Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Καβάλας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

e-ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Ιουνίου 2024

Τις ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων για τον Ιούνιο του 2024, ανακοίνωσε ο e-ΕΦΚΑ.

 

Συγκεκριμένα, οι ημερομηνίες πληρωμής ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ μισθωτών και μη μισθωτών και διαμορφώνονται ως ακολούθως:

 

  • Την 28η/5/2024, ημέρα Τρίτη, θα καταβληθούν οι συντάξεις των τέως Ταμείων μη μισθωτών (ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ) και οι συντάξεις ΟΠΣ-ΕΦΚΑ για όσους είναι συνταξιούχοι από 1/1/2017 και έπειτα (ν. 4387/2016) και όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (μη μισθωτών και μισθωτών).

 

  • Την 30ή/5/2024, ημέρα Πέμπτη, θα καταβληθούν οι συντάξεις των τέως Ταμείων μισθωτών (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τραπεζών, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) και οι κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου.

Δημοσιεύθηκε στις 9 May 2024 | 10:54 pm


Το Διοικητήριο χτίζεται, και το πρώτο πλοίο «THASSOS» “ξεκουράζεται” στην Καβάλα του 1970

Μία φωτογραφία του Μιλτιάδη Δημητριάδη μας ταξιδεύει στο μακρινό 1970, όταν η εικόνα της Καβάλας ήταν διαφορετική.

 

Στην φωτογραφία βλέπουμε το Διοικητήριο και το Ξενοδοχείο Ωκεανίς να χτίζονται, καθώς τότε δημιουργήθηκαν, στις αρχές του 1970. 

 

Το ferry boat που διακρίνεται είναι το πρώτο THASSOS, που έκανε το δρομολόγιο Καβάλα - Πρίνος - Λιμένας - Λήμνος. Αργότερα το 1971 το πλοίο πουλήθηκε στον Βόλο και έφυγε από την Καβάλα, με την ονομασία του να αλλάζει σε “Παπαδιαμάντης”.

 

Δημοσιεύθηκε στις 9 May 2024 | 10:19 pm


Το Πάσχα σήμανε την έναρξη της τουριστικής σεζόν για το νησί της Θάσου - Φωτογραφίες

Η εικόνα του περασμένου καλοκαιριού, οι ενδείξεις για το φετινό και κυρίως η προβολή που τυγχάνει στο εξωτερικό, αποδεικνύουν ότι η Θάσος μετατρέπεται σε έναν από τους πιο… “hot” προορισμούς για ανθρώπους κάθε ηλικίας από την Ελλάδα και από το εξωτερικό.

 

Η εικόνα των τελευταίων ημερών έδειξε πως το καλοκαίρι η Θάσος θα γεμίσει ξανά με τουρίστες, καθώς το Πάσχα τα καταλύματα είχαν πολύ υψηλή πληρότητα

 

Η κίνηση στο συνοριακό σταθμό της Νυμφαίας ήταν πολύ αυξημένη, και αρκετοί τουρίστες από Ρουμανία και άλλες χώρες, ταξίδεψαν για το νησί.

 

Ανάμεσα στους πολλούς τουρίστες που έφτασαν στη Θάσο ήταν κι ένα συνεργείο από το Pro TV, έναν από τους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας της Ρουμανίας. 

 

Οι δημοσιογράφοι είχαν απευθείας μεταδόσεις από το νησί και έκαναν ρεπορτάζ σε διαφορά σημεία με θέμα το Πάσχα στη Θάσο. Δείτε περισσότερα για το θέμα ΕΔΩ.

 

 

Σε ένα πρόσφατο αφιέρωμα του για τη Θάσο, το parallaximag.gr, αναφέρει τα εξής:

Είναι μεγάλο προνόμιο να βρίσκεσαι σε έναν τόπο που συνδυάζει βουνό και θάλασσα, να βρίσκεις καταφύγιο από τη ζέστη και στο βαθύ μπλε και στο πλούσιο πράσινο. Καζαβίτι, Παναγιά, Θεολόγος, Αλυκή, «Παράδεισος», Γκιόλα, Ρωσογκρεμός είναι μόνο μερικοί από τους «θησαυρούς» που σε περιμένουν να τους ανακαλύψεις. 

 

Τα στοιχεία του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καβάλας δείχνουν πως από τα λιμάνια Κεραμωτής και Καβάλας κινήθηκαν από και προς το νησί της Θάσου, σχεδόν 1,5 εκατομμύριο επιβάτες το καλοκαίρι του 2023. 

 

Αριθμός κατά πολύ αυξημένος σε σύγκριση με το «χρυσό» τουριστικά 2019 πριν ξεσπάσει η πανδημία, αλλά και από το 2022 που ήταν το πρώτο καλοκαίρι της… κανονικότητας. 

 

Συνολικά το 2023, περισσότερα από δύο εκατομμύρια επιβάτες από και προς το νησί της Θάσου, μέσω της πορθμειακής γραμμής Κεραμωτή – Λιμένας. 

 

Οι τοπικοί φορείς της Καβάλας και της Θάσου έκαναν λόγο για μια πολύ καλή τουριστική χρονιά, που κορυφώθηκε τέλη Ιουνίου με αρχές Σεπτεμβρίου. 

 

Ιδιαίτερα αυξημένοι είναι και οι αριθμοί για την κίνηση των οχημάτων. Στο νησί της Θάσου διακινήθηκαν σχεδόν 620 χιλιάδες οχήματα από και προς την Κεραμωτή, ενώ από την Καβάλα σχεδόν 40 χιλιάδες. 

 

 

Η τουρκική… απόβαση μετά από επτά χρόνια 

 

Η μεγάλη έκπληξη του περσινού καλοκαιριού για τη Θάσο ήταν η δυναμική επιστροφή των Τούρκων τουριστών με τις εικόνες στο νησί να θυμίζουν εποχές 2016. 

 

Με βάση τα στοιχεία από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από την 1η Μαΐου μέχρι και τα μέσα του Ιουλίου παρουσιάστηκε κατακόρυφη αύξηση διέλευσης Ι.Χ. οχημάτων και επιβατών από την Τουρκία, έναντι των προηγούμενων ετών, με τους μεθοριακούς σταθμούς να καταγράφουν τη διέλευση 540.626 επιβατών από τους Κήπους Αλεξανδρούπολης, 62.342 επιβατών από τον Κυπρίνο Ορεστιάδας, 130.040 από το συνοριακό σημείο των Καστανέων Ορεστιάδας και 174.053 επιβατών από το τμήμα διαβατηριακού ελέγχου Ορμενίου Ορεστιάδας. 

 

Μάλιστα, οι ομορφιές της Θάσου διαφημίστηκαν πολύ στη γειτονική χώρα από δημοσιογράφους που επισκέφτηκαν το νησί και έμειναν εντυπωσιασμένοι όχι μόνο από τις παραλίες, αλλά και από τις τιμές, ιδιαίτερα στο «μπαλίκ» (σ.σ ψάρι), που όπως σημείωναν ήταν πολύ φθηνότερο σε σχέση με το κόστος του στα τουρκικά παράλια. 

Αρσανάς, στην άγρια πλευρά του…

 

 

Η πιο… Instagrammable φυσική πισίνα

 

Το Νο1 σημείο αναφοράς στο νησί αφού βραβεύτηκε ως το πιο φωτογραφημένο σημείο της Θάσου στο Instagram (κατόρθωμα ομολογουμένως δύσκολο). 

 

Οι ντόπιοι αποκαλούν αυτήν τη βραχώδη λίμνη δίπλα στη θάλασσα με πλάτος 20Χ15 μέτρα, Δάκρυ της Αφροδίτης. 

 

Πρόκειται για μια φυσική πισίνα, λαξεμένη στους θαλασσινούς βράχους που τα νερά της προσφέρουν υπέροχες χρωματικές αντιθέσεις. Το καλύτερο; Ο φυσικός βατήρας ύψους 8 μέτρων στο βάθος, είναι τέλειος για θεαματικές βουτιές, ή χαλαρές τούμπες – ανάλογα με το στυλ του καθενός. 

 

Είτε κολυμπώντας είτε χαλαρώνοντας στα βράχια το υπόλοιπο απόγευμα, το σίγουρο είναι ότι εδώ θα απολαύσετε τη Θάσο στα καλύτερά της. 

Η Γκιόλα, αργά το απόγευμα…

 

 

Το αρχαίο θέατρο αποκαταστάθηκε με το φημισμένο λευκό μάρμαρο του νησιού 

 

Μετά από έντεκα ολόκληρα χρόνια που παρέμενε κλειστό, το αρχαίο θέατρο της Θάσου, ένα από τα παλαιότερα στον ελληνικό χώρο, ανοίγει και πάλι για το κοινό στα μέσα Μαΐου, μετά την ολοκλήρωση των εκτεταμένων εργασιών αναστήλωσης και αποκατάστασής του κοίλου (που ξεκίνησαν το 2018 και ολοκληρώθηκαν πριν λίγους μήνες). 

 

Το τελικό αποτέλεσμα εντυπωσιάζει πραγματικά τον επισκέπτη καθώς ντύθηκε εξ’ ολοκλήρου με το φημισμένο λευκό μάρμαρο που εξορύσσεται στα λατομεία του νησιού. Σημειώνεται ότι το θέατρο αποκαταστάθηκε στη φάση που βρίσκονταν στα Ρωμαϊκά χρόνια. 

 

Κατασκευασμένο τον 4ο αιώνα π.Χ. σε πρανές λόφου στα ανατολικά της αρχαίας πόλης της Θάσου (της σημερινής πρωτεύουσας του νησιού, του Λιμένα), το αρχαίο θέατρο με την απαράμιλλη θέα στη θάλασσα, ετοιμάζεται να περάσει σε μια νέα περίοδο λειτουργίας, σχεδόν έναν αιώνα μετά την πρώτη ανασκαφή που διενήργησε (1921) η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, αποκαλύπτοντας το κοίλο, την ορχήστρα, τις παρόδους κι ένα τμήμα της σκηνής. 

 

Το έργο της αναστήλωσης του μνημειακού αυτού θεάτρου ήταν ίσως ένα από τα δυσκολότερα τεχνικά έργα που υλοποίησε τα τελευταία χρόνια η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας – Θάσου, υπό την επίβλεψη της αρχαιολόγου Κωνσταντίνας Πανούση. 

 

Στην πραγματικότητα, το κοίλο του θεάτρου σκάφτηκε εκ βάθρων προκειμένου να αποκατασταθούν φθορές του παρελθόντος, να δοθεί λύση σε θέματα στατικότητας, να ολοκληρωθούν σημαντικές υποδομές που θα εξασφάλιζαν την διάσωσή του και εν τέλει θα συνέβαλαν στη σύγχρονη λειτουργία του ως χώρου που μπορεί να φιλοξενεί ξανά πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. 

 

Με την απόδοση του θεάτρου στους κατοίκους και τους χιλιάδες επισκέπτες του νησιού ικανοποιείται ένα μεγάλο αίτημα της τοπικής κοινωνίας της Θάσου και προσωπικά του πρώην δημάρχου του νησιωτικού δήμου Κώστα Χατζηεμμανουήλ, ο οποίος επέμενε για την αποκατάσταση του κοίλου του αρχαίου θεάτρου στην αρχική μαρμάρινη μορφή. 

 

Με την αμέριστη συμπαράσταση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού που ενέταξε το έργο στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της, του προσωπικού της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία-Θράκη» και του προσωπικού της Επιτελικής Δομής του ΥΠΠΟ (ΕΔΕΠΟΛ), η αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου αποτελεί μια πραγματικότητα παρά τις πολλές και μεγάλες δυσκολίες που έπρεπε να ξεπεραστούν. 

 

Το συνολικό κόστος αποκατάστασης του κοίλου του αρχαίου θεάτρου ανήλθε στο ποσό των 3.500.000 ευρώ. Είναι γεγονός πως η πανδημία του κορονοϊού και η έλλειψη εργατικού δυναμικού στο νησί δυσχέραινε σε μεγάλο βαθμό την ομαλή εκτέλεση των εργασιών. 

 

Χαρακτηριστική είναι μάλιστα η περίπτωση του έργου της βελτίωσης του λιθόκτιστου βαθμιδωτού μονοπατιού που οδηγεί στο αρχαίο θέατρο. 

 

Στη σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος κατατέθηκε μόνο μία προσφορά, ωστόσο ο μοναδικός ανάδοχος παραιτήθηκε στη συνέχεια γιατί δεν κατόρθωσε να βρει χτίστες! 

 

Στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να απομακρυνθεί από το εσωτερικό του αρχαίου θεάτρου ο γερανός, με τη βοήθεια του οποίου έγινε η τοποθέτηση των εδωλίων, ώστε στη συνέχεια να ολοκληρωθεί και το έργο της επίστρωσης της ορχήστρας. 

 

Το αρχαίο θέατρο θα είναι εν μέρει επισκέψιμο, κυρίως στο κοίλο του, αφού οι εργασίες θα συνεχίζονται στο εσωτερικό του, ωστόσο οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά το έργο της αποκατάστασης που έγινε. 

 

Η πλήρης και επαρκής ηλεκτροδότηση του αρχαίου θεάτρου είναι μία από τις εκκρεμότητες στο συνολικό έργο της αποκατάστασης του μνημείου, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιούνται σε αυτό σύγχρονες θεατρικές παραστάσεις. 

 

Όπως εξηγεί η κ. Πανούση, το επόμενο διάστημα αναμένεται να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την πλήρη αποκατάσταση του δικτύου, το οποίο παρουσίαζε θέματα με διακοπές σε όλη τη διάρκεια του έργου. 

 

Να σημειωθεί ότι μέχρι και το 2013, οπότε το θέατρο έκλεισε οριστικά προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες, τα εδώλια του θεάτρου ήταν ξύλινα, που στηρίζονταν πάνω σε μεταλλικές εξέδρες, οι οποίες τοποθετήθηκαν τη δεκαετία του 1990. 

 

Το αρχαίο θέατρο της Θάσου, όλα τα προηγούμενα χρόνια πέρασε από πολλές φάσεις συντήρησης, έως ότου ξεκινήσουν, το Νοέμβριο του 2018, οι οριστικές εργασίες της πλήρους αποκατάστασής του κοίλου. 

 

Κατά το παρελθόν, ωστόσο, φιλοξένησε μεγάλα και σημαντικά πολιτιστικά δρώμενα, όπως ήταν οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φιλίππων – Θάσου. 

 

Το αρχαίο θέατρο της Θάσου είναι και πάλι έτοιμο να «μιλήσει» στους χιλιάδες θεατές, μεταφέροντας την ιστορία του, τις περιπέτειες και την πορεία που χάραξε στο χρόνο. 

 

Είναι αυτή η ιστορία που μεταφέρουν στους νεότερους τα αρχαία ονόματα δεκάδων ανθρώπων και οικογενειών του νησιού που είναι χαραγμένα πάνω στα μαρμάρινα εδώλια του κοίλου και μαρτυρούν τη συνεχή πορεία του μνημείου μέσα στους αιώνες. 

Δημοσιεύθηκε στις 9 May 2024 | 9:43 pm


Η Θεοδώρα Πυρογιάννη από την Καβάλα σχεδίασε έκθεση για τον Μιχαήλ Άγγελο στο Βρετανικό Μουσείο

Η αρχιτέκτονας Θεοδώρα Πυρογιάννη που γεννήθηκε στην Καβάλα, είναι σχεδιάστρια μουσειακών εκθέσεων στο Βρετανικό Μουσείο. Η νέα προσπάθεια της κ. Πυρογιάννη είναι μία μεγάλη έκθεση για το έργο του Μιχαήλ Άγγελου, που εγκαινιάστηκε τη Μεγάλη Πέμπτη.

 

 

Σχετικό αφιέρωμα της Καθημερινής και του Δημήτρη Ρηγόπουλου για την κ. Πυρογιάννη αναφέρει τα εξής:

 

Το 1534 ο Μιχαήλ Αγγελος έφυγε από την πόλη του, τη Φλωρεντία, για τη Ρώμη. Η αφορμή ήταν μια παραγγελία του Πάπα Κλήμη Ζ΄ να φιλοτεχνήσει μια τοιχογραφία της Δευτέρας Παρουσίας στην Καπέλα Σιστίνα. 

 

Εκείνη τη χρονιά ο μεγάλος δάσκαλος της Αναγέννησης ήταν ήδη 59 χρόνων, μια ηλικία ιδιαίτερα προχωρημένη για τα δημογραφικά δεδομένα της εποχής. Κανείς σύγχρονός του δεν μπορούσε να προβλέψει ότι ο «γηραιός» αλλά και ο πλέον διάσημος καλλιτέχνης στη χριστιανική Ευρώπη του 16ου αιώνα θα ζούσε άλλα τριάντα (και μάλιστα ιδιαίτερα παραγωγικά) χρόνια.

 

Σε αυτήν ακριβώς την περίοδο εστιάζει και εμβαθύνει η μεγάλη έκθεση του Βρετανικού Μουσείου «Μιχαήλ Άγγελος: οι τελευταίες δεκαετίες» που εγκαινιάστηκε τη Μεγάλη Πέμπτη στο Λονδίνο και θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Ιουλίου. 

 

Μέσα από 50 πρωτότυπα έργα τέχνης σε χαρτί, όπως προπαρασκευαστικά σχέδια και σκίτσα, ο βασικός στόχος των επιμελητών (της Σάρα Βόουλς και του Γκραντ Λιούις) ήταν και φιλόδοξος και σύνθετος: αφενός να μας βοηθήσει να απομακρύνουμε την προσοχή μας από τα νεανικά χρόνια του Μιχαήλ Άγγελου με τα οποία έχουμε ταυτίσει τις πιο διάσημες δημιουργίες του (Πιετά, Δαυίδ, κ.ά.) και την ίδια στιγμή να φωτίσει ένα πιο πνευματικό μονοπάτι προς την προσωπική του ωριμότητα που δεν φείδεται καλλιτεχνικής έντασης (από τη Δευτέρα Παρουσία μέχρι τον τρούλο του Αγίου Πέτρου) αλλά συνοδεύεται από έντονες εσωτερικές διεργασίες μεγάλου ψυχικού βάθους.

 

Δείτε, για παράδειγμα, μια σειρά σχεδίων για τη Σταύρωση που φιλοτεχνήθηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια της ζωής του. Επί της ουσίας παρακολουθούμε έναν ηλικιωμένο καλλιτέχνη να στρέφεται στην πράξη του σχεδίου ως μέσο πνευματικού διαλογισμού για να εξερευνήσει τα θέματα της θνητότητας, της θυσίας, της πίστης. 

 

Ταυτόχρονα μια ποικιλία ποιημάτων και ζωηρών επιστολών προς τον νεαρό ανιψιό του ή τον ευγενή και κατά 34 χρόνια νεότερό του Τομάσο ντε Καβαλιέρι, μεγάλο έρωτα της ωριμότητάς του, αλλά και την ποιήτρια και πνευματική του συνοδοιπόρο Βιτόρια Κολόνα, πιστοποιούν ένα έντονο και ανεξάντλητο συναισθηματικό σύμπαν.

 

Σε αυτήν τη μεγάλη διαδρομή που κρύβει πίσω της τέσσερα ολόκληρα χρόνια προετοιμασίας, μια νέα Ελληνίδα, η 37χρονη απόφοιτος αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της Architectural Association του Λονδίνου Θεοδώρα Πυρογιάννη είχε κομβικό ρόλο ως υπεύθυνη σχεδιασμού αυτής της ιδιαίτερα απαιτητικής παραγωγής, που ήδη εκθειάζεται από τον βρετανικό Τύπο (και για το στήσιμό της). 

 

Έχοντας κάνει τα πρώτα της επαγγελματικά βήματα σε σημαντικά διεθνή στούντιο σχεδιασμού μέσα από φιλόδοξα πρότζεκτ, η κ. Πυρογιάννη ανέλαβε το 2023 τον μόνιμο ρόλο σχεδιάστριας των περιοδικών εκθέσεων του Βρετανικού Μουσείου, όπου έχει ήδη ολοκληρώσει τέσσερις παραγωγές.

 

 

Προκλήσεις της παραγωγής

 

Λίγες ημέρες μετά τα εγκαίνια της 2ας Μαΐου τη ρωτάω για τις προκλήσεις της μεγάλης αυτής παραγωγής. «Ως σχεδιάστρια της έκθεσης, έπρεπε να αναθεωρήσω τους τυπικούς τρόπους παρουσίασης “έργων τέχνης σε χαρτί” και να καταλήξω σε μια στρατηγική προβολής για τις κορνίζες που να παρέχει ποικιλία, ιεραρχία και νόημα, εισάγοντας διαφορετικούς τρόπους εμφάνισης για κάθε μία. 

 

Για παράδειγμα, μικρότερα έργα που αποτελούν δείγμα της ικανότητας του καλλιτέχνη να αναπαριστά την ανθρώπινη μορφή και ανατομία τοποθετούνται σε μικρή απόσταση, ώστε να ενισχυθεί η σύγκριση μεταξύ τους. 

 

Ενώ σχέδια διπλής όψης σε ένα φύλλο, που παράγονται από τον καλλιτέχνη βιαστικά και επικοινωνούν τη δημιουργική διαδικασία της γρήγορης σκιτσογράφησης, εμφανίζονται μέσα από κορνίζες διπλής όψης, οι οποίες επιτρέπουν στους επισκέπτες να διαδραματίσουν έναν πιο ενεργό ρόλο μέσω της μετακίνησής τους εντός του εκθεσιακού χώρου», λέει η κ. Πυρογιάννη.

 

Η αίσθηση της κλίμακας ήταν επίσης ένα βασικό στοιχείο στον σχεδιασμό της έκθεσης, όπως και η συναισθηματική ταύτιση των επισκεπτών με τον άνθρωπο Μιχαήλ Αγγελο στη δύση της ζωής του. 

 

«Θεώρησα ότι ήταν βασικό να εισαγάγω μια αίσθηση κλίμακας και μορφής που τοποθετεί τα έργα στο πλαίσιο της μεγάλης κλίμακας και εμβέλειας του αρχιτεκτονικού και ζωγραφικού έργου του Μιχαήλ Αγγελου που τον απασχολούσε αυτές τις τρεις δεκαετίες στη Ρώμη, όπως το fresco της Δευτέρας Παρουσίας στο παρεκκλήσι της Καπέλα Σιστίνα και η Βασιλική του Αγίου Πέτρου. 

 

Μέσα από προβολές μεγάλης κλίμακας, γραφικά και αρχιτεκτονικά σκηνικά επιδιώξαμε να αναδείξουμε το χρώμα, την κλίμακα και τον τρισδιάστατο χαρακτήρα που διαφορετικά θα μπορούσαν να βιώσουν οι επισκέπτες μόνο με τη φυσική τους παρουσία στην Καπέλα Σιστίνα ή στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου.

 

Ήθελα, επίσης, να βοηθήσω τους επισκέπτες μας να ταυτιστούν συναισθηματικά με τον Μιχαήλ Άγγελο και να τον αντιληφθούν ως τον θνητό άνθρωπο που ήταν, ο οποίος, όσο γερνάει, εκφράζει τις ενδόμυχες σκέψεις και τις ανησυχίες του για τη ζωή, τον θάνατο, και το νόημά τους μέσω των επιστολών του προς την οικογένεια και τους φίλους του. 

 

Αυτό εμφανίζεται σε γραφικές και οπτικοακουστικές αναπαραστάσεις της γραφής και της φωνής του στον χώρο της έκθεσης. 

 

Η οπτική αναπαράσταση και το περιεχόμενο αυτών των σκέψεων με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος ο Μιχαήλ Αγγελος σχηματίζουν το νήμα της εμπειρίας του επισκέπτη που διατρέχει όλες τις ενότητες και παρέχει ένα γραμμικό αλλά αφηρημένο χρονοδιάγραμμα».

 

 

Δημιουργώντας το αφήγημα

 

Μιλώντας με την κ. Πυρογιάννη προσπαθώ να καταλάβω τον τρόπο που δουλεύει, που «οργανώνει» τη σκέψη, τη φαντασία της, τις διαδρομές της έκθεσης. «Προσπαθώ πάντα να αντλώ έμπνευση από τα έργα που εκτίθενται, αλλά ακόμη περισσότερο από τον τρόπο που οι επιμελητές μιλούν για το κεντρικό αφήγημα και τα έργα ή τον χαρακτήρα και τα γεγονότα της ζωής του καλλιτέχνη. 

 

Μερικές φορές οι πιο ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες δεν αποτυπώνονται σε μια γραπτή σύνοψη, επομένως ως σχεδιάστρια εκθέσεων πρέπει να αφουγκράζομαι προσεκτικά τους επιμελητές στις συναντήσεις μας. Μου είναι σημαντικό να εντάξω στον σχεδιασμό όλες τις λεπτομέρειες που μόνο ένας ειδικός θα γνώριζε και να τις κοινοποιήσω στους επισκέπτες μέσω του σχεδιασμού της έκθεσης. 

 

Μερικές φορές αυτό μεταφράζεται σε μια πολύ κυριολεκτική και συγκεκριμένη σχεδιαστική λύση και άλλες φορές σε μια πιο αφηρημένη εμπειρία», μας λέει και ως παράδειγμα αναφέρει το πάθος με το οποίο οι επιμελητές μιλούσαν για τα σχέδια του αναγεννησιακού ζωγράφου για τη Σταύρωση του Ιησού, τα οποία παρήγαγε κοντά στο τέλος της ζωής του.

 

Τα λόγια τους με γοήτευσαν και έμειναν στη σκέψη μου, έτσι, ενστικτωδώς ήξερα ότι αυτή η ενότητα θα ήταν μια ξεχωριστή στιγμή στο ταξίδι του κοινού, σημαντική για να φτάσει κανείς ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση του ανθρώπου πίσω από τον μύθο. 

 

Έτσι, τοποθέτησα τα έργα αυτά σε έναν πιο σκοτεινό και ήσυχο κυκλικό χώρο που οι επισκέπτες φτάνουν στο τέλος της διαδρομής τους. 

 

Αν και τελευταίος στη διαδρομή, ο χώρος αυτός βρίσκεται στο κέντρο της έκθεσης και οι επισκέπτες μπορούν να δουν εντός του μέσα από στενά κάθετα ανοίγματα στους τοίχους, ως σύντομες ματιές στον απόκρυφο, εσωτερικό κόσμο του καλλιτέχνη. 

 

Μόνο όταν οι επισκέπτες καταλήξουν εντός του χώρου μπορούν να εκτιμήσουν την ένταση και το νόημα αυτών των έργων στο πλήρες εύρος τους». Δεν είναι τυχαίο που η κριτικός τέχνης του «Observer» ξεκινούσε το διθυραμβικό της σχόλιο ακριβώς από αυτό το σκηνογραφικό εύρημα της Ελληνίδας σχεδιάστριας.

 

«Η τιμωρία του Τιτυού», από τα πιο εντυπωσιακά έργα της έκθεσης, απεικονίζει έναν γύπα να κατατρώει το συκώτι του αλυσοδεμένου Τιτάνα, σε μια αλληγορία του πασίγνωστου μύθου του Προμηθέα. [His Majesty King Charles III 2024]

 

Προπαρασκευαστικό σχέδιο της «Δευτέρας Παρουσίας» (1536-41), έργο του Μιχαήλ Αγγελου που καλύπτει τον τοίχο πίσω από τον βωμό στην Καπέλα Σιξτίνα στο Βατικανό. [The Trustees of the British Museum]

 

Σχέδιο της «Σταύρωσης» σε μία από τις πιο ατμοσφαιρικές διαδρομές της έκθεσης, που εγκαινιάστηκε τη Μεγάλη Πέμπτη στο Λονδίνο. [The Trustees of the British Museum]

 

Δημοσιεύθηκε στις 9 May 2024 | 9:04 pm


Από τις 10 έως τις 31 Μαΐου οι εγγραφές στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Καβάλας

Οι εγγραφές στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Καβάλας αρχίζουν στις 10 Μαΐου, και θα ολοκληρωθούν στις 31 του ίδιου μήνα. Δικαίωμα εγγραφής έχουν τα παιδιά που είναι γεννημένα από 01/01/2021 έως 01/03/2024.

 

 

Σχετική ανακοίνωση του Δήμου αναφέρει τα εξής:

“Ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους γονείς και κηδεμόνες ότι οι εγγραφές και επανεγγραφές βρεφών και νηπίων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου Καβάλας θα ξεκινήσουν στις 10/05/2024 και θα διαρκέσουν ως τις 31/05/2024.

 

Δικαίωμα εγγραφής έχουν τα παιδιά που είναι γεννημένα από  01/01/2021 έως 01/03/2024.

 

Οι αιτήσεις καθώς και το σύνολο των δικαιολογητικών υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα https://kavala.ikinder.gr.

 

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο τηλέφωνο 2513500481 και στο email  [email protected].” 

Δημοσιεύθηκε στις 9 May 2024 | 8:35 pm


Παλαιοχώρι Καβάλας: Έκαιγε ξερά χόρτα και του έβαλαν πρόστιμο

Διοικητικό πρόστιμο αξίας 937,5€, επιβλήθηκε σε άνδρα στο Παλαιοχώρι του Δήμου Παγγαίου, την Πέμπτη 09 Μαΐου, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελευθερούπολης.

 

Ο άνδρας έκαιγε ξερά χόρτα, κάτι που απαγορεύεται κατά την αντιπυρική περίοδο.

 

φωτογραφία αρχείου

Δημοσιεύθηκε στις 9 May 2024 | 7:57 pm


Καβάλα: Οι “Χοροδράσεις” έρχονται για μία ακόμη χρονιά, με πολλές χορευτικές εκδηλώσεις

Στις 11 Μαΐου ο Δήμος Καβάλας, θα πραγματοποιήσει για μία ακόμη χρονιά τις “Χοροδράσεις”, σε συνεργασία με τις χορευτικές ομάδες των πολιτιστικών συλλόγων και τις σχολές χορού της πόλης. 

 

 

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

 

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΜΑΙΟΥ 2024

 

ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 

  • 11:30 - Pollet Dance
  • 12:00 - Διδασκαλία Ζεϊμπέκικου 
  • 12:30 - Παραδοσιακοί χοροί 

 

ΠΑΡΚΟ ΦΑΛΗΡΟΥ (Γήπεδο μπάσκετ)

  • 20:00 - Dance Gala 

 

Οι χορευτικές ομάδες των πολιτιστικών συλλόγων της Καβάλας, θα ξεκινήσουν με πατινάδα από τέσσερα διαφορετικά σημεία περιφερειακά του κέντρου:

  • Πόντος - Πλατεία Κανάρη 
  • Μακεδονία - Ι.Ν. Αποστόλου Παύλου 
  • Νησιά - Τελωνείο 
  • Μικρά Ασία - Καμάρες 
  • Θράκη - Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου 

 

Οι πατινάδες όλων των χορευτικών ομάδων θα καταλήξουν στην Πλατεία Ελευθερίας.

 

Δημοσιεύθηκε στις 9 May 2024 | 7:28 pm


Η Καβάλα τίμησε τους εθνικούς αγώνες κατά του ναζισμού και του φασισμού - Φωτογραφίες

Κατάθεση στεφάνων έγινε στον Δημοτικό Κήπο Καβάλας, την Πέμπτη 9 Μαΐου, για την εθνική αντίσταση κατά των δυνάμεων του ναζισμού και του φασισμού.

 

 

Σχετική ανακοίνωση του Δήμου Καβάλας αναφέρει τα εξής:

“Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, Παναγιώτης Μαμτσαδέλης, κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο της πόλης την Πέμπτη 9 Μαΐου 2024, για την εθνική αντίσταση κατά των δυνάμεων του ναζισμού και του φασισμού. 

 

Δήλωση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας,Παναγιώτη Μαμτσαδέλη 

 

"Σήμερα τιμούμε τους προγόνους μας που αντιστάθηκαν με αυταπάρνηση στις δυνάμεις του άξονα και έκριναν σε μεγάλο βαθμό την έκβαση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

 

Η θυσία τους λειτουργεί ακόμη ως παράδειγμα προς μίμηση για τη νέα γενιά της πατρίδας μας και για όσους πιστεύουν στις αξίες της Ειρήνης και της Ελευθερίας. Αιώνια τους η μνήμη".

 

Φωτογραφίες: Κώστας Σαραϊδάρης”

 

Δημοσιεύθηκε στις 9 May 2024 | 6:50 pm


Θάσος: Συνεδρίαση της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση πυρκαγιών

Την Πέμπτη 9 Μαΐου, έγινε στη Θάσο η τακτική συνεδρίαση του τοπικού επιχειρησιακού συντονιστικού οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π.) του Δήμου Θάσου, για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών.

 

Συζητήθηκε ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για τη Θάσο και οι δυνατότητες των εμπλεκόμενων φορέων, για την επιτυχή αντιμετώπιση των πιθανών περιστατικών πυρκαγιάς, κατά την αντιπυρική περίοδο.

 

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θάσου, Ελευθέριο Κυριακίδη, φέτος αρχίζει η αντιπυρική περίοδο με τον καθαρισμό των αντιπυρικών ζωνών και τη βατότητα του δημοτικού δασικού οδικού στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, λόγω της ολοκλήρωσης των δύο σχετικών έργων από τον Δήμο Θάσου, συνολικής δαπάνης περίπου 1.277.000€».

 

 

Σχετική ανακοίνωση του Δήμου αναφέρει τα εξής:

“Σήμερα, Πέμπτη 9 Μαΐου 2024, πραγματοποιήθηκε στο Δήμο της Θάσου, υπό την προεδρεία του Δημάρχου Θάσου κ. Ελευθέριου Κυριακίδη η τακτική συνεδρίαση του Τοπικού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π.) του Δήμου Θάσου, για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών.

 

Στη συνεδρίαση παρέστησαν ως τακτικά μέλη του Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π. του Δήμου Θάσου: ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, η Προϊσταμένη του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, ο Διοικητής της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του Νομού Καβάλας, εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Θάσου, εκπρόσωπος του Αστυνομικού Τμήματος Θάσου, η Διοικητής του Α’ Λιμενικού Τμήματος Θάσου, ο εκπρόσωπος της ΧΧ ΤΘ Μεραρχίας και ο Δασάρχης Θάσου.

 

Επίσης στην συνεδρίαση παρέστησαν, ως φορείς που κρίθηκε απαραίτητη η συμμετοχή τους: ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής, Υποδομών και Έργων της ΠΑΜΘ, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής προστασίας της ΠΑΜΘ, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής προστασίας της ΠΕ. Καβάλας και Θάσου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θάσου και εκπρόσωπος της ΔΕΥΑ Θάσου, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας και Θράκης, οι εκπρόσωποι των Ναυτιλιακών Εταιριών Α.Ν.Ε.Θ. & Α.Ν.Ε.Κ, καθώς και εκπρόσωποι της Ελληνικής Ομάδας διάσωσης Παρ. Καβάλας και του Συλλόγου Πυρασφάλειας Ποταμιάς.

 

Κατά την συνεδρίαση συζητήθηκε αναλυτικά, μεταξύ όλων των συναρμόδιων φορέων, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για την Θάσο, η ετοιμότητα και οι δυνατότητες των εμπλεκόμενων φορέων στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, αλλά και οι δυνατότητες βελτίωσης της ήδη αγαστής μέχρι τώρα συνεργασίας όλων φορέων για την επιτυχή αντιμετώπιση της αντιπυρικής περιόδου.

 

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο Δήμαρχος Θάσου κ. Ελευθέριος Κυριακίδης δήλωσε τα εξής:

«Η συνεργασία μεταξύ του Δήμου Θάσου και όλων των συναρμόδιων φορέων για την αντιπυρική προστασία της Θάσου ήταν, είναι, και θα συνεχίσει να είναι άριστη και διαρκής.

 

Ο Δήμος της Θάσου, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, εργάζεται συνεχώς καθ’ όλη την διάρκεια του έτους για την αντιπυρική θωράκιση της Θάσου και την διαφύλαξη του σπάνιου φυσικού πλούτου που διαθέτει προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών του.

 

Φέτος ξεκινά η αντιπυρική περίοδο για την Θάσο με τον καθαρισμό των αντιπυρικών ζωνών και την βατότητα του δημοτικού δασικού οδικού στην καλύτερη δυνατή κατάσταση μετά από πολλά έτη, λόγω της ολοκλήρωσης των δύο μεγάλων σχετικών έργων από τον Δήμο Θάσου, συνολικής δαπάνης περίπου 1.277.000€».”

 

Δημοσιεύθηκε στις 9 May 2024 | 6:17 pm


Πάνθηρες: Κάλεσμα στον κόσμο για το κρισιμότερο εντός έδρας παιχνίδι της σεζόν με τον Πανσερραϊκό

Ένας πολύ σημαντικός αγώνας για τα πλέι οφ της Α2 μπάσκετ γυναικών, θα διεξαχθεί την Κυριακή (12/05), στο κλειστό της Καλαμίτσας.

 

Οι Πάνθηρες Καβάλας θα υποδεχθούν τον Πανσερραϊκό, και θέλουν να κάνουν το 1-1 στη σειρά, έτσι ώστε σε ένα τρίτο και τελευταίο παιχνίδι, να κριθεί η πρόκριση στους τελικούς των πλέι οφ.

 

Οι Πάνθηρες κάνουν κάλεσμα στον κόσμο να στηρίξει την προσπάθεια τους, αναφέροντας πως η είσοδος θα είναι δωρεάν για αυτό το παιχνίδι.

 

 

Η ανακοίνωση των Πανθήρων αναφέρει τα εξής:

“Ο κρισιμότερος αγώνας της ομάδας μας στα Playoffs έφτασε!

 

Την Κυριακή 12 Μαΐου, στις 19:00, στο ΔΑΚ Καλαμίτσας “Αλεξάνδρα Δήμογλου”, τα κορίτσια μας υποδέχονται τον Πανσερραϊκό με μοναδικό στόχο τη νίκη.

 

Ο αγώνας έχει τον χαρακτήρα τελικού, καθώς σε περίπτωση ήττας ολοκληρώνεται η πορεία μας στο φετινό πρωτάθλημα της Α2, έχοντας κατακτήσει θεαματικά την 3η θέση, ενώ σε περίπτωση νίκης η σειρά θα μεταφερθεί στις Σέρρες για το τρίτο και τελευταίο παιχνίδι που θα οδηγήσει στον τελικό του πρωταθλήματος!

 

Η πολυπληθής παρουσία των φίλων μας στο εκτός έδρας ματς στις Σέρρες ήταν συγκλονιστική και εμείς με τη σειρά μας θέλουμε να βάλουμε τα δυνατά μας για να τον ευχαριστήσουμε, για την πολύτιμη στήριξη που μας προσφέρει απο την αρχή της σεζόν.

 

Η είσοδος στον αγώνα για το φίλαθλο κοινό είναι δωρεάν!”

 

Δημοσιεύθηκε στις 9 May 2024 | 5:43 pm


Νομός Καβάλας - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στο Νομό Καβάλας