Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Φωκίδας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Απάντηση στην άνευ τεκμηρίωσης ανώνυμη καταγγελία του ΔΣ της ΕΛΜΕ Φωκίδας…Προς:
Εκπαιδευτικούς, μέλη της Ε.Λ.Μ.Ε. Φωκίδας

Θέμα:
«ΕΛΜΕ ΦΩΚΙΔΑΣ:
ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ «ΚΑΛΥΦΘΕΙΤΕ»
ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ «ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ» ΚΑΙ «ΔΕΞΙΩΝ» ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ»
Τα φιλαράκια τα καλά ΑΡ.ΕΝ.ΜΕΤ.ΠΑΡ. –Αγωνιστική Συσπείρωση Καθηγητών (ΠΑΜΕ) αλλά και Δ.Α.Κ. Καθηγητών επιτέλους βρήκαν ενωμένα τον συνδικαλιστικό τους δρόμο. Τρομοκρατημένοι προφανώς από την «υποδοχή» που τους κάνουν στα σχολεία που επισκέπτονται βρήκαν το σωστό εχθρό
ΑΝ.Α.ΦΟΡΑ
Κύριοι, εμείς αγωνιζόμαστε για τη σωστή ενημέρωση των συναδέλφων, δεν έχουμε να εξυπηρετήσουμε όπως εσείς κομματικούς πελάτες, αλλά βοηθάμε όποιον νιώσει την αδικία…
Αγωνιζόμαστε να φύγει το Συνδικαλιστικό Κίνημα της Φωκίδας από την κατάντια που έφτασε εξαιτίας σας να μην πατάνε στις Γενικές Συνελεύσειςκαι στις κινητοποιήσεις ούτε τα μέλη του Δ.Σ.
Για να περάσουν ωραία το καλοκαίρι οι συνάδελφοι, όσοι ελάχιστοι σας διαβάζουν μιας και δεν πρόκειται να συνεδριάσετε ξανά μέχρι το Σεπτέμβριο, ρωτήστε μας ένα –ένα για όποιο θέμα θέλετε,για να πάρετε την κατάλληληαπάντηση, μιας και ό,τι γράφετε μπορούμε να αποδείξουμε με στοιχεία ότι είναι ψευδές, και θα έχει ενδιαφέρον, διότι έτσι πιθανώς να ανέβει ο αριθμός των ατόμων που ασχολούνται με τις καταπληκτικές «ενωτικές» καταγγελίες σας, όταν γύρω μας συμβαίνουν διάφορα γεγονότα που δεν ασχολείστε μαζί τους, αν δεν σας δώσει γραμμή το κόμμα!
Εμείς εδώ είμαστε
και σας περιμένουμε με χαρά
Με εκτίμηση

Τα μέλη της ΑΝ.Α.ΦΟΡΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 3 July 2020 | 8:57 pm


Η ΕΛΜΕ Φωκίδας καταγγέλλει την αντισυναδελφική επιθετική συμπεριφορά μέλους της, εκπαιδευτικού της Άμφισσας...

ΕΛΜΕ Αρκαδίας: Καταγγέλουμε αντισυναδελφική και αντισυνδικαλιστική ...

ΑΡΚΕΤΑ ΠΙΑ! ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ, ΑΝΤΙΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΦΩΚΙΔΑΣ.
   Τα μέλη του Δ.Σ της ΕΛΜΕ Φωκίδας, με ομόφωνη απόφαση (πράξη 14η/4-6-2020), καταδικάζουμε τις ενέργειες και τη συγκεκριμένη συμπεριφορά του μέλους του Δ.Σ της ΕΛΜΕ, Δ.Κ., εκλεγμένου με την παράταξη ΑΝ.Α.ΦΟΡΑ,  το οποίο, με επανειλημμένες κινήσεις  και πρακτικές στράφηκε ενάντια στο κύρος και την αξιοπιστία του σωματείου, ιδιαίτερα σε ώρες κρίσιμες και αποφασιστικές για τον κλάδο. Ταυτόχρονα εκφράζουμε την πλήρη στήριξή μας στο Προεδρείο της ΕΛΜΕ και ιδιαίτερα στην Πρόεδρο της ΕΛΜΕ για την προσωπική επίθεση που δέχεται.
Οι συγκεκριμένες ενέργειες, ατομικές ή της παράταξής του, που έχουν απασχολήσει το Δ.Σ εδώ και πάρα πολύ καιρό (για κάποιες από αυτές έχει ήδη ενημερωθεί το Δ.Σ της ΟΛΜΕ) ξεπερνούν τα όρια της θεμιτής πολιτικής-συνδικαλιστικής αντιπαράθεσης.
Είναι ενέργειες  που εμποδίζουν τη δράση και τους στόχους του σωματείου, θίγουν το κύρος και την αξιοπιστία του, απαξιώνουν τις αποφάσεις του, προσβάλουν και συκοφαντούν τα μέλη του. Σύμφωνα δε με το  καταστατικό του σωματείου  επισύρουν ακόμα και την διαγραφή από μέλος του Δ.Σ αλλά και της ΕΛΜΕ συνολικά.  
Τέτοιες ενέργειες είναι:
1.      Εμπλοκή για την αφαίρεση έδρας στο ΔΣ από άλλη εκλεγμένη παράταξη που οδήγησε σε ασφαλιστικά μέτρα, δικαστική επίλυση  και αναστολή σύστασης του νεοεκλεγμένου τότε ΔΣ για έναν ολόκληρο χρόνο.
2.      Απόσπαση (χωρίς να έχει επιστραφεί μέχρι σήμερα) από τον Κυριαννάκη Κων/νο, Πρόεδρο της ΕΛΜΕ Φωκίδας σε προηγούμενη θητεία, εγγράφου του Πρωτοδικείου  Άμφισσας  προς την ΕΛΜΕ Φωκίδας.
3.      Απόσπαση και φωτοτύπηση εγγράφων, που αποτελούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, από τους ονομαστικούς-προσωπικούς φακέλους των υποψήφιων διευθυντών κατά τη διαδικασία  των προηγούμενων κρίσεων στελεχών.
4.      Καταγγελία σε Εισαγγελέα και Αστυνομία εκπαιδευτικών και διοικητικών υπαλλήλων  που αφορά στην εκτέλεση των καθηκόντων τους.
5.      Απαίτηση προς τον Δ.Δ.Ε. Φωκίδας να μην επιτρέπει να στέλνονται οι ενημερώσεις των αιρετών μελών του Δ.Σ και του ΠΥΣΔΕ στους συναδέλφους εκπαιδευτικούς μέσω mail από τις σχολικές τους μονάδες. 
6.      Ανακοινώσεις με τις οποίες «φωτογραφίζει» και «στοχοποιεί» συναδέλφους μέλη του σωματείου  καταλογίζοντάς τους, ψευδώς, ευθύνες ότι τάχα δεν δέχονται να καλύψουν κενά μαθημάτων, που υπάρχουν στα σχολεία λόγω μη πρόσληψης και  αδιοριστίας εκπαιδευτικών.     
   Αποκορύφωμα αυτών των απαράδεκτων ενεργειών η προσπάθεια του να «εκπαραθυρώσει» το Δ.Σ της Ένωσης από το φυσικό χώρο συνεδριάσεων του, το σχολείο, ναπαρεμποδίσει, στις 4/6/2020 και στο χώρο του ΕΠΑΛ Άμφισσας- έδρα της ΕΛΜΕ, την πραγματοποίηση της συνεδρίασης του Δ.Σ της ΕΛΜΕ και τη λήψη αποφάσεων, τη στιγμή που ο κλάδος βρισκόταν σε συνεχείς αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στην ψήφιση του αντιεκπαιδευτικού νομοσχέδιου για την Παιδεία και  στην τροπολογία του ΥΠΑΙΘ για την ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος.
   Συγκεκριμένα:
Με έγγραφο-αίτησή του προς τον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Δελφών, στις 3/6/2020, ζητά να πληροφορηθεί «εγγράφως και με σαφήνεια  αν υπάρχει άδεια από αρμόδιο διοικητικό όργανο για τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Φωκίδας στο ΕΠΑ.Λ. Άμφισσας…»
Το μέλος του Δ.Σ,  έβαλε μπροστά στο συλλογικό συμφέρον του κλάδου, το ατομικό- προσωπικό του συμφέρον καθώς στη συγκεκριμένη συνεδρίαση υπήρχε στην ημερήσια διάταξη θέμα σχετικό με την  αντισυνδικαλιστική, αντικαταστατική και αντισυναδελφική συμπεριφορά του που έχει απασχολήσει το ΔΣ της ΕΛΜΕ αλλά και τους συναδέλφους.
Ανάλογα έχει πράξει στο παρελθόν , ζητώντας αν υπάρχει σχετική  άδεια για το χώρου  πραγματοποίησης  προγραμματισμένης Γενικής Συνέλευσης της ΕΛΜΕ.

Όλο το προηγούμενο διάστημα καταφέρεται με ψευδείς καταγγελίες και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς ενάντια στο συλλογικό όργανο, την ΕΛΜΕ Φωκίδας, στους εκλεγμένους εκπροσώπους της στο  Δ.Σ., στο οποίο και ο ίδιος είναι μέλος, και ιδιαίτερα στην Πρόεδρο της ΕΛΜΕ που τυχαίνει να είναι και εκλεγμένη Περιφερειακή Σύμβουλος, στοχοποιώντας τους, όπως επανειλημμένα άλλωστε κάνει και με άλλους συναδέλφους.
Συκοφαντεί, διασύρει και κατηγορεί, στα τοπικά (πχ blog της ΑΝ.Α.ΦΟΡΑ, ΩΡΑ ΦΩΚΙΔΑΣ, ΚΑΡΤΕΡΙΑ) αλλά και πανελλήνια (πχ Alfavita) ΜΜΕ, το Δ.Σ.  της ΕΛΜΕ ως «παράνομο» και για  «αντικαταστατικές» και «αντιδημοκρατικές» ενέργειες, που δήθεν του στερούν την άσκηση των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών του δικαιωμάτων.
Ο ίδιος επανειλημμένα απουσιάζει από τις διαδικασίες του σωματείου αδικαιολόγητα ή προφασιζόμενος διάφορα πχ ότι δεν ενημερώθηκε έγκαιρα, δεν τηρήθηκε το καταστατικό, ότι μόνο με τηλεδιάσκεψη συμμετέχει σε συνεδριάσεις Δ.Σ την περίοδο της πανδημίας κλπ.  
Η συγκεκριμένη παράταξη και ο εκπρόσωπός της στο Δ.Σ έχει σαφή στόχευση: είναι η συλλογική αγωνιστική δράση του σωματείου, η φίμωση  του μαχόμενου συνδικαλισμού. Θέλουν σωματείο αδρανή, χώρο ατομικού παραγοντισμού και διαχείρισης της μίζερης πραγματικότητας που βιώνουμε.
Ο συνδικαλισμός με συκοφαντίες και ανυπόστατες κατηγορίες, χωρίς αρχές και ήθος δεν ανήκουν στις παραδόσεις του αγωνιζόμενου εκπαιδευτικού κινήματος, δεν έχουν θέση στα συλλογικά μας όργανα.

Καλούμε το μέλος του ΔΣ και μέλος της ΑΝ.Α.ΦΟΡΑ, Δ.Κ., αλλά και την παράταξή του, να σταματήσει αυτού του είδους τις απαράδεκτες, αντισυναδελφικές και αντισυνδικαλιστικές ενέργειες. Επίσης, να επιστρέψει το έγγραφο του Πρωτοδικείου καθώς και τα φωτοτυπημένα αντίγραφα που απέσπασε από τους προσωπικούς φακέλους των υποψήφιων διευθυντών ώστε να καταστραφούν.
Καλούμε το Δ.Σ της ΟΛΜΕ "εδώ και τώρα" να τοποθετηθεί και να καταγγείλει τις συγκεκριμένες απαράδεκτες, αντισυναδελφικές και αντισυνδικαλιστικές ενέργειες, παίρνοντας υπόψη και τις προηγούμενες σχετικές καταγγελίες της ΕΛΜΕ Φωκίδας.                                                                                                                                                 

Δημοσιεύθηκε στις 3 July 2020 | 8:50 pm


Υποστολή σημαίας στον Γυμναστικό Σύλλογο Ιτέας… αποχαιρετισμός σε Ντινόπουλο – Ευθυμίου…

ΥΠΟΣΤΟΛΗ ΣΗΜΑΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Γ.Σ. ΙΤΕΑΣ 
  Με αυτή μας την ανακοίνωση αποχαιρετούμε έναν από μας. Αποχαιρετούμε το τοτέμ του συλλόγου μας, τον άνθρωπο που έβαλε την Ιτέα στον μπασκετικό χάρτη της Περιφέρειας, τον εμβληματικό αρχηγό μας το Νάσο Ντινόπουλο!
Ο Νάσος φύση και θέση αρχηγός ενσάρκωσε επί 35 χρόνια τις αξίες του Γ.Σ. ΙΤΕΑΣ και αποτελεί την επιτομή της κουλτούρας και της προσπάθειας, η οποία οδηγεί αυτό το σύλλογο.
Νάσο σε ευχαριστούμε για την αφοσίωσή σου και για το γεγονός ότι έδινες τα πάντα για την ομάδα μας, την οποία την έβαζες πάνω απ όλα! Μας έδωσες  μερικά από τα καλύτερά σου χρόνια και ως αντάλλαγμα κέρδισες την αστείρευτη υποστήριξη και αγάπη των φιλάθλων μας! Αποτέλεσες παράδειγμα και πρότυπο για πολλούς νέους να ασχοληθούν με το μπάσκετ στην Ιτέα, αλλά και σε όλη την περιφέρεια. Αποτέλεσες ενεργό μέλος σε όλες τις επιτυχίες του συλλόγου μας και θα μείνεις αξεπέραστος!Τέλος η αγάπη σου για το άθλημα του μπάσκετ πρέπει να διδάσκεται στα πανεπιστήμια.
Μεγάλε αρχηγέ δεν λέμε αντίο αλλά εις το επανιδείν ...


Ευχαριστίες του Γ.Σ. ΙΤΕΑΣ για την πολυδιάστατη και μοναδική προσφορά του Ηλία Ευθυμίου με αφορμή την αποχώρησή του από την ομάδα Ο Γ.Σ. ΙΤΕΑΣ ευχαριστεί θερμά τον Ηλία Ευθυμίου για την πολυδιάστατη και μοναδική προσφορά του στον σύλλογο όλα αυτά τα χρόνια. Επαγγελματικοί  και οικογενειακοί λόγοι δεν του επιτρέπουν να ακολουθήσει τις υποχρεώσεις της ομάδας μας και είμαστε στη δυσάρεστη θέση να τον αποχαιρετίσουμε αγωνιστικά.

Ο Ηλίας αποτέλεσε μέλος του Γ.Σ. ΙΤΕΑΣ επί μια εξαετία και ζυμώθηκε με την ιδέα και τις αξίες του. Μας βοήθησε να βιώσουμε μερικές από τις κορυφαίες στιγμές στην ιστορία του συλλόγου με αποκορύφωμα την φετινή δεύτερη θέση που οδηγούσε στη Γ΄ εθνική! Το ήθος,η ακεραιότητα κι η σοβαρότητά του δεν χρειάζονται «διαφήμιση» όπως άλλωστε κι η αγάπη του για την ομάδα μας. Κύριος ήρθε και κύριος φεύγει!
Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στη ζωή του φίλου μας Ηλία με τον οποίο θα μας ενώνουν μόνο ωραίες αναμνήσεις...

Δημοσιεύθηκε στις 3 July 2020 | 2:06 pm


Συνταξιούχοι Φωκίδας: μετά από πολλές παρεμβάσεις μας δίδεται δικαιωματικά κοινωνικός «Τουρισμός για όλους» έτους 2020... θα δοθεί παράταση για τις αιτήσεις...

ΦΩΚΙΔΑ TV.GR: Συνταξιούχοι Φωκίδας: συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην ...ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΦΩΚΙΔΑΣ  
Συνάδελφοι – Συναδέλφισσες 
 Μετά από 9 χρόνια συνεχών περικοπών στα προγράμματα Κοινωνικού Θεραπευτικού Τουρισμού, εκδρομών, αγοράς βιβλίων, εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων. Έγινε κατορθωτό μετά από συνεχείς επαφές της ΣΕΑ με το Υπουργείο Εργασίας και Τουρισμού να βρουν ικανοποίηση ορισμένα από τα αιτήματα μας.
Στη συνάντηση που έγινε στις 2 Ιούλη 2020 με το Υπουργείο Τουρισμού οι συνταξιούχοι όλων των ταμείων, (εκτός ΟΓΑ που υπάρχει ξεχωριστό πρόγραμμα), δικαιούνται Κοινωνικό Τουρισμό μέσα από το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» έτους 2020. 
  Οι αιτήσεις λήγουν στις 5 Ιούλη, αλλά θα δοθεί παράταση ώστε να μπορέσουν όσοι συνταξιούχοι το επιθυμούν να κάνουν αίτηση και εφόσον έχουν κάνει φορολογική δήλωση του 2018 και το ατομικό τους εισόδημα είναι μέχρι 16.000 ευρώ και το οικογενειακό 28.000 ευρώ.
     Στη κατάθεση του συνόλου των αιτημάτων μας για Κοινωνικό Θεραπευτικό Τουρισμό μας απάντησαν ότι βρίσκονται σε επικοινωνία με το Υπουργείο Εργασίας και τον ΕΦΚΑ για την καλύτερη επίλυση τους. Εάν καλυφθεί το ποσό από τους αιτούντες τότε θα διεξαχθεί ηλεκτρονική κλήρωση.
   Οι αιτήσεις συμμετοχής των δικαιούχων υποβάλλονται προς το Υπουργείο Τουρισμού αποκλειστικά μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής (www.tourism4all.gr)
   Όποιοι επιλεγούν θα λάβουν διατακτική ταξιδιού (e – voucher) το πρόγραμμα περιλαμβάνει 5 ημέρες (4 διανυκτερεύσεις) με συμμετοχή των συνταξιούχων 50% ή 40% σε άτομα με αναπηρία πάνω από 67%.
   Οι συνταξιούχοι μέσα από τους αγώνες τους θα διεκδικήσουν για όλους όλα όσα τους ανήκουν !
 Κοινοποίηση Στους Υπουργούς:
Επικρατείας, Εργασίας, Υφ. παρά τω πρωθυπουργό.
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, Τύπος.


Υπόμνημα - Δελτίο Τύπου
Για τα προβλήματα του Κοινωνικού-Θεραπευτικού Τουρισμού των Συνταξιούχων

Προς τον 
Υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη.
Κύριε Υπουργέ. 
Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις όλο το διάστημα της κρίσης στα αιτήματά τους σταθερά έθεταν την διαφωνία τους, για τις βάρβαρες περικοπές στα δικαιώματά τους μέσα σε αυτά και των προγραμμάτων Κοινωνικού- Θεραπευτικού –Τουρισμού, των εκδρομών, εισιτηρίων θεατρικών παραστάσεων, αγοράς βιβλίων, τα οποία εξαφανίστηκαν.
Τα προγράμματα αυτά είναι πληρωμένα από τους εργαζόμενους από τις κρατήσεις που σταθερά τους γίνονται, καθώς και από κρατήσεις σε μια σειρά από κατηγορίες συνταξιούχων που συνεχίζουν και σήμερα να τους κρατούνται χωρίς ποτέ να έχουν λάβει ούτε ένα Ευρώ για προγράμματα κοινωνικού χαρακτήρα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ που συνεχίζεται η κράτηση από την σύνταξή τους από το 2011 ποσό που έχει φθάσει τα 35εκατομμύρια Ευρώ για το σκοπό αυτό,
Στην συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των συνταξιούχων στις 14/12/19 με τρείς υπουργούς της κυβέρνησης Γ. Γεραπετρίτη, Γιαν. Βρούτση, Άκη Σκέρτζο μεταξύ άλλων αιτημάτων θέσαμε και τα αιτήματα για τον Κοινωνικό- Θεραπευτικό Τουρισμό, η θέση τους ήταν θετική και μας πρότειναν συνάντηση με τον Υπουργό τουρισμού κ. Θεοχάρη. Στις 6/2/20 η αντιπροσωπία μας συναντήθηκε με επιτελείς του Υπουργείου Τουρισμού που μας απάντησαν ό,τι θα εξετάσουν το αίτημά μας, όμως μας πρόλαβαν τα γεγονότα της πανδημίας, αλλά και πάλι ζητήσαμε συνάντηση με τον Υπουργό Τουρισμού χωρίς απάντηση και αποτέλεσμα.
Αντί να έχουμε μια ικανοποιητική απάντηση σε αυτή την δύσκολή περίοδο στο δίκαιο αίτημά μας,  βρεθήκαμε και εμείς μέσα στο σορό των «φυσικών πρόσωπων» που ελάχιστοι θα λάβουν μέρος μέσα από το πρόγραμμα «τουρισμός για όλους».
Θεωρούμε όλη αυτή την διαδικασία, άδική και  απαράδεκτη αφού δεν καλύπτει στο ελάχιστο τις βασικές ανάγκες μας και ζητάμε άμεσα να εκδοθεί πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού για όλους τους συνταξιούχους, δίχως εμπόδια και προαπαιτούμενα, όπως ισχύει και σωστά για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ.
Για το σκοπό αυτό οι Συνταξιουχικές μας οργανώσεις πραγματοποιούν παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Τουρισμού την Πέμπτη 2/7/2020  ώρα 10.30 π.μ. και ζητάμε από τον Υπουργό να δεχθεί την αντιπροσωπία μας.

Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις


Δημοσιεύθηκε στις 3 July 2020 | 2:00 pm


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ: Σήμερα! Έγκλημα στην Πρίγκηπο... μαρίνα Ιτέας...

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ Ξεκινάμε!!! Θερινό σινεμά κάθε Τετάρτη και Παρασκευή στις 9.15μμ στη μαρίνα Ιτέας (στο αλσάκι πίσω από το Λιμενικό Ταμείο) 

 Σήμερα  Παρασκευή 3/7 στις 9.15μμ 

Έγκλημα στην Πρίγκηπο
«ΠΟΙΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΗ ΛΑΙΔΗ ΓΟΥΙΝΣΛΕΤ;» (2019)του Χινέρ Σαλίμ
Μυστήριο και αγωνία σε μια αστυνομική ταινία που καθηλώνει!
Μια ιστορία γεμάτη εκκεντρικούς χαρακτήρες και άφθονο μυστήριο γύρω από έναν αναπάντεχο φόνο όπου κανένα μυστικό δεν θα μείνει κρυμμένο!
Ο Έλληνας διευθυντής φωτογραφίας Αντρέας Σινάνος (διευθυντής φωτογραφίας του Θόδ. Αγγελόπουλου, από το «Μετέωρο βήμα του Πελαργού» 1991 και μετά) κινηματογραφεί υπέροχα την χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα στην Πρίγκηπο και την γκριζωπή θάλασσα του Μαρμαρά.
Το trailer της ταινίας: https://www.youtube.com/watch?v=TAOOedHLHCw
ΥΠΟΘΕΣΗ
Η Λάιδη Γουίνσλεϊ, Αμερικανίδα συγγραφέας και δημοσιογράφος, πρώην ανταποκρίτρια των New York Times στην Τουρκία, μια χώρα την οποία “αγάπησε για όλες τις ενδογενείς αντιθέσεις της”, βρίσκεται δολοφονημένη στη βίλα της στην Πρίγκηπο. Την εξιχνίαση της δολοφονίας αναλαμβάνει ο διάσημος επιθεωρητής Φεργκάν, απόμακρος αλλά και μεθοδικός στην δουλειά του. Γρήγορα θα βρεθεί αντιμέτωπος με καλά κρυμμένα μυστικά σε αυτό το πανέμορφο νησί, όπου τα ταμπού αφθονούν  ενώ τα βαθιά κρυμμένα οικογενειακά μυστικά και πάθη δε θα αργήσουν να βγουν στην επιφάνεια.
ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ
Παν. Τιμογιαννάκης (pantimo.gr): «Η ΠΡΙΓΚΗΠΟΣ πρωταγωνιστεί στην ταινία κι ο σκηνοθέτης-συν-σεναριογράφος, ΧΙΝΕΡ ΣΑΛΙΜ, εκεί επικεντρώνει το φακό του και με τη βοήθεια, με την πρωταγωνιστική θα έλεγα συμβολή του διευθυντή φωτογραφίας, του Αντρέα Σινάνου, αποτυπώνει στο φακό μια Πρίγκηπο, που σε γεμίζει υποβολή και αισθήσεις. Μια Πρίγκηπο   φθινοπωρινή, με τη θάλασσα του Μαρμαρά γκριζωπή και μελαγχολική, με λίγο κόσμο, χωρίς τους τουρίστες του καλοκαιριού και σχεδόν καθόλου ήλιο. Φτιάχνει μια ατμόσφαιρα υποβλητική, ένα έτοιμο σκηνικό για έργο μυστηρίου κι εγκλήματος.»
Οι προβολές θα γίνονται με βάση το έγγραφο του Υπουργείου Πολιτισμού: «ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΘΕΡΙΝΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΩΝ»  που βασίζεται στις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας.

Δημοσιεύθηκε στις 3 July 2020 | 1:51 pm


ΚΚΕ: η κρατική τρομοκρατία είναι εδώ!... ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ- ΕΚΤΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ...

Ηχηρό μήνυμα για τη Μακεδονία στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης ...«Τερατούργημα» για «τη συκοφάντηση και ποινικοποίηση των λαϊκών κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων» χαρακτήρισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον περιορισμό των διαδηλώσεων κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την έκδοση «Φύλλο Πορείας». Επιπλέον έκανε λόγο για «ένα νομοσχέδιο κρατικής τρομοκρατίας, αυταρχισμού και καταστολής» και υπογράμμισε ότι «το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα θα το ακυρώσει στην πράξη».
  Αναλυτικά το απόσπασμα: «Θα ήθελα να ξεκινήσω τη σημερινή μου ομιλία, που ούτως ή άλλως άπτεται θεμάτων συλλογικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών, καταδικάζοντας το απαράδεκτο νομοθετικό τερατούργημα, που κατέθεσε σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ και που επιδιώκει τη συκοφάντηση και ποινικοποίηση των λαϊκών κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων.
  Είναι ένα νομοσχέδιο που ουσιαστικά θέτει υπό απαγόρευση και περιορισμό κάθε λαϊκή κινητοποίηση. Είναι ένα νομοσχέδιο κρατικής τρομοκρατίας, αυταρχισμού και καταστολής. 
 Είναι, όμως, βαθιά γελασμένη η κυβέρνηση αν νομίζει ότι αυτό το χουντικής έμπνευσης κατασκεύασμα θα εφαρμοστεί και πολύ περισσότερο θα νομιμοποιηθεί στη λαϊκή συνείδηση. 
 Το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα θα το ακυρώσει στην πράξη, όπως έκανε και στο παρελθόν με παρόμοιους νόμους που θέλανε να βάλουν στο γύψο τη λαϊκή διεκδίκηση». 
Δείτε το βίντεο στο παρακάτω link https://youtu.be/IFBH37KeD6A?t=1

Δημοσιεύθηκε στις 3 July 2020 | 1:46 pm


Τα ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ 2020 θα πραγματοποιηθούν με ασφάλεια - Ενισχύστε τη λαχειοφόρο αγορά του Συλλόγου...Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Αγιοευθυμιωτών, με βαθύ αίσθημα ευθύνης, αποφάσισε την πραγματοποίηση των ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΩΝ 2020, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.
Για όσους μπορεί να θεωρήσουν επικίνδυνο κάτι τέτοιο έχουμε να πούμε ότι δεν είμαστε αποκομμένοι από την κοινωνία, γνωρίζουμε ότι ο κορωνοϊός καιροφυλακτεί και σε καμιά περίπτωση δεν θα βάζαμε σε κίνδυνο την υγεία των συγχωριανών μας και προφανώς δεν πήραμε την απόφασή μας αβασάνιστα. Όλο το προηγούμενο διάστημα γίναμε δέκτες πολλών παροτρύνσεων του τύπου «να γίνουν τουλάχιστον οι εκδηλώσεις για τα παιδιά» μιας και τα ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ, με το πλήθος των εκδηλώσεων για νέους που περιλαμβάνουν, «δένουν» τα παιδιά με την Αγιαθυμιά κι αυτό είναι το μεγαλύτερο όφελος για τον τόπο μας.
Τα «μετρήσαμε» όλα αυτά και αποφασίσαμε να πραγματοποιηθούν τα ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ 2020. Όμως, το πρόγραμμά τους θα περιλαμβάνει εκδηλώσεις που θα πληρούν τους κανόνες ασφαλείας που έχει θέσει η Πολιτεία και δεν θα δημιουργούν συνθήκες πιθανής μετάδοσης του κορωνοϊού.
Όταν το πρόγραμμα ολοκληρωθεί, θα το θέσουμε υπόψη σας μέσω του agiathimia.com.
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με την Κοινότητα Αγίας Ευθυμίας.
Όπως αντιλαμβάνεστε, οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσουμε θα είναι στο σύνολό τους δωρεάν και δεν θα αποφέρουν έσοδα. Για να καλυφθούν τα έξοδά τους χρειαζόμαστε την βοήθεια όλων σας. Ενισχύστε τη λαχειοφόρο αγορά του Συλλόγου είτε προσφέροντας δώρα είτε αγοράζοντας λαχνούς είτε και με τους δυο τρόπους. Η τιμή του κάθε λαχνού είναι μόλις 2€.
Όποιος επιθυμεί να βοηθήσειστη λαχειοφόρο αγορά μπορεί να επικοινωνήσει είτε στο 2103250354 είτε ηλεκτρονικά στο info@agiathimia.com.
Τα ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ 2020 θα πραγματοποιηθούν με ασφάλεια-Ενισχύστε τη λαχειοφόρο αγορά του Συλλόγου

 Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Αγιοευθυμιωτών, με βαθύ αίσθημα ευθύνης, αποφάσισε την πραγματοποίηση των ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΩΝ 2020, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Για όσους μπορεί να θεωρήσουν επικίνδυνο κάτι τέτοιο έχουμε να πούμε ότι δεν είμαστε αποκομμένοι από την κοινωνία, γνωρίζουμε ότι ο κορωνοϊός καιροφυλακτεί και σε καμιά περίπτωση δεν θα βάζαμε σε κίνδυνο την υγεία των συγχωριανών μας και προφανώς δεν πήραμε την απόφασή μας αβασάνιστα. Όλο το προηγούμενο διάστημα γίναμε δέκτες πολλών παροτρύνσεων του τύπου «να γίνουν τουλάχιστον οι εκδηλώσεις για τα παιδιά» μιας και τα ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ, με το πλήθος των εκδηλώσεων για νέους που περιλαμβάνουν, «δένουν» τα παιδιά με την Αγιαθυμιά κι αυτό είναι το μεγαλύτερο όφελος για τον τόπο μας. Τα «μετρήσαμε» όλα αυτά και αποφασίσαμε να πραγματοποιηθούν τα ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ 2020. Όμως, το πρόγραμμά τους θα περιλαμβάνει εκδηλώσεις που θα πληρούν τους κανόνες ασφαλείας που έχει θέσει η Πολιτεία και δεν θα δημιουργούν συνθήκες πιθανής μετάδοσης του κορωνοϊού. Όταν το πρόγραμμα ολοκληρωθεί, θα το θέσουμε υπόψη σας μέσω του agiathimia.com. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με την Κοινότητα Αγίας Ευθυμίας. Όπως αντιλαμβάνεστε, οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσουμε θα είναι στο σύνολό τους δωρεάν και δεν θα αποφέρουν έσοδα. Για να καλυφθούν τα έξοδά τους χρειαζόμαστε την βοήθεια όλων σας. Ενισχύστε τη λαχειοφόρο αγορά του Συλλόγου είτε προσφέροντας δώρα είτε αγοράζοντας λαχνούς είτε και με τους δυο τρόπους. Η τιμή του κάθε λαχνού είναι μόλις 2€. Όποιος επιθυμεί να βοηθήσει στη λαχειοφόρο αγορά μπορεί να επικοινωνήσει είτε στο 2103250354 είτε ηλεκτρονικά στο [email protected]

Δημοσιεύθηκε στις 3 July 2020 | 1:23 pm


«Δεν είμαστε επαίτες», διαμαρτύρονται οι ελαιοπαραγωγοί!...Ο ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδας στο πλευρό τους...


ΔΤ ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Φωκίδας «Δεν είμαστε επαίτες», διαμαρτύρονται οι ελαιοπαραγωγοί Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Φωκίδας στο πλευρό τους

Η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Φωκίδας έλαβε επιστολή-διαμαρτυρία Ελαιοπαραγωγών για τις χαμηλές αποζημιώσεις που ανακοινώθηκαν από τον ΕΛΓΑ για την καταστροφή από τη χαλαζόπτωση της 4ης Οκτωβρίου 2019, ενώ για την ελαιοκομική περιφέρεια της Άμφισσας, 9 μήνες μετά (!), δεν έχουν αναρτηθεί ακόμη τα πορίσματα!!!

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Φωκίδας συμπαραστέκεται στο αίτημα των ελαιοπαραγωγών οι οποίοι ζητούν να επανεκτιμηθεί η ζημιά άμεσα, ως προς την πραγματική της έκταση και έχει ήδη προωθήσει το θέμα στον Στ. Αραχωβίτη, πρ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τομεάρχη Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Λακωνίας για να ακολουθήσει κοινοβουλευτικός έλεγχος.

Να υπενθυμίσουμε ότι μετάτη χαλαζόπτωση στον ελαιώνα της Άμφισσας,στις 4 Οκτωβρίου 2019, η οποία επέφερε σχεδόν ολική καταστροφή του καρπού σε χιλιάδες ελαιόδεντρα, άμεση ήταν η κινητοποίηση της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Φωκίδας η οποία προσκάλεσε τον πρ. Υπουργό αγροτικής ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ και νυν Τομεάρχη αγροτικής πολιτικής Στ. Αραχωβίτη να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές.

Πράγματι στις 10 Οκτωβρίου ο βουλευτής Σταύρος Αραχωβίτης (ο οποίος είναι γεωπόνος) περιόδευσε στα ελαιοκτήματα και είδε ο ίδιος την απόλυτη καταστροφή του ελαιοκάρπου αλλά και τις ζημιές που είχαν υποστεί τα ελαιόδεντρα. Ακολούθησε συζήτηση στο δημαρχείο Άμφισσας με παραγωγούς και για το συμβάν της χαλαζόπτωσης και για γενικότερα θέματα που απασχολούν την περιοχή και τον πρωτογενή τομέα.
Σήμερα μετά από 9 μήνες γινόμαστε κοινωνοί της απαράδεκτης αντιμετώπισης των ελαιοπαραγωγών από την κυβέρνηση και τον ΕΛΓΑ. Η κατάσταση είναι κρίσιμη αν λάβουμε υπόψη τις παράλογα χαμηλές τιμές στο λάδι και στην βρώσιμη ελιά. Πόσο ανάλγητη είναι μια κυβέρνηση μπορεί να είναι μια κυβέρνηση που δίνει μερικά ψίχουλα για δήθεν αποζημίωση, την ίδια ώρα που οι αναθέσεις εκατομμυρίων δίνουν και παίρνουν!!
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Φωκίδας, μας και τον Οκτώβριο, είμαστε αλληλέγγυοι μας ελαιοπαραγωγούς και στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα μας με κάθε τρόπο,προκειμένου να πιεστεί η κυβέρνηση ώστε να αποκατασταθεί κατά το δυνατόν το χαμένο εισόδημα και οι κόποι τόσων μηνών των ελαιοπαραγωγών μας περιοχής μας.

ΔΤ ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Φωκίδας

Δημοσιεύθηκε στις 3 July 2020 | 1:11 pm


ΣΧΟ Ιτέας- Κίρρας: Ανέβασμα 5 - ΙΟΥΛΙΟΥ στα Βαρδούσια και 18-19 ΙΟΥΛΙΟΥ σε Αστράκα και δρακόλιμνη Τύμφης...


Κυριακή 5-ΙΟΥΛΙΟΥ 2020 Ανεβαίνουμε στα Βαρδούσια.
Ωρα αναχώρησης απο το σύλλογο 06.00.Α) ομάδα απο Προφήτη Ηλία,καταφύγιο και επιστροφή μεχρι
Αθ.Διάκο.Β) ομάδα απο καταφύγιο κορυφή Κόρακας 2495 m.Τηλ.
6945703548-2265032100

Ανέβασμα Αστράκα και δρακόλιμνη Τύμφης

Σάββατο,Κυριακή

18-19 ιουλιου 2020 Ανεβαίνουμε Αστρακα και δρακόλιμνες
Τύμφης.Διαμονή στο καταφύγιο Αστρακας "Δημ.Γεωργούλης"Οι
ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι 5-7-20 πληρώνοντας το
καταφύγιο διότι οι θέσεις είναι
περιορισμένες.Τηλ.6942688015-2265032100

Δημοσιεύθηκε στις 3 July 2020 | 1:05 pm


Λαϊκή Συσπείρωση: ο Ταγκαλής να σταματήσει ΤΩΡΑ την «φάμπρικα» με διακοπές παροχής και ξήλωμα ρολογιών ύδρευσης σε σπίτια λαϊκών οικογενειών του Δήμου Δελφών...

Δήμος κόβει το νερό και αφαιρεί υδρομετρητές για απλήρωτους ...
 ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΝΕΡΟΥ ΤΩΡΑ
 
ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΡΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΞΗΛΩΣΑΤΕ 
  Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει τη «φάμπρικα» που ξεκίνησε χθες από την Άμφισσα με διακοπές παροχής και ξήλωμα ρολογιών ύδρευσης από σπίτια λαϊκών οικογενειών του Δήμου Δελφών.


Άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, φτωχά λαϊκά στρώματα που πλήττονται απ’ τη νέα οικονομική κρίση, βρίσκονται αντιμέτωποι πλέον και με το φάσμα της έλλειψης ενός βασικού κοινωνικού αγαθού, του πόσιμου νερού. Κάτι που γυρνάει τον τόπο μας έναν αιώνα πίσω, όταν παίρναμε νερό απ’ τις πηγές και τα πηγάδια. Που σήμερα δεν υπάρχουν, και αν υπάρχουν, είναι ιδιωτικοποιημένα και σφραγισμένα.
Αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή της δημοτικής αρχής και της διοίκησης της ΔΕΥΑ η εξέλιξη αυτή. Εξέλιξη που υποτάσσεται στην εμπορευματοποίηση του νερού που προωθούν οι ελληνικές κυβερνήσεις, τα αστικά κόμματα και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η κυβέρνηση της ΝΔ, με τις ευλογίες της ΕΕ και του κεφαλαίου, αυτή την περίοδο προωθεί την ιδιωτικοποίηση του εξωτερικού δικτύου της ΕΥΔΑΠ (Εύηνος, Μόρνος, κανάλι, Υλίκη, αντλιοστάσια) και ότι αυτό συνεπάγεται για τα φτωχά λαϊκά στρώματα της πατρίδας μας.
Τις διακοπές νερού προανήγγειλε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο. Εκεί όπου όλες οι άλλες παρατάξεις υπερψήφισαν τις αντιδραστικές, κατασταλτικού χαρακτήρα αλλαγές στον κανονισμό της ΔΕΥΑ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος στο κυνήγι όσων χρωστούν τις δυσβάσταχτες χρεώσεις που επιβάλλουν. Τα περί χρεών στην ΕΥΔΑΠ, συστηματικών κακοπληρωτών, κλπ, αποτελούν δικαιολογίες προκειμένου να εξωραΐσουν την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν. Οι ευθύνες όσων στηρίζουν αυτή την πολιτική, είτε υπερψήφισαν τη σύσταση της ΔΕΥΑ το 2017, είτε όχι, είναι μεγάλες.
Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί το λαό του Δήμου Δελφών να αντιταχθεί με κάθε τρόπο σε μια τέτοια εξέλιξη.
·         Να προασπίσει τον χαρακτήρα του νερού ως κοινωνικό αγαθό.
·         Τους εργαζομένους του Δήμου -η ΔΕΥΑ δεν έχει δικό της προσωπικό- να μην προχωρήσουν στην εφαρμογή αυτών των αντιλαϊκών αποφάσεων που στρέφονται ενάντια και στα δικά τους συμφέροντα.
Να διεκδικήσει:
·         Την εξασφάλιση επαρκούς ύδρευσης με ελεγμένο, ποιοτικό νερό.
·         Την κατοχύρωση του νερού ως κοινωνικού αγαθού.
·         Την κατασκευή υποδομών εμπλουτισμού των επίγειων και υπόγειων υδροφόρων, καθώς και την ενεργοποίηση τεχνικών εξοικονόμησης του διαθέσιμου νερού.
·         Την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.
·         Τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην υπηρεσία ύδρευσης με βάση τις ανάγκες του λαού.
  

Δημοσιεύθηκε στις 3 July 2020 | 12:56 pm


Δρακάκης: ο Παναγιωτόπουλος και τα φερέρωνά του πήραν απάντηση με την αθώωση του ΠΑΚΟΕ...ολόκληρη θητεία με ανασφάλεια για το νερό!... Δήμαρχος να σου πετύχει!!!...

https://agiathimia.com/wp-content/uploads/2017/11/IMG_0955.jpg 
Στις 16 Σεπτ 2019 ο τέως Δήμαρχος Κος Αθ. Παναγιωτόπουλος διατράνωνε και επιχαίρετοφυσικά μαζί με τα δημοσιογραφικά φερέφωνα του την ΔΗΘΕΝ καταδίκη του ΠΑΚΟΕ (ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ) και του Προέδρου του Κου Χριστοδουλάκη ότι  ΔΗΘΕΝ το ΠΑΚΟΕ συκοφαντούσε τον Δήμο για την ποιότητα των υδάτων.  Συγκεκριμένα έγραφαν και αναρτούσαν στα blog
ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΚΟΕ ΣΤΗ ΔΙΑΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΔΕΛΦΩΝ
Φυλάκιση ενός χρόνου στον Πρόεδρό του για συκοφαντική δυσφήμηση του δήμου και της ποιότητας των υδάτων..
Η υπόθεση εκδικάστηκε προχθές Δευτέρα στο Μονομελές Πρωτοδικείο Άμφισσας, το οποίο επέβαλε ποινή φυλάκισης 12 μηνών στον πρόεδρο του ΠΑΚΟΕ, κ. Χριστοδουλάκη. Ο καταδικασθείς δεν εμφανίσθηκε στο δικαστήριο. Τον εκπροσώπησε ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Δρακάκης, ο οποίος τότε ήταν ένθερμο υποστηρικτής των απόψεων του ΠΑΚΟΕ, στις μετρήσεις του οποίου βάσιζε τότε την πολεμική του έναντι της τότε δημοτικής Αρχής περί μολυσμένων νερών πόσης και κολύμβησης στο Δήμο Δελφών. Και συνεχίζουν …
Για την προχθεσινή ετυμηγορία του Μονομελούς Πρωτοδικείου Άμφισσας ο τέως Δήμαρχος Δελφών Θανάσης Παναγιωτόπουλος σημείωσε: Ποινή φυλάκισης 12 μηνών στον πρόεδρο του περίφημου ΠΑΚΟΕ, κ. Χριστοδουλάκη, σήμερα από το Μονομελές Πρωτοδικείο Άμφισσας, που εξέτασε τη μήνυση μου από την άνοιξη του 2016 για την διαβόητη υπόθεση με τα δήθεν μολυσμένα νερά του Δήμου μας στα δίκτυα ύδρευσης και στις ακτές μας…Η Δικαιοσύνη μίλησε!

ΝΟ ΠΟΥ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 23/06/2020 ΚΑΙ ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΟΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ…

Και ο Κος ΠΑΝΑΓΙΩΤΌΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΦΕΡΕΦΩΝΑ ΤΟΥ ΠΗΡΑΝ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΘΩΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ και του Κου Χριστοδουλάκη...
Όλα  τα χρόνια της θητείας του Κου Παναγιωτόπουλου κυριαρχούσε η λαική παροιμία «Ο κόσμος το είχε βούκινο και αυτός κρυφό καμάρι «Ουδείς πολίτης εμπιστευόταν το πόσιμο ύδωρ άπειρες οι καταγγελίες αφού αποδεδειγμένα οι εγκαταστάσεις του Δήμου υπολειτουργούσαν, ανεπαρκές και απαξιωμένο διυλιστήριο, μολυσματικές γεωτρήσεις, ελλειματικές συντηρήσεις δικτύων και δεξαμενών κλπ επίσης εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τα πρόστιμα στον Δήμο και  καταδίκες  στελεχών της πρώην δημοτικής αρχής για την μόλυνση του περιβάλλοντος. 
 Κατά τα άλλα ο κος Παναγιωτόπουλος αντί να προβληματιστεί και να βελτιώσει τις υποδομές και με αυτό την ποιότητα ζωής των κατοίκων αμετανόητος για όλα  «έφταιγε ο κακός μας ο καιρός»  δηλαδή το ΠΑΚΟΕ... ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΝΑ ΜΗΝΥΕΙ ΦΟΡΕΙΣ που αφιλοκερδώς εθελοντικά  ενημερώνουν και προσπαθούν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής μας..
Δήμαρχος να σου πετύχει!!!

25/06/2020
Γεώργιος Δρακάκης
Δημοτικός Σύμβουλος

Δημοσιεύθηκε στις 3 July 2020 | 12:45 pm


Α. Παπαθανάση: Η ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ δεν έβλαψε ποτέ κανέναν... δανειοδότηση επιχειρήσεων - προβλήματα- ή θα μείνουμε στα ίδια ή θα αλλάξουν όλα!...

 ΦΩΚΙΔΑ TV.GR: Αφροδίτη Παπαθανάση: Δεν είναι εποχές να παίζουμε ...

   Η ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. 

  Ας ανακοινωθούν λίστες με τις επιχειρήσεις που θα λάβουν ή θα απορριφθούν της δανειοδότησης του ΤΕΠΙΧ ΙΙ.

   Από τις πρώτες μέρες του lockdown γράφουμε πως η στήριξη της πραγματικής οικονομίας οφείλει να είναι ταχύτατη, στοχευόμενη και με απόλυτους όρους αξιοπιστίας και διαφάνειας. 
Όσο και να πανηγυρίζει η κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Στελέχη «για υπερκάλυψη στόχων αιτήσεων για δανειοδότηση» η πραγματική εικόνα αποτυπώνεται διαφορετικά.
 1. Ακόμη και σήμερα υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν μόνο λάβει τα 800 ή 600 ευρώ.
 2. Η αδιαφάνεια μας χτύπησε εμφατικά την πόρτα με την απόπειρα αετονύχηδων για bonus σε ΚΕΚ 60εκατ. Ευρώ και σε 6 πλατφόρμες «επιμόρφωσης» άλλα 18 εκατ. Ευρώ, μέσω των vouchers για την επιμόρφωση επιστημόνων –μέτρο που μετά την κατακραυγή απεσύρθη,
 3. Ηταν και παραμένει λάθος το μοντέλο μέσω ΤΕΠΙΧ ΙΙ για την δανειοδότηση επιχειρήσεων. Μικρές μεγάλες σε έναν «κουβά», αιτήσεις για δανειοδότηση κάτω των 10.000 ή και 15.000ευρώ επί της ουσίας να απορρίπτονται από Τράπεζες – αν και ο οδηγός του προγράμματος δεν αναφέρει κάτω όριο χρηματοδότησης, παρά το «25% του τζίρου».
 4. Εναλλακτικά θα έπρεπε, ενώ ορίων 50.000 ή 100.000 ευρώ να υπάρξουν διαφορετικά εργαλεία, επιτρέποντας στις πολύ μικρές οικογενειακές μονάδες, που ζητούν πιστώσεις έως 20.000 ευρώ να πάρουν γρήγορα χρηματοδότηση.
 5. Η χρηματοδότηση εν μέσω πανδημίας και lockdown δεν είναι ΕΣΠΑ, όποιος πρόλαβε να καταθέσει πρόταση ή και έχει καταθέσεις και εγγυήσεις. Να στηριχθούν σαφώς οι υγιείς επιχειρήσεις, αλλά αν μια μονάδα έχει αποθεματικά γιατί μπαίνει σε σύστημα ενίσχυσης συνέπεια της κρίσης; για να μεγαλώσει το αποθεματικό της; Στις μονάδες αυτές – για την αρχή της ισότιμης μεταχείρισης, που σαφώς καταστρατηγείται, μπορούσαν να δώσουν φορολογική απαλλαγή ακόμη και σε βάθος πενταετίας, πχ  αν διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας χωρίς να ζητήσουν δανεισμό, ώστε να μην στερούν πόρους από το σύστημα.
 6. Οι τράπεζες λειτουργούν ως καρτέλ και ήδη η Επιτροπή Ανταγωνισμού Ελληνική και Ευρωπαϊκή θα έπρεπε να έχουν ήδη παρέμβει. Ίδια κόστη, ίδια επίπεδα επιτοκίου, υψηλά, όταν δανείζονται σχεδόν με αρνητικό επιτόκιο από ΕΚΤ. Ακούει κανείς; Μάλλον όχι.  
 7. Η γραφειοκρατία είναι εδώ. Υπάρχουν συστημικές τράπεζες που ζητούν περί τα 18 δικαιολογητικά, μεταξύ αυτών και business plan για μικρές αιτήσεις δανείων, τη στιγμή που ζητούμενο είναι η κάλυψη ρευστότητας, το να μην κλείσει οριστικά μια επιχείρηση και το να μην χαθούν επιπλέον θέσεις εργασίας.
 8. Στην εστίαση και στον τουριστικό τομέα δεν υπήρξε άμεση κινητοποίηση πόρων, ακόμη και μέσω αδιάθετων ΕΣΠΑ, ώστε με απλές διαδικασίες να κάνουν απαιτούμενες εργασίες βελτιώσεις για την νέα εποχή ή να καλύψουν τρέχοντες πάγιες δαπάνες.
 9. Η Κοινωνική Οικονομία στις καλένδες. Γιατί αυτό είναι δίκαιο όταν οι επιχειρήσεις αυτές και στην οικονομική ζωή κάθε τόπου συμβάλλουν και κοινωνικό έργο προάγουν και εργαζόμενους απασχολούν; Αυτή η πολιτική και πρακτική  είναι απέναντι σε κάθε ευρωπαϊκή οδηγία.
 10. Η περιπέτεια των ανέργων συνεχίζει. Κινούνται μεταξύ Υπηρεσιών και λογιστικών γραφείων αναζητώντας λύσεις και απαντήσεις, για το αν εντάσσονται σε μέτρα στήριξης και ποια.
 11. Το ηλεκτρονικό κράτος  σαφώς μπορούσε πολύ καλύτερα από τις πολλαπλές πλατφόρμες, όπου η ευθύνη του Κράτους για ενίσχυση προσώπων και επιχειρήσεων, μεταφέρεται στον λογιστή. Στο ΤΑΧΙΣ στο ΓΕΜΗ και στο ΕΡΓΑΝΗ, υπάρχουν τα πάντα, οικογενειακές δηλώσεις, στοιχεία εταιρειών, ΚΑΔ, τζίροι, κέρδη, αποθεματικά, είδος και χρόνος απασχόλησης. Αντί αυτά τα στοιχεία να επεξεργασθούν ταχύτατα και να αναλάβει το Κράτος την ευθύνη ενίσχυσης, κάθονται τα λογιστικά γραφεία και συμπληρώνουν πλατφόρμες
 12. Οι Τράπεζες και η Κυβέρνηση χρησιμοποιούν χρήματα της ΕΚΤ, του ΕΣΠΑ και Εγγυήσεις Ελληνικού Δημοσίου για τα προγράμματα δανειοδότησης. Αν είχαμε διαδικασία ΕΣΠΑ σε πίνακες θα ανέβαιναν στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ αποφάσεις χρηματοδότησης, ανά Περιφέρεια, με την επωνυμία της επιχείρησης, τα ποσά που εγκρίθηκαν ή πίνακες με το ποιες επιχειρήσεις απερρίφθησαν. Τώρα, μπορεί οι Τράπεζες να μιλήσουν για προσωπικά δεδομένα, αλλά για λόγους ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ οφείλει η Κυβέρνηση να ζητήσει να δημοσιευθούν οι λίστες αυτές. Υπάρχουν δημοσιεύματα που μάλλον πρέπει να μας ανησυχούν για τις αντιλήψεις που υπάρχουν στο σύστημα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - https://www.kathimerini.gr/1083869/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/vazoyn-meso-gia-na-paroyn-eggyhmeno-daneio  Βάζουν μέσο για να πάρουν εγγυημένο δάνειο» .
 13. Η Διαφάνεια δεν έβλαψε ποτέ και κανέναν μόνο τελευταία τον κ. Πέτσα δείχνει να ταλαιπωρεί με τα 20 εκατομμύρια στα Μέσα Ενημέρωσης, από αυτά λένε πήραν ακόμη και ανύπαρκτα sites και ο σελέμπριτι κ. Φουρθιώτης.
 14. Και τις τελευταίες μέρες πάλι η πολιτική ζωή, με συγκεκριμένες ευθύνες, κατρακυλά σε επίπεδα πεζοδρομίου, παραδικαστικού και παρακράτους, με μαγνητοφωνημένες συνομιλίες και συζητήσεις για μπίζνες…
 15. Αξίζουν τα παραπάνω στις ζωές σας, στα παιδιά σας, στην προσπάθεια που κάνετε και κάνουμε να μείνουμε όρθιοι;  Μήπως η κανονικότητα που πολλοί επικαλούνται είναι μια παρακμή που δεν οδηγεί πουθενά, πέρα από σαθρή βολεμένη επιχειρηματικότητα και κατασπατάληση δημόσιου χρήματος; ή θα μείνουμε στα ίδια ή θα αλλάξουν όλα.Δημοσιεύθηκε στις 3 July 2020 | 12:32 pm


Παράταση στις προθεσμίες για αυθαίρετα και αδήλωτα ζητά από την κυβέρνηση το ΤΕΕ Ελλάδος...

TEE ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΤΕΕ: Νέα παράταση στις προθεσμίες για αυθαίρετα και αδήλωτα ...
Εκ νέου αίτημα παράτασης στις προθεσμίες για αυθαίρετα και αδήλωτα τετραγωνικά απέστειλε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ σε ΥΠΕΣ και ΥΠΕΝ

Με επιστολές του προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός ζήτησε εκ νέου την παράταση των προθεσμιών που λήγουν στα τέλη Ιουνίου μέχρι το τέλος του έτους για:
-          νέες δηλώσεις αυθαιρέτων του Ν.4495/2017, συμπεριλαμβανομένης της 5ηςκατηγορίας
-          περαίωση δηλώσεων και υποβολή σχεδίων - δικαιολογητικών των νόμων 4014/2011, 4178/2013 και 4495/2017
-          υποβολής δηλώσεων αδήλωτων τετραγωνικών προς τους ΟΤΑ, που εμπλέκονται άμεσα με τις δηλώσεις αυθαιρέτων

Υπενθυμίζεται ότι, εγκαίρως, τόσο ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, από τον Μάρτιο, όσο και η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ συνολικά, από τον Απρίλιο, έχουν ζητήσει την παράταση των προθεσμιών αυτών, λόγω της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα, εξαιτίας της πανδημίας και των μέτρων που ελήφθησαν, η διεκπεραίωση των υποθέσεων αυθαιρέτων τόσο από μηχανικούς όσο και από τις αρμόδιες υπηρεσίες είχε πρακτικά ανασταλεί, καθώς οι δηλώσεις στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ προϋποθέτουν επιτόπου εργασίες αλλά και πρόσβαση στα αρχεία των δημοσίων υπηρεσιών.

Ήδη χθες το βράδυ, μετά και τις επιστολές του ΤΕΕ, το ΥΠΕΣ ανακοίνωσε την κατάθεση τροπολογίας για το θέμα. Το ΤΕΕ ευελπιστεί επίσης σε γρήγορη ανταπόκριση του ΥΠΕΝ και αποδοχή του αιτήματος του τεχνικού κόσμου, ώστε να υπάρχει περιθώριο ολίγων μηνών για την υποβολή των αναγκαίων σχεδίων και μελετών για την περαίωση των δηλώσεων αυθαιρέτων που έχουν ήδη υποβληθεί αλλά και τη δήλωση νέων μέχρι την έναρξη ισχύος του θεσμού της Ηλεκτρονικής ταυτότητας Κτιρίου.

Δημοσιεύθηκε στις 3 July 2020 | 12:28 pm


Γ. Κόλιας Τοπικός Σύμβουλος Καλοσκοπής: επιβάλλεται όρος στις ΑΠΕ για την ποσότητα εκμετάλλευσης του νερού των πηγών της περιοχής!!...να μας πει ο Δήμος Δελφών τι λεφτά από τις 800.000 ευρώ τέλη μεταλλείας έχουν δοθεί στις Κοινότητές μας;;…

ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΣΤΟ ΜΕΓΑ ΡΕΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΓΡΑΒΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ 
    Κατ’ αρχήν θέλω να σημειώσω ότι δεν είμαι συλλήβδην κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (Α.Π.Ε.), αλλά κάτω από όρους και προϋποθέσεις, που λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις τοπικές κοινωνίες, κάνουν σοβαρό και τεκμηριωμένο διάλογο μαζί τους και όχι τακτικισμούς, όπως με τα διοικητικά όρια μεταξύ των Καστελλίων και της Καλοσκοπής για το που ανήκει διοικητικά το έργο.

 Όμως σιγά μην ξέρουν οι τοπικές κοινωνίες ποιό είναι το συμφέρον τους, πως θα επιβιώσουν και θα αναπτυχθούν. Στο (κάποτε) Μέγα Ρέμα τα νερά που θα χρησιμοποιούνται στο σημείο της υδροληψίας  προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή εκτός των διοικητικών ορίων της Κοινότητας Καστελλίων και θα επηρεάζουν πηγές που σχετίζονται με την υδροδότηση πέντε Κοινοτήτων (Καλοσκοπή, Καστέλλια, Οινοχώρι, Σκλήθρο και Αποστολιάς), την άρδευση της Καλοσκοπής, των Καστελλίων και τη λειτουργία του εκτροφείου πέστροφας κοντά στο σταθμό παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας.
Αν κάποιος δει με προσοχή τα στοιχεία από τη Ρ.Α.Ε. (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), που μάλιστα έχουν να επικαιροποιηθούν από το 2012 (γιατί άραγε,) η αδειοδοτημένη και υπό αδειοδότηση ισχύς για  έργα Α.Π.Ε. όλων των κατηγοριών είναι πολλαπλάσια της απαιτούμενης. Πρόκειται για έργα που υλοποιούνται ή θα υλοποιηθούν από ιδιώτες και που χρηματοδοτούνται σε πολύ μεγάλο τμήμα από τις τράπεζες και από επιδοτήσεις. Επί πλέον αξίζει κάποιος να δει τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, στο τμήμα που αφορά το τέλος που πληρώνουμε για τις Α.Π.Ε. και θα καταλάβει το «πανηγύρι» που γίνεται εις βάρος μας με τη «δήθεν» πράσινη ανάπτυξη.   
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δελφών στις 17-06-2020 γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του Μικρού Υδροηλεκτρικού Σταθμού παραγωγής Ηλεκτρικής ενέργειας (Μ.ΥΗ.Ε) στην Κοινότητα Καστελλίων.
Γνωμοδότησε επί μελέτης που αμφιβάλλω αν κάποιος Σύμβουλος της πλειοψηφίας την είχε διαβάσει. Γιατί είναι απορίας άξιο ότι ούτε μία ερώτηση, έστω διευκρινιστική, δεν υπέβαλλαν στον εισηγητή ή σε μένα σχετικά με τα όσα κατά τη γνώμη μου σημαντικά και τεκμηριωμένα εξέθεσα κατά τη συζήτηση του θέματος. Επί μιας μελέτης που δεν αναφέρει τι θα γίνει με τα νερά 3 πηγών, που έχουν άμεση σχέση με το υπό αδειοδότηση Μ.ΥΗ.Ε. και που υδρεύουν τις πέντε προαναφερθείσες Κοινότητες και αρδεύουν την Καλοσκοπή, τα Καστέλλια και τροφοδοτούν και το εκτροφείο πέστροφας.
Η «επένδυση» του 1,8 εκ. ευρώ, σύμφωνα με την Μ.Π.Ε., θα απασχολήσει ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής για το ποσό των 300 χιλ. ευρώ περίπου, κατά τη φάση της κατασκευής και μόνο, γιατί τα υπόλοιπα ποσά αφορούν στοιχεία της κατασκευής του έργου που δεν μπορούν να απασχολήσουν ντόπιο ανθρώπινο δυναμικό.
Σχετικά με τα οικονομικά οφέλη της Κοινότητας Καστελλίων και των κατοίκων της. Αν υπολογίσουμε με το καλό σενάριο, δηλ.  ότι η ο ιδιώτης θα πληρώνεται με 105 ευρώ ανά Mwh, τότε ο Δήμος και άρα η Κοινότητα Καστελλίων θα λαμβάνει ανταποδοτικά περίπου 5.500,00 ευρώ ετησίως, αν τα λαμβάνει και όλοι μαζί οι κάτοικοι στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος θα ωφελούνται συνολικά περίπου 3.250 ευρώ ετησίως, αν ωφελούνται. Η ανάπτυξη ήρθε σαν «μάνα εξ ουρανού».  Σ’ αυτό το σημείο θα θέλαμε να μας ενημερώσει ο Δήμος από τα 800.000 ευρώ που του έχουν δοθεί από τα τέλη μεταλλείας, τι λεφτά έχουν δοθεί μέχρι σήμερα στα Καστέλλια, αλλά και σε άλλες Κοινότητες, που υφίστανται τις επιπτώσεις από τις εξορύξεις του βωξίτη. Στη δικιά μας Κοινότητα της Καλοσκοπής, από όσα γνωρίζω, δεν έχει δοθεί τίποτα. Να μην αναφερθώ στο τι γίνεται με τα ανταποδοτικά τέλη από τις ανεμογεννήτριες. Καθρεφτάκια και χάντρες για τους ιθαγενείς. Έτσι θα έρθει η ανάπτυξη στα χωριά μας που «σβήνουν» χρόνο με το χρόνο !!! Το αναγνωρίζω είμαι αχάριστος.


Στη συνέχεια παραθέτω την τοποθέτηση μου σαν μέλος του Τοπικού Συμβουλίου της Κοινότητας Καλοσκοπής κατά τη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο :

«Κε Δήμαρχε, Κα Πρόεδρε, Κες και Κοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,
Σαν μέλος του Τοπικού Συμβουλίου της Τ.Κ. Καλοσκοπής θέλω να τοποθετηθώ επί της Μ.Π.Ε. για την κατασκευή και λειτουργία του Μ.ΥΗ.Ε.  στην Κοινότητα Καστελλίων, που θα χρησιμοποιεί τα ύδατα που απορρέουν από την υδρολογική λεκάνη που βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων των Κοινοτήτων Καλοσκοπής, Οινοχωρίου και Καστελλίων και ρέουν στο Μέγα Ρέμα και το οποίο διέρχεται από τις Κοινότητες Καλοσκοπής και Καστελλίων και όχι μόνο από την Κοινότητα Καστελλίων, όπως ψευδώς αναφέρεται στην εισήγηση του θέματος.
Δεδομένου ότι η αδειοδότηση του έργου με βάση την κείμενη νομοθεσία είναι για 25 + 25 χρόνια, η σημερινή σας γνωμοδότηση, αν είναι θετική, θα δημιουργήσει πολύ σημαντικά προβλήματα και σήμερα, αλλά και στις επόμενες γενιές, και πιθανόν εσείς να μην είσαστε στις σημερινές θέσεις σας. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να αποφασίσετε όχι με βάση την πειθαρχία στην γραμμή της παράταξης σας, αλλά με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, αλλά και με το κατά πόσον το έργο αυτό θα έχει επιπτώσεις στο οικοσύστημα της περιοχής, στο μικροκλίμα της, αλλά και στις πηγές που βρίσκονται πολύ κοντά στη ροή του ρέματος και οι οποίες εμπλουτίζονται από τα ύδατα του (όπως παρακάτω θα σας παρουσιάσω) και αυτές με τη σειρά τους συνεισφέρουν στην ύδρευση 5 Κοινοτήτων της Δ.Ε. Γραβιάς, αλλά και στην άρδευση του κάμπου των Καστελλίων.
Η γνωμοδότηση σας βασίζεται σε στοιχεία από τη Μ.Π.Ε., η οποία έχει συνταχθεί από μελετητή που έχει πληρώσει η ενδιαφερόμενη εταιρεία για την κατασκευή του έργου. Είναι δηλ. μια «κατά παραγγελία μελέτη». Αυτή η μελέτη δεν θα μπορούσε παρά να τα παρουσιάζει όλα καλά και ότι δεν θα υπάρχουν επιπτώσεις από τη λειτουργία του έργου. Γι’ αυτό όπως θα σας πω παρακάτω χρησιμοποιεί δεδομένα από υδρομετρικούς σταθμούς, που καμία σχέση έχουν με την υδρολογική λεκάνη της περιοχής (θα εξηγήσω παρακάτω για ποιο λόγο το αναφέρω) και πουθενά δεν αναφέρει στο κεφάλαιο «επιπτώσεις στα υπόγεια ύδατα», ότι πολύ κοντά στη ροή του ρέματος, κατάντη της υδροληψίας του έργου, υπάρχουν 2 πηγές που θα επηρεαστούν σημαντικά από τη λειτουργία του. Συνοπτικά θέλω να θέσω υπόψη σας για τη λήψη της απόφασης σας τα παρακάτω :    
1)      Η Τεχνική εισήγηση και η Μ.Π.Ε. δεν ασχολούνται καθόλου με το πιο βασικό ζήτημα, που είναι η διαχείριση των επιφανειακών και υπογείων υδάτων της υδρολογικής λεκάνης της περιοχής. Αυτό γίνεται σκόπιμα γιατί θα οδηγούσε σε μη κατασκευή και λειτουργία του έργου, λόγω των επιπτώσεων του στα υπόγεια νερά και κατ’ επέκταση στην ύδρευση και άρδευση των χωριών.
2)      Κρίσιμο μέγεθος είναι η παροχή του νερού, που θα μεταφέρεται μέσω του αγωγού από το σημείο της υδροληψίας στο σταθμό παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας. Για τον υπολογισμό της χρησιμοποιούνται μετρήσεις υδρομετρικού σταθμού από περιοχή που βρίσκεται περίπου 20 χλμ. μακριά (σε ευθεία) από την υδρολογική λεκάνη της περιοχής. Ο σταθμός αυτός, που βρίσκεται στους Κομποτάδες και αφορά το Σπερχειό ποταμό, δεν έχει καμία σχέση με την υδρολογική λεκάνη του Μέγα Ρέματος. Μετά από αναγωγές προκύπτει μέση ετήσια παροχή περίπου μισό κυβικό ανά δευτερόλεπτο. Αυτή η παροχή κάνει το έργο να μπορεί να λειτουργήσει, άρα να είναι βιώσιμο οικονομικά και έτσι να παίρνει τις επιδοτήσεις, που τις πληρώνουμε όλοι εμείς. Ακόμα αφήνει οικολογική παροχή 70 λίτρα/δευτερόλεπτο, ενώ η νομοθεσία απαιτεί λιγότερο 40 λίτρα/δευτερόλεπτο. Είναι και γενναιόδωρη η εταιρεία!!! Όμως όσοι είμαστε από τα χωριά της περιοχής γνωρίζουμε από αυτά που παρατηρούμε, ότι τέτοιες τιμές απλά δεν υπάρχουν. Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί η εταιρεία δεν έκανε μετρήσεις στη θέση της υδροληψίας του έργου, έτσι ώστε να έχει αξιόπιστα στοιχεία και για την παροχή του νερού που θα χρησιμοποιεί και για την οικολογική παροχή. Η απάντηση κατά τη γνώμη μου είναι ότι θα προέκυπτε ότι το έργο δεν είναι βιώσιμο οικονομικά, οπότε θα έχανε και τις επιδοτήσεις που θα πάρει.
3)      Στις σελίδες 47 και 113 της Μ.Π.Ε. υπάρχει η «πονηρή» διατύπωση : «… η οικολογική παροχή θα αφήνεται κατά προτεραιότητα, εφόσον υπάρχει…». Το ερώτημα που προκύπτει τι γίνεται ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Η Μ.Π.Ε. δεν απαντάει. Η απάντηση υπάρχει και είναι η σταδιακή καταστροφή του οικοσυστήματος, αλλά ποιος από εσάς θα είναι Δήμαρχος ή Δημοτικός Σύμβουλος για να λογοδοτήσετε.
4)      Σύμφωνα με την απόφαση χορήγησης άδειας χρήσης νερού για τη λειτουργία του υδρευτικού δικτύου των Κοινοτήτων Καλοσκοπής, Οινοχωρίου, Σκλήθρου, Καστελλίων και Αποστολιάς της Δ.Ε. Γραβιάς με αρ. πρωτ. 4887/185818/21-10-2016 (ΑΔΑ:ΩΗΓΖΟΡ10-ΤΣ4), στη σελ. 7 οι πηγές υπ’ αρ. 15 «Κανιανίτικα γεφύρια 1,2» και υπ’ αρ. 16 «Κανιανίτικα γεφύρια ή Κρύα Οινοχωρίου», με βάση τις αναφερόμενες συντεταγμένες, βρίσκονται πολύ κοντά στη ροή του Μέγα Ρέματος και κατάντη της υδροληψίας του έργου.  Άρα στο τμήμα που βρίσκονται οι 2 αυτές πηγές θα υπάρχει (αν υπάρχει) μόνο η οικολογική παροχή. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα οι αυτές 2 πηγές σταδιακά θα στερέψουν. Τα επιφανειακά ύδατα έχουν πολύ σημαντική συμμετοχή στη λειτουργία των υπογείων υδάτων και άρα και στις 2 πηγές. Αυτό ούτε που αναφέρεται στη Μ.Π.Ε. Με αυτή την «αξιόπιστη» Μ.Π.Ε. ερχόσαστε εσείς σήμερα να πάρετε μια πολύ σοβαρή απόφαση.
5)      Όπως σας αναφέρω παραπάνω στο σημείο 2, η τιμή της παροχής του νερού, που θα χρησιμοποιείται στη πραγματικότητα δεν υφίσταται. Τα επιφανειακά ύδατα που ρέουν στο Μέγα Ρέμα, σε σημαντικό ποσοστό προέρχονται από τα ύδατα που υπερχειλίζουν από τις πηγές Κεφαλόβρυσο και Κάτω Τράκα οι οποίες υδροδοτούν την Κοινότητα μας και βρίσκονται στα διοικητικά της όρια. Η Μ.Π.Ε. σε κανένα σημείο δεν αναφέρει τι θα γίνει στην περίπτωση, που δεν επαρκεί η ποσότητα νερού που θα συλλέγεται στο σημείο υδροληψίας, για να είναι οικονομικά επικερδής η λειτουργία του έργου. Φοβούμαστε ότι θα επιχειρηθεί να ζητηθεί να αφήνεται να υπερχειλίζει επί πλέον ποσότητα νερού από την πηγή Κεφαλόβρυσο, με συνέπεια  τη δημιουργία προβλημάτων στην υδροδότηση της Κοινότητας μας, αλλά και των άλλων τεσσάρων προαναφερθεισών Κοινοτήτων, οι οποίες με βάση την προαναφερθείσα απόφαση υδροδοτούνται του θερινούς μήνες από την ίδια πηγή.
6)      Τα αναφερθέντα στο προηγούμενο σημείο δημιουργούν το ερώτημα γιατί δεν έχει προηγηθεί η έκδοση απόφασης ενιαίας άδειας χρήσης νερού και εκτέλεσης έργων αξιοποίησης υδατικού δυναμικού, η οποία απαιτείται για την αδειοδότηση του έργου ; Ακόμα μια ερώτηση : Γιατί στην τεχνική εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου, ενώ αναφέρεται ότι η εταιρεία έχει λάβει την υπ’ αρ. πρωτ. 805/42382/26-03-2018 θετική γνωμοδότηση από την Διεύθυνση Υδάτων Στερεάς Ελλάδας δεν προσαρτάται και αυτή στην τεχνική εισήγηση ;
7)       Με βάση τα παραπάνω και για να μην υπάρξει τουλάχιστον πρόβλημα στη υδροδότηση των πέντε Κοινοτήτων, σας ζητώ να αναβάλλεται την απόφαση σας και να ζητήσετε να προσκομισθεί η ενιαία άδεια χρήσης νερού και εκτέλεσης έργων αξιοποίησης υδατικού δυναμικού και μετά να γνωμοδοτήσετε επί της Μ.Π.Ε.

Επειδή είναι ζωτικής σημασίας για την ύπαρξη της Κοινότητας μας, αλλά και των τεσσάρων άλλων Κοινοτήτων της Δ.Ε. Γραβιάς, σε κάθε περίπτωση απαιτούμε να υπάρχει όρος στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου, που εσαεί να μη δίνει καμία δυνατότητα στην εταιρεία να μπορεί να ζητήσει μεγαλύτερη ποσότητα νερού να αφήνεται να υπερχειλίζει από τις πηγές Κεφαλόβρυσο και Κάτω Τράκα, δηλ. να εκμεταλλεύεται μόνο όσο νερό καταλήγει στο σημείο υδροληψίας.
     


Γιώργος Κόλλιας
Μέλος Τοπικού Συμβουλίου Κοινότητας Καλοσκοπής

Δημοσιεύθηκε στις 24 June 2020 | 9:21 am


ΣΗΜΕΡΑ! ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ εκπαιδευτικών στην ΔΔΕ ΦΩΚΙΔΑΣ! για την κατάργηση μαθημάτων, ειδικοτήτων και οργανικών θέσεων από την κυβέρνηση...

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 
(Ε.Λ.Μ.Ε.) Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ 

   ΠΡΟΣ: Συλλόγους Διδασκόντων 
    ΚΟΙΝ: ΟΛΜΕ 
   ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΩΡΟΛΟΓΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΩΡΑ!
 ΌΧΙ ΣΤΟΝ ΕΞΟΣΤΡΑΚΙΣΜΟ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ. 
ΝΑ ΜΗ ΧΑΘΕΙ ΚΑΜΙΑ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΘΕΣΗ. 


ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ στη ΔΔΕ ΦΩΚΙΔΑΣ,
 Τρίτη 23-6 στις 13:00

 

   Η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά ολοταχώς στην υλοποίηση του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου που πρόσφατα ψήφισε. Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε νέα ωρολόγια προγράμματα Γυμνασίων και Λυκείων, στα χνάρια των προηγούμενων ωρολογίων του Φίλη-Γαβρόγλου, που  εξαφανίζουν μαθήματα και ολόκληρους επιστημονικούς κλάδους, αποτελούν ευθεία βολή στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών καθώς τινάζουν στον αέρα οργανικές θέσεις, αφήνοντας πλήθος συναδέλφους με ελλειμματικό ή ακόμη και μηδενικό διδακτικό ωράριο, πλήττουν ακόμη περισσότερο τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.

Τα μαθήματα της Οικιακή Οικονομία, Καλλιτεχνικά Μαθήματα, Μουσική, Θεατρολογία, Ελεύθερο Σχέδιο και Γραμμικό Σχέδιο, Γεωλογία και Διαχείριση φυσικών πόρων, Κοινωνιολογία, Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών και Σύγχρονος Κόσμος μειώνονται σε ώρες ή και καταργούνται εντελώς στο νέο ωρολόγιο πρόγραμμα. Για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα (Σχέδιο, Μουσική) πλέον η μόνη πηγή διδασκαλίας τους θα είναι τα φροντιστήρια!

  Η κυβέρνηση προχωρά στην αποψίλωση των «περιττών» μαθημάτων από το Λύκειο, αφήνοντας μόνο εκείνα που θα εξετάζονται για το «εθνικό απολυτήριο» και τις πανελλαδικές εξετάσεις, υλοποιώντας το σχέδιό της για ένα ακόμα πιο «σκληρό» και εξετασιοκεντρικό σχολείο.  Καταργεί όλα τα μαθήματα που συμβάλλουν στην καλλιέργεια της προσωπικότητας, του αισθητικού κριτηρίου και της κοινωνικής συνείδησης των μαθητών.
  

Το Υπουργείο Παιδείας, με κριτήριο την ελαχιστοποίηση του κόστους της παρεχόμενης εκπαίδευσης  και τη μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού, δημιουργεί νέα «δεξαμενή»  πλεοναζόντων  καθηγητών  χωρίς ωράριο, μόνιμα μετακινούμενους σε 4 και 5 σχολεία, που δεν μπορούν πλέον να πάρουν πουθενά και ποτέ οργανική θέση.  Δημιουργεί νέους “στόχους” για να μπορεί την κατάλληλη στιγμή να τους θεωρήσει άνευ αντικειμένου και να τους περάσει στη διαθεσιμότητα όπως έκανε και ο Αρβανιτόπουλος το 2013 με τις ειδικότητες των ΕΠΑΛ. Οι συνάδελφοι αναπληρωτές δέχονται δεύτερο χτύπημα μετά την επιβολή του προσοντολόγιου και οδηγούνται στην απόλυση και στη μόνιμη έξοδο από την εκπαίδευση.
Καλούμε τα μέλη του ΠΥΣΔΕ να μην συνεδριάσουν εκ νέου και να μην δεχθούν να υπολογίσουν τα κενά-πλεονάσματα βάση τα νέα ωρολόγια προγράμματα.
Συμμετέχουμε
 Τρίτη 23/6 στις 13:00
·         κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας
·         παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΔΕ για την ΕΛΜΕ Φωκίδας
·         αποχή όλων των ειδικοτήτων από τη βαθμολόγηση γραπτών στα βαθμολογικά κέντρα όλης της χώρας!
Τετάρτη, 24/6,
συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΙΕΠ (Α. Τσόχα 36, Αθήνα) στις 13:00.
Πέμπτη 25/6,
νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα στις 19:30
Καλούμε την ΟΛΜΕ  να οργανώσει αγωνιστικές κινητοποιήσεις και να απαιτήσει να παρθούν πίσω οι νέες αυτές αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις. Να συγκαλέσει άμεσα ολομέλεια προέδρων για να ορίσουμε τη δράση μας.
Απαιτούμε
Ø  Προγράμματα σπουδών που θα προωθούν την επιστημονική σκέψη, την κριτική ικανότητα και τη δημιουργικότητα των μαθητών και όχι τη μονομέρεια, τις δεξιότητες,  την αποσπασματικότητα και τη στείρα αποστήθιση.
Ø  Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί.Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία. Ανανέωση της σύμβασης τους από 30 Ιουνίου και για 12 μήνες.
Ø  Όχι στις συμπτύξεις και το κλείσιμο ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ και  ΓΕΛ.
Ø  Μείωση των μαθητών στα τμήματα τώρα. Επαναφορά του διδακτικού ωραρίου. Κατάργηση των Γ’ αναθέσεων.
Ø  Να καταργηθεί ο αντιεκπαιδευτικός νόμος  Κεραμέως ,4692/2020.
Ø  Απεργία – αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης.
Ø  Δημόσιο, δημοκρατικό  και δωρεάν σχολείο των όλων και των ίσων, που θα χωρά όλη τη γνώση, όλα τα παιδιά, όλα τα μαθήματα, όλες τις ειδικότητες και όλους τους εκπαιδευτικούς.Δημοσιεύθηκε στις 23 June 2020 | 11:37 am


e-evros: Τα συγκινητικά λόγια του Αστυνομικού Μαρίνου Λύτρα που έζησε την κρίση στις Καστανιές του Έβρου...
Μαρίνος Λύτρας - Αστυνομικός

 e-evros:  κάτι τρέχει στον έβρο...  «Σας ευχαριστούμε... »


   - Τα συγκινητικά λόγια ενός αστυνομικού που έζησε την κρίση στις Καστανιές του Έβρου

  Τις επευφημίες και την ευγνωμοσύνη των κατοίκων στις Καστανιές Έβρου γνώρισαν άνδρες της αστυνομίας αλλά και του στρατού, που αφίχθησαν τον περασμένο Μάρτιο στο χωριό για την ενίσχυση των μέτρων φύλαξης στα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας.

   Ένας από αυτούς ήταν και ο Λύτρας Μαρίνος, αστυνομικός στη Διμοιρία Υποστήριξης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φωκίδας, ο οποίος έζησε από κοντά όλες αυτές τις έντονες στιγμές που όπως μας λέει δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ.

   Συγκεκριμένα αναφέρει:
  "Ήμουν από τους τυχερούς να ζήσω αυτή την ξεχωριστή εμπειρία πηγαίνοντας για μερικές μέρες να υπηρετήσω στον Έβρο. Οι κάτοικοι στις Καστανιές έβγαιναν στον δρόμο για να μας υποδεχθούν και να μας ευχαριστήσουν με χειροκροτήματα και επευφημίες κάθε φορά που φεύγαμε από την περιοχή ώστε να ξεκουραστούμε μέχρι να επιστρέψουμε και πάλι στις θέσεις μας στην προσπάθεια προστασίας των συνόρων μας, μας εκδήλωναν την αγάπη και τον σεβασμό τους για τις λίγες μέρες που ήρθαμε και από κανένα σπίτι δεν έλειπε η ελληνική σημαία. 

  Ακόμα όμως μια μεγάλη έκπληξη με περίμενε πηγαίνοντας στον ιερό ναό των Αγίων Θεοδώρων στην Ορεστιάδα όταν άκουσα τον ιερέα να αναφέρεται σε εμάς, αστυνομικούς και στρατό με πολύ ένθερμα λόγια και πραγματοποιώντας παράκληση για ψυχική και σωματική ενδυνάμωση μας." 

   Επίσης δεν παραλείπει να πει ένα μεγάλο ευχαριστώ στους κατοίκους του Έβρου που όλα αυτά τα χρόνια φυλάνε τα σύνορα της Ελλάδας...

  " Όμως το μεγάλο ευχαριστώ είναι για τους ακρίτες μας που χρόνια τώρα, ολάκερη ζωή, φιλούν τα σύνορα μας δίπλα στο πρόβλημα, όχι στην άνεση μιας μεγαλούπολης στο κέντρο της χώρας.
  Δίνουν το παρών καθημερινά υπενθυμίζοντας στον γείτονα ότι εδώ είναι Ελλάδα και δεν είναι μόνο η Αθήνα.

   Όλοι εμείς σας ευχαριστούμε που ηρωικά στέκεστε στα πόδια σας και μας μεταδίδετε την πίστη στην πατρίδα και την Ορθοδοξία αλλά και την παλικαριά,το ηθικό χρέος απέναντι στα Όσια και τα Ιερά και το φιλότιμο, που εκφράζετε στις κρίσιμες στιγμές ως ανδρειοσύνη και θυσία. 

  Φεύγοντας ο καιρός ομιχλώδης μουντός μελαγχολικός αλλά με την υπόσχεση να είμαστε ξανά παρόν όταν χρειαστεί."

Δημοσιεύθηκε στις 19 June 2020 | 9:46 pm


Το ΚΙΝΑΛ φέρνει στην Βουλή την καταστροφή της Παναγίας της Βαρνάκοβας... Γιατί καθυστερεί η μελέτη αποκατάστασης και τί συμβαίνει με την καταγραφή των ιστορικών κειμηλίων του Μνημείου;...  ΕΡΩΤΗΣΗ

  Προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη
  Προς τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο 

  Θέμα: Αποκατάσταση ζημιών στην Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου Βαρνάκοβας και ανάγκη καταγραφής κειμηλίων.   Η Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Βαρνάκοβας, ιδρυθείσα το 1077 μ.Χ., αποτελεί ιστορική Μονή της χώρας μας, με τεράστια σημασία. Η ιστορία της συνδέεται τόσο με την δυναστεία των Κομνηνών, όσο και με τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας του Έθνους. Μετά από μακρά περίοδο ερήμωσης, λειτούργησε και πάλι από το 1992, αποτελώντας σημείο αναφοράς και πνευματικό πυλώνα της Ορθοδοξίας για τη Φωκίδα, την Αιτωλοακαρνανία και την ευρύτερη περιοχή, προσελκύοντας ταυτόχρονα πλήθος προσκυνητών από όλη την Ελλάδα.  Άλλωστε, η Μονή είναι κηρυγμένο μνημείο (ΦΕΚ 580/Β/3-8-1993).


  Η Μονή είχε πληγεί σημαντικά από σεισμούς και ιδίως το 1995 προκλήθηκαν από δυνατό σεισμό εκτεταμένες ζημιές στο Καθολικό της Μονής με τα μαρμαροθετήματα των Κομνηνών, το οποίο αντιμετώπιζε κίνδυνο κατάρρευσης. Το 2017 ξέσπασε πυρκαγιά που κατέστρεψε ολοσχερώς τα κτίρια της βορειοδυτικής και νότιας όψης του μοναστηριού. Κι ενώ οι ζημιές αυτές ακόμα δεν έχουν αποκατασταθεί, το βράδυ της 14ης Ιουνίου 2020 ξέσπασε νέα πυρκαγιά που κατέστρεψε την εικόνα της Παναγίας Βαρνάκοβας αλλά και άλλα ιστορικά θρησκευτικά κειμήλια.


   Ήδη από το 2017, μετά την πρώτη πυρκαγιά, τονίσθηκε η αναγκαιότητα της θωράκισης της Μονής από μελλοντικούς κινδύνους, καθώς και της καταγραφής των κειμηλίων της Μονής και της προστασίας τους. Αυτό αποτυπώθηκε και σε σχετική επιστολή των Προέδρων των Όμορων Κοινοτήτων της Μονής (Δροσάτου-Κάμπου-Ποτιδάνειας-Παλαιοξαρίου-Τείχιου-Τρίκορφου-Σεργούλας-Φιλοθέης), οι οποίοι ζήτησαν την καταγραφή των κειμηλίων. Επίσης, το Υπουργείο Πολιτισμού απαντώντας σε σχετική ερώτησή του πρώτου εξ ημών, είχε τονίσει ότι αποφασίσθηκε η λήψη μέτρων πυρόσβεσης και προστασίας από πυρκαγιά.


  Ωστόσο έως και σήμερα, δεν έχουν εκκινήσει διαδικασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης των ζημιών της Μονής, ενώ παρατηρούνται καθυστερήσεις και στη μελέτη που εκτελείται με πόρους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας μετά την πυρκαγιά του 2017, ώστε στη συνέχεια να προωθηθούν τα έργα.

Κατόπιν αυτών, ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1.      Σε ποια ακριβώς φάση βρίσκεται η εξέλιξη της μελέτης αποκατάστασης του Καθολικού της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Βαρνάκοβας καθώς και των πυρόπληκτων κελιών της Μονής, η οποία μελέτη εκτελείται με πόρους της  Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας; Πότε αναμένεται η ολοκλήρωση των μελετών και η εκκίνηση των εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης της Μονής Κοιμήσεως και ιδίως των εργασιών αναστήλωσης του Καθολικού της Μονής;

2.      Σε ποια φάση βρίσκεται η καταγραφή των ζημιών της Μονής που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά της 14/6/2020 και ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την αποκατάσταση των ζημιών αυτών; 

3.      Έχει διενεργηθεί μέχρι σήμερα καταγραφή των ιστορικών και θρησκευτικών κειμηλίων που φυλάσσονται και φυλάσσονταν στην Ιερά Μονή; Υπάρχει ακριβής εικόνα των κειμηλίων που χάθηκαν στην πυρκαγιά του 2017;

4.      Λήφθηκαν μετά την πυρκαγιά τα αναγκαία μέτρα προστασίας από πυρκαγιά όπως ανέφερε το Υπ. Πολιτισμού ότι είχε αποφασισθεί;

5.      Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες πρόκειται να προβεί το Υπ. Πολιτισμού ώστε να εξασφαλισθεί η πλήρης καταγραφή των ιστορικών και θρησκευτικών κειμηλίων της Μονής αλλά και άλλων αντίστοιχων Μονών και η ασφαλής φύλαξή τους από οποιονδήποτε κίνδυνο;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

Γιώργος Μουλκιώτης

Δημοσιεύθηκε στις 19 June 2020 | 3:10 pm


Δεν πρόκειται να "κουνηθεί" ο παράνομος καταυλισμός ΡΟΜΑ στο ΒΙΠΕ Άμφισσας επί της Εθνικής Οδού!... Ανακοίνωση Ταγκαλή για την άδυναμία υλοποίησης του πάρκιν Βαρέων Οχημάτων, λόγω "προχειρότητας σχεδιασμού"...


 Άμφισσα: Ρομά έκαναν φύλλο και φτερό παλαιά οχήματα του Δήμου Δελφών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
 ΝΟΜΟΣ ΦΩΚΙΔΑΣ 
ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ 
 ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

   Ενημερωτική επιστολή του Δημάρχου Δελφών κ. Παναγιώτη Ταγκαλή 

 Η αλήθεια για το έργο «Διαμόρφωση Χώρου Στάθμευσης Βαρέων Οχημάτων στη Δ.Ε. Άμφισσας»

     Προς αποκατάσταση της αλήθειας και προκειμένου το σύνολο των δεδομένων του έργου «Διαμόρφωση Χώρου Στάθμευσης Βαρέων Οχημάτων στη Δ.Ε. Άμφισσας» να γίνουν γνωστά με κάθε τους λεπτομέρεια στους δημότες του Δήμου Δελφών αναφέρω αναλυτικά τα εξής:Ένα τόσο σημαντικό έργο, με τον τρόπο που σχεδιάστηκε δεν θα μπορούσε ποτέ να υλοποιηθεί, ούτε και να αδειοδοτηθεί, για τους εξής λόγους:

·         Απαιτείται άδεια δόμησης για να ξεκινήσουν οι εργασίες, η οποία δεν μπορεί να εκδοθεί.

·         Δεν υπάρχει εξασφαλισμένη πρόσβαση στο αγροτεμάχιο (κόμβος σύνδεσης ή είσοδος-έξοδος)

 • Το ένα τρίτο (περίπου) του αγροτεμαχίου ευρίσκεται εντός της ζώνης προστασίας της ΕΥΔΑΠ.

·         Το έργο δεν μπορεί να λάβει την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας, καθώς δεν εναρμονίζεται με το υφιστάμενο Νομοθετικό πλαίσιο (Υ.Α. 44662/454), ήτοι:

1. Είσοδος - Έξοδος.

- Πρέπει να φέρει κατάλληλη σήμανση

- Πρέπει να κατασκευαστεί πεζοδρόμιο πλάτους 2μ κατά μήκους της εισόδου- εξόδου

- Πρέπει να υπάρχει επαρκής ηλεκτροφωτισμός της εισόδου-εξόδου των οχημάτων

- Ο χώρος αναμονής πρέπει να επαρκεί για την αναμονή δύο (2) τουλάχιστον οχημάτων τουλάχιστον 3 x 12 m (αυτή τη στιγμή δεν επαρκεί)

-Μεταξύ του οικοπέδου και του ασφαλτοστρωμένου δρόμου του ΒΙΟ.ΠΑ. μεσολαβεί απόσταση περίπου 10,00μ και εκτός αυτού υπάρχει και τσιμεντένια τάφρος απορροής ομβρίων πλάτους περίπου 5,00μ και βάθους 2,5μ.

(Δεν έχει γίνει καμία πρόβλεψη για την γεφύρωση της τάφρου και την κατασκευή του συνδετήριου δρόμου της εισόδου και εξόδου με τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο του ΒΙΟ.ΠΑ.)2. Όρια στάθμευσης

- α. Πρέπει να σημαίνονται ευκρινώς με χρώμα ή άλλο ευδιάκριτο υλικό, ή β. Πρέπει να ορίζονται με κατάλληλη κατασκευή (π.χ. κυβόλιθοι, έγχρωμα προκατασκευασμένα δομικά υλικά κ.ά.). (Δεν έχει προβλεφθεί)3. Κτίριο - χωροταξία σταθμού

- Εντός του σταθμού προβλέπεται γραφείο επιφάνειας τουλάχιστον 10m2, αποθήκη τουλάχιστον 20m2, χώροι υγιεινής και εγκαταστάσεις για την πρόσβαση ΑμεΑ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. (Δεν έχει προβλεφθεί κτίριο, ούτε υπάρχει έγκριση του ΥΠΠΟ)4. Επιφάνεια του χώρου στάθμευσης

Η επιφάνεια του χώρου στάθμευσης, των χώρων εισόδου και εξόδου, των κυκλοφοριακών συνδέσεων, και των χώρων αναμονής και αναστροφής, πρέπει να έχει κατάλληλη επίστρωση και να διαθέτει κατάλληλες στρώσεις βάσης και υπόβασης, ανθεκτικές στα φορτία που ασκούνται από τα κινούμενα οχήματα.

(Δεν έχει προβλεφθεί επίστρωση)5. Πεζοδρόμια.

Στη βάση κάθε τοίχου, τοιχίου ή περίφραξης που συνορεύει με λωρίδα κυκλοφορίας ή με θέση στάθμευσης πρέπει να παρεμβάλλεται εντός του σταθμού πεζοδρόμιο πλάτους τουλάχιστον 1 m και ύψους μεγαλύτερου ή ίσου των 0,15 m.

(Δεν έχει προβλεφθεί)6. Υδροδότηση

(Δεν έχει προβλεφθεί)7. Αποχετευτικό σύστημα.

Στο σταθμό πρέπει να υπάρχει κατάλληλο αποχετευτικό σύστημα ικανό για την απορροή των ακαθάρτων στο δημοτικό αποχετευτικό δίκτυο ή σε απολύτως στεγανό βόθρο.

(Δεν έχει προβλεφθεί)8. Σήμανση

Άρθρο 10 ΦΕΚ – Προϋποθέσεις μελέτης σήμανσης.

Περιμετρικά του γηπέδου θα πρέπει να υπάρχει πράσινη ζώνη με φύτευση τουλάχιστον δύο σειρών δέντρων και θάμνων και επιπλέον (κατά το ΦΕΚ) πεζοδρόμιο πλάτους 1,00μ.

Αυτό θα επιφέρει  αλλαγές στην διαμόρφωση του γηπέδου και κατά συνέπεια στις θέσεις στάθμευσης.

(Δεν έχει προβλεφθεί σήμανση)Οι απόψεις, αυτών που σχεδίασαν και δημοπράτησαν το συγκεκριμένο έργο, δημιούργησαν ψευδείς εντυπώσεις ότι το έργο μπορούσε και έπρεπε να έχει ήδη ξεκινήσει.

Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική, καθώς είχε σχεδιαστεί λάθος.

Το έργο δεν μπορεί να λάβει τις απαραίτητες άδειες για να ξεκινήσει. Η παράθεση όλων των παραπάνω και η επισήμανση του συνόλου των ελλείψεων (εστιάστε στο πόσα δεν έχουν προβλεφθεί), δεν επιδέχονται αμφισβήτηση από κανένα καλόπιστο παρατηρητή των γεγονότων.

Είναι απορίας άξιο, κι αυτό είναι κάτι που χρίζει σχολιασμού, το πώς κατά το παρελθόν σχεδιάζονταν τόσο σημαντικά έργα με πρόχειρο (τουλάχιστον) τρόπο, διακινδυνεύοντας τις χρηματοδοτήσεις που είχαν εγκριθεί.

 Στόχος της παρούσας Διοίκησης του Δήμου Δελφών είναι ο επανασχεδιασμός του εν λόγω έργου, εφ’ όσον μας δοθεί πίστωση χρόνου αλλά και διασφάλιση της χρηματοδότησή του, προχωρώντας στη συνέχεια στην υλοποίησή του επί πραγματικών δεδομένων και στο πλαίσιο που ορίζει με σαφήνεια η πολιτεία. Κάθε τι άλλο στην παρούσα φάση προσφέρεται μόνο για δηλώσεις εντυπωσιασμού και για τη διατήρηση στην επικαιρότητα εκείνων που ευθύνονται για το σύνολο των παραπάνω. Δεν τους ακολουθούμε σε αυτό το δρόμο, καθώς επιλέγουμε να είμαστε παραγωγικοί για το Δήμο μας στην πράξη και όχι στη θεωρία.                                                                Παναγιώτης Αγ. Ταγκαλής

                                                                      Δήμαρχος Δελφών


Δημοσιεύθηκε στις 19 June 2020 | 3:09 pm


ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδας: Η Φωκίδα αποθήκη σκουπιδιών;;... ΠΟΙΟΣ φορέας θα εισπράττει τα χρήματα για να γεμίσει σκουπίδια ο Νομός από την νότια Ελλάδα;...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΦΩΚΙΔΑΣ 


Η Φωκίδα αποθήκη σκουπιδιών της Πελοποννήσου; (Αιγιαλείας και Δυτ. Μάνης) 


  Η Γιώτα Πούλου, βουλευτής Βοιωτίας ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με τη λειτουργία του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.) νομού Φωκίδας και τις Προγραμματικές συμβάσεις που υπέγραψε ο Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας ΑΕ με τους Δήμους Αιγιαλείας και Δυτικής Μάνης για την μεταφορά 9.000 τόνων σύμμεικτων απορριμμάτων σε διάστημα δύο ετών. Το είδος των απορριμμάτων μετατρέπει τον ΧΥΤΥ Φωκίδας(Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) σε ΧΥΤΑ (Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων χωρίς πρότερη επεξεργασία), γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία και έχει προκαλέσει τις εύλογες ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας και του Τοπικού Συμβουλίου της Κοινότητας Ελαιώνα. Πολύ περισσότερο αντίκειται στον αναθεωρημένο Πε.Σ.Δ.Α. Στερεάς Ελλάδας που προβλέπει την αντίθετη κατεύθυνση, δηλ. τη μετατροπή ακόμα και των υπαρχόντων ΧΥΤΑ της Περιφέρειας σε ΧΥΤΥ.
     Επιπλέον, η επιβάρυνση του ΧΥΤΥ Φωκίδας με αυτή την ποσότητα απορριμμάτων, ξεπερνά τη δυνατότητα απορρόφησης του ΧΥΤΥ Φωκίδας και παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας. Πολύ περισσότερο που η καθυστέρηση στην έναρξη της λειτουργίας του (μόλις ξεκίνησε η δοκιμαστική λειτουργία) και εκ τούτου ο περιορισμός της διάρκειας εκτέλεσης των συμβάσεων, επιφέρει ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση.
    Η ερώτηση, την οποία συνυπογράφουν ο τομεάρχης Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος και  άλλοι 14 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων ο Γιάννης Σαρακιώτης (Φθιώτιδα) ζητά τον έλεγχο της νομιμότητας της αλλαγής χρήσης του ΧΥΤΥ Φωκίδας, των Προγραμματικών συμβάσεων και της τήρησης των αρχών της αναλογικότητας και της εγγύτητας.
Ακολουθεί η κοινοβουλευτική ερώτηση.18/6/2020

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΦΩΚΙΔΑΣ

Αθήνα, 17 Ιουνίου 2020

ΕΡΩΤΗΣΗΠρος τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: «Προγραμματικές συμβάσεις Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας ΑΕ

με Δήμους Αιγιαλείας και Δυτικής Μάνης»

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπως αυτή ενσωματώθηκε στο Εθνικό δίκαιο, η διαχείριση των απορριμμάτων διέπεται από κανόνες οι οποίοι αποτυπώνονται στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (Ε.Σ.Δ.Α.), το οποίο κυρώθηκε με την Πράξη 49 της 15−12−2015, ΦΕΚ 174/15 Δεκεμβρίου 2015  (Τροποποίηση και έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (Ε.Σ.Δ.Α.) και του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων), σύμφωνα με το άρθρο 31 του Ν. 4342/2015. Βάσει του Ε.Σ.Δ.Α. συντάχτηκαν τα Περιφερειακά  Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α.).
Το Αναθεωρημένο Πε.Σ.Δ.Α. Στερεάς Ελλάδας, που εγκρίθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2016 με την αρ. 263/2016 Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας/ ΑΔΑ: 7Η4Ξ7ΛΗ-55Μ, συμπεριέλαβε τα σχεδιασμένα έργα από τον Τοπικό Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Φωκίδας: Μονάδα Κομποστοποίησης και Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) Φωκίδας.
Το αίτημα  χρηματοδότησης είχε υποβληθεί το 2011 από τον Δήμο Δελφών προς την Ειδική Διαχειριστική Αρχή ΣτερεάςΕλλάδας (αρ. πρτ. 32632/01.12.2011 /4387/09.12.2011 ΕΔΑ), για έργο με τίτλο: “ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ) ΚΑΙ ΧΩΡΟΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΤΑΦΗΣ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΩΝ (Χ.Υ.Τ.Υ.) Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ ”, για να καλύψει τις ανάγκες των δύο Φαλλοκρατικών Δήμων του Νομού, με εξυπηρετούμενο πληθυσμό 40.430 κατοίκους. Το εν λόγω έργο εντάχθηκε το 2013 στο ΕπιχειρησιακόΠρόγραμμα "Περιβάλλον - ΑειφόροςΑνάπτυξη" με κωδικό MIS 370720 (ΑΔΑ: ΒΛ937ΛΗ-Α1Δ).
Μετά τη συγχώνευση του τοπικού Φόδρα Φωκίδας και του Συνδέσμου Διαχείρισης Ν. Φωκίδας (ΣΔΑΝΦ), στον «Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας ΑΕ», υποβλήθηκε πρόταση για αναβάθμιση της Μονάδας Κομποστοποίησης σε Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), η οποία και συμπεριλαμβανόταν στο αναθεωρημένο Π.Ε.Σ.Δ.Α. Στερεάς Ελλάδας με δυναμικότητα 10.500 tn/έτος σύμμεικτα και 4.000 tn/έτος προδιαλεγμένα.
Το αρχικό έργο του ΧΥΤΥ, μετά από πολλές καθυστερήσεις, πρόκειται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία στις 15 Ιουνίου 2020, σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Δελφών.
Ωστόσο το έργο αναβάθμισης της Μονάδας Κομποστοποίησης σε ΜΕΑ, βρίσκεται ακόμη στη φάση εκπόνησης των μελετών και σε συνδυασμό με την έλλειψη ΚΔΑΥ, είναι σαφές  ότι στο νομό Φωκίδας δεν υπάρχει  η υποδομή για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων.
Παρόλα αυτά στις 19/02/2020 ο «Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας ΑΕ», υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Αιγιαλείας, διάρκειας 2 ετών, για την αποδοχή 5.000 τόνων «σύμμεικτων Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) του Δήμου Αιγιαλείας και Υγειονομική Ταφή αυτών στον Χ.Υ.Τ.Υ. Δελφών». (Πρακτικό της Έκτακτης-Κατεπείγουσας Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, με ημερομηνία 15 Ιανουαρίου 2020/ΑΔΑ: 6ΗΙΝΩ6Χ-ΚΔ8).
Επίσης, στις 9 Μαΐου 2020, ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Δυτικής Μάνης για την «Αποδοχή Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) του Δήμου Δυτικής Μάνης και Υγειονομική Ταφή αυτών στον Χ.Υ.Τ.Α. Άμφισσας» (απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα: 93/2020), για 4.000 τόνους σύμμεικτων απορριμμάτων.
Οι συμβάσεις έχουν διετή διάρκεια και προβλέπουν την μεταφορά συνολικά 9.000 τόνων σύμμεικτων απορριμμάτων στον ΧΥΤΥ Δελφών ή ΧΥΤΑ Άμφισσας (!), όπως μετονομάστηκε μεταξύ των δύο συμβάσεων. Με βάση τις προδιαγραφές του ΧΥΤΥ, η προσθήκη 4.500 tn ετησίως αντιστοιχεί στο 30% της δυναμικότητάς του και αν συνυπολογισθεί η καθυστέρηση έναρξης λειτουργίας του, και εκ τούτου ο περιορισμός της διάρκειας εκτέλεσης των συμβάσεων, η επιβάρυνση ξεπερνά το 40% ετησίως.
Η αλλαγή χρήσης του ΧΥΤΥ σε ΧΥΤΑ έρχεται σε αντίθεση με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία, που προβλέπει ότι πλέον τα απορρίμματα που οδηγούνται στους χώρους τελικής διάθεσης  πρέπει απαραιτήτως να έχουν υποστεί νωρίτερα επεξεργασία, με σκοπό τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων αλλά και την εν γένει αξιοποίησή τους πριν την ταφή. Ταυτόχρονα αντίκειται στον αναθεωρημένο Πε.Σ.Δ.Α. Στερεάς Ελλάδας που προβλέπει την ολοκλήρωση της κατασκευής του ΧΥΤΥ Φωκίδας και τη μετατροπή των υπαρχόντων ΧΥΤΑ της Περιφέρειας σε ΧΥΤΥ.
Η αλλαγή του σχεδιασμού από τον «Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας ΑΕ» στον αναθεωρημένο Πε.Σ.Δ.Α., η μετατροπή δηλαδή της Μονάδας Κομποστοποίησης σε ΜΕΑ με δυναμικότητα 10.500 tn σύμμεικτα και 4.000 tn προδιαλεγμένα, η καθυστέρηση των έργων και η υπογραφή των προαναφερόμενων συμβάσεων, προκάλεσαν την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας και τις αντιδράσεις του Τοπικού Συμβουλίου της Κοινότητας Ελαιώνα.
Επειδή η μετατροπή της λειτουργίας του ΧΥΤΥ σε ΧΥΤΑ αντίκειται στην Κοινοτική και Εθνική Νομοθεσία.
Επειδή οι υπογραφείσες συμβάσεις προηγούνται της ολοκλήρωσης των έργων και της λειτουργίας τους.
Επειδή η επιβάρυνση με την μεταφορά των 9.000 tn σύμμεικτων, ανεπεξέργαστων απορριμμάτων υπερβαίνει τις  προδιαγραφές της κατασκευής και της λειτουργίας του ΧΥΤΥ και παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:1) Είναι νόμιμη η αλλαγή χρήσης του ΧΥΤΥ Φωκίδας;2) Είναι νόμιμες οι υπογραφείσες συμβάσεις και τι προτίθεται να κάνει;3) Τηρείται η αρχή της αναλογικότητας και της εγγύτητας με τις υπογραφείσες συμβάσεις;                                   

Οι ερωτώντες βουλευτέςΠούλου Γιώτα

Φάμελλος Σωκράτης

Βαρδάκης Σωκράτης

Γκιόλας Γιάννης

Ηγουμενίδης Νίκος

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη

Κασιμάτη Νίνα

Μάλαμα Κυριακή

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Πολάκης Παύλος

Ραγκούσης Γιάννης

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Σπίρτζης Χρήστος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

  

Δημοσιεύθηκε στις 19 June 2020 | 3:02 pm


ΕΡΓΟΤΑΞΙΑΚΟ: δεν θα πάμε στην τριμερή συνάντηση για το καθεστώς εργασίας μας στα μεταλλεία!... αντίθετα, θα κοινοποιήσουμε την αλληλογραφία με την εταιρεία προκειμένου να διενεργηθεί κοινοβουλευτικός έλεγχος...


    Εργαζόμενοι «Μεταλλείων Κασσάνδρας»: Περιμένουμε τον Σκουρλέτη ...

ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ  Ε Ρ Γ Ο Τ Α Ξ Ι Α Κ Ο 

  Συνάδελφοι, 


    Πρόσφατα η Επιθεώρηση εργασίας Φωκίδας με έγγραφό της,  κάλεσε το Σωματείο μας, σε τριμερή συνάντηση με την εταιρεία, με θέμα ημερήσιας διάταξης «Ημέρα ανάπαυσης απασχολουμένων με καθεστώς πενθήμερης εργασίας» στις 19 Ιούνη 2020.    Το Σωματείο μας ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΜΕΡΟΣ σε αυτή τη διαδικασία γιατί:Α)  Αντί η επιθεώρηση εργασίας (ΣΕΠΕ) να επιβάλλετε κυρώσεις στην αυθαιρεσία της εταιρείας να εφαρμόζει την κυλιόμενη πενθήμερη εργασία, όπως αυτή συμφωνήθηκε κατά τη διαβούλευση Σωματείου και διοίκησης της εταιρείας μέχρι της 15/4/2020, σύμφωνα και με το έγγραφό της (129312/14/4/2020) όπου αναφέρεται ότι «μετά το πέρας του ανωτέρω χρονικού σημείου, θα πρέπει, με κοινή συμφωνία εργοδότη και Σωματείου, να πραγματοποιηθεί νέα διαβούλευση», μας κάλεσε να ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΜΕ στην αυθαιρεσία και παρατυπία της εργοδοσίας, αλλά να «διαφωνούμε» για το ρεπό!!!

Β)    Αν και καταγγείλαμε επανειλημμένα και στο ΣΕΠΕ, ως υπηρεσία, αλλά και στις προϊστάμενες του αρχές, στην Πάτρα και στο Υπουργείο εργασίας, για την αυθαίρετη και παράνομη χορήγηση συνέχισης της άδειας  σε ευπαθείς ομάδες του μεταλλείου εν μέσω πανδημίας, εν τούτοις όχι μόνο δεν επιβλήθηκε καμία κύρωση στην εργοδοσία για το κομμάτι εκείνο της επιβολής (με το ζόρι και με εκβιαστικό τρόπο) της άδειας, αλλά δεν  μας δόθηκε και καμία απάντηση για το χρονικό εύρος της άδειας που δικαιούντο οι συνάδελφοί μας σύμφωνα με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.     Θεωρώντας, προφανώς με υποδείξεις των προϊσταμένων αρχών, στο ΣΕΠΕ στην Πάτρα (;) στο ίδιο το υπουργείο εργασίας (;) ότι πρέπει επιτέλους «κάτι να γίνει», μετά τις καταγγελίες μας που πλέον έφτασαν μέχρι και το κοινοβούλιο, βρήκανε την «πυροσβεστική» λύση της τριμερούς-συμφιλιωτικής διαδικασίας για να νομιμοποιήσουμε, εμείς, το σωματείο μας,ακόμη και με την παρουσία μας (και μόνο) τις αυθαιρεσίες της εργοδότριας εταιρείας. Τελικά, ως διοίκηση, θεωρούμε ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου εργασίας ΔΕΝ παίρνουν θέση έναντι των πεπραγμένων της επιχείρησης προφανώς για να μην διαταραχθούν οι μεταξύ τους σχέσεις και προκαλούν τη συμφιλιωτική διαδικασία όχι με βάση της καταγγελίες του Σωματείου αλλά με θέμα τέτοιο ώστε να συγκαλύπτεται και η επιχείρηση και οι υπηρεσίες.     Όχι μόνο ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΥΤΗ αλλά και θα κοινοποιήσουμε όλη την αλληλογραφία μας στις κοινοβουλευτικές ομάδες όλων των κομμάτων του κοινοβουλίου, προκειμένου να διενεργηθεί κοινοβουλευτικός έλεγχος.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗΔημοσιεύθηκε στις 19 June 2020 | 2:51 pm


Το Λιμενικό Ταμείο Φωκίδας συμμετέχει ενεργά στην νεοσυσταθείσα Επιτροπή Τουρισμού της Ιτέας...
  Στην Επιτροπή Τουρισμού της Ιτέας θα συμμετέχει εκπρόσωπος της Λιμενικής Επιτροπής του ΛΤΝΦ.  
   Μία ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία για την περιοχή μας, η οποία έχει στόχο να συσπειρώσει πολίτες και συλλόγους με μοναδικό αντικείμενο ενδιαφέροντος την ανάπτυξη του τουρισμού στην πόλη μας. 
   
   Από την πλευρά του, το ΛΤΝΦ δεσμεύεται να συνεργαστεί προκειμένου να υλοποιηθεί ο στόχος αυτός, στα πλαίσια της χωρικής του αρμοδιότητας. 

  Στην διευρυμένη συζήτηση περί τουρισμού, δόθηκε η ευκαιρία να συζητηθούν αρκετά θέματα και να λυθούν απορίες, που αφορούν στο παραλιακό μέτωπο Ιτέας - Κίρρας, όπως: το master plan, οι παραλίες, η παραχώρηση της μαρίνας σε ιδιώτη, η αξιοποίηση του λιμένα Ιτέας και η προσέλκυση τουριστών, η αναδιαμόρφωση των καταστημάτων του παραλιακού μετώπου, τα τρέχοντα έργα και η καθημερινότητα. 

   Ευχόμαστε στη νεοσυσταθείσα επιτροπή καλή επιτυχία στη δράση της και τη συνεργασία της με τους αρμόδιους φορείς. 

Εκ του Λιμενικού Ταμείου Ν. Φωκίδας

Δημοσιεύθηκε στις 18 June 2020 | 11:22 am


ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδας: στην Βουλή των Ελλήνων η εργοδοτική αυθαιρεσία των μεταλλείων... καταγγελία και για αδράνεια του Σ.ΕΠ.Ε...

Δελτίο Τύπου 

  ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Φωκίδας

 Παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τους εργαζόμενους των μεταλλείων Φωκίδας

  Κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας κατέθεσαν η πρ. υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων οι Γιώτα Πούλου (Βοιωτίας) και Γιάννης Σαρακιώτης (Φθιώτιδας), σχετική με τα προβλήματα που δημιουργεί η εργοδοσία της εταιρείας στους εργαζόμενους και στα σωματεία τους, στην Φωκίδα. 

KAPTEPIA: ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΩΚΙΔΑΣ: “ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ...
  Η εργοδοσία, εκμεταλλευόμενη το δυσμενές εργασιακό καθεστώς που η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί, καθώς και την αδράνεια του Σ.ΕΠ.Ε, παρανομεί συνεχίζοντας την 6ήμερη λειτουργία παρά την λήξη της συμφωνίας με το σωματείο (που υπογράφηκε με την τριμερή επί ΣΥΡΙΖΑ στο υπουργείο Εργασίας το 2019) θεωρώντας αυτό διευθυντικό της δικαίωμα και προωθεί ρυθμίσεις που αποβαίνουν σε βάρος της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

   Η κοινοβουλευτική ερώτηση της Έφης Αχτσιόγλου (τομεάρχης Εργασίας ΣΥΡΙΖΑ) και των 32 βουλευτών έγινε μετά από ενέργειες της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Φωκίδας. Προηγήθηκε τηλεδιάσκεψη με τον Αντρέα Νεφελούδη, πρ. Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Εργασίας και υπεύθυνο του τμήματος Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, όπου διαπιστώθηκε η παράνομη συνέχιση της 6ήμερης λειτουργίας σε υπόγειες στοές και σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, σε βάρος της υγείας των εργαζομένων καθώς και η απραξία του ΣΕΠΕ Φωκίδας παρά τις καταγγελίες των εργαζομένων.

Η τωρινή παρέμβαση της κοινοβουλευτικής μας ομάδας θα συνεχιστεί και θα ενταθεί. Η κοινωνία πρέπει να μείνει όρθια με τα εργατικά δικαιώματα συνεχώς να αναβαθμίζονται και όχι να καταρρακώνονται.

Ακολουθεί η κοινοβουλευτική ερώτηση.

17/6/20
ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ- ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΦωκίδαςΑθήνα, 16 Ιουνίου 2020ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών ΥποθέσεωνΘέμα: «Παραβίαση δικαιωμάτων και καταχρηστικές πρακτικές σε βάρος των εργαζομένων στα μεταλλεία  Φωκίδας»

Οι εργαζόμενοι των μεταλλείων Φωκίδας καταγγέλλουν καταχρηστικές πρακτικές της εργοδοσίας σε βάρος τους.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, η συμφωνία εταιρείας-σωματείου για 6ήμερη λειτουργία –με  5ήμερη εργασία– διάρκειας 9 μηνών των μεταλλείων έληξε στις 15/4/2020. Ωστόσο, η εταιρεία δεν σταματάει την 6ήμερη λειτουργία και δεν δέχεται συνάντηση και συζήτηση με το σωματείο. Μάλιστα, φέρεται να σχεδιάζει μονομερώς επιβολή 7ήμερης λειτουργίας αντί για επιστροφή στην 5ήμερη λειτουργία, όπως προέβλεπε η συμφωνία της με τους εργαζόμενους.

  Επίσης, οι καταγγελίες του επιχειρησιακού σωματείου κάνουν λόγο για παραβίαση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας, δουλειά 48 ωρών -αντί για 5ήμερο και 40ωρο- με αμφισβητούμενα ρεπό, σε υπόγειες στοές και ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, με τεράστια επιβάρυνση της υγείας των εργαζομένων.

   Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η εταιρεία επιχειρεί να τους τρομοκρατήσει, δεν σέβεται την προσωπική και οικογενειακή ζωή τους, τα εργασιακά δικαιώματα και την ασφάλειά τους. Παράλληλα, την περίοδο της πανδημίας εργαζόμενοι με προβλήματα υγείας απομακρύνθηκαν λαμβάνοντας στο ακέραιο τις αποδοχές τους μόνο για έναν μήνα και μετά η εταιρεία φέρεται να τους κάλεσε να πάρουν κανονική άδεια ή άδεια άνευ αποδοχών.

   Τέλος, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν αδράνεια του Σ.ΕΠ.Ε. και του υπουργείου Εργασίας, ζητώντας άμεσες παρεμβάσεις και ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών για να σταματήσει η εργοδοτική αυθαιρεσία.Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 1. Γνωρίζει τις καταγγελίες και τι έπραξε γι’ αυτές; Έχει κληθεί τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας;
 2. Συμφωνεί με το γεγονός ότι η εταιρεία παραβιάζει τη συμφωνία με το σωματείο και μονομερώς συνεχίζει την 6ήμερη λειτουργία ενώ σχεδιάζει και 7ήμερη;
 3. Το Σ.ΕΠ.Ε. έλεγξε την εταιρεία; Διαπίστωσε παραβιάσεις τις εργατικής νομοθεσίας, του εβδομαδιαίου εργάσιμου χρόνου και των όρων υγείας και ασφαλείας;
 4. Ποιες παρεμβάσεις σχεδιάζει και πότε για τα προβλήματα των εργαζομένων;Οι ερωτώντες βουλευτέςΑχτσιόγλου Ευτυχία

Αναγνωστοπούλου Σία

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γκιόλας Γιάννης

Δρίτσας Θοδωρής

Ζεϊμπέκ  Χουσεΐν 

Ηγουμενίδης  Νίκος

Καλαματιανός Διονύσης

Καρασαρλίδου Φρόσω

Κάτσης Μάριος 

Καφαντάρη Χαρά

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή 

Μαμουλάκης Χάρης

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κώστας

Μωραΐτης Θάνος

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα 

Παπανάτσιου Κατερίνα

Πολάκης Παύλος

Πούλου Γιώτα

Ραγκούσης Γιάννης

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρλέτης Πάνος

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Σκούφα Μπέττυ 

Τζούφη Μερόπη

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νίκος

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γιώργος

Δημοσιεύθηκε στις 17 June 2020 | 11:57 am


Φωτιά σε ανεξέλεγκτη χωματερή του Δήμου Δελφών στο ΒΙΟΠΑ Άμφισσας, εντός του Δελφικού Τοπίου...βίντεο!...


 

 Δελφικό Τοπίο... Β' ΖΟΕ

ΒΙΠΕ Άμφισσας... βιολογικός καθαρισμός...
 
 ...Περιοχή ευθύνης Δήμου Δελφών... ανεξέλεγκτη εναπόθεση κλαδιών, στρωμάτων, ελαστικών και παλιών δημοτικών κάδων...
  Αν και η κατάσβεση είναι ευθύνη του Δήμου, 
η Πυροσβεστική Υπηρεσία Άμφισσας


για άλλη μια φορά έσωσε την κατάσταση...

Δημοσιεύθηκε στις 16 June 2020 | 10:55 pm


Νομός Φωκίδας - Ειδήσεις και Νέα

Απόψεις - Η Καθημερινή

Απόψεις  Η Καθημερινή

Δημοσιεύθηκε στις 4 July 2020 | 8:58 pm


Εξορμήσεις του ΠΑΝ - Newspaper TAXYDROMOS

Εξορμήσεις του ΠΑΝ  Newspaper TAXYDROMOS

Δημοσιεύθηκε στις 3 July 2020 | 3:47 pm


Δείτε αγγελίες στο Νομό Φωκίδας

Φιλικοί ιστότοποι: