Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Ημαθίας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Βέροια-Άλλο ένα όχημα εγκαταλελειμμένο απομακρύνθηκε με ενέργειες της Υπηρεσίας της Δημοτικής Αστυνομίας

 


Άλλο ένα όχημα εγκαταλελειμμένο απομακρύνθηκε με ενέργειες της Υπηρεσίας της

Δημοτικής Αστυνομίας στις 24/04/2024 απελευθερώνοντας μία θέση στάθμευσης και

διευκολύνοντας την λειτουργία του σχολικού συγκροτήματος και των αθλητικών

εγκαταστάσεων της περιοχής.

Επίσης, απομακρύνθηκε μηχανάκι εγκαταλελειμμένο από πεζοδρόμιο στην οδό Π.Μελά

. Η προσπάθεια για την βελτίωση της εικόνας της πόλη αλλά και για την αποσυμφόρηση

του προβλήματος της έλλειψης χώρων στάθμευσης με την απομάκρυνση

εγκαταλελειμμένων οχημάτων συνεχίζεται με την ίδια ένταση από την Δημοτική Αστυνομία

Βέροιας.

Δημοσιεύθηκε στις 24 April 2024 | 3:27 pm


Βίντεο Ημαθία-Η μητέρα του εξαφανισμένου Νίκου Καραπουρναλίδη μιλάει στο laikoyra.gr

 Συναγερμός έχει σιμάνη στην ημαθία για τον Νίκο καραπουναρλίδι που εξαφανίστηκε από την πέμπτη αμέσως το χαμόγελο του παιδιού όπου ενημερώθηκε αμέσως έγινε κινητοποίηση από την αστυνομία και από τη συγγενείς του...

Όπως μας είπε η μητέρα του Νίκου δεν έχει καλό προαίσθημα

Δημοσιεύθηκε στις 24 April 2024 | 11:58 am


Φωτοβολταϊκά στο χωράφι: Μέχρι πότε μπορείτε να υποβάλετε αίτηση


Σε λίγες ημέρες εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων  των αγροτών στην πλατφόρμα https://pvstegi.gov.gr  αναφορικά με την  ένταξη στο πρόγραμμα “φωτοβολταϊκά στο χωράφι“. Υπενθυμίζεται πως οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εισέλθουν μέχρι τις 15 Μαΐου 2024 στην πλατφόρμα του προγράμματος με τους κωδικούς  taxisnet.

To πρόγραμμα

Πάντως μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι μεταξύ άλλων τα εξής:

 • Ενίσχυση της εγκατάστασης των  φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος έως 50kW από επαγγελματίες αγρότες, αγρότες ειδικού καθεστώτος και αγροτικές επιχειρήσεις.
 • Ενίσχυση 30% και έως 350 ευρώ ανά kW θα πάρουν οι  ωφελούμενοι
 • Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης στο πρόγραμμα είναι ο ωφελούμενος να μην έχει ξεκινήσει καμία εργασία ή παραγγελία για τον φωτοβολταϊκό σταθμό.

 

Εκτιμάται δε πως ο αγρότης που θα κατασκευάσει φωτοβολταϊκό θα αποσβέσει μέσα σε 3 με 4 χρόνια την επένδυση αλλά μετά θα έχει  μια διαρκή μείωση του κόστους  του ηλεκτρικού ρεύματος

Δημοσιεύθηκε στις 24 April 2024 | 9:14 am


Πώς θα «ξεμπλοκάρουν» οι συντάξεις όσων έχουν χρέη στον ΕΦΚΑ -Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις


Μετά το Πάσχα θα αρχίσουν να «ξεμπλοκάρουν» οι συντάξεις όσων ασφαλισμένων έχουν χρέη έως και 30.000 ευρώ.

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε η πλατφόρμα για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων να είναι σε θέση να ενεργοποιηθεί εντός της Μεγάλης Εβδομάδας αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, τεχνικές δυσκολίες δεν επιτρέπουν αυτή την εξέλιξη.

Έτσι, το πιο πιθανό σενάριο πια είναι η υποβολή των σχετικών αιτήσεων να ξεκινήσει εντός του α’ 15νθημερου του Μαΐου.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης 

Οι ασφαλισμένοι – ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και έχουν χρέος προς τον ΕΦΚΑ μέχρι 30.000 ευρώ θα μπορούν να το ρυθμίσουν, με βάσει νέες διατάξεις, για να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι και να μπορούν να βγουν στη σύνταξη.

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τους συνταξιούχους με χρέη

Ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου, έχει υπογράψει ήδη τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) και αναμένεται το ίδιο να γίνει και από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να «ανοίξει» η πλατφόρμα, η οποία και θα επιτρέψει στην εν λόγω διαδικασία να «τρέξει».

Το πεδίο της διασύνδεσης του ΕΦΚΑ με τη ΔΥΠΑ και με τις τράπεζες, είναι αυτό που συνιστά «αγκάθι» στην προσπάθεια που γίνεται για να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων και ενδεχομένως είναι και αυτό που πάει λίγο πίσω –σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- τα αρχικά χρονοδιαγράμματα.

Η ειδική πλατφόρμα είναι απαραίτητο να τεθεί σε λειτουργία, προκειμένου να δοθεί η έναρξη για την υποβολήτων αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους, ώστε να μπορούν να ενταχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Τι αλλάζει για όσους έχουν «μπλοκαρισμένες» λόγω χρέους συντάξεις

Η διαδικασία, όπως θεσμοθετήθηκε στον πρόσφατο Ασφαλιστικό Νόμο (ν.5078/23), δεν αφορά μόνο τους ελεύθερους επαγγελματίες με χρέη από 20.000 έως 30.000 ευρώ.

Αφορά και τους αγρότες με χρέη από 6.000 έως 10.000 ευρώ. Για το υπερβαίνον ποσό, η ρύθμιση προβλέπει ότι η σύνταξη θα καταβάλλεται κανονικά, αλλά με 60% παρακράτηση τον μήνα.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα ισχύει μέχρι το χρέος να υποχωρήσει στα 20.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και στα 6.000 ευρώ για τους αγρότες.

Το υπόλοιπο ποσό θα αποπληρωθεί σε 60 μηνιαίες δόσεις, όπως ακριβώς γίνεται έως σήμερα. Το κρίσιμο μέγεθος ένταξης στη ρύθμιση είναι ο οφειλέτης να μην έχει τραπεζικές καταθέσεις άνω των 12.000 ευρώ.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα γίνεται δεκτή η αίτηση που θα υποβάλλει ο ενδιαφερόμενος ηλεκτρονικά στον ΕΦΚΑ, στην ειδική πλατφόρμα, που όπως προαναφέρθηκε υπολογίζεται να ενεργοποιηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Παράλληλα οι αρμόδιες υπηρεσίες του Φορέα θα εξετάζουν εάν πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, δηλαδή το όριο ηλικίας και οι ημέρες ασφάλισης, ανά περίπτωση.

Συνολικά, εκτιμάται ότι θα υπερβούν τις 20.000 οι οφειλέτες με χρέη στον ΕΦΚΑ που θα καταφέρουν να συνταξιοδοτηθούν.

Πρόκειται για περιπτώσεις ασφαλισμένων που για μεγάλο χρονικό διάστημα παραμένουν εκτός διαδικασίας καταβολής σύνταξης, μιας και η ισχύουσα διάταξη δεν μπορούσε στην πράξη να εφαρμοστεί.

Τι ισχύει σήμερα για τους συνταξιούχους με χρέη

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση την τρέχουσα ρύθμιση, όποιος ελεύθερος επαγγελματίας έχει πάνω από 20.000 ευρώ χρέος ή αγρότης με οφειλή άνω των 6.000 ευρώ, πρέπει το υπερβαίνον ποσό να εξοφληθεί άπαξ στο σύνολό του. Μόνο τότε «ξεμπλοκάρει» η διαδικασία και ξεκινάει η καταβολή της σύνταξης.

Όπως είναι προφανές, μεγάλος αριθμός οφειλετών δεν είχε αυτή τη δυνατότητα, καθώς θα έπρεπε να καταβάλει αρκετές χιλιάδες ευρώ για να μπορέσει να λάβει τη σύνταξή του.

Έτσι, οι οφειλέτες αυτής της κατηγορίας προτιμούσαν να μένουν για χρόνια εκτός συνταξιοδότησης, κάτι που σημαίνει ότι διαβιούσαν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, χωρίς ελπίδα διαφυγής

Δημοσιεύθηκε στις 24 April 2024 | 9:13 am


Δημοσκόπηση-Δείτε ποιοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές σαρώνουν στις εκλογές

Την πρόθεση ψήφου των πολιτών για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει η δημοσκόπηση της Opinion Poll για τις Ευρωεκλογές για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Action24.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Opinion Poll, στην πρόθεση ψήφου για τους υποψηφίους ευρωβουλευτές από πλευράς Νέας Δημοκρατίας προηγείται και με μεγάλη διαφορά ο Γιώργος Αυτιάς με ποσοστό 41,4%. Ακολουθεί ο Πύρρος Δήμας με 28,5%, ο Βαγγέλης Μειμαράκης με 27,4%, η Ελίζα Βόνεζμπεργκ με 25,6%, ο Φρέντι Μπελέρης με 21,7% και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης με 19,7%.


Η Ελεονώρα Μελέτη έχει ποσοστό 19,1%, ο Δημήτρης Τσιόδρας 16,3%, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος με 15,4%, η Βούλα Πατουλίδου με 13,8%, η Μαρία Σπυράκη με 10,8% και η Νόνη Δούνια με 10%.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, στην πρόθεση ψήφου για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές προηγείται η Σοφία Μπεκατώρου με 35,2%, ο Νίκος Παππάς με 33,7%, ο Κώστας Αρβανίτης με 27,9% και η Έλενα Κουντουρά με 26,7%.

Ακολουθούν ο Νίκος Φαραντούρης με 21,2%, ο Μάριος Αθανασίου με 17%, ο Γιώργος Τσίπρας με 16,3%, ο Βασίλης Κασσελάκης με 14,5%, ο Ευάγγελος Αντώναρος με 10%, η Δώρα Τσαμπάζη με 9%, η Δώρα Αυγέρη με 7,7% και η Μυρτώ Κοροβέση με 7%.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή η ΝΔ προηγείται με 28,5% έναντι 13% του ΣΥΡΙΖΑ και 10,3 % του ΠΑΣΟΚ. Στο 9% είναι η Ελληνική Λύση, το ΚΚΕ με 7,5%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,4% και η Νίκη με 3,2%.

Στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 17,1% καθώς συγκεντρώνει το 33,2% έναντι του 15,1% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 12%, η Ελληνική Λύση με 10,5%, το ΚΚΕ με 8,7%, η Πλεύση Ελευθερίας με 4%, η Νίκη με 3,8%, η Νέα Αριστερά με 2,9% και οι Δημοκράτες με 2,8%,

Στη διαχρονική εξέλιξη ψήφου η ΝΔ παρουσιάζει πτώση 1,1%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ άνοδο 2,6%. Πτώση καταγράφει και το ΠΑΣΟΚ με 2,6% με την Ελληνική Λύση να έχει άνοσο μίας μονάδας

Δημοσιεύθηκε στις 23 April 2024 | 9:41 pm


Η Ολυμπιακή Φλόγα πέρασε από την Βέροια και την Βεργίνα

Με μία λαμπρή τελετή και αρκετό κόσμο που αψήφησε τον βροχερό καιρό, η Βέροια υποδέχθηκε την Ολυμπιακή Φλόγα στις 23 Απριλίου 2024, στο πλαίσιο της Λαμπαδηδρομίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «PARIS 2024».
Η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία ξεκίνησε στην Πλατεία Ελιάς και η διαδρομή της συνεχίστηκε από την οδό Ελιάς, την οδό Βενιζέλου και τη Λεωφόρο Ανοίξεως. Από εκεί μεταφέρθηκε στο προαύλιο του Μουσείου Βασιλικών Τάφων στην Βεργίνα, όπου άναψε τον βωμό η αθλήτρια Ολυμπιακών Αγώνων, Μαρία Ντάνου, ενώ η αφή της έγινε από τον Πανευρωπαϊκό Πρωταθλητή ποδοσφαίρου, Παντελή Καφέ.
Την φλόγα στην πόλη μετέφεραν κατά σειρά οι λαμπαδηδρόμοι αθλητές: Βίκυ Πανετσίδου, Έλσα Παπαδοπούλου, Σοφία Υφαντίδου και Άγγελος Αποστολίδης.
Με φόντο τον τύμβο του Μουσείου Βασιλικών Τάφων της Βεργίνας, ακολούθησαν οι ομιλίες εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, της Ολυμπιακής Επιτροπής και της Γαλλικής Δημοκρατίας.
Ο Δήμαρχος Βέροιας, Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, καλωσόρισε τους επισήμους στην κοιτίδα των Μακεδόνων: «Βρισκόμαστε στο επίκεντρο του βασιλείου του Φιλίππου Β’, στον τόπο απ’ όπου κληροδοτήθηκε στην οικουμένη το θαύμα της διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού από τον Μέγα Αλέξανδρο. Ο τόπος μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιδέα των Ολυμπιακών αγώνων. Οι αξιόπιστες αρχαίες πηγές του Ηρόδοτου και του Θουκυδίδη μαρτυρούν το γεγονός ότι οι Μακεδόνες βασιλείς των Αιγών, λάμβαναν μέρος στα αρχαία αγωνίσματα διεκδικώντας την Ολυμπιακή νίκη και τη δόξα» σημείωσε ο Δήμαρχος Βέροιας.
Χαιρετισμό απεύθυνε ο πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, Jean Luc Lavaud, ο οποίος τόνισε ότι «η πρεσβεία της Γαλλίας και η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 βρίσκονται σήμερα εδώ, μαζί με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για να αναδείξουν το Ολυμπιακό Ιδεώδες και τις αξίες του Ολυμπισμού που συνθέτουν την κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και τους δεσμούς φιλίας που ενώνουν τη Γαλλία και την Ελλάδα».
Τέλος, εκ μέρους της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, χαιρετισμό απεύθυνε ο πρόεδρος της επιτροπής Λαμπαδηδρομίας, Αθανάσιος Βασιλειάδης, ο οποίος σημείωσε ότι «ενώνουμε τις φωνές μας με τις τοπικές κοινωνίες και εκπέμπουμε το μήνυμα της Ολυμπιακής Φλόγας: ειρήνη, αγάπη και συναδέλφωση των λαών». Η Βέροια αποχαιρέτησε την Φλόγα, η οποία συνέχισε το ταξίδι της για τα Ιωάννινα.
Την γιορτή του πολιτισμού και αθλητισμού παρακολούθησαν ο βουλευτής Ημαθίας, Βασίλης Κοτίδης, ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Μιχάλης Τζαφερόπουλος, ο αντιδήμαρχος Ψηφιακής Πολιτικής, Καλλίστρατος Γρηγοριάδης και ο πρόεδρος της Κοινότητας Βεργίνας, Νίκος Καραμητσιόπουλος.

Δημοσιεύθηκε στις 23 April 2024 | 5:51 pm


Από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Βέροιας συνελήφθη ένας ανήλικος για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης

 


Μαζί με τον πατέρα του καλλιεργούσαν 24 δενδρύλλια κάνναβης σε


ειδικά διαμορφωμένο χώρο της οικίας τους


Χθες (22 Απριλίου 2024) το μεσημέρι σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, από

αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Βέροιας,

συνελήφθη ένας ανήλικος ημεδαπός και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του

πατέρα του, για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης.

Ειδικότερα, σε έρευνα που έγινε στην οικία τους, με τη συνδρομή και

αστυνομικών της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας του

Τμήματος Ασφάλειας Βέροιας, διαπιστώθηκε να καλλιεργούν σε ειδικά

διαμορφωμένο χώρο, συνολικά 24 δενδρύλλια κάνναβης, ύψους έως 70

εκατοστών.

Τα δενδρύλλια κάνναβης εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν, μαζί με τον εξοπλισμό

που χρησιμοποιούνταν για την καλλιέργειά τους (λαμπτήρες, ενισχυτές, σύστημα

εξαερισμού).

Επίσης, στη κατοχή του ανήλικου βρέθηκε και κατασχέθηκε μικροποσότητα

κάνναβης.

Για την υπόθεση έχει αναρτηθεί βιντεοληπτικό υλικό στην επίσημη σελίδα της

Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας στο

facebook, στον παρακάτω σύνδεσμο:

 https://www.facebook.com/gadpkmakedonias/videos/3661411430786340


Web: www.hellenicpolice.gr

Facebook: www.facebook.com/gadpkmakedonias


Twitter: www.twitter.com/hellenicpolice

YouTube: www.youtube.com/ellinikiastynomia

Σελίδα 2 από 2

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε

στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και τον παρέπεμψε στον Ανακριτή.

Δημοσιεύθηκε στις 23 April 2024 | 1:24 pm


ΑΓΓΛΙΚΑ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ

Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης - Κέντρο Ξένων Γλωσσών ΕΚΕΔΙΜ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ, οργανώνει και υλοποιεί ταχύρυθμα μαθήματα Αγγλικών εξ αποστάσεως, με την δυνατότητα εξετάσεων από το σπίτι.
Σκοπός μας είναι η απόκτηση πτυχίου, επιπέδου B2(Lower), C1(advanced), C2(proficiency), του φορέα TIE(Test of interactive English) πλήρως αναγνωρισμένο από τον ΑΣΕΠ.
Εξασφαλίζετε την μέγιστη μοριοδότηση για Διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και τους Διορισμούς των εκπαιδευτικών.
Το πρόγραμμα είναι ειδικά σχεδιασμένο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ατόμων που επιθυμούν να μάθουν ή να βελτιώσουν τη γνώση της Αγγλικής γλώσσας, σε συνδυασμό με την απόκτηση πτυχίου γρήγορα, εύκολα και οικονομικά.
Αναγνωρισμένο διεθνώς από το OFQUAL και από τον ΑΣΕΠ στην Ελλάδα, απονέμεται από το Gatehouse Awards®, έναν από τους κορυφαίους Βρετανικούς φορείς απονομής πιστοποιητικών.
Εξ Αποστάσεως εξετάσεις κάθε μήνα!!!
Δομή της Εξέτασης:
1. Προφορική Εξέταση (Spoken TIE Exam): εξετάζονται & αξιολογούνται οι ικανότητες παραγωγής & κατανόησης προφορικού λόγου (Speaking)
2. Γραπτή Εξέταση (Written TIE Exam): εξετάζονται & αξιολογούνται οι ικανότητες παραγωγής & κατανόησης γραπτού λόγου (Writing)
Οι εξ Αποστάσεως εξετάσεις προσφέρουν τη δυνατότητα απομακρυσμένης συμμετοχής στις εξετάσεις Αγγλικών, έτσι ώστε να μπορείτε να πιστοποιήσετε το επίπεδο των Αγγλικών σας με ασφάλεια από το χώρο σας, όποτε εσείς το επιθυμείτε.
Διεξάγονται μέσω Η/Υ από όποιο χώρο επιθυμείτε, ενώ η μορφή των εξετάσεων παραμένει όπως και στις δια ζώσης εξετάσεις. Μοναδική διαφορά από τις δια ζώσης εξετάσεις είναι πως στις Εξ αποστάσεως εξετάσεις, η εξέταση & επιτήρηση πραγματοποιείται μέσω live σύνδεσης με απομακρυσμένο επιτηρητή (live proctoring).
Απαραίτητα για την συμμετοχή στις εξετάσεις είναι:
1. Ένα δωμάτιο με ησυχία
2. Ένα Η/Υ ή laptop με εξωτερική κάμερα
3. Ηχεία & μικρόφωνο ή ακουστικά με μικρόφωνο
4. Σύνδεση στο internet
5. Λειτουργικό σύστημα Windows 10
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται:
1. Δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό
2. Δωρεάν έκδοση πτυχίου
3. Δωρεάν απεριόριστη πρόσβαση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα του μαθήματος
ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΕΔΩ
Έγγραφές Καθημερινά…
Για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή περαιτέρω πληροφορία παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.
Γραμματειακή υποστήριξη ΕΚΕΔΙΜ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγ.Αντωνίου και Καρατάσου Γωνία, Βέροια
τηλ: 2331021061,6973928402
ώρες επικοινωνίας 08:00- 21:00 Καθημερινά
site: http://ekedim-verias.gr/

Δημοσιεύθηκε στις 23 April 2024 | 9:41 am


Ανακαινίσεις ακινήτων: Ποιες αλλαγές έρχονται


Εγκρίθηκε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η νέα αναθεωρημένη Οδηγία για την Eνεργειακή Aπόδοση Kτιρίων (ΟΕΑΚ-EPBD). Η Οδηγία αυτή φέρνει αλλαγές σε ανακαινίσεις ακινήτων αλλά και στην ενεργειακή αναβάθμιση. Ο σκοπός της νέας οδηγίας είναι η μείωση των εκπομπών και της χρήσης ενέργειας σε κτίρια σε ολόκληρη την ΕΕ, από τα σπίτια και τους χώρους εργασίας έως τα σχολεία, τα νοσοκομεία και άλλα δημόσια κτίρια.

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε πρόσφατα η ΠΟΜΙΔΑ.  Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, βάσει του ενισχυμένου πλαισίου, τα οικιστικά και τα μη οικιστικά κτίρια αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο. Όσον αφορά τα οικιστικά κτίρια, κάθε κράτος μέλος θα υιοθετήσει μέτρα για τη μείωση της μέσης χρήσης πρωτογενούς ενέργειας κατά 16 % έως το 2030 και κατά 20-22 % έως το 2035. Τα εν λόγω εθνικά μέτρα θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι τουλάχιστον το 55 % της μείωσης της μέσης χρήσης πρωτογενούς ενέργειας επιτυγχάνεται μέσω της ανακαίνισης των κτιρίων με τις χειρότερες επιδόσεις.

Η αναθεωρημένη οδηγία καθιστά τα κτίρια μηδενικών εκπομπών το νέο πρότυπο για τα νέα κτίρια. Όλα τα νέα οικιστικά και μη οικιστικά κτίρια πρέπει να έχουν μηδενικές επιτόπιες εκπομπές από ορυκτά καύσιμα, από την 1 Ιανουαρίου 2028 για τα δημόσια κτίρια και από την 1 Ιανουαρίου 2030 για όλα τα άλλα νέα κτίρια, με δυνατότητα ειδικών εξαιρέσεων.

Η επικαιροποιημένη ΟΕΑΚ ενισχύει επίσης το ευνοϊκό πλαίσιο για τις ανακαινίσεις. Εισάγει συστήματα «διαβατηρίου ανακαίνισης κτιρίων» σε ολόκληρη την ΕΕ για να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες κτιρίων να σχεδιάσουν τις (σταδιακές) ανακαινίσεις τους.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει επιπλέον να θεσπίσουν μέτρα για την αντιμετώπιση των κινδύνων των λεγόμενων «εξώσεων» (de facto έξωση που σχετίζεται με σημαντική αύξηση των ενοικίων μετά από εργασίες ανακαίνισης).

Ο καλύτερος σχεδιασμός αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της αναθεωρημένης οδηγίας. Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, τα κράτη μέλη θα καταρτίσουν εθνικά σχέδια ανακαίνισης κτιρίων για τον καθορισμό της εθνικής στρατηγικής για την απαλλαγή του κτιριακού αποθέματος από τις εκπομπές άνθρακα και τον τρόπο αντιμετώπισης εμποδίων, όπως η χρηματοδότηση, η κατάρτιση και η προσέλκυση πιο ειδικευμένων εργαζομένων.

Εισάγεται κοινό υπόδειγμα με υποχρεωτικά και προαιρετικά στοιχεία για τη βελτίωση της συγκρισιμότητας μεταξύ των κρατών μελών. Τα προσχέδια πρέπει να υποβάλλονται στην Επιτροπή προς αξιολόγηση και, βάσει αυτής της αξιολόγησης, η Επιτροπή μπορεί να εκδίδει συστάσεις που θα πρέπει να στηρίξουν περαιτέρω τα κράτη μέλη στην κατάρτιση των τελικών τους σχεδίων.

Τα σχέδια υποβάλλονται στο πλαίσιο της διαδικασίας των ενοποιημένων εθνικών σχεδίων για την ενέργεια και το κλίμα (ΕΣΕΚ). Κατ’ εξαίρεση, και λαμβανομένης υπόψη της επείγουσας ανάγκης κλιμάκωσης της ανακαίνισης κτιρίων με βάση στέρεα εθνικά σχέδια, τα πρώτα προσχέδια των σχεδίων θα υποβληθούν έως τον Δεκέμβριο του 2025.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη ΟΕΑΚ, οι αυτόνομοι λέβητες που τροφοδοτούνται με ορυκτά καύσιμα δεν θα είναι επιλέξιμοι για δημόσια στήριξη από το 2025. Μολονότι η αναθεωρημένη ΟΕΑΚ δεν επιβάλλει ημερομηνία σταδιακής κατάργησης σε επίπεδο ΕΕ για την εγκατάσταση νέων λεβήτων ορυκτών καυσίμων, εισάγει σαφή νομική βάση για τις εθνικές απαγορεύσεις, επιτρέποντας στα κράτη μέλη να καθορίζουν απαιτήσεις για τις μονάδες παραγωγής θερμότητας με βάση τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, το είδος του χρησιμοποιούμενου καυσίμου ή ένα ελάχιστο μέρος της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που χρησιμοποιείται για θέρμανση.

Επιπλέον, τα κράτη μέλη θα πρέπει να καθορίσουν στα οικεία σχέδια ανακαίνισης κτιρίων τις πολιτικές και τα μέτρα τους όσον αφορά τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων στον τομέα της θέρμανσης και της ψύξης με σκοπό τη σταδιακή κατάργηση των λεβήτων ορυκτών καυσίμων έως το 2040.

Τέλος, για να ενθαρρυνθεί η ταχεία ανάπτυξη συστημάτων θέρμανσης με μηδενικές άμεσες εκπομπές, τα νέα κτίρια μηδενικών εκπομπών δεν πρέπει να προκαλούν επιτόπιες εκπομπές άνθρακα από ορυκτά καύσιμα.

Εκτός από τη στήριξη της σταδιακής κατάργησης των ορυκτών καυσίμων από τη θέρμανση των κτιρίων, η αναθεωρημένη οδηγία θεσπίζει ειδική απαίτηση για όλα τα νέα κτίρια να είναι «έτοιμα για ηλιακή ενέργεια», πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να είναι σε θέση να φιλοξενήσουν φωτοβολταϊκές ή ηλιοθερμικές εγκαταστάσεις στέγης σε μεταγενέστερο στάδιο χωρίς δαπανηρές διαρθρωτικές παρεμβάσεις.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να διασφαλίσουν την ανάπτυξη κατάλληλων ηλιακών εγκαταστάσεων σε μεγάλα υφιστάμενα δημόσια κτίρια και υφιστάμενα μη οικιστικά κτίρια που υφίστανται ανακαινίσεις μεγάλης κλίμακας ή για τα οποία απαιτείται άδεια, καθώς και σε νέους στεγασμένους χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων.

Επιπλέον, σε κτίρια μηδενικών εκπομπών (δηλαδή σε όλα τα νέα κτίρια από το 2030), όπου είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτό, το 100 % της συνολικής ετήσιας χρήσης πρωτογενούς ενέργειας θα πρέπει να καλύπτεται από ανανεώσιμη ενέργεια που παράγεται επιτόπου, κοντά ή από κοινότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενέργεια από αποδοτικό σύστημα τηλεθέρμανσης και τηλεψύξης ή ενέργεια από πηγές απαλλαγμένες από ανθρακούχες εκπομπές.

Η ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας επισημαίνεται επίσης καλύτερα στα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ), καθώς και στα διαβατήρια ανακαίνισης κτιρίων.

Ελάχιστα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης και σε ποια κτίρια θα εφαρμόζονται

Γενικά, τα ελάχιστα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης (MEPS) είναι απαιτήσεις για τα υφιστάμενα κτίρια να πληρούν μια ορισμένη ενεργειακή απόδοση στο πλαίσιο ενός ευρέος σχεδίου ανακαίνισης κτιριακού αποθέματος ή σε σημείο ενεργοποίησης στην αγορά (όπως πώληση, μίσθωση, δωρεά ή αλλαγή σκοπού εντός του κτηματολογίου ή του κτηματολογίου), για μια χρονική περίοδο ή σε συγκεκριμένη ημερομηνία, ενεργοποιώντας έτσι την ανακαίνιση υφιστάμενων κτιρίων. Χρησιμοποιούνται ήδη σε ορισμένα κράτη μέλη.

Η αναθεωρημένη ΟΕΑΚ θεσπίζει τη σταδιακή εισαγωγή ελάχιστων προτύπων ενεργειακής απόδοσης μόνο για τα μη οικιστικά κτίρια, ώστε να ενεργοποιηθεί η ανακαίνιση των κτιρίων με τις χειρότερες επιδόσεις. Τα εν λόγω πρότυπα θα βασίζονται σε ανώτατα όρια ενεργειακής απόδοσης και θα οδηγήσουν στην ανακαίνιση του 16 % των μη οικιστικών κτιρίων με τις χειρότερες επιδόσεις έως το 2030 και του 26 % των μη οικιστικών κτιρίων με τις χειρότερες επιδόσεις έως το 2033. Τα κράτη μέλη θα έχουν την ευελιξία να εξαιρούν διάφορες κατηγορίες κτιρίων, βάσει δυσμενούς αξιολόγησης κόστους-οφέλους ή λόγω της κατηγορίας κτιρίων και του τρόπου χρήσης του κτιρίου, όπως για ιστορικά κτίρια και κτίρια πολιτιστικής κληρονομιάς. Τα κράτη μέλη υποχρεούνται επίσης να καθορίσουν μια πορεία για τη συμμόρφωση με χαμηλότερα ανώτατα όρια ενεργειακής απόδοσης έως το 2040 και το 2050 στο πλαίσιο των εθνικών τους σχεδίων ανακαίνισης κτιρίων.

Αλλάζουν τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ)

Τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ) αποτελούν βασικό εργαλείο για την αξιολόγηση της απόδοσης των κτιρίων μας. Η αναθεώρηση περιλαμβάνει μέτρα για να καταστούν τα ΠΕΑ σαφέστερα, πιο αξιόπιστα και ορατά, και να βασιστούν σε ένα κοινό υπόδειγμα και στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ με μια σειρά δεικτών για την ενέργεια και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, καθώς και εθελοντικούς δείκτες για τα σημεία φόρτισης ή την παρουσία σταθερών ελέγχων για την ποιότητα του αέρα εσωτερικών χώρων. Αυτό θα ωφελήσει τους ιδιοκτήτες, τους αγοραστές και τους ενοικιαστές κτιρίων, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις δημόσιες αρχές.

Βελτιώνονται οι μηχανισμοί ελέγχου και η προβολή της διαφήμισης ακινήτων και τα κράτη μέλη πρέπει να υποβάλλουν δημόσια εκθέσεις σχετικά με τη διαδικασία διασφάλισης της ποιότητας για τα ΠΕΑ.

Στο πλαίσιο της αναθεωρημένης EPC, θα υπάρχει κοινή κλίμακα A-G. Η βαθμολογία «Α» θα αντιστοιχεί σε κτίρια μηδενικών εκπομπών, ενώ η βαθμολογία «G» αντιστοιχεί στα κτίρια με τις χειρότερες επιδόσεις σε κάθε χώρα, ενώ τα υπόλοιπα κτίρια στη χώρα κατανέμονται μεταξύ των κατηγοριών. Αυτό θα επιτρέψει ένα σαφέστερο και απλούστερο σύστημα ταξινόμησης των κτιρίων, διευκολύνοντας την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, ενώ παράλληλα θα είναι ευέλικτο και προσαρμόσιμο στα εθνικά χαρακτηριστικά του κτιριακού αποθέματος. Τα κράτη μέλη θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να ορίσουν μια κατηγορία ενεργειακής απόδοσης «A +» που αντιστοιχεί σε κτίρια με ακόμη καλύτερη ενεργειακή απόδοση από τα κτίρια μηδενικών εκπομπών και παράγουν επιτόπου περισσότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ετησίως από την ποσότητα ενέργειας που καταναλώνουν.

Τα ΠΕΑ θα πρέπει να εκδίδονται και να επιδεικνύονται σε περισσότερα σημεία ενεργοποίησης από ό, τι σήμερα, μεταξύ άλλων σε περίπτωση ανακαινίσεων μεγάλης κλίμακας και ανανέωσης σύμβασης μίσθωσης, ώστε να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση των ιδιοκτητών και των ενοικιαστών κτιρίων.

Η αναδιατυπωμένη ΟΕΑΚ περιλαμβάνει επίσης κοινές απαιτήσεις για τη δημιουργία εθνικών βάσεων δεδομένων σχετικά με την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, την πρόσβαση στις εν λόγω βάσεις δεδομένων και τη δημοσίευση συγκεντρωτικών πληροφοριών. Αυτό θα βελτιώσει τη διαθεσιμότητα των πληροφοριών, την ποιότητά τους και θα διευκολύνει το έργο των δημόσιων αρχών και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για την προώθηση ανακαινίσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Θα θεσπιστούν επίσης συστήματα διαβατηρίου ανακαίνισης κτιρίων σε όλα τα κράτη μέλη για την παροχή αξιόπιστων και εξατομικευμένων χαρτών πορείας ανακαίνισης στους ιδιοκτήτες κτιρίων που σχεδιάζουν σταδιακή ανακαίνιση του κτιρίου τους.

Χρηματοδότηση για ενεργειακές ανακαινίσεις

Τα εθνικά σχέδια ανακαίνισης κτιρίων πρέπει να επιτρέπουν την ανάπτυξη επαρκούς χρηματοδότησης σε εθνικό επίπεδο και να συμβάλλουν στη μόχλευση ιδιωτικών επενδύσεων σε κλίμακα. Τα κράτη μέλη υποχρεούνται να συμπεριλάβουν επισκόπηση των εθνικών πολιτικών και μέτρων για την ενδυνάμωση και την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών, την άμβλυνση της ενεργειακής φτώχειας και τη διασφάλιση της οικονομικής προσιτότητας της στέγασης, σύμφωνα επίσης με τις πρόσφατα δημοσιευθείσες συστάσεις της Επιτροπής για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

Δεδομένου ότι εκτιμάται ότι θα διατεθούν περισσότερα από €100 δισ. από τη χρηματοδότηση της ΕΕ για τη στήριξη ανακαινίσεων μεταξύ 2023 και 2030, η Επιτροπή συμβάλλει επίσης στην κινητοποίηση μεγαλύτερης χρηματοδότησης που είναι αναγκαία για την κάλυψη των αρχικών επενδυτικών δαπανών. Η χρηματοδότηση της ΕΕ προέρχεται από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των ταμείων της πολιτικής συνοχής, του InvestEU, της δανειοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, του υποπρογράμματος LIFE για τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας, του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη», συμπεριλαμβανομένης της εταιρικής σχέσης «Κτίρια για τους ανθρώπους», του μηχανισμού ELENA, του Ταμείου Εκσυγχρονισμού και του Μηχανισμού Ανάκαμψης, ιδίως χάρη στις ισχυρές εμβληματικές πρωτοβουλίες «Renovate» και σε ειδικά κεφάλαια που σχετίζονται με το REPowerEU στα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Κρίσιμο είναι το γεγονός ότι το νέο Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα που συστάθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας θα κινητοποιήσει €86.7 δισ. για την περίοδο 2026-2032 για τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, με τις ενεργειακές ανακαινίσεις να αποτελούν έναν από τους δύο τομείς εστίασης (με τις μεταφορές) σε διαρθρωτικά μέτρα.

Για να καταστεί δυνατός ο αποτελεσματικός συνδυασμός δημόσιας και ιδιωτικής χρηματοδότησης, η Επιτροπή έχει επίσης καταστήσει το πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις πιο ευνοϊκό για τις ανάγκες των ελάχιστων προτύπων ενεργειακής απόδοσης σε επίπεδο ΕΕ, ιδίως του γενικού κανονισμού απαλλαγής κατά κατηγορία.

Η αναθεώρηση θα πρέπει επίσης να συμβάλει στην κινητοποίηση στήριξης από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η οδηγία αναθέτει στην Επιτροπή την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου πλαισίου χαρτοφυλακίου για εθελοντική χρήση από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με σκοπό τη στήριξη της αύξησης του όγκου των δανείων για την ανακαίνιση κτιρίων. Η διευκόλυνση και η ρύθμιση της πρόσβασης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στα δεδομένα EPC θα πρέπει επίσης να διευκολύνει τη χρηματοδότηση ανακαινίσεων μέσω ιδιωτικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων

Δημοσιεύθηκε στις 23 April 2024 | 8:04 am


Πάσχα: Πώς θα λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα – Η ανακοίνωση του ΣΕΛΠΕ


Ανακοινώθηκε από τον ΣΕΛΠΕ το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων σε ολόκληρη την επικράτεια για την περίοδο του Πάσχα 2024. Αναλυτικά, τα καταστήματα:

 • Την Κυριακή 28/04/2024 θα είναι ανοιχτά από τις 11 π.μ. έως τις 8 μ.μ.
 • Από την Μεγάλη Δευτέρα 29/04/2024 έως και τη Μεγάλη Πέμπτη 02/05/2024 θα λειτουργήσουν από τις 9 π.μ.  έως τις 9μμ
 • Τη Μεγάλη Παρασκευή 03/05/2024 θα είναι ανοιχτά από τη 1μμ έως τις 9μμ
 • Το Μεγάλο Σάββατο 04/05/2024 θα λειτουργήσουν από τις 9 π.μ έως τις 9μμ
 • Τη Δευτέρα 06/05/2024 τα καταστήματα θα είναι κλειστά.
 • Την Τρίτη 07/05/2024 τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, λόγω της μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς.

Διευκρινίζεται πως το ωράριο αυτό αφορά στα καταστήματα των επιχειρήσεων-μελών του Συνδέσμου.

Δημοσιεύθηκε στις 23 April 2024 | 8:03 am


Διανομή τροφίμων για τον μήνα Απρίλιο για τους ωφελούμενους του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Αλεξάνδρειας

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Αλεξάνδρειας, θα πραγματοποιήσει τη μηνιαία διανομή τροφίμων, στις ωφελούμενες οικογένειες – μέλη του, για τον μήνα Απρίλιο από την Τρίτη 23/04/24 έως και την Πέμπτη 25/04/2024 από 09:00 π.μ. έως 14:00 μ.μ. στο κτίριο του Κοινωνικού Παντοπωλείου (Πλατεία Σιδηροδρομικού Σταθμού, τηλ. 2333053071 & 2).

Οι ωφελούμενοι της Δομής θα ενημερωθούν και με προσωπικό μήνυμα (sms) για την ημερομηνία διεξαγωγής της διανομής, με εξαίρεση δικαιούχους που δεν έχουν τη δυνατότητα να λάβουν sms, οι οποίοι θα ενημερωθούν τηλεφωνικά.

Υπενθυμίζεται ότι, η πράξη «Συνεχιζόμενη Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό  Παντοπωλείο» του Δήμου Αλεξάνδρειας εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2021-2027», άξονας προτεραιότητας: «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας – ΕΚΤ» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.).

Δημοσιεύθηκε στις 22 April 2024 | 12:38 pm


Συντάξεις Μαΐου: Ποιοι πληρώνονται στις 24 του μήνα

 

Από την Πέμπτη, 25 Απριλίου  θα αρχίσει η πληρωμή των συντάξεων μηνός Μαΐου 2024 στους δικαιούχους.

Αναλυτικά:

 • Την Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024 θα πληρωθούν οι συντάξεις από τα τέως ταμεία Μη Μισθωτών [ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ], οι  συντάξεις ΟΠΣ-ΕΦΚΑ σε όσους είναι συνταξιούχοι από 1.1.2017 και έπειτα (ν.4387/2016) αλλά και όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (μη μισθωτών και μισθωτών).  Διευκρινίζεται πως η πίστωση των ποσών αυτών θα γίνει το απόγευμα  της Τετάρτης, 24 Απριλίου στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.
 • Και την Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024 θα καταβάλλουν τα τέως Ταμεία Μισθωτών [ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τραπεζών, ΟΤΕ, ΔΕΗ, λοιπών εντασσόμενων  (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ]  τις συντάξεις αλλά και δοθούν και οι κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου. Ενώ τα χρήματα των συντάξεων θα πιστωθούν το απόγευμα της 26 Απριλίου στους δικαιούχους.

Δημοσιεύθηκε στις 22 April 2024 | 10:44 am


Ποιοι θα πάρουν «φουσκωμένο» Δώρο Πάσχα – Πότε εξοφλείται

 


Μέχρι και την Μεγάλη Τετάρτη 1η Μαΐου θα πρέπει να καταβληθεί το Δώρο του Πάσχα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, το οποίο θα είναι «φουσκωμένο» για εκείνους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Δικαίωμα σε αυτό έχουν όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη. Δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και συνταξιούχοι, δεν λαμβάνουν το Δώρο μετά την υιοθέτηση σχετικών μνημονιακών νόμων.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Φέτος πάντως για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό, το Δώρο θα είναι αυξημένο, καθώς η αναπροσαρμογή των κατώτατων αποδοχών από τα 780 ευρώ στα 830 ανεβάζει έως και 1/4 το Δώρο Πάσχα.

Πώς υπολογίζεται το Δώρο του Πάσχα

Συγκεκριμένα, ένας εργαζόμενος, ο οποίος έχει προσληφθεί το αργότερο από την 1η Ιανουαρίου 2024 και απασχολείται και τον Απρίλιο του 2024, χωρίς την αύξηση του κατώτατου μισθού τον Απρίλιο θα έπαιρνε Δώρο Πάσχα 333 ευρώ. Λόγω όμως της νέας αναπροσαρμογής κατά 6,4% με ισχύ από 1η Απριλίου το δώρο Πάσχα αυξάνεται αντίστοιχα στο σκέλος του που αφορά τον Απρίλιο.

Έτσι ο εν λόγω εργαζόμενος θα λάβει το Πάσχα ποσό ύψους 337 ευρώ. Το Δώρο Πάσχα, όπως και αυτό των Χριστουγέννων, το δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα στην ελληνική επικράτεια σύμφωνα με την Εθνική Γενική ΣΣΕ.

Οι διατάξεις του θεσμικού πλαισίου για τα δώρα εορτών είναι δημοσίας τάξεως, με συνέπεια να μην επιτρέπεται και να είναι άκυρη κάθε αντίθετη ρητή ή σιωπηρή συμφωνία, καθώς και η παραίτηση του εργαζόμενου από την αξίωση καταβολής τους. Επομένως, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται Δώρο Πάσχα. Για τον υπολογισμό του ποσού του δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους. Πρόκειται για το μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.

 Μέχρι πότε πρέπει να εξοφληθεί το Δώρο

Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα είτε γιατί αποχώρησε οικειοθελώς από την εργασία του, είτε γιατί απολύθηκε, δικαιούται να λάβει αναλογία Δώρου η οποία υπολογίζεται ως εξής: Προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες.

Σε περίπτωση που κάποιος εργαστεί λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.

Το Δώρο Πάσχα πρέπει να εξοφληθεί ως και την Μεγάλη Τετάρτη, φέτος δηλαδή την 1η Μαΐου, αλλά οι εργοδότες μπορούν να το καταβάλλουν και νωρίτερα, αν το επιθυμούν.

 Τι ισχύει στις περιπτώσεις ασθένειας

Αν ο μισθωτός ασθένησε κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα θα αφαιρεθούν μόνο οι ημέρες που έλαβε επίδομα ασθενείας απ τον ασφαλιστικό φορέα.

Παράδειγμα: Αν ένας μισθωτός απουσίασε από την εργασία του λόγω ασθένειας 60 μέρες και πήρε επίδομα ασθενείας από το ασφαλιστικό του ταμείο μόνο για 40 ημέρες, θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης μόνο οι 40 ημέρες για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 60.

Δεν υπολογίζονται οι μέρες κατά τις οποίες ο μισθωτός απείχε από την εργασία του αδικαιολόγητα ή λόγω άδειας χωρίς αποδοχές.

Δεν λαμβάνεται υπόψη το διάστημα απουσίας των εργαζομένων λόγω συνδικαλιστικής δραστηριότητας (δηλαδή ο χρόνος της συνδικαλιστικής άδειας)

Σχετικά με την απεργία, η δικαστηριακή νομολογία δέχεται ότι οι ημέρες της απεργίας δεν υπολογίζονται στο χρόνο διάρκειας της εργασιακής σχέσης γιατί η αποχή του μισθωτού οφείλεται σε δική του θέληση και δεν μπορεί επομένως να χαρακτηριστεί σαν δικαιολογημένη απουσία.

Κατ’ αναλογία το ίδιο ισχύει και με τις στάσεις εργασίας αφού και αυτές αποτελούν στην πραγματικότητα απεργία.

Δημοσιεύθηκε στις 22 April 2024 | 10:42 am


Ζητείται επαγγελματίες οδηγός από την VENUS

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός « Venus Growers » , που εδρεύει στη Βέροια Ημαθίας, αναζητά για την καλοκαιρινή σεζόν , με πλήρες ωράριο εργασίας :
Eπαγγελματία οδηγό φορτηγού (κατηγορίας ΓΕ )
Απαραίτητα δικαιολογητικά :
• Δίπλωμα κατηγορίας ΓΕ
ΥΠΟΒΟΛΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ: 


Fax: 2331024204

Διεύθυνση: Α.Σ. Βέροιας VENUS GROWERS, Σιδηροδρομικός Σταθμός Βέροιας, ΤΚ 59131, Τ.Θ. 3, Βέροια.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2331023311 με εσωτερικό αρ. 141 ή 144 ή 123.

Διεύθυνση: Α.Σ. Βέροιας VENUS GROWERS, Σιδηροδρομικός Σταθμός Βέροιας, ΤΚ 59131, Τ.Θ. 3, Βέροια.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2331023311 με εσωτερικό αρ. 141 ή 144 ή 123.

Δημοσιεύθηκε στις 22 April 2024 | 10:02 am


Ημαθία:Σκοτώθηκε 67χρονος με την μοτοσυκλέτα

Τροχαίο δυστύχημα Χθες (20 Απριλίου 2024) και ώρα 16:40 περίπου, στο 1,5ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Αλεξάνδρειας-Γιαννιτσών, δίκυκλο μοτοποδήλατο που οδηγούσε 67χρονος ημεδαπός άνδρας, εξετράπη της πορείας του και ανετράπη, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του. Προανάκριση για τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Αλεξάνδρειας.

Δημοσιεύθηκε στις 21 April 2024 | 11:14 am


Ασφαλιστική ικανότητα με οφειλές έως 100 ευρώ: Τι διευκρινίζει ο e-ΕΦΚΑ για τη χορήγησή της


Διευκρινίσεις για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας με οφειλές έως 100 ευρώ δίνει με την εγκύκλιο 23/2024 ο  e-ΕΦΚΑ. Με την εγκύκλιο αυτή  κοινοποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 58 του ν. 5102/2024 με τίτλο «Προσδιορισμός ύψους οφειλής για χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης», με το οποίο προστίθεται παρ. 8Α στο άρθρο 41 του ν. 4387/2016 περί ασφαλιστικών εισφορών υγειονομικής περίθαλψης, ως εξής:

«8Α. Για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.) δεν λαμβάνονται υπόψη καθυστερούμενες, ληξιπρόθεσμες ή βεβαιωμένες βασικές οφειλές του ασφαλισμένου στον e-Ε.Φ.Κ.Α μέχρι του ποσού των  100 ευρώ. Οφειλές που υπερβαίνουν το ποσό του πρώτου εδαφίου τακτοποιούνται με εξόφληση ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής, προκειμένου να χορηγηθεί ασφαλιστική ικανότητα».

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 101 του ν. 4172/2013, ως καθυστερούμενες θεωρούνται οι ασφαλιστικές εισφορές από την επόμενη ημέρα λήξης της εμπροθέσμου καταβολής τους και ως ληξιπρόθεσμες, οι καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές από τη σύνταξη της πράξης βεβαίωσης της οφειλής. Διευκρινίζεται ότι ως βασική οφειλή νοείται οποιαδήποτε ληξιπρόθεσμη οφειλή διαβιβάστηκε στο ΚΕΑΟ και έλαβε αριθμό και ημερομηνία βεβαίωσης. Στην έννοια αυτή περιλαμβάνονται οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής εισφορών, καθώς και λοιπές προσαυξήσεις και πρόστιμα που βεβαιώθηκαν αυτοτελώς. Δεν περιλαμβάνονται στην έννοια αυτή «τα οίκοθεν πρόσθετα τέλη» που επιβάλλονται μετά τη βεβαίωση της οφειλής στο ΚΕΑΟ.

Δημοσιεύθηκε στις 20 April 2024 | 8:43 am


Κοινωνικός Τουρισμός της ΔΥΠΑ: Αρχίζει νωρίτερα φέτος, με αυξημένο προϋπολογισμό

«Φέτος, το πρόγραμμα κοινωνικός τουρισμός της ΔΥΠΑ θα εκκινήσει νωρίτερα, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του θα είναι αισθητά αυξημένος σε σχέση με πέρυσι», είπε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου μετά τη συνάντηση εργασίας που είχε με το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ξενοδόχων Αίγινας.

«Φυσικά, είμαστε εδώ, για να ακούμε τις προτάσεις και, όπου χρειάζεται, να παρεμβαίνουμε», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αίγινας και μέλος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Σταύρος Καλαμάκης, ανέφερε: «Είχαμε την τιμή να συναντηθούμε σήμερα με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήσαμε τις προτάσεις μας για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ που αφορούν στα ξενοδοχεία

Δημοσιεύθηκε στις 20 April 2024 | 8:42 am


Ποιοι θα πάρουν «φουσκωμένο» Δώρο Πάσχα – Πότε εξοφλείται


Μέχρι και την Μεγάλη Τετάρτη 1η Μαΐου θα πρέπει να καταβληθεί το Δώρο του Πάσχα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, το οποίο θα είναι «φουσκωμένο» για εκείνους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Δικαίωμα σε αυτό έχουν όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη. Δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και συνταξιούχοι, δεν λαμβάνουν το Δώρο μετά την υιοθέτηση σχετικών μνημονιακών νόμων.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Φέτος πάντως για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό, το Δώρο θα είναι αυξημένο, καθώς η αναπροσαρμογή των κατώτατων αποδοχών από τα 780 ευρώ στα 830 ανεβάζει έως και 1/4 το Δώρο Πάσχα.

Πώς υπολογίζεται το Δώρο του Πάσχα

Συγκεκριμένα, ένας εργαζόμενος, ο οποίος έχει προσληφθεί το αργότερο από την 1η Ιανουαρίου 2024 και απασχολείται και τον Απρίλιο του 2024, χωρίς την αύξηση του κατώτατου μισθού τον Απρίλιο θα έπαιρνε Δώρο Πάσχα 333 ευρώ. Λόγω όμως της νέας αναπροσαρμογής κατά 6,4% με ισχύ από 1η Απριλίου το δώρο Πάσχα αυξάνεται αντίστοιχα στο σκέλος του που αφορά τον Απρίλιο.

Έτσι ο εν λόγω εργαζόμενος θα λάβει το Πάσχα ποσό ύψους 337 ευρώ. Το Δώρο Πάσχα, όπως και αυτό των Χριστουγέννων, το δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα στην ελληνική επικράτεια σύμφωνα με την Εθνική Γενική ΣΣΕ.

Οι διατάξεις του θεσμικού πλαισίου για τα δώρα εορτών είναι δημοσίας τάξεως, με συνέπεια να μην επιτρέπεται και να είναι άκυρη κάθε αντίθετη ρητή ή σιωπηρή συμφωνία, καθώς και η παραίτηση του εργαζόμενου από την αξίωση καταβολής τους. Επομένως, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται Δώρο Πάσχα. Για τον υπολογισμό του ποσού του δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους. Πρόκειται για το μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.

 Μέχρι πότε πρέπει να εξοφληθεί το Δώρο

Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα είτε γιατί αποχώρησε οικειοθελώς από την εργασία του, είτε γιατί απολύθηκε, δικαιούται να λάβει αναλογία Δώρου η οποία υπολογίζεται ως εξής: Προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες.

Σε περίπτωση που κάποιος εργαστεί λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.

Το Δώρο Πάσχα πρέπει να εξοφληθεί ως και την Μεγάλη Τετάρτη, φέτος δηλαδή την 1η Μαΐου, αλλά οι εργοδότες μπορούν να το καταβάλλουν και νωρίτερα, αν το επιθυμούν.

 Τι ισχύει στις περιπτώσεις ασθένειας

Αν ο μισθωτός ασθένησε κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα θα αφαιρεθούν μόνο οι ημέρες που έλαβε επίδομα ασθενείας απ τον ασφαλιστικό φορέα.

Παράδειγμα: Αν ένας μισθωτός απουσίασε από την εργασία του λόγω ασθένειας 60 μέρες και πήρε επίδομα ασθενείας από το ασφαλιστικό του ταμείο μόνο για 40 ημέρες, θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης μόνο οι 40 ημέρες για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 60.

Δεν υπολογίζονται οι μέρες κατά τις οποίες ο μισθωτός απείχε από την εργασία του αδικαιολόγητα ή λόγω άδειας χωρίς αποδοχές.

Δεν λαμβάνεται υπόψη το διάστημα απουσίας των εργαζομένων λόγω συνδικαλιστικής δραστηριότητας (δηλαδή ο χρόνος της συνδικαλιστικής άδειας)

Σχετικά με την απεργία, η δικαστηριακή νομολογία δέχεται ότι οι ημέρες της απεργίας δεν υπολογίζονται στο χρόνο διάρκειας της εργασιακής σχέσης γιατί η αποχή του μισθωτού οφείλεται σε δική του θέληση και δεν μπορεί επομένως να χαρακτηριστεί σαν δικαιολογημένη απουσία.

Κατ’ αναλογία το ίδιο ισχύει και με τις στάσεις εργασίας αφού και αυτές αποτελούν στην πραγματικότητα απεργία

Δημοσιεύθηκε στις 20 April 2024 | 8:41 am


"Καυσόξυλα Ελαφίνας"Μεγάλη προσφορά σε όλα τα Καυσόξυλα

Προσφορά αρχής σεζόν..
60€  το κυβικο σε ολα τα καυσοξυλα της αρεσκείας σας.δρυς οξεία γαυρος για κάθε χρήση!
Σας περιμένουμε στα τηλ 2331025515 και 6981611360 για τηλεφωνικές παραγγελίες και για να γνωριστούμε από κοντά στην οδό Θεσσαλονίκης 162 στην Βέροια...πάντα ποιοτικά και οικονομικά!


Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2024 | 6:43 pm


Υπογράφηκε η σύμβαση για τον βιολογικό της Βεργίνας

Την Παρασκευή 19 Απριλίου στα γραφεία Διοίκησης της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Βέροιας (ΔΕΥΑΒ) επί της οδού Κεντρικής 203 στη Βέροια, υπογράφηκε από τον Πρόεδρο του ΔΣ της επιχείρησης κο Στέργιο Διαμάντη και τον νόμιμο εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρίας Πολυζώης Νίκος Α.Ε, η σύμβαση του έργου «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ (Ε.Ε.Λ) ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΒΕΡΓΙΝΑΣ», προϋπολογισμού 1.959.467,31€ χωρίς ΦΠΑ και 2.429.739,46€ με ΦΠΑ.
Η Τεχνική Διεύθυνση της ΔΕΥΑΒ εκπόνησε την μελέτη του έργου, στο πλαίσιο της ενταγμένης πράξης «ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΒΕΡΓΙΝΑΣ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη 2014-2020» και αποτελεί το 2ο υποέργο, με τίτλο «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ (Ε.Ε.Λ) ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΒΕΡΓΙΝΑΣ και προβλέπει τα εξής:
• Η επεξεργασία των λυμάτων θα γίνεται με τη μέθοδο των βιοαντιδραστήρων μεμβράνης (Membrane Bioreactor Technology, MBR), οι οποίοι συνδυάζουν την βιολογική επεξεργασία με την τεχνολογία μεμβρανών. Με τη μέθοδο αυτή, επιτυγχάνεται υψηλή απόδοση σε ένα μόνο στάδιο αντικαθιστώντας το συμβατικό σύστημα που αποτελείται από δεξαμενή αερισμού, καθίζησης και μονάδα φίλτρανσης.
• Το σύστημα επεξεργασίας λυμάτων θα είναι δυναμικότητας 590m3/ημέρα.
• Η ΔΕΥΑ Βέροιας θα εξασφαλίσει την ηλεκτροδότηση του συγκροτήματος με ανάλογη τριφασική παροχή ρεύματος.
• Η κατασκευή της Ε.Ε.Λ. θα επιτρέψει τον πλήρη έλεγχο του οργανικού φορτίου των ανεπεξέργαστων λυμάτων. Με τη λειτουργία της θα εξασφαλιστεί η εναρμόνιση της εκροής με τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις. Αυτονόητες θεωρούνται οι θετικές επιπτώσεις στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή.
• Όλες οι παραπάνω εργασίες θα εκτελεστούν εντός του αγροτεμαχίου 891 του αγροκτήματος Παλατιτσίων το οποίο παραχωρήθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας για την κατασκευή της Ε.Ε.Λ.
• Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης και λειτουργία του έργου είναι 12 μήνες.
ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2024 | 2:45 pm


Παρατάσεις για την Εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων


Σε συνέχεια της προαναγγελτικής ανακοίνωσης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 29-03-2024, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Εσωτερικών, σχετικά με την εφαρμογή του «Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων πλησίον δασικών εκτάσεων» δίνονται οι εξής παρατάσεις:

 • Για τα υφιστάμενα κτίρια, το Έντυπο Αξιολόγησης της επικινδυνότητας και η Τεχνική Έκθεση με τα συνοδευτικά τους στοιχεία, υποβάλλονται από τον εξουσιοδοτημένο διαχειριστή έως την 10η Μαΐου 2024. Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου υποβάλλει τη δήλωση εφαρμογής των μέτρων πυρασφάλειας μέχρι την 10η Ιουνίου 2024.
 • Για τους οικισμούς, οι ΟΤΑ ολοκληρώνουν το έντυπο Αξιολόγησης της Επικινδυνότητας και την Τεχνική Έκθεση ως προς τη διαμόρφωση άκαυστης ζώνης και τυχόν διαβάθμιση αυτής περιμετρικά των ορίων.

Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρου Σκυλακάκη, 30 εκατ. Ευρώ από το Πράσινο Ταμείο του ΥΠΕΝ για περιμετρικές ζώνες.

Σε ότι αφορά στην υποχρέωση της Πολιτείας για την αντιπυρική προστασία οικισμών που βρίσκονται εντός ή σε επαφή με τα δασικά οικοσυστήματα της χώρας μας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με το Πράσινο Ταμείο, θα υλοποιήσει, άμεσα, πρόσθετο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ύψους 30εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό αφορά στην άμεση σύνταξη των προβλεπόμενων τεχνικών εκθέσεων και την κατά προτεραιότητα άμεση υλοποίηση αυτών, με στόχο τη δημιουργία περιμετρικών ζωνών πλάτους 10 μέτρων και αφορά σε οικισμούς και οικιστικές πυκνώσεις εντός υψηλών δασών στις περιοχές ιδιαίτερα υψηλής επικινδυνότητας για εκδήλωση δασικών πυρκαγιών.

Τα μέτρα προληπτικής προστασίας

Για την αντιπυρική περίοδο του 2024, στα ακίνητα του πεδίου εφαρμογής με υφιστάμενα κτίρια εφαρμόζονται μόνο τα μέτρα προληπτικής πυροπροστασίας, δηλαδή:

 • Εξασφάλιση καθαρής από καύσιμες ύλες πρόσβασης στο ακίνητο,
 • Τακτικός καθαρισμός, ο οποίος περιλαμβάνει τακτικό κλάδεμα και καθαρισμό δένδρων και θάμνων από τυχόν υπάρχοντα ξερά, αραίωμα της μη ανθεκτικής στη φωτιά δενδρώδους βλάστησης, κοπή κλαδιών που εφάπτονται ή βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τα εξωτερικά δομικά στοιχεία του κτιρίου, καθαρισμός εδάφους(πευκοβελόνες), κούρεμα χόρτων.
 • Τακτικός έλεγχος και συντήρηση του αρδευτικού συστήματος, καθαρισμός στεγών και υδρορροών από καύσιμες ύλες.
 • Μεταφορά υλικών που τυχόν αποθηκεύονται ελεύθερα στο ακίνητο, όπως απορρίμματα, καυσόξυλα, δοχεία με καύσιμα, χρώματα κλπ σε κλειστό χώρο ή πυράντοχο ερμάριο.
 • Σύνταξη από τον ή τους ιδιοκτήτες του ακινήτου του σχεδίου προετοιμασίας εκκένωσης, δηλαδή μιας λίστας ελέγχου και ενεργειών που θα αυξήσει τον βαθμό ετοιμότητας σε περίπτωση συμβάντος πυρκαγιάς, στην οποία καταγράφονται οι απαραίτητες ενέργειες πριν την εκκένωση του κτιρίου, καθώς και ο τρόπος διαφυγής των χρηστών από το ακίνητο σε ασφαλές μέρος.
 • Σχεδιασμός των περιμετρικών ζωνών προστασίας σε οικισμούς, δηλαδή των τριών επιπέδων διαβαθμισμένης προστασίας γύρω από το κτίριο, όπου γίνεται διαδοχική μείωση των καύσιμων υλών όσο πλησιάζουμε σε αυτό.

Μετά από νέα ερωτήματα που κατατέθηκαν στα συναρμόδια υπουργεία για την εφαρμογή του Κανονισμού, θα ακολουθήσει στις αμέσως επόμενες ημέρες σχετική, διευκρινιστική εγκύκλιος.

Ο
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ


ΘΩΜΑΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2024 | 2:18 pm


Από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Βέροιας συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη μία γυναίκα για διακίνηση ναρκωτικών

Στην οικία της εντοπίστηκαν ποσότητες κοκαΐνης και ηρωίνης 


Συνελήφθη χθες (18 Απριλίου 2024) το μεσημέρι σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας του Τμήματος Ασφάλειας Βέροιας, ημεδαπή γυναίκα, για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. 

Ειδικότερα, η προαναφερόμενη εντοπίστηκε μετά συντονισμένες ενέργειες των αστυνομικών και σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία της βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :
• ποσότητα κοκαΐνης βάρους 28,1 γραμμαρίων,
• ποσότητα ηρωίνης 14,4 γραμμαρίων,
• 2 ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας και 
• το χρηματικό ποσό των 1.050 ευρώ.

Η συλληφθείσα θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

(Η υπόθεση συνοδεύεται από φωτογραφικό υλικό)

Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2024 | 10:46 am


Πότε κλείνουν τα σχολεία για Πάσχα και πότε ανοίγουν μετά τις διακοπέςΗ Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 θα είναι η τελευταία ημέρα μαθήματος για μαθητές, δασκάλους και καθηγητές, καθώς θα ξεκινήσουν οι διακοπές του Πάσχα. 

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει τη... 

 
Δευτέρα 29 Απριλίου 2024, και το Πάσχα 2024 πέφτει στις 5 Μαΐου 2024. Έτσι, τελευταία ημέρα μαθημάτων πριν από το Πάσχα θα είναι η Παρασκευή 26 Απριλίου, με την επιστροφή των μαθητών να γίνεται τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2024.

Επιπλέον, τα σχολεία που χρησιμοποιούνται και ως εκλογικά κέντρα, θα παραμείνουν κλειστά την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024 και τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024, λόγω διεξαγωγλης των Ευρωεκλογών 2024.

Έτσι, η τελευταία ημέρα που οι μαθητές θα πάνε σχολείο πριν τις διακοπές του Πάσχα είναι η Παρασκευή 26 Απριλίου 2024. Οι μαθητές θα ξεκουραστούν για δύο εβδομάδες από τις υποχρεώσεις του, ενώ πρόκειται να επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες την Δευτέρα 13 Μαΐου 2024, αμέσως μετά την εβδομάδα της Διακαινησίμου, που αρχίζει από την Κυριακή του Πάσχα και λήγει την επόμενη Κυριακή του Θωμά (12 Μαΐου).

Φέτος υπάρχουν ορισμένες τροποποιήσεις όσον αφορά το πρόγραμμα των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενόψει των εξετάσεων, αλλά και των Ευρωεκλογών.

Τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία κλείνουν την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024 πριν τις καλοκαιρινές διακοπές και την τελευταία ημέρα συνηθίζεται να πραγματοποιείται μια μουσικοχορευτική εκδήλωση.

Πέρυσι, τα μαθήματα στα Γυμνάσια ολοκληρώθηκαν στις 30 Μαΐου και οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις ολοκληρώθηκαν στις 15 Ιουνίου.

Ωστόσο, φέτος θα διεξαχθούν και οι Ευρωεκλογές (9 Ιουνίου), επομένως, τα σχολεία που θα είναι εκλογικά κέντρα θα είναι κλειστά από την Παρασκευή 7 Ιουνίου καθώς και την Δευτέρα 10 Ιουνίου.

Έτσι, για τα Γυμνάσια, στα οποία διεξάγονται εξετάσεις από 1 έως και 15 Ιουνίου, απομένουν μόνο πέντε διαθέσιμες μέρες για επτά μαθήματα εκ των οποίων τα δύο κλαδικά (διπλά μαθήματα, Αρχαία γλώσσα συν Αρχαία μετάφραση και γλώσσα συν λογοτεχνία). Επομένως, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το υπουργείο Παιδείας να ανακοινώσει την λήξη μαθημάτων για φέτος νωρίτερα από τις 30 Μαΐου, ώστε αντίστοιχα να ξεκινήσουν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις νωρίτερα από την 1η Ιουνίου.

Αν τηρηθεί το περσινό πρόγραμμα και τα Γυμνάσια- Λύκεια θα κλείσουν την Παρασκευή 17 Μαϊου, τότε μετά τις διακοπές του Πάσχα απομένει λιγότερο από μια εβδομάδα μαθημάτων, καθώς την τελευταία μέρα δίνεται στους μαθητές το πρόγραμμα των εξετάσεων.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι οι Πανελλήνιες 2024 πρόκειται να ξεκινήσουν την Πέμπτη 30 Μαϊου 2024 για τους υποψήφιους των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) να διαγωνίζονται στα Νέα Ελληνικά. Την Παρασκευή 31 Μαϊου 2024 ξεκινούν, με την σειρά τους, και οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) με την Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία.

Πηγή: newsit.gr

Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2024 | 10:25 am


Αυξάνεται το επίδομα γέννησης – Αναλυτικά τα νέα ποσάΤην τελευταία εργάσιμη μέρα του Απριλίου η καταβολή του

 Το επίδομα γέννησης, μετά την ψήφιση των άρθρων 29-32 του ν. 5092/2024 «Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις», αυξήθηκε και τροποποιήθηκε ως προς τον καθορισμό του ύψους χορήγησής του.

Για... 


 

τον καθορισμό του ύψους του επιδόματος γέννησης, λαμβάνεται υπόψιν πλέον ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων της οικογένειας, όπως αυτός διαμορφώνεται μετά τη γέννηση του τέκνου και το ποσό καταβάλλεται ως εξής:

α) 2.400 ευρώ για το πρώτο κατά σειρά γέννησης εξαρτώμενο τέκνο,

β) 2.700 ευρώ για το δεύτερο κατά σειρά γέννησης εξαρτώμενο τέκνο,

γ) 3.000 ευρώ για το τρίτο κατά σειρά γέννησης εξαρτώμενο τέκνο και

δ) 3.500 ευρώ για το τέταρτο και κάθε επόμενο, κατά σειρά γέννησης, εξαρτώμενο τέκνο.

Μετά την έγκριση της σχετικής αίτησης το επίδομα γέννησης καταβάλλεται πλέον ως εξής:

α) δύο ισόποσες δόσεις των 1.200 ευρώ εκάστη για το πρώτο κατά σειρά γέννησης εξαρτώμενο τέκνο,

β) δύο ισόποσες δόσεις των 1.350 ευρώ εκάστη για το δεύτερο κατά σειρά γέννησης εξαρτώμενο τέκνο,

γ) δύο ισόποσες δόσεις των 1.500 ευρώ εκάστη για το τρίτο κατά σειρά γέννησης εξαρτώμενο τέκνο και

δ) δύο ισόποσες δόσεις των 1.750 ευρώ εκάστη για το τέταρτο και κάθε επόμενο, κατά σειρά γέννησης, εξαρτώμενο τέκνο.

Αναδρομική αύξηση του επιδόματος Γέννησης

Η αναδρομική αύξηση του επιδόματος γέννησης, έως την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, καταβάλλεται στα πρόσωπα που κατέστησαν δικαιούχοι του επιδόματος γέννησης από 1η.1.2023 και μετά δηλαδή στα πρόσωπα εκείνα των οποίων τα τέκνα γεννήθηκαν από 1η.1.2023 και μετά και η αίτηση τους έχει εγκριθεί.

Το επιπλέον ποσό που προκύπτει μετά την αύξηση του επιδόματος γέννησης καταβάλλεται στους δικαιούχους χωρίς αυτοί να υποβάλλουν νέα αίτηση ή να προβούν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια ως εξής:

α) στους δικαιούχους, οι οποίοι έχουν λάβει το πλήρες ποσό του επιδόματος γέννησης, το επιπλέον ποσό καταβάλλεται εφάπαξ τον μήνα Απρίλιο 2024,

β) στους δικαιούχους, των οποίων η αίτηση έχει εγκριθεί, χωρίς ωστόσο να έχει ολοκληρωθεί η καταβολή και των δύο δόσεων του επιδόματος, το επιπλέον ποσό καταβάλλεται με την καταβολή της δεύτερης δόσης.

Πότε καταβάλλεται το επίδομα γέννησης

Την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Απριλίου, θα καταβληθεί στους δικαιούχους το επίδομα γέννησης.

Αυτό σημαίνει πως το επίδομα γέννας θα μπει στους λογαριασμούς των δικαιούχων στις 30 Απριλίου, ημέρα Μεγάλη Τρίτη.

Επίσης, την ίδια ημέρα, αναμένεται να καταβληθούν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα αναδρομικά του επιδόματος γέννησης σε όσες μητέρες γέννησαν το 2023 και ήδη έχουν λάβει 2.000 ευρώ.

Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2024 | 10:25 am


Πορίσματα εκτίμησης ζημιών από το χαλάζι της 17ης Μαΐου 2023 ανακοινώθηκαν για την Δ/Κ Αλεξάνδρειας


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

O ΕΛ.Γ.Α. απέστειλε σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, τους πίνακες µε τα πορίσµατα εκτίµησης των ζηµιών από το ζημιογόνο αίτιο χαλάζι της 17ης Μαΐου 2023 στις καλλιέργειες παραγωγών της Δ/ΤΚ Αλεξάνδρειας.

Τα πορίσµατα αυτά είναι στη διάθεση των ενδιαφεροµένων παραγωγών µέχρι την Δευτέρα, 29/04/2024. Κάθε ενδιαφερόµενος παραγωγός µπορεί να πληροφορηθεί τα πορίσµατα των πραγµατογνωµοσυνών και όποιος διαφωνεί µε αυτά, µπορεί να υποβάλει αίτηση επανεκτίµησης µέσα στην παρακάτω προθεσµία.

Υποβολή ενστάσεων έως 29/04/2024

Οι Πίνακες αυτοί περιέχουν µόνο τα αποτελέσµατα των επιτόπιων πραγµατογνωµοσυνών που διενήργησαν οι γεωπόνοι εκτιµητές του ΕΛ.Γ.Α. στα αγροτεµάχια, όπως αυτά δηλώθηκαν από τους καλλιεργητές τους. Σε καµιά περίπτωση δεν εκφράζουν την αποζηµιώσιµη παραγωγή των ζηµιωθέντων αγροτεµαχίων και το ύψος της αποζηµίωσης που προκύπτει από αυτή και δεν δηµιουργούν δέσµευση στον Οργανισµό για καταβολή αποζηµίωσης.

Υπενθυµίζεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή της σχετικής αποζηµίωσης είναι:

 • η εµπρόθεσµη, υποβολή από τον παραγωγό ∆ήλωσης Καλλιέργειας / Εκτροφής στην οποία θα αναφέρονται και οι ζηµιωθείσες καλλιέργειες.
 • η εµπρόθεσµη καταβολή της αντίστοιχης ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ ΕΛ.Γ.Α.

 

Η
Ανταποκρίτρια ΕΛΓΑ Δ/Κ Αλεξάνδρειας

Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2024 | 10:23 am


Νομός Ημαθίας - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στο Νομό Ημαθίας