Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Ημαθίας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Παύλος Παυλίδης-Θα ακουστεί απίθανο, όμως είναι γεγονός!

 


Ήλθε προς έγκριση στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας της

Δευτέρας 28/9/2020,  εισήγηση ανάθεσης σε ιδιώτη, χρήσης του ύδατος που

ανήκει  στον Δήμο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Από την  ανάθεση αυτή, ο

μεν ιδιώτης θα έχει ετήσια έσοδα μεσοσταθμικά περί τις 280.000 ευρώ (με έξοδα

πιθανολογούμενα από τον ίδιο περί τις 20.000 ευρώ) και ο Δήμος θα εισέπραττε ως

αντίτιμο παραχώρησης υδάτων το αστρονομικό  ποσό των 1.000 ευρώ (!) ετησίως

και το 3% του τζίρου! Εν ολίγοις ο μεν ιδιώτης θα εισέπραττε 280.000 ευρώ

ετησίως, ο δε Δήμος 9.400 ευρώ στον ίδιο χρόνο!!!Η όλη επένδυση κοστολογήθηκε

από τον ιδιώτη στις 300.000 ευρώ και η διάρκεια εκμετάλλευσης τα 25 έτη.

Συνοψίζοντας ο  ιδιώτης-επενδυτής θα έκανε απόσβεση κεφαλαίου σε ένα χρόνο

περίπου και για 24 χρόνια θα εισέπραττε καθαρό ποσό περί τις 250.000 ετησίως

τουλάχιστον!!!

Είναι προφανές ότι πρόκειται για κλασική περίπτωση λεόντειας συμφωνίας.

Προφανέστατα δεν θα έχει ποτέ τη δική μας σύμφωνη γνώμη και θα καταβάλλουμε

κάθε προσπάθεια για να απεμπλέξουμε τον Δήμο από την επονείδιστη αυτή

συμφωνία. Πρόκειται για συμφωνία ετεροβαρή σε βάρος των συμφερόντων του

Δήμου και οι εισηγητές (Δημοτική ομάδα Βοργιαζίδη και όσοι απέμειναν από την

ομάδα Μπατσαρά), θα φέρουν ακεραία την ευθύνη εάν αποφασίσουν θετικά,

πολιτική και ποινική.

Προτείνουμε:

α. Να ανατεθεί σε ανεξάρτητο μελετητή να ερευνήσει, καταγράψει και παρουσιάσει

τα ακριβή οικονομικά στοιχεία της επένδυσης. (Κόστος επένδυσης, έξοδα 

συντήρησης, απαιτούμενο επιστημονικό προσωπικό, ετήσια έσοδα).

β. Λόγω πιθανών υπαρχόντων  δεσμεύσεων,  να εξεταστεί από νομικής πλευράς αν

είναι δυνατόν στη φάση αυτή να ανατεθεί το έργο εξ ολοκλήρου στην Δημοτική

Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης, με τα έσοδα να διατίθενται για την μείωση του

τιμολογίου των καταναλωτών. Θεωρούμε με βάση τις κατά καιρούς δηλώσεις

αρμοδίων, ότι υπάρχει σε επάρκεια επιστημονικό προσωπικό, πιστοληπτική

ικανότητα και τεχνογνωσία.


β. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, διότι οι υπογραφείσες δεσμεύσεις είναι "ισχυρές",  με

βάση την μελέτη αυτή να συσταθεί επιτροπή διαπραγμάτευσης αποτελούμενη από

εκπροσώπους τουλάχιστον όλων των παρατάξεων, αλλά και εκπροσώπων αρμόδιων

φορέων του δημοσίου με γνώση του αντικειμένου, η οποία θα κάνει εκ νέου

διαπραγμάτευση με τον ιδιώτη-επενδυτή και θα φέρει νέα πρόταση επαρκώς

τεκμηριωμένη στο Δημοτικό Συμβούλιο.

γ. Η νομική υπηρεσία του Δήμου να βεβαιώσει για το σύννομο της διαδικασίας

ανάθεσης και των επιμέρους όρων της συμφωνίας, μεριμνώντας για την σαφήνεια

των οικονομικών στοιχείων και την εξασφάλιση είσπραξης.

δ. Το Διοικητικό Συμβούλιο, με τα στοιχεία αυτά δεδομένα, να αποφανθεί για την

ανάθεση ή μη του έργου.

Για την Δημοτική Παράταξη

;Συνδημότες

Παύλος Παυλίδης

Δημοσιεύθηκε στις 30 September 2020 | 1:05 pm


Μαθήματα αργίες και Σάββατα για τις χαμένες ώρες...

 


Με εκατοντάδες σχολεία σε όλη την Ελλάδα να τελούν υπό κατάληψη η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε πριν από λίγο πώς θα αναπληρωθούν οι χαμένες ώρες. Μάλιστα η Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι «διάλογος γίνεται με... ανοιχτά σχολεία. Δεν μπορεί οποιοσδήποτε να εμποδίζει την πρόσβαση στην εκπαίδευση».

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Σχετικά με τις καταλήψεις σχολικών μονάδων, σημειώνονται τα εξής:

Όλες οι χαμένες ώρες μαθημάτων θα καλυφθούν μέσω διδασκαλίας τις ημέρες σχολικών εορτών, αργιών, Σαββάτων, σχολικών περιπάτων.

Από αύριο, στις σχολικές μονάδες που τελούν υπό κατάληψη ξεκινά υποχρεωτική για όλους σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Με ευθύνη του Διευθυντή του σχολείου, καταρτίζεται από σήμερα το πρόγραμμα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Αναλυτικές οδηγίες για τη λειτουργία της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης έχουν εκδοθεί και αποσταλεί με την έναρξη του σχολικού έτους.

Θεμιτή κάθε θέση και άποψη, αλλά ο διάλογος γίνεται με ανοιχτά σχολεία. Δεν μπορεί οποιοσδήποτε να εμποδίζει την πρόσβαση στην εκπαίδευση», σημείωσε η υπουργός.

Δημοσιεύθηκε στις 30 September 2020 | 12:53 pm


Από τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου η κλινική νοσηλείας ασθενών στο covid 19 του ΓΝ Βέροιας, βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία


Με την επίβλεψη της Παθολογικής Κλινικής και την συνδρομή των πνευμολόγων μας  και των εντατικολόγων της ΜΕΘ ήδη νοσηλεύουμε 2 ασθενείς. Με δύναμη 12 νοσηλευτών και βοηθητικού προσωπικού ,με τον κατάλληλο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και με απόλυτη επάρκεια σε ειδικά μέσα προστασίας προσωπικού η κλινική ,σύμφωνα με το σχεδιασμό της 3ης ΥΠΕ ,θα δέχεται ασθενείς που χρήζουν νοσηλείας από την Ημαθία ,την Πέλλα και το Κιλκίς μέχρι και τις επόμενες ημέρες που θα ετοιμαστεί η κλινική του ΓΝ Γιαννιτσών."

Δημοσιεύθηκε στις 30 September 2020 | 11:13 am


«Αν χρειαστεί απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 20.00»...

 


"Περίπου το 20% βγαίνει από τις ΜΕΘ, μόλις ο ασθενής με τον κορονοϊό μπει" δήλωσε στον ΣΚΑΙ, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας, Ματίνα Παγώνη. "Τα χθεσινά κρούσματα ήταν καμπανάκι. 

Πιστεύω ότι έχουμε μια... εβδομάδα περιθώρια με τους αριθμούς που έχουμε. Αν συνεχίσουμε με 400 κρούσματα για μια εβδομάδα τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα. Όταν μπουν μέσα στον Οκτώβριο και οι ιώσεις τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Σε αυτό το 10ημερο πρέπει να μπουν μάσκες παντού, είναι σωτηρία και για όλες τις ιώσεις" σημείωσε. 

"Δεν κινδυνεύουμε με Lockdown, αλλά τοπικά Lockdown σε συγκεκριμένα πράγματα, όπως στην Αττική. Στην Αττική πιστεύω αν χρειαστεί μετά τις 8 το απόγευμα δεν θα μπορεί να κυκλοφορεί κανείς, κλειστά όλα. Η μάσκα πρέπει να μπει από τώρα παντού, έξω και μέσα" συμπλήρωσε.

"Το εμβόλιο της γρίπης δεν έχει σχέση με τον κορονοϊό" υπογράμμισε...

enikos.gr

Δημοσιεύθηκε στις 30 September 2020 | 10:13 am


Δημόσιο: Τέσσερις διαγωνισμοί για 2.342 μόνιμους και εποχικούς τον Οκτώβριο - Όλες οι λεπτομέρειες


Με διαδικασίες εξπρές δρομολογούνται τέσσερις νέοι διαγωνισμοί για προσλήψεις στο Δημόσιο για το αμέσως επόμενο διάστημα. Αυτές αφορούν στον τομέα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, σε νοσηλευτές στον ΕΟΔΥ, σε συνοριοφύλακες και θέσεις εργασίας στην Πολιτική Προστασία.

650 προσλήψεις οδηγών και τεχνιτών στα ΜΜΜ

Θέμα χρόνου είναι η έναρξη της διαδικασίας για την πρόσληψη 650 οδηγών και τεχνικών στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας με τη δημοσίευση της σχετικής προκήρυξης. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, και ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, «άναψαν» πριν από λίγες μέρες το «πράσινο φως» για τη δρομολόγηση της προκήρυξης για την πρόσληψη των νέων εργαζομένων. Ο νέος διαγωνισμός εγκρίθηκε και από τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ , μετά από την αποστολή του στην Ανεξάρτητη Αρχή από τον υπουργό Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, όπως αναφέρει το e-dimosio.gr. Από μέρα σε μέρα αναμένεται το ΑΣΕΠ να αναρτήσει την προκήρυξη για την ενίσχυση του προσωπικού στα μέσα μεταφοράς και πιο συγκεκριμένα στις εταιρείες του ομίλου ΟΑΣΑ (ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ). Μετά από τη δημοσίευση της προκήρυξης οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν προθεσμία 45 ημερών προκειμένου να υποβάλλουν αιτήσεις για την κάλυψη των 450 νέων θέσεων στην ΟΣΥ και των 200 στη ΣΤΑΣΥ. Όπως έχουν αναφέρει ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Υποδομών, οι προσλήψεις θα γίνουν με διαδικασίες fast track τηρώντας τα κριτήρια που έχουν τεθεί από το ΑΣΕΠ. Ο στόχος είναι η διαδικασία να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, προκειμένου να συμπέσει χρονικά με τη σταδιακή παράδοση των 300 λεωφορείων τα οποία θα αποκτηθούν με leasing. Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί με το ίδιο μοντέλο που ακολούθησε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την πρόσληψη περίπου 1.500 ειδικών φρουρών και 800 συνοριοφυλάκων. Οι νέοι οδηγοί λεωφορείων θα μπορούν σε σύντομο χρονικό διάστημα να αναλάβουν τα καθήκοντά τους, δεδομένου ότι μεταξύ των κριτηρίων τα οποία θα πρέπει να πληρούν είναι η κατοχή επαγγελματικού διπλώματος οδήγησης.

800 προσλήψεις συνοριοφυλάκων

Την πρόσληψη 800 νέων συνοριοφυλάκων στον Έβρο εξήγγειλε πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά την επίσκεψη του στον Έβρο. Τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, επιβεβαίωσε και ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, αναφέροντας ότι «Η πρόσληψη περισσοτέρων (πλέον των 400) συνοριοφυλάκων στον Έβρο, αποτελούσε πάγιο αίτημα μας και ευχαριστούμε τον υπουργό». Οι νέοι συνοριοφύλακες αναμένεται να προσληφθούν προσθετικά στους 400 νέους συνοριοφύλακες που προσλήφθηκαν πρόσφατα σύμφωνα με το e-dimosio.gr. Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό θα έχουν οι Έλληνες/ίδες πολίτες (άνδρες και γυναίκες), που έχουν τα ακόλουθα προσόντα και προϋποθέσεις:1) Κατοικούν την τελευταία διετία ή κατοικούσαν από τη γέννησή τους και μέχρι τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους σε περιοχές της Περιφέρειας Εβρου. 2) Είναι απόφοιτοι όλων των τύπων Λυκείου ή άλλης ισότιμης Σχολής Εσωτερικού ή Εξωτερικού. 3. Δεν υπερβαίνουν το 28ο έτος της ηλικίας τους. 4. Έχουν υγεία και άρτια σωματική διάπλαση διαπιστούμενη από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή Κατάταξης. 5. Δεν φέρουν δερματοστιξία (τατουάζ) στο σώμα τους, η οποία: α) είναι και με την ενδυμασία (θερινή και χειμερινή στολή) εξωτερικά εμφανής και επιπλέον β) οι σχετικές απεικονίσεις, ως εκ του περιεχομένου τους, είτε αναιρούν την επιβαλλόμενη από το Σύνταγμα ουδετερότητα των υπαλλήλων του Δημοσίου είτε προκαλούν κατά τρόπο, ο οποίος δεν συνάδει προς την ιδιότητα και τα καθήκοντά τους. 6. Έχουν σωματικά, ψυχικά και διανοητικά προσόντα, ανταποκρινόμενα στις απαιτήσεις του αστυνομικού έργου. 7. Έχουν ανάστημα (άνδρες και γυναίκες) τουλάχιστον 1,70 μ., χωρίς υποδήματα. 8. Έχουν πίστη στο Σύνταγμα, αφοσίωση στην Πατρίδα και δεν πρεσβεύουν θρησκευτικές δοξασίες, που εμποδίζουν την εκτέλεση των καθηκόντων τους. 9. Οι άνδρες έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης πρόσληψης. Δεν γίνονται δεκτοί υποψήφιοι, οι οποίοι έχουν απαλλαγεί νόμιμα από αυτές. 10. Δεν έχουν καταδικασθεί τελεσίδικα για τέλεση, απόπειρα ή κάθε μορφή συμμετοχής σε κακούργημα ή σε εγκλήματα ανυποταξίας, λιποταξίας, προσβολών του δημοκρατικού πολιτεύματος, προσβολών της διεθνούς υπόστασης της χώρας, προσβολών κατά της πολιτειακής εξουσίας, κατά των πολιτειακών και πολιτικών οργάνων. 11. Δεν έχουν στερηθεί οποτεδήποτε των πολιτικών δικαιωμάτων τους, έστω και αν έχει λήξει ο χρόνος που ορίσθηκε για τη στέρησή τους. 12. Δεν έχουν τεθεί σε καμίας μορφής δικαστική συμπαράσταση. 13. Δεν έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών, ανεξάρτητα αν τους επιβλήθηκε ή όχι ποινή για την πράξη τους αυτή.

700 νοσηλευτές στον ΕΟΔΥ

Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υγείας θα γίνουν επτακόσιες (700) προσλήψεις ΠΕ/TE νοσηλευτών για τη στελέχωση των ΚΟΜΥ Ειδικού Σκοπού και εν ελλείψει αυτών ΤΕ Ιατρικών Εργαστηρίων/Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων ή ΤΕ Επισκεπτριών/των Υγείας ή ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών ή ΔΕ Παρασκευαστών Χημικού/Βοηθών Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων. Η διαδικασία πρόσληψης του προσωπικού διενεργείται, σύμφωνα με το e-dimosio.gr, από τον ΕΟΔΥ ως φορέα υλοποίησης και ειδικότερα, προσλαμβάνονται με απόλυτη σειρά χρονικής προτεραιότητας αίτησης. Οι βασικές λειτουργίες του ΕΟΔΥ περιλαμβάνουν δραστηριότητες, όπως η επιδημιολογική επιτήρηση, η εκτίμηση κινδύνου, η παροχή γνωμοδοτήσεων σε επιστημονικά θέματα, η ετοιμότητα και απόκριση, η παροχή αξιόπιστων και συγκρίσιμων επιδημιολογικών δεδομένων και στατιστικών στοιχείων στους αρμόδιους φορείς σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, η εκπαίδευση και επιμόρφωση/ κατάρτιση στον τομέα της δημόσιας υγείας, η ενημέρωση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας σχετικά με τους κινδύνους σοβαρών υγειονομικών απειλών και η προώθηση δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης σε θέματα δημόσιας υγείας.

192 θέσεις στη Πολιτική Προστασία

Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύτηκε ο τρόπος πρόσληψη καθώς και τα προσόντα των 192 ατόμων που θα προσληφθούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ), διάρκειας οκτώ (8) μηνών, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, για την ιχνηλάτηση και παρακολούθηση των διαδικασιών απομόνωσης και ελέγχου των ασθενών κορωνοϊού COVID-19 και των στενών επαφών τους καθώς και τη συνδρομή στην αντιμετώπιση κάθε είδους σχετικής, υγειονομικής ή άλλης απειλής. Το προσωπικό θα τοποθετηθεί και στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας (Π.Ε.ΚΕ.Π.Π.) ως εξής:

α. Στο Π.Ε.ΚΕ.Π.Π. Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης με έδρα την Κομοτηνή δώδεκα (12) θέσεις.

β. Στο Π.Ε.ΚΕ.Π.Π. Αττικής με έδρα την Αθήνα τριάντα (30) θέσεις.

γ. Στο Π.Ε.ΚΕ.Π.Π. Βορείου Αιγαίου με έδρα την Μυτιλήνη δώδεκα (12) θέσεις.

δ. Στο Π.Ε.ΚΕ.Π.Π. Δυτικής Ελλάδας με έδρα την Πάτρα δώδεκα (12) θέσεις.

ε. Στο Π.Ε.ΚΕ.Π.Π. Δυτικής Μακεδονίας με έδρα την Κοζάνη δώδεκα (12) θέσεις.

στ. Στο Π.Ε.ΚΕ.Π.Π. Ηπείρου με έδρα τα Ιωάννινα δώδεκα (12) θέσεις.

ζ. Στο Π.Ε.ΚΕ.Π.Π. Θεσσαλίας με έδρα τη Λάρισα δώδεκα (12) θέσεις.

η. Στο Π.Ε.ΚΕ.Π.Π. Ιονίων Νήσων με έδρα τη Λευκάδα δώδεκα (12) θέσεις.

θ. Στο Π.Ε.ΚΕ.Π.Π. Κεντρικής Μακεδονίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη τριάντα (30) θέσεις.

ι. Στο Π.Ε.ΚΕ.Π.Π. Κρήτης με έδρα το Ηράκλειο δώδεκα (12) θέσεις.

ια. Στο Π.Ε.ΚΕ.Π.Π. Νοτίου Αιγαίου με έδρα τη Ρόδο δώδεκα (12) θέσεις.

ιβ. Στο Π.Ε.ΚΕ.Π.Π. Πελοποννήσου με έδρα την Τρίπολη δώδεκα (12) θέσεις.

ιγ. Στο Π.Ε.ΚΕ.Π.Π. Στερεάς Ελλάδας με έδρα τη Λαμία δώδεκα (12) θέσεις.

Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν τα ακόλουθα προσόντα: α. Να είναι Έλληνες πολίτες. β. Να μην υπερβαίνουν το 40ο έτος της ηλικίας τους. γ. Να κατέχουν τα, ανά κλάδο και ειδικότητα, υποχρεωτικά και πρόσθετα προσόντα των διατάξεων του π.δ. 50/2001 (Α’ 39). δ. Οι άνδρες υποψήφιοι να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή να έχουν απαλλαγεί νόμιμα από αυτές. ε. Να μην έχουν εκπέσει από στρατιωτικό βαθμό, αποβληθεί ή απολυθεί κατά περίπτωση από τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας καθώς και από θέση δημόσιας υπηρεσίας ή Ο.Τ.Α. ή άλλου νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, για λόγους πειθαρχίας ή λόγους υγείας. στ. Να μην έχουν καταδικασθεί για τέλεση ή απόπειρα κακουργήματος ή για έγκλημα ανυποταξίας, λιποταξίας. ζ. Να μην έχουν στερηθεί οποτεδήποτε των πολιτικών δικαιωμάτων τους, έστω και αν έχει λήξει ο χρόνος που ορίσθηκε για τη στέρησή τους. η. Να μην τελούν υπό στερητική δικαστική συμπαράσταση, έστω και επικουρική (πλήρη ή μερική).

Τα κριτήρια που θα ληφθούν υπόψη για την επιλογή τους είναι τα εξής:

α. Η κατοχή τίτλου σπουδών πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

β. Το κριτήριο της εντοπιότητας.

γ. Η γνώση ξένων γλωσσών.

δ. Η γνώση χειρισμού Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.

ε. Η εν γένει προσωπικότητα των υποψηφίων, μέσω διαδικασίας προσωπικής συνέντευξης και ψυχομετρικού ελέγχου.

Οι προσλαμβανόμενοι, με απόφαση Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Ακαδημία και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.), θα παρακολουθήσουν πρόγραμμα εκπαίδευσης χρονικής διάρκειας έως σαράντα (40) ημερών, το οποίο θα αφορά σε ζητήματα ιχνηλάτησης, παρακολούθησης των διαδικασιών απομόνωσης και έλεγχου των ασθενών κορωνοϊού (COVID-19) και των στενών επαφών τους, καθώς και αντιμετώπισης κάθε είδους υγειονομικής και άλλης φύσεως κινδύνου και απειλών

Δημοσιεύθηκε στις 30 September 2020 | 9:57 am


Κάθε 9 λεπτά ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του από λύσσα


 

    
 

  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με βίντεο που ανάρτησε στο λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απηύθυνε έκκληση στην παγκόσμια κοινότητα να δραστηριοποιηθεί περισσότερο για την αντιμετώπιση της λύσσας. Μίας...  


 

 

αιτίας θανάτου ανθρώπων που μπορεί να αποφευχθεί με τον εμβολιασμό των σκύλων.

Μπορεί να φαίνεται παράλογο αλλά, σύμφωνα με το news4health.gr εν έτει 2020 1 άτομο χάνει τη ζωή του από λύσσα κάθε 9 λεπτά. Πρόκειται για μία ιική ασθένεια που προκαλεί φλεγμονή στον εγκέφαλο των ανθρώπων και άλλων θηλαστικών.

Τα πρώτα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό και μυρμήγκιασμα στον τόπο έκθεσης. Αυτά τα συμπτώματα ακολουθούνται από ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα: βίαιες κινήσεις, ανεξέλεγκτος ενθουσιασμός, φόβος για νερό, αδυναμία μετακίνησης τμημάτων του σώματος, σύγχυση και απώλεια συνείδησης . Μόλις εμφανιστούν τα συμπτώματα, το αποτέλεσμα είναι σχεδόν πάντα θάνατος. Η χρονική περίοδος μεταξύ της προσβολής της νόσου και της έναρξης των συμπτωμάτων είναι συνήθως ένας έως τρεις μήνες, αλλά μπορεί να κυμαίνεται από λιγότερο από μία εβδομάδα έως περισσότερο από ένα έτος. Ο χρόνος εξαρτάται από την απόσταση που χρειάζεται να ταξιδέψει ο ιός κατά μήκος των περιφερειακών νεύρων για να φτάσει στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Η λύσσα προκαλείται από ιούς της λύσσας , συμπεριλαμβανομένου του ιού της λύσσας και του ιού της Αυστραλίας. Εξαπλώνεται όταν ένα μολυσμένο ζώο δαγκώνει ή γρατζουνίζει έναν άνθρωπο ή άλλο ζώο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα σκυλιά είναι το πιο συνηθισμένο ζώο. Περισσότερο από το 95% των ανθρώπινων θανάτων από λύσσα συμβαίνουν στην Αφρική και την Ασία .Η αντιμετώπιση της λύσσας είναι εφικτή

Η λύσσα συνήθως εμφανίζεται στις πιο φτωχές κοινότητες του κόσμου, όπου εκείνοι που δαγκώνονται συνήθως δεν έχουν πρόσβαση σε σωτήρια για τη ζωή τους θεραπεία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με βίντεο που ανάρτησε στο twitter απηύθυνει έκκληση στις κυβερνήσεις όλων των χωρών να μη διστάζουν να επενδύσουν στο πρόγραμμα εμβολιασμού των σκυλιών κατά της λύσσας. Με αυτόν τον τρόπο τα σκυλιά δε θα μπορούν να προσβληθούν και κατ΄επέκταση να μολύνουν τους ανθρώπους.

Παράλληλα, συστήνεις στους ανθρώπους που δέχονται ένα δάγκωμα να πλένουν άμεσα την πληγή τους πολύ σχολαστικά.

Οι ιατροί συνιστούν τον επαναληπτικό εμβολισμό για τέτανο κάθε 10 χρόνια. Αν ο τελευταίος σας εμβολιασμός ήταν άνω των 5 ετών και το τραύμα σας είναι βαθύ ή ακάθαρτο, ο ιατρός ίσως συστήσει αντιτετανικό ορό. Υποβληθείτε σ’ αυτόν το συντομότερο δυνατόν μετά τον τραυματισμό

Δημοσιεύθηκε στις 30 September 2020 | 9:56 am


Υπάρχει λόγος που κάποια ρολόγια είναι τόσο ακριβά; Όχι πάντα 
  Ο χρόνος κατέχει σημαντικό ρόλο στη ζωή μας και μπορεί πολλοί να χρησιμοποιούμε πλέον το κινητό τηλέφωνό μας για... 

 
 
να δούμε την ώρα, ωστόσο υπάρχουν κι εκείνοι που δεν αποχωρίζονται ποτέ το ρολόι χειρός τους.

Τα καλά ρολόγια συνηθίζεται να είναι ακριβά και ο λόγος δεν είναι μόνο ένας. Την επόμενη φορά που θα αναρωτηθείς πώς μπορεί μια μικρή συλλογή από γρανάζια και ελατήρια να εκτιμηθεί κάποιες φορές υψηλότερα από 500.000 ευρώ σου έχουμε την απάντηση.

Καινοτομίες: Τα περισσότερα ρολόγια υψηλής ωρολογοποιίας έχουν μια σειρά από διπλώματα ευρεσιτεχνίας κι έχουν γίνει διατριβές στην εφαρμοσμένη φυσική, για να πάρει ο μηχανισμός τους την τελική μορφή του.

Σπάνια υλικά: Δεν είναι μόνο ο χρυσός ή ο λευκόχρυσος, που μπορεί να κοσμούν στο καντράν, αλλά και τα προηγμένα σύνθετα υλικά στρατιωτικής ποιότητας, οι σεληνιακοί βράχοι και οι κρυστάλλινες θήκες από ζαφείρι ή τα αμέτρητα διαμάντια που συχνά συναντάμε σε τέτοιου είδους ρολόγια.Υψηλή ωρολογοποιία: Όπως και με τα ρούχα υψηλής ραπτικής, όταν θέλεις να αγοράσεις από το «πάνω ράφι» θα πρέπει να βάλεις βαθιά το χέρι στην τσέπη. Οι εταιρίες στέκονται στην υψηλή ποιότητα των υλικών και τον πρωτοποριακό σχεδιασμό, αλλά κάποιες φορές αυτό που πληρώνει ο πελάτης είναι απλώς η «μάρκα» και τίποτε άλλο

Δημοσιεύθηκε στις 30 September 2020 | 9:55 am


Τα συνηθισμένα λάθη που κάνουμε μετά την προπόνηση


 

Ας δούμε ποια είναι αυτά και πώς θα τα διορθώσουμε

Η γυμναστική μάς προσφέρει ...  


 

πολλά και σημαντικά οφέλη: ενισχύει τη λειτουργία της καρδιάς και του μυαλού, συμβάλλει στη διατήρηση υγιούς βάρους, αυξάνει τη μυϊκή μάζα, βελτιώνει τη διάθεση, τονώνει την αυτοπεποίθηση, αναβαθμίζει την ποιότητα του ύπνου αλλά και της σεξουαλικής μας ζωής. Όπως καταλαβαίνετε, λοιπόν, η σωματική άσκηση είναι βασική προϋπόθεση για έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Ωστόσο, δεν αρκεί να γυμναζόμαστε, πρέπει να το κάνουμε και σωστά. Μάλιστα, υπάρχουν ορισμένα λάθη που κάνουμε μετά την προπόνηση με αποτέλεσμα να μη βλέπουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα και να θέτουμε την ασφάλειά μας σε κίνδυνο.

Ας δούμε ποια είναι αυτά και πώς θα τα διορθώσουμε.

*Παραλείπουμε τις διατάσεις

Ένα συνηθισμένο και επικίνδυνο λάθος που πολλοί κάνουν στις προπονήσεις τους είναι η παράλειψη των διατατικών ασκήσεων. Οι διατάσεις -ή αλλιώς stretching- είναι εξίσου σημαντικές με την προθέρμανση και πρέπει να γίνονται μετά την προθέρμανση αλλά και στο τέλος του προγράμματος, για να αποφεύγεται το «πιάσιμο».
*Δεν πίνουμε αρκετό νερό

Κατά τη διάρκεια της γυμναστικής ιδρώνουμε και έτσι ο οργανισμός μας χάνει υγρά. Επομένως, είναι ιδιαίτερα σημαντικό μετά την προπόνηση να αναπληρώνουμε τα υγρά που χάσαμε, πίνοντας νερό.

Μάλιστα, η επαρκής ενυδάτωση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του μυϊκού πόνου. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η αφυδάτωση μειώνει τη ροή του αίματος στους μυς και μπορεί επίσης να προκαλέσει ανισορροπία ηλεκτρολυτών, η οποία με τη σειρά της μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του πόνου των μυών αργότερα.

Ακόμη και μια ελαφριά αφυδάτωση της τάξεως του 2-3% είναι αρκετή για να μειώσει τις πνευματικές και σωματικές μας επιδόσεις, γι’ αυτό φροντίζουμε να μένουμε ενυδατωμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

*Τρώμε ανεξέλεγκτα

Δεν είναι καθόλου σπάνιο φαινόμενο οι άνθρωποι να υπερεκτιμούν τις θερμίδες που έκαψαν κατά τη διάρκεια της γυμναστικής και στη συνέχεια να επιβραβεύουν τον εαυτό τους, τρώγοντας περισσότερο από όσο χρειάζεται ο οργανισμός τους.

Ακολουθώντας μία τέτοια λογική, όχι μόνο δεν θα καταφέρουμε να χάσουμε βάρος, αλλά είναι αρκετά πιθανό να δούμε τα κιλά μας να αυξάνονται. Αν ο στόχος μας είναι να αδυνατίσουμε, οι θερμίδες που καίμε πρέπει να είναι περισσότερες από αυτές που προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής.
*Δεν επιλέγουμε τις σωστές τροφές

Επιλέγοντας λάθος τροφές μετά την προπόνηση, δεν θα αναπληρώσουμε τα συστατικά που χάσαμε και θα αποθηκευτεί πιο εύκολα λίπος. Έτσι, χρειαζόμαστε τροφές που θα βοηθήσουν το σώμα μας να αναπληρώσει τα θρεπτικά συστατικά που έχασε και θα ενισχύσουν τη μυϊκή αποκατάσταση.

Το γεύμα μας θα πρέπει να είναι 30 λεπτά έως 2 ώρες μετά την προπόνηση και να περιέχει υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Τα ζυμαρικά ολικής άλεσης με τόνο, το καστανό ρύζι με τόνο, ο σολομός με κινόα, το τοστ με τυρί και γαλοπούλα, η ομελέτα με μαύρο ψωμί, το γάλα καρύδας με βρώμη και το γιαούρτι με φρούτα είναι μερικές καλές ιδέες

Δημοσιεύθηκε στις 30 September 2020 | 9:55 am


Πως να φτιάξετε σπιτική μαρμελάδα σταφύλι - Εύκολη συνταγή που δεν απαιτεί κόπο και χρόνο 

Υλικά για 4 άτομα 


  • 1 κιλό σταφύλια
  • 3/4 κιλού ζάχαρη
  • λίγη αρμπαρόριζα 


 

 

Εκτέλεση 


  1. Αρχικά, πλένετε τα σταφύλια. Αν η ποικιλία που έχετε επιλέξει, έχει κουκούτσια, τα αφαιρείτε με φουρκέτα ή το ειδικό εργαλείο.
  2. Στη συνέχεια, βράζετε τη ζάχαρη με λίγο νερό μέχρι να διαλυθεί.
  3. Όταν το σιρόπι δέσει, ρίχνετε μέσα τις ρώγες και την αρμπαρόριζα και δένετε τη μαρμελάδα σε δυνατή φωτιά.
  4. Υπολογίστε πως χρειάζονται περίπου 30 λεπτά μέχρι να λιώσουν τα σταφύλια.
  5. Μόλις είναι έτοιμη, την αφήνετε πρώτα να κρυώσει και μετά την τοποθετείτε σε βάζο

Δημοσιεύθηκε στις 30 September 2020 | 9:54 am


Πρόσληψη ανέργων με 200 ευρώ...

 


Σε επιδότηση πρόσληψης μακροχρόνια ανέργων με μερική απασχόληση και μισθολογικό κατώφλι τα 200 ευρώ (!) μετεξελίσσεται, πριν ακόμη ξεκινήσει, το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα δημιουργίας 100.000 θέσεων εργασίας που... τίθεται σε λειτουργία από την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου και εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη. Χθες δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας με δύο αλλαγές που καθιστούν το πρόγραμμα απαύγασμα ευελιξίας.

Οχι μόνο επειδή στις επιδοτούμενες θέσεις εργασίας εντάσσονται και οι προσλήψεις με μερική απασχόληση, αλλά κυρίως διότι δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν μακροχρόνια ανέργους στους οποίους ο μισθός μπορεί να ξεκινά από τα 200 ευρώ!

Να πώς διατυπώνεται στην απόφαση η σχετική ρύθμιση: «Σε περίπτωση που η νέα θέση εργασίας αφορά μακροχρόνια άνεργο, εγγεγραμμένο στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών μέχρι την υποβολή της αίτησης-δήλωσης των επιχειρήσεων-εργοδοτών για ένταξη στο πρόγραμμα, η νέα πρόσληψη επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό (πέραν της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών) με 200 ευρώ, επί του καθαρού μηνιαίου μισθού, προ φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. 

Σε κάθε περίπτωση, ο καθαρός μηνιαίος μισθός, προ φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, του νεοπροσληφθέντος μακροχρόνια ανέργου δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 200 ευρώ»!

Με άλλα λόγια, οι επιχειρήσεις μπορούν να προσλάβουν μακροχρόνια ανέργους για μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα και να τους συντηρούν απλώς με τα χρήματα της επιπλέον κρατικής επιδότησης των 200 ευρώ. Με βάση τη λογική της διάταξης ίσως μπορούν ακόμη και απλώς να υποκρίνονται ότι τους προσλαμβάνουν και να χρησιμοποιούν το πρόγραμμα ως μέσο παράτασης του επιδόματος ανεργίας, με 200 ευρώ τον μήνα.

Η απροθυμία

Υποτίθεται ότι τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα ελαστικοποιήθηκαν ακόμη περισσότερο για να καμφθεί η απροθυμία των επιχειρήσεων, όπως συνέβη και με το προηγούμενο πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα «Συν-Εργασία». Αλλά ακόμη κι έτσι παραμένει άγνωστο αν κι αυτό το πρόγραμμα θα τύχει αποδοχής από την αγορά, αφού για να μπορέσει μια επιχείρηση να λάβει μέρος των 345 εκατ. ευρώ που διατίθενται, θα πρέπει να έχει ρυθμίσει τις ασφαλιστικές και φορολογικές της υποχρεώσεις και να διαθέτει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης ένταξης στο πρόγραμμα.

Επιπλέον, η επιχείρηση που θα προσλάβει έναν επιδοτούμενο άνεργο για πλήρη ή μερική απασχόληση, ακόμη και χωρίς να καταβάλει ένα ευρώ μισθό (στην περίπτωση των μακροχρονίως ανέργων) οφείλει την ημέρα της πρόσληψης να μην έχει μεταβάλει προς τα κάτω τον αριθμό των εργαζομένων που είχε στις 18 Σεπτεμβρίου 2020. Φυσικά, μπορεί να κάνει υποκατάσταση, να απομακρύνει τους εργαζομένους που δεν θέλει και να τους αντικαταστήσει με νέους επιδοτούμενους, αλλά και σε αυτή την περίπτωση δεσμεύεται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό για 6 μήνες. Περιορισμός που δύσκολα μπορεί να γίνει αποδεκτός από επιχειρήσεις που λειτουργούν ακόμη χωρίς πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό και υπό τον φόβο της έξαρσης του COVID-19.

Οι μικρομεσαίοι

«Το πρόγραμμα 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας που ανακοινώθηκε δεν βοηθάει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που έχουν εγκαταλειφθεί στη τύχη τους χωρίς στήριξη και οδηγούνται από τις κυβερνητικές επιλογές σε απολύσεις και λουκέτα» δήλωσε η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Ξενογιαννακοπούλου.

«Δεν διασφαλίζει τους σημερινούς εργαζόμενους, καθώς δεν θέτει ως προϋπόθεση την απαγόρευση προηγούμενων απολύσεων από τις επιχειρήσεις που θα το αξιοποιήσουν... Δεν προβλέπεται η εξασφάλιση των θέσεων και των εργασιακών συμβάσεων, ανοίγοντας προφανώς τον δρόμο των απολύσεων και της αντικατάστασής τους με χαμηλόμισθους εργαζόμενους. 

Επίσης, δεν διαμορφώνει εργασιακή προοπτική για τους εργαζομένους που θα προσληφθούν από το Πρόγραμμα πέραν του εξαμήνου» σημείωσε η κ. Ξενογιαννακοπούλου...

Χριστίνα Κοψίνη

efsyn.gr

Δημοσιεύθηκε στις 29 September 2020 | 5:54 pm


Κατέληξε ηλικιωμένος από την Βέροια θύμα του ιούΑυξάνεται η λίστα των θυμάτων του κορονοϊού στη χώρα μας με έναν 90χρονο από τη Βέροια να είναι το 387ο θύμα του ιού. Ο 90χρονος άφησε την τελευταία του πνοή στο ΑΧΕΠΑ, όπου νοσηλεύεται ο γιος του, ο οποίος είναι επίσης θετικός στον κορονοϊό.


Νωρίτερα ένας 76χρονος που νοσηλευόταν με κορωνοϊό στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Ευαγγελισμός άφησε την τελευταία του πνοή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 76χρονος έπασχε από υποκείμενα νοσήματα.

Ο άτυχος άνδρας νοσηλευόταν στη ΜΕΘ από τις 31 Αυγούστου

Δημοσιεύθηκε στις 29 September 2020 | 4:21 pm


ΟΠΕΚΑ: Ποια επιδόματα πληρώνονται την Τετάρτη

 


Αύριο, Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου θα καταβάλει ο ΟΠΕΚΑ μια σειρά από επιδόματα στους δικαιούχους. Αναλυτικά, αυτά είναι τα εξής:


-Την τέταρτη διμηνιαία δόση του επιδόματος παιδιού για το 2020. Η πληρωμή αυτή θα αφορά στους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο του 2020. Υπενθυμίζεται για να χορηγηθεί το επίδομα του παιδιού στον ενδιαφερόμενο θα πρέπει η αίτηση του να έχει υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί, ωστόσο αίτηση που αποθηκεύτηκε προσωρινά, θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη. Επίσης επισημαίνεται πως, το επίδομα χορηγείται από το πρώτο παιδί και το συνολικό ποσό καθορίζεται από τον αριθμό των εξαρτώμενων παιδιών και την κατηγορία του οικογενειακού εισοδήματος. Αναλυτικά: Το ποσό του επιδόματος διαμορφώνεται σε μηνιαία βάση στα 70 ευρώ/ 42 ευρώ/ 28 ευρώ για κάθε παιδί (για το πρώτο και δεύτερο παιδί ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος του φορολογούμενου) και στα 140 ευρώ/ 84 ευρώ /56 ευρώ από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί σε μηνιαία βάση.


-Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ). Η πληρωμή αυτή αφορά όσους έχουν υποβάλλει αίτηση έως και τις 31 Αυγούστου του 2020 και έχει εγκριθεί.


- Το επίδομα Ενοικίου (στέγασης). Η πληρωμή αυτή αφορά όσους έχουν υποβάλλει αίτηση έως και τις 31 Αυγούστου 2020 και έχει εγκριθεί. Υπενθυμίζεται ότι το ποσό του επιδόματος κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ τον μήνα, ανάλογα την σύνθεση του νοικοκυριού.


-Αύριο θα καταβληθούν και τα προνοιακά και διατροφικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ αλλά και οι συντάξεις των ανασφάλιστων υπερηλίκων.


Σημειώνεται ότι όπως συμβαίνει συνήθως, τα χρήματα πιστώνονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων μια ημέρα νωρίτερα, δηλ. από σήμερα.

Δημοσιεύθηκε στις 29 September 2020 | 9:17 am


Χαροπαλεύει ο 30χρονος σε νοσοκομείο: «Η οδοντίατρος τον έστειλε στην εντατική με τα λάθη της»

 


  
 Βράζουν και αγωνιούν οι συγγενείς 30χρονου από τα Ψαχνά στην Εύβοια. “Η οδοντίατρος που έπρεπε να φροντίσει ένα απόστημα που είχε, έβαλε σε κίνδυνο τη ζωή του”. Τι συνέβη μέχρι ο νεαρός να φτάσει στην εντατική…

  

Μετά από λάθος της oδοντιάτρου που διατηρεί ιατρείο στα Ψαχνά Ευβοίας ο ασθενής κατέληξε στην Γναθοχειρουργική πτέρυγα του ΓΓ Γεννηματάς στην Αθήνα να χαροπαλεύει. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν άτομα από το στενό οικογενειακό του περιβάλλον, που φαίνονται αποφασισμένα να κινηθούν νομικά.

Όλα ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα. Ο 30χρονος που διαμένει στους Καθενούς, επισκέφθηκε το ιατρείο της οδοντιάτρου στα Ψαχνά, για να δείξει το απόστημα που είχε δημιουργηθεί ανάμεσα στα δόντια του.

Όπως αναφέρουν συγγενείς του, εξαιτίας του λάθους χειρισμού της κατάστασης από τη γιατρό, το απόστημα επεκτάθηκε. “Δεν τον ενημέρωσε ότι η κατάστασή του είναι σοβαρή και υπάρχουν κίνδυνοι” υποστηρίζει η πλευρά του 30χρονου.

Σε κρίσιμη κατάσταση διακομίσθηκε ο 30χρονος στο Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών, όπου βρίσκεται διασωληνωμένος, με την κατάστασή του να χειροτερεύει μέρα με την ημέρα.

Δημοσιεύθηκε στις 29 September 2020 | 9:13 am


Ποια είναι η διαφορά κεραυνού και αστραπής που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν

  

  Οι περισσότεροι θεωρούμε ότι είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα

Πιθανόν ανήκεις στην κατηγορία όσων χρησιμοποιούν την λέξη... 


 

 

κεραυνός και αστραπή εναλλάξ και όπως σε βολεύει χωρίς να υπάρχει λόγος γι' αυτό το διαχωρισμό. Κι όμως στην πραγματικότητα παρόλο που αυτές οι δύο λέξεις έχουν ταυτιστεί και μοιάζουν να σημαίνουν το ίδιο, τελικά δεν έχουν ακριβώς το ίδιο νόημα. Υπάρχει μία και σημαντική διαφορά ανάμεσα στις δύο έννοιες.

Αυτή η διαφορά, λοιπόν, είναι η εξής¨: Η αστραπή είναι ουσιαστικά μία ηλεκτρική εκκένωση μεταξύ δύο νεφών, ή ακόμη και μεταξύ δυο διαφορετικών τμημάτων του ίδιου νέφους. Ουσιαστικά μιλώντας επιστημονικά με τη λέξη ηλεκτρική εκκένωση, εννοούμε τη δημιουργία μιας διαφοράς δυναμικού λόγω των αντίθετα φορτισμένων ηλεκτρικά νεφών.

Ο κεραυνός όμως δεν είναι το ίδιο. Ο κεραυνός αποτελεί μια περίπτωση της αστραπής όταν εκείνη εκδηλώνεται μεταξύ νέφους και εδάφους. Επίσης εκτός από αυτή τη βασική διαφορά τους, η αστραπή εκτείνεται σε μεγαλύτερο μήκος απ’ ότι ο κεραυνός.

Παρόλο που, λοιπόν, νομίζουμε ότι πρόκειται για το ίδιο πράγμα, τελικά υπάρχει μεγάλη διαφορά.  

news.gr

Δημοσιεύθηκε στις 29 September 2020 | 9:12 am


Χτύπησαν ταχυδρόμο και του «άρπαξαν» την τσάντα με 28.500 ευρώ


     
 

Θύμα ληστείας από δύο αγνώστους έπεσε ταχυδρόμος των ΕΛΤΑ...  


 

 

Σιδηροκάστρου, στις Σέρρες σήμερα το πρωί (28/9).

Στις 10:40, όταν ο ταχυδρομικός διανομέας κατέβηκε από το αυτοκίνητό του για να πάει στο κατάστημα των Ελληνικών Ταχυδρομείων, τον πλησίασαν οι δύο δράστες, οι οποίοι επέβαιναν σε μοτοσικλέτα και με τη χρήση βίας άρπαξαν την τσάντα του που είχε μέσα το χρηματικό ποσό των 28.500 ευρώ, για τις συντάξεις των δικαιούχων.

Οι δύο δράστες, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, ο ένας με μαύρο κράνος και ο άλλος με μάσκα και κουκούλα, έγιναν «καπνός».

Η Αστυνομία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό τους, ενώ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Σερρών. 

 thestival.gr

Δημοσιεύθηκε στις 29 September 2020 | 9:11 am


Τι θα συμβεί αν βάλετε μια ασπιρίνη στο πλυντήριο ρούχων

 


 

     Όσο περίεργο και αν σας ακούγεται υπάρχει ένα χάπι που θα σας βοηθήσει όχι μόνο στο καθάρισμα των ρούχων αλλά θα τα αποτρέψει και από το γάριασμα.
Πρόκειται για...  


 

 

το χάπι που όλοι έχουμε στο φαρμακείο του σπιτιού μας ενώ είναι γνωστό και ως το χάπι για όλες τις παθήσεις. Ο λόγος για την ασπιρίνη που όπως αποδεικνύεται μας βγάζει ασπροπρόσωπους και στη μά

χη με τους λεκέδες. Που να το φανταζόταν το 1853 ο Αλσατός χημικός Σαρλ Φρεντερίκ Ζεράρτ που την παρασκεύασε πως αρκετά χρόνια μετά θα την χρησιμοποιούσαμε και ως καθαριστικό.
Αν θέλετε, λοιπόν, να αποφύγετε το γάριασμα των ρούχων δεν έχετε παρά να πάρετε 5 δισκία ασπιρίνης και να τα διαλύσετε σε 2 λίτρα νερό. Τα λευκά και ταλαιπωρημένα ρούχα θα πρέπει να μείνουν για 8-9 ώρες στο νερό έτσι ώστε να μουλιάσουν καλά. Διαφορετικά μπορείτε να προσθέσετε κατά τη διάρκεια κανονικής πλύσης του πλυντηρίου σας δισκία ασπιρίνης μαζί με το απορρυπαντικό.
Έχετε αναρωτηθεί άραγε ποτέ τι είναι το γάριασμα των ρούχων αλλά και πως προκαλείτε; Σίγουρα όλοι θα έχετε ρούχα που έχουν γαριάσει ενώ για να μπορέσετε να το καταλάβετε θα δείτε να έχουν σχηματιστεί στην επιφάνεια του υφάσματος μικρά σφαιρίδια από τις ίνες τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να χαλάει η εξωτερική εμφάνιση του ρούχου ενώ παράλληλα θα νιώσετε να σας ενοχλεί στο σώμα μας.
Οι λόγοι που ευθύνονται για το γάριασμα των ρούχων είναι αρκετοί. Μερικοί από αυτούς είναι η τριβή και το συνεχές πλύσιμο σε «βαριά» προγράμματα που προκαλούν διαρκή τριβή με άλλα υφάσματα στο πλυντήριο. Oι κάλτσες είναι από τα ρούχα που γαριάζουν πολύ ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τις μασχάλες των t-shirt.
Μη νομίζετε, όμως, πως η ασπιρίνη θα καταπολεμήσει μόνο το γάριασμα. Κάνει τα ρούχα σας να αντιστέκονται και στους επίμονους λεκέδες. Το γνωστό αναλγητικό «αγαπά» λεκέδες από αίμα και τους καταπολεμά μέσα σε 2 μόνο ώρες. Η διαδικασία απλή. Διαλύστε σε κρύο μόνο νερό δισκία ασπιρίνης και μουλιάστε για περίπου 2 ώρες το λερωμένο ρούχο.
Tip: Μην επιχειρήσετε ποτέ να αφαιρέσετε λεκέ από αίμα με καυτό νερό. Η πρωτεΐνη που περιέχει το αίμα αντιστέκεται στο καυτό νερό και συγκεντρώνεται με αποτέλεσμα ο λεκές να γίνει ακόμα πιο δύσκολος στην αφαίρεσή του.  

Πηγή: spirossoulis.com   

Δημοσιεύθηκε στις 29 September 2020 | 9:10 am


Από που βγήκε η φράση... "Ο μήνας έχει εννιά";

 


  
Η φράση «και ο μήνας έχει εννιά», δήλωσε την αποχή, την ασφάλεια, την καλοπέραση μακριά από τις πολεμικές κακουχίες


Η...  


 

 

επικρατέστερη προέρχεται από τα πρώτα χρόνια ύπαρξης του νέου ελληνικού κράτους, όταν οι δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνονταν την ένατη ημέρα του μήνα. Η μέρα μισθοδoσίας προκαλούσε αισθήματα χαράς στους εργαζόμενους. Δεν ήταν και λίγο για κάποιους να έχουν σταθερή μισθοδοσία όσο κρατούσε ο διορισμός, σε μια εποχή σκληρής φτώχειας.

Η δεύτερη εκδοχή αναφέρεται σε ένα αρχαιότερο γεγονός. Λίγο πριν από τη μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ, οι Αθηναίοι έστειλαν αγγελιαφόρο στους Σπαρτιάτες και τους ζήτησαν να τους βοηθήσουν στον πόλεμο εναντίον των Περσών. Οι Σπαρτιάτες ήταν πρόθυμοι να βοηθήσουν, αλλά έπρεπε να υπακούσουν σε νόμο που τους απαγόρευε να πολεμήσουν πριν από τη γέμιση του φεγγαριού.

Η απάντηση που έδωσαν στον αγγελιαφόρο ήταν η εξής: “Είναι εννέα του μηνός και το φεγγάρι δεν είναι γιομάτο”. Οι Σπαρτιάτες έστειλαν πράγματι στρατό, μετά την πανσέληνο, αλλά η μάχη είχε ήδη τελειώσει με τη θριαμβευτική νίκη των ελληνικών δυνάμεων. Η φράση «και ο μήνας έχει εννιά», δήλωσε πλέον την αποχή, την ασφάλεια, την καλοπέραση μακριά από τις πολεμικές κακουχίες....

Δημοσιεύθηκε στις 29 September 2020 | 9:09 am


Δύο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα


Βγήκαν τα μαχαίρια σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο Βέροιας ανάμεσα στη Γεωργία Μπατσαρά και στο Χρήστο Τσιούντα....

Οι βολές του Τσιούντα πολλές στην αρχηγό την Γεωργία Μπατσαρά...

Στο συμβούλιο μίλησε για πλουτισμό μίλησε για θέσεις ο κύριος Τσιούντας αλλά χωρίς καμιά ουσία...

Η ουσία τελικά είναι φανερή... οι θέσεις και τίποτα άλλο, γιατί εσύ και όχι εγω...

Και επειδή πρέπει να λέγονται τα πράγματα με το όνομα τους και οι δύο (Μπατσαρά και Τσιούντας) μαλώνουν για τις θέσεις, για τον μισθό, για την μαρμίτα που λέει και ο απλός λαός ...

Ο Τσιούντας τόσο καιρό σιωπούσε, και η Μπατσαρά περίμενε Πότε να έρθει ο ανασχηματισμός να αναλάβει μία θέση, να διοριστεί μόνη της...


Άραγε γιατί τόσο καιρό ο Χρήστος Τσιούντας δεν μιλούσε και μιλάει τώρα?
Μα θα μου πείτε τώρα δεν τον έβαλε σε θέση !
Σωστό! 


Δηλαδή με λίγα λόγια... δύο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα... Γιατί ο αχυρώνας είναι του Βοργιαζίδη,και τους μάντρωσε καλά, και έτσι πρέπει ..

Απλως οι (γάιδαροι) μαλώνουν για μια μπάλα άχυρο.... αλλά και αυτή δεν ξέρουν πως θα την μοιράσουν,λες και τον κόσμο τον απασχολεί αν πήραν θέσεις, καταλαβαίνετε τώρα πώς θα πάει το δημοτικό συμβούλιο και πώς θα λυθούν τα προβλήματα που έχει ο κόσμος... 

Αλλά και η Γεωργία Μπατσαρά έχασε την μπάλα στην κυριολεξία, μα από Δήμαρχος κλητήρας;

Έκανες ΒΟΥΛΕΥΤΉΣ, ΑΝΤΙΝΟΜΆΡΧΗΣ, πας τώρα αντιδήμαρχος;

Αντε τώρα και σε ανώτερα πρόεδρος στο Πολυδένδρι!

Αυτό ισχύει και για τον Χρήστο Τσιούντα που πας ωρε... Δήμαρχος ήσουν... παρακαλάς να υποβαθμιστείς μόνος σου;Να γίνεις τι αντιδήμαρχος; 
Αντε καλά κρασιά....
 Η ουσία είναι ότι ότι για άλλη μία φορά το δημοτικό συμβούλιο θα γίνει η παράσταση του Καραγκιόζη. 
Βρείτε τώρα εσείς ποιος είναι ο καραγκιόζης! 
Θα επανέλθουμε 


Δημοσιεύθηκε στις 28 September 2020 | 11:13 pm


Έργο Ανέγερσης Νέου Αστυνομικού Μεγάρου Ημαθίας


Κατόπιν του από 19-08-2020 Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ημαθίας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, ξεκίνησε, παρουσία εκπροσώπων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ημαθίας, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας και της Ε.Α.Υ.Ν. Ημαθίας, αυτοψία και οριοθέτηση του χώρου της σκαπτικής ανασκαφής, στο πλαίσιο του έργου ανέγερσης του Νέου Αστυνομικού Μεγάρου Ημαθίας. 


Γίνεται μνεία ότι το εν λόγω έργο θα υλοποιηθεί σε παραχωρηθέν τμήμα του Δημοσίου ακινήτου με Β.Κ. 342 και κατόπιν προγενέστερων ενεργειών που αφορούν τη σύνταξη ανάλογων μελετών και οικονομικών εγκρίσεων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. 
Πρόκειται για ένα έργο άκρως σημαντικό για την Ελληνική Αστυνομία καθ’ όσον με την υλοποίησή του διασφαλίζονται όχι μόνο προς το Αστυνομικό Προσωπικό αλλά και προς του πολίτες αναβαθμισμένες υπηρεσίες.

Δημοσιεύθηκε στις 28 September 2020 | 12:14 pm


Ποιοι θα υπηρετήσουν 9 µήνες στον Στρατό Ξηράς - Όλες οι αλλαγές στη θητεία


 Η αύξηση της στρατιωτικής θητείας στον στρατό ξηράς από τους 9 στους 12 μήνες, με έξτρα μπόνους όμως την 9μηνη θητεία για όσους υπηρετούν στην παραμεθόριο φαίνεται να κλειδώνει ενώ εξετάζεται να προωθηθεί και η υποχρεωτική στράτευση από τα 18 έτη. Με τρεις κινήσεις το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επιδιώκει να θωρακίσει το έμψυχο δυναμικό των τριών όπλων σε μια περίοδο που η Τουρκία ανεβάζει τους τόνους παρά το γεγονός ότι ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές μεταξύ των δυο χωρών.


Πέρα από τις προσλήψεις των 15.000 µόνιµων οπλιτών, στο υπουργείο Εθνικής Αµυνας θεωρούν ότι η αύξηση της θητείας στον Στρατό Ξηράς στους 12 µήνες, όπως ισχύει σήµερα σε Αεροπορία και Ναυτικό, είναι µια πρώτη αλλά άµεση λύση για την επάνδρωση στρατοπέδων, ειδικά στις παραµεθόριες περιοχές. Μάλιστα, τη σκέψη αυτή επιβεβαίωσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη πριν από λίγες ηµέρες, κατά την παρέµβασή του στους παραγωγικούς φορείς. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η θητεία δεν θα αυξηθεί πέραν των 12 µηνών, ενώ αποκάλυψε πως εξετάζεται η υποχρεωτική στράτευση στα 18.

Δημοσιεύθηκε στις 28 September 2020 | 9:08 am


Έτσι θα κάνεις το πλύσιμο των πιάτων στο χέρι… παιχνιδάκι

 


 
 
 
 
    Για πολλούς το πλύσιμο των πιάτων στο χέρι αποτελεί μια απίστευτα εκνευριστική και βαρετή διαδικασία, αφού παίρνει χρόνο, είναι κουραστικό μια και... 
 
 
 
απαιτεί ορθοστασία, ενώ κάποια σκεύη δεν είναι πάντα εύκολο να καθαριστούν.

Ωστόσο, το μόνο που χρειάζεται είναι σωστή οργάνωση και όλα τα άλλα γίνονται πιο απλά.

Μούλιασμα: Δεν υπάρχει πάντα διάθεση να πλύνεις τα πιάτα στην ώρα τους και για αυτό τα αφήνεις στο νεροχύτη. Η καλύτερη λύση, μετά το πλύσιμο, θα ήταν να τα ξεπλύνεις με νερό ώστε να μη μείνουν υπολείμματα και να τα αφήσεις με νερό να μουλιάσουν. Έτσι, δεν θα παιδευτείς και δεν θα χάσεις χρόνο τρίβοντας, όταν έρθει η ώρα να τα πλύνεις.

Σειρά προτεραιότητας: Για να μη σπαταλάς και χρόνο και σαπούνι, ξεκίνα να πλένεις τα πιάτα με τη σειρά. Η λογική λέει ξεκινάμε από το πιο καθαρό και καταλήγουμε στο πιο βρόμικο, έτσι ώστε όσο πλένεις να πέφτει νερό στα άπλυτα και να μαλακώνουν τα λίπη. Ξεκίνα να πλένεις τα ποτήρια, έπειτα τα μαχαιροπίρουνα, μετά τα πιάτα και τέλος τα μαγειρικά σκεύη. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο θα γλιτώσεις χρόνο, αλλά θα αποφύγεις να πάρουν άσχημες μυρωδιές π.χ. τα ποτήρια από τις κατσαρόλες.

Απορρυπαντικό πιάτων: Επίλεξε ένα υγρό πιάτων με τα σωστά συστατικά. Προμηθεύσου αντιβακτηριδιακό υγρό σαπούνι για τα πιάτα με γαλακτικό οξύ, ώστε να απομακρύνει τα βακτήρια και να κάνει το πλύσιμο πιο εύκολο.

Σφουγγάρι: Υπάρχουν σφουγγάρια που θα κάνουν τη διαδικασία του πλυσίματος πολύ πιο εύκολη. Στο εμπόριο θα βρεις σφουγγάρια που έχουν «σύρμα» από πλαστικό και λειτουργούν πολύ καλά στα πιάτα, χωρίς να αφήνουν γρατσουνιές.Έλεγξε τη θερμοκρασία: Εάν έχουν μείνει λίπη στα πιάτα που έχουν ξεραθεί και δεν φεύγουν, βάλε τα μέσα σε ζεστό νερό, για ακόμα πιο δραστικό αποτέλεσμα. Από την άλλη, χρησιμοποίησε κρύο νερό για να ξεκολλήσεις τα γαλακτοκομικά και τις αμυλούχες τροφές Εάν θέλεις για παράδειγμα να απομακρύνεις το βούτυρο, χρησιμοποίησε κρύο νερό. Το ζεστό θα το κάνει κολλώδες και θα είναι δύσκολο να βγει.

Δημοσιεύθηκε στις 28 September 2020 | 9:01 am


Κάθε ψάρι στον καιρό του - Εσύ ξέρεις πότε είναι η εποχή τους;

  
Η εποχικότητα κάθε τροφής τείνει να αλλοιωθεί με την εντατική καλλιέργεια ανεξαρτήτως εποχής, καθώς... 
 
 
 
 
η ζήτηση για όλες τις τροφές όλες τις εποχές του χρόνου ολοένα αυξάνεται.

Ωστόσο, καλό θα ήταν τα ψάρια -όπως και τα φρούτα και τα λαχανικά- να καταναλώνονται σε συγκεκριμένη εποχή, ώστε να προσλαμβάνουμε τη μέγιστη θρεπτική αξία, ενώ με αυτόν τον τρόπο προστατεύουμε και το περιβάλλον.

Ιανουάριος: Λαυράκι, γόπες, τσιπούρες, σαργοί, κουτσομούρες, μπαρμπούνια, σφυρίδα, βραστόψαρα, γλώσσα, λυθρίνια, ροφός, σκορπίνα, συναγρίδα, μαρίδα, χειλού, καλαμάρια, χταπόδι, στρείδια και μύδια.

Φεβρουάριος: Σιπούρες, σαργοί, κουτσομούρες, μπαρμπούνια, λούτσος, βραστόψαρα, γλώσσα, γόπα, λυθρίνια, παλαμίδα, σαφρίδια, σκορπίνες, σπήρα, συναγρίδα, σφυρίδα, μαρίδα, χειλού χταπόδι, γαρίδες, καραβίδες, καλαμάρια, μύδια και στρείδια.

Μάρτιος: Συναγρίδες, σφυρίδες, γαύρος, λυθρίνια, τσιπούρες, σαργοί, χταπόδια, κουτσομούρες, μπαρμπούνια, παλαμίδα, σπάρος, μαίνουλα, στήρα, ροφός και χέλι.

Απρίλιος: Τσιπούρες, σαργοί, μπαρμπούνια, μουρμούρα, αθερίνα, γαλέος, γαύρος, ζαργάνα, κουτσομούρες, λούτσος, λυθρίνια, παλαμίδα, σαρδέλα, σαφρίδια, σκορπίνες, σκουμπρί, συναγρίδα, σφυρίδα, τόνος, φαγκρί, σπάρος, μαίνουλα, στήρα, ροφός, χέλι, χταπόδι, γαρίδες, καραβίδες, καλαμάρια, μύδια, στρείδια και αστακός.

Μάιος: Τσιπούρες, σαργοί, χταπόδια, κουτσομούρες, μπαρμπούνια, σκαθάρι, αστακός, αθερίνα, γαλέος, γαρίδες, γαύρος, γόπες, ζαργάνα, καλαμάρια, κολιός, κουτσομούρες, λυθρίνια, μαγιάτικο, μελανούρια, μπαρμπούνια, μύδια, ξιφίας, σαρδέλα, σαφρίδια, σκουμπρί, συναγρίδα, σφυρίδα, τόνος, φαγκρί, παλαμίδα, σπάρος, μαίνουλα, ροφός και χέλι.

Ιούνιος: Σαρδέλες, κολιούς, σκουμπριά, πελαγίσιος μπακαλιάρος, σαφρίδια, αστακός, γαρίδες, γαύρος, γόπες, μελανούρια, μπαρμπούνια, μύδια, ξιφίας, ροφός, σκουμπρί, τόνος, σουπιές, φαγκρί, σάλπα και συναγρίδα.

Ιούλιος: Σαρδέλες, γάβρους, κολιούς, σκουμπριά, πελαγίσιος μπακαλιάρο, γαύρος, αστακός, γαρίδες, γόπα, μαγιάτικο, μελανούρι, μύδια, ξιφίας, σαρδέλες, σαφρίδι, σκουμπρί, σουπιά, τόνος, ροφός, σάλπα και συναγρίδα.

Αύγουστος: Σαρδέλες, γάβρους, κολιούς, σκουμπριά, πελαγίσιος μπακαλιάρος, σαρδέλα, γαρίδες, αστακός, γόπα, μαγιάτικο, μελανούρι, κολιός, ξιφίας, σαφρίδι, τόνος, λούτσος, σάλπα και συναγρίδα.

Σεπτέμβριος: Πελαγίσιος μπακαλιάρος, μπαλάδες, γαύρος, μαγιάτικο, γόπα, μελανούρι, κολιός, λυθρίνι, σκουμπρί, ξιφίας, σαρδέλα, σαφρίδι, παλαμίδα, κοκάλια και συναγρίδα.

Οκτώβριος: Τσιπούρες, σαργοί, χταπόδια, κουτσομούρες, μπαρμπούνια, παλαμίδα, κοκάλια και συναγρίδα.

Νοέμβριος: Τσιπούρες, σαργοί, χταπόδια, κουτσομούρες, μπαρμπούνια, τόνος, παλαμίδα, κοκάλια και συναγρίδα.

Δεκέμβριος: Γόπες, τσιπούρες, σαργοί, χταπόδια, κουτσομούρες, μπαρμπούνια, βραστόψαρα, γλώσσες, καλαμάρια, κουτσομούρες, λυθρίνια, μπαρμπούνια, σαφρίδια, στρείδια, συναγρίδα, σφυρίδα, χταπόδι, μαρίδα και χειλού.

Δημοσιεύθηκε στις 28 September 2020 | 9:00 am


Οι λόγοι που το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα για τα παιδιά

  
  Τα παιδιά συνήθως αποφεύγουν το πρωινό και ειδικότερα όταν βρίσκονται σε μικρή ηλικία, όμως είναι το πρώτο και πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας που δίνει στα παιδιά πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Σύμφωνα με...  

 
 
μελέτες, τα παιδιά που τρώνε καθημερινά πρωινό, έχουν καλύτερο διατροφικό «προφίλ», λαμβάνοντας τις αναγκαίες ποσότητες βιταμινών, ασβεστίου, σιδήρου, ιωδίου και άλλων βασικών συστατικών.

Αντίθετα, τα παιδιά που παραλείπουν το πρωινό τους, έχουν αυξημένη πιθανότητα να μη λαμβάνουν τις αναγκαίες για την ανάπτυξή τους ποσότητες ζωτικών θρεπτικών συστατικών. Αυτό τουλάχιστον προειδοποιούν ερευνητές του Κολεγίου King's και της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη λέκτορα διατροφολογίας δρα Γκέρντα Ποτ, έκαναν μία σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό «British Journal of Nutrition», σύμφωνα με την οποία ως επαρκές πρωινό θεωρήθηκε η κατανάλωση τουλάχιστον 100 θερμίδων μεταξύ έξι και εννέα το πρωί. Η μελέτη διαπίστωσε ότι σχεδόν ένα στα τρία παιδιά (32%) που παρέλειπαν το πρωινό, δεν λάμβαναν την ελάχιστη συνιστώμενη ποσότητα σιδήρου (έναντι ποσοστού μόνο 4% για τα παιδιά που έτρωγαν κανονικά το πρωί). Ανάλογες ελλείψεις υπήρχαν και για το ασβέστιο (19% έναντι 3%) και το ιώδιο (22% έναντι 3%).

«Η νέα μελέτη δείχνει ότι το πρωινό είναι το κλειδί για τους γονείς που θέλουν να είναι σίγουροι ότι τα παιδιά τους κάνουν τη διατροφή που χρειάζονται», δήλωσε η Ποτ.

Στη Βρετανία, σύμφωνα με την έρευνα, μόνο το 6,5% των παιδιών τεσσάρων έως δέκα ετών δεν τρώνε ποτέ πρωινό, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο (σχεδόν 27%) για τα παιδιά 11 έως 18 ετών.

Τα κορίτσια είναι πιθανότερο να μη φάνε πρωινό από ό,τι τα αγόρια, ενώ το ίδιο ισχύει επίσης για τα φτωχότερα παιδιά σε σχέση με τα πλουσιότερα. Ανεξαρτήτως ηλικίας, το 14% των αγοριών έναντι 19% των κοριτσιών δεν τρώνε ποτέ πρωινό, ενώ περίπου το 50% χάνουν το πρωινό κάθε λίγες μέρες.

Για τις ανάγκες της συγκεκριμένης μελέτης ανέλυσαν στοιχεία για 802 παιδιά ηλικίας τεσσάρων έως δέκα ετών και 884 ηλικίας 11 έως 18 ετών.

Δημοσιεύθηκε στις 28 September 2020 | 8:59 am


Ποιο ελληνικό νοσοκομείο είχε φτιαχτεί με πανελλήνιο έρανο - Η ενδιαφέρουσα και άγνωστη σε πολλούς ιστορία

 


 
    Η ιστορία των παλιών δημόσιων κτηρίων της Ελλάδας είναι συχνά πολύ πιο πλούσια και σύνθετη απ’ ό,τι φανταζόμαστε. Αρκεί...  

 
 
 
να διαβάσεις ιστορίες και γεγονότα και να καταλάβεις πόσο διαφορετικά ήταν όλα ακόμη και στις παραμικρές τους λεπτομέρειες πριν από κάποια χρόνια.

Ακόμη και πίσω από την κατασκευή κτηρίων όπως τα νοσοκομεία κρύβονταν μεγάλες προσπάθειες, δυσκολίες ακόμη και έρανοι. Κάτι τέτοιο συμβαίνει με ένα ελληνικό νοσοκομείο στην Αττική το οποίο είχε φτιαχτεί στα τέλη του 1800 με πανελλήνιο έρανο. Ο λόγος για το Παίδων Αγία Σοφία.


 
Το νοσοκομείο στην Αττική που είχε φτιαχτεί με πανελλήνιο έρανο

Το νοσοκομείο Παίδων κατασκευάστηκε το φθινόπωρο του 1896 σε οικόπεδο που είχε παραχωρηθεί λίγους μήνες νωρίτερα ύστερα από απόφαση του Συμβουλίου της Ιεράς Μονής Πετράκη. Εκτός όμως από την παραχώρηση του οικοπέδου, καθοριστικής σημασίας ήταν και το πού βρέθηκαν τα χρήματα για την ανέγερσή του.

Όπως αναφέρει το exploringgreece.tv, η πρωτοβουλία για την κατασκευή του ανήκε στην πριγκίπισσα Σοφία αλλά τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν έγιναν με πανελλήνιο έρανο. Αρχικά λειτούργησε εκεί η πρώτη Σχολή Αδελφών Νοσοκόμων διετούς φοίτησης ενώ τον Ιανουάριο του 1900 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το ιδρυτικό καταστατικό του νοσοκομείου. Μέσα σε 60 μέρες το νοσοκομείο είχε ήδη 16 κλίνες και έγιναν και τα επίσημα εγκαίνιά του.

Τον Απρίλιο του 1900 εισήχθη για νοσηλεία το πρώτο άρρωστο παιδί. Το νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία που στηρίχθηκε στα χρήματα από τον ελληνικό έρανο για να κατασκευαστεί θα αποτελούσε στο μέλλον ένα από τα πλέον ιστορικά νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας. Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων το νοσοοκομείο αυτό στην Αττική επιτάχθηκε για να περιθάλψει τραυματίες πολέμου και το 1914 οι γιατροί του συμμετείχαν στην κατ΄ οίκον νοσηλεία των Μακεδόνων προσφύγων.

Η προσφορά του νοσοκομείου ήταν καταλυτική στον παιδικό πληθυσμό της χώρας. Κατά τη δεκαετία του 1980 προστέθηκαν νέα τμήματα στο νοσοκομείο ενώ τη δεκαετία του ’90 ιδρύθηκε η Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών.


Δημοσιεύθηκε στις 28 September 2020 | 8:59 am


Τζόκερ: Στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης το τυχερό δελτίο των 4,6 εκατ. ευρώ - Ένας τυχερός και στην δεύτερη κατηγορία

 


 
 
 Σε πρακτορείο του Λαγκαδά Θεσσαλονίκης συμπληρώθηκε το τυχερό δελτίο Τζόκερ που έκανε τον κάτοχό του πλουσιότερο κατά 4,6 εκατ. ευρώ μετά την κλήρωση της Κυριακής.

Ο... 


 

 

μεγάλος τυχερός κέρδισε άλλα 93.961 ευρώ καθώς το δελτίο με τις 42 στήλες είχε και μια επιτυχία στη δεύτερη κατηγορία.

Δημοσιεύθηκε στις 28 September 2020 | 8:58 am


Νομός Ημαθίας - Ειδήσεις και Νέα

Να επιδιορθωθούν! - Ημερήσια - Βέροια

Να επιδιορθωθούν!  Ημερήσια - Βέροια

Δημοσιεύθηκε στις 30 September 2020 | 12:01 pm


Ξαναμπαίνει στην δράση... - Ημερήσια - Βέροια

Ξαναμπαίνει στην δράση...  Ημερήσια - Βέροια

Δημοσιεύθηκε στις 30 September 2020 | 11:39 am


Δείτε αγγελίες στο Νομό Ημαθίας

Φιλικοί ιστότοποι: