Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Φωκίδας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

ΣΟΣ για κατάπτωση βράχων στην Κολοβάτα!!... ποιοι σφυρίζουν αδιάφορα μπρος στον κίνδυνο για διερχόμενους και οχήματα;; ... φωτορεπορτάζ...

 

 

Είσοδος της Κολοβάτας ή Δροσοχωρίου… Δήμος Δελφών Ιούλιος 2024…

 

... τα βράχια είναι έτοιμα να πέσουν και να καταπλακώσουν περαστικούς και οχήματα… 

 

 Η εικόνα βοά: σήμα κινδύνου!… Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την κατάπτωση… 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας απευθύνθηκε στον Δήμο Δελφών, ο οποίος δήλωσε αναρμόδιος και υπέδειξε την Περιφέρεια…












 

  Η Αντιπεριφέρεια με την σειρά της, αδιαφορεί… μέχρι να συμβεί το μοιραίο;;… 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη;;...

Δημοσιεύθηκε στις 25 July 2024 | 10:08 pm


Ενεργοποιούν κίνδυνο βιομηχανικού δυστυχήματος στην ΛΑΡΚΟ!! Επαναλαμβανόμενες απεργίες από τους μαρτυρικούς εργαζόμενους....

Προς: Ειδική διαχείριση ΛΑΡΚΟ 

 

 


  Κοινοποίηση: Ευρεία κοινοποίηση 

  Θέμα: «Επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες από το Σάββατο 27/7/24 έως την Τετάρτη 31/7/24, για την ανεύθυνη στάση σας που έχει ενεργοποιήσει το κίνδυνο βιομηχανικού δυστυχήματος». 

 Κύριοι,

  Από τον Φεβρουάριο του 2020 έως και σήμερα η ΓΜΜΑΕ ΛΑΡΚΟ βρίσκεται υπό το καθεστώς ειδικής διαχείρισης. 

 

Προς:

Ειδική διαχείριση ΛΑΡΚΟ

 

Κοινοποίηση:

Ευρεία κοινοποίηση

 

Θέμα: «Επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες από το Σάββατο 27/7/24 έως την Τετάρτη 31/7/24, για την ανεύθυνη στάση σας που έχει ενεργοποιήσει το κίνδυνο βιομηχανικού δυστυχήματος».

 

Κύριοι,

Από τον Φεβρουάριο του 2020 έως και σήμερα η ΓΜΜΑΕ ΛΑΡΚΟ βρίσκεται υπό το καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Μέχρι και τις 15/7/24 στην εταιρεία τηρούνταν οι κανονισμοί του ΚΜΛΕ και οι συστάσεις της ΕΜΝΕ, όπως αυτές ήταν αντικείμενο καθημερινής εκπαίδευσης και εξειδίκευσης στο προσωπικό της ΛΑΡΚΟ.

 

Στις 28/7/2022 η Ειδική διαχείριση, αποζημίωσε και επαναπροσέλαβε το σύνολο των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. 

 

Η λογική αυτής της πράξης ήταν ότι μέχρι την μεταβίβαση στον νέο ιδιοκτήτη, πρέπει να εξασφαλιστεί η ασφάλεια, η συντήρηση και η φύλαξη της ΛΑΡΚΟ.

 

Στις 3/8/22 με απόφαση της Ειδικής Διαχείρισης και παρά τις διαμαρτυρίες μας,  διακόπηκε η παράγωγη της ΛΑΡΚΟ. Όμως επειδή το προσωπικό που παρέμεινε με σύμβαση ορισμένου χρόνου, οριακά επαρκούσε να καλύψει τις ανάγκες  ασφάλειας, συντήρησης και  φύλαξης της ΛΑΡΚΟ, επιλέχθηκε να παραμείνουν με σύμβαση ορισμένου χρόνου όλοι οι εργαζόμενοι (και οι εργαζόμενοι με σύμβαση έργου που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της ΛΑΡΚΟ). Μάλιστα, για την ενίσχυση της φύλαξης η ειδική διαχείριση σύναψε νέα σύμβαση  με ανάλογη εταιρεία που για την ασφάλεια του προσωπικού της και μόνο υπό την καθοδήγηση του προσωπικού της ΛΑΡΚΟ(πριν απολυθεί), προσφέρει βοηθητικά και μόνο περιμετρικά από τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ, τις υπηρεσίες της.

 

Εντελώς ξαφνικά και  έξω από τις διαβεβαιώσεις που δίνατε  ότι «θα συντηρούμε και θα φυλάμε τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ  μέχρι την μεταβίβαση στον νέο ιδιοκτήτη» και ενώ μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα σας έχουμε κοινοποιήσει και έχετε απορρίψει  δεκάδες καλέσματα διαλόγου και υπομνήματα προτάσεων στην κατεύθυνση    αναπροσαρμογής επιχειρησιακού σχεδίου που να προβλέπει την ακόμη καλύτερη συντήρηση, φύλαξη και προετοιμασία επαναλειτουργίας.

 

Στις 31/3/2024 μας ανακοινώσατε ότι στις 12/5/24 δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων.

 

Σας αιτηθήκαμε εκ νέου διάλογο συζήτησης για αναπροσαρμογή σχεδίου ασφάλειας και αποφυγής βιομηχανικού ατυχήματος. Όμως δεν ανταποκριθήκατε.

 

Ενώ δεν ανταποκρινόσασταν στα επανελεγμένα καλέσματα σε διάλογο στην κατεύθυνση να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των εγκαταστάσεων της ΛΑΡΚΟ που επηρεάζει συνολικότερα  πολλά χωριά γύρω από αυτή σε 5 νόμους,  αλλά και τα υποτυπώδη εργασιακά δικαιώματα, στις 26/4/2024 αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε σε ασφαλιστικά μέτρα και αίτημα προσωρινής διαταγής μέχρι την εκδίκαση τους. Ημερομηνία εξέτασης του αιτήματος ορίστηκε η 10/5/2024.

 

Στις 10/05/2024, η Πρόεδρος του Πρωτοδικείου εξέτασε το αίτημα των σωματείων της ΛΑΡΚΟ για «προσωρινή διαταγή μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων» που  είχαμε καταθέσει και στις  13/05/2024,  ενέκρινε το αίτημα  εκδίδοντας  «προσωρινή  διαταγή  μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων στις 18/06/2024».

 

Σας στείλαμε νέο κάλεσμα διαλόγου και αναπροσαρμογής σχεδίου ασφάλειας. Επίσης δεν ανταποκριθήκατε.

 

Στις 18/6/24 ο πρόεδρος του πρωτοδικείου Αθηνών εξέτασε τα ασφαλιστικά μέτρα και εξέδωσε παράταση της προσωρινής διαταγής μέχρι την δημοσίευση της απόφασης.

 

Σας στείλαμε νέο κάλεσμα διαλόγου και αναπροσαρμογής σχεδίου ασφάλειας. Επίσης δεν ανταποκριθήκατε.

 

Στις 12/7/2024 το Πρωτοδικείο Αθηνών πατώντας στην νομοθετική ρύθμιση της Κυβέρνησης έβγαλε  απόφαση απόρριψης των ασφαλιστικών μέτρων και η ειδική διαχείριση ανακοίνωσε ότι «παραμένουμε ως έχει».

 

Στις 15/7/2024 τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ προσήλθαν στην έδρα της ειδικής διαχείρισης με σκοπό να υπάρξει διάλογος για την αναθεώρηση σχεδίου ασφαλείας. Δεν ήρθατε στην συνάντηση.

 

Στις 15/7/24 στις 14.30 ο ειδικός διαχειριστής εξέδωσε ανακοίνωση απαιτώντας οι εργαζόμενοι να παραδώσουν και να έχουν αποχωρήσει από τις εγκαταστάσεις μέχρι τις 22.00 τις ίδιας ημέρας, δηλαδή σε 8 ώρες να γίνει απενεργοποίηση εγκαταστάσεων, απογραφή, παράδοση και παραλαβή.

 

Πρακτικά αυτή η διαδικασία είναι πολύμηνη, δεν ήρθε κανένας να καταγράψει και να παραλάβει, δεν έγινε απενεργοποίηση εγκαταστάσεων, δεν έγινε τίποτα από όλα αυτά, οι εργαζόμενοι αποχώρησαν χωρίς να προλάβουν να πάρουμε τα προσωπικά τους αντικείμενα.

 

Δίπλα στα συρματοπλέγματα στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ στην Λάρυμνα και τον Άγιο Ιωάννη υπάρχουν 2 οικισμοί και ένα χωριό, ανάλογη είναι η κατάσταση σε Εύβοια, Καστοριά και Σέρβια Κοζάνης.

 

Στους οικισμούς την ευθύνη ηλεκτροδότησης, τ υδροδότησης,  συντήρησης κτλπ, την έχει η ΛΑΡΚΟ. Από τις 15/7 στις 22.00 κανένας δεν υπάρχει.

 

Λέτε ψέματα στις ανακοινώσεις σας. Δεν είμαστε σε κατάληψη, είμαστε έξω από τα συρματοπλέγματα της ΛΑΡΚΟ γιατί γνωρίζουμε την επικινδυνότητα και κάτω από την απαράδεκτη και επικίνδυνοι στάση σας, δεν ξέρουμε ούτε ποιος έχει τα κλειδιά, ούτε ποιος φυλάει την περιουσία της, τα προσωπικά μας αντικείμενα και φακέλους που έχουν εγκλωβιστεί μέσα, ούτε ποιο είναι το σχέδιο επέμβασης σε περίπτωση συμβάντος.

 

Τα καταγεγραμμένα μέχρι στιγμής προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί μετά την απόλυση των εργαζομένων, είναι τα εξής:

     Δεν έχετε ανακοινώσει, στο  σωματείο μας, όπως είστε υποχρεωμένοι σε ποιους έχετε αναθέσει την ευθύνη που ορίζει η τελευταία νομοθετική ρύθμιση για την ΛΑΡΚΟ.

     Δεν έχετε παρουσίαση στο σωματείο μας, όπως είστε υποχρεωμένοι, το σχέδιο - οργανόγραμμα - καθηκοντολόγια στην νέα κατάσταση που μπήκε η ΛΑΡΚΟ πιστοποιημένο από την ΕΜΝΕ.

     Οι εργαζόμενοι έχουν χρεωμένα μεγάλης αξίας εργαλεία και δεν έχει γίνει απογραφή και παράδοση, αυτή την στιγμή, οποιαδήποτε κλοπή μπορεί πραγματοποιηθεί από τις 15/7 και μετέπειτα, μπορεί να χρεωθεί στους απολυμένους εργαζόμενους και εμείς τέτοια ρετσινιά δεν την αποδεχόμαστε.

     Μετά την λήξη των συμβάσεων, κρατάτε παράνομα και αφύλακτα, τα προσωπικά αντικείμενα, εργασιακούς και ιατρικούς φακέλους.

     Δεν έχει γίνει εξόφληση της μισθοδοσίας μας και είναι αδύνατη να ολοκληρωθεί, γιατί η άρον άρον απομάκρυνση των εργαζομένων εγκλώβισε παρουσιολόγια μέσα στα τμήματα και οι εργαζόμενοι που γνωρίζουν που βρίσκονται και μπορούν  να πιστοποιήσουν απολύθηκαν.

     Δεν έχουν δοθεί οι βεβαιώσεις που χρειάζονται για την ΔΥΠΑ.

     Δεν έχουν χορηγηθεί οι απαιτούμενες βεβαιώσεις προϋπηρεσίας.

     Δεν υπάρχει υπεύθυνος λιμένος.

     Ο βιολογικός σταθμός δεν ελέγχεται, στην ύδρευση δεν γνωρίζουμε εάν γίνεται χλωρίωση.

     Για μέλη μας που έχουν πιάσει εργασία σε εργολάβο που του έχει ανατεθεί έργο, σας καλούμε να μας ενημερώσετε για την εργασία που θα κάνουν, τα μέτρα προστασίας που τους παρέχεται, την ευθύνη που έχουν και δεν μας δίνεται απάντηση.

 

 

 

Κανένα μέτρο δεν έχετε λάβει και παράλληλα λέτε ψέματα ότι «είμαστε σε κατάληψη».

 

Δεν λάβατε καθόλου υπόψη τις εκθέσεις επικινδυνότητας που έχει λάβει η ειδική διαχείριση   από στελέχη εξειδικευμένους τεχνικούς Μηχανικούς.

 

Δεν λάβατε καθόλου υπόψη τα συμβάντα όπως:

     Την Τετάρτη 05/06/2024, όπου μετά από βραχυκύκλωμα προβολέα σε γερανογέφυρα στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στην Λάρυμνα προκλήθηκε πυρκαγιά,  οι συνέπειες της οποίας περιορίστηκαν στο ελάχιστο μετά από την επέμβαση του εξειδικευμένου προσωπικού.

     Το ίδιο συνέβη με την διαρροή μαζούτ, καθώς και με τις διαδοχικές ζημίες στο δίκτυο υδροδότησης του οικισμού, όπου όλα εντοπίστηκαν και αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα από τους εργαζόμενους,  διασφαλίζοντας έτσι την άμεση αποκατάσταση τους.

     Το Σάββατο 13/7/2024 από βραχυκύκλωμα μετασχηματιστή στα μεταλλεία του Αγίου Ιωάννου προκλήθηκε πυρκαγιά, η οποία περιορίστηκε και έσβησε μετά την επέμβαση του ιδιόκτητου πυροσβεστικού οχήματος και των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

     Ίδια εξίσου είναι η επικινδυνότητα σε όλα τα εργοτάξια της ΛΑΡΚΟ. Μέσα στο διάστημα της προσωρινής διαταγής έχουν παρθεί δεκάδες προληπτικά μέτρα ασφαλείας από τους εργαζόμενους όπως πχ, ο καθαρισμός του  ταινιόδρομο 7 χιλιομέτρων στην Εύβοια, η αποστράγγιση νερών στα μεταλλεία της Βοιωτίας, της Καστοριάς και του λιγνιτωρυχείου Σερβίων Κοζάνης.

 

Αποδεικνύεται περίτρανα πως εάν είχαν πραγματοποιηθεί οι απολύσεις στις 12 Μαΐου του 2024, αυτή τη στιγμή θα μπορούσε να είχε προκληθεί ένα βιομηχανικό ατύχημα απροσδιόριστης έκτασης με ότι αυτό συνεπάγεται γενικά για το εργοστάσιο, τις εγκαταστάσεις, αλλά και τους οικισμούς και τα χωριά τριγύρω από την ΛΑΡΚΟ.

 

Σε κάθε περίπτωση τονίζουμε ότι η κατάσταση που επικρατεί χρήζει άμεσης συζήτησης και ουσιαστικού διαλόγου και σε αυτή τη βάση τα σωματεία μας έχουν προτάσεις, που διασφαλίζουν την  περιουσία της ΛΑΡΚΟ και την αποφυγή βιομηχανικού ατυχήματος.

 

Η απόφαση  να απολύσετε τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ έκανε αδύνατη την ασφάλεια των κατοίκων των περιοχών γύρω από αυτή για τους εξής λόγους:

 

Για να συμβεί κάτι τέτοιο και παράλληλα να εξασφαλιστεί η  ασφάλεια των κατοίκων των περιοχών γύρω από αυτή, απαιτείται συνολικό σχέδιο απεγκατάστασης επικίνδυνων μονάδων, ασφαλούς μεταφοράς και φύλαξης, απορρύπανσης, διακοπή και εκτροπή ρεύματος κτλπ.

 

Η υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου είναι χρονοβόρα και απαιτεί οπωσδήποτε την παρουσία των ειδικευμένων εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

 

Κύριοι

Η απομάκρυνση των υπαρχόντων εκπαιδευμένων  εργαζομένων από τις εγκαταστάσεις είναι μία πράξη που αντιβαίνει και παραβιάζει μια σειρά κανονισμούς και νομικά πλαίσια όπως :

1.    Το Εργοστάσιο και τα εργοτάξια των μεταλλείων έχει εγκεκριμένο από την Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος και Επιθεώρηση Μεταλλείων Βόρειας Ελλάδας, οργανόγραμμα, το οποίο προβλέπει την ύπαρξη οργανωτικής δομής στελεχών και υπευθύνων τόσο των επιμέρους μονάδων όσο και συνολικά. Η απόλυση των εναπομεινάντων  εργαζομένων καταργεί αυτόματα το οργανόγραμμα αυτό, χωρίς την έγκριση της εποπτεύουσας αρμόδιας υπηρεσίας.

2.    Ακόμη  και η στελέχωση της Ασφάλειας παύει να υφίσταται αντιβαίνοντας την υπάρχουσα Νομοθεσία (Κανονισμός Μεταλλευτικών & Λατομικών Εργασιών , Νόμος 1568/85 Π.Δ. 17/96 κ.λ.π.)

3.    Παράλληλα, το προσωπικό του Εργοστασίου πχ καλύπτει και τις ανάγκες Κανονισμού Εσωτερικής Λειτουργίας από πλευράς Πολιτικής Άμυνας του Εργοστασίου Γ.Μ.Μ. Α.Ε ΛΑΡΚΟ, εγκεκριμένο από την Δ.Π.Α. Φθιώτιδας στις 11.11.2023.

4.    Τα προβλεπόμενα στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του συγκροτήματος Εργοστασίου Λάρυμνας της ΛΑΡΚΟ (Εσωτ. Πρωτ. Φ.783/7065/20.11.98) η οποία είχε υποβληθεί στο αρμόδιο Υπουργείο παύουν να ισχύουν με την απόλυση του προσωπικού.

5.    Ακόμη και με την τροπολογία προσθήκη που ψηφίστηκε στις 20/6/2024 και αφορά ρυθμίσεις  ΛΑΡΚΟ παράγραφος. 1 άρθρο β.δ, προβλέπεται η διατήρηση της λειτουργικής κατάστασης του λιμένος Λάρυμνας, ενώ  στην παρ. β.ε προβλέπεται πρόβλεψη αποφυγής περιβαλλοντικής ζημίας.

6.    Μετά την απόλυση των εργαζομένων δεν υπάρχει εγκεκριμένο Σχέδιο Ασφαλείας Λιμενικής Εγκατάστασης σύμφωνα με τον Ν.3622/2007 με γενική αναθεώρηση 4. Στο σχέδιο αυτό προβλέπεται εμπλοκή μεγάλου μέρους του προσωπικού του Εργοστασίου.

7.    Δεν έχει ορισθεί και εγκριθεί η θέση Υπεύθυνου Ασφαλείας Λιμενικής Εγκατάστασης ΥΑΛΕ και Αναπληρωτή ΥΑΛΕ  οι οποίοι μαζί με την Διεύθυνση του Εργοστασίου αντιμετωπίζουν τα περιστατικά οποιασδήποτε κρίσης.

8.    Το παραπάνω έγγραφο έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Ναυτιλίας –ΔΕΔΑΠΛΕ Γ’ (ΑΡ. ΠΡΩΤ. 2343.2-5/42347/2024) και το Υπουργείο Εθνικής  Άμυνας και διέπεται από πρωτόκολλο εμπιστευτικότητας.

9.     Επιπλέον εμπλέκεται το Προσωπικό του Εργοστασίου στο εγκεκριμένο σχέδιο αντιρύπανσης που υπάρχει το οποίο μάλιστα συμπεριλαμβάνεται και στο ΣΑΛΕ.

10. Πέραν αυτών έχει ορισθεί Υπεύθυνος Τερματικού Σταθμού Μηχανικός του Εργοστασίου ο οποίος έχει δηλωθεί στις αρμόδιες Αρχές. Οι απολύσεις επομένως του Προσωπικού οδηγούν σε άμεσο σταμάτημα της λειτουργίας του λιμανιού αντιβαίνοντας στις παραπάνω παραγράφους της τελευταίας ψηφισμένης τροπολογίας.

11. Η λειτουργία του υγειονομικού σταθμού Λάρυμνας αυτή τη στιγμή δεν υποστηρίζεται με την λειτουργία  ασθενοφόρων επί 24ώρου βάσεως.  παραβαίνοντας την παρ. βζ της παραπάνω τροπολογίας.

12. Η υδροδότηση, ηλεκτροδότηση και η συντήρηση βιολογικού καθαρισμού καθώς η διατήρηση και συντήρηση δικτύου πυρόσβεσης καθώς και σχετικών λειτουργιών που αφορούν στις πάσης φύσεως  εγκατάστασης όπως προβλέπεται στην παρ.β.στ. της παραπάνω τροπολογίας αυτή την στιγμή είναι έκθετα.

13. Η ηλεκτροδότηση γίνεται μετά από υποβιβασμό της υψηλής τάσης και είναι αδύνατον  να γίνει μέσω του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ το οποίο άλλωστε για να ολοκληρωθεί (αφού γίνουν οι αποτυπώσεις μετρήσεων από ηλεκτρολόγους σε κάθε μία από τις 250 κατοικίες και γίνει κατόπιν τούτων σχετική αίτηση στον ΔΕΔΔΗΕ ευθύνη Ειδικού Διαχειριστή), θα πρέπει να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα (έτη).

14. Η ηλεκτροδότηση του αντλιοστασίου ύδρευσης του οικισμού ΛΑΡΚΟ καθώς και της Κοινότητας Λάρυμνας γίνεται μέσω του δικτύου του Εργοστασίου. Το χειρισμό του παραπάνω δικτύου  δύναται να τον εκτελέσει μόνο το εξειδικευμένο προσωπικό του εργοστασίου, το οποίο γνωρίζει την θέση των μηχανισμών (διακοπτικός, μετασχηματιστές κ.λπ.) καθώς και τις ιδιαιτερότητές του, αλλά σήμερα είναι απολυμένοι.

15. Επισημαίνουμε επίσης οποιοσδήποτε χειρισμός υψηλής τάσης στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ γίνεται κατόπιν συνεννόησής του με εξουσιοδοτημένα άτομα του Εργοστασίου, όπου σήμερα είναι απολυμένοι.

16. Η ηλεκτροδότηση Ιατρείου, βιολογικού καθαρισμού, λιμένος και Δημοσίων Υπηρεσιών (Λιμεναρχείο – Τελωνείο) δεν προβλέπεται να γίνει από το σχέδιο του ΔΕΔΔΗΕ.

 

Επιπλέον, η «γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου και εκτίμηση επικινδυνότητας» που ισχύει μέχρι σήμερα για το σύνολο των τμημάτων της ΛΑΡΚΟ, το πρώτο λαμβανόμενο μέτρο που προτείνουν είναι «διέλευση, έλεγχος και παρέμβαση μόνο από ειδικευμένα έμπειρα άτομα». Είναι χαρακτηριστικό ότι μας απαγορεύουν ρητά την μετακίνηση σε άλλο, διπλανό τμήμα ακόμη και εάν εργαζόμαστε στην ΛΑΡΚΟ για 35 συνεχόμενα έτη. 

 

Πως έχετε μεριμνήσει να επέμβετε σε μία τέτοια περίπτωση;

Σας τονίζουμε ότι, το ιστορικό των 80 νεκρών στις βάρδιες και εκατοντάδων σοβαρών ατυχημάτων, δεν προήρθαν  τυχαία.

 

Σημειώνουμε ότι μέχρι και τις 15/7/24, το προσωπικό ασφαλείας που σας απόδειδε το σωματείο και δεχόσασταν από την πλευρά σας γιατί ήταν προϊόν κοινής διαμόρφωσης όπως ορίζει ο νόμος, ακόμη και στις συνθήκες που δημιουργήθηκαν μετά την παύση της παραγωγής στις 31/7/2022, ξεπερνούσε τα 100 άτομα.

 

Σήμερα δεν υπάρχει κανένας.

 

Η επίσημη εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου ανά τμήμα, εντοπίζει με συγκεκριμένους δείκτες (σοβαρότητας, συχνότητας κ.α.) την επικινδυνότητα ακόμα και για την διέλευση από τις εγκαταστάσεις, που σημαίνει ότι η απομάκρυνση του εκπαιδευμένου και εξειδικευμένου προσωπικού ανά τμήμα και αντικατάσταση του από εξωτερικούς εργολάβους, πέραν από ανήθικη είναι και άκρως επικίνδυνη τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τα χωριά γύρω από τη ΛΑΡΚΟ.

 

Εν κατακλείδι, η απομάκρυνση των εργαζομένων είναι μια πράξη άκρως επικίνδυνη τόσο για τις εγκαταστάσεις, όσο για τα σχολεία και τους κατοίκους συνολικά που διαμένουν πέριξ των εγκαταστάσεων γι αυτό και αντιβαίνει στην κείμενη νομοθεσία.

 

Αυτή τη στιγμή, όλοι εμείς είμαστε έκθετοι, επειδή εσείς είστε ανεύθυνοι. Εκφράζουμε ξανά κραυγή αγωνίας για το δυστύχημα που αναπόφευκτα θα ζήσουμε, όχι για να αποδώσουμε  ευθύνες γι αυτό που θα γίνει αλλά για να μην γίνει, να το προλάβουμε.

 

Εκφράζουμε κραυγή αγωνίας για να μη ζήσουμε στη χώρα μας δεύτερα Τέμπη.

 

Δεν έχει υπάρξει καμία ανταπόκριση στα  αιτήματα μας  για ουσιαστικό διάλογο, στη βάση διασφάλισης της περιουσίας της ΛΑΡΚΟ και την αποφυγή βιομηχανικού ατυχήματος.

 

Τα σωματεία διαθέτουν επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας και είστε υποχρεωμένοι να τους καλέσετε να συμμετέχουν στην αναδιαμόρφωση του οποιουδήποτε σχεδίου.

 

Σε αυτή την βάση και για το σύνολο των άλυτων συσσωρευμένων προβλημάτων που δημιουργήθηκαν μετά την απόλυση των εργαζομένων και για το λόγο ότι δεν ανταποκρίνεται η ειδική διαχείριση στο άνοιγμα διαλόγου, η Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24/7/24 στις 20.30μμ αποφάσισε την έναρξη επαναλαμβανόμενων 24ρων απεργιών από το Σάββατο 27 Ιουλίου 2024, μέχρι την Τετάρτη 31 ιουλίου 2024, όπου που θα εξετάσουμε τα τυχόν νέα δεδομένα και με βάση αυτά θα αποφασίσουμε για τη συνέχεια.

 

Κύριο αίτημα είναι η έναρξη επίσημου διαλόγου (θα κρατούνται πρακτικά από πιστοποιημένη εταιρεία), για την ενημέρωση του σωματείου μας για το σχέδιο ασφαλείας που έχετε λάβει έτσι ώστε να είναι διασφαλισμένη η αποφυγή βιομηχανικού ατυχήματος.

 

Σας καλούμε να αποστείλετε τον  προσδιορισμό, ημερομηνίας, τόπο, ώρας και συμμετεχόντων από την πλευρά σας για την έναρξη διαλόγου.

 

Εάν επιθυμείτε προσωπικό ασφαλείας, παρακαλούμε να μας αποστείλετε γραπτώς το αίτημά σας για να εξεταστεί από το διοικητικό συμβούλιο.

 

Αναμένουμε απάντηση σας.

 

 

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6937887924 Πολίτης Παναγιώτης Πρόεδρος

 

Δημοσιεύθηκε στις 25 July 2024 | 9:42 pm


Ο Ειδικός Σύμβουλος Δήμου Καρπενησίου Δημήτριος Κολλημένος για την χτεσινή πυρκαγιά...

 

 


Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε από κεραυνό το μεσημέρι της Τρίτης (23/7) απέναντι από το χωριό Κλαυσί (Θέση "Κοτρώνι") του Δήμου Καρπενησίου. 

 Χρειάστηκε η επέμβαση εναέριων μέσων για την κατάσβεση της και η αμεσότητα των επίγειων δυνάμεων από την Π.Υ. Καρπενησίου και Μακρακώμης. 

 Το Τοπικό Επιχειρησιακό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καρπενησίου αντέδρασε άμεσα στην κατάσβεση της φωτιάς σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, συνδράμοντας με υδροφόρα οχήματα, μισθωμένο βυτίο και φορτωτή...

Δημοσιεύθηκε στις 25 July 2024 | 9:36 pm


Στην Βουλή των Ελλήνων το Μουσικό Σχολείο Άμφισσας...

Κοινοβουλευτική Ομάδα ΚΚΕ

 


 ΕΡΩΤΗΣΗ 

  Προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

 

  Θέμα: Για τη δημιουργία δεύτερου τμήματος στην Ά Γυμνασίου στο μουσικό σχολείο Άμφισσας 

 

Στο Νομό Φωκίδας υπάρχει το Μουσικό Σχολείο Άμφισσας, στο οποίο φοιτούν παιδιά από όλα τα σημεία του Νομού, αλλά και από περιοχές άλλων νομών που πλησιάζουν στην Άμφισσα (Αράχωβα, Αντίκυρα, κ.α). Κατά την φετινή χρονιά σύμφωνα με το Αρ. Πρωτ.165-1/6/2024 έγγραφο της διευθύντριας της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας, συμμετείχαν στις εισαγωγικές εξετάσεις της Α’ γυμνασίου 33 μαθητές, οπότε η διευθύντρια εισηγούνταν την δημιουργία δυο (2) τμημάτων, καθώς επαρκεί η υλικοτεχνική υποδομή (αίθουσες κλπ) και το δυναμικό σε εκπαιδευτικούς για τον σκοπό αυτό. Καταληκτικά με το συγκεκριμένο έγγραφο ζητούσε από την Διεύθυνση Β΄βαθμιας Εκπ/σης Φωκίδας να εισηγηθεί την δημιουργία δεύτερου τμήματος για το σχολικό έτος 2024-2025.

Παρόλα αυτά ο Διευθυντής Β΄θμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας δεν έλαβε υπόψη την εισήγηση της Διευθύντριας του Μουσικού Σχολείου Άμφισσας και εισηγήθηκε την δημιουργία ενός μόνο τμήματος, αποκλείοντας έτσι παιδιά που έχουν την δυνατότητα να φοιτήσουν σε αυτό. Με αυτό τον τρόπο αποκλείστηκαν της μουσικής παιδείας, μαθητές που διαμένουν σε ένα τόπο που προσφέρει πολύ λίγες ευκαιρίες μουσικής και αισθητικής καλλιέργειας, κατάσταση που επιβαρύνεται από τον δυσπρόσιτο χαρακτήρα του Νομού, ενώ αντίθετα θα έπρεπε να ενθαρρυνθούν.

Το γεγονός δημιούργησε αναστάτωση στους μαθητές και στις οικογένειες τους, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν προφορικά και γραπτά στον Διευθυντή Β’θμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας, χωρίς ωστόσο να υπάρξει αλλαγή στην εισήγηση του, αποκλείοντας με αυτόν τον τρόπο επιτυχόντες μαθητές, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία στις εξετάσεις που διενεργήθηκαν ο αριθμός των επιτυχόντων ανέρχεται στους 32. Δηλαδή 7 μαθητές, παρά τις επιθυμίες των ίδιων αλλά και τις προσπάθειες που κατέβαλλαν όλα τα προηγούμενα χρόνια μένουν εκτός του Μουσικού Σχολείου Άμφισσας.

Τα όποια προβλήματα υποδομής και στελέχωσης υπάρχουν στο Μουσικό Σχολείο Άμφισσας δεν μπορούν να αποτελούν κριτήριο για να απορρίπτονται παιδιά που επιθυμούν ακολουθήσουν τις μουσικές σπουδές, αντίθετα πρέπει με ευθύνη του κράτους να αντιμετωπιστούν.

Να σημειωθεί ότι τόσο ο Δήμος Δελφών όσο και η τοπική ΕΛΜΕ στηρίζουν την ίδρυση του δεύτερου τμήματος.

Έχει σημασία να αναφερθεί επίσης ότι στο παρελθόν και στο Μουσικό της Άμφισσας και σε άλλα σχολεία της χώρας έχουν πραγματοποιηθεί αυξήσεις του αριθμού των τμημάτων με επιτυχία. Μάλιστα η επιτάχυνση της διαδικασίας δημιουργίας δεύτερου τμήματος στο Μουσικό Σχολείο Άμφισσας, έχει επείγον χαρακτήρα καθώς με την ολοκλήρωση του καλοκαιριού ξεκινά η σχολική χρονιά, άρα η όλη κατάσταση επιδρά τόσο στην ψυχολογία των μαθητών όσο και σε διοικητικό επίπεδο καθώς απαιτείται προετοιμασία όλων των εμπλεκόμενων σχολείων.

 

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να ιδρυθεί δεύτερο τμήμα στην Ά Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Άμφισσας για να μπορούν να φοιτήσουν όλα τα παιδιά που το δικαιούνται. 

 

Οι Βουλευτές

Παπαναστάσης Νίκος

Δελής Γιάννης

Διγενή Σεμίνα

Καραθανασόπουλος Νίκος

Δημοσιεύθηκε στις 25 July 2024 | 9:32 pm


ΚΚΕ Φωκίδας: Η φωτιά στο κάστρο και η αναζήτηση ευθυνών...

Η φωτιά στο κάστρο και η αναζήτηση ευθυνών


 

    Η φωτιά της 21ης Ιούλη στο κάστρο της Άμφισσας ήρθε για να αναδείξει τα τεράστια προβλήματα και την ανυπαρξία όλων εκείνων των μηχανισμών που (υποτίθεται) φροντίζουν για την ασφάλειά μας, για τις ζωές μας.

Ευτυχώς η φωτιά ξεκίνησε σε ένα τέτοιο σημείο που δεν υπήρχαν δυνατότητες επέκτασής της περιοριζόμενη από τοίχους. Αν υπήρχε έστω και ένα άνοιγμα, με δεδομένο ότι οι πευκοβελόνες είναι στρώμα σε όλη τη γύρω περιοχή και με τις δυσκολίες προσβασιμότητας από την πυροσβεστική, όλη η περιοχή Πηγάδια, Αγ. Ανάργυροι και Γκιρίζι θα είχαν γίνει παρανάλωμα.

            Ακόμα και τώρα, 4 ημέρες μετά, αντί όλο αυτό το υποθετικό σενάριο να προβληματίσει τις σχετικές υπηρεσίες, να τους βάλει προ των ευθυνών τους, να πάρουν έστω και τώρα μέτρα αποτροπής για ένα νέο ενδεχόμενο πυρκαγιάς, οι υπηρεσίες (Κλιμάκιο πυροσβεστικής, Δήμου Δελφών και Περιφέρειας) θα περιοδεύσουν αύριο στην περιοχή. Ο λόγος; Να ρίξουν τις ευθύνες σε όσους δεν έχουν καθαρίσει τα δικά τους οικόπεδα αλλά και τους όμορους δημοτικούς χώρους σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο που πέρασε η κυβέρνηση κατ' εντολή της ΕΕ!

            Αναρωτιόμαστε, για το οικόπεδο 3 στρεμμάτων, που είναι κατασχεμένο από τράπεζα (ή funds) και αποτελεί εδώ και χρόνια πυριτιδαποθήκη για όλη την περιοχή αν θα υπάρξουν κάποιες κυρώσεις

            Δηλαδή η ατομική ευθύνη για μια ακόμη φορά επιστρατεύεται προκειμένου να μην ξοδευτούν τα απαραίτητα κονδύλια για πυροπροστασία, για αντιπλημμυρική και αντισεισμική θωράκιση. Το επόμενο βήμα η υποχρεωτικότητα στην ασφάλιση σπιτιών – αποθηκών και οικοπέδων προκειμένου να μην δίνει μία για αποζημιώσεις στα κατεστραμμένα νοικοκυριά.

            Η λογική είναι ο απόλυτος περιορισμός των κρατικών δαπανών (όπως και σε παιδεία, σε υγεία, σε πρόνοια κ.λπ.) προκειμένου να δίνουν τζάμπα χρήμα στο κεφάλαιο, στους εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ κλπ.

            Ο καθαρισμός του Κάστρου ήταν και είναι υποχρέωση της τοπικής διοίκησης να το έχει καθαρό και περιποιημένο, χωρίς σκουπίδια και πευκοβελόνες, όπως γινότανε στο παρελθόν (και μη μας λένε ότι δεν έχουν προσωπικό γιατί η απάντηση είναι ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΟΥΝ). Υποχρέωσή τους είναι (με πρώτη ευθύνη της πυροσβεστικής) να υπάρχουν πυροσβεστικοί κρουνοί - συνδεδεμένοι με το δίκτυο - περιμετρικά του κάστρου ώστε να μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να έχουν άφθονο νερό για χρήση, χωρίς να περιμένουν τα ογκώδη πυροσβεστικά οχήματα που έτσι κι αλλιώς ποτέ δεν πρόκειται να φτάσουν στη φωτιά! Η περιοχή Πηγάδια είναι σε άμεσο κίνδυνο!

            Ας πάρουν όλα αυτά τα μέτρα και μετά ας αναζητήσουν αλλού ευθύνες!

           Από την άνοιξη ακόμη καταγγείλαμε το νόμο που επιρρίπτει την ευθύνη των πολιτών για τον καθαρισμό των οικοπέδων  και ζητήσαμε μέτρα αντιπυρικής προστασίας και για τον ελαιώνα αλλά και για τα σπίτια των δημοτών, Αντίστοιχα έπραξε και η Λαϊκή συσπείρωση Δήμου Δελφών. Τώρα επιτακτικά ζητάμε να παρθούν όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα για να προστατευθούν οι κάτοικοι και οι περιουσίες τους από φυσικές καταστροφές

Δημοσιεύθηκε στις 25 July 2024 | 9:24 pm


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΦΩΚΙΔΑΣ: ΣΟΒΑΡΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΙΤΕΑ...

        Σοβαρό εργατικό ατύχημα συνέβη πριν λίγες μέρες στην Ιτέα. 

από Δικηγόροι Αθηνών 

 

 Ο συνάδελφος κατά τη διαδικασία φόρτωσης εμπορευμάτων υπέστη ακρωτηριασμό ενός δακτύλου. 

 Ευχόμαστε στο συνάδελφο καλή και ταχεία ανάρρωση και δηλώνουμε πως είμαστε στο πλευρό του σε οτιδήποτε χρειαστεί. 

 Το περιστατικό αυτό δεν είναι η κακιά στιγμή. Μάλιστα έρχεται να κουμπώσει σε μια σειρά περιστατικών λιποθυμίας στο συγκεκριμένο κατάστημα ως αποτέλεσμα της εντατικοποίησης και του εργασιακού bulling. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ακόμα μια φορά με τον πιο τραγικό τρόπο ότι τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής αποτελούν κόστος για την εργοδοσία γι’ αυτό ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με τραυματισμούς και ατυχήματα. 

 Καλούμε τους αρμόδιους κρατικούς φορείς να παρέμβουν για το συγκεκριμένο περιστατικό αλλά και γενικότερα απαιτούμε να εντατικοποιηθούν τώρα οι έλεγχοι για τα μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς. Τα ελλιπή μέτρα ασφάλειας, η εντατικοποίηση και οι πρακτικές bulling δεν αποτελούν απλά μια τυχαία, προσωπική ιδιαιτερότητα ενός μάνατζερ ή ενός υποκαταστήματος, αλλά έρχονται να μπετονάρουν τους στόχους για υπερκέρδη της κάθε εταιρείας, η οποία δεν μπορεί να το παίζει άμοιρη ευθυνών και ότι δήθεν καταλαβαίνει αλλά τελικά δε γίνεται τίποτα. 

 Μόνο οι συνάδελφοι με αποκούμπι το σωματείο τους μπορούν να βάλουν τέλος σε όλα αυτά, να απαιτήσουν μέτρα προστασίας της ζωής, να σταματήσουν οι πρακτικές bulling, με σεβασμό της προσωπικότητας κάθε συναδέλφου, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με συγκροτημένα δικαιώματα, μετατροπή όλων των
συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. 

 Η Διοίκηση

Δημοσιεύθηκε στις 25 July 2024 | 9:02 pm


Την Τετάρτη το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών των ΡΟΜΑ...

 

 


‘Αμφισσα 12 /07/2024                                                                                       Αριθ. πρωτ. 15133 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 ΝΟΜΟΣ ΦΩΚΙΔΑΣ 

ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ 

Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ & ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ 

ΤΜ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

Ταχ. Διεύθυνση: πλ. Κεχαγιά ΠΡΟΣ: Πίνακας Αποδεκτών

Ταχ.Κώδικας: 331 00

Πληροφορίες: κ. Ε.Λαγγουράνη ΚΟΙΝ.: Πίνακας Αποδεκτών Κοινοποίησης

Τηλέφωνο: 2265350023

e.mail: [email protected]

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

Σας προσκαλούμε σε τακτική συνεδρίαση στις 17/07/2024, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19.00΄ μ.μ., στην ισόγεια αίθουσα του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ (αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου), πλατεία Κεχαγιά, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87 Α΄/7-6-2010), όπως αυτό τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 6 του Ν. 5056/2023 (ΦΕΚ 163 Α΄/6-10-2023),, για συζήτηση και λήψη απόφασης στο κατωτέρω αναγραφόμενο θέμα:

 

«Συζήτηση για τα προβλήματα των ΡΟΜΑ της Δημοτικής Κοινότητας Άμφισσας :

Α) Διαγραφή επιβληθέντων προστίμων, έλλειψη ηλεκτροδότησης, υδροδότησης

Β) Μη αποδοχή πρότασης μετεγκατάστασης στη θέση «ΚΑΜΙΝΟΣ» και επικινδυνότητα λόγω της σημερινής θέσης του οικισμού».

 

(Εισάγεται προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά από αίτημα τριάντα (30)

συμπολιτών μας ΡΟΜΑ).

Η Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΠΟΝΗΡΗ – ΣΕΓΔΙΤΣΑ

 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

Ι. Λίστα αποδεκτών

1. Δήμαρχος Δελφών

2. Δημοτικοί Σύμβουλοι Δήμου Δελφών

3. Πρόεδροι Κοινοτήτων Δήμου Δελφών

4. Υπάλληλοι Δήμου, εισηγητές θεμάτων

ΙΙ. Κοινοποίηση

1.Βουλευτή Φωκίδας κ. Ι.Μπούγα

2.Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας κ. Γ.Δελμούζο

3.Γεν.Γραμματέα Δήμου κ. Αθ. Μανανά

ΙΙΙ. Γνωστοποίηση

1. Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (Μ.Μ.Ε)

2. Ιστοσελίδα Δήμου

Δημοσιεύθηκε στις 13 July 2024 | 9:46 am


Δακοκτονία 2024 στην Τ.Κ. Δελφών...

 


 

  Το Σάββατο 13/7/2024, εάν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, θα ξεκινήσουν δολωματικοί ψεκασμοί στα πλαίσια του Προγράμματος Συλλογικής Καταπολέμησης του Δάκου της Ελιάς στην Π.Ε. Φωκίδας στην Τ.Κ. Δελφών. 

  Παρακαλούνται οι ιδιοκτήτες των περιφραγμένων ελαιοκτημάτων που επιθυμούν τον ψεκασμό να αφήσουν διόδους για την ομαλή διέλευση των ψεκαστικών συνεργείων καθώς και όσοι ιδιοκτήτες δεν επιθυμούν τον ψεκασμό να έχουν σημάνει κατάλληλα τα κτήματά τους (πινακίδες, κορδέλες). 

 Η σήμανση των κτημάτων να είναι εμφανής σε όλη την περίμετρό τους. 

  Για την ανάδοχο του έργου Κοινοπραξία 

 ο διαχειριστής 

Σιτές Χρήστος

Δημοσιεύθηκε στις 13 July 2024 | 9:39 am


11ο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στο Καρπενήσι!...

🎉 Ετοιμαστείτε για μια μοναδική μουσική εμπειρία! 🎶


🎉 Ετοιμαστείτε για μια μοναδική μουσική εμπειρία! 🎶 Το Arakynthos Music Festival είναι εδώ για να σας ταξιδέψει σε έναν κόσμο γεμάτο μουσική, χορό και απολαύσεις!
📅 Σημειώστε τις ημερομηνίες: 12 - 14 Ιουλίου 2024
check more
Ελάτε να ανακαλύψετε την ομορφιά της Ελλάδας μέσα από μια μοναδική εμπειρία στον πανέμορφο Ασπρόπυργο, Ευρυτανίας! Το φεστιβάλ δεν είναι απλά ένα μουσικό event, αλλά μια γιορτή της παράδοσης και του πολιτισμού μας!
Τι περιμένετε; Ζήστε τη μαγεία της μουσικής, απολαύστε την παραδοσιακή κουζίνα, ανακαλύψτε τον πολιτισμό μας μέσα από παραδοσιακούς χορούς και δραστηριότητες στη φύση!
🚴‍♂️ Αγαπημένοι ποδηλάτες, ετοιμαστείτε για τις καλύτερες διαδρομές! Ενημερωθείτε για τις ποδηλατικές διαδρομές στο
"Bike Hike Greece"
Αυτό το καλοκαίρι, ελάτε να ζήσετε την πιο αξέχαστη εμπειρία στο Arakynthos Music Festival! Σας περιμένουμε όλους για ένα ταξίδι γεμάτο μουσική, χορό και εναρμόνιση με τη φύση! 🌟 #ArakynthosMusicFestival #Ελλάδα #Μουσική #Παράδοση #Ταξίδι #Ποδηλασία






Δημοσιεύθηκε στις 13 July 2024 | 9:36 am


Ο Γιάννης Μανιάτης ρωτά την Φον ντερ Λάϊεν για τις υποδομές ενεργειακών δικτύων...

 


   Ο Γιάννης Μανιάτης ρωτά την υποψήφια Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάϊεν, για την ενεργειακή φτώχεια και τις υποδομές ενεργειακών δικτύων 12 Ιουλίου 2024 

 Ο Γιάννης Μανιάτης Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και Αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας, στο πλαίσιο ακρόασης της υποψήφιας για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάϊεν από τη Σοσιαλιστική Ομάδα, έθεσε με τη μορφή ερωτήσεων, δύο μεγάλα ζητήματα σχετικά με το ενεργειακό μέλλον της Ένωσης.


1.      Ενεργειακή φτώχεια

Για τη Σοσιαλιστική Ομάδα απαιτείται η λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και  καταπολέμηση των πρακτικών χειραγώγησης και κερδοσκοπίας των τιμών ηλεκτρισμού σε βάρος των καταναλωτών. Η ενέργεια πρέπει να αναγνωριστεί ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, ώστε οι πολίτες να μην πρέπει να διαλέξουν μεταξύ θέρμανσης ή τροφής.

Είναι υποχρέωσή μας να αποτρέψουμε σενάρια όπου οι πολίτες και οι εταιρείες, ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα πρέπει να πληρώσουν αδικαιολόγητα υψηλούς λογαριασμούς λόγω χειραγώγησης των τιμών. Δεν επιτρέπεται οι πολίτες να αναγκάζονται να περικόπτουν από άλλες ανάγκες για να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας.

Ερώτηση:

Θα προτείνει η υποψήφια Πρόεδρος έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό και υποχρεωτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας που θα επιτρέψουν τη δίκαιη ενεργειακή μετάβαση στο πλαίσιο αναθεώρησης του Κανονισμού για τη Διακυβέρνηση της Ενεργειακής Ένωσης;

Δεσμεύεται η υποψήφια Πρόεδρος της Επιτροπής να παρακολουθεί στενά την εφαρμογή του κανονισμού για την ακεραιότητα και τη διαφάνεια της χονδρικής αγοράς ενέργειας (REMIT), προκειμένου να διασφαλίσει ότι κάθε κερδοσκοπία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ή οποιαδήποτε παράνομη πρακτική χειραγώγησης θα τιμωρείται όπως ορίζεται στον συγκεκριμένο κανονισμό;

Απάντηση: Η υποψήφια Πρόεδρος απάντησε ότι θα προτείνει συγκεκριμένο σχεδιασμό στο πλαίσιο της ερώτησης και θα παρακολουθεί την εφαρμογή του κανονισμού.

2.      Δυναμικότητα των διασυνδέσεων και υποδομές ενεργειακών δικτύων

Ενίσχυση ενεργειακής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης  και ολοκλήρωση της Ενεργειακής Ένωσης μέσω υποχρέωσης των διαχειριστών δικτύου να καταστήσουν διαθέσιμο για διασυνοριακές μεταφορές ηλεκτρικής ενέργειας το 70% της δυναμικότητας των διασυνοριακών δικτύων τους. Να γίνεται ελεύθερη η μεταφορά ενέργειας, από αγορές με χαμηλές τιμές προς αγορές με υψηλότερες τιμές και να προωθηθούν περαιτέρω οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συνεισφέροντας έτσι στην κάλυψη της αυξημένης ζήτησης ενέργειας, ώστε να εξυπηρετείται ο Ευρωπαίος και ασφαλώς ο Έλληνας καταναλωτής.

Η πρόσφατη έκθεση του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτιμά ότι η συμφόρηση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας θα επιδεινωθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια.

Ερώτηση:

Σκοπεύει η Επιτροπή να αντιμετωπίσει άμεσα αυτό το τρέχον έλλειμμα και τις προκλήσεις για την επίτευξη της απαίτησης ικανότητας μεταφοράς 70% έως το τέλος του 2025;

Θα υποβάλετε συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση της ευελιξίας, καθώς και συνοδευτικά μέτρα που θα επιτρέψουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να καλύψουν τη ζήτηση σε ολόκληρη την Ε.Ε, ενώ ταυτόχρονα θα περιορίζουν την αστάθεια των τιμών;

Μπορείτε να δεσμευτείτε για την εξασφάλιση χρηματοοικονομικών μέσων για την αύξηση των διασυνδέσεων των ενεργειακών δικτύων που είναι απαραίτητες για την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας της ΕΕ;

Απάντηση: Η υποψήφια Πρόεδρος απάντησε ότι θα κινηθεί στην κατεύθυνση εξασφάλισης της αναγκαίας χρηματοδότησης.

 

Δημοσιεύθηκε στις 13 July 2024 | 9:32 am


ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΕΛΦΩΝ: Ποιο είναι το σχέδιο αντιπυρικής προστασίας και πως προχωρά η υλοποίησή του;...

 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑΣ

 ΕΡΩΤΗΣΗ – ΘΕΜΑ 

 1 Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και της αντιπυρικής περιόδου με την αγωνία του λαού της περιοχής να μεγαλώνει δικαιολογημένα, αφού ο φόβος να ξαναζήσουμε τα δράματα προηγούμενων ετών από τις πυρκαγιές είναι έντονος, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη μας:



·        Την πολιτική διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων που ανάγουν σε ατομική υπόθεση και ευθύνη την προστασία από κάθε καιρικό και φυσικό φαινόμενο.

·        Η σημερινή κυβέρνηση μάλιστα, αντί να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις υλοποίησης ενός σύγχρονου αντιπυρικού σχεδιασμού, σε επιστημονική βάση, στο πλαίσιο της συνολικής και ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών, που δίνει βάρος στην πρόληψη, εξασφαλίζοντας την ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών σε χρηματοδότηση, προσωπικό και υποδομές, έχει μεταφέρει στους ιδιοκτήτες σπιτιών που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε δάσος την ευθύνη της προστασίας των σπιτιών τους σε περίπτωση πυρκαγιάς στο δάσος, φορτώνοντάς τους με δυσβάσταχτα κόστη και με την απειλή τσουχτερών προστίμων.

·        Την κατάσταση των δασών, των δασικών εκτάσεων και της καύσιμης ύλης σε αυτά, τους ακαθάριστους δασικούς δρόμους, τις ανύπαρκτες αντιπυρικές ζώνες, τα ακαθάριστα ρέματα.

Για τους λόγους αυτούς ρωτάμε την δημοτική αρχή Δελφών:

1.     Ποιο είναι το σχέδιο αντιπυρικής προστασίας του δήμου που άπτεται των αρμοδιοτήτων σας και πως προχωρά η υλοποίησή του;

2.     Ποιος είναι ο σχεδιασμός ώστε σε περίπτωση κινδύνου να υπάρχει τρόπος διαφυγής και οργανωμένο σχέδιο εκκένωσης για παιδιά, ηλικιωμένους, άλλες ευαίσθητες ομάδες συνανθρώπων μας από οικισμούς που μπορούν εύκολα να εγκλωβιστούν;

3.     Πόσα χιλιόμετρα αγροτικής οδοποιίας καθαρίστηκαν σε κάθε Δημοτική Ενότητα, έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες καθαρισμού;

4.     Τί μέτρα έχουν παρθεί για τον καθαρισμό περιοχών υψηλής επικινδυνότητας, όπως άτυπες χωματερές, ακαθάριστους ελεύθερους χώρους, περιοχές γύρω από χωριά και πόλεις του δήμου;

5.     Τί πυροσβεστικά οχήματα, υδροφόρες διαθέτει ο δήμος για την αντιπυρική περίοδο, πως στελεχώνονται, είναι όλα τους λειτουργικά;

6.     Σε σχέση με την ΚΥΑ με την οποία το κράτος μεταθέτει την ευθύνη της προστασίας των σπιτιών, σε περίπτωση πυρκαγιάς στο δάσος, στους ίδιους τους κατοίκους,τι προτίθεστε να κάνετε ώστε να μην φορτωθούν με νέα έξοδα εκατοντάδες δημότες;


Δημοσιεύθηκε στις 13 July 2024 | 9:14 am


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ: Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι...

Ανακοίνωση 


 

 Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι 

 

 Με μαζική παρουσία των εργαζομένων και ζωντανή, ουσιαστική συζήτηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10/7/2024 η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου μας. Εκτιμώντας θετικά την σύσκεψη - συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3/7/24, ευχαριστούμε για ακόμη μία φορά όλους τους παρευρισκόμενους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των εργαζομένων και με την παρουσία τους είχαν την δική τους συμβολή στην επιτυχία της.


 

Όπως προέκυψε και από το περιεχόμενο της σύσκεψης, συνεχίζουμε με επιχειρήματα και σοβαρότητα καλώντας την Κυβέρνηση να διασφαλίσει την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ και την διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Παράλληλα είμαστε σε ετοιμότητα να υπερασπιστούμε σα μια γροθιά οποιαδήποτε εξέλιξη είναι σε αντίθετη κατεύθυνση, μας εκτοπίζει από τον τόπο που ζούμε, εργαζόμαστε και ερημώνει τον τόπο μας.

 

Συνεχίζοντας να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, αποφασίστηκαν πολύμορφες δράσεις για το επόμενο διάστημα, όπως:

 

Επιδίωξη συναντήσεων με τους αρμόδιους από την Κυβέρνηση, αλλά και με τον ανακηρυγμένο από την ίδια προτιμητέο νέο ιδιοκτήτη της ΛΑΡΚΟ.

 

Μεγαλύτερη ακόμη προετοιμασία του Σωματείου στην νέα φάση, μέσα από αποφάσεις που θα παρθούν στην ετήσια απολογιστική, αλλά και ειδική καταστατική γενική συνέλευση, που όπως αποφασίστηκε θα πραγματοποιήσουμε την Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024 στις 10:00πμ και 11:30πμ αντίστοιχα, στον κινηματογράφο Ίλιον του οικισμού ΛΑΡΚΟ.

 

Πολιτιστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες του Σωματείου που αναδεικνύουν την τεράστια και ανεκτίμητη προσφορά της αλληλεγγύης.

 

Ως αρχή ανακοινώνουμε και ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Σύλλογο φίλων Γιάννη Σκαρίμπα όπου στα πλαίσια της αλληλεγγύης για ακόμη μία φορά θα προσφέρει δωρεάν θεατρικές παραστάσεις (θεάτρου σκιών):

   Στο ανοιχτό θέατρο Πλατείας Μαυροβουνιώτη (5χ5) στο Μαρτίνο την Παρασκευή 12/7/2024 στις 09:00 μμ θα δοθεί η παράσταση «ο Καραγκιόζης γραμματικός». Η είσοδος είναι δωρεάν για μικρούς και μεγάλους καθώς επίσης στον χώρο θα προσφερθεί και δωρεάν μενού.

   Την Παρασκευή 19/7/2024 ανάλογη παράσταση θα δοθεί στην Λάρυμνα, το περιεχόμενο, η ώρα και ο τόπος θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

   Επίσης στον προσανατολισμό είναι και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως θεατρική παράσταση κ.α.

 

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι

Με ενότητα και αποφασιστικότητα συνεχίζουμε τον αγώνα για την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ, την διασφάλιση της εργασίας σε αυτή, να μην ερημώσει ο τόπος μας.

 

Σας καλούμε να στηρίξετε τις πρωτοβουλίες του σωματείου μας ως διοργανωτές, να καλέσετε φίλους και συγχωριανούς και όλα τα παιδιά, να συμμετέχουν.

 

Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου για να συζητήσει τις τρέχουσες εξελίξεις.

 

Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι.

 

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

 

 


 

Δημοσιεύθηκε στις 13 July 2024 | 9:08 am


Συνταξιούχοι Φωκίδας: Το «θαύμα» στον τουρισμό, οι συνταξιούχοι… και ο πόλεμός τους...

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΝΟΜΟΥ ΦΩΚΙΔΑΣ 


 

 Το «θαύμα» στον τουρισμό, οι συνταξιούχοι… και ο πόλεμός τους 

 

  Απραγματοποίητες είναι οι φετινές διακοπές για τον μισό πληθυσμό της χώρας λόγω του κόστους μεταφοράς και διαμονής, ενώ και για τους υπόλοιπους τα παρακάτω αποτελούν κόφτες της διάρκειάς τους.

 Σε σχετική έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), 1 στους 2 ερωτηθέντες δηλώνει πως δεν θα κάνει διακοπές, ενώ 1 στους 3 δηλώνει πως θα κάνει αλλά πιο περιορισμένα. Ευρύτερα η έρευνα αποτυπώνει το «κόψε - κόψε» των καταναλωτών για να αντιμετωπίσουν τις ανατιμήσεις και την τεράστια ακρίβεια. 

  Έτσι, σε συνέχεια των παραπάνω:

- Το 55% δηλώνει ότι έχει μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και είδη παντοπωλείου.

- Το 49% δηλώνει ότι έχει αναβάλει εργασίες συντήρησης και επισκευής, π.χ. στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο.

- Το 27% δηλώνει ότι έχει χρησιμοποιήσει χρήματα από τις αποταμιεύσεις του προκειμένου να καλύψει τις αγορές του.

- Το 27% έχει αναβάλει την πληρωμή λογαριασμών ή έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμής των υποχρεώσεών του.

- Το 71% δηλώνει ότι έχει ακυρώσει δαπάνες διασκέδασης, όπως εστίαση, διακοπές, ταξίδια κ.ά.

    Αυτά την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκει τις τιμές στα εισιτήρια των πλοίων «λογικές», προβάλλει ξανά το τουριστικό «θαύμα» και έχει στρέψει το «ενδιαφέρον» της στην καθημερινότητα και τη «μάχη» κατά της ακρίβειας. Τέτοιο θαύμα για τα κέρδη - τέτοια μιζέρια για τη λαϊκή πλειοψηφία.

  Παράλληλα με την πιο πάνω έρευνα δημοσιεύτηκαν και κάποια στοιχεία όσον αφορά τις πολεμικές δαπάνες της ΕΕ (και της χώρας μας) κυρίως για τη στήριξη της Ουκρανίας.

  Έχουμε και λέμε: Σχεδόν ο μισός προϋπολογισμός δύο ετών της ΕΕ έχει δοθεί μέχρι τώρα για τη στήριξη του καθεστώτος Ζελένσκι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο με τη Ρωσία. Στοιχείο που αποτελεί πρόκληση για τους λαούς όλης της Ευρώπης, που «σφίγγουν» διαρκώς το ζωνάρι για να τα βγάλουν πέρα. 

 

   Πιο συγκεκριμένα φαίνεται ότι έχουν δαπανηθεί πάνω από 143 δισ. ευρώ από τα περίπου 350 δισ. αυτά τα χρόνια, τόσο για εξοπλισμούς όσο και για άλλες δράσεις υποστήριξης της Ουκρανίας, τροφοδοτώντας ακόμα περισσότερο την ιμπεριαλιστική κλιμάκωση. Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και το ξεζούμισμα των λαών για τους πολεμικούς εξοπλισμούς στην κατεύθυνση γενικευμένης προετοιμασίας του ΝΑΤΟ. 

 

   Στο πλαίσιο αυτό, ο ελληνικός λαός έδωσε πάνω από 6 δισ. το 2023, ενώ το 2024 θα κληθεί να ματώσει για να καταβάλει πάνω από 7 δισ.! Σημειώνεται ότι το αντίστοιχο ποσό πριν από δέκα χρόνια ήταν «μόλις» 3,9 δισ... 

 Η στροφή λοιπόν στην «πολεμική οικονομία» καλά κρατεί, με τους εργαζόμενους και κυρίως εμάς, τους συνταξιούχους, να είμαστε τα μεγάλα θύματα: Από τη μία κυβερνήσεις, κράτη και ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες μας βουτάνε ακόμα πιο βαθιά στον βούρκο της πολεμικής εμπλοκής και από την άλλη μας στραγγίζουν για τους εξοπλισμούς που φέρνουν τον όλεθρο.

 

   Τα λεφτόδεντρα λοιπόν είναι εδώ, ποτισμένα με τον ιδρώτα και το αίμα μας.

 

    Είναι εδώ για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, για τους επιχειρηματικούς ομίλους στην πράσινη ανάπτυξη, για τις τράπεζες και τους εφοπλιστές.

 

   Είναι εδώ ο ΦΠΑ και ο ΕΝΦΙΑ και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης, μη τύχη και μειωθούν και έτσι μειωθούν και τα έσοδα, για να μπορούν να τα ροκανίζουν τα πιο πάνω τρωκτικά. 

 

   Εδώ και τα τιμολόγια των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος, οι λογαριασμοί των δημοτικών τελών, η ύδρευση κλπ., για να μας θυμίζουν ότι στα λεφτόδεντρα πέσαν τα αρπακτικά  και δρέπουν τους καρπούς τους.

 

    Από την άλλη είναι εδώ και οι τεράστιες περικοπές στις συντάξεις μας, στα δώρα μας. Τα 9ωρα και 10ωρα για τα εργαζόμενα παιδιά μας (αν έχουν δουλειά), τα 70 και 72 χρόνια για σύνταξη, η εξαήμερη εργασία (κοντά και η κατάργηση της Κυριακής και πάει λέγοντας.

 

Το όλα στο κεφάλαιο είναι λίγο, για την πραγματικότητα που ζούμε!

 

Δημοσιεύθηκε στις 13 July 2024 | 9:04 am


ΕΠΚΕΔ: Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΕΛΦΩΝ...

Το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών συνδιοργανώνει και φιλοξενεί στις Εγκαταστάσεις του Συνεδριακού του Κέντρου στους Δελφούς, το συνέδριο:


 

  Η επιστημονική και πολιτιστική διπλωματία της Ελλάδας στις 22-24 Ιουλίου, 2024 

 

στις 22-24 Ιουλίου, 2024

 

Το συνέδριο εστιάζει στον ρόλο της επιστημονικής και πολιτιστικής διπλωματίας της Ελλάδας στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς σε όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα και μέχρι τις μέρες μας.

 

Στοχοθεσία:

·         Διερεύνηση των τρόπων με τους οποίους οι επιστημονικές και πολιτιστικές εξελίξεις στο ευρωπαϊκό και ευρύτερο διεθνές περιβάλλον, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας μας, διαμορφώνουν τη διπλωματική παρουσία της Ελλάδας στην ΕΕ και στους σχετικούς διεθνείς οργανισμούς.

·         Συμβολή στην ανάπτυξη του ακαδημαϊκού πεδίου της επιστημονικής διπλωματίας, και των διασυνδέσεών της με την πολιτιστική διπλωματία, στην Ελλάδα.

·         Δημιουργία μιας διεπιστημονικής πλατφόρμας για τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ ιστορικών της επιστήμης και της τεχνολογίας, ιστορικών των διεθνών και διπλωματικών σχέσεων, πολιτικών επιστημόνων και μελετητών των διεθνών σχέσεων και κοινωνιολόγων της επιστήμης.

·         Καλλιέργεια των συνθηκών για την καθιέρωση μιας ετήσιας εκδήλωσης για το θέμα.

 

Διοργάνωση:

·         Friedrich-Alexander-UniversitätErlangen-Nürnberg

·         Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ

·         Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) του Παντείου Πανεπιστημίου

·         Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

·         Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο

·         Ελληνική Ένωση Ιστορικών

 

Οικονομική Υποστήριξη:

·         Ίδρυμα Konrad-Adenauer (Αντιπροσωπεία για την Ελλάδα και την Κύπρο)

·         European Research Council (ERC Consolidator Grant “Living with Radiation: The Role of the International Atomic Energy Agency in the History of Radiation Protection”)

 

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 13 July 2024 | 8:58 am


Κυκλοφόρησε το καλοκαιρινό φύλλο των ΑΓΙΑΘΥΜΙΩΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ...


 

Κυκλοφόρησε το καλοκαιρινό φύλλο των ΑΓΙΑΘΥΜΙΩΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ

Πολυσέλιδο, πολύχρωμο και πλούσιο σε ύλη κυκλοφόρησε το καλοκαιρινό φύλλο (Ν. 125) των ΑΓΙΑΘΥΜΙΩΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ. Στις 48 σελίδες του μπορεί να διαβάσει κανείς πολλά και ενδιαφέροντα θέματα. Πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνονται:

·         Το αναλυτικό πρόγραμμα των ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΩΝ 2022 (5-17 Αυγούστου), όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα, με περισσότερες από 20 εκδηλώσεις και με όλα τα «δυνατά χαρτιά» (μεγάλη δημοτική βραδιά, MIONIARUN κ.α.) παρόντα.

·         «Ρίζες», ιστορίες από το παρελθόν του χωριού.

·         Τα καλοκαιρινά μπάνια που και φέτος θα δρομολογήσει ο Σύλλογος Αγιοευθυμιωτών.

·         Η εκπομπή «Κυριακή στο χωριό ξανά» της ΕΡΤ3 που ήταν αφιερωμένη στην Αγία Ευθυμία.

·         «Αυτό είναι ιεροσυλία!», η κραυγή διαμαρτυρίας για τα αγκωνάρια που εξαφανίζονται από τα ερειπωμένα σπίτια.

·         Η άγνωστη Ζηνοβία Ζαλούχου πίσω από τη ρομαντική ηρωίδα του Γιάννη Σκαρίμπα.

·         Στοιχεία ανάδειξης της ιστορίας και φωτισμού του νομικού καθεστώτος των νησίδων του Δυτικού Κορινθιακού.

·         Από τους Δελφούς στην Αγία Ευθυμία και στην Φωκίδα.

·         1821: Φευγαλέες εικόνες, για συγκρίσεις και σχόλια.

·         «Ένας μικρός ύμνος της αγάπης για τη μητέρα».

·         Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Αγιοευθυμιωτών.

·         Η πεζοπορία «Δρόμος του Παυσανία» που προγραμματίζει ο Σύλλογος φίλων «Φως στον Πολιτισμό της Αρχαίας Μυωνίας».

·         Με απόλυτη επιτυχία η εκδήλωση μνήμης στην Αγία Ευθυμία.

·         Λόγος στην φετινή εκδήλωση μνήμης για το Ολοκαύτωμα (9-4-1943) της Αγίας Ευθυμίας.

·         Η ελευθερία τελείωσε… (έκθεση μαθήτριας της Στ’ Δημοτικού με αφορμή τον πόλεμο).

·         Λαμπρή στην Αγία Ευθυμία, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

·         Ευχαριστήριο του Συλλόγου Αγιοευθυμιωτών για την «Κυριακή στο χωριό».

·         Το καλωσόρισμα της «Κυριακής στο χωριό» με στίχους του Ευθυμίου Ποντίκη.

·         Οι ευχές για το Πάσχα.

·         Η Έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής του Συλλόγου Αγιοευθυμιωτών.

·         Η 2η συνέχεια της Διοικητικής και Απογραφικής Εξέλιξης της Φωκίδας (1833-2011).

·         Από την Συλλογή Ιατρικών, και όχι μόνο, ενθυμημάτων του Φαίδωνος Σκαρίμπα, «Για γέλια και για κλάματα».

·         Οι εκατοντάδες συνδρομές της περιόδου.

·         Φωκική ποδοσφαιρική ανασκόπηση της περιόδου 2021-2022.

·         Διάφορες ειδήσεις που αφορούν την Αγία Ευθυμία και την γύρω περιοχή.

·         Όλη η κοινωνική δραστηριότητα που αφορά την Αγία Ευθυμία.

·         Λαμπρός γάμος με όλη τη νεολαία της Αγιαθυμιάς παρούσα.

·         Πρόσφατα νέα από το χωριό.

·         Η λαχειοφόρος αγορά για τα ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ.

·         Αναλυτικά στοιχεία για αρκετές από τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται.

Η εφημερίδα ταχυδρομήθηκε σήμεραΤετάρτη 29 Ιουνίου και αναμένεται να φτάσει στους συνδρομητές της μέχρι την άλλη εβδομάδα. Για τυχόν καθυστερήσεις δεν ευθύνεται ο Σύλλογος και θα πρέπει να απευθύνεστε στον ταχυδρόμο σας. Όσοι δεν είναι συνδρομητές και επιθυμούν να τους σταλεί το συγκεκριμένο φύλλο μπορούν να το ζητήσουν τηλεφωνώντας στο 2103250354.

 

Δημοσιεύθηκε στις 13 July 2024 | 8:54 am


Παρέμβαση Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανού για την Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας...


   Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας βρίσκεται πάντοτε στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας και σε αυτό το πλαίσιο ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός παρενέβη αρχικά στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων και ακολούθως στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, επισημαίνοντας τα ακόλουθα δεδομένα και τις προτάσεις:

 


v  Με δικαστικό αγώνα του νέου φορέα «ΠΕΛ Αναπτυξιακή ΑΕ ΟΤΑ», αποφεύχθηκε ο παρανόμως επιχειρηθείς πλειστηριασμός από μεριάς φερόμενου δανειστή του παλαιού φορέα.

v  Στην ΠΕΛ είναι τα πάντα πλέον έτοιμα (μελέτες, χρήματα από Περιφέρεια και Κυβέρνηση, εργολάβος), ώστε με την έκδοση της οικοδομικής άδειας να ξεκινήσει να κατασκευάζεται ένα τεράστιο αναπτυξιακό έργο, το «μικρό Ελληνικό» του τόπου μας.

v  Κατατέθηκε και συζητείται μια πολύ σημαντική -και επί της αρχής θετική και αναγκαία- νομοθετική ρύθμιση, που οριστικά αποσαφηνίζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου, με κυριότητα Δημοσίου και μακροχρόνια παραχώρηση στον νέο φορέα.

v  Επ’ αυτής της ρύθμισης, ζητήθηκαν και αποφασίστηκαν κρίσιμες βελτιωτικές διορθώσεις, στη λογική της δικαστικής προστασίας του νέου φορέα και του αναπτυξιακού μας εγχειρήματος από αξιώσεις τρίτων που προέρχονται από το παλαιό (προ του 2019) καθεστώς.

«Αναγνωρίζοντας όλα τα ανωτέρω θετικά δεδομένα -τόνισε ο Φάνης Σπανός- θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό να προωθηθεί διαδικασία εκκαθάρισης είτε από τον παλαιό φορέα, είτε από το εποπτεύον Υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε το προϊόν αυτής να μην επιβαρύνει τον νέο φορέα και τους μετόχους του, Δήμο, Περιφέρεια, Επιμελητήριο.

 

Με απλά λόγια: Ο νέος φορέας και οι μέτοχοί του δεν δημιούργησαν τα χρέη, άρα δεν οφείλουν και βέβαια δεν μπορούν να καλύψουν τα χρέη.

 

Και για να το συνδέσουμε ιστορικά, είναι η στιγμή να αποκατασταθεί η σοβαρή αυτή πλημμέλεια της -θετικής κατά τα λοιπά- νομοθετικής ρύθμισης των αρχών του 2019, με την οποία δημιουργήθηκε το σημερινό σχήμα. Το είχαμε επισημάνει και τότε, το επαναλαμβάνουμε και τώρα.

 

Σκοπίμως σε όλα όσα αναφέρω δεν προσωποποιώ καμία απολύτως ενέργεια και πρωτοβουλία. Για όποιον ενδιαφέρεται η σχετική πληροφορία είναι απόλυτα και δημόσια διαθέσιμη. Όμως ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα, πρέπει να μας βρίσκει -και μας βρίσκει- απόλυτα ενωμένους και προσηλωμένους στην κοινή στόχευση. Μια νέα σύγχρονη ΠΕΛ, πυλώνα Ανάπτυξης για τη Λαμία, τη Στερεά Ελλάδα, για τη χώρα μας!»

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 13 July 2024 | 8:44 am


Εθελοντική αιμοδοσία στο Γαλαξείδι...


 

Δημοσιεύθηκε στις 13 July 2024 | 8:34 am


Πανηγυρικός Εορτασμός στην ιστορική Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία Παρνασσίδος... 19 & 20 Ιουλίου!!...

 

 

 

 

 

 

 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φωκίδος κ.κ. Θεόκτιστος 

 & 

 η Αδελφότης της Ι. Μονής Προφήτου Ηλιού Παρνασσίδος

 

 Μας καλούν όλους να γιορτάσουμε 


την Ιερά Μνήμη του Ζηλωτού Προστάτου της Ι. Μονής και όλων μας, 

 Προφήτου Ηλιού, στις 19 & 20 Ιουλίου. 

 

 Το Πρόγραμμα των Πανηγυρικών Εορταστικών Εκδηλώσεων είναι: 

 19 Ιουλίου

Ώρα 7.30 μμ: Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός Λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος Αρτοκλασία, Θείον Κήρυγμα. 

 20 Ιουλίου 

  Ώρα 7.00 πμ: Όρθρος Πανηγυρική Θεία Λειτουργία

Δημοσιεύθηκε στις 9 July 2024 | 11:14 pm


Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Σερνικακιωτών: Κυριακή στο Κυριακοπούλειο Ιτέας εκδήλωση με την με την Ολυμπία Μαρία Ποντίκη...

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Σερνικακιωτών 

 την Κυριακή 7 / 7 και ώρα 7μμ στο Κυριακοπούλειο κέντρο Ιτέας 

σας καλεί 

να αναπτύξουμε και να μιλήσουμε

 για τον Δεσμό προσκόλλησης και τις σχέσεις γονέων και τέκνων 

με την Ολυμπία Μαρία Ποντίκη

Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας, 

Ψυχοθεραπεύτρια Σύμβουλο Γάμου Οικογένειας,

 Νομικό, 

Πιστοποιημένη Διαμεσολαβήτρια από Το Υπουργείο Δικαιοσύνης,

 Οικογενειακή Διαμεσολάβηση, 

Κτηματολογική Διαμεσολάβηση,

Τραπεζική Διαμεσολάβηση, 

Σχολική, Ποινική Διαμεσολάβηση, 

Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων πιστοποιημένη από τον ΕΟΠΠΕΠ

 Κοινωνική Θεολογία ΕΚΠΑ | MA Ποιμαντική Ψυχολογία. 

 

Σας περιμένουμε με χαρά! 

Είσοδος ελεύθερη.

Δημοσιεύθηκε στις 3 July 2024 | 7:42 am


Ο θρυλικός ποδηλάτης Θωμάς Τιμαμόπουλος, από τους μεγαλύτερους αθλητές όλων των εποχών, υπεύθυνος ανάπτυξης της Ελλάδος στα Βαλκάνια ...


Ο αθλητής  που έχει δοξάσει την χώρα μας και που ανήκει στους μεγαλύτερους αθλητές όλων των εποχών, Θωμάς Τιμαμόπουλος, Διεθνής Πρωταθλητής, τεχνικός συνεργάτης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και προπονητής κλιμακίου Εθνικής.

 

Aπό το 1970 ο Θωμάς Τιμαμόπουλος αθλητής ποδηλασίας του Β.Α.Ο. Θεσ/νίκης διακρίθηκε στους πανελλήνιους και διεθνείς αγώνες με εξαιρετικά αποτελέσματα. Χρυσός Βαλκανιονίκης ανδρών στο BRASOV της Ρουμανίας το 1977, είναι ο πρώτος Έλληνας ποδηλάτης μεταπολεμικά που πέτυχε τέτοια διάκριση (έλαβε μέρος σε 8Βαλκανιάδες δρόμου και κατέκτησε 3 μετάλλια). Επίσης 4ος Μεσογειονίκης το 1979 στο SPLIT της Γιουγκοσλαβίας και με σημαντικότατες διακρίσεις σε διεθνείς αγώνες και γύρους σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.
Κέρδισε πάνω από 100 χρυσά μετάλλια με πολλά  ρεκόρ διαδρομών μέχρι σήμερα, συμμετείχε σε περισσότερους από 300 αγώνες σε Ελλάδα και Ευρώπη και ποδηλάτησε πάνω από 350.000 χιλιόμετρα κερδίζοντας την  θέση του ανάμεσα στους καλύτερους αθλητές όλων των εποχών!

Στην ψηφοφορία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) ψηφίστηκε ως ο 7ος καλύτερος αθλητής στην Ελλάδα από όλα τα αθλήματα της χώρας το 1977 στην Αθήνα.

Ο Θωμάς Τιμαμόπουλος διετέλεσε:

  • Μέλος του Δ.Σ της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής                                                  (Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού)
  • Αντιπρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΕΘΝ.Ο.Α)
  • Ειδικός γραμματέας της Ολυμπιακής Επιτροπής ‘’ΕΥ’’ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ’’
  • Μέλος της Επιτροπής της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας
  • Πρόεδρος Ποδηλασίας Β. Ελλάδος (Ε.Π.Σ.ΜΑ.Θ.)
  • Μέλος Δ.Σ. της Ελληνικής ομοσπονδίας ποδηλασίας (Ε.Ο.Π.)
  • Πρόεδρος της επιτροπής Ανάπτυξης της Ε.Ο.Π.
  • Υπεύθυνος ανάπτυξης της Ελλάδος στα Βαλκάνια
  • Αντιπρόεδρος του Βυζαντινού Αθλητικού Ομίλου Θεσσαλονίκης (Β.Α.Ο)
  • Τεχνικός συνεργάτης ποδηλασίας στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) Θεσ/νίκης
  • Προπονητής Κλιμακίου Εθνικής Β. Ελλάδος
  • Μέλος της Επιτροπής Αθλητισμού ‘’ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ’’ Δ. Θες/νίκης
  • Εντεταλμένος σύμβουλος του Διαβαλκανικού Ινστιτούτου Ν.Α Ευρώπης (Ο.Η.Ε) για θέματα αθλητισμού στα Βαλκάνια

 

·         Και είναι ένας από τους καλύτερους επιχειρηματίες της βορείου Ελλάδος:

·         Το 1980 παράλληλα με τον πρωταθλητισμό ξεκινά και το εμπόριο ποδηλάτων, με συνολικά 4 καταστήματα ποδηλάτων σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης. Γίνεται ο πρώτος σε πωλήσεις top dealer της IDEAL και της GIANT, ενώ παράλληλα εισάγει τις επώνυμες εταιρίες ποδηλάτων: SCOTT – FAUSTO COPPI –CENTURION και άλλων εταιριών.

·         Πουλήθηκαν μέχρι σήμερα περισσότερα από 80.000 ποδήλατα.

·         Εξυπηρετήθηκαν πάνω από 300.000 πελάτες.

·         Το 2013 η ΝΕΑ γενιά της οικογένειας του Θωμά Τιμαμόπουλου οι γιοί του Αντώνης (πρωταθλητής Ελλάδος στο ποδήλατο) – Νικόλαος και Χρήστος συνεχίζουν με το πρώτο τους ιδιόκτητο κατάστημα ποδηλάτων στην Παπαναστασίου 80 με Μπότσαρη στην Θεσ/νίκη με επώνυμα προϊόντα έχοντας τα πάντα για το ποδήλατο σε εξαιρετικές τιμές με άριστο SERVICE από τον ίδιο τον πρωταθλητή Θωμά Τιμαμόπουλο!

Δημοσιεύθηκε στις 30 June 2024 | 10:51 pm


Νομός Φωκίδας - Ειδήσεις και Νέα

Μεγάλη φωτιά στη Φωκίδα - Ράδιο Θεσσαλονίκη 94.5 | RThess

Μεγάλη φωτιά στη Φωκίδα  Ράδιο Θεσσαλονίκη 94.5 | RThess

Δημοσιεύθηκε στις 23 July 2024 | 6:16 pm


Πού έχει φωτιά τώρα - iEidiseis.gr

Πού έχει φωτιά τώρα  iEidiseis.gr

Δημοσιεύθηκε στις 23 July 2024 | 5:51 pm


Δείτε αγγελίες στο Νομό Φωκίδας