Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Ημαθίας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Αλλαγές στη βαθμολόγηση... ...και διευκρίνιση για απουσίες σε γυμνάσια και λύκεια...
Τα ζητήματα απουσιών και βαθμολόγησης μαθητών γυμνασίου και λυκείου ρυθμίζει νέα εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας.

Η εγκύκλιος υπογράφεται από την υφυπουργό Παιδείας, Ζέττα Μακρή, και... έρχεται μετά τον προβληματισμό περί υπολογισμού απουσιών καθώς αρκετοί μαθητές χάνουν μαθήματα λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Οι αλλαγές

Το υπουργείο αναγνωρίζει την ύπαρξη τεχνικών θεμάτων που παρουσιάστηκαν την περίοδο της τηλεκπαίδευσης και δεσμεύεται έτσι να επανεξετάσει το ζήτημα των απουσιών.

Η εγκύκλιος, συγκεκριμένα, αναφέρει τα εξής:

Κατόπιν ερωτημάτων που αφορούν στη φοίτηση μαθητών/τριών και στην κατάθεση βαθμολογίας Α' Τετραμήνου στις σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια, ΓΕ.Λ. ΕΠΑ.Λ., Ειδικά Γυμνάσια, Ειδικά Λύκεια, Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια), σας ενημερώνουμε για τα εξής:

Η καταχώριση των απουσιών γίνεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και ο χαρακτηρισμός της φοίτησης των μαθητών/τριών θα εξετασθεί κατά το τέλος του Β΄ Τετραμήνου.

Για μάθημα ή κλάδο μαθήματος που για οποιονδήποτε λόγο ενδεχομένως διδάχθηκε λιγότερο από δέκα (10) ώρες, δύναται να μην κατατεθεί βαθμολογία εάν αποδεδειγμένα και δικαιολογημένα οι διδάσκοντες δεν διαθέτουν επαρκή στοιχεία για την αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών/τριών, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Διευκρινίσεις από την υφυπουργό Παιδείας

Η Ζέττα Μακρή αναφερόμενη στις απουσίες σημείωσε ότι «στο τέλος του τετραμήνου θα αποφασίζεται ο χαρακτηρισμός της φοίτησης των παιδιών».

Το αν δηλαδή είναι επαρκής ή όχι η φοίτηση θα κρίνεται στο τέλος του τετραμήνου.

Το υπουργείο Παιδείας «με ευαισθησία και με γνώση των δεδομένων εξετάζει όλα τα στοιχεία προκειμένου να μην αδικηθεί κανένας μαθητής», όπως σημείωσε η υφυπουργός Παιδείας, μιλώντας στο Mega.

Ειδική μέριμνα θα υπάρχει και για τη βαθμολογία των μαθητών, η οποία θα βασίζεται εν μέρει και στην εικόνα που έχει ο εκπαιδευτικός για κάθε μαθητή.

Επιστρέφουν μαθητές σε γυμνάσια και λύκεια τη Δευτέρα

Μετά από ένα διάστημα δυόμισι μηνών θα συνεχίσουν τη δια ζώσης λειτουργία τους τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου 2021 μαθητές και μαθήτριες γυμνασίων και λυκείων θα επιστρέψουν στα θρανία τους.

Εξαίρεση θα αποτελέσουν τα λύκεια στις αποκαλούμενες «κόκκινες» περιοχές, τις περιοχές δηλαδή με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.

Στις περιοχές αυτές, θα συνεχίσουν δια ζώσης τα μαθήματα μόνο τα γυμνάσια, ενώ τα λύκεια θα συνεχίσουν με τηλεκπαίδευση.

Τα μέτρα πρόληψης
Το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων θα «φέρει» μαζί του και μέτρα πρόληψης, όπως είναι αναμενόμενο.

Αυτά θα είναι τα εξής:

Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους

Διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών

Σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες

Χρήση αντισηπτικών

Σχολαστικοί καθαρισμοί

Τακτικοί αερισμοί των χώρων

Ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.

Σχολικοί εορτασμοί με μέτρα

Επισκέψεις / περίπατοι ανά τμήμα.

Επιπλέον των παραπάνω, θα συνεχιστούν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ στα σχολεία.

Τεστ και για μαθητές άνω των 16

Η ειδική πλατφόρμα που λειτουργεί ήδη για το κλείσιμο ραντεβού των εκπαιδευτικών προκειμένου να εξεταστούν δωρεάν για τον κορωνοϊό, πλέον θα είναι διαθέσιμη και για τους μαθητές και τις μαθήτριες άνω των 16 ετών.

Έτσι, στο edu.testing.gov.gr οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αιτηθούν δωρεάν εξέταση για τον κορωνοϊό. Στη συνέχεια, θα ενημερώνονται για το ραντεβού τους μέσω SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα, στο οποίο θα πρέπει να μεταβούν για την πραγματοποίηση του τεστ.

Πρόκειται για ένα μέτρο «καθαρά προληπτικής φύσης» που σχετίζεται με την επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας.

Τι θα ισχύσει για τις «κόκκινες» περιοχές

Όσον αφορά στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα γυμνάσια θα λειτουργήσουν δια ζώσης, ενώ τα λύκεια θα συνεχίσουν να λειτουργούν εξ αποστάσεως, με τηλεκπαίδευση, και όχι δια ζώσης. Όσον αφορά στα λύκεια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, αυτά θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και στις περιοχές αυτές...

cnn.gr

Δημοσιεύθηκε στις 26 January 2021 | 10:23 pm


Ανησυχία για την αύξηση στα κρούσματα με μετάλλαξη...Φτάσαμε τα 59 στην Ελλάδα...

Μεγάλη είναι η ανησυχία των ειδικών λοιμωξιολόγων για τα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους κορονοϊού που εντοπίζονται στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, έχουν εντοπιστεί 59 κρούσματα με το μεταλλαγμένο στέλεχος της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ εξετάζονται ακόμα 3 ως... ύποπτα μεταλλαγμένα κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα. Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των μεταλλαγμένων κρουσμάτων μέχρι στιγμής είχαν βρεθεί σε Αθήνα και Κρήτη.

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Αρκουμανέα, ο μεταλλαγμένος κορονοϊός από τη Μεγάλη Βρετανία είναι περισσότερο μεταδοτική, σε ποσοστό τουλάχιστον κατά 50%», γεγονός που θέτει σε επιφυλακή τους ειδικούς, που βρίσκονται εν αναμονή των νέων στοιχείων από την παγκόσμια κοινότητα. 

Ο κ. Αρκουμανέας μιλώντας στον ΣΚΑΙ σημείωσε ότι ενδεχομένως το μεταλλαγμένο στέλεχος να επηρεάσει και τις αποφάσεις που παίρνουμε για τα μέτρα στην Ελλάδα και κάλεσε τους πολίτες να είναι σε εγρήγορση για την μετάλλαξη του ιού. «Πιστεύω ότι για κάποιο διάστημα θα πάμε με τα σχολεία. Αυτή την στιγμή δεν νομίζω ότι υπάρχει ένδειξη να ανοίξει κάτι άλλο», ξεκαθάρισε.

Η αγωνία των ειδικών

Νωρίτερα την Τρίτη 26 Ιανουαρίου, ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος μίλησε στο OPEN TV και  αναφέρθηκε και στις μεταλλάξεις του κορονοϊού, σημειώνοντας πως είναι περισσότερο μεταδοτική η μετάλλαξη του Ηνωμένου Βασιλείου. Παράλληλα, σημείωσε πως οι μάσκες FFP2 είναι πιο αποτελεσματικές αλλά πως και οι υφασμάτινες με τρεις στρώσεις και οι χειρουργικές μάσκες μπορούν να προφυλάξουν. Διευκρίνισε, ωστόσο, πως οι υφασμάτινες είναι χρήσιμες στην καθημερινότητα κυρίως όταν είμαστε σε εξωτερικούς χώρους...

ethnos.gr

Δημοσιεύθηκε στις 26 January 2021 | 10:21 pm


Σε κινητοποιήσεις καλούν μαζικά...... από την Πέμπτη οι υγειονομικοί...
Σε αγώνα υπεράσπισης της δημόσιας υγείας καλούν για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας, ορίζοντας την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου ως πανελλαδική ημέρα δράσης για την Υγεία. 
Σε αυτό το πλαίσιο καλούν σε κινητοποιήσεις στις... πύλες των νοσοκομείων, ενώ αναμένεται να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, εντός του επόμενου μήνα με δράσεις για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αλλά και 24ωρη απεργία με πορεία προς τη Βουλή στις 16 Φεβρουαρίου. «Η εικονική πραγματικότητα που παρουσιάζει η κυβέρνηση δεν μπορεί να κουκουλώσει τις εγκληματικές της ευθύνες για την διαχείριση της πανδημίας», σημειώνει χαρακτηριστικά η ΟΕΝΓΕ.

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι υγειονομικοί όλης της χώρας, ενόψει μπαράζ κινητοποιήσεων για την υπεράσπιση της δημόσιας Υγείας, ξεκινώντας από την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου με δράσεις στις πύλες των νοσοκομείων και στους γύρω δρόμους. Στόχος όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) είναι να καταδειχθούν τόσο η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι δημόσιες μονάδες υγείας, όσο και οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας. Τις κινητοποιήσεις που έχουν προκηρύξει ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ, στηρίζει με απόφασή της και η ΑΔΕΔΥ.

Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, οι κινητοποιήσεις με τις αντίστοιχες ημερομηνίες διεξαγωγής τους είναι οι εξής:

28/1 ημέρα δράσης στα νοσοκομεία με κινητοποιήσεις στις πύλες των νοσοκομείων, στους δρόμους έξω από τα νοσοκομεία κλπ.
3/2 ημέρα δράσης για την ΠΦΥ με τοπικές μορφές δράσης στα Κέντρα Υγείας για την ανάδειξη των οξυμένων προβλημάτων της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης της.
16/2 24ωρη πανελλαδική απεργία με συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας και πορεία προς τη Βουλή στην Αθήνα και αντίστοιχες απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες στις άλλες πόλεις.
Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ
Η εικονική πραγματικότητα που παρουσιάζει η κυβέρνηση δεν μπορεί να κουκουλώσει τις εγκληματικές της ευθύνες για την διαχείριση της πανδημίας.

Για τις άθλιες συνθήκες στις οποίες δουλεύουμε, για την εντατικοποίηση, για την σωματική και ψυχική μας εξουθένωση.
Γιατί αντί να προσλάβει γιατρούς, νοσηλευτές, όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για την θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας μας έχει μετατρέψει σε περιοδεύοντα θίασο να μεταφερόμαστε από τη μία κλινική στην άλλη, από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, από την μία πόλη στην άλλη.
Για τη μετατροπή του δημόσιου συστήματος υγείας σε σύστημα μιας νόσου, των γιατρών σε γιατρούς μιας νόσου με αποτέλεσμα την αύξηση της νοσηρότητας και της θνητότητας εξαιτίας της καθυστερημένης διάγνωσης και θεραπείας άλλων, πλην Covid-19, ασθενειών.
Για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της εκπαίδευσης των ειδικευόμενων.
Για την εκτίναξη της θνητότητας λόγω Covid-19 το εφιαλτικό δίμηνο Νοέμβρη-Δεκέμβρη.
Για το τίμημα που πληρώνει ο λαός μας με την υγεία και τη ζωή του εξαιτίας της διαχρονικής πολιτικής της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης της υγείας, ευθύνεται για τα ρημαγμένα από προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.
Για την έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σχολεία, στις σχολές.
Γιατί πυξίδα της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας είναι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και όχι η προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Η υποκρισία τους ξεχειλίζει! Ξεχειλίζει όμως και η αγανάκτησή μας! Για τα υποκριτικά χειροκροτήματα στα μπαλκόνια, για τα κροκοδείλια τηλεοπτικά δάκρυα, γιατί μας αποκαλούνε ψεύτες, για τις ΕΔΕ επειδη αρρωστήσαμε, για τη στοχοποίησή μας για τους ασθενείς που άφησαν την τελευταία τους πνοή εκτός ΜΕΘ. Για τους εκβιασμούς, τις απειλές, τις πειθαρχικές διώξεις, τις απολύσεις επειδή σηκώσαμε κεφάλι. Έχουμε καθήκον να μετατρέψουμε την οργή μας σε συλλογική διεκδίκηση και πανυγειονομικό ξεσηκωμό!

Κλιμακώνουμε με νέο γύρο αγωνιστικών απεργιακών κινητοποιήσεων. Καλούμε τις Ενώσεις μέλη μας να συνεδριάσουν άμεσα για την οργάνωση και την επιτυχία τους. Σε συντονισμό με τα σωματεία των εργαζομένων στα νοσοκομεία να εξειδικεύσουν το πρόγραμμα δράσης.

28/1 ημέρα δράσης στα νοσοκομεία με κινητοποιήσεις στις πύλες των νοσοκομείων, στους δρόμους έξω από τα νοσοκομεία κλπ.
3/2 ημέρα δράσης για την ΠΦΥ με τοπικές μορφές δράσης στα Κέντρα Υγείας για την ανάδειξη των οξυμένων προβλημάτων της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης της.
16/2 24ωρη πανελλαδική απεργία με συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας και πορεία προς τη Βουλή στην Αθήνα και αντίστοιχες απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες στις άλλες πόλεις.
ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ!

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ, ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΜΑΣ, ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ – ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλων των επικουρικών και των συμβασιούχων. Διορισμό με κατεπείγουσες διαδικασίες με έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων ΟΛΩΝ των υποψήφιων γιατρών για τις μόνιμες θέσεις που έχουν προκηρυχθεί. Διορισμό ΟΛΩΝ των υποψηφίων Γενικών Γιατρών για τις θέσεις που προκηρύχθηκαν το 2019.

Άμεσα μέτρα για την πλήρη επαναλειτουργία των τακτικών ιατρείων και των χειρουργείων στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Δημιουργία του αναγκαίου αριθμού εμβολιαστικών κέντρων στο πλαίσιο της Π.Φ.Υ. σε κατάλληλους χώρους και στελέχωση τους με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Άμεση απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού.

Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το δημόσιο σύστημα υγείας.

Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και υποχρεωτική ένταξη των ιδιωτών γιατρών στο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα πριν από τις περικοπές του 2012 και χορήγηση των οφειλόμενων αναδρομικών. Έγκαιρη πληρωμή, στο ακέραιο, χωρίς περικοπές, του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών (πρόσθετων και τακτικών). Αυτοτελής φορολόγηση των τακτικών εφημεριών. Οι πρόσθετες εφημερίες να είναι αφορολόγητες.

Ένταξη στα ΒΑΕ. Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Ορισμός της νόσησης από κορονοϊό ως επαγγελματική ασθένεια.

Κατάργηση της εγκυκλίου Χουλιαράκη. Ασφαλιστική κάλυψη της αστικής ευθύνης από το κράτος και την εργοδοσία.

Την ίδια ώρα πολλές είναι οι ανακοινώσεις συλλόγων εργαζομένων των νοσοκομείων με τις οποίες ανακοινώνεται και η συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις. Χαρακτηριστική είναι εκείνη των Σωματείων των νοσοκομείων «Αττικό», Νίκαιας και Θριάσιου, που με κοινή ανακοίνωση καλούν τη Πέμπτη όλα τα Σωματεία των νοσοκομείων που υπάγονται στη 2η ΥΠΕ, αλλά και τους μαζικούς φορείς της ευρύτερης περιοχής σε συγκέντρωση και πορεία στα γραφεία διοίκησης της 2ης ΥΠΕ, στις 12 το μεσημέρι.

«Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, τις ΣΔΙΤ, τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, για την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία και Πρόνοια», αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Στη δική του ανακοίνωση το Σωματείο του νοσοκομείου της Άρτας βάζει στο κ’αδρ5ο των επιτυχιών της κυβέρνησης και το εμβολιαστικό πρόγραμμα, σημειώνοντας πως παρά τις «δηλώσεις επί δηλώσεων», «την πράξη αυτό που συμβαίνει είναι η μετατροπή των Νοσοκομείων και σε εμβολιαστικά κέντρα αφού η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχει αφεθεί στην μοίρα της: χωρίς προσωπικό, χωρίς κονδύλια, χωρίς υποδομές, χωρίς κανένα σχέδιο. Ακόμη και στην κρίσιμη διαδικασία του εμβολιασμού, η κυβέρνηση κινείται με τη λογική “κόστους-οφέλους”, με τα ελάχιστα δυνατά για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, με την ίδια “πυξίδα” με την οποία εν μέσω πανδημίας και ενόψει μαζικού εμβολιασμού μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση στην ΠΦΥ κατά σχεδόν 100 εκατομμύρια για το 2021», επισημαίνουν οι εργαζόμενοι του επαρχιακού νοσοκομείου.

Ένταξη στα ΒΑΕ

Βασικό σημείο των κινητοποιήσεων μεταξύ άλλων, είναι ο αγώνας που δίνουν οι εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές Υγείας εδώ και μήνες, για την ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ).

Απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή στις 18 Ιανουαρίου, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου αν και αναγνώρισε τις δύσκολες συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στην υγεία, χρησιμοποίησε διάφορα προσχήματα, που σύμφωνα με την κυβέρνηση η ένταξη στα ΒΑΕ δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Συγκεκριμένα προφασίστηκε το μεγάλο δημοσιονομικό «κόστος», τις διαφορετικές ρυθμίσεις που ανέκαθεν ισχύουν ανάμεσα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και του Δημοσίου, τον κίνδυνο να αποχωρήσουν από τον χώρο της υγείας εργαζόμενοι με συνταξιοδότηση και να μειωθεί το προσωπικό των μονάδων υγείας καθώς και την κρισιμότητα της περιόδου λόγω της πανδημίας.

«Είναι προφανές ότι τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα για την ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ πήγαν περίπατο και έμειναν μόνο τα υποκριτικά χειροκροτήματα και τα κροκοδείλια δάκρυα του κ. Κικίλια», απαντά στις κυβερνητικές εξαγγελίες η Αγωνιστική Κίνηση Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου Κρήτης και καλεί με τη σειρά της στις κινητοποιήσεις της Πέμπτη.

Ακόμα προσθέτει ότι «πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους μας ότι η ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ καθώς και τα άλλα αιτήματα του υγειονομικού κινήματος όπως η ανάγκη για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για μονιμοποίηση των συμβασιούχων, για βελτίωση των εργασιακών συνθηκών των αμοιβών και των δικαιωμάτων των υγειονομικών, δεν περνά μέσα από τις “καλές προθέσεις” της Κυβέρνησης που υποστηρίζουν κάποιοι, αλλά από τον μαζικό και ανυποχώρητο αγώνα των ίδιων των υγειονομικών

Δημοσιεύθηκε στις 26 January 2021 | 10:20 pm


Δρομολογείται η καταβολή των αποζημιώσεων στους παραγωγούς νεκταρινιών, ροδακίνων και συμπύρηνων.


Το ζήτημα της άμεσης καταβολής των αποζημιώσεων στους παραγωγούς νεκταρινιών, ροδακίνων και συμπύρηνων που καταστράφηκαν από τις υπερβολικές και άκαιρες βροχοπτώσεις του περασμένου Αυγούστου, ήταν το κύριο θέμα στην ατζέντα της συνάντησης του Υφυπουργού Οικονομικών και Βουλευτή Ημαθίας κ. Βεσυρόπουλου με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λιβανό.
  Επίσης, ο κ. Βεσυρόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών, λόγω της πανδημίας, ενώ έγινε και διεξοδική συζήτηση για τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που παρέχει η νέα ΚΑΠ για αγρότες και κτηνοτρόφους. 
Ο κ. Βεσυρόπουλος έθεσε επιπλέον στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την ανάγκη άμεσης αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ προκειμένου να αποζημιώνεται η απώλεια παραγωγής από κάθε ζημιογόνο αίτιο.
Σε δήλωση του, ο κ. Βεσυρόπουλος επισημαίνει:
«Υπάρχει άμεση ανάγκη  για καταβολή των αποζημιώσεων στους αγρότες, που η παραγωγή τους καταστράφηκε από τις άκαιρες βροχοπτώσεις του περασμένου Αυγούστου.
Σε αυτή τη συγκυρία πρέπει να στηρίζουμε με κάθε τρόπο τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα».

Δημοσιεύθηκε στις 26 January 2021 | 6:39 pm


Σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης για 7 στις 10 επιχειρήσεις...Σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, εξαιτίας του lockdown και των ελάχιστων μέτρων που πήρε η κυβέρνηση, αντιμετωπίζουν επτά στις δέκα επιχειρήσεις της Αθήνας, όπως προκύπτει από... έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών. Σύμφωνα με την έρευνα οι 7 στις 10 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, γιατί δεν αντέχουν να καλύψουν τις οφειλές τους, που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία του κορωνοϊού, έστω και εάν έχουν ενταχθεί σε μέτρα στήριξης που όμως δεν φτάνουν. Μία στις δύο επιχειρήσεις δηλώνει πως δεν θα μπορέσει να επανέλθει, σε ένα τρίτο lockdown που θα αποβεί καταστροφικό. 
Όπως καταγράφεται πάνω από τα μισά καταστήματα επανάφεραν από την αναστολή το 75% έως και το σύνολο των εργαζομένων, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν. Περίπου 7 στους 10 καταστηματάρχες δήλωσαν ότι είχαν μείωση του τζίρου ή ίδιες πωλήσεις με την αντίστοιχη 1η εβδομάδα των χειμερινών εκπτώσεων. Όσοι είχαν ηλεκτρονικές πωλήσεις και την περυσινή περίοδο, δήλωσαν ότι ο φετινός τζίρος μέσω των ψηφιακών καναλιών πώλησης ήταν αυξημένος από 15-35%, για όσους λειτούργησαν e-shop από την αρχή της κρίσης και μετά, σημαντικό ποσοστό του φετινού τους τζίρου πραγματοποιήθηκε και ηλεκτρονικά. Ένας στους δύο ερωτηθέντες απάντησε ότι το σημαντικότερο μέτρο για την επιβίωση της επιχείρησης του είναι η ρύθμιση και το κούρεμα των οφειλών. Ένας στους πέντε θεωρεί ότι η ενίσχυση και η μετατροπή της επιστρεπτέας σε μη επιστρεπτέα προκαταβολή αποτελεί τη μόνη επιβίωση. Το 21% θεωρεί σημαντικότερο παράγοντα, την μείωση των ενοικίων έως το τέλος της κρίσης. Μόλις το 7% επιθυμεί τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, που θα αυξήσουν την ρευστότητα των επιχειρήσεων τους

Δημοσιεύθηκε στις 26 January 2021 | 11:02 am


Εκτός το 51% των αιτούντων.....την επιστρεπτέα προκαταβολή 5...

 
Ούτε οι μισές από τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν για υπαγωγή στην επιστρεπτέα προκαταβολή 5 δεν έγιναν δεκτές, παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Από τους συνολικά 732.000 αιτούντες, οι δικαιούχοι περιορίστηκαν εντέλει στους 360.000, με την πλειονότητα, το... 50,82% ή 372.000 ενδιαφερόμενους, να μένει εκτός. Παρά το ζωηρό ενδιαφέρον δε, το προς διάθεση ποσό παρέμεινε αμετάβλητο στα 1,5 δισ. ευρώ, όπως είχε αρχικώς προβλεφθεί, και παρά το ότι θα ενταχθούν και νέες επιχειρήσεις, με τις αιτήσεις να υποβάλλονται έως τις 2 Φεβρουαρίου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myBusinessSupport.

Τα ποσά που δικαιούνται οι επιχειρήσεις από την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 θα καταβληθούν έως το τέλος του μηνός. Μάλιστα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, η επιστρεπτέα προκαταβολή 5 θα δοθεί και σε νέες επιχειρήσεις.

Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι τέσσερις πρώτοι κύκλοι του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής συνολικού ύψους 5,5 δισ. ευρώ.  Όπως απάντησε ο Θ. Σκυλακάκης σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, «ως πιο δίκαιο μέτρο προκρίθηκε η πτώση του τζίρου της επιχείρησης και μάλιστα ήδη από την επιστρεπτέα προκαταβολή 4 περιελήφθησαν, ως πιθανές δικαιούχοι, επιχειρήσεις που λειτουργούσαν έως και το τρίτο τρίμηνο του 2020». Πρόσθεσε ακόμη ότι «στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής 5 θα έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν και νέες επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη εργασιών έως και το τρίτο τρίμηνο του 2020 και ως βάση υπολογισμού της μείωσης του κύκλου εργασιών θα ληφθεί η πτώση τουλάχιστον κατά 20% του τζίρου του τετραμήνου Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου 2020 και οι ενισχύσεις θα καταβληθούν μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2021».

Η περικοπή του αριθμού των δικαιούχων οφείλεται στο ότι τα τελικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι περισσότεροι από 262.000 αιτούντες επιστρεπτέας προκαταβολής είχαν αύξηση και όχι μείωση τζίρου το τελευταίο τετράμηνο του περασμένου έτους και ως εκ τούτου βρήκαν αρνητική ανταπόκριση.

Με την απόφαση για τον αλγόριθμο της επιστρεπτέας προκαταβολής καθιερώνεται μια νέα έκτακτη ειδική ενίσχυση για τις επιχειρήσεις εκείνες οι οποίες παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. Προβλέπεται ελάχιστη ενίσχυση 2.000 ευρώ εφόσον απασχολούν έως 5 εργαζόμενους και 4.000 ευρώ εφόσον απασχολούν περισσότερους από 5 εργαζόμενους.

Σημειώνεται ότι η υπαγόμενη επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει από την 1η Νοεμβρίου 2020 έως την 31η Μαρτίου 2021 το επίπεδο απασχόλησης που είχε κατά την 1η Νοεμβρίου 2020 βάσει των στοιχείων του Π.Σ. Εργάνη. Σε περίπτωση που το επίπεδο απασχόλησης που είχε η επιχείρηση κατά την 1η Νοεμβρίου 2020 είναι υψηλότερο από αυτό που είχε κατά την 1η Μαρτίου 2020 βάσει των στοιχείων του Π.Σ. Εργάνη, η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει από την 1η Νοεμβρίου 2020 έως την 31η Μαρτίου 2021 το επίπεδο απασχόλησης που είχε κατά την 1η Μαρτίου 2020...

ΑΥΓΗ

Δημοσιεύθηκε στις 26 January 2021 | 9:35 am


Γίνε κι εσύ Security! Εξασφάλισε μια θέση εργασίας!!!


Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης  ΕΚΕΔΙΜ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ, σε συνεργασία με το ΚΕΜΕΑ, ανακοινώνει ότι ξεκινάει νέο τμήμα Security, με στόχο τις ερχόμενες εξετάσεις Πιστοποίησης.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκπαίδευση 105 ωρών θεωρίας και πρακτικής άσκησης, για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.
Oι υποψήφιοι, εκπαιδεύονται πάνω σε θέματα όπως:
Ασφάλεια-φύλαξη  εγκαταστάσεων
Προστασία Προσώπων-Χρηματαποστολών
Παροχή Πρώτων Βοηθειών
Πυρασφάλεια-Κατάσβεση Πυρκαγιάς
Εργασιακό Στρες-Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού
Την εκπαιδευτική Ομάδα αποτελούν  έμπειροι Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, Αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, Ψυχολόγοι και Νοσηλευτές.  Οι συνεργαζόμενοι Εκπαιδευτές είναι πιστοποιημένοι τόσο από τον Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π) όσο και από το ΚΕ.ΜΕ.Α, και διαθέτουν πλούσια επαγγελματική και διδακτική εμπειρία.
Προλάβετε τις επικείμενες προκηρύξεις Προσωπικού Ασφαλείας(Μουσεία, ΟΣΕ, Νοσοκομεία)
Σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση.

Έναρξη μαθημάτων, Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου. Εξασφαλίστε μία θέση έγκαιρα !!!

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΕΔΩ
Εγγραφές καθημερινά.
Για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή περαιτέρω πληροφορία παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.
Γραμματειακή υποστήριξη Ε.ΚΕ.ΔΙ.Μ.2 ΒΕΡΟΙΑΣ
Αγ.Αντωνίου 20 και Καρατάσου, Βέροια
τηλ: 2331021061,6987609733
ώρες επικοινωνίας 08:00- 21:00
site: http://ekedim-verias.gr/
fb: ΕΚΕΔΙΜ Βέροιας
Δημοσιεύθηκε στις 26 January 2021 | 9:16 am


Τα νέα τέλη κυκλοφορίας - Για ποια αυτοκίνητα θα είναι μηδενικάΣύμφωνα με όσα ορίζει σχετικό άρθρο που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, μηδενικά θα είναι τα τέλη κυκλοφορίας στα αυτοκίνητα που εκπέμπουν έως 122 γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο τα οποία έχουν ταξινομηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2021.

Να... 

 
σημειωθεί πως το εν λόγω νομοσχέδιο έχει τίτλο: «Περιστολή του λαθρεμπορίου-Κύρωση του Πρωτοκόλλου για την εξάλειψη του παράνομου εμπορίου καπνού, διατάξεις περί κοινωφελών περιουσιών και σχολαζουσών κληρονομιών, διατάξεις για τα τέλη κυκλοφορίας και τα τέλη ταξινόμησης, κίνητρα για την προσέλκυση φορολογικών κατοίκων».

Ειδικότερα στο άρθρο 38 του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται ο νέος τρόπος υπολογισμού των Τελών Κυκλοφορίας στα αυτοκίνητα που οι εκπομπές CO2 θα μετρώνται με το νέο τρόπο που δεν είναι άλλος από το πρότυπο WLTP που ουσιαστικά αυξάνει τις μέσες εκπομπές ρύπων.

Όπως είχε ανακοινωθεί η Κυβέρνηση αποφάσισε να μην αυξηθούν σε καμία περίπτωση τα Τέλη Κυκλοφορίας στα καινούρια αυτοκίνητα εξαιτίας της ανόδου των εκπομπών CO2 που προκαλεί το νέο πρότυπο μέτρησης μειώνοντας τις τιμές χρέωσης και αντίστοιχα αυξάνοντας όρια των εκπομπών που αλλάζουν οι συντελεστές χρέωσης.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο άρθρο 38 του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή με τίτλο «Υπολογισμός Τελών Κυκλοφορίας με βάση την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια μέθοδο εκπομπών ρύπων CO2 – Τροποποίηση του άρθρου 20 του νόμου 2948/2001.

Στην παράγραφο 1 του άρθρο 20 του νόμου 2948/2001 (Α’ 242) επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις:

Πριν από τον πίνακα της υποπερίπτωσης β. της περ. Α’ της παρ. 1 προστίθεται τίτλος «Πίνακας Ι».

Μετά την υποπερ. Β. της περ. Α’ της παρ. 1 προστίθενται β1 και β2 ως εξής: Από την έναρξη της ισχύος της παρούσης για επιβατικά αυτοκίνητα ταξινομούμενα για πρώτη φορά σε κράτος μέλος της ΕΕ/ΕΟΧ από 1/11/2010 έως 31/12/2020 με βάση τις εκπομπές CO2 ανά χιλιόμετρο σύμφωνα με το νέο Ευρωπαϊκό Κύκλο Οδήγησης (NEDC) όπως αναγράφονται στην Άδεια του οχήματος και μόνον εφόσoν οι τιμές αυτές συμφωνούν με αυτές που αναγράφονται στο Πιστοποιητικό Συμμόρφωσης ή άλλο δικαιολογητικό που προσκομίζεται στο τελωνείο για τις ανάγκες υπολογισμού Τελών Ταξινόμησης σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 8 του άρθρο 212 του εθνικού τελωνειακού κώδικα (ν. 2960/2001).

​Σε περίπτωση που οι τιμές δεν συμφωνούν λαμβάνονται υπόψη οι τιμές ρύπων που αναγράφονται στο Πιστοποιητικό Συμμόρφωσης ή το έτερο δικαιολογητικό που προσκομίστηκε στο τελωνείο κατά τα ανωτέρω. Ο υπολογισμός γίνεται σύμφωνα με το πίνακα Ι της υποπερ. Β.

Για τα επιβατικά αυτοκίνητα ταξινομούμενα για πρώτη φορά σε κράτος μέλος της ΕΕ/ΕΟΧ από την 1η Ιανουαρίου 2021 και εφεξής με βάση τις τιμές εκπομπών CO2 ανά χιλιόμετρο σύμφωνα με την Παγκοσμίως Εναρμονισμένη Διαδικασία Δοκιμής Ελαφρών Οχημάτων (WLTP) όπως αναγράφονται στη άδεια του οχήματος και μόνον εφόσον οι τιμές αυτές συμφωνούν με αυτές που αναγράφονται στο Πιστοποιητικό Συμμόρφωσης ή άλλο δικαιολογητικό που προσκομίζεται στο Τελωνείο για τις ανάγκες υπολογισμού Τελών Ταξινόμησης σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 8 του άρθρου 121 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα.

​Σε περίπτωση που οι τιμές δεν συμφωνούν λαμβάνονται υπόψη οι τιμές ρύπων που αναγράφονται στο Πιστοποιητικό Συμμόρφωσης ή το έτερο δικαιολογητικό που προσκομίστηκε στο τελωνείο κατά τα ανωτέρω. Ο υπολογισμός γίνεται σύμφωνα με το πίνακα ΙΙ.

Πίνακας ΙΙ – Τέλη Κυκλοφορίας 2021

Εκπομπές CO2 Tιμή (ευρώ)
0-122 0
123-139 0,64
140-166 0,70
167-208 0,85
209-224 1,87
225-240 2,20
241-260 2,50
261-280 2,70
Πάνω από 281 2,82

Δημοσιεύθηκε στις 26 January 2021 | 8:49 am


Πρώτες βοήθειες: 6+1 τρόποι για να σταματήσετε την αιμορραγίαΕίναι γνωστό πως οι τραυματισμοί που προκαλούν αιμορραγία είναι πολύ συχνοί, ωστόσο ακόμη και η μικρή αιμορραγία που προκαλείται από κοψίματα πρέπει να σταματήσει.

Συχνά, η αιμορραγία μπορεί... 

 
να αντιμετωπιστεί στο σπίτι, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζει κάποιος πώς να το κάνει με ασφάλεια. Όποιος θεραπεύει την πληγή θα πρέπει να πλένει τα χέρια και να φορά γάντια από λάτεξ αν είναι δυνατόν.

Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε επτά σπιτικές θεραπείες που σταματούν την ελάσσονα αιμορραγία.

1. Εφαρμόστε πίεση

Η άσκηση πίεσης στο τραύμα είναι ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσει η αιμορραγία.

 • ​Τοποθετήστε ένα καθαρό και στεγνό κομμάτι υλικού, όπως έναν επίδεσμο, μια πετσέτα, ή ένα πανί στο τραύμα και πιέστε με το χέρι σας.
 • Διατηρήστε σταθερή και συνεχή πίεση μέχρι να σταματήσει η αιμορραγία.
 • Μην σηκώσετε γρήγορα τον επίδεσμο για να ελέγξετε αν έχει σταματήσει η αιμορραγία, διότι αυτό επιμηκύνει την διαδικασία επούλωσης.

2. Σηκώστε ψηλά την πληγείσα περιοχή

Η μείωση της ροής αίματος θα βοηθήσει επίσης να σταματήσει η αιμορραγία, οπότε, αν είναι δυνατό, σηκώστε ψηλά την πληγείσα περιοχή.

Εάν ο τραυματισμός είναι στο χέρι ή το βραχίονα, απλά σηκώστε το πάνω από το κεφάλι. Εάν ο τραυματισμός είναι σε ένα κάτω άκρο, ξαπλώστε και σηκώστε την πληγείσα περιοχή πάνω από το επίπεδο της καρδιάς.

3. Πάγος

Η εφαρμογή πάγου σε ένα τραύμα συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, επιτρέποντας την ταχύτερη επούλωση του τραύματος.

Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να τυλίξετε τον πάγο σε ένα καθαρό, στεγνό πανί και να το τοποθετήσετε στο τραύμα.

4. Τσάι

Το τσάι είναι ένα δημοφιλές φάρμακο για τη θεραπεία της αιμορραγίας, ειδικά μετά από οδοντιατρική επέμβαση. Η χρήση του τσαγιού λειτουργεί επειδή το τσάι περιέχει τανίνες, οι οποίες είναι αιμοστατικές, πράγμα που σημαίνει ότι προκαλούν την του αίματος.

 • Τοποθετήστε στο τραύμα ένα φρέσκο σακουλάκι τσαγιού που μόλις χρησιμοποιήσατε και έχετε αφήσει λίγο να κρυώσει.

Οι τανίνες είναι επίσης στυπτικές, που σημαίνει ότι συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία. Είναι επίσης ένα είδος αντισηπτικού που σκοτώνει τα βακτηρίδια και βοηθά το τραύμα να παραμείνει απαλλαγμένο από λοίμωξη.

5. Βαζελίνη

Περιέχει ένα μείγμα από έλαια και κεριά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία του δέρματος.

Οι οπαδοί της πυγμαχίας και των πολεμικών τεχνών σίγουρα έχουν δει στα κοψίματα στο πρόσωπο των πυγμάχων να βάζουν βαζελίνη. Μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως σπιτικό φάρμακο για να σταματήσει η αιμορραγία.

Η βαζελίνη χρησιμοποιείται καλύτερα για να σταματήσει η αιμορραγία από επιδερμικά τραύματα. Σκουπίστε πρώτα το δέρμα και αφότου βάλετε βαζελίνη στην πληγή, καθαρίστε την, για να αφαιρέσετε την περιττή ποσότητα.

6. Αντιιδρωτικό

Εκτός από το να συρρικνώνει τους ιδρωτοποιούς αδένες, το χλωριούχο αλουμίνιο στα αντιιδρωτικά μπορεί επίσης να προκαλέσει συστολή στα αιμοφόρα αγγεία και να βοηθήσει στο να κλείσει η πληγή.

Σε μια μελέτη του 2015, το χλωριούχο αλουμίνιο αποδείχθηκε ότι είναι ένας γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος για τον έλεγχο σε μια μικρή, επιδερμική, αιμορραγίας.

7. Στοματικό διάλυμα με οινόπνευμα

Λειτουργεί ως στυπτικό μέσον και αν το εφαρμόσετε σε μια πληγή, τότε αυτή θα κλείσει πιο γρήγορα.

Επίσης, το αμινοκαπροϊκό οξύ (aminocaproic acid) μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της αιμορραγίας στο στόμα που προκαλείται από οδοντιατρική επέμβαση. Ωστόσο, προσπαθήστε να μην κάνετε μπουκώματα με το στοματικό διάλυμα, δηλαδή να μην το μετακινείτε μέσα στο στόμα σας, καθώς αυτό μπορεί να ξανανοίξει την πληγή που κλείνει.

Πρόληψη της μόλυνσης

Ακόμα και αν έχει σταματήσει η αιμορραγία, είναι σημαντικό να διατηρείται η πληγή καθαρή για να αποφευχθεί μόλυνση.

Ξεπλύνετε την καθεαυτή την πληγή με δροσερό νερό και χρησιμοποιήστε σαπούνι για να πλύνετε τη γύρω περιοχή. Αποφύγετε να βάλετε σαπούνι απευθείας επάνω στο τραύμα.

Εάν είναι εφικτό, αφαιρέστε τυχόν ακαθαρσίες στο τραύμα με λαβίδες. Είναι σημαντικό να καθαρίσετε τα τσιμπιδάκια με οινόπνευμα, προτού τα χρησιμοποιήσετε.

Οι περισσότερες περιπτώσεις ελάσσονος αιμορραγίας μπορούν να σταματήσουν στο σπίτι εφαρμόζοντας αυτές τις απλές θεραπείες. Μόλις σταματήσει η αιμορραγία, τα μικρά τραύματα θα πρέπει να καλύπτονται με έναν επίδεσμο για την πρόληψη της μόλυνσης

Δημοσιεύθηκε στις 26 January 2021 | 8:48 am


Πότε και αν λήγουν τα αρώματα σου - Πώς θα το καταλάβεις


 
Το άρωμα είναι προσωπική υπόθεση για τον κάθε άνθρωπο. Δεν υπάρχει ακριβής απάντηση στο ερώτημα αν τα αρώματα λήγουν. Πρέπει, πρωτίστως, να λάβουμε υπόψη μας δύο παράγοντες.

Πρώτον, η... 

 
ποιότητα του μπουκαλιού μέσα στο οποίο βρίσκεται το άρωμα παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του «χυμού». Αυτό σημαίνει πως τα αρώματα δεν έχουν ημερομηνία λήξης αν ο ψεκαστήρας σφραγίζεται και άρα το άρωμα δεν έχει καμία επαφή με τον αέρα.

Ο δεύτερος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η ποιότητα του ίδιου του αρώματος. Αν το άρωμα είναι καλής ποιότητας, λειτουργεί σαν το καλό κρασί. Όσο περισσότερο καιρό μένει ανέγγιχτο, τόσο πιο όμορφα μυρίζει. Και πάλι, όμως, είναι σημαντικό να μην έρχεται σε επαφή με τον αέρα για να διατηρηθεί σωστά.

Αν, λοιπόν, έχεις συνηθίσει να μεταφέρεις το άρωμά σου σε μπουκαλάκια travel size για τα ταξίδια που κάνεις και πάλι πίσω στο κανονικό μπουκάλι τους, τότε ναι, το άρωμά σου θα έχει ημερομηνία λήξης.

Αν, όμως, το διατηρείς κλειστό, χωρίς να έρχεται σε επαφή με τον αέρα, μπορεί να διατηρηθεί για πολλά, πολλά χρόνια. Εννοείται, βέβαια, ότι θα είναι και ένα καλής ποιότητας άρωμα.

Γενικότερα, όμως, τα αρώματα είναι από εκείνα τα προϊόντα ομορφιάς που έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Ο λόγος; Η μεγάλη περιεκτικότητά τους σε αλκοόλ. Βλέπεις, το αλκοόλ χρησιμεύει ως συντηρητικό, ενώ παράλληλα αποτρέπει και την οξειδωτική δράση των συστατικών του αρώματος.

Για να καταλάβεις, πάντως, αν το άρωμά σου έχει λήξει αρκούν μερικοί ψεκασμοί. Ή θα μυρίζει πολύ πιο ελαφριά από όσο στο παρελθόν ή η μυρωδιά του δε θα μένει για πολλή ώρα στο δέρμα σου.

Για να το διατηρήσεις περισσότερο, όμως, πρέπει να ακολουθήσεις τα εξής μυστικά: να το έχεις αποθηκευμένο στο μπάνιο σου, διότι οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας το βλάπτουν, όπως επίσης και το φως της ημέρας.

Εναλλακτικά, μπορείς να το τοποθετήσεις στην κρεβατοκάμαρά σου, μέσα σε μία ντουλάπα, ή σε ένα συρτάρι, ώστε να το προστατεύσεις ακόμα περισσότερο

Δημοσιεύθηκε στις 26 January 2021 | 8:48 am


35.000 εκκρεμείς συντάξεις του ΟΓΑ: Πότε θα βγουν και πώς

35.000 εκκρεμείς συντάξεις του ΟΓΑ: Πότε θα βγουν και πώς
  Έως το Πάσχα θα έχουν βγει οι 35.000 εκκρεμείς συντάξεις του ΟΓΑ, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας.

Με εγκύκλιο του του e-ΕΦΚΑ παρέχονται οδηγίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να νομιμοποιηθεί ο μέχρι 31/12/2016 διανυθείς χρόνος ασφάλισης σε τυχόν άλλους φορείς, πέραν του ΟΓΑ και ο χρόνος αυτός να συνυπολογιστεί για τη συνταξιοδότηση τους.Η σχετική ρύθμιση ψηφίστηκε και ισχύει με το άρθρο 122 του ν.4764/2020 και αφορά θέματα ασφάλισης των εγγεγραμμένων στα Μητρώα Ασφαλισμένων των Κλάδων Πρόσθετης και Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του ΟΓΑ . Σύμφωνα με την εγκύκλιο οι εγγεγραμμένοι των Κλάδων Πρόσθετης και Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του π.ΟΓΑ οι οποίοι μέχρι την έναρξη ισχύος της διάταξης (23.12.2020) έχουν υποβάλει συνταξιοδοτικό αίτημα το οποίο και εκκρεμεί θεωρούνται ότι καλώς ασφαλίστηκαν για χρόνο ασφάλισης έως 31.12 2016.Στις οδηγίες του ΕΦΚΑ αναφέρεται ότι:
-Η υπαγωγή στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών ΟΓΑ έως τις 31/12/2016 κρίνεται με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν.3050/2002 σύμφωνα με τις οποίες η κατά κύριο επάγγελμα απασχόληση στην αγροτική οικονομία αποδεικνύεται από το εκκαθαριστικό της αρμόδιας ΔΟΥ εφόσον τα εκκαθαρισθέντα εισοδήματα προέρχονται από γεωργικές επιχειρήσεις.
- Με τις νέες διατάξεις για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ που έχουν υποβάλει αίτηση για σύνταξη έως τις 22/12/2020 και εκκρεμεί ο ασφαλιστικός έλεγχος που προβλέπεται με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν.3050/2002 για χρόνο ασφάλισης έως τις 31/12/2016 παρέλκει και ο χρόνος αυτός καθίσταται νομιμοποιημένος
Οι νέες διατάξεις εφαρμόζονται σε εγγεγραμμένους στα Μητρώα Ασφαλισμένων των Κλάδων Πρόσθετης και Κύριας Ασφάλισης Αγροτών εφόσον :
-Κατά τον ίδιο χρόνο ασφάλισης τους δεν έχουν ασφαλιστεί ή δεν υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση άλλου φορέα κύριας ασφάλισης.
-Έχουν ασφαλιστεί σε άλλον φορέα αλλά δεν δικαιούνται σύνταξη από την ασφάλιση τους αυτή.
-Δεν συνταξιοδοτούνται από άλλο φορέα κύριας ασφάλισης της Ελλάδας ή του εξωτερικού.
Στο πεδίο εφαρμογής εντάσσονται και εκκρεμείς υποθέσεις που σημαίνει ότι όσες αιτήσεις είναι σε αναμονή για έλεγχο προϋποθέσεων επισπεύδονται για την έκδοση των συντάξεων.
Τα παραδείγματα
1.Για εγγεγραμμένο στον κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του ΟΓΑ διαπιστώνεται ότι για τα έτη 2014 και 2016 είχε παράλληλη ασφάλιση στο ΙΚΑ με πάνω από 150 ένσημα ετησίως. Σε περίπτωση αυτή διακόπτεται η ασφάλιση του στον ΟΓΣ και για αντίστοιχα έτη ισχύει η ασφάλιση στο ΙΚΑ. Ο ασφαλισμένος θα πάρει σύνταξη με χρόνο ασφάλισης σε ΟΓΑ και ΙΚΑ.
2.Για εγγεγραμμένο στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του ΟΓΑ διαπιστώνεται ότι από την 1η .2.2004 έως τις 30.4.2005 ασκούσε επαγγελματική δραστηριότητα υπαγόμενη στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΑΕΕ , ωστόσο διέφυγε της ασφάλισης του. Στις περιπτώσεις αυτές διακόπτεται η ασφάλιση στον ΟΑΕΕ για το διάστημα αυτό.
3. Για εγγεγραμμένο στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του ΟΓΑ διαπιστώνεται ότι δεν δηλώνει αγροτικά εισοδήματα κατά τα έτη 2011 έως και 2015. Στις περιπτώσεις αυτές διακόπτεται η ασφάλιση στον ΟΓΑ για το αντίστοιχο διάστημα και θεωρείται ότι ο ασφαλισμένος καλώς ασφαλίστηκε και καθίσταται ο χρόνος αυτός ισχυρός.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Δημοσιεύθηκε στις 25 January 2021 | 10:24 pm


Ψιλό αδιάβαστος την επόμενη με τον κηδεμόνα


Ψιλό αδιάβαστος πηγε στο δημοτικό συμβούλιο της Βέροιας ο Γιώργος Γουλτίδης κάτι που δεν το συνηθίζει ...
Το θέμα που έθεσε η ανάπλαση της πόλης,και φυσικά βρέθηκε σε δύσκολη θέση και δεν μπόρεσε να απαντήσει στον δήμαρχο Βέροιας, αλλά ούτε στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου......
Θέλει προσοχή όταν κάνεις αντιπολίτευση.... ο Νίκορης ήταν μεγάλος δάσκαλος θα έπρεπε να είσαι πρύτανης ...
Τα ίδια για μια ακόμη φορά... Περσινά ξινά σταφύλια η τοποθέτηση... Πάει η ανάπλαση υπάρχουν άλλα προβλήματα!

Δημοσιεύθηκε στις 25 January 2021 | 9:57 pm


Καταδίωξη της αστυνομίας ΒΕΡΟΙΑ-ΠΑΤΡΊΔΑ


Άγρια καταδίωξη στον δρόμο Βέροιας πατρίδας Είχε λίγο μετά τις 8:00 το βράδυ η αστυνομία...
Η ΟΠΚΕ έκανε σήμα να σταματήσει ο οδηγός το αυτοκίνητο Αλλά αυτό συνέχισε την πορεία του με αποτέλεσμα η αστυνομία να τον καταδιώξει...
Ο οδηγός του αυτοκινήτου στο ύψος του ΚΡΕΒΑΤΑ στην πατρίδα κατέβηκε από το αυτοκίνητο και έτρεξε μες στα χωράφια να αποφύγει τη σύλληψη...
Οι πληροφορίες μας λένε ότι ίσως υπάρχει  λαθροδιακινηση

Δημοσιεύθηκε στις 25 January 2021 | 9:34 pm


Επίδομα θέρμανσης: Την Παρασκευή οι πρώτες πληρωμές


Την ερχόμενη Παρασκευή αναμένονται οι πρώτες πληρωμές για τοεπίδομα θέρμανσης, που φέτος θα κυμαίνεται από 80 έως 650 ευρώ. Σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύτηκε η κοινή υπουργική απόφαση, όπου περιγράφεται ο τρόπος υπολογισμού του ποσού που θα λάβουν οι δικαιούχοι.

"Το ύψος του επιδόματος της παρ. 2 του άρθρου 3 της υπό στοιχεία Α. 1275/17.12.2020 (Β’ 5576) απόφασης για αγορές των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης καθορίζεται στο ποσό των διακοσίων είκοσι (220) ευρώ πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία, όπως αυτός προσδιορίζεται στο Παράρτημα της άνω απόφασης και προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Το επίδομα που θα προκύψει κατά τα ανωτέρω δεν δύναται να υπολείπεται του ποσού των ογδόντα (80) ευρώ ούτε να υπερβαίνει το ποσό των εξακοσίων πενήντα (650) ευρώ. Η παρούσα ισχύει από τη δημοσίευσή της", αναφέρεται στην απόφαση.

Τα πρώτα 60 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στο τέλος της εβδομάδας σε όσους είχαν κάνει αγορές και είχαν καταθέσει τα σχετικά τιμολόγια έως το τέλος του 2020.

Eιδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης ισχύουν για αγορές από 15 Οκτωβρίου ενώ για τα καυσόξυλα από την 1η Ιουνίου και μετά. Αν η αξία αγοράς υπολείπεται το ανωτέρου ορίου, ο δικαιούχος λαμβάνει επίδομα ίσο με το μισό της αξίας των αγορών που πραγματοποίηση το ίδιο διάστημα.

Η επόμενη πληρωμή θα πραγματοποιηθεί έως τις 31 Μαρτίου για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως τις 28 Φεβρουαρίου. Ειδικά για το φυσικό αέριο, τα δικαιολογητικά των αγορών θα καταχωρούνται έως και τις 31 Μαρτίου για αγορές από την 1/1/2021 έως 28/2/2021 ενώ η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί έως τις 26 Απριλίου

Δημοσιεύθηκε στις 25 January 2021 | 8:41 pm


Λαζαρίδης-Αλεξ Άλεξ Άλεξ
Ίσως είναι και ο καλύτερος πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας που πέρασε ποτέ τα τελευταία χρόνια ο Άρης Λαζαρίδης..
Αλλά μέσα στο δημοτικό συμβούλιο όταν δίνει το λόγο σε έναν αντιδήμαρχο Κάνει μία μεγάλη αστοχία....
Δεν μπορείτε κύριε πρόεδρε του δημοτικού συμβουλίου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να φωνάζετε τον κύριο Τσαχουρίδη ΑΛΕΞ.....
Άλλο η φιλία και άλλο η συνεδρίαση... μέσα στο δημοτικό συμβούλιο πρέπει να είστε τυπικός έξω Μπορεί να παίζετε και σφαλιάρες..

Δημοσιεύθηκε στις 25 January 2021 | 7:13 pm


Άοσμος άχρωμος και χωρίς ουσία ο Αντιδήμαρχος


Η τοποθέτηση του αντιδημάρχου Βέροιας κ Σιδηρόπουλος Θανάση σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο της Βέροιας ήταν εντελώς άοσμη άχρωμη, και χωρίς καμία ουσία.... τοποθετήθηκε για τον αγώνα Ολυμπιακός-Βέροια και για την τιμωρία κάποιων ποδοσφαιριστών.....
Μου θύμησε την περιγραφή ενός μαθητή που τον έβαλε η δασκάλα να κάνει μια Περιγραφή ενός αγώνα και ο μαθητής στην έκθεση έγραψε ...
Πάρτου δωστου Πάρτου δωστου 1-0 δωστου Πάρτου δωστου Πάρτου 1-1 Πάρτου δωστου Πάρτου δωστου 2-1..
Καταλαβαίνουμε λοιπόν τι γίνεται από εδώ και πέρα.
Ξαφνικά νοιάστηκε ο αντιδήμαρχος για την ομάδα της Βέροιας όσο θυμάμαι δεν πάτησε καμιά φορά στο γήπεδο.Δημοσιεύθηκε στις 25 January 2021 | 6:41 pm


Καταστροφική μια τρίτη αυστηρή καραντίνα...

 ... προειδοποιεί η κυβέρνηση μετά την κοσμοσυρροή στα μαγαζιά... 

Η κοσμοσυρροή που παρατηρήθηκε στα μαγαζιά και στους δρόμους των μεγάλων αστικών κέντρων, με τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης να θυμίζουν εποχές προ πανδημίας και περιορισμών, έχει... 
θορυβήσει κυβέρνηση και επιστήμονες που επαναφέρουν την απειλή για τρίτο αυστηρό lockdown, ένα όπλο που είχαν τοποθετήσει από την αρχή στο τραπέζι. Άλλωστε από την ανακοίνωση ακόμη της απόφασης για άνοιγμα των καταστημάτων οι αρμόδιοι υπουργοί και οι ειδικοί είχαν ξεκαθαρίσει σε κάθε τόνο ότι τα καταστήματα θα ξανακατεβάσουν ρολά σε περίπτωση που παρατηρηθεί συνωστισμός και φαινόμενα επικίνδυνα για την αύξηση των κρουσμάτων και κατ’ επέκταση της δημιουργίας νέας πίεσης στις ΜΕΘ. Την «απειλή» αυτή θυμίζουν κυβερνητικά στελέχη σχολιάζοντας τις εικόνες κοσμοσυρροής που παρατηρήθηκαν στις αγορές μέσα στο Σαββατοκύριακο. 

Οι ίδιοι σπεύδουν ωστόσο να τονίσουν ότι ένα τρίτο αυστηρό lockdown θα είναι καταστροφικό για την κοινωνία και την οικονομία, θέση που προσυπογράφουν και οι έμποροι, που χαρακτηρίζουν «θάνατο» του εμπορίου το άνοιξε-κλείσε των καταστημάτων. Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν και οι επιστήμονες για την αντίδραση αυτή των πολιτών, η οποία όσο κατανοητή και αν είναι μετά από τόσο καιρό κλεισούρας, δεν παύει να είναι επικίνδυνη. Σε μια ενδιάμεση λύση μάλλον κάποιοι ζητούν έλεγχο του χρόνου που μένουν έξω οι καταναλωτές, ιδέα που, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει και η κυβέρνηση. 

Απαιτείται πειθαρχία, καταστροφική μια τρίτη καραντίνα 

Θα είναι καταστροφικό για όλους ένα τρίτο αυστηρό απαγορευτικό lockdown» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης σχολιάζοντας τις ουρές και τον συνωστισμό που παρατηρήθηκε χθες Σάββατο στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. «Πρέπει ο καθένας να δείξει αυτοπειθαρχία, να σεβαστεί τον εαυτό του. Μην νομίζει ότι με τα επαναλαμβανόμενα SMS κοροϊδεύει το κράτος, τον εαυτό του κοροϊδεύει» τόνισε κ. Σταμπουλίδης. Ανέφερε ότι τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά έκτος από σήμερα και την ερχόμενη Κυριακή ενώ σημείωσε ότι υπάρχει δυναμική στην αγορά και ότι η αύξηση πωλήσεων, κυρίως σε υποδήματα και ρούχα ξεπερνάει το 30%. Οι επιχειρήσεις άνοιξαν αλλά μπορούν να κάνουν και χρήση των μέτρων στήριξης, και της επιστρεπτέας και των αναστολών, διευκρίνισε ο ίδιος. 

Να ελεγχθεί ο χρόνος που μένουν έξω 

Για ενδεχόμενο να μπει κόφτης στο SMS με τον αριθμό 2 (που στέλνουμε για τα καταστήματα) έκανε λόγο ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Δερμιτζάκης αναφέρθηκε στις εικόνες που είδαμε στα καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με πολύ κόσμο να κάνει τα ψώνια του και αναγκαστικά σε αρκετές περιπτώσεις να συνωστίζεται, αφού και μεγάλες ουρές δημιουργούνται και δρόμοι και πεζοδρόμια «καταλαμβάνονται». Ο κ. Δερμιτζάκης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι κάποιοι σβήνουν το SMS και στέλνουν νέο, ενώ είναι έξω, «ανανεώνοντας» το δίωρο που τους επιτρέπεται, είτε γιατί δεν έχουν προλάβει να ψωνίσουν, είτε για άλλο λόγο. «Θα πρέπει να μπει κόφτης, αν γίνει κατάχρηση που βγαίνει από το σχεδιασμό της επιτροπής. Όταν αντί για 2 ώρες κάποιος είναι έξω 6 ώρες, αλλάζει τα όσα είχαμε σχεδιάσει, και αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης» διευκρίνισε. Τουλάχιστον φοράνε μάσκα Ωστόσο ο κ. Δερμιτζάκης είπε και πως «αυτό που είναι αισιόδοξο είναι ότι ο κόσμος φορούσε σχεδόν 100% μάσκα, κάτι που δεν το είχαμε δει παλιότερα.» «Τηρούνταν σχεδόν 100% τα μέτρα στα καταστήματα, αλλά θα ήταν κάλο ο κόσμος να φεύγει όταν βλέπει συνωστισμό» συνέστησε, συμπληρώνοντας πάντως πως το γεγονός ότι οι ουρές σχηματίζονται έξω από τα μαγαζιά και ο κόσμος φοράει μάσκα μετριάζει την ανησυχία...

in.gr

Δημοσιεύθηκε στις 25 January 2021 | 9:26 am


Συντάξεις Φεβρουαρίου: Τη Δευτέρα ξεκινούν οι πληρωμές

 Δείτε πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Φεβρουαρίου στους δικαιούχους.

Από αύριο, Δευτέρα, ξεκινούν οι πληρωμές των συντάξεων Φεβρουαρίου.

Πιο...  

 
 
συγκεκριμένα, οι κύριες και επικουρικές συντάξεις του επόμενου μήνα θα καταβληθούν στους δικαιούχους από τις 25 έως τις 28 Ιανουαρίου 2021, όπως έγινε γνωστό.

Υπενθυμίζεται, δε, ότι υπουργείο Εργασίας και e-ΕΦΚΑ έχουν αποφασίσει η πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων να γίνεται στην ίδια ημερομηνία.

Αναλυτικά:

Στις 25 Ιανουαρίου 2021, ημέρα Δευτέρα, θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των μισθωτών, (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ), των οποίων ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.

Στις 26 Ιανουαρίου 2021, ημέρα Τρίτη, θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των μισθωτών, (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ), των οποίων ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.

Στις 27 Ιανουαρίου 2021, ημέρα Τετάρτη, θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των μη μισθωτών, δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ).

Στις 28 Ιανουαρίου 2021, ημέρα Πέμπτη, θα καταβληθούν, τέλος, οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, του τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.


https://www.ieidiseis.

Δημοσιεύθηκε στις 25 January 2021 | 9:08 am


Άνδρες της ΔΙΑΣ έσωσαν γυναίκα που αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει


    
 
    Καθοριστική ήταν η επέμβαση πληρώματος της Ομάδας ΔΙΑΣ για να σωθεί μία γυναίκα που είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας μέσα στο σπίτι της... 

 
στο Ηράκλειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, το πλήρωμα της ομάδας ΔΙΑΣ και ενώ εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία δέχθηκε κλήση από το Κέντρο της Άμεσης Δράσης, ότι σε σπίτι επί της Καραολή στο Ηράκλειο γυναίκα έχει κλειδωθεί σε δωμάτιο έχοντας καταναλώσει μεγάλη ποσότητα φαρμακευτικών ουσιών, προκειμένου να αφαιρέσει την ίδια της την ζωή. Το πλήρωμα αφίχθη άμεσα στο σημείο, όπου περίμενε έξω από το σπίτι η κόρη της γυναίκας που αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει. Αρχικά οι αστυνομικοί προσπάθησαν να έρθουν σε επικοινωνία με τη γυναίκα φωνάζοντας και ακούγοντας την να λέει ότι δεν νιώθει καλά. Με δεδομένο πως η εξώθυρα ήταν τύπου «ασφαλείας» και θα έπρεπε να γίνει διάρρηξη, οι αστυνομικοί αποφάσισαν άμεσα να εισέλθουν μέσω του εξώστη. Στην αναφορά τους συγκεκριμένα αναφέρουν ότι «Έχοντας διαπιστώσει ότι η εξώθυρα της οικίας της ήταν ασφαλισμένη και εξαιτίας του γεγονότος ότι η εξώθυρα ήταν τύπου «ασφαλείας» επομένως θα απαιτούσε η διάρρηξη της για παροχή βοήθειας αρκετό χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα μπορούσε να επέλθει το μοιραίο ,αποφασίσαμε να δράσουμε άμεσα. Εισήλθαμε σε οικία που γειτνίαζε με τον εξώστη της και κινούμενοι με προφανή κίνδυνο πτώσης μας από ύψος , από εξώστη σε εξώστη καταφέραμε να αναρριχηθούμε στον εξώστη της οικίας. Βρισκόμενοι στον εξώστη της μπορούσαμε να την διακρίνουμε σε ημιλυπόθιμη κατάσταση, με πολλές άδειες καρτέλες χαπιών πλησίον της. Διαπιστώσαμε ότι η εξώθυρα του εξώστη της ήταν ασφαλισμένη και για να εισέλθουμε αναγκαστήκαμε να την παραβιάσουμε με ιδία μέσα».

Και αφού κατάφεραν να μπουν στο σπίτι, σύμφωνα με την αναφορά τους: «Άμεσα την μετακινήσαμε με προσοχή στο αποχωρητήριο της οικίας οπού και της προκαλέσαμε τεχνητή έμμεση προκειμένου να αποβάλει από τον οργανισμό της, τις ουσίες που είχε καταναλώσει προ ολίγου, που θα είχαν ως αποτέλεσμα βαρύτατη βλάβη στην υγεία της, πιθανώς και τον θάνατο της. Εντός 30 λεπτών προσήλθε και στο σημείο σταθμός ΕΚΑΒ με κωδικό κλήσης Α20 για να της παρέχει τις πρώτες βοήθειες και να την μεταφέρει σε νοσοκομείο (ΚΑΤ) προκειμένου να υποστεί πλύση στομάχου για την αφαίρεση υπολειμμάτων φαρμακευτικών ουσιών από τον οργανισμό της».

Δημοσιεύθηκε στις 25 January 2021 | 9:07 am


Η ιταλική ομάδα που έχει στο όνομά της και τη λέξη «Ελλάς»

 


   
Η ιταλική ποδοσφαιρική ομάδα Βερόνα έχει στο όνομά της τη λέξη Ελλάς!

Και ...  

 
παρόλο που δεν έχει άμεση σχέση με το ελληνικό στοιχείο το όνομά της παραμένει αυτό.

Το 1904 που ιδρύθηκε η Βερόνα από μια παρέα μαθητών στο λύκειο Scipione Maffei, επειδή δεν είχαν χρήματα για τις πρώτες ανάγκες της λειτουργίας του συλλόγου τους, απευθύνθηκαν στον καθηγητή του σχολείου τους.

Ο Ντέτσιο Κορούμπολο, καθηγητής, ο οποίος δίδασκε αρχαία λογοτεχνία αποφάσισε να τους βοηθήσει αλλά τους πρότεινε και το όνομα... Associazione Calcio Hellas. Άλλωστε αγαπούσε τόσο την Ελλάδα που δίδασκε και τη γλώσσα της! Το όνομα άλλαξε το 1929 και έγινε A.C. Verona, και ξανά άλλαξε το 1958 και έγινε Hellas Verona!

Δημοσιεύθηκε στις 25 January 2021 | 9:06 am


Πως θα αυξήσετε την βιταμίνη D τον χειμώνα

 


 
  Η βιταμίνη D, αποτελεί ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που συμβάλλει στην ενισχυμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την βιταμίνη D

Ιδιαίτερα...  
 
 
τους πιο κρύους μήνες του χειμώνα μπορεί να είναι δύσκολο να πάρετε αρκετή βιταμίνη D, ωστόσο είναι η περίοδος που την χρειαζόμαστε περισσότερο μιας και η γρίπη, το κοινό κρυολόγημα και πλέον ο κορωνοϊός «καραδοκούν».

Σε αντίθεση με άλλες, η βιταμίνη D λειτουργεί όπως μια ορμόνη και κάθε κύτταρο στο σώμα περιλαμβάνει έναν υποδοχέα για αυτήν. Το ανθρώπινο σώμα την παράγει συγκεκριμένα από την χοληστερόλη, όταν το δέρμα εκτίθεται στο φως του ήλιου.

Βρίσκεται επίσης σε ορισμένα τρόφιμα όπως τα ψάρια και τα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Πώς θα ενισχύσουμε την πρόληψή της

Η συνιστώμενη διατροφική πρόσληψη βιταμίνης D είναι 600 έως 800 IU ημερησίως για ενήλικες, αν και ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι οι απαιτήσεις θα ήταν καλύτερο να αυξηθούν.

Υπάρχουν δύο φυσικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να υποστηρίξετε ένα υγιές επίπεδο βιταμίνης D ή να αναπληρώσετε την διαγνωσμένη ανεπάρκεια:
 1. Επαρκής έκθεση στον ήλιο: Διασφαλίστε ότι βγαίνετε τουλάχιστον για δέκα λεπτά στον ήλιο καθημερινά. Η έκθεση στον ήλιο είναι το κλειδί για το σώμα σας για τη σύνθεση της βιταμίνης D.
 2. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D: Ενώ η λίστα των τροφίμων που περιέχουν βιταμίνη D δεν είναι πολύ μεγάλη, έχετε πολλές επιλογές, από ψάρια, όπως ο σολομός και η κονσέρβα τόνου, ορισμένα λαχανικά, το γάλα αλλά και τα αυγά

Δημοσιεύθηκε στις 25 January 2021 | 9:05 am


Ναι γιατί όχι!

 

Ναι γιατί όχι αν τον ενδιαφέρει να διεκδικήσει τον Δήμο της Βέροιας ο Στάθης Σαρηγιαννίδης ίσως να είναι ένας άξιος Δήμαρχος της Βέροιας .. 

Ένας άξιος άνθρωπος με νέες ιδέες , μάχιμος δικηγόρος και έχει ένα πολύ καλό βιογραφικό..

Άλλωστε τα προβλήματα του Δήμου και γενικά της Ημαθίας τα γνωρίζει πολύ καλά.

Ναι γιατί όχι να είναι ο επόμενος Δήμαρχος! 

Δημοσιεύθηκε στις 24 January 2021 | 11:45 pm


Θετικος στον κορωνοϊός ο γιος του Αλέξη Τσίπρα


Θετικος στον κορονοιο ο γιος του Αλέξη Τσίπρα ο ίδιος ανακοίνωσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook και έγραψε....
Ο κορωνοϊός επισκέφθηκε σήμερα και το δικό μας σπίτι.

Χθες βράδυ ο Ορφέας μας, εμφάνισε ελαφρά συμπτώματα. 
Κάναμε το πρωί το τεστ και πριν λίγο μάθαμε τα αποτελέσματα. Εγώ, η Μπέτυ και ο Φοίβος βγήκαμε αρνητικοί, ο Ορφέας όμως βγήκε θετικός. 

Είναι καλά και όπως η πλειονότητα των παιδιών αναμένεται να το ξεπεράσει εύκολα.

Σύμφωνα με τις υποδείξεις των γιατρών, παρότι έχω κάνει και τις δυο δόσεις του εμβολίου, δεν έχει περάσει ακόμη αρκετός χρόνος για να έχω πλήρη ανοσία και σε κάθε περίπτωση οφείλω να παραμείνω προληπτικά για ένα διάστημα στο σπίτι, προκειμένου να αποκλειστεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο περαιτέρω μετάδοσης. 

Είμαι βέβαιος ότι όλα θα πάνε καλά.

Δημοσιεύθηκε στις 24 January 2021 | 10:01 pm


Σούπερ μάρκετ και εμπορικά καταστήματα: Ανοιχτά προαιρετικά την Κυριακή - Το ωράριο


  
  
Ανοιχτά θα είναι, προαιρετικά, τα σούπερ μάρκετ και τα εμπορικά καταστήματα αύριο, Κυριακή 24 Ιανουαρίου.

Ωστόσο, το... 
 
 
άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή θα είναι προαιρετικό και τα καταστήματα, βάση της σχετικής απόφασης της κυβέρνησης, μπορούν να ανοίξουν από τις 11:00 το πρωί.

Υπενθυμίζεται πως τις καθημερινές, το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων είναι από τις 07:00 έως και τις 20:00, καθώς παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 και μέχρι τις 5:00 τα ξημερώματα.
 • Οι μετακινήσεις για αγορές γίνονται με την αποστολή του κωδικού 2 με SMS στο 13033 ή με τη συμπλήρωση εγγράφου.
 • Οι καταναλωτές έχουν δύο ώρες για να κάνουν τα ψώνια τους.
 • Έχει διευκρινιστεί πως οι δύο ώρες δεν ισχύουν για όσους μεταβαίνουν σε κομμωτήρια ή κέντρα αισθητικής.

Γενικοί Κανόνες λειτουργίας

 • Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.
 • Προαιρετική λειτουργία καταστημάτων, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.
 • Διατηρείται ο περιορισμός των μετακινήσεων με υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033, ενώ ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.
 • Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων.
 • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός: τέσσερα άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως).
 • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), ορίζεται ως εξής: Ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.
 • Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.
 • Προσαύξηση προστίμων κατά 50% για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.
 • Ειδικώς τα περίπτερα δύνανται να λειτουργούν 24 ώρες.
 • Για τα καταστήματα τροφίμων υπάρχει η υποχρέωση να έχουν κάνει ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος.

Προβλέπεται ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια - όπου υφίστανται - με ανάπτυξη καθημερινού προγράμματος απολύμανσης, το οποίο επιδεικνύεται στις αρμόδιες αρχές.

Το ωράριο λειτουργίας τους είναι προαιρετικό (διευρυμένο) από τις 7:00 έως τις 20:00, καθώς και με την εξαίρεση, ως προς τα καταστήματα τροφίμων, της λειτουργίας υπηρεσιών διανομής προϊόντων (delivery), η οποία επιτρέπεται να λειτουργεί έως τη 1:00.

Δημοσιεύθηκε στις 24 January 2021 | 7:55 am


Αλλάζουν τα όρια των επιβατών από Δευτέρα – Τι θα ισχύει για ΙΧ, ταξί και φορτηγάΗ ανακοίνωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών   

  Νέα όρια επιβατών σε αυτοκίνητα, ταξί και φορτηγά θα ισχύουν από Δευτέρα, σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Στην... 
 
 
 
ανακοίνωση τονίζεται ότι μέχρι δύο (2) επιβάτες εκτός από τον οδηγό θα μπορούν να επιβαίνουν από τη Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου και ώρα 06:00 σε επιβατηγά οχήματα δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ, Ειδικής Μίσθωσης) και επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης (Ι.Χ.) οχήματα, καθώς και στα Ε.Ι.Χ. οχήματα με οδηγό, μετά την έγκριση των σχετικών εισηγήσεων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών από την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων.

Υπενθυμίζεται ότι έχει εκδοθεί το ΦΕΚ με όλα τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19», που δημοσιεύθηκε σήμερα, Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021, η υπέρβαση του συγκεκριμένου ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο σε δύο περιπτώσεις, εφόσον στο όχημα επιβαίνουν:
• α) ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη ή
• β) άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.

Τι θα ισχύει για τα διπλοκάμπινα και τα ΒΑΝ

Επιπλέον, από την ίδια ημέρα και ώρα θα επιτρέπεται μέχρι τρία (3) άτομα πλέον του οδηγού να επιβαίνουν στα διπλοκάμπινα, μικτής χρήσης και τύπου ΒΑΝ οχήματα. Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη.

Υπενθυμίζεται πως εξακολουθεί να ισχύει ότι μαθητές που εξυπηρετούνται με ταξί σε μη αστικές περιοχές, για τη μετάβαση τους στο σχολείο, επιτρέπεται να μετακινηθούν μέχρι και τέσσερα (4) άτομα, με την προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης του Διευθυντή του σχολείου

Δημοσιεύθηκε στις 24 January 2021 | 7:54 am


Νομός Ημαθίας - Ειδήσεις και Νέα

Τευτλοπαραγωγοί σε απόγνωση - Η Εφημερίδα των Συντακτών

Τευτλοπαραγωγοί σε απόγνωση  Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δημοσιεύθηκε στις 26 January 2021 | 3:52 pm


«Μπλόκα» παντού στην Ημαθία - Εφημερίδα Μακεδονία

«Μπλόκα» παντού στην Ημαθία  Εφημερίδα Μακεδονία

Δημοσιεύθηκε στις 14 January 2021 | 10:00 am


φλΕΡΤ στην Ημαθία! - Ημερήσια - Βέροια

φλΕΡΤ στην Ημαθία!  Ημερήσια - Βέροια

Δημοσιεύθηκε στις 28 December 2020 | 10:00 am


Δείτε αγγελίες στο Νομό Ημαθίας

Φιλικοί ιστότοποι: