Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Καβάλας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Το μήνυμα του Θόδωρου Μουριάδη για την Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Το μήνυμα του δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη, για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

 

"Τα μουσεία που βρίσκονται στο Δήμο Καβάλας (Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας, Αρχαιολογικό Μουσείο Φιλίππων, Λαογραφικό Μουσείο Νέας Καρβάλης, Μουσείο Προσφυγικού ελληνισμού, Μουσείο Καπνού, Ναυτικό Μουσείο Καβάλας, Μουσείο Μωχάμετ Άλη) αποτελούν τους διαχρονικούς θεματοφύλακες της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

 

Στις προθήκες τους φιλοξενούνται σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα, εικόνες προσώπων και γεγονότων και τα αποτυπώματα των προσφύγων, με τη μορφή αντικειμένων υψηλής καλλιτεχνικής και συναισθηματικής αξίας.

 

Σύντομα στους προαναφερόμενους χώρους πολιτισμού, θα προστεθεί και το Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Καβάλας (Δημοτική Καπναποθήκη), προκειμένου να φιλοξενήσει το Λαογραφικό Μουσείο και τα έργα του Πολύγνωτου Βαγή.

 

Ο Δήμος Καβάλας καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αναδείξει τις κορυφαίες στιγμές του παρελθόντος του.

 

Παράλληλα, εργάζεται άοκνα και για τη διάχυση αυτών των στοιχείων στη νέα γενιά της περιοχής μας.

 

Οφείλουμε, σε συνεργασία και με άλλους φορείς, να φανούμε συνεπείς απέναντι σε όσους σφράγισαν με την πορεία και το έργο τους την ιστορία του τόπου μας.

Δημοσιεύθηκε στις 18 May 2024 | 4:58 pm


Μαθητές του Δημοτικού Φιλίππων και του Νηπιαγωγείου Δάτου - Πολύστυλου ανακαλύπτουν «Τη Ζωή της Πεταλούδας»

Τα παιδιά των Α΄ και Β΄  τάξεων του Δημοτικού Σχολείου Φιλίππων και Νηπιαγωγείου Δάτου-Πολύστυλου συμμετέχουν σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning με θέμα «The life of the butterfly».

 

Η δραστηριότητα αυτή στοχεύει στη συνεργατική μάθηση των μαθητών και των νηπίων, στη δημιουργία καινοτόμων ιδεών, καθώς και στη χρήση εργαλείων Web 2.0. Μερικά από τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν είναι το ρομπότ BeeΒot, Επαυξημένη Πραγματικότητα (Augmented Reality A.R. ), Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence A.I.), δημιουργία ιστορίας στο Storyjumper κ.λ.π.

 

Το Μουσείο Τέχνης Μεταξιού στο Σουφλί Έβρου είχε την ευχάριστη έκπληξη να προσφέρει στις σχολικές μονάδες 400 κουκούλια για κατασκευές, καθώς και αυγά μεταξοσκώληκα.

 

Με τη δωρεά των αυγών μεταξοσκώληκα υλοποιείται η τέχνη της σηροτροφίας, δηλαδή η εκτροφή του μεταξοσκώληκα, από τους μαθητές σε όλες τις σχολικές αίθουσες από τα νήπια μέχρι και την ΣΤ΄ τάξη.

 

Αυτό το σαββατοκύριακο είναι το πρώτο σαββατοκύριακο που οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Φιλίππων αναλαμβάνουν τους μεταξοσκώληκες στο σπίτι τους.

 

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του Δημοτικού Σχολείου Φιλίππων και του Νηπιαγωγείου Δάτου - Πολύστυλου εργάζεται συστηματικά για την υλοποίηση καινοτόμων ιδεών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, με στόχο τη βιωματική και συνεργατική μάθηση με την χρήση της τεχνολογίας

 

Ο σύλλογος, ευχαριστεί θερμά το Μουσείο Τέχνης Μεταξιού στο Σουφλί Έβρου της οικογένειας Τσιακίρη για τις δωρεές.

(δελτίο Τύπου)

Δημοσιεύθηκε στις 18 May 2024 | 3:10 pm


Άρης Πρίνου: Παραμένει στην τεχνική ηγεσία ο Μαγκαφίνης

Ο Άρης Πρίνου ενημέρωσε πως ο προπονητής Άρης Μαγκαφίνης θα παραμείνει στον πάγκο της ομάδας και για τη νέα σεζόν.

 

 

Η ανακοίνωση της ομάδας αναφέρει τα εξής:

“Τυπική διαδικασία η ανανέωση Μαγκαφίνη στο Πρίνο!

 

Μαζί συνεχίζουν και την νέα σεζόν Άρης Πρίνου και Άρης Μαγκαφίνης! Μετά από συνάντηση με την διοίκηση κρίνεται άκρως επιτυχημένη η παρουσία του τόσο στην ανδρική ομάδα όσο και στα τμήματα υποδομής της!

 

Συνέχεια στο πλάνο που χάραξαν μαζί διοίκηση και προπονητής πριν δύο χρόνια!”

 

Δημοσιεύθηκε στις 18 May 2024 | 3:10 pm


Συνελήφθη γυναίκα για υπαίθριο εμπόριο χωρίς άδεια

Συνελήφθη το μεσημέρι της Παρασκευής 17 Μαΐου 2024 στην Ελευθερούπολη Καβάλας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Παγγαίου μία γυναίκα ξένης καταγωγής. 

 

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της αστυνομίας, εντοπίσθηκε να ασκεί υπαίθριο στάσιμο εμπόριο, διαθέτοντας προς πώληση 174 συνολικά είδη παρεμπορίου στερούμενη της απαιτούμενης άδειας.

 

Κατασχέθηκαν τα  παραπάνω είδη, ενώ επιβλήθηκε στη δράστιδα το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο.

Δημοσιεύθηκε στις 18 May 2024 | 1:01 pm


Οι Κρηνίδες και ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων από ψηλά (βίντεο)

Ένα νέο βίντεο για το χωριό των Κρηνίδων και τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων από ψηλά, δημιούργησε ο Simon Kranz.

 

Η γραφική θέα στην κοιλάδα, η αρχαία κληρονομιά, η ακρόπολη στην κορυφή του βουνού, φαίνονται στο παρακάτω βίντεο:

Δημοσιεύθηκε στις 18 May 2024 | 12:07 pm


Το πρόγραμμα της Λευκής Νύχτας στην Καβάλα

Με μουσικές, χορούς, συναυλίες, κουκλοθέατρο, μαγικά και εκθέσεις θα γεμίσει το κέντρο της Καβάλας, την Παρασκευή 24 Μαΐου 2024.

 

19:00 – 24:00 τα μαγαζιά θα είναι ανοιχτά, στο πλαίσιο της «Λευκής Νύχτας», που διοργανώνει ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας.

 

Δείτε το πρόγραμμα της «Λευκής Νύχτας»

Δημοσιεύθηκε στις 18 May 2024 | 10:42 am


Έρχεται για 6η φορά το τουρνουά μπάσκετ 3on3 στο Παληό Καβάλας

Το Παληό 3on3 επιστρέφει για την 6η χρονιά, από τις 5 έως τις 7 Ιουλίου, σε ένα μπασκετικό τριήμερο στο πάρκο Κοράλι.

 

 

Σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών αναφέρει τα εξής:

“Το Παληό 3on3 επιστρέφει για την 6η του σαιζόν και περιμένει όλους τους φίλους του τουρνουά στις 5-6-7 Ιουλίου 2024 για ακόμα ένα διασκεδαστικό μπασκετικό τριήμερο στο πάρκο Κοράλι Ένα από τα πιο όμορφα γεγονότα του οικισμού ευελπιστεί να δώσει και φέτος μια ευκαιρία συνάντησης και συνάθλησης ανθρώπων όλων των ηλικιών με στόχο τη ψυχαγωγία και τη δημιουργία καλοκαιρινών αναμνήσεων!

 

Με αφετηρία το καλοκαίρι του 2018 το τουρνουά πραγματοποιείται έκτοτε κάθε χρόνο με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή του κόσμου με μοναδική διακοπή το καλοκαίρι του 2020 λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας του κορονοϊού. 

 

Η αθλητική - πολιτιστική εκδήλωση που οργανώνεται με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Παληού “Μέγας Αλέξανδρος” και του Δήμου Καβάλας, αποτελεί μια ευχάριστη αφορμή να επισκεφτούν και να γνωρίσουν την πόλη μας αθλητές γειτονικών περιοχών, ενώ στο πλαίσιο του τριημέρου γίνεται κάθε χρόνο προσπάθεια προβολής τοπικών συλλόγων και ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα οικολογίας, υγείας και κοινωνικών συμπεριφορών.

 

Φέτος, όπως και πέρσι, το τουρνουά θα ξεκινήσει με τέσσερις κατηγορίες:

  • Κατηγορία Κοριτσιών - Γυναικών
  • Κατηγορία TEENS αγόρια έως 17 ετών
  • Κατηγορία YOUTH ηλικίες 18-35
  • Κατηγορία VETERANS ηλικίες 35+

 

Οι νικητές των κατηγοριών θα απολαύσουν όμορφα δώρα και θα συνεχίσουν για το μεγάλο βραβείο του τουρνουά.

 

Δηλώσεις συμμετοχών ομάδων τριών ή τεσσάρων ατόμων στις σελίδες μας στο facebook (Παληό 3on3 Summer Tournament) & instagram (palio3on3) μέχρι την Κυριακή 16 Ιουνίου! Καλή επιτυχία και καλή διασκέδαση!”

 

Δημοσιεύθηκε στις 17 May 2024 | 11:00 pm


Καβάλα: Συνάντηση αποφοίτων της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Μυτιλήνης - Θα τιμηθεί ο Θάσιος καθηγητής Παπαντωνίου

Το Σάββατο 18 Μαΐου, στην ταβέρνα «Νέμεσις» στην Καβάλα, θα γίνει συνάντηση αποφοίτων της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Μυτιλήνης, της δεκαετίας του 1970.

 

Στη συνάντηση θα παραστεί και θα τιμηθεί ο Θάσιος καθηγητής και μετέπειτα διευθυντής της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Μυτιλήνης, Παναγιώτης Παπαντωνίου.

 

 

Σχετική ανακοίνωση του προέδρου της Θασιακής Ένωσης Καβάλας, Νίκου Τσιλογεώργη, αναφέρει τα εξής:

“Στην Καβάλα θα συναντηθούμε, τούτη τη φορά, απόφοιτοι της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Μυτιλήνης, της δεκαετίας του 1970.

 

Δασκάλες και δάσκαλοι από όλη την Ελλάδα (Μυτιλήνη, Λήμνο, Χίο, Ζάκυνθο, Ιωάννινα, Άρτα, Ναύπλιο, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Βέροια, Γρεβενά, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Θάσο, Καβάλα…) θα μαζευτούμε στην Ταβέρνα «Νέμεσις», το Σάββατο, 18 Μαΐου, στις 8.00 το βράδυ, για να θυμηθούμε…

 

Στη συνάντηση αυτή θα παραστεί και θα τιμηθεί ο Θάσιος Καθηγητής και μετέπειτα Διευθυντής της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Μυτιλήνης κ. Παναγιώτης Παπαντωνίου.”

 

Δημοσιεύθηκε στις 17 May 2024 | 10:40 pm


Χρονογράφημα: Ποδόσφαιρο - Συνταγή επιτυχίας

γράφει ο

Βασίλης Βελιάνος (Vas-Vel)

 

Όταν κάποτε ρώτησαν τον Χάρι Κλυν γιατί υπάρχει τόση βρωμιά στο ποδόσφαιρο, απάντησε αφοπλιστικά πως και το ποδόσφαιρο είναι απλά ένας… καθρέφτης της κοινωνίας μας!

 

Μα το ποδόσφαιρο στον κόσμο αλλάζει! Την τελευταία 10ετία, μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες έπεσαν κατηγορίες και  πολλές διοικήσεις τους διώκονται,  για τα βρώμικα μέσα  που έμπασαν   στις πρακτικές  τους.

 

Η Ψωροκώσταινα έπαιζε φέτος στην Ευρώπη με ομάδες με πολλαπλάσια budgets. Αν δεν ήταν και το κράτος να ρίχνει στην Ερασιτεχνική κατηγορία χρεοκοπημένες ΠΑΕ,  απαλείφοντας  εκατοντάδες εκατομμύρια χρέη, χρηματοδοτώντας έτσι απροκάλυπτα τις Ανώνυμες ποδοσφαιρικές εταιρείες, θα κουνούσαμε  μαντήλια στην  Ευρώπη από τα πρώτα προκριματικά ματς.

 

Οι χρηστικές πληροφορίες για τους μελλοντικούς προέδρους των ομάδων που παρατίθενται σήμερα είναι τόσο… άχαστες   όπως  περίπου και η… πανάκεια για την Ιατρική!

 

*Το πρώτα διαπιστευτήρια  που πρέπει να καταθέσει στους….φιλάθλους του ένας πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομάδας  του μέλλοντος  είναι: Ένα κανάλι (πειρατικό έστω,)  τρία ραδιόφωνα  (πειρατικά και ναι και όχι ) και δυο ντουζίνες  ελεγχόμενα sites-τρολς.

 

*Όσο πιο πολλές διώξεις θα έχει στην πλάτη του ένας πρόεδρος ομάδας  μελλοντικά τόσο πιο… γαλαντόμος θα είναι στις επενδύσεις του στην ομάδα.

 

*Λεφτά υπάρχουν! Στον στοιχηματισμό  και στα στημένα   ματς στο κάτω κάτω της γραφής μωρέ στερημένα  φαντασίας  αδέρφια!

 

*Αναγορεύουμε πρόεδρο της ομάδας έναν επιχειρηματία,  εναντίον του οποίου εκκρεμούν τρεις τουλάχιστον βαρβάτες κατηγορίες. Και με τα τρία τέταρτα του ποινικού κώδικα στα...συμπαρομαρτούντα!!!

 

*Τι τρεις αυτές κατηγορίες τις προσκολάμε σε αντιπάλους προέδρους κι άστους να τρέχουν.

 

*Με λιγότερες από τρεις κατηγορίες, ένα είναι το σίγουρο: Θα βάζει λιγότερα χρήματα στην ομάδα.

 

*Πολιτικοποιούμε πάση δυνάμει, τη μάζα των φιλάθλων μας! Κουνώντας στις κυβερνήσεις το σκιάχτρο του πολιτικού κόστους. Οι κυβερνήσεις φεύγουνε μα οι ομάδες μένουν.

 

*Πολύ-πρωταθλήτρια ομάδα του Ελληνικού ποδοσφαίρου, δεν νοείται εφεξής παρά μόνο μια ομάδα που καμαρώνει τρεις τουλάχιστον προέδρους της στη φυλακή. Κι άλλους τόσους στα κεφαλόσκαλά  της.

 

*Όταν αντιμετωπίζουμε μια…  πρόσκαιρη στενότητα ρευστού  στις επενδύσεις  για το  έμψυχο δυναμικό στην ομάδα,  μεταφέρουμε τον αγώνα επί του πεδίου! Κοινώς χόρτου. Όπου  για όλα φταίει  η διαιτησία.

 

*Απαιτούμε από την διαιτησία το 50%-50%. Νοώντας το  50% των σφυριγμάτων υπέρ μας και το υπόλοιπο 50% …εναντίον των αντιπάλων μας προφανώς.

 

*Όταν το 50% εναντίον των αντιπάλων μας "πέσει" κάτω από το 40% σαφέστατα  και θα πρόκειται περί προειλημμένης σφαγής! Σοφή πρακτική ενός  αυτόκλητου σοφού του επιπέδου: Όπου γης πατρίς!

 

*Όταν ένας διαιτητής ευνοεί την ομάδα μας του αναγνωρίζουμε... το ανθρώπινο λάθος! Παμψηφεί! Όταν την αδικεί όμως τον καταδικάζουμε ως καρά-στημένο!

 

*Ξεκινώντας τις προληπτικές γκρίνιες, από τον ορισμό των διαιτητών ακόμα. Τερματίζοντας το την βραδιά του αγώνα. Μπροστά στις κάμερες.

 

*Με εθελοντές… χρήσιμους ηλίθιους σε ένα πάνελ, που ακόμα αυτοαποκαλούνται δημοσιογράφοι!

 

*Στις μεταγραφές ποδοσφαιριστών όταν επανέλθει η ρευστότητα  παίρνουμε πάντα δέκα παραπανίσιους ποδοσφαιριστές. Μοιράζοντας τους  στις… ευνοούμενες  ομάδες μας.

 

*Όταν δεν επαρκούν  τα χρήματα  για δέκα μεταγραφές,  παίρνουμε τρεις  λιγότερους. Ξοδεύοντας τα χρήματα των μεταγραφών που δεν έγιναν, στους ρεπόρτερς -οπαδούς.

 

*Όπου εργολαβικά θα λιβανίζουν εμάς και θα λασπώνουν τους άλλους. Φροντίζοντας  αποβραδίς να διοριστούν στα κρατικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Που έχουν… απήχηση!

 

*Φυτεύουμε  κι έναν εντελώς αποτυχημένο ενόσω  ήταν ενεργός και συστημικό... διαιτητούχα , -σαν Βούδα της  διαιτησίας στο κανάλι ή στην εφημερίδα μας-  για να λέει αποκλειστικά αυτά μόνο που εμείς θέλουμε να πει. Ακόμα καλύτερα βέβαια αν τον φυτέψουμε στην κρατική ραδιοτηλεόραση.

 

* Και αν όλα πάνε στραβά επί… του πεδίου,  στο παραπέντε βάζουμε κι έναν  πατεντάτο  καντέμη να ευχηθεί  καλή επιτυχία στους αντιπάλους μας. Κάνοντας εμείς απλά τον σταυρό μας!

 

***Όπως το καλοσκέφτομαι,  απορώ πως επί τόσα πόσα χρόνια το Ελληνικό ποδόσφαιρο,  δεν ανακάλυψε από μόνο του,  αυτά που σκέφτηκα μεταξύ τυρού και αχλαδιού  εγώ. Απορώ δηλαδή! 

 

Δημοσιεύθηκε στις 17 May 2024 | 10:25 pm


Ποδοχώρι: Για μία ακόμη χρονιά έγιναν οι αγώνες δρόμου “Γιαννούσια” - Φωτογραφίες

Οι αγώνες δρόμου “Γιαννούσια”, διεξήχθησαν για μία ακόμη χρονιά στο Ποδοχώρι του Δήμου Παγγαίου. 

 

Οι συγκεκριμένοι αγώνες γίνονται στη μνήμη του Ιωάννη Γιαννούση, που άφησε πλούσια πολιτιστική και αθλητική κληρονομιά.

 

 

Σχετική ανακοίνωση του Δήμου Παγγαίου αναφέρει τα εξής:

“Για ακόμη μία χρονιά πραγματοποιήθηκαν τα Γιαννούσια στο Ποδοχώρι του Δήμου Παγγαίου. Μία αθλητική εκδήλωση στη μνήμη του Ιωάννη Γιαννούση, ενός συντοπίτη μας που άφησε πλούσια πολιτιστική και αθλητική κληρονομιά. 

 

Οι αγώνες δρόμου πραγματοποιούνται από τα τέλη του προηγούμενου αιώνα και αποτελούν θεσμό για την περιοχή, προσελκύοντας παράλληλα πλήθος πολιτών. Έτσι και φέτος, μαθητές από το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο του χωριού, καθώς και ενήλικες, έλαβαν μέρος στους αγώνες.

 

Η συμμετοχή σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις είναι πολύ σημαντική και ενθαρρυντική. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσους συμμετείχαν στους αγώνες δρόμου, καθώς και στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποδοχωρίου για την άρτια οργάνωση.

 

Οι προσπάθειες προώθησης του αθλητισμού παραμένουν αμείωτες. Ο Δήμος Παγγαίου στέκεται αρωγός σε όλες τις δράσεις που βρίσκονται σε αυτήν την κατεύθυνση.”

 

Δημοσιεύθηκε στις 17 May 2024 | 9:53 pm


Νομός Καβάλας - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στο Νομό Καβάλας