Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Ημαθίας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

ΝΕΟ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ!!!

Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης  ΕΚΕΔΙΜ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ, οργανώνει και υλοποιεί εξ αποστάσεως ταχύρυθμα μαθήματα πληροφορικής για απόκτηση πτυχίου αναγνωρισμένο από τον ΑΣΕΠ, μέσω του φορέα πιστοποίησης I-SKILLS.
Η πιστοποίηση της πληροφορικής είναι απαραίτητη σε όλους του διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και μοριοδοτούμενο κριτήριο για τους διορισμούς εκπαιδευτικών σύμφωνα με τις νέες εξαγγελίες του υπουργείου παιδείας.

Μέγιστη ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ!!!


Το πρόγραμμα είναι χωρισμένο σε 2 επίπεδα:
• Το Basic επίπεδο, το οποίο αποτελεί και βασική προϋπόθεση για όλες τις προκηρύξεις, αποτελούμενο από τις 3 ενότητες:

1. Word
2. Excel
3. Internet

• Το Advanced επίπεδο, το οποίο αποτελεί και ένα ολοκληρωμένο πακέτο κατοχής πτυχίου, αποτελούμενο από τις  6 ενότητες:

1. Word
2. Excel
3. Internet
4. PowerPoint
5. Βάσεις Δεδομένων:Access
6. Windows


Εξετάσεις Κάθε εβδομάδα!!



 Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται:

• δωρεάν βιβλία
• δωρεάν έκδοση πτυχίου
• δωρεάν επανεξέταση
• πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό 
• πρόσβαση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα για εξάσκηση στο σπίτι 
• Επιπλέον ενισχυτικά μαθήματα πριν από τις εξετάσεις 



Δωρεάν Επανεξέταση!!


Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε  ΕΔΩ


 Η εμπειρία τόσων ετών, οι πολυάριθμοι ωφελούμενοι αυτών των προγραμμάτων μαζί με τη σωστή ποιότητα διδασκαλίας αποτελούν εγγύηση για την απόκτηση πτυχίου. 


Πληρώνετε μόνο τα εξέταστρα.



Ειδικές τιμές  σε ανέργους, φοιτητές – μαθητές, τρίτεκνους-πολύτεκνους, ένστολους.



Αίτηση Εγγραφής ΕΔΩ


Έγγραφές Καθημερινά…


Γραμματειακή υποστήριξη ΕΚΕΔΙΜ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγ.Αντωνίου 30 και Καρατάσου γωνία, Βέροια
τηλ: 2331021061-233120331
κιν: 6973928402
ώρες επικοινωνίας 08:00- 21:00
site: http://ekedim-verias.gr/
fb: ΕΚΕΔΙΜ Βέροιας

Δημοσιεύθηκε στις 19 March 2024 | 10:10 am


Επιδόματα από ΔΥΠΑ και e-ΕΦΚΑ: Ποιοι πάνε από σήμερα στα ΑΤΜ


 

Νέο μπαράζ πληρωμών πραγματοποιούν από σήμερα Δευτέρα, 19 Μαρτίου έως και τις 22 του  ίδιου μήνα η ΔΥΠΑ και o e-ΕΦΚΑ. Παράλληλα επισημαίνεται πως ο e- ΕΦΚΑ και η  ΔΥΠΑ θα καταβάλλουν από σήμερα, Δευτέρα, 19 Μαρτίου έως τις 22 του ίδιου μήνα το ποσό των  90.223.745 ευρώ σε 96.786 δικαιούχους. Αναλυτικά:

1. Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν την περίοδο 19 έως 22 Μαρτίου οι εξής καταβολές, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του Φορέα:

• Από τις 19 έως 22 Μαρτίου θα καταβληθούν 19.800.000 ευρώ σε 950 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

• Στις 20 Μαρτίου θα καταβληθούν 12.723.745 ευρώ σε 29.666 δικαιούχους για την πληρωμή επιδομάτων Μητρότητας, Κυοφορίας, Ασθενείας, Ατυχήματος, Έξοδα Κηδείας.

2. Από τη ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

• 25 εκατ. ευρώ σε 46.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.

• 18 εκατ. ευρώ σε 19.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.

• 14 εκατ. ευρώ σε 170 δικαιούχους του προγράμματος «Σπίτι μου».

• 700.000 ευρώ σε 1000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

Δημοσιεύθηκε στις 19 March 2024 | 10:09 am


Youth Pass: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τα 150 ευρώ – Τι πρέπει να ξέρουν οι δικαιούχοι


Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη υποβολής των αιτήσεων που αφορούν στο Youth Pass των 150 ευρώ: Ο νέος κύκλος χορήγησης της ενίσχυσης, υπολογίζεται πως θα «ανοίξει» ξανά την Πρωταπριλιά και δικαιούχοι του νέου Youth Pass θα είναι όσοι έκλεισαν τα 18 τους χρόνια μεταξύ 1η Ιανουαρίου και 31 Δεκεμβρίου του 2023. Για να μπορούν όμως να αιτηθούν το ποσό των 150 ευρώ θα πρέπει πρώτα να έχουν υποβάλλει και την φορολογική τους δήλωση.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Το ποσό της ενίσχυσης έχει τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, την οποία οι δικαιούχοι θα μπορούν να εξαργυρώσουν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών, δηλαδή μεταξύ άλλων σε θέατρα, ξενοδοχεία ή και αεροπορικά εισιτήρια.

Τι πρέπει να ξέρουν οι δικαιούχοι του Youth Pass

Πλέον, οι δυνητικά δικαιούχοι υποβάλλουν αίτηση από την 1η Απριλίου έως και την 15η Μαΐου κάθε έτους (Η έναρξη της ειδικής εφαρμογής κάθε έτος δεν λαμβάνει χώρα εντός Σαββάτου, Κυριακής ή άλλης αργίας και μεταφέρεται στην αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα).

Η πληρωμή των δικαιούχων για το επόμενο έτος λαμβάνει χώρα αυτοδίκαια, μετά από επανέλεγχο των προϋποθέσεων συμμετοχής στο Πρόγραμμα.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως δεν υπάρχουν περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια, με άλλα λόγια αίτηση μπορούν να κάνουν όλοι οι νέοι που συμπληρώνουν τα 18τους έτη, ανεξάρτητα από τα εάν είναι γόνοι εύπορων οικογενειών ή «ευάλωτων».

Η αίτηση υποβάλλεται άπαξ και δεν επανυποβάλλεται μετά και τη συμπλήρωση του 19ου έτους της ηλικίας του δικαιούχου.

Στην νέα «φουρνιά» δικαιούχων που υποβάλλει αιτήσεις την Πρωταπριλιά, θα μπορούν να διεκδικήσουν την ενίσχυση όσοι έκλεισαν τα 18τους χρόνια μεταξύ 1η Ιανουαρίου και 31 Δεκεμβρίου του 2023, εφόσον κάνουν και την φορολογική τους δήλωση.

Ωστόσο, αν για τον οποιοδήποτε λόγο, ένας νέος δεν υποβάλει την αίτησή του όταν είναι 18 ετών, μπορεί να το πράξει όταν γίνει 19 ετών, λαμβάνοντας βέβαια την ενίσχυση μόνο για το δεύτερο έτος και όχι αναδρομικά.

Προϋποθέσεις για την εξασφάλιση του Youth Pass

Απαραίτητη προϋπόθεση, για να λάβει ο δικαιούχος την οικονομική ενίσχυση, είναι να υποβάλει εμπρόθεσμα αίτηση στη σχετική Εφαρμογή εισερχόμενος με τους κωδικούς διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (taxisnet) στην ιστοσελίδα https://vouchers.gov.gr/youthpass

Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο δυνητικά δικαιούχος θα πρέπει να έχει εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ) ώστε να επιβεβαιώσει τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου.

Το Youth Pass έχει τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, την οποία οι δικαιούχοι θα μπορούν να εξαργυρώσουν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης των 150 ευρώ, είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, που:

  • έχουν συμπληρώσει το 18ο ή 19ο έτος της ηλικίας τους εντός του προηγούμενου από την αίτηση έτους και υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα.

Πού εξαργυρώνεται το Youth Pass

Μετά την υποβολή της αίτησης, το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός ενημερώνει τον δικαιούχο για την πρώτη ενεργοποίηση της κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού μέσω γραπτού μηνύματος (sms) ή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) με ενσωματωμένο σύνδεσμο για την ενεργοποίηση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας.

Στη συνέχεια, οι ωφελούμενοι μπορούν να αξιοποιήσουν την ενίσχυση που θα λάβουν για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς, του:

  • τουρισμού (π.χ. σε τουριστικά καταλύματα)
  • πολιτισμού (π.χ. για παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων ή συναυλιών, αγορά βιβλίων κ.ά.)

και των

  • μεταφορών (ταξί, λεωφορεία, τρένα, ακτοπλοϊκά – αεροπορικά εισιτήρια ή για την ενοικίαση ΙΧ ή σκαφών αναψυχής κ.ά.)

Δημοσιεύθηκε στις 19 March 2024 | 10:08 am


Δώρο Πάσχα 2024: Ποιοι θα λάβουν περισσότερα χρήματα φέτος




Δώρο Πάσχα θα πρέπει να χορηγήσουν και φέτος οι εργοδότες – επιχειρήσεις...  

 
στους μισθωτούς εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου που απασχολήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και τις 30 Απριλίου.

Η καταβολή του Δώρου Πάσχα θα πρέπει να γίνει μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη, 1η Μαΐου ωστόσο μπορεί να γίνει και νωρίτερα από αυτήν την ημερομηνία. Διευκρινίζεται δε πως για το Δώρο Πάσχα παρακρατούνται εισφορές υπέρ του ΙΚΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών και πως δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Δώρο Πάσχα 2024: Πώς υπολογίζεται

Οι εργαζόμενοι μπορούν να υπολογίσουν και μόνοι τους μέσω της εφαρμογής του https://www.kepea.gr/calc-doro-pasxa.php το Δώρο Πάσχα που θα λάβουν.

Αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν :

Α. Για τον υπολογισμό
Το ποσό του Δώρου Πάσχα υπολογίζεται με βάση τον τρόπο που αμείβονται οι μισθωτοί εργαζόμενοι. Δηλαδή εάν παίρνουν ημερομίσθιο ή μισθό. Η χρονική περίοδος του Δώρου υπολογίζεται από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 30 Απριλίου.

Δηλαδή εάν κάποιος εργαστεί ολόκληρο το ανωτέρω χρονικό διάστημα τότε θα πρέπει να πάρει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.

Εάν η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα είτε γιατί αποχώρησε οικειοθελώς από την εργασία του, είτε γιατί απολύθηκε, τότε θα πρέπει να πάρει αναλογία Δώρου που υπολογίζεται ως εξής:

-Για αμειβόμενο με μισθό, ποσό του Δώρου θα είναι ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε οκτώ ημερολογιακές ημέρες.

-Εάν κάποιος εργαστεί λιγότερο από 8 ημέρες, τότε δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.

Οι χρόνοι που συνυπολογίζονται

Δεν αφαιρείται αλλά λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του Δώρου Πάσχα:Ο χρόνος υποχρεωτικής αποχής από την εργασία των γυναικών πριν και μετά τον τοκετό.
Tο χρονικό διάστημα κατά το οποίο εργαζόμενος σπουδαστής έλαβε σπουδαστική άδεια προκειμένου να συμμετάσχει σε εξετάσεις.
Ο χρόνος άδειας λουτροθεραπείας, εφόσον υπάρχει γνωμάτευση από ασφαλιστικό οργανισμό.
Εάν κάποιος εργαζόμενος μισθωτός εργαζόμενος αρρωστήσει το παραπάνω διάστημα τότε θα του αφαιρεθούν μόνο οι ημέρες που πήρε το επίδομα ασθενείας απ’ τον ασφαλιστικό φορέα.

Για παράδειγμα εάν ένας μισθωτός απουσίασε από την εργασία του λόγω ασθένειας 60 μέρες και πήρε επίδομα ασθενείας από το ασφαλιστικό του ταμείο μόνο για 40 ημέρες, τότε θα του αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης μόνο οι 40 ημέρες για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 60.

Χρόνοι που δεν συνυπολογίζονται στο Δώρο Πάσχα

Δεν υπολογίζονται οι μέρες κατά τις οποίες ο μισθωτός απείχε από την εργασία του αδικαιολόγητα ή λόγω άδειας χωρίς αποδοχές. Δεν λαμβάνεται υπόψη το διάστημα απουσίας των εργαζομένων λόγω συνδικαλιστικής δραστηριότητας (δηλαδή ο χρόνος της συνδικαλιστικής άδειας).

Σχετικά με την απεργία, η δικαστηριακή νομολογία δέχεται ότι οι ημέρες της απεργίας δεν υπολογίζονται στο χρόνο διάρκειας της εργασιακής σχέσης γιατί η αποχή του μισθωτού οφείλεται σε δική του θέληση και δεν μπορεί επομένως να χαρακτηριστεί σαν δικαιολογημένη απουσία. Κατ’ αναλογία το ίδιο ισχύει και με τις στάσεις εργασίας αφού και αυτές αποτελούν στην πραγματικότητα απεργία.

Β. Οι αποδοχές
Οι αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς εργαζόμενους κατά την 15η ημέρα πριν από το Πάσχα αποτελούν τη βάση υπολογισμού του Δώρου.

Εάν η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από την παραπάνω ημερομηνία, τότε το Δώρο Πάσχα θα υπολογιστεί με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.

Σαν καταβαλλόμενος μισθός ή ημερομίσθιο είναι το σύνολο των τακτικών αποδοχών.

Μάλιστα τακτικές αποδοχές νοούνται ο μισθός ή το ημερομίσθιο αλλά και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος, όπως υπερεργασία, νόμιμη υπερωρία, επίδομα αδείας, επίδομα ισολογισμού, επιδόματα για τροφή, κατοικία, κτλ) εφ’ όσον καταβάλλεται από τον εργοδότη σαν αντάλλαγμα της παρεχόμενης από τον μισθωτό εργασίας, τακτικά κάθε μήνα, ή κατ’ επανάληψη περιοδικά σε ορισμένα διαστήματα του χρόνου. Στις τακτικές αποδοχές συνυπολογίζεται και το επίδομα αδείας.

Συνεπώς ο μισθωτός θα λάβει το Δώρο Πάσχα προσαυξημένο με τον συντελεστή αδείας που ανέρχεται σε 0,041666 Για παράδειγμα εργαζόμενος με Δώρο Πάσχα ύψους 900 ευρώ, θα πρέπει να πάρει 938 ευρώ με την προσαύξηση του συντελεστή αδείας.

πηγή: enikonomia.gr

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 11:29 pm


Αργίες 2024: Ποια άλλα τριήμερα περιμένουμε – Πότε «πέφτουν» Πάσχα, Αγίου Πνεύματος



Η Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών του Κυρίου ξεκινά τη Δευτέρα 29 Απριλίου
 
Καθαρά Δευτέρα σήμερα και πολλοί ψάχνουν ήδη τις επόμενες αργίες και τα τριήμερα για το 2024.

 
Σήμερα, 18 Μαρτίου 2024, είναι η Καθαρά Δευτέρα, όπου είναι και η πρώτη ημέρα της νηστείας της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, καθώς τρώμε την παραδοσιακή λαγάνα και σαρακοστιανά εδέσματα, κάνοντας «κούλουμα» στην ύπαιθρο.

Επίσης, η συγκεκριμένη ημέρα θεωρείται ως αργία, δίνοντας την ευκαιρία στους περισσότερους να αποδράσουν σε κοντινούς προορισμούς λόγω του τριημέρου.

Επιπλέον, η Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών του Κυρίου ξεκινά τη Δευτέρα 29 Απριλίου και το Πάσχα φέτος είναι στις 5 Μάϊου.

Δεδομένου, όμως, ότι φέτος η Πρωτομαγιά 2024 συμπίπτει με την Μεγάλη Τετάρτη (1 Μάϊου 2024), η αργία μετατίθεται για την Τρίτη 7 Μάϊου αμέσως μετά την Δευτέρα του Πάσχα, ύστερα από απόφαση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνας Μιχαηλίδου.

Ας δούμε, όμως, αναλυτικά όλες τις αργίες για το 2024.

Μάρτιος: Ευαγγελισμός της Θεοτόκου (Δευτέρα 25 Μαρτίου).

Μάιος: Κυριακή Πάσχα (5 Μαΐου), Δευτέρα του Πάσχα (6 Μαΐου), Εργατική Πρωτομαγιά (7 Μάϊου)

Ιούνιος: Αγίου Πνεύματος (Δευτέρα 24 Ιουνίου). Δεν αποτελεί επίσημη αργία για όλους τους τομείς.

Αύγουστος: Κοίμηση της Θεοτόκου (Πέμπτη 15 Αυγούστου).

Οκτώβριος: Επέτειος του «Όχι» (Δευτέρα 28 Οκτωβρίου).

Δεκέμβριος: Χριστούγεννα (Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου), δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων (Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου)

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 11:28 pm


Τα Στρατιωτικά Μετάλλια και η σημασία τους



Τα Στρατιωτικά Μετάλλια διακρίνονται σε πολεμικά και σε μη πολεμικά.

Πολεμικά Στρατιωτικά Μετάλλια:


Το Αριστείο Ανδραγαθίας
Το Αριστείο Ανδρείας
Ο Πολεμικός Σταυρός (τρεις τάξεις Α΄, Β΄ και Γ΄)
Το Μετάλλιο Εξαιρέτων Πράξεων
Τα Αναμνηστικά Μετάλλια (περιόδου 1940-41 και 41-45, Κορέας και Κύπρου)

Μη Πολεμικά Στρατιωτικά Μετάλλια:

Μετάλλιο Εξόχου Πράξεως
Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας (τρεις τάξεις Α΄, Β΄ και Γ΄)
Μετάλλιο Ευδοκίμου Υπηρεσίας (τρεις τάξεις Α΄, Β΄ και Γ΄)

Τα Πολεμικά Μετάλλια απονέμονται μόνο σε καιρό πολέμου ή σε περιπτώσεις κατά τις οποίες στρατιωτικοί εντάσσονται, με εντολή της ελληνικής κυβερνήσεως, σε μονάδες με πολεμική δράση εκτός της επικράτειας. Κατ΄ εξαίρεση, Πολεμικά Μετάλλια, εκτός του Αριστείου Ανδραγαθίας και του Αριστείου Ανδρείας, δύνανται να απονέμονται και σε μη πολεμικές περιόδους, σε περιπτώσεις κατά τις οποίες στρατιωτικοί διατίθενται και μετέχουν σε ενέργειες εναντίον ενόπλων ομάδων ή ατόμων, στρεφομένων κατά της έννομης τάξης και ασφάλειας.

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 11:28 pm


Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται στους εργαζομένους – Πώς υπολογίζεται



Η χρονική περίοδος του δώρου Πάσχα υπολογίζεται από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 30 Απριλίου
 
Οι μισθωτοί εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου που απασχολήθηκαν από... 

 
την 1η Ιανουαρίου μέχρι και τις 30 Απριλίου, θα λάβουν από τους εργοδότες τους δώρο Πάσχα.

Το δώρο Πάσχα θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των εργαζομένων έως τη Μεγάλη Τετάρτη, 1η Μαΐου, όμως μπορεί να γίνει και νωρίτερα.

Πώς υπολογίζεται το δώρο Πάσχα

Οι εργαζόμενοι μπορούν να υπολογίσουν και μόνοι τους μέσω της εφαρμογής του https://www.kepea.gr το Δώρο Πάσχα που θα λάβουν.

Το ποσό που θα λάβουν οι εργαζόμενοι ως δώρο Πάσχα υπολογίζεται βάσει του τρόπου αμοιβής των μισθωτών εργαζομένων. Δηλαδή εάν παίρνουν ημερομίσθιο ή μισθό. Η χρονική περίοδος του δώρου Πάσχα υπολογίζεται από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 30 Απριλίου.

Δηλαδή εάν κάποιος εργαστεί ολόκληρο το ανωτέρω χρονικό διάστημα τότε θα πρέπει να πάρει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.

Εάν η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα είτε γιατί αποχώρησε οικειοθελώς από την εργασία του, είτε γιατί απολύθηκε, τότε θα πρέπει να πάρει αναλογία Δώρου που υπολογίζεται ως εξής:

Για αμειβόμενο με μισθό, ποσό του Δώρου θα είναι ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε οκτώ ημερολογιακές ημέρες.

Εάν κάποιος εργαστεί λιγότερο από 8 ημέρες, τότε δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 11:27 pm


Με ευρεία πλειοψηφία υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του Υπ. Δικαιοσύνης με Εισηγητή τον Τάσο Μπαρτζώκα.

Ο Τάσος Μπαρτζώκας ως Εισηγητής του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την ενίσχυση της Δικηγορικής ύλης, χαρακτήρισε ως μία σημαντική ημέρα για το ελληνικό Κοινοβούλιο τη χθεσινή! Και εξέφρασε την ικανοποίησή του που το συγκεκριμένο νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία 236 ψήφων!
 Τόσο στην Πρωτολογία του, όσο και στη δευτερολογία του χθες στην Ολομέλεια, ο Τάσος Μπαρτζώκας ανέδειξε όλες τις νέες ρυθμίσεις που φέρουν ιδιαίτερα θετικό πρόσημο, για τη λειτουργία της δικαιοσύνης, για το δικηγορικό κόσμο, αλλά και για όλους τους πολίτες και την εύρυθμη οικονομική ζωή της χώρας.
 Μάλιστα, τόνισε την άρτια προετοιμασία όλων των διατάξεων που έγινε από τον Υπουργό, Γιώργο Φλωρίδη, και τον Υφυπουργό, Ιωάννη Μπούγα, αλλά και τα επιτελεία τους, και αναφέρθηκε στο συνολικό όραμα που επιχειρείται να υλοποιηθεί σε σχέση με την ταχύτερη και ποιοτικά καλύτερη απονομή της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα, καλώντας όλες τις πλευρές του Νομοσχεδίου να συμμετάσχουν στην υλοποίηση του οράματος αυτού και να στηρίξουν τις προσπάθειες του Κυβερνητικού επιτελείου.
Παρατίθενται σε link η πρωτολογία και η δευτερολογία:
https://www.youtube.com/watch?v=EfDvE0tCbWk
https://www.youtube.com/watch?v=Ckfnth8j-FU

Δημοσιεύθηκε στις 15 March 2024 | 1:59 pm


ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ Α.Ε.

Η ομάδα της ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ Α.Ε., με έδρα στην Βέροια, μεγαλώνει και ανακοινώνουμε το άνοιγμα 9 νέων θέσεων εργασίας.

1. Λογιστής (κωδικός θέσης εργασίας: YΠ1)
2. Υπεύθυνος Γραφείου κίνησης (κωδικός θέσης εργασίας: ΥΠ2)
3. Ηλεκτρολόγος (κωδικός θέσης εργασίας: ΥΠ3)
4. Γραμματέας Διοίκησης (κωδικός θέσης εργασίας: ΥΠ4)
5. Πωλητής & Marketing Assistant (κωδικός θέσης εργασίας: ΥΠ5)
6. Υπεύθυνος Δημοσίων σχέσεων & εξωτερικών εργασιών (κωδικός θέσης εργασίας: ΥΠ6)
7. Οδηγός φορτηγού (κωδικός θέσης εργασίας: ΥΠ7)
8. Αποθηκάριος (κωδικός θέσης εργασίας: ΥΠ8)
9. Μόνιμοι εργάτες για το τμήμα νωπών (κωδικός θέσης εργασίας: ΥΠ9)

Αν θέλετε να γίνετε μέλος της δυναμικής ομάδας της ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ Α.Ε. στείλτε μας το βιογραφικό σας στο email [email protected] ή στην έδρα της εταιρίας στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Βέροιας.
Στα βιογραφικά να αναγράφεται ο κωδικός της θέσης εργασίας στην οποία αναφέρονται
Πληροφορίες: Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού 2331026974

Δημοσιεύθηκε στις 15 March 2024 | 1:56 pm


Από το Τμήμα Ασφάλειας Βέροιας σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 2 ατόμων για εμπορία ανθρώπων

Από το Τμήμα Ασφάλειας Βέροιας σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 2 ημεδαπών ανδρών (πατέρας και γιος), για το αδίκημα της εμπορίας ανθρώπων κατά συναυτουργία.
Ειδικότερα, χθες (14 Μαρτίου 2024) το πρωί, 2 αλλοδαποί άνδρες κατήγγειλαν στο Τμήμα Ασφάλειας Βέροιας, ότι οι προαναφερόμενοι πατέρας και γιος, από το καλοκαίρι του 2023 έως και αρχές Μαρτίου του 2024, τους απασχολούσαν ως εργάτες γης και χρησιμοποιώντας απειλή βίας και παρακρατώντας τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, τους επέβαλλαν να εργάζονται σε αγροτικές εργασίες, χωρίς να τους καταβάλλουν τα δεδουλευμένα τους.
Επίσης κατήγγειλαν ότι για το παραπάνω χρονικό διάστημα τους παρείχαν κατάλυμα, το οποίο δεν τηρούσε τις απαιτούμενες συνθήκες διαβίωσης.
Η δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Βέροιας, ενώ στους παθόντες παρασχέθηκε η απαιτούμενη προστασία και αρωγή.

Δημοσιεύθηκε στις 15 March 2024 | 12:34 pm


Στα ύψη οι εξαγωγές πορτοκαλιών το 2023- Αυξήθηκαν κατά 65%



Συγκριτικά με το 2022, οι εξαγωγές Ελληνικών τροφίμων και ποτών το 2023 σημείωσαν αύξηση 12%- Οι μεγαλύτερες αυξήσεις εξαγωγών παρατηρήθηκαν (πέρα από τα πορτοκάλια) στο ελαιόλαδο (39%), τα ακτινίδια (29,3%) και τα γιαούρτια (24,9%)

 
Αυξήθηκαν κατά 65% οι εξαγωγές πορτοκαλιών το 2023 σε σχέση με το 2022, όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Εξαγωγών Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

Αναλυτικότερα, οι εξαγωγές πορτοκαλιών το 2023 έφθασαν τα 225,9 εκατ., παρουσιάζοντας 6πλάσια αύξηση από το 2022 που ήταν στα 136,8 εκατ. Οι καιρικές συνθήκες συνέβαλαν στην αποδυνάμωση της ελληνικής παραγωγής πορτοκαλιών και στην αύξηση των εισαγωγών κατά 3.364%, κατά το πρώτο δίμηνο του έτους, από τους 14 στους 485 τόνους.

Συγκριτικά με το 2022, οι εξαγωγές Ελληνικών τροφίμων και ποτών το 2023 σημείωσαν αύξηση 12%. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις εξαγωγών παρατηρήθηκαν (πέρα από τα πορτοκάλια) στο ελαιόλαδο (39%), τα ακτινίδια (29,3%) και τα γιαούρτια (24,9%).

Όσον αφορά τις τιμές του χυμού πορτοκάλι φαίνεται πως έχουν «χτυπήσει ταβάνι» εξαιτίας μίας ασθένειας που έχει βλάψει τις καλλιέργειες στη Λατινική Αμερική και έτσι ο συμπυκνωμένος χυμός στα σουπερμάρκετ είναι κατά 140% πιο ακριβός.

Επιπλέον, η τιμή των πορτοκαλιών για χυμοποίηση έχει αυξηθεί από τα 8 λεπτά/κιλό το 2023 στα 20 λεπτά φέτος και τα τελευταία 2 χρόνια οι τιμές των χυμών στα σουπερμάρκετ έχουν αυξηθεί πάνω από 36% από τα 1,2 ευρώ στα 1,64 ευρώ το λίτρο.

Η κλιματική κρίση επηρεάζει επίσης τη συγκομιδή πορτοκαλιού και ως εκ τούτου ο χυμός πορτοκαλιού είναι η πρώτη ύλη που έχει γίνει η τρίτη πιο ακριβή το 2023, σύμφωνα με την αξιολόγηση της Handelsblatt.

Τον Οκτώβριο, η τιμή αυξήθηκε ακόμη και στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησαν οι συναλλαγές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στη Νέα Υόρκη το 1966.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ασθένεια του κίτρινου δράκου, της οποίας τα βακτηριακά παθογόνα εξασφαλίζουν ότι τα πορτοκάλια γίνονται πικρά και άχρηστα για την παραγωγή χυμών, έχει μειώσει σημαντικά την παραγωγή στις τρεις κύριες χώρες παραγωγής Μεξικό, ΗΠΑ και Βραζιλία.

Η καλλιέργεια πορτοκαλιών στη Φλόριντα έχει επίσης πληγεί από τυφώνες τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, οι ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί σχετικά με την κερδοσκοπία για περαιτέρω αυξήσεις των τιμών του χυμού πορτοκαλιού: Οι συναλλαγές σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χυμού πορτοκαλιού είναι πολύ χαμηλές σε σύγκριση με άλλα εμπορεύματα, για αυτό και μερικές μεγάλες θέσεις μπορούν ήδη να προκαλέσουν έντονες διακυμάνσεις των τιμών.

Τα παγκόσμια αποθέματα χυμού πορτοκαλιού εκτιμήθηκαν σε 463. 940 μετρικούς τόνους στις 31 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, 6,7% περισσότερο από το τέλος του 2022, δήλωσε πρόσφατα η ένωση παραγωγών της Βραζιλίας CitrusBR.

Η ετήσια αύξηση έσπασε ένα σερί τριών ετών πτώσης των μετοχών, αλλά δεν ήταν αρκετή για να διευκολύνει την αγορά, καθώς παραμένουν στο δεύτερο χαμηλότερο επίπεδό τους στην ιστορική σειρά της CitrusBR που χρονολογείται πριν από 13 χρόνια.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση «Orange Juice Market» (2024-2031), η παγκόσμια αγορά χυμού πορτοκαλιού αναμένεται να αυξηθεί με σημαντικό ρυθμό κατά την περίοδο πρόβλεψης, μεταξύ 2024 και 2031.

Λόγω της πανδημίας COVID-19, το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς χυμού πορτοκαλιού εκτιμάται ότι άξιζε 5,850 δισ. δολάρια ΗΠΑ το 2021 και προβλέπεται να αναπροσαρμοστεί σε 7,016 δισ. ΗΠΑ έως το 2031 με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,6% κατά την περίοδο πρόβλεψης 2023-2031.

Οι βασικοί παίκτες του χυμού πορτοκαλιού περιλαμβάνουν την PepsiCo, την Coca-Cola κ. λπ. Οι δύο κορυφαίοι παίκτες του χυμού πορτοκαλιού αντιπροσωπεύουν περίπου το 73% της συνολικής παγκόσμιας αγοράς.

Η Αμερική είναι η μεγαλύτερη καταναλωτική αγορά χυμού πορτοκαλιού, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 37%, ακολουθούμενη από την Ευρώπη και την Ασία-Ειρηνικό.

Όσον αφορά τον τύπο, η συμβατική είναι η μεγαλύτερη κατηγορία, με μερίδιο περίπου 65%.

Και όσον αφορά την εφαρμογή, η μεγαλύτερη εφαρμογή είναι οι πωλήσεις εκτός σύνδεσης ακολουθούμενες από διαδικτυακές πωλήσεις.

Αυτή η έκθεση επικεντρώνεται στον όγκο και την αξία του χυμού πορτοκαλιού σε παγκόσμιο επίπεδο, περιφερειακό επίπεδο και επίπεδο εταιρείας.

Από μια παγκόσμια προοπτική, αυτή η έκθεση αντιπροσωπεύει το συνολικό μέγεθος της αγοράς χυμού πορτοκαλιού αναλύοντας ιστορικά δεδομένα και μελλοντικές προοπτικές.

Σε περιφερειακό επίπεδο, η παρούσα έκθεση επικεντρώνεται σε διάφορες βασικές περιοχές: Βόρεια Αμερική, Ευρώπη, Κίνα και Αυστραλία κ. λπ.

Δημοσιεύθηκε στις 15 March 2024 | 8:51 am


Καθαρά Δευτέρα: Πόσο θα πληρώσουμε φέτος τη λαγάνα;



Όσα είπε το πρωί της Πέμπτης ο Κ.Σκρέκας
 
Ο υπουργός... 

 
Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης το πρωί της Πέμπτης (14/3) μίλησε για την φετινή τιμή της λαγάνας φέτος, τονίζοντας πως η μεγάλη (750 γρ) κοστίζει από 2,80 έως 3,50 ευρώ, ενώ η μικρή από 1,80 έως 2 ευρώ.

Παράλληλα, μίλησε για τις διαφορές στις τιμές των προϊόντων που περιλαμβάνονται στο «Καλάθι της Σαρακοστής» μεταξύ σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, αυτές οι διαφορές μπορεί να οφείλονται είτε σε πραγματικά δεδομένα, όπως τα λειτουργικά κόστη των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, είτε σε διαφορετικές εμπορικές πολιτικές κάθε αλυσίδας.

Ωστόσο, ο υπουργός επεσήμανε ότι γενικά φέτος το «Καλάθι της Σαρακοστής» είναι είτε ίδιο κόστους είτε φθηνότερο από πέρυσι.

Επιπλέον, ενημέρωσε για τη λειτουργία της πλατφόρμας e-katanalotis του υπουργείου, όπου οι καταναλωτές μπορούν να δουν και να συγκρίνουν τις τιμές των προϊόντων από τα διάφορα σούπερ μάρκετ της γειτονιάς τους, προκειμένου να δημιουργήσουν το δικό τους «Καλάθι

Δημοσιεύθηκε στις 15 March 2024 | 8:51 am


Πότε κλείνουν τα σχολεία για το Πάσχα – Δύο εβδομάδες εκτός θρανίων οι μαθητές



Οι αργίες του 2024 απομένουν
 
Βρισκόμαστε σχεδόν στα μέσα Μαρτίου και το πότε κλείνουν τα σχολεία για το Πάσχα απασχολεί πολλούς γονείς και μαθητές. Σύμφωνα με τον νόμο, τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία παραμένουν κλειστά για σχεδόν δύο εβδομάδες.

Το Πάσχα 2024 πέφτει αργά, με... 

 
τα μαθήματα να συνεχίζονται μέχρι και τα τέλη Απριλίου.

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει τη Δευτέρα 29 Απριλίου, ενώ το Πάσχα είναι την Κυριακή 5 Μαΐου, κάτι που σημαίνει πως τα σχολεία για το Πάσχα θα είναι κλειστά από τη Δευτέρα 29 Απριλίου έως και την Κυριακή 12 Μαΐου. Έτσι, οι μαθητές θα παρακολουθήσουν μαθήματα στα σχολεία μέχρι (και) την Παρασκευή 26 Απριλίου και θα επιστρέψουν στα θρανία τη Δευτέρα 13 Μαΐου, οπότε θα μείνουν εκτός θρανίων για 16 μέρες.

Ακολουθεί, το ημερολόγιο με τις βασικές αργίες που ακολουθούν, για το 2024:
  • Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
  • Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024, σχολική γιορτή (Επέτειος της Επανάστασης του 1821)
  • Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024, (Επέτειος της Επανάστασης του 1821)

Οι αργίες για τους μαθητές

Από Σάββατο 27 Απριλίου έως και Κυριακή 12 Μαΐου

  • Τετάρτη 1 Μαΐου 2024, Πρωτομαγιά
  • Μεγάλη Παρασκευή 3 Μαΐου 2024
  • Κυριακή 5 Μαΐου 2024, Άγιο Πάσχα
  • Δευτέρα 6 Μαΐου 2024, Δευτέρα του Πάσχα
  • Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024, Αγίου Πνεύματος
  • Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024, Κοίμηση της Θεοτόκου
  • Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024, Επέτειος του Όχι
  • Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024, σχολική γιορτή (Επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου)
  • Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2024, Χριστούγεννα
  • Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024, Δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων.

Έως τώρα οι «επίσημες» αργίες ήταν οκτώ, ενώ υπάρχουν και οι εθιμοτυπικές αργίες.

Αναλυτικά, οι αργίες του 2024 που απομένουν είναι οι εξής:

  • Καθαρά Δευτέρα: 18 Μαρτίου
  • Επέτειος Επανάστασης 1821: Δευτέρα 25 Μαρτίου
  • Πρωτομαγιά: Τετάρτη 1 Μαΐου
  • Μεγάλη Παρασκευή: 3 Μαΐου
  • Δευτέρα του Πάσχα: Δευτέρα 6 Μαΐου
  • Αγίου Πνεύματος: Δευτέρα 24 Ιουνίου
  • Κοίμηση της Θεοτόκου: Πέμπτη 15 Αυγούστου
  • Επέτειος του Όχι: Δευτέρα 28 Οκτωβρίου
  • Χριστούγεννα: Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου
  • Δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων: Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου

Η χρονιά έχει επίσης τα εξής τριήμερα:

  • Καθαρά Δευτέρα: 16-18 Μαρτίου 2024 (Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα)
  • Επέτειος Επανάστασης 1821: 23-25 Μαρτίου 2024 (Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα)
  • Αγίου Πνεύματος: 22-24 Ιουνίου 2024 (Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα)
  • Επέτειος του Όχι: 26-28 Οκτωβρίου 2024 (Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα)

Δημοσιεύθηκε στις 15 March 2024 | 8:50 am


5ος Δρόμος ανακτόρων....

Στην Βεργίνα Ημαθίας στις ιστορικές Αιγές την πρώτη πρωτεύουσα των Μακεδόνων θα λάβει χώρα αυτό το μεγάλο αθλητικό γεγονός που κάθε χρόνο προσελκύει ακόμη περισσότερους δρομείς ...

Επιπλέον πληροφορίες καθώς κ την φόρμα συμμετοχής θα βρείτε στα παρακάτω link

https://www.psverginas.gr/el/dromos-anaktoron
https://bit.ly/5os_dromos_anaktoron

Δημοσιεύθηκε στις 14 March 2024 | 10:30 pm


Εξιχνιάστηκαν 10 διαρρήξεις οικιών και 3 διαρρήξεις οχημάτων που έγιναν σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας

Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 3 ημεδαπών ανδρών και σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για διακεκριμένη κλοπή
Σε ορισμένες περιπτώσεις αναρριχήθηκαν στα μπαλκόνια των διαμερισμάτων και διέρρηξαν τις μπαλκονόπορτες
Αφαίρεσαν χρήματα, κοσμήματα, κινητά τηλέφωνα και άλλα αντικείμενα, η αξία των οποίων ξεπερνά τις 90.000 ευρώ
Μετά από αναλυτική έρευνα των αστυνομικών της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Έδεσσας, εξιχνιάστηκαν 10 κλοπές από οικίες και 3 κλοπές από οχήματα, που έγιναν από τον Οκτώβριο του 2023 έως τον Ιανουάριο του 2024, σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.
Για την υπόθεση σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 3 ημεδαπών ανδρών, για το αδίκημα της διακεκριμένης κλοπής.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα, οι προαναφερόμενοι άνδρες μαζί με άγνωστους συνεργούς τους, συγκρότησαν εγκληματική ομάδα με σκοπό τη συστηματική διάπραξη κλοπών, δρώντας με διαφορετική σύνθεση, αποκομίζοντας παράνομο οικονομικό όφελος.
Ως προς τον τρόπο δράσης τους, αναρριχούνταν στα μπαλκόνια οικιών και παραβίαζαν τις μπαλκονόπορτες ή παραβίαζαν την κεντρική είσοδο μονοκατοικιών και αφαιρούσαν χρήματα, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα.
Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, σε συνεργασία και με αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Βέροιας και του Τμήματος Ασφάλειας Κοζάνης, διαπιστώθηκε ότι το χρονικό διάστημα από 15 Οκτωβρίου 2023 έως 6 Ιανουαρίου 2024, διέπραξαν 10 διαρρήξεις διαμερισμάτων και μονοκατοικιών σε Πέλλα, Καστοριά, Ροδόπη και Σέρρες.
Επίσης το ίδιο χρονικό διάστημα διέπραξαν και 3 διαρρήξεις σε σταθμευμένα οχήματα σε Σέρρες και Καστοριά.
Συνολικά αφαίρεσαν χρήματα, κοσμήματα, χρυσές λίρες, ρολόγια, κινητά τηλέφωνα και άλλα αντικείμενα, η αξία των οποίων ξεπερνά τις 90.000 ευρώ, σύμφωνα με δηλώσεις των παθόντων.
Κατασχέθηκε ένα όχημα που χρησιμοποιούσαν για την παράνομη δραστηριότητά τους.
Η έρευνα των αστυνομικών συνεχίζεται τόσο για την ταυτοποίηση των άγνωστων συνεργών τους, όσο και για να εξακριβωθεί η τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Έδεσσας

Δημοσιεύθηκε στις 14 March 2024 | 1:59 pm


Επιχορηγήσεις έως 240.000 ευρώ για μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις – Πότε λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις


Επιχορηγήσεις που ξεκινούν από 13.500 ευρώ και αγγίζουν έως και τα 240.000, θα έχουν την ευκαιρία για λίγες ημέρες ακόμη να διεκδικήσουν τόσο υπό ίδρυση όσο και νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τα ποσά αυτά προορίζονται για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων στο πεδίο του τουρισμού και όχι μόνον.

«Ενεργή» παραμένει και μία ακόμη δράση ενίσχυσης νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε άλλους τομείς της οικονομίας. Οι δυνητικοί δικαιούχοι και σε αυτή την περίπτωση έχουν το δικαίωμα να λάβουν ανάλογα ποσά.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης στις δράσεις «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων» και «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων», του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» ΕΣΠΑ 2021-2027, λήγει στις 22 Μαρτίου 2024.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι των προγραμμάτων ενίσχυσης

Έτσι, μέσω δύο διαφορετικών προγραμμάτων νεοσύστατες επιχειρήσεις μπορούν να εξασφαλίσουν δωρεάν κρατικό χρήμα για να καλύψουν μέρος των δαπανών που κάνουν για να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια.

Ειδικότερα, πρόκειται για τις εξής δράσεις:

  • «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων», με συνολική δημόσια δαπάνη εκατόν εξήντα εκατομμύρια ευρώ (160.000.000 ευρώ). Δικαιούχοι είναι υπό ίδρυση και νεοσύστατες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζει η αναλυτική πρόσκληση. Στο πλαίσιο της Πρόσκλησης ενισχύονται αιτήσεις χρηματοδότησης ύψους (επιχορηγούμενος προϋπολογισμός) από 80.000 ευρώ έως 400.000 ευρώ. Το ποσοστό δημόσιας χρηματοδότησης ανέρχεται έως 45% του προϋπολογισμού της αίτησης χρηματοδότησης. Το ποσοστό ενίσχυσης δύναται να προσαυξάνεται κατά 10% εφόσον η επένδυση πραγματοποιηθεί σε απομακρυσμένη ή σεισμόπληκτη ή πυρόπληκτη ή πλημμυροπαθή περιοχή ή μικρά νησιά και με επιπλέον 5% με τη δήλωση κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης στόχου απασχόλησης τουλάχιστον 0,2 ΕΜΕ, τον πρώτο χρόνο μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης.
  • «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων», με συνολική δημόσια δαπάνη εκατόν ενενήντα εκατομμύρια ευρώ (190.000.000 ευρώ). Δικαιούχοι είναι υπό ίδρυση και νεοσύστατες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζει η αναλυτική πρόσκληση. Στο πλαίσιο της Πρόσκλησης ενισχύονται αιτήσεις χρηματοδότησης ύψους (επιχορηγούμενος προϋπολογισμός) από 30.000 έως 400.000 ευρώ. Η επιχορήγηση θα ανέρχεται σε ποσοστό 45% επί των υποβαλλόμενων δαπανών. Το ποσοστό ενίσχυσης δύναται να προσαυξάνεται κατά 10% εφόσον η επένδυση πραγματοποιηθεί σε απομακρυσμένη ή σεισμόπληκτη περιοχή ή πλημμυροπαθή περιοχή ή μικρά νησιά. Και επιπλέον 5% με τη δήλωση κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης στόχου απασχόλησης τουλάχιστον μια ΕΜΕ, τον πρώτο χρόνο μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης.

Προθεσμία και διαδικασία υποβολής των αιτήσεων

Η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ) λήγει στις 22 Μαρτίου.  Αιτήσεις που δεν υποβάλλονται ηλεκτρονικά δεν δύνανται να λάβουν ενίσχυση.

Μετά τη λήξη της ημερομηνίας και ώρας της ηλεκτρονικής υποβολής των Αιτήσεων Χρηματοδότησης, δεν γίνεται αποδεκτή καμία υποβολή αίτησης.

Η πρόσκληση της Δράσης δημοσιεύεται στο πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ και αναρτάται στις ιστοσελίδες της ΕΥΔ του Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα https://21-27.antagonistikotita.gr/ , του ΕΣΠΑ https://www.espa.gr/el/Pages/default.aspx και του ΕΦΕΠΑΕ https://www.efepae.gr/frontend/index.php

Αναλυτικές πληροφορίες και ενημέρωση παρέχονται από το Γραφείο Πληροφόρησης της ΕΥΔ Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» στο τηλέφωνο 801 11 36 300, στο email επικοινωνίας: [email protected], και από τον ΕΦΕΠΑΕ στο τηλέφωνο 210 6985210, στο e-mail επικοινωνίας: [email protected]καθώς και από τους εταίρους του ΕΦΕΠΑΕ. Η αξιολόγηση των αιτήσεων χρηματοδότησης γίνεται με τη συγκριτική αξιολόγηση

Δημοσιεύθηκε στις 14 March 2024 | 8:59 am


ΟΠΕΚΑ-ΔΥΠΑ: Ξεκινά η καταβολή επιδομάτων μέσω προπληρωμένης κάρτας-Ποια αφορά


«Αδειάζει η κλεψύδρα» για την ενεργοποίηση του νέου συστήματος καταβολής της πλειονότητας των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων μέσω προπληρωμένων καρτών.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, μετά τον Ιούνιο θα αρχίσει να μπαίνει το 50% των επιδομάτων, βοηθημάτων και κάθε είδους παροχών και ενισχύσεων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), σε προπληρωμένη κάρτα.

Έτσι, ο κάθε δικαιούχος θα είναι αναγκασμένος να ξοδεύει τουλάχιστον το ήμισυ του ποσού που του αναλογεί, μέσω κάρτας.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να συμβάλλει στον περιορισμό της χρήσης μετρητών στην αγορά και από την άλλη και σε συνδυασμό με την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, το μέτρο αποκλείει την διοχέτευση των επιδομάτων προς την παραοικονομία.

Τι αλλάζει με την προπληρωμένη κάρτα

Τι θα αλλάξει λοιπόν για τους δικαιούχους επιδομάτων τόσο του ΟΠΕΚΑ, όσο και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ), με την υιοθέτηση της συγκεκριμένης πρακτικής;

Βάσει του σχεδιασμού το 50% του ποσού του κάθε επιδόματος θα μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο με προπληρωμένη κάρτα και το άλλο 50% θα έχει την δυνατότητα ο δικαιούχος να το κάνει ανάληψη μετρητών.

Έτσι, αν για παράδειγμα κάποιος που παίρνει επίδομα ανεργίας από ΔΥΠΑ ύψους 479 ευρώ θα μπορεί τα 239,5 ευρώ να τα ξοδέψει μέσω προπληρωμένης κάρτας και το άλλα 239,5 ευρώ μέσω μετρητών.

Είναι ενδεικτικό ότι ο δικαιούχος θα μπορεί να ξοδέψει ολόκληρο το ποσό του επιδόματος μέσω της κάρτας του, όχι όμως όλο το ποσό με μετρητά.

Ποιες δαπάνες θα «φρενάρουν» μέσω της χρήσης κάρτας

Προς τα τέλη της τρέχουσας χρονιάς υπολογίζεται πως η πληρωμή της πλειονότητας των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ θα γίνεται με προπληρωμένες κάρτες, ενώ σήμερα μόνο το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ) πληρώνεται από τον ΟΠΕΚΑ μέσω κάρτας και ο δικαιούχος μπορεί να κάνει ανάληψη μετρητών μόνο για το μισό ποσό.

Όλα τα υπόλοιπα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και τα επιδόματα ανεργίας της ΔΥΠΑ πληρώνονται μέσω κατάθεσης σε λογαριασμό του δικαιούχου. Οι αλλαγές που θα γίνουν έχουν ως εξής:

  • Θα καθιερωθούν προπληρωμένες κάρτες και για τα άλλα σημαντικά προνοιακά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, όπως το επίδομα τέκνου και το επίδομα για τη γέννηση,
  • Θα πληρώνονται με κάρτες τα βασικά επιδόματα ανεργίας της ΔΥΠΑ,
  • Θα καθιερωθούν όρια ανάληψης μετρητών για τις προπληρωμένες κάρτες και το ποσό που θα μένει πέραν του ορίου θα μπορεί να δαπανάται μόνο με ηλεκτρονικές πληρωμές, δηλαδή με αγορές μέσω POS, αγορές μέσω e-banking κ.α.
  • Θα δοθούν κίνητρα για τη χρήση των προπληρωμένων καρτών για συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες (όπως οι δαπάνες για τα παιδιά ή για τον τοκετό) και θα απαγορευθούν άλλες δαπάνες, όπως για τζόγο. Με αυτό τον τρόπο η προπληρωμένη κάρτα δεν θα επιτρέπει την συναλλαγή σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιχειρεί να κάνει μία απαγορευμένη δαπάνη.

Ποια επιδόματα του ΟΠΕΚΑ θα χορηγούνται με  προπληρωμένη κάρτα

Ποια επιδόματα όμως του ΟΠΕΚΑ αναμένεται θα ενταχθούν σε προπληρωμένη κάρτα;

  • Επίδομα Γέννησης: Όπως αναμένεται το επίδομα γέννας θα καταβάλλεται μέσω προπληρωμένης κάρτας. Με την κάρτα αυτή οι δικαιούχες μητέρες θα μπορούν να αγοράζουν οποιοδήποτε προϊόν τους χρειάζεται από οποιοδήποτε κατάστημα της χώρας με βρεφικά ή παιδικά είδη, αλλά δεν θα μπορούν να κάνουν ανάληψη ούτε ενός σεντ από αυτό, καθώς δεν θα αντιστοιχεί σε κάποιο τραπεζικό λογαριασμό τους. Αντίθετα, με βάση το υφιστάμενο σύστημα, το ποσό της ενίσχυσης κατατίθεται σε έναν τραπεζικό λογαριασμό της μητέρας και αυτή μπορεί να κάνει άμεση ανάληψη ακόμα και όλου του ποσού μέσω του ΑΤΜ ή τραπεζικού υποκαταστήματος.
  • Επίδομα Παιδιού (Α21):Χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια από το πρώτο παιδί και το συνολικό ποσό καθορίζεται από τον αριθμό των εξαρτώμενων παιδιών και την κατηγορία του οικογενειακού εισοδήματος. Το ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 70 ή 42 ή 28 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί ανά μήνα, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και σε 140 ή 84 ή 56 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί, ανά μήνα.
  • Αγροτική εστία: Πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων σε τρίτεκνες και πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες συνταξιούχους ή ασφαλισμένες του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ). Το πρόγραμμα αφορά στην καταβολή χρηματικού βοηθήματος ύψους 700 ευρώ σε 4.000 τρίτεκνες μητέρες και 1.000 ευρώ σε 1.000 πολύτεκνες μητέρες.
  • Επίδομα αναδοχής: Για κάθε παιδί που τοποθετείται σε αναδοχή χορηγείται στους ανάδοχους γονείς ή στο ίδιο μετά την ενηλικίωσή του, οικονομική ενίσχυση, για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών διαβίωσης του αναδεχόμενου ατόμου. Το ποσό που καταβάλλεται ξεκινάει από 325 ευρώ και κλιμακώνεται στα 375 ευρώ και πάνω για παιδιά με παθήσεις.
  • Ενίσχυση σε Οικογένειες Ορεινών και Μειονεκτικών Περιοχών: Το ποσό ξεκινάει από 300 έως 600 ευρώ με τη χρήση εισοδηματικών κριτηρίων.

Ποια επιδόματα της ΔΥΠΑ θα μπουν στο «σύστημα»

Στο νέο σύστημα αναμένεται να ενταχθούν και τα ακόλουθα επιδόματα της ΔΥΠΑ:

  • Επίδομα ανεργίας
  • Ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της τακτικής ανεργίας
  • Ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στο μητρώο ανέργων
  • Επίδομα επίσχεσης
  • Ειδικό βοήθημα σε αποφυλακισθέντες
  • Ειδικό εποχικό βοήθημα
  • Επίδομα αφερεγγυότητας εργοδότη
  • Επίδομα διαθεσιμότητας

Δημοσιεύθηκε στις 14 March 2024 | 8:58 am


Συνελήφθησαν 2 άτομα για εξαπάτηση ηλικιωμένης σε περιοχή της Ημαθίας

Συνεργός τους τηλεφώνησε στην ηλικιωμένη προσποιούμενος τον αστυνομικό και ισχυρίστηκε ότι η κόρη της προκάλεσε σοβαρό τροχαίο ατύχημα
Κατάφεραν να της αποσπάσουν 5.000 ευρώ, τα οποία παρέλαβαν οι 2 συλληφθέντες
Χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης από επιτήδειους
Μετά από συντονισμένες ενέργειες των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Βέροιας, συνελήφθησαν χθες (12 Μαρτίου 2024) σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, 2 ημεδαποί άνδρες, για εξαπάτηση ηλικιωμένης, που έγινε την προηγούμενη μέρα σε περιοχή της Ημαθίας.
Ειδικότερα, προχθές (11 Μαρτίου 2024) το απόγευμα, συνεργός τους τηλεφώνησε στην ηλικιωμένη προσποιούμενος τον αστυνομικό και ισχυρίστηκε ότι η κόρη της έχει προκαλέσει τροχαίο ατύχημα, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ενός παιδιού και ζήτησε αρχικά το χρηματικό ποσό των 140.000 ευρώ, για να αποφύγει δήθεν τις ποινικές συνέπειες.
Με αυτόν τον τρόπο κατάφερε τελικά να την πείσει να αφήσει σε σημείο που της υπέδειξε, το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ, το οποίο στη συνέχεια παρέλαβαν οι 2 συλληφθέντες.
Σε έρευνα που έγινε στην οικία του ενός συλληφθέντα βρέθηκε και κατασχέθηκε μία συσκευασία με κάνναβη βάρους 4,37 γραμμαρίων.
Στην κατοχή του δεύτερου συλληφθέντα βρέθηκε και κατασχέθηκε μία συσκευασία με κάνναβη βάρους 1,7 γραμμαρίων.
Οι έρευνες των αστυνομικών συνεχίζονται τόσο για την ταυτοποίηση των άγνωστων συνεργών τους, όσο και για να εξακριβωθεί η τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Βέροιας.
Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, με σκοπό την αποφυγή εξαπάτησης ανυποψίαστων πολιτών από επιτήδειους, συνιστά:
• Μην εμπιστεύεστε αγνώστους, που προσπαθούν να σας πείσουν τηλεφωνικά να τους δώσετε χρήματα, λόγω επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού σας προσώπου.
• Μην κάνετε οποιαδήποτε ενέργεια, χωρίς πρώτα να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά με το συγκεκριμένο πρόσωπο προς επιβεβαίωση.
• Μην πείθεστε αν σας δώσουν οι δράστες να μιλήσετε στο τηλέφωνο με υποτιθέμενο συγγενή σας.
• Χρησιμοποιήστε άλλη τηλεφωνική συσκευή για την επικοινωνία με το οικείο σας πρόσωπο, καθώς ενδέχεται οι δράστες να βρίσκονται ακόμη στη «γραμμή».
• Μην δεχτείτε οποιαδήποτε συνάντηση – ραντεβού με αγνώστους και δηλώστε ότι δεν πρόκειται να δώσετε χρήματα.
• Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς έκτακτης ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, νοσοκομεία, συγγενείς κ.λπ.).
• Ενημερώνετε πάντα την Αστυνομία, ακόμα και στην περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.
Περισσότερες συμβουλές είναι αναρτημένες στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr), στην ενότητα «Οδηγός του Πολίτη / Χρήσιμες συμβουλές».

Δημοσιεύθηκε στις 13 March 2024 | 12:59 pm


Πόσες προσλήψεις θα γίνουν φέτος – Σε ποιους τομείς «ανοίγουν» θέσεις υπαλλήλων


Τα «κενά» που έχουν διαπιστωθεί φέτος στην δημόσια διοίκηση επιχειρείται να καλυφθούν με χιλιάδες προσλήψεις, εκ των οποίων για κάποιες οι διαδικασίες ήδη «τρέχουν».

Ένας από τους τομείς με αυξημένες ανάγκες είναι ο τομέας της Υγείας, όπου αποδείχτηκε -με μάλλον οδυνηρό τρόπο- πως έλειπαν στελέχη, όπως βεβαίως το ίδιο συνέβη και με τον κρίσιμο τομέα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.

Θέσεις «ανοίγουν» πάντως σε ολόκληρο το φάσμα της κρατικής «μηχανής», αλλά ο μεγαλύτερος αριθμός νεοπροσλαμβανόμενων κατευθύνεται όπου παρατηρήθηκε ανεπάρκεια.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Έτσι, για παράδειγμα στον τομέα της Υγείας -που αποδείχτηκε πως αδυνατούσε να σηκώσει το βάρος μιας πανδημίας όπως αυτή του κορονοϊού- έστω και με καθυστέρηση ετών, μέσα στην τρέχουσα χρονιά αναμένεται βάσει του σχετικού προγραμματισμού να γίνουν χιλιάδες προσλήψεις χιλιάδων γιατρών και νοσηλευτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Σε ποιους τομείς του δημοσίου θα δοθεί «βάρος» στις προσλήψεις

Ανάλογες κινήσεις και με γνώμονα την ενίσχυση των κρατικών δομών και λειτουργιών που έδειξαν για ακόμη μία φορά ανεπαρκείς αντιμετωπίσουν τις φυσικές καταστροφές, όπως οι πρόσφατες πλημμύρες και οι πυρκαγιές, θα γίνουν 700 προσλήψεις στον τομέα της Κλιματικής Κρίσης.

Συνολικά και βάσει του σχετικού προγραμματισμού του Υπουργείου Εσωτερικών θα γίνουν 16.521 προσλήψεων στο Δημόσιο εντός του 2024.

Σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητα, θα δοθεί στην ενίσχυση του Ε.Σ.Υ, με την άμεση έγκριση 6.500 θέσεων, όπως και στην αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης, αλλά και την κάλυψη αναγκών προσωπικού που προκύπτουν από ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης. Πάντως, όσον αφορά στο πλαίσιο αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής Ακαδημίας (διπλασιασμός του αριθμού των υποψηφίων, αξιοποίηση 700 θέσεων για εξειδικευμένο προσωπικό στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας – ΕΜΟΔΕ, χειριστές ελικοπτέρων, μηχανικοί, πλοηγοί) στην κάλυψη αναγκών σε φορείς που εδρεύουν στις πληγείσες περιοχές, στην ενίσχυση κλάδων που σχετίζονται με την προστασία των δασών.

Ο αριθμός των προσλήψεων ανά υπουργείο

Ειδικότερα ο αριθμός των προσλήψεων ανά υπουργείο κατανέμεται ως εξής:  

  • Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: 1.160
  • Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας: 990
  • Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού: 750
  • Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών: 388
  • Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: 279
  • Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας: 208
  • Υπουργείο Ναυτιλίας: 197
  • Υπουργείο Πολιτισμού: 108
  • Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: 107
  • Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών: 103
  • Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας: 91
  • Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης: 80
  • Υπουργείο Εξωτερικών: 48
  • Υπουργείο Ανάπτυξης: 21
  • Υπουργείο Τουρισμού: 19
  • Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου: 17
  • Υπουργείο Εσωτερικών: 9

Οι υπόλοιπες προσλήψεις κατανέμονται σε άλλους φορείς όπως Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού, Ανεξάρτητες Αρχές κλπ.

Ο προγραμματισμός προσλήψεων είναι απολύτως εναρμονισμένος με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και σε εφαρμογή του κανόνα 1:1, δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση.

Διευκρινίζεται ότι ο κανόνας του 1:1 εφαρμόζεται συνολικά σε όλο το Δημόσιο και όχι ανά κλάδο, γεγονός που επιτρέπει να καλύπτονται κατά προτεραιότητα οι ιδιαίτερες ανάγκες που παρατηρούνται στους διαφορετικούς κλάδους, κατά περίπτωση

Δημοσιεύθηκε στις 13 March 2024 | 9:58 am


Από την ασφάλεια Βέροιας έγινε εξιχνίαση κλοπών

Από το Τμήμα Ασφάλειας Βέροιας σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 3 ημεδαπών ανδρών, καθώς όπως προέκυψε από την έρευνα, το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου του 2024, διέπραξαν δύο κλοπές από οικίες σε περιοχές της Βέροιας και αφαίρεσαν συνολικά το χρηματικό ποσό των 5.870 ευρώ, κοσμήματα αξίας 5.150 ευρώ και μία τραπεζική κάρτα, σύμφωνα με δήλωση των παθόντων. Στη δικογραφία περιλαμβάνεται και ένας ανήλικος ημεδαπός, για το αδίκημα της άμεσης συνέργειας σε κλοπή

Δημοσιεύθηκε στις 13 March 2024 | 9:53 am


Εφορία: Έρχεται νέα εφαρμογή της ΑΑΔΕ στο κινητό των φορολογουμένων για οφειλές και τιμολόγια-Πότε θα ενεργοποιηθεί και πώς θα λειτουργεί


Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ 2024.

Κάποιοι θα χρειαστεί να βάλουν «βαθιά» το χέρι στην τσέπη, υπάρχουν όμως και εκείνοι που είτε θα πληρώσουν μειωμένο στο μισό τον φόρο ή θα έχουν απαλλαγή. Βεβαίως, όσοι έχουν και τα ακίνητά τους ασφαλισμένα για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα θα δουν έκπτωση 10%.

Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη δόση του φόρου θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος Απριλίου, ενώ η αποπληρωμή θα γίνει σε 11 δόσεις.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Εκπτώσεις «τεσσάρων ταχυτήτων» θα έχουν επί της ουσίας φέτος όσοι είναι υπόχρεοι ΕΝΦΙΑ. Κάποιοι θα δουν μια μείωση της τάξης του 10%, άλλοι θα κληθούν να εξοφλήσουν τον μισό φόρο, ενώ προβλέπεται και πλήρης απαλλαγή τόσο λόγω εισοδηματικών κριτηρίων, όσο και εξαιτίας φυσικών καταστροφών.

Για ποιους «ψαλιδίζεται» 10% ο ΕΝΦΙΑ

Συγκεκριμένα, η έκπτωση έως 10%, υιοθετείται γιαασφαλισμένες κατοικίες και θα πρέπει:

  • Η ασφάλιση να καλύπτει το σύνολο της αξίας του ακινήτου. Ως αξία του ακινήτου λαμβάνεται η αξία ανακατασκευής του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου. Ειδικά για φέτος η αξία ανακατασκευής της κατοικίας ορίζεται σε 900 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
  • Η ασφάλιση να έχει διάρκεια τουλάχιστον τριών μηνών. Αν η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη του ενός έτους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρμόζεται αναλογικά. Αυτό σημαίνει ότι για ασφάλιση διάρκειας 12 μηνών ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται 10%, για 9 μήνες εφαρμόζεται έκπτωση 7,5%, για 6 μήνες η έκπτωση περιορίζεται στο 5% και για 3 μήνες στο 2,5%, ενώ δεν ισχύει καμία μείωση για κατοικίες που ασφαλίζονται για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών τον χρόνο. Η έκπτωση υπολογίζεται στο συνολικό ποσό του κύριου και του τυχόν «συμπληρωματικού» φόρου που επιβαρύνουν το ασφαλισμένο ακίνητο.

Ποια νοικοκυριά έχουν απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και ποια έκπτωση 50%

Έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ θα έχουν τα νοικοκυριά που πληρούν σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια:

– Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

– Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Πλήρη φοροαπαλλαγή -με άλλα λόγια έκπτωση 100%, έχουν τα νοικοκυριά με τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω, καθώς και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον:

– Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

– Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Ποιες περιοχές απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ

Σε περιοχές, οι οποίες από την 1η Ιουλίου 2023 και εφεξής, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας, προβλέπεται απαλλαγή από τον Ε.Ν.Φ.Ι.Α. του έτους εντός του οποίου επήλθε η καταστροφή, αλλά και για τα δύο (2) επόμεναέτη, ως εξής:

α) Τα κτίρια, μετά του αναλογούντος οικοπέδου, που έχουν αποδεδειγμένα καταστεί επικινδύνως ετοιμόρροπα ή έχουν ολοσχερώς καταστραφεί ή υποστεί ζημίες, οι οποίες τα καθιστούν προσωρινά ακατάλληλα για χρήση, εφόσον οι ιδιοκτήτες τους είναι κάτοχοι Πρωτοκόλλου Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμόρροπου Κτηρίου ή Δελτίου Επανελέγχου ή Έκθεσης Αυτοψίας, της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με τα οποία το κτίριο έχει χαρακτηρισθεί επικίνδυνο ή προσωρινά ακατάλληλο για χρήση, και εφόσον αυτά εκδίδονται έως και ένα (1) έτος μετά τη συντέλεση της φυσικής καταστροφής, αν κατά τον κρίσιμο χρόνο η κυριότητα ή τα λοιπά εμπράγματα δικαιώματα στο ακίνητο ανήκουν στον υπόχρεο σε φόρο για τα έτη αυτά.

β) Τα αγροτεμάχια και τα κτίσματα επί αυτών που ευρίσκονται σε περιοχές που επλήγησαν, εφόσον οι ιδιοκτήτες είναι κάτοχοι βεβαίωσης καταστροφής από τα κατά τόπους αρμόδια Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων (Τ.Α.Ε.Ε.) των Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Αποκεντρωμένων Δομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που εκδίδεται έως και έξι (6) μήνες μετά τη συντέλεση της φυσικής καταστροφής, αν κατά τον κρίσιμο χρόνο η κυριότητα ή τα λοιπά εμπράγματα δικαιώματα στο ακίνητο ανήκουν στον υπόχρεο σε φόρο για τα έτη αυτά. Τα Τ.Α.Ε.Ε. εκδίδουν την ως άνω βεβαίωση, αφού λάβουν τα οικεία στοιχεία των αγροτεμαχίων που έχουν εκτιμηθεί ως κατεστραμμένα από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων.

Για τη χορήγηση της απαλλαγής υποβάλλεται αίτηση για το έτος εντός του οποίου επήλθε η καταστροφή στη Φορολογική Διοίκηση από τον δικαιούχο, η οποία ισχύει και για τα δύο (2) επόμενα έτη.

Η αίτηση δύναται να υποβάλλεται και μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας «arogi.gov.gr».

Δημοσιεύθηκε στις 12 March 2024 | 10:11 am


Ποιοι θα έχουν απαλλαγή φέτος, ποιοι εξασφάλισαν έκπτωση 10% και ποιοι θα πληρώσουν μισό φόρο


Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ 2024.

Κάποιοι θα χρειαστεί να βάλουν «βαθιά» το χέρι στην τσέπη, υπάρχουν όμως και εκείνοι που είτε θα πληρώσουν μειωμένο στο μισό τον φόρο ή θα έχουν απαλλαγή. Βεβαίως, όσοι έχουν και τα ακίνητά τους ασφαλισμένα για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα θα δουν έκπτωση 10%.

Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη δόση του φόρου θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος Απριλίου, ενώ η αποπληρωμή θα γίνει σε 11 δόσεις.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Εκπτώσεις «τεσσάρων ταχυτήτων» θα έχουν επί της ουσίας φέτος όσοι είναι υπόχρεοι ΕΝΦΙΑ. Κάποιοι θα δουν μια μείωση της τάξης του 10%, άλλοι θα κληθούν να εξοφλήσουν τον μισό φόρο, ενώ προβλέπεται και πλήρης απαλλαγή τόσο λόγω εισοδηματικών κριτηρίων, όσο και εξαιτίας φυσικών καταστροφών.

Για ποιους «ψαλιδίζεται» 10% ο ΕΝΦΙΑ

Συγκεκριμένα, η έκπτωση έως 10%, υιοθετείται γιαασφαλισμένες κατοικίες και θα πρέπει:

  • Η ασφάλιση να καλύπτει το σύνολο της αξίας του ακινήτου. Ως αξία του ακινήτου λαμβάνεται η αξία ανακατασκευής του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου. Ειδικά για φέτος η αξία ανακατασκευής της κατοικίας ορίζεται σε 900 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
  • Η ασφάλιση να έχει διάρκεια τουλάχιστον τριών μηνών. Αν η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη του ενός έτους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρμόζεται αναλογικά. Αυτό σημαίνει ότι για ασφάλιση διάρκειας 12 μηνών ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται 10%, για 9 μήνες εφαρμόζεται έκπτωση 7,5%, για 6 μήνες η έκπτωση περιορίζεται στο 5% και για 3 μήνες στο 2,5%, ενώ δεν ισχύει καμία μείωση για κατοικίες που ασφαλίζονται για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών τον χρόνο. Η έκπτωση υπολογίζεται στο συνολικό ποσό του κύριου και του τυχόν «συμπληρωματικού» φόρου που επιβαρύνουν το ασφαλισμένο ακίνητο.

Ποια νοικοκυριά έχουν απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και ποια έκπτωση 50%

Έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ θα έχουν τα νοικοκυριά που πληρούν σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια:

– Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

– Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Πλήρη φοροαπαλλαγή -με άλλα λόγια έκπτωση 100%, έχουν τα νοικοκυριά με τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω, καθώς και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον:

– Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

– Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Ποιες περιοχές απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ

Σε περιοχές, οι οποίες από την 1η Ιουλίου 2023 και εφεξής, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας, προβλέπεται απαλλαγή από τον Ε.Ν.Φ.Ι.Α. του έτους εντός του οποίου επήλθε η καταστροφή, αλλά και για τα δύο (2) επόμεναέτη, ως εξής:

α) Τα κτίρια, μετά του αναλογούντος οικοπέδου, που έχουν αποδεδειγμένα καταστεί επικινδύνως ετοιμόρροπα ή έχουν ολοσχερώς καταστραφεί ή υποστεί ζημίες, οι οποίες τα καθιστούν προσωρινά ακατάλληλα για χρήση, εφόσον οι ιδιοκτήτες τους είναι κάτοχοι Πρωτοκόλλου Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμόρροπου Κτηρίου ή Δελτίου Επανελέγχου ή Έκθεσης Αυτοψίας, της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με τα οποία το κτίριο έχει χαρακτηρισθεί επικίνδυνο ή προσωρινά ακατάλληλο για χρήση, και εφόσον αυτά εκδίδονται έως και ένα (1) έτος μετά τη συντέλεση της φυσικής καταστροφής, αν κατά τον κρίσιμο χρόνο η κυριότητα ή τα λοιπά εμπράγματα δικαιώματα στο ακίνητο ανήκουν στον υπόχρεο σε φόρο για τα έτη αυτά.

β) Τα αγροτεμάχια και τα κτίσματα επί αυτών που ευρίσκονται σε περιοχές που επλήγησαν, εφόσον οι ιδιοκτήτες είναι κάτοχοι βεβαίωσης καταστροφής από τα κατά τόπους αρμόδια Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων (Τ.Α.Ε.Ε.) των Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Αποκεντρωμένων Δομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που εκδίδεται έως και έξι (6) μήνες μετά τη συντέλεση της φυσικής καταστροφής, αν κατά τον κρίσιμο χρόνο η κυριότητα ή τα λοιπά εμπράγματα δικαιώματα στο ακίνητο ανήκουν στον υπόχρεο σε φόρο για τα έτη αυτά. Τα Τ.Α.Ε.Ε. εκδίδουν την ως άνω βεβαίωση, αφού λάβουν τα οικεία στοιχεία των αγροτεμαχίων που έχουν εκτιμηθεί ως κατεστραμμένα από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων.

Για τη χορήγηση της απαλλαγής υποβάλλεται αίτηση για το έτος εντός του οποίου επήλθε η καταστροφή στη Φορολογική Διοίκηση από τον δικαιούχο, η οποία ισχύει και για τα δύο (2) επόμενα έτη.

Η αίτηση δύναται να υποβάλλεται και μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας «arogi.gov.gr».

Δημοσιεύθηκε στις 12 March 2024 | 10:10 am


ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙΣ ΑΔΕΙΑ SECURITY?

Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης  ΕΚΕΔΙΜ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ, σε συνεργασία με το ΚΕΜΕΑ, οργανώνει και υλοποιεί Εξ Αποστάσεως το νέο τμήμα εκπαίδευσης Security, με στόχο τις ερχόμενες εξετάσεις Πιστοποίησης.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκπαίδευση 105 ωρών θεωρίας, για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος (Πιστοποιητικό τύπου Α’).

Προλάβετε τις επικείμενες προκηρύξεις Προσωπικού Ασφαλείας (Φύλαξη σε Μουσεία, ΟΣΕ, Νοσοκομεία, Υπουργεία κτλπ……)

Με την χρήση της σύγχρονης ηλεκτρονικής πλατφόρμας μας, δίνεται η δυνατότητα στους συμμετέχοντες  να παρακολουθούν το μάθημα μέσω Η/Υ, από το σπίτι τους.
Oι υποψήφιοι, εκπαιδεύονται πάνω σε θέματα όπως:
• Ασφάλεια-φύλαξη  εγκαταστάσεων
• Προστασία Προσώπων-Χρηματαποστολών
• Παροχή Πρώτων Βοηθειών
• Πυρασφάλεια-Κατάσβεση Πυρκαγιάς
• Εργασιακό Στρες-Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού
Την εκπαιδευτική Ομάδα αποτελούν  έμπειροι Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, Αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, Ψυχολόγοι και Νοσηλευτές. Οι συνεργαζόμενοι Εκπαιδευτές είναι πιστοποιημένοι τόσο από τον Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) όσο και από το ΚΕΜΕΑ, και διαθέτουν πλούσια επαγγελματική και διδακτική εμπειρία.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ

Σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση.

Εξασφαλίστε μία θέση έγκαιρα !!!

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΕΔΩ

Εγγραφές καθημερινά.....
Για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή περαιτέρω πληροφορία 

Γραμματειακή υποστήριξη ΕΚΕΔΙΜ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγ. Αντωνίου 20 και Καρατάσου γωνία, Βέροια
Τηλ: 2331021061 - 2331120331
Κιν: 6973928402
Ώρες επικοινωνίας  08:00- 21:00
Site: http://ekedim-verias.gr/
Fb: ΕΚΕΔΙΜ Βέροιας


Δημοσιεύθηκε στις 12 March 2024 | 10:09 am


Νομός Ημαθίας - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στο Νομό Ημαθίας