Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Αρκαδίας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Η Τρίπολη τη νύκτα από την Ανάληψη

Η Τρίπολη φωτισμένη από ψηλά καθώς η νύχτα έχει ρίξει το πέπλο της παντού.

Η φωτογραφία, της Κ.Κ

Μπορείτε να συμμετέχετε και εσείς στην στήλη «Η φωτογραφία της ημέρας».

Στείλτε με email: [email protected], την φωτογραφία από κάθε περιοχή της Αρκαδίας.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 1 June 2024 | 10:10 pm


Νέες παρεμβάσεις για τα Airbnb εξετάζει η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση θα ανοίξει τον φάκελο των βραχυχρόνιων μισθώσεων το φθινόπωρο - Στο τραπέζι κίνητρα προς τους ιδιοκτήτες ώστε να διαθέσουν τα σπίτια τους για μακροχρόνια μίσθωση.

Νέες παρεμβάσεις για τα Airbnb εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να αυξηθεί η προσφορά σπιτιών και να μειωθούν τα ενοίκια, προσφέροντας διέξοδο σε χιλιάδες οικογένειες που αναζητούν κατοικία σε προσιτή τιμή ενοικίασης.

Η κυβέρνηση το φθινόπωρο θα ανοίξει τον φάκελο των βραχυχρόνιων μισθώσεων και πρόκειται κυρίως, για ρυθμίσεις φορολογικού χαρακτήρα, μεταξύ των οποίων κίνητρα προς τους ιδιοκτήτες ώστε να διαθέσουν τα σπίτια τους για μακροχρόνια μίσθωση αντί να τα προσφέρουν σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης έδωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι εξετάζεται πλαφόν ημερών στα Airbnb.

«Είναι κάτι το οποίο θα συζητήσουμε και το μελετάμε πολύ συστηματικά» σημείωσε ο κ. Μητοστάκης, αναφερόμενος στα μέτρα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που εξετάζεται να ληφθούν.

Μία από τις επιλογές που υπάρχουν αφορά την ενεργοποίηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, στο οποίο ορίζεται (άρθρο 111 του ν. 4446/2016) ότι με κοινή απόφαση των υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού, μπορεί για λόγους που σχετίζονται με την προστασία της κατοικίας να καθοριστούν γεωγραφικές περιοχές όπου θα ισχύουν περιορισμοί στη διάθεση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση.

Οι περιορισμοί αυτοί προβλέπουν,το να μην επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση σε πάνω από δύο ακίνητα ανά ΑΦΜ δικαιούχου εισοδήματος ή χρονικοί περιορισμοί, όπως π.χ. να μην επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση κάθε ακινήτου για περίοδο μεγαλύτερη των 90 ημερών τον χρόνο. Αν το ακίνητο βρίσκεται σε νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων, το χρονικό όριο μειώνεται σε κάτω από 60 ημέρες σε ετήσια βάση. Αν όμως το ετήσιο έσοδο είναι χαμηλότερο των 12.000 ευρώ, μπορεί να παραταθεί το μέγιστο χρονικό διάστημα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Τι ισχύει

Σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις που τέθηκαν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου εφέτος, προβλέπονται τα εξής:

Η εκμετάλλευση τριών και περισσότερων ακινήτων θα θεωρείται επιχειρηματική δραστηριότητα με αποτέλεσμα όσοι αποκτούν εισοδήματα από βραχυχρόνια μίσθωση να καταβάλλουν τις ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές, το τέλος επιτηδεύματος και το ΦΠΑ από το πρώτο ακίνητο. Επίσης το ελάχιστο εισόδημα που θα πρέπει να δηλώσουν στην εφορία το 2025 θα υπολογιστεί με βάση το τεκμαρτό εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών.

Τη θέσπιση τέλους διαμονής παρεπιδημούντων ύψους 0,5 % ανεξαρτήτως πλήθους ακινήτων.

Την καθιέρωση τέλους “ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση» ύψους 1,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση και ανά δωμάτιο ή διαμέρισμα για το διάστημα από Μάρτιο έως Οκτώβριο ενώ για τους μήνες Νοέμβριο έως Φεβρουάριο το τέλος ορίζεται σε 0,50 ευρώ. Εάν τα ακίνητα είναι μονοκατοικίες άνω των ογδόντα 80 τ.μ. το τέλος διαμορφώνεται στα 10 ευρώ. Το τέλος βαρύνει τον διαμένοντα που έκανε χρήση του δωματίου ή του διαμερίσματος.

Την αυστηροποίηση των κυρώσεων για μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης. Ειδικότερα θεσπίζεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ανά έτος, ίσο με το 50% των ακαθάριστων εσόδων του φορολογικού έτους που διαπράττεται παράβαση, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση μη τήρησης εκ νέου των προϋποθέσεων εντός ενός έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου, το πρόστιμο αυξάνεται στο διπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος. Για μη υποβολή ή υποβολή ανακριβούς Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής προβλέπεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του μισθώματος όπως αυτό εμφανίζεται στην ψηφιακή πλατφόρμα. Για εκπρόθεσμη Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής προβλέπεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.

Ως βραχυχρόνια μίσθωση ορίζεται η μίσθωση ή υπεκμίσθωση ακινήτου για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, μικρότερη των 60 ημερών, και εφόσον δεν παρέχονται άλλες υπηρεσίες πλην της διαμονής και της παροχής κλινοσκεπασμάτων. Έτσι, θα επιτρέπεται ,για παράδειγμα, η μίσθωση ενός ακινήτου για 100 ή 150 ημέρες μέσα στη χρονιά με την προϋπόθεση ότι κάθε μίσθωση ξεχωριστά δεν υπερβαίνει τις 60 ημέρες.

Δημοσιεύθηκε στις 1 June 2024 | 9:30 pm


Κασσελάκης: Τόση κοροϊδία δεν έχει ξανασυμβεί στον τόπο μας

«Τόση πολλή κοροϊδία, σε τόσο πολλούς, και για τόσο πολύ χρονικό διάστημα, δεν έχει ξανασυμβεί στον τόπο μας», αναφέρει ο Στέφανος Κασσελάκης σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αφορμή αναφορά του Άκη Σκέρτσου σε συνέντευξη του.

«Υπουργός Επικρατείας! Βρήκε γιατί το ίδιο απορρυπαντικό έχει φτηνότερα στη Γερμανία από ό,τι στην Ελλάδα: Έχει υποδεέστερη σύνθεση! Η ίδια μάρκα. Η ίδια συσκευασία. Τα ίδια γραμμάρια. Όμως, μέσα στο κουτί που πωλείται στη Γερμανία οι κόκκοι είναι υποδεέστεροι! Γιατί είναι γνωστό ότι εμείς εδώ στην Ελλάδα αγοράζουμε μόνο κόκκους που έχουν τα πτυχία τους, το πιάνο τους, τα γαλλικά τους», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Ο κ. Κασσελάκης αναφέρεται επιπλέον και στο ελληνικό κρητικό λάδι, λέγοντας ότι «εμείς το εξάγουμε» και πως όμως «οι Έλληνες το πληρώνουμε 18,14 ευρώ το λίτρο», ενώ «οι Γάλλοι με τον διπλάσιο μισθό το πληρώνουν 13,5 ευρώ το λίτρο».

«Τόση πολλή κοροϊδία, σε τόσο πολλούς, και για τόσο πολύ χρονικό διάστημα, δεν έχει ξανασυμβεί στον τόπο μας. Νομίζω ότι είναι ώρα να απαντήσουμε με δύο λέξεις: έχουμε αξιοπρέπεια», αναφέρει καταληκτικά ο κ. Κασσελάκης.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 1 June 2024 | 9:15 pm


Καιρός για... βουτιές την Κυριακή στην Αρκαδία - Στους 35 βαθμούς η θερμοκρασία

Πρώτη μέρα του Ιουνίου και μετά τις βροχές των προηγούμενων ημερών, η θερμοκρασία ανεβαίνει.
Γενικά αίθριος καιρός με παροδικές αραιές νεφώσεις αύριο Κυριακή.

Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και στα ορεινά θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 2 με 4 και μόνο στο ανατολικό Αιγαίο από το μεσημέρι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στις παράκτιες περιοχές θα επικρατήσουν θαλάσσιες αύρες.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 33 με 34, τοπικά τους 35 με 36 βαθμούς, όμως στις περιοχές όπου θα επικρατήσει θαλάσσια αύρα θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. Στη νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 30 με 32 και στο εσωτερικό της Κρήτης τους 33 με 34 βαθμούς Κελσίου.

Στην Τρίπολη, η θερμοκρασία θα φθάσει αύριο Κυριακή στους 32 βαθμούς Κελσίου, ενώ το απόγευμα αναμένεται να συννεφιάσει και, σύμφωνα με το meteo.gr, να βρέξει.

Στη Μεγαλόπολη, η μέγιστη θερμοκρασία θα φθάσει στους 33 βαθμούς Κελσίου.

Στα ορεινά Λαγκάδια ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος και η μέγιστη θερμοκρασία θα φθάσει στους 29 βαθμούς Κελσίου.

Στο παραθαλάσσιο Λεωνίδιο θα επικρατήσει αραιή συννεφιά, και η θερμοκρασία θα σκαρφαλώσει στους 35 βαθμούς Κελσίου.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 1 June 2024 | 9:00 pm


Μητσοτάκης: Να μην ξανασηκώσει ποτέ στη χώρα μας κεφάλι ο λαϊκισμός των «λεφτόδεντρων»

Στην Κρήτη περιοδεύει ο πρωθυπουργός εν όψει των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου και πιο συγκεκριμένα στο Ηράκλειο όπου συναντήθηκε με τοπικούς φορείς και απηύθυνε ομιλία στους κατοίκους της πόλης και αμέσως μετά σε συγκέντρωση στο Γεράνι του νομού Ρεθύμνου.

«Αγαπητέ μου Πρόεδρε, αγαπητέ Γιάννη, Λευτέρη, αγαπητοί Δήμαρχοι, φίλες και φίλοι, δεν μπορώ να μην σχολιάσω το γεγονός ότι το χρώμα του Ποσειδώνα Γερανίου είναι και αυτό το μπλε.

Χαίρομαι πάρα πολύ που μου δίνεται σήμερα η δυνατότητα να βρεθώ μαζί σας, πρώτα και πάνω απ’ όλα για να σας πω από καρδιάς, ως Κρητικός, ως δικός σας άνθρωπος, ένα μεγάλο «ευχαριστώ» γι’ αυτό το οποίο πετύχαμε στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2023, αυτό που έμοιαζε άπιαστο όνειρο: να βάψουμε για πρώτη φορά την Κρήτη γαλάζια. Και θα το ξανακάνουμε την επόμενη Κυριακή στις εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Σας είμαι βαθιά υπόχρεος γι’ αυτή την εμπιστοσύνη με την οποία με περιβάλλατε, για δεύτερη φορά, να συνεχίσουμε αυτό το δύσκολο αλλά συνάμα συναρπαστικό έργο της αναμόρφωσης της χώρας. Να κάνουμε την Ελλάδα πραγματικά μια ευρωπαϊκή χώρα. Να έρθουμε πιο κοντά στην Ευρώπη σε όλα, με πρωταγωνίστρια πάντα την Κρήτη μας, η οποία είναι στην πρώτη γραμμή, στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης, στην πρώτη γραμμή της μεταμόρφωσης σε ένα πραγματικό ευρωπαϊκό νησί.

Και θέλησα, σήμερα, να βρεθώ μαζί σας για να μοιραστώ μαζί σας λίγες σκέψεις μόνο για τη σημασία των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Και πρώτα απ’ όλα θέλω να σας ζητήσω όλες και όλοι να βρεθούμε στην κάλπη και να ξορκίσουμε την αποχή. Να δώσουμε στη Νέα Δημοκρατία μια ακόμα μεγάλη νίκη στις πολλές που έχουμε πετύχει τα τελευταία χρόνια μαζί.

Μόνο που αυτή τη φορά η νίκη θα έχει ευρωπαϊκό πρόσημο και όχι εθνικό πρόσημο. Γιατί είναι πολύ σημαντικό για εμένα, την επόμενη μέρα που θα ξαναπάω στις Βρυξέλλες -θα βρεθώ μια εβδομάδα μετά τις ευρωεκλογές-, να πάω και να διαπραγματευτώ ως επικεφαλής του μεγαλύτερου κεντροδεξιού κόμματος της Ευρώπης, έχοντας εκλέξει τον μέγιστο δυνατό αριθμό ευρωβουλευτών που μπορούμε και βάζοντας τη Νέα Δημοκρατία πάντα στην πρώτη γραμμή του ευρωπαϊκού πραγματισμού.

Ξέρετε, η ιστορία της παράταξής μας είναι ταυτισμένη με την Ευρώπη. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μάς έβαλε στην Ευρώπη, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπέγραψε τη συνθήκη του Μάαστριχτ. Και δεν ξέρετε πόσο συγκινούμαι που βλέπω ανάμεσά μας πολλούς παλιούς φίλους του πατέρα μου, ο οποίος ειδικά εδώ, ειδικά στο Ρέθυμνο, είχε πολλούς ιστορικούς φίλους.

Και βέβαια, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ως ένας πραγματικός Ευρωπαίος πολιτικός, είχε διαγνώσει τη σημασία που έχει η Ευρώπη για την πατρίδα μας. Όπως βέβαια, το είπε και ο Πρόεδρος, είχε προειδοποιήσει -να μην το ξεχνάμε και αυτό- για τους κινδύνους της δημοσιονομικής απειθαρχίας. Ήταν μπροστά από την εποχή του ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη και με σεβασμό καθώς πριν από λίγες μέρες συμπληρώθηκαν επτά χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή. Είμαι σίγουρος, όμως, ότι αν σήμερα ήταν μαζί μας, θα έκανε και αυτός έναν προεκλογικό αγώνα για να εξηγήσει τη σημασία της Ευρώπης στην καθημερινότητα όλων μας.

Τα τελευταία πέντε χρόνια άλλαξαν πολλά ως προς τη θέση της Ελλάδος στην Ευρώπη. Θυμάστε πού ήμασταν το 2019, όταν για πρώτη φορά μάς εμπιστευτήκατε. Κάναμε τότε μία μεγάλη προσπάθεια να ανατάξουμε πρώτα και πάνω από όλα την εικόνα της Ευρώπης. Διότι δεν μας τιμούσε, φίλες και φίλοι, να πηγαίνουμε στην Ευρώπη και όλοι να μας βλέπουν τότε, θυμάστε, ως το «μαύρο πρόβατο», την προβληματική χώρα της ευρωζώνης. Αυτό άλλαξε.

Η Ελλάδα σήμερα είναι μία χώρα της οποίας η γνώμη και η φωνή μετράει στην Ευρώπη. Είναι η ευχάριστη έκπληξη ως προς τους ρυθμούς ανάπτυξης, ως προς τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε πετύχει.

Συναντώ, συχνά, φίλους μου από τη Γερμανία, τη μεγάλη, την ισχυρή Γερμανία, και έρχονται και μου λένε: «εσείς καταφέρατε», για παράδειγμα, «και κάνατε πράξη το gov.gr. Εκσυγχρονίσατε την ψηφιακή επικοινωνία μεταξύ πολίτη και κράτους και εμείς ακόμα παλεύουμε να το κάνουμε».

Όπως πετύχαμε πολλά και στην Ευρώπη στη διάρκεια της πανδημίας. Το ξέρετε καλά. Κρατήσαμε την οικονομία και την κοινωνία όρθια, με τη βοήθεια της Ευρώπης. Φέραμε πίσω 36 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το πετύχαμε γιατί είχαμε αξιοπιστία να διαπραγματευτούμε στην Ευρώπη. Χρήματα, τα οποία επενδύονται αυτή τη στιγμή που μιλάμε σε κέντρα υγείας, σε νοσοκομεία, σε μεγάλα έργα υποδομής τα οποία αλλάζουν την όψη όλης της πατρίδας μας.

Πήγαμε στην Ευρώπη το 2019, σε μία εποχή όπου τα σύνορά μας ήταν ακόμα αφύλακτα, και πέντε χρόνια μετά καταφέραμε και πείσαμε την Ευρώπη να αλλάξει την μεταναστευτική της πολιτική και να αναγνωρίσει τη σημασία της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων. Είναι μία εθνική επιτυχία αυτή, η οποία έχει και ευρωπαϊκή διάσταση.

Την εποχή της μεγάλης κρίσης και της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου, εμείς πήγαμε και είπαμε στην Ευρώπη, «βάλτε πλαφόν στο φυσικό αέριο» και από τότε άρχισαν να πέφτουν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Γιατί, σήμερα, θυμάστε πώς ήμασταν πριν από δύο χρόνια. Δεν ήταν το πρώτο μέλημα μας τότε οι τιμές του σούπερ μάρκετ, ήταν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες, όμως, επανήλθαν σε κανονικά επίπεδα ανακουφίζοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Όλα αυτά τα πετύχαμε με τη βοήθεια της Ευρώπης, αναγνωρίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι στο πλευρό μας, ότι πρέπει να αλλάξει και να γίνει καλύτερη. Αλλά πρέπει να είμαστε πρωταγωνιστές σε αυτή τη μεγάλη ευρωπαϊκή αλλαγή. Και τα επόμενα πέντε χρόνια θα κριθούν ακόμα περισσότερα στην Ευρώπη. Το 2019, στις ευρωεκλογές του 2019, που θέλω να θυμίσω ήταν οι πρώτες εθνικές εκλογές τις οποίες κερδίσαμε μαζί, σηματοδοτώντας τότε ένα μεγάλο σερί εκλογικών νικών, ήταν οι ευρωεκλογές του 2019 που άνοιξαν τον δρόμο για την επικράτησή μας στις επερχόμενες εθνικές εκλογές, τα πράγματα στον κόσμο ήταν πολύ πιο βατά.

Πέντε χρόνια μετά, έχουμε να διαχειριστούμε έναν πόλεμο στην Ουκρανία, μια κρίση στη Μέση Ανατολή, μια ενεργειακή κρίση η οποία ακόμα δεν έχει φύγει τελείως από το προσκήνιο, περάσαμε μια πανδημία. Ξέρω ότι μερικές φορές εδώ, στην Κρήτη μας την ευλογημένη, όλα αυτά μπορεί να φαντάζουν λίγο μακρινά. Όμως, είναι πραγματικά προβλήματα τα οποία η Ευρώπη πρέπει να διαχειριστεί.

Και την επόμενη μέρα πρέπει να σκεφτούμε πολύ προσεκτικά ποιους θα στείλουμε στο Ευρωκοινοβούλιο να μας εκπροσωπήσουν για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Για το πώς θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε τους αγρότες μας και τους κτηνοτρόφους μας να παράγουν ποιοτικά προϊόντα που να μπορούν να κατακτούν τις αγορές, όχι μόνο της Ελλάδας, και του εξωτερικού.

Ποιους θα στείλουμε για να διαπραγματευτούν επενδύσεις που μπορεί να κάνουμε ως Ευρώπη στην ενιαία άμυνα. Προσέξτε πόσο σημαντικό είναι αυτό. Η χώρα δαπανά πολλά σε αμυντικούς εξοπλισμούς, γιατί έτσι πρέπει να κάνει, γιατί βρισκόμαστε σε μια δύσκολη γειτονιά. Θα ήταν ευχής έργον για την πατρίδα μας να μπορεί να προσθέσει στις αμυντικές δαπάνες που κάνει και ένα ευρωπαϊκό ταμείο, το οποίο θα έρθει να συμπληρώσει επενδύσεις που θα γίνουν στην ευρωπαϊκή άμυνα.

Και σας ρωτώ: ποια παράταξη, ποιος Πρωθυπουργός, ποιοι ευρωβουλευτές θα τα διαπραγματευτούν αυτά την επόμενη μέρα; Μόνο αυτοί που ξέρουν, μπορούν, γνωρίζουν και έχουν αποδείξει ότι μπορούν να πηγαίνουν στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο και τελικά να επιστρέφουν με απτά οφέλη για την ελληνική κοινωνία, για την Ελληνική Κυβέρνηση, για το ελληνικό κράτος.

Και θέλω, επίσης, να σας ζητήσω να αξιολογήσετε προσεκτικά το ευρωψηφοδέλτιο μας και να αναλογιστείτε ότι οι ευρωβουλευτές τους οποίους στέλνουμε στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο πρέπει να είναι ευρωβουλευτές που να φορούν, πρώτα και πάνω απ’ όλα, το εθνόσημο της Εθνικής Ελλάδος. Είναι Έλληνες ευρωβουλευτές πρώτα και μετά ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Το λέω αυτό, γιατί; Διότι είναι πραγματικά πολύ θλιβερό ότι τα τελευταία πέντε χρόνια ευρωβουλευτές άλλων κομμάτων αξιοποίησαν τη θέση τους στην Ευρώπη για να υπονομεύσουν όχι την Ελληνική Κυβέρνηση αλλά τη χώρα συνολικά. Διότι, όταν πηγαίνει ένας ευρωβουλευτής και ισχυρίζεται δήθεν ότι υπάρχουν ζητήματα κράτους δικαίου στην πατρίδα μας και ζητά την περικοπή κοινοτικών πόρων από την πατρίδα, αυτό δεν χτυπά την κυβέρνηση, χτυπά την Ελλάδα συνολικά.

Ελάτε να πούμε, λοιπόν, όλες και όλοι μαζί ένα μεγάλο «όχι» σε αυτές τις πρακτικές, ένα μεγάλο «ναι» στην παράταξη η οποία ξέρει και μπορεί να κάνει την Ελλάδα ισχυρή στην Ευρώπη.

Και, βέβαια, ελάτε να προσθέσουμε στις ευρωεκλογές της επόμενης Κυριακής μια ακόμα μεγάλη εθνική επιτυχία. Διότι, προφανώς, στις ευρωεκλογές δεν κρίνεται ποιος θα είναι κυβέρνηση -αυτό το αποφάσισε ο κυρίαρχος ελληνικός λαός στις εκλογές του Ιουνίου του 2023-, αλλά θα βγουν πολιτικά συμπεράσματα.

Η αντιπολίτευση, ουσιαστικά, χωρίς να μιλάει καθόλου για την Ευρώπη, έχει μετατρέψει αυτές τις ευρωεκλογές σε ένα άτυπο δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης. Έρχεται και λέει: «να στείλετε ένα μήνυμα για την αλαζονεία», προσέξτε την έκφραση, «για την αλαζονεία του 41%».

Και εγώ απαντώ: ναι, θα στείλετε μήνυμα, αλλά θα είναι μήνυμα σταθερότητας, συνέχειας και εμπιστοσύνης στη Νέα Δημοκρατία. Γιατί ποιοι είναι αυτοί που μας κατηγορούν δήθεν για αλαζονεία; Δεν κατηγορούν εμένα για αλαζονεία, όλους εσάς κατηγορούν, γιατί το 41% δεν είμαστε εμείς, είστε εσείς, είναι ο ελληνικός λαός, ο οποίος πείστηκε και μας εμπιστεύθηκε και πάλι να συνεχίσουμε τη διακυβέρνηση της χώρας.

Θέλω, λοιπόν, το βράδυ των ευρωεκλογών να είναι απολύτως σίγουρο και κατανοητό σε όλες και σε όλους ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί και διαθέτει ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση να συνεχίσει το έργο το οποίο ξεκινήσαμε εδώ και έντεκα μήνες και το υλοποιούμε στο ακέραιο. Διότι προκαλώ οποιονδήποτε από την αντιπολίτευση να μου υποδείξει μια πολιτική την οποία έχουμε υλοποιήσει η οποία να μην συμπεριλαμβανόταν στο προεκλογικό μας πρόγραμμα.

Διότι αυτό το οποίο δεν καταλαβαίνουν κάποιοι είναι ότι αυτές τις σχέσεις εμπιστοσύνης τις χτίσαμε με πολύ κόπο, πρώτα και πάνω απ’ όλα γιατί σας είπαμε και σας είπα πάντα την αλήθεια. Δεν σας κορόιδεψα ποτέ. Σας είπα αυτά τα οποία μπορώ να κάνω και τα έκανα. Όποτε κάναμε λάθη, είχαμε το θάρρος να τα διορθώσουμε. Και σίγουρα δεν σας έταξα πράγματα τα οποία δεν μπορούν, και ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν μπορούν να γίνουν.

Και εδώ υπάρχει ένας κίνδυνος τον οποίο πρέπει να αποτρέψουμε όλες και όλοι μαζί: να μην ξανασηκώσει, φίλες και φίλοι, ποτέ στη χώρα μας κεφάλι ο λαϊκισμός των λεφτόδεντρων. Αυτοί οι οποίοι έρχονται σήμερα και λένε, κυρίως σε αυτά τα νέα παιδιά εδώ, ότι μπορούμε με ένα μαγικό τρόπο να ξοδέψουμε 45 δισεκατομμύρια ευρώ σε μία τετραετία χωρίς να χρεοκοπήσει η χώρα. Σας λένε ψέματα κατάμουτρα και το ξέρουν κιόλας. Στείλτε τους, λοιπόν, ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω. Θα παραμείνει στον δρόμο της σταθερότητας, της προκοπής και της υπευθυνότητας.

Να μας δώσετε τη δυνατότητα να συνεχίσουμε αυτό το έργο το οποίο έχουμε ξεκινήσει, το οποίο ειδικά για την Κρήτη έχει τόσο μεγάλη σημασία. Δεν χρειάζεται να μιλήσω εγώ για τον τουρισμό στην Κρήτη ή τον τουρισμό εδώ στο Ρέθυμνο ή τον τουρισμό εδώ στο Γεράνι. Τα ξέρετε, στο Γεράνι εδώ τα ξέρετε εσείς καλύτερα από εμένα αν πηγαίνουμε καλύτερα φέτος από ό,τι πέρυσι. Ναι, πηγαίνουμε καλύτερα και πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι γι’ αυτό, γιατί ο τουρισμός είναι ο μεγάλος «αιμοδότης» της ελληνικής οικονομίας.

Ξέρουμε όμως, επίσης, ότι η Κρήτη μας χρειάζεται μεγάλα έργα υποδομής. Το αεροδρόμιο στο Καστέλι θα τελειώσει το 2027. Είναι το μεγαλύτερο έργο και το μεγαλύτερο αεροδρόμιο που γίνεται σε όλη τη Μεσόγειο.

Ο Βόρειος Οδικός Άξονας είναι, επιτέλους, πραγματικότητα. Θα περάσει λίγο παραπάνω από εδώ. Ο Βόρειος Οδικός Άξονας θα χρειαστεί χρόνια για να ολοκληρωθεί, αλλά για πρώτη φορά έχουμε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και βεβαιότητα κατασκευής, την οποία δεν την είχαμε ποτέ όταν ξεκινήσαμε και ήρθαμε στα πράγματα. Να μου έχετε εμπιστοσύνη, το έργο αυτό έχει τη δική μου προσωπική σφραγίδα και θα γίνει έτσι όπως το έχουμε οραματιστεί. Είναι ένα προσωπικό δικό μου στοίχημα.

Τα ζητήματα της διαχείρισης των νερών, όπου τα μελετάμε εξαρχής, γιατί ξέρουμε ότι η κλιματική κρίση θα δημιουργήσει ζητήματα ως προς τη διαχείριση των νερών. Αυτά είναι τα μεγάλα ζητήματα των υποδομών.

Το λιμάνι στο Ηράκλειο, το οποίο εμείς, προσέξτε, εμείς ήρθαμε και είπαμε: θα βάλουμε μέσα ιδιώτη επενδυτή, 80 εκατομμύρια ευρώ ήταν το τίμημα της παραχώρησης. Το λιμάνι θα εξακολουθεί, προφανώς, να ανήκει πάντα στο ελληνικό κράτος, αλλά με αυτό τον τρόπο, με σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα, θα αναπτύξουμε περαιτέρω τη δυναμική του λιμανιού.

Και πολλά άλλα σημαντικά έργα υποδομής, τα οποία θα εξακολουθούν να κρατούν την Κρήτη στην πρώτη θέση της ανάπτυξης στην πατρίδα μας. Είμαστε ένας ευλογημένος τόπος, έχουμε τη δυνατότητα να φύγουμε πολύ μπροστά. Θα το κάνουμε πράξη. Βήμα-βήμα μαζί θα κάνουμε την Κρήτη πραγματικά αυτό που της αξίζει.

Και γι’ αυτό σας ζητούμε, ένας πρόσθετος λόγος, να μας στηρίξετε στις ευρωεκλογές. Θα έχουμε τρία χρόνια μετά χωρίς άλλη εκλογική διαδικασία, θα ξαναθέσουμε το κυβερνητικό μας έργο στην κρίση των πολιτών το 2027, για να μπορούμε να συνεχίσουμε ισχυροί τον δρόμο της προκοπής και της προόδου.

Ελάτε, λοιπόν, όλες και όλοι στην κάλπη. Ξορκίστε -το λέω ειδικά στα νέα παιδιά- ξορκίστε την αποχή ή τον πειρασμό της παραλίας. Μπορείτε να πάτε και στην παραλία και να ψηφίσετε, με όποια σειρά θέλετε. Αλλά, πάντως, μην λείπετε από την κάλπη.

Ένα πράγμα σας ζητώ: αυτοί που μας ψήφισαν στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου να έρθουν και να το ξανακάνουν. Έχει μεγάλη σημασία για εμένα προσωπικά, για την θέση της Ελλάδος στην Ευρώπη, να είμαστε το βράδυ της 9ης Ιουνίου όσο το δυνατόν πιο ισχυροί.

Ναι, ξέρουμε ότι θα είμαστε νικητές, αλλά ξέρουμε επίσης ότι οι εκλογές δεν τελειώνουν ωσότου καταμετρηθεί και η τελευταία ψήφος. Η τελευταία εβδομάδα έχει μεγάλη σημασία. Θα μπούμε στην τελευταία εβδομάδα με μεγάλη δυναμική και το βράδυ της 9ης Ιουνίου θα γιορτάσουμε μια μεγάλη νίκη. Και δεσμεύομαι να ξαναβρεθώ εδώ μαζί σας, να πιούμε μια ρακή για να τη γιορτάσουμε όλες και όλοι μαζί.

Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ πολύ. Καλή δύναμη, καλό αγώνα και νωρίς-νωρίς στην κάλπη. Ευχαριστώ πολύ».

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 1 June 2024 | 8:41 pm


Φορολογικές δηλώσεις 2024: Πότε λήγει η προθεσμία υποβολής

Eurokinissi

Έχει ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2024, που αφορούν τα εισοδήματα τα οποία αποκτήθηκαν μέσα στο 2023. Η διαδικασία θα λήξει στις 26 Ιουλίου.

Oι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσέξουν τα ακόλουθα:

Εάν έχουν αναγραφεί σωστά οι τόκοι των καταθέσεων.
Εάν έχουν αναρτηθεί τα έκτακτα επιδόματα συνταξιούχων.
Καταγράφεται πρόβλημα με τις παρακρατήσεις ελευθέρων επαγγελματιών.
Διάφορα υπουργεία δεν έχουν ανεβάσει ακόμη βεβαιώσεις αποδοχών.
Εντοπίσθηκε πως ο κωδικός 781 του Ε1 κατά την εκκαθάριση δεν συμβάλλει στην κάλυψη τεκμηρίων διαβίωσης.
Εντοπίστηκαν λάθη στη μεταφορά ζημίας προηγούμενων ετών σε γεωργικές επιχειρήσεις.
Οχήματα που ήταν σε κυκλοφορία το 2023 δεν εμφανίζονται στο Ε1.
Πιθανός επιπλέον φόρος μπορεί να εξοφληθεί σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 31 Ιουλίου και η τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου του 2025.

Στην περίπτωση που κάποιος επιλέξει την εφάπαξ πληρωμή ολόκληρου του οφειλόμενου ποσού, δικαιούται έκπτωσης 3%.

Υποχρέωση να υποβάλει φορολογική δήλωση έχει κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον έχει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

Δύο είναι τα νέα στοιχεία στην φετινή υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Για πρώτη φορά περίπου 1 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι χωρίς εισοδήματα από άλλες πηγές δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν τις δηλώσεις τους, καθώς η ΑΑΔΕ τις έχει προσυμπληρώσει για λογαριασμό τους και εάν εκείνοι δεν πατήσουν το πλήκτρο για την οριστική ηλεκτρονική υποβολή τους θα το κάνει κι αυτό η ΑΑΔΕ υποβάλλοντάς τις αυτόματα, κατά την καταληκτική ημερομηνία της προθεσμίας υποβολής.
Περισσότεροι από 730.000 επαγγελματίες θα φορολογηθούν φέτος με αντικειμενικά κριτήρια, τα οποία θα προσδιορίσουν εναλλακτικά με τεκμαρτό τρόπο τα φορολογητέα εισοδήματά τους.
Σημειώνεται πως η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων εκπνέει στις 26 Ιουλίου και όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, δεν πρόκειται να δοθεί παράταση.

Ωστόσο, οι λογιστές αναφέρουν ότι δεν είναι εφικτό η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων να ολοκληρωθεί στις 26 Ιουλίου.

Δημοσιεύθηκε στις 1 June 2024 | 8:27 pm


Στο Προολυμπιακό με Αντετοκούνμπο η Εθνική αποκάλυψε ο Σπανούλης

Ο προπονητής της Εθνικής ομάδας, Βασίλης Σπανούλης, αποκάλυψε στη συνέντευξη τύπου μετά το τέλος του αγώνα του Περιστερίου με τον Ολυμπιακό, ότι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα είναι στο Προολυμπιακό Τουρνουά.

Σε λίγες ημέρες, ο ίδιος ο «Kill Bill» αναλαμβάνει δουλειά με την Εθνική ομάδα, ενόψει του Προολυμπιακού Τουρνουά που θα πραγματοποιηθεί στο ΣΕΦ τονίζοντας πως ο «Greek Freak» θα είναι μαζί με την ομάδα με στόχο ασφαλώς την πρόκριση του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στην Ολυμπιάδα.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είχε χάσει όλους τους αγώνες των Play Offs των «ελαφιών» ενώ η τελευταία του παρουσία στην Εθνική, ήταν του Ευρωμπάσκετ του 2022 βρίσκεται στις τάξεις της Εθνικής ομάδας στην προσπάθεια της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισίου.

Φωτογραφία άρθρου: ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ / EUROKINISSI

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 1 June 2024 | 8:17 pm


Ανδρουλάκης: Η ψήφος στην αντιπολίτευση του TikTok είναι θείο δώρο στον Μητσοτάκη

Στην Καβάλα μίλησε το μεσημέρι του Σαββάτου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος ανέπτυξε σε συγκέντρωση πολιτών τι διακυβεύεται στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

«Καλώ τον ελληνικό λαό, εδώ από την Καβάλα, να μην επιλέξει με πυξίδα τον φόβο για τα χειρότερα, γιατί τότε σίγουρα θα έρθουν ακόμη χειρότερα. Ψηφίστε με γνώμονα την ελπίδα, με γνώμονα την περιφρόνηση που έχει επιδείξει αυτή η κυβέρνηση στα πραγματικά σας προβλήματα. Τιμωρήστε την αλαζονεία και την ασυδοσία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και σημείωσε πως «οι εκλογές είναι κρίσιμες για τρεις λόγους: Ο πρώτος λόγος είναι ότι στην χώρα μας υπάρχει πια ένα παράδοξο. Έχουμε ένα πολύ ισχυρό κόμμα, που κυβερνά. Η αντιπολίτευση έχει πολύ χαμηλότερα ποσοστά. Το πρώτο κόμμα έχει 121 έδρες διαφορά από το δεύτερο, με αποτέλεσμα να κλιμακώνεται η αλαζονεία, η διαφθορά, η ατιμωρησία και σε όλα η απάντηση της κυβέρνησης να είναι ‘μας ψήφισε 41%’».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιτέθηκε και στον Στέφανο Κασσελάκη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η ψήφος στην αντιπολίτευση του TikTok είναι θείο δώρο στον κ. Μητσοτάκη», ενώ αντέτεινε πως «η ψήφος στην αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ είναι το πραγματικό μήνυμα απέναντι στην αλαζονεία του. Αυτό θα πονέσει το Μέγαρο Μαξίμου. Να έχει το βράδυ της Κυριακής ισχυρή, αξιόπιστη αντιπολίτευση και όχι την αντιπολίτευση του TikTok».

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 1 June 2024 | 8:00 pm


Προτάθηκε ο Άλχο στον Αστέρα

Ο Αστέρας Τρίπολης επιθυμεί την παραμονή του Λευτέρη Λύρατζη ωστόσο προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα έχοντας σε κάθε περίπτωση plan b σε περίπτωση που δεν επιστρέψει ο «Λύρα».

Για την θέση του δεξιού μπακ χαφ έχει ακουστεί το όνομα τουΣόρια, όμως δεν είναι μόνο αυτός μιας και έχει προταθεί σύμφωνα με δημοσιεύματα στους κιτρινομπλέ και ο Νικολάι Άλχο ο οποίος εδώ και λίγες μέρες έμεινε ελεύθερος από τον Βόλο.

Ο 31χρονος Φινλαδνός δεξιός μπακ αποχώρησε ύστερα από 2,5 χρόνια παρουσίας του στον Βόλο και το όνομα του βρίσκεται στην μεταγραφική λίστα του Αστέρα Τρίπολης ενόψει της νέας αγωνιστικής χρονιάς.

Ο Νίκολάι Άλχο ήρθε τον Ιανουάριο του 2022 στην χώρα μας για λογαριασμό του Βόλου και σε 2,5 σεζόν έπαιξε σε 79 παιχνίδια έχοντας και 2 γκολ.

Φωτογραφία άρθρου: Eurokinissi

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 1 June 2024 | 7:38 pm


«Χρειαζόμαστε επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης περιοδεύει στην Κρήτη το Σαββατοκύριακο, με λιγότερα από μια εβδομάδα «χρόνου» να του απομένει πριν τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Στόχος του πρωθυπουργού είναι η αύξηση της συσπείρωσης των ψηφοφόρων του κόμματός του, αλλά και η δυνατότητα περιορισμού της αποχής από τις ευρωκάλπες.

Από το Ηράκλειο, έστειλε νέο μήνυμα. «Είμαστε μία χώρα ταυτισμένη με τη θάλασσα, χρειαζόμαστε δημόσιες επενδύσεις, είτε δημόσιες είτε ιδιωτικές, και σε αυτόν τον δρόμο θα συνεχίσουμε να προχωράμε», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Έχουμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε ότι οι πόροι, οι οποίοι θα προέλθουν από τις συμβάσεις παραχώρησης των λιμανιών μας, θα αξιοποιηθούν προκειμένου να κάνουμε περαιτέρω επενδύσεις σε άλλα λιμάνια. Επενδύσεις, τις οποίες τα λιμάνια μας χρειάζονται».

«Η ανάδειξη των βασικών μας υποδομών αποτέλεσε μία κεντρική προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης», κατέληξε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρχικά επισκέφθηκε τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου, όπου συνομίλησε με τα στελέχη του Οργανισμού για την την ανάπτυξη του λιμένα, την αύξηση που καταγράφει ο τομέας της κρουαζιέρας, αλλά και τη σύμβαση παραχώρησης που υπεγράφη με τον όμιλο Grimaldi.

Δημοσιεύθηκε στις 1 June 2024 | 7:29 pm


Χρυσοχοΐδης: «Από σήμερα, λειτουργούν 65 γραφεία ενδοοικογενειακής βίας σε όλη την Ελλάδα»

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, γνωστοποίησε ότι από σήμερα, 01 Ιουνίου, υπάρχουν και λειτουργούν γραφεία αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας σε όλη την Ελλάδα.

 

Γνωστοποιώντας πως «από σήμερα λειτουργούν 65 τμήματα ενδοοικογενειακής βίας» σε όλη την ελληνική επικράτεια, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τόνισε ότι «η προσπάθεια είναι οιοδήποτε τηλεφώνημα ή πάτημα του Panic Button να έχει άμεση ανταπόκριση», σε σημερινή (01/06) συνέντευξη στην ΕΡΤ.

«Υπάρχει αύξηση των καταγγελιών και των συλλήψεων. Κύριο μέλημα είναι να μην υπάρχουν περιστατικά βίας και βασανισμού πίσω από κλειστές πόρτες», επεσήμανε μεταξύ άλλων.

«Η ποινική αντιμετώπιση των ανηλίκων είναι δύσκολο και πολύ ευαίσθητο ζήτημα. Αυτοί που συλλαμβάνονται και παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη, πέρα από τη διαχείριση του ανηλίκου είναι οι γονείς. Όποιος πατέρας ή μητέρα αφήνει το παιδί του χωρίς την αναγκαία επιμέλεια, τότε έχει μεγάλες ευθύνες», προσέθεσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 1 June 2024 | 7:07 pm


ΠΑΣΟΚ: Η μισή αλήθεια είναι χειρότερη από το ψέμα για δήθεν μείωση της ακρίβειας

Ο Τομέας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ σημειώνει πως ειδικά από όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση η ΝΔ «δεν υπάρχει έστω ένας μήνας που οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα να είναι χαμηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο»

«Ενώ ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού υποχωρεί τον Μάιο σύμφωνα με τη EUROSTAT, η σωρευμένη ακρίβεια τα τρία τελευταία χρόνια γιγαντώνεται, με αποτέλεσμα τη ραγδαία συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης του ελληνικού λαού που είναι η χαμηλότερη στην Ευρωζώνη», τονίζει ο Τομέας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Σημειώνει πως τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά, καθώς «τους 24 από τους 36 τελευταίους μήνες, έχουμε στην Ελλάδα σταθερά υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων από τον μέσο όρο των 27 κρατών μελών».

Και υπογραμμίζει πως ειδικά μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές, «από τον Ιούλιο του 2023 έως σήμερα, δεν υπάρχει έστω ένας μήνας που οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα στην Ελλάδα να είναι χαμηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο!».

«Με ακρίβεια τίμησε το 41% ο Μητσοτάκης»

«Με αυτό τον τρόπο, ο κύριος Μητσοτάκης ‘τίμησε’ το 41% που του έδωσε ο ελληνικός λαός. Με αυτή την περιφρόνηση των αναγκών της κοινωνίας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρμόδιος τομέας του ΠΑΣΟΚ.

Γι’ αυτό το λόγο, επισημαίνει, «καλούμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τον υπουργό Ανάπτυξης να κοπάσουν τους πανηγυρισμούς τους για τα κυβερνητικά μέτρα που τάχα ‘αποδίδουν απτά αποτελέσματα’, καθώς προκαλούν τον ελληνικό λαό».

«Στις 9 Ιουνίου, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έχουν την ευκαιρία να στείλουν μήνυμα κατά των συντηρητικών πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας και, παράλληλα, να ενισχύσουν με τη ψήφο τους την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής που αγωνίζονται για μια πιο δίκαιη και αυτοδύναμη Ευρώπη και Ελλάδα», σημειώνει καταληκτικά.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 1 June 2024 | 7:00 pm


Πέτρος Κόκκαλης: Έχουμε ένα σύστημα τροφίμων που δεν υπηρετεί ούτε τον παραγωγό, ούτε τον καταναλωτή

Στη εκδήλωση που πραγματοποίησε η Common Ground με θέμα «Προς μια προοδευτική κοινωνική περιβαλλοντική πολιτική», συμμετείχε ο Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ και ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Πέτρος Κόκκαλης.

Κατά την τοποθέτησή του ο Πέτρος Κόκκαλης αναφέρθηκε στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) τονίζοντας πως, "συνεχίζουμε να υπνοβατούμε ακολουθώντας ένα μονοπάτι που γνωρίζουμε που οδηγεί. Έχουμε ένα σύστημα τροφίμων που δεν υπηρετεί ούτε τον παραγωγό, ούτε τον καταναλωτή. Οι άνθρωποι που το διαμόρφωσαν ιεραρχώντας το κέρδος των μεγάλων παικτών εις βάρος των παραγωγών, της δημόσιας υγείας αλλά και της ίδιας της οικονομίας έρχονται τώρα να βγάλουν το μαύρο άσπρο, ή για να ακριβολογούμε, το μαύρο πράσινο. Είναι οι ίδιοι που έφεραν τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου και διαμόρφωσαν μία ΚΑΠ όπου οι μικρές φάρμες, σαν αυτές που έχουμε στην Ελλάδα, οδηγούνται μεθοδικά και συστηματικά στο κλείσιμο και την εκποίηση, ενώ παράλληλα παραπληροφορείται το κοινό. Τώρα πρέπει να σχεδιάσουμε την επόμενη ΚΑΠ με βάση την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, λαμβάνοντας υπόψη ότι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα και διοικητική υποδομή για νέα ζητήματα που ανακύπτουν μετά από μεγάλες καταστροφές, όπως αυτή της Θεσσαλίας, όπου είδαμε για πρώτη φορά Έλληνες κλιματικούς πρόσφυγες στον ίδιο τους τον τόπο».

Πρέπει να υπάρξει οργάνωση της δημόσιας διοίκησης και πολιτική στόχευση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίση, ανέφερε ο κ. Κόκκαλης τονίζοντας ότι η αδράνεια κοστίζει υπερπολλαπλάσια σε σχέση με την επένδυση για τη θωράκιση της χώρας και των πολιτών της. Έφερε ως παράδειγμα το "εξοικονομώ κατ’ οίκον" που απευθύνεται σε ανθρώπους που έχουν τη δυνατότητα να δαπανήσουν χρήματα, και όχι στους πραγματικά ευάλωτους που τελικά το έχουν πολύ μεγαλύτερη ανάγκη, αλλά αδυνατούν να το εφαρμόσουν. 

 

Δελτίο Τύπου

Δημοσιεύθηκε στις 1 June 2024 | 6:24 pm


Εξάχρονο αγοράκι έχασε τη ζωή του από πνιγμό στην Κρήτη

Θλίψη στην τοπική κοινωνία της Κρήτης από την τραγωδία που σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν 6χρονο αγοράκι έχασε τη ζωή του στη θάλασσα και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή ανατολικά του λιμανιού της Άρβης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του neakriti.gr, ο μικρός Νικόλας, μαθητής πρώτης δημοτικού, ξέφυγε της προσοχής των οικείων του, μπήκε στη θάλασσα και παρασύρθηκε από έναν δυνατό κυματισμό, καθώς στην περιοχή πνέουν άνεμοι έως και 4 Μποφόρ.

neakriti.gr

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 1 June 2024 | 6:00 pm


e-ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ποιες πληρωμές θα γίνουν έως τις 7 Ιουνίου

Συνολικά 96.529.286 ευρώ θα καταβληθούν σε 106.596 δικαιούχους, από τις 3 έως τις 7 Ιουνίου 2024, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e- ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σε ανακοίνωσή του:

 Από τον e-ΕΦΚΑ, από τις 3 έως τις 7 Ιουνίου 2024, θα καταβληθούν 12.800.000 ευρώ σε 750 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

- Στις 5 Ιουνίου, θα καταβληθούν 13.286.320 ευρώ σε 31.336 δικαιούχους για επιδόματα μητρότητας, κυοφορίας, ασθενείας, ατυχήματος και για έξοδα κηδείας.

- Στις 3 Ιουνίου, θα καταβληθούν 350.000 ευρώ σε 450 δικαιούχους για παροχές του τ. ΤΑΥΤΕΚΩ.

- Στις 3 Ιουνίου, θα καταβληθούν 592.966 ευρώ σε 182 δικαιούχους για την πληρωμή αναδρομικών, λόγω αυξημένου επασφαλίστρου σε συνταξιούχους του τέως ΤΣΠ-ΑΤΕ.

 Από τη ΔΥΠΑ θα καταβληθούν 23 εκατ. ευρώ σε 42.000 δικαιούχους για επιδόματα ανεργίας και λοιπά επιδόματα, 22 εκατ. ευρώ σε 21.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης, 12 εκατ. ευρώ σε 140 δικαιούχους του προγράμματος «Σπίτι μου», 1,5 εκατ. ευρώ σε 738 δικαιούχους του προγράμματος «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» και 11 εκατ. ευρώ σε 10.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

Δημοσιεύθηκε στις 1 June 2024 | 6:00 pm


Βόρεια Κυνουρία: Πρόγραμμα Καταπολέμησης Κουνουπιών έτους 2024 (pics)

Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα διαχείρισης κουνουπιών στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον που εφαρμόζει ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας για το έτος 2024. Από 24 έως 26 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η 5η εφαρμογή κουνουποκτονίας.

Ως μέθοδος καταπολέμησης των κουνουπιών εφαρμόζεται ο ψεκασμός από το έδαφος των εστιών εκκόλαψης ανώριμων σταδίων κουνουπιών (προνυμφών) σε όλα τα στάσιμα ύδατα και όπου η πρόσβαση με επίγεια μέσα είναι δυνατή. 

Η εφαρμογή των ψεκασμών βασίζεται στον εντοπισμό και στην χαρτογράφηση των εν δυνάμει εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών και ο έλεγχος παρουσίας προνυμφών κουνουπιών στις πάσης φύσης υδατοσυλλογές που αποτελούν τις σημαντικές εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών εντός των οικισμών, στο φυσικό σύστημα και εν μέρει στο περιαστικό. 

Η διενέργεια των επίγειων ψεκασμών πραγματοποιείται ανά 25-30ήμερο στο σύνολο των εστιών στις οποίες εντοπίστηκαν προνύμφες κουνουπιών, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα, μέσω επαρκών και κατάλληλα εξοπλισμένων επίγειων συνεργείων με κατάλληλα ψεκαστικά μηχανήματα υψηλής πιέσεως.

Ακολουθούμε όλοι τις οδηγίες του ΕΟΔΥ σχετικά με το πώς θα περιορίσουμε τα σημεία που τα κουνούπια αφήνουν τα αυγά τους:

Δεν αφήνουμε στάσιμα νερά πουθενά, μέσα και έξω από το σπίτι μας, σε μπαλκόνια, στην αυλή, στο χωράφι μας
Όλα τα αντικείμενα που μαζεύουν νερό, πχ: βαρέλια κουβάδες κάδοι λεκάνες βάζα πιατάκια γλαστρών ελαστικά αυτοκινήτων καρότσια βάρκες στέρνες/ ποτίστρες ζώων διακοσμητικές λιμνούλες πηγάδια δεξαμενές τα αναποδογυρίζουμε, ή  τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα τα αδειάζουμε ή ανανεώνουμε το νερό τους και τα καθαρίζουμε σχολαστικά, ή τα καλύπτουμε
Απομακρύνουμε τα στάσιμα νερά από εγκαταλελειμμένες πισίνες και σιντριβάνια, δεξαμενές, υπόγεια, θεμέλια οικοδομών.
Καθαρίζουμε τις υδρορροές, τα φρεάτια και τα λούκια από φύλλα και σκουπίδια.
Καλύπτουμε με σήτα τους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων

 

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 1 June 2024 | 5:45 pm


Τρίπολη: Αγώνες στίβου στη μνήμη του Αναστασίου Σμυρνιώτη

Το Σάββατο 8 Ιουνίου στις 17:00 διοργανώνουμε σε συνεργασία με την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ ΠΕΡΙΦ. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ και τον ΔΗΜΟ ΤΡΊΠΟΛΗΣ τους αναπτυξιακους αγώνες στίβου με συμμετοχή πολλών σωματείων στίβου της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ ΠΕΡΙΦΈΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ.

Οι αγώνες είναι αφιερωμένοι στην μνήμη του Αναστασίου Σμυρνιώτη.

Δημοσιεύθηκε στις 1 June 2024 | 5:37 pm


Τι ισχύει για τα ακαθάριστα οικόπεδα

Στην υποχρεωτική δήλωση του καθαρισμού των οικοπέδων τους καλούνται φέτος για πρώτη φορά να προχωρήσουν οι ιδιοκτήτες τους έπειτα από τη σύσταση του «Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών».

Το Εθνικό Μητρώο Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών που αποτέλεσε ρύθμιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στοχεύει στην καταγραφή των υποχρεώσεων των πολιτών κατά την αντιπυρική περίοδο και την τήρηση των μέτρων προληπτικής πυροπροστασίας. Το σκεπτικό πίσω από την σύσταση του μητρώου ήταν να διενεργηθούν «έξυπνοι» έλεγχοι, καθώς και να συνειδητοποιήσουν οι πολίτες την ανάγκη και την υποχρεωτικότητα του καθαρισμού των οικοπέδων τους κάθε χρόνο ως μέτρο πρόληψης για την αντιπυρική περίοδο.

Για τον λόγο αυτό δημιουργήθηκε από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ειδική ψηφιακή πλατφόρμα με τον τίτλο «Ακαθάριστα Οικόπεδα» στην ηλεκτρονική διεύθυνση ΕΔΩ.

Παρότι η καταληκτική ημερομηνία δήλωσης καθαρισμού των οικοπέδων ήταν κατ’ εξαίρεση για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του μητρώου η 31η Μαΐου, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αποφάσισε την παράτασή της έως τις 30 Ιουνίου. Την ίδια ώρα οι καθαρισμοί των οικοπεδικών και ακάλυπτων χώρων θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 30 Απριλίου, ενώ η πλατφόρμα διατέθηκε στο κοινό αυτή την εβδομάδα, γεγονός που έχει φέρει τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων αντιμέτωπους με πολλές δυσκολίες και καθυστερήσεις. Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες αντιδρούν και στα τσουχτερά πρόστιμα που έχουν οριστεί σε περίπτωση μη συμμόρφωσης και τα οποία ανέρχονται σε 1.000 έως 54.000 ευρώ ενώ απειλούνται και με φυλάκιση δύο χρόνων.

Μέσω της πλατφόρμας οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για τον καθαρισμό του οικοπέδου τους, καθώς και να προχωρήσουν σε καταγγελία για ακαθάριστα οικόπεδα. Παράλληλα, οι δήμοι μέσω της πλατφόρμας θα μπορούν να καταχωρούν τους ελέγχους που θα έχουν διενεργήσει καθώς και τα οικόπεδα που πρόκειται να ελεγχθούν απ’ αυτούς.

Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 20/2024 Πυροσβεστική Διάταξη «Καθορισμός προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περιοχών, καθώς και σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα» η οποία εκδόθηκε στις αρχές Μαΐου, καθορίζεται η υποχρέωση των ιδιοκτητών, νομών, επικαρπωτών, μισθωτών ή υπομισθωτών οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε:

(α) περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων,

(β) περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο,

(γ) εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περ.(α) και (β), κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας και

(δ) εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας,

για τον καθαρισμό των παραπάνω χώρων κατά το χρονικό διάστημα από την 1η μέχρι την 30η Απριλίου εκάστου έτους και τη συντήρησή τους καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.

Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται οι διαμορφωμένοι, συντηρημένοι κήποι ή φυτευμένες επιφάνειες ακάλυπτων χώρων κτιρίων, πολυκατοικιών, κ.α. των περιοχών και εκτάσεων που αναφέρονται παραπάνω.

Αναφορικά με τη διαδικασία του καθαρισμού αυτή περιλαμβάνει τα εξής:

Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
Ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.
Στο μεταξύ αυξημένες είναι και οι αρμοδιότητες των δήμων καθώς, μεταξύ άλλων και όπως ορίζει η σχετική πυροσβεστική διάταξη, χρειάζεται να προχωρήσουν στην ενημέρωση των υπόχρεων, στη διενέργεια τακτικών ή εκτάκτων ελέγχων όπως επίσης και στη διενέργεια καθαρισμού του οικοπέδου, αυτοψίας αλλά και σε επείγων αυτεπάγγελτο καθαρισμό.

Επιπλέον, μεταξύ των αρμοδιοτήτων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, είναι η ενημέρωση με κάθε πρόσφορο μέσο του οικείου δήμου, η διενέργεια αυτοψίας κατόπιν αίτησης του οικείου δήμου και η βεβαίωση της αρμόδιας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε επείγουσες περιπτώσεις άμεσου και ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου πρόκλησης ή ταχείας επέκτασης πυρκαγιάς.

Δημοσιεύθηκε στις 1 June 2024 | 5:00 pm


Πολιτική συζήτηση με τον Νίκο Παππά τη Δευτέρα στην Τρίπολη

Επίσκεψη, συνάντηση με φορείς του επιμελητηρίου και ανοιχτή πολιτική συζήτηση θα πραγματοποιήσει ο Νίκος Παππάς με τον βουλευτή Αρκαδίας Γιώργο Παπαηλιού στην Τρίπολη την Δευτέρα 3/6.

Στις 7:30 ο Νίκος Παππάς θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στο εκλογικό περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην πλατεία Άρεως.

ΝΕ Αρκαδίας

Δημοσιεύθηκε στις 1 June 2024 | 4:27 pm


Μοναδικές καλοκαιρινές συναυλίες από το Mεζεδοπωλείο «ΚαπEλλας» στον Άγιο Ανδρέα

Μουσικές βραδιές με αγαπημένους μας ερμηνευτές και καταπληκτικά συγκροτήματα διοργανώνει το Mεζεδοπωλείο «ΚαπEλλας» στο Δημοτικό Γήπεδο  Αγίου Ανδρέα, Βόρειας Κυνουρίας.

Από τις 29 Ιουνίου έως τις 24 Αυγούστου θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε μοναδικές βραδιές, όπως ο «ΚαπEλλας» ξέρει να διοργανώνει.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6944809502

Η αρχή θα γίνει με την συναυλία του Μίλτου Πασχαλίδη.
Σάββατο 29 Ιουνίου 2024

Οι πόρτες ανοίγουν 20:00

Δημοτικό Γήπεδο Αγ. Ανδρέα Αρκαδίας

Ευαίσθητος, επικοινωνιακός, εκρηκτικός και αυθόρμητος και κυρίως χαρισματικός τραγουδοποιός με μεγάλες συναυλίες, αγαπημένα και διαχρονικά τραγούδια,14 πετυχημένους δίσκους και πολλές σημαντικές συνεργασίες.

Η συναυλία στον Άγιο Ανδρέα , θα έχει όλα αυτά που χαρακτηρίζουν πιατις συναυλίες του Μίλτου: δυναμισμό, συγκίνηση και αυθορμητισμό!
Πνευστά: Θύμιος ΠαπαδόπουλοςΛύρα: Πάρις ΠερυσινάκηςΠιάνο: Γιάννης ΜπελώνηςΑκορντεόν, Τραγούδι: Νίκη ΓρανάΤύμπανα: Ηλίας ΔουμάνηςΜπάσο: Μίμης ΝτούτσουληςΗχοληψία: Πασχάλης ΚολέντσηςΦωτισμοί: Μανώλης Μπράτσης

 Μαζί του θα εμφανιστεί το Φυστικί Σαλόνι..Μουσική της θάλασσας της στεριάς του αέρα και της φωτιάς..
Βιολί: Γιώργος ΧατζηγεωργίουΚόντρα μπάσο: Αλέξανδρος ΚαρλήςΛαούτο: Άγγελος Πίσχινας

Και ακολουθεί η συνέχεια με τους Δημήτρη Μυστακίδη , Ματούλα Ζαμάνη και την Βιολέτα Ικαρη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα συναυλιών στον Άγιο Ανδρέα

29 Ιουνίου: Μίλτος Πασχαλίδης + Φυστίκι Σαλόνι

10 Αυγούστου: Δημήτρης Μυστακίδης + Banda Topica

18 Αυγούστου: Ματούλα Ζαμάνη + Ξέφραγο Αμπέλι

24 Αυγούστου: Βιολετα Ίκαρη + Γκινίκι

 

Δημοσιεύθηκε στις 1 June 2024 | 4:11 pm


Νομός Αρκαδίας - Ειδήσεις και Νέα

Επικαιρότητα | Page 14405 - Arcadia Portal

Επικαιρότητα | Page 14405  Arcadia Portal

Δημοσιεύθηκε στις 1 June 2024 | 4:17 pm


Δείτε αγγελίες στο Νομό Αρκαδίας