Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Φωκίδας   »   Ιτεα Φωκιδας    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΩΚΙΔΑΣ

Συμπαράσταση στον αγώνα των συμβασιούχων στις Δασικές Υπηρεσίες
Το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας συμπαραστέκεται στους 33 συνάδελφους συμβασιούχους, των «Κοινωφελών» προγραμμάτων Πυροπροστασίας, στη  Δασική  Υπηρεσία Άμφισσας καθώς και στους υπόλοιπους του Λιδορικίου και της Γραβιάς καθώς και στο σύνολο των 5066 σε όλη τη χώρα όπου η κυβέρνηση θα απολύσει με τη λήξη του προγράμματος. Οι 5.066 εργαζόμενοι προσελήφθησαν στην Πυροπροστασία Δασών το καλοκαίρι του 2018, μέσω κοινωφελούς προγράμματος του ΟΑΕΔ, και επιφορτίστηκαν με το δύσκολο έργο του καθαρισμού των περιαστικών δασών, της αποψίλωσης, της διάνοιξης μονοπατιών, της δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών,
αντιπλημμυρικών έργων και γενικότερα οτιδήποτε χρειάζεται σε επίπεδο πρόληψης για να επιβραδυνθεί η επέκταση των πυρκαγιών και να αποτραπεί μια νέα τραγωδία.
Η κυβέρνηση με αιτιολογίες όπως «οι δημοσιονομικοί περιορισμοί» δεν επιτρέπει την παράταση των συμβάσεων των συγκεκριμένων εργαζομένων και πολύ περισσότερο την μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους αν και αναγνωρίζεται από τους αρμόδιους υπουργούς η τραγική υποστελέχωση των δασικών υπηρεσιών.
Η πυροπροστασία, η διάσωση και η ακεραιότητα του δασικού πλούτου δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με όρους κόστους - κέρδους. Η ζωή και το περιβάλλον δεν είναι πεδίο κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Η δασοπροστασία δεν μπορεί να στηρίζεται σε προγράμματα του ΟΑΕΔ και ανακυκλωμένους εργαζόμενους
Το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας στηρίζει τον αγώνα και τα αιτήματα των συναδέλφων για
1. Άμεσα την 12 μήνη ανανέωση των συμβάσεων των συναδέλφων μας, έτσι ώστε να καλυφθεί και η επόμενη αντιπυρική περίοδος, αφού οι συμβάσεις αρχίζουν να λήγουν από τις 15/11/2019.
2. Εντός του χρόνου της ανανέωσης, τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, βοηθώντας έτσι σε έναν από τους πιο νευραλγικούς τομείς αυτόν της αντιπυρικής προστασίας των δασών.
3. Κατάργηση από εδώ και μπρός, όλων των μορφών ελαστικής εργασίας στο δημόσιο, όπως και των περιορισμών του άρθρου 103 του Συντάγματος.
4. Επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων συναδέλφων του Κτηματολογίου.
5. Αξιοπρεπείς μισθούς. Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ.
Άμφισσα,18-11-2019
 Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 5:41 pm


ΟΜΑΔΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗΣ

                   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
        Μετά την παρέλευση 3,5 ετών και την υποβολή 6 υπομνημάτων, τα οποία η Εισαγγελέας Διαφθοράς αγνόησε, αρνούμενη να δώσει εντολή για τη διενέργεια έρευνας, η Ομάδα Κοινωνικής Εγρήγορσης (ΟΚΕ) προχώρησε σε καταγγελία στον νέο Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ζητώντας τη συνδρομή του για την άρση του αδιεξόδου.
       Συγκεκριμένα η ΟΚΕ από τις αρχές του 2016 είχε ζητήσει την
εμπλοκή των «Αδιάφθορων» της ΕΛΑΣ, γιατί το ΤΑΙΠΕΔ εκποιούσε ακίνητα του Δημοσίου, χωρίς ανοιχτό διαγωνισμό και για τις καταγγελίες επιχειρηματιών, αναφορικά με στοχευμένους ελέγχους σε βάρος τους, όταν τόλμησαν να ξεσκεπάσουν φαινόμενα διαφθοράς στον Δημόσιο τομέα.
       Το κόμμα μας με λύπη διαπιστώνει ότι όποιος αντιστέκεται στη λεηλασία του Δημοσίου πλούτου, εξοντώνεται και ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες,
δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, γιατί πρόκειται για ένα διεφθαρμένο καθεστώς, όπου πρώτη προτεραιότητα είναι ο χρηματισμός, μια κατάσταση που διαιωνίζεται, μέχρι και σήμερα, πλήττοντας ανεπανόρθωτα την πραγματική οικονομία.

                            Για επικοινωνία: Email:ixnilatis.oke@gmail.com,
κιν. 6931850885, Site: ixnilatis.orgΔημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 5:38 pm


Ο ΔΕΣΦΙΝΙΩΤΗΣ ΔΕΣΠΟΤΗΣ ΗΣΑΪΑΣ! - Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΔΕΣΠΟΤΗΣ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΕ

Όσο κι αν ψάξουμε τις σελίδες του '21 δεν θα βρούμε 
άλλο δεσπότη να λαβαίνει μέρος σε μάχες. 
Ιεράρχες μάρτυρες ήταν αρκετοί στον Αγώνα. 
Πολεμιστής όμως παραμένει μοναδικός, ο Δεσφινιώτης Ησαΐας!
Δεν αρκούν λίγες σελίδες για να περιλάβουν το βίο και το έργο του Ησαΐα. 
Ο αγνός αυτός πατριώτης, ο πολεμάρχης κληρικός και 
εθνικός κήρυκας της Επανάστασης του '21, ο επίσκοπος Σαλώνων Ησαΐας, υπήρξε όντως μια μεγάλη μορφή του Αγώνα.
       Σε αδίκησε η ιστορία, Σε λησμόνησε η Πατρίδα».
Μόλις ξέσπασε η επανάσταση (23/3/1821)
ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε’ και 22 ιεράρχες
υπέγραψαν τον αφορισμό της
.
 
Ο Ησαΐας όμως δεν υπάκουσε στο 
            προσκυνημένο πατριαρχείο.. 

Σαν παραμύθι μοιάζει η ιστορία που ακολουθεί παραμύθι γιατί περιέχει τη γοητεία της υπερβολής και του μεγαλείου, που γαλουχώντας διαδοχικά γενιές των προγόνων μας φτάνει κάποτε ως τις μέρες μας.

Γύρω στα 1750, καθώς ξημέρωναν Χριστούγεννα, ένας λεβεντόπαπας από τη Δεσφίνα, ο παπα-Στάθης, γύριζε βιαστικά από την Αντίκυρα, καβάλα στο μουλάρι του, να λειτουργήσει στης Δεσφίνας την εκκλησιά. Το χιόνι έπεφτε πυκνό τριγύρω. Ξάφνου άκουσε μια φωνή να ζητάει βοήθεια. Πλησίασε και βρήκε μέσα σε μια σπηλιά τον Αρβανίτη Αλή, ζαμπίτη της Αντίκυρας, να καίγεται στον πυρετό. Ο παπα-Στάθης φόρτωσε τον Αλή στο μουλάρι, τον ανέβασε στη Δεσφίνα και τον περιποιήθηκε στο σπίτι του σώζοντάς τον από βέβαιο θάνατο. «Βουνό με Βουνό δεν συναντιέται, άνθρωπος με άνθρωπο ανταμώνουν», είπε όταν συνήρθε ο Aρβανίτης Αλής στον παπα-Στάθη.. 
Όμως οι δυο τους δεν έλαχε ποτέ να επανανταμώσουν. 
Ο θρύλος σταματάει εδώ για να συναντήσει αργότερα την ιστορία. 
Ο παπα-Στάθης της Δεσφίνας,είχε γυναίκα την Αρχόντω,

τρεις γιους και δύο κόρες. Ο μεγάλος γιος, ο Γιάννης,
έγινε τσοπάνης. ο δεύτερος, ο Θεοδόσης, πήγε καλόγερος στο μοναστήρι του Οσίου Λουκά. Το τρίτο παιδί γεννήθηκε το.1778.0 παπα Στάθης του 'δωσε το όvομα Ηλίας και θέλησε να τονε κάνει. παπά. Δεκαοχτώ χρονώ τον έστειλε στα Σάλωνα όπου δίδασκε ο καλόγερος - δάσκαλος του -Γένους- Γεράσιμoς Λύτσικας , να μάθει λίγα γράμματα. Το 1797 έφυγε από τα Σάλωνα και γίνεται καλόγερος στο μοναστήρι του Προδρόμου της Δεσφίvας λαμβάνοντας το όνομα Ησαΐας, που διατήρησε σ' όλη του τη ζωή. Όμως η δίψα του για μάθηση τον έσπρωχνε σε κάτι καλύτερο. Έτσι μια μέρα εγκαταστάθηκε στο μοναστήρι του Οσίου Λουκά όπου μόναζε και ο αδελφός του. Εκεί, μέσα στη βιβλιοθήκη τoυ νέου μοναστηριού συμπλήρωσε ο Ησαίας τn μόρφωσή του τις ώρες της σχόλης. Για την αφοσίωσή του στα θεία και το ζήλο του, γρή­γορα έγινε διάκος. Τότε ξυπνάει μέσα του ο πόθος για τη λευτεριά όλης της Ρωμιοσύνης. Όμως οι γνώσεις που είχε αποκτήσει δεν του αρκούσαν. Τα Γιάννενα, το φημισμένο κέντρο με σχολειά και δασκάλους σαν τον Μπαλάνο και τον Ψαλίδα, ασκούσαν στoν Ησαΐα μια ακατανίκητη έλξη και γοητεία, Για 'κεί εκίνησε ο ανήσυχος καλόγερος του Οσίου Λουκά.

Πέρασαν πολλά χρόνια απ' τη χριστουγεννιάτικη εκείνη νύχτα που ο παπα-Στάθης είχε σώσει τον Αρβανίτη, τώρα αυτός ο Αρβανίτης αφέντευε τα Γιάννενα. έτσι μας λέει ο θρύλος. Είναι ο Αλή Πασάς απ' το Τεπελένι. Ο παντοδύναμος δυνάστης δεν ξέxασε το καλό που του 'χε κάνει ο παπάς της Δεσφίνας. Έστειλε απεσταλμένο με «γραφή» στον Ζαμπίτη της Δεσφίνας που τον πρόσταζε να στείλει στα Γιάννενα τον παπα-Στάθη. Όμως ο παπάς δεν ζούσε και σύμφωνα με την προσταγή πήρανε τα δυο του παιδιά, τον Γιάννη και τον Ηλία. Ο Αλής θέλοντας να εκπληρώσει το καλό στα παιδιά του σωτήρα του τα έβαλε να του ζητήσουν ό,τι ήθελαν για να προστάξει να γίνει. Ο Γιάννης αρνήθηκε. Ο Ηλίας ζήτησε απ' το βεζίρη να τον βοηθήσει να σπουδάσει. Ο Αλής δέχτηκε με χαρά του. Τον έμπασε τρόφιμο σ' ένα καλό ελληνικό σχολείο κι ύστερα τον έστειλε γι' ανώτερες σπουδές στην Πόλη. Η αληθινή αιτία που έφτασε στ' αυτιά του Αλή το όνομα του Ησαΐα ήταν η φήμη που απέκτησε καλλιεργώντας στενές σχέσεις με επίσημα πρόσωπα. Ο Αλής τον γνώρισε πρώτα κι εκτιμώντας το ήθος και το χαρακτήρα του θέλησε να τον βοηθήσει στη στα­διοδρομία του, στέλνοντάς τον να τελειώσει τις σπουδές του στην Πόλη. 
Στην Κωνσταντινούπολη ο Ησαΐας απέκτησε πολλές γνωριμίες, ειδικά με τους Φαναριώιες, και συνδέθηκε με το Πατριαρχείο. Εκεί γνώρισε τον πατριάρχη Γρηγόριο τον Ε' κι απέκιησε στενό σύνδεσμο μαζί του. Όμως ο προορισμός του ήταν άλλος. Σύντομα γύ­ρισε στο χωριό του τη Δεσφίνα ως ιερέας να εκπληρώσει την ιερατική του αποστολή. Ο Αλής τον διόρισε συγχρόνως διοικητή της περιφέρειας. Στο διάστημα αυτό έγραψε «Εκκλησιαστικούς λόγους» κι ένα «Χρονικό της Ρούμελης» που χάθηκε και στέρησε την ιστορία μας ίσως από ένα σπουδαίο έργο.
Μετά το θάνατο του επισκόπου Σαλώνων Ιωακείμ η επισκοπή έμεινε ορφανή από αρχιερέα. Όλης της επαρχίας των Σαλώνων τότε η προσοχή στράφηκε αυθόρμητα στον Δεσφινιώτη Ησαΐα. Ο Αλή πασάς, θέλοντας να δημιουργήσει περιβάλλον από δικούς του αφοσιωμένους ανθρώπους, στέλνει γράμματα στον πατριάρχη και τον παρακαλεί να δο­θεί η θέση του Ιωακείμ στον Ησαΐα. Μα κι ο πατριάρχης γνωρίζει καλά τον Ησαΐα. Έχει κιόλας εκτιμήσει τα προσόντα του. θ' αποκτούσαν τα Σάλωνα δεσπότη αρεστό στο σατράπη. ’λλωστε θα μπορούσε να μεσιτεύει για ν' αποφεύγουν οι χριστιανοί τις ραδιουργίες του 

Έτσι το 1818 ο πατριάρχης χειροτονεί δεσπότη τον Ησαΐα. «Ησαΐας επίσκοπος Σαλώνων ή Σόλωνος». Για το δεσπότη αρχίζει ένα νέο στάδιο δράσης προς όφελος των καταφρονεμένων Χριστιανών της επαρχίας. Eπαναφέρει στα Σάλωνα την έδρα της επισκοπής η οποία για μερικά χρόνια είχε μεταφερθεί στο Χρισσό. Mοιράζει κατόπιν όλα τα εισοδήματά του στους φτωχούς, δανείζεται από τους πλούσιους Σαλωνίτες χρήματα, τα μοιράζει κι αυτά. Τα ανθρωπιστικά του αισθήματα τον κάνουν αγα­πητό και λατρευτό σ' όλη την επαρχία. Ο Πανουργιάς, αρματολός της περιοχής, τον κάνει φίλο του και τον αποκαλεί δεξί του χέρι. Στο δεύτερο χρόνο της χειρoτονίας του δέχεται το μυστικό της Φιλικής Εταιρείας. Σης παραμονές του Αγώνα μαζεύει χρήματα, αγοράζει όπλα και τ' αποθηκεύει μυστικά στα Σάλωνα. Τα όπλα μετέφερε απ' την Ευρώπη με τα δυο του καράβια ο Γαλαξιδιώτης ναυτικός Φούντας ή Γκανούτας.

Κείνο τον καιρό είχε φτάσει στην επαρχία των Σαλώνων κάποιος παπα-Ανδρέας Μόρης απ' την Κουκουβίστα. Ζωσμένος τ' άρματα πάνω από τα ράσα παρενοχλούσε τους Τούρκους κάθε τόσο. Εκείνοι διαμαρτύρονταν στο δεσπότη, ενώ ο Αλή πασάς ζητούσε επίμονα τον παπα-Ανδρέα. Η θέση του ιεράρχη έγινε δύσκολη. Ήθελε να βοηθήσει τον παπα-Ανδρέα χωρίς να δυσαρεστήσει τους Τούρκους και τον Αλή, μην τύχει και τους κινήσει υποψίες. Γράφοντας ο Ησαΐας στον πατριάρχη Γρηγόριο του ζητούσε μεταξύ των άλλων τη συμβουλή του για το θέμα του παπα-Ανδρέα. Ο πατριάρχης τού απάντησε με επιστολή που έφερε ημερομηνία 20 Δεκεμβρίου 1820- να υπερασπίζεται κρυφά τον γενναίο Κουκουβιστιανό αγωνιστή και συγχρόνως να υποκριθεί άγνοια στο Βεζίρη, να τον καταπραΰνει με λόγια και υποσχέσεις, αλλά να μην παραδώσει τον Μωρή εις λέοντος στόμα. Ο Ησαΐας πράγματι περιέθαλψε τον παπα­Ανδρέα Μόρη σαν Κουκουβιστιανό όπως του άξιζε. Και κείνος, μόλις ξέσπασε η Επανάσταση, βρέθηκε πλάι στον Πανουργιά και πολέμησε λιονταρίσια. Συγχρόνως ο πατριάρχης καλούσε μ' απεσταλμένο τον Ησαΐα στην Κωνσταντινούπολη να του μεταβιβάσει τις τελευταίες εντολές για τη μεγάλη στιγμή που πλησίαζε. 
Για να θολώσει τα νερά και να μην υποψιαστούν οι αγάδες της Ρούμελης για το ξαφνικό ταξίδι του δεσπότη, συγκάλεσε το ηγουμενικό συμβούλιο του Οσίου Λουκά -που υπαγόταν τότε στην επισκοπή Σαλώνων- για τις εκκρεμείς υποθέσεις του μοναστηριού, μαζί με ων Ησαΐα. Έτσι τις πρώτες μέρες του1821 ο επίσκοπος βρισκόταν, μαζί με τον αδελφό του Θεοδόσιο και τον ηγούμενο Χατζή, στην Πόλη κι έπαιρνε οδηγίες από τον πατριάρχη. Στις 11 Μαρτίου, σ' ένα απόμερο σημείο του κόλπου της Αντίκυρας, αποβιβάστηκε ο ταξιδιώτης δεσπότης κι από 'κεί έφτασε στο μοναστήρι του Οσίου Λουκά, όπου, ειδοποιημένος, τον περίμενε ο Θανάσης Διάκος. Όλα είναι έτοιμα. Μετά τον εσπερινό ο Ησαΐας ορκίζει τα παλικάρια πάνω στο ευαγγέλιο. Ύστερα αναχώρησε για τα Σάλωνα, μάζεψε τους προύχοντες και τους προκρίτους και τους ανέθεσε την οργάνωση. Την εκτέλεση θ' αναλάμβανε ο καπετάνιος της επαρχίας ο γέρο Πανουργιάς. Πολεμοφόδια μεταφέρονται από το Γαλαξίδι και μοιράζονται στα σπίτια των προυχόντων­, χωρίς οι τούρκοι να αντιληφθούν το παραμικρό. Η Επανάσταση είχε μπει στο δρόμο της. Ζήτημα ημερών το ξέσπασμά της. Στις 24 Μαρτίου , στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, ο Ησαΐας συγκέντρωσε τον Πανουργιά με τα παλικάρια του και τους προεστούς των Σαλώνων Αναγνώστη Γιαγτζή, Ρήγα Κοντορήγα και Αναγνώστη Κεχαγιά, έκαναν δοξολογία και ύψωσαν τη σημαία της Επανάστασης στην περιοχή των Σαλώνων. Ο πόθος του ιεράρχη είχε εκπληρωθεί οι κόποι του είχαν καρποφορήσει.
Στις 26 Μαρτίου ο Ησαΐας ξαναβρίσκεται στο μοναστήρι του Οσίου Λουκά με τον Θανάση Διάκο. Και στο χάραμα της άλλης μέρας οι καλόγεροι έψαλαν την δοξολογία. Ήταν το γλυκό χάραμα της λευτεριάς. Έτσι κηρύχτηκε η Επανάσταση και στη Βοιωτία. Ο αρχηγός Θανάσης Διάκος είχε πάρει την ευλογία του δεσπότη και ξεκιvούσε με τα παλικάρια του για το μεγάλο Αγώνα. Ο Ησαΐας κατέθεσε τα άμφιά του στον Όσιο Λουκά, αρματώθηκε και ξεκιvώvτας για τα Σάλωνα έριξε μια στερνή ματιά στο μοναστήρι. Δυο δάκρυα κύλησαν από τα μάτια του δεσπότη και κατάβρεξαν ης ροδόχροες παρειές του. 

Δύο μέρες έμεινε ο ιεράρχης στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία να παρακολουθήσει την Επανάσταση που είχε ξεσπάσει στα Σάλωνα αυθημερόν. Σαν έμαθε πως όλα πήγαιναν καλά και πως οι Σαλωνί­τες κλείσανε τους Τούρκους στο Κάστρο, έφυγε για τη Λιβαδειά, όπου έφτιαξε μ' άλλους δύο ιεράρχες την Επαναστατική Επιτροπή. Είναι το μόνο σωζόμενο έγγραφο που φέρει την υπογραφή του Ησαΐα.

Ο επίσκοπος γύρισε σύντομα στα Σάλωνα. Έπρεπε να ετοιμάσει την άμυνα. Ο Πανουργιάς με 500 άνδρες είχε πάρει το Κάστρο (10 Απριλίου 1821, ανήμερα του Πάσχα). Από τ:α λάφυρα αρματώθηκαν οι Σαλωνίτες του Πανουργιά κι έτρεξαν να συναντήσουν τους Διάκο και Δυοβουνιώτη που βρίσκονταν στα όρια του Ζητουνιού, περιοχής Λαμίας. Μαζί τους ακολουθούσε ένας ακόμη αρματωμένος πολεμιστής. Ήταν ο δεσπότης Ησαΐας.


Όσο κι αν ψάξουμε τις σελίδες του '21 δεν θα βρούμε άλλο δεσπότη να λαβαίνει μέρος σε μάχες. Ιεράρχες μάρτυρες ήταν αρκετοί στον Αγώνα. Πολεμισιής όμως παραμένει μοναδικός ο Ησαΐας! 

Ούτε να ιερουργήσει δεν κάθησε το πρώτο ελεύθερο Πάσχα στα Σάλωνα. Δεν προλάβαινε. Στο πολεμικό συμβούλιο που έγινε στους Κομποτάδες στις 19 Απριλίου αποφασίστηκε ο Πανουργιάς να κρατήσει το κέντρο. Έπιανε τον ξεροπόταμο Ντούνο κι όλο το κάτω μέρος της Χαλκωμάτας. Στο χωριό Μουσταφάμπεη έστειλε ο Πανουργιάς τον Κομνά Τράκα και τον παπα-Ανδρέα με τα παλικάρια του. Ο ίδιος με τους υπόλοιπους και τον Μαμούρη θα μένανε στη Χαλκωμάτα. Ο Ησαΐας την κρίσιμη εκείνη στιγμή έμεινε κοντά στο σαλωνίτικο σώμα, δίνοντας κουράγιο στους Έλληνες που αντίκριζαν από μακριά το πολυάριθμο στρατόπεδο του εχθρού.
Στη μάχη που ακολουθεί στη Χαλκωμάτα ο πολυάριθμος κι εμπειροπόλεμος στρατός του Βρυώνη κατατροπώνει τους λιγοστούς Έλληνες αγωνιστές. Ο Πανουργιάς τραυματίζεται. Ένα εχθρικό βόλι βρίσκει και τον Ησαΐα. Ο αδελφός του ο παπα-Γιάννης πέφτει κι αυτός νεκρός. Ένα παλικάρι, ο έφορος του στρατού Μαρκόπουλος, βλέποντας τον ιεράρχη να μένει πίσω λαβωμένος, τον σηκώνει στον ώμο του κι αρχίζει να τρέχει. Ο Ησαΐας τον παρακαλεί: «Αφησέ με τέκνον μου και σώσε τουλάχιστον σεαυιόν ως χρησιμότερον». Ο ανήφορος του Καλλίδρομου, στητός, εξουθενώνει τον Μαρκόπουλο. Και αποθέτει κοντά στην πηγή της Χαλκωμάτας το «πολύτιμον φορτίον». Φεύγοντας ο Μαρκόπουλος άκουσε τον Ησαΐα να φωνάζει: «Παναγία μου, σώσον τουλάχιστον την Πατρίδα». Αυτά ήταν τα τελευταία του λόγια. Οι Τούρκοι καταφθάνουν κι αποτελειώνουν τον ιεράρχη. Όταν την άλλη μέρα οι Τούρκοι παλούκωσαν τον Διάκο, βάλανε γύρω από την σούβλα περίπου 80 κεφάλια που 'χαν κόψει στη μάχη της Αλαμάνας. Ένα από αυτά ήταν και του Ησαΐα. Ο Βαλαωρίτης ως επίλογο στο τρίτο άσμα του Διάκου βάζει αυτούς τους στίχους: «... Στ' αγέρι κρεμασμέvα ωσάv καντήλια τ' ουραvού, απoβραδίς δυο φώτα εφάvnκαv στη σκοτειvιά.... Καvείς δεv τάχε αvάψει. Κ' έvας που πέρασε απεκεί, καλόγερος, διαβάτnς, κ' είδε το θάμμα κ' έδραμε, στα λάμψη δυο κεφάλια ηύρε που πλάγιαζαv γλυκά.... τώvα του Παπαγιάvvn και τάλλο του Δεσπότη του. Γοvατιστός εμπρός τους έμειv' ο γέρος κ' έκλαψε. Τους έρριξε τρισάγιο τα φίλnσε στο μέτωπο και με το δοκαvίκι έσκαψε λάκκο κ' έθαψε τ' αχώριστα τ' αδέλφια. Βλογάει το χώμα τpεις φοραίς.... Εκαμε το σταυρό του και χάvεται στnv ερnμιά. Eσβήστηκαv τα φώτα». 

Ο Ησαΐας παραμένει ένα αγνό σύμβολο του αδούλωτου Ελληνισμού. Το μαρμάρινο άγαλμά του στήθηκε από τους Αμφισσείς τον Ιούλιο του 1931 στη μεγάλη πλατεία της ’μφισσας που από τότε φέρει τ' όνομά του. Σ' εκείνα τ' αποκαλυπτήρια ο γυμνασιάρχης του Γυμνασίου της πόλης σε προσφώνησή του κατέληξε με τούτα τα πικρά λόγια:


«Σε αδίκησε η Ιστορία...Σε λησμόνησε η Πατρίδα».


Το κείμενο ανήκει στον Ερευνητή - Ιστορικό Δρόσο Κραββαρτόγιαννο


Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 8:38 am


Ο ΣΥΡΙΖΑ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΗΡΙ: ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΝΟΙΞΕΙ... ΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ

Έφυγε το Μνημόνιο, πάει και το Go Back Madame Merkel. Και τώρα με τι να μαλώνουμε, συμπολίτες μου; Ξέρετε, λύθηκαν όλα τα προβλήματα μας.

Πλέον, δεν έχουμε το πρόβλημα χαμηλών μισθών και όλοι οι νέοι επιστρέφουν στην Ελλάδα για την επαγγελματική ανέλιξη των ονείρων τους. Μειώθηκε και η ανεργία.Εννοείται η χώρα σχεδόν έγινε το Μαϊάμι της Ευρώπης, αφού εκτός από τις υψηλές θερμοκρασίες Νοέμβριο μήνα, όλοι οι επιχειρηματίες θέλουν να κάνουν έδρα την Ελλάδα, δηλαδή το φορολογικό παράδεισο.

Για αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, νιώθει την ανάγκη να μας ανοίξει τα μάτια. Να μας εξηγήσει τι είναι κανονικότητα. Και αυτό διότι, όπως είπαμε, έχουμε λύσει τα πάντα ως χώρα. Και δεν βρίσκει τίποτα άλλο ώστε να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση. Στη μεταΚυβέρνητική του εποχή, ξεκινά, καμπάνια ενημέρωσης.

Το θέμα που σκέφτηκε, ώστε να μιλησει στην αγωνία του μέσου πολίτη, είναι η κανονικότητα της ΝΔ, ενώ αυτοπαρουσιάζεται και ως “ανοιχτήρι”.
Και έτσι, ήρθε ώρα να αντικατασταθεί η πολιτική διαμάχη της προηγούμενης περιόδου- όταν λέγαμε για τρόικες, ελίτ και αποικίες- με την πολιτική εργαλειοποίηση της λέξης κανονικότητα,

που η ΝΔ εφηύρε προεκλογικά.
Με τη δοκιμασμένη συνταγή “βάζω πρόσημο σε όλα” - που περισσότερο αρχίζει να θυμίζει με αυγολέμονο έτοιμο να κόψει, παρά με πολιτική ύπαρξη- μιλά για ακροδεξιά διολίσθηση και για κανονικότητα της “συντήρησης και της οπισθοδρόμησης”. Και όλα αυτά, αφού ο Αλέξης Τσίπρας κατέβηκε για.. λίγο στην πορεία του Πολυτεχνείου.
Μόλις 24 ώρες μέτα, ανακοίνωσε και τη νέα “νεανική καμπάνια”.
Λέει η πλατφόρμα isyriza.gr είναι το “ανοιχτήρι”, που θα ανοίξει τις επιθυμίες, τις σκέψεις, τις προτάσεις των ανθρώπων. Όπως μας ενημερώνει «η...κανονικότητα σε βρίσκει παντού», στηλιτεύοντας, όπως τονίζει, την οπισθοδρομική κανονικότητα της κυβέρνησης μέσα από την καθεστωτική και ακροδεξιά διολίσθηση σε ένα ακραίας μορφής δόγμα «νόμος και τάξη».
Το κεντρικό μήνυμα στα social media είναι: «Θα αφήσεις τον συντηρητισμό και τον αυταρχισμό να γίνουν κανονικότητα; ».
Δεν ξέρω τι σκέφτεται να ανοίξει ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί με τα ανοιχτήρια ανοίγουμε, κυρίως, κονσέρβες και βγάζουμε φελλούς. Διακρίνω, όμως, μία μεγάλη ανάγκη να ξανά νιώσει τις εποχές πριν γίνει κυβέρνηση, όταν κάτι είχε να πει και ήξερε και ποιοι θέλουν να ακούσουν.

Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 8:36 am


ΈΡΕΥΝΑ: ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΕ ΚΑΡΔΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ, ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ

Ακόμα έναν λαϊκό μύθο που θέλει πάσχοντες από καρδιαγγειακά νοσήματα να μην νοσούν συχνά από καρκίνο καταρρίπτουν στοιχεία νέας έρευνας που θα παρουσιαστεί στο φετινό ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης.
«Είναι διπλή κατάρα. Τα καρδιακά νοσήματα και ο καρκίνος είναι τα δύο βασικά αίτια θανάτου στις ΗΠΑ. Αυτή τη στιγμή αναγνωρίζουμε (πλέον) ότι συνδέονται πολύ στενά. Αυτό εξηγεί γιατί οι γιατροί πρέπει να προσπαθούν τόσο πολύ να μειώσουν τους παράγοντες κινδύνου των καρδιαγγειακών νοσημάτων, όχι μόνο για την πρόληψη καρδιακών νοσημάτων αλλά και για την πρόληψη του καρκίνου την ίδια στιγμή» δήλωσε η επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης Έμιλι Λο, καρδιολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στην Βοστόνη.
Στην έρευνα συμμετείχαν 12.712 άτομα, από τα οποία κανείς δεν είχε καρκίνο ούτε κάποιο καρδιακό νόσημα στην αρχή της μελέτης.
Διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων είχαν επίσης υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
«Το επόμενο βήμα είναι να εντοπιστούν οι βιολογικοί μηχανισμοί αυτή της σύνδεσης»,
δήλωσε η Έμιλι Λο.

Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 8:19 am


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ ΜΟΡΝΟΥ

Θέμα: Απάντηση στη με αριθμό πρωτοκόλλου 990/30.9.2019 Ερώτηση με θέμα: «Πολιτιστική προστασία και ανάδειξη της περιοχής γύρω από τον Ταμιευτήρα Μόρνου» 

Σε απάντηση της με αριθμ. Πρωτοκόλλου 990/30.9.2019 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Δημήτρη Κωνσταντόπουλου και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες, σας γνωρίζουμε τα εξής: 

Το κάστρο στο Κάλλιο, που πιθανώς ταυτίζεται με το κάστρο του Λιδορικίου (Βελούχοβο), όπως αναφέρεται στις πηγές από τον 14ο και 15ο αι., σώζονται ερείπια των μεσαιωνικών κτιρίων και της οχύρωσης στη θέση της αρχαίας ακρόπολης. Η περιοχή του Καλλίου εμφανίζεται στις βυζαντινές πηγές από τον 9ο αι. με επισκοπική έδρα το Λιδορίκι,
που διαδέχθηκε το Κάλλιο ως διοικητικό κέντρο της ορεινής Δωρίδας. Οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού θα αξιοποιήσουν τα πορίσματα αρχαιολογικών και ερευνητικών μελετών που έχουν γίνει στα μνημεία του λόφου από την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης και θα προχωρήσουν σε μελέτες τοπογράφησης και αποτύπωσης και αποκατάστασης του μνημείου, προκειμένου να είναι δυνατή η αναζήτηση των αναγκαίων πόρων για την ανάδειξη του χώρου. Σε ό,τι αφορά την περιοχή του Μαλανδρίνου, όπου διατηρείται σε σχετικά καλή κατάσταση η πόλη των Φυσκέων (τέλη 4ου - αρχές 3ου αι.π.Χ.), από τις σημαντικότερες των Εσπερίων Λοκρών, κατά το έτος 2013 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος συνυπέγραψε με τον Δήμο Δωρίδος Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας για την υλοποίηση εργασιών καθαρισμού του οχυρωματικού περιβόλου. Επιπλέον, συνυπέγραψε με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο - Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Τομέας ΙV - Συνθέσεων Τεχνολογικής Αιχμής, Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας για την αποτύπωση του οχυρωματικού περιβόλου του αρχαίου Φύσκου, στο πλαίσιο του οποίου έγιναν εκτεταμένες εργασίες τοπογραφικών και αρχιτεκτονικών αποτυπώσεων των αρχαιολογικών καταλοίπων κατά τα έτη 2013 και 2014. Ο Δήμος Δωρίδας παραχώρησε, τον Ιανουάριο του 2015, τμήμα του παλαιού δημοτικού σχολείου Τ.Κ. Μαλανδρίνου, προκειμένου να δημιουργηθεί έκθεση εποπτικού υλικού στην οποία παρουσιαζόταν η ιστορία του τόπου από τους αρχαίους έως τους βυζαντινούς χρόνους. Ωστόσο οι όροι της απόφασης παραχώρησης δεν κρίθηκαν ικανοποιητικοί από την αρμόδια Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, η οποία με έγγραφό της στις 19.10.2018 έθεσε ζητήματα ασφαλείας και εύρυθμης λειτουργίας του χώρου και πρότεινε να εξεταστεί η δυνατότητα εξεύρεσης εναλλακτικής λύσης. Κατόπιν τούτου η ΕΦΑ Φωκίδος απέστειλε σχετικό έγγραφο στο Δήμο Δωρίδος και την Τ.Κ. Μαλανδρίνου, με το οποίοι αιτήθηκε την ανάληψη πρωτοβουλίας των ανωτέρω φορέων προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα εξεύρεσης εναλλακτικής πρότασης για την αποθήκευση του αρχαιολογικού και προβολή του ενημερωτικού υλικού ή την επικαιροποίηση της υποβληθείσας πρότασης, λαμβανομένων υπόψιν των επισημάνσεων της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΥΠ.ΠΟ.Α. Προς το παρόν, τόσο ο Δήμος Δωρίδας, όσο και η Τοπική Κοινότητα Μαλανδρίνου δεν έχουν απαντήσει στο ανωτέρω ερώτημα. Η Αρχαιολογική Συλλογή Λιδωρικίου ιδρύθηκε το 1994 για να φιλοξενήσει ευρήματα από την περιοχή της αρχαίας Καλλίπολης (Κάλλιον) και στεγάστηκε στο κτήριο του παλαιού Δημοτικού σχολείου (κτήριο του 1912). Η συλλογή λειτούργησε έως το 2008, οπότε και έκλεισε λόγω σοβαρών κτιριολογικών προβλημάτων. Ως προς το κτήριο του Μουσείου Λιδωρικίου, υφίσταται από το 2011 μελέτη επισκευής αυτού, συνολικού προϋπολογισμού 265.800,00 ευρώ που εγκρίθηκε από το Δήμο Δωρίδος, ο οποίος προέβη στην έκδοση της απαιτούμενης κατά νόμο άδειας της Πολεοδομίας. Παρά ταύτα, μέχρι σήμερα δεν κατέστη εφικτή, η, μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων για την εκτέλεση του έργου. Πρόθεση του Δήμου Δωρίδος είναι να προχωρήσει στην επικαιροποίηση των οικονομοτεχνικών μελετών και στην εκτέλεση των εργασιών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της επισκευής του κτηρίου. Μετά το πέρας των εργασιών αυτών, θα ακολουθήσει η μουσειολογική μελέτη, η οποία δύναται να πραγματοποιηθεί από το Δήμο Δωρίδος, σε συνεργασία με την ΕΦΑ Φωκίδος, μέσω σύναψης προγραμματικής συμβάσεως . Εν κατακλείδι, σε περίπτωση ανάληψης πρωτοβουλιών από τους αρμόδιους φορείς για την ανάδειξη της ιστορίας του φράγματος του Μόρνου, το Υπουργείο Πολιτισμού δύναται να συμβάλλει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του. 
Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού
 ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ 

Εσωτερική Διανομή: 1. ΓΔΑΜΤΕ 2. ΔΙΠΚΑ 3. ΔΒΜΑ 4. Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων 5. ΔΙΝΕΠΟΚ 6. ΔΑΑΜ 7. ΔΑΒΜΜ 8. ΔΠΑΝΣΜ 9. ΕΦΑ Φωκίδας 10. ΥΝΜΤΕ Δυτικής Ελλάδας

Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2019 | 8:07 am


ΠΟΣΟ ΒΛΑΚΑΣ ΕΙΜΑΙ! ΟΥΤΕ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΤΑΚΤ ΔΕΝ ΕΧΩ!

Πως τους παν' τα τζιν!

"Διπλωματικό επεισόδιο" δημιουργεί η πορεία "ενός πολιτικού", προς την Αμερικανική πρεσβεία, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου!!!
Επιτέλους!
Κατάλαβα, γιατί τόσες εκατονταετίες δεν τιμώνται, από τους Ελληνες πολιτικούς, οι Ελληνες ήρωες, που θυσιάζονται, για να έχουν καρέκλες στην Ευρώπη τους και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, τα Ελληνικά σφουγγαρόπανα των ξένων επεμβάσεων!
Επιτέλους, κατάλαβα, γιατί ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ δεξιός πολιτικός, δεν παραβρέθηκε, στις...
εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου!
Επιτέλους, κατάλαβα, γιατί ένας πολιτικός που έγινε πρωθυπουργός, σε μια απελευθερωμένη, από την χούντα, Δημοκρατία, με το σύνθημα του λαού "Εξω οι Αμερικάνοι" και το αίμα του, δεν έστειλε, ούτε ένα τριαντάφυλλο, στο Πολυτεχνείο!
Και επιτέλους, κατάλαβα, ότι δεν θεωρούνται, από τους πολιτικούς, "διπλωματικά επεισόδια", οι σχεδιασμένες έξωθεν, ανατροπές πολιτεύματος, η απώλεια του μισού νησιού της Κύπρου με την συμμετοχή των ΗΠΑ και όλα τα δεινά του Ελληνικού λαού, από τις καθημερινές επεμβάσεις των ξένων!
Πόσο βλάκας είμαι!

Ούτε το ελάχιστο τάκτ δεν έχω!

Δημοσιεύθηκε στις 18 November 2019 | 8:19 pm


ΤΣΙΠΡΑΣ: ΠΩΡΩΣΗ ΑΜΟΡΑΛΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΜΕΝΗΣ ΑΛΗΤΕΙΑΣ…

Μόνο ένας πωρωμένος αμοραλιστής στα όρια της επαρμένης αλητείας μπορεί να εμπαίζει τόσο ξετσίπωτα τον ελληνικό λαό…
Και είναι φρενοβλάβεια εμπαιγμού το να συμμετέχεις στην πορεία για το Πολυτεχνείο, με τέτοια κομπάζουσα αναισθησία και νοσηρή αυτοϊκανοποίηση, όταν υπηρέτησες, ως πρωθυπουργός, σαν θλιβερό ανδρείκελο, τις ΗΠΑ και τις... δυνάμεις της πλανητικής κακουργίας…

Το εκτελεστικό, δωσίλογο όργανο των ΗΠΑ και του 4ου Ράιχ, διαδηλώνει …εναντίον των αφεντικών του: Ο δωσιλογισμός σε παράκρουση διπροσωπίας και αλαζονικής παχυδερμίας…

«Διαδηλώνει» και με την προστασία της αστυνομικής του φρουράς!!!

Η ΟΡΓΗ πολλαπλασιάζεται από την ΑΗΔΙΑ… Διαβάστε και εδώ:
http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=11280

Δημοσιεύθηκε στις 18 November 2019 | 8:04 am


ΈΤΣΙ ΘΑ ΤΟΝ ΠΑΤΕ ΤΟΝ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ;

Οι «πληροφορίες» πριν την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ στο Καβούρι έλεγαν ότι ο Χρυσοχοΐδης μετρούσε μέρες, άντε βδομάδες, πριν βρεθεί εκτός υπουργικού συμβουλίου. Ποιοί διέρρεαν αυτές τις «πληροφορίες»; Ελάτε τώρα, τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια της αμιγούς και δήθεν καθαρόαιμης δεξιάς, που βλέπει παλιούς Πασόκους στην κυβέρνηση και παθαίνει κολπική μαρμαριγή;
Σήμερα, μετά την σύλληψη της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας» και μετά τα γεγονότα της ΑΣΟΕΕ, ο Μιχάλης είναι πάλι ο ήρωας όλων μέσα στην ΝΔ. Πρωτίστως εκείνων των «σκληρών» που τον έλεγαν αποτυχημένο και πρόβλεπαν την καρατόμησή του. Αυτό θα κρατήσει ως την Κυριακή το βράδυ που θα τελειώσουν οι πορείες για το Πολυτεχνείο και θα μετρήσουν τα αποτελέσματα.
Αν το Σαββατοκύριακο γίνει της κακομοίρας στο κέντρο, ο Μιχάλης θα ξαναγίνει ο «υπερτιμημένος» της προπερασμένης βδομάδας, αν επικρατήσει ησυχία δίχως μολότοφ, εμπρησμούς και βιαιότητες, τότε θα συνεχίσουν να τον λένε «υπουργάρα» και «μάγκα». Ρουλέτα κάθε υπουργική θέση,
ρώσικη ρουλέτα η θέση του υπουργού προστασίας του πολίτη.
Προσωπικά δεν έχω την παραμικρή σχέση με τον Μιχάλη. Έχουν και οι παλιοί σύντροφοι τα δικά τους, που τα κουβαλούν μέσα στον χρόνο και μέσα στους πολιτικούς χώρους που υποστηρίζουν. Ούτε τον στηρίζω, ούτε τον καταδικάζω τον Χρυσοχοΐδη. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι πως σκέφτονται άλλοι συνάδερφοι του μέσα στο υπουργικό συμβούλιο ή κάποια μεγαλοστελέχη των κομματικών επιτελείων.
Έτσι θα τον πηγαίνουν τον Χρυσοχοΐδη; Την Δευτέρα που θα κάνει ντου σε μια κατάληψη θα είναι μέγας και την Τετάρτη που θα πέφτει μια μολότοφ σε κάποιον δρόμο θα είναι λειψός; Την Τρίτη που θα εξαρθρώνει κάποια συμμορία θα είναι ο καλύτερος και την Πέμπτη που θα γίνει μια ληστεία θα είναι έτοιμος για καρατόμηση; Μπορεί έτσι να κάνει την δουλειά του ο άνθρωπος;
Και στο τέλος-τέλος, δεν είχα ακούσει εγώ τον Χρυσοχοΐδη να δεσμεύεται ότι μέσα σ’ έναν μήνα «θα έχουν καθαρίσει τα Εξάρχεια». Άλλους είχα ακούσει προεκλογικά να το διατυμπανίζουν δίχως να έχουν μήτε γνώση μήτε αρμοδιότητα, δεσμεύοντας στα μάτια του κόσμου αυτόν που ανέλαβε στην συνέχεια να κάνει μια τόσο δύσκολη και πολύπλοκη δουλειά. Μερικοί απ’ αυτούς που το 'λεγαν τότε, είναι αυτοί που σήμερα αλλάζουν καθημερινά την γνώμη τους για τον υπουργό, σαν ανεμοδείχτες που στρέφονται στην φορά του ανέμου.
Θα πείτε πως λίγο μετρά η γνώμη του κάθε υπουργού, αυτό που έχει σημασία είναι η γνώμη του πρωθυπουργού. Σύμφωνοι, πλην τον κόσμο σ’ ένα κόμμα τον φέρνουν ή τον διώχνουν όλοι μαζί, όχι μόνος του ο αρχηγός. Για ρίξτε μια ματιά απέναντι και θα καταλάβετε. Μικρομεσαία στελέχη έχουν βαλθεί να μετατρέψουν τον Σύριζα σε γκρουπούσκουλο, όχι ο Αλέξης

Του Δημήτρη Καμπουράκη

Δημοσιεύθηκε στις 18 November 2019 | 8:00 am


ΚΡΑΞΙΜΟ ΚΑΙ ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΠΑΔΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ

Tην αντίδραση διαδηλωτών που συμμετείχαν στην πορεία για την επέτειο της 17 Νοέμβρη αλλά που δεν συμπαθούν το πρώην κυβερνών κόμμα και τους υποστηρικτές του προκάλεσε η διέλευση μιας ομάδας οργανωμένων στον ΣΥΡΙΖΑ.
Μολονότι δεν υπήρξε καμία ενέργεια που να δικαιολογεί κάτι τέτοιο εκ μέρους των ΣΥΡΙΖΑίων, οι οποίοι απλώς βάδιζαν φωνάζοντας τα συνθήματά τους εν χορώ και κρατούσαν ένα πανό περί «Εργασιακού Μεσαίωνα» κ.λπ. διάφοροι άλλοι παριστάμενοι άρχισαν το «κράξιμο».
Η κατάσταση δεν εκτραχηλίστηκε εντελώς, παρόλο που, όπως διακρίνεται στο δεύτερο βίντεο, κάποιος πιο θερμόαιμος εκσφεδόνισε μπουκάλι προς την ομάδα των ΣΥΡΙΖΑίων.
Μετά από τις κραυγές περί «ξεφτιλισμένων», «προδοτών» κ.ο,κ. η ένταση εκτονώθηκε καθώς οι πιο ψύχραιμοι συγκράτησαν τους παρ' ολίγον ασυγκράτητους.

Δημοσιεύθηκε στις 18 November 2019 | 7:50 am


ΤΟ TWITTER ΤΡΟΛΑΡΕΙ ΑΓΡΙΑ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ - «ΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ»

Σαν ευθεία πρόκληση για ακατάσχετο τρολάρισμα εξέλαβαν οι χρήστες του twitter τις αναρτήσεις του Αλέξη Τσίπρα για το Πολυτεχνείο.
Υποθέτοντας, πιθανώς, ότι κανείς δεν θυμάται τους εναγκαλισμούς του με τους ανώτατους αξιωματούχους των ΗΠΑ σε Ελλάδα και Αμερική, το... στρέτσινγκ στην Ουάσινγκτον κ.λπ. ο πρώην πρωθυπουργός σάλπισε πανστρατιά για τη συμμετοχή στην επετειακή αντι-αμερικανική διαδήλωση. Και έλαβε τις κατάλληλες απαντήσεις.
Δείτε πιο κάτω αντέδρασε η κοινότητα του twitter:
Λαϊκιστής ή γελοίος ο πρώην ΠΘ?
Θα ηγηθεί της πορείας που θα φωνάζει " φονιάδες των λαών Αμερικανοι", ο τύπος που εγλυψε τον πισινό του Τραμπ στον Λευκό Οίκο & του οποίου έπλεξε το εγκώμιο ο Παιατ, ως τον πιο υπάκουο ελληνα πολιτικό της μεταπολίτευσης.
28 people are talking about this
Ο Τσίπρας θα ηγηθεί της πορείας του Πολυτεχνείου

Γελάει και το υπηρετικό προσωπικό στο κότερο
View image on Twitter
114 people are talking about this
Το twitter '' γλεντάει '' τον Τσίπρα που ξαναφοράει το κουστούμι της επανάστασης.

Δεν σταματά να διαμηνύει πως θα βρεθεί στη μεγάλη πορεία για το Πολυτεχνείο, ο Αλέξης Τσίπρας, εκείνος που ως πρωθυπουργός τσακιζε τις πορείες των ΜΑΤ
View image on TwitterView image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter
See AIGAIOPELAGITIS's other Tweets
Ο Τσίπρας θα ηγηθεί της πορείας του Πολυτεχνείου.
View image on Twitter
See Nent Steve's other Tweets
Ο πολιτικοαπατεώνας Τσίπρας όταν ήταν πρωθυπουργός είχε τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στην καρδιά του. Τώρα που είναι αντιπολίτευση συμμετέχει στην πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία, για να διαμαρτυρηθεί ότι οι Αμερικανοί είναι φονιάδες των λαών. Μεγάλο πολιτικό νούμερο.
View image on Twitter
See Nent Steve's other Tweets
Τα μυνήματα της εξέγερσης της 17 Νοέμβρη υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας
View image on TwitterView image on Twitter
See ΓΚουμουτσαχοΐδης's other Tweets
Κάπως έτσι κατάλαβε το σύνθημα του Πολυτεχνείου ο Τσίπρας!
View image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter
96 people are talking about this
Το Πολυτεχνείο δεν είναι «πλυντήριο» για να ξεπλύνει ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ τα χρόνια της ντροπής
View image on Twitter
See Νίκη's other Tweets
Θεοχαρόπουλος: "Ο Τσίπρας δεν έριχνε χημικά"
Να εδώ 2 παραδείγματα 1. στην Αθήνα 1. στη Θεσσαλονική
Embedded video
35 people are talking about this

Δημοσιεύθηκε στις 18 November 2019 | 7:48 am


ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ! Ο ΑΝΔΡΕΑΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΜΗΣΕΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ

Ήταν ένας περίπου μήνας μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Σταθμός η 17η Νοεμβρίου 1981.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου γίνεται ο πρώτος πρωθυπουργός που περνά την πόρτα του Πολυτεχνείου για να τιμήσει τον αγώνα των φοιτητών και τους νεκρούς της εξέγερσης.

Ένα συγκλονιστικό βίντεο - ντοκουμέντο από τα επίκαιρα της εποχής που αναδεικνύει όλο τον ενθουσιασμό, το πάθος και την αίσθηση δικαίωσης του προοδευτικού κόσμου σε εκείνες τις πρώτες μέρες της Αλλαγής.


Δημοσιεύθηκε στις 17 November 2019 | 9:26 am


ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΥΤΙΚΟ ΒΑΝ ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Κατασκοπευτικό βαν αξίας 9 εκατ. δολαρίων που κυκλοφορούσε στους δρόμους της Λάρνακας, κατασχέθηκε από την αστυνομία της Κύπρου.
Tο βαν κατασχέθηκε τα ξημερώματα από την Αστυνομία και μεταφέρθηκε με πλατφόρμα στο Αρχηγείο. Οι έρευνες συνεχίζονται.
Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Άστρα, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Κύπρος Μιχαηλίδης, είπε πως από τις πρώτες εξετάσεις διαφάνηκε ότι πιθανόν να υπάρχει εύλογη υπόνοια για θέματα που σχετίζονται με τη διάπραξη αδικημάτων που σχετίζονται με τον νόμο για την προστασία του απορρήτου και της ιδιωτικής επικοινωνίας.
Εκτός από την κατάσχεση του βαν, εξήγησε, έγιναν επίσης έρευνες και στα υποστατικά της εταιρείας.
Το όχημα βρίσκεται στα εργαστήρια και εξετάζεται από μέλη της Αστυνομίας, ενώ αναμένεται να περάσει για κατάθεση από το αστυνομικό τμήμα και ο Ισραηλινός ιδιοκτήτης του.
Υπενθυμίζεται ότι το θέμα με το βαν, παρουσιάστηκε από το παγκοσμίου φήμης δημοσιογραφικό πρακτορείο Forbes, το οποίο συνομίλησε και με τον ιδιοκτήτη του, έναν πολυεκατομμυριούχο Ισραηλινό πρώην μυστικό πράκτορα,
ο οποίος ειδικεύεται πλέον στον ιδιωτικό τομέα προσφέροντας υπηρεσίες κατασκοπείας σε κράτη και άλλους φορείς.
Ο Ισραηλινός Tal Dilian, που παρουσιάζεται ως Εκτελεστικός Διευθυντής της εταιρείας εξηγεί στην κάμερα ότι το βαν και ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός του, μπορεί να παρακολουθεί κινητά τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές από απόσταση 500 μέτρων.
Για το θέμα, έντονες είναι οι αντιδράσεις κομμάτων που ζητούν απαντήσεις, ενώ η Κυβέρνηση εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση, παραπέμποντας στην Αστυνομία.

Δημοσιεύθηκε στις 17 November 2019 | 9:25 am


ΕΥΘΕΙΑ ΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ, ΑΠΟΣΤΑΣΗ 6 ΜΕΤΡΑ...

ΔΙΟΜΗΔΗΣ Ι. ΚΟΜΝΗΝΟΣ
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
16 Νοεμβρη 1973
Πρωτος νεκρος...
Ευθεια βολη στην καρδια, αποσταση 6 μετρα...
Για εμας αδελφουλη 46 χρονια πονος...

Δημοσιεύθηκε στις 17 November 2019 | 9:23 am


ΌΤΑΝ 1 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ (ΦΩΤΟ)

Oι μνήμες ήταν νωπές. Η ελληνική κοινωνία προσπαθούσε ακόμα να βρει το βηματισμό της μετά της καταιγιστικές εξελίξεις που είχαν προηγηθεί.
Ήταν Νοέμβρης του 1974 και η δημοκρατία είχε αποκατασταθεί από τον Ιούλιο και την πτώση του δικτατορικού καθεστώτος, με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. 
Η πρώτη επέτειος για την εξέγερση του Πολυτεχνείου συνέπεσε με τις πρώτες εκλογές στη χώρα, ύστερα από μια δεκαετία. 
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επέλεξε ως ημερομηνία της εκλογικής αναμέτρησης την 17η Νοεμβρίου και οι εκδηλώσεις μνήμης μεταφέρθηκαν μια εβδομάδα αργότερα. 
Στις 3 Νοεμβρίου είχε προβληθεί σε πρώτη μετάδοση από την κρατική τηλεόραση το ολλανδικό φιλμ, με την εισβολή του τανκ στο Πολυτεχνείο. 
Έως τότε είχαν δημοσιευτεί μόνο κάποιες σχετικές φωτογραφίες στον Τύπο,
όπως αυτή στο εξώφυλλο του περιοδικού «Επίκαιρα» στις 8 Αυγούστου του ‘74. 
Κατά το τριήμερο του επίσημου εορτασμού (22-24/11) κορυφώθηκε η καθημερινή προσέλευση χιλιάδων πολιτών στο εμβληματικό κτίριο της Πατησίων για την απότιση φόρου τιμής, με την κατάθεση λουλουδιών και μικρών σημειωμάτων στα κάγκελα.
Ιστορική έχει μείνει η ανάγνωση στίχων της «Ρωμιοσύνης» από τον Γιάννη Ρίτσο στο προαύλιο του Πολυτεχνείου, ενώπιον λαοθάλασσας. 
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 24/11, με την περίφημη πορεία του ενός εκατομμυρίου ανθρώπων προς το ΕΑΤ-ΕΣΑ (Ειδικό Ανακριτικό Τμήμα της Ελληνικής Στρατιωτικής Αστυνομίας) και την Αμερικανική πρεσβεία.Δημοσιεύθηκε στις 17 November 2019 | 9:18 am


Θ. ΘΕΟΔΩΡΑΣ: ΈΤΣΙ ΣΚΟΤΩΣΕ Η ΧΟΥΝΤΑ ΤΟΝ 5ΧΡΟΝΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΟΥ

Ο κ. Θεοδώρας είναι ο πατέρας του μικρότερου ηλικιακά νεκρού εκείνης της ημέρας. 
Στις 17 Νοεμβρίου του 1973, στις 13.00 το μεσημέρι στη λεωφόρο Παπάγου στου Ζωγράφου, έχανε το 5χρονο παιδί του το οποίο έπεφτε νεκρό με μια σφαίρα στο κεφάλι. Για τον ίδιο η δικαίωση δεν ήρθε ποτέ. 
Και η ιστορία του είναι ακόμη μια απάντηση σε όσους λένε πως δεν υπήρξαν νεκροί. "Δεν θα μιλούσα αλλά όσα άκουσα στη Βουλή με έκαναν να εκραγώ", λέει ο ίδιος και συνεχίζει: "45 χρόνια το ίδιο τροπάριο. 
Οι πολιτικοί δεν έδωσαν το νόημα,
που έπρεπε στο Πολυτεχνείο. Δεν ήταν μόνο οι φοιτητές που έκαναν την εξέγερση, ήταν και οι αγρότες και οι εργάτες που πλαισίωσαν την επανάσταση. Έξω από το Πολυτεχνείο είναι που έγινε το μακελειό", καταθέτει. "Η πολιτεία δεν απέδωσε ευθύνες όπως θα έπρεπε. Προσωπικά έδωσα το άρμα, τον αριθμό του και τον οδηγό του και με κατηγόρησαν για αυτό, θεώρησαν τον θάνατο του παιδιού τυχαίο γεγονός", αναφέρει ενθυμούμενος τη μέρα εκείνη. "Απέδειξα στη δίκη που έγινε του '75 για το Πολυτεχνείο, πως έφυγε ένα άρμα από το Πολυτεχνείο, πέρασε την Ομόνοια, το Σύνταγμα και το Χίλτον και έφτασε έξω από του Ζωγράφου καθώς φοβούνταν εξέγερση και εκεί. 
Τότε φτιαχνόταν η Πανεπιστημιούπολη. Στην οδό Παπάγου χτυπήθηκαν δύο παιδιά που ήταν στα μπαλκόνια τους, δέχθηκαν σφαίρες στα πόδια. Πάνω στο άρμα υπήρχε στρατιώτης με το όπλο στο χέρι που πυροβολούσε". Πώς σκοτώθηκε το 5χρονο παιδί του: "Στον Άγιο Θεράποντα είχαν στήσει πολυβόλο και έριξαν προς την πλατεία Γαρδένια, μέρα μεσημέρι, Σάββατο, από εκεί που περνούσε η γυναίκα και το 5χρονο παιδί μου. Έκανα μήνυση από την επόμενη μέρα και δέκα χρόνια περνούσα από ανακρίσεις, καταθέσεις και δικαστήρια. Οι εφημερίδες έγραψαν πως το παιδί ήταν στο μπαλκόνι. Ήταν όμως στην πλατεία, 50 μέτρα από το σπίτι μας. Επικεφαλής της επιχείρισης ήταν ο ίλαρχος Σπυρίδωνας Σταθάκης. 
Ο μικρός Δημήτρης μου εξετάστηκε από ιατροδικαστή. Ένας εισαγγελέας πέρασε από εκεί και έφυγε. Έγραψαν πως σκοτώθηκε από πτώση και πως είχε κατάγματα. Ένας πολίτης βρήκε το θάρρος και πήγε το παιδί στον ιατροδικαστή και η τελική γνωμάτευση όμως ανέφερε πως είχε σκοτωθεί από πυροβόλο όπλο". Στη συνέχεια, επαναλαμβάνει πως για το Πολυτεχνείο, δεν αποδόθηκαν ούτε οι ευθύνες που έπρεπε, ούτε το πραγματικό του νόημα. Τονίζει πως κάποιοι κατάφεραν να καπηλευτούν την εξέγερση, ή "εξαγοράστηκαν". "Η δίκη για το Πολυτεχνείο έγινε αλλά κάποια πράγματα έπρεπε να έχουν γίνει καλύτερα. Οι πολιτικοί δεν έδωσαν το πραγματικό νόημα, το επαναλαμβάνω. Έκαναν ένα νόμο για τα θύματα και ήξερα πως θα φτάσουμε στη μέρα που θα μας λένε πως δεν υπήρχαν θύματα στο Πολυτεχνείο. Ποτέ δε με ενδιέφερε η αποζημίωση. Αισθάνομαι πως δεν έχει δικαιωθεί ο αγώνας του Πολυτεχνείου. Δυστυχώς όλοι οι αγώνες καπηλεύτηκαν ή εξαγοράστηκαν. Πρέπει να καταλάβουμε τι ακριβώς έγινε, αυτή είναι η ουσία".

Δημοσιεύθηκε στις 17 November 2019 | 9:09 am


ΠΩΣ Η ΜΑΤΩΜΕΝΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Κάθε χρόνο στην πορεία μνήμης που πραγματοποιείται στις 17 Νοεμβρίου για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, τα μέλη της ΠΑΣΠ προπορεύονται κρατώντας την αιματοβαμμένη ελληνική σημαία, που είναι σύμβολο της εξέγερσης των φοιτητών του ΄73. 
Η σημαία βρέθηκε κάτω από τις ερπύστριες του τανκ και φυλάσσεται εδώ και τέσσερις δεκαετίας από τη Νεολαία του ΠΑΣΟΚ, την ΠΑΣΠ. Μέχρι σήμερα παραμένει άγνωστο ποιοι ήταν αυτοί που τη βρήκαν και την παρέδωσαν την επόμενη της 17ης Νοεμβρίου 1973, στα γραφεία της εφημερίδας «Βραδυνή», που στεγάζονταν κοντά στο Πολυτεχνείο, στην Ομόνοια. 
Ο άνθρωπος που τη φύλασσε τα πρώτα χρόνια ήταν ο εκδότης της εφημερίδας, Τζώρτζης Αθανασιάδης, ο οποίος δεν αποκάλυψε πώς την απέκτησε,Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει η κ. Νάντια Βαλαβάνη στην Καθημερινή: «Η σημαία και ο τρόπος με τον οποίο βγήκε από το Πολυτεχνείο ήταν αδύνατον να γίνει αντιληπτός από τους περισσότερους, διότι πρώτο μέλημα ήταν να διασωθούν οι 10.000 άνθρωποι που βρέθηκαν εκεί». 

Ο κ. Δημήτρης Χατζησωκράτης είχε αναφέρει: «Η σημαία ματώθηκε με την εισβολή του τανκ. Αυτό είναι το μόνο βέβαιο»

.Μετά τον εκδότη της Βραδυνής, η σημαία έφτασε στην Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδος (ΕΦΕΕ) και στον πρώτο μεταπολιτευτικό πρόεδρό της κ. Γιώργο Σταματάκη, της ΚΝΕ.
Στην πρώτη πορεία που έγινε το 1975 την κρατούσαν ο Στέφανος Τζουμάκας, ο Σταματάκης, ο γενικός γραμματέας Χρύσανθος Λαζαρίδης (ΚΚΕ Εσωτερικού) και ο πρόεδρος της τότε ΕΣΕΕ.
Μετά τον εκδότη της Βραδυνής, η σημαία έφτασε στην Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδος (ΕΦΕΕ) και στον πρώτο μεταπολιτευτικό πρόεδρό της κ. Γιώργο Σταματάκη, της ΚΝΕ. 
Στην πρώτη πορεία που έγινε το 1975 την κρατούσαν ο Στέφανος Τζουμάκας, ο Σταματάκης, ο γενικός γραμματέας Χρύσανθος Λαζαρίδης (ΚΚΕ Εσωτερικού) και ο πρόεδρος της τότε ΕΣΕΕ.


Την επόμενη χρονιά η σημαία παραδόθηκε στον Στέφανο Τζουμάκα της ΠΑΣΠ, μετέπειτα υπουργού των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και από τότε παρέμεινε στα χέρια της ΠΑΣΠ.

Σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Παπουτσή που διαδέχθηκε τον κ. Τζουμάκα στην ΕΦΕΕ το 1978 και έμεινε σε αυτήν έως το 1980, οπότε η Φοιτητική Ένωση έπαψε ουσιαστικά να υπάρχει, η σημαία έπαψε να φυλάσσεται στα γραφεία της ΕΦΕΕ και τη φυγάδευαν σε σπίτια φίλων.Όπως είχε πει: «Και στο δικό μου σπίτι την κράτησα τη σημαία. Υποχρεωτικά, κάποιος έπρεπε να τη χρεωθεί. Επιλέγαμε επίσης και σπίτια φίλων υπεράνω πάσης υποψίας». Επί μια πενταετία τη φύλασσε ο Γιάννης Τσαμουργκέλης και για μια δεκαετία ο Βασίλης Τόγιας. Τα τελευταία χρόνια πέρασε στα χέρια άλλων γνωστών μελών της ΠΑΣΠ και κάθε χρόνο φυγαδεύεται μετά την πορεία για να μην πέσει στα χέρια άσχετων, όπως είχε πει ένα στέλεχος της ΠΑΣΠ.Δημοσιεύθηκε στις 17 November 2019 | 8:57 am


ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ, ΑΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΟΥ ΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ

Της Αφροδίτης Παπαθανάση

Στην καρδιά της Δωρίδας, ας δώσουμε την προσοχή που της πρέπει.
Με δημόσιες τοποθετήσεις και Κοινοβουλευτικό Έλεγχο από το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓHΣ,φέρνουμε στην επιφάνεια την μεγάλη ευθύνη όλων μας απέναντι στην βαριά, ιστορική, αρχαιολογική, πολιτισμική, κληρονομιά της Δωρίδας.
Δεν θέλουμε να μείνουμε στις ερωτήσεις.
Θέλουμε, χρειαζόμαστε για την περιοχή και την σπουδαιότητα της, κίνημα συνεργασίας του Βουλευτή, της Αυτοδιοίκησης, των Συλλόγων και των Πολιτών, που θα συνομιλήσουν με το Υπουργείο Πολιτισμού και τα συναρμόδια Υπουργεία και με την Περιφέρεια Στερεάς, για να βρεθούν πηγές χρηματοδότησης μελετών και έργων, για την πολιτιστική προστασία και ανάδειξη της περιοχής γύρω από τον Ταμιευτήρα του Μόρνου.
Το Υπουργείο Πολιτισμού σε απάντηση της υπ.αριθμ. Πρώτ. 990/30.09.2019 Κοινοβουλευτικής Ερώτησης του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής,
κ. Δ. Κωνσταντόπουλου, για την ” πολιτιστική προστασία και ανάδειξη της περιοχής γύρω από τον Ταμιευτήρα του Μόρνου” , μας ενημερώνει:
 1. Σχετικά με τον αρχαιολογικό χώρο στο Κάλλιο:
  …”θα αξιοποιήσουν τα πορίσματα αρχαιολογικών και ερευνητικών μελετών που έχουν γίνει στα μνημεία του λόφου από την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης και θα προχωρήσουν σε μελέτης τοπογράφησης και αποτύπωσης και αποκατάστασης των μνημείων προκειμένου να είναι δυνατή αναζήτηση των αναγκαίων πόρων για την ανάδειξη του χώρου”…
 2. Σχετικά με την περιοχή του Μαλανδρινου:
  …” Κατά το έτος 2013 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος συνυπέγραψαν με τον Δήμο Δωρίδας Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας, για την υλοποίηση εργασιών καθαρισμού του οχυρωματικού περιβόλου. Επιπλέον συνυπέγραψαν με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο – Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Τομέας IV – Συνθέσεων Τεχνολογικής Αιχμής, Μηνομόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας για την αποτύπωση του οχυρωματικού περιβόλου του αρχαίου Φύσκου, στο πλαίσιο του οποίου έγιναν εκτεταμένες εργασίες τόπογραφικών και αρχιτεκτονικών αποτυπώσεων των αρχαιολογικών καταλοίπων κατά τα έτη 2013-2014.
  Ο Δήμος Δωρίδας παραχώρησε τον Ιανουάριο του 2015 , τμήμα του παλαιού δημοτικού σχολείου, Δ.Κ. Μαλανδρίνου, προκειμένου να δημιουργηθεί εκθεση εποπτικού υλικού στην οποία παρουσιάζονταν η ιστορία του τόπου από τους αρχαίους εώς τους βυζαντινούς χρόνους.
  Ωστόσο οι όροι της απόφασης παραχώρησης δεν κρίθηκαν ικανοποιητικοί από την αρμόδια Διεύθυνση Αρχαιολογικών,Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, η οποία με εγγράφου της στις 19.10.2018 έθεσε ζητήματα ασφάλειας και εύρυθμης λειτουργίας του χώρου και πρότεινε να εξεταστεί η δυνατότητα εξεύρεσης εναλλακτικής λύσης. κατόπιν τούτου η ΕΦΑ Φωκίδος απέστειλε σχετικό έγγραφο στο Δήμο Δωρίδας και την Τ.Κ. Μαλανδρίνου, με την οποία αιτηθηκε την ανάληψη πρωτοβουλίας των ανωτέρω φορέων προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα εξεύρεσης εναλλακτικής πρότασης για την αποθήκευση του αρχαιολογικου και προβολή του ενημερωτικού υλικού πήρε την επικαιροποίηση της υποβληθείσας πρότασης , λαμβανομένων υπόψιν των επισημάνσεων της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΥΠ.ΠΟ.Α. Προς το παρόν τόσο ο Δήμος Δωρίδας, όσο και η Τοπική Κοινότητα Μαλανδρίνου δεν έχουν απαντήσει στο ανωτέρω ερώτημα.
 3. Σχετικά με το Μουσείο Λιδωρικίου:
  …”Ως προς το κτήριο του Μουσείου Λιδωρικίου, υφίσταται από το 2011 μελέτη επισκευής αυτού, συνολικού προϋπολογισμού 265.000 ευρω που εγκρίθηκε απο το Δήμο Δωρίδας, ο οποίος προέβη στην έκδοση της απαιτούμενης, κατά νόμο άδειας της Πολεοδομίας. Παρά ταύτα, μέχρι σήμερα δεν κατέστη εφικτή, η, μέσω του προγραμματος ΕΣΠΑ, εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων για την εκτέλεση του έργου.
  Πρόθεση του Δήμου Δωρίδος είναι να προχωρήσει στην επικαιροποίηση των οικονομοτεχνικών μελετών και στην εκτέλεση των εργασιών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της επισκευής του κτηρίου. Μετά το πέρας των εργασιών αυτών, θα ακολουθήσει και η μουσειολογική μελέτη, η οποία δύναται να πραγματοποιηθεί από το Δήμο Δωρίδος, σε συνεργασία με την ΕΦΑ Φωκίδος, μέσω σύναψης προγραμματικής συμβάσεως”…
 4. Σχετικά με την ιστορία της περιοχής, την κατασκευή του φράγματος του Μόρνου:
  …”σε περίπτωση ανάληψης πρωτοβουλιών από τους αρμόδιους φορείς για την ανάδειξη της ιστορίας του φράγματος του Μορνου, το Υπ. Πολιτισμού δύναται να συμβάλλει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του”.
Από τα παραπάνω νομίζω προκύπτουν :
 1. Η πρόθεση του Υπ. Πολιτισμού να στηρίξει δίκαια αιτήματα της Δωρίδας,
 2. Οτι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος,
 3. Οτι πρέπει να στηριχθεί κάθε προσπάθεια του Δήμου Δωρίδος,
 4. Η Περιφέρεια πρέπει, με τον ανάλογο προγραμματισμό της – και μετά από πενταετή απουσία, να στηρίξει το Δήμο σε κάθε βήμα ανάδειξης της περιοχής,
 5. Η ΕΥΔΑΠ ΑΕ συνεχίζει να “λείπει” από το αναπτυξιακό και πολιτιστικό στίγμα της περιοχής και απαιτείται ουσιαστική παρέμβαση προς το Διοικητικό της Συμβούλιο.
  Να σημειώσουμε οτι λόγω ΕΥΔΑΠ ΑΕ η ερώτηση του κατατέθηκε απευθύνονταν και προς το Υπ. Υποδομών ( ΕΥΔΑΠ ΑΕ και ΕΥΔΑΠ ΠΑΓΙΩΝ εποπτεύομενοι φορείς του Υπ. Υποδομών), αλλά η ερώτηση δεν απαντήθηκε, τουλάχιστον ακόμη, από το αρμόδιο Υπουργό.
  Να σημειώσουμε επίσης ότι στον απολογισμό της Εταιρικής Ευθύνης της ΕΥΔΑΠ ΑΕ δεν υπάρχει μια λέξη και μια δράση για την περιοχή του Ταμιευτήρα, ενώ μια εξαιρετική πρωτοβουλία, έκθεση για τα 90 χρόνια κατασκευής του φράγματος στον Μαραθώνα , https://www.cnn.gr/focus/story/197145/90-xronia-fragma-marathona-gia-proti-fora-to-arxeio-tis-eydap-se-mia-monadiki-ekthesi
  Θα ήταν ευχής έργο να γίνει κάτι ανάλογο και για την δική μας περιοχη.
 6. Λείπουν οι – συγκεκριμένες – απαντήσεις από το Υπ. Πολιτισμού που αφορούν την αφήγηση της περιοχής και τη σχέση της με το νερό, την ιστορία των ανθρώπων του Καλλιου που χάθηκε στη λίμνη, η συγκέντρωση και ανάδειξη, ψηφιακού, φωτογραφικού υλικού και ντοκυμαντέρ.
  Λείπουν συνολικά από την Στερεά έργα με βάση τις νέες τεχνολογίες και δυνατότητες και αυτό πρέπει να ανατραπεί και στον τομέα του Πολιτισμού.
 7. Χρειαζόμαστε στίγμα και “στοχο προσήλωση” για την περιοχή της καρδίας της Δωρίδος, γύρω από το Μόρνο. Τα πάντα εμπλέκονται. Ζητήματα προσβασιμότητας, δρόμος Μαλανδρινο – Λιδωρικι, Πολιτιστική Ανάδειξη και Προστασία, Α5 και βιολογικοί και ζώνη ειδικού χωρικού γύρω από την περιοχή. Και ίσως σήμερα όλα αυτά να φαντάζουν πολυτέλεια όταν ακόμη υπάρχουν κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία της περιοχής…
Εμείς θα επαναλάβουμε την ερώτηση που καταθέσαμε σε έναν χρόνο από τώρα. Γιατί θέλουμε να έχουμε να σας μεταφέρουμε καλύτερα νέα. Αποτελεσματικές κινήσεις και συνεργασία.
Όπως και θα συνεχίσουμε να καταθέσουμε θέσεις και προτάσεις για την περιοχή.
Και γιατί την αγαπάμε ιδιαίτερα, Συκιά ο τόπος των παιδικών μου αναμνήσεων, το χωριό μου, αλλά γιατί μας τρομάζει ο πλούτος της κληρονομίας της και η δύναμη των ανθρώπων της περιοχής.
Δημοσιεύθηκε στις 17 November 2019 | 8:47 am


Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΕΙ ΞΑΝΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου και η νεολαία του κόμματος, κρατώντας πανό στα χέρια με το σύνθημα «Welcome Refugees», καλωσορίζουν όπως το 2015 τους εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες, που μεταφέρονται σε δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας


Στους προβλήτες του λιμανιού του Πειραιά βρίσκεται τις τελευταίες μέρες σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ για να υποδεχτεί με λουλούδια και μπαλόνια τους μετανάστες και πρόσφυγες, που προωθούνται από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου στην ηπειρωτική χώρα. Κορυφαία στελέχη της
Κουμουνδούρου και η νεολαία του κόμματος, κρατώντας πανό στα χέρια με το σύνθημα «Welcome Refugees», καλωσορίζουν όπως το 2015 τους εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες, που μεταφέρονται σε δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας. Όπως έκαναν στην ανέμελη εποχή της αρχής της διακυβέρνησης της «Πρώτης φοράς Αριστερά», όταν η τότε αρμόδια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου μιλούσε για μετανάστες που απλά «λιάζονται στην Ομόνοια»,


neolaia-syriza-2


Η κινηματική επαναφορά του ΣΥΡΙΖΑ στο μεταναστευτικό-προσφυγικό έγινε την περασμένη Κυριακή όταν αντιπροσωπεία του περίμενε την άφιξη των μεταναστών και προσφύγων από τη Μυτιλήνη και τη Σάμο προσφέροντάς τους λουλούδια, πολύχρωμα μπαλόνια και είδη πρώτης ανάγκης. «Απέναντι στις φωνές της ακροδεξιάς και του φασισμού που ξεπηδούν σε πολλά μέρη της χώρας και πραγματοποιούν συγκεντρώσεις μίσους και ρατσισμού κατά των προσφύγων, εμείς απαντάμε ότι σε αυτήν την κοινωνία θα ζήσουμε όλοι μαζί. Γιατί, όταν μια κοινωνία δεν μας χωράει όλους και όλες, δεν χωράει κανέναν και καμιά μας», σημείωσε η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έδωσε δυναμικό παρών.neolaia_syriza_1


Στην υποδοχή των μεταναστών και προσφύγων τον ΣΥΡΙΖΑ εκπροσώπησαν οι βουλευτές Τρύφωνας Αλεξιάδης, Θοδωρής Δρίτσας, Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ο ευρωβουλευτής του κόμματος Πέτρος Κόκκαλης. Aπό τον Τομέα Δικαιωμάτων της Κουμουνδούρου παρευρέθηκαν ο Πάνος Λάμπρου και η Ελένη Σταματάκη ενώ στην Πύλη Ε7 βρέθηκαν και οι Ρένα Δούρου, Νάσος Ηλιόπουλος και Νίκος Μπελαβίλας.

Η ίδια υποδοχή επαναλήφθηκε και κατά την χθεσινή άφιξη των μεταναστών και προσφύγων από την Μυτιλήνη με το κοινό κάλεσμα του τμήματος Μεταναστευτικής και Προσφυγικής Πολιτικής του Τομέα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και της Νομαρχιακής Επιτροπής Πειραιά του κόμματος να δηλώνει ότι «θα είμαστε εκεί για να στείλουμε το μήνυμα ότι η δική μας Ελλάδα, που το 2015 από το λιμάνι του Πειραιά έστειλε στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο το μήνυμα της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς, αντιστέκεται και σήμερα στη μισαλλοδοξία και το ρατσιστικό ζόφο και θα υποδεχθεί με ανοιχτή αγκαλιά, σε κάθε γωνιά της, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, τους κολασμένους τούτης της γης».neolaia_syriza_5


Στη θερμή υποδοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε μετανάστες και πρόσφυγες αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος σημείωσε ότι «εκατοντάδες συμπολίτες μας υποδέχθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά κατατρεγμένους ανθρώπους από την Σάμο και την Μυτιλήνη με λουλούδια και δώρα. Πρόσφυγες, που θα έπρεπε από το καλοκαίρι να έχουν μετεγκατασταθεί από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, κάτι που δεν έγινε εξαιτίας της πρωτοφανούς αδράνειας της κυβέρνησης. Η πρωτοβουλία αυτή δεν αποτέλεσε δυστυχώς είδηση για την πλειοψηφία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Αντίθετα, οι τριάντα γραφικοί αλλά ταυτόχρονα και επικίνδυνοι, καταναλωτές χοιρινού και αλκοόλ στα Διαβατά, καθώς και ο θλιβερός αυτόκλητος αρχηγός τους, αποτέλεσαν κορυφαία είδηση για τα περισσότερα ιδιωτικά κανάλια, δυστυχώς ακόμη και για το δελτίο ειδήσεων της Δημόσιας ΕΡΤ. Έχουμε έτσι μπροστά μας το καλύτερο παράδειγμα για το πώς τροφοδοτείται ο ρατσισμός και οι μισαλλόδοξες και ακροδεξιές αντιλήψεις. Με την υπερπροβολή τους και τον ουδέτερο, αν όχι και θετικό, σχολιασμό τους. Έχουμε επίσης το καλύτερο παράδειγμα για το πώς αποκρύπτεται η πραγματικότητα και πώς αδίστακτα παραχαράσσεται η αλήθεια. Όμως ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο. Η αλήθεια θα σπάσει τον αποκλεισμό. Ήδη διαπερνά τα τείχη της σιωπής. Η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά θα φωτίσουν το σκοτάδι».
neolaia_syriza_6

Δημοσιεύθηκε στις 16 November 2019 | 8:23 am


ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΕΠΟΙΚΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Ο  ελληνικός πληθυσμός βρίσκετε "υπό διωγμόν"

Η συρρίκνωση των γεννήσεων, η αύξηση των θανάτων και η αρνητική μετανάστευση αναδεικνύουν το δημογραφικό σε μέγα εθνικό θέμα
Σκίτσο του του Σπύρου Ορνεράκη, 
που φιλοξενείται στο εξώφυλλο του βιβλίου
 «Ο πληθυσμός της Ελλάδας υπό διωγμόν», 
που υπογράφει η νομικός Ήρα Έμκε- Πουλοπούλου 
1. Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία αλλά και κατάπληξη, για την επιδεικνυόμενη ανοχή και απραξία, να συνεχίζεται επί χρόνια και να αποκορυφώνεται σήμερα μια απίστευτη εισβολή στη χώρα παρανόμων μεταναστών, που παρουσιάζονται όλοι, συστηματικά και προσχηματικά, ως πρόσφυγες και αιτούνται παροχή πολιτικού ασύλου.
Είναι από καιρό γνωστό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των παρανόμως εισερχομένων στη χώρα και αιτούντων άσυλο είναι παράνομοι μετανάστες και όχι πρόσφυγες, όπως η ιδιότητα και το καθεστώς του πρόσφυγα καθορίζεται από τη Διεθνή Σύμβαση της Γενεύης του 1951, την οποία επεκύρωσε και η χώρα μας το 1959. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας προσφάτως από το βήμα της Βουλής και βασιζόμενος σε αναμφισβήτητα στατιστικά στοιχεία, επιβεβαίωσε ότι το ποσοστό των Σύρων αιτητών ασύλου δεν υπερβαίνει το 2% και ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι ουσιαστικά πρόβλημα παρανόμων μεταναστών.
2. Η μαζική παράνομη μετανάστευση,
με τις διαστάσεις εισβολής που έχει προσλάβει και με την ανεξάντλητη δυναμική που διαθέτει, αντιπροσωπεύει, εάν δεν ανασχεθεί και ελεγχθεί εγκαίρως και αποτελεσματικά, άμεση απειλή στην εθνική και κοινωνική συνοχή της χώρας, στην πολιτισμική της ταυτότητα, στην εθνική της ασφάλεια και στο εθνικό της μέλλον.
3. Είναι προφανές και κατάδηλο ότι η μαζική παράνομη μετανάστευση έχει εκ των πραγμάτων γεωπολιτικές διαστάσεις. Παρακολουθούμε καθημερινά τις δηλώσεις και τις πράξεις της ηγεσίας της γειτονικής μας προς Ανατολάς χώρας. Έχει αναγάγει απροκάλυπτα τη χειραγώγηση των λεγομένων μεταναστευτικών ροών σε γεωπολιτικούς και διπλωματικούς στόχους. Σε γεωπολιτικό επίπεδο, επιδιώκει την επανεγκατάσταση στην Ελλάδα Μουσουλμανικών μαζών και τη διάσπαση της εθνικής συνοχής της, με ότι αυτό σημαίνει γεωπολιτικά, και την προώθηση γενικότερα Μουσουλμάνων μεταναστών στην Ευρώπη, με στόχο την ενίσχυση της επιρροής του Μουσουλμανικού παράγοντα και μέσω αυτού της δικής της επιρροής στη Γηραιά Ήπειρο.
Σε διπλωματικό επίπεδο, επιδιώκει την απόσπαση από την Ευρωπαική Ένωση πολύ σημαντικὠν οικονομικών ανταλλαγμάτων για τη συνεργασία της στον έλεγχο της παράνομης μεταναστεύσεως από τα σύνορά της. Διεκδικεί επίσης, ως πρόσθετα ανταλλάγματα, την άρση της προξενικής θεωρήσεως (βίζας) για τους υπηκόους της σε όλες τις χώρες-μέλη και την αναβάθμιση της τελωνειακής ενώσεώς της με την Ευρωπαική Ένωση. Η ανεδαφική και αυτοκαταστροφική πολιτική των ανοικτών συνόρων εκ μέρους της Ελλάδος, παρέχει όπλο εκβιασμού στην Άγκυρα, που το εξαργυρώνει αδρά.
4. Η Ευρω-Τουρκική Συμφωνία, με τη μορφή Κοινής Δηλώσεως Ευρωπαικής Ενώσεως-Τουρκίας, είχε ως στόχο την εξασφάλιση της Τουρκικής συνεργασίας για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών από τα σύνορά της, με κύρια πρόνοια την επαναπροώθηση στην Τουρκία των παρανόμων μεταναστών που έρχονται από τα σύνορά της και δεν πληρούν τα αναγκαία κριτήρια για την αναγνώρισή τους ως προσφύγων και την παροχή ασύλου.
Η πρόνοια αυτή έμεινε ουσιαστικά γράμμα κενό για τη χώρα μας και όχι, δυστυχώς, μόνο από Τουρκική υπαιτιότητα. Οι ιδεοληψίες, το αμάλγαμα προσφύγων και μεταναστών και οι αναποτελεσματικές και ανερμάτιστες πολιτικές που κυριάρχησαν, δεν επέτρεψαν ούτε το διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών ούτε τη γρήγορη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου, ούτε, βεβαίως, την επαναπροώθηση στην Τουρκία των παρανόμως εισελθόντων στη χώρα μας, πού δεν πληρούν τις προδιαγραφές του πρόσφυγα. Από τις δεκάδες και εκατοντάδες χιλιάδες παρανόμων μεταναστών, που εισήλθαν στη χώρα, μετά την κοινή Ευρω-Τουρκική Δήλωση, επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία μόνο 1.800.
5. Με τα δεδομένα αυτά, έχει διαμορφωθεί στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου,σε ορισμένα νησιά των Δωδεκανήσων, και, κατά δεύτερο λόγο, στον Έβρο μια άκρως ανησυχητική και επικίνδυνη κατάσταση, που, από ορισμένες απόψεις, προσομοιάζει με ασύμμετρο, υβριδικό πόλεμο κατά της χώρας. Η κατάσταση αυτή περιπλέκεται και επιβαρύνεται περαιτέρω από τον σκόπιμο παραμερισμό του Στρατού και της Αστυνομίας από τον άμεσο έλεγχο των συνόρων. Ο Στρατός χρησιμοποιείται μόνο, εκτρεπόμενος από τα καθήκοντά του, για τη λογιστική υποστήριξη και τη συμμετοχή του στη σίτιση των παρανόμων μεταναστών. Διαθέτει καθημερινά 29.000 περίπου μερίδες φαγητού σε μετανάστες.
Ο έλεγχος των συνόρων έχει αφεθεί πρακτικά στην Ευρωπαική Δύναμη FRONTEX και ατύπως σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, (ΜΚΟ). Ο ρόλος όμως της FRONTEX εξαντλείται στη «διάσωση» όλων αδιακρίτως των προσερχομένων και στην ασφαλή αποβίβασή τους στις Ελληνικές ακτές. Επιπλέον, η FRONTEX καταγράφει λεπτομερώς τους προσερχομένους και «διασωζομένους», ώστε, εάν κάποιος κατορθώσει να φύγει από την Ελλάδα και να μεταβεί σε μια άλλη χώρα-μέλος, η τελευταία,έχοντας την τεκμηρίωση της FRONTEX, να μπορεί να τον επαναπροωθήσει στην Ελλάδα, ως πρώτη χώρα υποδοχής, με βάση τον Κανονισμό του Δουβλίνου ΙΙ.
Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, πολλές από τις οποίες βρίσκονται σε ανταπόκριση και συνεργασία με τους παράνομους μετανάστες και ορισμένες φορές με τους διακινητές τους, υποκαθιστούν ουσιαστικά το κράτος σε θεμελιώδεις κυριαρχικές λειτουργίες του, όπως είναι ο έλεγχος των συνόρων, έναντι τρίτων χωρών, και των εισερχομένων στην επικράτεια του. Η λειτουργία αυτή είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη και ευαίσθητη, δεδομένου του γεγονότος ότι η χώρα αντιμετωπίζει τις γνωστές Τουρκικές αμφισβητήσεις, διεκδικήσεις και επιδιώξεις στο Αιγαίο, μεταξύ αυτών και τη μετάλλαξη του δημογραφικού χαρακτήρα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, με την εγκατάσταση σ’ αυτά Μουσουλμάνων παρανόμων μεταναστών. Το Λιμενικό Σώμα,υπό το κράτος της πολιτικής των ανοικτών συνόρων και της Ευρωπαικής Οδηγίας για το Άσυλο, παρεμποδίζεται στην επιτέλεση του έργου του, που είναι ο έλεγχος των θαλασσίων ορίων της χώρας. Περιορίζεται, σε συνεργασία με τη FRONTEX , σε παθητικό ρόλο επιτηρήσεως και «διασώσεως» αδιακρίτως όλων των προσερχομένων, με πρόσχημα την υποβολή αιτήσεως ασύλου.
6. Η κατάσταση αυτή αφήνει τη χώρα ανοχύρωτη και υποκείμενη στους εκβιασμούς της Άγκυρας, που χρησιμοποιεί ως όπλο τη στρόφιγγα των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα και την Ευρώπη. Παρουσιάζεται έτσι το οξύμωρο, την ίδια ώρα που Ελλάδα και Κύπρος προσφεύγουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ζητούν την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την εισβολή των γεωτρυπάνων της στην Κυπριακή ΑΟΖ, Ελλάδα και Ευρώπη να υφίστανται τον Τουρκικό εκβιασμό στο μεταναστευτικό και η Ελλάδα να μετατρέπεται σε συνήγορο της Άγκυρας στην Ευρώπη για την ικανοποίηση των αξιώσεών της.
Ομολογουμένως, το κόστος της περιβόητης πολιτικής των ανοικτών συνόρων είναι πολύ υψηλό και παράλογο. Αντί η Ελλάδα να πάρει άμεσα μέτρα για τον έλεγχο των συνόρων της, με αναστολή επ’ αόριστον, εάν αυτό είναι αναγκαίο, της εφαρμογής της Ευρωπαικής Οδηγίας για το Άσυλο, για λόγους έκτακτης ανάγκης και εθνικής ασφάλειας, εμμένει στην ίδια ολέθρια πολιτική και περιέρχεται εκ των πραγμάτων σε θέση υποχειρίου και εκβιαζομένου ομήρου της Άγκυρας.
Γιατί η ακατανόητη αυτή εμμονή της στην πολιτική των ανοικτών συνόρων, όταν οι άλλες Ευρωπαικές χώρες κλείνουν τα σύνορά τους και όταν οι συνέπειες της πολιτικής αυτής έχουν ανεπίτρεπτο κόστος και αποτελούν ευθεία απειλή στην εθνική ασφάλεια και συνοχή της χώρας; Αναλογίζεται επιπλέον κανείς τους κινδύνους που περικλείει για τη χώρα η ανεξέλεγκτη είσοδος χιλιάδων Μουσουλμάνων Τζιχαντιστών από τη Συρία, σε συνέχεια της καταρρεύσεως των προπυργίων τους στην περιοχή της Ιντλίμπ; Η Τουρκική εισβολή στη ΒΑ Συρία και ο πόλεμος κατά των Κούρδων δημιουργεί, εκτός των άλλων, τον κίνδυνο νέων μεταναστευτικών κυμάτων προς την Ελλάδα, που δεν θα προέρχονται τόσο από τους εκδιωκόμενους από τις εστίες τους και αγωνιζόμενους Κούρδους όσο από άλλους, άσχετους με τους δεινοπαθούντες Κούρδους, μεταξύ αυτών και Ισλαμιστών μαχητών.
7. Τα ανοικτά σύνορα και η μη απώθηση οποιουδήποτε προσέρχεται στα σύνορα μιας χώρας-μέλους και ζητά άσυλο, παρουσιάζονται ως κοινή Ευρωπαική πολιτική, με βάση την Ευρωπαική Οδηγία για το Άσυλο, και την υποτιθέμενη Ευρωπαική αλληλεγγύη. Πώς είναι όμως δυνατόν να εφαρμόζεται η πολιτική αυτή μονομερώς από την Ελλάδα, που βρίσκεται στην πιο εκτεθειμένη γεωγραφική θέση και αντιμετωπίζει επιπλέον εθνικά προβλήματα, όταν οι άλλες Ευρωπαικές χώρες κλείνουν τα σύνορά τους, οι άλλες Μεσογειακές χώρες-μέλη παίρνουν αυστηρά μέτρα για τον έλεγχο των συνόρων τους και όταν ακόμη χώρες-μη μέλη στα Βαλκάνια κλείνουν τα σύνορά τους, σε συνεννόηση και συνεργασία με τις Βρυξέλλες και μεγάλες χώρες-μέλη;
8. Πιστεύει κανείς ότι αποτελεί υποκατάστατο στην αποτροπή, στον έλεγχο δηλαδή των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και στην Ευρωπαική αλληλεγγύη, ο εγκλωβισμός των παρανόμως εισερχομένων στην Ελλάδα και η χρηματοδότηση από την Ευρωπαική Ένωση της μόνιμης εγκαταστάσεώς τους στη χώρα μας; Η εφαρμογή δηλαδή πολιτικής εποικισμού της Ελλάδος με λαθρομετανάστες, με Ευρωπαική χρηματοδότηση και η χρησιμοποίηση της Ελλάδος ως αναχώματος της λαθρομεταναστεύσεως στην άλλη Ευρώπη; Είναι τραγικό να παρουσιάζεται μάλιστα από τον Έλληνα Επίτροπο, αρμόδιο για θέματα μεταναστεύσεως, η χρηματοδότηση αὐτή του εποικισμού της Ελλάδος, ως Ευρωπαική βοήθεια και αλληλεγγύη προς τη χώρα μας.
Είναι προφανές ότι μια τέτοια πολιτική οδηγεί στην εθνική αποδόμηση της Ελλάδος και στη μετάλλαξή της σε κατ’ ευφημισμό «πολυπολιτισμική» χώρα. Με άλλα λόγια, στην πλήρη αλλοτρίωσή της, σε σύντομο χρόνο, και στην καταστροφή της εθνικής και πολιτιστικής της ταυτότητας. Είναι δυνατόν να πιστεύουν ορισμένοι ότι ο Ελληνικός λαός θ’ αποδεχθεί παθητικά μια τέτοια ολέθρια εξέλιξη σε βάρος του;
9. Η σημερινή Κυβέρνηση, ενώ ορθά, δια στόματος Πρωθυπουργού, διεπίστωσε ότι η χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα κυρίως παρανόμων μεταναστῶν και όχι προσφύγων, συνεχίζει, σε αδρές γραμμές, την ίδια πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για διαχείριση του προβλήματος αντί της αποτροπής και του ελέγχου των συνόρων.
Εξαγγέλλει και οργανώνει τη μεταφορά δεκάδων χιλιάδων παρανόμων μεταναστών από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας για τα νησιά και λόγους εθνικής αλληλεγγύης, με τη μορφή του ίσου καταμερισμού των μεταναστών σ’ ολόκληρη την Ελλάδα. Είναι βέβαιο όμως ότι αυτοί που θα αναχωρήσουν για την ενδοχώρα, θ’ αναπληρωθούν άμεσα από άλλους που θα έρθουν. Είναι γνωστό επίσης ότι, σύμφωνα με τις πρόνοιες της Κοινής Δηλώσεως Ευρωπαικής Ενώσεως-Τουρκίας, οι μετανάστες που μετακινούνται στην ενδοχώρα δεν είναι δυνατόν πλέον να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία.
Με άλλα λόγια, η μεταφορά των παρανόμων μεταναστών από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα, εάν δεν συνδυασθεί με αυστηρό έλεγχο των συνόρων και αποτελεσματική αποτροπή, δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Αντιθέτως, επιβεβαιώνει το ρόλο των νησιών ως προγεφυρωμάτων για τον σταδιακό κατακλυσμό όλης της χώρας με παρόνομους μετανάστες-εποίκους. Η εμμονή στην πολιτική των ανοικτών συνόρων και η διαχείριση του προβλήματος, με την αποδοχή της μόνιμης εγκαταστάσεως των παρανόμων μεταναστών στην Ελλάδα, είναι συνταγή καταστροφής για τη χώρα.
Οι εξαγγελίες της Κυβερνήσεως για εγκατάσταση 40.000 παρανόμων μεταναστών σε διαμερίσματα, που είναι βέβαιο ότι θα συνοδευθεί αργότερα και από άλλες παρόμοιες εξαγγελίες, οι εντολές προς το Υπουργείο Παιδείας για την προετοιμασία 304 σχολείων σ’ όλη τη χώρα για την υποδοχή ξένων μαθητών, οι αναζητήσεις διαφόρων ΜΚΟ και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δομών εγκαταστάσεως σ’ όλη τη χώρα, μέχρι και σε ορεινά απομακρυσμένα χωριά, οι ανακοινώσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για 86.000 προπληρωμένες ηλεκτρονικές τραπεζικές κάρτες, που έχουν μοιρασθεί σε παράνομους μετανάστες και για εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, που διατίθενται, μέσω αυτής, για τη στέγαση παρανόμων μεταναστών και για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων «Εστία» και «Ήλιος» για τη μόνιμη εγκατάστασή τους στην Ελλάδα, όπως επίσης η διανομή δωρεάν γης σε λαθρομετανάστες, 100 στρεμμάτων στον καθένα, δείχνουν σε πιο επικίνδυνο δρόμο ἔχει οδηγηθεί η χώρα και την άμεση ανάγκη να κινητοποιηθεί ο Ελληνικός λαός για την αναστροφή της καταστροφικής αυτής πολιτικής, που ενθαρρύνει αντί να ελέγξει τη λαθρομετανάστευση και να προστατεύσει τη χώρα.
Με πιο δικαίωμα ΜΚΟ, χρηματοδοτούμενες από το εξωτερικό και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, αναλαμβάνουν ρόλους εποικισμού της χώρας, με παράνομους μετανάστες από 70 χώρες του κόσμου; Με ποιά λογική και με πιο δικαίωμα απονέμονται στους παράνομους μετανάστες, σχεδόν αμέσως μετά την άφιξή τους στα νησιά, ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, που είναι δικαιώματα των εργαζομένων και επιχειρηματικά δραστηριοποιημένων μονίμων κατοίκων της χώρας; Προεξοφλείται μ’ αυτό η μόνιμη εγκατάστασή τους και η εκ των προτέρων αναγνώρισή τους ως Ελλήνων πολιτών;
Η συνέχιση της πολιτικής των ανοικτών συνόρων είναι ολέθρια και ανυπόφορη για τη χώρα. Ακόμη και στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί η Ευρω-Τουρκική Συμφωνία για επαναπροώθηση στην Τουρκία όσων δεν είναι πρόσφυγες, αυτό δεν θα αποτελούσε εγγύηση για την Ελλάδα για να συνεχίσει την πολιτική των ανοικτών συνόρων. Είναι βέβαιο ότι η Άγκυρα θα βρει τρόπους, και στην περίπτωση αυτή, να συνεχίσει την πίεση στην Ελλάδα με τη λαθρομετανάστευση. Οι μικρές μεταναστευτικάς ροές μπορεί να είναι ασήμαντες για την Ευρώπη και να μη δημιουργούν πολιτικό πρόβλημα. Για την Ελλάδα όμως είναι μεγάλες, εάν είναι συνεχείς και μακροχρόνιες. Η Ελλάδα πρέπει γι’ αυτό να επαναφέρει τον αυστηρό έλεγχο στα σύνορά της, υπό την άμεση ευθύνη των Σωμάτων που είναι εντεταλμένα για την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας.
10. Τα επιχειρήματα που προβάλλονται για τη δικαιολόγηση της πολιτικής ανοχής στη λαθρομετανάστευση και της ανεπιφύλακτης πολιτικής των ανοικτών συνόρων, που δρομολόγησε η προηγούμενη Κυβέρνηση, είναι προσχηματικά και ιδεοληπτικά. Για το λόγο αυτό, συγχέουν σκοπίμως το θέμα του ασύλου, που συνδέεται, με πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις και συνθήκες, με το γενικότερο θέμα της φτώχειας στον Τρίτο Κόσμο. Το τελευταίο όμως αφορά δισεκατομμύρια ανθρώπους και δεν μπορεί, προφανώς,να λυθεί με τη μετανάστευση, αλλά με την ανάπτυξη.
Κορυφαίο παράδειγμα είναι η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, η Κίνα. Κατόρθωσε με την ανάπτυξη, όχι μόνο να μη στέλνει μετανάστες στο εξωτερικό, αλλά να διεκδικεί την παγκόσμια κορυφή ως οικονομική δύναμη. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, η Ινδία. Κατόρθωσε και αυτή, με την ανάπτυξη, να περιορίσει δραστικά την εκπομπή μεταναστών. Αντιμετωπίζει όμως και η ίδια μεταναστευτική πίεση από τη γειτονική της Μπάγκλαντές. Χρειάσθηκε γι’ αυτό ν’ ανεγείρει τείχος από συρματοπλέγματα σ’ όλο το μήκος των συνόρων της (2.200 χλμ). Αυτό είναι ένα παράδειγμα για την Ελλάδα και για δηλώσεις υπευθύνων ότι «δεν θέλουμε τείχη και φράχτες». Εάν η Ινδία, χρειάζεται φράχτες για να προστατευθεί από τη λαθρομετανάστευση του Μπαγκλαντές, γιατί δεν χρειάζεται φράχτη η Ελλάδα στον Έβρο και αυστηρούς ελέγχους στο Αιγαίο και πρέπει να μείνει ξέφραγο αμπέλι στη λαθρομετανάστευση;
11. Οι ιδεοληψίες που επηρεάζουν τις πολιτικές διαδοχικών κυβερνήσεων και κομμάτων στη χώρα μας, από δεξιά και αριστερά, εκπορεύονται από την παγκοσμιοποίηση και τα ιδεολογήματά της. Η τελευταία υποστηρίχθηκε αρχικά από τις ΗΠΑ, από τη δεκαετία του 90, και βρήκε, δυστυχώς άκριτη υποδοχή στην Ευρώπη, παρά τις αντιδράσεις εθνικών κρατών και πολιτών. Η παγκοσμιοποίηση δεν υποστηρίζεται σήμερα από τις ΗΠΑ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί όμως να την υποστηρίζει, στο επίπεδο, τουλάχιστον, των κυρίαρχων της δομών και θεσμών.
Στο συγκεκριμένο όμως θέμα της παράνομης μεταναστεύσεως, όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες, υπό την πίεση των πραγμάτων και της ανάγκης, πήραν μέτρα αυτοπροστασίας και ελέγχου των συνόρων τους. Πώς μπορεί η Ελλάδα ν’ αποτελέσει εξαίρεση και ν’ αποδεχθεί ρόλο αναχώματος της Ευρώπης, με τίμημα τη δική της εθνική αποδόμηση και αλλοτρίωση;
12. Ένας λόγος παραπάνω, εκτός από τους εθνικούς κινδύνους που δημιουργούν οι Τουρκικές βλέψεις και διεκδικήσεις, είναι οι γεωπολιτικοί και στρατηγικοί ανταγωνισμοί στα Βαλκάνια. Ο δημογραφικός και ο πολιτιστικός παράγων συνιστούν βασικούς συντελεστές αυτών των ανταγωνισμών. Η αλλαγή τους στην Ελλάδα, με την ανεξέλεγκτη μαζική, Μουσουλμανική κυρίως, μετανάστευση, συνεπάγεται καίρια αλλαγή και της γεωπολιτικής της σημασίας. Με απλά λόγια, θα είναι άλλη η γεωπολιτική σημασία μιας μεταλλαγμένης Ελλάδας, που είναι σήμερα Ελληνική και Ορθόδοξη.
13. Η προπαγάνδα που συνοδεύει την ανοχή στη λαθρομετανάστευση και την πολιτική των ανοικτών συνόρων, προβάλλει έναν άνευ ορίων δικαιωματισμό, που απορρέει από την ανθρώπινη ιδιότητα. Προφανώς, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ιερά και σεβαστά, αλλά δεν είναι δυνατόν να προβάλλεται ως δήθεν ανθρώπινο «δικαίωμα» η παράνομη είσοδος και εγκατάσταση σε μια ξένη χώρα. Αυτό θα αναιρούσε κάθε έννοια εθνικής κυριαρχίας, συντεταγμένης πολιτείας και εν τέλει δημοκρατίας. Τα ανθρώπινα δικαιώματα αναγνωρίζονται και κατοχυρώνονται, στο πλαίσιο συντεταγμένων και κυριάρχων κρατών και διακρατικών διεθνών συνθηκών, συμφωνιών και συμβάσεων.
14. Η ίδια προπαγάνδα, για να συγκινήσει ιδιαίτερα και να παραπλανήσει τον Ελληνικό λαό, προβαίνει σε χονδροειδείς και ανιστόρητες συγκρίσεις. Συγκρίνει, π.χ., τους σημερινούς υποτιθέμενους πρόσφυγες, που είναι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, παράνομοι μετανάστες, με τους Έλληνες πρόσφυγες της Μικρασιατικής καταστροφής του 1922. Προφανώς, είναι ανιστόρητη, ανεπίτρεπτη και ανίερη μια τέτοια σύγκριση. Οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας ήταν πραγματικοί πρόσφυγες, που κινδύνευαν από το μαχαίρι των Τούρκων σφαγέων και ήταν, επιπλέον, ομοεθνείς, που είχαν κάθε δικαίωμα στην εθνική αλληλεγγύη.
Συγκρίνει επίσης τους παράνομους μετανάστες, που έρχονται στην Ελλάδα, με τους Έλληνες μετανάστες που πήγαν στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Αυστραλία, στην Ευρώπη. «Πήγαμε και μεις μετανάστες» λέγεται. Οι Έλληνες μετανάστες όμως δεν πήγαν παράνομα στις χώρες αυτές. Πήγαν νόμιμα, με τη σύμφωνη γνώμη των Κυβερνήσεων των χωρών αυτών.
15. Προβάλλεται επίσης το επιχείρημα ότι, με τη μετανάστευση, θα λυθεί το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα. Το επιχείρημα είναι έωλο και σοφιστικό. Οι χώρες που προκρίνουν μια τέτοια λύση του δημογραφικού τους προβλήματος, μπορούν να το πράξουν με νόμιμη μετανάστευση, η οποία τους παρέχει και τη δυνατότητα επιλογής και προκαθορισμού κανόνων και προϋποθέσεων.
Προκάλεσε για το λόγο αυτό έκπληξη και απορία η αποστροφή, προσφάτως, του Πρωθυπουργού, στη Βουλή, για αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος «και με τη μετανάστευση», όταν είναι γνωστό ότι η μετανάστευση στην Ελλάδα είναι μόνο παράνομη και, κατά κύριο λόγο, Μουσουλμανική. Η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος δεν θα επιτευχθεί με αλλοίωση και μετάλλαξη του Ελληνικού πληθυσμού και την επανεγκατάσταση στην Ελλάδα Μουσουλμανικών μαζών, που θα ποδηγετούνται αύριο από την Άγκυρα. Θα επιτευχθεί, με μια ολοκληρωμένη πολιτική, που θα στηρίζει τις γεννήσεις και θα οδηγήσει στην έξοδο από τη σημερινή κρίση και στη δημιουργία πραγματικών ευκαιριών απασχολήσεως για τους νέους, που αναγκάζονται σήμερα να εκπατρίζονται και να χάνονται ως πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό για τη χώρα.
Έκπληξη και απορία, προκάλεσε επίσης η δήλωση στη Βουλή του Πρωθυπουργού, με την ίδια ευκαιρία, ότι «είναι υπερήφανος να βλέπει την κοινωνία μας να μετατρέπεται σε πολυπολιτισμική»! Σε τί ακριβώς συνίσταται η υπερηφάνεια του Πρωθυπουργού; Στην επιτελούμενη, με τη μαζική παράνομη μετανάστευση, μετάλλαξη της Ελληνικής κοινωνίας από Ελληνική σε «πολυπολιτισμική», όπως λέγεται κομψά το πολυεθνικό και πολυθρησκευτικό συνονθύλευμα; Αυτή είναι η επιταγή του Συντάγματος και το νόημα της Επαναστάσεως του 1821, που θεμελίωσε το Νέο Ελληνικό κράτος και της οποίας θα εορτάσουμε, το 2021, την επέτειο των 200 χρόνων;
Γιατί πρέπει η Ελλάδα να γίνει «πολυπολιτισμική» και να μη παραμείνει Ελληνική; Ερωτήθηκε ποτέ ο Ελληνικός λαός αν θέλει μια τέτοια μετάλλαξη και αλλοτρίωση; Στη διαρροή του χρόνου μέχρι σήμερα, είδαμε τί σημαίνει στην πράξη η περιβόητη «πολυπολιτισμική» κοινωνία. Δεν σημαίνει, ασφαλώς, ούτε πολύ πολιτισμό ούτε εμπνέει κάποια υπερηφάνεια. Αντιθέτως, εμπνέει μεγάλη ανησυχία και αγωνία στον Ελληνικό λαό για την πατρίδα του. Ο Ελληνικός λαός απαιτεί γι’ αυτό έλεγχο των συνόρων του, ανάσχεση και αποτροπή της παράνομης μεταναστεύσεως και προάσπιση της εθνικής του συνοχής και της εθνικής πολιτιστικής του ταυτότητας.
16. Επιστρατεύθηκε, προσφάτως, με ολοκληρωμένο και συστηματικό τρόπο, και η Ελληνική Εκκλησία στη μεγάλη επιχείρηση για την υποδοχή και περίθαλψη των παρανόμων μεταναστών και στη μόνιμη εγκατάστασή τους στη χώρα. Ζητήθηκε μάλιστα από την Εκκλησία να διαθέσει γη, χώρους και προσωπικό για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Η φιλανθρωπική ευαισθησία και αποστολή της Εκκλησίας επιστρατεύεται, προφανώς, για λόγους κυρίως ιδεολογικής προπαγάνδας και εντυπώσεων στην κοινή γνώμη. Για την παρουσίαση δηλαδή των παρανόμων μεταναστών ως προσφύγων και της μόνιμης εγκαταστάσεώς τους στην Ελλάδα ως αναγκαίου και θεάρεστου φιλανθρωπικού έργου, στο οποίο πρέπει να συμβάλει και η Εκκλησία.
Συνεχίζεται δηλαδή η σύγχυση μεταξύ πραγματικών προσφύγων, για τους οποίους κανείς δεν έχει αντίρρηση, με τις μυριάδες των παρανόμων μεταναστών, η μόνιμη εγκατάσταση των οποίων στη χώρα θα άλλαζε οριστικά το εθνικό, ιστορικό, πολιτιστικό και, γιατί όχι, θρησκευτικό πρόσωπό της και καλείται από την Κυβέρνηση η Εκκλησία να συμβάλει σ’ αυτό το έργο. Στην εθνική αποδόμηση δηλαδή της Ελλάδος και στη μετάλλαξή της σε «πολυπολιτισμική».
Η Εκκλησία, που λειτούργησε διαχρονικά ως εθνική κιβωτός και πρόμαχος της εθνικής ταυτότητας της χώρας, ας αναλογισθεί αν είναι δικός της ρόλος η συμβολή στον εποικισμό και στην αλλοτρίωση της χώρας, υπό την επίφαση φιλανθρωπικού έργου.
17. Σε συνάρτηση με τη μαζική παράνομη μετανάστευση, η παιδεία έγινε προνομιακός στόχος για μετάλλαξη. Οι νέες γενιές «πρέπει» να γαλουχηθούν με τα ιδεολογήματα περί «πολυπολιτισμικής» δήθεν κοινωνίας και όχι με τις αρχές και τις αξίες της Ελληνικής μας κληρονομιάς, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, η ιστορία και ο πολιτισμός μας.
Τί είναι όμως η Ελληνική Παιδεία; Δεν είναι αυτή που ταυτίζεται με οικουμενικές αρχές και αξίες, που έγιναν τα θεμέλια του ορθού λογισμού και του παγκόσμιου πολιτισμού; Τί είναι η Ελληνική γλώσσα; Δεν είναι αυτή που έγινε τροφός όλων των Ευρωπαϊκών γλωσσών και όχημα, ανά τους αιώνες, σκέψεως, επιστήμης και πολιτισμού; Για τους Έλληνες αλλά και για ολόκληρη την οικουμένη, η Ελληνική γλώσσα είναι ένας ατίμητος θησαυρός και εγκόλπιο πανανθρώπινου πολιτισμού.
Αποτελεί, για το λόγο αυτό, ανυπόφορη ύβρι κάθε προσπάθεια να πληγεί, στις ζωογόνες ρίζες της, η Ελληνική Παιδεία, υπό το πρόσχημα του «εκσυγχρονισμού», του ψευτο-προοδευτισμού και της αναγκαίας δήθεν προσαρμογής στην παγκοσμιοποίηση.
Η παράνομη μαζική μετανάστευση και η αθρόα εγγραφή στα σχολεία αλλοδαπών μαθητών, προβάλλεται τώρα ως νέο επιχείρημα για την περιθωριοποίηση της Ελληνικής Παιδείας και την επιβολή της λεγόμενης «πολυπολιτισμικής» παιδείας. «Δεν είμαστε τώρα μόνοι μας», λέγεται. Στο πνεύμα αυτό, η διδασκαλία της Ελληνικής ιστορίας και γενικά της Ελληνικής γραμματείας και κληρονομιάς συρρικνώνεται και περιθωριοποιείται. Το ίδιο γίνεται με τη διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας στη διαχρονική της συνέχεια.
Η πολιτική αυτή είναι αντισυνταγματική και απαράδεκτη. Η προβολή της παράνομης μεταναστεύσεως ως επιχειρήματος για την υποβάθμιση και εν τέλει την αποδόμηση της Ελληνικής παιδείας, δείχνει ανάγλυφα τους κινδύνους που αντιπροσωπεύει και στον τομέα της παιδέιας, όπου διαμορφώνεται η συνείδηση των νέων γενιών, ή ανεξέλεγκτη παράνομη μετανάστευση.
18. Οι κυβερνώντες στην Ελλάδα παρουσιάζουν ως δήθεν μονόδρομο τη διαχειριστική πολιτική που ασκούν για την αντιμετώπιση της παράνομης μεταναστεύσεως αντί της αποτροπής και του αυστηρού ελέγχου των συνόρων. Αποδέχονται επίσης στην πράξη τη μόνιμη παραμονή στην Ελλάδα των παρανόμων μεταναστών αντί της επαναπροωθήσεως όλων όσων δεν είναι αποδεδειγμένα πρόσφυγες ή, σε αντίθετη περίπτωση, της αναλογικής κατανομής τους σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
Προσφάτως, υπεγράφη στη Μάλτα, με επιμονή της Ιταλίας, μια Συμφωνία για την κατανομή σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες των παρανόμων μεταναστών, που φτάνουν στην Ιταλία, που είναι πολύ ενδεικτική των δυνατοτήτων που υπάρχουν. Η Ιταλία πήρε αυστηρά μέτρα, έκλεισε τα λιμάνια της και απαγόρευσε την αποβίβαση στο έδαφος της παρανόμων μεταναστών. Η νέα Ιταλική Κυβέρνηση έθεσε ως όρο, για ν΄ ανοίξει πάλι τα λιμάνια της, την ανακατανομή των μεταναστών σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Με βάση τη Συμφωνία, που επετεύχθη στη Μάλτα, η Ιταλία θα κρατά μόνο το 10% των μεταναστών. Ένα 25% θα πηγαίνει στη Γερμανία και ένα άλλο 25% στη Γαλλία. Το υπόλοιπο θα κατανέμεται σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
Γιατί η Ελλάδα έμεινε εκτός Συμφωνίας ή γιατί δεν διεκδικει μια άλλη ανάλογη συμφωνία και αποδέχεται το ρόλο του αναχώματος για την άλλη Ευρώπη;
19. Η κατάσταση έχει φτάσει σήμερα στο απροχώρητο. Δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο αναμονής, παθητικής ανοχής και σιωπής. Οι Ελληνικές Κυβερνήσεις απέτυχαν, δυστυχώς, να συνειδητοποιήσουν εγκαίρως τις διαστάσεις του προβλήματος και τους κινδύνους που περικλείει για τη χώρα μας η παράνομη μετανάστευση και επέτρεψαν να γίνει η Ελλάδα hot spot της Ευρώπης, με αντάλλαγμα Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τον εποικισμό και την αλλοτρίωσή της. Πολύ χειρότερα ακόμη, φαίνεται πως αναδέχθηκαν ή τηρούν παθητική στάση απέναντι σε ιδεολογήματα, που καλλιεργεί και προπαγανδίζει η παγκοσμιοποίηση, όπως αυτά που προεβλήθησαν στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Μετανάστευση στο Μαρακές του Μαρόκου, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Η προηγούμενη Κυβέρνηση προσυπέγραψε τη λεγόμενη Agenda για την Παγκόσμια Μετανάστευση, που υιοθέτησε η Διάσκεψη αυτή. Το σημερινό κυβερνών κόμμα τήρησε παθητική στάση.
Ο Ελληνικός λαός πρέπει να κινητοποιηθεί, με κάθε νόμιμο μέσο, και να απαιτήσει έλεγχο, εδώ και τώρα, των συνόρων του. Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι, όταν μάλιστα αντιμετωπίζει απροκάλυπτες απειλές στον εθνικό της χώρο και βρίσκεται σε μια κρίσιμη θέση στην Ανατολική Μεσόγειο και κοντά στη φλεγόμενη Μέση Ανατολή.
Ο σεβασμός του ασύλου για τους πραγματικούς πρόσφυγες, όπως αυτοί ορίζονται από τη Σύμβαση της Γενεύης, δεν μπορεί να γίνεται πρόσχημα για μια ασταμάτηση πλημμυρίδα παρανόμων μεταναστών από κάθε γωνιά του πλανήτη. Γιατί εξετάζει η Κυβέρνηση αιτήσεις ασύλου από χώρες που δεν είναι ούτε γειτονικές της Ελλάδος ούτε εμπόλεμες; Γιατί δεν επαναπροωθούνται οι μη πρόσφυγες και, αντιθέτως, παρέχονται σ’ αυτούς έγγραφα, επιδόματα και προοπτικές για μόνιμη εγκατάσταση και παροχή Ελληνικής ιθαγένειας; Γιατί δεν αναστέλλεται επ’ αόριστον η εφαρμογή Ευρωπαϊκών Οδηγιών και εθνικών νομοθετημάτων, μέχρι την επανεξέταση συνολικά του θέματος της παράνομης μεταναστεύσεως και τον καθορισμό μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής, με κύριο άξονα την υποδοχή των πραγματικών προσφύγων και την πάταξη της παράνομης μεταναστεύσεως;
Η χώρα αυτή αντιμετώπισε στην ιστορία της πολλούς κινδύνους, ξένες επιδρομές, κατακτήσεις, γενοκτονικές πολιτικές και συνεχείς πολέμους. Κατόρθωσε να επιβιώσει και να επιτύχει, μετά την Οθωμανική κατάκτηση, την παλιγγενεσία της, με την Επανάσταση του 1821. Θα ήταν τραγικό να επιτρέψει σήμερα την εθνική της αποδόμηση και την αλλοτρίωσή της, με Δούρειο Ίππο την παράνομη μετανάστευση, και από έλλειμμα στοιχειώδους προνοητικότητας και πολιτικής σωφροσύνης.


Δημοσιεύθηκε στις 16 November 2019 | 8:22 am


Ο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΡΑΧΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ...

Συριζαίοι στα καλύτερα που έρχονται
Στην Ελλάδα της εποχής των μνημονίων,της υποταγής και όλων αυτών των συμφερόντων που κερδοφορούν από αυτό που συμβαίνει στην χώρα, αναφορές όπως ο "πράκτορας του Σόρος", "υπάλληλος του Σόρος και πάει λέγοντας, αποτελούν ταμπού και εσκεμμένα και στοχευμένα, γίνονται προϊόν διακωμώδησης και γελοιοποίησης.
ας κάμποσες ΜΚΟ με κάποιους χιλιάδες υπαλλήλους, για τους "Αριστερούς" του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα δεν βρίσκεται κανένας. Κάπως έτσι, κάθε αναφορά που έχει να κάνει σχέση με την ταύτιση απόψεων και ατζέντας με τον Σόρος κατευθείαν ενεργοποιεί έναν μηχανισμό γελοιοποίησης και αποπροσανατολισμού.Αυτό σαν μια απαραίτητη εισαγωγή και επειδή σε όλους μας αρέσει η καλοπέραση, πάμε να γελάσουμε τώρα όλοι μαζί...Αυτή την στιγμή αυτό που συμβαίνει στην Χιλή έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση έναν άνθρωπο- μαριονέτα της Παγκόσμιας άρχουσας τάξης. Έναν άνθρωπο μαριονέτα της Παγκοσμιοποίησης.Ο λαός της Χιλής βρίσκεται μαζικά στους δρόμους και αγωνίζεται απέναντι στα συμφέροντά τους και στον Νεοφιλελευθερισμό. Το σύστημα, όπως έπραξε πάμπολλες φορές στην Ελλάδα προέταξε το όπλο της προβοκάτσιας για να διχάσει και να διασπάσει τον λαό της Χιλής και τους απανταχού υπερασπιστές του. Κάπως έτσι είδαμε άτομα με κουκούλες να σπάνε χριστιανικά αγάλματα και να προσπαθούν να φέρουν την διχόνοια στον λαό.Μία στοχευμένη προβοκάτσια που θα πρέπει να εξωτερικευθεί και να τονιστεί ιδιαίτερα, για να φέρει σύγχυση και στον υπόλοιπο κόσμο που έχει ταχθεί υπέρ του λαού της Χιλής.Αυτός εδώ λοιπόν, ο Νίκος Λύκος, ανέλαβε αυτόν τον ρόλο που του ανατέθηκε. Ανέλαβε για λογαριασμό των συμφερόντων που υπηρετεί, να αμαυρώσει σε πολιτικές ομάδες των αγώνα του λαού της Χιλής.Μία ξεκάθαρη απόδειξη που δείχνει τι ρόλο βαράει.Ο συγκεκριμένος είναι μία κραχτή περίπτωση υπαλλήλου του Τζόρτ Σόρος (που σωστά με διόρθωνε σε μία κλειστή ομάδα πως δεν το έγραφα σωστά), ένας άνθρωπος που υπηρετεί με την μάσκα του επαναστάτη αλλά στην πραγματικότητα κουκούλα του χαφιέ, τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ και του Ιμπεριαλισμού από τα κάτω.Είναι ο ίδιος άνθρωπος που εδώ και χρόνια στοχευμένα και χωρίς κανένα πολιτικό επιχείρημα, μέσα από την κουκούλα του, προσπαθεί σε πολιτικές ομάδες, οργανωμένα και σε συννενόηση με άλλα άτομα, να διακωμωδήσει ειδήσεις που στοχεύουν στα συμφέροντα του αφεντικού του.Αυτός λοιπόν ο τύπος μαζί με άλλους πανικοβλημένους χάχες, έχουν βρεθεί μπροστά μου και προσπαθούν να μειώσουν την πολιτική επιρροή μου. Είναι ακόμα ένας από αυτούς που δουλέψανε για την επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών, άρα των συμφερόντων του εργοδότη του, των ΗΠΑ και του Ισραήλ.
υ.γ. Όπως έχετε διαπιστώσει, αυτό το πράγμα δεν πρόκετια να σταματήσει. Αν προσπαθήσετε να μου κάνετε αναφορές και να με ξαναρίξετε, όλα αυτά που έχω ανεβάσει, με αυτά που έχω σκοπό να ανεβάσω, θα γίνουν άρθρο στο blog μου, το οποίο θα πάρει και άλλες διαστάσεις.
Συριζαίοι στα καλύτερα που έρχονται

Δημοσιεύθηκε στις 16 November 2019 | 8:22 am


ΙΔΟΥ Η ΑΠΟΡΙΑ...


Δημοσιεύθηκε στις 16 November 2019 | 8:18 am


ΤΕΛΙΚΑ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΚΙ ΗΤΑΝ ΣΚΟΠΙΑΝΗ...

Είχε δίκιο ο Ζάεφ και φυσικά ο ΕΙΣ-Πράττω, ακολουθούμενος από Τσίπρα-Μητσοτάκη και σια...

Δημοσιεύθηκε στις 16 November 2019 | 8:16 am


ΛΑΜΙΑ: ΝΕΑΡΟΣ ΡΟΜΑ ΧΤΥΠΗΣΕ ΜΕ ΞΥΛΟ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΓΝΩΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΛΗΣΤΕΨΕΙ

Ο επίδοξος ληστής ήταν κρυμμένος και τον αιφνιδίασε χτυπώντας τον στο πρόσωπο με ένα ξύλο, ωστόσο δεν κατάφερε να τον ληστέψει και τράπηκε σε φυγή - Τι είπε στο LamiaReport o επαγγελματίας που δέχτηκε την επίθεση.
Η απόπειρα ληστείας εγινε το απόγευμα της Πέμπτης στη βόρεια πλευρά της πόλης σε υπαίθριο πάρκινγκ επιχείρησης, την ώρα που ο γνωστός επαγγελματίας πήγε να πάρει το αυτοκίνητό του.
«Ήταν την ώρα που σουρούπωνε. Κρατούσα ένα φάκελο στα χέρια και μιλούσα στο κινητό, βαδίζοντας προς το αυτοκίνητό μου, που ήταν στο πάρκινγκ. Ξαφνικά πετάγεται από το πουθενά ένας νεαρός ρομά και με χτυπάει με δύναμη στο πρόσωπο με ένα ξύλο που κρατούσε. Δεν πρόλαβα να δω καλά τι ήταν αυτό που κρατούσε. Κάτι σαν ρόπαλο. Το χτύπημα ήταν τόσο δυνατό που σκοτείνιασαν όλα γύρω μου. Κράτησα όμως την ψυχραιμία μου και άνοιξα την πόρτα του αυτοκινήτου. Ο ληστής που προφανώς ήθελε να αρπάξει το φάκελο και το κινητό,
όταν είδε ότι εγώ δεν έπεσα κάτω και ότι μπαίνω στο αυτοκίνητο το έβαλε στα πόδια. Έτρεχαν αίματα στο πρόσωπό μου και αφού ενημέρωσα τηλεφωνικά τη γυναίκα μου, πήγα σε ένα φαρμακείο για να περιποιηθούν το τραύμα μου....»
Γιατί δεν ενημέρωσα την αστυνομία
Δυστυχώς η κατάσταση με τους ρομά στην περιοχή της Λαμίας έχει ξεφύγει εντελώς, με αποτέλεσμα οι πολίτες να έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους απέναντι στις Αρχές. Ο επαγγελματίας που δέχτηκε την επίθεση δεν ενημερωσε την αστυνομία, γιατί όπως μας είπε την άλλη μέρα ο νεαρός ρομά θα ήταν πάλι έξω.
«Έχουμε αγανακτήσει με αυτή την κατάσταση. Προχθές πήγαν να ληστέψουν μια γυναίκα στο υπόγειο σούπερ μάρκετ. Έγινε τίποτα; Τους πιάνουν και τους αφήνουν. Ο κόσμος φοβάται για αντίποινα και έτσι αφού βλέπει την ατιμωρησία και τον ανοχή, που υπάρχει απέναντί τους, τις περισσότερες περιπτωσεις δεν τις καταγγέλλει. Δεν έχει κανένα νόημα να το κάνω, αφού δυστυχώς ξέρω εκ των προτέρων το αποτέλεσμα....», είπε στο LamiaReport φανερά απογοητευμένος ο επαγγελματίας που δέχτηκε την επίθεση.

Δημοσιεύθηκε στις 16 November 2019 | 8:13 am


Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ "ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ" ΤΟΥ ΝΑΤΟ...


Η φωνή της "Αριστεράς" του ΝΑΤΟ
Οι ΕξωΦιλ, είναι μία Συριζοφωλιά με μισθωμένα τρόλλ με πραγματικά και fake προφίλ αλλά και με δικά τους ακροδεξιά προφίλ, τα οποία χρησιμοποιούν για να... μπορούν να συντηρούν διαδικτυακά το δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ.
Περιλαμβάνει τους πάντες.
Από κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, από Σιώνια, από ξεπλένηδες της Δούρου, από υπαλλήλους του Σώρρος, από λαλίστατους ρουφιάνους που ελέγχονται μέχρι και για πράκτορες, από θιγμένους (από τα άρθρα μου) απεργοσπάστες αμερικανοτσολιάδες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και από κάτι τύπους οι οποίοι όταν όρθωσα το ανάστημα μου απέναντι στην Νατοϊκή Συμφωνία των Πρεσπών, ενεργοποίησαν τον μηχανισμό τους και μαζί με την Ισραηλινή Πρεσβεία προσπάθησαν μάταια να με βγάλουν ως φασίστα.

Δημοσιεύθηκε στις 15 November 2019 | 7:54 am


Ιτεα Φωκιδας - Ειδήσεις και Νέα

Οι Ιεροί Πόλεμοι των Δελφών - kaliterilamia.gr

Οι Ιεροί Πόλεμοι των Δελφών  kaliterilamia.gr

Δημοσιεύθηκε στις 12 September 2019 | 10:00 am


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Ιτεα Φωκιδας

Φιλικοί ιστότοποι: