Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Αρκαδίας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Θάλασσες…

Θάλασσες όπως ερμήνευσε ο αείμηστος Δημήτρης Μητροπάνος και αυτή η εικόνα έρχεται να μας πει και πάλι πως το καλοκαίρι είναι εδώ και είναι γεμάτο με χρώματα και μυρωδιές από… Θάλασσες.

Η φωτογραφία της ημέρας Α.Χ.

Μπορείτε να συμμετέχετε και εσείς στην στήλη «Η φωτογραφία της ημέρας».

Στείλτε με email: [email protected], την φωτογραφία από κάθε περιοχή της Αρκαδία

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 14 June 2024 | 10:06 pm


Η σεζόν της Super League σε αριθμούς

Η Super League διοργάνωσε 802 αγώνες την αγωνιστική περίοδο 2023-2024, τόσο στο Πρωτάθλημα Stoiximan Super League, όσο και στα Πρωταθλήματα Υποδομής Κ15, Κ17 και Κ19.

Στο Πρωτάθλημα Stoiximan Super League 2023-24, Πρωταθλητής αναδείχθηκε ο ΠΑΟΚ, στο Πρωτάθλημα Super League K19, Πρωταθλητής αναδείχθηκε ο Ολυμπιακός και στα Πρωταθλήματα Super League K17 και K15, Πρωταθλητής αναδείχθηκε ο ΠΑΟΚ.

Σε αυτά τα 802 ματς που διοργάνωσε η Super League, σημειώθηκαν συνολικά 2.481 γκολ, από τα οποία, τα 713 (σε 240 ματς) ήταν στο Πρωτάθλημα Stoiximan Super League (μέσος όρος 2,97 γκολ ανά ματς), τα 606 (σε 182 ματς) στο Πρωτάθλημα Super League K19 (μέσος όρος 3,33 γκολ ανά ματς), τα 704 (σε 231 ματς) στο Πρωτάθλημα Super League K17 (μέσος όρος 3,13 γκολ ανά ματς) και τα 438 (σε 149 ματς) στο Πρωτάθλημα Super League K15 (μέσος όρος 2,94 γκολ ανά ματς).

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 14 June 2024 | 9:35 pm


8η Περιφερειακή Ενημερωτική Ημερίδα - «Προσαρμογή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Κλιματική Αλλαγή»

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε συνεργασία με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.), την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), διοργανώνει Ημερίδα με τίτλο «Προσαρμογή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Κλιματική Αλλαγή» την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024 και ώρα 10:30-16:00.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό και θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα «Επτάνησα» του Ξενοδοχείου Grecotel Filoxenia στην Καλαμάτα.

Σημειώνεται ότι δεν χρειάζεται προεγγραφή για την παρακολούθηση και η είσοδος είναι δωρεάν.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε συνεργασία με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.), την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), διοργανώνει Ημερίδα με τίτλο «Προσαρμογή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Κλιματική Αλλαγή» την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024 και ώρα 10:30-16:00.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό και θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα «Επτάνησα» του Ξενοδοχείου Grecotel Filoxenia στην Καλαμάτα. Σημειώνεται ότι δεν χρειάζεται προεγγραφή για την παρακολούθηση και η είσοδος είναι δωρεάν.

Σκοπός της Ημερίδας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων της Πελοποννήσου για την προσαρμογή της Περιφέρειάς τους στην κλιματική αλλαγή, μέσα από την την παρουσίαση των σχετικών πολιτικών και των στρατηγικών σχεδιασμών.

Στην 1η Ενότητα της Ημερίδας θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) της Περιφέρειας και εισηγήσεις από διακεκριμένους ομιλητές, σχετικά με τους σημαντικότερους ευάλωτους τομείς, καθώς και καινοτόμες τεχνολογίες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Η Ημερίδα θα εστιάσει στις κάτωθι θεματικές ενότητες: - Ενέργεια - Υδάτινοι Πόροι - Πρωτογενής Τομέας & Γεωργία - Δομημένο περιβάλλον - Τουρισμός - Βιοποικιλότητα Η 2η Ενότητα της Ημερίδας περιλαμβάνει την προβολή αποσπασμάτων video για τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στο τοπίο και την πολιτιστική κληρονομιά στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Τα αποσπάσματα των video είναι ιδιαίτερα επίκαιρα σήμερα, την εποχή της κλιματικής αλλαγής και των πολλαπλών προκλήσεων που καλούμαστε να διαχειριστούμε, προσφέροντας τροφή για σκέψη για το παρόν και το μέλλον.

Στην συνέχεια θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση με τίτλο «Προσαρμογή τοπίου, χρήσεων γης & πολιτιστικής κληρονομιάς (η περίπτωση της αρχαίας Μεσσήνης) στην Κλιματική Αλλαγή» από την ΕΛΛΕΤ και θα επακολουθήσει συζήτηση.

Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος θα προβληθεί η μικρού μήκους ταινία με τίτλο «Κλιματική Συνείδηση» η οποία απέσπασε το Ειδικό Βραβείο στο Μαθητικό Διαγωνισμό που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του LIFE-IP AdaptInGR το 2021 (συμμετοχή της μαθήτριας Κατερίνας Παλιουρά από το Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών). Για περαιτέρω πληροφορίες, σχετικά με την Ημερίδα μπορείτε να απευθυνθείτε στο παρακάτω e-mail: [email protected]

Ενημερώνουμε το κοινό πως σε συνέχεια της Ημερίδας, συνδιοργανώνεται από το Πράσινο Ταμείο και την Περιφέρεια Πελοποννήσου τριήμερο Επιμορφωτικό Σεμινάριο για την Προσαρμογή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Κλιματική Αλλαγή, το οποίο θα διεξαχθεί με φυσική παρουσία από 26 μέχρι 28 Ιουνίου 2024 στην Αίθουσα Συσκέψεων του Διοικητηρίου Λακωνίας.

Λεπτομέρειες για το Σεμινάριο θα ακολουθήσουν με νεότερη ανακοίνωση.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 14 June 2024 | 9:08 pm


Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε ναρκωτικά

Συνελήφθησαν 7 μέλη της, ανάμεσα στα οποία ο αρχηγός και ο βασικός της διακινητής. Η διακινηθείσα ποσότητα υπολογίζεται στα 32 κιλά ακατέργαστης κάνναβης, ενώ διακριβώθηκαν 150 αγοραπωλησίες

Ταυτοποιήθηκαν 34 άτομα που προμηθεύονταν ναρκωτικά από την οργάνωση, ανάμεσα στα οποία και ανήλικοι. Από την αξιολόγηση στοιχείων της έρευνας προέκυψαν υποθέσεις διακίνησης κοκαΐνης, ανεξάρτητες από την εγκληματική οργάνωση.

Εξαρθρώθηκε ύστερα από πολύμηνα έρευνα του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στην διακίνηση ναρκωτικών.

Για την εξάρθρωση της οργάνωσης πραγματοποιήθηκαν σήμερα (14-06-2024) νωρίς το πρωί συντονισμένες αστυνομικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ηγουμενίτσας από αστυνομικούς τής παραπάνω υπηρεσίας, με τη συνδρομή και άλλων υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσπρωτίας.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, συνελήφθησαν συνολικά 7 άτομα, που κατηγορούνται για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

Ειδικότερα, πρόκειται για αλλοδαπό - αρχηγό της οργάνωσης, αλλοδαπό – βασικό διακινητή καθώς και 5 ακόμη διακινητές, εκ των οποίων 3 ημεδαποί και 2 ανήλικοι αλλοδαποί.

Από τη διεξαχθείσα έρευνα, η οποία περιλάμβανε και ειδικές ανακριτικές πράξεις, εκτός από τη δομή διακριβώθηκε και ο τρόπος δράσης της οργάνωσης.

Πιο συγκεκριμένα, τα μέλη της οργάνωσης προμηθεύονταν ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης, τις οποίες στη συνέχεια διακινούσαν σε χρήστες σε περιοχές της Ηγουμενίτσας, της Παραμυθιάς και των Φιλιατών.

Μάλιστα, πραγματοποιούσαν αγοραπωλησίες ακόμη και κοντά σε σχολεία, διακινώντας ναρκωτικά σε μαθητές.

Ως μέρη («καβάτζες») για την απόκρυψη των ναρκωτικών χρησιμοποιούσαν τα σπίτια τους, εγκαταλελειμμένους χώρους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Ηγουμενίτσα και υπαίθριο σημείο κοντά σε εκκλησία, στο οποίο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο ζυγαριές ακριβείας, -8,76- γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης και υλικά για την τυποποίηση συσκευασιών («φιξάκια») κάνναβης.

Ακόμη, κατασχέθηκαν 2 Ι.Χ.Ε. και 2 μοτοποδήλατα, που χρησιμοποιούσαν κατά τις μετακινήσεις τους.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας διακριβώθηκαν τουλάχιστον 150 περιπτώσεις αγοραπωλησιών ακατέργαστης κάνναβης, με τη συνολική διακινηθείσα ποσότητα να εκτιμάται στα 32 κιλά, η αξία της οποίας υπολογίζεται - κατ’ ελάχιστον - στις 160.000 ευρώ.

Από τις παραπάνω περιπτώσεις ταυτοποιήθηκαν 34 χρήστες, μεταξύ των οποίων 7 ανήλικοι.

Διακρίβωση διακίνησης κοκαΐνης, ανεξάρτητη της εγκληματικής δραστηριότητας της οργάνωσης

Σημειώνεται ότι από την αξιοποίηση των στοιχείων που προέκυψαν κατά την πολύμηνη έρευνα, εκτός της ως άνω περιγραφείσας δραστηριότητας της οργάνωσης και άσχετα με αυτή, διακριβώθηκαν και 27 περιπτώσεις διακίνησης κοκαΐνης, συνολικής ποσότητας 20 γραμμαρίων, ενώ η έρευνα για την ταυτοποίηση των εμπλεκόμενων σε αυτές συνεχίζεται.

Ακόμη, συνελήφθη αλλοδαπός, μη μέλος της οργάνωσης, που κατηγορείται για διακίνηση ναρκωτικών, καθώς σε έρευνα στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 70 γραμμάρια κοκαΐνης, μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης και 2.470 ευρώ,

Άπαντες οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 14 June 2024 | 8:41 pm


Κιτρινομπλέ Σαββατοκύριακο με… Μιριτέλο, «Τριάντα» και τσεκ σε εξτρέμ

Το Σαββατοκύριακο που ξεκινά αναμένεται να έχει το δικό του ξεχωριστό ενδιαφέρον για τον Αστέρα Τρίπολης καθώς υπάρχει ανοιχτό το θέμα του Μιριτέλο ταυτόχρονα με τα μεταγραφικά που είναι σε εξέλιξη.

Ο Αστέρας Τρίπολης έχοντας ως σύμμαχο και τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή πιέζει την Ντεφένσα και μάλιστα περιμένει μια ξεκάθαρη απάντηση από την πλευρά σχετικά με την πρόταση που έχει γίνει για τον Χουάν Μιριτέλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κιτρινομπλέ πρόταση προς την Ντεφένσα ανέρχεται σε ένα ποσό λίγο πάνω από τις 700 χιλ. ευρώ για το 70% των δικαιωμάτων του ποδοσφαιριστή και με ποσοστό μελλοντικής μεταπώλησης του 24χρονου φορ θα λάβει το 30% των χρημάτων.

Παράλληλα με το θέμα του Χουάν Μιριτέλο ο Αστέρας Τρίπολης περιμένει τον Κώστα Τρινταφυλλόπουλο να λύσει το συμβόλαιο του με την Γκόρνικ κάτι που αναμένεται να γίνει εντός των επόμενων ημερών και να πάρει τον δρόμο για το «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης».

Ωστόσο, πέραν αυτών η αρκαδική ομάδα έχει ξεκινήσει επαφές και για την ενίσχυση στα άκρα της επίθεσης της έχοντας ξεχωρίσει δύο περιπτώσεις εξτρέμ από την Ισπανία όπως αναφέρει το ρεπορτάζ μας.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 14 June 2024 | 8:15 pm


Το ελληνικό νησί που αποθεώνεται διεθνώς ως «καταφύγιο» ηρεμίας

Aν ανήκετε στην κατηγορία εκείνων που ψάχνουν στις διακοπές τους ηρεμία και χαλάρωση χωρίς πολύ βαβούρα, μακριά από την τρελή καθημερινότητα, σας έχουμε το ιδανικό ελληνικό νησί το οποίο μάλιστα η Βρετανική Sun, χαρακτηρίζει ως καταφύγιο ηρεμίας και ιδανικό προορισμό για τους Άγγλους τουρίστες.

Ο λόγος για την Αστυπάλαια. Το εν λόγω νησί έχει γνωρίσει μια πραγματική αποθέωση στα ξένα Μέσα και έχει χαρακτηριστεί ως ένα εξαιρετικό μέρος για χαλαρωτικές και ήρεμες διακοπές.

 

Διαβάστε περισσότερα για το νησί που αποθεώνεται διεθνώς ως καταφύγιο ηρεμίας

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 14 June 2024 | 8:00 pm


Γ. Μπουντρούκας για ΠαΣοΚ: Το πρόβλημα είναι ότι δεν τα βρίσκουμε μεταξύ μας...

Θέση παίρνει στα όσα εξελίσσονται στο ΠαΣοΚ - Κίνημα Αλλαγής, μετά τις προτάσεις εκ μέρους και του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου αλλά και του ευρωβουλευτή Νίκου Παπανδρέου για αλλαγή ηγεσίας, και το «άνοιγμα» Κασσελάκη για συμπόρευση της Κεντροαριστεράς μέσω Ευρώπης, ο Γιάννης Μπουντρούκας.

Ο κ. Μπουντρούκας σε ανάρτησή του αναφέρει:

Φίλοι και συναγωνιστές Πασόκοι, το πρόβλημα δεν είναι να τα  βρούμε με ΣΥΡΙΖΑ κλπ, γιατί δεν τα βρίσκουμε μεταξύ μας. Το πρόβλημα είναι μέσα στο διχοτομημένο, ίσως και τριχοτομημένο ΠαΣοΚ. Για μένα Κοινοβουλευτική Ομάδα και Κεντρική Επιτροπή, να κλειδωθούν σε μια αίθουσα και να μην βγουν αν δεν υπάρξει λευκός καπνός. Οτιδήποτε άλλο, είναι τακτικισμός.

Επομένως, σύμφωνα με τον κ. Μπουντρούκα, πρέπει πρώτα να τα βρουν μεταξύ τους η ΚΟ και η Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος και όλα τα άλλα, σε αυτή τη φάση, περί συνεργασιών, είναι περιττά.

Δημοσιεύθηκε στις 14 June 2024 | 7:24 pm


Κλείνει το δημοτικό Κολυμβητήριο Καλαμάτας - Ξεκινά η ενεργειακή αναβάθμιση

φωτογραφία αρχείου arcadiaportal.gr

Μέχρι και σήμερα Παρασκευή 14 Ιουνίου θα παραμείνει ανοιχτό το Δημοτικό Κολυμβητήριο Καλαμάτας, καθώς από αύριο Σάββατο 15 του μήνα ξεκινά το μεγάλο έργο ενεργειακής αναβάθμισής του, που θα εκσυγχρονίσει τις εγκαταστάσεις του και θα οδηγήσει σε νέα εποχή την αθλητική δομή, με φιλοπεριβαλλοντικό πρόσημο και στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας.

Το κολυμβητήριο θα παραμείνει κλειστό για την πραγματοποίηση εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης από τις 15 Ιουνίου έως το πέρας των εργασιών. Είχε προηγηθεί σχετική ενημέρωση στις ομάδες που κάνουν χρήση του κολυμβητηρίου.

Δημοσιεύθηκε στις 14 June 2024 | 7:19 pm


Συνεδριάζει την Τρίτη το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης

Σας καλούμε στις 18 Ιουνίου 2024 ημέρα Τρίτη και ώρα 20.00 να προσέλθετε στο κτίριο της ΟΕΒΕΑ επί της οδού Καλαμάτας 113 σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του αρ.67 του Ν. 3852/2010 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 6 του Ν. 5056/23 (ΦΕΚ 163/06.10.2023 τεύχος Α’) και ισχύει για λήψη απόφασης στα θέματα της ημερήσιας διάταξης :

    Τροποποίηση Ο.Ε.Υ.
    Δωρεάν παραχώρηση χρήσης ή μη του κατηργημένου Δημοτικού Σχολείου Ψηλής Βρύσης στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ψηλής Βρύσης στις 06 και 07 Ιουλίου 2024
    Δωρεάν παραχώρηση χρήσης ή μη της Πλατείας της Κοινότητας Λιθοβουνίων στον "Αγροτικό – Πολιτιστικό Σύλλογο Λιθοβουνίων" την Κυριακή 07 Ιουλίου 2024
    Απευθείας εκμίσθωση δημοτικού ακινήτου: πρώην Δημοτικό Σχολείο Κοινότητας Πικερνίου» (Δυνάμει των διατάξεων του άρθρ. 196 (παρ.2α) του ν. 4555/2018)
    Περί παραχώρησης χρήσης των χώρων διέλευσης του Διεθνή Αγώνα Υπεραποστάσεων «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ»
    Ορισμός μελών για την τριμελή επιτροπή του άρθρου 2 του κεφαλαίου ΙΙΙ της αριθμ. Οικ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/55904/2019 (ΦΕΚ3475Β/24-5-2023) Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων
    Ορισμός εξουσιοδοτημένου προσώπου για την κατάργηση λογαριασμών ειδικού σκοπού που αφορούν την πάγια προκαταβολή των κοινοτήτων του Δήμου λόγω μη επανεκλογής των υπολόγων διαχείρισης
    Έγκριση ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ της ΤΡΙΜΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της παραγράφου 4 (εδάφιο (α)) του άρθρου 66 του Ν.4849/2021 (ΦΕΚ 207Α΄/5-11-2021) για την αντιστοίχηση των πωλητών λαϊκών αγορών με τις θέσεις που συνήθως καταλαβαίνουν (ΠΙΝΑΚΑΣ 2 σύμφωνα με το εδάφιο (η) της παραγράφου 4 του ίδιου άρθρου)
    Παράταση προθεσμίας εκπόνησης της μελέτης: «Εκπόνηση Μελετών Πυροπροστασίας σε Σχολικές Μονάδες του Δήμου Τρίπολης»
    Τροποποίηση τεχνικού προγράμματος 2024 ώστε να συμπεριληφθεί η «Αναγκαστική απαλλοτρίωση για την απόκτηση γης για την βελτίωση της οδικής πρόσβασης προς το Αρχαίο Θέατρο Ορχομενού, στον οικισμό Ορχομενού της Κοινότητας Ορχομενού Δ.Ε. Λεβιδίου Δήμου Τρίπολης
    11. Περί επιχορήγησης του Πολιτιστικού, Χορευτικού και Λαογραφικού Συλλόγου Τρίπολης «Αρκάδων Δρώμενα»
    12. Περί επιχορήγησης του Αγροτικού & Πολιτιστικού Συλλόγου Λιθοβουνίων.
    13. Έγκριση χρήσης τμήματος κοινόχρηστου χώρου
    Δωρεάν παραχώρηση χρήσης ή μη του κοινόχρηστου χώρου στη θέση "Κάτω Βρύση" της Κοινότητας Λεβιδίου στις 19.08.2024
    15. Δωρεάν παραχώρηση χρήσης ή μη της πλατείας της Κοινότητας Στρίγκου στον Πολιτιστικό Σύλλογο Στρίγκου «Η ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ» στις 06.07.2024
    16. Έκδοση απόφασης σχετικά με τη χορήγηση ή μη μίας (1) θέσης στάθμευσης για ΑΜΕΑ, επί της οδού Δημητρακοπούλου στον κ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΩΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, για το όχημα με αριθμό κυκλοφορίας ΝΖΡ 4732
    17. Καθορισμός αμοιβής δικηγόρου σύμφωνα με την αρ. 334/2024 Απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής
    18. Παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου για ανάπτυξη (τοποθέτηση) τραπεζοκαθισμάτων στην κα ΚΟΥΡΗ ΔΙΑΜΑΝΤΩ του Ιωάννη ιδιοκτήτρια του Κ.Υ.Ε. «ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ- ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ ΜΕ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ», που βρίσκεται εντός οικισμού Δαβιάς Δ.Ε. Φαλάνθου Δήμου Τρίπολης
    19. Παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου για τραπεζοκαθίσματα στο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος «Λιανικό εμπόριο ψωμιού, αρτοσκευασμάτων και λοιπών ειδών αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής σε εξειδικευμένο κατάστημα –Δραστηριότητες παροχής ποτών», ιδιοκτησίας της κας ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ του Αθανασίου, με τον διακριτικό τίτλο «SAT GAME», που βρίσκεται στην συμβολή των οδών Εθνικής Αντιστάσεως & Δεληγιάννη αριθ. 04
    20. Παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου για ανάπτυξη (τοποθέτηση) τραπεζοκαθισμάτων στον κ. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ του Γεωργίου, ιδιοκτήτη καταστήματος Υ.Ε. «Αρτοποιείο- Ζαχαροπλαστείο-Αναψυκτήριο» που βρίσκεται στην Πλατεία Β. Γεωργίου αριθ. 05
    21. Αναμόρφωση προϋπολογισμού για την εκτέλεση του έργου με τίτλο: «Δράσεις και παρεμβάσεις βιώσιμης ανάπτυξης του Δήμου Τρίπολης» στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης
    22. Κανονισμός καθαρισμού οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων ως προληπτικό μέτρο πυροπροστασίας
    23. Δωρεάν παραχώρηση χρήσης ή μη της Πλατείας της Κοινότητας Λίμνης στον Αγροτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Λίμνης "ΤΟ ΑΓΑΛΙ" από Πέμπτη 08 Αυγούστου 2024 έως και την Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024
    24. 4η Παράταση προθεσμίας του έργου: «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ (ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ) Δ.Ε. ΤΡΙΠΟΛΗΣ»
    25. Περί επιχορήγησης του σωματείου «ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΝΕΩΝ ΤΡΙΠΟΛΗΣ»
    26. Περί έγκρισης επιχορήγησης της Δημοτικής Επιχείρησης Πληροφόρησης και Επικοινωνίας Δήμου Τρίπολης
    27. Ορισμός πιστωτικών ιδρυμάτων για το άνοιγμα λογαριασμών ειδικού σκοπού που αφορούν την παγία προκαταβολή των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου και ορισμός υπολόγων διαχειριστών των ανωτέρω λογαριασμών.
    28. Περί έγκρισης Α.Δ.Σ. του Ν.Π. με την επωνυμία : «Δημοτική Επιχείρηση Πληροφόρησης και Επικοινωνίας Τρίπολης» περί αναμόρφωσης προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2024
    29. ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ EΚΤΕΛΕΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ & ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Δημοσιεύθηκε στις 14 June 2024 | 7:00 pm


Τρίπολη: Κατέληξε ο ένας τραυματίας του σοβαρού τροχαίου

Υπέκυψε στα τραύματά του εις εκ των δύο τραυματιών του σοβαρού τροχαίου με σύγκρουση δύο αυτοκινήτων  που σημειώθηκε στην Τρίπολη, στη ΕΟ Τρίπολης - Πύργου στο ύψος του σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» (δείτε ΕΔΩ).

Πρόκειται για έναν άνδρα άνω των 75 ετών, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας.

Υπενθυμίζουμε ότι το δυστύχημα συνέβη όταν το ένα αυτοκίνητο βγήκε από τον κάθετο που βρίσκεται το σούπερ μάρκετ και εμβόλισε διερχόμενο αυτοκίνητο που κατευθυνόταν προς Σκοπή.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 14 June 2024 | 6:53 pm


22 Ιουλίου η Τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ

Στις 22 Ιουλίου όπως ανακοινώθηκε θα πραγματοποιηθεί η Γενική Τακτική Συνέλευση της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ στα γραφεία της Ένωσης με κάλεσμα σε όλα τα Σωματεία.

"ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ Ε.ΚΑ.ΣΚΕ.ΝΟ.Π.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π. με την υπ’ αριθμ. 6/27-05-2024 απόφασή του, προκηρύσσει τη σύγκληση της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Σωματείων-Μελών της Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π., σύμφωνα με τις διατάξει του Ν. 2725/1999, όπως ισχύει και ιδίως του άρθρου 14 αυτού και των άρθρων 23, 24, 25 και 26 του Καταστατικού της και

Κ Α Λ Ε Ι

Τα Σωματεία της Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π. εκπροσωπούμενα από τους νόμιμα διορισμένους εκπροσώπους, σε Τακτική Γενική Συνέλευση, την 22 Ιουλίου 2024, ημέρα ΔΕΥΤΕΡΑ και ώρα 19:00, στα Γραφεία της Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π. με θέματα ημερήσιας διάταξης:

1) Εκλογή Προέδρου και Γραμματέα Γενικής Συνέλευσης.

2) Έγκριση Οικονομικού Απολογισμού – Ισολογισμού από 01-01-2023 έως 31-12-2023.

3)Έγκριση Προϋπολογισμού χρήσεως 2024.

Στη Συνέλευση μπορούν να παρευρεθούν και να ψηφίσουν τα Σωματεία-Μέλη που φέρουν την ειδική αθλητική αναγνώριση και έχουν εγγραφεί στο ηλεκτρονικό μητρώο αθλητικών σωματείων του άρθρου 142 του ν. 4714/2020 (Α’ 148) και τουλάχιστον κατά δύο (2) από τα τρία (3) προηγούμενα της Γενικής Συνέλευσης έτη, συμπεριλαμβανομένου του έτους διεξαγωγής της, συμμετείχαν σε επίσημες αθλητικές διοργανώσεις, με όσους κατ’ ελάχιστον αθλητές απαιτούνται από τους Κανονισμούς Καλαθοσφαίρισης για την κανονική συμμετοχή σε επίσημους αγώνες και σε κάθε περίπτωση με τουλάχιστον δώδεκα (12)αθλητές ανά έτος και έχουν τακτοποιήσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις έναντι της Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π.

Αν η προκήρυξη της Γενικής Συνέλευσης γίνεται από την 1η έως και την 30η Ιουνίου, το έτος διεξαγωγής της δεν λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της συμμετοχής του σωματείου σε επίσημες αθλητικές διοργανώσεις κατά τα παραπάνω.

Σε περίπτωση που δεν θα υπάρξει απαρτία από τα οικονομικά τακτοποιημένα σωματεία – μέλη κατά την παραπάνω ημερομηνία, η Γενική Συνέλευση θα επαναληφθεί στις 23 Ιουλίου 2024, ημέρα Τρίτη και ώρα 19:00 στα Γραφεία της Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π., με τα ίδια θέματα ημερήσιας διάταξης.

Στη περίπτωση αυτή, η Γενική Συνέλευση βρίσκεται σε απαρτία, ανεξάρτητα του αριθμού των παρόντων Σωματείων.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. της Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π".

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 14 June 2024 | 6:43 pm


Αρχιερατικό μνημόσυνο την Κυριακή εις μνήμην του Μακαριστού Μητροπολίτου Αλεξάνδρου

Συμπληρώνονται έξι μήνες από την ημέρα που ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος παρέδωσε το πνεύμα στον Κύριο.

Την Κυριακή 16 Ιουνίου θα τελεσθεί Αρχερατικό Μνημόσυνο για την παρέλευση έξι μηνών από την προς Κύριον εκδημία του Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κυρού Αλεξάνδρου στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως.

 

 

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 14 June 2024 | 6:20 pm


Η εφημερίδα του ΓΕΛ Άστρους «Τυπικοί Άτυποι» απέσπασε το 1ο βραβείο σε Διεθνή μαθητικό διαγωνισμό

Την Παρασκευή 14 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Δημάρχου Βόρειας Κυνουρίας Γιώργου Καμπύλη και μαθητών από τη μαθητική εφημερίδα του Γενικού Λυκείου Άστρους «ΤΥΠΙΚΟΙ ΑΤΥΠΟΙ». Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αντιδημάρχου και Προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Παναγιώτη Καμπουρολιά, του Διευθυντή του σχολείου κ. Κωνσταντίνου Μακρή καθώς και των υπευθύνων εκπαιδευτικών της δράσης κ.κ. Ουρανία Ξένιου και Βασιλική Λεμπέση.

Η μαθητική εφημερίδα του Γενικού Λυκείου Άστρους «ΤΥΠΙΚΟΙ ΑΤΥΠΟΙ» απέσπασε το 1ο βραβείο για τη συμμετοχή της στον 8ο διεθνή μαθητικό Διαγωνισμό: «Ελληνισμός της Ανατολής: Πόντος, Μικρασία, Θράκη…» που συνδιοργάνωσαν η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υ.ΠΑΙ.Θ. με την υποστήριξη της  Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Α.Π.Θ. και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών.

Ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Γιώργος Καμπύλης δήλωσε σχετικά: «Για ακόμη μια χρονιά οι μαθητές και οι μαθήτριες σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς τους πετυχαίνουν μια πολύ σημαντική βράβευση. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς που από κοινού συνεργάστηκαν και έφεραν αυτό το αποτέλεσμα. Η ύπαρξη ενός μαθητικού εντύπου στέλνει μηνύματα αισιοδοξίας και προοπτικής αποδεικνύοντας έμπρακτα το πνεύμα συνεργασίας που υπάρχει στα νέα παιδιά. Τους εύχομαι να συνεχίσουν με το ίδιο μεράκι εκφράζοντας ελεύθερα τη σκέψη τους».  

φγ

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 14 June 2024 | 6:00 pm


Σοβαρό τροχαίο στην Τρίπολη (pics)

Οι σειρήνες των οχημάτων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Τρίπολης αναστάτωσαν τους κατοίκους το απόγευμα της Παρασκευής.

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 14 Ιουνίου στην ΕΟ Τρίπολης - Πύργου, στο ύψος του σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης».

Σε επικοινωνία που είχαμε με την Πυροσβεστική, πληροφορηθήκαμε ότι οχήματα της Υπηρεσίας έσπευσαν στο σημείο και οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν δύο άτομα, τραυματίες, οι οποίοι διακομίστηκαν στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

 

Όπως πληροφορηθήκαμε, το ένα αυτοκίνητο βγήκε από τον κάθετο που βρίσκεται το σούπερ μάρκετ και εμβόλισε διερχόμενο αυτοκίνητο που κατευθυνόταν προς Σκοπή.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 14 June 2024 | 5:52 pm


Φωτιά στη Λάρισα - Ήχησε το 112

Eurokinissi

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη φωτιά κοντά τις εργατικές κατοικίες του Αγίου Θωμά στη Λάρισα.

Η φωτιά δυναμώνει και έχουν τεθεί στη μάχη για την κατάσβεσή της αυξημένες δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενώ συνδράμουν και εναέρια μέσα. Σύμφωνα με πληροφορίες του onlarissa.gr, υπάρχουν άτομα εντός των εγκαταστάσεων του πρώην ΤΕΙ, για τα οποία δεν έχει δοθεί εντολή εκκένωσης καθώς μέχρι στιγμής δεν διατρέχουν κίνδυνο από την πυρκαγιά.

Μάλιστα νωρίτερα στάλθηκε 112 στους κατοίκους της περιοχής για να την εκκενώσουν και να κατευθυνθούν προς το κέντρο της πόλης, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία στο σημείο. Στο σημείο βρίσκονται σε επιφυλακή και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 14 June 2024 | 5:33 pm


Σαββατοκύριακο με πτώση θερμοκρασίας αλλά με... ζέστη στην Αρκαδία

Το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Ιουνίου, ύστερα από τον καύσωνα που επικράτησε σε όλη τη χώρα, και στην Αρκαδία, θα είναι ζεστό. Η θερμοκρασία θα σημειώσει, σε σχέση με τις προηγούμενες καυτές μέρες, ως και δέκα βαθμούς πτώση, αλλά ο καιρός θα είναι ιδανικός για μπάνιο και για εκδρομές στις όμορφες παραλίες του Νομού μας.

Έτσι, για το Σάββατο στην Τρίπολη η μέγιστη θερμοκρασία θα φθάσει στους 31 βαθμούς Κελσίου, στο Λεωνίδιο στους 29 (από 38 την Παρασκευή, πτώση 11 μονάδων, δηλαδή), στο Άστρος τους 30 (από 38 την Παρασκευή), στα Λαγκάδια τους 27 και στη Μεγαλόπολη τους 30.

Την Κυριακή η μέγιστη θερμοκρασία στην Τρίπολη θα είναι 32 βαθμοί, στο Άστρος επίσης 32, στη Μεγαλόπολη 32, στο Λεωνίδιο 31 και στα Λαγκάδια 29.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 14 June 2024 | 5:29 pm


Ο δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης στα σχολεία Κοντοβάζαινας και Δημητσάνας για τη λήξη του σχολικού έτους (pics)

Χαρούμενο και ζεστό ήταν το κλίμα στις γιορτές που ετοίμασαν οι μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων Κοντοβάζαινας και Δημητσάνας για την λήξη του σχολικού έτους, παρουσία του Δημάρχου Γορτυνίας κου Ευστάθιου Χαρ. Κούλη, τοπικών φορέων, γονέων και κηδεμόνων.

Το κέφι, ο ενθουσιασμός, η χαρά και η ζωντάνια των παιδιών αποτέλεσαν τα βασικά και ουσιαστικά στοιχεία της γιορτής.

Μικροί και μεγάλοι αποχαιρέτησαν με χαμόγελα το σχολικό έτος ανταλlάσσοντας μεταξύ τους ευχές για το καλοκαίρι και τις διακοπές.

Ο Δήμαρχος, με αφορμή την ολοκλήρωση της χρονιάς για όλα τα σχολεία της Γορτυνίας, ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς για τις σπουδαίες γνώσεις που μεταβίβασαν στα παιδιά, τονίζοντας ότι όλοι μαζί,  μαθητές και μαθήτριες, εκπαιδευτικοί, αλλά και γονείς και κηδεμόνες, έχουν το δικό τους μοναδικό, ιδιαίτερο και πολύτιμο ρόλο στην επίτευξη των υψηλών στόχων και προκλήσεων του σύγχρονου σχολείου, καθώς οποιαδήποτε επιτυχία επιτυγχάνεται πάντα ως αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας, αμοιβαίας κατανόησης και δημιουργικής συνεργασίας.

Ευχήθηκε σε όλους ένα αναζωογονητικό, δημιουργικό, όμορφο και ξέγνοιαστο καλοκαίρι. «Ως δημοτική αρχή θα βάζουμε πάντα τα δυνατά μας για να παρέχουμε στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς μας τις καλύτερες συνθήκες» διαβεβαίωσε ο Δήμαρχος και ανανέωσε το ραντεβού με όλους για την ημέρα του Αγιασμού της επόμενης σχολικής χρονιάς, τον Σεπτέμβρη.

 

Εκ του Δήμου Γορτυνίας

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 14 June 2024 | 5:16 pm


Μία σύλληψη για κατοχή ναρκωτικών στη Μεσσηνία

Συνελήφθη, χθες (13.6.2023) το πρωί, σε τοπική κοινότητα του δήμου Καλαμάτας, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) Μεσσηνίας, 45χρονος ημεδαπός, γιατί κατείχε μικροποσότητες κοκαΐνης και ηρωίνης, οι οποίες κατασχέθηκαν.

Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 14 June 2024 | 5:00 pm


Θερμοκρασία έως 39,5 βαθμοί στην Τρίπολη – Τι έδειξαν τα στοιχεία για ακτινοβολία UV και σκόνη

Αφόρητη ήταν η ζέστη στην Αρκαδία το διήμερο 12/13 Ιουνίου με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν σε κάποιες περιπτώσεις και τους 42 Βαθμούς Κελσίου. Η Αρκαδική πρωτεύουσα η Τρίπολη, παραδοσιακά δεν ήταν στις πόλεις με τις υψηλότερες θερμοκρασίες, αφού η γεωγραφική της θέση τής εξασφάλιζε σχετική δροσιά. Η κλιματική κρίση και φυσικά η ανομβρία που πλήττει την χώρα μας έχει ως αποτέλεσμα την καταγραφή πολύ υψηλών θερμοκρασιών για την εποχή, ακόμα και σε περιοχές που ήταν πιο δροσερές. Την Τετάρτη και την Πέμπτη που η χώρα βρισκόταν σε κλοιό καύσωνα, υψηλές ήταν και οι θερμοκρασίες που σημειώθηκαν στην Τρίπολη με το θερμόμετρο να σκαρφαλώνει στους 39,5°C.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ArcadiaPortal.gr τις μέρες του καύσωνα που προηγήθηκαν παρατηρήθηκε αύξηση τα αιωρούμενων σωματιδίων, ενώ καταγράφηκαν πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Πολύ χρήσιμα για την υγεία μας είναι τα ακόλουθα στοιχεία, τα οποία τα εξασφαλίσαμε σε συνεργασία με τον Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και την SodaSense της ευφυής πλατφόρμα για τις μικρο-μετακινήσεις, το μικρο-κλίμα και τη γεωργία και το Επιμελητήριο Αρκαδίας.

Να σημειώσουμε ότι στοιχεία που ακολουθούν, καταγράφηκαν από τον μετεωρολογικό σταθμό που τοποθετήθηκε στο Επιμελητήριο Αρκαδίας σε συνεργασία με το τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, πριν λίγους μήνες.

Ο μετεωρολογικός σταθμός κατέγραψε λεπτομερή δεδομένα για τον καιρό, όπως άνεμος, θερμοκρασία αέρα, υγρασία αέρα, ηλιακή ακτινοβολία, κ.α

Δεδομένα που αφορούν στην ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε, όπως διοξείδιο του άνθρακα και αιωρούμενα σωματίδια (PM1, PM2.5 και PM10). Τα αιωρούμενα σωματίδια (Particulate Matter) είναι μικρού μεγέθους στερεά ή υγρά αιωρήματα (π.χ., αφρικανική σκόνη, καπνός τζακιών, άμμος από χωματουργικές εργασίες, κ.ά.) που βρίσκονται διασκορπισμένα στην ατμόσφαιρα και η συστηματική έκθεση σε αυξημένες συγκεντρώσεις έχει αρνητική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία.

Ο σταθμός είναι εγκατεστημένος από την ερευνητική ομάδα της υποδομής SodaSense. Όλα τα στοιχεία της ερευνητικής υποδομής είναι διαθέσιμα στην σελίδα: https://sodasense.uop.gr

Ο επιστημονικά υπεύθυνος του έργου είναι ο Δρ. Κωνσταντίνος Βασιλάκης, Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομίας και Τεχνολογίας και Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών.

Δείτε τις μετρήσεις για την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Μέγιστη θερμοκρασία 39,5°C στις 14:52!

PM10 μέγιστη συγκέντρωση 106,68 μg/m^3 και μέση συγκέντρωση 64,27 μg/m^3

PM2.5 μέγιστη συγκέντρωση 22,78 μg/m^3 και μέση συγκέντρωση 15,78 μg/m^3

Μετεωρολογικές μετρήσεις 24/ωρου για την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Ειδικά για τα μικροσωματίδια PM, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας:

Για τα PM10, το μέγιστο επιτρεπτό όριο ημέρας είναι 15 μg/m^3, ενώ η 24/ωρη έκθεση σε πάνω από 45 μg/m^3 για περισσότερες από 3-4 μέρες το έτος συνδέεται με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Για τα PM2.5, το μέγιστο επιτρεπτό όριο ημέρας είναι μόλις 5 μg/m^3, ενώ η 24/ωρη έκθεση σε πάνω από 15 μg/m^3 για περισσότερες από 3-4 μέρες το έτος ευθύνεται για προβλήματα στην καρδιοαναπνευστική λειτουργία.

Επίσης, για την ακτινοβολία UV, η ελάχιστη δόση ερυθήματος (MED, J/m^2) ορίζεται ως η ελάχιστη ποσότητα ακτινοβολίας UV που προκαλεί κοκκίνισμα και φλεγμονή στο δέρμα ενός ατόμου που δεν είχε εκτεθεί προηγουμένως. Αυτό πρακτικά, σημαίνει ότι την Πέμπτη αρκούσε κάποιος Καυκάσιος (σαν εμάς δηλαδή) που πριν δεν είχε κάνει μπάνια και ηλιοθεραπεία να μείνει εκτεθειμένος στον ήλιο λίγα λεπτά πριν να κοκκινήσει το δέρμα του!

Παρακάτω θα βρείτε τις μετρήσεις για την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Δείκτης (μονάδα μέτρησης)

Μέγιστη τιμή (24/ωρου)

Ελάχιστη τιμή (24/ωρου)

Μέση τιμή (24/ωρου)

Ασφαλής τιμή

PM10 (μg/m3)

120,7

49,2

67,3

< 15

PM2.5 (μg/m3)

29,9

16,5

22

< 5

CO2 (parts per million - ppm)

700,7

355,5

390,5

< 350

Ακτινοβολία UV (minimal erythema dose - MED)

0,025

0,019

0,02

 

Θερμοκρασία αέρα (°C)

39,1 (13:40)

22,93

33,9

 

Υγρασία αέρα (%)

46,9

12,3

21,9

 

Ταχύτητα ανέμου (m/s)

1,5

0,07

0,84

 

Ριπές ανέμου (m/s)

4,7

0,4

1,9

 

 

Μετεωρολογικές μετρήσεις 24/ωρου για την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Μετρήσεις μικροσωματιδίων (PMs) 24/ωρου για την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Ως αιωρούμενα σωματίδια (ΑΣ ή πιο συχνά στη βιβλιογραφία PM) ορίζονται στερεά ή υγρά υλικά στον αέρα, εκτός από τους υδρατμούς, τα οποία έχουν μικροσκοπικές διαστάσεις ωρίς και δημιουργούνται τόσο από φυσικές πηγές όσο και από

ανθρωπογενείς. Παράδειγμα φυσικών πηγών αποτελεί η θάλασσα, η γύρη, σκόνη από το έδαφος και η ηφαιστειακή δραστηριότητα. Αντίστοιχα, στις ανθρωπογενείς πηγές που στη σύγχρονη εποχή έχουν σημαντική συνεισφορά ανήκουν βασικές βιομηχανικές δραστηριότητες όπως η παραγωγή τσιμέντου, τα μέσα μετακίνησης (αυτοκίνητα, λεωφορεία, φορτηγά, μηχανές) και ιδιαίτερα τα πετρελαιοκίνητα.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Δρα Παρασκευή Ραυτοπούλου, ΕΔΙΠ Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Δημοσιεύθηκε στις 14 June 2024 | 4:48 pm


Την σωστή διαχείριση του νερού ανακοίνωσε η ΔΕΥΑ Βόρειας Κυνουρίας

Λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, των υψηλών θερμοκρασιών και της μείωσης της παροχής των πηγών που παρατηρείται την φετινή χρονιά, η ΔΕΥΑ Βόρειας Κυνουρίας καλεί φορείς, αγρότες και καταναλωτές να συνδράμουν στη σωστή διαχείριση του νερού με στόχο την διασφάλιση του πολύτιμου αυτού
φυσικού πόρου.

Παρακαλούνται λοιπόν να υιοθετήσουν στην καθημερινότητα απλές συνήθειες με στόχο τη συνετή χρήση του και να μειώσουν την κατανάλωση νερού ύδρευσης στην απολύτως απαραίτητη, περιορίζοντας δραστικά το πότισμα κήπων, το πλύσιμο των αυλών και των οχημάτων και απαγορεύοντας το πότισμα
χωραφιών και το γέμισμα βυτίων από πυροσβεστικούς κρουνούς ή κρουνούς καθαρισμού, καθώς και λοιπές καταναλώσεις πέραν των αναγκών ύδρευσης των κατοίκων. Επιπλέον, σε περίπτωση αυξημένων αναγκών κατανάλωσης, προτείνεται ο προγραμματισμός τους σε ημέρες και ώρες εκτός αιχμής, Σαβ/κων & αργιών.

Η προτροπή για σωστή διαχείριση του νερού ισχύει κυρίως για τις κοινότητες οι οποίες υδρεύονται μέσω πηγών, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις έχουν στερέψει πλήρως, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε στην κοστοβόρα και μη αποδοτική λύση της μεταφοράς ύδατος με υδροφόρα οχήματα.
Οι κοινότητες και οικισμοί που σήμερα αντιμετωπίζουν αυξημένα προβλήματα επάρκειας ύδατος είναι: Αγιος Ανδρέας, Αρκαδικό Χωριό, Κορακοβούνι, Καστάνιτσα, Πραστός, Στόλος-Φούντωμα, Α. Δολιανά, Πλατάνα, Αγ. Σοφία, Καστρί, Αγ. Πέτρος και Aγ. Γεώργιος (Βαθειά).

Επενδύοντας στην αγαστή συνεργασία με τους πολίτες-καταναλωτές, ελπίζουμε να ξεπεράσουμε τη δύσκολη κατάσταση το λιγότερο επώδυνα, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουμε σε μέτρα όπως εβδομαδιαίο ή ημερήσιο όριο (πλαφόν) κατανάλωσης ανά υδρομετρητή, αυστηρούς ελέγχους με έκτακτες αυξήσεις
τιμολογίων και λοιπά μέτρα τα οποία ήδη εφαρμόζονται σε πολλές περιοχές της Νότας Ελλάδας, με παρόμοια προβλήματα επάρκειας ύδατος.

 

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 14 June 2024 | 4:40 pm


Νομός Αρκαδίας - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στο Νομό Αρκαδίας