Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Αρκαδίας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Δήλωση Θανάση Πετράκου για την υποκριτική επιστολή Μητσοτάκη στην ΕΕ για την αισχροκέρδεια

Eurokinissi

Ο Υποψήφιος Ευρωβουλευτής  της Ενωτικής Πρωτοβουλίας /Μέρα25- Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά   Θανάσης Πετράκος έκανε την ακόλουθη δήλωση από το Ναύπλιο  για την επιστολή του  κ. Μητσοτάκη στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την  ακρίβεια στην Ελλάδα 

«Ο κ Μητσοτάκης εμπαίζει τους πολίτες με την επιστολή στην κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την ακρίβεια στην Ελλάδα. Αλήθεια ο κ. Μητσοτάκης δεν γνωρίζει γιατί οι  τιμές στα supermarkets είναι πιο ακριβές από την υπόλοιπη Ευρώπη ; Τον προκαλούμε λοιπόν! Πάρε μέτρα κ. Μητσοτάκη και άφησε τα παραμύθια  και τις υποκρισίες επειδή .

Τα προϊόντα στην Ελλάδα κ. Μητσοτάκη γνωρίζεις πολύ καλά  ότι  πωλούνται πιο ακριβά απ’ ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη διότι είμαστε η  μοναδική χώρα  της Ευρώπης όπου  τα supermarkets προσθέτουν το κέρδος τους στην τιμή κτήσης των προϊόντων χωρίς να υπολογίζουν τις εκπτώσεις που γίνονται από τους προμηθευτές. Με συνέπεια τις εκπτώσεις να τις καρπώνεται ο ιδιοκτήτης του supermarket και να αισχροκερδεί .

Το ερώτημα που σου θέτουμε κ. Μητσοτάκη είναι απλό.

Προτίθεται η κυβέρνηση σας, να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα θεωρεί παράνομες όλες τις παροχές που δεν αναγράφονται στα τιμολόγια και που περιγράφονται στιςσυμβάσεις μεταξύ προμηθευτών και supermarkets;

Θα νομοθετήσετε την υποχρεωτική αναγραφή στα τιμολόγια των εκπτώσεων και άλλων πιθανών παροχών των προμηθευτών προς τα supermarkets;

Για αυτό καλούμε τους πολίτες στις 9 Ιουνίου να καταψηφίσουν  την Ν.Δ. και να υπερψηφίσουν , «Ενωτική  Πρωτοβουλία  /Μέρα25- Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά»  για να αποκαλύπτουμε τα ψεύδη της κυβέρνησης και να είμαστε μια δυνατή μαχητική αντιπολίτευση για να μπορούμε να υπερασπιζόμαστε αποτελεσματικά τα  λαικά συμφέροντα και  να πιέζουμε για λύσεις .

 

Δελτίο Τύπου

 

Δημοσιεύθηκε στις 20 May 2024 | 4:00 pm


Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση - Λήστευαν ηλικιωμένους και στην Αρκαδία

φωτογραφία αρχείου arcadiaportal.gr

Από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Δυτικής Αττικής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στη διάπραξη απατών, κλοπών και ληστειών, σε βάρος ηλικιωμένων, σε περιοχές της Αττικής και της Πελοποννήσου (Καλαμάτα, Τρίπολη και Κόρινθο).

Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024, ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση του Τμήματος Δημόσιας Ασφάλειας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής, σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, και συγκεκριμένα σε Κόρινθο, Αρκαδία, Μεσσηνία, Αργολίδα και Αχαΐα.

Στο πλαίσιο αυτό, συνελήφθησαν -4- μέλη της οργάνωσης και σε βάρος τους καθώς και σε βάρος ακόμη -3- ατόμων σχηματίσθηκε δικογραφία –κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, απάτες, διακεκριμένες κλοπές και ληστεία. 

Όπως προέκυψε από την εμπεριστατωμένη έρευνα, που περιλάμβανε τεχνικές – ψηφιακές έρευνες και ειδικές ανακριτικές πράξεις, τα μέλη της οργάνωσης, τα οποία συνδέονται με συγγενικούς και φιλικούς δεσμούς και δεν ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα, τουλάχιστον από τα τέλη του 2022, είχαν συγκροτήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση, επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή δράση, με σκοπό τη διάπραξη απατών, κλοπών και ληστειών σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων, με συγκεκριμένη μεθοδολογία. 

Συγκεκριμένα, ως προς τον τρόπο δράσης (modus operandi):

• χρησιμοποιώντας ιδιόκτητα αλλά και μισθωμένα οχήματα, προκειμένου να αποφύγουν την ταυτοποίησή τους, προσέγγιζαν στον δρόμο ηλικιωμένα άτομα προσποιούμενοι φιλικά πρόσωπα, λογιστές ή απεσταλμένους συγγενών τους,.

• για να είναι πιστευτοί, είχαν περιποιημένη εξωτερική εμφάνιση και ιδιαίτερα ευγενική συμπεριφορά, ενώ για να κάμψουν την όποια αμφιβολία έφεραν φάκελο με έγγραφα που επιδείκνυαν.

• έπειθαν τα θύματα να τους παραδώσουν χρηματικά ποσά ή κοσμήματα, τα οποία κατά περίπτωση παραλάμβαναν από τις οικίες τους ή από τραπεζικά καταστήματα, όπου τους μετέφεραν.

• σε αρκετές περιπτώσεις, ζητούσαν να τους παρουσιάσουν χρυσαφικά και κοσμήματα με το πρόσχημα της φωτογράφισης αυτών, ωστόσο στη συνέχεια απομάκρυναν τα θύματά τους από το χώρο, τους αποσπούσαν την προσοχή και χωρίς να γίνουν αντιληπτοί αφαιρούσαν τα τιμαλφή.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -4.910- ευρώ, -3- οχήματα, πλήθος κοσμημάτων και πλήθος κινητών και ενδυμάτων – υποδημάτων. 

Μέχρι τώρα, έχουν εξιχνιασθεί -29- περιπτώσεις και συγκεκριμένα -16- απάτες, -2- περιπτώσεις απάτης και κλοπής, -1- περίπτωση απόπειρας απάτης και ληστείας, -4- περιπτώσεις απόπειρας απάτης και κλοπής και -6- απόπειρες απάτης, με τη λεία τους να ξεπερνάει το ποσό των -120.000- ευρώ. 

Παράλληλα, τα βασικά μέλη της οργάνωσης έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν για πλήθος ομοειδών αδικημάτων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αφορά απάτες και κλοπές σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων. Χαρακτηριστικά σε βάρος συλληφθέντα, ο οποίος έχει εγκλειστεί σε Καταστήματα Κράτησης της χώρας, έχουν σχηματιστεί περισσότερες από -93- δικογραφίες, με λεία που ξεπερνάει τις 289.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή, ενώ οι έρευνες, για την ταυτοποίηση και σύλληψη των υπόλοιπων μελών της οργάνωσης συνεχίζονται.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 20 May 2024 | 3:47 pm


Η «έξυπνη πλατεία» από την μαθητική ομάδα 9DimTrip Robotics του 9ου Δημοτικού Σχολείου Τρίπολης

Στην Κεντρική πλατεία «Βασιλέως Γεωργίου» της Καλαμάτας, σε ένα εξαιρετικά δημιουργικό και έντονα δραστήριο περιβάλλον πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Μαΐου με μεγάλη επιτυχία το 3ο Φεστιβάλ Ρομποτικής & Ευφυών Συστημάτων Δήμου Καλαμάτας, με συμμετοχή 60 μαθητικών ομάδων από σχολεία όλων των βαθμίδων, καθώς και πανεπιστημίων, εταιρειών τεχνολογίας κ.α. Στην 3 υλοποίησή του το φεστιβάλ του Δήμου Καλαμάτας αναδείχτηκε αναβαθμισμένο, άρτια οργανωμένο, πλήρως υποστηρικτικό για τις σχολικές ομάδες σε κάθε επίπεδο, αποτελώντας σημείο αναφοράς, καθώς και την καλύτερη ευκαιρία για συμμετοχή σε εκδήλωση επιστήμης και τεχνολογίας στην οποία θα μπορούσε να πάρει μέρος ένα σχολείο στην Πελοπόννησο!

Η μαθητική ομάδα 9DimTrip Robotics του 9ου Δημοτικού Σχολείου Τρίπολης (Ε΄ τάξη) συμμετείχε στο φεστιβάλ για την παρουσίαση του έργου «Έξυπνη Πλατεία», καταθέτοντας μια ιδέα για την προειδοποίηση των επισκεπτών της πλατείας Άρεως από κινδύνους που προέρχονται από μηχανάκια και οχήματα που κινούνται πάνω στην πλατεία..(!!). Η ιδέα προήλθε από περιστατικά που έχουν βιώσει ή παρατηρήσει οι μαθητές/-τριες στους χώρους της πλατείας Άρεως, στην ανατολική άκρη της οποίας βρίσκεται στο σχολείο. Το έργο χρησιμοποιεί τεχνολογία Μηχανικής Μάθησης (σχετικός σύνδεσμος) για την εκπαίδευση της κάμερας που επιτηρεί τον χώρο με λήψη εκατοντάδων φωτογραφιών ενδεικτικών μοντέλων οχημάτων (μηχανάκια, ποδήλατα, πατίνια, αυτοκίνητα, φορτηγά, πεζούς) που έλαβε η ομάδα, μοντέλα κατασκευασμένα με εκτυπωτή τρισδιάστατης εκτύπωσης, όπως ο επιβλητικός ανδριάντας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη που κυριαρχεί στην πλατεία, φωτισμό rgb LED, οθόνες προειδοποίησης και αισθητήρα κλίσης, που ελέγχονται από τον μικροϋπολογιστή BBC Microbit και εξοπλισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής Lego wedo 2.0, που προγραμματίστηκε με  Mind+ (scratch).

Το έργο αναπτύχθηκε στη διάρκεια του 4ουκύκλου των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων της Ε΄ τάξης και παρουσιάστηκε από 11μελή ομάδα μαθητών/-τριών, που συνοδεύονταν από τον Διευθυντή του σχολείου, υπεύθυνο για την ανάπτυξη του έργου κ. Ιωάννη Καρούντζο και την εκπαιδευτικό της Ε΄ τάξης κα. Κυρίμη Κωνσταντίνα. Στην προετοιμασία του έργου συμμετείχε, επίσης, ο εκπαιδευτικός ΤΠΕ-πληροφορικής του σχολείου κ. Τσαγκάρης Αιμίλιος.

Στο φεστιβάλ συμμετείχαν, επίσης, μαθητικές ομάδες από το 6ο Δημοτικό Σχολείο Τρίπολης και το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Παν/μιου Πελοποννήσου.

Ευχαριστούμε θερμά τον Δήμο Καλαμάτας όχι μόνο για την μοναδική εμπειρία που προσφέρει το φεστιβάλ στους μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν, την κάλυψη της μεταφοράς της αποστολής του σχολείου μας με λεωφορείο στην Καλαμάτα, την υποστήριξη για την προμήθεια εξοπλισμού που χρησιμοποιήθηκε στην ανάπτυξη του έργου, αλλά κυρίως για την εξαιρετική φιλοξενία μας, όπως εκφράστηκε μέσα από τη συνεργασία μας με τον Οργανωτικά Υπεύθυνο του φεστιβάλ κ. Ασημακόπουλο Φώτη, τον οποίο και ευχαριστούμε και συγχαίρουμε ιδιαιτέρως.

Από Ιωάννης Καρούντζος

Δημοσιεύθηκε στις 20 May 2024 | 3:47 pm


Η ΟΣΥΑΠΕ για την παροχή δωρεάν σίτισης και καταλύματος διαμονής σε υπαλλήλους ορεινών και νησιωτικών περιοχών

Για την παροχή δωρεάν σίτισης και καταλύματος διαμονής σε υπαλλήλους ορεινών και νησιωτικών περιοχών (αρ. 32 του ν. 4483/2017).

Σχετ.: α) Η υπ’ αριθ. 37945/25-4-2024 έγγραφη απάντησή σας στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

         β) Το υπ’ αριθ. 34735/15864/18-4-2024 έγγραφο ερώτημα της Γενικής Δ/νσης Διοίκησης, Οικονομικών & Πληροφορικής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Σε συνέχεια των παραπάνω σχετικών, του υπ’ αριθμ. 110/29-4-2024 εγγράφου μας, των ζητημάτων που σας έχουμε θέσει ποικιλοτρόπως και του από 15/5/2024 email μας, σας στέλνουμε και με την «τυπική» διαδικασία το με αριθ. πρωτ. 98892/15-11-2023 έγγραφο της Δ/νσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Αποκεντρωμένων Διοικήσεων του Υπουργείου Εσωτερικών, με το οποίο ερμηνεύτηκε η παρ.2 του άρθρου 30 του ν. 5043/2023 ως προς την “περιοχή υπηρέτησης” των δικαιούχων υπαλλήλων των νησιωτικών περιοχών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

Δεδομένου ότι παρ.2 του άρθρου 30 του ν. 5043/2023 είναι ακριβώς ίδια με την παρ. 3. του άρθρου 32 του ν. 4483/2017 (όπως ισχύει) η οποία αφορά και τους υπαλλήλους των ΟΤΑ β΄βαθμού, θεωρούμε η «ερμηνεία» της πρέπει να είναι η ίδια, ότι δηλ. για να είναι δικαιούχοι οι υπάλληλοι των Περιφερειών «δεν πρέπει να έχουν την πλήρη κυριότητα ή την επικαρπία κατοικίας στην δημοτική ενότητα υπηρέτησης τους».

Οι απαντήσεις όλων των Δ/νσεων του ΥΠΕΣ, οφείλουν να συμβαδίζουν με την επιδίωξη του νομοθέτη να δώσει λύση σε υπαρκτά προβλήματα και “κίνητρα” διορισμού, προσέλευσης στο πλαίσιο της κινητικότητας και παραμονής σε υπαλλήλους που δεν έχουν στην κυριότητά τους κατοικία στην περιοχή που υπηρετούν. Ειδικά σε νησιωτικές περιοχές που η ανάπτυξη του τουρισμού και η εφαρμογή της πλατφόρμας Airbnb, τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργήσει τεράστια και άλυτα πρόβλημα στην εύρεση κατοικίας για μακροχρόνια μίσθωση, με αποτέλεσμα την περιορισμένη διαθεσιμότητα ακινήτων και τις υπερβολικές αυξήσεις των ενοικίων.

Μετά τα παραπάνω αναμένουμε την εκ νέου αποστολή της απάντησής σας προς εμάς και τις υπηρεσίες των Περιφερειών με όλες τις αναγκαίες αναδιατυπώσεις στο (α) σχετικό έγγραφό σας.

Κοιν/ση

1. Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

   -κ. Περιφερειάρχη

   -Γενική Δ/νση Διοίκησης, Οικονομικών & Πληροφορικής

   -Παρατάξεις Π.Σ.

2. Περιφέρειες της χώρας

                                                                                ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

                              Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                             Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                             ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ                                            ΣΤΑΜΚΟΠΟΥΛΟΥ ΝΑΤΑΣΑ

Δημοσιεύθηκε στις 20 May 2024 | 3:29 pm


6ος Αγώνας Δρόμου Ειρήνης «Γρηγόρης Λαμπράκης»: Τα αποτελέσματα για τον αγώνα των 21 χλμ.

Η Επιτροπή Ειρήνης Αρκαδίας διοργάνωσε αγώνα δρόμου προς τιμήν του αγωνιστή και μάρτυρα της Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη την Κυριακή 19 Μαΐου.

Οι περίπου 110 αθλητές που έλαβαν εκκίνηση από το πάρκο των αλύγιστων στον Άγιο Αθανάσιο διένυσαν την διαδρομή Τρίπολη – Κερασίστα – Στάδιο – Αγ. Σώστης και τέλος επέστρεψαν και τερμάτισαν στην πλατεία Άρεως στην Τρίπολη.

Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη στα πλαίσια των ετήσιων αγωνιστικών εκδηλώσεων της Επιτροπή Ειρήνης Αρκαδίας (παράρτημα της Ελληνικής Επιτροπής για την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη -ΕΕΔΥΕ) με επίκεντρο τη γενέτειρα του Κερασίτσα.

Τα αποτελέσματα )Γενική Κατάταξη, 21 χλμ.)

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗ 6ΟΥ ΑΓΩΝΑ ΔΡΟΜΟΥ ΕΙΡΗΝΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ 2024 by Eve Fallen on Scribd

Δημοσιεύθηκε στις 20 May 2024 | 3:15 pm


Συνελήφθησαν δύο άτομα για κλοπή στην Κορινθία

Συνελήφθησαν, χθες (19.5.2024) το μεσημέρι, στο Βράχατι, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Βέλου-Βόχας, -2- ανήλικοι ημεδαποί, γιατί κατελήφθησαν να έχουν στην κατοχή τους δίκυκλη μοτοσυκλέτα, για την οποία είχε δηλωθεί κλοπή την 16.5.2024. Ανωτέρω μοτοσυκλέτα κατασχέθηκε και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη της.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 20 May 2024 | 3:00 pm


Ημερίδα για τη δημιουργία του Αναπτυξιακού Οδικού Άξονα Λεύκτρου – Μεγαλόπολης – Αρχαίας Ολυμπίας στη Μεγαλόπολη

Στη διοργάνωση μιας σημαντικής ημερίδας που στόχο έχει να κάνει πράξη την περιφερειακή συνείδηση και να ανοίξει νέες προοπτικές στην Πελοπόννησο προχωρά ο Δήμος Μεγαλόπολης. 

Συγκεκριμένα το Σάββατο 25 Μαΐου 2024 και ώρα 18:00 στο Δημαρχείο Μεγαλόπολης, θα συναντηθούν εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, βουλευτές, εκπρόσωποι των δύο Περιφερειακών Αρχών, Δήμαρχοι της Αρκαδίας, της Ηλείας, της Λακωνίας και της Μεσσηνίας, μαζί με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων για να συναποφασίσουν  την χάραξη του δρόμου που θα συνδέσει δύο Περιφέρειες ( Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα ), τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες  ( Αρκαδία, Ηλεία, Λακωνία και Μεσσηνίας ) και δεκάδες Δήμους όλων αυτών των περιοχών. 

Πρόκειται για μία  εξαιρετική πρωτοβουλία που ήδη έχει κερδίσει την θετική άποψη πολλών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και πολλών μαζικών φορέων. 

Ο δρόμος αυτός θα συνδέσει γεωγραφικά, ιστορικά, αρχαιολογικά και τουριστικά ένα μεγάλο αναξιοποίητο γεωγραφικό κομμάτι της Πελοποννήσου και θα δώσει πνοή σε πολλούς ξεχασμένους Δήμους των δύο Περιφερειών που βιώνουν το φάσμα της ερημοποίησης.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Κώστας Μιχόπουλος αυτός ο δρόμος ίσως να είναι η τελευταία ευκαιρία για την ανάπτυξη αυτού του ευλογημένου και παράλληλα αδικημένου τόπου.

Άλλωστε η οδική σύνδεση της Μεγαλόπολης με την Αρχαία Ολυμπία δεν έρχεται στο προσκήνιο για πρώτη φορά αφού στο παρελθόν έχουν εκπονηθεί μελέτες από τα αρμόδια Υπουργεία που δείχνουν  ότι αυτή η πρόταση στηρίζεται επιστημονικά αλλά και οικονομοτεχνικά. 

Παράλληλα αυτή η πρόταση έρχεται σε μία θετική χρονική συγκυρία αφού υπάρχει η ευκαιρία της αξιοποίησης του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης ως βασικού χρηματοδοτικού εργαλείου αφού ο στόχος της συνάδει με το γενικότερο πνεύμα υλοποίησης του ΣΔΑΜ.   

Ένας από τους κεντρικούς ομιλητές της ημερίδας θα είναι ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος και Βουλευτής κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος είναι ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές αυτής της αναπτυξιακής πρωτοβουλίας.

Με αφορμή την ημερίδα του Σαββάτου ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Κώστας Μιχόπουλος δήλωσε:" Έχουμε υποσχεθεί ότι θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να αντιστρέψουμε την φθίνουσα πορεία του τόπου μας. Παράλληλα στέλνουμε το μήνυμα ότι προωθούμε συνέργειες και συνεργασίες με όλους αυτούς που έχουν κοινό στόχο με εμάς. Καλούμε στη Μεγαλόπολη όλους τους φορείς που θέλουν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση και να κάνουμε πράξη την περιφερειακή συνείδηση χωρίς τοπικιστικές αντιλήψεις αποκλειστικότητες και αποκλεισμούς. Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση που θα ξαναβάλει τον τόπο μας σε τροχιά ανάπτυξης και τους κατοίκους του σε κλίμα ευημερίας. 

Σας περιμένουμε το Σάββατο στη Μεγαλόπολη για να χαράξουμε όλοι μαζί το δρόμο για την ανάπτυξη".

 

Ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης

Κωνσταντίνος Μιχόπουλος

Δημοσιεύθηκε στις 20 May 2024 | 2:46 pm


Υπεγράφη η ρύθμιση για σύνταξη στους οφειλέτες του ΕΦΚΑ

φωτογραφία αρχείου arcadiaportal.gr

Υπεγράφη η ρύθμιση για σύνταξη στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες που έχουν χρέη στον ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με την Υπουργό Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση από το υπουργείο Οικονομικών για την εφαρμογή της νέας ρύθμισης των χρεών στον ΕΦΚΑ έως 30.000 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, ο Υφυπουργός Εργασίας, Θάνος Πετραλιάς, υπέγραψε την Πέμπτη 16 Μαΐου την κοινή υπουργική απόφαση για τη νέα ρύθμιση χρεών στον ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες θα μπορούσαν να πάρουν σύνταξη μέσω αυτής της ρύθμισης, η οποία δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης όσων επαγγελματιών έχουν πληρώσει 20 χρόνια ασφάλισης, αλλά έχουν οφειλές έως 30.000 ευρώ (έως 10.000 ευρώ για τους αγρότες).

Δημοσιεύθηκε στις 20 May 2024 | 2:30 pm


Βιωματικό σεμινάριο «Ανα - Γνωρίζοντας την αναπηρία στην Πράξη» στην Τρίπολη (pics,vid)

Η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Πελοποννήσου, οι φορείς μέλη της και η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου διοργάνωσαν βιωματικό σεμινάριο με τίτλο «Ανα - Γνωρίζοντας την αναπηρία στην Πράξη»

Στόχος της δράσης ήταν η προαγωγή συμπεριληπτικής άθλησης και κινητικότητας για άτομα με οπτική και κινητική αναπηρία και περιλάμβανε περίπατο στις οδεύσεις τυφλών με λευκά μπαστούνια και κλειστά μάτια, γνωριμία και εκμάθηση του κώδικα γραφής braille με ειδικές μηχανές γραφής, εκμάθηση καθοδήγησης ατόμων με προβλήματα όρασης καθώς και άθληση με αμαξίδια, στην πλατεία Άρεως, ενώ στο τέλος της δράσης, πραγματοποιήθηκε αγώνας καλαθοσφαίρισης με αμαξίδια μεταξύ των αθλητών του Αθλητικού Συλλόγου ΑμεΑ Καλαθοσφαίρισης με αμαξίδια «Spartans» και των μαθητών, στο γήπεδο του 9ου Δημοτικού Σχολείου Τρίπολης.

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Πελοποννήσου "Π.ΟΜ.Α.μεΑ.ΠΕΛ" κ. Νίκος Καραλής μίλησε για την δράση, χαρακτηρίζοντας την σημερινή μέρα ως «μεγάλη».

Η δράση έλαβε χώρα την Δευτέρα 20 Μαΐου 2024 και ώρα 09:00 στην Πλατεία Άρεως στην Τρίπολη.

Video: 

ΑrcadiaPortal.gr Βιωματικό Σεμινάριο «Ανα - Γνωρίζοντας την αναπηρία στην Πράξη»

Video of ΑrcadiaPortal.gr Βιωματικό Σεμινάριο «Ανα - Γνωρίζοντας την αναπηρία στην Πράξη»

Δημοσιεύθηκε στις 20 May 2024 | 2:19 pm


ΔΥΠΑ: Έρχεται νέο πρόγραμμα προσλήψεις ανέργων

Προ των πυλών βρίσκεται νέο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ που θα προσφέρει ευκαιρίες εργασίας σε χιλιάδες ανέργους. Ειδικότερα πρόκειται για πρόγραμμα απόκτησης επτάμηνης επαγγελματικής εμπειρίας για 25.000 άνεργους νέους, ηλικίας από 18 έως 29 ετών και αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Ιουνίου.

Οι ωφελούμενοι θα λάβουν μηνιαίες αποδοχές στα επίπεδα του κατώτατου μισθού για επτά μήνες. Ο μισθός τους δηλαδή θα διαμορφωθεί στα 830 ευρώ (μικτά).

Επίσης, θα χορηγείται αναλογία δώρων και επιδόματος αδείας. Για το χρονικό διάστημα που θα συμμετέχουν στο εν λόγω πρόγραμμα, οι δικαιούχοι θα υπάγονται στη μικτή ασφάλιση του ΕΦΚΑ. Οι πάροχοι δεν θα λάβουν κάποια αποζημίωση, αλλά θα έχουν τη δυνατότητα, μετά τη λήξη του επταμήνου να διατηρήσουν τους εργαζόμενους στη θέση τους, καλύπτοντας το μισθό τους.

Η δράση περιλαμβάνει την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας για χρονικό διάστημα 7 μηνών, σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα και θα παραμένει «ανοιχτή» μέχρι να καλυφθούν όλες οι προσφερόμενες θέσεις ή μέχρι να εξαντληθούν τα κονδύλια που περιλαμβάνονται στο σχετικό προϋπολογισμό.

Η επιλογή των ανέργων θα γίνεται από τον εργασιακό σύμβουλο της ΔΥΠΑ ο οποίος θα αναζητά από το μητρώο της Δ.ΥΠ.Α., τα άτομα που πληρούν τις προδιαγραφές της ζητούμενης θέσης προεργασίας. Η επιλογή και υπόδειξη των υποψηφίων θα πραγματοποιείται λαμβάνοντας υπόψη, τα τυπικά τους προσόντα, καθώς και τις δεξιότητες και την επαγγελματική τους εμπειρία, ώστε να επιτυγχάνεται η αποτελεσματικότερη σύζευξη προσόντων και θέσης εργασίας.

Οι άνεργοι πρέπει να είναι απόφοιτοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης τουλάχιστον και οι προσλήψεις θα μπορούν να πραγματοποιηθούν από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, σε όλη τη χώρα.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 20 May 2024 | 2:15 pm


Selene Spa: Μοναδικά δώρα για τους εορτάζοντες Κωνσταντίνο - Κωνσταντίνα - Ελένη

Στο selene spa θα βρείτε μοναδικά δώρα για τους εορτάζοντες Χρόνια πολλά στον Κωνσταντίνο - Κωνσταντίνα - Ελένη.

Ξεκίνησε την εβδομάδα σου με δυναμισμό και ανανεωμένη διάθεση!!!  Όλοι το αξίζουμε!!! Στο Selene Spa το μπορούμε!!!

Κλείσε σήμερα το ραντεβού σου! 2710241446 Δεληγιάννη 4, Τρίπολη

Επισκεφθείτε το Selene Spa ΕΔΩ

Δημοσιεύθηκε στις 20 May 2024 | 2:08 pm


Σπάει μετά από 11 χρόνια το λουκέτο. Ποιος βάζει μπροστά το εργοστάσιο

Ένα από τα πλέον ηχηρά "λουκέτα" στην ελληνική βιομηχανία τροφίμων την περασμένη δεκαετία ήταν αυτό της Κατσέλης. Η πρώτη μεγάλη αρτοβιομηχανία της ελληνικής αγοράς, έγραφε τίτλους τέλους το 2013 με το κλείσιμο του εργοστασίου της κυρίως λόγω της κακής διαχείρισης των τελευταίων ετών παρά λόγω της οικονομικής ύφεσης. 

Σήμερα, μπορούμε να μιλάμε για ολική επαναφορά καθώς σύντομα αναμένεται να ανοίξει και το εργοστάσιο της Κατσέλης από έναν άλλο παίκτη στην ευρύτερη αγορά της αρτοβιομηχανίας. Η εταιρεία Τσατσαρωνάκης από την Κίσσαμο Χανίων, που κατέχει την κορυφή στην αγορά του παξιμαδιού, μετά από πολλές περιπέτειες θα ανοίξει ξανά τις παραγωγικές εγκαταστάσεις της Κατσέλης στην θέση Λουτρό στις Αχαρνές το προσεχές φθινόπωρο. 

Διαβάστε περισσότερα για την επιστροφή της εταιρείας Κατσέλη στην ελληνική βιομηχανία τροφίμων.

 

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 20 May 2024 | 1:36 pm


Σε απόγνωση οι εργαστηριακοί γιατροί κλείνουν τα ιατρεία τους στην Τρίπολη

Ξεκινούν τις απεργιακές κινητοποιήσεις οι εργαστηριακοί γιατροί στην Τρίπολη διεκδικώντας το αυτονόητο, δηλαδή να αμείβονται όπως όλοι οι εργαζόμενοι για το σύνολο των υπηρεσιών που παρέχουν στους ασφαλισμένους.

Οι εργαστηριακοί γιατροί βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο, καθώς είναι υποχρεωμένοι να επιστρέφουν ακόμα και το 60% των εισοδημάτων τους στον ΕΟΠΥΥ. Ο κλάδος είναι σε απόγνωση αφού για πάνω από μία δεκαετία το περιβόητο clawback, καταστρέφει την οικονομική κατάσταση ειδικά των μικρών διαγνωστικών εργαστηρίων.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον Βιοπαθολόγο Τριάντο Παναγιώτη μας ενημέρωσε ότι από σήμερα Δευτέρα 20 Μαΐου το ιατρείο του θα είναι κλειστό λόγω συμμετοχής του στην πανελλαδική απεργία των εργαστηριακών ιατρών.

Να αναφέρουμε ότι το 80% των εργαστηριακών ιατρών κλείνουν τα ιατρεία τους διεκδικώντας την κατάργηση του clawback, rebate, την διαγραφή του τεχνητού χρέους, την συλλογική σύμβαση και άρση της υποτιμολογησης των εξετάσεων.

Δείτε την ανάρτησή του σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης

Πώς θα φαινόταν σε ένα μισθωτό ιδιωτικό υπάλληλο αν ξαφνικά στο τέλος του μήνα, ενώ είχε δουλέψει όλες τις ημέρες, τον ενημέρωνε ο εργοδότης του ότι θα τον πληρώσει μόνο το 30 % του μισθού του αναθεωρώντας τη Συμφωνία Πρόσληψης του, επειδή έπεσε έξω στις άλλες δαπάνες της επιχείρησης και ότι θέλει να ισοφαρίσει τη χασούρα από αυτόν και πράγματι, του καταθέτει 70% λιγότερα χρήματα του μισθού του;

Θα έφευγε έτσι δεν είναι ; Θα άλλαζε δουλειά- σωστά ;

Πώς θα φαινόταν αν επίσης από εκείνη τη στιγμή και έπειτα του ανακοίνωνε ότι θα τον πληρώνει πάντα 70% λιγότερο από αυτά που συμφώνησαν στην πρόσληψη αναθεωρώντας τη συμφωνία πρόσληψης του, μιας και καλόμαθε με τη μίας φοράς μείωση που του έκανε και δηλώνει αδύναμος να περιορίσει τις άλλες δαπάνες της επιχείρησης στο μέλλον και πρέπει πάντα να ισοφαρίζει τη χασούρα από αυτόν.

Πόσο μάλλον όταν πράγματι βλέπει ότι οι επόμενοι μισθοί μπαίνουν πάντα με 70% λιγότερο; Θα έφευγε; Θα άλλαζε δουλειά – σωστά ;

Πώς θα φαινόταν αν επιπλέον των παραπάνω, ξαφνικά έλεγε ο εργοδότης ότι επειδή είναι αδύναμος να περιορίσει τις άλλες δαπάνες του που όλο και μεγαλώνουν, είναι υποχρεωμένος ο υπάλληλός του να τον στηρίξει και να του επιστρέψει και χρήματα από το μισθό του από τα προηγούμενα 10 χρόνια ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ για να τον στηρίξει τώρα στην ανεπάρκεια του;

Πώς θα του φαινόταν, λοιπόν, αν έβλεπε από τον ήδη μειωμένο μισθό που του μείωσε ο εργοδότης κατά 70%, να του κρατά και χρήματα αναδρομικά, αναθεωρώντας τη συμφωνία πρόσληψης του, να τον μειώνει κι άλλο, μια και τώρα θα του χρωστά και από πάνω; Θα είχε φύγει τρέχοντας να αλλάξει δουλειά – αν μπορούσε – σωστά;

Πώς θα φαινόταν σε ένα μισθωτό δημόσιο υπάλληλο αν τα έκανε όλα αυτά η δημόσια υπηρεσία του ΑΝΑΘΕΩΡΩΝΤΑΣ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΤΟΥ και δεν είχε εναλλακτικές να αλλάξει δουλειά; Πώς θα του φαινόταν αν ήταν ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΣ να δουλεύει και να χρωστά για το παρελθόν ολοένα και περισσότερο, επειδή το κράτος απλά πέφτει έξω και να παίρνει ολοένα και λιγότερα και βάσει της σύμβασής του και ακόμα και όταν φύγει να είναι δεσμευμένος να χρωστά όσα ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ του έχουν χρεώσει μέχρι να πεθάνει;

Πώς θα φαινόταν σε ένα ελεύθερο επαγγελματία να έκανε μια σύμβαση -μια συμφωνία και να δούλευε και να έκοβε τιμολόγιο και να του έλεγε ο πελάτης του ότι, επειδή τα χάλασε αλλού τα χρήματά του, όχι μόνο δεν θα τον πληρώσει -παρά μόνο το 30% με το έτσι θέλω- αλλά και μονομερώς έχει το δικαίωμα (επειδή αυτός έπεσε έξω) ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΙ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ αλλάζοντας τους όρους της σύμβασης και να χαμηλώσει τις συμφωνημένες τιμές;

Θα είχε πάει τουλάχιστον στα δικαστήρια -σωστά;

Αν μη τι άλλο θα σταμάταγε να κάνει δουλειά μαζί του και θα φρόντιζε να κυκλοφορήσει αυτή η συμπεριφορά παντού.

Αυτό συμβαίνει με τον ΜΕΓΑΛΟ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ :

Τον ΕΟΠΥΥ που εφαρμόζει OΛΑ τα παραπάνω στους συμβεβλημένους μαζί του 3.000 και πλέον Μικροβιολόγους

Το Σύστημα Υγείας δουλεύει ως εξής:

Κλινικοί ιατροί, ιδιώτες ή νοσοκομειακοί, συνταγογραφούν διαγνωστικές εξετάσεις για ασθενείς τους εκδίδοντας παραπεμπτικά, τα οποία οι ασθενείς προσκομίζουν στους μικροβιολόγους και οι μικροβιολόγοι απλά εκτελούν αυτές τις εξετάσεις που άλλοι συνταγογράφησαν.

Για την πλειονότητα των ασθενών που είναι ασφαλισμένοι στο Ελληνικό Δημόσιο σύστημα υγείας, τον ΕΟΠΥΥ δηλαδή, η διαδικασία διενέργειας μικροβιολογικών εξετάσεων είναι η εξής: επισκέπτονται τον μικροβιολόγο για να κάνουν εξετάσεις οι οποίες είναι γραμμένες στα παραπεμπτικά κλινικών ιατρών, τα οποία, ο ίδιος, εφόσον είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ να εκτελέσει και να κάνει τις εξετάσεις στους ασθενείς. Στη συνέχεια, ο μικροβιολόγος στέλνει στον ΕΟΠΥΥ τα τιμολόγια για τις εξετάσεις που διενήργησε, για να πληρωθεί βάσει της σύμβασης και των συμφωνημένων τιμών που έχει μαζί του.

Εκείνη τη στιγμή ο ΕΟΠΥΥ αποφασίζει ότι, επειδή έχει πέσει έξω στον προϋπολογισμό του, μιας και η συνταγογράφηση που έγινε ήταν τόσο μεγάλη και αναπάντεχη και δεν μπορεί να τη χειριστεί, προχωρά σε μονομερή αναθεώρηση των συμβάσεων με τους μικροβιολόγους και τους κόβει όσα χρήματα έχει πέσει έξω και τους πληρώνει μόνο το 30% του κάθε παραπεμπτικού.

Ο ΕΟΠΥΥ λοιπόν όχι μόνο αποδίδει το 30% μόνο στους μικροβιολόγους αλλά και απαιτεί – βεβαιώνοντας στην εφορία σχετικές οφειλές -να του επιστρέψουν αναδρομικά ποσά τα οποία εισέπραξαν από τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης δεν φθάνουν μόνο αυτά -προχωρά σε αναθεώρηση/μείωση μονομερώς των τιμών που έχουν συμφωνήσει μαζί του μειώνοντας τες κάτω από τα συμφωνημένα χαμηλά όρια που είχαν θεσπιστεί 31 χρόνια παλαιότερα, το 1991.

Οι μικροβιολόγοι προσπαθούν να επιβιώσουν ζώντας με τις λέξεις /ορισμούς των μειώσεων όπως:

rebate (έκπτωση που ο ΕΟΠΥΥ επιβάλει και μειώνει τις αποζημιώσεις τους βάσει τζίρου)

clawback (αυτόματη επιστροφή) που αφαιρείται από αυτό το ποσό που ζητούν να λάβουν σαν αποζημίωση για τις υπηρεσίες τους.

Αυτές οι μειώσεις μαζί με τις μειώσεις των τιμών που ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ επιβάλλει ο ΕΟΠΥΥ από το 2012 ΑΝΑΘΕΩΡΩΝΤΑΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ έχει σαν αποτέλεσμα να γίνονται 3 διαδοχικές περικοπές (μειωμένες ασφαλιστικές τιμές, rebate, clawback) που συνολικά φθάνουν το 70% αυτών που γράφει το παραπεμπτικό.

Τα παραπάνω αποδεικνύουν το πως καταστρέφεται ένας κλάδος που συντηρεί χιλιάδες οικογένειες και εξυπηρετεί εκατομμύρια ασθενών μια και είναι σαφές ότι υπάρχει μια συνεχώς μειούμενη αποζημίωση για την ίδια εξέταση και μια μεθόδευση στις πληρωμές που οδηγεί και κάνει ένα υγιές εργαστήριο να βρεθεί χρεωμένο για πολλά χρόνια.

Τριάντος Παναγιώτης

Δημοσιεύθηκε στις 20 May 2024 | 1:30 pm


Αγ. Κοκοφίτης: Πολέμησα στην Κύπρο και επέζησα του φρικτού μακελειού με την ψυχή πληγωμένη (vid)

Το Σάββατο 18 Μαΐου το βράδυ στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Τρίπολης παρουσιάστηκε η εκδήλωση «Το Νεύμα του Αγαπήνορα», την οποία διοργάνωσαν το Πολεμικό Μουσείο/Παράρτημα Τρίπολης, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κυπρίων Αρκαδίας και το Μουσικό Σχολείο Τρίπολης, για να τιμήσουν την επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Η εκδήλωση περιελάμβανε σύντομη αναδρομή στην ιστορία της Κύπρου με φιλολογικές προσεγγίσεις, αναφορά στην εισβολή και τις συνέπειές της με προσωπικές μαρτυρίες παθόντων.

Ο Αγαμέμνων Κοκοφίτης, τ. διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης, γεννηθείς στην Κύπρο, υπηρετούσε τη θητεία του το 1974, πολέμησε για την πατρίδα του και τραυματίστηκε.

Στην εκδήλωση μίλησε για τα όσα έζησε κατά την εισβολή στην πατρίδα του.

Όπως είπε: «Είχα την τιμή να υπηρετήσω το 1974 τη στρατιωτική μου θητεία. Συμμετείχα σε πολλές μάχες και τραυματίστηκα. Νοσηλεύτηκα πάνω από τρεις μήνες στο Νοσοκομείο της Λεμεσσού».

Επέζησα του φρικτού μακελειού με την ψυχή πληγωμένη

Ειδήσεις: 
Video: 

ArcadiaPortal.gr Α. Κοκοφίτης: Νιώθω περηφάνια που είχα την τιμή να υπερασπιστώ την πατρίδα μου

Video of ArcadiaPortal.gr Α. Κοκοφίτης: Νιώθω περηφάνια που είχα την τιμή να υπερασπιστώ την πατρίδα μου

Δημοσιεύθηκε στις 20 May 2024 | 12:49 pm


Ποιοι τίτλοι σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου διατίθενται ηλεκτρονικά

φωτογραφία αρχείου arcadiaportal.gr

Μέσω του ptyxia.gov.gr διατίθενται πλέον ηλεκτρονικά περισσότεροι από 500 χιλιάδες τίτλοι σπουδών και έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα περισσότερα από 50 χιλιάδες αντίγραφα.

Στο ptyxia.gov.gr διαθέτουν σήμερα τα πτυχία τους, τα ακόλουθα 20 Ιδρύματα:

    Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
    Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
    Διεθνές Πανεπιστήμιο Της Ελλάδας
    Εθνικό Και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
    Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ)
    Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ)
    Ιόνιο Πανεπιστήμιο
    Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
    Πανεπιστήμιο Αιγαίου
    Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
    Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
    Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
    Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
    Πανεπιστήμιο Πατρών
    Πανεπιστήμιο Πειραιώς
    Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: Προπτυχιακοί τίτλοι σπουδών από το 2016 και μετά για τα εξής τμήματα: Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, Θεατρικών Σπουδών, Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού, Φιλολογίας
    Πάντειον Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών
    Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης
    Πολυτεχνείο Κρήτης
    Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Σταδιακά, στόχος είναι να ενταχθούν όλα τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Χώρας. Αναλυτική λίστα με τα διαθέσιμα πτυχία ανά Πανεπιστήμιο, καθώς και τα πανεπιστήμια που εκκρεμούν μπορείτε να βρείτε στο: https://ptyxia.gov.gr/universities/

Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη της υπηρεσίας έγινε από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Τα στοιχεία των πολιτών και των τίτλων σπουδών αντλούνται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Δημοσιεύθηκε στις 20 May 2024 | 12:28 pm


Οι νέες υπηρεσίες πρόληψης και διάγνωσης σοβαρών νόσων μέσω των φαρμακείων

Νέες υπηρεσίες πρόληψης και διάγνωσης σοβαρών νόσων που θα παρέχονται μέσω των φαρμακείων παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 10ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής, που διοργάνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ).

Τα τεστ FIT στα φαρμακεία

Από τον Ιούνιο, με απόφαση του υπουργείου Υγείας αναμένεται να αρχίσουν να διανέμουν τα φαρμακεία δωρεάν τεστ αυτοδιάγνωσης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στους πολίτες ηλικίας 50 έως 70 ετών. Τα τεστ αυτά ανιχνεύουν την παρουσία αίματος στα κόπρανα σε ποσοστό που κυμαίνεται από 50% έως 80%, γεγονός που υποδηλώνει κακοήθεια.

Στη διάρκεια της ενότητας «Το φαρμακείο καινοτομεί στην ΠΦΥ-Νέες υπηρεσίες πρόληψης για την αντιμετώπιση σοβαρών νόσων στον πληθυσμό της κοινότητας», ο φαρμακοποιός, εκλέκτορας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΠΦΣ, εξωτερικός συνεργάτης της Επιτροπής Αξιολόγηση Φαρμάκων, Κωνσταντίνος Α. Κάσσανδρος, επισήμανε ότι τα κύρια εργαλεία αυτοελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι η ανοσοχημική δοκιμή κοπράνων (FIT) και η εξέταση λανθάνοντος αίματος κοπράνων (gFOBT).

«Τα τεστ FIT είναι πιο σύγχρονα και δεν απαιτούν διατροφικούς περιορισμούς, με 79% ευαισθησία και 94% ειδικότητα. Τα gFOBT απαιτούν διατροφικούς περιορισμούς και έχουν ευαισθησία περίπου 50%-60%. Και τα δύο τεστ ανιχνεύουν κρυμμένο αίμα στα κόπρανα που δεν είναι ορατό με γυμνό μάτι, το οποίο μπορεί να είναι πρώιμο σημάδι από πολύποδες που αιμορραγούν και θα εξελιχθούν σε καρκίνο του παχέος εντέρου», εξήγησε ο κ. Κάσσανδρος.

Παράλληλα, τόνισε ότι στην Ελλάδα, η πρωτοβουλία για τη δωρεάν διάθεση τεστ από τα φαρμακεία για άτομα ηλικίας 50 έως 70 ετών αποτελεί σημαντικό βήμα για τη δημόσια υγεία. «Τα τεστ που θα διατεθούν είναι ασφαλή και αξιόπιστα, εγκεκριμένα από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), ενώ φέρουν το σήμα CE, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Η εκπαίδευση των πολιτών από τους φαρμακοποιούς σε ό,τι αφορά τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου και της καθοδήγησης για τις διαδικασίες της εξέτασης είναι καθοριστικής σημασίας»

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 20 May 2024 | 12:15 pm


Αφρικανική σκόνη: Οι ευπαθείς ομάδες να μένουν σπίτι, συστήνει η Παγώνη

φωτογραφία αρχείου arcadiaportal.gr

Όπως λέει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την αφρικανική σκόνη «είναι ό,τι χειρότερο και θα το υποστούμε μέχρι την Τετάρτη».

Η κ. Παγώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ υπογράμμισε ότι τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου δεν πρέπει να βγαίνουν από το σπίτι. «Σε περίπτωση που υπάρχει μεγάλη ανάγκη, βγαίνουν φορώντας μάσκα και στη συνέχεια επιστρέφουν σπίτι τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά που έχουν βρογχικό άσθμα κλπ. Δεν τα αφήνουμε στους παιδότοπους, μέχρι την Τετάρτη».

Για τις ομάδες του πληθυσμού που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας είπε ότι δεν χρειάζεται να γυμναστούν αυτές τις μέρες, ούτε τα σπίτια μας τα αερίζουμε αυτήν την περίοδο που η ατμόσφαιρα είναι επιβαρυμένη.

Ειδήσεις: 
Tags: 

Δημοσιεύθηκε στις 20 May 2024 | 11:46 am


Κώστας Μανδρώνης: «Σημαντικά έργα αναβάθμισης και οδικής ασφάλειας»

Ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αρκαδίας, Κώστας Μανδρώνης, σχολιάζοντας τις αποφάσεις της πρόσφατης συνεδρίασης της Περιφερειακής Επιτροπής, προχώρησε στην εξής δήλωση:

«Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής  Πελοποννήσου συζητήθηκαν θέματα και για την Αρκαδία, που αξίζει να αναδείξουμε.

Συνεχίζεται το πολύ σημαντικό έργο της αντικατάστασης των τριών καταθλιπτικών αγωγών αποβλήτων στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας.

Πρόκειται για ένα έργο που με την ολοκλήρωσή του θα κάνει δυνατή τη σύνδεση των κατοικιών και επιχειρήσεων με το αποχετευτικό δίκτυο, ενώ θα αναβαθμίσει το περιβάλλον και την ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Επίσης, εγκρίθηκε η δημοπράτηση του έργου ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΑΤΟΤΗΤΑΣ ΕΠ.ΟΔΟΥ ΑΡΤΕΜΙΣΙΟ -ΠΑΛΑΙΟΠΥΡΓΟΣ  με Προϋπολογισμό 220.000,00 ευρώ που θα δώσει λύσει στα προβλήματα του συγκεκριμένου δρόμου, στο πλαίσιο της αναβάθμισης των οδικών δικτύων».

Δημοσιεύθηκε στις 20 May 2024 | 11:30 am


Λαμία: Κάηκε ολοσχερώς το εργοστάσιο που εμπλέκεται στη μαζική δηλητηρίαση μαθητών

φωτογραφία αρχείου arcadiaportal.gr

Στις φλόγες παραδόθηκαν λίγο πριν τις 22.00 το βράδυ της Κυριακής οι εγκαταστάσεις της εταιρείας “Γιαννίτσης” στην ΒΙΠΕ Λαμίας.

Η καταστροφή είναι ολοκληρωτική για την επιχείρηση. Σε σε λίγο περισσότερο από μια ώρα και παρά τις μεγάλες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων με 40 πυροσβέστες, 18 οχήματα και ειδικό βραχιονοφόρο η πυρκαγιά πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις καταστρέφοντας το κτίριο, αλλά και τα αυτοκίνητα της επιχείρησης που βρισκόντουσαν στον περιβάλλοντα χώρο.

Πρόκειται για το εργοστάσιο της εταιρείας που παρέχει τα σχολικά γεύματα στην περιοχή της Λαμίας και πρόσφατα καταγγέλθηκε από γονείς για τροφική δηλητηρίαση.

lamianow.gr

Δημοσιεύθηκε στις 20 May 2024 | 11:13 am


Τηλεφώνημα για βόμβα στο Εφετείο Αθηνών

φωτογραφία αρχείου arcadiaportal.gr

Άγνωστος τηλεφώνησε στα γραφεία της “Εφημερίδας των Συντακτών” το πρωί της Δευτέρας, προειδοποιώντας ότι έχει τοποθετηθεί βόμβα στο Εφετείο Αθηνών.

Ο άγνωστος ενημέρωνε ότι η βόμβα θα εκραγεί σε μια ώρα ή σε δύο ώρες, όπως αναφέρει η ΕΦΣΥΝ.

Άμεσα ενημερώθηκε η ΕΛ.ΑΣ, ενώ επί τόπου σπεύδουν δυνάμεις του ΤΕΕΜ.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 20 May 2024 | 11:08 am


Νομός Αρκαδίας - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στο Νομό Αρκαδίας