Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Ημαθίας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Τουρισμός για όλους 2023: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για την επιδότησηΠιο νωρίς σε σχέση με άλλες χρονιές θα ξεκινήσουν φέτος τα προγράμματα για φθηνές διακοπές, «Κοινωνικός Τουρισμός» και «Τουρισμός για Όλους».

 

Αρχές Ιουλίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις του προγράμματος της ΔΥΠΑ (Κοινωνικός Τουρισμός) και θα ακολουθήσει αυτό του υπουργείου Τουρισμού (Τουρισμός για όλους). Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» θα ξεκινήσει νωρίτερα, προς το τέλος Ιουνίου.

Η κλήρωση υπολογίζεται ότι θα γίνει περίπου μια εβδομάδα, μετά τη λήξη της προθεσμίας για τις αιτήσεις.

Οι δικαιούχοι θα εκδώσουν μία άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα, την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για τη διαμονή τους σε όποιο ξενοδοχείο ή κατάλυμα επιλέξουν.

Επιδότηση 150 ευρώ ανά δικαιούχο

Υψηλότερη επιδότηση 200 ευρώ για ΑμεΑ με αναπηρία άνω του 67%

Ανέπαφη πληρωμή και εξαργύρωση του e-voucher σε κάθε πάροχο διαμονής (ξενοδοχεία, καταλύματα κ.α.) και σε κάθε προορισμό της χώρας, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς

Άμεση αποζημίωση των παρόχων, γεγονός που βάζει τέλος στην αναμονή και τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες

Οι αιτήσεις

Σύμφωνα με τα περσινά δεδομένα, αίτηση για το πρόγραμμα μπορούν να υποβάλλουν πολίτες με ατομικό εισόδημα έως 16.000 ευρώ και οικογενειακό εισόδημα έως 28.000 ευρώ, ποσό που προσαυξάνεται για κάθε παιδί.

Συγκεκριμένα:

ΑΤΟΜΙΚΟ (+ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΕΣ)

ΧΩΡΙΣ ΤΕΚΝΑ 16.000
ΜΕ 1 ΤΕΚΝΟ 17.500
ΜΕ 2 ΤΕΚΝΑ 19.000

ΜΕ 3 ΤΕΚΝΑ 21.000
ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ 26.000

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ (ΕΓΓΑΜΟΙ +ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ)

ΜΕ 2 ΤΕΚΝΑ 31.000
ΜΕ 3 ΤΕΚΝΑ 33.000
ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ 38.000

Βήμα βήμα η διαδικασία

H λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας είναι ιδιαίτερα απλή, καθώς για την υποβολή της αίτησης κάθε πολίτης χρειάζεται μόνο τους κωδικούς του στο Taxisnet και την επιβεβαίωση ενός αριθμού κινητού τηλεφώνου και μίας διεύθυνσης e-mail.

Όλα τα υπόλοιπα στοιχεία αντλούνται αυτόματα, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται με βάση τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ των δικαιούχων.

Η διαδικασία μπορεί να διεκπεραιωθεί και μέσω ΚΕΠ.

Επισημαίνεται ότι στις αιτήσεις δεν τηρείται χρονική προτεραιότητα, ενώ οι τελικοί δικαιούχοι του προγράμματος θα αναδειχθούν με ηλεκτρονική κλήρωση μεταξύ των δικαιούχων που θα έχουν υποβάλει αίτηση

Δημοσιεύθηκε στις 30 May 2023 | 9:54 am


Γίνε κι εσύ Security! Εξασφάλισε μια θέση εργασίας!!

Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης ΕΚΕΔΙΜ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ, σε συνεργασία με το ΚΕΜΕΑ, οργανώνει και υλοποιεί Εξ Αποστάσεως το νέο τμήμα εκπαίδευσης Security, με στόχο τις ερχόμενες εξετάσεις Πιστοποίησης.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκπαίδευση 105 ωρών θεωρίας, για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος (Πιστοποιητικό τύπου Α’).
Προλάβετε τις επικείμενες προκηρύξεις Προσωπικού Ασφαλείας (Φύλαξη σε Μουσεία, ΟΣΕ, Νοσοκομεία, Υπουργεία κτλπ……)
Με την χρήση της σύγχρονης ηλεκτρονικής πλατφόρμας μας, δίνεται η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να παρακολουθούν το μάθημα μέσω Η/Υ, από το σπίτι τους.
Oι υποψήφιοι, εκπαιδεύονται πάνω σε θέματα όπως:
• Ασφάλεια-φύλαξη εγκαταστάσεων
• Προστασία Προσώπων-Χρηματαποστολών
• Παροχή Πρώτων Βοηθειών
• Πυρασφάλεια-Κατάσβεση Πυρκαγιάς
• Εργασιακό Στρες-Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού
Την εκπαιδευτική Ομάδα αποτελούν έμπειροι Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, Αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, Ψυχολόγοι και Νοσηλευτές. Οι συνεργαζόμενοι Εκπαιδευτές είναι πιστοποιημένοι τόσο από τον Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) όσο και από το ΚΕΜΕΑ, και διαθέτουν πλούσια επαγγελματική και διδακτική εμπειρία.
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ
Σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση.
Εξασφαλίστε μία θέση έγκαιρα !!!
ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΕΔΩ
Εγγραφές καθημερινά.....
Για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή περαιτέρω πληροφορία
Γραμματειακή υποστήριξη ΕΚΕΔΙΜ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγ. Αντωνίου 20 και Καρατάσου γωνία, Βέροια
Τηλ: 2331021061 - 2331120331
Κιν: 6973928402
Ώρες επικοινωνίας 08:00- 21:00
Site: http://ekedim-verias.gr/
Fb: ΕΚΕΔΙΜ Βέροιας

Δημοσιεύθηκε στις 30 May 2023 | 9:53 am


ΒΙΝΤΕΟ-ΧΑΘΗΚΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

 

Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2023 | 9:14 pm


Συνελήφθη ο Καλαϊτζίδης μετά τον αγώνα με την Βέροια

Συνελήφθη ο προπονητής  Καλαϊτζίδης του Απόλλων μετά τον αγώνα με την Βέροια αφού έγινε μήνυση από τον φροντιστή της ομάδας Σάκη Βούλγαρη γιατί τον γρονθοκόπησε ο κύριος Καλαϊτζίδης...το πρωί θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα. 

Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2023 | 8:27 pm


Απίστευτο ο Καλαϊτζίδης γρονθοκόπησε τον Σάκη Βούλγαρη

Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε στο γήπεδο του Πολυκάστρου που παιζει η ομάδα της Βέροιας με τον ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΟΝΤΟΥ
Ο Καλαϊτζίδης που ήταν και πρώην προπονητής της Βέροιας  γρονθοκόπησε το φροντιστή της Βέροιας Σάκη Βούλγαρη ..

Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2023 | 2:30 pm


Γιωτάκη:O ΣΥΡΙΖΑ ΚΟΜΜΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Η εκλογική ετυμηγορία της 21η Μαΐου δημιουργεί έντονο προβληματισμό παρόλα αυτά είναι απολύτως σεβαστή.
Δε θα κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας: Το αποτέλεσμα είναι ένα οδυνηρό σοκ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας, όχι διαμαρτυρίας καθώς είναι ο βασικός εκφραστής της προοδευτικής παράταξης. Είναι το κόμμα που η ενίσχυση και η νίκη του σημαίνει πάντα νίκη της προόδου έναντι της συντήρησης και της δημοκρατίας έναντι του αυταρχισμού.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε ότι τούτη την ώρα χρειάζεται μεγαλύτερη συσπείρωση και σεμνότητα, μπροστά στην ψήφο του ελληνικού λαού και όχι η επανάληψη συμπεριφορών που μας κόστισαν πανάκριβα.
Μετά τη δεύτερη κάλπη θα γίνει η συνολική αποτίμηση με την άνεση και τον χρόνο και τη διάρκεια που πρέπει να γίνει. Αυτό που τώρα επείγει ενόψει της νέας αναμέτρησης, της πιο κρίσιμης, είναι να δούμε και να λάβουμε σοβαρά υπόψη κάποια βασικά συμπεράσματα από το μήνυμα της κάλπης.
Και για να λάβουμε υπόψη κάποια βασικά συμπεράσματα από τα αποτελέσματα της κάλπης, οφείλουμε πρώτα να δώσουμε κάποιες απαντήσεις, να επιχειρήσουμε να δώσουμε κάποιες απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα. Γιατί συνέβη αυτό το αποτέλεσμα; Γιατί δεν το καταλάβαμε; Ποιες κοινωνικές μεταβολές έχουν συμβεί, έχουν επέλθει στην ελληνική κοινωνία; Ποια λάθη έγιναν και οι αναποφάσιστοι πήγαν μαζικά στην κάλπη της ΝΔ και όχι στη δική μας;
Η πρώτη αιτία, είναι ότι τελικά η ΝΔ κατάφερε να επιβάλει την δική της ατζέντα στην προεκλογική αντιπαράθεση: την ατζέντα του φόβου.
Η δεύτερη αιτία ήταν η ήττα της απλής αναλογικής και ταυτόχρονα μια ήττα της στρατηγικής μας για την απλή αναλογική. Και αυτό βοήθησε αφάνταστα τη ΝΔ να επιβάλει την δική της ατζέντα. Αυτό ήταν το στρατηγικό ρήγμα μέσα από το οποίο πέρασε το αφήγημα περί σταθερότητας.
Η τρίτη αιτία είναι η εικόνα του κόμματος. Δεν ήταν μια εικόνα που εξέπεμπε συνοχή, ευθύνη, συγκρότηση. Οι άστοχες δημόσιες τοποθετήσεις ακόμα και τις τελευταίες μέρες πριν τις εκλογές, οι παλινωδίες, το έλλειμμα υπευθυνότητας, ακόμα και αντίληψης του πόσο καχύποπτο ήταν το εκλογικό σώμα απέναντί μας, πόσο ρευστό και ευμετάβλητο, μας κόστισαν ακριβά.
Επίσης, η προεκλογική μας καμπάνια δεν στάθηκε στο ύψος των απαιτήσεων. Δεν αναδείξαμε βασικά στοιχεία του προγράμματός μας. Το 4πτυχο αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών, Δίκαιο & αποτελεσματικό Κράτος δεν έγινε κτήμα της Κοινωνίας αλλά επισκιάσθηκε από το αδιέξοδο λόγω απλής αναλογικής και την πιθανότητα ακυβερνησίας.
Διανύσαμε μια δύσκολη ιστορική διαδρομή από το 2015. Καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, να σταθούμε όρθια καταφέραμε, παρά αυτές τις μεγάλες δυσκολίες, να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια. Με ψηλά το κεφάλι στεκόμαστε, για το έργο μας αυτό, μπροστά στις Ελληνίδες και στους Έλληνες. Αλλά με χαμηλά το κεφάλι μπροστά στην ετυμηγορία τους. Γιατί δεν καταφέραμε τελικά όσο και εάν προσπαθήσαμε, δεν καταφέραμε τελικά να αλλάξουμε όσο θα έπρεπε τους εαυτούς μας, τον τρόπο λειτουργίας μας, το κόμμα μας.
Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για το πρόγραμμά μας και για τον κίνδυνο από τη “μονοκρατοτορία” Μητσοτάκη. Η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. αποτελεί ενίσχυση της Δημοκρατίας, αντίπαλο δέος στον αυταρχισμό και φραγμό στις νεοφιλελεύθερες επιδιώξεις του.
Προσωπικά, θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους συμπολίτες μου στην Ημαθία που με τίμησαν με τη ψήφο τους και να τους διαβεβαιώσω ότι η στήριξη τους μου δίνει την δύναμη να συνεχίσω να παλεύω για μια πιο δίκαιη κοινωνία. Θα είμαι δίπλα τους.
Ανήκω σε μια Παράταξη που έχει μάθει να δίνει αγώνες. Θα τη δώσουμε αυτή τη μάχη για να την κερδίσουμε. Και θα τα καταφέρουμε.
Φανή Γιωτάκη
Δικηγόρος-Υποψήφια Βουλευτής Ημαθίας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2023 | 11:06 am


Τα μυστικά της νέας κάλπης – Οι βουλευτικές έδρες που αναμένεται να αλλάξουν χέρια

 


Στο μικροσκόπιο των κομμάτων βρίσκονται τα νέα δεδομένα που θέτει το διαφορετικό εκλογικό σύστημα με το οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές της 25ης Ιουνίου σε σχέση με αυτό της περασμένης Κυριακής, με τη σεναριολογία να φουντώνει. Παρά τα στοιχεία που προέκυψαν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, η συνάρτηση της αυτοδυναμίας εμπεριέχει αρκετούς άγνωστους παράγοντες, οι οποίοι εντείνουν την αβεβαιότητα για σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο αρχικός ενθουσιασμός της Νέας Δημοκρατίας μετά το σαρωτικό αποτέλεσμα της Κυριακής μετριάστηκε γρήγορα και όλοι μιλούν ξανά για μάχη από μηδενική βάση και άδεια κάλπη.

Με απλά λόγια, το πρώτο κόμμα θα πρέπει να φτάσει σε ποσοστό 40%, προκειμένου να λάβει τον απόλυτο αριθμό των 50 εδρών μπόνους.

Η επίδοση των τριών κομμάτων (ΝΙΚΗ, Πλεύση Ελευθερίας και ΜέΡΑ25), τα οποία βρέθηκαν μια ανάσα από το όριο του 3%, αλλά και οι επιδόσεις των υπόλοιπων μικρών κομμάτων (στις εκλογές της Κυριακής τα κόμματα κάτω του 1% συγκέντρωσαν συνολικά 7,5%) θα παίξουν καταλυτικό ρόλο για το πού θα σταθεί ο πήχυς της αυτοδυναμίας.Όπως δείχνουν οι αριθμοί, το επιχείρημα Μητσοτάκη πως η αυτοδυναμία δεν είναι βέβαια είναι άκρως ρεαλιστικό και δεν λέγεται μόνο για να μη χαλαρώσουν οι ψηφοφόροι του.

Σενάρια αυτοδυναμίας

Στις εκλογές της 21ης Μαΐου, το αθροιστικό ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής έφτασε στο 16,01%, το οποίο θεωρείται ένα από τα υψηλότερα που έχουν καταγραφεί. Τυχόν επανάληψή του στις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα σήμαινε ότι το ποσοστό της αυτοδυναμίας θα κινείτο στο 36,3%. Στο ίδιο σενάριο, αν η Ν.Δ. έπαιρνε ξανά ποσοστό 40,78% θα λάμβανε 172 έδρες.

Τα πράγματα όμως θα άλλαζαν άρδην αν το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων έπεφτε στο σύνηθες 8%, σενάριο το οποίο είναι πιθανό αν έχουμε την είσοδο έστω δύο επιπλέον κομμάτων στη Βουλή. Σε αυτό το σενάριο, το ποσοστό της αυτοδυναμίας ώστε το πρώτο κόμμα να λάβει 151 έδρες θα έφτανε στο 38,5%. Με το ποσοστό της πρώτης κάλπης, η Ν.Δ. θα λάμβανε 160 έδρες.

Την ίδια ώρα, υπαρκτό είναι και το ενδεχόμενο μεγάλης μείωσης του ποσοστού των κομμάτων εκτός Κοινοβουλίου, τόσο λόγω της πιθανής εισόδου τους στη Βουλή και της πίεσης την οποία θα δεχθούν μικρά κόμματα λόγω των χαμηλών ποσοστών της πρώτης κάλπης όσο και της πιθανής οικονομικής ασφυξίας εξαιτίας της δεύτερης κάλπης σε διάστημα μικρότερο των 30 ημερών. Ηδη, μάλιστα, κάποια κόμματα (Εθνική Δημιουργία, Κ.Ο.Τ.Ε.Σ.) δήλωσαν ότι αποσύρονται. Ετσι, στο σενάριο που τα εκτός Βουλής κόμματα θα περιορίζονταν σε μόλις 4%, τότε το απαιτούμενο ποσοστό για την επίτευξη της αυτοδυναμίας θα έφτανε στο 39,5%. Εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος ότι σε αυτή την περίπτωση θα αρκούσαν 1,3 μονάδες για να μην επιτύχει η Ν.Δ. την αυτοδυναμία.

Ακόμα όμως και αν κρατούσε το 40,79% της πρώτης κάλπης, τότε θα είχε λιγότερους βουλευτές από το 2019 (158) και συγκεκριμένα 156. Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι το καμπανάκι που έκρουσε σε βουλευτές και ψηφοφόρους της Ν.Δ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει βάση.

Τυχόν απώλεια, έστω και μικρή, σε συνδυασμό με την είσοδο νέων κομμάτων στη Βουλή και περαιτέρω πίεση των μικρών, θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα η Ν.Δ. να «πέσει» κάτω από τους 151 βουλευτές.

Οι εν αναμονή βουλευτές

Αγχος εξίσου μεγάλο με τους αρχηγούς θα έχουν σε αυτή την εκλογική μάχη οι εν αναμονή βουλευτές. Τόσο αυτοί που έχουν εκλεγεί και είναι στο όριο, περιμένοντας να δουν αν θα επανεκλεγούν, όσο και αυτοί -κυρίως της Νέας Δημοκρατίας- που ναι μεν δεν εξελέγησαν, αλλά θεωρούν ότι με το μπόνους που θα λάβει το κόμμα τους, αν είναι πρώτο, θα επιτύχουν την είσοδό τους στη Βουλή. Η μεγάλη μάχη θα δοθεί κυρίως σε πενταεδρικές και τετραεδρικές περιφέρειες, εκεί όπου η κατανομή των εδρών είχε διάχυση σε πολλά κόμματα, ωστόσο με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής θα ευνοηθεί το πρώτο κόμμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πενταεδρική των Ιωαννίνων, όπου η Ν.Δ., αν και πρώτο κόμμα με 37,93% έναντι 24,36% του ΣΥΡΙΖΑ, εξέλεξε μόνο έναν βουλευτή, τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε δύο. Αν τα ποσοστά επαναληφθούν στη δεύτερη κάλπη, τότε θεωρείται βέβαιο πως η Ν.Δ. θα εκλέξει σίγουρα τη Μαρία Κεφάλα και πιθανότατα και τον Γιώργο Αμυρά σε βάρος της δεύτερης έδρας του ΣΥΡΙΖΑ (Γιάννης Στέφος) και πιθανώς της έδρας του ΚΚΕ.

Θρίλερ θα παιχτεί και στη Β’ Πειραιώς, όπου μέχρι στιγμής εκτός έχει μείνει ο αρχαιότερος βουλευτής Γιάννης Τραγάκης (Ν.Δ.). Αν η Νέα Δημοκρατία διατηρήσει τόσο υψηλό ποσοστό, θεωρείται δεδομένο πως ο Γ. Τραγάκης θα καταφέρει να εκλεγεί, χωρίς να αποκλείεται αυτό να γίνει σε βάρος του Γιάννη Ραγκούση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι δεύτερος πίσω από τη Νίνα Κασιμάτη.

Στη Φθιώτιδα, βουλευτής αναμένεται με βεβαιότητα να εκλεγεί ο μέχρι πρότινος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, καθώς στην απλή αναλογική οι έδρες μοιράστηκαν από μία σε κάθε κόμμα, με την έδρα της Ν.Δ. να καταλαμβάνει ο Χρήστος Σταϊκούρας. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί στην τετραεδρική των Χανίων, όπου ο τρίτος στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης είναι πολύ πιθανό να κερδίσει την έδρα του ΚΚΕ.

Αλλες περιφέρειες όπου οι καραμπόλες θα φέρουν αλλαγή σε έδρες είναι τα Τρίκαλα και η Μεσσηνία, όπου η Ν.Δ. από τέσσερις έδρες έχει πέσει στις δύο, με τους Γιάννη Λαμπρόπουλο και Περικλή Μαντά να έχουν μείνει εκτός, οι Σέρρες, όπου αναμένεται να επανεκλεγεί η Φωτεινή Αραμπατζή, αλλά και η Ημαθία.

Η ενισχυμένη αναλογική, η κατανομή εδρών και η ψήφος ετεροδημοτών και αποδήμων

Μέσα από δέκα ερωτήσεις-απαντήσεις, η Realnews παρουσιάζει τον απόλυτο οδηγό για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, με ανάλυση και παραδείγματα για το νέο εκλογικό σύστημα, την κατανομή των εδρών και την ψήφο ετεροδημοτών και αποδήμων.

1. Τι σημαίνει εκλογικό σύστημα ενισχυμένης αναλογικής, με κλιμακωτό μπόνους;

Ο ψηφισθείς από τη Βουλή νόμος προβλέπει ότι το πρώτο κόμμα θα λάβει 20 έδρες μπόνους για το πρώτο 25% και από εκεί και πέρα θα λαμβάνει μία έδρα για κάθε επιπλέον 0,5% μέχρι τη συμπλήρωση συνολικά 50 εδρών μπόνους.

2. Γιατί οι εκλογές θα διεξαχθούν με λίστα;

Οταν οι εκλογές διεξάγονται σε διάστημα μικρότερο των 18 μηνών από τις προηγούμενες, τότε γίνονται υποχρεωτικά με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης.

3. Το ψηφοδέλτιο θα είναι ίδιο με αυτό της 21ης Μαΐου;

Οχι. Πρόκειται για νέα εκλογική διαδικασία και τα κόμματα θα ορίσουν εξαρχής ψηφοδέλτια. Η κατάταξη των υποψηφίων δεν θα γίνει κατά αλφαβητική σειρά, αλλά με σειρά προτίμησης, στο πρότυπο του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Η σειρά εκλογής στις κάλπες της 21ης Μαΐου δεν δεσμεύει τους αρχηγούς στον ορισμό των νέων ψηφοδελτίων.

4. Είναι άκυρο το ψηφοδέλτιο αν έχει σταυρό;

Αν ο σταυρός είναι δίπλα στο όνομα του υποψηφίου, τότε το ψηφοδέλτιο δεν είναι άκυρο και προσμετράται στο κόμμα. Σε περίπτωση άλλου συμβόλου ή σταυρού σε άσχετο σημείο του ψηφοδελτίου, είναι στη διακριτική ευχέρεια του δικαστικού αντιπροσώπου να βγάλει το ψηφοδέλτιο ως άκυρο.

5. Τα κόμματα που κατεβαίνουν στις εκλογές θα είναι τα ίδια με τις εκλογές του Μαΐου;

Δεν είναι βέβαιο. Πρόκειται για νέα εκλογική διαδικασία, με τα κόμματα να δηλώνουν εκ νέου έμβλημα, όνομα και συνδυασμούς στον Αρειο Πάγο. Ηδη κάποια κόμματα δήλωσαν ότι δεν θα ξανακατέβουν, ενώ κόμματα που είχαν κοπεί από τον Αρειο Πάγο θα προσπαθήσουν ξανά.

6. Τι κρίνει την αυτοδυναμία;

Το ποσοστό του πρώτου κόμματος και το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής. Οσο χαμηλότερο είναι το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής, τόσο ανεβαίνει ο πήχυς της αυτοδυναμίας.

7. Γιατί ενώ η αίτηση ετεροδημότη έχει εγκριθεί, το εκλογικό τμήμα παραμένει στον τόπο καταγωγής μου;

Οι εκλογικοί κατάλογοι ανανεώνονται στο τέλος κάθε διμήνου. Με δεδομένο ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 25 Ιουνίου, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι δεν προλαβαίνει να κάνει ανανέωση β’ διμήνου και ως ετεροδημότες θα ψηφίσουν όσοι είχαν περαιωμένες και όχι απλώς εγκεκριμένες αιτήσεις ως και τις 28 Φεβρουαρίου. Αίτηση η οποία καταχωρίστηκε μετά τις 28 Φεβρουαρίου ενδέχεται να έχει εγκριθεί, ωστόσο δεν έχει ενσωματωθεί στον εκλογικό κατάλογο και ο εκλογέας δεν θα μπορεί να ψηφίσει στον τόπο κατοικίας του.

8. Στις εκλογές του Μαΐου ψήφισα στο εξωτερικό ως απόδημος. Μπορώ να ψηφίσω τώρα στην Ελλάδα;

Υπάρχει αυτή η δυνατότητα, αρκεί να υπάρξει διαγραφή από τον ειδικό εκλογικό κατάλογο αποδήμων τρεις ημέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών. Εν προκειμένω, αν η προκήρυξη ανακοινωθεί σήμερα, η διαγραφή θα έπρεπε να είχε γίνει μέχρι και την περασμένη Παρασκευή.

9. Είναι όντως 50 έδρες το μπόνους στο πρώτο κόμμα;

Η αλήθεια είναι πως όχι. Και αυτό γιατί σε εκλογές απλής αναλογικής, όπως αυτές της προηγούμενης Κυριακής, από τις 50 αδιάθετες έδρες που αναλογούσαν στο μπόνους λαμβάνει και το πρώτο κόμμα. Ετσι, ένα κόμμα το οποίο θα λάβει 40% σε εκλογές ενισχυμένης αναλογικής ουσιαστικά δεν θα λάβει μπόνους 50 εδρών, αλλά περίπου 28 εδρών, καθώς τις υπόλοιπες θα τις λάμβανε ούτως ή άλλως.

10. Μπορώ να ψηφίσω με ψηφιακή ταυτότητα;

Ναι. Οπως ακριβώς έγινε και στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, ο δικαστικός αντιπρόσωπος είναι υποχρεωμένος να αποδεχθεί ως απόδειξη ταυτοπροσωπίας και την ψηφιακή ταυτότητα

Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2023 | 9:52 am


Ένα παράξενο αλλά έξυπνο τρικ για να σταματήσει ο λόξιγκας
Κι όμως πιάνει
 
Και ποιος δεν έχει βρεθεί στην ενοχλητική θέση να θέλει να σταματήσει έναν επίμονο λόξιγκα.

Για... 

 
να απαλλαγούμε από αυτή τη συνηθισμένη και συνήθως ακίνδυνη ενόχληση ενίοτε πίνουμε ένα ποτήρι παγωμένο νερό ή κρατάμε για μερικά δευτερόλεπτα την αναπνοή μας.

Εκτός όμως από αυτές τις τεχνικές, κάποιοι επιστήμονες κάνουν λόγο και για ένα παράδοξο τρικ που μπορεί να σταματήσει γρήγορα τον λόξιγκα. Σύμφωνα με αυτούς, λοιπόν, το έξυπνο τρικ είναι να τρίψετε τους λοβούς των αυτιών σας! Το λεγόμενο πνευμονογαστρικό νεύρο συνδέεται με τους λοβούς των αφτιών και το τρίψιμο ενεργοποιεί το νεύρο ώστε να απαλλάξει από την πίεση που ασκείται στο διάφραγμα.

baby.gr

Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2023 | 8:54 am


Γιατί πεινάω μια ώρα μετά το πρωινό;Αν συνηθίζετε να πεινάτε μια ώρα μετά το πρωινό σας τότε σίγουρα κάτι φταίει. Δείτε τι κάνετε λάθος και πώς μπορείτε να το διορθώσετε.

Δεν τρώτε αρκετά

Το πρώτο γεύμα της ημέρας πρέπει να έχει 300-400 θερμίδες. Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος μην προσπαθείτε να το κάνετε κόβοντας το πρωινό. Είναι... 


 

πολύ σημαντικό να ξεκινάτε την ημέρα σας με ένα καλό, θρεπτικό και υγιεινό γεύμα για να είστε γεμάτοι ενέργεια και χορτάτοι τουλάχιστον μέχρι το μεσημέρι.

Το πρωινό πρέπει να έχει 300-400 θερμίδες για να μην πεινάτε όλη μέρα.

Επιλέγετε ακατάλληλες τροφές Αν το πρωινό σας αποτελείται συνήθως από τοστ, pancakes, βρόμη και δημητριακά με γάλα (που είναι μερικές από τις πιο δημοφιλείς επιλογές) τότε καλό είναι να γνωρίζετε πως όλα τα παραπάνω δεν σας παρέχουν τα 4 συστατικά που σας αναφέραμε. Καλό είναι να συνδυάσετε κάποια από τα παραπάνω, να προσθέσετε και ένα φρούτο ή ένα smoothie και θα έχετε φάει ένα ισορροπημένο πρωινό.

Δεν τρώτε ένα από τα παρακάτω πράγματα Το τι τρώτε είναι πολύ πιο σημαντικό από το πόσο τρώτε. Οι ειδικοί λένε πως πρέπει το κάθε γεύμα σας να περιέχει 13-20 γρ. πρωτεΐνης, 40-55 γρ. υδατανθράκων και 10-15 γρ. καλών λιπαρών. Οι φυτικές ίνες είναι επίσης σημαντικές και απαραίτητες γιατί είναι αυτές που σας κρατάνε χορτάτους μέχρι το επόμενο γεύμα σας.

Ένα ιδανικό πρωινό είναι μια ομελέτα και 1-2 φέτες ψωμί του τοστ αλειμμένες με αβοκάντο.

Μπερδεύετε το συναίσθημα της πείνας με κάτι άλλο

Το ότι νομίζετε ότι πεινάτε δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι πεινάτε πραγματικά. Μπορεί στην πραγματικότητα να είστε αφυδατωμένοι, να έχετε άγχος ή να πέφτουν και τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σας. Περιμένετε μερικά λεπτά πριν πέσετε ξανά με τα μούτρα στο φαγητό και σκεφτείτε αν πραγματικά πεινάτε.

Μιας και σας μιλήσαμε για το ιδανικό πρωινό ήρθε η ώρα να σας δώσουμε και μερικές ιδέες.

Η βρόμη πρέπει να συνοδεύεται από φρούτα και γιαούρτι ή γάλα.

Αυγά με ψωμί του τοστ και φρούτο Φτιάξτε μια ομελέτα, αλείψτε μια φέτα ψωμί του τοστ ολικής άλεσης με λίγο αβοκάντο και φάτε και ένα φρούτο.

Βρόμη

Μαγειρέψτε τη βρόμη σας με λίγο γάλα και προσθέστε σε αυτήν λίγο βούτυρο αμυγδάλου ή γιαούρτι. Ρίξτε από πάνω μερικά φρέσκα φρούτα ή chia seeds και το σούπερ πρωινό σας είναι έτοιμο.

Γιαούρτι

Ανακατέψτε ένα γιαουρτάκι με μερικά φρούτα και ψιλοκομμένα καρύδια και θα έχετε ένα δυνατό και χορταστικό πρωινό.


Πηγή: spirossoulis.com

Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2023 | 8:53 am


Αργίες 2023: Πότε είναι του Αγίου Πνεύματος – Ποιοι δεν δουλεύουν
Πότε «πέφτει» φέτος
 
Προ των πυλών τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, το οποίο είναι ακόμα μια ευκαιρία για σύντομη ξεκούραση.

 
Φέτος του Αγίου Πνεύματος πέφτει τη Δευτέρα 5 Ιουνίου.

Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος συγκαταλέγεται στις αργίες του έτους, όχι όμως για όλους τους κλάδους των εργαζομένων. Στον Δημόσιο τομέα η συγκεκριμένη γιορτή είναι αργία, όπως και για τις τράπεζες, ωστόσο τα εμπορικά καταστήματα λειτουργούν κανονικά.

Φέτος, η μέρα του Αγίου Πνεύματος είναι τη Δευτέρα 5 Ιουνίου και οι κλάδοι που δεν εργάζονται είναι οι εξής:

Βιβλιοπωλεία
Διαγνωστικά Κέντρα
Δημοσιογράφοι Περιοδικών
Εργοδηγοί Σχεδιαστές
Οίκοι Ευγηρίας
Εφημερίδες Αθηνών και Θεσσαλίας κ.λπ.
Ηλεκτροτεχνίτες Βιομηχανίας και Καταστημάτων
Θυρωροί
Καπνοβιομηχανίες
Κλινικές
Ξυλεμπορικά Καταστήματα (Αθηνών – Πειραιώς – Περιχώρων)
Περιοδικά
Επιχειρήσεις πετρελαιοειδών
Πρακτορεία Ναυτιλιακών κλπ.
Ραδιοηλεκτρολόγοι – Ραδιοτεχνίτες βιομηχανίας
Ραδιοφωνικοί Σταθμοί
Τεχνικοί Ραδιοφώνου
Ραφεία Ρυμουλκών – Ναυαγοσωστικά
Τηλεοπτικοί Σταθμοί
Τεχνικοί Τηλεοράσεως Βορείου Ελλάδας
Τυπογράφοι Επαρχιακών Εφημερίδων
Φορτοεκφορτωτές Ημερήσιων Εφημερίδων
Φροντιστήρια Μέσης, Ανώτερης, Ανώτατης Εκπαίδευσης, και Ξένων Γλωσσών
Φωτοστοιχειοθέτες
Χειριστές βιομηχανικών κ.λπ. επιχειρήσεων, Λατομείων Πέτρας-Μαρμάρου και Τεχνικών Έργων.
Για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ η εορτή του Αγίου Πνεύματος είναι αργία.

Το 2023 μας επιφυλάσσει ακόμη ένα τριήμερο.

Οι υπόλοιπες αργίες του 2023

Ιούνιος: Αγίου Πνεύματος – Δευτέρα 5 Ιουνίου.

Δεκαπενταύγουστος: Τρίτη 15 Αυγούστου.

28η Οκτωβρίου: Σάββατο 28 Οκτωβρίου.

Δεκέμβριος: Χριστούγεννα Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου και

Σύναξη της Θεοτόκου: Τρίτη 26 Δεκεμβρίου

Δημοσιεύθηκε στις 29 May 2023 | 8:52 am


Τάσος Μπαρτζώκας από την ορκωμοσία της Βουλής: «Συνεχίζουμε τον αγώνα για μια Ημαθία που μας αξίζει! Για μια Ελλάδα που ονειρευόμαστε!»

Μετά τη σαρωτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας και την επανεκλογή του Τάσου Μπαρτζώκα, και μάλιστα με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, γεγονός που αποδεικνύει την αναγνώριση του έργου του και την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπο του χιλιάδες συμπολίτες μας, ανανεώνοντας την εντολή να τους εκπροσωπήσει εκ νέου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ο Βουλευτής βρέθηκε την Κυριακή, 28 Μαΐου 2023, στην Αθήνα για την ορκωμοσία της νέας Βουλής, συνοδευόμενος από την σύζυγό του, Έλλη Δεληγιάννη και το γιό τους Στέργιο.
Μετά την ορκωμοσία του ο Βουλευτής δήλωσε τα εξής: «Με μεγάλη συγκίνηση, κυρίως όμως με αίσθημα βαθιάς ευθύνης, απέναντι σε όλους εσάς που με εμπιστευτήκατε και με στηρίξατε, αλλά και κάθε Ημαθιώτισσα και Ημαθιώτη, ορκίστηκα σήμερα για δεύτερη φορά Βουλευτής. Βάζοντας τον πήχη ακόμα πιο ψηλά, με ακόμα μεγαλύτερη εμπειρία και αποφασιστικότητα, συνεχίζουμε τον αγώνα για μια Ημαθία που μας αξίζει! Για μια Ελλάδα που ονειρευόμαστε!»

Δημοσιεύθηκε στις 28 May 2023 | 8:23 pm


Το να διαβάζετε συχνά το ίδιο βιβλίο στο παιδί σας το κάνει πιο «έξυπνο» σύμφωνα με τους ειδικούςΣε τι το βοηθάει

Συμβαίνει και στο δικό σας παιδί, να έχει ένα αγαπημένο βιβλίο που θέλει να διαβάζει ξανά και ξανά; Ή -ακόμα χειρότερα- που θέλει ΕΣΕΙΣ να του διαβάζετε κάθε βράδυ, ξανά και ξανά;

 
Έχετε μάθει απ’ έξω κάθε πιθανή λέξη, το αγαπήσατε κι εσείς από την πρώτη στιγμή, αλλά πλέον, έπειτα από δεκάδες αναγνώσεις… το έχετε σιχαθεί.

Ενδόμυχα εύχεστε να εξαφανιστεί για πάντα. Σας νιώθουμε –το έχουμε πάθει κι εμείς. Περιμένετε, όμως, γιατί σας έχουμε νέα.

Οι ειδικοί λένε, ότι το να διαβάζει ένα παιδί ξανά και ξανά το ίδιο βιβλίο, έχει σοβαρά οφέλη:

Αναγνώριση λεξιλογίου και ορθογραφίας

Όσο περισσότερο διαβάζει ένα παιδί, τόσο πιο πλούσιο γίνεται το λεξιλόγιό του. Όταν ένα παιδί ακούει ή βλέπει το ίδιο βιβλίο ξανά και ξανά, τόσο πιο οικείες και κατανοητές του γίνονται οι λέξεις. Έχετε μάθει απ’έξω το κείμενο; Πιθανότατα, το ίδιο και το παιδί σας –και αυτό είναι καλό!

Μοτίβο και ρυθμός

Το να ακούν τις αγαπημένες τους ιστορίες δυνατά, βοηθά τα παιδιά να καταλαβαίνουν το μοτίβο και τον ρυθμό του κειμένου. Η γλώσσα μας δεν είναι απλά λέξεις –είναι το πώς οι λέξεις αυτές ακούγονται και συνδέονται μεταξύ τους. Οι γονείς, διαβάζοντας, δίνουν το πρότυπο του ρυθμού στα παιδιά, τα οποία τώρα μαθαίνουν πώς «λειτουργεί» η γλώσσα.

Ευφράδεια

Η ευφράδεια είναι η ικανότητα κάποιου να διαβάζει ένα κείμενο «σωστά, γρήγορα και με εκφραστικότητα». Το επαναλαμβανόμενο διάβασμα, επιτρέπει στο παιδί να διαβάζει χωρίς να κομπιάζει ή να σταματά, και έτσι ο χρόνος του διαβάσματος γίνεται πιο ευχάριστος για όλους. Όταν το παιδί μπορεί πλέον να διαβάζει ένα βιβλίο μόνο του, θα θέλει με χαρά να προχωρήσει στο επόμενο.

Κατανόηση

Η κατανόηση του κειμένου, είναι η ικανότητα να καταλαβαίνει κανείς όλα τα μέρη μιας ιστορίας –από την πλοκή, μέχρι τους χαρακτήρες και τους συμβολισμούς. Η κατανόηση είναι η «ουσία» του διαβάσματος. Κάθε φορά που το παιδί σας διαβάζει ή ακούει ένα κείμενο, μαθαίνει καλύτερα την ιστορία. Κάθε φορά που ξαναβλέπει τις εικόνες ή τις λέξεις, του δίνεται η ευκαιρία να εμβαθύνει στα νοήματα, ενώ προετοιμάζεται για βιβλία με πιο σύνθετες αφηγήσεις.

Αυτοπεποίθηση

Με την ευφράδεια και την κατανόηση, έρχεται και η μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στο διάβασμα. Τα παιδιά που μπορούν να ακολουθήσουν μια ιστορία και δεν κομπιάζουν στις λέξεις, νιώθουν καλύτερα για τις ικανότητές τους και έχουν περισσότερες πιθανότητες να απολαμβάνουν το διάβασμα μεγαλώνοντας.

Γνωρίζοντας, ότι η επανάληψη στο διάβασμα κάνει καλό στο παιδί σας δεν θα σας κάνει να υποφέρετε λιγότερο διαβάζοντας για 100η φορά την Κοκκινοσκουφίτσα, αλλά μπορεί τουλάχιστον να σας βοηθήσει να μην αποτρελαθείτε

Δημοσιεύθηκε στις 28 May 2023 | 8:57 am


Συμβουλές για γονείς: Πόσο κρέας πρέπει να τρώνε τα παιδιά


Πολλοί γονείς και ειδικότερα γιαγιάδες και παππούδες, θεωρούν πως η συχνή κατανάλωση κρέατος αποτελεί βασική προϋπόθεση για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών. Πράγματι, το κρέας, θα πρέπει να περιλαμβάνεται... 

 
στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο ενός παιδιού, αφού είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνη Β12, σίδηρο και ψευδάργυρο, συστατικών που είναι κρίσιμο να προσλαμβάνονται σε επαρκείς ποσότητες κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας.

Από την άλλη όμως, δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως το κόκκινο κρέας (βοδινό-μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι), έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, τα οποία όταν υπερκαταναλώνονται ασκούν επιβαρυντική δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα και συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικών διαταραχών, όπως η δυσλιπιδαιμίες, ακόμη και σε μικρές ηλικίες. Παράλληλα, ακόμη πιο επιβλαβής φαίνεται να είναι η υψηλή κατανάλωση παρασκευασμάτων επεξεργασμένου κρέατος, όπως τα αλλαντικά, που έχουν συσχετισθεί με τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου. Συνεπώς, οι γονείς θα πρέπει να θυμούνται πως δεν είναι απαραίτητο τα παιδιά να καταναλώνουν κόκκινο κρέας καθημερινά, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους. Πιο συγκεκριμένα, συστήνεται η κατανάλωση κόκκινου κρέατος να μην υπερβαίνει τις 1-2 φορές την εβδομάδα. Εναλλακτικά, πλούσιες πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνης Β12 και σιδήρου είναι τα πουλερικά, τα ψάρια και τα θαλασσινά, που θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνονται στο εβδομαδιαίο μενού της οικογένειας

Δημοσιεύθηκε στις 28 May 2023 | 8:56 am


Φούσκωμα: Τι το προκαλεί και πώς να το αντιμετωπίσετεΦούσκωμα. Αν υπήρχε μια εφεύρεση που έδιωχνε το φούσκωμα, ο εφευρέτης θα ήταν δισεκατομμυριούχος και αν, όπως πολλοί άλλοι, ρωτάτε συνεχώς, «Γιατί είμαι φουσκωμένος;», μην απογοητευτείτε. Μπορεί... 

 
να ακούγεται οξύμωρο, αλλά μερικές φορές το «φούσκωμα» μπορεί να είναι μια ευλογία εάν χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο διερεύνησης για την αποκάλυψη άλλων υποκείμενων ζητημάτων. 

Διατροφικά ερεθίσματα

Ορισμένες τροφές είναι γνωστές για την πρόκληση πεπτικών προβλημάτων, όπως φούσκωμα και αέρια, αλλά ευτυχώς μελέτες έχουν δείξει ότι ο περιορισμός τους, μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη της μείωσης των συμπτωμάτων, αν όχι στην επίλυση, σε ορισμένες περιπτώσεις.
 
Δυσανεξία στη λακτόζη

Εάν παρατηρήσετε αύξηση στο φούσκωμα μετά την κατανάλωση γάλακτος και προϊόντων με βάση το γάλα, μπορεί να έχετε δυσανεξία στη λακτόζη. Η λακτόζη είναι ένα σάκχαρο που υπάρχει φυσικά στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Στην πραγματικότητα, υπολογίζεται ότι το 68% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει προβλήματα πέψης λακτόζης.

Μην ανησυχείτε όμως γιατί υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις με εξαιρετική γεύση αντί των προϊόντων που περιέχουν λακτόζη. Όπως εναλλακτικές λύσεις γάλακτος φυτικής προέλευσης.

Μπορεί επίσης να θέλετε να ενσωματώσετε στη διατροφή σας τροφές που περιέχουν Lactobacillus acidophilus, όπως το γιαούρτι καρύδας. Απλώς ελέγξτε την ετικέτα στο γιαούρτι και βεβαιωθείτε ότι οι καλλιέργειες είναι «ζωντανές».

Τρώτε πολύ γρήγορα

Αν διαπιστώσετε ότι συχνά φουσκώνετε μετά από μία ή δύο μπουκιές, αφιερώστε λίγο χρόνο και επιβραδύνετε, γιατί η διαδικασία της πέψης ξεκινάει πρώτα στο στόμα σας. Όταν δεν μασάτε αρκετά την τροφή σας, μπορεί να μην παράγετε αρκετά ένζυμα για τη διάσπαση της, συμβάλλοντας σε φούσκωμα και άλλα θέματα όπως κράμπες και αέρια και σημαίνει ότι το στομάχι σας πρέπει να δουλεύει πολύ πιο σκληρά.

Έχετε άγχος

Ενώ κάποιο άγχος μπορεί να είναι υγιές, το υπερβολικό άγχος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία. Εάν παρατηρήσετε ότι η σοβαρότητα των συμπτωμάτων του φουσκώματος σας αυξάνεται κατά τη διάρκεια περιόδων στρες, ίσως είναι καλύτερο να κάνετε ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Ορισμένες επιδράσεις του στρες περιλαμβάνουν την αναστολή της πέψης και τη διέγερση της κινητικότητας του παχέος εντέρου, συμβάλλοντας στον κίνδυνο φουσκώματος. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η εσωτερική σας αντίδραση στο στρες είναι εξαιρετικά εξατομικευμένη. Αυτό που μπορεί να βιώσει το σώμα σας ως στρες, θα είναι εντελώς διαφορετικό από την εμπειρία κάποιου άλλου, επομένως μην είστε πολύ σκληροί με τον εαυτό σας. 

Ποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορείτε να εφαρμόσετε σήμερα;

Κάντε ένα μασάζ στην κοιλιά σας

Η έρευνα έχει δείξει ότι το κοιλιακό μασάζ μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα των γαστρεντερικών συμπτωμάτων και είναι μια ασφαλής, αποτελεσματική και μη επεμβατική μορφή διαχείρισης του εντέρου.

Αποφύγετε τις τσίχλες και τα τεχνητά γλυκαντικά

Η δυσαπορρόφηση του σακχάρου και η δυσανεξία φαίνεται να είναι συχνές σε άτομα με λειτουργικό κοιλιακό φούσκωμα και προβλήματα που σχετίζονται με τα αέρια. Επίσης, τα υποκατάστατα ζάχαρης, όπως η σουκραλόζη ή η σορβιτόλη που βρίσκετε σε μερικές τσίχλες χωρίς ζάχαρη μπορούν να συμβάλουν στο φούσκωμα, οπότε προσπαθήστε να τα αποφύγετε.

Δοκιμάστε την άσκηση

Η απαλή κίνηση του σώματος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων του κοιλιακού φουσκώματος και στην ενίσχυση της κάθαρσης των αερίων του εντέρου.

Εξασκηθείτε στη συνειδητή διατροφή

Το σώμα σας δεν είναι καλά προετοιμασμένο για φαγητό όταν αγχώνεστε ή βιάζεστε. Εξασκηθείτε στη βαθιά αναπνοή και αφιερώστε δύο λεπτά για να ηρεμήσετε το μυαλό σας πριν φάτε. Μασήστε αργά.

Περάστε χρόνο έξω

Ο καθαρός αέρας είναι καλός για να μειώσει το άγχος και να μετατοπίσει την ενέργεια.

Πάντα να επικοινωνείτε με τον γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες και πριν εφαρμόσετε οποιεσδήποτε αλλαγές.

πηγή: jenny.gr
 

Δημοσιεύθηκε στις 28 May 2023 | 8:55 am


Ημαθία:Γυναίκα μπουμπούκι έκλεψε ότι βρήκε σε κατάστημα

Σύλληψη για κλοπή Συνελήφθη χθες (26 Μαΐου 2023) το πρωί σε περιοχή της Ημαθίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Βέροιας, ημεδαπή γυναίκα, καθώς όπως προέκυψε από την έρευνα, προχθές το πρωί, εισήλθε σε κατάστημα στη Βέροια προσποιούμενη την πελάτισσα και χωρίς να γίνει αντιληπτή αφαίρεσε από τσάντα υπαλλήλου, γυαλιά ηλίου και ένα πορτοφόλι με προσωπικά έγγραφα, χρηματικό ποσό 80 ευρώ και τραπεζικές κάρτες, με τις οποίες στη συνέχεια πραγματοποίησε ανέπαφες συναλλαγές αξίας 207,49 ευρώ. Το κλεμμένο πορτοφόλι εντοπίσθηκε από τους αστυνομικούς με το περιεχόμενό του, εκτός των χρημάτων και των τραπεζικών καρτών.

Δημοσιεύθηκε στις 27 May 2023 | 1:45 pm


Μητέρα δύο ανήλικων παιδιών έσωσε την περιουσία της: Διεγράφη οφειλή 845.000 ευρώΜε πρόσφατη απόφασή του το Ειρηνοδικείο Πύργου, στα πλαίσια εκδίκασης αίτησης του Ν. 3869/2010 (Ν. Κατσέλη), απάλλαξε... 

 
τη σύζυγο υπερχρεωμένου οφειλέτη, η οποία αποδέχθηκε την κληρονομιά του αποθανόντος συζύγου της, από οφειλές ύψους 845.000 εκ του συνολικού ποσού των 932.000 ευρώ, με αποτέλεσμα η σύζυγος να έχει πλέον την υποχρέωση να αποπληρώσει μόνο το ποσό των 87.000 ευρώ σε χρονικό διάστημα είκοσι ετών. Με αυτό τον τρόπο προστατεύθηκε η κύρια κατοικία που ανήκε στο σύζυγό της και περιήλθε σε αυτήν μετά το θάνατό του.

Ο δικηγόρος Νίκος Θ. Λαϊνόπουλος που χειρίστηκε την υπόθεση δήλωσε ότι «το δικαστήριο έκρινε ότι δικαιολογημένα η σύζυγος προέβη σε αποδοχή της υπερχρεωμένης κληρονομιάς του αποθανόντος συζύγου της και κατ’ επέκταση και σε αποδοχή των υπέρογκων χρεών του, αφενός μεν, επειδή η ίδια δεν είχε καμία απολύτως συμμετοχή στην υπερχρέωση του συζύγου της, αφετέρου δε, επειδή σε περίπτωση αποποίησης, θα αντιμετώπιζε στεγαστικό πρόβλημα η ίδια και τα δύο ανήλικα τέκνα της, έλαβε δε υπόψη του και τις δυσμενείς ψυχολογικές συνθήκες τις οποίες αντιμετώπισε με τον αιφνίδιο θάνατο του συζύγου της και την ανάγκη να διατηρηθεί η κατοικία στην οποία πάντοτε κατοικούσε με την οικογένειά της».

Πηγή: patrisnews

Δημοσιεύθηκε στις 27 May 2023 | 9:59 am


Στα «κάγκελα» οι ιδιοκτήτες ταξί – Καταγγέλλουν πως γίνονται παράνομα δρομολόγια με ΙΧ«Θα πρέπει οι ενέργειες να είναι συντονισμένες και να πληρώσουν όσοι παρανομούν»

Στα «κάγκελα» βρίσκονται οι ιδιοκτήτες ταξί στην... 


 

Θεσσαλονίκη καθώς, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν, ιδιώτες «επιστρατεύουν» τα οχήματά τους για να κάνουν παράνομα δρομολόγια από και προς το αεροδρόμιο, αλλά και σε άλλους προορισμούς!

Μιλώντας στο thestival.gr, ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Επιβατηγών Αυτοκινήτων Ταξί Θεσσαλονίκης «Ο ΕΡΜΗΣ», Κλήμης Λεοντιάδης αναφέρει πως το φαινόμενο αυτό παρατηρείται εδώ και αρκετό καιρό και έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα λόγω της αύξησης των τουριστών.

Όλα ξεκίνησαν από διάφορες εφαρμογές στο διαδίκτυο που καλούν τους πολίτες που έχουν ΙΧ να έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν κόσμο μέσα στην πόλη, να κάνουν δηλαδή την δουλειά του ταξί.

«Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι κάτι τέτοιο είναι παράνομο, τα δρομολόγια αυτά δεν μπορούν να ανήκουν σε τέτοιες εφαρμογές. Οι αστικές μεταφορές πρέπει να γίνονται μόνο από ταξί».

Παράλληλα, ο ίδιος τονίζει πως οι επιβάτες στα εν λόγω οχήματα δεν πληρώνουν λιγότερα χρήματα ενώ δεν έχουν καμία ασφάλεια. Όπως λέει ο πρόεδρος του Σωματείου, για ένα δρομολόγιο από το κέντρο προς το αεροδρόμιο, το κόστος είναι κοντά στα 25 ευρώ, τη στιγμή που μέσω της εφαρμογής μπορεί να ανέλθει στα 26.

Σύμφωνα με τον κ. Λεοντιάδη οι εφαρμογές αυτές έρχονται σε μια δύσκολη εποχή για τους ιδιοκτήτες ταξί καθώς ο κλάδος του βιώνει δυσκολίες και οι ίδιοι δεν μπορούν να βγάλουν ούτε το μεροκάματο λόγω των υψηλών τιμών στα καύσιμα, αλλά και της γενικότερης ακρίβειας που έχει περιορίσει τα δρομολόγια με ταξί.

Ο ίδιος τονίζει ότι οι ταξιτζήδες θα κάνουν ότι είναι απαραίτητο νομικά προκειμένου να εξαλειφθούν τα παράνομα φαινόμενα.

Παράλληλα, η διοίκηση του Σωματείου έχει επικοινωνήσει με όλους τους αρμόδιους προκειμένου να ενταθούν οι έλεγχοι, κυρίως στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», προκειμένου να περιοριστούν τέτοια φαινόμενα.

Στη εφαρμογή που είναι πιο δημοφιλής αυτή την περίοδο, ο υποψήφιος ιδιοκτήτης οχήματος αφού εγγραφεί και δηλώσει το όχημα που μπορεί να διαθέσει για τα δρομολόγια, λαμβάνει ειδοποιήσεις από τους χρήστες αυτής για τους προορισμούς που επιθυμούν να μεταβούν.

Ο «ταξιτζής» μπορεί να κάνει προσφορά τιμής καθώς και κάποιων υπηρεσιών που ενδεχομένως προσφέρει στο όχημά του, όπως για παράδειγμα wi-fi!

Από την άλλη, ο χρήστης της εφαρμογής αφού καταχωρήσει το δρομολόγιο που επιθυμεί στην εφαρμογή, με αφετηρία και τελικό προορισμό, στη συνέχεια λαμβάνει προσφορές από τα διαθέσιμα οχήματα που μπορούν να τον εξυπηρετήσουν, ενώ μπορεί να δηλώσει και πόσα χρήματα προσφέρει ο ίδιος για το δρομολόγιο που επιθυμεί.

Δείτε την καταγγελία του Σωματείου στην σελίδα στο Facebook:

Τις τελευταίες μέρες και εν όψη της τουριστικής σεζόν παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα από ΙΧ και βαν τα οποία εκτελούν δρομολόγια κυρίως προς το Αεροδρόμιο.Επίσης παρατηρείται είσοδο στον χώρο των μεταφορών και μεγάλης πολυεθνικής εφαρμογής τύπου UBER να εκτελεί τοπικά δρομολόγια με ΙΧ.
Έχουμε ενημερώσει ήδη την Τροχαία Θεσσαλονίκης.
Έχουμε ενημερώσει ήδη την Γενική Αστυν Διευθυνση.
Έχουμε ενημερώσει όλη την πολιτική ηγεσία της πόλης.Μιλάμε καθημερινά με την ΠΟΕΙΑΤΑ για το ζήτημα αυτό.
Έχουμε συναντηθεί με τον δικηγόρο του Σωματείου για να κατατεθούν ασφαλιστικά μέτρα και αγωγές κατά πάντως υπευθύνων.
Έχουμε ραντεβού την ερχόμενη εβδομάδα με τροχαία Αεροδρόμιο με όλο το κλιμάκιο ελέγχου.
Συλλέγουμε όλο αυτό το διάστημα πληροφορίες και στοιχεία για τις παράνομες δράσεις αυτών.
Θα σταλούν όλα στον εισαγγελέα και στο ΣΔΟΕ.
Υπάρχει υπεύθυνος στο Αεροδρόμιο που παρακολουθεί τα πάντα και αν χρειαστεί θα μπουν και άλλοι.
Θα πρέπει οι ενέργειες να είναι συντονισμένες και να πληρώσουν όσοι παρανομούν.
Πρέπει να ξέρουν οι συνάδελφοι ότι το τελευταίο καιρό το σωματείο ασχολείται ΜΟΝΟ με αυτό το θέμα.Τα αποτελέσματα ελπίζουμε να φανούν σύντομα.Δυστυχώς δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε μόνοι μας και αυτόβουλα χωρίς την βοήθεια των Αρχών.Ο αγώνας αυτός θα είναι μακρύς και δύσκολος

Δημοσιεύθηκε στις 27 May 2023 | 9:58 am


«ΜΑΥΡΟ ΔΕΛΦΙΝΙ»: Σε αυτή την φυλακή ο μόνος τρόπος για να αποδράσεις είναι να… πεθάνεις


 

Οι φυλακές στην Ρωσία είναι γνωστό ότι είναι αρκετά σκληρές, ωστόσο υπάρχει μια φυλακή υψίστης ασφαλείας η οποία θεωρείται ότι είναι η σκληρότερη όλων.

Ονομάζεται... 


 

το «Μαύρο Δελφίνι» και βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με το Καζακστάν. Φιλοξενεί τους πιο βίαιους εγκληματίες της χώρας, συμπεριλαμβανομένων κατά συρροή δολοφόνων, κανιβάλων, τρομοκρατών και παιδεραστών.

Πήρε το όνομα της από το συντριβάνι που κοσμεί την είσοδο του κτιρίου, το οποίο είναι διακοσμημένο με το άγαλμα ενός μαύρου δελφινιού, και κατασκευάστηκε από 700 κρατούμενους, οι οποίοι έχουν σκοτώσει συνολικά πάνω από 3.500 ανθρώπους!
Οι τρόφιμοι είναι ισοβίτες και δεν πρόκειται να αποφυλακιστούν ποτέ. Είναι κατά συρροή δολοφόνοι, κανίβαλοι, παιδεραστές, τρομοκράτες και ψυχικά ασθενείς, οι λεγόμενοι «μανιακοί», όπως τους αποκαλούν οι φύλακες. Ανάμεσά τους βρίσκεται και ο Vladimir Nikolayev, ο κανίβαλος serial killer που δολοφονούσε και έτρωγε τα θύματά και στη συνέχεια πουλούσε το ανθρώπινο κρέας.

Κανείς ποτέ δεν έχει αποδράσει από τη φυλακή, καθώς διαδοχικές μεταλλικές πόρτες υψίστης ασφαλείας σφραγίζουν την έξοδο.

Οι τρόφιμοι ζούνε μέσα σε ένα κελί το οποίο περικλύεται απο ένα δεύτερο κελί, και παρακολουθούνται 24 ώρες το 24ωρο από τις κάμερες ασφαλείας και από τους δεσμοφύλακες.

Τρώνε μέσα στο κελί τους, με το γεύμα τους να περιλαβάνει αποκλειστικά σούπα και ψωμί.

Απαγορεύεται να παρακολουθήσουν τηλεόραση και ο μοναδικός τρόπος επικοινωνίας με τον έξω κόσμο είναι το ραδιόφωνο και οι εφημερίδες.

Οι μοναδικές λέξεις που επιτρέπεται να απευθύνουν στους φρουρούς είναι: «Ναι» και «Όχι».

Οι έγκλειστοι περπατούν σκυμμένοι ως τη μέση και προαυλίζονται με τα μάτια δεμένα, ώστε να μην αποκτήσουν εικόνα του κτιρίου. Ουσιαστικά, δεν υπάρχει “αυλή” αλλά διαμορφωμένα κελιά όπου γυμνάζονται. Εκείνη την ώρα οι δεσμοφύλακες ψάχνουν τα κελιά τους για απαγορευμένα είδη.

Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα σωφρονιστικά συγκροτήματα της Ρωσίας και αναφέρεται ήδη από το 1773. Από την αρχή είχε τιμωρητικό χαρακτήρα προκειμένου να υποτάσσονται ακόμη και οι πιο σκληροί εγκληματίες.

Αν και έχει μεγάλη χωρητικότητα κρατουμένων, ο αριθμός των τροφίμων είναι μικρότερος προκειμένου να επιτυγχάνεται η ασφαλής φύλαξή τους.

Έξω από κάθε κελί υπάρχει μια αναλυτική περιγραφή των εγκλημάτων του τροφίμου, ώστε οι δεσμοφύλακες να μην νοιώσουν ούτε μια στιγμή οίκτο.

Δημοσιεύθηκε στις 27 May 2023 | 9:57 am


Οι 10 απλοί τρόποι για ενίσχυση μεταβολισμού και αδυνάτισμαΟ βασικός μεταβολικός ρυθμός σας (BMR) είναι και αυτός που καθορίζει πόσες θερμίδες καίει το σώμα σας κατά τη διάρκεια της ημέρας, επομένως παίζει σημαντικό ρόλο στο αδυνάτισμα. Οι... 

 
άνδρες κατά μέσο όρο καίνε περισσότερες θερμίδες από τις γυναίκες, ακόμα και όταν ξεκουράζουνται. Παράλληλα, για τους περισσότερους ανθρώπους, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται σταθερά μετά την ηλικία των 40. Αν και δεν μπορείτε να ελέγξετε την ηλικία, το φύλο ή τo dna σας, υπάρχουν άλλοι τρόποι για να βελτιώσετε το μεταβολισμό σας.

1. Χτίστε Μύες

Το σώμα σας καίει συνεχώς θερμίδες, ακόμα και όταν δεν κάνετε τίποτα. Αυτός ο μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας είναι πολύ υψηλότερος σε άτομα με περισσότερους μυς.

Κάθε κιλό μυός, χρειάζεται περίπου 6 θερμίδες την ημέρα μόνο για να συντηρηθεί, ενώ κάθε κιλό λίπους καίει μόνο 2 θερμίδες την ημέρα. Αυτή η μικρή διαφορά μπορεί να προστεθεί με την πάροδο του χρόνου.

Μετά από μια προπόνηση ενδυνάμωσης, οι μύες ενεργοποιούνται σε όλο το σώμα σας, αυξάνοντας τον μέσο ημερήσιο μεταβολικό σας ρυθμό.

2. Αυξήστε ένταση στην προπόνησή σας

Η αερόβια άσκηση μπορεί να μην χτίζει μεγάλους μύες, αλλά μπορεί να ανεβάσει τον μεταβολισμό σας τις ώρες μετά την προπόνηση.

Το «κλειδί» είναι να πιέσετε τον εαυτό σας. Η άσκηση υψηλής έντασης προσφέρει μεγαλύτερη αύξηση του μεταβολικού ρυθμού ηρεμίας από τις προπονήσεις χαμηλής ή μέτριας έντασης. Για να έχετε τα οφέλη, δοκιμάστε ένα πιο έντονο ρυθμό στο γυμναστήριο ή συμπεριλάβετε σύντομες εκρήξεις τζόκινγκ κατά τη διάρκεια της κανονικής σας βόλτας.


3. Πιείτε πολύ νερό

Το σώμα σας χρειάζεται νερό για να επεξεργαστεί τις θερμίδες.

Εάν είστε έστω και ελαφρά αφυδατωμένοι, ο μεταβολισμός σας μπορεί να επιβραδυνθεί. Σε μια μελέτη, οι ενήλικες που έπιναν οκτώ ή περισσότερα ποτήρια νερό την ημέρα έκαιγαν περισσότερες θερμίδες από εκείνους που έπιναν τέσσερα. Για να παραμείνετε ενυδατωμένοι, πίνετε ένα ποτήρι νερό ή άλλο ρόφημα χωρίς ζάχαρη πριν από κάθε γεύμα και σνακ.

Επίσης, καταναλώστε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα οποία περιέχουν φυσικά νερό, αντί για κουλούρια ή πατατάκια.

4. Ενεργειακά ποτά

Ορισμένα συστατικά των ενεργειακών ποτών μπορούν να δώσουν ώθηση στον μεταβολισμό σας. Είναι γεμάτα καφεΐνη, η οποία αυξάνει την ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιεί το σώμα σας. Μερικές φορές έχουν ταυρίνη, η οποία μπορεί να επιταχύνει το μεταβολισμό σας και να βοηθήσει στην καύση λίπους. Αλλά η χρήση αυτών των ποτών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, άγχος και προβλήματα ύπνου σε μερικούς ανθρώπους.

5. Έξυπνα Σνακ!

Το να τρώτε πιο συχνά μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Όταν τρώτε μεγάλα γεύματα με πολλές ώρες ενδιάμεσα, ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται μεταξύ των γευμάτων. Το να τρώτε ένα μικρό γεύμα ή σνακ κάθε 3 έως 4 ώρες διατηρεί τον μεταβολισμό σας, έτσι ώστε να καίτε περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά σνακ τρώνε λιγότερο την ώρα του γεύματος.

6. Κάντε πιο πικάντικα τα γεύματά σας

Τα πικάντικα τρόφιμα έχουν φυσικές χημικές ουσίες που μπορούν να κλωτσήσουν τον μεταβολισμό σας σε υψηλότερη ταχύτητα.

Το να μαγειρεύετε φαγητά με μια κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο κόκκινο ή πράσινο πιπέρι τσίλι μπορεί να ενισχύσει τον μεταβολικό σας ρυθμό. Το αποτέλεσμα είναι πιθανώς προσωρινό, αλλά αν τρώτε συχνά πικάντικα τρόφιμα, τα οφέλη μπορεί να αυξηθούν.

7. Περισσότερη πρωτεΐνη

Το σώμα σας καίει πολύ περισσότερες θερμίδες χωνεύοντας πρωτεΐνες από ό,τι καταναλώνει λίπος ή υδατάνθρακες.

Ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, η αντικατάσταση ορισμένων υδατανθράκων με άπαχα, πλούσια σε πρωτεΐνες τρόφιμα μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό την ώρα του γεύματος. Καλές πηγές πρωτεΐνης περιλαμβάνουν άπαχο βοδινό κρέας, γαλοπούλα, ψάρι, λευκό κρέας κοτόπουλο, τόφου, ξηρούς καρπούς, φασόλια, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά.

8. Πιείτε λίγο μαύρο καφέ

Εάν πίνετε καφέ, πιθανότατα απολαμβάνετε τα προνόμια ενέργειας και συγκέντρωσης. Λαμβάνοντας με μέτρο, ένα από τα οφέλη του καφέ μπορεί να είναι η βραχυπρόθεσμη αύξηση του μεταβολικού σας ρυθμού.

Η καφεΐνη μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε λιγότερο κουρασμένοι και ακόμη και να αυξήσετε την αντοχή σας ενώ ασκείστε.

9. Και... πολύ πράσινο τσάι

Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού ή τσαγιού oolong προσφέρει τα συνδυασμένα οφέλη της καφεΐνης και των κατεχινών, ουσίες που αποδεικνύεται ότι ανεβάζουν τον μεταβολισμό για μερικές ώρες.

Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση 2 έως 4 φλιτζανιών τσαγιού, μπορεί να ωθήσει το σώμα, να κάψει 17% περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια μέτριας έντονης άσκησης για μικρό χρονικό διάστημα.

10. Αποφύγετε τις δίαιτες crash

Οι δίαιτες crash, αυτές που περιλαμβάνουν, λιγότερο από 1.200 (αν είστε γυναίκα) ή 1.800 (αν είστε άντρας) θερμίδες την ημέρα, είναι κακές για όποιον ελπίζει να επιταχύνει τον μεταβολισμό του.

Αν και αυτές οι δίαιτες μπορεί να σας βοηθήσουν να χάσετε κιλά, αυτό έρχεται εις βάρος της καλής διατροφής. Επιπλέον, μπορεί να χάσετε μύες, κάτι που με τη σειρά του επιβραδύνει τον μεταβολισμό σας. Το τελικό αποτέλεσμα είναι το σώμα σας να καίει λιγότερες θερμίδες, και να παίρνει βάρος πιο γρήγορα από ότι, πριν από τη δίαιτα.

Με πληροφορίες: www.Healthstat.gr
 

Δημοσιεύθηκε στις 27 May 2023 | 9:56 am


Απόστολος Βεσυρόπουλος: «Στην τελική ευθεία τρία έργα που αναβαθμίζουν τις υποδομές της δημόσιας υγείας σε Βέροια, Νάουσα και Αλεξάνδρεια»

«Τρία ακόμη μεγάλα έργα με τη σφραγίδα της Νέας Δημοκρατίας για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας στην Ημαθία μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης» αναφέρει ο Απόστολος Βεσυρόπουλος.
Συγκεκριμένα είναι ήδη σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου στα εξής έργα:
1ον) Ολική αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων και των ενεργειακών υποδομών του Κέντρου Υγείας Αλεξάνδρειας με παράλληλα δημιουργία και ανάπτυξη Ιατρείων Διαχείρισης Χρόνιων Νοσημάτων.
Πρόκειται για ένα έργο με προϋπολογισμό 1,3 εκ. ευρώ που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ θα υπάρξει και πρόσθετη χρηματοδότηση για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού στο αναβαθμισμένο Κ.Υ Αλεξάνδρειας.
2ον) Κτιριακές παρεμβάσεις στο Νοσοκομείο Νάουσας με στόχο την αναβάθμιση των υποδομών και των υπηρεσιών  του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.
3ον) Ανακαίνιση και αναβάθμιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών  και Τακτικών Ιατρείων στο Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας. Ο προϋπολογισμός για τα έργα των Νοσοκομείων Βέροιας και Νάουσας θα αγγίξει τα 2.791.661 ευρώ πλέον ΦΠΑ 24%. 
Σε δήλωσή του, ο κ. Βεσυρόπουλος τονίζει:
«Είναι μία από τις πιο όμορφες στιγμές της πολιτικής μου διαδρομής καθώς μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης τρία μεγάλα και σημαντικά έργα που αλλάζουν τον υγειονομικό  χάρτη και αναβαθμίζουν τις υποδομές της δημόσιας υγείας στην Ημαθία αλλά και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη.
Τρία έργα για τα οποία αγωνίστηκα για να γίνουν πράξη, είναι πλέον στη διαδικασία επιλογής αναδόχου για να ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου.
Αυτά είναι έργα για τον πολίτη, έργα για την τοπική κοινωνία και την ευρύτερη περιοχή».

Δημοσιεύθηκε στις 26 May 2023 | 7:36 pm


Τους βουλευτές του καναπέ φοβάται η ΝΔ - Ειδικό σχέδιο για Βουλή χωρίς τη Νίκη

 Δύο φορές και όχι μία θα μεταβούν στην Πειραιώς όλοι οι γαλάζιοι που έδωσαν τη μάχη της 21ης Μαΐου, όσοι εξελέγησαν αλλά και όλοι όσοι συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, προκειμένου... 

 
να πάρουν τις «οδηγίες πλεύσης» και να είναι σίγουροι ότι άκουσαν και κατανόησαν το μήνυμα: Μάχη μέχρι την τελευταία μέρα και από όλους, γιατί όλοι κρίνονται και από τη στάση τους θα εξαρτηθεί και η περαιτέρω αξιοποίησή τους.
Η σημερινή σύσκεψη, θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του Γ.Γ του κόμματος Παύλου Μαρινάκη, ενώ την Κυριακή, πιθανότατα πριν την ορκωμοσία της νέας βουλής, άπαντες θα βρεθούν και πάλι στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ, προκειμένου να πάρουν οδηγίες από τον ίδιον τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Και μόνο το γεγονός ότι οι μπροστάρηδες της προηγούμενης εκλογικής μάχης καλούνται δύο φορές μέσα σε τρία 24ωρα στην Πειραιώς, αντανακλά την αγωνία που επικρατεί στο γαλάζιο εκλογικό επιτελείο για την επόμενη κάλπη, η οποία μπορεί να μην προκαλεί ενδιαφέρον ως προς την πρωτιά, αλλά περιβάλλει με αρκετό «μυστήριο» την πολυθρύλητη αυτοδυναμία.

Σχεδόν μία εβδομάδα μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, κ. Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του, επιχειρούν να αποκωδικοποιήσουν το νέο τοπίο που έχει προκύψει από τις κάλπες και κυρίως τους κινδύνους που απειλούν την αυτοδυναμία. Και όπως παραδέχονται κορυφαία στελέχη, δεν είναι ένας, ούτε δύο, αλλά τουλάχιστον τρεις– χωρίς τον αστάθμητο παράγοντα ενός απρόβλεπτου γεγονότος που πάντα υπάρχει σε τέτοιου είδους αναμετρήσεις.

Ο πρώτος κίνδυνος είναι ο εφησυχασμός και η ανάπαυση στις δάφνες της νίκης. Και αυτός ο κίνδυνος δεν αφορά μόνο όσους πήγαν στις κάλπες για να στηρίξουν τη ΝΔ αλλά και τα στελέχη της, αφού οι μεν εκλεγέντες βουλευτές είναι απαλλαγμένοι από το άγχος του σταυρού – οι εκλογές είναι με λίστα – οι δε αποτυχώντες στην πλειονότητά τους δεν έχουν λόγο να αγωνιούν προσωπικά. Γι αυτό και ο κ. Μητσοτάκης σήμερα θα τους καταστήσει σαφές ότι θα καταγραφεί η στάση ενός εκάστου. Και όπως λένε οι πληροφορίες μας, η προειδοποίηση αυτή δεν συνιστά άσφαιρη «κουμπουριά», αφού οι κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, Άκης Σκέρτσος και Γιάννης Μπρατάκος έχουν αναλάβει να χαρτογραφήσουν μέρα μέρα τη δραστηριότητα των βουλευτών και πολιτευτών μέχρι τις εκλογές. «Αν δεν πιστέψουμε εμείς πρώτοι ότι δεν έχει κριθεί τίποτα και ότι οι κάλπες ουσιαστικά είναι άδειες και θα πρέπει να γεμίσουν από την αρχή, πώς θα πείσουμε τους ψηφοφόρους ότι είναι απολύτως αναγκαίο να προσέλθουν εκ νέου στις κάλπες», λένε στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη.

Ο δεύτερος και εξίσου σοβαρός και υπαρκτός κίνδυνος είναι να αυξηθεί ο αριθμός των κομμάτων που θα εξασφαλίσουν την είσοδό τους στη βουλή. Οι επιτελείς της Πειραιώς επιδίδονται σε υπολογισμούς, προκειμένου να γνωρίζουν τί μέλλει γενέσθαι σε όλα τα σενάρια. Το επιτελείο της ΝΔ θεωρεί αρκετά έως πολύ πιθανό να πετύχουν την κοινοβουλευτική τους εκπροσώπηση το ομοφοβικό, ακροδεξιό κόμμα «Νίκη» αλλά και η «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου, καθώς και τα δύο έφτασαν μία ανάσα πριν το όριο του 3%, ενώ δεν αποκλείουν την είσοδο και του κόμματος ΜΕΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη. Είναι προφανές ότι ο Κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ θα δώσουν τη μάχη των μαχών, προκειμένου να μην μπει στη βουλή η «Νίκη». Υπό διαφορετικές συνθήκες, δεν θα τους ενοχλούσε καθόλου τυχόν επιτυχία της Πλεύσης Ελευθερίας και του ΜΕΡΑ25 καθώς τυχόν άνοδος του ποσοστού τους θα ήταν πιθανότατα αποτέλεσμα περαιτέρω μείωσης της εκλογικής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ. Με το εκλογικό σύστημα που έχει ψηφίσει η ΝΔ, ωστόσο, το στοίχημα της αυτοδυναμίας γίνεται όλο και πιο δύσκολο, με κάθε κόμμα που θα μπει στη βουλή, διότι ο πήχης της αυτοδυναμίας αυξάνεται ανάλογα με τη μείωση των ποσοστών που θα μείνουν εκτός βουλής, ενώ το κάθε κόμμα που περνάει το 3% εξασφαλίζει 10 έδρες, εκ των οποίων, οι 4 προέρχονται από τη ΝΔ. Σε περίπτωση, δηλαδή, που και τα τρία παραπάνω κόμματα μπουν στη βουλή, τότε από 40 έδρες που είναι το μπόνους, θα πάνε στη ΝΔ μόνο 28 επιπλέον έδρες!

Ο τρίτος κίνδυνος που θεωρούν «απειλητικό» ο Κ. Μητσοτάκης και το επιτελείο του είναι, να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον η μάχη ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση και να μείνει λιγότερος ζωτικός χώρος για την ανάδειξη του θετικού αφηγήματος της ΝΔ για την επόμενη τετραετία, που οι γαλάζιοι επιτελείς θεωρούν έναν από τους σημαντικότερους λόγους της ιστορικής νίκης του κόμματός τους.

.ieidiseis.

Δημοσιεύθηκε στις 26 May 2023 | 11:59 am


ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Το ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Πειραιώς, σε συνεργασία με τον Εκπαιδευτικό Όμιλο ΑΠΟΨΗ, οργανώνει και υλοποιεί τα εξής επιμορφωτικά προγράμματα:
• Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση 
• Διαπολιτισμική Εκπαίδευση: Θεωρία και Πράξη
• Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης
• Διοίκηση και Οργάνωση στα Σχολεία 2ης Ευκαιρίας. 

διάρκειας 500 ωρών. 

Τα προγράμματα υλοποιούνται με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και με την υποστήριξη του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης ΕΚΕΔΙΜ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ.


1.Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση
Το πρόγραμμα έχει ως γενικό σκοπό την παροχή εξειδικευμένων γνώσεων στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση, προκειμένου οι αναμορφούμενοι που θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα να είναι σε θέση να αξιολογούν  μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες με τη χρήση κατάλληλων εργαλείων και να σχεδιάζουν προγράμματα παρέμβασης.
 
Το εν λόγω επιμορφωτικό πρόγραμμα εκτός της υψηλής ποιότητας επιμόρφωσης προσδίδει την εξής μοριοδότηση εκπαιδευτικών και στελεχών εκπαίδευσης:
• 2 Μόρια στο σύστημα διορισμών εκπαιδευτικών (ΑΣΕΠ – αναπληρωτές υποψήφιοι)
• 0,5 Μόρια στη διαδικασία επιλογής στελεχών εκπαίδευσης (Nόμος 4547 (ΦΕΚ Α’ 102/12.06.2018 , Άρθρο 24,περίπτωση ββ και άρθρο 21, α)
• 0,5 Μόρια σε υποψήφιους Διευθυντές και Υποδιευθυντές (Nόμος 4547 (ΦΕΚ Α’ 102/12.06.2018 , Άρθρο 24,περίπτωση ββ και άρθρο 21, α)
• 10 μόρια για διορισμούς εκπαιδευτικών ΤΕ και ΔΕ
• Μοριοδότηση σε εκπαιδευτές ενηλίκων σε προκηρύξεις του ΙΝΕΔΙΒΙΜ


Οι επιμορφούμενοι θα είναι σε θέση να καταταχθούν και να μοριοδοτηθούν σε επικουρικούς πίνακες

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ


Αίτηση Εγγραφής ΕΔΩ

 
2.Διαπολιτισμική Εκπαίδευση: Θεωρία και Πράξη
Το Πρόγραμμα έχει ως γενικό σκοπό την παροχή εξειδικευμένων γνώσεων στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση, προκειμένου οι επιμορφούμενοι που θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα να είναι σε θέση να αξιολογούν τις ανάγκες μαθητών με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο με τη χρήση κατάλληλων εργαλείων και να σχεδιάζουν προγράμματα παρέμβασης.
Οι επιμορφούμενοι εκπαιδευτικοί που θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα θα είναι σε θέση να μοριοδοτηθούν ή να αξιοποιήσουν το Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης ως συνεκτιμώμενο προσόν στις παρακάτω περιπτώσεις:

• Ως υποψήφια στελέχη εκπαίδευσης, σύμφωνα με το Νόμο Ν. 4473 Τεύχος 1ο /30/5/2017, ΦΕΚ 78/2017.
• Μετάθεσης στα Πειραματικά Σχολεία Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, σύμφωνα με το  Νόμο, Ν.4415/2016, ΦΕΚ. 159, τεύχος Α/06.09.2016 και άρθρο 23
• Ως υποψήφιοι Συντονιστές Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΣΕΠ). Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ.  148440/ΓΔ5/7-9-2017, εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, στο Κεφάλαιο Δ΄ σχετικά με τα προσόντα των ΣΕΠ.
• Διορισμού αναπληρωτών σε Τ.Υ. ΖΕΠ, Φ.Τ. ΖΕΠ και Δ.Υ.Ε.Π., στην περίπτωση δημιουργίας ξεχωριστών επικουρικών πινάκων (όπως έγινε με τις δομές της Ειδικής Αγωγής, Ν.4415/2016, ΦΕΚ. 159, τεύχος  Α/06.09.2016 και άρθρο 48

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ


Αίτηση Εγγραφής ΕΔΩ


3.Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης
Σκοπός του προγράμματος είναι η εκπαίδευση και εξοικείωση των εκπαιδευτικών , των διευθυντών και των στελεχών της εκπαίδευσης σε ιδιαίτερα σημαντικά θέματα και ζητήματα που αφορούν την άσκηση του διευθυντικού ρόλους σε μια σύγχρονη εκπαιδευτική μονάδα. 
Το εν λόγω εκπαιδευτικό πρόγραμμα στοχεύει στο να παράσχει τα απαραίτητα εφόδια σε όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με τη διοίκηση μιας εκπαιδευτικής μονάδας, είτε αυτή ανήκει στο χώρο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και δευτεροβάθμιας δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης, είτε στο χώρο της μεταδευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και κατάρτισης. 

Το εν λόγω επιμορφωτικό πρόγραμμα εκτός της υψηλής ποιότητας επιμόρφωσης προσδίδει την εξής μοριοδότηση εκπαιδευτικών και στελεχών εκπαίδευσης:
• 2 Μόρια στο σύστημα διορισμών – προσλήψεων εκπαιδευτικών
• 10 Μόρια για μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών ΤΕ και ΔΕ (ΦΕΚ 2 Απριλίου 2019)
• 0,5 Μόρια στη διαδικασία επιλογής στελεχών εκπαίδευσης (Nόμος 4547 (ΦΕΚ Α’ 102/12.06.2018 , Άρθο 24,περίπτωση ββ και άρθρο 21, α)
• 0,5 Μόρια στους υποψήφιους Διευθυντές (Nόμος 4547 (ΦΕΚ Α’ 102/12.06.2018 , Άρθο 24,περίπτωση ββ και άρθρο 21, α)
• 0,5 Μόρια Διευθυντών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 
• Μοριοδοτείται επίσης με τα μέγιστα μόρια (2) για διευθυντές και υποδιευθυντές σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας και σε ΔΙΕΚ


Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ


Αίτηση Εγγραφής ΕΔΩ


4.ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ
Σκοπός του προγράμματος είναι η εκπαίδευση και εξοικείωση των εκπαιδευτικών σε σχολεία 2ης Ευκαιρίας, των διευθυντών και των στελεχών της εκπαίδευσης σε ιδιαίτερα σημαντικά θέματα και ζητήματα που αφορούν την άσκηση του διευθυντικού ρόλους σε μια σύγχρονη εκπαιδευτική μονάδα. 
Το πρόγραμμα στοχεύει στο να παράσχει τα απαραίτητα εφόδια σε όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με τη διοίκηση σε σχολεία 2ης Ευκαιρίας. 

Το εν λόγω επιμορφωτικό πρόγραμμα εκτός της υψηλής ποιότητας επιμόρφωσης προσδίδει την εξής μοριοδότηση εκπαιδευτικών και στελεχών εκπαίδευσης:
• 2 Μόρια στο σύστημα διορισμών – προσλήψεων εκπαιδευτικών
• 10 Μόρια για μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών ΤΕ και ΔΕ (ΦΕΚ 2 Απριλίου 2019)
• 0,5 Μόρια στη διαδικασία επιλογής στελεχών εκπαίδευσης (Nόμος 4547 (ΦΕΚ Α’ 102/12.06.2018 , Άρθο 24,περίπτωση ββ και άρθρο 21, α)
• 0,5 Μόρια στους υποψήφιους Διευθυντές (Nόμος 4547 (ΦΕΚ Α’ 102/12.06.2018 , Άρθο 24,περίπτωση ββ και άρθρο 21, α)
• 0,5 Μόρια Διευθυντών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 
• Μοριοδοτείται επίσης με τα μέγιστα μόρια (2) για διευθυντές και υποδιευθυντές σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας και σε ΔΙΕΚ

 
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ


Αίτηση Εγγραφής ΕΔΩΓραμματειακή υποστήριξη ΕΚΕΔΙΜ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγ. Αντωνίου και Καρατάσου Γωνία, Βέροια
τηλ: 2331021061-2331120331
κιν: 6973928402
ώρες επικοινωνίας 08:00- 21:00
site: http://ekedim-verias.gr/
FB:Εκεδιμ Βεροίας- Θεοχαρόπουλος

Δημοσιεύθηκε στις 26 May 2023 | 9:56 am


Ώρα καταθέσεων για τον πρώην πρόεδρο του ΟΣΕ και άλλα δύο στελέχη για την τραγωδία στα Τέμπη

 


Ώρα καταθέσεων για τον πρώην πρόεδρο του ΟΣΕ και άλλα δύο στελέχη για την τραγωδία στα ΤέμπηShare
FacebookTwitterEmaiΤην πόρτα του εφέτη ανακριτή που διενεργεί την έρευνα για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη αναμένεται να περάσουν σήμερα τρία στελέχη του ΟΣΕ στα οποία ασκήθηκε ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον πρώην πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο του ΟΣΕ καθώς και δύο μέλη της επιτροπής μετατάξεων τα οποία κατηγορούνται για την εμπλοκή τους σχετικά με την τοποθέτηση του 59χρονου σταθμάρχη Λάρισας στη συγκεκριμένη θέση και ενώ δεν πληρούσε το όριο ηλικίας.

Όπως έχει γίνει μέχρι σήμερα γνωστό, στο πλαίσιο του 1ου κύκλου κινητικότητας έτους 2022, ο ΟΣΕ υπέβαλε αίτημα στην Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας, μεταξύ άλλων για την κάλυψη μιας θέσης σταθμάρχη ΔΕ με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στη Λάρισα, με μετάταξη.

Το αίτημα για τη θέση αυτή περιελάμβανε μεταξύ άλλων πρόσθετα απαιτούμενα τυπικά ή ουσιαστικά προσόντα του φορέα υποδοχής ήτοι, ο υπό μετάταξη υπάλληλος να χειρίζεται ηλεκτρονικό υπολογιστή και να έχει ηλικία έως και 48 έτη. Τότε, ο προφυλακισμένος σήμερα σταθμάρχης, υπέβαλε αίτηση για μετάταξη στην παραπάνω θέση παρά το γεγονός ότι ήταν σχεδόν 58 ετών, ξεπερνούσε δηλαδή κατά 10 περίπου χρόνια το ηλικιακό όριο των 48 ετών που είχε θέσει ο ΟΣΕ για την προς κάλυψη θέση.

Το Τριμελές Συμβούλιο, το οποίο είχε αρμοδιότητα να αξιολογεί τις αιτήσεις και να διατυπώνει σύμφωνη γνώμη για τη μετάταξη, εφόσον ο υποψήφιος πληροί τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα έκανε δεκτή την παραπάνω αίτηση χωρίς να αναφέρει ειδικά κάτι για τον εν λόγω υπάλληλο.

Τελικά, στην εκπνοή της προθεσμίας  για την ολοκλήρωση των μετατάξεων του 1ου κύκλου κινητικότητας, με την απόφαση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΣΕ, ολοκληρώθηκε η μετάταξη του 59χρονου από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κατηγορίας ΔΕ Διοικητικού στον Οργανισμό Σιδηροδρόμων σε κενή Οργανική θέση του Κλάδου Κυκλοφορίας (ειδικότητας ΔΕ Σταθμαρχών).

Η τοποθέτηση αυτή ολοκληρώθηκε την άνοιξη του 2022 και την 1η Αυγούστου άρχισε την εκπαίδευσή του για σταθμάρχης, ολοκληρώνοντας την στις 24 Ιανουαρίου του 2023. Ένα μήνα και κάτι μέρες μετά, ο 59χρονος σταθμάρχης εκτελεί τη βραδινή βάρδια στο σταθμό της Λάρισας όταν λίγα λεπτά μετά τις 11 μ.μ. θα δώσει άδεια στο Intercity 62 που ήρθε από Αθήνα να κινηθεί, λανθασμένα, στη γραμμή καθόδου με προορισμό τη Θεσσαλονίκη με αποτέλεσμα στις 11.22 μ.μ. να συγκρουστεί στα Τέμπη με την εμπορική αμαξοστοιχία που εκτελούσε το αντίθετο δρομολόγιο.

Τελικά στις 28 Απριλίου, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, Σταμάτης Δασκαλόπουλος θα ασκήσει ποινικές διώξεις στους εμπλεκόμενους για τη μετάταξη του σταθμάρχη, οι οποίοι θα παρουσιαστούν ενώπιων του ανακριτή στις 11 Μαΐου για να αιτηθούν, και να λάβουν τελικά, προθεσμία για να απολογηθούν.

Η μέρα της απολογίας τους έφτασε λοιπόν, ενώ θυμίζουμε ότι μέχρι στιγμής για την υπόθεση έχουν προφυλακιστεί ο 59χρονος σταθμάρχης και ο επιθεωρητής του ΟΣΕ ενώ ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους είναι οι σταθμάρχες της απογευματινής βάρδιας.

Και οι τέσσερις κατηγορούνται για το κακούργημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών και για τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας και πρόκλησης σωματικών βλαβών από αμέλεια.

Πηγή: larissanet.gr 

Δημοσιεύθηκε στις 26 May 2023 | 9:06 am


Μηχανή συγκρούστηκε με λεωφορείο του ΚΤΕΛ - Νεκρός ο μοτοσικλετιστής


 
Θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα με λεωφορείο των ΚΤΕΛ που εκτελούσε το δρομολόγιο... 

 
Γιάννενα-Θεσσαλονίκη και μηχανή σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην Εγνατία Οδό, στο ύψος της Καλαμιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του grtimes.gr, το τροχαίο σημειώθηκε στις 17:15 και στο σημείο έσπευσαν ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική και Αστυνομία, ενώ ο οδηγός του δίκυκλου οχήματος φέρεται να έχει τραυματιστεί σοβαρά και μεταφέρθηκε στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης.

Δυστυχώς, λίγο αργότερα, ο άτυχος άντρας δεν τα κατάφερε και κατέληξε, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού

Δημοσιεύθηκε στις 26 May 2023 | 8:10 am


Αργίες 2023: Πότε «πέφτει» του Αγίου Πνεύματος – Αντίστροφη μέτρηση για το τριήμεροΠόσα χρήματα θα πάρουν όσοι εργαστούν
 
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την επόμενη αργία, που μάλιστα χαρίζει ένα καλοκαιρινό τριήμερο για τους περισσότερους εργαζόμενους και εργαζόμενες. Αφορά την γιορτή του Αγίου Πνεύματος που φέτος «πέφτει» Δευτέρα, 5 Ιουνίου.

Η... 

 
γιορτή του Αγίου Πνεύματος θεωρείται αργία, σύμφωνα με ειδικές διατάξεις των οικείων συλλογικών συμβάσεων ή άλλων αποφάσεων, για τις εξής κατηγορίες εργαζομένων:

Βιβλιοπωλείων, Διαγνωστικών Κέντρων, Δημοσιογράφους Περιοδικών, Εργοδηγούς Σχεδιαστές, Ευγηρίας Οίκων, Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλίας κλπ, Ηλεκτροτεχνίτες Βιομηχανίας και Καταστημάτων, Θυρωρούς, Καπνοβιομηχανιών, Κλινικών, Ξυλεμπορικών Καταστημάτων (Αθηνών – Πειραιώς – Περιχώρων), Περιοδικών, Πετρελαιοειδών επιχειρήσεων, Πρακτορείων Ναυτιλιακών κλπ., Ραδιοηλεκτρολόγους – Ραδιοτεχνίτες βιομηχανίας, Ραδιοφωνικών Σταθμών, Ραδιοφώνου Τεχνικούς, Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών Γραφείων, Τηλεοπτικών Σταθμών, Τηλεοράσεως τεχνικούς Β. Ελλάδος, Τυπογράφους Επαρχ. Εφημερίδων, Φορτοεκφορτοτές Ημερήσιων Εφημερίδων, Φροντιστηρίων Μέσης, Ανώτερης, Ανώτατης Εκπαίδευσης, και Ξένων Γλωσσών, Φωτοστοιχειοθέτες, Χειριστές βιομηχανικών κλπ επιχειρήσεων, Λατομείων Πέτρας-Μαρμάρου και Τεχνικών Έργων.

Επίσης θα έχουν άδεια οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ καθώς και για τους συγκεκριμένους υπάλληλους η εορτή του Αγίου Πνεύματος είναι αργία.
Πώς θα πληρωθούν όσοι εργαστούν

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ για την πληρωμή των εργαζομένων στις αργίες, προβλέπονται τα εξής:

Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου δικαιούνται να λάβουν το καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς καμία προσαύξηση.
Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου θα λάβουν το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και προσαύξηση 75% που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Σε περίπτωση που αμείβονται με μηνιαίο μισθό, εάν η επιχείρηση λειτουργεί κατά τις Κυριακές και αργίες θα λάβουν μόνο προσαύξηση 75% που υπολογίζεται στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν, ενώ αν πρόκειται για επιχείρηση που αργεί και εκτάκτως λειτουργήσει την 1η Μαΐου θα λάβουν επιπλέον της προσαύξησης 75% (επί του νομίμου ωρομισθίου τους) και τόσα ωρομίσθια του καταβαλλόμενου μισθού για όσες ώρες απασχολήθηκαν.
Στις 5 Ιουνίου ημέρα Δευτέρα, πέφτει Άγιο Πνεύμα, ακολουθώντας το Σαββατοκύριακο και διαμορφώνοντας το πρώτο τριήμερο του καλοκαιριού.

Στις αργίες του έτους συγκαταλέγεται και η γιορτή του Αγίου Πνεύματος, όχι όμως για όλους τους κλάδους των εργαζομένων. Στον Δημόσιο τομέα η συγκεκριμένη γιορτή είναι αργία, όπως και για τις τράπεζες, ωστόσο τα εμπορικά καταστήματα λειτουργούν κανονικά. 

Οι επόμενες αργίες του 2023
  • 15 Αυγούστου, Τρίτη: Κοίμηση της Θεοτόκου
  • 28 Οκτωβρίου, Σάββατο: Επέτειος του Όχι
  • 25 Δεκεμβρίου, Δευτέρα: Χριστούγεννα
  • 26 Δεκεμβρίου, Τρίτη: 2η ημέρα των Χριστουγέννων

Δημοσιεύθηκε στις 26 May 2023 | 8:09 am


Νομός Ημαθίας - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στο Νομό Ημαθίας