Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Αρκαδίας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Συλλυπητήριο μήνυμα του 3ου Γυμνασίου Τρίπολης για τον θάνατο του Θεόδωρου Κωτσίρου

Ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 3 ου Γυμνασίου Τρίπολης εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για τον πρόωρο και αδόκητο χαμό του Θεόδωρου Κωτσίρου πατέρα του μαθητή μας της Β΄Γυμνασίου Λεωνίδα Κωτσίρου.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 11 June 2024 | 9:17 pm


Τσακώνικη βραδιά στον Κινηματογράφο «Τριανόν» στην Αθήνα

Τσακώνικη Βραδιά στον κινηματογράφο ΤΡΙΑΝΟΝ

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Ώρα 20:00

Κινηματογράφος Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21, Αθήνα)

Είσοδος Ελεύθερη

ΚΑΟΥΡ ΕΚΟΚΙΑΤΕ (Καλώς εκοπιάσατε)

Ο Σύλλογος Τσακωνοπαρέα σας προσκαλεί στην «Τσακώνικη Βραδιά» που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024 και ώρα 20:00, στον κινηματογράφο ΤΡΙΑΝΟΝ. Η εκδήλωση αποτελεί ένα αφιέρωμα στην τσακώνικη διάλεκτο και παράδοση, και φιλοδοξεί να μεταφέρει το κοινό σε μια αυθεντική τσακώνικη ατμόσφαιρα μέσα από ποικίλα δρώμενα και παρουσιάσεις.

Πρόγραμμα Εκδήλωσης

Η βραδιά θα ξεκινήσει με το καλωσόρισμα του προέδρου της Τσακωνοπαρέας, κ. Παναγιώτη Μαρνέρη, και θα συνεχιστεί με ένα πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει:

• Θεατρικά Σκετς στην τσακωνική διάλεκτο: «Το Ιντερνέτ», «Οι Κουμπάροι», «Το Φαγητό», «Η Καφετζού».

• Τσακωνικά τραγούδια:

 «Μάζεψε Στρατή τα πρόβατα» του Παπά Ηλία Ψαρολόγου

 «Καΐκια μου Τυριώτικα» του Παναγιώτη Μαρνέρη

 «Τι περνάς και προσπερνάς» του Παναγιώτη Μαρνέρη

 «Τα τρία αδέρφια αντάμωσαν» του Παναγιώτη Μαρνέρη

 «Πιάσαν το χορό» του Παναγιώτη Μαρνέρη

 «Σου είπα μάνα»

• Ποίημα: «Το χώμα της Παλιόχωρας» του Παπά Ηλία Ψαρολόγου, απαγγελία από την Δέσποινα Ψαρολόγου.

• Παρουσίαση τσακωνικής υφαντικής από την Ελισάβετ Ροδοπούλου.

• Θέατρο σκιών στην τσακωνική διάλεκτο από τον Στράτο Καμπισούλη.

• Παρουσίαση παραδοσιακών χορών της Τσακωνιάς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τυρού «Ο Απόλλωνας».

Στην εκδήλωση θα τραγουδήσει η Πολυτίμη Τόλη, με συνοδεία στο βιολί από τον Παναγιώτη Τσιλιμίγκρα και στο λαούτο από τον Παναγιώτη Ρουσάκο.

Σκοπός και Δράσεις του Συλλόγου

Ο Σύλλογος Τσακωνοπαρέα, ιδρύθηκε το 2017 με σκοπό την αναβίωση, εκμάθηση, διατήρηση και διάδοση της τσακωνικής διαλέκτου, η οποία αποτελεί γνήσια κληρονομιά της αρχαίας δωρικής και ομιλείται στην Τσακωνιά, όπου υπάγεται και ο Τυρός.

Δράσεις του Συλλόγου

ΕΜΕ ΜΑΘΑΙΝΤΕ ΤΣΑΙ ΕΜΕ ΝΙΟΥΝΤΕ ΤΣΑΚΩΝΙΚΑ (Μαθαίνουμε και μιλάμε Τσακώνικα)

• Διδασκαλία της τσακωνικής διαλέκτου: Κάθε Σάββατο για ενήλικες και παιδιά.

• Οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων: Προβολή της τσακωνικής διαλέκτου.

• Βράβευση μαθητών: Αναγνώριση των μαθητών που αριστεύουν στην εκμάθηση της τσακωνικής διαλέκτου.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον Σύλλογο Τσακωνοπαρέα μέσω email στο [email protected] ή τηλεφωνικά στο  6970911955.

Ελάτε να γιορτάσουμε μαζί την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Τσακωνιάς σε μια βραδιά γεμάτη μουσική, θέατρο και παράδοση.

Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.

Σύλλογος Τσακωνοπαρέα

Ιστοσελίδα: https://tsakonika.online/

email: [email protected]

Τηλέφωνο: 6970911955

Διεύθυνση: Τυρός, Τσακωνιά, Τ.Κ. 22029

*Η αίθουσα του κινηματογράφου Τριανόν για την πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης, είναι μία ευγενική παραχώρηση της ιδιοκτήτριας του κινηματογράφου, Μαρίας Λυσικάτου.

Σύλλογος Τσακωνοπαρέα.

Δημοσιεύθηκε στις 11 June 2024 | 9:00 pm


ΔΣΕ: Κατάθεση αίτησης ακύρωσης κατά του νέου φορολογικού νόμου

Κατάθεση αίτησης ακύρωσης κατά του νέου φορολογικού νόμου - Συγκέντρωση έξω από το ΣτΕ

Καθολική αποχή των δικηγόρων

Να προτείνει στους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας συγκέντρωση έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας τη Δευτέρα (17/6), αποφάσισε η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος

Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε σήμερα (11/6) αποφάσισε να προτείνει στους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας συγκέντρωση έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας τη Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024 και ώρα 12.00 μαζί με τους λοιπού επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς και καθολική αποχή των μελών τους την ίδια ημέρα, οπότε και θα κατατεθούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας Αιτήσεις Ακυρώσεως κατά του ν. 5073/2023, με τον οποίο θεσμοθετήθηκε τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 11 June 2024 | 8:45 pm


ΑΑΔΕ: Νέα εφαρμογή ελέγχου εισαγωγών για πάνω από 2.200 μεταφορείς

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θέτει σε παραγωγική λειτουργία τη νέα έκδοση (ICS2 v.3) του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ελέγχων Εισαγωγών, που επιταχύνει τη διακίνηση των εμπορευμάτων, προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια και προστασία στους πολίτες και διασφαλίζει περαιτέρω την αποτελεσματική και απρόσκοπτη λειτουργία των τελωνείων.

Συγκεκριμένα, με την εγκύκλιο Ε.2042/2024 του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή δίνονται οδηγίες για τη διενέργεια ανάλυσης κινδύνου στα εισαγόμενα εμπορεύματα πριν ακόμη από την άφιξή τους, σύμφωνα με το Διευρωπαϊκό Σύστημα Ελέγχων Εισαγωγών (ICS 2). Η εφαρμογή της νέας έκδοσης οδηγεί σε ακόμη πιο έγκαιρους και στοχευμένους ελέγχους, ενώ παράλληλα διασφαλίζει την ομαλή και γρήγορη διακίνηση του εμπορίου για πάνω από 2.200 εταιρείες μεταφορών.

Ειδικότερα, οι μεταφορείς, οι διαμεταφορείς και οι αντιπρόσωποί τους σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, την Ελβετία, τη Νορβηγία και τη Βόρεια Ιρλανδία, πρέπει πλέον να υποβάλλουν την προβλεπόμενη συνοπτική διασάφηση εισόδου (ENS) με πλήρη στοιχεία για τα εμπορεύματα, που διακινούνται μέσω θαλάσσης, οδικώς ή με σιδηροδρόμους, ακόμη και για τις ταχυδρομικές και ταχυμεταφορές αποστολές.

Οι βασικές αλλαγές αφορούν στην υποβολή δεδομένων αναφορικά με τον κωδικό εμπορεύματος, τον αριθμό EORI και πληροφορίες για τον αγοραστή/πωλητή.

Η 3η έκδοση του συστήματος πρόκειται να ολοκληρωθεί σταδιακά έως την 1/9/2025 αντικαθιστώντας το ισχύον σύστημα ICS.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 11 June 2024 | 8:30 pm


Ο Αστέρας περιμένει την απάντηση του Μουνάφο

Ο Αστέρας Τρίπολης περιμένει την απάντηση του αρχηγού του Χουάν Μουνάφο αναφορικά με το αν συνεχίσει για ακόμα μία χρονιά να παίζει ποδόσφαιρο η πάρει την απόφαση να κρεμάσει τα παπούτσια του.

Η αρκαδική ομάδα έχει προτείνει στον Χουάν Μουνάφο σε περίπτωση που σταματήσει το ποδόσφαιρο να συνεχίσει στον Σύλλογο από άλλο πόστο με τον Αργεντινό να μην έχει πάρει ακόμα την οριστική του απόφαση για το τι τελικά θα κάνει μη έχοντας όπως είναι λογικό απαντήσει.

Η έκβαση της υπόθεσης του Χουάν Μουνάφο θα καθορίσει και τον μεταγραφικό σχεδιασμό για το αν κινηθούν η κιτρινομπλέ για ακόμα έναν παίχτη στον κεντρικό άξονα η όχι.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 11 June 2024 | 8:19 pm


«Ινστιτούτο κατά της Ακροδεξιάς» ετοιμάζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Ένα Ινστιτούτο κατά της ακροδεξιάς έχει στα σκαριά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώνονται από την Κουμουνδούρου.

Το Ινστιτούτο θα έχει την ονομασία «Center for European Progress» και θα δημιουργηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες το ίδρυμα αυτό θα έχει έδρα στην Αθήνα αλλά και στη Νέα Υόρκη, καθώς όπως λένε στον ΣΥΡΙΖΑ εκεί υπάρχει «ένα ισχυρό προοδευτικό δυναμικό αποδήμων που θέλει να συμβάλλει στη μάχη κατά της ακροδεξιάς».

Στο Ινστιτούτο θα παίρνουν μέρος και μέλη της αμερικανικής ακαδημαϊκής κοινότητας με καταγωγή από την Ευρώπη. Όλα φαίνεται πως είναι έτοιμα και απομένουν μόνο κάποιες λεπτεμόρειες ώστε να τεθεί σε λειτουργεία. Θα πραγματοποιεί δράσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη, ενώ θα έχει και ερευνητικό έργο. Εκεί θα συμμετέχουν και μέλη των think tank του ΣΥΡΙΖΑ.

Αξίζει να υπενθυμιστεί κάπου εδώ ότι ένα αντίστοιχο Ινστιτούτο, εκείνο του Αλέξη Τσίπρα, αναμένεται να κάνει το «ντεμπούτο» του με τη Διεθνή Διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Ωδείο Αθηνών στις 17 και 18 Ιουνίου.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 11 June 2024 | 8:15 pm


Συλλυπητήριο μήνυμα του Συλλόγου Αραχαμητών για τον θάνατο του Θοδωρή Κωτσίρου

Το Δ.Σ του Συλλόγου Αραχαμητιωτών «Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος» μετά την τραγική και συγκλονιστική είδηση του απροσδόκητου χαμού του αγαπητού Θεόδωρου Κωτσίρου, ο οποίος ήταν μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου, αποφάσισε τα εξής:

Να εκφράσει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του

Να παραστεί σύσσωμο το Δ.Σ στην Εξόδιο Ακολουθία

Να κατατεθεί στεφάνι στην μνήμη του.

Αγαπημένε μας Θοδωρή η απώλειά σου μεγάλη και το κενό σου ανεκπλήρωτο.

Καλό ταξίδι.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 11 June 2024 | 8:01 pm


Με πέντε νέα καταστήματα ενισχύεται το δίκτυο καταστημάτων ΔΕΗ σε όλη την Ελλάδα

Με πέντε, καινούρια αλλά και ανακαινισμένα, καταστήματα ενισχύεται το δίκτυο νέων καταστημάτων ΔΕΗ σε όλη την Ελλάδα, με στόχο να παρέχουν μία μοναδική εμπειρία στην ψηφιακή εποχή του νέου εξηλεκτρισμού.

Συγκεκριμένα δύο νέα καταστήματα άνοιξαν τις πόρτες τους και υποδέχθηκαν πελάτες στη Ν. Ερυθραία, στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου 138 και στην Ακτή Κονδύλη (Πειραιάς), στην οδό Γ. Κασιμάτη 2 (πρώην Λουδοβίκου). Επίσης, τα ανασχεδιασμένα καταστήματα στην Γλυφάδα, στην οδό Δημάρχου Αγγέλου Μεταξά 35, στα Χανιά, στην οδό Τζανακάκη 34 και το Ρέθυμνο, στην οδό Κουντουριώτου 104-106 που λειτουργούν σε νέα διεύθυνση και με νέα εικόνα, άνοιξαν τις πόρτες τους για να υποδεχθούν πελάτες και επισκέπτες.

Τα νέα καταστήματα ΔΕΗ, έχοντας τον πελάτη, τις ανάγκες και την εμπειρία του στο επίκεντρο, σχεδιάστηκαν για να παρέχουν μία μοναδική εμπειρία στην ψηφιακή εποχή, με μοντέρνο σχεδιασμό, ολοκληρωμένες υπηρεσίες ενέργειας, γρήγορη εξυπηρέτηση και διευρυμένο ωράριο.

Συνολικά, τα νέα, πλήρως ανασχεδιασμένα καταστήματα και Pop-Up σημεία της ΔΕΗ φτάνουν περίπου τα 30 με τον μετασχηματισμό του δικτύου καταστημάτων σε όλη τη χώρα να προχωρά δυναμικά.

Δελτίο Τύπου

Δημοσιεύθηκε στις 11 June 2024 | 8:00 pm


Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Τρίτη στην Κορινθία

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Τρίτη 11 Ιουνίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο Τρίτη 11 Ιουνίου 2024
 

•          Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)

•          Περιφέρεια Αττικής

•          Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας)

 

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 11 June 2024 | 7:40 pm


ΑΔΜΗΕ: Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κορίνθου

Το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Κορίνθου, μια κρίσιμη υποδομή που ενισχύει, σημαντικά, την ενεργειακή ασφάλεια της Πελοποννήσου, εγκαινίασε την Τρίτη, 11 Ιουνίου ο ΑΔΜΗΕ.

Τα επίσημα εγκαίνια πραγματοποίησε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, οι Υφυπουργοί κ.κ. Αλεξάνδρα Σδούκου και Νίκος Ταγαράς και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, παρουσία βουλευτών, στελεχών της διοίκησης του Διαχειριστή και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το ΚΥΤ Κορίνθου εντάσσεται στο ευρύτερο έργο του «Ανατολικού Διαδρόμου» για τη διασύνδεση της Πελοποννήσου με την Αττική, μέσω μίας νέας εναέριας γραμμής μεταφοράς 400 kV.

Το πρώτο τμήμα της γραμμής μεταξύ Μεγαλόπολης - Κορίνθου έχει τεθεί, ήδη, σε λειτουργία, ενώ το δεύτερο τμήμα (Κόρινθος - Αττική), βρίσκεται σε φάση κατασκευής, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2026.

Το νέο ΚΥΤ διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό τεχνολογίας κλειστού τύπου (GIS), με στόχο τη θωράκιση της αξιόπιστης λειτουργίας του.

Επιπλέον, είναι πλήρως ψηφιοποιημένο με δυνατότητα επικοινωνίας -σε πραγματικό χρόνο- με το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας, μέσω αυτόματου ψηφιακού συστήματος προστασίας και ελέγχου τελευταίας τεχνολογίας.

Ο σχεδιασμός και η κατασκευή του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης Κορίνθου πραγματοποιήθηκε, επίσης, με γνώμονα την ελαχιστοποίηση των εργασιών που θα απαιτηθούν κατά τη μελλοντική σύνδεσή του με τον Σταθμό Μετατροπής που θα αναπτυχθεί για την ηλεκτρική διασύνδεση συνεχούς ρεύματος των Δωδεκανήσων με το ηπειρωτικό σύστημα.

Ανάδοχος του έργου, συνολικού κόστους 25,6 εκατ. ευρώ, είναι η κοινοπραξία Μetlen - Sieyuan.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Κορίνθου, που εγκαινιάζουμε, σήμερα, είναι ένα έργο εξαιρετικής σημασίας, καθώς αναμένεται να συμβάλλει, καταλυτικά, στη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας προς και από την Πελοπόννησο. Πρόκειται για μία υποδομή υψηλών, τεχνολογικών προδιαγραφών, που -μεταξύ άλλων- παρέχει τη δυνατότητα ανάπτυξης ασφαλούς λειτουργίας νέων σταθμών παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Μάλιστα, το ΚΥΤ Κορίνθου έχει δομηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποτελέσει, μελλοντικά, τη βάση για την ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων με την ηπειρωτική Ελλάδα. Το σημαντικότερο, ωστόσο, όφελος των πρωτοβουλιών αυτής της φύσεως, αφορά στην ενεργειακή ασφάλεια των καταναλωτών, η οποία ισοδυναμεί με τη συνεχή διαθεσιμότητα των ενεργειακών πηγών σε προσιτές τιμές».

Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, σημείωσε: «Το ΚΥΤ Κορίνθου αποτελεί μία κρίσιμη υποδομή για την ενεργειακή ασφάλεια της Πελοποννήσου, η οποία μέχρι το 2026 θα είναι πλέον διπλά διασυνδεδεμένη με την υπόλοιπη χώρα, στο σύστημα υπερυψηλής τάσης. Με την ολοκλήρωση της κατασκευής της γραμμής μεταφοράς μεταξύ Κορίνθου - Αττικής, επιλύεται οριστικά το ζήτημα της ενεργειακής ευστάθειας της νότιας Ελλάδας και ισχυροποιείται συνολικά το χερσαίο Σύστημα Μεταφοράς με νέες, υπερσύγχρονες υποδομές».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, ανέφερε: «Εγκαινιάσαμε το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης στην Κόρινθο, ένα πολύ σημαντικό έργο για την ενίσχυση του ηλεκτρικού συστήματος στην ηπειρωτική Ελλάδα. Το νέο ΚΥΤ αποτελεί τον “συνδετικό κρίκο” της γραμμής 400 kV Μεγαλόπολης - Κορίνθου - Αττικής, ενώ τα επόμενα χρόνια θα γίνει και η αφετηρία για τη διασύνδεση της Κορίνθου με την Κω. Σε συνδυασμό με τον “Δυτικό Διάδρομο” Μεγαλόπολης - Πάτρας - Αχελώου, οι νέες αυτές υποδομές του ΑΔΜΗΕ έχουν πρακτικά ενσωματώσει την Πελοπόννησο στο σύστημα υπερυψηλής τάσης με πολλαπλά οφέλη για την ενεργειακή ασφάλεια των καταναλωτών και τη διείσδυση νέων μονάδων ΑΠΕ».

Ο Κώστας Χωρινός, Executive Director της M Power Projects της Metlen Energy & Metals (πρώην MYTILINEOS), εκπροσωπώντας την κοινοπραξία που ανέλαβε την κατασκευή του ΚΥΤ Κορίνθου, ευχαρίστησε την ηγεσία, αλλά και τις ομάδες εργασίας του ΑΔΜΗΕ για την συνδρομή τους προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο έγκαιρα και με υψηλά standards ποιότητας, δηλώνοντας ότι: «H Metlen συνεχίζει να αναλαμβάνει διεθνώς απαιτητικά έργα δικτύων προωθώντας αποτελεσματικά τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αδιάλειπτη παροχή ενέργειας για όλους. Ιδιαίτερα στην Ευρώπη, καθώς τα δίκτυα κρίνονται πλέον ως καθοριστικής σημασίας για να εξασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου».

Δελτίο Τύπου

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 11 June 2024 | 7:26 pm


Κυριάκος Μητσοτάκης: Το 41% δεν υπάρχει σήμερα - Λάβαμε το μήνυμα των πολιτών (vid)

Την πρώτη του συνέντευξη μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών παραχώρησε στον Αντώνη Σρόιτερ και στην τηλεόραση του Alpha ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα της Τρίτης 11 Ιουνίου.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε «ανακουφισμένος» κατά κάποιο τρόπο με το αποτέλεσμα, και επεσήμανε ότι είναι καλύτερα που οι πολίτες έστειλαν το μήνυμα στην κυβέρνηση τώρα, και υπάρχει περιθώριο τριών χρόνων για να διορθωθούν οι όποιες αστοχίες.

Ακόμα, είπε: «Το 41% ήταν ποσοστό που μας έδωσε ο λαός σε μια χρονική στιγμή. Είναι 158 έδρες. Αυτό δεν υπάρχει πια σήμερα. Και αυτό μπορεί να είναι ανακουφιστικό σήμερα».

«Το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που περιμέναμε. Κι αυτό με κάνει ταυτόχρονα να είμαι και προβληματισμένος, αλλά με έναν παράξενο τρόπο και ανακουφισμένος», δήλωσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις απώλειες που κατέγραψε η Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές 2024.

«Αν ο ελληνικός λαός ήθελε με τον τρόπο του να μας στείλει ένα μήνυμα, νομίζω ότι είναι καλύτερα που το έστειλε τώρα. Γιατί έχουμε ακόμα τρία χρόνια μπροστά μας, είμαστε στην αρχή της δεύτερης τετραετίας και νομίζω ότι χρέος μου είναι να αποκωδικοποιήσω σωστά τα μηνύματα των εκλογών και, προφανώς, να προβώ σε όλες εκείνες τις διορθωτικές κινήσεις οι οποίες θα δείξουν στους πολίτες ότι λάβαμε υπόψη το μήνυμά τους», συμπλήρωσε.

«Σας εμπιστευόμαστε αλλά γίνετε καλύτεροι, πηγαίνετε πιο γρήγορα», είναι σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες στην κυβέρνηση, ενώ σημείωσε ένα εκατομμύριο πολίτες που ψήφισαν τη ΝΔ το 2023 αλλά όχι στις ευρωεκλογές «ως επί το πλείστον δεν πήγαν κάπου αλλού, έκατσαν σπίτι τους».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε και ένα μήνυμα στα στελέχη της κυβέρνησής του, κάνοντας μια ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος.

«Αν κάποιοι είδαν τον κόσμο από πολύ ψηλά -το 41% είναι πολύ ψηλά- είναι καιρός να τον δουν και από λίγο πιο χαμηλά. Δεν είναι κακό αυτό», δήλωσε.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη, ότι πρέπει κάποιοι να παρκάρουν τα καλάμια, απάντησε: «Σε ανύποπτο χρόνο έχω πει ότι αξιολογώ αποτελεσματικότητα και συμπεριφορά».

Αναφερόμενος στα ζήτημα που επηρέασαν το εκλογικό αποτέλεσμα, δήλωσε ότι χωρίς καμία αμφιβολία ένα από αυτά ήταν η ακρίβεια. «Όχι μόνο, θα έλεγα, τη δική μας κυβέρνηση, αλλά πολλές κυβερνήσεις. Οπότε και εμείς μάλλον συγκριτικά τα πήγαμε πολύ καλύτερα από ό,τι άλλες κυβερνήσεις», σχολίασε, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Γαλλία και τη Γερμανία.

«Tο λέγαμε και προεκλογικά, μας το είπαν και οι πολίτες με τον τρόπο τους, άρα ζητούν περισσότερα και γρηγορότερα. Αυτό σημαίνει και περισσότερες παρεμβάσεις στη λειτουργία της αγοράς και μεγαλύτερη έμφαση στη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος και πραγματική εστίαση στις περιπτώσεις εκείνες όπου έχουμε ολιγοπωλιακές συμπεριφορές», επεσήμανε.

«Μας είπαν οι πολίτες ξεκάθαρα ότι “η ακρίβεια είναι το πρώτο θέμα. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από αυτά τα οποία κάνατε. Πρέπει να κάνετε περισσότερα”. Αλλά, να το τονίσω, τα περισσότερα στα πλαίσια των αντοχών του προϋπολογισμού», συμπλήρωσε και απέκλεισε κινήσεις πανικού, όπως η μείωση του ΦΠΑ.

«Θα αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια με τα όπλα τα οποία έχουμε στη διάθεση μας, αλλά χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα. Γιατί αυτό θα δημιουργούσε πολλαπλάσια προβλήματα στη συνέχεια», υπογράμμισε.

Σε άλλο σημείο, εξέφρασε την άποψη ότι τα Τέμπη, οι υποκλοπές και τα ζητήματα δημοκρατίας δεν επηρέασαν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών 2024. «Δεν τα υποτιμώ, δεν αισθάνθηκα όμως ότι ήταν καθοριστικά στην επιλογή των πολιτών», δήλωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «τελείως λάθος και παντελώς αποπροσανατολιστική» τη συζήτηση περί «δήθεν δεξιάς στροφής» της Νέας Δημοκρατίας.

«Είναι μια συζήτηση η οποία πραγματικά δεν με αφορά καθόλου. Δεν είναι αυτό το ζήτημά μας, αν θα πάμε στο κέντρο ή αν θα πάμε δεξιά. Είναι αν θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί, αν θα υλοποιήσουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα το πρόγραμμα αυτό για το οποίο εκλεγήκαμε και γι’ αυτό θα λογοδοτήσουμε τελικά στον ελληνικό λαό μετά από τρία χρόνια, όταν θα γίνουν οι εθνικές εκλογές», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς αν οι ψηφοφόροι του έστειλαν το μήνυμα ότι είναι λιγότερο δεξιός από ό,τι θα ήθελαν, απάντησε «Όχι, όχι, δεν το εκλαμβάνω έτσι».

 

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 11 June 2024 | 7:22 pm


Στην δημοσιότητα το λογότυπο για το «Ινστιτούτο» Αλέξη Τσίπρα

Ο κίονας και το σήμα του «ίσον» και οι διαστάσεις στο νόημα δημιουργίας του Ινστιτούτου του πρώην πρωθυπουργού

Λίγες μόλις μέρες πριν από την επίσημη «πρώτη» του Ινστιτούτου Τσίπρα, δόθηκε στη δημοσιότητα το λογότυπο του ιδρύματος το οποίο συνοδεύεται από το μήνυμα «Διαμορφώνοντας το κοινό μας μέλλον».

Το λογότυπο συνοδευόταν από ένα βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σ’ αυτό αντιλαμβάνεται κανείς την έμπνευση των δημιουργών του, συνθέτοντάς το μέσα από τα σύμβολα της ισότητας και του κίονα, αλλά και την εναλλαγή συγκεκριμένων λέξεων που νοηματοδοτούν τους στόχους του ινστιτούτου.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς ο κίονας αποτελεί σύμβολο δύναμης και μέτρου στην αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική και δεν στηρίζει απλώς δομές και αξίες, αλλά συμβολίζει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας ως ευρωπαϊκού πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Ένας ρόλος που συνδέεται με την προάσπιση του διεθνούς δικαίου, τη Συμφωνία των Πρεσπών και την προσπάθεια για ειρήνη στην περιοχή μας.

Την ίδια ώρα αναδεικνύεται το σήμα «ίσον» που συμβολίζει την ισότητα και τους αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη και ανθρώπινα δικαιώματα, απέναντι σε κάθε μορφής ανισότητες και διακρίσεις.

Κάτω από το σήμα εναλλάσσεται το μήνυμα του Ινστιτούτου για την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση ενός μέλλοντος που δεν μπορεί παρά να είναι κοινό: τόσο ως προς τις προκλήσεις και κρίσεις που αντιμετωπίζουν, όσο και ως προς τις προοπτικές και προσδοκίες τους. Ένα μέλλον που διαμορφώνουμε, μαζί.

Οι λέξεις είναι συγκεκριμένες: Διεκδικώντας, σχεδιάζοντας, προστατεύοντας, οικοδομώντας, αναπτύσσοντας, καλλιεργώντας, αποφασίζοντας. Και το λογότυπο κλειδώνει με το μήνυμα: Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα – Διαμορφώνοντας το Κοινό μας Μέλλον.

Yπενθυμίζεται ότι το ινστιτούτου του Αλέξη Τσίπρα ξεκινά τη διαδρομή του με τη «Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη», μια σημαντική εκδήλωση με υψηλούς και διακεκριμένους καλεσμένους που θα πραγματοποιηθεί στο Ωδείο Αθηνών την Δευτέρα 17 και την Τρίτη 18 Ιουνίου.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 11 June 2024 | 7:02 pm


Πάνω από 535.000 αιτήσεις για 900.000 voucher κοινωνικού τουρισμού

Συνολικά υποβλήθηκαν 535.684 αιτήσεις για 899.892 επιταγές του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει 1 Ιουλίου 2024 και θα αφορά σε 300.000 επιταγές, με προϋπολογισμό 50 εκ. ευρώ, αυξημένο κατά 43% από πέρυσι, ενώ συνολικά, ο προϋπολογισμός του προγράμματος έχει τετραπλασιαστεί την τελευταία 5ετία.

Η επιλογή των δικαιούχων βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων κριτηρίων (ΑμεΑ, μονογονέα, αριθμός παιδιών, εισόδημα, πρώτη φορά συμμετοχή στο πρόγραμμα) με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) της ΔΥΠΑ.

Επίσης, για τα ΑμεΑ προβλέπεται δυνατότητα συμμετοχής κάθε χρόνο, δικαίωμα συνοδού και μηδενική ιδιωτική συμμετοχή στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ενώ δεν τους επιβάλλεται κύρωση αν δεν κάνουν χρήση των επιταγών τους.

Δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εργαζόμενοι και άνεργοι που επιδοτούνται σε πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού άλλου φορέα για την ίδια περίοδο και όσοι (εκτός ΑμεΑ) πήραν επιταγή στο πρόγραμμα 2023-24.

Δημοσιεύθηκε στις 11 June 2024 | 7:00 pm


Καύσωνας: Για ποιους κλάδους είναι υποχρεωτική η παύση εργασιών

Μετά το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με το οποίο αναμένεται να επικρατήσουν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με εγκύκλιο που εξέδωσε σήμερα Τρίτη, απευθύνει αυστηρή σύσταση στους εργοδότες να προβούν τόσο στη λήψη των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, όσο και σε μείωση απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12.00 – 17.00), όπου αυτό κριθεί, κατά περίπτωση, απαραίτητο, για την αποφυγή των φαινομένων θερμικής καταπόνησης υπό συνθήκες καύσωνα.

Σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων της διάταξης επιβάλλεται στην επιχείρηση, από την Επιθεώρηση Εργασίας,  χρηματικό πρόστιμο 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Ειδικότερα λαμβάνοντας υπόψη και την από 3 Ιουνίου του 2024 (αριθ. πρωτ. 34666) σχετική εγκύκλιο: «Πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με τη νέα εγκύκλιο που δημοσιεύθηκε, προβλέπονται τα εξής:

Υποχρεωτική παύση εργασιών

α) Για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που βρίσκονται κυρίως στην Αττική, την Ανατολική Στερεά, την Ανατολική Πελοπόννησο και την Θεσσαλία, στις οποίες σύμφωνα με το από 10.06.2024 Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) αναμένεται να επικρατήσουν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες καθίσταται υποχρεωτική η παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα 12.00΄-17.00΄, τις ημέρες Τρίτη 11.6.2024,  Τετάρτη 12.06.2024 και Πέμπτη 13.06.2024, σε χειρωνακτικές εργασίες που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο. Ενδεικτικά αναφερόμενες, εργασίες σε τεχνικά και οικοδομικά έργα, εργοτάξια, διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων με δίτροχο όχημα (delivery), κ.λπ., όταν η θερμοκρασία είναι ίση ή ανώτερη των 40 C.

β) Ειδικά για εργασίες σε ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη η υποχρέωση του ανωτέρω εδαφίου ισχύει  για θερμοκρασία που να διαμορφώνεται σε τιμή άνω των 38οC.

γ) Εφόσον εφαρμοστεί το μέτρο της παύσης εργασιών διανομής, μπορεί να διατηρείται ενεργή η επιλογή της παραγγελιοληψίας με παραλαβή του χρήστη απευθείας από το κατάστημα (takeaway) καθώς και ενδεχόμενη δυνατότητα να εκτελείται διανομή με οχήματα ιδιωτικής χρήσης εκτός των δίκυκλων και λοιπών μέσων του προηγούμενου εδαφίου, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 2 του Ν. 2696/1999, υπό ειδικότερους όρους ή προϋποθέσεις (εφόσον διαθέτουν κλιματισμό).

δ) Η παύση εργασιών δεν εφαρμόζεται σε οικονομικές δραστηριότητες που αφορούν σημαντικές και κοινωνικά κρίσιμες υποδομές στους τομείς της υγείας, των μεταφορών και της κοινής ωφέλειας (υγειονομικές μονάδες, ύδρευση, ηλεκτρισμός, αεροπορικές μεταφορές, handling, θαλάσσιες, χερσαίες και σιδηροδρομικές μεταφορές), υπό την προϋπόθεση της λήψης των λοιπών τεχνικών και οργανωτικών μέτρων της υπ’ αριθμ. 34666/03.06.2024 εγκυκλίου «Πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων», συμπεριλαμβανομένης της οργάνωσης του χρόνου εργασίας.

ε) Σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων της παρούσας διάταξης επιβάλλεται από την Επιθεώρηση Εργασίας,  χρηματικό πρόστιμο 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο της επιχείρησης.

Παροχή εξ αποστάσεως εργασίας με το σύστημα της τηλεργασίας

Για εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, ειδικά δε στις περιπτώσεις έκθεσής τους σε επιβαρυντικές συνθήκες στις περιοχές που, σύμφωνα με το από 10.06.2024 Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ), αναμένεται να επικρατήσουν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες περιοχές δίδεται η δυνατότητα,  εξ αποστάσεως εργασίας με το σύστημα της τηλεργασίας εφόσον είναι εφικτό από τη φύση της εργασίας τους.

Έκτακτα μέτρα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας

Για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης στις περιοχές που, σύμφωνα με το από 10.06.2024 Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ), αναμένεται να επικρατήσουν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες (κυρίως για Αττική, Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησο και Θεσσαλία), και για τη διευκόλυνση των εργαζομένων κατά την τυχόν  αλλαγή χρόνου προσέλευσης και αποχώρησής τους από την εργασία,  οι εργοδότες δύνανται να μην καταχωρούν εκ των προτέρων στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ κάθε αλλαγή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας.

Δημοσιεύθηκε στις 11 June 2024 | 6:40 pm


Ο Αρκαδικός εκφράζει τα συλλυπητήρια του για τον θάνατο του Θοδωρή Κωτσίρου

Σύσσωμη η οικογένεια του Αρκαδικού, Δ.Σ, προπονητικό επιτελείο και αθλητές εκφράζουμε τα βαθειά μας συλλυπητήρια στην προπονήτρια της ομάδας μας Φιλιώ Μιχαλοπούλου για την αδόκητη απώλεια του συζύγου της Θοδωρή Κωτσιρου.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 11 June 2024 | 6:32 pm


Ανακοίνωση του Μ-Λ ΚΚΕ για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών

Ανακοίνωση του Μ-Λ ΚΚΕ για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών:

1. Οι ευρωεκλογές ήρθαν να επισφραγίσουν τη βαθιά, ιστορικής σημασίας, κρίση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπο το οικοδόμημα της ΕΕ, τη βαθύτερη και εντονότερη από τη γέννησή του. Σε ένα διεθνές εκρηκτικό περιβάλλον μεγάλων αναδιατάξεων και πυκνών και κρίσιμων εξελίξεων και με την οικονομική κρίση να δοκιμάζει το σύνολο της ευρωζώνης και ιδιαίτερα την άλλοτε «ατμομηχανή» της ΕΕ, Γερμανία, οι ηγετικές και κυρίαρχες δυνάμεις στους κόλπους της ΕΕ διαχωρίζονται σε τάσεις και ρεύματα με διαφορετικές επιδιώξεις και ρόλους για την επόμενη μέρα.

Η άνοδος της Ακροδεξιάς, γενικά, σε συνδυασμό με το βαρύ πλήγμα που δέχθηκε ο Μακρόν, στη Γαλλία, αλλά και ο Σολτς, στη Γερμανία, και η μεγάλη πτώση των «πράσινων» κομμάτων εντείνουν την πολιτική κρίση που διαπερνάει τις δυο χώρες και επιβεβαιώνουν την ισχυρή αμφισβήτηση του γνωστού μοντέλου του γαλλογερμανικού άξονα. Η μεγάλη λαϊκή δυσαρέσκεια για την ΕΕ της φτώχειας και της ανεργίας, της συρρίκνωσης του Κράτους Πρόνοιας και της καρατόμησης των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών, για την ΕΕ της στρατιωτικοποίησης και της «οικονομίας Πολέμου» που τροφοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα, απλώνεται σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο και στρέφεται, κυρίως, εναντίον εκείνων των πολιτικών δυνάμεων που αποτέλεσαν τους πυλώνες του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και τους βασικούς εκφραστές της αντιλαϊκής και πολεμοκάπηλης πολιτικής και εξελίξεων.

2. Στην Ελλάδα η πλατιά λαϊκή δυσαρέσκεια και οργή αποτυπώθηκε στα πρωτοφανή, για τη χώρα μας, επίπεδα της αποχής και στη μεγάλη αποδοκιμασία της κυβερνητικής παράταξης. Η βαριά ήττα της ΝΔ ήρθε σαν αποτέλεσμα της σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής που εφάρμοσε όλα τα χρόνια της πεντάχρονης διακυβέρνησής της. Και έρχεται να απονομιμοποιήσει όλη την κυβερνητική προπαγάνδα για τη δήθεν ισχυρή λαϊκή εντολή.

Τα χαμηλά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ σημειώθηκε παράλληλα η εκλογική καθίζηση της ΝΔ, αποτυπώνουν τη σταθερή χρεοκοπία των δυο αυτών κομμάτων που κυβέρνησαν ή «αντιπολιτεύτηκαν» με πολιτικές που δεν διαφοροποιήθηκαν, επί της ουσίας, με αυτήν της ΝΔ. Πρόκειται για μια πλατιά αποδοκιμασία όλων των κομμάτων που ευθύνονται για τις δραματικές συνθήκες ζωής και εργασίας που έχουν επιβληθεί στο λαό. Η διάχυτη λαϊκή αμφισβήτηση και αγανάκτηση εκφράστηκε και εκλογικά απέναντί τους.

Αρνητική εξέλιξη αποτελούν τα αυξημένα εκλογικά ποσοστά της Ελληνικής Λύσης αλλά και άλλων παρεμφερών μορφωμάτων της Ακροδεξιάς, που εκμεταλλεύονται τις ανησυχητικές εξελίξεις που σημειώνονται στην ελληνική κοινωνία, στην εξωτερική πολιτική και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το ΚΚΕ σημείωσε άνοδο των εκλογικών του ποσοστών εισπράττοντας ένα τμήμα της κοινωνικής αμφισβήτησης και διαμαρτυρίας με αριστερό πρόσημο. Μια άνοδος που, παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις και τους πανηγυρισμούς του, δεν βλέπει τη μείωση σε απόλυτους αριθμούς κατά 34.000 ψήφους από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2023 και υπηρετεί, τελικά, κοινοβουλευτικές αυταπάτες και την πολιτική του συμβιβασμού απέναντι στην αστική τάξη και τον ιμπεριαλισμό και της διάσπασης των εργατολαϊκών αγώνων.

Τα χαμηλά ποσοστά του ΜέΡΑ25 και της Νέας Αριστεράς αποτυπώνουν την κρίση του χώρου και των δυνάμεων εκείνων που χρεώνονται την οδυνηρή διάψευση των λαϊκών προσδοκιών από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μπροστά στο νέο σαρωτικό κύμα αντιλαϊκής επίθεσης που προετοιμάζεται από την κυβέρνηση ΝΔ, η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα ένα δρόμο έχουν. Να ορθώσουν το ανάστημά τους παραμερίζοντας τις σειρήνες της ηττοπάθειας και του συμβιβασμού και να δυναμώσουν την πάλη τους για την απόκρουσή της.

3. Το Μ-Λ ΚΚΕ έδωσε μια σκληρή πολιτική μάχη προβάλλοντας χωρίς περιστροφές το σύνολο της ιδεολογικοπολιτικής του γραμμής πάνω στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός και η χώρα και θέτοντας στο επίκεντρο της προεκλογικής του πάλης τα συνθήματα: «Έξω η Ελλάδα από ΕΕ-ΝΑΤΟ», « Με τους αγώνες, το λαό και την Αριστερά», «Για μια Ελλάδα ειρηνική, δημοκρατική, ανεξάρτητη και σοσιαλιστική».

Στο διάστημα αυτό, χάρις στο αγωνιστικό πνεύμα όλων των συντρόφων του κόμματος και της νεολαίας, των συναγωνιστών και φίλων, αντιμετωπίστηκε αρχικά το σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, οι δυσβάστακτες οικονομικές απαιτήσεις του εκλογικού αγώνα και τα εξοντωτικά παράβολα, αφού είναι γνωστό πως το Μ-Λ ΚΚΕ στηρίζεται αποκλειστικά στις δυνάμεις του, είναι αντίθετο και αρνείται την κρατική χρηματοδότηση.

Πάνω από ένα μήνα, οι σύντροφοι και συναγωνιστές του Μ-Λ ΚΚΕ κινητοποιήθηκαν με αυταπάρνηση από τη μια άκρη της χώρας μέχρι την άλλη, μέσα από δεκάδες συγκεντρώσεις, εξορμήσεις, αφισοκολλήσεις, μοίρασμα υλικού, συσκέψεις και συζητήσεις, μεταφέροντας το αγωνιστικό μήνυμα του κόμματος σε χιλιάδες εργαζόμενους, παλεύοντας να σπάσει το φράγμα της φίμωσης και των αποκλεισμών, των προκλητικά μεταμεσονύκτιων εμφανίσεων στην τηλεόραση. Στη διάρκεια αυτού του προεκλογικού αγώνα, δυνάμωσαν και αναζωογονήθηκαν οι δεσμοί μας με εργαζόμενους, δημιουργήσαμε σχέσεις με νέους αγωνιστές. Όλα αυτά αποτελούν τα βασικά στοιχεία της προσπάθειάς μας, που αφήνουν μια πλούσια αγωνιστική παρακαταθήκη για την επόμενη περίοδο, για την ιδεολογικοπολιτική και οργανωτική ενίσχυση του Μ-Λ ΚΚΕ και την πορεία του κομμουνιστικού μαρξιστικού-λενινιστικού κινήματος.

Το εκλογικό αποτέλεσμα των 6.836 ψήφων του Μ-Λ ΚΚΕ θεωρούμε ότι είναι ένα καλό, θετικό αποτέλεσμα, αν και είναι ιδιαίτερα μειωμένο σε σχέση με τις 12.231 ψήφους που πήραμε στις ευρωεκλογές του 2019. Πρέπει βέβαια να υπογραμμίσουμε ότι σε συνθήκες δεξιάς μετατόπισης του πολιτικού σκηνικού και κατασυκοφάντησης των ιδεών της Αριστεράς, με καταγεγραμμένο ταυτόχρονα σε αυτές τις ευρωεκλογές το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής που έχει σημειωθεί ποτέ (58,6%), το Μ-Λ ΚΚΕ κατάφερε να αυξήσει κατά 60% περίπου τις 4.250 ψήφους που πήρε πριν ένα χρόνο στις βουλευτικές εκλογές του Ιούνη 2023. Όταν γίνεται λόγος για εκλογικό αποτέλεσμα πρωταρχική σημασία έχει η παρουσία και δράση οργανωμένων δυνάμεων, η ύπαρξη σταθερών οργανωτικών και πολιτικών ερεισμάτων μέσα στους εργαζόμενους, που εξασφαλίζει την άμεση επαφή και στήριξη του κόσμου. Τα πολιτικά και οργανωτικά ερείσματα του Μ-Λ ΚΚΕ είναι συγκριτικά περιορισμένα, οι δεσμοί με ευρύτερους κύκλους αγωνιστών και εργαζομένων είναι αδύναμοι. Όπου στοιχειωδώς έχει αντιμετωπιστεί αυτό το κρίσιμο ζήτημα και υπάρχουν οργανώσεις, το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν ιδιαίτερα θετικό.

Επίσης το αποτέλεσμα αυτό πρέπει να εκτιμηθεί σε συνάρτηση με το ιδεολογικοπολιτικό βάρος του μηνύματος που απευθύναμε και παίρνοντας υπόψη πως δε μασήσαμε τα λόγια μας, ούτε χαϊδέψαμε αυτιά, αναζητώντας «συμπληρωματικούς» ρόλους. Στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα θέσαμε, βασικά πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα αρχών του λαϊκού, αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος, κόντρα στο πέλαγος των ρεφορμιστικών αυταπατών, ανοίγοντας μέτωπο αντιπαράθεσης στη σοσιαλδημοκρατική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και τη ρεφορμιστική γραμμή του ΚΚΕ, της Νέας Αριστεράς και του ΜέΡΑ25, αντιμαχόμενοι θέσεις και «μεταβατικά» προγράμματα, όπως αυτό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που καλλιεργούν το συμφιλιωτισμό και λειτουργούν σαν αριστερό συμπλήρωμα του ρεφορμισμού.

Οι αγωνιστές, οι αριστεροί που μας στήριξαν, αλλά και όσοι όλα αυτά τα χρόνια συγκρατήθηκαν στις όχθες του μαρξιστικού-λενινιστικού ρεύματος, υποδήλωσαν με την ψήφο τους πως το επαναστατικό κομμουνιστικό κίνημα είναι εδώ, κόντρα στις πιέσεις και τους εκβιασμούς των αστικών και ρεφορμιστικών κομμάτων. Αξιοποιώντας όλες τις υποδείξεις, καταγράφοντας τις δυνατότητες, τις αντοχές αλλά και τις αδυναμίες και παραλείψεις μας στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, εργαζόμαστε για τη μάχη της επόμενης μέρας που έχουμε μπροστά μας, με τη βεβαιότητα πως ο αγώνας μας εκφράζει ανάγκες της ταξικής πάλης και τις αγωνιστικές διαθέσεις ενός κόσμου να παλέψει για μια πραγματική κομμουνιστική Αριστερά.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 11 June 2024 | 6:20 pm


Συλλυπητήρια ανακοίνωση του Αστέρα για τον θάνατο του Θοδωρή Κωτσίρου

Η ΠΑΕ ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ εκφράζει τη βαθιά θλίψη της για την απώλεια του Θοδωρή Κωτσίρου. Ενός ανθρώπου που με την προσφορά του στο Αρκαδικό ποδόσφαιρο και το πάθος του για τον αθλητισμό αποτέλεσε παράδειγμα για πολλούς νέους ανθρώπους.

Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή είμαστε δίπλα στον γιο του και ποδοσφαιριστή των Ακαδημιών του συλλόγου μας, Λεωνίδα Κωτσίρο και του ευχόμαστε δύναμη και να συνεχίσει να θυμάται τον πατέρα του με αγάπη και θαυμασμό.

Συλλυπητήρια σε όλη την οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 11 June 2024 | 6:10 pm


Το παιδικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Παραλίου Άστρους παρουσιάζει την παράσταση «Λύκε-λύκε, είσαι εδώ;»

 Το Θεατρικό Παιδικό Τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου των Απανταχού φίλων Παραλίου Άστρους, παρουσιάζει το Σάββατο 15 Ιουνίου 2024, στις 12 το μεσημέρι την παράσταση «Λύκε-λύκε είσαι εδώ;;;» στο χώρο του Διοικητηρίου Παραλίου Άστρους.

Το έργο βασίζεται στο θεατρικό κείμενο της Στέλλας Μιχαηλίδου με τίτλο «Περπατώντας εις το δάσος» .

Η παράσταση με βασική πρωταγωνίστρια την Κοκκινοσκουφίτσα, είναι ένα συνεχές ταξίδι ανατροπής πάνω στα γνωστά κλασσικά παιδικά παραμύθια, όπου οι γνωστοί μας ήρωες μετασχηματίζονται με χιούμορ, φαντασία και σουρεαλιστική υπέρβαση, σε οικεία πλάσματα του εδώ και του τώρα.

Επεξεργασία κειμένων- Κοστούμια- Μουσική επιμέλεια- Σκηνοθετική καθοδήγηση: Τζωρτζίνα Κωστοπούλου

Ήχος -φώς: Μιχάλης Μπουτσικάκης

σα

Δημοσιεύθηκε στις 11 June 2024 | 6:00 pm


Ο Τριανταφυλλόπουλος θέλει Τρίπολη και ο Αστέρας τον περιμένει

Ο Κώστας Τριανταφυλλόπουλος είναι ο ποδοσφαιριστής που βρίσκεται στην κορυφή της μεταγραφικής λίστας του Αστέρα Τρίπολης για την θέση των στόπερ, εφόσον ο έμπειρος αμυντικός λύσει το συμβόλαιό του με την Γκόρνικ.

Ο 31χρονός κεντρικός αμυντικός που έχει αγωνιστεί και στο παρελθόν με την κιτρινομπλέ φανέλα έχοντας καταγράψει 75 συμμετοχές επιθυμεί την επιστροφή του στην χώρα μας και είναι σε διαδικασία να βάλει τέλος στην συνεργασία του με την Πολωνική ομάδα.

Εφόσον, λοιπόν βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των δύο πλευρών (του ποδοσφαιριστή και της Γκόρνικ) και σπάσει το συμβόλαιο, ο Αστέρας Τρίπολης θα αποτελέσει τον επόμενο σταθμό στην καριέρα του Κώστα Τριανταφυλλόπουλου.

Ο «Τριάντα» έχει αγωνιστεί σε 111 παιχνίδια με 5 γκολ και 2 ασίστ στην Πογκόν, ενώ με την Γκόρνικ μέτρησε πέρυσι 12 συμμετοχές στο Πολωνικό πρωτάθλημα.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 11 June 2024 | 5:48 pm


Συνεχίζονται οι εργασίες στο εξωκκλήσι της Αγίας Τριάδος στο Σέχι (pics)

Ο πολιτιστικός Σύλλογος, Αγία Τριάς Σέχι, συνεχίζει τα έργα στο εξωκκλ;hσι της Αγίας Τριάδος, προκειμένου στις 23 και 24 Ιουνίου να είμαστε έτοιμοι, σε έναν όμορφο περιβάλλοντα χώρο να γιορτάσουμε όλοι μας στη Χάρη της. 

Τοποθετήθηκαν επτά βαρέoς τύπου μαντεμένιοι φανοστάτες, αντικαθιστώντας τους παλιούς. Κατασκευάστηκαν σε κάθε φανοστάτη ηλεκτρικά φρεάτια για την διευκόλυνση και ασφάλεια των ηλεκτρικών εργασιών. Προχωρήσαμε στην κατασκευή μεταλλικών βάσεων που βυθίστηκαν μέσα σε σκυρόδεμα για τη στήριξη των φανοστατών. Σήμερα θα προχωρήσουμε στην επίστρωση της Ανατολικής πλευράς του εξωκκλησίου με δέκα πέντε κυβικά ψηφίδα. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ:

1) Την εταιρεία που μας κατασκεύασε και μας προσέφερε δωρεάν τις μεταλλικές βάσεις. Κατόπιν επιθυμίας τους δεν αναφέρουμε το όνομα της εταιρείας. 
2) Τον κύριο Αντώνη Κοττή, για την δωρεάν προσφορά του σκυροδέματος. 
3) Το λατομείο του κυρίου Ηλία Χόντου, για την δωρεάν προσφορά του, των δεκαπέντε κυβικών ψηφίδες. 
4) Τον Δήμο Τρίπολης για τη μεταφορά της ψηφίδας. 
Αγαπητοί Σεχιωτες, σας θέλουμε όλους μαζί μας στην προσπάθεια, που καταβάλλει το Συμβούλιο προκειμένου να εξωραίσουμε το αγαπημένο μας εξωκκλησι.Τα έργα θα συνεχιστούν και θα σας ενημερώνουμε!!! 

ΓΙΑ ΤΟ Δ. Σ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Νίκος Κοντογιάννης
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Δημ. Ζαχαρόπουλος.

Δημοσιεύθηκε στις 11 June 2024 | 5:45 pm


Νομός Αρκαδίας - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στο Νομό Αρκαδίας