Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Αρκαδίας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Πιθανές διακοπές νερού στα ορεινά χωριά της Βόρειας Κυνουρίας το Σάββατο

φωτογραφία αρχείου arcadiaportal.gr

Λόγω της προγραμματισμένης διακοπής ρεύματος από τον ΔΕΔΔΗΕ το Σάββατο 11-05-2024 (8πμ – 1 μμ), ενημερώνουμε προληπτικά  τους κατοίκους των οικισμών:
Ορεινής Μελιγούς, Αγίου Ιωάννη, Μαντικέικων, Καραματζανέικων, Στόλου, Φουντώματος, Αητοχωρίου, Τσιρκολιά, Χάραδρου, Αγιων Ασώματων, Πλάτανου, Σίταινας και Καστάνιτσας,
ότι ενδέχεται να υπάρξουν διακοπές υδροδότησης.

Παρακαλούμε τους καταναλωτές  για τον περιορισμό της κατανάλωσης ύδατος.

 

ΕΚ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑΒΚ
ημ/νία: 09-05-2024

Δημοσιεύθηκε στις 9 May 2024 | 7:29 pm


Αυτή είναι η διαιτησία του αγώνα του Παναρκαδικού με την Θύελλα Αμπελοκήπων

Ορίσθηκε η διαιτητική τριάδα της αναμέτρησης της τρίτης αγωνιστικής των μπαράζ ανόδου για την Γ’ Εθνική του πέμπτου ομίλου των πρωταθλητών ΕΠΣ ανάμεσα στον Παναρκαδικό και την Θύελλα Αμελοκήπων.

Κυριακή 12 Μαίου, 15:45

Παναρκαδικός-Θύελλα Αμπελοκήπων: Μαράνος-Βλατάκης-Βαμβακάς (Αθηνών)

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 9 May 2024 | 7:08 pm


«Η Αντιφασιστική Νίκη συνεχίζει να εμπνέει τους λαούς»

φωτογραφία αρχείου arcadiaportal.gr

Έναν χρόνο πριν την 80ή επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, τα σύννεφα ενός νέου γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου πυκνώνουν. Ο παλαιστινιακός λαός είναι αντιμέτωπος με μία ακόμα επιχείρηση μαζικής εξόντωσης του κράτους - δολοφόνου του Ισραήλ. Παράλληλα κλιμακώνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, έχει ανοίξει νέα πολεμική εστία στην Ερυθρά, οξύνονται οι αντιθέσεις στα Βαλκάνια, συνεχίζονται οι διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο.
Η ηρωική πάλη του Κόκκινου Στρατού, του σοβιετικού λαού, των αντιστασιακών κινημάτων με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές στα καπιταλιστικά κράτη που βρέθηκαν υπό την κατοχή, φανερώνουν διαχρονικά τις ανυπέρβλητες δυνάμεις του οργανωμένου λαού, συνεχίζουν να εμπνέουν τις εργατικές - λαϊκές δυνάμεις όπου Γης, στην πάλη τους ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το καθεστώς της ταξικής εκμετάλλευσης. Παρά τον ορισμό της 9ης Μάης ως ''Ημέρας της Ευρώπης'', τα υπέρογκα ποσά που διατίθενται από τα εγχώρια αστικά και τα ευρωενωσιακά επιτελεία για το ξαναγράψιμο της Ιστορίας, παρά τις ''διαφημιστικές καμπάνιες'' για την προώθηση του ανιστόρητου ιδεολογήματος της ταύτισης φασισμού - κομμουνισμού, τα εκατομμύρια των νεκρών της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών κατέκτησαν με το αίμα τους τη θέση τους στην καρδιά των λαών, συνεχίζουν να στοιχειώνουν τις σκέψεις των ιμπεριαλιστικών επιτελείων.

Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, όπως και ο Πρώτος, ήταν αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για το μοίρασμα αγορών, εδαφών και σφαιρών επιρροής και της όξυνσής τους σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Στα καπιταλιστικά κράτη που είχαν ηττηθεί στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο ή είχαν ''αδικηθεί''' από τη μοιρασιά της πολεμικής λείας, ο φασισμός - ναζισμός προωθήθηκε ως πιο αποδοτική μορφή της καπιταλιστικής εξουσίας για την κατάπνιξη του εργατικού - κομμουνιστικού κινήματος και για την αλλαγή του διεθνούς συσχετισμού δυνάμεων που διαμόρφωσαν οι συμφωνίες λήξης του πολέμου, μέσω μιας νέας πολεμικής αναμέτρησης. Γι' αυτό η επικράτηση του φασισμού - ναζισμού χρηματοδοτήθηκε από τα βασικότερα μονοπώλια αυτών των καπιταλιστικών κρατών, ενώ για όσο διάστημα στρέφονταν αποκλειστικά στην καταστολή του εσωτερικού ταξικού εχθρού γνώρισαν τα εγκώμια και των αστικών τάξεων των αντίπαλων καπιταλιστικών κρατών. Η δημαγωγία και η επικράτηση του ναζισμού διευκολύνθηκε από τις ιμπεριαλιστικές συνθήκες λήξης του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και τη δυσαρέσκεια που προκάλεσε η μεταπολεμική διαχείρισή τους από τις γερμανικές σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις. Ο φασισμός - ναζισμός προσέφερε τα πάντα στα μονοπώλια, με πρώτο την καταστολή της συνδικαλιστικής δράσης και της απεργίας και τις εκτεταμένες διώξεις των κομμουνιστών.

Ακόμη και όταν η καπιταλιστική εξουσία προέκρινε τη φιλελεύθερη - κοινοβουλευτική μορφή και προχωρούσε σε μέτρα κατά των φασιστών, αυτά ήταν προσχηματικά, προσωρινά και ανώδυνα: Ο Χίτλερ κρατήθηκε στη φυλακή για σύντομο διάστημα και υπό ευνοϊκές συνθήκες μετά το ναζιστικό πραξικόπημα του 1923, ενώ τα τάγματα εφόδου των ναζί συγκροτήθηκαν και δρούσαν σχεδόν ανενόχλητα, κάποτε και με τη συμβολή των κρατικών κατασταλτικών μηχανισμών και πριν την επικράτηση του ναζισμού στη Γερμανία. Λίγο νωρίτερα, στην Ιταλία, ο βασιλιάς αρνήθηκε την κήρυξη στρατιωτικού νόμου για την αντιμετώπιση των ολιγάριθμων φασιστών που κατευθύνονταν στη Ρώμη και παρέδωσε την εξουσία στον Μουσολίνι. Μετά τον διορισμό του Χίτλερ στη γερμανική καγκελαρία από τον Πρόεδρο Χίντεμπουργκ, οι ναζί οργάνωσαν την προβοκάτσια του Ράιχσταγκ και έθεσαν το Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας εκτός νόμου, προκειμένου να αποκτήσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ουδέποτε ο φασισμός - ναζισμός ήταν ''αντισυστημικός'', όπως επιχειρούν σήμερα να τον παρουσιάσουν τα αστικά κόμματα. Αντίθετα ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της καπιταλιστικής εξουσίας. Αυτό αποδεικνύεται και σήμερα από την αποκάλυψη των πολυπλόκαμων δεσμών των φασιστικών και ναζιστικών δυνάμεων με καπιταλιστικά συμφέροντα, αλλά και με τους μηχανισμούς του καπιταλιστικού κράτους και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών. Τα κροκοδείλια δάκρυα των αστικών δυνάμεων για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη δεν μπορούν να συγκαλύψουν το γεγονός ότι είναι οι ίδιες δυνάμεις που συνομιλούν και συναποφασίζουν με την Μελόνι, τον Σαλβίνι και τους άλλους πολιτικούς απογόνους του ιταλικού φασισμού, που παρουσιάζουν τους ναζιστές του Τάγματος Αζόφ ως μαχητές της ελευθερίας. Δεν μπορούν να συγκαλύψουν ότι το νομικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν ή υπερασπίζονται από κοινού ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ (ανάμεσά τους και οι διάφορες εκδοχές που προέκυψαν απ' αυτά τα κόμματα) απ' τη μια επιφύλαξε ποινές χάδι για τους εγκληματίες της Χρυσής Αυγής, ενώ απ' την άλλη επιτρέπει τη μεταμφίεση των φασιστικών μορφωμάτων, την ίδια ώρα που αναγορεύει σε έγκλημα κάθε εργατική - λαϊκή κινητοποίηση.

Ουδέποτε το καπιταλιστικό κράτος θέλησε πραγματικά να αντιμετωπίσει τον φασισμό - ναζισμό, αφού αυτός αποτελεί μία από τις πολιτικές μορφές της καπιταλιστικής εξουσίας, η οποία άλλοτε με τον μανδύα της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και άλλοτε με τη ρομφαία της δικτατορίας τάσσεται πάντα υπέρ των καπιταλιστικών συμφερόντων και ενάντια στις ανάγκες των εργατικών - λαϊκών δυνάμεων.

Απέναντι στον φασισμό - ναζισμό στάθηκαν εξαρχής και τελικά τον νίκησαν η ΕΣΣΔ, τα ανά τον κόσμο αντιστασιακά λαϊκά κινήματα, στα οποία πρωτοστάτησαν τα αντίστοιχα κομμουνιστικά κόμματα στις κατεχόμενες χώρες, οι κομμουνιστές και άλλοι ριζοσπάστες αγωνιστές που αντιπάλεψαν τον φασισμό - ναζισμό στην καρδιά του τέρατος, υπό τρομακτικές φυσικά συνθήκες. Οι αριθμοί είναι αδιάψευστοι: Πάνω από 20 εκατομμύρια νεκροί από την ΕΣΣΔ, πολλοί από αυτούς μέλη του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκοι) και της Νεολαίας του, της Κομσομόλ. Το 25% του συνόλου των στρατευμάτων του φασιστικού άξονα χάθηκε στο ανατολικό μέτωπο, στην άμυνα της Μόσχας, στην πολιορκία του Λένινγκραντ, στην εποποιία του Στάλινγκραντ, στη Μάχη του Κουρσκ και αλλού. Τίποτα από αυτά δεν θα γινόταν χωρίς την ανωτερότητα του σοσιαλιστικού συστήματος, την εργατική εξουσία, τα πλεονεκτήματα της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής και του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, τα σημαντικά βήματα της ΕΣΣΔ στη γυναικεία χειραφέτηση και την ενότητα όλων των σοβιετικών εθνοτήτων, τον αξιόμαχο Κόκκινο Στρατό και τον ηρωικό παρτιζάνικο αγώνα του σοβιετικού λαού. Αυτά ενέπνευσαν τους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές σε όλο τον κόσμο στην πάλη τους ενάντια στον φασισμό - ναζισμό.

Στην Ελλάδα το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ, η ΕΠΟΝ, οι άλλες ΕΑΜικές οργανώσεις με αιμοδότη και καθοδηγητή το ΚΚΕ έσωσαν τον λαό από την πείνα, έδωσαν ηρωικές μάχες, απελευθέρωσαν μεγάλες περιοχές της χώρας, όπου υπό την προστασία του ΕΛΑΣ συγκροτήθηκαν λαογέννητοι θεσμοί τοπικής διοίκησης, εκπαίδευσης και δικαιοσύνης, ματαίωσαν τα σχέδια του φασιστικού Αξονα για την επιστράτευση Ελλήνων εργατών και συνέβαλαν στη νικηφόρα έκβαση του πολέμου.

Ο πόλεμος ήταν δίκαιος από την πλευρά της ΕΣΣΔ, που υπερασπιζόταν τη σοσιαλιστική εξουσία, και από την πλευρά των αντιστασιακών κινημάτων. Ηταν άδικος τόσο από την πλευρά του φασιστικού Αξονα όσο και από την πλευρά των Αγγλοαμερικανών Συμμάχων, που παρά τις διαφορές τους ανταγωνίζονταν μεταξύ τους για τα γεωπολιτικά εκμεταλλευτικά συμφέροντά τους. Αυτή η κοινή ταξική σύμπλευση όλων των καπιταλιστικών κρατών, νικητών και ηττημένων, όσο κι αν έγινε προσπάθεια να κρυφτεί αρχικά, φανερώθηκε την επομένη του πολέμου, όταν ενώθηκαν ενάντια στις χώρες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, ''χτύπησαν'' το εργατικό - λαϊκό και κομμουνιστικό κίνημα όπου χρειάστηκε και ενσωμάτωσαν πρώην φασίστες και ναζιστές στους εγχώριους κρατικούς μηχανισμούς και στους αντίστοιχους των ιμπεριαλιστικών τους συμμαχιών. Πολλοί από τους εγκληματίες πολέμου φυγαδεύτηκαν στη Λατινική Αμερική και αξιοποιήθηκαν ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα. Την ώρα που δεκάδες στρατηγοί του ΝΑΤΟ ήταν πρώην ναζί, το Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας, που προσέφερε δεκάδες χιλιάδες μάρτυρες στον αντιφασιστικό αγώνα, τέθηκε και πάλι εκτός νόμου. Ακόμα, ο Βάλτερ Χαλστάιν, πρώτος πρόεδρος της Κομισιόν την περίοδο 1958 - 1967, που στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναφέρεται ως πρωτεργάτης της, υπήρξε στέλεχος του ναζιστικού κόμματος.

Και στην Ελλάδα, αμέσως μετά τον πόλεμο, όσες αστικές δυνάμεις ανέχτηκαν ή και συνεργάστηκαν με τις αρχές Κατοχής και οι άλλες που συμμάχησαν με τον βρετανικό ιμπεριαλισμό ξεπέρασαν την αντιπαλότητά τους και ενώθηκαν υπό τη σκέπη του Παλατιού, με κοινό ταξικό στόχο την υπεράσπιση της καπιταλιστικής εξουσίας και την καταστολή των εργατικών - λαϊκών δυνάμεων, που τόλμησαν να σηκώσουν κεφάλι στα χρόνια της Κατοχής και να διεκδικήσουν τη δική τους εξουσία.

Η μεταπολεμική σταθεροποίηση της καπιταλιστικής εξουσίας στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες δεν σημαίνει ότι η εργατική - λαϊκή πάλη δεν μπορούσε να νικήσει τον ταξικό εχθρό της. Η αναμέτρηση των εργατικών - λαϊκών δυνάμεων με την καπιταλιστική εξουσία αποδυναμώθηκε, έχασε χρόνο και ευκαιρίες γιατί εγκλωβίστηκε στη στρατηγική της ονομαζόμενης ''εθνικής ενότητας'', δεν έθεσε έγκαιρα και ξεκάθαρα τον στόχο της ανατροπής του παλιού, της καπιταλιστικής εξουσίας, την κατάκτηση της νέας εργατικής - λαϊκής εξουσίας.

Οι αδυναμίες του ΚΚΕ και του εργατικού - λαϊκού κινήματος στην Ελλάδα συνδέονταν με αντίστοιχες αδυναμίες στις επεξεργασίες του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος. Το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα, το ίδιο το ΚΚΣΕ δεν μπόρεσαν έγκαιρα να αναπροσαρμόσουν τη στρατηγική τους στις συνθήκες που διαμορφώθηκαν προς τη λήξη του πολέμου, ώστε να ενισχυθεί η πάλη για μια σταθερή αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων προς όφελος του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Παρ' όλα αυτά, η 9η Μάη συνεχίζει να αποδεικνύει τη δύναμη που διαθέτει ο λαός, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες, να νικήσει τον όποιο ιμπεριαλιστικό συνασπισμό και εγχώριο εκμεταλλευτή, να ανοίξει τον δρόμο για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Το ΚΚΕ καλεί κάθε εργάτη, βιοπαλαιστή αγρότη, αυτοαπασχολούμενο, νέο και γυναίκα που προέρχεται από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να δείξει αυτήν τη δύναμη σε όλες τις μάχες - και στην επικείμενη των ευρωεκλογών - για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ, το δυνάμωμα της πάλης για την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών - λαϊκών αναγκών, ενάντια στην ΕΕ και στην εξουσία των μονοπωλίων, στη γραμμή αποδέσμευσης από ΕΕ και ΝΑΤΟ και όλες τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, με την εξουσία και την οικονομία στα δικά τους χέρια, με επίκεντρο τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος.

Με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό σπάμε τα δεσμά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανοίγουμε τον δρόμο για πανευρωπαϊκή εργατική - λαϊκή αντεπίθεση, για την Ελλάδα και την Ευρώπη των εργατών, των αγροτών, των λαών, για την Ελλάδα και την Ευρώπη του σοσιαλισμού».

 

Δελτίο Τύπου ΚΚΕ

 

Ειδήσεις: 
Tags: 

Δημοσιεύθηκε στις 9 May 2024 | 7:00 pm


«Σάρωσαν» τα μετάλλια στο διεθνές μίτινγκ ρυθμικής γυμναστικής της Χαλκίδας η Χριστίνα και η Βίκυ Δημοπούλου (pics)

Σάρωσαν για ακόμα μια φορά τα κορίτσια του Α.Ο Νίκη Μεγαλόπολης στο "5ο IRINI CUP" διεθνές μίτινγκ ρυθμικής γυμναστικής που διεξήχθη στην Χαλκίδα.

Συγκεκριμένα η Χριστίνα Δημοπουλου κατέλαβε την πρώτη θέση στο ελεύθερο, ενώ η Βίκυ κατέλαβε την δεύτερη θέση στο ελεύθερο πρόγραμμα με πολύ μικρή διαφορά από την πρώτη θέση!

Η εμφάνιση τους στους αγώνες άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις και έδωσε πολλές υποσχέσεις για το μέλλον.

Συγχαρητήρια κορίτσια!

Δημοσιεύθηκε στις 9 May 2024 | 6:47 pm


Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί στην Τρίπολη την Παρασκευή λόγω έργων

Σας ενημερώνουμε ότι, την Παρασκευή 10/5/2024 η οδός Καλαμάτας θα είναι κλειστή από το ύψος της οδού Αγ. Παντελεήμονος έως το ύψος της Λεωφ. ΟΗΕ και η εκτροπή, των οχημάτων που κινούνται προς την Λεωφ. ΟΗΕ θα γίνεται, από την οδό Αγ.Παντελεήμονος, απο τις 7:00 μέχρι τις 19:00 λόγω εκτέλεσης έργων κοινής ωφέλειας που αφορούν το φυσικό αέριο.

Ευχαριστούμε, εκ των προτέρων, για την κατανόηση σας, για την επικείμενη κυκλοφοριακή συμφόρηση στη συμβολή των οδών Καλαμάτας, Ταπιας και Λεωφ ΟΗΕ λόγω των εργασιών

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 9 May 2024 | 6:21 pm


Με την «λάμψη» όλων των κορυφαίων αθλητών το Φεστιβάλ Ρίψεων «Μανώλης Μανωλόπουλος» (vid)

Το σπουδαίο αθλητικό γεγονός της Τρίπολης, το κορυφαίο μίτινγκ ρίψεων της χώρας μας, το Φεστιβάλ Ρίψεων «Μανώλης Μανωλόπουλος» έρχεται το Σάββατο 11 Μαίου και στο περιθώριο αυτού το απόγευμα της Πέμπτης (9/5) πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου.

Τα κορυφαία ονόματα της χώρας μας μαζί με τους καλύτερους αθλητές των ρίψεων της Κύπρου θα είναι στην Τρίπολης για να λάβουν μέρος στο «Μανώλης Μανωλόπουλος» γεμίζοντας το Φεστιβάλ Ρίψεων με προυποθέσεις για ρεκόρ και μεγάλες επιδόσεις.

Ο πρόεδρος του ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ της Περιφέρειας Πελοποννήσου Κώστας Βινατσέλας, ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Κώστας Μανδρώνης, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Τρίπολης αρμόδιος για θέματα αθλητισμού Γιώργος Λαγός και ο Τεχνικός Σύμβουλος του ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ της Περιφέρειας Πελοποννήσου Σπύρος Τριανταφυλλόπουλος μίλησαν για την εφετινή διοργάνωση.

Ο πρόεδρος του ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ της Περιφέρειας Πελοποννήσου Κώστας Βινατσέλας ευχαρίστησε τον Δήμο Τρίπολης και την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την αρωγή και την βοήθεια τους και τόνισε πως το Φεστιβάλ Ρίψεων μαζί με τα μεγάλα ονόματα συνδυάζει και τον αναπτυξιακό χαρακτήρα για να νέα ταλέντα αποτελώντας σκαλοπάτι για την στελέχωση Εθνικών ομάδων.

Παράλληλα, ο Κώστας Βινατσέλας μίλησε και για το διεθνές χαρακτήρα του Φεστιβάλ Ρίψεων της Τρίπολης καθώς εκτός από τους κορυφαίους της Ελλάδας στην δυναμική θα είναι και η παρουσία Κύπριων αθλητών με το μίτινγκ αυτό να έχει μεγάλη σημασία για το καλεντάρι των αθλητών.,

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Κώστας Μανδρώνης αναφέρθηκε στην σημασία τέτοιων μεγάλων διοργανώσεων και στο γεγονός πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι εδώ για να στηρίζει τόσο σημαντικούς αγώνες όπως το Φεστιβάλ Ρίψεων «Μανώλης Μανωλόπουλος» με Πανελλήνια και διεθνή πια εμβέλεια.

Ο Αντιδήμαρχος αρμόδιος για θέματα αθλητισμού Γιώργος Λαγός με συναισθηματικό τρόπο μίλησε για την γνωριμία και την φιλία του με τον αείμνηστο Μανώλη Μανωλόπουλο και πως ο Δήμος Τρίπολης στηρίζει και αυτός με την σειρά του τα μεγάλα αυτά αθλητικά γεγονότα όπως αυτό.

Επίσης, ο Γιώργος Λαγός απαντώντας σε ερωτήσεις για το ΔΑΚ Τρίπολης αναφέρθηκε στο όραμα για την δημιουργία ενός κλειστού στίβου που θα αποτελέσει πόλο αθλητικής έλξης, για τα υπόλοιπα έργα που έχουν δρομολογηθεί εκφράζοντας ταυτόχρονα την αισιοδοξία του πως μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο το κολυμβητήριο θα έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

Ο Τεχνικός Σύμβουλος του ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ της Περιφέρειας Πελοποννήσου Σπύρος Τριανταφυλλόπουλος στάθηκε στις πολλές και ξεχωριστές μάλιστα συμμετοχές και πως η Τρίπολη διοργανώνει έναν αγώνα αντάξιο της μνήμης και της προσφοράς του Μανώλη Μανωλόπουλου στον στίβο αλλά και του επιπέδου των αθλητών που λαμβάνουν μέρος.

Να σημειωθεί ότι οι αγώνες ξεκινούν ανά κατηγορία στις 09:00 το πρωί του Σαββάτου 11 Μαίου και θα ολοκληρωθούν στις 21:00 (πατήστε ΕΔΩ για να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα και ανά κατηγορίες).

Ειδήσεις: 
Video: 

ArcadiaPortal.gr Συνέντευξη τύπου για το Φεστιβάλ Ρίψεων "Μανώλης Μανωλόπουλος"

Video of ArcadiaPortal.gr Συνέντευξη τύπου για το Φεστιβάλ Ρίψεων "Μανώλης Μανωλόπουλος"

Δημοσιεύθηκε στις 9 May 2024 | 6:05 pm


Ν. Παπανδρέου: Αν το ΠαΣοΚ έρθει τρίτο στις ευρωεκλογές, «έχουμε θέμα»

Για το διακύβευμα των επικείμενων Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου μίλησε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Παπανδρέου, ο οποίος έθεσε περί συνεπειών σε περίπτωση που η Χαριλάου Τρικούπη δεν διεκδικήσει τη δεύτερη θέση στις κάλπες για την Ευρωπαϊκή Ένωση, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Status FM 107,7».

Συγκεκριμένα, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «αν βγούμε τρίτοι, έχουμε θέμα», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν θα υπάρχει θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, αλλά «αλλά θα πρέπει να γίνει διάλογος», σε περίπτωση που σημειωθούν λάθη.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 9 May 2024 | 6:00 pm


Τα δικαιολογητικά για εγγραφές για τις Παιδικές Κατασκηνώσεις του Δήμου Τρίπολης

Την λειτουργία των παιδικών κατασκηνώσεων του Δήμου Τρίπολης στο Παράλιο Άστρος για το χρονικό διάστημα από 17 Ιουνίου 2024 έως 12 Αυγούστου 2024.

 

Δικαιούχοι είναι τα παιδιά που είναι δημότες του Δήμου Τρίπολης και έχουν γεννηθεί κατά τα έτη 2012 έως και το έτος 2017 (ηλικίας 7-12 ετών).

ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΙ

1η ΠΕΡΙΟΔΟΣ: 17/6/2024 ΕΩΣ 25/6/2024 ΑΓΟΡΙΑ ………………… 8–10 ΕΤΩΝ

2η ΠΕΡΙΟΔΟΣ: 25/6/2024 ΕΩΣ 03/7/2024 ΚΟΡΙΤΣΙΑ ……………... 8-10 ΕΤΩΝ

3η ΠΕΡΙΟΔΟΣ: 03/7/2024 ΕΩΣ 11/7/2024 ΑΓΟΡΙΑ ………………. 10-12 ΕΤΩΝ

4η ΠΕΡΙΟΔΟΣ: 11/7/2024 ΕΩΣ 19/7/2024 ΚΟΡΙΤΣΙΑ …………….. 10-12 ΕΤΩΝ

5η ΠΕΡΙΟΔΟΣ: 19/7/2024 ΕΩΣ 27/7/2024 ΑΓΟΡΙΑ ……………….. 10-12 ΕΤΩΝ

6η ΠΕΡΙΟΔΟΣ: 27/7/2024 ΕΩΣ 04/8/2024 ΚΟΡΙΤΣΙΑ …………….. 10-12 ΕΤΩΝ

7η ΠΕΡΙΟΔΟΣ: 04/8/2024 ΕΩΣ 12/8/2024 ΑΓΟΡΙΑ&ΚΟΡΙΤΣΙΑ … 7 - 8 ΕΤΩΝ

Η αναχώρηση των παιδιών για την κατασκήνωση θα γίνεται με λεωφορείο του Δήμου από το Γήπεδο του Αστέρα στις 8:00 το πρωί και θα επιστρέφουν στον ίδιο χώρο στις 10:30 – 11:00 το πρωί.

Δικαιολογητικά εγγραφής:

  1. Αίτηση όπου όλα τα πεδία πρέπει να συμπληρωθούν υποχρεωτικά (Υπόδειγμα επισυνάπτεται στο τέλος της ανακοίνωσης).
  2. Το έντυπο «ΚΑΡΤΕΛΑ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΗ - ΤΡΙΑΣ» συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο υποχρεωτικά από τον γιατρό και από τον γονέα (Υπόδειγμα επισυνάπτεται στο τέλος της ανακοίνωσης).
  1. 3. Φωτοτυπία 1ης σελίδας βιβλιαρίου υγείας του παιδιού.
  1. 4. Φωτοτυπία λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος ή τηλεφώνου γονέα, όπου αναγράφεται η διεύθυνση κατοικίας.
  1. 5. Εκκαθαριστικό ή Φορολογική Δήλωση που αφορά το έτος 2022 ή 2023.
  1. 6. Εάν υπάρχει διαζύγιο φωτοτυπία απόφασης επιμέλειας τέκνου.

Τα σχετικά έντυπα είναι συνημμένα στην ανακοίνωση την οποία μπορείτε να αναζητήσετε:

α) στην ιστοσελίδα του Δήμου Τρίπολης (www.tripolis.gr)

β) στο Γραφείο Πρωτοκόλλου του Δήμου και

γ) στα ΚΕΠ του Δήμου Τρίπολης.

Οι Αιτήσεις για τις παιδικές κατασκηνώσεις θα κατατίθενται στο πρωτόκολλο του Δήμου Τρίπολης (Λαγοπάτη και Αταλάντης) το χρονικό διάστημα από Δευτέρα 13 Μαΐου 2024 έως και την Παρασκευή 24 Μαΐου 2024.

Τα παιδιά που θα συμμετέχουν στην κατασκήνωση θα πρέπει να έχουν μαζί τους ατομικά εφόδια σύμφωνα με την συνημμένη κατάσταση.

Διευκρινίσεις :

-Σε περίπτωση πληρότητας σε κάποια κατασκηνωτική περίοδο θα διενεργείται κλήρωση έτσι ώστε να μετακινούνται αυτόματα τα παιδιά σε αντίστοιχη κατασκηνωτική περίοδο όπου θα υπάρχει κενό.

-Σε περίπτωση πληρότητας σε όλες τις κατασκηνωτικές περιόδους θα γίνεται η επιλογή με βάση το εκκαθαριστικό σημείωμα ή τη φορολογική δήλωση που αφορά το έτος 2022 ή 2023.

Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2713600425, 2713610456, 2713600480,2713600479

Βρείτε εδώ τα σχετικά έντυπα.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 9 May 2024 | 5:58 pm


Λεωνίδιο: Ομιλία της Παναγιώτας Πανούση την Κυριακή

φωτογραφία αρχείου arcadiaportal.gr

Ομιλία από την Πανούση Παναγιώτα, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ

Κυριακή 12 Μάη στις 7:00μμ

Στο καφενείο του ΓΑΛΛΟΥ (παλαιό Δημαρχείο) στο Λεωνίδιο

Δημοσιεύθηκε στις 9 May 2024 | 5:29 pm


Τρεις συλλήψεις, ανάμεσά τους ανήλικος, για απόπειρα κλοπής

φωτογραφία αρχείου arcadiaportal.gr

Συνελήφθησαν, χθες (8.5.2024) το πρωί, σε τοπική κοινότητα του δήμου Σπάρτης, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Σπάρτης, -2- ημεδαποί, ηλικίας 24 και 18 ετών, αντίστοιχα και -1- ανήλικος ημεδαπός, γιατί λίγο νωρίτερα, εισήλθαν σε οικία με σκοπό την κλοπή, δίχως όμως να ολοκληρώσουν την πράξη τους, καθώς έγιναν αντιληπτοί.

Τέλος, κατασχέθηκε όχημα ως μέσο τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 9 May 2024 | 5:00 pm


Τοποθέτηση κυβόλιθων στην πλατεία Αγίου Βασιλείου στην Τρίπολη (pics)

Συνεχίζονται μετά τις εορτές του Πάσχα οι εργασίες ανάπλασης της πλατείας Αγίου Βασιλείου με την τοποθέτηση κυβόλιθων.

Την Πέμπτη 9 Μαΐου το συνεργείο ξεκίνησε την τοποθέτηση κυβόλιθων στην είσοδο της πλατείας Αγίου Βασιλείου και οι εργασίες προχωρούν προς την οδό Κύπρου.

Να αναφέρουμε ότι θα παραμείνει κλειστή η οδός 28ης Οκτωβρίου στη συμβολή της με την οδό Νικηταρά, λόγω την εργασιών έως το ύψος της οδούς Ερμού.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 9 May 2024 | 4:50 pm


Ηλεία: 37 άτομα με τροφική δηλητηρίαση μετά από πανηγύρι

Ένα υπαίθριο γεύμα, ανήμερα του Αγίου Γεωργίου έστειλε με τροφική δηλητηρίαση 37 άτομα στο Κέντρο Υγείας Βάρδας. Όλοι κάτοικοι χωριού της Βουπρασίας, συμμετείχαν στο πανηγυρικό εορταστικό τραπέζι που είχε στηθεί στον αύλειο χώρο εκκλησίας του Αγ. Γεωργίου. Η καθιερωμένη γιορτή του χωριού όμως, κατέληξε σε μεγάλη περιπέτεια για τους κατοίκους που λίγο μετά την κατανάλωση του γεύματος κατέληξαν με έντονα συμπτώματα στο Κέντρο Υγείας.

Κάτοικοι κάθε ηλικίας, από 15 έως και 90 ετών κατέληξαν στο Κέντρο Υγείας Βάρδας με έντονους πόνους για τις πρώτες βοήθειες.

Όπως κατήγγειλε στο ilialive.gr κάτοικος του χωριού που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, 37 άτομα, όλοι συνδαιτυμόνες στο ίδιο τραπέζι, λίγη ώρα μετά το γεύμα παρουσίασαν τα πρώτα συμπτώματα με έντονους πόνους στο στομάχι και την κοιλιακή χώρα. «Όλοι φάγαμε από το ίδιο φαγητό. Υπήρχε βραστό κρέας και γλυκά. Λίγη ώρα μετά άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα. Έντονη αδιαθεσία, πόνοι στην κοιλιά και 37 άτομα καταλήξαμε στο Κέντρο Υγείας με τροφική δηλητηρίαση. Οι γιατροί που εφημέρευαν μας πρόσφεραν τις πρώτες βοήθειες, φαρμακευτική αγωγή και ορούς».

Από νωρίς το μεσημέρι, γύρω στη μια μέχρι και το βράδυ στις οκτώ το Κέντρο Υγείας Βάρδας δέχτηκε δεκάδες κατοίκους ακριβώς με τα ίδια συμπτώματα.

Όπως δήλωσε στο ilialive.gr ο αναπληρωτής διευθυντής του Κ.Υ. Σταύρος Λεβέντης, οι πρώτοι ασθενείς ήταν δύο αδέρφια 15 και 16 ετών και η μητέρα τους. «Αρχικά νομίσαμε ότι πρόκειται για γαστρεντερίτιδα. Μόλις όμως άρχισαν να έρχονται και άλλοι ασθενείς, οι οποίοι ήταν όλοι από το ίδιο χωριό και βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι, διαπιστώσαμε αμέσως ότι πρόκειται για τροφική δηλητηρίαση. Τα συμπτώματα ήταν έντονα: πόνοι στη κοιλιακή περιοχή, ναυτία, εμετός και διάρροια. Αμέσως παρασχέθηκε η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και διαχειριστήκαμε την κατάσταση στο Κέντρο Υγείας, χωρίς να χρειαστεί καμία διακομιδή. Οι ασθενείς παρέμειναν στην βραχεία νοσηλεία με ορούς και μόλις ένιωσαν καλύτερα επέστρεψαν όλοι στα σπίτια τους. Πάντως μέχρι να ενεργήσουν τα φάρμακα, υπέφεραν από τους πόνους» καταλήγει ο κ. Λεβέντης, που σημειώνει ότι αν οι συνθήκες μαγειρέματος ή και συντήρησης του κρέατος δεν είναι οι κατάλληλες, υπάρχει πάντα μεγάλος κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης.

Πηγή: ilialive.gr

Tags: 

Δημοσιεύθηκε στις 9 May 2024 | 4:39 pm


Τον Ιούλιο το Παγκόσμιο Συνέδριο Αρκάδων στην Τρίπολη

Μετά τη τελευταία διαδικτυακή συνεδρίαση το ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΕΝΩΣΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ (Π.Π.Σ-Ε.Ο.) αποφάσισε τη διεξαγωγή του 10ου ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΑΡΚΑΔΩΝ στις 28 – 31 Ιουλίου, 2024 στην Τρίπολη.

Με ιδιαίτερη χαρά, λοιπόν, σας προσκαλούμε στο φετινό Συνέδριο που πραγματοποιείται υπό την Προεδρία της ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ( Panarcadian Federation of America), το οποίο έρχεται να συνεχίσει έναν επιτυχημένο και χρήσιμο θεσμό, αν και τα παγκόσμια γεγονότα και οι δυσκολίες που προέκυψαν καθυστέρησαν τη διεξαγωγή του, συνεχίζει να δηλώνει την παρουσία του και να αποτελεί τη δυναμική εκπροσώπηση όλων των Αρκάδων ανά την οικουμένη.

Το Συνέδριό μας είναι η έμπρακτη απόδειξη της πολύ μεγάλης αγάπης όλων των Αρκάδων για την ιδιαίτερη πατρίδα μας. Εκφράζει την ακάματη προσπάθειά μας να στηρίξουμε την Αρκαδία και τους απανταχού Αρκάδες με νέες ιδέες και ενέργειες για μια θετικότερη παρουσία όλων μας στο μέλλον.

αποτελέσει βήμα για συζήτηση και διατύπωση κοινών θέσεων και πρακτικών, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί η φιλοδοξία μας που είναι η ισχυροποίηση και ο εκσυγχρονισμός του συνεδρίου σε συμβατά για την εποχή επίπεδα, ώστε να συνεχίσει να είναι το σημείο προσέγγισης του Αρκαδισμού και των Αρκάδων για το μέλλον.

Θα αποτελέσει παράλληλα αντάμωμα των απανταχού Αρκάδων που ζουν και προοδεύουν σε όλο τον κόσμο, δίνοντας τους την ευκαιρία για προσέγγιση με τον τόπο και τους ανθρώπους του.

Θα ακολουθήσει αναλυτικό πρόγραμμα των εργασιών του Συνεδρίου και όλων των χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τη διεξαγωγή του.

Για το 10ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ

Παναρκαδική Ομοσπονδία Αμερικής Η Πρόεδρος Βουρνά Αγγελική

Παναρκαδική Ομοσπονδία Αυστραλίας Ο Πρόεδρος Τσιμογιάννης Χρήστος Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδος Ο Πρόεδρος Μπένος Παναγιώτης

Παναρκαδική Ομοσπονδία Καναδά Η Πρόεδρος Ηλιόπουλου Νότα

Δημοσιεύθηκε στις 9 May 2024 | 4:34 pm


«Υποβαθμίζονται από την κυβέρνηση οι τουρκικές προκλήσεις»

Eurokinissi

Οι προκλήσεις της τουρκικής κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα, με διαδοχικές Navtex που δεσμεύουν περιοχές του Αιγαίου, την αντίδραση στη χάραξη θαλάσσιων πάρκων σε Αιγαίο και Ιόνιο και με τελευταίο κρούσμα τη μετατροπή της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, ενός χώρου πολιτιστικής κληρονομιάς, σε τζαμί, εκθέτουν όσους συστηματικά καλλιεργούν τον εφησυχασμό για τα “ήρεμα νερά” στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.  

Η υποβάθμιση αυτών των προκλήσεων, αλλά και ο τρόπος αντιμετώπισής τους από την κυβέρνηση εντείνουν την ανησυχία ενόψει και της επικείμενης επίσκεψης Μητσοτάκη στην Άγκυρα, σε μια περίοδο που οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών διεθνώς έχουν περάσει σε άλλη “πίστα”, ενώ το “τραπέζι” των ΝΑΤΟϊκών διευθετήσεων εις βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι από καιρό “στρωμένο”.
 

ΑΘΗΝΑ 8/5/2024                                                ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 9 May 2024 | 4:28 pm


Εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 201 χρόνων από τη Σύγκληση της Β΄ Εθνοσυνέλευσης στο Άστρος

Την Παρασκευή 10 Μαΐου 2024, κορυφώνονται στον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας, οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου 201 χρόνων από τη Σύγκληση της Β΄ Εθνοσυνέλευσης του 1823.

Στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου θα τελεστεί ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Στη συνέχεια, στον Ιερό χώρο της Β΄ Εθνοσυνέλευσης θα πραγματοποιηθεί Επιμνημόσυνη Δέηση και θ’ ακολουθήσει η εκφώνηση του πανηγυρικού λόγου της ημέρας από τον κ. Αριστείδη Χατζή, Καθηγητή Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στη συνέχεια στην κεντρική πλατεία Άστρους θα λάβει χώρα η μεγαλοπρεπής παρέλαση.

Επίσης, το βράδυ της Παρασκευής, 10 Μαΐου και ώρα 20:30, στην κεντρική πλατεία του Άστρους, θα διεξαχθεί το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών με τη συμμετοχή πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής.

χδφ

Δημοσιεύθηκε στις 9 May 2024 | 4:12 pm


Κορινθία: Μία σύλληψη για οπλοκατοχή και ναρκωτικά

φωτογραφία αρχείου eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Συνελήφθη, χθες (8.5.2024) το πρωί, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Βέλου-Βόχας, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) Κορινθίας, 41χρονος ημεδαπός, γιατί κατείχε μαχαίρι, με μήκος λάμας -7- εκατοστά, καθώς και -6- ναρκωτικά δισκία, τα οποία κατασχέθηκαν.

Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Βέλου-Βόχας.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 9 May 2024 | 4:00 pm


Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: Συνεχίζεται η αισχροκέρδεια των τραπεζών και η Κυβέρνηση κάνει ότι δεν βλέπει

Με συνεχείς παρεμβάσεις μου στη Βουλή έχω επισημάνει με στοιχεία, την εξωφρενική αύξηση της κερδοφορίας των τραπεζών από τόκους αλλά και από προμήθειες, που σημειώθηκε το 2022, το 2023 και συνεχίζεται το 2024.

Το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης για το ζήτημα των μηδενικών επιτοκίων καταθέσεων μας απάντησε τον Νοέμβριο το 2023 ότι «ο ρόλος ενός υγιούς και ανταγωνιστικού τραπεζικού συστήματος περιλαμβάνει την προσφορά ευρέος φάσματος επιλογών στους καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων των καταθετικών λογαριασμών με ανταγωνιστικά επιτόκια.» Έκτοτε όμως τα επιτόκια καταθέσεων για νοικοκυριά όσο και για επιχειρήσεις, τόσο μιας ημέρας όσο και με συμφωνημένη διάρκεια, σημείωσαν έστω και ελαφριά μείωση ενώ υπολείπονται κατά πολύ του ρυθμού αύξησης του πληθωρισμού. Στα επίπεδα του πληθωρισμού παραμένουν και οι αποδόσεις των εντόκων γραμματειών που είχε το θράσος να προτείνει το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης ως εναλλακτική για τις καταθέσεις των νοικοκυριών.

Αντιθέτως σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, τον Μάρτιο του 2024, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων δανείων αυξήθηκε στο 6,24%, από 5,77% τον Φεβρουάριο του 2024 παραμένοντας στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δωδεκαετίας!

Τα συγκριτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον Μάρτιο του 2024 κατέδειξαν καταδεικνύουν ότι η χώρα μας έχει τα 4α υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων στην Ευρώπη (13% πάνω από το μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης) και το 5α υψηλότερα επιτόκια δανεισμού επιχειρήσεων (22% πάνω από το μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης). Τη στιγμή μάλιστα που το ύψος των επιτόκια καταθέσεων κατέτασσαν τη χώρα μας στην προτελευταία θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης.

Η στρεβλή ολιγοπωλιακή δομή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος όμως έχει επίπτωση και στις προμήθειες που χρεώνουν οι τράπεζες σε πολίτες και επιχειρήσεις όπως κατέδειξε η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις εναρμονισμένες πρακτικές των Τραπεζών των προμηθειών και να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες που τους αναλογούν, η οποία δημοσιεύτηκε στις 24 Απριλίου 2024 (ΦΕΚ 2342 Β΄) τέσσερεις ολόκληρους μήνες μετά από την ανακοίνωση της.

Ωστόσο η μόνη παρέμβαση που έκρινε η Κυβέρνηση στο πεδίο αυτό ήταν η θεσμοθέτηση, με την 163/16 29.4.2024 τροπολογία, ανώτατου ορίου προμήθειας εκκαθάρισης στο 0,5% σε συναλλαγές έως 10 ευρώ στη λεγόμενη «μικρή λιανική» η οποία δεν είναι παρά ένα φύλλο συκής.

Υπενθυμίζεται ότι τα καθαρά έσοδα από προμήθειες των συστημικών τραπεζών το 2023 άγγιξαν τα 1,8 δις. ευρώ αυξημένα κατά 30% σε σχέση με το 2022, τη στιγμή που ο πληθωρισμός το 2023 έτρεξε με 3,5% και το πρόστιμο της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι μόλις 41.756.180,10 €, ήτοι τα έσοδα του τραπεζικού συστήματος από προμηθείς σε μία εβδομάδα.

Μάλιστα ο Υπουργός στην σχετική με τις προμήθειες 3537/1.3.2024 Ερώτηση & ΑΚΕ μου, την οποία εκπρόθεσμα μετά από 40 ημέρες απέφυγε να απαντήσει με σαφήνεια πολλά ερωτήματα μεταξύ των οποίων για την μη εκπληρωθείσα υποχρέωση της Τράπεζας της Ελλάδος, βάσει ευρωπαϊκού πλαισίου που έχει ενσωματωθεί εδώ και 7 χρόνια (ν.4465/2017), να δημιουργήσει παρατηρητήριο τραπεζικών και χρηματοπιστωτικών προμηθειών.

Υπενθυμίζουμε ότι στην αντίστοιχη απάντηση του ο Υπουργός Ανάπτυξης, είχε επισημάνει ότι «οποιαδήποτε θέσπιση νέων θεσμών παρακολούθησης των χρεώσεων θα ήταν ορθότερο ρυθμιστικά να γίνει όχι από το Υπουργείο Ανάπτυξης στο πλαίσιο της στενής αρμοδιότητάς του για τους καταναλωτές, αλλά από την Τράπεζα της Ελλάδας ως εποπτικής αρχής του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος».

Άρα το Υπουργείο Ανάπτυξης έδειξε την Τράπεζα της Ελλάδος και το Υπουργείο Οικονομικών για το παρατηρητήριο Τραπεζικών Προμηθειών! Αλλά αυτοί οι θεσμοί σφυρίζουν αδιάφορα!

Δεν είναι τυχαίο αυτό αφού πρώτο μέλημα του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης είναι να δοθούν παχυλά μπόνους στις διοικήσεις των τραπεζών και γαλαντόμα μερίσματα στους μετόχους τους τη στιγμή που η αισχροκέρδεια τους συνεχίζεται ανεμπόδιστα, ενώ το Κράτος επιδοτεί τη λειτουργία τους μέσα από την αναβαλλόμενη φορολογία, τις εγγυήσεις του σχεδίου Ηρακλής και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο Υπουργός:

1. Προτίθεστε να λάβετε επιτέλους δραστικές πρωτοβουλίες για να μην είναι η Ελλάδα πρωταθλήτρια στη διαφορά επιτοκίων χορηγήσεων και επιτοκίων καταθέσεων ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης, τη στιγμή μάλιστα που η διαφορά αυτή βαίνει αυξανόμενη;

2. Θεωρείτε οικονομικά τεκμηριωμένο έσοδα από προμήθειες των συστημικών τραπεζών το 2023 άγγιξαν τα 1,8 δις. ευρώ αυξημένα κατά 30% σε σχέση με το 2022, τη στιγμή που ο πληθωρισμός το 2023 έτρεξε με 3,5% και ειδικότερα:

2.1. Προτίθεστε να λάβετε πρωτοβουλίες ώστε να τεθούν ανώτατα όρια προμήθειας στοχευμένα σε διάφορες κατηγορίες πέρα από αυτή που θεσπίσατε για προμήθειας εκκαθάρισης στο 0,5% σε συναλλαγές έως 10 ευρώ στη λεγόμενη «μικρή λιανική»;

2.2. Προτίθεστε να παρέμβετε ώστε να υλοποιηθεί η μη εκπληρωθείσα υποχρέωση της Τράπεζας της Ελλάδος, βάσει ευρωπαϊκού πλαισίου που έχει ενσωματωθεί εδώ και 7 χρόνια (ν.4465/2017), να δημιουργήσει παρατηρητήριο τραπεζικών και χρηματοπιστωτικών προμηθειών και γιατί δεν απαντήσατε τα σχετικά ερωτήματα που σας έθεσα με 3537/1.3.2024 Ερώτηση & ΑΚΕ μου;

2.3. Διαφωνείτε με την άποψη του Υπουργός Ανάπτυξης που διατύπωσε στη σχετική απάντηση του ότι «οποιαδήποτε θέσπιση νέων θεσμών παρακολούθησης των χρεώσεων θα ήταν ορθότερο ρυθμιστικά να γίνει όχι από το Υπουργείο Ανάπτυξης στο πλαίσιο της στενής αρμοδιότητάς του για τους καταναλωτές, αλλά από την Τράπεζα της Ελλάδας ως εποπτικής αρχής του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος»;

3. Προτίθεστε να λάβετε επιτέλους δραστικές πρωτοβουλίες για να μη χρηματοδοτεί η αισχροκέρδεια του τραπεζικού συστήματος τα παχυλά μπόνους των διοικήσεων των τραπεζών και τα γαλαντόμα μερίσματα στους μετόχους τους;

4. Προτίθεστε να λάβετε επιτέλους δραστικές πρωτοβουλίες ώστε ένα μέρος των υπερκερδών να αξιοποιηθεί για την μείωση της αναβαλλόμενης φορολογίας των τραπεζών η λειτουργία των οποίων ενισχύεται κρατικά μέσα από την αναβαλλόμενη φορολογία, τις εγγυήσεις του σχεδίου Ηρακλής και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Δελτίο Τύπου

Δημοσιεύθηκε στις 9 May 2024 | 3:58 pm


Μελιγού: Αλλαγή στο πρόγραμμα της εκδήλωσης για τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη σε περίπτωση βροχής

Σε συνέχεια των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 201 χρόνων από τη Σύγκληση της Β΄ Εθνοσυνέλευσης, ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας σας προσκαλεί την Πέμπτη 09 Μαΐου και ώρα 20:00, στην κεντρική πλατεία της Κοινότητας Μελιγούς. Σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μελιγούς θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον Αρχιστράτηγο της Ελληνικής Επανάστασης, Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και τους «εκπροσώπους των όπλων» στη Β΄ Εθνοσυνέλευση.

Ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο κ. Θανάσης Χρήστου, Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας - Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας μέσα από δρώμενα και εκδηλώσεις προσπαθεί να κρατηθεί άσβεστη η μνήμη του «Γέρου του Μοριά».

Σε περίπτωση βροχόπτωσης η εκφώνηση του πανηγυρικού λόγου της ημέρας θα πραγματοποιηθεί εντός του Ιερού Ναού Τιμίου Προδρόμου Μελιγούς.

Δημοσιεύθηκε στις 9 May 2024 | 3:22 pm


Τουριστικοί πράκτορες από το Βέλγιο και την Ολλανδία στην Αρκαδία (vid)

Ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου (Τ.Ο.Π.) σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) (Γραφείο Άμστερνταμ) την Ένωση Ξενοδοχείων Αρκαδίας, την Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων Ανατολικής Αρκαδίας και την Ένωση Ξενοδόχων Νότιας Κυνουρίας, καθώς και τη στήριξη των Δήμων Γορτυνίας, Βόρειας και Νότιας Κυνουρίας και εταιριών-χορηγών, διοργανώνουν Ταξίδι Εξοικείωσης (Fam Trip) για την ΠE Αρκαδίας με προσκεκλημένους τουριστικούς πράκτορες από Ολλανδία και Βέλγιο για το διάστημα 13-17 Μαΐου 2024.

Ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου κ. Κωνσταντίνος Μαρινάκος σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε μίλησε για τις δράσεις του Οργανισμού και ανέλυσε το πρόγραμμα του Fam Trip.

Οι τουριστικοί πράκτορες θα βρεθούν για δύο μέρες στη Γορτυνία όπου και θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση καλωσορίσματος – παρουσίαση κατά την πρώτη ημέρα άφιξης των φιλοξενούμενων Δευτέρα 13 Μαΐου 2024, ώρες 17:30-19:30 μμ στο Ξενοδοχείο ΜΑΝΝΑ, στα Μαγούλιανα Αρκαδίας.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης καλωσορίσματος θα πραγματοποιηθούν σύντομες παρουσιάσεις, για τις δυνατότητες της Αρκαδίας ως τουριστικός προορισμός, εκ μέρους των εταιριών που εξειδικεύονται σε ειδικές & θεματικές μορφές τουρισμού και σε δραστηριότητες υπαίθρου.

Στην συνέχεια το ταξίδι θα συνεχιστεί στους δήμους Βόρειας και Νότιας Κυνουρίας.

«Οι προσκεκλημένοι θα έχουν μία συνολική εικόνα της Αρκαδίας ως τουριστικό προορισμό»

Video: 

ArcadiaPortal.gr Fam Trip για Βέλγους και Ολλανδούς τουριστικούς πράκτορες στην Αρκαδία

Video of ArcadiaPortal.gr Fam Trip για Βέλγους και Ολλανδούς τουριστικούς πράκτορες στην Αρκαδία

Δημοσιεύθηκε στις 9 May 2024 | 3:02 pm


Σύλληψη 45χρονου για κατοχή σουγιά στην Αργολίδα

φωτογραφία αρχείου eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Συνελήφθη, χθες (8.5.2024) το βράδυ, στο Άργος, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) Αργολίδας, 45χρονος ημεδαπός, γιατί σε έρευνα που έγινε σε δίκυκλο μοτοποδήλατο που οδηγούσε, βρέθηκε και κατασχέθηκε αναδιπλούμενος σουγιάς, με μήκος λάμας -9- εκατοστά.

Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Άργους-Μυκηνών.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 9 May 2024 | 3:00 pm


Νομός Αρκαδίας - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στο Νομό Αρκαδίας