Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Ημαθίας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Τη δημιουργία μουσείου ποντιακού ελληνισμού ζητά ο Παύλος Παυλίδης και οι ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ

 


Ένα καραβάνι που συνεχίζει την πορεία του στα βάθη των αιώνων, διατηρώντας τις παραδόσεις, τα ήθη, τα έθιμα, τις βαθιά ριζωμένες αξίες... Ένα καραβάνι που ξεριζώνεται από  τον τόπο του , από το μαχαίρι των πολυάριθμων εχθρών, αλλά που παίρνει μαζί του τις ιστορικές μνήμες, τις  εικόνες των Aγίων και τα κόκαλα των προγόνων... Ένα καραβάνι που για κάθε έναν που εγκαταλείπει τον μάταιο κόσμο, συναγωνίζονται ποιος από τους διαδόχους θα κρατήσει ψηλά τη σημαία της μνήμης... Αυτός που μετά ακούει στο όνομα τραντέλλενας...

Σήμερα τραντέλλενας είναι ο δικός μας Κώστας Φωτιάδης. Γεννήθηκε σε χωριό του τόπου μας , στο Άνω Ζερβοχώρι Νάουσας. Πρόσφυγες γονείς. Τα πρώτα παραμύθια, τα πρώτα τραγούδια, τις πρώτες ιστορικές περιγραφές είχε από τα βάσανα και τις ταλαιπωρίες του δικού του λαού, των Ποντίων. Και μάζευε ο νους του παιδιού και κράταγε ιστορίες, μνήμες, γεγονότα και έκανε τις πρώτες εικόνες. Εικόνες δύσκολες, σφαγές, θρήνος, νεκροί, πορεία στο άγνωστο, κακουχίες, μέρες δύσκολες, νέα πατρίδα, από την αρχή όλα. Ένα καμπαναριό για την Παναγία, μνήματα για τα ιερά κόκαλα και ο Θεός μεγάλος είναι. Το παιδί μεγάλωσε, έγινε ιστορικός, εμβάθυνε στα γεγονότα, συγκέντρωσε το υλικό και με σεβασμό στην ιστορία μας, ζητά να πορευτούμε μαζί του στον αγώνα τον καλό.

Να αποκτήσει η ιστορική διαδρομή αυτού του βασανισμένου λαού στέγη... Να μαζέψει τις πολλές ιστορικές στιγμές, να καταγράψει τα βάσανα και τους αγώνες του,  παρακαταθήκη στους επόμενους και υπενθύμιση  στους επιλήσμονες, να παρουσιάσει σε όσους ήθελαν να γνωρίσουν, τα ήθη, τα έθιμα, τις  παραδόσεις, τις  δύσκολες διαδρομές... Να αποκτήσει ένα Μουσείο. Ένα περίλαμπρο Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού.

Δάσκαλε είμαστε μαζί σου! Όπου μας χρειαστείς. Το ελάχιστο είναι η υπογραφή μας. Όμως με όλο τον σεβασμό στους αγώνες σου, στην γνώση και στη σοφία, κατά την ταπεινή μας άποψη, το Μουσείο αυτό θα θέλαμε να είναι κοντά μας, κοντά στον τόπο που φυλάγει η Παναγία Σουμελά. Αυτό δεν ακυρώνει την βούλησή μας να συνδράμουμε στην όποια τελική επιλογή χώρου. Απλά θα θέλαμε... Αλλά εσύ ξέρεις καλύτερα... Εμείς ακολουθούμε...

Στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού μας συμβουλίου στον Δήμο μας, τον Δήμο Βέροιας, προφανώς θα φέρουμε το θέμα με τη βεβαιότητα της ομόθυμης στήριξης όλων των μελών του.

Παύλος Παυλίδης 

Δημοτική Παράταξη 

"Συνδημότες"

Δημοσιεύθηκε στις 13 April 2021 | 5:35 pm


Συλλυπητήριο της ΕΠΣ Ημαθίας για την απώλεια του Χρήστου Χατζηδάκη Ο πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ημαθίας κ. Στέργιος Μουρτζίλας και το Δ.Σ. εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους προς τους οικείους του για τον απροσδόκητο χαμό του πρώην ποδοσφαιριστή και προπονητή Χρήστου Χατζηδάκη.

Δημοσιεύθηκε στις 13 April 2021 | 5:33 pm


Ημαθία-Γυναίκα με την μέθοδο απασχόλησης άρπαξε 360 ευρώ


Συνελήφθη χθες (12 Απριλίου 2021) το απόγευμα σε περιοχή της Ημαθίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Βέροιας, μία ημεδαπή γυναίκα, καθώς όπως προέκυψε από την έρευνα, νωρίτερα της ίδιας ημέρας, αφαίρεσε με την μέθοδο της απασχόλησης από την κατοχή ημεδαπού άνδρα, το χρηματικό ποσό των 360 ευρώ, το οποίο βρέθηκε στην κατοχή της και αποδόθηκε στον παθόντα

Δημοσιεύθηκε στις 13 April 2021 | 10:57 am


Taxisnet: Πώς θα αποκτήσουν κωδικούς πρόσβασης όσοι δεν διαθέτουν

Taxisnet: Πώς θα αποκτήσουν κωδικούς πρόσβασης όσοι δεν διαθέτουν
  1. O κλειδάριθμος χορηγείται αμέσως μέσω e-mail και sms στον ενδιαφερόμενο με την υποβολή αίτησης του στο taxisnet.

2. Με ραντεβού για βιντεοκλήση, με υπάλληλο της ΑΑΔΕ. Ο κλειδάριθμος δίνεται μέσω e-mail.
3. Με την φυσική παρουσία του φορολογούμενου στη Δ.Ο.Υ.
Σημειώνεται ότι με την απόφαση του της ΑΑΔΕ καθορίζεται η διαδικασία παραλαβής του κλειδαρίθμου από τους φορολογούμενους προκειμένου να αποκτήσουν κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.Αναλυτικά:

Διαδικασία εγγραφής στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες των νέων χρηστών του TAXISnet
Για την εγγραφή στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες των νέων χρηστών του TAXISnet απαιτείται η υποβολή σχετικής ηλεκτρονικής αίτησης στο δικτυακό τόπο της Α.Α.Δ.Ε. (www.aade.gr), στην οποία ο ενδιαφερόμενος δηλώνει το όνομα (username) και τον κωδικό πρόσβασης (password) που επιθυμεί να έχει ως χρήστης του συστήματος.
Στην ίδια αίτηση ο ενδιαφερόμενος συμπληρώνει επίσης τα στοιχεία επικοινωνίας του (σταθερό τηλέφωνο, κινητό τηλέφωνο καθώς και e-mail).
Για την ολοκλήρωση της εγγραφής είναι απαραίτητη η απόδοση κλειδαρίθμου, ο οποίος δύναται να χορηγείται είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία του φορολογούμενου ή του νόμιμου εκπροσώπου αυτού στην περίπτωση νομικών προσώπων/οντοτήτων στη Δ.Ο.Υ., είτε μέσω βιντεοκλήσης. Εναλλακτικά η απόδοση κλειδαρίθμου στα φυσικά πρόσωπα δύναται να χορηγείται εξ αποστάσεως μέσω κινητού τηλεφώνου και/ή με e-mail.
Σε περίπτωση επιλογής από τον φορολογούμενο της εξ αποστάσεως απόδοσης κλειδαρίθμου, ο φορολογούμενος οφείλει να συμπληρώσει επιπλέον στην αίτηση τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας που εξυπηρετεί τον αριθμό κινητού τηλεφώνου που έχει δηλώσει στην αίτηση του καθώς και τον αριθμό λογαριασμού ΙΒΑΝ που διαθέτει στον πάροχο υπηρεσιών πληρωμής με τον οποίο συνεργάζεται.
Για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας απόδοσης κλειδαρίθμου εξ αποστάσεως, όπου προβλέπεται και εφόσον επιλεγεί από τον φορολογούμενο, απαιτείται η επαλήθευση, μέσω διαδικτυακής υπηρεσίας ελέγχου, των στοιχείων της αίτησης με τα στοιχεία που διαθέτει, αντίστοιχα, ο πάροχος υπηρεσιών πληρωμών ή/και ο πάροχος κινητής τηλεφωνίας που έχει δηλώσει ο φορολογούμενος στην αίτηση του, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στο άρθρο 3 της παρούσας. Αν δεν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία, ως ανωτέρω, ο φορολογούμενος δύναται να παραλάβει τον κλειδάριθμο εξ αποστάσεως υπό τις προϋποθέσεις και με τη διαδικασία του άρθρου 3α της παρούσας. Εναλλακτικά, ο φορολογούμενος μπορεί να διεκπεραιώσει την παραλαβή του κλειδαρίθμου αυτοπροσώπως στη Δ.Ο.Υ. κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 2 της παρούσας.
Σε περίπτωση παραλαβής του κλειδαρίθμου από τη Δ.Ο.Υ, ο φορολογούμενος λαμβάνει σημείωμα στο οποίο αναγράφονται ο Α.Φ.Μ., η ημερομηνία και η ώρα υποβολής της αίτησης καθώς επίσης και η προθεσμία μέσα στην οποία πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής.
Αυτοπρόσωπη παραλαβή κλειδαρίθμου στη Δ.Ο.Υ.
Κατά την αυτοπρόσωπη παραλαβή κλειδαρίθμου από τη ΔΟΥ ο φορολογούμενος, φυσικό πρόσωπο, μεταβαίνει στο τμήμα Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης οποιασδήποτε Δ.Ο.Υ. για την έγκριση της αίτησης του. Εφόσον πρόκειται για νομικό πρόσωπο/ νομική οντότητα ο νόμιμος εκπρόσωπος αυτού δύναται να παραλάβει τον κλειδάριθμο από οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. υπό την προϋπόθεση ότι η σχέση του ως εκπροσώπου είναι καταχωρημένη στα στοιχεία του φορολογικού μητρώου του νομικού προσώπου/νομικής οντότητας. Σε αντίθετη περίπτωση παραλαμβάνει τον κλειδάριθμο αποκλειστικά από την αρμόδια Δ.Ο.Υ.
Απαιτούμενο στοιχείο για την παραλαβή του κλειδαρίθμου είναι ο Α.Φ.Μ. και το έγγραφο ταυτοποίησης (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο κ.λπ.) του φυσικού προσώπου ή του νομίμου εκπροσώπου του νομικού προσώπου/νομικής οντότητας, το οποίο πρέπει να είναι καταχωρημένο στο Υποσύστημα ΜΗΤΡΩΟΥ TAXIS.
Εξαιρούνται της αυτοπρόσωπης παρουσίας τα φυσικά πρόσωπα για τα οποία ο νόμος ορίζει εκπρόσωπο (ανήλικο, φορολογικό εκπρόσωπο για τον κάτοικο εξωτερικού, δικαστικό συμπαραστάτη κ.λπ.), καθώς και για τις μη εγκατεστημένες στην Ελλάδα επιχειρήσεις της Ε.Ε.
Για τα φυσικά πρόσωπα που εκ του νόμου εκπροσωπούνται, προσέρχεται ο εκπρόσωπος τους τα στοιχεία του οποίου πρέπει να υπάρχουν καταχωρημένα στο Υποσύστημα ΜΗΤΡΩΟΥ TAXIS.
Για την περίπτωση που ένα φυσικό πρόσωπο ή ο νόμιμος εκπρόσωπος του νομικού προσώπου/νομικής οντότητας αδυνατεί να προσέλθει στη Δ.Ο.Υ. για να παραλάβει τον κλειδάριθμο και να ολοκληρώσει τη διαδικασία εγγραφής, προσκομίζεται Ειδικό Πληρεξούσιο για τη συγκεκριμένη διαδικασία εγγραφής χρονικής διάρκειας τεσσάρων μηνών.
Εφόσον η αίτηση εγκριθεί, εκδίδονται δυο βεβαιώσεις, εκ των οποίων στη μια αναγράφεται ο κλειδάριθμος και χορηγείται στον φορολογούμενο, η δε δεύτερη, στην οποία δεν αναγράφεται ο κλειδάριθμος, υπογράφεται από τον φορολογούμενο ή το πρόσωπο που παρέλαβε τη βεβαίωση, σύμφωνα με τα ανωτέρω, και τηρείται σε ειδικό φάκελο στο αρχείο της Δ.Ο.Υ.
Για τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις σε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η διαδικασία ολοκληρώνεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά χωρίς τη διαμεσολάβηση Δ.Ο.Υ. Δεν απαιτείται επίσης προσέλευση σε Δ.Ο.Υ. για την ειδική κατηγορία των αλλοδαπών συναλλασσόμενων με τα Τελωνεία οι οποίοι δεν υποχρεούνται να έχουν Α.Φ.Μ. αλλά αριθμό EORI, σύμφωνα με τις διατάξεις της υπό στοιχεία ΑΥΟ 5024905/3083/Α0019/30-06-2009. Ο κλειδάριθμος αποστέλλεται στη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η οποία δηλώθηκε στην αίτηση εγγραφής

Δημοσιεύθηκε στις 13 April 2021 | 8:50 am


Μειωμένα ενοίκια: Τέλος χρόνου για την υποβολή αιτήσεων-Ποιους αφορά

Μειωμένα ενοίκια: Τέλος χρόνου για την υποβολή αιτήσεων-Ποιους αφορά
 • Έως σήμερα, Δευτέρα, 12 Απριλίου μπορούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να υποβάλουν τις δηλώσεις τους στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τα "μειωμένα " ενοίκια Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου του 2020 προκειμένου να τους χορηγηθεί η σχετική αποζημίωση.

Η προθεσμία αυτή αφορά τους εκμισθωτές ακινήτων που είχαν μείωση μισθωμάτων κατά 40% το παραπάνω χρονικό διάστημα .
Επιπλέον, όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν δηλώσει στην ΑΑΔΕ τα μισθωτήρια συμβόλαια που έχουν λήξει έως τις 12 Ιουνίου 2020, θα πρέπει να ενημερώσουν έως και σήμερα για την αλλαγή στη «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», ειδάλλως η συμφωνία της μίσθωσης θεωρείται ότι βρίσκεται σε ισχύ.
Μέχρι σήμερα 12 Απριλίου 2021 μπορούν και οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης περιπτέρων ή κυλικείων να υποβάλλουν "Δήλωση Covid" και "Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας" για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020 αλλά και για τον Ιανουάριο 2021

Δημοσιεύθηκε στις 13 April 2021 | 8:49 am


Εξοικονομώ-Αυτονομώ: Πόσοι ωφελούμενοι υπάγονται στη δράση

Εξοικονομώ-Αυτονομώ: Πόσοι ωφελούμενοι υπάγονται στη δράση
 • Συνολικά 12.579 ωφελούμενοι υπάγονται στη δράση «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» με συνολικό επιλέξιμο προϋπολογισμό παρεμβάσεων 308.893.489 ευρώ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, η συνολική επιλέξιμη δημόσια δαπάνη των πράξεων ανά Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, που θα πραγματοποιηθεί, δεν θα υπερβεί την εκχωρημένη συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη, οι ωφελούμενοι έχουν την υποχρέωση να ενημερώνονται μέσω του πληροφοριακού συστήματος της διαδικτυακής πύλης του Προγράμματος Εξοικονομώ-Αυτονομώ (https://exoikonomo2020.gov.gr) σχετικά με την υπαγωγή της αίτησης τους στο πρόγραμμα και να αποδεχθούν ηλεκτρονικά την απόφαση υπαγωγής. Σε περίπτωση δε, που έχουν επιλέξει την μερική ή συνολική κάλυψη της ίδιας συμμετοχής με δανεισμό, απευθύνονται στο χρηματοπιστωτικό οργανισμό που έχουν δηλώσει κατά την υποβολή της αίτησής τους για την υπογραφή δανειακής σύμβασης.

Η σχετική απόφαση έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα για το ΕΣΠΑ, του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (http://www.antagonistikotita.gr/epanek/news.asp?id=1230).

Δημοσιεύθηκε στις 13 April 2021 | 8:47 am


Φρέσκο» χρήμα έως 50.000 ευρώ σε πολύ μικρές επιχειρήσεις - Πώς θα «ξεκλειδώσουν» οι ενισχύσεις

«Φρέσκο» χρήμα έως 50.000 ευρώ σε πολύ μικρές επιχειρήσεις - Πώς θα «ξεκλειδώσουν» οι ενισχύσεις
 • Από μέρα σε μέρα υπολογίζεται πως θα ενεργοποιηθεί ένα ακόμη πρόγραμμα χρηματοδότησης πολύ μικρών επιχειρήσεων με κεφάλαια κίνησης έως 50.000 ευρώ μέσω ενός συστήματος «έξυπνων» δανείων: Πρόκειται για εγγυημένα από το Δημόσιο δάνεια «χειρουργικής» ακρίβειας τα οποία θα στοχεύσουν στην στήριξη μικρών υγιών οικογενειακών επιχειρήσεων.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Αυτό που απομένει για να μπει στην τελική ευθεία το πρόγραμμα ενίσχυσης σχεδόν 8.000 πολύ μικρών επιχειρήσεων που θα χρηματοδοτηθούν με χαμηλότοκα εγγυημένα δάνεια από τον Γ' κύκλο του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων, είναι να ανάψει το οριστικό «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εξέλιξη που αναμένεται μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα, προκειμένου να βγει στον «αέρα» ένα πρόγραμμα που σχεδιάστηκε στο γραφείο του υφυπουργού Ανάπτυξης Γιάννη Τσακίρη και είχε «μπλοκάρει» το προηγούμενο διάστημα στα γραφειοκρατικά «γρανάζια» των Βρυξελλών.

ADVERTISING

Τι ποσά «μοιράζει» το Ταμείο Εγγυοδοσίας
Ο προϋπολογισμός του Ταμείου Εγγυοδοσίας αυξήθηκε με πόρους 220 εκατ. ευρώ, από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και από συγχρηματοδοτούμενους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία 2014-2020 (ΕΠΑνΕΚ). Αυτό σημαίνει ότι τα συνολικά διαθέσιμα κεφάλαια των τριών κύκλων του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19 ανέρχονται πλέον στο ποσό των 2 δισ. ευρώ, μοχλεύοντας τελικά δάνεια ύψους άνω των 6,5 δισ. ευρώ.

Ποιες επιχειρήσεις θα χρηματοδοτηθούν
Μέσα από αυτό το «έξυπνο» πρόγραμμα που θα στοχεύει στην ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων θα χρηματοδοτηθούν εκείνες οι επιχειρήσεις που έχουν κύκλο εργασιών έως 200.000 ευρώ. Η προμήθεια της εγγύησης που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις επιχορηγείται πλήρως, τηρουμένων των περιορισμών των κρατικών ενισχύσεων. Με τη μόχλευση μέσω του τραπεζικού συστήματος, τα δάνεια που τελικά θα χορηγηθούν προς τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021, από τον Γ’ κύκλο του Ταμείο Εγγυοδοσίας, αναμένεται να προσεγγίσουν τα 460 εκατ. ευρώ.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις
Σημαντική καινοτομία του νέου προγράμματος είναι η αποκλειστική στόχευσή του στη στήριξη των πολύ μικρών επιχειρήσεων της χώρας. Επιλέξιμες είναι όλες οι επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα, εκτός των εξωχώριων, των εταιρειών συμμετοχών σε άλλες εταιρείες, των επιχειρήσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα που εμπίπτουν στις διατάξεις της Οδηγίας 2014/59/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 15ης Μαΐου 2014 και του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 806/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 15ης Ιουλίου 2014, των δημοσίων φορέων και των θυγατρικών τους, των ΟΤΑ και των θυγατρικών τους, οι οποίες:
1. είναι Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις (Παράρτημα Ι του ΕΚ 651/2014).
2. κατά την 31.12.2019 είχαν Κύκλο Εργασιών έως 200.000 ευρώ ή έχουν συσταθεί έως και τον χρόνο υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης στην τράπεζα
3. κατά την 31.12.2019 δεν θεωρούνται προβληματικές (όπως αναφέρεται στο σημείο 18 του άρθρου 2 του Κανονισμού 651/2014). Όταν πρόκειται για, Πολύ Μικρές και Μικρές Επιχειρήσεις ανεξάρτητα αν ήταν προβληματικές στις 31.12.2019, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν υπαχθεί σε συλλογική διαδικασία αφερεγγυότητας βάσει του εθνικού δικαίου και δεν έχουν λάβει ενίσχυση διάσωσης ή ενίσχυση αναδιάρθρωσης
4. κρίνονται πιστοληπτικά αποδεκτές σύμφωνα με την ισχύουσα πιστωτική πολιτική και τις εσωτερικές διαδικασίες των πιστωτικών ιδρυμάτων
5. είναι τραπεζικά ενήμερες (έχουν οφειλή 6. επιχειρήσεις για τις οποίες δεν συντρέχουν λόγοι αποκλεισμού του άρθρου 40 του νόμου 4488/17 (Α 137/139/17), όπως ισχύει,
7. επιχειρήσεις για τις οποίες δεν εκκρεμεί εντολή ανάκτησης προηγούμενης παράνομης και ασύμβατης κρατικής ενίσχυσης βάση απόφασης ΕΕ ή ΔΕΕ,
8. επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν ενταχθεί στον Α’ και Β’ Κύκλο του Ταμείου Εγγυοδοσίας, και
9. εάν έχουν ενταχθεί σε προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας - HDB (πρώην ΕΤΕΑΝ) που έληξαν ή βρίσκονται σε ισχύ δεν έχουν εμφανίσει δυσμενή συναλλακτική συμπεριφορά στην αποπληρωμή των οφειλών τους (καταγγελία δανείου ή ληξιπρόθεσμες οφειλές για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών) ή έχουν εμφανίσει δυσμενή συναλλακτική συμπεριφορά (καταγγελία δανείου) αλλά έχουν εξοφλήσει πλήρως τις οφειλές τους πριν την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης ή εφόσον πρόκειται για πρόγραμμα εγγυοδοσίας, δεν έχει καταβληθεί το ποσό οφειλής εγγύησης από πλευράς της ΕΑΤ ή εφόσον έχει βεβαιωθεί η εν λόγω οφειλή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., αυτή έχει ενταχθεί σε καθεστώς ρύθμισης, η οποία συνεχίζει να είναι σε ισχύ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

Ποια είναι τα ποσά των δανείων
Στις πολύ μικρές επιχειρήσεις που θα λάβουν έγκριση, μέσω του προγράμματος, παρέχεται εγγύηση 80% σε δάνειο κεφαλαίου κίνησης που θα λάβουν από μία εκ των συνεργαζόμενων τραπεζών. Το ποσό του αρχικού κεφαλαίου του Δανείου δεν θα υπερβαίνει το ένα από τα παρακάτω, (όποιο είναι μικρότερο):

- 50.000 ευρώ ή

- το 25% του συνολικού κύκλου εργασιών της Επιχείρησης κατά το έτος 2019 ή

- το ποσό που προκύπτει από τις ανάγκες ρευστότητας που πρέπει να καλύψει ο δικαιούχος από την ημερομηνία χορήγησης για τους επόμενους 18 μήνες. Οι ανάγκες ρευστότητας θα πρέπει να καθορίζονται μέσω αυτοπιστοποίησης από τον Δικαιούχο.

Ποια είναι η διαδικασία
Τα δάνεια είναι 5ετούς διάρκειας, συμπεριλαμβανομένης τυχόν περιόδου χάριτος. Μετά την επιλογή των συνεργαζόμενων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, τα αιτήματα των επιχειρήσεων, για τον Γ’ Κύκλο του Ταμείου Εγγυοδοσίας CoViD-19, πρέπει να υποβληθούν πρώτα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.ependyseis.gr του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Στη συνέχεια -μετά την οριστικοποίηση της υποβολής- οι επιχειρήσεις υποβάλουν τα αιτήματα χρηματοδότησής τους στις συνεργαζόμενες Τράπεζες, οι οποίες τελικά αξιολογούν τις αιτήσεις των επιχειρήσεων προς ένταξη στο Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19

Δημοσιεύθηκε στις 13 April 2021 | 8:45 am


Επιδόματα και αναδρομικά: Πληρωμές ύψους 161 εκατ. ευρώ από 12-16 Απριλίου - Τι λέει το υπουργείο Εργασίας

Επιδόματα και αναδρομικά: Πληρωμές ύψους 161 εκατ. ευρώ από 12-16 Απριλίου - Τι λέει το υπουργείο Εργασίας
 • Πληρωμές ύψους 161 εκατ. ευρώ θα πραγματοποιήσουν από αύριο, Δευτέρα, 12 έως τις 16 Απριλίου ο e-ΕΦΚΑ και ο ΟΑΕΔ. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει η επιστροφή των μειώσεων της περιόδου Ιουνίου 2015-Μαϊου 2016 στους κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων που έχουν κληρονομικό δικαίωμα από διαθήκη τη Δευτέρα 12 Απριλίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινώσει η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ στις αρχές του έτους, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

1. Στο πλαίσιο των έκτακτων πληρωμών του e-ΕΦΚΑ, τη Δευτέρα 12 Απριλίου θα γίνουν οι ακόλουθες καταβολές:
-13,7 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 24.084 δικαιούχους για αναδρομικά κληρονόμων θανόντων συνταξιούχων, με κληρονομικό δικαίωμα από διαθήκη
-23.783 ευρώ θα καταβληθούν σε 25 δικαιούχους για επιδόματα ασθενείας και μητρότητας
2. Στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του e-ΕΦΚΑ, την περίοδο 12 -16 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν οι εξής καταβολές:
-11,7 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 460 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.
-836.000 ευρώ θα καταβληθούν σε 1.050 δικαιούχους για παροχές σε χρήμα (Επιδόματα Μητρότητας, Ασθενείας, Ατυχήματος, Έξοδα Κηδείας)
-Τέλος, 9.500 ευρώ θα καταβληθούν σε 20 δικαιούχους για κληρονομικές παροχές επικουρικής σύνταξης.
3.Από τον ΟΑΕΔ θα γίνουν κατά την περίοδο 12-16 Απριλίου οι εξής καταβολές:
-80 εκατ. ευρώ σε 370.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων. Από το ποσό αυτό τα 50 εκατ. ευρώ αφορούν σε δώρα Πάσχα και προκαταβολές ανεργίας
-40 εκατ. ευρώ σε 32.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης
-14 εκατ. ευρώ αφορούν σε 31.000 δικαιούχους που συμμετέχουν σε Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα
-500.000. ευρώ θα καταβληθούν σε 1.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας
Σημειώνεται ότι για την εν λόγω περίοδο δεν υπάρχουν προγραμματισμένες καταβολές από το ίδιο το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τον ΟΠΕΚΑ

Δημοσιεύθηκε στις 12 April 2021 | 8:27 am


Εισφορά αλληλεγγύης: Ποιοι θα έχουν επιστροφή χρημάτων

Εισφορά αλληλεγγύης: Ποιοι θα έχουν επιστροφή χρημάτων
 • Μέσα στον Μάιο αναμένεται να αρχίσει η διαδικασία για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Επισημαίνεται ότι ο φόρος εισοδήματος θα εξοφληθεί και φέτος σε 8 μηνιαίες δόσεις, όπως ίσχυε και πέρυσι. Η πρώτη δόση του φόρου θα εξοφληθεί στις 31 Ιουλίου και η τελευταία δόση θα πληρωθεί τέλος Φεβρουαρίου του 2022.
Αξιοσημείωτο είναι δε ότι όσοι χρεώθηκαν εισφορά αλληλεγγύης μέσα στο 2020 θα την πάρουν με τη φορολογική τους δήλωση. Ενώ έκπτωση στην εισφορά αλληλεγγύης θα έχουν οι πολίτες που έχουν ποσοστό αναπηρίας 80% και πάνω

Δημοσιεύθηκε στις 12 April 2021 | 8:26 am


Κλείνει» ο κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής - Ποιοι μένουν εκτός από τον έβδομο

«Κλείνει» ο κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής - Ποιοι μένουν εκτός από τον έβδομο
 • Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7, που δεν αποκλείεται να είναι και η τελευταία: Η αγορά αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα σταδιακά να «ανοίξει» και είναι εξαιρετικά αμφίβολο το εάν θα προκηρυχθεί και 8ος κύκλος Επιστρεπτέας. Στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει διχογνωμία και στην περίπτωση που προκριθεί η ιδέα να συνεχιστεί η Επιστρεπτέα το πιο πιθανό είναι να «στοχεύσει» σε επιχειρήσεις με «κατεβασμένα ρολά».

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Ο αριθμός των αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, «myBusinessSupport» για τον 7ο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής έχει αγγίξει τις 180.000, με τους δικαιούχους να εκτιμάται από το υπουργείο Οικονομικών ότι θα φτάσουν στις 300.000. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 19 Απριλίου και αμέσως μετά υπολογίζεται πως θα ξεκινήσουν και οι πρώτες εκταμιεύσεις ενισχύσεων.

ADVERTISING

Πότε εξοφλείται η... μισή Επιστρεπτέα
Και σε αυτόν τον κύκλο το 50% της οικονομικής ενίσχυσης θα είναι μη επιστρεπτέο, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως το τέλος Αυγούστου. Το υπόλοιπο 50% θα επιστραφεί σε 60 δόσεις, από τον Ιανουάριο του 2022. Οι προϋποθέσεις υπαγωγής στο μέτρο, όπως ο τρόπος υπολογισμού του ύψους της ενίσχυσης, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία επιστροφής, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια θα καθοριστούν με νέα απόφαση, αφού κλείσει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Τι θα γίνει με τους... πρώτους κύκλους
Τους επόμενους μήνες θα υιοθετηθεί και «κούρεμα» υποχρεώσεων για όσους έλαβαν ενισχύσεις στους τρεις πρώτους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, καθώς σε αυτούς τους κύκλους το ποσό της ενίσχυσης χορηγήθηκε ολόκληρο ως κρατικό δάνειο. Στις επιχειρήσεις, λοιπόν, με εργαζόμενους που είδαν το τζίρο τους να μειώνεται κατά τουλάχιστον 30% το 2020 και έλαβαν ενίσχυση μέσω των 3 πρώτων κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, υπάρχουν οι εξής επιλογές:

 • Να πληρώσουν εφάπαξ εντός του 2021 το 50% της επιστρεπτέας που έλαβαν κερδίζοντας επιπλέον έκπτωση 15%

 • Να λάβουν το 35% του συνολικού ποσού των Επιστρεπτέων 1 έως 3 ως πιστωτικό φέτος. Το ποσό αυτό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Στην περίπτωση αυτή, όμως, θα πρέπει να αποπληρώσουν το 100% της ενίσχυσης που έλαβαν σε 60 μηνιαίες δόσεις από 31/1/2022

 • Να ξεκινήσουν να αποπληρώνουν σε 60 μηνιαίες δόσεις μόνο το 50% της ενίσχυσης που έλαβαν αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2022.

Επιλογές στην εξόφληση

Για παράδειγμα, επιχείρηση που έλαβε ενίσχυση 10.000 ευρώ έχει τις εξής επιλογές:

 • Να αποπληρώσει εφάπαξ φέτος το 50% του ποσού, δηλαδή 5.000 ευρώ, κερδίζοντας μάλιστα επιπλέον έκπτωση 15%. Δηλαδή θα πρέπει να καταβάλει 4.250 ευρώ

 • Να λάβει πιστωτικό ύψους 3.500 ευρώ φέτος για να καλύψει την πληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών. Κατόπιν στις 31/1/2022 θα πρέπει να υπολογίσει ότι θα κληθεί να πληρώνει σταδιακά σε 60 δόσεις, το σύνολο της ενίσχυσης που έλαβε δηλαδή και τα 10.000 ευρώ

 • Να αρχίσει να αποπληρώνει σε 60 μηνιαίες δόσεις τα 5.000 ευρώ που πρέπει να επιστρέψει στο Κράτος από τις 31/1/2022 έως 31/1/2027.

Ποιοι μένουν εκτός ενισχύσεων

Μπορεί, πάντως, το Υπουργείο Οικονομικών να σχεδιάζει αλλαγές αναδρομικά στις πρώτες Επιστρεπτέες 1-3 που δόθηκαν στο α΄εξάμηνο του 2020, αλλά τώρα αποκαλύπτεται ότι το μέτρο πάσχει εξ αρχής! Για παράδειγμα:

 • Προέβλεπε 40% έκπτωση στην Επιστρεπτέα, εφόσον οι επιχειρήσεις απασχολούσαν περισσότερους από 20 εργαζόμενους και διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό επί ένα χρόνο «βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ». Ωστόσο πολλές ναυτιλιακές επιχειρήσεις (πορθμεία κλπ) έχουν λιγότερους μεν από 20 υπαλλήλους γραφείου δηλωμένους στην ΕΡΓΑΝΗ, αλλά έχουν επιπλέον και άλλους τόσους -ή και περισσότερους- ναυτικούς που δεν φαίνονται στην ΕΡΓΑΝΗ.

Υπάρχουν πάντως και εκείνοι που μένουν εκτός ενισχύσεων, εξαιτίας των «ψιλών γραμμάτων»:

 • Ανήλικοι αποκλείονται από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή! Ενώ τα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις εξετάζουν αν η επιχείρηση έχει τζίρο, αν απασχολεί προσωπικό, αν δήλωνε τα κέρδη της και αν πλήρωνε τους φόρους της, όλα αυτά ακυρώνονται εάν ο επιχειρηματίας είναι …ανήλικος. Σε περιπτώσεις όπου ανήλικοι έχουν το αναγκαίο κεφάλαιο για μια επιχείρηση, επιτρέπεται από το νόμο να συστήνουν και να εκπροσωπούν επιχειρήσεις υπό όρους. Αυτό μπορεί να συμβεί σε περιπτώσεις ορφανών ή όταν οι γονείς είναι δημόσιοι υπάλληλοι και απαγορεύεται να ασκήσουν επιχείρηση οι ίδιοι κλπ. Η πλατφόρμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής όμως αποκλείει τον δικαιούχο όταν διαπιστώσει πως είναι ανήλικος, με το νομικό επιχείρημα ότι η «Επιστρεπτέα» είναι κατά 50% δάνειο και ο ανήλικος δεν έχει δικαίωμα να συνάψει δανειακή σύμβαση –παρότι βεβαίως έχει «δικαίωμα» να επενδύσει και να ρισκάρει να χάσει το κεφάλαιό του ή να πληρώνει φόρους και εισφορές στο κράτος βάσει του νόμου.

 • Ο κλάδος των Λαχείων πλήττεται ολοκληρωτικά, αλλά από τους 1.300 πλανόδιους λαχειοπώλες («κοντάρια») που είναι πιστοποιημένοι από την ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΑΧΕΙΑ Α.Ε. μόνον 100 επιδοτήθηκαν (όσοι ήταν μέλη των ασφαλιστικών τους συνεταιρισμών). Επιπλέον ο κλάδος των Πρακτόρων Χονδρικής Πώλησης Λαχείων με ΚΑΔ: 92001302 χρειάζεται κεφάλαια κίνησης για τα λαχεία -όπως για την Εστίαση- αλλά οι αναστολές σφράγισης επιταγών δεν έχουν αξία για αυτούς επειδή πληρώνουν με τη χρήση Εγγυητικών Επιστολών που έχουν εκδώσει υπέρ του Δημοσίου και της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΑΧΕΙΑ Α.Ε. .Δηλαδή αναγκάζονται και να πληρώνουν προμήθειες για Εγγυητικές ενώ δεν πραγματοποιούν συναλλαγές και δεν έχουν έσοδα

Δημοσιεύθηκε στις 12 April 2021 | 8:25 am


Βίντεο-Σε απόγνωση οι αγρότες της Ημαθίας δείτε τι είπαν στον Γιώργο Αυτιά


Σε απόγνωση οι αγρότες της Ημαθίας με τις μεγάλες καταστροφές ο πρόεδρος των γεωργών Βέροιας μίλησε στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στο ΣΚΑΪ

Δημοσιεύθηκε στις 11 April 2021 | 8:19 am


Άνοιγμα Λυκείων τη Δευτέρα 12 Απριλίου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη σχολική κάρτα

Άνοιγμα Λυκείων τη Δευτέρα 12 Απριλίου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη σχολική κάρτα
 • Υποχρεωτική θα είναι από τη Δευτέρα, 12 Απριλίου η σχολική κάρτα για την πρόσβαση των μαθητών στα σχολεία.

Όπως αναφέρεται σε απόφαση των υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων ,Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων , Υγείας , Εσωτερικών, Μετανάστευσης και Ασύλου και Επικρατείας που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, στην περίπτωση που μαθητής/τρια δεν επιδείξει την σχολική κάρτα κατά την είσοδό του/της στην τάξη, τότε δεν γίνεται δεκτός/η, λαμβάνει απουσία και απομακρύνεται από την σχολική μονάδα. Εάν ο μαθητής/τρια είναι ανήλικος/η παραμένει στον ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί ανά τις σχολικές μονάδες για την αποφυγή περαιτέρω μετάδοσης του κορΟνοϊου - COVID 19, μέχρις ότου οι γονείς/νόμιμοι κηδεμόνες τον/την παραλάβουν τηρουμένων όλων των ισχυόντων μέτρων προστασίας. Κατά την άφιξη των γονέων/κηδεμόνων, επισημαίνονται η χρησιμότητα και η αναγκαιότητα του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης, ως μέτρο αντιμετώπισης της διασποράς της νόσου. Οι γονείς/νόμιμοι κηδεμόνες ενημερώνονται από τους εκπαιδευτικούς για την υποχρέωση της διενέργειας του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης κατά του κορονοϊού COVID 19 για δύο (2) φορές την εβδομάδα για κάθε μαθητή/τρια προκειμένου να εξασφαλισθεί η μέγιστη δυνατή προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Επίσης στην ίδια απόφαση αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής
Υποχρεωτική διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 - Χρόνος διενέργειας του διαγνωστικού ελέγχου
1. Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19, μέσω δωρεάν αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου, είναι υποχρεωτικός για τους μαθητές/τριες, τους εκπαιδευτικούς, τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ), το διοικητικό και το λοιπό προσωπικό των ημερησίων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕ.Λ.) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ) καθώς και των Λυκειακών Τάξεων των Γυμνασίων με Λυκειακές Τάξεις. Ο υποχρεωτικός διαγνωστικός έλεγχος νόσησης διενεργείται δύο (2) φορές την εβδομάδα, προ Δευτέρας και Πέμπτης, εκάστης σχολικής εβδομάδας και πριν από την έναρξη των μαθημάτων. Ο έλεγχος συνιστάται να διενεργείται έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την προσέλευση στην σχολική μονάδα.
2. Κάθε αρμόδιο υπουργείο ή φορέας αποστέλλει στην ΗΔΙΚΑ Α.Ε. τις ομάδες των υποχρεωτικά υποβαλλόμενων σε αυτοδιαγνωστική δοκιμασία ελέγχου προσώπων, όπως αυτά περιγράφονται στην παρ. 1. Η απαιτούμενη ταυτοποίηση των ανωτέρω στοιχείων διενεργείται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Υπεύθυνος επεξεργασίας των ανωτέρω δεδομένων ορίζεται η ΗΔΙΚΑ Α.Ε., κατά τους ορισμούς του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (ΕΕ 2016/679) (ΓΚΠΔ) και του ν. 4624/2019 (Α' 137) με σκοπό τον προσδιορισμό των υποχρεωτικά υποβαλλόμενων σε αυτοδιαγνωστική δοκιμασία ελέγχου προσώπων και τη διανομή της δοκιμασίας ελέγχου σε αυτούς.
Διαδικασία προμήθειας και διενέργεια του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19 - Δήλωση του αποτελέσματος
1) Η προμήθεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου γίνεται δωρεάν από το φαρμακείο με την επίδειξη του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), του προσωρινού Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης του άρθρου 248 του ν. 4782/2021 (Α' 36) (ΠΑΜΚΑ) ή του Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ) και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης. Ειδικότερα, για τους ανήλικους μαθητές/τριες τον δωρεάν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο παραλαμβάνουν οι γονείς/κηδεμόνες τους επιδεικνύοντας τον ΑΜΚΑ, ΠΑΜΚΑ ή ΠΑΑΥΠΑ του/της ανηλίκου μαθητή/τριας και την αστυνομική ταυτότητα των ίδιων (γονέων/κηδεμόνων). Οι ενήλικες μαθητές/τριες, οι εκπαιδευτικοί, τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ), του διοικητικού και του λοιπού προσωπικού των ημερησίων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕ.Λ.) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) και Λυκειακών Τάξεων των Γυμνασίων με Λυκειακές Τάξεις (π.χ. προσωπικό καθαριότητας, υπάλληλοι), παραλαμβάνουν δωρεάν τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο από το φαρμακείο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ, ΠΑΜΚΑ ή ΠΑΑΥΠΑ και της αστυνομικής τους ταυτότητας. Μαζί με τον δωρεάν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο παραλαμβάνονται και ενημερωτικά φυλλάδια.
2) Ο δωρεάν αυτοδιαγνωστικός έλεγχος διενεργείται κατ' οίκον σύμφωνα με τις οδηγίες των ενημερωτικών φυλλαδίων.
Για τους ανήλικους μαθητές/τριες από 13 ετών και άνω, ο δωρεάν αυτοδιαγνωστικός έλεγχος διενεργείται υπό την επιμέλεια και επίβλεψη των γονέων/κηδεμόνων τους.
Για τους μαθητές των 13 ετών και κάτω, ο δωρεάν αυτοδιαγνωστικός έλεγχος διενεργείται με τη βοήθεια του γονέα/κηδεμόνα.
3) Εξαγωγή αποτελέσματος του δωρεάν αυτοδιαγνωστικού ελέγχου:
α) Οι γονείς/κηδεμόνες και οι ενήλικες μαθητές/τριες επισκέπτονται την ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing. gov.gr και αφού αυθεντικοποιηθούν με έναν από τους τρόπους που προβλέπεται στο άρθρο 24 του Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης, επιλέγουν την κατηγορία «Σχολική κάρτα για COVID-19» και ακολουθούν τη διαδικασία υποβολής του αποτελέσματος. Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα σχολική κάρτα αρνητικού αποτελέσματος, την οποία εκτυπώνουν τα ανωτέρω πρόσωπα. Ο μαθητής/τρια επιδεικνύει απλώς (δεν παραδίδει) τη σχολική κάρτα εντός της τάξης, στον εκπαιδευτικό της πρώτης ώρας και θα τη φέρει μαζί του/ της μέχρι τη διενέργεια του επόμενου διαγνωστικού ελέγχου σε περίπτωση που ζητηθεί επίδειξή της από εκπαιδευτικό ή από τον Διευθυντή/τρια/Υποδιευθυντή/ τρια. Εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα σχολική κάρτα θετικού αποτελέσματος, την οποία τα ανωτέρω πρόσωπα εκτυπώνουν. Σε αυτή την περίπτωση, τα ανωτέρω πρόσωπα μεταβαίνουν εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών σε δημόσια δομή, όπως αυτές είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, για δωρεάν επαναληπτικό έλεγχο. Μέχρι να μεταβούν στη δημόσια δομή οι διαγνωσθέντες/είσες θετικοί/ες μαθητές/τριες και οι οικείοι τους, παραμένουν σε κατ' οίκον περιορισμό ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Εάν το αποτέλεσμα του δωρεάν επαναληπτικού ελέγχου είναι θετικό ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Στην περίπτωση κατά την οποία ο δωρεάν επαναληπτικός έλεγχος είναι αρνητικός, τότε εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τη δημόσια δομή, με την οποία βεβαιώνεται το αρνητικό αποτέλεσμα. Στην περίπτωση αυτή, ο μαθητής/ τρια επιστρέφει στο χώρο της σχολικής μονάδας, επιδεικνύοντας την ως άνω βεβαίωση.
Αντί του δωρεάν επαναληπτικού ελέγχου οι γονείς/ κηδεμόνες και οι ενήλικες μαθητές/τριες δύνανται να επιλέξουν τη διεξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) από επαγγελματία υγείας σε ιδιωτική δομή, η οποία γίνεται με επιβάρυνση του πολίτη. Στην περίπτωση κατά την οποία ο έλεγχος είναι θετικός, οι διαγνωσθέντες/είσες θετικοί/ες μαθητές/τριες και οι οικείοι τους, παραμένουν σε κατ' οίκον περιορισμό ακολουθώντας τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
β) Οι εκπαιδευτικοί, τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ), του διοικητικού και του λοιπού προσωπικού των ημερησίων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕ.Λ.) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) και Λυκειακών Τάξεων των Γυμνασίων με Λυκειακές Τάξεις επισκέπτονται την πλατφόρμα self-testing.gov.gr και, αφού αυθεντικοποιηθούν με έναν από τους τρόπους που προβλέπεται στο άρθρο 24 του Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης, επιλέγουν την κατηγορία «Δήλωση αποτελέσματος self-test για COVID-19» και ακολουθούν τη διαδικασία υποβολής αποτελέσματος.
Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα δήλωση του αρνητικού αποτελέσματος, την οποία εκτυπώνουν τα ανωτέρω πρόσωπα και επιδεικνύουν (δεν παραδίδουν), κατά την προσέλευσή τους στην σχολική μονάδα στον Διευθυντή/τρια/Υποδιευθυντή/τρια.
Εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα αντίστοιχη δήλωση του αποτελέσματος, την οποία τα ανωτέρω πρόσωπα εκτυπώνουν. Στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος, τα ανωτέρω πρόσωπα μεταβαίνουν εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών σε δημόσια δομή, όπως αυτές είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, για δωρεάν επαναληπτικό έλεγχο. Μέχρι να μεταβούν στη δημόσια δομή οι διαγνωσθέντες/είσες θετικοί και οι οικείοι τους, παραμένουν σε κατ' οίκον περιορισμό ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ.
Στην περίπτωση κατά την οποία ο επαναληπτικός έλεγχος είναι θετικός, ακολουθείται το Πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Στην περίπτωση κατά την οποία ο δωρεάν επαναληπτικός έλεγχος είναι αρνητικός, τότε εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τη δημόσια δομή με την οποία βεβαιώνεται το αρνητικό αποτέλεσμα. Στην περίπτωση αυτή, οι εκπαιδευτικοί τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ), του διοικητικού και του λοιπού προσωπικού επιστρέφουν στο χώρο της σχολικής μονάδας, επιδεικνύοντας στον Διευθυντή/τρια/Υποδιευθυντή/τρια την ως άνω βεβαίωση κατά την προσέλευσή τους.
Αντί του δωρεάν επαναληπτικού ελέγχου, οι ανωτέρω δύνανται να επιλέξουν τη διεξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCRtest) από επαγγελματία υγείας σε ιδιωτική δομή η οποία γίνεται με επιβάρυνσή τους. Στην περίπτωση κατά την οποία ο έλεγχος είναι θετικός, οι διαγνωσθέντες/είσες θετικοί/ες μαθητές/τριες και οι οικείοι τους, παραμένουν σε κατ' οίκον περιορισμό ακολουθώντας τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Η αυθεντικοποίηση και η έκδοση και διαχείριση των ανωτέρω εγγράφων μέσα από την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 23 έως 29 του Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ν. 4727/2020, Α 184).
γ) Σε περίπτωση αδυναμίας εκτύπωσης της σχολικής κάρτας COVID 19 θετικού ή αρνητικού αποτελέσματος για τους/τις μαθητές/τριες, ή της δήλωσης του θετικού ή αρνητικού αποτελέσματος για τους εκπαιδευτικούς τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ), του διοικητικού και του λοιπού προσωπικού των ημερησίων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕ.Λ.) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.), των Λυκειακών Τάξεων των Γυμνασίων με Λυκειακές Τάξεις, αντίστοιχα, αυτές, μπορούν να συμπληρωθούν και να υπογραφούν και χειρόγραφα από τους γονείς/κηδεμόνες των ανηλίκων μαθητών/τριών, από τους ενήλικους μαθητές, από τους εκπαιδευτικούς, τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ), του διοικητικού και του λοιπού προσωπικού, σύμφωνα με το επισυναπτόμενο στην παρούσα (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι).
4) Αντί του δωρεάν αυτοδιαγνωστικού ελέγχου οι μαθητές/τριες, οι εκπαιδευτικοί τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ), του διοικητικού και του λοιπού προσωπικού των ημερησίων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕ.Λ.) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.), των Λυκειακών Τάξεων των Γυμνασίων με Λυκειακές Τάξεις δύνανται να επιλέξουν τη διεξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) από επαγγελματία υγείας σε ιδιωτική δομή η οποία γίνεται με επιβάρυνση του πολίτη. Η διεξαγωγή των διαγνωστικών αυτών ελέγχων γίνεται δύο (2) φορές την εβδομάδα, εντός εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από τη Δευτέρα και πριν από την Πέμπτη, με επιβάρυνση του πολίτη. Εάν ο διαγνωστικός έλεγχος (rapid test ή PCR test) είναι αρνητικός, τότε συντάσσεται χειρόγραφη βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος και υπογράφεται από τους γονείς/κηδεμόνες των ανηλίκων μαθητών/τριών, από τους ενήλικους μαθητές, από τους εκπαιδευτικούς, τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ), του διοικητικού και του λοιπού προσωπικού των ημερησίων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕ.Λ.) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.), Λυκειακών Τάξεων των Γυμνασίων με Λυκειακές Τάξεις συμπληρώνοντας τα ίδια στοιχεία σύμφωνα με το επισυναπτόμενο στην παρούσα (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι).
Εάν ο διαγνωστικός έλεγχος (rapid test ή PCR test) είναι θετικός, ακολουθείται το Πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Εάν ο διαγνωστικός έλεγχος είναι αρνητικός τότε ο μαθητής/ τρια επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της πρώτης ώρας εντός της τάξης ή στον Διευθυντή/ντρια ή Υποδιευθυντή/τρια τη σχετική βεβαίωση και τη φέρει μαζί του καθόλη τη διάρκεια της σχολικής εβδομάδας. Ομοίως, οι εκπαιδευτικοί, τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ), του διοικητικού και του λοιπού προσωπικού των ημερησίων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕ.Λ.) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ), Λυκειακών Τάξεων των Γυμνασίων με Λυκειακές Τάξεις επιδεικνύουν, κατά την προσέλευσή τους, τη βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος, στον Διευθυντή/τρια ή Υποδιευθυντή/τρια της οικείας σχολικής μονάδας και φέρουν την ισχύουσα βεβαίωση μαζί τους καθόλη τη διάρκεια της σχολικής εβδομάδας.
Ρυθμίσεις για τους μαθητές/τριες με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των σχολικών μονάδων Γενικής Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης καθώς και για εκπαιδευτικούς

1) Για τους μαθητές/τριες με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που φοιτούν σε σχολικές μονάδες της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων καθώς και εκείνων που φοιτούν σε σχολικές μονάδες της Γενικής Εκπαίδευσης, ο δωρεάν αυτοδιαγνωστικός έλεγχος δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα και μπορεί να διενεργείται εφόσον αυτός είναι συμβατός με τον βαθμό και το είδος της αναπηρίας ή και της ειδικής εκπαιδευτικής ανάγκης του/της μαθητή/τριας. Συστήνεται στους εκπαιδευτικούς της οικείας σχολικής μονάδας να ενημερώνουν τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών για τη διενέργεια του δωρεάν αυτοδιαγνωστικού ελέγχου με τον τρόπο που αναφέρεται στο άρθρο 2 της παρούσης.
2) Για τους εκπαιδευτικούς, τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) καθώς και το διοικητικό και λοιπό προσωπικό των σχολικών μονάδων τόσο της Γενικής Εκπαίδευσης όσο και αυτών της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, ο δωρεάν αυτοδιαγνωστικός έλεγχος είναι υποχρεωτικός και διενεργείται σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 2 της παρούσης.
3) Για τις ομάδες των υποχρεωτικά υποβαλλόμενων σε αυτοδιαγνωστική δοκιμασία ελέγχου προσώπων, όπως αυτά περιγράφονται στην παρ. 2, εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 1.
Αυτοδιαγνωστικός έλεγχος σε Εσπερινά Λύκεια
Στα Εσπερινά Γενικά Λύκεια, στις Λυκειακές Τάξεις των Εσπερινών Γυμνασίων με Λυκειακές Τάξεις και στα Εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια της Χώρας οι συσκευασίες των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων θα αποσταλούν με υπηρεσία ταχυμεταφοράς.
Η παραπάνω διαδικασία παραλαβής αφορά μόνο στην πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας των ανωτέρω σχολικών μονάδων. Μετά την πρώτη ημέρα ακολουθείται η διαδικασία του άρθρου 2.
Σχολική Κάρτα COVID 19 για ανήλικους αιτούντες άσυλο
1. Ο/Η Διευθυντής/ντρια της σχολικής μονάδας ή ο Συντονιστής/στρια Εκπαίδευσης Προσφύγων, με τους προσωπικούς του/της κωδικούς taxis, μπορεί να εισέλθει στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, κατόπιν προηγούμενης εξουσιοδότησης των γονέων ή νομίμων κηδεμόνων τους, οι οποίοι την υποβάλλουν άπαξ στη Διεύθυνση της σχολικής μονάδας και με την οποία (Αίτηση -Υπεύθυνη Δήλωση) εξουσιοδοτούν τον/τη Διευθυντή/ντρια του σχολείου ή τον/τη Συντονιστή/στρια Εκπαίδευσης Προσφύγων να εισέλθουν στην πλατφόρμα με τους κωδικούς τους, προκειμένου να εκδώσουν την σχολική κάρτα COVID 19, σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο 2 της παρούσης.
2. Το προσωπικό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) ή της Δομής Φιλοξενίας ή το προσωπικό των δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, μπορεί να συμπληρώνει και να υπογράφει χειρόγραφα τη βεβαίωση για τους ως άνω μαθητές/τριες ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες σύμφωνα με το επισυναπτόμενο υπόδειγμα που προβλέπεται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι και, όπως ορίζεται στο άρθρο 2. Σημειώνεται ότι όπου, στο ως άνω παράρτημα, γίνεται μνεία στον ΑΜΚΑ (Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) εννοείται και ο Προσωρινός Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΠΑΜΚΑ), καθώς και ο Προσωρινός Αριθμός Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ). Ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος του άρθρου 2 διενεργείται ενώπιον του προσωπικού των ανωτέρω δομών, σύμφωνα με τις οδηγίες των ενημερωτικών φυλλαδίων.
Τα παραρτήματα Ι και ΙΙ αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσης

Δημοσιεύθηκε στις 11 April 2021 | 8:17 am


ΟΑΕΔ-Google: Tα προσωρινά αποτελέσματα για το πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης για νέους άνεργους

ΟΑΕΔ-Google: Tα προσωρινά αποτελέσματα για το πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης για νέους άνεργους
 • Αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του ΟΑΕΔ www οι προσωρινοί πίνακες ωφελουμένων και αποκλειομένων για το δωρεάν εξ αποστάσεως πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης με πιστοποίηση ανέργων ηλικίας έως 29 ετών.

Η κατάρτιση των πινάκων πραγματοποιήθηκε κατά σειρά προτεραιότητας και με βάση τα προβλεπόμενα κριτήρια της Δημόσιας Πρόσκλησης του Προγράμματος. Αιτιολογημένες ενστάσεις (με τυχόν δικαιολογητικά συνημμένα) μπορούν να υποβληθούν από τη Δευτέρα, 12 Απριλίου στις 9 π.μ μέχρι και την Τετάρτη, 14 Απριλίου στις 3μμ αποκλειστικά ηλεκτρονικά με τους κωδικούς πρόσβασης TAXISnet στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.oaed.gr/e-yperesies
Μετά τη διαδικασία των ενστάσεων και την ανάρτηση των οριστικών πινάκων, θα σταλεί στους ωφελούμενους email με οδηγίες σχετικά με την εγγραφή και παρακολούθηση του προγράμματος. Η ημερομηνία λήξης του προγράμματος είναι Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2021.
Η νέα δράση υλοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας ΟΑΕΔ-Google Ελλάδας και περιλαμβάνει τη δωρεάν κατάρτιση μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Coursera σε τέσσερεις τομείς ψηφιακών δεξιοτήτων υψηλής ζήτησης που οδηγούν στην απόκτηση των εξής πιστοποιητικών:
-IT Support Specialist Certificate (τεχνική υποστήριξη πληροφορικής)
-UX Designer Certificate (σχεδιασμός εμπειρίας χρήστη)
-Project Manager Certificate (διαχείριση έργου)
-Data Analyst Certificate (ανάλυση δεδομένων)
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος και εφόσον πληρούν τις λοιπές προϋποθέσεις, οι ωφελούμενοι άνεργοι θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα επιδοτούμενης απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας, το οποίο σχεδιάζει ο ΟΑΕΔ. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν στο επόμενο διάστημα

Δημοσιεύθηκε στις 11 April 2021 | 8:16 am


Ειδική στήριξη για τα γυμναστήρια - Πότε επαναλειτουργούν κέντρα αισθητικής και σχολές οδηγών

Γεωργιάδης: Ειδική στήριξη για τα γυμναστήρια - Πότε επαναλειτουργούν κέντρα αισθητικής και σχολές οδηγών
 • Ειδική ενίσχυση για τα γυμναστήρια προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι έχουν πληγεί βάναυσα από την πανδημία. Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τα γυμναστήρια θα ανοίξουν τελευταία, καθώς όταν κάνεις γυμναστική δεν μπορείς να φοράς μάσκα, εισπνέεις και εκπνέεις με ταχύτητα με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος για μετάδοση του ιού.

Αναφερόμενος στην επαναλειτουργία της αγοράς σε Αχαΐα και Θεσσαλονίκη από τη Δευτέρα, ο υπουργός δήλωσε ικανοποίηση σημειώνοντας ωστόσο πως η Κοζάνη προκαλεί ανησυχία σε κυβέρνηση και επιτροπή καθώς είναι η μόνη περιοχή που αν και έχει το μακροβιότερο lock down της Ευρώπης τα κρούσματα δεν υποχωρούν. Σχολιάζοντας την παράταση του lockdown στην Κοζάνη, για τα οποία η Επιτροπή αποφάσισε να παραμείνουν κλειστά και την επόμενη εβδομάδα, επισήμανε ότι δεν δικαιολογείται μετά από τόσο καιρό να κατέχει αυτό το αρνητικό ρεκόρ. Μάλιστα, απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους της Κοζάνης να τηρούν τα μέτρα.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της επαναλειτουργίας των εμπορικών κέντρων, είπε ότι θα τεθεί ξανά στη συνεδρίαση των ειδικών την ερχόμενη εβδομάδα. Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι και χθες ζήτησε να ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα, ωστόσο η Επιτροπή "δίστασε και είπε να περιμένουμε άλλη μια εβδομάδα για να επανεξεταστεί το ζήτημα".
Για την εστίαση είπε ότι η επαναλειτουργία της, όπως έχει δηλώσει και ο πρωθυπουργός, θα γίνει μετά το Πάσχα. Στο πλαίσιο αυτό στις αρχές Μαΐου, το αργότερο μέχρι τις 10 του μηνός, θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων προκειμένου να λάβουν οι επιχειρήσεις την ειδική ενίσχυση για την επανεκκίνησή τους.
Σε ό,τι αφορά στα κέντρα αισθητικής εξήγησε ότι υπάρχει πρόβλημα στην αγορά γιατί όσο μένουν κλειστά τις υπηρεσίες που παρέχουν τις αντικαθιστούν άλλες επιχειρήσεις, όπως τα κομμωτήρια που είναι ανοιχτά, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι υπάρχουν καταγγελίες ότι κομμωτήρια παρέχουν υπηρεσίες σολάριουμ. "Εφόσον έχουμε ανοίξει κομμωτήρια και κέντρα περιποίησης νυχιών, θα πρέπει να ανοίξουμε και κέντρα αισθητικής το συντομότερο δυνατόν" είπε.
Σχετικά με τις σχολές οδηγών, αν και όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, δεν είναι δικής του αρμοδιότητας, γνωρίζει ότι έχουν πάρει σειρά για να ανοίξουν.
Τέλος, για το άνοιγμα των εκκλησιών το Πάσχα ο υπουργός εκτίμησε πως επιτροπή και αρμόδιοι υπουργοί θα βρουν την χρυσή τομή ώστε οι προσπάθειες που έχουν γίνει έως τώρα να μην τιναχθούν στον αέρα

Δημοσιεύθηκε στις 11 April 2021 | 8:16 am


BINTEO-Ο Αργύρης Φουκαλάς μας δείχνει πως θα κάνετε το self test-απευθείας από την Βέροια


Δείτε τη διαδικασία Πώς γίνεται το self test απευθείας σύνδεση με τη Βέροια και το φαρμακείο του Αργύρη Φουκαλά που μας δείχνει πως θα κάνετε το τεστ ..

Δημοσιεύθηκε στις 10 April 2021 | 8:30 am


Η γυναίκα «φάρος» του ελληνικού πολιτισμού στην Αργεντινή αποκτά πλατεία με το όνομά της

 
Η Ρόζα Ψευτούρα - Ορτέγα γεννήθηκε στη Ρεσιστένσια και ο πατέρας της ήταν από τη Φθιώτιδα

Την χαρακτήρισαν «γυναίκα – φάρο» της διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού στην Αργεντινή καθώς αφιέρωσε τη ζωή της σε αυτό της το έργο. Πρόκειται για... 

 

 

τη Ρόζα Ψευτούρα – Ορτέγα που γεννήθηκε στη Ρεσιστένσια, πρωτεύουσα της επαρχίας Τσάκο και έχασε τη ζωή της πέρυσι.

Δεν σταματούσε να εργάζεται αδιάκοπα για τη διάδοση του πολιτισμού των Ελλήνων στην απομακρυσμένη περιοχή της αργεντίνικης γης όπου έζησε, μια περιοχή άγρια, δύσκολα προσβάσιμη, καθώς μεγάλη έκταση του νομού καλύπτεται από ζούγκλα.

Έκανε τους κατοίκους της να «αγκαλιάσουν» την Ελλάδα κι εκείνοι ως «αντίδωρο» αποφάσισαν να δώσουν -μετά θάνατον- το όνομά της σε κεντρική πλατεία της πόλης και η επίσημη τελετή ονοματοδοσίας, σε μια τελετή προσαρμοσμένη στις συνθήκες της πανδημίας και τους υγειονομικούς κανόνες, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή (9/4) στις 7 το απόγευμα (τοπική ώρα).


«Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, αυτή η σπουδαία γυναίκα μιλούσε συνεχώς για την Ελλάδα, την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό, τις αξίες του οποίου φρόντισε να διδάξει στους μαθητές της από όποια βαθμίδα της εκπαίδευσης κι αν υπηρέτησε. Τους έμαθε την ελληνική γλώσσα, τους παραδοσιακούς μας χορούς, τα ήθη και τα έθιμα», εξηγεί στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Δρ. Χριστίνα Τσαρδίκου, πρόεδρος της Ελληνικής Πολιτιστικής Οργάνωσης «Νόστος» του Μπουένος Άιρες, της οποίας η εκλιπούσα υπήρξε επίτιμο μέλος.

«Μάζεψε τους λίγους Έλληνες της περιοχής και τους γηγενείς φιλέλληνες, που αγκάλιασαν τον πολιτισμό μας. Ακούραστη, γενναία, σπουδαία, διέδωσε την Ελλάδα σ’ αυτό το φτωχό και ξεχασμένο μέρος του κόσμου», συμπληρώνει με συγκίνηση η κ. Τσαρδίκου «ξεδιπλώνοντας» ορισμένες μόνο από τις πτυχές της δράσης της Ρόζας Ψευτούρα- Ορτέγα.

 

 
 

«Ζούσε και ανέπνεε για την Ελλάδα»

Αυτή την πολυσχιδή δράση της γυναίκας που έκανε τους συμπολίτες της ν’ αγαπήσουν την Ελλάδα, υπογραμμίζει και ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού Γιάννης Χρυσουλάκης, ο οποίος θα δώσει διαδικτυακό «παρών» στην τελετή τιμώντας τη μνήμη της Ρόζας Ψευτούρα- Ορτέγα που, όπως υπογραμμίζει, «ζούσε και ανέπνεε Ελλάδα».

«Υπήρξε ένας φάρος πολιτισμού στα μέρη αυτά τα μακρινά», λέει ο κ. Χρυσουλάκης εξαίροντας το έργο της αλλά και τη συγκινητική, όπως τονίζει, πρωτοβουλία των τοπικών αρχών να δώσουν τ’ όνομα της σε μια όμορφη γωνιά της πόλης όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε.

«Το πρόσωπό της το φώτιζε ένα διαρκές χαμόγελο, γιατί ήταν άνθρωπος αισιόδοξος και δυνατός. Φυσικά, αγαπούσε άλλο τόσο και την Αργεντινή, την οποία φρόντιζε πάντοτε, με κάθε τρόπο, να διασυνδέει με την Ελλάδα μας», σημειώνει ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, επισημαίνοντας παράλληλα πως η πρωτοβουλία μετονομασίας της πλατείας αποδεικνύει «πως η Ροσίτα πέτυχε τον στόχο της να φέρει πιο κοντά αυτές τις δύο μακρινές μεταξύ τους χώρες. Με αυτή σας την κίνηση σήμερα, ικανοποιείτε την ανεκπλήρωτη ανάγκη και τον διακαή πόθο της Ροσίτα, όπως και κάθε ομογενούς: ενώνετε τις δυο της αγάπες σε έναν και μόνο τόπο». 


Η αγάπη για την Ελλάδα, κληρονομιά από τον μετανάστη πατέρα της

Η Ρόζα Ψευτούρα- Ορτέγα γεννήθηκε στη Ρεσιστένσια, στις 27 Απριλίου του 1935 και πέθανε στις 8 Φεβρουαρίου του 2020, αφήνοντας πίσω της σημαντικό έργο καθώς υπήρξε ιδρύτρια και πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της Ρεσιστένσιας, ενώ ίδρυσε και την Ένωση Ξένων Κοινοτήτων Τσάκο.

Καθηγήτρια Γεωγραφίας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο del Noreste, όταν συνταξιοδοτήθηκε με τον τίτλο της αντιπρύτανη πήρε ως «προίκα» για το υπόλοιπο της ζωής της τις τιμές των συναδέλφων της αλλά πρωτίστως την αγάπη των μαθητών της. Την ίδια αγάπη με την οποία την είχαν περιβάλει και οι μαθητές δημοτικών και γυμνασίων της περιοχής, στα οποία δίδαξε προτού μεταπηδήσει στον χώρο του Πανεπιστημίου.

Την αγάπη της για την Ελλάδα την κληρονόμησε από τον πατέρα της, Δημήτρη Ψευτούρα, Έλληνα μετανάστη από τους Λιβανάτες Φθιώτιδας, ο οποίος κουβαλούσε πάντα στην καρδιά του τη μακρινή πατρίδα του και φρόντισε την αγάπη αυτή για αυτή να τη μεταλαμπαδεύσει στην κόρη του κι αυτή, με τη σειρά της, στους συμπολίτες της, στη Ρεσιστένσια, με μια σειρά δράσεις, όπως τα διάφορα συνέδρια και διαλέξεις, τη συγκρότηση της ομάδας χορού «Να χαρείς», αλλά και τα μαθήματα ελληνικής μαγειρικής.

«Όλα τα κατόρθωσε με το πείσμα της, το χαμόγελό της, το μεράκι της», υπογραμμίζει η κ. Τσαρδίκου επισημαίνοντας ωστόσο πως έφυγε με το παράπονο πως δεν μπόρεσε ν’ αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια που τόσο ποθούσε η καρδιά της. 


 

Οι φιλέλληνες κάτοικοι της Ρεσιστένσια

Τον φιλελληνισμό των κατοίκων της Ρεσιστένσια, αυτόν που «καλλιέργησε» καθ’ όλη την πορεία της ζωής της η Ρόζα Ψευτούρα- Ορτέγα, χαιρετίζει ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού. «Η χώρα σας μπορεί να βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, όμως είναι ένα με την Ελλάδα, χάρη στις ίδιες υψηλές αξίες και τα ιδεώδη με τα οποία πορεύεται», υπογραμμίζει.

«Τα χρώματα της σημαίας των χωρών μας έχουν το λευκό της ειρήνης και το γαλάζιο της ελευθερίας. Αγαπάμε και οι δύο τη μουσική και τον χορό. Εσείς το ταγκό, εμείς το χασάπικο. Μας δένει ένας αόρατος δεσμός που αψηφά χιλιόμετρα και αποστάσεις», τονίζει -μεταξύ άλλων- ο κ. Χρυσουλάκης και με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 αναφέρεται στους αγώνες των δύο χωρών για την ελευθερία: «Και οι δυο λαοί μας τιμούμε το φρόνημα αντίστασης σε κάθε μορφής αυθαιρεσία και ανελευθερία. Ειδικά φέτος, οι Έλληνες μετράμε διακόσια χρόνια πορείας γεμάτη αγώνες κάθε μορφής, διακόσια χρόνια ελευθερίας που θεμελιώθηκε πάνω στο αίμα των ηρώων μας. Διακόσια χρόνια ευγνωμοσύνης».

Πηγή φωτογραφιών: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων/κ. Τσαρδίκο


newsbeast.gr

Δημοσιεύθηκε στις 10 April 2021 | 7:58 am


Σε «απόγνωση» οι υποψήφιοι ΕΠΟΠ για την προκήρυξη: «Δεν έχουμε να πληρώσουμε τις ιατρικές εξετάσεις»

  
Σύμφωνα με το ΦΕΚ, όσοι υποβάλλουν αιτήσεις θα πρέπει να προσκομίσουν μόνοι τους μία σειρά ιατρικών κλινικών και εργαστηριακών εξετάσεων 

  Αρκετοί γονείς και υποψήφιοι ζητούν την παράταση...  

 
στην προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών για την προκήρυξη Επαγγελματικών Οπλιτών.

Ο λόγος όπως αναφέρουν, έχει να κάνει με τις υγειονομικές εξετάσεις στις οποίες θα πρέπει να υποβληθούν οι διαγωνιζόμενοι.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, όσοι υποβάλλουν αιτήσεις θα πρέπει να προσκομίσουν μόνοι τους και αυτό λόγω κορωνοϊού, μία σειρά ιατρικών κλινικών και εργαστηριακών εξετάσεων ή από δημόσια νοσοκομεία ή από ιδιώτες γιατρούς.

Λόγω της οικονομικής δυσπραγίας που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες οικογένειες, αδυνατούν να προσέλθουν τα παιδιά τους σε ιδιώτες γιατρούς και να πληρώσουν για όλες τις ειδικότητες, αφού το ποσό μπορεί να αγγίξει και τα 250 ευρώ.

Στα κρατικά νοσοκομεία με την κατάσταση να ασφυκτιά από τον κορωνοϊό, και τις αργίες του Πάσχα που έρχονται, τα ραντεβού για τις ιατρικές εξετάσεις κλείνονται για μετά τις 22 Απριλίου, που λήγει η προθεσμία των δικαιολογητικών, ακόμη και προς τα τέλη Μαϊου.

Γονείς που συνομίλησαν μαζί μας κάνουν έκκληση στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας ή να παρατείνει την ημερομηνία κατά ένα μήνα έως ότου ομαλοποιηθεί η κατάστασή ή οι υγειονομικές εξετάσεις να δοθούν προς το τέλος της όλης διαδικασίας, έτσι ώστε να μπορέσουν να κλείσουν ραντεβού στα δημόσια νοσοκομεία.

Δεν υπάρχει καμία διευκρίνηση στο ΦΕΚ, σε πόσο χρονικό διάστημα θα συγκροτηθούν οι επιτροπές μετά την 22α Απριλίου, έτσι ώστε να έχουν γίνει οι ιατρικές εξετάσεις. 

Δημοσιεύθηκε στις 10 April 2021 | 7:58 am


Η μεγαλύτερη μεσαιωνική πλατεία στην Ευρώπη - Απλώνεται σε 40.000 τ.μ. και χρονολογείται από το 1257

 Η μεγαλύτερη μεσαιωνική πλατεία στην Ευρώπη συναντάται στην Πολωνία και δεν είναι άλλη από την κεντρική πλατεία, γνωστή και ως Πλατεία της Αγοράς, στην Κρακοβία, η οποία απλώνεται σε 40.000 τ.μ.

Σχεδιάστηκε... 

 
το 1257, θεωρείται το κέντρο της Κρακοβίας και έχει σημαντική ιστορική, πολιτιστική και κοινωνική σημασία. Κατά τη διάρκεια των αιώνων, οι έμποροι πουλούσαν τα προϊόντα τους εδώ, ενώ υπήρξε, επίσης, μάρτυρας σε πολλές κοινωνικές εκδηλώσεις, τελετές και δημόσιες εκτελέσεις. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής, η πλατεία μετονομάστηκε σε Adolf Hitler Platz.Περιτριγυρισμένη από καλοδιατηρημένα, κομψά αρχοντικά και μεσαιωνικά παλάτια, η πλατεία είναι ένα από τα κύρια σημεία συνάντησης της πόλης τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους τουρίστες, ενώ σφύζει από ζωή καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.

Στα σημεία αναφοράς της ο πύργος του Δημαρχείου ύψους 70 μέτρων, που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα. Πρόκειται για το μοναδικό σωζόμενο τμήμα του πρώην Δημαρχείου, στην κορυφή του οποίου υπάρχει παρατηρητήριο με όμορφη θέα σε όλη την πόλη της Κρακοβίας.Από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της Κρακοβίας και η Βασιλική της Αγίας Μαρίας που συναντάται στην πλατεία. Ο ναός του 14ου αιώνα ξεχωρίζει για την επιβλητική πρόσοψή του, που πλαισιώνεται από δύο πύργους διαφορετικού μεγέθους. Τέλος, τα βλέμματα μαγνητίζει και το Cloth Hall (Sukiennice), η μεσαιωνική αγορά υφασμάτων που πρωτολειτούργησε ως είδος «εμπορικού κέντρου» κατά τον 13ο αιώνα. Αργότερα ξαναχτίστηκε σε αναγεννησιακό στιλ ως μια στοά με καμάρες και χρησιμοποιήθηκε ως σημαντικό διεθνές εμπορικό κέντρο.

Τη νύχτα, τα κτίρια που πλαισιώνουν την πλατεία φωτίζονται υπέροχα, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό τοπίο. Από πολλούς, μάλιστα, το συγκεκριμένο σημείο της Κρακοβίας θεωρείται και ως μια από τις πιο ρομαντικές γωνιές της πόλης.

Δημοσιεύθηκε στις 10 April 2021 | 7:57 am


Απαλλαγή των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών και των αλιέων παράκτιας αλιείας από το τέλος επιτηδεύματος και για το φορολογικό έτος 2020

«Η Κυβέρνηση παρατείνει, και για το φορολογικό έτος 2020, την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, καθώς και για τους αλιείς της παράκτιας αλιείας.

Το συγκεκριμένο μέτρο τέθηκε σε ισχύ και το προηγούμενο φορολογικό έτος,προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική φορολογική ελάφρυνση για αυτές τις δύο κατηγορίες επαγγελματιών.

Η πρώτη κατηγορία αφορά τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ και η δεύτερη κατηγορία αφορά τους αλιείς της παράκτιας αλιείας που εκμεταλλεύονται – είτε ατομικά, είτε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου – αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρων μεταξύ καθέτων.

Πρόκειται για ακόμα μία απόφαση που αποδεικνύει ότι αξιοποιούμε, στον βέλτιστο βαθμό, τα διαθέσιμα δημοσιονομικά περιθώρια,ώστε να στηρίξουμε, με ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης αλλά και φορολογικές ελαφρύνσεις, όλους όσους έχουν πληγεί από την πανδημία».

Δημοσιεύθηκε στις 9 April 2021 | 6:21 pm


ΟΑΕΔ: Νωρίτερα η πληρωμή των επιδομάτων και του Δώρου Πάσχα

ΟΑΕΔ: Νωρίτερα η πληρωμή των επιδομάτων και του Δώρου Πάσχα
 • Τη Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021 θα προπληρώσει ο ΟΑΕΔ την τακτική επιδότηση ανεργίας, την επιδότηση μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων.

Επίσης την ίδια μέρα ο Οργανισμός θα καταβάλει και το Δώρο Πάσχα στους επιδοτούμενους ανέργους και στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας. Οι πιστώσεις των επιδομάτων και του Δώρου Πάσχα θα γίνουν αυτόματα με απευθείας κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. Δεν απαιτείται καμία ενέργεια από τους δικαιούχους και δεν υφίσταται κανένας λόγος προσέλευσης στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2). Οι πληρωμές εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός 3 εργάσιμων ημερών, μετά την καταβολή τους από τον ΟΑΕΔ.
Υπενθυμίζεται ότι η προπληρωμή των επιδομάτων όσων ανέργων έχουν υποχρέωση δήλωσης παρουσίας κατά το χρονικό διάστημα από 12 Απριλίου έως 9 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί μετά την δήλωση παρουσίας, η οποία γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά (gov.gr > Εργασία και ασφάλιση > Ανεργία > Δήλωση παρουσίας επιδοτούμενων ανέργων

Δημοσιεύθηκε στις 9 April 2021 | 3:26 pm


Ημαθία-Ζευγάρι αφαίρεσαν από την αποθήκη μία μοτοσυκλέτα


Συνελήφθησαν προχθές (7 Απριλίου 2021) το μεσημέρι σε περιοχή της Ημαθίας από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Αλεξάνδρειας, δύο ημεδαποί, ένας άνδρας και μία γυναίκα, διότι νωρίτερα την ίδια ημέρα, αφαίρεσαν μία δίκυκλη μοτοσικλέτα μέσα από αποθήκη. Η μοτοσικλέτα βρέθηκε και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη της. Επιπλέον, στους δύο συλληφθέντες βεβαιώθηκαν διοικητικά πρόστιμα, για παραβίαση των μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού.

Δημοσιεύθηκε στις 9 April 2021 | 1:18 pm


Έκταση οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων με τουριστικά λεωφορεία - Τι προβλέπει ΚΥΑ

 Έκταση οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων με τουριστικά λεωφορεία - Τι προβλέπει ΚΥΑ
 • Κοινή Υπουργική Απόφαση για την έκτακτη επιδότηση επιχειρήσεων οι οποίες διαθέτουν τουριστικά λεωφορεία και έχουν πληγεί εξαιτίας της πανδημίας υπέγραψαν ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης και ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Με την ΚΥΑ θεσπίζεται καθεστώς χορήγησης ενισχύσεων, με τη μορφή άμεσης έκτακτης επιδότησης, στις επιχειρήσεις τουριστικών γραφείων και τις Τουριστικές Επιχειρήσεις Οδικών Μεταφορών (Τ.Ε.Ο.Μ.) οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες μετακίνησης με τουριστικά λεωφορεία και τρένα (όπως αυτά προσδιορίζονται στο άρθρο 30 του ν.2636/1998, Α' 198).
Οι δικαιούχοι
Δικαιούχοι της έκτακτης επιδότησης είναι οι κάτοχοι αδειών κυκλοφορίας τουριστικών λεωφορείων, τα οποία ήταν εφοδιασμένα με ηλεκτρονικά αναγνώσιμο σήμα στις 29/12/2020. Η συνολική ενίσχυση την οποίαν μπορεί να λάβει κάθε επιχείρηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό του 1.800.000 €, καθώς αθροίζεται με άλλες έκτακτες αποζημιώσεις που τυχόν έχουν λάβει οι δικαιούχοι, στο πλαίσιο άλλων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων, όπως αυτά έχουν θεσπιστεί από την Ελληνική Κυβέρνηση κατά το προηγούμενο διάστημα.
Η ενίσχυση για τα τουριστικά λεωφορεία χορηγείται το αργότερο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021 και υπολογίζεται με κριτήριο τη δυναμικότητα των θέσεων ανά λεωφορείο (έως 30 θέσεις και από 31 θέσεις και άνω). Στην ΚΥΑ αναφέρεται ότι για λεωφορεία έως 30 θέσεων η αποζημίωση είναι 2.400 ευρώ ανά όχημα, ενώ για τα μεγαλύτερα ανέρχεται σε 3.600 ευρώ.
Η αποζημίωση καταβάλλεται σε όλους τους δικαιούχους κατόπιν της σχετικής εγκριτικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, υπογραμμίζεται ότι οι επιχειρήσεις-δικαιούχοι δεν πρέπει να ήταν «προβληματικές επιχειρήσεις» στις 31/12/2019. Ενώ εάν πρόκειται για μικρές ή πολύ μικρές επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων, ακόμη και αν ήταν ήδη προβληματικές στις 31/12/2019, δεν πρέπει να υπάγονται σε συλλογική διαδικασία αφερεγγυότητας βάσει του εθνικού δικαίου και να μην έχουν λάβει ενίσχυση διάσωσης ή αναδιάρθρωσης.
Η διαδικασία
Για την καταβολή της αποζημίωσης οι δικαιούχοι υποβάλλουν ηλεκτρονικά στην αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού τα απαραίτητα δικαιολογητικά (αίτηση, αντίγραφο άδειας κυκλοφορίας, στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού) εντός προθεσμίας 30 ημερών από τη δημοσίευση της ΚΥΑ. Το έντυπο της αίτησης είναι διαθέσιμο μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Τουρισμού www.mintour.gov.gr.
Η καταβολή του έκτακτου επιδόματος για τα τουριστικά λεωφορεία θα γίνεται με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού του δικαιούχου.
Αναφερόμενος στην ΚΥΑ για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των τουριστικών λεωφορείων, ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης επισήμανε ότι «το Υπουργείο Τουρισμού, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, υλοποιεί με άμεσες ενέργειες και πάντως μετά τις απαραίτητες ενέργειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου οι οποίες έχουν υποστεί τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας. Η έκτακτη επιδότηση για τα τουριστικά λεωφορεία, της οποίας η καταβολή θα αρχίσει σε 15 ημέρες, είναι μία ακόμη έμπρακτη απόδειξη ότι η Κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, κατανοεί τα προβλήματα και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να στηρίξει τον κλάδο έως ότου επιτευχθεί η επανεκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας στη χώρα μας

Δημοσιεύθηκε στις 9 April 2021 | 8:29 am


Νέοι αγρότες: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πρόγραμμα με ενισχύσεις από 35.000 έως 40.000 ευρώ

Νέοι αγρότες: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πρόγραμμα με ενισχύσεις από 35.000 έως 40.000 ευρώ
 • Μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται να προκηρυχθεί το πρόγραμμα για τους Νέους Αγρότες με ενισχύσεις 35.000 ευρώ έως 40.000 ευρώ.

Πρόκειται για την προδημοσίευσης της 3ης Πρόσκλησης του υπομέτρου 6.1 του «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» που δημοσιεύτηκε την δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, 7 , Απριλίου του 2021, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται ο διπλασιασμός του ποσού ενίσχυσης στα 35.000 ευρώ (με προσαυξήσεις ανάλογα με τον τόπο μόνιμης κατοικίας και την κατεύθυνση της εκμετάλλευσης), αλλά και η αύξηση των υποχρεώσεων που αναλαμβάνουν οι υποψήφιοι για ένταξη στο Μέτρο, με σκοπό την αντιμετώπιση των παθογενειών και της συγκυριακής λογικής.
Μεταξύ άλλων οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν για το πρόγραμμα τα εξής:
1.Τα κριτήρια επιλεξιμότητας
Ως προς τα κριτήρια επιλεξιμότητας, η προδημοσίευση της πρόκλησης προβλέπει ότι η γεωργική εκμετάλλευση πρέπει να έχει περιληφθεί στο σύνολό της στην ΕΑΕ 2021 και το μέγεθος παραγωγικής δυναμικότητας (εκπεφρασμένη ως τυπική απόδοση) πρέπει να είναι μεγαλύτερο ή ίσο των:
-12.000 ευρώ για την ηπειρωτική χώρα, την Κρήτη και την Εύβοια.
- 10.000 ευρώ για τα νησιά με πληθυσμό μεγαλύτερο των 3.100 κατοίκων πλην Κρήτης και Εύβοιας.
-8.000 ευρώ για τα νησιά με πληθυσμό μικρότερο ή ίσο των 3.100 κατοίκων.
-Λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική περιβαλλοντική συμβολή της μελισσοκομίας και τις προτεραιότητες της Ε.Ε. για τους επικονιαστές (Πράσινη Συμφωνία, Στρατηγικές Αγρόκτημα – Πιάτο και Βιοποικιλότητα) ανεξάρτητα από τον τόπο εγκατάστασης του νέου γεωργού, είναι επιλέξιμες οι εκμεταλλεύσεις που κατά το 2021 αξιοποιούν και δηλώνουν στο ΟΣΔΕ τουλάχιστον 109 κυψέλες.
Σημειώνεται ότι στην τυπική απόδοση της εκμετάλλευσης δεν προσμετράται η τυπική απόδοση των επίσπορων καλλιεργειών.
2.Οι προϋποθέσεις
Επιπλέον, ο υποψήφιος νέος αγρότης, πέρα από το ότι πρέπει να είναι ενήλικας και να μην έχει υπερβεί το 41ο έτος της ηλικίας του, πρέπει να είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) ως επαγγελματίας αγρότης νεοεισερχόμενος στον αγροτικό τομέα και να μην έχει ασκήσει γεωργική επαγγελματική δραστηριότητα τουλάχιστον κατά τα τελευταία πέντε έτη πριν από την ημερομηνία πρώτης εγκατάστασης.
Παράλληλα, θα πρέπει κατά την τελευταία πενταετία να μην έχει υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ με τυπική απόδοση που υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ στην ηπειρωτική χώρα, στην Κρήτη και στην Εύβοια, και τα 10.000 ευρώ στα νησιά πλην Κρήτης και Εύβοιας.
Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί και να μην έχει σύζυγο η οποία ή ο οποίος:
α) έχει υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ το έτος 2021 ή/και
β) τα έτη 2019 ή/και 2020 έχει υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ με τυπική απόδοση που υπερβαίνει τα ποσά που αναφέρθηκαν παραπάνω ανάλογα με την περιοχή εφαρμογής.
3.Η ενίσχυση
Βασικό ποσό ενίσχυσης τα 35.000 ευρώ επί του οποίου μπορεί να υπολογίζονται οι πιο κάτω προσαυξήσεις:
-2.500 ευρώ, εφόσον η περιοχή μόνιμης κατοικίας των νέων γεωργών βρίσκεται σε περιοχές ορεινές ή μειονεκτικές ή σε μικρά νησιά (νησιά μέχρι και 3.100 κατοίκους πληθυσμό) ή συνδυασμό αυτών των κατηγοριών περιοχών.
-2.500 ευρώ, εφόσον η βασική κατεύθυνση της γεωργικής εκμετάλλευσης κατά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου είναι η πτηνοκτηνοτροφική.
Συνεπώς, το ποσό ενίσχυσης μπορεί να διαμορφωθεί από 35.000 έως 40.000 ευρώ.
4.Δεσμεύσεις
Σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την ένταξη στο πρόγραμμα, οι δικαιούχοι θα πρέπει:
1. Να υποβάλουν και να εκτελέσουν με επιτυχία επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης της γεωργικής τους εκμετάλλευσης μέχρι τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από την ημερομηνία ένταξής τους στο μέτρο.
2. Να αποκτήσουν την ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη και να τη διατηρήσουν για τέσσερα έτη από το έτος ολοκλήρωσης του επιχειρηματικού τους σχεδίου.
3. Κατά το έτος ολοκλήρωσης του επιχειρηματικού τους σχεδίου να επιτύχουν τυπική απόδοση αυξημένη κατά τουλάχιστον 20%, αλλά σε κάθε περίπτωση μεγαλύτερη ή ίση των:
-16.000 ευρώ για την ηπειρωτική χώρα, την Κρήτη και την Εύβοια. Συνεπώς, εκμεταλλεύσεις με τυπική απόδοση εισόδου έως και 13.333 ευρώ πρέπει κατά το έτος ολοκλήρωσης να επιτύχουν τυπική απόδοση εξόδου τουλάχιστον 16.000 ευρώ.
-14.000 ευρώ για τα νησιά με πληθυσμό άνω των 3.100 κατοίκων, πλην Κρήτης και Εύβοιας. Συνεπώς, εκμεταλλεύσεις με τυπική απόδοση εισόδου έως και 11.666 ευρώ πρέπει κατά το έτος ολοκλήρωσης να επιτύχουν τυπική απόδοση εξόδου τουλάχιστον 14.000 ευρώ.
-10.700 ευρώ για τα νησιά με πληθυσμό μικρότερο ή ίσο των 3.100 κατοίκων. Συνεπώς, εκμεταλλεύσεις με τυπική απόδοση εισόδου έως και 8.917 ευρώ πρέπει κατά το έτος ολοκλήρωσης να επιτύχουν τυπική απόδοση εξόδου τουλάχιστον 10.700 ευρώ.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Δημοσιεύθηκε στις 9 April 2021 | 8:28 am


ΟΑΕΔ: Δύο νέα προγράμματα για 12.000 ανέργους με επιδότηση μισθού - εισφορών - Οι περιοχές και οι δικαιούχοι

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ - ΟΑΕΔ: Δύο νέα προγράμματα για 12.000 ανέργους με επιδότηση μισθού - εισφορών - Οι περιοχές και οι δικαιούχοι
 • Νέα υπερ-προγράμματα απασχόλησης βγάζει από τη φαρέτρα του ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού με στόχο την άμεση καταπολέμηση της ανεργίας. Η σημερινή δεινή κρίση της πανδημίας του κορονοϊού έχει εντείνει την ανασφάλεια στην αγορά εργασίας και έχει οδηγήσει εκατοντάδες ανθρώπους στο ταμείο ανεργίας. Για τον λόγο αυτό τα επιτελεία του υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να δημιουργήσουν νέα αναχώματα στην αύξηση της ανεργίας.

Ήδη στο πλαίσιο των νέων και βελτιωμένων ενεργητικών απασχόλησης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο ΟΑΕΔ υλοποιεί τα οκτώ ανοικτά προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού 440 εκατ. ευρώ. Τα προγράμματα που «τρέχουν» προσφέρουν 42.600 επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας και επιχορήγηση του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών σε ποσοστό έως και 100%.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες του enikonomia.gr, ο ΟΑΕΔ σχεδιάζει ακόμη δύο προγράμματα, τα οποία θα αφορούν σε εγγεγραμμένους ανέργους και θα περιλαμβάνουν σημαντικές επιχορηγήσεις του μισθολογικού και όχι μόνο κόστους.
Στην πρώτη δράση ο ΟΑΕΔ θα επιχορηγήσει σημαντικό μέρους του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 2.000 ανέργων από την Αττική και το Νότιο Αιγαίο. Στη δεύτερη δράση, η οποία θα υλοποιηθεί στην Αττική και την Κεντρική Μακεδονία, ο αριθμός των ωφελουμένων είναι πενταπλάσιος. Το πρόγραμμα προβλέπει ότι ο ΟΑΕΔ θα επιδοτήσει το 100% του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών 10.000 νέων ηλικίας από 18 έως 29 ετών οι οποίοι θα απασχοληθούν στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία. Ήδη οι υπηρεσίες του Οργανισμού βάζουν τις τελευταίες πινελιές στα δύο προγράμματα, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες του enikonomia.gr θα «ανοίξουν» μέσα στο επόμενο δίμηνο.
Εν τω μεταξύ οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα για τις 3.500 νέες επιδοτούμενες θέσεις εργασίας στο νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ επιδοτούμενης απασχόλησης ανέργων πτυχιούχων ηλικίας 22-29 ετών έχουν ξεπεράσει τις 5.800 και σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Εργασίας ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί κι άλλο, καθώς η προθεσμία υποβολής αιτήσεων εκπνέει στις 19 Απριλίου.
Τα οκτώ προγράμματα του ΟΑΕΔ που παραμένουν ανοιχτά για αιτήσεις είναι τα εξής:
· Πρόγραμμα Επιταγών Επανένταξης στην Αγορά Εργασίας με 9.200 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 12 μηνών με ελάχιστες μεικτές απολαβές τα 830€ για επιδοτούμενους ανέργους που μετατρέπουν το επίδομα ανεργίας τους σε «επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας». Η επιδότηση ανέρχεται στο 80% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 830€ μηνιαίως.
· Πρόγραμμα Απασχόλησης Μακροχρόνια Ανέργων 55-67 ετών με 8.500 νέες θέσεις εργασίας σε ΝΠΔΔ, δημόσιες επιχειρήσεις, καθώς και επιχειρήσεις των Δήμων και των Περιφερειών, διάρκειας 12 μηνών με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 μήνες. Η επιδότηση ανέρχεται στο 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 750€ μηνιαίως.
· Πρόγραμμα Απασχόλησης Ανέργων ηλικίας 30 ετών και άνω με 7.000 νέες θέσεις εργασίας στις Περιφέρειες Αν. Μακεδονίας & Θράκης, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας, διάρκειας 12 μηνών. Η μηνιαία επιδότηση ανέρχεται στα 473€ (άνεργοι έως 49 ετών), 568 € (άνεργοι 50+ ετών), 615 € (μακροχρόνια άνεργοι) και 710 € (μακροχρόνια άνεργοι 50+ ετών).
· Πρόγραμμα Απασχόλησης Πτυχιούχων Ανέργων έως 39 ετών με 5.200 νέες θέσεις εργασίας σε κλάδους έξυπνης εξειδίκευσης, διάρκειας 15 μηνών. Η επιδότηση ανέρχεται στο 60% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 800€ μηνιαίως.
· Πρόγραμμα Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας Ανέργων έως 29 ετών με 5.000 θέσεις σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους (ως κύριους ή δευτερεύοντες) οικονομικής δραστηριότητας με συνάφεια στο ψηφιακό μάρκετινγκ ή διαθέτουν τμήματα μάρκετινγκ, διάρκειας 6 μηνών. Ο ΟΑΕΔ καταβάλει καθαρή ημερήσια αποζημίωση 25€ για 6 ώρες έως τα 550€ μηνιαία.
· Πρόγραμμα Απασχόλησης Πτυχιούχων Ανέργων 22-29 ετών με 3.500 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 10 μηνών. Η επιδότηση ανέρχεται στο 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 750€ μηνιαία.
· Πρόγραμμα Απόκτησης Επαγγελματικής Εμπειρίας Ανέργων 18-30 ετών με 3.000 νέες θέσεις εργασίας στις Περιφέρειες Αν. Μακεδονίας & Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, διάρκειας 7 μηνών. Ο ΟΑΕΔ καταβάλλει μηνιαία αποζημίωση ίση με το 100% του κατώτατου μισθού (με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές).
· Πρόγραμμα Απασχόλησης Ανέργων από Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες με 1.200 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 12 μηνών με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 μήνες. Η επιδότηση ανέρχεται στο 90% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 800€ μηνιαία. Στην επιδότηση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους συμπεριλαμβάνονται τα αντίστοιχα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, επιδόματος αδείας στον ιδιωτικό τομέα

Δημοσιεύθηκε στις 9 April 2021 | 8:27 am


Επίδομα 534 ευρώ - Αναστολές Απριλίου: Παράταση για την υποβολή δηλώσεων

Επίδομα 534 ευρώ - Αναστολές Απριλίου: Παράταση για την υποβολή δηλώσεων
 • Παρατείνεται έως και την Δευτέρα, 12 Απριλίου του 2021 η προθεσμία υποβολής δηλώσεων αναστολής των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα για τον μήνα Απρίλιο 2021 στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» προκειμένου να τους χορηγηθεί το επίδομα των 534 ευρώ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Από τις 13 Απριλίου 2021 οι επιχειρήσεις – εργοδότες θα μπορούν να προαναγγέλλουν αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων, μη έχοντας τη δυνατότητα μεταβολής των δηλώσεων για χρονικό διάστημα από την 1η Απριλίου του 2021 έως και τις 12 Απριλίου του 2021.
Επιπλέον, με τη δημοσίευση της ΚΥΑ που αφορά στην εφαρμογή έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του COVID-19, από τη Δευτέρα, 5 Απριλίου 2021, αναπροσαρμόζονται τα παραρτήματα με τους ΚΑΔ (κυρίως για το λιανεμπόριο) και οι επιχειρήσεις - εργοδότες υποβάλλουν τις δηλώσεις αναστολής συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων, λαμβάνοντας υπόψη τα παραρτήματα Α1 (για όλη την Επικράτεια) και Β1 (περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου).
Συγκεκριμένα:
Α. Επιχειρήσεις – εργοδότες των οποίων έχει ανασταλεί η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής σε όλη την Επικράτεια
Όσες επιχειρήσεις υπάγονται σε ΚΑΔ που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α1), ανεξαρτήτως αν έχουν επιτρεπόμενες ή μη δραστηριότητες, υποχρεούνται να θέσουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους εκτός από αυτούς που απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητες. Σημειώνεται ότι στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α1 προστίθενται οι ΚΑΔ του λιανεμπορίου.
Β. Επιχειρήσεις – εργοδότες των οποίων έχει ανασταλεί η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής σε περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου
Όσες επιχειρήσεις - εργοδότες εδρεύουν ή έχουν παραρτήματα σε περιοχές που εντάσσονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου και υπάγονται σε ΚΑΔ που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β1), ανεξαρτήτως αν έχουν επιτρεπόμενες ή μη δραστηριότητες, υποχρεούνται να θέσουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους εκτός από αυτούς που απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητες.
Επισημαίνεται ότι τα Παραρτήματα Α και Β που παρατίθενται στην από 31 Μαρτίου 2021 ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, αφορούν στο χρονικό διάστημα από 1η Απριλίου του 2021 έως και τις 4 Απριλίου του 2021. Σε συνδυασμό με τα Παραρτήματα Α1 και Β1 που επισυννάπτονται, διευκρινίζονται τα εξής:
1.Μια επιχείρηση που έχει ήδη υποβάλει δήλωση αναστολής βάσει ΚΑΔ του παραρτήματος Α και εξακολουθεί να βρίσκεται στο παράρτημα Α1 δεν απαιτείται αλλαγή καθεστώτος υπαγωγής, καθώς παραμένει κλειστή με εντολή δημόσιας αρχής.
2.Μια επιχείρηση που έχει ήδη υποβάλει δήλωση αναστολής βάσει ΚΑΔ του παραρτήματος Β και εξακολουθεί να βρίσκεται στο παράρτημα Β1, δεν απαιτείται αλλαγή καθεστώτος υπαγωγής, καθώς παραμένει κλειστή με εντολή δημόσιας αρχής.
Μια επιχείρηση που έχει ήδη υποβάλει δήλωση αναστολής βάσει ΚΑΔ του παραρτήματος Γ ως πληττόμενη και από τις 5 Απριλίου 2021 εντάσσεται στο παράρτημα Α1 (λιανεμπόριο), θα πρέπει να προβεί σε ορθή επανάληψη της αρχικής δήλωσης αλλάζοντας μόνο το χρονικό διάστημα κατά το οποίο παρέμεινε πληττόμενη ήτοι από 1η Απριλίου 2021 έως και τις 4 Απριλίου 2021. Επίσης, υποβάλει νέα δήλωση από τις 5 Απριλίου 2021 ως κλειστή με εντολή δημόσιας αρχής. Σε περίπτωση που δεν ήταν επιλέξιμη ως πληττόμενη (έως και τις 4 Απριλίου 2021), υποβάλει δήλωση αναστολής ως κλειστή από τις 5 Απριλίου 2021.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α1: ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΩΔΙΚΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ
ΑΠΟ 5/4/2021

Παρατίθεται πίνακας με τον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των δραστηριοτήτων που αναστέλλονται. Δεν απαγορεύεται η διενέργεια εργασιών χωρίς την παρουσία κοινού στις ιδιωτικές επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στους ΚΑΔ του κατωτέρω Πίνακα. Επιχειρήσεις που έχουν πολλαπλές δραστηριότητες συνεχίζουν τη λειτουργία τους ως προς δραστηριότητες που δεν καταλαμβάνονται από τους ΚΑΔ του παρακάτω Πίνακα. Σε περίπτωση τετραψήφιου ΚΑΔ συμπεριλαμβάνονται όλες οι υποκατηγορίες πενταψήφιων, εξαψήφιων και οκταψήφιων. Σε περίπτωση πενταψήφιου συμπεριλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες εξαψήφιων και οκταψήφιων. Σε περίπτωση εξαψήφιου συμπεριλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες οκταψήφιων

Δημοσιεύθηκε στις 8 April 2021 | 6:31 pm


Νομός Ημαθίας - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στο Νομό Ημαθίας

Φιλικοί ιστότοποι: