Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα    >    Ειδήσεις & Νέα

ΣΤΑΡ

Κρήτη: Επιτέθηκε στη γυναίκα και τις δύο κόρες του

Ένα σοβαρό ενδοοικογενειακό επεισόδιο έγινε τα ξημερώματα της Δευτέρας του Πάσχα στη Σταλίδα Κρήτης, μεταξύ ενός 44χρονου άνδρα από την Αλβανία και της συζύγου του ενώ και όπως φάνηκε, αιτία ήταν μία από τις δύο κόρες του, 18 ετών. Όπως γράφει το cretalive.gr, το περιστατικό σημειώθηκε στις 4 το πρωί. Σύμφωνα με όσα κατήγγειλαν η μητέρα και οι δύο κόρες, σε έξαλλη κατάσταση ο άνδρας επιτέθηκε στην 18χρονη, και για άγνωστο λόγο άρχισε να τη χτυπά. Συνελήφθη ο 44χρονος στην Κρήτη Τότε η μητέρα και η μικρότερη κόρη προσπάθησαν να την προστατέψουν, αλλά δυστυχώς κι εκείνες έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού από τον 44χρονο, ο οποίος συνελήφθη.

Δημοσιεύθηκε στις 6 May 2024 | 1:14 pm


Μαίρη Συνατσάκη: Πάσχα στην Πάρο με τον Ίαν Στρατή και τη μικρή Ολίβια

Δείτε πρόσφατες δηλώσεις της Μαίρης Συνατσάκη στην κάμερα του Breakfast@Star Η Πάρος ήταν ένας προορισμός που επέλεξαν αρκετοί Έλληνες celebrities, για να περάσουν τις ημέρες του Πάσχα. Ανάμεσά τους και η Μαίρη Συνατσάκη, η οποία βρέθηκε στο νησί των Κυκλάδων μαζί με τον σύντροφό της Ίαν Στρατή και την κόρη τους, Ολίβια.  Σάλος με τις δηλώσεις Ψινάκη για το #Metoo - Η απάντηση της Συνατσάκη Εκεί συνάντησε και τους φίλους της Ντορέττα Παπαδημητρίου και Φίλιππος Ιωάννου (Fipster) και όλοι μαζί έγιναν μια μεγάλη παρέα, ενώ δεν έλειψαν και οι κοινές φωτογραφίες, μερικές από τις οποίες μοιράστηκε η influencer στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram. Ντ. Παπαδημητρίου για Ηλία Ψινάκη: «Συμφωνώ 100% με τη Μαίρη Συνατσάκη»           Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.                       Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Mary Synatsaki (@mairiboo)   «Η κοπέλα που έχει να κάνει Πάσχα δυο χρόνια, φαίνεται. Όταν κοιμάται η Ολίβια στο σπίτι φοβάμαι ότι θα ξυπνήσει αν κλείσω απότομα ένα ντουλάπι αλλά κοιμόταν στα 100.000 ντεσιμπέλ με ξεπερνάει και ξεκλειδώνει μια ολοκαίνουργια πίστα γονεϊκότητας. Χρόνια Πολλά», σχολίασε η γλυκιά μανούλα κάτω από το άλμπουμ των πασχαλινών της διακοπών. 

Δημοσιεύθηκε στις 6 May 2024 | 12:55 pm


Βόλος: Έπαθε ανακοπή καρδιάς και κατέρρευσε ενώ οδηγούσε

Η πασχαλινή έξοδος για ένα ζευγάρι ηλικιωμένων εξελίχθηκε σε τραγωδία. Καθώς γυρνούσαν από τον Βόλο με το αυτοκίνητό τους στην εθνική οδό Λάρισας- Βόλου, στο ύψος της Χαλυβουργίας, ο οδηγός έπαθε ανακοπή και κατέρρευσε εν κινήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες του thenewspaper.gr, η σύζυγος του τότε έπιασε το τιμόνι και το αυτοκίνητο αφού χτύπησε στις προστατευτικές μπάρες ακινητοποιήθηκε στη μέση του δρόμου. Διερχόμενος οδηγός ο οποίος είδε τι συνέβη σταμάτησε αμέσως για να προσφέρει βοήθεια ενώ στο αυτοκίνητο βρίσκονταν και η σύντροφος του. Όπως ανέφερε στο thenewspaper.gr: «Πήγαμε την γυναίκα του ανθρώπου στο νοσοκομείο. Ο άνθρωπος αισθάνθηκε αδιαθεσία και έπεσε στα πόδια της γυναίκας του και εκείνη έπιασε το τιμόνι και έπεσαν στις μπάρες. O άνθρωπος έπαθε ανακοπή καρδιάς και ξεψύχησε όταν πήγαμε εμείς εκεί». Στο σημείο έσπευσαν δυο πυροσβεστικά οχήματα και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Σύμφωνα με πληροφορίες το ζευγάρι επέστρεφε από τη Λάρισα όπου είχε πάει σε συγγενικά τους πρόσωπα για να γιορτάσουν το Πάσχα.

Δημοσιεύθηκε στις 6 May 2024 | 12:50 pm


Αγίου Πνεύματος: Πότε πέφτει το επόμενο τριήμερο του 2024

Μετά την περίοδο του Πάσχα δεν είναι λίγοι εκείνοι που κοιτούν το ημερολόγιο αναζητώντας το επόμενο τριήμερο. Το επόμενο τριήμερο, λοιπόν, είναι του Αγίου Πνεύματος, αν και δεν ισχύει για όλους. Η εορτή του Αγίου Πνεύματος δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και αρκετές επιχειρήσεις κατ΄έθιμο παραμένουν κλειστές. Οι υπόλοιπες αργίες του 2024 Κοίμηση της Θεοτόκου: Πέμπτη 15 Αυγούστου Επέτειος του Όχι: Δευτέρα 28 Οκτωβρίου Χριστούγεννα: Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου Δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων: Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου Τα τριήμερα Αγίου Πνεύματος: 22-24 Ιουνίου 2024 (Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα) Επέτειος του Όχι: 26-28 Οκτωβρίου 2024 (Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα)

Δημοσιεύθηκε στις 6 May 2024 | 12:23 pm


Δευτέρα και Τρίτη του Πάσχα: Ποια καταστήματα είναι κλειστά

Ανοιχτά είναι σήμερα Δευτέρα του Πάσχα τα βενζινάδικα, οι φούρνοι, τα ζαχαροπλαστεία και τα μίνι μάρκετ. Τη Δευτέρα και την Τρίτη (λόγω μεταφοράς του εορτασμού της Πρωτομαγιάς) τα καταστήματα εμπορικά καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ θα είναι κλειστά. Επίσης κλειστή θα είναι το συγκεκριμένο διήμερο η Βαρβάκειος αγορά, ενώ δεν θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές.  

Δημοσιεύθηκε στις 6 May 2024 | 12:06 pm


Βαμβακούση: Οι φωτογραφίες που ανέβασε για τη γιορτή του Αγγελόπουλου

Δείτε στιγμιότυπα από το ταξίδι του ζευγαριού στον τόπο καταγωγής του Γιώργου Αγγελόπουλου, τη Σκιάθο Το πρώτο τους Πάσχα ως γονείς πέρασαν ο Γιώργος Αγγελόπουλος με τη Δήμητρα Βαμβακούση. Ανήμερα του Αγίου Γεωργίου, η Δήμητρα Βαμβακούση έστειλε δημόσιες ευχές στον σύζυγό της και πατέρα του παιδιού της, που έχει σήμερα την ονομαστική του εορτή. Αγγελόπουλος –Βαμβακούση ανυπομονούν για το καλοκαίρι: Η πόζα του ζευγαριού Συγκεκριμένα πόσταρε μια σειρά από κοινές τους φωτογραφίες στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram. Σε μία από αυτές μάλιστα ο Ντάνος ποζάρει με τη μονάκριβη κόρη τους.            Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.                       Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Dimitra Vamvakousi (@dimitravmk)   Αγγελόπουλος - Βαμβακούση: Bόλτα με τη μπέμπα τους στη Βούλα Το ερωτευμένο ζευγάρι ενώθηκε με τα ιερά δεσμά του γάμου τον Σεπτέμβριο του 2023, ενώ λίγους μήνες αργότερα, στις αρχές Φεβρουαρίου του 2024, ήρθε στη ζωή ο πρώτος καρπός του έρωτά τους.   

Δημοσιεύθηκε στις 6 May 2024 | 11:39 am


Πόλεμος στη Γάζα: «Αναγκαίο» το χτύπημα, στη Ράφα λέει το Ισραήλ στις ΗΠΑ

Η επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Ράφα είναι αναγκαία λόγω της απόρριψης από τη Χαμάς των προτάσεων για κήρυξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας οι οποίες προέβλεπαν την απελευθέρωση κάποιων από τους ομήρους που κρατά η παλαιστινιακή οργάνωση, δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ σήμερα. Στην ανακοίνωσή του ο Γκαλάντ διευκρίνισε ότι μετέφερε το μήνυμα αυτό στον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν τη νύκτα. Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός, που ετοιμάζει ευρεία επίθεση εναντίον της Ράφα, ξεκίνησε σήμερα «επιχείρηση περιορισμένης κλίμακας» για την απομάκρυνση «προσωρινά» περίπου 100.000 ανθρώπων από το ανατολικό τμήμα της πόλης αυτής, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, ζητώντας τους να μετακινηθούν προς τις «ανθρωπιστικές ζώνες». «Ξεκινήσαμε επιχείρηση περιορισμένης κλίμακας για την προσωρινή απομάκρυνση των ανθρώπων που διαμένουν στο ανατολικό τμήμα της Ράφα», δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Πρόκειται για μια επιχείρηση περιορισμένης κλίμακας», επανέλαβε ο ίδιος. Όταν ρωτήθηκε για τον αριθμό των ανθρώπων που αφορά η επιχείρηση, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού απάντησε ότι «οι εκτιμήσεις είναι γύρω στους 100.000 ανθρώπους (…) αυτή τη στιγμή». Νωρίτερα σε ανακοίνωσή του ο στρατός είχε επισημάνει ότι «ενθαρρύνει τους κατοίκους της ανατολικής Ράφα να μετακινηθούν προς τις διευρυμένες ανθρωπιστικές ζώνες», διευκρινίζοντας ότι «οι εκκλήσεις για προσωρινή μετακίνηση προς την ανθρωπιστική ζώνη γίνονται μέσω φυλλαδίων, SMS, τηλεφωνικών κλήσεων και μηνυμάτων στα αραβικά μέσω του Τύπου». Κάτοικος της Ράφα δήλωσε στο AFP ότι κάποιοι έχουν λάβει ηχητικά μηνύματα στα κινητά τους τηλέφωνα με τα οποία τους ζητούν να φύγουν και SMS με έναν χάρτη που τους δείχνει προς τα πού να πάνε. Άλλοι αυτόπτες μάρτυρες από την πόλη επεσήμαναν στο Reuters ότι κάποιες οικογένειες έχουν αρχίσει να απομακρύνονται από την ανατολική Ράφα. Ο στρατός του Ισραήλ διαβεβαίωσε στην ανακοίνωσή του ότι «έχει διευρύνει την ανθρωπιστική ζώνη στην αλ Μουγουάσι», περίπου δέκα χιλιόμετρα από τη Ράφα, όπου έχουν υπάρχουν «νοσοκομεία εκστρατείας, σκηνές και αυξανόμενος όγκος τροφίμων, νερού, φαρμάκων και άλλων ειδών».  

Δημοσιεύθηκε στις 6 May 2024 | 11:33 am


Σία Κοσιώνη: Η τρυφερή χειρονομία του γιου της ανήμερα της γιορτής της

Η Σία Κοσιώνη απαντά αν την ενόχλησε η ερώτηση αν θα κάνει δεύτερο παιδί /Βίντεο Happy Day Δίπλα στα αγαπημένα της πρόσωπα πέρασε και το φετινό Πάσχα η Σία Κοσιώνη. Σία Κοσιώνη: Η μητέρα της, Δήμητρα, στην επίσημη παρουσίαση βιβλίου της Στιγμιότυπα από το οικογενειακό Πάσχα της Σίας Κοσιώνη Η παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΣΚΑΪ, είχε χθες Κυριακή (05/05) την ονομαστική της εορτή και όπως ήταν φυσικό, δέχτηκε ευχές από τους διαδικτυακούς της φίλους.  Μπακογιάννης: Η οικογενειακή φωτογραφία από τα γενέθλια του μικρού Δήμου Ωστόσο, εκείνη που ξεχώρισε ήταν του γιου της, Δήμου, ο οποίος προχώρησε σε μια τρυφερή χειρονομία, που συγκίνησε τη δημοσιογράφο. Συγκεκριμένα έγραψε ένα γλυκό σημείωμα, το οποίο το πρόσφερε στη μαμά του ανήμερα της γιορτής της.  Η σύζυγος του Κώστα Μπακογιάννη απαθανάτισε κι ανέβασε το τρυφερό γράμμα στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, γράφοντας χαρακτηριστικά στη λεζάντα: «Aυτό! Τίποτα άλλο! Χρόνια πολλά, να χαιρόμαστε όσους αγαπάμε». Το χειρόγραφο σημειώμα που έγραψε ο γιος της Σίας Κοσιώνη  

Δημοσιεύθηκε στις 6 May 2024 | 11:13 am


Καλαμάτα: Πατέρας και κόρη τραυματίστηκαν από ναυτική φωτοβολίδα

Ένας 58χρονος συνελήφθη στην πόλη της Καλαμάτας, ο οποίος κατηγορείται για επικίνδυνη σωματική βλάβη και παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 58χρονος εκτόξευσε χθες το απόγευμα μία ναυτική φωτοβολίδα, η οποία κατέληξε στην αυλή σπιτιού, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ένας 64χρονος άνδρας και η 37χρονη κόρη του. Στην συνέχεια, πατέρας και κόρη διακομίστηκαν στο νοσοκομείο της Καλαμάτας, όπου μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών αποχώρησαν. Στο πλαίσιο της ερευνών που έκαναν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Καλαμάτας εντόπισαν τον 58χρονο και όπως προέκυψε είχε εκτοξεύσει την φωτοβολίδα από σημείο που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 150 μέτρων από την αυλή του σπιτιού, όπου κατέληξε.

Δημοσιεύθηκε στις 6 May 2024 | 11:03 am


Κατερίνα Καραβάτου: Πάσχα στην εξοχή με τα παιδιά της

Δείτε την αποκάλυψη που έκανε η Κατερίνα Καραβάτου στον Γρηγόρη Αρναούτογλου για την κόρη της, Αέλια Πάσχα στην εξοχή έκανε η Κατερίνα Καραβάτου μαζί με τον γιο και την κόρη της, που απέκτησε από τον γάμο της με τον Κρατερό Κατσούλη.  «Λύγισε» η Κατερίνα Καραβάτου: «Είμαι ένα παιδί μόνο του» Χθες Κυριακή (05/05), η παρουσιάστρια ανέβασε μια σειρά από στιγμιότυπα από την απόδραση στη φύση με τον Αρίωνα και την Αέλια και αμέσως δέχτηκε ευχές από τους ινσταγκραμικούς της φίλους. Η ίδια δε θέλησε να αποκαλύψει μέσω των αναρτήσεών της σε ποιο μέρος βρισκόταν το εντυπωσιακό καταπράσινο τοπίο. Κατερίνα Καραβάτου: Αγκαλιά με την Αέλια ανήμερα των γενεθλίων της!         Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.                       Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Katerinakaravatou (@katerinakaravatou)           Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.                       Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Katerinakaravatou (@katerinakaravatou) Αναφερόμενη στα παιδιά της, η Κατερίνα Καραβάτου είχε δηλώσει στο παρελθόν: «Η ενσυναίσθηση της Αέλιας από όταν γεννήθηκε είναι αξιοπρόσεκτη και αξιοπερίεργη. Πράγματα που τους βάζω να κάνουν τους εξηγώ για να ξέρουν ότι είναι δυνατοί, ότι μπορούν να είναι ανεξάρτητοι και μπορούν να μην έχουν ανάγκη κανέναν. Και εγώ και ο Κρατερός τους λέμε ότι οι γονείς θα είναι εκεί αλλά θέλω τα παιδιά αυτά να είναι από μόνα τους αυτοδύναμα και ανεξάρτητα».

Δημοσιεύθηκε στις 6 May 2024 | 10:33 am


Φθιώτιδα: Πόρτα σχολείου έπεσε και καταπλάκωσε 6χρονο

Ανήμερα του Πάσχα στον Άγιο Στέφανο Δομοκού, στη Φθιώτιδα, υποχώρησε η σιδερένια πόρτα του σχολείου και πλάκωσε ένα 6χρονο παιδάκι. Σύμφωνα με το LamiaReport.gr, το ατύχημα συνέβη περίπου στις 8 το βράδυ, όταν το 6χρονο παιδί που έπαιζε με το πατίνι του, πλησίασε και προσπάθησε να ανοίξει τη σιδερένια πόρτα. Η μεγάλη πόρτα υποχώρησε και χτύπησε το παιδί στην πλάτη, ενώ πλάκωσε το πατίνι, ενώ στο σημείο έμεινε και το μπουφάν του. Οπως αναφέρει το ίδιο μέσο, το παιδί στάθηκε πολύ τυχερό καθώς τη γλύτωσε με μελανιές στην πλάτη. «Είχαμε πραγματικά άγιο», λένε οι δικοί του στο lamiareport.gr, «γιατί η πόρτα θα μπορούσε ακόμη και να το σκότωνε», σημειώνουν σοκαρισμένοι μην μπορώντας να πιστέψουν πως από τη μία στιγμή στην άλλη το παιχνίδι παραλίγο να καταλήξει σε δράμα.

Δημοσιεύθηκε στις 6 May 2024 | 10:30 am


Ηράκλειο: Οδήγος χτύπησε 8χρονο με το αυτοκίνητό του και το εγκατέλειψε

Ένα παιδάκι μόλις 8 ετών μεταφέρθηκε το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα στο νοσοκομείο του Ηρακλείου καθώς τραυματίστηκε όταν το χτύπησε διερχόμενο αυτοκίνητο. Σύμφωνα με το ekriti, το περιστατικό σημειώθηκε στο Δάσος του Ρούβα όταν ο καθρέφτης διερχόμενου αυτοκινήτου χτύπησε το παιδί με απουτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό του. Σύμφωνα με πληροφορίες ωστόσο ο οδηγός του αυτοκινήτου δεν σταμάτησε αλλά εγκατέλειψε το σημείο και το παιδί. Η αστυνομία τώρα τον αναζητά στο πλαίσιο του αυτοφώρου.

Δημοσιεύθηκε στις 6 May 2024 | 10:04 am


Τουρκία: Ως τζαμί θα λειτουργεί η ιστορική βυζαντινή Μονή της Χώρας

Σήμερα προγραμματίζεται να λειτουργήσει εκ νέου ως τζαμί ο βυζαντινός ναός της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να συμμετάσχει σε τελετή για την ολοκλήρωση των έργων της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων για τη συντήρηση 201 ιστορικών μνημείων, συμπεριλαμβανομένης της Μονής της Χώρας. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, κατά τη διάρκεια τελετής στο συνεδριακό κέντρο του προεδρικού μεγάρου στην Άγκυρα, ο πρόεδρος Ερντογάν θα συνδεθεί απευθείας με τη Μονή της Χώρας. Προηγούμενα δημοσιεύματα τοποθετούσαν χρονικά τα εγκαίνια για τη λειτουργία του ιστορικού βυζαντινού ναού με ανεκτίμητης αξίας ψηφιδωτά περί την 23η Φεβρουαρίου, ωστόσο η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων της Τουρκίας τα διέψευσε, ανακοινώνοντας ότι η Μονή της Χώρας θα λειτουργήσει ως τζαμί τον Μάιο. Τα έργα διήρκεσαν τέσσερα χρόνια. Η ιστορία της βυζαντινής Μονή της Χώρας Η εκκλησία του Αγίου Σωτήρος εν τη Χώρα, το καθολικό του πάλαι ποτέ μοναστικού συγκροτήματος, χρονολογείται από τον 6ο αιώνα μ.Χ., ενώ τα μοναδικά ψηφιδωτά και τοιχογραφίες της φιλοτεχνήθηκαν τον 14ο αιώνα, από το 1305 έως το 1320, επί βασιλείας Παλαιολόγων. Πρόκειται για το μνημείο με τα περισσότερα και πλέον περίτεχνα βυζαντινά ψηφιδωτά που διασώζεται στην Κωνσταντινούπολη, μαζί με την Αγία Σοφία και τη Μονή της Παμμακάριστου, που επίσης λειτουργεί ως τέμενος με την ονομασία Φετχιγέ. Η Αγία Σοφία είχε επίσης αποδοθεί στη μουσουλμανική θρησκευτική λατρεία το 2020. Η Μονή της Χώρας μετατράπηκε σε τζαμί το 1511, 58 χρόνια μετά την Άλωση της Πόλης. Ωστόσο, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας, το 1945 έγινε μουσείο. Μετά την απόφαση αυτή, ειδικοί από τις ΗΠΑ εκτέλεσαν τεράστιο έργο αποκατάστασης και συντήρησης των ψηφιδωτών και νωπογραφιών, ξηλώνοντας σοβάδες που τα κάλυπταν. Οι εργασίες, που ξεκίνησαν το 1948, ολοκληρώθηκαν δέκα χρόνια αργότερα, το 1958. Όμως το 2019 το Συμβούλιο της Επικρατείας (Danistay) της Τουρκίας ακύρωσε την απόφαση του 1945 και, έναν χρόνο αργότερα, ο πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε ότι το μνημείο θα λειτουργήσει ξανά ως τζαμί.

Δημοσιεύθηκε στις 6 May 2024 | 9:30 am


Mετρό, τραμ, λεωφορεία: Πώς θα κινηθούν σήμερα, Δευτέρα του Πάσχα

Με ειδικά προγράμματα δρομολογίων θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και φέτος την Δευτέρα του Πάσχα. Σήμερα, Δευτέρα του Πάσχα για τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα εφαρμοστεί πρόγραμμα Κυριακής και Αργιών. Ανάλογα με την επιβατική κίνηση και εφόσον κριθεί αναγκαίο, για όλες τις ημέρες του Πάσχα, υπάρχει πρόβλεψη για ενίσχυση των γραμμών που εξυπηρετούν το Αεροδρόμιο, τους σταθμούς ΚΤΕΛ Κηφισού και Λιοσίων καθώς και το Λιμάνι του Πειραιά. Δρομολόγια μέσων σταθερής τροχιάς την Δευτέρα του Πάσχα: Τα μέσα σταθερής τροχιάς θα κινηθούν ως εξής σήμερα (5/5): Γραμμή 1 Μετρό: Δρομολόγια ανά 12,5′ μεταξύ 6:00 – 23:00, ανά 15′ τις υπόλοιπες ώρες Γραμμή 2 Μετρό: Δρομολόγια ανά 15′ Γραμμή 3 Μετρό: Δρομολόγια ανά 12′ (ανά 36′ τα δρομολόγια Αεροδρομίου) Τραμ: Δρομολόγια ανά 15′

Δημοσιεύθηκε στις 6 May 2024 | 9:10 am


Σήμερα είναι του Αγίου Γεωργίου – Γιατί είναι κινητή γιορτή

Τηρώντας το έθιμο για τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου, στο Καστράκι της Καλαμπάκας, αναρριχητές σκαρφαλώνουν στον βράχο και φτάνουν στο ξωκλήσι, για να κρεμάσουν τα μαντήλια που αφιερώνουν στον Άγιο. (2019) Σήμερα, σύμφωνα με το εορτολόγιο, είναι του Αγίου Γεωργίου. Πρόκειται για μία κινητή εορτή, η οποία γιορτάζεται ανάλογα από το αν έχει προηγηθεί η ημέρα του Πάσχα ή όχι της 23ης Απριλίου - ημέρα, δηλαδή, που εορτάζεται «κανονικά» η μνήμη του Αγίου.      Αγίου Γεωργίου 2023: Πότε πέφτει φέτος η γιορτή Ο Άγιος Γεώργιος (280 - 23 Απριλίου 303 μ.Χ), ήταν Ρωμαίος στρατιωτικός ελληνικής καταγωγής και αξιωματικός στη φρουρά του Ρωμαίου αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Καταδικάστηκε σε θάνατο και μαρτύρησε επειδή δεν αποκήρυξε τη χριστιανική του πίστη. Αργότερα, κατατάχθηκε ως άγιος και χριστιανός μάρτυρας.  171.000 Γιώργηδες γιορτάζουν σήμερα! Η ιστορία πίσω από το δημοφιλέστερο όνομα της Ελλάδας Ο Άγιος Γεώργιος Αποκαλείται από την Ορθόδοξη Εκκλησία Μεγαλομάρτυς και Τροπαιοφόρος, είναι από τους δημοφιλέστερους αγίους σε ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο,  καθώς είναι  Άγιος όχι μόνο της Ορθόδοξης αλλά και της Καθολικής, της Αγγλικανικής, της Λουθηρανικής και της Αρμενικής Εκκλησίας.   Αγίου Γεωργίου: Γιατί είναι «κινητή γιορτή» - Πότε γιορτάζεται Κανονικά, ο Άγιος Γεώργιος γιορτάζει στις 23 Απριλίου. Σε περίπτωση, όμως, που η 23η Απριλίου πέφτει πριν από το Πάσχα, η εορτή του Αγίου Γεωργίου μετατίθεται τη Δευτέρα του Πάσχα. Αυτό συμβαίνει καθώς κατά την περίοδο της Σαρακοστής, από Κυριακή απόγευμα έως Παρασκευή πρωί, υπάρχει πένθος. Δεν γίνονται, δηλαδή, πανηγυρικοί εορτασμοί. Οι γιορτές που συμπίπτουν τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή ή τη Μεγάλη Εβδομάδα, όπως η εορτή του Αγίου Γεωργίου ή του Αγίου Μάρκου, μετατίθενται την Κυριακή πριν από αυτές ή την εβδομάδα της Διακαινησίμου, την εβδομάδα δηλαδή μετά την Κυριακή του Πάσχα. Η ζωή του Αγίου Γεωργίου Ο Άγιος Γεώργιος γεννήθηκε μεταξύ των ετών 275-285 μ.Χ., πιθανώς στην περιοχή της Αρμενίας,  με πατέρα τον Έλληνα συγκλητικό Γερόντιο, στρατηλάτη στο αξίωμα κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Κατά την αγιογραφία ο πατέρας του Γεωργίου, καταγόταν από πλούσια και επίσημη γενιά της Καππαδοκίας. Εκεί, κατά μία εξιστόρηση, σε ένα μοναστήρι της περιοχής, ο Γεώργιος δέχθηκε το Μυστήριο του Βαπτίσματος και έγινε μέλος της Εκκλησίας. Σε παλαιό χειρόγραφο αναφέρεται ότι γεννήθηκε στη Σεβαστούπολη της Μικρής Αρμενίας, αρχικά ήταν ειδωλολάτρης και αργότερα έγινε Χριστιανός. Η μητέρα του ονομαζόταν Πολυχρονία, ήταν χριστιανή και καταγόταν από το γνωστό Λύδδα (Διάσπολη) της Παλαιστίνης. Όπως αναφέρουν οι χριστιανικές πηγές, η οικογένεια του Αγίου, όταν εκείνος ήταν σε μικρή ηλικία, μετοίκησε στη Λύδδα, λόγω του θανάτου του πατρός του. (O Άγιος Γεώργιος σε αγιογραφία)      Σε νεαρή ηλικία ο Γεώργιος κατατάχθηκε στον ρωμαϊκό στρατό. Διακρίθηκε για την τόλμη και τον ηρωισμό του και έλαβε το αξίωμα του Τριβούνου. Λίγο αργότερα, ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός τον έκανε Δούκα (διοικητή) με τον τίτλο του Κόμητος (συνταγματάρχη) στο τάγμα τον Ανικιώρων της αυτοκρατορικής φρουράς.  Το 303 μ.Χ., όταν άρχισαν οι διωγμοί του Διοκλητιανού, ο Γεώργιος δε δίστασε να ομολογήσει την χριστιανική του πίστη προκαλώντας το μένος του Διοκλητιανού, επειδή κατείχε μεγάλο αξίωμα. Αρχικά του έταξε πλούτη, γη και δούλους για να αλλαξοπιστήσει και όταν ο Γεώργιος αρνήθηκε τον υπέβαλε σε μια σειρά φρικτών βασανιστηρίων. Σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση, από όλες  τις δοκιμασίες, ο Θεός τον κράτησε θαυματουργά ζωντανό. Άγιος Γεώργιος: Γιατί τιμάται συνήθως στις 23 Απριλίου Ο Γεώργιος τελικά μαρτύρησε με αποκεφαλισμό, την Παρασκευή 23 Απριλίου του έτους 303 μ.Χ. Κατά τον υπολογισμό του χριστιανού ιστορικού και απολογητή Αγίου Ευσεβίου, η ημέρα αυτή αντιστοιχούσε στην Παρασκευή της Διακαινησίμου του Πάσχα. Οι χριστιανοί πήραν το λείψανό του και το έθαψαν μαζί με αυτό της μητέρας του, η οποία μαρτύρησε την ίδια ή την επόμενη ημέρα. Σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση, ο πιστός υπηρέτης του Γεωργίου, Πασικράτης, εκτελώντας την επιθυμία του, παρέλαβε το λείψανο του Γεωργίου, μαζί με αυτό της μητέρας του και τα μετέφερε στη Λύδδα της Παλαιστίνης. Από εκεί οι Σταυροφόροι τα μετέφεραν στη Δύση. Ο Άγιος Γεώργιος στην Παράδοση Ο Άγιος Γεώργιος θεωρείται προστάτης του Πεζικού και του Στρατού Ξηράς, ενώ είναι και ο προστάτης Άγιος της Αγγλίας. Επίσης, θεωρούνταν Άγιος προστάτης των Σταυροφόρων και των Προσκόπων.  Είναι επίσης ο προστάτης Άγιος της Μόσχας, της Αραγονίας, της Γεωργίας και της Καταλονίας, ενώ μέχρι το 18ο αιώνα ήταν και της Πορτογαλίας. Ο Άγιος Γεώργιος, όντας προστάτης Άγιος της Αγγλίας και έφιππος, θεωρείτο από το σχετικό θρύλο και ως προστάτης Άγιος των ιπποτών της Στρογγυλής Τράπεζας. Ως τροπαιοφόρος (στρατιωτικός) άγιος και ελευθερωτής συγκεντρώνει πολλέςδιηγήσεις και παραδόσεις, από τις οποίες η σπουδαιότερη είναι αυτή που μιλάει για το φόνο του δράκοντα και της σωτηρίας της βασιλοπούλας. Το θηρίο αυτό φυλούσε το νερό μιας πηγής κοντά στη Σιλήνα στη Λιβύη και το άφηνε να τρέχει μόνον όταν έβρισκε κάποιον άνθρωπο να φάει. Οι κάτοικοι της περιοχής όριζαν με κλήρο το θύμα του δράκοντα. Ολόκληροι στρατοί είχαν αντιταχθεί με αυτό το τέρας, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ο κλήρος έφερε και τη σειρά της βασιλοπούλας, την οποία έσωσε ο Άγιος Γεώργιος, φονεύοντας τον δράκο. Η γιορτή του Αγίου Γεωργίου στη Λαογραφία Σε πολλά μέρη της ελληνικής επικράτειας ο μήνας Απρίλιος, που συμβαίνει να εορτάζεται η μνήμη του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Γεωργίου, ονομάζεται και  «Αϊγιώργης»  ή «Αϊγιωργίτης».  Η εορτή του Αγίου Γεωργίου (23 Απριλίου) θεωρείται ως αρχή μίας περιόδου για διάφορες γεωργικές εργασίες. Σημαντικό έθιμο που σχετίζεται με την εορτή είναι το Κουρμπάνι, δηλαδή η τελετουργική σφαγή ζώων και διανομή του κρέατος σε κοινή εστίαση. Ποιοι γιορτάζουν την ημέρα του Αγίου Γεωργίου Συγκεκριμένα, σε αυτήν την «κινητή» γιορτή την τιμητική τους έχουν οι: Γεωργία, Γιωργία, Γεωργούλα, Γιωργούλα, Γιωργίτσα, Γίτσα, Γωγώ, Ζωρζέττα, Ζέτα, Ζέττα, Τζίνα, Γεώργιος, Γεωργής, Γιώργος, Γκόγκος, Γιώργης, Γιωργίτσης και Γιωργάκης.

Δημοσιεύθηκε στις 6 May 2024 | 9:03 am


H προσευχή μετά το Πάσχα - Ποια είναι και έως πότε λέγεται

Τα αναστάσιμα μηνύματα των Ιεραρχών / βίντεο open Ποια είναι η προσευχή του Πάσχα και έως πότε τη λέμε; Η προσευχή του Πάσχα λέγεται καθημερινά από την Κυριακή του Πάσχα έως την παραμονή της Ανάληψης του Κυρίου, δηλαδή για 40 μέρες. Πρωτομαγιά: Γιατί φτιάχνουμε μαγιάτικο στεφάνι - Τι συμβολίζει Πρόκειται για μία όμορφη και αναστάσιμη προσευχή, μεστή και πλήρης θεολογικών νοημάτων. Πασχαλινή προσευχή Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενος. Ανάστασιν Χριστού θεασάμενοι, προσκυνήσωμεν Άγιον, Κύριον, Ιησούν, τον μόνον αναμάρτητον. Τον Σταυρό σου Χριστέ, προσκυνούμεν και την αγίαν σου Ανάστασιν υμνούμεν και δοξάζομεν συ γαρ ει Θεός ημών, εκτός σου άλλον ουκ οίδαμεν, το όνομά σου ονομάζομεν. Δεύτε πάντες οι πιστοί προσκυνήσωμεν την του Χριστού αγίαν Ανάστασιν ιδού γαρ ήλθε διά του Σταυρού χαρά εν όλω τω κόσμω. Διά παντός ευλογούντες τον Κύριον, υμνούμεν την Ανάστασιν αυτού Σταυρόν γαρ υπομείνας δι’ ημάς, θανάτω θάνατον ώλεσεν. Αναστάς ο Ιησούς από του τάφου καθώς προείπεν, έδωκεν ημίν την αιώνιον ζωήν και μέγα έλεος.   Οι αργίες του 2024: Εργατική Πρωτομαγιά 1 Μαΐου (Τετάρτη) μεταφέρεται στις 7 Μαΐου Αγίου Πνεύματος 24 Ιουνίου (Δευτέρα) Κοίμηση της Θεοτόκου 15 Αυγούστου (Πέμπτη) Επέτειος του «Όχι» 28 Οκτωβρίου (Δευτέρα) Χριστούγεννα 25 Δεκεμβρίου (Τετάρτη) Σύναξη της Θεοτόκου 26 Δεκεμβρίου (Πέμπτη)

Δημοσιεύθηκε στις 6 May 2024 | 9:03 am


Oliver Heilmer. Οι αποκαλύψεις από τον διευθυντή σχεδίασης της MINI

«Το MINI Aceman είναι ένας ισχυρός παίκτης με τη δική του νεανική προσωπικότητα μέσα στη νέα οικογένεια MINI. Υιοθετεί αυτόνομη σχεδιαστική γλώσσα, είναι compact και δείχνει ευέλικτο. Με την χαρακτηριστική του εκφραστικότητα, είναι ο τέλειος καθημερινός σύντροφος για όσους εκτιμούν τον προσωπικό τρόπο έκφρασης στις αστικές περιοχές».Oliver Heilmer, επικεφαλής σχεδίασης MINI. Όταν ήρθατε στην MINI το 2017, πώς ξεκινήσατε να αναπτύσσετε ένα όραμα που θα καθοδηγούσε τα μοντέλα στο μέλλον; Με δεδομένο ότι η MINI είναι μια μάρκα με μεγάλη παράδοση, το ερώτημα που τέθηκε ήταν το εξής: Πώς μπορείς να εξελίξεις μια τέτοια μάρκα στο μέλλον; Θέλοντας να δώσουμε απάντηση σε αυτό, ανατρέξαμε στη γέννηση του κλασικού Mini για να κατανοήσουμε το πνεύμα του Sir Alec Issigonis και να εμπνευστούμε από αυτό για την κατεύθυνση της μάρκας MINI στη σύγχρονη εποχή. Το επόμενο βήμα ήταν να εξερευνήσουμε την ουσία του αρχικού Mini μαζί με την πολυσυλλεκτική ομάδα μας και να διαμορφώσουμε τη δική μας δημιουργική νοοτροπία. Αυτό αποτέλεσε τη βάση για την ανάπτυξη ενός συνολικού σχεδιαστικού οράματος της μάρκας, το οποίο θα λειτουργούσε ως κατευθυντήρια αρχή στον σχεδιασμό των νέων προϊόντων. Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση στην ανάπτυξη μιας εντελώς νέας σχεδιαστικής γλώσσας; Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν, και εξακολουθεί να είναι, η βαθιά σχέση με την μεγάλη ιστορία της μάρκας. Το πρώτο MINI ήταν μια απόλυτη ανατροπή - αλλά αυτό είναι επίσης μέρος της ιστορίας. Θα μπορούσαμε απλά να πούμε ότι το MINI είναι η ανατροπή και να αφήσουμε όλα όσα είχαν προηγηθεί καταχωνιασμένα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Αλλά αυτό θα σήμαινε ότι θα απορρίπταμε την ουσία της μάρκας. Αντί αυτού, τώρα μιλάμε για ανεξάρτητους χαρακτήρες - και το MINI Cooper είχε τη λάμψη ενός συμβόλου στα μάτια μας. Πλησιάζουμε περισσότερο στην πεμπτουσία του αρχικού μοντέλου: ένας ισχυρός χαρακτήρας, αλλά με όσο το δυνατόν λιγότερα φανταχτερά διακοσμητικά στοιχεία – αυτό που εκφράζει η φιλοσοφία «Charismatic Simplicity». Τι αντιπροσωπεύει η νέα σχεδιαστική γλώσσα « Charismatic Simplicity » του MINI και πώς αυτή αντικατοπτρίζεται στο νέο MINI Aceman; Έχει να κάνει με τον ισχυρό χαρακτήρα και με κάθε μέλος της οικογένειας που έχει τη δική του ξεχωριστή θέση στη γκάμα MINI. Για παράδειγμα, το MINI Aceman έχει μια μοναδική σχεδιαστική γλώσσα όταν το κοιτάζεις από το πλάι, και ένα μοναδικό γραφικό για τις επενδύσεις στους θόλους των τροχών. Είναι compact, ευέλικτο και δείχνει αποφασισμένο να προχωρήσει μπροστά. Αυτό είναι που αναδεικνύει αυτή τη χαρισματική πτυχή. Ταυτόχρονα, κρατήσαμε συνειδητά μακριά τα περιττά στιλιστικά στοιχεία. Η πρόκληση για εμάς ήταν να ορίσουμε έναν ξεχωριστό χαρακτήρα με όσο το δυνατόν λιγότερα σχεδιαστικά στοιχεία. Πώς θα περιγράφατε τον χαρακτήρα του MINI Aceman; Το MINI Aceman είναι ένας πρακτικός, εκφραστικός και μοναδικός σύντροφος στην καθημερινότητα. Έρχεται στον κόσμο αποτυπώνοντας μια φρέσκια και ξέγνοιαστη προσέγγιση και καταλαμβάνει κεντρική θέση στην οικογένεια MINI. Είναι ανεξάρτητο ως χαρακτήρας και μπορεί να είναι αρκετά «αιχμηρό» απευθυνόμενο σε πελάτες που -ανεξάρτητα από την ηλικία τους- εκτιμούν τον προσωπικό τρόπο έκφρασης και θέλουν να ξεχωρίζουν στις αστικές περιοχές. Το MINI Aceman είναι το πρώτο του είδους του. Τι κάνει το MINI Aceman το σημείο αναφοράς στο αστικό περιβάλλον; Το MINI Aceman ταιριάζει απόλυτα στο αστικό περιβάλλον, καθώς ερμηνεύει εκ νέου τις κλασικές αξίες MINI με τη μορφή ενός σύγχρονου, αμιγώς ηλεκτρικού crossover. Προσφέρει καθίσματα που είναι εγκατεστημένα ψηλότερα μεταφέροντας μία αίσθηση ασφάλειας, σε συνδυασμό με γενναιόδωρους χώρους, χωρίς να απολέσει στοιχεία όπως το συμπαγές μέγεθος και η ευελιξία που αποτελούν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της MINI. Από πού αντλείτε νέα έμπνευση για την ανάπτυξη των νέων μοντέλων MINI; Η έμπνευση δεν προκύπτει ποτέ τυχαία, αλλά προέρχεται από μια τακτική και στοχευμένη ανταλλαγή απόψεων μέσα στην ομάδα μας, στην οποία κάθε μέλος συνεισφέρει τις συναρπαστικές και γεμάτες έμπνευση εμπειρίες του. Ένα μέλος της ομάδας κατασκευάζει, για παράδειγμα, skateboards, ενώ ένα άλλο έχει ζήσει για δύο χρόνια σε ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος. Θα έλεγα ότι είναι ένας συνδυασμός άμεσης και έμμεσης έμπνευσης. Η έμμεση έμπνευση περιλαμβάνει ό,τι τροφοδοτεί το πνεύμα, το οποίο διαφαίνεται στα υλικά που χρησιμοποιούμε καθώς και στις επιφάνειες και τις ψηφιακές τεχνολογίες. Η άμεση έμπνευση βρίσκεται στην αρχιτεκτονική ή το στυλ, για παράδειγμα. Ωστόσο, η δημιουργική συζήτηση εντός της ομάδας είναι ζωτικής σημασίας. Πώς τα νέα, βιώσιμα υλικά επηρεάζουν τη διαδικασία σχεδίασης στην MINI; Το όραμα σχεδίασης της μάρκας μας βασίζεται στη «δημιουργική νοοτροπία» μας, η οποία αποτελείται από τέσσερις κατευθυντήριες αξίες: παράδοση, περιέργεια, υπευθυνότητα και τόλμη. Αυτές οι αξίες αντιπροσωπεύουν τις βασικές μας αρχές, όπως η κληρονομιά, η περιέργεια για το νέο, η βιωσιμότητα και το θάρρος να ξεχωρίζουμε από το πλήθος. Για εμάς, η βιωσιμότητα και η υπεύθυνη χρήση των πόρων δεν συνιστά συμβιβασμό, αλλά την εξερεύνηση νέων δυνατοτήτων στη δημιουργική μας διαδικασία. Αντί για υλικά όπως το δέρμα, χρησιμοποιούμε εναλλακτικές τεχνολογίες που επιτρέπουν μεγαλύτερη σχεδιαστική ελευθερία και εξατομίκευση, για παράδειγμα μέσω της χρήσης μοτίβων ή διχρωμίας. Η τρισδιάστατη πλέξη είναι ένα παράδειγμα ενός από τα κεντρικά στοιχεία σχεδίασης που είναι εμπνευσμένη από τη βιομηχανία αθλητικών παπουτσιών. Αντικαθιστούμε επίσης στοιχεία, όπως για παράδειγμα το χρώμιο με το νέο μας χρώμα Vibrant Silver για αισθητικούς σκοπούς. Για ποιες από τις σχεδιαστικές καινοτομίες του MINI Aceman είστε ιδιαίτερα περήφανος; Για δύο πράγματα κυρίως που αφορούν το μέγεθος. Το MINI Aceman είναι πολύ compact λόγω των πολύ μικρών προβόλων του μπροστά και πίσω. Ακόμα κι έτσι, το όχημα είναι εξαιρετικά ασφαλές. Αυτό είναι το αποτέλεσμα ενός πραγματικά εξαιρετικού μηχανολογικού σχεδιασμού. Αλλά δεν είναι μόνο τα πράγματα που είναι ορατά με το μάτι που κάνουν το ΜΙΝΙ Aceman ξεχωριστό. Θα ήθελα επίσης να κάνω ιδιαίτερη μνεία στον τρόπο με τον οποίο οι χώροι αναδεικνύονται σε όλο το εσωτερικό προκειμένου να επιτευχθεί μία όσο το δυνατόν πιο λιτή και ελαφριά αίσθηση. Υπάρχουν καθόλου κρυφά σχεδιαστικά στοιχεία που θα μπορούσε κάποιος να δει με μία πιο σχολαστική παρατήρηση; Η ιδέα με τα κρυμμένα μικρά Easter eggs προέκυψε ξέροντας ότι στους ανθρώπους αρέσουν οι εκπλήξεις. Όχι μόνο αυτές που φαίνονται, αλλά και αυτές που θα χρειαστεί να ψάξουν για να τις ανακαλύψουν. Η ψηφιακή καινοτομία επιτρέπει αυτό το είδος παιχνιδιού: για παράδειγμα, το βέλος πλοήγησης μπορεί να απεικονιστεί ως ένα μικρό MINI ή να εμφανιστεί ένας μεγάλος δίσκος που περιστρέφεται στην κεντρική διεπαφή. Και κάπως έτσι γεννήθηκε ο Spike, το ψηφιακό σκυλάκι της ΜΙΝΙ που ήταν ανέκαθεν πάντα πιστός σύντροφος της μάρκας.  Έτσι προέκυψε η ιδέα να δημιουργηθεί ένα είδος ψηφιακού συντρόφου και ο Spike μπήκε στο MINI και τώρα ζει στην οθόνη, τρόπος του λέγειν. Ποια σχεδιαστική κατεύθυνση επιθυμείτε να ακολουθήσει η MINI στο μέλλον; Ως ομάδα, πιστεύουμε ότι η «δημιουργική νοοτροπία» μας θα παραμείνει το ίδιο σημαντική για εμάς ως κατευθυντήρια αρχή για τα μελλοντικά προϊόντα. Ταυτόχρονα, θα επικεντρωθούμε ακόμη περισσότερο στην αξία της υπευθυνότητας. Περιέργεια και υπευθυνότητα - αυτές είναι οι αξίες που εισάγουμε στη φιλοσοφία της επόμενης γενιάς.  

Δημοσιεύθηκε στις 6 May 2024 | 9:00 am


Καιρός: Καλοκαίρι σήμερα - Στους 25°C ο υδράργυρος

Γενικά αίθριος αναμένεται ο καιρός σήμερα, Δευτέρα του Πάσχα, και μόνο στην ηπειρωτική χώρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν κυρίως στα ορεινά τοπικοί όμβροι και στα βόρεια πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 και μόνο στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει τους 23 με 25 βαθμούς και στα ανατολικά ηπειρωτικά κατά τόπους τους 26 με κελσι Κελσίου. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα εκδηλωθούν στα ορεινά τοπικοί όμβροι και στη δυτική Μακεδονία πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία: Από 10 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία και τη Θράκη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Καιρός: Γενικά αίθριος και μόνο τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά με πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών όμβρων ή μεμονωμένων καταιγίδων. Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες πρόσκαιρα από δυτικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία: Από 10 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις με μικρή πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών όμβρων στα ορεινά. Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις έως 5 μποφόρ στρεφόμενοι από τις μεσημβρινές ώρες βαθμιαία σε νοτίων διευθύνσεων με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία: Από 13 έως 26 βαθμούς Κελσίου. ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ Καιρός: Γενικά αίθριος. Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 και στην Κρήτη έως 23 βαθμούς Κελσίου. ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ Καιρός: Γενικά αίθριος. Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. ΘΕΣΣΑΛΙΑ Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες πρόσκαιρες νεφώσεις με πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών όμβρων στα ορεινά. Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες ανατολικοί νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία: Από 11 έως 26 με 27 βαθμούς Κελσίου. ΑΤΤΙΚΗ Καιρός: Γενικά αίθριος. Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 έως 4 και στα ανατολικά τις πρωινές ώρες από βόρειες διευθύνσεις 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 13 έως 25 βαθμούς Κελσίου. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Καιρός: Γενικά αίθριος και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις στα γύρω ορεινά. Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 έως 4 μποφόρ και το μεσημέρι - απόγευμα από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία: Από 12 έως 24 βαθμούς Κελσίου.  

Δημοσιεύθηκε στις 6 May 2024 | 8:45 am


ΟΟΣΑ: Έκρηξη άμεσων ξένων επενδύσεων 62% την τελευταία τριετία στην Ελλάδα

Οι ξένες άμεσες επενδύσεις (ΞΑΕ) στην Ελλάδα σημείωσαν μεγάλη αύξηση την τελευταία τριετία σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ (FDI in Figures). Από 4,15 δισ. δολάρια που ανήλθαν κατά μέσο όρο στην τριετία 2017-2019 έφτασαν στα 6,7 δισ. δολάρια την τριετία 2021-2023, σημειώνοντας μία αύξηση 62% καθώς η ελληνική οικονομία σημείωνε σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Το 2020, είχαν μειωθεί στα 3,2 δισ. δολάρια, αλλά αυτό οφειλόταν στην πανδημία του κορονοϊού που οδήγησε στην ανάσχεση των οικονομικών δραστηριοτήτων, με τις παγκόσμιες ΞΑΕ να κάνουν βουτιά 58% το έτος αυτό. Το 2021, οι ΞΑΕ στην Ελλάδα εκτινάχθηκαν στα 6,3 δισ. δολάρια για να φτάσουν στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 8,4 δισ. το 2022. Πέρυσι, υποχώρησαν στα 5,4 δισ. δολάρια, επίπεδο που είναι πάντως υψηλότερο σε σχέση με τα χρόνια της περιόδου 2017-2019. Αναλυτικά η έκθεση του ΟΟΣΑ για τις ξένες άμεσες επενδύσεις Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι ΞΑΕ αφορούν την απόκτηση μετοχικού κεφαλαίου, συχνά μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων ή δημιουργίας νέων παραγωγικών μονάδων, την επανεπένδυση κερδών και τον ενδοεπιχειρηματικό δανεισμό. Το συνολικό απόθεμα των ΞΑΕ (FDI Inward Position) στην Ελλάδα αυξήθηκε το 2022 στα 50,8 δισ. δολάρια ή στο 23,2% του ΑΕΠ. Θεαματική ήταν και η αύξηση των άμεσων επενδύσεων από ελληνικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό, μία εξέλιξη που αντανακλά επίσης την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας. Από μόλις 429 εκατ. δολάρια κατά μέσο όρο στην περίοδο 2017-219 εκτινάχθηκαν στα 2,8 δισ. την τριετία 2021-2023. Μάλιστα, συνέχισαν να αυξάνονται και το 2023, φθάνοντας σχεδόν τα 4 δισ. δολάρια. Το συνολικό απόθεμα των επενδύσεων από ελληνικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό (FDI Outward Position) ανερχόταν το 2022 στα 16,7 δισ. δολάρια ή στο 7,7% του ΑΕΠ. Το 2023 ήταν παγκοσμίως μία χρονιά δύσκολη για τις ΞΑΕ λόγω της επιδείνωσης του οικονομικού περιβάλλοντος - με τον πληθωρισμό και την αύξηση των επιτοκίων να επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη, ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη - και της γεωπολιτικής κατάστασης, με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κρίση στη Μέση Ανατολή να επιβαρύνουν το κλίμα. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, οι παγκόσμιες ΞΑΕ (εισερχόμενες και εξερχόμενες) μειώθηκαν κατά 7% στα 1,36 τρις. δολάρια, συνεχίζοντας την πτώση που σημείωσαν το 2022 και κινήθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο έτος σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που είχαν σημειωθεί πριν από την πανδημία. Οι επενδύσεις μειώθηκαν πέρυσι σε περισσότερα από τα δύο τρίτα των χωρών, με πιο χαρακτηριστική τη βουτιά που σημειώθηκε στην Κίνα, όπου οι άμεσες επενδύσεις στη χώρα από ξένους επενδυτές ανήλθαν σε 42 δις. δολάρια από 190 δις. το 2022. Και στην Ινδία, όμως, υπήρξε σημαντική μείωση των επενδύσεων από ξένους, με το ποσό των εισερχόμενων ΞΑΕ να ανέρχεται στα 28 δις. από σχεδόν 50 δις. δολάρια, αντίστοιχα. Οι ΗΠΑ προσελκύουν με διαφορά τις περισσότερες εισερχόμενες ξένες άμεσες επενδύσεις, με ένα συνολικό ποσό που το 2023 έφτασε τα 341,4 δις. δολάρια, όταν συνολικά στις χώρες του ΟΟΣΑ ανήλθαν σε 501,3 δις. Στη δεύτερη θέση ήταν η Βραζιλία με 63,6 δις. δολάρια και στην τρίτη ο Καναδάς με 50,3 δις. Οι ΗΠΑ κατέχουν τα σκήπτρα και όσον αφορά το απόθεμα των ξένων άμεσων επενδύσεων, τόσο των εισερχόμενων που ανερχόταν το 2023 σε 13,5 τρις. δολάρια ή στο 50,2% του αμερικανικού ΑΕΠ όσο και των εξερχόμενων που ανέρχονταν σε 9,5 τρις. ή το 35,1% του ΑΕΠ. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Κίνα στις εισερχόμενες ΞΑΕ με ένα απόθεμα 3,5 τρις. δολαρίων ή το 20,1% του ΑΕΠ της και η Ολλανδία στις εξερχόμενες με 3,4 δις. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 309% του ΑΕΠ της. Πάντως, η Κίνα έχει επίσης υψηλό απόθεμα επενδύσεων από εταιρείες της στο εξωτερικό που ανερχόταν σε 2,9 τρις. δολάρια ή το 16,6% του ΑΕΠ της. Μεγάλο ήταν το πλήγμα πέρυσι στις ΞΑΕ με τη μορφή εξαγορών και συγχωνεύσεων (M&A), οι οποίες υποχώρησαν σε χαμηλό επίπεδο 10ετίας λόγω επιδείνωσης του οικονομικού και γεωπολιτικού περιβάλλοντος. Πτωτικά κινήθηκαν και οι ΞΑΕ με τη μορφή νέων παραγωγικών μονάδων (greenfield investment), ενώ συνολικά οι ροές μετοχών παρέμειναν σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά του 2005.

Δημοσιεύθηκε στις 6 May 2024 | 8:20 am


Εορτολόγιο 6 Μαΐου: Δείτε ποιοι γιορτάζουν σήμερα!

Σήμερα, Δευτέρα 6 Μαΐου, σύμφωνα με το Εορτολόγιο, τιμούμε τη μνήμη των Γεωργίου Μεγαλομάρτυρος, Οσίου Σεραφείμ ασκήσαντος εν τω όρει Δομβούς και Προφήτου Ιώβ. Σήμερα είναι του Αγίου Γεωργίου – Γιατί είναι κινητή γιορτή Ο Άγιος Γεώργιος (280 - 23 Απριλίου 303 μ.Χ), ήταν Ρωμαίος στρατιωτικός ελληνικής καταγωγής και αξιωματικός στη φρουρά του Ρωμαίου αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Καταδικάστηκε σε θάνατο και μαρτύρησε επειδή δεν αποκήρυξε τη χριστιανική του πίστη. Αργότερα, κατατάχθηκε ως άγιος και χριστιανός μάρτυρας.  Αποκαλείται από την Ορθόδοξη Εκκλησία Μεγαλομάρτυς και Τροπαιοφόρος, είναι από τους δημοφιλέστερους αγίους σε ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο,  καθώς είναι  Άγιος όχι μόνο της Ορθόδοξης αλλά και της Καθολικής, της Αγγλικανικής, της Λουθηρανικής και της Αρμενικής Εκκλησίας.   Σήμερα γιορτάζουν οι: Σεραφείμ Σεραφειμία, Σεραφείμα, Σεραφίνα, Σεραφειμή, Σεραφειμούλα, Σεραφειμίτσα * Ιώβ Ιωβία, Ιώβη * Γεώργιος, Γεωργής, Γιώργος, Γιώργης, Γιορίκας Γεωργία, Γιωργία, Γεωργούλα, Γωγώ, Τζωρτζίνα, Γεωργιάννα * Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα.   Ανατολή ήλιου: 06:22 Δύση ήλιου: 20:20 Διάρκεια ημέρας: 13 ώρες 58 λεπτά Σελήνη 27.6 ημερών   Παγκόσμια Ημέρα κατά της Δίαιτας Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Δίαιτας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Μαΐου. Πρόκειται για έναν βρετανικής εμπνεύσεως εορτασμό, που καθιερώθηκε το 1992 από μία πρώην ανορεξική, την Μέρι Έβανς-Γιανγκ, επικεφαλής της αντιδιαιτικής καμπάνιας στη Μεγάλη Βρετανία και συγγραφέως του μπεστ σέλερ «Τα έχεις όλα, χωρίς να κάνεις δίαιτα». Μας καλεί να αποδεχθούμε το σώμα μας χωρίς κόμπλεξ, να γιορτάσουμε την ομορφιά και την ποικιλομορφία όλων των φυσικών μεγεθών του ανθρώπινου σώματος. Να κηρύξουμε μορατόριουμ μιας μέρας στη δίαιτα και στην εμμονή μας για απώλεια βάρους. Να πληροφορηθούμε τις βλαβερές συνέπειες που μπορεί να έχει μία δίαιτα αδυνατίσματος. Να συμβάλουμε στον τερματισμό των διακρίσεων κατά των υπέρβαρων συνανθρώπων μας.

Δημοσιεύθηκε στις 6 May 2024 | 12:01 am


Πάτρα: Γνωστή διαφημίστρια η 48χρονη που έπεσε με το ΙΧ της στο λιμάνι

Πάτρα: Νεκρή γυναίκα που έπεσε με το αυτοκίνητο της στη θάλασσα / SKAI  Σε σοκ βρίσκεται η τοπική κοινωνία της Πάτρας και όχι μόνο, μετά τον θάνατο μίας γυναίκας η οποία ανήμερα Κυριακής του Πάσχα έπεσε με το ΙΧ της στο λιμάνι της πόλης και ανασύρθηκε νεκρή.  Τραγωδία στην Πάτρα: Νεκρή γυναίκα που έπεσε με το αμάξι της στο λιμάνι Πρόκειται για γυναίκα ηλικίας 48 ετών, η οποία φτάνοντας στον Μόλο με το όχημά της ανέπτυξε ταχύτητα και έπεσε στη θάλασσα. Σύμφωνα με το thebest.gr, πρόκειται για γνωστή διαφημίστρια στην πόλη της Πάτρας. Όλα δείχνουν πως πρόκειται για αυτοκτονία.  Σύμφωνα με όσα κατέγραψαν οι κάμερες στο σημείο αλλά και με όσα είπαν αυτόπτες μάρτυρες, η γυναίκα οδηγούσε και ξαφνικά ανέπτυξε ταχύτητα στο αυτοκίνητό της και έπεσε για αδιευκρίνιστους λόγους στη θάλασσα, στον μόλο του Αγίου Νικολάου. 

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2024 | 11:41 pm


Συνελήφθη 35χρονος για τη φωτιά στο Μούρεσι Μαγνησίας

Ορισμένοι ασυνείδητοι φαίνεται πως δε βάζουν μυαλό με τίποτα. Ένας 35χρονος στο Πήλιο συνελήφθη το Μεγάλο Σάββατο με την κατηγορία του εμπρησμού. Εμπρησμός στον Υμηττό: Προφυλακίσθηκε ο αλλοδαπός κατηγορούμενος  Οι πυροσβέστες του Κλιμακίου Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Θεσσαλίας πέρασαν χθες χειροπέδες σ' έναν 35χρονο άνδρα, με την κατηγορία πως έκαιγε ξερόκλαδα, με αποτέλεσμα να αρπάξει μεγάλη φωτιά σε αγροτοδασική στο Μούρεσι, περιοχή του Πηλίου Μαγνησίας. Μάλιστα, λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή η πυρκαγιά ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη να εξαπλωθεί. Συνελήφθη άνδρας για εμπρησμό στον Υμηττό Ωστόσο αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, λόγω έγκαιρης κινητοποίησης της πυροσβεστικής, με 40 πυροσβέστες, ενώ επιχείρησε κι ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο τύπου Ericsson.   

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2024 | 9:49 pm


Ιερουσαλήμ: Συνελήφθη Έλληνας φρουρός στην τελετή Αφής του Αγίου Φωτός

Στην διάρκεια της τελετής Αφής του Αγίου Φωτός στην Ιερουσαλήμ συνελήφθη ο φρουρός του ελληνικού προξενείου. Με παρέμβαση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών αφέθηκε ελεύθερος.  Επίθεση με μαχαίρι στο κέντρο της Ιερουσαλήμ Το περιστατικό συνέβη στην τελετή Αφής του Αγίου Φωτός, στην Εκκλησία του Παναγίου Τάφου στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Μέλη των δυνάμεων ασφαλείας του Ισραήλ συνέλαβαν τη φρουρά του Έλληνα προξένου.   Όπως φαίνεται και στα πλάνα τον απομακρύνουν με ένταση, σχεδόν τον παίρνουν σηκωτό και μόνο λίγο μετά ένας από τους αστυνομικούς κάνει νόημα στους συναδέλφους του να ηρεμήσουν. Ισραήλ: H στιγμή της αναχαίτισης των ιρανικών drone Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα ασφαλείας ήταν πολύ αυστηρά και μόνο 4.200 πιστοί βρέθηκαν στο χώρο του Ναού και έξω από αυτόν. Ενδεικτικό είναι ότι η ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κότσηρα, πέρασε από τέσσερις ελέγχους. Ο Έλληνας αστυνομικός, που συνελήφθη ξαφνικά, είναι αποσπασμένος στο γενικό προξενείο και με παρέμβαση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών αφέθηκε ελεύθερος από τις Ισραηλινές Αρχές. Διερευνώνται οι συνθήκες υπό τις οποίες διενεργήθηκε το περιστατικό και το Υπ. Εξωτερικών θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες.   

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2024 | 9:26 pm


Μενίδι: Τον χτύπησε αδέσποτη σφαίρα ενώ γλεντούσε την Κυριακή του Πάσχα

Αδέσποτη σφαίρα στο πόδι δέχθηκε νεαρός άνδρας ενώ γλεντούσε στην αυλή του σπιτιού ενός φίλου του σήμερα το μεσημέρι στο Μενίδι. To STAR και η Κατερίνα Ρίστα εξασφάλισαν αποκλειστικές φωτογραφίες από το τραύμα που προκλήθηκε στον άνδρα αλλά και τη σφαίρα που δέχθηκε. Ο άνθρωπος είχε άγιο. Η αδέσποτη σφαίρα τον βρήκε στη γάμπα όπως φαίνεται στη  φωτογραφία ντοκουμέντο του STAR.  Στο «κόκκινο» η ανησυχία στα Άνω Λιόσια μετά την «αδέσποτη» σφαίρα! Γιόρταζε την Κυριακή του Πάσχα στην αυλή του σπιτιού ενός φίλου του στο Μενίδι. Ξαφνικά, είδε τη σφαίρα να έρχεται από ψηλά, να χτυπάει στο πάτωμα και να εξοστρακίζεται. Σε κοντινή απόσταση υπάρχει καταυλισμός Ρομά. Κάτοικοι της περιοχής καταγγέλουν στο STAR ότι από χθες το βράδυ ακούνε ανά τακτά χρονικά διαστήματα πυροβολισμούς. «Λίγο έλειψε να περάσουμε μαύρο Πάσχα», λέει ο φίλος του τραυματία στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων.  Η Αλεξία που χτυπήθηκε από αδέσποτη σφαίρα το Πάσχα μιλάει ξανά Μενίδι: «Ήρθε αδέσποτη σφαίρα και πέτυχε έναν φίλο» «Η σφαίρα ήρθε από πάνω, χτύπησε κάτω και εξοστρακίστηκε πάνω στο πόδι του. Εμένα με έξυσε, αυτόν τον πέτυχε καλά. Μαύρο Πάσχα θα κάναμε. Εδώ πάνω είναι συνηθισμένο, κάνουμε τα στραβά μάτια, αλλά τώρα δεν πάει άλλο. Δεν ήταν σφαίρα μικρού όπλου. Το είδαμε, το είδε και η αστυνομία, την έχει πάρει την σφαίρα».   

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2024 | 8:42 pm


Τραγωδία στη Θήβα: Νεκρό μωρό 1,5 έτους

Μία αδιανότητη τραγωδία σημειώθηκε ανήμερα Κυριακής του Πάσχα στη Θήβα, όταν ένα μωρό 1,5 έτους έχασε τη ζωή του χωρίς να είναι προς το παρόν γνωστές οι συνθήκες που οδήγησαν σε αυτό.  Ορκίστηκε στη Θήβα ο Στέφανος Κασσελάκης - Απόψε πάρτι για τα γενέθλιά του Σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων του Alpha, το ΕΚΑΒ έφτασε στο σημείο για να παραλάβει το μωρό το οποίο δεν είχε τις αισθήσεις του.  Όταν έφτασε στο νοσοκομείο της Χαλκίδας, διαπιστώθηκε ο θάνατός του.  Τραγωδία στη Θήβα: Νεκρή σε τροχαίο νεαρή μητέρα δύο παιδιών Ήδη διατάχθηκε νεκροψία - νεκροτομή προκειμένου να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια θανάτου του μωρού.

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2024 | 8:23 pm


«Μαύρο» για το Al Jazeera στο Ισραήλ - Έφοδος στα γραφεία του

Μέση Ανατολή: το “λουκέτο” στο Al Jazeera και τα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ / ΑΝΤ1 Η τηλεοπτική μετάδοση του Al Jazeera στο Ισραήλ κόπηκε σήμερα, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να "κλείσει" το καταριανό τηλεοπτικό δίκτυο στη χώρα και να κατασχέσει τον εξοπλισμό του, μεταδίδουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου στην Ιερουσαλήμ. Μέση Ανατολή: το “λουκέτο” στο Al Jazeera και τα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ Το Al Jazeera στα αραβικά και το Al Jazeera στα αγγλικά δείχνουν ένα μήνυμα σε μαύρο φόντο που λέει: «Σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης, η μετάδοση του δικτύου Al Jazeera αναστάληκε στο Ισραήλ».  Οι διαδικτυακοί ιστότοποι του δικτύου παραμένουν προσβάσιμοι μέσω του ισραηλινού δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Νωρίτερα, το Al Jazeera καταδίκασε την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να κλείσει το γραφείο του στο Ισραήλ, αποκαλώντας την «εγκληματική ενέργεια».  «Καταδικάζουμε αυτή την εγκληματική ενέργεια του Ισραήλ που παραβιάζει το ανθρώπινο δικαίωμα στην πρόσβαση στην πληροφορία», ανέφερε το Al Jazeera στα αραβικά σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X. Σκότωσαν Ιορδανή δημοσιογράφο του Al Jazeera με μία σφαίρα στο κεφάλι Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου αποφάσισε σήμερα τη διακοπή της λειτουργίας του Al Jazeera στο Ισραήλ όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στη Γάζα, με το επιχείρημα ότι το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ συνιστά απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2024 | 7:52 pm


Φυλακές Κορυδαλλού: Βρέθηκε όπλο σε τοίχο κελιού μετά από έφοδο

«Λαβράκι» για τις Αρχές ανήμερα Πάσχα, αφού μετά από έφοδο σε κελί των φυλακών Κορυδαλλού που είναι υπό κατασκευή, βρέθηκε όπλο σε τοίχο.  Σωφρονιστικός υπάλληλος έκρυβε κινητά & ναρκωτικά σε διπλό πάτο κατσαρόλας Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι έκαναν την έρευνα  μετά από πληροφορία που είχαν. Μία ώρα μετά την Ανάσταση, εντόπισαν το όπλο μαζί με έναν γεμιστήρα και 19 σφαίρες σε κρύπτη  σε κοινόχρηστο διάδρομο. Στη φυλακή σήμανε συναγερμός. Το βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι πώς κατάφερε κάποιος ή κάποιοι να περάσουν το όπλο από τον έλεγχο των φυλακών ο οποίος είναι εξαιρετικά αυστηρός. Η απάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ότι το όπλο έμπαινε σε πλαστικά κομμάτια μέσα στο χώρο της φυλακής και στη συνέχεια συναρμολογήθηκε.  Για την υπόθεση γίνονται ανακρίσεις προκειμενου να διερευνηθούν όχι μόνο ποιοι είναι οι δράστες που έβαλαν κομμάτι - κομμάτι το όπλο στη φυλακή αλλά και για ποιον προορίζονταν. Στην πτέρυγα όπου εντοπίστηκε βρίσκονται κυρίως αλλοδαποί κρατούμενοι.  Το δελτίο Τύπου της Αστυνομίας Μεταμεσονύχτιες ώρες, σήμερα Κυριακή 5 Μαΐου 2024, σωφρονιστικοί υπάλληλοι εντόπισαν όπλο σε κενό, υπό κατασκευή, κελί του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού. Ειδικότερα, έπειτα από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε  στους κοινόχρηστους χώρους αλλά και στο εν λόγω κελί, βρέθηκε πιστόλι και γεμιστήρας -19- φυσιγγίων, επιμελώς κρυμμένα εντός κτισμένου τοίχου. Φυλακές Κορυδαλλού: Σχεδίαζαν απόδραση δυο κρατούμενοι! Το όπλο βρέθηκε με χρήση μεταλλικού ανιχνευτή και κατόπιν διάτρησης του τοίχου, ενώ διαπιστώθηκε ότι ήταν λυμένο σε επιμέρους τμήματα, τα οποία ήταν τυλιγμένα σε -6- αυτοσχέδια δέματα. Σημειώνεται ότι το εν λόγω κελί είναι κενό από τον Αύγουστο του 2023. Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Κορυδαλλού της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πειραιά.

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2024 | 7:08 pm


Βόρεια Ήπειρος: Συνελήφθη ο δολοφόνος του ηλικιωμένου ζευγαριού Ελλήνων

Αλβανία - Δρόπολη: Ζευγάρι Ελλήνων δολοφονήθηκε μέσα στο σπίτι του / ANT1 Στα χέρια των αλβανικών Αρχών βρίσκεται πλέον ο δολοφόνος του ζευγαριού ηλικιωμένων Ελλήνων στη Δρόπολη της Βόρειας Ηπείρου.  Η είδηση μαθεύτηκε διά στόματους του διευθυντή της Τοπικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αργυροκάστρου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή του Πάσχα. Σύμφωνα με τις Αρχές, δολοφόνος του 80χρονου Κώστα και της 84χρονης Κλεονίκης Ιλία, φαίνεται πως είναι ο 69χρονος, Θωμάς Μάστορας, συγχωριανός των θυμάτων. Άγριο έγκλημα στη Βόρεια Ήπειρο: Νεκρό ζευγάρι Ελλήνων στη Δρόπολη Βόρεια Ήπειρος: Τι οδήγησε στο έγκλημα Όπως αναφέρουν οι αλβανικές Αρχές, ο 69χρονος κινήθηκε εκδικητικά καθώς είχε διαφορές με το ζευγάρι ηλικιωμένων. Ο άντρας χτύπησε το ζευγάρι με ένα αιχμηρό αντικείμενο. Στο σπίτι των ηλικιωμένων βρέθηκε μετά τον θάνατό τους μεγάλο ποσό, συγκεκριμένα 5 χιλιάδες ευρώ. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του δράστη βρέθηκε και κατασχέθηκε το αντικείμενο του εγκλήματος και ποσότητα πυρομαχικών.

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2024 | 6:26 pm


Πάσχα 2024: Πού έκανε Ανάσταση η ελληνική showbiz;

Και φέτος η ελληνική showbiz γιόρτασε το Πάσχα μακριά από την Αθήνα, με τα όμορφα νησιά μας να έχουν για άλλη μια χρονιά την τιμητική τους.  Οι επώνυμοι αδημονούσαν να έρθουν αυτές οι μέρες, προκειμένου να βρεθούν σε κάποιο ελληνικό νησί ή να ταξιδέψουν στους τόπους καταγωγής τους, για να ανταμώσουν με την οικογένειά τους. Στη Μύκονο βρέθηκαν η Δέσποινα Βανδή με τον Βασίλη Μπισμπίκη, αλλά και ο Αντώνης Σρόιτερ με την Ιωάννα Μπούκη και τις κόρες τους, Νάντια και Παυλίνα. Το νησί των Ανέμων επέλεξε για τις πασχαλινές της διακοπές και η Κατερίνα Καινούργιου. Κυκλάδες «ψήφισε» και το παρεάκι Ντορέττα Παπαδημητρίου - Fipster - Βάλια Χατζηθεοδώρου -Μαρία Σολωμού και συγκεκριμένα την Πάρο. Αντίθετα, η Σίσσυ Χρηστίδου πέρασε οικογενειακό Πάσχα στη Θεσσαλονίκη. Δείτε φωτογραφίες Fipster - Μαρία Σολωμού - Ντορέττα Παπαδημητρίου - Βάλια Χατζηθεοδώρου Σίσσυ Χρηστίδου         Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.                       Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sissy (@sissychristidou) Κατερίνα Καινούργιου Δέσποινα Βανδή - Βασίλης Μπισμπίκης Αντώνης Σρόιτερ - Ιωάννα Μπούκη Έλενα Παπαρίζου         Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.                       Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Helena Paparizou (@helenapaparizouofficial) Μαρία Καβογιάννη - Βίκυ Σταυροπούλου         Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.                       Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Βικυ Σταυροπουλου (@vickystavropoulouofficial) Ευδοκία Ρουμελιώτη          Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.                       Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Evdokia Roumelioti (@evdokia.roumelioti) Πάολα          Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.                       Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Fotis Zoglopitis (@fotiszoglo) Γαρυφαλλιά Καληφώνη – Χρήστος Μάστορας Μαρίνα Πατούλη         Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.                       Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Marina Stavraki (@marina_patoulis)  

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2024 | 6:20 pm


Ποιο ελαστικό της Continental βρέθηκε στην κορυφή

Το θερινό PremiumContact 7 βρέθηκε στην κορυφή ανεξάρτητων δοκιμών από περιοδικά αυτοκινήτου στη Μεγάλη Βρετανία, στη Σκανδιναβία και στην Πολωνία. Οι αξιολογήσεις κατανεμήθηκαν μεταξύ "Υποδειγματικού", "Ιδιαίτερα Συνιστώμενου" και "Εξαιρετικού", με 15 από τις 16 δημοσιεύσεις να κατατάσσουν το PremiumContact 7 στην 1η θέση. Τα εντυπωσιακά πλεονεκτήματά του, όσον αφορά στα χαρακτηριστικά ασφάλειας, έπαιξαν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην επίτευξη αυτών των κορυφαίων αξιολογήσεων. Το PremiumContact 7 κατάφερε σημαντικά μικρότερες αποστάσεις φρεναρίσματος από τους ανταγωνιστές του, σε βρεγμένη και στεγνή άσφαλτο. Και το Club ADAC, το βαθμολόγησε επίσης υψηλά, όσον αφορά στα περιβαλλοντικά του χαρακτηριστικά, χάρη στο μεγάλο χιλιομετρικό του ωφέλιμο.

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2024 | 6:00 pm


Σπανούλης - Χοψονίδου: Σούβλισαν τον οβελία με τα παιδιά τους

Η τρυφερή δήλωση του Βασίλη Σπανούλη για την Ολυμπία Χοψονίδου Παραδοσιακό Πάσχα μαζί με τα έξι παιδιά τους έκαναν ο Βασίλης Σπανούλης και η Ολυμπία Χοψονίδου. Πιστή στα ήθη και στα έθιμα της πατρίδας μας, η οικογένεια Σπανούλη σούβλισε τον οβελία. Ολυμπία Χοψονίδου: Η αγκαλιά και τα χρόνια πολλά στον γιο της! Παράλληλα, το ερωτευμένο ζευγάρι γιόρτασε το όνομα μιας εκ των τριών κόρης του, της Αναστασίας. Οι δυο γονείς φρόντισαν να κάνουν την ημέρα της ξεχωριστή, προσκαλώντας και φίλους της στο πασχαλινό τραπέζι.  Βασίλης Σπανούλης: Η απίστευτη ομοιότητά του με τον 14χρονο γιο του, Θανάση Το μεσημέρι της Κυριακής (05/05), η Ολυμπία Χοψονίδου ανήρτησε μια σειρά από φωτογραφίες από το οικογενειακό Πάσχα που πέρασε με τον σύζυγό της και τα παιδιά τους.   

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2024 | 5:51 pm


Στέφανος Τσιτσιπάς - Πάουλα Μπαντόσα: Χώρισαν μετά από 11 μήνες σχέσης!

Στέφανος Τσιτσιπάς και Πάουλα Μπαντόσα συνάντησαν τον Ντέιβιντ Μπέκαμ / OPEN «Τίτλοι τέλους» φαίνεται πως έπεσαν οριστικά στη σχέση του Στέφανου Τσιτσιπά και της επίσης τενίστριας, Πάουλα Μπαντόσα, όπως επιβεβαίωσε η ίδια μέσω ενός story στο προσωπικό της Instagram.  Το «φλογερό» τους ειδύλλιο διήρκεσε 11 μήνες και οι δυο τους έδειχναν πολύ ερωτευμένοι. Παρά τα πολύ δύσκολα προγράμματά τους, λόγω του tour για το οποίο ταξιδεύουν κάθε εβδομάδα σε διαφορετικό προορισμό, ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας και η Ισπανίδα πρώην αγαπημένη του έδειχναν να έχουν βρει μία ισορροπία και να περνούν πολύτιμο χρόνο μαζί.  Στέφανος Τσιτσιπάς: Το τρυφερό βίντεο για τα γενέθλια της συντρόφου του Η ανάρτηση της Μπαντόσα που επιβεβαιώνει τον χωρισμό από τον Τσιτσιπά  «Μετά από προσεκτική σκέψη και μετά από πολλές όμορφες στιγμές μαζί, ο Στέφανος κι εγώ αποφασίσαμε να χωρίσουμε τους δρόμους μας. Μοιραστήκαμε ένα ταξίδι με αγάπη και σαν φίλοι, με αμοιβαίο σεβασμό, αποφασίσαμε να πορευθούμε ο καθένας στον δικό του δρόμο. Είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη των φίλων και των οικογενειών μας. Καθώς προχωράμε προς τα νέα κεφάλαια στις ζωές μας, συνεχίζουμε να ευχόμαστε τα καλύτερα ο ένας στον άλλο», έγραψε σε ένα Instagram story της η Ισπανίδα πρώην νούμερο 2 της παγκόσμιας κατάταξης του τένις.  Στέφανος Τσιτσιπάς: Τα φιλιά με την Πάουλα Μπαντόσα στο Καλλιμάρμαρο Από τη μεριά του Στέφανου Τσιτσιπάς, προς το παρόν, δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση.            View this post on Instagram                       A post shared by team tsitsidosa ♾️ (@teamtsitsidosa) Η σχέση της Πάουλα Μπαντόσα με τον Στέφανο Τσιτσιπά απασχόλησε τον τελευταίο χρόνο πολύ τόσο τα ελληνικά, όσο και τα διεθνή ΜΜΕ. Το ζευγάρι αθλητών συγκέντρωνε τα βλέμματα επάνω του σε κάθε δημόσια εμφάνιση και δυο τους ήταν αρκετά διαχυτικοί παρά τα αδιάκριτα βλέματα.   

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2024 | 5:28 pm


Αγία Παρασκευή: Συγκλονίζει ο αδελφός της 77χρονης που «έσβησε» στη φωτιά

Τραγωδία είχαμε τα ξημερώματα στην Αγία Παρασκευή. Μια ηλικιωμένη, η οποία έμενε μόνη της, βρήκε τραγικό θάνατο όταν άγνωστο ακόμα πως λαμπάδιασε το διαμέρισμά της και παγιδεύτηκε. Ο αδελφός της άτυχης γυναίκας μίλησε στον Γιάννη Σωτηρόπουλο και το STAR. Η μαρτυρία του συγκλονίζει.  Αγία Παρασκευή: Συγκλονίζει ο αδελφός της 77χρονης που «έσβησε» μέσα στο φλεγόμενο διαμέρισμα  «Είχε πάει το βράδυ στην εκκλησία, εξομολογήθηκε, κοινώνησε και... είναι στον Παράδεισο...», λέει ο αδελφός της άτυχης γυναίκας.  Απαρηγόρητος είναι ο αδελφός της 77χρονης που ανήμερα του Πάσχα την έχασε με τόσο τραγικό τρόπο μέσα στο φλεγόμενο διαμέρισμά της, στην Αγία Παρασκευή.  «Είδα στην τηλεόραση και κατάλαβα αμέσως πως είναι το σπίτι της αδελφής μου και ήρθα αμέσως. Έμενε μόνη της...». Λίγο μετά τις 5 τα ξημερώματα γείτονες της άτυχης συνταξιούχου καθηγήτριας, η οποία διέμενε μονάχη της στο 4ο όροφο πολυκατοικίας στην οδό 28ης Οκτωβρίου, ειδοποίησαν την Πυροσβεστική, καθώς έβλεπαν το διαμερίσματα της να έχει τυλιχθεί στις φλόγες. Σύμφωνα με πληροφορίες η πυρκαγιά ξεκίνησε από το σαλόνι και επεκτάθηκε γρήγορα στα υπόλοιπα δωμάτια. Η άτυχη ηλικιωμένη φαίνεται πως προσπάθησε να απεγκλωβιστεί, ωστόσο δεν τα κατάφερε. Όταν οι πυροσβέστες μπήκαν μέσα στο διαμέρισμα την βρήκαν στην κουζίνα χωρίς τις αισθήσεις της.  Τραγωδία στην Αγία Παρασκευή: Γυναίκα βρέθηκε απανθρακωμένη μετά από φωτιά Αγία Παρασκευή: Παγιδεύτηκε στο φλεγόμενο διαμέρισμα και πνίγηκε από τους καπνούς Στο σημείο επιχείρησαν 16 πυροσβέστες, με 4 οχήματα, ανάμεσά τους και το ειδικό βραχιονοφόρο όχημα και κατάφεραν γρήγορα να ελέγξουν την πυρκαγιά, πριν εξαπλωθεί στα γειτονικά διαμερίσματα. Η 77χρονη γυναίκα, όμως, δεν κατάφερε ν' απομακρυνθεί εγκαίρως, παγιδεύτηκε μέσα στο φλεγόμενο διαμέρισμα και πνίγηκε από τους πυκνούς καπνούς.   Το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής εξετάζει το ενδεχόμενο η φωτιά να ξεκίνησε από αναμμένο κερί της Ανάστασης και πήρε γρήγορα ανεξέλεγκτες διαστάσεις, εξαιτίας των υλικών που συγκέντρωνε η ηλικιωμένη μέσα στο διαμέρισμα της.    

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2024 | 5:09 pm


Η Γαλατά προσφέρει χρυσάφι στα πόδια του Φώτη Ιωαννίδη

Αυτό που γράφτηκε πριν από λίγες ημέρες, πως ο Ευβοιώτης σέντερ φορ είναι πολύ ψηλά στην λίστα της «Τσιμπ Μπομ» για «αντι-Ικάρντι» , αποτελεί 110% πραγματικότητα. Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο sportdog.gr  

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2024 | 5:00 pm


Τραγωδία στην Πάτρα: Νεκρή γυναίκα που έπεσε με το αμάξι της στο λιμάνι

Αδιανόητο περιστατικό σημειώθηκε στην Πάτρα ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα, όταν ένα ΙΧ με οδηγό μία γυναίκα έπεσε στο λιμάνι. Πάτρα: Η στιγμή της ανακάλυψης της «καβάτζας» στο σχολείο-γιάφκα Η γυναίκα, που σύμφωνα με πληροφορίες του flamis.gr, είναι νέα ανασύρθηκε νεκρή από δύτες, ενώ κλήθηκε γερανός για να τραβήξει το αυτοκίνητό της από τον βυθό.  Σοκ στην Πάτρα: Συμμορία διακινούσε ναρκωτικά μέσα σε σχολείο!  Σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα κινούνταν με το αμάξι της στο λιμάνι, κοντά στο σημείο απ' όπου φεύγει το πλοίο προς Κεφαλονιά. Λίγο μετά έστριψε και βρέθηκε στη θάλασσα υπό άγνωστες συνθήκες.   

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2024 | 4:34 pm


Εβδομάδα της Διακαινησίμου: Τι συμβολίζει - Τα έθιμα σε όλη την Ελλάδα

Το έθιμο της «αυγομαχίας» αναβιώνει τη Δευτέρα του Πάσχα στην Καστανούσσα Σερρών- Βίντεο από ΟΡΕΝ Ξεκίνησε η Εβδομάδα της Διακαινησίμου, που αρχίζει από την Κυριακή του Πάσχα και λήγει την Κυριακή του Θωμά ή Αντίπασχα. Η κάθε μέρα της αναφέρεται ως εξής: Δευτέρα της Διακαινησίμου, Τρίτη της Διακαινησίμου κ.λπ. Πιθανότατα πήρε αυτή την ονομασία, επειδή άρχιζε η περίοδος πνευματικής αναγέννησης και ανακαίνισης για τους πιστούς, που είχαν βαπτισθεί τη νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου. Μέχρι την Κυριακή του Θωμά, οι νεοβαπτισθέντες φορούσαν λευκά ενδύματα, εξ’ ου και «Λευκή Εβδομάς». Λιτανεία τη Δευτέρα του Πάσχα στο χωριό Νύμφες της Κέρκυρας/ Eurokinissi Γιώργος Κονταρίνης Την Εβδομάδα της Διακαινησίμου επιτρέπεται η «κατάλυσις εις πάντα» (επιτρέπεται κάθε είδους τροφή), ενώ κατά τους παλαιότερους χρόνους απαγορεύονταν η εργασία και τα δημόσια θεάματα (ιπποδρομίες κ.λ.π.) καθ’ όλη τη διάρκειά της. Στο Βυζάντιο, ο εορτασμός ήταν λαμπρός και μεγαλοπρεπής. Ο αυτοκράτωρ καλούσε σε γεύμα τους φτωχούς, ενώ την Πέμπτη της Διακαινησίμου εδέχετο τον κλήρο και πρόσφερε γεύμα στον Πατριάρχη. Επίσης, τις μέρες αυτές ο ανώτατος άρχων απέλυε από τις φυλακές τους κατάδικους για ελαφρά εγκλήματα. Την Παρασκευή της Διακαινησίμου, η εκκλησία εορτάζει τη Ζωοδόχο Πηγή σε ανάμνηση των εγκαινίων από τον αυτοκράτορα Λέοντα Α’ (5ος αιώνας) του ομωνύμου θαυματουργού Ναού που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη. Σήμερα, ο ναός ονομάζεται Μπαλουκλή, από τους Τούρκους και τους Κωνσταντινουπολίτες (από τα μικρά ψάρια που υπάρχουν στην πηγή του, μπαλούκ=ψάρι). Την ημέρα αυτή γιορτάζουν ο Ζώης, η Ζωή, ο Ζήσης, ο Ζήσιμος και η Πηγή. Λιτανεία τη Δευτέρα του Πάσχα στο χωριό Νύμφες της Κέρκυρας/ Eurokinissi Γιώργος Κονταρίνης Τα έθιμα της Διακαινήσιμου Εβδομάδας Δευτέρα της Διακαινησίμου Στα Γιαννιτσά Πέλλας αναβιώνουν οι «Κουνιές». Σε επίκαιρα σημεία της πόλης στήνονται κούνιες, στις οποίες αιωρείται όποιος το επιθυμεί για το «καλό», υπέρ υγείας και πλούσιας σοδειάς. Στην Καστανούσα Σερρών και τις Κρηνίδες Καβάλας αναβιώνει το ποντιακό πασχαλινό έθιμο των «αυγομαχιών». Οι διαγωνιζόμενοι έχουν στη διάθεσή τους από τριάντα αυγά έκαστος και νικητής αναδεικνύεται αυτός που θα έχει τα λιγότερα σπασμένα αυγά. Στην Αράχωβα διεξάγεται ο παραδοσιακός αγώνας των γερόντων. Άνδρες μεγάλης ηλικίας ξεκινούν έναν αγώνα σε ανηφορικό δρόμο, από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου μέχρι τον λόφο. Πίσω τους ακολουθούν χορευτικά συγκροτήματα που τους συνοδεύουν, ενώ ακολουθούν και άλλες δοκιμασίες και αγωνίσματα, που ονομάζονται «κλέφτικα», όπως το σήκωμα της πέτρας. Στο Κτικάδο Τήνου στρώνουν το «Τραπέζι της Αγάπης», ένα γιορταστικό τραπέζι με πασχαλινά εδέσματα. Στην Ηγουμενίτσα αναβιώνει κάθε Δευτέρα του Πάσχα,  το ταφικό έθιμο με λαούτα και κλαρίνα στα μνήματα/ φωτογραφία Eurokinissi 2012 Στην Ρεντίνα αναβιώνουν τα «Μπαϊράκια». Οι κάτοικοι βγάζουν σε λιτανεία τα λάβαρα και οι πιστοί πλειοδοτούν σε χρήματα για να έχουν την τιμή να τα κρατήσουν. Στην περιοχή Πλαστήρα της Καρδίτσας τελείται τη δεύτερη μέρα του Πάσχα ένα πανάρχαιο θρησκευτικό έθιμο, «τα σίγνα»(από την λατινική λέξη «Signum» που σημαίνει κυρίως σημείο, σφράγισμα, σήμαντρο, σημαία, εικόνα.Το τελετουργικό του, που περιλαμβάνει τόσο τη λιτάνευση εικόνων και λαβάρων όσο και το «σφράγισμα» των δέντρων που είναι κοντά στα εξωκκλήσια της διαδρομής.Για τα «σφραγισμένα» δένδρα, τα οποία δεν πείραζε πλέον κανείς, οι παλαιότεροι κάτοικοι του χωριού πίστευαν ότι τους προστάτευαν από τα κακά πνεύματα. Σε πολλά χωριά τη δεύτερη μέρα της Λαμπρής μετά την εκκλησία συνηθίζουν τα ρίχνουν τα αυγά κάτω από έναν βράχο. Στο χωριό Μαργαρίτα της Εδεσσας πιστεύουν ότι αν μια χρονιά δεν ρίξουν κόκκινα αυγά στο βράχο η σοδειά τους θα καταστραφεί. Τρίτη της Διακαινησίμου Στα Μέγαρα, στην πλατεία της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη του Γαλιλαίου (ή Χορευταρά), μετά τη Θεία Λειτουργία στήνεται γλέντι με τα μέλη των λαογραφικών συλλόγων να χορεύουν τον Χορό της Τράτας. Χορεύεται αποκλειστικά από γυναίκες και πήρε το όνομά του από τη χαρακτηριστική κίνηση που κάνουν οι χορευτές και θυμίζει τράτα. Στην Ιερισσό της Χαλκιδικής αναβιώνει το έθιμο «Του μαύρου νιου τ' αλώνι». Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, οι πρεσβύτεροι αρχίζουν τον χορό. Σιγά - σιγά πιάνονται όλοι οι κάτοικοι και συχνά ο χορός έχει μήκος τετρακόσια μέτρα. Τραγουδούν και χορεύουν όλα τα πασχαλινά τραγούδια και τελειώνουν με τον Καγκελευτό χορό, που είναι η αναπαράσταση της σφαγής 400 Ιερισσιωτών από τους Τούρκους, κατά την Επανάσταση του 1821. Στα Λιμενάρια της Θάσου διατηρείται και στις μέρες μας το πανάρχαιο έθιμο «Για βρεξ’ Απρίλη μου». Οι κάτοικοι της κοινότητας και οι επισκέπτες το γιορτάζουν με δημοτικούς χορούς, ενώ σε μεγάλα τσουκάλια μαγειρεύεται κρέας με ρύζι, που στη συνέχεια μοιράζεται στους συγκεντρωμένους. Λιτανεία τη Δευτέρα του Πάσχα στο χωριό Νύμφες της Κέρκυρας/ Eurokinissi Γιώργος Κονταρίνης Στις Ελευθερές Καβάλας αναβιώνουν τα παραδοσιακά «Μαζίδια». Πρόκειται για ένα έθιμο που χρονολογείται από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Οι πιστοί μεταφέρουν εν πομπή τα εικονίσματα από τη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Ταξιάρχη, την παλαιότερη εκκλησία της περιοχής, στα «Μαζίδια», όπου βρίσκεται το γραφικό εξωκλήσι των Αγίων Ραφήλ, Ειρήνης και Νικολάου Στη συνέχεια, στην πλατεία του παλιού, παραδοσιακού οικισμού, στήνεται μεγάλο γλέντι. Το χορό αρχίζει ο ιερέας και ακολουθούν οι κάτοικοι του χωριού, που χορεύουν και τραγουδούν τρία συγκεκριμένα τραγούδια, που διασώθηκαν με το πέρασμα των χρόνων. Πέμπτη της Διακαινησίμου Στο χωριό Βώλακα της Τήνου, στο καθολικό ξωκλήσι της Παναγίας Καλαμάν, μετά τη Θεία Λειτουργία, γίνεται λαμπρό πανηγύρι, με μουσική και πασχαλινούς μεζέδες. Στη Καλή Βρύση Δράμας περιφέρεται η εικόνα της Αναστάσεως για την προστασία του χωριού από κάθε κακό και ιδιαίτερα από το χαλάζι που είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για την παραγωγή την ανοιξιάτικη περίοδο.

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2024 | 4:20 pm


Πεθανε ο τραγουδιστής Αντώνης Τουρκογιώργης

Σε ηλικία 73 ετών έφυγε από τη ζωή ο Αντώνης Τουρκογιώργης που ήταν ιδρυτικό μέλος του μουσικού συγκροτήματος «Socrates Drunk the Conium». Ο τραγουδιστής και μπασίστας και ιδρυτικό μέλος των «Socrates Drunk the Conium» αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, από το το 2010. Η δυσάρεστη είδηση ανακοινώθηκε μέσω της σελίδας που διατηρούν θαυμαστές του καλλιτέχνη στο Facebook.  «Με λύπη ανήμερα Πάσχα έμαθα το δυσάρεστο γεγονός η ροκ φωνή της Ελλάδος μας ο μουσικός τραγουδιστής ιδρυτής των Socrates drank the conium Αντώνης Τουρκογιώργης (tony power) δεν βρίσκεται ανάμεσα μας πάει στην γειτονιά των αγγέλων να βρει τους συνοδοιπόρους στην μουσική σκηνή Γιάννη Σπάθα και Νίκο Αντυπα καλό παράδεισο να έχεις αγαπημένε φίλε», έγραφε η σχετική ανάρτηση. 

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2024 | 3:50 pm


Κυριάκος Μητσοτάκης: Έκανε Ανάσταση στην Τήνο

Στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας Καρδιανής Τήνου παρακολούθησε την Ακολουθία της Αναστάσεως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη.

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2024 | 3:19 pm


Σταμάτης Κραουνάκης: Η σπάνια φωτογραφία με την Άννα Παναγιωτοπούλου

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο έχει σκορπίσει η είδηση πως η Άννα Παναγιωτοπούλου δεν είναι πια στη ζωή. Άννα Παναγιωτοπούλου: Ο έρωτας με τον Κατράκη και ο θάνατος του συζύγου της Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου (04/05) και σε ηλικία 76 ετών, η σπουδαία ηθοποιός άφησε την τελευταία της πνοή, βυθίζοντας στο πένθος τα αγαπημένα της πρόσωπα. Ο Σταμάτης Κραουνάκης ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που πληροφορήθηκαν για τον χαμό της ηθοποιού, ενημερώνοντας στη συνέχεια το διαδικτυακό του κοινό. Άννα Παναγιωτοπούλου: Το συγκινητικό «αντίο» του Θανάση Ευθυμιάδη Την Κυριακή του Πάσχα, μία μέρα μετά τον θάνατό της, ο γνωστός μουσικοσυνθέτης έστειλε δημόσιες ευχές για την Ανάσταση, δημοσιεύοντας μια σπάνια φωτογραφία με την αγαπημένη του φίλη, Άννα Παναγιωτοπούλου. «Κυριακή 5 Μαΐου 10:17 προ μεσημβρία κάπου στην Αττική. Ξημέρωσε με τη μάνα τη Δέσποινα την Ιωάννα τους αγαπημένους στο messenger και την Άννα παντού. Όλα στη θέση τους. Χρόνια πολλά παιδιά, Χριστός Ανέστη. Ξαναγυρνάμε τα ημερολόγια στη θέση τους. Ομορφιά. Πρωινό καφεδάκι. Στριφογυριστό πουράκι. Περατζάδα την μουσική της ταινίας. Τα τραγούδια για το κήτος του Βαγγέλη στο θέατρο τέχνης. νέα Σοδειά! Η Μυγδαλιά πρώτη. Και η φωτογραφία αυτή με την Άννα από την εφημερία 90. Νέοι .Αναμνήσεις. Με το καλό. Γρήγορα με αυτή την πρωινή συννεφιά να κερδίσουν τα φτερά τους. οι δικοί. Ανέστη. Αληθώς. Ο Σταμάτης Φασουλής μου το είπε και το έγραψα. «σε πηρα για κάτι δυσάρεστο» Θυμήθηκα το δευτερο βραδυ τού Ηρώδειου που τούς πήγα στον Μπαϊρακτάρη και μού έλεγε συνεχεια, Ηταν πολύ μεγάλη στιγμή για όλους μας. Άννα για πάντα», έγραψε ο Σταμάτης Κραουνάκης στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.   

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2024 | 3:10 pm


Πέθανε ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φοίβος Ιωαννίδης

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο Φοίβος Ιωαννίδης, δικηγόρος και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Την είδηση του θανάτου έκανε γνωστή ο γιος του Γιάννης Ιωαννίδης με ανάρτησή του στο Facebook. Στην ανάρτηση αυτή, αναφέρει: «Μια ζωή γεμάτη τελείωσε λίγο πριν το "Χριστός Ανέστη". Ο πατέρας μας Φοίβος Ιωαννίδης πέθανε χθες το βράδυ. Όπως είχε επιλέξει θα κηδευθεί στη γενέθλια πόλη του Σητεία σε χρόνο που θα ανακοινωθεί προσεχώς». Ο Φοίβος Ιωαννίδης, γεννήθηκε στη Σητεία στις 14 Μαρτίου 1936, υπηρέτησε ως βουλευτής Λασιθίου με το ΠΑΣΟΚ από το 1989 έως το 2004. Χρημάτισε μέλος σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ενώ ανέπτυξε από πολύ νέος πλούσια συνδικαλιστική δράση. Την περίοδο της δικτατορίας η δράση του εναντίον της χούντας ήταν έντονη και γι' αυτό συνελήφθη και φυλακίστηκε. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Λασιθίου με το ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο του 1989. Επανεξελέγη στις εκλογές του 1990, του 1993, του 199 και του 2000. Για πρώτη φορά έγινε υφυπουργός (Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων) στην κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου από τις 13 Οκτωβρίου 1993 ως τις 15 Σεπτεμβρίου 1995. Στην πρώτη κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη τον Ιανουάριο του 1996, ο Ιωαννίδης ανέλαβε υφυπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας, από τις 22 Ιανουαρίου έως την 1η Φεβρουαρίου 1996. Για τελευταία φορά ήταν υφυπουργός στην κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, από τις 30 Οκτωβρίου 1998 έως τις 13 Απριλίου 2000 (Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων). Το 2004 αποσύρθηκε από την πολιτική.

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2024 | 2:56 pm


Καλύβια: Ανδρας ακρωτηριάστηκε από βεγγαλικά το βράδυ της Ανάστασης

Ένας άνδρας έχασε δάχτυλα του χεριού του από χρήση βεγγαλικών το βράδυ της Ανάστασης, στα Καλύβια. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, στην Αττική, από τις 20:00 το Σάββατο μέχρι και τις 6:00 την Κυριακή, καταγράφηκαν πέντε περιστατικά με τραυματισμούς από βεγγαλικά. Από τους πέντε οι τρεις διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Κανείς από τους τραυματίες δεν ήταν ανήλικος. Πάνω από 100 συλλήψεις για βεγγαλικά και φωτοβολίδες Σύμφωνα με την αστυνομία, πάνω από 180.000 βεγγαλικά και κροτίδες κάθε τύπου έχουν κατασχεθεί σε ολόκληρη την επικράτεια από τα μέσα Απριλίου έως σήμερα και έχουν συλληφθεί 102 άτομα. Ενδεικτικά, συνελήφθησαν χθες τρία άτομα για παραβάσεις της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων σε Αρκαδία και Κορινθία και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, πάνω από 1.450 κροτίδες. Στο Ρέθυμνο συνελήφθη ένα άτομο, στην επιχείρηση του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν περί τις 52.800 κροτίδες.

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2024 | 2:50 pm


Δέσποινα Βανδή - Βασίλης Μπισμπίκης: Χέρι - χέρι στα σοκάκια της Μυκόνου

Δείτε τη Δέσποινα Βανδή να «λιώνει» στη γυμναστική  Μετά το τέλος της περιοδείας της στην Αυστραλία, η Δέσποινα Βανδή επέστρεψε στην Ελλάδα για να ξεκινήσει τις πασχαλινές της διακοπές. Δέσποινα Βανδή: Έφτιαξε τα περιβόητα τσουρέκια της Η γνωστή τραγουδίστρια βρίσκεται τις τελευταίες ώρες στη Μύκονο μαζί με τον σύντροφό της, Βασίλη Μπισμπίκη. Η κάμερα του Mykonos Live TV απαθανάτισε το ερωτευμένο ζευγάρι να περπατά αμέριμνο στα γραφικά σοκάκια του νησιού των Ανέμων.  Δέσποινα Βανδή - Βασίλης Μπισμπίκης: Πάσχα στη Μύκονο για το ερωτευμένο ζευγάρι /Φωτογραφία NDP Photo Agency - Νίκος Ζότος Οι δυο τους διέσχιζαν χέρι - χέρι τα στενά δρομάκια, αδιαφορώντας για τα αδιάκριτα βλέμματα. Αμέσως μετά επισκέφτηκαν γνωστό εστιατόριο στη Χώρα, όπου έφαγαν θαλασσινά.  Μπισμπίκης: «Πούλησε 50 ευρώ την πρώτη φωτογραφία με τη Δέσποινα. Ξεφτίλα!» Ο Βασίλης Μπισμπίκης δεν άφηνε το χέρι της συντρόφου του, Δέσποινας Βανδή /Φωτογραφία NDP Photo Agency - Νίκος Ζότος

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2024 | 2:40 pm


«Φως και αγάπη στις καρδιές»: Οι ευχές της Μάρας Ζαχαρέα για το Πάσχα

Δείτε στιγμιότυπα από το ταξίδι της Μάρας Ζαχαρέα στο Μαρόκο  Η Μάρα Ζαχαρέα πέρασε οικογενειακά το φετινό Πάσχα, έχοντας στο πλευρό της όλα τα αγαπημένα της πρόσωπα. Μάρα Ζαχαρέα: Βόλτα στη φύση - Ποζάρει μέσα στις μαργαρίτες Η διευθύντρια ειδήσεων και παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star, βρέθηκε το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου (04/05) στη Μητρόπολη Αθηνών, όπου παρακολούθησε την Ακολουθία της Αναστάσεως, συνοδευόμενη από τον σύζυγό της Θεόδωρο Ρουσόπουλου. Μάρα Zαχαρέα: Έτσι κυλάει η εβδομάδα της - Backstage από γραφείο και πλατό Την επόμενη μέρα δημοσίευσε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram σχετικά στιγμιότυπα, μεταξύ των οποίων και μια κοινή φωτογραφία με τον άνθρωπό της.  «Χαρούμενο Πάσχα με φως και αγάπη στις καρδιές και το μυαλό. 💛💖 Η συγχώρεση, η αλληλεγγύη και η ελπίδα ας μας οδηγούν.🙏🌼🧿🥰 Και του χρόνου με υγεία!!», έγραψε στη λεζάντα της ανάρτησής της η Μάρα Ζαχαρέα.           Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.                       Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Mara Zacharea (@marazaharea)      

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2024 | 1:55 pm


Έρημη πόλη η Αθήνα την Κυριακή του Πάσχα - Άδειοι οι δρόμοι

Έρημη πόλη είναι η Αθήνα το πρωί της Κυριακής του Πάσχα. Ο φωτογραφικός φακός αποτύπωσε σε καρέ στιγμιότυπα από την άδεια πόλη. Κεντρικοί δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας δεν θυμίζουν σε τίποτα τη συνηθισμένη, γεμάτη βουή και κίνηση, καθημερινότητα. Πάντως, όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες, αρκετοί είναι οι τουρίστες, οι οποίοι θαυμάζουν τα αξιοθέατα και χαίρονται την πόλη. Οι Αθηναίοι φέτος το Πάσχα ψήφισαν χωριά και νησιά, αναζητώντας αλλαγή παραστάσεων και στιγμές χαλάρωσης μακριά από το κλεινόν άστυ. Η μεγάλη έξοδος έγινε τη Μεγάλη Παρασκευή, όταν και ουρές χιλιομέτρων σχηματίστηκαν σε Αθηνών Κορίνθου και Αττική Οδό.

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2024 | 1:26 pm


Νικόλαος: Έτσι πέρασε το πρώτο του Πάσχα χωρίς την Τατιάνα Μπλάτνικ

Δείτε όσα αποκάλυψε η Τίνα Μεσσαροπούλου στο Happy Day για το διαζύγιο του πρώην ζευγαριού Διαφορετικό είναι το φετινο Πάσχα για τον δεύτερο γιο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και της Άννας Μαρίας, Νικόλαο, καθώς για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, το πέρασε χωρίς την Τατιάνα Μπλάτνικ.  Νικόλαος - Τατιάνα Μπλάτνικ: Η τελευταία τους φωτογραφία πριν το διαζύγιο Πριν από λίγες εβδομάδες έγινε γνωστό πως το πρώην ζευγάρι έχει τραβήξει χωριστούς δρόμους στη ζωή. Απόφαση που είχε παρθεί καιρό πριν, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Τίνας Μεσσαροπούλου, ωστόσο καθυστερούσε λόγω της ασθένειας και μετέπειτα του θανάτου του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.  Νικόλαος - Τατιάνα: Έχουν χωρίσει εδώ και καιρό -Σε νέες σχέσεις και οι δύο Όπως βλέπουμε στις φωτογραφίες που μοιράστηκε ο αδερφός του, Παύλος, ο Νικόλαος πέρασε τις Άγιες αυτές μέρες με την οικογένειά του. Μαζί τους στην Ανάσταση το Μεγάλο Σάββατο, βρίσκονταν η σύζυγος του Παύλου, Μαρί Σαντάλ, η Θεοδώρα που συνοδευόταν από τον αρραβωνιαστικό της Μάθιου Κουμάλ, αλλά και ο μικρότερος αδερφός τους, Φίλιππος με τη σύζυγό του Nina Flohr.           Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.                       Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Pavlos Crown Prince (@pavlosgreece)      

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2024 | 12:50 pm


Άναψαν οι ψησταριές - Πώς γιορτάζουν το Πάσχα σε όλη την Ελλάδα

Κυριακή του Πάσχα σήμερα και από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα αυτή την ώρα οι πιστοί τηρώντας την παράδοση σουβλίζουν τον παραδοσιακό οβελία γιορτάζοντας την Ανάσταση του Θεανθρώπου. Στη Σύμη η δημοτική αρχή του νησιού έχει βάλει στο γραφικό λιμάνι 20 σούβλες με τον παραδοσιακό οβελία για να κεράσει τους περίπου τρεις χιλιάδες τουρίστες που έχουν κατακλύσει το νησί. Ανάμεσα τους και πολλοί τουρίστες από την γειτονική Τουρκία, που γιορτάζουν και αυτοί το Ελληνικό Πάσχα. Με 16 Σούβλες γιορτάζουν το Πάσχα και στην Αράχωβα. Οι κάτοικοι βρίσκονται σε γιορτινό αναβρασμό καθώς εκτός από τις εορταστικές εκδηλώσεις για την Ανάσταση του Κυρίου, σε εξέλιξη βρίσκονται και οι τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις για το μεγάλο Πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του δήμου της περιοχής πάνω από δύο χιλιάδες σούβλες "γυρίζουν" αυτή την ώρα στις αυλές των δημοτών, στο δήμο Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας. Η Λιβαδειά είναι σκεπασμένη από ένα σύννεφο καπνού και η «τσίκνα» απλώνεται και πέρα από την πόλη, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι κάτοικοι μένουν σχεδόν άγρυπνοι για να φτιάξουν τον «λάκκο» και προτού ακόμη ξημερώσει έχουν ετοιμάσει το σημείο και τον σωρό με τα κλαδιά. Ο μεγαλύτερος της οικογένειας ή της παρέας κάνει τον σταυρό του και ανάβει τη φωτιά με τη λαμπάδα της Ανάστασης. Με αρκετή υπομονή, ραντίσματα νερού και χτυπήματα στα φλεγόμενα κλαδιά, η θράκα ετοιμάζεται και μπαίνουν πάνω τα αρνιά. Το ψήσιμο και το γλέντι κρατούν μέχρι αργά το απόγευμα, συνοδεία τοπικής μουσικής και άφθονου κρασιού. Στον δημοτικό «λάκκο», που στήνεται στην περιοχή της Κρύας, προσφέρονται δωρεάν σουβλιστό αρνί, μεζέδες και κρασί στους επισκέπτες και στους παρευρισκόμενους, ενώ συμμετέχουν παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα. Στην Υπάτη της Φθιώτιδας, οι εκδηλώσεις το Πάσχα έχουν ως επίκεντρο το προαύλιο του ναού του Αγίου Νικολάου, όπου κάθε χρόνο συγκεντρώνονται ντόπιοι και ξένοι για να χορέψουν στους ρυθμούς της ελληνικής δημοτικής παράδοσης. Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα μετά την Αγάπη ξεκινούν εκδηλώσεις με έθιμα με ιστορία χρόνων, ενώ στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, ο παπάς σέρνει τον αναστάσιμο χορό, ψάλλοντας το «Χριστός Ανέστη». Κάθε χρόνο αυτή την ημέρα, σύσσωμος ο λαός της Υπάτης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής αναβιώνει και κρατάει ζωντανό αυτό το έθιμο. Ακολουθεί λαϊκό πανηγύρι στην πλατεία με άφθονο κρασί και ντόπια ψητά. Στην Αμυγδαλιά Δωρίδας την Κυριακή του Πάσχα, όταν βγαίνουν στο προαύλιο της Εκκλησίας, πιάνονται σε χορό μόνο οι άντρες και σύμφωνα με το έθιμο, προπαντός οι πιο σεβάσμιοι, φέρνουν γύρω την εκκλησία τρεις φορές και στη συνέχεια κατεβαίνουν χορεύοντας στην πλατεία. Τον χορό παλιά ξεκινούσε πρώτα ο παπάς τραγουδώντας το τραγούδι «Σαράντα δυο Τουρκόπουλα...» Στο Λεωνίδιο Αρκαδίας, το βράδυ της Ανάστασης γεμίζει ο ουρανός από φωτεινά «αερόστατα», τα οποία ανυψώνονται από τους πιστούς κάθε ενορίας, ενώ στη Χίο, ο ρουκετοπόλεμος είναι ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην τουρκική κατοχή και τα τελευταία χρόνια προσελκύει το ενδιαφέρον των μεγάλων διεθνών μέσων ενημέρωσης. Στην Καλαμάτα και τη γειτονική Μεσσήνη, το απόγευμα της ημέρας του Πάσχα αναβιώνει το έθιμο του σαϊτοπόλεμου, που πηγάζει από τους απελευθερωτικούς αγώνες του 1821. Τα διαγωνιζόμενα «μπουλούκια», με παραδοσιακές ενδυμασίες και οπλισμένα με σαΐτες, δηλαδή με χαρτονένιους σωλήνες γεμάτους μπαρούτι, επιδίδονται σε σαϊτοπόλεμο. Η ομάδα που ξεχωρίζει, βραβεύεται. Στην Κύθνο αναβιώνει το έθιμο της κούνιας. Στην κεντρική πλατεία στήνεται μια κούνια, στην οποία κουνιούνται εναλλάξ αγόρια και κορίτσια, ντυμένα με παραδοσιακές στολές. Σύμφωνα με το έθιμο, όποιο αγόρι κουνήσει ένα κορίτσι και το αντίθετο, δεσμεύεται ενώπιων Θεού και ανθρώπων, για γάμο. Στην Κέρκυρα, η Αναστάσιμη Ακολουθία τελείται στο πάλκο της Πάνω Πλατείας. Η πομπή έρχεται από τη γειτονική εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη, των Αρχών, των Φιλαρμονικών και χιλιάδων κόσμου. Φαντασμαγορικό και μοναδικό θέαμα, όλα τα παράθυρα και τα μπαλκόνια των γύρω εξαόροφων σπιτιών ανοιχτά με κεράκια αναμμένα, ενώ σύνθεση μεγαλειώδους εικόνας είναι η πλατεία φωτισμένη από τις χιλιάδες λαμπάδες των πιστών, που παρακολουθούν την τελετή της Αναστάσεως στη μεγαλύτερη πλατεία της Ελλάδας. Η Ανάσταση γίνεται με τυμπανοκρουσίες, βεγγαλικά και πυροτεχνήματα. Οι μπάντες, μόλις τελειώσει η Ανάσταση, τριγυρνούν την πόλη παίζοντας εύθυμα εμβατήρια και ο κόσμος τρέχει ξοπίσω τους τραγουδώντας. Το γλέντι έχει μόλις αρχίσει και θα διαρκέσει μέχρι το πρωί, με τσιλίχουρδα (τοπική μαγειρίτσα), κόκκινα αυγά, φογάτσες, κολομπίνες (βενετσιάνικης προέλευσης χριστόψωμα σε σχήμα περιστεριού) και πολύ κρασί. Από τις 7 το πρωί κάθε εκκλησία, όπως συμβαίνει και με τους Επιταφίους, κάνει περιφορά της Ανάστασης στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με Φιλαρμονικές, σχολεία, προσκόπους, χορωδίες. Στην Κέρκυρα, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα, το σούβλισμα του αρνιού τη Λαμπρή εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια και δεν αποτελεί μέρος της παράδοσής της. Οι Κερκυραίοι το μεσημέρι της Λαμπρής τρώνε σούπα αυγολέμονο με 2-3 κρεατικά και αφήνουν τον οβελία για τη Δεύτερη μέρα του Πάσχα. Αυτό γίνεται διότι το στομάχι είναι αποδυναμωμένο από την πολυήμερη νηστεία και μια σούπα το βοηθά να ανακάμψει. Το απόγευμα της Κυριακής τελείται στις εκκλησίες ο «Εσπερινός της Αγάπης» ή Δεύτερη Ανάσταση (σε πολλούς ναούς τελείται το πρωί). Λέγεται έτσι, διότι οι Χριστιανοί παλαιότερα αντάλλασσαν μεταξύ τους το Φιλί της Αγάπης. Διαβάζεται περικοπή από το Ευαγγέλιο του Ιωάννη (κ19-25), που αναφέρεται στην εμφάνιση του Χριστού μετά την Ανάστασή του στους μαθητές του. Ο Θωμάς, που δεν ήταν παρών δεν πείθεται για το γεγονός και ζητά αποδείξεις. Το Ευαγγέλιο αυτό, όπου είναι δυνατό -η Μητρόπολη των Αθηνών είναι μία από τις εκκλησίες- διαβάζεται σε πολλές ξένες γλώσσες. Νωρίτερα, στις εκκλησίες, από τις 11 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, τελείται η ακολουθία της παννυχίδος, ο όρθρος και η λειτουργία του Πάσχα. Τα πρώτα λεπτά της Κυριακής του Πάσχα, αμέσως μόλις ο ιερέας εκφωνήσει το «Χριστός Ανέστη!», ο τόπος σείεται από τα βεγγαλικά, τις κροτίδες, ενώ δεν λείπουν οι πυροβολισμοί στον αέρα («μπαλωθιές»). Νωρίτερα, οι πιστοί ανάβουν τις λαμπάδες τους με το Άγιο Φως, μετά την πρόσκληση του ιερέα «Δεύτε λάβετε φως». Τα δύο αυτά εκκλησιαστικά γεγονότα συγκροτούν την «Τελετή της Αναστάσεως». Διαβάζεται περικοπή απο το Ευαγγέλιο του Μάρκου (ιστ’ 1-8), που αναφέρεται στην Ανάσταση του Κυρίου.

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2024 | 12:12 pm


Συνταγή για αρνί στον φούρνο με κριθαράκι

Η Κυριακή του Πάσχα ήρθε κι αν ψάχνεις μία διαφορετική συνταγή με πρωταγωνιστή το αρνί, εμείς ψάξαμε και βρήκαμε ένα ενδιαφέρον πιάτο το οποίο είχε φτιάξει ο Σταύρος Βαρθαλίτης πριν λίγες μέρες στην εκπομπή breakfast@star. Ταλιατέλες με «Αρνάκι Φρικασέ» O σεφ μπήκε στην κουζίνα της εκπομπής, έφτιαξε αρνί στον φούρνο με κριθαράκι  και έδειξε στους τηλεθεατές τη διαδικασία.  Υλικά για Αρνάκι με κριθαράκι · 1 κιλό αρνί · 2 κρεμμύδια ξερά · 2 καρότα · 2κ.σ. ελαιόλαδο · 1κ.γ ρίγανη · 1/2 κ.γ. κανέλα · 2 ξυλάκια κανέλας · 400γρ ντομάτα κονκασε · 1,2 λίτρα ζεστό νερό · 400γρ κριθαράκι · Αλάτι · Φρεσκοτριμμένο πιπέρι · 100γρ. παρμεζάνα Εκτέλεση για Αρνάκι με κριθαράκι · Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC. · Κόβουμε το αρνί σε κομμάτια 4εκ. και απλώνουμε πάνω από τη βάση μιας μεγάλης, φαρδιάς κατσαρόλας. · Προσθέτουμε τα κρεμμύδια σε φέτες, τα καρότα σε φέτες, το ελαιόλαδο, τη ρίγανη, τη κανέλα και τα ξυλάκια κανέλας. · Ανακατεύουμε καλά. · Ψήνουμε, ακάλυπτα, για 45 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι τη μέση. · Περιχύνουμε τις ντομάτες, το νερό, το αλάτι, το πιπέρι και σκεπάζουμε καλά και στη συνέχεια επιστρέφουμε στο φούρνο για 1 1/2ώρες, μέχρι το αρνί να είναι πολύ τρυφερό. · Αφαιρούμε τα ξυλάκια κανέλας και ανακατεύουμε το κριθαράκι. · Καλύπτουμε ξανά, στη συνέχεια μαγειρεύουμε για άλλα 20 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι τη μέση. Το κριθαράκι πρέπει να ψηθεί και η σάλτσα να πήξει. · Πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα και σερβίρουμε. Δείτε την εκπομπή breakfast@star 

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2024 | 12:10 pm


Βασίλης Κικίλιας: Πάσχα στην αγκαλιά της Μπαλατσινού και του γιου τους

Δείτε την πρόσφατη συνέντευξη της Τζένης Μπαλατσινού στον Άρη Καβατζίκη και την εκπομπή «Πάμε Δανάη» Ο Βασίλης Κικίλιας ευχήθηκε «Χριστός Ανέστη» στους διαδικτυακούς του φίλους στο Instagram με μια τρυφερή φωτογραφία. Βασίλης Κικίλιας: Το κοινό στιγμιότυπο που δημοσίευσε με την Μπαλατσινού Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, δημοσίευσε ένα τρυφερό στιγμιότυπο με την Τζένη Μπαλατσινού και τον γιο τους, όπου ποζάρουν αγκαλιασμένοι.  Μπαλατσινού: Η τρυφερή της αντίδραση στη φωτογραφία του Βασίλη Κικίλια Το αγαπημένο ζευγάρι ζει την απόλυτη ευτυχία από την ημέρα που ήρθε στη ζωή τους ο μικρός Παναγιώτης. Οι ευτυχισμένοι γονείς επέλεξαν να περάσουν και το φετινό Πάσχα οικογενειακά, έχοντας στο πλευρό τους τα αγαπημένα τους πρόσωπα.            Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.                       Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Vassilis Kikilias (@vkikilias)      

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2024 | 11:55 am


Έλενα Παπαρίζου: Ανάσταση στο Μάλμε μαζί με την ελληνική αποστολή

Η Έλενα Παπαρίζου βρίσκεται αυτές τις ημέρες στο Μάλμε, καθώς θα εμφανιστεί στον Β' Ημιτελικό της Eurovision 2024 στις 9 Μαΐου, ενώ θα ανακοινώσει και το 12άρι της Ελλάδας. Eurovision: «Εκτόξευση» για το Zari στα προγνωστικά του televoting Η αγαπημένη τραγουδίστρια έκανε Ανάσταση στη γενέτειρά της τη Σουηδία μαζί με τον Φωκά Ευαγγελινό, αλλά και τους Θανάση Αλευρά και Ζερόμ Καλούτα, οι οποίοι θα παρουσιάσουν φέτος τον μουσικό διαγωνισμό μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ. Έλενα Παπαρίζου– Μιχάλης Χατζηγιάννης: Ακυρώνουν τις κοινές τους συναυλίες; Η Έλενα Παπαρίζου μαζί με τα μέλη της ελληνικής αποστολής είπαν το «Χριστός Ανέστη» και τσούγκρισαν τα κόκκινα αυγά τους. Στη συνέχεια η ερμηνεύτρια μοιράστηκε τη στιγμή με τους διαδικτυακούς της φίλους στο Instagram.            Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.                       Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Helena Paparizou (@helenapaparizouofficial)  

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2024 | 10:56 am


Κρήτη: Έσκασε κροτίδα στο χέρι 14χρονου - Πήγε στο νοσοκομείο

Άσχημη κατάληξη είχε για έναν ανήλικο το επικίνδυνο παιχνίδι με κροτίδες, καθώς μεταφέρθηκε τραυματισμένος στο Νοσοκομείο Χανίων. Σύμφωνα με το ekriti, πρόκειται για έναν 14χρονο ο οποίος το βράδυ της Ανάστασης πέταξε κροτίδα, η οποία όμως έσκασε μέσα στο δεξί χέρι του, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στα δάχτυλα. Στο νοσοκομείο ο ανήλικος μετά τον τραυματισμό από κροτίδες Ο ανήλικος διεκομίσθη με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Χανίων όπου και νοσηλεύεται. Για το περιστατικό σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος της μητέρας του 14χρονου για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2024 | 10:30 am


Ελένη Βουλγαράκη: Η selfie με τον Φώτη Ιωαννίδη μέσα στο αυτοκίνητο

Η Ελένη Βουλγαράκη απάντησε αν την ενοχλούν τα πειράγματα του Γιώργου Λιάγκα για τον σύντροφό της /Βίντεο από Breakfast@Star Η Ελένη Βουλγαράκη έχει βρει την αγάπη στο πρόσωπο του 24χρονου άσου του Παναθηναϊκού Φώτη Ιωαννίδη. Βουλγαράκη για Ιωαννίδη: «Είμαι πολύ περήφανη, τον θαυμάζω πάρα πολύ» Οι δυο τους αρχικά προσπαθούσαν να διαφυλάξουν τη σχέση τους, ωστόσο το τελευταίο διάστημα όλο και πληθαίνουν οι κοινές εμφανίσεις τους. Βουλγαράκη για Ιωαννίδη: «Είναι αναστατωμένος πολύ, θα κινηθεί νομικά» Το ερωτευμένο ζευγάρι πέρασε το πρώτο του Πάσχα μαζί. Λίγο μετά την Ανάσταση, ο διεθνής ποδοσφαιριστής ανήρτησε μια σπάνια φωτογραφία στο Instagram με τη σύντροφό του και ραδιοφωνική παραγωγό, όπου τους βλέπουμε να ποζάρουν μέσα στο αυτοκίνητο.  Η selfie που ανέβασε ο Φώτης Ιωαννίδης με την Ελένη Βουλγαράκη  

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2024 | 10:24 am


Ανάσταση: Με κατάνυξη γιορτάστηκε σε όλη την Ελλάδα

Σε κλίμα συγκίνησης και προσμονής τελέστηκε σε όλη τη χώρα η ακολουθία της Αναστάσεως, με πλήθος πιστών να συρρέει στους ναούς για το «Χριστός Ανέστη». Στην Αθήνα, η Αναστάσιμη Αρχιεπισκοπική Θεία Λειτουργία έγινε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών, χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Συγχοροστάτησαν οι επίσκοποι Ταλαντίου Επιφάνιος και Θεσπιών Παύλος. Σε δήλωσή της η Πρόεδρος επισήμανε ότι «Με την Ανάσταση του Κυρίου η ελπίδα γεμίζει και πάλι τις ψυχές μας. Εύχομαι το αναστάσιμο φως να γίνει οδηγός όλων μας προς έναν κόσμο χωρίς πολέμους, συγκρούσεις και μίση, με αγάπη και κατανόηση προς τον συνάνθρωπο. Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά!». Στην Ακολουθία της Αναστάσεως το παρών έδωσαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της κυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛ., Νίκος Ανδρουλάκης, εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το μήνυμα του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου Σε όλους τους ναούς της Αθήνας αναγνώστηκε το πασχάλιο μήνυμα του Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας: «Χριστός Ανέστη, αδελφοί μου, και Νυν πάντα πεπλήρωται φωτός, ουρανός τε και γη και τα καταχθόνια! Η Ανάσταση του Χριστού μας έδειξε πως θα είναι ο άνθρωπος και η κτίση στα Έσχατα. Και μπορούμε να χαιρόμαστε προκαταβολικά γι' αυτό, με τη συμμετοχή μας στο μυστήριο της Εκκλησίας. Όμως, η Ιστορία είναι ακόμα δέσμια του κακού, της βίας, του θανάτου, του παραλογισμού. Είναι οι συνέπειες της επιλογής του Αδάμ που, αντί να στρέψει την αγάπη του στον Θεό, έπεσε στην αγάπη για τον εαυτό του. Το κακό δεν προϋπήρχε. Δεν προέρχεται από την ύλη. Εισήλθε στον κόσμο εξαιτίας της αμαρτίας (Ρωμ. 8:20 - 22). Από τότε η ανθρωπότητα βρίσκεται στην κοιλάδα του θανάτου (Ψαλ. 22:4). Ο κόσμος υποφέρει από κάθε μορφή βίας. Το βλέπουμε στις μέρες μας, με όλο και μεγαλύτερη ένταση ανάμεσα σε συζύγους, σε γονείς και τέκνα, σε ομάδες και παρατάξεις. Αλλά και σε λαούς, με πρόσφατες τις τραγικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Όσο ο πολιτισμός μας αναπαράγει την απομάκρυνση από τον Θεό τόσο το κακό θα επεκτείνεται και θα κυριαρχεί. Στον καθένα από εμάς εναπόκειται αν θα σπάσουμε τον δαιμονικό κύκλο της βίας και της εκδίκησης και θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Χριστού. Η βία δεν κράτησε τον Χριστό στον τάφο. Η Ανάστασή Του ήταν αποτέλεσμα της κοινωνίας Του με τον Πατέρα και το 'Αγιο Πνεύμα. Ήταν υπόθεση σχέσης και κοινωνίας. Τα προβλήματα δεν λύνονται με την ισχύ και την εξουσία αλλά με την ελευθερία και την αγάπη. Χριστός Ανέστη» H διαδρομή του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου στην Πλάκα  Το χαρμόσυνο αναστάσιμο μήνυμα μεταφέρει στη χώρα μας το Άγιο Φως το οποίο αφίχθη στις 20:06 του Μ.Σαββάτου με ειδική πτήση από το Τελ Αβίβ στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και στη συνέχεια θα διανεμηθεί σε όλη την ελληνική επικράτεια. Για τη μεταφορά του μετέβη στα Ιεροσόλυμα ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, προκειμένου να παραστεί στην τελετή Αφής του Αγίου Φωτός, στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως και να παραλάβει το Άγιο Φως από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, Θεόφιλο Γ', με τον οποίο είχε συνάντηση. Στην αποστολή μετείχαν ο Πατριαρχικός Έξαρχος στην Ελλάδα αρχιμανδρίτης Ραφαήλ και ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος για της Εκκλησία της Ελλάδος. Μετά τη σύντομη τελετή στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το Άγιο Φως μεταφέρθηκε στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου, στην Πλάκα.

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2024 | 9:07 am


Κυριακή του Πάσχα: Πώς θα κινηθούν σήμερα τα ΜΜΜ

Με ειδικά προγράμματα δρομολογίων θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και φέτος την Κυριακή του Πάσχα. Σήμερα, Κυριακή του Πάσχα για τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα εφαρμοστεί πρόγραμμα Κυριακής και Αργιών. Ανάλογα με την επιβατική κίνηση και εφόσον κριθεί αναγκαίο, για όλες τις ημέρες του Πάσχα, υπάρχει πρόβλεψη για ενίσχυση των γραμμών που εξυπηρετούν το Αεροδρόμιο, τους σταθμούς ΚΤΕΛ Κηφισού και Λιοσίων καθώς και το Λιμάνι του Πειραιά. Δρομολόγια μέσων σταθερής τροχιάς για την Κυριακή του Πάσχα Τα μέσα σταθερής τροχιάς θα κινηθούν ως εξής σήμερα (5/5): Γραμμή 1 Μετρό: Δρομολόγια ανά 12,5′ μεταξύ 6:00 – 23:00, ανά 15′ τις υπόλοιπες ώρες Γραμμή 2 Μετρό: Δρομολόγια ανά 15′ Γραμμή 3 Μετρό: Δρομολόγια ανά 12′ (ανά 36′ τα δρομολόγια Αεροδρομίου) Τραμ: Δρομολόγια ανά 15′

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2024 | 9:03 am


Κυριακή του Πάσχα: Τι γιορτάζουμε 

Για πρώτη φορά Ανάσταση της ομογένειας στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο «Σημείο Μηδέν» της Νέας Υόρκης- βίντεο ΟΡΕΝ Την Κυριακή του Πάσχα εορτάζεται σύμφωνα με το χριστιανικό εορτολόγιο η «Λαμπροφόρος και Ζωηφόρος Ανάσταση» του Ιησού Χριστού, η νίκη της ζωής επί του θανάτου.  Ανάσταση στον ιερό ναό Αγίας Τριάδας στον Πειραιά / Eurokinissi Tζούμας Κώστας Η Κυριακή του Πάσχα ονομάζεται επίσης και Πασχαλιά ή Λαμπρή.  Μεγάλη Εβδομάδα: Τι Γιορτάζουμε - Γιατί Ονομάζεται Έτσι Κατ΄εξαίρεση είναι η μοναδική Κυριακή στην οποία δεν τελείται ο όρθρος και η θεία λειτουργία νωρίς το πρωί, καθώς έχει τελεστεί τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου προς Κυριακή του Πάσχα η Ακολουθία της Παννυχίδος, δηλαδή η Ακολουθία της Ανάστασης. Η Ακολουθία κατά την οποία ακούγεται το «Χριστός Ανέστη». Το Άγιο Φως στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου στην Πλάκα/ INTIME Περιστέρης Δημήτρης Μεγάλο Σάββατο: Η Κάθοδος του Ιησού στον Άδη και η πρώτη Ανάσταση Αργότερα κατά τη διάρκεια της Κυριακής του Πάσχα τελείται ο Εσπερινός της Αγάπης. Η ονομασία προέρχεται από  την αγάπη για την οποία σταυρώθηκε ο Χριστός, γι’ αυτό και το Ευαγγέλιο διαβάζεται σε δώδεκα γλώσσες σε αρκετές εκκλησίες (κυρίως στους μητροπολιτικούς ναούς), συμβολίζοντας την ενότητα των εθνών. Με λαμπρότητα και τιμές γιορτάζεται η Ανάσταση του Κυρίου σε όλη τη χώρα/ Eurokinissi Tζούμας Κώστας Άγιο Πάσχα: To βράδυ της Ανάστασης  Ο Ευαγγελιστής Ματθαίος περιγράφει ως  εξής την Ανάσταση (σε μετάφραση του ευαγγελικού κειμένου στη Δημοτική:  «Τα χαράματα της μιας των Σαββάτων (της Κυριακής), οι Μυροφόρες μαζί με την Παναγία πήγαν στον τάφο του Ιησού. Ξαφνικά έγινε μεγάλος σεισμός και ένας Άγγελος κύλισε την πέτρα που έφραζε τον τάφο και κάθισε πάνω της. Οι στρατιώτες που φρουρούσαν τον τάφο, είχαν παραλύσει από το φόβο τους. Ο Άγγελος απευθύνθηκε στις Μυροφόρες και την Παναγία να μην φοβούνται και ότι ο Ιησούς είχε αναστηθεί. Στο μήνυμά του ο Άγγελος είπε να πάνε να ειδοποιήσουν τους μαθητές Του, για το γεγονός της Ανάστασης και να τους πουν να πάνε στη Γαλιλαία όπου και θα τους εμφανιζόταν ο Ιησούς, και έτσι έγινε. Γυρνώντας πίσω στην Ιερουσαλήμ στο μέρος που ήταν κρυμμένοι οι μαθητές, εμφανίστηκε μπροστά τους ο Χριστός. To Άγιο Φως μοιράζεται στους πιστούς και όλοι μαζί ψάλλουν το «Χριστός Ανέστη» / Eurokinissi Tζούμας Κώστας Εκείνες τον προσκύνησαν και παρακινούμενες από τον ίδιο έτρεξαν να αναγγείλουν το χαρμόσυνο γεγονός στους μαθητές του. Οι στρατιώτες ειδοποίησαν τους Γραμματείς και τους Φαρισαίους ότι ο Ιησούς αναστήθηκε. Εκείνοι τυφλωμένοι από το μίσος τους κατά του Χριστού, θεώρησαν μεγάλη ντροπή τους την Ανάσταση του Χριστού, αποφάσισαν να δωροδοκήσουν τους στρατιώτες ώστε να πουν ψέματα, ότι το σώμα του Χριστού κλάπηκε τη νύχτα από τους μαθητές Του, και δεν αναστήθηκε. Οι μαθητές πήγαν στη Γαλιλαία και εκεί τους εμφανίστηκε ο Ιησούς. Τους ευλόγησε και τους είπε να διασκορπιστούν και να διδάξουν όλα όσα τους δίδαξε. Τους έδωσε επίσης εντολή, ότι όποιος πιστεύει σε Αυτόν, να τον βαπτίζουν στο όνομα του Πατρός, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αυτό έκαναν οι μαθητές και έφτασε το Ευαγγέλιο μέχρι σήμερα». Κυριακή του Πάσχα: Πότε τη γιορτάζουμε Η εορτή του Πάσχα είναι η μεγαλύτερη κινητή εορτή, δηλαδή δεν εορτάζεται κάθε χρόνο την ίδια ημερομηνία, όπως καθορίστηκε από την Α' Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας το 325 μ.Χ. Τότε ορίστηκε ότι η Κυριακή του Πάσχα θα εορτάζεται την πρώτη Κυριακή αμέσως μετά από την πρώτη πανσέληνο που συμβαίνει αμέσως μετά από την εαρινή ισημερία της 21ης Μαρτίου.  Να σημειωθεί ότι ο ορισμός της ημερομηνίας του Πάσχα γίνεται κατ’ εξαίρεση με βάση το παλαιό ημερολόγιο, ώστε σε αντίθεση με τα Χριστούγεννα να εορτάζουν το Πάσχα στην ίδια ημερομηνία οι ορθόδοξοι σε όλες τις χώρες.   Τι τρώμε την Κυριακή του Πάσχα Το Πάσχα ή Λαμπρή για τους Έλληνες είναι η κορυφαία γιορτή του χρόνου. Γιορτάζεται σε όλη την Ελλάδα με το σούβλισμα των αρνιών που είναι το παραδοσιακό έδεσμα της ημέρας, καθώς συμβολίζουν τη θυσία του «αμνού» του Θεού.  Σούβλισμα αρνιού στις γειτονιές της Αθήνας / Φωτογραφία intime Στο τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα τσουγκρίζουμε και τα κόκκινα αυγά  (με το αυγό να είναι συμβολικά φορέας ζωής και αναγέννησης), ενώ σε αρκετά μέρη διοργανώνεται ομαδικό γλέντι, με τραγούδια και χορούς.  Τσούγκρισμα αυγών / Φωτογραφία eurokinissi Τα έθιμα του Πάσχα  Η εβδομάδα που ακολουθεί ονομάζεται Διακαινίσιμη Εβδομάδα και σύμφωνα με το Τυπικό της Εκκλησίας δεν υπάρχει νηστεία ούτε την Τετάρτη ούτε και την Παρασκευή αυτής της εβδομάδας. Τα έθιμα του Πάσχα ξεκινούν από το Μεγάλο Σάββατο. Ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου οι εκκλησίες στολίζονται με δαφνόφυλλα και ο ιερέας τα σκορπίζει μόλις πει «Ανάστα ο Θεός κρίναι την γην». Μετά την εκκλησία η νοικοκυρά ζυμώνει την κουλούρα της Λαμπρής, ενώ ο άντρας τα παλαιότερα χρόνια αναλάμβανε το σφάξιμο ή την προμήθεια του αρνιού.   Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, λίγο πριν χτυπήσουν οι καμπάνες για την εκκλησία, οι πιστοί φορούν τα ολοκαίνουργα ρούχα τους, παίρνουν τις άσπρες λαμπάδες τους για να τις ανάψουν με το Άγιο Φως και πηγαίνουν να παρακολουθήσουν την λειτουργία της Ανάστασης. Γυρίζοντας από την Ανάσταση σταυρώνουν με το Άγιο Φως  το πάνω μέρος της εξώπορτας (πηγή photodentro.gr). Oι 40 μέρες μετά το Πάσχα Οι πιστοί κυρίως στα παλιότερα χρόνια για 40 μέρες μετά το Πάσχα όταν συναντιούνταν οπουδήποτε δεν χαιρετιόντουσαν με τον συνηθισμένο τρόπο αλλά με το «Χριστός Ανέστη» και Αληθώς Ανέστη. Λιτανεία της Δεύτερης Ημέρας του Πάσχα στο χωριό Νύμφες της Κέρκυρας / Φωτογραφία eurokinissi Η Εκκλησία μας για 40 μέρες μετά το Πάσχα έχει καθιερώσει και την λεγόμενη Αναστάσιμη Προσευχή. Η Αναστάσιμη περίοδος λήγει την ημέρα της Αποδόσεως του Πάσχα, η οποία είναι πάντοτε Τετάρτη και εορτάζεται 39 ημέρες μετά το Πάσχα και μια ημέρα πριν από την εορτή της Αναλήψεως.  Την ημέρα αυτή στις εκκλησίες τελείται η τελευταία Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, η οποία είναι πανομοιότυπη με την πρώτη, δηλαδή τη βραδιά της Αναστάσεως.

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2024 | 9:00 am


Δοκιμάζουμε τη νέα Alfa Romeo Tonale 1.5T Hybrid 160 Auto

Όταν κάποιος οδηγήσει μια Alfa Romeo λένε ότι δεν αλλάζει πότε μάρκα. Από μικρό παιδί έβλεπα με θαυμασμό τα μοντέλα της να κυκλοφορούν στους δρόμους.  Η πραγματικότητα είναι μια. Ότι οι  σχεδιαστές της  θρυλικής μάρκας η οποία ιδρύθηκε το 1910, στο Μιλάνο, «ζωγράφιζαν» από τότε πάνω στις τέσσερεις ρόδες παρουσιάζοντας αμαξώματα τα οποία βρίσκονταν πολύ μπροστά από τους ανταγωνιστές τους. Μάλιστα θα τολμούσαμε να πούμε ότι ένα μοντέλο του 1990 ακόμη και σήμερα θα μπορούσε να σταθεί  σχεδιαστικά τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, επάξια απέναντι στους ανταγωνιστές του. Ζωηρά μοτέρ και σπορτίβικη οδική συμπεριφορά συμπλήρωναν το ελκυστικό πακέτο. Η επανεκκίνηση της μάρκας μετά από μια σειρά χρόνων στα οικογενειακά SUV  με την Stelvio, στην συνέχεια με την Tonale και ΄τώρα με την Junior έφεραν τα χαμόγελα πάλι πίσω στους λάτρεις της μάρκας. Με το όνομα να προέρχεται από το ομώνυμο πέρασμα στις Άλπεις, η  Alfa Romeo Tonale εκφράζεται και μέσω της ενσωμάτωσης της εξηλεκτρισμένης κίνησης στους κόλπους της Ιταλικής μάρκας, αλλά και μέσω μιας σειράς καινοτόμων χαρακτηριστικών τεχνολογίας. Πάμε λοιπόν να ξεδιπλώσουμε τις αρετές της νέας εντυπωσαικής Alfa Romeo Tonale 1.5T Hybrid 160 Auto με το σύστημα Μild Ηybrid 48-volt. Η Tonale είναι ένα εντυπωσιακό σε εμφάνιση μοντέλο και εδώ έχουμε έναν λόγο να είμαστε περήφανοι. Η Tonale φέρει σχεδιαστικά την υπογραφή του Έλληνα Αλέξανδρου Λιώκη. Όπως είχε εξηγήσει ο κ. Λιώκης κατά την παρουσίαση του μοντέλου στην Ελλάδα  η Tonale χαρακτηρίζεται από την λιτότητα στις γραμμές, τις αρμονικές αναλογίες, αλλά και τα ξεχωριστά σχεδιαστικά στοιχεία, Χαρκτηριστικά είναι  τα 3+3 full-LED φωτιστικά σώματα και το τριγωνικού σχήματος πίσω παρμπρίζ έχουν τις ρίζες τους στην ιστορία της μάρκας. Με έμπνευση από την πλούσια παράδοση της μάρκας, αλλά χωρίς ίχνος ρετρό αίσθησης, η Tonale επιβάλει την παρουσία της με έναν κομψό, όσο και διακριτικό τρόπο, αξιοποιώντας τη φιλοσοφία που εκφράζει η Ρωμαϊκή τέχνη και ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός.  Για να είμαστε πιο αναλυτικοί στο μπροστινό  μέρος το “Trilobo” -η χαρακτηριστική τριγωνική μάσκα - και το “Scudetto”η σύνθεση της μάσκας με τους αεραγωγούς κάτω από αυτήν - κυριαρχούν, δίνοντας μια ξεχωριστή και άμεσα αναγνωρίσιμη παρουσία στο δρόμο.Τα «3+3» φωτιστικά σώματα τεχνολογίας Full-LED Adaptive Matrix, είναι εμπνευσμένα από την SZ Zagato και το πρωτότυπο Proteo. Εξελιγμένα σε συνεργασία με την Marelli, το τρία τμήματα των φωτιστικών σωμάτων δημιουργούν μια χαρακτηριστική φωτεινή υπογραφή που είναι ορατή στο φως και στο σκοτάδι. Εκτός από το ξεχωριστό στιλ, τα φωτιστικά σώματα διαθέτουν δύο προηγμένες τεχνολογίες. Η πρώτη είναι η “Adaptive Driving Beam”, η οποία αυτόματα προσαρμόζει τα φώτα σύμφωνα με την ταχύτητα και τις συνθήκες οδήγησης, ενώ η δεύτερη με την ονομασία “Glare-Free High Beam Segmented Technology”, αυτόματα αναγνωρίζει την κίνηση ώστε να μην «τυφλώνει» τα άλλα οχήματα, ενώ παράλληλα στις στροφές βελτιώνει το φωτισμό για μεγαλύτερη άνεση και ασφάλεια. Η χαρακτηριστική “GT Line”, η γραμμή που διατρέχει το προφίλ του αυτοκινήτου από το πίσω μέρος μέχρι και το μπροστά, θυμίζει τη μορφή της Giulia GT, ενώ οι κομψοί όγκοι φέρνουν στη σκέψη θρυλικά μοντέλα όπως η 8C Competizione. Παρατηρώντας την από το πλάι δεν μπορούμε παρά να σταθούμε στις μαύρες ζάντες των 20 ιντσών με τις αγωνιστικές κόκκινες τετραπίστονες δαγκάνες που γεμίζουν τους θόλους των φτερών. Τα πίσω φωτιστικά σώματα ακολουθούν την ίδια λογική, με μια συνεχή φωτεινή γραμμή που αγκαλιάζει το αμάξωμα και επίσης δημιουργεί μια ξεχωριστή φωτεινή υπογραφή. Στο δυναμισμό του πίσω μέρους συμβάλει και η εμπνευσμένη από την 8C Competizione σχεδίαση του παρμπρίζ. Οι συμπαγείς διαστάσεις (4,53μ. μήκος, 1,84μ. πλάτος και 1,6μ. ύψος και μεταξόνιο: 2.636 mm. σε προιδεάζουν και για τους άνετους εσωτερικούς χώρους. Περνώντας στο εσωτερικό της Tonale εντυπωσιαζόμαστε τόσο από την σχεδίαση όσο και από την ποιότητα καθώς επικρατούν τα μαλακά ποιοτικά υλικά και δερμάτινες επενδύσεις  στην κατασκευή του ταμπλό με προσεγμένη συναρμογή που επιβεβαιώθηκε όταν κινηθήκαμε σε κακοτράχαλα οδοστρώματα. Εκεί όπου απουσίαζαν οι ενοχλητικοί τριγμοί.  Στο premium περιβάλλον συνέβαλε τόσο η ηχομόνωση όσο και η αναφορά στην ιστορία της μάρκας με διακριτικές λεπτομέρεις αναφορές στην ιστορία της Alfa Romeo. Η hi tech τεχνολογία κάνει την  εμφάνιση της με τις δύο μεγάλες οθόνες. Μπροστά μας από την θέση του οδηγού βλέπουμε τον  πλήρως ψηφιακό πίνακα οργάνων 12,25 ιντσών. με την «πιασάρικη» ονομασία “Cannocchiale”. Με αυτή την λέξη θέλουν να προσδιορίσουν την σχεδίαση του καθώς το κέλυφος του φέρει διπλή καμπύλη θυμίζοτας κυάλια.Η σχεδιαστική ταυτότητα σε παραπέμπει στα στρογγυλά όργανα που όλα τα προηγοέμενα χρόναι έφεραν τα μοντέλα της Alfa Romeo.Τον ίδιο ρόλο παίζει και η κλασσική γραμματοσειρά, στην  μια από τις τρεις επιλογές απεικόνισης των ενδείξεωντου πίνακα οργάνων. Δεν μπορούμε παρά να σταθούμε και στο  τριάκτινο σπορ τιμόνι, τα τεράστια εύχρηστα “paddles” από αλουμίνιο για τις χειροκίνητες  αλλαγές του αυτόματου κιβωτίου και στους  στρογγυλούς αεραγωγούς οι οποίοι αποτελούν τη μοντέρνα εξέλιξη άμεσα αναγνωρίσιμων στοιχείων της Alfa Romeo.Τα  μπάκετ καθίσμστα επενδεδυμένα με συνδυασμό αλκαντάρα και δέρματος με τπον κόκκινο θυρεό στα μαξιλαράκια απογειώνουν την συνολική σπορ εικόνα της Tonale. Στο κέντρο του ταμπλό συναντάμε την  κεντρική οθόνη αφής των 10,25 ιντσών με την ειδική σχεδίαση έτσι ώστε να παρέχει όλες τις πληροφορίες στον οδηγό, χωρίς να αποσπά την προσοχή του από το δρόμο. Έχει ωραία γραφικά υψηλής ανάλυσης και δεν χρειάζεσαι πολύ χρόνο για να εξοικειωθείς στο χειρισμό της. Διαθέτει navigation και πλήρη συνδεσιμότητα μέσω Android Auto ή Apple CarPlay. Μέσω αυτής γίνεται ο χειρισμός των ηλεκτρονικών συστηματων του αυτοκινήτου. Στο βασικό εξοπλισμό της Tonale περιλαμβάνεται το νέο σύστημα πολυμέσων, με προσαρμοζόμενο σύστημα Android, αναβαθμίσεις Over-the-Air (OTA) μέσω ασύρματων δικτύων, αλλά και υπηρεσίες που προσφέρονται ώστε το όχημα να είναι πάντα ενημερωμένο με τις τελευταίες εξελίξεις .Τα νέα χαρακτηριστικά στην Alfa Romeo Tonale περιλαμβάνουν το ενσωματωμένο σύστημα φωνητικών εντολών/βοήθειας, Amazon Alexa, αλλά και το “Secure Delivery Service”.Στον τομέα της εργονομίας μας άρεσε η επιλογή φυσικών διακοπτών για τον χειρισμό του  κλιματισμού. Επιπλέον η Alfa Romeo Tonale έχει την παγκόσμια αποκλειστικότητα να διαθέτει το ψηφιακό πιστοποιητικό NFT. Με την συγκατάθεση σας ως ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου, καταγράφει τα κύρια στάδια ζωής της Tonale προστατεύοντας την αξία του αυττοκινήτου και από ότι καταλαβαίνετε αυξάνοντας και την αξία του στην μεταπώληση καθώς υπάρχει ένα πλήρες και εγγυημένο ηλέκτρονικό ιστορικό. Η ομπρέλλα συστημάτων ασφαλείας με την κωδική ονομασία ADAS της Tonale περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα:“Intelligent Adaptive Cruise Control” (IACC): που διατηρεί αυτόματα σταθερή την ταχύτητα ή την μεταβάλει με βάση την κίνηση μπροστά από το όχημα.. Το“Lane Centering” (LC) και “Traffic Jam Assist”: που αυτόματα διατηρεί την ταχύτητα και την πορεία του οχήματος στο κέντρο της λωρίδας κυκλοφορίας και σε απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα.“Autonomous Emergency Braking”: που προειδοποιεί τον οδηγό σε περίπτωση επικείμενης σύγκρουσης και αν χρειαστεί ενεργοποιεί αυτόματα τα φρένα. Το σύστημα λειτουργεί και στην περίπτωση πιθανής σύγκρουσης με πεζό η ποδηλάτη. Υπάρχουν ακόμη το “Drowsy Driver Detection”: που προειδοποιεί σε περίπτωση που διαπιστώσει κόπωση του οδηγού και το “Blind Spot Detection”το οποίο  ανιχνεύει την κίνηση στα τυφλά σημεία, ενώ προειδοποιεί και στους ελιγμούς στάθμευσης σε συνεργασία με την κάμερα 360 μοιρών  υψηλής ανάλυσης. H τελευταία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στο παρκάρισμα , γιατί ενώ η θέση οδήγησης είναι ψηλή προσφέροντας καλή ορατότητα μπροστά,στο πίσω μέρο η ορατότητα είναι σχετικά περιορισμένη λόγω σχεδίασης. Να σημειώσουμε ακόμη ότι έχεις τη δυνατότητα να αλλάξεις τον ατμοσφαρικό φωτισμό σε μπλε, κίτρινη, κόκκινη, πράσινη και λευκή απόχρωση χωρίς όμως να μπορείς να επέμβεις στην  ένταση. Οι  χώροι που προσφέρει  η Τonale επιτρέπουν ακόμη και σε επιβάτες με ψηλό ανάστημα να βολευτούν με άνεση στα πίσω καθίσματα . Το πόρτμπαγκάζ προσφέρει  μεγάλη χωρητκότητα  500 λίτρων με διπλό πάτωμα.Με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων δημιουργείται ένας  επίπεδος χώρος φόρτωσης 1.550 λίτρων που προσφέρεται για μεταφορά μεγάλων αντικειμένων . Οι τεχνικοί της Alfa Romeo σε αντίθεση με ανταγωνιστές που τοποθετούν την μπαταρία στο πορτμπαγκαζ «κλέβοντας» έτσι λίτρα αποθήκευσης ,στην Tonale την τοποθέτησαν στο τούνελ μεταξύ των εμπρός επιβατών. Έτσι και τον χώρο αποκευών άφησαν ανεπηρέαστο και κατάφεραν να κρατήσουν χαμηλά και ισσοροπημένο το κέντρο βάρους προσφέροντας ακόμη καλύτερη οδική συμπεριφορά Στην «καρδιά» της Ιταλίδας συναντάμε τον τουρμπατο 4κύλινδρο1.500άρη βενζινοκινητήρα τεχνολογίας  VGT με  turbo μεταβλητής γεωμετρίας(Variable-Geometry Turbo )με σύστημα ψεκασμού με πίεση έως 350 bar και διπλό μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων .Τον ενργοποιούμε πατώντας το κουμπί που βρίκσεται πάνω στο πανέμορφο δερμάτινο τιμόνι.Η απόδοση του βενζινοκινητήρα είναι 160 ίπποι στις 5500 σ.α.λ.  και 240 Nm ροπής από τις 1500 σ.α.λ. ενώ συνδυάζεται με το ισχυρότερο ήπιο υβριδικό σύστημα της αγοράς. Ο βενζινοκινητήρας δηλαδή έχει την αμέριστη βοήθεια ενός ηλεκτροκινητήρα απόδοσης  20 ίππων και  55 Nm ροπής,. Το ηλεκτρικό μοτέρ το οποίο τροφοδοτείται από μία μπαταρία χωρητικότητας 0,8 kWh δίπλασια από την  χωρητικότητα μπαταρίας κάθε άλλο ανταγωνιστικού  μοντέλου με ήπιο υβριδικό. Η μπαταρία έχει όγκο 11 λίτρα και βάρος 14,5 κιλά. Το ήπιο υβριδικό σύστημα δίνει την δυνατότητα στην Tonale να κινηθεί και μόνο με ρεύμα σε συνθήκες πάντα χαμηλού φορτίου. Βέβαια στην πραγματικότητα η ηλεκτρική κίνηση γίνεται ουσιαστικά μόνο μέσα στην κίνηση της πόλης γεγονός που βοηθά στην μείωση της μέσης κατανάλωσης καυσίμου. Αν τώρα χρειαστείς μεγαλύτερη ισχύ στις επιταχύνσεις τότε τον βενζινοκινητήρα βοηθάει ο ηλεκτροκινητήρας, δίνοντας μια ώθηση χωρίς βέβαια να αντιλαμβάνεσαι από την θέση του οδηγού την εμπλοκή του.Η φόρτιση της μπαταρίας γίνεται είτε μέσω του ρολαρίσματος είτε μέσω του συστήματος πέδησης.  Στην πράξη τώρα με την συμπαράσταση του αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων  διπλού συμπλέκτη DCT με τις 7 σχέσεις, επιταχύνεις με άνεση,και με την επιλογή Dynamic από τα προγράμματα οδήγησης του συστήματος DNA τα 0-100 χλμ./ώρα να έρχονται σε 8,8 δευτερόλεπτα και την τελική ταχύτητα να αγγίζει τα 210 χλμ./ώρα .Επιδόσεις που ικανοποιούν αν σκεφτείτε ότι έοχυμε να κάνουμε με αμάξωμα βάρους  1.525 κιλών. Αν επιθυμείτε μεγαλύτερη συμμετοχή στην οδήγηση μπορείτε να καταφύγετε όπως είπαμε στα «χορταστικά» paddles που βρίσκονται πίσω από το τιμόνι.Μέσα στην πόλη η κατανάλωση κυμάνθηκε μεταξύ 6 και 7 λίτρων /χλμ. ενώ όταν την πιέσαμε για να δούμε τις οδηγικές αρετές της η μέγιστη τιμή που ήταν τα 8,6 λίτρα /100χλμ.Εκπομπές ρύπων CO2: 136 γρμ./χλμ. Στον δρόμο τώρα η Alaf Romeo Tonale σε κάνει να χαμογελάς . Η οδική συμπεριφορά ασφαλής και ισοοροπημένη οδική συμπεριφορά καθορίζεται από την σπορτίβικη ρύθμιση των αναρτήσεων , το στάνταρ ηλεκτρονικό μπλοκέ διαφορικό στον εμπρός άξονα και τους  μεγάλους τροχούς  των 20 ιντσών με τα ελαστικά Pirelli P Zero διαστάσεων 245/40. Η Alfa Romeo απευθύνεται ουσιαστικά στους λάτρεις της γρήγορης οδήγησης ακόμη και σε οικκογνειακά SUV. Έτσι θα εκτιμήσεις το σύστημα διεύθυνσης με τις μόλις 2,3 στροφές από άκρη σε άκρη, με την τη «σφικτή» ρύθμιση των αναρτήσεων  με τα  αμορτισέρ Κoni FSD τα οποία αλλάζουν απόσβεση ανάλογα με τη συχνότητα λειτουργίας  συνδυάζοντας κρατήματα και  με ποιοτική  κύλιση και άνεση premium κατηγορίας.Δεν αφήνουν το αμάξωμα να «πλέει» ή να γέρνει ανησυχητικά στις κλειστές  στροφές. Επιπλέον έρχονται σε υπερβολικές καταστάσεις να επέμβουν τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας για να βάλουν τα πράγματα στην θέση τους. Υπάρχει ακόμη και η δυνατότητα απενεργοποίησης μέσω του περιστροφικού διακόπτη «ESP Off» για να «παίξεις» λιγάκι παραπάνω. Η Tonale φέρει το προηγμένο σύστημα πέδησης IBS (Integrated Brake System), το οποίο επίσης εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις Giulia και Stelvio και αποτελείται από ένα ηλεκτρομηχανικό σύνολο, το οποίο συνδυάζει το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης με το παραδοσιακό σύστημα πέδησης. Έτσι τα 4 δισκόφρενα με τις τετραπίστονες δαγκάνες της Bremboμπροστά με ηλεκτρομηχανικό μηχανισμό brake-by-wire, ακολουθούν τις δυνατότητες του μοτέρ,  ακινητοποιώντας εντυπωσιακά την Tonale ανεξάρτητα με την ταχύτητα και τις συνθήκες. Κινηθήκαμε και σε εκτός δρόμου διαδρομές αλλά χωρίς υπερβολή καθώς και περιορισμένη σχετικά είναι η απόσταση των 156 mm)από το έδαφος και δεν υπάρχει τετρακίινηση για περισσότερη περιπέτεια καθώς η Tonale δεν ενδείκνυται για off-road εξερευνήσεις.Η Alfa Romeo Tonale 1.5T Hybrid 160 Auto είναι η αρχή της νέας εποχής της μάρκας που δέιχνει έτοιμη να «πονοκεφαλιάσει» τους αντιπάλους. Όμορφη, πλουσιότατη σε εξοπλισμό άνεσης και ασφάλειας, με σπορτίβικο εσωτερικό,  με μοτέρ που ταιριάζει στο στιβαρό πλαίσιο της, με σποιρτίβικη οδικη συμπεριφορά αποτελεί μια ολοκληρωμένη πρόταση σε μια δύσκολη κατηγορία. Η εγγύηση των 5 χρόνων  ή 200.000 χιλιόμετρα και το NFT, το ψηφιακό και πλήρως αδιάβλητο ιστορικό του αυτοκινήτου, είναι η απάντηση της εταιρείας σε αυτούς που αμφιβάλουν για την αξιοπιστία των μοντέλων της εταιρείας, κάτι βέβαια που υπήρχε αλλά στο μακρυνό παρελθόν.ΓΙ να την αποκτήσετε χρειάζεστε για την έκδοση Alfa Romeo Tonale SPRINT 1.5 DDCT 160HP MHEV 40500 ευρώ. Για την έκδοση VELOCE 1.5 DDCT 160HP MHEV η τιμή είναι στα 46750 ευρώ και για την έκδοση TRIBUTO 1.5 DDCT 160HP MHEV η τιμή είναι στα 50250 ευρώ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΚΟΥΜΑΣ    

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2024 | 9:00 am


Τραγωδία στην Αγία Παρασκευή: Γυναίκα βρέθηκε απανθρακωμένη μετά από φωτιά

Τραγωδία σημειώθηκε στην Αγία Παρασκευή, καθώς γυναίκα εντοπίστηκε απανθρακωμένη σε διαμέρισμα, μετά από φωτιά το πρωί της Κυριακής του Πάσχα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά ξέσπασε -για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία- σε διαμέρισμα πολυκατοικίας επί της οδού 28ης Οκτωβρίου λίγο μετά τις 6 το πρωί, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στην Πυροσβεστική. Στο σημείο έσπευσαν 16 πυροσβέστες με 4 οχήματα και ειδικό βραχιονοφόρο όχημα, για να σβήσουν τη φωτιά ώστε να μην επεκταθεί στα γύρω διαμερίσματα. Δυστυχώς όμως κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης της πυρκαγιάς, εντόπισαν στο διαμέρισμα μια ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία δυστυχώς ήταν απανθρακωμένη. #Πυρκαγιά σε διαμέρισμα επί της 28ης Οκτωβρίου, στην Αγία Παρασκευή. 🚒🚒Επιχειρούν 16 #πυροσβέστες με 4 οχήματα και ειδικό βραχιονοφόρο όχημα. — Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) May 5, 2024

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2024 | 8:22 am


Εορτολόγιο 5 Μαΐου: Δείτε ποιοι γιορτάζουν σήμερα!

Σήμερα, Κυριακή 5 Μαΐου, σύμφωνα με το Εορτολόγιο, είναι της Αγίας Ειρήνης Μεγαλομάρτυρος, του Αγίου Ειρηναίου και του Αγίου Εφραίμ Μεγαλομάρτυρος. Επίσης, είναι Κυριακή του Πάσχα. Η Ειρήνη, της οποίας το λαϊκό όνομα ήταν Πηνελόπη, γεννήθηκε στην πόλη Μαδεδλών της Περσίας και γονείς της ήταν ο έπαρχος Λικίνιος και η ευγενής Λικινία. Σε πολύ μικρή ηλικία άρχισε την εκπαίδευσή της κοντά σ’ έναν από τους πλέον σοφούς διδασκάλους της εποχής της, τον Απελλιανό, ο οποίος δίδαξε στην Πηνελόπη τη θύραθεν σοφία (αρχαιοελληνική), ενώ τη χριστιανική πίστη τη διδάχθηκε από μία χριστιανή υπηρέτρια του πατέρα της. Όταν τελείωσε η κατήχηση βαπτίσθηκε χριστιανή κι έλαβε το όνομα Ειρήνη. Μόλις ο Λικίνιος έμαθε ότι η κόρη του έγινε χριστιανή διέταξε να τη δέσουν στα πόδια ενός άγριου αλόγου για να σκοτωθεί. Αλλά από θαύμα, το άλογο στράφηκε εναντίον του και σκότωσε εκείνον. Μεγάλη ήταν η σύγχυση των παρευρισκομένων, αλλά η αγία τούς καθησύχασε κι αφού προσευχήθηκε με θέρμη, ο πατέρας της αναστήθηκε. Αμέσως βαπτίσθηκαν όλοι χριστιανοί.  Στη συνέχεια, η Ειρήνη περιόδευσε σε αρκετά μέρη, όπου δίδαξε το λόγο του Θεού κι έκανε πολλά θαύματα. Στο τέλος αποσύρθηκε σ’ ένα ερημικό μέρος έξω από την Έφεσο, όπου έζησε με προσευχή και άσκηση.   Σήμερα γιορτάζουν οι: Ειρήνη, Ρένα, Ρήνα, Ρηνιώ, Ρηνούλα, Ειρήνα, Ειρήνγκω, Ρένια * Ειρηναίος, Ρένος, Ειρηναία Εφραίμ, Εφραίμιος, Εφραίμης, Ευφραίμ, Εφραιμία, Ευφραιμία, Ευφραιμίτσα Αναστάσιος, Τάσος, Αναστάσης, Ανέστης, Αναστασία, Τασούλα * Αναστασία, Νατάσα, Νανά, Τασία, Σία, Τατία, Τάσα, Τέσα, Σάσα * Πασχαλίνα, Λίνα, Πασχαλιά, Πασχάλης Λάμπρος, Λαμπρινή, Λαμπρίνα, Λίλα * Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα.   Ανατολή ήλιου: 06:23 Δύση ήλιου: 20:19 Διάρκεια ημέρας: 13 ώρες 56 λεπτά Σελήνη 26.4 ημερών   Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου Η Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου ξεκίνησε να εορτάζεται στην Ινδία το 1998 με πρωτοβουλία του δρος Μαντάν Κατάρια, που πιστεύει στις θεραπευτικές ιδιότητες του γέλιου. Στη συνέχεια εξαπλώθηκε στις αγγλοσαξονικές χώρες, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, τις σκανδιναβικές χώρες και έκτοτε εορτάζεται την πρώτη Κυριακή κάθε Μαΐου. Μία τυπική Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου περιλαμβάνει Πορεία Ειρήνης, ασκήσεις γιόγκα με γέλιο και συγκέντρωση των συμμετεχόντων σε ανοιχτό χώρο με δραστηριότητες γέλιου και προσευχή για την Παγκόσμια Ειρήνη. Ο ιδρυτής της Παγκόσμιας Ημέρας Γέλιου δρ. Μαντάν Κατάρια σημειώνει: «Οι πολεμικές αναμετρήσεις στον κόσμο είναι αντανάκλαση του εσωτερικού πολέμου που διεξάγεται στα μυαλά των ανθρώπων. Η αιτία που δεν γελάμε πολύ σήμερα είναι επειδή δεν κατανοούμαι την αληθινή σημασία του γέλιου. Το γέλιο δεν είναι μόνο διασκέδαση και χαβαλές, αλλά και έκφραση της ευτυχίας, που μπορεί να έλθει μόνο αν κατανοήσουμε τον σκοπό της ζωής».

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2024 | 12:01 am


Χριστός Ανέστη! Το star.gr σας εύχεται «Καλό Πάσχα»!

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε στις εκκλησίες όλης της Ελλάδας η Ανάσταση του Κυρίου. Οι καμπάνες ήχησαν χαρμόσυνα το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και τα πυροτεχνήματα μετέτρεψαν τη νύχτα σε μέρα απ' άκρη σ' άκρη της χώρας.  Εκατοντάδες πιστοί παρακολούθησαν σε εκκλησίες σε όλη τη χώρα την ακολουθία της Αναστάσεως. 

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2024 | 12:01 am


Στην Αθήνα στις 12 Μαΐου ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα

Στην Αθήνα θα βρεθει στις 12 Μαΐου ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα. Την αφιξή του επιβεβαιώσε με ανάρτηση του στα social media, στέλνοντας καλεσμα στους συμπατριώτες του που ζουν στην Αθήνα να συναντηθούν μαζί του.  Πρόκειται για  μια ιδιωτική επίσκεψη του Αλβανού Πρωθυπουργού στη Αθήνα, στις 12 Μαΐου, με την οποία ανοίγει την αυλαία του προεκλογικού του αγώνα, αφού σε έναν χρόνο από τώρα έχουν εθνικές εκλογές. Για αυτό και καλεί τους συμπατριώτες του που ζουν στην χώρα μας να βρεθούν όλοι μαζί.    Ευρωεκλογές: Το παρελθόν Μπελέρη και οι αντιδράσεις Ο Έντι Ράμα θέλει να κάνει προεκλογική συγκέντρωση στην Αθήνα  Εκείνο που επιδιώκει ο Έντι Ράμα είναι να κάνει μια μεγάλη ανοιχτή προεκλογική συγκέντρωση, μόνο που ακόμη δεν έχει βρεθεί ο χώρος που θα φιλοξενήσει ένα τέτοιο γεγονός. Το κάλεσμα του σε πρώτη φάση γίνεται με ένα βίντεο στα social media το οποίο ειναι ντυμένο με ένα παραδοσιακό αλβανικό τραγούδι που μιλάει για την όμορφη και γλυκιά Αλβανία. Στο βίντεο περνάνε εικόνες από την Ακρόπόλη των Αθηνών με έναν αετό να περνά από πάνω της αλλά και στιγμιότυπα απο τις συναντήσεις του Ράμα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και  Αλέξη Τσίπρα. Μητσοτάκης: Θέμα σεβασμού του κράτους Δικαίου η υπόθεση Μπελέρη Με εμφανή διάθεση να αμβλύνει τις εντυπώσεις απο την ένταση που έχει προκαλέσει η υπόθεση Μπελέρη, παρουσιάζονται εικόνες από τη Δερβιτσάνη όπου βρίσκεται  προτομή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη αλλά και στιγμές του Έντι Ράμα σε εκδηλώσεις Βορειοηπειρωτών. Τέλος, σημειώνεται πως από την Κυβέρνηση προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο αφού η επίσκεψη του κ. Ραμα δεν έχει επίσιμο χαρακτήρα. 

Δημοσιεύθηκε στις 4 May 2024 | 10:34 pm


Θεσσαλονίκη: Στο παρελθόν του θύματος αναζητούν τους δράστες οι Αρχές

Σοκ προκαλεί στην Θεσσαλονίκη η εκτέλεση  ενός άντρα 41 ετών μέρα μεσημέρι δίπλα σε πάρκο με παιδική χαρά. Το θύμα δέχθηκε δύο πυροβολισμούς από επιβάτη αυτοκινήτου το οποίο μάλιστα οδηγούσε γυναίκα. Οι αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραστών και ως κίνητρο για τη δολοφονία βλεπουν ξεκαθάρισμα λογαρισμών. Το θύμα πάρακαρε τη μηχανή του, περπάτησε 15 μέτρα και τότε, σύμφωνα με πληροφορίες, δέχθηκε δύο πυροβολισμούς. Ο ένας στον ώμο και ο άλλος στην πλάτη. Το φονικό συνέβη ακριβώς δίπλα σε πάρκο της περιοχής και μπροστά στα έντρομα μάτια πελατών παρακείμενων καταστημάτων.  Θεσσαλονίκη: Γεωργιανός 41 ετών το θύμα - Δέχθηκε σφαίρες σε πλάτη και ώμο Οι δράστες της μαφιόζικης εκτέλεσης είχαν σχεδιάσει κάθε κίνησή τους και όλα δείχνουν ότι παρακολουθούσαν το θύμα τους. Επέβαιναν σε ένα μπορντό αυτοκίνητο χωρίς πινακίδες με οδηγό μία γυναίκα και επιβάτες δύο άντρες. Πλησίασαν τον 41χρονο με τα αρχικά Γ.Μ. και σε ελάχιστα δευτερόλεπτα τον εκτέλεσαν. Κάτοικοι άκουσαν τους πυροβολισμούς πιστεύοντας όμως στην αρχή ότι είναι κροτίδα λόγω της ημέρας. Η εκτέλεση έγινε ακριβώς μπροστά στα σπίτια τους.  Θεσσαλονίκη: Στο παρελθόν του θύματος αναζητούν τους δράστες Η περιοχή που έπεσε νεκρός ο 41χρονος αποκλείστηκε, ενώ στο σημείο έφθασε και ιατροδικαστής. Οι δράστες διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση με τις αρχές να αναζητούν το δρομολόγιο τους μέσα από κάμερες ασφαλείας στην περιοχή. Θεσσαλονίκη: Ένας νεκρός από πυροβολισμούς στη Σταυρούπολη Το θύμα, με καταγωγή από τη Ρωσία, είναι παλιός γνώριμος των αρχών καθώς έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για εκβιασμό, εμπρησμό και προστασια σε μαγαζιά. Οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι γνώριζε τους δολοφόνους του με τους οποίους όπως όλα δείχνουν έχει ανοιχτούς λογαριασμούς.    

Δημοσιεύθηκε στις 4 May 2024 | 10:03 pm


Το Άγιο Φως έφτασε στην Αθήνα - Πώς θα μεταφερθεί σε όλη τη χώρα

Σε κλίμα κατάνυξης έφθασε λίγα λεπτά μετά τις 8 στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το κρατικό αεροσκάφος που μετέφερε το Άγιο Φως από το Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα. «Εν μέσω ιδιαίτερων συνθηκών φέτος, είχαμε τη μεγάλη τιμή και ευλογία να παραστούμε στην Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα», ανέφερε σε δήλωσή του στο αεροδρόμιο, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας, επικεφαλής της ελληνικής διπλωματικής αποστολής που μετέφερε το Άγιο Φως στην Ελλάδα από το Ιεροσόλυμα. Απίστευτο ατύχημα στην Κέρκυρα - Της έπεσε μπότης στο κεφάλι! «Η ελληνική αποστολή παρέλαβε από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο το Άγιο Φως, εκφράζοντας, παράλληλα, τη στήριξη της Ελληνικής Πολιτείας στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και στη σημαντική συνεισφορά του στη διατήρηση της ελληνορθόδοξης παρουσίας στην ευρύτερη περιοχή», σημείωσε. Όπως ανέφερε, από τον αεροδρόμιο Αθηνών, το Άγιο Φως θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα, «μεταλαμπαδεύοντας το αναστάσιμο μήνυμα στον ευσεβή ελληνικό λαό» και ευχήθηκε «να φωτίσει το δρόμο της ειρήνης και της συμφιλίωσης, να φέρει πρόοδο στην πατρίδα μας, υγεία και δύναμη σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες». Μετά από μια σύντομη τελετή στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το Άγιο Φως έφτασε στις 21:00 στον πρώτο Ναό της χώρας που υποδέχεται το Άγιο Φως, το Μετόχι του Παναγίου Τάφου, στην Πλάκα. Ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου Αρχιμανδρίτης Ραφαήλ το μετέφερε με το ειδικό καντήλι, ενώ εκπρόσωποι των μητροπόλεων μεταφέρουν στη συνέχεια το Άγιο Φως στις ενορίες. Παράλληλα, ξεκίνησε το ταξίδι του για ακόμη μία χρονιά από την Αθήνα σε 16 περιοχές της Ελλάδας, ώστε να βρίσκεται εγκαίρως στις εκκλησίες για την Αναστάσιμη Ακολουθία. Κέρκυρα: Στο σπάσιμο των μπότηδων ο Στέφανος Κασσελάκης Στα Ιεροσόλυμα η ελληνική διπλωματική αποστολή Νωρίτερα σήμερα είχε μεταβεί στα Ιεροσόλυμα βρέθηκε η ελληνική διπλωματική αποστολή με επικεφαλής τον κ. Κώτσηρας, ο οποίος παρέλαβε το Άγιο Φως από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων, κ.κ. Θεόφιλο Γ'. «Ευχόμεθα αυτό το φως να φωτίζει τις διάνοιες των ανθρώπων, να θερμαίνει τις καρδιές τους, ιδιαιτέρως να φωτίζει τις διάνοιες των αρχόντων του κόσμου τούτου, οι οποίοι λαμβάνουν αποφάσεις για τις τύχες των ανθρώπων», ανέφερε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κατά την παράδοση του Αγίου Φωτός στην ελληνική αντιπροσωπεία. «Είναι μεγάλη ευλογία, μεγάλη τιμή και θέλω να τονίσω με αφορμή αυτής της ιερής παρουσίας σήμερα ότι η ελληνική πολιτεία βρίσκεται και θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και σε εσάς προσωπικά», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Κώτσηρας. Στην αποστολή για την τελετή αφής και μεταφοράς του Αγίου Φωτός μετείχαν ακόμη ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος. Μετείχαν ακόμη οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Σταμάτης, Τάσος Δημοσχάκης, Θεόφιλος Λεονταρίδης και Λάζαρος Τσαβδαρίδης, καθώς και ο βουλευτής της Νίκης Νίκος Βρεττός. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντια, εξαιτίας και του πολέμου, ενώ μέσα στον Ναό της Αναστάσεως βρέθηκαν λιγότεροι προσκυνητές, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ξεκίνησε η διανομή του σε όλη την επικράτεια Με προγραμματισμένες αλλά και έκτακτες, ειδικές πτήσεις της AEGEAN, της Olympic Air και της SKY express, το Άγιο Φως θα ταξιδέψει από την Αθήνα σε 16 περιοχές της Ελλάδας, ώστε να βρίσκεται εγκαίρως στις εκκλησίες για την Αναστάσιμη Ακολουθία.  Αθήνα - Θεσσαλονίκη Α3 126 19:45 - 20:40 Αθήνα - Ιωάννινα A3 166 20:00 - 21:15 Αθήνα - Κέρκυρα A3 286 19:20 - 20:20 Αθήνα - Αλεξανδρούπολη Α3 146 20:05 - 21:05 Αθήνα - Χανιά Α3 344 22:35 - 23:25 Αθήνα - Σάμος OA 3004 (έκτακτη, ειδική πτήση) 19:30 - 20:30 Σάμος - Λήμνος OA 3005 (έκτακτη, ειδική πτήση) 20:45 - 21:45 Αθήνα - Λάρισα OA 3000 (έκτακτη, ειδική πτήση) 19:30 - 20:20 Λάρισα - Κεφαλονιά OA 3001 (έκτακτη, ειδική πτήση) 20:35 - 21:25 Το πρόγραμμα των δρομολογίων της SKY express διαμορφώνεται ως εξής: Αθήνα - Ηράκλειο (GQ216): Αναχώρηση 20:55 - 'Αφιξη 21:45 Αθήνα - Ρόδος (GQ284): Αναχώρηση 20:20 - 'Αφιξη 21:20 Αθήνα - Μύκονος (GQ234): Αναχώρηση 20:35 - 'Αφιξη 21:20 Αθήνα - Μυτιλήνη (GQ304): Αναχώρηση 20:15 - 'Αφιξη 21:20 Αθήνα - Σαντορίνη (GQ356): Αναχώρηση 20:20 - 'Αφιξη 21:15 Αθήνα - Χίος (GQ244): Αναχώρηση 20:35 - 'Αφιξη 21:25 Αθήνα - Κύθηρα (GQ440): Αναχώρηση 21:00 - 'Αφιξη 21:50

Δημοσιεύθηκε στις 4 May 2024 | 9:24 pm


Σάμος: Είχε επιτεθεί ξανά στον πατέρα της η 49χρονη

Οικογενειακή τραγωδία στη Σάμο. Κόρη με «όπλο» έναν κάβουρα χτύπησε στο κεφάλι και σκότωσε τον πατέρας της μέσα στο σπίτι τους. Τα τελευταία χρόνια μετά τον χωρισμό της έμενε μόνιμα μαζί του στο νησί με τις εντάσεις τους να είναι συχνές. Στη φωτογραφία φαίνεται η δράστης του φονικού στη Σάμο.... Ανάστατη η κοινωνία της Σάμου με τη δολοφονία ενός 70χρονου το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου απο την ίδια του την κόρη. Η 49χρονη ειδοποίησε μόνη της τις αστυνομικές αρχές. «Ελάτε έχω σκοτώσει τον πατέρα μου», είπε τηλεφωνώντας στην αστυνομία λίγο πριν τις 8.30 σήμερα το πρωί. Περιπολικά έφτασαν στο σπίτι στην οδό 25ης Μαρτίου και εντόπισαν τον άτυχο άντρα αιμόφυρτο στο κρεβάτι με πολλαπλά τραύματα στο κεφάλι. Δίπλα ήταν η κόρη του. Οικογενειακή τραγωδία στη Σάμο: 49χρονη σκότωσε τον πατέρα της Σάμος: Είχε χτυπήσει ξανά τον πατέρα της τα Χριστούγεννα Η δράστης τα τελευταία 15 χρόνια, απο τότε που είχε χωρίσει, έμενε το περισσότερο διάστημα με τον πατέρα της στο νησί. Συγγενείς λένε ότι τον είχε χτυπήσει ξανά πριν λίγους μήνες. Η γυναίκα στο παρλεθόν έχει νοσηλευθεί για ψυχιατρικούς λόγους. «Τον είχε ξαναχτυπήσει τον πατέρα της τα Χριστούγεννα. Το κορίτσι αυτό είναι πολύ άρρωστο, έχει ένας είδος σχιζοφρένειας, τώρα χρόνια και δεν έπαιρνε τα φάρμακά της», λέει στο STAR συγγενής θύματος.  Σάμος: Νόμιζε ότι τη δηλητηριάζει ο πατέρας της  Εκείνος προσπαθούσε να της χορηγήσει τα φάρμακα βάζοντάς τα στο φαγητό της ενώ εκείνη πίστευε ότι ήθελε να τη δηλητηριάσει. Σύμφωνα με την αστυνομία, αυτός ήταν κι ένας απο τους λόγους που τσακωνόταν μαζί του. «Δεν άντεχα άλλο και τον σκότωσα», ήταν τα πρώτα της λόγια στους αστυνομικούς της ασφάλειας μετά τη σύλληψή της. Λεπτό δεν έχει λυγίσει. Οι γείτονες στη Σαμό μιλούν για έναν φιλήσυχο άνθρωπο, καπετάνιο στο επάγγελμα ο οποίος είχε ξεμπαρκάρει πολλά χρόνια και ήθελε να περάσει μια ήρεμη ζωή στο νησί του. Σε κατάσταση σοκ βρίσκεται ο εγγονός του και γιός της δράστιδος. Σε μια απο τις τελευταίες της αναρτήσεις στο Facebook και συγκεριμένα στις 24 Απριλίου είχε ανεβάσει φωτογραφία που απεικονίζει τον θάνατο, ανθρώποους να στέκονται στην ουρά και στο βάθος να πετούν στον ουρανό.  Σάμος: Οι τελευταίες πληροφορίες Αύριο το πρωί θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα η 49χρονη η οποία κατηγορειται ότι με έναν κάβουρα χτυπησε απανωτες φορές στο κεφάλι τον 70χρονο πατέρα της οδηγώντας τον στον θάνατο. Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι τις τελευταίες ώρες έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί την πράξη της, μάλιστα λύγισε κάποιες στιγμές και ζητά να μιλήσει με τον γιό της στο τηλέφωνο. Η κατηγορουμένη η οποία αντιμετωπίζει ψυχιατρικά προβλήματα είχε επιτεθεί στον πατέρα της και πριν λίγους μήνες και συγκεκριμένα τα Χριστούγεννα. Τότε είχε γίνει εγκλεισμός της σε κλινική όμως η γυναίκα αρνιόταν να πάρει την αγωγή της και έλεγε σε όσους την συμβούλευαν να ακολουθήσει τη θεραπεία της «Να πάρετε εσείς χάπια». Η 49χρονη δεν εργαζόταν και την συντηρούσε ο ηλικιωμένος πατέρας της. Τραγικό πρόσωπο της υπόθεσης ο 23χρονος γιός της και εγγονός του θύματος . 

Δημοσιεύθηκε στις 4 May 2024 | 8:54 pm


Φονικές πλημμύρες στη Βραζιλία - Η στιγμή κατάρρευσης γέφυρας

Βραζιλία: Κατέρρευσαν γέφυρες και υπερχείλισαν ποτάμια από τις πλημμύρες/ ERT Οι πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχές στη νότια Βραζιλία έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 56 ανθρώπους ενώ τουλάχιστον άλλοι 67 αγνοούνται, σύμφωνα με το νεότερο απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η υπηρεσία πολιτικής προστασίας.   ‼️🇧🇷 Drone footage captures the most severe flooding in Porto Alegre, Rio Grande do Sul, Brazil, since 1941.💦 ☹️ Every day the climate is getting more aggressive and causing more harm. 📣 For more details on the facts and reasons for climate change, you can learn more at the… pic.twitter.com/WyeoTrxlUz — Global Crisis (@_GlobalCrisis_) May 4, 2024   Σύμφωνα με τις αρχές του Ρίο Γκράντε ντο Σουλ, σχεδόν 25.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους αφού οι καταιγίδες έπληξαν περισσότερες από τις μισές από τις 497 πόλεις της Πολιτείας αυτής που συνορεύει με την Ουρουγουάη και την Αργεντινή. Βραζιλία: Τουλάχιστον 20 νεκροί από τις καταρρακτώδεις βροχές Από τα νερά καταστράφηκαν δρόμοι και γέφυρες σε πολλές περιοχές. Προκλήθηκαν επίσης κατολισθήσεις και κατέρρευσε εν μέρει ένα φράγμα σε έναν μικρό υδροηλεκτρικό σταθμό. Υπάρχει εξάλλου κίνδυνος να καταρρεύσει και ένα δεύτερο φράγμα, στην πόλη Μπέντο Γκονσάλβες. Η στιγμή που τραγουδιστής παθαίνει ανακοπή επί σκηνής και πεθαίνει Δείτε τη γέφυρα στη Σάντα Μαρία να καταρρέει: Στο Πόρτο Αλέγκρε, την πρωτεύουσα του Ρίο Γκράντε ντο Σουλ, ο ποταμός Γκουαϊμπα υπερχείλισε, πλημμυρίζοντας τους δρόμους. Το διεθνές αεροδρόμιο του Πόρτο Αλέγκρε ανέστειλε όλες τις πτήσεις επ’ αόριστον.   Brazil has been hit by significant flooding due to heavy rainfall 213 municipalities have been affected, with reports of destroyed bridges, landslides, and burst dams. Approximately 10,000 people have lost their homes. pic.twitter.com/mO6zB3fJ2B — Insider News (@Ins1der_News) May 4, 2024   Ο κυβερνήτης της Πολιτείας Εντουάρντο Λέιτε είπε στους δημοσιογράφους ότι ο απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί. Σήμερα αναμένονται και πάλι βροχές στις βόρειες περιοχές της Πολιτείας και οι αρχές προέτρεψαν όσους ζουν σε κοινότητες που διατρέχουν κίνδυνο να αναζητήσουν καταφύγιο αλλού.   Before & after a river in Brazil rose 30m, two days ago. pic.twitter.com/9astrsnJn5 — Pagan 🚩 (@paganhindu) May 4, 2024  

Δημοσιεύθηκε στις 4 May 2024 | 7:24 pm


Τραγωδία στη Λειβαδιά - 15χρονη βρέθηκε νεκρή μέσα στο μπάνιο της

Ασύλληπτη τραγωδία σημειώθηκε τη Μεγάλη Παρασκευή (3/5) στη Λειβαδιά, καθώς μία 15χρονη εντοπίστηκε νεκρή μέσα στο μπάνιο της.  Οι γονείς της, σοκαρισμένοι, κάλεσαν άμεσα το ΕΚΑΒ ωστόσο δεν πρόλαβαν να την κρατήσουν στη ζωή.  Σιδηροδρομικό ατύχημα με 6 τραυματίες έξω από τη Λειβαδιά!   Όπως αναφέρει το lamiareport.gr, η 15χρονη μαθήτρια επέστρεψε στην Ελλάδα μαζί με τους γονείς της καθώς επιθυμούσαν να περάσουν τις γιορτές του Πάσχα στο σπίτι τους στη Λειβαδιά.  Λειβαδιά: Ληστεία σε μαθητή έξω από το σχολείο! Η ΕΛ.ΑΣ. δεν πιστεύει ότι υπάρχει ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας και ότι ο θάνατος της νεαρής προήλθε από παθολογικά αίτια. Σε αυτό φως θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή που παραγγέλθηκε.  

Δημοσιεύθηκε στις 4 May 2024 | 6:51 pm


Πως μπορείτε να κάνετε την BMW M2 μοναδική

Οι δύο BMW M2 Tracktools της RSR ντύθηκαν με αεροδυναμικά βοηθήματα AC Schnitzer που βελτιώνουν συνολικά την απόδοση του αυτοκινήτου. Στο εμπρός μέρος διαθέτουν ένα χαμηλό spoiler, αλλά και πτερύγια στους πλαϊνούς αεραγωγούς του προφυλακτήρα. Πίσω οι αλλαγές είναι ακόμα πιο έντονες, μια μεγάλη αεροτομή από ανθρακονήματα, που διαθέτει και «Gurney flap», και έναν εντυπωσιακό αεροδυναμικό διαχύτη να πλαισιώνει τις ανθρακονημάτινες απολήξεις της εξάτμισης, που έχουν διάμετρο 110 mm. Από την γκάμα των ζαντών της AC Schnitzer επιλέχθηκαν οι πεντάκτινες AC1 σε διαστάσεις 10x20", οι οποίες ντύνονται με λάστιχα Michelin Pilot Sport Cup 2 σε διαστάσεις 285/30 R20, και φροντίζουν για το κράτημα της BMW M2, σε συνδυασμό με μια αγωνιστική ανάρτηση της KW. Και για να μην περνούν από πουθενά απαρατήρητες, οι δύο Μ2 Tracktool της RSR είναι ντυμένες σε διαφορετικά αγωνιστικά χρώματα, στα οποία ξεχωρίζουν τα λογότυπα της AC Schnitzer. Το περιβάλλον του οδηγού έχει αναβαθμιστεί αισθητικά με πεντάλ, footrest και αλουμινένιο κάλυμμα για το χειριστήριο του iDrive από την AC Schnitzer, ενώ η υπόλοιπη καμπίνα παραπέμπει σε αγωνιστικό αυτοκίνητο χάρη στα σταθερά bucket καθίσματα, τις ζώνες 4 σημείων και το roll bar.Στην Ελλάδα, τα προϊόντα της AC Schnitzer εισάγονται από την Τεχνολογία Sport Αυτοκινήτων ΑΕ, μια εταιρεία του Spanos Group.

Δημοσιεύθηκε στις 4 May 2024 | 6:00 pm


Κλήρωση Τζόκερ 4/5: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί για το 1.100.000 ευρώ

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου η νέα κλήρωση του Τζόκερ που μοιράζει 1.100.000 ευρώ. Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης με αριθμό 2749 είναι οι εξής: 9, 12, 19, 31, 39 και Τζόκερ ο αριθμός: 8.

Δημοσιεύθηκε στις 4 May 2024 | 5:59 pm


Απίστευτο ατύχημα στην Κέρκυρα - Της έπεσε μπότης στο κεφάλι!

Ένα απίστευτο ευτράπελο συνέβη στην Κέρκυρα, ανήμερα του Μεγάλου Σαββάτου, ημέρα που στο νησί λαμβάνει χώρα το πολύ γνωστό έθιμο του σπασίματος των Μπότηδων.  Πρώτη Ανάσταση με τους μπότηδες και φέτος στην Κέρκυρα Μία κοπέλα, καθώς περνούσε κάτω από το μπαλκόνι του Δημαρχείου του Σαν Τζάκομο, δέχθηκε στο κεφάλι τον μπότη που έριχαν εκείνη την ώρα ο δήμαρχος Στέφανος Πουλημένος και οι αντιδήμαρχοι Χαλικιόπουλος και Βραδής.         View this post on Instagram                       A post shared by Npress Media (@npress.gr)   Να σημειωθεί πως η αστυνομία είχε ενημερώσει άπαντες για το ότι πρόκειται να λάβει χώρα το έθιμο, όμως πιθανότατα η γυναίκα δεν το άκουσε.  Έτοιμοι οι Μπότηδες στην Κέρκυρα για την πρώτη Ανάσταση Ο μπότης της ήρθε κυριολεκτικά στο κεφάλι. Η ίδια δέχθηκε βοήθεια από όλους που έτρεξαν να δουν τι έχει συμβεί, ενώ μεταφέρθηκε και στο νοσοκομείο όπου έκανε δύο ράμματα στο κεφάλι της. Ευτυχώς δεν τραυματίστηκε σοβαρά. 

Δημοσιεύθηκε στις 4 May 2024 | 5:36 pm


Άννα Παναγιωτοπούλου: Το συγκινητικό «αντίο» του Θανάση Ευθυμιάδη

Στο πένθος έχει βυθιστεί από το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου (04/05), ο χώρος της υποκριτικής, καθώς έφυγε από τη ζωή η Άννα Παναγιωτοπούλου σε ηλικία 76 ετών.  Πέθανε η Άννα Παναγιωτοπούλου Τη στενάχωρη είδηση, έκανε γνωστή μέσω μιας λιτής ανάρτησης στο Facebook, ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Σταμάτης Κραουνάκης.  Συντρετριμμένος από την απώλεια της μεγάλης ηθοποιού είναι ο Θανάσης Ευθυμιάδης, με τον οποίο ως τηλεοπτικό ζευγάρι είχε αφήσει εποχή στη θρυλική σειρά «Ντόλτσε Βίτα». Άννα Παναγιωτοπούλου: Ο έρωτας με τον Κατράκη και ο θάνατος του συζύγου της Ο «Αντώνης Καλούδης» αποχαιρέτησε τη Χριστίνα του με μια φωτογραφία από το πρώτο τους γύρισμα για την επιτυχημένη κωμική σειρά, την οποία συνόδευσε με ένα συγκινητικό μήνυμα.  «Ακριβώς 29 χρόνια πριν, τον Μάιο τού 1995, είχαμε κάνει το πρώτο μας γύρισμα για το Ντόλτσε Βίτα… Σ ευχαριστώ από καρδιάς.Καλό σου ταξίδι…», έγραψε στη λεζάντα της ανάρτησής του.          Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.                       Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Thanasis Efthymiadis (@thanasis_efthymiadis)      

Δημοσιεύθηκε στις 4 May 2024 | 5:34 pm


Άννα Παναγιωτοπούλου: Ο έρωτας με τον Κατράκη και ο θάνατος του συζύγου της

Φτωχότερος είναι από σήμερα Μεγάλο Σάββατο 4 Μαΐου ο χώρος της υποκριτικής, καθώς έφυγε από τη ζωή η Άννα Παναγιωτοπούλου σε ηλικία 76 ετών. Η σπουδαία ηθοποιός μπορεί να ταξίδεψε για τη «γειτονιά των αγγέλων», ωστόσο θα μείνει αθάνατη μέσα από τους ρόλους της σε μερικές από τις πιο επιτυχημένες σειρές της ελληνικής τηλεόρασης.  Άννα Παναγιωτοπούλου: Η τελευταία εμφάνιση έξι χρόνια πριν τον θάνατό της Η Άννα Παναγιωτοπούλου στο θέατρο Παλλάς το 2014 - Φωτογραφία NDP Οι ρόλοι που άφησαν εποχή  Οι παλιοί λάτρεψαν την Άννα Παναγιωτοπούλου στη «Μαντάμ Σουσού», την ομότιτλη διασκευή του μυθιστορήματος του Δημήτρη Ψαθά, που προβλήθηκε από τη σημερινή ΕΡΤ2 - πρώην ΥΕΝΕΔ- τη σεζόν 1986-87. Η ηθοποιός υποδυόταν τη Σουσού Παναγιώτου, σύζυγο ψαρά, που ονειρευόταν τη μεγάλη ζωή. Σταθμός της τηλεοπτικής της καριέρας θεωρείται ακόμα η ενσάρκωση της «Όλγας Χαρίτου-Παπαχαρίτου» στην κωμική σειρά του MEGA «Τρεις Χάριτες», που κυκλοφόρησε τη σεζόν 1989-1990, στην οποία συμμετείχαν και η Νένα Μεντή με τη Μίνα Αδαμάκη. Αν θα πρέπει να ξεχωρίσουμε έναν και μόνο ρόλο που την έβαλε μια για πάντα στην καρδιά του κόσμου, αυτός είναι της «Χριστίνας Μαρκάτου» στη θρυλική σειρά «Ντόλτσε Βίτα». Άννα Παναγιωτοπούλου: Το συγκινητικό «αντίο» του Θανάση Ευθυμιάδη Η Άννα Παναγιωτοπούλου στην τελευταία της δημόσια εμφάνιση στο Κηποθέατρο Παπάγου με τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση και τον Αντώνη Λουδάρο - Φωτογραφία NDP  Η προβολή της σειράς ξεκίνησε το 1995 κι ολοκληρώθηκε το 1997. Μέχρι σήμερα μεταδίδεται σε επανάληψη και παρότι έχουν περάσει 29 ολόκληρα χρόνια, σημειώνει ακόμα τεράστια επιτυχία στα νούμερα τηλεθέασης. Ο ρόλος της Χριστίνας θεωρούταν ιδιαίτερα επαναστατικός με βάση τα πρότυπα της εποχής, αφού η ηρωίδα ζούσε τον απόλυτο έρωτα με τον κατά πολλά χρόνια μικρότερό της Αντώνη Καλούδη (Θανάση Ευθυμιάδη).  Άννα Παναγιωτοπούλου: «Ο έρωτας της ζωής μου ήταν ο Κατράκης» Η Άννα Παναγιωτοπούλου πριν παντρευτεί με τον σύζυγό της σε ηλικία 20 ετών, είχε παραδεχτεί τον έρωτά της για τον συνάδελφό της, Μάνο Κατράκη.  «Ο έρωτας της ζωής μου ήταν ο Κατράκης. Δεν υπήρχε σχέση αλλά με βοηθούσε όσο πήγαινα στη σχολή. Ήταν σαν πατρική φιγούρα, αυτό που δεν είχα. Πήγε στην Κρήτη και παντρεύτηκε μία άλλη γυναίκα», είχε εξομολογηθεί μιλώντας στην εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι».  Ο θάνατος του συζύγου της Το 2014 η Άννα Παναγιωτοπούλου έζησε τη μεγάλη απώλεια του συζύγου της. Λίγα χρόνια μετά συγκλόνισε περιγράφοντας τη στιγμή που τον εντόπισε νεκρό μέσα στο σπίτι τους. «Ήταν ο άνθρωπός μου και ήμουν ο άνθρωπός του. Είχαμε μία πολύ καλή, ήσυχη και ελεύθερη σχέση. Δεν είχαμε κοινές παρέες, ο μόνος κοινός άνθρωπος που είχαμε ήταν ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, που ήταν πολύ δικός μου φίλος και έγινε και δικός του μέσω εμού. Από παιδί είχα πολύ φιλική και αγαπησιάρικη σχέση με τον Λουκιανό και είναι από τους θανάτους που μου στοίχισαν πάρα πολύ. Δίδασκα σε μία σχολή και κάναμε ένα μεγάλο τραπέζι. Το βράδυ που γύρισα, νόμιζα πως δεν ήταν στο σπίτι και ξάπλωσα. Ξυπνάω το πρωί και βλέπω τα πόδια του στον καναπέ, λέω «Τάκη, κάνε μου έναν καφέ», είχε αποκαλύψει η Άννα Παναγιωτοπούλου σε συνέντευξή της. 

Δημοσιεύθηκε στις 4 May 2024 | 5:11 pm


Θεσσαλονίκη: Γεωργιανός 41 ετών το θύμα - Δέχθηκε σφαίρες σε πλάτη και ώμο

Σοκ προκάλει η εν ψυχρώ δολοφονία στη Θεσσαλονίκη, το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου. Άνοιξαν πυρ μέσα από αυτοκίνητο και σκότωσαν άνδρα δίπλα σε παιδική χαρά.  Συγκεκριμένα, περίπου στις 14:00 διερχόμενο αυτοκίνητο πυροβόλισε και άφησε νεκρό έναν άνδρα 41 ετών στην οδό Τσιτσάνη στη Σταυρούπολη της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr, το θύμα της επίθεσης μόλις κατέβηκε από το μηχανάκι, έβγαλε το κράνος και δέχτηκε μια σφαίρα στην πλάτη. Θεσσαλονίκη: Ένας νεκρός από πυροβολισμούς στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκη: Τρεις οι δράστες - Επέβαιναν σε κόκκινο όχημα  Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο κόκκινο όχημα που άνοιξε πυρ επέβαιναν τρία άτομα, δύο άνδρες και μία γυναίκα. Το θύμα πυροβόλισε ο ένας άνδρας. Οι σφαίρες που δέχθηκε ο 41χρονος ήταν δύο, η μία τον βρήκε στην πλάτη και η άλλη τον πέτυχε στον ώμο. Η ΕΛ.ΑΣ. που έφατσε άμεσα και απέκλεισε το σημείο, εντόπισε τον έναν μόνο κάλυκα καθώς εκτιμάται πως τον δεύτερο τον πήρε μάλλον ο δράστης μαζί του φεύγοντας.  Θεσσαλονίκη: Σεσημασμένο το θύμα της επίθεσης   Το θύμα είναι 41 ετών και είναι Γεωργιανής καταγωγής. Πρόκειται για άνθρωπο που έχει απασχολήσει τις Αρχές και στο παρελθόν αφού είχε συλληφθεί ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης.  Τέλος, να σημειωθεί πως οι πυροβολισμοί έπεσαν δίπλα σε παιδική χαρά. 

Δημοσιεύθηκε στις 4 May 2024 | 4:57 pm


Κυριάκος Μητσοτάκης: Το μήνυμα του πρωθυπουργού για το Πάσχα

«Καθώς η Μεγάλη Εβδομάδα προσεγγίζει το τέλος της, η προσδοκία της Ανάστασης μας γεμίζει όλους ελπίδα, δύναμη και αισιοδοξία» τονίζει στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για το Πάσχα. Ιεροσόλυμα: Η τελετή Αφής του Αγίου Φωτός «Η παράδοση επιβάλλει αυτές τις Άγιες μέρες του Πάσχα να τις περνάμε μαζί με τους αγαπημένους μας. Η σκέψη μας, όμως, πρέπει να τρέχει πρωτίστως στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, αυτούς που περισσότερο παρά ποτέ αυτές τις μέρες χρειάζονται τη στήριξή μας, αλλά και σε όλες και σε όλους τους ενστόλους μας, αυτούς που νύχτα μέρα, και αυτές τις Άγιες μέρες, αγωνίζονται προκειμένου όλες και όλοι να είμαστε ασφαλείς» υπογραμμίζει. Μητσοτάκης: Παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία της πρώτης Ανάστασης στην Τήνο «Εδώ, από τη Μεγαλόχαρη της Τήνου, αυτό το τόσο σημαντικό νησί για την Ορθοδοξία μας, θέλω να ευχηθώ σε κάθε Ελληνίδα, σε κάθε Έλληνα, όπου και αν αυτοί βρίσκονται, καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα. Χρόνια πολλά» καταλήγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δημοσιεύθηκε στις 4 May 2024 | 3:56 pm


Άννα Παναγιωτοπούλου: Η τελευταία εμφάνιση έξι χρόνια πριν τον θάνατό της

Ο χωρός της υποκριτικής πενθεί την απώλεια της Άννας Παναγιωτοπούλου, η οποία έφυγε από τη ζωή το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου (04/05), με τον Σταμάτη Κραουνάκη να κάνει γνωστή την είδηση του θανάτου της. Πέθανε η Άννα Παναγιωτοπούλου  Για αρκετά χρόνια, η σπουδαία ηθοποιός είχε αποτραβηχτεί από τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας. Άννα Παναγιωτοπούλου: «Ο Θανάσης Ευθυμιάδης ήταν καβαλημένος - Είχε μέσο!» Πριν από έξι χρόνια η Άννα Παναγιωτοπούλου είχε πραγματοποιήσει την τελευταια της δημόσια εμφάνιση στο Κηποθέατρο Παπάγου, όπου είχε παρακολουθήσει την παράσταση «Άγρια Δύση».  Όπως βλέπουμε στα στιγμιότυπα που κυκλοφόρησαν, η εκλιπούσα είχε επισκεφτεί τότε τα παρασκήνια και είχε φωτογραφηθεί με τους συντελεστές του έργου. Ενώ μια άλλη φωτογραφία τη δείχνει μαζί με τον Ποσειδώνα Γιαννόπουλου, ο οποίος καθόταν δίπλα της στο θέατρο.  Η Άννα Παναγιωτοπούλου με τον Αλέξη Καλίτση - Φωτογραφία NDP Η Άννα Παναγιωτοπούλου με τον δημοσιογράφο Ποσειδώνα Γιαννόπουλου - Φωτογραφία NDP Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Άννα Παναγιωτοπούλου, Αντώνης Λουδάρος, Μπέσσυ Μάλφα, Τάσος Κονταράτος - Φωτογραφία NDP  

Δημοσιεύθηκε στις 4 May 2024 | 3:22 pm


Θεσσαλονίκη: Ένας νεκρός από πυροβολισμούς στη Σταυρούπολη

Νεκρός από πυροβολισμούς που δέχτηκε από διερχόμενο όχημα, έπεσε ένας άνδρας στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στην περιοχή της Σταυρούπολης.  Θεσσαλονίκη: Έκοψε τις φλέβες της και έπεσε από τον 5ο όροφο Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το thestival.gr, το περιστατικό συνέβη το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου στην οδό Τσιτσάνη, στην περιοχή της Σταυρούπολης. Ο άνδρας δέχθηκε σφαίρα στην πλάτη.  Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δράστες είναι μία γυναίκα και ένας άνδρας που επέβαιναν σε ένα κόκκινο ΙΧ. Στο όχημα επέβαινε και μία γυναίκα που καθόταν πίσω.  Θεσσαλονίκη: Καραμπόλα στρατιωτικού λεωφορείου, απορριμματοφόρου και 3 IX Η ΕΛ.ΑΣ. ερευνά την υπόθεση και αναζητά τους δράστες του εγκλήματος. 

Δημοσιεύθηκε στις 4 May 2024 | 2:47 pm


Γάζα: Ομάδες ενόπλων έκλεψαν πολλά εκατομμύρια από χρηματοκιβώτια

Ομάδες ένοπλων Παλαιστινίων, μια εκ των οποίων φέρεται ότι πρόσκειται στη Χαμάς, έκλεψαν τον περασμένο μήνα 66 εκατομμύρια ευρώ από τα χρηματοκιβώτια πολλών τραπεζών στη Γάζα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde. Η εφημερίδα απέκτησε πρόσβαση σε ένα έγγραφο που έστειλε η Τράπεζα της Παλαιστίνης σε «ορισμένους διεθνείς εταίρους» της, όπου περιγράφει τις διαρρήξεις, μία εκ των οποίων έγινε στο κυριότερο υποκατάστημά της στην Πόλη της Γάζας. Στις 16 Απριλίου υπάλληλοι «διαπίστωσαν ότι κάποιοι είχαν ανοίξει μια τρύπα στην οροφή της αίθουσας των χρηματοκιβωτίων», εξηγεί η εφημερίδα, διευκρινίζοντας ότι οι δράστες πήραν κασέτες με χαρτονομίσματα που περιείχαν ισραηλινά σέκελ αξίας που ισοδυναμεί με 2,8 εκατομμύρια ευρώ. Το πρωί της επόμενης ημέρας, 17 Απριλίου, «ένοπλες ομάδες», εξοπλισμένες με εκρηκτικά, πήγαν και πάλι στο κτίριο για να ανατινάξουν το τσιμεντένιο πλαίσιο που είχε φτιαχτεί την προηγουμένη ώστε να προστατευθούν τα χρήματα. Άνοιξα τρία χρηματοκιβώτια και πήραν διάφορα χαρτονομίσματα, συνολικής αξίας 29 εκατ. ευρώ. Στις 18 Απριλίου δέχτηκε επίθεση το δεύτερο υποκατάστημα, το σημαντικότερο στο κέντρο της πόλης, από μια ομάδα ανδρών που δήλωσαν ότι ανήκουν «στις ανώτατες αρχές της Γάζας» - διατύπωση που παραπέμπει στη Χαμάς, σύμφωνα με τη Le Monde. Οι δράστες έφυγαν αφού πήραν 33,6 εκατομμύρια ευρώ σε ισραηλινά σέκελ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, ο ισραηλινός στρατός «κατέσχεσε (στη Γάζα) ένα σημαντικό χρηματικό ποσό» που ανήκε στην Τράπεζα. Η Le Monde επικαλείται ισραηλινά μέσα ενημέρωσης που τον Φεβρουάριο ανέφεραν ότι κατασχέθηκαν χρήματα που αντιστοιχούσαν σε «πολλές δεκάδες εκατομμύρια δολάρια» ώστε να μην πέσουν στα χέρια της Χαμάς. Στο ρεπορτάζ περιγράφονται επίσης οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Τράπεζα της Παλαιστίνης, λόγω του πολέμου, να προστατεύσει τα χρήματα της αλλά και το πόσο δύσκολο είναι για τους κατοίκους να έχουν πρόσβαση σε ρευστό χρήμα. Μόνο δύο ATM λειτουργούν ακόμη, στη Ράφα και το Ντέιρ Αλ Μπάλαχ, όταν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα», υπογραμμίζει η εφημερίδα. Σύμφωνα εξάλλου με μαρτυρίες Γαζαίων, που επιβεβαιώνονται από τα βίντεο ασφαλείας, ένοπλοι μασκοφόροι στέκονται δίπλα στα ΑΤΜ και ζητούν ένα ποσοστό από τα χρήματα που αποσύρουν οι καταθέτες.

Δημοσιεύθηκε στις 4 May 2024 | 2:45 pm


Καίτη Γαρμπή: Ευχήθηκε στον Διονύση Σχοινά για την επέτειο γάμου τους

Δείτε τι δήλωσε πρόσφατα η Καίτη Γαρμπή στην κάμερα του Breakfast@Star Η Καίτη Γαρμπή και ο Διονύσης Σχοινάς είναι ένα από τα πιο αγαπημένα κι ερωτευμένα ζευγάρια της ελληνικής showbiz, που έχτισαν τη σχέση τους πάνω σε γερά θεμέλια, με αποτέλεσμα να αντέξει στον χρόνο. Καίτη Γαρμπή: Για σινεμά με το «μωρό» της, τον σύζυγό της Διονύση Σχοινά Σήμερα Μ. Σάββατο, 4 Μαΐου 2024, το ζευγάρι συμπληρώνει 27 χρόνια έγγαμου βίου. Με αφορμή τη σημαντική αυτή ημέρα, η Καίτη Γαρμπή πραγματοποίησε μια τρυφερή ανάρτηση στο Instagram.  Ανεβάζοντας μια throwback φωτογραφία λοιπόν, η γνωστή ερμηνεύτρια έστειλε θερμές ευχές στον άντρα της ζωής της, ο οποίος της χάρισε τον γιο της, Δημήτρη Σχοινά.  Λιάγκας σε Σχοινά: «Πώς γίνεται μετά από 25 χρόνια να ποθείς τον άλλον;»         Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.                       Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Eimai i Kaiti p agapouses❤️ (@kaitigarbi) «Πρώτη φορά στα 27 χρόνια που είμαστε παντρεμένοι συνέπεσε η επέτειος του γάμου μας με την Ανάσταση! Διπλή γιορτή, διπλή χαρά, διπλή συγκίνηση! Είμαι γεμάτη ευγνωμοσύνη! Διονύση μου εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να μας χαρίζει ο Θεός υγεία και να μας αξιώσει να γιορτάσουμε και 37 και 47 και 57 χρόνια μαζί! Καλή Ανάσταση! Καλό Πάσχα», έγραψε η Καίτη Γαρμπή.

Δημοσιεύθηκε στις 4 May 2024 | 2:18 pm


Κέρκυρα: Στο σπάσιμο των μπότηδων ο Στέφανος Κασσελάκης

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, βρίσκεται στην Κέρκυρα για τις πασχαλινές του διακοπές. Ο ίδιος το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου συμμετείχε στο έθιμοντων μπότιδων στο κέντρο της πόλης, σύμφωνα με το οποίο οι κάτοικοι βγαίνουν στα μπαλκόνια τους και πετούν τα πήλινα δοχεία. Ο Στέφανος Κασσελάκης, έχοντας στο πλευρό του, τον σύντροφο του, Τάιλερ, ανέβηκε σε ένα μπαλκόνι και πέταξε έναν μεγάλο κόκκινο μπότη, στον οποίο αναγράφεται «Καλό Πάσχα». Μάλιστα χθες, παρακολούθησε την Ακολουθία του Επιταφίου στον Ιερό Ναό της Μητρόπολης Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης, με τον σύζυγό του, Τάιλερ

Δημοσιεύθηκε στις 4 May 2024 | 1:43 pm


Πέθανε η Άννα Παναγιωτοπούλου

Την τελευταία της πνοή άφησε το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου σε ηλικία 76 ετών η σπουδαία ηθοποιός Άννα Παναγιωτόπουλου. Ελληνίδα ηθοποιός αποκαλύπτει πως έπαιρνε ένα εκατομμύριο ανά επεισόδιο! Η Άννα Παναγιωτοπούλου στην επίσημη πρεμιέρα της παράστασης «Vincent River» στο θέατρο Αθηνών - Φωτογραφία NDP Τη δυσάρεστη είδηση αποκάλυψε ο Σταμάτης Κραουνάκης με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Γνωστή Ελληνίδα ηθοποιός: «Ο σύζυγος μου έβλεπε τηλεόραση και πέθανε» «Έφυγε η Άννα», ήταν το λιτό μήνυμα του μουσικοσυνθέτη στο Facebook.  Ποια ήταν η Άννα Παναγιωτοπούλου Η Άννα Παναγιωτοπούλου γεννήθηκε στην Κυψέλη. Από τα παιδικά της χρόνια ήθελε να γίνει ηθοποιός. Μεγάλωσε σε μεγαλοαστικό περιβάλλον, το οποίο δεν είχε καμία σχέση με το θέατρο, ενώ και οι γονείς της δεν ήθελαν να ασχοληθεί με κάτι τέτοιο. Όταν την έστειλαν στην Ελβετία για σπουδές, γύρισε κρυφά και έδωσε εξετάσεις στο Εθνικό. Μαζί με τον Σταμάτη Φασουλή και μια θρυλική τάξη υπήρξαν βασικά μέλη στο Ελεύθερο Θέατρο -σχεδόν από τις απαρχές του- και πρωταγωνίστησαν στην πρώτη του μεγάλη επιτυχία «Και συ χτενίζεσαι», που το έκανε γνωστό και αγαπητό στο ευρύ κοινό. Ανέβαζαν παραστάσεις ποικίλου ρεπερτορίου, από Μπρεχτ μέχρι Χουρμούζη. Μόνιμη «στέγη» απέκτησαν όταν πήγαν στο Άλσος Παγκρατίου. Η Αθήνα γνώρισε ένα άλλο είδος θεάτρου και μια νέα προσέγγιση της επιθεώρησης. Το 1980, το Ελεύθερο Θέατρο σταμάτησε και ιδρύθηκε η Ελεύθερη Σκηνή, από την Άννα Παναγιωτοπούλου και τον Σταμάτη Φασουλή, που επρόκειτο ουσιαστικά για μια μετονομασία του Ελεύθερου Θεάτρου. Η Άννα Παναγιωτοπούλου συνέχισε με επιθεωρήσεις, στις οποίες έπαιζε αλλά έγραφε και θεατρικά νούμερα που άφησαν εποχή. Ευρέως γνωστή έγινε μέσω της συμμετοχής της σε τηλεοπτικές σειρές, αρχικά στη κρατική και στη συνέχεια στην ιδιωτική τηλεόραση. Σταθμός της καριέρας της και αλησμόνητη μέχρι σήμερα είναι η ερμηνεία της της «Μαντάμ Σουσού» στην ομότιτλη διασκευή του μυθιστορήματος του Δημήτρη Ψαθά τη σεζόν 1986-87 (μαζί με τους Θανάση Παπαγεωργίου, Άγγελο Αντωνόπουλο, Νατάσα Ασίκη κ.ά.). Τεράστια επιτυχία σημείωσαν επίσης οι σειρές: Οι τρεις Χάριτες (στο πλευρό των Μίνας Αδαμάκη, Νένας Μεντή, Άννας Κυριακού) και Ντόλτσε Βίτα (μαζί με Κατιάνα Μπαλανίκα, Μαρία Καβογιάννη, Μαρία Φωκά, Θανάση Ευθυμιάδη, Κατερίνα Ζιώγου, Παύλο Ορκόπουλο, Γαλήνη Τσεβά κ.ά.), που θεωρούνται ”κλασικές”. Στην τηλεόραση έχει εμφανιστεί ακόμα στις σειρές «Safe Sex», «Το κλάμα βγήκε απ’ τον παράδεισο», «Οξυγόνο», «Αυστηρώς Κατάλληλο» κ.ά.

Δημοσιεύθηκε στις 4 May 2024 | 1:41 pm







Φιλικοί ιστότοποι: