Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Καβάλας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Πολιτικολογίες: Σιγά τ’ αυγά…

γράφει ο

Γιώργος Καρανίκας

 

Μέσα στην χαρμόσυνη ατμόσφαιρα του Πάσχα, του οβελία, των αυγών και της ελπιδοφόρου Αναστάσεως, έχουμε και όλα εκείνα που τρέχουν παράλληλα και από ότι φαίνεται δεν έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον στην καθημερινότητά μας, πέραν της ακρίβειας, των στενών οικονομικών και της αβεβαιότητας την οποία η Κυβέρνηση φροντίζει να μας φιλοδωρεί…

 

Κι έρχεται σήμερα να ζητήσει εκ νέου εντολή (ποιος ξέρει με ποιο στόχο) μια και η εκλογική ατζέντα έχει να κάνει με την κοινοβουλευτική παρουσία της Χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση…

 

Γιατί άραγε ζητά ο κ. Μητσοτάκης, ανανέωση της λαϊκής εντολής, μέσω των Ευρωεκλογών;

 

Είναι ένα ζητούμενο που έχει να κάνει με τις αστοχίες της Κυβέρνησης, οι οποίες έχουν ξεπεράσει κάθε ανεκτό όριο, με την κοινή γνώμη να έχει ανέβει στα κάγκελα και να ζητά …διαφάνεια και δικαιοσύνη!

 

Κι όμως σήμερα αν κάτι μπορεί να κουνηθεί μια και οι κρατούντες έχουν πιάσει τα περάσματα είναι μια στιβαρή ψήφος στις Ευρωεκλογές, εφόσον κάπου εκεί μεταξύ Βρυξελλών και Στρασβούργου, άντε και Χάγης βρίσκεται μια ακτίδα φωτός για να πέσει στις υποθέσεις που οι Έλληνες ζητούν διαφάνεια και δικαιοσύνη!

 

Πολλοί πιστεύουν ότι με το ψηφίσουν για παράδειγμα τον Αυτιά και τον ξάδελφο Κασσελάκη ή τον Ζαγοράκη, έκαναν το χρέος τους στο κόμμα που έχουν επιλέξει!

 

Λάθος μέγα!

 

Από την άλλη υπάρχει μεγάλη επιφυλακτικότητα και από την πλευρά των Ευρωπαίων που όταν μαθαίνουν τα μηνιάτικα και τα οφέλη των ευρωβουλευτών και των λοιπών χαρτογιακάδων όπως τους ονομάζουν στα όργανα της ΕΕ βγάζουν αναφυλαξία!

 

Βέβαια ακους και φράσεις όπως: «Η δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σήμερα μεγαλύτερη σημασία από ποτέ.

 

Η ψήφος σας θα καθορίσει την πορεία που θα ακολουθήσει η Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια. Θα κρίνει σε ποια Ευρώπη θέλουμε να ζήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola.

 

«Μην αφήσετε κάποιον άλλον να αποφασίσει για εσάς. Ψηφίστε στις 6-9 Ιουνίου 2024. Κάθε ψήφος μετράει».

 

Κι όμως η Μέτσολα έχει κάποιο δίκαιο!

 

«Η δημοκρατία αποτελεί συλλογικό μας καθήκον, όχι απέναντι σε μια συγκεκριμένη πολιτική ιδέα ή έναν συγκεκριμένο σκοπό, αλλά ένα καθήκον που έχουμε ο ένας απέναντι στον άλλον», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Jaume Duch.

 

«Η ευρωπαϊκή δημοκρατία μας ενώνει περισσότερο απ’ όσο πιστεύουμε: πέρα από σύνορα, πέρα από πολιτικές ευαισθησίες και πέρα από γενιές.

 

Σε εποχές πόλωσης, όπως αυτή που διανύουμε σήμερα, είναι εύκολο να το ξεχνά κανείς αυτό.

 

Η εκστρατεία μας έχει ως στόχο να μας υπενθυμίσει όλα αυτά που μας ενώνουν».Αυτό ακριβώς αναδεικνύει και το κεντρικό βίντεο της εκστρατείας: ρίχνει φως στην ταραγμένη ιστορία πολλών ευρωπαϊκών χωρών που έζησαν ένοπλες συγκρούσεις ή περιορισμούς στις ατομικές ελευθερίες, επισημαίνοντας πόσο εύθραυστη είναι η δημοκρατία, αν δεν την συντηρούμε ενεργά.

 

Αξιοποίησε την ψήφο σου για να αλλάξεις τη δική σου ζωή.

 

Ίσως είναι εύκολο να ξεχνάμε πόσο επηρεαζόμαστε από το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών.

 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεσπίζει νόμους που μας επηρεάζουν όλους: μεγάλες χώρες και μικρές κοινότητες, ισχυρές εταιρείες και νεοφυείς επιχειρήσεις, σε παγκόσμιο και σε τοπικό επίπεδο.

 

Η νομοθεσία της ΕΕ εστιάζει σε θέματα που είναι σημαντικά για όλους μας: το περιβάλλον, την ασφάλεια, τη μετανάστευση, τις κοινωνικές πολιτικές, τα δικαιώματα των καταναλωτών, την οικονομία, το κράτος δικαίου και πολλά άλλα. Στις μέρες μας, κάθε σημαντικό εθνικό θέμα έχει επίσης μια ευρωπαϊκή διάσταση.

 

Η ψήφος σου θα καθορίσει ποιοι ευρωβουλευτές θα σε εκπροσωπούν γράφοντας νέους κανόνες, αλλά και θα επηρεάσει την εκλογή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Οι αποφάσεις αυτές θα διαμορφώσουν την καθημερινή ζωή τη δική σου και όλων μας.

 

Και μέσα σε όλα αυτά που μοιάζουν πολύ οραματικά, έρχεται η ελληνική πολιτική σκηνή να μας θυμίσει ότι οι Ευρωεκλογές είναι κάτι σαν μια δημοσκόπηση για το αν επιθυμούμε η νυν κυβέρνηση να συνεχίσει να κάνει την δουλειά της (καλή ή κακή δεν έχει σημασία) και αν δεύτερο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ!

 

Μετά τις Ευρωεκλογές όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα ένα πράγμα θα απολαύσουμε!

 

Την αναλγησία, την ατιμωρησία στα εγκλήματα που συντελούνται, την ακρίβεια που και λόγω τουρισμού θα την νοιώσουμε πολύ βαθειά, τις οφειλές που δεν θα μπορέσουμε να τακτοποιήσουμε σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, τα πρόστιμα που θα πέσουν και κυρίως η Δικαιοσύνη που δεν θα μας ικανοποιεί και ένα Κράτος που θα μας βασανίζει…

 

Τι κι αν μας λένε ότι η ψήφος μας αξίζει στις 9 Ιουνίου…

 

Για ποιόν και για τι; Όσο για το μήνυμα που θα στείλει; Σιγά τ’ αυγά!

 

Δημοσιεύθηκε στις 6 May 2024 | 11:02 pm


Θάσος: Εκατοντάδες πιστοί στον Θεολόγο για να τιμήσουν τον Αρχάγγελο Μιχαήλ τη Δευτέρα του Πάσχα - Βίντεο & φωτογραφίες

Τη Δευτέρα του Πάσχα (06/05), εκατοντάδες πιστοί τίμησαν με την παρουσία τους στον Θεολόγο Θάσου, τον Αρχάγγελο Μιχαήλ, συμμετέχοντας σε ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στα μέσα του 16ου αιώνα.

 

Δείτε σχετικά βίντεο του Γιώργου Τσιλογεώργη.

 

 

Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού της Θάσου, Γιάννης Μαρκιανός, μοιράστηκε σχετικές φωτογραφίες. Σε ανάρτηση του γράφει για το έθιμο τα εξής:

“Εκατοντάδες πιστών συνέρευσαν και φέτος στο Θεολόγο Θάσου, για να τιμήσουν με την παρουσία τους τον Μιχαήλ Αρχάγγελο.

 

Πρόκειται για ένα πολύ παλιό έθιμο, που έχει τις ρίζες του στα μέσα του 16ου αιώνα, όταν τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα, με θαυμαστό τρόπο, ανευρέθει στην αγριελιά του μοναστηριού, ο Τίμιος Ύλος (καρφί με το οποίο σταυρώθηκε ο Χριστός). 

 

Κατά την δεύτερη μέρα λοιπόν, του Πάσχα, ο κόσμος πλαισιώνει το λάβαρο του Αγίου και το συνοδεύουν, συνοδεύοντας έτσι και τον Άγιο, με ασφάλεια, στο μοναστήρι. 

 

Την τρίτη ημέρα του Πάσχα, οι συνοδοί του αγίου, αφού παρευρεθούν στην λειτουργία, ξεκούραστοι από τη διανυκτέρευσή τους εκεί, ξεκινούν το δρόμο της επιστροφής στο Θεολόγο, όπου θα επαναφέρουν το λάβαρο στο μετόχι της μονής στο χωριό.

 

Στη Θάσο και ιδιαίτερα για το χωριό του Θεολόγου ο Άγιος είναι Προστάτης και ο άμισθος Ιατρός των πιστών μαζί με τον Τίμιο Ήλο. Σ’όλες τις δυσκολίες τους σ’ Αυτόν καταφεύγουν.

 

Όταν λένε τη λέξη  Άγιος η Μιχαήλ Αρχάγγελος εννοούν τον Τίμιο Ήλο μαζί με τον Αρχάγγελο, που εικονίζεται πάνω στο εξαπτέρυγο. 

 

Στη συνείδηση τους και οι δύο αυτές έννοιες είναι ταυτισμένες απόλυτα  σημαίνουν το ίδιο πράγμα: Μια βαθιά, απλή και ανόθευτη πίστη στον Αρχάγγελο, που τους χάρισε την ευλογία του Τιμίου Ήλου του Χριστού μας πάνω στο Νησί.”

 

Δημοσιεύθηκε στις 6 May 2024 | 10:47 pm


Απόλλων Δάτου: Νέος προπονητής ο Δημήτρης Βαλτατζής

Η ομάδα του Απόλλωνα Δάτου θα επανέλθει από τη σεζόν 2024-2025, στις τοπικές κατηγορίες ποδοσφαίρου της Καβάλας, και τη Δευτέρα (06/05) ανακοινώθηκε ο νέος προπονητής της ομάδας, ο Δημήτρης Βαλτατζής.

 

 

Η ανακοίνωση της ομάδας αναφέρει τα εξής:

“Σε συμφωνία με τον προπονητή Δημήτρη Βαλτατζή για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ομάδας ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου προήλθε σήμερα 6 Μαΐου το διοικητικό συμβούλιο της ομάδας. 

 

Το διοικητικό συμβούλιο εύχεται καλή επιτυχία στον νέο προπονητή.”

 

Δημοσιεύθηκε στις 6 May 2024 | 10:03 pm


Αργίες: Πότε είναι του Αγίου Πνεύματος – Ποια άλλα τριήμερα έχουμε μέσα στη χρονιά

Πενθήμερο αργιών κατάφεραν να απολαύσουν μέρος των εργαζομένων (όσοι τουλάχιστον δεν εργάζονται Σάββατο), ενώ για κάποιους άλλους ήταν εφικτό το τριήμερο.

 

Και τούτο γιατί Μεγάλη Παρασκευή, Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα είναι επίσημες αργίες, ενώ φέτος στη λίστα προστέθηκε και η Τρίτη του Πάσχα χάρη στη μεταφορά της εργατικής Πρωτομαγιάς. 

 

Ποια είναι όμως η επόμενη αργία; Και έχουμε μπροστά μας άλλα τριήμερα;

 

Η εορτή του Αγίου Πνεύματος (για όσους είναι αργία), που είναι κινητή εορτή και τιμάται πάντα Δευτέρα, 7 εβδομάδες μετά το Πάσχα, όπως και η εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου (που φέτος πέφτει Δευτέρα), προσφέρουν τη δυνατότητα τριημέρου.

 

 

Οι αργίες του έτους

 

Ακολουθεί η λίστα με τις υπόλοιπες αργίες του 2024:

 

  • 7 Μαΐου – Μεταφορά Πρωτομαγιάς (Τρίτη του Πάσχα)

 

  • Αγίου Πνεύματος, 24 Ιουνίου (Δευτέρα): Είναι αργία για τους μισθωτούς του Δημοσίου, όχι όμως επίσημη αργία για τον ιδιωτικό τομέα

 

  • Κοίμηση της Θεοτόκου, 15 Αυγούστου 2024 (Πέμπτη)

 

  • Επέτειος του «Όχι», 28 Οκτωβρίου 2024 (Δευτέρα)

 

  • Χριστούγεννα, 25 Δεκεμβρίου 2024 (Τετάρτη)

 

  • Σύναξη της Θεοτόκου, 26 Δεκεμβρίου 2024 (Πέμπτη)

 

Δημοσιεύθηκε στις 6 May 2024 | 9:01 pm


Πέθανε ο αθλητικογράφος Χρήστος Δερμεντζόγλου - Το αντίο του Ορφέα Ελευθερούπολης

Από τη ζωή έφυγε ο αθλητικογράφος Χρήστος Δερμεντζόγλου, σε ηλικία 67 ετών.

 

Ο Χρήστος Δερμεντζόγλου είχε μεγάλη προσφορά στην ομάδα του Ορφέα Ελευθερούπολης. Ήταν υπάλληλος των ΕΛΤΑ. Πρόσφατα πήρε σύνταξη.

 

 

Ο Ορφέας σε ανακοίνωση του αναφέρει τα εξής:

“Καλό ταξίδι φίλε Χρήστο. Δυσάρεστα τα νέα. Έφυγε ο Χρηστάρας του Ορφέα. Ο Χρήστος Δερμεντζόγλου αγάπησε και τον Ορφέα όσοι λίγοι. Πιστός στρατιώτης της ομάδας.  Πέθανε ξαφνικά. 

 

Πανηγύρισε τα πάντα με τον Ορφέα (η φωτογραφία από την άνοδο το 2008, με πρόεδρο τον Κοσμά Τριανταφυλλίδη). Χρήστο Καλό ταξίδι. 

 

Ο Ορφέας θα είναι πάντα μέσα στην καρδιά σου, το ξέρουμε φίλε. Δεν πρόλαβες τα 100 χρόνια της ομάδας. Καλό παράδεισο.”

 

Δημοσιεύθηκε στις 6 May 2024 | 8:05 pm


ΑΔΕΔΥ: Νέα απεργία στις 21 Μαΐου

Το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., μετά την απεργιακή κινητοποίηση της 28ης Φεβρουαρίου, αποφάσισε να συνεχίσει τον αγώνα με νέα 24ωρη απεργία στις 21 Μαΐου, «ενάντια στην ακρίβεια και στην οικονομική εξαθλίωση των εργαζομένων, από την πολιτική της κυβέρνησης», όπως αναφέρει, και καλεί όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο να πάρουν μαζικά μέρος σε αυτήν.

 

«Δεκατέσσερα χρόνια μετά τα μνημόνια, όπου οι αποδοχές μας μειώθηκαν κατά 40%, καταργήθηκαν τα δώρα, επιβλήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης 2%, πάγωσε η διετία 16-17, μειώθηκε το αφορολόγητο, η κυβέρνηση προκαλεί με τα ψίχουλα της εισοδηματικής της πολιτικής κι οδηγεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο στη φτώχεια και στην εξαθλίωση»

αναφέρει μεταξύ άλλων.

 

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το διεκδικητικό πλαίσιο της κινητοποίησης είναι το παρακάτω:

 

  • Οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, προκειμένου να αντιμετωπισθεί στοιχειωδώς η ακρίβεια κι ο πληθωρισμός.
  • Επαναφορά εδώ και τώρα των δώρων
  • Συλλογικές συμβάσεις για τους μισθούς μας
  • Κατάργηση του μισθολογικού παγώματος της διετίας 2016 – 17
  • Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας – Αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ
  • Αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας
  • Να στελεχωθούν άμεσα με μόνιμους υπαλλήλους όλοι οι κρίσιμοι δημόσιοι φορείς (υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, ασφάλιση κ.α) και να αναβαθμιστούν όλες οι αναγκαίες υποδομές.

 

Επιπλέον η ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσε

«τη στήριξη των κινητοποιήσεων των υγειονομικών (ΠΟΕΔΗΝ) στις 16 Μαΐου 2024. 

 

Τη στήριξη των κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών που πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα με την απεργία – αποχή από την αξιολόγηση. 

 

Την επαναπροκήρυξη της απεργίας – αποχής στο Δημόσιο και στην εκπαίδευση, όταν αυτό κριθεί απαραίτητο, σε συνεργασία με τις ομοσπονδίες».

 

Δημοσιεύθηκε στις 6 May 2024 | 6:57 pm


Κηπιά Καβάλας: Γεμιστό κατσίκι στον ξυλόφουρνο, «κτισμένο» στον νταβά με ζυμάρι!!!

γράφει ο

Στάθης Χαρπαντίδης

 

Στο χωριό Κηπιά του Παγγαίου οι περισσότεροι κάτοικοι είναι  Μικρασιατικής καταγωγής, την ημέρα του Πάσχα ακολουθούν έναν διαφορετικό τρόπο ψησίματος του κατσικιού στον ξυλόφουρνο. 

 

Αφού γεμίσουν το κατσίκι με ρύζι και μπαχαρικά το τοποθετούν στο νταβά μαζί με τις πατάτες, στη συνέχεια το σκεπάζουν με λαδόκολλα και μετά σφραγίζουν το ταψί με ζυμάρι για να μην φεύγει ο ατμός κατά την διάρκεια του ψησίματος.

 

Με τον τρόπο αυτό θα ψηθεί το κρέας ομοιόμορφα θα κρατήσει όλα τα αρώματα του ενώ δεν θα στεγνώσει η σάρκα του. 

 

Βάζουν τον νταβά στο φούρνο για έξι με επτά ώρες και σφραγίζουν τη πόρτα με λάσπη για να μην υπάρξει απώλεια της θερμότητας. 

 

Όταν το ζυμάρι μαυρίσει ολοκληρωτικά σημαίνει πως το φαγητό είναι έτοιμο.

 

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 6 May 2024 | 5:40 pm


Αντωνίου: “Ο ΑΟΚ να καταξιωθεί στη Super League 2”

Ο πρόεδρος του ερασιτέχνη ΑΟ Καβάλα, Αντώνης Αντωνίου, παραχώρησε συνέντευξη στην ΕΡΑ Σπορ, και τον Μιχάλη Λαδόπουλο, τονίζοντας πως ο ΑΟΚ θέλει να καταξιωθεί πλέον στο πρωτάθλημα της Super League 2.

 

Ο κ. Αντωνίου μίλησε για τη φετινή σεζόν στη Γ’ Εθνική, που ήταν γεμάτη με ρεκόρ για τον ΑΟΚ, για την ομάδα που πέτυχε τους στόχους της, και γενικότερα για την κατηγορία.

 

Ο πρόεδρος του ερασιτέχνη υπογράμμισε πως έχουν γίνει οι κινήσεις για τη δημιουργία Ποδοσφαιρικής Ανώνυμης Εταιρείας (ΠΑΕ), καθώς ο ΑΟΚ θα αγωνίζεται πλέον στην επαγγελματική Super League 2. Στο αγωνιστικό κομμάτι ο σχεδιασμός θα αρχίσει μετά το τέλος της φετινής Super League 2, το επόμενο διάστημα.

 

Ο κ. Αντωνίου τόνισε ότι ο ΑΟΚ θέλει να καταξιωθεί στη νέα κατηγορία, θέλει να πρωταγωνιστήσει, αλλά ακόμη είναι νωρίς για να καθοριστεί συγκεκριμένος στόχος, καθώς οι σύλλογοι δεν ξέρουν αν θα αγωνιστούν σε έναν ή δύο ομίλους, και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε η φετινή SL2.

 

O πρόεδρος του ερασιτέχνη ζήτησε τη βοήθεια του κόσμου στην προσπάθεια που γίνεται από τον κ. Διαμαντίδη, τους συνεργάτες του και όλο τον οργανισμό του ΑΟ Καβάλα, καθώς για να προχωρήσει ακόμη περισσότερο ο ΑΟΚ, χρειάζεται και τον κόσμο δίπλα του.

 

 

Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ.

 

Δημοσιεύθηκε στις 6 May 2024 | 4:12 pm


Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος στο Δήμο Παγγαίου

Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος στο Δήμο Παγγαίου ανακοίνωσε ο ΔΕΔΔΗΕ για την Τετάρτη 8 Μαΐου 2024.

 

Αναλυτικά:

 

8/5/2024

 

8:00 π.μ. -10:00 π.μ.

 

Ολόκληρο το χώριο της Μουσθένης

 

8:00 π.μ. - 10:00 π.μ.

 

Τμήμα του χωριού Κοκκινοχώρι

 

10:00 π.μ. - 2:00 μ.μ.

 

Παραλεία Οφρύνιου τμήμα της περιοχής Πετεινού (προς Ασπροβάλτα)

 

10:00 π.μ. - 3:00 μ.μ.

 

Παραλεία Οφρυνίου πέριξ του Ιερού Ναόυ Μεταμόρφωσης Σωτήρος

Δημοσιεύθηκε στις 6 May 2024 | 2:51 pm


Θάσος: έκαψαν τον Ιούδα για ακόμα μία χρονιά (βίντεο)

Πραγματοποιήθηκε για μια ακόμη χρονιά το έθιμο του Καψίματος του Ιούδα από το Λαογραφικό Σύλλογο Παναγίας Θάσου «Ο Βάκχος».

 

Πλήθος κόσμου βρέθηκε στο προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού της Παναγίας την Κυριακή του Πάσχα για να το παρακολουθήσει, μαζί με τη "λειτουργία της αγάπης", τη μοναδική που πραγματοποιείται στο νησί της Θάσου, λόγω του εθίμου.

 

Έγινε, περιφορά του ομοιώματος του Ιούδα στο χωριό, σύμφωνα με το έθιμο, και στη συνέχεια οδηγήθηκε στην εκκλησία όπου και κάηκε με το άκουσμα του "Χριστός Ανέστη".

 

Δείτε βίντεο από το έθιμο

 

Υπάρχει και κείμενο που συνοδεύει πάντα το έθιμο, με τον πύρινο λόγο του Ιούδα, ο οποίος καυτηρίασε τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο.

 

Κείμενο Ιούδα 2024:

 

Ομιλεί το πνεύμα του Ιούδα για τους σημερινούς κρυπτοφαρισαίους και όχι μόνο.

 

Σήμερα είναι η Λαμπρή

γιορτή ευλογημένη,

γιορτάζουν την Ανάσταση

σε όλη την Οικουμένη.

 

Τέτοιες μέρες πρόδωσα

εγώ τον Δάσκαλό μου,

κι όλα όσα έγιναν

γυρίζουν στο μυαλό μου.

 

 Αυτόν που για σένα έχυσε

 το θεϊκό Του αίμα,

 να λείψει από τη γη

 το μίσος και το ψέμα.

 

 Στη γης πολύ χειρότερα

 τα πράγματα όμως πάνε,

 έτσι αφού το θέλουνε

 αυτοί που κυβερνάνε.

 

 Το μίσος συνεχίζεται

 το δράμα μεγαλώνει,

 παντού πόλεμους κάνουνε

 της γης οι δολοφόνοι.

 

 Το αίμα ποτάμι χύνεται

 ξεριζωμός και βία,

 ζωές αθώες χάνονται

 χωρίς καμιά αιτία.

 

 Ακόμα και εκεί που δίδαξε

 Εκείνος την ειρήνη,

 τώρα παντού δεσπόζει πια

 θρήνος και οδύνη.

 

 Όσο για τον τόπο σου

 τη δύσμοιρη σου χώρα,

 πέρυσι σου τα έλεγα…

 τι θες ν’ ακούσεις τώρα;

 

Δύναμη τους έδωσες

σαράντα ένα τις εκατό,

αλήθεια τι σε έπιασε;

 

Πως το’ κανες αυτό;

Τώρα σε ειρωνεύονται

και κάνουν ότι θέλουν,

τις αποφάσεις παίρνουνε

όπως τους βολεύουν.

 

Δε θα σου πω για ακρίβεια

για φόρους και υγεία,

ούτε για γάμους ομόφυλων

δεν έχει πια ουσία.

 

 Γιατί όταν έπρεπε

 στην κάλπη να «μιλήσεις»,

 στις παραλίες έτρεξες

 να πας να κολυμπήσεις.

 

Το μόνο που με απασχολεί

 και θέλω να ουρλιάξω,

 είναι για το ΕΓΚΛΗΜΑ

 εδώ δε θα σωπάσω!

 

 Ένας χρόνος πέρασε

 και όλοι τους σιωπούν,

 των Τεμπών όμως τα θύματα

 τη λύτρωση ζητούν.

 

 Σκέπασαν τα ευρήματα

 πάνε να τα κουκουλώσουν,

 τη δικαιοσύνη φίμωσαν

 θέλουν να γλιτώσουν

 Κόσμο φάγανε άδικα

 αυτό να τους στοιχειώνει,

 καταραμένοι να’ στε αιώνια...

 τ’ ακούτε δολοφόνοι;

 

Έτσ’ είναι οι πολιτικοί

 ψεύτες οι πιο σπουδαίοι,

 φάρα ανθρώπου άτιμη

 ανήθικοι - χυδαίοι.

 

 Δε τους νοιάζει ο λαός

 μόνο τα εκατομμύρια,

 όπως έκανα κι εγώ

 με τα τριάντα αργύρια.

 

 Έχω κι άλλα να σας πω

 δε θέλω να σας κουράσω,

 ακούστε όμως αυτό

 και τέλος θα σωπάσω.

 

 Αγάπη για τον συνάνθρωπο

 να’ ρθουν ξανά οι αξίες,

 μον’ έτσι θα νικήσετε

 όλες τις αδικίες.

 

 Ζήσε επιτέλους τη ζωή

 χωρίς φιλαργυρία,

 υπάρχουν κι άλλα γύρω σου

 που έχουνε αξία.

 

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

Δημοσιεύθηκε στις 6 May 2024 | 9:22 am


Νομός Καβάλας - Ειδήσεις και Νέα

Εμείς οι καταραμένοι - Kavala News

Εμείς οι καταραμένοι  Kavala News

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2024 | 10:42 am


Δείτε αγγελίες στο Νομό Καβάλας