Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Ημαθίας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Κόκκινα vs πράσινα μήλα: Οι διαφορές, η διατροφική αξία και τα οφέλη – Ποιo είδος είναι πιο υγιεινό


 
Όλοι γνωρίζουμε την φράση «Ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα». Αλλά ποιο μήλο είναι το καλύτερο για την υγεία μας, το κόκκινο ή το πράσινο; Εκτός από... 

 
το χρώμα της φλούδας τους, υπάρχουν και άλλες διαφορές μεταξύ αυτών των δύο τύπων μήλου.

Τι συμβαίνει στο σώμα σας αν τρώτε μήλα κάθε μέρα τον χειμώνα

Έχουν διαφορετική γεύση, περιέχουν διαφορετικά θρεπτικά συστατικά και προσφέρουν διαφορετικά οφέλη για την υγεία. Επομένως είναι απολύτως φυσικό να αναρωτιόμαστε ποιο από τα δύο είναι καλύτερο.

Πράσινα vs κόκκινα μήλα: Ποια είναι η διαφορά;

Τα πράσινα και τα κόκκινα μήλα είναι δημοφιλείς επιλογές φρούτων, αλλά υπάρχουν κάποιες διαφορές στη γεύση και την υφή τους.

«Η Νο1 εκπληκτική αλλαγή που παρατήρησα όταν έτρωγα 1 μήλο την ημέρα για 1 εβδομάδα» – Τι αποκαλύπτει ειδικός σε θέματα υγείας

Πράσινα μήλα: Έχουν μια πιο ξινή γεύση και πιο τραγανή υφή λόγω της πιο χοντρής φλούδας τους.
Κόκκινα μήλα: Γενικά είναι πιο γλυκά και ζουμερά, με πιο λεπτή φλούδα. Αυτή η γλυκιά τους γεύση τα κάνει δημοφιλέστερη επιλογή για σνακ.
Η επιλογή του τύπου του μήλου εξαρτάται από τις προτιμήσεις σας. Αν προτιμάτε μια πιο ξινή και τραγανή επιλογή, επιλέξτε πράσινα μήλα. Αν σας αρέσουν τα πιο γλυκά και ζουμερά φρούτα, διαλέξτε κόκκινα μήλα.

Μήλα: Διατροφική αξία και οφέλη για την υγεία

Τα μήλα είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα. Αποτελούν πηγή αντιοξειδωτικών, πηκτίνης, κερκετίνης και φλαβονοειδών.

Οφέλη για την υγεία
  • Προστατεύουν τα κύτταρα από οξειδωτική βλάβη.
  • Μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων καρδιακών και ηπατικών παθήσεων.
  • Διαχείριση του βάρους

Τα μήλα είναι φτωχά σε φυτικές ίνες και θερμίδες, γεγονός που τα καθιστά εξαιρετικό φρούτο για όσους προσέχουν το βάρος τους.

Διατροφική αξία

Ενώ και οι δύο τύποι μήλου αποτελούν εξαιρετικές πηγές βιταμινών και φυτικών ινών, υπάρχουν κάποιες μικρές διαφορές στην θρεπτική τους αξία.

Πλεονεκτήματα πράσινου μήλου:

  • Περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα: Τα πράσινα μήλα είναι πλουσιότερα σε βιταμίνες A, B, C, E και Κ συγκριτικά με τα κόκκινα. Επίσης, περιέχουν περισσότερο σίδηρο, κάλιο και πρωτεΐνη.
  • Χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη: Εάν προσπαθείτε να μειώσετε την πρόσληψη ζάχαρης, τα πράσινα μήλα αποτελούν καλύτερη επιλογή.
  • Απώλεια βάρους: Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα πράσινα μήλα μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.

Πλεονεκτήματα κόκκινου μήλου:

  • Περισσότερα αντιοξειδωτικά: Τα κόκκινα μήλα περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τις βλάβες.
  • Πιο γλυκιά γεύση: Τα κόκκινα μήλα γενικά θεωρούνται πιο νόστιμα λόγω της πιο γλυκιάς τους γεύσης.
  • Είτε επιλέξετε πράσινα είτε κόκκινα μήλα, και τα δύο προσφέρουν σημαντικά οφέλη για την υγεία. Η τελική επιλογή εξαρτάται από τις διατροφικές σας ανάγκες και προτιμήσεις.

Κόκκινο vs πράσινο μήλο: Ποιο είναι πιο υγιεινό;

Ενώ υπάρχουν κάποιες διαφορές στη θρεπτική αξία των κόκκινων και πράσινων μήλων, η διαφορά στην πραγματικότητα είναι ελάχιστη.

Αν δούμε την περιεκτικότητα τους σε θρεπτικά συστατικά, τα πράσινα μήλα θεωρούνται ελαφρώς πιο υγιεινά από τα κόκκινα. Αυτό συμβαίνει γιατί περιέχουν λίγο περισσότερες φυτικές ίνες και λιγότερη ζάχαρη.

Από την άλλη πλευρά, τα κόκκινα μήλα υπερέχουν σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην προστασία των κυττάρων μας από βλάβες.

Και τα δύο είδη μήλων προσφέρουν σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Επιλέξτε πράσινα μήλα: Όταν αναζητάτε μια επιλογή με περισσότερες φυτικές ίνες και λιγότερη ζάχαρη.
Επιλέξτε κόκκινα μήλα: Όταν θέλετε να αυξήσετε την πρόσληψη αντιοξειδωτικών.
Το ιδανικό είναι να απολαμβάνετε και τα δύο είδη μήλων για να επωφεληθείτε από τα μοναδικά τους οφέλη.

Πηγή: enikos.gr

 

Δημοσιεύθηκε στις 16 May 2024 | 9:37 am


Στοιχεία επισκεψιμότητας νησιών Πάσχα 2024: Ποιο νησί έχασε τη θέση του στο top 10



Σύμφωνα με τα στοιχεία επιβατικής κίνησης πλοίων για κρατήσεις μέσω του Ferryhopper, οι παρακάτω τάσεις διαμορφώνονται σε σχέση με τις επιλογές...  

 
των Ελλήνων και Ευρωπαίων ταξιδιωτών στα νησιά της Ελλάδας για την περίοδο του Πάσχα 2024

Στοιχεία επιβατικής κίνησης για το ελληνικό κοινό

Τα 10 πιο δημοφιλή νησιά για το ελληνικό κοινό την περίοδο του Πάσχα 2024 ήταν τα εξής: 1. Αίγινα, 2. Κέρκυρα, 3. Πάρος, 4. Τήνος, 5. Σύρος, 6. Μύκονος, 7. Τζια, 8. Άνδρος, 9. Κρήτη, 10. Νάξος.

Παράλληλα, παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση όχι μόνο σε περιοχές δημοφιλείς παραδοσιακά εντός και εκτός σεζόν, αλλά και σε συμπλέγματα όπως οι Σποράδες που είχαν σχεδόν διπλάσια κίνηση φέτος. Για την ακρίβεια, οι παρακάτω νησιωτικές περιοχές σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση δημοφιλίας σε σχέση με το Πάσχα του 2023: 1. Σποράδες +193%, 2. Κυκλάδες +107%, 3. Δωδεκάνησα +96%, 4. Βόρειο Αιγαίο +95%.

Πιο συγκεκριμένα, οι Έλληνες ταξιδιώτες έδειξαν να προτιμουν νησιά όπως η Πάρος, η Μύκονος, η Τζια και η Τήνος που κατέγραψαν φέτος διπλάσια νούμερα σε εισιτήρια πλοίων σε σχέση με την εορταστική περίοδο του 2023. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Σαντορίνη δεν είναι στο τοπ 10 των επιλογών των Ελλήνων, παρατηρείται μια τάση αποκέντρωσης και επιλογής νέων εναλλακτικών προορισμών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης πως η ημέρα με την υψηλότερη κίνηση ήταν η αργία της Τρίτης 7/5 όταν επέστρεψαν οι ταξιδιώτες από τα νησιά, που δείχνει πως οι περισσότεροι δεν έμειναν για πολλές μέρες στον προορισμό που επισκέφθηκαν.

Όσο για τις προτιμήσεις μετακίνησης των Ελλήνων, 15% ταξίδεψαν με το όχημά τους στα νησιά το Πάσχα, ενώ 2% ταξίδεψαν με το κατοικίδιό τους κλείνοντας pet ticket στο Ferryhopper.

*Για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος 2024, τα νησιά με τη μεγαλύτερη τάση δημοφιλίας στο ελληνικό κοινό φαίνονται να είναι τα εξής: 1. Κύθνος, 2. Τήνος, 3. Πάρος, 4. Σύρος, 5. Σέριφος.

Στοιχεία επιβατικής κίνησης για το ευρωπαϊκό κοινό

Όσο για τους Ευρωπαίους ταξιδιώτες, το τοπ 5 των νησιών για το Πάσχα 2024 διαμορφώθηκε ως εξής: 1. Μύκονος, 2. Αίγινα, 3. Πάρος, 4. Ύδρα, 5. Σαντορίνη με το Αγκίστρι, τη Σίφνο, τη Νάξο και την Κρήτη να σημειώνουν τη μεγαλύτερη αύξηση δημοφιλίας σε σχέση με το 2023.

news247

Δημοσιεύθηκε στις 16 May 2024 | 9:36 am


Από την τσέπη τους θα πληρώνουν πλέον οι ασφαλισμένοι και τα ισχυρά παυσίπονα

 



Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί στην απόφαση του υπουργείου Υγείας να βγάλει από τη λίστα αποζημιούμενων φαρμάκων δύο ισχυρά και εθιστικά παυσίπονα, για τα οποία δεν υπάρχει εναλλακτική θεραπεία.

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει... 


 

η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Υγείας να θέσει εκτός του Κατάλογου Αποζημιούμενων Φαρμάκων δύο ισχυρά παυσίπονα, το LONARID-N και το LONALGAL.

Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς που έχουν έντονους πόνους, θα πρέπει να πληρώνουν το φάρμακο από την τσέπη τους, διότι δεν υπάρχει εναλλακτική θεραπεία.

Τα συγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα περιέχουν τη φαρμακευτική ουσία κωδεΐνη, απαραίτητη και αναντικατάστατη σε ασθενείς με πόνο που δεν ανταποκρίνεται στα κοινά αναλγητικά όπως η παρακεταμόλη ή η ιβουπροφένη.

Μέλη από τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας αντιδρούν στην απόφαση του υπουργείου Υγείας και ζητούν να ανακληθεί η απένταξη από την Λίστα Αποζημιούμενων Φαρμάκων για τα συγκεκριμένα παυσίπονα.

Οι φαρμακοποιοί τονίζουν ότι η κωδεΐνη μεταβολίζεται μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό σε μορφίνη, ένα ισχυρό οπιοειδές αναλγητικό που ανήκει στην κατηγορία των ναρκωτικών, που σημαίνει ότι η χρήση της δεν μπορεί αν είναι επιπόλαιη και χωρίς επίβλεψη, καθώς συνοδεύεται από δυνητικώς σοβαρές προειδοποιήσεις-προφυλάξεις και παρενέργειες στη χρήση του, και συνάμα έχει εθιστική δράση.

«Γι΄αυτόν τον λόγο τα φάρμακα αυτά δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση μία πολυτέλεια του σύγχρονου τρόπου ζωής, αλλά στην πραγματικότητα είναι απαραίτητα για χιλιάδες συνανθρώπους μας ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται και ασθενείς με καρκίνο», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι Δαγρές Γιάννης (Αντιπρόεδρος ΦΣΑττικής-ΝΠΔΔ, Μέλος ΔΣ ΠΦΣ-ΝΠΔΔ), Σαρδέλης Χαράλαμπος (Μέλος ΔΣ ΦΣΘεσαλονίκης-ΝΠΔΔ, Μέλος ΔΣ ΠΦΣ-ΝΠΔΔ), Σκουντάκης Αριστοτέλης (Πρόεδρος ΦΣΗρακλείου-ΝΠΔΔ, Εκλέκτορας ΠΦΣ-ΝΠΔΔ) και Σταματάκος Αλέξανδρος (Αντιπρόεδρος ΦΣΚέρκυρας-ΝΠΔΔ, Εκλέκτορας ΠΦΣ-ΝΠΔΔ).

«Θυμίζουμε ότι η αμέσως επόμενη γραμμή άμυνας (ανακούφισης) για τέτοιους ασθενείς αποτελούν διαφορετικού πλέον είδους σκευάσματα με ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση οπιοειδών (ναρκωτικών) αναλγητικών ουσιών, δηλαδή με αυξημένη εικόνα δυνητικών προειδοποιήσεων και εθισμού στη χρήση τους», προσθέτουν.

Οι ίδιοι χαρακτηρίζουν «ακατανόητη» την απόφαση του Υπουργείου Υγείας να μην αποζημιώνονται πλέον τα συγκεκριμένα φάρμακα, «ειδικά τη στιγμή που δεν υπάρχουν αντίστοιχες εναλλακτικές θεραπείες να καλυφθούν, στο ίδιο κόστος και με το ίδιο προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας».

«Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να γίνουν γνωστά το σκεπτικό και η νομική τεκμηρίωση αυτής της αλλαγής, αλλά και του γεγονότος ότι όλες οι δραστικές ουσίες (κωδεΐνη, παρακεταμόλη) που περιέχονται στα εν λόγω σκευάσματα αναφέρονται στην WHO Model List for Essential Drugs 2023, ως απαραίτητα φάρμακα», αναφέρει η δρ. Χρυσάνθη Σαρδέλη, Ιατρός Μαιευτήρας Γυναικολόγος και Διδάκτωρ Κλινική Φαρμακολογίας του Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ.

Τέλος, στην ανακοίνωσή τους οι φαρμακοποιοί καλούν την κυβέρνηση να προβεί σε όλες εκείνες τις ενέργειες που είναι απαραίτητες, ώστε να διορθώσει το «λάθος αυτό», και τα συγκεκριμένα σκευάσματα να επιστρέψουν στον κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων «και έτσι να είναι προσβάσιμα χωρίς εμπόδια σε όλους εκείνους τους συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη».

Πηγή: news247.gr

Δημοσιεύθηκε στις 15 May 2024 | 8:28 pm


Πανελλαδικές 2024: 68.851 οι εισακτέοι σπουδαστές για το νέο ακαδημαϊκό έτος – Πόσους θα πάρει η κάθε σχολή

 


  

Δημοσιεύτηκε η Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό του αριθμού εισακτέων σπουδαστών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. 

Σύμφωνα με... 


 

την Υπουργική Απόφαση, ο συνολικός αριθμός των εισακτέων για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά θα ανέλθει σε 68.851, έναντι 68.574 θέσεων που ανήλθαν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024.

Το πρόγραμμα των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων 2024

Εντωμεταξύ, πλησιάζει η ώρα των πανελλαδικών εξετάσεων, με τους υποψήφιους να ετοιμάζονται πυρετωδώς, καθώς η πρεμιέρα είναι προγραμματισμένη για τις 31/05. Ως πρώτο μάθημα εξέτασης έχει οριστεί η νεοελληνική γλώσσα τόσο για τα γενικά λύκεια όσο και για τα επαγγελματικά, τα οποία θα μπουν στη μάχη των εξετάσεων μία μέρα πριν, δηλαδή στις 30/05.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις ολοκληρώνονται για τους μαθητές των ΓΕΛ την Τετάρτη, 12/06, ενώ οι μαθητές των ΕΠΑΛ θα εξεταστούν στο τελευταίο μάθημα τη Δευτέρα 17/06.

Ως ώρα έναρξης της εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες.

Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ.

Δημοσιεύθηκε στις 15 May 2024 | 8:27 pm


Οι νέες τάσεις στο διαδικτυακό στοίχημα και το διαδικτυακό καζίνο Sportaza

 


Το τοπίο του διαδικτυακού στοιχήματος και των καζίνο εξελίσσεται διαρκώς, με τις νέες τεχνολογίες, τους κανονισμούς και τις προτιμήσεις των καταναλωτών να διαμορφώνουν όλο και περισσότερο τον κλάδο. Καθώς προχωράμε όλο και πιο βαθιά στην ψηφιακή εποχή, διαδικτυακά καζίνο όπως το Sportaza βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της υιοθέτησης αυτών των τάσεων για να βελτιώσουν την εμπειρία και τη δέσμευση των χρηστών. Μερικές από τις πιο σημαντικές τάσεις που μεταμορφώνουν σήμερα τον κόσμο του διαδικτυακού στοιχήματος και των καζίνο.


Κρυπτονόμισμα και τεχνολογία blockchain

Μία από τις πιο επαναστατικές τάσεις στο διαδικτυακό στοίχημα είναι η ενσωμάτωση του κρυπτονομίσματος και της τεχνολογίας blockchain. Αυτή η τάση όχι μόνο ενισχύει την ασφάλεια των συναλλαγών αλλά και τη διαφάνεια, καθιστώντας τα παιχνίδια πιο δίκαια και αξιόπιστα. Το καζίνο Sportaza, όπως και πολλές σύγχρονες πλατφόρμες, έχει αρχίσει να εφαρμόζει αυτές τις τεχνολογίες, επιτρέποντας ταχύτερες, ασφαλέστερες και πιο ανώνυμες συναλλαγές, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ελκυστικές για τους χρήστες με τεχνολογικές γνώσεις.

Εικονική πραγματικότητα και επαυξημένη πραγματικότητα

Η ενσωμάτωση των τεχνολογιών εικονικής πραγματικότητας επαναπροσδιορίζει τις εμπειρίες των χρηστών στα διαδικτυακά καζίνο. Αυτές οι τεχνολογίες παρέχουν στους παίκτες μια πιο καθηλωτική και διαδραστική εμπειρία παιχνιδιού, μιμούμενες στενά την αίσθηση της παρουσίας σε ένα φυσικό καζίνο. Το Sportaza καζίνο αξιοποιεί αυτή την τάση, προσφέροντας παιχνίδια που μεταφέρουν τους παίκτες σε εικονικά κατασκευασμένα περιβάλλοντα καζίνο, ενισχύοντας τη συγκίνηση και την εμπλοκή του διαδικτυακού τζόγου.


Παιχνίδια ζωντανού ντίλερ

Τα παιχνίδια ζωντανού ντίλερ συνεχίζουν να κερδίζουν δημοτικότητα, γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ των διαδικτυακών και των επίγειων εμπειριών καζίνο. Αυτά τα παιχνίδια προσφέρουν ροή σε πραγματικό χρόνο με πραγματικούς ντίλερ, προσφέροντας μια προσωπική επαφή που πολλοί παίκτες χάνουν όταν παίζουν παραδοσιακά διαδικτυακά παιχνίδια. Πολλά καζίνο φιλοξενούν ποικιλίες παιχνιδιών με ζωντανό ντίλερ, από μπλάκτζακ έως ρουλέτα, καλύπτοντας τους παίκτες που επιθυμούν μια πιο αυθεντική εμπειρία παιχνιδιού.


Παιχνίδι στο κινητό

Καθώς τα κινητά τηλέφωνα συνεχίζουν να εξαπλώνονται, η συμβατότητα με κινητά έχει γίνει κρίσιμη. Η τάση προς βελτιστοποιημένες για κινητά τηλέφωνα στοιχηματικές εμπειρίες είναι σημαντική, επιτρέποντας στους παίκτες να έχουν πρόσβαση στα αγαπημένα τους παιχνίδια εν κινήσει. Το Sportaza καζίνο διασφαλίζει ότι η πλατφόρμα του είναι πλήρως βελτιστοποιημένη για κινητές συσκευές, παρέχοντας μια απρόσκοπτη και ευέλικτη διεπαφή χρήστη που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σύγχρονου παίκτη.

Χαρακτηριστικά υπεύθυνου παιχνιδιού

Με την άνοδο του διαδικτυακού στοιχηματισμού, ο υπεύθυνος τζόγος έχει γίνει μια κομβική τάση. Οι διαδικτυακές πλατφόρμες ενσωματώνουν όλο και περισσότερο χαρακτηριστικά για την προώθηση ασφαλών πρακτικών τυχερών παιχνιδιών. Το Sportaza καζίνοπροσφέρει διάφορα εργαλεία, όπως ο αυτοαποκλεισμός, τα όρια καταθέσεων και οι έλεγχοι πραγματικότητας, τα οποία βοηθούν τους παίκτες να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τις συνήθειες παιχνιδιού τους.

Ηλεκτρονικά αθλητικά στοιχήματα

Το στοίχημα στα ηλεκτρονικά αθλήματα είναι ένας ταχέως αναπτυσσόμενος τομέας εντός του διαδικτυακού στοιχήματος, με εκατομμύρια οπαδούς παγκοσμίως να παρακολουθούν ανταγωνιστικά γεγονότα τυχερών παιχνιδιών. Το Sportaza καζίνο αναγνωρίζει τις δυνατότητες των ηλεκτρονικών αθλημάτων και προσφέρει στοιχήματα σε διάφορους διαγωνισμούς ηλεκτρονικών αθλημάτων, συνδεόμενο με ένα νεότερο, ψηφιακά εγγενές κοινό. Ο κόσμος των διαδικτυακών στοιχημάτων και καζίνο είναι δυναμικός και διαρκώς μεταβαλλόμενος, με νέες τάσεις να αναδύονται συνεχώς. Πλατφόρμες όπως η Sportaza καζίνο βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας στον κλάδο, προσαρμόζονται συνεχώς για να ενσωματώνουν νέες τεχνολογίες και να ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών. Καθώς αυτές οι τάσεις εξελίσσονται, υπόσχονται να προσφέρουν ακόμη πιο συναρπαστικές και ελκυστικές εμπειρίες στους χρήστες παγκοσμίως.


Δημοσιεύθηκε στις 15 May 2024 | 5:18 pm


Κοινωνικός Τουρισμός ΔΥΠΑ: «Ανοίγει» το πρόγραμμα για δωρεάν διακοπές – Νέες περιοχές στην λίστα «μηδενικής συμμετοχής»


Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να ανοίξει η ψηφιακή πλατφόρμα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, μέσω της οποίας χιλιάδες οικογένειες θα έχουν την δυνατότητα να εξασφαλίσουν «κουπόνι» για δωρεάν διακοπές.

Μάλιστα, στην λίστα με τους προορισμούς, όπου η συμμετοχή των δικαιούχων για την διαμονή τους είναι μηδενική, θα προστεθούν και νέες περιοχές. Έκπτωση προβλέπεται και στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων υπολογίζεται πως θα ανοίξει τέλη Μαΐου ή το αργότερο τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου. Η λίστα με τους προορισμούς όπου η συμμετοχή είναι μηδενική θα συμπεριλάβει και την Θεσσαλία, ενώ σε όποιους προορισμούς απαιτείται συμμετοχή του δικαιούχου, αυτή ξεκινά από 1 ευρώ και δεν θα ξεπερνά τα 11,5 ευρώ την βραδιά.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι των «κουπονιών» Κοινωνικού Τουρισμού

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα που μοιράζει «κουπόνια» κοινωνικού τουρισμού της Δ.ΥΠ.Α. θα είναι πανομοιότυπο με το περυσινό και θα απευθύνεται σε εργαζόμενους και ανέργους.

Οι ενδιαφερόμενοι λοιπόν που θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σε γενικές γραμμές θα ισχύσουν τα εξής:

  • Οι δικαιούχοι και ωφελούμενοι του προγράμματος έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμαπου επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ κατόπιν απευθείας συνεννόησής τους με τον πάροχο.

Το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού απευθύνεται σε όσους:

  • Πραγματοποίησαν ως εργαζόμενοι/-ες 50 ημέρες εργασίας.
  • Έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.
  • Έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 2 μηνών (50 ημερήσια επιδόματα) ή συγκέντρωσαν 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και επιδότησης ανεργίας).

Σε ποιες περιοχές η διαμονή είναι εντελώς δωρεάν

Όσον αφορά στο θέμα των διανυκτερεύσεων σε τουριστικά καταλύματα επισημαίνονται τα εξής:

  • Μπορούν να γίνουν έως 10 διανυκτερεύσεις με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή σε τουριστικά καταλύματα που βρίσκονται σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στο νομό Έβρου.
  • Μπορούν να γίνουν έως 12 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν στα καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας- Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας της Β. Εύβοιας και της Σάμου.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην λίστα με τους προορισμούς «μηδενικής συμμετοχής» φέτος θα προστεθεί και η Θεσσαλία, δεν αποκλείεται όμως να αφαιρεθούν κάποιοι άλλοι από τους προαναφερόμενους προορισμούς.

Επίσης, σε όσους προορισμούς απαιτείται ιδιωτική συμμετοχή αυτή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 11,5 ευρώ την διανυκτέρευση για 5άστερο ξενοδοχείο, με πρωϊνό.

Το πρόγραμμα επιδοτεί και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια:

  • Η συμμετοχή της γενικής κατηγορίας των δικαιούχων ανέρχεται σε 25%, των πολυτέκνων σε 20% ενώ για ΑμεΑ τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν

Οι δικαιούχοι προκύπτουν βάσει μοριοδότησης: Κριτήρια μοριοδότησης αποτελούν το δηλωθέν ετήσιο εισόδημα (θα τηρηθούν τα κριτήρια του επιδόματος θέρμανσης) και ο αριθμός των ανήλικων τέκνων.

Μεσότιτλος: Ποιοι μένουν εκτός προγραμμάτων της Δ.ΥΠ.Α.

Εκτός του νέου προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμούμένουν οι επιλεγέντες δικαιούχοι – ωφελούμενοι στο πλαίσιο των προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου της προηγούμενης χρονιάς, ανεξαρτήτως από το αν έκαναν χρήση της παροχής ή όχι.

Ωστόσο εξαιρούνται και μπορούν να συμμετέχουν σε προγράμματα δύο συνεχόμενων περιόδων με όλα τα δηλωθέντα στην αίτησή τους όσοι δικαιούχοι ανήκουν στην κατηγορία των ατόμων με αναπηρία σε ποσοστό 50% και άνω. Επίσης, συμμετέχουν όσοι δηλώνουν στην αίτησή τους ωφελούμενο μέλος ή μη ωφελούμενο ανήλικο τέκνο με αναπηρία στο ίδιο ποσοστό.

Να σημειωθεί πως οι δικαιούχοι του περσινού προγράμματος που δεν έχουν ενεργοποιήσει ακόμα τις επιταγές τους θα πρέπει να σπεύσουν να το κάνουν προκει

Δημοσιεύθηκε στις 15 May 2024 | 9:47 am


Ημαθία Βίντεο ρεπορτάζ ALPHA-Παράνομες χωματερές στην Ημαθία

Η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει όμως πολλά ακαθάριστα οικόπεδα, ξύλα και μπάζα αποτελούν .."προσάναμμα" για πυρκαγιά


Θα δούμε τι κατέγραψε η αυτοψία του ALPHA στους προποδες του Υμηττού στα Γλυκά νερά αλλά και στην Ημαθία.

Δημοσιεύθηκε στις 14 May 2024 | 8:52 pm


Προσλήψεις κάνει η εταιρεία φρούτων CITRUSBILL MON.IKE με έδρα την Ημαθία

Η εταιρία επεξεργασίας και συσκευασίας φρούτων και λαχανικών CITRUSBILL MON.IKE με έδρα την Ημαθία (7,5 χλμ. Βέροιας- Νάουσας) σας ενημερώνει ότι δέχεται αιτήσεις για πρόσληψη :
 Υπάλληλος Γραφείου με Πλήρη Απασχόληση.
Οι αιτήσεις θα γίνονται στα γραφεία μας από Δευτέρα εώς Σάββατο ,
 από τις 10:00-17:00.
Θα εκτιμηθεί η εμπειρία σε αντίστοιχη θέση του αντικειμένου της επιχείρησης.
Για πληροφορίες στο τηλ. επικοινωνίας: 23310 93066
Για αποστολή βιογραφικών στο e-mail: [email protected]
Η εταιρία επεξεργασίας και συσκευασίας φρούτων και λαχανικών CITRUSBILL MON.IKE με έδρα την Ημαθία (7,5 χλμ. Βέροιας- Νάουσας) σας ενημερώνει ότι δέχεται αιτήσεις για πρόσληψη :
 Εργάτριες - Εργάτες για το συσκευαστήριο
 Χειριστή Κλακ
 Μηχανοτεχνίτη - Χειριστή Μηχανημάτων Συσκευασίας
Οι αιτήσεις θα γίνονται στα γραφεία μας από Δευτέρα εώς Σάββατο ,
 από τις 10:00-17:00.
ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ
• ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΙΣΧΥΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
• ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΓΑΜΟY
Οι θέσεις αφορούν πλήρη απασχόληση. Θα εκτιμηθεί η εμπειρία σε αντίστοιχες θέσεις.
Για πληροφορίες στο τηλ. επικοινωνίας: 23310 93066
Για αποστολή βιογραφικών να αναγράφεται η θέση εργασίας στο:

Δημοσιεύθηκε στις 14 May 2024 | 7:16 pm


Καθαρισμός οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς


Κατόπιν της υπ’ αριθ. 20/2024 Πυροσβεστικής Διάταξης με θέμα «Καθορισμός προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περιοχών, καθώς και σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα» η οποία εγκρίθηκε με την υπ’αριθ. 21837 οικ. Φ.700.20/2024 (ΦΕΚ 2695/09.05.2024 τεύχος Β’) Απόφαση του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ

Με την ως άνω πυροσβεστική διάταξη καθορίζεται η υποχρέωση των ιδιοκτητών, νομών, επικαρπωτών, μισθωτών ή υπομισθωτών οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε:

(α) περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων,
(β) περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο,
(γ) εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περ.(α) και (β), κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας και
(δ) εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας,

να προβαίνουν σε καθαρισμό των χώρων αυτών κατά το χρονικό διάστημα από την 1η μέχρι την 30η Απριλίου εκάστου έτους και τη συντήρησή τους καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.

Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται οι διαμορφωμένοι, συντηρημένοι κήποι ή φυτευμένες επιφάνειες ακάλυπτων χώρων κτηρίων, πολυκατοικιών, κ.α. των περιοχών και εκτάσεων που αναφέρονται παραπάνω.

Η διαδικασία καθαρισμού περιλαμβάνει:

  • Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
  • Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
  • Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
  • Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
  • Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
  • Ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Επίσης, καθορίζεται η μέριμνα των υπόχρεων, στις οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης, μέχρι την 30ή Απριλίου κάθε έτους στο Εθνικό Μητρώο Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας του άρθρου 53Α του ν.4662/2020 (Α΄ 27), μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (Υ.Κ.Κ.Π.Π.). Για το πρώτο έτος σύστασης του μητρώου ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής υπεύθυνης δήλωσης των υπόχρεων ορίζεται η 31η Μαΐου 2024.

Πρόστιμα και κυρώσεις

1. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού και συντήρησης καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, επιβάλλεται ή καταλογίζεται αντίστοιχα εξ ολοκλήρου στον/στους υπόχρεους από τον οικείο Δήμο:

α. Πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο ποσό τα διακόσια (200) ευρώ,
β. η δαπάνη του αυτεπάγγελτου καθαρισμού του χώρου και απομάκρυνσης των υλικών.

2. Κατά του προστίμου ο ενδιαφερόμενος δύναται να υποβάλει ένσταση στον δήμο εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών.

3. Μετά το πέρας της δεκαήμερης προθεσμίας ή εφόσον η ένσταση δεν έχει γίνει αποδεκτή, ο οικείος Δήμος υποχρεούται εντός πέντε (5) ημερών να προβεί σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό των χώρων αυτών, κατά προτεραιότητα βάσει του κινδύνου πρόκλησης ή ταχείας επέκτασης πυρκαγιάς.

4. Η δαπάνη και το πρόστιμο αποτελούν έσοδα του οικείου Δήμου και εισπράττονται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

5. Σε περίπτωση μη ανεύρεσης των στοιχείων των υπόχρεων, ακολουθείται η διαδικασία των προηγούμενων παραγράφων του παρόντος άρθρου εξαιρουμένης της διαδικασίας επιβολής προστίμου και των προθεσμιών που αναφέρονται σε αυτήν.

6. Στους υπόχρεους που δεν υποβάλλουν τη δήλωση του άρθρου 3, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους χιλίων (1.000) ευρώ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 53Α του ν. 4662/2020.

7. Η υποβολή ψευδούς δήλωσης του άρθρου 3 στο Εθνικό Μητρώο, ως προς την τήρηση της σχετικής υποχρέωσης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 53Α του ν. 5075/2023, τιμωρείται, σύμφωνα με το άρθρο 53Α του ν. 4662/2020 με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο (2) ετών και χρηματική ποινή εκατόν ογδόντα (180) έως τριακόσιες εξήντα (360) ημερήσιες μονάδες. Το ύψος της κάθε ημερήσιας μονάδας δεν μπορεί να είναι κατώτερο από εβδομήντα (70) ευρώ, ούτε ανώτερο από εκατό πενήντα (150) ευρώ.

Παρακαλούμε τους δημότες να ακολουθούν τις παραπάνω υποδείξεις, προκειμένου να διασφαλίσουμε την περιοχή μας από την πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιών.

Παράλληλα, σας παρακαλούμε, τόσο για την δική σας ασφάλεια αλλά και των γειτόνων σας, να ενημερωθείτε σχετικά για τρόπους προστασίας σας από πυρκαγιά, ειδικά εάν η οικία σας βρίσκεται κοντά σε δασική έκταση ή είστε αγρότης, μελισσοκόμος ή εργαζόμενος στην ύπαιθρο, από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (https://www.civilprotection.gr/el).

Ο Δήμος μας παρακαλεί και απευθύνει έκκληση προς όλους του ιδιοκτήτες και επικαρπωτές οικοπέδων να ανταποκριθούν έγκαιρα στην υποχρέωσή τους για τον καθαρισμό τους. Παρακαλούνται επίσης, όσοι γνωρίζουν ιδιοκτήτες οικοπέδων που διαμένουν εκτός Αλεξάνδρειας/Ελλάδος να προβούν στην ενημέρωση τους.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος του Δήμου Αλεξάνδρειας, προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τον εντοπισμό και την ενημέρωση ιδιοκτητών, νομέων και επικαρπωτών των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων των Κοινοτήτων του Δήμου.

Για διευκρινήσεις/πληροφορίες/υποδείξεις ακαθάριστων οικοπέδων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν:

  • στο τμήμα Περιβάλλοντος (τηλ. 2333 3 51307),
  • μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο e-mail: [email protected]

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι θα ακολουθήσει νέο δελτίο τύπου όταν υπάρχει ενημέρωση για την λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του «Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας»

Δημοσιεύθηκε στις 14 May 2024 | 2:27 pm


Εξοικονομώ- Επιχειρώ»: «Τέλος χρόνου» για επιδοτήσεις έως και 325.000 ευρώ – Ποιες εργασίες επιδοτούνται – Η πιθανότητα παράτασης


«Τέλος χρόνου» για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ- Επιχειρώ». Η προθεσμία την οποία έχουν χιλιάδες επιχειρήσεις για να διεκδικήσουν δωρεάν κρατικό χρήμα που αγγίζει ακόμη και τις 325.000 ευρώ, ώστε να θωρακίσουν ενεργειακά την επιχείρησή τους, λήγει -κανονικά- αύριο Τετάρτη 15 Μαΐου.

Πάντως, υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν πως δεν αποκλείεται το αρμόδιο υπουργείο να δώσει και νέα παράταση στην προθεσμία υποβολής των σχετικών αιτήσεων. Και αυτό γιατί ως τώρα δεν υπάρχει το αναμενόμενο «ζωηρό» ενδιαφέρον.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Όπως λένε οι ίδιες πηγές, το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για την συμμετοχή τους στο «Εξοικονομώ- Επιχειρώ» είναι περιορισμένο διότι μέχρι στιγμής μόλις 600 με 700 ενδιαφερόμενοι έχουν υποβάλλει αίτηση. Η εκτίμηση είναι -βάσει του προϋπολογισμού του προγράμματος- πως είναι εφικτό να επιδοτηθούν για έργα βελτίωσης της ενεργειακής τους απόδοσης σχεδόν 3.000 επιχειρήσεις.

Η πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων

Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες έχουν την δυνατότητα να προχωρήσουν σε εργασίες θερμομόνωσης στο κτιριακό κέλυφος, σε εγκατάσταση συστημάτων σκίασης, φωτισμού νέας τεχνολογίας LED, θέρμανσης και ψύξης χώρων, αλλά και σε μια σειρά από άλλες παρεμβάσεις.

Όσοι επιχειρηματίες επιθυμούν να συμμετάσχουν στο «Εξοικονομώ -Επιχειρώ», θα χρειαστεί να υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμαςhttps://exoikonomoepixeiro.energy-invest.gov.gr/.

Στο πρόγραμμα έχει υιοθετηθεί η μέθοδος της άμεσης αξιολόγησης (Firstin-Firstout).

Δικαιούχοι του προγράμματος «Εξοικονομώ- Επιχειρώ»

Το «Εξοικονομώ – Επιχειρώ» απευθύνεται σε υφιστάμενες επιχειρήσεις -μικρές (εμπεριέχονται και οι πολύ μικρές), μεσαίες, μεγάλες και πολύ μεγάλες- που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική Επικράτεια, σε επιλέξιμους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) από τους κλάδους του εμπορίου, των υπηρεσιών, της εστίασης, της παραγωγής αρτοσκευασμάτων και γλυκισμάτων, καθώς και του τουρισμού, διαθέτουν ελληνικό ΑΦΜ και είναι ενεργές κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής.

Ειδικότερα, για τις επιχειρήσεις στον κλάδο του τουρισμού δικαίωμα συμμετοχής έχουν εκείνες, οι οποίες, σύμφωνα με το σήμα λειτουργίας ή την υποβληθείσα γνωστοποίηση έχουν δυναμικότητα που δεν ξεπερνά τις 200 κλίνες.

Οι ενδιαφερόμενες για ενίσχυση από το πρόγραμμα επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλουν μία και μοναδική αίτηση χρηματοδότησης ανά ΑΦΜ.

Για την ένταξη στο πρόγραμμα, είναι απαραίτητη η υποβολή Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) ή/και Έκθεσης Ενεργειακού Ελέγχου, αναλόγως των επιλέξιμων παρεμβάσεων.

Ποιο είναι το ποσό της ενίσχυσης

Το ακριβές ύψος της ενίσχυσης προκύπτει, λαμβάνοντας υπόψη το ποσοστό ενίσχυσης και τον μέγιστο προϋπολογισμό επιλέξιμων δαπανών.

Το ποσοστό ενίσχυσης για το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών των επενδυτικών σχεδίων, φτάνει έως και 65%, αναλόγως του είδους της παρέμβασης (κτίρια και μη κτιριακές εγκαταστάσεις) και του μεγέθους της επιχείρησης.

Αντιστοίχως, για τον επιχορηγούμενο προϋπολογισμό (δημόσια δαπάνη και ιδιωτική συμμετοχή, άνευ ΦΠΑ) κάθε επενδυτικής πρότασης δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης ισχύουν τα εξής:

  • δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των000 ευρώ για τον κλάδο του τουρισμού.
  • δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των000 ευρώ για τους λοιπούς κλάδους

Για ποιες παρεμβάσεις χορηγούνται ενισχύσεις

Οι ωφελούμενες επιχειρήσεις θα λάβουν ενίσχυση, προκειμένου να υλοποιήσουν παρεμβάσεις:

  • ενεργειακής αναβάθμισης κτιριακού κελύφους, όπως θερμομόνωση, εγκατάσταση συστημάτων σκίασης,
  • ενεργειακής αναβάθμισης συστήματος φωτισμού, από νέας τεχνολογίας LED, εγκατάσταση αυτοματισμών μείωσης κατανάλωσης λόγω απουσίας/παρουσίας χρηστών,
  • εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα θέρμανσης χώρων, όπως αντικατάσταση λεβήτων από αντλίες θερμότητας,
  • εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα ψύξης χώρων, όπως αντικατάσταση ψυκτών,
  • εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα αερισμού χώρων,
  • εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα ζεστού νερού χρήσης,
  • εγκατάστασης συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως ηλιοθερμικά συστήματα,
  • εγκατάστασης συστήματος αντιστάθμισης,
  • εγκατάστασης συστημάτων αυτοματισμού, ελέγχου και διαχείρισης σε τοπικό και σε κεντρικό επίπεδο,
  • αντικατάσταση ενεργοβόρου εξοπλισμού που αφορά στην παραγωγική διαδικασία των παρεχόμενων υπηρεσιών (π.χ. φούρνοι, ψυγεία)

Δημοσιεύθηκε στις 14 May 2024 | 9:55 am


ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Το ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Πειραιώς, σε συνεργασία με τον Εκπαιδευτικό Όμιλο ΑΠΟΨΗ, οργανώνει και υλοποιεί τα εξής επιμορφωτικά προγράμματα:
• Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση
• Διαπολιτισμική Εκπαίδευση: Θεωρία και Πράξη
• Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης
• Διοίκηση και Οργάνωση στα Σχολεία 2ης Ευκαιρίας.
διάρκειας 500 ωρών.
Τα προγράμματα υλοποιούνται με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και με την υποστήριξη του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης ΕΚΕΔΙΜ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ.
1.Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση
Το πρόγραμμα έχει ως γενικό σκοπό την παροχή εξειδικευμένων γνώσεων στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση, προκειμένου οι αναμορφούμενοι που θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα να είναι σε θέση να αξιολογούν μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες με τη χρήση κατάλληλων εργαλείων και να σχεδιάζουν προγράμματα παρέμβασης.
Το εν λόγω επιμορφωτικό πρόγραμμα εκτός της υψηλής ποιότητας επιμόρφωσης προσδίδει την εξής μοριοδότηση εκπαιδευτικών και στελεχών εκπαίδευσης:
• 2 Μόρια στο σύστημα διορισμών εκπαιδευτικών (ΑΣΕΠ – αναπληρωτές υποψήφιοι)
• 0,5 Μόρια στη διαδικασία επιλογής στελεχών εκπαίδευσης (Nόμος 4547 (ΦΕΚ Α’ 102/12.06.2018 , Άρθρο 24,περίπτωση ββ και άρθρο 21, α)
• 0,5 Μόρια σε υποψήφιους Διευθυντές και Υποδιευθυντές (Nόμος 4547 (ΦΕΚ Α’ 102/12.06.2018 , Άρθρο 24,περίπτωση ββ και άρθρο 21, α)
• 10 μόρια για διορισμούς εκπαιδευτικών ΤΕ και ΔΕ
• Μοριοδότηση σε εκπαιδευτές ενηλίκων σε προκηρύξεις του ΙΝΕΔΙΒΙΜ
Οι επιμορφούμενοι θα είναι σε θέση να καταταχθούν και να μοριοδοτηθούν σε επικουρικούς πίνακες
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ
Αίτηση Εγγραφής ΕΔΩ
2.Διαπολιτισμική Εκπαίδευση: Θεωρία και Πράξη
Το Πρόγραμμα έχει ως γενικό σκοπό την παροχή εξειδικευμένων γνώσεων στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση, προκειμένου οι επιμορφούμενοι που θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα να είναι σε θέση να αξιολογούν τις ανάγκες μαθητών με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο με τη χρήση κατάλληλων εργαλείων και να σχεδιάζουν προγράμματα παρέμβασης.
Οι επιμορφούμενοι εκπαιδευτικοί που θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα θα είναι σε θέση να μοριοδοτηθούν ή να αξιοποιήσουν το Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης ως συνεκτιμώμενο προσόν στις παρακάτω περιπτώσεις:
• Ως υποψήφια στελέχη εκπαίδευσης, σύμφωνα με το Νόμο Ν. 4473 Τεύχος 1ο /30/5/2017, ΦΕΚ 78/2017.
• Μετάθεσης στα Πειραματικά Σχολεία Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, σύμφωνα με το Νόμο, Ν.4415/2016, ΦΕΚ. 159, τεύχος Α/06.09.2016 και άρθρο 23
• Ως υποψήφιοι Συντονιστές Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΣΕΠ). Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 148440/ΓΔ5/7-9-2017, εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, στο Κεφάλαιο Δ΄ σχετικά με τα προσόντα των ΣΕΠ.
• Διορισμού αναπληρωτών σε Τ.Υ. ΖΕΠ, Φ.Τ. ΖΕΠ και Δ.Υ.Ε.Π., στην περίπτωση δημιουργίας ξεχωριστών επικουρικών πινάκων (όπως έγινε με τις δομές της Ειδικής Αγωγής, Ν.4415/2016, ΦΕΚ. 159, τεύχος Α/06.09.2016 και άρθρο 48
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ
Αίτηση Εγγραφής ΕΔΩ
3.Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης
Σκοπός του προγράμματος είναι η εκπαίδευση και εξοικείωση των εκπαιδευτικών , των διευθυντών και των στελεχών της εκπαίδευσης σε ιδιαίτερα σημαντικά θέματα και ζητήματα που αφορούν την άσκηση του διευθυντικού ρόλους σε μια σύγχρονη εκπαιδευτική μονάδα.
Το εν λόγω εκπαιδευτικό πρόγραμμα στοχεύει στο να παράσχει τα απαραίτητα εφόδια σε όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με τη διοίκηση μιας εκπαιδευτικής μονάδας, είτε αυτή ανήκει στο χώρο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και δευτεροβάθμιας δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης, είτε στο χώρο της μεταδευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Το εν λόγω επιμορφωτικό πρόγραμμα εκτός της υψηλής ποιότητας επιμόρφωσης προσδίδει την εξής μοριοδότηση εκπαιδευτικών και στελεχών εκπαίδευσης:
• 2 Μόρια στο σύστημα διορισμών – προσλήψεων εκπαιδευτικών
• 10 Μόρια για μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών ΤΕ και ΔΕ (ΦΕΚ 2 Απριλίου 2019)
• 0,5 Μόρια στη διαδικασία επιλογής στελεχών εκπαίδευσης (Nόμος 4547 (ΦΕΚ Α’ 102/12.06.2018 , Άρθο 24,περίπτωση ββ και άρθρο 21, α)
• 0,5 Μόρια στους υποψήφιους Διευθυντές (Nόμος 4547 (ΦΕΚ Α’ 102/12.06.2018 , Άρθο 24,περίπτωση ββ και άρθρο 21, α)
• 0,5 Μόρια Διευθυντών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
• Μοριοδοτείται επίσης με τα μέγιστα μόρια (2) για διευθυντές και υποδιευθυντές σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας και σε ΔΙΕΚ
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ
Αίτηση Εγγραφής ΕΔΩ
4.ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ
Σκοπός του προγράμματος είναι η εκπαίδευση και εξοικείωση των εκπαιδευτικών σε σχολεία 2ης Ευκαιρίας, των διευθυντών και των στελεχών της εκπαίδευσης σε ιδιαίτερα σημαντικά θέματα και ζητήματα που αφορούν την άσκηση του διευθυντικού ρόλους σε μια σύγχρονη εκπαιδευτική μονάδα.
Το πρόγραμμα στοχεύει στο να παράσχει τα απαραίτητα εφόδια σε όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με τη διοίκηση σε σχολεία 2ης Ευκαιρίας.
Το εν λόγω επιμορφωτικό πρόγραμμα εκτός της υψηλής ποιότητας επιμόρφωσης προσδίδει την εξής μοριοδότηση εκπαιδευτικών και στελεχών εκπαίδευσης:
• 2 Μόρια στο σύστημα διορισμών – προσλήψεων εκπαιδευτικών
• 10 Μόρια για μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών ΤΕ και ΔΕ (ΦΕΚ 2 Απριλίου 2019)
• 0,5 Μόρια στη διαδικασία επιλογής στελεχών εκπαίδευσης (Nόμος 4547 (ΦΕΚ Α’ 102/12.06.2018 , Άρθο 24,περίπτωση ββ και άρθρο 21, α)
• 0,5 Μόρια στους υποψήφιους Διευθυντές (Nόμος 4547 (ΦΕΚ Α’ 102/12.06.2018 , Άρθο 24,περίπτωση ββ και άρθρο 21, α)
• 0,5 Μόρια Διευθυντών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
• Μοριοδοτείται επίσης με τα μέγιστα μόρια (2) για διευθυντές και υποδιευθυντές σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας και σε ΔΙΕΚ
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ
Αίτηση Εγγραφής ΕΔΩ
Γραμματειακή υποστήριξη ΕΚΕΔΙΜ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγ. Αντωνίου και Καρατάσου Γωνία, Βέροια
τηλ: 2331021061-2331120331
κιν: 6973928402
ώρες επικοινωνίας 08:00- 21:00
site: http://ekedim-verias.gr/
FB:Εκεδιμ Βεροίας- Θεοχαρόπουλος

Δημοσιεύθηκε στις 14 May 2024 | 9:52 am


Παραλίγο τραγωδία σε γάμο – Καλεσμένος κόντεψε να πνιγεί από μια μπουκιά φαγητού



«Λαχτάρισαν» οι καλεσμένοι με άνδρα που παραλίγο να πνιγεί
 
Ήταν μια στιγμή που θα μείνει σε όλους χαραγμένη στη μνήμη τους, αν όχι και στους περίπου 1500 καλεσμένους που βρέθηκαν το βράδυ του περασμένου Σαββάτου σε ένα γαμήλιο γεύμα... 

 
στους Κουρήτες της Κρήτης.

Όλα κυλούσαν ήρεμα και γιορτινά στον γάμο όταν εντελώς ξαφνικά οι καλεσμένοι «πάγωσαν», καθώς έβλεπαν έναν 62χρονο να κάνει απελπισμένες κινήσεις χωρίς να μπορεί να μιλήσει ζητώντας βοήθεια.
Ο καλεσμένος είχε… πνιγεί από μια μπουκιά φαγητού με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αναπνεύσει και έκανε σπασμωδικές κινήσεις με τα χέρια του.

Για καλή του τύχη σε διπλανό τραπέζι καθόταν ένας εντατικολόγος του Βενιζελείου Νοσοκομείου μαζί με τον αδερφό του. Ο γιατρός έγκαιρα κατάλαβε πως ο 62χρονος δεν μπορούσε να αναπνεύσει λόγω απόφραξης των αεροφόρων οδών λόγω τροφής και με τη βοήθεια του αδελφού του, του έκαναν τις αναγκαίες κινήσεις που βοήθησαν την μπλοκαρισμένη τροφή στο λαιμό να βγει κι έτσι του έσωσαν τη ζωή!

Όπως περιγράφουν στο cretalive αυτόπτες μάρτυρες, ο φόβος και η αγωνία των παρισταμένων στο περιστατικό έλαβε τέλος, μετά την παρέμβαση του γιατρού και ακολούθησε, ένα ζεστό χειροκρότημα για τον άνθρωπο που έσωσε τη ζωή του 62χρονου

Δημοσιεύθηκε στις 14 May 2024 | 9:49 am


Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Το 87% των Ελλήνων οδηγών δηλώνει ότι φοβάται την επιθετική συμπεριφορά των άλλων οδηγών


Η υπνηλία είναι ένας υποτιμημένος παράγοντας ατυχήματος κατά την οδήγηση

Τα κύρια στοιχεία της οδηγικής συμπεριφοράς των Ελλήνων οδηγών για την χρονιά που πέρασε είναι...

 

ο εγωκεντρισμός, το αίσθημα παντοδυναμίας και η επιθετικότητα.

Το 87% των Ελλήνων οδηγών δηλώνει ότι φοβάται την επιθετική συμπεριφορά των άλλων οδηγών κατά τη διάρκεια της οδήγησης, το 59% παραδέχεται ότι βρίζει άλλους οδηγούς, το 57% ότι κορνάρουν άσκοπα τους άλλους οδηγούς, το 48% ότι σκόπιμα «κολλάει» στο όχημά του πίσω από το προπορευόμενο όχημα, ενώ το 26% κατεβαίνει από το όχημά του για να διαπληκτιστεί με άλλον οδηγό.

Όλα αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα και είναι τα αποτελέσματα του 14ου Βαρόμετρου για την Υπεύθυνη Οδήγηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Ιδρύματος VINCI Autoroutes και πραγματοποιήσε η Ipsos σε δείγμα 12.413 ατόμων σε 11 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας. ‘Αλλα αποτελέσματα της έρευνας που έχουν να κάνουν με τους κανόνες του κώδικα οδικής κυκλοφορίας αναφέρουν ότι το 81% των Ελλήνων οδηγών υπερβαίνει το όριο ταχύτητας κατά μερικά χιλιόμετρα, το 57% δηλώνει ότι δεν τηρεί τις αποστάσεις ασφαλείας, το 72% οδηγεί στη μεσαία λωρίδα του αυτοκινητόδρομου, ενώ η δεξιά λωρίδα είναι ελεύθερη και ότι το 39% κάνει προσπέραση από δεξιά στον αυτοκινητόδρομο.

Η απόσπαση της προσοχής, η οποία είναι επικίνδυνη για τη διάρκεια της οδήγησης αφορά μια μεγάλη πλειοψηφία των οδηγών. Το 81% των Ελλήνων οδηγών χρησιμοποιεί smartphone ή ρυθμίζει το GPS ενώ οδηγεί, το 72% των οδηγών τηλεφωνεί κατά τη διάρκεια της οδήγησης με το 45% να το κάνει συστηματικά. Η χρήση Bluetooth είναι ευρέως διαδεδομένη. Έτσι το 55% των οδηγών το χρησιμοποιεί για να πραγματοποιεί κλήσεις. Μεταξύ εκείνων που τηλεφωνούν, το 17% είχε ήδη ή παραλίγο να έχει ατύχημα λόγω της χρήσης του τηλεφώνου κατά την οδήγηση, ενώ το 79% των οδηγών δηλώνει ότι μερικές φορές στρέφει το βλέμμα του εκτός του δρόμου για περισσότερα από 2 δευτερόλεπτα όταν οδηγεί.

Η υπνηλία είναι ένας υποτιμημένος παράγοντας ατυχήματος κατά την οδήγηση. Έτσι το 49% των Ελλήνων οδηγών λένε ότι πιάνουν το τιμόνι όταν νιώθουν πολύ κουρασμένοι. Ανάμεσα τους το 37% έχει την εντύπωση ότι έχει αποκοιμηθεί ελάχιστα στο τιμόνι, το 22% είχε ήδη ένα ατύχημα ή παραλίγο να έχει ατύχημα εξαιτίας της υπνηλίας στο τιμόνι, με το 50% να μην σταματά ποτέ για να κοιμηθεί. Η χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών αφορούν κυρίως νέους άνδρες. Το 19% των ανδρών ηλικίας 25 έως 34 ετών έχουν ήδη οδηγήσει σε κατάσταση μέθης, δηλαδή ενώ έχουν καταναλώσει αλκοόλ πάνω από το επιτρεπόμενο όριο και αισθάνονται τις επιπτώσεις του αλκοόλ στη φυσική τους κατάσταση ή την αντίληψή τους.

Το 11% των ανδρών ηλικίας 25 έως 34 ετών έχουν ήδη οδηγήσει μετά από κάπνισμα κάνναβης, το 15% όλων των οδηγών δηλώνει ότι έχει ήδη οδηγήσει ενώ αισθανόταν τις επιπτώσεις του αλκοόλ το έχει κάνει ήδη μετά από χρήση κάνναβης. Το 39% των οδηγών που έχει οδηγήσει σε κατάσταση μέθης είχε ήδη ή παραλίγο να έχει ατύχημα που σχετίζεται με αυτή την κατάχρηση.

Τέλος, το 94% των Ελλήνων οδηγών που είχαν ή παραλίγο να έχουν ατύχημα ή που ένα αγαπημένο πρόσωπό τους σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα, άλλαξε οδηγική συμπεριφορά. Μεταξύ αυτών το 90% δηλώνει ότι είναι πλέον πιο προσεκτικοί στο δρόμο, το 88% δηλώνει ότι τηρεί πιο πιστά τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας και ότι το 34% αγχώνεται περισσότερο όταν παίρνει το αυτοκίνητο

Δημοσιεύθηκε στις 14 May 2024 | 9:48 am


Ποτε κλείνουν τα σχολεία – Τι θα γίνει με Γυμνάσια και Πανελλαδικές

 




Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, τα Δημοτικά σχολεία και τα Νηπιαγωγεία κλείνουν κανονικά στις 15 Ιουνίου για τις διακοπές αλλά φέτος αυτή η ημερομηνία πέφτει Σάββατο, οπότε... 

 
τα σχολεία για το καλοκαίρι θα κλείσουν την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024.

Γυμνάσια – Λύκεια

Το παραπάνω ισχύει μόνο για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, καθώς για τα γυμνάσια και τα λύκεια καθορίζονται από το Υπουργείο Παιδείας κάθε χρόνο το πότε κλείνουν διότι υπάρχουν και οι εξετάσεις αλλά και οι Πανελλήνιες 2024.


Όσον αφορά τα Λύκεια, την Παρασκευή 17 Μαΐου, ολοκληρώνονται τα μαθήματα ενώ για τα Γυμνάσια ολοκληρώνονται την Τετάρτη 29 Μαΐου.


Οι ενδοσχολικές εξετάσεις για την πρώτη και τη δευτέρα λυκείου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 14 Ιουνίου, αφού 15 Ιουνίου συμπίπτει Σάββατο. Οι απολυτήριες εξετάσεις της τρίτης λυκείου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Μαΐου.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των Πανελλαδικών εξετάσεων ημερήσιων και εσπερινών ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, Ειδικών και Μουσικών μαθημάτων, εδώ.

Πηγή: topontiki.gr

Δημοσιεύθηκε στις 13 May 2024 | 2:25 pm


Ξύλο σε ποδοσφαιρικό αγώνα τοπικού πρωταθλήματος – Χτυπούσαν με κλωτσιές τον διαιτητή



Όλα ξεκίνησαν όταν έβγαλε κάρτα «για αντιαθλητική συμπεριφορά»

Ένα απίστευτο παραστατικό έλαβε χώρα στη...

 

Λάρισα, όταν σε τοπικό αγώνα ποδοσφαίρου, χτύπησαν τον διαιτητή. Πιο συγκεριμένα, όλα ξεκίνησαν στο 77ο λεπτό του αγώνα μεταξύ Χειμάρρου Μαρμαρίνης και Τοξότη Λάρισας όταν το σκορ ήταν είναι 2-1 υπέρ των φιλοξενουμένων. Τότε ο διαιτητής απέβαλε παίκτη της Μαρμαρίνης με δεύτερη κίτρινη κάρτα «για αντιαθλητική συμπεριφορά». Ακολούθησε και δεύτερη αποβολή παίκτη της γηπεδούχου ομάδας επίσης «για αντιαθλητική συμπεριφορά», αλλά και για «εξύβριση» και «απειλή», όπως μεταδίδει το onlarisa.

Τα χειρότερα όμως ήταν μπροστά για τον διαιτητή που, όπως γράφει στο φύλλο αγώνα, μετά τις δύο αποβολές «άτομα της γηπεδούχου ομάδας τον έσπρωξαν να βρεθεί στο έδαφος. Εκεί δέχθηκε χτυπήματα στο σώμα, κλωτσιές, ενώ άτομο της γηπεδούχου ομάδας – εκπρόσωπος – προσπάθησε να τον προστατεύσει».

Το παιχνίδι διακόπηκε, ενώ διαιτητής και παρατηρητής αποσύρθηκαν στα αποδυτήρια και κάλεσαν την αστυνομία για να αποφευχθούν τα χειρότερα! Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έσπευσαν στο γήπεδο με την ένταση να εκτονώνεται.




Δημοσιεύθηκε στις 13 May 2024 | 2:23 pm


Ποντιακή βραδιά στην ΤΑΒΕΡΝΑ "Ο ΤΑΣΟΣ"στην Καβάσιλα για μια αξέχαστη βραδιά

 

Την παρασκευή 7 Ιουνίου ώρα για γλέντι ποντιακή βραδιά στην Καβάσιλα Ημαθίας ΤΑΒΕΡΝΑ 'Ο ΤΑΣΟΣ'
Ο Αλέξης Παρχαρίδης στο τραγούδι και ο Φάνης Κουρουκλίδης στη λύρα σας περιμένουν για μία αξέχαστη βραδιά...
Τηλέφωνο επικοινωνίας  6971733130
6981741655

Δημοσιεύθηκε στις 13 May 2024 | 11:47 am


ΟΠΕΚΕΠΕ: Έως 31 Μαΐου η καταχώρηση ποσοτήτων για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις


Έως την 31η Μαΐου θα είναι ανοικτή η εφαρμογή καταχώρισης ποσοτήτων για τα συνδεδεμένα καθεστώτα άμεσων ενισχύσεων του έτους ενίσχυσης 2023 όπως γνωστοποίησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Συγκεκριμένα αφορά στις συνδεδεμένες ενισχύσεις:

  • Για την καλλιέργεια βιομηχανικής τομάτας
  • Για την παράδοση πορτοκαλιών προς χυμοποίηση
  • Για την καλλιέργεια σπόρων προς σπορά
  • Για την καλλιέργεια ρυζιού
  • Για την καλλιέργεια κορινθιακής σταφίδας
  • Για την καλλιέργεια αραβόσιτου
  • Για την καλλιέργεια οσπρίων που προορίζονται για την ανθρώπινη κατανάλωση
  • Για την καλλιέργεια πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών
  • Για την καλλιέργεια πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών
  • Για την καλλιέργεια μήλων

Δημοσιεύθηκε στις 13 May 2024 | 10:00 am


Καιρός: Πότε ανεβαίνει η θερμοκρασία – Αναλυτικά η πρόγνωση


Με τη θερμοκρασία να επανέρχεται σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα θα κάνει ποδαρικό η νέα εβδομάδα, με ένα νέο κύμα ζέστης να βρίσκεται προ των πυλών.

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ για αύριο Δευτέρα αναμένονται παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται στη Θράκη.

Στις υπόλοιπες περιοχές ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Από το μεσημέρι στα ηπειρωτικά και την Κρήτη θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και το απόγευμα μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.

Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες κυρίως στα δυτικά ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βορειοανατολικά τους 22 και στην υπόλοιπη χώρα τους 23 με 26 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά η πρόγνωση για τη Δευτέρα 13 Μαΐου

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

  • Καιρός: Στη Θράκη παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Στη Μακεδονία λίγες νεφώσεις που από το μεσημέρι θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και το απόγευμα μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.
  • Άνεμοι: Από βόρειες και βαθμιαία από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 10 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία και στη Θράκη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.
  • Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 12 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος, όμως από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και το απόγευμα μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Το βράδυ στην ανατολική Πελοπόννησο ο καιρός θα βελτιωθεί.
  • Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και πρόσκαιρα τοπικά 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 13 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην Κρήτη θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
  • Άνεμοι: Στις Κυκλάδες από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ. Στην Κρήτη δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 15 έως 24 και στην Κρήτη έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις στα βόρεια τις πρωινές ώρες.
  • Άνεμοι: Στα βόρεια μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ. Στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος, όμως από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και το απόγευμα μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.
  • Άνεμοι: Από βόρειες και βαθμιαία από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 και στις Σποράδες τοπικά 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 12 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος, όμως από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις και πιθανώς να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα ορεινά.
  • Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και πρόσκαιρα τοπικά 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 14 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από το μεσημέρι θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και το απόγευμα πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά.
  • Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, από το απόγευμα νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.
  • Θερμοκρασία: Από 12 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΡΙΤΗ 14-05-2024

  • Στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τα βόρεια τμήματα της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας, παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και το μεσημέρι και το απόγευμα μεμονωμένες καταιγίδες. Το βράδυ οι βροχές θα περιοριστούν στα βόρεια.
  • Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται αραιές νεφώσεις, οι οποίες γρήγορα στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και αργότερα στο Αιγαίο θα πυκνώσουν και τις μεσημβρινές και απογευματινές στα ηπειρωτικά ορεινά και στα ορεινά της Κρήτης θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι.
  • Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.
  • Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.
  • Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια. Θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 20 με 22 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 24 με 26 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 15-05-2024

  • Στα βόρεια προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και το μεσημέρι – απόγευμα στα ηπειρωτικά κυρίως ορεινά, μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πιο πυκνές στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες, οπότε στα κεντρικά ορεινά ενδέχεται να σημειωθούν τοπικοί όμβροι.
  • Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα δυτικά.
  • Οι άνεμοι στα δυτικά και την Κρήτη θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο έως 6 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
  • Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 16-05-2024

  • Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές.
  • Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.
  • Οι άνεμοι στα δυτικά και τα νότια θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο 6 με 8 μποφόρ. Στα υπόλοιπα θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και μόνο στα νοτιοανατολικά θα είναι δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
  • Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο στα δυτικά και νότια.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17-05-2024

  • Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις, με τοπικές βροχές στα βόρεια. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές.
  • Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.
  • Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 και στο Ιόνιο 6 με 7 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσες 3 με 5 μποφόρ και μόνο στην Κρήτη θα είναι ανατολικοί με την ίδια ένταση.
  • Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο

Δημοσιεύθηκε στις 13 May 2024 | 9:59 am


Όλες οι αλλαγές στον νέο ΚΟΚ – Πότε θα αφαιρείται το δίπλωμα έως και για 5 χρόνια


Bαρύτατα πρόστιμα, που θα φτάνουν ακόμα και τα 350 ευρώ, καθώς και διοικητικά μέτρα τα οποία προβλέπουν μέχρι και την αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης για πέντε ολόκληρα χρόνια φέρνει ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή. Ο νέος ΚΟΚ θα διέπεται από μια εντελώς διαφορετική λογική σε σχέση με τον ισχύοντα, καθώς το βάρος των ποινών θα επικεντρώνεται στον παραβάτη οδηγό και όχι στο όχημα, με ειδικές αναφορές σε παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, κόντρες αλλά και αντικοινωνική οδηγική συμπεριφορά. Με απλά λόγια, η αφαίρεση του διπλώματος προτεραιοποιείται έναντι της αφαίρεσης πινακίδων, οι οποίες θα αφαιρούνται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΥ – ΠΗΓΗ: Realnews

Το σχέδιο νόμου χειρίζεται προσωπικά η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου, η οποία επισημαίνει ότι στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης πολιτικής επιτήρησης της οδικής ασφάλειας, με όρους διαφάνειας και δικαιοσύνης, διαμορφώνεται μια νέα πολιτική ποινών, που επικεντρώνεται στην οδική ασφάλεια, χωρίς να έχει τιμωρητικό χαρακτήρα.

Στόχος είναι η συμμόρφωση των οδηγών, η επιβολή δίκαιων ποινών που να αντιστοιχούν στην επικινδυνότητα της κάθε παράβασης, αλλά και η διασφάλιση της είσπραξης των προστίμων. Σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου, το οποίο έχει ήδη αποσταλεί στο Μέγαρο Μαξίμου και βρίσκεται στην τελική φάση της επεξεργασίας πριν να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, οι ποινές, πλέον, θα αφορούν κυρίως τον οδηγό (χρηματικό πρόστιμο, αφαίρεση άδειας οδήγησης, βαθμοί ποινής στο σύστημα ελέγχου συμπεριφοράς οδηγών) και όχι το όχημα (αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας), προκειμένου να μπορεί να χρησιμοποιείται από άλλους οδηγούς κυρίως συγγενείς ή συναδέλφους του παραβάτη, αν πρόκειται για όχημα εταιρικής χρήσης.

Παράλληλα, οι ποινές πλέον κατηγοριοποιούνται σύμφωνα με την επικινδυνότητα της παράβασης. Συγκεκριμένα: i) σοβαρές παραβάσεις με υψηλές πιθανότητες πρόκλησης σοβαρού ατυχήματος (π.χ. παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, υπερβολική ταχύτητα ή αντικανονική προσπέραση, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ), ii) λιγότερο επικίνδυνες παραβάσεις (π.χ. παράνομη στάθμευση) και iii) διοικητικές παραβάσεις (π.χ. οδήγηση χωρίς ο οδηγός να φέρει μαζί του τα νόμιμα έγγραφα).

Κλιμάκωση για υπότροπους

Η λογική του νέου ΚΟΚ είναι οι ποινές να έχουν παιδευτικό χαρακτήρα. Γι’ αυτό και θα κλιμακώνονται για τους υπότροπους. Ειδικά για τις παραβάσεις που θεωρούνται ως ιδιαίτερα σημαντικές για την πρόκληση ατυχήματος ή τη σοβαρότητά του (π.χ. παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, χρήση κινητού, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, μη χρήση ζώνης-κράνους κ.λπ.) προβλέπεται κλιμάκωση των ποινών σε περίπτωση υποτροπής της συγκεκριμένης παράβασης εντός χρονικού διαστήματος ενός έτους. Εκεί όμως που ο πέλεκυς θα πέσει βαρύς είναι σε περιπτώσεις σοβαρής υποτροπής. Έτσι, σε περίπτωση διάπραξης των ανωτέρω παραβάσεων αλλά και άλλων, όπως η παραβίαση του STOP ή κόντρες για τρίτη φορά εντός πέντε ετών, θα επιβάλλεται η ανώτατη ποινή της αφαίρεσης του διπλώματος για πέντε έτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον νέο ΚΟΚ, εκτός από την κλιμάκωση των ποινών για τους οδηγούς που υποπίπτουν συχνά σε παραβάσεις, δίδεται ιδιαίτερη μέριμνα για τους ευάλωτους χρήστες της οδού (πεζοί, μεταφορά παιδιών, κ.λπ.), οι οποίοι έχουν αυξημένες ανάγκες ασφάλειας που πρέπει να προστατεύονται από ειδικές ρυθμίσεις.

Το σχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα ορίζει ρυθμίσεις οι οποίες θα πρέπει να προασπίζουν την ασφάλεια των ευάλωτων χρηστών, οριοθετώντας τόσο τη συμπεριφορά των ιδίων, όσο και αυτή των υπόλοιπων χρηστών της οδού απέναντί τους. Ως εκ τούτου, παραβάσεις του ΚΟΚ σε βάρος των παραπάνω κατηγοριών χαρακτηρίζονται ως αντικοινωνικές και επισύρουν επιπρόσθετα διοικητικά μέτρα, καθώς, πέραν των κυρώσεων που επιβάλλονται ανάλογα με την κατηγορία/υποκατηγορία όπου έχουν τοποθετηθεί, επιβάλλεται επιπρόσθετα και διοικητικό μέτρο αφαίρεσης του διπλώματος οδήγησης για 30 ημέρες.

Αυτό που πλέον θα γίνεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις είναι η αφαίρεση πινακίδων. Οι ποινές αναμορφώνονται ώστε να επιβάλλονται κυρίως στον οδηγό (χρηματικό πρόστιμο, αφαίρεση άδειας οδήγησης, βαθμοί ποινής σε νέο point system) και όχι στο όχημα (αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας).

Εξαίρεση, όσον αφορά την αφαίρεση πινακίδων, θα αποτελούν οι παραβάσεις εκείνες για τις οποίες η κυκλοφορία του οχήματος κρίνεται επικίνδυνη για την οδική ασφάλεια και το περιβάλλον (π.χ. κυκλοφορία οχήματος χωρίς ΚΤΕΟ ή με επιβλαβείς εκπομπές καυσαερίων ή θορύβου, με παραποιημένα χαρακτηριστικά κ.λπ.) ή θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές για την πρόκληση ατυχήματος ή τη σοβαρότητα του ατυχήματος (π.χ. παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, χρήση κινητού, αλκοόλ, μη χρήση ζώνης – κράνους κ.λπ.). Αξίζει να σημειωθεί ότι αφαίρεση πινακίδων προβλέπεται και για τις παραβιάσεις στις οποίες επιβάλλεται αφαίρεση άδειας οδήγησης και ο παραβάτης δεν είναι παρών. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η στάθμευση σε ράμπες ΑμεΑ. Σε αυτή την περίπτωση, οι πινακίδες του οχήματος θα επιστρέφονται μόνο όταν προσκομιστεί η άδεια οδήγησης στην αρμόδια Αρχή.

Όπως προαναφέρθηκε, οι παραβάσεις διακρίνονται σε τρεις με την κωδική ονομασία Ε1, Ε2 και Ε3. Η καθεμία από τις παραπάνω κατηγορίες θα χωρίζεται σε δύο υποκατηγορίες: την υποκατηγορία Α, για την οποία επιβάλλεται μόνο διοικητικό πρόστιμο, και την υποκατηγορία Β, για την οποία επιβάλλεται, πέραν του διοικητικού προστίμου, και διοικητικό μέτρο αφαίρεσης διπλώματος.

Ειδικότερα:

– Παράβαση κατηγορίας Ε1. Αφορά χαμηλής επικινδυνότητας παραβάσεις, όπως η έλλειψη εγγράφων τα οποία θα πρέπει να φέρει μαζί του ο οδηγός.

Ε1Α: Διοικητικό πρόστιμο 30 ευρώ.

Ε1Β: Διοικητικό πρόστιμο 30 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για 10 ημέρες.

– Παράβαση κατηγορίας Ε2. Αφορά κυρίως μεσαίας επικινδυνότητας παραβάσεις, όπως αντικανονική στάθμευση.

Ε2Α: Διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ.

Ε2Β: Διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για 20 ημέρες.

– Παράβαση κατηγορίας Ε3. Αφορά κυρίως υψηλής επικινδυνότητας παραβάσεις, όπως παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, κόντρες, υπερβολική ταχύτητα κ.λπ.

Ε3Α: Διοικητικό πρόστιμο ύψους 350 ευρώ.

Ε3Β: Διοικητικό πρόστιμο ύψους 350 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος οδήγησης αλλά και πινακίδων για 30 ημέρες.

Στο κείμενο του νέου ΚΟΚ, όπως αυτός θα κατατεθεί στη Βουλή, θα εισαχθούν και επιπλέον διατάξεις, οι οποίες δεν θα αφορούν ποινολόγιο, αλλά βελτίωση του υφιστάμενου πλαισίου. Κυριότερη διάταξη θα είναι εκείνη που αφορά τη μείωση του ανώτατου επιτρεπόμενου ορίου ταχύτητας εντός κατοικημένων περιοχών στα 30 χιλιόμετρα την ώρα. Η διάταξη ήδη προκαλεί αρκετές συζητήσεις πριν καν έρθει στη Βουλή προς συζήτηση, με πηγές του υπουργείου να σπεύδουν να διαβεβαιώσουν πως θα υπάρξει μεταβατική ισχύς.

Yπό όρους νομιμοποίηση

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι διατάξεις για την υπό όρους νομιμοποίηση και ρύθμιση της διήθησης των μοτοσικλετών, της κίνησης δηλαδή των δίτροχων στο κενό ανάμεσα σε δύο αυτοκίνητα που κινούνται παράλληλα. Επίσης, διατάξεις αναμένονται για τη θέσπιση επιφάνειας αναμονής για δίκυκλα στους σηματοδοτούμενους κόμβους, τη στάθμευση μηχανοκίνητων τροχόσπιτων εντός κατοικημένων περιοχών, τον εκσυγχρονισμό των διατάξεων για την ασφαλή φόρτωση των οχημάτων, τη στάθμευση οχημάτων σε εσοχές και την κατάργηση δυνατότητας έκδοσης άδειας για χρήση εξοπλισμού αντιραντάρ.

Το πλαίσιο του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας θα συμπληρωθεί και με νομοθετική διάταξη, η οποία πιθανότατα θα κατατεθεί στη Βουλή πριν από τον ΚΟΚ και θα αφορά τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα. Η διάταξη θα περιλαμβάνει σαφή ρύθμιση για τον εντοπισμό των αυτοκινήτων που κινούνται ανασφάλιστα στον δρόμο και θα προβλέπει πρόστιμο, που θα ξεκινά από τα 250 ευρώ και θα μπορεί να φτάσει μέχρι τα 500 ευρώ, αφαίρεση διπλώματος για έξι μήνες και αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι βαριές ποινές προβλέφθηκαν πρόσφατα και στο ποινικό σκέλος των παραβάσεων με τον ποινικό κώδικα που ψηφίστηκε στη Βουλή. Στον κώδικα, ο οποίος είναι σε ισχύ ήδη από την 1η Μαΐου, έχει προβλεφθεί ακόμα και η ποινή της ισόβιας κάθειρξης σε συγκεκριμένες περιπτώσεις πρόκλησης θανατηφόρου τροχαίου δυστυχήματος.

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews

Δημοσιεύθηκε στις 13 May 2024 | 9:58 am


Πότε θα καταβληθούν τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ – Όλες οι ημερομηνίες εξόφλησης κύριων και επικουρικών συντάξεων


Πέρα από τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, όπως και τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, που θα εξοφληθούν στις συνήθεις ημερομηνίες θα έχουμε και καταβολή αναδρομικών, αλλά και την εξόφληση μετά από ένα δίμηνο του επιδόματος Α21 για τις οικογένειες με παιδιά, στο τέλος Μάϊου.

Με τις καταβολές στο τέλος του τρέχοντος μήνα, μερίδα απόμαχων της εργασίας θα λάβει αναδρομικά που θα αγγίζουν ακόμη και τα 50.000 ευρώ, καθώς επανυπολογίστηκαν οι συντάξεις τους.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Ξεκινώντας από τα αναδρομικά, στα τέλη Μάη θα έχουμε άλλο ένα «κύμα» εξόφλησης αναδρομικών που προκύπτουν από επανυπολογισμό συντάξεων. Πρόκειται για μία ακόμη κατηγορία συνταξιούχων, η οποία και θα λάβει ποσά της τάξης των 15.000 ευρώ, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αγγίξουν και τα 50.000 ευρώ!

Αναδρομικά από επανυπολογισμό σε μερίδα συνταξιούχων

Τα εν λόγω ποσά βέβαια θα πρέπει να διευκρινιστεί πως είναι πριν την παρακράτηση φόρου 20%, της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης 6%, αλλά και τυχόν εισφοράς αλληλεγγύης. Την «σκυτάλη» λοιπόν παίρνουν, οι πρώην τραπεζοϋπάλληλοι που θα λάβουν και εκείνοι αυξημένα ποσά μηνιαίων αποδοχών, αλλά και αναδρομικά 54 μηνών.

Η διαδικασία επανυπολογισμού συντάξεων θα «κλείσει» οριστικά -βάσει του σχεδιασμού- στο τέλος του τρέχοντος μήνα, όταν και θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους περίπου 12.000 πρώην τραπεζοϋπάλληλους.

Εντούτοις, υπάρχουν και κάποιοι συνταξιούχοι, οι οποίοι δηλώνουν πως ακόμη αναμένουν επανυπολογισμόβάσει του ν. 4670και είναι ως επί το πλείστον μισθωτοί: Όπως επισημαίνουν πηγές του e-ΕΦΚΑ δεν είχαν όλοι οι μισθωτοί δικαίωμα σε επανυπολογισμό σύνταξης και αναδρομικά, αλλά και για όσους είχαν αυτό το δικαίωμα έγινε σχεδόν άμεσα η διαδικασία αναπροσαρμογής των αποδοχών τους και η καταβολή αναδρομικά.

Επί της ουσίας στελέχη του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, εκτιμούν πως έκλεισαν οι όποιες εκκρεμότητες σε αυτό το πεδίο και ξεκαθαρίζουν ότι εάν υπάρχουν κάποιοι ακόμη στην… αναμονή, πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις, που εμφανίζουν συγκεκριμένες δυσκολίες.

Αναδρομικά και σε δικαιούχους επιδομάτων

Αναδρομικά θα λάβουν και όσοι υπέβαλλαν αίτηση για επίδομα τέκνων έως και τις 10 Μαΐου και φυσικά δεν είχαν πληρωθεί την α’ δόση της ενίσχυσης.

Συγκεκριμένα, η β’ διμηνιαία δόση του 2024 – αφορά τους μήνες  Μάρτιο και  Απρίλιο – θα καταβληθεί την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024, τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα. Μαζί με αυτή θα χορηγηθεί αναδρομικά και η ενίσχυση για τους μήνες Ιανουάριο- Φεβρουάριο ‘24 στις περιπτώσεις που οι δικαιούχοι υπέβαλλαν την αίτησή τους μετά την εξόφληση της α’ δόσης του επιδόματος και έως της 10 Μαΐου.

Το ποσό του επιδόματος διαμορφώνεται σε 70 ή 42 ή 28 ευρώ για κάθε παιδί ανά μήνα, εφόσον πρόκειται για το πρώτο και το δεύτερο τέκνο και ανάλογα το ύψος του εισοδήματος. Το ποσό ανεβαίνει σε 140 ή 84 ή 56 ανά μήνα από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί.

Πότε θα καταβληθούν συντάξεις και επιδόματα

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως οι συντάξεις μηνός Ιουνίου θα καταβληθούν τις εξής ημερομηνίες:

  • Την Τρίτη 28 Μαΐου 2024 θα καταβληθούν οι συντάξεις των ταμείωντου ΟΑΕΕ, του ΟΓΑ, του ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών). Επίσης τηνίδια ημέρα θα δοθούν και οι συντάξεις ΕΦΚΑ σε όσους είναι συνταξιούχοι (Μισθωτοί & Μη Μισθωτοί) από 1.1.2017 και έπειτα (ν.4387/2016) και οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (μη μισθωτών και μισθωτών).  Τα ποσά αυτά θα πιστωθούν στους δικαιούχους το απόγευμα της Δευτέρας, 27 Μαΐου 2024.
  • Την Πέμπτη 30 Μαΐου 2024 θα πληρώσουντα ταμεία  του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, του Δημοσίου, του ΝΑΤ και ΚΕΑΝ, του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, του ΕΤΑΤ, του ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ της ΔΕΗ και του ΟΤΕ τις συντάξεις αλλά δοθούν και οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος. Η πίστωσητων ποσών αυτών στους δικαιούχους θα γίνει το απόγευμα της Τετάρτης, 29 Μαΐου 2024.

Ο ΟΠΕΚΑ θα πληρώσει την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024 τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων. Η πίστωση των ποσών αυτών θα γίνει το απόγευμα της  30 Μαΐου 2024.

Την ίδια ημερομηνία θα καταβληθούν και όλα τα υπόλοιπα επιδόματα του Οργανισμού και φυσικά και το επίδομα τέκνων Α21

Δημοσιεύθηκε στις 13 May 2024 | 9:55 am


Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στις εκδηλώσεις για τη 202η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Ηρωικής Πόλης της Νάουσας

Στις εκδηλώσεις για τη 202η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Ηρωικής Πόλης της Νάουσας συμμετείχε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας παρακολούθησε την παρέλαση πολιτιστικών συλλόγων, αθλητικών σωματείων και φορέων, όπως και σχολείων, αλλά και τμημάτων της Αστυνομίας και του Στρατού στην οδό Μ. Αλεξάνδρου.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε μεταξύ άλλων: «Όπως κάθε χρόνο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τιμά τη σπουδαία επέτειο του Ολοκαυτώματος της Ηρωικής Πόλης της Νάουσας. Τιμάμε τους προγόνους μας, το παράδειγμα των οποίων αποτελεί διαρκή πηγή έμπνευσης και οδηγό για το μέλλον μας. Η αυτοθυσία, ο ηρωισμός και η αυταπάρνηση είναι συνώνυμα της Νάουσας, της μοναδικής πόλης, που τιμάται με τον χαρακτηρισμό ‘ηρωική’. Η μνήμη του Ολοκαυτώματος δεν θα σβήσει ποτέ. Δεν θα επιτρέψουμε να μείνει απλώς άλλο ένα συμβάν στα ιστορικά βιβλία. Και αυτό είναι το νόημα, η ουσία των εκδηλώσεων μνήμης της επετείου του Ολοκαυτώματος, που διοργανώνουμε κάθε χρόνο, σε αυτό τον ηρωικό τόπο. Να μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές τις αξίες και τα ιδανικά, την αυτοθυσία και τον ηρωισμό, το καθήκον στην πατρίδα και το απαράμιλλο θάρρος, που χαρακτηρίζει τους Έλληνες. Έτσι πρέπει να σκεφτόμαστε τη Νάουσα. Ως έναν τόπο που γέννησε ήρωες κι όχι μόνο ως έναν τόπο μαρτυρίου και θυσίας. Οι ήρωες του Ολοκαυτώματος οδήγησαν στην απελευθέρωση. Κι από τη θυσία τους αντλούμε δύναμη για να αντιμετωπίσουμε όλες τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Οι Έλληνες ενωμένοι έχουμε χρέος να πορευτούμε στον δρόμο που άνοιξαν οι πρόγονοί μας στη μακραίωνη Ιστορία μας και να διατηρήσουμε την πατρίδα μας ισχυρή, κυρίαρχη, πόλο ειρήνης, ανάπτυξης και ευημερίας, αλλά κυρίως ελεύθερη. Έχουμε χρέος να πάμε τη χώρα μας μπροστά, με ενότητα, με αλληλεγγύη, με αποφασιστικότητα και με συνέπεια στην ένδοξη Ιστορία μας. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

Δημοσιεύθηκε στις 12 May 2024 | 6:19 pm


Συνελήφθησαν 2 άτομα στην Ημαθία για διακεκριμένη κλοπή

Συνελήφθησαν χθες (11 Μαΐου 2024) το μεσημέρι σε περιοχή της Ημαθίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Βέροιας, 2 ημεδαποί άνδρες, για το αδίκημα της διακεκριμένης κλοπής.
Ειδικότερα, οι προαναφερόμενοι άνδρες εντοπίστηκαν από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Βέροιας τη στιγμή που αφαιρούσαν διάφορα αντικείμενα από οίκημα, που στο παρελθόν λειτουργούσε ως κατάστημα, μέρος των οποίων είχαν φορτώσει σε όχημα ιδιοκτησίας του ενός ημεδαπού άνδρα.
Το παραπάνω όχημα κατασχέθηκε, καθώς και διάφορα διαρρηκτικά εργαλεία, ενώ τα κλοπιμαία αποδόθηκαν στον νόμιμο κάτοχό τους.
Από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε ότι το προηγούμενο διάστημα οι 2 άνδρες διέπραξαν ακόμα 3 κλοπές από το ίδιο οίκημα και αφαίρεσαν διάφορα αντικείμενα αξίας 50.000 ευρώ και προκάλεσαν φθορές αξίας 20.000 ευρώ, σύμφωνα με εκτίμηση του παθόντα.
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Βέροιας.

Δημοσιεύθηκε στις 12 May 2024 | 6:16 pm


Φωτογραφίες Τον-εγγονό του βάφτισε ο αντιπεριφεριάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης

Τον γιο τους Ιωάννη βάφτισαν ο Ζάχος και Μαρία Καλαϊτζίδης γιος του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στα Λευκάδια Ημαθίας...
Οι παππούδες και οι γιαγιάδες έλαμπαν από ευτυχία...
Ο αντιπεριφεριάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης και η σύζυγο του Όλγα τρισευτυχισμένοι στην κυριολεξία...και καμάρωναν το 4ο εγγόνι..Οσο για την αδερφή του Ζάχου Λίτσα δεν ξεκόλλησε τα μάτια της απο το δεύτερο ανιψάκι ..
Η δεξίωση έγινε στο Άρωμα πόλης όπου παραβρέθηκε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστα...
μαζί με τον περιφερειακό σύμβουλο Ημαθίας Στέργιο Μουρτζίλα και με περιφερειακούς συμβούλους απο διαφορες περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας...Επίσης παραβρέθηκαν οι 4 βουλευτές της Ημαθίας Βεσυρόπουλος-Μπαρτζωκας-Τσαβδαρίδης -Κοτίδης 
Να σας ζήσει ο Ιωάννης καλότυχος να είναι στην ζωή του...



Δημοσιεύθηκε στις 12 May 2024 | 3:19 pm


Ανατροπές στην τιμολόγηση ενέργειας των οικιακών φωτοβολταϊκών – Πότε λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις


«Αδειάζει η κλεψύδρα» για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες» με την προθεσμία υποβολής αιτήσεων να λήγει στις 15 Μαΐου.

Με το τέλος της σχετικής προθεσμίας, τα νοικοκυριά δεν θα χάσουν μόνο τη δυνατότητα να λάβουν επιδότηση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού, αλλά και το να αξιοποιήσουν την υφιστάμενη (και πιο συμφέρουσα) «φόρμουλα» συμψηφισμού της παραγωγής της μονάδας με την κατανάλωσή τους.

Και αν οι κανόνες αλλάζουν στις τιμολογήσεις για οικιακά φωτοβολταϊκά, το Υπουργείο Περιβάλλοντος υποχρεώνει τους διαχειριστές φωτοβολταϊκών σταθμών σε… δενδροφύτευση!

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, έθεσε σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης, που αφορά στις «Απαιτήσεις φύτευσης σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς».

Υποχρεωτική δενδροφύτευση για τους φωτοβολταϊκούς Σταθμούς

Βάσει της εν λόγω υπουργικής απόφασης οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί υπόκεινται σε υποχρέωση φύτευσης και συντήρησης -καθόλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους- φυτών συμβατών με τη βλάστηση της περιοχής, περιμετρικά της εγκατάστασης, ενώ σε έργα μεγάλου μεγέθους η φύτευση προβλέπεται και εντός των πολυγώνων του σταθμού.

Η παραπάνω υποχρέωση προβλέπεται ήδη στο άρθρο 52 «Υποχρέωση φύτευσης σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς», του ν. 5069/2023 (Α’ 193), αλλά οι απαιτήσεις και οι λεπτομέρειες ρυθμίζονται με Υπουργική Απόφαση.

Στο πλαίσιο αυτό, η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προετοίμασε σχέδιο Απόφασης, με το οποίο ρυθμίζονται: οι επιφάνειες φύτευσης, τα είδη και ύψη των φυτών, η διαδικασία έγκρισης των παραμέτρων της φύτευσης, οι έλεγχοι και οι σχετικές κυρώσεις.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν σε δημόσια, διαδικτυακή διαβούλευση, 10 ημερών, καταθέτοντας τις προτάσεις τους στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (e-mail: [email protected]) έως τις 19 Μαΐου 2024.

Στη συνέχεια, οι προτάσεις θα εξεταστούν και θα ληφθούν υπόψη στην οριστική διαμόρφωση των τελικών διατάξεων της Υπουργικής Απόφασης.

Τι αλλάζει στην τιμολόγηση των οικιακών φωτοβολταϊκών

Όσον αφορά στα οικιακά φωτοβολταϊκά και συγκεκριμένα το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες», το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μάζεψε «άρον – άρον» τις προθεσμίες για την υποβολή αιτήσεων, καθώς το ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα ήταν … άνευ προηγουμένου. Όπως λένε ειδικοί που γνωρίζουν πολύ καλά την αγορά, ο λόγος για το τεράστιο μέγεθος του αριθμού των αιτήσεων δεν είναι άλλος από το ότι ο ενεργειακός συμψηφισμός που θα εφαρμόζεται στο εξής για τα οικιακά φωτοβολταϊκά, αλλάζει μορφή.

Μάλιστα, οι αιτήσεις γίνονται όχι τόσο για τη διεκδίκηση της επιδότησης αλλά γιατί οι ενδιαφερόμενοι θέλουν να «κλειδώσουν» την ένταξή τους στο netmetering.

Με άλλα λόγια, επιδιώκουν να κατοχυρώσουν τη θέση τους στο ευνοϊκό καθεστώς τιμολόγησης της αυτοπαραγόμενης ενέργειας αφού μετά τη λήξη του προγράμματος το netmetering θα πάψει να υφίσταται.

Επί της ουσίας μπαίνει τέλος στη δυνατότητα ενεργειακού συμψηφισμού με βάση την ποσότητα της παραγόμενης ενέργειας. Για τις  νέες συνδέσεις φωτοβολταϊκών θα ισχύσει ο ταυτοχρονισμένος συμψηφισμός, δηλαδή κατανάλωση την ώρα της παραγωγής.

Πως λειτουργεί ο νέος τρόπος τιμολόγησης

Η νέα μορφή τιμολόγησης της αυτοπαραγόμενης ενέργειας δεν θα είναι το ίδιο ευνοϊκή με αυτή που ισχύει στο τρέχον πρόγραμμα, έτσι όσοι το … σκέφτονταν να ενταχθούν τώρα στο πρόγραμμα ή σε επόμενα, αποφάσισαν τελικά να υποβάλλουν άμεσα αίτηση.

Το καθεστώς του netmeteringαποφέρει μεγαλύτερο όφελος από τη «φόρμουλα» συμψηφισμού που θα το διαδεχθεί -δηλαδή το net-billing- με συνέπεια η απόσβεση της επένδυσης να γίνεται σε μεγαλύτερο χρόνο.

Και αυτό γιατί με βάση το netbillingτο οποίο θα είναι και το νέο καθεστώς που θα τεθεί σε ισχύ, η αμοιβή της ενέργειας που παράγεται από μικρά φωτοβολταϊκά θα διαμορφώνεται στην αγορά χονδρικής και όχι με ετεροχρονισμό, δηλαδή με τη μέθοδο του netmetering που ισχύει σήμερα και αμείβει την ενέργεια με την τιμή που διαμορφώνεται τη νύχτα.

Η νέα υπουργική απόφαση -που αναμένεται το επόμενο διάστημα- θα προσδιορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις εφαρμογής του netbilling και θα ισχύσει αμέσως μετά τη δημοσίευση της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Αυτό σημαίνει ότι αμέσως μετά τη δημοσίευση της Απόφασης όσα νέα οικιακά φωτοβολταϊκά θα δανειοδοτούνται θα αμείβονται με την τιμή αγοράς την ώρα παραγωγής της ενέργειας.

Να σημειωθεί, ότι στο netmeteringο ιδιοκτήτης του φωτοβολταϊκού συμψηφίζει την ενέργεια που εγχέει το σύστημα στο δίκτυο όταν δεν την καταναλώνει, με την ενέργεια που καταναλώνει άλλες ώρες της ημέρας.

Αντίθετα, στο netbilling η πλεονάζουσα παραγωγή δεν συμψηφίζεται με μεταγενέστερη κατανάλωση, αλλά πωλείται στο σύστημα.

Δημοσιεύθηκε στις 11 May 2024 | 7:50 pm


Νομός Ημαθίας - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στο Νομό Ημαθίας