau γνωρίστηκαν το 1915 και συμπορεύτηκαν επαγγελματικά έως το 1963, μ’ένα διάστημα απομάκρυνσης τους από το 1927 έως το 1949.

 

            Κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου, ο Picasso συντάχθηκε με τη δημοκρατική κυβέρνηση, όπως προκύπτει και από το περίφημο έργο του Guernica (1937), μία δυνατή κραυγή διαμαρτυρίας για το βομβαρδισμό της ομώνυμης βασκικής πόλης από τα γερμανικά αεροπλάνα.

 

             Μετά τον Πόλεμο, εγκατέλειψε το Παρίσι και έζησε διαδοχικά, στην Antibes, στο Vallauris και στο Vauvenargues. Το έργο του παρουσιάστηκε σε πολλές ευρωπαϊκές και αμερικανικές πόλεις κερδίζοντας τη θέση του ανάμεσα στους μεγάλους καινοτόμους του μοντερνισμού. Πέθανε στο Mougins της Γαλλίας το 1973.

 


https://bit.ly/delphi-picasso

Διάρκεια έκθεσης 11 Μαΐου – 10 Ιουνίου 2024

Ώρες λειτουργίας έκθεσης. Δευτέρα -Παρασκευή  08.00-21.00

                                                  Σάββατο – Κυριακή      10.00-18.00

 

 

 

                                                                                 Από το Γραφείο ΤύπουΕ.Π.Κε.Δ.

 

 

 

 

 

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 23 April 2024 | 3:58 pm


Εργαζόμενοι στις Περιφέρειες: Στις 17 Απρίλη απεργούμε!...

 




  Το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ) αποφάσισε στη συνεδρίασή του στις 11/4/2024 να προκηρύξει 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση για την Τετάρτη 17 Απρίλη, για όλους τους εργαζόμενους των Περιφερειών, για όλες τις υπηρεσίες και τους εργαζόμενους με κάθε σχέση εργασίας. 

   Συνεχίζουμε αγωνιστικά με τα σωματεία και τις Ομοσπονδίες Δημόσιου & Ιδιωτικού τομέα, κατεβαίνουμε στις απεργιακές συγκεντρώσεις, δυναμώνουμε τη φωνή μας και απαιτούμε να μπει τέρμα στη πολιτική που υποτιμά τη ζωή μας, που πετσοκόβει μισθούς και δικαιώματα, που ιδιωτικοποιεί υπηρεσίες και αρμοδιότητες, υποβαθμίζοντας τη λειτουργία τους με την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση.

  “Απεργούμε για εμάς” και απαιτούμε ζωή με δικαιώματα, δουλειά με πραγματικές αυξήσεις κι όχι την κοροϊδία του 1,5 ευρώ την ημέρα, ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας.

   Να δοθεί πίσω ο 13ος και 14ος μισθός, να καταργηθεί το χαράτσι της εισφοράς αλληλεγγύης, να προσμετρηθεί στη μισθολογική εξέλιξη η προϋπηρεσία της διετίας 2016 -17, να δοθούν όλες οι αποζημιώσεις, που απαιτούμε, να αυξηθεί και να επεκταθεί το επίδομα επικίνδυνης κι ανθυγιεινής εργασίας, να αυξηθεί το αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ.

Να στελεχωθούν άμεσα με μόνιμους υπαλλήλους όλες οι υπηρεσίες μας, να εξοπλιστούν με όλα τα αναγκαία μέσα και να φτιαχτούν όλες οι αναγκαίες υποδομές.

 ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΤΟΝ ΑΓΏΝΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ – ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ – ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ – ΜΕΣΑ & ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΙΚΑΝΕΣ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΙΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΚΙ ΟΧΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΑΓΑΖΑ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ 

] Στάθης Λεοντίου 

 μέλος Γενικού Συμβουλίου ΟΣΥΑΠΕ

Δημοσιεύθηκε στις 17 April 2024 | 9:18 am


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν.ΦΩΚΙΔΑΣ: 17 Απρίλη όλοι στην απεργία 10.30πμ στην Πλατεία Λαού Άμφισσας...

Κάνουμε δική μας υπόθεση την οργάνωση της απεργίας στις 17 Απρίλη

  ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

 10.30 ΠΜ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΑΟΥ (ΑΜΦΙΣΣΑ) 

  Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας διεκδικώντας εδώ και τώρα κατώτατο μισθό 900 ευρώ, τις τριετίες μας, υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης, τις αργίες και τις Κυριακές μας.

 




Η απεργία στις 17 Απρίλη είναι συνέχεια προηγούμενων μεγάλων αγώνων που έχουμε δώσει δεκάδες σωματεία, ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα, με κορυφαία την απεργία στις 28 Φλεβάρη, τη μεγαλύτερη των τελευταίων ετών σε συμμετοχή και μαζικότητα στις συγκεντρώσεις όλης της χώρας. Την απεργία που χιλιάδες εργαζόμενοι, βροντοφωνάξαμε ξανά, πως το έγκλημα στα Τέμπη δε θα συγκαλυφθεί, πως οι ζωές μας δε μπορούν να συμπιέζονται στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής.

 

Η επιτυχία της απεργίας  στις 28 Φλεβάρη, η συμμετοχή πολλών εργαζόμενων από μεγάλους εργασιακούς χώρους μας δίνει δύναμη και μας γεμίζει αισιοδοξία για τη συνέχεια.

 

Σε κάθε εργασιακό χώρο βγαίνουμε αποφασιστικά μπροστά για αυξήσεις στους μισθούς μας, για τα επιδόματα μας, για μέτρα προστασίας του εισοδήματος μας, για μέτρα προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια μας. Απαιτούμε να μπει τέλος  στις ατομικές συμβάσεις  και στους εσωτερικούς κανονισμούς εργασίας  που επιβάλουν άθλιους όρους και συνθήκες εργασίας.

 

Απεργούμε δίνοντας απάντηση στην κοροϊδία της κυβέρνησης που καυχιέται για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού στα 706 ευρώ, την αύξηση – ντροπή 39 ευρώ το μήνα και πολύ λιγότερα για τους χιλιάδες συναδέλφους που  εργάζονται με συμβάσεις ημι-απασχόλησης, που προσπαθούν να επιβιώσουν με 350-400€. Για το Χ που βάζει η κυβέρνηση στις τριετίες μας από το 2012 – 2023, που διαγράφει με το έτσι θέλω 12 έτη δουλειάς. 

 

Δεν συμβιβαζόμαστε με τη φτώχεια και την εξαθλίωση… Με μισθούς που δε μας επιτρέπουν να ζήσουμε, που δεν φτάνουν ούτε για τα βασικά, να εξασφαλίσουμε αυτά που βάζουμε στα ράφια, αυτά που πουλάμε. Να εργαζόμαστε με κάθε  μορφή ευέλικτης εργασιακής σχέσης, προγράμματος και ωραρίου, στο κόκκινο από πόστο σε πόστο. Όλα αυτά που στρώνουν το έδαφος για εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες που μας ταλαιπωρούν αφού ακόμα και τα βασικά μέσα ατομικής προστασίας, τα κατάλληλα εργαλεία για τη δουλειά μας, θεωρούνται περιττό κόστος για τους εργοδότες. Να μας στερούν κάθε δυνατότητα ξεκούρασης και ελεύθερου χρόνου και να είμαστε αντιμέτωποι με άσχημες και προσβλητικές συμπεριφορές, με πιέσεις από περιφερειακούς, διευθυντές και προϊσταμένους.

 

Από τη δική μας εξαντλητική δουλειά, το τσάκισμα των συλλογικών μας συμβάσεων, των μισθών η εργοδοσία βγάζει αμύθητα κέρδη…Αυτήν την περίοδο οι επιχειρηματικοί όμιλοι στο εμπόριο τρέχουν επενδύσεις εκατομμυρίων. Τα νούμερα ζαλίζουν!

 

Ως εδώ! Με κριτήριο τη ζωή μας, τις ζωές των οικογενειών μας και τις ανάγκες μας βγαίνουμε μπροστά, και διεκδικούμε όλα όσα σήμερα έχουμε ανάγκη για να δουλεύουμε και να ζούμε όπως μας αξίζει.

 

Το δίκιο κερδίζεται στο δρόμο μαζί με τους συναδέλφους μας, τους εργαζόμενους άλλων κλάδων και όσους ορθώνουν το ανάστημα τους απέναντι στην πολιτική κυβέρνησης, επιχειρηματικών ομίλων, Ε.Ε και των κομμάτων που την προσκυνούν.  Αυτήν την πολιτική που για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα κέρδη τους στέκεται κερί αναμμένο  και για τις δικές μας τις ανάγκες δήμιος. Την πολιτική που εμπορευματοποιεί την υγεία, την παιδεία και δίνει δις ευρώ  το χρόνο σε ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς και πολεμικές αποστολές εμπλέκοντας  ακόμα πιο βαθιά τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ.

 

 

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ ΠΡΟΤΑΣΣΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ!

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ

 

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Δημοσιεύθηκε στις 17 April 2024 | 9:08 am


ΣΗΜΕΡΑ!! Συνταξιούχοι Φωκίδας: 17/4/2024 ημέρα πανελλαδικής απεργίας, παίρνουμε θέση!!...

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ

  ΝΟΜΟΥ ΦΩΚΙΔΑΣ 

 


 Στις 17 Απρίλη παίρνουμε θέση. 

 Δίπλα στα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, για το μεροκάματό τους.

 Για τις συντάξεις μας. Για τα κομμένα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα.
  

   Συνάδελφοι - Συναδέλφισσες  

 

    Για μια ακόμη φορά την Τετάρτη 17/4/2024 ημέρα πανελλαδικής απεργίας οι συνταξιούχοι της Φωκίδας θα βρισκόμαστε στο δρόμο του αγώνα συμμετέχοντας στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας και των Σωματείων στις 10,30 στην πλ. Λαού.

   Την ίδια μέρα οι συνάδελφοί μας στην Αττική θα συμμετέχουν μαζικά στη συγκέντρωση έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας ( Πανεπιστημίου 45 - 47) στις 9.00 π.μ. όπου θα συνεδριάζει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο μετά την έκδοση των αντιθέτων αποφάσεων του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα κομμένα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας για τις επικουρικές συντάξεις του 11μηνου (6/2015 - 5/2016).

    Η αγωνιστική μας εκδήλωση δεν έχει μόνο σχέση με την έκδοση αυτής της απόφασης, αλλά με την τακτική και πρακτική της κυβέρνησης που αντί να αποδώσει τα αναδρομικά των συνταξιούχων με πολιτική απόφαση, δίχως δίκες δικαστήρια και προαπαιτούμενα, προσφεύγει σε ατέρμονες δικαστικές διαδικασίες και τακτικές 

    Διαμαρτυρόμαστε και εκφράζουμε την αγανάκτησή μας και την απαίτησή μας για άμεση λύση του προβλήματος με πολιτική απόφαση. Δεν ανεχόμαστε την κοροϊδία όταν αυτά τα αναδρομικά είναι μόνο μια σταγόνα στον ωκεανό των περικοπών που μας έχουν επιβάλει όλα τα χρόνια, όλες οι κυβερνήσεις 

    Φτάνει πια η κοροϊδία, μας έχετε τσακίσει και εκεί που μας χρωστάτε πάτε να μας φάτε και το βόδι. 

    Είμαστε στο δρόμο του αγώνα και διεκδικούμε όλα μας τα αιτήματα, ό,τι μας έχετε με την βία όλα τα χρόνια αφαιρέσει. Δεν αντέχουμε την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, την πείνα, την δυστυχία που μας έχετε επιβάλει.

   Δώστε τώρα τα πληρωμένα δώρα μας, αυξήσεις σε όλες μας τις συντάξεις, τις συντάξεις χηρείας. Καταργήστε την Εισφορά Αλληλεγγύης. Ενσωματώστε την Προσωπική Διαφορά. Κάντε άμεσα προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού. Καταργήστε κάθε ιδιωτικοποίηση στην υγεία.

   Δεν επαιτούμε. Διεκδικούμε ό,τι έχουμε σε όλη μας την ζωή πληρώσει και συνεχίζουμε να πληρώνουμε.

 

   Συνάδελφοι - Συναδέλφισσες 

 

    Πάρτε μαζικά και αγωνιστικά μέρος στη συγκέντρωση. Μόνο έτσι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα που έγιναν ανυπόφορα και έχουν τσακίσει την ζωή μας. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Ο δρόμος του αγώνα είναι για εμάς μονόδρομος. Ότι διαφορετικό είναι βούτυρο στο ψωμί τους και τους προτρέπει σε ακόμη πιο επώδυνα μέτρα σε βάρος μας. 

   Δεν ξεχνάμε δεν θα συμβιβαστούμε δεν θα υποταχθούμε στην βαρβαρότητα τους.

   Όλοι και όλες στον αγώνα για να διεκδικήσουμε ό,τι με την βία μας έχει αφαιρεθεί, ό,τι έχουμε πληρώσει σε όλη μας την ζωή για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

ΓΙΑ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ

ΓΙΑ ΖΩΗ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

 

ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΑΠΡΙΛΗ

10.30 π.μ. πλατεία Λαού (Άμφισσα)

Δημοσιεύθηκε στις 17 April 2024 | 8:56 am


Σήμερα! 4ωρη στάση εργασίας του Συλλόγου Εκπ/κών Π.Ε. Φωκίδας "Αλ. Δελμούζος"...

17/4 ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΑΣ! 

 ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΑΣ! 

 


 

 

 Κηρύσσουμε 4ωρη στάση εργασίας την Τετάρτη 17/4 ΑΠΟ 10:00 π.μ.-14:00 μ.μ. για το πρωινό ωράριο και από 14:00 μ.μ.-17:00 μ.μ. για το ολοήμερο. 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ Π.Ε.ΦΩΚΙΔΑΣ ΑΛ. ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ

Κηρύσσουμε 4ωρη στάση εργασίας την Τετάρτη 17/4 ΑΠΟ 10:00 π.μ.-14:00 μ.μ. για το πρωινό ωράριο και από 14:00 μ.μ.-17:00 μ.μ. για το ολοήμερο.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΔΟΕ-ΟΛΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ.

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΑΟΥ (ΑΜΦΙΣΣΑ) ΩΡΑ 10.30

 

ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΟΥΜΕ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ!

Απαντάμε στην αντιεκπαιδευτική Αξιολόγηση, την τρομοκρατία, τους εκβιασμούς και τις απειλές του ΥΠΑΙΘΑ.Κάτω τα χέρια από τα σωματεία και το δικαίωμα στην απεργία!

Δίνουμε συνέχεια στον αγώνα απέναντι στο αυτόνομο, κατηγοριοποιημένο σχολείο της αγοράς, των χορηγών και της υποχρηματοδότησης, στον αγώνα που δίνουμε ως εκπαιδευτικοί για να διατηρήσουμε τον παιδαγωγικό μας ρόλο, τη συλλογική λειτουργία των συλλόγων διδασκόντων, το δικαίωμά μας να μπαίνουμε στην τάξη με ψηλά το κεφάλι.Για να είναι η παιδεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν. Για πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα στο επιστημονικό μας αντικείμενο.

Απαντάμε συλλογικά σε μια κυβέρνηση που δεν κάνει τίποτα άλλο, παρά να στέλνει στα δικαστήρια το δίκαιο αγώνα μας ενάντια στην «αξιολόγηση» και στο κατηγοριοποιημένο και ιδιωτικοποιημένο σχολείο της αξιολόγησης, που χτυπά το δικαίωμα στην Απεργία, την ίδια ώρα που επιχειροεί να «μπαζώσει» το κρατικό έγκλημα στα Τέμπη, τη στιγμή που τσακίζει τις ζωές μας. Δεν συμβιβαζόμαστε να είμαστε καθημερινά έρμαια της κρατικής αδιαφορίας και οι ζωέςμας να κρέμονται από μία κλωστή γιατί η προστασία τους θεωρείται κόστος για το κράτος.Δεν πάει άλλο με αυτήν την πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕυρωπαικήςΕνωσης που μας αφήνει ανυπεράσπιστους-ες γιατί η ζωή μας θεωρείται κόστος για το κράτος και όφελος για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η κυβέρνηση και η δικαιοσύνη δεν ασχολήθηκε με τις εκατοντάδες καταγγελίες ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ για τις απαράδεκτες και επικίνδυνες σχολικές υποδομές την ώρα που η ακρίβεια «τσακίζει κόκκαλα», την ώρα που με ευθύνη τόσο της κυβέρνησης αλλά και της πολιτικής της υποχρηματοδότησης από όλες τις κυβερνήσεις η δημόσια υγεία καταρρέει και ιδιωτικοποιείται.

ΠΡΟΣΠΕΡΝΑΜΕ τις συμβιβασμένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Όλο αυτό το διάστημα έκαναν και κάνουν ό,τι μπορούν για να μη συναντηθούν οι αγώνες και οι δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, δίνουν χέρι βοήθειας στην Κυβέρνηση της ΝΔ. Εδώ και τώρα ΔΟΕ και ΟΛΜΕ να μην αγνοούν και να υλοποιήσουν τις πλειοψηφικές αποφάσεις των ΓΣ του κλάδου για απεργία στις 17/4.

Απεργούμε και βγαίνουμε ξανά όλοι και όλες στον δρόμο!

  Μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους! 

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΓΙΑ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ.

Απεργούμε για όλα αυτά που δικαιούμαστε!

Ø  Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών

Ø  Άμεση εξίσωση των αδειών και των εργασιακών δικαιωμάτων.

Ø  Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Ø  Μείωση των μαθητών στις τάξεις.

Ø  Εξασφάλιση σύγχρονών και ασφαλών σχολείων.

Ø  Αύξηση των δαπανών για την παιδεία και των μισθών μας. Για υπογραφή ΣΣΕ στον κλάδο.

Ø  Θέσπιση σύγχρονων αναλυτικών προγραμμάτων που θα προάγουν την ολόπλευρη γνώση για σχολείο που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει.

Συνεχίζουμε με ακόμα μεγαλύτερη ορμή την κλιμάκωση του αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς και σε κάθε κλάδο. Δεκάδες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και εκατοντάδες σωματεία ήδη έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχή στην απεργία!  Με γενικές συνελεύσεις, απεργίες, συλλαλητήρια, συγκεντρώσεις, προετοιμάζουμε την πανελλαδική – πανεργατική απεργία στις 17 Απρίλη.

Βγαίνουμε μπροστά για αυξήσεις στους μισθούς, για κατάργηση των αντεργατικών νόμων που υπονομεύουν τις συλλογικές συμβάσεις! Για να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους!

Η αγανάκτηση που νιώθουμε να γίνει δύναμη αγώνα και διεκδίκησης για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα!Ενώνουμε τη φωνή μας με τους χιλιάδες εργαζόμενους που δίνουν μάχη για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση εργασιακών δικαιωμάτων, με τα σωματεία που παλεύουν ενάντια στους πλειστηριασμούς των λαϊκών κατοικιών από τις τράπεζες και τα κοράκια των funds. Είμαστε οι πολλοί, είμαστε η πλειοψηφία και έχουμε το δίκιο με το μέρος μας.

Δεν περνούν πια τα κυβερνητικά παραμύθια για τις δήθεν “αντοχές της οικονομίας”. 70 Νοσοκομεία και 200 σχολεία χτίζονται με τα 8,3 δις που θα δαπανηθούν για τα F-35. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι σπάνε το ένα ρεκόρ κερδοφορίας πίσω από το άλλο και ουσιαστικά απολαμβάνουν, σε αντίθεση με εμάς, φοροασυλία!Ως εδώ!

ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΑΣ ΜΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ!

ΖΩΗ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ ΠΡΟΤΑΣΣΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ!

 

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Δημοσιεύθηκε στις 17 April 2024 | 8:46 am


Αφροδίτη Παπαθανάση: κοινωνική δικαιοσύνη η προστασία της Φύσης και η αύξηση των ανταποδοτικών από την μεταλλεία και τα ΑΠΕ στην Φωκίδα...

 

   Είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης η προστασία της Φύσης στη Φωκίδα και η αύξηση των ανταποδοτικών από την μεταλλεία και τα ΑΠΕ. 

 


Οι ανισότητες και αδικίες που χαρακτηρίζουν την συντηρητική διακυβέρνηση αφορά πολίτες και κοινωνίες. 

  Οι πολίτες ζουν σε ένα πιεστικό καθεστώς διαρκούς ακρίβειας τη στιγμή που οι αγορές ενέργειας, καυσίμων, τροφίμων, ειδών υγιεινής,  παρουσιάζουν υπερ κέρδη από μια καρτελοποιημένη αγορά. Από την άλλη πλευρά, σωρευτικά η κοινωνία χάνει δικαιώματα, ποιοτική εξυπηρέτηση και υπηρεσίες στην υγεία, την παιδεία, τις δημόσιες υποδομές.

Τα υψηλά κέρδημεγάλων  εταιρειών παροχής κοινωνικών αγαθών, όπως για παράδειγμα από ηλεκτροπαραγωγή από αιολικά, δεν φτάνουν ως ισχυρά ανταποδοτικά στις τοπικές κοινωνίες, με τη μορφή ανταποδοτικών, καθώς, παρά τις ευνοϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις υπερ μεγάλων εταιρειών ΑΠΕ, το ποσοστό ανταπόδοσης παραμένει χαμηλό, μόλις 3%, όταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες το ξεπερνά κατά πολύ.

Το ΠΑΣΟΚ για το ζήτημα των ανταποδοτικών προς τις τοπικές κοινωνίες μέσω των Δήμων έχει σαφή προοδευτική θέση. Οι Δήμοι πρέπει με κάθε τρόπο να ενισχυθούν οικονομικά, είτε από εθνικούς πόρους, είτε από χρηματοδοτικά ευρωπαϊκά προγράμματα, είτε από την ισχυρή ανταπόδοση από μεγάλα ανανεώσιμα έργα και μεταλλευτικά τέλη.

Αναζητούμε λύσεις περιβαλλοντικής προστασίας στη Φωκίδα, για περιοχές με υψηλή περιβαλλοντική αξία, κάνοντας κινήσεις προς την Πολιτεία και την Κυβέρνηση για προστασία των υδατικών αποθεμάτων, του Κορινθιακού. Αναζητούμε λύσεις περιβαλλοντικής προστασίας στη Φωκίδαμε την πρόταση της ένταξης περιοχών συμπλέγματος ορεινών όγκων, Βαρδούσια, Γκιώνα, Οίτη, Παρνασσός, σε πρώτη φάση σε καθεστώς των απάτητων βουνών, έτσι ώστε, για πρώτο βήμα, να σωθούν από διανοίξεις δρόμων, επιφανειακές μεταλλευτικές εγκαταστάσεις ή και εγκαταστάσεις αιολικών.  Δυστυχώς όλα κινούνται αργά, χωρίς την δραστηριοποίηση, που θα προσδοκούσαμε, υπέρ των κινήσεων αυτών, από την αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού. Μην ξεχνούμε ότι ο Δήμος Δελφών αν δεν περισώσει περιοχές ή αν δεν λάβει ικανή ενίσχυση από ανταποδοτικές πράξεις, δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει προγράμματα στήριξης των ορεινών περιοχών ή να αποκλείσει ζημιογόνες περιβαλλοντικά δραστηριότητες. Ήδη, το καθεστώς αδειοδότησης, ξεπερνά τις προθέσεις ενός Δημοτικού Συμβουλίου ή τον αναπτυξιακό σχεδιασμό του, όπου αυτός υπάρχει.

Είναι λογικό, η Φωκίδα, με τις δεκάδες παρεμβάσεις επιφανειακών εκμεταλλεύσεων βωξίτη, τις παρεμβάσεις σε υδατικά συστήματα και τα αιολικά, να ζητεί και απαιτεί κανόνες, όπως: όχι επιφανειακές εξορύξεις, μέτρα προστασίας των υδάτων, επιφανειακών και μη, προστασία των θαλασσών και ακτών από υπερδεσμεύσεις ιχθυοκαλλιέργειων και τέλος όχι αιολικά δίπλα σε οικισμούς και σε υψόμετρα, σε δάση και αλπικά, όχι μεγάλα φωτοβολταικά σε γη υψηλής παραγωγικότητας, όπως στην πεδιάδα κάτω από το Μαλανδίνο.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, κατέθεσε εκ νέου κοινοβουλευτική ερώτηση, για το δικαίωμα της Φωκίδας, που υφίσταται τις περιβαλλοντικές συνέπειες, να εισπράξει το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό ανταποδοτικών από μισθώματα μεταλλείας. Σήμερα το ποσοστό είναι στο 20% , Ν. 4042/2012, άρθρο 63, με την πρώτη αλλαγή, μετά από σαράντα χρόνια σε ισχύ του Μεταλλευτικού Κώδικα που δίνει δικαίωμα είσπραξης τελών σε δημόσιο και δήμους όπου ασκείται μεταλλευτική δραστηριότητα.

Πλέον, για τρίτη φορά η Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ και μετά από δύο τροπολογίες που κατάθεσε, ζητά την αύξηση του ποσοστού απόδοσης από το Δημόσιο προς τους ΟΤΑ, από 20% σε 40%.

Επίσης, καθώς πλέον βωξίτης, από το 2020 , έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο κρίσιμων πρώτων υλών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και  αναγνωρίζεται ως ορυκτό στρατηγικής σημασίας για την βιομηχανία αλουμινίου, ενώ μετέχει σε χρηματιστήριο ορυκτών,  ζητούμε η Κυβέρνηση να τροποποιήσει την ΚΥΑ του 2014, μεταφέροντας τον βωξίτη από την κατηγορία «λοιπά ορυκτά και παραπροϊόντα επεξεργασίας» στην κατηγορία «μεταλλεύματα βασικών μετάλλων», κάτι που θα επηρεάσει αυξητικά τα έσοδα δημοσίου από τις μισθώσεις μεταλλείων και σε συνέχεια των Δήμων.

Ανάλογη διαδικασία διεκδίκησης οφείλει να γίνει 1ον για το που δεν πρέπει να  γίνονται αιολικά ή μεγάλα φωτοβολταικά, και 2ον στην αύξηση του ποσοστού ανταπόδοσης από ΑΠΕ από το πολύ χαμηλό σημερινό 3%, σε πολλαπλάσιο ποσοστό, ειδικά για τα μεγάλα σε ισχύ έργα.

Η αντίληψη μας είναι ότι πρέπει, δίκαια και με διαφάνεια, να ενισχυθεί οικονομικά η Αυτοδιοίκηση, η οποία με τη σειρά της θα μπορέσει να στηρίξει κοινωνικά και αναπτυξιακά προγράμματα για τους πολίτες της. Και η αντίληψή μας, έχει να κάνει με την αδιαπραγμάτευτη ανάγκη προστασίας του φυσικού και πολιτισμικού μας περιβάλλοντος, καθώς οι επόμενες γενεές έχουν κάθε  δικαίωμα να γνωρίσουν τη Φύση και να ζήσουν σε καλύτερο, ισχυρό, καθεστώς κοινωνικής δικαιοσύνης.

 

 

 

 

ς.

Δημοσιεύθηκε στις 17 April 2024 | 8:38 am


Στην Βουλή των Ελλήνων το ΕΠΑΛ Άμφισσας από το ΚΚΕ...

Κοινοβουλευτική Ομάδα ΚΚΕ

 Γραφεία Βουλής

  ΕΡΩΤΗΣΗ

 


  Προς τους Υπουργούς Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, Εσωτερικών και Υποδομών & Μεταφορών 

 Θέμα: Για την άμεση αποκατάσταση των κτιριακών προβλημάτων του Πρότυπου ΕΠΑΛ Άμφισσας. 

 

Το κτίριο που στεγάζει το Πρότυπο ΕΠΑΛ Άμφισσας, το μοναδικό ΕΠΑΛ στο νομό, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σχολικά κτιριακά συγκροτήματα στη Φωκίδα, στο οποίο συστεγάζονται και το Εργαστηριακό Κέντρο αλλά και το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο- Λύκειο της περιοχής.  Είναι γνωστό πως το συγκεκριμένο κτίριο είχε πολλά και μεγάλα συσσωρευμένα προβλήματα στις κτιριακές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις του, ενώ παρουσιάζει ακόμη και προβλήματα στατικότητας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σταθερά σοβάδες αποκολλώνται εντός και εκτός αιθουσών, τόσο λόγω της έντονης χαμηλής έντασης σεισμικότητας τον τελευταίο καιρό στην περιοχή, όσο και μετά από κάθε βροχή, ενώ χώροι πλημμυρίζουν με ορατό τον κίνδυνο ακόμη και ηλεκτροπληξίας εν ώρα μαθημάτων. Σε πολλά σημεία των τοίχων υπάρχουν ρηγματώσεις, ενώ τα σκουριασμένα σίδερα στις κολώνες και σε μπαλκόνια έχουν έρθει στην επιφάνεια. Το υποτιθέμενο έργο για εγκατάσταση συστήματος πυροπροστασίας και πυρασφάλειας είναι ακόμη ανύπαρκτο, μετά από συνεχείς παρατάσεις, την ώρα μάλιστα που η απουσία του πριν από λίγες μέρες έθεσε σε άμεσο κίνδυνο τις ζωές μαθητών και εκπαιδευτικών, κατά την εκδήλωση φωτιάς στο χώρο.

Στο δε συγκεκριμένο κτίριο δεν έχει γίνει κανένας προσεισμικός έλεγχος εδώ και χρόνια, παρότι η περιοχή μας είναι ιδιαίτερα σεισμογενής και ο Δήμος ακόμη περιμένει τη διενέργεια ελέγχου από τον Οργανισμό Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ), έχοντας αποστείλει σχετική λίστα σχολείων στο αρμόδιο Υπουργείο, αναμένοντας ενέργειες άλλων.   Όσο δε αφορά τις εργασίες στις κτιριακές υποδομές του σχολείου, ενώ έχει υπογραφεί από το Δήμο Προγραμματική Σύμβαση με το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.), μέσω της οποίας η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Δελφών προχώρησε στη σύνταξη των μελετών για το έργο «Αναβάθμιση κτιριακών εγκαταστάσεων ΕΠΑΛ Άμφισσας» (προϋπολογισμού 1.120.582,66 ευρώ), στο πλαίσιο της μετατροπής της λειτουργίας του σε Πρότυπο Επαγγελματικό Λύκειο (Π.ΕΠΑ.Λ.), το έργο δεν έχει ακόμη δημοπρατηθεί από το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.

Οι μαθητές κυρίως του σχολείου αλλά και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων αλλά και το σωματείο της ΕΛΜΕ εδώ και χρόνια αναδεικνύουν αυτά τα ζητήματα και παλεύουν για την αποκατάσταση των κτιριακών προβλημάτων.

Είναι επίσης γεγονός ότι διαχρονικά καμία από τις Κυβερνήσεις και τις Δημοτικές Αρχές δεν φρόντισε επαρκώς ώστε το κτίριο να είναι ασφαλής και λειτουργικός χώρος για την εκπαίδευση των μαθητών, ενώ οι πολιτικές της χρόνιας υποχρηματοδότησης στην Παιδεία συσσώρευσαν τα προβλήματα.

Τα προβλήματα που παρουσιάζονται εμποδίζουν και υποβαθμίζουν το έργο των εκπαιδευτικών, υπονομεύουν συνολικά την εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ σε πολλές περιπτώσεις θέτουν κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η Κυβέρνηση για:

- Να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση για την επισκευή και ομαλή λειτουργία του κτιρίου που στεγάζει το Π.ΕΠΑΛ, το Εργαστηριακό Κέντρο και το ΕΝΕΕΓΥΛ Άμφισσας.

- Να εκπονηθεί από εξειδικευμένο κρατικό κλιμάκιο αντισεισμικός και αντιπυρικός έλεγχος του εν λόγω κτιρίου παίρνοντας υπόψη και τη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή.

 

Οι Βουλευτές

Καραθανασόπουλος Νίκος

Δελής Γιάννης

Παπαναστάσης Νίκος

Δημοσιεύθηκε στις 17 April 2024 | 8:32 am


Οι φορείς για την φωτιά στο ΕΠΑΛ Άμφισσας...


Δημοσιεύθηκε στις 3 April 2024 | 2:56 pm


Σε κλίμα κατάνυξης η υποδοχή της Παναγίας της Δαμάστας στον Ναό Μεταμορφώσεως Ιτέας… καθημερινές ακολουθίες και Παρακλήσεις μέχρι την Τρίτη...

 







Σε κλίμα κατάνυξης υποδέχθηκε ο κεντρικός Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως Ιτέας την Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Δαμάστας
από την Ιερά Μονή Γενεσίου της

 

 

Θεοτόκου Φθιώτιδος. Η υποδοχή πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού με δοξολογία και στην συνέχεια τελέσθηκε η ακολουθία των Χαιρετισμών της Θεοτόκου ενώπιον του θαυματουργού σεμνήματος.

Κατά την διάρκεια της παραμονής της Ιεράς εικόνος στον Ιερό Ναό τελούνται Ιερές ακολουθίες και παρακλήσεις συνεχώς ενώ πλήθους κόσμου συρρέει προκειμένου να προσκυνήσει την Προστάτισσα της περιοχής.

 Η Ιερά Εικόνα θα παραμείνει στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ιτέας μέχρι την Τρίτη, 2 Απριλίου.

Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2024 | 12:50 am


Ομιλία την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024 στην Μεταμόρφωση Ιτέας, για τον Άγιο Γρηγόριο Παλαμά - περί προσευχής, από τον Πατέρα Βασίλειο Μπρέσιακα...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 

  






 

   

   Την 2α  Κυριακή των Νηστειών, 31 Μαρτίου 2024, μνήμη του μεγάλου πατρός και θεολόγου Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, στον Ι. Ναό Μεταμορφώσεως Ιτέας, ώρα 6.30 μ.μ., θα τελεσθεί ο Κατανυκτικός Εσπερινός

 

  Εν συνεχεία, ώρα 7.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τον Αιδεσιμολογιώτατο Πατέρα Βασίλειο Μπρέσιακα, Εφημέριο του Ι.Ν. Αγίου Θωμά Αγρινίου, με θέμα: «Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς -  περί προσευχής».

  

    Ὀρθοδοξίας ὁ φωστήρ, Ἐκκλησίας τὸ στήριγμα καὶ διδάσκαλε, τῶν Μοναστῶν ἡ καλλονή, τῶν θεολόγων ὑπέρμαχος ἀπροσμάχητος, Γρηγόριε θαυματουργέ, Θεσσαλονίκης τὸ καύχημα, κῆρυξ τῆς χάριτος, ἱκέτευε διὰ παντός, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

Δημοσιεύθηκε στις 28 March 2024 | 11:47 pm


Τελεσίγραφο Μυταρά στον Ταγκαλή για την διαχείριση των καταυλισμών ΡΟΜΑ σε περιοχή ευθύνης του Δήμου Δελφών!...




ΑΙΤΗΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΗΡΙΑΣ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 

 

*  ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ                                                  Άμφισσα 24/03/2024 


 


                                                                        ΠΡΟΣ:

                                                                                                1. κ. Παναγιώτη Ταγκαλή

                                                                                                      Πρόεδρο Επιτροπής                                                                                                                                                                                                  2. κ. Λουκά Αναγνωστόπουλο

                                                    Επικεφ. μείζονος μειοψηφίας

                                                                                3. κ. Στάθη Λεοντίου

                                                                                Επικεφ. ελάσσονος μειοψηφίας

                                                                                                4. κ. Σωτ. Σωτηρόπουλο

                                                                                                ανεξάρτητο Δημ. Σύμβουλο  

                                                                                                5. Μέλη Επιτροπής

                                                                 

   *  (με την ευγενική παράκληση η αρμόδια  υπηρεσία του Δήμου να κάνει τις κοινοποιήσεις)

                                                                                         6. Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

                                                                                                TV. STAR Κεντρ. Ελλάδας

                                                                                                TV. LEPANTO

                                                                                                Ράδιο Γαλαξίας

                                                                                                Εφ. Ωρα της Φωκίδας

                                                                                                Εφ. Φωκίδα

                       


                                                                                                                             

                                                                                                                                

                                                                       

ΘΕΜΑ:  Ανοιχτή διαμαρτυρία - Πρόσκληση για την σύγκληση επιτροπής για θέματα ΡΟΜΑ

 

 

    Μετά τα σοκαριστικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην πόλη μας την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024 μέρα μεσημέρι από συμμορία ΡΟΜΑ που διαμένουν σε παρακείμενο παράνομο καταυλισμό και τον χρησιμοποιούν ως ορμητήριο ενώ τελεί σε γνώση σας, προχώρησαν με την μέθοδο του ριφιφί κατεδαφίζοντας τοιχοποιία σε κλοπή υλικών και προκάλεσαν πυρκαγιά σε εγκαταστάσεις επαγγελματικού χώρου συμπολίτη μας, του κ. Βασίλειου Αυγερινού, Προέδρου του Επιμελητηρίου Φωκίδας και μέλους της επιτροπής με συνέπεια την ολοκληρωτική καταστροφή της επιχειρήσεώς του και των κτιριακών της εγκαταστάσεων.

 

Διαμαρτυρόμενος και αγανακτισμένος σας αναφέρω τα εξής,

 

1. Άπαντες κάτοικοι, Εισαγγελία, Αστυνομική Διεύθυνση Φωκίδας, Διεύθυνση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Φωκίδας, Μ.Μ.Ε., Επιμελητήριο Φωκίδας, Εμπορικοί και Επαγγελματικοί Σύλλογοι Άμφισσας, Εγκατεστημένοι επαγγελματίες του Βιο.Πα. Άμφισσας, ενεργοποιήθηκαν και προσέφεραν τα μέγιστα παράλληλα με τον ύψιστο βαθμό επιφυλακής τους και ο Δήμος Δελφών όχι ήταν απλά απών, αλλά ήταν προκλητικά ανύπαρκτος.

Δεν σας το εξηγώ περισσότερο, γιατί απλά περιμένω να τολμήσετε να ζητήσετε εξηγήσεις. Όχι για να έχετε το θράσος, αλλά το θάρρος να ζητήσετε να σας εξηγήσω δημόσια, γιατί ο Δήμος ήταν ανύπαρκτος στην υλική, ψυχική και σωματική καταστροφή ενός ακόμη δημότη, πολίτη επιχειρηματία, Προέδρου Επιμελητηρίου και μέλους της επιτροπής για θέματα ΡΟΜΑ που εσείς τυγχάνει να έχετε αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος χωρίς ψηφοφορία.

 

2. Η ανοχή και η προσβολή της προσωπικότητάς μας από την συμπεριφορά σας και με το τελευταίο σεκταριστικό γεγονός έχει εξαντληθεί. Διότι με την από 21.3.2024 επιστολή μας σας καλέσαμε ενημερώνοντας για τα θλιβερά γεγονότα και κανείς από ολόκληρο τον Δήμο Δελφών δεν τόλμησε να ενημερώσει τα μέλη της επιτροπής εκ των οποίων είναι και πυρόπληκτοι από εμπρησμό για το απλό, το ελάχιστο ή το μέγιστο στην περίπτωσή σας,την ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΥΘΗΜΕΡΟΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ που ζητούσαμε.

 

 

Θλιβερό, εξοργιστικό και προκλητικό !!!

 

 

Με αφορμή λοιπόν την παραπάνω αδράνειά σας - αδιαφορία σας,

σας δηλώνω ότι ζητώ,

 

  εντός της ερχόμενης εβδομάδος από την Τρίτη 26/3 έως την  Παρασκευή 29/3 να συγκληθεί η επιτροπή για τις έκτακτες εξελίξεις που είχαμε αποδεδειγμένα από διαμένοντες ΡΟΜΑ σε παρακείμενους παράνομους καταυλισμούς (τους οποίους γνωρίζετε, υποστηρίζετε και συνδράμετε χωρίς ποτέ μέχρι σήμερα ως έχετε υποχρέωση να καταγγείλετε σε αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες σας οι οποίες τελούν υπό την πολιτική τουλάχιστον επίβλεψή σας) σε βάρος κατοίκων, επιχειρηματιών τού Δήμου μας. Ό,τι δήποτε δεν αντιλαμβάνεστε ή δεν καταλαβαίνετε δώστε μου την ευκαιρία να σας το εξηγήσω δημόσια.

 

Παράλληλα σας κάνω γνωστό το παρακάτω και είναι αδιαπραγμάτευτο.

 

Ανοιχτή και δημόσια συνεδρίαση της επιτροπής για όλους τους κατοίκους και πληγέντες της περιοχής για να έχουν δικαίωμα όλοι οι πολίτες να ακούσουν, να παρέμβουν, να ενημερωθούν γι' αυτά που εμείς αποφασίζουμε γι' αυτούς και να διαμορφώσουν οι ίδιοι την άποψη ποιός πραγματικά υποστηρίζει τα συμφέροντα των κατοίκων ή των ΡΟΜΑ.

 

Συνεδριάσεις στο γραφείο του Δημάρχου με κλειστές πόρτες, απαγόρευση εισόδου πολιτών και δημοσιογράφων, χωρίς ηχογραφημένα πρακτικά συζητήσεων και αποφάσεις με την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων, που εσείς διορίσατε χωρίς ψηφοφορία, αυτά ..... τελειώσανε.

 

Σε διαφορετική περίπτωση εάν δεν δεχθείτε τους δημοκρατικούς όρους και προϋποθέσεις για την συνεδρίαση με μοναδικό θέμα τους παράνομους καταυλισμούς και την δημόσια ενημέρωση των κατοίκων προχωρούμε σε συγκέντρωση υπογραφών δημοτών - κατοίκων για την άμεση σύγκληση ενός ακόμα έκτακτου μονοθεματικού δημοτικού συμβουλίου για την ύπαρξη των  παράνομων καταυλισμών και την αναποτελεσματικότητα του Δήμου Δελφών στο συγκεκριμένο θέμα.

 

Για τελευταία φορά σας καλώ εμπράκτως να δείξετε την πρόθεσή σας για δημόσια ενημέρωση των πληγέντων κατοίκων της περιοχής μας.

Σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να αιτιολογήσετε γραπτώς γιατί δεν θέλετε ,

 

α. ανοιχτή δημόσια συνεδρίαση

β. κατοίκους και πληγέντες παρόντες στη συνεδρίαση

γ. δημοσιογράφους στη συνεδρίαση

δ. ηχογραφημένα πρακτικά που θα αποδεικνύουν τα λεγόμενα του κάθε ομιλητή

 

 

 

Με τιμή το μέλος της Επιτροπής

 

Ευάγγελος Νικ.  Μυταράς


Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2024 | 3:00 pm


Συνάντηση Αραβαντινού με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φωκίδας κ.κ. Θεόκτιστο για τα Θυρανοίξια του Μητροπολιτικού Ναού Άμφισσας...

  




Με τον Σεβασμιότατο κ.κ. Θεόκτιστο μιλήσαμε για τη συνεργασία της Μητρόπολης Φωκίδας, με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. 

 Εξέχουσα θέση στη συζήτηση είχαν τα Χριστιανικά Μνημεία που διαχειρίζεται η Μητρόπολη. Η ολοκλήρωση και η λειτουργία του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Άμφισσας, όπου τελέσθηκαν τα Θυρανοίξια, παρουσία του Περιφερειάρχη Φάνη Σπανού. 

 Η ολοκλήρωση του καθολικού και η αναστήλωση των κελιών της Ιερά Μονή Βαρνάκοβας,

 η αξιοποίηση της Ιεράς Μονή Παντάνασσας-Πανάσσαρης Γραβιάς, 

η αναστήλωση του Κειμηλιαρχείου της Ιεράς Μονής Προφήτη Ηλία Χρισσού,

 η αποκατάσταση του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου Ευπαλίου, 

η ολοκλήρωση της αποκατάστασης του καθολικού του Σωτήρος στο Γαλαξίδι και η αποκατάσταση του Κελιού του Αθανασίου Διάκου στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Προδρόμου στην Αρτοτίνα.

Δημοσιεύθηκε στις 26 March 2024 | 2:16 pm


Διεθνές σκάνδαλο: μνημόσυνο του παγκόσμιου κολοσσού της ΛΑΡΚΟ... σε λίγα 24ωρα λήγουν οι συμβάσεις των 850 οικογενειών σε 5 Νομούς... ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ;;...

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ



  Εμείς τους ζητάμε να τοποθετηθούν με σοβαρότητα και αυτοί, με το θράσος «του δολοφόνου που γυρνάει πάντα στο τόπο του εγκλήματος», μας λένε «δεν υπάρχει κανένας επενδυτής.. φιλάκια!»

   Σε 7 ημέρες λήγουν οι συμβάσεις των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, η μη ανανέωση τους θα είναι η αφετηρία για το Γολγοθά 850 οικογενειών και το μαρασμό των περιοχών γύρω από την ΛΑΡΚΟ σε 5 νομούς. 

 

Μέχρι σήμερα:

·        Πριν εκδικαστεί (26/3/24) και βγάλει απόφαση το ΣτΕ για το αν ο διαγωνισμός θα μπει σε νέα φάση.

·        Πριν  ολοκληρωθεί η μεταβίβαση της ΛΑΡΚΟ στον νέο ιδιοκτήτη.

 

Η Κυβέρνηση φαίνεται να αθετεί το νόμο που η ίδια είχε εισηγηθεί και ψηφίσει για «εκκαθάριση εν λειτουργιά και παραμονή των εργαζομένων στην εργασία,  μέχρι η ΛΑΡΚΟ να περάσει σε νέο ιδιοκτήτη που θα την αναπτύξει διασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας και τις ισορροπίες στις τοπικές κοινωνίες».


Με εισήγηση της η Κυβέρνησης στο ΔΥΠΑ (πρώην ταμείο ανεργίας) προτείνει απολύσεις.

 

Το ΔΥΠΑ ενώ γνωρίζει ότι  διαβουλεύσεις απολύσεων  είχαν γίνει πριν δυο χρόνια με άλλα δεδομένα και συνθήκες,  φαίνεται να την υιοθέτει χωρίς να λαμβάνει υπόψη το νομικό περιεχόμενο και τις άμεσες μη διαχειρίσιμες  κοινωνικές επιπτώσεις.

 

Μετά την παρέμβαση μας η Κυβέρνηση  έχει  δεσμευτεί για τελική απάντηση την ερχόμενη εβδομάδα.   

 

Κάτω από αυτές τις συνθήκες που έχουν φέρει τον αναβρασμό στις τοπικές κοινωνίες γύρω από την ΛΑΡΚΟ,  οι κύριοι  Σταϊκούρας (εισηγητής του νόμου) και Οικονόμου,  καμαρωτοί και λουστραρισμένοι με τα πανάκριβα αυτοκίνητα που τους πληρώνουμε εμείς, ήρθαν στη Λοκρίδα να πάρουν μέρος στη τοπική θρησκευτική εορτή στην Αταλάντη!

 

Δυστυχώς για αυτούς εκεί ήταν και οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, όπου στα πλαίσια της προετοιμασίας για την  μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 28 Μάρτιου 2024 στις 17.00, με γιγαντοπανό,  ανακοινώσεις  και  συζητήσεις ενημέρωναν τον  κόσμο.

 

Ο κ. Σταϊκούρας στριμώχτηκε απ' την παρέμβαση των εργαζομένων  και με το  περίσσιο θράσος «του δολοφόνου που  γυρνάει πάντα στο τόπο του εγκλήματος»,  είπε  «δεν υπάρχει κανένας επενδυτής.. φιλάκια!».

 

Ο προκλητικά αδιάφορος κ. Οικονόμου ενδιαφέρθηκε μόνο να κάνει δημόσιες σχέσεις και παραγοντιλικια! 

 

Αυτοί είναι οι συμπατριώτες μας βουλευτές, εισηγητές και υποστηριχτές του νόμου που κλείνει την ΛΑΡΚΟ!

 

Φυσικά εκτιμώντας την αμέριστη πρόσφορα τους στη διάλυση των ζωών μας, αλλά και λόγω της προκλητικής και χυδαίας στάσης τους πράξαμε και εμείς τα δέοντα!

 

Ο κ. Σταϊκούρας  δεν  κατέβηκε καν στην πλατεία να χαιρετίσει τον κόσμο όπως θα ήθελε, αντιθέτως έφυγε άρον άρον να μην γίνει περισσότερο  ρεζίλι.

 

Ο κ.  Οικονόμου, πιο  «θαρραλέος» ή αφελής έκανε το λάθος να κατέβει για δημόσιες σχέσεις προκαλώντας την οργή των εργαζομένων και έλαβε την απάντηση που του έπρεπε... φεύγοντας τρέχοντας!

 

Ζητάμε από την Κυβέρνηση να τοποθετηθεί με σοβαρότητα εάν το σχέδιο της στην ΛΑΡΚΟ  που στοίχησε 400 εκατομμύρια ευρώ και έφερε την απαξίωση της μοναδικής βιομηχανίας που παράγει νικέλιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την ερήμωση στις περιοχές γύρω από την ΛΑΡΚΟ σε 5 νομούς, την οικονομική καταστροφή των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων κτλπ,  έφερε ως αποτέλεσμα επενδύτη ή παλιατζή – σκραπατζή

 

Εάν το σχέδιο τους για την ΛΑΡΚΟ ήταν 4 χρόνια να  σπαταλήσουν  χρήματα του λαού για να πουλήσουν  ψεύτικα ωραία λόγια «ανάπτυξης» και τελικά να την χαρίσουν στην "εταιρία" για να την κλείσει και να υφαρπάξει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από την ισοπέδωση των εγκαταστάσεων και 20 δις προίκα ορυκτού πλούτου,  πρόβλημα τους.

 

Να ακυρώσουν τον διαγωνισμό.

 

Εμείς δε θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί!

Το έγκλημα αυτό δεν θα το επιτρέψουμε

 

Συνεχίζουμε….

 

ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ  ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ

 

Δημοσιεύθηκε στις 25 March 2024 | 3:45 pm


24 Μαρτίου: Επέτειος κήρυξης της Επανάστασης του 1821 πρώτη στην Ελλάδα, στην Ιστορική Λαύρα του Προφήτη Ηλία Παρνασσίδας από τον πρώτο Εθνεγέρτη Ησαία Σαλώνων!... ΑΥΡΙΟ!!

ΠΡΟΣΚΛΗΣΙΣ




 

 Η Ιερά Μητρόπολις Φωκίδος 

Η Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Παρνασσίδος 

 

 Σας προσκαλούν εις την Εκδήλωσιν, την οποίαν οργανώνουν εις την Ι. Μονήν Προφήτου Ηλιού Παρνασσίδος την Κυριακήν 24 Μαρτίου 2024, δια να τιμήσωμεν, ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί και ως Έλληνες Φιλόχριστοι και Φιλοπάτριδες, την Επέτειον της Κηρύξεως της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821 εις την Ρούμελην, από τον Πρώτον Εθνεγέρτην Δεσπότην Σαλώνων Ησαίαν και τον Θρυλικόν Οπλαρχηγόν Πανουργιάν. 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φωκίδος 

Κ.Κ. ΘΕΟΚΤΙΣΤΟΣ

 Η Καθηγουμένη της Ι. Μονής Προφήτου Ηλιού Παρνασσίδος

 Μοναχή Κικιλία

 

 

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΣ 

Κυριακή 24 Μαρτίου 


 *  11.00 πμ Έναρξη τελετής 

* Θα ψαλή Ιερόν Μνημόσυνον υπέρ των ψυχών των Πρωτεργατών και λοιπών Αγωνιστών της Επαναστάσεως του 1821

 * 11.30 πμ Δοξολογία επί τη Εθνική Εορτή

 * Ομιλία

 * Επιμνημόσυνος Δέησις εις τον χώρον του Ηρώου

 * Κατάθεσις Στεφάνων

 

  Φιλοξενία εις το Αρχονταρίκιον της Ιεράς Μονής 

 

σσ * Η ακολουθία των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Ι. Μονή κάθε Παρασκευή απόγευμα ξεκινά στις 5.00μμ

Δημοσιεύθηκε στις 23 March 2024 | 12:32 pm


Έκαψαν την επιχείρηση του Προέδρου του ΕΒΕ Φωκίδας στην περιοχή ΒΙΟΠΑ Άμφισσας...σε αναβρασμό η πόλη!...

 Σε αναβρασμό η Άμφισσα..

 

Καταστράφηκε ολοσχερώς το εργαστήριο δερμάτων του Βασίλη Αυγερινού, Προέδρου του ΕΒΕ Φωκίδος...

 Πριν λίγες ημέρες στην ίδια περιοχή κάηκε δημόσιο όχημα σε δημόσια υπηρεσία... 

 

 

 



Η Επιχείρηση η οποία βρίσκεται δίπλα στις εγκαταστάσεις του κλειστού Τυροκομείο Άμφισσας στον ευρύτερο χώρο του ΒΙΟΠΑ, κοντά στις αθλητικές εγκαταστάσεις και στις υπηρεσίες Συγκοινωνιών της Αντιπεριφέρειας Φωκίδος, κάηκε εσωτερικά μετατρέποντας σε στάχτη μηχανήματα και εμπορεύματα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ... επιχείριση γενιών στην πρωτεύουσα.


   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Στο σημείο έσπευσε η Πυροσβεστική και η Αστυνομία, την προανάκριση βέβαια διενεργεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία.  

Σύμφωνα με τις πρώτες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανοίχθηκε τρύπα στο τοίχο και ο δράστης ή οι δράστες εισήλθαν στον χώρο, προκάλεσαν φωτιά και διέφυγαν.

 Αυτό το περίεργο περιστατικό που έλαβε χώρα σήμερα το πρωί αφήνει πολλά ερωτηματικά. 

 Δεδομένου πως έχει υποστεί κλοπές χιλιάδων ευρώ η συγκεκριμένη επιχείρηση, ο τρόπος εισόδου προκαλεί εντύπωση για δύο λόγους. Για να αφαιρεθούν μηχανήματα δεν αρκεί μία τρύπα προκειμένου να τα βγάλουν, αφ ενός και αφ ετέρου δεν δικαιολογείται το κάψιμο. Το να προκύψει κλοπή είναι ως ένα βαθμό κατανοητό. Το να κάψουν όμως την επιχείρηση είναι κάτι διαφορετικό. 

Συμπερασματικά, εάν υπάρχουν δράστες και δεν προέκυψε η φωτιά μόνη της...  βρισκόμαστε μπρος σε εγκληματική ενέργεια, πράγμα που δεν οδηγεί κατ ανάγκην σε βιαστικά συμπεράσματα για την ταυτότητα και τους σκοπούς της ολικής καταστροφής της επιχείρισης, δίπλα στο ερμητικά κλειστό, επίσης κατεστραμμένο Τυροκομείο...


 

 Πριν λίγες ημέρες, λίγες δεκάδες μέτρα πιο πέρα, άγνωστοι δράστες (που έχουν όμως καταγραφεί, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, από τις κάμερες της Δημόσιας Υπηρεσίας της Αντιπεριφέρειας Φωκίδος, του Γραφείου Συγκοινωνιών και Μεταφορών Φωκίδος), έκαψαν δημόσιο όχημα μέσα σε δημόσια υπηρεσία... Χθες καταγγέλθηκε στις αρχές, σπάσιμο τζαμιού σε ΙΧ, σε εντός της ίδιας υπηρεσίας... 

 Δεν προλαβαίνουν πια οι αρχές να καταγράφουν...

Πριν λίγη  ώρα ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις στον Ανακριτή και κατατίθενται μηνύσεις κατ αγνώστων στις αρμόδιες αρχές...

Δημοσιεύθηκε στις 21 March 2024 | 4:54 pm


Τα " έσπασε" το αποκριάτικο άρμα των επιχειρηματιών του ΒΙΟΠΑ Άμφισσας στο Καρναβάλι!... "Κέντρο επενδυτών ΒΙΟΠΑ"...

   Τα " έσπασε" το αποκριάτικο άρμα των επιχειρηματιών του ΒΙΟΠΑ Άμφισσας στο Καρναβάλι με τίτλο: Επενδυτές!... 

 


  Βρήκαν νέο τρόπο διαμαρτυρίας και παρουσίας οι Επιχειρηματίες του ΒΙΟΠΑ Άμφισσας...  

 

Άρματα αποκριάτικα με γούστο και χιούμορ και με ηχηρά μηνύματα συμμετείχαν στο καρναβάλι της πρωτεύουσας του Δήμου Δελφών...


Πήγα για αγώνα στο κλειστό κι όταν βγήκα βρήκα αυτό!!!











 Έξυπνες ατάκες που απεικονίζουν την πραγματικότητα που βιώνει ο επιχειρηματικός κόσμος με ανάλογα άρματα έδωσαν βροντερότερο παρόν επιβεβαιώνοντας ότι μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις... 

ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΒΙΟΠΑ

 

 

 

 

Στην περίπτωση μάλιστα υπήρχε και η εικόνα και οι λέξεις σε... αρμονικό συνδυασμό.

Τα εύστροφα αποκριάτικα σατυρικά άρματα παρήλασαν καμαρωτά μπροστά στο Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας όπου παρακολουθούσε ο οικοδεσπότης Δήμαρχος 

και η ηγεσία του τόπου...

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε το άρμα με το μήνυμα:  Πάνο, κάνε επιτροπή να μη φύγουμε απ΄εκεί!....  ενώ πλήρες νοημάτων ήταν το 50 ευρο με το σύνθηκα "Ψηφίστε με παιδιά να σας πάω στο ΒΙΟΠΑ"...

Δημοσιεύθηκε στις 20 March 2024 | 12:23 pm


Εισήγηση - παρουσίαση Τμήματος Διαγωνίου Μπράλλος - Άμφισσα από την Περιφερειακή Σύμβουλο Στερεάς Πέγκυ Αραβαντινού....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Ο οδικός άξονας ΄΄Μπράλος – Άμφισσα΄΄ θα ολοκληρωθεί το 2027, ενώ το τμήμα «Τέλοςπαράκαμψης Γραβιάς-Κόμβος Βάργιανης-Ισόπεδος Κόμβος Μεταλλείων Βωξίτη», θα ολοκληρωθεί το 2025. 

Αραβαντινού – Τζε Πέγκυ, Περιφερειακή Σύμβουλος Π.Ε. Φωκίδα

Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στον Υφυπουργό κ. Γιάννη Μπούγα και στον Πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Βασίλη Αυγερινό, για την διοργάνωση της ημερίδας ΄΄Τα οφέλη και οι ευκαιρίες για την περιοχή της Φωκίδας, αλλά και τις ευρύτερης περιοχής, από την κατασκευή μέχρι και την αποπεράτωση του τμήματος Μπράλος-Άμφισσα΄΄. Τόσο οι χαιρετισμοί όσο και οι εισηγήσεις ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες. Ιδιαίτερη βαρύτητα είχαν αυτή του Υπουργού Υποδομών Χρήστο Σταϊκούρα για την ειλικρινή και άρτια τεχνική τοποθέτησή του καθώς και αυτή του Υφυπουργού Γιάννη Μπούγα για την στοχευμένη ανάλυση των δυνατοτήτων που επιφέρει ο άξονας στο Νομό μας.

 

Είναι ευτυχές που πλέον βρισκόμαστε σε ημερίδα, όχι για να πείσουμε για την αναγκαιότητα δημιουργίας του άξονα, αλλά για να συζητήσουμε για την επόμενη μέρα. Αποτελεί μια τεράστια νίκη της Φωκίδας η υλοποίηση του οδικού τμήματος ΄΄Μπράλος-Άμφισσα΄΄. Για πρώτη φορά η κοινωνία και οι φορείς τόσο του νομού μας, όσο και των όμορων νομών, συμπορεύτηκαν για την διεκδίκηση ενός τόσο σημαντικού έργου. Πρωτεργάτες αυτής της προσπάθειας υπήρξε ο Υφυπουργός Γιάννης Μπούγας, ο πρ. Υφυπουργός Γιάννης Τσακίρης και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, όπου με συνεχείς παρεμβάσεις προς τους άλλους βουλευτές των όμορων νομών, αλλά κυρίως προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, έπεισαν για την άμεση αναγκαιότητα κατασκευής του έργου. 

 

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ήδη από την αυτοδιοικητική περίοδο του Κώστα Μπακογιάννη, 2014-2019 αφουγκράζονταντην κοινωνία της Φωκίδας και προκειμένου να πιέσουν την τότε κυβέρνηση να εντάξει τον άξονα σε χρηματοδοτικό πλαίσιο, χρηματοδότησε, από δικούς της πόρους (ΕΣΠΑ 2014-2020, ενάριθμο 2019ΕΠ05610008)αυτοτελές τμήμα 5χλ., προϋπολογισμού 15εκ ευρώ, που είναι και ο μέγιστος προϋπολογισμός που μπορεί μια περιφέρεια να χρηματοδοτήσει.

 

Ο άξονας Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο:

Ο άξονας Θερμοπύλες-Αντίρριο (Λαμίας – Ιτέα – Αντίρριο), είναι κομμάτι του Διευρωπαϊκού Άξονα Ε65 που ενώνει την Βόρεια με την Νότια Ευρώπη(ΦΕΚ 124Α/8-6-1988). Έχει συνολικό μήκος 160χλμ και έχει καταταχθεί στο Δευτερεύον Εθνικό Οδικό Δίκτυο (ΦΕΚ30Α/19-1-1996). Η οδός,έχει χαρακτήρα σύνδεσης, ευρισκόμενη στο σύνολο του μήκους της εκτός σχεδίου  (υπεραστική οδός). Συνδέει το νομό Φθιώτιδας με τους νομούς Φωκίδας και Αιτωλοακαρνανίας,παρακάμπτοντας τους οικισμούς από τους οποίους διέρχεται.

 

Η σημασία του άξονα για την χώρα είναι σημαντική.

·         Η κατασκευή του Ολοκληρώνει το Βασικό Οδικό Δίκτυο της Χώρας.

·         Αποτελεί το συνδετήριο άξονα μεταξύ των αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ και Ε65 (στην περιοχή του Μαλιακού) με την Ιόνια Οδό (στο Αντίρριο).

·         Ενώνει την Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου και κατά επέκταση την Ολυμπία Οδό.

·         Ενώνει το Ιόνιο με το Αιγαίο Πέλαγος

·         Ενώνει τα Λιμάνια Θεσσαλονίκης, Βόλου, Στυλίδας, Αγίου Κωνσταντίνου, Ιτέας και Πάτρας. Αναβαθμίζοντας πάρα πολύ το Λιμάνι της Ιτέας, σε σημαντικό λιμενικό κόμβο. Σε αυτό βοηθάει πάρα πολύ ότι ξεκίνησε και η εκβάθυνση και η επέκταση της προβλήτας του Λιμένας Ιτέας. 

 

Εξοικονόμηση σε χιλιόμετρα

Ο Νέος δρόμος θα μειώσει την απόσταση μεταξύ Λαμίας - Πάτρας από 185 χλμ. σε 160χλμ. (25χιλ λιγότερο) και εφόσον ο σχεδιασμός έχει λάβει μέση ταχύτητακίνηση 80χλ/ώρα, θα μειώσει την διαδρομή χρονικά από 3 ώρες,στις 2 ώρες (με μέση ταχύτητα 80χλ/ώρα).

 

Ο άξονας χωρίζεται σε:

·         Λαμία-Μπράλος που δεν αλλάζει η χάραξη διότι θεωρείται καλή

·         Μπράλος-Άμφισσα 32,5χλμ, το τμήμα αυτό έχει δημοπρατηθεί και υλοποιείται

·         Άμφισσα-Ιτέα δεν αλλάζει η χάραξη (με προαίρεση για τον περιφερειακό Ιτέας)

·         Ιτέα-Άγιος Νικόλαοςπου υπάρχουν ώριμες μελέτες και έχει πλήρη περιβαλλοντική αδειοδότηση. Υπολείπονται κάποιες λίγες μελέτες τεχνικών (κατασκευαστικές λεπτομέρειες σηράγγων, γεφυρών κτλ)  

·         Άγιος Νικόλαος-Αντίρριο, σε αυτό το τμήμα δεν υπάρχει ούτε χάραξη. Άμεσα θα πρέπει να προκηρυχθούν οι προκαταρτικές και οριστικές μελέτες του τμήματος αυτού.

 

Ενταγμένο, Δημοπρατημένο και Συμβασιοποιημένο είναι το τμήμα Μπράλος-Άμφισσα 32,5χλμ.

 

Τα 25 χιλιόμετραΝΕΑΣ ΧΑΡΑΞΗΣ έχουν προϋπολογισμό  262 εκ. ευρώ, χρηματοδοτούνται και υλοποιούνται από το Υπουργείο Υποδομών. Αφορά δύο τμήματα το κομμάτι α) Μπράλος - Αρχή παράκαμψης Γραβιάς και β) Ισόπεδος Κόμβος Μεταλλείων Βωξίτη-Άμφισσα. Σε αυτά τα κομμάτια προβλέπεταικυρίως, η κατασκευή δύο σηράγγων, 2,5 χλμ. η κάθε μία, 7 γέφυρών και 6 ισόπεδων κόμβων.Η διατομή του δρόμου είναι δίιχνη 11μ. ασφαλτικού, διατομή τύπου β2σ σύμφωνα με τις ΟΜΟΔ-Γ, ενώ σε ανωφέρειες και κατωφέρειες προστίθεται και τρίτη λωρίδα. Για τις σήραγγες προβλέπονται 4 λωρίδες.

 

Σε γενικές γραμμές η χάραξη αρχικά είναι χωροθετημένη ανάντη από τις εγκαταστάσεις του 51΄ - Vagonetto, ενώ στην συνέχεια χωροθετείται κατάντη του μνημείου της Άμπλιανης, περνά μπροστά στις εγκαταστάσεις του χώρου υγειονομικής ταφής (Χ.Υ.Τ.Υ.) και μπροστά από τις εγκαταστάσεις των γραφείων της Δελφοί-Δίστομο (κατάντη της Τοπόλιας-Ελαιώνα), παρακάμπτει την μεγάλη στροφή της Τοπόλιας και βγαίνει στην ευθεία που οδηγεί στον πρώτο κόμβο της Άμφισσας.

 

Έχει δημοπρατηθεί ως μελετοκατασκευή, ώστε να μπορεί να προσαρμόζεται η εργολαβία, στα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής.Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2027.

 

Το τμήμα παράκαμψη Γραβιάς 2,5 χλμ. θεωρείται ολοκληρωμένο και δεν αλλάζει χάραξη.

 

Τα 5 χιλιόμετρα που χρηματοδοτούνταιαπό τηνΠεριφέρεια Στερεάς Ελλάδαςκαι υλοποιούνται από το Υπουργείο Υποδομών έχουν τελικό προϋπολογισμό12,850εκ και 650.000 η προαίρεση του κόμβου. Ξεκινούν από το τέλος παράκαμψη Γραβιάς, βελτιώνουν κατά πολύ την υφιστάμενη χάραξη, και δημιουργούν νέο κόμβο στη Βάργιανη. Στη συνέχεια ακολουθούν νέα χάραξη και παρακάμπτουν την μεγάλη στροφή πριν το 51΄, όπου εκεί υπάρχει η προαίρεση ισόπεδου κόμβου. Στο σημείο αυτό ξεκινά το πρώτο τούνελ της μεγάλης εργολαβίας. Ο ισόπεδος κόμβος μεταλλείων βωξίτη είναι με προαίρεση διότι είχε μελετηθεί το 2014-2019, τότε που δεν είχε ακόμα εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του μεγάλου τμήματος.

Προβλέπεται μεταξύ άλλων η διαπλάτυνση του οδοστρώματος από τα 6,50μ - 7,00μ περίπου που είναι σήμερα, στα 11,00μ με μία λωρίδα κυκλοφορίας και λωρίδα πολλαπλών χρήσεων σε κάθε κατεύθυνση, πρόσθετη λωρίδα βραδυπορίας στην ανωφέρεια, από τον κόμβο της Βάργιανης μέχρι το πέρας του υπό κατασκευή τμήματος, επίχωμα συνολικού μήκους 121,50 m μετά τον κόμβο της Βάργιανης, καθώς και η κατασκευή των λοιπών συνοδών έργων. Προβλέπεται επίσης η κατασκευή έξι τοίχων αντιστήριξης, τριών κιβωτοειδών και τεσσάρων σωληνωτών οχετών.

Πρόκειται για εξαιρετικά δύσκολη περιοχή όπου παρατηρούνται καταπτώσεις υλικών από τα σχεδόν κατακόρυφα ανάντη πρανή. Από την κατάντη μεριά υπάρχει το ποτάμι του Στενορέματος. Ενώ δεν υπάρχει άλλο δίκτυο παράκαμψης της κίνησης κατά την φάση της κατασκευής. 

Το έργο έχει ξεκινήσει και υλοποιείται με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ η χρηματοδότηση πέρασε γέφυρα στο καινούργιο ΕΣΠΑ 2021-2027.Το τμήμα των 5 χιλιομέτρων έχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης λιγότερο από 2 χρόνια

 

 


Δημοσιεύθηκε στις 20 March 2024 | 11:12 am


Νομός Φωκίδας - Ειδήσεις και Νέα

Στον τελικό το Ευπάλιο! - Fokidanews

Στον τελικό το Ευπάλιο!  Fokidanews

Δημοσιεύθηκε στις 20 April 2024 | 7:14 pm


Φταίει μόνο ο Ταγκαλής; - Η Ώρα της Φωκίδας

Φταίει μόνο ο Ταγκαλής;  Η Ώρα της Φωκίδας

Δημοσιεύθηκε στις 17 April 2024 | 2:17 pm


Φωκίδα: Σεισμός στην Ιτέα - Ant1news

Φωκίδα: Σεισμός στην Ιτέα  Ant1news

Δημοσιεύθηκε στις 22 February 2024 | 10:00 am


Σεισμός 3,5 Ρίχτερ στη Φωκίδα - Πρώτο Θέμα

Σεισμός 3,5 Ρίχτερ στη Φωκίδα  Πρώτο Θέμα

Δημοσιεύθηκε στις 26 December 2023 | 10:00 am


Δείτε αγγελίες στο Νομό Φωκίδας