Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Ημαθίας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Βίντεο:Ένας χαμός στην περιοδεία του Γιώργου Αυτιά στη Βέροια

 

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Αυτιάς επισκέφθηκε την Ημαθία...Όλος ο κόσμος τον αγκάλιασε και του ευχήθηκε καλή επιτυχία ..Τον Γιώργο Αυτιά συνόδευαν οι βουλευτές Απόστολος Βεσυρόπουλος , Τάσος Μπαρτζώκας και Λάζαρος Τσαβδαρίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης ενώ στην υποδοχή βρέθηκε ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Σταύρος Γιανναβαρτζής και μέλη της Νομαρχιακής Οργάνωσης









Δημοσιεύθηκε στις 25 May 2024 | 3:04 pm


Έρχεται ο νέος ΚΟΚ-Αυτά είναι τα τρία σημεία- φωτιά


Σύντομα αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ)  του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τρία σημεία – φωτιά.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “TA NEA”, για τη ζούγκλα των ελληνικών δρόμων και το κυκλοφοριακό που χτυπάει κόκκινο, οι αρμόδιοι του υπουργείου έρχονται να προτείνουν:

  • Τη θέσπιση των 30 χλμ./ώρα ως ανώτερης ταχύτητας κυκλοφορίας μέσα στις πόλεις, έναντι 50 χλμ./ώρα σήμερα.
  • Την αφαίρεση των διπλωμάτων οδήγησης για 5 χρόνια μόλις κάποιος οδηγός συμπληρώσει 25 πόντους ποινής στο point system.
  • Τη νομιμοποίηση των γνωστών σφηνών από τους οδηγούς των μοτοσικλετών, που πλέον προτείνεται να κινούνται νόμιμα, ελισσόμενοι ανάμεσα στα άλλα οχήματα.

Κατά τα άλλα, ο νέος ΚΟΚ, σύμφωνα με δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Μεταφορών, θα διέπεται από μια εντελώς διαφορετική λογική σε σχέση με τον ισχύοντα, καθώς το βάρος των ποινών θα επικεντρώνεται στον παραβάτη οδηγό και όχι στο όχημα, με ειδικές αναφορές στην παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, τις αυτοσχέδιες κόντρες, αλλά και την αντικοινωνική οδηγική συμπεριφορά. Στόχος, τονίζεται, είναι η συμμόρφωση των οδηγών, η επιβολή δίκαιων ποινών που να αντιστοιχούν στην επικινδυνότητα της κάθε παράβασης, αλλά και η διασφάλιση της είσπραξης των προστίμων.

Οι κατηγορίες παραβάσεων

Οι παραβάσεις, ανάλογα με την επικινδυνότητά τους (όπως και στον ΚΟΚ Σπίρτζη) θα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

  • Παραβάσεις κατηγορίας Ε1: χαμηλής επικινδυνότητας, όπως η έλλειψη εγγράφων που θα πρέπει να φέρει μαζί του ο οδηγός. Το διοικητικό πρόστιμο για τις παραβάσεις αυτές θα είναι 30 ευρώ, ενώ θα προβλέπεται και αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης έως 10 ημέρες.
  • Παραβάσεις κατηγορίας Ε2: κυρίως μεσαίας επικινδυνότητας, όπως η αντικανονική στάθμευση. Το διοικητικό πρόστιμο θα ανέρχεται σε 150 ευρώ, ενώ θα προβλέπεται και αφαίρεση του διπλώματος για 20 ημέρες.
  • Παραβάσεις κατηγορίας Ε3: υψηλής επικινδυνότητας, όπως παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, αυτοσχέδιες κόντρες, υπερβολική ταχύτητα ή αντικανονική προσπέραση, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Εδώ το διοικητικό πρόστιμο θα ανέρχεται σε 350 ευρώ, ενώ θα αφαιρούνται το δίπλωμα οδήγησης και οι πινακίδες κυκλοφορίας έως 30 ημέρες.

Ανώτατη ποινή

Ειδικά για τις παραβάσεις που θεωρούνται επικίνδυνες για την πρόκληση ατυχήματος (π.χ. παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, χρήση κινητού, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ κ.λπ.) προβλέπεται η κλιμάκωση των ποινών σε περίπτωση υποτροπής εντός χρονικού διαστήματος ενός έτους. Μάλιστα, ο πέλεκυς θα είναι βαρύς σε περιπτώσεις σοβαρής υποτροπής. Δηλαδή, σε περίπτωση διάπραξης των ανωτέρω παραβάσεων καθώς και άλλων, όπως η συμμετοχή σε αυτοσχέδιες κόντρες, για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα πέντε ετών, θα επιβάλλεται η ανώτατη ποινή της αφαίρεσης του διπλώματος για πέντε έτη!

Όριο ταχύτητας

Στο κείμενο του νέου ΚΟΚ, η διάταξη που αναμένεται να προκαλέσει έντονες συζητήσεις είναι η εισήγηση κάποιων συμβούλων του υπουργείου Μεταφορών να μειωθεί το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας εντός του αστικού ιστού στα 30 χλμ./ώρα από 50 χλμ./ώρα σήμερα.

Σημειώνεται ότι στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης το όριο αυτό παραμένει στα 50 χλμ./ώρα. Στόχος του υπουργείου Μεταφορών, όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες, είναι η «διευκόλυνση» της διάθεσης οχημάτων μικροκινητικότητας, τα οποία όμως θα βρεθούν στο οδόστρωμα, ανάμεσα στα άλλα κανονικά οχήματα που θα υποχρεωθούν να κινούνται με ταχύτητες χελώνας. Πρόκειται, τονίζουν, για μια παράμετρο που «θα ενισχύσει τα ατυχήματα με τα οχήματα μικροκινητικότητας».

Ενα ακόμη πρόβλημα που προκύπτει με την προωθούμενη μείωση του άνω ορίου ταχύτητας μέσα στις πόλεις έχει να κάνει και με την ελάχιστη ταχύτητα κίνησης που σήμερα ορίζεται στα 30 χλμ./ώρα. Εάν εφαρμοστεί η μείωση του ορίου ταχύτητας στα 30 χλμ./ώρα, τότε θα πρέπει και το όριο της ελάχιστης ταχύτητας κίνησης να μειωθεί στα 10 χλμ./ώρα! Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τι πρόκειται να συμβεί εάν κάποιο όχημα, σε δρόμο με μία λωρίδα κυκλοφορίας, κινείται με μόλις 10 χλμ./ώρα, δηλαδή όριο του να… σπρώχνεις το αυτοκίνητο και όχι να το οδηγείς!

Δίτροχα
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι προωθούμενες διατάξεις για την υπό όρους νομιμοποίηση της διήθησης των μοτοσικλετών, της κίνησης δηλαδή των δίτροχων στο κενό ανάμεσα σε δύο αυτοκίνητα που κινούνται παράλληλα.

Πρόκειται για τις γνωστές σφήνες που συχνά προκαλούν έριδες ανάμεσα σε μοτοσικλετιστές και άλλους οδηγούς, συχνά μάλιστα οδηγούν και σε χειροδικίες. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου (ΑΠ 55/2016), οι οδηγοί των δικύκλων που κινούνται ανάμεσα στις λωρίδες κυκλοφορίας ευθύνονται αποκλειστικά για πιθανό τροχαίο ατύχημα.

Τι ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Στις διατάξεις του νέου ΚΟΚ δεν προβλέπεται η ένταξη σημαντικών ρυθμίσεων που ωστόσο ισχύουν ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Συγκεκριμένα:

  • Στη Γερμανία, πεζοί ή ποδηλάτες που παραβιάζουν κλειστή μπάρα σε ισόπεδη διάβαση τιμωρούνται με πρόστιμο έως 350 ευρώ. Οι οδηγοί που δεν παραχωρούν προτεραιότητα στους πεζούς στις διαβάσεις τιμωρούνται με πρόστιμο 80 ευρώ και έναν πόντο στην άδεια οδήγησης. Σε υψηλές ταχύτητες, η οδήγηση πολύ κοντά στο προπορευόμενο αυτοκίνητο επιφέρει πρόστιμα έως και 400 ευρώ.
  • Στην Ελβετία, απαγορεύεται να κλείνουν οι πόρτες των επιβατών ή του χώρου αποσκευών με… κρότο κατά τη διάρκεια της νύχτας (από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 7 το πρωί) σε κατοικημένες περιοχές. Το μέτρο που επισύρει και πρόστιμο αποσκοπεί στο να μη διαταράσσεται η ησυχία των κατοίκων. Παράλληλα, για τον ίδιο λόγο τιμωρούνται το «μαρσάρισμα» και η δυνατή μουσική.
  • Στην Ισπανία, πέραν των smartphones απαγορεύεται και η χρήση του συστήματος πλοήγησης (GPS) εν κινήσει. Οποιος εντοπιστεί να παραβιάζει αυτόν τον κανόνα, τιμωρείται με πρόστιμο έως 500 ευρώ.
  • Στην Ιταλία, όταν το όχημα βρίσκεται εν κινήσει, ο σκύλος επιβάλλεται να είναι δεμένος κανονικά με ζώνη ασφαλείας. Η ποινή που προβλέπεται είναι από πρόστιμο μέχρι κακούργημα σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος.
  • Στη Σουηδία, απαγορεύεται το παρκάρισμα στο ίδιο σημείο για πάνω από 5 μέρες. Στην περίπτωση αυτή, ο κάτοχος του οχήματος απειλείται με πρόστιμο και οι Αρχές απομακρύνουν το αυτοκίνητο με γερανό.

Σε όλες τις χώρες του κόσμου, οι ζώνες ασφαλείας είναι υποχρεωτικές. Στην Ελλάδα η χρήση των ζωνών ασφαλείας είναι υποχρεωτική για όλους, πλην των οδηγών επιβατηγών αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης (ταξί), όταν οδηγούν εντός της περιμετρικής τους ζώνης, όπως και των οδηγών οχημάτων που κάνουν συνεχείς στάσεις (ταχυδρομικοί διανομείς κ.λπ.).

Κάμερες επιτήρησης ταχύτητας

Η Ιταλία έχει8.073 κάμερες, η Μεγάλη Βρετανία 4.014, η Γερμανία 3.813 και η Γαλλία 2.406. Η Ελλάδα διαθέτει μόλις 325 κάμερες

Δημοσιεύθηκε στις 25 May 2024 | 7:36 am


Επίδομα παιδιού: Ποιοι δεν θα το λάβουν από την 1η Ιουλίου


Θα διακόπτεται από την 1η Ιουλίου 2024 μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2024 η χορήγηση του επιδόματος παιδιού από τον ΟΠΕΚΑ σε κάποιες περιπτώσεις δικαιούχων.

Αυτό θα αφορά στις περιπτώσεις στις οποίες δεν θα εκπληρώνεται στο τέλος του σχολικού έτους 2023-2024 η επαρκής φοίτηση των ανηλίκων τέκνων στην υποχρεωτική εκπαίδευση λόγω αδικαιολόγητου αριθμού απουσιών. Διευκρινίζεται πως το επίδομα αυτό  δεν θα επαναχορηγείται έστω και αν το τέκνο εγγραφεί στο νέο σχολικό έτος 2024-2025.

Τι ισχύει για τα ανήλικα τέκνα ηλικίας

Υπενθυμίζεται πως τα  ανήλικα τέκνα ηλικίας 4 έως 16 ετών του αιτούντος επίδομα παιδιού θα πρέπει:

α. να έχουν εγγραφεί στην υποχρεωτική εκπαίδευση για το σχολικό έτος 2023-2024 και

β. να ολοκληρώσουν επαρκώς τη φοίτησή τους στις 30-6-2024 για το εν λόγο σχολικό έτος , δηλαδή να μην αναγκαστούν να επαναλάβουν την τάξη τους λόγω μεγάλου αριθμού αδικαιολόγητων απουσιών.

Για την έγκριση αίτησης μέχρι  τις 30 Ιουνίου 2024  θα πρέπει  να συντρέχει η προϋπόθεση (α) και από  την 1η Ιουλίου 2024  έως  τις 31 Δεκεμβρίου 2024 θα πρέπει να συντρέχουν και οι δυο παραπάνω προϋποθέσεις.

Για να διασταυρωθεί ηλεκτρονικά η φοίτηση των ανήλικων τέκνων στην υποχρεωτική εκπαίδευση, θα πρέπει  στο πεδίο «Στοιχεία Φοίτησης Τέκνου», να καταχωρηθούν:

α. τα στοιχεία της Σχολικής Μονάδας, η Τάξη και ο Αριθμός  Μητρώου του  μαθητήν το τέκνο βρίσκεται στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

β. το έτος ολοκλήρωσης της φοίτησης στην υποχρεωτική εκπαίδευση (Γυμνάσιο), αν το τέκνο έχει ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση.

-Εάν διασταυρωθούν όλα τα στοιχεία του  μαθητή, τότε η αίτηση  θα μπορεί να προχωρήσει κανονικά.

-Εάν δεν διασταυρωθούν εμφανίζεται σχετική επισήμανση.

Δημοσιεύθηκε στις 25 May 2024 | 7:35 am


Από τις 10 το πρωί στην αγορά της Βέροιας ο Γιώργος Αυτιάς

Σάββατο πρωί ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Αυτιάς θα βρίσκεται στην πόλη της Βέροιας...
Θα συνομιλήσει με κόσμος που θα βρίσκεται στις καφετέριες που βρίσκονται στην αγορά αλλά και με άλλους επιχειρηματίες της πόλης...
Μετά της 12 το μεσημέρι θα επισκεφθεί επιχειρήσεις εκτός Βέροιας και θα μεταβεί στην Νάουσα όπου θα συναντήσει παλιούς  φίλους ..

Δημοσιεύθηκε στις 24 May 2024 | 6:42 pm


Έτοιμος/η να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου;


🍃Γίνε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου🍃
Συμπλήρωσε την φόρμα ελέγχου βάρους...
Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στον αριθμό 6977003053

Δημοσιεύθηκε στις 24 May 2024 | 2:33 pm


To Γυμνάσιο Βεργίνας «Μανόλης Ανδρόνικος» επισκέφτηκε το Ανάκτορο των Αιγών συμμετέχοντας σε δράση που υλοποιεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας


 Την Πέμπτη 23 Μαΐου το Γυμνάσιο Βεργίνας «Μανόλης Ανδρόνικος»

επισκέφτηκε το Ανάκτορο των Αιγών συμμετέχοντας σε δράση που υλοποιεί η

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας στο πλαίσιο των Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών

του Υπουργείου Πολιτισμού. Οι μαθητές είχαν μια σπάνια ευκαιρία να συλλέξουν

νέες γνώσεις όχι μόνο για την ιστορική ταυτότητα του μνημείου, αλλά και για την

αρχαιολογική έρευνα και το ανασκαφικό έργο που σχετίζονται με αυτό. Εξάλλου,

στους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής εργάστηκαν κι εργάζονται οι γονείς κι οι

παππούδες τους, είτε ως επιστημονικό είτε ως τεχνικό και βοηθητικό προσωπικό. Ο

Σύλλογος Διδασκόντων και ο Διευθυντής του σχολείου ευχαριστούν θερμά την

κυρία Κοντογουλίδου Εύα, αρχαιολόγο, για την πρόκληση και την ξενάγηση.

Δημοσιεύθηκε στις 24 May 2024 | 1:05 pm


Ευρωεκλογές 2024: Πότε θα μείνουν κλειστά τα σχολεία – Δείτε την εγκύκλιο


Εγκύκλιο σε όλες τις διευθύνσεις εκπαίδευσης απέστειλε το υπουργείο Παιδείας ζητώντας να ετοιμάσουν τις σχολικές αίθουσες προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τις ευρωεκλογές 2024, που θα γίνουν στις 9 Ιουνίου.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας Ιωάννη Κατσαρού,  τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν θα λειτουργήσουν την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024 και τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024

Ως εκ τούτου τα σχολεία θα λειτουργήσουν μέχρι την Πέμπτη 6 Ιουνίου και στη συνέχεια θα δοθούν στους δήμους οι οποίοι θα αναλάβουν τη διαμόρφωσή τους για τις ανάγκες της εκλογικής διαδικασίας.

Συγκεκριμένα η εγκύκλιος για τα σχολεία αναφέρει:

«Σας γνωρίζουμε ότι, λόγω της διενέργειας των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 9ης Ιουνίου 2024, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν θα λειτουργήσουν την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024 και τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024.

Παρακαλούνται οι Διευθυντές/ντριες των σχολικών μονάδων, που έχουν οριστεί ως καταστήματα ψηφοφορίας, να παραδώσουν το πρωί της Παρασκευής 7 Ιουνίου 2024 τις σχολικές αίθουσες στις κατά τόπους δημοτικές αρχές, ώστε να γίνει έγκαιρα η διαμόρφωση των αιθουσών και των χώρων που θα χρησιμοποιηθούν στις εκλογές»

Δημοσιεύθηκε στις 24 May 2024 | 9:37 am


Ποιοι θα λάβουν αναδρομικά έως και 50.000 ευρώ την ερχόμενη εβδομάδα


Αναδρομικά που σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζουν τα 50.000 ευρώ, θα λάβουν συγκεκριμένες κατηγορίες συνταξιούχων, την εβδομάδα που έρχεται.

Πέρα από τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, όπως και επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, που θα εξοφληθούν στις συνήθεις ημερομηνίες θα έχουμε και καταβολή αναδρομικών για επανυπολογισμό κύριων συντάξεων, όπως και προσυνταξιοδοτικών παροχών. Πέρα από τους απόμαχους της εργασίας, αναδρομικά θα λάβει και μερίδα δικαιούχων του επιδόματος Α21 για τις οικογένειες με παιδιά.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Την ερχόμενη εβδομάδα λοιπόν, θα έχουμε άλλο ένα «κύμα» εξόφλησης αναδρομικών που προκύπτουν από επανυπολογισμό συντάξεων. Πρόκειται για ακόμη μία κατηγορία συνταξιούχων, η οποία και θα λάβει ποσά της τάξης των 15.000 ευρώ, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αγγίξουν και τα 50.000 ευρώ, σύμφωνα με το enikonomia.gr.

Αναδρομικά από επανυπολογισμό κύριων συντάξεων

Τα εν λόγω ποσά βέβαια θα πρέπει να διευκρινιστεί πως είναι πριν την παρακράτηση φόρου 20%, της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης 6%, αλλά και τυχόν εισφοράς αλληλεγγύης. Την «σκυτάλη» λοιπόν παίρνουν, οι πρώην τραπεζοϋπάλληλοι που θα λάβουν και εκείνοι αυξημένα ποσά μηνιαίων αποδοχών, αλλά και αναδρομικά 54 μηνών.

Η διαδικασία επανυπολογισμού συντάξεων «κλείνει» οριστικά -βάσει του σχεδιασμού- στο τέλος του τρέχοντος μήνα, όταν και θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους περίπου 12.000 πρώην τραπεζοϋπάλληλους.

Εντούτοις, υπάρχουν και κάποιοι συνταξιούχοι, οι οποίοι δηλώνουν πως ακόμη αναμένουν επανυπολογισμό βάσει του ν. 4670 και είναι ως επί το πλείστον μισθωτοί: Όπως επισημαίνουν πηγές του e-ΕΦΚΑ δεν είχαν όλοι οι μισθωτοί δικαίωμα σε επανυπολογισμό σύνταξης και αναδρομικά, αλλά και για όσους είχαν αυτό το δικαίωμα έγινε σχεδόν άμεσα η διαδικασία αναπροσαρμογής των αποδοχών τους και η καταβολή αναδρομικά.

Επί της ουσίας στελέχη του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, εκτιμούν πως έκλεισαν οι όποιες εκκρεμότητες σε αυτό το πεδίο και ξεκαθαρίζουν ότι εάν υπάρχουν κάποιοι ακόμη στην… αναμονή, πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις, που εμφανίζουν συγκεκριμένες δυσκολίες.

Αυξήσεις και αναδρομικά σε προσυνταξιοδοτικές παροχές

Την Πέμπτη, 30 Μαΐου θα καταβληθούν αυξημένες και οι προσυνταξιοδοτικές παροχές που λαμβάνουν οι δικαιούχοι του τέως ΕΤΑΤ (ΤΕΑΠΕΤΕ-ΤΑΠΤΠ-ΛΑΚ) από τον e-ΕΦΚΑ.

Όπως επισημαίνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, όσοι δικαιούχοι έλαβαν την προσυνταξιοδοτική παροχή έως 31/12/2006 από το τέως ΤΕΑΠΕΤΕ, το πλήθος των οποίων ανέρχεται περίπου σε 260, η αύξηση θα χορηγηθεί με την πληρωμή των προσυνταξιοδοτικών παροχών μηνός 7ου /2024.

Παράλληλα, όσον αφορά στις αυξήσεις των προσυνταξιοδοτικών παροχών, για το έτος 2023 η αύξηση ανέρχεται σε ποσοστό 7,75% και για το έτος 2024 σε ποσοστό 3,00%.

Διευκρινίζεται ότι ως βάση υπολογισμού της αύξησης ορίζεται το πενήντα τοις εκατό (50%), του συνολικού ποσού της προσυνταξιοδοτικής παροχής.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τα οφειλόμενα αναδρομικά ετών 2023 και 2024 θα καταβληθούν μαζί με την τακτική πληρωμή μηνός 6ου/2024.

Για το έτος οφειλόμενων αναδρομικών 2023 οι 5.915 δικαιούχοι θα λάβουν 2.311.204,27 ευρώ, κατά μέσο όρο δηλαδή ποσό 390 ευρώ, ενώ για το έτος οφειλόμενων αναδρομικών 2024, 5.732 δικαιούχοι θα πληρωθούν 1.326.606,08 ευρώ, ήτοι 231 ευρώ κατά μέσο όρο.

Οι δικαιούχοι μπορούν να ενημερωθούν για το τελικό ποσό των αναδρομικών ποσών και το ύψος της προσυνταξιοδοτικής παροχής, μετά την υλοποίηση των αυξήσεων, μέσω του μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος μηνός Ιουνίου 2024.

Αναδρομικά και σε δικαιούχους επιδομάτων

Αναδρομικά θα λάβουν και όσοι υπέβαλλαν αίτηση για επίδομα τέκνων έως και τις 10 Μαΐου και φυσικά δεν είχαν πληρωθεί την α’ δόση της ενίσχυσης.

Συγκεκριμένα, η β’ διμηνιαία δόση του 2024 – αφορά τους μήνες  Μάρτιο και  Απρίλιο – θα καταβληθεί την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024, τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα.

Μαζί με αυτή θα χορηγηθεί αναδρομικά και η ενίσχυση για τους μήνες Ιανουάριο- Φεβρουάριο ‘24 στις περιπτώσεις που οι δικαιούχοι υπέβαλλαν την αίτησή τους μετά την εξόφληση της α’ δόσης του επιδόματος και έως της 10 Μαΐου.

Το ποσό του επιδόματος διαμορφώνεται σε 70 ή 42 ή 28 ευρώ για κάθε παιδί ανά μήνα, εφόσον πρόκειται για το πρώτο και το δεύτερο τέκνο και ανάλογα το ύψος του εισοδήματος.

Το ποσό ανεβαίνει σε 140 ή 84 ή 56 ανά μήνα από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί

Δημοσιεύθηκε στις 24 May 2024 | 9:35 am


Ο Α.Σ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ «ΝΕΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ» ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ

 


Πως δέχεται αιτήσεις για πρόσληψη εποχικού προσωπικού για τη

θερινή περίοδο 2024.Εργάτες,ζυγιστές,παραλήπτες-

δειγματολήπτες-γεωπόνοι,αποθηκάριοι καθώς και χειριστές

κλάρκ/βοηθοί χειριστές κλάρκ στις εγκαταστάσεις του αγροτικού

συνεταιρισμού (χωριό Κουλούρας)

Κάθε ΔΕΥΤΕΡΑ με ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ από 9:00 έως 14:00

Απαραίτητα δικαιολογητικά σε φωτοτυπίες:

1.ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ή ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ–ΑΔΕΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗΣ-ΑΔΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ(ΓΙΑ

ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ)

2.ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΕΦΟΡΙΑΣ ή ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΠΟΔΟΣΗΣ Α.Φ.Μ

3.ΑΡΙΘΜΟ ΜΗΤΡΩΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ (ΕΦΚΑ-πρώην ΙΚΑ)

4.ΑΜΚΑ

5.ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

6.ΤΙΤΛΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

7.ΕΠΙΚΥΡΩΜΕΝΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

8.ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΤΡΑΠΕΖΗΣ (ΠΕΙΡΑΙΩΣ ή ΑΛΛΗΣ)(1 ος ΔΙΚΑΟΥΧΟΣ)

ΕΠΙΠΛΕΟΝ για τους:

 Ασφαλισμένους (πρώην)Ο.Γ.Α,:Ασφαλιστική ενημερότητα

όπου να αναφέρει ότι δεν οφείλετε ληξιπρόθεσμες εισφορές

ή πιστοποιητικό οφειλής όπου να αναφέρει ότι έχετε

υπαχθεί σε ρύθμιση και τηρείτε αυτήν.Επιπλέον να αναφέρει

μέχρι πότε έχει ισχύ η βεβαίωση ή η ρύθμιση.

 Χειριστές κλάρκ:Άδεια χειριστή μηχανημάτων έργου

 Βοηθούς χειριστές κλάρκ: βεβαίωση αναγγελία

 Οδηγούς φορτηγού


ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:23310-97600 email:[email protected]

Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2024 | 3:33 pm


Το κονσερβοποιείο – χυμοποιείο «ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ» στη Βέροια ανακοινώνει πως δέχεται αιτήσεις για πρόσληψη εποχιακού προσωπικού

 


Το κονσερβοποιείο – χυμοποιείο «ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ» στη Βέροια ανακοινώνει πως δέχεται αιτήσεις για πρόσληψη εποχιακού προσωπικού
Εργάτες/Εργάτριες και Χειριστές Κλαρκ/Βοηθοί Χειριστές Κλαρκ για τη θερινή περίοδο 2024. 

Για να κάνετε αίτηση μπορείτε να στείλετε τα δικαιολογητικά στο email: [email protected] ή να τα προσκομίσετε στο εργοστάσιο στη Βέροια (δίπλα στο Σιδηροδρομικό Σταθμό) https://goo.gl/maps/4d9chwAWwXwALSyT8. 

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΣΚΑΝΑΡΙΣΜΕΝΑ/ΦΩΤΟΤΥΠΙΕΣ :   

  1. Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο - Άδεια παραμονής και εργασίας (Για αλλοδαπούς) 

  1. Πρόσφατο εκκαθαριστικό Εφορίας ή Βεβαίωση Απόδοσης ΑΦΜ 

  1. ΑΜΑ ΙΚΑ (Αριθμός Μητρώου Ασφαλισμένου) - από επίσημο έγγραφο 

  1. ΑΜΚΑ - από επίσημο έγγραφο 

  1. Λογαριασμός ΔΕΗ 

  1. Αντίγραφο Πιστοποιητικού Υγείας (Επικυρωμένο από τον Ιατρικό Σύλλογο αν είναι από Ιδιώτη Ιατρό) 

  2. ΙΒΑΝ Τράπεζας (1ος Δικαιούχος) 

  

ΕΠΙΠΛΕΟΝ για τους:  

Χειριστές Κλαρκ: Άδεια χειριστή μηχανημάτων Έργου 

Βοηθούς Χειριστές Κλαρκ: Βεβαίωση Αναγγελίας 

 

  

Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 

Για περισσότερες πληροφορίες για την μεταφορά σας (την καλοκαιρινή σεζόν) είτε για οποιαδήποτε άλλη διευκρίνιση παρακαλώ επικοινωνήστε στο Τηλ. 2331022774 & 2331026974 κα Άρτεμις Νεοκαστρίτου. 


Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2024 | 3:27 pm


Τιμολόγιο «ΓΑΙΑ»-αγροτικό ρεύμα: Μέχρι τις 26 Ιουνίου οι αιτήσεις για τις συνδέσεις -Τι προβλέπεται για ληξιπρόθεσμες οφειλές


Μέχρι και τις 26 Ιουνίου 2024  μπορούν οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για το τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» στον συνεργαζόμενο πάροχο.

Με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποκτούν πρόσβαση σε χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, μακροπρόθεσμα, για χρονικό διάστημα 10 ετών (2+8).

Το τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» συμπεριλαμβάνεται στο ευρύτερο πλέγμα μέτρων που λαμβάνει η Κυβέρνηση για τη μείωση του αγροτικού, ενεργειακού κόστους και υλοποιείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με την υποστήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σε σχετική Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 2214/11.04.2024), που έχουν υπογράψει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης και η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, εξειδικεύονται οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή του μέτρου.

Στην ίδια Απόφαση περιγράφεται και η διαδικασία ένταξης των καταναλωτών, που είναι κάτοχοι παροχής αγροτικού ρεύματος, σε πρόγραμμα δεκαετούς, άτοκης ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών που υποχρεούνται να προσφέρουν οι πάροχοι.

⦁ Οι τιμές

Ενδεικτικά, οι τιμές που έχουν, ήδη, ανακοινωθεί για το σύνολο της κατανάλωσης των πρώτων 2 ετών εφαρμογής του τιμολογίου «ΓΑΙΑ» διαμορφώνονται ως εξής:

⦁ Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα

⦁ Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα

⦁ Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα

⦁ Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα

Για τα υπόλοιπα 8 έτη για το 1/3 της κατανάλωσης των παραπάνω δικαιούχων η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα.

Για την υπόλοιπη κατανάλωση (2/3) οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος δεν έχουν κάποια δέσμευση και μπορούν να την προμηθεύονται ελεύθερα από την αγορά (ελευθέρως από τον ίδιο ή άλλο πάροχο). Τα σχετικά συμβόλαια είναι σταθερά, με ενιαία ρήτρα αποχώρησης, ύψους 70 ευρώ, για την περίπτωση που η σύμβαση καταγγελθεί πριν τη λήξη της από φυσικό πρόσωπο. Στην περίπτωση που η καταγγελία της σύμβασης προμήθειας με το τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» πραγματοποιηθεί πριν τη λήξη της διάρκειας ισχύος της από νομικό πρόσωπο, η ρήτρα αποχώρησης διαμορφώνεται στο πλαίσιο της συναφθείσας σύμβασης μεταξύ των δύο μερών, τηρουμένης της αναλογικότητας σε σχέση με το χρόνο καταγγελίας και την υπολειπόμενη συμβατική διάρκεια.

Οι ενδιαφερόμενοι καταναλωτές, που είναι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος, μπορούν να ενημερωθούν εκτενέστερα από την ιστοσελίδα του παρόχου τους για τα χαρακτηριστικά του τιμολογίου προμήθειας «ΓΑΙΑ», καθώς και για τους ειδικότερους όρους που θα διέπουν τις συμβάσεις προμήθειας.

Στη συνέχεια οι αγρότες, με μία απλή ηλεκτρονική αίτηση στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του παρόχου τους, συνυποβάλουν κατ’ ελάχιστο μία Υπεύθυνη Δήλωση (εμπεριέχεται στο Παράρτημα της Υπουργικής Απόφασης), υπογεγραμμένη μέσω της διαδικτυακής πύλης gov.gr, καθώς και τα στοιχεία αναφοράς της παροχής τους.

Η αίτηση τους αξιολογείται άμεσα -εντός ελάχιστων εργάσιμων ημερών- και σε περίπτωση που τα υποβληθέντα δικαιολογητικά είναι σωστά, οι δικαιούχοι εντάσσονται, αυτομάτως, στο τιμολόγιο «ΓΑΙΑ».

⦁ Η ρύθμιση οφειλών

Περαιτέρω, στην περίπτωση ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας που αναλαμβάνουν την εκπροσώπηση αγροτών με σύμβαση προμήθειας με τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» εντάσσουν, κάθε συμβαλλόμενο, σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών.

Διευκρινίζεται πως η ένταξη σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών είναι ανεξάρτητη από την ένταξη σε τιμολόγιο «ΓΑΙΑ», σε περίπτωση που ο δικαιούχος αιτηθεί, αποκλειστικά, τη ρύθμιση των οφειλών του.

Το ποσό της οφειλής αγροτών που μπορεί να ρυθμιστεί αφορά οφειλή που έχει δημιουργηθεί από ανεξόφλητους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2023, ενώ δεν περιλαμβάνονται οφειλές από λογαριασμούς καταναλώσεων περιόδου από την 1η Ιανουαρίου 2024 και μετά. Παράλληλα, το ποσό της οφειλής που μπορεί να ρυθμιστεί θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο ή ίσο των 100 ευρώ.

Οι δόσεις σχετικά με την αποπληρωμή του συνολικού ποσού της οφειλής είναι ισόποσες και 120 μηνιαίες και δεν μπορούν να είναι μικρότερες από το ποσό των 10 ευρώ/μήνα. Οι δόσεις δύναται να καταβάλλονται σε δύο ισόποσες εξαμηνιαίες πληρωμές, έως τις 30 Ιουνίου και έως τις 31 Δεκεμβρίου, κάθε έτους. Σε περίπτωση, που ο καταναλωτής δεν εξοφλήσει εμπρόθεσμα τρεις μηνιαίες δόσεις ή μια εξαμηνιαία δόση απεντάσσεται, αυτομάτως, από το πρόγραμμα ρύθμισης της οφειλής.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι κάτοχοι αγροτικών συνδέσεων που καλύπτουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μέσω εφαρμογής ενεργειακού συμψηφισμού με σταθμό ΑΠΕ (net metering), δεν μπορούν να ενταχθούν στο τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» γι’ αυτές τις παροχές

Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2024 | 8:29 am


Οριστικό τέλος στους έναντι λογαριασμούς ρεύματος – Πότε ξεκινά η χρέωση με τον μήνα


Από 1η Ιουνίου υπολογίζεται πως θα δοθεί οριστικό τέλος στους «έναντι λογαριασμούς».

Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ ήδη έχουν πιάσει δουλειά και επισκέπτονται ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, ώστε κάθε μήνα να καταγράφουν και να καταχωρούν στο σύστημα τις ενδείξεις των μετρητών.

Μάλιστα, οι καταναλωτές θα κληθούν να συσχετίσουν τον αριθμό του κινητού τους με τον αριθμό της παροχής, ώστε με γραπτά μηνύματα να ενημερώνονται για το διάστημα κατά το οποίο θα μεταβαίνουν στην οικία τους τα συνεργεία του Διαχειριστή Δικτύων.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Για τα ακίνητα όπου ήδη έχουν γίνει μετρήσεις, πρακτικά σημαίνει πως θα αρχίσουν να λαμβάνουν εφεξής λογαριασμούς ρεύματος εκκαθαριστικούς, δηλαδή η χρέωση του ρεύματος θα γίνεται επί της πραγματικής κατανάλωσης σε μηνιαία βάση.Η έναρξη της μηνιαίας καταμέτρησης από τον ΔΕΔΔΗΕ έχει ήδη ξεκινήσει και σταδιακάθα επεκταθεί σε όλη τη χώρα.

Η διαδικασία για την καταμέτρηση

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, όλοι οι λογαριασμοί ρεύματος από εδώ και στο εξής θα είναι εκκαθαριστικοί, δηλαδή η χρέωση θα γίνεται επί της πραγματικής κατανάλωσης ρεύματος.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν πως για να γίνει η καταμέτρηση θα πρέπει να εξασφαλίσουν στα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ πρόσβαση στο χώρο όπου βρίσκεται το ρολόι του ακινήτου τους.

Στην περίπτωση που τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ δεν μπορέσουν να αποκτήσουν πρόσβαση στο ρολόι και σταθεί αδύνατο να μετρήσουν την κατανάλωση, τότε ο λογαριασμός ρεύματος θα είναι έναντι.

Με άλλα λόγια, θα γίνει μία εκτίμηση για τις κιλοβατώρες που καταναλώθηκαν, με βάση την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της προηγούμενης χρονιάς.

Υπάρχει, πάντως, η δυνατότητα εντός 4 ημερών από την ημέρα της ανεπιτυχούς επίσκεψης του ΔΕΔΔΗΕ, να δηλώσει ο  ίδιος ο πολίτης την κατανάλωση.

Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους, τηλεφωνικά και online και συγκεκριμένα:

– Με δωρεάν κλήση: Μπορεί να καλέσει κανείς στο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης πελατών του ΔΕΔΔΗΕ στη δωρεάν γραμμή 800-400-4000

– Ηλεκτρονικά:  Μπορεί κανείς να καταχωρήσει την ένδειξη του μετρητή  του στην ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ, στο https://apps.deddie.gr/ccrWebapp/newccticket.html?type=8

Όπως προαναφέρθηκε ωστόσο, ο ΔΕΔΔΗΕ θα φροντίσει να αντιστοιχήσει αριθμούς κινητών με παροχές, προκειμένου να ενημερώνει τους καταναλωτές για τις ημέρες και τις ώρες που θα διενεργούν τις επισκέψεις τους για καταμέτρηση τα συνεργεία.

Τι άλλαξε στην εποχή των κυμαινόμενων τιμολογίων

Η καταμέτρηση των παροχών σε μηνιαία βάση από τον ΔΕΔΔΗΕ, θα επεκταθεί και θα συνεχιστεί έως ότου ολοκληρωθεί πανελλαδικά, όπως υπολογίζεται προς τα τέλη του καλοκαιριού Ιούλιο – Αύγουστο.

Μετά από αυτή την εξέλιξη δρομολογείται επί της ουσίας η κατάργηση των «έναντι» λογαριασμών και έτσι θα δοθεί τέλος στην τιμολόγηση των πελατών ηλεκτρικής ενέργειας, στη βάση της εκτιμώμενης κατανάλωσης.

Με την 4μηνιαία καταγραφή που ισχύει σήμερα, ένας πάροχος ο οποίος εκδίδει μηνιαίως λογαριασμούς, ουσιαστικά χρειάζεται να εκδίδει τρεις έναντι λογαριασμούς πριν τον επόμενο εκκαθαριστικό.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως για τρεις μήνες ο πελάτης πληρώνει για ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που εκτιμάται ότι έχει καταναλώσει, και μόνο τον επόμενο μήνα με βάση την πραγματική κατανάλωση του συνολικού 4μηνου.  Το ίδιο ισχύει και για τους πελάτες των παρόχων που λαμβάνουν ηλεκτρονικό λογαριασμό, ενώ στην περίπτωση των έγχαρτων λογαριασμών (που είναι διμηνιαίοι), οι έναντι και οι εκκαθαριστικοί εναλλάσσονται.

Η συγκεκριμένη πρακτική δεν συνιστούσε ιδιαίτερο πρόβλημα, τις εποχές όπου τα τιμολόγια είχαν σταθερή χρέωση. Κι αυτό γιατί ένας «φουσκωμένος» εκκαθαριστικός λογαριασμός θα μπορούσε να προκύψει μόνον αν οι εκτιμήσεις για τους τρεις μήνες που προηγήθηκαν ήταν μικρότερες από την πραγματική κατανάλωση, με συνέπεια να «συγκεντρωθούν» αρκετές κιλοβατώρες στον τέταρτο μήνα.

Όταν όμως πλέον οι χρεώσεις πέρασαν στην εποχή των «κυμαινόμενων τιμολογίων», τα πράγματα διαφοροποιήθηκαν και είναι εξαιρετικά σημαντικό οι καταναλώσεις κάθε μήνα να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Η αιτία είναι πως μία «φουσκωμένη» κατανάλωση στον εκκαθαριστικό (επειδή για οποιονδήποτε λόγο είχαν υποεκτιμηθεί οι καταναλώσεις των προηγούμενων τριών μηνών) ανεβάζει ακόμη περισσότερο τη συνολική χρέωση, αν ο εκκαθαριστικός συμπέσει με έναν μήνα όπου οι τιμές είναι αυξημένες

Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2024 | 8:27 am


Η πρώτη εκτίμηση για την τελική σειρά εκλογής των υποψηφίων ευρωβουλευτών της ΝΔ

Τις πρώτες εκτιμήσεις για την τελική σειρά εκλογής των υποψηφίων ευρωβουλευτών έχουν αρχίσει και διαμορφώνουν οι δημοσκόποι. Σύμφωνα με πληροφορίες του fimotro, η σειρά εκλογής έχει σχέση και με τις χιλιάδες επιστολικές ψήφους που θα προσμετρηθούν στις κάλπες και ειδικά στην ομογένεια όπου τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων ευρωβουλευτών δεν είναι τα ίδια με την Ελλάδα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δημοσκόπων η σειρά εκλογής των υποψηφίων ευρωβουλευτών της ΝΔ θα είναι η εξής:

Αυτιάς
Μεϊμαράκης
Βόζεμπεργκ
Μπελέρης
Μελέτη
Κεφαλογιάννης
Τσιόδρας
Δήμας
Σπυράκη 
Κυμπουρόπουλος
Φλέσσα
Πατουλίδου
Εξαδάκτυλος
Σέρμπος
Στέφος
Δούνια
Καρανικόλας
Χριστοφιλοπούλου
Στις 10 πρώτες θέσεις δύσκολα να αλλάξει η σειρά γιατί στην πρόθεση ψήφου υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των υποψηφίων.

Σχετικά
Συνεργάτης του πρωθυπουργού αποκαλύπτει την σειρά εκλογής των υποψηφίων ευρωβουλευτών της ΝΔ
18/04/2024
σε "Κεντρί"
Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές της ΝΔ που προηγούνται
08/04/2019
σε "Πολιτική"
Αυτοί είναι οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές της ΝΔ που θα εκλεγούν στις πρώτες θέσεις
11/04/2024
σε "Πολιτική"

Προηγούμενο Άρθρο
Σπάνε όλα τα ρεκόρ: Στο 1 δισ. ευρώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το πρώτο τρίμηνο – Άνοδος πάνω από 28%
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...
Ο Καρτερός ανησυχεί γιατί ο Κασσελάκης μετά τις εκλογές θα ρίξει τίτλους τέλους...
Γνωστός επιχειρηματίας κατήγγειλε εκβιασμό από πολιτικό αρχηγό μικρού κόμματος
Όλοι για τον Γιώργο Αυτιά δουλεύουν – Χαμός σε Ζωγράφου, Χαϊδάρι και Γλυφάδα
Ο Ανδρουλάκης φοβάται ότι πρώτος σε σταυρούς θα εκλεγεί ο Νίκος Παπανδρέου
Στην προεκλογική μάχη ο Δένδιας: Μαζί με τον Μητσοτάκη στο παράρτημα του Πολεμικού...
Ιεροκλής Μιχαηλίδης: Τραμπικό φαινόμενο ο Κασσελάκης – Καμία σχέση με την Αριστερά


Δημοσιεύθηκε στις 22 May 2024 | 3:26 pm


Mυστικά που κάνουν τον μεταβολισμό σας να πάρει «φωτιά»

 



Ίσως να έχετε προσπαθήσει πολλές φορές να χάσετε βάρος, χωρίς να καταφέρετε να δείτε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Την επόμενη φορά που...  

 
θα προσπαθήσετε να απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά θα πρέπει να γνωρίζετε 8 μυστικά που ενεργοποιούν τον μεταβολισμό επισπεύδοντας την διαδικασία απώλειας βάρους…

Πιείτε πράσινο τσάι: Αντικαταστήστε τον καφέ σας με μαύρο ή πράσινο τσάι. Το πράσινο τσάι έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Επειδή περιέχει καφεΐνη, πίνοντας το τακτικά θα ενισχύσετε τον μεταβολισμό σας κάνοντάς τον να «τρέχει» και ως εκ τούτου θα υπάρξει ταχύτερη απώλεια βάρους. Το πράσινο τσάι είναι επίσης πλούσιο σεαντιοξειδωτικά, οποία προάγουν την υγεία της καρδιάς και έχουν σημαντικά αντικαρκινικά οφέλη.

Καταναλώστε πλούσιο πρωινό: Όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, είναι σημαντικό να τρώτε ένα πλούσιο υγιεινό πρωινό κάθε μέρα γιατί αυτό αυξάνει τον μεταβολικό σας ρυθμό. Ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται κατά τη διάρκεια της μέρας γι’ αυτό είναι καλύτερα να φάτε το μεγαλύτερο ποσοστό της ημερήσιας πρόσληψης σας νωρίτερα μέσα στην ημέρα

Καταναλώστε σνακ: Τα μικρά και υγιεινά σνακ θα σας γλυτώσουν μακροπρόθεσμα από θερμίδες, καθώς «ξεγελούν» την πείνα και αποτρέπουν την υπερφαγία.

Επιπλέον, τα μεγάλα γεύματα προκαλούν απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα, πράγμα το οποίο ενθαρρύνει την αποθήκευση λίπους. Προτιμήστε σνακ όπως τα ανάλατααμύγδαλα, τα καρύδια ή τα αποξηραμένα φρούτα.

Μετρήστε τις μερίδες σας: Όταν σερβίρετε τα γεύματα σας, χρησιμοποιήστε την παλάμη σας ως μονάδα μέτρησης της τροφής σας. Οι πρωτεΐνες, όπως το κρέας ή το ψάρι, θα πρέπει να είναι στο μέγεθος της παλάμης σας. Μια ενιαία μερίδα υδατανθράκων θα πρέπει να είναι στο μέγεθος μιας ελαφρά ανοιχτής παλάμης, ενώ τα λαχανικά και οι σαλάτες πρέπει να χωράνε στο «καλαθάκι» που φτιάχνετε με τις δύο παλάμες σας.

Πείτε «ναι» στα πικάντικα: Η καψαϊκίνη, η οποία βρίσκεται στις καυτερές πιπεριές βοηθά στην απώλεια βάρους μέσω της καταστολής της όρεξης, ενισχύοντας το μεταβολισμό και αυξάνοντας το ρυθμό της καρδιάς και τη θερμοκρασία του σώματος, αναστέλλοντας το σχηματισμό των λιποκυττάρων και υποβοηθώντας την πέψη.

Καταναλώστε πρωτεΐνη: Η πλούσια σε πρωτεΐνες διατροφή βοηθά στο να αισθανόμαστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μειώνοντας το αίσθημα της πείνας και κρατώντας την όρεξή μας υπό έλεγχο – ως εκ τούτου βοηθά στην απώλεια βάρους. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνη βοηθούν, επίσης, στο χτίσιμο μυϊκού ιστού, συμβάλλοντας σε ταχύτερο μεταβολισμό για την απώλεια βάρους.

Πιείτε νερό: Το νερό είναι απαραίτητο σε κάθε πρόγραμμα απώλειας βάρους. Χρειαζόμαστε περίπου μισό φλιτζάνι νερό για κάθε 100 θερμίδες που καίμε σε ηρεμία. Επίσης, όταν κάνουμε δίαιτα, το σώμα μας παράγει περισσότερα προϊόντα αποβλήτων διότι θα αρχίσει να μεταβολίσει το αποθηκευμένο λίπος. Τα νεφρά χρειάζονται μια σταθερή παροχή νερού για να μπορέσουν να βοηθήσουν στο να καθαρίσουμε τα απόβλητα και να κρατήσουμε το μεταβολισμό μας να λειτουργήσει.

Καταναλώστε γκρέιπφρουτ: Τα γκρέιπφρουτ είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη κι έτσι μας βοηθούν να χάσουμε τα επιπλέον κιλά. Περιέχουν, επίσης, πηκτίνη η οποία κόβει την όρεξη και μας κάνει να νιώθουμε πλήρεις. Ως πρόσθετο πλεονέκτημα, τα γκρέιπφρουτ περιέχει ουσίες όπως το λυκοπένιο, οι οποίες καταπολεμούν τον καρκίνο, ενώ το κόκκινο γκρέιπφρουτ βοηθά στη μείωση των τριγλυκεριδίων.
 

Δημοσιεύθηκε στις 22 May 2024 | 12:09 pm


Τιμολόγια ρεύματος: Η ζώνη χαμηλής χρέωσης θα μετακομίσει το μεσημέρι – Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

 



Ζήτημα λίγων εβδομάδων θεωρείται πλέον η υιοθέτηση φθηνού τιμολογίου ρεύματος κατά τις μεσημεριανές ώρες. Η ζώνη χαμηλής χρέωσης, που έως σήμερα «ενεργοποιείται» νύχτα, θα πάψει να υφίσταται το διάστημα από τις 11 το βράδυ έως και τις 7 το πρωί και θα «μετακομίσει» το …  

 
μεσημέρι.

Εξέλιξη που θα ανατρέψει τον προγραμματισμό χιλιάδων νοικοκυριών -ειδικά των ζευγαριών που εργάζονται εκείνες τις ώρες- και θα «φουσκώσει» τους λογαριασμούς, τους οποίους πληρώνουν.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας «ζυγίζει» τα δεδομένα που θα προκύψουν από την εφαρμογή του φθηνού τιμολογίου το μεσημέρι αντί για τις νυχτερινές ώρες, με τις σχετικές αποφάσεις να μην έχουν «κλειδώσει» οριστικά, εντούτοις όπως όλα δείχνουν κατά τους αρμόδιους τα «κέρδη» θα είναι περισσότερα από τις ζημιές, σύμφωνα με το enikonomia.gr.

Ποιοι «κερδίζουν» από τη «μετακόμιση» της ζώνης χαμηλής χρέωσης
Και αυτό γιατί μπορεί μια μερίδα νοικοκυριών να βγει «χαμένη» από αυτή την «μετακόμιση» της ζώνης χαμηλής χρέωσης στο ρεύμα, ειδικά όσοι εργάζονται τις μεσημεριανές ώρες, από την άλλη όμως θα υπάρξουν και αυτοί που κερδίζουν με τα οφέλη να φαίνεται πως θα είναι πολύ μεγαλύτερα για ολόκληρο το φάσμα της οικονομίας, πάντα βάσει των εκτιμήσεων του αρμόδιου Υπουργείου.

Μάλιστα, η αλλαγή που θα γίνει επί της ουσίας θα αναμορφώσει το σύστημα διάθεσης «πράσινης» ενέργειας.

Όλα ξεκινούν από την παραγωγή ρεύματος μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Κατά τις μεσημεριανές ώρες έχουμε υψηλά ποσοστά «πράσινης» ενέργειας να εισέρχονται στο σύστημα κυρίως από τα φωτοβολταϊκά, χωρίς όμως να υπάρχει και η ανάλογη κατανάλωση.

Με άλλα λόγια, οι «πράσινες μεγαβατόρες» πάνε στα αζήτητα.

Έτσι, οι παραγωγοί ΑΠΕ το μεσημέρι είναι αναγκασμένοι να διαθέτουν σε πολύ φθηνές τιμές την ενέργεια που παράγουν, με τα έσοδά τους να είναι εξαιρετικά περιορισμένα.

Αν αυτό συνεχιστεί δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και θα αντιμετωπίσουν αργά ή γρήγορα την πιθανότητα να καταστούν μη βιώσιμοι.

Η «μεταφορά» του «προνομιακού» φθηνού τιμολογίου κατά τις μεσημεριανές ώρες, θεωρείται πως θα αυξήσει την ζήτηση για ενέργεια, επιτρέποντας έτσι στους παραγωγούς ΑΠΕ να βάλουν «φρένο» στην «κατρακύλα» των τιμών που πωλούν το προϊόν τους.

Επιπλέον, υπάρχει και ο κίνδυνος blackout λόγω της… υπερπαραγωγής ενέργειας, καθώς εφόσον δεν υπάρχει η αντίστοιχη κατανάλωση προκαλούνται ανισορροπίες στο σύστημα.

«Κοσμογονικές» αλλαγές με μειώσεις τιμών για νοικοκυριά
Ανατροπές όμως θα φέρει και στις βιομηχανίες, όπως και τις εμπορικές δραστηριότητες η υιοθέτηση του φθηνού νυχτερινού τιμολογίου κατά τις μεσημεριανές ώρες: Σήμερα, βιομηχανία και εμπόριο έχουν τιμολόγια και κόστη στο ρεύμα που προσομοιάζουν με αυτά ενός νοικοκυριού, ανεβάζοντας έτσι και το κόστος του τελικού προϊόντος.

Εφόσον, η φθηνή τιμολόγηση ισχύσει το μεσημέρι -και δεδομένου ότι πρόκειται για ώρες αιχμής για τις εν λόγω δραστηριότητες- το κόστος παραγωγής και λειτουργίας θα περιοριστεί αισθητά, με ότι αυτό βεβαίως συνεπάγεται στις τιμές που θα πρέπει να πληρώνει τελικά ο καταναλωτής ενός βιομηχανικού προϊόντος ή μιας εμπορικής υπηρεσίας.

Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα το κόστος ενέργειας για την παραγωγή του ίδιου βιομηχανικού προϊόντος στην Ελλάδα είναι 95 ευρώ η ηλεκτρική μεγαβατόρα, στην Γερμανία 44 ευρώ και την Γαλλία μόλις 30 ευρώ.

Πέρα όμως από την εφαρμογή της ζώνης χαμηλής χρέωσης το μεσημέρι, το Υπουργείο θα ενθαρρύνει και την υιοθέτηση των Διμερών Συμβάσεων Πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας (ή PowerPurchaseAgreements – PPAs) ανάμεσα στους «πράσινους» παραγωγούς και τους βιομηχανικούς και εμπορικούς καταναλωτές.

Για τους ίδιους τους παραγωγούς ΑΠΕ, το κυριότερο όφελος συνίσταται στο ότι τα λεγόμενα PPAs εξασφαλίζουν τραπεζική χρηματοδότηση για τα έργα τους, καθώς μπορούν εύκολα να προβλεφθούν οι μελλοντικές ταμειακές ροές των έργων, ενώ καθίστανται και βιώσιμοι.

Από την άλλη οι καταναλωτές (βιομηχανία – εμπόριο) μέσω των PPAs φαίνεται πως αντισταθμίζουν τους όποιους κινδύνους από τις αυξομειώσεις των τιμών ενέργειας, καθώς αυτά εγγυώνται μια σταθερή τιμή για όποιο διάστημα συμφωνηθεί (πχ έναν χρόνο) και σε χαμηλά επίπεδα, ειδικά από την στιγμή που όπως προαναφέρθηκε κατά τις μεσημεριανές ώρες υπάρχει υπερπαραγωγή «πράσινης» ενέργειας.

Με όλα αυτά τα δεδομένα, το κόστος λειτουργίας για βιομηχανίες και εμπόριο θα περιοριστεί αισθητά και άρα και τα προϊόντα που καταναλώνονται από τα ράφια των supermarketθα πρέπει να γίνουν πολύ φθηνότερα.

Όλα βέβαια σε θεωρητικό επίπεδο και αρκεί να λειτουργήσει στην πράξη το εν λόγω σενάριο, που δεν αφορά όπως αναλύθηκε απλά και μόνον την υιοθέτηση φθηνών χρεώσεων το μεσημέρι αντί για το βράδυ, αλλά θα φέρει «κοσμογονικές» αλλαγές στα κόστη ενέργειας, τις οποίες επιβάλλεται να «καρπωθούν» και τα νοικοκυριά.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως οι συγκεκριμένες συμφωνίες (PPAs) αφορούν ενέργεια που έχει «πράσινη» προέλευση

Δημοσιεύθηκε στις 22 May 2024 | 12:07 pm


Έβαλε το αποτύπωμά του ο Δήμος Αλεξάνδρειας στην καμπάνια για την αποπεράτωση του Νέου Κέντρου Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ στην Πατρίδα Βέροιας

 


Ο Δήμος Αλεξάνδρειας, με την συμμετοχή των χορωδιών Μελίκης και Πλατέος, στην μουσικοθεατρική παράσταση “Η ζωή… Τρία Γράμματα“ που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Μαΐου 2024, στο Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο Αλεξάνδρειας, έβαλε το αποτύπωμά του στην καμπάνια του φιλανθρωπικού μη κερδοσκοπικού συλλόγου γονέων και κηδεμόνων ΑμεΑ Ν. Ημαθίας “Τα παιδιά της Άνοιξης”, για την ανέγερση του Νέου Κέντρου Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ στην Πατρίδα Βέροιας, προσφέροντας το ποσό των 1.125 ευρώ.


Στην εκδήλωση συμμετείχαν μεταξύ άλλων, 45 χορωδοί, καλλιτεχνική ομάδα νέων, παιδική ομάδα, χορευτική ομάδα, σολίστες και ερασιτέχνες ηθοποιοί.


Να σημειωθεί ότι στόχος της καμπάνιας ήταν η συγκέντρωση του ποσού των 180.000€ για την αποπεράτωση του Κέντρου.


 


Η

Αντιδήμαρχος


Ελένη Λαφαζάνη


 

Δημοσιεύθηκε στις 22 May 2024 | 12:02 pm


Πήγαν να τον σφάξουνε» λέει ο ξάδερφος του 54χρονου κτηνοτρόφου που πυροβόλησε και σκότωσε τον 45χρονο Γεωργιανό




«Φοβήθηκε για τη ζωή του. Κοιμόταν και εκείνοι πήγαν να μπουν από την πόρτα και να τον σφάξουνε» λέει στο... 

 
newsit.gr ο ξάδερφος του 54χρονου ιδιοκτήτη κτηνοτροφικής μονάδας, που φέρεται το βράδυ της Δευτέρας (20.05.2024) να πυροβόλησε και να σκότωσε έναν 45χρονο άντρα στην περιοχή Μουριές στο Κιλκίς.

«Ο ξάδερφός μου κοιμόταν. Είχε την μονάδα του εκεί, άρμεγε τα ζώα του. Ήταν ένα χρυσό παιδί, δεν πείραζε μυρμήγκι» λέει για τον 54χρονο δράστη ο ξάδερφός του και έπειτα περιγράφει στο newsit.gr το πώς γνωρίζει ο ίδιος ότι έγινε το έγκλημα.

«Πήγαν αυτοί και είχε έξω ένα τσεκούρι που έκοβε ξύλα. Αυτός ήταν κλειδωμένος μέσα, κοιμόταν το παληκάρι για να σηκωθεί 1 η ώρα να αρμέξει τα πρόβατα. Πήγαν αυτοί και βαρούσαν την πόρτα με τον πυροσβεστήρα και το τσεκούρι και έλεγαν “θα σε σκοτώσουμε, βγες έξω, θα σε ξεκοιλιάσουμε, άνοιξε την πόρτα”. Ήθελαν να τον κλέψουν, δεν ξέρω, θα τον βρίσκαμε νεκρό».

Στην ερώτηση του newsit.gr αν υπήρχαν προηγούμενα με τα άτομα που βρέθηκαν στην κτηνοτροφική μονάδα του δράστη, ο ξάδερφος του 54χρονου αναφέρει «είχε πάρει τον 45χρονο στην δουλειά και τον έκλεβε κιόλας. Μετά του είχε πει “δεν σε χρειάζομαι άλλο” και τέλος, αλλά αυτό αυτό είχε γίνει πριν δύο χρόνια. Αυτό το παιδί είναι παραβατικό και ο ξάδερφός μου πήγε να αμυνθεί, στον ύπνο τον πιάσανε».

 


 

«Πήρε μόνος του την αστυνομία»

Σύμφωνα με τον ξάδερφο του δράστη που μιλάει στο newsit.gr, ο 54χρονος «δεν ειχε πώς να ξεφύγει και είδε ένα χέρι να σπάει το τζάμι -και επειδή έχει κάγκελα- πήγε να ξεκλειδώσει από μέσα την πόρτα να τον σφάξουνε. Τι θα έκανε ο οποιοσδήποτε αν ήταν στη θέση του;».

Αξιοσημείωτο είναι αυτό που αναφέρει ο ξάδερφος του 54χρονου στο newsit.gr ότι αμέσως μετά το φονικό, ο ίδιος ο δράστης κάλεσε την αστυνομία. «Όταν έγινε, πήρε μόνος του τηλέφωνο την αστυνομία και τους είπε “ελάτε εδώ, έκανα αυτό το πράγμα, σας περιμένω”. Πήγαν οι αστυνομικοί, τον βρήκαν, τους τα εξήγησε όλα το παληκάρι. Φοβήθηκε για την ζωή του. Φυσικά και φοβήθηκε αφού προσπάθησαν να μπουν μέσα στο σπίτι του».
Στα δικαστήρια του Κιλκίς

Στο δικαστικό μέγαρο Κιλκίς βρίσκονται αυτή την ώρα ο δράστης αλλά και οι τρεις που βρίσκονταν μαζί με το θύμα στο σημείο του εγκλήματος, προκειμένου να απολογηθούν. Ο δράστης έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί την Παρασκευή όπως και ο άλλος ενήλικος που συνελήφθη, ενώ οι ανήλικοι που συνελήφθησαν θα απολογηθούν το πρωί της Πέμπτης.

Ο δράστης συνελήφθη από αστυνομικούς καθώς φέρεται να πυροβόλησε προς το σημείο που στεκόταν ο 45χρονος άντρας μαζί με τα άτομα που τον συνόδευαν. Το θύμα αιμόφυρτο μαζί με τα άτομα που ήταν μαζί του μπήκαν σε αυτοκίνητο και προσπάθησαν να απομακρυνθούν.

Λίγο αργότερα, αστυνομικοί εντόπισαν το συγκεκριμένο όχημα και το ακινητοποίησαν, ενώ ο 45χρονος βρέθηκε νεκρός, έχοντας υποκύψει στα τραύματα του.
Με ποινικό παρελθόν το θύμα

Το θύμα ήταν άτομο που είχε απασχολήσει τις Αρχές στο παρελθόν για ποινικά αδικήματα και μάλιστα είχε αποφυλακιστεί το 2019 από τις φυλακές Αλικαρνασσού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, ο γιος του 45χρονου άντρα που έχασε τη ζωή του, δούλευε παλιότερα στη συγκεκριμένη κτηνοτροφική μονάδα. Είχε απολυθεί επειδή σύμφωνα με το περιβάλλον του ιδιοκτήτη, είχε διαπιστωθεί κλοπή. Μια κλοπή που ο ίδιος ουδέποτε παραδέχτηκε.

Επέστρεψε στην Αθήνα και μαζί με τον πατέρα του αποφάσισαν να επιστρέψουν στο Κιλκίς για να πάρουν εκδίκηση. Όπως έγινε γνωστό, με τη βοήθεια των υπολοίπων που τον συνόδευαν, ο παθών μεταφέρθηκε σε όχημα και όλοι μαζί αποχώρησαν από το σημείο, με κατεύθυνση προς τον οικισμό των Μουριών. Ο 45χρονος όμως υπέκυψε στα τραύματά του, κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, οι δράστες «αποπειράθηκαν να παραβιάσουν θύρα χώρου όπου βρισκόταν ο δράστης, με πιθανό κίνητρο τη ληστεία του. Ο δράστης αντιλαμβανόμενος την παρουσία ατόμων που προσπαθούν να παραβιάσουν τη θύρα, από το εσωτερικό του χώρου έβαλε προς το μέρος τους με το κυνηγητικό του όπλο».

Οι έρευνες για τα αίτια και τις ακριβείς συνθήκες του φονικού βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. 


«Ο εντολέας μου βρισκόταν σε κατάσταση άμυνας»

«Ο εντολέας μου βρισκόταν σε κατάσταση άμυνας, είναι δεδομένο ότι υπάρχει μια άδικη επίθεση εναντίον του και εξ αυτού του γεγονότος βρισκόταν σε άμυνα. Ο εντολέας μου κοιμόταν σε ένα δωμάτιο 2χ2 που έχει πλησίον του στάβλου του όταν άκουσε φωνές που έλεγαν “θα σε σκοτώσω, δε θα βγεις ζωντανός από εδώ, θα σου πάρουμε ότι έχεις και δεν έχεις, κλπ”. Τρόμαξε και ενήργησε με αυτόν τον τρόπο”», δήλωσε στο newsit.gr ο δικηγόρος του δράστη, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος.
«Ο γιος μου δεν έχει σφάξει ένα αρνί γιατί τα λυπάται»

«Ο Πάνος έχει τόσα χρόνια πρόβατα και δεν έχει σφάξει ένα αρνί, τα λυπάται. Αυτοί είπαν στην αστυνομία ότι “πήγαμε να κλέψουμε”», είπε η μητέρα του δράστη.

«Είχαν ρημάξει την πόρτα. Ποιος μου λέει εμένα ότι το παιδί μου θα γλύτωνε, με τέσσερις που πήγανε για να του ορμήξουν;», ανέφερε.

 newsit.gr

Δημοσιεύθηκε στις 22 May 2024 | 9:46 am


Ιαματικός τουρισμός 2024: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και πότε ξεκινά η υποβολή αιτήσεων



Διευρύνεται το πρόγραμμα κοινωνικού και ιαματικού τουρισμού που απευθύνεται στους δικαιούχους του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ) έτους 2024, καθώς για πρώτη φορά εντάσσονται στο πρόγραμμα και οι ασφαλισμένοι αγρότες – αγρότισσες.

 
Μέχρι πρότινος δικαιούχοι, ήταν μόνον οι συνταξιούχοι.

Στα πρότυπα του προγράμματος που ακολουθήθηκε στη Β.Εύβοια και στα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, θα λειτουργήσει το πρόγραμμα κοινωνικού και ιαματικού τουρισμού στην Περιφερειακή ενότητα του Έβρου.

Περισσότερες μέρες, μηδενική συμμετοχή για τους ωφελούμενους για να στηριχθεί η περιοχή.

Όσοι επιλέξουν την περιοχή του Έβρου θα έχουν δυνατότητα διακοπών μεγαλύτερης διάρκειας: Έως και 11 ημέρες (10 διανυκτερεύσεις) και έως 10 απλών λούσεων δωρεάν.

Για τον Έβρο θα ισχύσει επιδότηση του πλήρους κόστους διαμονής με μηδενική συμμετοχή των ωφελούμενων όπως ίσχυε πέρυσι για τα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Όσοι επιλέξουν την περιοχή του Έβρου θα έχουν δυνατότητα διακοπών μεγαλύτερης διάρκειας
Ειδικότερα για την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, τη Βόρεια Εύβοια και των νησιών των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου ισχύουν αναλυτικά τα εξής:Οι δικαιούχοι των προγραμμάτων κοινωνικού και ιαματικού τουρισμού που θα επιλέξουν να κάνουν χρήση των δελτίων τους σε συμβεβλημένα με τον ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ τουριστικά καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννα, της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας και της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου δικαιούνται διακοπές μέχρι έντεκα (11) ημέρες, δηλαδή για δέκα (10) διανυκτερεύσεις.
Οι δικαιούχοι των προγραμμάτων κοινωνικού και ιαματικού τουρισμού που θα επιλέξουν προορισμούς στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και στα νησιά των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, θα πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους χωρίς καμία πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση διαμονής.

Πού κάνετε αίτηση για Ιαματικό Τουρισμό και πότε για το 2024

Οι αιτήσεις αναμένονται να ξεκινήσουν στις αρχές Ιουνίου.

Η αίτηση υποβάλλεται από το δικαιούχο ή από τρίτο πρόσωπο ειδικά εξουσιοδοτούμενο από αυτόν, μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (εφεξής Κ.Ε.Π.), όπου ο/η ενδιαφερόμενος-η προσέρχεται προσκομίζοντας οποιοδήποτε έγγραφο από το οποίο προκύπτει ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και των τυχόν προστατευόμενων μελών (π.χ. βεβαίωση ΑΜΚΑ, κ.λπ.) ή οποιοδήποτε έγγραφο από το οποίο προκύπτει ο Αριθμός Μητρώου e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) ασφαλισμένου ή συνταξιούχου καθώς και το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας.

Κάθε δικαιούχος μπορεί να επιλέξει με οποιαδήποτε σειρά επιθυμεί ένα ή περισσότερα από τα προγράμματα του ΛΑΕ.

Με την υποβολή της αίτησης συμμετοχής παρέχεται η συγκατάθεση προς τον ΟΠΕΚΑ για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων του αιτούντος και των έμμεσων μελών του, αποκλειστικά για τους σκοπούς ένταξης στα Προγράμματα της παρούσας.

Η αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α’ 75) για τα στοιχεία που περιέχονται σε αυτήν. Η ανακρίβεια των στοιχείων που δηλώνονται στην αίτηση επισύρει τις προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις

Δημοσιεύθηκε στις 22 May 2024 | 9:45 am


Στην Ημαθία ο Γιώργος Αυτιάς το Σάββατο

Στην Ημαθία θα περιοδεύσει το Σάββατο 25 Μαΐου ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Αυτιάς. Στις 9 το πρωί θα βρεθεί στην Βέροια, στις 11πμ θα μεταβεί στη Νάουσα και 12.30μμ στην Αλεξάνδρεια.

Δημοσιεύθηκε στις 21 May 2024 | 12:28 pm


ΑΓΓΛΙΚΑ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ

Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης - Κέντρο Ξένων Γλωσσών ΕΚΕΔΙΜ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ, οργανώνει και υλοποιεί ταχύρυθμα μαθήματα Αγγλικών εξ αποστάσεως, με την δυνατότητα εξετάσεων από το σπίτι.
Σκοπός μας είναι η απόκτηση πτυχίου, επιπέδου B2(Lower), C1(advanced), C2(proficiency), του φορέα TIE(Test of interactive English) πλήρως αναγνωρισμένο από τον ΑΣΕΠ.
Εξασφαλίζετε την μέγιστη μοριοδότηση για Διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και τους Διορισμούς των εκπαιδευτικών.
Το πρόγραμμα είναι ειδικά σχεδιασμένο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ατόμων που επιθυμούν να μάθουν ή να βελτιώσουν τη γνώση της Αγγλικής γλώσσας, σε συνδυασμό με την απόκτηση πτυχίου γρήγορα, εύκολα και οικονομικά.
Αναγνωρισμένο διεθνώς από το OFQUAL και από τον ΑΣΕΠ στην Ελλάδα, απονέμεται από το Gatehouse Awards®, έναν από τους κορυφαίους Βρετανικούς φορείς απονομής πιστοποιητικών.
Εξ Αποστάσεως εξετάσεις κάθε μήνα!!!
Δομή της Εξέτασης:
1. Προφορική Εξέταση (Spoken TIE Exam): εξετάζονται & αξιολογούνται οι ικανότητες παραγωγής & κατανόησης προφορικού λόγου (Speaking)
2. Γραπτή Εξέταση (Written TIE Exam): εξετάζονται & αξιολογούνται οι ικανότητες παραγωγής & κατανόησης γραπτού λόγου (Writing)
Οι εξ Αποστάσεως εξετάσεις προσφέρουν τη δυνατότητα απομακρυσμένης συμμετοχής στις εξετάσεις Αγγλικών, έτσι ώστε να μπορείτε να πιστοποιήσετε το επίπεδο των Αγγλικών σας με ασφάλεια από το χώρο σας, όποτε εσείς το επιθυμείτε.
Διεξάγονται μέσω Η/Υ από όποιο χώρο επιθυμείτε, ενώ η μορφή των εξετάσεων παραμένει όπως και στις δια ζώσης εξετάσεις. Μοναδική διαφορά από τις δια ζώσης εξετάσεις είναι πως στις Εξ αποστάσεως εξετάσεις, η εξέταση & επιτήρηση πραγματοποιείται μέσω live σύνδεσης με απομακρυσμένο επιτηρητή (live proctoring).
Απαραίτητα για την συμμετοχή στις εξετάσεις είναι:
1. Ένα δωμάτιο με ησυχία
2. Ένα Η/Υ ή laptop με εξωτερική κάμερα
3. Ηχεία & μικρόφωνο ή ακουστικά με μικρόφωνο
4. Σύνδεση στο internet
5. Λειτουργικό σύστημα Windows 10
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται:
1. Δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό
2. Δωρεάν έκδοση πτυχίου
3. Δωρεάν απεριόριστη πρόσβαση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα του μαθήματος
ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΕΔΩ
Έγγραφές Καθημερινά…
Για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή περαιτέρω πληροφορία παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.
Γραμματειακή υποστήριξη ΕΚΕΔΙΜ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγ.Αντωνίου και Καρατάσου Γωνία, Βέροια
τηλ: 2331021061,6973928402
ώρες επικοινωνίας 08:00- 21:00 Καθημερινά
site: http://ekedim-verias.gr/

Δημοσιεύθηκε στις 21 May 2024 | 10:01 am


Ημαθία: Θλίψη για την 23χρονη Δάφνη - Ξύπνησε με δύσπνοια και πέθανε

Στο πένθος έχει βυθιστεί η Αλεξάνδρεια Ημαθίας από τον ξαφνικό θάνατο της 23χρονης Δάφνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες απο το περιβάλλον της οικογένειας, η άτυχη κοπέλα σηκώθηκε από το κρεβάτι της, την Παρασκευή (17/5) το πρωί με έντονη δύσπνοια και ενώ παραπονιόταν στους γονείς της ότι νιώθει αδιαθεσία, στη συνέχεια κατέρρευσεΤο νεαρό κορίτσι μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο όπου οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό της. Οι πρώτες εκτιμήσεις των γιατρών κάνουν λόγο για ανακοπή ενώ αναμένουν το πόρισμα των ιστολογικών εξετάσεων για να ρίξει φως στα αίτια της τραγωδίας.

Απαρηγόρητοι οι γονείς της 23χρονης συνόδευσαν το παιδί τους στην τελευταία του κατοικία το Σάββατο (18/5) με πολλά αναπάντητα ερωτήματα να βασανίζουν το μυαλό και τη ψυχή τους καθώς η κόρη τους ήταν υγιέστατη και δεν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα υγείας.

Οι φίλοι της Δάφνης, την αποχαιρετούν στα social media εκφράζοντας τη θλίψη τους για τον αιφνίδιο χαμό της

Δημοσιεύθηκε στις 20 May 2024 | 2:52 pm


Έρχεται νέο voucher ύψους 300 ευρώ σε σχεδόν 35.000 δικαιούχους – Πότε θα καταβληθεί και ποιους θα αφορά


Από τον  Σεπτέμβρη του 2024 αναμένεται να χορηγήσει το υπουργείο Παιδείας , Θρησκευμάτων και Αθλητισμού το νέο voucher, το λεγόμενο “sports pass” ύψους 300 ευρώ σε μαθητές Α Γυμνασίου της χώρας, ωστόσο η χορήγηση θα γίνει υπό κάποιες προϋποθέσεις.

Βασική προϋπόθεση για να δοθεί το επίδομα αυτό στους μαθητές είναι να συμμετάσχουν στην άθληση σε σωματεία της περιοχής τους, αλλά και η οικογένεια τους να έχει πολύ χαμηλό εισόδημα. Το μέτρο αυτό εκτιμάται πως θα αφορά σχεδόν 35.000 μαθητές της Α’ Γυμνασίου ολόκληρης  της χώρας, χωρίς ωστόσο να έχουν δοθεί περαιτέρω διευκρινίσεις για τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης του sports pass.

O νέος σχολικός κανονισμός

Ο νέος Σχολικός Κανονισμός Λειτουργίας θα εφαρμοστεί από τον προσεχή Σεπτέμβριο στα σχολεία. Δηλαδή οι γονείς των παιδιών θα πρέπει από την έναρξη της σχολικής χρονιάς να συναινέσουν και να υπογράψουν ένα πλαίσιο που θα ορίζει αναλυτικά τους κανόνες συμπεριφοράς και συνεπειών για κάθε παράπτωμα στο οποίο τυχόν υποπέσουν μαθητές. Σημειώνεται ότι ο Κανονισμός αυτός θα εφαρμόζεται στο σχολείο κατά τη διάρκεια των ωρών λειτουργίας του, αλλά και σε όλες τις δράσεις, πολιτιστικές ή αθλητικές εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές εκδρομές/ επισκέψεις/ μετακινήσεις τις οποίες διοργανώνει το σχολείο, με σαφείς κανόνες συμπεριφοράς και συνεπειών για κάθε παράπτωμα. Θα κοινοποιείται σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, εκπαιδευτικούς, γονείς/κηδεμόνες και μαθητές, ώστε από πριν όλοι να γνωρίζουν τους κανόνες, τις υποχρεώσεις και τις συνέπειες και οι γονείς με την εγγραφή των παιδιών σε οποιαδήποτε σχολική βαθμίδα υπογράφουν ότι έλαβαν γνώση και βεβαιώνουν τη δέσμευση του παιδιού τους και τη δική τους

Δημοσιεύθηκε στις 20 May 2024 | 9:24 am


Έρχονται τρία πακέτα αναδρομικών σε 450.000 δικαιούχους-Πότε θα γίνουν οι πληρωμές και ποιους αφορά


Το επόμενο διάστημα έρχονται τρία πακέτα αναδρομικών σε 450.00 συνταξιούχους. Αυτά προκύπτουν από τον επανυπολογισμό της παράλληλης ασφάλισης και των επικουρικών συντάξεων. Επίσης επισημαίνεται πως το ΣτΕ αναμένεται να εκδώσει την απόφαση για την περικοπή των δώρων και των επιδομάτων στις επικουρικές συντάξεις.

Οι πληρωμές

Όπως αναφέρει η εφημερίδα” Απογευματινή”, αναδρομικά μέχρι 18.600 ευρώ θα πάρουν αρχής γενομένης από την επόμενη εβδομάδα, με την καταβολή των συντάξεων 12.000 ασφαλισμένοι στις τράπεζες και στις ΔΕΚΟ και επιπλέον  3.000 ασφαλισμένοι στο Δημόσιο  κυρίως από τον επανυπολογισμό και την παράλληλη ασφάλιση. Τα αναδρομικά ποσά που ανέρχονται σε 70 μήνες αφορούν εκκαθαρισμένες περιπτώσεις, ενώ μέσα στο καλοκαίρι θα ακολουθήσουν αναδρομικά για ιδιωτικό τομέα και τέως ΙΚΑ.

Αναλυτικά:

1.Δύσκολες περιπτώσεις

Αφορά ακόμα 30.000 δικαιούχους ( πέρα από τους παραπάνω) και είναι δύσκολες περιπτώσεις με παράλληλη ασφάλιση καθώς και σε ορισμένα Ταμεία δεν υπάρχουν ακριβή δεδομένα χρόνων  ασφάλισης. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν συνταξιούχοι γιατροί, ΕΣΥ, δικαστικοί  υπάλληλοι, μηχανικοί που εργάστηκαν στο Δημόσιο και άλλοι. Ακόμη πιο δύσκολοι είναι  οι υπολογισμοί που εκκρεμούν  για συντάξεις χηρείας από παράλληλη ασφάλιση, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις  δεν εκδίδονται  από ορισμένους φορείς ούτε ενημερωτικά  που δείχνουν στις χήρες πως υπολογίστηκε το ποσό που λαμβάνουν από τη σύνταξη του θανόντος συζύγου. Στους εκκρεμείς υπολογισμούς συμπεριλαμβάνονται και συνταξιούχοι από το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ ή και το Δημόσιο οι οποίοι δεν έχουν λάβει τις αυξήσεις που δικαιούνται από τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης μετά τα 30 έτη ασφάλισης. Πρόκειται  για συνταξιούχους  με διαδοχική και παράλληλη ασφάλιση καθώς και για συνταξιούχους που εργάστηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται μετά τη συνταξιοδότηση.

2.Προσαυξήσεις

Οι επικουρικές συντάξεις που αυτήν την περίοδο εκκαθαρίζονται υπολογίζονται σε 50.000  και η προσαύξηση ισχύει για όσους βγαίνουν στη σύνταξη μετά τον Μάιο του 2026 και υπολογίζεται με συντελεστή0,075% καθώς δεν εφαρμόστηκε στις επικουρικές παρά μόνο στις κύριες συντάξεις και για Ταμεία που είχαν εισφορές πάνω από 20%.Οι εισφορές  της επικουρικής ασφάλισης είναι 6% και η προσαύξηση 0,075% δίδεται ως έξτρα ποσό σύνταξης για ασφαλισμένους που κατέβαλαν εισφορές 8%,12% ή και 14% για την χρονική περίοδο έως το 2014 και πριν. Για την επικουρική σύνταξη χορηγείται ποσό  που προκύπτει με βάση τον  υπολογισμό της και μόνο για το χρονικό διάστημα  της απασχόλησης μετά τη συνταξιοδότηση. Η προσαύξηση αφορά την αξιοποίηση  του χρόνου απασχόλησης  μετά τη συνταξιοδότηση καθώς και τον επανυπολογισμό της σύνταξης σε όσους συμπλήρωσαν 30 και πάνω χρόνια ασφάλισης με βάση τους νέους συντελεστές του νόμου Βρούτση.

Μεικτός τρόπος αξιοποίησης  εφαρμόζεται στις περιπτώσεις συνταξιούχων οι οποίοι είχαν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα κατά τις 13/5/2016 και μεταγενέστερα ανέλαβαν νέα  δραστηριότητα  οπότε εφαρμόζονται ξεχωριστά οι αντίστοιχες διατάξεις για τα εν λόγω χρονικά διαστήματα..

3.Δικαστικές αποφάσεις

Το θέμα αφορά 370.000 συνταξιούχους οι οποίοι θα λάβουν 4.000 ευρώ για τα δώρα  και το επίδομα αδείας  για την περίοδο2013-2018 εφόσον το Ανώτατο Δικαστήριο εκδώσει θετική απόφαση.

Η συζήτηση της υπόθεσης  στο ΑΕΔ  έγινε στις 17 Απριλίου και η σχετική απόφαση πρόκειται να εκδοθεί μέχρι το καλοκαίρι και ουσιαστικά αναμένεται να επαναβεβαιώσει τις τρεις αποφάσεις  που είχε εκδώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας ( ΣτΕ)του 2015, του 2019 και του 2021 με τις οποίες έχει κριθεί ότι οι συνταξιούχοι δικαιούνται επιστροφές από τις περικοπές  που τους επιβλήθηκαν στο 11μηνο μεταξύ Ιουνίου 2015 και Μαΐου 2016 σε κύριες και επικουρικές συντάξεις καθώς και στα δώρα

Δημοσιεύθηκε στις 20 May 2024 | 9:23 am


Νομός Ημαθίας - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στο Νομό Ημαθίας