Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Ημαθίας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Ανασχηματισμός:Χωρίς υπουργό η Ημαθία δείτε το νέο σχήμα της κυβέρνησης

 


Σύνθεση της Κυβέρνησης

Πρωθυπουργός: Κυριάκος Μητσοτάκης

Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Υπουργός: Κωστής Χατζηδάκης
Αναπληρωτής Υπουργός: Νίκος Παπαθανάσης
Υφυπουργός: Χρίστος Δήμας
Υφυπουργός: Θάνος Πετραλιάς

Υπουργείο Εξωτερικών
Υπουργός: Γιώργος Γεραπετρίτης
Υφυπουργός: Γιώργος Κώτσηρας
Υφυπουργός: Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου
Υφυπουργός: Κώστας Φραγκογιάννης

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Υπουργός: Νίκος Δένδιας
Υφυπουργός: Γιάννης Κεφαλογιάννης

Υπουργείο Εσωτερικών
Υπουργός: Θοδωρής Λιβάνιος
Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης: Βασίλης Σπανακης
Υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Μακεδονίας- Θράκης: Κώστας Γκιουλέκας
Υφυπουργός: Βιβή Χαραλαμπογιάννη

Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
Υπουργός: Κυριάκος Πιερρακάκης
Αναπληρωτής Υπουργός με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό: Γιάννης Βρούτσης
Υφυπουργός: Ζέττα Μακρή
Υφυπουργός: Ιωάννα Λυτρίβη

Υπουργείο Υγείας
Υπουργός: Άδωνις Γεωργιάδης
Αναπληρώτρια Υπουργός: Ειρήνη Αγαπηδάκη
Υφυπουργός: Δημήτρης Βαρτζόπουλος
Υφυπουργός: Μάριος Θεμιστοκλέους

Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
Υπουργός: Χρήστος Σταϊκούρας
Υφυπουργός: Βασίλης Οικονομου
Υφυπουργός: Νίκος Ταχιάος


Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Υπουργός: Θεόδωρος Σκυλακάκης
Υφυπουργός: Νίκος Ταγαράς
Υφυπουργός: Αλεξάνδρα Σδούκου

Υπουργείο Ανάπτυξης
Υπουργός: Τακης Θεοδωρικάκος
Υφυπουργός: Ζωη Ραπτη
Υφυπουργός: Άννα Μάνη- Παπαδημητρίου

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Υπουργός: Νίκη Κεραμεως
Υφυπουργός: Κώστας Καραγκουνης
Υφυπουργός: Πάνος Τσακλόγλου

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Υφυπουργός: Ανδρέας Νικολακόπουλος

Υπουργείο Δικαιοσύνης
Υπουργός: Γιώργος Φλωρίδης
Υφυπουργός: Γιάννης Μπούγας

Υπουργείο Πολιτισμού
Υπουργός: Λίνα Μενδώνη
Υφυπουργός: Ιασων Φωτηλας

Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου
Υπουργός: Νίκος Παναγιωτοπουλος
Υφυπουργός: Σοφία Βούλτεψη



Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
Υπουργός: Σοφία Ζαχαράκη
Υφυπουργός: Κατερίνα Παπακωστα

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Υπουργός: Κώστας Τσιάρας
Υφυπουργός: Διονύσης Σταμενίτης
Υφυπουργός: Χρηστος Κελλας

Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Υπουργός: Χρήστος Στυλιανίδης
Υφυπουργός: Στέφανος Γκικας

Υπουργείο Τουρισμού
Υπουργός: Όλγα Κεφαλογιάννη
Υφυπουργός: Έλενα Ράπτη

Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Υπουργός: Δημήτρης Παπαστεργίου
Υφυπουργός: Κωνσταντίνος Κυρανάκης

Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
Υπουργός: Βασίλης Κικίλιας
Υφυπουργός: Χρήστος Τριαντόπουλος
Υφυπουργός: Ευάγγελος Τουρνάς


Υπουργός Επικρατείας: Μάκης Βορίδης

Υπουργός Επικρατείας: Άκης Σκέρτσος

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ: Θανάσης Κοντογεώργης

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Παύλος Μαρινάκης

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ: Γιώργος Μυλωνάκης


Η ορκωμοσία των νέων μελών της Κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 18:00 το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αύριο στις 10:00 θα συνεδριάσει υπό τον Πρωθυπουργό το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τη νέα σύνθεση με τα θέματα ημερήσιας διάταξης που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Δημοσιεύθηκε στις 14 June 2024 | 11:39 am


Κοινωνικός Τουρισμός – ΔΥΠΑ: Πότε ανακοινώνονται οι δικαιούχοι των 300.000 voucher – Πώς θα γίνει η επιλογή

 



Έως το τέλος του τρέχοντος μήνα θα γίνει γνωστό, το ποιοι θα πάρουν στα χέρια τους τις 300.000 επιταγές που χορηγεί η ΔΥΠΑ για δωρεάν διακοπές, μέσω του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού.

Η... 

 
επιλογή των δικαιούχων βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων κριτηρίων (ΑμεΑ, μονογονέα, αριθμός παιδιών, εισόδημα, πρώτη φορά συμμετοχή στο πρόγραμμα), μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) της ΔΥΠΑ. Αμέσως μετά καταρτίζεται σχετικό Μητρώο.

Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται οι δικαιούχοι και τα ωφελούμενα μέλη αυτών που πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής (Μητρώο Δικαιούχων – Ωφελουμένων). Στο Μητρώο αποτυπώνεται η σειρά κατάταξης των δικαιούχων με βάση τον αριθμό μορίων που συγκέντρωσαν, όπως αναφέρει το enikonomia.gr.

Πώς θα γίνει η επιλογή των δικαιούχων

Από τους δικαιούχους του Μητρώου επιλέγονται αυτοί που συγκεντρώνουν την υψηλότερη μοριοδότηση, μέχρι να συμπληρωθεί οι αριθμός των δικαιούχων – ωφελουμένων μελών που προβλέπεται στη Δημόσια Πρόσκληση.

Για τους επιλεγέντες δικαιούχους και τα ωφελούμενα μέλη τους που πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής εκδίδεται ηλεκτρονική Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού, ο αριθμός της οποίας αποτυπώνεται στο Μητρώο Δικαιούχων – Ωφελουμένων για τους/τις ενδιαφερόμενους/-ες που υποβάλλουν αίτηση χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής καταρτίζεται ξεχωριστός πίνακας, ο Πίνακας Αποκλειομένων.

Στο τρέχον πρόγραμμα υποβλήθηκαν 535.684 αιτήσεις για 899.892 επιταγές του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ.

Από αυτές τις αιτήσεις, θα «ξεχωρίσουν» οι 300.000 «τυχεροί» που θα έχουν την δυνατότητα να ενεργοποιήσουν τις επιταγές που θα λάβουν από την 1η Ιουλίου.

Για τα ΑμεΑ προβλέπεται δυνατότητα συμμετοχής κάθε χρόνο, δικαίωμα συνοδού και μηδενική ιδιωτική συμμετοχή στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ενώ δεν τους επιβάλλεται κύρωση αν δεν κάνουν χρήση των επιταγών τους.

Δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εργαζόμενοι και άνεργοι που επιδοτούνται σε πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού άλλου φορέα για την ίδια περίοδο και όσοι (εκτός ΑμεΑ) πήραν επιταγή στο πρόγραμμα 2023-24.

Ποιοι είναι δικαιούχοι του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού

Δικαιούχοι του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού είναι:
  • εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή
    ασφαλισμένοι στον eEΦΚΑ στην επαγγελματική τους κατηγορία με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της ΔΥΠΑ οποτεδήποτε στο διάστημα από 01.01.2023 έως την προηγουμένη της λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή
  • άνεργοι με συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας τουλάχιστον τριών μηνών κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.

Το οικογενειακό εισόδημα δεν μπορεί να ξεπερνά τις 30.000 ευρώ, ενώ για τους μακροχρόνια ανέργους (ανεργία άνω των 12 μηνών) το εισόδημα δεν μπορεί να ξεπερνά τα 16.000 € για τους άγαμους, τα 24.000 € για τους έγγαμους (προσαυξανόμενο κατά 5.000 € ανά τέκνο) ή 29.000 € για τις μονογονεϊκές οικογένειες (προσαυξανόμενο κατά 5.000 € για κάθε τέκνο μετά το πρώτο).

Σημειώνεται ότι δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εργαζόμενοι και άνεργοι που επιδοτούνται για τη συμμετοχή τους σε πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού οποιουδήποτε άλλου φορέα για την ίδια περίοδο και όσοι (εκτός των ΑμεΑ) πήραν επιταγή στο πρόγραμμα 2023-24.

Πού εξαργυρώνονται οι επιταγές – Τι ισχύει για τα ακτοπλοϊκά

Οι δικαιούχοι-ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ, κατόπιν απευθείας συνεννόησής τους με τον πάροχο, με ιδιωτική συμμετοχή που ξεκινά από 1 ευρώ και δεν θα ξεπερνά τα 11,5 ευρώ την βραδιά, αναλόγως των χαρακτηριστικών του καταλύματος (ενοικιαζόμενο, 4 αστέρων ή 5άστερο) και το εάν θα περιλαμβάνει και πρωϊνό.

Υπάρχει όμως και λίστα με προορισμούς όπου για την διαμονή η συμμετοχή του δικαιούχου είναι μηδενική, με άλλα λόγια η διαμονή είναι δωρεάν. Και μάλιστα και ο αριθμός των ημερών που δικαιούται κάποιος να διανυκτερεύσει εκεί «ανεβαίνει» από τις 6 που είναι για την υπόλοιπη Ελλάδα, στις 10 και 12 διανυκτερεύσεις.

Η λίστα με τους προορισμούς όπου η συμμετοχή είναι μηδενική περιλαμβάνουν Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και Σάμο όπου όσοι εξασφαλίσουν τις επιταγές μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 10 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν. Στα καταλύματα της Β. Εύβοιας, του Έβρου και της Θεσσαλίας (πλην Σποράδων) ο αριθμός των δωρεάν διανυκτερεύσεων αυξάνεται στις 12.

Εκτός από τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα επιδοτούνται και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Η συμμετοχή των δικαιούχων ανέρχεται σε 25%. Για τα άτομα με αναπηρία τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.
 
Πηγή: enikos.gr

Δημοσιεύθηκε στις 14 June 2024 | 11:25 am


Πληροφορίες λένε χωρίς υπουργό η Ημαθία

Οι πληροφορίες μας λένε ότι για μια ακόμη φορά δεν θα γίνει  υπουργοποίηση  βουλευτή Ημαθίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον σημερινόανασχηματισμό..

Δημοσιεύθηκε στις 14 June 2024 | 10:53 am


Να ξεκινήσουν ταχύτατα οι εκτιμήσεις ζημιών στις αγροτικές καλλιέργειες της Ημαθίας από τους ισχυρούς ανέμους, ζήτησε ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Έπειτα και από τις ζημίες που υπέστησαν πολλές αγροτικές καλλιέργειες και θερμοκήπια στην Ημαθία (ευρύτερες περιοχές του Δήμου Νάουσας και του Δήμου της Βέροιας και σε κάποιες περιοχές του Δήμου Αλεξάνδρειας) από τους ισχυρούς ανέμους που έπληξαν χθες (13/06) τον Νομό, ο Βουλευτής Ημαθίας ΝΔ και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής των Ελλήνων κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης ήρθε αμέσως σε τηλεφωνική επικοινωνία με την προϊσταμένη του Υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στη Βέροια κ. Μαρία Παπά ζητώντας να γίνουν ταχύτατα όλες οι απαραίτητες ενέργειες επ’ ωφελεία των πληγέντων παραγωγών.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τσαβδαρίδης ζήτησε την επίσπευση των εκτιμήσεων ζημιών από τους γεωπόνους του Οργανισμού προκειμένου να γίνουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι αναγγελίες και να προχωρήσουν εν συνεχεία οι απαραίτητες διαδικασίες για την δίκαιη αποζημίωση των πληγέντων καλλιεργητών.



----------------------

Δημοσιεύθηκε στις 14 June 2024 | 10:14 am


Ευχαριστήριο Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη κ. Κώστα Καλαϊτζίδη προς όσους βοήθησαν στην αντιμετώπιση της θεομηνίας που έπληξε την Ημαθία.

Ευχαριστήριο Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη κ. Κώστα Καλαϊτζίδη προς όσους βοήθησαν στην αντιμετώπιση της θεομηνίας που έπληξε την Ημαθία.
Η θεομηνία που έπληξε την Ημαθία το βράδυ της Πέμπτης 13 Ιουνίου, παρά τις εκτεταμένες ζημίες που άφησε πίσω της, πεσμένα δέντρα σε οδικές αρτηρίες, πεσμένοι στύλοι ηλεκτροδότησης, σπασμένα κλαδιά, εγκλωβισμένους πολίτες και πολλές υλικές καταστροφές σε οχήματα, σπίτια και καταστήματα, αντιμετωπίστηκε άμεσα και συντονισμένα.
Τα στελέχη και οι εργαζόμενοι της Τεχνικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ημαθίας, με ειδικά μηχανήματα έργου έδωσαν μάχη ολονυχτίς για να αποκαταστήσουν ζημίες σε όλη την επικράτεια και να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς.
Στο πλευρό τους από την πρώτη στιγμή η Ελληνική Αστυνομία η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η ΔΕΔΔΗΕ που ταχύτατα και σε απόλυτο συντονισμό αντιμετώπισαν από κοινού δεκάδες περιστατικά στους τρείς Δήμους.
Από τις πρώτες πρωινές ώρες οι υπηρεσίες της Π.Ε. Ημαθίας πραγματοποιούν αυτοψίες προκειμένου να εκτιμηθεί το μέγεθος των ζημιών σε επιχειρήσεις και φυτική παραγωγή ώστε να προχωρήσουν άμεσα τις απαραίτητες διαδικασίες ενημέρωσης των αρμόδιων Υπουργείων και του ΕΛΓΑ για την ταχύτερη δυνατή υποστήριξη και αποζημίωση των πληγέντων.
Τις πιο θερμές ευχαριστίες εκ μέρους μου και εκ μέρους του συνόλου των πολιτών της Ημαθίας, για την καθοριστική και σωτήρια συμβολή τους. Για μια ακόμη φορά απέδειξαν πως, στις δύσκολες στιγμές, όταν και οπουδήποτε παραστεί ανάγκη, όλες οι υπηρεσίες του Νομού βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε άμεσα να παρέμβουν και να προσφέρουν με επαγγελματισμό και υπέρμετρο ζήλο τις υπηρεσίες τους στον συνάνθρωπο.
Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης
Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας

Δημοσιεύθηκε στις 14 June 2024 | 9:16 am


Βίντεο πρώτο φως της Ημέρας :Έπεσαν δένδρα στο Γυμνάσιο και λύκειο του Μακροχωρίου

Ο δυνατός αέρας που έπληξε την περιοχή της Βέροιας ξερίζωσε τα πάντα.. Δείτε το βίντεο μέσα από το γυμνάσιο και λύκειο του Μακροχωρίου πως εχουν ξεριζωθεί τα δένδρα 

Δημοσιεύθηκε στις 14 June 2024 | 9:11 am


Βίντεο:Τρέχουν και δεν φτάνουν τα συνεργεία να αποκατασταθούν οι ζημίες

Με το πρώτο φως της ημέρας τα συνεργεία του δήμου και της περιφέρειας προσπαθούν να αποκαταστήσουν όλες τις ζημίες της οποίας προκάλεσε ο δυνατός αέρας στο κέντρο της Βέροιας και στα περίχωρα

Δημοσιεύθηκε στις 14 June 2024 | 8:09 am


ΒΙΝΤΕΟ:Όλοι οι άνθρωποι απο τις τεχνικές υπηρεσίες της αντιπεριφέρειας Ημαθίας εξω ολη νύχτα.

Μεγάλες καταστροφές έγιναν στο νομό Ημαθίας από τον ισχυρό αέρα που έπλεξε την περιοχή τεχνικές υπηρεσίες όπως βλέπετε από νωρίς το βράδυ μέχρι και το πρωί θα βρίσκονται στους δρόμους για να αποκαταστήσουν τη ζημιές

Δημοσιεύθηκε στις 14 June 2024 | 12:54 am


Μπράβο στην πολιτική προστασία της Ημαθίας

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην πολιτική προστασία της αντιπεριφέρειας Ημαθίας για τα γρήγορα αντανακλαστικά που είχαν την πέμπτη το βράδυ. . . διότι ένας δυνατός αέρας έπληξε όλη την Ημαθία...
Ο αντιπεριφεριάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης από το βράδυ μέχρι και τα μεσάνυχτα συνντώνιζε όλων τον μηχανισμό της περιφέρειας έτσι ώστε να αποκατασταθούν όλες οι ζημίες....
Μπράβο στον προϊστάμενο Κώστα Βεργώνη τεχνικές υπηρεσίες και σε όλα τα παιδιά που έτρεξαν σε αυτήν την δύσκολη στιγμή...
Φυσικά αστυνομία πυροσβεστική που ήταν επί ποδός όλη νύχτα...
Η αντιπεριφέρεια Ημαθίας για άλλη μια φορά έδειξε ότι είναι οργανωμένη σε δύσκολες καταστάσεις...

Δημοσιεύθηκε στις 14 June 2024 | 12:40 am


Έκτακτο διακόπηκε η κυκλοφορία Λευκάδια προς Σκύδρα


Δέντρα έπεσαν στον δρόμο από Κοπανό προς Επισκοπή...Ο δρόμος Λευκάδια προς Σκύδρα δρόμος έχει διακοπή από την τροχαία 

Δημοσιεύθηκε στις 13 June 2024 | 10:59 pm


Έκτακτο Ημαθία:Πλάκωσε αυτοκίνητο Δένδρο στο Τριπόταμο Βέροιας

Ο δυνατός αέρας έσπασε δέντρα στον Τριπόταμο της Βέροιας τα οποίο πλάκωσε αυτοκίνητο 

Δημοσιεύθηκε στις 13 June 2024 | 10:54 pm


Έκτακτο Ημαθία:Ξυλώθηκε στάση λεωφορείου προς Σελι

Στάση λεωφορείου ξυλώθηκε στην διασταύρωση για Σέλι και Γεωργιανούς με αποτέλεσμα να κλείσει ο δρόμος..
σπεύδη η αστυνομία

Δημοσιεύθηκε στις 13 June 2024 | 10:50 pm


ΒΙΝΤΕΟ γέφυρα Κούσιου: Ο δυνατος αέρας έριξε κολώνα φωτισμού

Ο δυνατος αέρας έριξε κολώνα φωτισμού με αποτέλεσμα να υπάρξει διακοπή ρεύματος σε πολλές περιοχές της Βέροιας

Δημοσιεύθηκε στις 13 June 2024 | 10:29 pm


Ημαθία-Έσπασε ένα μεγάλο κλαδί στο παρκάκι οδό Καραϊσκάκη πριν το παπάκια

Έσπασε ένα μεγάλο κλαδί στο παρκάκι οδό Καραϊσκάκη στη Βέροια πριν το παπάκια στο σημείο πάνε συνεργεία από περιφέρεια και πυροσβεστική..

Δημοσιεύθηκε στις 13 June 2024 | 10:11 pm


ΒΙΝΤΕΟ-Πολύ δυνατό αέρα στην Βέροια

Δημοσιεύθηκε στις 13 June 2024 | 10:06 pm


Έκτακτο-Ημαθία έπεσε κολώνα φωτισμού στην γέφυρα Κούσιου

Ένας πραγματικός χαμός γίνεται στην Ημαθία και στην πόλη της Βέροιας...
Στην γέφυρα κουσιου έπεσε μια κολώνα φωτισμού με αποτέλεσμα να διακοπεί το ρεύμα σε πολλές περιοχές

Δημοσιεύθηκε στις 13 June 2024 | 9:54 pm


Χαμός στην Ημαθία από τον δυνατό αέρα

Χαμός στην περιοχή της Ημαθίας από αερα σε πολλά σημεία η πυροσβεστική υπηρεσία μαζί  με την πολιτική προστασίας της Ημαθίας προσπαθεί να μαζέψει τα δένδρα..
Στην περιοχή της Νάουσας στον δρόμο για το νοσοκομείο έπεσαν δένδρα στο παλιό τον δρομο...

Δημοσιεύθηκε στις 13 June 2024 | 9:50 pm


Δικάζεται εκ νέου ο δήμαρχος Νάουσας για την υπόθεση του αναψυκτηρίου “Κιόσκι”


Ξαναδικάζεται στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης ο δήμαρχος Νάουσας, Νίκος Κουτσογιάννης, που κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος στην υπόθεση μίσθωσης του αναψυκτηρίου «Κιόσκι», κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δημαρχιακής του θητείας, την περίοδο 2014-2019.


Η υπόθεση επέστρεψε στο Εφετείο, καθώς ο Άρειος Πάγος έκανε δεκτό το αίτημα αναίρεσης κατά της προηγούμενης απόφασης με την οποία είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 4 μηνών, εξαιτίας της οποίας είχε τεθεί σε αργία από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης.

Μετά την αναίρεση από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ο ίδιος επέστρεψε στα δημαρχικά του καθήκοντα. Η δίκη ξεκίνησε το πρωί με καταθέσεις μαρτύρων, ενώ η διαδικασία διεκόπη για τις 26 Ιουνίου. Η πλευρά του δημάρχου αρνείται την κατηγορία.

 

Δημοσιεύθηκε στις 13 June 2024 | 6:27 pm


Κάλεσμα του Αντιδημάρχου Δ/Ε Μελίκης, κου Νικόλαου Γιαννάκη για εξοικονόμηση του νερού ύδρευσης


Αγαπητοί μου συμπολίτες,

Για την ανάγκη λελογισμένης χρήσης και εξοικονόμησης του νερού στην Ενότητα Μελίκης, ιδιαίτερα την επερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο, απαιτείται ιδιαίτερη προσπάθεια από όλους μας, δημοτική αρχή πρωτίστως και δημότες, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την επάρκεια και να αποφύγουμε διακοπές νερού.

Για το λόγο αυτό σας καλώ να συμβάλλουμε όλοι μας, με υπευθυνότητα στην κοινή προσπάθεια εξοικονόμησης του νερού.

  • Η λελογισμένη χρήση νερού θα πρέπει τους επόμενους μήνες να αποτελέσει προτεραιότητα για όλους μας.
  • Η χρήση νερού για τις ανάγκες των οπωροκηπευτικών, των καλλωπιστικών φυτών καθώς και το καθάρισμα των εξωτερικών χώρων, θα πρέπει να γίνεται με μέτρο αυτή την περίοδο.

Με την κοινή μας προσπάθεια γινόμαστε όλοι μέρος της λύσης του προβλήματος και συμβάλλουμε στην προστασία του πολυτιμότερου αγαθού στη ζωή μας που είναι το ΝΕΡΟ.

Σας ευχαριστώ,

Ο
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΔΗΜ. ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΜΕΛΙΚΗΣ

 

ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Δημοσιεύθηκε στις 13 June 2024 | 3:04 pm


Πρόστιμα τελών κυκλοφορίας και ακινησία: Ποιες αλλαγές φέρνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών


Aλλαγές στην καταβολή προστίμων των τελών κυκλοφορίας έρχονται με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τους παραβάτες. Αυτό που αλλάζει ουσιαστικά είναι ότι τα ποσά των προστίμων θα είναι κλιμακωτά από το 2025 για όσους δεν θα τα πληρώνουν εγκαίρως δηλαδή μέχρι τις  31 Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Όπως αναφέρει το άρθρο 27 του  σχεδίου νόμου του υπουργείου με τίτλο  «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2118 για την ασφάλιση αστικής ευθύνης που προκύπτει από την κυκλοφορία αυτοκινήτων οχημάτων, λήψη μέτρων προς εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/858 σχετικά με το πιλοτικό καθεστώς υποδομών της αγοράς που βασίζονται σε τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού, ειδικότερες ρυθμίσεις για τα οχήματα και τη δημόσια περιουσία και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών» που κατατέθηκε στη Βουλή, σε  περίπτωση καταβολής των τελών κυκλοφορίας εντός του μηνός Ιανουαρίου του έτους στο οποίο αφορούν, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το  25%  του ποσού και, σε περίπτωση καταβολής των τελών κυκλοφορίας εντός του μηνός Φεβρουαρίου του έτους στο οποίο αφορούν, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το  50%  του ποσού.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα επιβάλλονταν πρόστιμο ισόποσο με τα τέλη κυκλοφορίας από την 1η ημέρα καθυστέρησης.

 

Αναλυτικά, το άρθρο  27  με τίτλο ” Προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής τελών κυκλοφορίας – Τροποποίηση περ. 1 υποπαρ. Ε.7. άρθρου πρώτου ν. 4093/2012 ” αναφέρει τα εξής:

Στην περ. 1 της υποπαρ. Ε.7. του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α’ 222), περί ρυθμίσεων σχετικά με την καταβολή τελών κυκλοφορίας, τον έλεγχο οφειλών από τέλη κυκλοφορίας και κατά τη μεταβίβαση αυτοκινήτων οχημάτων, επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις:

α) στο πρώτο εδάφιο επικαιροποιείται η παραπομπή στον νόμο,

β) μετά το έκτο εδάφιο, προστίθενται δυο νέα εδάφια,

γ) το νέο ένατο εδάφιο αντικαθίσταται,

δ) στο νέο δέκατο εδάφιο η φράση «Το πρόστιμο αυτό μειώνεται στο» αντικαθίσταται από τη φράση «Τα ανωτέρω πρόστιμα μειώνονται κατά» η φράση «όπως ισχύει» διαγράφεται, και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Η είσπραξη των τελών κυκλοφορίας αυτοκινήτων οχημάτων γίνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του ν. 4270/2014 (Α’ 143). Τα τέλη κυκλοφορίας εισπράττονται κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Νοεμβρίου έως την 31η Δεκεμβρίου του προηγουμένου έτους εκείνου στο οποίο αφορούν. Εξαιρετικά για το πρώτο έτος εφαρμογής η καταβολή των τελών κυκλοφορίας θα αρχίσει την 15η Νοεμβρίου 2012.

Οι κάτοχοι των αυτοκινήτων οχημάτων είναι υπόχρεοι στην καταβολή των τελών κυκλοφορίας, που προβλέπονται από τις οικείες διατάξεις, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη ενημέρωση αυτών.

Ειδικά για τα οχήματα που τίθενται για πρώτη φορά σε κυκλοφορία, τα τέλη κυκλοφορίας καταβάλλονται πριν από τη χορήγηση της άδειας κυκλοφορίας. Σε περίπτωση αλλαγής των χαρακτηριστικών οποιουδήποτε οχήματος, βάσει της οποίας μεταβάλλεται το ύψος των τελών κυκλοφορίας, τα νέα τέλη οφείλονται από το επόμενο ημερολογιακό έτος.

Σε περίπτωση καταβολής των τελών κυκλοφορίας εντός του μηνός Ιανουαρίου του έτους στο οποίο αφορούν, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το  25%  του ποσού και, σε περίπτωση καταβολής των τελών κυκλοφορίας εντός του μηνός Φεβρουαρίου του έτους στο οποίο αφορούν, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το  50%  του ποσού. Τα οριζόμενα στο προηγούμενο εδάφιο δεν αφορούν τις νέες ταξινομήσεις οχημάτων που πραγματοποιούνται οποιαδήποτε χρονική στιγμή κατά τη διάρκεια του έτους.

Σε περίπτωση καταβολής μετά από την πάροδο δύο (2) μηνών από την προθεσμία του δεύτερου εδαφίου, ή μη καταβολής, ή καταβολής μέρους μόνο των τελών κυκλοφορίας, με υπαιτιότητα του φορολογουμένου, καταβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ίσο με τα τέλη κυκλοφορίας. Τα ανωτέρω πρόστιμα μειώνονται κατά το ήμισυ, προκειμένου για οχήματα των περιπτώσεων Α.γ, Α.δ, Β.α και Β.β της παρ. 1 του άρθρου 20 του ν. 2948/2001 (Α’ 242). Σε κάθε περίπτωση, το πρόστιμο για μη καταβολή τελών κυκλοφορίας δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 30  ευρώ.

Ο τρόπος, η διαδικασία, τα αρμόδια για την είσπραξη όργανα και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια αναφορικά με την καταβολή των τελών κυκλοφορίας και των τυχόν κατά περίπτωση οφειλομένων προστίμων και την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας περίπτωσης, καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Με όμοια απόφαση είναι δυνατόν να παρατείνεται η προβλεπόμενη στην παρούσα περίπτωση προθεσμία καταβολής των τελών κυκλοφορίας, καθώς και η προθεσμία για τη θέση των οχημάτων σε ακινησία.»

 

Για την ακινησία του οχήματος

Το εν λόγω νομοσχέδιο περιλαμβάνει και άρθρο για την ακινησία του οχήματος. 

Αναλυτικά, στο άρθρο 26 με τίτλο ”  Ακινησία και οριστική διαγραφή οχήματος – Αντικατάσταση παρ. 3, προσθήκη παρ. 3Α, 3Β, 3Γ και 3Δ στο άρθρο 22 ν. 2367/1953 ” επισημαίνονται τα εξής:

Στο άρθρο 22 του ν. 2367/1953 (Α’82), περί δήλωσης ακινησίας:

α) αντικαθίσταται η παρ. 3,

β) προστίθενται παρ. 3Α, 3Β, 3Γ και 3Δ, και οι παρ. 3 έως 3Δ διαμορφώνονται ως εξής:

«3. Αυτοκίνητο όχημα, για το οποίο υποβλήθηκε δήλωση ακινησίας, απαγορεύεται να κυκλοφορήσει για οποιαδήποτε αιτία.

3Α. Για όχημα, για το οποίο έχει δηλωθεί ακινησία, εάν εντοπισθεί στο πλαίσιο ελέγχων, είτε διερχόμενο, είτε σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό το οποίο έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική δήλωση ακινησίας, αίρεται αυτοδικαίως η ακινησία και επιβάλλεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), πέραν των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου μη καταβολής αυτών που προβλέπονται στην παρ. 1 της υποπαρ. Ε.7. του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α’ 222), και διοικητικό πρόστιμο ίσο με  10.000 ευρώ.

Το διοικητικό πρόστιμο επιβάλλεται στον ιδιοκτήτη ή κάτοχο του οχήματος και, σε περίπτωση συνιδιοκτητών, στον συνιδιοκτήτη που αρχικά υπέβαλε το αίτημα θέσης του οχήματος σε ακινησία. Το διοικητικό πρόστιμο αποτελεί στο σύνολό του δημόσιο έσοδο, καταχωρείται στον Α.Λ.Ε. 1560989001 «Λοιπά πρόστιμα και χρηματικές ποινές», βεβαιώνεται και εισπράττεται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε. – ν. 4978/2022, Α’ 190) από την Α.Α.Δ.Ε..

Σε περίπτωση υποτροπής, το διοικητικό πρόστιμο τριπλασιάζεται και, με απόφαση του αρμόδιου οργάνου, αφαιρείται για 3  έτη το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

Η υποτροπή συνίσταται στην εκ νέου διάπραξη της παράβασης από τον ίδιο ιδιοκτήτη ή κάτοχο, εντός πενταετίας από την κοινοποίηση της αρχικής πράξης επιβολής του διοικητικού προστίμου, για το ίδιο όχημα.

Το πρόστιμο επιβάλλεται από την Α.Α.Δ.Ε. και κοινοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 5 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (Κ.Φ.Δ. – ν. 5104/2024, Α’ 58). Κατά της πράξης επιβολής του προστίμου της παρούσας επιτρέπεται η άσκηση προσφυγής σύμφωνα με τον Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας (Κ.Δ.Δ. -ν. 2717/1999, Α’97).

Για την αφαίρεση του διπλώματος ενημερώνεται η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

3Β. Ως αρμόδια για τη διενέργεια ελέγχου όργανα ορίζονται οι φορολογικές και τελωνειακές Υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε.. Ο έλεγχος δύναται να διενεργείται κατόπιν έκδοσης εντολής ελέγχου ή κατόπιν ηλεκτρονικών διασταυρώσεων από την Α.Α.Δ.Ε., με άντληση στοιχείων από τους παραχωρησιούχους αυτοκινητοδρόμων. Τα όργανα ελέγχου δύνανται να εντοπίζουν οχήματα που, ενώ έχουν δηλωθεί σε ακινησία, ανευρίσκονται να κυκλοφορούν ή να έχουν κυκλοφορήσει, μέσω ειδικής εφαρμογής κινητών συσκευών για τη σάρωση πινακίδων.

3Γ. Με απόφαση, κατά περίπτωση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών ή του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δύναται να ορίζονται επιπλέον όργανα ελέγχου, καθώς και οι λεπτομέρειες της διαδικασίας ελέγχου για τη διαπίστωση των παραβάσεων των παρ. 3 και 3Α, η διαδικασία επιβολής των κυρώσεων, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την επιβολή κυρώσεων της παρ. 3Α.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ορίζονται το αρμόδιο όργανο αφαίρεσης του διπλώματος οδήγησης και η διαδικασία ενημέρωσής του από τα όργανα ελέγχου, η διαδικασία αφαίρεσης του διπλώματος, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικά με την αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης.

Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. εξειδικεύονται τα αρμόδια όργανα της Α.Α.Δ.Ε., η διαδικασία ελέγχου ή διασταύρωσης, η διαδικασία είσπραξης και απόδοσης του διοικητικού προστίμου, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την είσπραξη του διοικητικού προστίμου της παρ. 3Α.

3Δ. Όταν πρόκειται να διαγραφεί όχημα που βρίσκεται σε κατάσταση ακινησίας από το Μητρώο Οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, λόγω παράδοσής του προς ολική καταστροφή με ανακύκλωση στα ειδικώς προς τούτο εξουσιοδοτημένα κέντρα ή με σκοπό την εξαγωγή του, δεν αίρεται η ακινησία, τα δε στοιχεία κυκλοφορίας του, άδεια και πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας διαβιβάζονται από την αρμόδια υπηρεσία της Φορολογικής Διοίκησης, μετά από αίτηση του κατόχου ή ιδιοκτήτη αυτού, στην αρμόδια Διεύθυνση Υποδομών και Μεταφορών της οικείας Περιφέρειας ή παραδίδονται από τον ίδιο τον κάτοχο ή ιδιοκτήτη του προς διαγραφή οχήματος, εφόσον τα στοιχεία κυκλοφορίας βρίσκονται στην κατοχή του λόγω θέσης του οχήματος σε ακινησία ηλεκτρονικά.

Σε κάθε περίπτωση, δεν επέρχεται διαγραφή οχήματος από το Μητρώο Οχημάτων, λόγω εξαγωγής του, επανεξαγωγής του ή μεταφοράς του εκτός της χώρας, εφόσον δεν καταβληθούν προηγουμένως τα οφειλόμενα τέλη κυκλοφορίας και πρόστιμα από τον τελευταίο κάτοχο ή ιδιοκτήτη του και δεν βεβαιωθεί η εξαγωγή του, επανεξαγωγή του ή μεταφορά του εκτός της χώρας.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών, καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή των δύο προηγούμενων εδαφίων, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για τη διαγραφή οχήματος που βρίσκεται σε κατάσταση ακινησίας λόγω παράδοσής του προς ολική καταστροφή χωρίς προηγούμενη άρση της ακινησίας του.

Αυτοκίνητο όχημα, το οποίο κατά τον χρόνο του θανάτου του ιδιοκτήτη του βρίσκεται σε κατάσταση ακινησίας, δύναται να διαγραφεί από το Μητρώο Οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, κατόπιν αιτήματος των νόμιμων κληρονόμων, εφόσον παραδοθεί από αυτούς προς ολική καταστροφή με ανακύκλωση στα ειδικώς προς τούτο εξουσιοδοτημένα κέντρα σύμφωνα με τη διαδικασία του πρώτου εδαφίου της παρούσας. Στην περίπτωση αυτή δεν απαιτείται οι κληρονόμοι να έχουν μεταβιβάσει το όχημα στο όνομά τους, σύμφωνα με το άρθρο 2 του ν. 722/1977 (Α’ 299). Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών καθορίζονται η διαδικασία διαγραφής, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος».

Διαβάστε ολόκληρο το νομοσχέδιο  εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 13 June 2024 | 9:28 am


Καταγγελίες για υπέρογκες αυξήσεις ασφαλίστρων στα ασφαλιστήρια υγείας -Τι ζητεί η Ένωση


Η ΕΚΠΟΙΖΩ δέχεται το τελευταίο οκτάμηνο καταγγελίες για υπέρογκες αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας ιδίως στα παλιά ασφαλιστήρια συμβόλαια (ισόβιας ή μακροχρόνιας διάρκειας) που κυμαίνονται από 12% έως 15%,.

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ένωση ζητώντας μέτρα τόσο από τα συναρμόδια υπουργεία και Αρχές όσο και από τις ίδιες τις ασφαλιστικές υπογραμμίζοντας ότι ανακοινώνονται αυξήσεις «σε μια εποχή που οι καταναλωτές πλήττονται από την ακρίβεια και δηλώνουν αδυναμία να ανταποκριθούν στον συγκεκριμένο ρυθμό αύξησης».

Τα σημαντικότερα προβλήματα και καταγγελίες καταναλωτών αφορούν σε έλλειψη προσυμβατικής ενημέρωσης, αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και παραπλάνηση καταναλωτών, άρνηση αποζημίωσης και αναπροσαρμογή ασφαλίστρων.

Τι προτείνει η ΕΚΠΟΙΖΩ

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση, με δεδομένο ότι, η ασφάλεια ζωής και υγείας αποτελεί κοινωνικό αγαθό, το οποίο θα πρέπει να είναι διαθέσιμο με δίκαιους και διαφανείς όρους, ώστε οι ασφαλισμένοι να απολαμβάνουν τα οφέλη της, η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί τα συναρμόδια υπουργεία και Αρχές να προχωρήσουν άμεσα:

  • Στην τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου, ώστε να εξαλειφθούν οι καταχρηστικές πρακτικές των ασφαλιστικών εταιριών σχετικά με τις υπέρογκες αυξήσεις των ασφαλίστρων. Η αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων πρέπει να γίνεται με κριτήρια αντικειμενικά, σαφή, ευρέως προσβάσιμα και ελέγξιμα από τον ασφαλισμένο, όπως επιτάσσει η αρχή της διαφάνειας, μέσω αξιόπιστων, ανεξάρτητων και αμερόληπτων δημόσιων εργαλείων και δεικτών και όχι ιδιωτικών, όπως του ΙΟΒΕ.
  • Σε συστηματικούς ελέγχους, τόσο στις ασφαλιστικές εταιρίες, όσο και στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, για την ορθή τήρηση της νομοθεσίας και την επιβολή κυρώσεων σε περιπτώσεις παράβασής της.- Να δημιουργηθεί Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών, ώστε να αποτυπώνει και να συγκρίνει τα προσφερόμενα προγράμματα των εταιριών, στα πλαίσια της βέλτιστης ενημέρωσης των καταναλωτών.

Επίσης, καλεί και τις ασφαλιστικές εταιρείες:

  •  Να εγκαταλείψουν αμέσως την τακτική των υπέρογκων και αδικαιολόγητων αυξήσεων των ασφαλίστρων και ιδίως στα ισόβια ή μακροχρόνια συμβόλαια υγείας, που ως στόχο έχουν την κατάργησή τους σε βάρος των ασφαλισμένων.
  • Να ενημερώνουν με διαφάνεια για τον τρόπο που υπολογίζονται οι αναπροσαρμογές.
  • Να απαλείψουν τους καταχρηστικούς, αδιαφανείς και δυσνόητους όρους στις ασφαλιστικές συμβάσεις, ώστε ο ασφαλισμένος να ενημερώνεται επαρκώς και με τρόπο απλό και κατανοητό για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του.
  • Να παρέχουν προσυμβατική ενημέρωση, ώστε να δίνεται στον ασφαλισμένο η δυνατότητα να επιλέξει το βέλτιστο για αυτόν πρόγραμμα.
  • Να τηρούνται απαρέγκλιτα οι ειδικές υποχρεώσεις εκπαίδευσης στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, προκειμένου για τη σύννομη και προσαρμοσμένη ενημέρωση ανάλογα με το προφίλ του καταναλωτή.
  • Να ενημερώνουν τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο για την ετήσια απόδοση των επενδυτικών ασφαλιστικών προγραμμάτων και τις παροχές που ισχύουν.

Τα σημαντικότερα προβλήματα και καταγγελίες καταναλωτών

Αναλυτικά, τα σημαντικότερα προβλήματα και καταγγελίες καταναλωτών που δέχεται η ΕΚΠΟΙΖΩ αφορούν στα εξής:

1. Αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων

  • Αύξηση των ασφαλίστρων, ιδίως στις συμβάσεις ασφάλισης υγείας ισόβιας ή μακροχρόνιας διάρκειας, κυμαίνεται στο ανώτατο όριο του δείκτη του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), με περιπτώσεις μάλιστα που το ξεπερνούν. Ειδικότερα, ο δείκτης του ΙΟΒΕ για τη διετία 2021-2022 ενισχύθηκε κατά 14,0%, ενώ χωρίς την επίδραση της ηλικίας αυξήθηκε κατά 8,2%. Οι ασφαλισμένοι βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση, είτε να αποδεχθούν τις αυξήσεις με σκοπό να διατηρήσουν σε ισχύ το συμβόλαιό τους, με σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στον προϋπολογισμό τους, είτε να διακόψουν την ισόβια ασφαλιστική τους σύμβαση.

Από την ως άνω πρακτική διαφαίνεται καθαρά η πρόθεση των ασφαλιστικών εταιριών να προχωρήσουν σε ακύρωση των ως άνω συμβολαίων, προωθώντας τα ετησίως ανανεούμενα συμβόλαια, στα οποία δεν αναλαμβάνουν καμία δέσμευση για το ύψος του ασφαλίστρου και την έκταση των παροχών.

Είναι γεγονός ότι, η εν λόγω πολιτική αντίκειται στη γενικότερη έννοια της προστασίας του θεσμού της ασφάλισης. Με δεδομένο ότι η υγεία αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κοινωνικά αγαθά και η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα των καταναλωτών, οι τελευταίοι αποβλέπουν σε μια μακροχρόνια σχέση με γνώμονα την κάλυψη μελλοντικών προβλημάτων υγείας, αλλά και σε έναν μελλοντικό οικονομικό σχεδιασμό προς όφελός τους.

  • Η Ε.Κ.ΠΟΙ.Ζ.Ω έχει εκφράσει την έντονη αντίθεσή της στη νέα νομοθεσία (Π.Δ. 13/2022) ως προς την επιβολή του Ενιαίου Δείκτη Υγείας (ΕΔΥ) του ΙΟΒΕ ως δείκτη αναφοράς στις αυξήσεις των ασφαλίστρων.
  • Επιπλέον, ο εν λόγω δείκτης ενώ θα πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμος και ελέγξιμος από τον ασφαλισμένο, υπολογίζεται με βάση μία πολύπλοκη και δυσνόητη μεθοδολογία που απαιτεί την εκτέλεση συνεχόμενων μαθηματικών πράξεων από μέρους του καταναλωτή, ενώ συγχρόνως περιλαμβάνει δεδομένα και όρους της ασφαλιστικής αγοράς που απαιτούν εξοικείωση με ειδικές ασφαλιστικές γνώσεις.
  • Τέλος, ο κατά έτος εξαγόμενος ΕΔΥ, εγκρίνεται από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων (αρθρ.6 §3 ΠΔ 13/2022), ωστόσο δεν έχει αναληφθεί αντίστοιχη πρωτοβουλία έως και σήμερα.

2. Έλλειψη προσυμβατικής ενημέρωσης

Είναι συχνό φαινόμενο, ιδίως στα επενδυτικά και συνταξιοδοτικά προγράμματα, όπως αναφέρει η ΕΚΠΟΙΖΩ, η έλλειψη προσυμβατικής ενημέρωσης από τους πιστοποιημένους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές. Ειδικότερα, οι καταναλωτές λαμβάνουν το κείμενο της προσυμβατικής ενημέρωσης την ίδια στιγμή που υπογράφουν τη σύμβαση. Η συγκεκριμένη πολιτική έχει ως αποτέλεσμα οι καταναλωτές να μην λαμβάνουν γνώση εκ των προτέρων για τους όρους και το περιεχόμενο της σύμβασης, αλλά και τους μελλοντικούς κινδύνους, προκειμένου να σταθμίσουν τα οφέλη και να έχουν σαφή εικόνα.

3. ‘Αρνηση αποζημίωσης

Οι ασφαλιστικές εταιρίες πολλές φορές επικαλούνται προσχηματικά επιχειρήματα προκειμένου ο καταναλωτής να μην αποζημιωθεί ως προς την κάλυψη χειρουργικών επεμβάσεων ή διαγνωστικών εξετάσεων. Για παράδειγμα, συχνά επικαλούνται ότι τα υλικά των επεμβάσεων δεν περιλαμβάνονται στη λίστα παροχών που καλύπτουν, με αποτέλεσμα να αποζημιώνουν μόνο ένα μέρος αυτών, ενώ ο ασφαλισμένος είχε εξαρχής ενημερώσει για την επέμβαση χωρίς η ασφαλιστική να εκφράσει κάποια αντίρρηση. Επίσης, δίνουν προφορική μόνο προέγκριση και μετά την επέμβαση την αναιρούν κ.τ.λ.

4. Αθέμιτες Εμπορικές Πρακτικές. Παραπλάνηση των καταναλωτών σε σχέση με τα προσφερόμενα προγράμματα.

  • Οι ασφαλιστικές εταιρίες προσφέρουν επενδυτικά προγράμματα με το πρόσχημα της παρεχόμενης ασφαλιστικής κάλυψης, τα οποία είναι αδιαφανή, δημιουργούν προσδοκίες στους καταναλωτές και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι καταναλωτές να βρίσκονται σε σύγχυση, καθ’ ότι δεν είναι ακριβείς οι όροι δέσμευσης, δεν ενημερώνονται τακτικά για την απόδοσή τους και σε περίπτωση καταγγελίας από τον ασφαλισμένο η σύμβαση περιέχει δυσανάλογες υποχρεώσεις υπέρ των ασφαλιστικών, ιδίως στα πρώτα έτη της επένδυσης.
  • Επίσης, παρατηρείται μεγάλη απόκλιση μεταξύ των τιμών που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι στα ιδιωτικά νοσοκομεία για τις δαπάνες νοσηλείας και τις αμοιβές εν γένει, και αυτών που ισχύουν στη δημόσια ασφάλιση. Ενδεικτικό παράδειγμα, η χρήση του αναλώσιμου υγειονομικού υλικού, η οποία χρεώνεται υπέρογκα σε σχέση με τις τιμές που ισχύουν στην αγορά.

Ενδεικτικές περιπτώσεις καταγγελιών

Η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί τους καταναλωτές να καταγγέλλουν κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με τις ασφαλιστικές εταιρίες και δημοσιοποιεί και ορισμένες ενδεικτικές περιπτώσεις καταγγελιών:

1. «Διαμαρτύρομαι για την κατά 12,5% αύξηση των ασφαλίστρων κατά το έτος 2024 στο υπ’ αριθ. ….. συμβόλαιο ατομικής ασφάλισης ζωής».

2. «Από τις 01/09/2011 οι αυξήσεις έφτασαν περίπου στο 10% ετησίως και μάλιστα το ποσοστό αυτό συνεχίστηκε σε όλες τις ετήσιες επετείους του ασφαλιστηρίου συμβολαίου μου μέχρι και σήμερα με αποτέλεσμα τα ασφάλιστρα να έχουν φτάσει στο ποσό των 2196,09 ευρώ ετησίως, από το ποσό των 953,54 ευρώ ετησίως που ήταν κατά τη σύναψη της ασφάλισης την 14/03/2010.

Από το 2011 καλούμαι να καταβάλω υψηλό ασφάλιστρο πέραν του λογικού και αυτού που έχει μεταξύ μας συμφωνηθεί, το οποίο διαμορφώθηκε μονομερώς από την εταιρεία σας. Μάλιστα, ειδικά τα 4 τελευταία χρόνια δεν μπορώ να υπολογίσω και να προσαρμόσω τα ασφάλιστρα στα πάγια έξοδα μου».

3. «Διαμαρτύρομαι για την αύξηση των ασφαλίστρων στο συμβόλαιο μου “Νοσοκομειακό …. ισόβιας διάρκειας, ημερομηνίας έναρξης 16/05/2011. Συγκεκριμένα:

Κατά το έτος 2023 η επιβληθείσα αύξηση ήταν 10%. Κατά το έτος 2024 επεβλήθει νέα επιπλέον αύξηση 11,7%. Και όπως φαίνεται από το 2023 έως και το 2024 συνολικά η αύξηση έφτασε το υπέρογκο ποσοστό του 22,6%».

4. «Η Ασφαλιστική εξακολουθεί να μην δημοσιοποιεί ποιοι είναι οι “αντικειμενικοί παράγοντες” από τους οποίους εξαρτάται η αναπροσαρμογή του ασφαλίστρου (και τους οποίους πρέπει να μπορεί να ελέγξει και να επιβεβαιώσει ο καθένας, είτε ασφαλισμένος, είτε δημόσιος ελεγκτικός φορέας). Και αυτό ενώ επικαλείται την “αρχή της διαφάνειας”!

Η συστηματική αυτή άρνηση της Ασφαλιστικής να αποκαλύψει πού βασίστηκε η φετινή μεγάλη αύξηση αρχίζει να μπαίνει στα όρια του ύποπτου.

Η απάντηση όπως είναι διατυπωμένη δίνει την εντύπωση ότι η ασφαλιστική θεωρεί ότι η υποχρέωσή της εξαντλείται στην ενημέρωση του ασφαλισμένου για την αύξηση. Όχι. Έχει υποχρέωση και να την δικαιολογήσει. Συγκεκριμένα, όχι με γενικότητες και αοριστολογίες όπως στην παράγραφο 2 της απάντησής σας».

5. «Από τις 28η Μαΐου 2019 έχει συναφθεί μεταξύ εμού και της εταιρίας ….. μέσω ασφαλιστικού διαμεσολαβητή – επενδυτικού ασφαλιστικού συμβολαίου με τίτλο προγράμματος ….. και αριθμό Ασφαλιστηρίου ….. Της έκδοσης του συμβολαίου θα έπρεπε να είχε προηγηθεί αίτηση. Όμως αυτή προσκομίστηκε κατά την παράδοση του συμβολαίου, ήταν προσαρτημένη στο συμβόλαιο με αριθμό αίτησης ….. και με ταυτόσημη ημερομηνία με την έναρξη του συμβολαίου. Από την έναρξη του συμβολαίου μέχρι και σήμερα, δηλαδή κατά τη διάρκεια μιας πενταετίας καταβάλλονται αδιάλειπτα από την πλευρά μου οι ετήσιες συμφωνημένες δόσεις, που κρατούν το συμβόλαιο σε ισχύ, όπως προβλέπουν οι όροι του.

Όμως τόσο από την αρχή ισχύος του συμβολαίου, όσο και κατά την διάρκεια διαπίστωσα και διαπιστώνω συνεχώς ότι πρόκειται για μια ανισομερή συμφωνία η οποία περιέχει καταχρηστικούς, επαχθείς και κρυφούς όρους, για τον αποκαλούμενο «ασφαλισμένο/αντισυμβαλλόμενο». Υπάρχουν όροι που δεν τηρεί καν η εταιρία, κανονισμοί που επικαλούνται χωρίς να περιέχονται στο έντυπο συμβόλαιο, αλλά κατά την εξέλιξη, παρουσιάζονται από την εταιρία ως «ερμηνείες» και έχουν σαν μόνο σκοπό την μονομερή εξυπηρέτηση των συμφερόντων της εταιρίας».

6. «Με τη γέννηση του παιδιού μας στο …. μας δόθηκε από την ασφαλιστική εταιρεία …. δωρεάν 6μηνο ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Στις 2/5/2024 έγινε εισαγωγή του βρέφους στο … λόγω νόσησης από Covid-19 και παρά την τηλεφωνική διαβεβαίωση από υπάλληλο της εταιρείας μετά το πέρας της νοσηλείας του βρέφους η ασφαλιστική εταιρεία με ενημέρωσε για τη μη κάλυψη των σχετικών δαπανών. Τους απάντησα εκθέτοντας τα γεγονότα και με ενημέρωσαν μέσω “Απόδειξη Υποβολής Αιτίασης” ότι θα απαντήσουν εντός 50 ημερών».

7. «Στις 9 Οκτωβρίου 2023 ημέρα Δευτέρα εισήχθην στην ιδιωτική κλινική ….. για να πραγματοποιήσω την χειρουργική θεραπεία ….., γνωρίζω ότι το 80% της επέμβασης το καλύπτει η ασφαλιστική μου εταιρεία ….., ενώ το υπόλοιπο 20% καλύπτεται από την αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ και ότι απομείνει το καλύπτω προσωπικά. Στη συνέχεια και κατόπιν αλλεπάλληλων καθησυχαστικών τηλεφωνημάτων στα μέσα Φεβρουαρίου έλαβα ενημερωτικό σημείωμα από την κλινική με το οποίο μου γνωστοποιήθηκαν τα κάτωθι:

1. Το συνολικό κόστος της νοσηλείας του ανήλθε στο ποσό των 7.124,98 ευρώ

2. Η ασφαλιστική συμμετείχε με το ποσό των 6.755,98 ευρώ.

3. Ο ΕΟΠΥΥ συμμετείχε με το ποσό των 1.030,56 ευρώ

4. Προς εμένα έγινε έκπτωση 499,99 ευρώ

5. Το ποσό που πρέπει να καλύψω ατομικά είναι 9.338,44 ευρώ !!!

….. Κάποια στιγμή, στον Ιανουάριο, έλαβα ένα τηλεφώνημα από τον χειρουργό που με ενημέρωνε ότι η ασφαλιστική φαίνεται να αρνείται την αποζημίωση. Αμέσως ενημερώνω τον ασφαλιστικό μου σύμβουλο, ο οποίος με καθησυχάζει…Τελικά, την Τετάρτη 28/2/2024 λαμβάνω ένα email του ασφαλιστικού συμβούλου με το οποίο με ενημέρωνε προς μεγάλη μου έκπληξη για τους λόγους που δεν καλύπτεται το εν λόγω εμφύτευμα»

Δημοσιεύθηκε στις 13 June 2024 | 9:21 am


Νομός Ημαθίας - Ειδήσεις και Νέα

Ευχαριστήριο ευρωεκλογών - Εφημερίδα ΛΑΟΣ

Ευχαριστήριο ευρωεκλογών  Εφημερίδα ΛΑΟΣ

Δημοσιεύθηκε στις 14 June 2024 | 10:57 am


Μπουρίνι στην Ημαθία: Επεσαν δέντρα, ξεριζώθηκαν και στέγες από τους ανέμους! [εικόνες & βίντεο] - iefimerida

  1. Μπουρίνι στην Ημαθία: Επεσαν δέντρα, ξεριζώθηκαν και στέγες από τους ανέμους! [εικόνες & βίντεο]  iefimerida
  2. Προβλήματα από τους δυνατούς ανέμους χθες βράδυ στην Ημαθία  Alpha TV
  3. Ημαθία / Καταρρακτώδης βροχή «σάρωσε» τη Βέροια - Πλατάνι έπεσε πάνω σε τέσσερις κολώνες της ΔΕΗ  Η ΑΥΓΗ
  4. Θεομηνία έπληξε την Ημαθία - Μεγάλες ζημιές σε φρούτα και φυτικό κεφάλαιο  Ύπαιθρος Χώρα
  5. Δυνατό μπουρίνι στην Ημαθία: Έπεσαν δέντρα, ζημιές σε αυτοκίνητα - Εικόνες από τη Βέροια  Έθνος
  6. Ισχυρό μπουρίνι τα ξημερώματα την Ημαθία - Δεκάδες κλήσεις στην πυροσβεστική για πτώσεις δέντρων και αντικειμένων ...  Real.gr
  7. Πτώσεις δέντρων και προβλήματα από τους ανέμους στην Ημαθία - Δεκάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική | in.gr  in.gr
  8. Ημαθία: Οι δυνατοί άνεμοι προκάλεσαν χάος... (φώτο - βίντεο)  InVeria.gr - Ειδησεογραφικός Κόμβος Ημαθίας
  9. Κοπές δένδρων στην Ημαθία - Δεκάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική  Newsbomb.gr

Δημοσιεύθηκε στις 14 June 2024 | 10:39 am


Eσείς τον ξέρατε; - Ημερήσια - Βέροια

Eσείς τον ξέρατε;  Ημερήσια - Βέροια

Δημοσιεύθηκε στις 12 June 2024 | 10:35 am


Δείτε αγγελίες στο Νομό Ημαθίας