Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Ημαθίας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Προσοχή: Απάτες με τουριστικά καταλύματα και πρατήρια καυσίμων – Οι οδηγίες της ΕΛ.ΑΣ.

 


Οδηγίες στους πολίτες προκειμένου να αποφύγουν να πέσουν θύματα απάτης από επιτήδειους  που χρησιμοποιούν ως πρόσχημα την τουριστική περίοδο καθώς και την άνοδο στις τιμές των καυσίμων δίνει με ανακοίνωσή της  η ΕΛ.ΑΣ.

Όπως επισημαίνει, το τελευταίο διάστημα επιτήδειοι εξαπατούν ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων και πρατηρίων υγρών καυσίμων, αποσπώντας σημαντικά χρηματικά ποσά από τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Οι πολίτες να μην καταχωρούν όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης της ηλεκτρονικής τους τραπεζικής σε ιστοσελίδες ή φόρμες που ανοίγουν μέσω υπερσυνδέσμων ( links ) και να μην κοινοποιούν σε άλλα άτομα τους προσωπικούς τους κωδικούς (ΡΙΝ) ή τους κωδικούς επαλήθευσης πιστωτικών καρτών

Οι συχνότερες μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι

Η Ελληνική Αστυνομία, με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης σε διάφορες περιοχές της χώρας, υπενθυμίζει στους πολίτες τις πιο συχνές μεθόδους που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι και παραθέτει χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή τους.

Συνήθως οι δράστες, για να εξαπατήσουν τα θύματά τους, εκμεταλλεύονται τις τρέχουσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, όπως χαρακτηριστικά συμβαίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπου χρησιμοποιούν προσχήματα με αφορμή την τουριστική περίοδο καθώς και την άνοδο στις τιμές των καυσίμων.

Στο πλαίσιο αυτό, απευθύνονται σε επαγγελματίες αυτών των κλάδων και συγκεκριμένα:

 • επικοινωνούν τηλεφωνικά με ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και καταλυμάτων σε τουριστικούς προορισμούς ως δήθεν ενδιαφερόμενοι για κράτηση δωματίων και με το πρόσχημα της κατάθεσης προκαταβολής, αποσπούν τους προσωπικούς τους τραπεζικούς κωδικούς (κατά τη διάρκεια της μεταξύ τους επικοινωνίας ή αποστέλλοντας μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο με σύνδεσμο που παραπέμπει σε ιστοσελίδα, η οποία προσομοιάζει με αυτή της τράπεζας, όπου καταχωρούν τους προσωπικούς τους κωδικούς) και στη συνέχεια μεταφέρουν χρήματα σε άλλους λογαριασμούς ή
 • προσποιούνται τους ιδιοκτήτες φορτηγών οχημάτων και με το πρόσχημα του ανεφοδιασμού με καύσιμα, τους πείθουν να αποστείλουν τον αριθμό λογαριασμού ( IBAN ), προκειμένου να καταθέσουν ηλεκτρονικά το αντίτιμο.

Στη συνέχεια στέλνουν μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο του θύματος, ζητώντας να «πατήσει» στον σύνδεσμο, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ιστοσελίδα που προσομοιάζει με αυτή της τράπεζας, όπου -όπως και στην προηγούμενη περίπτωση- τα θύματα καταχωρούν τους προσωπικούς τους τραπεζικούς κωδικούς «δήθεν» για την επιβεβαίωση της συναλλαγής, με αποτέλεσμα οι δράστες να αποκτούν πρόσβαση σε αυτούς και να μεταφέρουν χρηματικά ποσά. Συνεπώς, για να αποφεύγονται τέτοια περιστατικά, συμβουλεύουμε τους επαγγελματίες να μην καταχωρούν όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης της ηλεκτρονικής τους τραπεζικής σε ιστοσελίδες ή φόρμες που ανοίγουν μέσω υπερσυνδέσμων (links) και να μην κοινοποιούν σε άλλα άτομα τους προσωπικούς τους κωδικούς (ΡΙΝ) ή τους κωδικούς επαλήθευσης πιστωτικών καρτών.

Άλλες μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι:

 • τηλεφωνούν σε ανυποψίαστους πολίτες, προσποιούμενοι αστυνομικούς, γιατρούς, δικηγόρους κ.λπ., υποστηρίζοντας ψευδώς ότι στενό συγγενικό τους πρόσωπο έχει προκαλέσει τροχαίο ατύχημα με θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό. Ακολούθως απαιτούν σημαντικά χρηματικά ποσά για να αποφευχθούν δήθεν επικείμενες ποινικές συνέπειες,
 • εισέρχονται σε οικίες ανυποψίαστων πολιτών, με σκοπό την κλοπή ή ληστεία, εμφανιζόμενοι ως τεχνικοί (Δ.Ε.Η., συντήρησης ανελκυστήρων κ.λπ.) ή πωλητές διαφόρων ειδών ή γνωστοί συγγενικών προσώπων,
 • προσεγγίζουν, κυρίως ηλικιωμένους, δήθεν ως απεσταλμένοι συγγενικών τους προσώπων και προφασιζόμενοι άμεση και επείγουσα οικονομική ανάγκη, επιδιώκουν να τους αποσπάσουν χρήματα. Συνήθως τους προσεγγίζουν κατά την έξοδο ή λίγο πριν την είσοδο στην κατοικία τους, έξω από Τράπεζες, εμπορικά καταστήματα, κ.λπ.,
 • προσεγγίζουν άτομα μέσω Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης με το πρόσχημα ότι ενδιαφέρονται για στενές διαπροσωπικές σχέσεις, αποκτούν την εμπιστοσύνη του θύματος και στη συνέχεια με διάφορες προφάσεις αποσπούν χρηματικά ποσά.
 • αναζητούν υποψήφιους αγοραστές για να πωλήσουν, ως «ευκαιρία», διάφορα είδη (κοσμήματα, κινητά τηλέφωνα κ.λπ.), δήθεν μεγάλης άξιας, σε χαμηλές τιμές. Αφού «παζαρέψουν» την τιμή αρκετή ώρα, τελικά «συμβιβάζονται» σε μια χαμηλή τιμή και πωλούν τα είδη, τα οποία ωστόσο είναι κατά κανόνα ευτελούς αξίας.
 • ενημερώνουν, κυρίως επαγγελματίες, ότι δήθεν εκ παραδρομής κατέθεσαν μεγαλύτερο χρηματικό ποσό, ως αντίτιμο για υπηρεσία ή προϊόν που αγόρασαν από αυτούς και ζητούν την επιστροφή της διαφοράς. Για να αποδείξουν μάλιστα τον ισχυρισμό τους, αποστέλλουν πλαστό αποδεικτικό της κατάθεσης χρημάτων.
 • αναρτούν ή αναζητούν αγγελίες στο διαδίκτυο για δήθεν αγοραπωλησία προϊόντων ή οχημάτων και εξαπατούν πολίτες, οι οποίοι : ως αγοραστές, αποστέλλουν το χρηματικό αντίτιμο του προϊόντος που υποτίθεται ότι θα αγοράσουν (π.χ. μέσω e-banking, paypal κ.λπ.), χωρίς να το παραλάβουν ποτέ ή παραλαμβάνουν άλλο, ευτελούς αξίας, ως πωλητές, πείθονται από τους δράστες ότι έχουν εξοφληθεί για το προϊόν που πούλησαν, κυρίως με τους ακόλουθους τρόπους:

α. τους επιδεικνύουν ανύπαρκτο αριθμό λογαριασμού, όπου αποτυπώνεται ψευδής ηλεκτρονική μεταφορά του αντιτίμου της συναλλαγής στο λογαριασμό τους ή πλαστή βεβαίωση μεταφοράς εμβασμάτων,

β. τους πείθουν να εκδώσουν, μέσω εφαρμογής πιστωτικού ιδρύματος, κωδικό με το αντίτιμο της συναλλαγής. Ακολούθως τους ζητούν τον κωδικό αυτό, ισχυριζόμενοι ότι θα καταθέσουν το οφειλόμενο πόσο στο λογαριασμό τους. Όμως, οι δράστες χρησιμοποιώντας τον κωδικό αυτό, κάνουν ανάληψη, μέσω ΑΤΜ, του ποσού από τον λογαριασμό του πωλητή.

 Οι συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης

ΕΛΑΣ

 • Να ενημερώνουν  πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος τους.
 • Να αποφύγουν τη γνωστοποίηση προσωπικών οικονομικών δεδομένων και σε καμία περίπτωση να μην κοινοποιείτε σε τρίτους τους προσωπικούς κωδικούς (ΡΙΝ) ή τους κωδικούς επαλήθευσης πιστωτικών καρτών.
 • Να πληκτρολογήσουν  στον φυλλομετρητή ( browser ) τη διεύθυνση της ιστοσελίδας της τράπεζάς τουςκαι μη μπαίνουν  σε αυτή μέσω υπερσυνδέσμων ( links ). Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι η σελίδα ηλεκτρονικής τραπεζικής στην οποία συνδέονται  είναι η αυθεντική.
 • Να μην συμπληρώνουν φόρμες με τα προσωπικά  τους στοιχεία όταν τους αποστέλλονται από άγνωστες διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ( email ) ή μέσω μηνυμάτων ( SMS , Social Media κ.λπ.).
 • Σε περίπτωση ηλεκτρονικής μεταφοράς χρημάτων σε υποψήφιο πωλητή, να διασταυρώνουν  τα στοιχεία του, ως δικαιούχου του υποδεικνυόμενου λογαριασμού (Ονοματεπώνυμο, Α.Φ.Μ.).
 • Να επαληθεύουν  τις κινήσεις στους τραπεζικούς σας λογαριασμούς πριν την οποιαδήποτε συναλλαγή και να δηλώνουν  ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν  χρήματα, χωρίς προηγούμενη διασταύρωση οικονομικών στοιχείων.
 • Να αποφεύγουν  την προκαταβολή χρημάτων σε ιδιώτες πωλητές, τους οποίους δε γνωρίζουν , ακόμη και εάν αυτοί αποκαλύπτουν τα προσωπικά τους στοιχεία ή τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού.
 • Να μην πείθονται εύκολα από άτομα, τα οποία  τους “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.
 • Να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία τους.
 • Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία  τους με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην τους  επιτρέπουν  να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού τους , πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μην χάνουν  την οπτική επαφή μαζί του.
 • Στην περίπτωση αυτή, να προσέχουν τα προσωπικά  τους αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.
 • Να  είναι  ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να  τους πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
 • Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού  τους προσώπου, να επιδιώκουν  πάντα οι ίδιοι να επικοινωνούν  τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό τους πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό τους τηλέφωνο και κατόπιν δικής τους πρωτοβουλίας και να μην δέχονται  να μιλούν  με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
 • Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνουν  ότι δεν πρόκειται να παραδώσουν  χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς  τους.
 • Να μην δέχονται  σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να τους οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
 • Να μην πείθονται  εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που  τους προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δουν πρώτα τα προϊόντα αυτά.
 • Να μην πείθονται  από άγνωστους που εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχουν οι ίδιοι προηγουμένως καλέσει.
 • Να μην πείθονται  όταν άγνωστοι τους ζητούν να καταβάλουν  χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
 • Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
 • Να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν εντοπίζετε αγγελίες πώλησης οχημάτων σε δελεαστικές τιμές, ως «ευκαιρία αγοράς».
 • Να αποφεύγουν, κατά προτίμηση, τις συναλλαγές με πρόσωπα  που παρέχουν στοιχεία επικοινωνίας εκτός Ελλάδας.
 • Να  έχουν πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσουν  σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
 • Να προσπαθήσουν  να συγκρατήσουν τα χαρακτηριστικά των δραστών, τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), τους τηλεφωνικούς αριθμούς από τους οποίους σας καλούν ή την ηλεκτρονική διεύθυνση της αγγελίας ( URL ) για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.

Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2022 | 12:39 pm


“Τουρισμός για όλους”: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα και ποια άλλα προγράμματα για διακοπές έρχονται

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το άνοιγμα της πλατφόρμας για το πρόγραμμα “Τουρισμός για Όλους” 2022.

Όπως γνωστοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ, η σχετική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα θα αρχίσει να λειτουργεί σε λίγες ημέρες. Όπως είπε το πρόγραμμα αυτό θα ισχύσει από τις 5 Ιουλίου και θα διαρκέσει  μέχρι και το επόμενο έτος.  Θα μπορεί κανείς να κάνει  διακοπές μέσω αυτού του προγράμματος, όποτε επιθυμεί, συμπλήρωσε.

Ο κ. Φραγκάκης  ρωτήθηκε εάν μπορεί ο δικαιούχος του προγράμματος να κάνει διακοπές τον 15 Αύγουστο . ” Σε κάποιους προορισμούς ενδεχομένως να υπάρχει δυσκολία, ενώ σε κάποιους άλλους θα είναι πιο εύκολο”, απάντησε. Υπενθύμισε δε ότι το εν λόγω πρόγραμμα έτρεξε τα 2 προηγούμενα χρόνια, ότι αφορά περίπου 200 χιλιάδες δικαιούχους  και ότι ο προϋπολογισμός του είναι περίπου 30 εκατ. ευρώ.  Επίσης επισήμανε ότι κάθε δικαιούχος του προγράμματος θα λάβει 150 ευρώ με την μορφή του freedom Pass.

Διακοπές: Τα δύο προγράμματα για τον τουρισμό 

τουρισμός
 Μεταξύ άλλων, ο κ. Φραγκάκης γνωστοποίησε ότι υπάρχουν άλλα δύο προγράμματα για διακοπές.  Όπως  είπε,  “υπάρχει το πρόγραμμα  του υπουργείου Εργασίας, του κοινωνικού τουρισμού του οποίου ο προϋπολογισμός είναι 35 εκατ. ευρώ  και απευθύνεται σε πάνω από 200 χιλιάδες δικαιούχους. Υπάρχει και ένα τρίτο μικρότερο πρόγραμμα του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής το οποίο είναι για διακοπές  μόνο στην Εύβοια και στη Σάμο”.
Δίνεται το ποσό των 150 ευρώ  για κάθε άτομο που θα κάνει διακοπές στην Εύβοια και στη Σάμο, στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος , συμπλήρωσε

Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2022 | 9:20 am


Αναδρομική αποζημίωση έως 600 ευρώ για το ρεύμα: Τα “μυστικά” για την καταβολή της – Αναλυτικά παραδείγματα

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το άνοιγμα της ειδικής πλατφόρμας για την υποβολή των αιτήσεων από τους καταναλωτές σχετικά με τη χορήγηση  αναδρομικής αποζημίωσης  ηλεκτρικού ρεύματος έως 600 ευρώ .

Σημειώνεται ότι η αποζημίωση αυτή αφορά πρόσθετες χρεώσεις ρεύματος που δεν είχαν καλυφθεί από τις εκπτώσεις  από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως τις 31 Μαΐου 2022. Μεταξύ άλλων οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν για την εν λόγω αποζημίωση τα εξής:

 • Τον Ιούνιο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η ειδική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους καταναλωτές. Οι αιτήσεις θα γίνονται  ηλεκτρονικά και οι δικαιούχοι θα  πρέπει να εισέρχονται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς του Taxisnet αλλά θα πρέπει να αναφέρουν και τον Αριθμό Παροχής Ρεύματος και το ΦΠΑ του ρεύματος.
 • Το ποσό της αποζημίωσης είναι έως 600 ευρώ και θα κατατεθεί έως τις 15 Ιουνίου στον λογαριασμό IBAN του δικαιούχου. Τα χρήματα αυτά είναι ακατάσχετα και αφορολόγητα και δεν συμψηφίζονται με άλλα χρέη.
 • Η επιδοτούμενη περίοδος είναι από 1/12 /2021 έως 31 /5/2022 . Οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν στη διάθεση τους, τους  λογαριασμούς ρεύματος του παραπάνω χρονικού διαστήματος, προκειμένου να ταυτοποιηθούν τα ποσά. Επιστρέφεται αναδρομικά το 60% των πρόσθετων χρεώσεων της συνολικής κατανάλωσης. Αυτό αφορά την πρώτη κατοικία και τη φοιτητική,με την προϋπόθεση  ότι αυτή θα αποτελεί πρώτη κατοικία για τον φοιτητή.
 • Η προϋπόθεση για να χορηγηθεί αυτή  η επιδότηση είναι το οικογενειακό εισόδημα να είναι έως 45 χιλιάδες ευρώ.
 • Εάν ο λογαριασμός ρεύματος είναι σε άλλο όνομα, τότε επιδοτείται ο ενοικιαστής και όχι ο ιδιοκτήτης γιατί γίνεται διασταύρωση στοιχείων με την φορολογική δήλωση. Στη φορολογική δήλωση θα πρέπει να έχει γραφτεί σωστά ο Αριθμός  Παροχής Ρεύματος και ότι ο καταναλωτής νοικιάζει το σπίτι, προκειμένου να  λάβει την αποζημίωση.
 • Επιπλέον δικαιούχοι της αποζημίωσης είναι και όσοι έχουν ρυθμισμένους λογαριασμούς, αλλά και όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.
 •  Οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να επιβεβαιώσουν και να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία για την πρώτη κατοικία με τον Αριθμό Παροχής Ρεύματος. Αυτό, γιατί ορισμένοι ιδιοκτήτες  ή ενοικιαστές αναγράφουν λάθος τον Αριθμό Παροχής, με αποτέλεσμα να μένουν εκτός επιδότησης. Σε αυτή τη περίπτωση δίνεται η δυνατότητα να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία, για να  μπορούν να πάρουν απευθείας  και την αποζημίωση.

Τα παραδείγματα

αποζημίωση

Το Mega παραθέτει παρακάτω παραδείγματα με τον τρόπο υπολογισμού για την αναδρομική αποζημίωση του ρεύματος:

 • Η ρήτρα αναπροσαρμογής σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος κύριας κατοικίας για το διάστημα Δεκεμβρίου 2021-Μαΐου 2022  είναι στα  1.300 ευρώ. Η κρατική επιδότηση για το  διάστημα αυτό  ανήλθε σε 500 ευρώ. Για τα 800 ευρώ της επιβάρυνσης ο καταναλωτής, θα λάβει αποζημίωση 480 ευρώ.
 • Η ρήτρα αναπροσαρμογής σε  λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος κύριας κατοικίας για το διάστημα Δεκεμβρίου 2021-Μαΐου 2022 είναι στα  2.500 ευρώ. Η κρατική επιδότηση για το διάστημα αυτό  ανήλθε σε 1.000 ευρώ. Για τα  1.500 ευρώ ο καταναλωτής θα δει στον τραπεζικό λογαριασμό του αποζημίωση 600 ευρώ

Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2022 | 9:17 am


Καιρός: Με 30άρια και τοπικές βροχές αρχίζει η εβδομάδα

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός σήμερα Δευτέρα 23/5. Τις πρωινές ώρες πρόσκαιρες νεφώσεις στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου όπου είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές.

 

Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες στη Μακεδονία, τη Θράκη καθώς και στα ορεινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές από δυτικές διευθύνσεις, 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά από 14 έως 30 με 33 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα από 17 έως 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός: Η αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως στα βόρεια όπου είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι.

Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ, το μεσημέρι – απόγευμα νότιοι με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες πρόσκαιρα θα πυκνώσουν και στα γύρω ορεινά θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις από τις μεσημβρινές ώρες.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός: Η πρόγνωση για αύριο Τρίτη 24-05-2022

Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες με βελτίωση το βράδυ. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με τοπικούς όμβρους στα ορεινά κυρίως της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, στην υπόλοιπη χώρα μεταβλητοί ασθενείς και στο Ιόνιο από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά και θα φθάσει στα ηπειρωτικά τους 32 με 34 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, το μεσημέρι – απόγευμα νότιοι με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες πρόσκαιρα θα πυκνώσουν και στα γύρω ορεινά θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.

Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 30 βαθμούς Κελσίου

Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2022 | 9:11 am


Κόκκινο» έχει χτυπήσει το voucher έως 600 ευρώ για τεχνολογικό εξοπλισμό – Η προθεσμία για τις αιτήσεις και οι δικαιούχοι

«Κόκκινο» έχει χτυπήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις επιταγές (voucher) έως και 600 ευρώ σε εκπαιδευτικούς δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων για την αγορά εγκεκριμένου τεχνολογικού εξοπλισμού: Ήδη ο αριθμός των αιτήσεων έχει υπερβεί τις 110.000 και προσεγγίζει με γοργούς ρυθμούς τον αριθμό του συνόλου των δικαιούχων που είναι 170.000. Η υποβολή των αιτήσεων σε κάθε περίπτωση συνεχίζεται έως και τις 8 Ιουλίου, ενώ οι εκπαιδευτικοί πρέπει να εξαργυρώσουν τις επιταγές τους μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Οι πρώτες επιταγές έχουν ήδη εκδοθεί και έχουν σταλεί τα σχετικά sms στα κινητά των εκπαιδευτικών οι οποίοι αγοράζουν κανονικά τον εξοπλισμό που επιθυμούν. Αυτές μπορούν να αξιοποιηθούν για την αγορά εγκεκριμένου τεχνολογικού εξοπλισμού της επιλογής των δικαιούχων, από εγκεκριμένο προμηθευτή της επιλογής τους.

Τα ποσά που αναλογούν σε κάθε δικαιούχο

Την επιταγή που η βασική της αξία είναι 200 ευρώ ορισμένες οικογένειες θα την λάβουν «τριπλή» -που είναι και το πλαφόν- αν για παράδειγμα και οι δύο σύζυγοι ανήκουν στην εκπαιδευτική κοινότητα, είναι πυρόπληκτοι και έχουν παιδί φοιτητή ή φοιτήτρια.

H συγκεκριμένη οικογένεια που πληροί τις προϋποθέσεις για τρία voucher των 200 ευρώ, έχει επίσης την δυνατότητα να διαθέσει το σύνολο του ποσού των 600 ευρώ, και τα τρία voucher δηλαδή, για την αγορά μιας συσκευής. Τις επιταγές αξίας έως και 600 ευρώ για την αγορά tablet, laptop ή desktop μπορούν να διεκδικήσουν και εκπαιδευτικοί του ιδιωτικού τομέα.

Ήδη οι δικαιούχοι του προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ», για να λάβουν την επιταγή έως και 600 ευρώ για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού υποβάλλουν την αίτησή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://beneficiary.digital-access.gov.gr/.

Ποια είναι η διαδικασία για την αίτηση 

Η πλατφόρμα του προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ», απευθύνεται σε: α) εκπαιδευτικούς και μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού – Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, χωρίς κοινωνικά ή άλλα κριτήρια, οι οποίοι απασχολούνται σε δημόσια ή ιδιωτικά σχολεία, και β) οικογένειες οι οποίες επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας από την 27η Ιουλίου 2021 έως και την 13η Αυγούστου 2021 και οι οποίες έχουν εξαρτώμενα μέλη που φοιτούν σε εκπαιδευτικές δομές της χώρας.

Αφού η αίτησή τους εγκριθεί, οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν αναφορικά με την επιταγή τους μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος, καθώς και με SMS στο κινητό τηλέφωνο το οποίο δήλωσαν στην αίτησή τους. Οι επιταγές μπορούν να χρησιμοποιηθούν έως και την 30η Σεπτεμβρίου 2022 για την αγορά εγκεκριμένου τεχνολογικού εξοπλισμού της επιλογής των δικαιούχων, από εγκεκριμένο προμηθευτή της επιλογής τους.

επιταγή- voucher

Τα Μητρώα Εγκεκριμένων Προμηθευτών και Εγκεκριμένου Εξοπλισμού βρίσκονται διαθέσιμα στην ιστοσελίδα  https://www.ktpae.gr.

Οι δικαιούχοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις επιταγές είτε για την κάλυψη του συνολικού κόστους του εξοπλισμού της επιλογής τους είτε για την κάλυψη μέρους του συνολικού κόστους, εφόσον αυτό ξεπερνά την αξία των διαθέσιμων επιταγών.

Οι οικογένειες με περισσότερους από έναν ωφελούμενους μπορούν να χρησιμοποιήσουν έως και τρεις επιταγές για την αγορά μίας μοναδικής συσκευής, εφόσον το επιθυμούν.

Επιλέξιμος Εξοπλισμός και Υπηρεσίες

Σχετικές λεπτομέρειες για το πρόγραμμα «Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ» αναφέρονται στην ΚΥΑ  48765/2022 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ: Τι προβλέπει λοιπόν, μεταξύ άλλων, η απόφαση;

Ορίζονται οι ακόλουθες κατηγορίες επιλέξιμου εξοπλισμού:

(1) Κατηγορία 1: φορητές ταμπλέτες (tablets).

(2) Κατηγορία 2: φορητοί υπολογιστές (notebooks, laptops, chromebooks, 2 in 1).

(3) Κατηγορία 3: σταθεροί υπολογιστές (desktops, allin-one).

Οι ελάχιστες προδιαγραφές της κατηγορίας 1, όσον αφορά τον εξοπλισμό και τις υποχρεωτικές συνοδευτικές υπηρεσίες, είναι οι ακόλουθες:

(1) Μέγεθος οθόνης: ≥ 9.6″.

(2) Μνήμη RAM: ≥ 2GB.

(3) Χωρητικότητα: ≥ 32GB.

(4) Εμπρόσθια και οπίσθια κάμερα, μικρόφωνο.

(5) Συνδεσιμότητα: τουλάχιστον ασύρματη σύνδεση Wi-Fi & Bluetooth.

(6) Λειτουργικό Σύστημα με υποστήριξη της ελληνικής γλώσσας και προεγκατεστημένη εφαρμογή πλοήγησης στο διαδίκτυο (internet browser).

(7) Εργοστασιακή εγγύηση τουλάχιστον δύο (2) ετών.

(8) Τεχνική υποστήριξη εξοπλισμού στην Ελλάδα. Τηλεφωνική υποστήριξη (call center) στην ελληνική γλώσσα.

(9) Συμβατότητα με εφαρμογές που χρησιμοποιούνται στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση (π.χ. Microsoft Teams, Webex, Zoom).

(10) Συσκευή καινούργια και όχι τύπου Refurbished.

(11) Ο εξοπλισμός θα πρέπει υποχρεωτικά να διατίθεται μαζί με λογισμικό για προστασία από ιούς (antivirus) και ασφαλή πρόσβαση στο διαδίκτυο (internet security).

Οι ελάχιστες προδιαγραφές της κατηγορίας 2, όσον αφορά τον εξοπλισμό και τις υποχρεωτικές συνοδευτικές υπηρεσίες, είναι οι ακόλουθες:

(1) Μέγεθος οθόνης: ≥ 11.6″.

(2) Μνήμη RAM: ≥ 4GB.

(3) Επεξεργαστής με τουλάχιστον 2 πυρήνες.

voucher

 

(4) Χωρητικότητα αποθηκευτικού χώρου: ≥ 128GB, τύπου eMMC/Flash/SSD (ειδικά για Chromebooks: χωρητικότητα ≥ 32GB, για 2 in 1 > 64GB).

(5) Εμπρόσθια κάμερα, μικρόφωνο.

(6) Συνδεσιμότητα: τουλάχιστον ασύρματη σύνδεση Wi-Fi & Bluetooth.

(7) Λειτουργικό Σύστημα με υποστήριξη της Ελληνικής Γλώσσας και προεγκατεστημένη εφαρμογή πλοήγησης στο διαδίκτυο (internet browser).

(8) Εργοστασιακή εγγύηση τουλάχιστον δύο (2) ετών.

(9) Τεχνική υποστήριξη εξοπλισμού στην Ελλάδα. Τηλεφωνική υποστήριξη (call center) στην ελληνική γλώσσα.

(10) Συμβατότητα με εφαρμογές που χρησιμοποιούνται στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση (π.χ. Microsoft Teams, Webex, Zoom).

(11) Συσκευή καινούργια και όχι τύπου Refurbished.

(12) Φυσικό πληκτρολόγιο με ελληνικούς ή/και αγγλικούς χαρακτήρες.

(13) Ο εξοπλισμός θα πρέπει υποχρεωτικά να διατίθεται μαζί με λογισμικό για προστασία από ιούς (antivirus) και ασφαλή πρόσβαση στο διαδίκτυο (internet security).

Οι ελάχιστες προδιαγραφές της κατηγορίας 3, όσον αφορά τον εξοπλισμό και τις υποχρεωτικές συνοδευτικές υπηρεσίες, είναι οι ακόλουθες:

(1) Μνήμη RAM: ≥ 4GB.

(2) Επεξεργαστής με τουλάχιστον 4 πυρήνες.

(3) Χωρητικότητα αποθηκευτικού χώρου: ≥ 128GB, τύπου eMMC/Flash/SSD.

(4) Η κεντρική μονάδα δύναται να είναι επιλέξιμο προϊόν είτε από μόνη της, είτε σε συνδυασμό με οθόνη, ποντίκι, κάμερα, Headset (ή ενσωματωμένα ηχεία στην περίπτωση του ΑΙΟ) και πληκτρολόγιο.

(5) Συνδεσιμότητα: τουλάχιστον ασύρματη σύνδεση Wi-Fi & Bluetooth.

(6) Λειτουργικό Σύστημα με υποστήριξη της Ελληνικής Γλώσσας και προεγκατεστημένη εφαρμογή πλοήγησης στο διαδίκτυο (internet browser).

(7) Εργοστασιακή εγγύηση τουλάχιστον δύο ετών.

(8) Τεχνική υποστήριξη εξοπλισμού στην Ελλάδα. Τηλεφωνική υποστήριξη (call center) στην ελληνική γλώσσα.

(9) Συμβατότητα με εφαρμογές που χρησιμοποιούνται στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση (π.χ. Microsoft Teams, Webex, Zoom).

(10) Συσκευή καινούργια και όχι τύπου Refurbished.

(11) Φυσικό πληκτρολόγιο με ελληνικούς ή/και αγγλικούς χαρακτήρες (εφόσον διατίθεται στο πακέτο).

(12) Οθόνη ≥ 21”, χωρίς ενσωματωμένο TV tuner (εφόσον διατίθεται στο πακέτο).

(13) Ο εξοπλισμός θα πρέπει υποχρεωτικά να διατίθεται μαζί με λογισμικό για προστασία από ιούς (antivirus) και ασφαλή πρόσβαση στο διαδίκτυο (internet security).

Περιορισμοί στη χρήση των επιταγών

Τίθενται τα ακόλουθα όρια – περιορισμοί στη χρήση των επιταγών για την αγορά επιλέξιμου εξοπλισμού.

(1) Το ύψος της δημόσιας επιχορήγησης ανά προμηθευόμενη συσκευή στο πλαίσιο του Προγράμματος δεν μπορεί να υπερβαίνει τα εξακόσια ευρώ (600€). Σε όρους εξαργύρωσης επιταγών, τίθεται άνω όριο τριών (3) επιταγών για την αγορά μίας (1) και μόνο υπολογιστικής συσκευής που εμπίπτει σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες.

(2) Δεν μπορεί να εξαργυρωθεί μία (1) και μόνο επιταγή για την αγορά άνω της μίας (1) υπολογιστικών συσκευών (για παράδειγμα για την αγορά δύο (2) tablets).

(3) Για την εφαρμογή των παραπάνω, στην έννοια της συσκευής συμπεριλαμβάνεται τόσο η κυρίως συσκευή, όσο και ο περιφερειακός εξοπλισμός/ συνοδές υπηρεσίες, όπου τα τελευταία προβλέπονται και είναι επιλέξιμα.

Δεν απαγορεύεται ο συνδυασμός επιταγών διαφορετικών δικαιούχων στο πλαίσιο μίας (1) συναλλαγής λιανικής.

Ο εξοπλισμός θα πρέπει να διατίθεται στις συνήθεις τιμές αγοράς. Ο Φορέας Υλοποίησης μπορεί να μην κάνει δεκτή συναλλαγή και να αρνηθεί την πληρωμή σε περιπτώσεις που κριθεί ότι ο επιχορηγούμενος εξοπλισμός έχει υπερτιμολογηθεί. Σε κάθε περίπτωση, ο Φορέας Υλοποίησης μπορεί να ελέγχει το εύλογο του κόστους με κάθε πρόσφορο μέσο, πριν ή και μετά τη διενέργεια της συναλλαγής.

Υπεύθυνος για την τήρηση των ελάχιστων απαιτήσεων και προδιαγραφών του εξοπλισμού είναι ο Προμηθευτής που μεταπωλεί τον εξοπλισμό στους Δικαιούχους, λαμβάνει την επιταγή και θα αιτηθεί την πληρωμή της από το Πρόγραμμα

Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2022 | 9:10 am


Εφιαλτικές προβλέψεις για το ράλι των καυσίμων: Συναγερμός για την τιμή της βενζίνης – Το σχέδιο για τα νησιά

Εκτίναξη της αμόλυβδης βενζίνης στα 2,8 ευρώ το λίτρο προβλέπει έκθεση που έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου. Τη σύναψη συμφωνίας κυρίων με τα διυλιστήρια επιδιώκει η κυβέρνηση με στόχο τη μείωση, στη νησιωτική Ελλάδα, κατά 15%.

ADVERTISING

Των Γ. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΥ, Δ. ΧΡΙΣΤΟΥΛΙΑ

Σε νέο συναγερμό θέτουν την κυβέρνηση οι δυσοίωνες προβλέψεις για την τιμή της βενζίνης, καθώς, αν επιβεβαιωθούν, θα προκαλέσουν επίπεδα τιμών που θα εμφανιστούν για πρώτη φορά στα πρατήρια της χώρας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Realnews, σε γνώση του Μεγάρου Μαξίμου περιήλθε πρόσφατα μελέτη, η οποία, αναλύοντας τα σημερινά δεδομένα και τις μελλοντικές εκτιμήσεις, προβλέπει ότι δεν είναι καθόλου απίθανο εντός των επόμενων 40 ημερών, δηλαδή μέχρι τα τέλη Ιουνίου, η τιμή της απλής αμόλυβδης να φτάσει στα μεγάλα αστικά κέντρα μέχρι και τα 2,80 ευρώ ανά λίτρο.

Τυχόν επιβεβαίωση του σεναρίου στην πράξη θα σημαίνει ακόμα μεγαλύτερες τιμές στα νησιά, τα οποία, εν μέσω τουριστικής περιόδου, θα δουν την τιμή της αμόλυβδης να σπάει το φράγμα των 3 ευρώ ανά λίτρο.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή και με την κατάσταση στην Ουκρανία να μη δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, μόνη λύση για τη συγκράτηση των τιμών θα ήταν η αύξηση της παραγωγής. Η συγκυρία, ωστόσο, είναι σε όλα τα επίπεδα αρνητική, προκαλώντας πρωτοφανή επιβάρυνση στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Τη σχετική διαπίστωση έκανε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή και ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, αποκαλύπτοντας ότι σε επίπεδο διυλιστηρίου η τιμή των καυσίμων έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. «Ακόμα και το 2010, όταν το πετρέλαιο είχε φτάσει 147 δολάρια το βαρέλι, η τιμή της βενζίνης ήταν μικρότερη», είπε ο Aδ. Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα αίτια για την έκρηξη των τιμών είναι τρία. Το πρώτο είναι η απαξίωση της τιμής του ευρώ σε σχέση με το δολάριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2010 η ισοτιμία ευρώ προς δολάριο ήταν 1 προς 1,5, ενώ σήμερα τείνει να φτάσει στο 1 προς 1. Το δεύτερο είναι ότι από την αγορά λείπει πλέον η ρωσική βενζίνη, επηρεάζοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό τις τιμές.

Τρίτος λόγος, κατά τους έμπειρους αναλυτές, για τον οποίο η βενζίνη αναμένεται να σημειώσει εκ νέου άνοδο τιμής είναι το αυξημένο ενδιαφέρον για εναέριες μετακινήσεις, ειδικά από την πλευρά των Βορειοευρωπαίων, λόγω της έναρξης της τουριστικής περιόδου. Εξ ου και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έσπευσε να προειδοποιήσει τις πετρελαιοπαραγωγούς εταιρείες πως θα πρέπει να αυξήσουν την παραγωγή. Η αναφορά του Αδ. Γεωργιάδη στη Βουλή είναι απολύτως ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί. «Είναι η τέλεια καταιγίδα για τα καύσιμα.

Οι τιμές θα είναι γενικά ψηλές όσο διαρκεί ο πόλεμος», είπε.

Εξομάλυνση τον Μάρτιο

Το τέλος της κρίσης δεν φαίνεται κοντά. Η συνθήκη που έχει διαμορφωθεί είναι τέτοια, που έγκριτοι αναλυτές επισημαίνουν πως, ακόμα και αύριο το πρωί να τερματιζόταν η ρωσική εισβολή στη Ρωσία, η κατάσταση -τουλάχιστον σε επίπεδο αγοράς- θα χρειαζόταν μήνες για να εξομαλυνθεί.

Η κυρίαρχη άποψη, την οποία ακούει σοβαρά και η κυβέρνηση, δείχνει αποκλιμάκωση της κρίσης και εξομάλυνση σε επίπεδο αγοράς περίπου τον προσεχή Μάρτιο. Το σενάριο, αν και εφιαλτικό, μοιάζει αρκετά ρεαλιστικό, με συνέπεια η κυβέρνηση ήδη να κάνει σχέδια επί χάρτου, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη νέα πρόκληση.

Ωστόσο, το κυρίαρχο καθεστώς της αβεβαιότητας καθιστά τους υπολογισμούς εξαιρετικά επισφαλείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι, μόλις τέσσερις μήνες μετά την κατάθεση του κρατικού Προϋπολογισμού, κατατέθηκε στη Βουλή ο πρώτος συμπληρωματικός Προϋπολογισμός, ενώ ήδη ακούγεται έντονα ότι σχεδιάζεται και η επόμενη τροποποίηση. Εφόσον τα σενάρια για απότομη, κατακόρυφη άνοδο των καυσίμων επιβεβαιωθούν, δεν αποκλείεται να επισπευσθεί η κατάθεση του νέου συμπληρωματικού.

Σχέδιο για μείωση 15% της τιμής των καυσίμων στα νησιά

Σ χέδιο για να μειωθούν οι τιμές των καυσίμων στα νησιά -ενόψει της τουριστικής περιόδου- κατά περίπου 15% και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Realnews.

Στο αρμόδιο υπουργείο έχει σημάνει συναγερμός, με τις τιμές των καυσίμων να «καλπάζουν» επιβαρύνοντας σημαντικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, πραγματοποιεί συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη της αγοράς καυσίμων, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των τιμών.

Ωστόσο, μαζί με τους συνεργάτες του, ψάχνει να βρει τη χρυσή τομή, έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος των καυσίμων σε περιοχές που οι τιμές τους είναι πολύ αυξημένες, όπως είναι τα νησιά. Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες της «R», τις τελευταίες ημέρες η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων επεξεργάζεται ένα σχέδιο έτσι ώστε να μειωθούν οι τιμές των καυσίμων στα νησιά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, καθώς σε ορισμένα η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης έχει ξεπεράσει ακόμη και τα 2,60 ευρώ το λίτρο.

Διαβάστε εδώ κι εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2022 | 9:09 am


Συντάξεις και επίδομα ΟΠΕΚΑ έως 630 ευρώ: Ποιοι θα πληρωθούν τις επόμενες ημέρες

Σε λίγες ημέρες αρχίζει η καταβολή των κύριων και των επικουρικών συντάξεων μηνός Ιουνίου στους δικαιούχους αλλά και η μιάμιση δόση επιδόματος παιδιού από τον ΟΠΕΚΑ.

Συντάξεις Ιουνίου 

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ:

 • Την Πέμπτη, 26 Μαΐου 2022, θα καταβάλουν τις συντάξεις οι τέως φορείς: ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και της ΔΕΗ στους δικαιούχους
 • Την Παρασκευή, στις 27 Μαΐου 2022 θα πληρώσουν τις συντάξεις οι τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τράπεζες, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ο ΟΤΕ και το Δημόσιο στους συνταξιούχους ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.
 • Τη Δευτέρα, στις 30 Μαΐου 2022 θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τράπεζες, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και Δημόσιο, που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 0, 2, 4, 6, 8.

Μιάμιση δόση επιδόματος παιδιού 

ΟΠΕΚΑ

Στις 31 Μαΐου αναμένεται να καταβληθεί η μιάμιση δόση επιδόματος παιδιού στους δικαιούχους που δεν πληρώθηκαν πριν από το Πάσχα. Δηλαδή  οι παραπάνω θα πάρουν το λεγόμενο έκτακτο Δώρο Πάσχα μαζί με την δεύτερη διμηνιαία δόση  (Μαρτίου-Απριλίου)  του επιδόματος παιδιού για το 2022.

Σημειώνεται ότι το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης που θα δοθεί ανέρχεται σε 105  ευρώ ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ευρώ  ή 126 ευρώ ή 84  ευρώ από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί. Έτσι, μια οικογένεια με εισόδημα 9.000 ευρώ με 3 παιδιά θα πάρει 420 ευρώ, με 4 παιδιά 630 ευρώ, με 2 παιδιά 210 ευρώ εφάπαξ.

Επίσης σημειώνεται ότι η μιάμιση δόση επιδόματος του παιδιού θα χορηγηθεί κανονικά στους  δικαιούχους του επιδόματος παιδιού Α21 που θα υποβάλουν αίτηση έως τις 15 Ιανουαρίου 2023 .

Δημοσιεύθηκε στις 21 May 2022 | 9:47 am


ΟΑΕΔ: Επτάμηνη εργασιακή εμπειρία 300 άνεργων νέων – Οι λεπτομέρειες για το νέο πρόγραμμα

Άρχισε να «τρέχει» από σήμερα Παρασκευή 20 Μαΐου, η προθεσμία για την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων επιχειρήσεων για 300 θέσεις του προγράμματος του ΟΑΕΔ για απόκτηση επτάμηνης εργασιακής εμπειρίας ανέργων, ηλικίας 18-30 ετών, με 100% επιδότηση μισθού και ασφαλιστικών εισφορών στους Δήμους Ιστιαίας- Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννης, της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, δίνοντας την ευκαιρία σε νέους να αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία, να αναβαθμίσουν τα προσόντα τους και να προετοιμαστούν για ένταξη στην αγορά
εργασίας.

 • Οι ωφελούμενοι

Ωφελούμενοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων της Δ.ΥΠ.Α, ηλικίας 18-30 ετών, απόφοιτοι οποιασδήποτε εκπαιδευτικής βαθμίδας. Στόχος της δράσης είναι η ενίσχυση της πρόσβασης των νέων στην αγορά εργασίας και η ανάσχεση της διαρροής επιστημονικού εργατικού δυναμικού.

 • Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα διαρκεί 7 μήνες και η Δ.ΥΠ.Α. καταβάλλει στους ωφελούμενους μηνιαία αποζημίωση ίση με τον κατώτατο καθαρόμισθό (με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές), καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας. Οι επιχειρήσεις εντάσσονται ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων τους, ως εξής:

άνεργοι

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην έχει προβεί η επιχείρηση σε μείωση προσωπικού λόγω καταγγελίας σύμβασης εργασίας στο 3μηνο πριν την υποβολή της αίτησης.

Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση μέσω της ιστοσελίδας του Οργανισμού: https://www.oaed.gr/proghrammata-anoikhta

Δημοσιεύθηκε στις 21 May 2022 | 9:46 am


Μυρίζει… καλοκαίρι – Τους 30 βαθμούς θα αγγίξει ο υδράργυρος

Στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και μέχρι το μεσημέρι στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο τοπικά 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά από 12 έως 28 με 29, στα ανατολικά ηπειρωτικά από 14 έως 29 με 30, στα νησιά του Ιονίου από 15 έως 26 με 27 και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα από 15 έως 23 με 25 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός: Η πρόγνωση της ΕΜΥ

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Βόρειοι 4 με 5 και στα ανατολικα έως 6 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι.

Θερμοκρασία: Από 16 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά και τα βόρεια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και στα νότια 5 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Από τις απογευματινές ώρες μεταβλητοί ασθενείς.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός: Η πρόγνωση για αύριο Κυριακή 22-05-2022

Στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες και βελτίωση από το μεσημέρι. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ενώ στα κεντρικά και βόρεια ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά από 12 έως 30 με 32 και στη νησιωτική χώρα από 16 έως 26 με 27 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις από το απόγευμα.

Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και το μεσημέρι-απόγευμα νότιοι έως 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 16 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες πρόσκαιρα θα πυκνώσουν, οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα γύρω ορεινά.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 15 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις από το απόγευμα.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 16 έως 27 βαθμούς Κελσίου

Δημοσιεύθηκε στις 21 May 2022 | 9:45 am


Ο Α.Σ «ΝΕΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ» ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ


πως δέχεται αιτήσεις για πρόσληψη εποχικού προσωπικού για τη θερινή περίοδο 2022. Εργάτες,ζυγιστές,Παραλήπτες-Δειγματολήπτες-Γεωπόνοι,Αποθηκάριοι καθώς και Χειριστές Κλαρκ/Βοηθοί Χειριστές Κλαρκ στις εγκαταστάσεις του αγροτικού συνεταιρισμού (χωριό Κουλούρας).
Κάθε ΔΕΥΤΕΡΑ με ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ από 9:00 έως 14:00
Απαραίτητα δικαιολογητικά σε φωτοτυπίες:
1. ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ή ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ - ΑΔΕΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗΣ- AΔΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΓΙΑ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ)
2. ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΕΦΟΡΙΑΣ Η΄ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΑΦΜ
3. ΑΡΙΘΜΟ ΜΗΤΡΩΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ (ΕΦΚΑ – πρώην ΙΚΑ)
4. ΑΜΚΑ
5. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
6. ΤΙΤΛΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ
7. ΕΠΙΚΥΡΩΜΕΝΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
8. ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΤΡΑΠΕΖHΣ (ΠΕΙΡΑΙΩΣ) (1oς ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ)
ΕΠΙΠΛΕΟΝ για τους:
• Ασφαλισμένους (πρώην) Ο.Γ.Α.: Ασφαλιστική Ενημερότητα όπου να αναφέρει ότι δεν οφείλετε ληξιπρόθεσμες εισφορές ή Πιστοποιητικό Οφειλής όπου να αναφέρει ότι έχετε υπαχθεί σε ρύθμιση και τηρείτε αυτήν. Επιπλέον να αναφέρει μέχρι πότε έχει ισχύ η βεβαίωση ή η ρύθμιση.
• Χειριστές Κλαρκ: Άδεια χειριστή μηχανημάτων Έργου
• Βοηθούς Χειριστές Κλαρκ: Βεβαίωση Αναγγελία
• Οδηγούς φορτηγού

ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ : 23310-97600 email:[email protected]


Δημοσιεύθηκε στις 20 May 2022 | 10:52 am


Δημόσιο: Έρχονται νέες αυξήσεις στους μισθούς 50.000 υπαλλήλων

Έρχονται αυξήσεις από 43 ευρώ έως 60 ευρώ στους μισθούς 50.000 υπαλλήλων του Δημοσίου.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι το ετήσιο όφελος θα κυμανθεί από 516 ευρώ έως και 720 ευρώ και ότι τα ποσά των αυξήσεων στους βασικούς μισθούς όλων των δικαιούχων υπαλλήλων προκύπτουν με βάση τις κλίμακες των μισθών που ισχύουν από την 1η-1-2016 βάσει των διατάξεων του ν. 4354/2015, σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”.

Τι αναφέρει το νομοσχέδιο

Όπως αναφέρεται στο άρθρο 28 του  νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών  για το «σύστημα στοχοθεσίας, αξιολόγησης και ανταμοιβής» των δημοσίων υπαλλήλων, αναστέλλεται για δύο έτη (από 1-6-2022 έως 31-5-2024) η διάταξη του τέταρτου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 27 του ν. 4354/2015 που όριζε ότι όποια αύξηση αποδοχών προκύπτει λόγω ανόδου δημοσίου υπαλλήλου σε υψηλότερο μισθολογικό κλιμάκιο (δηλαδή λόγω μισθολογικής ωρίμανσης) δεν θα καταβάλλεται στον δικαιούχο υπάλληλο, αλλά θα συμψηφίζεται με τη λεγόμενη «προσωπική διαφορά» που αποτελεί ξεχωριστό τμήμα των συνολικών αποδοχών του. Ωφελημένοι από τη νέα αυτή διάταξη εκτιμάται ότι θα είναι τουλάχιστον 50.000 υπάλληλοι του Δημοσίου, στις αποδοχές των οποίων εξακολουθούν ακόμη να περιλαμβάνονται ποσά «προσωπικής διαφοράς».

Η αναστολή της διάταξης

Δημόσιο

Η αναστολή της διάταξης της παραγράφου 1 του άρθρου 27 του ν. 4354/2015 θα ισχύσει από την 1η Ιουνίου 2022 έως και την 31η Μαΐου 2024, δηλαδή για 2 χρόνια. Δηλαδή, οι μισθολογικές ωριμάνσεις των υπαλλήλων του Δημοσίου «ξεπαγώνουν» προσωρινά για 2 έτη. Ωστόσο, δίνεται περιθώριο για παράταση της περιόδου αναστολής, καθώς με τη νέα διάταξη του Μάκη Βορίδη, προβλέπεται επιπλέον ότι «με απόφαση του υπουργού Οικονομικών δύναται να αναπροσαρμόζεται η καταληκτική ημερομηνία αναστολής». Έτσι, για κάθε υπάλληλο του κλάδου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Π.Ε.) και του κλάδου Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Τ.Ε.), προβλέπεται αύξηση βασικού μισθού ανά 2 έτη λόγω αλλαγής μισθολογικού κλιμακίου, ενώ για κάθε υπάλληλο του κλάδου Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (Υ.Ε.) ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Ε.) η αύξηση του βασικού μισθού λόγω ανόδου σε υψηλότερο κλιμάκιο θα γίνεται ανά 3 έτη.

Η αύξηση του βασικού μισθού λόγω αλλαγής μισθολογικού κλιμακίου θα συμβαίνει από τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους μόνο σε κάθε υπάλληλο, ο οποίος έχει ενσωματωμένη στις συνολικές μηνιαίες αποδοχές του τη λεγόμενη «προσωπική διαφορά». Για κάθε δημόσιο υπάλληλο, το ποσό της «προσωπικής διαφοράς» αποτελεί την αρνητική διαφορά μεταξύ των αποδοχών του, όπως αυτές διαμορφώθηκαν από την 1η-1-2016 με το ν. 4354/2015 για το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, και των αποδοχών που ελάμβανε μέχρι 31-12-2015 με βάση το προηγούμενο μισθολόγιο. Η αρνητική αυτή διαφορά έχει προκύψει μόνο στις περιπτώσεις υπαλλήλων των οποίων οι συνολικές αποδοχές λόγω της εφαρμογής του μισθολογίου του ν. 4354/2015 από την 1η-1-2016, μειώνονταν σε σύγκριση με τις αποδοχές τις οποίες ελάμβαναν μέχρι 31-12-2015. Στις περιπτώσεις αυτές ο ν. 4354/2015 προέβλεπε ότι η αρνητική αυτή διαφορά που ήταν ουσιαστικά μία μείωση των συνολικών αποδοχών καταβάλλεται κανονικά στον υπάλληλο ως «συμπλήρωμα» των αποδοχών του, προκειμένου αυτές να μην υποστούν καμία μείωση σε σύγκριση με το ύψος στο οποίο είχαν διαμορφωθεί μέχρι τις 31-12-2015.

δημόσιο

Στο άρθρο 27 του ν. 4354/2015 προστέθηκε ωστόσο και η επίμαχη διάταξη με την οποία προβλέφθηκε ότι οποιαδήποτε αύξηση του βασικού μισθού προέκυπτε από την 1η-1-2016 εξαιτίας μισθολογικής ωρίμανσης (δηλαδή εξαιτίας αλλαγής μισθολογικού κλιμακίου) συμψηφίζεται με το ποσό της «προσωπικής διαφοράς» και το μειώνει ισόποσα μέχρι πλήρους εξαντλήσεώς του. Έπρεπε δηλαδή ο υπάλληλος να περιμένει πάρα πολλά χρόνια για να δει -επιτέλους- μία αύξηση στις αποδοχές του, δεδομένου ότι κατά τα λοιπά η εφαρμοζόμενη από το 2010 «μνημονιακή» εισοδηματική πολιτική δεν επέτρεπε καμία αύξηση μισθών στο Δημόσιο

Δημοσιεύθηκε στις 20 May 2022 | 8:53 am


Προσφυγές: Πόσοι φορολογούμενοι δικαιώνονται για πρόστιμα και φόρους – Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

Στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ (ΔΕΔ) προσέφυγαν αρκετοί φορολογούμενοι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 επειδή αμφισβητούσαν τους φόρους και τα πρόστιμα που τους είχε επιβάλει η Εφορία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ,  τρεις στους δέκα φορολογούμενους  δικαιώθηκαν στις παραπάνω περιπτώσεις. Αναλυτικά:

 •  Το 29% των πολιτών δικαιώθηκε μερικώς ή ολικώς και δεν πλήρωσε  φόρους, πρόστιμα  και προσαυξήσεις που τους είχαν επιβάλλει τα ελεγκτικά κέντρα και οι εφορίες για φορολογικές παραβάσεις στο πρώτο τρίμηνο του 2022, ενώ  οι προσφυγές των υπόλοιπων φορολογουμένων στη ΔΕΔ  απορρίφθηκαν.
 • Το 39,4% των αποφάσεων που απορρίφθηκε από την ΔΕΔ προσβλήθηκε στα διοικητικά δικαστήρια στα οποία προσέφυγαν οι πολίτες.

πρόστιμα

Αξιοσημείωτο είναι δε ότι από τις 3.354 υποθέσεις που παραπέμφθηκαν,  «έκλεισαν» οι 1.731 με οριστικές αποφάσεις της ΔΕΔ και από αυτές οι 772 προσφυγές έγιναν δεκτές από την υπηρεσία,  ωστόσο 1.164  δεν έγιναν δεκτές, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

Δημοσιεύθηκε στις 20 May 2022 | 8:52 am


Ψωμί: ” Φωτιά” έχει πάρει η τιμή του- Πότε θα πέσει η τιμή στο αλεύρι

” Φωτιά” έχει πάρει η τιμή του ψωμιού από το ράλι στα σιτηρά.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του MEGA, η τιμή για 1 κιλό ψωμί τύπου “χωριάτικο” έχει ήδη υπερβεί τα 2,60 ευρώ σε πολλές περιοχές ανά την Ελλάδα, ενώ η τιμή για το ψωμί με προζύμι έχει αγγίξει τα 3,50 ευρώ το κιλό. Αξιοσημείωτο είναι δε ότι οι τιμές των αρτοσκευασμάτων, γλυκισμάτων τσουρεκιών και κουλουριών έχουν αυξηθεί κατά 10% φέτος σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ.

Ο νέος τιμοκατάλογος

To MEGA παραθέτει τον νέο τιμοκατάλογο που έχει φούρνος Θεσσαλονίκης στο ψωμί. Αναλυτικά:

 • Ψωμί «χωριάτικο» (450 γρ.): Από 1 ευρώ πήγε στο 1,20 ευρώ
 • Ψωμί με προζύμι(500 γρ.): Από 1,40 ευρώ πήγε στο 1,50 ευρώ
 • Ψωμί με αλεύρι Ζέας (450 γρ.): 1,70 ευρώ
 • Κουλούρι Θεσσαλονίκης: 0,60 ευρώ
 • Τσουρέκι (1 κιλό): Από 9 ευρώ πήγε στα 12 ευρώ

ψωμί

Τι λένε αρτοποιοί

Για το θέμα του ψωμιού μίλησε ο ιδιοκτήτης αρτοποιείου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Χατζηιωαννίδης στο MEGA. ” Είχαμε αύξηση 100% των πρώτων υλών ωστόσο σε μερικά προϊόντα είχαμε αύξηση 150% όπως ήταν το ηλιέλαιο. Έχουμε το θετικό ότι παράγουμε οι ίδιοι τα πράγματα, οπότε κάναμε μια αύξηση μόνο 10% στο ψωμί. Το κουλούρι Θεσσαλονίκης το αφήσαμε 50 λεπτά ως έχει ” τόνισε ο  Χατζηιωαννίδης. ” Μειώσαμε το κέρδος από εμάς για να κρατήσουμε τους πελάτες μας”, συμπλήρωσε.

Αλεύρι: Πότε θα μειωθεί η τιμή του

ψωμί

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, το τσουβάλι για το αλεύρι κοστίζει τώρα 17 ευρώ από 22 ευρώ που κόστιζε προηγουμένως. Μάλιστα ο κ. Χατζηιωαννίδης εκτίμησε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα περάσει αυτή πτώση του αλευριού στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Δημοσιεύθηκε στις 20 May 2022 | 8:51 am


Ανεβαίνει ξανά ο υδράργυρος – Σε ποιες περιοχές θα βρέξει

Στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες και βελτίωση από το βράδυ. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και από το απόγευμα στο Ιόνιο 6 και πιθανώς τοπικά έως 7 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ, με εξασθένηση από το βράδυ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά και βόρεια. Θα κυμανθεί στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά από 09 έως 26 και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 12 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά του Ιονίου θα κυμανθεί από 15 έως 24 και στα νησιά του Αιγαίου από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός: Η πρόγνωση της ΕΜΥ

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Βόρειοι 5 με 7 και στα ανατολικά έως 8 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από τις απογευματινές ώρες.

Θερμοκρασία: Από 15 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά και τα βόρεια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 11 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα νότια 7 με 8 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από τις απογευματινές ώρες.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

καιρός

Καιρός: Η πρόγνωση για αύριο Σάββατο 21-05-2022

Στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες . Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και μέχρι το απόγευμα στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 28 με 30 και στη νησιωτική χώρα τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Βόρειοι 4 με 6 μποφόρ, με εξασθένηση από τις απογευματινές ώρες.

Θερμοκρασία: Από 15 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά και τα βόρεια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα νότια 7 μποφόρ, με εξασθένηση από τις απογευματινές ώρες.

Θερμοκρασία: Από 15 έως 24 βαθμούς Κελσίου

Δημοσιεύθηκε στις 20 May 2022 | 8:45 am


Ημαθία-Μπούκαρε στο σπίτι και έκλεψε ότι βρήκε


Από το Τμήμα Ασφάλειας Αλεξάνδρειας σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ημεδαπού άνδρα, καθώς όπως προέκυψε από την έρευνα, τον Μάρτιο του 2022 εισήλθε παράνομα σε οικία ημεδαπού, σε περιοχή της Ημαθίας, από όπου αφαίρεσε ένα κινητό τηλέφωνο και ένα πορτοφόλι, που περιείχε το χρηματικό ποσό των 120 ευρώ, 2 τραπεζικές κάρτες και διάφορα προσωπικά έγγραφα, σύμφωνα με δήλωση του παθόντα.

Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2022 | 11:20 am


Ημαθία- Ανήλικος έκλεψε μηχανάκι


Από το Τμήμα Ασφάλειας Νάουσας σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ανήλικου ημεδαπού, καθώς όπως προέκυψε από την έρευνα, τον προηγούμενο μήνα σε περιοχή της Ημαθίας, αφαίρεσε μία δίκυκλη μοτοσικλέτα. Η κλεμμένη μοτοσικλέτα βρέθηκε στην κατοχή του και αποδόθηκε στον νόμιμο κάτοχό της.

Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2022 | 11:18 am


Μήνυμα Κώστα Καλαϊτζίδη για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων


Δήλωση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων έκανε σήμερα ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης, που αναφέρει:
Τιμούμε σήμερα τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Μια έντονα τραγική επέτειος που φέτος συμπίπτει με την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, γεγονός που αποκτά ιδιαίτερους συμβολισμούς και γίνεται αφορμή για ακόμη μεγαλύτερους προβληματισμούς σε σχέση με θλιβερά γεγονότα της εποχής μας, αλλά και με ευρύτερους αναστοχασμούς για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.
Δεν ξεχνάμε ποτέ  το αίμα που χύθηκε σε βάρος των Ποντίων και επαναλαμβάνουμε την απαίτηση για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού . Η Ρωμανία κι αν ‘πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο
Κώστας Καλαϊτζίδης
Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ημα

Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2022 | 10:30 am


Πότε καταργούνται τα αυτοκίνητα βενζίνης και diesel – Όλα όσα αναφέρει ο νέος Κλιματικός Νόμος

“Τέλος” και επισήμως βάζει ο νέος Κλιματικός Νόμος στα αυτοκίνητα βενζίνης και diesel. Από την 1η Ιανουαρίου 2030 ή, εφόσον προβλέπεται διαφορετική ημερομηνία, νέα επιβατικά και ελαφρά επαγγελματικά οχήματα που ταξινομούνται είναι μόνο οχήματα μηδενικών εκπομπών.

Πρόκειται για τον νέο  κλιματικό νόμο  που συμπεριλαμβάνεται  στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας  που φέρει τον τίτλο «Εθνικός Κλιματικός Νόμος – Μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή» και που κατατέθηκε στην Βουλή . Στο άρθρο  12 του νόμου με τίτλο  «Μέτρα προώθησης των οχημάτων μηδενικών εκπομπών» προβλέπονται τα εξής:

1. Από την 1η Ιανουαρίου 2026, εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τα νέα Eπιβατηγά Δημόσιας Χρήσης αυτοκίνητα (ΤΑΞΙ) με άδεια κυκλοφορίας, καθώς και το ένα τρίτο (1/3) των νέων οχημάτων που ταξινομούνται για σκοπούς εκμίσθωσης σε τρίτους είναι οχήματα μηδενικών εκπομπών.
Εξαιρούνται οι νησιωτικοί Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) Α΄ βαθμού των ως άνω περιοχών. Έως την 31η Δεκεμβρίου 2023, το Αυτοτελές Τμήμα Ηλεκτροκίνησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, επαναξιολογεί την προβλεπόμενη στο πρώτο εδάφιο ημερομηνία εφαρμογής των ως άνω μέτρων και τη σκοπιμότητα επέκτασής τους και σε άλλες περιφέρειες ή περιφερειακές ενότητες της Επικράτειας και εισηγείται την έκδοση της κοινής απόφασης της παρ. 4 του άρθρου 34, κατόπιν εκτίμησης των σχετικών επιπτώσεων.
νόμος
2. Από την 1η Ιανουαρίου 2024 το ένα τέταρτο (1/4) τουλάχιστον των νέων εταιρικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης που ταξινομούνται ανά εταιρεία σωρευτικά, είναι αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα ή υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα εξωτερικής φόρτισης ρύπων, έως πενήντα (50) γραμμαρίων διοξειδίου του άνθρακα, ανά χιλιόμετρο (CO2/χλμ). Για τον υπολογισμό του ποσοστού του πρώτου εδαφίου προσμετρώνται τα νέα αυτοκίνητα που αποκτώνται με πώληση και χρηματοδοτική μίσθωση. Το ποσοστό υπολογίζεται σε ετήσια βάση. Η υποχρέωση υφίσταται για κάθε εταιρεία που έχει αποκτήσει τουλάχιστον τέσσερα (4) εταιρικά αυτοκίνητα εντός του οικονομικού έτους. Αν η εταιρεία δεν έχει αποκτήσει τουλάχιστον τέσσερα (4) εταιρικά αυτοκίνητα εντός του οικονομικού έτους, στον υπολογισμό του πρώτου εδαφίου προσμετρώνται τα αυτοκίνητα που αποκτήθηκαν σωρευτικά από την 1η Ιανουαρίου 2024 και για όλα τα επόμενα έτη.
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της εταιρείας με την υποχρέωση της παρούσας, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ. Το πρόστιμο δεν επιβάλλεται αν η εταιρεία έχει προβεί σε παραγγελία του οχήματος πριν την 1η Ιανουαρίου 2024 και αυτό δεν έχει παραληφθεί για λόγους που δεν οφείλονται στον αγοραστή και σε κάθε περίπτωση για λόγους ανωτέρας βίας.
3. Στο Εθνικό Σχέδιο για την Ηλεκτροκίνηση του άρθρου 43 του ν. 4710/2020 (Α’ 142) τίθενται στόχοι με σκοπό τη διασφάλιση της επάρκειας των δημοσίως προσβάσιμων σημείων επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, σύμφωνα με όσα ορίζονται στον παρόντα και τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα για τη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης.
4. Από την 1η Ιανουαρίου 2030 ή, εφόσον προβλέπεται διαφορετική ημερομηνία, από την ημερομηνία αναφοράς που προβλέπεται στο ενωσιακό δίκαιο, νέα επιβατικά και ελαφρά επαγγελματικά οχήματα που ταξινομούνται είναι μόνο οχήματα μηδενικών εκπομπών.

Διαβάστε ολόκληρο το νομοσχέδιο εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2022 | 9:30 am


Νέα «φέσια» στην Εφορία – Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τους απλήρωτους φόρους των Ελλήνων

Νέα “φέσια” δημιουργήθηκαν στην Εφορία τον Μάρτιο καθώς οι Έλληνες πολίτες άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 790 εκατ. ευρώ,  όπως προέκυψε από σχετικά στοιχεία της ΑΑΔΕ.

Παράλληλα από τα ίδια στοιχεία προέκυψε ότι τα φέσια προς την Εφορία εφορία αυξήθηκαν κατά 26%  τον Μάρτιο του 2022 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021  καθώς οι απλήρωτοι φόροι ανήλθαν στα 626 εκατ. ευρώ  πέρυσι.

Αξιοσημείωτο είναι δε ότι τα  «φέσια» προς  την Εφορία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 αυξήθηκαν κατά  53,7%   δηλαδή ανήλθαν σε 3,326 δισ. ευρώ  από  2,164 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Επίσης επισημαίνεται ότι  οι εισπράξεις ληξιπρόθεσμων αυξήθηκαν κατά 46% το Μάρτιο του 2022 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021.  Συγκεκριμένα  αυτά ανήλθαν στα 246 εκατ. ευρώ, από  169 εκατ. ευρώ  που  ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2021.

Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2022 | 9:29 am


Πιο ακριβά από φιλέτο τα κεράσια-Τι ισχύει με τις τούρτες

Πιο ακριβά και από φιλέτο κοστίζουν τα κεράσια.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της ΕΡΤ, οι τιμές στα πρώιμα κεράσια στις λαϊκές αγορές κυμαίνονται από 5  ευρώ έως 6 ευρώ, στα μανάβικα πωλούνται από 7 ευρώ  με  8 ευρώ και αγγίζουν και τα 18 ευρώ το κιλό.

Κεράσια: Πότε θα πέσουν οι τιμές –  Τι λένε οι  παραγωγοί και οι έμποροι

Σε περίπου μια εβδομάδα θα πέσουν οι τιμές στα κεράσια.   Όπως αναφέρουν οι παραγωγοί και οι έμποροι στην ΕΡΤ, σε μια περίπου εβδομάδα  οι τιμές στα κεράσια αναμένεται να πέσουν. Επίσης μιλούν για προβλήματα που έχουν προκύψει σχετικά με τα κεράσια.  Οι παραγωγοί και οι έμποροι  επισημαίνουν  ότι οι τιμές στα κεράσια  διαμορφώνονται ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση. Όσο θα ξεκινάει η μαζική συγκομιδή  θα πέφτουν και οι τιμές. Eπιπλέον διαμαρτύρονται  επειδή παρουσιάζεται μεγάλη ακαρπία στα στρέμματα τους, στις κερασιές τους  και ο  ΕΛΓΑ δεν δικαιολογεί αυτή την ακαρπία από τους παγετούς,  με αποτέλεσμα να μην αποζημιώνονται.

Τι λένε οι καταναλωτές

Από την πλευρά τους  οι καταναλωτές   λένε στην ΕΡΤ ότι  δεν προτίθεται να  δώσουν αυτή τη στιγμή τόσα λεφτά  προκειμένου να αγοράσουν κεράσια και θα περιμένουν  μέχρι να πέσουν οι τιμές.

Τούρτες

Το ντόμινο της ακρίβειας χτυπάει ακόμα και τις τούρτες αλλά και όλα τα γλυκά που τα κεράσια πρωταγωνιστούν. Για το θέμα αυτό μιλά στο MEGA o  Ιδιοκτήτης Ζαχαροπλαστείου, Αργύρης Χατζηεμμανουήλ . ” Δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τις αυξήσεις που αντιστοιχούν στις αυξήσεις που έχουμε πάρει, οπότε είναι δύσκολη η κατάσταση “. “Σε όλες τις πρώτες ύλες έχει γίνει ένα χρηματιστήριο….όλες ανεβαίνουν συνέχεια χωρίς να υπάρχει κάποια σταθεροποίηση”.

Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2022 | 9:28 am


Αυτές είναι οι περιοχές με την ακριβότερη βενζίνη-Πού θα φτάσει η τιμή της

“Φωτιά” παίρνει η τιμή της βενζίνης. Όπως μεταδίδει το MEGA, στα πρατήρια της Αττικής , η μέση τιμή της αμόλυβδης έχει ανέλθει στα 2,20 ευρώ, ενώ η «100άρα» διαμορφώνεται  στα 2,38 ευρώ και  το πετρέλαιο κίνησης στα 1,85 ευρώ. Το Mega παραθέτει παρακάτω τη λίστα με το πώς διαμορφώνεται η τιμή της βενζίνης σε διάφορες περιοχές της χώρας . Αναλυτικά:

 • Νομός Καβάλας: 2,208 ευρώ το λίτρο
 • Νομός Θεσπρωτίας: 2,212 ευρώ το λίτρο
 • Νομός Ηρακλείου στη Κρήτη : 2,250 ευρώ το λίτρο
 • Νομός Κέρκυρας: 2,257 ευρώ το λίτρο
 • Νομός Φωκίδας: 2,268 ευρώ το λίτρο
 • Νομός Κυκλάδων: 2,380 ευρώ το λίτρο
 • Νομός Ευρυτανίας: 2,313 ευρώ το λίτρο
 • Νομός Δωδεκανήσου: 2,322 ευρώ το λίτρο
 • Νίσυρος: 2,61 ευρώ το λίτρο
 • Κύθνος: 2,50 ευρώ
 • Αμοργός και Σαντορίνη: 2,489 ευρώ και 2,48 ευρώ αντίστοιχα
 • Παξοί: 2,57 ευρώ

βενζίνη

Βενζίνη: Η σύγκριση των τιμών στις 16 Μαΐου του 2022 με αυτές της  16 Μαΐου  2021

Το Mega κάνει μια σύγκριση τιμών της βενζίνης της 16 Μαΐου του  2022 με αυτές της  16 Μαΐου  2021.

 • Αμόλυβδη (95 οκτ): 1,612  ευρώ /λτ το 2021 και 2,205 ευρώ /λτ (+37%) το 2022
 • Αμόλυβδη (100 οκτ.): 1,782 ευρώ /λτ το 2021 και 2,354 ευρώ /λτ (+32%) το 2022
 • Diesel κίνησης: 1,328 ευρώ /λτ το 2021 και 1,890 ευρώ /λτ (+42%) το 2022
 • Υγραέριο κίνησης: 0,818 ευρώ /λτ το 2021 και 1,129 ευρώ /λτ (+38%) το 2022.

Πόσο θα αυξηθεί η τιμή της βενζίνης

Για το θέμα της βενζίνης μίλησε μεταξύ άλλων ο η πρόεδρος της Ένωσης των βενζινοπωλών της Αττικής, Μαρία Ζάγκα στο MEGA.  Όπως είπε για την βενζίνη ” Σήμερα περιμένω παραλαβή.  Ξέρω ότι θα ανέβει αρκετά. Δεν ξέρω πόσο αλλά θα ανέβει. .. μέχρι να έρθει το βυτίο είναι 2,20 ευρώ το λίτρο “.

Στην συνέχεια ρωτήθηκε πόσο θα αυξηθεί η τιμή της βενζίνης σήμερα.  Εγώ  θεωρώ ότι κατά  4 λεπτά οπωσδήποτε θα αυξηθεί , απάντησε και πρόσθεσε η τιμή της βενζίνης μπορεί να αυξηθεί  4 λεπτά με 5 λεπτά, βάσει τιμολογίου. Δηλαδή από 2,20 ευρώ  που είναι  η τιμή της βενζίνης  θα ανέβει στα 2,24 ευρώ με 2,25 ευρώ , σημείωσε.  Σημειώνεται πως, πέρυσι  τον Μάιο, η βενζίνη ήταν περίπου στα 1,65 ευρώ.

Την ίδια ώρα μίλησε και για το πετρέλαιο . ” Έπεσε 4 λεπτά το Σάββατο το πετρέλαιο”, τόνισε

Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2022 | 9:27 am


Από παράταση σε παράταση η Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Τα «κέρδη» και τι θα γίνει με την εφάπαξ καταβολή

Από παράταση σε παράταση η Επιστρεπτέα Προκαταβολή και η αποπληρωμή της, κάτι που μόνο ως «καλό νέο» μπορεί να εκληφθεί από σχεδόν 700.000 επαγγελματίες. Δεδομένων των συνθηκών στην αγορά, φαντάζει ως «μάννα εξ ουρανού» το γεγονός ότι δεν θα χρειαστεί ούτε τον επόμενο μήνα να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να χάσουν «κομμάτι» της απαραίτητης ρευστότητας. Όπως εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας η έναρξη της αποπληρωμής των ποσών της Επιστρεπτέας μετατίθεται για το τέλος Ιουλίου, αντί για τον Ιούνιο.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης 

«Μοιραία» πιο πίσω θα πάει και η προθεσμία για την εφάπαξ εξόφληση της Επιστρεπτέας που έδινε «κέρδος» επιπλέον «κούρεμα» του ποσού που έπρεπε να πληρώσουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Η σχετική προθεσμία έληγε στο τέλος του τρέχοντος μήνα και θα μετατεθεί για το τέλος Ιουνίου.

Το «κούρεμα» για την εφάπαξ εξόφληση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής

Για ποιο λόγο όμως έχει σημασία η προθεσμία για την εφάπαξ πληρωμή της Επιστρεπτέας; Η αποπληρωμή των ποσών της ενίσχυσης θα γίνει με δύο τρόπους, με τον έναν εξ αυτών να εξασφαλίζει επιπλέον «κούρεμα» της οφειλής.

Τα ποσά που θα πρέπει να επιστραφούν στο Δημόσιο είναι έτσι και αλλιώς «κουρεμένα» έως και 75% και θα αποπληρωθούν σε 96 δόσεις, ενώ εκείνοι που θα τα εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό που έλαβαν θα κερδίσουν έξτρα έκπτωση 15% με το «κούρεμα» του κρατικού δανείου να διαμορφώνεται τελικά στο 78,75%.

Για παράδειγμα, μια επιχείρηση που έλαβε από τους επτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής το ποσό των 20.000 ευρώ, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις για «κούρεμα» κατά 75% της οφειλής τότε το ποσό που θα επιστραφεί στο κράτος περιορίζεται σε 5.000 ευρώ.

Αν επιλέξει να το εξοφλήσει εφάπαξ τότε κερδίζει επιπλέον έκπτωση 15% και «κουρεύει» την οφειλή στα 4.250 ευρώ ή συνολικά κατά 78,75%.

Τα κέρδη από την επέκταση σε 96 δόσεις  

Εφόσον, όμως οι επαγγελματίες επιλέξουν να αποπληρώσουν το δάνειο της Επιστρεπτέας που έλαβαν σε δόσεις, τότε θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η καταβολή της πρώτης δόσης μετατίθεται από τις 30 Ιουνίου για το τέλος Ιουλίου.

Το γεγονός πάντως ότι η εξόφληση των οφειλών από αρχικά 60 άτοκες δόσεις διαμορφώθηκε σε 96, θα σημάνει και ταμειακές «ανάσες» έως και 2.500 ευρώ το μήνα -κατά την εξόφληση των χρεών που προέκυψαν από όλους τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής- για τις περίπου 700.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Μετά την απόφαση να αποπληρωθεί η Επιστρεπτέα σε 96 δόσεις, κάθε επαγγελματίας αποκτά μεγαλύτερη ευελιξία:

 • Έτσι, για παράδειγμα αν επιχείρηση πρέπει να επιστρέψει το ποσό των 50.000 θα πληρώνει κάθε μήνα για 8 χρόνια 520 ευρώ ενώ με τις 60 δόσεις θα έπρεπε να καταβάλλει 834 ευρώ. Συνεπώς θα έχει χρειαστεί να βγάλει από το ταμείο της 314 ευρώ λιγότερα από όσα είχε υπολογίσει να ξοδεύει τον μήνα.
 • Για επιστροφή ποσού 100.000 ευρώ η μηναία δόση μειώνεται κατά 624 ευρώ αφού διαμορφώνεται στα 1.042 ευρώ από 1.666 ευρώ.
 • Για οφειλή 150.000 ευρώ το μηναίο «κέρδος» είναι 937 ευρώ ( 1.563 ευρώ απο 2.500 ευρώ), για 200.000 ευρώ η δόση περιορίζεται κατα 1.250 ευρώ (2.083 ευρώ από 3.333 ευρώ.
 • Για χρέος 250.000 ευρώ το όφελος διαμορφώνεται στα 1.562 ευρώ (2.604 ευρώ από 4.166 ευρώ), για δάνειο 300.000 ευρώ το ποσό της μηναίας δόσης «ψαλιδίζεται» κατα 1.875 ευρώ ( 3.125 ευρώ από 5.000 ευρώ) και
 • για επιστροφή 400.000 ευρώ η δόση περιορίζεται κατα 2.500 ευρώ αφού ο οφειλέτης θα καταβάλλει 4.166 ευρώ το μήνα έναντι 6.666 ευρώ με βάση το προηγούμενο καθεστώς των 60 δόσεων.

Τι πρέπει να επιστρέψει κάθε επαγγελματίας

Οι διαγραφές οφειλών είναι κλιμακωτές και φθάνουν έως το 75% ανάλογα με την πτώση του τζίρου και το χρόνο έναρξης της δραστηριότητας. Ειδικότερα:

Οι επιχειρήσεις με πτώση τζίρου άνω του 70% και ζημιές προ φόρων θα επιστρέψουν το 25% του κρατικού δανείου και εφόσον πληρώσουν εφάπαξ το ποσό θα επιστρέψουν το 21,25% του δανείου.

Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Για παράδειγμα αν κάποιος έλαβε 200.000 θα επιστρέψει 50.000 ευρώ. Στην περίπτωση που πληρώσει εφάπαξ θα επιστρέψει 42.500 ευρώ.

Οι επιχειρήσεις με πτώση τζίρου 30% έως 70% το 2020 προς το 2019, θα επιστρέψουν το 33% του κρατικού δανείου.

Στην περίπτωση που επιχείρηση έλαβε 100.000 ευρώ θα επιστρέψει 33.000 ευρώ και εφόσον αποπληρώσει το δάνειο εφάπαξ το ποσό περιορίζεται στα 28.050 με αποτέλεσμα το «κούρεμα» να αυξάνεται στο 71,95%.

Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις θα επιστρέψουν το 50% του κρατικού δανείου. Στην περίπτωση που επιχείρηση έλαβε 50.000 θα επιστρέψει 25.000 ευρώ. Εφόσον η οφειλή εξοφληθεί εφάπαξ το ποσό περιορίζεται στα 21.250 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι το ποσοστό διαγραφής φθάνει στο 57,5% της ενίσχυσης

Δημοσιεύθηκε στις 19 May 2022 | 9:26 am


Αποφασίζουν σήμερα οι ειδικοί για τις μάσκες...

 


Με την 1η Ιουνίου, τον δεύτερο, μετά την Πρωτομαγιά, βασικό κόμβο της πορείας εξόδου της χώρας από τα μέτρα του πανδημικού κλοιού, να απέχει μόλις δύο εβδομάδες, το θέμα των χώρων, όπου θα απαιτείται η μάσκα, θα μονοπωλήσει τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Το έναυσμα έχει... δοθεί άλλωστε και από την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) για την άρση του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας τόσο εντός των αεροδρομίων, όσο και κατά τη διάρκεια των πτήσεων. Η σχετική σύσταση ισχύει από προχθές, Δευτέρα 16 Μαΐου, για τις πτήσεις και τα αεροδρόμια, με τις κατά τόπους αρμόδιες αρχές να έχουν την ευθύνη για την εξειδίκευση και εφαρμογή της.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα εξετάσει την άρση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας κατόπιν εισήγησης που έχει γίνει και από τα υπουργεία Μεταφορών και Τουρισμού, δεδομένης της ανάγκης να υπάρχει μια στοιχειώδη κοινή γραμμή σε αυτό το πεδίο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Για παράδειγμα, η Ισπανία υιοθέτησε από προχθές την άρση του μέτρου.

«Η απόφαση των ευρωπαϊκών οργάνων δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Ως προς την εξειδίκευσή της εναπόκειται στο κάθε κράτος-μέλος τι θα ισχύσει. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στην Επιτροπή των ειδικών είναι και αυτό το σκέλος, αλλά αντιλαμβάνεσθε ότι είναι σημαντικό τουλάχιστον οι ευρωπαϊκές χώρες να προσπαθήσουμε να έχουμε μια κοινή γραμμή σε αυτό» ανέφερε χθες σε τηλεοπτική του εμφάνιση ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης.

Και επί της ουσίας, όμως, δηλαδή από πλευράς δημόσιας υγείας οι επιστήμονες είναι θετικοί στο να «ανάψει» το πράσινο φως αναφορικά με την άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας των επιβατών στις προαναφερθείσες πύλες εισόδου και τα αεροσκάφη. Κατά πληροφορίες, το θέμα έχει απασχολήσει ατύπως ήδη τα μέλη της Επιτροπής, που θεωρούν ότι η μάσκα παραμένει σημαντική ως μέσο προστασίας έναντι του κορωνοϊού για τους ευπαθείς και τους ηλικιωμένους. Σε γενικές γραμμές, όμως, εκτιμάται ότι τα συστήματα εξαερισμού στα αεροπλάνα και τα αεροδρόμια αποτελούν καταρχάς εγγύηση για την άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας στους επιβάτες αλλά συστήνεται η χρήση της σε ειδικές ομάδες επιβατών.

Για τις ανάγκες δε της διαμόρφωσης κοινής πορείας με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι πολύ πιθανό η θετική εισήγηση των επιστημόνων της Επιτροπής για το σχετικό πεδίο να αποτυπωθεί άμεσα σε απόφαση των υπουργείων Τουρισμού και Μεταφορών, ακόμη και αύριο.

Οι αποφάσεις για τη χρήση μάσκας σε άλλους κλειστούς χώρους αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός για τη χώρα μας.

Τι θα ισχύσει στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με τα οποία μετακινούνται καθημερινά δεκάδες χιλιάδες άτομα η εισήγηση της Επιτροπής ήταν -και είναι- να απαιτείται η χρήση μάσκας και η μη εφαρμογή της να συνεπάγεται πρόστιμο στους επιβάτες, όπως ισχύει και σήμερα.

Η ασπίδα προστασίας που υψώνει η μάσκα έναντι του κορωνοϊού και της λοίμωξης covid-19 σε όσους μετακινούνται με τα ΜΜΕ θεωρείται πολύ σημαντική στο πεδίο της δημόσιας υγείας. Ο όγκος των επιβατών αποτρέπει οποιαδήποτε χαλάρωση στο συγκεκριμένο μέτρο προστασίας. Συνεπώς, η μετακίνηση με λεωφορεία, τρόλεϋ, τραμ, μετρό, ηλεκτρικός, προαστιακός θα συνεχίσει να γίνεται με την υποχρεωτική χρήση της μάσκας. Αντίθετα, δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη από υγειονομικής πλευράς τι θα ισχύσει με τα πλοία και με τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ.

Ενδέχεται στα πλοία η χρήση της μάσκας να είναι υποχρεωτική στους κλειστούς χώρους, ενώ στα υπεραστικά λεωφορεία να γίνει σύσταση για τη χρήση της λόγω του περιορισμένου αριθμού επιβατών. Ομοίως στα ιδιωτικά τουριστικά λεωφορεία στα οποία θα υπάρχει συγκεκριμένη λίστα επιβατών κάθε φορά...

protothema.gr

Δημοσιεύθηκε στις 18 May 2022 | 12:36 pm


Έρχονται νέα φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις -Όλα όσα αναφέρει το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ

 


Νέα φορολογικά κίνητρα θα έχουν  οι επιχειρήσεις  που θα συγχωνευτούν, όπως προκύπτει από το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στο Βουλή.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο που φέρει τον τίτλο «Κίνητρα Ανάπτυξης Επιχειρήσεων, μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών», το οποίο αποτελεί μεταρρύθμιση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0»  σύμφωνα με το προβλέπονται μεταξύ άλλων τα εξής:

Απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος στην περίπτωση μετασχηματισμού επιχειρήσεων

Στην περίπτωση μετασχηματισμού επιχείρησης, κατά την έννοια του άρθρου 1, παρέχεται στη νέα εταιρεία το κίνητρο της απαλλαγής από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των πραγματοποιούμενων προ φόρου κερδών, τα οποία προκύπτουν, με βάση τη φορολογική νομοθεσία, κατά ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%), εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) ο συνολικός μέσος κύκλος εργασιών των μετασχηματιζόμενων εταιρειών ή ατομικών επιχειρήσεων, κατά περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη την προηγούμενη τριετία, είναι τουλάχιστον ίσος με ποσοστό εκατό πενήντα τοις εκατό (150%) του κύκλου εργασιών της εταιρείας ή ατομικής επιχείρησης, κατά περίπτωση, με τον μεγαλύτερο μεταξύ των μετασχηματιζόμενων εταιρειών ή ατομικών επιχειρήσεων, κατά περίπτωση, μέσο κύκλο εργασιών της τελευταίας τριετίας, και
β) οι μετασχηματιζόμενες εταιρείες ή ατομικές επιχειρήσεις είναι πολύ μικρές, μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), βάσει του ορισμού του άρθρου 2 του Παραρτήματος Ι του Κανονισμού (ΕΚ) 651/2014 της Επιτροπής της 17ης Ιουνίου 2014, για την κήρυξη ορισμένων κατηγοριών ενισχύσεων ως συμβατών με την εσωτερική αγορά κατ’ εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης [Γενικός Απαλλακτικός Κανονισμός (Γ.Α.Κ.)] (L 187),
γ) ο κύκλος εργασιών της νέας εταιρείας, δηλαδή, το άθροισμα του κύκλου εργασιών των τελευταίων εγκεκριμένων και δημοσιευμένων οικονομικών καταστάσεων ή, κατά περίπτωση, των τελευταίων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, των μετασχηματιζόμενων εταιρειών ή ατομικών επιχειρήσεων, κατά περίπτωση, αφαιρουμένων των μεταξύ τους συναλλαγών, είναι ίσος ή μεγαλύτερος από το ποσό των τριακοσίων εβδομήντα πέντε χιλιάδων (375.000) ευρώ, και
δ) η νέα εταιρεία απασχολεί περισσότερους από εννέα (9) εργαζόμενους, με πλήρη απασχόληση.

Απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος στην περίπτωση συνεργασίας προσώπων

Με την επιφύλαξη του άρθρου 15, στην περίπτωση συνεργασίας προσώπων κατά την έννοια της περ. β’ του άρθρου 2, παρέχεται το κίνητρο της απαλλαγής από την καταβολή φόρου εισοδήματος για κάθε συνεργαζόμενο πρόσωπο επί των πραγματοποιούμενων προ φόρων κερδών, τα οποία προκύπτουν με βάση τη φορολογική νομοθεσία, κατά ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%), εφόσον, στην περίπτωση που η συνεργασία πραγματοποιείται δυνάμει της ίδρυσης νέου νομικού προσώπου ή άλλης νομικής οντότητας, καθένα από τα συνεργαζόμενα πρόσωπα εισφέρει στο εταιρικό κεφάλαιο του υπό ίδρυση νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας ποσό ίσο με το δέκα τοις εκατό (10%) τουλάχιστον του εταιρικού του κεφαλαίου και το εταιρικό κεφάλαιο του νέου νομικού προσώπου ή της νέας νομικής οντότητας δεν υπολείπεται του ποσού των εκατό είκοσι πέντε χιλιάδων (125.000) ευρώ.

Απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος στην περίπτωση εισφοράς ατομικής επιχείρησης

Στην περίπτωση εισφοράς ατομικής επιχείρησης σε οποιασδήποτε μορφής εταιρεία, παρέχεται στη νέα εταιρεία το κίνητρο της απαλλαγής από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των πραγματοποιούμενων προ φόρου κερδών, τα οποία προκύπτουν με βάση τη φορολογική νομοθεσία, κατά ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%), εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) η εισφερόμενη ατομική επιχείρηση έχει πραγματοποιήσει έναρξη εργασιών τουλάχιστον προ τριετίας από την ημερομηνία της εισφοράς,
β) η νέα εταιρεία τηρεί λογιστικά αρχεία με το διπλογραφικό σύστημα, και
γ) σε περίπτωση εισφοράς περισσότερων ατομικών επιχειρήσεων, ο κύκλος εργασιών της νέας εταιρείας είναι ίσος ή μεγαλύτερος κατά ποσοστό εκατόν πενήντα τοις εκατό (150%) από τον κύκλο εργασιών της ατομικής επιχείρησης με τον μεγαλύτερο μεταξύ των εισφερόμενων ατομικών επιχειρήσεων μέσο κύκλο εργασιών της τελευταίας τριετίας.

Γενικές διατάξεις για την απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος

1. Στις περιπτώσεις των άρθρων 3, 4 και 5, η απαλλαγή από τον φόρο εφαρμόζεται για έως εννέα (9) φορολογικά έτη, αρχής γενομένης από το επόμενο έτος της ημερομηνίας ολοκλήρωσης του μετασχηματισμού εταιρειών οποιασδήποτε μορφής ή της ημερομηνίας πραγματοποίησης εισφοράς ατομικής επιχείρησης σε οποιασδήποτε μορφής εταιρεία ή της ημερομηνίας έναρξης της οποιασδήποτε μορφής συνεργασίας.
2. Στην περίπτωση μετασχηματισμού επιχείρησης κατά την έννοια του άρθρου 1, ή εισφοράς ατομικής επιχείρησης του άρθρου 5, το φορολογικό όφελος δεν μπορεί να υπερβαίνει το συνολικό ποσό των πεντακοσίων χιλιάδων (500.000) ευρώ, σε διάστημα έως εννέα (9) ετών από την ημερομηνία εφαρμογής της απαλλαγής από τον φόρο κατά τις παρ. 1 και 3.
3. Με την επιφύλαξη του άρθρου 15, στην περίπτωση συνεργασίας προσώπων κατά την έννοια της περ. β’ του άρθρου 2, το φορολογικό όφελος δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των εκατόν είκοσι πέντε χιλιάδων (125.000) ευρώ για καθένα από τα συνεργαζόμενα πρόσωπα, το οποίο υπολογίζεται επί των κερδών που προκύπτουν από τη συνεργασία για καθένα από αυτά, σε διάστημα έως τριών (3) ετών από την ημερομηνία εφαρμογής της απαλλαγής από τον φόρο του άρθρου 4.
4. Το παρόν δεν εφαρμόζεται στις κατασκευαστικές κοινοπραξίες, καθώς και στους μετασχηματισμούς και τις συνεργασίες κατά την έννοια της περ. β’ του άρθρου 2, στις οποίες μετέχουν, με οποιονδήποτε τρόπο, κατασκευαστικές κοινοπραξίες.
5. Αν η συνεργασία δημιουργείται δυνάμει συμφωνίας δικαιόχρησης (franchising), το κίνητρο της απαλλαγής παρέχεται αποκλειστικά υπέρ του δικαιοδόχου (franchisee).

Διατήρηση σε ισχύ διοικητικών αδειών

Σε περίπτωση εισφοράς ατομικής επιχείρησης σε εταιρεία κατά την έννοια του άρθρου 1, οι πάσης φύσεως διοικητικές άδειες, συμπεριλαμβανομένων των προσωποπαγών αδειών, που έχουν εκδοθεί υπέρ της ατομικής επιχείρησης, συνεχίζουν να υφίστανται υπέρ της νέας εταιρείας.

Κίνητρα για μετασχηματισμούς επιχειρήσεων – Τροποποίηση άρθρου 61 του ν. 4438/2016

1. Στο άρθρο 61 του ν. 4438/2016 (Α’ 220), α) τροποποιείται το πρώτο εδάφιο με την απαλοιφή της πρόβλεψης εξαίρεσης από την απαλλαγή του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου, β) προστίθεται νέο δεύτερο εδάφιο, ως προς την εφαρμογή των κινήτρων για μετασχηματισμούς επιχειρήσεων του ν. 4172/2013 (Α’ 167) και στην περίπτωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου, γ) απαλείφεται το τελευταίο εδάφιο και το άρθρο 61 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 61 Κίνητρα για μετασχηματισμούς επιχειρήσεων με το ν. 4172/2013
Για μετασχηματισμούς κατά τα άρθρα 52 έως και 55 του ν. 4172/2013 (Α’ 167), η σύμβαση, η εισφορά και η μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων των μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων, κάθε σχετική πράξη ή συμφωνία που αφορά την εισφορά ή μεταβίβαση στοιχείων του ενεργητικού ή παθητικού ή άλλων δικαιωμάτων και υποχρεώσεων και κάθε εμπράγματου ή ενοχικού δικαιώματος, οι αποφάσεις των κατά νόμο οργάνων των μετασχηματιζόμενων εταιρειών, η σχέση συμμετοχής στο κεφάλαιο της νέας εταιρείας, καθώς και κάθε άλλη συμφωνία ή πράξη που απαιτείται για τον μετασχηματισμό ή τη σύσταση της νέας εταιρείας, η δημοσίευση αυτών στο Γ.Ε.ΜΗ. και η μεταγραφή των σχετικών πράξεων απαλλάσσονται από κάθε φόρο, τέλος χαρτοσήμου ή οποιοδήποτε άλλο τέλος υπέρ του Δημοσίου, καθώς και από κάθε τέλος, εισφορά ή δικαίωμα υπέρ οποιουδήποτε τρίτου.
Η απαλλαγή του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζεται και επί του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου, υπό την προϋπόθεση ότι ο κύκλος εργασιών της νέας εταιρείας, ήτοι το άθροισμα του κύκλου εργασιών των τελευταίων εγκεκριμένων και δημοσιευμένων οικονομικών καταστάσεων ή, κατά περίπτωση, των τελευταίων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των μετασχηματιζόμενων εταιρειών, αφαιρουμένων των τυχόν μεταξύ τους συναλλαγών, είναι ίσος ή μεγαλύτερος από το ποσό των τετρακοσίων πενήντα χιλιάδων (450.000) ευρώ. Αναφορικά με το ΦΠΑ και το φόρο εισοδήματος, εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000) και του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013), όπως ισχύουν, αντίστοιχα.».
2. Η παρ. 1 ισχύει για μετασχηματισμούς των οποίων η διαδικασία αρχίζει μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος.

Απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος στην περίπτωση συνεργασίας φυσικών προσώπων, κατά κύριο επάγγελμα αγροτών

1. Σε φυσικά πρόσωπα, κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, παρέχεται το κίνητρο της απαλλαγής από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των πραγματοποιούμενων προ φόρου κερδών, τα οποία προκύπτουν από την άσκηση ατομικής αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, με βάση τη φορολογική νομοθεσία, κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%), εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) είναι αγρότες μέλη νομικών προσώπων και ενώσεων προσώπων εγγεγραμμένων στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών φορέων του άρθρου 22 του ν. 4673/2020 (Α’52) και προμηθεύουν το νομικό πρόσωπο ή τη νομική οντότητα με ποσότητες προϊόντων ίσες με το εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) τουλάχιστον της συνολικής ποσότητας όμοιων ή παρεμφερών προϊόντων παραγωγής τους, ή
β) είναι αγρότες που έχουν συνάψει σύμβαση με συγκεκριμένη επιχείρηση – αγοραστή, με αντικείμενο τη συμβολαιακή γεωργία, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 16, με την οποία δεσμεύονται για την εισφορά ποσοτήτων προϊόντων ίσων με εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) τουλάχιστον της συνολικής ποσότητας όμοιων ή παρεμφερών προϊόντων της παραγωγής τους.
2. Η παρ. 1 εφαρμόζονται για κέρδη που αποκτώνται από το φορολογικό έτος 2022 και εφεξής.

Διαβάστε ολόκληρο το νομοσχέδιο  εδώ

επιχειρήσεις

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Ανακοίνωση για τα καινοτόμα φορολογικά κίνητρα  που δίνονται στις   επιχειρήσεις  για την ανάπτυξη τους μέσω συνεργασιών εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών.
Όπως επισημαίνεται, το σχέδιο νόμου που φέρει τον τίτλο «Κίνητρα Ανάπτυξης Επιχειρήσεων, μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών» αποτελεί μεταρρύθμιση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και υπάγεται στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη  το  το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα. Σκοπός της νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι η παροχή σημαντικών και καινοτόμων κινήτρων για τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας, μέσα από μετασχηματισμούς πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και συνεργασίες προσώπων, για όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.
Τα κίνητρα
Τα κίνητρα του νομοσχεδίου αφορούν κάθε μορφής μετασχηματισμούς, συμπεριλαμβανομένης και της περίπτωσης εισφοράς ατομικής επιχείρησης σε οποιασδήποτε μορφής εταιρία, καθώς και συνεργασίες προσώπων, είτε με τη μορφή δεσμευτικών συμβάσεων – συμφωνιών είτε με την από κοινού ίδρυση νέων εταιριών. Ειδικότερα, παρέχεται το κίνητρο της απαλλαγής κατά 30% από την καταβολή του φόρου εισοδήματος επί των φορολογητέων κερδών της νέας εταιρίας ή του συνεργαζόμενου προσώπου. Στην περίπτωση συνεργασιών φυσικών προσώπων κατ’ επάγγελμα αγροτών η απαλλαγή αυτή ανέρχεται σε 50%. Σημειώνεται πως η απαλλαγή παρέχεται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις ως προς τον κύκλο εργασιών και το μέγεθος των μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων (καταλαμβάνονται πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις), ενώ ορίζεται απώτατος χρόνος για τον οποίο χορηγείται η ωφέλεια (εννέα έτη), ανώτατο όριο συνολικού οφέλους κατά περίπτωση μετασχηματισμού ή συνεργασίας και εξαιρέσεις, όπως των κατασκευαστικών κοινοπραξιών.
Στην περίπτωση μετασχηματισμού επιχείρησης ή εισφοράς ατομικής επιχείρησης, το φορολογικό όφελος δεν μπορεί να υπερβαίνει το συνολικό ποσό των 500.000 ευρώ, σε διάστημα έως εννέα ετών από την ημερομηνία εφαρμογής της απαλλαγής από το φόρο. Στα φορολογικά κίνητρα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο είναι και η απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος, σε περίπτωση μετασχηματισμού, της υπεραξίας από μεταβίβαση στοιχείων πάγιου ενεργητικού της νέας εταιρίας σε τρίτο, η απαλλαγή από οποιαδήποτε φορολογική επιβάρυνση συμπεριλαμβανομένου του τέλους χαρτοσήμου και του φόρου εισοδήματος της προκύπτουσας υπεραξίας κάθε πράξης σχετικής με το μετασχηματισμό, για τις περιπτώσεις μετασχηματισμών του νέου νόμου και η, υπό προϋποθέσεις, αναγνώριση της έκπτωσης όλων των δαπανών της αποκτώσας εταιρίας, οι οποίες πραγματοποιούνται για το σκοπό της απόκτησης εταιρικών συμμετοχών. Όλες οι παραπάνω ωφέλειες χρησιμοποιούνται, αποκλειστικά, για τους μετασχηματισμούς που θα προκύψουν από τον παρόντα προτεινόμενο νόμο και δεν επιτρέπεται η ταυτόχρονη χρήση τους για μετασχηματισμούς με άλλους αναπτυξιακούς νόμους, συμπεριλαμβανομένων και των μετασχηματισμών του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
Φορολογικά κίνητρα: Το ισχύει με τους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους 
Επιπλέον, με το νομοσχέδιο, βελτιώνονται διατάξεις φορολογικών κινήτρων προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων. Συγκεκριμένα, προβλέπεται πλέον, η μεταφορά ζημιών από τις μετασχηματιζόμενες επιχειρήσεις στον ισολογισμό της νέας εταιρίας για τους μετασχηματισμούς του ν. 2166/1993. Καθιερώνεται απαλλαγή από το φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου, υπό προϋποθέσεις, στους μετασχηματισμούς του νομοθετικού διατάγματος 1297/1972, του ν. 2166/1993 και γι’ αυτούς που πραγματοποιούνται με το ν. 4172/2013.
 Οι αγρότες 
Τέλος, παρέχονται καινοτόμα κίνητρα για την προώθηση των συνεργασιών φυσικών προσώπων κατ’ επάγγελμα αγροτών. Με τις σχετικές διατάξεις, που αποτέλεσαν προϊόν συνεργασίας του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  Γιώργο Γεωργαντά και τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο, επιδιώκεται η ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, η προστασία και προώθηση των νόμιμων συναλλαγών και εν τέλει η δημιουργία ενός ανταγωνιστικού εξωστρεφούς αγροτικού τομέα.
Συγκεκριμένα, σε επαγγελματίες αγρότες μέλη Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών φορέων, όπως οι ομάδες παραγωγών, καθώς και σε επαγγελματίες αγρότες που συνάπτουν δεσμευτικές συμβάσεις με επιχείρηση – αγοραστή για την απορρόφηση των προϊόντων τους στο πλαίσιο της συμβολαιακής γεωργίας, χορηγείται απαλλαγή κατά 50% από τον φόρο εισοδήματος επί των φορολογητέων κερδών από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, εφόσον το 75% των προϊόντων παραγωγής τους πωλείται στο πλαίσιο των ως άνω συνεργασιών.
Με το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, που έρχεται σε μια, ομολογουμένως, δύσκολη οικονομική συγκυρία, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, επιχειρείται η αλλαγή της δομής και της διάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας, μέσα από τη μεγέθυνση των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που σήμερα υπολείπονται σημαντικά σε μέγεθος από τις αντίστοιχες των λοιπών κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Η αύξηση του μέσου μεγέθους της ελληνικής πολύ μικρής, μικρής και μεσαίας επιχείρησης θα συμβάλει στην τόνωση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, στην αύξηση της παραγωγικότητάς τους, στην ανάπτυξη και στη βιωσιμότητά τους. Επιπλέον, θα τονώσει την αγορά εργασίας και θα αυξήσει το επίπεδο μισθών των εργαζομένων στις επιχειρήσεις αυτές και το διαθέσιμο εισόδημά τους».

Δημοσιεύθηκε στις 18 May 2022 | 12:29 pm


Ασφαλιστικές εισφορές: Τι αλλάζει από την 1η Ιουνίου

 


Μειώνονται και επισήμως από την 1η Ιουνίου 2022 οι ασφαλιστικές εισφορές  του  κλάδου επικουρικής ασφάλισης  για τους  μισθωτούς και μη μισθωτούς ασφαλισμένους  όπως αναφέρει σε  έγγραφο του ο e- ΕΦΚΑ.

Παράλληλα ο ο Φορέας επισημαίνει ότι το ποσοστό των εισφορών περιορίζεται κατά 0,50 ποσοστιαίες μονάδες αθροιστικά για τους ασφαλισμένους μισθωτούς και τους εργοδότες και έως και 5 ευρώ το μήνα, ενώ  τα ποσά για τους μη μισθωτούς ανάλογα με την ασφαλιστική κατηγορία.

Αναλυτικά, ο Φορέας τονίζει το εξής:

Α) Μισθωτοί (Παλαιοί και Νέοι – ν.2084/1992) ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ΙΔΑΧ- ΙΔΟΧ)

Το συνολικό ποσοστό εισφορών διαμορφώνεται/μειώνεται σε 6% (από 6,50%), επιμεριζόμενο εξίσου (από 3%) σε ασφαλισμένο και εργοδότη. Η εν λόγω μεταβολή αφορά και τους υπαγόμενους στην ασφάλιση του Τ.Ε.Κ.Α.

Β) Μη Μισθωτοί (Αυτοαπασχολούμενοι, Ελεύθεροι Επαγγελματίες & Αγρότες)

Τα ποσά εισφορών Κλάδου Επικουρικής ασφάλισης για:

 •  Αυτοαπασχολούμενους και  ελεύθερους  επαγγελματίες,
 • Ασφαλισμένους στο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Κ.Α.) και
 • Μη μισθωτούς ασφαλισμένους (υγειονομικούς – αυτοαπασχολούμενους και ασφαλισμένους του π. ΟΓΑ) που υπάγονται προαιρετικά στην ασφάλιση του Κλάδου Επικουρικής από την  1η Ιανουαρίου του 2021 σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 41 του ν. 4670/2020, μειώνονται και ισχύουν από  την 1η Ιουνίου του 2022, ανά ασφαλιστική κατηγορία, ως εξής:

εισφορές

Σημειώνεται ότι τα  ποσά ανά ασφαλιστική κατηγορία του  παραπάνω πίνακα, ισχύουν και για τους έμμισθους δικηγόρους (Εγκ. 47/2020) και μισθωτούς μηχανικούς (Εγκ. 8/2021).

Επίσης τονίζεται πως:

 • Από  την 1η Ιανουαρίου 2023 έως  τις 31 Δεκεμβρίου 2024 τα ποσά των εισφορών για κάθε κατηγορία στον Κλάδο Επικουρικής ασφάλισης θα προσαυξάνονται με διαπιστωτική πράξη του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους. Σε περίπτωση αρνητικής τιμής του ως άνω ποσοστού, το ποσό της εισφοράς θα παραμένει στα επίπεδα του προηγούμενου έτους.
 • Από την 1η Ιανουαρίου του 2025 και εφεξής τα ως άνω ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών θα προσαυξάνονται κατ’ έτος κατά τον δείκτη μεταβολής μισθών (παρ. 4 του άρ. 8, Ν.4670/2020).

Δημοσιεύθηκε στις 18 May 2022 | 12:28 pm


Νομός Ημαθίας - Ειδήσεις και Νέα

Αύριο στην ΚΕΡΚΙΔΑ (23/5/2022) - Εφημερίδα ΛΑΟΣ

Αύριο στην ΚΕΡΚΙΔΑ (23/5/2022)  Εφημερίδα ΛΑΟΣ

Δημοσιεύθηκε στις 22 May 2022 | 9:45 pm


Δείτε αγγελίες στο Νομό Ημαθίας