Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Αρκαδίας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Πού οφείλονται οι αυξήσεις «φωτιά» στο ρεύμα - Ο ρόλος του φυσικού αερίου

Ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας σημείωσε πως η χονδρική τιμή πράγματι διαφέρει από τη λιανική διότι παρεμβαίνουν αυτοί που πουλάνε. Και συμπλήρωσε: «Στις ΑΠΕ έχουμε υπερεπάρκεια ρεύματος τα μεσημέρια, ιδιαίτερα όταν έχουμε πολύ ήλιο και αέρα. Τότε οι τιμές στην χονδρική πάνε στο μηδέν. Αυτό ισχύει όμως για τις ώρες που οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δουλεύουν στο φουλ. Το βράδυ, η τιμή του ρεύματος εξαρτάται από το αέριο, που είχε μια ανατίμηση το Μάιο και αυτό επηρέασε τις τιμές της χονδρικής το βράδυ αλλά και τη μέση τιμή της ημέρας. Έτσι, η ανακύκλωση μιας υψηλότερης τιμής αερίου έφερε ανατιμήσεις».

 

Διαβάστε περισσότερα για το που οφείλονται οι αυξήσεις φωτιά στα τιμολόγια του ρεύματος

Δημοσιεύθηκε στις 3 June 2024 | 2:49 pm


Κώστας Τζιούμης: Με το βλέμμα στραμμένο στις νέες τεχνολογίες (pics,vid)

Για τα έξυπνα ηλιακά παγκάκια τα οποία έχουν τοποθετηθεί στην πόλη της Τρίπολης μίλησε την Δευτέρα (3/6/2024) ο Δήμαρχος κ. Κώστας Τζιούμης.

Να σημειωθεί ότι τα παγκάκια έχουν τοποθετηθεί στην πλατεία Άρεως, στην πλατεία Πετρινού και στο ΔΑΚ Τρίπολης.

Ο κ. Τζιούμης υπογράμμισε ότι «είναι ηλιακά, δίνουν τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη, εκτός από το να ξεκουραστεί, να μπορεί να φορτίσει το κινητό του, να έχει wifi, να ακούσει μουσική και να εργαστεί από τον υπολογιστή ή το κινητό του.

Είναι στο πλαίσιο ενός έργου που περιλαμβάνει επιπλέον δύο σημεία info kiosk στην οδό Δημητρακόπουλου και έξω από το Ψηφιακό Μουσείο, αλλά και τρεις μεγάλες οθόνες διαφημιστικές – ενημερωτικές για τους πολίτες.

Είναι μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος της πόλης μας.»

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος εξέφρασε τη θλίψη του που ήδη έχουν τοποθετηθεί αυτοκόλλητα, πάνω στα παγκάκια, λέγοντας ότι «είναι κρίμα, διότι γίνονται με χρήματα των πολιτών και βανδαλίζονται. Πρέπει οι πολίτες που τους ενδιαφέρει η καλαισθησία να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Δεν μπορεί οι λίγοι να καταστρέφουν την προσπάθεια που κάνουν τα συνεργεία του δήμου. Ο δήμος κάνει μια υπερπροσπάθεια να διατηρεί το χώρο καθαρό. Θα πρέπει κι εμείς οι πολίτες, αν βλέπουμε τέτοια φαινόμενα, να τα καταγγείλουμε. Αν συλληφθεί κάποιος που κάνει φθορές, ο δήμος θα κάνει ό,τι προβλέπει ο νόμος για να προστατεύσει τη δημόσια περιουσία.»

Δελτίο Τύπου

Video: 

ArcadiaPortal.gr Τοποθετηθήκαν τα «έξυπνα» παγκάκια στην Τρίπολη

Video of ArcadiaPortal.gr Τοποθετηθήκαν τα «έξυπνα» παγκάκια στην Τρίπολη

Δημοσιεύθηκε στις 3 June 2024 | 2:34 pm


Τρίπολη: Σε μόλις δυο μέρες βανδάλισαν τα έξυπνα παγκάκια στην Τρίπολη (pics,vid)

Κώστας Τζιούμης: Είνα κρίμα σε δυο μέρες τα παγκάκια να βανδαλίζονται – Οι πολίτες θα πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους

Ασυνείδητοι πολίτες  προχώρησαν σε μία ακατανόητη πράξη βανδαλισμού των νέων υποδομών στο δήμο Τρίπολης.

Δυο μέρες αφού ο ο δήμος τοποθέτησε «έξυπνα» ενεργειακά παγκάκια σε κεντρικά σημεία της Τρίπολης, κάποιοι κόλλησαν πάνω σε αυτά αυτοκόλλητα.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Τρίπολης κ. Τζιούμης Κώστας ανέφερε ότι την Παρασκευή 31 Μαΐου τοποθετήθηκαν 6 παγκάκια και ήδη την Δευτέρα 3 Ιουνίου αυτά έχουν υποστεί φθορές.

Ο Δήμαρχος εξέφρασε τη θλίψη του που ήδη έχουν τοποθετηθεί αυτοκόλλητα, πάνω στα παγκάκια, λέγοντας ότι «είναι κρίμα, διότι γίνονται με χρήματα των πολιτών και βανδαλίζονται.

Πρέπει οι πολίτες που τους ενδιαφέρει η καλαισθησία να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Δεν μπορεί οι λίγοι να καταστρέφουν την προσπάθεια που κάνουν τα συνεργεία του δήμου.

Ο δήμος κάνει μια υπερπροσπάθεια να διατηρεί το χώρο καθαρό. Θα πρέπει κι εμείς οι πολίτες, αν βλέπουμε τέτοια φαινόμενα, να τα καταγγείλουμε. Αν συλληφθεί κάποιος που κάνει φθορές, ο δήμος θα κάνει ό,τι προβλέπει ο νόμος για να προστατεύσει τη δημόσια περιουσία.»

Δημοσιεύθηκε στις 3 June 2024 | 2:04 pm


Η Τρίπολη αγαπάει το ποδήλατο: Πολίτες και καταστηματάρχες μιλούν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου (pics,vid)

Δευτέρα σήμερα 3 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου και δεν θα μπορούσαμε να μην σταθούμε στο ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς ψυχαγωγίας ακόμα και άθλησης.

Η κάμερα του ArcadiaPortal βρέθηκε σε καταστήματα ποδηλάτων, μίλησε με τους ιδιοκτήτες και με πολίτες που χρησιμοποιούν το ποδήλατο καθημερινά, καθώς αυτό το οικολογικό και οφέλιμο για την υγεία μέσο μετακίνησης από την εμφάνισή του πριν από 200 χρόνια συνεχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή των κατοίκων των πόλεων και των χωριών.

Όπως μας είπαν, το ποδήλατο πάντα υπήρχε στην καθημερινότητα των πολιτών. Τα ποδήλατα διευκολύνουν τη μετακίνηση και και πλέον εκτός από μέσο μεταφοράς δεν είναι λίγοι εκείνοι που χρησιμοποιούν το ποδήλατο για άσκηση, αφού η ποδηλασία θεωρείται μια πολύ καλή άσκηση για το σώμα.

Επίσης ανέφεραν ότι, παρ' όλο δεν υπάρχουν σωστές υποδομές για τη μετακίνηση των ποδηλατών αλλά ούτε και βολικοί χώροι στάθμευσης, αυτό δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα καθώς η πόλη της Τρίπολης είναι «φλατ» και οι αποστάσεις είναι κοντινές, οπότε δεν δυσκολεύονται οι πολίτες ώστε να χρησιμοποιούν το ποδήλατο καθημερινά.

Βέβαια, οι πολίτες αλλά και οι επαγγελματίες, δεν θα έλεγαν όχι σε έναν ποδηλατόδρομο το οποίο θα χαίρονται μικροί και μεγάλοι.

Ειδήσεις: 
Video: 

ArcadiaPortal.gr Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου

Video of ArcadiaPortal.gr Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου

Δημοσιεύθηκε στις 3 June 2024 | 1:40 pm


Πότε θα έχουμε την πρώτη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος την Κυριακή

φωτογραφία αρχείου arcadiaportal.gr

Περίπου στις 21:00 το βράδυ της Κυριακής αναμένεται να γίνει η πρώτη εκτίμηση του υπουργείου Εσωτερικών για το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και στις 23:00 αναμένεται να υπάρχει το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών, είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Νάσος Μπαλέρμπας υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ίσως για μικρότερα κόμματα να χρειαστεί παραπάνω ώρα για να υπάρχει οριστικό αποτέλεσμα για το αν εκλέγουν ή όχι ευρωβουλευτή.

Όπως επεσήμανε σχετικά με την επιστολική ψήφο, λήγει σήμερα η ημερομηνία για ραντεβού παράδοσης του φακέλου από τους εκλογείς στις προκαθορισμένες εταιρείες ταχυμεταφορών, ενώ μπορεί οι φάκελοι να παραδοθούν και αύριο στις εν λόγω εταιρείες ή να σταλούν μέσω άλλων εταιρειών που τυχόν επιλέξουν οι ψηφοφόροι, αν τους εγγυηθούν ότι θα παραδοθούν εμπρόθεσμα στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Όπως είπε, αυτό αφορά όσους έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν με επιστολική ψήφο εντός της ελληνικής επικράτειας, καθώς για τους απόδημους έχει παρέλθει από καιρό η διορία.

Τόνισε πάντως ότι σε κάθε περίπτωση, όσοι ψηφοφόροι εντός ελληνικής επικράτειας δεν ψηφίσουν μέσω επιστολής, θα μπορέσουν να ψηφίσουν διά ζώσης σε εκλογικό τμήμα την Κυριακή, αναφέροντας ότι μετά τις 17:00 του Σαββάτου, όσοι δεν έχουν επιστρέψει την απαντητική επιστολή στο Υπουργείο Εσωτερικών, θα λάβουν ένα μήνυμα από το ΥΠΕΣ ότι θα εκδοθεί ειδικός εκλογικός αργότερα το Σάββατο και ότι βάσει αυτού, από τις 11:00 το πρωί της Κυριακής θα μπορούν να ψηφίσουν με φυσική παρουσία σε εκλογικά τμήματα της περιοχής όπου διαμένουν.

Ο κ. Μπαλέμπας επεσήμανε ότι μέχρι στιγμής έχουν επιστραφεί 138.000 φάκελοι με επιστολικές ψήφους, εκ των οποίων 35.370 είναι από το εξωτερικό, από το σύνολο των περίπου 50.000 Ελλήνων του εξωτερικού που έχουν παραλάβει φακέλους για συμμετοχή με επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 3 June 2024 | 1:04 pm


Στη φυλακή επιστρέφει ο Νίκος Μιχαλολιάκος - Δεν πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου για να αφεθεί ελεύθερος

Δεν πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου για να αφεθεί ελεύθερος και εξακολουθεί να είναι ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων

Στη φυλακή επιστρέφει ο Νίκος Μιχαλολιάκος, καθώς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο με βούλευμα του (24/2024) ακύρωσε την προσωρινή του απόλυση. Το Συμβούλιο Εφετών Λαμίας, υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση, αποφάσισε να ανατρέψει την απόφαση για υφ’ όρων απόλυση του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή που ελήφθη τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι δικαστές έκριναν ότι ο καταδικασμένος σε κάθειρξη 13 ετών και έξι μηνών δεν πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου για να αφεθεί ελεύθερος και εξακολουθεί να είναι ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων.

Υπενθυμίζεται πως την προσωρινή απόλυση του Νίκου Μιχαλολιάκου είχε αποφασίσει το Δικαστικό Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση, με την επιβολή περιοριστικών όρων, μεταξύ των οποίων, απαγόρευση μετακίνησης εκτός Αττικής, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και απαγόρευση συνάντησης με συγκατηγορουμένους του.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 3 June 2024 | 1:01 pm


Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ Γιώργος Μουρούτης, με καταγωγή από τη Γορτυνία

Ο Γιώργος Μουρούτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972, κατάγεται από τη Γορτυνία Αρκαδίας και είναι εκδότης και δημοσιογράφος. Είναι υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στις κρίσιμες Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Όπως αναφέρει ο ίδιος:

«Οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου είναι κρίσιμες και μας αφορούν όλους. Ψηφίζουμε για τα μεγάλα, αλλά ψηφίζουμε και για τη ζωή μας, την καθημερινότητά μας. Αποφασίζουμε ποιοι άνθρωποι και ποιες πολιτικές θα υπηρετήσουν τις ανάγκες της κοινωνίας μας, αλλά και το εθνικό συμφέρον. Η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη, που κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη, αλλά και η παράταξη που εγγυάται την ευρωπαϊκή της ευημερία».

Είναι η πρώτη φορά που σας ζητώ να μου δώσετε την ευκαιρία να εκπροσωπήσω με αξιοπρέπεια την πατρίδα μου στην Ευρώπη, όμως δεν είναι η πρώτη πολιτική μάχη που δίνουμε μαζί για την Παράταξη και για τη χώρα και είμαι πολύ περήφανος για αυτή μου την πορεία.

 

Ποιος είναι ο Γιώργος Μουρούτης

Είναι Ιδρυτής και Γενικός Διευθυντής του ThePresident.gr, σχολιαστής στον τηλεοπτικό σταθμό ONE, καθώς και επικεφαλής του Εκδοτικού Οίκου ΑΘens Bookstore Publications, που μεταξύ άλλων κατέχει τα εκδοτικά δικαιώματα του Μπαράκ και της Μισέλ Ομπάμα, του Μπρους Σπρίνγσκτιν, του αείμνηστου Μάθιου Πέρι, ενώ έχει εκδώσει τη βιογραφία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και της εμβληματικής δικαστού Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ.

Έχει μακρά εμπειρία στον χώρο της επικοινωνίας, έχοντας εργαστεί σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες όπως στη McCann Erickson και τη BBDO. Ως επικοινωνιολόγος κατά την περίοδο αυτή, είχε την ευθύνη της επικοινωνιακής στρατηγικής εταιρειών και οργανισμών, όπως του Ομίλου ΟΤΕ/COSMOTE, της Pfizer, της Microsoft, της Coca Cola, της ΝΟΚΙΑ κ.α.. Αντίστοιχα έχει εργαστεί και στον χώρο των media, ως συνιδρυτής και υπεύθυνος ανάπτυξης του Liberal.gr και ως στέλεχος επικοινωνίας των Τεχνικών Εκδόσεων και του ραδιοφωνικού σταθμού Εν Λευκώ.

Το 2009, ανέλαβε την ευθύνη της επικοινωνίας του Υπουργείου Πολιτισμού και ορίστηκε μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής Εγκαινίων του Μουσείου της Ακρόπολης, ενώ παράλληλα τοποθετήθηκε και στο Δ.Σ. της ΟΠΑΠ Α.Ε. ως εκπρόσωπος του ελληνικού Δημοσίου.

Την περίοδο 2009-2012 ανέλαβε τη θέση του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου και του αν. Εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας και στη συνέχεια (2012-2015) ορίστηκε  Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά.

Είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, έχει σπουδάσει Marketing Management στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας, Ιστορία, Αρχαιολογία και Τέχνη στο Αν. Πανεπιστήμιο Κύπρου, είναι κάτοχος Diploma στο Digital Marketing από το Alba και παράλληλα μεταπτυχιακός φοιτητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Είναι μέλος της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου, της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου, του IAB (Interactive Advertising Bureau), καθώς και μέλος του Δ.Σ. του Ιστορικού Συλλόγου "Οι φίλοι του Αγίου Όρους".

Δημοσιεύθηκε στις 3 June 2024 | 12:47 pm


Στο Λεωνίδιο κλιμάκιο της ΝΔ με επικεφαλής τον υφυπουργό Πολιτισμού Χρ. Δήμα (pics)

Λίγες μέρες απομένουν ως τις ευρωεκλογές και τα κόμματα εντείνουν τον προεκλογικό αγώνα τους.

Τη Δευτέρα 3 Ιουνίου το πρωί τη Νότια Κυνουρία επισκέφθηκε κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας με «ξεναγό» τον βουλευτή του κόμματος στον Νομό Κώστα Βλάση.

Όπως ο ίδιος αναφέρει σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα:

Στον δρόμο για τις Ευρωεκλογές της Κυριακής σήμερα με καλή παρέα.

Στο Λεωνίδιο με τον υφυπουργό πολιτισμού και βουλευτή Κορινθίας Χρήστο Δήμα, τον βουλευτή Αργολίδας Γιάννη Ανδριανό και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο.

Δημοσιεύθηκε στις 3 June 2024 | 12:32 pm


Το νέο «Κινούμαι Ηλεκτρικά» - Επιδότηση μέχρι και πάνω από 11.000 ευρώ

Σε ΦΕΚ η απόφαση για το Κινούμαι Ηλεκτρικά 3, το πρόγραμμα που φέτος φέρνει αύξηση της επιδότησης για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου ενώ αυξάνεται το ποσό και για απόσυρση παλαιότερου.

Ξεκινούν άμεσα οι αιτήσεις για το Κινούμαι Ηλεκτρικά 3 με αύξηση της επιδότησης για αγορά ηλεκτρικού ΙΧ. Ήταν ένα πρόγραμμα που είχε εξαγγελθεί εδώ και καιρό και σήμερα δημοσιεύτηκε η απόφαση σε ΦΕΚ.

Η απόφαση ορίζει ως δικαιούχους δύο κατηγορίες:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α: Φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες), που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, διαθέτουν ΑΦΜ, και έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους κατά την υποβολή της αίτησης τους.

Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να είναι ωφελούμενος της δράσης για αγορά ή χρονομίσθωση ενός (1) αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου ή ηλεκτρικού ποδηλάτου ή ηλεκτρικού δίκυκλου/τρικύκλου/τετράκυκλου. Ο Ωφελούμενος της Κατηγορίας Α δικαιούται επιπλέον και εφόσον το επιθυμεί (προαιρετικά):

- την επιπλέον επιδότηση μέσω της απόσυρσης παλαιού οχήματος, ή/και
- την επιπλέον επιδότηση αγοράς «έξυπνου» σημείου επαναφόρτισης εφόσον η σχετική δαπάνη κριθεί επιλέξιμη βάσει των οριζόμενων στο άρθρο 12 τεχνικών προδιαγραφών.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β: Όλες οι επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα, κάθε μορφής, πλην ΝΠΔΔ, εφόσον διαθέτουν έδρα ή/και υποκατάστημα εντός της Ελληνικής Επικράτειας και οι οποίες δεν τελούν σε καθεστώς πτώχευσης και θέσης σε αναγκαστική διαχείριση.
Το ύψος της επιδότησης

Το ύψος των επιδοτήσεων (οικολογικό bonus) για την αγορά/χρονομίσθωση νέου οχήματος, επιδότησης αγοράς «έξυπνου» σημείου επαναφόρτισης και επιδότησης της απόσυρσης, κ.λπ.) ανά κατηγορία Ωφελούμενου και ανά όχημα, καθορίζεται στον παρακάτω πίνακα, ως εξής:

Κατηγορία Α (Φυσικά πρόσωπα):

Ι) Για αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα το οικολογικό bonus ανέρχεται σε - ποσοστό 30% επί της Λιανικής Τιμής Προ Φόρων (Λ.Τ.Π.Φ) με μέγιστο ποσό τις εννέα χιλιάδες ευρώ (9.000€).

ΙΙ) Για ηλεκτρικά δίκυκλα ή τρίκυκλα το οικολογικό bonus ανέρχεται σε:

- ποσοστό 30% επί της Λ.Τ.Π.Φ. για τις κατηγορίες L1e έως και L4e με μέγιστο ποσό τα χίλια τριακόσια ευρώ (1.300€).

- ποσοστό 40% επί της Λ.Τ.Π.Φ. για τις κατηγορίες L5e έως και L7e, με μέγιστο ποσό τις τρείς χιλιάδες ευρώ (3.000€).

ΙΙΙ) Για ηλεκτρικά ποδήλατα το οικολογικό bonus ανέρχεται σε ποσοστό 40% επί της Λ.Τ.Π.Φ., με μέγιστο ποσό τα οκτακόσια ευρώ (800€).

IV) Η απόσυρση αυτοκινήτου κατηγορίας M1 ή οχήματος κατηγορίας L (εξαιρουμένων των ποδηλάτων) επιβραβεύεται με ποσό ίσο με δύο χιλιάδες ευρώ (2.000€) και τετρακόσια ευρώ (400€) αντίστοιχα και είναι προαιρετική.

V) Η αγορά «έξυπνου» οικιακού σημείου επαναφόρτισης Η/Ο επιδοτείται με ποσό συνολικού ύψους πεντακοσίων ευρώ (500€) και είναι προαιρετική. Σε περίπτωση που η τιμή αγοράς του «έξυπνου» σημείου επαναφόρτισης Η/Ο είναι μικρότερη των 500€ προ ΦΠΑ, το ποσό της επιδότησης ισούται με το ποσό της τιμής αγοράς προ ΦΠΑ.

Επιπλέον,
- Ειδικά για τις κατηγορίες ατόμων με αναπηρία, προβλέπεται προσαύξηση κατά χίλια ευρώ (1.000€) στο ποσό του οικολογικού bonus που προκύπτει για την αγορά Η/Ο κατηγορίας Μ1 και κατά πεντακόσια ευρώ (500€) για αγορά Η/Ο κατηγορίας L ή ηλεκτρικών ποδηλάτων (για τις κατηγορίες οχημάτων βλ. παρακάτω άρθρο 8), με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών που αφορούν τις συγκεκριμένες κατηγορίες.

Ειδικά για άτομα με αναπηρία που δεν έχουν πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα, και για μόνον για την αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου ή ηλεκτρικού αναπηρικού αμαξιδίου, επιτρέπεται η υποβολή αίτησης δια του κηδεμόνα ή δικαστικού συμπαραστάτη τους. Η αίτηση θα πρέπει να περιλαμβάνει τα νομιμοποιητικά έγγραφα του τέκνου (δελτίο αστυνομικής ταυτότητας εφόσον έχει εκδοθεί, υπεύθυνη δήλωση του κηδεμόνα με γνήσιο της υπογραφής ή να έχει εκδοθεί από το gov.gr με την οποία θα δηλώνει ότι υποβάλλει την αίτηση εκ μέρους του ανήλικου τέκνου, Γνωμάτευση Πιστοποίησης της Αναπηρίας όπως έχει εκδοθεί από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ή άλλη ισοδύναμη Τεύχος B’ 3076/03.06.2024 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 32107 γνωμάτευση) καθώς και τα νομιμοποιητικά έγγραφα του υποβάλλοντος την αίτηση κηδεμόνα. Στην περίπτωση αυτή είναι αποδεκτή η προσαύξηση του οικολογικού bonus κατά 500€.

- Ειδικά για τις κατηγορίες των οικογενειών με τουλάχιστον τρία (3) εξαρτώμενα τέκνα, προβλέπεται προσαύξηση κατά χίλια ευρώ (1.000€) για κάθε εξαρτώμενο από το τρίτο τέκνο και άνω στο ποσό του οικολογικού bonus που προκύπτει για την αγορά Η/Ο κατηγορίας Μ1 και κατά πεντακόσια ευρώ (500€) συνολικά για αγορά Η/Ο κατηγορίας L ή ηλεκτρικού ποδηλάτου, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών που αφορούν τις συγκεκριμένες κατηγορίες. Το μέγιστο επιπλέον ποσό δεν μπορεί να
υπερβαίνει τις τέσσερις χιλιάδες ευρώ (4.000€) για την αγορά Η/Ο κατηγορίας Μ1.

Η προσαύξηση θα δίδεται μετά από την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών και την επαλήθευση του αριθμού των εξαρτώμενων μελών (Πίνακας 8 του εντύπου Ε1 “Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος τελευταίας φορολογικής χρήσης)” με το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

- Ειδικά για νέους που κατά το έτος υποβολής της αίτησης υπαγωγής η ηλικία τους δεν υπερβαίνει τα 29 έτη, προβλέπεται προσαύξηση κατά χίλια ευρώ (1.000€) στο ποσό του οικολογικού bonus που προκύπτει για την αγορά Η/Ο κατηγορίας Μ1 ή κατηγορίας L6e - L7e, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών που αφορούν τις συγκεκριμένες κατηγορίες.

Δημοσιεύθηκε στις 3 June 2024 | 12:15 pm


Νέα προκήρυξη για το τέταρτο Ενωσιακό – OPEN τουρνουά τένις κάτω των 10 ετών στον όμιλό Τένις της ΑΕΚ Τρίπολης

Η ΣΤ΄ Ένωση Σωματείων Αντισφαίρισης Πελοποννήσου αναθέτει το ΠΡΟΠΑΙΔΙΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ JUNIOR ως εξής:

πράσινο επίπεδο ατομικό κάτω των 10 ετών το Σάββατο 8/6/2024 από την 8άδα της προηγούμενης κλήρωσης 24/5/2024

πορτοκαλί και κόκκινο επίπεδο το Σάββατο 8/6/2024. Στην Α.Ε.Κ. ΤΡΙΠΟΛΗΣ.

Γήπεδα διεξαγωγής: Οι αγώνες θα διεξαχθούν στα γήπεδα που διαθέτει η Α.Ε.Κ ΤΡΙΠΟΛΗΣ.

Διευθυντής αγώνων: Βαλασόπουλος Παναγιώτης τηλ.6974777769 Επιδιαιτητής αγώνων: Παπαδόπουλος Γιώργος τηλ.6972694448 Γιατρός αγώνων: Θα ανακοινωθεί.

Δηλώσεις συμμετοχής: Στην ΣΤ΄ Ένωση,

e-mail: [email protected] μέχρι 6/6/2024 ημέρα Πέμπτη και ώρα 14:00.

Απόσυρση: Στην ΣΤ΄ Ένωση, e-mail: [email protected] μέχρι 7/6/2024 ημέρα Παρασκευή και ώρα 14:00.

Τρόποι διεξαγωγής Πρωταθλήματος

Πράσινο επίπεδο:

Θα συνεχιστεί σύμφωνα με την τελευταία κλήρωση στις 24/5/2024

Πορτοκαλί επίπεδο

-Απευθύνεται προς όλα τα παιδιά των ομίλων γεννηθέντα 2014 – 2015 – 2016 και 2017

-Οι σύλλογοι στην δήλωση συμμετοχής χωρίζουν τα παιδιά μέχρι και τρεις κατηγορίες δυναμικότητας, ονομάζοντας τις ομάδες τους για την τοποθέτηση τους από τον διοργανωτή σύλλογο στον όμιλο αντίστοιχης κατηγορίας. Οι αγώνες θα διεξαχθούν σε σύστημα round robin με κάθε ομάδα να απαρτίζεται από 2-3 παιδιά, σε 7 ή 10 νικηφόρους πόντους με 2 πόντους διαφορά, σε στυλ tie break, με κάθε παιδί να παίζει ένα πόντο.

-Οι αγώνες θα διεξαχθούν στο πορτοκαλί γήπεδο(18m-6,5m)και με πορτοκαλί μπάλα.

Κόκκινο επίπεδο

-Απευθύνεται προς όλα τα παιδιά των ομίλων γεννηθέντα 2015-2016-2017-2018 και 2019.

-Οι αθλητές θα χωρίζονται σε δύο ομάδες ηλικιακά. Η μία ομάδα θα αποτελείται από παιδιά γεννηθέντα 2015-2016-2017 και η άλλη το 2018 και 2019.

 

Οι πόντοι που θα αγωνίζεται ο κάθε αθλητής-αθλήτρια αναλόγως της συμμετοχή θα είναι 3-5 ή 7νικηφόροι πόντοι. Όλοι οι αγώνες ξεκινάνε ταυτόχρονα και όταν τελειώσεις και ο τελευταίος αγώνας όλα τα παιδιά παίρνουν1αυτοκόλλητο για κάθε πόντο από τον υπεύθυνο του γηπέδου.

Ακολουθεί rotation προς τα δεξιά και αριστερά που θα καθοριστεί από τον υπεύθυνο του γηπέδου.

-Οι αγώνες θα διεξαχθούν στο κόκκινο γήπεδο (11x5m) με κόκκινη μπάλα.

Υποχρεώσεις αθλητών: Αθλητική ταυτότητα, ιατρική βεβαίωση, τήρηση κώδικα συμπεριφοράς, παράβολο συμμετοχής 15 € για το πράσινο επίπεδο και 10 € για το πορτοκαλί και κόκκινο επίπεδο (τα χρήματα κατατίθενται στον διοργανωτή Όμιλο την ώρα του sing in).

Ισχύει το υγειονομικό πρωτόκολλο της Ε.Φ.Ο.Α.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ O ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Λουκάτος Λουκάς Σταυριανέας Παναγιώτης

Δελτίο Τύπου

Δημοσιεύθηκε στις 3 June 2024 | 12:00 pm


Η Ιωάννα Λυτρίβη στο συνέδριο της Έκθεσης EduTech 2024 (pics,vid)

Η υφυπουργός Παιδείας Ιωάννα Λυτρίβη εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην EduTech 2024.

Η κυρία Λυτρίβη αναφέρει σχετικά:

Στην έναρξη του συνεδρίου της έκθεσης EduTech 2024, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό, αναφέρθηκα στις προκλήσεις της υιοθέτησης της τεχνολογίας στις δομές εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, αλλά και στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε από κοινού – πολιτεία και ιδιωτικοί φορείς - να υλοποιήσουμε αποτελεσματικές πολιτικές για την υποστήριξη του τεχνολογικού τομέα.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός συνιστά στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης για την αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Τα ψηφιακά μέσα θέτουν τις βάσεις για ένα περιβάλλον διαδραστικό, αποδοτικό, ευέλικτο και ικανό να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος.

Πρόκειται για μια συνεχή διαδικασία που συμπορεύεται με τις τεχνολογικές εξελίξεις και απαιτεί διαρκή προσαρμογή και αναβάθμιση των εργαλείων, των μεθόδων και των προσεγγίσεων.

Είναι ένα δυναμικό και πολυεπίπεδο εγχείρημα που απαιτεί τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων μερών για να διασφαλιστεί η βιώσιμη και ουσιαστική βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

 

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 3 June 2024 | 11:42 am


ΣτΠ για πυροπροστασία: Αντισυνταγματική η μεταφορά της ευθύνης στους πολίτες

φωτογραφία αρχείου arcadiaportal.gr

Ο Συνήγορος του Πολίτη έθεσε υπόψη των αρμόδιων υπουργείων, τις παρατηρήσεις του αναφορικά με τα ζητήματα που τίθενται από την εφαρμογή της ΚΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/55904/2019/23.05.23.

Μεταξύ άλλων επισημαίνεται στην επιστολή, ότι «….το κράτος δεν είναι συνταγματικά αποδεκτό (άρθρα 24 και 17 του Συντάγματος) να μετακυλύει, σε μεγάλο βαθμό, τις ευθύνες της προστασίας της περιουσίας και του περιβάλλοντος από τις πυρκαγιές στους ιδιώτες, με υπέρμετρα, μάλιστα, επαχθείς οικονομικά όρους για αυτούς.».

Αναλυτικά οι επισημάνσεις του Συνηγόρου του Πολίτη αναφορικά με την πυροπροστασία των ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Αξιότιμοι κύριοι Υφυπουργοί,
Αξιότιμε κύριε Γενικέ Γραμματέα,

Ο Συνήγορος του Πολίτη κατόπιν της μακροχρόνιας εμπειρίας του αναφορικά με την έρευνα υποθέσεων για τον καθαρισμό ιδιωτικών εκτάσεων και τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων πυροπροστασίας, θα ήθελε να θέσει υπόψη σας ορισμένες παρατηρήσεις αναφορικά με τα ζητήματα που τίθενται από την εφαρμογή της ΚΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/55904/2019/23.05.23.

Η ανωτέρω ΚΥΑ εστιάζει σε μέτρα πυροπροστασίας των ακινήτων, τα οποία αφορούν τόσο το κέλυφος, όσο και τον περιβάλλοντα χώρο, ενώ εφαρμόζονται επιπρόσθετα των πυροσβεστικών διατάξεων, εφόσον αυτά είναι επαχθέστερα. Από το σύνολο των μέτρων που υποχρεούνται οι ιδιοκτήτες να υλοποιήσουν, ακόμα και αν με την εγκύκλιο 42966/1311/19.04.24 για φέτος τα μέτρα που υποχρεούνται αυτοί να λάβουν έχουν περιοριστεί, προκύπτει ένα υπέρμετρο οικονομικό κόστος, στις περισσότερες των περιπτώσεων πολλών χιλιάδων ευρώ (πχ. κατασκευή μάνδρας ύψους 1 μέτρου με άκαυστα υλικά, τοποθέτηση πυράντοχων εξωτερικών κουφωμάτων, τοποθέτηση μεταλλικής άκαυστης σίτας, αντικατάσταση υδρορροών, πλήρωση διάκενων με άκαυστα υλικά ή ακόμα και αντικατάσταση στέγης, εγκατάσταση συστήματος καταιονισμού ύδατος κτλ). Περαιτέρω, το πλήθος των πολιτών που θα αναγκαστούν να συμμορφωθούν με αυτά τα μέτρα είναι εξαιρετικά μεγάλο, γιατί η εν λόγω ΚΥΑ θεσπίζει οριζόντιες διατάξεις – με μόνη παράμετρο μερικής διαφοροποίησης των υποχρεωτικών εργασιών την κλίμακα επικινδυνότητας του ακινήτου – που αφορούν τόσο τα ακίνητα εντός, όσο και τα ακίνητα εκτός σχεδίου, τα ακίνητα μόνιμης ή εξοχικής κατοικίας, όπως και τα ακίνητα οποιασδήποτε χρονολογίας κατασκευής, όσα και αυτά που πρόκειται να ανεγερθούν. Πρέπει να τονιστεί ότι η συγκεκριμένη ΚΥΑ προκύπτει ότι εστιάζει στην προστασία των ιδιωτικών περιουσιών, παρά στην προστασία της δημόσιας περιουσίας από την πυρκαγιά.

Επισημαίνεται ότι το κράτος μέχρι σήμερα επιτρέπει την εκτός σχεδίου δόμηση, χωρίς να έχει προηγηθεί συγκεκριμένος χωροταξικός σχεδιασμός, χωρίς να έχει επιλύσει τα ζητήματα των κοινόχρηστων οδών σε συνάρτηση με την οικοδομησιμότητα των γηπέδων κλπ., ενώ, έχει κρίνει ως ανεκτά και τα μορφώματα οικισμών εντός δασών και δασικών εκτάσεων, με τις αντίστοιχες διατάξεις για τις οικιστικές πυκνώσεις. Πολλώ δε μάλλον παραμένουν ακίνητα εντός δασικών και αναδασωτέων εκτάσεων τα οποία, εάν και έχουν κριθεί ως τελεσιδίκως αυθαίρετα, δεν κατεδαφίζονται. Επίσης, η διαδικασία ολοκλήρωσης των δασικών χαρτών της χώρας καθυστερεί, καθώς οι αρμόδιες επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων καλούνται να διαχειριστούν πλήθος αντιρρήσεων των πολιτών. Επιπλέον, συχνά σημειώνονται καθυστερήσεις στην υλοποίηση έργων αντιπυρικής προστασίας εντός δασών και δασικών εκτάσεων. Η διοίκηση και οι σχετικοί φορείς είναι υπεύθυνοι για τη λήψη μέτρων κατά των πυρκαγιών με τις ενδεδειγμένες προληπτικές ενέργειες (διάνοιξη αντιπυρικών οδών, υπογειοποίηση καλωδίων ηλεκτρισμού, καθαρισμό εκτάσεων παρακείμενων στο οδικό δίκτυο κτλ), όπως επίσης και για την πυρόσβεση. Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι το κράτος δεν είναι συνταγματικά αποδεκτό (άρθρα 24 και 17 του Συντάγματος) να μετακυλύει, σε μεγάλο βαθμό, τις ευθύνες της προστασίας της περιουσίας και του περιβάλλοντος από τις πυρκαγιές στους ιδιώτες, με υπέρμετρα, μάλιστα, επαχθείς οικονομικά όρους για αυτούς.

Εκτός των ανωτέρω, η επίμαχη ΚΥΑ θίγει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ιδιοκτησίας (άρθρο 17), καθώς, όπως προαναφέρθηκε, τα έξοδα υλοποίησης των υποχρεωτικών μέτρων πυρασφάλειας είναι υπέρογκα και όσοι πολίτες δε δύνανται να τα καταβάλλουν θα κατευθυνθούν αναγκαστικά προς την επιλογή μεταβίβασης των ακινήτων τους ή θα βρεθούν υπόχρεοι καταβολής υψηλών διοικητικών προστίμων, που καμία αντιστοιχία δεν έχουν με τα πρόστιμα που προβλέπονται στις υφιστάμενες πυροσβεστικές διατάξεις. Παράλληλα, θα προκύψει και το ζήτημα της δυσχέρειας ασφάλισης της περιουσίας κατά της πυρκαγιάς, γιατί εκτιμάται ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες θα απαιτήσουν την τήρηση των συγκεκριμένων μέτρων πριν προβούν στη σύναψη σύμβασης, ενώ τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που βρίσκονται σήμερα εν ισχύ, είναι πολύ πιθανό, να τροποποιηθούν με επαχθέστερα ασφάλιστρα για όσους πολίτες δεν έχουν προβεί στις προβλεπόμενες εργασίες.

Οι πυροσβεστικές διατάξεις περί καθαρισμού εκτάσεων που ίσχυαν και ισχύουν μέχρι σήμερα κατά την άποψη της Αρχής, είναι επαρκείς, πλήρως λειτουργικές και εφαρμόσιμες από όλους τους πολίτες. Συγκεκριμένα η τελευταία πυροσβεστική διάταξη 20/2024 προβλέπει τα ακόλουθα: α) Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα, β) Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά, γ) Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου, δ) Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους, ε) Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων. Τα πρόστιμα καθορίζονταν ως εξής: α. πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο ποσό τα διακόσια (200) ευρώ, β. δαπάνη του αυτεπάγγελτου καθαρισμού του χώρου και απομάκρυνσης των υλικών. Ο Δήμος σε περίπτωση μη συμμόρφωσης αναλαμβάνει τον αυτεπάγγελτο καθαρισμό των εκτάσεων εάν ο ιδιοκτήτης αμελεί να το πράξει. Η συγκεκριμένη πυροσβεστική διάταξη αφορά τόσο τα εντός ορίων οικισμού, όσο και τα εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, ως και εκτάσεις χωρίς κτίσμα στα 100 μέτρα από τα όρια των οικισμών.

Συμπερασματικά, ο Συνήγορος του Πολίτη εκτιμά ότι τα μέτρα, τα οποία ήδη ισχύουν με τις πυροσβεστικές διατάξεις, είναι πλήρη και επαρκή τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και των ακινήτων. Εντούτοις, τα περιστατικά παράλειψης καθαρισμού των εκτάσεων θα έπρεπε, πιθανά, να αντιμετωπιστούν με υψηλότερα πρόστιμα, προκειμένου οι πολίτες να προβαίνουν αμελητί στις απαιτούμενες ενέργειες. Επίσης, είναι απαραίτητη η οργάνωση, στελέχωση και υποστήριξη των αρμοδίων υπηρεσιών των Δήμων ώστε να πραγματοποιούνται περισσότεροι έλεγχοι σε τακτική βάση. Τέλος, προς τη σωστή κατεύθυνση είναι η δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος παρακολούθησης των ελέγχων και της πορείας του καθαρισμού των γηπέδων από την κεντρική διοίκηση.

Κατόπιν των ανωτέρω, η εφαρμογή της ΚΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/55904/2019/23.05.23, θα οδηγήσει σε υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση των πολιτών και σε κάθε περίπτωση, τα υφιστάμενα ακίνητα, θα πρέπει να εξαιρεθούν από την εφαρμογή των συγκεκριμένων διατάξεων.

Με την πεποίθηση ότι οι ανωτέρω απόψεις και προτάσεις θα βρουν πρόσφορο έδαφος και θα τύχουν της αναγκαίας εκτίμησης, παραμένουμε στη διάθεσή σας για παροχή περαιτέρω διευκρινίσεων.

Με τιμή

Ανδρέας Ποττάκης

Συνήγορος του Πολίτη

Δημοσιεύθηκε στις 3 June 2024 | 11:40 am


Κατάστημα στην Τρίπολη ήταν «βιτρίνα» κυκλώματος μαστροπείας

Εξαρθρώθηκαν δύο εγκληματικές οργανώσεις, τα μέλη των οποίων δραστηριοποιούνταν στην κατ’ επάγγελμα μαστροπεία σε περιοχές της Μεσσηνίας και της Αρκαδίας.

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καλαμάτας εξαρθρώθηκαν δύο εγκληματικές οργανώσεις, τα μέλη των οποίων δραστηριοποιούνταν στην κατ’ επάγγελμα μαστροπεία σε περιοχές της Μεσσηνίας και της Αρκαδίας.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, μαστροπεία κατ’ επάγγελμα και εκ κερδοσκοπίας, κατ’ εξακολούθηση προαγωγή άλλων στην πορνεία και εκμετάλλευση των εσόδων της πορνείας άλλων καθώς και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και εγκλήματα φοροδιαφυγής.

Προηγήθηκε συστηματική αστυνομική έρευνα, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία, ευρήματα, καθώς και αποτελέσματα φυσικών και τεχνικών μεθόδων, ενώ η περαιτέρω διερεύνησή τους οδήγησε στη διακρίβωση της δράσης των εγκληματικών οργανώσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνταν στη κατ’ επάγγελμα μαστροπεία, τουλάχιστον από το Δεκέμβριο του 2023.

Συγκεκριμένα, η πρώτη εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιούταν στην περιοχή της Καλαμάτας και αποτελούνταν από -3- ημεδαπούς, ηλικίας 46, 52 και 63 ετών καθώς και 40χρονο αλλοδαπό. Οι ανωτέρω διατηρούσαν κατάστημα στην Καλαμάτα, όπου προωθούσαν πλήθος ενήλικων γυναικών στην πορνεία, εκμεταλλευόμενοι τα έσοδα από την παράνομη δραστηριότητά τους, τα οποία στη συνέχεια νομιμοποιούσαν.

Στο πλαίσιο των ερευνών εξακριβώθηκε η δράση και δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης, η οποία δραστηριοποιούταν στην περιοχή της Τρίπολης. Η εν λόγω εγκληματική οργάνωση αποτελούνταν από τους ανωτέρω 46χρονο ημεδαπό και 40χρονο αλλοδαπό- μέλη της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και 54χρονο ημεδαπό, οι οποίοι χρησιμοποιώντας ως νομιμοφανές περίβλημα κατάστημα στην Τρίπολη, προέβαιναν στην διάπραξη όμοιων αδικημάτων.

Για την εξάρθρωση των εγκληματικών οργανώσεων, πραγματοποιήθηκε χθες (2-6-2024) το πρωί, οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση σε περιοχές της Μεσσηνίας, της Αρκαδίας και της Αργολίδας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, με τη συνδρομή αστυνομικών της Α΄ Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) Μεσσηνίας, όπου συνελήφθησαν τα ανωτέρω -5- μέλη των οργανώσεων.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, διενεργήθηκαν έρευνες σε οικίες καθώς και στα ανωτέρω καταστήματα, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-6- κινητά τηλέφωνα,

-130- μάρκες τύπου καζίνου,

πλήθος συσκευασιών προφυλακτικών,

κάρτα αλλοδαπής τραπέζης,

κάρτες εταιρείας άμεσης μεταφοράς χρημάτων,

πλήθος ιδιόχειρων σημειώσεων,

πλήθος αποδείξεων συναλλαγών,

το χρηματικό ποσό των -84.700- ευρώ.

Κατά τις έρευνες, συνελήφθη επιπλέον 43χρονη αλλοδαπή, σε βάρος της οποίας σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά, καθώς βρέθηκαν στην κατοχή της και κατασχέθηκαν -4- ναρκωτικά δισκία.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Δελτίο Τύπου

Δημοσιεύθηκε στις 3 June 2024 | 11:21 am


Τα σημερινά θέματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων στα ΕΠΑΛ

Σήμερα, Δευτέρα 3 Ιουνίου, οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ εξετάστηκαν στα μαθήματα “Ανατομία Φυσιολογία ΙΙ” , “Αρχές Οικονομικής Θεωρίας”, “Δίκτυα Υπολογιστών” και “Αρχές Βιολογικής Γεωργίας” για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2024.

Δείτε τα θέματα ΕΔΩ

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 3 June 2024 | 11:14 am


Τι απάντησε ο Μητσοτάκης στην ερώτηση «Τσίπρας ή Κασσελάκης»

φωτογραφία αρχείου arcadiaportal.gr

Κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη άσκησε ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA, λέγοντας πως «θα έπρεπε να έχει ήδη καταθέσει, το πόθεν έσχες του». Όσον αφορά τα μέτρα που προτείνει η αντιπολίτευση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «κοστολογούνται στα 48,5 δισ, ευρώ και αν εφαρμόζονταν, η χώρα θα γυρνούσε σε καθεστώς επιτήρησης».

«Έμειναν μόνο πέντε μέρες προεκλογικής εκστρατείας, αύριο θα βρεθώ πάλι στη Θεσσαλία, Τετάρτη στη Μακεδονία και στη Θεσσαλονίκη, Παρασκευή έχουμε την τελική μας συγκέντρωση στην Αθήνα, οπότε βλέπουμε πια το τέλος, αλλά η τελευταία εβδομάδα είναι πάντα η πιο κρίσιμη και η πιο απαιτητική, ειδικά ως προς την ανάγκη να πείσουμε τους πολίτες να έρθουν στην κάλπη, να τους εξηγήσουμε γιατί αυτές οι ευρωεκλογές έχουν τη δικιά τους ξεχωριστή σημασία και να αντιμετωπίσουμε μία γενικότερη αίσθηση αδιαφορίας, η οποία πρέπει να πω ότι δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα, υπάρχει και στην Ευρώπη. Να τους εξηγήσουμε, δηλαδή, γιατί αυτά τα οποία θα γίνουν στην Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια τελικά μας αφορούν όλους και γιατί έχει σημασία να επιλέξουμε τους καλύτερους ευρωβουλευτές και τελικά τα κόμματα που αισθάνονται ότι μπορούν να μας εκπροσωπήσουν καλύτερα στην ΕΕ», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε πως τον στενοχωρεί το γεγονός ότι ακόμη και για αυτονόητες πολιτικές που έχουν εθνικό πρόσημο δεν μπορούμε καν και εντός Ελλάδος να βρούμε έναν κοινό βηματισμό και έδωσε το παράδειγμα της τιμολόγησης των πολυεθνικών και της επιστολής του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Θα πίστευα ότι σε αυτό θα μπορούσε να υπάρχει μία σύμπνοια των πολιτικών δυνάμεων», υπογράμμισε.

Όπως είπε, θα στηρίξει την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την επόμενη θητεία της αλλά θέτει τις εθνικές προτεραιότητες.

Επανέλαβε ότι η αναφορά στο 41% ως ποσοστό αλαζονείας αδικεί τους πολίτες που εμπιστεύτηκαν τη σημερινή κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι προσπαθεί να είναι όσο πιο γειωμένος γίνεται -και σε αυτό τον βοηθάει πολύ η οικογένειά του- αλλά αυτή η προσβολή γυρνάει στους πολίτες που ψήφισαν γιατί είναι ένα ποσοστό που η κυβέρνηση δεν το υφάρπαξε.

«Ο κ. Κασσελάκης είναι ένας νέος πολιτικός αρχηγός, θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά σε εθνική κάλπη και η δική μου κριτική είναι πρωτίστως πολιτική κριτική», είπε ο πρωθυπουργός. Τόνισε ότι δεν τον ενδιαφέρει εάν έχει επιλέξει να πολιτεύεται χωρίς ξεκάθαρο όριο μεταξύ δημόσιας και ιδιωτικής ζωής αλλά «δικιά μου δουλειά είναι να κρίνω το πρόγραμμά του», επεσήμανε προσθέτοντας ότι επειδή έρχεται με ένα πρόγραμμα και προτείνει μέτρα τα οποία κοστολογούνται σε 45,8 δισ. ευρώ την τετραετία, «οφείλω να προειδοποιήσω τους Έλληνες πολίτες ότι αν ποτέ εφαρμόζονταν όχι όλα αυτά τα μέτρα αλλά ένα ποσοστό τους, η χώρα θα γυρνούσε πίσω σε καθεστώς επιτήρησης και ενδεχομένως χρεοκοπίας. Γιατί πολύ απλά αυτά τα λεφτά δεν υπάρχουν». Εστιάζει, όπως είπε, στο ότι πρόκειται για υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη από μαθητευόμενους μάγους και σε ερώτηση για το «πόθεν έσχες» είπε ότι το δικό του υπάρχει αναρτηρμένο και έχει ελεγχθεί εξονυχιστικά εδώ και 20 χρόνια, υποχρέωση αυτονόητη για κάθε πολιτικό αρχηγό. Αλλά, όπως ανέφερε, αυτή η κουβέντα δεν θα επανερχόταν με τέτοια ένταση, αν ο κ. Κασσελάκης δεν μας έλεγε ότι είναι ο μόνος έντιμος, ότι έχει καθαρά χέρια, υπονοώντας ότι όλοι οι άλλοι μπορεί να έχουν και τη φωλιά τους λερωμένη.

Σε ερώτηση «Τσίπρας ή Κασσελάκης;», με ποιον έχει καλύτερες γέφυρες, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο βασικός πολιτικός μας αντίπαλος από τότε που εκλέχθηκα πρόεδρος της ΝΔ. Δώσαμε σκληρές μάχες, οι πολίτες επέλεξαν εμένα για πρωθυπουργό σε δύο αναμετρήσεις, από κει και πέρα ο κ. Κασσελάκης είναι καινούργιος και θα δοκιμαστεί -όπως σας είπα- για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές. Παρ’ ότι είναι πολύ διαφορετικοί υφολογικά εγώ διακρίνω ένα κοινό νήμα που τους συνδέει: Δυστυχώς, υπάρχει πολύ μεγάλη τοξικότητα και από τον κ. Κασσελάκη -την είχαμε δει και επί εποχής Τσίπρα- και υπάρχει και μια πολύ μεγάλη έφεση, πολύ μεγάλη άνεση σε υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Άρα, ενώ το περιτύλιγμα μπορεί να είναι διαφορετικό, εγώ βλέπω ένα νήμα το οποίο συνδέει τους δύο πολιτικούς αρχηγούς και νομίζω ότι ειδικά ως προς τις ακοστολόγητες υποσχέσεις, αυτές νομίζω ότι πια ανήκουν στο παρελθόν».

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 3 June 2024 | 11:13 am


Καλαμάτα: 29χρονη ζει για επτά ολόκληρα χρόνια σε κλουβί μέσα στο σπίτι της

Για επτά χρόνια γυναίκα 29 ετών ζει το δικό της δράμα, καθώς βρίσκεται κλεισμένη σε ένα κλουβί στο σπίτι της οικογένειάς της στην Καλαμάτα.

Πρόκειται για κορίτσι που υιοθετήθηκε από την οικογένειά της σε ηλικία 22 μηνών, από το Ίδρυμα Βρεφών «Μητέρα» και έως τώρα ζει με τους θετούς γονείς της, ως δικαστικούς συμπαραστάτες, όπως αναφέρει ο ΑΝΤ1.

Η 29χρονη αντιμετωπίζει βαριά προβλήματα ψυχικής υγείας και οι γονείς της αποφάσισαν να φτιάξουν κλουβιά στο σπίτι και την αυλή τους, με σκοπό να μην αυτοτραυματίζεται και να μην τραυματίζει και τους ίδιους.

Όπως καταγγέλλει η ίδια η μητέρα έχει ζητήσει βοήθεια από την Πολιτεία για την περίθαλψή της και έχει δημοσιοποιήσει από το 2020 το πρόβλημα, χωρίς ωστόσο να τους έχει προσφερθεί κάποια βοήθεια.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η 29χρονη έχει να βγει από το σπίτι της εδώ και 7 χρόνια (από το 2017) και γι’ αυτό η μητέρα επικαλείται και τις μαρτυρίες των συγχωριανών της. Σε απόγνωση καταγγέλλει κρατική αναλγησία και έλλειψη εμπιστοσύνης σε ιδρύματα και δομές για την φιλοξενία του παιδιού της.

Όπως καταγγέλλει η μητέρα της έχει ζητήσει βοήθεια από την Πολιτεία για την περίθαλψη της 29χρονης χωρίς αποτέλεσμα

Ειδήσεις: 
Video: 

Καλαμάτα: Νέο Κωσταλέξι με 29χρονη σε κλουβί

Video of Καλαμάτα: Νέο Κωσταλέξι με 29χρονη σε κλουβί

Δημοσιεύθηκε στις 3 June 2024 | 11:10 am


Αρκάδων Δρώμενα: Μουσικοχορευτική παράσταση «Ο μισεμός είναι καημός»

Με χαρά ανακοινώνουμε την ετήσια μουσικοχορευτική παράσταση του Πολιτιστικού Χορευτικού Συλλόγου ”Αρκάδων Δρώμενα” με τίτλο «Ο μισεμός είναι καημός». Μια παράσταση  με κύριο θέμα τα ταξίδια της ζωής, τους αποχωρισμούς της καθημερινότητας, την ξενιτιά….

Τι να περιμένετε; Χοροί, τραγούδια και έθιμα από όλη την Ελλάδα. 150+ χορευτές όλων των ηλικιών, οι μικρότεροι εξ αυτών 3 χρονών. 

Τι ελπίζουμε εμείς; Να συνδεθείτε με τους χαρακτήρες της παράστασης και να βιώσετε τα ποικίλα #συναισθήματα που δημιουργούνται ανά σκηνή/περιοχή/κατάσταση. 

Σας περιμένουμε λοιπόν, να μας τιμήσετε με την παρουσία σας, την Κυριακή 16 Ιουνίου και ώρα 21:00 στο Άλσος Αγίου Γεωργίου στην Τρίπολη.! 

Είσοδος Ελεύθερη

Δημοσιεύθηκε στις 3 June 2024 | 10:52 am


Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου η 3η Ιουνίου

Την 12η Απριλίου του 2018 η Γ.Σ. του Διεθνούς Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών όρισε την 3η Ιουνίου ως Παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου. Έπειτα από μια εκστρατεία από τους λάτρεις του ποδηλάτου στην οποία πρωτοστάτησε ο Πολωνός κοινωνιολόγος και ακτιβιστής Λέσεκ Σιμπίλσκι, πρώην μέλος της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής της Πολωνίας, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας.

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ποδηλάτου, έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τη χρήση του ποδηλάτου ως βιώσιμου και υγιεινού μέσου μετακίνησης, να ενισχύσει την ασφάλεια, τη βελτίωση των μετακινήσεων, ένα καλύτερο περιβάλλον και να δώσει χαρά στην καθημερινή μετακίνηση των πολιτών, γιατί το ποδήλατο εκτός των άλλων, προσφέρει χαρά και ευεξία στους χρήστες του.

Επάνω στους ίδιους στόχους είναι εναρμονισμένη ολόκληρο το χρόνο και όχι μόνον την ημέρα αυτή, η Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας, η οποία μέσω του Προέδρου της κ. Βασίλη Διαμαντόπουλου, προσκαλεί όλους τους αθλητές & αθλήτριές της να πάρουν  μέρος σε όλες τις εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι τοπικοί φορείς και τα αθλητικά σωματεία για την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου.

Στο σχετικό ψήφισμα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ καλούνται να διοργανώνουν εκδηλώσεις και δραστηριότητες με στόχο την ανάπτυξη μιας κουλτούρας της ποδηλασίας στην κοινωνία και την βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Το ποδήλατο είναι ένα απλό προσιτό αξιόπιστο και φιλικό προς το περιβάλλον μεταφορικό μέσο. Βοηθάει τους ανθρώπους σε ένα υγιεινό τρόπο ζωής, αλλά προάγει τον σεβασμό για το περιβάλλον, αφήνει ένα οικολογικό αποτύπωμα και έχει θετικό αντίκτυπο στο κλίμα που είναι ένας από τους βασικούς στόχους του ΟΗΕ για την αειφόρο ανάπτυξη.

Ο Πρόεδρος της Ε.Ο.Π. μας προτρέπει να βάλουμε το ποδήλατο στην ζωή μας, και να αναζητήσουμε τρόπους  να αυξήσουμε την χρήση του, προκειμένου να μειώσουμε την εκπομπή του αποτυπώματος άνθρακα στο περιβάλλον,  απολαμβάνοντας ταυτοχρόνως την άσκηση, και την απρόσκοπτη ευκολία σε όλες τις μετακινήσεις, πάντοτε με ασφάλεια και τηρώντας κατά γράμμα τον Κ.Ο.Κ.

Η φωτογραφία, από το αρχείο του Χρήστου Η. Μήτσια, από το υπό έκδοση βιβλίο του για τη ζωή στην παλιά Τρίπολη.

Δείτε άρθρο του για τους παλιούς ποδηλατάδες της Τρίπολης ΕΔΩ.

Δημοσιεύθηκε στις 3 June 2024 | 10:29 am


Αττική: Εντοπίστηκε σορός στη θάλασσα με δεμένο βαρίδι 10 κιλών στο πόδι

φωτογραφία αρχείου arcadiaportal.gr

Σορός άνδρα βρέθηκε κοντά στην παραλία του Σχινιά στον Μαραθώνα/

Η σορός του άτυχου άνδρα βρέθηκε με ένα βαρίδι 10 κιλών στο πόδι, ένα στοιχείο που φαίνεται να οδηγεί τις Αρχές στο σενάριο του εγκλήματος.

Τα στοιχεία έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα είναι ότι ο άνδρας ήταν ηλικίας περίπου 40-50 ετών, φορούσε τα ρούχα του και συγκεκριμένα αθλητική φόρμα, φέρει τατουάζ στο πόδι που ίσως βοηθήσει στην ταυτοποίησή του και είχε ανοιχτόχρωμο δέρμα.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 3 June 2024 | 10:28 am


Επικίνδυνες εμμονές...

Το σκίτσο του Γιώργου Καπράνου.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 3 June 2024 | 10:22 am


Νομός Αρκαδίας - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στο Νομό Αρκαδίας