Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Καβάλας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Σημαντική διάκριση για τον Θάσιο σεφ Γιάννη Μαρινόπουλο & το εστιατόριο της αλυσίδας Κοθάλη

O Θάσιος σεφ Γιάννης Μαρινόπουλος και το εστιατόριο Lost Sheep, του ξενοδοχείου "A for Art" στη Θάσο, βραβεύτηκε στην εκδήλωση “Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024”, στο πλαίσιο του θεσμού των Χρυσών Σκούφων, που απονεμήθηκαν την Τρίτη 14 Μαΐου στο "Makedonia Palace".

 

 

Το athinorama.gr αναφέρει για την εκδήλωση τα εξής:

 

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024 στο πλαίσιο του θεσμού των Χρυσών Σκούφων απονεμήθηκαν την Τρίτη 14 Μαΐου στο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης σε μια τελετή μέσα από την οποία το "αθηνόραμα" έδωσε το έναυσμα για την αναγκαία ανανέωση της εθνικής μας γαστρονομίας, προτρέποντας τους εστιάτορες και τους σεφ να ερευνήσουν, να μελετήσουν και να εξελίξουν τις τοπικές μας κουζίνες, αναδεικνύοντας τους γαστρονομικούς θησαυρούς που παραμένουν ανεκμετάλλευτοι.

 

Η δημιουργική ψαροφαγική κουζίνα του πειραιώτικου "Varoulko Seaside" έφερε τον σεφ Λευτέρη Λαζάρου για ακόμη μία φορά στην κορυφή των εστιατορίων ελληνικής κουζίνας. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το "Selene" της Σαντορίνης, υπό την καθοδήγηση του Έκτορα Μποτρίνι. 

 

Συνολικά 85 εστιατόρια βραβεύτηκαν στην τελετή που έγινε το βράδυ της περασμένης Τρίτης στο "Makedonia Palace", με τις Κυκλάδες και τη βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία - Θράκη) να συγκεντρώνουν τις περισσότερες διακρίσεις, έχοντας για φέτος 25 και 24 βραβευμένα εστιατόρια αντίστοιχα. 

 

Με στόχο πάντοτε την ώθηση της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας σε υψηλότερους στόχους και επιδόσεις, η γευσιγνωστική επιτροπή του θεσμού αυστηροποίησε τη βάση της βράβευσης, διαμορφώνοντάς τη στο 14,50/20. Όσον αφορά τα εστιατόρια της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας, η βάση βράβευσης παρέμεινε στο 14/20, στηρίζοντας την αφοσίωσή τους στις κλασικές αξίες της ελληνικής γαστρονομίας μέσα από εμβληματικές και τοπικές σπεσιαλιτέ. 

 

Φτάνοντας στην 8η χρονιά από τη στιγμή που απέκτησαν μόνιμη έδρα στη Θεσσαλονίκη και με ιστορικό δεκαετιών στη βαθιά γνώση, αξιολόγηση και επίδραση στην ελληνική γαστρονομία, τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας έκαναν φέτος ένα αποφασιστικό βήμα παρέμβασης μένοντας –ως θεσμός– πιστά στο όραμα μέσα από το οποίο δημιουργήθηκαν: να ωθούν συνεχώς τους δημιουργούς της εθνικής μας γαστρονομίας προς την κορυφή για να βρεθεί η ελληνική κουζίνα στη θέση που της αξίζει ανάμεσα στις άλλες εθνικές κουζίνες που διαπρέπουν παγκοσμίως.

 

Το "αθηνόραμα" και η γευσιγνωστική του επιτροπή διαπιστώνουν τα τελευταία χρόνια ότι αφενός το εύρος της ελληνικής κουζίνας έχει περιοριστεί σε 40-50 γνωστά πιάτα τα οποία σερβίρονται παντού, από τον Βορρά ως τον Νότο της χώρας, και αφετέρου –με κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις– οι τοπικές μας κουζίνες είναι πρακτικά αγνοημένες και ας είναι γεμάτες από έναν τεράστιο πλούτο πρωτότυπων και ασυνήθιστων γεύσεων, έναν πραγματικό γαστρονομικό θησαυρό που ουσιαστικά παραμένει ανεκμετάλλευτος. 

 

Θεωρεί έτσι ότι αυτή είναι η κατεύθυνση στην οποία πρέπει να στραφούν και να εξερευνήσουν σε βάθος οι Έλληνες σεφ για να ενισχυθεί η ταυτότητα και η ιδιαιτερότητα της κουζίνας μας, έτσι ώστε να αποκτήσει τις προοπτικές για να ξεχωρίσει στον παγκόσμιο γαστρονομικό στίβο.

 

Επί της ουσίας, ο θεσμός κάλεσε εστιάτορες και σεφ σε μια πανστρατιά, έτσι ώστε μέσα από την έρευνα και τη μελέτη των τοπικών κουζινών να πυροδοτηθεί μια νέα γενική τάση αναδημιουργίας τους με ραφιναρισμένο τρόπο σύμφωνα με τις επιταγές της σύγχρονης γαστρονομίας. Κι αυτό είναι αναγκαίο να προκύψει όχι μόνο στα καλύτερα εστιατόρια κάθε περιοχής – όπου τα αποτελέσματα αυτής της τάσης πρέπει να αποτελέσουν τον κορμό των μενού τους – αλλά και στα εστιατόρια των μεγάλων πόλεων όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Μια τέτοια συντονισμένη κίνηση θα αποτελέσει ένα αποφασιστικό βήμα για την απόκτηση μιας ισχυρής εθνικής γαστρονομικής ταυτότητας. 

 

Αυτό ήταν το μήνυμα της φετινής τελετής, η οποία ξεκίνησε με τις "αντιπροσωπείες" των γαστρονομικών περιφερειών της χώρας να παρελαύνουν συμβολικά, ενώ ο επικεφαλής καθεμίας από αυτές κρατούσε πλακάτ με ένα "ξεχασμένο" τοπικό πιάτο της περιοχής του (όπως ο κρητικός "τζουλαμάς" ή το ποντιακό "σιρόν με πασκιτάν") με τη χαρακτηριστική ένδειξη "Χρεώνεται…" ως μια υπενθύμιση της ξεχασμένης γαστρονομικής μας κληρονομιάς. 

 

Ήταν ο "Κύκλος των Χαμένων Συνταγών", παραφράζοντας έτσι τον τίτλο της θεατρικής παράστασης "Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών", όχι τυχαία, καθώς ο σκηνοθέτης της παράστασης Κωνσταντίνος Ασπιώτης και ο πρωταγωνιστής Άκης Σακελλαρίου ήταν εκείνοι που πήραν τη σκυτάλη της παρουσίασης αμέσως μετά την "παρέλαση". 

 

Οι δύο masters of ceremony, προτού αναλάβουν το συντονισμό των βραβεύσεων, έθιξαν με ευρηματικό τρόπο το θέμα της αγωνίας της γευσιγνωστικής επιτροπής για το μέλλον της ελληνικής κουζίνας, ξεδιπλώνοντας μια σειρά από διαπιστώσεις και συμπεράσματα και θέτοντας ευθέως το θέμα της ανανέωσης της εθνικής μας γαστρονομίας.

 

Στο πλαίσιο της τελετής, τιμήθηκε με ειδικό βραβείο ο σεφ Γιώργος Τρουμούχης ως ένα εξαιρετικό παράδειγμα που δείχνει το δρόμο για την ανάδειξη της τοπικότητας στην ελληνική γαστρονομία. 

 

Ο σεφ του ροδίτικου "Noble" κατέγραψε μαζί με την ομάδα του τις ξεχωριστές συνταγές του νησιού και τις εξέλιξε σε μια αβάν-γκαρντ ροδίτικη κουζίνα, η οποία βραβεύεται σταθερά με Χρυσό Σκούφο τα τελευταία χρόνια.

 

Το μενού της βραδιάς υπέγραψε ο σεφ Luca Piscazzi, επικεφαλής της κουζίνας του "Pelagos" στο "Four Seasons" (με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin), ο οποίος επίσης εξερευνά τα δύο τελευταία χρόνια τις κουζίνες και τα προϊόντα των ελληνικών νησιών για να εμπνευστεί ιδέες για το εστιατόριό του. 

 

Η φιλοσοφία των πιάτων του δείπνου ήταν ένας συνδυασμός τοπικών και εμβληματικών ελληνικών σπεσιαλιτέ, ιδωμένων και ραφιναρισμένων μέσα από μια σύγχρονη ιταλική ματιά. Τόσο ο ίδιος όσο και o executive chef Σωτήρης Ευαγγέλου με την μπριγάδα της κουζίνας του "Makedonia Palace", που συνέπραξαν, καταχειροκροτήθηκαν στο τέλος της βραδιάς.

 

Τα βραβεία στους νικητές παρέδωσαν ο Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Στάθης Κωνσταντινίδης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ Κυριάκος Ποζρικίδης, ο ειδικός σύμβουλος του Υπουργείου Τουρισμού Γιώργος Παπατζανής, εκπροσωπόντας την Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, η υπεύθυνη Εταιρικής Επικοινωνίας & Βιωσιμότητας της ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Αλεξία Μαχαίρα, ο Sales Development manager της Nestlé Waters Γιώργος Συμεωνίδης, ο διευθύνων σύμβουλος της E.R. Εμπειρίες Καφέ Α.Ε. Νικόλαος Αϊδίνης, η Πρόεδρος του Δ.Σ. της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και Επικεφαλής του θεσμού, Άννη Ηλιοπούλου και ο Εκδότης του αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος.

 

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας διεξάγονται υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Υπουργείου Τουρισμού, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Επίσης υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Δήμου Θεσσαλονίκης. 

 

Χορηγοί των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024: AB Βασιλόπουλος, Acqua Panna - S.Pellegrino, Ελ Γκρέκο, SIXT, M Dry, Ούζο Πλωμαρίου, Άδολο.

 

 

Τα βραβεία (κατά περιοχή και βαθμολογία)

 

ΑΤΤΙΚΗ

Varoulko Seaside, Μικρολίμανο, 16/20

Ark, Γλυφάδα, 14,5/20

Βασίλαινας, Ιλίσια, 14,5/20

Cookoovaya, Ιλίσια, 14,5/20

Milos Estiatorio, Ξεν. "Xenodocheio Milos", Αθήνα, 14,5/20

Παπαϊωάννου, Καβούρι, 14,5/20

Παπαϊωάννου, Κεφαλάρι, 14,5/20

Sense, Ξεν. "AthensWas", Μακρυγιάννη, 14,5/20

Τηλέμαχος Athens, Αθήνα, 14,5/20

Travolta, Περιστέρι, 14,5/20

Pharaoh, Εξάρχεια, 14/20

 

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Salonica Restaurant & Bar, Ξεν. "Makedonia Palace", 15/20

Grada Nuevo,​ 14,5/20

Ηλιόπετρα, 14,5/20,  NEW ENTRY

Μούργα,​ 14,5/20

Όλυμπος Νάουσα, Ξεν. "ΟΝ Residence", 14,5/20 

Trizoni Exclusive, 14,5/20,  NEW ENTRY

Χαρούπι, 14,5/20

Αλεπού, Πυλαία, 14/20,  NEW ENTRY

Γλυκάνισος, Πυλαία, 14/20

 

 

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Noble Gourmet, Ξεν. "Elysium Resort & Spa", Ρόδος, 15/20

Hellas, Ρόδος, 14,5/20

Broadway, Κως, 14,5/20

Mylos By The Sea, Λέρος, 14,5/20

Μαυρίκος, Ρόδος, 14/20

Παράγκα, Ρόδος, 14/20

Ταβέρνα Ηλίας, Ρόδος, 14/20

 

 

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Selene, ξεν. "Katikies Garden", Σαντορίνη 15,5/20

Grandma's, Ξεν. "Liostasi Hotel & Suites"​, Ίος, 15/20

Petra Restaurant, Ξεν. "Canaves Oia Suites"​, Σαντορίνη, 15/20

Ches, Ξεν. "Calilo", Ίος, 15/20

Varoulko Santorini, Ξεν. "Grace Hotel Santorini, Auberge Resorts Collection", Σαντορίνη, 15/20

Kenshō Ornos, Ξεν. "Kenshō Ornos", Μύκονος, 14,75/20

Μαραθιά, Τήνος, 14,75/20 

Vassilenas Blue, Αντίπαρος, 14,5/20 

Efisia, Ξεν. "Myconian Ambassador", Μύκονος, 14,5/20 

Ηλιοβασίλεμα, Σύρος, 14,5/20

Iθaka, Ίος, 14,5/20  

Cantina, Σίφνος, 14,5/20

Qhera, Σαντορίνη, 14,5/20,  NEW ENTRY

Lady Finger, Ξεν. "Andronikos", Μύκονος, 14,5/20,  NEW ENTRY

Mario​, Πάρος, 14,5/20 

Black Rock, Ξεν. "Santorini Secret", Σαντορίνη, 14,5/20

Bostani, Ξεν. "Verina Astra", Σίφνος, 14,5/20

Nōema, Μύκονος, 14,5/20  

Panigyri Restaurant​, Σαντορίνη, 14,5/20

​Rada, Ξεν. "Cove Paros", Πάρος 14,5/20

FlyAway, Ξεν. "West East Suites", Σαντορίνη, 14,5/20   

Araklia, Ηρακλειά , 14/20

Ήταν ένα μικρό καράβι, Τήνος, 14/20

Το Θαλασσάκι, Τήνος, 14/20

Noa, Ξεν. "Myconian Kyma", Μύκονος , 14/20

 

 

ΚΡΗΤΗ

The Yacht Club, Ξεν. "Elounda Mare", Ελούντα, 14,5/20

Cremnos, Ξεν. "Acro Suites", Αγ.Πελαγία, 14,5/20,  NEW ENTRY

La Bouillabaisse, Ξεν. "Minos Beach Art Hotel", Αγ. Νικόλαος, 14,5/20

Taverna Daios Cove, Ξεν. "Daios Cove Luxury Resort & Villas", Αγ. Νικόλαος, 14,5/20

Ferryman, Ελούντα, 14,5/20

Hasika, Ρέθυμνο, 14,5/20

Αλέκος, Ρέθυμνο, 14/20

Ο Λεβέντης​, Χανιά, 14/20

Ονήσιμος, Ηράκλειο, 14/20

Πεσκέσι, Ηράκλειο, 14/20

Χρυσόστομος, Χανιά, 14/20

 

 

ΕΠΤΑΝΗΣΑ

Melia, Ξεν. "Lesante Blu Beach Resort"​, Ζάκυνθος, 15/20

Prosilio, Ζάκυνθος, 15/20

Dominicale​, Ζάκυνθος, 14,5/20

Pomo d' Oro, Κέρκυρα, 14,5/20

Κληματαριά, Κέρκυρα, 14/20

 

 

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Anama​, Γιάλοβα Μεσσηνίας, 15/20

Kooc Secrets, Ξεν. "Costa Navarino", Πύλος Μεσσηνίας, 14,75/20

 

 

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Bubo Fine Dining Restaurant, Ξεν. "Ekies All Senses Resort", Βουρβουρού, 15/20

Tomata, Ξεν. "Sani Marina- SaniResort", Σάνη, 15/20

Η Μαριγούλα​, Πολύγυρος, ​14,5/20

Μαρίνα, Ποτίδαια, 14,5/20

Trizoni Sea Treasures, Κρυοπηγή, 14,5/20

 

 

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Βεργιώτικο, Βέροια, 14,5/20

Ο Θωμάς, Σκλήθρο Φλώρινας, 14/20

Κοντοσώρος, Ξινό Νερό Φλώρινας, 14/20

​Χάραμα, Αρκοχώρι Ημαθίας, 14/20

 

 

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ

Almira Fish & Meat Tavern, Αλεξανδρούπολη, 14,5/20

Ανδρέας, Σκοπιά Σερρών, 14,5/20

Lost Sheep, Ξεν. "A for Art", Θάσος, 14,5/20,  NEW ENTRY

Η Ταβέρνα του Άη Γιώργη, Μάκρη Αλεξανδρούπολης, 14,5/20

Καρυδιές, Σαμοθράκη, 14/20

Κοτάννη, Πομακοχώρια Ξάνθης, 14/20

 

Credits φωτογραφιών Μ.Παππούς - Κ.Ευαγγελίδης, Άρης Ράμμος  

 

Δημοσιεύθηκε στις 15 May 2024 | 11:16 pm


Εγκαινιάστηκε η βιβλιοθήκη του 18ου Δημοτικού σχολείου Καβάλας - Φωτογραφίες

Την Τετάρτη (15/05), έγιναν τα εγκαίνια της νέας σχολικής βιβλιοθήκης του 18ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας.

 

 

Σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

“Μέσα σε κλίμα χαράς και συγκίνησης εγκαινιάστηκε σήμερα η σχολική βιβλιοθήκη του 18ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας. Την γιορτινή αυτή στιγμή τίμησαν με την παρουσία τους ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Απόστολος Μουμτσάκης, η διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας Αθανασία Γαϊτανίδου, ο σχολικός σύμβουλος Γιάννης Χατζηκυριάκου και η πρόεδρος της σχολικής επιτροπής Κατερίνα Μαρκάκη. 

 

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους δεν έλειπαν φυσικά και αρκετοί από τους γονείς που βοήθησαν με ποικίλους τρόπους στην εκπλήρωση αυτού του στόχου. 

 

Το έργο αποτελεί καρπό μιας συλλογικής προσπάθειας τόσο από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων όσο και από την πλευρά του σχολείου, ιδιαιτέρως των δασκάλων Κατερινάς Τσαούση και Νέλης Τερζούδη. 

 

Στο πλευρό μας στάθηκαν επίσης η διευθύντρια Αγαθή Ασλανίδου και η υποδιευθύντρια Ευφροσύνη Σαμαρά. Καθοριστικός ήταν και ο ρόλος της Αρτ Ατάκ που επιμελήθηκε την τοιχογραφία που διακοσμεί τον χώρο. 

 

Ο Σύλλογος εκφράζει δημόσια τις ευχαριστίες του στους φορείς που συνετέλεσαν σε αυτό το έργο (Δήμος Καβάλας, Σχολική Επιτροπή) μα κυρίως στους γονείς χορηγούς και εθελοντές, χωρίς τους οποίους δεν θα είχαμε αυτό το αποτέλεσμα. 

 

Όταν θέτουμε στόχους και δρούμε συλλογικά ξεπερνώνται όλα τα εμπόδια. Μέσα από την σχολική βιβλιοθήκη καλλιεργείται η φιλαναγνωσία και οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τη λογοτεχνία και τους συγγραφείς.

 

Η γιορτή μας ολοκληρώνεται την Πέμπτη 16 Μαίου με το σεμινάριο βιβλιοθεραπείας και την παρουσίαση του βιβλίου της Στεφανίας Τσακιράκη "Η τέχνη μου να Είμαι εγώ", στις 6 το απόγευμα στην βιβλιοθήκη Καβάλας.”

 

Δημοσιεύθηκε στις 15 May 2024 | 11:00 pm


Καβάλα: Εντυπωσιακές αεροφωτογραφίες από το “Μονακό της Ελλάδας”

Το makeleio.gr κοινοποίησε κάποιες αεροφωτογραφίες της Καβάλας, αναφέροντας πως είναι το “Μονακό της Ελλάδας” και μία πόλη-εμπειρία.

 

 

Η σελίδα στο μικρό αφιέρωμα της αναφέρει τα εξής:

“Βόλτα στις συνοικίες της παλιάς πόλης, ανάβαση στο κάστρο, περίπατος στο λιμάνι με τους παλιούς κυβόλιθους, ψώνια στους πεζόδρομους, περιήγηση στη σκιά των τεράστιων καπναποθηκών, φαγητό σε ταπεινά ουζερί με εκλεκτούς μεζέδες: H Καβάλα είναι μια πόλη-εμπειρία!”

 

Δημοσιεύθηκε στις 15 May 2024 | 10:38 pm


Καβάλα: Έκαιγε σκουπίδια στο Περιγιάλι, τον συνέλαβαν και του έβαλαν πρόστιμο

Συνελήφθη την Τετάρτη 15 Μαΐου, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καβάλας, ένας άνδρας, διότι προέβη σε καύση απορριμμάτων σε υπαίθριο χώρο, κάτι που δεν επιτρέπεται την αντιπυρική περίοδο.

 

Το περιστατικό έγινε στο Περιγιάλι του Δήμου Καβάλας και στον άνδρα επιβλήθηκε πρόστιμο αξίας 2.929€.

 

 

φωτογραφείου αρχείου

 

Δημοσιεύθηκε στις 15 May 2024 | 10:16 pm


Εκλογές για τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Καβάλας στις 22 Μαΐου

Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καβάλας 1933, θα έχει γενική συνέλευση και εκλογές την την Τετάρτη 22 Μαΐου, στις 19:00 το απόγευμα, στα γραφεία του Συλλόγου (Βότση 5 Καβάλα).

 

 

Η ανακοίνωση του συλλόγου αναφέρει τα εξής:

“Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καβάλας 1933 καλεί όλα τα μέλη του Συλλόγου, την Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 και ώρα  07.00 μ.μ. στα γραφεία του Συλλόγου (Βότση 5 Καβάλα) σε Γενική Συνέλευση με θέματα:

 

  • Έγκριση διοικητικού και οικονομικού απολογισμού του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου 
  • Εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Ελεγκτικής Επιτροπής

 

Κατάθεση υποψηφιοτήτων μέχρι την Τρίτη 21 Μαΐου 2024 και ώρα 10.00 μ.μ. στη Γραμματεία του Συλλόγου ή ηλεκτρονικά στο [email protected].

 

Δικαίωμα συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία έχουν τα όλα τα μέλη του Συλλόγου που είναι ταμειακώς τακτοποιημένα. Η παρουσία όλων είναι απαραίτητη.”

 

Δημοσιεύθηκε στις 15 May 2024 | 9:27 pm


A2 Γυναικών: Ολοκληρώθηκε μία επιτυχημένη σεζόν για τους Πάνθηρες μετά την ήττα στις Σέρρες

Τα πλέι οφ της Α2 μπάσκετ γυναικών συνεχίστηκαν την Τετάρτη (15/05).

 

Οι Πάνθηρες Καβάλας αντιμετώπισαν τον Πανσερραϊκό στις Σέρρες για τα ημιτελικά των πλέι οφ, σε ένα παιχνίδι πρόκρισης στους τελικούς. Η σειρά ήταν 1-1 και όποια ομάδα νικούσε θα έπαιρνε την πρόκριση. Ο Πανσερραϊκός κέρδισε με 62-49, έκανε το 2-1 και θα είναι στην επόμενη φάση.

 

Οι Πάνθηρες ήταν μπροστά στην 1η περίοδο, και παρότι ο Πανσερραϊκός προηγήθηκε στο τέλος του ημιχρόνου, είχαμε ένα ντέρμπι. Στο δεύτερο μέρος οι γηπεδούχες είχαν το προβάδισμα, οι Πάνθηρες προσπάθησαν να ακολουθήσουν, όμως ο Πανσερραϊκός έμεινε ψύχραιμος και κράτησε το προβάδισμα που έχτισε. Οι Καβαλιώτισσες δεν μπόρεσαν να πάρουν τη νίκη.

 

Οι Πάνθηρες είχαν μία εξαιρετική σεζόν, έπαιξαν ωραίο μπάσκετ και τερμάτισαν στην 3η θέση του πρωταθλήματος. Μία χρονιά ολοκληρώθηκε για την ομάδα της Καβάλας, που ήταν επιτυχημένη, αλλά ήταν και ένα μεγάλο μάθημα για το μέλλον.

 

Τα δεκάλεπτα: 13-15, 23-20, 39-32, 62-49

 

Δημοσιεύθηκε στις 15 May 2024 | 8:53 pm


Ένας χρόνος χωρίς την δημοσιογράφο Βασιλική Λιοτάκη

Έναν χρόνο πριν, στις 15 Μαΐου του 2023, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 50 ετών η δημοσιογράφος Βασιλική Λιοτάκη.

 

Η δημοσιογράφος από την Καβάλα εργάστηκε σε εφημερίδες, όπως ο Επίκαιρος, ο Ενήμερος και η Εβδόμη, αλλά και ως υπεύθυνη σε γραφεία Τύπου.

 

Η Βασιλική άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο της Καβάλας όπου και νοσηλευόταν για αρκετές ημέρες. Ήταν μητέρα δύο παιδιών.

 

Δημοσιεύθηκε στις 15 May 2024 | 8:34 pm


Καβάλα: Ο Στέφανος Κασσελάκης εγκαινίασε το εκλογικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ - Βίντεο & φωτογραφίες

Την Τετάρτη (15/05), συνέχισε την περιοδεία του στη βόρεια Ελλάδα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.

 

Το απόγευμα της Τετάρτης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στην Καβάλα, έκανε βόλτα στο κέντρο της πόλης και συνομίλησε με πολίτες. Δείτε βίντεο και φωτογραφίες ΕΔΩ.

 

Στη συνέχεια ο κ. Κασσελάκης εγκαινίασε το εκλογικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ στην παραλία της Καβάλας, συζητώντας παράλληλα με μέλη και φίλους του κόμματος.

 

Στην ομιλία του ζήτησε τη στήριξη των πολιτών. Μίλησε για την ακρίβεια και για την κοινωνική ανισότητα που υπάρχει στη χώρα με ευθύνη της ΝΔ και τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια κοινωνική αξιωματική αντιπολίτευση και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι σύντομα θα είναι μια κοινωνική κυβέρνηση

 

Η ομιλία του κ. Κασσελάκη

 

 

Νωρίτερα ο κ. Κασσελάκης μίλησε με τους απολυμένους των λιπασμάτων και των πετρελαίων.

 

Δείτε φωτογραφίες.

Δημοσιεύθηκε στις 15 May 2024 | 8:03 pm


Καβάλα: Το 2ο μαθητικό συνέδριο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από τις 20 έως τις 28 Μαΐου

Το 2ο μαθητικό συνέδριο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Καβάλας θα γίνει από τις 20 έως τις 28 Μαΐου, και θα έχει τίτλο: «Η ιδιότητα του Μαθητή-Πολίτη μέσα από τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων».

 

 

Σχετική ανακοίνωση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αναφέρει τα εξής:

“Η Διεύθυνση Α/θμιας Εκπ/σης Καβάλας σε Συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και το Δ.Π.Μ.Σ.-Διδακτική των Επιστημών και Σύγχρονες Τεχνολογίες διοργανώνουν, τους Συμβούλους Εκπαίδευσης Καβάλας, τους Διευθυντές/Διευθύντριες και τους Εκπαιδευτικούς των Δημοτικών Σχολείων της Α/θμιας Εκπ/σης Καβάλας διοργανώνουν το 2ο Μαθητικό Συνέδριο Π.Ε. Καβάλας με τίτλο: «Η ιδιότητα του Μαθητή-Πολίτη μέσα από τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων». 

 

Το 2ο Μαθητικό Συνέδριο φέτος διευρύνεται ως εκπαιδευτικός θεσμός και θα διεξαχθεί δια ζώσης σε τέσσερις διαφορετικούς Συνεδριακούς Χώρους κατά το χρονικό διάστημα από Δευτέρα 20 Μαΐου έως και την Τρίτη 28 Μαΐου 2024.

 

Πιο συγκεκριμένα, έχουν επιλεγεί οι εξής Συνεδριακοί Χώροι, με βάση τη γεωγραφική κατανομή των σχολικών μονάδων:

 

  • Το αμφιθέατρο του Δ.Π.Θ. (πρώην ΔΙΠΑΕ) Καβάλας για τα σχολεία του Δήμου Καβάλας και με ημερομηνίες τη Δευτέρα 20, την Πέμπτη 23 και την Παρασκευή 24 Μαΐου 2024.
  • Το Δημοτικό αμφιθέατρο «Φρίξος Παπαχρηστίδης» για τα σχολεία του Δήμου Παγγαίου και με ημερομηνίες τη Δευτέρα 20, Τετάρτη 22 και Πέμπτη 23 Μαΐου 2024
  • Το Δημοτικό αμφιθέατρο Χρυσούπολης για τα σχολεία του Δήμου Νέστου και με ημερομηνίες τη Δευτέρα 27 και Τρίτη 28 Μαΐου 2024
  • Η Αίθουσα του «Καλογερικού» στον Λιμένα Θάσου για τα σχολεία του Δήμου Θάσου και με ημερομηνία την Τρίτη 28 Μαΐου 2024

 

 

1. Στόχος Μαθητικού Συνεδρίου:

Βασική επιδίωξη του Μαθητικού Συνεδρίου αποτελεί η παρουσίαση των ομαδικών εργασιών των μαθητικών τμημάτων κυρίως της Ε ́ ή ΣΤ ́ τάξης του Δημοτικού Σχολείου, που εκπονηθήκαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2023-2024 στο πλαίσιο του μαθήματος των «Εργαστηρίων Δεξιοτήτων». Επίσης, σ’ ένα ευρύτερο επίπεδο θα δοθεί η ευκαιρία στους μαθητές να βιώσουν την εμπειρία συμμετοχής τους σε ένα Επιστημονικό Συνέδριο με την ταυτόχρονη καλλιέργεια της ιδιότητας του πολίτη/πολιτειότητας (citizenship education).

 

 

2. Συμμετέχοντες Μαθητικού Συνεδρίου:

Στο Μαθητικό Συνέδριο έχει δικαίωμα συμμετοχής αντιπροσωπευτικά ένα ή δύο τμήματα ανάλογα με την οργανικότητα (κατά προτίμηση της Ε ́ ή ΣΤ ́ τάξης) από κάθε Δημοτικό Σχολείο της Α/θμιας Εκπ/σης Καβάλας, υπό την παιδαγωγική καθοδήγηση των υπεύθυνων εκπαιδευτικών τους, Δασκάλων ή Καθηγητών Ειδικοτήτων. 

 

Εισηγητές των εργασιών θα είναι εκπρόσωποι των μαθητικών τμημάτων με ταυτόχρονη παρουσία όλων των μελών της τάξης ή του τμήματος. Εκτιμάται ότι στο 2ο Μαθητικό Συνέδριο θα λάβουν μέρος περίπου:

  • 1.400 Μαθητές/Μαθήτριες
  • 130 Εκπαιδευτικοί
  • 55 Σχολικές Μονάδες
  • 7 Ημέρες Εργασιών
  • 4 Συνεδριακοί Χώροι

 

Το Μαθητικό Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του Δήμου Καβάλας, του Δήμου Παγγαίου, του Δήμου Νέστου, του Δήμου Θάσου και της Αντιπεριφέρειας Καβάλας, τους οποίους ευχαριστούμε για την απαραίτητη συνδρομή τους.

 

 

3. Θεματικές Ενότητες Μαθητικού Συνεδρίου:

 

Α. Ζω καλύτερα- Ευ ζην

Περιλαμβάνονται προγράμματα στους παρακάτω τομείς:

  • ΥΓΕΙΑ: Διατροφή- Αυτομέριμνα, Οδική Ασφάλεια
  • Ψυχική και Συναισθηματική Υγεία - Πρόληψη
  • Γνωρίζω το σώμα μου - Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση

 

Β. Φροντίζω το Περιβάλλον

Περιλαμβάνονται προγράμματα στους παρακάτω τομείς:

  • Οικολογία - Παγκόσμια και τοπική Φυσική κληρονομιά
  • Κλιματική αλλαγή - Φυσικές Καταστροφές, Πολιτική προστασία
  • Παγκόσμια και τοπική Πολιτιστική κληρονομιά

 

Γ. Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ- Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη

Περιλαμβάνονται προγράμματα στους παρακάτω τομείς:

  • Ανθρώπινα δικαιώματα
  • Εθελοντισμός διαμεσολάβηση
  • Συμπερίληψη: Αλληλοσεβασμός, διαφορετικότητα

 

Δ. Δημιουργώ και Καινοτομώ- Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία

Περιλαμβάνονται προγράμματα στους παρακάτω τομείς:

  • STEM/ Εκπαιδευτική Ρομποτική
  • Επιχειρηματικότητα- Αγωγή Σταδιοδρομίας- Γνωριμία με επαγγέλματα

 

 

4. Παράλληλες Δράσεις Μαθητικού Συνεδρίου

Στο πλαίσιο του 2ου Μαθητικού Συνεδρίου θα υλοποιηθούν μια σειρά από άλλες παράλληλες εκπαιδευτικές δράσεις με πρωταγωνιστές πάντα τους μικρούς μαθητές.

 

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις ακόλουθες:

  • Παρουσίαση παράστασης Καραγκιόζη με τίτλο: «Ο Καραγκιόζης Ολυμπιονίκης» από μαθητές της Δ ́ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Αμυγδαλεώνα Καβάλας υπό την παιδαγωγική καθοδήγηση της εκπαιδευτικού τους.
  • Παρουσίαση Μουσικοθεατρικού προγράμματος από τους μαθητές της ΣΤ ́ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Αμυγδαλεώνα υπό την παιδαγωγική καθοδήγηση της εκπαιδευτικού τους με θέμα τον αγώνα κατά του σχολικού εκφοβισμού.
  • Παρουσίαση Θεατρικού δρώμενου με θέμα τον θεσμό του Επιθεωρητή από τους μαθητές της ΣΤ ́ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ελευθερούπολης υπό την παιδαγωγική καθοδήγηση του εκπαιδευτικού τους.
  • Απαγγελία τραγουδιών από χορωδία μαθητών του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Καβάλας.
  • Απαγγελία τραγουδιών από χορωδία μαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ελευθερούπολης Καβάλας.
  • Απαγγελία τραγουδιών από χορωδία μαθητών των Δημοτικών Σχολείων Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου Καβάλας.
  • Παρουσίαση Θεατρικού δρώμενου με τίτλο: «Καθρέφτης» του Φοίβου Δεληβοριά από τους μαθητές της Ε ́ και ΣΤ ́ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ελαιοχωρίου Καβάλας υπό την παιδαγωγική καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους με θέμα την εξάρτηση από τις οθόνες και την αποξένωση από συνομηλίκους.
  • Απαγγελία τραγουδιού και κινησιολογία με τίτλο: «Είναι μικρή η ζωή» της Μαρίζας Ρίζου από τους μαθητές της Ε ́ και ΣΤ ́ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ελαιοχωρίου Καβάλας υπό την παιδαγωγική καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους.
  • Επίδειξη εικαστικών δημιουργιών ή κατασκευών ρομποτικής από συμμετέχοντες μαθητές διάφορων σχολείων της Α/θμιας Καβάλας.

 

 

5. Μέλη Γραμματειακής Υποστήριξης/ Ρόλοι παρουσίασης προγράμματος

 

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι μαθητές/μαθήτριες Δημοτικών Σχολείων, που έχουν ήδη επιλεγεί, θα αναλάβουν και θα εκπληρώσουν καθήκοντα γραμματειακής υποστήριξης για τις ανάγκες λειτουργίας των διαδικασιών του 2ου Μαθητικού Συνεδρίου (π.χ. καταγραφή πρακτικών, συμπλήρωση και διανομή βεβαιώσεων συμμετοχής προς τους μαθητές-Συνέδρους), καθώς κάποιοι άλλοι μαθητές θα επιτελέσουν ρόλους παρουσίασης του προγράμματος κατά τη διάρκεια των ημερών των εργασιών του Μαθητικού Συνεδρίου. 

 

Επιδιώκεται με κάθε πρόσφορο τρόπο η ουσιαστική και ενεργός εμπλοκή των μαθητών/μαθητριών στο Επιστημονικό Μαθητικό Συνέδριο, καθώς οι τελευταίοι αποτελούν τους πραγματικούς πρωταγωνιστές του, οι οποίοι θα το οικειοποιηθούν ως εκπαιδευτικό θεσμό και θα «καρπωθούν» τα μέγιστα δυνατά παιδαγωγικά οφέλη.”

 

Δημοσιεύθηκε στις 15 May 2024 | 7:23 pm


Περιφερειακά μπαράζ: Μεγάλη νίκη στο 90+5 για τον Άρη Πηγών - Αποτελέσματα & Βαθμολογία

Η 4η αγωνιστική των περιφερειακών μπαράζ για την άνοδο στη Γ’ Εθνική, διεξήχθη την Τετάρτη (15/05).

 

Ο Άρης Πηγών πήρε νίκη-χρυσάφι με 1-0 στο 90+5 με γκολ του Μαρκάκη, απέναντι στον ΠΑΟΠ Νέας Αμισού. Οι Πηγές έμειναν ζωντανές στη μάχη της ανόδου.

 

 

4η αγωνιστική - Αποτελέσματα

Άρης Πηγών - ΠΑΟΠ Ν. Αμισού  1-0

Παύλος Μελάς Κουτσού - Αλεξανδρούπολη  1-3

Ηρακλής Αμμουδιάς - ΑΕ Ευόσμου  0-0

Ρεπό: Δόξα Ν. Σιδηροχωρίου 

 

 

Βαθμολογία

Π.Ο. Αλεξανδρούπολης 9* (8-4)

Ηρακλής Αμμουδιάς 8 (9-2)

ΑΕ Ευόσμου 7* (4-1)

Άρης Πηγών 6 (4-4)

ΠΑΟΠ Ν. Αμισού 2 (4-6)

Δόξα Ν. Σιδηροχωρίου 1* (3-5)

Παύλος Μελάς Κουτσού 0* (1-11)

*έχουν κάνει ρεπό

Δημοσιεύθηκε στις 15 May 2024 | 7:00 pm


Νομός Καβάλας - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στο Νομό Καβάλας