Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Αρκαδίας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Εσπερινός στον Μάη - Θανάση, το γραφικό ξωκκλήσι της Τρίπολης (pics,vid)

Εσπερινός για τον εορτασμό του Μάη - Θανάση τελέσθηκε σήμερα 10 Μαΐου στο εξωκκλήσι του Μάη Θανάση στην Τρίπολη.

Οι άρτοι ευλογήθηκαν Υπέρ Υγείας του Πρόεδρου και του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ζαχαροπλαστών και ακλούθησε περιφορά της εικόνας στον προαύλιο χώρο του Ναού.

Ακολούθησε αρτοκλασία.

Video: 

ArcadiaPortal.gr Εσπερινός στον Μάη - Θανάση στην Τρίπολη

Video of ArcadiaPortal.gr Εσπερινός στον Μάη - Θανάση στην Τρίπολη

Δημοσιεύθηκε στις 10 May 2024 | 10:10 pm


Μάκης Βορίδης από Τρίπολη: Η ΝΔ είναι η κορυφαία κεντροδεξιά δύναμη της Ευρώπης (pics,vid)

Το απόγευμα της Παρασκευής 10 Μαΐου στο Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας στην Τρίπολη πραγματοποιήθηκε συνδιάσκεψη στελεχών της Περιφέρειας Πελοποννήσου της Νέας Δημοκρατίας με κεντρικό καλεσμένο και ομιλητή τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη.

Τα στελέχη του κόμματος βρίσκονται σε εγρήγορση ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών. Ο Μάκης Βορίδης έστειλε μήνυμα νίκης και ισχυρής εντολής στη Νέα Δημοκρατία, συνδέοντας τις ευρωεκλογές με την πολιτική σταθερότητα στη χώρα μας για τα επόμενο χρόνια.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας βρέθηκαν όλα τα στελέχη του κόμματος από τους τέσσερις νομούς της Περιφέρειάς μας  (Αρκαδία, Λακωνία, Μεσσηνία, Αργολίδα), Υυπουργοί και πρώην υπουργοί, μέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, δήμαρχοι, βουλευτές και πρώην βουλευτές.

Επιπλέον, στη συνδιάσκεψη ήταν και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κοντοζαμάνης, Δημήτρης Τσιόδρας, Νιόβη Χριστοπούλου, Πύρρος Δήμας, Νόνη Δούνια, Βίκυ Φλέσσα αλλά και ο γιος του φυλακισμένου Φρέντυ Μπελέρη, Πέτρος, και απηύθυναν όλοι σύντομο χαιρετισμό.

Τη συνδιάσκεψη χαιρέτισε και ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Χρήστος Δήμας, αλλά και ο βουλευτής Αρκαδίας Κώστας Βλάσης ο οποίος μίλησε για το περιεχόμενο και την κρισιμότητα των εκλογών που έρχονται.

Από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας έδωσε σύνθημα στα στελέχη να βρεθούν ξανά στην πρώτη γραμμή του εκλογικού αγώνα, τονίζοντας πως δεν υπάρχει χαλαρή ψήφος, αλλά μια ψήφος με κρίσιμα διακυβεύματα που αφορούν άμεσα την Ελλάδα.

Video: 

ArcadiaPortal.gr Συνδιάσκεψη στελεχών της Νέας Δημοκρατίας από την Πελοπόννησο στην Τρίπολη

Video of ArcadiaPortal.gr Συνδιάσκεψη στελεχών της Νέας Δημοκρατίας από την Πελοπόννησο στην Τρίπολη

Δημοσιεύθηκε στις 10 May 2024 | 9:54 pm


Η Μονή της Χώρας και o... «Μαρμαρωμένος» Πρωθυπουργός (pics)

Οι συμπεριφορές του Έλληνα πρωθυπουργού και της ελληνικής κυβέρνησης σε όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι πλέον εκτός ορίων κατανόησης κάθε σκεπτόμενου Έλληνα, ο οποίος διερωτάται: Tι συμβαίνει; Που πάμε; Γιατί γίνονται όλα αυτά;

Φαίνεται πλέον ότι η εξωτερική πολιτική καθορίζεται και επιβάλλεται από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη στο πλαίσιο μιας προσωπικής πολιτικής και από μία μικρή ομάδα "προθύμων" σε μία διπλωματία μη αντίδρασης και υποτέλειας. Ο ελληνικός λαός μαθαίνει από τις τουρκικές εφημερίδες τι θα συζητηθεί στη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, οι οποίες εφημερίδες δηλώνουν προκλητικά τη χαρά τους για τις επιτυχίες που θα επιτευχθούν για τη χώρα τους. 

Η ορατή ανυπαρξία εθνικής στρατηγικής και οι συνεχείς πράξεις του κ. Μητσοτάκη, που απορρίπτουν την υπάρχουσα και από κοινού διαμορφωμένη με πολιτικά κόμματα και με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, είναι ένα μήνυμα στην Τουρκία για ενδοτισμό και υποχωρήσεις, ο οποίες πλέον γίνονται ορατές.

Έτσι, οι συνεχείς προκλήσεις εκ μέρους κυρίως της Τουρκίας είναι μεγάλες και καταιγιστικές. "Η Γαλάζια Πατρίδα", "Το τουρκικό Αιγαίο", "Η θάλασσα των νησιών", "Το εκπαιδευτικό μοντέλο της Τουρκίας με σαφή προσανατολισμό στην κατάληψη ελληνικού χώρου", "Τα τζαμιά στην Ελλάδα", "Οι δηλώσεις για καταπιεσμένη τουρκική μειονότητα στη Θράκη", "Η δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο" και πολλές άλλες μικρές και μεγάλες διεκδικήσεις.

Και λίγο πριν την επίσημη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Τουρκία, οι Ασκήσεις έρευνας και διάσωσης  στο κέντρο του Αιγαίου και η μετατροπή του καθεδρικού ναού της Μονής της Χώρας σε τζαμί, ακολουθώντας την προηγούμενη μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας, ενέργειες που δείχνουν το αληθινό πρόσωπο και  την ατιμωτική συμπεριφορά του "συνομιλητή" Ερντογάν.

Καθολικό της Μονής της Χώρας:

Ο ναός της «Χώρας» ήταν το καθολικό της Μονής της «Χώρας» που είχε κτισθεί εκτός των τειχών του Μ. Κωνσταντίνου, "εν τη Χώρα", δηλαδή στην ύπαιθρο, η γεωγραφική θέση της οποίας, κατά μία εκδοχή, έδωσε την ονομασία. 

Κατά δεύτερη εκδοχή, η ονομασία προκύπτει από την παράσταση σε ψηφιδωτό, όπου η Παρθένος αναγράφεται ως "Χώρα του Αχωρήτου", δηλαδή Αυτή η οποία δέχθηκε Εκείνον που δεν χωράει πουθενά, τον Χριστό, ή από τη ψηφιδωτή παράσταση στο νάρθηκα για τον Χριστό, ως "Χώρα των Ζώντων". Η κατασκευή των νέων τειχών του Μ. Θεοδοσίου που αύξησε την επιφάνεια της Πόλεως από 700 εκτάρια (7.000 στρέμματα) σε 1.400 εκτάρια (14.000 στρέμματα) το τοποθέτησε εντός των νέων τειχών και κοντά στην πύλη της Ανδριανουπόλεως, νότια του Κερατίου κόλπου και στη σημερινή συνοικία «Εντιρνέ Καπίσι» (πύλη της Ανδριανουπόλεως). 

Ο αρχικός ναός, κατά την παράδοση, κτίστηκε τον 6ο μ.Χ. αιώνα από τον Άγιο Θεόδωρο, χωρίς να έχουν διασωθεί υπολείμματα του. Γίνεται αποδεκτό ότι στην ίδια θέση ένας νέος ναός κατασκευάσθηκε στο διάστημα 1077-81 από την πεθερά του Αλεξίου Α’ Κομνηνού, τη Μαρία Δούκαινα. Στη συνέχεια ο Θεόδωρος Μετοχίτης (Μέγας Λογοθέτης), φημισμένος λόγιος, συνέβαλλε στην τελική διαμόρφωση (1316-21) επεκτείνοντας τον με την κατασκευή του εξωνάρθηκα, του νοτίου παρεκκλησίου, του υπερώου πάνω από το βόρειο κλίτος και τον εσωτερικό διάκοσμο του ναού που περιλάμβανε μοναδικά ψηφιδωτά και τοιχογραφίες. Τα ψηφιδωτά και το εικονογραφικό πρόγραμμα που έχουν εφαρμόσει αποτελούν έκφραση του οικουμενικού πνεύματος της πίστεως, αξεπέραστου ποιοτικού επιπέδου και απαρχή του αναγεννησιακού πολιτισμού.

Η μετατροπή του ναού σε τέμενος (Τζαμί) έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του Σουλτάνου Βαγιαζήτ Β΄ (1431-1512) από τον μέγα βεζίρη Ατίκ Αλή Πασά και έμεινε γνωστό ως Καριγιέ Τζαμί (Kariye Camii). Την εποχή αυτή μετετράπησαν 10 ναοί σε τζαμιά, ενώ είχαν προηγηθεί 16 από τον Μωάμεθ Β' και ακολούθησαν πολλοί αργότερα. Μεγάλο μέρος των ψηφιδωτών διατηρήθηκε και μετά την μετατροπή. Το κτίριο ανακαινίστηκε από τον αρχιτέκτονα Ismail Halife το 1766, διατηρώντας το διάκοσμο. 

Τα ψηφιδωτά και οι νωπογραφίες αποκαλύφθησαν ολοκληρωτικά και καθαρίστηκαν στο διάστημα (1948-1959) από το Βυζαντινό Ινστιτούτο Αμερικής και το Dumbarton Oaks του Harvard University με πολλές δυσκολίες. 

Ο ναός τυπολογικά ανήκει στον τύπο της τρουλαίας βασιλικής, της οποίας η αρχική φάση, μετά από επέμβαση λόγω σεισμικών δράσεων, συμπληρώθηκε με την κεντρική αψίδα, η οποία εξωτερικά ήταν πεντάπλευρη και εσωτερικά ημικυκλική μαζί με δύο εκατέρωθεν διαμερίσματα, την πρόθεση αριστερά και το διακονικό δεξιά, και με τέσσερις ογκώδεις γωνιακούς πεσσούς να αντικαθιστούν τα στηρίγματα του τρούλου. Ομοίως, κατά την ανακαίνιση του Μετοχίτη, διατηρώντας τον πυρήνα του ναού ξαναχτίστηκε ο εσωνάρθηκας με τον τρούλο του, ο οποίος επεκτάθηκε με τον εξωνάρθηκα και με το νότιο τρουλαίο ταφικό παρεκκλήσιο.

Έχει εμβαδόν 742,50 τ.μ., διαθέτει συνολικά 6 τρούλους και ξεχωρίζει για το κάλλος του, που διαμορφώνεται εξωτερικά από τον κεραμοπλαστικό διάκοσμο στις όψεις και εσωτερικά από την ορθομαρμάρωση, τα ιδιόμορφα κιονόκρανα, το γλυπτό διάκοσμο, θαυμάσιες νωπογραφίες και αριστουργηματικά μωσαϊκά. Εκείνο που καθιστά ιδιαίτερο το ναό, όπως και πολλά βυζαντινά μνημεία, είναι ο κοινός και ολοκληρωμένος σχεδιασμός της αρχιτεκτονικής μορφής με τη διακόσμηση, η συνύπαρξη της αρχιτεκτονικής με τις τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά, ως μία ολοκληρωμένη ενότητα γνωστή και σχεδιασμένη από την αρχή. 

Τουρκική πολιτική:

Η μετατροπή του Μουσείου της Χώρας σε Τζαμί από τον Ερντογάν δείχνει τη σπασμωδική και κατακτητική κίνηση ενός κράτους που δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με το ξένο παρελθόν του, με την αλλότρια κληρονομιά του και δεν μπορεί να το διαχειριστεί, με όρους κατανόησης, και αντίληψης του τεράστιου αξιακού και  συμβολικού φορτίου που έχει η κληρονομιά.

Έτσι, το κατακτά για δεύτερη φορά αλλοιώνοντας τελείως το χαρακτήρα του μνημείου με την κάλυψη και απόκρυψη των ψηφιδωτών, που είναι το συστατικό στοιχείο του ναού κι έτσι αδυνατεί να προσφέρει τη συνολική εικόνα του τρισδιάστατου έργου και το ιερό περιεχόμενο του.

Είναι λοιπόν η μετατροπή, όχι μια στιγμιαία κίνηση του Ερντογάν, αλλά εντάσσεται σε μια πλέον αναθεωρητική οθωμανική Στρατηγική που ακολουθεί η Τουρκία, η οποία μέσω της επιθετικότητας και της ορμής που της εξασφαλίζουν τα ενεργά, διάχυτα και ισχυρά ρεύματα οθωμανισμού που υπάρχουν στη χώρα, προσπαθεί να επιβληθεί. Να σημειωθεί ότι ο ναός της "Χώρας" δεν ήταν κεντρικός, ούτε είχε σχέση με την πολιτική εξουσία, ούτε είχαν συμβεί μέσα σε αυτόν πολιτικά γεγονότα, ούτε ήταν συνδεδεμένος με θρησκευτικά δρώμενα. Έτσι, με την κίνηση αυτή ο Ερντογάν θέλει να ξεπεράσει το Χριστιανισμό και το Βυζάντιο, στρέφοντας πλέον το λαό του μακριά από την Ευρώπη, κλείνοντας τελείως τις πόρτες στην πολύ περιορισμένη πολυπολιτισμικότητα της Τουρκικής κοινωνίας και διαγράφοντας οτιδήποτε που δεν είναι ισλαμικό, ισοπεδώνοντας και βεβηλώνοντας πολιτιστικά χριστιανικά μνημεία, στοχεύοντας στην παγκόσμια παρουσία της Τουρκίας ως εκπρόσωπος του ισλαμικού κόσμου. Κι ενώ από τη μεριά της Τουρκίας βλέπουμε μια ολομέτωπη επίθεση στην πατρίδα μας, σε κάθε τι που δεν είναι ισλαμικό, που δεν συνάδει και δεν συμφωνεί με τους στόχους της για την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, από τη μεριά της Ελλάδας παρατηρείται ένα φοβικό και ενδοτικό σύνδρομο που κατέχει την Κυβέρνηση, τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, την πολιτική και την πολιτειακή εξουσία. Και συμπληρώνεται το σύνδρομο από μία παθητική και αντιφατική στάση της Κυβέρνησης όσον αφορά την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και την απώλεια εθνικής κυριαρχίας, εγκλωβισμένη η χώρα στην προσωπική πολιτική του κ. Μητσοτάκη, παρακολουθώντας ως θεατής και αναμένοντας το θαύμα.

Απώτερος στόχος είναι η αναθεώρηση της ιστορίας και η μετατροπή της Κωνσταντινουπόλεως, της ανοικτής και ανεκτικής Μητροπόλεως, σε ιερή πόλη των μουσουλμάνων, περιορίζοντας τον ιστορικό ρόλο της ως κέντρο της "πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Ορθοδοξίας", προσπαθώντας να ξεπεράσει τη δόξα, το μεγαλείο και την αίγλη της Πρωτόθρονης των Χριστιανών, της Βασιλεύουσας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και να αναβιώσει την Κωνσταντινούπολη ως πρωτεύουσα δυνατού και μεγάλου τουρκικού κράτους, εφαρμόζοντας την υπογραφή του γράμματος του Μωάμεθ Β' στον Δόγη Μοτσενίγο το 1480, «Σουλτάνος, Βασιλεύς και Αυτοκράτωρ Ασίας, Ευρώπης και των εξής».

Δεν πρέπει να μας ξεφεύγει ότι:

• Η σημερινή πολιτική του Ερντογάν αντιστοιχεί στους σκοπούς και στα δεδομένα της αντικειμενικής πολιτικής της Τουρκίας, που είναι ξανά η δημιουργία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με όρους κυριαρχίας και όχι θρησκευτικότητας.

• Οι επιδιώξεις των Τούρκων κινούνται όπως τα παγόβουνα, που το μεγαλύτερο μέρος τους είναι κρυμμένο στο νερό και παρουσιάζονται σιγά - σιγά.

• Κι απέναντι σε αυτήν την επικίνδυνη Στρατηγική της Τουρκίας εμείς, πέρα από το ότι δε διαθέτουμε Εθνική Στρατηγική, αντιμετωπίζουμε την όλη κατάσταση με άγνοια, ηθικολογίες, πολιτική ελαφρότητα, προπαγάνδα, και τυχαιότητα, με ένα ενδοτικό πρωθυπουργό και μια αδρανή, αμήχανη και "Μαρμαρωμένη" Κυβέρνηση.

Υ.Γ. Η εικόνα του Ερντογάν, στα εγκαίνια της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τέμενος (Τζαμί), μπροστά από ένα "δάσος" από μιναρέδες δείχνει καθαρά τις πραγματικές βλέψεις της Τουρκίας.

 

Δρ. Απόστολος Ε. Παπαφωτίου

Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.

Οικονομολόγος Ε.Κ.Π.Α.

Δημοσιεύθηκε στις 10 May 2024 | 9:00 pm


Μέρα Γνωριμίας με το Μουσικό Σχολείο Τρίπολης

Το Μουσικό Σχολείο Τρίπολης προσκαλεί τους μαθητές και τις μαθήτριες της ΣΤ' τάξης των Δημοτικών Σχολείων της Αρκαδίας και τους γονείς-κηδεμόνες τους να συμμετάσχουν στη Μέρα γνωριμίας που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Μαΐου από τις 9.00 π.μ. μέχρι τις 15.00 μ.μ. 

Θα χαρούμε να σας γνωρίσουμε και να σας ξεναγήσουμε στο σχολείο μας!

Η Διευθύντρια του Σχολείου,

Δρ. Κυριακή Ζαχαροπούλου

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 10 May 2024 | 8:34 pm


«Η δίκαιη οργή των βιοπαλαιστών αγροτών να αποτελέσει κριτήριο ψήφου στις ευρωεκλογές»

φωτογραφία αρχείου arcadiaportal.gr

Η μεγάλη μείωση της  ενίσχυσης του πορτοκαλιού προς χυμοποίηση (3.573.460 ευρώ για το 2023 από 5.357.695 ευρώ το 2022)παράλληλα με  το διπλασιασμό σχεδόν της επιλέξιμες έκτασης, διαμόρφωσε την ενίσχυση στα 21,84 ευρώ ανά στρέμμα από 58,8 ευρώ!

Το γεγονός αυτό, δίνει ένα ακόμη χτύπημα στο πενιχρό εισόδημα των πορτοκαλοπαραγωγών του νομού μας που κυριολεκτικά παλεύουν να μείνουν στη παραγωγή, αφού και οι αθρόες εισαγωγές πορτοκαλιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την Αίγυπτο, όπως καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συνεταιρισμών, έχουν σαν αποτέλεσμα την κατάρρευση της τιμής και του επιτραπέζιου πορτοκαλιού.

Η πραγματική αιτία για την ασφυκτική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές αγρότες είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συναποφασίζουν κάθε φορά οι κυβερνήσεις. 

Στην πραγματικότητα η ΚΑΠ, είναι η διεθνοποιημένη αγροτική πολιτική που δίνει  στα μεταποιητικά και εμπορικά μονοπώλια τη δυνατότητα να εξασφαλίζουν την απαραίτητη πρώτη ύλη απ' όπου τους συμφέρει καλύτερα, παράλληλα με την ευχέρεια να συμπιέζουν τις τιμές στα προϊόντα των αγροτών, να καθορίζουν υψηλές τιμές στην κατανάλωση και τελικά να εκτοξεύουν τα μονοπωλιακά υπερκέρδη τους. 

Και η «νέα» Κοινή Αγροτική Πολιτική 2021 – 2027 που ψηφίστηκε από τους ευρωβουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του κόμματος του Βελόπουλου (Ελληνική Λύση), οι οποίοι σήμερα παραμυθιάζουν τους αγρότες ότι είναι στο πλευρό τους, είναι στη κατεύθυνση ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων.

Ακόμη και το επιχείρημα των  κομμάτων ότι δήθεν ψηφίζουν την ΚΑΠ γιατί δίνει τις ενισχύσεις στους αγρότες και έτσι τους διασφαλίζεται ένα εισόδημα, καταρρέει από τις πρόσφατες πληρωμές για το χυμοποιήσιμο πορτοκάλι. Την ψηφίζουν με κριτήριο την κερδοφορία των μονοπωλίων που λυμαίνονται το βιος των παραγωγών, πατώντας πάνω και στις άμεσες ενισχύσεις που εντείνουν την καταλήστευσή του. Γιατί οι επιδοτήσεις είναι η άλλη όψη του νομίσματος των τιμών, ακόμα και κάτω του κόστους, που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι στα προϊόντα των αγροτών.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες δεν έχουν άλλη διέξοδο από τον δρόμο του αγώνα, σε κατεύθυνση σύγκρουσης με τους αντιπάλους τους, που είναι οι έμποροι, οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι, το κράτος, οι κυβερνήσεις και η ΕΕ.

Και όσο πιο ισχυρό είναι το ΚΚΕ και στην Ευρωβουλή θα δυναμώνει η πάλη με προοπτική την επιβίωση των ανθρώπων του μόχθου της αγροτικής παραγωγής. Η οργή, η αγανάκτηση και η δυσαρέσκεια να αποτελέσει κριτήριο ψήφου  στις ευρωεκλογές, με πολύ πιο δυνατό ΚΚΕπου αποτελεί εγγύηση υπεράσπισης των συμφερόντων του λαού.

10/5/2024, Δελτίο Τύπου

 

Δημοσιεύθηκε στις 10 May 2024 | 8:20 pm


Προειδοποίηση για ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα - «Κίνδυνος» για το Διαδίκτυο

φωτογραφία αρχείου arcadiaportal.gr

Για μια ισχυρή ηλιακή καταιγίδα που θα μπορούσε να επηρεάσει την παροχή ενέργειας στη Γη και να θέσει εκτός λειτουργίας το διαδίκτυο, προειδοποίησε η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA).

Η προειδοποίηση για την ισχυρή ηλιακή, γεωμαγνητική καταιγίδα που θα βγάλει off το διαδίκτυο, έγινε χθες (09.05.2024) από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ – και είναι η πρώτη από το 2005, όταν η Γη είχε χτυπηθεί από την υψηλότερη ποσότητα ακτινοβολίας που έχει καταγραφεί για περισσότερο από μισό αιώνα.

Η “ασυνήθιστη” αυτή ηλιακή καταιγίδα μπορεί να διαταράξει τις ηλεκτρονικές συσκευές όπως το GPS και τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια των δύο ωρών που χρειάζεται για να φτάσει στην μέγιστη ισχύ της.

Μετά από αυτό, μπορεί να συνεχιστεί με μειωμένη ισχύ το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με το Met Office.

Θα μπορούσε επίσης να εκπέμψει μια “θεαματική επίδειξη” φωτός, ή σέλας που μοιάζει με το Βόρειο Σέλας, σε μεγάλο μέρος του βόρειου ημισφαιρίου, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το Met Office δήλωσε ότι υπάρχει “πιθανότητα το σέλας να γίνει ορατό σε όλα τα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου”.

Μια σειρά από ηλιακές εκλάμψεις απελευθέρωσαν μεγάλους όγκους πλάσματος στον ήλιο, πυροδοτώντας τον πόλεμο μετά τον εντοπισμό τους την Τετάρτη (08.05.2024).

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 10 May 2024 | 8:00 pm


Στην Κορώνη για τον εορτασμό της Παναγίας Ελεήστριας ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός

Την προστάτιδά της Παναγία Ελεήστρια γιόρτασε με λαμπρότητα η Κορώνη, την Παρασκευή 10 Μαΐου, γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής.

Της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, πλαισιωμένος από κληρικούς της Αρχιερατικής Περιφέρειας Κορώνης.

Πλήθος πιστών, μεταξύ των οποίων και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, συμμετείχαν στη λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας, στα γραφικά σοκάκια της ιστορικής Κωμόπολης, ενώ με το πέρας της λιτανείας τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση ενώπιον των προτομών του μακαριστού Μητροπολίτου Μεσσηνίας κυρού Χρυσοστόμου Δασκαλάκη και των Εθνομαρτύρων Επισκόπων Κορώνης Γρηγορίου Μπίστη και Μεθώνης Γρηγορίου Παπαθεοδώρου.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, ανέφερε: «Σήμερα, η Κορώνη εορτάζει με λαμπρότητα την Παναγία Ελεήστρια, προστάτιδά της, με πλήθος πιστών να συμμετέχει στη λιτανεία και στις εκδηλώσεις. Ας συνεχίσουμε να τιμούμε την παράδοση και την πνευματική μας κληρονομιά. Χρόνια Πολλά σε όλους».

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 10 May 2024 | 7:45 pm


Η Χορωδία Τρίπολης στην Κέρκυρα (pics)

Το τριήμερο 19, 20 και 21 Απρίλη η ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ταξίδεψε στην Κέρκυρα ανταποκρινόμενη σε πρόσκληση για Συναυλία, με τα δύο τμήματά της, τη LA VITA (Μος η Ελένη Αλεξοπούλου) και το ΜΙΚΤΟ (Μος η Αμαλία Γούλα). Στο πιάνο και στο ακορντεόν ο βιρτουόζος Παναγιώτης Μαρκόπουλος.

Ήταν μια ανοιξιάτικη έξοδος της Χ.Τ. στο μαγευτικό νησί των Φαιάκων που ενθουσίασε και έτερψε την 60μελή αποστολή των χορωδών και συνοδών• την οποία αποστολή συνόδεψαν η τ. Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, παιδίατρος, Γεωργία Παναγοπούλου, και ο Δημοτικός Σύμβουλος Δημήτρης Κοσκινάς.

Η αποστολή ξεναγήθηκε -από ξεναγό- εντός κι εκτός της πόλης της Κέρκυρας, προσκύνησαν τον Άγιο, γεύτηκαν τα κερκυραϊκά ποτά κι εδέσματα, ψώνισαν ενώ, με ακορντεονίστα τον Παναγιώτη, η διαμονή ήταν μία διαρκής διασκέδαση... Όσο για τους Βελονάδες, το κεφαλοχώρι, αυτό και τι δεν έκανε και τι δεν πρόσφερε για να ικανοποιήσει τους Τριπολιτσιώτες χορωδούς...!

Ένας μπουφές που περιλάμβανε “και του πουλιού το γάλα”!

Δύο εβδομάδες μετά, τη Μεγάλη δηλαδή Εβδομάδα, η  ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του Δήμου Τρίπολης, απέδωσε πολυφωνικά τα εγκώμια και τροπάρια της Μεγάλης Παρασκευής στα σκαλιά του κουκλίστικου Μαλλιαροπουλείου  Θεάτρου! Η μεσημβρινή αυτή κατάνυξη – πρόγευση της βραδινής του Επιταφίου –, ενώπιον Τριπολιτών και επισκεπτών, γέμισε το χώρο με ευλάβεια χαρακτηριστική της μέρας και της διάθεσης!

Υπάρχουν κι άλλες προσκλήσεις που αναμένουν τη Χ.Τ.... Προς τούτο οι πρόβες συνεχίζονται “και όσοι πιστοί προσέλθετε” και δε θα το μετανιώσετε αφού η Χ.Τ. είναι ο Τριπολίτικος Καλλιτεχνικός Σύλλογος με πανελλήνια -και όχι μόνο- εμβέλεια! Είναι ο πολιτιστικός φορέας της πόλης που διαφημίζει την Τρίπολη, εντός κι εκτός Ελλάδας, για τέσσερις δεκαετίες!

Από το Δ.Σ. τής
ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

 

Δημοσιεύθηκε στις 10 May 2024 | 7:32 pm


Βόρεια Ελλάδα: Υπάλληλοι Περιφερειακής Ενότητας και ιδιώτες συνελήφθησαν για σύσταση 3 εγκληματικών οργανώσεων

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος εξαρθρώθηκαν -3- εγκληματικές  ομάδες, αποτελούμενες από ιδιώτες και κτηνιάτρους Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας, που δραστηριοποιούνταν στην έκδοση ψευδών βεβαιώσεων γέννησης - θανάτων και σφαγής ζώων, έναντι αμοιβής, για λογαριασμό κτηνοτρόφων, ζημιώνοντας το ελληνικό Δημόσιο. 

Για την αποδόμηση των εγκληματικών ομάδων πραγματοποιήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση χθες, Πέμπτη, 9 Μαΐου 2024, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν συνολικά -6- άτομα, εκ των οποίων -4- υπάλληλοι και -2- ιδιώτες, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη -33- άτομα. 

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία –κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, δωροληψία - δωροδοκία υπαλλήλου, εμπορία επιρροής-μεσάζοντες, ψευδή βεβαίωση, παράβαση καθήκοντος, απάτη, και παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων. 

Προηγήθηκε καταγγελία σε βάρος υπαλλήλου, ο οποίος, εκμεταλλευόμενος την ιδιότητά του, έλαβε χρηματικό ποσό από ιδιώτη για την άσκηση επιρροής σχετικά με πρόστιμο που θα του επιβαλλόταν από κτηνιατρική υπηρεσία, αλλά και για αποζημίωση που θα λάμβανε λόγω θανάτωσης ζώων του, εξαιτίας νόσου. 

Στο πλαίσιο της έρευνας, κατά την οποία αξιοποιήθηκαν ειδικές ανακριτικές τεχνικές και στοιχεία που προέκυψαν από την αξιολόγηση και ανάλυση πληροφοριακών και προανακριτικών δεδομένων, προέκυψε η ύπαρξη τριών εγκληματικών ομάδων, αποτελούμενες από κτηνιάτρους – υπαλλήλους της Περιφερειακής Ενότητας και διοικητικά μέλη σφαγείου. 

Ειδικότερα, η πρώτη και δεύτερη εγκληματική ομάδα, τουλάχιστον από τα τέλη του 2023, με τη συμμετοχή υπαλλήλων-κτηνιάτρων και διοικούντων Βιομηχανικού Σφαγείου, έχοντας κοινό πεδίο δράσης και ταυτόσημη μεθοδολογία, δραστηριοποιούνταν σε εικονικές σφαγές, μέσω έκδοσης ψευδών βεβαιώσεων σφαγής, λαμβάνοντας χρηματικές αμοιβές από κτηνοτρόφους, οι οποίοι καθίσταντο δικαιούχοι παράνομων οικονομικών ενισχύσεων και αποζημιώσεων από το ελληνικό Δημόσιο.    

Προς το σκοπό αυτό, οι κτηνοτρόφοι προέβαιναν σε ψευδείς δηλώσεις γεννήσεων-θανάτων και σφαγών βοοειδών και μαύρων χοίρων που είχαν στην εκμετάλλευσή τους προς την αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία, ενώ με τη συνδρομή των ανωτέρω υπαλλήλων - κτηνιάτρων και των υπευθύνων του σφαγείου, βεβαιώνονταν οι εικονικές σφαγές και εκδίδονταν τα σχετικά παραστατικά, αντίστοιχα. 

Συνολικά, τα μέλη των δύο εγκληματικών ομάδων, σε τουλάχιστον -11- περιπτώσεις, βεβαίωσαν ψευδώς την εικονική σφαγή -193- βοοειδών και χοίρων έναντι αμοιβής από -8- κτηνοτρόφους της περιφέρειάς τους. 

Η τρίτη εγκληματική ομάδα, αποτελούνταν από -4- υπαλλήλους-κτηνιάτρους, οι οποίοι, προφασιζόμενοι τον αυξημένο αριθμό ζώων που οι κτηνοτρόφοι προσάγουν προς σφαγή κατά τις εορταστικές περιόδους Χριστουγέννων και Πάσχα, απαιτούσαν και λάμβαναν χρηματικές αμοιβές από κτηνοτρόφους για ενέργειες ή παραλείψεις σχετικές με τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα. 

Συγκεκριμένα, από την εν λόγω διαδικασία που οι ίδιοι ονόμαζαν «Κοινό Ταμείο», έλαβαν από κτηνοτρόφους και εμπόρους ζώων συνολικά το ποσό των -2.660- ευρώ, κατά την περίοδο των Χριστουγέννων 2023, και -3.630- ευρώ, κατά την περίοδο του Πάσχα 2024.

Για την αποφυγή της ταυτοποίησής τους, μάλιστα, τα μέλη των εγκληματικών ομάδων κατά την επικοινωνία τους χρησιμοποιούσαν κωδικές λέξεις, ενώ στο πλαίσιο των ερευνών, προέκυψαν και αυτοτελείς αξιόποινες πράξεις των υπαλλήλων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους (εκδόσεις αδειών διακίνησης ζώων, ψευδείς βεβαιώσεις θανάτου ζώων, ψευδείς βεβαιώσεις δήλωσης ηλικίας ζώων, διαμεσολάβηση για μείωση ή διαγραφή επιβληθέντων διοικητικών προστίμων).

Μάλιστα, λόγω της εξάρθρωσης των εγκληματικών ομάδων, αποφεύχθηκε ζημία ύψους -54.000- ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο, η οποία θα προκαλούνταν από την παράνομη δραστηριότητα των εγκληματικών ομάδων.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, οχήματα, επαγγελματικούς χώρους, καθώς και στην κατοχή των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• -26.800- ευρώ, 

• -3- χάλκινα και -1- χρυσό νόμισμα αρχαίων και υστεροβυζαντινών χρόνων, 

• -7- κινητά και 

• χειρόγραφες σημειώσεις.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ τα κατασχεθέντα χρηματικά ποσά και αρχαία νομίσματα θα αποσταλούν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και στην αρμόδια Εφορία Αρχαιοτήτων, αντίστοιχα.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 10 May 2024 | 7:16 pm


Καλαμάτα: 41χρονος εξαπάτησε γυναίκα με «δόλωμα» το market pass

φωτογραφία αρχείου arcadiaportal.gr

Εξιχνιάστηκε, ύστερα από αστυνομική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, μία (1)  περίπτωση απάτης σε βάρος ημεδαπής, που έγινε την 4.5.2024.

Για την υπόθεση αυτή σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 41χρονου ημεδαπού, για απάτη και παράνομη πρόσβαση σε σύστημα πληροφοριών ή σε δεδομένα.

Ειδικότερα, ο δράστης επικοινώνησε τηλεφωνικά με την παθούσα και προσποιούμενος τον υπάλληλο λογιστικού γραφείου, με τα προσχήματα χορήγησης επιδόματος “market pass”, κατάφερε να την εξαπατήσει και να της αποσπάσει χρήματα.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 10 May 2024 | 7:00 pm


Αττική: Νεκρό έμβρυο 5 μηνών εντοπίστηκε σε χωματερή - Συνελήφθησαν οι γονείς του

φωτογραφία αρχείου arcadiaportal.gr

Νεκρό βρέθηκε στη χωματερή στη Βραυρώνα το έμβρυο πέντε μηνών περίπου που είχαν πετάξει στα σκουπίδια οι γονείς του, οι οποίοι εργάζονται το τελευταίο διάστημα σε ξενοδοχείο της περιοχής.

Το έμβρυο βρέθηκε νεκρό μέσα σε σακούλα στη χωματερή στη Βραυρώνα και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες προσδιορίζεται στην ηλικία των 5 μηνών.

Αστυνομικές πηγές, μιλώντας στο protothema.gr, ανέφεραν πως η γυναίκα πήγε χθες το βράδυ στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» με αιμορραγία και οι γιατροί της είπαν ότι ήταν έγκυος χωρίς να μπορούν να προσδιορίσουν αν είχε προηγηθεί αποβολή ή κανονικός τοκετός. Πάντως, βιντεοληπτικό υλικό φέρεται να έχει καταγράψει τον άνδρα να πετάει στα σκουπίδια το έμβρυο.

Συγκεκριμένα λίγο μετά τις 5 το απόγευμα της Παρασκευής (10/05/2024) οι αστυνομικοί εντόπισαν το άψυχο κορμάκι του βρέφους τυλιγμένο σε μια σακούλα και χτυπημένο στο κεφάλι.

Οι γονείς έχουν συλληφθεί και ο πατέρας κρατείται στην Ασφάλεια και η μητέρα στο νοσοκομείο, με ακατάσχετη αιμορραγία, ενώ η ιατροδικαστική έρευνα αναμένεται την Δευτέρα (13/05/2024).

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 10 May 2024 | 6:47 pm


Εξιχνιάστηκε ανθρωποκτονία στη Θεσσαλονίκη

φωτογραφία αρχείου arcadiaportal.gr

Από Αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, εξιχνιάστηκε περίπτωση ανθρωποκτονίας σε βάρος 41χρονου ημεδαπού που έλαβε χώρα μεσημβρινές ώρες της 04-05-2024 στην περιοχή της Σταυρούπολης (σχετικό το από 04-05-2024 Δελτίο Τύπου).

Στο πλαίσιο της υπόθεσης συνελήφθησαν σήμερα (10-05-2024), δυνάμει σχετικών ενταλμάτων, δύο ημεδαποί ηλικίας 50 και 41 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για τα, κατά περίπτωση, αδικήματα της ανθρωποκτονίας με δόλο, συνέργειας σε ανθρωποκτονία με δόλο, παράνομης οπλοφορίας οπλοχρησίας, του εμπρησμού και της διακεκριμένης φθοράς.

Πιο αναλυτικά, όπως προέκυψε από την έρευνα οι δύο άντρες, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον 41χρονο συναντήθηκαν στις 04-05-2024 στην ανωτέρω περιοχή και μετά από μεταξύ τους διαπληκτισμό, ο 50χρονος έβαλε με πυροβόλο όπλο κατά του 41χρονου, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του τελευταίου.

Την 06-05-2024, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Θέρμης εντόπισαν, σε παράδρομο της Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Μουδανιών, το όχημα με το οποίο είχαν  μετακινηθεί οι δράστες, καμένο ολοσχερώς, ενώ από την προκληθείσα πυρκαγιά είχε προκύψει κίνδυνος και για παρακείμενες ιδιοκτησίες.

Την 09-05-2024, ο 41χρονος μετέβη αυτοβούλως στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Κατερίνης, όπου διακριβώθηκε η εμπλοκή του στην υπόθεση. Επιπλέον, αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας, μετά από αξιοποίηση πληροφοριών και αναζητήσεων, με τη συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Κατερίνης και του Τμήματος Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης εντόπισαν, σε αγροτική περιοχή της Πιερίας και προσήγαγαν τον 50χρονο.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 10 May 2024 | 6:30 pm


Το Ανθοκήπιο Καρυτσιώτη στο Δημοτικό Σχολείο Άστρους

Η δημιουργία του θερμοκηπίου βασίστηκε σε μια ιδέα του δασκάλου του σχολείου κ. Πέτρου Παινέση, στα πλαίσια του εορτασμού των 200 ετών, από την σύγκλιση της Β' Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων στο Άστρος.

Το Θερμοκήπιο συμβολίζει το " Ανθοκήπιο Καρυτσιώτη" που υπήρχε σε αυτό τον χώρο.

Στόχος της προσπάθειας είναι να ασχοληθούν τα παιδιά με τη φύση και την καλλιέργεια στην πράξη, βιωματικά και όχι μόνο θεωρητικά. Να γίνει το θερμοκήπιο ο συνδετικός κρίκος που θα ενώσει το παιδί με τη φύση και το περιβάλλον ώστε να το ευαισθητοποιήσει, να το κινητοποιήσει και να το οδηγήσει στην υιοθέτηση μιας οικολογικής στάσης ζωής, αλλά και να γνωρίσουν καλύτερα την ιστορία του τόπου μας !!!

Η ιδέα αγκαλιάστηκε αμέσως από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών και σύντομα δρομολογήθηκε η υλοποίησή της.

Τον Μάιο του 2023 , η πρόταση με την θερμή υποστήριξη του δασκάλου και Προέδρου της Επιτροπής Παιδείας  Αρφάνη Αλέξιου και της Προέδρου της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Εκπαίδευσης Μπάρλα Αρετής άρχισε να υλοποιείται.

Δημοσιεύθηκε στις 10 May 2024 | 6:15 pm


Κορινθία: Μία σύλληψη 19χρονου για εκκρεμή δικαστική απόφαση

φωτογραφία αρχείου arcadiaportal.gr

Συνελήφθη, χθες (9.5.2024) το πρωί, στην Κόρινθο, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) Κορινθίας, 19χρονος ημεδαπός, γιατί σε βάρος του εκκρεμούσε απόφαση του Β΄ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Κορίνθου, για απειλή, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 10 May 2024 | 6:00 pm


Η εορτή του Οσίου Λεοντίου στη Βλαχέρνα (pics)

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου τιμήθηκε η μνήμη του Οσίου Λεοντίου του «ασκήσαντος εν τη κωμοπόλη ταύτη».

Οι συγχωριανοί μας παρακολούθησαν την Αναστάσιμη Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε προς τιμήν του Οσίου. Στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ΄αρτοκλασίας συγχοροστάτησαν ο εφημέριος της ενορίας της Βλαχέρνας π. Παναγιώτης Τρυφωνόπουλος, ο π. Ιωάννης Τσίτουρας και ο π. Ιωάννης Παζιούρος. Επίσης τέθηκαν σε προσκύνηση η ιερά εικόνα Παναγίας της Βλαχέρνας καθώς και τα ιερά Λείψανα και η πατερίτσα του Οσίου.

 

vlaxerna.gr

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 10 May 2024 | 5:40 pm


Τέλος οι «κολλημένες» ομπρέλες στις οργανωμένες παραλίες - Όλοι οι νέοι κανόνες

φωτογραφία αρχείου arcadiaportal.gr

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η εφαρμογή του προσφάτως ψηφισθέντος νόμου που αφορά στην παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας.

Ποιοι είναι οι νέοι κανόνες και οι υποχρεώσεις

Δεν επιτρέπεται παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας όταν το μήκος ή πλάτος τους είναι μικρότερο των 4 μέτρων ή όταν το συνολικό εμβαδόν του αιγιαλού είναι μικρότερο από 150 τ.μ.

Τουλάχιστον το 50% της παραλίας πρέπει να μένει ελεύθερο και ταυτόχρονα το εμβαδόν κάθε παραχώρησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 500 τετραγωνικά μέτρα

Τα ομπρελοκαθίσματα μπορούν να καταλαμβάνουν μέχρι 60% της παραχωρούμενης έκτασης ή 30% για παραλίες που βρίσκονται σε περιοχές Natura που δεν έχουν χαρακτηρισθεί απάτητες

Διαβάστε περισσότερα για τους νέους κανόνες στις παραλίες με το νέο πλαίσιο του ΥΠΕΘΟ

Δημοσιεύθηκε στις 10 May 2024 | 5:22 pm


Β' Εθνοσυνέλευση στο Άστρος: Τα μηνύματα των πολιτικών (vid)

Εφέτος συμπληρώνονται 201 χρόνια από την Β' Εθνοσυνέλευση που έλαβε χώρα στο Άστρος Κυνουρίας και ο Δήμος τίμησε την εέτειο με ιδιαίτερη λαμπρότητα.

Το μήνυμα της ημέρας έδωσαν ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο βουλευτές Αρκαδίας της ΝΔ, Κώστας Βλάσης, ο κ. Παπαηλιού Γιώργος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Πελοποννήσου Χρήστος Λαμπρόπουλος, οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Νικόλας Φαραντούρης του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Γιώργος Καλλιακμάνης του ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ και φυσικά ο οικοδεσπότης δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας, Γιώργος Καμπύλης.

Ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου μίλησε για την ημέρα, στέλνοντας μήνυμα ενότητας.

«Πρέπει όλοι μαζί να δουλέψουμε ως σύγχρονοι Έλληνες για να κρατήσουμε τις νίκες, να δουλέψουμε ενωμένοι, όπως και οι πρόγονοί μας στο Άστρος.»

Ο κ. Λαμπρόπουλος αναφέρθηκε στη Β' Εθνοσυνέλευση κατά την οποία δημιουργήθηκε ένα Σύνταγμα φιλελεύθερο το οποίο λειτουργώντας έβαλε την Ελλάδα στη δημοκρατική ευρωπαϊκή ιστορία, όπως είπε.

Ο κ. Καμπύλης μίλησε για τις εκδηλώσεις που ο δήμος διοργάνωσε για να τιμήσει το ετερόκλητο πλήθος που συμμετείχε στη Β' Εθνοσυνέλευση και άφησε πίσω του διαφορές για το καλό του έθνους και της πατρίδας για να απελευθερωθεί.

«Καθιερώνουμε όλη την εβδομάδα εκδηλώσεις και στόχος του δήμου είναι κάθε χρόνο να αναδεικνύει μια πτυχή του δήμου.»

Ο κ. Βλάσης μίλησε για την εδραίωση της δημοκρατίας στην Ελλάδα, μετά την Εθνοσυνέλευση του Άστρους.

«Μετά την απελευθέρωση η Ελλάδα μπαίνει στο δρόμο της δημοκρατίας»

Ο κ. Παπαηλιού μίλησε για το θεσμικό γεγονός μεγάλης σημασίας, που συνέβαλε στην εξέλιξη της Επανάστασης και της απελευθέρωσης του γένους. Δεν παρέλειψε να μιλήσει για την επεκτατική πολιτική που ασκεί η Τουρκία.

Ο κ. Φαραντούρης μίλησε για το διακύβευμα των ευρωεκλογών, υπενθυμίζοντας ότι το Σύνταγμα της Ελλάδας είναι αιματοβαμμένο και σήμερα με την παρουσία του τίμησε τις εκδηλώσεις και τις προγόνους μας.

Ο κ. Καλλιακμάνης ανέφερε ότι οφείλουμε να τιμούμε αυτές τις επετείους, ενώ στη συνέχεια έδωσε το μήνυμά του για τις ευρωεκλογές τονίζοντας ότι πρέπει να παλέψουμε για να βάλουμε την Ελλάδα στη θέση που της ανήκει.

Video: 

ArcadiaPortal.gr Β' Εθνοσυνέλευση στο Άστρος: Τα μηνύματα των πολιτικών

Video of ArcadiaPortal.gr Β' Εθνοσυνέλευση στο Άστρος: Τα μηνύματα των πολιτικών

Δημοσιεύθηκε στις 10 May 2024 | 5:08 pm


ΕΛ.ΑΣ: 34 τροχαία με 4 νεκρούς τον Απρίλιο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

φωτογραφία αρχείου arcadiaportal.gr

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου, δημοσιεύει συνολικά στοιχεία που αφορούν στα θέματα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης που συνέβησαν κατά τη διάρκεια του μηνός Απριλίου 2024, στην εδαφική αρμοδιότητα των Νομών Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας.

Ι. Τροχαία Ατυχήματα.

Στην εδαφική αρμοδιότητα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου, σημειώθηκαν -32- τροχαία ατυχήματα με -34- παθόντες (νεκροί και σοβαρά τραυματίες).

Ειδικότερα σημειώθηκαν:
•    -4- θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, με -4- νεκρούς,
•    -1- σοβαρό τροχαίο ατύχημα, με -1- σοβαρά τραυματία,
•    -27- ελαφρά τροχαία ατυχήματα, με -29- ελαφρά τραυματίες.

Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων - δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:
•    Μη τήρηση κανόνων κυκλοφορίας πεζών.
•    Απόσπαση της προσοχής του οδηγού.
•    Αντικανονικό προσπέρασμα.
•    Ολισθηρότητα οδοστρώματος.
•    Οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος.
•    Παραβιάσεις σήμανσης.
•    Παραβίαση προτεραιότητας.

ΙΙ. Δράσεις Τροχονομικής Αστυνόμευσης.

Οι Υπηρεσίες Τροχαίας και οι Υπηρεσίες μεικτής αρμοδιότητας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, εφαρμόζοντας συγκεκριμένο σχεδιασμό, που προβλέπει μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών, καθώς και για την πρόληψη και αποτροπή ατυχημάτων και δυστυχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο, ενώ επιπλέον πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση ημερίδες και ενημερώσεις του κοινού.

Στο πλαίσιο των τροχονομικών δράσεων, τον Απρίλιο του 2024, συγκροτήθηκαν  -646- συνεργεία ελέγχων μέθης, ενώ πραγματοποιήθηκαν -13.438- έλεγχοι διερεύνησης μέθης και διαπιστώθηκαν -164- παραβάσεις.

Επιπλέον, το ίδιο χρονικό διάστημα βεβαιώθηκαν, εκτός των άλλων και -4.459- επικίνδυνες παραβάσεις. Ειδικότερα βεβαιώθηκαν:
•    -2.759- για υπερβολική ταχύτητα,
•    -526- για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση,
•    -389- για Κ.Τ.Ε.Ο.,
•    -365- για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση,
•    -106- για αντικανονικό προσπέρασμα,
•    -101- για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση,
•    -68- για παραβίαση σηματοδότη,
•    -64- για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας,
•    -30- για μη χρήση παιδικών καθισμάτων,
•    -26- για οδήγηση με φθαρμένα ελαστικά,
•    -25- για αντικανονικούς ελιγμούς.

ΙΙΙ. Συμβουλές Οδικής Ασφάλειας.

Η Ελληνική Αστυνομία, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα θέματα ασφαλούς οδήγησης και οδικής ασφάλειας, με σκοπό να συμβάλλει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων, υπενθυμίζει σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι, η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι οδηγοί οφείλουν να εφαρμόζουν τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να οδηγούν με σύνεση και προσοχή, ενώ θα πρέπει να ακολουθούν τις υποδείξεις και τις συμβουλές του προσωπικού της Τροχαίας.

Όταν οδηγούμε, θα πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι:
•    Πρέπει να εφαρμόζουμε τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
•    Δεν οδηγούμε ποτέ όταν έχουμε καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά.
•    Φοράμε πάντα ζώνη ασφαλείας.
•    Σε περίπτωση που οδηγούμε ή είμαστε συνεπιβάτες σε μοτοσικλέτα, να     φοράμε πάντα κράνος.
•    Τοποθετούμε τα παιδιά στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου μας και τους φοράμε πάντα ζώνη ασφαλείας.
•    Δεν κάνουμε αντικανονικά προσπεράσματα.
•    Ποτέ δεν παραβιάζουμε τον κόκκινο σηματοδότη.
•    Σταματάμε πάντα στο STOP και δίνουμε προτεραιότητα.
•    Δεν παραβιάζουμε ποτέ τα όρια ταχύτητας.
•    Δεν μιλάμε στο κινητό όταν οδηγούμε.
•    Δίνουμε προτεραιότητα στους πεζούς  και στα άτομα με ειδικές ανάγκες.
•    Σεβόμαστε τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.
•    Πριν ξεκινήσουμε για ταξίδι ελέγχουμε το όχημα που θα οδηγήσουμε.

Δημοσιεύθηκε στις 10 May 2024 | 5:00 pm


Έχασε την ένσταση ο Γιάννης Τρουπης - Αλλάζει η σύσταση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης

φωτογραφία αρχείου arcadiaportal.gr

Αλλάζει η σύσταση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης, ύστερα από την εκδίκαση της ένστασης που υπέβαλε ο νομικός Θάνος Καρνέζης εναντίον της εκλογής του δημοτικού συμβούλου της παράταξης «Τρίπολη - Ενωμένοι Μπροστά» Γιάννη Τρουπή τον Μάρτιο του 2024, μετά την εκδίκαση της πρώτης ένστασης που είχε κατατεθεί και τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους είχε απορριφθεί.

Έτσι, ο κ. Γιάννης Τρουπής εκπίπτει πλέον από το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου και θα αντικατασταθεί.

Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι υπάρχει κώλυμα εκλογιμότητας και, συνεπώς, ο δημοτικός σύμβουλος εκπίπτει από το αξίωμά του.

Δημοσιεύθηκε στις 10 May 2024 | 4:41 pm


Προσοχή: Επιτήδειοι προσπάθησαν να εξαπατήσουν προμηθευτές του Δήμου Τρίπολης

Ο Δήμος Τρίπολης και η Διεύθυνση Οικονομικής Υπηρεσίας, ενημερώνει τους προμηθευτές του Δήμου, ότι σήμερα Παρασκευή 10/5/2024 έγινε προσπάθεια εξαπάτησης από επιτήδειους, οι οποίοι έστειλαν ηλεκτρονικό μήνυμα στους προμηθευτές του Δήμου, προφασιζόμενοι ότι άλλαξε ο τρόπος πληρωμής τους από το Δήμο και πρέπει ν΄ ακολουθήσουν τη διαδικασία που αναγράφεται στο επισυναπτόμενο link.

Παρακαλούνται όσοι έχουν συνεργαστεί οικονομικά με το Δήμο να φανούν ιδιαίτερα προσεκτικοί και τονίζουμε ότι ο Δήμος Τρίπολης δεν έχει καμία σχέση με τα εν λόγω e - mails. Η διαδικασία πληρωμής των προμηθευτών του Δήμου είναι σταθερά η ίδια και δεν έχει υπάρξει καμία μεταβολή.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών

Βασίλης Βαρδιάμπασης

Δημοσιεύθηκε στις 10 May 2024 | 4:33 pm


Νομός Αρκαδίας - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στο Νομό Αρκαδίας