Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα    >    Ειδήσεις & Νέα

Reporter.gr

ΟΟΣΑ: Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο

ΟΟΣΑ: Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο

Στο 5,8% διαμορφώθηκε τον περασμένο Μάρτιο ο πληθωρισμός στον ΟΟΣΑ, παραμένοντας σε γενικές γραμμές σταθερός, από 5,7% τον Φεβρουάριο.

Ειδικότερα, ο πληθωρισμός μειώθηκε σε 19 χώρες του ΟΟΣΑ, με τη μεγαλύτερη μηνιαία μείωση να καταγράφεται στη Σλοβακία και ο υψηλότερος στην Τουρκία, όπου παραμένει πάνω από το 60%, ενώ ήταν κάτω από 2,0% σε επτά χώρες του ΟΟΣΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, στην Ελλάδα ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,2% τον Μάρτιο από 2,9% τον προηγούμενο μήνα και 4,6% τον Μάρτιο του 2023.

Τον Μάρτιο του 2024, ο πληθωρισμός της ενέργειας στον ΟΟΣΑ ήταν θετικός για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2023, στο 0,6%. Ο ενεργειακός πληθωρισμός αυξήθηκε σε 28 χώρες του ΟΟΣΑ, 12 από τις οποίες παρέμειναν σε αρνητικό ενεργειακό πληθωρισμό, καθώς οι τιμές μειώθηκαν πιο αργά, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο πληθωρισμός των τροφίμων στον ΟΟΣΑ μειώθηκε περαιτέρω, φθάνοντας στο 4,9% τον Μάρτιο μετά από 5,3% τον Φεβρουάριο, με μειώσεις σε 34 χώρες του ΟΟΣΑ. Ο δομικός πληθωρισμού του ΟΟΣΑ (πληθωρισμός μείον τα τρόφιμα και την ενέργεια) ήταν σταθερός στο 6,4% τον Μάρτιο. Μειώσεις του δομικού πληθωρισμού κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες ή περισσότερο καταγράφηκαν σε 16 χώρες του ΟΟΣΑ, αυξήσεις κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες ή περισσότερο σε 6 χώρες του ΟΟΣΑ.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην G7 αυξήθηκε ελαφρώς στο 3,1% τον Μάρτιο, μετά από 2,9% τον Φεβρουάριο. Ο πληθωρισμός των τροφίμων μειώθηκε, ενώ ο πληθωρισμός της ενέργειας αυξήθηκε, αλλά παρέμεινε αρνητικός. Ο δομικός πληθωρισμός ήταν σταθερός. Ο γενικός πληθωρισμός μειώθηκε στη Γαλλία και τη Γερμανία, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο και τον Μάιο του 2021 αντίστοιχα. Αντίθετα, αυξήθηκε στην Ιταλία, όπου η μείωση των τιμών της ενέργειας επιβραδύνθηκε σημαντικά, και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο πληθωρισμός των τροφίμων σημείωσε άνοδο. Ο δομικός πληθωρισμός ήταν ο κύριος συντελεστής του συνολικού πληθωρισμού σε όλες τις χώρες του G7.

Στην ευρωζώνη, ο ετήσιος πληθωρισμός, όπως μετράται από τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ), μειώθηκε ελαφρώς σε 2,4% τον Μάρτιο έναντι 2,6% τον Φεβρουάριο. Ο πληθωρισμός των τροφίμων μειώθηκε κατά περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα, φθάνοντας το 2,0%. Ο δομικός πληθωρισμός μειώθηκε για όγδοο συνεχή μήνα, αν και παρέμεινε πάνω από το 2,0%. Τον Απρίλιο του 2024, σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της Eurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν σταθερός στη ζώνη του ευρώ, με περαιτέρω μείωση του δομικού πληθωρισμού και αύξηση του πληθωρισμού της ενέργειας, ο οποίος παραμένει αρνητικός.

Στην G20, ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν σταθερός στο 6,9% τον Μάρτιο. Ο συνολικός πληθωρισμός μειώθηκε στη Βραζιλία, την Κίνα, τη Σαουδική Αραβία και τη Νότια Αφρική, ενώ αυξήθηκε στην Ινδονησία και σημείωσε περαιτέρω άλμα στην Αργεντινή.

#G7 #G20 #Ενέργεια #ΤΡΟΦΙΜΑ

Δημοσιεύθηκε στις 6 May 2024 | 4:50 pm


Ράφα: Το Ισραήλ βομβάρδισε δύο συνοικίες, μετά την εντολή εκκένωσης

Ράφα: Το Ισραήλ βομβάρδισε δύο συνοικίες, μετά την εντολή εκκένωσης

Ο ισραηλινός στρατός ενέτεινε σήμερα (6/5) τους βομβαρδισμούς του εναντίον δύο συνοικιών στη Ράφα, στους κατοίκους της οποίας έδωσε εντολή σήμερα το πρωί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η παλαιστινιακή υπηρεσία πολιτικής άμυνας της Γάζας.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, από αέρος και από το πυροβολικό, «συνεχίζονται από την περασμένη νύχτα και έχουν ενταθεί από σήμερα το πρωί», εξήγησε ο Άχμεντ Ρεντουάν, ένας εκπρόσωπος τύπου της παλαιστινιακής πολιτικής άμυνας, διευκρινίζοντας πως δύο από τις συνοικίες που στοχοθετούνται, η Αλ Σούκα και η Αλ Σαλάμ, βρίσκονται μεταξύ εκείνων στους κατοίκους των οποίων ο ισραηλινός στρατός ζήτησε να απομακρυνθούν.

Λίγο νωρίτερα, κάτοικοι ανέφεραν πως ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα σήμερα, ώρες αφότου το Ισραήλ είπε σε Παλαιστινίους να εκκενώσουν τμήματα της πόλης της νότιας Γάζας, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί από τον πόλεμο έχουν βρει καταφύγιο.

Προς το παρόν το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει σχετικά. Το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Aqsa, που συνδέεται με τη Χαμάς, μετέδωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως το Ισραήλ στοχοθέτησε περιοχές στην ανατολική Ράφα, κοντά σε συνοικίες στις οποίες δόθηκαν εντολές εκκένωσης.

Μπορέλ: Απαράδεκτη η εντολή εκκένωσης

Η Γαλλία επανέλαβε σήμερα τη «σθεναρή αντίθεσή» της σε μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, την ώρα που το Ισραήλ ξεκίνησε σε αυτήν την πόλη μια επιχείρηση εκκένωσης δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων.

Το Παρίσι υπενθυμίζει «ότι ο αναγκαστικός εκτοπισμός ενός άμαχου πληθυσμού συνιστά ένα έγκλημα πολέμου βάσει του διεθνούς δικαίου», υπογραμμίζει το γαλλικό ΥΠΕΞ.

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ πρέπει να απαρνηθεί μια χερσαία στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Ράφας, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, προσθέτοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα «μπορούν και πρέπει» να ενεργήσουν για να αποτρέψουν ένα τέτοιο σενάριο.

«Οι εντολές εκκένωσης του Ισραήλ προς αμάχους στη Ράφα προμηνύουν τα χειρότερα: περισσότερο πόλεμο και λιμό. Αυτό είναι απαράδεκτο. Το Ισραήλ πρέπει να απαρνηθεί μια χερσαία επιχείρηση» στη Ράφα, έγραψε ο Ζοζέπ Μπορέλ σε μια ανάρτηση στο Χ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με τη διεθνή κοινότητα, μπορούν και πρέπει να ενεργήσουν για να αποτραπεί ένα τέτοιο σενάριο», συμπλήρωσε.

{https://twitter.com/JosepBorrellF/status/1787448626626679254}

#ΙΣΡΑΗΛ_ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ #Χαμάς #Μπορέλ #Γάζα

Δημοσιεύθηκε στις 6 May 2024 | 4:33 pm


Ακτιβιστές έριξαν πορτοκαλί σκόνη μέσα στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών

Ακτιβιστές έριξαν πορτοκαλί σκόνη μέσα στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών

Δύο ακτιβιστές της οργάνωσης Riposte Alimentaire συνελήφθησαν στη Γαλλία αφού πέταξαν πορτοκαλί σκόνη στην αίθουσα των Κατόπτρων του Ανακτόρου των Βερσαλλιών το περασμένο Σάββατο.

«Η Αίθουσα των Κατόπτρων αντιπροσωπεύει την απρέπεια μιας μειοψηφίας που μονοπωλεί την εξουσία και το χρήμα ενώ ο λαός λιμοκτονεί» αναφέρει σχετική ανάρτησή τους.

Πρόκειται για μέλη οργάνωσης που κάνει εκστρατείες για τα βιώσιμα τρόφιμα. Πέρσι στις 4 Μαΐου πραγματοποίησε ακριβώς την ίδια διαμαρτυρία πάλι στην Αίθουσα των Κατόπτρων, ενώ έχει αναλάβει στο παρελθόν την ευθύνη για παρόμοιες δράσεις, συμπεριλαμβανομένης της ρίψης σούπας στη Μόνα Λίζα στο Μουσείο του Λούβρου.

{https://twitter.com/riposte_alim/status/1786786724653191527}

Με δήλωσή της, η οργάνωση ανέφερε ότι η διαμαρτυρία στις Βερσαλλίες είχε στόχο να τονίσει «τις αυξανόμενες ανισότητες που επιτρέπουν σε μια προνομιούχα μειοψηφία να μονοπωλήσει ένα μέρος των πόρων, ενώ η πλειοψηφία καρπώνεται τα ψίχουλα».

Μετά το πέρας της ακτιβιστικής δράσης, οι τοπικές αρχές υποστήριξαν ότι δεν προκλήθηκαν ζημιές σε αντικείμενα στην αίθουσα του ανακτόρου. Οι ακτιβιστές συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση, ενώ αφέθηκαν ελεύθεροι την Κυριακή.

#ΑΙΘΟΥΣΑ_ΤΩΝ_ΚΑΤΟΠΤΡΩΝ #Βερσαλλίες #Γαλλία #Ακτιβιστές

Δημοσιεύθηκε στις 6 May 2024 | 4:16 pm


Απεργία στην ιταλική RAI κατά της λογοκρισίας

Απεργία στην ιταλική RAI κατά της λογοκρισίας

Οι δημοσιογράφοι της ιταλικής δημόσιας ραδιοφωνίας-τηλεόρασης Rai απεργούν σήμερα με κύριο αίτημα την διασφάλιση της πολυφωνίας και της ελευθερίας της έκφρασης.

Την απεργία προκήρυξε το συνδικάτο Usigrai, στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι 1.800 δημοσιογράφοι από τους περίπου 2.000 που απασχολεί ο ιταλικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός. Οι υπόλοιποι ανήκουν στο κεντροδεξιάς κατεύθυνσης συνδικάτου Unirai και σήμερα δουλεύουν κανονικά.

Σύμφωνα με την DW, οι Ιταλοί λειτουργοί της ενημέρωσης που σήμερα αποφάσισαν να «σταυρώσουν τα χέρια» υπογραμμίζουν ότι κινητοποιούνται «για να υπερασπίσουν την αυτονομία και την ανεξαρτησία του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα απ’ την προσπάθεια μαζικού ελέγχου της ενημέρωσης από μέρους της πολιτικής». Ζητούν να διασφαλιστεί παράλληλα «η πλουραλιστική, ισορροπημένη και αξιόπιστη ενημέρωση».

Οι αναφορές των δημοσιογράφων στην Ιταλία αφορούν τις επικρίσεις για λογοκρισία που κατήγγειλαν γνωστοί τραγουδιστές στο τελευταίο Φεστιβάλ Τραγουδιού του Σανρέμο, στην αποχώρηση γνωστών παρουσιαστών και δημοσιογράφων, στην ακύρωση της συμμετοχής του συγγραφέα Αντόνιο Σκουράτι σε εκπομπή με θέμα τον φασισμό και των νεοφασισμό και στην μείωση των ποσοστών τηλεθέασης.

Μελόνι: Δεν υπάρχει πρόβλημα λογοκρισίας

Από την μεριά της, η Rai απαντά ότι οι απεργοί «διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις, οι οποίες ζημιώνουν την όλη εικόνα της επιχείρησης» και ότι «η απεργιακή αυτή κινητοποίηση έχει πολιτικά και ιδεολογικά κίνητρα».

Είναι σαφές ότι οι τόνοι της αντιπαράθεσης έχουν ανέβει αισθητά. Στο πολωμένο αυτό κλίμα, η Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι υπερασπίζει τους λιγοστούς δημοσιογράφους που σήμερα αποφάσισαν να μην απεργήσουν, ενώ η συμμαχία Ιταλικής Αριστεράς και Οικολόγων, απαντά ότι «η διοίκηση της Rai που επέλεξε η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι, αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων».

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, από την μεριά της, αρνείται ότι υπάρχει πρόβλημα λογοκρισίας, διότι, όπως λέει, η ίδια στο παρελθόν, γνώρισε τι σημαίνει αποκλεισμός από την δημόσια τηλεόραση.

Είναι σαφές ότι για την Rai, μετά από εβδομήντα χρόνια ιστορίας, η περίοδος αυτή είναι κάθε άλλο παρά εύκολη. Μετά από την σκληρή αναμέτρηση του παρελθόντος, με τον όμιλο Μπερλουσκόνι, τώρα πολλοί «αστέρες» της, αποφάσισαν να βρουν νέα τηλεοπτική στέγη στον αμερικανικό όμιλο Warner, ο οποίος εισήλθε δυναμικά στην ιταλική τηλεοπτική αγορά. Και το όλο κλίμα εσωτερικής έντασης, οι έντονες διαφωνίες της διοίκησης με τους δημοσιογράφους σίγουρα δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση του ισχυρού, ιδιωτικού ανταγωνισμού.

#Ιταλία #πολυφωνία #ελευθερία_της_έκφρασης #ΜΕΛΟΝΙ #Deutsche_Welle

Δημοσιεύθηκε στις 6 May 2024 | 3:45 pm


Κοινωνικός τουρισμός: Αντίστροφη μέτρηση για τις αιτήσεις - Τα δεδομένα

Κοινωνικός τουρισμός: Αντίστροφη μέτρηση για τις αιτήσεις - Τα δεδομένα

Μέχρι τέλος Ιουνίου θα μπορούν να πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους όσοι πήραν το 2023 επιταγές κοινωνικού τουρισμού της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν κατάλυμα από το Μητρώο Παρόχων, ενώ επιδοτούνται και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Σε ό,τι αφορά τώρα στο νέο πρόγραμμα για την περίοδο 24 – 25, η υποβολή των αιτήσεων αναμένεται να ξεκινήσει εντός των προσεχών εβδομάδων.

Εργαζόμενοι και άνεργοι μπορούν να κάνουν οικονομικές διακοπές καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου μέσω του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης. Οι δικαιούχοι που έλαβαν το σχετικό ΦΕΚ το 2023 και δεν το έχουν χρησιμοποιήσει ακόμη, πρέπει να το ενεργοποιήσουν μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Μάλιστα, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, τον περασμένο Απρίλιο ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, οι δικαιούχοι προτίμησαν ως προορισμούς τον Νότιο Τομέα Αθηνών, την Εύβοια αλλά και τα Ιωάννινα.

Σε ό,τι αφορά το νέο πρόγραμμα 2024 – 25 αναμένεται να ανοίξει τις προσεχείς εβδομάδες, προς το τέλος Μαΐου.

Ο κοινωνικός τουρισμός επιδοτεί έως έξι διανυκτερεύσεις ανάλογα με το κατάλυμα, οι δικαιούχοι καταβάλλουν μικρή συμμετοχή.

Μηδενική είναι η συμμετοχή τους και έως δέκα διανυκτερεύσεις για διακοπές σε Λέρο, Λέσβο, Χίο και Κω.

Έως 12 δωρεάν διανυκτερεύσεις σε όσους επιλέξουν για διακοπές καταλύματα σε Ρόδο, Βόρεια Εύβοια, Έβρο και Σάμο.

Επιδοτούνται και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Έτσι λοιπόν οι δικαιούχοι του προγράμματος καταβάλλουν συμμετοχή 25%, ενώ οι πολύτεκνοι 20%, ενώ μηδενική είναι η συμμετοχή για τα άτομα με αναπηρία.

#ΔΥΠΑ #δικαιούχοι #voucher #επιδοτήσεις

Δημοσιεύθηκε στις 6 May 2024 | 3:28 pm


Ευρωζώνη: «Βουτιά» 7,8% των τιμών παραγωγού στη βιομηχανία

Ευρωζώνη: «Βουτιά» 7,8% των τιμών παραγωγού στη βιομηχανία

Οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία μειώθηκαν κατά 0,4% στην ευρωζώνη τον περασμένο Μάρτιο, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2024, και κατά 0,5% στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τον Φεβρουάριο, οι τιμές παραγωγού είχαν μειωθεί κατά 1,1% στην ευρωζώνη και κατά 1% στην ΕΕ.

Τον Μάρτιο του 2024, σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2023, οι τιμές μειώθηκαν κατά 7,8% στην ευρωζώνη και κατά 7,6% στην ΕΕ.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές στο σύνολο του κλάδου, εξαιρουμένης της ενέργειας, αυξήθηκαν κατά 0,2% σε επίπεδο ευρωζώνης και ΕΕ.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι μεγαλύτερες μηνιαίες μειώσεις καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (-3,4%), στη Δανία και στην Ελλάδα (-2,3%) και στην Ισπανία (-2,2%). Αυξήσεις παρατηρήθηκαν στην Ιρλανδία και τη Σουηδία (και οι δύο +0,9%) καθώς και στη Γερμανία και την Κροατία (και οι δύο +0,2%).

mvbngutihgrsofedasdfr

Σε ετήσια βάση, οι τιμές στο σύνολο του κλάδου, εξαιρουμένης της ενέργειας, μειώθηκαν κατά 1,3% στην ευρωζώνη και κατά 1,5% στην ΕΕ.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι μεγαλύτερες ετήσιες μειώσεις καταγράφηκαν στη Σλοβακία (-24,6%), στην Ιρλανδία (-19,8%) και στο Βέλγιο (-13,4%). Αυξήσεις παρατηρήθηκαν στο Λουξεμβούργο (+16,5%) και στη Μάλτα (+0,7%).

#τιμές_παραγωγού_στη_βιομηχανία #eurostat

Δημοσιεύθηκε στις 6 May 2024 | 3:09 pm


Κομισιόν: Κλείνει το φάκελο για το κράτος δικαίου στην Πολωνία

Κομισιόν: Κλείνει το φάκελο για το κράτος δικαίου στην Πολωνία

Σήμερα (6/5) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκλήρωσε την ανάλυσή της σχετικά με την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Πολωνία στο πλαίσιο της διαδικασίας του άρθρου 7 παράγραφος 1 της ΣΕΕ.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, η Επιτροπή θεωρεί ότι δεν υπάρχει πλέον σαφής κίνδυνος σοβαρής παραβίασης του κράτους δικαίου στην Πολωνία κατά την έννοια του άρθρου 7 παράγραφος 1 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Πολωνία έχει δρομολογήσει μια σειρά νομοθετικών και μη νομοθετικών μέτρων για την αντιμετώπιση των ανησυχιών σχετικά με την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος, έχει αναγνωρίσει την υπεροχή του δικαίου της ΕΕ και έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει όλες τις αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που σχετίζεται με το κράτος δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της δικαστικής ανεξαρτησίας, επισημαίνει η ανακοίνωση της Κομισιόν.

Η έγκριση ενός σαφούς προγράμματος με τη μορφή του σχεδίου δράσης που παρουσίασε η Πολωνία τον Φεβρουάριο του 2024 και το γεγονός ότι έχει λάβει τα πρώτα συγκεκριμένα βήματα για την εφαρμογή του, μαζί με την αναγνώριση από την Βαρσοβία ότι το κράτος δικαίου πρέπει να έχει άμεση σχέση με την αξιολόγηση του κινδύνου από την Επιτροπή, αποτελούν παράγοντες τους οποίους αφού εξέτασε η Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει πλέον σαφής κίνδυνος σοβαρής παραβίασης του κράτους δικαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η Πολωνία προσχώρησε στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στις 29 Φεβρουαρίου 2024.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή ενημερώνει το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για αυτήν την αξιολόγηση και για την πρόθεση της Επιτροπής να αποσύρει την αιτιολογημένη πρότασή της από το 2017, κλείνοντας έτσι τη διαδικασία του άρθρου 7 παράγραφος 1.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο για «ένα νέο κεφάλαιο για την Πολωνία».

«Μετά από περισσότερα από 6 χρόνια, πιστεύουμε ότι η διαδικασία του άρθρου 7 παράγραφος 1 μπορεί να κλείσει. Συγχαίρω τον πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ και την κυβέρνησή του για αυτή τη σημαντική εξέλιξη. Είναι το αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς και των αποφασιστικών μεταρρυθμιστικών προσπαθειών τους. Η συνεχιζόμενη αποκατάσταση του κράτους δικαίου στην Πολωνία είναι σπουδαία για τον πολωνικό λαό και για την Ένωσή μας συνολικά. Είναι μια απόδειξη της ανθεκτικότητας του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας στην Ευρώπη» σημείωσε.

{https://twitter.com/vonderleyen/status/1787423460785807806}

Στις 20 Φεβρουαρίου 2024, η Πολωνία παρουσίασε το σχέδιο δράσης της για το κράτος δικαίου στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων. Μετά τη δέσμευσή της να αντιμετωπίσει τις σοβαρές ανησυχίες για το κράτος δικαίου που εκτίθενται στην αιτιολογημένη πρόταση της Επιτροπής για την έναρξη της διαδικασίας του άρθρου 7, η Κομισιόν ανέλαβε νέα ανάλυση για να καθορίσει εάν εξακολουθεί να υφίσταται «σαφής κίνδυνος σοβαρής παραβίασης».

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή σκοπεύει να αποσύρει την αιτιολογημένη πρότασή της και καλεί το Συμβούλιο να διατυπώσει όποιες παρατηρήσεις κρίνει σκόπιμες. Για το σκοπό αυτό, η Κομισιόν ενέκρινε σήμερα ένα ενημερωτικό σημείωμα που απέστειλε στο Συμβούλιο η αντιπρόεδρος Βιέρα Γιούροβα. Η Επιτροπή ενημέρωσε επίσης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την ανάλυσή της.

Επόμενα βήματα

Η Βιέρα Γιούροβα θα παρουσιάσει την ανάλυση της Επιτροπής στην προσεχή συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων. Στη συνέχεια, και λαμβάνοντας υπόψη τυχόν παρατηρήσεις του Συμβουλίου, η Επιτροπή σκοπεύει να αποσύρει επισήμως την αιτιολογημένη πρόταση για το άρθρο 7 παράγραφος 1 της ΣΕΕ.

Τα μέτρα στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης, καθώς και άλλα βήματα για την προώθηση του κράτους δικαίου στην Πολωνία, θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται τακτικά, ιδίως στο πλαίσιο της διαδικασίας έκθεσης για το κράτος δικαίου.

#Ούρσουλα_φον_ντερ_Λάιεν  #Ντόναλντ_Τουσκ #Ευρωπαική_Επιτροπή

Δημοσιεύθηκε στις 6 May 2024 | 2:52 pm


ΕΕ-Κίνα: Πρόθεση για εμβάθυνση της συνεργασίας, αλλά και… εκατέρωθεν αιχμές

ΕΕ-Κίνα: Πρόθεση για εμβάθυνση της συνεργασίας, αλλά και… εκατέρωθεν αιχμές

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκε σήμερα ενώπιον του Κινέζου ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ, κατά την έναρξη της επίσημης επίσκεψής του στη Γαλλία, υπέρ της εφαρμογής «ισότιμων κανόνων για όλους» στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ της Ευρώπης και της Κίνας. Μακρόν και φον ντερ Λάιεν προέτρεψαν τον Σι Τζινπίνγκ να εξασφαλίσει πιο ισορροπημένο εμπόριο.

«Το μέλλον της ηπείρου μας θα εξαρτηθεί ξεκάθαρα επίσης από την ικανότητά μας να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε με ισορροπημένο τρόπο τις σχέσεις με την Κίνα», δήλωσε από το Ελιζέ, κατά την έναρξη μιας τριμερούς συνάντησης παρουσία της πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Μακρόν πρόσθεσε πως ο «συντονισμός» με το Πεκίνο μπροστά στις «μεγάλες κρίσεις» στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή είναι «απολύτως αποφασιστικής σημασίας».

«Η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ένα κοινό συμφέρον για την ειρήνη και την ασφάλεια» υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν, επιβεβαιώνοντας την «αποφασιστικότητά της να τερματιστεί ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και να εγκαθιδρυθεί μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη».

{https://twitter.com/vonderleyen/status/1787434966621560837}

«Έχουμε συμφέρον να δείξουμε ότι η συνεργασία μας παράγει αποτελέσματα», υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν, επισημαίνοντας την «πρόκληση» της «ουσιαστικής οικονομικής σχέσης» μεταξύ των Βρυξελλών και του Πεκίνου.

{https://twitter.com/vonderleyen/status/1787410603465691201}

Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρόεδρος ζήτησε σήμερα από το Παρίσι η χώρα του και η Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσουν τον «στρατηγικό συντονισμό» τους και να παραμείνουν «εταίροι», με φόντο τις πολυάριθμες διαφορές, σε τομείς που εκτείνονται από το εμπόριο έως τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Με την ιδιότητα δύο σημαντικών παγκοσμίων δυνάμεων, η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να παραμείνουν εταίροι, να συνεχίσουν τον διάλογο και τη συνεργασία, να εμβαθύνουν τη στρατηγική επικοινωνία, να ενισχύσουν την αμοιβαία στρατηγική εμπιστοσύνη, να εδραιώσουν τη στρατηγική συναίνεσή τους και να προχωρήσουν σε έναν στρατηγικό συντονισμό», δήλωσε ο Σι, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην αρχή της τριμερούς συνάντησης.

{https://twitter.com/Elysee/status/1787425072572952934}

Αφιχθείς χθες στη Γαλλία για μια διήμερη επίσημη επίσκεψη, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ θα γιορτάσει τα 60 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Γαλλίας και Κίνας.

Ο Κινέζος πρόεδρος επισκέπτεται την Ευρώπη για πρώτη φορά εδώ και πέντε χρόνια, μεσούσης μιας συγκυρίας αυξανόμενων εντάσεων στο εμπόριο, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να ερευνά κινεζικές βιομηχανίες μεταξύ άλλων τις εξαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων, την ώρα που το Πεκίνο έχει θέσει στο μικροσκόπιό της κυρίως τις εισαγωγές γαλλικού κονιάκ.

Λίγα λεπτά πριν από τις δηλώσεις τους, ο Μακρόν και ο Σι αντήλλαξαν χειραψία στον προαύλιο χώρο του Ελιζέ, την ώρα που η Μπάντα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς υποδεχόταν μουσικά τον επίσημο προσκεκλημένο.

Έπειτα από μια τελετή αργότερα σήμερα στο Μέγαρο των Απομάχων, ο Κινέζος πρόεδρος αναμένεται να επιστρέψει στο Ελιζέ για μια νέα κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Μακρόν, κατόπιν για ένα επίσημο δείπνο. Οι δύο πρόεδροι θα μεταβούν αύριο στα Πυρηναία για μια πιο προσωπική απόδραση, με τη συνοδεία των συζύγων τους.

#Εμανουέλ_Μακρόν #Σι_Τζινπίνγκ #Ούρσουλα_φον_ντερ_Λάιεν  #Ευρωπαϊκή_Ενωση #ΕΥΡΩΠΗ_ΚΙΝΑ #Γαλλία

Δημοσιεύθηκε στις 6 May 2024 | 2:30 pm


Πετρέλαιο: Σε ανηφορικό «μονοπάτι» λόγω των εξελίξεων στη Ράφα

Πετρέλαιο: Σε ανηφορικό «μονοπάτι» λόγω των εξελίξεων στη Ράφα

Ανοδικά κινούνται σήμερα (6/5) οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η κατάσταση στη Μέση Ανατολή παραμένει έκρυθμη, με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς να φτάνουν σε αδιέξοδο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου «ανέβηκαν», καθώς η Σαουδική Αραβία αύξησε τις τιμές του αργού τον Ιούνιο για τις περισσότερες περιοχές και η προοπτική μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα απομακρύνεται, αναζωπυρώνοντας τους φόβους ότι η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς θα μπορούσε να διευρυνθεί στη βασική πετρελαιοπαραγωγική περιοχή.

«Τα νέα ότι το Ισραήλ θέλει να προχωρήσει και να επεκτείνει τις πολεμικές επιχειρήσεις του στη Ράφα, κινδυνεύει να εκτροχιάσει μια πιθανή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και να αναζωπυρώσει τις γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή που φαινόταν να εκτονώνονται», δήλωσε ο αναλυτής της IG markets, Tony Sycamore.

Σε αυτό το κλίμα, τα συμβόλαια παραδόσεως Ιουνίου για το αμερικανικό WTI ενισχύονται περίπου 1% στα 78,90 δολάρια/βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Παρόμοια εικόνα και για το ευρωπαϊκό brent, με τα συμβόλαια Ιουνίου να κερδίζουν 0,84% στα 83,66 δολάρια/βαρέλι στις συναλλαγές του ICE στο Λονδίνο.

«Υπάρχει κίνδυνος οι τιμές του WTI να ανέλθουν στα 80 δολάρια στις αρχές αυτής της εβδομάδας», πρόσθεσε ο Sycamore. Δεδομένου ότι η προσφορά μπορεί να «σφίξει», οι αμερικανικές ενεργειακές εταιρείες μείωσαν τον αριθμό στις εξέδρες πετρελαίου και φυσικού αερίου που λειτουργούν για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα την περασμένη εβδομάδα.

Οι εξέδρες άντλησης πετρελαίου μειώθηκαν κατά επτά στις 499, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Νοέμβριο του 2023, σύμφωνα με έκθεση της Baker Hughes.

Έχει μειωθεί το ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου

Η Σαουδική Αραβία αύξησε τις επίσημες τιμές πώλησης (OSP) για το αργό πετρέλαιο που πωλείται στην Ασία, τη Βορειοδυτική Ευρώπη και τη Μεσόγειο τον Ιούνιο, σηματοδοτώντας προσδοκίες για ισχυρή ζήτηση αυτό το καλοκαίρι.

«Μετά από πτώση λίγο περισσότερο από 7,3% την περασμένη εβδομάδα λόγω της χαλάρωσης των γεωπολιτικών εντάσεων, το ICE Brent ξεκίνησε τη νέα εβδομάδα διαπραγμάτευσης σε πιο ισχυρή βάση, διαπραγματευόμενο υψηλότερα», δήλωσε ο επικεφαλής έρευνας εμπορευμάτων της ING, Ουόρεν Πάτερσον.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται αφότου η Σαουδική Αραβία αύξησε τα OSPs του Ιουνίου για τις περισσότερες περιοχές εν μέσω αυστηροποίησης των προμηθειών αυτό το τρίμηνο, πρόσθεσε. Στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο, η δραστηριότητα των υπηρεσιών παρέμεινε σε επεκτατικό έδαφος για 16ο συνεχόμενο μήνα, ενώ επιταχύνθηκαν οι νέες παραγγελίες και το επιχειρηματικό κλίμα αυξήθηκε σταθερά, ενισχύοντας τις ελπίδες για διαρκή οικονομική ανάκαμψη.

Την περασμένη εβδομάδα, και τα δύο συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σημείωσαν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία απώλειά τους σε τρεις μήνες, με το Brent να υποχωρεί περισσότερο από 7% και το WTI κατά 6,8%, καθώς οι επενδυτές στάθμισαν τα αδύναμα δεδομένα για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και την πιθανή χρονική στιγμή μείωσης των επιτοκίων της Federal Reserve.

Το ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου στις τιμές του πετρελαίου έχει επίσης μειωθεί καθώς οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ωστόσο, οι προοπτικές για μια συμφωνία μειώνονται, καθώς η Χαμάς επανέλαβε το αίτημά της για τερματισμό του πολέμου με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ομήρων και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου το απέκλεισε κατηγορηματικά.

#ΙΣΡΑΗΛ_ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ #Σαουδική_Αραβία #WTI #brent #κατάπαυση_πυρός

Δημοσιεύθηκε στις 6 May 2024 | 2:00 pm


Ως τζαμί εγκαινιάζει η Τουρκία την Μονή της Χώρας

Ως τζαμί εγκαινιάζει η Τουρκία την Μονή της Χώρας

Σήμερα (6/5) προγραμματίζεται να λειτουργήσει εκ νέου ως τζαμί ο βυζαντινός ναός της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να συμμετάσχει σε τελετή για την ολοκλήρωση των έργων της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων για τη συντήρηση 201 ιστορικών μνημείων, συμπεριλαμβανομένης της Μονής της Χώρας.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, κατά τη διάρκεια τελετής στο συνεδριακό κέντρο του προεδρικού μεγάρου στην Άγκυρα, ο πρόεδρος Ερντογάν θα συνδεθεί απευθείας με τη Μονή της Χώρας.

Προηγούμενα δημοσιεύματα τοποθετούσαν χρονικά τα εγκαίνια για τη λειτουργία του ιστορικού βυζαντινού ναού με ανεκτίμητης αξίας ψηφιδωτά περί την 23η Φεβρουαρίου, ωστόσο η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων της Τουρκίας τα διέψευσε, ανακοινώνοντας ότι η Μονή της Χώρας θα λειτουργήσει ως τζαμί τον Μάιο. Τα έργα διήρκεσαν τέσσερα χρόνια.

Η ιστορία του μνημείου

Η εκκλησία του Αγίου Σωτήρος εν τη Χώρα, το καθολικό του πάλαι ποτέ μοναστικού συγκροτήματος, χρονολογείται από τον 6ο αιώνα μ.Χ., ενώ τα μοναδικά ψηφιδωτά και τοιχογραφίες της φιλοτεχνήθηκαν τον 14ο αιώνα, από το 1305 έως το 1320, επί βασιλείας Παλαιολόγων.

Πρόκειται για το μνημείο με τα περισσότερα και πλέον περίτεχνα βυζαντινά ψηφιδωτά που διασώζεται στην Κωνσταντινούπολη, μαζί με την Αγία Σοφία και τη Μονή της Παμμακάριστου, που επίσης λειτουργεί ως τέμενος με την ονομασία Φετχιγέ. Η Αγία Σοφία είχε επίσης αποδοθεί στη μουσουλμανική θρησκευτική λατρεία το 2020.

Η Μονή της Χώρας μετατράπηκε σε τζαμί το 1511, 58 χρόνια μετά την Άλωση της Πόλης. Ωστόσο, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας, το 1945 έγινε μουσείο.

Μετά την απόφαση αυτή, ειδικοί από τις ΗΠΑ εκτέλεσαν τεράστιο έργο αποκατάστασης και συντήρησης των ψηφιδωτών και νωπογραφιών, ξηλώνοντας σοβάδες που τα κάλυπταν. Οι εργασίες, που ξεκίνησαν το 1948, ολοκληρώθηκαν δέκα χρόνια αργότερα, το 1958.

Όμως το 2019 το Συμβούλιο της Επικρατείας (Danistay) της Τουρκίας ακύρωσε την απόφαση του 1945 και, έναν χρόνο αργότερα, ο πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε ότι το μνημείο θα λειτουργήσει ξανά ως τζαμί.

#Κωνσταντινούπολη #Ερντογάν #ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ_ΝΑΟΣ #ιστορικό_μνημείο

Δημοσιεύθηκε στις 6 May 2024 | 1:47 pm


Στρατιωτικά γυμνάσια για τη χρήση πυρηνικών ζήτησε ο Πούτιν

Στρατιωτικά γυμνάσια για τη χρήση πυρηνικών ζήτησε ο Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ζήτησε τη διεξαγωγή «στο άμεσο μέλλον» στρατιωτικών γυμνασίων, που θα περιλαμβάνουν εξάσκηση στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων, στα οποία θα συμμετέχουν και στρατεύματα που σταθμεύουν κοντά στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η άσκηση αυτή αποφασίστηκε ως «απάντηση στις απειλές» Δυτικών αξιωματούχων εναντίον της Μόσχας.

Είχε προηγηθεί δήλωση της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με την οποία η Δύση «προετοιμάζεται για σύγκρουση» με τη Ρωσία.

Η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Telegram αναφέρει ότι «στη διάρκεια των γυμνασίων θα ληφθεί σειρά μέτρων για την εκπαίδευση στην προετοιμασία και τη χρήση μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων» και πως στόχος είναι να διατηρηθεί «το επίπεδο προετοιμασίας» του στρατού και να διασφαλίσει την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ρωσίας μετά «τις προκλητικές δηλώσεις και απειλές κάποιων Δυτικών αξιωματούχων εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Τουλάχιστον 6 νεκροί και 35 τραυματίες από ουκρανική επίθεση

Στο μεταξύ ανακοινώθηκε ότι τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 35 άλλοι τραυματίστηκαν σε ουκρανική επίθεση με drones εναντίον της ρωσικής περιφέρειας Μπέλγκοροντ, που συνορεύει με την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της επαρχίας, που γίνεται συχνά στόχος πυρών από τις ουκρανικές δυνάμεις, Βιατσεσλάβ Γκλαντκόφ, επίθεση δέχθηκαν «δύο μικρά φορτηγάκια που μετέφεραν ανθρώπους στην εργασία τους και ένα αυτοκίνητο».

Όπως έγραψε στο Telegram, «έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν» και «35 άλλοι τραυματίστηκαν». Η επίθεση έγινε κοντά στην Μπεριοζόφκα, χωριό πολύ κοντά στη μεθόριο με την Ουκρανία.

Όσον αφορά την κατάσταση των τραυματιών, είπε ότι ένας άνδρας νοσηλεύεται «σε σοβαρή κατάσταση», ενώ οι υπόλοιποι τραυματίστηκαν «περισσότερο ή λιγότερο σοβαρά από θραύσματα οβίδων και έχουν διακομιστεί σε ιατρικά κέντρα της περιοχής».

Μεταξύ των τραυματιών είναι και δύο παιδιά που φέρουν «επιπόλαια τραύματα», ανέφερε ο Γκλαντκόφ.

Η ουκρανική επίθεση της Ουκρανίας σημειώθηκε μία ημέρα πριν από την ορκωμοσία στο Κρεμλίνο του Βλαντίμιρ Πούτιν για μία ακόμη θητεία στην προεδρία της Ρωσίας, η οποία ξεκινά επισήμως αύριο Τρίτη.

Η περιφέρεια Μπέλγκοροντ γίνεται συχνά στόχος επιθέσεων του ουκρανικού στρατού. Στις 30 Δεκεμβρίου η ομώνυμη πόλη επλήγη από τη φονικότερη επίθεση που έχει σημειωθεί σε ρωσικό έδαφος μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, με 25 νεκρούς και περίπου 100 τραυματίες. Επίσης, εκατοντάδες άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

#Βλαντιμιρ_Πούτιν #πυρηνικά_όπλα #ΡΩΣΙΑ_ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 6 May 2024 | 1:32 pm


Σε ποιες περιοχές ξημέρωσε με...τσουχτερό κρύο η επομένη του Πάσχα

Σε ποιες περιοχές ξημέρωσε με...τσουχτερό κρύο η επομένη του Πάσχα

Με μονοψήφιες ελάχιστες θερμοκρασίες ξημέρωσε η Δευτέρα του Πάσχα (6/5) σε πολλές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με το Meteo, η ελάχιστη θερμοκρασία σημειώθηκε στο μετεωρολογικό σταθμό στο Μαυρολιθάρι Φωκίδας και ήταν ίση με 1.1 βαθμούς Κελσίου.

Στην Τρίπολη η θερμοκρασία ήταν 2,4 βαθμούς, στη Βλάστη Κοζάνης 2,6, στη Βωβούσα Ιωαννίνων και στο Καρπενήσι 2,7, στο Οχυρό Νευροκοπίου 3,2, στη Βαθιά Λογγά Φθιώτιδας και στο Λιβάδι Παρνασσού 3,9.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που κατέγραψαν τις χαμηλότερες θερμοκρασίες το πρωί της Δευτέρας (6/5).

WEB daily min temp 06052024

#meteogr #Δευτέρα_του_Πάσχα

Δημοσιεύθηκε στις 6 May 2024 | 1:18 pm


Γεραπετρίτης στο Al Jazeera: Να αποτραπεί η εισβολή στη Ράφα

Γεραπετρίτης στο Al Jazeera: Να αποτραπεί η εισβολή στη Ράφα

Με τα βλέμματα όλου του πλανήτη να είναι στραμμένα στη Ράφα, για μια ενδεχόμενη εισβολή του Ισραήλ στην περιοχή, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στο Al Jazeera, εκφράζει την αντίθεση της Αθήνας σε μια τέτοια επιχείρηση.

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ σημείωσε ότι θα πρέπει να αποτραπεί η εισβολή στη Ράφα, κάνοντας λόγο για ενδεχόμενη ανθρωπιστική καταστροφή, ενώ υπογράμμισε τις ειρηνευτικές προσπάθειες της χώρας μας επισημαίνοντας πως συνομιλεί με όλες τις πλευρές και τονίζοντας ότι «είμαστε εναντίον σε κάθε μορφή επιθετικότητας. […] Οι θέσεις της Αθήνας είναι θέσεις αρχής και σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου».

Ωστόσο, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο άσκησης πίεσης στο Ισραήλ, ίσως και μέσω «παγώματος» των διακρατικών αμυντικών συμφωνιών που έχει συνάψει η Ελλάδα, ο Γ. Γεραπετρίτης είπε ότι τώρα δεν είναι η ώρα να επανεξετάσει η Αθήνα τις αμυντικές συμφωνίες που έχει συνάψει με το Ισραήλ.

Επίσης, σχετικά με τη στάση της Ελλάδας έναντι των Παλαιστινίων, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας περιορίστηκε να αναφέρει ότι η Ελλάδα συνομιλεί με όλες τις πλευρές και ότι έχει άριστες σχέσεις με τον αραβικό κόσμο.

«Πρέπει να κάνουμε πιο πολλά πράγματα…, να είμαστε πιο πιεστικοί προς όλες τις πλευρές» για την επίτευξη εκεχειρίας και για να δοθεί η αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια στους άμαχους Παλαιστινίους, υποστήριξε.

 

#Γιώργος_Γεραπετρίτης #ΙΣΡΑΗΛ_ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ #Γάζα #ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ_ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ #Διεθνές_Δίκαιο

Δημοσιεύθηκε στις 6 May 2024 | 1:00 pm


Maersk: Πλήγμα έως 20% στην χωρητικότητα λόγω Ερ. Θάλασσας

Maersk: Πλήγμα έως 20% στην χωρητικότητα λόγω Ερ. Θάλασσας

Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα επιδεινώνεται και αναμένεται να προκαλέσει μείωση της ναυτιλιακής μεταφορικής ικανότητας ανάμεσα στην Άπω Ανατολή και την Ευρώπη κατά περίπου 15% με 20% κατά το δεύτερο τρίμηνο, δήλωσε σήμερα (6/5) ο ναυτιλιακός όμιλος Maersk.

Η Maersk, όπως και άλλες ναυτιλιακές εταιρείες, έχουν αλλάξει τις διαδρομές των πλοίων τους μακριά από το Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας στην Αφρική από τον Δεκέμβριο, προκειμένου να αποφύγουν τις επιθέσεις των μαχητών Χούθι, που συνδέονται με το Ιράν, στην Ερυθρά Θάλασσα. Αυτή η αλλαγή έχει προκαλέσει αυξημένους χρόνους ταξιδιού και υψηλότερες τιμές των ναύλων.

“Η περιοχή κινδύνου έχει διαδοθεί και οι επιθέσεις εκτείνονται σε μεγαλύτερη απόσταση στη θάλασσα”, ανέφερε η Maersk.

“Ως αποτέλεσμα, τα πλοία μας είναι αναγκασμένα να κάνουν μεγαλύτερη διαδρομή, με αυξημένο χρόνο και κόστος για την παράδοση των εμπορευμάτων σας προς το παρόν”, πρόσθεσε η εταιρεία.

Σύμφωνα με το Reuters, η δανέζικη εταιρεία, που θεωρείται βαρόμετρο για το παγκόσμιο εμπόριο, πρόσφατα ανακοίνωσε ότι οι ναυτιλιακές διαταραχές που προκλήθηκαν από τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα αναμένεται να διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.

Οι παρενέργειες περιλάμβαναν συμφόρηση και το λεγόμενο bunching πλοίων, όπου πολλά πλοία φτάνουν στο λιμάνι την ίδια στιγμή, καθώς και ελλείψεις εξοπλισμού και χωρητικότητας.

“Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να ενισχύσουμε την αξιοπιστία, συμπεριλαμβανομένων των ταχύτερων δρομολογίων και της αύξησης της χωρητικότητας”, δήλωσε η Maersk, προσθέτοντας ότι έχει ήδη μισθώσει πάνω από 125.000 επιπλέον εμπορευματοκιβώτια.

“Προσθέτουμε χωρητικότητα όπου είναι δυνατόν, ανάλογα με τις ανάγκες των πελατών μας”, υπογραμμίζει η εταιρεία.

#Maersk_AP_Moller #Ερυθρά_Θάλασσα #Reuters #Χούθι

Δημοσιεύθηκε στις 6 May 2024 | 12:45 pm


Ευρωζώνη: Ρεκόρ έτους για την επιχειρηματική δραστηριότητα- «Όχημα» οι υπηρεσίες

Ευρωζώνη: Ρεκόρ έτους για την επιχειρηματική δραστηριότητα- «Όχημα» οι υπηρεσίες

Η επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης αναπτύχθηκε τον Απρίλιο με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και σχεδόν έναν χρόνο, καθώς η αναζωπύρωση στον κυρίαρχο κλάδο των υπηρεσιών υπεραντιστάθμισε τη βαθύτερη ύφεση της μεταποίησης.

Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) της HCOB για τη νομισματική ένωση, που καταρτίστηκε από την S&P Global και θεωρείται καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής «υγείας», ανήλθε στις 51,7 μονάδες τον Απρίλιο από 50,3 μονάδες τον Μάρτιο, ξεπερνώντας μια προκαταρκτική εκτίμηση για 51,4 μονάδες.

Πρόκειται για τον δεύτερο διαδοχικό μήνα πάνω από το όριο των 50 μονάδων, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, αλλά και για την καλύτερη επίδοση από τον Μάιο του περασμένου έτους.

«Οι πάροχοι υπηρεσιών έχουν επεκτείνει τη δραστηριότητά τους για τρίτο συνεχόμενο μήνα, δίνοντας τέλος στην έλλειψη δυναμισμού που παρατηρήθηκε το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους», δήλωσε στο Reuters ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος στην Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου.

Ο PMI υπηρεσιών εκτινάχθηκε στις 53,3 μονάδες από 51,5 μονάδες, πάνω από την αρχική εκτίμηση για 52,9 μονάδες, αποτελώντας την υψηλότερη ένδειξη από τον περασμένο Μάιο.

Έρευνα που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα στην ευρωζώνη επιδεινώθηκε τον Απρίλιο, υπογραμμίζοντας την απόκλιση μεταξύ των δύο τομέων.

Έντονη παρέμεινε η συνολική αισιοδοξία για το επόμενο έτος. Ο σύνθετος μελλοντικός δείκτης παραγωγής υποχώρησε ελαφρώς τον Μάρτιο στις 61,6 μονάδες, που αποτελεί ωστόσο το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι εταιρείες υπηρεσιών περιμένουν ότι η ανάκαμψη θα συνεχιστεί, έχοντας αυξήσει τον αριθμό των εργαζομένων με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, με τον δείκτη απασχόλησης να «σκαρφαλώνει» στις 53,5 μονάδες από τις 52,3 μονάδες προηγουμένως.

«Αποτελεί ενθαρρυντικό σημάδι ότι η απασχόληση έχει αυξηθεί με ταχύτερους ρυθμούς, ευθυγραμμιζόμενη με την άνοδο των νέων εργασιών και την ανάπτυξη του βιβλίου παραγγελιών, το οποίο γνώρισε την ισχυρότερη επέκτασή του εδώ και 11 μήνες», πρόσθεσε ο de la Rubia.

Και οι πέντε βασικές χώρες της ευρωζώνης είδαν τα επίπεδα επιχειρηματικής δραστηριότητας να αυξάνονται στην αρχή του έτους για δεύτερο τρίμηνο, αν και σε διαφορετικό βαθμό.

Όπως συνέβη το πρώτο τρίμηνο του 2024, η Ισπανία πέτυχε τη μεγαλύτερη απόδοση με την ανάπτυξη να επιταχύνεται σε υψηλό ενός έτους. Η Ιταλία κατέγραψε τέταρτο συνεχόμενο μήνα ανάπτυξη. Αξιοσημείωτες ήταν οι τάσεις στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, τη Γερμανία και τη Γαλλία, που είδαν συνολικά τα επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας να αυξάνονται.

Εκτός από τον τομέα των υπηρεσιών, οι αυξημένες πωλήσεις στήριξαν την επιχειρηματική δραστηριότητα τον Απρίλιο. Αυξήθηκαν οι νέες παραγγελίες σε εταιρείες του ιδιωτικού τομέα στην ευρωζώνη για πρώτη φορά από τον Μάιο του περασμένου έτους, αν και οριακά.

#PMI_ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ #μεταποίηση_ #Υπηρεσίες #HCOB

Δημοσιεύθηκε στις 6 May 2024 | 12:29 pm


Δευτέρα-Τρίτη του Πάσχα: Ποια καταστήματα λειτουργούν και ποια όχι

Δευτέρα-Τρίτη του Πάσχα: Ποια καταστήματα λειτουργούν και ποια όχι

Ανοιχτά είναι σήμερα (6/5) Δευτέρα του Πάσχα τα βενζινάδικα, οι φούρνοι, τα ζαχαροπλαστεία και τα μίνι μάρκετ.

Τη Δευτέρα και την Τρίτη 7/5 (λόγω μεταφοράς του εορτασμού της Πρωτομαγιάς) τα εμπορικά καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ θα είναι κλειστά.

Επίσης κλειστή θα είναι το συγκεκριμένο διήμερο η Βαρβάκειος αγορά, ενώ δεν θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές.

#εμπορικά_καταστήματα #σούπερ_μάρκετ #φούρνοι #βενζινάδικα #ζαχαροπλαστεία

Δημοσιεύθηκε στις 6 May 2024 | 12:06 pm


Οι πληρωμές της εβδομάδας: Εφάπαξ και επιδόματα ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ

Οι πληρωμές της εβδομάδας: Εφάπαξ και επιδόματα ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ

Συνολικά 62.244.037 ευρώ θα καταβληθούν σε 60.583 δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, κατά την περίοδο 8 έως 10 Μαΐου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης:

  1. Από τον e-ΕΦΚΑ από τις 8 έως 10 Μαΐου θα καταβληθούν 20.800.000 ευρώ σε 830 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.
  • Στις 9 Μαΐου θα καταβληθούν για Επιδόματα Μητρότητας, Κυοφορίας, Ασθενείας, Ατυχήματος, Έξοδα Κηδείας 13.744.037 ευρώ σε 30.693 δικαιούχους.
  1. Από τη ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:
  • 12 εκατ. ευρώ σε 20.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.
  • 10 εκατ. ευρώ σε 8.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.
  • 5 εκατ. ευρώ σε 60 δικαιούχους του προγράμματος «Σπίτι μου».
  • 700.000 ευρώ σε 1000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.
#ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ_ΕΡΓΑΣΙΑΣ_ΚΑΙ_ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ_ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ #ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ_ΚΑΤΑΒΟΛΕΣ

Δημοσιεύθηκε στις 6 May 2024 | 11:53 am


Πολύνεκρο χτύπημα του Ισραήλ στη Ράφα - Ξεκινά επιχείρηση εκκένωσης

Πολύνεκρο χτύπημα του Ισραήλ στη Ράφα - Ξεκινά επιχείρηση εκκένωσης

Αεροπορικοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα σε δύο σπίτια στα περίχωρα της Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 16 άνθρωποι, μέλη δύο οικογενειών.

Όπως ενημέρωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο ομάδα έρευνας και διάσωσης και νοσοκομειακή πηγή, μέλη σωστικού συνεργείου έκαναν λόγο για εννιά νεκρούς της «οικογένειας Αλ Ατάρ» και άλλους επτά της «οικογένειας Κέστα».

Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου σε νοσοκομείο στον μικρό παραθαλάσσιο θύλακο, όπου κυβερνά το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς από το 2007, επιβεβαίωσε τον απολογισμό αυτόν και διευκρίνισε πως οι βομβαρδισμοί έγιναν «στον καταυλισμό προσφύγων Γέμπνα στη Ράφα και στα περίχωρα της Ας Σαλάμ».

Νωρίτερα είχε προηγηθεί πυραυλική επίθεση της Χαμάς στην περιοχή του περάσματος του Κερέμ Σαλόμ, του βασικού διαύλου μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας από το Ισραήλ προς την Γάζα, όπου τρεις ισραηλινοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και 12 τραυματίσθηκαν.

Απομακρύνονται 100.000 Παλαιστίνιοι

Ο ισραηλινός στρατός άρχισε τη Δευτέρα του Πάσχα (6/5) την απομάκρυνση περισσότερων από 100.000 Παλαιστινίων από την ανατολική Ράφα προς μια «διευρυμένη ανθρωπιστική περιοχή» στο παλαιστινιακό έδαφος, ενόψει μιας αναμενόμενης στρατιωτικής επιχείρησης στη νότια πόλη της Γάζας.

Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ Μπεζαλέλ Σμότριχ τόνισε ότι το Ισραήλ πρέπει να μπει στη Ράφα σήμερα. Ωστόσο στη Ράφα έχουν καταφύγει περισσότερο από 1,2 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, με τη Δύση και τη γειτονική Αίγυπτο να εκφράζουν φόβους ότι μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στην πόλη θα προκαλέσει μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων.

Οι εξελίξεις αυτές λαμβάνουν χώρα ενώ πληροφορίες θέλουν τον διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς έτοιμο ταξιδέψει στο Ισραήλ για περισσότερες συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων, μετά τις συζητήσεις που διεξήγαγε την Κυριακή του Πάσχα (5/5) στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα.

Ο Μπερνς, το πρόγραμμα του οποίου είναι ρευστό εν μέσω αβεβαιότητας για την έκβαση των συνομιλιών, έχει αναδειχθεί σε πρόσωπο-κλειδί στις διαπραγματεύσεις. Ο διευθυντής της CIA είχε βρεθεί προηγουμένως στο Κάιρο, όπου η Χαμάς δήλωσε ότι οι συζητήσεις για την κατάπαυση του πυρός ολοκληρώθηκαν την Κυριακή μετά από «σε βάθος και σοβαρές συζητήσεις» και χωρίς αποτέλεσμα.

#ΙΣΡΑΗΛ_ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ #ΛΩΡΙΔΑ_ΤΗΣ_ΓΑΖΑΣ #Χαμάς

Δημοσιεύθηκε στις 6 May 2024 | 11:35 am


Ο Tραμπ παρομοίασε την κυβέρνηση Μπάιντεν με την… Γκεστάπο

Ο Tραμπ παρομοίασε την κυβέρνηση Μπάιντεν με την… Γκεστάπο

Ο Ντόναλντ Τραμπ συνέκρινε την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν με τη «Γκεστάπο», τη μυστική αστυνομική δύναμη της Ναζιστικής Γερμανίας, σε παρατηρήσεις σε μια ιδιωτική, κεκλεισμένων των θυρών συγκέντρωση δωρητών το απόγευμα του Σαββάτου (4/5).

Ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος έκανε τα εν λόγω σχόλια καθώς μιλούσε για τα νομικά του προβλήματα, επιτέθηκε στους εισαγγελείς των υποθέσεων και καταδίκασε τις πρόσφατες κατηγορίες στην Αριζόνα αρκετών πρώην κορυφαίων βοηθών του, μαζί με 11 λεγόμενους ψεύτικους εκλογείς από τις εκλογές του 2020.

«Αυτοί οι άνθρωποι διοικούν μια κυβέρνηση της Γκεστάπο», είπε ο Τραμπ, σύμφωνα με ηχητικό απόσπασμα από το γεύμα που παραδόθηκε στο NBC News. «Και είναι το μόνο πράγμα που έχουν. Και είναι ο μόνος τρόπος που θα κερδίσουν κατά τη γνώμη τους».

«Μόλις κατηγορήθηκα, είπα, λοιπόν, τώρα πρέπει να δώσω μάχη», πρόσθεσε ο Τραμπ, λέγοντας ότι ο Μπάιντεν είναι «ο χειρότερος πρόεδρος στην ιστορία της χώρας μας. Είναι πολύ ανίκανος. Είναι στραβός σαν την κόλαση. Είναι ο υποψήφιος της Μαντζουρίας».

Ο πρώην πρόεδρος πρόσθεσε ότι δεν αφήνει τα νομικά του προβλήματα να τον ενοχλούν πολύ. «Αν νοιάζεσαι πάρα πολύ, έχεις την τάση να πνίγεσαι. Και κατά κάποιο τρόπο, δεν με νοιάζει. Ξέρεις, η ζωή είναι ζωή», είπε. Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι εξεπλάγη όταν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

«Μόλις κατηγορήθηκα, είπα, «Θεέ μου…, μόλις κατηγορήθηκα. Εγώ, κατηγορήθηκα», είπε ο Τραμπ. Αποκάλεσε επίσης τον Τζακ Σμιθ, τον ειδικό εισαγγελέα που χειρίζεται δύο ομοσπονδιακές υποθέσεις εναντίον του Τραμπ, «κακό τραμπούκο» και «διαταραγμένο».

Ο εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν Τζέιμς Σίνγκερ επέκρινε τον Τραμπ, υπογραμμίζοντας ότι η εκστρατεία του πρώην προέδρου «αφορά αυτόν. Την οργή του, την εκδίκησή του, τα ψέματά του και την τιμωρία του».

«Ο Τραμπ κάνει για άλλη μια φορά απεχθή και προσβλητικά σχόλια για το Ολοκαύτωμα, ενώ με την ίδια ανάσα επιτίθεται στις αρχές επιβολής του νόμου, πανηγυρίζει την πολιτική βία και απειλεί τη δημοκρατία μας», πρόσθεσε ο Σίνγκερ αργότερα στη δήλωση.

Ο Τραμπ έκανε τις παρατηρήσεις του στο Mar-a-Lago το απόγευμα του Σαββάτου, όπου συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες δωρητές της Ρεπουμπλικανικής Εθνικής Επιτροπής.

#Τζο_Μπάιντεν #Ντόναλντ_Τραμπ #NBC_NEWS

Δημοσιεύθηκε στις 6 May 2024 | 11:22 am


ΜΜΜ: Ειδικό πρόγραμμα δρομολογίων μέχρι την Τετάρτη του Πάσχα

ΜΜΜ: Ειδικό πρόγραμμα δρομολογίων μέχρι την Τετάρτη του Πάσχα

Έως και την Τετάρτη του Πάσχα (8/5) θα κινούνται με τροποποιημένα δρομολόγια τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Αναλυτικά:

Δευτέρα του Πάσχα 06 Μαΐου: Για όλα τα οχήματα θα εφαρμοστεί πρόγραμμα “Κυριακής & Αργιών”

Την Τρίτη του Πάσχα 07 Μαΐου: Για όλα τα οχήματα θα εφαρμοστεί πρόγραμμα “Κυριακής & Αργιών “.

Την Τετάρτη του Πάσχα 08 Μαΐου: Για όλα τα οχήματα θα εφαρμοστεί πρόγραμμα “Σαββάτου”.

Για τις συχνότητες δρομολογίων των μέσων σταθερής τροχιάς στις Γραμμές 1, 2 & 3 του Μετρό, καθώς και στο Τραμ έως και την Τετάρτη του Πάσχα 08/05/2024, μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικά από τον σύνδεσμο ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΜΕΤΡΟ & ΤΡΑΜ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (3-8 ΜΑΪΟΥ 2024).

Ανάλογα με την επιβατική κίνηση και εφόσον κριθεί αναγκαίο, για όλες τις ημέρες του Πάσχα, υπάρχει πρόβλεψη για ενίσχυση των γραμμών που εξυπηρετούν το Αεροδρόμιο, τους σταθμούς ΚΤΕΛ Κηφισού και Λιοσίων καθώς και το Λιμάνι του Πειραιά.

#μέσα_μαζικής_μεταφοράς #ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ_ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 6 May 2024 | 11:04 am


Χρηματιστήρια: Κέρδη σε Ευρώπη-Ασία με ώθηση από τη Wall Street

Χρηματιστήρια: Κέρδη σε Ευρώπη-Ασία με ώθηση από τη Wall Street

Ανοδικά ξεκίνησε η συνεδρίαση της Δευτέρας (6/5) για τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, τα οποία λαμβάνουν ώθηση από την αισιοδοξία των επενδυτών μετά τα μηνύματα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει τα επιτόκια τον ερχόμενο Ιούνιο.

Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης την περιοδεία του Κινέζου προέδρου Xi Jinping στην Ευρώπη, η οποία ξεκίνησε σήμερα στο Παρίσι. Πρόκειται για την πρώτη του επίσκεψη μετά από περίπου πέντε χρόνια. Στο επίκεντρο είναι η συνάντησή του με τον Εμανουέλ Μακρόν και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με τα προβλήματα στο εμπόριο να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας. Εκτός από τη Γαλλία, ο πρόεδρος της Κίνας αναμένεται να επισκεφθεί την Ουγγαρία και τη Σερβία.

Στις σημερινές συναλλαγές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,18% στις 506,42 μονάδες. Στη Γερμανία ο DAX κερδίζει 0,25% στις 18.038,55 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 κινείται ανοδικά κατά 0,11% στις 7.966,60 μονάδες, στην Ισπανία ο IBEX 35 κινείται υψηλότερα κατά 0,17% στις 10.873,49 μονάδες και στην Ιταλία ο FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,59% στις 33.829 μονάδες. Κλειστές λόγω αργίες θα παραμείνουν οι βρετανικές αγορές.

Στα «χνάρια» της Wall Street κινήθηκαν σήμερα τα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς η πιο ήπια από την αναμενόμενη έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τροφοδότησε τις ελπίδες ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να ξεκινήσει σύντομα τις μειώσεις επιτοκίων.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή στις ΗΠΑ, οι μετοχές σημείωσαν απότομη άνοδο λόγω των στοιχείων για την αμερικανική αγορά εργασίας. Ειδικότερα, 175.000 θέσεις εργασίας προστέθηκαν τον Απρίλιο, αρκετά λιγότερες από τις 240.000 θέσεις που αναμένονταν από οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones.

Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 3,9%, έναντι 3,8% τον προηγούμενο μήνα. Τα μεγέθη των μισθών ήταν επίσης μικρότερα από το αναμενόμενο, γεγονός που αποτελεί ενθαρρυντικό σημάδι για την πορεία του πληθωρισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 1,26%, στην καλύτερη ημερήσια επίδοσή του από τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ ο Nasdaq «αναρριχήθηκε» κατά σχεδόν 2%.

Όσον αφορά την εικόνα των ασιατικών αγορών, στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai Composite κινήθηκε ανοδικά κατά 1,16% στις 3.140,72 μονάδες και ο Shenzhen Component κατέγραψε «άλμα» 2% στις 9.779,21 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημειώνει κέρδη 0,55% στις 18.577 μονάδες και στην Αυστραλία ο ASX/200 έκλεισε στο +0,7% και τις 7.682,40 μονάδες. Οι αγορές της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας.

Σημειώνεται ότι ο Hang Seng σημείωσε άνοδο 4,7% την περασμένη εβδομάδα και την Παρασκευή ολοκλήρωσε το μεγαλύτερο ημερήσιο σερί ανόδου από το 2018.

Στα μάκρο της ημέρας, η επέκταση της δραστηριότητας υπηρεσιών της Κίνας επιβραδύνθηκε ελαφρά τον Απρίλιο από τον Μάρτιο. Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών υπηρεσιών Caixin/S&P Global έφτασε στο 52,5 τον Απρίλιο, σημειώνοντας πτώση από 52,7 τον Μάρτιο. Η επιχειρηματική δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα του Χονγκ Κονγκ επεκτάθηκε με βραδύτερο ρυθμό τον Απρίλιο, σύμφωνα με την S&P Global. Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών για την πόλη υποχώρησε στο 50,6 από το 50,9 του Μαρτίου.

#ασιατικά_χρηματιστήρια #ευρωπαϊκά_χρηματιστήρια_

Δημοσιεύθηκε στις 6 May 2024 | 10:45 am


Ελλάδα: Η εικόνα των άμεσων ξένων επενδύσεων την τελευταία τριετία

Ελλάδα: Η εικόνα των άμεσων ξένων επενδύσεων την τελευταία τριετία

Οι ξένες άμεσες επενδύσεις (ΞΑΕ) στην Ελλάδα σημείωσαν μεγάλη αύξηση την τελευταία τριετία σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ (FDI in Figures).

Από 4,15 δισ. δολάρια που ανήλθαν κατά μέσο όρο στην τριετία 2017-2019 έφτασαν στα 6,7 δισ. δολάρια την τριετία 2021-2023, σημειώνοντας μία αύξηση 62% καθώς η ελληνική οικονομία σημείωνε σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Το 2020, είχαν μειωθεί στα 3,2 δισ. δολάρια, αλλά αυτό οφειλόταν στην πανδημία του κορονοϊού που οδήγησε στην ανάσχεση των οικονομικών δραστηριοτήτων, με τις παγκόσμιες ΞΑΕ να κάνουν βουτιά 58% το έτος αυτό.

Το 2021, οι ΞΑΕ στην Ελλάδα εκτινάχθηκαν στα 6,3 δισ. δολάρια για να φτάσουν στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 8,4 δισ. το 2022.

Πέρυσι, υποχώρησαν στα 5,4 δισ. δολάρια, επίπεδο που είναι πάντως υψηλότερο σε σχέση με τα χρόνια της περιόδου 2017-2019, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι ΞΑΕ αφορούν την απόκτηση μετοχικού κεφαλαίου, συχνά μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων ή δημιουργίας νέων παραγωγικών μονάδων, την επανεπένδυση κερδών και τον ενδοεπιχειρηματικό δανεισμό.

Το συνολικό απόθεμα των ΞΑΕ (FDI Inward Position) στην Ελλάδα αυξήθηκε το 2022 στα 50,8 δισ. δολάρια ή στο 23,2% του ΑΕΠ.

Θεαματική ήταν και η αύξηση των άμεσων επενδύσεων από ελληνικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό, μία εξέλιξη που αντανακλά επίσης την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας. Από μόλις 429 εκατ. δολάρια κατά μέσο όρο στην περίοδο 2017-219 εκτινάχθηκαν στα 2,8 δισ. την τριετία 2021-2023. Μάλιστα, συνέχισαν να αυξάνονται και το 2023, φθάνοντας σχεδόν τα 4 δισ. δολάρια. Το συνολικό απόθεμα των επενδύσεων από ελληνικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό (FDI Outward Position) ανερχόταν το 2022 στα 16,7 δισ. δολάρια ή στο 7,7% του ΑΕΠ.

Το 2023 ήταν παγκοσμίως μία χρονιά δύσκολη για τις ΞΑΕ λόγω της επιδείνωσης του οικονομικού περιβάλλοντος - με τον πληθωρισμό και την αύξηση των επιτοκίων να επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη, ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη - και της γεωπολιτικής κατάστασης, με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κρίση στη Μέση Ανατολή να επιβαρύνουν το κλίμα.

Παγκόσμιες επενδύσεις

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, οι παγκόσμιες ΞΑΕ (εισερχόμενες και εξερχόμενες) μειώθηκαν κατά 7% στα 1,36 τρις. δολάρια, συνεχίζοντας την πτώση που σημείωσαν το 2022 και κινήθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο έτος σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που είχαν σημειωθεί πριν από την πανδημία.

Οι επενδύσεις μειώθηκαν πέρυσι σε περισσότερα από τα δύο τρίτα των χωρών, με πιο χαρακτηριστική τη βουτιά που σημειώθηκε στην Κίνα, όπου οι άμεσες επενδύσεις στη χώρα από ξένους επενδυτές ανήλθαν σε 42 δις. δολάρια από 190 δις. το 2022. Και στην Ινδία, όμως, υπήρξε σημαντική μείωση των επενδύσεων από ξένους, με το ποσό των εισερχόμενων ΞΑΕ να ανέρχεται στα 28 δις. από σχεδόν 50 δις. δολάρια, αντίστοιχα.

Οι ΗΠΑ προσελκύουν με διαφορά τις περισσότερες εισερχόμενες ξένες άμεσες επενδύσεις, με ένα συνολικό ποσό που το 2023 έφτασε τα 341,4 δις. δολάρια, όταν συνολικά στις χώρες του ΟΟΣΑ ανήλθαν σε 501,3 δις. Στη δεύτερη θέση ήταν η Βραζιλία με 63,6 δις. δολάρια και στην τρίτη ο Καναδάς με 50,3 δις.

Οι ΗΠΑ κατέχουν τα σκήπτρα και όσον αφορά το απόθεμα των ξένων άμεσων επενδύσεων, τόσο των εισερχόμενων που ανερχόταν το 2023 σε 13,5 τρις. δολάρια ή στο 50,2% του αμερικανικού ΑΕΠ όσο και των εξερχόμενων που ανέρχονταν σε 9,5 τρις. ή το 35,1% του ΑΕΠ. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Κίνα στις εισερχόμενες ΞΑΕ με ένα απόθεμα 3,5 τρις. δολαρίων ή το 20,1% του ΑΕΠ της και η Ολλανδία στις εξερχόμενες με 3,4 δις. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 309% του ΑΕΠ της. Πάντως, η Κίνα έχει επίσης υψηλό απόθεμα επενδύσεων από εταιρείες της στο εξωτερικό που ανερχόταν σε 2,9 τρις. δολάρια ή το 16,6% του ΑΕΠ της.

Μεγάλο ήταν το πλήγμα πέρυσι στις ΞΑΕ με τη μορφή εξαγορών και συγχωνεύσεων (M&A), οι οποίες υποχώρησαν σε χαμηλό επίπεδο 10ετίας λόγω επιδείνωσης του οικονομικού και γεωπολιτικού περιβάλλοντος.

Πτωτικά κινήθηκαν και οι ΞΑΕ με τη μορφή νέων παραγωγικών μονάδων (greenfield investment), ενώ συνολικά οι ροές μετοχών παρέμειναν σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά του 2005.

#άμεσες_ξένες_επενδύσεις #ΟΟΣΑ

Δημοσιεύθηκε στις 6 May 2024 | 10:23 am


Δίκαιο ανταγωνισμό ζητά η Ευρώπη από την Κίνα

Δίκαιο ανταγωνισμό ζητά η Ευρώπη από την Κίνα

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε σήμερα (6/5) ότι θα απαιτήσει «δίκαιο» ανταγωνισμό της Ευρώπης με την Κίνα κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ εντός της ημέρας στο Παρίσι.

«Πρέπει να δράσουμε ώστε να εγγυηθούμε ότι ο ανταγωνισμός θα είναι δίκαιος και όχι στρεβλωμένος», τόνισε, σύμφωνα με το κείμενο που δημοσιοποιήθηκε μερικές ώρες πριν από την τριμερή συνάντησή της με τον κ. Σι και τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν.

«Η Κίνα κατασκευάζει το τρέχον διάστημα, με μαζικές επιδοτήσεις, περισσότερα από όσα πουλάει, λόγω της ασθενικής εσωτερικής ζήτησης. Αυτό οδηγεί σε υπερπροσφορά κινεζικών επιδοτούμενων προϊόντων, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα και ο χάλυβας» και σε «αθέμιτες εμπορικές πρακτικές», κατήγγειλε.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να αποδεχθεί τέτοιες πρακτικές, οι οποίες στρεβλώνουν την αγορά και μπορεί να οδηγήσουν σε αποβιομηχάνιση στην Ευρώπη», επέμεινε.

Σε προηγούμενες συναντήσεις της με τον Κινέζο πρόεδρο «είπα καθαρά ότι οι τρέχουσες ανισορροπίες όσον αφορά την πρόσβαση στην αγορά δεν είναι βιώσιμες και πρέπει να διορθωθούν», πρόσθεσε.

Οι διαφωνίες για εμπορικά ζητήματα ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Πεκίνο είναι πολλές.

Σε τανάλια ανάμεσα στην αμερικανική και στην κινεζική οικονομία, με την τελευταία να επιδοτείται σε μεγάλο βαθμό από το κράτος, η ΕΕ έχει πολλαπλασιάσει τους τελευταίους μήνες τις έρευνες για τις κινεζικές κρατικές ενισχύσεις σε διάφορους τομείς της βιομηχανίας, ειδικά σε εταιρείες που κατασκευάζουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, που κατηγορούνται για στρέβλωση του ανταγωνισμού.

Το Πεκίνο βλέπει με κακό μάτι τα μέτρα αυτά, που θεωρεί πως εγγράφονται σε πολιτική «προστατευτισμού». Οι κινεζικές αρχές διεξάγουν δικές τους έρευνες για τις επιδοτήσεις, ιδίως για το γαλλικό κονιάκ, κάτι που αναμένεται να θίξει ο Γάλλος πρόεδρος.

#Ούρσουλα_φον_ντερ_Λάιεν  #ΚΟΜΙΣΙΟΝ #Σι_Τζινπίνγκ #Εμανουέλ_Μακρόν #Εμπόριο

Δημοσιεύθηκε στις 6 May 2024 | 10:10 am


Έλληνες στο ίντερνετ: Τι ψωνίζουν, πού...σερφάρουν, πόσοι έχουν online banking

Έλληνες στο ίντερνετ: Τι ψωνίζουν, πού...σερφάρουν, πόσοι έχουν online banking

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι Έλληνες αισθάνονται πολύ άνετα να αγοράζουν ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ μέσω Διαδικτύου.

Το 73,55% όσων έκαναν online αγορά το τελευταίο τρίμηνο επέλεξε αυτή την κατηγορία προϊόντων, το έκτο υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε. Πάλι ψηλά στην ευρωπαϊκή κλίμακα, έβδομο στην Ε.Ε., είναι το ποσοστό των Ελλήνων που παραγγέλνουν φαγητό online. Πρόκειται για το 44,13% όσων έκαναν κάποια αγορά το τελευταίο τρίμηνο.

Επίσης, ένα 38,7% από όσους έκαναν διαδικτυακή αγορά παρήγγειλε ψηφιακά κάποια υπηρεσία μεταφοράς, ενώ το 35,4% ενοικίασε κάποιο κατάλυμα.

Απεναντίας, αρκετά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο είναι το μερίδιο των Ελλήνων που χρησιμοποίησαν το Διαδίκτυο για να ψωνίσουν καλλυντικά (το 25,3% από το σύνολο όσων έκαναν ψώνια online), εισιτήρια για πολιτισμικές και άλλου είδους διοργανώσεις (32,3%) ή που «κατεβάζουν» και κάνουν streaming ταινιών/σειρών (26,3%).

Η χρήση του Διαδικτύου

Πέραν των ψηφιακών αγορών, οι Έλληνες φαίνονται αρκετά εξοικειωμένοι σε ό,τι αφορά άλλες ενέργειες online. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τη Eurostat, τέσσερις στους πέντε Έλληνες που χρησιμοποιούν το Ίντερνετ (80,1%) έχουν λογαριασμό σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ αντίστοιχα υψηλό είναι το ποσοστό (79,4%) των χρηστών του Διαδικτύου που επικοινωνούν μέσω email.

Επίσης, το 81,3% των Ελλήνων που μπαίνουν στο Διαδίκτυο κάνουν και χρήση υπηρεσιών instant messaging, ενώ το 84,1% κάνει κλήσεις ηχητικές ή με βίντεο μέσω Διαδικτύου. 

Σχεδόν εννέα στους 10 Έλληνες που χρησιμοποιούν το Ίντερνετ (το 89,1%) δηλώνουν πως βασίζονται στο Διαδίκτυο για να βρουν πληροφορίες σχετικά με διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες. Χαμηλότερο ποσοστό, της τάξης του 57,3%, ψάχνει online πληροφορίες σχετικά με την υγεία του.

Τέλος, χαμηλά σε σύγκριση με τα πανευρωπαϊκά επίπεδα παραμένει το ποσοστό των Ελλήνων που χρησιμοποιεί online banking. Πρόκειται για το 61,2% όσων χρησιμοποιούν ήδη το Ίντερνετ έναντι 69,8% στην Ευρώπη.

#SOCIAL_MEDIA #ίντερνετ #ΕΛΛΑΔΑ #eurostat

Δημοσιεύθηκε στις 6 May 2024 | 10:00 am


Μικελάντζελο Αντονιόνι: Ο τελευταίος «φλανέρ» καλλιτέχνης της Ευρώπης

Μικελάντζελο Αντονιόνι: Ο τελευταίος «φλανέρ» καλλιτέχνης της Ευρώπης

Ο όρος του flânerie (φλανέρ) χρονολογείται μεταξύ 16ου ή 17ου αιώνα, υποδηλώνοντας την έννοια του ελεύθερου χρόνου και της περιπλάνησης. Αλλά από τον 19ο αιώνα η λέξη προσλαμβάνει ένα πλούσιο σύνολο σημασιών και ορισμών.

 

Ο φλανέρ περιγράφεται το 1872 σε ένα εκτενές άρθρο στο Grand dictionnaire universel du XIXe siècle του Pierre Larousse. Οι χαρακτηρισμοί που αποδίδονται στον όρο είναι αμφίθυμοι. Περιλαμβάνουν τον αστικό εξερευνητή, τον περιπλανώμενο και τον πλάνη, τον δανδή, αλλά τον ποιητή και γενικότερα τον καλλιτέχνη που εμπνέονται από την πόλη, και επίσης τον αδρανή που διεκδικεί με πείσμα ανίκητο το επιτήδευμα των επιδρόμιων εξόδων του, τέλος εκείνος που κινηματογραφεί με την όραση του τους παφλασμούς της πόλης αναζητώντας έτσι να συμπληρώσει τα ποιητικά του ερανισματα. Ή όπως έγραφε ο Μπωντλαίρ «Είναι εκείνος που βρίσκεται στην άμπωτη και τη ροή της κίνησης, μεταξύ φυγής και άπειρου. Εκείνος ο οποίος βρίσκεσαι στο κέντρο του κόσμου και όμως παραμένει κρυμμένος από τον κόσμο. Θεατής, αλλά και πρίγκιπας πάντα με το ινκόγκνιτο του. Φλανέρ είναι ο λάτρης της ζωής που κάνει ολόκληρο τον κόσμο οικογένειά του, ακριβώς όπως ο εραστής του ωραίου φύλου που χτίζει την οικογένειά του με όλες τις όμορφες γυναίκες, ή ο λάτρης των εικόνων που ζει σε μια μαγική κοινωνία ονείρων ζωγραφισμένων επάνω στον καμβά. O φλανέρ είναι μια τεράστια δεξαμενή ηλεκτρικής ενέργειας. Ακόμη θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένας καθρέφτη απέραντος που γεμίζει από την εικόνα του πλήθους. Ένα καλειδοσκόπιο προικισμένο με συνείδηση, που ανταποκρίνεται σε κάθε μία από τις κινήσεις του και αναπαράγει την πολλαπλότητα της ζωής.»

Ο Σαρλ-Ωγκυστέν Σαιντ-Μπεβ, έγραψε ότι ο φλανέρ «είναι το αντίθετο του να μην κάνεις τίποτα, το αντίθετο της απραξίας, η χορογραφία των επαφών». Ο Ονορέ ντε Μπαλζάκ περιέγραψε τον φλανέρ ως «τη γαστρονομία του ματιού». Ο Βικτόρ Φουρνέλ, στο «Ce qu'on voit dans les rues de Paris» (Τι βλέπει κανείς στους δρόμους του Παρισιού, 1867), αφιερώνει ένα κεφάλαιο στην «τέχνη του φλανέρ». Για τον Φουρνέλ, δε βρίσκει τίποτα τεμπέλικο στον φλανέρ αλλά μια ένταση μέχρι θανάτου. Ο φλανέρ προσπαθεί να κατανοήσει την πλούσια ποικιλία του τοπίου της πόλης, αποτελεί σαν «μια κινητή και παθιασμένη φωτογραφία» ( un daguerréotype mobile et passioné). Με το διήγημα του Έντγκαρ Άλαν Πόε «The Man of the Crowd», ο φλανέρ εισέρχεται και επισήμως στη λογοτεχνική σκηνή. Ο Βάλτερ Μπένγιαμιν ο οποίο θεωρητικοποιεί τον ρόλο του πλήθους στη νεωτερικότητα, έβλεπε τον φλανέρ, «ως άνθρωπο του ελεύθερου χρόνου, ως κυρίαρχη μορφή της περιπλάνησης των μεγαλουπόλεων» θα λέγαμε ότι είναι εκείνος που εκδικείται τον χρόνο, είναι ο πλάνης και ο πλάνητας του πλήθους.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο τελευταίος καλλιτέχνης φλανέρ ευρωπαϊκά είναι ο Ιταλός σκηνοθέτης Μικελάντζελο Αντονιόνι. Ο Αντόνιο Κόστα ιστορικός του σινεμά και καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Μπολόνια χαρακτηρίζει τον Αντονιόνι ως φλανέρ, με την έννοια ότι κινηματογραφεί με το μάτι της περιπέτειας που διέθετε ο φλανέρ τον 16ου  και 17ου αιώνα. Γράφει λοιπόν ο Αντόνιο Κόστα: «Το κινηματογραφικό βλέμμα του Αντονιόνι είναι το βλέμμα του φλανέρ. Και αυτό γιατί ο  Αντονιόνι σχεδόν πάντα κινηματογραφεί  τον αστικό χώρο οργανώνοντας τον, ως  υποψιασμένο όραμα. Ο κινηματογραφικός  φακός του, αποτελεί  προέκταση της όρασης του φλανέρ». Ο ίδιος ο σκηνοθέτης το επιβεβαίωνε στις συνεντεύξεις του λέγοντας: «Να μια ασχολία που δεν με κουράζει ποτέ: η παρακολούθηση. Μου αρέσει να κινηματογραφώ, τοπία, χαρακτήρες, καταστάσεις, τη στρατηγική της κίνησης».

Διαβάστε περισσότερα στο penna.gr

#ΑΝΤΟΝΙΟΝΙ

Δημοσιεύθηκε στις 6 May 2024 | 8:25 am


Πρόγραμμα Ανακαινίζω-Νοικιάζω: Οι επιλέξιμες δαπάνες- Το ανώτατο ποσό επιδότησης

Πρόγραμμα Ανακαινίζω-Νοικιάζω: Οι επιλέξιμες δαπάνες- Το ανώτατο ποσό επιδότησης

Με έντονο ενδιαφέρον από ιδιοκτήτες ακινήτων προχωρά το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», που χρηματοδοτεί το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με το ποσό των 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Τι προβλέπει το πρόγραμμα

Όπως έχει γίνει γνωστό, το εν λόγω πρόγραμμα αφορά ανακαινίσεις και επισκευές, σε περίπου 12.500 κενές κατοικίες με σκοπό να διατεθούν στη συνέχεια για μακροχρόνιες μισθώσεις. Το ανώτερο ποσό της επιδότησης θα ανέρχεται σε 4.000 ευρώ με δυνατότητα προκαταβολής του 50% και για πρώτη φορά οι επιδοτούμενες δαπάνες, αφορούν λειτουργικές επισκευές και εργασίες ανακαίνισης.

Μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισης το ακίνητο υποχρεωτικά πρέπει να εκμισθωθεί για τρία τουλάχιστον χρόνια σε ιδιώτη. Το πρόγραμμα διεξάγεται με τη συνδρομή και την επίβλεψη της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Το πρόγραμμα, κατά την κυβέρνηση, θα κάνει προσιτή την κατοικία για χιλιάδες νέους ανθρώπους, ζευγάρια και οικογένειες, ενώ όπως επισημαίνει η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη «ερχόμαστε να επιδοτήσουμε αυτές τις ανακαινίσεις και να προσθέσουμε ένα ακόμη “όπλο” στη στεγαστική πολιτική μας στη μάχη για τη μείωση των τιμών στα ενοίκια».

Ποιοι είναι δικαιούχοι

Στο πρόγραμμα μπορούν να υπαχθούν φυσικά πρόσωπα, ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές ακινήτων με χρήση κατοικίας, για ένα ακίνητο με χρήση κατοικίας, εφόσον πληρούνται οι παρακάτω πέντε προϋποθέσεις:

  • Οι Δικαιούχοι διαθέτουν την πλήρη κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου σε ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 50%.
  • Το ακίνητο (διαμέρισμα ή μονοκατοικία) έχει έκταση κύριων χώρων έως 100 τ.μ. και βρίσκεται σε οικιστική περιοχή (δηλαδή εντός γενικού πολεοδομικού σχεδίου ή εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου ή εντός ορίων οικισμού ή εντός ζώνης οικισμού όπου υφίστανται ειδικοί όροι δόμησης).
  • Οι Δικαιούχοι έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις 40.000€ και διαθέτουν ακίνητη περιουσία, της οποίας η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000€. Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα των συζύγων ή των μερών συμφώνου συμβίωσης και των προστατευόμενων τέκνων.
  • Το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, δεν έχει δηλωθεί ως μισθωμένο και δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των 3 τελευταίων ετών.
  • Οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει επιδότηση για πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης σε ακίνητο ιδιοκτησίας τους τα τελευταία 5 έτη και δεν έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επιδοτούμενης ενεργειακής εξοικονόμησης για οποιοδήποτε ακίνητό τους, δηλαδή από 1.1.2019 και εφεξής.

Οι επιλέξιμες δαπάνες για εργασίες, υλικά, άδειες

Ενδεικτικά στις δαπάνες μπορούν να περιληφθούν οι εργασίες για ανακαίνιση μπάνιου, κουζίνας, αντικατάσταση πόρτας εισόδου και εσωτερικών θυρών, αντικατάσταση δαπέδων, αντικατάσταση ή επισκευή ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων, δομικών στοιχείων, επιχρισμάτων, πλακιδίων, χρωματισμών και λοιπές αντίστοιχες εργασίες. Επίσης, προβλέπονται οι δαπάνες για αγορά των αναγκαίων υλικών, δαπάνες για τυχόν απαιτούμενες ασφαλιστικές εισφορές ΙΚΑ για τις εργασίες και δαπάνες μηχανικού για τυχόν εκδόσεις αδειών, εγκρίσεων ή εκπόνησης μελετών.

Η διαδικασία 

Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους μέσω της πλατφόρμας του Προγράμματος στην Ψηφιακή Πύλη https://www.gov.gr/ipiresies/periousia-kai-phorologia/epidoteseis-politon/anakainizo-noikiazo

Τα περισσότερα πεδία της αίτησης είναι προσυμπληρωμένα μέσω διαλειτουργικότητας από τις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων των φορέων του Δημοσίου Τομέα. Ο δικαιούχος επιλέγει ή συμπληρώνει όλα τα υπόλοιπα κενά πεδία.

Τα στοιχεία που απαιτείται να γνωρίζει και να υποβάλει ο δικαιούχος κατά την υποβολή της Αίτησης είναι ενδεικτικά:

Ο / οι ΑΤΑΚ του ακινήτου, η ένταξη του οποίου επιδιώκεται
το προϋπολογιζόμενο ύψος της συνολικής δαπάνης ανακαίνισης χωρίς περαιτέρω δικαιολογητικά
τα στοιχεία επικοινωνίας (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αριθμό κινητού τηλεφώνου)
έναν ενεργό αριθμό λογαριασμού πληρωμών (IBAN) παρόχου υπηρεσιών πληρωμής (Π.Υ.Π.) που λειτουργεί στην Ελλάδα, του οποίου είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος.

Μέσα από την πλατφόρμα οι δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την πορεία της αίτησης και της επιδότησής τους.

#ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΩΝΟΙΚΙΑΖΩ #δικαιούχοι #δαπάνες #επιδοτήσεις

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2024 | 10:22 pm


Κίνα-ΕΕ: Ο Σι Τζινπίνγκ προτάσσει το ουκρανικό-Την οικονομία ο Μακρόν

Κίνα-ΕΕ: Ο Σι Τζινπίνγκ προτάσσει το ουκρανικό-Την οικονομία ο Μακρόν

Στην πρώτη του περιοδεία στην Ευρώπη έπειτα από πέντε χρόνια ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, δείχνει διάθεση συνεννόησης και συνεργασίας, την ώρα που ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μιλά για επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο πλευρών.

Ο Μακρόν υποδέχεται στο Παρίσι τον Σι Τζινπίνγκ έχοντας πρώτα πραγματοποιήσει διαβουλεύσεις συνεννόησης με τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, ώστε να έχουν κοινή γραμμή.

Ο Σι από τη μεριά του στις πρώτες του δηλώσεις, ενόψει της επίσκεψης έθεσε το ουκρανικό ψηλά στην ατζέντα, τονίζοντας στην εφημερίδα Le Figaro ότι σκοπεύει «να αναλάβει δράση με τη Γαλλία και ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα για την επίλυση της κρίσης» στην Ουκρανία.

«Ελπίζουμε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα θα επιστρέψουν γρήγορα στην Ευρώπη και σκοπεύουμε να αναλάβουμε δράση με τη Γαλλία και ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα για να βρούμε κατάλληλες οδούς για την επίλυση της κρίσης», γράφει ο Σι σε άρθρο που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Le Figaro.

«Αντιλαμβανόμαστε την αναστάτωση που προκαλεί η ουκρανική κρίση για τους Ευρωπαίους. Η Κίνα δεν αποτελεί πηγή της κρίσης αυτής, ούτε συμμετέχει σε αυτήν».

Ο Σι διαβεβαιώνει ότι «διαδραμάτισε πάντα εποικοδομητικό ρόλο για να ευνοήσει μία ειρηνική διευθέτηση» στον πόλεμο.

Υπενθυμίζει ότι «έχει επανειλημμένως απευθύνει έκκληση για την τήρηση των σκοπών και των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, για τον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών, για τον υπολογισμό των νόμιμων ανησυχιών ασφαλείας διαφόρων πλευρών και έχει επιμείνει για την ανάγκη να μην γίνει χρήση πυρηνικών όπλων ούτε να εξαπολυθεί πυρηνικός πόλεμος».

Η Κίνα, προσθέτει, «έχει παράσχει στην Ουκρανία ανθρωπιστική βοήθεια και ο ειδικός απεσταλμένος μας έχει κάνει πολλά ταξίδια στις εμπλεκόμενες χώρες».

Εμπόριο

Στο πλαίσιο της περιοδείας του ο Σι Τζινπίνγκ θα πραγματοποιήσει στάσεις στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία. Το Πεκίνο επιθυμεί να περιορίσει τις αντιδράσεις της Ευρώπης στις υποτιθέμενες εμπορικές στρεβλώσεις που εφαρμόζει. Θέλει επίσης να διασφαλίσει ότι η Ευρώπη δεν θα πλησιάσει περισσότερο τις ΗΠΑ, ειδικά ενόψει των επερχόμενων εκλογών στις ΗΠΑ και των αποτελεσμάτων τους που μπορούν να ανατρέψουν τα δεδομένα (βλέπε εκλογή Τραμπ).

Εκτιμάται ότι ο Σι Τζινπίνγκ δεν είναι διατεθειμένος να ικανοποιήσει τα αιτήματα των Ευρωπαίων, καθώς ακολουθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο και μία συγκεκριμένη εξωτερική πολιτική. Το 6ήμρο ταξίδι του θα μπορούσε αντ 'αυτού να χρησιμεύσει ώστε να υπογραμμιστούν οι διαφορές - όχι μόνο μεταξύ Ευρώπης και Κίνας - αλλά ιδιαίτερα των κρατών εντός της Ευρώπης που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν υπέρ της Κίνας, λένε οι αναλυτές.

Μακρόν: Επικαιροποίηση σχέσεων

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα ζητήσει την επικαιροποίηση των οικονομικών δεσμών ανάμεσα στη Γαλλία και την Κίνα, υποδεχόμενος τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ που ξεκινά σήμερα την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ευρώπη μετά το 2019, από τη Γαλλία.

Σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα La Tribune Dimanche, ο Γάλλος πρόεδρος δηλώνει ότι η Ευρώπη θέλει περισσότερη αμοιβαιότητα στους οικονομικούς της δεσμούς με την Κίνα, για να  διασφαλίσει καλύτερα την οικονομική της ασφάλεια.

"Ζητώ για ένα aggiornamento (όρος για την αλλαγή στις σχέσεις ισχύος που διατύπωσε ο Πάπας Ιωάννης 23ος) επειδή η Κίνα έχει πλέον πλεονάζον παραγωγικό δυναμικό σε πολλούς τομείς και πραγματοποιεί μαζικές εξαγωγές στην Ευρώπη", είπε ο Μακρόν στη συνέντευξή του. 

#Σι_Τζινπίνγκ #ΕΕ #Γαλλία #Ουκρανία #Κίνα

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2024 | 9:33 pm


Σύστημα «συναγερμού» για να μη χάνονται οι ρυθμίσεις στην Εφορία

Σύστημα «συναγερμού» για να μη χάνονται οι ρυθμίσεις στην Εφορία

Μηχανισμό έγκαιρης προειδοποίησης για επικείμενη απώλεια ρύθμισης ενεργοποιεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. 

Με το σύστημα που ίσχυε μέχρι και πριν λίγο καιρό, μια ρύθμιση μπορούσε να χαθεί  ακόμα και εντός 24 ωρών με αποτέλεσμα χιλιάδες να χάνουν τις ρυθμίσεις τους λόγω καθυστερήσεων.

Με το νέο σύστημα δίνεται περιθώριο 3 μηνών για την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής τους και εξόφλησης ή ρύθμισης των νέων οφειλών από την πάροδο της προθεσμίας καταβολής τους προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια της ρύθμισης.

Με τις νέες διατάξεις του νομοσχεδίου για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν τις ρυθμίσεις οφειλών τους εφόσον:

- Έχουν υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ εντός 3 μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής τους. Εάν η προθεσμία έχει παρέλθει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023, μπορούν να υποβάλουν 5 μήνες μετά, δηλαδή μέχρι 31 Μαΐου 2024.

- Έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις νέες οφειλές τους σε χρονικό διάστημα 3 μηνών από την πάροδο της προθεσμίας καταβολής τους.

Παράλληλα με το νέο κεντρικό ψηφιακό σύστημα τυποποιημένης παρακολούθησης των παραπάνω υποχρεώσεων, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση αλλά και τον μηχανισμό έγκαιρης ειδοποίησης για επικείμενη απώλεια ρύθμισης:

-  Όλες οι προϋποθέσεις τήρησης της ρύθμισης θα παρακολουθούνται ψηφιακά και κεντρικά. 

- ⁠Εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί κάποια από τις προϋποθέσεις, θα λαμβάνει ειδοποιήσεις συμμόρφωσης ώστε σε εύλογο χρόνο να τακτοποιήσει την εκκρεμότητα που δημιούργησε

-  ⁠Εάν δεν το κάνει, η απώλεια της ρύθμισης θα γίνεται με κεντρική διαδικασία και όχι από τον κάθε τοπικό Προϊστάμενο ΔΟΥ.

Επανένταξη

Τη δυνατότητα επανένταξης σε ρυθµίσεις χρεών που έχασαν θα έχουν χιλιάδες οφειλέτες της εφορίας. Το νέο φορολογικό νοµοσχέδιο που βρίσκεται σε δηµόσια διαβούλευση προβλέπει την επανένταξη των οφειλετών στην πάγια ρύθµιση των 24-48 δόσεων, στις ειδικές ρυθµίσεις της πανδηµίας και της ενεργειακής κρίσης (72 δόσεις), καθώς και σε αυτές των 100 και 120 δόσεων.
 

Προϋπόθεση είναι να καταβάλουν το εκπρόθεσµο ποσό, όσο κι αν είναι αυτό, έως τις 31 Μαΐου. Ουσιαστικά η αναβίωση των ρυθμίσεων οδηγεί τον οφειλέτη στο να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη καθώς θα πρέπει να καταβάλει όλες οι χρωστούμενες δόσεις από τότε που χάθηκε ο διακανονισμός.

#ΑΑΔΕ #εφορία #ρυθμίσεις

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2024 | 9:04 pm


Φυλακές Κορυδαλλού: Πιστόλι σε κομμάτια μέσα σε τοίχο κελιού

Φυλακές Κορυδαλλού: Πιστόλι σε κομμάτια μέσα σε τοίχο κελιού

Πιστόλι σε έξι κομμάτια βρέθηκε μέσα σε τοίχο κελιού στις φυλακές Κορυδαλλού ύστερα από έφοδο που έγινε, τα μεσάνυχτα της Κυριακής του Πάσχα.

Οι Αρχές του σωφρονιστικού ιδρύματος καθώς και αστυνομικοί πραγματοποίησαν επιτόπια έρευνα και βρήκαν το όπλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι καθώς και αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνα στην Δ΄ Πτέρυγα στους κοινόχρηστους χώρους και στο κελί 113 το οποίο είναι κενό και βρίσκεται υπό κατασκευή.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, στο άδειο κελί, βρήκαν επιμελώς κρυμμένο εντός κτισμένου τοίχου ένα πιστόλι και γεμιστήρα με 19 φυσίγγια των 9mm.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ:

Μεταμεσονύχτιες ώρες, σήμερα Κυριακή 5 Μαΐου 2024, σωφρονιστικοί υπάλληλοι εντόπισαν όπλο σε κενό, υπό κατασκευή, κελί του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού.

Ειδικότερα, έπειτα από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στους κοινόχρηστους χώρους αλλά και στο εν λόγω κελί, βρέθηκε πιστόλι και γεμιστήρας -19- φυσιγγίων, επιμελώς κρυμμένα εντός κτισμένου τοίχου.

Το όπλο βρέθηκε με χρήση μεταλλικού ανιχνευτή και κατόπιν διάτρησης του τοίχου, ενώ διαπιστώθηκε ότι ήταν λυμένο σε επιμέρους τμήματα, τα οποία ήταν τυλιγμένα σε -6- αυτοσχέδια δέματα.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω κελί είναι κενό από τον Αύγουστο του 2023.

Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Κορυδαλλού της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πειραιά.

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2024 | 8:36 pm


«Μπελάδες» για τον Σούνακ μετά την ήττα στις αυτοδιοικητικές εκλογές

«Μπελάδες» για τον Σούνακ μετά την ήττα στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Μετά τη βαριά ήττα του κυβερνώντος κόμματος των Συντηρητικών ο βρετανός πρωθυπουργός καλείται να «διορθώσει» την πολιτική του. Το ερώτημα είναι προς ποια κατεύθυνση.

Μπορεί κάτι να είναι αναμενόμενο όμως το πιο δύσκολο κομμάτι μιας διαδικασίας είναι η στιγμή της συνειδητοποίησης. Αυτό ακριβώς πρέπει να κάνουν τώρα οι Συντηρητικοί (Conservatives). Να συνειδητοποιήσουν τα απογοητευτικά για εκείνους αποτελέσματα και να σκεφτούν τι θα είναι αυτό που θα περιορίσει την «κατρακύλα» του κόμματος. Όχι προς έκπληξη όλων όμως, το Συντηρητικό κόμμα εμφανίζεται για ακόμα μία φορά διχασμένο. Είναι νωρίς ακόμα για να αποτυπωθεί η ακριβής εικόνα. Σύμφωνα με μια πρώτη προσέγγιση από τη μια πλευρά βρίσκονται εκείνοι που ζητούν είτε ο Σούνακ να φύγει είτε να μείνει υποστηρίζοντας μια άκρα παραδοσιακή συντηρητική προσέγγιση, και από την άλλη εκείνοι που λένε ότι ο Σούνακ πρέπει να παραμείνει στη θέση του και να υιοθετήσει μια πιο μετριοπαθή στάση.

Τα συνολικά αποτελέσματα για την κυβέρνηση που βρίσκεται επί 14 χρόνια στο τιμόνι της χώρας καταγράφουν απώλειες 470 θέσεων δημοτικών συμβούλων, ενώ οι Τόρις, όπως σημειώνει η DW, δεν κατάφεραν να κυριαρχήσουν ούτε σε δημαρχεία μητροπόλεων, όπως το Λονδίνο το Μάντσεστερ και το Λίβερπουλ.

Τα αποτελέσματα και τι σημαίνουν για τον Σούνακ

Μάλιστα, για την πρωτεύουσα γίνεται λόγος για μια ιστορική νίκη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσωπικά του Εργατικού Σάντικ Καν. Ο πακιστανικής καταγωγής Καν ξεκινά την τρίτη θητεία του στην πρωτεύουσα, την οποία έχει στα χέρια του από το 2016. Μάλιστα, νίκησε την αντίπαλό του Σούζαν Χολ, από το Συντηρητικό κόμμα, με περισσότερες από 275.000 ψήφους. Στις εκλογές του 2021 είχε κερδίσει το 40% των ψηφοφόρων και σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές αύξησε το ποσοστό του στο 43,8%. Ένα ακόμα μεγάλο πλήγμα για το κυβερνών κόμμα ήταν και η ανατροπή στην περιοχή των West Midlands. Οι δημοσκοπήσεις έβγαζαν ως νικητή τον - μέχρι πρότινος - συντηρητικό δήμαρχο της πόλης Άντι Στριτ, και το κόμμα του περίμενε ότι θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και ότι θα είναι ένας ακόμα υποψήφιος που θα ‘ελάφρυνε’ κάπως τη θέση του ηγέτη Ρίσι Σούνακ. Παρόλα αυτά και με μόλις 1508 ψήφους μπροστά, τη δημαρχία κέρδισε ο Εργατικός, Ρίτσαρντ Πάρκερ.

Ο πρώην πλέον δήμαρχος των West Midlands Άντι Στριτ παρότρυνε τον ηγέτη των Συντηρητικών Ρίσι Σούνακ να ακολουθήσει ένα πιο μετριοπαθές μονοπάτι. Όπως δήλωσε στο Sky News, «το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: αυτό που συμβαίνει είναι ότι κερδίζεις από τον κεντρώο χώρο». Ο Σερ Κιρ Στάρμερ χαιρέτησε την νίκη στα West Midlands και την χαρακτήρισε «εκπληκτική» και κάτι που «ξεπέρασε τις προσδοκίες μας». «Οι άνθρωποι σε όλη την χώρα κουράστηκαν από το χάος των Συντηρητικών και το απέρριψαν ψηφίζοντας Εργατικούς», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Με μία ανακοίνωση παραδοχής ο Ρίσι Σούνακ προσπάθησε να αντιστρέψει τις εντυπώσεις. Όπως δήλωσε, «είναι προφανώς απογοητευτικό (…) όμως τα αποτελέσματα αυτά διπλασίασαν τη θέλησή μου να φέρουμε εις πέρας το πλάνο μας».

Όμως, η ήττα στη δημαρχία των West Midlands, η οποία και αιφνιδίασε τους περισσότερους, βαραίνει ακόμη περισσότερο την ήδη επιβαρυμένη θέση του Ρίσι Σούνακ. Όπως έγραψε στην Telegraph η πρώην υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν, «δεν είναι λύση να τον διώξουμε όμως είναι ευθύνη του πρωθυπουργού να μας βγάλει από το λάκκο και ήρθε η ώρα να αρχίσει να σκάβει». Σε συνέντευξή της στο BBC το πρωί ήταν πιο συγκεκριμένη λέγοντας ότι «μετάνιωσε που στήριξε (τον πρώην στενό της συνεργάτη) για την κούρσα διαδοχής του κόμματος των Τόρις».

Υπάρχει ακόμα ελπίδα;

Τελευταία σανίδα σωτηρίας για τους Τόρις είναι η νίκη των Συντηρητικών και συγκεκριμένα του Μπεν Χούτσεν στη δημαρχία του Tees Valley. Ο ίδιος ξανακέρδισε τη δημαρχία με 53,6% αλλά με σημαντική πτώση από το 73% το 2021. Κάποιοι πολιτικοί αναλυτές βλέπουν ότι αυτή η νίκη είναι ίσως αρκετή για να περιορίσει – τουλάχιστον για την ώρα – τις ‘αντάρτικες’ φωνές κάποιων Συντηρητικών βουλευτών. Παράλληλα δε, άλλοι αναγνωρίζουν ότι η μεγάλη ήττα των Συντηρητικών δεν είναι και τόσο μεγάλη νίκη για τους Εργατικούς. Χαρακτηριστικό ότι από τις 473 χαμένες θέσεις των Τόρις, οι 188 μετακύλησαν στους Εργατικούς και οι άλλες μοιράστηκαν με υψηλό μερίδιο, για παράδειγμα στους Φιλελευθέρους (Liberal Democrats) με +104, στους Ανεξάρτητους (Independents) με +93 και στους Πρασίνους (Greens) με +74.

Έτσι, όλα δείχνουν ότι το ηττημένο Συντηρητικό κόμμα βρίσκεται ακόμα προς αναζήτηση λύσης, ενώ το νικητήριο Εργατικό απολαμβάνει - για την ώρα - τα αποτελέσματα, έχοντας σχεδόν σίγουρη την κυριαρχία του στις επικείμενες εθνικές εκλογές μέχρι το τέλος του έτους.

#Σουνάκ #Αγγλία #Βρετανία #εκλογές

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2024 | 7:44 pm


«Έφυγε» ο Μπέρναντ Χιλ-Έπαιζε σε Τιτανικό και Αρχοντα των Δαχτυλιδιών

«Έφυγε» ο Μπέρναντ Χιλ-Έπαιζε σε Τιτανικό και Αρχοντα των Δαχτυλιδιών

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε από τη ζωή ο Βρετανός ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τη συμμετοχή του στον «Τιτανικό» και την τριλογία «Ο Άρχοντας Των Δαχτυλιδιών».

Ο ηθοποιός άφησε την τελευταία του πνοή νωρίς το πρωί της Κυριακής 5 Μαΐου, όπως δήλωσε ο ατζέντης του.

Έγινε γνωστός σε μία ολόκληρη γενιά ως βασιλιάς Θέοντεν στον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», ενώ ήταν ο «καπετάνιος» του Τιτανικού, Έντουαρντ Σμιθ, στο οσκαρικό έργο του 1997. 

#ΜΠΕΡΝΑΝΤ_ΧΙΛ #Άρχοντας_των_Δαχτυλιδιών #Τιτανικός

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2024 | 7:22 pm


Η AI θα σχεδιάζει νέα φάρμακα μόνη της πολύ σύντομα

Η AI θα σχεδιάζει νέα φάρμακα μόνη της πολύ σύντομα

Οι επιστήμονες στο Eli Lilly έχουν εκπλαγεί από τον νέο σχεδιασμό μορίων που έχει δημιουργήσει η τεχνητή νοημοσύνη ως μέρος της υποθετικής έρευνας για την ανακάλυψη φαρμάκων.

Τα πρώτα πειράματα έχουν ήδη ξεκινήσει και η τεχνητή νοημοσύνη παρουσιάζει βιολογικά σχέδια με «παράξενες δομές» που δεν μπορούσαν να αντιστοιχιστούν σε μεγάλο βαθμό στην υπάρχουσα μοριακή βάση δεδομένων της εταιρείας Lilly. Ωστόσο, μοιάζουν με δυνητικά ισχυρά υποψήφια φάρμακα.

Τα στελέχη της Lilly περίμεναν από τους επιστήμονες να απορρίψουν τα αποτελέσματα της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά διαψεύστηκαν.

Η Lilly χρησιμοποιεί γενεσιουργό AI για να αναζητήσει εκατομμύρια μόρια. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί μέσα σε πέντε λεπτά να δημιουργήσει τόσα μόρια όσα η Lilly θα μπορούσε να συνθέσει σε έναν ολόκληρο χρόνο σε παραδοσιακά εργαστήρια.

Αυτό, όμως, ήταν σχετικά αναμενόμενο. Η Τεχνητή Νοημοσύνη να εκπαιδευτεί ώστε να αυξήσει την παραγωγή και με βάση τα δεδομένα των επιστημόνων να παράξει και νέες ιδέες.

Τα αποτελέσματα, όμως, είναι ακόμα πιο εντυπωσιακά γιατί η Τεχνητή Νοημοσύνη μοιάζει να ανοίγει νέους δρόμους που οι άνθρωποι δεν είχαν σκεφτεί.

Ο επικεφαλής πληροφοριών και ψηφιακών υπηρεσιών της Eli Lilly, Ντιόγκο Ράου, δήλωσε συγκεκριμένα στο CNBC: «Αυτό ήταν μια αποκάλυψη για μένα. Μιλάμε πάντα για την εκπαίδευση των μηχανών, αλλά μια άλλη τέχνη είναι αυτή στην οποία οι μηχανές παράγουν ιδέες βασισμένες σε ένα σύνολο δεδομένων που οι άνθρωποι δεν θα μπορούσαν να δουν ή να οραματιστούν. Αυτό ωθεί ακόμη περισσότερη δημιουργικότητα ανοίγοντας μονοπάτια στην ανάπτυξη της ιατρικής που οι άνθρωποι μπορεί να μην είχαν εξερευνήσει διαφορετικά».

Σύμφωνα με στελέχη που εργάζονται στη διασταύρωση της τεχνητής νοημοσύνης και της υγειονομικής περίθαλψης, το πεδίο βρίσκεται σε μια τροχιά που θα δει φάρμακα να παράγονται πλήρως από την τεχνητή νοημοσύνη στο εγγύς μέλλον. Το Generative AI επιταχύνει ταχύτατα την εφαρμογή του στις εξελίξεις και την ανακάλυψη νέων φαρμάκων, σε μια κίνηση που θα αναδιαμορφώσει όχι μόνο τη φαρμακευτική βιομηχανία αλλά και πολλές ακόμα ιδέες που έχουν ενσωματωθεί στην επιστημονική μέθοδο εδώ και αιώνες, αλλά δεν έχουν φτάσει σε απτά αποτελέσματα.

#AI #GEN_AI #τεχνητή_νοημοσύνη

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2024 | 7:06 pm


«Ταφόπλακα» Νετανιάχου στην εκεχειρία: Δεν τελειώνει ο πόλεμος

«Ταφόπλακα» Νετανιάχου στην εκεχειρία: Δεν τελειώνει ο πόλεμος

Δήλωση - ταφόπλακα στις προσπάθειες για εκεχειρία στη Γάζα από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος δηλώνει πως δεν μπορεί να τελειώσει ο πόλεμος τώρα, γιατί θα παραμείνει η Χαμάς στην εξουσία.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ανέβασε τους τόνους στην απόρριψή του των απαιτήσεων της Χαμάς να θέσει τέλος στον πόλεμο στη Γάζα σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση ομήρων, λέγοντας σήμερα πως αυτό θα διατηρούσε την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση στην εξουσία και θα συνιστούσε απειλή για το Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου είπε πως το Ισραήλ είναι πρόθυμο να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα προκειμένου να διασφαλιστεί η απελευθέρωση των ομήρων που εξακολουθεί να κρατάει η Χαμάς, ο αριθμός των οποίων πιστεύεται πως υπερβαίνει τους 130.

"Όμως ενώ το Ισραήλ έχει δείξει προθυμία, η Χαμάς παραμένει οχυρωμένη στις ακραίες θέσεις της, η πρώτη από τις οποίες [είναι] η απαίτηση να αποσύρουμε όλες τις δυνάμεις μας από τη Λωρίδα της Γάζας, να τελειώσει ο πόλεμος και να αφεθεί η Χαμάς στην εξουσία", είπε ο Νετανιάχου.

"Το Ισραήλ δεν μπορεί να το αποδεχθεί αυτό".

"Η Χαμάς θα έχει την ικανότητα να επιτύχει την υπόσχεσή της να διενεργήσει ξανά και ξανά τις σφαγές της, τους βιασμούς και τις απαγωγές", είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Ισραήλ: Η αστυνομία έκανε έφοδο στο γραφείο του Al Jazeera

Στο μεταξύ, ηισραηλινή αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στην Ιερουσαλήμ το οποίο χρησιμοποιείτο από το Al Jazeera ως το ντε φάκτο γραφείο του, μετά την κυβερνητική απόφαση να διακόψει τη λειτουργία στη χώρα του καταριανής ιδιοκτησίας τηλεοπτικού σταθμού, δήλωσαν ένας Ισραηλινός αξιωματούχος και πηγή του Al Jazeera στο Reuters.

Βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο δείχνουν αστυνομικούς με πολιτικά να αποσυναρμολογούν εξοπλισμό κάμερας σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Η πηγή του Al Jazeera δήλωσε πως το ξενοδοχείο βρίσκεται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου έκλεισε το δίκτυο όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στη Γάζα, με το επιχείρημα ότι η καταριανή τηλεόραση απειλή την εθνική ασφάλεια.

 
#Νετανιαχου #Ισραήλ #Παλαιστίνη #Γάζα #εκεχειρία

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2024 | 6:29 pm


Θλιβερός απολογισμός: Έξι ακρωτηριασμοί από κροτίδες την Ανάσταση

Θλιβερός απολογισμός: Έξι ακρωτηριασμοί από κροτίδες την Ανάσταση

Για ακόμη μία χρονιά δεν έλειψαν οι σοβαροί τραυματισμοί από χρήση κροτίδων το βράδυ της Ανάστασης και ανήμερα το Πάσχα.

Πανελλαδικά καταγράφηκαν πέντε ακρωτηριασμοί από βεγγαλικά στην Αττική και ένας στα Χανιά.

Στη μία περίπτωση, το θύμα είναι ένας 14χρονος. Ο έφηβος ήταν ήταν στον αύλειο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, στον Γαλατά Χανίων, όταν έσκασε κροτίδα στο χέρι του. Αμέσως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Χανίων, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και σύμφωνα με πληροφορίες, υπέστη ακρωτηριασμό σε τρία δάχτυλα του δεξιού του χεριού.

Σε βάρος της μητέρας του σχηματίστηκε δικογραφία για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.

Στην Αθήνα το τελευταίο 24ωρο, καταγράφηκαν πέντε περιστατικά, με το πιο σοβαρό στα Καλύβια πριν από την Ανάσταση το οποίο κατέληξε στον ακρωτηριασμό δακτύλων ενός άνδρα.

Δεκάδες συλλήψεις

Σύμφωνα με την αστυνομία, πάνω από 180.000 βεγγαλικά και κροτίδες κάθε τύπου έχουν κατασχεθεί σε ολόκληρη την επικράτεια από τα μέσα Απριλίου έως σήμερα και έχουν συλληφθεί 102 άτομα.

Ενδεικτικά, συνελήφθησαν χθες τρία άτομα για παραβάσεις της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων σε Αρκαδία και Κορινθία και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, πάνω από 1.400 κροτίδες.

Στο Ρέθυμνο συνελήφθη ένα άτομο, στην επιχείρηση του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν περί τις 2.800 κροτίδες.

#ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΙ #κροτίδες #Πάσχα

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2024 | 6:11 pm


Ρεύμα vs Φυσικό αέριο: Δυνατότητα σύγκρισης τιμών– Τα «εργαλεία»

Ρεύμα vs Φυσικό αέριο: Δυνατότητα σύγκρισης τιμών– Τα «εργαλεία»

Τρία εργαλεία σύγκρισης τιμών ηλεκτρικής ενέργειας καιφυσικού αερίου διαθέτει πλέον στους καταναλωτές η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, παρέχοντας τη δυνατότητα τόσο για εξατομικευμένες συγκρίσεις (ανάλογα με το προφίλ της κατανάλωσης, το είδος της παροχής κλπ.) όσο και για συνολική εποπτεία των τιμολογίων που είναι διαθέσιμα στην αγορά.

Στα εργαλεία αυτά προστέθηκε πρόσφατα και η δυνατότητα σύγκρισης των τιμολογίων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στους δημόσια προσβάσιμους φορτιστές.

Ειδικότερα, τα εργαλεία σύγκρισης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου περιλαμβάνουν:

-Το www.energycost.gr. Στην πλατφόρμα αυτή οι καταναλωτές μπορούν εύκολα να συγκρίνουν όλα τα τιμολόγια Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου που είναι εμπορικά διαθέσιμα στην Ελληνική αγορά, δηλώνοντας τα χαρακτηριστικά της παροχής (οικιακή, επαγγελματική, κοινόχρηστη, μονοφασική, τριφασική, τυχόν ένταξη σε Κοινωνικό Τιμολόγιο). Η εφαρμογή με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά κατατάσσει τα διαθέσιμα τιμολόγια ανάγοντας όλες τις χρεώσεις (ανταγωνιστικές και ρυθμιζόμενες σε μία μοναδικά τελική τιμή χρέωσης σε ευρώ ανά KWh.

Το πλεονέκτημα του εν λόγω εργαλείου είναι ότι περιλαμβάνει και τις χρεώσεις για δίκτυο, Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας κλπ. ούτως ώστε ο καταναλωτής να βλέπει την πραγματική μηνιαία επιβάρυνση.

Η ιστοσελίδα έχει επιπλέον τα εξής χαρακτηριστικά:

– Παροχή πληροφοριών σχετικά με τις πρόσθετες εκπτώσεις, παροχές, τρόπους χρέωσης και όρους συμβάσεων για κάθε συγκρινόμενο τιμολόγιο.

– Δυνατότητα σύγκρισης είτε μεμονωμένων τιμολογίων Ηλεκτρισμού ή Φυσικού Αερίου ή και Συνδυαστικών προϊόντων που περιέχουν και τις δύο παροχές σε μια προσφορά.

– Δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να επιλέξουν από τη διαθέσιμη λίστα το τιμολόγιο που ήδη έχουν, ακόμα και αν αυτό δεν είναι πλέον εμπορικά διαθέσιμο, και να το συγκρίνουν με όποια άλλα εμπορικά διαθέσιμα τιμολόγια επιθυμούν.

Επιπλέον, για τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας ειδικότερα, οι καταναλωτές μπορούν να βλέπουν κάθε μήνα την πλήρη λίστα με το σύνολο των τρεχόντων διαθέσιμων τιμολογίων όλων των Προμηθευτών και τις αντίστοιχες χρωματικές σημάνσεις στην ιστοσελίδα invoices.rae.gr της ΡΑΑΕΥ.

Στην ιστοσελίδα αυτή οι καταναλωτές μπορούν να δουν για κάθε μήνα ξεχωριστά από τον Ιανουάριο οπότε ξεκίνησε η εφαρμογή του νέου πλαισίου, τις προσφορές των προμηθευτών για όλες τις κατηγορίες τιμολογίων (σταθερά, κυμαινόμενα, ειδικό «πράσινο» τιμολόγιο), τις εκπτώσεις που τυχόν προσφέρονται και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες αυτές ισχύουν καθώς και την πάγια χρέωση. Οι τιμές ανανεώνονται κάθε μήνα με βάση τις ανακοινώσεις των προμηθευτών για τις αλλαγές στις χρεώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο διατίθενται τριών ειδών τιμολόγια ως εξής:

* Σταθερά (επισημαίνονται με μπλε χρώμα) είναι τα τιμολόγια ορισμένου χρόνου, με σταθερή τιμή χρέωσης για όλη την περίοδο της σύμβασης.

* Κυμαινόμενα (κίτρινο χρώμα), είναι τα τιμολόγια, τα οποία είναι συνδεδεμένα με την τιμή της χονδρεμπορικής στο Χρηματιστήριο ενέργειας. Αυτά, διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες: i. με καθορισμό τιμής εκ των προτέρων της περιόδου κατανάλωσης και ii. με καθορισμό τιμής εκ των υστέρων.

* Δυναμικά (πορτοκαλί), τα οποία αφορούν στη δυνατότητα δυναμικής τιμολόγησης, με διαφορετικές τιμές -ακόμα και μέσα στη διάρκεια της ημέρας- με βάση τις τιμές της αγοράς. Προϋπόθεση για την επιλογή αυτών των τιμολογίων συνιστά η λειτουργία έξυπνου τηλεμετρούμενου μετρητή στην παροχή των καταναλωτών.

* Και το ειδικό τιμολόγιο (πράσινο) που διευκολύνει τη σύγκριση των τιμών μεταξύ παρόχων καθώς η τιμή χρέωσης ανακοινώνεται την 1η ημέρα κάθε μήνα, στις ιστοσελίδες των παρόχων και της Ρυθμιστικής Αρχής. Έτσι ο καταναλωτής, νοικοκυριό ή επιχείρηση, γνωρίζει, στις αρχές του μήνα, τί πληρώνει στον πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος, την τιμή χρέωσης του μήνα, και επιπλέον τις τιμές που προσφέρουν, όλοι οι υπόλοιποι πάροχοι.

Υπενθυμίζεται ότι παραμένει η δυνατότητα αλλαγής προμηθευτή χωρίς περιορισμούς ή “πέναλτυ” με εξαίρεση τις συμβάσεις σταθερού τιμολογίου ορισμένου χρόνου για τις οποίες ισχύει αποζημίωση του προμηθευτή σε περίπτωση πρόωρης αποχώρησης του καταναλωτή.

Εξάλλου, σε δοκιμαστική λειτουργία τέθηκε η ηλεκτρονική εφαρμογή chargingcost.gr που αφορά στη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων και περιλαμβάνει στοιχεία για τα δημοσίως προσβάσιμα σημεία φόρτισης σε όλη τη χώρα, εφόσον (όπως προβλέπει η νομοθεσία) είναι διασυνδεδεμένα με το Μητρώο Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Η δοκιμαστική λειτουργία της εφαρμογής chargingcost.gr περιλαμβάνει φίλτρα αναζήτησης με βάση τα τεχνικά χαρακτηριστικά της φόρτισης, αναζήτηση με βάση γεωγραφικό προσδιορισμό, σύγκριση αποτελεσμάτων με την βασική τιμή χρέωσης euro/kWh φόρτισης, αποτύπωση στο χάρτη των σταθμών που καλύπτουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά του οχήματος του καταναλωτή ώστε να αποφεύγεται η ανακατεύθυνση σε σημεία που δεν δύναται να χρησιμοποιήσει. Περιλαμβάνεται επίσης λειτουργία Διαδρομής (εκκίνηση-προορισμός με χαμηλότερες τιμές στα συμβατά σημεία φόρτισης)

Η πλήρης έκδοση της εφαρμογής θα τεθεί σε κανονική λειτουργία τον Ιούνιο και θα περιέχει πρόσθετες λειτουργικότητες όπως:

  • Εξατομικευμένη παροχή πληροφοριών με απλή καταχώρηση της μάρκας αυτοκινήτου
  • Σύγκριση Τιμών φόρτισης με βάση το σύνολο χρεώσεων και με ενσωμάτωση και των χρονικών, κλιμακωτών και πάγιων χρεώσεων.
  • Εξατομικευμένο χάρτη αναζήτησης
  • Υποστήριξη Διαδρομής με βέλτιστες συνολικές τιμές φόρτισης.

Σε περίπτωση που ένας καταναλωτής έχει πρόβλημα με τις χρεώσεις ενέργειας, τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις ή άλλο θέμα που αφορά στον Προμηθευτή Ηλεκτρικής Ενέργειας ή Φυσικού Αερίου και τον αντίστοιχο Διαχειριστή Δικτύου Διανομής, μπορεί να υποβάλει παράπονο μέσω της πλατφόρμας myrae.gr.

Το παράπονο προωθείται αυτόματα στον Προμηθευτή ή Διαχειριστή Δικτύου τον οποίο αφορά, ενώ το πληροφοριακό σύστημα παρέχει πληροφόρηση στη ΡΑΑΕΥ για την εξέλιξη του αιτήματος, η οποία διατηρεί τη δυνατότητα να παρεμβαίνει εάν κριθεί απαραίτητο.

Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης του παραπόνου και στην περίπτωση που ο καταναλωτής δεν είναι ικανοποιημένος από την απάντηση που πήρε, έχει τη δυνατότητα (εφόσον είναι οικιακός καταναλωτής), να προσφύγει στον Ενεργειακό Διαμεσολαβητή που παρέχει υπηρεσίες Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών μέσω της πλατφόρμας ENOMOS.

#ρεύμα_ #αέριο #σύγκριση #Τιμές

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2024 | 4:30 pm


Ανδρουλάκης για Φοίβο Ιωαννίδη: Από τους πρωταγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα

Ανδρουλάκης για Φοίβο Ιωαννίδη: Από τους πρωταγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα

Συλλυπητήρια δήλωση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη, για τον θάνατο του Φοίβου Ιωαννίδη:

Ένας από τους πιο σημαντικούς πρωταγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, ο Φοίβος Ιωαννίδης δεν είναι πια κοντά μας.

Υπηρέτησε με αφοσίωση τη δημοκρατική παράταξη και η πολιτική του διαδρομή χαρακτηρίστηκε από τη γενναιότητα, την ανιδιοτέλεια και την πίστη του σε υψηλά ιδανικά και αξίες.

Καταδικάστηκε σε κάθειρξη έντεκα χρόνων από το Έκτακτο Στρατοδικείο Χανίων, για την αντιστασιακή του δράση κατά της χούντας και μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος των Νέων Πολιτικών Δυνάμεων. Το 1989 εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής Λασιθίου.

Διετέλεσε Υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Υφυπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας στις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη.

Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

#Ανδρουλάκης #ΦΟΙΒΟΣ_ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ #Πασοκ

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2024 | 3:49 pm


Πασχαλινό «Γεύμα Αγάπης» στο Ρουφ-Δούκας: Η Αθήνα δείχνει την αλληλεγγύη της

Πασχαλινό «Γεύμα Αγάπης» στο Ρουφ-Δούκας: Η Αθήνα δείχνει την αλληλεγγύη της

Ο Δήμος Αθηναίων στηρίζει τα ευάλωτα νοικοκυριά και τους άστεγους συμπολίτες μας, οργανώνοντας ένα πασχαλινό τραπέζι, με «ζεστά» χαμόγελα, αγάπη και πνεύμα προσφοράς.

Το ανοιχτό Γεύμα Αγάπης πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στις εγκαταστάσεις του Κλειστού Γυμναστηρίου Ρουφ, το οποίο πλαισιώθηκε με μουσική αλλά και καλή διάθεση που μας έφερε όλους πιο κοντά.

 

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, ο οποίος παρέστη στο εορταστικό γεύμα στο Ρουφ δήλωσε: «Η Αθήνα δείχνει την αλληλεγγύη της. Όχι μόνο τις γιορτές αλλά κάθε μέρα, στεκόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλον. Κανένας μόνος του στο δρόμο, στην ανέχεια και σε συνθήκες ακατάλληλης διαβίωσης. Εύχομαι χρόνια πολλά με υγεία! Καλό Πάσχα σε όλες και όλους!».

 

Σημειώνεται πως η διοργάνωση του Πασχαλινού γεύματος* έγινε με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) ο οποίος παραχώρησε τον χώρο καθώς και με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου, η οποία διέθεσε τα πούλμαν για τη μεταφορά των ωφελουμένων.

 

Γεύματα στις δομές και στον δρόμο

 

Οι δράσεις βρίσκονται σε εξέλιξη όλες τις γιορτινές ημέρες καθώς ο Δήμος Αθηναίων μέσω του ΚΥΑΔΑ μοίρασε μόνο την ημέρα του Πάσχα 1300 πλήρη γεύματα που μεταξύ άλλων περιελάμβαναν μαγειρίτσα και μοσχάρι καθώς και παραδοσιακά γλυκά. Τα γεύματα διανέμονται σε  όλες τις δομές φιλοξενίας που στηρίζει ο Δήμος μας, αλλά και σε ανθρώπους που βρίσκονται στον δρόμο.

 

Επίσης, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας μοιράστηκαν πασχαλινά δώρα και λαμπάδες στα παιδιά των ωφελούμενων οικογενειών, τα οποία με φροντίδα τύλιξαν και προσέφεραν οι υπάλληλοι και οι εθελοντές του Κ.Υ.Α.Δ.Α στους μικρούς μας φίλους, με σκοπό να μην στερηθεί κανένα παιδί το πασχαλινό δώρο και τη λαμπάδα του.

 

Η Πρόεδρος του ΚΥΑΔΑ, Ιωάννα (Τζίνη) Γεννηματά, δήλωσε: «Είναι μεγάλη μου τιμή να εκπροσωπώ έναν οργανισμό με ισχυρό κοινωνικό αντίκτυπο που με υπευθυνότητα στοχεύει στην άμβλυνση των ανισοτήτων, την κοινωνική ενσωμάτωση και στην ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στα αγαθά της πόλης. Tο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας. Καλό Πάσχα σε όλους».

 

Ενισχυμένα πακέτα τροφίμων- Δώρα για τους φιλοξενούμενούς μας στις Δομές

 

Παράλληλα, τα πακέτα τροφίμων που διανεμήθηκαν από τον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών και το Κοινωνικό Παντοπωλείο, εμπλουτίστηκαν αυτήν την περίοδο με πασχαλινά προϊόντα και με προϊόντα καθημερινών αναγκών προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των ευάλωτων νοικοκυριών για τις ημέρες του Πάσχα.

 

*Το εορταστικό γεύμα της Κυριακής του Πάσχα πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Κλειστού Γυμναστηρίου Ρουφ (Εχελιδών 19 & Πειραιώς 144) με την υποστήριξη της εταιρείας LidlHellas.

#Δούκας #Αθήνα #Πάσχα

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2024 | 3:22 pm


Πέθανε ο θρυλικός ροκ τραγουδιστής, Αντώνης Τουρκογιώργης

Πέθανε ο θρυλικός ροκ τραγουδιστής, Αντώνης Τουρκογιώργης

Πέθανε ανήμερα του Πάσχα σε ηλικία 73 ετών ο Αντώνης Τουρκογιώργης.

Τραγουδιστής και μπασίστας των «Socrates Drunk the Conium» ο Τουρκογιώργης αποτελεί μία από τις εξέχουσες μορφές της ελληνικής ροκ.

Δυστυχώς, αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, από το το 2010 κατόπιν ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.

Στις 10 Οκτωβρίου του 2018, οι φίλοι του έδειξαν πως δεν τον ξεχνούν και οργάνωσαν μια μεγάλη συναυλία με σκοπό να συγκεντρωθούν χρήματα για τη στήριξή του ώστε να ακολουθήσει αποκατάσταση σε ειδικό θεραπευτικό κέντρο.  

Μετά την διάλυση των Socrates, ο Αντώνης Τουρκογιώργης ακολούθησε σόλο καριέρα κάνοντας πολλές επιτυχημένες συνεργασίες. 

#ΤΟΥΡΚΟΓΙΩΡΓΗΣ #Socrates

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2024 | 2:55 pm


Παρίσι 2024, το στοίχημα του καθαρού Σηκουάνα

Παρίσι 2024, το στοίχημα του καθαρού Σηκουάνα

Μέχρι την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων το νερό του ποταμού πρέπει να είναι καθαρό. Ο Μακρόν υποσχέθηκε ότι θα κολυμπήσει ο ίδιος, ενώ από το 2025 το σχέδιο προβλέπει να κολυμπούν και οι πολίτες.

Πρόκειται για μια σχέση έρωτα και λατρείας των Γάλλων για τον πολυτραγουδισμένο ποταμό Σηκουάνα. Γι αυτό και οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων αποφάσισαν όχι μόνο να τον εντάξουν στις αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά να τον χρησιμοποιήσουν για να διοργανώσουν μία πλωτή παρέλαση στην λαμπρή τελετή έναρξης, που θα παρακολουθήσουν εκατομμύρια σε όλον τον κόσμο. Αλλά, όπως σημειώνει η DW, για να αναδείξει ο ποταμός τις ομορφιές του με τις πολλές χαρακτηριστικές γέφυρες, όπως η γέφυρα Μιραμπό που ύμνησε ο Γκιγιόμ Απολινέρ, οι Γάλλοι ξεκίνησαν ένα χρόνο πριν τις εργασίες καθαρισμού και τις προάλλες η δήμαρχος των Παρισίων, Αν Ινταλγκό, εγκαινίασε μια γιγαντιαία υπόγεια εγκατάσταση όμβριων υδάτων κοντά στο σταθμό του Οστερλίτς, στο δυτικό Παρίσι. Βρίσκεται 30 μέτρα κάτω από το έδαφος και αποτελεί μια από τις βασικές ενέργειες στις προσπάθειες καθαρισμού του ποταμού, που θα φιλοξενήσει και κολυμβητικούς αγώνες.

Ένα τεράστιο έργο και για «μετά τους  Ολυμπιακούς»

«Όλα αυτά θα είναι προφανώς χρήσιμα πρώτα απ' όλα για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες, για να μπορέσουμε να εγγυηθούμε την καθαριότητα με βεβαιότητα σχεδόν 100%, δεδομένου ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα ζητήματα για το αν η ποιότητα του νερού θα είναι κατάλληλη για τις εκδηλώσεις των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων» είπε η κυρία Ιλνταγό, κατά τα εγκαίνια. «Θα είναι μια σπουδαία στιγμή και θα είναι πολύ, πολύ όμορφο να δούμε την πόλη μας και το ποτάμι μας σε αυτές τις συνθήκες. Και στη συνέχεια, σε καθημερινή βάση, γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει είναι προφανώς ότι δεν φτιάχνουμε μια τέτοια εγκατάσταση για δύο εβδομάδες Ολυμπιακών Αγώνων και 10 ημέρες Παραολυμπιακών Αγώνων, την φτιάξαμε για να είναι χρήσιμη και στον πληθυσμό". Αλλά δεν είναι μόνο το πρόβλημα καθαριότητας του νερού. Οι έντονες βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στο Παρίσι. Οι αποχετευτικοί αγωγοί της γαλλικής πρωτεύουσας δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τον όγκο των βρόχινων υδάτων και υπερχειλίζουν. Με αποτέλεσμα τα βρώμικα λύματα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπινων περιττωμάτων, να καταλήγουν στους δρόμους και να διοχετεύονται στον Σηκουάνα.

Το νέο αυτό έργο, ισοδύναμο με 20 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων από πλευράς αποθήκευσης όγκου νερού, εγγυάται την ασφάλεια ακόμη και «στα πιο βίαια επεισόδια» βροχοπτώσεων, όπως είπε η δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας. Ο αντιδήμαρχος του Παρισιού Αντουάν Γκιγιού συνέκρινε το έργο με την Παναγία των Παρισίων, η οποία είναι και πάλι έτοιμη μετά από την καταστροφική πυρκαγιά το 2019. "Μου αρέσει να λέω ότι χτίζουμε δύο καθεδρικούς ναούς", δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης στα μέσα Μαρτίου.  "Υπάρχει ο ένας πάνω από το έδαφος που όλοι γνωρίζουν, η Παναγία των Παρισίων. Και μετά υπάρχει και ο ένας υπόγειος".

Και ο Μακρόν θα κολυμπήσει στο Σηκουάνα

Αλλά και ο Τόνι Εστανγκέ, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων, επεσήμανε τη σημασία του διαχρονικού χαρακτήρα του έργου καθαρισμού του Σηκουάνα στην υπηρεσία του περιβάλλοντος. "Οι Αγώνες χρησίμευσαν ως αφορμή, ως επιταχυντής, αλλά αυτό είναι πάνω απ' όλα για την κληρονομιά που θα αφήσουν. Και αυτό, σε προσωπικό επίπεδο, το βρίσκω υπέροχο. Αυτό ακριβώς είναι το όραμά μας. Αυτοί οι Αγώνες να υπηρετούν μια περιοχή, να υπηρετούν τους κατοίκους, να υπηρετούν και το περιβάλλον. Γιατί υπάρχει λιγότερη ρύπανση στο φυσικό περιβάλλον. Πρόκειται για ένα ποτάμι που σήμερα έχει καλύτερη ποιότητα από ό,τι πριν τρία χρόνια και που θα συνεχίσει να βελτιώνεται όλο και περισσότερο. Και νομίζω ότι είναι και δική μας συλλογική ευθύνη, ώστε οι ανθρώπινες δραστηριότητές μας να μπορούν να συμβάλλουν στη διατήρηση αυτού του φυσικού περιβάλλοντος".

Θα κερδίσουν λοιπόν οι Γάλλοι πριν την έναρξη των Αγώνων το στοίχημα του καθαρού Σηκουάνα; Πάντως ο Τόμας Μπαχ, πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, δήλωσε έτοιμος να βουτήξει στο Σηκουάνα πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Το ίδιο προτίθενται να κάνουν ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ανώτατοι αξιωματούχοι των Ολυμπιακών Αγώνων τέλη Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου. Και από το καλοκαίρι του 2025 θα επιτρέπεται και για το κοινό να κολυμπήσει ξανά στον Σηκουάνα σε οριοθετημένες περιοχές, κάτι που έχει απαγορευτεί από το 1923!

 
#Ολυμπιακοί_Αγώνες #Παρίσι #Γαλλία

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2024 | 2:33 pm


Στα €463εκατ. το κόστος αποκατάστασης του Σιδηροδρομικού Δικτύου στη Θεσσαλία

Στα €463εκατ. το κόστος αποκατάστασης του Σιδηροδρομικού Δικτύου στη Θεσσαλία

Ζήτημα άμεσης προτεραιότητας για το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορων και τη νέα Διοίκηση τουΟΣΕ είναι η οριστική αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου από τις εκτεταμένες ζημιές που υπέστη από τον «Daniel», με προδιαγραφές σημαντικής επαύξησης της ανθεκτικότητάς του.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, οι εργασίες που απαιτούνται και έχουν δρομολογηθεί αφορούν στην οριστική αποκατάσταση με εργασίες υποδομής και επιδομής του κύριου άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη, των κάθετων αξόνων Λάρισας - Βόλου και Παλαιοφάρσαλου - Καλαμπάκας, καθώς και της γραμμής του Πηλίου.

Στις εργασίες αυτές συμπεριλαμβάνεται και η σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση του κύριου άξονα, δεδομένου ότι το παραδοτέο της σύμβασης 717, δεν είναι λειτουργικό, λόγω των καταστροφών.

Το κόστος των εν λόγω εργασιών ανέρχεται στα 463 εκατ. ευρώ, με ΦΠΑ.

Με την ολοκλήρωση των παραπάνω εργασιών, το σιδηροδρομικό δίκτυο της Κεντρικής Ελλάδας θα συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις διαλειτουργικότητας του Ευρωπαϊκού Σιδηροδρομικού Δικτύου.

Επιπλέον, η κατασκευή θα διέπεται από κανόνες και πρακτικές που θα διασφαλίζουν την ανθεκτικότητα της υποδομής και επιδομής σε μελλοντικά ακραία καιρικά φαινόμενα.

Παράλληλα συνεχίζονται οι ενέργειες για την εξασφάλιση συγχρηματοδότησης των έργων από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενδεικτικά:

  • Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για τα έργα της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Ροδοδάφνη - Ρίο.
  • Ολοκληρώνονται οι μελέτες του τμήματος Τοξότες - Νέα Καρβάλη για τη διασύνδεση του σιδηροδρομικού δικτύου με τον εν λόγω λιμένα.
  • Ολοκληρώνονται οι μελέτες για την κατασκευή γέφυρας διπλού σιδηροδρομικού άξονα με στόχο τη σύνδεση του 6ου Προβλήτα και του λιμένα της Θεσσαλονίκης με το σιδηροδρομικό δίκτυο.
#θεσσαλία #ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2024 | 2:05 pm







Φιλικοί ιστότοποι: