Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Φωκίδας   >   Ιτεα Φωκιδας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

ΔΥΟ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ – ΔΥΟ ΚΟΣΜΟΙ. – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ Η ΥΠΟΤΑΓΗ. 16 ΜΑΗ 1941

Ηταν 16 Μάη 1941, όταν δημοσιεύεται στις εφημερίδες «Εσπερινός Ταχυδρόμος» των Χανιών και «Κρητικά Νέα» του Ηρακλείου, ένα κείμενο που το υπέγραφε ο  δικηγόρος και  βουλευτής του ΚΚΕ Μιλτιάδης Πορφυρογένης.
Σ’ αυτό γινόταν ένα σάλπισμα ενότητας και αγώνα για τη νίκη και το «τσάκισμα του Χιτλερισμού».

Και, όπως συμβαίνει πάντα σε ανάλογες ιστορικές στιγμές υπήρξε ο λαός, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές, που πολέμησε με κάθε τρόπο τον εισβολέα. Υπήρξαν όμως και κάποια ντόπια καθάρματα που όχι μόνο συνεργάστηκαν με τον κατακτητή, αλλά διέπραξαν τις ίδιες θηριωδίες μ’ αυτόν, απέναντι στον άμαχο κόσμο.

Γι΄ αυτούς τους “δυο κόσμους” θα μιλήσουμε σ’ αυτή μας την ανάρτηση. Και έχει σημασία να κάνουμε τέτοιες αναφορές ειδικά στην σημερινή εποχή που παρουσιάζονται και προβάλλονται απ’ όλα τα αστικά ΜΜΕ κάποιοι τύποι -σαν τον Στάθη Καλύβα και Νίκο Μαραντζίδη– οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται σαν “ιστορικοί μελετητές” και προσπαθούν να ξαναγράψουν την πρόσφατη ιστορία μας στα καλούπια της αστικής τάξης.

Ας δούμε, λοιπόν το άρθρο  του κομμουνιστή Πορφυρογένη το οποίο κινείται στο πλαίσιο του πρώτου ανοικτού γράμματος (2 Νοεμβρίου 1940) με το οποίο ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης προέτρεπε τους αγωνιζόμενους Ελληνες «ο κάθε βράχος, η κάθε ρεματιά, το κάθε χωριό, καλύβα με καλύβα, η κάθε πόλη, σπίτι με σπίτι, πρέπει να γίνει φρούριο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα».

Στην συνέχεια παρακολουθούμε και την στάση που επέλεξε ο αστικός κόσμος της εποχής που σε ένα μεγάλο μέρος του συνεργάστηκε και υπηρέτησε με αφοσίωση τις κατοχικές δυνάμεις.

_________________

Βασιλική ΛάζουΔιδάκτορας Ιστορίας – Hot Doc History

Το άρθρο Πορφυρογένη,

και το διάγγελμα Τζανακάκη απέναντι στην πρόσκληση Τσολάκογλου για υποταγή.

Μάιος 1941: Γερμανοί, Ιταλοί και Βούλγαροι διαμοιράζουν την ηπειρωτική Ελλάδα. Το μόνο ελληνικό έδαφος που παραμένει ελεύθερο, η Κρήτη. Στις 20 Μαΐου αρχίζει και εκεί η μάχη. Λίγες μέρες αργότερα ο βασιλιάς και η «κυβέρνησή» του εγκαταλείπουν το νησί και θέτουν εαυτούς μακράν του εχθρού. Οι λίγοι Βρετανοί, Νεοζηλανδοί και Αυστραλοί που στάλθηκαν για να ανατάξουν άμυνα υποχωρούν για να συνεχίσουν τον αγώνα κατά του Αξονα σε άλλα μέτωπα. Η 5η Μεραρχία των Κρητών δεν επιστρέφει ποτέ στο νησί οργανωμένα.

Και μένει πίσω ο λαός: άντρες, γυναίκες, γέροι και νέοι, βενιζελικοί, λαϊκοί και κομμουνιστές να αγωνιστούν για τις πεζούλες και την ελευθερία τους. Και το κάνουν με όλη τους την ψυχή. Με κάθε μέσο. Εως εκεί που φτάνει η αδάμαστη καρδιά τους και ο πενιχρός τους οπλισμός. Και ας έχει μαζέψει ο Μεταξάς όλα τα όπλα από το 1938.
Ξεθάβονται τα πατρογονικά κειμήλια από τα σεντούκια. Και μαζί με όξινες, τσεκούρια, φτυάρια, ξύλα, ακόμη και με τα χέρια οι Κρητικοί δημιουργούν ένα διαρκές πεδίο μάχης, όπου καραδοκεί ο θάνατος για τον από αέρος εισβολέα.

Σε αυτούς που αγωνίστηκαν υπερασπιζόμενοι τα σπίτια τους και τη γη των προγόνων τους δεν αναγνωρίζεται καν το δικαίωμα αντίστασης. Δεν είναι, βλέπετε, τακτικός στρατός. Απλός λαουτζίκος είναι. Ατακτοι, ανοργάνωτοι (αντάρτες, «συμμορίτες» τους είπαν μετά). Και για τη Νέα Τάξη πραγμάτων οι λαοί δεν αντιστέκονται. Υποτάσσονται. Το μήνυμα σαφές. Αντιστέκεσαι; Τιμωρείσαι.

Αμέσως μετά τη μάχη ξεσπά η εκδικητική μανία των ναζί πάνω στον άμαχο πληθυσμό. Μέχρι το καλοκαίρι του ’41 πάνω από 2.000 Κρητικοί εκτελούνται και δεκάδες χωριά καταστρέφονται.

Γκράδες εναντίον Στούκας Απόσπασμα πολεμικής έκθεσης περιγράφει τη δύσκολη αποστολή του Τάγματος Χανιών, το οποίο με μόλις 90 όπλα Γκρα (γαλλικά όπλα του 1874 τα οποία χρησιμοποίησε ο ελληνικός στρατός έως και τον A’ Παγκόσμιο Πόλεμο) καλούνταν να παρεμποδίσει τυχόν εχθρική απόβαση και να εκκαθαρίσει την πόλη των Χανιών από τους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές.

Το Τάγμα Χανιών, ούτινος η Διοίκησις μοι είχεν ανατεθεί παρά της Στρατιωτικής Διοικήσεως Κρήτης από 15 [δυσανάγνωστο] -1941 είχεν ειδικήν αποστολήν διαθέτον μαχίμους παρόντος αξιωματικούς 10, οπλίτας δε ληξαδιούχους 300 περίπου οπλισμένους διά 90 όπλων γκρα μετά 10 φυσιγγίων έκαστος, την επιτήρησιν και παρεμπόδισα/ αποβάσεως από θαλάσσης εχθρικών αγημάτων και την εκκαθάρισα/ της πόλεως Χανιών από τυχόν πίπτοντας αλεξιπτωτιστάς. Προς τούτο το Τάγμα είχε διατάξει την κατάληψη/ επίκειρων σημείων τόσον δια την Α όσον και δια την Β περίπτωσιν.

Ο εχθρός ούτινας τας προθέσεις εγνωρίζομεν την δε ενέργειαν αναμένομεν από πολλών ημερών ενήργη καθημερινώς δις και τρις της ημέρας αναγνωριστικός πτήσεις δι’ ενός ή και δύο αεροπλάνων υπεράνον τόσον της Σούδας όσον και της πόλεως Χανιών και όλων εν γένει των πέριξ σημείων εις α υπήρχον έργα αμυντικά, συγκεντρώσεις υλικών, πυρομαχικών, καυσίμων κ.λπ. Και θέσεις διαφόρων όπλων (αντιαεροπορικών, πυροβολείων, πολυβολείων, επάκτιων, προβολέων κ.λπ). 

Συγχρόνως εβομβάρδιζεν τον λιμένα της Σούδας και τας πέριξ διαφόρους εγκαταστάσεις και θέσεις πάντοτε μεν αλλά από της 20 Απριλίου 1941 δι’ αλλεπαλλήλων κυμάτων αεροπλάνων συνεχώς και αδειαλείπτως δις και τρις της ημέρας. Ολίγας δε ημέρας (4-5) προ της πτώσεως των αλεξιπτωτιστών εβομβάρδιζεν καθ’ εκάστην και την 6ην -7ην πρωινήν ώραν τας θέσεις του αντιαεροπορικού πυροβολικού δια 3-4 κυμάτων αεροπλάνων καθέτου εφορμήσεως.

Ενωμένοι απέναντι  στη φασιστική κτηνωδία

Με άρθρο του στις εφημερίδες «Εσπερινός Ταχυδρόμος» Χανιών και «Κρητικά Νέα» Ηρακλείου στις 16 Μαΐου 1941 ο δικηγόρος και βουλευτής του ΚΚΕ Μιλτιάδης Πορφυρογένης κάνει ένα σάλπισμα ενότητας και αγώνα για τη νίκη και το «τσάκισμα του Χιτλερισμού».

Το άρθρο κινείται στο πλαίσιο του πρώτου ανοικτού γράμματος (2 Νοεμβρίου 1940) με το οποίο ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης προέτρεπε τους αγωνιζόμενους Ελληνες «ο κάθε βράχος, η κάθε ρεματιά, το κάθε χωριό, καλύβα με καλύβα, η κάθε πόλη, σπίτι με σπίτι, πρέπει να γίνει φρούριο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα». Το παραθέτουμε ολόκληρο καθώς καταδεικνύει τη βάση πάνω στην οποία συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του ΚΚΕ το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ) που αγκάλιασε πλατιές λαϊκές μάζες και αποτέλεσε ένα ευρύ κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο αντίστασης στους κατακτητές.

***

Ο Χιτλερισμός, γερμανικός και ιταλικός, αφού στη χώρα του στραγγάλισε τις ελευθερίες και τα δικαιώματα του λαού και τον έρριξε σε αφάνταστη δυστυχία και πείνα, ανέλαβε μια πρωτοφανή σε έκταση και ένταση εκστρατεία για να υποδουλώσει ολόκληρο τον κόσμο στο ζυγό της φασιστικής κτηνωδίας και βαρβαρότητας. Η μικρή μας σε έκταση μα μεγάλη σε ζωή και σε αγώνες για τη λευτεριά χώρα, παραδόθηκε ηθικά νικήτρια και όχι νικημένη στα χέρια του καταχτητή. Στην Ακρόπολη του Περικλή και της δημοκρατικής Αθήνας, εκεί όπου ακούστηκαν οι συνταρακτικές, και για σήμερα, εκκλήσεις του Δημοσθένη υπέρ της ελευθερίας, σηκώθηκε το σύμβολο της βαρβαρότητας και της δουλείας, ο αγκυλωτός σταυρός.

Και μένη η Κρήτη… Το νησί όπου και η κάθε πέτρα έχει να διηγηθή για κάποιο αίμα που χύθηκε σε αγώνα για τη λευτεριά, για κάποιο ηρωισμό που του στάθηκε μάρτυρας. Στην καινούργια αυτή φάση του τιτανείου αγώνα της Ελλάδας μας, όπου η Κρήτη γίνεται ο προμαχώνας της ελευθερίας, καθήκον κάθε Ελληνα είναι να σταθή άξιος στρατιώτης του μεγάλου και ιστορικού αυτού αγώνα που οι συνέπειές του για το μέλλον του ελληνικού λαού θάναι τεράστιες.

Το ίδιο καθήκον πέφτει και πάνω στους κομμουνιστές. Είναι τιμή μας που ο φασισμός μας έχει ανακηρύξει του απ’ αριθμ. 1 εχθρό του και που έχουμε ανοιχτές ακόμα τις πληγές που μας έδωσε. Και αν μισήσαμε το φασισμό γιατί οδηγεί την ανθρωπότητα σε βαρβαρότητα χειρότερη από μεσαιωνική, τον μισούμε πιο πολύ τώρα που η βρώμικη μπότα του πατάει σκληρά πάνω στο ματωμένο, το ρημαγμένο σώμα της πατρίδας μας. Στον αγώνα για την άμυνα της Κρήτης που είναι αγώνας για την απελευθέρωση της Ελλάδος, οι κομμουνιστές πρέπει νάνοι στις πρώτες γραμμές. 

Δεν υπάρχουν διαφωνίαι ή επιφυλάξεις, που να μπορούν να τεθούν πάνω από το πρώτο, το κύρια το μοναδικό για σήμερα αυτό καθήκον. Ο καθένας μας πρέπει να είναι ανεπιφύλακτα στο πλευρό της Κυβέρνησης στον αγώνα για την άμυνα της Κρήτης, για το τσάκισμα του Χιτλερισμού, για την απελευθέρωση της Ελλάδος μας. Βλέπουμε την απελευθέρωση της Ελλάδος για το τσάκισμα του
Χιτλερισμού και των πρακτόρων σαν ένα τεράστιο βήμα προς την κοινωνική χειραφέτηση των εργαζομένων, προς την κοινωνική πρόοδο. Και όταν ο Ελληνικός λαός νικήσει και θα νικήση, τότε στους ήρωες του σημερινού αγώνα θα υψώση ένα μνημείο αθάνατο μέσα στους αιώνες: θάναι το ζωντανό μνημείο μιας Ελλάδος λεύτερης, πραγματικά λεύτερης, ανεξάρτητης, πραγματικά ανεξάρτητης, ευτυχισμένης, πραγματικά ευτυχισμένης.

 Ας φιλοδοξήση ο κάθε Ελληνας να βάνη, όπου ταχθεί, από ένα λιθαράκι στο μεγάλο αυτό ζωντανό μνημείο. Ας δόση το παν για να γίνη η Κρήτη, η ανίκητη Κρήτη, το γρανιτένιο θεμέλιο, όπου θα σπάση η Χιτλερική θύελλα και όπου θα οικοδομηθή αύριο το μεγαλύτερο οικοδόμημα της λεύτερης και ευτυχισμένης Ελλάδος. Απαραίχητη προϋπόθεση για την οικοδόμηση αυτού του ιερού καθήκοντος είναι να δημιουργηθή μια πραγματική εθνική ενότητα από όλους τους Έλληνες που τίμια και ειλικρινή ήλθον να συμμετάσχουν στον αγώνα ανεξάρτητα από καταγωγή ή πολιτικά φρονήματα. 

Υποχρέωση όλων μας ντόπιων και ξένων είναι να συμβάλουμε για αυτό παραμερίζοντας διαφορές, πικρίες ή μνησικακίες. Ενωμένοι όλοι σε με τέτοια ιερή ένωση και με τη βοήθεια των μεγάλων Δημοκρατιών της γης θα διατηρήσουμε ακλόνητα την πίστη μας στον τελικό θρίαμβο του δικαίου και ωραίου αγώνα μας. Ας μην ξεχνούμε πως όλοι οι υπόδουλοι Ελληνες με κρυφά σφιγμένες τις γροθιές και με υγρά από τον πόνο μάτια ατενίζουν σε μας με ελπίδες και με εμπιστοσύνη. Ας γίνουμε άξιοι της εμπιστοσύνης τους και ας δικαιώσουμε τις ελπίδες τους,

***

Στο ίδιο πνεύμα και το διάγγελμα (14 Μαΐου 1941) του απόστρατου βενιζελικού υποστράτηγου Εμμανουήλ Τζανακάκη ο οποίος διορίστηκε υπουργός Στρατιωτικών στην κυβέρνηση Εμμ. Τσουδερού και το οποίο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα του Ηρακλείου «Ανόρθωσις», καλώντας τους Κρητικούς να αποδείξουν για άλλη μια φορά ότι: «Η Κρήτη δικαίως θαυμάζεται».

Γνωρίζομεν όλοι ότι μόνον η Κρήτη μας απομένει ελεύθερον έδαφος της αγαπητής μας πατρίδος επί του οποίου δεν επάτησαν ακόμη οι βέβηλοι πόδας των βαρβάρων επιδρομέων αποτελούσαν ήδη τον στίβον του εθνικού αγώνος. Η ιστορία μας διδάσκει ότι οι Κρήτες  γνωρίζουσι να υπερασπίζονται την ελευθερίαν των και δε διστάζουσι να αποθνήσκωσι υπέρ αυτής όπου ταχθώσι, πιστοί εις τα κελεύσματα της Πατρίδος.

Η πεποίθησίς μου αυτή μου δίνει το δικαίωμα να πιστεύω ότι τόσον υμείς οι συμπολίται μου όσον και οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί και στρατιώται Κρήτες και εκ της άλλης Ελλάδος, ήτις αυτήν την στιγμήν στενάζει υπό το πέλμα του κατακτητού θα με επικουρήσετε εις το έργον μου ως συνεργάτου της Εθνικής κυβερνήσεως και ιδιαιτέρως ως Υπουργού των Στρατιωτικών.

Πίσω στη σκλαβωμένη ηπειρωτική Ελλάδα εκδηλώνονταν οι πρώτες αντιστασιακές πράξεις ενάντια στους καταχτητές. Στην ανακοίνωση του φρούραρχου Αθηνών αμέσως μετά τη λήξη της μάχης της Κρήτης στις 31 Μαΐου 1941 καταγράφεται εκτός από το κατέβασμα της σβάστικας από την Ακρόπολη από τον Μανόλη Γλέζο και τον Απόστολο Σάντα -τότε ακόμη «άγνωστοι δράστες»- και οι αντιδράσεις στα νέα της ηρωικής αντίστασης του Κρητικού λαού ενάντια στους εισβολείς:
Τα γεγονότα εν Κρήτη αι παρά το Διεθνές Δίκαιον διαπραχθείσαι κακοποιήσεις Γερμανών αιχμαλώτων όχι μόνον δεν συζητούνται μετ’ αποστροφής αλλά εις ευρείς κύκλους και μάλιστα μετ’ ευαρεσκείας.

Παραινέσεις ενός δωσίλογου: συμπεριφερθείτε ευγενώς

Σε αντίστιξη με τις εκκλήσεις για ενότητα του αγώνα και σε πλήρη αντίθεση με το λαϊκό αίσθημα ο διορισμένος από τους καταχτητές ως «πρωθυπουργός» Γ. Τσολάκογλου απευθύνει διάγγελμα στους Κρητικούς νουθετώντας τους για τη συμπεριφορά τους απέναντι στους Γερμανούς εισβολείς:

Αγαπητοί Κρήτες επληροφορήθην ότι η συμπεριφορά σας προς αιχμαλώτους Γερμανούς δεν είναι η αρμόζουσα προς τα διεθνή νόμιμα και εις τον πολιτισμόν μας. Οι ανδρείοι πολεμισταί, ως είσθε εσείς, συμπεριφέρονται με καλωσύνην και ευγένειαν προς τους αιχμαλώτους ως όλοι μας συμπεριφέρθήμεν άριστα προς άπαντας τους αιχμαλώτους.

Γνωρίζετε καλώς ότι οι αιχμάλωτοι τυγχάνουν ασυλίας και ιερού σεβασμού ως εκτελούντες το ύψιστον προς την πατρίδα καθήκον των. Επειδή δε εσείς έχετε και το αίσθημα της φιλοξενίας υπεραναπτυγμένον, πρέπει να το επιδείξητε εις τους ανδρείους αντιπάλους με όλην σας την καρδιά. 

Αναλογισθήτε τας βαρείας ευθύνας που αναλαμβάνετε έναντι της ωραίας Κρήτης, έναντι της ιστορίας και έναντι του πολιτισμού μας. Συμπεριφερθήτε ευγενώς. Δεν πρέπει να ξεχωρίσητε σεις, ως μη σεβόμενοι τους αιχμαλώτους.

Ο Τσολάκογλου και οι συνεργάτες του δεν είναι βέβαια τίποτε άλλο από φερέφωνα των Γερμανών καταχτητών.

Ανακοίνωση της ανώτατης διοίκησης του γερμανικού στρατού προς τους κατοίκους της Κρήτης έδινε διαταγές «προς αντεκδίκηση»:

Επληροφορήθην ότι Γερμανοί στρατιώτας οι οποίοι περιήλθον εις χείρας του εχθρού, εκακοποιήθησαν κατά τον αισχρότερον και απανθρωπότερον τρόπον. Ως εκ τούτου εξεδόθη η κάτωθι διαταγή προς αντεκδίκησιν:

1ον) Οποιος διαπράττει προς Γερμανούς αιχμαλώτους αντιθέτως προς το Διεθνές Δίκαιον, θα τιμωρηθή αμειλίκτως και κατά τον ίδιον τρόπον, είτε άνδρας είτε γυναίκα.
2ον) Εάν γίνονται τοιαύτα κακουργήματα πλησίον εις χωριά θα τα κατακαύσωμεν και οι κάτοικοι θα αναλάβουν υπ’ ευθύνη των άλας τας συνέπειας.

3ον) Περί τούτων θα επιφυλαχθούν εις αυτούς και άλλα αυστηρότερα μέτρα ανταμοιβής.

Τυπικοί οι Γερμανοί τήρησαν τον λόγο της «ιπποτικής τους τιμής». Η πινακίδα στην Κάνδανο, η καρέ καρέ εκτέλεση στο Κοντομαρί, τα δεκάδες μνημεία σε σχεδόν κάθε χωριό της Κρήτης θα στέκονται στο διηνεκές αδιάψευστοι μάρτυρες της ναζιστικής θηριωδίαςΕνός βάρβαρου εγκλήματος που παραμένει αδικαίωτο όσο είναι ανοιχτό το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων.

Οσο εξακολουθεί η ανιστορική – αντιεπιστημονική προπαγάνδα περί «ιπποτών Γερμανών στρατιωτών» και ντόπιων ατάκτων. Οσο με προκάλυμμα την αυτονόητη ελευθερία του λόγου και τη μη εφαρμογή του «δίκαιου του πολέμου» (που εκείνη την εποχή σήμαινε για τους ναζί μεθοδική – φυλετική εκκαθάριση ή τελική λύση) εκφράζονται και διαδίδονται νεοναζιστικές απόψεις. Οσο οι θύτες προκειμένου να αποφύγουν την πολιτική και ηθική ευθύνη χρηματοδοτούν ιστορικές έρευνες και προγράμματα που κάνουν συμψηφιστική μοιρασιά των ευθυνών με τα θύματα και αλώνουν συνειδήσεις. Γιατί τελικά το ζητούμενο είναι τούτο: να πάψουν οι λαοί να αντιστέκονται σε όποιον επιβουλεύεται την ελευθερία τους. Και να υποταχθούν. Είτε με τα όπλα είτε με άλλα, εξίσου δραστικά μέτρα.

http://vathikokkino.gr

Δημοσιεύθηκε στις 17 May 2024 | 8:45 am


ΤΙ ΚΡΥΒΟΥΝ! ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΤΑ ΔΩΡΑ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ...

Βαγγέλης Γεωργίου

Εύλογα ερωτηματικά αφήνει η δημοσιευμένη λίστα με τα δώρα που έλαβαν οι υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το διάστημα 2022-2023, λόγω της μορφής, του «φτωχού» περιεχομένου της, αλλά ίσως και του… μερικού καταχωνιάσματός της, όπως διαπιστώνει το Vouliwatch.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον ν. 4829/2021 προβλέπεται η δημοσίευση λίστας στον ιστότοπο της Προεδρίας της Κυβέρνησης, με όλα τα δώρα που έχουν λάβει τα μέλη της Κυβέρνησης και οι Υφυπουργοί κατά το προηγούμενο έτος, καθώς και τα ονόματα των δωρητών.

Ενώ η δημοσίευση μιας τέτοιας έκθεσης είναι ένα θετικό βήμα που ενισχύει τη διαφάνεια, ωστόσο, η δημοσίευση ήρθε πολύ καθυστερημένα -μετά από 2,5 έτη- και κατόπιν οχλήσεων του Vouliwatch, που προσέφυγε ακόμα και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, για να «ταρακουνήσει» την κυβέρνηση.

Ακόμα όμως και όταν δημοσιεύτηκε η έκθεση στις 8 Μάϊου, τα μέλη του έγκριτου Vouliwatch είδαν με έκπληξη πόσα λίγα δώρα έλαβαν τόσοι πολλοί υπουργοί που έχει διορίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ειδικότερα, ως αποδέκτες των 25 συνολικά δώρων εμφανίζονται μόνο 4 πρόσωπα, ο πρωθυπουργός, δύο υπουργοί Εξωτερικών και η υπουργός Τουρισμού, με την πλειονότητα των δώρων να έχουν δοθεί στον πρωθυπουργό.

Ορκωμοσία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, Ιούνιος 2023.

Σύμφωνα, όμως με το Vouliwatch, ο αριθμός των (δηλωθέντων) και δημοσιευθέντων δώρων προς τα μέλη της κυβέρνησης -μόλις 25- μοιάζει υπερβολικά μικρός, αν αναλογιστεί κανείς ότι η κυβέρνηση αυτήν τη στιγμή αποτελείται από τον πρωθυπουργό και 60 υπουργούς.

Κάνοντας κανείς τη σύγκριση, μόνο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε συνολικά ότι έλαβε 85 δώρα, δηλαδή πάνω από το τριπλάσιο του αντίστοιχου αριθμού 61 μελών της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Προφανώς, ως θεσμός, η Πρόεδρος λαμβάνει αρκετά δώρα, αλλά μέσα σε δύο ολόκληρα χρόνια, τόσοι υπουργοί δεν κατάφεραν να λάβουν περισσότερα;


«Άραγε, όλα τα υπόλοιπα δώρα όλων των υπόλοιπων μελών της Κυβέρνησης ήταν κάτω της αξίας των 200 ευρώ και όχι υποχρεωτικώς δηλωθέντα;» αναρωτιούνται οι ερευνητές του Vouliwatch, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι άλλη μια υπόθεση διαφάνειας στη χώρα μας, πραγματοποιείται μετά από έντονη πίεση, εσπευσμένα, αλλά και… πρόχειρα.


Πράγματι, το εν λόγω αρχείο -όντας καταχωνιασμένο σε κάπως δυσεύρετο σημείο-, δεν ήταν παρά ένα έγγραφο δίχως ημερομηνία, υπογραφή ή κάποιο άλλο στοιχείο που να υποδεικνύει την υπηρεσία έκδοσης, όπως συνέβη υποδειγματικά με τα δώρα της Προέδρου τη Δημοκρατίας.

Την Δευτέρα, 13 Μαΐου, το Vouliwatch απέστειλε τα σχετικά ερωτήματα στην αρμόδια Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού, αναμένοντας απάντηση.

https://www.press-gr.com/2024/05/blog-post_259.html

Δημοσιεύθηκε στις 17 May 2024 | 8:25 am


ΣΚΟΠΙΑ: ΠΑΤΟΥΝ ΣΤΙΣ ΜΑΥΡΕΣ ΤΡΥΠΕΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΚΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΣ ΣΙΓΟΝΤΑΡΕΙ

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τη ρητορική της νέας ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας με τρόπο που εγείρει ερωτήματα.

Στη Βόρεια Μακεδονία, η νέα πολιτική ηγεσία πατά στις μαύρες τρύπες τηςΣυμφωνίας των Πρεσπών -που ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε και υπέγραψε με τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα δεσμεύοντας τη χώρα- και τα μέλη της επικαλούνται το «δικαίωμά» τους να αποκαλούν τη χώρα τους όπως θέλουν. Και την ίδια στιγμή στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη σιγοντάρει ρίχνοντας νερό στον μύλο της στάσης που τηρεί η γείτονα

Αρκεί να σημειωθεί ότι ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της χώρας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, αφού συνεχάρη τη νέα πρόεδρο και τη στάση της, εμφανίσθηκε να υποστηρίζει πως είναι δικαίωμά του να αποκαλεί τη χώρα του όπως επιθυμεί. Μάλιστα, ανέφερε ότι είναι συνταγματικό του δικαίωμα. Και δεν σταμάτησε εκεί. Υποστήριξε ακόμη, σύμφωνα με δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης της Βόρειας Μακεδονίας, ότι «αν νομίζουν ότι εμείς έχουμε παραβιάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα πω ότι υπάρχει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Μπορούν να ξεκινήσουν διαδικασία και εκεί θα δούμε τα επιχειρήματα της μιας και της άλλης πλευράς. Δεν θα ήθελα να φτάσουμε εκεί».

Και συνέχισε: «Θέλουμε μόνο να είμαστε ευτυχισμένοι, να επικυρωθεί το πρωτόκολλο που ρυθμίζει τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, θέλουμε να δούμε καλή οικονομική συνεργασία. Εκμεταλλεύομαι την ευκαιρία και καλώ τις ελληνικές εταιρείες να επενδύσουν στη Μακεδονία. Θα θέλαμε να δούμε μακεδονικές εταιρείες να επενδύουν στην Ελλάδα».

Για να καταλήξει: «Δυστυχώς, μεγάλο μέρος της Συμφωνίας των Πρεσπών εφαρμόστηκε εδώ, στη Μακεδονία, και μπορούμε να δούμε τι συμβαίνει με τον νότιο γείτονά μας, τα βασικά τρία πράγματα που έπρεπε να είχαν ολοκληρώσει, δυστυχώς δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη. Θα καλωσορίσουμε τις καλές γειτονικές σχέσεις και αναμένω το συντομότερο να συναντήσω τον Έλληνα πρωθυπουργό και να συζητήσουμε τη μελλοντική μας συνεργασία σχετικά με τον τουρισμό, την οικονομία, την εκπαίδευση».

Τι λέει δηλαδή ο νέος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας; Ό,τι και ο ΣΥΡΙΖΑ που για κάποιο λόγο πιέζει την ελληνική κυβέρνηση να εγκρίνει στην ελληνική Βουλή τα τρία μνημόνια. Να απολέσει δηλαδή και τα τελευταία χαρτιά που διαθέτει για να πιέσει στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της χώρας στην ΕΕ. Διότι μπορεί στον ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζουν πως το κόμμα του κυρίου Μίτσκοσκι κινείται στο πλαίσιο του ΕΛΚ ως παρατηρητής εν τούτοις δείχνει να έχει κοινή γραμμή με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Επικαλείται μάλιστα τα τρία μνημόνια,

για να υποστηρίξει πως η ελληνική πλευρά δεν τηρεί τη συμφωνία την ώρα που επίσημα καταστρατηγούν το σύνταγμά τους, επιβεβαιώνοντας όλους όσοι μιλούσαν για μαύρες τρύπες στη Συμφωνία των Πρεσπών καθώς και το γεγονός πως εκ του αποτελέσματος προέκυψε ότι είναι ετεροβαρής. Το τραγικό είναι όμως ότι στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τη ρητορική της νέας ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας με τρόπο που εγείρει ερωτήματα.

tomanifesto.

Δημοσιεύθηκε στις 17 May 2024 | 8:25 am


ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΛΑΤΡΕΥΕΙ ΜΕ ΠΑΘΟΣ ΝΑ ΓΛΕΙΦΕΙ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ ΤΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ!

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΜΗΝ ΔΕΙΤΕ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΝ ΑΗΔΙΑΖΕΤΕ


Σχολιάζει ο 
Νίκος Κλειτσίκας

Ο Martin Neumaier, είναι Γερμανός πολιτικός και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το...

κεντρώο κόμμα "Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα", το οποίο συμμετέχει στην τρικομματική αριστερή (τρόπος του λέγειν, σαν αυτή του Τσίπρα) κυβέρνηση Σοσιαλιστών, Πρασίνων και Ελευθέρων Δημοκρατών με 4 υπουργεία. Μάλιστα, ο πρόεδρος του κόμματος είναι ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.
Μιας και στην "πολιτισμένη" δυτική Ευρώπη, βιώνουμε την εποχή των αγώνων για τα "ανθρώπινα δικαιώματα" του λεγόμενων ΛΟΑΤΚΙ+ (γάμοι & τεκνοθεσίες ομοφυλόφιλων, τρανσέξουαλ, διεμφυλικών και πάει λέγοντας), ο υποψήφιος ευρωβουλευτής λατρεύει με πάθος να γλείφει τις δημόσιες τουαλέτες των σιδηροδρομικών σταθμών! Για να συγκεντρώσει τις ψήφους αυτών που λατρεύουν αυτά τα "σπορ", δείχνει την απόλαυσή του σε προσωπικό του βίντεο και το δημοσιοποιεί!
Επαναλαμβάνουμε πως το κόμμα του δεν είναι ένα Σοροσιανό περιθωριακό κόμμα (όπως τα ελληνόφωνα κόμματα, της Νατοϊκής δεξιάς και Νατοϊκής αριστεράς,

που πρόσφατα κατάκτησαν μια "εθνική" ενότητα σ' αυτού του είδους τα "ανθρώπινα δικαιώματα"): είναι το ιστορικό κεντρώο "Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα - FDP", που ιδρύθηκε το 1948, και το οποίο μπορεί να υπερηφανεύεται για ένα αξιοσέβαστο 10% στο γερμανικό κοινοβούλιο.
Αυτός είναι ο σημερινός ευρωπαϊκός "πολιτικός πολιτισμός", τέτοιοι πολιτικοί υπάρχουν κι από αυτούς επιλέγουν οι ελίτ τους κυβερνήτες/υπαλλήλους τους κι όσοι σχολιάζουν τα παραπάνω, δεν είναι τίποτα περισσότερο από "ψεκασμένους", "πράκτορες του Πούτιν", της Χαμάς και φυσικά ομόφοβοι ρατσιστές...

Υ.Γ. Επειδή οι έμμιθοι μπάτσοι της δικτυακής λογοκρισίας «ellinikahoaxes», οσονούπω θα ανακοινώσουν πως πρόκειται για "ψεύτικη φωτογραφία", εδώ ένα από τα πολλά άρθρα για την ιστορία του πολιτικού "άνδρα" που λατρεύει τα κατουρλιά, και το βίντεο: εδώ

✔️ Την συνολική αρθρογραφία στο φιλόξενο "PRESS-GR", βρίσκουμε: ΕΔΩ

Επειδή η φίμωση κι η λογοκρισία από το 4ο Ράιχ είναι σκληρή κι αμείλικτη, ειδικότερα σήμερα με την εθνοκάθαρση στην Παλαιστίνη και θα εντείνεται καθημερινά... όσοι κι όσες θέλουν μπορούν ν' ακολουθούν... 
Για να μην "χαθούμε" θα βρισκόμαστε στο Telegram: ΕΔΩ
Στο "VK": ΕΔΩ

Δημοσιεύθηκε στις 17 May 2024 | 8:19 am


ΔΕΙΤΕ! ΣΚΟΝΤΑΨΕ ΣΤΑ ...ΣΑΛΙΑ ΤΟΥ Ο Γ. ΑΥΤΙΑΣ


Ο Αυτιάς εξηγεί πως του ανακοίνωσε ο #Μητσοτακης την υποψηφιότητα του και…μπερδεύεται στα ψέματα του. Πρώτη φορά βλέπω γυμνοσαλιαγκα να σκοντάφτει στα σάλια του

Δημοσιεύθηκε στις 17 May 2024 | 8:12 am


ΛΑΧΕΙΟΦΟΡΟΣ ΑΓΟΡΑ ΓΙΑ ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ 2024

ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ 2024: Ο προγραμματισμός είναι σε εξέλιξη-Ενισχύστε τη λαχειοφόρο αγορά

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Αγιοευθυμιωτών με γοργά βήματα προχωράει στον προγραμματισμό των ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΩΝ 2024. Ήδη, για την Παρασκευή 9 Αυγούστου έχουμε προγραμματίσει τη μεγάλη δημοτική βραδιά με τους Γωγώ Τσαμπά, Γιάννη Τσαπρούνη και Μαρίνα Λαζαράκη. Στο κλαρίνο ο Πάνος Κοτρώτσος.

Το Δ.Σ., αναζητώντας πηγές χρηματοδότησης των ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΩΝ 2024 και λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές δυσκολίες των πολιτών, αποφάσισε τη διενέργεια λαχειοφόρου αγοράς με συμβολική τιμή λαχνού. Όπως κάθε χρόνο, θα κληρωθούν πολλά και καλά δώρα και η τιμή του λαχνού είναι μόλις 2 € ούτως ώστε να μπορούν να αγοράσουν όλοι. Δίνοντας από λίγα οι πολλοί μπορούμε να πετύχουμε αρκετά.

Ζητάμε την βοήθεια όλων,

ώστε τα ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ να διατηρήσουν εκείνα τα χαρακτηριστικά που τα κάνουν να ξεχωρίζουν. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να βοηθήσει κανείς στην επιτυχία της λαχειοφόρου αγοράς. Μπορείτε να πάρετε μπλοκ με λαχνούς και να τους διαθέσετε σε γνωστούς και φίλους, μπορείτε να προσφέρετε δώρα ή να αγοράσετε οι ίδιοι λαχνούς. Για όσους θέλουν να βοηθήσουν διαθέτοντας λαχνούς ή προσφέροντας δώρα το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι: 2265067424 και το e-mail του Συλλόγου: [email protected]. Μπορείτε, επίσης, να επικοινωνήσετε με τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου. Φυσικά λαχνοί θα διατίθενται και κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων.

Βοηθήστε ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε με επιτυχία το φιλόδοξο φετινό μας πρόγραμμα.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


Δημοσιεύθηκε στις 17 May 2024 | 7:55 am


25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019: ΌΤΑΝ ΨΗΦΙΖΟΤΑΝ (ΚΑΙ ΠΩΣ) Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

Είτε είχε γνώση ο Κ. Μητσοτάκης μέσω του Γ. Γεραπετρίτη για τη “νομική επεξεργασία” των κειμένων της Συμφωνίας των Πρεσπών -όπως έγραψε χθες ο Δημ. Βερύκιος- είτε όχι, οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων καθιστούν ξανά επίκαιρο και προσθέτουν νέες πινελιές στο γενικότερο παρασκήνιο εκείνης της περιόδου...

Κατ' αρχάς η Συμφωνία είχε ψηφιστεί από την Βουλή στις 25 Ιανουαρίου 2019 με 153 ψήφους υπέρ και 146 κατά και 1 παρόντα. Εκτός από τους 145 του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν υπερψηφίσει οι Κατ. Παπακώστα, Θαν. Θεοχαρόπουλος, Θαν. Παπαχριστόπουλος, Ελ. Κουντουρά και οι του “Ποταμιού” Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Λυκούδης καθώς και ο Σπ. Δανέλλης που στο μεταξύ είχε διαγραφεί. Χωρίς τους “ποταμίσιους” η συμφωνία δεν περνούσε...

Ο ίδιος ο Στ. Θεοδωράκης ήταν εκείνος που μερικές εβδομάδες αργότερα είχε ρίξει δημοσίως την πρώτη μεγάλη βόμβα. Ενώ στο κόμμα του επικρατούσε διάλυση, σε συνέντευξή του στις αρχές Απριλίου είχε αποκαλύψει ότι “πολλοί” από τη ΝΔ πίεζαν εκείνον και τους άλλους του Ποταμιού «μην τολμήσετε να μην ψηφίσετε τη συμφωνία». Την ίδια ώρα που, όπως είπε, “έβγαιναν στις πλατείες και φώναζαν για τις Πρέσπες”....

Πριν από την ομολογία του προέδρου Σταύρου, το κρίσιμο διάστημα ο Γιώργος Μαυρωτάς – ως αντιπρόεδρος του κόμματος- ήταν εκείνος που είχε προαναγγείλει δημοσίως ότι “όλα τα ενδεχόμενα ήταν ανοικτά” για την υπερψήφιση της Συμφωνίας. Όπερ και εγένετο, ενώ έως τότε ο κυρίαρχος προσανατολισμός ήταν για “παρών”...

Ο κ. Μαυρωτάς που δεν επανεξελέγη -όπως και οι υπόλοιποι- βουλευτής τοποθετήθηκε από τον Κ. Μητσοτάκη αμέσως μετά τις εκλογές το καλοκαίρι του 2019 -και παραμένει έως σήμερα- Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού. Διακοσμητικός μεν, αλλά ο μακροβιότερος...

Την ίδια περίοδο, τα ναυάγιο του Ποταμιού είχε συνοδευτεί από την αποκάλυψη (παράνομων) ηχογραφημένων διαλόγων στο Πολιτικό Συμβούλιο του. Και σε μια έκρηξη ο Γρ. Ψαριανός (...ανεξάρτητος ακόμη) είχε αποκαλύψει: “Ο Σταύρος μας είπε ορθά κοφτά ενώπιον 45 ατόμων ότι έχει δεσμευτεί να ψηφίσει τη Συμφωνία χωρίς να μας πει απέναντι σε ποιον έχει δεσμευτεί". Μετά σιώπησε και αυτός βρίσκοντας στέγη στη ΝΔ.

Επίσης, ο Γιώργος Αμυράς (που ήταν κι αυτός ακόμη ...ανεξάρτητος) είχε δηλώσει δημοσίως ότι “ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέλαβε δεσμεύσεις για να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών απέναντι σε τρία συγκεκριμένα πρόσωπα”. Εν συνεχεία και ο κ. Αμυράς βγήκε βουλευτής με τη ΝΔ, έγινε υφυπουργός από τον κ. Μητσοτάκη και σήμερα είναι σύμβουλός του στο Μαξίμου για θέματα περιβάλλοντος...

Μια συναφής “λεπτομέρεια”: Τότε είχαν υπάρξει δημοσιεύματα (που δεν διαψεύστηκαν) ότι ο Στ. Θεοδωράκης πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στην Βουλή είχε δει και τον αμερικανό πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, “στον οποίο δεσμεύτηκε”...
Ο ΚΟΡΙΟΣ

Δημοσιεύθηκε στις 16 May 2024 | 6:41 pm


"ΣΙΝΤΙ ΚΡΟΦΟΡΝΤ!" ΟΤΑΝ Η ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΔΕΧΟΤΑΝ ΤΟΝ ΟΡΟ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ....

ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ... ΚΑΜΑΡΩΣΤΕ ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΣΑΣ ΤΑ ΧΑΛΙΑ !!!
«Κι εγώ θα επιθυμούσα να ήμουν η Σίντι Κρόφορντ, σας το λέω ειλικρινά», ήταν το σχόλιο- άδειασμα της Ντόρας Μπακογιάννη από το 2018 για τα στελέχη της ΝΔ που δεν ήθέλαν τον όρο «Μακεδονία» για το Σκοπιανό.
Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας μιλώντας στο Action 24 και απαντώντας στο ερώτημα αν η ελληνική πλευρά είχε δεχθεί στο Βουκουρέστι, ως μέρος της εθνικής γραμμής, σύνθετη ονομασία με τον όρο «Μακεδονία» απάντησε: Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν φύγει τα αλυτρωτικά. Εντός της σύνθετης ονομασίας, ναι, με τον όρο «Μακεδονία».

Δημοσιεύθηκε στις 16 May 2024 | 6:37 pm


ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. ΣΤΗ ΝΟΜΙΚΗ


Γραφείο Τύπου

Ζήλεψε η κυβέρνηση την καταστολή των φοιτητικών κινητοποιήσεων για την Παλαιστίνη

Η ενωτική πρωτοβουλία ΜέΡΑ25 | Aνατρεπτική Οικολογική Αριστερά καταδικάζει την παραβίαση του Πανεπιστημιακού Ασύλου
και την εισβολή της ΕΛ.ΑΣ. στη Νομική.


Ενώ στα πανεπιστήμια όλου του πλανήτη οι φοιτητές κινητοποιούνται στο πλευρό της Παλαιστίνης, στην Αθήνα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιλέγει να εισβάλει στη Νομική σε ένα ακόμα κρεσέντο αυταρχισμού!

Το αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη περί "ελληνικής παραφωνίας" για τους δύο μήνες κινητοποιήσεων των φοιτητικών συλλόγων ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, κατέρρευσε με την παγκόσμια φοιτητική εξέγερση. Οπότε επιδιώκει να πάρει ρεβάνς απαντώντας με καταστολή και άρση του πανεπιστημιακού ασύλου!

Εν όψει των ευρωεκλογών,

ο αυταρχισμός και η περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων είναι η μόνη προεκλογική εκστρατεία που μπορεί να κάνει η Νέα Δημοκρατία ώστε να συσπειρώσει την εκλογική της βάση και να αποκρύψει από την δημόσια σφαίρα τις πολιτικές ακρίβειας, φτώχειας και ιδιωτικοποιήσεων που επιβάλλει!

Το πανεπιστημιακό άσυλο και η μαζική δράση των φοιτητικών συλλόγων αποτελούν τον πραγματικό στόχο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Φοβάται την φοιτητική νεολαία που ήταν δύο μήνες στο δρόμο αποτελώντας την πραγματική αντιπολίτευση στα σχέδια της για κατάργηση της Δημόσιας, Δωρεάν Παιδείας. Έτσι, δρα προληπτικά ώστε να καταστείλει τις δράσεις αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό που σφαγιάζεται ανηλεώς από το κράτος του Ισραήλ.

Εξάλλου, η κυβέρνηση της ΝΔ, συντάσσεται πλήρως με τις ΗΠΑ και Ε.Ε. που συνεχίζουν να στηρίζουν την γενοκτονική δράση του ισραηλινού στρατού και συνεχίζουν να στέλνουν οπλισμό για να χρησιμοποιηθεί εναντίον της Γάζας.

Κάτω τα χέρια από το πανεπιστημιακό άσυλο και τη φοιτητική νεολαία

Αλληλεγγύη στην Γάζα και τον παλαιστινιακό λαό

Αθώωση όλων των συλληφθέντων.

Δημοσιεύθηκε στις 15 May 2024 | 8:26 am


ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ASTRA ZENECA ΣΤΙΣ ΗΠΑ... ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ!

Μια γυναίκα 42 ετών από την Γιούτα των ΗΠΑ κατηγορεί την Astra Zeneca για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, αφού την άφησε ''μόνιμα παράλυτη''.

Συγκεκριμένα, η Brianne Dressen συμμετείχε εθελοντικά στους εμβολιασμούς μαζί με άλλους 32.000. Όμως, της προκάλεσε σοβαρό νευρολογικό πρόβλημα, ώστε να μείνει παράλυτη.
Πλέον είναι η σκιά του εαυτού της, σταμάτησε την δουλειά της και δεν μπορεί να φροντίσει τα 2 παιδιά της. Κατηγορεί την εταιρεία ότι παραβίασε την συμφωνία, καθώς δεν μπόρεσε να της καλύψει τα ιατρικά έξοδα. Ήδη στην Μεγάλη Βρετανία οι υποθέσεις κατά της Astra Zeneca ξεπερνούν τις 50.

Δημοσιεύθηκε στις 15 May 2024 | 8:07 am


Ο ΠΟΛΑΚΗΣ ΞΕΦΤΙΛΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ, ΠΡΙΝ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ "ΑΔΕΙΑΣΜΑ" ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ BIG PHARMA...

Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας

Ειδησιογραφία: "Ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ δεν στηρίζει την επίθεση που εξαπέλυσε ο...

Παύλος Πολάκης εναντίον του πρώην υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, του πρώην υποψηφίου βουλευτή του κόμματος Γρηγόρη Γεροτζιάφα αλλά και του πρώην προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα με αφορμή την απόσυρση των εμβολίων της AstraZeneca..." ➥ «Άδειασε» Πολάκη για τα εμβόλια η Βούλα Κεχαγιά: «Ανεπιφύλακτα υπέρ του εμβολιασμού ο ΣΥΡΙΖΑ»

Απορίες...

Δεν ήταν ο Πολάκης αυτός που κραύγαζε «ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ δεν προστατεύουν από τις μεταλλάξεις!» και «Πριν αλέκτορα φωνήσαι»... διακίνησε τον εμβολιασμό του με το πειραματικό φάρμακο των πολυεθνικών του Γρηγόρη Γεροτζιάφα, που σήμερα τον καταγγέλλει πως «είναι ενεργούμενο της Pfizer»; Μήπως, όπως αποκαλύφθηκε στην υπόλοιπη Ευρώπη, έκανε μπόλι με φυσιολογικό όρο και ντρέπεται να το πει;

Δεν ήταν ο Πολάκης υπουργός Υγείας, όταν σε συνεργασία με τους ουκροναζί παρείχαν τα ΔΗΜΟΣΙΑ Νοσοκομεία μας περίθαλψη στους τρομοκράτες ναζί από την Ουκρανία;

Δεν ήταν ο Πολάκης υπουργός Υγείας, όταν υπόγραφε η κυβέρνησή του τα μνημόνια συνεργασίας με το "κράτος τρομοκράτη" (όπως αποκαλούσε ο Τσίπρας το ισραήλ, πριν τον διορίσουν πρωθυπουργό) και την "ανάπτυξη" με τον αγωγό του Μπίμπι (όπως αποκαλούσαν στην κυβέρνηση Τσίπρα τον σύντροφο Νετανιάχου);

Δεν ήταν ο Πολάκης υπουργός της κυβέρνησης που υπόγραψε το ξεπούλημα ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ: ΟΣΕ, ΔΕΗ, Λιμάνια, αεροδρόμια, Νατοϊκές βάσεις, ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ,

και τόσα μύρια;

➥ 18 Μάρτη 2023: Πολάκης... Ο Τζάμπα μάγκας στο πολιτικό θέατρο σκιών...

Υ.Γ. Δεν θα ήταν καλύτερα ο μαυροπουκαμισάς πολιτικός ν' ασχοληθεί με σοβαρότερα εθνικά ζητήματα; Δηλαδή, να οργανώσει σωστά και με τις Κρητικές παραδόσεις το γαμήλιο γλέντι του αρχηγού στα Χανιά (εκλογική περιφέρεια Πολάκη), με τους μαυροπουκαμισάδες Κρητικούς, τις μπαλωθιές, τους χορούς, μαντινάδες... Να βρε αδελφέ... να το ευχαριστηθεί ο αρχηγός Στέφανος και ο σύζυγός του... Άλλωστε, θα πρέπει ν' αφιερώσει χρόνο και για το γαμήλιο δώρο στο νεόνυμφο ζευγάρι...

✔️ Την συνολική αρθρογραφία στο φιλόξενο "PRESS-GR", βρίσκουμε: ΕΔΩ

Επειδή η φίμωση κι η λογοκρισία από το 4ο Ράιχ είναι σκληρή κι αμείλικτη, ειδικότερα σήμερα με την εθνοκάθαρση στην Παλαιστίνη και θα εντείνεται καθημερινά... όσοι κι όσες θέλουν μπορούν ν' ακολουθούν... 
Για να μην "χαθούμε" θα βρισκόμαστε στο Telegram: ΕΔΩ
Στο "VK": ΕΔΩ

Δημοσιεύθηκε στις 15 May 2024 | 8:03 am


ΓΙΑΤΙ Ο «ΜΗΤΣΟΤΑΚΙΣΜΟΣ» ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Απο το φιλοΣαμαρικό antinews.gr/53976/antitheseis/giati-o-mitsotakismos-prepei-na-exafanistei-apo-tin-politiki-skini-tis-choras/

Του Αλκιβιάδη Κεφαλά*

Η πολιτική σημασία των προσεχών ευρωεκλογών ανάγεται σε δύο επίπεδα. Στο πρώτο οι Έλληνες θα αποφασίσουν εάν επιθυμούν να διαιωνιστεί στην εξουσία το κράτος-μαφία που οικοδόμησε η Ν.Δ. μετά τις εκλογές του 2019. Στο δεύτερο θα επιλέξουν εάν θα συνεχίσουν να ψηφίζουν τα ανθελληνικά μορφώματα των κομμάτων εξουσίας που ταπεινώνουν και εξαθλιώνουν τους Έλληνες τα τελευταία 15 χρόνια.

Οι ψηφοφόροι της Ν.Δ., που συνήθως λειτουργούν με αντανακλαστικά φιλάθλου ποδοσφαιρικής ομάδας, δεν έχουν αντιληφθεί ότι η σημερινή Ν.Δ. δεν έχει καμία σχέση με το κόμμα του Κώστα Καραμανλή.

Η πρώτη συνιστά ένα διεθνιστικό ανθελληνικό μόρφωμα που υλοποιεί τη woke ατζέντα εις βάρος του ελληνικού λαού, ενώ το δεύτερο ήταν ένα πατριωτικό κόμμα που ανέκοψε, έστω και προσωρινά, τον φιλοτουρκικό ανθελληνισμό του σημιτικού ΠΑΣΟΚ.

Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε την Ελλάδα να πληρώσει 283.000.000 ευρώ απειλώντας με οριστική διακοπή της χρηματοδότησης, επειδή τα στελέχη της Ν.Δ. διοχέτευαν τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ σε μη αγρότες, προφανώς  «αφισοκολλητές» και κομματικούς κηφήνες.

Ανάλογα μαφιόζικα κρατικά σχήματα έχουν διαμορφωθεί σε όλο το εύρος των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, με ιδιαίτερες επιδόσεις στις αγροτικές επιδοτήσεις, στην επιμόρφωση, στην έρευνα και τεχνολογία και την πληροφορική (τελευταία χώρα στην Ευρώπη).

Δεκάδες νέες «επιχειρήσεις» κομματικών κηφήνων της Ν.Δ. ξεκίνησαν με τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις του ΕΣΠΑ,

μόνο που οι ευνοούμενοι όχι μόνο δεν εμφανίζονται στις επιχειρήσεις τις οποίες έστησαν πρόχειρα, αλλά επιπλέον, αφού εισέπραξαν τα χρήματα των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, φέσωσαν τους ιδιοκτήτες των ακινήτων μη καταβάλλοντες τα ενοίκια.

Η διαφορά του κομματικού κράτους του Μητσοτάκη με τα άλλα συνίσταται στο ότι οι προηγούμενοι άφηναν να πέφτουν και μερικά ψίχουλα κάτω, προς ελάχιστη τέρψη των ευρισκομένων εκτός κομματικού μηχανισμού. Αντιθέτως, οι κομματικοί κηφήνες του Μητσοτάκη σαρώνουν τα πάντα πάνω στο τραπέζι.

Επειδή όμως λόγω απληστίας δεν τους είναι αρκετές οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, επέβαλαν τη χειρότερη φορολογική ληστεία που γνώρισε ποτέ η Ελλάδα, καταστρέφοντας τη μεσαία τάξη και αναγκάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό.

Αφού πρώτα διέλυσαν τη βιομηχανία, επέπεσαν σαν ύαινες πάνω στην ιδιωτική περιουσία λεηλατώντας τα πάντα. Πρώτα επί ΣΥΡΙΖΑ φτιάχτηκε το νομοθετικό πλαίσιο και ακολούθως επέβαλαν τα funds και τους servicemen, που δεν έχουν ΑΦΜ και διεύθυνση, ώστε να μη γίνεται αντιληπτό ότι κάποιοι β(ο)υλευτές της Ν.Δ. κρύβονται πίσω από τους πλειστηριασμούς των ακινήτων.

Επιπροσθέτως, με το ΦΕΚ 3475/2023 διευκόλυναν τη λεηλασία των funds επιβάλλοντας δήθεν «πυρασφάλεια» επί των ακινήτων, δύο μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές του 2023, ώστε να μην αντιληφθούν οι οξυδερκείς ψηφοφόροι τη νέα ληστεία και τους καταψηφίσουν, καθώς και την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου.

Οι Έλληνες δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα ότι ο νόμος περί πυρασφάλειας δημεύει ουσιαστικά τα σπίτια, επειδή επιβάλλει να ξαναχτιστεί ένα σπίτι από την αρχή, ενώ η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου καθιστά αδύνατες τις μεταβιβάσεις των ακινήτων, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή αυτά να βγουν στον πλειστηριασμό.

Η επιβολή του τεκμαρτού εισοδήματος επί των ελεύθερων επαγγελματιών, η μαφιόζικη πρακτική της προκαταβολής φόρου, το τέλος επιτηδεύματος και όλα τα υπόλοιπα εξαναγκάζουν χιλιάδες επαγγελματίες να κλείνουν πανικόβλητοι τις επιχειρήσεις τους, μήπως γλιτώσουν από τη λαίλαπα του «μητσοτακισμού».

Το αποτέλεσμα των οικονομικών πρακτικών της Ν.Δ. είναι η Ελλάδα να αποτελεί σήμερα τη φτωχότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μία θέση πάνω από τη Βουλγαρία, ενώ από το 2008 το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 22%, όταν των Λιθουανίας, Εσθονίας, Πολωνίας, Σλοβενίας, Κροατίας αυξήθηκε κατά 94%, 86%, 57%, 32%, 31% αντίστοιχα.

Η οικονομική πολιτική της Ν.Δ. αποτελεί αρνητική εξαίρεση στην Ευρώπη και συνεπώς αποτελεί τη σημαντικότερη αιτία που ο «μητσοτακισμός» ως πολιτική θεωρία και πράξη θα πρέπει να εξαφανιστεί από την πολιτική σκηνή της χώρας.

*∆ιδάκτωρ Φυσικής του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, UK, τ. διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

Δημοσιεύθηκε στις 14 May 2024 | 8:27 am


ΑΦΟΥ ΕΜΕΙΣ ΟΝΟΜΑΣΑΜΕ ΤΟΥΣ ΣΛΑΒΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ...


Απο τα πολλά χαστούκια στα εθνικά θέματα φαίνεται οτι η χώρα έχει μουδιάσει Μπροστά σε αυτά η έννοια βατερλώ παθαίνει σύμπλεγμα κατωτερότητας Και η woke ατζέντα φαντάζει ανούσιο θέμα
 

Οι πολίτες των Σκοπίων, Σλάβοι ή Αλβανοί, ασφαλώς έχουν την δική τους ιστορία, αλλά αυτή η ιστορία τους δεν έχει καμία συγγένεια με τους Μακεδόνες και την Μακεδονία που υπήρξαν αρχαιόθεν μόνον Έλληνες: «Αυτός τε Έλλην γένος ειμί τωρχαίον» διακηρύσσει το 479 π.Χ. Αλέξανδρος ο Α΄ (Ηρόδοτος Θ΄, 45, 2).

Τα Σκοπιανά καθεστώτα επί πολλά χρόνια επιδίδοταν μετά ζήλου στην «κατασκευή προγόνων» και σφετερίζοταν την ελληνική ιστορία για να εξαρχαϊσθούν. Έψαχναν αριστοκρατική κληρονομιά…

και την βρήκαν με την επαίσχυντη  συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ που ονόμασε τους σλάβους Μακεδόνες (βόρειους), και που ο Μητσοτάκης έκανε τάχα (τότε) ότι δεν του άρεσε αφού ήταν η ίδια ακριβώς συμφωνία που ήθελε ο πατέρας του σαν πρωθυπουργός όταν τον "έριξε" ο Σαμαράς το 1993.

ΤΩΡΑ.

Μέχρι στιγμής η Αθήνα λέει ότι η ρητορική των Σκοπίων θα καταλαγιάσει, ώστε να μη θυσιάσουν την ευρωπαϊκή προοπτική τους. Όμως, η καινούργια πρόεδρος μαζί με τη νέα κυβέρνηση θα κάνουν άγρια παζάρια με ΗΠΑ και Ε.Ε. για τα συμφέροντά τους.

Το Μαξίμου είναι υποχρεωμένο να αποφασίσει αν τελικά η Συνθήκη των Πρεσπών απέτυχε. Εφόσον η κοροϊδία συνεχίζεται, τότε η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να καταγγείλει την ανίερη συμφωνία και να απαιτήσει από το ΝΑΤΟ την αποβολή των Σκοπίων από τη Συμμαχία.


Δημοσιεύθηκε στις 14 May 2024 | 8:22 am


ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ANAΓΝΩΣΤΗ

Δημοσιεύθηκε στις 14 May 2024 | 7:39 am


ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

                           ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ

Η μάνα μου φοράει τσεμπέρι

σαν τις μανάδες τις παλιές

Παίρνει την Παναγιά απ’ το χέρι
και τρέχουνε στις γειτονιές

και σμίγουνε με τον κοσμάκη
που είπε το ψωμί ψωμάκι

Κι όταν γυρνάνε κούτσα κούτσα
με χίλιους πόνους στην καρδιά
με τα φτωχόρουχά τους λούτσα
από βροχή και λασπουριά

με χίλιους πόνους στην καρδιά
δεν ξέρω να τις ξεχωρίσω
ποιανής το χέρι να φιλήσω

                                               


Λευτέρης Παπαδόπουλος

Δημοσιεύθηκε στις 12 May 2024 | 2:49 pm


ΣΕ ΚΑΛΟ ΝΑ ΜΑΣ ΒΓΕΙ.

Γράφει ο mitsos175

Σέβομαι όλες τις ομάδες και δίνω συγχαρητήρια, όταν νικάνε με την αξία τους. Μπράβο λοιπόν σε όλες τις ομάδες, κι αυτά που θα γράψω παρακάτω δεν αφορούν παίχτες, οπαδούς, ιστορία, αλλά πολιτικούς σπεκουλαδόρους κι απατεώνες.

Επί χούντας ο Παναθηναϊκός έφτασε τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου. Μετά χάσαμε τη μισή Κύπρο. Τι σχέση έχει το ένα με το άλλο; Όσο η μπάλα ποδοσφαίρου με το κανόνι, καμία! Όμως τότε έβγαιναν οι χουνταίοι και μας έλεγαν «πόσο γαμάτη είναι η χώρα και τι επιτυχίες έχει».

Επί Καραμάν Αλή – Μπουχέσα η χώρα σήκωσε το «γαμημένο». Ευρωπαϊκό η Ελλάδα και «στον 7ο ουρανό όλοι αδέρφια», ενώ οι γαλάζιες ακρίδες είχαν κάτι χαμόγελα λες και έπαιξαν αυτοί. Στο καπάκι έρχεται και η πρωτιά στη Γιουροβίζιον με τη θεά Έλενα. Διπλό γλέντι, αλλά μετά μας ήρθαν 3 (με το συμπάθιο) Μνημόνια! Μας έριξαν, μας έδωσαν δυο τίτλους και μας κάρφωσαν 3 Μνημόνια. Μας χρωστάν τουλάχιστο ένα Παγκόσμιο κύπελλο. Το τι έγινε με τους πανηγυρισμούς το θυμάστε οι περισσότεροι. Ξινοί μας βγήκαν, απ’ τη μύτη. Το λέω γιατί υπάρχει κι η φράση «γελάσαμε, σε καλό να μας βγει».

Φέτος λοιπόν – όπως στην προηγούμενη χούντα – ομάδες κατάφεραν να προκριθούν. Μπράβο στους παίχτες. Δε είμαι γκρινιάρης, είναι όμως το προηγούμενο. Κάθε φορά που νιώθουμε χάδια και φιλιά, μετά (κατά ένα περίεργο τρόπο) τσούζει ο πισινός μας, κι έρχονται οι σφαλιάρες απανωτές! Μη χάσουμε αυγά και πασχάλια, αν το σηκώσει ο Θρύλος. Γκαντεμιά; Τι να σας πω; Σε καλό να μας βγει, γιατί κάθε φορά που γελάει το χειλάκι μας, κλαίμε μετά με μαύρο δάκρυ!

«Άσε μας, ρε Μήτσο, να χαρούμε»! Καλέ να χαρείτε, γιατί να μη χαρείτε; Εγώ βέβαια θα χαιρόμουν περισσότερο,

αν έπεφταν οι τιμές των τροφίμων. Ο καθένας όμως χαίρεται με διαφορετικά πράγματα. Ο οπαδός της ομάδας με την κούπα, ο νέος με το σεξ στην πυλωτή (για να ζηλεύει η γριά που κάνει μάτι), όσοι είμαστε άνθρωποι βλέποντας άλλους ανθρώπους χαρούμενους, κι όσοι είναι φασίστες βλέποντας νεκρά παιδιά και γενοκτονίες…

Έχουν πει πολλοί, πως τα θαυμαστά που έκαναν οι Αρχαίοι Έλληνες πρέπει να μας κάνουν να αναλογιστούμε τι κάνουμε εμείς. «Ξέρεις κατάγομαι από τον Μιλτιάδη που νίκησε τους Πέρσες στο Μαραθώνα». – Μπορεί, αλλά σε βλέπω να κάνεις τεμενάδες στο αφεντικό. «Οι πρόγονοί μου ήταν Ολυμπιονίκες!» – Ναι, αλλά το δικό σου «άθλημα» είναι ο μαραθώνιος τηλεόρασης με κατάποση πιτόγυρων και μπύρας! Δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα ούτε με τα νόστιμα πιτόγυρα, ούτε με την παγωμένη μπύρα, αλλά μη μας το παίζεις και Διαγόρας!

Άλλο ο αθλητής μέσα στο γήπεδο που βγάζει τα εκατομμύρια που τον πληρώνουν προσφέροντας θέαμα, κι άλλο εγώ που παρακολουθώ από την πολυθρόνα με το τηλεκοντρόλ στο ένα χέρι και το σουβλάκι στο άλλο, κι ας χαιρόμαστε κι οι δύο.

Αλλά έτσι είναι, το λέει και το ποίημα. «Περασμένα μεγαλεία». Μόνο που αντί να προβληματιζόμαστε, γελάμε με το παραμικρό. Ελπίζω να κάνουμε κάτι πραγματικά καλό, μια Επανάσταση πχ, για μην είμαστε οι γενιές εκείνες που δεν τις θυμάται, ούτε τις αναφέρει, κανείς. Οι γενιές που δεν έκαναν κανένα κατόρθωμα, που γνώρισαν μόνο καταστροφές. Εμείς θέλουμε να ακούμε μόνο τα καλά, κι αυτό εκμεταλλεύονται πολιτικοί απατεώνες, που καπηλεύονται τα κατορθώματα και τους κόπους άλλων…

vathikokkino.

Δημοσιεύθηκε στις 10 May 2024 | 4:59 pm


ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟ, ΤΟ ΝΕΟ ΑΠΟΚΤΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Το καρατσεκάραμε γιατί αρχικά μας φάνηκε για τρολιά. Γιατί όπως και να το κάνεις δυσκολεύεσαι να πιστέψεις, ότι το νέο απόκτημα του ΣΥΡΙΖΑ εκστόμισε τέτοια γελοιότητα προσπαθώντας να δικαιολογήσει τις παπαριές του νέου εργοδότη του. (Αν πιστέψουμε την ειδησεογραφία ο Αρης Σπηλιωτόπουλος έχει προσληφθεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του σαν επικοινωνιολόγος. Εργάζεται δηλαδή επαγγελματικά για λογαριασμό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης).

Το φλερτ του Σπηλιωτόπουλο με τον ΣΥΡΙΖΑ κρατάει από πολύ παλιά. Ξεκίνησε από την μούφα “είδηση” που δημοσιεύτηκε στο «Πρώτο Θέμα», τον Μάη του 2015 και από εκεί έκανε τον γύρο του διαδικτύου η οποία ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να διορίσει τον Αρη Σπηλιωτόπουλο  στο Διπλωματικό Σώμα ως πρέσβη εκ προσωπικοτήτων μετά από πρόταση του υπουργού εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. (Προφανώς θα εντυπωσιάστηκαν από τον πολιτικό του λόγο που έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίζει ημίτρελους τους διαδηλωτές).

Πάντως ο πρώην νεοδημοκράτης πουλώντας τέτοια φύκια και τέτοιες παπάτζες κατάφερε να κάνει πολιτική καριέρα,

ακόμα και σαν υπουργός και ταυτόχρονα να γίνει πάμπλουτος.


vathikokkino.gr

Δημοσιεύθηκε στις 10 May 2024 | 4:56 pm


H ΕΛΠΙΔΑ ΠΟΥ ΤΡΕΜΟΣΒΗΝΕΙ, Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΠΑΡΙΣΤΑΝΕΙ ΤΗΝ ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΟΥΑΝΕΤΑ ΚΑΙ ΞΕΠΕΡΝΑΤΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ


 Του 

Ηλία Παπαναστασίου


  

Η ελληνική κοινωνία περνάει όχι απλά μια κρίση αλλά μια διαρκή παρακμιακή κατάσταση που θυμίζει τελευταίες μέρες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Με μια διαφορά η Ρώμη είχε ήδη περάσει αιώνες ακμής, παντοδυναμίας και εκπληκτικής ανάπτυξης σε όλους τους τομείς. Οικονομικούς, πολιτιστικούς κλπ.

 

Η Ελλάδα αντίθετα, θυμίζει μια αέναη παρακμή χωρίς καμμιά περίοδο ακμής. Έναν διαρκή εκφυλισμό παρόμοιο με του νεογέννητου που γεννήθηκε ευθύς εξαρχής βιολογικά ελαττωματικό. Μια συνεχή κατηφόρα χωρίς ανηφόρα, μια συνεχή πτώση χωρίς παύση, μια ασταμάτητη πορεία με χαλασμένα φρένα ενός φορτηγού που κατευθύνεται στον γκρεμό και ο οδηγός τραγουδά αμέριμνος και αστειεύεται διαρκώς με τον συνοδηγό του σαν να μην συμβαίνει τίποτε. Μια ολοκληρωτική εξάλειψη της ενσυναίσθησης του θανάτου που έρχεται σαν δρομέας κατά πάνω του, τύφλωση με όραση και βαρηκοΐα με ακοή. Είναι τρομερό να έχεις τις αισθήσεις σου καίριες όμως να μην αντιλαμβάνεσαι τον θάνατο που έρχεται καταπάνω σου με μαθηματική ακρίβεια και βεβαιότητα. Είναι σαν να βλέπεις στην άλλη πλευρά του τούνελ το τραίνο να έρχεται καταπάνω σου και εσύ να το απολαμβάνεις βγάζοντας σέλφις... Ή σαν να βρίσκεσαι σε σαφάρι στη ζούγκλα και εσύ να ηδονίζεσαι στην ιδέα να κάνεις μπάνιο σε ποτάμι με κροκόδειλους... Φαίνεται πως ο θάνατος είναι ηδονικός σε πολλούς χαρακτήρες αλλά και σε μερικούς λαούς... Και η καταστροφή της κοινωνίας θεωρείται απόλαυση από σαδομαζοχιστικούς χαρακτήρες που δυστυχώς πολλαπλασιάζονται αλματωδώς...



   

Δεν χρειάζεται να φέρουμε πολλά αποδεικτικά στοιχεία οικονομικού περιεχομένου. Αρκούν τα όσα αναφέρει στο εξαιρετικό του άρθρο με τίτλο «Η προπαγάνδα της ντροπής» ο Βασίλης Βιλιάρδος, αντιπρόεδρος της Βουλής, οικονομολόγος και Βουλευτής της Ελληνικής Λύσης.



   

«Είναι εξοργιστικές οι συνεχείς διαστρεβλώσεις της αλήθειας εκ μέρους του υπουργείου οικονομικών – το οποίο προσπαθεί να εκμεταλλευθεί τις χαμηλές γνώσεις των Ελλήνων, όσον αφορά την Οικονομία.



   

Πρόκειται για μία προπαγάνδα της ντροπής, μεταξύ άλλων με άρθρα του Γραφείου Τύπου του, σε φιλικά ΜΜΕ που δεν ερευνούν το περιεχόμενο τους – ενώ απλά τα «στολίζουν» με τίτλους του είδους «Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ», όταν είναι σχεδόν τελευταία στην ΕΕ!



   

Εδώ δεν αναφέρει το Υπουργείο πως ουσιαστικά από το 2019 έως το 2023,

το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυξήθηκε μόλις κατά 1% – παρά το ότι το ΑΕΠ μας στηρίχθηκε με δανεικά 51,5 δις € που δεν θα παίρναμε εάν δεν είχε μεσολαβήσει η πανδημία και με δαπάνες που δεν θα μας επιτρέπονταν, εάν δεν υπήρχε η ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου της Ουκρανίας.



   

Το ίδιο χρονικό διάστημα δε, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Βουλγαρίας αυξήθηκε από το 51% στο 64% – δηλαδή κατά 13 μονάδες, ενώ το δικό μας μόλις κατά 1.



   

Ταυτόχρονα, μας πέρασε το 2023 ακόμη και η Σλοβακία που την περνούσαμε το 2022 – όπως άλλωστε μας ξεπερνούν όλες οι άλλες πρώην κομμουνιστικές χώρες! Δεν είναι κατάντημα, για το οποίο ασφαλώς δεν πρέπει να θριαμβολογούμε αλλά να ντρεπόμαστε



   

Και συνεχίζει παρακάτω τονίζοντας πως το «Το διαθέσιμο εισόδημα διαφέρει από το κατά κεφαλή εισόδημα γιατί από το πρώτο θα πρέπει να αφαιρεθούν οι άμεσοι φόροι και οι εισφορές των Ταμείων» αλλά και πως « Η Ελλάδα έχει από τους υψηλότερους άμεσους φόρους ενώ αντίθετα άλλες χώρες έχουν μειώσει ΦΠΑ στα τρόφιμα και άμεσους φόρους γενικότερα». Ο  Βασίλης Βιλιάρδος κυριολεκτικά κονιορτοποιεί την προπαγάνδα του Μητσοτάκειου Νεοφιλελευθερισμού και ειδικότερα του Υπουργού Χατζηδάκη και ο οποίος μέσα από έναν ορυμαγδό προπαγάνδας προσπαθεί να πείσει τον ελληνικό λαό πως ευημερεί και μάλιστα με θετική (!) εξέλιξη συν τω χρόνω!



   

Ο δε ελληνικός λαός –κυρίως η πολυπαινεμένη, πολυδιαφημισμένη και νεόπλουτη «Μεσαία Τάξη»– έχει «φουσκώσει» από υπερηφάνεια και με ύφος Μαρίας Αντουανέτας και Μαντάμ Σουσού κουνάει το δάκτυλο στην Βουλγαρία που την πλησιάζει σε κατά κεφαλή εισόδημα και μάλιστα η τελευταία -η Βουλγαρία- έχει κάνει καταπληκτικές προόδους βελτιώνοντας μέσα σε 4 χρόνια, από το 2019 έως το 2023 τους δείκτες του κατά κεφαλή ΑΕΠ από 51% στο 64% της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυξήθηκε δηλαδή 13% ενώ της Ελλάδας στο ίδιο διάστημα αυξήθηκε μόλις 1%! Και παρόλα αυτά, η θλιβερή Ελληνική Οικονομία κοιτάει «αφ’ υψηλού» την Βουλγαρία από την οποία απέχει μόλις 3% και πιθανότατα το επόμενο έτος η Βουλγαρία να μας ξεπεράσει και από προτελευταίοι σε Κατά Κεφαλή ΑΕΠ να γίνουμε οι τελευταίοι! Και όλες τις προόδους τις κατάφερε η Βουλγαρία μέσα σε 4 χρόνια και με Εθνικό Νόμισμα ενώ η καταϊδρωμένη παρόλα τα 52 δις που πήρε δανεικά λόγω πανδημίας Ελλάδα, αγκομαχά να κρατήσει την προτελευταία θέση! Εύγε!



   

Το να είσαι η προτελευταία χώρα και να κινδυνεύεις να γίνεις τελευταία τον επόμενο χρόνο είναι τραγικό. Όμως τραγικότερο όλων είναι να παριστάνεις «κάτι που δεν είσαι αλλά νομίζεις πως είσαι», όπως συνηθίζει αυτή η χώρα που διαρκώς αυτογελοιοποιείται και αυτοεξευτελίζεται και ακόμη χειρότερα, να παριστάνεις την «ανεπτυγμένη οικονομία» ενώ δεν είσαι τίποτε παραπάνω από χώρα σερβιτόρων και «πουλάς αέρα κοπανιστό».


resaltomag.blogspot

Δημοσιεύθηκε στις 7 May 2024 | 5:39 pm


ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΙΚΟ ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΙΤΕΑ ΠΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΕΤΑΙ ΟΠΩΣ ΠΑΛΙΑ

Oι τρεις επιτάφιοι
 συγκεντρωμένοι 
μπροστά στο λιμάνι της Ιτιάς,
 με χιλιάδες κόσμο 
να τους ακολουθεί
Εδώ στην πόλη αυτή το Πάσχα 
γιορτάζετε όπως παλιά.
Εικόνες έθιμα συνήθειες, δεν τα έχει αλλάξει ο χρόνος .

Όποιος το έχει δει καταλαβαίνει ακριβώς τι εννοούμε. Η πόλη πρωί πρωί είναι σκεπασμένη με καπνούς από το άναμμα των φωτιών.

Οι λάκκοι που ψήνονται τα αρνιά και τα κατσίκια είναι ομαδικοί, αφού κάθε γειτονιά «συνεργάζεται» από την αρχή μέχρι το τέλος  της ημέρας στο ψήσιμο, στην παρέα και στο γλέντι.

Κλείνουν δρόμοι, πεζοδρόμια, αυλές και  όλα ειναι υπό κατάληψη για το έθιμο του ψησίματος που τηρείται  ευλαβικά.

Η τοποθεσία της Ιτέας, ανάμεσα στο γραφικό Γαλαξίδι και τους ιστορικούς Δελφούς, πλεονεκτεί. Ένα τοπίο θαλασσινό, σ’ απόσταση αναπνοής τη διάσημη Αράχοβα, το χιονοδρομικό κέντρο και τους παρθένους οικισμούς του Παρνασσού και της Γκιώνας…
Για να φτάσεις στην Ιτέα πρώτα διασχίζεις τους απέραντους ασημένιους ελαιώνες,
. Παράκτιες πόλεις και λιμάνια κοσμοπολίτικα σε 
υποδέχονται, σε ταξιδεύουν στις ανοιξιάτικες θάλασσες 
του Κορινθιακού.
Ανταμώνεις την αρχαία σοφία των Δελφών κι ύστερα χάνεσαι στην πλούσια λαογραφία του τόπου με τα παραδοσιακά επαγγέλματα, τις τέχνες, τα ρετρό καφενεία.
Τσουγκρίζεις τα ποτήρια στα ταβερνάκια δίπλα στο μόλο, το λιμάνι, τις ακτές, ανηφορίζεις για τις κατάλευκες κορυφές του Παρνασσού κι έπειτα αγγίζεις το κόκκινο του βωξίτη σε μια βόλτα 200 μέτρα κάτω απ' τη γη...

Μια πόλη σύγχρονη, ζωντανή και νεανική δένει το τοπίο και τον ιστορικό πλούτο της ορεινής Φωκίδας με τις θαλασσινές της ομορφιές.



Τις παραλίες, τα μπαράκια, τις ψαροταβέρνες και τα ψαροκάικα… Την πανέμορφη θέα του όρμου, ιδιαίτερα κατά τη δύση.  Πίσω από την πόλη ο απέραντος ελαιώνας ακολουθεί κάθε  εξόρμηση, για να μας χαρίζει την υπέροχη θέα του, τα χρώματά του, σαν ζωντανός πίνακας ζωγραφικής που δεν χορταίνεις όσες φορές κι αν αντικρίσεις…



Δημοσιεύθηκε στις 2 May 2024 | 1:25 pm


ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΚΙ ΑΥΤΟ!: Ο ΑΔΩΝΙΣ … ΔΟΝ ΖΟΥΑΝ

Σιγή ασυρμάτου από τον Αδωνι Γεωργιάδη σε σημερινά δημοσιεύματα που τον φωτογραφίζουν ότι είναι ο “υπουργός που έχει βαλθεί να το παίζει ο Δον Ζουάν της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με τη λίστα των ερωμένων του να έχει πολυσυλλεκτικότητα: από καλλιτέχνιδες μέχρι δημοσιογράφους – και, μάλιστα, διαπιστευμένες του υπουργείου του!”.

Και δεν μένει καμιά αμφιβολία ότι το δημοσίευμα της «Espresso» που αναδημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ομίλου ΜΜΕ του Φιλιππάκη, αναφέρεται στον υπουργό υγείας Α. Γεωργιάδη αφού κάνει λόγο για “υπουργό της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, με έντονη παρουσία στα τηλεοπτικά παράθυρα και τα στούντιο πάσης φύσεως εκπομπών (από πρωινάδικα μέχρι talk shows, για να ακριβολογούμε)!”.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα ο Α. Γεωργιάδης “έχει την απιστία στο DNA του, ειδικά μάλιστα από την περίοδο που ως πολιτικό πρόσωπο άρχισε να αποκτά αναγνωρισιμότητα, δύναμη και εξουσία!”.

Προφανώς δεν θα μας ενδιέφερε το ότι ο “πολύπαθος χώρος της Υγείας, «εκκόλαψε» και ένα πρωτοφανές ροζ σκάνδαλο, με «θύμα» μεγαλογιατρό των Αθηνών και διευθυντή τμήματος ενός εκ των μεγαλύτερων ιδιωτικών νοσοκομείων, και «θύτες» τη σύζυγό του και πρωτοκλασάτο (λαλίστατο μάλιστα) υπουργό της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη”.

Υπάρχει όμως κάτι που πρέπει να υπογραμμίσουμε. Ο Γεωργιάδης είναι ένας καλός χριστιανός, εθνικιστής, ακροδεξιός και λάτρης του συνθήματος “Πατρίς,

Θρησκεία, Οικογένεια”. Τελικά δεν πρέπει να σέβεται και πολύ την οικογένεια του αφού το “παίζει ο Δον Ζουάν”, όπως αναφέρει το δημοσίευμα επικεντρωμένο στο ότι ο “υπουργός έβαλε τη σύζυγο του μεγαλογιατρού στο μάτι και σαν σεξουαλικό αρπαχτικό τη μετέτρεψε σε «θήραμά» του στο κρεβάτι του!”.

http://vathikokkino.gr/archives/151830


Δημοσιεύθηκε στις 1 May 2024 | 6:38 pm


ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ! ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΜΗΝΥΣΗ (ΚΑΙ) ΣΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΜΠΗ...

Οι συγγενείς των θυμάτων της μαζικής σφαγής των Τεμπών, το πρωί της Μεγάλης Τρίτης (30/4), μετέβησαν στο Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας, και κατέθεσαν μήνυση κατά υπουργών αλλά και κατά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η συμπληρωματική μήνυση έγινε ονομαστικά κατά των μελών της Συντονιστικής Ομάδας Πολιτικής Προστασίας που είχε αναλάβει τότε την διαχείριση του εγκλήματος.
Στη Συντονιστική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας συμμετείχαν και πολιτικά πρόσωπα, ενώ, οι συγγενείς των θυμάτων κατέθεσαν μήνυση προσωπικά και ονομαστικά και κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.
H μήνυση έρχεται σε συνέχεια της απόφασης, μέσω της οποίας έκανε δεκτή την προσφυγή πατέρα θύματος και έστειλε τη δικογραφία στη Βουλή ως προς τους τότε υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό, Χρήστο Τριαντόπουλο, τον υφυπουργό Μεταφορών, Μιχάλη Παπαδόπουλο, τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη και την υφυπουργό Υγείας, Ζωή Ράπτη.

Στο μεταξύ, η οικογένεια του εκλιπόντος μηχανοδηγού της επιβατικής αμαξοστοιχίας Hellenic Train (IC 62) κατέθεσε χθες μήνυση κατά κάθε «φυσικού και ηθικού αυτουργού», ζητώντας τη διερεύνηση παρέμβασης αγνώστων στο καταγραφικό μηχάνημα του ΟΣΕ. Ειδικότερα, με αφορμή, μάλιστα, και μηνυτήριες αναφορές επιβαινόντων, οι οποίοι σημειώνουν πως η επιβατική αμαξοστοιχία, μετά την αναχώρησή της από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Λάρισας, έκανε ολιγόλεπτη στάση «σε σημείο όπου δεν υπήρχε σταθμός», οι συγγενείς του νεκρού μηχανοδηγού, σημειώνουν τη βεβαιότητά τους ότι άγνωστοι και κατ’ εντολή «αλλοίωσαν αποδεικτικά στοιχεία», αφού επενέβησαν και διέγραψαν ηχητικά αρχεία. Αρχεία που αφορούν σε χρονικό διάστημα 11 λεπτών και ειδικότερα μεταξύ των πραγματικών ωρών, από τις 23:07:54 έως και 23:18:24, όπου στις συνομιλίες μέσω ραδιοτηλεφώνου επικρατεί «απόλυτη σιωπή» και για τον λόγο αυτόν οι συγγενείς ζητούν τον ορισμό ειδικού πραγματογνώμονα.

Σε ό,τι αφορά, την πορεία της έρευνας του κ. Μπακαΐμη, αύριο Μεγ. Πέμπτη είναι προγραμματισμένο να απολογηθεί και το τελευταίο διευθυντικό στέλεχος της ΕΡΓΟΣΕ. Χθες απολογήθηκε ένας πρώην πρόεδρος της ΕΡΓΟΣΕ, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, ενώ στέλεχος της Διεύθυνσης της ΕΡΓΟΣΕ μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος χωρίς κανέναν όρο.

Δημοσιεύθηκε στις 1 May 2024 | 6:26 pm


ΒΟΜΒΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ASTRAZENECA! ΠΑΡΑΔΕΧΤΗΚΕ ΟΤΙ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ "ΣΟΒΑΡΕΣ ΘΡΟΜΒΩΣΕΙΣ"...

Ομαδική αγωγή 51 οικογενειών κατά της εταιρείας για το σκεύασμα κατά του Covid-19 - Θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. στερλίνες οι αποζημιώσεις
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, η AstraZeneca παραδέχτηκε για πρώτη φορά σε δικαστικά έγγραφα ότι το εμβόλιο της για τον Covid – 19 μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες κάτι το οποίο αναμένεται να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου όσον αφορά την διεκδίκηση τεράστιων αποζημιώσεων.
Όπως αναφέρεται, «το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού της AstraΖeneca, μπορεί να προκαλέσει θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοκυτταροπενίας (TTS). Πρόκειται για μια σοβαρή πάθηση κατά την οποία παρουσιάζονται θρόμβοι αίματος στον εγκέφαλο ή σε άλλα μέρη του σώματος ενώ συνδέεται και με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων».
Ο φαρμακευτικός κολοσσός βρίσκεται στα δικαστήρια εξαιτίας ομαδικής αγωγής καθώς σύμφωνα με τους ενάγοντες, το εμβόλιο που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, προκάλεσε τον θάνατο και σοβαρές επιπλοκές σε δεκάδες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με την Daily Mail κατά του φαρμακευτικού «γίγαντα» με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο έχει κατατεθεί ομαδική αγωγή στη Βρετανία από 51 οικογένειες, που καταγγέλλουν, πως το εμβόλιο που παρασκεύασε η βρετανοσουηδική πολυεθνική εταιρεία προκάλεσε τον θάνατο ή επέφερε σοβαρές παρενέργειες σε συγγενικά τους πρόσωπα.

Έτσι δεκάδες οικογένειες αναμένεται να απαιτήσουν αποζημιώσεις πολλών εκατομμυρίων λιρών. Η εφημερίδα τονίζει επίσης πως, οι δικηγόροι που εκπροσωπούν κάποιες από τις οικογένειες θεωρούν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι αποζημιώσεις μπορεί να φτάσουν και να ξεπεράσουν τα 20 εκατ. λίρες.

Όπως αναφέρει τη Telegraph, η πρώτη μήνυση κατατέθηκε πέρυσι από τον Τζέιμι Σκοτ, πατέρα δύο παιδιών, ο οποίος έμεινε με μόνιμο εγκεφαλικό τραύμα μετά από θρόμβο αίματος και αιμορραγία στον εγκέφαλο που τον εμπόδισε να εργαστεί αφότου έκανε το εμβόλιο τον Απρίλιο του 2021.

Η παραδοχή έγινε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας τον Μάιο του 2023, όταν εκδικαζόταν η υπόθεση του Τζέιμι Σκοτ. Θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποζημιώσεις εάν η φαρμακευτική εταιρεία αποδεχτεί ότι το εμβόλιο ήταν η αιτία σοβαρής ασθένειας και θανάτου σε συγκεκριμένες νομικές υποθέσεις. Η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αναλάβει τους νομικούς λογαριασμούς της AstraZeneca.

Η απάντηση της AstraZeneca
Σε μια επιστολή που εστάλη τον Μάιο του 2023, η AstraZeneca είπε στους δικηγόρους του Σκοτ ότι «δεν αποδεχόμαστε ότι το TTS προκαλείται από το εμβόλιο σε γενικό επίπεδο».

Σε αυτό, η εταιρεία σημειώνει πως, «είναι παραδεκτό πως το εμβόλιο AZ ενδέχεται σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσει TTS. Ο αιτιολογικός μηχανισμός δεν είναι γνωστός. Το TTS μπορεί, επίσης, να προκληθεί και με την απουσία του εμβολίου AZ ή οποιουδήποτε εμβολίου».

Η εταιρεία δεν αναγνωρίζει ισχυρισμούς ότι πραγματοποίησε μια ανατροπή αναγνωρίζοντας ότι το εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει TTS στα δικαστικά έγγραφα.

Οι δικηγόροι υποστηρίζουν ότι το εμβόλιο AstraZeneca-Oxford είναι «ελαττωματικό» και ότι η αποτελεσματικότητά του έχει «υπερεκτιμηθεί πολύ» – ισχυρισμούς που η AstraZeneca αρνείται κατηγορηματικά.

Στο δημοσίευμα της Telegraph αναφέρεται ότι, επιστήμονες είχαν εντοπίσει για πρώτη φορά μια σύνδεση μεταξύ του εμβολίου και μιας ασθένειας που ονομάζεται ανοσοθρομβοπενία και θρόμβωση που προκαλείται από το εμβόλιο (σύνδρομο VITT). Η σύζυγος του Τζέιμι, Κέιτ Σκοτ, μίλησε στο βρετανικό μέσο όπου, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι, «χρειάστηκαν τρία χρόνια για να γίνει αυτή η παραδοχή. Είναι πρόοδος, αλλά θα θέλαμε να δούμε περισσότερα από αυτούς και από την κυβέρνηση. Ήρθε η ώρα να προχωρήσουν τα πράγματα πιο γρήγορα».

Η εταιρεία δεν αναγνωρίζει ισχυρισμούς ότι πραγματοποίησε μια ανατροπή αναγνωρίζοντας ότι το εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει TTS στα δικαστικά έγγραφα. Ανεξάρτητες μελέτες δείχνουν ότι το εμβόλιο AstraZeneca ήταν απίστευτα αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της πανδημίας, σώζοντας περισσότερες από έξι εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως τον πρώτο χρόνο της κυκλοφορίας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε ότι το εμβόλιο ήταν «ασφαλές και αποτελεσματικό για όλα τα άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω» και η αρνητική επίδραση που οδήγησε στη νομική ενέργεια ήταν «πολύ σπάνια». Το εμβόλιο – που αναγγέλθηκε κατά την κυκλοφορία του από τον Μπόρις Τζόνσον ως «θρίαμβος για τη βρετανική επιστήμη» – δεν χρησιμοποιείται πλέον στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρόγραμμα… αποζημίωσης εμβολίων
Η κυβέρνηση εφαρμόζει το δικό της πρόγραμμα αποζημίωσης εμβολίων, αλλά τα φερόμενα θύματα ισχυρίζονται ότι η εφάπαξ πληρωμή των 120.000 λιρών είναι ανεπαρκής.
Τα στοιχεία που ελήφθησαν στο πλαίσιο ενός αιτήματος για την Ελευθερία της Πληροφορίας δείχνουν ότι από τις 163 πληρωμές που πραγματοποίησε η κυβέρνηση μέχρι τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, τουλάχιστον 158 πήγαν σε αποδέκτες του εμβολίου AstraZeneca.

Το Πρόγραμμα Πληρωμής Ζημιών Εμβολίου παρέχει αποζημίωση σε όσους τραυματίστηκαν από εμβόλια ή σε συγγενείς που έχουν πενθεί. Λιγότερα από πέντε άτομα στο πλαίσιο του προγράμματος έλαβαν εμβόλια εκτός του AstraZeneca.

Η AstraZeneca έχει υποστηρίξει στο παρελθόν σε δικαστικά έγγραφα ότι οι αξιώσεις κατά της εταιρείας είναι «μπερδεμένες» και «λανθασμένες νομικά» . Στο αρχείο υπεράσπισης, η AstraZeneca είπε ότι το προφίλ οφέλους/κινδύνου του εμβολίου ήταν, και παραμένει, θετικό.

Η AstraZeneca είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, με χρηματιστηριακή αξία άνω των 170 δισεκατομμυρίων λιρών. Ο διευθύνων σύμβουλός της, ο Sir Pascal Soriot, είναι το πιο ακριβοπληρωμένο αφεντικό μεταξύ των εταιρειών του FTSE 100, με κέρδη κοντά στα 19 εκατομμύρια λίρες.

Ο βρετανικός Τύπος προσθέτει πως η φαρμακευτική εταιρεία προτίθεται να αντιμετωπίσει στο δικαστήριο τις εις βάρος της κατηγορίες. Μάλιστα η εταιρεία σε επιστολή που απέστειλε στους δικηγόρους του Τζέιμι Σκοτ τον Μάιο του 2023 δηλώνει πως: «δεν αποδεχόμαστε ότι θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοκυτταροπενίας προκαλείται από το εμβόλιο σε γενικό επίπεδο». Όμως, η επιστολή έρχεται σε αντίθεση με το νομικό έγγραφο που κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο τον Φεβρουάριο. Οι δικηγόροι πάντως υποστηρίζουν ότι το εμβόλιο AstraZeneca – Oxford είναι «ελαττωματικό» και ότι η αποτελεσματικότητά του έχει «υπερεκτιμηθεί πολύ» – ισχυρισμούς που η AstraZeneca αρνείται κατηγορηματικά. 

Σημειώνεταως εάν τελικά το δικαστήριο αποφασίσει να αποζημιωθούν οι οικογένειες όσων επλήγησαν από τις παρενέργειες του εμβολίου, οι αποζημιώσεις θα πληρωθούν από την κυβέρνηση δηλαδή από τους Βρετανούς φορολογούμενους. Το εμβόλιο της AstraZeneca δεν κυκλοφορεί πλέον στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Δημοσιεύθηκε στις 30 April 2024 | 6:35 pm


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+ ΤΟΥ 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+ ΤΟΥ 2ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΑΠΟ 14 ΕΩΣ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Το 2ου Γυμνάσιο Χαλκίδας φιλοξένησε είκοσι μαθητές και μαθήτριες από το Mnichovo-Hradiste Gymnasium της Τσεχίας και τους συνοδούς καθηγητές τους Petr Rydval και Tomas Jelinek, στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus+ με θέμα «Τα Προϊόντα του Τόπου μου: Από την Παράδοση στην Αειφορία και την Επιχειρηματικότητα». Για οκτώ ημέρες, από 14 έως 21 Απριλίου, οικογένειες του σχολείου μας άνοιξαν το σπίτι τους στους συμμαθητές και τις συμμαθήτριες τους από την Τσεχία, τους φιλοξένησαν και τους παρουσίασαν τοπικά προϊόντα της Εύβοιας, και τον πολιτισμό, τα έθιμα και τη γαστρονομία της χώρας μας.  Έλληνες και Τσέχοι μαθητές και μαθήτριες επισκέφθηκαν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και τυποποίηση τοπικών προϊόντων και σε έργα ανάπλασης του φυσικού περιβάλλοντος. Εργάστηκαν σε ομάδες δημιουργώντας εικονικές επιχειρήσεις με βάση προϊόντα της περιοχής μας, διερεύνησαν τρόπους με τους οποίους μπορεί να περιοριστεί η σπατάλη τροφίμων και ξεναγήθηκαν σε ιστορικά μνημεία και χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Πρώτη Ημέρα, 14/4:

Την αποστολή του σχολείου της Τσεχίας υποδέχτηκαν ο Διευθυντής του σχολείου κ. Αθάνασιος Καλαϊτζόγλου, η υποδιευθύντρια κ. Χριστίνα Τσομώκου,  η υπεύθυνη του προγράμματος Erasmus+ κ. Ευφροσύνη Καταροπούλου, η επικεφαλής της παιδαγωγικής ομάδας Erasmus+ κ. Ιωάννα Ιωαννίδου και φυσικά, οι οικογένειες των μαθητών και μαθητριών μας, οι οποίες φιλοξένησαν τα παιδιά από την Τσεχία. Ακολούθησε η πρώτη βόλτα στην παραλία της πόλης μας που ενθουσίασε τους καλεσμένους μας.

Δεύτερη Ημέρα, 15/4:

   

Παρακολουθήσαμε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την δημοκρατία στην Πνύκα, πήραμε αποφάσεις για το μέλλον της πόλης, αλλά εξοστρακίσαμε και μερικούς επικίνδυνους!

      

Ξεναγηθήκαμε στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και στο Μουσείο της Ακρόπολης και κάναμε τη βόλτα μας στα δρομάκια της Πλάκας και στο Μοναστηράκι, μην παραλείποντας να κεράσουμε τους Τσέχους συμμαθητές μας το φημισμένο πιτόγυρο.

 

Τρίτη Ημέρα, 16/4:

Η εταιρεία ΣΑΝΚΕ Μ. ΕΠΕ (Συλλογικό Σύστημα Ανακύκλωσης Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών Κατεδαφίσεων) οργάνωσε για το πρόγραμμα μας μία επίσκεψη με περιβαλλοντικό αλλά και ιστορικό ενδιαφέρον. Κινηθήκαμε νότια, προς Αλιβέρι, όπου επισκεφθήκαμε το εργοστάσιο «Αγγελέτος», στην ακτή Νηρέως, όπου παρακολουθήσαμε την ανακύκλωση οικοδομικών αποβλήτων και τον τρόπο που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν σε νέες κατασκευές και στην ανάπλαση του φυσικού περιβάλλοντος.

 

Ο Διαχειριστής της ΣΑΝΚΕ ΜΕΠΕ κ. Δημήτριος Σταματούκος ενημέρωσε τα παιδιά για το πολυσχιδές έργο εποπτείας που ασκεί η  εταιρεία του, από το στάδιο παραγωγής των αποβλήτων μέχρι την εκ νέου αξιοποίηση τους, καθώς και για την σημασία της ορθής ανακύκλωσης των οικοδομικών υλικών για το περιβάλλον. Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν ιδιαίτερα με τα έργα αποκατάστασης ανενεργών λατομείων που εκπονεί η εταιρεία και αφού έθεσαν ενδιαφέροντα ερωτήματα στον κ Σταματούκο, φωτογραφήθηκαν μαζί του φορώντας αναμνηστικά μπλουζάκια, προσφορά της ΣΑΝΚΕ.

Έπειτα, μας φιλοξένησε το ατμοηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ, όπου εκτός από την μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος περιηγηθήκαμε και στην ιστορία, αφού ξεναγηθήκαμε από τον υπεύθυνο κ. Κυριάκο Κρόκο στον πέτρινο μεσαιωνικό πύργο του 14ου αιώνα, που βρίσκεται εντός του εργοστασίου και στα ρωμαϊκά λουτρά των ύστερων ρωμαϊκών χρόνων,  που διασώζονται στον ίδιο χώρο.

 

 

Στην επιστροφή μας σταματήσαμε στην πανέμορφη Ερέτρια για βόλτα, φαγητό αλλά και βουτιές για τους τολμηρούς.

 

Τέταρτη Ημέρα, 17/4

Επισκεφθήκαμε την φάρμα βιολογικών σύκων ASKADA στην Κύμη, όπου γνωρίσαμε τον τρόπο παρασκευής των βιολογικών ξερών σύκων της περιοχής, και τους φιλόξενους ιδιοκτήτες της φάρμας, Στάθη και Ευαγγελία Μηλιώτη, που μας ξενάγησαν στον χώρο τους και μας ενημέρωσαν για τα πολλαπλά οφέλη του σύκου στην υγεία και την ευεξία μας.

 

Επόμενος σταθμός, το Λαογραφικό Μουσείο Κύμης για να θαυμάσουμε αντικείμενα καθημερινής χρήσης, φορεσιές, εργόχειρα και φωτογραφικό υλικό του περασμένου αιώνα. Στο «μπαλκόνι του Αιγαίου», στην ανθισμένη και ηλιόλουστη Κύμη, οι φιλοξενούμενοι Τσέχοι αλλά και Έλληνες μαθητές και εκπαιδευτικοί, θαύμασαν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, απόλαυσαν τον ήλιο και τη θέα και γεύτηκαν παραδοσιακά φαγητά και γλυκά της περιοχής.

Πέμπτη Ημέρα, 18/4

Η ημέρα άρχισε με ένα ταξίδι στον κόσμο των μανιταριών, αφού περιηγηθήκαμε στην πρότυπη μονάδα παρασκευής μανιταριών, στα θερμοκήπια και στο συσκευαστήριο της εταιρείας  «Μανιτάρια Δίρφυς» στους Καθενούς.

    

Στη συνέχεια, ανηφορίσαμε τις πλαγιές της Δίρφυς και, με τη συνοδεία του προϊσταμένου του ΚΕΠΕΑ Διρφύων – Μεσσαπίων κ. Δημήτρη Μπαϊρακτάρη και των μελών του Ορειβατικού Συλλόγου Χαλκίδας κ. Μάκη Πρόδρομου και κ. Σοφίας Καλαμπαλίκη, περπατήσαμε ως το ορειβατικό καταφύγιο ακολουθώντας το σκιερό μονοπάτι του Ελατιά. Για πολλούς Έλληνες μαθητές και μαθήτριες αυτή ήταν η πρώτη τους ορειβατική εμπειρία, ενώ οι Τσέχοι εντυπωσιάστηκαν από την ορεινή ομορφιά του νησιού μας, το οποίο είχαν ως τότε συνδέσει μόνο με την θάλασσα.

 

 

 

Έκτη Ημέρα, 19/4

Με παρασκευή λικέρ στο χώρο του σχολείου μας ξεκίνησε η έκτη ημέρα του προγράμματος μας. Οι μαθητές και μαθήτριες βοήθησαν την εκπαιδευτικό μας κ. Ιωάννα Ιωαννίδου να φτιάξει ποτά, αξιοποιώντας την πλούσια παραγωγή εσπεριδοειδών της περιοχής μας.

 

Παρότι δεν δοκίμασαν το αποτέλεσμα των κόπων τους, συνέχισαν την ημέρα τους με κέφι , μουσική και χορό από όλες τις γωνιές της πατρίδας μας, στον Σύλλογο Ελληνικής Πολιτιστικής Παράδοσης «τ’Αλωνάκι». Η ζεστή υποδοχή της γραμματέα του συλλόγου κ. Φωτεινής Σκολίδη και η ενθουσιώδης καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου και μουσικού κ. Νίκου Φρυγανιώτη ξεσήκωσαν ακόμα και τους πιο ντροπαλούς καλεσμένους μας που όχι μόνο χόρεψαν με την ψυχή τους, αλλά και δοκίμασαν να παίξουν μουσική με νταούλι και λαούτο.

Ακολούθησε φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ των δύο σχολείων στο γήπεδο του Βούρκου και κατόπιν παρουσιάσεις και εργασίες στο χώρο του σχολείου μας.

 

Οι Έλληνες μαθητές και μαθήτριες παρουσίασαν στους Τσέχους τα τοπικά μας προϊόντα και τις ευεργετικές τους ιδιότητες και έπαιξαν μαζί τους ένα σχετικό παιχνίδι γνώσεων. Αμέσως μετά , ο μελισσοκόμος κ. Τάσος Μαδαρός μας μύησε στα μυστικά της μελισσοκομίας, παρουσίασε την θαυμαστή οργάνωση μιας οικογένειας μελισσών και την διαδικασία συλλογής του μελιού και δώρισε σε όλους μας  μέλι από την πρόσφατη παραγωγή του.

 

 

 

 

 

Έβδομη Ημέρα, 20/4

Την τελευταία μέρα του προγράμματος, οι μαθητές και οι μαθήτριες παρουσίασαν βίντεο που δημιούργησαν για την αναγκαιότητα περιορισμού της σπατάλης τροφίμων και τους τρόπους με τους οποίους αξιοποιούν τα περισσεύματα φαγητού.

Επίσης, παρακολούθησαν παρουσίαση για την επιχειρηματικότητα από την εκπαιδευτικό Τεχνολογίας του σχολείου κ. Ιωάννα Μαλάμου και εργάστηκαν σε ομάδες δημιουργώντας τις δικές τους επιχειρήσεις με βάση τα τοπικά προϊόντα που γνώρισαν τις προηγούμενες ημέρες. Έφτιαξαν τον λογότυπο της εταιρείας τους, σχεδίασαν την συσκευασία και σκέφτηκαν τρόπους προώθησης των υπηρεσιών και των προϊόντων τους.

 

Είχε έρθει πλέον η ώρα, εκτός από τα προϊόντα και τις κοντινές ομορφιές του νησιού μας, να παρουσιάσουμε στους καλεσμένους μας την μακραίωνη ιστορία της πόλης της Χαλκίδας. Με ξεναγό την Φιλόλογο του σχολείου μας κ. Ευαγγελία Βασιλείου, περιηγηθήκαμε στα ιστορικά μνημεία της Χαλκίδας της Ενετοκρατίας, και της Τουρκοκρατίας, όπως την οικία Βαΐλου, το τέμενος Εμίρ Ζαδέ και την Οικία των Παίδων, καθώς και σε μνημεία της σύγχρονης ιστορίας της πόλης, όπως τον ανδριάντα του Φριζή και το μνημείο των εκτελεσθέντων ηρώων της Εθνικής Αντίστασης της Εύβοιας.

  

 

Ο ιστορικός μας περίπατος ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο Δημαρχείο της πόλης μας. Στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, μας υποδέχτηκε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Δήμητρα Σακελλαράκη, η οποία μας δώρισε έντυπο αναμνηστικό υλικό για την πόλη και παρότρυνε τους μαθητές και τις μαθήτριες της Ελλάδας και της Τσεχίας να διατηρήσουν την μεταξύ τους συνεργασία και φιλία και να είναι πάντοτε δραστήριοι και ενεργοί πολίτες. Αφού περιηγηθήκαμε στο χώρο και απολαύσαμε τη θέα από το μπαλκόνι του κτηρίου, είχαμε την ευκαιρία να παρευρεθούμε και να ευχηθούμε και «βίον ανθόσπαρτον» σε νεαρό ζευγάρι που εκείνη την ώρα τελούσε τον γάμο του στην αίθουσα τελετών του Δημαρχείου.

      

 

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, συγκεντρωθήκαμε στο χώρο του σχολείου και γιορτάσαμε με πολύ ελληνικό φαγητό, μουσική και χορό μέχρι το βράδυ, την λήξη του προγράμματός μας, απονέμοντας στους προσκεκλημένους μας βεβαιώσεις και αναμνηστικές αφίσες της πόλης μας, φιλοτεχνημένες από τον Γάλλο -  Ισπανό φιλέλληνα ζωγράφο κ. Patrick Roman Valera.

Όγδοη Ημέρα, 21/4

Έχει φτάσει η στιγμή του αποχαιρετισμού …. πολλή συγκίνηση και ανάμεικτα συναισθήματα χαράς για τις όμορφες στιγμές του προγράμματος και λύπης για την σύντομη – κατά κοινή ομολογία – διάρκεια του. Οι δώδεκα μαθήτριες και οι οκτώ μαθητές του MnichovoHradiste Gymnasium και οι δύο συνοδοί καθηγητές τους αναχωρούν για την Τσεχία και όλοι μαζί υποσχόμαστε να συνεχίσουμε την συνεργασία μας και τις δράσεις που φέρνουν κοντά τα παιδιά των λαών.

Για την επιτυχημένη διεξαγωγή του προγράμματος μας ευχαριστούμε θερμά:

-          Την εταιρεία Hellas Revival για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η Δημοκρατία στην Πνύκα»

-          την εταιρεία Ανακύκλωσης Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών Κατεδαφίσεων ΣΑΝΚΕ ΜΕΠΕ

-          τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Αλιβερίου

-          την Φάρμα Βιολογικών Σύκων ASKADA

-          το Λαογραφικό Μουσείο Κύμης

-          την εταιρεία «Μανιτάρια Δίρφυς»

-          Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΕΠΕΑ) Διρφύων - Μεσσαπίων

-          τον Ορειβατικό Σύλλογο Χαλκίδας

-          τον Σύλλογο Ελληνικής Πολιτιστικής Παράδοσης «τ’ Αλωνάκι»

-          την ΔΟΑΠΠΕΧ για την παραχώρηση του γηπέδου ποδοσφαίρου στον Βούρκο

-          τον Δήμο Χαλκιδέων για την υποδοχή στο Παλαιό Δημαρχείο

-          τον κ. Τάσο Μαδαρό για την παρουσίαση μελισσοκομίας στο σχολείο μας

-          τον κ. Patrick Roman Valera για την ευγενική προσφορά των έργων ζωγραφικής του

-          τον κ. Μιχάλη Μαυροφρύδη για την μικροφωνική εγκατάσταση και μουσική κάλυψη της γιορτής αποχαιρετισμού του προγράμματος μας

-          την κ. Μιράντα Παπαδοπούλου για την δημιουργία της αφίσας μας

-          τον κ. Στέργιο Γεωργούλα για την παρουσία του, με την ιατρική του ιδιότητα, στον ποδοσφαιρικό αγώνα μας

-          όλους τους γονείς των μαθητών και μαθητριών μας για την υποστήριξη τους σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος και την θερμή φιλοξενία που πρόσφεραν στους Τσέχους μαθητές.

Δημοσιεύθηκε στις 30 April 2024 | 6:26 pm


Ιτεα Φωκιδας - Ειδήσεις και Νέα

Σεισμός τώρα στην Ιτέα - Newsbeast.gr

Σεισμός τώρα στην Ιτέα  Newsbeast.gr

Δημοσιεύθηκε στις 22 February 2024 | 10:00 am


Φωκίδα: Σεισμός στην Ιτέα - Ant1news

Φωκίδα: Σεισμός στην Ιτέα  Ant1news

Δημοσιεύθηκε στις 22 February 2024 | 10:00 am


Σεισμός τώρα στην Ιτέα - Οδηγός του Πολίτη

Σεισμός τώρα στην Ιτέα  Οδηγός του Πολίτη

Δημοσιεύθηκε στις 31 January 2024 | 10:00 am


Απτά τ' αποτελέσματα! - Η Ώρα της Φωκίδας

Απτά τ' αποτελέσματα!  Η Ώρα της Φωκίδας

Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2024 | 10:00 am


Πάμε Camping στον Αγιάννη Ιτέας! - Η Εφημερίδα των Συντακτών

Πάμε Camping στον Αγιάννη Ιτέας!  Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δημοσιεύθηκε στις 22 July 2022 | 10:00 am


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Ιτεα Φωκιδας