Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Φλώρινας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ - Πρόσκληση στην παρουσίαση του workshop από το έργο NEWFEED/PRIMA κυκλική οικονομία


 Η Σχολή Γεωπονικών Επιστημών σας προσκαλεί στην παρουσίαση του workshop από το έργο NEWFEED/PRIMA (Turn Food Industry By-products into secondary Feedstuffs via Circular-Economy Schemes) στο Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής - ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Παραλίμνη Γιαννιτσών, τη Δευτέρα 17/6/2024.

Στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη και υιοθέτηση εναλλακτικών ζωοτροφών μετατρέποντας τα υποπροϊόντα της βιομηχανίας τροφίμων σε δευτερογενείς, υψηλής αξίας, ζωοτροφές μέσα από μια προσέγγιση κυκλικής οικονομίας.
Το έργο επικεντρώνεται στην αύξηση της βιωσιμότητας του μεσογειακού ζωικού κεφαλαίου μέσω της αξιοποίησης των υποπροϊόντων της τοπικής βιομηχανίας τροφίμων (υποπροϊόντων των οινοποιείων, της βιομηχανίας παραγωγής χυμών και της ελαιουργίας). Στο έργο συμμετέχουν 4 χώρες (Ελλάδα,Ισπανία, Αίγυπτος και Τουρκία) από την περιοχή της Μεσογείου.

Με εκτίμηση
Σχολή Γεωπονικών Επιστημών

Δημοσιεύθηκε στις 12 June 2024 | 3:36 pm


Ανοιχτή για τους πολίτες η κλιματιζόμενη αίθουσα του ΚΑΠΗ Αμυνταίου

 


Ανοιχτή για τους πολίτες η κλιματιζόμενη αίθουσα του ΚΑΠΗ Αμυνταίου

Ο Δήμος Αμυνταίου, ενημερώνει ότι κατά την περίοδο του καύσωνα και για την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, θα παραμένει ανοιχτή η κλιματιζόμενη αίθουσα του ΚΑΠΗ Αμυνταίου.

Συγκεκριμένα, ο χώρος δροσιάς και φιλοξενίας των πολιτών θα είναι ανοιχτός κατά τις ώρες 9:00 π.μ. - 2:00 μ.μ και 5:00 μ.μ. - 9:00 μ.μ.

 

Γραφείο Τύπου Δημάρχου Αμυνταίου

Δημοσιεύθηκε στις 12 June 2024 | 3:32 pm


Ενημέρωση οφειλετών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δήμου Αμυνταίου

 


Ενημέρωση οφειλετών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δήμου Αμυνταίου

Ενημερώνουμε τους οφειλέτες ληξιπρόθεσμων  υποχρεώσεων του Δήμου Αμυνταίου, όπως τακτοποιήσουν τις οφειλές τους (εξόφληση ή τμηματική καταβολή) εντός διμήνου και όχι αργότερα από τις 31/08/2024.

Διαφορετικά, βάση του άρθρου 9 παρ.1 του ν.4978/2022, η Ταμειακή Υπηρεσία του Δήμου είναι υποχρεωμένη να προβεί στην επιβολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, ήτοι:

α) Δέσμευση Φορολογικής Ενημερότητας

β) Κατάσχεση κινητών, είτε στα χέρια του οφειλέτη είτε κινητών και απαιτήσεών του εν γένει στα χέρια τρίτου.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Κα Καραστογιάννη Μαρία -  τηλέφωνο: 2386350121

 

Γραφείο Τύπου Δημάρχου Αμυνταίου

Δημοσιεύθηκε στις 12 June 2024 | 3:31 pm


ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ - Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας η 12η Ιουνίου

 


Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φλώρινας, με αφορμή την 12η Ιουνίου που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας επισημαίνει ότι 317 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο, 5 έως 17 ετών είναι σήμερα  οικονομικά ενεργά.

Σχεδόν τα 5,7 εκατομμύρια από αυτά τα παιδιά εργάζονται σε ιδιαίτερα αποτρόπαιες συνθήκες, εξαναγκασμένα σε καταναγκαστική εργασία λόγω χρεών ή σε δουλεία. Σήμερα, σε όλο τον κόσμο, περίπου 93 εκατομμύρια παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο ενώ πάνω από το 53% των παιδιών εκτός της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι κορίτσια.

Δεκάδες χιλιάδες παιδιά εργάζονται παράνομα και στην Ελλάδα, σε ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες και με χαμηλά μεροκάματα, χωρίς να είναι πουθενά καταγεγραμμένα. Ενδεικτικό είναι επίσης ότι μόνο μέσα σε μία χρονιά, 70.000 παιδιά σταμάτησαν το σχολείο.

Εκατομμύρια παιδιά εργάζονται συνήθως ως γεωργοί στα χωράφια, χτίστες σε οικοδομικές εργασίας, καθαριστές, μάγειρες, κηπουροί, σε βιοτεχνίες ρούχων και υποδημάτων ή έχουν την φροντίδα άλλων παιδιών και ηλικιωμένων, ενώ συχνά εργάζονται υπό εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες. Όχι μόνο μοχθούν πίσω από τις κλειστές πόρτες των εργοδοτών τους αλλά οι κοινωνίες δεν βλέπουν καν τι κάνουν σαν εργασία.

Οι ανήλικοι εργαζόμενοι συχνά απομονώνονται από τις οικογένειές τους και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους εργοδότες τους, οι οποίοι συχνά δεν τους πληρώνουν και κάνουν σοβαρές διακρίσεις εις βάρος τους.

Επίσης η φύση της εργασίας καθιστά αυτά τα παιδιά ευάλωτα σε φυσική, ψυχολογική και σεξουαλική κακοποίηση.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Ιουνίου. Καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, με στόχο την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας και πιο συγκεκριμένα τον περιορισμό της παράνομης διακίνησης παιδιών. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, περίπου 1,2 εκατομμύρια παιδιά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης ενός καλά οργανωμένου δικτύου, που έχει στήσει μια γέφυρα μεταφοράς παιδιών από τις αναπτυσσόμενες στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες.

Καλούμε κάθε ευαισθητοποιημένο συνάδελφο και συναδέλφισσα στην κατεύθυνση καταπολέμησης του φαινομένου της παιδικής εργασίας, εφόσον διαπιστώνουν περιστατικά παιδικής εργασίας στο επαγγελματικό και κοινωνικό τους περίγυρο να μην διστάζουν να το καταγγείλουν στις αρμόδιες αρχές.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΚΦ

Δημοσιεύθηκε στις 12 June 2024 | 3:29 pm


Γιορτή λήξης μαθημάτων του Τμήματος Εθνογραφίας και Χορού του Φ.Σ.Φ. «Ο Αριστοτέλης»

 


Η γιορτή λήξης των μαθημάτων όλων των χορευτικών ομάδων παιδιών, εφήβων και ενηλίκων του Τμήματος Εθνογραφίας και Χορού του Φ.Σ.Φ. «Ο Αριστοτέλης» θα γίνει το Σάββατο 15 Ιουνίου 2024, στις 7:30 μ.μ. στην αίθουσα θεάτρου του συλλόγου. 


Τίτλος της φετινής γιορτής: «Απ' το μαντήλι σου, θα κρατηθώ!». 

Σας περιμένουμε!!! 

Είσοδος ελεύθερη.

Δημοσιεύθηκε στις 12 June 2024 | 3:27 pm


ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ : Αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων

 


To Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φλώρινας, η ΓΣΕΕ, η Γραμματεία Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ), επικαιροποιούμε την ενημέρωση προς τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης, στη βάση των μέχρι σήμερα Υπουργικών Αποφάσεων και Εγκυκλίων οδηγιών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία του Υπουργείου Εργασίας, της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ανθρωπίνου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών και της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Υγιεινής Περιβάλλοντος  του Υπουργείου Υγείας[1]. Σε περίπτωση έκδοσης νέων Οδηγιών,  θα επανέλθουμε με πρόσθετη ενημέρωση.

Η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι αποτελεί εκκρεμές πάγιο  αίτημά της προς το Υπουργείο Εργασίας η εισαγωγή στην ισχύουσα νομοθεσία για την Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων ρητών ρυθμίσεων για τις υποχρεώσεις των εργοδοτών και κυρίως απαγορεύσεων για την πρόληψη της καταπόνησης των εργαζομένων και ρύθμισης των συνθηκών εργασίας τους στις περιπτώσεις έκθεσης σε έντονα καιρικά φαινόμενα (καύσωνας, ψύχος κλπ), οι οποίες να συνοδεύονται με αυστηρές κυρώσεις και εντατικοποίηση των έγκαιρων ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας. Τουναντίον έχουμε νομική αποδυνάμωση των μέτρων καθώς η περυσινή Υπουργική Απόφαση περιορισμένης ισχύος μετέπεσε στη συγκεκριμένη εγκύκλιο.

Επίσης, τονίζουμε τον ιδιαίτερο κίνδυνο που ενέχει η μείωση της διάρκειας του χρονικού διαστήματος μείωσης ή παύσης εργασιών κατά μία ώρα (12.00 με 16.00 αντί 17.00, που ίσχυε μέχρι σήμερα), που περιέχεται στην από 3-6-2024 Εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης[2]. Σημειώνεται ότι στην παρούσα ενημέρωση της ΓΣΕΕ διατηρούμε το χρονικό πλαίσιο αυτό ως είχε (12.00-17.00), λόγω της ιδιαίτερης ασάφειας της Εγκυκλίου αυτής.

Παράλληλα εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλά τα όρια των  τιμών των δεικτών πάνω από τα οποία επιβάλλεται η υποχρεωτική διακοπή των εργασιών. Και όλα αυτά όταν σύμφωνα με τις αναφορές τα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες μέλη της Συνομοσπονδίας (βλ. έρευνα Ο.Σ.Ε.Τ.Ε.Ε), το 2023, τουλάχιστο 14 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους σε περιστατικά που σχετίζονται άμεσα με τη θερμική καταπόνηση.

Τονίζουμε για μία ακόμα φορά ότι η πρόληψη και η προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και η έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της παραβατικότητας  μέσω ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας σε όλη την επικράτεια οφείλει να αποτελεί προτεραιότητα του θεσμοθετημένου τακτικού κοινωνικού διαλόγου στο πλαίσιο του ανωτάτου Συμβουλίου Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, η συνεπής και ουσιαστική λειτουργία του οποίου είναι απόλυτα απαραίτητη.

 

Ι. Πλαίσιο τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα:

  1. Λήψη τεχνικών και οργανωτικών μέτρων προστασίας από τους εργοδότες

Για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας κατά τη διάρκεια καύσωνα, οι εργοδότες λαμβάνουν μέτρα προστασίας, σύμφωνα με τον ενδεικτικό και μη εξαντλητικό κατάλογο τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, που περιέχεται σε ΥΑ και αφορούν σε α) τεχνικά μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης, όπως παρεμβάσεις  i) στα δομικά στοιχεία των κτηρίων, ii) σε τμήματα της παραγωγικής διαδικασίας, iii) στο μικροκλίμα του εργασιακού χώρου, β) οργανωτικά μέτρα για την πρόληψη της τεχνικής καταπόνησης, όπως παροχή πόσιμου νερού σε θερμοκρασία 10-15ο C, οργάνωση του χρόνου εργασίας με προγραμματισμό διαλειμμάτων, προγραμματισμό επιβαρυντικών εργασιών σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών, μείωση ή παύση εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους μεταξύ των ωρών 12.00 – 17.00, διαμόρφωση κυλικείων ή άλλων κατάλληλων σε θερμοκρασία χώρων για το διάλειμμα των εργαζομένων, μετά από συνεργασία του εργοδότη και του Τεχνικού Ασφαλείας, του Ιατρού Εργασίας και των Επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας των Εργαζομένων και όπου δεν υπάρχουν των εκπροσώπων των εργαζομένων, γ) ειδικές προβλέψεις για υπαίθριες εργασίες, όπως παροχή πόσιμου νερού σε θερμοκρασία 10-15ο C, χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής, όπου δεν προβλέπεται χρήση κράνους και προστατευτικών μέσων δέρματος, διαμόρφωση/επιλογή σκιερού μέρους  για διαλείμματα, διαμόρφωση/επιλογή σκιερού μέρους  ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για εκτέλεση εργασιών, προγραμματισμός εργασιών ώστε οι επιβαρυντικές εργασίες να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες, μείωση της απασχόλησης ή παύση των εργασιών κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12.00 – 17.00, δ) χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας, όπως καλύμματα κεφαλής και αυχένα και προστατευτικών μέσων δέρματος και λοιπά μέσα, ύστερα από τη γνώμη του Τεχνικού Ασφαλείας, του Ιατρού Εργασίας για τις απαιτήσεις της εργασίας.

  1. Υποχρεωτική παύση εργασιών κατά τη διάρκεια καύσωνα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ)

α) Για εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας σε εργοδότες περιοχών της χώρας που, σύμφωνα με την εκτίμηση της ΕΜΥ, ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός σύμφωνα με:

  1. Την τιμή βιοκλιματικού δείκτη WBGT, όταν αυτή είναι ανώτερη του 32,2 (σύμφωνα με το Παράρτημα ΙΙ) ή
  2. η θερμοκρασία διαμορφώνεται σε τιμή άνω των 42ο C και ταυτόχρονα η τιμή του δείκτη υγρασίας διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 14%, ή
  3. η θερμοκρασία διαμορφώνεται σε τιμή άνω των 40ο C και ταυτόχρονα η τιμή του δείκτη υγρασίας διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 20%,

καθίσταται υποχρεωτική η παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα 12.00- 17.00 σε χειρωνακτικές εργασίες που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο, ενδεικτικά αναφερόμενες, εργασίες σε τεχνικά και οικοδομικά έργα, εργοτάξια, διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων με δίτροχο όχημα (delivery), συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών πλατφορμών του άρθρου 68 του ν.4808/2021.

β) Ειδικά για εργασίες σε ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη η υποχρέωση του ανωτέρω εδαφίου ισχύει για θερμοκρασία που διαμορφώνεται σε τιμή άνω των 38ο C.

γ) Σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων της παρούσας διάταξης επιβάλλεται από την Επιθεώρηση Εργασίας, σύμφωνα με τα άρθρα 23 και 24 του ν. 3996/2011 (Α’ 170), χρηματικό πρόστιμο δυο χιλιάδων ευρώ ανά εργαζόμενο της επιχείρησης.

  1. Παροχή εξ αποστάσεως εργασίας με το σύστημα της τηλεργασίας

Για εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και ειδικά στις περιπτώσεις έκθεσής τους σε επιβαρυντικές συνθήκες, δίδεται η δυνατότητα, εξ αποστάσεως εργασίας με το σύστημα της τηλεργασίας εφόσον είναι εφικτό από τη φύση της εργασίας τους. Σχετικά στο Παράρτημα ΙΙΙ της ΥΑ  65581/2023 (ΦΕΚ Β΄4491/ 12.7.2023)  παρατίθενται αναφορές σε:

–  παράγοντες κινδύνου για εκδήλωση ασθενειών/βλαβών που σχετίζονται με τη θερμότητα λόγω έκθεσης στο χώρο εργασίας , όπως 1) η έλλειψη εγκλιματισμού στις αυξημένες θερμοκρασίες, 2) το μέτριο ή χαμηλό επίπεδο φυσικής κατάστασης, 3) η αφυδάτωση, 4) η ηλικία>60 έτη, 5) ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος (>30), 6) συγκεκριμένα υποκείμενα νοσήματα, 7) η λήψη ορισμένων ουσιών και φαρμάκων.

– ενδεικτικό κατάλογο ατομικών, περιβαλλοντικών και φαρμακευτικών παραγόντων, καθώς και παθολογικών καταστάσεων που προδιαθέτουν σε εκδηλώσεις/βλάβες που σχετίζονται με τη θερμική έκθεση στο χώρο εργασίας και αφορούν στους εργαζόμενους που εντάσσονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου με αυξημένο κίνδυνο για την υγεία τους λόγω της θερμικής καταπόνησης.

ΙΙ. Περαιτέρω επισημαίνουμε τα παρακάτω εκ νέου:

Για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και προκειμένου να διασφαλισθεί η τήρηση των μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, υπενθυμίζουμε το πλαίσιο οδηγιών για α) την περιγραφή των ομάδων εργαζομένων υψηλού κινδύνου, β) τα απαιτούμενα τεχνικά μέτρα που πρέπει προληπτικά να λαμβάνονται από τους εργοδότες, σε συνδυασμό με κατά περίπτωση μέτρα ανάλογα με τις ειδικές συνθήκες γ) τις τεχνικές και οργανωτικές οδηγίες για τις μετρήσεις της θερμοκρασίας και της υγρασίας στους χώρους εργασίας, δ) τη διενέργεια τόσο προληπτικών, όσο και κατασταλτικών ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας και ε) σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών και ποινικών κυρώσεων.

Συγκεκριμένα:

► Οι ομάδες με υψηλό κίνδυνο για την υγεία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες είναι οι καρδιοπαθείς, οι πνευμονοπαθείς, οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα (πχ σακχαρώδης διαβήτης, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, διαταραχές αρτηριακής πίεσης κοκ), οι λαμβάνοντες συγκεκριμένα φάρμακα (πχ ινσουλίνη, αντιδιαβητικά, διουρητικά, αντιχολιεργικά κοκ), οι γυναίκες κατά την κύηση, καθώς επίσης και τα άτομα που εργάζονται σε ζεστό περιβάλλον. Η ένταξη των εργαζομένων στις παραπάνω ομάδες γίνεται από τον Ιατρό Εργασίας της επιχείρησης ή (στις περιπτώσεις που δεν προβλέπεται η απασχόληση Ιατρού Εργασίας) με ιατρική βεβαίωση που προσκομίζει ο ίδιος ο εργαζόμενος.

► Τα απαιτούμενα τεχνικά μέτρα που πρέπει κατά περίπτωση να λαμβάνονται από τους εργοδότες αφορούν σε μετρήσεις της θερμοκρασίας και της σχετικής υγρασίας στους χώρους εργασίας και σε παρεμβάσεις στα δομικά στοιχεία των κτηρίων, σε τμήματα της παραγωγικής διαδικασίας και στην απαιτούμενη προσαρμογή του μικροκλίματος του εργασιακού χώρου.

► Τα απαιτούμενα οργανωτικά μέτρα αφορούν κυρίως στη χορήγηση διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας και σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο για τον χρόνο ανάπαυσης για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων σε περίοδο καύσωνα, την παροχή πόσιμου νερού σε θερμοκρασία 10ο –15ο C, τον προγραμματισμό των εργασιών, που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση των εργαζομένων σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών και τη σύνταξη σχεδίου αντιμετώπισης της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, τη χορήγηση στους εργαζόμενους κατάλληλων μέτρων ατομικής προστασίας, την οργάνωση υποδομής πρώτων βοηθειών και αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων. Ειδικότερα δε για τις υπαίθριες εργασίες και τις εργασίες σε εξωτερικούς χώρους, προβλέπεται επιπλέον η χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής, η διαμόρφωση σκιερού μέρους για τα διαλείμματα, η κατασκευή στεγάστρων και ο προγραμματισμός των εργασιών, ώστε οι κοπιαστικότερες να γίνονται στις ώρες που η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη, μείωση ή/και παύση των εργασιών κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12.00-17.00.

Σημειώνεται σε ό,τι αφορά στην παραμονή σε χώρους που κλιματίζονται, πρέπει να λαμβάνονται συστηματικά και να τηρούνται τα  ειδικότερα μέτρα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας από ιογενείς και άλλες λοιμώξεις κατά τη χρήση κλιματιστικών μονάδων[3], με σκοπό τη σωστή λειτουργία των κλιματιστικών εγκαταστάσεων και αποφυγή δημιουργίας εστιών μόλυνσης και από άλλους μικροοργανισμούς.

Ο προσδιορισμός των εργασιών και των χώρων εργασίας, όπου ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων είναι αυξημένος και η εξειδίκευση των τεχνικών και οργανωτικών μέτρων,  που πρέπει κατά περίπτωση να λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων πραγματοποιείται με την ενεργό συμμετοχή του Τεχνικού Ασφαλείας και του Γιατρού Εργασίας, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και αποτυπώνονται στην απαιτούμενη από το νόμο γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου.

Υπενθυμίζεται ότι τα σωματεία ή/και οι επιτροπές υγείας και ασφάλειας έχουν το δικαίωμα διαβούλευσης και υπογραφής συλλογικών ρυθμίσεων, με αντικείμενο την εφαρμογή σχεδίου αντιμετώπισης της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, σε συνεργασία και με τον τεχνικό ασφαλείας και τον γιατρό εργασίας.

► Επισημαίνουμε περαιτέρω, την ανάγκη επαγρύπνησης για την υποχρέωση εφαρμογής ειδικών νομοθετικών διατάξεων ή όρων ΣΣΕ που αφορούν στα ζητήματα Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν:

α) οι ρυθμίσεις του Κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών για τους εργαζόμενους σε υπαίθριες εργασίες σε μεταλλεία και λατομεία, που ορίζουν ότι για την αποφυγή έκθεσης σε ηλιακή ακτινοβολία θα πρέπει να γίνεται διακοπή ή μετάθεση του χρόνου εκτέλεσης της εργασίας, όταν από τις σχετικές μετρήσεις ή δελτία της ΕΜΥ διαπιστώνονται συνθήκες υπέρβασης των προβλεπόμενων τιμών θερμοκρασίας (ή και υγρασίας).

β) η διάταξη της Σ.Σ.Ε  Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων και Συναφών Κλάδων όλης της Χώρας, βάσει της οποίας οι σχετικές εργασίες διακόπτονται σε περιπτώσεις καύσωνα, όταν η θερμοκρασία στον τόπο εργασίας υπερβαίνει τους 38ο C υπό σκιά, ενώ το ημερομίσθιο καταβάλλεται χωρίς καμία περικοπή,

γ) η διάταξη της ΣΣΕ για εργασίες που γίνονται σε πλοία και πλωτά μέσα, είτε αυτά βρίσκονται στη θάλασσα είτε στην ξηρά, βάσει της οποίας όταν η ΕΜΥ δίνει τοπική θερμοκρασία 36ο και 37ο C διακόπτονται οι εργασίες από τις 14:00 έως τις 18:00 και όταν δίνει θερμοκρασία 38ο C και πάνω, το ωράριο εργασίας είναι μεταξύ 07:00 έως 13:00, χωρίς καμία περικοπή του ημερομισθίου, η δε διακοπή του ωραρίου θα ισχύει μέχρι και τις 19:00

δ) τη διάταξη της ΣΣΕ για τους εξωτερικούς υπαλλήλους που χρησιμοποιούν δίκυκλο (διανομείς – courier) σε επιχειρήσεις εκδόσεων και βιβλιοχαρτοπωλείων, βάσει της οποίας δεν θα απασχολούνται εκτός εγκαταστάσεων των επιχειρήσεων, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα (38ο C και άνω). Σε κάθε περίπτωση οι διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας, που αφορούν τα μέσα ατομικής προστασίας, ισχύουν και για τους εργαζομένους σε εργασίες μεταφοράς και διανομής προϊόντων με δίκυκλο.

► Συλλογικές συμβάσεις εργασίας μπορούν να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Μεσολάβησης & Διαιτησίας http://www.omed.gr/syllogikes-rythmiseis και του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης https://ypergasias.gov.gr/syllogikes-rythmiseis-ergasias/

Σημαντική ενημέρωση διατίθεται στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου για την Υγεία και την Ασφάλεια της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ) στο πεδίο για τη θερμική καταπόνηση των εργαζομένων https://www.elinyae.gr/themata-yae/thermiki-kataponisi με παράθεση, ανάμεσα σε άλλες πληροφορίες, χρηστικών πληροφοριών για την προστασία των εργαζομένων σε περίπτωση καύσωνα  https://www.elinyae.gr/arthro-neon/prostasia-apo-ton-kaysona-episkeftheite-tin-thematiki-enotita-thermiki-kataponisi

Επίσης ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA) δημοσίευσε τον οδηγό Heat at work – Guidance for workplaces («Ζέστη στην εργασία – Καθοδήγηση για τους χώρους εργασίας») https://osha.europa.eu/el/publications/heat-work-guidance-workplaces  που παρέχει πρακτικές οδηγίες για τον τρόπο διαχείρισης των κινδύνων που συνδέονται με την εργασία σε συνθήκες ζέστης.

Στην ιστοσελίδα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, πέραν των προγνωστικών πληροφοριών για τον καιρό στο σύνολο της χώρας, στις επιμέρους περιφέρειες και πόλεις http://www.emy.gr/emy/el/forecast/deltia_kairou/geniki_prognosi αναρτώνται και προγνωστικοί χάρτες με τα εύρη τιμών του δείκτη WBGT/ΘΥΜΒΑΣ[4] (βιοκλιματικός δείκτης θερμικής καταπόνησης) για εξωτερικούς χώρους πανελλαδικά  http://www.emy.gr/emy/el/forecast/deikths_wbgt .

Ειδικά για τον δείκτη WBGT/ΘΥΜΒΑΣ, στην ΥΑ 65581/2023 (άρθρο 2 στοιχείο α)1. και Παράρτημα ΙΙ) αναφέρονται τα εξής:

Ο δείκτης ΘΥΒΜΑΣ εκτιμά τη θερμική καταπόνηση που δέχεται ένας άνθρωπος, η οποία είναι συνάρτηση των παραμέτρων του περιβάλλοντος και της θερμότητας που παράγεται εντός του σώματος από τη μεταβολική δραστηριότητα. Ειδικότερα, συνδυάζει τις βασικές παραμέτρους του τοπικού μικροκλίματος με προσωπικές παραμέτρους του (υγιούς) εργαζόμενου: (α) το ρυθμό μεταβολισμού του, που εκφράζει τη μυϊκή ενέργεια που καταναλώνει σε μια δραστηριότητα (με κατηγοριοποίηση σε χαμηλό, μέτριο, υψηλό, πολύ υψηλό δείκτη μεταβολισμού), (β) το βαθμό εγκλιματισμού του, το αν δηλαδή έχει επιτευχθεί η σταδιακή προσαρμογή των φυσιολογικών του λειτουργιών και κατά συνέπεια η αύξηση της αντοχής του στην εργασία σε θερμό περιβάλλον ή όχι (με κατηγοριοποίηση σε εγκλιματισμένο και μη-εγκλιματισμένο εργαζόμενο), (γ) τη χρονική διάρκεια έκθεσής του στο θερμό περιβάλλον και (δ) το είδος της ενδυμασίας του (με μέγεθος αναφοράς το δείκτη θερμικής μόνωσης (clo.) Ο δείκτης ΘΥΒΜΑΣ εξαρτάται και διαμορφώνεται άμεσα από τη θερμοκρασία, την υγρασία, την ταχύτητα του ανέμου, τη νέφωση, την ηλιακή ακτινοβολία. Πρόβλεψη του δείκτη ΘΥΒΜΑΣ για εξωτερικούς χώρους παρέχεται από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), σύμφωνα με το μοντέλο που διαμορφώθηκε από τη Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλισης στην Εργασία της Γενικής Διεύθυνσης Εργασίας, της Γενικής Γραμματείας Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την ΕΜΥ:

ΧΡΩΜΑΤΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ WBGT

► Κρίσιμος είναι ο ρόλος της Επιθεώρησης Εργασίας τόσο της Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων, όσο και κυρίως της Επιθεώρησης Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας, ως προς τη διενέργεια ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων μείωσης της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων σε όλους τους εργασιακούς χώρους και ιδιαίτερα σε αυτούς, όπου με βάση τις προγνώσεις και ανακοινώσεις της Ε.Μ.Υ. για την επικράτηση συνθηκών καύσωνα, αναμένεται ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη θερμική καταπόνηση, όπως στους  υπαίθριους χώρους ή όταν η εργασία παρέχεται σε εξωτερικούς χώρους (πχ. οικοδομές, οδικά ή άλλα τεχνικά έργα, ταχυμεταφορές με δίκυκλο, παροχή υπηρεσιών σε εξωτερικούς χώρους, αγροτικές εργασίες, κ.ά), στους στεγασμένους με ειδική παραγωγική δραστηριότητα (πχ χυτήρια, χαλυβουργίες, υαλουργίες, μεταλλουργίες, βιομηχανίες πλαστικών, κεραμοποιίες, εκκοκκιστήρια, ναυπηγικές εργασίες, υπαίθριες εργασίες, πλυντήρια – στεγνωτήρια – σιδερωτήρια, ψητοπωλεία – μαγειρεία κλπ), σε χειρωνακτικές εργασίες (πχ χειρωνακτική διακίνηση βαρέων φορτίων στις μεταφορές, οικοδομές κλπ).

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας έχουν υποχρέωση εντατικοποίησης των προληπτικών ελέγχων κατά τη θερινή περίοδο σε όλους τους εργασιακούς χώρους, με προτεραιότητα σε εκείνους με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση από θερμική άποψη, καθώς και άμεσης ανταπόκρισης στις σχετικές καταγγελίες των εργαζομένων και των σωματείων τους και επιβολής των προβλεπόμενων κυρώσεων σε περίπτωση διαπίστωσης σοβαρών παραβιάσεων ή μη συμμόρφωσης εργοδοτών προς τις υποδείξεις που τους γίνονται.

Η ΓΣΕΕ επισημαίνει τον επείγοντα χαρακτήρα της άμεσης επαναλειτουργίας του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας και της αποκατάστασης της θεσμικής εργατικής συμμετοχής στον κατάλληλο προγραμματισμό του ελεγκτικού έργου με επαρκή στελέχωση και υποδομή, την υλοποίηση και την αξιολόγησή του, κατοχυρωμένο συμμετοχικό δικαίωμα που μας έχει αφαιρεθεί ύστερα από την απόσχιση της Επιθεώρησης Εργασίας από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και τη μετατροπή της σε ανεξάρτητη αρχή.

►  Σε κάθε περίπτωση αποτελεί πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ προς το Υπουργείο Εργασίας η εισαγωγή στην ισχύουσα νομοθεσία για την Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων ρητών ρυθμίσεων για τις υποχρεώσεις των εργοδοτών και κυρίως απαγορεύσεων για την πρόληψη της καταπόνησης των εργαζομένων και ρύθμισης των συνθηκών εργασίας τους στις περιπτώσεις έκθεσης σε έντονα καιρικά φαινόμενα (καύσωνας, ψύχος κλπ), οι οποίες να συνοδεύονται με αυστηρές κυρώσεις και εντατικοποίηση των έγκαιρων ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας.

Η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και πρέπει να αντιμετωπίζεται έμπρακτα από το Κράτος και την εργοδοσία ως τέτοιο.

Τα σωματεία και το Εργατικό Κέντρο Φλώρινας είναι σε επαγρύπνηση για τις καταγγελίες των εργαζομένων. 

[1] Οι σχετικές Αποφάσεις και λοιπά Έγγραφα είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία (ΕΛ.ΙΝ,Υ.Α.Ε.) στην ειδική ενότητα για τη Θερμική Καταπόνηση των Εργαζομένων

https://www.elinyae.gr/themata-yae/thermiki-kataponisi/page/ethniki-nomothesia

https://www.elinyae.gr/themata-yae/thermiki-kataponisi

[2] https://diavgeia.gov.gr/decision/view/%CE%A1%CE%931%CE%9D46%CE%9D%CE%9B%CE%94%CE%93-%CE%A9%CE%9F6

[3] Υπουργείο Εργασίας Εγκύκλιος ΣΕΠΕ 17312/Δ9. 506/4-5-2020 «Μέτρα για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας και την πρόληψη της διάδοσης του κορωνοϊού SARS-COV-2 κατά την άρση των περιοριστικών μέτρων»

https://ypergasias.gov.gr/wp-content/uploads/2021/03/%CE%95%CE%93%CE%9A%CE%A5%CE%9A%CE%9B%CE%99%CE%9F%CE%A3-4_5_2020-%CE%95%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CE%94%CE%99%CE%91%CE%A5%CE%93%CE%95%CE%99%CE%91.pdf

Εγκύκλιος Υπουργείου Υγείας Αρ. Πρωτ:Δ1(δ)/ ΓΠ οικ. 26635/23-4-2020 «Λήψη μέτρων διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας από ιογενείς και άλλες λοιμώξεις κατά τη χρήση κλιματιστικών μονάδων»

https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2020/05/klimatistika-covid19.pdf

[4]  Wet Bulb Globe Temperature –Θερμοκρασία Υγρού Βολβού και Μαύρου Σφαιριδίου

Δημοσιεύθηκε στις 12 June 2024 | 3:25 pm


Μεσιτικό γραφείο ΚΩΣΤΑΡΕΛΛΗΣ : ΠΩΛΕΙΤΑΙ αγροτεμάχιο στο χωριό Πρώτη Φλώρινας.

 


Πωλείται αγροτεμάχιο στο χωριό Πρώτη Φλώρινας.

Το αγροτεμάχιο βρίσκεται εκτός σχεδίου και οικισμού και είναι μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο σύμφωνα με τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις.

Το αγροτεμάχιο έχει εμβαδόν 1508,20τμ.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Κωσταρέλλης Αλέξανδρος Μεσιτική Κατασκευαστική
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2385046856

Δημοσιεύθηκε στις 12 June 2024 | 10:50 am


Εκδήλωση βράβευσης των εθελοντών αιμοδοτών από το Γενικό Νοσοκομείο Φλώρινας και το Δήμο Φλώρινας



Το Γενικό Νοσοκομείο Φλώρινας και ο Δήμος Φλώρινας, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντών Αιμοδοτών, συνδιοργανώνουν εκδήλωση βράβευσης των εθελοντών αιμοδοτών του Νομού μας, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την πολυετή προσφορά τους.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου (νέο πάρκο), την Κυριακή 16 Ιουνίου 2024 και ώρα 11.00΄.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΝΤΣΟΣ

Δημοσιεύθηκε στις 12 June 2024 | 10:47 am


ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ του 3ου Γυμνασίου Φλώρινας προς τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων

 


ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

Με την ολοκλήρωση του σχολικού έτους 2023-24 θέλουμε να εκφράσουμε τις πιο θερμές μας ευχαριστίες στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Γυμνασίου Φλώρινας για τη συνεργασία και την υποστήριξη που παρείχε στο σχολείο μας τη χρονιά που πέρασε. Το απερχόμενο ΔΣ ανταποκρίθηκε με αίσθημα προσφοράς, ανέλαβε πρωτοβουλίες προς όφελος της σχολικής κοινότητας, συνέδραμε στη διοργάνωση εκδηλώσεων και προώθησε την επικοινωνία με φορείς της τοπικής κοινωνίας.

Εκ μέρους του Συλλόγου Διδασκόντων

Η Διευθύντρια του 3ου Γυμνασίου Φλώρινας

Καραγιάννη Χριστίνα

Δημοσιεύθηκε στις 12 June 2024 | 10:39 am


Ευχαριστήριο της υποψήφιας Ευρωβουλευτού με την ΝΙΚΗ, Μαρίας Χατζή

 


Φίλες και φίλοι, συμπατριώτες μου Έλληνες,

Στον απόηχο των ευρωεκλογών της προηγούμενης Κυριακής, θα ήθελα μέσα από την καρδιά μου να σας επιστρέψω τις θερμές μου ευχαριστίες για την προτίμησή σας στο πρόσωπό μου, και την τιμή και την εμπιστοσύνη με την οποία με περιβάλατε, εμένα προσωπικά και το κίνημα ΝΙΚΗ με το οποίο επέλεξα να συμπαραταχθώ. Σας είμαι υπόχρεη.

Φυσικά δεν επιλέχθηκα τελικά για το αξίωμα του Ευρωβουλευτή (θα ήταν άλλωστε κάπως απίθανο υπό τις παρούσες συνθήκες), χαίρομαι όμως που είχα την ευκαιρία να συμπορευτώ με πολλούς άξιους συνυποψηφίους, να βάλω κι εγώ ένα λιθαράκι στην κοινή προσπάθεια. Και οπωσδήποτε επιθυμώ να συγχαρώ τον κ.Αναδιώτη για την εκλογή του, και να του ευχηθώ καλή δύναμη και φώτιση στο απαιτητικό έργο που καλείται να αναλάβει, αυτός και η ομάδα που θα τον συνοδεύσει.

Σε κάθε περίπτωση οι προκλήσεις παραμένουν πολλές. Το ζοφερό σκηνικό όμως στην Ευρώπη φαίνεται πως κάπως αρχίζει να αλλάζει, αισιοδοξώ προς το καλύτερο. Οι ευρωπαϊκοί λαοί δείχνουν ότι θέλουν και μπορούν να διεκδικήσουν την ειρήνη, την ευημερία, την αξιοπρέπεια, και την διατήρηση της ταυτότητάς τους, των μεγεθών και των αξιών που δίνουν νόημα στην ύπαρξή τους.

Θα είμαστε πάντα εδώ, όποτε και όταν χρειαστεί, να βοηθήσουμε και να υπηρετήσουμε αυτή την υπέροχη Πατρίδα, την φωτεινή μας Ελλάδα.

Μέσα από την καρδιά μου, σας ευχαριστώ και πάλι.

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 12 June 2024 | 8:42 am


ΝΕ ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ Φλώρινας - Ο μεγάλος κερδισμένος των εκλογών δυστυχώς για ακόμα μια φορά είναι η αποχή.

 


Ο μεγάλος κερδισμένος των εκλογών δυστυχώς για ακόμα μια φορά είναι η αποχή. Το εκλογικό σώμα έδειξε την απαξίωση του και προς την κυβέρνηση και προς τις Βρυξέλλες.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη πήρε ένα ηχηρό μήνυμα για την αλαζονεία της και την αποτυχία της να διαχειριστεί τα μεγάλα προβλήματα της χώρας  χάνοντας 5 μονάδες.
Ο Σύριζα του lifestyle δεν κατάφερε να πείσει και να δώσει προοπτική για την επόμενη μέρα με αποτέλεσμα να χάσει 9 μονάδες. 
Το ΠΑΣΟΚ παρόλο που δεν κατάφερε να πιάσει τον στόχο του κατάφερε με την σοβαρότητα του, τις προτάσεις του που είναι εφαρμόσιμες και ακουμπάνε τις αγωνίες του ελληνικού λαού για ακόμα μια φορά να αυξήσει τα ποσοστά του κατά 5 μονάδες δείχνοντας τον δρόμο για την αναγέννηση της κέντροαριστεράς και με σταθερά βήματα να οδηγήσει την χώρα σε μια προοδευτική κυβερνητική προοπτική.
Ευχαριστούμε τους συμπατριώτες μας, τους φίλους και τα στελέχη της παράταξης που με τον αγώνα τους έφεραν το ΠΑΣΟΚ στην δεύτερη θέση στον νομό μάς.
Θα συνεχίσουμε με συνέπεια, σοβαρότητα και τόλμη.
Ευχόμαστε καλή και δημιουργική θητεία στους ευρωβουλευτές μας.

Δημοσιεύθηκε στις 12 June 2024 | 8:38 am


Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Αρμενοχωρίου - Πρόσκληση στις εκδηλώσεις προς τιμήν της εορτής της ανακομιδής των λειψάνων του Οσίου Ναούμ προστάτη του χωριού

 


Η Τοπική Κοινότητα Αρμενοχωρίου, η Εκκλησία της Ενορίας και ο Π. Μ. Σ. Αρμενοχωριτών σας προσκαλούν στις  εκδηλώσεις που συνδιοργανώνουν με τον Δήμο Φλώρινας και θα γίνουν στις 15, 19 και 20 Ιουνίου 2024 στο Αρμενοχώρι  Φλώρινας προς τιμήν της εορτής της ανακομιδής των λειψάνων του Οσίου Ναούμ προστάτη του χωριού. Το πρόγραμμα θα έχει ως εξής:

   15 Ιουνίου ημέρα Σάββατο και ωρα 20:30 πολιτιστικές εκδηλώσεις στην πλατεία του χωριού, με την συμμετοχή χορευτικών τμημάτων του χωριού και άλλων Συλλόγων και εν συνεχεία παραδοσιακό γλέντι με τις Χρυσές Νότες.

   19 Ιουνίου ημέρα Τετάρτη και ώρα 19:00 πανηγυρικός εσπερινός και εν συνεχεία περιφορά της εικόνας του Οσίου Ναούμ στο χωριό.  

   20 Ιουνίου ημέρα Πέμπτη και ώρα 07:30: πανηγυρική Θεία Λειτουργία.  

  

 Με εκτίμηση

1.      Η ενορία του Οσίου Ναούμ

2.      Η Τοπική Κοινότητα Αρμενοχωρίου

3.      Ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Αρμενοχωριτών

Δημοσιεύθηκε στις 12 June 2024 | 8:36 am


Το 50ο Φεστιβάλ ΚΝΕ- Οδηγητή στην Φλώρινα την Παρασκευή 14/06/2024 στο Νέο Πάρκο Φλώρινας!

 


50o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ-14/06/2024-ΝΕΟ ΠΑΡΚΟ

 

Το 50ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή ξεκινάει το ταξίδι του στην Δυτική Μακεδονία από την πόλη της Φλώρινας την Παρασκευή  14 Ιούνη, στο Νέο Πάρκο Φλώρινας!

Το σύνθημα του φεστιβάλ "Γράφουμε ιστορία, αλλάξουμε τον κόσμο, το μέλλον μας είναι ο Σοσιαλισμός" φωτίζει την ανάγκη για μια άλλη κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για μια κοινωνία στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων, τον Σοσιαλισμό-Κομμουνισμό.

Από το1975 που πραγματοποιήθηκε το πρώτο φεστιβάλ, αφιερωμένο στην 7χρόνη δράση της ΚΝΕ και του περιοδικού μας τον Οδηγητή, έως και σήμερα μένει ακλόνητο ως τον πολιτικό και πολιτισμικό θεσμό που μέσα στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει ο λαός και η νεολαία βρίσκεται εκεί ακόμα πιο μαζικό και αγωνιστικό για να στέλνει το  μήνυμα της ταξικής πάλης των λαών και της διεθνιστικής αλληλεγγύης.

Στην πόλη της Φλώρινας το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί μετά από μια χρονιάμεγαλειωδών κινητοποιήσεων και διαδικασιών όπου τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ πρωτοστάτησαν και εναντιώθηκανστο νομοσχέδιο-έκτρωμα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, κόντρα στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού, στον ένα χρόνο από το  προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών! Κορυφώνοντας μια χρονιάόπουοι φοιτητές και οι φοιτήτριεςέδωσαν την απάντηση τους αναδεικνύονταςτην Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας για 3ησυνεχομένηχρονιά 1ηδύναμη και αυτοδύναμη στα δύο μεγαλύτερα πανεπιστημιακά τμήματα της πόλης! Παίρνοντας δύναμη και κουράγιο, στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας μέσα από τοαποτέλεσμα των ευρωεκλογών, στις οποίες το ΚΚΕκαι στην πόλη της Φλώρινας βγαίνει πιο δυνατό με αυξημένα ποσοστά, τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ καλούν τον λαό της πόλης στο φεστιβάλ που αποτελεί σταθμό-αντάμωμα της νεολαίας την Παρασκευή 14 Ιούνη στο νέο πάρκο Φλώρινας!

 

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τα εξής:

-Χαιρετισμό από την Γραμματέα της ΤΟ Φλώρινας της ΚΝΕ, μέλος του ΣΠ Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, Σουλτανιά Ανδρονίκη.

-Αντιπολεμικό δρώμενο από τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ.

-Ομιλία από τον Ανδρέα Κοράκη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

-Μεγάλη συναυλία με τη Νεφέλη Φασούλη.

-Παραδοσιακό γλέντι με χάλκινα από το τοπικό συγκρότημα «Μουσικόραμα».

 

Στο χώρο του Φεστιβάλ επίσης θα λειτουργούν:

-Γωνιά «Κόκκινο Αερόστατο»

-Βιβλιοπωλείο της Σύγχρονης Εποχής

-Έκθεση επιμελημένη από φοιτητές και φοιτήτριες των παιδαγωγικών σχολών με τίτλο «Κομμουνιστές εκπαιδευτικοί: Αρχιτέκτονες της ελπίδας».

-Ταβέρνα

-Μπαρ

Δημοσιεύθηκε στις 12 June 2024 | 8:21 am


Το κλείσιμο της σχολικής χρονιάς γιορτάζεται στην Πρέσπα με διήμερο εκδηλώσεων.


 Διήμερο εκδηλώσεων 

15 & 16 Ιουνίου 2024

Από τους Συλλόγους γονέων της Πρέσπας

Το κλείσιμο της σχολικής χρονιάς γιορτάζεται στην Πρέσπα με διήμερο εκδηλώσεων.

Οι δύο σύλλογοι γονέων, ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων μαθητών Νηπιαγωγείου-Δημοτικού Αγίου Γερμανού Πρεσπών και ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων μαθητών γυμνασίου/λυκειακών τάξεων Λαιμού  διοργανώνοντας διήμερο εκδηλώσεων στο χωριό Λαιμός.

Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στο προαύλιο του γυμνασίου-Λ.Τ. Λαιμού.

Το Σάββατο 15 Ιουνίου στις 21.00 η standupκωμικός Χρύσα Κατσαρίνη θα παρουσιάσει ένα μιξ από τις πετυχημένες παραστάσεις της. Την παράσταση της Χρύσας θα ακολουθήσει πάρτυ με φαγητό και ποτό με τον DJΓιάννη Σιάμο στην επιλογή της μουσικής!

Τιμή εισιτηρίου: 5€

Την Κυριακή 16 Ιουνίου στις 21.00 η Εταιρία Θεάτρου Μικρός Βορράς θα παρουσιάσει την παράσταση «Ο εγωιστής γίγαντας» βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι του Όσκαρ Ουάιλντ (επισυνάπτεται ειδικό ΔΤ), που αγκαλιάστηκε από το κοινό της Θεσσαλονίκης και τώρα ξεκινάει την καλοκαιρινή της περιοδεία από το πιο βόρειο σημείο της χώρας!

Τιμή εισιτηρίου: 5€

Τις εκδηλώσεις υποστηρίζει ο Δήμος Πρεσπών.

Περισσότερες πληροφορίες: Ζένια Αναστασιάδου, 6944783768





Δημοσιεύθηκε στις 11 June 2024 | 6:41 pm


Ταβέρνα - Ψητοπωλείο "Μπελκαμενη" - Πανηγύρι στη Δροσοπηγή ανήμερα του Αγίου Πνεύματος

 

Πανηγύρι στη Δροσοπηγή ανήμερα του Αγίου Πνεύματος, τη Δευτέρα 24 Ιουνίου με τους ανεπανάληπτους ήχους της μπάντας της Φλώρινας των Αδελφών Βαλκάνη.
Σας περιμένουμε!!!!




Δημοσιεύθηκε στις 11 June 2024 | 4:05 pm


Όμιλος Αντισφαίρισης Πτολεμαΐδας - Διεθνείς Αγώνες Τένις «TE Ptolemaida Junior Tour U12»

 


Έτοιμα όλα για την κορυφαία αθλητική διοργάνωση «Tennis Europe»

 

Για μία ακόμα χρονιά, ο Όμιλος Αντισφαίρισης Πτολεμαΐδας είναι έτοιμος να φιλοξενήσει τους Διεθνείς Αγώνες Τένις «TE Ptolemaida Junior Tour U12» που θα πραγματοποιηθούν στις πρότυπες εγκαταστάσεις του Ομίλου από τις 16 (προκριματικά) ως τις 23 Ιουνίου 2024

80 αθλητές (αγόρια και κορίτσια 12 ετών) από 10 χώρες του κόσμου (Ελλάδα, Ρουμανία, Μεγάλη Βρετανία, Βόρεια Μακεδονία, Ισραήλ, Τουρκία, Ρουμανία, Αμερική, Βέλγιο, Ουγγαρία) θα προσπαθήσουν, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, να κατακτήσουν την κορυφή της αθλητικής διοργάνωσης.

Η διοργάνωση του Tennis Europe συγκεντρώνει πάνω της το ενδιαφέρον όχι μόνο του κόσμου της αντισφαίρισης αλλά και όλων των φιλάθλων καθώς προσφέρει όμορφο θέαμα και εντυπωσιακές αθλητικές εμφανίσεις.

 

Γραφείο Τύπου

 

Δημοσιεύθηκε στις 11 June 2024 | 3:36 pm


Μεσιτικό γραφείο ΚΩΣΤΑΡΕΛΛΗΣ : ΠΩΛΕΙΤΑΙ γκαράζ σε κεντρικό σημείο με εύκολη πρόσβαση


Πωλείται γκαράζ σε κεντρικό σημείο με εύκολη πρόσβαση.

Το ισόγειο γκαράζ έχει εμβαδόν 20,160τμ.
Τα δάπεδα είναι με πλακάκι.
Βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της Φλώρινας.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Κωσταρέλλης Αλέξανδρος Μεσιτική Κατασκευαστική
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2385046856




Δημοσιεύθηκε στις 11 June 2024 | 3:30 pm


Συνεργασία των δημάρχων Φλώρινας, Αμυνταίου, Εορδαίας, Έδεσσας και Αλμωπίας για την από κοινού διεκδίκηση λύσεων για τα χρόνια προβλήματα

 


Συνεργασία των δημάρχων Φλώρινας, Αμυνταίου, Εορδαίας, Έδεσσας και Αλμωπίας για την από κοινού διεκδίκηση λύσεων για τα χρόνια προβλήματα

 

Σε μια πολύ σημαντική και πρωτοφανή κίνηση συνεργασίας, η οποία  ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω αναπτυξιακές πρωτοβουλίες στην περιοχή, προχώρησαν οι Δήμαρχοι των Δήμων Φλώρινας, Βασίλης Γιαννάκης, Αμυνταίου, Γιάννης Λιάσης, Εορδαίας, Παναγιώτης Πλακεντάς και Έδεσσας, Γιάννης Τσεπκεντζής, οι οποίοι συναντήθηκαν στο Δημαρχείο Έδεσσας. Τη συνάντηση χαιρέτησε και ο Δήμαρχος Αλμωπίας, Νίκος Παρούτογλου, ο οποίος δεν κατάφερε να παραβρεθεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων

Σκοπός της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή απόψεων και ο συντονισμός των δράσεων για την από κοινού διεκδίκηση της επίλυσης των χρόνιων προβλημάτων που ταλαιπωρούν τους κατοίκους των πέντε όμορων Δήμων, τα οποία κυρίως εστιάζονται:

·         στην αποβιομηχάνιση της περιοχής, μετά την παύση της λιγνιτικής δραστηριότητας, η οποία δημιούργησε ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην τοπική οικονομία,

·         στον αγροτικό τομέα, ο οποίος αποτελεί σημαντικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας και αντιμετωπίζει προβλήματα, όπως η χαμηλή παραγωγικότητα, η έλλειψη κινήτρων για τους αγρότες και η δυσκολία πρόσβασης σε αγορές,

·         στις ελλιπείς υπηρεσίες προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αναγκάζοντας τους κατοίκους των περιοχών να αναζητούν βελτιωμένη πρόσβαση σε κοινωνικές υπηρεσίες, υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση σε υπερτοπικά κέντρα,

·         στην έλλειψη υποδομών και την πολύ κακή κατάσταση του υφιστάμενου οδικού δικτύου σε συνδυασμό με την πλήρη εγκατάλειψη του σιδηρόδρομου, που δυσχεραίνουν την προσέλκυση επενδύσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη.

Η συνάντηση επικεντρώθηκε στην ανάγκη κατασκευής μιας νέας σύγχρονης και ασφαλούς οδικής διέλευσης, διασυνδέοντας τις περιοχές Φλώρινας - Εορδαίας - Έδεσσας. Η υλοποίηση ενός τέτοιου έργου θα ενισχύσει δραστικά την προσβασιμότητα των πέντε Δήμων, θα θέσει τέρμα στην οδική απομόνωση και θα προσφέρει νέες ευκαιρίες για οικονομική ανάπτυξη, τουρισμό, βελτίωση της ποιότητας ζωής και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, εξυπηρετώντας πληθυσμό που ξεπερνάει τις 150.000 και σχεδόν το σύνολο του οποίου κατοικεί σε μειονεκτικές περιοχές.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι Δήμαρχοι συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά για την εξεύρεση των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων, απευθυνόμενοι τόσο στους δύο χωρικά αρμόδιους Περιφερειάρχες Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και στην κεντρική εξουσία και δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν την προσπάθεια μέχρι την υλοποίηση του έργου.

Κοινή διαπίστωση ήταν ότι η διαρκής επικοινωνία μεταξύ των Δημοτικών Αρχών ενθαρρύνει την αλληλεγγύη και τη συνεργασία και μπορεί να συμβάλλει καταλυτικά στην οικοδόμηση μιας πιο ανθεκτικής και δυναμικής τοπικής κοινωνίας.



Δημοσιεύθηκε στις 11 June 2024 | 3:26 pm


Απομακρύνονται τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα από τους δρόμους της Φλώρινας

 


Απομακρύνονται τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα από τους δρόμους της Φλώρινας

 

Σε πολλά σημεία του Δήμου Φλώρινας, τα εγκαταλελειμμένα οχήματα αποτελούν εστία μόλυνσης, ενώ παράλληλα καταλαμβάνουν αναγκαίες θέσεις στάθμευσης. Για τον λόγο αυτό, η αρμόδια Διεύθυνση Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Περιβάλλοντος προχωρά στον εντοπισμό και την απομάκρυνσή τους από την πόλη και τις τοπικές κοινότητες.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (Π.Δ. 116/Φ.Ε.Κ.81/5.3.2004), στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας εντοπίζονται τα οχήματα, τοποθετείται ειδικό αυτοκόλλητο σε αυτά για την ενημέρωση των ιδιοκτητών και το όχημα χαρακτηρίζεται ως εγκαταλελειμμένο.

Κατά την δεύτερη φάση της διαδικασίας, εάν οι ιδιοκτήτες δεν έχουν απομακρύνει τα οχήματα, αυτά μεταφέρονται σε ειδική μονάδα επεξεργασίας τους ως απόβλητα.

Ο Δήμος Φλώρινας παρακαλεί για ακόμα μία φορά τους ιδιοκτήτες οχημάτων, τα οποία φέρουν το ειδικό αυτοκόλλητο, να τα μεταφέρουν άμεσα σε ιδιωτικό χώρο, ώστε να μη χρειαστεί να απομακρυνθούν από τα αρμόδια συνεργεία.

Υπενθυμίζεται πως εγκαταλελειμμένα θεωρούνται οχήματα όταν:

·         Αφήνονται σε δημόσιους, δημοτικούς ή κοινοτικούς δρόμους στους οποίους απαγορεύεται η στάθμευση, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 30 ημέρες.

·         Αφήνονται σε άλλους δημόσιους δημοτικούς ή κοινοτικούς ή μη χώρους και οδούς για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 90 ημέρες και χωρίς την άδεια της αρμόδιας Υπηρεσίας ή Αρχής.

·         Αφήνονται σε ιδιωτικούς χώρους χωρίς προηγούμενη συγκατάθεση του κύριου ή νομέα του χώρου κατά δήλωσή του.

·         Αποτελούν γενικά κίνδυνο για το περιβάλλον, την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων καθώς και για την δημόσια ή ιδιωτική περιουσία.

Σύμφωνα με το Π.Δ. 116/Φ.Ε.Κ.81/5.3.2004:

·         Εάν δεν αποσυρθεί το όχημα από τον ιδιοκτήτη του μέσα σε 45 ημέρες από την επικόλληση του ειδικού αυτοκόλλητου, τότε το όχημα περιέρχεται στην κατοχή του Δήμου και θα παραδοθεί σε εγκεκριμένο σύστημα συλλογής για οχήματα στο τέλος του κύκλου ζωής τους (ΟΤΚΖ).

·         Εάν το όχημα δεν αναζητηθεί σε διάστημα 10 ημερών από την ημέρα περισυλλογής του, τότε το όχημα προωθείται προς περαιτέρω επεξεργασία, αξιοποίηση, τεμαχισμό και διάθεση, όπως προβλέπεται για τα ΟΤΚΖ.

Ο Δήμος Φλώρινας μετά από 45 ημέρες από την επικόλληση του ειδικού αυτοκόλλητου στο όχημα θα προβεί στην περισυλλογή του.

Παρακαλούνται οι δημότες να συνδράμουν στις προσπάθειές μας και να βοηθήσουν στην εξαφάνιση του καθόλου κολακευτικού φαινομένου των εγκαταλελειμμένων οχημάτων. Δεν ξεχνάμε ότι όλοι μαζί με απλές καθημερινές πράξεις και ακολουθώντας τις γενικές οδηγίες καθαριότητας, προστατεύουμε το περιβάλλον και διατηρούμε τον Δήμο μας καθαρό.

Οι πολίτες μπορούν να δηλώσουν εγκαταλειμμένα οχήματα που βρίσκονται στη γειτονιά τους ή έχουν υποπέσει στην αντίληψη τους, στο κεντρικό πρωτόκολλο του Δήμου Φλώρινας (Δημαρχείο).

Είναι τρόπος ζωής, είναι πολιτισμός!

Δημοσιεύθηκε στις 11 June 2024 | 3:24 pm


Μεσιτικό γραφείο ΚΩΣΤΑΡΕΛΛΗΣ : ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμπερές επιπλωμένο διαμέρισμα συνολικού εμβαδού 45,540τμ στον 1 όροφο οικοδομής.



Πωλείται διαμπερές επιπλωμένο διαμέρισμα συνολικού εμβαδού 45,540τμ στον 1 όροφο οικοδομής.
  • Το διαμέρισμα αποτελείται από 2 δωμάτια , κουζίνα και μπάνιο.
  • Διαθέτει δάπεδα από πλακίδια και ενεργειακά κουφώματα με διπλό υαλοπίνακα. Το διαμέρισμα διαθέτει πόρτα ασφαλείας.
  • Βρίσκεται σε εξαιρετική τοποθεσία με ανεμπόδιστη θέα τον Σταυρό της Φλώρινας.
  • Το έτος κατασκευής της οικοδομής είναι το 2006.
  • Διατίθεται όπως απεικονίζεται στις φωτογραφίες.
Κατάλληλη επενδυτική ευκαιρία.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Κωσταρέλλης Αλέξανδρος Μεσιτική Κατασκευαστική
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2385046856


Δημοσιεύθηκε στις 11 June 2024 | 11:00 am


Νομός Φλώρινας - Ειδήσεις και Νέα

Καταγγελία - Νέα Φλώρινα

Καταγγελία  Νέα Φλώρινα

Δημοσιεύθηκε στις 11 June 2024 | 5:07 pm


Ζητείται οδηγός - Νέα Φλώρινα

Ζητείται οδηγός  Νέα Φλώρινα

Δημοσιεύθηκε στις 10 June 2024 | 8:33 am


Δείτε αγγελίες στο Νομό Φλώρινας