Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Αρκαδίας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Δύο συλλήψεις από την ΟΠΚΕ για απόπειρα διάρρηξης σε σπίτι

φωτογραφία αρχείου eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Συνελήφθησαν, χθες (10.5.2024) το απόγευμα, στη Μεσσήνη, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) Μεσσηνίας, -2- ημεδαποί, ηλικίας 17 και 20 ετών, αντίστοιχα, γιατί λίγο νωρίτερα, προσπάθησαν να διαρρήξουν οικία.

Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Μεσσήνης. 

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 11 May 2024 | 1:00 pm


Mέτρα πυροπροστασίας για οικόπεδα - Τι αρμοδιότητες έχουν οι Δήμοι

Φωτογραφία arcadiaportal.gr

Εκδόθηκε στο ΦΕΚ με αριθμό 2695, τεύχος Β, της 9.5.2024 η υπ’ αριθ. 20/2024 πυροσβεστική διάταξη «Καθορισμός προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περιοχών, καθώς και σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα».

Με τη συγκεκριμένη πυροσβεστική διάταξη καθορίζεται η υποχρέωση των ιδιοκτητών, νομών, επικαρπωτών, μισθωτών ή υπομισθωτών οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε:

(α) περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων,

(β) περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο,

(γ) εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω  περ.(α) και (β), κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας και

(δ) εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας, για τον καθαρισμό των χώρων αυτών κατά το χρονικό διάστημα από την 1η μέχρι την 30η Απριλίου εκάστου έτους και τη συντήρησή τους καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.

Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται οι διαμορφωμένοι, συντηρημένοι κήποι ή φυτευμένες επιφάνειες ακάλυπτων χώρων κτηρίων, πολυκατοικιών, κ.α. των περιοχών και εκτάσεων που αναφέρονται παραπάνω.

Η διαδικασία καθαρισμού περιλαμβάνει:
Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών,  αντικειμένων και απορριμμάτων.
Ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.
Καθορίζεται η μέριμνα των υπόχρεων, στις οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης, μέχρι την 30ή Απριλίου κάθε έτους στο Εθνικό Μητρώο τήρησης μέτρων προληπτικής πυροπροστασίας του άρθρου 53Α του ν.4662/2020 (Α΄ 27), μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (Υ.Κ.Κ.Π.Π.). Για το πρώτο έτος σύστασης του μητρώου ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής υπεύθυνης δήλωσης των υπόχρεων ορίζεται η 31η Μαΐου 2024.

Καθορίζονται οι αρμοδιότητες των δήμων, στις οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:
Η ενημέρωση των υπόχρεων
Η διενέργεια τακτικών ή εκτάκτων ελέγχων
Η διενέργεια καθαρισμού του οικοπέδου,
Η διενέργεια αυτοψίας και
Ο επείγων αυτεπάγγελτος καθαρισμός
Καθορίζονται οι αρμοδιότητες των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, στις οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:
Η ενημέρωση με κάθε πρόσφορο μέσο του οικείου δήμου
Η διενέργεια αυτοψίας κατόπιν αίτησης του οικείου δήμου και
Η βεβαίωση της αρμόδιας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε επείγουσες περιπτώσεις άμεσου και ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου πρόκλησης ή ταχείας επέκτασης πυρκαγιάς,
Πρόστιμα και κυρώσεις
1. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού και συντήρησης καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, επιβάλλεται ή καταλογίζεται αντίστοιχα εξ ολοκλήρου στον/στους υπόχρεους από τον οικείο Δήμο:

α. Πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο ποσό τα διακόσια (200) ευρώ,

β. η δαπάνη του αυτεπάγγελτου καθαρισμού του χώρου και απομάκρυνσης των υλικών.

2. Κατά του προστίμου ο ενδιαφερόμενος δύναται να υποβάλει ένσταση στον δήμο εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών.

3. Μετά το πέρας της δεκαήμερης προθεσμίας ή εφόσον η ένσταση δεν έχει γίνει αποδεκτή, ο οικείος Δήμος υποχρεούται εντός πέντε (5) ημερών να προβεί σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό των χώρων αυτών, κατά προτεραιότητα βάσει του κινδύνου πρόκλησης ή ταχείας επέκτασης πυρκαγιάς.

4. Η δαπάνη και το πρόστιμο αποτελούν έσοδα του οικείου Δήμου και εισπράττονται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

5. Σε περίπτωση μη ανεύρεσης των στοιχείων των υπόχρεων, ακολουθείται η διαδικασία των προηγούμενων παραγράφων του παρόντος άρθρου εξαιρουμένης της διαδικασίας επιβολής προστίμου και των προθεσμιών που αναφέρονται σε αυτήν.

6. Στους υπόχρεους που δεν υποβάλλουν τη δήλωση του άρθρου 3, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους χιλίων (1.000) ευρώ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 53Α του ν. 4662/2020.

7. Η υποβολή ψευδούς δήλωσης του άρθρου 3 στο Εθνικό Μητρώο, ως προς την τήρηση της σχετικής υποχρέωσης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 53Α του ν. 5075/2023, τιμωρείται, σύμφωνα με το άρθρο 53Α του  ν. 4662/2020 με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο (2) ετών και χρηματική ποινή εκατόν ογδόντα (180) έως τριακόσιες εξήντα (360) ημερήσιες μονάδες. Το ύψος της κάθε ημερήσιας μονάδας δεν μπορεί να είναι κατώτερο από εβδομήντα (70) ευρώ, ούτε ανώτερο από εκατό πενήντα (150) ευρώ.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 11 May 2024 | 12:30 pm


Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Παναγιώτης Νόιφελτ με καταγωγή από τη Βλαχοκερασιά Αρκαδίας

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Παναγιώτης Νόιφελτ με την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, κατάγεται από τη Βλαχοκερασιά Αρκαδίας, από τη μητέρα του, το γένος Χρόνη. Ο Παναγιώτης Νόιφελτ έχει διατελέσει σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου σε θέματα την αεροναυπηγικής και τώρα είναι πρόεδρος τών τεχνών Ελλάδος.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΟΪΦΕΛΤ
Υποψήφιος Ευρωβουλευτής, Πλεύση Ελευθερίας
Πολιτιστικός Διαχειριστής, Διεθνής Πολιτιστική Διπλωματία, Πολιτική και Οικονομία.

ΘΕΛΕΙΣ ΖΩΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ;

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967, έχει ζήσει στη Νιγηρία και σήμερα ζει στο Λονδίνο, με καταγωγή από την Αρκαδία (Σκιρίτιδα, Βλαχοκερασιά), την Άνδρο (Μπατσί), και την πρώην Γερμανική Σιλεσία. Έχει διπλό δημιουργικό και τεχνικό υπόβαθρο. Έχει σπουδάσει υποκριτική, σκηνοθεσία, διαχείριση και οικονομία αερομεταφορών και επαγγελματικά παραγωγή, πολιτιστική διπλωματία, πολιτική και οικονομία. Είναι αυτοδημιούργητος, οργανωτικός σε θέματα πολιτικής, διεύθυνσης επιχειρήσεων και καμπανιών.

Eίναι Ιδρυτής και Πρόεδρος των οργανισμών: 
Civilizations Council.
International Cultural & Creative Industries Regulatory Authority, εισηγητικός νομοπαρασκευαστικός φορέας, με χρήση Blockchain, Artificial Intelligence και Big Data. 
International Independent, διεθνής franchise βιομηχανική κοινοπραξία παραγωγικών φορέων πολιτισμού.
Συμβούλιο Τεχνών Ελλάδας, για την αναβάθμιση των μοντέλων διαχείρισης, προώθησης και χρηματοδότησης. 
International Cultural & Creative Economy and Development, Athens (Διεθνές Συνέδριο).
Ιδρυτής των διεθνών κινημάτων Cultural Left  και Creative Left.

Δημοσιεύθηκε στις 11 May 2024 | 12:26 pm


Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στο Άστρος (pics,vid)

Σε συνέχεια των εκδηλώσεων της επετείου της 201ης Β' Εθνοσυνέλευσης του Άστρους πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής (10/5)   στην πλατεία εκδήλωση χορών με τους πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο πολιτιστικός σύλλογος Αγίου Ανδρέα-Πραστού, ο Αθλητικός-Εκπολιτιστικός-Επιμορφωτικός Σύλλογος Κορακοβουνίου, ο Πολιτιστικός σύλλογος Άστρους, ο πολιτιστικός σύλλογος των Απανταχού Φίλων Παραλίου Άστρους, ο χορευτικός σύλλογος Βόρειας Κυνουρίας "Χορός και Παράδοση" και ο σύλλογος Ελληνικών Χορών και Εθνογραφικών Ερευνών ο "Θυρεάτης".

Ακούσματα από την Καρδίτσα , το Πολύγυρο Χαλκιδικής,την Ανατολική Ρωμυλία, την Νάξο , την Ρόδο και την Κρήτη οδήγησαν τον κόσμο σε ένα μουσικό ταξίδι.

Aκολουθεί βίντεο

Video: 

ArcadiaPortal.gr Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών στον Άστρος

Video of ArcadiaPortal.gr Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών στον Άστρος

Δημοσιεύθηκε στις 11 May 2024 | 12:00 pm


Η Γαλλία καλεί το Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα

Η Γαλλία καλεί το Ισραήλ να σταματήσει «πάραυτα» τη στρατιωτική επιχείρησή του στη Ράφα, η οποία απειλεί να δημιουργήσει μια «καταστροφική κατάσταση» για τον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας, ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών σε μήνυμα που κοινοποίησε χθες Παρασκευή μέσω της πλατφόρμας Χ (πρώην Twitter).

«Καλούμε τις ισραηλινές αρχές να σταματήσουν αυτήν την στρατιωτική επιχείρηση πάραυτα και να επιστρέψουν στην οδό των διαπραγματεύσεων, της μόνης που μπορεί να οδηγήσει στην άμεση απελευθέρωση των ομήρων και στην επίτευξη βιώσιμης εκεχειρίας», υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτηρίζει αναγκαία τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα – «το τελευταίο προπύργιο» της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον ίδιο – όπου συνωστίζονται 1,4 εκατ. Παλαστίνιοι.

Αψηφώντας τις διεθνείς προειδοποιήσεις, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διεξάγουν από την Τρίτη «στοχευμένες» επιχειρήσεις στην ανατολική Ράφα, ενώ απέκλεισαν το σημείο διέλευσης στα σύνορα με την Αίγυπτο – νευραλγικής σημασίας πύλη εισόδου για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα.

Ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο για «αντιτρομοκρατική επιχείρηση ακριβείας» σε συγκεκριμένες περιοχές στην ανατολική Ράφα, όπου εξαλείφθηκαν «πυρήνες τρομοκρατών».

Οι ΗΠΑ «παρακολουθούν με ανησυχία» τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, αλλά δεν τη θεωρούν «μείζονας κλίμακας», είπε χθες Παρασκευή ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 11 May 2024 | 11:40 am


Με την υποστήριξη της Περιφέρειας η δράση «Together in Sport – Phase II» στη Δομή Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο στην Κόρινθο

Παιδικά και νεανικά χαμόγελα πλημμύρισαν την Πέμπτη 9 Μαΐου τον υπαίθριο χώρο της Δομής Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο στην Κόρινθο. Σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το ευρωπαϊκό έργο «Together in Sport – Phase II», έδωσε την ευκαιρία σε 64 παιδιά και νέους ηλικίας 7-21 ετών, να γνωρίσουν θεωρητικά και πρακτικά το άθλημα του βόλεϊ.

Αναγνωρίζοντας την αξία και την επίδραση του αθλητισμού και της άσκησης  στη ψυχολογία και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, μέσω του Together in Sport – Phase II, δωρίστηκε στη Δομή αθλητικός εξοπλισμός, μετά το τέλος της αθλητικής δράσης.

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή εκφράζει τις θερμές της ευχαριστίες: 

– στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και τον Διοικητή της Δομής κύριο Λεωνίδα Κολαΐτη για την άψογη συνεργασία τους.

– στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Δημήτρη Πτωχό και τον Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας κ. Αναστάσιο Γκιολή, για τη στήριξη της δράσης. Ο κ. Γκιολής εκτέλεσε μάλιστα και χρέη ιατρού κατά τη διάρκεια της.

– στην Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης για τους εξαιρετικούς, υψηλού επιπέδου, προπονητές που στελέχωσαν τη δράση.

– στην κυρία Φιλιώ Γκίλλα για την εθελοντική της προσφορά.

 

Δελτίο Τύπου

Δημοσιεύθηκε στις 11 May 2024 | 11:20 am


Σαν σήμερα: Ο Αστέρας Κυπελλούχος Ελλάδος (pics, vid)

Συμπληρώθηκαν 11 χρόνια από την 11η Μαΐου του 2013 όπου ο Αστέρας Τρίπολης βρέθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του σε τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, εκεί όπου αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό σε ένα ανεπανάληπτο παιχνίδι που κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει.

Ο 71ος τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος ανάμεσα στον Αστέρα Τρίπολης και στον Ολυμπιακό δυστυχώς σημαδεύτηκε από τον διαιτητή Γιάχο, ο οποίος με τις αποφάσεις του και ιδιαίτερα στην αξέχαστη φάση του 68ου λεπτού που δεν καταλόγισε πέναλτι σε χέρι του Μανιάτη πάνω στη γραμμή του τέρματος και αποβολή του παίχτη των Πειραιωτών.

Ο Αστέρας Τρίπολης με βάση την εικόνα είναι ο ηθικός νικητής του Κυπέλλου Ελλάδος και ίσως η ιστορία των πραγμάτων να ήταν τελείως διαφορετική αν σε αυτή τη φάση με τον Μανιάτη πρωταγωνιστή είχε σφυριχτεί αυτό το οποίο ήταν το δίκαιο και είδε όλη η ποδοσφαιρική φίλαθλη κοινή γνώμη

 
 
 
 
 
 
 
Ο Αστέρας Τρίπολης με βάση την εικόνα είναι ο ηθικός νικητής του Κυπέλλου Ελλάδος και ίσως η ιστορία των πραγμάτων να ήταν τελείως διαφορετική αν σε αυτή τη φάση με τον Μανιάτη πρωταγωνιστή είχε σφυριχτεί αυτό το οποίο ήταν το δίκαιο και είδε όλη η ποδοσφαιρική φίλαθλη κοινή γνώμη.

Για να πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά ξεκινώντας από τους φιλάθλους της αρκαδικής  ομάδας και το βροντερό παρών που έδωσαν στις κερκίδες του ΟΑΚΑ. Η φρενίτιδα που επικρατούσε τις μέρες εκείνες στις τάξεις του φίλαθλου κοινού για το παιχνίδι αυτό ήταν κάτι το ανεπανάληπτο με τον κόσμο του Αστέρα τόσο από την Τρίπολη όσο και από άλλες περιοχές της Ελλάδος από όπου δηλαδή χτυπάει Αρκαδική καρδιά να δίνουν δυναμικό παρών στον τελικό.

Τα δεκάδες λεωφορεία που ναυλώθηκαν από την Τρίπολη για να μεταφέρουν φιλάθλους στο ΟΑΚΑ για να παρακολουθήσουν το παιχνίδι, οι ουρές αυτοκινήτων από την αρκαδική πρωτεύουσα που κατέκλεισαν την Εθνική οδό, τα κορναρίσματα ήταν κάτι το μοναδικό που θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη όλων.

 

Το ΟΑΚΑ πήρε κιτρινομπλέ χρώμα και περισσότεροι από 10.000 φίλαθλοι του Αστέρα Τρίπολης έδωσαν τη δική τους μοναδική παράσταση όντες ο δωδέκατος παίχτης της ομάδας σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, παραδίδοντας παράλληλα μαθήματα εξέδρας σε αντιπάλους και σε όλη τη  Ελλάδα.

Η ομάδα έτοιμη για τη μεγάλη μάχη, έτοιμη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, έτοιμη στο μεγάλο ραντεβού με την ιστορίας γεμάτη θέληση, πάθος, πίστη και ασφαλώς κατάλληλα προετοιμασμένη με ένα σωστό αγωνιστικό πλάνο από τον Σάκη Τσιώλη και τους συνεργάτες του.

Η ιστορία του αγώνα γνωστή... Ο Αστέρας Τρίπολης μπαίνει δυνατά στο παιχνίδι στο 10 φθάνει μία ανάσα από το γκολ με την κεφαλιά του Ντε Μπλάσις να διώχνει εντυπωσιακά ο Κάρολ  και στο 14' να παίρνει το προβάδισμα με στυλ «δεν σου κάνω τον Ρ-άγιος». Ο Περόνε έπαιξε ωραία το 1-2 με τον Ναβάρο, εκείνος πλάσαρε δίχως να νικήσει τον Κάρολ, όμως ο Ράγιος πήρε το ριμπάουντ δεν αστόχησε και έγραψε το 1-0 βάζοντας φωτιά στην κιτρινομπλέ κερκίδα στέλνοντας στα ουράνια τους φιλάθλους του.

Στο 42' ήρθε η απάντηση του Ολυμπιακού: ο Μήτρογλου έδωσε αριστερά στον Αμπντούν και ο Αλγερινός έβγαλε σέντρα στο σημείο του πέναλτι, που την εκμεταλλεύτηκε ο Φουστέρ και έφερε το ματς στα ίσα για το 1-1 που ήταν και το σκορ του ημιχρόνου.

Στο δεύτερο ημίχρονο και στο 69' ήρθε η φάση που έκρινε τον αγώνα όταν ο Αθανάσιος Γιάχος στέρησε από τον Αστέρα τη δυνατότητα να πάρει κεφάλι στο προβάδισμα και πάλι. Συγκεκριμένα ο Σανκαρέ πήρε την κεφαλιά μετά από κόρνερ ο Μανιάτης έδιωξε με το χέρι στο πρώτο δοκάρι  αλλά ο διαιτητής δεν έδωσε πέναλτι και τη κόκκινη κάρτα στον ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού. Οι διαμαρτυρίες των ποδοσφαιριστών, του πάγκου, των ανθρώπων της ομάδας και του κόσμου ήταν έντονες και απόλυτα δικαιολογημένες αφού υπήρχε και επιπλέον επόπτης δίπλα από τη φάση που δεν ειδοποίησε τον Γιάχο.

Το παιχνίδι παρέμεινε στο 1-1 μέχρι και το τέλος της κανονικής του διάρκεια και οδηγήθηκε στην παράταση. Στο 98' μετά από κόρνερ ο Τζιμπούρ από κοντά λύγισε τον Φούλοπ και έκανε το 2-1. Στο 110' η τύχη γύρισε την πλάτη στον Αστέρα με την κεφαλιά ψαράκι του Ράγιος να περνάει άουτ, στα 117' ο Γιάχος χτύπησε και πάλι βάζοντας  το κερασάκι στην τούρτα στο πέναλτι που καταλόγισε υπέρ του Ολυμπιακού σε μαρκάρισμα του Μπαρτολίνι στον Αμπντούν με τον Αλγερινό να κάνει το 1-3.

Λίγα λεπτά προτού τελειώσει ο τελικός επικράτησε το χάος ελέω Γιάχου που είχε χάσει εντελώς τον έλεγχο του αγώνα. Οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων έκαναν το γήπεδο ρινγκ και η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη. Μετά από περίπου 6-7 λεπτά... μάχης, ο διαιτητής συνέχισε ξανά το ματς για λίγα δευτερόλεπτα και τέλος.

Πριν από τις δηλώσεις που έμειναν στην ιστορία από πλευράς των ανθρώπων του Αστέρα με το δίκιο να ξεχειλίζει από την κατάφωρη αδικία το τρομερό stading ovation κερκίδας και ομάδας και η αποθέωση της τιτάνιας προσπάθειας γιατί το κύπελλο δεν ήρθε στην Τρίπολη με παρέμβαση Γιάχου.

ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (Σάκης Τσιώλης): Φούλοπ, Τσαμπούρης, Πιπίνης, Κουρμπέλης (67΄ Μπαρτολίνι), Σανκαρέ, Ουσέρο, Κοντοές (100΄ Καλαντζής), Ράγιος, Ντε Μπλάσις, Ναβάρο, Περόνε (83΄ Λένσε)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μίτσελ): Κάρολ, Μοντέστο (60΄ Ιμπαγάσα), Σιόβας, Μανωλάς, Χολέμπας, Φέισα, Μανιάτης, Μασάντο (76΄ Πίνο), Φουστέρ, Αμπντούν, Μήτρογλου (72΄ Τζιμπούρ)

 

ΥΓ.: Στις καρδιές και στη συνείδηση όλων ο Αστέρας Τρίπολης είναι κυπελλούχος Ελλάδος της αγωνιστικής περιόδου 2012-2013.

Ειδήσεις: 
Video: 

Τελικός Κυπέλλου 2013 ~ Αστέρας Τρίπολης - Ολυμπιακός 1-3 ~ Τα γκολ

Video of Τελικός Κυπέλλου 2013 ~ Αστέρας Τρίπολης - Ολυμπιακός 1-3 ~ Τα γκολ

Το χέρι του Μανιάτη στο Αστέρας - Ολυμπιακός [Τελικός Κυπέλλου 2013]

Video of Το χέρι του Μανιάτη στο Αστέρας - Ολυμπιακός [Τελικός Κυπέλλου 2013]

Δημοσιεύθηκε στις 11 May 2024 | 11:05 am


Σάλβια: Ποιο είναι το ναρκωτικό που πωλείται ακόμα και στο Amazon και σαρώνει

Φύλα Σάλβιας, Unsplash

Νέο επικίνδυνο ναρκωτικό κάνει θραύση και στη χώρα μας και πωλείται και μέσω ίντερνετ. Πρόκειται για το «σάλβια», το οποίο προέρχεται από το φυτό salvia divinorum που βγαίνει κυρίως στην επαρχία Οαξάκα του Μεξικό και είναι γνωστή στους Ινδιάνους της περιοχής.

Είναι το Νο 3ο των δέκα πιο δημοφιλών ψυχοτρόπων ουσιών και τα τελευταία χρόνια η χρήση του έχει αρχίσει να διαδίδεται και στην Ευρώπη, καθώς το συγκεκριμένο ναρκωτικό προκαλεί έντονες παραισθήσεις, μπορεί να πυροδοτήσει ψυχωσικά επεισόδια σε νέους και κυρίως σε άτομα με ψυχολογικά προβλήματα, ενώ θέτει ακόμα και σε κίνδυνο τη ζωή του χρήστη.

Διαβάστε περισσότερα για το ναρκωτικό που πωλείται ακόμα και στο Amazon και κάνει θραύση.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 11 May 2024 | 11:00 am


Η αποστολή του Αστέρα για τον αγώνα με τον Ατρόμητο

Ο ΑΣΤΕΡΑΣ το Σάββατο (11/05/2024, 20:00) αντιμετωπίζει εκτός έδρας τον Ατρόμητο για την 7η και τελευταία αγωνιστική των Playouts Stoiximan Super League 2023-2024.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ

 

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ

70. Γραμματικάκης, 91. Κακαδιάρης, 99. Τσιφτσής

 

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ

2. Garcia, 18. Atienza, 22. Λύρατζης, 29. Alvarez, 30. Grozdanic

 

ΜΕΣΟΙ

4. Goss, 5. Yablonski, 6. Valiente, 7. Bartolo, 8. Munafo. 10. Palacios, 69. Alagbe, 77. Ζουγλής

 

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ

9. Miritello, 14. Μάντζης, 20. Καλτσάς, 81. Αγγελάκης, 97. Κωστέας

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 11 May 2024 | 10:50 am


Φτάνει...

Το σκίτσο του Γιώργου Καπράνου.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 11 May 2024 | 10:45 am


Η βόλτα του Μάκη Βορίδη με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στο κέντρο της Τρίπολης (pics)

Αμέσως μετά το τέλος της συνδιάσκεψης των στελεχών της Πελοποννήσου της Νέας Δημοκρατίας την Παρασκευή 10 Μαΐου, ακολούθησε βόλτα στο κέντρο της Τρίπολης για ποτό στο καφέ «Μέντα» στην πλατεία Πετρινού.

Ο Υφυπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης μαζί με τον Βουλευτή Αρκαδίας Κώστα Βλάση, τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχό, τον Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Χρήστο Λαμπρόπουλο, τον Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Κώστα Μανδρώνη, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αρκαδίας Γιάννη Τρουπή, τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Γιάννη Σμυρνιώτη, την πρόεδρο της ΔΕΕΠ Αρκαδίας Βάλια Μαυραϊδοπουλου, μέλη και στελέχη του κόμματος είχαν χαλαρή συζήτηση για θέματα της Νέας Δημοκρατίας με όμορφη διάθεση από όλους.

Να σημειωθεί ότι στην «Μέντα» ήταν και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Βασίλης Κοντοζαμάνης και Πύρρος Δήμας.

Δημοσιεύθηκε στις 11 May 2024 | 10:32 am


Επικίνδυνος κακοποιός συνελήφθη στην Αργολίδα - Κατηγορείται για αρπαγές, και ληστείες

φωτογραφία αρχείου arcadiaportal.gr

Συνελήφθη, χθες (10.5.2024) το πρωί, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Άργους-Μυκηνών, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άργους-Μυκηνών, σε συνεργασία με την Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) Αργολίδας, 34χρονος ημεδαπός, γιατί σε βάρος του εκκρεμούσε Ένταλμα Σύλληψης του κ. Ανακριτή Πρωτοδικείου Αθηνών, για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση που διέπραξε ληστείες, αρπαγές και εκβιάσεις.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 11 May 2024 | 10:15 am


Θεόκτιστο Αρκαδίας: Πανοραμική θέα ενός καταπράσινου χωριού (vid)

Το Θεόκτιστο είναι ένα όμορφο, γραφικό, ορεινό χωριό στο βόρειο τμήμα της Αρκαδίας, στα όρια με την Αχαΐα, χτισμένο στους πρόποδες του μικρού βουνού Τρίκορφο, σε υψόμετρο 640 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Διοικητικά, υπάγεται στην Δημοτική Ενότητα Κλείτορος του Δήμου Γορτυνίας. Από της κτίσεως του έως το 1927 ονομαζόταν Τοπόριστα. Κατά τα έτη 1841-1845 η Τοπόριστα είχε οριστεί ως έδρα του τότε Δήμου Κλείτορος.

Τα όρια του Θεοκτίστου ανατολικά εκτείνονται έως την κτηματική περιφέρεια της κοινότητας Πρασίνου, δυτικά έως τις κοινότητες Δρακοβουνίου και Κερπινής, βόρεια μέχρι τα όρια των οικισμών Φιλέικα Καλύβια και Παγκράτι (Αχαΐα) και νότια μέχρι την κοινότητα Δρακοβουνίου.

Κατά την επανάσταση του 1821 οι Τοποριστινοί που πήραν μέρος στον Αγώνα του Έθνους υπερέβησαν τους 120. Άνω των 50 αγωνίσθηκαν στο πλευρό του καπετάν Πέτρου Σιούσιουρα, περίπου άλλοι τόσοι στο πλευρό του Πανάγου Oικονομόπουλου (Oικονόμου) και περίπου 20 συμμετείχαν στον αγώνα μεμονωμένα.

Τη δεκαετία του 1950 οι οικογένειες ανέρχονταν σε 135 και οι κάτοικοι στους 611. Ο κάμπος του χωριού παρήγαγε αραποσίτι, φασόλια και πολλά κηπευτικά, γι’ αυτό και το χωριό κατά τα δύσκολα χρόνια της κατοχής δε στερήθηκε τουλάχιστον τη μπομπότα και το μαυρομάτικο φασόλι. Υπήρχαν καταστήματα γενικού εμπορίου, τσαγκαράδικα, σαμαράδικα, σιδηρουργεία, υδρόμυλος, τυροκομεία και ο παραδοσιακός αργαλειός, όπου ύφαιναν κλινοσκεπάσματα για τις ανάγκες των κατοίκων. Από τη δεκαετία του 1950 κυρίως, λόγω του μεταναστευτικού κύματος των νέων προς τα αστικά κέντρα και το  ξωτερικό, οι μόνιμοι κάτοικοι σταδιακά μειώνονταν, ακολουθώντας και το Θεόκτιστο την τύχη των ορεινών περιοχών της χώρας μας.

Εξαιρετικές είναι οι φυσικές ομορφιές του χωριού με τις περίπου 30 διάσπαρτες πηγές του και τις παραδοσιακές βρύσες. Σε σχετικά κοντινή απόσταση βρίσκεται και η τεχνητή Λίμνη Λάδωνα που δημιουργήθηκε έπειτα από κατασκευή φράγματος στον ομώνυμο ποταμό. Εντός του χωριού ξεχωρίζουν οι εκκλησίες των Αγίων Θεοδώρων (1930), του Αγιώργη (1897) με το ξύλινο τέμπλο καρυδιάς, το διώροφο Δρακοπούλειο Πνευματικό κέντρο και το Σχολείο.

Πληροφορίες: theoktisto.gr το βίντεο του Spyrus St

Video: 

Θεόκτιστο Αρκαδίας Πανοραμική Θέα - Theoktiston Arkadhia Panoramic View

Video of Θεόκτιστο Αρκαδίας Πανοραμική Θέα - Theoktiston Arkadhia Panoramic View

Δημοσιεύθηκε στις 11 May 2024 | 10:00 am


Σήμερα η Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους αποκαλύπτει τα μυστικά της Έπαυλης του Ηρώδη Αττικού»

Με την Επιστημονική Ημερίδα «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους αποκαλύπτει τα μυστικά της Έπαυλης του Ηρώδη Αττικού», ολοκληρώνονται το Σάββατο 11 Μαΐου οι εκδηλώσεις του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας στο πλαίσιο του εορτασμού της 201ης επετείου από τη σύγκληση της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων στο Άστρος το 1823. 

Ο στόχος που είχε τεθεί από το 2023 ήταν η καθιέρωση ενός ετήσιου επιστημονικού συνεδρίου ώστε να αναδεικνύεται κάθε φορά και μια διαφορετική πτυχή της πλούσιας πολιτιστικής και ιστορικής παράδοσης του τόπου μας.

Η επιλογή της προβολής της Έπαυλης του Ηρώδη Αττικού, ενός από τα πιο σημαντικά μνημεία των ρωμαϊκών χρόνων, έχει βαρύνουσα σημασία, καθώς το μνημείο παραμένει αναξιοποίητο, δεκαετίες μετά την ανακάλυψή του. Ενώ, και το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους, στο οποίο στεγάζονται ευρήματα κυρίως από την Έπαυλη, παραμένει κλειστό.  

Στην Ημερίδα θ’ αναδειχθούν τα χαρακτηριστικά εκείνα που κάνουν το μνημείο ξεχωριστό και θα συζητηθούν ζητήματα συντήρησης και ανάδειξής του, όπως και οι ενέργειες για την αποκατάσταση και επαναλειτουργία του Μουσείου. Σκοπός είναι να προκληθεί στην επιστημονική κοινότητα ένας γόνιμος διάλογος που, αφενός, θα φέρει σ’ επαφή τους πολίτες με την τοπική ιστορία και αφετέρου, θα κινητοποιήσει τους αρμόδιους φορείς για την προστασία και ανάδειξη των μνημείων.  

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Μαΐου στο Ίδρυμα «Μνήμη Αγγελικής και Λεωνίδα Ζαφείρη», και ώρες 10.00 – 14.00.

 

Δημοσιεύθηκε στις 11 May 2024 | 9:39 am


Τρίπολη: Συνελήφθη 41χρονος για κλοπή τσάντας

φωτογραφία αρχείου arcadiaportal.gr

Συνελήφθη, χθες (10.5.2024) το μεσημέρι, στην Τρίπολη, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Τρίπολης, 41χρονος ημεδαπός, γιατί αφαίρεσε τσάντα ημεδαπής, η οποία περιείχε χρήματα, προσωπικά έγγραφα και αντικείμενα, μέρος των οποίων βρέθηκε και αποδόθηκε. 

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 11 May 2024 | 9:24 am


Το νέο πλαίσιο για ΚΤΕΟ, τέλη κυκλοφορίας και ανασφάλιστα ΙΧ

Eurokinissi

Νέο σύστημα ελέγχων με ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για τα ανασφάλιστα οχήματα, για όσα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ και για εκείνα για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας τους, αλλά και ένα νέο πλαίσιο κυρώσεων για όλα τα παραπάνω, προβλέπει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Το νομοσχέδιο που αφορά την ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2118 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου καθώς και την εφαρμογή του Κανονισμού 2022/858 αναρτάται σήμερα σε δημόσια διαβούλευση.

Παράλληλα, στο νομοσχέδιο, περιέχονται διατάξεις για κλιμακωτά πρόστιμα που αφορούν στην εκπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας καθώς και για τη διαδικασία αδρανοποίησης και διαγραφής από τα μητρώα οχημάτων.

Επιπρόσθετα με το σχέδιο νόμου εισάγονται διατάξεις:

● προσαρμογής στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών μέσων (μετοχών, ομολόγων κ.λπ.) που διακινούνται με χρήση τεχνολογίας blockchain,
● για τη διασαφήνιση των διαδικασιών για την εξαγορά διακατεχόμενων ακινήτων του Δημοσίου.

Αναλυτικά:
1) Νέο σύστημα διασταυρώσεων για τον εντοπισμό παραβάσεων προς τις υποχρεώσεις κυκλοφορίας των οχημάτων

Με το νομοσχέδιο ενεργοποιείται ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικών ελέγχων αξιοποιώντας διαφορετικές βάσεις δεδομένων του Δημοσίου για τον εντοπισμό:

● ανασφάλιστων οχημάτων,
● οχημάτων που δεν έχουν υποβληθεί σε έλεγχο ΚΤΕΟ,
● οχημάτων των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν έχουν καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας ή τις οφειλές που μπορεί να προκύψουν σε περίπτωση μεταβίβασης.

Οι έλεγχοι θα διενεργούνται σε εξάμηνη βάση από την ΓΓΠΣ με ηλεκτρονική διασταύρωση δεδομένων από τις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, των Υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών, Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών και Μετανάστευσης και Ασύλου, της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, από το μητρώο Ασφαλισμένων Οχημάτων του Επικουρικού Κεφαλαίου, της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος και του ΤAXISnet.

Εφόσον εντοπιστούν παραβάσεις, ειδοποιείται ο κάτοχος της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος και ορίζονται τα εξής πρόστιμα:
● Σε περίπτωση ανασφάλιστου οχήματος:

o 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης,
o 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης,
o 250 ευρώ για τα δίκυκλα.
● Σε περίπτωση που διαπιστώνεται οφειλή τελών κυκλοφορίας ενός τουλάχιστον έτους βεβαιώνονται στο σύνολό τους τα οφειλόμενα τέλη κυκλοφορίας μετά του προστίμου που αναλογεί.
● Σε περίπτωση που διαπιστώνεται ότι το όχημα δεν έχει υποβληθεί εμπροθέσμως σε περιοδικό τεχνικό έλεγχο Κ.Τ.Ε.Ο., επιβάλλεται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών το προβλεπόμενο πρόστιμο.

Ο ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα ένστασης εντός 5 εργάσιμων ημερών από την επιβολή του προστίμου. Η ένσταση εξετάζεται από την Αρχή που επιβάλλει το αντίστοιχο πρόστιμό της εντός 30 εργάσιμων ημερών. Σε περίπτωση αποδοχής της ένστασης, τα πρόστιμα διαγράφονται. Εφόσον εντός 10 εργάσιμων ημερών από την επομένη της κοινοποίησης της επιβολής προστίμου ή της απορριπτικής απόφασης επί της ένστασης, ο ιδιοκτήτης συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του αναφορικά με το ΚΤΕΟ και την ασφάλιση του οχήματος, τα σχετικά πρόστιμα διαγράφονται.

Σημειώνεται ότι, μετά τη διαπίστωση παράβασης διενεργείται εκ νέου ηλεκτρονικός έλεγχος σε διάστημα από 3 έως 12 μήνες από την επιβολή του προστίμου. Εφόσον διαπιστωθεί ότι ο ιδιοκτήτης δεν έχει συμμορφωθεί μέχρι τον νέο έλεγχο, αφαιρείται η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες του οχήματος τα οποία επιστρέφονται μόνο με την προσκόμιση του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης ή του ισχύοντος δελτίου ΚΤΕΟ ή της βεβαίωσης περί μη οφειλής των τελών κυκλοφορίας, κατά περίπτωση, και της απόδειξης καταβολής του προστίμου.

2) Κλιμακωτά πρόστιμα σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής των τελών κυκλοφορίας οχημάτων

Τα πρόστιμα διαμορφώνονται ως εξής:
● 25% επί του τέλους αν καταβληθεί εντός του Ιανουαρίου του επομένου έτους από το έτος καταβολής,
● 50% επί του τέλους αν καταβληθεί τον Φεβρουάριο,
● 100% αν καταβληθεί μετά το τέλος Φεβρουαρίου.
Σε κάθε περίπτωση το πρόστιμο δεν μπορεί να υπολείπεται των 30 ευρώ.

3) Καθορισμός διαδικασίας αδρανοποίησης και διαγραφής από τα Μητρώα οχημάτων

Ορίζεται ότι, τα οχήματα που δεν έχουν ασφαλισθεί, δεν έχουν υποβληθεί σε Κ.Τ.Ε.Ο. και δεν έχουν καταβληθεί γι’ αυτά τέλη κυκλοφορίας τα τελευταία 7 έτη τίθενται σε καθεστώς προσωρινής αδράνειας. Στη συνέχεια ειδοποιούνται οι ιδιοκτήτες των οχημάτων ώστε είτε να προχωρήσουν στην οριστική αδρανοποίηση των οχημάτων και τη διαγραφή τους από τα μητρώα, είτε στη δήλωση ακινησίας τους, είτε, εφόσον προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες, στην επανακυκλοφορία τους. Προβλέπεται, επίσης, η συχνότητα των ελέγχων, οι συνέπειες της προσωρινής και οριστικής αδράνειας και οι κυρώσεις για παραβάσεις των σχετικών ρυθμίσεων.

Σημειώνεται ότι:

● Διευκολύνεται η διαγραφή οχήματος θανόντος και έχει παραδοθεί προς ολική καταστροφή και ανακύκλωση. Σε αυτή την περίπτωση η διαγραφή μπορεί να γίνει χωρίς να έχει μεταβιβαστεί το όχημα στους κληρονόμους.
● Σε περίπτωση χρήσης του οχήματος που έχει τεθεί σε οριστική αδράνεια ή έχει διαγραφεί επιβάλλεται στον κάτοχό του πρόστιμο 10.000 ευρώ, καθώς και τα τέλη κυκλοφορίας που αναλογούν στο όχημα για το έτος εντοπισμού.

Επιπρόσθετα, ορίζεται ότι εάν εντοπιστεί σε κυκλοφορία όχημα για το οποίο υποβλήθηκε δήλωση ακινησίας, είτε εντοπιστεί σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό, το οποίο έχει δηλωθεί, αίρεται η ακινησία και επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ από την ΑΑΔΕ πέραν των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου μη καταβολής τους. Σημειώνεται ότι ο έλεγχος διενεργείται κατόπιν έκδοσης εντολής ελέγχου ή κατόπιν ηλεκτρονικών διασταυρώσεων από την ΑΑΔΕ με άντληση στοιχείων από τους παραχωρησιούχους αυτοκινητοδρόμων καθώς και μέσω ειδικής εφαρμογής κινητών συσκευών για τη σάρωση πινακίδων.

Τέλος, προβλέπεται πως εάν επαναληφθεί η παράβαση εντός πενταετίας τότε το πρόστιμο τριπλασιάζεται και αφαιρείται για 3 έτη το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

4) Ασφάλιση οχημάτων- Καθορισμός ενός συνεκτικού πλαισίου με ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2118 (L 430) στο εθνικό Δίκαιο

Με την Οδηγία αυτή προβλέπεται:

• Η υποχρέωση του Επικουρικού Κεφαλαίου να αποζημιώνει ζημιωθέντες από αυτοκινητιστικά ατυχήματα καλύπτει πλέον και τις περιπτώσεις, όπου το όχημα που προκάλεσε τη ζημία ήταν ασφαλισμένο, αλλά η ασφαλιστική εταιρεία έχει τεθεί σε ασφαλιστική εκκαθάριση.

• Το Επικουρικό Κεφάλαιο παρέχει αποζημίωση όταν η ασφαλιστική εταιρεία που έχει πτωχεύσει ή έχει τεθεί σε εκκαθάριση εδρεύει σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (και προβλέπεται σχετική διαδικασία αναγωγής).

• Ενιαία μορφή στις βεβαιώσεις ιστορικού αξιώσεων αποζημίωσης τρίτων ώστε να καθίσταται εφικτή η εξακρίβωση της γνησιότητάς τους.
• Η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης ασφάλισης για τα αυτοκίνητα.

Επιπρόσθετα με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου ορίζονται τα εξής:

5) Απαραίτητες διατάξεις για τη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών μέσων (μετοχών, ομολόγων κ.λπ.) που διακινούνται με χρήση τεχνολογίας blockchain.

Στόχος είναι η λήψη εφαρμοστικών μέτρων του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/858 σχετικά με τις υποδομές της αγοράς τεχνολογίας κατανεμημένου καθολικού («Distributed Ledger Technology» ή «DLT»). Προς τον σκοπό αυτό:

● διευρύνεται ο ορισμός του χρηματοπιστωτικού μέσου, ώστε να περιλαμβάνει και τα χρηματοπιστωτικά μέσα (μετοχές, ομόλογα κ.λπ.) που διακινούνται μέσω τεχνολογίας blockchain (DLT).
● ορίζεται η αρμόδια Αρχή για την εφαρμογή του Κανονισμού 2022/858 για τις επιχειρήσεις επενδύσεων και τα πιστωτικά ιδρύματα που διαχειρίζονται πολυμερείς μηχανισμούς διαπραγμάτευσης DLT.
● εισάγονται διατάξεις σχετικά με το πού καταχωρούνται τα χρηματοπιστωτικά μέσα DLT, ποιοι είναι οι δικαιούχοι, πώς μεταβιβάζονται και πώς συστήνονται εμπράγματα δικαιώματα.

6) Τροποποιήσεις στη διαδικασία εξαγοράς διακατεχόμενων ακινήτων του Δημοσίου

Πιο αναλυτικά:

● Αλλάζουν οι προϋποθέσεις υποβολής αίτησης εξαγοράς: Συγκεκριμένα καταργείται η προϋπόθεση ύπαρξης κτίσματος για την υποβολή της αίτησης (το υφιστάμενο πλαίσιο προβλέπει ότι πρέπει να υπάρχει κτίσμα που έχει ανεγερθεί το αργότερο έως την 31η.12.1991 σε περίπτωση 30ετούς κατοχής και το αργότερο έως την 31η.12.1981 σε περίπτωση 40ετούς κατοχής).

● Προστίθεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος είναι η δήλωση του ακινήτου στο έντυπο Ε9 για τα πέντε τουλάχιστον χρόνια που προηγούνται, προκειμένου να είναι σαφές ότι οι αιτούντες θεωρούσαν πως το ακίνητο είναι δικό τους.

● Τίθεται δεκαήμερη προθεσμία για την ενημέρωση του αιτούντος σε περίπτωση που λείπουν δικαιολογητικά. Η απαίτηση για προσκομιδή αεροφωτογραφιών, καταργείται, καθώς δεν εξετάζεται πλέον η ύπαρξη ή μη ακινήτου.

● Επεκτείνεται η δυνατότητα του Δημοσίου να αποφασίσει εξαίρεση από το δικαίωμα εξαγοράς για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Εντός εξαμήνου τα αρμόδια Υπουργεία θα προσδιορίσουν αιτιολογημένα τις περιοχές ή τα ακίνητα ενδιαφέροντος τους, προκειμένου αυτά να εξαιρεθούν της διαδικασίας εξαγοράς.

● Επισπεύδεται η προθεσμία υποβολής της συναίνεσης της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου σε 2 μήνες από 3 μήνες, που προβλεπόταν αρχικά.

Το τίμημα εξαγοράς σε ειδικές περιπτώσεις αμφισβήτησης της κυριότητας του δημοσίου ακινήτου διαμορφώνεται με έκπτωση:
● 50% για αιτούντα που έχει αναγνωρισθεί από πρωτοβάθμιο δικαστήριο ως κύριος του ακινήτου ή που έχει αναγραφεί ως κύριος στις πρώτες κτηματολογικές εγγραφές και έχει ασκηθεί αγωγή από το Δημόσιο ή δεν έχει παρέλθει η προθεσμία άσκησης αγωγής.
● 70% αν ο αιτών έχει ασκήσει ένδικο μέσο κατά δικαστικής απόφασης για την αναγνώριση της κυριότητας του ακινήτου έως την 31η.12.2022.

Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για ακίνητο που καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες του αιτούντα ή του αρχικού δικαιοπαρόχου ως αποτέλεσμα μαζικής εγκατάστασης πληθυσμιακών ομάδων πριν το 1964. Σε αυτή την περίπτωση το τίμημα αντιστοιχεί στο 20% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Επιπλέον, αναμορφώνεται η Επιτροπή που έχει συσταθεί στη Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας Επιτροπή για την υλοποίηση της εξαγοράς των δημοσίων ακινήτων.

Τέλος, με επιπλέον διατάξεις:

-Αυξάνεται η διάρκεια της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας Α.Ε., από 40 σε 67 έτη από την ημερομηνία υπογραφής της.

-Παρατείνονται οι συμβάσεις υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου της ΑΑΔΕ οι οποίοι έχουν προσληφθεί προκειμένου να συνεισφέρουν στην υλοποίηση έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Επιπλέον, παρατείνονται έως την 31η.12.2025, οι συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου του προσωπικού της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών της ΑΑΔΕ. Η παράταση αυτή δεν τις μετατρέπει σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Δημοσιεύθηκε στις 11 May 2024 | 9:00 am


Πού θα έχει διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα στον Δήμο Γορτυνίας

Eurokinissi

Σας ενημερώνουμε ότι τη Δευτέρα 13/05/2024 λόγω εργασιών ενίσχυσης του Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ θα πραγματοποιηθούν διακοπές ηλεκτροδότησης στα παρακάτω Τ.Δ. :

Από ημ/νία και ώρα      Έως ημ/νία και ώρα      Δήμος/κοινότητα    Περιγραφή περιοχής

13/05/2024 08:00 π.μ. 13/05/2024 15:00 μ.μ.   ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ Δ.Δ. ΚΟΝΤΟΒΑΖΑΙΝΑΣ 

Η επανατροφοδότηση θα γίνει χωρίς προειδοποίηση, γι' αυτό λοιπόν οι εγκαταστάσεις και τα δίκτυα θα πρέπει να θεωρούνται ότι ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΥΠΟ ΤΑΣΗ.

Για λόγους ασφαλείας, απαγορεύεται η προσέγγιση στους αγωγούς ή σε άλλα στοιχεία του δικτύου, έστω και αν βρίσκονται στο έδαφος.

                                                                                       ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ    

                                                                               ΔΕΔΔΗΕ/ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

 

Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2710 / 373500 (Επιλογή 4)

                                               27950 / 43780

Δημοσιεύθηκε στις 11 May 2024 | 8:27 am


Εσπερινός στον Μάη - Θανάση, το γραφικό ξωκκλήσι της Τρίπολης (pics,vid)

Εσπερινός για τον εορτασμό του Μάη - Θανάση τελέσθηκε σήμερα 10 Μαΐου στο εξωκκλήσι του Μάη Θανάση στην Τρίπολη.

Οι άρτοι ευλογήθηκαν Υπέρ Υγείας του Πρόεδρου και του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ζαχαροπλαστών και ακλούθησε περιφορά της εικόνας στον προαύλιο χώρο του Ναού.

Ακολούθησε αρτοκλασία.

Video: 

ArcadiaPortal.gr Εσπερινός στον Μάη - Θανάση στην Τρίπολη

Video of ArcadiaPortal.gr Εσπερινός στον Μάη - Θανάση στην Τρίπολη

Δημοσιεύθηκε στις 10 May 2024 | 10:10 pm


Μάκης Βορίδης από Τρίπολη: Η ΝΔ είναι η κορυφαία κεντροδεξιά δύναμη της Ευρώπης (pics,vid)

Το απόγευμα της Παρασκευής 10 Μαΐου στο Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας στην Τρίπολη πραγματοποιήθηκε συνδιάσκεψη στελεχών της Περιφέρειας Πελοποννήσου της Νέας Δημοκρατίας με κεντρικό καλεσμένο και ομιλητή τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη.

Τα στελέχη του κόμματος βρίσκονται σε εγρήγορση ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών. Ο Μάκης Βορίδης έστειλε μήνυμα νίκης και ισχυρής εντολής στη Νέα Δημοκρατία, συνδέοντας τις ευρωεκλογές με την πολιτική σταθερότητα στη χώρα μας για τα επόμενο χρόνια.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας βρέθηκαν όλα τα στελέχη του κόμματος από τους τέσσερις νομούς της Περιφέρειάς μας  (Αρκαδία, Λακωνία, Μεσσηνία, Αργολίδα), Υυπουργοί και πρώην υπουργοί, μέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, δήμαρχοι, βουλευτές και πρώην βουλευτές.

Επιπλέον, στη συνδιάσκεψη ήταν και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κοντοζαμάνης, Δημήτρης Τσιόδρας, Νιόβη Χριστοπούλου, Πύρρος Δήμας, Νόνη Δούνια, Βίκυ Φλέσσα αλλά και ο γιος του φυλακισμένου Φρέντυ Μπελέρη, Πέτρος, και απηύθυναν όλοι σύντομο χαιρετισμό.

Τη συνδιάσκεψη χαιρέτισε και ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Χρήστος Δήμας, αλλά και ο βουλευτής Αρκαδίας Κώστας Βλάσης ο οποίος μίλησε για το περιεχόμενο και την κρισιμότητα των εκλογών που έρχονται.

Από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας έδωσε σύνθημα στα στελέχη να βρεθούν ξανά στην πρώτη γραμμή του εκλογικού αγώνα, τονίζοντας πως δεν υπάρχει χαλαρή ψήφος, αλλά μια ψήφος με κρίσιμα διακυβεύματα που αφορούν άμεσα την Ελλάδα.

Video: 

ArcadiaPortal.gr Συνδιάσκεψη στελεχών της Νέας Δημοκρατίας από την Πελοπόννησο στην Τρίπολη

Video of ArcadiaPortal.gr Συνδιάσκεψη στελεχών της Νέας Δημοκρατίας από την Πελοπόννησο στην Τρίπολη

Δημοσιεύθηκε στις 10 May 2024 | 9:54 pm


Η Μονή της Χώρας και o... «Μαρμαρωμένος» Πρωθυπουργός (pics)

Οι συμπεριφορές του Έλληνα πρωθυπουργού και της ελληνικής κυβέρνησης σε όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι πλέον εκτός ορίων κατανόησης κάθε σκεπτόμενου Έλληνα, ο οποίος διερωτάται: Tι συμβαίνει; Που πάμε; Γιατί γίνονται όλα αυτά;

Φαίνεται πλέον ότι η εξωτερική πολιτική καθορίζεται και επιβάλλεται από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη στο πλαίσιο μιας προσωπικής πολιτικής και από μία μικρή ομάδα "προθύμων" σε μία διπλωματία μη αντίδρασης και υποτέλειας. Ο ελληνικός λαός μαθαίνει από τις τουρκικές εφημερίδες τι θα συζητηθεί στη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, οι οποίες εφημερίδες δηλώνουν προκλητικά τη χαρά τους για τις επιτυχίες που θα επιτευχθούν για τη χώρα τους. 

Η ορατή ανυπαρξία εθνικής στρατηγικής και οι συνεχείς πράξεις του κ. Μητσοτάκη, που απορρίπτουν την υπάρχουσα και από κοινού διαμορφωμένη με πολιτικά κόμματα και με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, είναι ένα μήνυμα στην Τουρκία για ενδοτισμό και υποχωρήσεις, ο οποίες πλέον γίνονται ορατές.

Έτσι, οι συνεχείς προκλήσεις εκ μέρους κυρίως της Τουρκίας είναι μεγάλες και καταιγιστικές. "Η Γαλάζια Πατρίδα", "Το τουρκικό Αιγαίο", "Η θάλασσα των νησιών", "Το εκπαιδευτικό μοντέλο της Τουρκίας με σαφή προσανατολισμό στην κατάληψη ελληνικού χώρου", "Τα τζαμιά στην Ελλάδα", "Οι δηλώσεις για καταπιεσμένη τουρκική μειονότητα στη Θράκη", "Η δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο" και πολλές άλλες μικρές και μεγάλες διεκδικήσεις.

Και λίγο πριν την επίσημη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Τουρκία, οι Ασκήσεις έρευνας και διάσωσης  στο κέντρο του Αιγαίου και η μετατροπή του καθεδρικού ναού της Μονής της Χώρας σε τζαμί, ακολουθώντας την προηγούμενη μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας, ενέργειες που δείχνουν το αληθινό πρόσωπο και  την ατιμωτική συμπεριφορά του "συνομιλητή" Ερντογάν.

Καθολικό της Μονής της Χώρας:

Ο ναός της «Χώρας» ήταν το καθολικό της Μονής της «Χώρας» που είχε κτισθεί εκτός των τειχών του Μ. Κωνσταντίνου, "εν τη Χώρα", δηλαδή στην ύπαιθρο, η γεωγραφική θέση της οποίας, κατά μία εκδοχή, έδωσε την ονομασία. 

Κατά δεύτερη εκδοχή, η ονομασία προκύπτει από την παράσταση σε ψηφιδωτό, όπου η Παρθένος αναγράφεται ως "Χώρα του Αχωρήτου", δηλαδή Αυτή η οποία δέχθηκε Εκείνον που δεν χωράει πουθενά, τον Χριστό, ή από τη ψηφιδωτή παράσταση στο νάρθηκα για τον Χριστό, ως "Χώρα των Ζώντων". Η κατασκευή των νέων τειχών του Μ. Θεοδοσίου που αύξησε την επιφάνεια της Πόλεως από 700 εκτάρια (7.000 στρέμματα) σε 1.400 εκτάρια (14.000 στρέμματα) το τοποθέτησε εντός των νέων τειχών και κοντά στην πύλη της Ανδριανουπόλεως, νότια του Κερατίου κόλπου και στη σημερινή συνοικία «Εντιρνέ Καπίσι» (πύλη της Ανδριανουπόλεως). 

Ο αρχικός ναός, κατά την παράδοση, κτίστηκε τον 6ο μ.Χ. αιώνα από τον Άγιο Θεόδωρο, χωρίς να έχουν διασωθεί υπολείμματα του. Γίνεται αποδεκτό ότι στην ίδια θέση ένας νέος ναός κατασκευάσθηκε στο διάστημα 1077-81 από την πεθερά του Αλεξίου Α’ Κομνηνού, τη Μαρία Δούκαινα. Στη συνέχεια ο Θεόδωρος Μετοχίτης (Μέγας Λογοθέτης), φημισμένος λόγιος, συνέβαλλε στην τελική διαμόρφωση (1316-21) επεκτείνοντας τον με την κατασκευή του εξωνάρθηκα, του νοτίου παρεκκλησίου, του υπερώου πάνω από το βόρειο κλίτος και τον εσωτερικό διάκοσμο του ναού που περιλάμβανε μοναδικά ψηφιδωτά και τοιχογραφίες. Τα ψηφιδωτά και το εικονογραφικό πρόγραμμα που έχουν εφαρμόσει αποτελούν έκφραση του οικουμενικού πνεύματος της πίστεως, αξεπέραστου ποιοτικού επιπέδου και απαρχή του αναγεννησιακού πολιτισμού.

Η μετατροπή του ναού σε τέμενος (Τζαμί) έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του Σουλτάνου Βαγιαζήτ Β΄ (1431-1512) από τον μέγα βεζίρη Ατίκ Αλή Πασά και έμεινε γνωστό ως Καριγιέ Τζαμί (Kariye Camii). Την εποχή αυτή μετετράπησαν 10 ναοί σε τζαμιά, ενώ είχαν προηγηθεί 16 από τον Μωάμεθ Β' και ακολούθησαν πολλοί αργότερα. Μεγάλο μέρος των ψηφιδωτών διατηρήθηκε και μετά την μετατροπή. Το κτίριο ανακαινίστηκε από τον αρχιτέκτονα Ismail Halife το 1766, διατηρώντας το διάκοσμο. 

Τα ψηφιδωτά και οι νωπογραφίες αποκαλύφθησαν ολοκληρωτικά και καθαρίστηκαν στο διάστημα (1948-1959) από το Βυζαντινό Ινστιτούτο Αμερικής και το Dumbarton Oaks του Harvard University με πολλές δυσκολίες. 

Ο ναός τυπολογικά ανήκει στον τύπο της τρουλαίας βασιλικής, της οποίας η αρχική φάση, μετά από επέμβαση λόγω σεισμικών δράσεων, συμπληρώθηκε με την κεντρική αψίδα, η οποία εξωτερικά ήταν πεντάπλευρη και εσωτερικά ημικυκλική μαζί με δύο εκατέρωθεν διαμερίσματα, την πρόθεση αριστερά και το διακονικό δεξιά, και με τέσσερις ογκώδεις γωνιακούς πεσσούς να αντικαθιστούν τα στηρίγματα του τρούλου. Ομοίως, κατά την ανακαίνιση του Μετοχίτη, διατηρώντας τον πυρήνα του ναού ξαναχτίστηκε ο εσωνάρθηκας με τον τρούλο του, ο οποίος επεκτάθηκε με τον εξωνάρθηκα και με το νότιο τρουλαίο ταφικό παρεκκλήσιο.

Έχει εμβαδόν 742,50 τ.μ., διαθέτει συνολικά 6 τρούλους και ξεχωρίζει για το κάλλος του, που διαμορφώνεται εξωτερικά από τον κεραμοπλαστικό διάκοσμο στις όψεις και εσωτερικά από την ορθομαρμάρωση, τα ιδιόμορφα κιονόκρανα, το γλυπτό διάκοσμο, θαυμάσιες νωπογραφίες και αριστουργηματικά μωσαϊκά. Εκείνο που καθιστά ιδιαίτερο το ναό, όπως και πολλά βυζαντινά μνημεία, είναι ο κοινός και ολοκληρωμένος σχεδιασμός της αρχιτεκτονικής μορφής με τη διακόσμηση, η συνύπαρξη της αρχιτεκτονικής με τις τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά, ως μία ολοκληρωμένη ενότητα γνωστή και σχεδιασμένη από την αρχή. 

Τουρκική πολιτική:

Η μετατροπή του Μουσείου της Χώρας σε Τζαμί από τον Ερντογάν δείχνει τη σπασμωδική και κατακτητική κίνηση ενός κράτους που δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με το ξένο παρελθόν του, με την αλλότρια κληρονομιά του και δεν μπορεί να το διαχειριστεί, με όρους κατανόησης, και αντίληψης του τεράστιου αξιακού και  συμβολικού φορτίου που έχει η κληρονομιά.

Έτσι, το κατακτά για δεύτερη φορά αλλοιώνοντας τελείως το χαρακτήρα του μνημείου με την κάλυψη και απόκρυψη των ψηφιδωτών, που είναι το συστατικό στοιχείο του ναού κι έτσι αδυνατεί να προσφέρει τη συνολική εικόνα του τρισδιάστατου έργου και το ιερό περιεχόμενο του.

Είναι λοιπόν η μετατροπή, όχι μια στιγμιαία κίνηση του Ερντογάν, αλλά εντάσσεται σε μια πλέον αναθεωρητική οθωμανική Στρατηγική που ακολουθεί η Τουρκία, η οποία μέσω της επιθετικότητας και της ορμής που της εξασφαλίζουν τα ενεργά, διάχυτα και ισχυρά ρεύματα οθωμανισμού που υπάρχουν στη χώρα, προσπαθεί να επιβληθεί. Να σημειωθεί ότι ο ναός της "Χώρας" δεν ήταν κεντρικός, ούτε είχε σχέση με την πολιτική εξουσία, ούτε είχαν συμβεί μέσα σε αυτόν πολιτικά γεγονότα, ούτε ήταν συνδεδεμένος με θρησκευτικά δρώμενα. Έτσι, με την κίνηση αυτή ο Ερντογάν θέλει να ξεπεράσει το Χριστιανισμό και το Βυζάντιο, στρέφοντας πλέον το λαό του μακριά από την Ευρώπη, κλείνοντας τελείως τις πόρτες στην πολύ περιορισμένη πολυπολιτισμικότητα της Τουρκικής κοινωνίας και διαγράφοντας οτιδήποτε που δεν είναι ισλαμικό, ισοπεδώνοντας και βεβηλώνοντας πολιτιστικά χριστιανικά μνημεία, στοχεύοντας στην παγκόσμια παρουσία της Τουρκίας ως εκπρόσωπος του ισλαμικού κόσμου. Κι ενώ από τη μεριά της Τουρκίας βλέπουμε μια ολομέτωπη επίθεση στην πατρίδα μας, σε κάθε τι που δεν είναι ισλαμικό, που δεν συνάδει και δεν συμφωνεί με τους στόχους της για την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, από τη μεριά της Ελλάδας παρατηρείται ένα φοβικό και ενδοτικό σύνδρομο που κατέχει την Κυβέρνηση, τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, την πολιτική και την πολιτειακή εξουσία. Και συμπληρώνεται το σύνδρομο από μία παθητική και αντιφατική στάση της Κυβέρνησης όσον αφορά την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και την απώλεια εθνικής κυριαρχίας, εγκλωβισμένη η χώρα στην προσωπική πολιτική του κ. Μητσοτάκη, παρακολουθώντας ως θεατής και αναμένοντας το θαύμα.

Απώτερος στόχος είναι η αναθεώρηση της ιστορίας και η μετατροπή της Κωνσταντινουπόλεως, της ανοικτής και ανεκτικής Μητροπόλεως, σε ιερή πόλη των μουσουλμάνων, περιορίζοντας τον ιστορικό ρόλο της ως κέντρο της "πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Ορθοδοξίας", προσπαθώντας να ξεπεράσει τη δόξα, το μεγαλείο και την αίγλη της Πρωτόθρονης των Χριστιανών, της Βασιλεύουσας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και να αναβιώσει την Κωνσταντινούπολη ως πρωτεύουσα δυνατού και μεγάλου τουρκικού κράτους, εφαρμόζοντας την υπογραφή του γράμματος του Μωάμεθ Β' στον Δόγη Μοτσενίγο το 1480, «Σουλτάνος, Βασιλεύς και Αυτοκράτωρ Ασίας, Ευρώπης και των εξής».

Δεν πρέπει να μας ξεφεύγει ότι:

• Η σημερινή πολιτική του Ερντογάν αντιστοιχεί στους σκοπούς και στα δεδομένα της αντικειμενικής πολιτικής της Τουρκίας, που είναι ξανά η δημιουργία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με όρους κυριαρχίας και όχι θρησκευτικότητας.

• Οι επιδιώξεις των Τούρκων κινούνται όπως τα παγόβουνα, που το μεγαλύτερο μέρος τους είναι κρυμμένο στο νερό και παρουσιάζονται σιγά - σιγά.

• Κι απέναντι σε αυτήν την επικίνδυνη Στρατηγική της Τουρκίας εμείς, πέρα από το ότι δε διαθέτουμε Εθνική Στρατηγική, αντιμετωπίζουμε την όλη κατάσταση με άγνοια, ηθικολογίες, πολιτική ελαφρότητα, προπαγάνδα, και τυχαιότητα, με ένα ενδοτικό πρωθυπουργό και μια αδρανή, αμήχανη και "Μαρμαρωμένη" Κυβέρνηση.

Υ.Γ. Η εικόνα του Ερντογάν, στα εγκαίνια της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τέμενος (Τζαμί), μπροστά από ένα "δάσος" από μιναρέδες δείχνει καθαρά τις πραγματικές βλέψεις της Τουρκίας.

 

Δρ. Απόστολος Ε. Παπαφωτίου

Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.

Οικονομολόγος Ε.Κ.Π.Α.

Δημοσιεύθηκε στις 10 May 2024 | 9:00 pm


Νομός Αρκαδίας - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στο Νομό Αρκαδίας