Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Αρκαδίας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Μία σύλληψη για κατοχή ηρωίνης στη Μεσσηνία

φωτογραφία αρχείου eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Συνελήφθη, χθες (17.5.2024) το πρωί, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Καλαμάτας, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) Μεσσηνίας, 49χρονος ημεδαπός, γιατί κατείχε μικροποσότητα ηρωίνης, η οποία κατασχέθηκε.

Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 18 May 2024 | 4:00 pm


Τα Μουσεία και οι χώροι Πολιτισμού της Νότιας Κυνουρίας που πρέπει να επισκεφθείτε

Με αφορμή την Παγκόσμια μέρα Μουσείων ο δήμος Νότιας Κυνουρίας σας παρουσιάζει τους χώρους πολιτισμού της περιοχής.

Πύργος Τσικαλιώτη : Πρόκειται για ένα προεπαναστατικό κτήριο , κτισμένο το 1808. Στο κτήριο αυτό μπορεί κανείς να εντοπίσει αρκετά από τα χαρακτηριστικά της τσακώνικης αρχιτεκτονικής ,πολλά αμυντικά συστήματα του περασμένου αιώνα αλλά και όλες τις επιρροές από τους τόπους όπου βρέθηκε ο κτήτοράς του. Παράλληλα , ο επισκέπτης είναι σε θέση να γνωρίσει την τσακώνικη παράδοση μέσω των πολλαπλών εκθεμάτων που βρίσκονται στον χώρο.

Φάμπρικα Πολιτισμού : Πρόκειται για έναν πολυχώρο που συνδυάζει την Ιστορία με τον Πολιτισμό . Στον εκθεσιακό χώρο , που λειτουργεί από το 2015, παρουσιάζεται η πολύπτυχη ιστορία της Κυνουρίας και της Τσακωνιάς με μια ευρεία χρήση οπτικοακουστικών και διαδραστικών μέσων. Παράλληλα ο εσωτερικός και εξωτερικός χώρος ενδείκνυται για πολιτιστικές δράσεις.

Λαογραφικό Μουσείο Κοσμά : Το Λαογραφικό Μουσείο Κοσμά στεγάζεται στο αλλοτινό δημοτικό σχολείο . Μια πρωτοβουλία των πολιτιστικών συλλόγων του χωριού δημιούργησε το 2001 τον εκθεσιακό χώρο. Στο λαογραφικό μουσείο ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με τη ζωή στο χωριό και την πλούσια ιστορία του . Μπορεί κανείς να γνωρίσει τον εργασιακό βίο των κατοίκων και το κοσμίτικο νοικοκυριό. Στο ιστορικό αρχείο εντοπίζουμε πολλά τεκμήρια και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις σημαντικότερες εκφάνσεις της ιστορίας του χωριού. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αναβίωση της σχολικής αίθουσας.

Μουσειογραφική Έκθεση Ιστορικής Μνήμης : Τον τελευταίο χρόνο, στο κοινοτικό κτήριο βρίσκεται η Μουσειογραφική Έκθεση Ιστορικής Μνήμης παρουσιάζοντας την πολύπλευρη ιστορία του Κοσμά από την αρχαιότητα έως τη σημερινή εποχή με ιδιαίτερη έμφαση την περίοδο του ολοκαυτώματος. Στη σύγχρονη παρουσίαση προστίθενται και προφορικές μαρτυρίες αλλά και πλούσιο φωτογραφικό υλικό ψηφιοποιημένο.

Παράλληλα, στα περισσότερα χωριά του Δήμου Νότιας Κυνουρίας στα παλαιά δημοτικά σχολεία έχουν στηθεί Λαογραφικές Εκθέσεις και Συλλογές αναδεικνύοντας την ιστορία, τον πολιτισμό και την παράδοση κάθε τόπου. Πολιτιστικοί φορείς και ιδιώτες αρνούνται να ‘’σφραγίσουν ‘’ τις πόρτες των σχολείων, της μνήμης και της παράδοσης και στέκονται αρωγοί του Δήμου στην διατήρηση τους.

Την πλούσια λαογραφική παράδοση θα ολοκληρώσει το έργο της Λαογραφικής Έκθεσης Ναυτικής Παράδοσης που πρόκειται να δημιουργηθεί στον Τυρό.

Δήμος Νότιας Κυνουρίας

Δημοσιεύθηκε στις 18 May 2024 | 3:53 pm


Κορινθία: Σύλληψη 40χρονου για κατοχή κάνναβης

φωτογραφία αρχείου arcadiaportal.gr

Συνελήφθη, χθες (17.5.2024) το απόγευμα, στην Κόρινθο, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) Κορινθίας, 40χρονος ημεδαπός, γιατί κατείχε μικροποσότητες ηρωίνης, οι οποίες κατασχέθηκαν.

Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Κορίνθου.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 18 May 2024 | 3:28 pm


Διαβούλευση για το Νέο Θεσμικό Πλαίσιο Ασφαλίσεων του ΕΛΓΑ

Λυκουρέντζος:Ο ΕΛΓΑ, με τις πληρωμές αποζημιώσεων ύψους 1,5 δις ευρώ, στην πενταετία 2020-2024 κέρδισε την εμπιστοσύνη των αγροτών

Μετά από 25 χρόνια και μπροστά σε μία μοναδική συγκυρία για τον αγροτικό τομέα της χώρας μας αλλά και την ελληνική οικονομία στο σύνολο της, ξεκινάμε τον Πρώτο Κύκλο Διαβούλευσης για την δημιουργία του νέου ΕΛΓΑ.

Με νέα ψηφιακά εργαλεία που εξασφαλίζουν διαφάνεια, ευελιξία και ταχύτητα στις αποζημιώσεις και με νέες καλύψεις που απαντούν στην κλιματική κρίση και σε νέους κινδύνους, ο ΕΛΓΑ προστατεύει ακόμα περισσότερους τους επαγγελματίες αγρότες, το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, την παραγωγή, τον εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις τους, θωρακίζει τον καθημερινό αγώνα τους και ενισχύει την οικονομική πρόοδο της ελληνικής περιφέρειας.

Σε ποιες ανάγκες απαντά η μεταρρύθμιση του ΕΛΓΑ

Ο πρωτογενής τομέας αντιμετωπίζει σήμερα ένα νέο μείγμα προκλήσεων σε σχέση με την κλιματική κρίση και τις καταστροφικές επιπτώσεις της όσο και με θέματα που εκπηγάζουν απ΄ την υγεία του εδάφους.

Απέναντι στη νέα αυτή πραγματικότητα ο ΕΛΓΑ σήμερα αντιμετωπίζει σημαντική μείωση του ανθρώπινου δυναμικού, υποβαθμισμένες τεχνολογικές και ψηφιακές υποδομές και ένα μη βιώσιμο λειτουργικό και οικονομικό μοντέλο, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες και στην δυνατότητα του Οργανισμού, να παρακολουθεί και να αντανακλά τις πραγματικές ανάγκες των αγροτών, σε σχέση με την διαρκή αύξηση της συχνότητας και έντασης κινδύνων.

Βασικοί στόχοι της μεταρρύθμισης

Οικονομική και λειτουργική εξυγίανση και βιωσιμότητα.

Ψηφιοποίηση και πιστοποίηση των εκτιμητικών διαδικασιών.

Προσαρμογή στην κλιματική κρίση, με ασφαλιστικές καλύψεις νέων ζημιογόνων αιτίων, με νέα προγράμματα   ασφαλιστικών καλύψεων.

Επιτάχυνση της εκτιμητικής διαδικασίας και της καταβολής των αποζημιώσεων.

Ασφαλιστικός εκσυγχρονισμός με κάλυψη ιχθυοκαλλιεργειών, των θερμοκηπίων και ανθοκηπίων (σε επίπεδο εγκαταστάσεων) και ζωικής παραγωγής (αναφορικά με την πτηνοτροφία και την χοιροτροφία)

Κατάργηση του ανώτατου ποσοστού αποζημίωσης καλύπτοντας το 100% της ασφαλιζόμενης αξίας  και κατάργηση της αφαίρεσης κατά 12% του ποσοστού εκτίμησης της ζημιάς.

Τροποποίηση του ανώτατου ποσού αποζημίωσης και κατάργηση του στην περίπτωση «κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Κατάργηση της δυνατότητας επιλογής από τους ασφαλισμένους, αύξησης ή μείωσης των ασφαλίστρων κατά 20%.

Μείωση της αποζημίωσης στην περίπτωση συνεχόμενων ζημιών και στις περιπτώσεις όταν δεν εφαρμόζονται οι ορθές καλλιεργητικές πρακτικές.

Μείωση συντελεστών ασφάλισης για μια 5ετία (80-60-40-20-0) στους νέους γεωργούς.

Μείωση του ασφαλίστρου στην περίπτωση ύπαρξης ενεργητικών μέσων προστασίας. 

Oι πιο σημαντικές αλλαγές

Για πρώτη φορά καλύπτονται οι ιχθυοκαλλιέργειες αλλά και οι εγκαταστάσεις των θερμοκηπίων και ανθοκηπίων, συναρτούμε τον καύσωνα με τη μέση θερμοκρασία της εκάστοτε περιοχής, εντάσσουμε την πυρκαγιά στα ζημιογόνα αίτια για την αποζημίωση της ηρτημένης παραγωγής και καταργούμε την εξαίρεση του προανθικού σταδίου των καλλιεργειών από τα αίτια που αποζημιώνονται.

Συσχετίζεται ο κύκλος εργασιών με την αποζημίωση, ενώ μειώνεται η αποζημίωση στην περίπτωση συνεχόμενων ζημιών από το ίδιο αίτιο στο ίδιο αγροτεμάχιο, αλλά και η ασφαλιστική εισφορά σε αγροτεμάχια με επενδύσεις ενεργητικής προστασίας.

Διευρύνεται η περίοδος ασφαλιστικής κάλυψης λόγω της κλιματικής αλλαγής κλπ, ενώ εισάγουμε νέα ζημιογόνα αίτια προαιρετικής ασφάλισης μεταξύ των οποίων η ακαρπία λόγω ήπιου χειμώνα και οι έμμεσες μυκητολογικές ζημίες λόγω εκτεταμένων βροχοπτώσεων και υψηλής υγρασίας.

Οι επιλογές της προαιρετικής ασφάλισης θα συγχρηματοδοτούνται από τους ευρωπαϊκούς πόρους. Η ασφάλιση θα ενισχύεται με 45 εκ ετησίως από το ΠΑΑ.

Καλύπτουμε το 100% της ασφαλιζόμενης αξίας,  ενώ εξασφαλίζουμε την διαφάνεια, ταχύτητα, αξιοπιστία  και αντικειμενικότητα στις αποζημιώσεις μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό δημιουργώντας Πληροφοριακό Σύστημα Αποζημιώσεων (ΠΣΑ) και εξοπλίζοντας τους εκτιμητές με φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές (tablets, laptops)  για άμεση επικοινωνία με το ΠΣΑ και ηλεκτρονική καταγραφή της εκτίμησης.

Ψηφιακός εκσυγχρονισμός

Ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός του ΕΛΓΑ εξασφαλίζει την διάφανη, δίκαιη, αποτελεσματικότερη και ταχύτερη καταβολή των αποζημιώσεων, μέσα από την ανάπτυξη ψηφιακής εφαρμογής για την εκτιμητική διαδικασία, αξιοποιώντας την υπάρχουσα βάση δεδομένων του ΕΛΓΑ σε συνδυασμό με πρόσθετη γεωχωρική πληροφορία, και διαλειτουργώντας με άλλους φορείς του Δημοσίου (ΥπΑΑΤ, ΟΠΕΚΕΠΕ, κ.α.).

Μαζί χτίζουμε το νέο ΕΛΓΑ ώστε να ανταποκρίνεται στις πραγματικές σας ανάγκες,

να θωρακίζει και να ενισχύει την καθημερινή σας προσπάθεια

Στείλτε τις προτάσεις σας στο [email protected]

Δημοσιεύθηκε στις 18 May 2024 | 3:18 pm


Εγγραφές νηπίων στους παιδικούς σταθμούς του δήμου Βόρειας Κυνουρίας

Σας ανακοινώνουμε ότι, σύμφωνα με τον Πρότυπο Κανονισμό Λειτουργίας Δημοτικών Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών (Φ.Ε.Κ. 4249/5-12-2017 τ.Β΄) και συγκεκριμένα το άρθρο 3 «Δικαίωμα εγγραφής και εγγραφή παιδιών» και το άρθρο 4 «Διακοπή φιλοξενίας», δεχόμαστε αιτήσεις εγγραφής, επανεγγραφής και διαγραφής παιδιών για το σχολικό έτος 2024-2025, από 20 μέχρι 31 Μαΐου 2024.

Δικαίωμα εγγραφής έχουν παιδιά ηλικίας 2,5 ετών έως την ηλικία εγγραφής  στην  υποχρεωτική εκπαίδευση. Οι γονείς των νηπίων που είναι μικρότερης ηλικίας και συμπληρώνουν τα 2,5 έτη τη σχολική χρονιά 2024-2025 (δηλ. έχουν γεννηθεί μέχρι το τέλος του 2022) και ενδιαφέρονται να τα γράψουν σε Παιδικό Σταθμό, παρακαλούμε όπως προσέλθουν για εγγραφή στις παραπάνω ημερομηνίες.

Όλες οι αιτήσεις θα γίνονται κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού με την υπεύθυνη του Παιδικού Σταθμού.

Απαιτούμενα δικαιολογητικά:

Για εγγραφή :

α. Αίτηση της μητέρας ή του πατέρα ή του κηδεμόνα του παιδιού. (Συμπληρώνεται στον Παιδικό Σταθμό).

β. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή  ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού, ή/ και ληξιαρχική πράξη συμφώνου συμβίωσης.

γ. Βεβαίωση εργοδότη ότι οι γονείς είναι εργαζόμενοι ή πρόκειται να εργασθούν εντός μηνός από την υποβολή της αίτησης εγγραφής με προσδιορισμό του ύψους των αποδοχών τους και αντίγραφο αναγγελίας πρόσληψης της αιτούσας/του αιτούντος ή της σύμβασης μαζί με το έντυπο Ε4 (ετήσιος πίνακας προσωπικού ).

δ. Βεβαίωση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ ή κάρτα ανεργίας σε ισχύ, του γονέα ή των γονέων που είναι άνεργοι.

ε. Βεβαίωση υγείας του παιδιού συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη από Παιδίατρο, καθώς και αντίγραφο του βιβλιαρίου υγείας του με τα εμβόλια που προβλέπονται κάθε φορά ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Επίσης, αποτελέσματα φυματινοαντίδρασης Μantoux, όπως κάθε φορά προβλέπεται από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

στ. Αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του τρέχοντος οικονομικού έτους και αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος των γονέων.

 Για επανεγγραφή  απαιτούνται όλα τα παραπάνω δικαιολογητικά. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν μεταβολές στην οικογενειακή κατάσταση, αντί των υπό στοιχείων β. δικαιολογητικών, απαιτείται υπεύθυνη δήλωση των γονέων που βεβαιώνει τη μη μεταβολή.

Για διαγραφή απαιτείται μόνο μια αίτηση από τους γονείς ή κηδεμόνες του παιδιού. (Συμπληρώνεται στον Παιδικό Σταθμό.)

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην υπεύθυνη του κάθε Παιδικού Σταθμού του Δήμου μας.

Τηλέφωνα επικοινωνίας:

Αγίου Ανδρέα:  Μαρία Παινέση   27550-31184                                            Η   αντιδήμαρχος

΄Άστρους :        Μαρία Σμυρνή   27550-22039                     

Δολιανών  :  Σταυρούλα Παναγιωτακοπούλου  27550-41294                      Μπάρλα Αρετή

Δείτε εδω τις αιτήσεις

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 18 May 2024 | 3:00 pm


Πρωτοβουλία Ανδρουλάκη για την καθιέρωση της 9ης Φεβρουαρίου ως «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας»

φωτογραφία αρχείου arcadiaportal.gr

Με πρωτοβουλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής για την καθιέρωση της 9ηςΦεβρουαρίου ως «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας».

«Η καθιέρωση ενός πράγματι παγκόσμιου εορτασμού, στα πρότυπα αντίστοιχων εορτασμών άλλων γλωσσών, θα αποτελούσε έναν ελάχιστο φόρο τιμής στην μακρά συμβολή της Ελληνικής στην καλλιέργεια και την προαγωγή του παγκόσμιου πολιτισμού», επισημαίνεται στην επιστολή.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας:

Προς

Τον Πρόεδρο της Βουλής

κ. Κωνσταντίνο Τασούλα

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Η ελληνική γλώσσα αποτελεί πανθομολογουμένως μια γλώσσα με ξεχωριστή σημασία για την ανάπτυξη και εξέλιξη του πανανθρώπινου πολιτισμού. Η Ελληνική υπήρξε διαχρονικά η γλώσσα της φιλοσοφίας, της λογοτεχνίας, των τεχνών και των επιστημών, μέσω της οποίας η παγκόσμια κοινότητα κατέστη κοινωνός του ελληνικού πολιτισμού αλλά και πανανθρώπινων αξιών, ενώ ομιλείται αδιάλειπτα εδώ και αιώνες.

Το ζήτημα της διεθνούς αναγνώρισης και εορτασμού της ελληνικής γλώσσας, όπως αναδεικνύεται με το πρόσφατο και εμπεριστατωμένο άρθρο του καταξιωμένου ομότιμου καθηγητή Γλωσσολογίας, κ. Γ. Μπαμπινιώτη (το οποίο επισυνάπτεται) είναι ένα θέμα μείζονος σημασίας, όχι μόνο για τον πανταχού ελληνισμό, αλλά και για τον παγκόσμιο χώρο. Η καθιέρωση της 9ης Φεβρουαρίου, ημέρας θανάτου του εθνικού μας ποιητή, Δ. Σολωμού, ως «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας» μέσω της υπ’ αριθμ. ΑΣ17889/24.04.2017 Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) των Υπουργών Εσωτερικών, Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Εξωτερικών (ΦΕΚ Β’ 1384), αποτελεί σήμερα, παρά την δοθείσα ονοματολογία, έναν αμιγώς εσωτερικό, ελληνικό εορτασμό. Δυστυχώς, η μέσω της ανωτέρω ΚΥΑ δέσμευση ότι το Υπουργείο Εξωτερικών θα μεριμνούσε, ώστε να καθιερωθεί η 9ηΦεβρουαρίου ως «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας» στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών, όπως του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) ή της Εκπαιδευτικής, Επιστημονικής και Πολιτιστικής Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO), δεν υλοποιήθηκε ούτε από την τότε Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ούτε από τις Κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας που τη διαδέχθηκαν.

Κατά τούτο, θεωρούμε ότι η Βουλή των Ελλήνων πρέπει να απευθυνθεί, με ομόφωνο ψήφισμα και από κοινού με το Υπουργείο Εξωτερικών, στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς και, συγκεκριμένα, στον ΟΗΕ και την UNESCO, με αίτημα ακριβώς την καθιέρωση της 9ηςΦεβρουαρίου ως «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας». Η καθιέρωση ενός πράγματι παγκόσμιου εορτασμού, στα πρότυπα αντίστοιχων εορτασμών άλλων γλωσσών, θα αποτελούσε έναν ελάχιστο φόρο τιμής στην μακρά συμβολή της Ελληνικής στην καλλιέργεια και την προαγωγή του παγκόσμιου πολιτισμού.

Ενόψει των ανωτέρω, σας καλούμε να προβείτε σε όλες τις, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, αναγκαίες προς τούτο ενέργειες.

Για την Κοινοβουλευτική Ομάδα

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

Ανδρουλάκης Νικόλαος

Λιακούλη Ευαγγελία

Πάνας Απόστολος

Κατρίνης Μιχάλης

Μάντζος Δημήτριος

Αποστολάκη Μιλένα

Αχμέτ Ιλχάν

Βατσινά Ελένη

Γερουλάνος Παύλος

Γιαννακοπούλου Κωνσταντίνα

Γρηγοράκου Παναγιώτα

Δουδωνής Παναγιώτης

Καζάνη Αικατερίνη

Κουκουλόπουλος Παρασκευάς

Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας

Μιχαηλίδης Σταύρος

Μουλκιώτης Γεώργιος

Μπιάγκης Δημήτριος

Νικητιάδης Γεώργιος

Νικολαΐδης Αναστάσιος

Παπανδρέου Γεώργιος

Παρασκευαΐδης Παναγιώτης

Παραστατίδης Στέφανος

Παρασύρης Φραγκίσκος

Πουλάς Ανδρέας

Σπυριδάκη Αικατερίνη

Σταρακά Χριστίνα

Τσίμαρης Ιωάννης

Χνάρης Εμμανουήλ

Χρηστίδης Παύλος

Χριστοδουλάκης Εμμανουήλ

Δημοσιεύθηκε στις 18 May 2024 | 2:29 pm


Λακωνία: ΙΧ έπεσε σε ρέμα - Νεκρός 65χρονος

φωτογραφία αρχείου arcadiaportal.gr

Χθες (17.5.2024) το απόγευμα, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Ευρώτα, Ι.Χ. επιβατηγό όχημα, που οδηγούσε 65χρονος ημεδαπός, εξετράπη της πορείας και ανετράπη σε παρακείμενο ρέμα, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του.

Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Ευρώτα.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 18 May 2024 | 2:00 pm


«Κριτήριο ψήφου στις ευρωεκλογές οι μεγάλες ελλείψεις της Γορτυνίας!»

φωτογραφία αρχείου arcadiaportal.gr

Ένας επιπλέον λόγος να ψηφίσει κανείς ΚΚΕ στις ευρωεκλογές είναι για να καταδικάσει την πολιτική υποστελέχωσης των δήμων, την εκτίναξη της μερικής απασχόλησης και την εργολαβοποίηση των υπηρεσιών, η οποία προωθείται σταθερά όλα αυτά τα χρόνια από την ΕΕ και τις ελληνικές κυβερνήσεις.

Στην τελευταία ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του δημοτικού συμβουλίου Γορτυνίας (15/5) συζητήθηκαν αρκετά θέματα, τα οποία είχαν αναφορά στις μεγάλες ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό και τα οποία παρουσιάστηκαν από τις δύο παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου ως μια πραγματικότητα, την οποία θα πρέπει να αποδεχτούμε.

Για παράδειγμα, στο θέμα της βατότητας των αγροτικών δρόμων ειπώθηκε ξεκάθαρα ότι ο δήμος αδυνατεί να παρέμβει ουσιαστικά, αφού απασχολείται μόνο ένας χειριστής μηχανήματος, με αποτέλεσμα να προσλαμβάνονται ιδιώτες εργολάβοι.

Όσον αφορά στην αντιπυρική περίοδο και την υποχρέωση εναρμόνισης του δήμου με την αριθ. 20/2024 πυροσβεστική διάταξη του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος «Καθορισμός προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων...», καθορίζονται συγκεκριμένες αρμοδιότητες για τους δήμους, όπως η υποχρέωση ενημέρωσης των υπόχρεων, η διενέργεια τακτικών ή εκτάκτων ελέγχων και ο αυτεπάγγελτος καθαρισμός οικοπέδων. Και σε αυτή την περίπτωση όμως, ο δήμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί ολοκληρωμένα, διότι δε διαθέτει επαρκές προσωπικό προκειμένου να προχωρήσει στην ενημέρωση όλων των υπόχρεων και τον καθαρισμό των οικοπέδων.

Ακόμα και στο θέμα που συζητήθηκε για την επιβολή δημοσιονομικής διόρθωσης από την αρμόδια υπηρεσία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την καταβολή από το δήμο Γορτυνίας μη νόμιμης αμοιβής σε δικηγόρο, η πεμπτουσία βρίσκεται και πάλι στην εφαρμοζόμενη πολιτική υποστελέχωσης του δήμου. Είναι εξωφρενικό, εάν το σκεφτεί κανείς, ότι ο δήμος Γορτυνίας δε διαθέτει Νομική Υπηρεσία, μόνιμο προσωπικό που θα ασχολείται με τις νομικές υποθέσεις, με αποτέλεσμα ο δήμος να σπαταλάει δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε δικηγόρους - εξωτερικούς συνεργάτες.

Όπως είναι επίσης εξωφρενικό και συνάμα τραγικό, 15 χρόνια μετά τη σύσταση του δήμου Γορτυνίας, να μην υπάρχει Τεχνικός Ασφαλείας και Ιατρός Εργασίας, με όποιους κινδύνους αυτό συνεπάγεται για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων του δήμου.
Εάν αναλογιστεί κανείς σοβαρά μπροστά στην κάλπη ότι αυτές οι ελλείψεις δεν προέκυψαν από τη μια μέρα στην άλλη αλλά είναι το αποτέλεσμα συγκεκριμένης πολιτικής με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ και των κομμάτων που τη στηρίζουν, τότε η ψήφος στις ερχόμενες ευρωεκλογές για να πιάσει τόπο δεν μπορεί παρά να είναι κόκκινη.

Δρ. Βασίλης Σιοκορέλης 
Σάββατο, 18/5/24

Δημοσιεύθηκε στις 18 May 2024 | 1:45 pm


Τι πληρώνουν ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ τις επόμενες ημέρες

φωτογραφία αρχείου arcadiaportal.gr

Συνολικά 72.577.679 ευρώ θα καταβληθούν σε 67.269 δικαιούχους, από τις 20 έως τις 24 Μαΐου 2024, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε ανακοίνωσή του:

 Από τον e-ΕΦΚΑ θα καταβληθούν
— από τις 20 έως τις 24 Μαΐου, 21.100.000 ευρώ σε 1.030 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

— Στις 21 Μαΐου, θα καταβληθούν 11.677.679 ευρώ σε 25.939 δικαιούχους για επιδόματα μητρότητας, κυοφορίας, ασθενείας, ατυχήματος και για έξοδα κηδείας.

Από τη ΔΥΠΑ θα καταβληθούν:
— 15 εκατ. ευρώ σε 25.000 δικαιούχους για επιδόματα ανεργίας και λοιπά επιδόματα.
— 15 εκατ. ευρώ σε 14.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.

— 100.000 ευρώ σε 200 δικαιούχους στο πλαίσιο προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα.

— 9 εκατ. ευρώ σε 100 δικαιούχους του προγράμματος «Σπίτι μου».

— 700.000 ευρώ σε 1.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

Δημοσιεύθηκε στις 18 May 2024 | 1:28 pm


Δόριζα: Κακοποιοί έδεσαν και χτύπησαν ηλικιωμένους - Συνελήφθησαν και οι δύο δράστες

φωτογραφία αρχείου arcadiaportal.gr

Η εγκληματικότητα στην Αρκαδία και ιδιαίτερα στα χωριά μας, δυστυχώς, καλά κρατεί...

Το πρωί του Σαββάτου 18 Μαΐου έγινε γνωστό ότι κακοποιοί μπήκαν σε σπίτι στη Δόριζα, όπου έδεσαν και χτύπησαν τους ηλικιωμένους ενοίκους.

Περισσότερες λεπτομέρειες δεν γνωρίζουμε προς το παρόν, πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η Αστυνομία Αρκαδίας έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των ληστών.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες μας, ο ένας δράστης έχει συλληφθεί.

Αναζητείται ακόμα ένας δράστης.

Και οι δύο δράστες, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, είναι αλλοδαποί.

Ενημέρωση 13:26: Με τη συνδρομή της ΔΙΑΣ και των κατοίκων της Δόριζας, η Ασφάλεια Τρίπολης συνέλαβε και τους δύο δράστες, και επέστρεψε τα κλοπιμαία στους ιδιοκτήτες. Η Αστυνομία Αρκαδίας έδρασε ταχύτατα και η υπόθεση είχε αίσιο τέλος.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 18 May 2024 | 1:10 pm


Μια μοναδική βραδιά στη Μεγαλόπολη με το συγκρότημα Λυμένοι Ζυγοί (pics,vid)

Μια μοναδική μουσική βραδιά με το συγκρότημα Λυμένοι Ζυγοί είχαν την τύχη να απολαύσουν όσοι βρέθηκαν στο Astoria Billiards Bar στη Μεγαλόπολη το βράδυ της Παρασκευής 17 Μαΐου.

Το συγκρότημα Λυμένοι Ζυγοί (γνωρίστε τους ΕΔΩ) έπαιξε ελληνικά ροκ αγαπημένα τραγούδια.

Ο Στέφανος Γκουτζιούλης δημοσίευσε υλικό από τη βραδιά στο Facebook.

Δημοσιεύθηκε στις 18 May 2024 | 12:54 pm


Διακοπή κυκλοφορίας στον Ανισόπεδο Κόμβο Τεγέας για τον 6ο Αγώνα Δρόμου Ειρήνης «Γρηγόρης Λαμπράκης»

φωτογραφία αρχείου arcadiaportal.gr

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου ανακοινώνεται ότι έχουν προγραμματιστεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, σε τμήμα του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα και κλάδος Λεύκτρο - Σπάρτη, κατά τη διεξαγωγή του 6ου Αγώνα Δρόμου Ειρήνης «Γρηγόρης Λαμπράκης».

Οι ρυθμίσεις αυτές αποσκοπούν στην ομαλή και ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων, καθώς και στην αποφυγή ταλαιπωρίας του κοινού. 

Ειδικότερα, την 19.5.2024 κατά τις ώρες 18:00 έως και 21:00, θα πραγματοποιηθεί διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στο τμήμα του Ανισόπεδου Κόμβου Τεγέας που βρίσκεται επί της Παλαιάς Εθνικής Οδού Τρίπολης-Σπάρτης (εντός του έργου Παραχώρησης), καθώς και αποκλεισμός των κλάδων εισόδου και εξόδου του Ανισόπεδου Κόμβου και στις δύο κατευθύνσεις κυκλοφορίας.  

Κατά τη διάρκεια των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων η πρόσβαση από και προς Σπάρτη θα είναι εφικτή μόνο μέσω του κλάδου Λεύκτρο-Σπάρτη.

Τέλος, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται σύμφωνα με όλες τις προσωρινές πληροφοριακές και ρυθμιστικές πινακίδες και λοιπά μέσα οδικής σήμανσης που θα τοποθετηθούν.

Δημοσιεύθηκε στις 18 May 2024 | 12:28 pm


«Ας είμαστε επιφυλακτικοί»: Αλλάζει στάση το Βατικανό στα «θαύματα»

 Όταν ο πάπας Φραγκίσκος έλεγε ότι η Παρθένος πρέπει να στρέφει την προσοχή προς τον Ιησού και όχι προς το πρόσωπό της

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ/EUROKINISSI

ο Βατικανό εξέδωσε νέα εγκύκλιο συνιστώντας επιφυλακτικότητα απέναντι σε υποτιθέμενα υπερφυσικά γεγονότα όπως οι κλαίουσες Μαντόνες και οι σταγόνες αίματος στις αναπαραστάσεις της Σταύρωσης που συνοδεύουν εδώ και αιώνες την καθολική πίστη,

Ο πάπας Φραγκίσκος έχει τηρήσει επιφυλακτική στάση απέναντι σε τέτοια φαινόμενα. Έφτασε μέχρι να δηλώσει πέρυσι στη RAI TV ότι οι εμφανίσεις της Παρθένου Μαρίας «δεν είναι πάντοτε αληθινές» και ότι την προτιμά να στρέφει την προσοχή προς τον Ιησού αντί να τραβά την προσοχή προς το πρόσωπό της.

 

Διαβάστε περισσότερα για τη νέα εγκύκλιο του Βατικανού για τα «θαύματα»

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 18 May 2024 | 12:00 pm


Χρήστος Λαμπρόπουλος: Η αειφορία δεν είναι μόνο επιλογή, αλλά απαραίτητη για την επιβίωση και την ευημερία

Η εκδήλωση με τίτλο «Σταχυολόγηση της αειφορίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου» πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη, Χρήστου Λαμπρόπουλου, την Πέμπτη 16 Μαΐου, στην Τρίπολη.

Ο ρόλος των ενεργειακών κοινοτήτων, του αγροδιατροφικού τομέα καθώς και της κυκλικής οικονομίας, ήταν το θέμα της ημερίδας που διοργανώθηκε από το Europe Direct, Εθνικό Συντονιστή για το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα για την Ελλάδα – INZEB και το Δίκτυο Πόλεων «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ».

Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχη, Χρήστος Λαμπρόπουλος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή και στα ακραία φαινόμενα με τα οποία έχει έρθει αντιμέτωπη η περιφέρειά μας, αλλά και στον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας.

«Οι πυρκαγιές του 2021, μαζί με τα ακραία φαινόμενα που βιώσαμε και ο συνδυασμός με την δημογραφική γήρανση και τη μείωση του πληθυσμού της Περιφέρειας είναι θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα διότι ο χρόνος δεν κυλάει υπέρ μας.

Ο αγροδιατροφικός τομέας στην Πελοπόννησο έχει μία σειρά συγκριτικών πλεονεκτημάτων και μία ανάγκη σύγχρονων και βιώσιμων μεθόδων καλλιέργειας.

Επίσης η Περιφέρειά μας, επηρεάζεται άμεσα από την απολιγνιτοποίηση και με τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας εργαζόμαστε για την αντιμετώπιση των συνεπειών αλλά και για να βρεθούμε ένα βήμα εμπρός προς όφελος του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων.

Η αειφορία δεν είναι μόνο μια επιλογή, αλλά απαραίτητη για την επιβίωση και την ευημερία των κοινοτήτων μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δελτίο Τύπου

Δημοσιεύθηκε στις 18 May 2024 | 11:42 am


Μία σύλληψη για κατοχή κάνναβης από την ΟΠΚΕ στον Δήμο Τρίπολης

φωτογραφία αρχείου eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Συνελήφθη, χθες (17.5.2024) το βράδυ, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Τρίπολης, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) Αρκαδίας, 23χρονος ημεδαπός, γιατί κατείχε μικροποσότητα κάνναβης, η οποία κατασχέθηκε.

Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Τρίπολης.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 18 May 2024 | 11:16 am


Στη Βόρεια Κυνουρία οι τουριστικοί πράκτορες από Ολλανδία και Βέλγιο (pics)

Δήμος Βόρειας Κυνουρίας συμμετείχε στο ταξίδι εξοικείωσης (Fam Trip) για την Π.Ε. Αρκαδίας με προσκεκλημένους τουριστικούς πράκτορες από Ολλανδία και Βέλγιο.

Με προγραμματισμένες και συγκεκριμένες εκδηλώσεις και δράσεις οι τουριστικοί πράκτορες απόλαυσαν δύο ημέρες στον Δήμο Γορτυνίας, στην ορεινή περιοχή της Αρκαδίας και τις επόμενες δύο ημέρες στους Δήμους Βόρειας και Νότιας Κυνουρίας, στην θαλάσσια περιοχή της Αρκαδίας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης καλωσορίσματος, στα Μαγούλιανα, πραγματοποιήθηκαν σύντομες παρουσιάσεις, για τις δυνατότητες της Αρκαδίας ως τουριστικός προορισμός, εκ μέρους των εταιριών που εξειδικεύονται σε ειδικές & θεματικές μορφές τουρισμού και σε δραστηριότητες υπαίθρου.

Το ταξίδι διοργανώθηκε από τον Τουριστικό Οργανισμό Πελοποννήσου (Τ.Ο.Π.) σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) (Γραφείο Άμστερνταμ), την Ένωση Ξενοδοχείων Αρκαδίας, την Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων Ανατολικής Αρκαδίας και την Ένωση Ξενοδόχων Νότιας Κυνουρίας, καθώς και τη στήριξη των Δήμων Γορτυνίας, Βόρειας και Νότιας Κυνουρίας και εταιριών-χορηγών.

Ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Γιώργος Καμπύλης δήλωσε σχετικά: «Δράσεις εξωστρέφειας σαν και αυτή μας δίνουν την ευκαιρία να προβάλλουμε και να αναδείξουμε τη φυσική ομορφιά και την εναλλαγή των τοπίων που μπορεί να θαυμάσει ο επισκέπτης. Με την προβολή του τόπου μας και σε τουριστικούς πράκτορες του εξωτερικού συνεχίζουμε για την επίτευξη του στόχου μας ώστε να γίνει ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας τουριστικός προορισμός 12 μήνες τον χρόνο».

Δημοσιεύθηκε στις 18 May 2024 | 11:00 am


Σαββατοκύριακο με ζέστη, σκόνη και λασποβροχές

φωτογραφία αρχείου arcadiaportal.gr

Σκόνη, λασποβροχές και υψηλές θερμοκρασίες είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού για αυτό το Σαββατοκύριακο.

Η ΕΜΥ αναφέρει πως για σήμερα, Σάββατο (18/5), αναμένονται αραιές νεφώσεις που από τις μεσημβρινές ώρες θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι κυρίως στην Πελοπόννησο, τη Στερεά και πρόσκαιρα στη Μακεδονία.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι συγκεντρώσεις της αφρικανικής σκόνης θα διατηρηθούν αυξημένες κυρίως στη δυτική και τη νότια χώρα.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς, στο Ιόνιο θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις και στο Αιγαίο από βόρειες 3 με 5 και τις βραδινές ώρες στα νότια πελάγη τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα βόρεια. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 27 με 31 βαθμούς, στη νησιωτική χώρα τους 24 με 27 και τοπικά στην Κρήτη τους 31 με 32 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις που από το μεσημέρι θα πυκνώσουν με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και βαθμιαία στα ανατολικά νοτιοανατολικοί τοπικά 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα πυκνώσουν.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και το μεσημέρι πρόσκαιρα νοτιοανατολικοί τοπικά 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και πρόσκαιρα θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όβροι κυρίως στη Μακεδονία.
Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και στα ανατολικά ανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές με τοπικές βροχές ή όμβρους από τις μεσημβρινές ώρες.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 και τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 30 με 31 βαθμούς Κελσίου. Στα εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις που από τις μεσημβρινές ώρες θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις που από τις μεσημβρινές ώρες θα πυκνώσουν.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ οι οποίοι το βράδυ θα στραφούν σε ανατολικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 27 και στην Κρήτη τοπικά έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις που από το απόγευμα θα πυκνώσουν και τις βραδινές ώρες πιθανώς να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές στα βόρεια.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις που από νωρίς το απόγευμα θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και βαθμιαία στα ανατολικά νοτιοανατολικοί τοπικά 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΡΙΑΚΗ

Στα βόρεια νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά και βαθμιαία βελτίωση.

Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις, οι οποίες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν σποραδικοί όμβροι κυρίως στα ορεινά.

Οι συγκεντρώσεις της αφρικανικής σκόνης θα διατηρηθούν αυξημένες στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα ηπειρωτικά μεταβλητοί 3 με 4, στο Ιόνιο από ανατολικές διευθύνσεις τοπικά 5 και στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 28 με 30 και κατά τόπους, κυρίως στα δυτικά τους 31 με 33 βαθμούς, στις Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τους 24 με 27, στην Κρήτη, τα νησιά του Ιονίου και τα Δωδεκάνησα τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 18 May 2024 | 10:45 am


Μη σε λερώσει ο κουρνιαχτός...

Το σκίτσο του Γιώργου Καπράνου.

Δημοσιεύθηκε στις 18 May 2024 | 10:33 am


Κυκλοφορεί το βιβλίο «Ρίζες» του Γιάννη Ρούσου από τις Εκδόσεις Λέμβος

Τέσσερα χρόνια μετά τα «Κβάντα της Ελπίδας», κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Γιάννη Ρούσου με τίτλο «Ρίζες» από τις Εκδόσεις Λέμβος. Πρόκειται για μια συλλογή έντεκα κειμένων που γράφτηκαν σε βάθος χρόνου που πλησιάζει τη δεκαετία. 

Οπισθόφυλλο: 

Η ζωή ενός ανθρώπου είναι μια συνεχής ακολουθία στιγμών. Έτσι, τουλάχιστον, τη βιώνουμε και την αντιλαμβανόμαστε εμείς. Κάποιες αδιάφορες και βαρετές, άλλες ευχάριστες και χαραγμένες στη μνήμη για πάντα. Στιγμές έρωτα, ταξιδιών, επιβίωσης, νοσταλγίας, γέννησης ή θανάτου… τόσο ξεχωριστές και ιδιαίτερες για τον καθένα.

Έντεκα κείμενα για τις πιο σημαντικές στιγμές στη ζωή ενός ανθρώπου. Όλες μαζί συνθέτουν τη βάση, τις νοητές ρίζες της ύπαρξής μας. Περισσότερο καθοριστικές, όταν τις βιώνουμε σε οριακές συνθήκες. Τότε που η ανατροπή γίνεται μονόδρομος και η αντισυμβατική συμπεριφορά είναι η καλύτερη στάση ζωής. Όταν οι καταστάσεις επιβάλλουν την έκφραση της ελεύθερης ανθρώπινης βούλησης, ως μοναδικό μοχλό υπέρβασης των καταστάσεων. Η στάση μας, εκείνες τις στιγμές, θα καθορίσει πόσο μακριά ή ψηλά θα φτάσουμε, διότι ο τρόπος που επιλέγουμε να ζήσουμε σε σχέση με τον πλούτο, τη φιλία, την καριέρα, τις παρέες, την οικογένεια… συνθέτει και ορίζει όλο μας το είναι. 

Έντεκα ιστορίες της ανατροπής για τις καθοριστικές ρίζες της ζωής.

Βιογραφικό:

Ο Γιάννης Ρούσος γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 1973 στην Αθήνα. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Επιστήμη Υπολογιστών.  Κατοικεί στο Ναύπλιο και έχει δύο γιους. Από το 2004 μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί τα βιβλία του με τίτλους: 

Ποτέ το τελευταίο τσιγάρο («Δωδώνη»)
Τζόγια («Δωδώνη») 
Πάροδοι (τόμος που περιλαμβάνει τα κείμενα: «Περάσματα», «1124. Μην υποτιμή-σεις τη μισαλλοδοξία του πλησίον σου», «Παρακοιμώμενοι» και «Ξηρά τροφή για το ξημέρωμα»)
Άρχοντας βασιλιάς 
Τα κβάντα της ελπίδας («Ελκυστής»)
Ρίζες («Λέμβος»)
Μπορείτε να παραγγείλετε το βιβλίο από:
Βιβλιοπωλείο Πολιτεία 

Εκδόσεις Λέμβος

Δημοσιεύθηκε στις 18 May 2024 | 10:29 am


Δυναμικό «παρών» του Επιμελητηρίου Αρκαδίας στη ΓΣ της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος στην Κεφαλονιά (pics)

Ξεκίνησαν οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, η οποία διεξάγεται για πρώτη φορά στην Κεφαλονιά, το απόγευμα της Παρασκευής 17 Μαΐου στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου “ΚΕΦΑΛΟΣ”.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας Γιάννης Τρουπής και τα μέλη του ΔΣ Βασίλης Αθανασιαδης, Παναγιώτης Μαντάς και Πάρης Κατσικερός βρέθηκαν στην Κεφαλονιά.

Τα Επιμελητήριο Αρκαδίας και της Ζακύνθου έχουν κοινό τόπο το τελευταίο διάστημα και στενές επαφές.

Στην κεντρική φωτογραφία: Γιάννης Τρουπής, Κώστας Σκρέκας, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Φώτης Κόττης, πρόεδρος Επιμελητηρίου Ζακύνθου, Ιωάννης Μασούτης, πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και «Μασούτης super market», Βασίλης Γιαγιάκος, πρόεδρος Επιμελητηρίου Τρικάλων.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 18 May 2024 | 10:14 am


Νομός Αρκαδίας - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στο Νομό Αρκαδίας