Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Φωκίδας   »   Ιτεα Φωκιδας    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

ΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ;

Της Δρ. Άννας Κανδαράκη
«Είναι μέρες που δεν μπορώ να σηκωθώ από το κρεβάτι..» «Η διάθεση μου αλλάζει απότομα» «κάποια πρωινά ξυπνάω μ' ένα τεράστιο βάρος στο στήθος»... Κουβέντες που ακούω καθημερινά από θεραπευόμενους οι οποίες σχεδόν πάντα καταλήγουν στην ίδια ερώτηση: «μήπως έχω κατάθλιψη;» Η απάντηση από την άλλη είναι, σχεδόν πάντα, η ίδια:
Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.
Το πρώτο που έχουμε να θυμόμαστε είναι ότι η κλινική κατάθλιψη είναι ένα σύνδρομο. Σύνδρομο σημαίνει ότι για να μπορέσει να γίνει η διάγνωση της θα πρέπει να συνυπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι δεν αρκεί μια πεσμένη διάθεση, ένας σωματικός πόνος,
ή μια δυσκολία στον ύπνο για να μιλήσουμε για κατάθλιψη. Κάποια από τα πιο συχνά συμπτώματα, που θα πρέπει να μας ενεργοποιήσουν είναι τα εξής:
 • Διαταραχή στη διάθεση
 • Διαταραχή στην όρεξη
 • Διαταραχή στον ύπνο
 • Αίσθημα χαμηλής αυτοεκτίμησης και ματαιότητας
 • Έντονες αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό ( αυτοκτονικός ιδεασμός)
 • Ανηδονία – δυσκολία να πάρω ευχαρίστηση από πράγματα που προηγουμένως μου έδιναν
 • Σωματική κόπωση
 • Δυσκολία συγκέντρωσης
 • Απουσία ερωτικής επιθυμίας
Τα αίτια που μπορεί να κρύβονται από πίσω είναι πολλά και μοναδικά στην κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να αποφεύγουμε τις γενικεύσεις και σίγουρα...να μην πέφτουμε στην παγίδα να μας κάνουμε διάγνωση μέσα επιστημονικά ή μη άρθρα! Η διάγνωση μιας τέτοια ψυχικής νόσου είναι αρκετά περίπλοκη και μπορεί να γίνει μόνο από ειδικό, κλινικό ψυχολόγο ή ψυχίατρο.
Θυμηθείτε ότι όλοι μας έχουμε στιγμές δυσκολίας και παθολογίας, όλοι μπορούμε να «βουλιάξουμε» κάποιες φορές σε στενάχωρες σκέψεις και απογοητεύσεις. Οι στιγμές παθολογίας είναι μέσα στα πλαίσια του φυσιολογικού. Αυτό που θα πρέπει να μας ενεργοποιήσει είναι αν αισθανθούμε ότι δεν καταφέρνουμε να βγάλουμε το κεφάλι ξανά στην επιφάνεια για να πάρουμε ανάσα, ότι οι δύσκολες στιγμές είναι πλέον ο κανόνας και όχι η εξαίρεση, ότι επηρεάζεται η λειτουργικότητα μας και αισθανόμαστε ότι χάνουμε τον εαυτό μας. Σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητο να ζητήσουμε βοήθεια . Το πρώτο αλλά και το πιο σημαντικό βήμα είναι η αναγνώριση της δυσκολίας, η φροντίδα στον εαυτό, η απενοχοποίηση του ψυχικού πόνου και τέλος η ανάληψη της προσωπικής μου ευθύνης.
Κρατήστε ότι δε φταίω για το τι μου συμβαίνει, έχω όμως προσωπική ευθύνη και επιλογή για το πως θα το αντιμετωπίσω.
Η Δρ. Κανδαράκη Άννα είναι Κλινική Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Αριστούχος Paris V της Σορβόννης και Διευθύντρια Ψυχοθεραπευτκού Κέντρου Therapy Nest

Δημοσιεύθηκε στις 23 January 2020 | 5:49 pm


ΗΧΗΡΗ ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΛΑΛΙΩΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΣΙΠΡΑ! «ΟΙ ΔΕΣΜΟΙ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΙ, ΑΡΡΗΚΤΟΙ ΚΑΙ ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΟΙ»

Την είδηση που δημοσίευσε στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα «Το Ποντίκι» διέψευσε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης, με επιστολή του που έστειλε στον εκδότη και διευθυντή της εφημερίδας Αντώνη Δελλατόλα.
Ειδικότερα, στο καθιερωμένο ειδησεογραφικό δισέλιδο με τίτλο «ΤΡΥΠΩΝΩ» και στην σχετική «είδηση» με τίτλο «Οι φήμες λένε ότι…» αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής: 
«Στον πάλαι ποτέ πανίσχυρο υπουργό των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη έχει κάνει πρόταση ο Αλέξης Τσίπρας να παραβρεθεί στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Μια συμβολική κίνηση, που έχει να κάνει με τη δημιουργία μιας μεγάλης κεντροαριστερής παράταξης». 
Όπως αναφέρει, εν συνεχεία, ο Κώστας Λαλιώτης: «Η διάψευσή μου είναι αυτονόητη και αναμενόμενη γιατί η ‘’είδηση’’ της εφημερίδας σας δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια, γιατί οι δεσμοί μου με το ΠΑΣΟΚ είναι διαχρονικοί, άρρηκτοι και αδιαμφισβήτητοι και γιατί η ταύτισή μου με το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής,
ανεξάρτητα από τις διαφορετικές στρατηγικές προσεγγίσεις μου και τις πολιτικές διαφωνίες μου, είναι σαφής και δεδομένη. Ο συντάκτης της έγκυρης και της έγκριτης εφημερίδα σας ‘’ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ’’ οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες του, γιατί εκτός από το «τυράκι» μιας φήμης υπάρχει και η «φάκα» της αλήθειας….». 
Μάλιστα, καταλήγει σκωπτικά απευθυνόμενος στην εφημερίδα: «Σας συνιστώ με φιλικά αισθήματα και με χιούμορ : …. Ψυχραιμία παιδιά…., ….. προσοχή στις «ποντικο-παγίδες»…. ….. και κυρίως μη «μασάτε» τα «φημισμένα τυράκια»…... Φιλικά Κώστας Λαλιώτης Υ/Γ. Είμαι βέβαιος ότι αυτή την απάντησή μου, στο όνομα της αλήθειας και της δεοντολογίας, θα την αναρτήσετε σήμερα στην Ιστοσελίδα σας και θα τη δημοσιεύσετε στο φύλλο της επόμενης εβδομάδας».

Δημοσιεύθηκε στις 23 January 2020 | 5:39 pm


Ο ΡΩΣΙΚΟΣ «ΑΛΙΓΑΤΟΡΑΣ» ΤΩΝ ΑΙΘΕΡΩΝ ΣΤΕΛΝΕΙ ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟ ΝΑΤΟ [VID]

Το στρατιωτικό ελικόπτερο Ka-52 Alligator σε εντυπωσιακές φιγούρες κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικού προγράμματος για πιλότους στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα σε όσους «απειλούν» τα ρωσικά σύνορα.
Τα εντυπωσιακά ακροβατικά που έχει την ικανότητα να πραγματοποιήσει το στρατιωτικό ελικόπτερο Ka-52 Alligator, παρουσίασε μέσω βίντεο το τηλεοπτικό κανάλι Zvezda.
Μερικές από τις μανούβρες που έκανε το ελικόπτερο, έγιναν λίγα μόλις μέτρα πάνω από το έδαφος και περιελάμβαναν ανύψωση με την ουρά του ελικοπτέρου προς τα επάνω, άνοδο σε γωνία σχεδόν 90 μοιρών διάφορα άλλα ακροβατικά.
Το βίντεο τραβήχτηκε κοντά στην πόλη Καμπαρόφσκ,
στη Ρωσική Άπω Ανατολή, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικού προγράμματος για πιλότους.

Στο πρόγραμμα αυτό, οι πιλότοι μαθαίνουν πως να πετούν σε άσχημες καιρικές συνθήκες μεταξύ άλλων, αναφέρει το Zvezda TV.
Πηγή: sputnik

Δημοσιεύθηκε στις 23 January 2020 | 2:13 pm


ΜΑΖΕΨΟΥ ΠΡΟΔΟΤΗ - ΑΝ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΙΧΑΝ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ...ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Θα είχαμε και δεύτερη γραβάτα δώρο. Βούτσης: Αν είχαμε λύσει και το Κυπριακό θα ήταν το κλειδί για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Δημοσιεύθηκε στις 23 January 2020 | 2:06 pm


ΑΚΗΣ ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: «ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΡΗΓΜΑΤΩΝ» (VIDEO

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο καθηγητής σεισμολογίας για τις γεωτρήσεις στο Κατάκολο
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης για τις γεωτρήσεις στο Κατάκολο που ξεκινούν άμεσα. Αναφέρει πως υπάρχει κίνδυνος ενεργοποίησης ρηγμάτων αλλά και καταστροφής του περιβάλλοντος.
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΓΕΩΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ «ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΕ ΓΑΛΑΖΙΟ ΦΟΝΤΟ» ΣΤΟ «ΡΑΔΙΟ ΓΑΜΜΑ»
Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αστεροσκοπείου Αθηνών
Δεν αποκλείει φαινόμενο blowout όπως έγινε στον κόλπο του Μεξικού, ενώ αναφέρει πως στην Πολιτεία της Οκλαχόμα στις ΗΠΑ στην οποία δεν γίνονται ποτέ σεισμοί, άρχισε η γη να τρέμει με 5,7 Ρίχτερ.
Ο Άκης Τσελέντης ξεκαθάρισε από την αρχή,
πως δεν είναι αντίθετος με την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Ελλάδος. Όμως ζητά αυτή η εκμετάλλευση να γίνει σωστά, και όχι όπως πάνε. «Ας μην ξεχνάμε ότι αυτή η περιοχή της Δυτικής Ελλάδος είναι η πιο σεισμική περιοχή της Ευρώπης και μία από τις πιο σεισμικά ενεργές περιοχές του κόσμου. Να μην ξεχάσουμε επίσης πως το βασικό μας προϊόν είναι το τουριστικό προϊόν.

Δημοσιεύθηκε στις 23 January 2020 | 10:12 am


Η ΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΙΚΑΓΟ

Πού βρήκα να κολλήσω, θα πείτε και θα έχετε δίκιο, αλλά αυτός είμαι και τώρα είναι αργά να αλλάξω. Μου κάνει εντύπωση ότι πουθενά στην επιστολή Πομπέο προς Μητσοτάκη, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση, δεν αναγράφεται ημερομηνία. Περίεργο δεν είναι για ένα επίσημο κείμενο τέτοιας κατηγορίας; Γιατί αυτή η παράλειψη, όταν από τα συμφραζόμενα είναι φανερό ότι η επιστολή γράφτηκε μετά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ; Κάτι δεν πρέπει να δικαιολογεί την παράλειψη; Εστω η τύχη, βρε αδελφέ! Αλλά το αφήνω και προχωρώ, για να μην καταλήξω σαν τον σκύλο που κυνηγούσε τη σκιά του.
Κάνει προσπάθεια και όλοι τον βοηθάνε (από τον ΣΥΡΙΖΑ
μέχρι την κυβέρνηση), αλλά δεν το έχει για σοβαρός.
Πρέπει να ξαναγίνει αγορίνος και χοροπηδηχτός..
.
Ολη η ουσία της επιστολής του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών νομίζω ότι εντοπίζεται σε μία λέξη, η οποία επαναλαμβάνεται δύο φορές στη δεύτερη παράγραφο: ασφάλεια (security). Οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες να υποστηρίζουν την ασφάλεια της Ελλάδος, γράφει ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (σ.σ.: πώς καταντήσαμε να γράφουμε το Στέητ Ντηπάρτμεντ...) Και στις δύο αυτές αναφορές, η ασφάλεια τοποθετείται ανάμεσα στην ευημερία και τη δημοκρατία – αλλά αυτά είναι διακοσμητικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται επειδή τα επιβάλλει η παράδοση, όπως π.χ. το ψωμί στα σάντουιτς. Η ουσία βρίσκεται στην υποστήριξη (support) που παρέχουν οι ΗΠΑ στην ασφάλεια της Ελλάδος,

καθώς η αφηρημένη έννοια της ασφάλειας συγκεκριμενοποιείται στην τρίτη παράγραφο της επιστολής:

«Οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην περιοχή και μένουν σταθερές στην πεποίθησή τους ότι όσοι έχουν συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο οφείλουν να αναζητήσουν λύσεις με ειρηνικά μέσα, σύμφωνα με το άρθρο 33 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, και να αποφεύγουν οποιαδήποτε πράξη ή δήλωση θα μπορούσε να είναι προκλητική. Δεν χρειαζόμαστε κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή, αλλά μάλλον ειλικρινή διάλογο, που οδηγεί σε αποτελέσματα που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο». Εδώ η δέσμευση της υποστήριξης γίνεται συγκεκριμένη, εδώ βρίσκεται και η αξία της επιστολής για την Ελλάδα. Θα έλεγα μάλιστα ότι η αμερικανική προτροπή για «ειλικρινή διάλογο που οδηγεί σε αποτελέσματα που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο» φωτογραφίζει την ελληνική θέση υπέρ της προσφυγής στη Χάγη για τις θαλάσσιες ζώνες με την Τουρκία, διαδικασία που προϋποθέτει ειλικρινή διάλογο για τη σύνταξη του συνυποσχετικού.

Οι Αμερικανοί, και ιδίως η κυβέρνηση Τραμπ, δεν ήθελαν να έχουν σχέση με τη Λιβύη – είχαν άλλωστε και το φρικτό προηγούμενο με τη δολοφονία του πρεσβευτή τους. Ξέρετε όμως πώς είναι, όταν, στο πρώιμο στάδιο του ύπνου, εκεί που πας να βυθιστείς γλυκά, ξυπνάς απότομα με την αίσθηση της πτώσης στο κενό; Κάπως έτσι ξύπνησαν οι ΗΠΑ, όταν είδαν Τουρκία και Ρωσία να επιχειρούν να καλύψουν το κενό της δικής τους απουσίας από την περιοχή. Δεν θα με εξέπληττε, αν ήταν η δική τους πίεση αυτό που έκανε τον γνωστό μας «στρατάρχη» να σηκωθεί να φύγει από τις συνομιλίες στη Μόσχα για την εκεχειρία και μάλιστα να αρνείται να απαντήσει και στα τηλεφωνήματα του Πούτιν μετά την ένδοξη αποχώρηση. (Τι τον είχαν και τον έτρεφαν είκοσι χρόνια στις ΗΠΑ;)

Στην υπόθεση της Λιβύης, σώσαμε τα προσχήματα χάρη στην εκδήλωση του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ, καθυστερημένα έστω, για το ζήτημα. (Αυτή η αιώνια θεία από το Σικάγο...) Δεν ήταν θέμα τύχης, ωστόσο, ούτε επέμβασης του από μηχανής θεού. Η σαφής, αν και μετρημένη στη διατύπωσή της, υποστήριξη των ΗΠΑ ήλθε επειδή είχε προηγηθεί η επιτυχημένη επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, που συνέβαλε στην εναρμόνιση των ελληνικών συμφερόντων με τα αμερικανικά. Εχω την εντύπωση ότι το μάθημα αυτής της περιπέτειας με τη Λιβύη (που φυσικά βρίσκεται ακόμη στην αρχή της) είναι ότι η Ελλάδα κερδίζει ή, τέλος πάντων, δεν χάνει, όταν τα συμφέροντά της συμπλέουν και προστατεύονται από τα συμφέροντα των μεγαλύτερων δυνάμεων. Αντιθέτως, κινδυνεύει όταν κυνηγάει χίμαιρες, όπως το ηρωικό ερείπιο που θέλει να γίνει Καντάφι στα γεράματα.

Φυσικά, δεν συμφωνούν όλοι με τον ρεαλισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ, φέρ’ ειπείν, θα καταψηφίσει στη Βουλή την κύρωση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ – τη συμφωνία, σημειωτέον, από την οποία ξεκινά ο Πομπέο την επιστολή του και στην οποία αφιερώνει περίπου το ήμισυ του κειμένου! Το γεγονός ότι η κυβέρνησή τους, κατά κύριο λόγο, προετοίμασε τη συγκεκριμένη συμφωνία δεν τους ανησυχεί. Τότε κολάκευαν τους Αμερικανούς (ο Τσίπρας ανακάλυπτε κατάπληκτος πως ό,τι κάνει ο Τραμπ είναι για το καλό...), επειδή αυτό έκριναν ότι θα τους διατηρούσε στην εξουσία. Τώρα επιστρέφουν στον αταβιστικό  αντιαμερικανισμό τους, επειδή και πάλι κρίνουν ότι, μακροπρόθεσμα, αυτό θα τους φέρει πιο κοντά στην εξουσία. Προφανώς, στη στάση αυτή δεν υφίσταται συνέπεια θέσεων ούτε κατά διάνοια. Να αναγνωρίσουμε, εντούτοις, μια συνέπεια φιλοδοξιών...

Η πρόεδρος Φώφη, βεβαίως, δεν διαφωνεί «δομικά» με την ελληνοαμερικανική προσέγγιση. Οι αντιρρήσεις της είναι μάλλον στυλιστικές. «Φαινόμαστε δεδομένοι άνευ όρων», λέει και καλεί «τον κ. Μητσοτάκη να πάψει να είναι τόσο προβλέψιμα πρόθυμος πριν να είναι οριστικά αργά». Θα τον ήθελε, δηλαδή, πιο φλογερό και απρόβλεπτο, εύθικτο και περήφανο, κάπως σαν Βυρωνικό ήρωα. Θα του έδιναν περισσότερη σημασία τότε οι Αμερικανοί; Δεν μας το λέει, αλλά η Φώφη έτσι θα τον ήθελε…

Δημοσιεύθηκε στις 23 January 2020 | 10:07 am


ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΧΕ ΑΚΟΥΣΕΙ Ο ΜΠΑΓΑΣΑΣ...

Γι' αυτό είμαστε εμείς εδώ, να βοηθάμε τους Συριζαίους που παθαίνουν αμνησία.

Δημοσιεύθηκε στις 23 January 2020 | 10:04 am


ΦΘΙΩΤΙΔΑ: ΤΟΝ ΕΔΕΙΡΑΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΦΗΣΑΝ ΛΙΠΟΘΥΜΟ ΝΥΧΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΡΥΟ

Τον βρήκε ο πατέρας του σε άσχημη κατάσταση στο πεζοδρόμιο…
Ενέδρα είχαν στήσει άγνωστοι δράστες σε κάτοικο του Μαρτίνου, τα ξημερώματα της Τετάρτης (22/1).
Μεταξύ 1:30’ με 2:00’ το πρωί, δύο άγνωστοι δράστες που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους επιτέθηκαν και χτύπησαν άσχημα έναν κάτοικο της περιοχής έξω από το σπίτι του.
Τον παράτησαν μάλιστα λιπόθυμο μέσα στη νύχτα και το κρύο, με το θερμόμετρο να βρίσκεται 4 βαθμούς κάτω από το μηδέν! Σε άσχημη κατάσταση τον εντόπισε ο πατέρας του γύρω στις 5:30’ το πρωί και αμέσως τον μετέφερε στο Κέντρο Υγείας Αταλάντης, ενώ από κει διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Λαμίας για νοσηλεία.
Οι δράστες δεν αφαίρεσαν κάτι από το θύμα τους,
στοιχείο που πιθανότατα παραπέμπει σε προσωπικές διαφορές. Προς το παρόν πάντως ο άτυχος άνδρας δεν ήταν σε θέση να δώσει κατάθεση που θα βοηθήσει τις ανακριτικές αρχές να φτάσουν στους υπαίτιους αυτής της ομολογουμένως δολοφονικής επίθεσης.

Δημοσιεύθηκε στις 23 January 2020 | 9:49 am


ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ-ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΓΙΟΕΥΘΥΜΙΩΤΩΝ-ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ


Κυριακή 26 Ιανουαρίου: Εορτασμός Αγίου Ευθυμίου στην Αθήνα-Κοπή πίτας Συλλόγου Αγιοευθυμιωτών-Βραβεύσεις φοιτητών

Την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020, θα πραγματοποιηθεί ο καθιερωμένος εορτασμός του Αγίου Ευθυμίου στην Αθήνα και από ώρα 9.00π.μ. στην Παναγία Μυρτιδιώτισσα στο Νέο Φάληρο δίπλα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (Σταθμός ηλεκτρικού: Φάληρο, υπάρχει και στάση του τραμ).

Μετά την Λειτουργία με αρτοκλασία θα επακολουθήσει, στη διπλανή αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού, εκδήλωση κατά την διάρκεια της οποίας θα κοπεί η πίτα του Συλλόγου Αγιοευθυμιωτών και θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση. Στην ίδια εκδήλωση θα βραβευτούν όσοι μαθητές, φοιτητές πλέον, πέτυχαν την εισαγωγή τους σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ κατά τις τελευταίες πανελλαδικές εξετάσεις και έχουν καταγωγή από την Αγία Ευθυμία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου σάς προσκαλεί σ’ αυτό το αγιαθυμιώτικο αντάμωμα,
που πάντα έχει ξεχωριστή σημασία για όλους μας.


Θα είναι μαζί μας και θα συλλειτουργήσει ο ιερέας του χωριού μας π. Χρήστος Λυκουρέσης, αποδεχόμενος σχετική πρόσκληση του Δ.Σ. του Συλλόγου μας.Δημοσιεύθηκε στις 23 January 2020 | 9:43 am


ΔΗΜΟΠΡΑΤΟΥΝΤΑΙ 14 ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΑ ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ - ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ

Το πρόγραμμα αξιοποίησης αναψυκτηρίων 14 σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους επιταχύνει το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, προκειμένου να παρέχονται οι αυτονόητες υπηρεσίες στους επισκέπτες. Η αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών στους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων είναι ένας από τους σταθερούς στόχους του υπουργείου Πολιτισμού, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, για το πολυσυζητημένο θέμα. 
Σύμφωνα με ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου της 18ης Δεκεμβρίου 2019, αποφασίστηκε η προκήρυξη διαγωνισμών από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων για την αξιοποίηση των σχετικών χώρων. Οι προκηρύξεις έχουν δημοσιευτεί και το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται η κατάθεση προσφορών, με στόχο τα αναψυκτήρια να αρχίσουν να λειτουργούν από τον ερχόμενο Απρίλιο.
Τα αναψυκτήρια βρίσκονται στους αρχαιολογικούς χώρους Ακρόπολης Λίνδου, Ασκληπιείου ΚωΒεργίναςΔωδώνηςΚάμειρου και Καστέλλου ΡόδουΜεσσήνης, Ολυμπιείου, καθώς και στα αρχαιολογικά μουσεία Ακρωτηρίου Θήρας, Δελφών, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης, Αρχαίας Ολυμπίας και Ρόδου. 
Στην επόμενη φάση του προγράμματος θα ενταχθούν δέκα ακόμη αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία, με στόχο και αυτά τα αναψυκτήρια να λειτουργήσουν μέσα στο καλοκαίρι του 2020.  

Περισσότερες πληροφορίες και τα τεύχη προκήρυξης δίδονται στους ενδιαφερόμενους στα γραφεία του ΤΑΠ, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, στα τηλέφωνα 210/3722626 (Π. Σταθουλόπουλος), και με αποστολή ερωτημάτων στο emal: [email protected] καθώς και από την ιστοσελίδα του ΤΑΠ.

Δημοσιεύθηκε στις 23 January 2020 | 9:39 am


ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΨΗΦΩΝ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ

2005. Κάρολος Παπούλιας. Εξελέγη με 279 ψήφους, αριθμός-ρεκόρ.
2000. Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος. Επανεξελέγη Πρόεδρος με 269 ψήφους2010. Κάρολος Παπούλιας. Επανεξελέγη με 266 ψήφους.

2020. Αικ. Σακελλαροπούλου: Εξελέγη με 261 ψήφους2015.  Προκόπης Παυλόπουλος. Εξελέγη με 233 ψήφους (ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΑΝΕΛ)
1975. Κωνσταντίνος Τσάτσος. Εξελέγη με 210 ψήφους


1995.  Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος. Εξελέγη με 181 ψήφους,1985.  Χρήστος Σαρτζετάκης, Εξελέγη με 180 ψήφους,1990. Κωνσταντίνος Καραμανλής επανεξελέγη
στην πέμπτη ψηφοφορία με 153 ψήφουςΚΑΙ1974. Μεταβατικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Μιχάλης Στασινόπουλος  με 206 ψηφουςΔημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 6:57 pm


ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ ΓΙΑΤΙ Τ' ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΩΝ "ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ" ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ!

Ετοιμάζουν το οριστικό τέλος!
«Η υπογραφή της Αμοιβαίας Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασία είναι ένα σημείο – καμπή στην ενισχυμένη συνεργασία για την ασφάλεια ["ενισχυμένη συνεργασία"... σημαίνει ότι η σύμμαχος Τουρκία τρυπάει στην Κύπρο μας;] ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ.
Εκτός από το γεγονός πως οι δύο χώρες μας είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, χτίζουν μια πολύ πιο στενή στρατηγική σχέση μέσω της...
Αμοιβαίας Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας. Όπως είπε και ο πρόεδρος Τραμπ, όταν ήταν μαζί σας, η συνεργασία μας είναι εξαιρετική.
Η πρόσφατη επίσκεψή σας στις ΗΠΑ ήταν μια ξεκάθαρη επαναβεβαίωση των στενών δεσμών και της συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες μας. Επίσης,

επιβεβαίωσε την επάνοδο της Ελλάδας – μετά από μια δεκαετή κρίση – ως ένα success story οικονομικής ανάκαμψης, κατά τη διάρκεια της οποίας επέδειξε εντυπωσιακή κοινωνική συνοχή και ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς [μας δουλεύον για τα μνημόνια και την εκχώρηση της εθνικής-οικονομικής κυριαρχίας για 99 χρόνια;].
Μέσα σε αυτή τη δύσκολη διαδικασία οι ΗΠΑ στήριξαν την Ελλάδα 
["στήριξαν" με νέες βάσεις περικύκλωσης της Ρωσίας, το ξεπούλημα της Μακεδονίας;] και θα συνεχίσουν να το κάνουν [με τέτοια "στήριξη" τι χειρότερο από τους εχθρούς μας;]. Θεωρούμε την Αθήνα σύμμαχο – κλειδί και κρίσιμο παίκτη στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια [δηλαδή θα στείλουμε στρατό στα στενά του Ορμούζ εναντίον του Ιράν και στη Λιβύη για να στηρίξουμε τον σύμμαχο μας και σύμμαχο του Ερντογάν, που υπόγραψαν τη Συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας;].
Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να είναι αφοσιωμένες στην υποστήριξη της ευημερίας, της ασφάλειας και της δημοκρατίας της Ελλάδας. Μίλησα γι’ αυτό ξεκάθαρα όταν βρεθήκαμε μαζί με Έλληνες από όλη την Αμερική, δηλώνοντας ότι “θα συνεχίσουμε να σας υποστηρίζουμε ως ηγέτη στην Ευρώπη. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την ευημερία σας, την ασφάλειά σας και τη δημοκρατία σας. Το μέλλον θα είναι πιο λαμπρό για τις χώρες μας και για τις μεταξύ μας σχέσεις.
Οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην περιοχή. Πιστεύουν ακράδαντα ότι όσοι έχουν συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να αναζητήσουν λύσεις με ειρηνικά μέσα 
[ειλικρινής και σαφής... διαπραγματευτείτε τα κυριαρχικά σας δικαιώματα], τα οποία να συμβαδίζουν με το άρθρο 33 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών [όπως ακριβώς με την Κύπρο μας από το 1974] και να απέχουν από κάθε πράξη ή διακήρυξη που μπορεί να είναι προκλητική [και μην κάνετε προκλητικές πράξεις ή δηλώσεις, εσείς κι όχι ο σύμμαχος Ερντογάν... έτσι;]. Δεν χρειαζόμαστε κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, αλλά ειλικρινή διάλογο [διαπραγματευτείτε την κυριαρχία σας με την σύμμαχο Τουρκία] που οδηγεί σε αποτελέσματα που σέβονται το διεθνές δίκαιο [Ποιο "διεθνές δίκαιο"; Αυτό της κατοχής της Κύπρου; Των παραβιάσεων στο Αιγαίο; Της συμφωνίας Τουρκίας με το αμερικανοευρωπαϊκό προτεκτοράτο στη Λιβύη; Ολοταχώς στη Χάγη για να αποφασίσουν αυτοί τι παραχωρούμε και τι παραδίδουμε στον Ερντογάν].
Σας ευχαριστώ για την φιλία σας, που συνεχίζουμε να χτίζουμε, πάνω στην ήδη επιτυχημένη συνεργασία ανάμεσα στις δυο χώρες μας
».


http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/2020/01/blog-post_568.html#more

Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 8:31 am


ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΤΡΟΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΑΪΟΥ – ΚΡΟΥΣΜΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ – ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ Η ΕΛΛΑΔΑ

Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ανέφερε σήμερα ότι αναμένει να δει στις ΗΠΑ περισσότερα κρούσματα του νέου κοροναϊού, που ξεκίνησε από την πόλη Ουχάν της Κίνας.
Όπως επισημαίνει το CDC, έχει αναπτύξει ένα νέο τεστ, το οποίο επέτρεψε την ταυτοποίηση της παρουσίας του ιού σε έναν επιβάτη που ταξίδευε από την Κίνα στο Σιάτλ και σχεδιάζει να διευρύνει τους ελέγχους στα αεροδρόμια της Ατλάντα και του Σικάγο.
Σύμφωνα με το CDC, πρόκειται για έναν 30χρονο άνδρα που νοσηλεύεται στο Έβερετ, κοντά στο Σιάτλ.
Το πρόσωπο αυτό, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν αποκαλυφθεί, δεν είχε επισκεφθεί καμία από τις αγορές απ’ όπου προήλθαν πολλά κρούσματα στην Ουχάν της Κίνας, όμως είχε μονάχα πάει στην περιοχή, δήλωσε η Νάνσι Μεσόνιερ, η διευθύντρια του Κέντρου Αναπνευστικών Ασθενειών του CDC, σε μια τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους.
Ο άνδρας έφθασε στο αεροδρόμιο του Σιάτλ τη 15η Ιανουαρίου με πτήση,
με ανταπόκριση από την Ουχάν. Δεν είχε παρουσιάσει συμπτώματα κατά την άφιξή του, όμως επικοινώνησε ο ίδιος με τις υπηρεσίες υγείας την Κυριακή μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων. Ένα δείγμα που εστάλη στο CDC επέτρεψε χθες την επιβεβαίωση ότι είχε μολυνθεί από τον νέο ιό, περιέγραψε ο Σκοτ Λιντκουίστ, επιδημιολόγος της πολιτείας της Ουάσιγκτον.
«Συνεργάζεται πλήρως» επιβεβαίωσαν οι αρχές. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Providence Regional Medical Center στο Έβερετ. Η κλινική κατάστασή του είναι καλή, διαβεβαίωσε ο Κρις Σπάιτερς, ο υπεύθυνος των υγειονομικών αρχών της κομητείας του Σνόχορνις, βόρεια του Σιάτλ.
Ακόμα και ο Κινέζος γιατρός που ερευνά το ξέσπασμα του φονικού νέου ιού στην κεντρική Κίνα είπε ότι και ο ίδιος μολύνθηκε.
Ο Ουάνγκ Γκουανγκφά, που ηγείται της Μονάδας Πνευμονικής Ιατρικής στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Πεκίνου Peking University First Hospital, ήταν μεταξύ των ειδικών που νωρίτερα αυτόν τον μήνα επισκέφθηκαν την Ουχάν, όπου ανακαλύφθηκε ο ιός.
«Μου έγινε διάγνωση και η κατάστασή μου είναι καλή» είπε σήμερα ο Ουάνγκ στο Kong’s Cable TV, ευχαριστώντας τους συμπολίτες του για το ενδιαφέρον τους.
Ο απολογισμός των νεκρών από το στέλεχος του κοροναϊού, το οποίου αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν ότι μπορεί να μεταδοθεί μεταξύ ανθρώπων, ανέρχεται ως σήμερα σε έξι, με τον αριθμό των αναφερόμενων κρουσμάτων να υπερβαίνει τα 300. Δεκαπέντε μέλη ιατρικού προσωπικού βρίσκονται μεταξύ των κρουσμάτων.
Ο Ουάνγκ, που διεξήγαγε έρευνες για το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS) το 2003, εξήγησε ότι λαμβάνει θεραπεία και θα κάνει εμβόλιο σύντομα. Δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των προσώπων που έχουν μολυνθεί.
«Δεν θέλω να δίνεται από όλους πολλή προσοχή στην κατάστασή μου» επισήμανε στις δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο.
Ο Ουάνγκ διαβεβαίωνε κρατικά ΜΜΕ, στις 10 Ιανουαρίου, ότι η επιδημία φαινόταν να βρίσκεται υπό έλεγχο, με τους περισσότερους ασθενείς να εμφανίζουν ελαφρά συμπτώματα και ορισμένους να έχουν πάρει εξιτήριο.

Οι oδηγιές του Εθνικού Οργανισμού Υγείας για τον κοροναϊό

Ενημερωτικό υλικό και οδηγίες για τις πύλες εισόδου της χώρας και τα νοσοκομεία έχει εκδόσει ο ΕΟΔΥ, για τα κρούσματα πνευμονίας από νέο στέλεχος κοροναϊού στην πόλη Βουχάν, της Κίνας. Οι οδηγίες για πληρώματα πλοίων και αεροσκαφών που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του οργανισμού αναφέρουν τα εξής:
Στην πόλη Βουχάν επαρχία Χουμπέι, στην Κίνα, εμφανίστηκε συρροή κρουσμάτων πνευμονίας. Στις 9 Ιανουαρίου 2020 οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για νέο στέλεχος κοροναϊού. Έως τις 12 Ιανουαρίου 2020 αναφέρθηκαν 43 επιβεβαιωμένα κρούσματα πνευμονίας από το νέο στέλεχος κοροναϊού και ένας θάνατος σε άτομο με υποκείμενο νόσημα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κυρίως πυρετό και αναπνευστική δυσχέρεια, και οι ακτινογραφίες θώρακα έδειξαν σοβαρές αλλοιώσεις και στους δύο πνεύμονες. Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας εντόπισαν και παρακολουθούν 763 στενές επαφές των κρουσμάτων. Έως σήμερα δεν υπάρχουν αναφορές για μετάδοση από άτομο σε άτομο, ή μετάδοση σε επαγγελματίες υγείας. Από την προκαταρκτική επιδημιολογική έρευνα προέκυψε ότι τα περισσότερα κρούσματα, είτε εργάζονται, είτε επισκέπτονται συχνά την αγορά θαλασσινών της πόλης Βουχάν, όπου εκτός από θαλασσινά πωλούνται κοτόπουλα, νυχτερίδες, μαρμότες και άλλα άγρια ζώα. Η αγορά έκλεισε την 1η Ιανουαρίου 2020 ώστε να καθαριστεί και να απολυμανθεί. Η πόλη Wuhan έχει 19 εκατομμύρια πληθυσμό και είναι πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι, που ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 58 εκατομμύρια πληθυσμό.
Στις 13 Ιανουαρίου 2020, το υπουργείο Υγείας της Ταϋλάνδης ανακοίνωσε το πρώτο εργαστηριακά επιβεβαιωμένο εισαγόμενο κρούσμα νέου κοροναϊού (2019-nCoV) από την πόλη Βουχάν, επαρχία Χουμπέι, Κίνα. Πρόκειται για μια γυναίκα 61 ετών κάτοικο της πόλης Βουχάν, που εκδήλωσε συμπτώματα στις 5 Ιανουαρίου 2020. Στις 8 Ιανουαρίου 2020 ταξίδεψε με απευθείας πτήση στην Ταϋλάνδη μαζί με πέντε μέλη της οικογένειας της, όπου συμμετείχαν σε τουριστικό γκρουπ 16 ατόμων. Το ιστορικό έκθεσης του κρούσματος είναι υπό διερεύνηση.
Στις 16 Ιανουαρίου το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα νέου κοροναϊού (2019-nCoV) σε άτομο που είχε ταξιδέψει στην Βουχάν, Κίνα.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, δεν υπάρχουν περιορισμοί προς το παρόν, σε σχέση με ταξίδια ή συστάσεις για έλεγχο στις πύλες εισόδου.
Αν ένας επιβάτης σε αεροσκάφος ή σε πλοίο που αναχώρησε από την πόλη Βουχάν εμφανίσει συμπτώματα οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού, συνιστάται η καταγραφή της κατάστασης της υγείας του σύμφωνα με τη Γενική Δήλωση Αεροσκαφών (παράρτημα 9, Διεθνής Υγειονομικός Κανονισμός) ή τη Ναυτιλιακή Δήλωση Υγείας (Παράρτημα 8, Διεθνής Υγειονομικός Κανονισμός) και η υποβολή της στις υγειονομικές αρχές των πυλών εισόδου όταν απαιτηθεί.
Αν ένας ταξιδιώτης νοσήσει κατά τη διάρκεια της πτήσης, στο αεροπλάνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί το δελτίο εντοπισμού επιβάτη (passenger locator form). Το συγκεκριμένο δελτίο είναι χρήσιμο για τη συλλογή πληροφοριών των επαφών των επιβατών με συμπτώματα, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ενδεχόμενη διερεύνηση και παρακολούθηση, αν χρειαστεί. Επίσης, οι επιβάτες χρειάζεται να ενημερώνονται για την άμεση αναφορά τυχόν συμπτωμάτων κατά την διάρκεια της πτήσης. Το πλήρωμα του αεροσκάφους θα πρέπει να εφαρμόσει το επιχειρησιακό σχέδιο που συστήνει η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) σχετικά με την διαχείριση ύποπτου κρούσματος λοιμώδους νοσήματος στο αεροσκάφος.
Στους ταξιδιώτες συστήνονται τα εξής:
Αν ταξιδεύετε προς την πόλη Βουχάν συνιστάται :
* Να αποφύγετε την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρευμένο κρέας).
* Να αποφύγετε την επαφή με ασθενείς.
* Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.
Αν επιστρέφετε από την πόλη Βουχάν και εμφανίζετε συμπτώματα συνιστάται :
* Να παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας.
* Να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα.
* Να αποφύγετε να ταξιδέψετε ενώ έχετε συμπτώματα.
* Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.

Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 8:24 am


ΟΙ «ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ», ΤΑ ΚΡΑΤΗ, ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ...

'Όπου και να ταξιδέψω, η Ελλάδα με πληγώνει...'', έγραφε στα χρόνια της δικτατορίας ο Γιώργος Σεφέρης στο ποίημά του ''Με τον τρόπο του Γ.Σ''. Κι αυτόν τον στίχο του συνηθίζω όλο και πιο συχνά να χρησιμοποιώ τελευταία στις αναφορές μου στο θαυμάσιο λογοτεχνικό σχήμα της ''συνεκδοχής'', όπου ένας όρος αντικαθιστά κάποιον άλλο: η Ελλάδα τους Έλληνες, για παράδειγμα...
Μόνο που δεν είναι η Ελλάδα αυτή καθαυτή που μας πληγώνει, για να ερμηνεύσω τον στίχο του ποιητή προσαρμόζοντάς τον στη σύγχρονη πραγματικότητα. Είναι οι Έλληνες που τη διασύρουν με τις επιλογές και τις αποφάσεις τους...
Οι Έλληνες πολιτικοί - λ.χ - των μεταπολιτευτικών τελευταίων δεκαετιών, που ως πρωθυπουργοί δεν ύψωσαν ανάστημα ανάλογο με τη μεγαλοσύνη και την Ιστορία της, παρά ''φρόντισαν'' - με τις ραγιαδίστικες πολιτικές τους - να την έχουν οι σύμμαχοί της περιθωριοποιημένη και υποτιμημένη.
Έτσι κατάφεραν να την εντάξουν, στις σχέσεις της με τα άλλα κράτη, στην κατηγορία των ανίσχυρων χωρών που ''δίνουν'' μονίμως εθνική κυριαρχία στους ισχυρούς οι οποίοι λαμβάνουν,
απ' τη μεριά τους, μονίμως - στο πλαίσιο της ασύμμετρης αμοιβαιότητας - χωρίς να αναπτύσσουν μαζί της το συναίσθημα της ειλικρινούς φιλίας που να τους δεσμεύει. Και όλα αυτά για έναν και μόνο λόγο: γιατί τη θεωρούν δεδομένη...
Θα μου πείτε - και με το δίκιο σας - πως σκέφτομαι ρομαντικά, ενώ η Ιστορία έχει αποδείξει πως ''τα κράτη δεν έχουν φίλους, παρά μόνο συμφέροντα'' κι αυτό το βιώνουμε στο πετσί μας εδώ και χρόνια, από τότε που η δύσμοιρη πατρίδα μας - εγκαταλελειμμένη από συμμάχους και φίλους - σηκώθηκε πάλι στα πόδια της όλο αίματα, με τον σταυρό της Μικρασιατικής Καταστροφής στους ώμους.
Τα εκατομμύρια των Ελλήνων προσφύγων που ήρθαν τότε κυνηγημένοι στην Ελλάδα για να σωθούν απ' το μαχαίρι των Τούρκου, ήταν γεμάτοι πληγές. Πληγές που δεν επουλώθηκαν ποτέ και έγιναν εφιάλτες στον ύπνο τους σμίγοντας με τις τραγικές εικόνες του ξεκληρίσματος απ' τις χαμένες πατρίδες, απ' όπου έφυγαν αλαλιασμένοι κρύβοντας κάτω απ' τα κουρέλια της παλιάς αρχοντιάς τους τα εικονίσματα των προγόνων τους.
Με πόνους και οδύνες τοκετού άρχισε να ξαναστήνεται έκτοτε το διαλυμένο απ' τις επιπτώσεις της Εθνικής Καταστροφής ελληνικό κράτος απ' τους ντόπιους και τους πρόσφυγες πατριώτες. Οι φταίχτες εκείνης της τραγικής περιόδου της Σύγχρονης Ιστορίας μας δεν τουφεκίστηκαν όλοι στο Γουδί, αλλά έζησαν κι άφησαν πίσω τους απογόνους, που αυγάτισαν τον φόβο και την ηττοπάθεια από κοινού στην πολιτική μας σκηνή.
Έτσι έμαθαν οι τωρινοί να επιλέγουν τον εύκολο δρόμο, που κρύβει παγίδες και εθνικά δράματα. Έφτασαν να προβάλλουν σαν σώφρονα πολιτική στο λαό, αντί την ανασύνταξη δυνάμεων, τη σύνεση και την ετοιμότητα, την καταφυγή μας σε αφερέγγυους Διεθνείς Οργανισμούς (ΟΗΕ, Ε.Ε, Δικαστήριο Χάγης και λοιπούς ποδηγετούμενους), που αποφασίζουν καθ' υπόδειξη των ''Μεγάλων'' της παγκοσμιοποιημένης Οικουμένης.
Των ''Μεγάλων'' οι οποίοι ενεργούν άδικα, ανιστόρητα και υπολογιστικά σε βάρος των ανίσχυρων ''φίλων'' και ''συμμάχων'' τους, που φοβούνται να ορθώσουν το ανάστημά τους με το πρόσχημα ότι διαφυλάσσουν την Ειρήνη...
Με την τακτική αυτή, δυστυχώς, βγαίνουμε οι Έλληνες μονίμως χαμένοικαι απειλούμενοι από γείτονες-τρομοκράτες, όπως η Τουρκία του Ερντογάν, που επιβουλεύεται τα πάτρια εδάφη μας και θέλει να τα υφαρπάξει με τεχνάσματα διπλωματικά υπό την απειλή της ισχύος της η οποία ισοδυναμεί με ''casus belli''' .
Σε τέτοιες περιπτώσεις ωστόσο, όσο δείχνεις αναποφάσιστος και χαμένος σε φιλειρηνικές τακτικές άνευ όρων, γίνεσαι όργανο προς εκμετάλλευση από τους ισχυρούς ''φίλους'', που ξαναγράφουν ετσιθελικά τη δοξασμένη ιστορία σου με αποφάσεις ντροπής, οι οποίες είτε έχουν παρθεί (Πρέσπες) είτε ετοιμάζονται να παρθούν (Αιγαίο), με την καταφυγή σου στη Χάγη.
Έτσι φτάσαμε οι Έλληνες, παρασυρμένοι από λαοπλάνους πολιτικούς, να νιώθουμε αποστρατευμένοι απ' το ύψιστο καθήκον μας, που είναι η υπεράσπιση της πατρίδας, αφού κρίνονται πια στα χαρτιά και ερήμην μας η διασφάλιση των συνόρων της και ο ακρωτηριασμός της.
Κι αναρωτιέμαι μελαγχολικά: Άραγε έχει σταματημό αυτή η κατρακύλα για την δόλια πατρίδα; Άραγε θα βρεθεί ένας ''Περικλής'' στο τιμόνι της, που να διαθέτει τα τρία προσόντα που ζητούσα στο άρθρο μου ''Αναζητώντας τον ''Περικλή'', που θέλει να γράψει ιστορία'' (24 Αυγ 2019); Να διαθέτει, δηλαδή, την στρατιωτική ιδιοφυΐα και τη διορατικότητα ενός Μεταξά, τη δημοκρατικότητα ενός Περικλή και τη διπλωματική ικανότητα ενός Ελευθέριου Βενιζέλου;
Θα φανεί κανείς στον ορίζοντα της σύγχρονης, ντροπιαστικής πολιτικής της Ελλάδας ένας ηγέτης με στόφα παλιά, ένα παλικάρι με ''γαλανόλευκο λόγο'' που να εμπνεύσει τον κόσμο και να τον ξεσηκώσει σαν άλλος Κολοκοτρώνης, για να του δώσει όχι υποσχέσεις για ψηφοθηρικά επιδόματα και ανεφάρμοστα οράματα, αλλά τη γενναία κατάθεση της ψυχής του ότι - αν χρειαστεί να ξαναπολεμήσουν - θα μπει πρώτος αυτός στη φωτιά για να πολεμήσει μαζί τους και να τη σώσει ή να πεθάνει μ' αυτούς;
Γιατί τέτοιο αληθινό πατριώτη έχει να δει Ελλάδα μας από χρόνια και ξεστράτισε μέσα σ' αυτά απ' την πορεία που χάραξαν γι' αυτήν οι Πατέρες της. Έτσι έφτασε να κυβερνιέται από λαοπλάνους εθνομηδενιστές και εκπροσώπους της Νέας Τάξης Πραγμάτων που στέκονται ''Προσοχή'' μπροστά στους κυρίαρχους της Γης, οι οποίοι την αντιμετωπίζουν σαν ''προβλέψιμη σύμμαχο'' με παράδοση στην ξενοδουλεία, την υποτέλεια και την υπακοή.
Έφτασε η Ελλάδα να κυβερνιέται από ψοφοδεείς πολιτικούς, που χάνουν τα ελληνικά και τα αγγλικά τους μπροστά στους πανίσχυρους ξένους ή στρογγυλεύουν με κυβιστήσεις τις υποσχέσεις τους στο λαό και ετοιμάζουν ερήμην του τον ακρωτηριασμό της προσαρμόζοντας τα συμφέροντα της στα συμφέροντα των ''συμμάχων'' και ''φίλων'' της, που κλίνουν το γόνυ στον προαιώνιο εχθρό της...
Έφτασε να κυβερνιέται από τραγικούς θιασώτες της εθνικής μειοδοσίας, της ορθοδοξοφοβίας και της λαθρομεταναστολαγνείας, που σκάβουν τον λάκκο της υπογράφοντας συμφωνίες ντροπής για τις οποίες ύστερα πανηγυρίζουν μαζί με τους εχθρούς της.
Και όλα αυτά τη στιγμή που δεχόμαστε απροκάλυπτα απειλές επί των εδαφών μας απ' τον Τούρκο άρπαγα γείτονα. Τη στιγμή που θωρακίζουμε το Πολεμικό Ναυτικό μας με ''αόρατες'' γαλλικές φρεγάτες, για να καταλαγιάσουμε την αγωνία του κόσμου και να παραστήσουμε ότι κινητοποιούμαστε. Τη στιγμή που διαλαλούμε σε όλους τους τόνους τις... προσεχείς δυνατότητές μας στο πεδίο της ''μάχης'', την ώρα που είμαστε έτοιμοι να τα δώσουμε όλα στο διπλωματικό...
- Στον τόπο που κρεμούσαν οι καπεταναίοι τ’ άρματα, κρεμούν οι γύφτοι τα νταούλια..., συνήθιζε να λέει ο άξιος της πατρίδας μας στρατηγός και πολιτικός Νικόλαος Πλαστήρας, ο δαφνοστεφανωμένος και μπαρουτοκαπνισμένος ''Μαύρος Καβαλάρης'' του 20ου αιώνα.
Κι αυτό, δυστυχώς, συμβαίνει τώρα στη σύγχρονη εθνική μας ζωή, όπου έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας στους ξένους (Αμερική-ΕΕ) ελπίζοντας ότι σε ώρα πολέμου, αν κάνουν απόβαση - φερ' ειπείν - οι Τούρκοι στο Καστελόριζο, δε θα 'μαστε μόνοι μας, γιατί θα σπεύσουν να μας συνδράμουν οι σύμμαχοί μας.
Θα σπεύσουν να μας υπερασπισθούν με τις φρεγάτες, τα υποβρύχια και τ' αεροπλάνα τους στο Αιγαίο. Έτσι νομίζουμε και με την ελπίδα αυτή, που για τους αφελείς αγγίζει τη βεβαιότητα, βγάζουν ο πρωθυπουργός και ο ΥΠΕΞ μας κορώνες ενθάρρυνσης και στρατιωτικής ετοιμότητας, που κρύβουν όμως στην πραγματικότητα την δειλ-ανδρεία της εκτελεστικής εξουσίας.
Γιατί αυτή ξέρει κατά βάθος πως θα είμαστε μόνοι αν μας επιτεθούν οι ''Αγαρηνοί'' εξ Ανατολών, παρά τα όσα υπόσχονται οι Ευρωπαίοι και οι υπερατλαντιστές ''φίλοι'' μας, που τους είδαμε πώς προστάτεψαν τα κεκτημένα μας στην Μακεδονία ωθώντας μας να υπογράψουμε μια ''συμφωνία'' ταπεινωτική (''συμφωνία Πρεσπών''), σαν να ήμασταν ηττημένοι στο πεδίο της μάχης.
Την ίδια ''άψογη στάση'' είχαν κρατήσει στην Κύπρο το 1974 και στη Συρία το 2019, έστω κι αν αναγνώριζαν ως ''βαρβάρους'' τους Τούρκους, αφήνοντας τον Αττίλα του χθες να συνεχίζει να παίζει τον ρόλο του δήμιου ατιμώρητος σε βάρος Κυπρίων και Κούρδων επιδεικνύοντας τις ωμότητες και την βανδαλιστική απανθρωπιά του.
Το ίδιο θα κάνουν και στο Αιγαίο, αν οι Τούρκοι χτυπήσουν το Καστελόριζο ορμώμενοι απ' την απληστία τους και από την πίστη και διορατικότητα του Ταγίπ Ερντογάν, που ξέρει να ζυγιάζει τους αντιπάλους του.
Κι αυτοί εζυγίσθηκαν, εμετρήθηκαν και ευρέθηκαν ελλιπείς στα μάτια του τα τελευταία χρόνια, γιατί έμαθαν να ζουν εφησυχασμένοι στη σκιά της Δύσης και βιάστηκαν να αντικαταστήσουν την φιλοπατρία τους με την υπακοή στους ''συμμάχους''.
''Αυτό'', σκέπτεται ο νεο-σουλτάνος απέναντι, ''θα τους βγει σε κακό τους Έλληνες. Θα το πληρώσουν''...
Όπως το πλήρωσαν, πράγματι, και οι Κούρδοι ''φίλοι'' και ''σύμμαχοι'' των Αμερικανών, που ένιωσαν στο πετσί τους τη δύναμη της πυγμής του Τούρκου Προέδρου και στην καρδιά τους την προδοσία των ''συμμάχων'' τους ...
Έτσι διαλογίζεται ο Τούρκος κυρίαρχος στην απέναντι όχθη του Αιγαίου και γελάει σαρδόνια, σίγουρος πως την κρίσιμη ώρα θα βγει και πάλι κερδισμένος με τους αντιπάλους που θα 'χει μπροστά του και που είναι έτοιμοι να υποχωρήσουν και να πέσουν ξανά στην παγίδα του καταλήγοντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπου έμαθαν πάντα να χάνουν...
Οι ύαινες εφορμούν όταν οσμίζονται ψόφιο αίμα κι εκείνος - σαν ύαινα της Α. Μεσογείου - μυρίζει ''ψοφίμια'' απέναντι, πολιτικές μετριότητες που τις περνάει για ξενόδουλες και διχασμένες. Αυτό γιγαντώνει την πίστη του πως θα μας αλώσει σαν νέος Μωάμεθ ξεπερνώντας σε φήμη τον αντίζηλο ''Πατέρα'' του και ''Πατέρα όλων των Τούρκων'' (Κεμάλ Ατατούρκ), που είχε τους Έλληνες για ήρωες, αλλά και ικανούς για κάθε αθλιότητα και προδοσία...
Αφιονισμένος απ' τις σκέψεις αυτές ο μεγαλοϊδεάτης Ταγίπ Ερντογάν τρίβει τα χέρια του έτοιμος να συνυπογράψει στη Χάγη τις νέες συμφωνίες των ''συμμάχων'', που τους περνούν οι Έλληνες για Φιλέλληνες.
''Ας τους να πιστεύουν ακόμα στον θείο Σαμ'', σκέπτεται, και καγχάζει φέρνοντας στο μυαλό του την εικόνα του Ντόναλντ Τραμπ, του φίλου του, και του Έλληνα πρωθυπουργού, του κατατρομαγμένου αντιπάλου του, τη στιγμή που εκλιπαρούσε - όπως του είπαν - τον... ''σύμμαχο'' Πλανητάρχη να μεσολαβήσει σ' αυτόν, για να τον καθησυχάσει. Να τον κάνει να πάψει να βρυχάται αγριεμένος διεκδικώντας να μοιραστεί το Αιγαίο τους...‟
” Μύθοι... Ελληνικοί μύθοι, που τους πιστεύουν μόνο οι Έλληνες...'', σκέπτεται καγχάζοντας από μέσα του. ''Ας τους να πιστεύουν στο παραμύθι του Φιλελληνισμού, παρά τις πικρές τους απογοητεύσεις. Ας τους να πιστεύουν πως τα κράτη έχουν φίλους, ενώ δεν έχουν. Τα κράτη έχουν μόνο συμφέροντα... ‟
” Γι' αυτό έχω τον Ντόναλντ να εκλιπαρεί τη φιλία μου και τον Πούτιν να είναι έτοιμος να αναγνωρίσει τη Βόρεια Κύπρο με αντάλλαγμα στρατιωτική βάση για υλικοτεχνική υποστήριξη με σκοπό την ανοικοδόμηση της Συρίας''...
Κρινιώ Καλογερίδου (Βούλα Ηλιάδου, συγγραφέας)

Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 8:17 am


ΝΕΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΙΣΙΝΓΚΕΡ ΠΡΟΣ ΜΠΙΤΣΙΟ, ΣΤΟΝ ΠΟΜΠΕΟ ΠΡΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Ουδείς πρωθυπουργός, δηλαδή το Νο1 πρόσωπο της χώρας, θα δεχόταν επιστολή από υπουργό Εξωτερικών ξένης χώρας ή ακόμα και μεγάλης δύναμης. Θα του την επέστρεφε. Επιστολή θα δεχόταν μόνο από το αντίστοιχο Νο1 της χώρας - αποστολέα. Στην προκειμένη από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ. Αντίθετα, οι Αμερικανοί, δείχνοντας για μια ακόμη φορά πως αντιμετωπίζουν την Ελλάδα, επέλεξαν να στείλει ο υπουργός Εξωτερικών τους, Μάϊκ Πομπέο, επιστολή στον Έλληνα πρωθυπουργό για τη νέα ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις, και όχι ο πρόεδρός τους.
Το ολίσθημα αυτό, ούτε καν φαίνεται ως αντελήφθη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, οι οποίοι, αντί να κρύψουν την επιστολή Πομπέο προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την περιέφεραν, διαφημίζοντάς την.
Και τί ανέφερε ο Ν.Δένδιας, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων όπου συζητείται η κύρωση της συμφωνίας για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα; Συνέκρινε την επιστολή Πομπέο με την αντίστοιχη επιστολή του Χένρι Κίσιγκερ το 1975 προς τον τότε υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Μπίτσιο,
η επανάληψη της οποίας, όπως υποστήριξε, αποτελούσε έκτοτε -και για πολλά χρόνια- στόχο και ευχή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Ορθώς. Είναι ακριβώς αυτό που επισημαίνει το Antinews. Ότι δεν μπορεί υπουργός Εξωτερικών να απευθύνεται σε πρωθυπουργό. Γι' αυτό και ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσιγκερ, απηύθυνε την επιστολή του στον Έλληνα ομόλογό του, Δημήτρη Μπίτσιο. Ας τολμούσε να στείλει ο - διόλου "τυχαίος" - Κίσιγκερ επιστολή στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, και θα έβλεπε τι διάβημα διαμαρτυρίας θα έτρωγε η Ουάσιγκτον. Άλλες εποχές, άλλα ήθη, θα πει κανείς. Ακριβώς. Άλλο πρωθυπουργός τότε, και άλλο σήμερα.
Μήπως, τελικά, να έβαζαν οι ΗΠΑ, τον πρέσβη τους στην Αθήνα, "ταλαντούχο" κ.Τζέφρυ Πάγιατ, να έστελνε μια επιστολή στο Μαξίμου; Έτσι, για να μην έμπαιναν στον κόπο να ξοδεύονται σε γραμματόσημα;
Κατά τα λοιπά, επειδή κάποιοι μας περνάνε για "ιθαγενείς", να σημειώσουμε ότι όλα όσα λέγει ο Μάϊκ Πομπέο περί προστασίας της Ελλάδας από τις ΗΠΑ, περιλαμβάνονται άπαντα στη συμφωνία για τις βάσεις (ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία) του 1990 (βλέπε: Μέσα οι βάσεις του θανάτου (κι' ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα)).

Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 8:15 am


ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΝΑ “ΜΑΡΑΖΩΝΟΥΝ” ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΝΑ “ΑΝΘΟΥΝ”

Τα ελληνικά ναυπηγεία “μαραζώνουν”, οι εφοπλιστές αναλώνονται σε δωρεές που δεν έχουν καμία σχέση με όσα θα μπορούσαν να κάνουν αλλά δεν θέλουν να πράξουν και οι ειδήσεις από τη γειτονική Τουρκία προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη θλίψη. 
Τα Ναυτικά Χρονικά γράφουν ότι “η αξία των πλοίων και των γιοτ που ναυπηγήθηκαν στην Τουρκία και παραδόθηκαν σε ξένες χώρες άγγιξε τα $1,04 δις, παρουσιάζοντας αύξηση 5,2% σε σχέση με το 2018, σύμφωνα με την Ένωση Τούρκων Εξαγωγέων (TİM).
Η Νορβηγία αποτέλεσε τον κορυφαίο προορισμό για τα ναυπηγηθέντα στην Τουρκία πλοία, καθώς η αξία τους διπλασιάστηκε το περασμένο έτος στα $370 εκατ. Ακολούθησαν οι αγορές της Μάλτας και των Νήσων Μάρσαλ, με την αξία των πλοίων αυτών να ανέρχονται σε $84,3 εκατ. και $77,3 εκατ. αντίστοιχα.
Συνολικά τα τουρκικά ναυπηγεία εξήγαγαν πλοία και γιοτ σε 136 χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Μεξικού,

των Σεϋχελλών, της Ινδίας και του Ομάν. Τη μεγαλύτερη δραστηριότητα ανέπτυξε το Χονγκ Κονγκ, καθώς οι παραλαβές πλοίων τουρκικής ναυπήγησης εκτοξεύτηκαν κατά 375% σε σχέση με το 2018.
Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία της TİM, το μερίδιο της ναυπηγικής βιομηχανίας στις συνολικές εξαγωγές της γείτονος κινήθηκε στο 0,6% για το 2019”.

Το ερώτημα το ΄χουμε θέσει πολλές φορές: οι Έλληνες εφοπλιστές, κορυφαία δύναμη της ναυτιλίας παγκοσμίως δεν ενδιαφέρονται να υπάρχουν Ναυπηγεία στην Ελλάδα;

Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 8:13 am


ΠΡΟΕΔΡΟΣ


                      Του Παναγιώτη Μέγκου

«Στα μέτρα του Συστήματος. Ποιος ρισκάρει;
Hκα Σακελλαροπούλου (προτεινόμενη Π. της Δ.) έγινε Σύμβουλος Επικρατείας γύρω στο 2000 και τοποθετήθηκε στο Ε' Τμήμα. Δεν ήταν στην ομάδα Δεκλερή όπως θέλει να ακούγεται. Υπηρέτησε υπό τον Μενουδάκο Πρόεδρο. Ξήλωσαν μαζί την νομολογία Δεκλερή.  
«Δεκλερής: Μέλος του Συμβουλίου της Επικρατείας από το 1958 έως το 1999, και Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος κατά την δεκαετία 1990-1999, οπότε το Δικαστήριο αυτό διαμόρφωσε την πρωτοποριακή και πλούσια νομολογία του, για την Προστασία του Περιβάλλοντος και την Βιώσιμη Ανάπτυξη».

  Όσα ακούγονται για περιβαλλοντικό έργο είναι φούμαρα. Το ανάποδο έκανε.
Η μόνη μεγάλη υπόθεση στην οποία κράτησε κάπως, ήταν ο Αχελώος (πολύκροτη υπόθεση, την οποία έχει ως περιβαλλοντικό "άλλοθι" για το προφίλ της).

Ενδεικτικά:

  Συνέβαλε στις δικαστικές αποφάσεις όπου κρίθηκαν συνταγματικά τα καταστροφικά Μνημόνια για την χώρα.

Τον Ιούλιο του 2012 παραχώρησε 4000 στρέμματα δασικής έκτασης στις ΣΚΟΥΡΙΕΣπρος εκχέρσωση.
  Το 2015 απέρριψε την προσφυγή των κατοίκων,
της Χαλκιδικής στο ΣτΕ και διέταξε την συνέχιση της εξόρυξης στις ΣΚΟΥΡΙΕΣ.


  ΧΥΤΑ Κερατέας, Ο.Λ.Π. (Οργανισμός Λιμένα Πειραιώς), ΕΛΛΗΝΙΚΟ, τα «έκαψε».

  Στις 16 Ιουλίου του 2019 ως Πρόεδρος του ΣτΕ, αποφάσισε οριστικά το κόψιμο του 13ου & 14ουμισθού των δημοσίων υπαλλήλων.
  Ήταν επίσης στη δίκη για την λίστα Λαγκάρντ, όπου ο Γ. Παπακωσταντίνου έπεσε στα μαλακά και πέταξε την λίστα «στον κάλαθο των αχρήστων».
Κατάλαβε νωρίς ότι το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ βγάζει τους αστέρες (βλ. Πικραμμένο που έγινε Πρόεδρος ΣτΕ και Πρωθυπουργός). Εκεί, ή συγκρούεσαι με τα μεγάλα συμφέροντα, ή τα εξυπηρετείς. Έκανε το δεύτερο και ανταμείφθηκε.

  Τον Οκτώβρη του 2018 η κυβέρνηση του «αντιμνημονιακού» ΣΥΡΙΖΑ την επέλεξε για Πρόεδρο του ΣτΕ και τώρα η κυβέρνηση της Ν.Δ. την προτείνει για ΠτΔ. Πρόταση με την οποία συμφωνούν βεβαίως ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.
  Δεν είναι φυσικά αριστερή ή κεντρώα, όπως θέλει να την παρουσιάσει η Ν.Δ. για να εξυπηρετήσει την πολιτική συναίνεση στο όνομα του ΠτΔ. Είναι άνθρωπος του συστήματος.


   Εδώ και 10 χρόνια διανύουμε την εποχή, όπου το Κράτος ξεκάθαρα, δεν υπάρχει για να εξυπηρετεί τους πολλούς. Ούτε καν τους λίγους. Αλλά τους ελάχιστους. Έχοντας ως εργαλείο τις Κυβερνήσεις που ψηφίζει ο Ελληνικός λαός δίνοντάς τους συγκεκριμένη εντολή, για να πράξουν ακριβώς τα αντίθετα. Από τον Γ. Παπανδρέου ως τον Α. Τσίπρα και σήμερα στον Κ. Μητσοτάκη.

   Σημειώνουμε τα παραπάνω την παραμονή της εκλογής της νέας ΠτΔ, υπενθυμίζοντας πως ότι «Λάμπει δεν είναι Χρυσός». Ελπίζοντας πως από την θέση του ανώτερου αξιώματος της Ελληνικής Πολιτείας η κα Σακελλαροπούλου θα υπηρετήσει τα συμφέροντα των πολλών. Της μεγάλης πλειοψηφίας της Ελληνικής κοινωνίας. Ας την καλωσορίσουμε.Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 7:55 am


ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ: ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ «ΑΙΤΗΜΑ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑΜΕΑ ΦΩΚΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ»


ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

   ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ


Α.Π. 3422/21-1-2020                        

                                   20 Ιανουαρίου 2020

                                             

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς:   Υγείας, κ. Β. Κικίλια
        Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Α. Γεωργιάδη

        Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ι. Βρούτση

        Εσωτερικών, κ. Π. Θεοδωρικάκο


Θέμα: «Αίτημα Γονέων και Κηδεμόνων ΑΜΕΑ ΦΩΚΙΔΑΣ για την συνέχιση λειτουργίας του Κέντρου Ιατρικής και Φυσικής Αποκατάστασης ΑΜΦΙΣΣΑΣ»


Κύριοι Υπουργοί,

Με επιστολή τους προς τον Διοικητή της 5ης ΥΠΕ, οι Γονείς και Κηδεμόνες ΑΜΕΑ Φωκίδας, θέτουν το ζήτημα της συνέχισης λειτουργίας του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Άμφισσας και ζητούν την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων του Κέντρου.

Πρόκειται για ένα Κέντρο που ολοκληρώθηκε το 2005 αλλά μέχρι το 2019 δεν έχει λειτουργήσει για το σκοπό τον οποίο κατασκευάστηκε. Παρότι κατά καιρούς έγιναν απόπειρες να αποκτήσει διοίκηση, να τοποθετηθούν κάποια STAGE,
αλλά καμιά από αυτές δεν ευοδώθηκε, αφού αυτό που δεν είχαν εξασφαλίσει ήταν το απαραίτητο για τη λειτουργία του επιστημονικό προσωπικό. Μάλιστα, για να αποφύγουν την κριτική για το κτίριο, το παραχώρησαν στην Ψυχιατρική Μονάδα για δυο χρόνια, παραχώρηση που έληξε προ πολλού, προκειμένου να μην παραμένει προκλητικά κλειστό.


Το 2018-2019, το Υπουργείο Υγείας προχώρησε στη διαδικασία στελέχωσης του Κέντρου, μέσω ΟΑΕΔ και κοινοτικού προγράμματος, με 21 θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων με αποτέλεσμα να καλυφθούν οι περισσότερες εξ αυτών και να λειτουργεί το ΚΕΦΙΑΠ Άμφισσας.

Επειδή, αν και όχι πλήρως στελεχωμένο, το κέντρο λειτούργησε και οι χρόνια πάσχοντες και τα άτομα με αναπηρία απέκτησαν την δυνατότητα πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες αποκατάστασης, αποθεραπείας και ψυχοκοινωνικής φροντίδας, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση και χωρίς την ταλαιπωρία μετακίνησης, που μέχρι πρότινος ήταν εφικτή και δυνατή μόνο μέσω υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα, με απαγορευτικό κόστος.

Επειδή οι συμβάσεις του προσωπικού που απασχολείται μέσω του προγράμματος ΟΑΕΔ πρόκειται να λήξουν.


Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

 1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθενται να προβούν – έως την εκπόνηση τελικής, ουσιαστικής λύσης – ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας του Κέντρου Ιατρικής και Φυσικής Αποκατάστασης στην Άμφισσα;

 2. Δύναται να διατεθούν πόροι του Κοινωνικού Ταμείου και από Τομεακά Προγράμματα, αλλά και πόροι του ΕΣΠΑ Στερεάς Ελλάδας, για την συνέχιση της ομαλής λειτουργίας του Κέντρου;

 3. Δύναται να διατεθούν πόροι του Κοινωνικού Ταμείου και από Τομεακά Προγράμματα, αλλά και πόροι του ΕΣΠΑ Στερεάς Ελλάδας, για προγράμματα που θα υποδειχθούν με διαβούλευση με συλλόγους γονέων και κηδεμόνων ΑΜΕΑ, όπως για παράδειγμα ΚΔΑΠ και προγράμματα εκπαίδευσης και απασχόλησης;

 4. Πως σκοπεύει το Υπουργείο Υγείας συνολικά να αντιμετωπίσει το χρόνιο αίτημα ομαλής και συνεχούς λειτουργίας των Κέντρων Ιατρικής και Φυσικής Αποκατάστασης με το κατάλληλο προσωπικό σε όλη την Ελλάδα;


Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Γιώργος Μουλκιώτης
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος
Βασίλης Κεγκέρογλου
Ευαγγελία Λιακούλη
Ανδρέας Πουλάς
Κώστας ΣκανδαλίδηςΔημοσιεύθηκε στις 21 January 2020 | 6:22 pm


ΛΑΜΙΑ: ΒΡΗΚΕ ΒΙΔΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ - ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

Έπαθε σοκ μια Λαμιώτισσα όταν τρώγοντας λουκάνικο βρήκε μέσα σε αυτό μια βίδα....
Όπως μας ενημερωσε η καταγγέλλουσα τα λουκάνικα τα αγόρασε από κατάστημα μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ και είναι παράγωγη βιοτεχνίας από τη Στερεά Ελλάδα.
Έψησε τα λουκάνικα κανονικά και κατά τη διάρκεια του φαγητού έγινε η "αποκάλυψη".
«Σταθήκαμε τυχεροί γιατί θα μπορούσαμε να το είχαμε φάει με τη βίδα χωρίς να το καταλάβουμε....»,
είπε στο LamiaReport.

Δημοσιεύθηκε στις 21 January 2020 | 8:21 am


ΜΑΣ ΞΥΠΝΗΣΕ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ «ΧΑΣΤΟΥΚΙ» Η ΑΚΟΜΑ;

Η Ελλάδα θα πρέπει να έλαβε ένα καλό μάθημα από τη διάσκεψη του Βερολίνου και τη στάση της Γερμανίας.
Γύρω από το τραπέζι, παλιές και νέες αποικιακές δυνάμεις, θέλησαν να καθορίσουν  την τύχη της Λιβύης, χωρίς τη φυσική παρουσία των  Λίβυων, των εκπρόσωπων των δυο αντιμαχομένων πλευρών σ αυτή τη χώρα. Είθισται, λένε οι διπλωμάτες, όταν δεν μιλούν  καν μεταξύ τους οι αντιμαχόμενοι, να μετέχουν δι αντιπροσώπων στις διασκέψεις. 
Έτσι τον Χαφτάρ εκπροσώπησε  η Γαλλία και η Αίγυπτος και τον Σάρατζ η Τουρκία. Κάπως έτσι μετείχαμε και εμείς εκεί. 
Δι’ αντιπρόσωπων, μέσω των χωρών και των διεθνών οργανισμών, από τους οποίους ζητήσαμε να στηρίζουν  τις θέσεις μας για την ακύρωση του  μνημονίου  Τουρκίας –Σάρατζ. 
Γιατί η Γερμανία της Μέρκελ άκουσε τον Ερντογάν που ζήτησε να μην προσκληθεί η Ελλάδα,
γιατί δεν έχει λόγο στο Λιβυκό πρόβλημα και έκλεισε τ αυτιά στην ελληνική κυβέρνηση. 
Ίσως γιατί ο Ερντογάν είναι εκείνος που κρατά το κλειδί του Mεταναστευτικού, ένα πρόβλημα που κλόνισε την κυβέρνησή της το 2015 και τρέμει ακόμα η Μέρκελ ή επειδή η Γερμανία είναι η χώρα που διατηρεί τους πιο στενούς και ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με την Τουρκία. 
Απέκλεισε την Ελλάδα από τη διάσκεψη σε μια στιγμή που η ίδια και η χώρα της, δημόσια, έχουν παραδεχτεί πως το Τουρκολυβικό σύμφωνο είναι παράνομο γιατί επηρεάζει  κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, κράτους – μέλους της Ε.Ε. και λειτουργεί αποσταθεροποιητικά στην περιοχή. Πολλοί αναλυτές, όμως, ψάχνουν να βρουν τα αίτια της συμπεριφοράς της Γερμανίας  απέναντι στην Ελλάδα, όχι μόνο στο παρόν αλλά και στο παρελθόν και να εξηγήσουν μια παγιωμένη φιλοτουρκική στάση της. 
Αν πράγματι κοιτάξει κανείς στο παρελθόν, βρίσκει τη χώρα μας και στους δυο παγκόσμιους πολέμους, απέναντι στην Γερμανία, με τις  πληγές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων ανοικτές και την  ιστορική αλήθεια να αποτιμά την ιδιαίτερα σκληρή τιμωρητική κατοχή στον ελληνικό λαό που επεφύλαξαν οι ναζιστικές δυνάμεις. 
Ορισμένοι σημειώνουν πως ακόμα και στην οικονομική κρίση, η Γερμανία ακολούθησε πολιτική τιμωρίας και παραδειγματισμού απέναντι την Ελλάδα, καθώς είναι πια γνωστό ότι  θα μπορούσε εξ αρχής να είχε διαχειριστεί διαφορετικά την κρίση χρέους, με μικρότερες επιπτώσεις στους Έλληνες. 
Παρ’ όλα αυτά, όταν η Γερμανία ζήτησε επιμόνως από την Ελλάδα να επιλύσει το πρόβλημα με τα Σκόπια και να υπογράψει τη Συμφωνία των Πρεσπών, η προηγούμενη κυβέρνηση έσπευσε να το πράξει παρά τις μεγάλες αντιδράσεις που σημειώθηκαν σε όλη τη χώρα. 
Δυο χρόνια μετά, μας έκλεισε την πόρτα κατάμουτρα, όταν τήν είχαμε ανάγκη. 
Είναι γνωστό ότι στην εξωτερική πολιτική δεν χωρούν συναισθηματισμοί, η κάθε χώρα κοιτάζει μόνο τα δικά της συμφέροντα και ενίοτε  τα δικά σου,  αν συμπίπτουν. 
Γι’ αυτό καλό θα είναι να μην είμαστε πάντα προβλέψιμοι, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης. 
Η κίνηση με την επίσκεψη Χαφτάρ έδωσε πόντους στον ίδιο και τη χώρα μας. Φαίνεται πως μαθαίνει γρήγορα.

Διαβάστε περισσότερα στο TheCaller.gr

Δημοσιεύθηκε στις 21 January 2020 | 8:21 am


ΈΤΟΙΜΟΣ ΝΑ «ΚΑΨΕΙ» ΚΟΣΜΟ Ο ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ

Διαβάζοντας προσεκτικά την ανακοίνωση του Ανδρέα Λοβέρδου, που ανέλαβε την νομική υπεράσπιση του (τέως) «Εθνικού Εργολάβου» του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Καλογρίτσα, είμαστε βέβαιοι πως το… πάρτι τώρα ξεκινάει.
«Κατά την ενημέρωσή μου, ως δικηγόρου, για την πορεία των εταιρειών του ομίλου Καλογρίτσα, πληροφορήθηκα και ‘λεπτομέρειες’, το περιεχόμενο των οποίων εκφεύγει του επιχειρηματικού πλαισίου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Παρεμπιπτόντως λέτε να γνωρίζουν κάτι παραπάνω για την υπόθεση Καλογρίτσα ο Νίκος Παππάς και ο Χρήστος Σπίρτζης;

Δημοσιεύθηκε στις 21 January 2020 | 8:21 am


ΚΙ ΑΝ ΗΤΑΝ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ;

Ας υποθέσουμε ότι είχαμε σήμερα Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, υπουργό των Εξωτερικών τον Νίκο Κοτζιά και υπουργό Άμυνας τον Πάνο τον Καμμένο. Θα νιώθατε άνετα; Προς Θεού! Μία υπόθεση εργασίας είναι. Η αλήθεια όμως είναι ότι έχουμε την εμπειρία της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα. Ξέρουμε τι συνέβη τότε.
Δεν θα θέλαμε να δούμε να συμβαίνει κάτι ανάλογο άλλη φορά. 
Η Ελλάδα έχασε πολύτιμο έδαφος στα τελευταία πέντε χρόνια. Η παρέα του Αλέξη Τσίπρα πίστεψε ότι θα είχε πολιτικά οφέλη αν έκανε τα χατίρια στους ξένους ηγεμόνες. Είναι γνωστή η διαπραγμάτευση των συντάξεων με το Μακεδονικό! Πίστεψαν ότι θα κέρδιζαν τις εκλογές αν κατάφερναν να έχουν την εύνοια του διεθνούς παράγοντα. Και γι αυτό μετατράπηκαν στους μεγαλύτερους ντελιβεράδες των μεγάλων δυνάμεων στην ιστορία του ελληνικού έθνους. Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν συναντήσαμε κάτι ανάλογο… 
Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε με την πεποίθηση ότι Ρωσία, Κίνα και λοιπές δυνάμεις του σοσιαλισμού θα έστελναν δολάρια στην δοκιμαζόμενη από την Ελλάδα μνημόνια,
για να καταλήξει ότι ΕΟΚ και ΝΑΤΟ είναι σίγουρα το καλύτερο συνδικάτο. Η αλήθεια είναι ότι για πρώτη φορά στην Ιστορία ένα κόμμα κάνει μια τόσο μεγάλη διαδρομή σε τόσο ελάχιστο χρόνο. Από την άλλη πλευρά οφείλουμε στον Αλέξη Τσίπρα για τρεις λόγους: Εγκατέλειψε έγκαιρα τις φαντασιώσεις για το ξανθό γένος, σεβάστηκε τις συμμαχίες με Αμερικανούς και Ισραηλινούς και «σκότωσε» το παραμύθι της αριστεράς για την ηθική της υπεροχή. 
Κατά τα λοιπά, όμως, τα έκαναν, ως συνήθως μαντάρα. Δεν μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι γιατί απλά επιβιώσαμε από το ναυάγιο. Ο κ. Τσίπρας είναι που παρέδωσε γλώσσα και εθνικότητα στο Μακεδονικό χωρίς να πάρει κάτι. Ο κ. Καμμένος συμφώνησε να εκσυγχρονιστούν κάτι ελικόπτερα 30 και πλέον ετών και εγκατέλειψε έτσι άλλες επιλογές. Η κυβέρνηση Τσίπρα ήταν αυτή που έχασε 4,5 χρόνια με τις αυταπάτες της. Δεν τους φταίνε πάντα οι άλλοι για τις δικές τους επιλογές. Μας φταίνε όμως αυτοί για το γεγονός ότι φτάσαμε απροετοίμαστοι να αντιμετωπίζουμε τους λεονταρισμούς της Άγκυρας. 
Πρωθυπουργός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπουργός Εξωτερικών ο Νίκος Δένδιας και Άμυνας ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Σίγουρα αισθανόμαστε καλύτερα! Το ότι ο κ. Ερντογάν αισθάνεται άβολα και επιτίθεται προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη είναι κάτι αξιοπρόσεκτο. Κάτι θα πρέπει να κάνει καλά ο κ. Μητσοτάκης για να έχει γίνει τόσο ενοχλητικός.
Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]

Δημοσιεύθηκε στις 21 January 2020 | 8:21 am


Η ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΥΡΩΠΗ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όλοι γνωρίζουν ότι είναι η μεγαλύτερη Ένωση κρατών στον κόσμο που λειτουργεί με ενιαίο νόμισμα, καθώς και με ελευθερία διακίνησης προσώπων, αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων, που αποτελεί το λεγόμενο κοινοτικό κεκτημένο.
Μπορεί να έχει προσφέρει τα μέγιστα, τόσο στην χώρα μας όσο και σε πολλά κράτη-μέλη μέσω των κοινοτικών κονδυλίων και να έχει δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης και ευρωστίας όσον αφορά στα δημοσιονομικά μεγέθη, όμως δυστυχώς είναι κοινό μυστικό ότι αποτελεί πρωτίστως μία οικονομική ένωση και όχι μία πολιτική, με ενιαία φωνή και γραμμή στην εξωτερική πολιτική.
Αυτό σημαίνει πως δεν υφίσταται επί της ουσίας Κοινή Πολιτική Εξωτερικών και Άμυνας, αφού οι όποιες πρωτοβουλίες εξαντλούνται είτε σε ειρηνευτικές, ανθρωπιστικές αποστολές, είτε με την σύσταση της Frontex για την πιο αποτελεσματική φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων.
Είναι γεγονός πως μετά το Brexit, η ΕΕ οφείλει να συστρατευθεί καθώς χάνει ήδη μία τεράστια οικονομική αλλά πρωτίστως γεωπολιτική δύναμη όπως η Μ. Βρετανία.
Τα ίδια τα όργανα της Ένωσης, τόσο η Κομισιόν,
όσο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο, λειτουργούν ούτε λίγο ούτε πολύ, ως βραχίονας του ΟΗΕ στην Ευρώπη, θυμίζοντας κάποιες φορές Μη Κυβερνητική Οργάνωση, που αρέσκεται σε προσεκτικές ανακοινώσεις, σταθμισμένα κείμενα με άτυπες νομικές αποχρώσεις, με στόχο να διαδραματίζουν την όποια διεθνή τους παρέμβαση μέσω της δημιουργικής ασάφειας.
Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός, ότι τόσο η Ευρώπη, όσο και η ΝΑ Μεσόγειος αλλά και σχεδόν ολόκληρος ο πλανήτης, θα βιώσει στη νέα δεκαετία που μόλις ξεκίνησε, έντονες ζυμώσεις, γεωπολιτικές εντάσεις και συγκρούσεις, που ξεπερνούν τα όρια ενός εθνικού προϋπολογισμού ή του προγράμματος σταθερότητας που θέλει πάσει θυσία η ΕΕ να τηρήσει.
Η ΕΕ πρέπει να αποδείξει και μάλιστα άμεσα στο επόμενο διάστημα, ότι αποτελεί μία πραγματική Ένωση κρατών που έχει φωνή, δύναμη και μπορεί να επιβάλλει πολιτικές διεθνώς, αλλά και να λαμβάνει αντίστοιχες πρωτοβουλίες, συντονίζοντας τα κράτη που εμπλέκονται σε συγκρούσεις στην ευρύτερη γειτονιά της Ευρώπης, ώστε να διεκδικήσει και τον αντίστοιχο γεωπολιτικό ρόλο προστατεύοντας τα κράτη μέλη της.
Ήδη τα τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα τις πιο πρόσφατες εξελίξεις, η ΕΕ βρίσκεται απούσα στην διένεξη Ελλάδος Τουρκίας, τόσο στο Αιγαίο και το Κυπριακό, όσο και στην παράνομη συμφωνία Τουρκίας Λιβύης που επικαλύπτει την ελληνική ΑΟΖ.
Οι ανακοινώσεις περί κυρώσεων με απλές συστάσεις προς την Τουρκία, κυριολεκτικά δεν πείθουν κανένα από την στιγμή που δεν έχουν πρακτικό αντίκρυσμα.
Επίσης βλέπουμε τεράστιες αποκλίσεις στην διεθνή και εξωτερική πολιτική μεγάλων δυνάμεων όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία, γεγονός που δεν συμφέρει διόλου την χώρα μας, η οποία καταλήγει να κάνει διμερείς συμφωνίες και προσεγγίσεις με σημαντικά κράτη μέλη, από το να απευθύνεται όπως θα έπρεπε στην ίδια την ΕΕ μέσω των αντίστοιχων οργάνων.
Πιο συγκεκριμένα, η Γαλλία, προσπαθώντας να παίξει έναν ηγετικό ρόλο στην Ένωση παίρνοντας τα ηνία από την Γερμανία, παρεμβαίνει ήδη μεθοδικά στην ΝΑ Μεσόγειο, υποστηρίζει την χώρα μας, αλλά έχει πάντα στο νου της το τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα που σχεδιάζει η Ελλάδα με την κατασκευή γαλλικών φρεγατών.
Η Γερμανία, γειτνιάζοντας μέσω της Ανατολικής Ευρώπης με την Ρωσία δεν θέλει να βρεθεί αντιμέτωπη με την Τουρκία, καθώς την συμφέρει να εκμεταλλεύεται τόσο τους υφιστάμενους αγωγούς φυσικού αερίου όσο και την προσέγγιση Τουρκίας-Ρωσίας στο ενεργειακό παιχνίδι τροφοδότησης της Ευρώπης μέσω Γερμανίας.
Επίσης στο κομβικό θέμα της διάσκεψης για την Λιβύη και την πιθανή ειρήνευση και εκεχειρία, η Γερμανία πήρε από μόνη της πρωτοβουλία στο να βρεθεί λύση χωρίς να προσκληθεί η Ελλάδα, όταν παρούσες είναι το Κονγκό και η Αλγερία.
Τέλος η Ιταλία, παρόλο που συνορεύει με την χώρα μας και υπάρχει στενή συνεργασία σε πολλά ζητήματα, δεν παίρνει καθαρή θέση στο θέμα της Λιβύης και δεν συμμετέχει στην απόληξη του αγωγού EastMed προκαλώντας προβλήματα στην ευρύτερη συμμαχία που συμμετέχει η χώρα μας.
Στις παραπάνω τοποθετήσεις των τριών μεγάλων κρατών μελών, η ΕΕ βρίσκεται απομονωμένη, αμήχανη χωρίς κανένα ουσιαστικό ρόλο, ενώ υποτίθεται ότι εκπροσωπεί 500 εκατομμύρια κατοίκους.
Συμπερασματικά θα λέγαμε, πως αν η Ένωση δεν αλλάξει σύντομα στρατηγική, λόγω των μεγάλων διεθνών γεωπολιτικών αναταράξεων και των μεταβολών στους παγκόσμιους συσχετισμούς, όχι μόνο κινδυνεύει να μείνει ουραγός των εξελίξεων αλλά να ξετυλίξει η ίδια, μέσα στην τρέχουσα δεκαετία, το κουβάρι της διάλυσής της, που όλοι απευχόμαστε.
Μελέτης Ρεντούμης
*Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός

Δημοσιεύθηκε στις 21 January 2020 | 8:21 am


ΜΙΑ ΑΓΕΛΗ ΛΥΚΩΝ ΜΕ ΕΝΑΝ ΑΔΟΛΦΟ ΓΙΑ ΤΗ ΒΡΩΜΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ...

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ!

 Παπαδοπουλος Τετραδης
 Μια αγέλη λύκων με έναν Αδόλφο για τη βρώμικη δουλειά.
Οι ηγέτες 9 από τις ισχυρότερες χώρες του κόσμου και η Τουρκία μαζεύτηκαν στο Βερολίνο για να βάλουν ένα τέλος στήν πολιτική ανωμαλία της Λιβύης. Όχι πρός όφελος του λαού της Λιβύης, αλλά ο καθένας πρός όφελός του.

Χτές το βράδυ,

μετά από σχετικά λίγες ώρες για ένα τέτοιο ζήτημα και με τόσους "μεγάλους" εμπλεκόμενους, εκδόθηκε ένα κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο όλοι οι προσκεκλημένοι συμφώνησαν ΝΑ εργαστούν ώστε ΝΑ επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός μεταξύ των αντιμαχόμενων! Δηλαδή, οι μάχες συνεχίζονται και βλέπουμε!

Και πώς να μη συνεχίζονται οι μάχες όταν οι εμπλεκόμενοι στη Λιβύη αιμοδοτούν τις πολεμικές βιομηχανίες εκείνων που μαζεύτηκαν στο Βερολίνο για να πετύχουν μια υποτίθεται ειρήνη. Δηλαδή, να πετύχουν να αρπάξουν ο καθένας ένα κομμάτι της πίττας που λέγεται Λιβύη. Είτε αυτό είναι πετρέλαιο, είτε εξοπλισμοί, ειτε βάσεις, είτε έδαφος,

είτε εξουσία. Είτε όλα μαζί.

Γιατί, οι Ρώσσοι έχουν στρατό στη Λιβύη και θέλουν και βάσεις και πετρέλαιο και αέριο. Χρησιμοποιούν τον Έρντοαν ως μακρύ χέρι τους στήν περιοχή. Ή έτσι νομίζουν.

Οι Γάλλοι έχουν στόλο στη Λιβύη, θέλουν βάσεις, θέλουν την TOTAL στα κοιτάσματα και πουλάνε όπλα στόν Χάφταρ, ενώ δεν θέλουν την Τουρκία στήν περιοχή.

Οι Γερμανοί εξοπλίζουν πλουσιοπάροχα την Τουρκία (το 2019 έκαναν ρεκόρ πώλησης οπλικών συστημάτων), που στέλνει στρατό και όπλα στη Λιβύη, αλλά και τις οργανώσεις της Τρίπολης, ενώ απαιτούν μερίδιο στα πετρέλαια που ελέγχουν και τα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα. Χρησιμοποιούν σαν μακρύ χέρι τους για τη βρώμικη δουλειά τον Έρντοαν. Ή έτσι πιστεύουν.

Οι Ιταλοί έχουν λιμάνια- βάσεις στη Λιβύη και μερίδιο στα πετρέλαια με την ENI, τα οποία δεν έχουν σκοπό να χάσουν, ενώ πουλάνε όπλα σε όλες τις αντιμαχόμενες παρατάξεις.

Σχεδόν όλοι οι Άραβες υποστηρίζουν τον Χαφτάρ,
 και δεν θέλουν να ακούνε για Τουρκία ούτε για αστείο. Έχουν υποστεί Τουρκοκρατία επί 400 χρόνια και ξέρουν. Θέλουν τη Λιβύη υπό την επιρροή τους για λόγους ενεργειακούς, ισχύος του Αραβικού συνδέσμου και του ΟΠΕΚ, για λόγους γεωπολιτικούς και στρατιωτικούς. Είναι οι καλύτεροι πελάτες των αμερικανικών όπλων και η Σ Αραβία, που υποστηρίζει Χαφτάρ με δύναμη, επιφέρει καθημερινά στή γειτονική Υεμένη μιά από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις από τον ανηλεή πόλεμο εναντίον της.

Το Κατάρ είναι η μόνη χώρα του Κόλπου που στηρίζεται στρατιωτικά από την Τουρκία και υποστηρίζει την τουρκική διείσδυση.

Φυσικά, όλες οι παραπάνω αραβικές χώρες συντηρούν και όλες τις ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις, που σφάζονται στη Λιβύη, τη Συρία, το Ιρακ, το Αφγανιστάν, την Αίγυπτο.

Η Αίγυπτος υποστηρίζει και εξοπλίζει τον Χαφταρ και η ίδια εξοπλίζεται από τη Ρωσία, η οποία υποστηρίζει την Τουρκία, που υποστηρίζει την κυβέρνηση της Τρίπολης, η οποία αποτελείται από Σύρους, Αφγανούς, Ουζμπέκους, Τούρκους τζιχαντιστές και ισλαμιστές φονταμενταλιστές,τους οποίους αντιμάχεται η ΕΕ και οι ΗΠΑ, την ώρα που τους εξοπλίζουν με υλικό και χρήματα, αλλά ΕΕ και ΗΠΑ υποστηρίζουν την κυβέρνηση της Τρίπολης που τους έχει για στρατό! Τρελλάδικο.

Οι ΗΠΑ, της οποίας επίτευγμα είναι το μπάχαλο στη Λιβύη, από τη φαεινή ιδέα των συμβούλων του ηλίθιου υιού Μπούς (τον ίδιο τον είχαν σχεδόν απομονωμένο σε διάφορα ράντσα των ΗΠΑ για να μην τους ζαλίζει με τις βλακώδεις ερωτήσεις του, αλλα και για να μην κάνει καμιά βλακεία ανεξέλεγκτη- ενώ αυτοί τις έκαναν ελεγχόμενες!!), να εκδημοκρατήσουν με το ζόρι, με δυτικού τύπου δημοκρατία τους φυλάρχους της Αφρικής και της Μ Ανατολής για να ελέγχουν τις χώρες τους (η Δημοκρατία δυτικού τύπου είναι το ιδανικό πολίτευμα για να ελέγχεται αναίμακτα από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα), οι ΗΠΑ, λοιπόν, εξοπλίζουν την κυβέρνηση της Τρίπολης, θέλουν τις βάσεις τους στη Λιβύη, θέλουν να διατηρήσουν το μερίδιο των εταιριών τους στα πετρέλαια και το αέριο, χωρίς να διακινδυνεύσουν θύματα Αμερικανούς. Γι αυτή τη βρώμικη δουλειά υπάρχει ο Έρντοαν.

Όλα αυτά τα μπουμπούκια, που τους έπιασε ο πόνος για τη Λιβύη μόλις απειλήθηκε στρατιωτικά από τον ρωσοκίνητο Χάφταρ η κυβέρνηση ανδρεικείλων, που έχουν εγκαταστήσει εδώ και λίγα χρόνια για να κάνουν τις δουλίτσες τους, μαζεύτηκαν στο Βερολίνο όχι γιατί τους έπιασε ο πόνος για τους Λίβυους.

Αλλά, γιατί μαζεύτηκαν πολλοί "στη δουλειά" και απειλείται με κατάρρευση "η δουλειά".

Πρέπει να κάνουν μια μοιρασιά, που να μη χάσει κανείς και να φάνε όλα τα όρνια. Κι αυτό είναι το δύσκολο. Μέχρι και η πανταχού παρούσα Βρετανία με ξένους μισθοφόρους όπου ρέει αίμα και με δισ. σε εξαγωγές όπλων ήταν εκεί.

Το χτεσινό κοινό ανακοινωθέν είναι σαφές.

"Συμφωνήσαμε να το συζητήσουμε και να τα βρούμε έτσι ώστε να κερδίσουμε όλοι." Οι δυτικοί και οι Ρώσσοι ως πρωταγωνιστές και ο Έρντοαν ως μαφιόζος, που θα κάνει τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό της Ρωσίας, της Γερμανίας, των ΗΠΑ του Κατάρ και όποιου άλλου πληρώσει. Μια και τα αιματοβαμένα χέρια δε φοβούνται να λερωθούν με νέο αίμα. Με το αζημίωτο φυσικά. Την παραμονή του στη Λιβύη. Ως ... τοποτηρητής!

Μα, θα βάλουν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα; Στην ιστορία αυτή δεν υπάρχουν πρόβατα άλλα εκτός από τους κατοίκους της Λιβύης, τους οποίους δεν υπολογίζει κανείς. Στήν ιστορία αυτή υπάρχει μιά αγέλη λύκων, που έχει πέσει να μοιράσει το θήραμα Λιβύη για να μη φαγωθούν μεταξύ τους. Τόσο κυνικά.

Και όποιος έχει απορία πώς γίνεται ο ΟΗΕ, η ΕΕ και οι ΗΠΑ να υποστηρίζουν ως νόμιμη κυβέρνηση μιάς χώρας μια κυβέρνηση τζαχαντιστών, που στηρίζεται από τον Χίτλερ της Μεσογείου υπό το όνομα Έρντοαν, η απάντηση βρίσκεται στήν ιστορία της δεκαετίας του '30. Όταν οι αντίστοιχοι "πολιτισμένοι" και "δημοκράτες" πολιτικοί, υπό τα κοντόφθαλμα συμφέροντα κεφαλαιούχων, υπό τα στενά μάτια υπεράσπισης "εαυτών μόνο" και υπό το φόβο όσων ήταν πολιτικοί νάνοι, χάιδευαν και χαριεντίζονταν με έναν Αδόλφο, συζητώντας, συνυπογράφοντας και ενθαρρύνοντας τον.

Η ίδια σιχαμερή συμμορία σήμερα διαμοιράζεται τα ιμάτια μιάς ξένης χώρας. Με έναν Αδόλφο για τραμπούκο. Τον οποίο αυτή τη φορά δεν θα τον αντιμετωπίσει έξω από τη Βιέννη. Γιατί έχει ήδη μπει στη Βιέννη, στο Παρίσι, στίς Βρυξέλλες, στο Βερολίνο. Με τους ισλαμιστές γενίτσαρους που σπέρνει ανεξέλεγκτα και ατιμώρητα. Απειλώντας και με νέους, εισπράττοντας ως απάντηση το γλέιψιμο των πολιτικών νάνων.

Να τη χαίρεστε την Ευρώπη, την Αμερική και τη Ρωσία σας. Ξεβράκωτοι στο Βερολίνο έδειξαν ποιά πραγματικά είναι η Δημοκρατία τους που στηρίζει φασίστες δικτάτορες και που θυμάται πολίτες μόνο όταν απειλούνται τα φραγκάκια της άρχουσας τάξης της. Ο βασιλιάς είναι γυμνός. Δέσ' τε τον.

ΥΓ. Η αμφισβήτηση των ελληνικών συνόρων από τη φασιστική Τουρκία δεν περνάει μέσα από το διεθνές δίκαιο. Γιατί το διεθνές δίκαιο περνάει μέσα από την ικανότητα του καθενός να υπερασπιστεί τον εαυτό του με αντίστοιχα όπλα με αυτά που τον απειλούν. Η σύγκρουση με την Τουρκία είναι μονόδρομος. Αυτό απαιτεί η Τουρκία. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν οι ελληνικές κυβερνήσεις τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες να πάψει η ελληνική ξεφτίλα.
ΠΗΓΗ:www.press-gr.

Δημοσιεύθηκε στις 21 January 2020 | 8:21 am


ΈΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙ ΣΤΟΙΧΗΜΑ, ΔΕΝ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ ΑΛΛΙΩΣ... - ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΠΙΣΩ ΠΡΟΣ ΤΟ 3%

Ζαχαριάδης: Όταν ήταν η Τασία η κατάσταση ήταν 5 φορές καλύτερη

Δημοσιεύθηκε στις 20 January 2020 | 6:23 pm


Ιτεα Φωκιδας - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Ιτεα Φωκιδας

Φιλικοί ιστότοποι: