Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Φθιώτιδας   >   Λαμία    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Μύκονος: Πάσχα με κοσμοσυρροή και opening στο νησί των ανέμων – Δείτε φωτογραφίες

Με κοσμοσυρροή κυρίως Ελλήνων υποδέχθηκε η Μύκονος το φετινό Πάσχα, ενώ άνοιξαν τα πρώτα διάσημα beach club του νησιού. Το ερώτημα που κυριαρχούσε ήταν αν θα άνοιγε το Principote στον Πάνορμο που είχε αναγγείλει opening το Μεγάλο Σάββατο. Κάτι που έγινε αφού η επιχείρηση συμμορφώθηκε πλήρως με όλα όσα έπρεπε να γίνουν και έτσι υποδέχθηκε τους πρώτους πελάτες.

Μάλιστα όλοι όσοι ήθελαν ξαπλώστρες ενημερώθηκαν ότι λόγω της ημέρας δεν θα χρεωθούν το σετ.

Τα τερτίπια του καιρού και η βροχή το απόγευμα δεν χάλασαν τη διάθεση, ενώ και την Κυριακή του Πάσχα το κέφι άναψε από νωρίς.

mykonos_10
mykonos_1

Στην Ψαρού ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία του το Nammos Hotel-το πρώην Kensho- ενώ την Κυριακή του Πάσχα υπήρχαν τα συνήθη αρνιά και την διασκέδαση ανέλαβε ο dj Αντώνης Δημητριάδης.

Την ίδια μέρα πάρτι είχε και το Alemagou στην Φτελιά που άνοιξε την Μεγάλη Πέμπτη, με αρνιά και, κόντρα στο σύνηθες στυλ του, αρκετή ελληνική μουσική.

mykonos_9
mykonos_2

Είχε προηγηθεί το βράδυ της Ανάστασης, μια μπόρα πριν και μετά το «Χριστός Ανέστη», που έκανε πολλούς να ψάχνουν να βρουν καταφύγιο από τη βροχή.

Τα εστιατόρια στη Χώρα γέμισαν από κόσμο, όπως και τα μπαρ, ενώ αρκετή ήταν η κίνηση στα Ματογιάννια.

Την Κυριακή κυριάρχησαν τα καλέσματα σε σπίτια και το πάρτι του Scorpios που μπήκε και αυτός στον χορό των opening δυνατά.

mykonos_8
mykonos_4

Η κοσμοσυρροή στο νησί συνέβη επειδή οι τιμές στα ξενοδοχεία ήταν αρκετά χαμηλές σε σχέση με άλλες περιόδους, αφού γνωστό 4άστερο μέσα στην Χώρα χρέωνε το δίκλινο 67 ευρώ.

Κάποια 5άστερα είχαν προσφορά το τετραήμερο στα 600 ευρώ με το πασχαλινό τραπέζι να περιλαμβάνεται στην τιμή, δείγμα και αυτό ότι κάτι άλλαξε μετά την περσινή πτώση που είχε το νησί.

mykonos_7
mykonos_5

protothema.gr

Δημοσιεύθηκε στις 6 May 2024 | 1:45 pm


Μαρίνα Σάττι: Χαμογελαστή με την ομάδα της στο Τιρκουάζ Χαλί της Eurovision

Το Τιρκουάζ Χαλί στρώθηκε και φέτος, σηματοδοτώντας την έναρξη της διαγωνιστικής εβδομάδας της 68ης Eurovision, που διεξάγεται στο Μάλμε της Σουηδίας.

H Μαρίνα Σάττι, ευδιάθετη και χαμογελαστή, περπάτησε στο Τιρκουάζ Χαλί (Turquoise Carpet) και συνομίλησε με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους, καθώς και με τις παρουσιάστριες του event, τις δημοφιλείς drag queens Elecktra και Tia Kofi.

Η εκπρόσωπος της Ελλάδας και η ομάδα της, καθώς και οι καλλιτέχνες από τις χώρες που λαμβάνουν μέρος στη Eurovision, παρέλασαν, φωτογραφήθηκαν και διασκέδασαν, στην εκδήλωση που διοργανώθηκε, σήμερα Κυριακή 5 Μαΐου 2024, στο συνεδριακό και συναυλιακό μέγαρο Malmö Live, στην καρδιά του Μάλμε.

Είναι η πρώτη χρονιά που το Τιρκουάζ Χαλί -το οποίο οφείλει το χρώμα του στον επίσημο χορηγό της Eurovision, Moroccanoil-, δεν μεταδίδεται ζωντανά. Ωστόσο, τις σύντομες συνεντεύξεις των εκπροσώπων οι φίλοι του Διαγωνισμού μπορούν να τις παρακολουθήσουν live στα επίσημα κανάλια της Eurovision στο YouTube και στο TikTok.

 

protothema.gr

Δημοσιεύθηκε στις 6 May 2024 | 1:30 pm


Δευτέρα του Πάσχα με μονοψήφιες θερμοκρασίες σε Φθιώτιδα και Φωκίδα – Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός

Με μονοψήφιες ελάχιστες θερμοκρασίες ξημέρωσε η Δευτέρα του Πάσχα σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές της χώρας σύμφωνα με το Meteo… Ο καιρός χαλάει περισσότερα την Τετάρτη και την Πέμπτη όπου αναμένονται βροχές σε μεγάλο κομμάτι της χώρας όπως θα δείτε παρακάτω σε σχετικούς χάρτες.

Η ελάχιστη θερμοκρασία καταγράφηκε τη Δευτέρα του Πάσχα, στο μετεωρολογικό σταθμό στο Μαυρολιθάρι Φωκίδας και ήταν ίση με 1.1 βαθμούς Κελσίου σύμφωνα με το Meteo.

Στον πίνακα παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που κατέγραψαν τις χαμηλότερες θερμοκρασίες το πρωί της Δευτέρας (6/5/24).

Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου μάλιστα «με τη βοήθεια του αντικυκλώνα στα δυτικά της Ευρώπης, την κακοκαιρία του δεν αποκλείεται να την κάνει σε συγκεκριμένες περιοχές» τις επόμενες ημέρες. Όπως θα δείτε στους χάρτης που δημοσιεύει στην ανάρτησή του στο Facebook τα πράγματα θα είναι πιο έντονα την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, σήμερα Δευτέρα του Πάσχα (6/5/24) ο καιρός γενικά, αναμένεται να είναι αίθριος αλλά στην ηπειρωτική χώρα το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν κυρίως στα ορεινά τοπικές βροχές και στα βόρεια πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 και μόνο στο Αιγαίο, θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει τους 23 με 25 βαθμούς και στα ανατολικά ηπειρωτικά κατά τόπους τους 26 με 27 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 έως 4 και στα ανατολικά πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες από βόρειες διευθύνσεις έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Γενικά αίθριος και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις στα γύρω ορεινά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 έως 4 μποφόρ και το μεσημέρι – απόγευμα από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα εκδηλωθούν στα ορεινά τοπικοί όμβροι και στη δυτική Μακεδονία πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία και τη Θράκη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Γενικά αίθριος και μόνο τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά με πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών όμβρων ή μεμονωμένων καταιγίδων.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες πρόσκαιρα από δυτικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις με μικρή πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών όμβρων στα ορεινά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις έως 5 μποφόρ στρεφόμενοι από τις μεσημβρινές ώρες βαθμιαία σε νοτίων διευθύνσεων με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 και στην Κρήτη έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου – Δεδεκάνησα
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες πρόσκαιρες νεφώσεις με πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών όμβρων στα ορεινά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες ανατολικοί νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 26 με 27 βαθμούς Κελσίου.

newsit.gr

Δημοσιεύθηκε στις 6 May 2024 | 1:15 pm


Σέρρες: Το πασχαλινό έθιμο των αυγομαχιών αναβιώνει κάθε Δευτέρα του Πάσχα στην Καστανούσσα

Ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στα βάθη του Πόντου αναβιώνει κάθε Δευτέρα του Πάσχα στην Καστανούσσα της Σιντικής Σερρών.

Πρόκειται για τις διαδεδομένες «αυγομαχίες» που έφεραν μαζί τους οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες του Πόντου, όταν εγκαταστάθηκαν στους νότιους πρόποδες του όρους Μπέλλες, στο σημερινό χωριό Καστανούσσα, που μέχρι το 1926 ονομαζόταν Πάλμες.

Το έθιμο ξεκίνησε δειλά δειλά στην πλατεία του χωριού, από παρέες που ανταγωνίζονταν ποιος θα έχει το πιο γερό αυγό. Τα τελευταία 30 χρόνια αναβιώνει αδιάλειπτα, ενώ με τη σημερινή αγωνιστική του μορφή, διεξάγεται τα τελευταία 15 χρόνια, υπό τη σκέπη του Πολιτιστικού Συλλόγου Καστανούσσας.

«Ο σύλλογος το ανέλαβε και το ανέδειξε, όχι μόνο στην περιοχή αλλά ευρύτερα στην Κεντρική Μακεδονία», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καστανούσσας, Λευτέρης Παπαδόπουλος.

Όπως εξηγεί, οι συμμετέχοντες έρχονται από Δράμα μέχρι και Φλώρινα, ενώ πέρυσι ήρθε και ένας Έλληνας που διαμένει μόνιμα στην Ελβετία. «Ήρθε μόνο για το έθιμο, διαγωνίστηκε και έφυγε. Τον περιμένουμε και φέτος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.

Με τη σημερινή αγωνιστική τους μορφή οι αυγομαχίες διεξάγονται τα τελευταία 15 χρόνια – Κάθε διαγωνιζόμενος ξεκινάει τη «μάχη» με 30 άβαφα βραστά αυγά

Στιγμιότυπο από τις αυγομαχίες

Ο διαγωνισμός

Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, ο κάθε διαγωνιζόμενος φέρνει μαζί του 30 λευκά βρασμένα αυγά. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, στον προαύλιο χώρο του δημοτικού σχολείου στήνονται δύο μεγάλες εξέδρες, όπου θα καθήσουν οι αυγομάχοι.

Ο αγώνας ξεκινά και τυχερός θα είναι αυτός που θα καταφέρει να σπάσει όλα τα αυγά, μέχρι τελικής πτώσεως, όπου θα επικρατήσει μόνο ένα γερό αυγό.

«Τα αυγά πρέπει να είναι άβαφα προκειμένου να ελεγχθούν ότι είναι αποκλειστικά και μόνο αυγά κότας και κανενός άλλου πτηνού», επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος, συμπληρώνοντας πως η προετοιμασία των αυγομάχων διαρκεί αρκετό καιρό.

«Κάποιος καλείται να διαλέξει ακόμη και από 2.000 χιλιάδες αυγά, μόνο τα 50, για να έρθει εδώ τελικά με τα 30», θα επισημάνει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καστανούσσας.

Ο αγώνας ξεκινά και τυχερός θα είναι αυτός που θα καταφέρει να σπάσει όλα τα αυγά μέχρι τελικής πτώσεως, όπου θα επικρατήσει μόνο ένα γερό αυγό

Παραδοσιακός χορός στο πλαίσιο της αναβίωσης του εθίμου

Όσο για τα μυστικά των γερών αυγών, όπως λέει, «κανείς δεν τα αποκαλύπτει, ενώ πολλοί το έχουν προάγει σε επιστήμη, καθώς δίνουν ακόμη και συγκεκριμένη τροφή στις κότες τους προκειμένου να κάνουν γερά αβγά».

Ο διαγωνισμός της αυγομαχίας χωρίζεται σε δύο τμήματα, ένα σε αυτό που συμμετέχουν τα παιδιά και διαγωνίζονται με 15 αυγά και ένα σε αυτό που συμμετέχουν οι ενήλικες και διαγωνίζονται με 30 αυγά. Οι όροι είναι κοινοί για όλους. Μικρούς και μεγάλους. Άνδρες και γυναίκες.

Όπως ορίζει η διαδικασία, ένας – ένας αυγομάχος σηκώνεται και τσουγκρίζει με τη σειρά τα αυγά των υπολοίπων, παίρνοντας το αυγό το ένα μετά το άλλο. Τα αυγά είναι όλα αριθμημένα.

Όταν τελειώσει η σειρά του, επιστρέφει στη θέση του και σηκώνεται ο επόμενος. Σε περίπτωση που σπάσουν όλα τα αυγά του αυγομάχου, αυτός αποχωρεί.

Τα παιδιά διαγωνίζονται με 15 αυγά, αλλά οι όροι είναι κοινοί για όλους

Αγωνία για το ποιος θα επικρατήσει…

Πλούσια δώρα

Ο νικητής της «αυγομαχίας» δεν θα μείνει φυσικά μόνο στα εύσημα, αλλά θα βραβευτεί και με πλούσια δώρα. Φέτος ο πρώτος νικητής θα πάρει μία τηλεόραση, ο δεύτερος θα πάρει ένα χορτοκοπτικό μηχάνημα και ο τρίτος θα λάβει ένα ηλεκτρικό δράπανο.

Οι «αυγομαχίες» πλαισιώνονται πάντα με παραδοσιακό γλέντι και εδέσματα πατροπαράδοτων ποντιακών εδεσμάτων.

Νικητές και ηττημένοι, αλλά και όσοι παρευρεθούν για το έθιμο στην Καστανούσσα θα πάρουν όλοι την ευλογία, καθώς όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, «το έθιμο συμβολίζει τη νίκη του καλού έναντι του κακού, αλλά και την Ανάσταση του Κυρίου».

Πηγή: ΑΠΕ

Δημοσιεύθηκε στις 6 May 2024 | 1:00 pm


Απολύτως εφικτό να εκλέξει η Νέα Αριστερά ευρωβουλευτές, τονίζει η Αχτσιόγλου

Στόχος της Νέας Αριστεράς είναι να εκλέξει ευρωβουλευτές και αυτός ο στόχος «είναι απολύτως εφικτός», τόνισε η βουλεύτρια Β’2 Δυτικού Τομέα Αθηνών Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής».

Η Έφη Αχτσιόγλου είπε ότι η Νέα Αριστερά προσπαθεί να χτίσει ισχυρούς δεσμούς με τους πολίτες σε όλη τη χώρα. «Οικοδομούμε τις οργανωτικές δομές της Νέας Αριστεράς σε κάθε Περιφέρεια και όλη αυτή η προσπάθεια συνδυάζεται με την προεκλογική πολιτική μας εξόρμηση. Είμαστε στην αρχή και προφανώς υπάρχουν δυσκολίες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την ίδια, η Νέα Αριστερά έχει «συγκροτήσει ένα δυνατό ευρωψηφοδέλτιο» και καλεί σε συστράτευση και υπερψήφισή του. «Η Νέα Αριστερά είναι η εναλλακτική αριστερή πολιτική δύναμη με σαφείς θέσεις και σχέδιο για τη βελτίωση της ζωής της κοινωνικής πλειοψηφίας», ανέφερε.

Ακόμη, η βουλευτρία της Νέας Αριστεράς επισήμανε πως πρέπει «η δυσαρέσκεια που είναι διάχυτη στους πολίτες να μετατραπεί σε πίστη για τη δυνατότητα αλλαγής πολιτικής».

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Για τη Νέα Αριστερά ποιο είναι το διακύβευμα των επικείμενων ευρωεκλογών;

Το διακύβευμα αφορά τόσο την κατάσταση εντός Ελλάδας όσο και την πορεία της Ευρώπης. Εντός Ελλάδας, το κρίσιμο στις ευρωεκλογές είναι να εκφραστεί στην κάλπη η υπαρκτή δυσαρέσκεια στις πολιτικές της ΝΔ από όλους αυτούς που βιώνουν καθημερινά οικονομική ασφυξία, που διαπιστώνουν την υποβάθμιση των θεσμών και του κράτους δικαίου, που δεν μπορούν να δεχτούν την ιδιωτικοποίηση δημόσιων αγαθών όπως η υγεία και η παιδεία και τις ανισότητες που παράγει.

Πέρα όμως από την πολιτική έκφραση της δυσαρέσκειας, όλοι αυτοί, μία κοινωνική συμμαχία εργαζομένων, νέων και γυναικών, αριστερών και προοδευτικών πολιτών, λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων μπορούν να εκφράσουν με θετικό τρόπο την πεποίθησή τους ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε αλλιώς, ότι έχουν δίκιο και δικαίωμα ταυτόχρονα για μία άλλη καθημερινότητα. Αυτή η πίστη στη δυνατότητα μίας συνολικής στροφής θα εκφραστεί αν οι πολίτες συμπορευτούν με τη Νέα Αριστερά στις εκλογές αλλά και στους κοινωνικούς αγώνες και τις πολιτικές μάχες που θα ακολουθήσουν.

Συγχρόνως, οι εκλογές αυτές είναι ιδιαιτέρως κρίσιμες για την Ευρώπη. Η άνοδος της ακροδεξιάς, η επικράτηση μισαλλόδοξων φωνών κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της ΕΕ, που σήμερα διευρύνει τις ανισότητες, παρακολουθεί αδρανής τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού, απομακρύνει ολοένα και περισσότερο τους εργαζόμενους και τους νέους από κοντά της.

Η στήριξη της Νέας Αριστεράς στην Ελλάδα, αλλά και άλλων αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για μια άλλη πορεία στην οικονομική πολιτική, την εργασία, για μια Ευρώπη που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω στην εποχή της ψηφιακής και της πράσινης μετάβασης, που θα εργάζεται για την ειρήνη.

Και ποιος ο εκλογικός στόχος; Παρακολουθείτε τις δημοσκοπήσεις; Σας προβληματίζουν;

Στόχος μας είναι να εκλέξουμε ευρωβουλευτές, και είναι στόχος απολύτως εφικτός. Όσο πιο δυναμική είναι η είσοδος της Νέας Αριστεράς στις εκλογικές αναμετρήσεις τόσο πιο αποφασιστικό θα είναι το βήμα για τη συγκρότηση της κοινωνικής συμμαχίας που περιέγραψα πιο πάνω. Βρισκόμαστε στη διαδικασία ενός πλατιού ανοίγματος στην κοινωνία.

Προσπαθούμε να χτίσουμε ισχυρούς δεσμούς με τους πολίτες σε όλη τη χώρα. Οικοδομούμε τις οργανωτικές δομές της Νέας Αριστεράς σε κάθε Περιφέρεια και όλη αυτή η προσπάθεια συνδυάζεται με την προεκλογική πολιτική μας εξόρμηση. Είμαστε στην αρχή και προφανώς υπάρχουν δυσκολίες.

Παρακολουθούμε τις δημοσκοπήσεις και τις λαμβάνουμε υπόψιν ως το εργαλείο που είναι, οι καταγραφές τους έχουν φτάσει και σε ποσοστά μεγαλύτερα από αυτά που αναφέρετε. Εμείς δουλεύουμε καθημερινά με το πολιτικό μας σχέδιο και τις προτάσεις μας, στοχεύοντας σε όσο το δυνατόν υψηλότερο ποσοστό.

Είμαστε αισιόδοξοι. Έχουμε συγκροτήσει ένα δυνατό ευρωψηφοδέλτιο και καλούμε σε συστράτευση και υπερψήφισή του. Η Νέα Αριστερά είναι η εναλλακτική αριστερή πολιτική δύναμη με σαφείς θέσεις και σχέδιο για τη βελτίωση της ζωής της κοινωνικής πλειοψηφίας. Αυτό το γνωρίζουν κάθε μέρα και περισσότεροι πολίτες τους οποίους καλούμε όχι μόνο να μας εμπιστευτούν αλλά και να δράσουν μαζί μας.

Σλόγκαν της Νέας Αριστεράς είναι το «η πολιτική επιστρέφει». Επιστρέφει σε σχέση με τι; Σε ποιο κοινό απευθύνεται η Νέα Αριστερά; Στους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ;

Η πολιτική πρέπει να επιστρέψει πρώτα απ’ όλα στην καθημερινότητα των πολιτών. Να επιστρέψει ως συλλογική διαδικασία και ως εργαλείο για να γίνει καλύτερη η ζωή των πολλών. Να επιστρέψει ως δράση -κοινωνική, συνδικαλιστική, πολιτική- ενάντια στην εκμετάλλευση και τη φτωχοποίηση των εργαζομένων, ενάντια στη διεύρυνση των ανισοτήτων και τη σώρευση τεράστιων κερδών και πλούτου σε λίγους. Να επιστρέψει ως στήριξη και ενίσχυση των δημόσιων αγαθών, ως ενδυνάμωση των θεσμών και της δημοκρατίας.

Η Νέα Αριστερά απευθύνεται στους προοδευτικούς πολίτες, στα λαϊκά και τα μεσαία στρώματα, στους εργαζόμενους και στους επαγγελματίες που παλεύουν να επιβιώσουν, στους νέους που δεν συμβιβάζονται με το μέλλον της φθηνής και ελαστικής εργασίας σε ένα περιβάλλον ασφυκτικής ακρίβειας, τεράστιου κόστους ζωής και στέγασης.

Προφανώς, απευθυνόμαστε σε όσους έχουν απογοητευτεί από την πολιτική και έχουν αποστασιοποιηθεί, αλλά και σε πολίτες που αντιλαμβάνονται ότι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να αποτελέσουν αξιόπιστο αντίπαλο της ΝΔ, σε ανθρώπους που νιώθουν εγκλωβισμένοι στα κόμματα αυτά και αναζητούν μία άλλη προοπτική.

Διεκδικείτε την ψήφο δυσαρέσκειας απέναντι στην κυβερνητική πολιτική; Τι μηνύματα λαμβάνετε;

Θέλουμε να εκφράσουμε πολιτικά την κοινωνική δυσαρέσκεια αλλά με τρόπο δημιουργικό και προωθητικό. Δηλαδή, η δυσαρέσκεια που είναι διάχυτη στους πολίτες να μετατραπεί σε πίστη για τη δυνατότητα αλλαγής πολιτικής, μέσα από την αλλαγή των συσχετισμών, την απομάκρυνση της κυβέρνησης της ΝΔ και την ενεργή μαζική συμπόρευση με την πολιτική πρόταση της Νέας Αριστεράς.

Τα νοικοκυριά των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των μικροεπαγγελματιών, των νέων ζευγαριών βιώνουν μία πολύ δύσκολη και σκληρή πραγματικότητα, αυτή της ακρίβειας, των χαμηλών μισθών, του τεράστιου κόστους στέγασης, της επί πληρωμή υγείας και παιδείας και πολλών άλλων προβλημάτων. Κανείς δεν είναι ικανοποιημένος από την κατάστασή του και την κυβερνητική πολιτική.

Το κρίσιμο είναι να υπάρξει ένα πλειοψηφικό κοινωνικό ρεύμα που θα την αμφισβητήσει και θα φέρει στη θέση της μία ρεαλιστική αριστερή πολιτική πρόταση. Αυτό επιδιώκουμε να κάνουμε ως Νέα Αριστερά.

Από το ψηφοδέλτιό σας απουσιάζουν οι celebrities. Γιατί… πρωτοτυπήσατε σε σχέση με την τάση της εποχής;

Το ψηφοδέλτιο μας κοσμούν άνθρωποι καταξιωμένοι σε κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, σε επαγγελματικούς και επιστημονικούς τομείς, στον χώρο των γραμμάτων και του πολιτισμού. Αυτή είναι μία επιλογή αρχής για εμάς και αποτελεί άλλη μία έμπρακτη απόδειξη της μάχης που δίνουμε για να επιστρέψει η πολιτική και η ουσία της, όπως εμείς την αντιλαμβανόμαστε.

Όσο για την τάση που χαρακτηρίζει τα ψηφοδέλτια άλλων κομμάτων, με τους celebrities, με τις απολιτίκ υποψηφιότητες και την αποθέωση του τίποτα, με τους υποψήφιους κράχτες για ακροδεξιές ψήφους κ.λπ. αυτή δεν είναι ούτε αθώα, ούτε απλή. Είναι μία τάση ακραία συντηρητική και οπισθοδρομική, κάτω από τη βιτρίνα της κρύβονται αντιδραστικές θέσεις και πολιτικές.

Παρά τη φθορά της κυβέρνησης η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθούν να κυριαρχούν στο πολιτικό σκηνικό. Γιατί συμβαίνει αυτό; Μήπως η κατακερματισμένη αντιπολίτευση δεν κάνει κάτι σωστά;

Η κοινωνία πιέζεται δραματικά από το ακραίο κύμα της ακρίβειας και τα νοικοκυριά δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες τους. Η κυβέρνηση οδηγεί τους πολίτες στο να είναι οι φτωχότεροι σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως κατέδειξαν και οι «Financial Times». Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος.

Η άλλη είναι ότι ελάχιστες εταιρείες σε ολόκληρη τη χώρα έχουν βγάλει δυσθεώρητα κέρδη. Η ΝΔ διευρύνει τις ανισότητες, με τους 7 στους 10 πολίτες να δηλώνουν ότι είναι φτωχοί και τεράστια υπερκέρδη να σωρεύονται σε ελαχίστους. Η υπαρκτή και έντονη κοινωνική δυσφορία δεν μπορεί να εκφραστεί κυρίαρχα πολιτικά ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε από το ΠΑΣΟΚ.

Τα δύο κόμματα αδυνατούν να το κάνουν γιατί στην πραγματικότητα έχουν ενσωματώσει την ατζέντα της Δεξιάς, δεν έχουν μία συνολική αντιπαραθετική στρατηγική και πρόταση για να βγάλουν από το αδιέξοδο τους πολίτες. Σε ό,τι αφορά ιδίως τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει εισέλθει και σε μία φάση αντιπολιτικής. Η Νέα Αριστερά μπορεί να εκφράσει πολιτικά την κοινωνική δυσαρέσκεια δίνοντας στους πολίτες μια θετική προοπτική.

in.gr

Δημοσιεύθηκε στις 6 May 2024 | 12:45 pm


Θρήνος στη Θήβα: Μυστήριο οι συνθήκες θανάτου του 18 μηνών βρέφους – οι απαντήσεις της Ιατροδικαστικής

Αδιευκρίνιστες παραμένουν οι συνθήκες του αιφνίδιου θανάτου ενός μωρού μόλις 18 μηνών, στη Θήβα το οποίο μεταφέρθηκε από το ΕΚΑΒ, ανήμερα του Πάσχα, στο νοσοκομείο Χαλκίδας, προκαλώντας θλίψη στην τοπική κοινωνία. Όπως έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής, έγινε κλήση στο ΕΚΑΒ στις 10:41 το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, ενώ μέσα σε 7 λεπτά το ασθενοφόρο έφτασε στο σπίτι και παρέλαβε το μωρό. Οι διασώστες ξεκίνησαν αμέσως ΚΑΡΠΑ και το μετέφεραν στο νοσοκομείο της Θήβας, όπου συνεχίστηκε το πρωτόκολλο της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης, ωστόσο κρίθηκε σκόπιμο να διακομιστεί το παιδί στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας. Δυστυχώς οι προσπάθειες των γιατρών δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα, με αποτέλεσμα να διαπιστωθεί ο θάνατος του παιδιού. Πλέον απαντήσεις αναμένεται να δώσει η νεκροψία - νεκροτομή στη σορό του άτυχου βρέφους.

Δημοσιεύθηκε στις 6 May 2024 | 12:39 pm


Η λίστα με τα 7 «αχρείαστα» προϊόντα που πρέπει να σταματήσετε να αγοράζετε για να γλιτώσετε χρήματα

Θέλετε να αποταμιεύσετε λίγα χρήματα, αλλά κάθε φορά το ταμείο… βγαίνει μείον και μάλιστα πριν καλά καλά τελειώσει ο μήνας.

Η αύξηση του κόστους ζωής, που έχει ως αποτέλεσμα τα χρήματα να μην περισσεύουν, είναι κάτι που σίγουρα δεν μπορείτε να ελέγξετε άμεσα ως μεμονωμένες οντότητες. Μπορείτε όμως να «ελέγξετε» και να αλλάξετε τις αγοραστικές και καταναλωτικές σας συνήθειες, περιορίζοντας τις σπατάλες σε αχρείαστα προϊόντα κυρίως από το σούπερ μάρκετ, στο οποίο άλλωστε καταλήγει ένα μεγάλο μέρος του μισθού.

Αν, λοιπόν, θέλετε να κάνετε οικονομία, θα χρειαστεί να «κόψετε» τις αγορές προϊόντων που δεν τα έχετε πραγματικά ανάγκη.

Ακολουθεί μια λίστα με τα 7 «αχρείαστα» αντικείμενα που αν τα περιορίσετε, ή ακόμα καλύτερα σταματήσετε να τα αγοράζετε, θα καταφέρετε να εξοικονομήσετε χρήματα.

Η λίστα με τα 7 «αχρείαστα» προϊόντα

1. Συσκευασμένα τρόφιμα

Σαλάτες που έχουν ήδη κοπεί, συσκευασμένα σνίτσελ, μπιφτέκια, φιλετάκια, τυρί φέτα σε πλαστικό κουτί, συσκευασίες με τυρί-ζαμπόν για τοστ κ.α. κοστίζουν τα διπλά από τα αντίστοιχα προϊόντα που μπορείτε να αγοράσετε από το τμήμα με τα τυριά, κρέατα, λαχανικά, αλλαντικά του σούπερ μάρκετ. Και τι σας γλιτώνουν; Τα πέντε λεπτά που θα κόβατε την σαλάτα ή τα λίγα τρίμματα φρυγανιάς που θα απλώνατε για το σνίτσελ σας.

2. Διαφορετικά καθαριστικά

Με την εξαίρεση ελάχιστων υλικών, όπως το ξύλο, οι επιφάνειες του σπιτιού σας δεν χρειάζονται η καθεμία το δικό της διαφορετικό απορρυπαντικό, σφουγγάρι και πανάκι για να καθαριστούν. Οπότε αγοράζοντας τα βασικά καθαριστικά είδη, μπορείτε να διατηρείτε το σπίτι σας πεντακάθαρο, χωρίς κάποια ουσιαστική διαφορά.

3. Έτοιμος καφές

Μικρό το κόστος, αλλά σημαντικό αν αθροίσουμε τα μικροποσά των 2 ευρώ ημερησίως, δηλαδή 14 ευρώ την εβδομάδα, δηλαδή σχεδόν 50 ευρώ τον μήνα. Εξοικονομήστε τα φτιάχνοντας καφέ στο σπίτι ή ακόμα καλύτερα επενδύοντας σε μια καφετιέρα, για καλύτερη ποιότητα καφέ.

4. Ξυραφάκια μιας χρήσης

Αντί για μια συσκευασία ξυραφιών με σχεδόν 7 ευρώ, για εργονομικές λαβές, είναι προτιμότερο να αγοράσετε ένα κλασικό ξυράφι ή ξυριστική μηχανή, στα οποία θα αλλάζετε απλώς τις λεπίδες, γλιτώνοντας περίπου το ένα τρίτο των χρημάτων. Το ότι η οικονομικότερη συσκευασία γράφει επάνω “for men” δε σημαίνει τίποτα, καθώς οι λεπίδες είναι ακριβώς ίδιες, η τιμή τους είναι μόνο που αλλάζει.

5. Ενεργειακά ποτά

Αν ο παραδοσιακός καφές δεν αρκεί για να σας ξυπνήσει, τότε μάλλον κάτι δεν πάει καλά με τη διάρκεια ή την ποιότητα του ύπνου σας. Τα energy drinks δεν είναι απαραίτητα ή αποτελεσματικότερα για να σας κρατήσουν ξύπνιους.

6. «Ειδικά» και… ακριβά προϊόντα περιποίησης

Διαφορετικά είδη κρεμών και λοσιόν που υπόσχονται ότι θα δείχνετε πιο νέοι, πιο λαμπεροί, πιο όμορφοι. Η «μαγική» συνταγή της νεότητας όμως κρύβεται στον καλό ύπνο και στην παρουσία ανθρώπων στη ζωή σας που σας κάνουν να γελάτε.

7. Ακριβές μάρκες

Για παράδειγμα έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε δύο κινητά για να αγοράσετε. Το ένα κοστίζει 300 ευρώ και το άλλο 900 ευρώ, δηλαδή τριπλάσια τιμή. Αν διαβάσετε αναλυτικά τις τεχνικές προδιαγραφές τους, θα διαπιστώσετε ότι η διαφορά στην τιμή είναι τα έξοδα του τμήματος marketing της ακριβής εταιρείας. Κι αυτό ισχύει στα πάντα: Ρούχα, παπούτσια, τσάντες, αξεσουάρ, gadget και πάει λέγοντας. Το καρτελάκι με τα €€€ του πουλόβερ σας δεν ενδιαφέρει πραγματικά κανέναν.

in.gr

Δημοσιεύθηκε στις 6 May 2024 | 12:30 pm


Λαμία - Ειδήσεις και Νέα

Λαμία: Πάσχα στη Ρούμελη - Newsbeast.gr

Λαμία: Πάσχα στη Ρούμελη  Newsbeast.gr

Δημοσιεύθηκε στις 3 May 2024 | 8:31 am


Άλλαξε ώρα το Λαμία-Άρης - bwinΣΠΟΡ FM 94.6

Άλλαξε ώρα το Λαμία-Άρης  bwinΣΠΟΡ FM 94.6

Δημοσιεύθηκε στις 2 May 2024 | 6:18 am


Στολίστηκε πασχαλινά η Λαμία - STAR Κεντρικής Ελλάδας

Στολίστηκε πασχαλινά η Λαμία  STAR Κεντρικής Ελλάδας

Δημοσιεύθηκε στις 30 April 2024 | 2:17 pm


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Λαμία