Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Φλώρινας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Συνάντηση αποφοίτων 1991 του 1ου Γενικού Λυκείου Φλώρινας


Φίλες και φίλοι,

Η αντίστροφη μέτρηση των ημερών έχει αρχίσει. Υπενθυμίζουμε ότι η 3η Συνάντηση των Αποφοίτων της Γ’ Τάξης του 1991, του 1ου Γενικού Λυκείου Φλώρινας, θα διεξαχθεί το Σάββατο, 11 Μαΐου 2024, στις 9:00μμ, στο γνωστό cafe - restaurant: Φ.Ο.Ο.Φ. "Λυγκηστίς" στη Φλώρινα.

Σημειώστε την ημερομηνία και ετοιμαστείτε για μια βραδιά γεμάτη χαμόγελα και αξέχαστες στιγμές διασκέδασης. Ετοιμαστείτε για την καλύτερη θεραπεία για τη νοσταλγία.

Δεν θα λείψει κανείς από αυτό το γλέντι· σας περιμένουμε όλες και όλους.

Καλή αντάμωση ξανά,

Χριστός Ανέστη!








Δημοσιεύθηκε στις 6 May 2024 | 7:30 pm


Η αυθεντικότητα του θαύματος του Αγίου Φωτός όπως πιστοποιείται από την επιστήμη - Νέα δεδομένα


του Χάρη ΣκαρλακίδηΑρχιτέκτωνα με Msc Θεολογίας


 Τι γινόταν πριν από μία χιλιετία στην ίδια τελετή; Υπήρχαν και τότε τα ίδια ερωτήματα και οι ίδιες αμφιβολίες;

Κάθε χρόνο, λίγο πριν το Πάσχα, η πολεμική κατά του Αγίου Φωτός κάνει την επανεμφάνισή της. Τα τελευταία χρόνια, και ιδιαίτερα φέτος, η πολεμική έχει ως επίκεντρό της τον τρόπο με τον οποίο ανάβει η ιερή κανδήλα που υπάρχει μέσα στον Πανάγιο Τάφο. Ανάβει θαυματουργικά ή ανάβει από ανθρώπινο χέρι;

Θα απαντήσουμε σε λίγο αυτό το ερώτημα και θα εξηγήσουμε λεπτομερώς όλα όσα εκτυλίσσονται μέσα στον Πανάγιο Τάφο την ώρα που εμφανίζεται το Άγιο Φως.

Πρώτα όμως θα πρέπει να απαντήσουμε ένα άλλο κρίσιμο ερώτημα. Τι γινόταν πριν από μία χιλιετία στην ίδια τελετή; Υπήρχαν και τότε τα ίδια ερωτήματα και οι ίδιες αμφιβολίες;

Υπήρχαν και τότε πολέμιοι του θαύματος που ισχυρίζονταν ότι η κανδήλα του Τάφου ανάβει με φυσικό τρόπο από ανθρώπινο χέρι; Η απάντηση που δίνει η επιστήμη της ιστορίας σε αυτό το ερώτημα είναι ότι, πριν από μία χιλιετία, δεν υπήρχε η παραμικρή αμφιβολία σχετικά με τρόπο που άναβε η κανδήλα του Παναγίου Τάφου: διότι από τα τέλη του 8ου αιώνα (που ξεκινάει η τελετή) μέχρι τα τέλη του 15ου αιώνα, επί οκτώ συνεχόμενους αιώνες, την ώρα της τελετής του Αγίου Φωτός δεν υπήρχε κανένας μέσα στον Τάφο. Όλοι ανεξαιρέτως οι αυτόπτες μάρτυρες της τελετής διηγούνται ότι ο Πανάγιος Τάφος ήταν άδειος και κλειδωμένος, και συχνά φυλασσόμενος από μουσουλμάνους στρατιώτες. Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων στεκόταν έξω από τον Τάφο, όπου προσευχόταν για την έλευση του Αγίου Φωτός, χωρίς να διαβάζει κάποια ειδική επίκληση.

Προσευχόταν απλά, αυτοσχέδια, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν ήθελε κάποιος να ανάψει την κανδήλα του Τάφου με φυσικό τρόπο εκείνη την εποχή, δεν υπήρχε καμία δυνατότητα να το πράξει, διότι κανείς δεν επιτρεπόταν να εισέλθει στον Τάφο πριν κατέλθει το Άγιο Φως.

Όταν το Φως εμφανιζόταν, τότε άναβε θαυματουργικά η κανδήλα που υπήρχε στο εσωτερικό του άδειου Τάφου, όπως πιστοποιείται από όλους τους αυτόπτες μάρτυρες ― ακόμη και από Άραβες μουσουλμάνους. Τότε ο πατριάρχης ξεκλείδωνε τον Τάφο και εισερχόταν για να λάβει το Φως στις λαμπάδες του.

Όλα αυτά που γράφουμε τα επιβεβαιώνουν με ομόφωνο τρόπο οι ιστορικές πηγές. Ο γράφων, μετά από 10 χρόνια ιστορικής έρευνας περί του Αγίου Φωτός, και μετά από περιηγήσεις στις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες της Ευρώπης (σε Λονδίνο, Παρίσι, Βατικανό, Βερολίνο, Μόναχο, Φλωρεντία, κ.α.) αλλά και σε μεγάλες μουσουλμανικές βιβλιοθήκες (όπως στο Κάϊρο και στην Κωνσταντινούπολη) προς αναζήτηση χειρογράφων και σπάνιων βιβλίων, συγκέντρωσε 85 ιστορικές μαρτυρίες περί του Αγίου Φωτός (μεταξύ του 4ου και του 16ου αιώνα) και τις κατέγραψε στο βιβλίο του «Άγιον Φως».

Κλείνουμε αυτή την ιστορική παρένθεση και ερχόμαστε στο σήμερα και στο ερώτημα που θέσαμε πρωτύτερα. Ανάβει θαυματουργικά η κανδήλα του αγίου Τάφου ή ανάβει από ανθρώπινο χέρι; Το 2019, ο σκευοφύλακας του Παναγίου Τάφου, Μητροπολίτης Ιεραπόλεως Ισίδωρος, σε συνέντευξη που βιντεοσκοπήθηκε, δήλωσε ότι ο ίδιος βάζει την κανδήλα σβησμένη στον Τάφο, την ανάβει με φυσικό τρόπο και εν συνεχεία εξέρχεται. Αυτό σημαίνει ότι όταν ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων εισέρχεται στον Τάφο, η κανδήλα είναι ήδη αναμμένη. Η συγκεκριμένη διαδικασία λαμβάνει χώρα τα τελευταία μόνο χρόνια, διότι οι προηγούμενοι πατριάρχες, Ειρηναίος και Διόδωρος, έχουν δηλώσει με σαφήνεια ότι η ιερή κανδήλα ανάβει θαυματουργικά.

Και τώρα περνάμε στο πιο κρίσιμο ερώτημα. Έχει κάποια επιρροή στο θαύμα του Αγίου Φωτός το γεγονός ότι στις ημέρες μας η κανδήλα του αγίου Τάφου ανάβει με φυσικό τρόπο; Η απάντηση είναι «όχι» ― διότι, το έτος 2019, όταν ο Μητροπολίτης Ισίδωρος δήλωσε ότι η φλόγα της ιερής κανδήλας ήταν μία φυσική φλόγα που την άναψε ο ίδιος, το ίδιο έτος, ο καθηγητής Giulio Fanti απέδειξε ότι η φλόγα που έφερε στις λαμπάδες του ο πατριάρχης Θεόφιλος όταν εξήλθε από τον Τάφο ήταν μία φλόγα η οποία δεν έκαιγε. Πως είναι δυνατόν, θα αναρωτηθεί κάποιος, μια φυσική φλόγα η οποία καίει να μετατραπεί και να μεταμορφωθεί σε μία ιερή φλόγα που δεν καίει;

Ας εξηγήσουμε λοιπόν τι ακριβώς συμβαίνει μέσα στον άγιο Τάφο, λίγο πριν εξέλθει ο πατριάρχης με το Άγιο Φως στις λαμπάδες του. Ο πατριάρχης Ιεροσολύμων εισέρχεται μόνος του στον εσωτερικό θάλαμο του Παναγίου Τάφου και στέκεται γονατιστός μπροστά από την ταφόπλακα, πάνω στην οποία βρίσκεται ήδη αναμμένη η ιερή κανδήλα.

Μόλις ο πατριάρχης γονατίζει, αρχίζει αμέσως να διαβάζει μια ειδική επίκληση, διά της οποίας ζητά από τον Χριστό να αναδείξει το Άγιο Φως «ως αγιασμού δώρον και πάσης θεϊκής χάριτος πεπληρωμένον». Και ο Χριστός, λόγω της άπειρης αγάπης του, πράττει αυτό που αιτείται ο πατριάρχης διά της ευχής, προς χάριν των πιστών που αναμένουν έξω από τον Τάφο και όχι προς χάριν του πατριάρχη. Μόλις ο πατριάρχης διαβάσει την επίκληση, ο Χριστός, που είναι ασφαλώς και ο Ίδιος παρών, προσφέρει το Άγιον Φως της Αναστάσεώς του ως «δώρον αγιασμού», δηλαδή ως θείο δώρο διά του οποίου αγιάζεται ο άνθρωπος. Εκείνη τη στιγμή όλο το εσωτερικό του Παναγίου Τάφου «πλημμυρίζει» από το Άγιο Φως. Όλος ο Τάφος κατακλύζεται από το Φως της Αναστάσεως του Χριστού. Αν λοιπόν η κανδήλα είναι ήδη αναμμένη με φυσικό τρόπο, η φυσική φλόγα μετατρέπεται σε ιερή φλόγα από το Άγιο Φως που «πλημμυρίζει» τον Τάφο. Κατά συνέπεια, όταν ο πατριάρχης εξέρχεται από τον Τάφο, μοιράζει οπωσδήποτε το Άγιο Φως, είτε πιστεύει σε αυτό είτε όχι.

Το θαύμα του αγίου Φωτός δεν είναι η κανδήλα που ανάβει μόνη της. Τα θαύμα είναι το Φως που φανερώνεται και κατακλύζει όλο τον πανάγιο Τάφο και όλο τον ναό της Αναστάσεως. Και αυτό το θαύμα δεν έχει καμία σχέση με το τι πράττει ή με το τι πιστεύει ο εκάστοτε πατριάρχης. Το θαύμα είναι παντελώς αποκομμένο και ανεξάρτητο από το πρόσωπο του πατριάρχη. Η έλευση του Αγίου Φωτός δεν εξαρτάται από τα πρόσωπα, αλλά είναι πάνω από τα πρόσωπα. Γι’ αυτό και δεν κρίνουμε τα πρόσωπα. Το θαύμα είναι τελείως ανεξάρτητο από το αν η κανδήλα είναι σβησμένη ή αναμμένη.

Θα μπορούσε κάποιος σε αυτό το σημείο, να αναρωτηθεί και να πει: Και πως είμαστε βέβαιοι ότι πράγματι ο Τάφος κατακλύζεται με το Άγιο Φως και η φλόγα της κανδήλας (αν είναι ήδη αναμμένη) μετατρέπεται σε ιερή φλόγα; Πως μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι ο πατριάρχης, όταν βγαίνει από τον Τάφο, μοιράζει πράγματι το Άγιο Φως και όχι μία κοινή φλόγα; Τα ερωτήματα αυτά είναι εύλογα, και τις απαντήσεις σε αυτά τις δίνει η ίδια η επιστήμη.

Την απάντηση και την επιβεβαίωση ότι ο πατριάρχης μοιράζει το Άγιο Φως, είτε πιστεύει σε αυτό είτε όχι, τη δίνει η ίδια η επιστήμη. Ας δούμε λοιπόν, εν τάχυ, τι έχει αποφανθεί η επιστήμη σε σχέση με το Άγιο Φως. Το Μεγάλο Σάββατο του 2019, ο Giulio Fanti, καθηγητής μηχανικών και θερμικών μετρήσεων του Πανεπιστημίου της Πάντοβα, συμμετείχε στην τελετή του αγίου Φωτός με σκοπό να μετρήσει και να καταγράψει τις θερμικές ιδιότητες της ιερής φλόγας. Συνεργάτης στο εγχείρημά του ήταν ένας συνάδελφός του από το ίδιο πανεπιστήμιο, ο καθηγητής Eφαρμοσμένης Mηχανικής Roberto Basso. Τα αποτελέσματα των μετρήσεών τους δημοσιεύθηκαν στις 10 Ιουλίου του 2019 σε άρθρο στο διεπιστημονικό περιοδικό “Global Journal of Archaeology and Anthropology”.

Ο καθηγητής Fanti άναψε τη δεσμίδα των 33 κεριών του από το άγιο Φως δύο λεπτά μετά την έξοδο του Πατριάρχη Θεόφιλου από τον Τάφο και αμέσως μετά την τοποθέτησε κάτω από το πρόσωπό του. Ήθελε να διαπιστώσει αν η ιερή φλόγα καίει το δέρμα. Ο καθηγητής γράφει στο άρθρο του: «Το άγιο Φως είναι ψυχρότερο από μία κανονική φλόγα, διότι. δεν έκαιγε τα γένια του γράφοντος ούτε προκαλούσε κάποιον πόνο στο πρόσωπό του. Η διάρκεια του πειράματος ήταν δύο λεπτά».

Ο καθηγητής Fanti κρατάει κάτω από το πρόσωπό του μια δεσμίδα 33 κεριών με το άγιο Φως. Αισθανόταν μία μέτρια θερμότητα, όπως αναφέρει, αλλά δεν καιγόταν ούτε ένιωθε κάποιον πόνο.


Στο σημείο αυτό είναι χρήσιμο να αναφέρουμε ότι έχουμε συμμετάσχει στην τελετή του Αγίου Φωτός 24 φορές και έχουμε αγγίξει την ιερή φλόγα ισάριθμες φορές. Η τελευταία φορά που την αγγίξαμε ήταν σήμερα, 4 Μαΐου του 2024. Αυτό που οφείλουμε να διαβεβαιώσουμε είναι ότι η φλόγα του Αγίου Φωτός καίει πράγματι με μία ήπια ένταση, πολύ λιγότερο από μία κανονική φλόγα.

Ο καθηγητής Fanti πραγματοποίησε 12 πειράματα. Σε ένα από αυτά, δέκα λεπτά μετά το άναμμα της δεσμίδας των κεριών του, τοποθέτησε ένα κομμάτι λινού υφάσματος σε απόσταση τριών εκατοστών πάνω από δύο ίδια αναμμένα κεριά: το πρώτο κερί το είχε ανάψει με το άγιο Φως, ενώ το δεύτερο με έναν αναπτήρα. Το λινό ύφασμα παρέμεινε πάνω από τις δύο φλόγες επί 30 δευτερόλεπτα. Η κανονική φλόγα έκαψε και τρύπησε το ύφασμα, ενώ το άγιο Φως δεν προκάλεσε κάποια φθορά.

Ο καθηγητής Fanti γράφει στο άρθρο του:

«Από το πείραμα που περιγράψαμε σε αυτή τη δημοσίευση, προκύπτει ότι κατά τη διάρκεια των πρώτων λεπτών το άγιο Φως δεν προκαλεί καύση σε λινά υφάσματα, όπως αυτή που προκαλεί μια κοινή φλόγα, αλλά μόνο καψάλισμα. ... Τα αποτελέσματα του πειράματός μας είναι ενδιαφέροντα και βρίσκονται σε συμφωνία με τις μετρήσεις του π. Γεννάδιου Ζάριτσε, ο οποίος ανακάλυψε μία μεταβολή στη θερμοκρασία του αγίου Φωτός 15 λεπτά μετά από την αρχική ανάφλεξή του».

Ο Ιταλός καθηγητής κρατάει ένα λινό ύφασμα σε απόσταση τριών εκατοστώνπάνω από τις δύο φλόγες.

Το λινό ύφασμα που τοποθέτησε ο καθηγητής Fanti πάνω από τις δύο φλόγες επί 30 δευτερόλεπτα. Η κανονική φλόγα (αριστερά) έκαψε το ύφασμα, ενώ η φλόγα του αγίου Φωτός (δεξιά) το καψάλισε ελαφρώς.

Στο σημείο αυτό, επειδή ο καθηγητής Fanti αναφέρει και επιβεβαιώνει τις μετρήσεις του Γεννάδιου Ζάριτσε, οφείλουμε να εξηγήσουμε ότι το Μεγάλο Σάββατο του 2016, ο Ρώσος ιερέας και βιολόγος Γεννάδιος Ζάριτσε μέτρησε τη θερμοκρασία της φλόγας του Αγίου Φωτός δύο λεπτά μετά την έξοδο του πατριάρχη Θεόφιλου από τον άγιο Τάφο, και βρήκε ότι η θερμοκρασία της φλόγας ήταν μόλις 42 βαθμοί Κελσίου.

Όταν μέτρησε τη φλόγα ξανά, 15 λεπτά αργότερα, βρήκε τη θερμοκρασία να έχει ανέλθει στους 320 βαθμούς Κελσίου, η οποία και πάλι ήταν χαμηλότερη από μία κανονική φλόγα. Η θερμοκρασία μιας κανονικής φλόγας είναι περίπου 1300 βαθμοί Κελσίου. Όσο περνάει λοιπόν η ώρα, η θερμοκρασία της φλόγας του Αγίου φωτός ανεβαίνει και τείνει να γίνει ίδια με τη θερμοκρασία μιας κοινής φλόγας. Τα πειράματα του καθηγητή Fanti επιβεβαίωσαν τις μετρήσεις του π. Γεννάδιου Ζάριτσε. Τον Ιανουάριο του 2023, σε ένα νέο επιστημονικό του άρθρο με τίτλο “Holy Fire and Body Image of the Holy Shroud: Divine Photography Hypothesis,” World Scientific News 176 (2023), σ. 105, ο καθηγητής Fanti γράφει:

«Είχα την ευκαιρία να εξακριβώσω προσωπικά τι συνέβη το Μεγάλο Σάββατο του Ορθοδόξου Πάσχα του 2019. Πιστοποίησα με επιστημονικά πειράματα ότι κατά τα πρώτα δεκά λεπτά το Άγιο Φως, που είχε μεταφερθεί σε μένα από τον πατριάρχη μέσω των προσκυνητών, είναι μία θαυματουργή φλόγα που χαρακτηρίζεται από ψυχρό πλάσμα. ... Το ψυχρό πλάσμα δεν μπορεί να αναπαραχθεί στο περιβάλλον του Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου. Θεωρώ, λοιπόν, ότι το Άγιο Φως έχει θαυματουργή προέλευση και οι ισχυρισμοί ότι συνιστά προϊόν απάτης κρίνονται αναξιόπιστοι. Συμφωνώ με τους Ρώσους επιστήμονες Andrey Volkow και π. Gennady Zaridze που απέδειξαν ότι το Άγιο Φως συνδέεται με ένα ηλεκτρικό πεδίο. ... Η παρουσία αυτού του έντονου ηλεκτρικού πεδίου είναι αδύνατο να εξηγηθεί επιστημονικά, αλλά αυτό μπορεί να θεωρηθεί ένα θαυμαστό γεγονός που σχετίζεται με την Ανάσταση του Χριστού».

Ο Αντρέι Βολκόφ, στον οποίο αναφέρεται ο Fanti, διετέλεσε Αναπληρωτής Καθηγητής Φυσικής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Πυρηνικών Ερευνών της Μόσχας. Το Μεγάλο Σάββατο του 2008, χρησιμοποιώντας μια ειδική συσκευή, κατάφερε να καταγράψει κάποιες ισχυρές ηλεκτρικές εκκενώσεις την ώρα που εμφανίστηκε το Άγιο Φως. Ο Βολκόφ αποκαλεί τα αποτελέσματα των μετρήσεών του «απίστευτα και πλήρως ανεξήγητα» και παρομοιάζει το Άγιο Φως με ένα ψυχρό πλάσμα. Ο καθηγητής Fanti περιγράφει και αυτός το Άγιο Φως ως ένα είδος ψυχρού πλάσματος.

Οι θερμικές μετρήσεις του καθηγητή Fanti πιστοποιούν με επιστημονικό τρόπο τον υπερκόσμιο χαρακτήρα και την υπερφυσική προέλευση του αγίου Φωτός. Το γεγονός ότι η ιερή φλόγα δεν καίει όπως μία κοινή φλόγα, καταδεικνύει την αιτία της ύπαρξης και την πηγή της προέλευσής της, η οποία είναι μία και μοναδική: το Φως της Αναστάσεως του Χριστού.

Παρά το γεγονός όμως ότι η επιστήμη έχει ήδη πιστοποιήσει με πειραματικό τρόπο ότι η φανέρωση του Αγίου Φωτός συνιστά ένα θαυματουργικό γεγονός, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το θαύμα του Αγίου Φωτός προσεγγίζεται πρωτίστως διά της πίστεως. Δεν χρειαζόμαστε την επιστήμη προκειμένου να πιστέψουμε σε αυτό. Ούτως ή άλλως πιστεύουμε σε αυτό, με τον ίδιο τρόπο που πιστεύουμε και στην Ανάσταση του Χριστού.

Την ώρα που αναστήθηκε ο Χριστός, ένα Φως περιέβαλε το αναστημένο του Σώμα. Το σώμα του Θεανθρώπου εξέπεμπε ένα Φως, το λεγόμενο άκτιστο Φως, το οποίο είναι το Φως της Θεότητάς του. Αυτό το Φως γέμισε όλο τον Πανάγιο Τάφο. Αυτή είναι η πρώτη παρουσία του Αγίου Φωτός μέσα στην ιστορία, την ώρα που αναστήθηκε ο Χριστός, τη νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου, της 5ης Απριλίου του 33 μ.Χ. Εκείνη τη νύχτα, ο Χριστός νίκησε τον Θάνατο. Και από τότε μέχρι σήμερα, κάθε Μεγάλο Σάββατο, το Φως της Αναστάσεώς του φανερώνεται στον ίδιο τόπο ως υπενθύμιση, ως επισφράγιση και ως επαλήθευση αυτής της Νίκης. 

Οι εικόνες προέρχονται από το βιβλίο «Άγιον Φως» / Το θαύμα της καθόδου του Φωτός της Αναστάσεως στον Τάφο του Χριστού ― Ογδονταπέντε Ιστορικές Μαρτυρίες, 4ος-16ος αι., έκδοση 8η.


πηγή : pentapostagma.gr

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2024 | 12:03 pm


Τζόκερ: Φλωρινιώτης ο υπερτυχερός που κέρδισε 1.167.345,33 ευρώ

 


Έναν υπερτυχερό ανέδειξε η κλήρωση 2749 του Τζόκερ, η οποία πραγματοποιήθηκε το Μεγάλο Σάββατο 4/5/24.


Το τυχερό δελτίο παίχτηκε σε πρακτορείο της Φλώρινας . 

Συγκεκριμένα, ο τυχερός παίκτης κερδίζει 1.167.345,33 ευρώ, καθώς μάντεψε σωστά τους αριθμούς.

Στη δεύτερη κατηγορία προέκυψε επίσης νικητής, με έναν παίκτη να γίνεται πλουσιότερος κατά 100.000 ευρώ.

Στην τρίτη κατηγορία, 25 τυχεροί κερδίζουν από 2.500 ευρώ έκαστος.


Ευχόμαστε στον Φλωρινιώτη υπερτυχερό σε καλή μεριά.





Δημοσιεύθηκε στις 4 May 2024 | 8:19 pm


Εγκύκλιος τού Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ για το Άγιο Πάσχα 2024

 



ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
 τού Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας για το Άγιο Πάσχα 2024

Ε Ι Ρ Η Ν Α Ι Ο Σ

ΜΕ ΤΗ ΧΑΡΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

ΦΛΩΡΙΝΗΣ, ΠΡΕΣΠΩΝ ΚΑΙ ΕΟΡΔΑΙΑΣ,

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΚΛΗΡΟ, ΤΟΥΣ ΜΟΝΑΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΟΝΑΧΕΣ

ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΜΑΣ,

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΑΣ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Ἀγαπητοί μου ἀδελφοὶ καὶ ἀγαπητές μου ἀδελφές,

Χ Ρ Ι Σ Τ Ο Σ Α Ν Ε Σ Τ Η !

Μετὰ τὸν Γολγοθᾶ, τὴν καρδιὰ τῶν μαθητῶν τοῦ Χριστοῦ κυρίευσε ἡ θλίψη καὶ ἡ ἀπογοήτευση. Πόνεσαν γιὰ τὸ ἄδικο ποὺ συντελέστηκε, εἶδαν τὰ ὄνειρά τους νὰ γκρεμίζονται μονομιᾶς, γεύτηκαν τὴν παντελῆ ἀδυναμία τους νὰ ἀνατρέψουν τὸ συμβάν. «Κραύγαζε» σιωπηλὰ ἡ καρδιά τους καὶ κομματιαζόταν μὲ ἀπορημένες σκέψεις τὸ μυαλό τους. Εἶχαν ταπεινωμένο φρόνημα, αἴσθημα ματωμένου πόνου, ἴσως, μάλιστα, ἦταν θυμωμένοι ἀκόμα καὶ μὲ τὸν Θεό. Γύρισαν στὰ σπίτια τους καὶ στὴ ζωή τους, ποὺ δὲν εἶχε πλέον ἀξία καὶ νόημα, ἀφοῦ ὁ Διδάσκαλος καὶ Κύριός τους ἦταν νεκρός. Γνώριζαν ὅτι χωρὶς τὸν Χριστὸ θὰ βυθίζονταν καί πάλι στὴν πλήξη τῆς καθημερινότητας, δίχως ἐλπίδα καί χαρά.

Ὅμως, ὁ Χριστὸς ἀναστήθηκε, ὅπως τοὺς εἶχε ὑποσχεθεῖ.[1] Σὲ τρεῖς μέρες ἦρθε πάλι κοντά τους. Τοὺς ἔδειξε τὶς πληγές του, τοὺς ἑρμήνευσε τὰ γεγονότα, τοὺς φανέρωσε τὴ σημασία ὅσων ἔπρεπε νὰ γίνουν, τοὺς ἄνοιξε νέο ὁρίζοντα, τοὺς ἔδειξε τὴ συνέχεια τοῦ ἔργου Του, τοὺς ὑποσχέθηκε ὅτι δὲν θὰ μᾶς ἐγκαταλείψει ποτὲ πιά. Καὶ οἱ μαθητές Του κατάλαβαν. Γιὰ πρώτη φορὰ Τὸν κατάλαβαν. Μπροστὰ στὴν προοπτικὴ τῆς Ἀνάστασης, οὔτε τὰ θαύματα εἴχαν ἀξία οὔτε ἡ διδασκαλία Του. Ὅλα ἔγιναν καινούργια, ξανάνιωσαν καὶ δυνάμωσαν. Ὁ κόσμος ἀπέκτησε νέο περιεχόμενο, τὰ δάκρυα βελτίωσαν τὴν ὅραση καὶ ὁ θάνατος, πλέον, δὲν ὑπάρχει. «Θὰ εἶμαι μαζί σας ὅλες τὶς ἡμέρες τῆς ζωῆς σας, μέχρι τὴ συντέλεια τῶν αἰῶνων»[2], μᾶς ὑποσχέθηκε.

Ὅποιος ἀπὸ ἐμᾶς νιώθει μόνος, ὅποιος αἰσθάνεται ἀδύναμος, ὅποιος βιώνει ἀπογοήτευση, ὅποιος σηκώνει σταυρό, ὅποιος ἀνεβαίνει Γολγοθᾶ, ὅποιος ζεῖ τὸ θάνατο καθημερινά, δίπλα σ’ αὐτὸν εἶναι ὁ Χριστός καὶ Τὸν ἔχει συνοδοιπόρο καὶ συγκυρηναῖο στὸν βαρὺ ἢ δυσβάσταχτο σταυρὸ ποὺ σηκώνει.

Ἦρθε ἡ ὥρα νὰ κατανοήσουμε τὴ σημασία τῆς παρουσίας τοῦ ἀναστημένου Ἰησοῦ στὴ ζωή μας.

Ἀφοῦ ὁ Χριστὸς ἀναστήθηκε, ἐμεῖς μετέχουμε στὴ ζωή Του, μπολιασμένοι στὸ σῶμα καὶ τὸ αἷμα Του.

Ἀφοῦ ὁ Χριστὸς ἀναστήθηκε, ἡ ἐμπιστοσύνη ποὺ Τοῦ ἔχουμε δὲν εἶναι μάταιη.

Ἀφοῦ ὁ Χριστὸς ἀναστήθηκε, ὁ λόγος Του εἶναι ἡ πνοή μας.

Οἱ ἁμαρτίες μας δὲν φορτώνουν τὴν ψυχή μας μὲ ἐνοχές, δὲν μᾶς γονατίζουν μὲ τύψεις. Ἡ μετάνοια φέρνει λύτρωση καὶ ἡ λύτρωση σωτηρία, ἐλπίδα καὶ χαρά.

Ἀφοῦ ὁ Χριστὸς ἀναστήθηκε, ἡ ζωή μας δὲν εἶναι ἄγνωστη σ’ ἐμᾶς οὔτε ἀκατανόητη. Κατανοοῦμε τὸ παρελθόν μας, ἑρμηνεύουμε τὸ παρόν μας καὶ προδιαγράφουμε τὸ μέλλον μας. Πίσω ἀπὸ γεγονότα ποὺ ἀφελῶς ἢ σκοπίμως ὀνομάζονται τυχαῖα καὶ συμπτωματικά, ἐμεῖς βλέπουμε τὸν ἀναστημένο Χριστὸ νὰ χαμογελᾷ, νὰ μᾶς ἐνθαρρύνει καὶ νὰ μᾶς προσκαλεῖ στὴ νίκη. Ὅλα αὐτὰ τὰ γεγονότα εἶναι τὸ σχέδιο τοῦ Θεοῦ γιὰ τὴ σωτηρία μας.

Στὸ ὑπέροχο δοξαστικὸ τῆς Μ. Τετάρτης, ὁ ὑμνῳδὸς θέτει τὸν Κύριο νὰ μᾶς ἀπευθύνεται λέγοντας: «Ὦ φίλοι, ὁρᾶτε, μηδεὶς ὑμᾶς χωρίσει μου φόβος· εἰ γὰρ πάσχω, ἀλλ’ ὑπὲρ τοῦ κόσμου».[3] Δηλαδή, «φίλοι μου, προσέξτε, μὴ σᾶς χωρίσει ἀπὸ ἐμένα κανένας φόβος. Κι ἂν πάσχω, πάσχω γιὰ τὸν κόσμο, πάσχω γιὰ ἐσᾶς».

Ἡ Ἐκκλησία μας εἶναι Ἐκκλησία τῆς Ἀνάστασης, δηλαδή, Ἐκκλησία ποὺ τρέφεται ἀπὸ τὸ γεγονὸς τῆς ἀνάστασης τοῦ Κυρίου καὶ ζεῖ μὲ τὴν προσδοκία τῆς δικῆς μας αἰώνιας ἀνάστασης. Λέει ὁ Κύριος: «ὁ πιστεύων εἰς ἐμὲ κἂν ἀποθάνῃ ζήσεται»,[4] δηλαδή, «ὅποιος πιστεύει σ’ ἐμένα καὶ μὲ ἐμπιστεύεται, ἀκόμα καὶ ἂν πεθάνει, τελικά, δὲν τελειώνει, ἀλλὰ ζεῖ καὶ μεταβαίνει ἀπὸ τὸν θάνατο στὴ ζωή». Ὁ θάνατος παύει νὰ ἀποτελεῖ τὸ τέλος τοῦ ἀνθρώπου καὶ τὸν μηδενισμὸ τῆς ἀνθρώπινης ὕπαρξης, ἀλλὰ μὲ τὴν ἀνάσταση τοῦ Ἰησοῦ σηματοδοτεῖ τὴν ἀφετηρία τῆς αἰώνιας ζωῆς, τὴν ἀπαρχὴ τῆς κτίσης ποὺ διαρκῶς ἀνακαινίζεται,[5] καὶ τὴ «δεύτερη ρίζα τῆς ἀνθρωπότητας»,[6] κατὰ τὸν ἅγιο Κύριλλο Ἀλεξανδρείας. Ὁ θάνατος δὲν εἶναι, πλέον, ὁ ἐχθρὸς τοῦ ἀνθρώπου, καθὼς νικήθηκε ἀπὸ τὸν σωτήρα Χριστό.

Ἀγαπητοί μου ἀδελφοὶ καὶ ἀγαπητές μου ἀδελφές,

Ἂς τελειώσουν οἱ χλιαρότητες, οἱ «μέσες» λύσεις, οἱ ἀσυνέπειες καὶ οἱ «ἐξυπνάδες». Ἡ λογική μας, τὴν ὁποία τόσο ἐμπιστευόμαστε, μᾶς προδίδει. Ἡ ὑπερηφάνειά μας γελοιοποιεῖται ἀπὸ τὶς ψευδαισθήσεις μας. Τὰ δεκανίκια μας ἔχουν σπάσει καὶ μᾶς ἔχουν καθηλώσει στὸ χῶμα.

Τὶ ἀπέμεινε στὸν ἄνθρωπο;

Ἡ πίστη στὸν ἀναστημένο Ἰησοῦ, ὁ ὁποῖος μὲ τὴ διδασκαλία, τὸ Πάθος καὶ τὴν Ἀνάστασή του διαμόρφωσε τὴ ζωὴ καὶ τὴν «καινὴ κτίση»,[7] τὴ νέα πραγματικότητα. Αὐτή, ὅμως, ἡ καινὴ κτίση δὲν βιώνεται οὔτε ὁρίζεται αὐθαίρετα· βιώνεται καὶ ὁρίζεται ἐντὸς τῆς Ἐκκλησίας, στὸ ὕψιστο μυστήριο τῆς Θείας Εὐχαριστίας, στὸ ὁποῖο σήμερα καὶ πάντοτε μετέχουμε ὡς κοινότητα. Ἡ Θεία Εὐχαριστία εἶναι «γεμάτη χαρὰ καὶ φῶς», διότι «δέν ἔχει ὡς βάση τὸν Σταυρὸ καὶ μία ἐξιδανίκευση τοῦ πάθους, ἀλλὰ τὴν Ἀνάσταση ὡς ὑπέρβαση τοῦ πάθους τοῦ Σταυροῦ».[8] Ἡ Εὐχαριστία μᾶς μεταφέρει στὸν Γολγοθᾶ, γιὰ νὰ ταπεινωθοῦμε καὶ νὰ ὁδηγηθοῦμε στὴν ἀείφωτο Βασιλεία τοῦ Θεοῦ.

Τὶ ἀπέμεινε σ’ ἐμᾶς τοὺς Ἕλληνες;

Ἡ Πίστη τῶν Πατέρων μας ποὺ ἔκανε ἱστορικὰ θαύματα κι ἔγραψε χρυσὲς σελίδες στὴν Παγκόσμια Ἱστορία. Ἡ Πίστη τῶν Πατέρων μας ποὺ ἀκόμα καὶ σὲ περιόδους πολέμου, προσφυγιᾶς, πείνας, φτώχειας, δυστυχίας καὶ θανάτου, ὁ ἀναστημένος Χριστὸς ἀποτελοῦσε τὸ κοινὸ ὅραμά μας καὶ τὴ βέβαιη σιγουριά μας.

Ἂς γυρίσουμε στὸν κενὸ τάφο τοῦ Ἀναστάντος κι ἂς τὸν ψάξουμε τριγύρω, ὅπως γύρισε σὲ αὐτὸν καὶ τὸν ἔψαξε ἡ Μαρία ἡ Μαγδαληνή. Τότε, ὁ Χριστὸς ἐμφανίστηκε μπροστά της, τῆς μίλησε καὶ τὴν κάλεσε στὴ Βασιλεία Του.[9]

Ἂς γυρίσουμε κοντά Του ὡς παιδιά Του, ὡς φίλοι Του, ὡς ἀδέρφια Του. Γιὰ νὰ ἀναστηθεῖ ἡ ψυχή μας. Γιὰ νὰ ἀνανήψει ἡ ἐλπίδα μας. Γιὰ νὰ παλινορθωθεῖ ἡ ἐθνική μας ἀξιοπρέπεια. Γιὰ νὰ καταστρωθεῖ δίκαια ἡ κοινωνικὴ δικαιοσύνη. Γιὰ νὰ ἐπικρατήσει ἡ «ἐπὶ γῆς εἰρήνη».[10] Γιὰ νὰ παύσει ὁ κόσμος νὰ μυρίζει μπαροῦτι, ἀλλὰ εὐλαβικὸ θυμίαμα προσευχῆς. Γιὰ νὰ βιωθεῖ ἡ χαρὰ καὶ νὰ λάμψει ἡ ἐλπίδα στὰ μάτια τῶν παιδιῶν μας.

Ὁ Χριστὸς πέθανε, ὥστε, συναντώντας μας μέσα στὸν θάνατο, τὴ φθορά, τὸν πόνο, τὴν ὀδύνη καὶ τὴν ἀπογοήτευση, νὰ μᾶς ἀναστήσει.[11] Καὶ μὲ τὴν Ἀνάστασή Του προμηνύει σὲ ὅλους τὴν ἀνάστασή μας στὰ ἔσχατα.[12]

Μόνο Αὐτὸς μᾶς ἀπέμεινε, ἀγαπητοί καὶ ἀγαπητές μου. Κι εὐτυχῶς γιὰ ἐμᾶς, ποὺ εἶναι ἀναστημένος καὶ μᾶς ἀναμένει γεμάτος ἀγάπη καὶ συγχωρητικότητα.

Τὸ λοιπόν, ἀδελφοί, ἂς ντυθοῦμε τὸ ἀναστημένο σῶμα Του καὶ ἂς κυλίσει στὶς φλέβες μας τὸ τίμιο αἷμα Του. Ἂς ἀναστηθοῦμε μαζί Του καὶ μὲ τὰ σημάδια τῶν πληγῶν μας ἂς δοῦμε τὸν κόσμο γύρω μας ἀπὸ ἄλλο πρίσμα καὶ σὲ ἄλλη τροχιά. Ἀπὸ τὸ πρῖσμα τῆς ἐν Χριστῷ σωτηρίας καὶ στὴν τροχιὰ τῆς ἀναστημένης ζωῆς μας στὴν πορεία τῆς λύτρωσης.

Ἀγαπητοὶ ἀδελφοὶ καὶ ἀγαπητὲς ἀδελφές μου,

μὲ τὶς εὐχὲς τοῦ γέροντος Μητροπολίτου μας πρ. Φλωρίνης κ. Θεοκλήτου, ἀναβοῶ τὸν κοσμοχαρμόσυνο χαιρετισμό·

Χριστὸς Ἀνέστη!

Μὴ φοβᾶστε νὰ τὸ φωνάξετε δυνατά, ὥστε νὰ φύγει κάθε φόβος ἀπὸ τὴν καρδιά μας.

Χ ρ ι σ τ ὸ ς Ἀ ν έ σ τ η!   Ἀ λ η θ ῶ ς Ἀ ν έ σ τ η!

Εὐχέτης ὅλων σας πρὸς τὸν ἀναστημένο Κύριο,

῾Ο Ἐπίσκοπός σας,

† Ὁ Φλωρίνης, Πρεσπῶν καὶ Ἐορδαίας ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ

______________

Υποσημειώσεις:

[1] Ματθαίου 17:22-23.

[2] Ματθαίου 28:18.

[3] Δοξαστικὸ τῶν ἀποστίχων, ὄρθρος Μ. Πέμπτης.

[4] Ιωάννου 11:26.

[5] Περί τῆς ἐνανθρωπήσεως τοῦ Μονογενοῦς, PG 75, 1237C.

[6] Ἑόρτιος ἐπιστολή, XXVIII, A΄, PG 77, 941C.

[7] Γαλάτας 6:15.

[8] Ἰωάννου Ζηζιούλα, Μητροπολίτου Περγάμου, «Ἐσχατολογία καί ἱστορία», Ἔργα Α΄. Ἐκκλησιολογικά μελετήματα, Ἀθήνα: Δόμος 2016, 498.

[9] Ἰωάννου 20:11-17.

[10] Λουκᾶ 2:13-14.

[11] Δημ. Κωλέσης. «Τὸ μυστήριο τῆς ζωῆς καὶ τοῦ θανάτου στὴν προοπτικὴ τῆς ἀντιδικίας ἀνάμεσα στὸν Θεὸ καὶ τὸν ἄνθρωπο». Ἁγιαναστασῖτες 27 (2010): 16-17.

[12] Πρβλ. Γρηγορίου Παλαμᾶ, Εἰς τὴν Ἀνάληψιν, PG 151, 277.

Δημοσιεύθηκε στις 4 May 2024 | 6:54 pm


Εορτασμός Αγίου Γεωργίου στον Αετό Φλώρινας


 Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αετού σας προσκαλεί στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει  Δευτέρα 06/05/2024 ανήμερα της εορτής του Αγίου Γεωργίου.

Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου θα ακολουθήσει στις 12:00 γλέντι στην πλατεία του χωρίου.

Σας περιμένουμε να διασκεδάσουμε και να χορέψουμε παρέα με την ορχήστρα ΄΄ Χάλκινα ηχοχρώματα΄΄.

Με τιμή,
Το Δ.Σ. του Μ.Π.Σ. Αετού

Δημοσιεύθηκε στις 4 May 2024 | 5:01 pm


Πατριαρχική Απόδειξις επί τω Αγίω Πάσχα 2024

 


† Β Α Ρ Θ Ο Λ Ο Μ Α Ι Ο Σ

ΕΛΕῼ ΘΕΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ – ΝΕΑΣ ΡΩΜΗΣ

ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

ΠΑΝΤΙ Τῼ ΠΛΗΡΩΜΑΤΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΧΑΡΙΝ, ΕΙΡΗΝΗΝ ΚΑΙ EΛΕΟΣ

ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΕΝΔΟΞΩΣ ΑΝΑΣΤΑΝΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ

* * *

 

Τιμιώτατοι ἀδελφοί Ἱεράρχαι καί τέκνα ἐν Κυρίῳ ἀγαπητά,

Εὐδοκίᾳ καί χάριτι τοῦ πανδώρου Θεοῦ διατρέξαντες τόν δόλιχον τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς καί διελθόντες ἐν κατανύξει τήν Ἑβδομάδα τῶν Παθῶν τοῦ Κυρίου, ἰδού, εὐφραινόμεθα τῇ πανηγύρει τῆς λαμπροφόρου Ἀναστάσεως Αὐτοῦ, δι᾿ ἧς ἐλυτρώθημεν ἐκ τῆς τοῦ ᾍδου τυραννίδος.

Ἡ ἔνδοξος ἐκ νεκρῶν Ἔγερσις τοῦ Σωτῆρος Χριστοῦ εἶναι συνανάστασις σύμπαντος τοῦ γένους τῶν βροτῶν καί πρόγευσις τῆς τελειώσεως τῶν πάντων καί τῆς πληρώσεως τῆς Θείας Οἰκονομίας ἐν τῇ ἐπουρανίῳ Βασιλείᾳ. Μετέχομεν εἰς τό ἄφραστον μυστήριον τῆς Ἀναστάσεως ἐν τῇ Ἐκκλησίᾳ, ἁγιαζόμενοι ἐν τοῖς ἱεροῖς αὐτῆς μυστηρίοις καί βιοῦντες τό Πάσχα, «τό πύλας ἡμῖν τοῦ Παραδείσου ἀνοίξαν», ὄχι ὡς ἀνάμνησιν ἑνός γεγονότος τοῦ παρελθόντος, ἀλλά ὡς πεμπτουσίαν τῆς ἐκκλησιαστικῆς ζωῆς, ὡς παρουσίαν τοῦ Χριστοῦ ἀεί ἐν τῷ μέσῳ ἡμῶν, ἐγγύτερον εἰς ἡμᾶς ἀπό ὅσον ἡμεῖς οἱ ἴδιοι εἰς τόν ἑαυτόν μας. Τό Πάσχα, οἱ ὀρθόδοξοι πιστοί ἀνακαλύπτουν τόν ἀληθινόν των ἑαυτόν ὡς ἐν Χριστῷ εἶναι, ἐντάσσονται εἰς τήν κίνησιν τῶν πάντων πρός τά Ἔσχατα, «ἐν χαρᾷ ἀνεκλαλήτῳ καί δεδοξασμένῃ» (Α΄ Πέτρ. α΄, 8), ὡς «υἱοί φωτός… καί υἱοί ἡμέρας» (Α΄ Θεσσ. ε΄, 5).

Κεντρικόν χαρακτηριστικόν τῆς ὀρθοδόξου ζωῆς εἶναι ὁ ἀναστάσιμος παλμός της. Ἀστόχως ἀπεκάλεσεν ὁ φιλόσοφος τήν ὀρθόδοξον πνευματικότητα «σκυθρωπήν» καί «φθινοπωρινήν». Εὐστόχως ἐπαινεῖται ὑπό τῶν Δυτικῶν τό ἀνεπτυγμένον αἰσθητήριον τῶν Ὀρθοδόξων διά τό νόημα καί τό βιωματικόν βάθος τῆς πασχαλίου ἐμπειρίας, χωρίς ὅμως ἡ πίστις αὐτή νά λησμονῇ, ὅτι ἡ πορεία πρός τήν Ἀνάστασιν διέρχεται διά τοῦ Σταυροῦ. Δέν γνωρίζει ἡ ὀρθόδοξος πνευματικότης τόν οὐτοπισμόν τῆς Ἀναστάσεως χωρίς Σταυρόν, οὔτε τήν ἀπαισιοδοξίαν τοῦ Σταυροῦ χωρίς τήν Ἀνάστασιν. Διά τόν λόγον αὐτόν, εἰς τό ὀρθόδοξον βίωμα τό κακόν δέν ἔχει τόν τελευταῖον λόγον ἐν τῇ ἱστορίᾳ, ἐνῶ ἡ πίστις εἰς τήν Ἀνάστασιν λειτουργεῖ ὡς κίνητρον διά τόν ἀγῶνα ἐναντίον τῆς παρουσίας ἐν τῷ κόσμῳ καί τῶν συνεπειῶν του, δρᾷ ὡς ἰσχυρά μεταμορφωτική δύναμις. Εἰς τήν ὀρθόδοξον αὐτοσυνειδησίαν δέν ὑπάρχει χῶρος διά συνθηκολόγησιν ἀπέναντι εἰς τό κακόν, δι᾿ ἀδιαφορίαν περί τῆς πορείας τῶν ἀνθρωπίνων πραγμάτων. Ἀντιθέτως, ἡ συμβολή εἰς τήν μεταμόρφωσιν τῆς ἱστορίας ἔχει θεολογικήν βάσιν καί ὑπαρξιακόν ἔρεισμα καί ἐκτυλίσσεται χωρίς τόν κίνδυνον ταυτίσεως τῆς Ἐκκλησίας μέ τόν κόσμον. Ὁ Ὀρθόδοξος πιστός ἔχει συνείδησιν τῆς ἀντιθέσεως μεταξύ τῆς ἐγκοσμίου πραγματικότητος καί τῆς ἐσχατολογικῆς τελειότητος καί δέν εἶναι δυνατόν νά παραμείνῃ ἀδρανής ἀπέναντι εἰς τάς ἀρνητικότητας. Διά τόν λόγον αὐτόν, ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία δέν εἶδε ποτέ τόν ἀγῶνα διά μεταμόρφωσιν τοῦ κόσμου ὡς ἀσήμαντον ὑπόθεσιν. Ἡ πασχάλιος πίστις ἔσωζε τήν Ἐκκλησίαν τόσον ἀπό τήν ἐσωστρέφειαν καί τήν κλειστότητα, ὅσον καί ἀπό τήν ἐκκοσμίκευσιν.

Εἰς τό Πάσχα τῶν ὀρθοδόξων συμπυκνοῦται ὁλόκληρον τό μυστήριον καί ὁ ὑπαρξιακός πλοῦτος τῆς εὐσεβείας μας. Τό «ἐξεθαμβήθησαν» τῶν Μυροφόρων, ὅταν, «εἰσελθοῦσαι εἰς τό μνημεῖον εἶδον νεανίσκον… περιβεβλημένον στολήν λευκήν» (Μάρκ. ιστ΄, 5), χαρακτηρίζει τό μέγεθος καί τήν οὐσίαν τῆς ἐμπειρίας τῆς πίστεως ὡς βιώσεως ὑπαρξιακοῦ συγκλονισμοῦ. Τό «ἐκθαμβεῖσθαι» δηλώνει ὅτι ὁ ἄνθρωπος εὑρίσκεται ἐνώπιον ἑνός μυστηρίου, τό ὁποῖον βαθαίνει, ὅσον τό προσεγγίζει, κατά τό λεχθέν, ὅτι ἡ πίστις μας «δέν εἶναι πορεία ἀπό τό μυστήριο στή γνώση, ἀλλά ἀπό τή γνώση στό μυστήριο».

Ἐνῷ ἡ ἄρνησις τοῦ μυστηρίου συρρικνώνει ὑπαρκτικῶς τόν ἄνθρωπον, ὁ σεβασμός ἀνοίγει εἰς αὐτόν τήν πύλην τοῦ οὐρανοῦ. Ἡ πίστις εἰς τήν Ἀνάστασιν εἶναι ἡ βαθυτάτη καί ἀκραιφνεστάτη ἔκφρασις τῆς ἐλευθερίας μας ἤ μᾶλλον ἡ γέννησις αὐτῆς ὡς ἑκουσίας ἀποδοχῆς τῆς ὑψίστης θείας δωρεᾶς τῆς κατά χάριν θεώσεως. Ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία, ὡς «βιωμένη Ἀνάστασις», εἶναι ὁ χῶρος τῆς «ἀληθεστάτης ἐλευθερίας», ἡ ὁποία εἰς τήν χριστιανικήν ζωήν εἶναι θεμέλιον, ὁδός καί προορισμός. Ἡ Ἀνάστασις τοῦ Χριστοῦ εἶναι εὐαγγέλιον ἐλευθερίας, δωρεά ἐλευθερίας καί ἐχέγγυον τῆς «κοινῆς ἐλευθερίας» εἰς τήν «αἰώνιον βιοτήν» τῆς Βασιλείας τοῦ Πατρός καί τοῦ Υἱοῦ καί τοῦ Ἁγίου Πνεύματος.

Μέ αὐτά τά αἰσθήματα, τιμιώτατοι ἀδελφοί καί πεφιλημένα τέκνα, ἔμπλεοι τῆς πεπληρωμένης χαρᾶς τῆς μετοχῆς εἰς τήν «κοινήν τῶν ὅλων πανήγυριν», λαβόντες φῶς ἐκ τοῦ ἀνεσπέρου φωτός καί δοξάζοντες Χριστόν τόν ἀναστάντα ἐκ νεκρῶν καί ἀνατείλαντα πᾶσι τήν ζωήν, μεμνημένοι δέ κατά τήν πανέορτον ταύτην «κλητήν καί ἁγίαν ἡμέραν», πάντων τῶν ἐν περιστάσεσιν ἀδελφῶν, δεόμεθα τοῦ «πατήσαντος θανάτῳ τόν θάνατον» Κυρίου καί Θεοῦ τῆς εἰρήνης, ὅπως εἰρηνεύῃ τόν κόσμον, καταυγάζῃ τά διαβήματα ἡμῶν πρός πᾶν ἔργον ἀγαθόν καί Αὐτῷ εὐάρεστον, ἀναφωνοῦντες τόν πανευφρόσυνον ὕμνον «Χριστός Ἀνέστη»!


Φανάριον, Ἅγιον Πάσχα ,βκδ´

† Ὁ Κωνσταντινουπόλεως

διάπυρος πρός Χριστόν Ἀναστάντα

εὐχέτης πάντων ὑμῶν.

Δημοσιεύθηκε στις 4 May 2024 | 4:56 pm


Δόθηκε σε κυκλοφορία η Δημοτική Οδός «Αγίου Παντελεήμονα – Άρνισσας»

 


Δόθηκε σε κυκλοφορία η Δημοτική Οδός 

«Αγίου Παντελεήμονα – Άρνισσας»

Την απόδοση σε κυκλοφορία της Δημοτικής Οδού «Αγίου Παντελεήμονα – Άρνισσας», η οποία παρέμενε κλειστή λόγω κατολίσθησης, αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Αμυνταίου, κατόπιν εισήγησης της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών & Περιβάλλοντος.

Από σήμερα, Μ. Σάββατο, στις 9:00 π.μ. ο δρόμος έχει δοθεί ξανά σε κυκλοφορία, ύστερα από τις άμεσες και στοχευόμενες κινήσεις της Δημοτικής Αρχής, που από την πρώτη στιγμή έθεσε το συγκεκριμένο θέμα ως προτεραιότητα, κηρύσσοντας τον Άγιο Παντελεήμονα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Παρακαλούνται οι οδηγοί, κατά τη διέλευσή τους από την οδό, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

 

Γραφείο Τύπου Δημάρχου Αμυνταίου

Δημοσιεύθηκε στις 4 May 2024 | 4:53 pm


Γιώργος Τσίπρας από την Φλώρινα: στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να υπάρξει μια πολιτική ανατροπή

 


Γιώργος Τσίπρας από την Φλώρινα:  στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να υπάρξει μια πολιτική ανατροπή.


«Η δυσαρέσκεια του κόσμου πρέπει να εκφραστεί στις κάλπες με όποιον τρόπο και βεβαίως το καλύτερο είναι να ενισχυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική συμμαχία, που έχει προτάσεις και μπορεί να δώσει προοπτική στο λαό», δήλωσε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας, κατά την επίσκεψη του στη Φλώρινα, την Πέμπτη 2.5.2024.

Αναφέρθηκε στην εγκατάλειψη της περιφερειακής Ελλάδας, επισημαίνοντας και το επί πλέον πρόβλημα για την περιοχή της Φλώρινας αυτό της βίαιης απολιγνιτοποίησης.

Ζήτησε να αλλάξει το κλίμα που διαμορφώθηκε με το τελευταίο εκλογικό αποτέλεσμα και  να ενισχυθεί η περιφέρεια με την αποκέντρωση.  

Τόνισε πως στόχος του ΣΥΡΙΖΑ προοδευτική συμμαχία είναι «να υπάρξει πολιτική ανατροπή».

Η ΔΗΛΩΣΗ

Το κλίμα έχει αλλάξει γιατί υπάρχει  μεγάλο βάρος στον κόσμο με την ακρίβεια, αλλά η περιφέρεια έχει  ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα γιατί είναι εγκαταλελειμμένη κατά ένα μεγάλο μέρος. Εδώ η Φλώρινα έχει ένα επί πλέον ιδιαίτερο πρόβλημα που επλήγη από την βίαιη απολιγνιτοποίηση. Είναι απομονωμένη η περιφέρεια και το κεντρικό κράτος δεν έχει δει τα προβλήματα.

Αντί να ενισχύουμε την αποκέντρωση, την περιφέρεια, ενισχύσουμε την συγκέντρωση στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και τις μεγάλες πόλεις, κλείνουν τα ΕΛΤΑ, κλείνουν τράπεζες, αποδυναμώνονται τα νοσοκομεία, κλείνουν τα ειρηνοδικεία. Έχουμε δηλαδή μια αντίθετη πορεία απ αυτήν που πρέπει να έχουμε για να ενισχύσουμε την περιφέρεια και να ενισχύσουμε μια πορεία προς επίλυση του δημογραφικού.

Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να υπάρξει μια πολιτική ανατροπή. Αυτό δηλαδή που καταγράφηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο κατά τις τελευταίες εκλογές πρέπει να αλλάξει. Έχουμε μια ανεξέλεγκτη κυβέρνηση που εφαρμόζει ότι πολιτικές θέλει χωρίς να αισθάνεται εκλογική απειλή.

Η δυσαρέσκεια του κόσμου πρέπει να εκφραστεί στις κάλπες με όποιον τρόπο και βεβαίως το καλύτερο είναι να ενισχυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική συμμαχία που έχει προτάσεις και μπορεί να δώσει προοπτική στο λαό.

Τον κ. Τσίπρα συνόδευαν μέλη της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ περιοχής Φλώρινας.

Δημοσιεύθηκε στις 4 May 2024 | 10:35 am


Σχόλιο για την Ορθόδοξη εικόνα της Αναστάσεως (γράφει ο Γεώργιος Χατζής εικονογράφος )


 Σχόλιο για την Ορθόδοξη εικόνα της Αναστάσεως

(ο ρεαλισμός του καθ ημάς ζωγραφικού τρόπου)


Του Γεωργίου Χατζή*  (βασισμένο σε παλαιότερο σχετικό άρθρο)


1. Εισαγωγικά

Είναι χαρακτηριστική η διαφορά στον εξεικονισμό της Αναστάσεως του Κυρίου μεταξύ Ανατολής και Δύσης, και η διαφορά αυτή δεν είναι μόνο υφολογική, δηλαδή διαφορά εξωτερικών στοιχείων, χρωμάτων, μορφών, φωτοσκιάσεων, κλπ, αλλά πολύ βαθύτερη. Είναι κυρίως διαφορά θεματική, δηλαδή διαφορά στην αντίληψη ως προς τι αξίζει και πρέπει να παρασταθεί, και τι είναι καλύτερα να παραλειφθεί. Είναι τόσο δε μεγάλη η διαφορά αυτή, που θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι το σχίσμα των Εκκλησιών συνεπέφερε και σχίσμα βαθύ μεταξύ των εικαστικών τρόπων των δυο πλευρών.


2. Ρεαλισμός και φυσιοκρατία

Ας ορίσουμε πρώτα και ας διακρίνουμε τις έννοιες του Ρεαλισμού και της Φυσιοκρατίας. Ο Ρεαλισμός (εκ του Λατινικού Res – πράγμα) θα μπορούσε να λέγεται και “Πραγματισμός”. Είναι ο τρόπος παράστασης των διαφόρων όντων ή των διαφόρων συμβάντων ως έχουν για εμάς, όπως δηλαδή τα έχουμε δει και τα έχουμε καταγράψει στην μνήμη μας. Βασικό γνώρισμα του Ρεαλισμού είναι η σαφήνεια, η αποφυγή παρανοήσεων και η καθαρότητα των μορφών και των μεταξύ των σχέσεων. Ο Ρεαλισμός δεν αποκλείει την αφαίρεση, ίσα ίσα που συνεπικουρείται από αυτήν. Η κάθαρση και η σχηματοποίηση των μορφών και των επιφανειών τις κάνει πιο εύληπτες στο μάτι του ανθρώπου, αλαφρώνοντάς τες από στοιχεία «περιέργειας».

Κινούμενοι στην αντίθετη κατεύθυνση, προς την πιστότητα του οπτικού φαινομένου, φτάνουμε στην Φυσιοκρατία, στην απόλυτη δηλαδή αποτύπωση και της παραμικρής λεπτομέρειας των μορφών. Αυτό όμως τις καθιστά «δύσπεπτες», οδηγώντας την ανθρώπινη ματιά να ασχολείται με στοιχεία που δεν ανήκουν στην ουσία της εξεικονιζόμενης μορφής ή παράστασης, και άρα με στοιχεία που οδηγούν στην πνευματική φλυαρία και ανησυχία.

Να σημειωθεί ότι η ζωγραφική της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας είναι παραστατική και ρεαλιστική, όχι όμως και φυσιοκρατική 


3. Τα δυο επίπεδα της Ορθοδόξου εικόνας

Προέχει να επισημανθεί πως στην Ανατολική εικόνα αυτό που ενδιαφέρει να εξεικονιστεί είναι τα πρόσωπα και τα γεγονότα της Θείας Οικονομίας, όπως ακριβώς αυτά υπήρξαν σε δυο βασικά επίπεδα:

α) στο Ιστορικό Επίπεδο, δηλαδή στο επίπεδο των ιστορικών συμβάντων, αυτών που έλαβαν χώρα και μορφή μπροστά στα μάτια μας, και

β) στο Πνευματικό Επίπεδο, το υπερφυσικό, στο επίπεδο της σημασίας αυτών των μορφών και των συμβάντων. Σε αυτό το επίπεδο πολλές φορές παραμορφώνεται ή και καταργείται ο ιστορικός χωρόχρονος, όταν οι αλήθειες που εκφράζονται είναι ανώτερες από τους φυσικούς νόμους και τα φαινόμενα.

Συναμφότερα πάντως αυτά τα επίπεδα συνιστούν αυτό που ονομάζουμε «εκκλησιαστική εμπειρία».


4. Η Δυτική εικόνα της Αναστάσεως

Ερχόμενοι στην περίπτωση της εικόνας της Αναστάσεως, οι διαφορές μεταξύ Ανατολής και Δύσης είναι θεμελιώδεις. Στην Δυτική εικόνα εμφανίζεται ο Χριστός εξερχόμενος του μνήματος, ελαφρώς ιπτάμενος εν δόξει και εν μέσω εμβρόντητων φρουρών. Έντονη είναι η αντίστιξη του δράματος μεταξύ της ήρεμης μορφής του Μεσσία, και των συναισθηματικώς φορτισμένων μορφών των φρουρών. Η εικόνα αυτή συνήθως έχει πολύ έντονο το φυσιοκρατικό στοιχείο. Έντονα φώτα και σκιές, πιστές αναπαραστάσεις των σωμάτων και των κινήσεών αυτών, πανοπλίες καλοζωγραφισμένες, γη, ουρανός, σύννεφα, όλα όπως θα τα έβλεπε το ανθρώπινο μάτι, περίτεχνα φιλοτεχνημένα. Θα μπορούσε κανείς να πεί ότι βλέπει ζωντανή την Ανάσταση να συμβαίνει μπροστά στα μάτια του! 


Η παράσταση αυτή δεν είναι καθόλου ρεαλιστική, αν και βρίθουσα από έντονη φυσιοκρατία, και αυτό για τον απλούστατο λόγο ότι δεν εντάσσεται στην εκκλησιαστική εμπειρία. Κανένας δεν την είδε να γίνεται έτσι, καμιά τέτοια μαρτυρία δεν υπάρχει, καμιά ευαγγελική περικοπή δεν το διηγείται. Άρα δεν αποτελεί μέρος της εκκλησιαστικής παράδοσης, ούτε της προφορικής, ούτε της γραπτής. Ούτε και εκφράζει κάποια υπερφυσική αλήθεια τέτοια που να δικαιολογεί την υπέρβαση του Ιστορικού Επιπέδου της εξεικόνισης. 

Καθιερώθηκε στην παπική εκκλησία μετά το σχίσμα, τολμώ να υποθέσω -προσωπική γνώμη εκφράζω- για λόγους βεβιασμένης διάκρισης από την Ορθόδοξη Ανατολή. Και αυτό διότι δεν είναι το μόνο δείγμα εξαναγκασμένης διαφοροποίησης του δυτικού δόγματος, αλλά και διότι και στην Δύση είχαμε μέχρι αργά εικόνες που θεματολογικά συμφωνούν με τον δικό μας Ανατολικό τύπο. Δυστυχώς η εν λόγω εικόνα παρεισέφρησε και στην Ανατολική εικαστική πράξη, όταν η Άκρα Ταπείνωσις του Γένους μας κατά την Τουρκοκρατία το καθήλωσε στην αμάθεια και στον άκριτο μιμητισμό της «πεφωτισμένης και λελαμπρυμένης» Δύσης.

5. Η Ορθόδοξη εικόνα της Αναστάσεως

Στην Ανατολική εικονογραφία το θέμα της εξιστόρησης της Αναστάσεως αντιμετωπίζεται με μάλλον ασυνήθιστο τρόπο. Ενώ συνήθως ζωγραφίζουμε μια παράσταση, για να εικονίσουμε ταυτόχρονα και τα δύο επίπεδα, το Ιστορικό και το Πνευματικό, εδώ ειδικά το κάθε επίπεδο έχει και την δική του εικόνα.

Στο Ιστορικό επίπεδο η εικόνα της Αναστάσεως δεν είναι άλλη από την αυτήν της αναστάσιμης Ευαγγελικής περικοπής, δηλαδή της διήγησης για την εμπειρία των Μυροφόρων. Εδώ παριστάνεται ένας λαξευμένος τάφος κενός και ανοικτός, με την πέτρινη πλάκα που τον έφραζε πεσμένη, τις Μυροφόρες να προσεγγίζουν εν φόβω, και ένας άγγελος να κάθεται ήρεμος δίπλα στην είσοδο, να τους δείχνει τα εντάφια σπάργανα, άδεια, δίχως το σώμα του νεκρού, και να τους αναγγέλλει το υπερχαρμόσυνο μήνυμα. Η εικόνα εκφράζει επακριβώς την εκκλησιαστική εμπειρία, όπως αυτή έχει καταγραφεί στο Ευαγγέλιο. Τίποτα δεν παραλείπεται, αλλά και κανένα περισσευούμενο στοιχείο δεν εμφανίζεται, φλυαρώντας στην τάξη της παράστασης. Ο χρόνος είναι επίσης σαφής. Είναι το πρωινό μετά το Σάββατο του Πάσχα, Κυριακή της Λαμπρής, που θα λέγαμε σήμερα.

Όμως εδώ το γεγονός της Αναστάσεως δεν εξαντλείται στο ιστορικό γεγονός του δικού μας εγκόσμιου χωροχρόνου. Και αυτό γιατί το κεντρικότερο γεγονός της Θείας Οικονομίας έχει τόσο ισχυρή μυστηριακή διάσταση, που τα δυο επίπεδα, το Ιστορικό και το Πνευματικό, αδυνατούν να χωρέσουν στην ίδια εικόνα. Και η μεταφυσική διάσταση της Αναστάσεως αρχίζει να λαμβάνει χώρα με τον ίδιο τον σταυρικό θάνατο. Γιαυτό και στην Ορθόδοξη συνείδηση η Ανάσταση και η κάθοδος στον Άδη ταυτίζονται πνευματικά, διότι ταυτίζονται σωτηριολογικά. Διότι Ανάσταση για τον Ορθόδοξο δεν είναι απλώς η έξοδος από τον τάφο, αλλά το σύνολο γεγονός της συνέχισης της επιγείου παρουσίας στα καταχθόνια, είναι η Θεία παρουσία στους εν Άδει, στην διάσταση και τον κόσμο των νεκρών, και η συναρπαγή προς την αθανασία και την ενεργηθείσα από τον Θεό-Πατέρα συνανάσταση όχι κάποιων ανθρώπων-ατόμων, αλλά σύνολης της ανθρώπινης φύσης, αρχής γενομένης από τους πρωτοπλάστους.


Στο Πνευματικό επίπεδο ο Χριστός εικονίζεται λαμπροφορεμένος θριαμβευτής, ήδη από την Μεγάλη Παρασκευή ολοζώντανος και πρωθυστέρως αναστημένος να κατέρχεται στον κόσμο των καταχθονίων, σπάζοντας πύλες και χειροπέδες σιδηρές, όσα κρατούσαν δέσμιο του θανάτου το γένος των ανθρώπων, και να συναρπάζει μαζί του στην Ανάσταση ζώντες και νεκρούς, συγκεφαλαιωμένους όλους στο πρόσωπο του γηραιού και εξασθενημένου Αδάμ. Τριγύρω ίσταται λαός νεκρών πολύς, και σαφώς διακρίνονται κάποιοι προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, μαζί και ο Ιωάννης ο πρόδρομος. Δίχως αυτήν την συναρπαγή το γεγονός της ανάστασης θα ήταν αδιάφορο για τον άνθρωπο, για κάθε άνθρωπο.


6. Εν κατακλείδι...

Στην Ανατολή δεν εικονίζουμε την έξοδο του Ιησού ως άνθρωπο-άτομο από το μνημείο, αλλά την έξοδο όλου του ανθρωπίνου γένους από την άβυσσο του θανάτου, όπως πνευματικά και μυστηριακά το βιώνουμε ως συνεχές γεγονός κάθε Κυριακή, εξόχως δε τις ημέρες Μεγάλη Παρασκευή και Μέγα Σάββατο, και φυσικά την Κυριακή των Κυριακών, δηλαδή ανήμερα της Λαμπρής.

Η προβληματική αυτή απουσιάζει εντελώς από την Δυτική θεολογία του Πάθους, την εμμόνως περιελισσόμενη γύρω από τον δικανικό νοηματικό άξονα της Θείας προσβολής και της σταυρικής θυσιαστικής αποχρέωσης. Εδώ, στην καθ ημάς Ανατολή, περισώζεται και δίδεται στον Λαό η σωτηριολογία της Αναστάσεως μέσα στην εκκλησιαστική παράδοση και τέχνη, που είναι ταυτόχρονα και λαϊκή και λόγια (και αυτό είναι όντως μεγαλειώδες). 

Και όχι μόνο στην ζωγραφική, αλλά και στην υμνολογία. Μια τέχνη αμιγώς και εξ ολοκλήρου ταγμένη στην κατήχηση και εν Χριστώ παιδεία του εκκλησιαστικού σώματος.



* Ο Γεώργιος Χατζής είναι καθηγητής Μ.Ε, και επί χρόνια εικονογράφος.



Δημοσιεύθηκε στις 4 May 2024 | 10:34 am


Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Πόλεως Φλωρίνης - πρόγραμμα εορτής

 


ΠΡΟΣΚΛΗΣΙΣ

Σας προσκαλούμε

εις την Ιεράν Πανήγυριν

της Ενορίας μας,

Αγίου Γεωργίου Πόλεως Φλωρίνης

 

Της   5ης και  6ης  Μαΐου 2024

Μετά Τιμής

Το Εκκλησιαστικόν Συμβούλιον


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ

Κυριακή 5η Μαΐου

4:30 μ.μ

Ἀρτοκλασίες

6:30 μ.μ.

Μέγας Ἁρχιερατικός εσπερινός Αναστάσεως (Αγάπης) & Εορτής Αγίου Γεωργίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Ειρηναίου

8:30 μ.μ.

Έξοδος και περιφορά του Ιερού Λειψάνου και της Ἁγίας Εικόνος Ἁγίου Γεωργίου

Δευτέρα 6η Μαΐου

7:00 π.μ.

Όρθρος –Πανηγυρική Θ. Λειτουργία Εορτής Αγίου Γεωργίου Τροπαιοφόρου Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Ειρηναίου

7:00 μ.μ.

Εσπερινός - Παράκλησις του Αγίου

Δημοσιεύθηκε στις 4 May 2024 | 12:31 am


Σε βαθύ κλίμα κατάνυξης η περιφορά των Επιταφίων στην πόλη της Φλώρινας(βιντεο-φωτο)

 

Πλήθος πιστών συνέρρευσε και φέτος στην περιφορά των Επιταφίων στην πόλη της Φλώρινας που παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες οι πιστοί μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την περιφορά που για πρώτη φορά φέτος η συνάντησή τους έγινε στο Νέο Πάρκο .

Στην περιφορά, η οποία πραγματοποιήθηκε σε βαθύ κλίμα κατάνυξης, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας Ειρηναίου , και πλήθος ιερέων  παρέστησαν και οι πολιτικές,  στρατιωτικές αρχές του τόπου καθώς και πολλοί επισκέπτες της πόλης μας.

Στο Νέο Πάρκο συναντήθηκαν οι Επιτάφιοι των ενοριών Αγίου Παντελεήμονος , Αγίας Παρασκευής, Αγίου Δημητρίου και Αγίου Γεωργίου, με τις πένθιμές μελωδίες των εγκωμίων του «ω γλυκύ μου έαρ» και του «αι γένεαι πάσαι», από την Φιλαρμονική του Δήμου Φλώρινας να εκφράζουν την οδύνη των χριστιανών για τη θυσία του Θεανθρώπου.

Δείτε πλούσιο φωτορεπορτάζ και βίντεο : 
















































Δημοσιεύθηκε στις 3 May 2024 | 11:39 pm


Οι στολισμένοι επιτάφιοι σε εκκλησίες της Π.Ε. Φλώρινας (φωτογραφίες)


Πιστοί οι Φλωρινιώτες στις ορθόδοξες χριστιανικές παραδόσεις, γέμισαν τις εκκλησίες για να συμμετάσχουν στην αποκαθήλωση του Χριστού αφού σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή είναι μια ημέρα πένθους για τη χριστιανοσύνη καθώς κορυφώνονται τα Πάθη Του Χριστού.

Δείτε πλούσιο φωτορεπορτάζ από το  florinapress.gr






Δημοσιεύθηκε στις 3 May 2024 | 8:12 pm


Η περιφορά του Επιταφίου στα Δημοτικά Κοιμητήρια Φλώρινας(video-foto)



Σε κλίμα κατάνυξης και ευλάβειας πραγματοποιήθηκε όπως κάθε χρόνο το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής η Περιφορά του Επιταφίου στα Δημοτικά Κοιμητήρια Φλώρινας στον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Κυρίου.
Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ.κ. Ειρηναίου τελέστηκε η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου

Με την παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Φλώρινας Αθανάσιου Τάσκα του Δημάρχου Φλώρινας Βασίλη Γιαννάκη των Αντιδημάρχων Αθανασίου Μπέλτσου , Κωνσταντίνου Ρόζα ,
Νικόλαου Κωνσταντινίδη οι οποίοι συνόδεψαν και κουβάλησαν τον Επιτάφιο και πλήθους κόσμου.

Δείτε παρακάτω βίντεο και φωτογραφίες :























































Δημοσιεύθηκε στις 3 May 2024 | 7:13 pm


Μήνυμα Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Ειρηναίου για τη Μεγάλη Παρασκευή 2024

 


ΜΗΝΥΜΑ

ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ

ΦΛΩΡΙΝΗΣ, ΠΡΕΣΠΩΝ ΚΑΙ ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2024


Αγαπητοί πατέρες,

Αγαπητοί μου αδελφοί και αγαπητές μου αδελφές,

«Πού είναι ο Θεός»; «Γιατί σιωπά»; «Δεν βλέπει πού φτάσαμε»; «Μήπως, τελικά, δεν υπάρχει»; «Πράγματι, φαίνεται σαν να μην νοιάζεται για εμάς, σαν να βαρέθηκε να ασχολείται με εμάς». «Ενδεχομένως είναι ανύπαρκτος, αφού δεν αισθανόμαστε την παρουσία Του».

Είναι μερικά από τα ερωτήματα και τις αμφιβολίες που μάς συνοδεύουν στα πολλά και ποικίλα προβλήματα της ζωής μας, προσωπικά και συλλογικά, τοπικά και παγκόσμια. Όλα αυτά αποτελούν πειρασμούς και λογισμούς σε κρίσιμες και οριακές στιγμές.[1] Σε στιγμές που αποτελούν τον δικό μας Γολγοθά, τη δική μας πορεία προς το Πάθος.

Η Μεγάλη Παρασκευή τού Νυμφίου τής Εκκλησίας κατανοείται στο σημείο που βιώθηκε η προσωπική μας Μεγάλη Παρασκευή.

Αν νιώσαμε εγκατάλειψη από τους ανθρώπους μας,

Αν εισπράξαμε απόρριψη από τους αδελφούς μας,

Αν γευτήκαμε τη σιωπή τού Θεού,

Αν βιώσαμε λύπη και πόνο «έως θανάτου»,

Αν αδικηθήκαμε,

Αν οι έμπιστοί μας μάς πρόδωσαν,

Αν οι συνάνθρωποί μας μάς περιγέλασαν,

Αν αποκάμαμε,

Τότε μπορούμε να ταυτιστούμε με τον Χριστό ή, μάλλον, να καταλάβουμε κάπως τον δικό Του Γολγοθά. Και, σίγουρα, τότε δεν μπορούμε να Τού πούμε: «Γιατί σ’ εμένα, Κύριε»;

Ο θάνατός Του αποδεικνύει επιφανειακά την αποτυχία Του. Μόνος, εγκαταλελειμμένος από τους μαθητές και το πλήθος που πριν λίγες μέρες κραύγαζε το «Ὠσαννά», χωρίς δόξα και τιμές, εισέρχεται στον σκοτεινό τάφο. Τον κηδεύουν η Παναγία Μητέρα Του, οι μυροφόρες, ο αγαπημένος μαθητής Του Ιωάννης, ο Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας, και ακολουθούμε όλοι εμείς που προσπαθούμε να κατανοήσουμε τη θεϊκή και μέχρι θανάτου αγάπη Του.

Ο Σταυρός και το Πάθος, αδελφοί και αδελφές μου, είναι πρόδρομος και προάγγελος της χαράς τής Ανάστασης. Ο Μεγάλος Διδάσκαλος και Κύριος καταλήγει στον τάφο και όλα βεβαιώνουν την απογοήτευση των μαθητών. Όμως, η λογική και η πραγματικότητα της αιώνιας ζωής που μάς χαρίζει η Ανάσταση είναι ένα αναμφισβήτητο γεγονός και αυτό θα αξιωθούμε να βιώσουμε και φέτος με το άπειρο έλεος τού Θεού.

Η Ανάσταση είναι θρίαμβος, αλλά εκφράζεται και βιώνεται με τη σιωπή τού Θεού και του ανθρώπου. Με τη σιωπή τού Θεού και τη φαινομενική απουσία Του ετοιμάζεται η «άλλη βιοτή, η απαρχή τής αιώνιας ζωής».[2]«Αν ο Χριστός δεν αναστήθηκε, τότε το κήρυγμά μας και η πίστη μας είναι δίχως νόημα.[3] Γι’ αυτό, καλούμαστε να αποκτήσουμε αυτήν την «άλλη βιοτή», την αναστάσιμη και «γεμάτη χαρά» ζωή που πηγάζει από τον τάφο τού Ιησού. Το βίωμα αυτό απαιτεί τη δική μας σιωπή, η οποία ορίζεται:

πρώτον, από την «άρνηση του εαυτού»,[4] τον έλεγχο της αυθαίρετης λογικής, την απόρριψη του θελήματός μας, και

δεύτερον, από την εμπιστοσύνη μας στον αναστημένο Κύριο. Όταν σιωπούμε και βιώνουμε με σιγή, ταπείνωση και προσευχή τον σταυρό μας, τότε κατανοούμε και τη σιωπή τού Αναστάντος. Και παρότι κυριαρχεί η σιωπή ακούγονται οι πιο εκκωφαντικοί λόγοι.

Μεγάλη Παρασκευή, σήμερα. Με τον Επιτάφιο στολισμένο στη Φλώρινα, τις Πρέσπες, την Πτολεμαΐδα, το Αμύνταιο, όλη την Ελλάδα και όπου γης λατρεύεται ο Χριστός μας. Άνθρωποι όλων των ηλικιών προσέρχονται ευλαβικά στο ξόδι τού Χριστού, καταφιλώντας Τον και προσφέροντάς του ευλαβικά άσματα και άνθη ευωδίας. Όλη η Δημιουργία συμπάσχει στον θρήνο τού Δημιουργού.

Αδελφοί και αδελφές μου,

Βρισκόμαστε ενώπιον του τάφου τού Ιησού. Βρισκόμαστε ενώπιον του θανάτου, για τον οποίο διαχρονικά οι άνθρωποι αγωνιούμε τρομαγμένοι, προβληματισμένοικαι φοβισμένοι. Πριν και μετά τον Χριστό. Πάντοτε η ανησυχία τού ανθρώπου ήταν τα έσχατα, ο Παράδεισος και η κόλαση. Μη φοβείσθε, αδελφοί! «Νῦν πάντα πεπλήρωται φωτός, οὐρανός τε καὶγῆκαὶτὰ καταχθόνια»,[5] «τα πάντα έχουν γεμίσει με το φως τού Αναστάντος· και η γη και ο Άδης». «Η κόλαση στην οποία κατέβηκε ο αναστημένος Χριστός δεν ήταν ο τόπος βασανισμού, όσο φοβερός κι αν μπορεί να είναι αυτός ο τόπος. Ήταν κάτι πολύ πιο τρομακτικό: ήταν ο τόπος χωρίς την παρουσία τού Θεού. Τόπος απόλυτου, τέλειου, ανέλπιδου χωρισμού από τον Θεό και τόπος αποξένωσης του ανθρώπου από τον άλλο άνθρωπο. Αυτή ήταν η κόλαση στην οποία περιφρονημένος από τους ανθρώπους στη γη [...] κατέβηκε ο Χριστός. Η κόλαση του απόλυτου χωρισμού. Όταν λέμε ότι ο Χριστός με το θάνατό Του πάτησε τον θάνατο, ότι ο Άδης έχει κατατροπωθεί, εννοούμε ότι ο θάνατος εκείνος και η κόλαση εκείνη δεν υπάρχουν πια. Δεν υπάρχει πια χωρισμός από τον Θεό: ο ίδιος ο Θεός έχει κατεβεί στον Άδη και δεν υπάρχει πλέον μέρος στο οποίο ο Θεός δεν είναι παρών μαζί με τα πλάσματά Του».[6] Άλλωστε, «τα πάντα είναι ο Χριστός και σε όλα βρίσκεται ο Χριστός».[7]

Ας ενωθούμε, λοιπόν, μαζί Του, για να μην ζημιώσουμε την ψυχή και την ύπαρξή μας με την αποξένωση από Αυτόν.

Κλείνοντας τον λόγο μας, ας θυμηθούμε τους στίχους τού Οδυσσέα Ελύτη, που μεταφράζουν την κυριαρχία του Δυνατού έναντι του αδυνάτου: «Σ´ όλες τις γλώσσες, είτε των λαών είτε των συναισθημάτων, το «αδύνατο» διαρκεί ως ελπίδα, ως πίστη, ως άνοιγμα αγάπης. Στη δική μας γλώσσα το «αδύνατο» ονομάζεται Ανάσταση».[8]

Καλή Ανάσταση, αγαπητοί μου αδελφοί και αγαπητές μου αδελφές!

Καλή ανάσταση ψυχής και σώματος!

 

O Eπίσκοπός σας,

† Φλωρίνης , Πρεσπών και Εορδαίας ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ

 

 

 

 

 

_______________

Υποσημειώσεις:

[1] Αρχιμ. Σωφρονίου, Οψόμεθα τον Θεό καθώς εστί,Έσσεξ Αγγλίας: Ι. Μ. Τιμίου Προδρόμου 2016.

[2] Τροπάριο του κανόνα τού Όρθρου τής Ανάστασης, ζ´ ωδή.

[3]Α´ Κορινθίους 15:14.

[4] Μάρκου 8:34.

[5] Τροπάριο του κανόνα τού Όρθρου τής Ανάστασης, γ´ ωδή.

[6] Αντώνιος Μπλουμ, Μητροπολίτης Σουρόζ (AnthonyBloom). «Ο θάνατος του θανάτου» στο Ημέρα Κυρίου. Αθήνα: Ακρίτας 1983.

[7] Κολοσσαείς 3:11.

[8] Οδυσσέας Ελύτης, «Ημερολόγιο ενός αθέατου Απριλίου».

 

Δημοσιεύθηκε στις 3 May 2024 | 5:55 pm


Επιχείρηση σωτηρίας στη Λίμνη Πρεσπών - Θηροφύλακες και κυνηγοί έσωσαν από πνιγμό 50 μικρά αγριογούρουνα!

 


Θηροφύλακες και κυνηγοί έσωσαν από πνιγμό 50 μικρά αγριογούρουνα!

Επιχείρηση σωτηρίας στη Λίμνη Πρεσπών

Περισσότερα από 50 μικρά αγριογούρουνα έσωσαν το περασμένο τριήμερο θηροφύλακες και κυνηγοί στην περιοχή των Πρεσπών.

Τα… «μωρά», βάρους μόλις δύο κιλών έπεσαν κατά λάθος στα τσιμεντένια κανάλια και αδυνατούσαν να βγουν από αυτά. Ευτυχώς, έγιναν αντιληπτά από κυνηγούς της περιοχής και θηροφύλακες της περιοχής, οι οποίοι και επενέβησαν.

Η επιχείρηση σωτηρίας ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, αφού οι χοιρομητέρες που δεν εγκατέλειπαν τα μικρά τους, ήταν επιθετικές και υπήρχε σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού των διασωστών.

Στην προσπάθεια πήραν μέρος οι θηροφύλακες Φλώρινας, Γιώργος Βάσσου και Αμυνταίου, Παντελής Ζιούρης, συνεπικουρούμενοι από ντόπιους κυνηγούς, ενώ υπήρξε συνδρομή και στελεχών του Φορέα Διαχείρισης Πρεσπών.

Μέσα σε ένα τριήμερο οι θηροφύλακες και οι κυνηγοί απεγκλώβισαν περισσότερα από 50 μικρά αγριογούρουνα. Παράλληλα, τοποθέτησαν και αυτοσχέδιες ξύλινες γέφυρες, ενώ έβγαλαν και μπάρες από τα κανάλια, ώστε τα μικρά να έχουν διέξοδο διαφυγής.

Προκειμένου να αποφευχθούν όσο το δυνατόν περισσότερο ανάλογα περιστατικά, οι θηροφύλακες με κυνηγούς κάνουν αυτό το διάστημα περιπολίες στα επίμαχα σημεία, όπου σημειώνονται τέτοιου είδους ατυχήματα.

«Δώσαμε μάχη, αλλά τα καταφέραμε! Σώσαμε περισσότερα από 50 μικρά. Είναι ακόμη …μωρά, γύρω στα δύο κιλά. Οι μητέρες ήταν επικίνδυνες και επιθετικές. Ευτυχώς, γλιτώσαμε τα μικρά και τα αφήσαμε να τις ακολουθήσουν. Μας βοήθησαν πολύ οι κυνηγοί της περιοχής, ενώ ανταποκρίθηκαν και στελέχη του φορέα διαχείρισης, στην έκκλησή μας για βοήθεια, Θα συνεχίσουμε τις περιπολίες μας και τις επόμενες ημέρες», αναφέρει στο Kynigesia.gr, ο ομοσπονδιακός θηροφύλακας, Γιώργος Βάσσου.

Απαντώντας, σε σχετική ερώτηση ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης, Γιάννης Φραγγίδης, από την πλευρά του τόνισε:

«Κι αυτό ήταν ένα από τα πολλά περιστατικά, όπου έχει αποδειχτεί σωτήρια η παρέμβαση της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, για την άγρια ζωή. Οι περιπολίες της είναι σημαντικές και στην περίοδο εκτός της θηρευτικής περιόδου. Τα μικρά αυτά αγριογούρουνα, γλίτωσαν από βέβαιο θάνατο. Θα πνιγόντουσαν μέσα στα κανάλια. Οι θηροφύλακές μας είναι προστάτες της φύσης και της άγριας ζωής, με τις περιπολίες τους νυχθημερόν συνδράμουν τα μέγιστα στην αντιμετώπιση και των δασικών πυρκαγιών, αλλά και παράνομης υλοτομίας και συλλογής βοτάνων από τα βουνά μας και βέβαια της λαθροθηρίας».


πηγή : kynigesia.gr





Δημοσιεύθηκε στις 3 May 2024 | 5:41 pm


Συμβουλές από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας για αποφυγή χρήσης κροτίδων, βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων ενόψει των εορτών του Πάσχα

 


Συμβουλές από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας για αποφυγή χρήσης κροτίδων, βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων ενόψει των εορτών του Πάσχα

Επειδή κάθε χρόνο, πριν και κατά τη διάρκεια των Εορτών του Πάσχα, γινόμαστε μάρτυρες σοβαρών ατυχημάτων, ιδιαίτερα σε ανήλικους, εξαιτίας της επικίνδυνης συνήθειας χρήσης παράνομων κροτίδων, παιδικών αθυρμάτων, βεγγαλικών και άλλων ειδών πυροτεχνίας κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, σας υπενθυμίζει ότι:

  • Η κατασκευή, εμπορία, αγορά, κατοχή και χρήση κροτίδων και συσκευών εκτόξευσης αυτών από οποιονδήποτε απαγορεύεται και διώκεται ποινικά.
  • Η αγορά βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων άνευ αδείας είναι παράνομη.
  • Αποτρέψτε τα παιδιά από την χρήση ή την αυτοσχέδια κατασκευή τους.
  • Ενημερώστε τα παιδιά για τους κινδύνους σοβαρού τραυματισμού, ακόμα και ακρωτηριασμού.
  • Μην επιτρέπετε τα παιδιά να προσεγγίζουν χώρους παράνομης καύσης των ειδών αυτών, διότι κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα προκληθεί ατύχημα.
  • Οι ενήλικοι, μην χρησιμοποιείτε βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να σας μιμηθούν τα παιδιά.
  • Στις περιπτώσεις που ανήλικοι κατέχουν ή χρησιμοποιούν τέτοια είδη εκτός από τους ίδιους, διώκονται ποινικά και οι γονείς τους.

Μην ξεχνάτε ότι τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα και η χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα και την ίδια την ζωή.

Στόχος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας είναι η πρόληψη και η αποτροπή ατυχημάτων που εγκυμονούν κινδύνους για σοβαρούς τραυματισμούς και απώλεια ζωής, από την καύση πυροτεχνικών ειδών κατά την εορταστική περίοδο.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

Δημοσιεύθηκε στις 3 May 2024 | 3:39 pm


Ευχές από την Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Φλώρινας

 


Δημοσιεύθηκε στις 3 May 2024 | 10:01 am


Πασχαλινές διανομές από το Περιφερειακό Τμήμα Φλώρινας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

 


Το Περιφερειακό Τμήμα Φλώρινας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού προσπάθησε για πολλοστή φορά και ενόψει των εορτών του Πάσχα, να ανακουφίσει τις ανάγκες συνανθρώπων μας με ασθένειες και οικονομικές δυσχέρειες, διανέμοντας  αγαθά τα οποία προθύμως διέθεσαν φορείς, επιχειρήσεις και ιδιώτες, που τιμούν σταθερά με την εμπιστοσύνη τους το ανθρωπιστικό του έργο. Εθελοντές του Τμήματος και Μέλη του, δεματοποίησαν και μοίρασαν μέχρι στιγμής με απολύτως διακριτικό τρόπο, 67 δέματα αγάπης σε όλη την έκταση του Νομού Φλώρινας, συμβάλλοντας με ατομικά τους έξοδα στη μεταφορά και τη συμπλήρωση νωπών προϊόντων για  κάποιες ειδικές περιπτώσεις, ενώ οι διανομές συνεχίζονται.

Το Π.Τ. εκφράζει θερμότατες ευχαριστίες προς τους φορείς, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, οι οποίοι συνέβαλαν με προθυμία, προκειμένου να ενισχυθούν οι διανομές. Συγκεκριμένα ευχαριστούμε τους παρακάτω:

  • -Κεντρική Διοίκηση Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για την έγκαιρη αποστολή σημαντικής ποσότητας τροφίμων από την Κεντρική Αποθήκη ΕΕΣ (Αθήνα), η οποία αποτελεί τον κύριο κορμό της σύνθεσης των δεμάτων.
  • -Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας για τη γενικότερη προσφορά αγαθών  και ενίσχυσης.
  • -Α.Β. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ, για τη διάθεση δωροεπιταγών συνολικής αξίας 150€.
  • -ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ Α.Ε., για τη διάθεση δωροεπιταγών συνολικής  αξίας 150€.
  • -LIDL HELLAS, για τη διάθεση προϊόντων αξίας 200€.
  • -ΜΑΣΟΥΤΗΣ, για τη διάθεσης προϊόντων ιδ. ετικέτας αξίας 70 €.
  • -Ιδιώτες συμπολίτες μας που με ξεχωριστή ευαισθησία και προθυμία εμπιστεύονται το έργο μας, προφέροντας πολλά είδη διατροφής, ατομικής υγιεινής και καθαριότητας για τον εμπλουτισμό των δεμάτων, αλλά και προπληρωμές νωπών προϊόντων σε κρεοπωλεία της περιοχής μας.
Η συμβολή όλων ας αποτελέσει ηχηρό μήνυμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης  στους δύσκολους καιρούς!

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!

Δημοσιεύθηκε στις 3 May 2024 | 9:34 am


Ευχές του αθλητικού συλλόγου "Πήγασος "

 


Δημοσιεύθηκε στις 2 May 2024 | 6:34 pm


Νομός Φλώρινας - Ειδήσεις και Νέα

Χάθηκε γάτα - Νέα Φλώρινα

Χάθηκε γάτα  Νέα Φλώρινα

Δημοσιεύθηκε στις 6 May 2024 | 4:40 pm


Δείτε αγγελίες στο Νομό Φλώρινας