Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Καβάλας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Αστέρας Καβάλας: Ονειρικό φινάλε στο πρωτάθλημα με άνοδο στη National League 2 για την ανδρική ομάδα

γράφει ο

Αποστόλης Μπαμπατζίκος

 

Ο Αστέρας Καβάλας έγραψε ιστορία, καθώς κατέκτησε το πρωτάθλημα της ΕΚΑΣΑΜΑΘ, και προβιβάστηκε στη National League 2 (Γ’ Εθνική κατηγορία).

 

Στο ντέρμπι κορυφής με τους Ικάρους Σερρών στο κλειστό των Ποταμουδίων, οι Καβαλιώτες επικράτησαν με 64-63 στην παράταση, εξασφάλισαν την πρώτη θέση του πρωταθλήματος και την άνοδο.

 

Το παιχνίδι ήταν ντέρμπι σε όλη τη διάρκεια του. Το ημίχρονο “έκλεισε" με τους Ικάρους μπροστά με 30-32. Στα τελευταία δευτερόλεπτα του αγώνα αν και ο Αστέρας προηγήθηκε, οι Ίκαροι ισοφάρισαν σε 59-59 με μεγάλο τρίποντο και έστειλαν το ματς στην παράταση.

 

Η ομάδα της Καβάλας δεν πτοήθηκε ψυχολογικά στην παράταση, και κατάφερε τελικά να νικήσει με 64-63 πανηγυρίζοντας την άνοδο. Το πρωτάθλημα έχει μία αγωνιστική ακόμη, που όμως δεν έχει βαθμολογικό ενδιαφέρον.

 

Ο Αστέρας επιστρέφει στις εθνικές κατηγορίες, μετά από μία μεγάλη προσπάθεια και μία καταπληκτική σεζόν. Στη National League 2 θα συναντήσει άλλες δύο καβαλιώτικες ομάδες, την Αγία Βαρβάρα και την Ένωση.

 

 

5η αγωνιστική Γ’ γύρου - Αποτελέσματα

Αστέρας Καβάλας - Ίκαροι Σερρών 64-63

Ηράκλεια Σερρών - Άτλας Κομοτηνής 77-69

 

 

Βαθμολογία

Αστέρας Καβάλας 9 (4-1)

Ίκαροι Σερρών 8 (3-2)

Άτλας Κομοτηνής 7 (2-3)

Ηράκλεια Σερρών 6 (1-4)

 

Δημοσιεύθηκε στις 20 May 2024 | 4:08 pm


Γάζα: Εντάλματα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου σε Νετανιάχου και ηγέτη της Χαμάς

Εντάλματα σύλληψης για τον ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ (Yahya Sinwar) και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου (Benjamin Netanyahu), με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ και το αιματοκύλισμα που εξακολουθεί να μαίνεται στη Γάζα, ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

 

Την είδηση έκανε γνωστή ο επικεφαλής εισαγγελέας του δικαστηρίου Karim Khan σε συνέντευξή του στην Christiane Amanpour στο CNN.

 

Ο Khan δήλωσε ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζητά επίσης εντάλματα για τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Yoav Gallant, καθώς και για δύο άλλους κορυφαίους ηγέτες της Χαμάς – τον Mohammed Diab Ibrahim al-Masri, ηγέτη των Ταξιαρχιών Al Qassem και γνωστότερο ως Mohammed Deif, και τον Ismail Haniyeh, πολιτικό ηγέτη της Χαμάς.

 

Τα εντάλματα κατά των Ισραηλινών πολιτικών σηματοδοτούν την πρώτη φορά που το Δικαστήριο βάζει στο στόχαστρο τον κορυφαίο ηγέτη ενός στενού συμμάχου των Ηνωμένων Πολιτειών, με τον Νετανιάχου να βρίσκεται πια στην ίδια θέση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, για τον οποίο το Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία.

 

Ο Khan δήλωσε επίσης ότι οι κατηγορίες κατά των Sinwar, Haniyeh και al-Masri περιλαμβάνουν “εξόντωση, δολοφονία, σύλληψη ομήρων, βιασμό και σεξουαλική επίθεση κατά τη διάρκεια της κράτησης”.

 

Οι κατηγορίες κατά των Netanyahu και Gallant περιλαμβάνουν “την πρόκληση εξόντωσης, την πρόκληση πείνας ως μέθοδο πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και τη σκόπιμη στόχευση αμάχων σε συγκρούσεις”, δήλωσε ο Khan στην Amanpour.

 

Όταν τον περασμένο μήνα είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορές ότι ο επικεφαλής εισαγγελέας του ΔΠΔ εξέταζε την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης, ο ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι τυχόν εντάλματα σύλληψης από το ΔΠΔ κατά ανώτερων αξιωματούχων της ισραηλινής κυβέρνησης και του στρατού “θα ήταν μια προσβολή ιστορικών διαστάσεων» και ότι το Ισραήλ «διαθέτει ένα ανεξάρτητο νομικό σύστημα που διερευνά αυστηρά όλες τις παραβιάσεις του νόμου“.

 

 

Πηγή: news247.gr - Ηλίας Δήμος

Φωτογραφία: Associated Press

 

Δημοσιεύθηκε στις 20 May 2024 | 3:36 pm


Στην πανελλαδική απεργία θα συμμετάσχει το Νομαρχιακό Τμήμα Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Καβάλας

Το Νομαρχιακό Τμήμα Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Καβάλας, καλεί όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα να συμμετέχουν στη Γενική Πανελλαδική Απεργία που κήρυξε για την Τρίτη 21 Μαΐου 2024 η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ

 

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει:

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι!

 

Δεκατέσσερα χρόνια μετά τα μνημόνια, όπου οι αποδοχές μας μειώθηκαν κατά 40%, καταργήθηκαν τα δώρα, επιβλήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης 2%, πάγωσε η διετία 16-17, μειώθηκε το αφορολόγητο, η κυβέρνηση προκαλεί με τα ψίχουλα της εισοδηματικής της πολιτικής κι οδηγεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

 

Στις 21 του Μάη απεργούμε και διεκδικούμε:

 

1. Οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, προκειμένου να αντιμετωπισθεί στοιχειωδώς η ακρίβεια κι ο πληθωρισμός.

2. ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΕΔΩ και ΤΩΡΑ του 13ου και 14ου μισθού.

3. Συλλογικές συμβάσεις για τους μισθούς μας.

4. Κατάργηση του μισθολογικού παγώματος της διετίας 2016 – 17.

5. Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας.

6. Αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 €

7. Αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.

8. Να στελεχωθούν άμεσα με μόνιμους υπαλλήλους όλοι οι κρίσιμοι δημόσιοι φορείς (υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, ασφάλιση) και να αναβαθμιστούν όλες οι αναγκαίες υποδομές.

 

Όλες και όλοι στη συγκέντρωση

Μπροστά στην είσοδο της περιφερειακής ενότητας Καβάλας

Την Τρίτη 21 Μαΐου 2024 και ώρα 11:30 π.μ.

 

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Καβάλας:

 

Ο Πρόεδρος, Ιωαννίδης Τάσος

Ο Γραμματέας, Εμμανουηλίδης Θεόδωρος

(δελτίο Τύπου)

Δημοσιεύθηκε στις 20 May 2024 | 2:30 pm


Σε διαγωνισμό ρομποτικής στην Ξάνθη διακρίθηκαν μαθητές από την Καβάλα

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Μαΐου 2024, στη Ξάνθη στους χώρους του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, το Φεστιβάλ ρομποτικής «FIRST® LEGO® League Expo» με την συμμετοχή 10 ομάδων Explore (παιδιά ηλικίας 6-10 ετών) και 2 ομάδες Discover (παιδιά ηλικίας 4-6 ετών).

 

Τα FIRST® LEGO® League Explore και FIRST® LEGO League Discover επικεντρώνονται στο αυξανόμενο ενδιαφέρον των μικρών παιδιών για την επιστήμη και την τεχνολογία.

 

Πρόκειται για προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί για να διεγείρουν την περιέργεια των μικρών παιδιών και να τα κατευθύνουν προς τις επιστημονικές και τεχνολογικές ανακαλύψεις του κόσμου γύρω τους, γνωρίζοντας τα τον μαγικό κόσμος του STEM και της εκπαιδευτικής ρομποτικής.

 

Οι μαθητές των ομάδων ρομποτικής που συμμετείχαν έπαιξαν, διασκέδασαν, έκαναν νέους φίλους και παρουσίασαν τις πραγματικά πολύ αξιόλογες εργασίες που ετοίμασαν για τις ανάγκες του Φεστιβάλ.

A group of boys with their faces outDescription automatically generated

Η Καβάλα εκπροσωπήθηκε με μία μόνο ομάδα, τους Robo Genius (Explore) του Sparmatseto Robotics Kavala, οι οποίοι δείχνοντας πνεύμα συνεργασίας και ομαδικότητας απέσπασαν το βραβείο προγραμματισμού για την εργασία που άψογα παρουσίασαν.

A group of people posing for a photoDescription automatically generated

Το Sparmatseto Robotics θέλει να δώσει τα θερμά του συγχαρητήρια στους μικρούς του μαθητές και στους γονείς τους, που αφοσιωμένοι στον σκοπό τους έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό αποδεικνύοντας στην πράξη όλα αυτά που διδάχτηκαν την εκπαιδευτική χρονιά που πέρασε.

A group of people around a table with a table with lego blocksDescription automatically generated

Την επιμέλεια και την άψογη διοργάνωση του Φεστιβάλ είχαν η Eduact και το Xanthi Tech Lab.

(δελτίο Τύπου)

Δημοσιεύθηκε στις 20 May 2024 | 1:54 pm


2ο Νηπιαγωγείο Θάσου: Το αυθόρμητο ταξίδι που κατέληξε με τα παιδιά να ζωγραφίζουν σε μπλουζάκια τι σημαίνει «Ευτυχία»

«Έμαθα θα έρθει ο Μάριος Μάζαρης στην Καβάλα. Τι λες, πάμε;»

 

Κάπως έτσι ξεκίνησε αυτό το ταξίδι!

 

Στο σχόλασμα, μέσα από έναν καθημερινό διάλογο μεταξύ γονέων και νηπιαγωγού.

 

Κι έτσι, τον Φλεβάρη μια μέρα με απαγορευτικό παιδιά, γονείς και νηπιαγωγός παρακολούθησαν την βιβλιοπαρουσίαση του εκπαιδευτικού και συγγραφέα Μάριου Μάζαρη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας.

 

Εκεί, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν αυτόν το ξεχωριστό άνθρωπο, που κέρδισε το κοινό με το χαμόγελο, το χιούμορ και την αμεσότητά του!

 

Τα παιδιά του 2ου Νηπιαγωγείου Θάσου του έκαναν δώρο ένα χειροποίητο άλμπουμ με τις ομορφιές της Θάσου που έφτιαξαν στο Νηπιαγωγείο και τον κάλεσαν να επισκεφτεί το νησί.

 

Στην τελευταία σελίδα η Κλαούντια ζήτησε μια βιβλιοθήκη, για να διαβάζει με τους φίλους της… ο Μάριος έκανε πραγματικότητα και τα δυο αιτήματα των μικρών μαθητών!

 

Με τη βοήθειά του συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 120 βιβλία για τη βιβλιοθήκη του 2ου Νηπιαγωγείου Θάσου και αποδέχτηκε την πρόσκληση των παιδιών!

 

Ο Μάριος άκουσε τις ανάγκες των παιδιών, έδωσε αξία στις σκέψεις και στις ιδέες τους, κίνησε γη και ουρανό για να τις ικανοποιήσει…

 

Το σχολείο σε συνεργασία με τον Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων 2ου Νηπιαγωγείου Θάσου και τις εκδόσεις Μεταίχμιο βοήθησαν τα παιδιά να οργανώσουν την επίσκεψη του καλεσμένου τους!

 

Κι έτσι το Σάββατο 18 Μαΐου 2024 το πρωί βρέθηκε στη Θάσο ο Μάριος Μάζαρης, στην αίθουσα του Καλογερικού, για να παρουσιάσει το νέο του βιβλίο «Το πηγάδι με τα χθες», μέσα από παιχνίδι, κι έκανε μικρούς και μεγάλους να χαμογελάσουν.

 

Το μαγικό του πηγάδι με τα χθες έφερε πιο κοντά τα χρώματα και τις ιστορίες που όλοι έχουμε μέσα μας!

 

Η αίθουσα πλημμύρισε από παιδικές φωνές και  χαμόγελα!

 

Στη συνέχεια, όλοι μαζί, μικροί και μεγάλοι, δίπλα στη θάλασσα, άπλωσαν την «μπουγάδα της ευτυχίας», με σκοπό την ενίσχυση του Συλλόγου Γονέων με Νεοπλασματική ασθένεια ΦΛΟΓΑ.

 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν σχολεία, σύλλογοι

γονέων/κηδεμόνων, εκπαιδευτικοί, γονείς και παιδιά απ’ όλο το νησί!

 

Όλοι μαζί, για ένα κοινό σκοπό.

 

Τα παιδιά διακόσμησαν τα λευκά μπλουζάκια με φαντασία και μεράκι, αποτύπωσαν τι σημαίνει «ΕΥΤΥΧΙΑ» και κατάλαβαν πως δεν είναι το ίδιο για όλους, πως δεν είναι δεδομένη, πως ίσως κρύβεται… στα απλά!

 

Τελικά, τα καλύτερα ταξίδια είναι τα αυθόρμητα! 

 

(δελτίο Τύπου - 2ο Νηπιαγωγείο Θάσου-Σύλλογος γονέων /κηδεμόνων 2ου Νηπιαγωγείου Θάσου)

Δημοσιεύθηκε στις 20 May 2024 | 1:24 pm


Ο Θανάσης Παφίλης σε Θάσο, Χρυσούπολη και Καβάλα

Την Καβάλα, τη Χρυσούπολη και η Θάσο επισκέφθηκε ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κόμματος.

 

Σχετικό δελτίο Τύπου του ΚΚΕ αναφέρει:

 

Στην τελική ευθεία της μάχης των ευρωεκλογών έφτασε πλατιά και βρήκε ανταπόκριση το μήνυμα για στράτευση, κινητοποίηση και ενίσχυση των προσπαθειών, ώστε να προκύψει και στην κάλπη αποτέλεσμα αισιόδοξο, να εκφραστεί η αγωνιστική συνάντηση πολλών περισσότερων με το ΚΚΕ, η αντίθεση στην πολεμική εμπλοκή της χώρας, η επιβεβαίωση και ενίσχυση του ρεύματος αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, να δυναμώσει  η ελπίδα και η προοπτική να σπάσουμε τα δεσμά της ΕΕ.

 

Στα Λιμενάρια της Θάσου, οι εργαζόμενοι, οι βιοπαλαιστές επαγγελματίες, συνταξιούχοι και νεολαίοι του νησιού υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό τον βουλευτή του ΚΚΕ την Παρασκευή. Πριν την συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε περιοδεία στην αγορά και συνάντηση με το ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιμεναρίων «Το Κάστρο», όπου αναδείχτηκε το θέμα των μεθοδεύσεων από την πλευρά της δημοτικής αρχής να μπουν εμπόδια στην πλούσια λειτουργία του, που έχει αφήσει σπουδαίες παρακαταθήκες και έχει ζωντανό και πολύπλευρο «παρόν» στα δρώμενα της περιοχής, συνολικά αναγνωρισμένο.

 

Στην ομιλία του ο Θανάσης Παφίλης στάθηκε στο πώς τις αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ ο λαός τις νοιώθει στο πετσί του καθημερινά και ότι τα σχέδια του ιμπεριαλιστικού οργανισμού είναι για ένταση και κλιμάκωση της επίθεσης.

 

  • Αναφέρθηκε στην ακρίβεια, τους φόρους, την εμπορευματοποίηση Υγείας και Παιδείας, τα ματωμένα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης. Άλλωστε ο λαός της Θάσου έχει τη δική του πείρα από τις πολιτικές της ΕΕ, που εφάρμοσαν οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις: τις είδε στη ζωή του, στο σπίτι του, στο εισόδημά του, στο χωράφι του, στις υποδομές, στα χρονίζοντα προβλήματα του τόπου.

 

  • Στο ότι κάθε χρόνο μεγαλώνει η τραγική λίστα των νεκρών εργαζομένων στα μαρμαράδικα. Ενώ τα κέρδη και οι «επενδύσεις» εκτοξεύονται, τα μέτρα ασφάλειας και υγείας στους χώρους δουλειάς, η κατάλληλη στελέχωση και τα ωράρια εργασίας πάνε από το κακό στο χειρότερο.

 

  • Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, αλλά και οι βιοπαλαιστές επαγγελματίες γνωρίζουν στο πετσί τους την «Ελλάδα που γίνεται Ευρώπη»: στα ωράρια χωρίς σταματημό, στις διαλυμένες συμβάσεις, στη φορολογία που τσακίζει. Την ίδια ώρα όλο και «το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό», το εισόδημα από τον τουρισμό συγκεντρώνεται σε λιγότερα χέρια και μεγαλύτερες τσέπες. Σε αυτά τα συμφέροντα δεν υπάρχουν ούτε δασικές εκτάσεις ούτε περιορισμοί στις παραλίες ούτε πρόστιμα και έλεγχοι.

 

  • Κρίσιμα έργα υποδομής στην περιοχή εγκαταλείπονται. Το 2024 η περιοχή της Καλλιράχης παλεύει για να έχει πόσιμο νερό! Το φράγμα στις Μαριές παραπέμπεται στις Καλένδες. Το κλιμάκιο της πυροσβεστικής αντιμετωπίζει τα κενά και τις ελλείψεις, που έχουν φέρει τόσες φορές τον τόπο αντιμέτωπο με καταστροφικές πυρκαγιές. Το νησί ξεμένει από υποκαταστήματα τραπεζών, από ταχυδρομεία, από πολεοδομία κ.ο.κ. 

 

  • Απέναντι στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ βρέθηκαν μαζί με χιλιάδες σε όλη τη χώρα οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι μελισσοκόμοι της Θάσου τον περασμένο Φλεβάρη. Πολλοί βρέθηκαν να τους χτυπήσουν την πλάτη και να τους δώσουν «δίκιο», αλλά με τους εκπροσώπους τους στο ευρωκοινοβούλιο υπερψήφισαν όλα τα χρόνια αυτή την πολιτική που ξεκληρίζει τους φτωχούς και μικρούς αγρότες, που τους κατατρώει το εισόδημα και τους βυθίζει στα χρέη.

 

  • Είναι εμβληματικό παράδειγμα η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τις πορθμειακές γραμμές. Η απελευθέρωση των θαλάσσιων μεταφορών, κατά τα ευρωενωσιακά πρότυπα, η κατάργηση του καμποτάζ, έχει κάνει τους εφοπλιστές να βάζουν πλοία όπου, όποτε, όσα και αν θέλουν, να νηολογούνται υποσυντήρητα και παλιά, να μειώνονται οι συνθέσεις των πληρωμάτων, να κινδυνεύει η ασφάλεια και η ζωή στη θάλασσα, να πηγαίνουν τα εισιτήρια στα ύψη.

 

Από το νησί της Θάσου με τους μεγάλους αγωνιστικούς και πολιτικούς δεσμούς με το ΚΚΕ, από τα συνθήματα και τις συζητήσεις των συγκεντρωμένων, στάλθηκε υπόσχεση πως στις προσεχείς ευρωεκλογές θα γίνει παραπέρα βήμα ενίσχυσης του Κόμματος, με «κλειδί» το να φτάσει το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο σε κάθε λαϊκό σπίτι, σε κάθε άνθρωπο που προβληματίζεται και θέλει να στείλει γνήσιο και χωρίς δυνατότητες «παρερμηνειών» μήνυμα αμφισβήτησης της πολιτικής που υπονομεύει τη ζωή και τα δικαιώματά του.

 

Το Σάββατο το μεσημέρι, στη σύσκεψη που οργάνωση η Κ.Ο.Β. του Νέστου έγινε ουσιαστική συζήτηση με φίλους και μέλη του Κόμματος στη Χρυσούπολη. Για τη δυνατότητα καθένας να συμβάλλει πιο αποτελεσματικά, ώστε να φτάσουν οι θέσεις του ΚΚΕ πιο πλατιά, να συναντηθούνε με πολύ κόσμο που μπορεί να μην συμφωνεί με όλα με το ΚΚΕ, αλλά εκτιμά τη συνέπεια και σταθερότητά του, την επιβεβαίωση των πολιτικών του προβλέψεων, την ανιδιοτέλεια και τη στάση των κομμουνιστών μέσα στο κίνημα, αλλά και στο δήμο, στη γειτονιά, στο χωριό.

 

Συζητήθηκε η ανάγκη να δεχτεί πλήγμα η πολιτική της ΕΕ και η κυβέρνηση της ΝΔ, να μην έχουν να επικαλούνται «λευκές επιταγές». Παράλληλα να απορριφθούν οι δυνάμεις που έχουν σπείρει αυταπάτες είτε ως κυβερνήσεις είτε από την αντιπολίτευση, που εξωραΐζουν την ευρωενωσιακή βαρβαρότητα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Αριστερά. Να μην βρει έδαφος στο λαό ο πολιτικός απατεώνας Βελόπουλος, που πουλάει «αντισυστημισμό», ενώ οι προτάσεις του και οι ψηφοφορίες του στηρίζουν τους πολέμους, το ΝΑΤΟ, τα προνόμια των μεγαλοεπιχειρηματιών, την καπιταλιστική ανάπτυξη στην αγροτική παραγωγή.

 

Να μην σκορπίσει η λαϊκή ψήφος σε «σωτήρες» και «μεσσίες» που τελικά έχουν μαύρες θέσεις και χαρακτηριστικά, στηρίζονται σε λαϊκίστικα σόου και δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τους αγώνες των εργαζομένων και του λαού.

 

Στην Καβάλα το απόγευμα του Σαββάτου έγινε μια μαζική συγκέντρωση, η οποία είχε θέμα την Ευρωπαϊκή Ένωση των πολέμων και την όλο και πιο επικίνδυνη και βαθιά ελληνική πολεμική εμπλοκή.

 

Χαρακτηριστικό της συγκέντρωσης ήταν η συμμετοχή πολλών ανθρώπων που ήρθαν με ενδιαφέρον να ακούσουν τις θέσεις του ΚΚΕ, οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα πάλεψαν πλάι πλάι με τους κομμουνιστές στις απεργίες, σε εστίες διεκδίκησης σε χώρους δουλειάς, στις κινητοποιήσεις των φοιτητών, στα συλλαλητήρια ενάντια στη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών, εκεί δηλαδή που εκφράστηκε η μόνη πραγματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της ΝΔ.

 

Ο ομιλητής στάθηκε στο ότι η στάση απέναντι στις επικίνδυνες εξελίξεις πρέπει να γίνει κριτήριο και για την ψήφο στις 9 του Ιούνη.

 

Ο λαός έχει κάθε λόγο να ανησυχεί παρά την έντεχνη προσπάθεια καθησυχασμού. Η ευθύνη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Αριστεράς, Ελληνικής Λύσης κ.α. είναι βαριά. Με την υποστήριξη του «δικαιώματος στην αυτοάμυνα του Ισραήλ», έχουν σύρει τη χώρα στον πόλεμο των 35000 νεκρών ως τώρα (70% γυναίκες και παιδιά) και των 7000 αγνοουμένων. Στείλανε τη φρεγάτα «Ύδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα, ξοδεύοντας 500000€ τη μέρα, όπως και όπλα, ακόμα και απαγορευμένες βόμβες φωσφόρου στην Ουκρανία. Μετέτρεψαν την Ελλάδα σε επιθετικό φυλάκιο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που δημιουργεί ιδιαίτερους κινδύνους. Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της ΕΕ, εκεί στοχεύει η πολιτική που αποφασίζεται: στο μακελειό των ανταγωνισμών για το μοίρασμα της λείας. Η κλιμάκωση του πολέμου μπορεί να τινάξει τον κόσμο στον αέρα. Αυτό δείχνουν οι τελευταίες κινήσεις και δηλώσεις Μακρόν και Πούτιν. Αυτό δείχνει η κλιμάκωση του ανταγωνισμού ΗΠΑ – Κίνας, το πρωτοφανές κυνήγι των εξοπλισμών.

 

Η κατάσταση αυτή αντικειμενικά μπλέκεται με τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, το Κόσσοβο, τη Βόρεια Μακεδονία, τα ελληνοτουρκικά. Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι το μόνο «μέλημα» της Συμφωνίας των Πρεσπών ήταν η διασφάλιση της παραπέρα «ΝΑΤΟποίησης» των Βαλκανίων.

 

Για μια ακόμα φορά διαπιστώνεται ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας δεν διασφαλίζονται υπό ΝΑΤΟϊκή ομπρέλα, αντίθετα υπάρχει κίνδυνος βαριών συνεπειών στα παζάρι των συμφερόντων για το Αιγαίο και των ανταλλαγμάτων για το στρατόπεδο που θα βρεθεί η Τουρκία. Αντί να λύνονται, ανοίγουν νέα θέματα, στο φόντο των γιγάντιων μονοπωλιακών και ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων.

 

Ο Θανάσης Παφίλης στάθηκε ότι απέναντι σ’ αυτή τη φρικαλέα κατάσταση το μόνο κόμμα που είναι αντίθετο και κινητοποιεί το λαό, είναι το ΚΚΕ. Συναντιέται με τη μεγάλη πλειοψηφία που δεν εγκρίνει τη βαρβαρότητα. Προβάλει και απαιτεί να γίνουν πράξη τα δίκαια αιτήματα του Παλαιστινιακού λαού. Διαλέγει την πραγματική «σωστή πλευρά» στην ιστορία. Αντιτάχθηκε λόγω και έργω στο επικίνδυνο μπλέξιμο της χώρας στο νέο μακελειό, είπε την αλήθεια για τις συνέπειες της αντεπανάστασης και τους ευρωΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς. Δεν διαλέγει ληστή να συνταχθεί.

 

Αποκάλυψε και βέβαια καταψήφισε τις αθλιότητες της Συμφωνίας των Πρεσπών, του διαλόγου και της συμφωνίας για τις βάσεις με τις ΗΠΑ, τα ματωμένα εξοπλιστικά -προς ΝΑΤΟϊκή χρήση- προγράμματα. Αυτά για τα οποία, δηλαδή, οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν τη σκυτάλη η μία στην άλλη και για τα οποία έχουν ακέραια ευθύνη όσοι τα ψήφιζαν και από υπουργικές θέσεις και εμφανίζονται σαν «Νέα Αριστερά» σήμερα, συνολικά η αμαρτωλή σοσιαλδημοκρατία, που άλλωστε με τα μπούνια στηρίζει αυτή την πολιτική, όπως το ΠΑΣΟΚ  ή όσοι κόπτονται για το πόσα βλήματα θα πουλήσουμε στην Ουκρανία, όπως ο Βελόπουλος. Η στρατηγική σύμπλευση αυτών των κομμάτων γίνεται ταύτιση, όταν πρόκειται για τους στόχους του μεγάλου κεφαλαίου, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

 

Η ενίσχυση του ΚΚΕ θα στείλει μήνυμα πανευρωπαϊκής αντεπίθεσης. Αυτό το κάλεσμα σήμερα απευθύνεται σε περισσότερους προοδευτικούς, σκεπτόμενους ανθρώπους, που μέσα από τις ίδιες τις εξελίξεις, την πείρα τους, τη ζωή τους, μπορούν να κρίνουν. Να μην πάνε λαϊκοί ψήφοι σε κόμματα που στηρίζουν τους φονιάδες των λαών. Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι και ψήφος ανθρωπιάς, συνείδησης, βήμα ελπίδας.

(δελτίο Τύπου)

Δημοσιεύθηκε στις 20 May 2024 | 12:55 pm


Ποδηλατοδρομία στην Ελευθερούπολη την Κυριακή 26/5

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ελευθερούπολης σε συνεργασία με τον Δήμο Παγγαίου και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, διοργανώνουν ποδηλατοδρομία την Κυριακή 26 Μαϊου και ώρα 11:00.

 

Η δράση έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών και των μαθητών για έναν εναλλακτικό, οικολογικό και βιώσιμο τρόπο μετακίνησης.

 

Σε μία διαδρομή με αφετηρία το σχολείο, το ποδήλατο προτείνεται ως εναλλακτικό μέσο μεταφοράς με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και με την ευεξία που προσφέρει η άθληση.

Δημοσιεύθηκε στις 20 May 2024 | 12:29 pm


5ο Γυμνάσιο Καβάλας: «Ζούμε ανάμεσα σε ιστορικά κτήρια. Ας τα φροντίσουμε»

«Ζούμε ανάμεσα σε ιστορικά κτήρια. Ας τα φροντίσουμε»

 

προτρέπει το 5ο Γυμνάσιο Καβάλας

 

Τον Απρίλιο του 2024 το 5ο Γυμνάσιο Καβάλας πραγματοποίησε δύο εκπαιδευτικές μετακινήσεις μαθητών και μαθητριών της Β’ και της Γ΄ τάξης και εκπαιδευτικών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σχεδίου ERASMUS+ ΚΑ122 με τίτλο «Το τρίπτυχο της πολιτιστικής κληρονομιάς: Σεβόμαστε, Ανακαλύπτουμε, Συνδεόμαστε» και κωδικό 2023-1-EL-ΚΑ122-SCH-000126074.

 

Οι μετακινήσεις πραγματοποιήθηκαν στην ιστορική πόλη Μπρασόβ της Ρουμανίας και στην πόλη Μπάνσκα Στιαβνίτσα της Σλοβακίας, που είναι εγγραμμένη στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

 

Οι ομάδες των μαθητών-τριών ακολούθησαν πλούσιο εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα με βιωματικές και συνεργατικές δραστηριότητες και στους δύο προορισμούς.

 

H γνωριμία με την πολιτιστική κληρονομιά των πόλεων που επισκέφθηκαν, οι κοινοί προβληματισμοί με τους συνομήλικους από τα σχολεία-εταίρους για την ανάδειξη των ιστορικών κτηρίων με σύγχρονες χρήσεις και οι φιλικές σχέσεις που αναπτύχθηκαν αποτελούν πολύ σημαντικές πτυχές της ευρωπαϊκής προστιθέμενης αξίας του προγράμματος Erasmus+.

 

Τέλος, το σχολείο είχε μία συγκινητική συνάντηση με την ελληνική κοινότητα του Μπρασόβ στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης. Εξίσου τιμητική ήταν η υποδοχή από τη Δήμαρχο Nadežda Babiaková στο Δημαρχείο της Σλοβακικής πόλης. Οι δύο αποστολές επέστρεψαν απολύτως ικανοποιημένες και πλουσιότερες σε εμπειρίες και γνώσεις ως προς την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα.

(δελτίο Τύπου 5ου Γυμνασίου Καβάλας)

Δημοσιεύθηκε στις 20 May 2024 | 11:53 am


Αστέρας Καβάλας: Νίκη για τις κορασίδες με αντίπαλο την ΑΓΕ Πιερίας

ΑΓΕ Πιερίας – Αστέρας Καβάλας 41-51

 

Πολύ καλή εμφάνιση και νίκη για τις κορασίδες στο δεύτερο παιχνίδι που αγωνίστηκαν για τη Β' φάση του πανελλήνιου πρωταθλήματος με αντίπαλο την ΑΓΕ Πιερίας.

 

Αυτή τη φορά τα κορίτσια μπήκαν δυνατά στο παιχνίδι και γρήγορα προηγήθηκαν με διψήφιες διαφορές (22-38 σκορ ημιχρόνου!)

 

Ίδια εικόνα υπήρξε και στο δεύτερο ημίχρονο αλλά στο τέλος του 4ου δεκαλέπτου κάποια λάθη της ομάδας μας και η πίεση της ΑΓΕ έφεραν τη μείωση του σκορ με τελικό αποτέλεσμα 41-51!

 

Συγχαρητήρια στην ΑΓΕ Πιερίας για την μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε ιδιαίτερα στο δεύτερο ημίχρονο που μείωσε σημαντικά το σκορ!

 

Συγχαργητήρια στα κορίτσια μας που συνήλθαν γρήγορα από το σοκ της πρεμιέρας και πραγματοποίησαν μια πολύ καλή εμφάνιση στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα.

 

αναφέρει ο Αστέρας Καβάλας

 

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ:

 

Αίας Αμυνταίου 4

 

Αστέρας Καβάλας 3

 

ΑΓΕ Πιερίας 3

 

Ιερισσός 2

 

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ:

 

Α. 11-18, Β. 22-38(ημίχρονο), Γ. , 30-45, Δ. 41-51

 

ΟΙ ΠΟΝΤΟΙ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ:

 

ΑΓΕ ΠΙΕΡΙΑΣ

 (Χρυσανθόπουλος-Αθανασιάδης): Τσαλιαμάνη 11

 Παπουτσίδου 16(2)

 Σωτηρίου,

 Ράπτη 14(3)

 Τσέλιου

Θωμοπούλου

 

ΑΣΤΕΡΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

(Αϊβαζίδης-Δημητριάδης)

 

 Φραγκάκη Ν. 10(2)

 Μασμανίδου 4

 Παππά 6

Φραγκάκη Β. 4

Μπουμπούνα

 Γεωργιάδου

 Καλέα

 Αϊβαζίδου 6

Μιχαηλίδου 11

 Κιτσικοπούλου 10 

Τζιώγα

Σοφιολάκη

Δημοσιεύθηκε στις 20 May 2024 | 10:57 am


Ασφάλεια και κυκλικοί κόμβοι σε Ηρακλείτσα και Νέα Πέραμο

γράφει ο

Δημήτρης Λυμπεράκης

 

Αξιότιμε κ. Περιφερειάρχη και κυρίες/ κύριοι Αντιπεριφερειάρχες

 

Πολύ μεγάλο πρόβλημα δημιουργεί ο κεντρικός επαρχιακός δρόμος με την επωνυμία οδός Μακεδονίας που συνδέει το Παλιό Τσιφλίκι με την Νέα Πέραμο του νομού Καβάλας.

 

Ο δρόμος αυτός εξυπηρετεί, θεωρητικά, όλη την δυτική παραλιακή ζώνη του νομού Καβάλας,(Παλιό- Ν. Ηρακλίτσα -Ν. Πέραμο- Αμμόλοφους), και δυστυχώς παρόλα αυτά έχει αφεθεί στην τύχη του.

 

Μερικές από τις  ελλείψεις του είναι:

 

Δεν υπάρχουν πεζοδρόμια, με αποτέλεσμα οι πεζοί να περπατούν στις παρυφές του ρέματος και δίπλα στα διερχόμενα αυτοκίνητα, δίχως κανένα προστατευτικό.

Στον οικισμό υπάρχουν το Χαμόγελο του παιδιού, κατασκηνώσεις, επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, μεγάλα super markets και φυσικά στάσεις λεωφορείων. Καμιά απολύτως διάβαση.

 

Το να περάσεις το δρόμο το καλοκαίρι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Καμία όμως διάβαση που να μειώνει την επικινδυνότητα του δρόμου

Δεν υπάρχουν σηματοδότες, δεν υπάρχει σήμανση, σαμαράκια η κάτι τέλος πάντων που να λειτουργεί αποτρεπτικά στην ανάπτυξη μεγάλων ταχυτήτων.

 

Δεν υπάρχει ουσιαστικά αστυνόμευση που να προστατεύει, να νουθετεί και να αποτρέπει. Ακούγεται ότι από Τούζλα έως Παλιό υπάρχουν ανά βάρδια 2 αστυνομικοί…

 

Δεν υπάρχει προστατευτική νησίδα στο μέσον ώστε να μειώνεται  ο κίνδυνος των τροχαίων ατυχημάτων.

 

Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα να αυξάνονται τα ατυχήματα, τα δυστυχήματα και φυσικά τα αντίστοιχα εκκλησάκια.

 

Πολύ σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος αποτελεί η δημιουργία κυκλικών κόμβων τόσο στην περιοχή Νέας Ηρακλείτσας – Άγιου Ανδρέα Καβάλας στη διασταύρωση εμπρός από το camping Paradiso, όσο και στην είσοδο της Ν. Περάμου

Ερωτάσθε επομένως κύριοι της Διοίκησης:

 

Είναι στους σχεδιασμούς σας η παρέμβαση και η επίλυση αυτών των πολύ μεγάλων προβλημάτων;

 

Σκοπεύετε να προχωρήσετε στη κατασκευή κεντρικής νησίδας στην οδό Μακεδονίας, με πεζοδρόμια και διαβάσεις για τους πεζούς;

 

Ο δήμαρχος Παγγαίου κ. Αναστασιάδης έχει δηλώσει ότι η μελέτη για την κατασκευή του ενός από τους 2 κόμβους έχει παραδοθεί στην Περιφέρεια. Ποιες είναι οι επόμενες προς αυτήν τη κατεύθυνση κινήσεις σας, ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο τα ατυχήματα;

 

Στην είσοδο της Ν. Περάμου , ψηλά στον κόμβο, έχουν τοποθετηθεί κολονάκια, που εν μέρει επιλύουν το πρόβλημα. Η τοποθέτησή τους όμως, κατά τον κ. Μέτιο, είναι παράνομη. Τελικά τί ισχύει;

 

Η περιοχή είναι ταχύτατα αναπτυσσόμενη και ο αριθμός των επισκεπτών αυξάνεται εντυπωσιακά κάθε χρονιά. Απαιτούνται, επομένως, τόλμη και αποτελεσματικότητα στις παρεμβάσεις, γιατί η ΑΣΦΑΛΕΙΑ των πολιτών και των τουριστών είναι υψίστης προτεραιότητας στόχευση.

 

*Δημήτρης Λυμπεράκης

Περιφερειακός Σύμβουλος Καβάλας με την Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία

Δημοσιεύθηκε στις 20 May 2024 | 10:10 am


Νομός Καβάλας - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στο Νομό Καβάλας